DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi"

Transkriptio

1 DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS Marika Laatu ja Pia Tuomi

2 OPETTAJALLE Daniel, Jumalan oma -opetuspakettiin kuuluvat: Opettajanopas Leirivihko Puuhapistevinkit Danielin laulu 2/2011 Noste-lehdessä sarjakuva Danielista; monistettava kirjoitus- ja väritystehtävä. Leirin tunnusjae: Älä jätä elämääsi oman ymmärryksesi varaan, vaan turvaa koko sydämestäsi Herraan. Sananl. 3:5 Danielin elämä sopii meille monella tavalla esimerkiksi. Daniel oli rohkea ja uskollinen Jumalan palvelija. Danielin sinnikkyys vei hänet ja hänen ystävänsä moniin hankaliin ja vaarallisiinkin tilanteisiin. Jumala oli heidän kanssaan kaikkialla ja pelasti heidät mahdottomistakin paikoista. Danielin usko vaikutti myös muissa uskoa Jumalaan. Opetuspaketti käy hyvin alakouluikäisten opettamiseen. Huomioi kuitenkin, että 7-8 vuotiaat tarvitsevat vielä tukea lukemisessa ja kirjoittamisessa. Lapsille pidettävät tunnit ovat kaksiosaisia. Tunnin alussa kerrotaan raamatunkertomus joko näytellen tai flanello-kuvien avulla. Loppuosassa kertomus sovelletaan lasten elämään Muppetnukkejen Ellin ja hänen ystäviensä avulla. Ellin tarinat voivat alkaa aina saman tunnusmusiikin soidessa. Nukketeatterille voi rakentaa taustakehikon, jolloin taustamaisemien vaihtaminen on helpompaa. Raamisrukous Herra siunaa raamiksemme, Ole meidän kanssamme. Auta, että toisiamme Emme yhtään häiritse. Auta meitä oppimaan, Jeesus, paljon sinusta. Kiitos, että mua rakastat, Anteeksi annat ja pelastat. Amen!

3 Sisältö 1. Tunti. Valitse oikein! 2. Tunti. Turvaa jumalaan! 3. Tunti. Luota jumalan sanaan! 4. Tunti. Älä ole ylpeä ole nöyrä! 5. Tunti. Kunnioita jumalaa ja lähimmäistäsi! 6. Tunti. Jumala on uskollinen ole sinäkin! Puuhapisteet Leirivihko Leirivihko lapsille on tärkeä muisto leirin raamiksilta. Sitä voi täyttää yhdessä tunnin lopussa. Muistolauseet on hyvä kirjoittaa isolle kartongille valmiiksi ja lisätä niitä luokan seinälle joka tunnin jälkeen. 1. tunnin yhdistä nimet -tehtävään löytyy apua Danielin kirjan 1.luvusta. 2. tunnin tehtävän oikea vastaus: RUKOUS ON TURVAUTUMISTA JUMALAAN. 5. tunnin tehtävän ratkaisua varten apuna kannattaa käyttää pahviliuskaa, johon kaikki aakkoset on kirjoitettu järjestyksessä. Oikea vastaus: LAPSET, OLKAA VANHEMMILLENNE KUULIAISIA HERRAA TOTELLEN, SILLÄ SE ON OIKEIN (Ef. 6:1). 6. tunnin ristikon oikeat vastaukset: 1. KUNINGAS, 2. SATRAAPPI, 3. HENKI, 4. DAREIOS, 5. DANIEL, 6. REHELLINEN, 7. RUKOILI, 8. LEIJONA, 9. ENKELI, 10. JUMALAN, 11. USKOLLINEN

4 1. TUNTI. VALITSE OIKEIN! Kertomus: Dan. 1. luku Havainnollistaminen: flanello-kuvat Huomioitavaa: - Danielin kirjan taustaa on hyvä valaista ennen Danielin kirjan 1. luvun kertomista. - Raamatunkertomukset esitetään ottaen huomioon lasten ikärakenne. Muppet-nuket: - Elli tulee mukaan aina kertomuksen jälkeen. Hänen koko nimensä on Elli Kaarina Tellervo Kylänraitti, 8-vuotta. Elli kertoo 1. tunnilla, miten on tullut uskoon. Elli kertoo varastaneensa äidiltä rahaa ja ostaneensa karkkia. Huonon omantunnon kanssa hän kertoi asian äidille. Äiti johdatti Ellin Jeesuksen luo. Siitä voi jatkaa... ELLI JA KAVERIT Elli: Olipas muuten jännittävä kertomus Danielista! Mitähän kaikkea hänelle vielä tapahtuukaan... Mua jäi askarruttamaan, kun Daniel oli niin lujasti päättänyt olla kuuliainen Jumalalle ja teki oikean valinnan ruoan suhteen. Haluatteko kuulla, mitä mulle tapahtui viime syksynä? (Elli poistuu.) (Elli ja Kaisa ovat koulun pihalla. Taustalla koulun kello ja seinäteksti esim, URPOLAN KOULU) Elli: Kivaa kun on perjantai ja koulu loppui vai mitä Kaisa? Kaisa: Niin on. Mitähän kivaa tekisi viikonloppuna? Elli: Kuulitko, että se Niko aikoo kutsua kavereita heille tänä iltana? Se on niin IHKU! Mutta ei se ainakaan mua kutsu, kun se on niin suosittu. Kaisa: Hei, kato! Tuoltahan Niko tuleekin... Hei, sehän tulee tännepäin. Niko: Moi tytöt! Olis Ellille vähän asiaa... Kaisa: Joo, mä taidan sitten tästä lähteäkin. Soitellaan, Elli! Elli: Moikka, nähdään pian! Niko: Tota noin... Kun mä saan kutsua kavereita illalla meille ja mä ajattelin, että olis kiva, jos sä tulisit kanssa. Mulla on uusi, tosi kolee tietsikkapeli tai oikeestaan se on mun isoveljen. Mut kun äiti ja isä ei ole kotona, niin me voidaan pelata sitä, vaik se on K18. Eiks oo kuul? Tuutko messiin? Elli: Kiitti hirveesti kutsusta Niko, mut kun... öööö... tota noin... Niko: Hei Elli! Et kai sä pelkää sen pelin takia? Meitsi kun luuli, että sä oot sellainen tyttö, joka ei tarvi äiskän lupaa joka juttuun. Kai sä tulet? Kuudelta aletaan laittaa poppareita ja lettuja. Elli: Niin, en kai mä pelkää ja kyllä mä saisin pelata, mutta... Me lähdetään mun serkuille Hesaan, niin en voi siks tulla. Niko: Voi harmi! Olis ollut kivaa, mutta ehkä joskus toiste sitten. Moikka, Elli! Nähdään maanantaina! Elli: Nähdään, moi! (Elli itsekseen) Voi ei! Melkein valehtelin. Ei me vielä tänään edes lähdetä vaan vasta huomenna. Mutta mä tiedän, että sellainen peli ei ole mulle hyväksi. Äitikään ei tykkäisi eikä Taivaan Isä. Olisinpa ollut rohkeampi ja kertonut totuuden Nikolle. Ehkä hänkin olisi alkanut ajattelemaan sitä uudelleen. (Elli ilmestyy takaisin näyttämölle.) Elli: Mitä ajattelette? Teinkö mä teidän mielestänne oikein? Tämän tunnin lopussa voi rukoilla lasten kanssa syntisen rukouksen ja johdattaa heidät Jeesuksen omiksi.

5 2. TUNTI. TURVAA JUMALAAN! Kertomus: Dan. 2. luku Havainnollistaminen: Kertomuksen alkuosa Dan. 2:1-12 näytellään. 2. luvun loppuosa kerrotaan flannello-kuvilla. Vapaaehtoisista lapsista valitaan Nebukadnessar, sotilas ja joukko enteidenselittäjiä ym. Heidät puetaan rooleihin muiden edessä ja ohjataan näyttelemään kertomuksen mukaisesti. Kertoja lukee tarinan ottaen huomioon lasten näyttelemisen. RAAMATUNKERTOMUS: (Kuningas istuu valtaistuimellaan sotilas vierellään. Viisaat ovat sivummalla.) Kuningas Nebukadnessar näkee kummallisia unia. Hänen mielensä tulee niistä niin levottomaksi, ettei hän voi nukkua. Kuningas huutaa sotilaalle: Hae heti tänne ennustajat, noidat ja Babylonian viisaat! Ja sassiin nyt!!! Sotilas juoksee hakemaan viisaat kuninkaan eteen. Kun ennustajat tulevat kuninkaan eteen, he kumartavat jokainen syvään.. Kuningas vaatii. Minä olen nähnyt unen ja minun on saatava tietää, mitä se merkitsee, Ennustajat kumartavat jälleen ja vastaavat: Kauan eläköön Kuningas Nebukadnessar! Kuningas on hyvä ja esittää unen ja me kerromme sitten sen selityksen. Kuningas vastaa: Jos ette itse kerro unta ja sen selitystä, teidän käy huonosti! Tämä on minun päätökseni! Kuningas lisää vielä. Mutta... Jos kerrotte uneni ja selitätte sen, lupaan palkita teidät kuninkaallisesti. Esittäkää siis uneni ja sen selitys. Ennustajat vastaavat jälleen kumartaen: Kuningas kertokoon unen palvelijoilleen ja me selitämme kyllä sen. Kuningas vaatii jälleen: Te yritätte vain voittaa aikaa, koska näette, että päätökseni pitää! Jos ette kerro minulle unta, teitä kaikkia odottaa yksi ja sama tuomio. Te olette kieroja ja petollisia. Kertokaa minulle nyt uni, niin tiedän, että osaatte myös selittää sen. Ennustajat vastaavat kuninkaalle: Maan päällä ei ole ihmistä, joka voisi kertoa kuninkaalle, mitä hän tahtoo. Ei kukaan mahtavimmistakaan kuninkaista ole vaatinut tällaista palvelijoiltaan.. Tämän kuultuaan kuningas Nebukadnessar raivostuu ja käskee surmata kaikki Babylonian viisaat. Nämä lähtevät karkuun ja sotilas juoksee hurjana heidän peräänsä. Loppu 2. luvun kertomuksesta kerrotaan esim. flannelloja käyttäen. ELLI JA KAVERIT (Elli ilmestyy taas mukaan kuvaan kertomuksen jälkeen.) Elli: Kyllä Danielin piti luottaa tosi vahvasti siihen, että Jumala tosiaan kuulee hänen rukouksensa, kun uskalsi mennä kuninkaan eteen, vai mitä? Ajatella, että Jumala vastasi rukoukseen ja kaikkien niiden viisaiden henki pelastui. Mula on yksi kaveri, jonka nimi on Topi. Se on aika hassu välillä. Antakaas, kun kerron... (Taustalla koulu. Topi tulee täristen esille.) Topi: Otetaan suolaa ja heitetään oikean olkapään yli... vai oliko se sittenkin vasen? Hei, apua? Kumpi se olikaan? No, heitetään molemmille, niin tulee hyvä onni siihen kokeeseen... (Heittää ja osuu Ellin kasvoihin.) Elli: Hyi, hyi, thyi! Mitä sä Topi oikein puuhaat? Ja miksi täriset kuin haavan lehti?

6 Topi: (Surkeana) Ai, Elli. Kun meillä on ensi tunnilla matikan kokeet ja mä jännitän ihan kauheasti! Sitten vielä musta kissa juoksi tien yli ja mummo sanoo, että se tuo epäonnea. Mä en tiedä, onko tähdetkään suotuisassa asennossa mun horoskoopilleni tänään! Tiedätkö mitään muuta taikaa, jolla voisin onnistua ja voisin lakata jännittämästä? Elli: Rauhoitu nyt Topi! Kai sä olet kuitenkin kerrannut ne asiat, mitä siihen kokeeseen tulee? Topi: Olen, olen. Jännittää silti niin, että vatsassa on ainakin miljoona perhosta. Tai ehkä ne on jotain krokotiilejä, kun vatsa on ihan sekaisin. Elli: Kuule, meillä on vielä aikaa tässä ennen kuin kello soi. Me voidaan rukoilla ja Jeesus kuulee ja haluaa auttaa sua, Topi. Uskotko sen? Topi: Mulla ei ole kokemusta, mut jos sä olet sitä mieltä, että se vois auttaa, niin olen valmis kokeilemaan. Elli: Rukoillaan sitten. RAKAS TAIVAAN ISÄ! ME RUKOILLAAN NYT TOPIN KANSSA, KUN HÄN JÄNNITTÄÄ NIITÄ KOKEITA. SIUNAA TOPIA JA AUTA HÄNTÄ NIIN, ETTÄ HÄN LAKKAISI JÄNNITTÄMÄSTÄ JA ETTÄ KOE MENISI HYVIN. ISÄ, ANNA TOPILLE SINUN RAUHASI SYDÄMEEN JA AUTA HÄNTÄ LUOTTAMAAN SINUUN. ISÄ, ME PYYDÄMME TÄTÄ JEESUKSEN NIMESSÄ. AMEN! Topi: Amen. ( Koulun kello soi. Topi ja Elli lähtevät.) (Hetken päästä Elli tulee takaisin.) Elli: Tunti loppui jo. Mitenkähän Topin kävi siinä kokeessa? ( Topi ryntää esiin.) Topi: Elli, Elli, hei! Et usko, miten kävi! Heti, kun sä olit rukoillut, mulle tuli rauhallinen olo ja mä lakkasin pelkäämästä. Sitten oli tosi kiva mennä kokeeseen, kun oli turvallinen olo. Ja oikeastaan ne kaikki laskut tuntuivat helpoilta. Kyllä Taivaan Isä taitaa oikeasti kuulla ne rukoukset. Voisitko opettaa muakin rukoilemaan? Elli: Tosi kiva, että koe meni hyvin! Olen iloinen puolestasi. Tottakai mä opetan sua rukoilemaan. Eihän se ole ollenkaan vaikeata. Jutellaan vaan tavallisesti Taivaan Isälle ihan kuin kaverille. Elli: Sellainen oli Topi! Vähän hassu, mut tosi kiva kaveri. Ja kyllä hän oppi rukoilemaan ja luottamaan Jumalan apuun. Oletteko te saaneet rukousvastauksia?

7 3. TUNTI. LUOTA JUMALAN SANAAN! Kertomus: Dan. 3. luku Havainnollistaminen: Flanello-kuvat ELLI JA KAVERIT (Elli ilmestyy taas mukaan kertomuksen jälkeen.) Elli: Kyllä Danielin ystävillä oli vahva usko Jumalaan. He uhmasivat tosi rohkeasti kuningasta. Sadrak Mesak ja Abed-Nego olivat juutalaisista perheistä ja olivat varmasti kuulleet ja lukeneet Vanhan Testamentin kertomuksia elävästä Jumalasta jo pienenä. Mäkin olen huomannut, että hätätilanteessa voi ihmeellisesti saada apua Jumalan sanasta, raamatusta. On hienoa osata sitä ulkoa. Voisin kertoa teille yhden jutun mun elämästäni... (Topi, Kaisa ja Elli pomppivat trampoliinissa. Kuuluu kiljahtelua ja naurua.) Topi: Tosi hieno, Kaisa, tää sun uusi tramppis! Elli: Joo-o! Kivaaa! (Yhtäkkiä Elli ja Topi törmäävät Ellin jäädessä alle. Elli satuttaa kätensä.) Elli: Ai jai jai! Käteni, yhyy! Sattuu!! Kaisa ja Topi: Voi, Elli! Sattuiko pahasti? Soitetaan hätänumeroon... (Soittavat ja pian kuuluu pii, paa...leikkiambulanssi kurvailee näyttämön reunalla ja lapset katoavat näyttämöltä. Pian sairaanhoitajat kuljettavat Elliä paareilla/ tarjottimen päällä edestakaisin. Näyttämö tyhjenee ja muuttuu sairaalaksi. Elli makaa sängyllä/ notkuu näyttämön nurkalla. Hoitaja tulee katsomaan Elliä. Hoitaja: Kuules Elli, sinulle taisi nyt käydä onnettomuus. Elli: Niin kävi, y hyy! Hoitaja: Nyt odottelemme, että pääsemme leikkaussaliin laittamaan käsi oikeaan asentoon. Minun pitää mennä nyt. Soita kelloa, jos tarvitset jotakin. (Elli jää yksin.) Elli: Voi voi! Nyt mä olen ihan yksin täällä. Pelottaa se leikkaussali.. Ai niin, raamatussahan sanotaan näin: ÄLÄ PELKÄÄ, SILLÄ MINÄ OLEN SINUN KANSSASI. ÄLÄ ARKANA PÄLYILE, SILLÄ MINÄ OLEN SINUN JUMALASI. MINÄ VAHVISTAN SINUA, MINÄ AUTAN SINUA. MINÄ TUEN SINUA VARHURSKAUTENI OIKEALLA KÄDELLÄ. (Jes. 41:10) (Kun Elli muistelee raamatunkohtaa, enkeli ilmestyy hiljaa hänen taakseen.) Elli: Kiitos, Jeesus, että sinä olet minun vierelläni, etkä jätä minua yksin. Kiitos, että tulet myös tuonne leikkaussaliin minun kanssani. Kiitos rauhasta, jonka annat sydämeeni. Kiitos, Jeesus! (Hoitaja saapuu Ellin luo.) Hoitaja: Miten täällä voidaan? Pelottaako Elliä kovasti? Elli: Ei minulla enää ole hätää. Raamatussa sanotaan, että HÄN ANTAA ENKELEILLEEN KÄSKYN SINUSTA VARJELLA SINUA KAIKILLA TEILLÄSI. Jeesus on minun kanssani. Elli: Niin, tosiaankin! Kyllä kannattaa lukea paljon raamattua ja opetella parhaat kohdat ulkoa, vai mitä? Ja, hei! Eikös Jeesus ollutkin mun kanssa siellä sairaalassa vähän niinkuin Danielin ystävien kanssa siellä pätsissä. Ja mun käsikin parani sitten ihan hyvin!

8 4. TUNTI. ÄLÄ OLE YLPEÄ OLE NÖYRÄ! Kertomus: Dan. 4. luku Havainnollistaminen: Flanellokuvat ELLI JA KAVERIT Elli: Aika kovan kolauksen sai tuo ylpeä kuningas. Joutui syömään ruohoa kuin pupujussi! Ei mulla silti ole varaa arvostella, kun olen joutunut itsekin sitä nöyryyttä opettelemaan. ( Topi ja Kaisa kävelevät koulusta kotiin.) Kaisa: Huh, että oli vaikeat matikan kokeet. Jännitin, että osasinkohan edes puolia oikein. Sain mä onneksi kokeesta edes seiskan. Topi: Ne oli kyllä tosi vaikeat, varsinkin ne kaksi viimeistä tehtävää. Niistä mä en ymmärtänyt yhtään mitään. Mä sain kuuspuolikkaan ja olen tyytyväinen. Ei tarvi ainakaan uusia. (Elli tulee paikalle vihellellen.) Elli: Tsau, kamut! Miks noin apeet ilmeet? Kaisa: Kun me saatiin matikan kokeesta 7 ja 6,5. Nyt mä en saa sitä 5 euron palkintoakaan, jonka isä lupasi, jos saan yli 8 kokeesta. Elli: Ei oo tosi? Saitteko niin huonot numerot? Musta se oli ihan lälly koe. Meitsi veti täydet! Kaisa: Tosi hienoa, Elli! Sait kaikki oikein? Onnittelut! Topi: Miten sä osasit? Elli: No, kato toisilla on vaan tätä älyä! Meitsi rulettaa! Topi: Jos sulla oli vähän tuuria? Elli: Ei tässä onnella pelata. Mä vaan oon niin lahjakas! Tsau! (Elli lähtee nenä pystyssä.) Kaisa: Miksi Ellistä tuli nyt tuollainen? Ei oo kivaa. Topi: Eikö Elli edes muista, että me rukoiltiin yhdessä ennen koetta. Varmaan Taivaan Isä auttoi häntä. Kaisa: Tiedätkö, Topi, meidän täytyy sanoa Ellille, miltä meistä tuntuu. Topi: Joo, mennään heti sanomaan! (Tausta muuttuu Ellin kodiksi. Elli on kotona ja kuuntelee korvalapuilla musiikkia. Topi ja Kaisa tulevat.) Topi ja Kaisa: Moi, Elli! Meillä olis vähän juteltavaa. Elli: No, moi! Mitä mielessä? Kaisa: No, kun meistä tuntuu niin kurjalta, kun sä leuhkit niin sillä kokeella... Topi: Niin, etkä edes muista, että rukoilit ja pyysit Taivaan Isältä apua kokeeseen. Oletko edes kiittänyt? Kaisa: Musta tuntuu pahalta, kun sä et enää taida arvostaa meitä Topin kanssa lainkaan. Yhyy! Elli: Nyyh! Voi, Kaisa! Sä olet mun paras kaverini. Ja Topikin sä olet tärkeä mulle! Ei mulla ollut tarkoitus pahoittaa teidän mieltä. Mä en tosiaan ole muistanut edes kiittää Jeesusta. Voitteko antaa mulle anteeksi? Mä olin ylpeä ja käyttäydyin tosi ikävästi. (Halaavat.) Kaisa ja Topi: Tottakai! Me annetaan sulle anteeksi. Sitähän varten ystävät ovat! Elli: En enää koskaan leuhki tuolla tavalla ja ole kiittämätön. Kuulkaa! Mehän voitais käydä yhdessä läpi ne laskut, niin mä voin kertoa niksin, miten ne on helppo laskea. Kaisa ja Topi: Kivaa, tehdään niin! (Elli tulee esiin taas.) Elli: Sellainen se juttu oli. Ylpeys on kyllä kurjaa, vai mitä? Taitaa Jumalakin olla ylpeitä vastaan...

9 5. TUNTI. KUNNIOITA JUMALAA JA LÄHIMMÄISTÄSI! Kertomus: Dan. 5. luku Havainnollistaminen: Flanello-kuvat ELLI JA KAVERIT Elli: Hei, ajatelkaa! Vaikka Belsassarin isä oli opettanut, miten Jumalaa pitää kunnioittaa, niin hän teki noin ruman tempun! Hän ei tainnut tietää, miten tärkeää on kunnioittaa omaa isää ja äitiä ja ennen kaikkea Jumalaa! Mun pitää kertoa teille ihan rehellisesti yksi juttu. Mä olen joutunut opettelemaan tätäkin asiaa. Haluatteko kuulla? (Ellin kotona) Ellin äiti: Elli-kulta, voisitko vähän siistiä huonettasi, kun Maija-mummo on tulossa tänään meille? Elli: (nyrpeästi) Etkö tiedä, että tänään tuli uusi Aku. Ei pysty nyt millään! Äiti: Kyllä se nyt olisi tärkeää. Tiedäthän, miten Maija-mummo arvostaa siisteyttä. Elli: Mitä välii? (Taustalle nousee valkoinen sydän, johon piirretään musta tahra.) Äiti: No, menehän nyt vain reippaasti. Elli: Aina minä... (Elli menee pois, ovikello soi ja Maija-mummo saapuu.) Äiti: Tervetuloa, Maija-mummo! Ihana nähdä sinua pitkästä aikaa. Mummo: No, päivää, päivää! Mitäs tänne kuuluu? Missä pikku- Elli on? Äiti: Elli on huoneessaan, menen hakemaan... Elli, tules nyt tervehtimään mummoa! Elli: Miks? Ei huvita, mä luen nyt, mene pois! ( Ellille on teipattu Aku käsiin. Hän piiloutuu Aku-lehden taakse. Sydämeen piirretään surullinen ilme.) Elli: No, jos on ihan pakko... (Elli laahautuu mummon luo.) Mummo: No, siinähän se mummon pieni Elli tulee! Elli: Hei, mitä sä toit mulle? Mummo: Niin, toinhan minä jotakin... (Kaivaa laukustaan ison tikkarin tms. ja antaa sen Ellille. Elli piiloutuu jälleen lehden taakse tikkarinsa kanssa.) Äiti: Voisitko, Elli, laulaa mummolle sen kivan kesälaulun, jonka esitit koulun kevätjuhlassa? Mummo: Voi, kun se olisi ihana kuulla! Vai lauloi Elli ihan kevätjuhlassa...ikävää, etten päässyt mukaan, kun olin juuri silloin sairaalassa. Elli: Ei nyt äiti. Miksi aina pitäisi laulaa? Enkä... (Sydän taustalla mustuu taas. Elli piiloutuu jälleen lehden taakse. Kaikki poistuvat, kuu ja tähti nousevat taivaalle. Elli makaa sängyssä ja huokailee.) Äiti: Aika sammuttaa valot, Elli. Oletko jo rukoillut iltarukouksen? Elli: E-en. En tiedä miksi mulla on niin kurja olo. Kaikki on niin kurjaa. Parempi kai olisi, ettei mua edes olisi... (Elli huokailee ja nyyhkyttää) Äiti: Mahtaisiko se johtua siitä, että olet tänään käyttäytynyt kurjasti äitiä ja Maija-mummoa kohtaan? Elli: (itkee) Nii-in ta-i-sin käyttäytyä. Äiti, on niin paha mieli! Anna anteeksi!! Yhyy! Äiti: Tottakai annan anteeksi. Mutta mummo lähti kotiin kovin surullisena. Elli: Voidaanko me soittaa heti aamulla mummolle, että voin pyytää anteeksi? Äiti: Soitetaan vain. Ymmärrätkö, Elli, että ei Taivaan Isä ole turhaan laittanut Raamattuun sellaista ohjetta, jossa sanotaan KUNNIOITA ISÄÄSI JA ÄITIÄSI, ETTÄ MENESTYT JA KAUAN

10 ELÄISIT MAAN PÄÄLLÄ? Se on ohje, joka auttaa meitä, että voisimme olla onnellisia ja iloita toisistamme sekä elää sovussa rakkaittemme kanssa. Paha mieli tulee siitä, kun rikomme Jumalan antamia sääntöjä ja ohjeita. Elli: Äiti, voisitko siunata minua ja rukoilla, että kun mä nyt ymmärsin tämän asian, niin voisin aina muistaa sen ja saisin voimaa tehdä oikein? Äiti: Nyt me rukoillaan ja sinä saat taas iloisen mielen! (Elli ja äiti halaavat. Esiin nousee hymyilevä ja puhdas sydän.) Elli: Äiti, olet rakas!! (Elli, äiti ja taustat otetaan pois tunnarin soidessa.) TUNNUSMUSIIKKI Elli: Sellainen se juttu oli! Vähän nolo mä olin, mutta onneksi Taivaan Isä halusi opettaa mulle toisen kunnioittamista ja antoi taas kaiken anteeksi!!!

11 6.TUNTI. OLE SINÄKIN! Kertomus: Dan. 6. luku Havainnollistaminen: kertomuksen alkuosan Dan. 6:2-17 voidaan näytellä. Siitä voi tehdä 2. tunnin tapaisen näytelmän tai ottaa ohjaajia lasten kanssa mukaan näyttelemään ja antaa näyttelijöille omat vuorosanat. Omilla vuorosanoilla tehtynä kannattaa ohjaajia valmentaa etukäteen. Näytelmä vie muuten liian kauan aikaa tunnista. Kertomuksen loppuosa voidaan kertoa esimerkiksi flanello-kuvilla. RAAMATUNKERTOMUS Näyttelijät: Kuningas, jonka vieressä voi olla sotilas Satraapit ja valvojat (4-5 lasta) Daniel Kertoja: Kuningas Dareios hallitsi Babyloniaa tuohon aikaan. Daniel ei ollut enää nuori. Hän oli n. 70 vuotias viisas mies, joka yhä rakasti elävää Jumalaa. Kuningas: Minä olen päättänyt valita kolme ylivalvojaa hoitamaan valtakuntaani. Hmmm... Keitähän minun kannattaisi valita? Mutta sehän on selvä! Daniel on kaikista pystyvin tähän hommaan. Hänet ainakin valitsen. Oikeastaan hän voisi olla pätevä johtamaan koko valtakuntaani. Kertoja: Satraapit ja valvojat puhelevat keskenään ja kadehtivat Danielia. Satraapit ja valvojat: Mitäs pidätte Danielista? Minä en ainakaan pidä hänestä! Hän luulee olevansa joku ihmeellinen! Hei. Keksitään jotakin, josta voisimme syyttää Danielia kuninkaan edessä. Ompas hankala keksiä mitään... Niin. Kertoja: He eivät keksi hänessä kuitenkaan mitään laiminlyöntiä tai rikkomusta. Satraapit ja valvojat: Hei, nyt keksin! Ehkä löydämme aiheen syyttää häntä siitä, että hän jatkuvasti rukoilee sitä jumalaansa. Nyt tiedän... Kuulkaas! (supisevat keskenään.). Lähdetään heti kuninkaan luo! Satraapit ja valvojat kuninkaalle: Me kaikki satraapit ja valvojat tulimme yksimielisesti esittämään, että olisi hyvä antaa kuninkaallinen määräys: jos joku 30 päivän aikana rukoilee jotakin keneltä tahansa jumalalta tai ihmiseltä paitsi sinulta, kuningas Dareios, hänet heitettäköön leijonien luolaan. Kuningas: Hmm... Tämä miellyttää minua... Hmm... Hyvä on! Kuuluttakaa kuninkaallinen määräys asiasta koko valtakuntaani! Kertoja: Satraapit ja valvojat poistuvat kuninkaan luota kumarrellen ja hykerrellen itsekseen. Daniel ei kuitenkaan anna minkään estää häntä rakastamasta ja palvelemasta Jumalaa. Daniel: Jaahas, onkin päivärukouksen aika! (Polvistuu rukoilemaan.) Kertoja: Tapansa mukaan hän jälleen polvistuu rukoukseen talonsa kattohuoneessa. Siellä hän rukoilee ja kiittää Jumalaa kolmesti päivässä. Satraapit ja valvojat vakoilevat Danielia. Satraapit ja valvojat: Mennään heti kertomaan kuninkaalle, että Daniel rikkoo lakia. (He menevät kuninkaan eteen) Daniel, joka on Juudan pakkosiirtolaisia, ei ole välittänyt sinun määräyksestäsi, oi kuningas Dareios. Hän rukoilee jumalaansa kolmesti päivässä. Kuningas: Vain niin! (vaimeasti) vai niin... Daniel on hyvä mies.

12 Kertoja: Kuningas tulee murheelliseksi ja miettii, miten voisi pelastaa Danielin. Auringonlaskuun saakka hän etsii keinoa pelastaakseen Danielin. Satraapit ja valvojat: Muista kuningas, että Meedian ja Persian laki on peruuttamaton! Kuningas: Hyvä on! Sotilas, nouda Daniel tänne! (Sotilas noutaa Danielin.) Kuningas: Sinä olet rikkonut minun määräystäni vastaan. minun on pantava rangaistus täytäntöön. Sinut heitetään leijonien luolaan. Sotilas, vie hänet pois! (huutaa Danielin perään.) Daniel, sinun jumalasi, jota sinä lakkaamatta palvelet pelastakoon sinut leijonien kynsistä!!! Näytelmävaatteet riisutaan ja lapset ohjataan istumaan paikoilleen aplodien kera. Tarina jatkuu esim. flannelloilla kerrottuna. ELLI JA KAVERIT Elli: Se oli ihan lempparijuttu! Ne leijonat oli varmaan tosi hurjia!! Ajatella, että enkeli kävi varmaan kertomassa niille leijonille, että tämä Daniel on kaveri ei sapuska! Niin kuin siinä Nemoa etsimässä... Se hai sanoi: Kala on kaveri, ei sapuska! Tää oli niin huippujuttu, että mä olen sen kunniaksi kutsunut mun kaksi kaveria esiintymään teille. Te voisitte antaa rummutus aplodit!!! Tääääll-lä tä-nääään! Riksu ja Raaaaaksuuu! (Lapsille voi jakaa erilaisia rytmisoittimia. Kaksi oravaa tms. tanssii ja räppää. Sävel on vapaa.) OLE SINÄKIN! HEI, HEI, HEI DANIEL HOVISSA BAABELIN NEBUKADNESSARIN UNEN SELITTI TULISESSA UUNISSA KOLME KAVERUSTA KUNINKAIDEN EDESSÄ, LEIJONIEN LUOLASSA JUMALA ON JUMALA ON Lopussa Ellikin menee mukaan räppiin.

13 PUUHAPISTEET 1. Rukouspiste Rauhallinen, mukava paikka, jossa jokainen voi kertoa rukousaiheita. Lapset voivat rukoilla itse tai pisteen ohjaaja rukoilee lasten ja heidän aiheidensa puolesta. Esimerkiksi puuhun voi ripustaa verhon katoksi ja maahan levittää viltin. 2. Tehtäväpiste. Kuvapatsaan metallit. Pöydällä on paperille piirretty ääriviivat Nebukadnessarin unen kuvapatsaasta. Vieressä on eri metalista tehtyjä esineitä, joista patsaan osat koostuivat. Lapset yrittävät muistaa, mihin patsaan osaan mikäkin metalli liittyi. Pisteen ohjaaja kertoo lopuksi oikeat paikat, jos osat menivät vääriin kohtiin. 3. Tehtäväpiste. Pyykkinaru-tietokilpailu. Maahan on laitettu kysymyslaput raamattutuntien aiheista. Lapset valitsevat mielestään oikean vastauslapun a, b tai c, jonka pisteen ohjaaja ripustaa narulle pyykkipojalla. Kun lapset ovat vastanneet kaikkiin kuuteen kysymykseen, he voivat kiertää katsomaan narun toiselle puolelle, olivatko heidän vastauksensa oikeita. Jos vastaukset olivat oikein, narulla lukee DANIEL. Väärien vastauslappujen taakse on myös kirjoitettu kirjaimet, mutta aivan väärät. 1. Mihin maahan Daniel ja hänen ystävänsä joutuivat pakkosiirtolaisiksi? a) Belgiaan b) Babyloniaan c) Barcelonaan 2. Mikä oli Danielin uusi nimi? a) Baltenessar b) Beltesassar c) Beltesooar 3. Kuinka korkea oli kuninkaan rakennuttama kultainen patsas? a) 3 m b) n.30 m c) n. 300 m 4. Miksi Sadrak, Mesak ja Abed-Nego eivät kumartaneet kultaista kuvapatsasta? a) He eivät suostuneet rukoilemaan epäjumalaa. b) He olivat ylpeitä. c) He olivat töissä palatsissa. 5. Millaisista astioista Belsassarin pidoissa syötiin? a) Kertakäyttöastioista b) Arabian posliiniastioista c) Jumalan temppelin kulta- ja hopea-astioista 6. Miten Daniel kesytti leijonat? a) Hänellä oli terävä miekka. b) Leijonat olivat juuri syöneet. c) Jumala teki ihmeen. 4. Tehtäväpiste. Tulisen uunin ihme. Pahvilaatikkopahvista leikataan ja piirretään pätsi. Valkoisesta paperista tehdään jokaiselle ryhmälle kuva, jossa Danielin 3 ystävää on piirretty mustalla vedenkestävällä tussilla. Valkoisella vaha-kynällä kuvaan piirretään Jeesus-hahmo. Puhdas kuva vaihdetaan pätsiin aina ryhmän maalauksen jälkeen. Jokaiselle lapselle annetaan pensseli ja vesiväreillä (ei peiteväreillä!) lapset kuumentavat pätsiä maalaamalla pätsiin tulen lieskoja. Ohjaaja voi kehottaakin lapsia kuumentamaan uunia aina lisää. Ilo maalaamisesta on suuri, kun Jeesus ilmestyy tulenlieskojen keskelle. Ohjaaja muistuttaa lapsia, että Jeesus on aina meidän kanssamme, jopa siellä elämän vaikeimmissakin hetkissä.

14 5. Tehtäväpiste. Kruunu hukassa. Sotilaaksi pukeutunut ohjaaja ottaa ryhmän vastaan. Hän selittää, että Kuningas Nebukadnessar tuli ylpeäksi ja Jumalan täytyi opettaa hänelle nöyryyttä. Tämä piste muistuttaa siitä, että tarvitsemme Jumalaa ja tarvitsemme toisiamme. Yksi lapsista valitaan kuninkaaksi, jonka silmät sidotaan. Muut ohjaavat kuninkaan huutamalla pienen matkan päähän laitetun kruunun luokse, jonka kuningas hakee ja tuo takaisin lähtöpaikkaan. Kuninkaan roolia voivat koittaa ajan salliessa muutkin halukkaat. 6. Kasvomaalauspiste. Leijonien luola Kaksi ohjaaja maalataan leijoniksi. Kun lapset saapuvat leijonien luolalle, ohjaajat karjahtelevat luolasta. Eihän näin hauskoja leijonia voi pelätä! Leijonaohjaajat maalaavat lapsille myös leijonanaamat.

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa Nettiraamattu lapsille Daniel vankeudessa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible for Children,

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Mary-Anne S. Suomi Kertomus 27/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 21/60 www.m1914.org Bible for Children, PO

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 22/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) BELSASSARIN PIDOT

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) BELSASSARIN PIDOT Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) BELSASSARIN PIDOT 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Edellisestä kertomuksesta on kulunut

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SADANPÄÄMIEHEN USKO 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Meille jo tutussa Jeesuksen kotikaupungissa, Kapernaumissa b) Kertomuksessa

Lisätiedot

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus Herodeksen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Pauli Selkee Saarna 8.11. 2015. Danielin esimerkki

Pauli Selkee Saarna 8.11. 2015. Danielin esimerkki 1 Pauli Selkee Saarna 8.11. 2015. Danielin esimerkki Luther-talo, Tampere. Isänpäivän vanhan testamentin lukukappaleessa (Dan. 2. 31-41. 44) kohtaamme Danielin, juutalaisen nuoren miehen. Siirrymme nyt

Lisätiedot

Tyttö, joka eli kahdesti

Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

Samuel, Jumalan palvelija

Samuel, Jumalan palvelija Nettiraamattu lapsille Samuel, Jumalan palvelija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Leirikirjan omistajan muotokuva:

Leirikirjan omistajan muotokuva: Leirikirjan omistajan muotokuva: MUISTIINPANOJA, OSOITTEITA JNE. Nimi: Leiri: Leiriaika: Harrastukseni: Parhaat kaverini: LEIRIOHJELMA TERVETULOA KESÄLEIRILLE 2003!! Rohkeutta on monenlaista: Oletko sinä

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA SOKEAN

JEESUS PARANTAA SOKEAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA SOKEAN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Siiloan lammikko oli Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015

MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015 MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015 JES. 36:4-7 "Ilmoittakaa Hiskialle, että suurkuningas, Assyrian kuningas, sanoo näin: Mihin oikein luotat, kun luulet yhä olevasi

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (1. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (1. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (1. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Omat rajat ja turvaohjeet

Omat rajat ja turvaohjeet Omat rajat ja turvaohjeet Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa. Se tarkoittaa, että myös sinä päätät itse, kuka saa koskettaa sinua. Sinä saat myös päättää, mihin paikkoihin toinen ihminen saa

Lisätiedot

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Jerusalemissa, temppelin lähellä, Ylimmäisen papin palatsin pihalla.

Lisätiedot

Ruut: Rakkauskertomus

Ruut: Rakkauskertomus Nettiraamattu lapsille Ruut: Rakkauskertomus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerikon kaupungin lähellä. Jeriko on Juudeassa oleva kaupunki

Lisätiedot

PERKELE KIUSAA JEESUSTA

PERKELE KIUSAA JEESUSTA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) PERKELE KIUSAA JEESUSTA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Erämaassa b) Ajallinen yhteys muihin

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Ensimmäinen

Nettiraamattu. lapsille. Ensimmäinen Nettiraamattu lapsille Ensimmäinen pääsiäinen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen syntymä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen syntymä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen syntymä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Kati Hämäläinen Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti.

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti. Viimeinen ateria Jeesus sanoi oppilailleen: - On tullut minun aikani mennä pois. Jeesus tarkoitti, että hän kuolee pian. Oppilailleen Jeesus lupasi: - Minä olen aina teidän kanssanne. Älkää olko surullisia.

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa Nettiraamattu lapsille Joosua johtaa kansaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Komea mutta tyhmä kuningas

Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Missio Järvenpää/TV7 raamattukoulu 2011 Pekka Sartola V A R T I J A. Mikä hetki yöstä on?

Missio Järvenpää/TV7 raamattukoulu 2011 Pekka Sartola V A R T I J A. Mikä hetki yöstä on? Missio Järvenpää/TV7 raamattukoulu 2011 Pekka Sartola i I V A R T I J A. Mikä hetki yöstä on? Jeesuksen profetiat : Matteus 24 - Jesaja 2:1-4 62:6-7 (Jerusalem) - Hesekiel 36:19 ja 24 ja 28 - Sakarja 8:

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan.

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JAAKOBIN PAINI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. b)

Lisätiedot

Kaunis kuningatar Ester

Kaunis kuningatar Ester Nettiraamattu lapsille Kaunis kuningatar Ester Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE Lapsi Vanhempi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI VANHEMMAN SILMIN Kerro minulle lapsestasi. Millainen hän mielestäsi on? Kerro omin sanoin tai käytä alla olevia kuvauksia:

Lisätiedot

Kaunis kuningatar Ester

Kaunis kuningatar Ester Nettiraamattu lapsille Kaunis Ester Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 30/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box 3,

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

Jumala pitää Joosefista huolen

Jumala pitää Joosefista huolen Nettiraamattu lapsille Jumala pitää Joosefista huolen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Suomi Kertomus 8/60 www.m1914.org

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus, suuri Opettaja

Nettiraamattu lapsille. Jeesus, suuri Opettaja Nettiraamattu lapsille Jeesus, suuri Opettaja Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

DANIEL LEIJONIEN LUOLASSA

DANIEL LEIJONIEN LUOLASSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) DANIEL LEIJONIEN LUOLASSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Edellisen kertomuksen jälkeen

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Paimenpoika Daavid

Nettiraamattu lapsille. Paimenpoika Daavid Nettiraamattu lapsille Paimenpoika Daavid Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for Children,

Lisätiedot

ISMAEL SYNTYY. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa

ISMAEL SYNTYY. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ISMAEL SYNTYY Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

Vainoajan tie saarnaajaksi

Vainoajan tie saarnaajaksi Nettiraamattu lapsille Vainoajan tie saarnaajaksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Simson, Jumalan vahva mies

Simson, Jumalan vahva mies Nettiraamattu lapsille Simson, Jumalan vahva mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

Jeesus, suuri Opettaja

Jeesus, suuri Opettaja Nettiraamattu lapsille Jeesus, suuri Opettaja Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty. Kertomus 55/60.

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty. Kertomus 55/60. Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 55/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Rakkauden Katekismus TYTÖILLE.

Rakkauden Katekismus TYTÖILLE. Rakkauden Katekismus TYTÖILLE. Hinta Smk. 1; 50. ALKULAUSE. Teille hyvät tytöt omistetaan tämä pieni käsikirja rakkauden tulkitsemisessa. Olkoon teissä monessa kätketty välinpitämättömyys sille ihmeelliselle

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(5) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Su 6.12. klo 16 Partiolaisten harjoitukset alkavat jo klo 15.15 Olethan silloin paikalla! Jyväskylän vapaaseurakunnassa (Puutarhakatu

Lisätiedot

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 ...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 Nyt ei siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa,

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Nettiraamattu lapsille Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Lattiakuvat lapsille ja varhaisnuorille. Joona ja Jumalan antama tehtävä Samuel rakastettu ja kutsuttu

Lattiakuvat lapsille ja varhaisnuorille. Joona ja Jumalan antama tehtävä Samuel rakastettu ja kutsuttu Lattiakuvat lapsille ja varhaisnuorille Joona ja Jumalan antama tehtävä Samuel rakastettu ja kutsuttu Joona ja Jumalan antama tehtävä - - - Joonan kirja Työryhmä: Satu Reinikainen, Annamari Tuomela ja

Lisätiedot

Simson, Jumalan vahva mies

Simson, Jumalan vahva mies Nettiraamattu lapsille Simson, Jumalan vahva mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Lyn Doerksen Suomi Kertomus 14/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

ELIA OTETAAN TAIVAASEEN

ELIA OTETAAN TAIVAASEEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ELIA OTETAAN TAIVAASEEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Elia otettiin taivaaseen jossakin Jordanin itäpuolella, Jerikon kohdalla.

Lisätiedot

SYNTINEN NAINEN FARISEUKSEN TALOSSA

SYNTINEN NAINEN FARISEUKSEN TALOSSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) SYNTINEN NAINEN FARISEUKSEN TALOSSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui b) Ajallinen yhteys muihin

Lisätiedot

1. Jälleen katsoa saan Jumalan Karitsaan. Intro: C I Em7 I F I F I C I C I G I G C I E/G# I Am Am/G I F I C I F/G I C I C

1. Jälleen katsoa saan Jumalan Karitsaan. Intro: C I Em7 I F I F I C I C I G I G C I E/G# I Am Am/G I F I C I F/G I C I C Jälleen katsoa saan Jumalan Karitsaan Intro: C I Em7 I F I F I C I C I G I G C I E/G# I Am Am/G I F I C I F/G I C I C C E F G C Jälleen katsoa saan Jumalan Karitsaan C G C G Kuinka kauniisti kaiken teki

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot