Satakunnan alue-ennakoinnin toimintamallin uudistaminen toimintaympäristön ennakoinnin seurannan osalta. Kokemukset pilotoinnista 2017

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Satakunnan alue-ennakoinnin toimintamallin uudistaminen toimintaympäristön ennakoinnin seurannan osalta. Kokemukset pilotoinnista 2017"

Transkriptio

1 Satakunnan alue-ennakoinnin toimintamallin uudistaminen toimintaympäristön ennakoinnin seurannan osalta Kokemukset pilotoinnista 2017

2 Sisältö Taustaa - dia 3 OSA I TRENDITARKASTELU Matkailu - diat 5-8 Teollisuus - diat 9-12 Energia ja resurssitehokkuus - diat Elintarvikeala - diat Hyvinvointi ja turvallisuus - diat Aluesuunnittelu - diat OSA II TOTEUTUS Pilotoinnin kulku ja käyttäjämäärät - diat Käyttäjien kommentteja - dia 32 OSA III FUTURES PLATFORM ALUE-ENNAKOINNIN TYÖKALUNA Vuosikellon tuki - dia 35 Sitoutumisen vahvistaminen - dia 35 Trendeistä tulevaisuuskuviin - dia 36 Käyttötavat - dia 37 Prosessin osat - dia 38 KIITOS - dia 39

3 Satakuntaliitto koordinoi maakunnallista alue-ennakoinnin yhteistyötä. Käytännössä toiminnasta vastaavat Satakuntaliiton johdolla alueellisen ennakoinnin johtoryhmä ja alakohtaiset TKI-ryhmät vuosikellon mukaisesti. Foorumeissa ovat edustettuina keskeiset toimijat alueen viranomaistahojen lisäksi yrittäjäjärjestöistä, oppilaitoksista ja kunnista. TAUSTAA Alue-ennakointia hyödynnetään maakunnallisissa prosesseissa ja ajantasaisen alueellisen kehityskuvan seurannassa. Se kytkeytyy läheisesti maakunnalliseen TKI-toiminnan koordinointiin, älykkääseen erikoistumiseen ja ennakoidun rakennemuutoksen hallintaan. Alue-ennakoinnin toimintamallia halutaan uudistaa koskien toimintaympäristön ennakointia ja seurantaa siten, että olemassa olevia rakenteita hyödynnetään. Uudistamista pilotoitiin keväällä 2017 käyttäen työkaluna Futures Platform -ennakointikarttaa. Futures Platform on verkkopohjainen työkalu joka sisältää ennakoinnin huippuammattilaisten koostamia artikkeleita ja videoita muutosilmiöistä, jotka on visualisoitu dynaamiseen trendikarttaan. Käyttäjät voivat lisätä mukaan omia havaintojaan, arvioida yhdessä muutosten vaikutusta omaan toimintakenttäänsä sekä tehdä päätöksiä joilla tarttua avautuviin mahdollisuuksiin ja uhkiin. Pilotointiin kuului työpaja jokaiselle TKI-foorumille ja lisäksi ennakointikartan käyttömahdollisuus foorumeiden jäsenille ennen ja jälkeen työpajaa. Satakuntaliitto hyödynsi trenditarkastelun tuloksia maakuntaohjelman päivittämisessä.

4 OSA I TRENDITARKASTELU

5 Vuosi, mihin mennessä tai minkä jälkeen ilmiön on arvioitu toteutuvan. Esimerkki ilmiöstä. Tiivistelmä foorumin kartalle nostamista kommenteista.

6 Tarvitaan yhteinen alusta matkailutoimijoille hallinnollisella tasolla, joka huolehtii markkinoinnista ja brändäämisestä ja vahvistaa pienten toimijoiden yhteistyötä. Synnytetään uusia rohkeita yhdistelmiä. Yhdistetään matkailun sisällöt ja yhteistyöverkostot teollisuuden ja muiden kokonaisuuksien kanssa. Luodaan alusta, jossa asiakkaat voivat keskustella Satakunnasta. Ilmiöt, joista keskusteltiin ja niistä johdettuja päätelmiä vuoteen 2025 mennessä ALUSTATALOUS JAKAMISTALOUS KANSAINVÄLINEN KILPAILU KETTERÄ SOPEUTUMINEN SÄÄNTELYN KEVENTÄMINEN Maakunnassa on pienellä alueella paljon ja monipuolisia toimintamahdollisuuksia ja tuotteita kansainvälisesti, mutta asenteissa ja asiakastuntemuksessa on parannettavaa. Tarvitaan myyntikanava yhteistyöverkoston tuotteille. Kulttuuri ja matkailu on yhdistettävä ja huomioitava design vetovoimatekijänä. On erottauduttava ja valittava teemat, joihin keskitytään. Tuotteiden on oltava räätälöityjä ja niissä tuodaan esille harkittuja yksityiskohtia esimerkiksi luontoon liittyen. Luksus Satakunnassa tarkoittaa eri asiaa kuin Dubaissa. Kiinalaiset matkailijat on huomioitava kokonaisuudessaan, ei pelkästään eläkeläiset. Säätelyn keventäminen matkailulle on merkittävää, sillä esim. hygieniapassit vaikuttavat rekrytointeihin. Toimijoiden on oltava perillä ajankohtaisista säädöksistä ja lainsäädännöstä. Julkiset maksut ovat matkailulle kohtuuttomia. Jakamistalouden myötä vapaa-ajan asunnot eivät ole tyhjillään tai koteja rakennutetaan yhdessä. Taloyhtiöissä voi olla yhteinen auto. Vapaa-ajan veneilyssä sovelletaan über-konseptia. Työssä oleville syntyy etätyöklubeja ja liikuteltavia koteja. Maalle muuttaminen voi muodostua luksusvaihtoehdoksi heille, joilla on varaa pitää oma auto. Tässä on Satakunnalla mahdollisuuksia.

7 Ilmiöt, joista keskusteltiin ja niistä johdettuja päätelmiä vuoteen 2025 mennessä TIETOVASTAINEN KÄYTÖS ASIANTUNTIJUUDEN MUUTOS MAAKUNTATASON ASIANTUNTIJUUDEN TARVE YTUBER- JA SOME-YHTEISKUNTA PELATTU KOKEMUS VIRTUAALIMAAILMA LIIKUTELTAVAT KODIT IKÄÄNTYVÄ MAAILMAN VÄESTÖ KOLMANNEN SEKTORIN NOUSU PALVELUISSA vuoden 2025 jälkeen YLEISTIEDON ROMAHTAMINEN Kaikki kokevat olevansa asiantuntijoita riippumatta siitä mistä ja miten tieto on hankittu. Tutkimustiedon merkitys unohtuu ja tämä heijastuu mm. päätöksentekoon. Tarvitaan koulutusta mediakriittisyyden osalta. Maakuntatasolla tarvitaan kansainvälisen tason osaamista ja asiantuntijuutta. Maakuntataso tulee nähdä myös osana isompaa kokonaisuutta. Tämä tarkoittaa matkailun osalta sitä, että rakennetaan verkostoja eri tasoille kansainvälisyys huomioiden. Virtuaalisuus on mahdollisuus luoda uusia palveluita - esimerkiksi virtuaalinen Satakunta-peli. Virtuaalisuuden hyödyntäminen vaatii osaamista ja markkinointia, jotta kyetään houkuttelemaan pelaajat myös paikan päälle Satakuntaan kokemaan aito ympäristö. Tarvitaan lisää bloggareita ja vloggareita Satakuntaan. Muun festivaalitarjonnan lisänä voisi olla bloggari- ja vloggarifestivaali. Työelämästä vapautuneet muuttavat kotiseuduilleen takaisin. Satakunnalle tällä voi olla iso merkitys. Liikkuvuus voi näkyä myös lisääntyneinä vapaa-ajan asuntoina. Kolmannella sektorilla on erikoisosaamista, jota yrittäjillä ei ehkä ole. Tämä tarkoittaa esimerkiksi paikallisuuden tuntemista. Kolmannella sektorilla voi syntyä arvoperusteista matkailutoimintaa ja luontoarvoihin perustuvia tuotteita - esimerkiksi lammaspaimenviikot. Haasteena on toimijoiden saaminen mukaan yhdistystoimintaan.

8 Ilmiöt, joista keskusteltiin ja niistä johdettuja päätelmiä Luontomatkailussa voidaan nähdä tekniikka myös haitaksi. Syntyy liiallinen teknologiariippuvuus ja turvallisuusuhka, jolloin koneet hallitsevat liikaa elämää. Teknologia tuo toisaalta matkailun jokaiselle osa-alueelle lisää mahdollisuuksia esimerkiksi lisätyn todellisuuden kautta kulttuurimatkailussa. Teknologian hyödyntäminen vaatii asenteiden muokkaamista, ajan tasalla pysymistä ja koulutusta. vuoteen 2025 mennessä AUTOMAATIO JA ROBOTIIKKA KONEÄLYKKYYS ÄLYKÄS LIIKENNE KAIKEN INTERNET BIG DATA LUONNON TERVEYSVAIKUTUKSET LÄÄKKEINÄ LUONTO JA RUOKA KOSKEMATON LUONTO LUKSUSRETKEILY EKOSYSTEEMIT ILMASTONMUUTOKSESSA Big dataan ja reaaliaikaiseen dataan liittyen turvallisuusasiat ovat uhka. Digirikollisuus lisääntyy ja datan oikea käsittely on haaste. vuoden 2025 jälkeen TUOTTEIDEN JA IHMISTEN LENNÄTYS KAUPUNGEISSA Koskematon luonto vähenee kuten luonnon monimuotoisuus yleensäkin. Tämä on haaste myös matkailun näkökulmasta ja heikentää matkailun vetovoimatekijöitä. Luonnon huomioiminen vaatii tuotteistamista ja kansainvälistä osaamista. Luonto on huomioitava maankäytön suunnittelussa. Puhdas luonto on edellytys kaikelle matkailussa. Kokonaisvaltainen hyvinvointi, jossa luonto on osa liiketoiminnan resurssia ja sairauksien ennaltaehkäisyä voisi olla matkailun kärki. Tähän kuuluvat mindfullness, vesiosaaminen,tyrni ja vesistöjen hyvinvointivaikutus. Puhtaalle vedelle ei ole toistaiseksi myyjiä, ei tunnisteta myyntikanavia eikä hallita sen kv-markkinointia. Myös matkailutoimijoiden tulisi miettiä mitä ilmastonmuutos tarkoittaa alan kehittymiselle lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

9 Vuosi, mihin mennessä tai minkä jälkeen ilmiön on arvioitu toteutuvan. Esimerkki ilmiöstä. Tiivistelmä foorumin kartalle nostamista kommenteista.

10 Ilmiöt, joista keskusteltiin ja niistä johdettuja päätelmiä vuoteen 2025 mennessä ALUSTATALOUS KANSAINVÄLINEN KILPAILU OPETEUS JA OPPIMINEN 2.0 ITSENSÄ TYÖLLISTÄMINEN Alustatalous vaatii vahvaa ennakointia, yritysten törmäyttämistä ja vaihtoehtoisten toimintamallien tutkimista. Alustatalouden kautta pienen maakunnan erityisosaaminen voi tulla esille globaalitaloudessa ja se tekee mahdolliseksi täysin uusien ideoiden esiintulon ja kehittämisen. Haasteena on se, että voimakaskaan tuotekehitys ei mahdollista yrityksen kilpailukyvyn ylläpitämistä ja kehittämistä, jos yritysten tuotannot ja profiilit eivät sovi alustaan. Itsensä työllistäminen on selvästi nouseva trendi nuorison keskuudessa ja myös moni työssäkäyvä pohtii tätä vaihtoehtoa, kun hän miettii oman työn tekemisen vaihtoehtoja. Alustatalous voisi tukea myös tätä. Satakunta on kansallisessa vertailussa hyvin avoin talous ja kansainvälisen kilpailun muutokset vaikuttavat erityisen selkeästi Satakunnan teollisuuden toimintaan ja mahdollisuuksiin. Alueen yritysten tulee päästä mukaan kilpailuun, muuten ne jäävät marginaaliin. Pienten yrityksen mahdollisuudet ovat hyvässä verkostoitumisessa tai isomman osaksi siirtymisessä. Tytäryhtiötaloudessa on pidettävä yhteyksiä pääomistajiin. Kaiken ydin on tuotteiden laatu ja jatkokehityskelpoisuus. Satakunnassa toteutettavan toisen asteen kokeilun kautta on mahdollisuus opetuksen kehittymiseen ja pedagogisen paradigman muutokseen siten, että elinkeinoelämän ja toisen asteen sekä korkeakoulujen yhteistyön kehittyy. Myös lukiokoulutus huomioidaan tässä. Koulutuksen ja oppimisen tasa-arvo pitää sisällään yhtäläiset mahdollisuudet oppia vaikka opintopolut ovat erilaisia. Oppimisen tavoitteiden tulisi olla selkeät ja samat. Oppimisympäristöt muuttuvat ja työssäoppiminen on haasteellista, koska yrityksissä ei ole ohjausresursseja.

11 Ilmiöt, joista keskusteltiin ja niistä johdettuja päätelmiä vuoteen 2025 mennessä TIETOVASTAINEN KÄYTÖS ASIANTUNTIJUUDEN MUUTOS MAAKUNTATASON ASIANTUNTIJUUDEN TARVE IKÄÄNTYVÄ MAAILMAN VÄESTÖ ja ELÄKELÄISET HYVINVOINTIKESKUKSET CLEANTECH vuoden 2025 jälkeen YLEISTIEDON ROMAHTAMINEN IHMISKORJAAMO Maakunta-asiantuntemuksen tarve on suuri erityisesti tällä hetkellä, kun uutta aluekehitysjärjestelmää ollaan luomassa. Ikääntyvälle väestölle kiskoliikenteen kehittäminen on tarpeellista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi henkilöliikennettä Raumalta Kokemäelle ja Helsinkiin. Nopea yhteys palvelee myös tavaraliikennettä. Satakunnassa voisi kehittää liiketoimintaa hyvinvointikeskuksiin ja ihmiskorjaamoihin liittyen. Ihmisen varaosia voi jatkossa 3D-valmistaa tai kasvattaa laboratoriossa sairaaloiden yhteydessä. Sairaaloiden toiminta muuttuu kohti ihmiskorjaamoja, joissa leikkauksia odotetaan vain se aika, jonka uuden varaosan valmistus kestää. SAMK on jo pitkällä 3D-tulostuksen suhteen. Satakunnan päivystävälle keskussairaalalle voisi saada ihmiskorjaamo-statuksen tulevaisuudessa. Satakunnassa pystytään tuottamaan elintarvikkeita puhtaasti ilman geenimuunnoksia ja antibiootteja. Puhtaan veden suhteen maakunta on ylivertaisessa asemassa. Onko Satakunta puhtaan veden vientimaakunta tulevaisuudessa? Osaaminen esimerkiksi jätevesialalla ja kiertotalodessa voisi olla maakunnan vahvuus. Biotalous-sisältöjä on hahmotettu maa- ja metsätalousministeriön värikartalla ja muistakin kokonaisuuksista voisi laatia osaamissisällöt.

12 Automaatio, robotiikka ja koneälykkyys ovat avainkysymys teollisuuden uudistumiselle ja ne koskettavat laajaa yritysjoukkoa. Satakunnassa tehdyn kyselyn perusteella automaatioyritykset haluavat lisätä työpaikkoja, mutta samaan aikaan heitä pohdituttaa osaavan työvoiman saatavuus. PK-yritykset "vasta viimeisessä hädässä" pohtivat vientimahdollisuuksia. Automaatioyrityksiä pitää tukea näissä ponnistuksissa. Ilmiöt, joista keskusteltiin ja niistä johdettuja päätelmiä vuoteen 2025 mennessä AUTOMAATIO ROBOTIIKKA 3D BIG DATA ÄLYKÄS LIIKENNE KAIKEN INTERNET BIG DATA RASKAAN TEOLLISUUDEN PALUU vuoden 2025 jälkeen ÄLYKÄS SÄHKÖVERKKO KONEÄLYKKYYS Maakunnassa tuotetaan monipuolisesti energiaa - ydinvoima, aurinkoenergia ja tuulivoima ja se on energiaylijäämäinen. Maakunnan energiayhtiöt ovat yhteistyökykyisiä ja -halukkaita. Energiantuotannon ohella olemassa olevat jäähdytysvesi, louhitut kalliot ja datakaapeliyhteydet luovat infraa big datalle. Alueella on ja tulee olemaan rajallinen määrä resursseja verrattuna esimerkiksi metropolialueeseen, Tampereeseen tai kansainvälisesti vertaillen. Olisi järkevää erikoistua hyvinkin kapeaan osa-alueeseen, joka olisi lähellä alueen automaatioyritysten liiketoiminnan kasvualueita. Korkeakoulujen tulisi tehdä konkreettisesti yhteistyötä. Esimerkki tästä olisi helppo, avoin ja vapaamuotoinen kuukausittainen tapaamismuoto, jossa koneälykkyyteen liittyvistä asioista vaihdetaan ajatuksia yritysten ja asintuntijoiden välillä. Toisen asteen ja korkeakoulujen alan valmistuvien määrä ja laatu tulee turvata myös täydennys- ja uudelleenkoulutuksen osalta. Satakunta on sopivan kokoinen kokeilualustana. Esimerkiksi: "Sähköinen Satakunta" - Suomen sähköisin liikenne. Satakunnassa teollisuuden infrastruktuuri on vahva ja mikäli teollisuustuotanto kykenee uudistumaan tarjoaa maakunta uudistumiselle hyvät kehittymisedellytykset energiahuollon, kuljetusten, vesihuollon ja osaavan työvoiman sekä verkostojen kautta. Satakunnan teollisen infran vahvuuksia tulee korostaa ja tuoda esiin. Maankäytön ja yhdyskuntarakenteen suunnittelussa varaudutaan raskaan teollisuuden sijoittumiseen.

13 Vuosi, mihin mennessä tai minkä jälkeen ilmiön on arvioitu toteutuvan. Esimerkki ilmiöstä. Tiivistelmä foorumin kartalle nostamista kommenteista.

14 Automaation kehittäminen nostaa tehokkuutta - kierrätys, valaistus ja lämmitys tehostuvat. Energiatehokkuus kasvaa ja säästöjä saadaan esimerkiksi varaosia tulostamalla. Haasteena on työpaikkojen vähentyminen ja vientimarkkinoiden menettäminen, jos 3D-tulostetaan aikaisempaa vientituotetta. Tekijänoikeuskysymykset on ratkaistava. Ilmiöt, joista keskusteltiin ja niistä johdettuja päätelmiä vuoteen 2025 mennessä AUTOMAATIO JA ROBOTIIKKA KONEÄLYKKYYS 3D BIG DATA ÄLYKÄS LIIKENNE KAIKEN INTERNET BIG DATA CLEANTECH KYBERUHAT vuoden 2025 jälkeen ÄLYKÄS SÄHKÖVERKKO AURINKOPANEELI TIENPINTANA Automaatioon tarvitaan alan kouluttajien ja toimijoiden välisen yhteistyön vahvistamista, jotta alueella on riittävästi osaamista. Satakunnan imagoa ja profiilia tulee nostaa laskentakeskusten sijaintivaihtoehtona. Maakunnassa on energiaa sekä sopiva, stabiili maaperä ja Suomea pidetään yleisesti luotettavana kansainvälisesti. Alueella tulee kartoittaa mahdolliset sijaintikohteet. Kyberrikollisuuteen tulee varautua ja ydinvoiman turvallisuus on huomioitava. Cleantech asiaa mietitään ja kehitetään kaikilla alueilla. Uhkana on, että panostetaan paljon ilman tuloksia ja tuottoja. Pienyritysten osalta haasteena on markkinoille pääsy sekä patenttien ja IPR:n hankkiminen. Satakunnan teollisuus ja maatalous tarjoavat kuitenkin paljon mahdollisuuksia tuotteiden, palvelujen ja prosessien kehittämiselle. Koska alkutuotannon kustannuskilpailu on kovaa, voisivatko "cleantech-maatilat" profiloitua puhtaamman ruuan avulla tai toimia pilotointi ja koe-tilana siihen, miten puhtaampi tuotanto on mahdollista ja tehokasta. Tarvitaan arvoketjuajattelua: bioregion-statuksen kautta voitaisiin saada kilpailuetua kansainvälisillä markkinoilla. Osaamisen ja ymmärryksen kehittäminen ja tiedon välittäminen on oleellista. Toimijoita tulee törmäyttää ja tehdä yhteistyötä (yhteiset tilaisuudet, työpajat, seminaarit). Oppilaitokset ovat keskeisessä roolissa: kestävän kehityksen ajattelu, osaaminen ja ymmärrys tulee viedä nuorille. Opiskelijat osallistetaan kehittämistyöhön ja pidetään Cleantech -ideakilpailu. Nano- ja materiaaliteknologian kautta avautuu uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Satakunnassa on aurinkoa enemmän kuin muualla Suomessa, tasainen maasto aurinkopaneeleille ja vähän lunta.

15 Alustatalous luo mahdollisuuksia hajautettuun energiantuotantoon ja energian varastointiin sekä kysyntäjoustoihin. Alustatalous mahdollistaa pienten yritysten pääsyn mukaan ekosysteemiverkostoihin. Mahdollisuutena on infraan liittyvien vientituotteiden kehittäminen ja valmistaminen. Ilmiöt, joista keskusteltiin ja niistä johdettuja päätelmiä vuoteen 2025 mennessä ALUSTATALOUS KIERTOTALOUS TUOTTEISTA ASIAKASSUHTEISIIN IKÄÄNTYVÄ MAAILMAN VÄESTÖ JA ELÄKELÄISET OPETUS JA OPPIMINEN 2.0 vuoden 2025 jälkeen URBANISAATIO JA MEGAKAUPUNGIT Kiertotalous on nouseva tuotantomalli, jolla pyritään vähentämään jätettä ja saasteita suunnittelemalla materiaalivirtojen kulkua kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Raaka-aineiden tehokas käyttö ja kierrättäminen hyödyttävät sekä ympäristöä että taloutta. Tämäkin vaatii yhteistyön kehittämistä. Vanhukset nähdään yleensä kustannuseränä. Mahdollisuutena on luoda ikääntyvän väestön asumisen ratkaisuja ja palveluita energiatehokkuusnäkökulmasta. Otetaan ja viedään eläkeläiset mukaan talkoo- ja vapaaehtoistyöhön. Verkko-opiskelumahdollisuudet vähentävät matkustamistarvetta ja tehostavat ajankäyttöä. Sen kautta on mahdollista globaalin opintotarjonnan hyödyntäminen. Samat teknologiat soveltuvat myös Satakuntalaisen osaamisen markkinointiin. Uhkana on, että luotetaan liikaa etäopiskeluun. Erityisesti erilaiset kädentaitojen alat vaativat fyysistä läsnäoloa opiskelussa. Kannustaako etä- ja itsenäinen opiskelu lyhytjännitteisyyteen? Erilaiset fyysiset vaivat lisääntyvät, jos työskennellään vain koneella.

16 Vuosi, mihin mennessä tai minkä jälkeen ilmiön on arvioitu toteutuvan. Esimerkki ilmiöstä. Tiivistelmä foorumin kartalle nostamista kommenteista.

17 Tarvitaan tarinoiden luomista ja mielikuvia. Elintarvikkeissa niiden alkuperä on tuotava esille, pelkkä tuotanto ei riitä. Ruoka on elämys ja erottamaton osa matkakokemusta. Ruoan puhtaudesta, turvallisuudesta ja vastuullisuudesta on viestittävä. Vaihtoehtoiset "totuudet" ovat vahvistuneet. Ilmiöt, joista keskusteltiin ja niistä johdettuja päätelmiä Ruokatrendit muuttuvat nopeasti ja siksi tarvitaan ennakointia ja maakuntatason asiantuntijuutta trendien tunnistamiseen. Kokeilut ja uudet pienet start-upit ovat mahdollisuuksia. Kokeilukulttuurin kautta syntyy muutoksia. KETTERÄ SOPEUTUMINEN SÄÄNTELYN KEVENTYMINEN ASIANTUNTIJUUDEN MUUTOS TIETOVASTAINEN KÄYTÖS TUOTTEISTA ASIAKASSUHTEISIIN PUHDASTA VETTÄ KAIKILLE JOUKKORAHOITUS KIERTOTALOUS MUUKALAISUUSPELKO Vesistöjen saastuminen on uhka. Puhtaaseen veteen liittyy liiketoimintamahdollisuuksia. Joukkorahoituksen kautta on mahdollista saada uusia innovatiivisia ratkaisuja ja alkupääoman saanti helpottuu, vaikka kaikki hyvä ideat eivät saakkaan rahoitusta. Joukkorahoituksen lisäämiseksi tarvitaan pilotointia ja hyvien käytäntöjen tuomista muualta mm. maakuntatason asiantuntemuksen kautta. Kuluttajat asettavat paineita kiertotalouden edistämiseen ja myös lainsäädäntö pakottaa tähän suuntaan. Yleinen huoli turvallisuudesta kasvaa niin yrityksissä kuin kansalaisten keskuudessa. Turvallisuusuhkiin varautumiseen tarvitaan tietoisuuden lisäämistä, suunnitelmallisuutta ja valmennusta.

18 Ilmiöt, joista keskusteltiin ja niistä johdettuja päätelmiä Automaation ja robotiikan avulla tuotannon tehokkuus, kustannustehokkuus ja kilpailukyky voivat kasvaa. Automaatio ja robotiikka halpenevat ja kehittyvät koko ajan. Automaatio vaikuttaa elintarvikealalla mm. kuljetusketjuihin. AUTOMAATIO JA ROBOTIIKKA KONEÄLYKKYYS BIG DATA KAIKEN INTERNET BIG DATA MONIKÄYTTÖISET ÄLYPAKKAUKSET Pienten yritysten osalta mahdollisuuksia syntyy verkostoitumalla. Haasteena on se, miten erityisesti pienyrittäjät saadaan tietoiseksi mahdollisista työtä helpottavista teknologioista. Yrityksille tulisi järjestää matalan kynnyksen robotiikka- ja automaatiopajoja. Osaamista ja uutta tietoa tulee hankkia ja välittää alan toimijoille. Haasteena on myös se, johtaako automaatio työttömyyden lisääntymiseen ja pysytäänkö kehityksessä mukana sekä miten koulutus ja alan tarpeet kohtaavat. Tarvitaan Satakunnan älypakkausosaamisen keskittymän määrittäminen ja tunnistaminen. Satakunnassa on raaka-ainetta ja pakkausteollisuutta, vahva elintarvikeala sekä automaatio-osaamista eli paljon yhteistyömahdollisuuksia.

19 Vuosi, mihin mennessä tai minkä jälkeen ilmiön on arvioitu toteutuvan. Esimerkki ilmiöstä.

20 Tietovastainen käytös on jo käynnissä oleva ilmiö. Ääri-ilmiöt ja tietoturvallisuus ovat uhkia. Osataanko suodattaa oikea tieto? Virtuaalitodellisuus tuo uusia mahdollisuuksia esimerkiksi koulutukseen. Ilmiöt, joista keskusteltiin ja niistä johdettuja päätelmiä vuoteen 2025 mennessä TIETOVASTAINEN KÄYTÖS ASIANTUNTIJUUDEN MUUTOS MAAKUNTATASON ASIANTUNTIJUUDEN TARVE JOUKKORAHOITUS KIERTOTALOUS DIGIRIKOLLISUUS JA KYBERUHAT NANO- JA MATERIAALITEKNIIKKA YTUBER- JA SOME-YHTEISKUNTA LISÄTTY TODELLISUUS PELATTU KOKEMUS VIRTUAALIMAAILMA ETÄ- JA ITSEHOITO HYVINVOINTIKESKUKSET vuoden 2025 jälkeen IHMISKORJAAMO YLEISTIEDON ROMAHTAMINEN Ydinvoimalan ja suurten teollisuuslaitosten turvallisuuteen liittyy uhkia. Kiertotalous vaatii yhteistyön kehittämistä ja kumppaneiden löytämistä. Haasteita ovat mm. ideoiden saaminen yrityskentältä, kriittisen massan puute ja raaka-aineiden kierrättämisen kalleus. Joukkorahoituksella voitaisiin saada uusia hyvinvointiin liittyviä innovaatioita markkinoille. Myös yksilöt ja pienet yritykset voivat löytää rahoituksen esimerkiksi innovaatioiden kokeiluun. Nano- ja materiaalitekniikalla voidaan saavuttaa turvallisuuden paranemista, esimerkiksi terveydentilan tarkkailu vaarallisissa töissä tai riskihenkilöillä ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tarvitaan toimijoiden törmäyttämistä uusien ideoiden luomiseksi. Etä- ja itsehoidossa uhkana on eriarvoistuminen ja haasteena tietämys teknologian mahdollisuuksista. Etä- ja itsehoitoon voi syntyä uusia ammatteja ja ammattiryhmiä. Laitteet voivat olla tilariippumattomia, jolloin ne voivat kulkea mukana ja monitoroida terveyttä eri tilanteissa ja tukeutua eri fyysisiin tiloihin henkilön sijaintipaikasta riippumatta. Tarvitaan poikkitieteellistä koulutusta. Hyvinvointikeskukset: Olisi aktiivisesti etsittävä ja kehitettävä keinoja edistää yhteisöllisyyttä. Huomiota tulisi kiinnittää erityisesti sukupolvien väliseen yhteistyöhön. Palveluasumista ei tulisi nähdä "loppusijoituspaikkana", vaan keskuksessa voitaisiin aktiivisesti toimia osana yhteisöä ja hyötyä toistensa voimavaroista yhteiseksi hyödyksi. Uudet teknologiat pitäisi aktiivisesti hyödyntää yhteisöllisyyden edistämiseen ja yksinäisyyden ehkäisemiseen. Pelkän terveydenhuollon sijasta pitäisi edistää myös laajemmin elämänlaatua kohentavia teknologiaa ja palveluita.

21 Ilmiöt, joista keskusteltiin ja niistä johdettuja päätelmiä vuoteen 2025 mennessä IKÄÄNTYVÄ MAAILMAN VÄESTÖ JA ELÄKELÄISET vuoden 2025 jälkeen ILMASTOPAKOLAISUUS JA MAAHANMUUTTO MANIPULOITU MAKUELÄMYS Ikääntyvä väestö on ollut Satakunnan ja koko Suomen haasteena jo pitkään. Tämä on myös vaatinut ja vaatii uudenlaisia toimintatapoja ja ratkaisuja. Tämä pitäisikin nähdä vientivalttina: meillä on paljon annettavaa muulle maailmalle. Olisi kehitettävä uusia keinoja valjastaa eläköityvää väestöä työelämään ja kolmannelle sektorille. Myös jo eläköityneiden asiantuntijoiden osaaminen olisi syytä hyödyntää. Ikäjohtamisesta on tehtävä konkreettista. Ilmastopakolaisuuden ja maahanmuuton haasteet: Olisi mahdollistettava työkohdemaassa elinolojen turvaaminen osaamista jakamalla. Tämä edellyttää kuitenkin rahoitusmahdollisuuksien lisäämistä myös EU:n ulkopuoliseen kehittämistyöhön. Satakunnassa on valtavasti vientikelpoista osaamista tähän. Pakolaiset ja maahanmuuttajat olisi syytä nähdä voimavarana kuten esimerkiksi kulttuuritulkkeina vienti- ja kehittämistoiminnassa. Manipuloitu makuelämys vaikuttaa mahdollisuudelta ohjata ruokailutottumuksia toivottuun suuntaan. Hyvinvointi on tuonut mukanaan riskin ylensyöntiin ja heikkotasoiseen ruokailuun. Huonot ruokailutottumukset johtavat helposti painon nousuun ja yhdistettynä liikkumattomuuteen hallitsemattomaan liikalihavuuteen. Manipulointi kuitenkin aiheuttaa aina kiivasta keskustelua yksilön vapaudesta.

22 Ilmiöt, joista keskusteltiin ja niistä johdettuja päätelmiä vuoteen 2025 mennessä AUTOMAATIO JA ROBOTIIKKA KONEÄLYKKYYS 3D BIG DATA ÄLYKÄS LIIKENNE ÄLYKOTI KAIKEN INTERNET BIG DATA Asenteet ja tietoteknisen osaamisen puute ovat haaste automaatiolle ja robotiikalle. Ne luovat liiketoimintamahdollisuuksia ja vähentävät työvoiman tarvetta. Pahimmillaan ihmiskontaktit ja fyysinen aktiivisuus vähenevät, mutta toisaalta jää enemmän aikaa ihmisille, kun rutiinit hoidetaan automaattisesti. Mahdollisuudet näyttävät olevan yhä useammin ihmisten arjessa ja sen tukemisessa palvelujen kautta. Arjen robotisaatiota pitää ajatella kokonaisuuksina, ekosysteemeinä. Yksittäisen toiminnon automatisointi toki helpottaa arkea, mutta varsinainen teho ja hyöty syntyy kokonaisten toimintojen uudelleen järjestämisestä, jossa mukana on myös tarvittavan tai syntyvät tiedon käsittely. Esimerkiksi mummon älyranneke kerää omaisille tai hoitohenkilöstölle tietoa ja turvaa elämää. Elämänhallintaa voidaan oleellisesti parantaa, kun dataa seuraava tekoäly ja sovellukset ohjaavat mummon ympäristöä ja olosuhteita hyvää elämää palveleviksi. Sekä fyysinen että psyykkinen turvallisuus paranevat, yhteydet kotoa paranevat ja palveluiden saanti kotiin paranee. LUONNON TERVEYSVAIKUTUKSET LÄÄKKEINÄ LUONTO JA RUOKA KOSKEMATON LUONTO Satakuntaan tulee saada kansainvälisesti kehitettyä robotiikkaa ja tarvitaan kokeilu- ja pilotointihankkeille rahoitusta. Tulee selvittää edelleen, mitä erilaisia kohderyhmiä olisi. Tuetaan teknologiatoimijoiden ja sote-toimijoiden yhteistyötä. Tarvitaan monialaista koulutusta ja toimijoiden törmäyttämistä, jotta saadaan lisää ideoita sekä ylimaakunnallista yhteistyötä esimerkiksi Varsinais-Suomen kanssa. vuoden 2025 jälkeen ÄLYKÄS SÄHKÖVERKKO Terveystietojen kerääminen ja hyödyntäminen ennakoivassa terveyden edistämisen työssä ja sairauksien hoidossa on mahdollisuus, mutta tietoturvariskit on huomioitava. Satakunnassa on valtavasti alkutuotantoa ja jalostavaa toimintaa sekä monipuolinen luonto. Luontoliikunnan kaupallinen hyödyntäminen ja monitieteinen tutkimus on mahdollisuus. Tarvitaan toimijoiden verkottamista ja eri toimialojen törmäyttämistä. Kunnilla on rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ennaltaehkäisevänä työnä eli liikuntapaikat, puistot ja luontokohteet kuntoon.

23 Vuosi, mihin mennessä tai minkä jälkeen ilmiön on arvioitu toteutuvan. Esimerkki ilmiöstä.

24 Automaatio ja robotiikka edellyttävät yhteiskunnalta merkittäviä uudistuksia. Työn määrä vähenee, jolloin täytyy luoda uudenlainen tulonjakomekanismi koko yhteiskuntaan. Automatisoinnin tehokas käyttöönotto edellyttää vahvaa tietotekniikkainfraa. Yhteiskunnat, joissa on mahdollisuuksia ja osaamista robotiikan ja automaation kehittämiselle tulevat pärjäämään tulevaisuudessa. Työn tuottavuudessa tapahtuu harppausmainen kasvu. Ilmiöt, joista keskusteltiin ja niistä johdettuja päätelmiä vuoteen 2025 mennessä AUTOMAATIO JA ROBOTIIKKA KONEÄLYKKYYS 3D BIG DATA ÄLYKÄS LIIKENNE ÄLYKÄS SÄHKÖVERKKO KAIKEN INTERNET BIG DATA MULLISTAVAT AURINKOKENNOT PYÖRÄVALTATIET vuoden 2025 jälkeen KELLUVAT KAUPUNGIT Sähkökäyttöiset itseohjautuvat ajoneuvot tekevät mahdolliseksi asumispaikan valinnan vapaammin. Työ- tai vapaa-ajan matka-ajan voi kukin hyödyntää haluamallaan tavalla. Autojen määrä vähenee varsinkin kaupungeissa merkittävästi. Taksi ilman kuljettajaa on edullinen, jolloin omaa autoa ei kannata omistaa. Pyöräily on merkittävästi kasvava trendi. Työmatkapyöräilyssä voidaan yhdistää liikunta työmatkaan, lisää hyvinvointia ja vähentää päästöjä. Isoimmissa kaupungeissa pyörävaltatiet tulevat olemaan merkittävä kilpailutekijä. Yksityisautojen väheneminen ja sähköpyörien yleistyminen lisää tarvetta. Aurinkokennojen integrointi kaikkiin mahdollisiin pintoihin mahdollistaa sähköisten välineiden laajemman käytön. Akkujen tarve vähenee. Maailmalle syntyvien kelluvien kaupunkien myötä Satakunnalle avautuu mahdollisuuksia siinä, että alueella on sitä osaamista, jonka avulla näitä kelluvia ratkaisuja voidaan kehittää. Keinoäly on merkittävä mullistus terveydenhuollossa. Ihminen voi tulevaisuudessa itse keinoälyn avulla määritellä sairautensa ja hoitokeinonsa. Monet byrokraattiset ja aikaa vievät asiat hoituvat helposti ja nopeasti keinoälyn avulla. Ennakointityön ja varautumisen merkitys korostuu. Halutaan tunnistaa millä aloilla työpaikat lisääntyvät tai vähenevät ja miten luodaan uusia.

25 Koskematon luonto vähenee kuten luonnon monimuotoisuus yleensäkin. Satakunnassa koskematonta luontoa ei kuitenkaan enää juuri ole, vaan ihmistoimintaa on eri muodossaan joka puolella. Tämä on haaste mm. alueiden vetovoiman, elinympäristön viihtyisyyden, matkailun kuin yleensäkin luonnon ja lajien kannalta. Satakunnassa on erinomaiset, monipuoliset retkeily-ympäristöt ja hiljaisuutta, jotka tarjoavat matkailuyrittäjyydelle suuria mahdollisuuksia. Matkailijat tai alueiden virkistyskäyttäjät eivät välttämättä edes hae koskematonta luontoa, koska siellä liikkuminen ei ole yhtä helppoa kuin esimerkiksi hoidetuilla mäntykankailla. Ekologiset, saasteettomat, itsenäiset ja mobiilit ratkaisut tarjoavat mahdollisuuksia hyödyntää myös herkkiä ympäristöjä. Ilmiöt, joista keskusteltiin ja niistä johdettuja päätelmiä vuoteen 2025 mennessä LUONNON TERVEYSVAIKUTUKSET LÄÄKKEINÄ LUONTO JA RUOKA KOSKEMATON LUONTO PUHDASTA VETTÄ KAIKILLE Alueidenkäytön suunnittelulla on iso merkitys niin luontoon kuin muuhunkin ympäristöön liittyvien vetovoimatekijöiden vaalimisessa. Tarvitaan pitkäjänteistä ja erilaiset arvot huomioon ottavaa maankäytön suunnittelua. Maaseudun ja kaupunkien riippuvuus toisistaan kasvaa. Tavoitteena pitäisi olla luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, mutta indikaattorit osoittavat, että asiassa mennään edelleen voimakkaasti alaspäin. Mittaako indikaattori tässä yhteydessä nykytilan kehitystä vai sitä, kuinka merkittävänä ilmiö nähdään aluesuunnittelussa? Maakunnassa tulisi aktivoitua mittavien pohjavesivarojen hyödyntämisen kehittämiseen omassa maakunnassa. Onko tulevaisuuden uhka, että pohjavesivarat päätyvät lopulta monikansallisten yhtiöiden haltuun? Pohjavesivarojen hyödyntämiseen liittyvä kehittäminen vaatii laajempaa kehittämistä ja Satakunnassa tulisi verkostoitua yhteiseen kehittämiseen. Vesistöt ja vesistöjen rannat ovat ihmisille merkityksellisiä. Samaan aikaan vesien tila kuitenkin heikkenee ja Satakunnan vesien tila on keskimäärin muuta maata heikompi. Ilmastonmuutos ja lumettomat sekä roudattomat talvet vesisateineen vaikuttavat heikentävästi vesien tilaan lisääntyneiden huuhtoumien kautta. Vesistöjen tilan parantamiseen tulisi satsata kunnostamalla ja valumia hilliten. Hyvä esimerkki uudesta aktivoituneesta toiminnasta on suunnitelmat Eurajoki-rahaston perustamisesta. Voisiko esim. Sääksjärvelle syntyä samanlainen rahasto?

26 Satakunnan sijainti lisää saavutettavuuden merkitystä erityisesti kansainvälisen kilpailun kannalta. Satakuntalaisten tuotteiden toimitusketjut on saatava kuntoon, jotta niitä voidaan edelleen tuottaa maakunnassa, mutta pitää ne silti houkuttelevina myös Suomen ulkopuolella. Ilmiöt, joista keskusteltiin ja niistä johdettuja päätelmiä vuoteen 2025 mennessä KANSAINVÄLINEN KILPAILU KIERTOTALOUS vuoden 2025 jälkeen TEKNOLOGIAVAPAAT VYÖHYKKEET ASUMISEN VAPAUS Tuotannon osalta työvoiman tarve vähenee ja sitä kautta työn hinta. Tulevaisuudessa tuotantoon perustuvien yritysten sijoittumista ei enää pääsääntöisesti ohjaa työvoiman hinta. Tieto on pitkälti globaalia. Tärkeäksi muodostuu yhteiskunnan turvallisuus, luotettavuus, terveellinen ympäristö, korkea osaaminen, logistiikka ja elinympäristön miellyttävyys. Satamien merkitys erityisesti teollisen tuotannon kannalta on huomattava, minkä vuoksi niiden toimintaedellytyksiin tulisi kiinnittää huomiota. Myös muut keskeiset kulkuyhteydet niin maakunnan sisällä kuin maakunnasta ulos tulee huomioida aluesuunnittelussa. Kuluttajat asettavat paineita kiertotalouden edistämiseen ja lainsäädäntö edellyttää kiertotaloudessa etenemistä. Yritysten on otettava kiertotalous huomioon toiminnassaan. Osa tuotannosta menee nyt jätteeksi, jota pystyttäisiin hyödyntämään. Aluesuunnittelun on oltava mahdollistavaa ja tuettava myös maaseudun elinkeinojen muutosta, kehitystä ja elinvoimaisuutta. Vuoden 2025 jälkeen maaseutuasuminen voi olla etätyömahdollisuuksien ja hajautettujen energiatuotantojärjestelmien ja sähköautojen kautta potentiaalinen asuinalue myös vähähiilisyyden näkökulmasta. Asuinpaikka valitaan esimerkiksi harrastusmahdollisuuksien tai luontoarvojen perusteella. Voisiko Satakunnassa olla teknologiavapaita alueita tai toimijoita, jotka ottaisivat teknologiavapauden yhdeksi markkinointitekijäkseen. Tämä liittyy niin palvelujen kehittämiseen kuin myös alueidenkäytön suunnitteluun. On huomattava kuitenkin, että Satakunnassa ei tulla pärjäämään ilman omaa autoa, jos ei asu keskustassa.

27 Ilmiöt, joista keskusteltiin ja niistä johdettuja päätelmiä vuoteen 2025 mennessä TIETOVASTAINEN KÄYTÖS ASIANTUNTIJUUDEN MUUTOS MAAKUNTATASONASIANTUNTIJUUDEN TARVE YTUBER- JA SOME-YHTEISKUNTA LISÄTTY TODELLISUUS PELATTU KOKEMUS VIRTUAALIMAAILMA IKÄÄNTYVÄ MAAILMAN VÄESTÖ JA ELÄKELÄISET vuoden 2025 jälkeen YLEISTIEDON ROMAHTAMINEN Maakunnan asiantuntijuuden tarve kasvaa uuden maakunnan myötä. Alueiden merkitys on keskeinen EU-tasolla ja Suomessakin se tulee korostumaan. Ihmisiä kiinnostaa lähiympäristöä koskeva tieto. Osaaminen ja tekeminen siirtyy tulevaisuudessa yhä enemmän paikalliselle tasolle. Keinoälyratkaisut tekevät mahdolliseksi tiedon saannin ja keräämisen sekä isojen tietomassojen analysoinnin, oikean ja olennaisen tiedon löytymisen. Ytuber- ja some-yhteiskunnassa on uhkana mutu-tietoon perustuvan päätöksenteon lisääntyminen. Tämä on vakava haaste tulevaisuudessa, jos tutkimustiedon ja analyysien merkitys jää päätöksenteossa taka-alalle. Uusia ideoita voi tulla esille ja keskusteluun tulee mukaan ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet. Osallisuus kasvaa, mutta haasteena on se, kuka voittaa vaikuttamisen: oikea tieto vai "vaihtoehtoinen totuus"? Virallisen tiedon pitäisi pystyä erottautumaan epävirallisesta. Tulisi ratkaista miten oikean tiedon tunnistaminen on mahdollista. Tiedottaminen on tärkeää, kun kun halutaan esim. taistella väärien toimintamallien muuttamisen puolesta. "Sitkeät huhut muuttuvat nopeasti puolitotuuksiksi". Tarvitaan mediakasvatuksen lisäämistä ja osallistavaa suunnittelua. Maakuntaan palaavat eläkeläiset voivat olla merkittävä voimavara erityisesti alueen pienemmissä kunnissa. Eläköityneillä ihmisillä on halua tehdä asioita, minkä vuoksi he haluavat usein myös osallistua esimerkiksi alueellisten yhdistysten toimintaan.

28 OSA II TOTEUTUS

29 Pilotointi TKI-foorumeissa ja Aluesuunnittelu-ryhmässä 5. TKI-FOORUMIN TYÖPAJA 1. JOHTORYHMÄ Alakohtaisten ilmiöiden lisäys kartalle 4. Foorumin osallistuvat tutustuvat itsenäisesti muutosilmiöihin kartalla (2 vko) 3. Tunnusten luonti, käytön opastus tammikuu 8. JOHTORYHMÄ Foorumiin osallistuneet voivat täydentää havaintoja tapaamisen jälkeen oman aikataulunsa mukaan (2 vko) ti 7.3. teollisuuden TKI ke 8.3. matkailufoorumi pe Energia- ja resurssitehokkuus TKI ja elintarvikealan TKI to Aluesuunnittelu ja Hyvinvointi- ja turvallisuus TKI helmikuu maaliskuu huhtikuu 7. Raportointi toukokuu

30 Käyttäjämäärät Teollisuus Matkailu Energia ja resurssitehokkuus Elintarvike Hyvinvointi ja turvallisuus Aluesuunnittelu yhteensä Jäseniä foorumissa Tunnuksia luotiin Foorumiin osallistujia Komentteja kpl Foorumissa 1,5 käytetty aika h 1,5 1,5 1,5 1,5 1 8,5 h Pääkäyttäjät Satakuntaliitossa Katja Laitinen, Saku Vähäsantanen ja Timo Vesiluoma. Osa jäsenistä halusi tunnukset ennen foorumia ja foorumin jälkeen tunnuksia luotiin lisää halukkaille (noin puolet).

31 VALMISTELUVAIHE Kullekin TKI-foorumille sekä aluesuunnittelun ryhmälle luotiin oma teemaakrtta, jolle valittiin ilmiöt Satakuntaliiton asiantuntijoiden toimesta. Tässä tapauksessa tämä oli toimiva toimintamalli, koska liitolla on TKI-foorumeiden vetovastuu. Foorumeihin ilmoittautuneille luotiin tunnukset kartalle ja heille lähetettiin ohjeet kirjautumisesta ja kartan käytöstä. Lisätietoja kaipasi pari henkilöä eli kirjautuminen työkaluun oli helppoa. HAVAINTOJA PILOTOINNISTA ONLINE-TYÖSKENTELY ENNEN TYÖPAJAA Osallistujat saattoivat tutustua kartalle valittuihin ilmiöihin kaksi viikkoa ennen tapaamista, äänestää ja kommentoida ilmiöitä. Jonkin verran äänestämistä tapahtui, mutta kommentointimahdollisuutta käytti ainoastaan viimeinen ryhmä. Mukana oli henkilöitä, jotka olivat muissa ryhmissä jo perehtyneet kartan käyttöön. Jotta verkkotyöskentely lähtee käyntiin, on hyvä olla jonkinlainen lyhyt perehdytys kartan käyttöön. FOORUMIN TYÖPAJA Futures Platformin idea on tuoda megatrendit ja muutosilmiöt näkyviin ja auttaa muodostamaan yhteinen kokonaiskuva tulevaisuuden mahdollisuuksista ja haasteista. Jokaisesta muutosilmiöstä on tiivis kuvaus tekstinä ja ilmiötä kuvaava video. Työkalua voidaan käyttää sekä verkkotyöskentelyn kautta että yhdessä kasvokkain. Muutosilmiöiden kuvaukset ja käyttäjien kirjaamat kommentit auttavat muodostamaan yhteisen ymmärryksen muutoksista ja esittämään toimenpiteitä, joilla muutokseen voidaan valmistautua. Käyttäjät voivat äänestää tärkeimpinä pitämiään muutosilmiöitä ja nostaa sitä kautta erityistarkasteluun kriittisimmät toimintaympäristöä muuttavat voimat. Ennakointikartan kautta osallistujat saivat näkyville monipuolisesti erilaisia muutosilmiöitä. Aktiivinen työskentelyaika oli noin 1,5 h. Vaikka aika oli lyhyt, pienryhmät ehtivät tarkastella useita ilmiöitä ja kirjata niistä havaintoja. Jos karttaan oli ehtinyt perehtyä etukäteen, työskentely sujui nopeammin. Syvällistä perehtymistä ilmiöihin ei kuitenkaan ehditty tässä ajassa tehdä ja kirjaamisen tarkkuus vaihteli. Tämä näkyy tehdyssä koonnissa - osa havainnoista on yksittäisiä kommentteja ilman, että niitä on enempää avattu, vaikka pienryhmissä käytiin perusteellistakin keskustelua teemasta. Käyty keskustelu kuitenkin vahvisti yhteistä tietopohjaa ja näkemystä Satakunnan mahdollisuuksista ja nosti pohdinnan uudelle tasolla. Oleellista on se, miten tämä syntynyt innostus pidetään yllä. ONLINE-TYÖSKENTELY TYÖPAJAN JÄLKEEN Osallistujat saattoivat täydentää havaintoja kaksi viikkoa TKI-foorumin jälkeen ja etenkin Aluesuunnittelun-ryhmäläiset tekivät vielä lisäyksiä kartalle. Kun työvälinen tuli tutuksi, sitä oli helppo jatkaa omaa pohdintaa. RAPORTOINTI Kartoille kootut havainnot koottiin yhteen toteuttajan toimesta TKI-ryhmittäin. Koonnissa nostettiin esille erityisesti tarvittavia toimenpiteitä, joita olisi hyvä huomioida tulevassa maakuntaohjelmassa. Tämän lisäksi kartat olivat pääkäyttäjien käytössä koko pilotoinnin ajan ja kirjaukset talletettiin kartoilta PDF-muodossa.

32 KÄYTTÄJIEN KOMMENTTEJA Väline hyvä. Syötteitä, jotka innostavat keskusteluun. Hyvä, että näkee heti, mitä toiset kirjoittaa. Nyt tehdään post it laput suoraan koneelle. Parempi. Toimii eri kokoisille ryhmille. Mielenkiintoinen. Ei tarvitse lähteä tyhjältä pohjalta. Huomattava, että tarkastellaan maakuntatasoa, ei yksittäisen organisaation näkökulma.

33 OSA III FUTURES PLATFORM ALUE-ENNAKOINNIN TUKENA

34 VUOSIKELLON TUKI Satakuntaliiton alueellisen ennakoinnin vuosikello muodostuu tällä hetkellä seuraavista osista: Alueelliset kehitysnäkymät: Aluetalouskehitys seuduittain, toimialojen kehitysna kyma t, tyo llisyyskehitys. TKI-foorumit: Sidosryhmien ajankohtaiset na kyma t teemaan liittyen. Osaamis- ja työvoimatarvekatsaus:pitka n ja keskipitka n aikava lin rakenne-ennusteet, osallistujina mm. koulutuksenja rjesta ja t & elinkeinoela ma n edustajat. Tulevaisuusfoorumi: Maakunnallisen suunniteluja rjestelma n ajankohtaisten teemojen tarkastelu, osallistujina maakunnan sidosryhma t laajasti, seuraavan vuoden ennakointiteemoja aluekehitta misen la hto kohdista. Alue-ennakoinnin johtoryhmä kokoontuu 2-3 kertaa vuodessa, seuraa ja kehittää toimintaa. Johtoryhmän jäsenet voivat viedä muutosilmiöt tarkasteltaviksi omiin organisaatioihinsa ja strategiatyön tueksi. Alueellisissa kehitysnäkymissä tarkastellaan lyhyen aikavälin kehitystä kaksi kertaa vuodessa. Lyhyen aikavälin tarkastelun rinnalle on hyvä nostaa esille ilmiöitä ja trendejä tulevaisuudesta, jotka voivat nopeastikin muuttaa toimialoja. Laaja-alainen tarkastelu ja muutoksiin varautuminen parantavat alueen resilienssikyvykkyyttä. Alustalle luodaan tietyn aihealueen teemakartta, johon poimitaan juuri siihen liittyvät oleelliset muutosilmiöt/trendit. Osallistujat ohjeistetaan ottamaan kantaa tarvittavasta näkökulmasta, esimerkiksi osaamistarpeet/työvoiman saatavuus. Trenditarkastelun toistaminen 1-2 kertaa/vuosi pitää yllä ja syventää tulevaisuuskeskustelua sekä auttaa löytämään yhteisiä ratkaisuja. Futures Platformille koostuvien näkemysten perusteella voidaan kohdentaa tulevaisuusfoorumi niihin teemoihin, joita pidetään tärkeinä ja ennakointikarttaa voidaan käyttää myös foorumin toteutuksen yhtenä työkaluna.

35 Timo Järvensivu kuvaa sitoutumista käytännössä lupausten antamiseksi ja niiden pitämiseksi ja siihen liittyy kolme keskeistä ulottuvuutta. SITOUTUMISEN VAHVISTAMINEN Alueellinen ennakointityö on verkostoyhteistyötä, joka onnistuu, kun osapuolet sitoutuvat toimintaan ja luottavat toisiinsa. Verkostomaisuus sopii ennakointiin erityisen hyvin, sillä sitä kautta tulevaisuuskeskusteluun tulee riittävästi erilaisia näkemyksiä, tieto liikkuu ja opitaan yhdessä. Tiedon liikuttamisen ja hyödyntämisen tueksi tarvitaan työkaluja, joista keskeisimmät ovat dialogisuus sekä erilaiset tiedonvälitystä ja koordinointia edistävät tietoalustat ja niiden hyödyntäminen*. Osallistaminen, kommunikointi ja tapa puhua tulevaisuudesta ovat tärkeitä. Oleellista on se, miten verkosto saadaan keskustelemaan siten, että se myös tuottaa konkreetteja tuloksia. Tämän keskustelun alustaksi sopii Futures Platform. Tulevaisuuskeskustelu voidaan rytmittää vuosikelloon sopivaksi ja siinä voidaan soveltaa sekä verkossa että työpajoissa tapahtuvaa työskentelyä. Sisäinen motivaatio eli halukkuus sitoutua rakentuu toimijan autonomiasta, kyvykkyyden tunteesta ja siitä, onko toimija päässyt omasta mielestään riittävän vaativiin tehtäviin sekä kytkeytyneisyydestä toisiin. Toiminnallinen toteutuskyky liittyy sisäisen motivaation sisältämään kyvykkyyden tunteeseen. Toimijalla saattaa olla tunne siitä, että haluaa ja kykenee toimimaan, mutta onko tälle tunteelle kykeneväisyydestä aina katetta? Onko toimijalla riittävät resurssit ja kyvykkyys myös objektiivisesti tarkasteltuna? Vastaus näihin kysymyksiin voi olla ei siitä huolimatta, että toimijan halu ja oma tunne kyvykkyydestä on kunnossa. Siksi sitoutumisen rakentaminen verkostossa edellyttää myös konkreettista toimintakyvyn tarkastelua ja kehittämistä. Rakenteelliset sitoutumisen tekijät ovat toimijoiden omista omista ominaisuuksista, valinnoista ja toiminnasta riippumattomia toiminnan mahdollistajia tai estäjiä. Futures Platform-työskentely tukee kaikkia näitä ulottuvuuksia. Työskentely ennakointikartalla parantaa kunkin toimijan omaa ennakointikyvykkyyttä ja kytkee organisaatioiden tulevaisuuskeskustelun osaksi alueen kehittämistä tarjoamalla alustan jatkuvalle dialogille yksittäisen ennakointiprojektin sijaan. Dialogin kautta tietopohja ja ymmärrys tulevista muutoksista, niiden aiheuttamista haasteista sekä niiden tarjoamista mahdollisuuksista vahvistuvat. Työkalun avulla ihmisten omistajuutta ennakoinnista voidaan vahvistaa luomalla yhteistä näkemystä ja antaa heidän tekemälleen ennakointityölle tunnustusta. * Timo Järvensivu, Verkostotyön perusta 2017:

36 TRENDEISTÄ TULEVAISUUSKUVIIN Alue-ennakoinnissa on oleellista löytää keinoja siihen, miten eri toimijat yhdessä parhaiten varautuvat erilaisiin tulevaisuuksiin. Tähän mennessä todettu kehitys ei jatku samana tulevaisuudessa. Futurs Platformin avulla eri ryhmät ja organisaatiot haastetaan pohtimaan ilmiöitä laaja-alaisesti, ei esimerkiksi vain pelkästään teknologiakehityksen kautta. Kartalle valmiiksi esille nostetut ilmiköt on todettu oleellisiksi asiantuntijatyön tuloksena. Lisäksi työskentelyn aikana sinne voidaan luoda uusia ilmiöitä, mikäli osallistujat haluavat nostaa uuden ilmiön tarkasteluun. Pelkkä trendien tunnistaminen ei kuitenkaan riitä. On kiinnitettävä huomiota siihen, miten trendit muodostavat kokonaisuuksia ja kehittyvät. On kysyttävä miksi ja mitä siitä seuraa. Kun kartalta on valittu tarkasteltavaksi oleelliset ilmiöt, niiden vaikutuksia arvioidaan sekä uhkien että mahdollisuuksien kautta ja kirjataan tarvittavia toimenpiteitä. TULEVAISUUSKUVIEN VISUALISOINTI Ennakointikartta sellaisenaan visualisoi erilaisia tulevaisuukuvia: siinä näkyy merkittäviksi valitut trendit eri sektoreilla ja aikajänteillä kustakin sektorista ja aikajänteestä avautuu tiivistelmä trendin kuvauksesta ja siihen lisätyt kommentit avautuvat tarkasteltaviksi kartan keskiympyrään voidaan nostaa tiivistelmä tuloksista ja johtopäätöksistä, siinä näkyvät äänestyksen tulokset ja siihen voidaan listata trendit, jotka vaativat toimenpiteitä ja seuraamista. Raportointivaiheessa voidaan käyttää apuna erilaisia kehikoita, joihin trendejä sijoitetaan esimerkiksi eri aikajänteille (road mapping) ja merkittävyyden mukaan. Visualisointia voidaan jatkaa kuvaamalla tulevaisuudet esimerkiksi infograafeina. Tämä vaatii tilajaan ja/tai fasilitaattorin asiantuntijatyötä ja siihen kannattaa ryhtyä silloin, kun työskentely ennakointikartalla on tehty riittävän perusteellisesti eli esim. sovittu määrä osallistujia on tuonut esille näkemyksensä äänestämällä ja kommentoimalla.

37 KÄYTTÖTAVAT Ennakoinnin tulisi olla jatkuvaa toimintaa, jossa toimintaympäristön muutoksia ja tulevaisuuden ilmiöitä tarkastellaan systemaattisesti. Ihmisten omistajuutta ennakoinnista pitää edelleen vahvistaa ja johdon sitoutuminen ennakointiin on tässä tärkeässä roolissa. Ennakointi on osa strategista johtamista ja organisaatioiden toimintaa eli sillä on oltava vaikutusta toimintaan tänään, muutoin sillä ei ole merkitystä. Ennakointia ei voi tehdä suljetussa ympäristössä. Laajan yhteistyön ja kollektiivisen ennakointikapasiteetin rakentaminen on tärkeää, koska vain hyvin harvalla ennakointi muodostaa pääosan työtehtävistä. Samalla on huomioitava se, miten siihen käytetään resursseja (aika, kustannukset) mahdollisimman tehokkaalla tavalla. Yksittäiset tilaisuudet: Tulevaisuusfoorumit Alue-ennakoinnissa Futures Platform voi toimia työkaluna esimerkiksi seuraavien periaatteiden mukaan: Projektit: TKI-foorumit/ teemaryhmät Jatkuva käyttö Jatkuva käyttö: esimerkiksi maakuntaliiton edustajat ja teemaryhmien vastuuhenkilöt. Jatkuva pääsy kartalle, jolloin he voivat lisätä sinne huomioitaan ja näyttää valittuja karttoja eri tilaisuuksissa. Projektikohtainen käyttö: kartta avataan sovitulle ryhmälle esimerkiksi kuukaudeksi tarpeen mukaan. Tähän liitetään tarvittaessa työskentelyn fasilitointi ja raportointi. Kartan käyttö yksittäisessä tilaisuudessa: esimerkiksi suuremman joukon osallistaminen valittujen muutosilmiöiden pohdintaan tai tietoisuuden herättäminen erilaisista muutoksista.

38 PROSESSIN OSAT kick-off Työkalun käyttöön järjestetään lyhyt perehdyttämistilaisuus - kick off, jonka jälkeen osallistujat voivat tutustua ilmiöihin itsenäisesti ja äänestää tärkeimpiä. Perehdyttäminen voidaan tehdä myös verkon välityksellä. Tätä ennen käyttäjille on luotu tunnukset ja kartta on räätälöity tilaajan kanssa. online työskentely Ennen työpajaa: käyttäjät tutustuvat muutosilmiöihin ja äänestävät niistä jatkotarkasteluun tärkeimmät. Työpajan jälkeen: käyttäjät täydentävät havaintojaan kartalle. työpaja 2-4 h Työpajassa muodostetaan yhteistä käsitystä ilmiöiden vaikutuksista ja tarvittavista toimenpiteistä pienryhmissä ja kirjataan havainnot kartalle. Työpajan kesto vaikuttaa sihen, kuinka perusteellista tarkastelua voidaan tehdä. koonti/raportointi Työskentelyn loppupäätelmät kootaan yhteen joko tilaajan tai toteuttajan toimesta tarvittavalla tavalla. Suorat kommentit saadaan kartalta PDF-muodossa. TKI-foorumi/johtoryhmä Johtopäätöksiä käsitellään ja prosessin kulkua muotoillaan edelleen tarpeen mukaan. Online-työskentely ja työpajatyöskentely vuorottelevat tarpeen ja prosessin pituuden mukaan.

39 KIITOS Pilotoinnin fasilitaattorina toimi Seija Kiiskilä, Futures Garden. Kiitämme aktiivisia pilotointiin osallistuneita. Kokemustemme perusteella Satakunnan alue-ennakoinnissa on rohkea kokeileva ote, joka tukee vahvasti maakunnan ja sen organisaatioiden kehittämistä.

Trenditarkastelu. Satakuntaliiton alueennakointi

Trenditarkastelu. Satakuntaliiton alueennakointi Trenditarkastelu Satakuntaliiton alueennakointi 2017 # 80 tunnusta 85 osallistujaa 147 kommenttia 6 ryhmää tapaamisen kesto 1,5 h Toteutus Trenditarkastelu toteutettiin maaliskuussa 2017 käyttäen työkaluna

Lisätiedot

Energia- ja resurssitehokkuus TKI-foorumi. Satakuntaliitto

Energia- ja resurssitehokkuus TKI-foorumi. Satakuntaliitto Energia- ja resurssitehokkuus TKI-foorumi Satakuntaliitto 24.11.2016 Maakuntaohjelma 2014-2017 TL1 Kannustavaa yhteisöllisyyttä Satakuntalaiset kouluttautuvat, käyvät töissä tai toimivat yrittäjinä. P1

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto Alue-ennakoinnin uudistaminen Satakuntaliitto 28.2.2017 Alue-ennakoinnin vuosikello 2016 Tulevaisuusfoorumi (Satli) Maakunnallisen suunnittelujärjestelmän ajankohtaisten teemojen tarkastelu, osallistujina

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto Alue-ennakoinnin uudistaminen Satakuntaliitto 28.9.2016 Alue-ennakoinnin vuosikello 2016 Tulevaisuufoorumi (Satli) Maakunnallisen suunnittelujärjestelmän ajankohtaisten teemojen tarkastelu, osallistujina

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto Alue-ennakoinnin uudistaminen Satakuntaliitto 18.2.2016 Maakunnallinen alue-ennakointi Alueellista ennakointia hyödynnetään mm. : Maakuntasuunnitelman, maakuntaohjelman ja maakuntakaavan laadinta, toteutus

Lisätiedot

Satakunta Koordinaattori Sari Uoti

Satakunta Koordinaattori Sari Uoti Satakunta 13.11.2018 Koordinaattori Sari Uoti Maakuntaohjelma 2018-2021 Kehittämisteemat Toimintalinja 1 KANNUSTAVAA YHTEISÖLLISYYTTÄ Yrittäjyys Työllisyys ja sosiaalinen osallisuus Teollisuuden uudistuminen

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman painoalat

Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat 1. Uudistuva teollisuus. Nykyinen rakennemuutos on mahdollista kääntää laadullisesti uudenlaiseksi kasvuksi panostamalla uusiin liiketoimintamalleihin

Lisätiedot

Elintarvikealan TKI-foorumi. Satakuntaliitto

Elintarvikealan TKI-foorumi. Satakuntaliitto Elintarvikealan TKI-foorumi Satakuntaliitto 24.3.2016 Maakunnallinen alue-ennakointi Satakurssi hanke (1.12.2015-31.10.2017) alue-ennakoinnin ja edunvalvonnan kehittäminen Tavoitteena Tiivistää maakunnan

Lisätiedot

PUHDASTA ELINVOIMAA TKI-FOORUMI Satakuntaliitto

PUHDASTA ELINVOIMAA TKI-FOORUMI Satakuntaliitto PUHDASTA ELINVOIMAA TKI-FOORUMI 3.5.2018 Satakuntaliitto Kehittämisteemat Satakunnan Maakuntaohjelma 2018-2021 Toimintalinja 1 KANNUSTAVAA YHTEISÖLLISYYTTÄ Toimintalinja 2 PUHDASTA ELINVOIMAA Yrittäjyys

Lisätiedot

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa 5.2.2016 AIKO Hallitukselle on tärkeää, että koko Suomen erilaiset voimavarat saadaan hyödynnettyä kasvun ja työllistymisen varmistamiseksi. Siksi

Lisätiedot

ERM- Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa

ERM- Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa ERM- Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa 2.9.2016 ERM ennakoidun rakennemuutoksen varautumissuunnitelma Ennakoidun rakennemuutoksen (ERM) hallinta tarkoittaa elinkeinoja aktiivisesti uudistavaa

Lisätiedot

Satakunnan maakuntaohjelma

Satakunnan maakuntaohjelma Satakunnan maakuntaohjelma 2014-2017 Satakuntaliitto 13.9.2016 Kuvitus Taru Anttila Maakuntaohjelma 2014-2017 Maakuntaohjelma kokoaa toimenpiteet Satakunnan kehittämiseksi tulevaisuudessa. Ohjelmassa yhteen

Lisätiedot

SATAKUNNAN ALUE-ENNAKOINNIN TOIMINTAMALLIN UUDISTAMINEN SATAKURSSI -HANKE

SATAKUNNAN ALUE-ENNAKOINNIN TOIMINTAMALLIN UUDISTAMINEN SATAKURSSI -HANKE SATAKUNNAN ALUE-ENNAKOINNIN TOIMINTAMALLIN UUDISTAMINEN SATAKURSSI -HANKE Ohjausryhmän kokous 28.9.2017 TKI-FOORUMIT 2018 Sidosryhmien ajankohtaiset näkymät teemaan liittyen ALUE-ENNAKOINNIN TEEMAFOORUMIT

Lisätiedot

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa. Timo Vesiluoma

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa. Timo Vesiluoma ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa Timo Vesiluoma 5.2.2016 AIKO Hallitukselle on tärkeää, että koko Suomen erilaiset voimavarat saadaan hyödynnettyä kasvun ja työllistymisen varmistamiseksi.

Lisätiedot

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Kaupungin johdon strategiaseminaari 15.8.2017 1 Seminaarin tavoitteet & tehtävänannot Seminaarin päätavoite oli ennen kaikkea strategian punaisen langan kirkastaminen. Lisäksi

Lisätiedot

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa

PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa PIRKANMAA 2025 PIRKANMAAN MAAKUNTASUUNNITELMA Pirkanmaan visio Vuonna 2025 Pirkanmaa on vauras, rohkeasti uudistumiskykyinen, osaamista hyödyntävä kasvumaakunta. Pirkanmaalla

Lisätiedot

Hyvinvointi ja turvallisuus TKIfoorumi. Satakuntaliitto

Hyvinvointi ja turvallisuus TKIfoorumi. Satakuntaliitto Hyvinvointi ja turvallisuus TKIfoorumi Satakuntaliitto 22.11.2016 Teollisuuden kasvuohjelma Satakunnan teollisuuden kasvuohjelma eli Teollisuuspilotti, on maakunnan yhteinen esitys teollisuuden kehittämisohjelmaksi

Lisätiedot

Uudistuva teollisuus Satakunnassa - Teollisuuden kasvuohjelma Teollisuuspilotti

Uudistuva teollisuus Satakunnassa - Teollisuuden kasvuohjelma Teollisuuspilotti Uudistuva teollisuus Satakunnassa - Teollisuuden kasvuohjelma Teollisuuspilotti Teollisuuden uusiutuminen on Satakunnan maakunnan kärkitavoite Teollisuuden uusiutumisen edistäminen on keskeinen Satakunnan

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto Maailman talous on muutoksessa. Digitalisoituminen vie suomalaiset yritykset globaalin kilpailun piiriin. Suomen on pärjättävä tässä kilpailussa, jotta hyvinvointimme on

Lisätiedot

SATAKUNNAN BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUOHJELMA. Koordinaattori Sari Uoti

SATAKUNNAN BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUOHJELMA. Koordinaattori Sari Uoti SATAKUNNAN 30.11.2018 BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUOHJELMA Koordinaattori Sari Uoti Kiertotalous ja Biotalous Kiertotalous on Satakunnalle ja satakuntalaisille yrityksille suuri mahdollisuus. Satakunnassa

Lisätiedot

Click to edit Master title style. Click to edit Master text styles Second level Third level

Click to edit Master title style. Click to edit Master text styles Second level Third level Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

Perustehtävä ja arvot. Arvot toimintatapoina

Perustehtävä ja arvot. Arvot toimintatapoina Perustehtävä ja arvot Kajaani luo asukkaille, yrityksille ja yhteisöille hyvinvointia, turvallisuutta, sujuvaa arkea sekä menestymisen edellytyksiä. Arvojamme ovat oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, turvallisuus,

Lisätiedot

Lahden ammattikorkeakoulun strategia 2020

Lahden ammattikorkeakoulun strategia 2020 Lahden ammattikorkeakoulun strategia 2020 Sisällys 4 LAMKin visio 2020 6 Arvomme ovat ilo, oivallus ja arvostus 8 Teot, jotka ratkaisevat LAMKin ja lamkilaisten tulevaisuuden 9 Profiloituminen 12 Strategiset

Lisätiedot

Luontopohjaisten ratkaisujen vaikuttavuus ilmastonmuutokseen sopeutumisessa

Luontopohjaisten ratkaisujen vaikuttavuus ilmastonmuutokseen sopeutumisessa Luontopohjaisten ratkaisujen vaikuttavuus ilmastonmuutokseen sopeutumisessa Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan teemaaihioiden yhteiskehittäminen 2.6.2017 Saara Lilja-Rothsten 2.6.2017 1 Kansallisen

Lisätiedot

Pirkanmaan uuden ympäristöohjelman toteutus

Pirkanmaan uuden ympäristöohjelman toteutus Pirkanmaan uuden ympäristöohjelman toteutus Käynnistysseminari 26.9.2017 Marko Mäkinen, Pirkanmaan liitto Rakenneviisas Vuonna 2040 Pirkanmaalla on paras asua kaupungissa ja maalla, jopa madoillakin! A)

Lisätiedot

Esimiestyö muutoksessa - oppimisverkosto

Esimiestyö muutoksessa - oppimisverkosto Esimiestyö Kevan Kaari-työpaja & Kunteko2020 14.4.2016 Helsinki, Paasitorni Oppimisverkosto Open space työskentelyn tulokset Kokemuksia verkostoista: olen ollut Hyödyllisissä verkostoissa Hyödyttömissä

Lisätiedot

Espoon Avoimen osallisuuden malli

Espoon Avoimen osallisuuden malli Espoon Avoimen osallisuuden malli Avoimen osallisuuden malli - mistä on kysymys? Kaupunkien kilpailukyky perustuu yhä tiiviimpään kumppanuuteen sekä alueen toimijoiden että muiden kaupunkien välillä.

Lisätiedot

VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT

VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT Hämeen Näky - Pk-yritysten ennakointiosaamisen kehittäminen kuva: www.google.fi VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT Tulevaisuus on tehtävä Tulevaisuuden ymmärtäminen Historiantutkimus, muisti,

Lisätiedot

TUOMAS VANHANEN. @ Tu m u Va n h a n e n

TUOMAS VANHANEN. @ Tu m u Va n h a n e n TUOMAS VANHANEN KUKA Tu o m a s Tu m u Vanhanen Energiatekniikan DI Energialähettiläs Blogi: tuomasvanhanen.fi TEEMAT Kuka Halpaa öljyä Energian kulutus kasvaa Ilmastonmuutos ohjaa energiapolitiikkaa Älykäs

Lisätiedot

Alue-ennakointi ja institutionaalinen resilienssi Satakunnassa

Alue-ennakointi ja institutionaalinen resilienssi Satakunnassa Alue-ennakointi ja institutionaalinen resilienssi Satakunnassa 17.5.2016 ERM ennakoidun rakennemuutoksen varautumissuunnitelma Ennakoidun rakennemuutoksen (ERM) hallinta tarkoittaa elinkeinoja aktiivisesti

Lisätiedot

Tampere Grow. Smart. Together.

Tampere Grow. Smart. Together. Tampere Grow. Smart. Together. Grow. Smart. Together. Visio Kansainvälisesti tunnustettu, vetovoimainen, kestävän kehityksen älykaupunki Missio Menestymisen ja elämänlaadun parantaminen yhteistyön ja kilpailun

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN NEUVOTTELUKUNTA

SATAKUNNAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN NEUVOTTELUKUNTA SATAKUNNAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN NEUVOTTELUKUNTA Ammatillisen koulutuksen reformi Pori 27.3.2017 ALUE-ENNAKOINNIN VUOSIKELLO Maakunnallisen suunnitelujärjestelmän ajankohtaisten teemojen tarkastelu,

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Rahoitusta muutoksentekijöille Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelmalle on asetettu kolme päätavoitetta,

Lisätiedot

Häme-ohjelma Maakuntasuunnitelma ja maakuntaohjelma. Järjestöfoorum Riihimäki. Hämäläisten hyväksi Hämeen parasta kehittämistä!

Häme-ohjelma Maakuntasuunnitelma ja maakuntaohjelma. Järjestöfoorum Riihimäki. Hämäläisten hyväksi Hämeen parasta kehittämistä! Maakuntasuunnitelma ja maakuntaohjelma Hämeen parasta kehittämistä! Järjestöfoorum 4.9.2017 Riihimäki Maakunnan suunnittelujärjestelmään kuuluvat -maakuntasuunnitelma, -alueiden käytön suunnittelua ohjaava

Lisätiedot

Valtioneuvoston tulevaisuusselonteko työn murroksesta. 11/2018 Kaisa Oksanen VNK

Valtioneuvoston tulevaisuusselonteko työn murroksesta. 11/2018 Kaisa Oksanen VNK Valtioneuvoston tulevaisuusselonteko työn murroksesta 11/2018 Kaisa Oksanen VNK Tunnistaa ja nostaa esiin tulevan päätöksenteon kannalta tärkeitä ja huomiota vaativia asioita Rakentaa pitkän aikavälin

Lisätiedot

Onko biotaloudessa Suomen tulevaisuus? Anu Kaukovirta-Norja, Vice President, Bio and Process Technology VTT

Onko biotaloudessa Suomen tulevaisuus? Anu Kaukovirta-Norja, Vice President, Bio and Process Technology VTT Onko biotaloudessa Suomen tulevaisuus? Anu Kaukovirta-Norja, Vice President, Bio and Process Technology VTT 2 Maapallo kohtaa haasteet - kestävän kehityksen avaimet Vähähiilisyys Niukkaresurssisuus Puhtaat

Lisätiedot

LAPPI- SOPIMUS

LAPPI- SOPIMUS LAPPI- SOPIMUS 2018-2021 Arktisesti muotoiltu yhteinen tahtotila Saavutettavuus 21.3.2017 Päivän ohjelma 3/21/2017 Tilaisuuden ohjelma Aika: 21.3.2017 9.30-15.00 Paikka: Rovaniemi, Hotelli Cumulus Pohjanhovi

Lisätiedot

Aika sähköpostikokous klo klo 15.00

Aika sähköpostikokous klo klo 15.00 Aika sähköpostikokous 14.6.2017 klo 12.44 klo 15.00 Paikka Läsnä: Aro-Heinilä Asko Huhtanen Tapio Kallio Reijo Kaunistola Mari Laitinen Katja Liuska-Kankaanpää Päivi Luoma Marika Myllykoski Jari Mäkilä

Lisätiedot

KESTÄVÄN KEHITYKSEN HYÖDYNTÄMINEN LIIKETOIMINNASSA. Osaamisesta uutta kasvua ja kilpailukykyä

KESTÄVÄN KEHITYKSEN HYÖDYNTÄMINEN LIIKETOIMINNASSA. Osaamisesta uutta kasvua ja kilpailukykyä KESTÄVÄN KEHITYKSEN HYÖDYNTÄMINEN LIIKETOIMINNASSA Osaamisesta uutta kasvua ja kilpailukykyä Uusi innovatiivinen KOULUTUS Vahvista yrityksesi kestävän kehityksen, riskienhallinnan sekä kiertotalouden osaamista

Lisätiedot

Perustehtävä ja arvot

Perustehtävä ja arvot Perustehtävä ja arvot Kajaani luo asukkaille, yrityksille ja yhteisöille hyvinvointia, turvallisuutta, sujuvaa arkea sekä menestymisen edellytyksiä. Arvojamme ovat oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, turvallisuus,

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa. Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö

Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa. Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Sivu 1 17.11.2015 Kansainvälinen Leader-yhteistyö ohjelmakaudella 2007-2013 Missä onnistuttiin?

Lisätiedot

MAAKUNTAOHJELMAN LAADINTA

MAAKUNTAOHJELMAN LAADINTA 7.3.2017 MAAKUNTAOHJELMAN 2018 2021 LAADINTA Maakuntaohjelmat laaditaan nyt voimassaolevan lainsäädännön mukaisesti, mutta laadinnan yhteydessä seurataan maakuntauudistuksen etenemistä ja otetaan se huomioon

Lisätiedot

Tredun strateginen ohjelma. Tilaisuus yhteistyökumppaneille Tervetuloa!

Tredun strateginen ohjelma. Tilaisuus yhteistyökumppaneille Tervetuloa! Tredun strateginen ohjelma Tilaisuus yhteistyökumppaneille 18.1.2019 Tervetuloa! AMMATILLISTA ETUMATKAA ROHKEE, RETEE JA REILU TREDU TAUSTAA STRATEGISESTA OHJELMASTA Ohjelma luo suunnan Tredun toiminnalle,

Lisätiedot

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA....YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU TEKSTI: Lauri Kuukasjärvi, Ilona Mansikka, Maija Toukola, Tarja

Lisätiedot

TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ

TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK) tarjoaa korkeinta ammatillista koulutusta, harjoittaa soveltavaa työelämän ja julkisen sektorin kilpailukykyä edistävää tutkimus-,

Lisätiedot

Alueiden resilienssin eli muutosjoustavuuden arviointi. Satakuntaliitto

Alueiden resilienssin eli muutosjoustavuuden arviointi. Satakuntaliitto Alueiden resilienssin eli muutosjoustavuuden arviointi Satakuntaliitto 26.4.2016 Resilienssi on tunnistettu keskeiseksi menestystekijäksi - muutosjoustavat alueet menestyvät Satakuntaan on laadittu uusi

Lisätiedot

Kainuun kehittämisen näkymiä Pentti Malinen Kainuun liitto

Kainuun kehittämisen näkymiä Pentti Malinen Kainuun liitto Kainuun kehittämisen näkymiä 2018-2021 Pentti Malinen 28.11.2017 Kainuun liitto Keskeiset tulevaisuuden haasteet ja mahdollisuudet 2035 1. Kainuun aluetalouden kestävä kasvu 2. Työvoiman kysynnän ja tarjonnan

Lisätiedot

ÄLYKÄS ERIKOISTUMINEN

ÄLYKÄS ERIKOISTUMINEN ÄLYKÄS ERIKOISTUMINEN Satakunnan maakuntaohjelma vs. Aluekehitysjohtaja Katja Laitinen 20.9.2018 Älykäs erikoistuminen - Smart specialisation Euroopan Unionin ohjelmakausi 2014-2020 alueelliseen innovaatiojärjestelmäajatteluun

Lisätiedot

Hyvinvointi ja turvallisuus TKIfoorumi. Satakuntaliitto

Hyvinvointi ja turvallisuus TKIfoorumi. Satakuntaliitto Hyvinvointi ja turvallisuus TKIfoorumi Satakuntaliitto 22.11.2016 Maakuntaohjelma 2014-2017 TL1 Kannustavaa yhteisöllisyyttä Satakuntalaiset kouluttautuvat, käyvät töissä tai toimivat yrittäjinä. P1 Houkutteleva

Lisätiedot

Kiertotalouden nykytila energia-alalla. Energia-alan kiertotalouden nykytilakartoitus 2019, IROResearch

Kiertotalouden nykytila energia-alalla. Energia-alan kiertotalouden nykytilakartoitus 2019, IROResearch Kiertotalouden nykytila energia-alalla Energia-alan kiertotalouden nykytilakartoitus 019, IROResearch Energia-alan kiertotalouden nykytilakartoitus 019 Nykytilakartoituksen mukaan kiertotalous näkyy nykyisin

Lisätiedot

Tampereen strategian lähtökohdat elinvoiman ja kilpailukyvyn näkökulmasta

Tampereen strategian lähtökohdat elinvoiman ja kilpailukyvyn näkökulmasta Tampereen strategian lähtökohdat elinvoiman ja kilpailukyvyn näkökulmasta Johtoryhmien strategiastartti 25.4.2017 Johtaja Teppo Rantanen 1 Kokemukset nykyisestä strategiasta ja odotukset uudelle strategialle

Lisätiedot

Tulevaisuuden liikenne kysyntä ja tarjonta muutoksessa. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy

Tulevaisuuden liikenne kysyntä ja tarjonta muutoksessa. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Tulevaisuuden liikenne kysyntä ja tarjonta muutoksessa Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Liikenne on johdettua kysyntää Kauppa Teollisuus A Liikenne tie, rautatie, meri, lento palvelu,

Lisätiedot

Perustehtävä ja arvot. Arvot toimintatapoina

Perustehtävä ja arvot. Arvot toimintatapoina Perustehtävä ja arvot Kajaani luo asukkaille, yrityksille ja yhteisöille hyvinvointia, turvallisuutta, sujuvaa arkea sekä menestymisen edellytyksiä. Arvojamme ovat oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, turvallisuus,

Lisätiedot

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Oulun tulevaisuusfoorumi

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Oulun tulevaisuusfoorumi Kohti vähäpäästöistä Suomea Oulun tulevaisuusfoorumi 20.4.2010 Tulevaisuusselonteon sisällöstä Miksi tulevaisuusselonteko? Tulevaisuusselonteko täydentää ilmasto- ja energiastrategiaa pitkän aikavälin

Lisätiedot

Tervetuloa Innokylään

Tervetuloa Innokylään Tervetuloa Innokylään Soteuttamo: Ihminen edellä asiakaslähtöinen palvelujen kehittäminen Merja Lyytikäinen ja Hanne Savolainen 21.3.2018 1 Innokylä lyhyesti Innokylä on kaikille avoin innovaatioyhteisö,

Lisätiedot

Kansallinen CAP27-valmistelu ja yhteensovitus rakennerahastojen kanssa

Kansallinen CAP27-valmistelu ja yhteensovitus rakennerahastojen kanssa Kansallinen CAP27-valmistelu ja yhteensovitus rakennerahastojen kanssa Sisältö - Maaseutu2030 tulevaisuustyö - Yhteisen maatalous- ja maaseutupolitiikan yhdeksän erityistavoitetta - Laajat toimenpiteet

Lisätiedot

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat Kaakkois-Suomen ELY-keskus Strategiset valinnat Tulossopimusesityksen pitkän aikavälin strategiset tavoitteet Rajallinen määrä asioita Linjassa hallitusohjelman ja sen kärkihankkeiden kanssa Linjassa maakuntaohjelmien

Lisätiedot

JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN

JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN ITÄ-SUOMESSA Maarita Mannelin maakuntasuunnittelija Pohjois-Karjalan jos ajaa maakuntaliitto a 6.2.2015 Maarita Mannelin Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

OKM:n ohjeistus vuodelle 2019

OKM:n ohjeistus vuodelle 2019 OKM:n ohjeistus vuodelle 2019 Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 11.10.2018 Kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen, Kaakkois-Suomen ELY-keskus Yleistä Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Elinkeinopoliittinen ohjelma luonnos kommenteille

Elinkeinopoliittinen ohjelma luonnos kommenteille Elinkeinopoliittinen ohjelma luonnos kommenteille Salon kaupunki Elokuu 2018 Salon kaupungin visio, perustehtävä ja arvot Salo joka päivä parempi Perustehtävä: Salon kaupunki kehittää alueensa elinvoimaa,

Lisätiedot

Satakunnan Tulevaisuuskäsikirja 2035 Rakennetaan yhdessä hyvää tulevaisuutta!

Satakunnan Tulevaisuuskäsikirja 2035 Rakennetaan yhdessä hyvää tulevaisuutta! Satakunnan Tulevaisuuskäsikirja 2035 Rakennetaan yhdessä hyvää tulevaisuutta! Satakunnan Tulevaisuuskäsikirja 2035, maakuntasuunnitelma, tehtiin satakuntalaisten yhteistyönä syksystä 2011 kevääseen 2012.

Lisätiedot

Mistä on kyse? Kehittämiskouluverkosto MAJAKKA. Tarvitsemme konkreettisia tekoja, innovaatioita ja kokeiluja koulussa ja koululta.

Mistä on kyse? Kehittämiskouluverkosto MAJAKKA. Tarvitsemme konkreettisia tekoja, innovaatioita ja kokeiluja koulussa ja koululta. Mistä on kyse? Opetuksen järjestämistä ohjataan erilaisilla normeilla ja asiakirjoilla, kuten lainsäädännöllä, opetussuunnitelmien perusteilla, suosituksilla, strategioilla ja suunnitelmilla. Jotta valtakunnalliset

Lisätiedot

MAANTIETO VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

MAANTIETO VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet MAANTIETO VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Maantieteellinen tieto ja ymmärrys T1 tukea oppilaan jäsentyneen karttakuvan rakentumista maapallosta T2 ohjata oppilasta tutkimaan luonnonmaantieteellisiä

Lisätiedot

Verkottamisen välineenä ja kilpailukyvyn vahvistajana

Verkottamisen välineenä ja kilpailukyvyn vahvistajana Verkottamisen välineenä ja kilpailukyvyn vahvistajana Miksi pk-palveluntuottajakenttää kannattaa kehittää juuri nyt? - Sote-alan toimintaympäristö muuttuu kiihtyvällä vauhdilla, vaikka tulevista uusista

Lisätiedot

Pirkanmaan maaseudun kehittämissuunnitelma 2014-2020

Pirkanmaan maaseudun kehittämissuunnitelma 2014-2020 Pirkanmaan maaseudun kehittämissuunnitelma 2014-2020 Biotalous Pirkanmaalla 27.1.2015 Anne Värilä Maaseudun kehittämisen ohjelmavastaava Pirkanmaan ELY-keskus Alueelliset kehittämistoimenpiteet Koulutus

Lisätiedot

Bisnes ja ilmastonmuutos. EK:n tutkimuksen tuloksia, 2017

Bisnes ja ilmastonmuutos. EK:n tutkimuksen tuloksia, 2017 Bisnes ja ilmastonmuutos EK:n tutkimuksen tuloksia, 2017 Ilmastobisnes valtavirtaistuu: ilmasto-orientoituneiden pk-yritysten osuus jo lähes kolmannes 2 Ilmasto-orientoituneet = näkevät ilmastonmuutoksen

Lisätiedot

EU:n alue- ja rakennepolitiikan valmistelu miten alueet näkyvät. Johanna Osenius Varkaus

EU:n alue- ja rakennepolitiikan valmistelu miten alueet näkyvät. Johanna Osenius Varkaus EU:n alue- ja rakennepolitiikan 2021-2027 valmistelu miten alueet näkyvät Johanna Osenius Varkaus 27.5.2019 Sisällöt nousevat alueiden tarpeista 1 Tavoitteena on luoda edellytyksiä alueiden omiin vahvuuksiin

Lisätiedot

Etelä-Savo ennakoi Ennakoinnin toimintamalli ja esavoennakoi.fi -alusta

Etelä-Savo ennakoi Ennakoinnin toimintamalli ja esavoennakoi.fi -alusta Etelä-Savo ennakoi Ennakoinnin toimintamalli ja esavoennakoi.fi -alusta Tietoisku Anne Kokkonen ja Hanna Kautiainen Etelä-Savon ennakointiverkko -hanke Alueellinen ennakointi Järjestelmällinen, osallistava

Lisätiedot

AMK:t kokeilukulttuurin dynamoina. Työpaja AMK-päivät, Kajaani

AMK:t kokeilukulttuurin dynamoina. Työpaja AMK-päivät, Kajaani AMK:t kokeilukulttuurin dynamoina Työpaja 17.5.2017 AMK-päivät, Kajaani Mitä opittiin Kokeileva Suomi kiertueesta? Mitä hyvää kiertue toi mukanaan? 1/2 Toi kokeilukulttuuria näkyväksi alueilla Positiivista

Lisätiedot

Data-analytiikan osaamiskeskittymä. Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus

Data-analytiikan osaamiskeskittymä. Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus Data-analytiikan osaamiskeskittymä Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus Janne Harjamäki, Projektitutkija, DI Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Pori 31.1.2018

Lisätiedot

Vetovoimaa ja osaamista Live Delphin yhteenveto

Vetovoimaa ja osaamista Live Delphin yhteenveto Vetovoimaa ja osaamista Live Delphin yhteenveto Kuopio 1.11.2017 TODENNÄKÖISYYS 1. Vetovoimaisuus -teesi: Vuonna 2025 useampi kuopiolainen käy töissä seutukunnissa, kuin sieltä käydään töissä Kuopiossa.

Lisätiedot

Energia- ja ilmasto-ohjelma 04/2019. MAIJA ALASALMI Kehittämispäällikkö

Energia- ja ilmasto-ohjelma 04/2019. MAIJA ALASALMI Kehittämispäällikkö Energia- ja ilmasto-ohjelma 04/2019 MAIJA ALASALMI Kehittämispäällikkö Esityksen sisältö 1. Miksi energia- ja ilmastoohjelmaa tarvitaan 2. Tavoitteet 3. Tavoitetila vuonna 2035 4. Päästöjen tilanne Vaasassa

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin kumppanuus Satakunnassa.

Alue-ennakoinnin kumppanuus Satakunnassa. Alue-ennakoinnin kumppanuus Satakunnassa. Vuosikello. Roolit, resurssit ja budjetti. Satakuntaliitto 26.4.2016 Alue-ennakointi Alueellisen ennakoinnin tavoitteena on tarjota lähtökohtia alueiden, kuntien

Lisätiedot

Päätösseminaari Pirjo Ståhle

Päätösseminaari Pirjo Ståhle Päätösseminaari 10.6.2019 Pirjo Ståhle Näkökulmamme Uudenmaan TKI lisäarvon, ohjauksen ja johtamisen näkökulmasta, mm. Mitkä ovat Uudenmaan TKI-toiminnan reunaehdot: lainsäädäntö ja strategiat Miltä TKI-toiminta

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Julkiset hankinnat uudistamisen välineeksi Haluamme edistää uutta toimintakulttuuria, jossa palveluhankinnoissa

Lisätiedot

Luontomatkailun liiketoiminnan kehittäminen

Luontomatkailun liiketoiminnan kehittäminen Luontomatkailun liiketoiminnan kehittäminen 19.01.2018 I Henna Konu Itä-Suomen yliopisto Työryhmä: Henna Konu, Liisa Tyrväinen, Seija Tuulentie, Juho Pesonen, Katja Pasanen, Anja Tuohino Tavoitteet Selvittää

Lisätiedot

Käytännön ideoita verkostotyöhön & toimintatutkimuksellinen ote verkostojen kehittämiseen. Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Käytännön ideoita verkostotyöhön & toimintatutkimuksellinen ote verkostojen kehittämiseen. Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Käytännön ideoita verkostotyöhön & toimintatutkimuksellinen ote verkostojen kehittämiseen Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Toimintatutkimus? Toimintatutkimus on sosiaalinen prosessi,

Lisätiedot

Keski-Suomen AIKO-hankekuvaukset, rahoitetut hankkeet

Keski-Suomen AIKO-hankekuvaukset, rahoitetut hankkeet Keski-Suomen AIKO-hankekuvaukset, rahoitetut hankkeet 1. Keski-Suomen kauppakamari: Keski-Suomen tori Hanke on innovatiivinen 8 Hanke on kustannustehokas 10 Kuvaus ja arviointi Tavoitteena on lisätä keskisuomalaisten

Lisätiedot

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen Fiksu kaupunki 2013-2017 5/2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen Fiksu kaupunki Suomi on edelläkävijä älykkäissä ympäristöissä. Fiksun kaupungin sujuva arki syntyy käyttäjätarpeiden sekä erilaisten osaamisten

Lisätiedot

KUUMA-kuntien elintarvikeketjun kehittäminen ja INKA-ohjelmaehdotus

KUUMA-kuntien elintarvikeketjun kehittäminen ja INKA-ohjelmaehdotus KUUMA-kuntien elintarvikeketjun kehittäminen ja INKA-ohjelmaehdotus Mikko Punakivi & Anna Kilpelä 1.2.2013 KUUMA-seudun elintarvikeketju Alueen yritysten tarpeita selvitetty: Puhelinhaastatteluin Työpajassa

Lisätiedot

Kohti seuraavaa sataa

Kohti seuraavaa sataa Kohti seuraavaa sataa Suomen keskeiset kysymykset 2020-luvulla 8.12.2017 POSTERINÄYTTELYN TULOKSIA Keskeiset kysymykset TOP 10 Miten irtikytketään hyvinvointi luonnonvarojen kestämättömästä käytöstä ja

Lisätiedot

LAPPI SOPIMUS. Kertausta kertaukset perään Ylläs

LAPPI SOPIMUS. Kertausta kertaukset perään Ylläs LAPPI SOPIMUS Kertausta kertaukset perään Ylläs 8.9.2014 LAPPI-SOPIMUS TOTEUTTAA LAPIN MAAKUNTASTRATEGIAA 2040 Lappi sopimukseen on yhdistetty kaksi maakunnallista suunnitteluasiakirjaa www.lapinliitto.fi/lappisopimus

Lisätiedot

FUAS-virtuaalikampus rakenteilla

FUAS-virtuaalikampus rakenteilla Leena Vainio, FUAS Virtuaalikampus työryhmän puheenjohtaja Antti Kauppi, FUAS liittouman projektijohtaja FUAS-virtuaalikampus rakenteilla FUAS Virtuaalikampus muodostaa vuonna 2015 yhteisen oppimisympäristön

Lisätiedot

Vihreä, keltainen, sininen ja punainen biotalous

Vihreä, keltainen, sininen ja punainen biotalous Vihreä, keltainen, sininen ja punainen biotalous MMM:n tiekartta biotalouteen 2020 1 MMM:n hallinnonalan strategiset päämäärät Pellot, metsät, vedet, kotieläimet sekä kala- ja riistakannat ovat elinvoimaisia

Lisätiedot

OSAAMISPROFIILIKYSELY PUHDASTA ELINVOIMAA

OSAAMISPROFIILIKYSELY PUHDASTA ELINVOIMAA OSAAMISPROFIILIKYSELY Maakuntaohjelman 2018 2021 kehittämislinjaukset tuovat esille ne asiat, joissa Satakunta erottuu osaamisellaan. Osaamisprofiilin tavoitteena täsmentää: Mikä on ainutlaatuista satakuntalaista

Lisätiedot

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1 Strategiaseminaari 27.6.2017 Visio 2030 Suomen houkuttelevin seutukaupunki Strategiset ohjelmat Vetovoima ja kasvu Osaaminen ja hyvinvointi Toimiva kaupunkiympäristö

Lisätiedot

Yliopistolakiuudistuksen arviointi. Immo Aakkula Hallitusneuvos, OKM Sivistysvaliokunta

Yliopistolakiuudistuksen arviointi. Immo Aakkula Hallitusneuvos, OKM Sivistysvaliokunta Yliopistolakiuudistuksen arviointi Immo Aakkula Hallitusneuvos, OKM Sivistysvaliokunta 8.12.2017 Keskeiset kysymykset Yliopistokollegion aseman kehittäminen Nykylain mahdollisuudet Hallituksen valintaprosessi

Lisätiedot

First things first Mikä sai sinut osallistumaan tilaisuuteen?

First things first Mikä sai sinut osallistumaan tilaisuuteen? First things first Mikä sai sinut osallistumaan tilaisuuteen? 1. Afterwork-mainittu tilaisuuden yhteydessä 2. A Grid! 3. Pomo/kollega kehotti tai joku muu ohjeisti 4. Kiinnostava sisältö/oma innostus verkostoitumiseen

Lisätiedot

Opetus ja kulttuuri tulevaisuuden kunnassa. Keskustelutilaisuus Rovaniemi

Opetus ja kulttuuri tulevaisuuden kunnassa. Keskustelutilaisuus Rovaniemi Opetus ja kulttuuri tulevaisuuden kunnassa Keskustelutilaisuus Rovaniemi 14.2.2017 Teemaryhmät Mikä on opetuksen, kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön tulevaisuuden kunnassa? Millaisia ovat haasteet? Mitä

Lisätiedot

KIERTOTALOUSMAAKUNNASSA kaikille riittää tekemistä

KIERTOTALOUSMAAKUNNASSA kaikille riittää tekemistä KIERTOTALOUSMAAKUNNASSA kaikille riittää tekemistä Riikka Leskinen, toimialapäällikkö 1.2.2018 Miksi alueellinen tarkastelu? Materiaalien käytön vähentäminen vaatii laaja-alaista tarkastelua ja systeemitason

Lisätiedot

6AIKA-TREFFIT ESPOO Agenda ja työpajaohjeet

6AIKA-TREFFIT ESPOO Agenda ja työpajaohjeet 6AIKA-TREFFIT ESPOO 12.5.2016 Agenda ja työpajaohjeet Työpajan ohjeistus Työpajan sisältö on jaettu viiteen teemaan, kussakin teemassa on kaksi pöytäkuntaa fasilitaattoreineen. Kukin osallistuja valitsee

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen ja työelämän kehittyvä yhteistyö (ryhmä 2)

Ammatillisen koulutuksen ja työelämän kehittyvä yhteistyö (ryhmä 2) Ammatillisen koulutuksen ja työelämän kehittyvä yhteistyö (ryhmä 2) Puheenjohtajana kehittämispäällikkö Helena Miettinen, Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Havainnoija erityisasiantuntija Minna

Lisätiedot

Toimintaympäristön muutos - mahdollisuudet

Toimintaympäristön muutos - mahdollisuudet Toimintaympäristön muutos - mahdollisuudet Talouskehityksen heikkeneminen taitetaan kasvulla - Perinteisten toimialojen kilpailukyvyn vahvistaminen - Paikallisten PK-yritysten toiminnan ja toimintakyvyn

Lisätiedot

Seuratoiminnan. Tämä on seuroille tarkoitettu työkirja urheiluseuran tulevaisuuden pohtimiseen. Kokoa tiimi omasta seurasta.

Seuratoiminnan. Tämä on seuroille tarkoitettu työkirja urheiluseuran tulevaisuuden pohtimiseen. Kokoa tiimi omasta seurasta. Seuratoiminnan Tulevaisuus Miten meidän urheiluseuramme menestyy muuttuvassa maailmassa? 1 Kokoa tiimi omasta seurasta. Tämä on seuroille tarkoitettu työkirja urheiluseuran tulevaisuuden pohtimiseen. 2

Lisätiedot

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

E S I T T E L Y - J A K E S K U S T E L U T I L A I S U U S A I N E E N T A I D E M U S E O M O N I C A T E N N B E R G

E S I T T E L Y - J A K E S K U S T E L U T I L A I S U U S A I N E E N T A I D E M U S E O M O N I C A T E N N B E R G Lapin ilmastostrategia vuoteen 2030 asti E S I T T E L Y - J A K E S K U S T E L U T I L A I S U U S 1 0. 1 0. 2 0 1 2 A I N E E N T A I D E M U S E O M O N I C A T E N N B E R G TAUSTA Ilmastonmuutos

Lisätiedot

HYMY Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja ymmärryksen laajentaminen kaupunkiseuduilla hanke HYMY-workshop Tampereella 31.8.

HYMY Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja ymmärryksen laajentaminen kaupunkiseuduilla hanke HYMY-workshop Tampereella 31.8. HYMY Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja ymmärryksen laajentaminen kaupunkiseuduilla hanke HYMY-workshop Tampereella 31.8.2018 Tero Piippo HYVINVOINNIN SEURAAVA ERÄ - Ihanteet, visio ja

Lisätiedot