Ennakko-odotuksia Tsehovin Kolmesta sisaresta.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ennakko-odotuksia Tsehovin Kolmesta sisaresta."

Transkriptio

1 Niksu-kissa Olen Pirkanmaan Hoitokodin lemmikki ja Tampere, FI Minäkö superkatsoja? Niksu-kissa :22 Vähänkö jännittää. Tänään tapaan muut superkatsojat ensimmäistä kertaa. Minulla on monta superominaisuutta. Esim. linnunpoikasen nappaan helposti vaikka lennosta, mutta tämä superkatse on vielä kokeilematta. Toivottavasti sekin onnistuu. Ennakko-odotuksia Tsehovin Kolmesta sisaresta. Niksu-kissa :23 Ensimmäinen teatterikappale, jota olen menossa seuraamaan on Kolme sisarta keskiviikkoiltana. Sitä ennen on kyllä jännät paikat, kun meidät superkatsojat esitellään Teatterikesän avajaisissa Laikunlavalla tiistaina. En kauheasti tykkää kovista äänistä enkä hälinästä, mutta jos siitä selvitään, niin voikin sen jälkeen jo ottaa rennosti. Juttelimme tämän kirjurin kanssa henkevästi tuosta näytelmästä, jos nyt kirjurin kanssa voi henkevästi mistään jutella. Löimme tonnikalapurkista vetoa kumpi ennustaa paremmin näytelmän juonenkulun. Kirjuri tiesi kertoa, että Kolme sisarta on jonkinlainen venäläinen klassikko, mutta kyllä minusta meillä on pantu paremmaksi. Onhan meillä sentään Seitsemän veljestä. Kirjuri muisteli omasta nuoruudestaan 70-luvulta, että KOM-teatteri teki yhteiskunnallisesti kantaaottavia näytelmiä. Toisaalta varsinkin helsinkiläiset teatterit pyrkivät kuulemma tuomaan klassikot nykyaikaan. Näistä lähtökohdista kirjuri päätteli, että näytelmän juoni käsittelee joko kunta- ja soteuudistusta tai Kreikan lainaongelmaa. Tonnikalapurkki on jo melkein meikäläisen hyppysissä, sillä huomasin erään ratkaisevan vihjeen. Näytelmä esitetään Sorin Sirkuksessa. Esityksessä on pakko olla trapetsitaiteilua ja trampoliinihyppelyitä. Pyysin kirjuria laatimaan tälle jutulle nasevan otsikon ja tuo on sitten tulos. Onko muitakin odotuksia kuin ennakko-odotuksia? Esimerkiksi jälkiodotuksia? Ja kertooko näytelmä jonkun Tsehovin sisarista? Minusta parempi otsikko olisi ollut "Odotuksia Tsehovin näytelmästä Kolme sisarta", mutta näillä on nyt pakko mennä.

2 Elämäni ensimmäinen teatteriesitys Niksu-kissa :36 Ai tällaista on teatteri. Yhdet näyttelee toisille kolmansien elämästä. Mutta kai siinä elämässä pitäisi olla jotain tolkkua. Ainoat ymmärrettävät hahmot olivat onnellinen näätä ja humalainen kissa. Kirjuri tässä huomauttaa, että jos olette nähneet Työväenteatterin version Vuonna -85:stä, niin kissassa on samanlaiset legendaarisuuden ainekset kuin tuon esityksen Mauno Pepponessa. Oikeudenmukaisuuden nimissä on kyllä sanottava, että loppua kohden myöskin sisaret saivat lihaa luittensa ympärille. Kirjuri tässä edelleen pyörittelee päätään. Tehdään nyt heti selväksi kumpi meistä on se superkatsoja, joka arvio esitystä. Mutta hänen näkökantansa kokeneempana katsojana on niin ymmärrettävä, että se kannattaa tuoda esiin. Kysymys on kikkailusta, jossa klassikot tuodaan nykypäivään. Miten esimerkiksi minä, joka olen nyt ensimmäistä kertaa teatterissa voin tietää, mikä on Thehovin tekstiä ja mikä on ohjaaja Maijalan oivalluksia. Sen verran ymmärrän, että muropaketti, pölynimuri ja mikroaaltouuni eivät ehkä ole tsehovilaista rekvisiittaa. Missähän voisi vielä nähdä klassikkoja alkuperäistekstein esitettynä? Kun seuraavan ohjaajan on aina pantava edellistä paremmaksi, niin annan vapaasti käyttöön idean henkilöistä. Eli Kolme sisarta: Olga, yksinhuoltajaäiti. Masha, tykkää tytöistä. Irina, veli. Esityksessä oli kovia ääniä ja niin paljon vauhtia, että meikäläistä välillä vähän pelotti. Ensimmäinen näytös oli minusta joutavanpäiväistä sekoilua, mutta onneksi toisessa asetelmat selkiytyivät. Kyseessä oli loppujen lopuksi se sama vanha kunnon tarina, jossa haaveillaan sen rakkaan löytymisestä ja unelmoidaan Moskovaan pääsystä. Haaveita ja unelmia pitää olla, vaikka usein tiedetään jo valmiiksi, ettei niitä voi saavuttaa. Tai mistä sen muka tietää? Jos yhden Maijalan idean saa nostaa esiin, niin loppukohtaus, jossa sisaret lähtivät kapuamaan katsomon tuolirivejä ylöspäin, antoi hyvän mielen ja pani ajattelemaan. Siinäkö sisaret nyt ovat matkalla Moskovaan? Tie ei ole helppo ja kulkijat tarvitsevat yleisön eli muiden apua päämäärään saavuttamiseen. Paljon jäi ymmärtämättä yli kolmituntisesta esityksestä, mutta koska lopusta jäi hyvä mieli, niin sehän jo pelastaa esityksen. Kello on nyt jo puoli kaksitoista yöllä. Alkaa olla paras aika lähteä metsälle. Ehkä illan esityksen innoittamana sanonkin tästä lähtien, että lähden Moskovaan.

3 Nine Years Hällässä Niksu-kissa :54 Nyt sitä sitten istutaan Hällän teatterisalissa. Kirjuri tässä kertoo käyneensä täällä elokuvissa joskus 60-luvulla. Hän sulkee silmänsä ja mutisee jotain sellaista kuin Sophia Loren ja Marilyn Monroe ja Brigitte Bardot. Onneksi näytös alkaa. Kaksi heppua käynnistelee esitystä verkkaiseen tahtiin. Molemmat puhuvat kaiken aikaa. Samalla pyörii taustalla videofilmi. Kaverit puhuvat englantia. Tämä on nyt vähän hankalaa meikäläiselle, kun osaan vain kolme sanaa englantia: yes, yes ja yes. Katson kysyvästi kirjuria, mutta hän vain viittaa katsomaan videota. Pikku hiljaa tajuan, että kaverit kertovat videon tapahtumista. Video on kuvattu käsivaraisesti heidän ulkomaanreissuillaan. Kirjurin kotivideot olivat just samanlaisia, kun hän kerran väkisin näytti niitä. En kyllä tule tästä esityksestä hullua hurskaammaksi. Tapahtumat videolla ja varmaan siis jututkin ovat tuiki tavallisen näköisiä. Aina välissä he näyttävät pitävän samanlaisia esityksiä, jollaista nyt istumme katsomassa. Ja varmaan myyvät esityksiin lippuja ja elävät sillä. Ovelia kundeja. Tästä sainkin idean. Kävimme taannoin tämän kirjurin kanssa taidenäyttelyssä. Siellä oli karseita töherryksiä ja kirjuri sanoi sen ensin: Tällaisia nyt pystyisi kuka tahansa tekemään. Olin kerrankin samaa mieltä. Se idea: Pannaan joku Hoitokodilla kuvaamaan ja meikäläinen esittää performanssia. Niksu metsällä, Niksu töissä, Niksu nukkuu. Kuka sanoo, ettei se muka olisi taidetta. Kun pannaan vähän kamera heilumaan ja välillä nopeutetaan tai pysäytellään kuvaa. Upea kokemus tämä Teatterikesä ollut tähän asti. Nytkin esitys synnytti heti uusia ajatuksia ja ideoita. Ja vielä on kaksi esitystä näkemättä.

4 Peili, kesken jäänyt terapiaistunto Niksu-kissa :08 Sovittiin kirjurin kanssa etukäteen, että nyt ollaan tarkkana. Kirjoitetaan kieli keskellä kämmentä kannustavasti eikä missään nimessä pilkata esitystä. Tekijöinähän ovat mielenterveyskuntoutujat eli entiset hullut niin kuin he itse itsensä määrittelivät. Nyt täytyy sanoa, että hävettää! Näytelmä oli tervejärkisin näistä neljästä näytelmästä, jotka katsoin. Näin näyttämöllä todellisia ihmisiä, joilla on omat haaveensa. Ja oikeus elää omaa elämäänsä sellaisina kuin ovat. Koko Teatterin ja Lilinkotisäätiön yhteinen projekti Peili oli läheinen varmaan siksikin, että työskentelen itse laitoksessa eli Pirkanmaan Hoitokodissa. Olen siellä pehmoterapeuttina ja meillä on myös paljon hoitajia. Näytelmän hoitajaa ei olisi erottanut näistä hänen potilaistaan ellei hänellä olisi ollut valkoista takkia ja ruiskua, jolla potilaat hiljennettiin. Erityisen iloinen olin siitä, että sekä meillä Hoitokodissa että näiden kuntoutujíen yhteisössä eläimellä on tärkeä osa. En viitsi toistaa mikä eläin se meillä on, mutta näytelmässä oli keskeisessä osassa hyeena, joka silmiin tuijottamalla sai aikaan tervehtymisen. Meillä Hoitokodissa pyritään turvaamaan potilaille arvokas loppu ja näille kuntoutujille vastaavasti arvokas alku. Näytelmä oli vakavasta aiheestaan huolimatta riemastuttava. Nähdyllä asenteella kuntoutuminen onnistuu. Otsikosssa lukee, että terapiaistunto jäi kesken. Nyt kävi niin, että Teatterikesän ohjelmaesitteessä mainittu esityksen kesto ei pitänyt paikkaansa ja minun ja muutaman muun oli jätettävä näytelmä kesken, että ehdimme seuraavan näytelmän esitykseen. Paha, paha moka.

5 Jeminan monta elämää Niksu-kissa :41 Mikä ihme siinä on, että sekä teillä ihmisillä että meillä kissoilla on sellainen huono ominaisuus, että me melkein kirjoitamme arvostelun valmiiksi ennen kuin olemme nähneet esitystä. Näin kävi minulle, kun huomasin saaneeni lipun Jyrki Karttusen performanssiesitykseen Jeminan monta elämää. Ajattelin, että mikä tämä nyt on olevinaan. Mies näyttelee naista. Onhan näitä ollut. On tietysti sanottava, että jos joku nainen olisi esittänyt vastaavat kohtaukset, ei tulos tietenkään olisi ollut yhtä riemastuttava. Mutta siis miehinen mies esittää ensin traagisen kohtauksen, jossa pieni viipurilaistyttö jää itkemään Saksaan lähtenyttä äitiään ja heti seuraavaksi on pohjoiskarjalalainen(?) pissis, joka "niin vihhaa Mairea", joka joi hänen minttusuklaaliköörinsä. Lavalle saapuu myös yllätysvieraana suoraan Hiljaisilta silloilta itse Maryl Streep. Olen aivan myyty. Kehonkieli on niin naisellinen, että jos en näkisi näyttelijän rumaa (anteeksi) naamaa, voisin melkein ihastua hahmoon. Tämän viimeisen lauseen kirjoitti kirjuri ihan omin päin. Olen pahoillani, se ei tule toistumaan. Epäilin erään aikaisemman näytelmän kohdalla, että tuollaista nyt pystyisi esittämään kuka vaan, mutta nyt en voi sellaista väittää. En ole asiantuntija, mutta sanoisin, että tähän ei moni muu Suomessa pysty. En rupea luettelemaan kaikkia hahmoja, joita näyttämöllä nähtiin, mutta kyllä Jeminalla oli enemmän elämiä kuin meidän kissojen yhdeksän. Silti hän vielä lopussakin kyseli: Kuka minä olen.

6 Kissa pöydälle eli kokemuksia Teatterikesästä 2013 Niksu-kissa :38 Lupasin alkuhaastattelussa hankkia Teatterikesästä uusia kokemuksia ja elämyksiä. Ja molempia on tullut. On ollut mahtava matka. Jos ensin mainitsen huonot kokemukset, niin saadaan ne pois alta ja päästään asiaan. Ne liittyvät molemmat julkisuuteen. Sekä valokuvaus Aamulehdessä että esiintyminen Teatterikesän avajaisissa Laikunlavalla olivat vähän pelottavia. Ääntä ja hälinää oli aivan liikaa. Tämä kirjuri tietysti vaan nautti, kun sai pönöttää julkisuuden valokeilassa. Vaikka vain sitten kissan siivellä(?). Kun sai olla teatterin hämärässä katsomassa näytöksiä, oli paljon mukavampaa. Kaikki esityspaikat olivat tietysti minulle uusia ja kirjurillekin Sorin Sirkus oli uusi tuttavuus. Hällässä hän oli käynyt elokuvissa ja Teatterimontussa joskus 70-luvun alussa katsomassa Teatterikesän esityksenä Sartren näytelmää, joka kertoi ihmisistä, jotka kuoleman jälkeen olivat joutuneet Helvettiin. Se oli kuulemma huone, johon koottiin sellaiset henkilöt, jotka eivät voineet sietää toisiaan. Toinen Teatterikesän muisto noin 40 vuoden takaa hänellä on Frenckellin pihasta, jossa meni joku Shakespearen klassikoista. Siinä Ritva Valkama Hamletin äitinä tai Lady Macbethina oli pitänyt yleisöä näpeissään. Mutta se kirjurista ja historiasta (jotka nyt ovat vähän sama asia). Jos mennään näkemiini esityksiin, niin parhaat fiilikset jäi ensinnäkin Jeminan monista elämistä. Jos haluaa luonnehtia Jyrki Karttusen Jeminaa kolmella sanalla, niin hän on taitava, taitava ja taitava. Yleisökin tunsi tämän ja riehaantui mukaan jammailemaan saksalaisen tanssinopettajan johdolla. Toisena painui mieleen mielenterveyskuntoutujien Peili. Se sai aikaan monia hörähdyksiä katsomossa, kun väki löysi tuttuja piirteitä tekstistä. Nämä lahjakkaat ja sinnikkäät ihmiset näyttämöllä olivat se Peili, josta katsojat voivat katsoa itseään. Tsehovin Kolme sisarta oli klassikkonäytelmänä tietysti tutustumisen väärtti. Yli kolmituntinen esitys oli välillä puuduttava ja välillä kikkailevan oloinen, mutta ajoittain myös hauska ja ajatuksia herättävä. Esitys oli täynnä kuuluisia, teeveestä ja elokuvista tuttuja näyttelijöitä, joita oli hauska seurata. Selvä pettymys oli Lone Twinin Nine Years. Odotin hauskaa menoa ja sain marinaa matkasta, joka oli esiintyjille vain työtä (tai näin sen englannintaidottomana ymmärsin). Kiitokset vielä kaikille, jotka tekivät tämän kokemuksen mahdolliseksi. Oli myös hauska tutustua kaikkiin uusiin ihmisiin. Heilautetaan häntää, kun kohdataan. Hännän puuttuessa voi heilauttaa myös kättä. Liitteet ja linkit Profiili Minulla on Hoitokodin nettisivuilla osoitteessa oma Niksu-nurkka, jota pidän kirjurini, Hoitokodin vapaaehtoistyöntekijän, Keijo Happosen kanssa. Tervetuloa tutustumaan.

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Asenne, joka avaa taivaita

Asenne, joka avaa taivaita Esko Valtanen 2.1.2011 Asenne, joka avaa taivaita Eletään Herralle Tuossa ajattelin näin, että mitenkähän olisi jos olisi sellainen tilanne, että me tietäisimme ihan tasan tarkkaan, että sanotaan esim.

Lisätiedot

KUVAT: Lahja Kallinen. nuoret lastensuojelun kehittäjät

KUVAT: Lahja Kallinen. nuoret lastensuojelun kehittäjät N TEKSTI: Johanna Barkman, Pesäpuu ry Riina Pekkala, Perhehoitoliitto ry ja Sinut ry Anna Rainio, Helsingin yliopisto Suvi ja Milla-Kristiina, foorumilaiset KUVAT: Lahja Kallinen 1 nuoret lastensuojelun

Lisätiedot

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies hankkeen kanssa. Kilpailu tuotti noin 80 kiinnostavaa nuorten kirjoittajien

Lisätiedot

DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi

DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS Marika Laatu ja Pia Tuomi OPETTAJALLE Daniel, Jumalan oma -opetuspakettiin kuuluvat: Opettajanopas Leirivihko Puuhapistevinkit Danielin laulu 2/2011 Noste-lehdessä sarjakuva

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

HELSINGIN AMMATTIKORKEAKOULU STADIAN JULKAISUJA SARJA C: OPINNÄYTETYÖT

HELSINGIN AMMATTIKORKEAKOULU STADIAN JULKAISUJA SARJA C: OPINNÄYTETYÖT Totuus vai tehtävä Miten tehdä dokumenttielokuva aiheesta, jota ei voi kuvata Mari Clusius HELSINGIN AMMATTIKORKEAKOULU STADIAN JULKAISUJA SARJA C: OPINNÄYTETYÖT 2 Mari Clusius Totuus vai tehtävä Miten

Lisätiedot

Suunnittelu on toivon järjestämistä

Suunnittelu on toivon järjestämistä Suunnittelu on toivon järjestämistä John Forester haastattelussa Perheeni oli paennut Wienistä, koska he olivat juutalaisia. He olivat tulleet Yhdysvaltoihin enkä aikonut kuluttaa elämääni pommien tekemiseen,

Lisätiedot

Kari Peitsamon amerikkalaiset unelmat

Kari Peitsamon amerikkalaiset unelmat Kari Peitsamon amerikkalaiset unelmat TEKSTI: JUHA RANTALA. KUVAT: JANNE HIETANEN & JOHANNA KUSTANNUS. Yksi tämän vuoden tapaus suomalaisen rockin saralla on ilman muuta Kari Peitsamon ja Freud Marx Engels

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle 27.11.2011 Anne-Mari Manninen Seurakunta voi nousta uudelle tasolle Ääni on tärkein Ja minä henkilökohtaisesti olen Isältä rukoillut sitä, että Herra, minua ei kiinnosta onko minun hiukset aina täydelliset,

Lisätiedot

3 / 2014 Perhe ja parisuhde. Irtonumero 3

3 / 2014 Perhe ja parisuhde. Irtonumero 3 3 / 2014 Perhe ja parisuhde Irtonumero 3 DREAMWEAR CLUB R.Y. SISÄLTÖ 3/2014 Sisällys, yleisiä tiedotuksia 2 Pääkirjoitus 3 Erilainen parisuhde - hämmennyksestä näkemiseen 5 Transtukipisteelle voi tulla

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Eero Ojanen. Hyvä päätös? polemia KAKS KUNNALLISALAN KEHITTÄMISSÄÄTIÖ

Eero Ojanen. Hyvä päätös? polemia KAKS KUNNALLISALAN KEHITTÄMISSÄÄTIÖ polemia Eero Ojanen Hyvä päätös? KAKS KUNNALLISALAN KEHITTÄMISSÄÄTIÖ Hyvä päätös? Eero Ojanen Hyvä päätös? Filosofisia näkökulmia päätöksentekoon kaks kunnallisalan kehittämissäätiö HYVÄ PÄÄTÖS? Kieliasun

Lisätiedot

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja ARTSI ALKUSANAT Yöllä sitä ehtii ajattelemaan kaikenlaista, silloin kun uni ei meinaa tulla silmään. Ennen kaikkea tätä omaa elämää ja kuinka nopeasti se aika onkaan täällä mennyt. Nuorin lapsistamme,

Lisätiedot

Olen ollut täällä nyt viikon, mutta ennen tätä päivää ei varsinaisesti ole tapahtunut mitään.

Olen ollut täällä nyt viikon, mutta ennen tätä päivää ei varsinaisesti ole tapahtunut mitään. 16.11.2257 : Babylon 5 Olen ollut täällä nyt viikon, mutta ennen tätä päivää ei varsinaisesti ole tapahtunut mitään. Kontaktihenkilöni, Babylon 5:n tiedeinstituutissa toimiva professori Muath Kalon (joka

Lisätiedot

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk Erilaisuus on massateinien vastakohta. Ne uskaltavat sanoa mielipiteensä kuuluvasti ja ottavat kantaa asioihin. Erilaisuus voi näkyä myös pukeutumisessa ja vaikka musiikissa. Tyttö 9.lk Monikulttuurisuus

Lisätiedot

Perhehoito on lahja arjelle

Perhehoito on lahja arjelle Perhehoito on lahja arjelle Päivi Soikkeli osaa olla oma itsensä kehitysvammaisten kanssa. Hän ei ole koskaan joutunut luopumaan mistään sen takia, että hänellä on suuri perhe. Perhehoitajana toimiminen

Lisätiedot

OPAS LUKIVAIKEUDESTA LAPSILLE

OPAS LUKIVAIKEUDESTA LAPSILLE OPAS LUKIVAIKEUDESTA LAPSILLE Elina Järviluoma - Mika Paananen - Suvi Kaila Marketta Mäntylä, Sira Määttä & Tuija Aro SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE... 3 MIKÄ LUKIVAIKEUS ON?... 4 MITEN LUKIVAIKEUS NÄKYY?...

Lisätiedot

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie 1 Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu 2015 Kajaanin ammattikorkeakoulu Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie Kajaanin ammattikorkeakoulu PL 52,

Lisätiedot

VOI HYVIN - KÄYTÄ SYDÄNTÄSI

VOI HYVIN - KÄYTÄ SYDÄNTÄSI -HEARTFULNESS- VOI HYVIN - KÄYTÄ SYDÄNTÄSI Opas parempaan elämään Petri Huitti 1 VOI HYVIN KÄYTÄ SYDÄNTÄSI (Opas parempaan elämään) (Englanniksi: BE WELL - USE YOUR HEART, Guide for better life) ISBN 978-952-68229-0-7

Lisätiedot

JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA. Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille

JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA. Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille SISÄLLYS Alkusanat 3 Huomioitavaa 4 Keskustelukuvia tunteista 5 Tehtäviä 6 Tarinoita 8 Itsearviointi- ja tunneharjoituksia

Lisätiedot

Niin totta kuin nimeni on Puck

Niin totta kuin nimeni on Puck 1 Niin totta kuin nimeni on Puck Nimet. Mitä väliä nimellä muka on? Niissähän on vain joukko kirjaimia tai äänteitä, jotka muodostavat sanan. Eikö ruusu muuksi kutsuttuna tuoksuisi yhtä suloiselta? Eikö

Lisätiedot

1. Seuraajakävelyt Tässä harjoituksessa kannattaa käyttää menevää taustamusiikkia.

1. Seuraajakävelyt Tässä harjoituksessa kannattaa käyttää menevää taustamusiikkia. Molière IHMISVIHAAJA Molièren Ihmisvihaajaan suunniteltu tehtäväsarja koostuu kolmesta osasta: ennakkotehtävistä, näytelmän katsomisesta ja jälkitehtävistä. Tavoitteena on syventää katsomiskokemusta ja

Lisätiedot

Kun kulttuurit tulevat tiskille

Kun kulttuurit tulevat tiskille OPAS 4 2013 eila isotalus Kun kulttuurit tulevat tiskille Opas kulttuurienväliseen osaamiseen asiakaspalvelussa Opas kulttuurienväliseen osaamiseen asiakaspalvelussa Sisältö Miksi puhua kulttuurista?...

Lisätiedot

Osku ja noiduttu isä. Kirjoittanut Hannele Huovi Kuvittanut Jukka Lemmetty

Osku ja noiduttu isä. Kirjoittanut Hannele Huovi Kuvittanut Jukka Lemmetty Osku ja noiduttu isä Kirjoittanut Hannele Huovi Kuvittanut Jukka Lemmetty Linnut muuttavat taloon Osku seurasi ikkunasta, kun Linnut muuttivat vastapäiseen taloon. He eivät kuitenkaan olleet lintuja, vaan

Lisätiedot