DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi"

Transkriptio

1 DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS Marika Laatu ja Pia Tuomi

2 OPETTAJALLE Daniel, Jumalan oma -opetuspakettiin kuuluvat: Opettajanopas Leirivihko Puuhapistevinkit Danielin laulu 2/2011 Noste-lehdessä sarjakuva Danielista; monistettava kirjoitus- ja väritystehtävä. Leirin tunnusjae: Älä jätä elämääsi oman ymmärryksesi varaan, vaan turvaa koko sydämestäsi Herraan. Sananl. 3:5 Danielin elämä sopii meille monella tavalla esimerkiksi. Daniel oli rohkea ja uskollinen Jumalan palvelija. Danielin sinnikkyys vei hänet ja hänen ystävänsä moniin hankaliin ja vaarallisiinkin tilanteisiin. Jumala oli heidän kanssaan kaikkialla ja pelasti heidät mahdottomistakin paikoista. Danielin usko vaikutti myös muissa uskoa Jumalaan. Opetuspaketti käy hyvin alakouluikäisten opettamiseen. Huomioi kuitenkin, että 7-8 vuotiaat tarvitsevat vielä tukea lukemisessa ja kirjoittamisessa. Lapsille pidettävät tunnit ovat kaksiosaisia. Tunnin alussa kerrotaan raamatunkertomus joko näytellen tai flanello-kuvien avulla. Loppuosassa kertomus sovelletaan lasten elämään Muppetnukkejen Ellin ja hänen ystäviensä avulla. Ellin tarinat voivat alkaa aina saman tunnusmusiikin soidessa. Nukketeatterille voi rakentaa taustakehikon, jolloin taustamaisemien vaihtaminen on helpompaa. Raamisrukous Herra siunaa raamiksemme, Ole meidän kanssamme. Auta, että toisiamme Emme yhtään häiritse. Auta meitä oppimaan, Jeesus, paljon sinusta. Kiitos, että mua rakastat, Anteeksi annat ja pelastat. Amen!

3 Sisältö 1. Tunti. Valitse oikein! 2. Tunti. Turvaa jumalaan! 3. Tunti. Luota jumalan sanaan! 4. Tunti. Älä ole ylpeä ole nöyrä! 5. Tunti. Kunnioita jumalaa ja lähimmäistäsi! 6. Tunti. Jumala on uskollinen ole sinäkin! Puuhapisteet Leirivihko Leirivihko lapsille on tärkeä muisto leirin raamiksilta. Sitä voi täyttää yhdessä tunnin lopussa. Muistolauseet on hyvä kirjoittaa isolle kartongille valmiiksi ja lisätä niitä luokan seinälle joka tunnin jälkeen. 1. tunnin yhdistä nimet -tehtävään löytyy apua Danielin kirjan 1.luvusta. 2. tunnin tehtävän oikea vastaus: RUKOUS ON TURVAUTUMISTA JUMALAAN. 5. tunnin tehtävän ratkaisua varten apuna kannattaa käyttää pahviliuskaa, johon kaikki aakkoset on kirjoitettu järjestyksessä. Oikea vastaus: LAPSET, OLKAA VANHEMMILLENNE KUULIAISIA HERRAA TOTELLEN, SILLÄ SE ON OIKEIN (Ef. 6:1). 6. tunnin ristikon oikeat vastaukset: 1. KUNINGAS, 2. SATRAAPPI, 3. HENKI, 4. DAREIOS, 5. DANIEL, 6. REHELLINEN, 7. RUKOILI, 8. LEIJONA, 9. ENKELI, 10. JUMALAN, 11. USKOLLINEN

4 1. TUNTI. VALITSE OIKEIN! Kertomus: Dan. 1. luku Havainnollistaminen: flanello-kuvat Huomioitavaa: - Danielin kirjan taustaa on hyvä valaista ennen Danielin kirjan 1. luvun kertomista. - Raamatunkertomukset esitetään ottaen huomioon lasten ikärakenne. Muppet-nuket: - Elli tulee mukaan aina kertomuksen jälkeen. Hänen koko nimensä on Elli Kaarina Tellervo Kylänraitti, 8-vuotta. Elli kertoo 1. tunnilla, miten on tullut uskoon. Elli kertoo varastaneensa äidiltä rahaa ja ostaneensa karkkia. Huonon omantunnon kanssa hän kertoi asian äidille. Äiti johdatti Ellin Jeesuksen luo. Siitä voi jatkaa... ELLI JA KAVERIT Elli: Olipas muuten jännittävä kertomus Danielista! Mitähän kaikkea hänelle vielä tapahtuukaan... Mua jäi askarruttamaan, kun Daniel oli niin lujasti päättänyt olla kuuliainen Jumalalle ja teki oikean valinnan ruoan suhteen. Haluatteko kuulla, mitä mulle tapahtui viime syksynä? (Elli poistuu.) (Elli ja Kaisa ovat koulun pihalla. Taustalla koulun kello ja seinäteksti esim, URPOLAN KOULU) Elli: Kivaa kun on perjantai ja koulu loppui vai mitä Kaisa? Kaisa: Niin on. Mitähän kivaa tekisi viikonloppuna? Elli: Kuulitko, että se Niko aikoo kutsua kavereita heille tänä iltana? Se on niin IHKU! Mutta ei se ainakaan mua kutsu, kun se on niin suosittu. Kaisa: Hei, kato! Tuoltahan Niko tuleekin... Hei, sehän tulee tännepäin. Niko: Moi tytöt! Olis Ellille vähän asiaa... Kaisa: Joo, mä taidan sitten tästä lähteäkin. Soitellaan, Elli! Elli: Moikka, nähdään pian! Niko: Tota noin... Kun mä saan kutsua kavereita illalla meille ja mä ajattelin, että olis kiva, jos sä tulisit kanssa. Mulla on uusi, tosi kolee tietsikkapeli tai oikeestaan se on mun isoveljen. Mut kun äiti ja isä ei ole kotona, niin me voidaan pelata sitä, vaik se on K18. Eiks oo kuul? Tuutko messiin? Elli: Kiitti hirveesti kutsusta Niko, mut kun... öööö... tota noin... Niko: Hei Elli! Et kai sä pelkää sen pelin takia? Meitsi kun luuli, että sä oot sellainen tyttö, joka ei tarvi äiskän lupaa joka juttuun. Kai sä tulet? Kuudelta aletaan laittaa poppareita ja lettuja. Elli: Niin, en kai mä pelkää ja kyllä mä saisin pelata, mutta... Me lähdetään mun serkuille Hesaan, niin en voi siks tulla. Niko: Voi harmi! Olis ollut kivaa, mutta ehkä joskus toiste sitten. Moikka, Elli! Nähdään maanantaina! Elli: Nähdään, moi! (Elli itsekseen) Voi ei! Melkein valehtelin. Ei me vielä tänään edes lähdetä vaan vasta huomenna. Mutta mä tiedän, että sellainen peli ei ole mulle hyväksi. Äitikään ei tykkäisi eikä Taivaan Isä. Olisinpa ollut rohkeampi ja kertonut totuuden Nikolle. Ehkä hänkin olisi alkanut ajattelemaan sitä uudelleen. (Elli ilmestyy takaisin näyttämölle.) Elli: Mitä ajattelette? Teinkö mä teidän mielestänne oikein? Tämän tunnin lopussa voi rukoilla lasten kanssa syntisen rukouksen ja johdattaa heidät Jeesuksen omiksi.

5 2. TUNTI. TURVAA JUMALAAN! Kertomus: Dan. 2. luku Havainnollistaminen: Kertomuksen alkuosa Dan. 2:1-12 näytellään. 2. luvun loppuosa kerrotaan flannello-kuvilla. Vapaaehtoisista lapsista valitaan Nebukadnessar, sotilas ja joukko enteidenselittäjiä ym. Heidät puetaan rooleihin muiden edessä ja ohjataan näyttelemään kertomuksen mukaisesti. Kertoja lukee tarinan ottaen huomioon lasten näyttelemisen. RAAMATUNKERTOMUS: (Kuningas istuu valtaistuimellaan sotilas vierellään. Viisaat ovat sivummalla.) Kuningas Nebukadnessar näkee kummallisia unia. Hänen mielensä tulee niistä niin levottomaksi, ettei hän voi nukkua. Kuningas huutaa sotilaalle: Hae heti tänne ennustajat, noidat ja Babylonian viisaat! Ja sassiin nyt!!! Sotilas juoksee hakemaan viisaat kuninkaan eteen. Kun ennustajat tulevat kuninkaan eteen, he kumartavat jokainen syvään.. Kuningas vaatii. Minä olen nähnyt unen ja minun on saatava tietää, mitä se merkitsee, Ennustajat kumartavat jälleen ja vastaavat: Kauan eläköön Kuningas Nebukadnessar! Kuningas on hyvä ja esittää unen ja me kerromme sitten sen selityksen. Kuningas vastaa: Jos ette itse kerro unta ja sen selitystä, teidän käy huonosti! Tämä on minun päätökseni! Kuningas lisää vielä. Mutta... Jos kerrotte uneni ja selitätte sen, lupaan palkita teidät kuninkaallisesti. Esittäkää siis uneni ja sen selitys. Ennustajat vastaavat jälleen kumartaen: Kuningas kertokoon unen palvelijoilleen ja me selitämme kyllä sen. Kuningas vaatii jälleen: Te yritätte vain voittaa aikaa, koska näette, että päätökseni pitää! Jos ette kerro minulle unta, teitä kaikkia odottaa yksi ja sama tuomio. Te olette kieroja ja petollisia. Kertokaa minulle nyt uni, niin tiedän, että osaatte myös selittää sen. Ennustajat vastaavat kuninkaalle: Maan päällä ei ole ihmistä, joka voisi kertoa kuninkaalle, mitä hän tahtoo. Ei kukaan mahtavimmistakaan kuninkaista ole vaatinut tällaista palvelijoiltaan.. Tämän kuultuaan kuningas Nebukadnessar raivostuu ja käskee surmata kaikki Babylonian viisaat. Nämä lähtevät karkuun ja sotilas juoksee hurjana heidän peräänsä. Loppu 2. luvun kertomuksesta kerrotaan esim. flannelloja käyttäen. ELLI JA KAVERIT (Elli ilmestyy taas mukaan kuvaan kertomuksen jälkeen.) Elli: Kyllä Danielin piti luottaa tosi vahvasti siihen, että Jumala tosiaan kuulee hänen rukouksensa, kun uskalsi mennä kuninkaan eteen, vai mitä? Ajatella, että Jumala vastasi rukoukseen ja kaikkien niiden viisaiden henki pelastui. Mula on yksi kaveri, jonka nimi on Topi. Se on aika hassu välillä. Antakaas, kun kerron... (Taustalla koulu. Topi tulee täristen esille.) Topi: Otetaan suolaa ja heitetään oikean olkapään yli... vai oliko se sittenkin vasen? Hei, apua? Kumpi se olikaan? No, heitetään molemmille, niin tulee hyvä onni siihen kokeeseen... (Heittää ja osuu Ellin kasvoihin.) Elli: Hyi, hyi, thyi! Mitä sä Topi oikein puuhaat? Ja miksi täriset kuin haavan lehti?

6 Topi: (Surkeana) Ai, Elli. Kun meillä on ensi tunnilla matikan kokeet ja mä jännitän ihan kauheasti! Sitten vielä musta kissa juoksi tien yli ja mummo sanoo, että se tuo epäonnea. Mä en tiedä, onko tähdetkään suotuisassa asennossa mun horoskoopilleni tänään! Tiedätkö mitään muuta taikaa, jolla voisin onnistua ja voisin lakata jännittämästä? Elli: Rauhoitu nyt Topi! Kai sä olet kuitenkin kerrannut ne asiat, mitä siihen kokeeseen tulee? Topi: Olen, olen. Jännittää silti niin, että vatsassa on ainakin miljoona perhosta. Tai ehkä ne on jotain krokotiilejä, kun vatsa on ihan sekaisin. Elli: Kuule, meillä on vielä aikaa tässä ennen kuin kello soi. Me voidaan rukoilla ja Jeesus kuulee ja haluaa auttaa sua, Topi. Uskotko sen? Topi: Mulla ei ole kokemusta, mut jos sä olet sitä mieltä, että se vois auttaa, niin olen valmis kokeilemaan. Elli: Rukoillaan sitten. RAKAS TAIVAAN ISÄ! ME RUKOILLAAN NYT TOPIN KANSSA, KUN HÄN JÄNNITTÄÄ NIITÄ KOKEITA. SIUNAA TOPIA JA AUTA HÄNTÄ NIIN, ETTÄ HÄN LAKKAISI JÄNNITTÄMÄSTÄ JA ETTÄ KOE MENISI HYVIN. ISÄ, ANNA TOPILLE SINUN RAUHASI SYDÄMEEN JA AUTA HÄNTÄ LUOTTAMAAN SINUUN. ISÄ, ME PYYDÄMME TÄTÄ JEESUKSEN NIMESSÄ. AMEN! Topi: Amen. ( Koulun kello soi. Topi ja Elli lähtevät.) (Hetken päästä Elli tulee takaisin.) Elli: Tunti loppui jo. Mitenkähän Topin kävi siinä kokeessa? ( Topi ryntää esiin.) Topi: Elli, Elli, hei! Et usko, miten kävi! Heti, kun sä olit rukoillut, mulle tuli rauhallinen olo ja mä lakkasin pelkäämästä. Sitten oli tosi kiva mennä kokeeseen, kun oli turvallinen olo. Ja oikeastaan ne kaikki laskut tuntuivat helpoilta. Kyllä Taivaan Isä taitaa oikeasti kuulla ne rukoukset. Voisitko opettaa muakin rukoilemaan? Elli: Tosi kiva, että koe meni hyvin! Olen iloinen puolestasi. Tottakai mä opetan sua rukoilemaan. Eihän se ole ollenkaan vaikeata. Jutellaan vaan tavallisesti Taivaan Isälle ihan kuin kaverille. Elli: Sellainen oli Topi! Vähän hassu, mut tosi kiva kaveri. Ja kyllä hän oppi rukoilemaan ja luottamaan Jumalan apuun. Oletteko te saaneet rukousvastauksia?

7 3. TUNTI. LUOTA JUMALAN SANAAN! Kertomus: Dan. 3. luku Havainnollistaminen: Flanello-kuvat ELLI JA KAVERIT (Elli ilmestyy taas mukaan kertomuksen jälkeen.) Elli: Kyllä Danielin ystävillä oli vahva usko Jumalaan. He uhmasivat tosi rohkeasti kuningasta. Sadrak Mesak ja Abed-Nego olivat juutalaisista perheistä ja olivat varmasti kuulleet ja lukeneet Vanhan Testamentin kertomuksia elävästä Jumalasta jo pienenä. Mäkin olen huomannut, että hätätilanteessa voi ihmeellisesti saada apua Jumalan sanasta, raamatusta. On hienoa osata sitä ulkoa. Voisin kertoa teille yhden jutun mun elämästäni... (Topi, Kaisa ja Elli pomppivat trampoliinissa. Kuuluu kiljahtelua ja naurua.) Topi: Tosi hieno, Kaisa, tää sun uusi tramppis! Elli: Joo-o! Kivaaa! (Yhtäkkiä Elli ja Topi törmäävät Ellin jäädessä alle. Elli satuttaa kätensä.) Elli: Ai jai jai! Käteni, yhyy! Sattuu!! Kaisa ja Topi: Voi, Elli! Sattuiko pahasti? Soitetaan hätänumeroon... (Soittavat ja pian kuuluu pii, paa...leikkiambulanssi kurvailee näyttämön reunalla ja lapset katoavat näyttämöltä. Pian sairaanhoitajat kuljettavat Elliä paareilla/ tarjottimen päällä edestakaisin. Näyttämö tyhjenee ja muuttuu sairaalaksi. Elli makaa sängyllä/ notkuu näyttämön nurkalla. Hoitaja tulee katsomaan Elliä. Hoitaja: Kuules Elli, sinulle taisi nyt käydä onnettomuus. Elli: Niin kävi, y hyy! Hoitaja: Nyt odottelemme, että pääsemme leikkaussaliin laittamaan käsi oikeaan asentoon. Minun pitää mennä nyt. Soita kelloa, jos tarvitset jotakin. (Elli jää yksin.) Elli: Voi voi! Nyt mä olen ihan yksin täällä. Pelottaa se leikkaussali.. Ai niin, raamatussahan sanotaan näin: ÄLÄ PELKÄÄ, SILLÄ MINÄ OLEN SINUN KANSSASI. ÄLÄ ARKANA PÄLYILE, SILLÄ MINÄ OLEN SINUN JUMALASI. MINÄ VAHVISTAN SINUA, MINÄ AUTAN SINUA. MINÄ TUEN SINUA VARHURSKAUTENI OIKEALLA KÄDELLÄ. (Jes. 41:10) (Kun Elli muistelee raamatunkohtaa, enkeli ilmestyy hiljaa hänen taakseen.) Elli: Kiitos, Jeesus, että sinä olet minun vierelläni, etkä jätä minua yksin. Kiitos, että tulet myös tuonne leikkaussaliin minun kanssani. Kiitos rauhasta, jonka annat sydämeeni. Kiitos, Jeesus! (Hoitaja saapuu Ellin luo.) Hoitaja: Miten täällä voidaan? Pelottaako Elliä kovasti? Elli: Ei minulla enää ole hätää. Raamatussa sanotaan, että HÄN ANTAA ENKELEILLEEN KÄSKYN SINUSTA VARJELLA SINUA KAIKILLA TEILLÄSI. Jeesus on minun kanssani. Elli: Niin, tosiaankin! Kyllä kannattaa lukea paljon raamattua ja opetella parhaat kohdat ulkoa, vai mitä? Ja, hei! Eikös Jeesus ollutkin mun kanssa siellä sairaalassa vähän niinkuin Danielin ystävien kanssa siellä pätsissä. Ja mun käsikin parani sitten ihan hyvin!

8 4. TUNTI. ÄLÄ OLE YLPEÄ OLE NÖYRÄ! Kertomus: Dan. 4. luku Havainnollistaminen: Flanellokuvat ELLI JA KAVERIT Elli: Aika kovan kolauksen sai tuo ylpeä kuningas. Joutui syömään ruohoa kuin pupujussi! Ei mulla silti ole varaa arvostella, kun olen joutunut itsekin sitä nöyryyttä opettelemaan. ( Topi ja Kaisa kävelevät koulusta kotiin.) Kaisa: Huh, että oli vaikeat matikan kokeet. Jännitin, että osasinkohan edes puolia oikein. Sain mä onneksi kokeesta edes seiskan. Topi: Ne oli kyllä tosi vaikeat, varsinkin ne kaksi viimeistä tehtävää. Niistä mä en ymmärtänyt yhtään mitään. Mä sain kuuspuolikkaan ja olen tyytyväinen. Ei tarvi ainakaan uusia. (Elli tulee paikalle vihellellen.) Elli: Tsau, kamut! Miks noin apeet ilmeet? Kaisa: Kun me saatiin matikan kokeesta 7 ja 6,5. Nyt mä en saa sitä 5 euron palkintoakaan, jonka isä lupasi, jos saan yli 8 kokeesta. Elli: Ei oo tosi? Saitteko niin huonot numerot? Musta se oli ihan lälly koe. Meitsi veti täydet! Kaisa: Tosi hienoa, Elli! Sait kaikki oikein? Onnittelut! Topi: Miten sä osasit? Elli: No, kato toisilla on vaan tätä älyä! Meitsi rulettaa! Topi: Jos sulla oli vähän tuuria? Elli: Ei tässä onnella pelata. Mä vaan oon niin lahjakas! Tsau! (Elli lähtee nenä pystyssä.) Kaisa: Miksi Ellistä tuli nyt tuollainen? Ei oo kivaa. Topi: Eikö Elli edes muista, että me rukoiltiin yhdessä ennen koetta. Varmaan Taivaan Isä auttoi häntä. Kaisa: Tiedätkö, Topi, meidän täytyy sanoa Ellille, miltä meistä tuntuu. Topi: Joo, mennään heti sanomaan! (Tausta muuttuu Ellin kodiksi. Elli on kotona ja kuuntelee korvalapuilla musiikkia. Topi ja Kaisa tulevat.) Topi ja Kaisa: Moi, Elli! Meillä olis vähän juteltavaa. Elli: No, moi! Mitä mielessä? Kaisa: No, kun meistä tuntuu niin kurjalta, kun sä leuhkit niin sillä kokeella... Topi: Niin, etkä edes muista, että rukoilit ja pyysit Taivaan Isältä apua kokeeseen. Oletko edes kiittänyt? Kaisa: Musta tuntuu pahalta, kun sä et enää taida arvostaa meitä Topin kanssa lainkaan. Yhyy! Elli: Nyyh! Voi, Kaisa! Sä olet mun paras kaverini. Ja Topikin sä olet tärkeä mulle! Ei mulla ollut tarkoitus pahoittaa teidän mieltä. Mä en tosiaan ole muistanut edes kiittää Jeesusta. Voitteko antaa mulle anteeksi? Mä olin ylpeä ja käyttäydyin tosi ikävästi. (Halaavat.) Kaisa ja Topi: Tottakai! Me annetaan sulle anteeksi. Sitähän varten ystävät ovat! Elli: En enää koskaan leuhki tuolla tavalla ja ole kiittämätön. Kuulkaa! Mehän voitais käydä yhdessä läpi ne laskut, niin mä voin kertoa niksin, miten ne on helppo laskea. Kaisa ja Topi: Kivaa, tehdään niin! (Elli tulee esiin taas.) Elli: Sellainen se juttu oli. Ylpeys on kyllä kurjaa, vai mitä? Taitaa Jumalakin olla ylpeitä vastaan...

9 5. TUNTI. KUNNIOITA JUMALAA JA LÄHIMMÄISTÄSI! Kertomus: Dan. 5. luku Havainnollistaminen: Flanello-kuvat ELLI JA KAVERIT Elli: Hei, ajatelkaa! Vaikka Belsassarin isä oli opettanut, miten Jumalaa pitää kunnioittaa, niin hän teki noin ruman tempun! Hän ei tainnut tietää, miten tärkeää on kunnioittaa omaa isää ja äitiä ja ennen kaikkea Jumalaa! Mun pitää kertoa teille ihan rehellisesti yksi juttu. Mä olen joutunut opettelemaan tätäkin asiaa. Haluatteko kuulla? (Ellin kotona) Ellin äiti: Elli-kulta, voisitko vähän siistiä huonettasi, kun Maija-mummo on tulossa tänään meille? Elli: (nyrpeästi) Etkö tiedä, että tänään tuli uusi Aku. Ei pysty nyt millään! Äiti: Kyllä se nyt olisi tärkeää. Tiedäthän, miten Maija-mummo arvostaa siisteyttä. Elli: Mitä välii? (Taustalle nousee valkoinen sydän, johon piirretään musta tahra.) Äiti: No, menehän nyt vain reippaasti. Elli: Aina minä... (Elli menee pois, ovikello soi ja Maija-mummo saapuu.) Äiti: Tervetuloa, Maija-mummo! Ihana nähdä sinua pitkästä aikaa. Mummo: No, päivää, päivää! Mitäs tänne kuuluu? Missä pikku- Elli on? Äiti: Elli on huoneessaan, menen hakemaan... Elli, tules nyt tervehtimään mummoa! Elli: Miks? Ei huvita, mä luen nyt, mene pois! ( Ellille on teipattu Aku käsiin. Hän piiloutuu Aku-lehden taakse. Sydämeen piirretään surullinen ilme.) Elli: No, jos on ihan pakko... (Elli laahautuu mummon luo.) Mummo: No, siinähän se mummon pieni Elli tulee! Elli: Hei, mitä sä toit mulle? Mummo: Niin, toinhan minä jotakin... (Kaivaa laukustaan ison tikkarin tms. ja antaa sen Ellille. Elli piiloutuu jälleen lehden taakse tikkarinsa kanssa.) Äiti: Voisitko, Elli, laulaa mummolle sen kivan kesälaulun, jonka esitit koulun kevätjuhlassa? Mummo: Voi, kun se olisi ihana kuulla! Vai lauloi Elli ihan kevätjuhlassa...ikävää, etten päässyt mukaan, kun olin juuri silloin sairaalassa. Elli: Ei nyt äiti. Miksi aina pitäisi laulaa? Enkä... (Sydän taustalla mustuu taas. Elli piiloutuu jälleen lehden taakse. Kaikki poistuvat, kuu ja tähti nousevat taivaalle. Elli makaa sängyssä ja huokailee.) Äiti: Aika sammuttaa valot, Elli. Oletko jo rukoillut iltarukouksen? Elli: E-en. En tiedä miksi mulla on niin kurja olo. Kaikki on niin kurjaa. Parempi kai olisi, ettei mua edes olisi... (Elli huokailee ja nyyhkyttää) Äiti: Mahtaisiko se johtua siitä, että olet tänään käyttäytynyt kurjasti äitiä ja Maija-mummoa kohtaan? Elli: (itkee) Nii-in ta-i-sin käyttäytyä. Äiti, on niin paha mieli! Anna anteeksi!! Yhyy! Äiti: Tottakai annan anteeksi. Mutta mummo lähti kotiin kovin surullisena. Elli: Voidaanko me soittaa heti aamulla mummolle, että voin pyytää anteeksi? Äiti: Soitetaan vain. Ymmärrätkö, Elli, että ei Taivaan Isä ole turhaan laittanut Raamattuun sellaista ohjetta, jossa sanotaan KUNNIOITA ISÄÄSI JA ÄITIÄSI, ETTÄ MENESTYT JA KAUAN

10 ELÄISIT MAAN PÄÄLLÄ? Se on ohje, joka auttaa meitä, että voisimme olla onnellisia ja iloita toisistamme sekä elää sovussa rakkaittemme kanssa. Paha mieli tulee siitä, kun rikomme Jumalan antamia sääntöjä ja ohjeita. Elli: Äiti, voisitko siunata minua ja rukoilla, että kun mä nyt ymmärsin tämän asian, niin voisin aina muistaa sen ja saisin voimaa tehdä oikein? Äiti: Nyt me rukoillaan ja sinä saat taas iloisen mielen! (Elli ja äiti halaavat. Esiin nousee hymyilevä ja puhdas sydän.) Elli: Äiti, olet rakas!! (Elli, äiti ja taustat otetaan pois tunnarin soidessa.) TUNNUSMUSIIKKI Elli: Sellainen se juttu oli! Vähän nolo mä olin, mutta onneksi Taivaan Isä halusi opettaa mulle toisen kunnioittamista ja antoi taas kaiken anteeksi!!!

11 6.TUNTI. OLE SINÄKIN! Kertomus: Dan. 6. luku Havainnollistaminen: kertomuksen alkuosan Dan. 6:2-17 voidaan näytellä. Siitä voi tehdä 2. tunnin tapaisen näytelmän tai ottaa ohjaajia lasten kanssa mukaan näyttelemään ja antaa näyttelijöille omat vuorosanat. Omilla vuorosanoilla tehtynä kannattaa ohjaajia valmentaa etukäteen. Näytelmä vie muuten liian kauan aikaa tunnista. Kertomuksen loppuosa voidaan kertoa esimerkiksi flanello-kuvilla. RAAMATUNKERTOMUS Näyttelijät: Kuningas, jonka vieressä voi olla sotilas Satraapit ja valvojat (4-5 lasta) Daniel Kertoja: Kuningas Dareios hallitsi Babyloniaa tuohon aikaan. Daniel ei ollut enää nuori. Hän oli n. 70 vuotias viisas mies, joka yhä rakasti elävää Jumalaa. Kuningas: Minä olen päättänyt valita kolme ylivalvojaa hoitamaan valtakuntaani. Hmmm... Keitähän minun kannattaisi valita? Mutta sehän on selvä! Daniel on kaikista pystyvin tähän hommaan. Hänet ainakin valitsen. Oikeastaan hän voisi olla pätevä johtamaan koko valtakuntaani. Kertoja: Satraapit ja valvojat puhelevat keskenään ja kadehtivat Danielia. Satraapit ja valvojat: Mitäs pidätte Danielista? Minä en ainakaan pidä hänestä! Hän luulee olevansa joku ihmeellinen! Hei. Keksitään jotakin, josta voisimme syyttää Danielia kuninkaan edessä. Ompas hankala keksiä mitään... Niin. Kertoja: He eivät keksi hänessä kuitenkaan mitään laiminlyöntiä tai rikkomusta. Satraapit ja valvojat: Hei, nyt keksin! Ehkä löydämme aiheen syyttää häntä siitä, että hän jatkuvasti rukoilee sitä jumalaansa. Nyt tiedän... Kuulkaas! (supisevat keskenään.). Lähdetään heti kuninkaan luo! Satraapit ja valvojat kuninkaalle: Me kaikki satraapit ja valvojat tulimme yksimielisesti esittämään, että olisi hyvä antaa kuninkaallinen määräys: jos joku 30 päivän aikana rukoilee jotakin keneltä tahansa jumalalta tai ihmiseltä paitsi sinulta, kuningas Dareios, hänet heitettäköön leijonien luolaan. Kuningas: Hmm... Tämä miellyttää minua... Hmm... Hyvä on! Kuuluttakaa kuninkaallinen määräys asiasta koko valtakuntaani! Kertoja: Satraapit ja valvojat poistuvat kuninkaan luota kumarrellen ja hykerrellen itsekseen. Daniel ei kuitenkaan anna minkään estää häntä rakastamasta ja palvelemasta Jumalaa. Daniel: Jaahas, onkin päivärukouksen aika! (Polvistuu rukoilemaan.) Kertoja: Tapansa mukaan hän jälleen polvistuu rukoukseen talonsa kattohuoneessa. Siellä hän rukoilee ja kiittää Jumalaa kolmesti päivässä. Satraapit ja valvojat vakoilevat Danielia. Satraapit ja valvojat: Mennään heti kertomaan kuninkaalle, että Daniel rikkoo lakia. (He menevät kuninkaan eteen) Daniel, joka on Juudan pakkosiirtolaisia, ei ole välittänyt sinun määräyksestäsi, oi kuningas Dareios. Hän rukoilee jumalaansa kolmesti päivässä. Kuningas: Vain niin! (vaimeasti) vai niin... Daniel on hyvä mies.

12 Kertoja: Kuningas tulee murheelliseksi ja miettii, miten voisi pelastaa Danielin. Auringonlaskuun saakka hän etsii keinoa pelastaakseen Danielin. Satraapit ja valvojat: Muista kuningas, että Meedian ja Persian laki on peruuttamaton! Kuningas: Hyvä on! Sotilas, nouda Daniel tänne! (Sotilas noutaa Danielin.) Kuningas: Sinä olet rikkonut minun määräystäni vastaan. minun on pantava rangaistus täytäntöön. Sinut heitetään leijonien luolaan. Sotilas, vie hänet pois! (huutaa Danielin perään.) Daniel, sinun jumalasi, jota sinä lakkaamatta palvelet pelastakoon sinut leijonien kynsistä!!! Näytelmävaatteet riisutaan ja lapset ohjataan istumaan paikoilleen aplodien kera. Tarina jatkuu esim. flannelloilla kerrottuna. ELLI JA KAVERIT Elli: Se oli ihan lempparijuttu! Ne leijonat oli varmaan tosi hurjia!! Ajatella, että enkeli kävi varmaan kertomassa niille leijonille, että tämä Daniel on kaveri ei sapuska! Niin kuin siinä Nemoa etsimässä... Se hai sanoi: Kala on kaveri, ei sapuska! Tää oli niin huippujuttu, että mä olen sen kunniaksi kutsunut mun kaksi kaveria esiintymään teille. Te voisitte antaa rummutus aplodit!!! Tääääll-lä tä-nääään! Riksu ja Raaaaaksuuu! (Lapsille voi jakaa erilaisia rytmisoittimia. Kaksi oravaa tms. tanssii ja räppää. Sävel on vapaa.) OLE SINÄKIN! HEI, HEI, HEI DANIEL HOVISSA BAABELIN NEBUKADNESSARIN UNEN SELITTI TULISESSA UUNISSA KOLME KAVERUSTA KUNINKAIDEN EDESSÄ, LEIJONIEN LUOLASSA JUMALA ON JUMALA ON Lopussa Ellikin menee mukaan räppiin.

13 PUUHAPISTEET 1. Rukouspiste Rauhallinen, mukava paikka, jossa jokainen voi kertoa rukousaiheita. Lapset voivat rukoilla itse tai pisteen ohjaaja rukoilee lasten ja heidän aiheidensa puolesta. Esimerkiksi puuhun voi ripustaa verhon katoksi ja maahan levittää viltin. 2. Tehtäväpiste. Kuvapatsaan metallit. Pöydällä on paperille piirretty ääriviivat Nebukadnessarin unen kuvapatsaasta. Vieressä on eri metalista tehtyjä esineitä, joista patsaan osat koostuivat. Lapset yrittävät muistaa, mihin patsaan osaan mikäkin metalli liittyi. Pisteen ohjaaja kertoo lopuksi oikeat paikat, jos osat menivät vääriin kohtiin. 3. Tehtäväpiste. Pyykkinaru-tietokilpailu. Maahan on laitettu kysymyslaput raamattutuntien aiheista. Lapset valitsevat mielestään oikean vastauslapun a, b tai c, jonka pisteen ohjaaja ripustaa narulle pyykkipojalla. Kun lapset ovat vastanneet kaikkiin kuuteen kysymykseen, he voivat kiertää katsomaan narun toiselle puolelle, olivatko heidän vastauksensa oikeita. Jos vastaukset olivat oikein, narulla lukee DANIEL. Väärien vastauslappujen taakse on myös kirjoitettu kirjaimet, mutta aivan väärät. 1. Mihin maahan Daniel ja hänen ystävänsä joutuivat pakkosiirtolaisiksi? a) Belgiaan b) Babyloniaan c) Barcelonaan 2. Mikä oli Danielin uusi nimi? a) Baltenessar b) Beltesassar c) Beltesooar 3. Kuinka korkea oli kuninkaan rakennuttama kultainen patsas? a) 3 m b) n.30 m c) n. 300 m 4. Miksi Sadrak, Mesak ja Abed-Nego eivät kumartaneet kultaista kuvapatsasta? a) He eivät suostuneet rukoilemaan epäjumalaa. b) He olivat ylpeitä. c) He olivat töissä palatsissa. 5. Millaisista astioista Belsassarin pidoissa syötiin? a) Kertakäyttöastioista b) Arabian posliiniastioista c) Jumalan temppelin kulta- ja hopea-astioista 6. Miten Daniel kesytti leijonat? a) Hänellä oli terävä miekka. b) Leijonat olivat juuri syöneet. c) Jumala teki ihmeen. 4. Tehtäväpiste. Tulisen uunin ihme. Pahvilaatikkopahvista leikataan ja piirretään pätsi. Valkoisesta paperista tehdään jokaiselle ryhmälle kuva, jossa Danielin 3 ystävää on piirretty mustalla vedenkestävällä tussilla. Valkoisella vaha-kynällä kuvaan piirretään Jeesus-hahmo. Puhdas kuva vaihdetaan pätsiin aina ryhmän maalauksen jälkeen. Jokaiselle lapselle annetaan pensseli ja vesiväreillä (ei peiteväreillä!) lapset kuumentavat pätsiä maalaamalla pätsiin tulen lieskoja. Ohjaaja voi kehottaakin lapsia kuumentamaan uunia aina lisää. Ilo maalaamisesta on suuri, kun Jeesus ilmestyy tulenlieskojen keskelle. Ohjaaja muistuttaa lapsia, että Jeesus on aina meidän kanssamme, jopa siellä elämän vaikeimmissakin hetkissä.

14 5. Tehtäväpiste. Kruunu hukassa. Sotilaaksi pukeutunut ohjaaja ottaa ryhmän vastaan. Hän selittää, että Kuningas Nebukadnessar tuli ylpeäksi ja Jumalan täytyi opettaa hänelle nöyryyttä. Tämä piste muistuttaa siitä, että tarvitsemme Jumalaa ja tarvitsemme toisiamme. Yksi lapsista valitaan kuninkaaksi, jonka silmät sidotaan. Muut ohjaavat kuninkaan huutamalla pienen matkan päähän laitetun kruunun luokse, jonka kuningas hakee ja tuo takaisin lähtöpaikkaan. Kuninkaan roolia voivat koittaa ajan salliessa muutkin halukkaat. 6. Kasvomaalauspiste. Leijonien luola Kaksi ohjaaja maalataan leijoniksi. Kun lapset saapuvat leijonien luolalle, ohjaajat karjahtelevat luolasta. Eihän näin hauskoja leijonia voi pelätä! Leijonaohjaajat maalaavat lapsille myös leijonanaamat.

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle 27.11.2011 Anne-Mari Manninen Seurakunta voi nousta uudelle tasolle Ääni on tärkein Ja minä henkilökohtaisesti olen Isältä rukoillut sitä, että Herra, minua ei kiinnosta onko minun hiukset aina täydelliset,

Lisätiedot

Profeetta Daniel. Ensimmäinen painos STLK/VA,TA,MS. Toinen painos 2010 STLK/MS/KP.

Profeetta Daniel. Ensimmäinen painos STLK/VA,TA,MS. Toinen painos 2010 STLK/MS/KP. Profeetta Daniel Ensimmäinen painos STLK/VA,TA,MS. Toinen painos 2010 STLK/MS/KP. Vankeina Baabelissa Päivän aihe: Danielin kirjan 1. luku ja 2:27 49. Israelin kansa teki jatkuvasti syntiä Herraa vastaan

Lisätiedot

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies hankkeen kanssa. Kilpailu tuotti noin 80 kiinnostavaa nuorten kirjoittajien

Lisätiedot

JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA. Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille

JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA. Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille SISÄLLYS Alkusanat 3 Huomioitavaa 4 Keskustelukuvia tunteista 5 Tehtäviä 6 Tarinoita 8 Itsearviointi- ja tunneharjoituksia

Lisätiedot

Ajatelmia, erilaisista aiheista.

Ajatelmia, erilaisista aiheista. Ajatelmia, erilaisista aiheista. Tätä kokoelmaa voi hyödyntää monin eri tavoin, esim. 1) Tulosta ajatelmat joko aiheryhmittäin tai sekaisin, joko kaikki, tai ne jotka haluat. Tulosta ne värillisille papereille.

Lisätiedot

Asenne, joka avaa taivaita

Asenne, joka avaa taivaita Esko Valtanen 2.1.2011 Asenne, joka avaa taivaita Eletään Herralle Tuossa ajattelin näin, että mitenkähän olisi jos olisi sellainen tilanne, että me tietäisimme ihan tasan tarkkaan, että sanotaan esim.

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

MINÄ OLEN RAKKAANI OMA ESTHER KORSON

MINÄ OLEN RAKKAANI OMA ESTHER KORSON MINÄ OLEN RAKKAANI OMA ESTHER KORSON MINÄ OLEN RAKKAANI OMA ESTHER KORSON Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa... (Matteus 10:8) Tätä kirjaa ei saa myydä missään tilanteessa. Tämä kirja on omistettu

Lisätiedot

Missä on elämäsi ilo? Missä on Sinun elämäsi suurin ilo? Miten etsit iloa elämääsi?

Missä on elämäsi ilo? Missä on Sinun elämäsi suurin ilo? Miten etsit iloa elämääsi? Taivaan kansalaisina maailmassa Joh. 15:10-17 10. Jos noudatatte käskyjäni, te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen noudattanut Isäni käskyjä ja pysyn hänen rakkaudessaan. 11. "Olen puhunut

Lisätiedot

TIMO KIISKINEN. omalla maalla

TIMO KIISKINEN. omalla maalla TIMO KIISKINEN omalla maalla Timo Kiiskinen: Laulu ja kitara Maarit Hurmerinta: Laulu 1. Jorma Kääriäinen: Laulu 8, taustalaulu 9. Muusikot: Jarkka Rissanen: kitara: 1, 2, 4, 7 ja 14. Markku Kanerva: kitara

Lisätiedot

TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO)

TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO) TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO) Amanda Auer 9v. istuu tuolilla pienessä huoneessa. Vastapäätä on poliisi, joka ei näy kuvassa. Amandalla on suklaapatukka kädessään. Poliisi haastattelee

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015

HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015 HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015 I Kun nousen ylös Ava nukkuu vielä. Herään vessassa, kuseminen havahduttaa. Ava sanoi, että se aikoo maalata vessanpöntön sisälle sydämen. Sen besserwisserkaveri oli jostain

Lisätiedot

Osku ja noiduttu isä. Kirjoittanut Hannele Huovi Kuvittanut Jukka Lemmetty

Osku ja noiduttu isä. Kirjoittanut Hannele Huovi Kuvittanut Jukka Lemmetty Osku ja noiduttu isä Kirjoittanut Hannele Huovi Kuvittanut Jukka Lemmetty Linnut muuttavat taloon Osku seurasi ikkunasta, kun Linnut muuttivat vastapäiseen taloon. He eivät kuitenkaan olleet lintuja, vaan

Lisätiedot

Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen

Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen

Lisätiedot

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut?

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Opas läheisille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa ja Laimio Anne 1 Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa, Laimio

Lisätiedot

KELLONSOITTAJA RIETRIKKI

KELLONSOITTAJA RIETRIKKI KELLONSOITTAJA RIETRIKKI August Verner Jaakkola toimi pitkään Piikkiön kirkkoherrana. Hän oli uskonvakaumukseltaan evankelinen. Hänet tunnetaan vieläkin monista hienoista runoistaan. Toivomuksesta näistä

Lisätiedot

OPAS LUKIVAIKEUDESTA LAPSILLE

OPAS LUKIVAIKEUDESTA LAPSILLE OPAS LUKIVAIKEUDESTA LAPSILLE Elina Järviluoma - Mika Paananen - Suvi Kaila Marketta Mäntylä, Sira Määttä & Tuija Aro SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE... 3 MIKÄ LUKIVAIKEUS ON?... 4 MITEN LUKIVAIKEUS NÄKYY?...

Lisätiedot

Pelottaa! Työkirja lapsen pelkojen kohtaamiseen. Marjo Kankkonen Anna Suutarla

Pelottaa! Työkirja lapsen pelkojen kohtaamiseen. Marjo Kankkonen Anna Suutarla Pelottaa! Työkirja lapsen pelkojen kohtaamiseen Marjo Kankkonen Anna Suutarla Tämä työkirja on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tukea vanhemmille -aineistoa. Työkirjan on tuottanut MLL:n Joka kodin

Lisätiedot

Tehtävät Tennesee Williamsin näytelmään Lasinen eläintarha on laatinut Mattlidens gymnasiumin opettaja Kirsi Martikainen

Tehtävät Tennesee Williamsin näytelmään Lasinen eläintarha on laatinut Mattlidens gymnasiumin opettaja Kirsi Martikainen Tehtävät Tennesee Williamsin näytelmään Lasinen eläintarha on laatinut Mattlidens gymnasiumin opettaja Kirsi Martikainen I HENKILÖKUVAT KATKELMIEN PERUSTEELLA Tutustukaa kolmeen näytelmän katkelmaan. Millainen

Lisätiedot

Tartu tilaisuuteen Tarinoita toistokatetroinnista

Tartu tilaisuuteen Tarinoita toistokatetroinnista Tartu tilaisuuteen Tarinoita toistokatetroinnista 1 Tartu tilaisuuteen Tarinoita toistokatetroinnista ESIPUHEET Virtsarakon toimintahäiriö voi olla hankala vaiva. Niinkin itsestään selvä asia kuin rakon

Lisätiedot

RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013

RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013 RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013 1 RUNOJA Minua katsotaan. Aivan kuin he haluaisivat määrätä kuka olen. On vaikea elää kun tekee mitä haluaa. Eikä anna katseitten rajoittaa. Jos onnistut

Lisätiedot

kauppias Intiassa runokirjan Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 6 12. joulukuuta 2012 Kauppiaaksi 22-vuotiaana

kauppias Intiassa runokirjan Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 6 12. joulukuuta 2012 Kauppiaaksi 22-vuotiaana Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 6 12. joulukuuta 2012 Hyvää Joulua 3 Aino Orajärven 6 Pikkumäet 8 Uskalsin tehdä kauppias Kauppiaaksi 22-vuotiaana Intiassa Blogikuvaus kahdesta päivästä

Lisätiedot

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja ARTSI ALKUSANAT Yöllä sitä ehtii ajattelemaan kaikenlaista, silloin kun uni ei meinaa tulla silmään. Ennen kaikkea tätä omaa elämää ja kuinka nopeasti se aika onkaan täällä mennyt. Nuorin lapsistamme,

Lisätiedot

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Tämä työkirja on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tukea vanhemmille -aineistoa. Työkirjan on

Lisätiedot

Yritys Hyvä VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

Yritys Hyvä VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2015 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2015 voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kehittämiskeskus Opinkirjo Kirjoitusten luonnehdinnat Anne Helttunen,

Lisätiedot

Elävien Jumala Luuk. 20:27-40

Elävien Jumala Luuk. 20:27-40 Elävien Jumala Luuk. 20:27-40 27. Sitten Jeesuksen luo tuli muutamia saddukeuksia, niitä, jotka väittävät, ettei ylösnousemusta ole. He kysyivät häneltä: 28. "Opettaja, Mooses on säätänyt meille näin:

Lisätiedot

ITSENSÄ TUTKIMINEN Matt. 21:28-31

ITSENSÄ TUTKIMINEN Matt. 21:28-31 ITSENSÄ TUTKIMINEN Matt. 21:28-31 28. "Miten teistä on? Miehellä oli kaksi poikaa. Hän meni ensimmäisen luo ja sanoi: 'Poikani, mene tänään työhön viinitarhaan'. 29. Tämä vastasi: 'En halua'. Jälkeenpäin

Lisätiedot