Mun talous. Nuorten talousongelmat ja niiden ehkäisy nuorisoasumisessa Essi Lindberg, projektikoordinaattori, Nuorisosäätiö 6.9.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mun talous. Nuorten talousongelmat ja niiden ehkäisy nuorisoasumisessa Essi Lindberg, projektikoordinaattori, Nuorisosäätiö 6.9."

Transkriptio

1 Mun talous Nuorten talousongelmat ja niiden ehkäisy nuorisoasumisessa Essi Lindberg, projektikoordinaattori, Nuorisosäätiö

2 1. Nuorisosäätiö 2. Nuorisosäätiön osahanke 3. Tuloksia ja johtopäätöksiä

3 1. Nuorisosäätiö

4 Nuorisosäätiö on yleishyödyllinen yhteisö, jonka tarkoituksena on sosiaalinen nuoriso- ja kasvatustyö nuorten itsenäistymistä tukemalla. Tarjoaa vuokrakoteja työssäkäyville ja työelämään hakeutuville vuotiaille. Nuorisosäätiö on tukenut nuorten itsenäistymistä tarjoamalla vuokrakoteja ja ohjausta elämään jo vuodesta Olemme auttaneet aikuisuuteen noin nuorta.

5 Avainlukuja 9/2017 Helsinki Espoo Vantaa Sipoo Tuusula Järvenpää Kerava Nurmijärvi Vihti Riihimäki Lahti Hollola Tampere Lappeenranta Tarjoaa asukkailleen itsenäiseen asumiseen liittyvää neuvontaa, ohjausta ja tukea elämänhallintaan. Lisäksi säätiö järjestää asukkailleen vapaaajan toimintaa.

6 Tilanne 2014 keväällä Nuorisosäätiön asumisen palvelujen osana on STARTTI-asuminen, jossa tarjotaan talousvelkaisille nuorille yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa. Tavoite: tietoisuuden lisääminen velkatilanteesta, vaihtoehtojen antaminen tilanteen korjaamiseen sekä lisävelkaantumisen ennaltaehkäisy. Toiminta: ohjaus velkaneuvontaan sekä vuokrarästitilanteissa neuvontaa maksusuunnitelmien tekoon yhteistyössä vuokraseurannan kanssa. Kohderyhmä: Nuorisosäätiön asunnonhakijoina olevat maksuhäiriömerkintäiset nuoret, sekä jo asukkaana olevat vuokranmaksuongelmaiset nuoret. Toiminta on pienimuotoista ja kokeiluluonteista ja sitä tarjotaan kohderyhmälle vaihtelevasti.

7 2. Nuorisosäätiön osahanke

8 Miten nuorisoasumisessa voidaan aikaisempaa paremmin ehkäistä nuorten ylivelkaantumista ja auttaa jo talousvaikeuksissa olevia nuoria?

9 Tavoiteltavat tulokset: Uusi jäsennellympi toimintamalli talousongelmaisten nuorten auttamiseksi Nuorisosäätiön asumisen palveluihin (STARTTI) Toiminnan painopiste ennaltaehkäisyssä, mutta autetaan myös talousongelmissa olevia nuoria Tuotetaan tietoa ylivelkaantumisen taustoista nuorten tarinoiden kautta case-tyyppisesti Tavoiteltavat vaikutukset: Nuorten oman rahankäytön hallinnan parantuminen Nuorten vuokrarästien väheneminen

10 Tavoitteet ja tavoiteltavat tulokset Tavoitteet 1. Hyvien käytäntöjen, palveluiden, materiaalien ja työvälineiden testaaminen ja levittäminen 2. Henkilöstön, sidosryhmien ja asukkaiden kouluttaminen 3. Toimintamallien ja prosessien kokeileminen yhdessä ylivelkaantuneiden asukkaiden kanssa 4. Päämääränä kehittää ja tuottaa uusi, jäsennelty toimintamalli nuorten talousongelmien ehkäisemiseksi ja velkoihin puuttumiseksi Nuorisosäätiön asumisen palveluiden kokonaisuuteen. Toimintamallissa painopiste on talousongelmien ehkäisyssä, mutta sen avulla pyritään auttamaan myös jo velkaantuneita nuoria asunnonhakijoita ja asukkaita oikean avun piiriin. Kohderyhmä: Nuorisosäätiön työntekijät, hyödynsaajina nuoret asiakkaat, yhteistyökumppanit ja sidosryhmät. Tavoiteltavat tulokset 1. Asumiseen liittyviä, taloudenhallintaa tukevia toimintamuotoja, työkaluja ja materiaaleja on kehitetty, testattu ja levitetty Nuorisosäätiössä sekä Mun talous -verkostossa. 2. Nuorisosäätiön työntekijät ja sidosryhmät osaavat paremmin auttaa nuoria hallitsemaan talouttaan ja ohjaamaan heidät oikean palvelun piiriin. Toiminnassa mukana olevien nuorten talouslukutaitoon on vaikutettu. 3. Ylivelkaantuneet nuoret ovat olleet osallisina kehittämistyössä, heitä on kuultu ja he ovat päässeet vaikuttamaan valittuihin toimintamalleihin ja prosesseihin. 4. Uusi toimintamalli asumisen palveluiden kokonaisuuteen on otettu käyttöön Nuorisosäätiöllä.

11 Ylivelkaantumista ehkäisevä työote? nuorten taloudellisen lukutaidon edistäminen tietoa, tukea, palveluja, työkaluja ja viestintää! ongelman tunnistaminen varhainen puuttuminen talous- ja velka-asioiden ensiapu palveluohjaus

12 Toimenpiteet 1/2 Tilannekartoitus henkilöstön haastattelut, työpaja ja aiheeseen perehtyminen Asukasvalinta maksuhäiriöiden määrät hakijoiden joukossa (n. 15 % hakijoista) erityistukea tarvitsevien erillisvalinnan kehittäminen: tuen tarpeen arviointi asukasneuvojien kanssa 2x/kk Mun talous asuttamis- ja taloustukikokeilu ( ) oma tukisopimus (aluksi 6-12 kk:n määräaikainen) tavoitteiden asettaminen yhdessä nuoren kanssa nimetty talousneuvoja ylivelkaantuneille ja talousongelmaisille nuorille

13 Luukkublues 2/2015

14 Toimenpiteet 2/2 Varhainen vuokrarästeihin puuttuminen Vuokrarästitilastot Oljenkorsi-palveluyhteistyö (NALPA oy) Rästikirje ensimmäisen maksumuistutuksen yhteydessä (kieliversiot) Palveluohjauksen kehittäminen Henkilöstön täydennyskoulutukset Tietoa, kursseja ja ryhmätoimintoja nuorille ja niistä tiedottaminen Materiaalien tuottaminen, käyttöönottokoulutus ja markkinointi

15 Työpajoja, ryhmiä ja koulutuksia nuorille Säästäminen ja vastuullinen sijoittaminen: Säästä, selviydy, sijoita -koulutus Säästämisen ja sijoittamisen ABC (NS, NAL) Rahaklubi (NAL) Kuluttajuuskasvatus: Tavara taivas vai taakka? (Aseman Lapset ry, NS) Talousosaaminen & tunnetaidot: Älä pelkää posteljoonia -ryhmä (Aseman Lapset ry, NS, NAL) Asumiseen liittyvä talousosaaminen: Asumisneuvontaa nuorille -kurssi (Sininauhaliiton Pop up-hanke, NS) Taloudenhallinnan mentori: Raha-Amigo -yhteistyö (VAMOS, Taloustaitohanke) Maahanmuuttajille suunnattu asumistaidon kurssi: Living in Finland (NS, HOAS) peruuntui What A Feeling? -viikonloppuleiri (NS, Aseman Lapset ry) peruuntui

16 Koulutus- ja työpajakonseptit ammattilaisille (NS & NAL) 1. Olipa kerran velka asiaa nuorten talous- ja velkaneuvonnasta sekä ulosotosta 2. Nuori velkakierteessä? asiakkaan velat ja niiden selvittäminen 3. Rästiinnaulittu? tosielämän velkatilanteita ja keinoja selvitä veloista (verkostohanke)

17 Tavara taivas vai taakka? -työpajan pilotointi 2015

18 Materiaalien ja palvelujen kokeilu ja tuottaminen Oljenkorsi -palveluyhteistyö NAL Palvelut oy:n kanssa Nuorisosäätiön rästikirje Puhu rahasta -juliste Mun talous -materiaaleja Nuorisosaatio.fi -sivujen yhteyteen (tulossa 2017)

19 Puhu rahasta -juliste Kannustaa nuoria ja ammattilaisia ottamaan rahaasiat puheeksi. Tarkoitettu kiinnitettäviksi tiloihin, joissa nuoria kohdataan ja neuvotaan (esim. nuorisotalot, Ohjaamot). Tilaukset postimaksun hinnalla Nuorisosäätiöstä.

20 Materiaalien ja palvelujen yhteiskehittäminen Kysy rahasta -chatneuvonta (TS) Pienlaina Kotilaina nuorisoasumiseen (TS, NS, NAL, Pks Nuorisoasunnot ry) Penno.fi -taloudenhallintasovellus (TS & Marttaliitto, Ehyt ry, NAL, NS) Omat rahat -työkalu (verkostohanke) Puhu rahasta -opas (NS & NAL, TS, Setlementtiliitto)

21 Takuu-Säätiön neuvontapalvelut Velkalinja puhelinneuvonta Kysy rahasta -chatneuvonta

22

23

24

25 Puhu rahasta -opas Nuoria työssään kohtaaville ammattilaisille suunnattu opas, joka: - kannustaa ottamaan raha-asiat puheeksi, - antaa vinkkejä nuoren taloudenhallinnan tukemiseen, - ohjaa velkatilanteen itsenäiseen selvittämiseen, - esittelee velkojen järjestelykeinot, - kokoaa hyödylliset sivustot, oppaat, maksuttomat neuvontapalvelut, laskurit, pelit ja sanastot yksien kansien väliin ja - esittelee ylivelkaantumisen ehkäisyn parhaita käytäntöjä. Tilaukset postimaksun hinnalla Nuorisosäätiöstä. Verkkoversio löytyy Muntalous.fi-sivuilta.

26 3. Tuloksia ja johtopäätöksiä Miten nuorisoasumisessa voidaan aikaisempaa paremmin ehkäistä nuorten ylivelkaantumista ja auttaa jo talousvaikeuksissa olevia nuoria?

27 Mun talous asuttamis- ja taloustukikokeilu Nuorisosäätiössä

28 Mun talous asuttamis- ja taloustukikokeilu Kokeilussa kohdatut nuoret: 44 Miehiä: 28 Naisia: 16 Pariskuntia: 6 *Lapsia: 5 Mun talous -taloustukisopimuksella asutetut nuoret: 22 (aluksi määräaikainen sopimus) Tukea saaneet vanhat asukkaat: 11 Tukea saaneet asunnonhakijat, joita ei (vielä) asutettu: 4 Muut: 7 Kokeilun aikana taloustukeen sitoutuneet nuoret: 31 (säännöllinen tuki ja/tai tarpeen mukaan)

29 Mun talous asuttamis- ja taloustukikokeilu /2017 Tällä hetkellä tuen piirissä olevat nuoret : 29 Tällä hetkellä kokeiluun asutetut nuoret: 17 Pitkällä vuokrasopimuksella kokeiluun asutettujen lukumäärä: 8 Määräaikaisella vuokrasopimuksella kokeiluun asutettujen lukumäärä: 9 Vanhat, pitkällä vuokrasopimuksella olevat asukkaat, asunnonhakijat ja muut: 12 Häädöt vuokravelkojen vuoksi kokeilun aikana: 0 Kokeiluun asutetut ja pois muuttaneet: 5 Oman asunnon osto: 2 (pariskunta) Vuokrasopimusta ei jatkettu: 1 Tukisopimusta ei noudatettu: 2

30 Mun talous asuttamis- ja taloustukikokeilu /2017 Tällä hetkellä kokeiluun asutetut nuoret: 17 Pitkällä vuokrasopimuksella kokeiluun asutettujen lukumäärä: 8 Määräaikaisella vuokrasopimuksella kokeiluun asutettujen lukumäärä: 9 Asukkaat, joilla vuokravelkaa: 10 Vuokravelan keskiarvo: 610 e Vuokravelan mediaani: 710 e

31 Keitä ovat kokeilussa mukana olleet nuoret? Nuorten itse kertomia perusteluja omalle ylivelkaantumiselle: nuoruuden hölmöilyt, ADHD, impulsiivinen rahan käyttö, heikot taloustaidot, ei perheen tukea nuoruuden hölmöilyt, heikot taloustaidot, päihteiden ongelmakäyttö nuoruuden hölmöilyt, päihteiden käyttö, heikot taloustaidot, lapsuuden perheessä päihteiden käyttöä maahanmuuttajaperheestä, yksinhuoltajaäiti ei osannut neuvoa ja tukea, mielenterveyskuntoutuja: diagnosoitu kaksisuuntainen mielialahäiriö (psyk. avohoito) vuosien päihdekierre, peliongelma, masennusta, rikkinäiset perhesuhteet mielenterveys- ja päihdetausta, ADHD, paniikkihäiriö, lapsuuden perheessä päihteiden käyttöä, asunnottomuus maahanmuuttajaperheestä: ei saanut perheeltä tukea ja neuvoja, joutui alaikäisenä (16-vuotiaana) muuttamaan pois kotoa, lapsuuden perheessä päihteidenkäyttöä ja väkivaltaa, pitkäaikainen masennus erosta alkanut masennus itsenäistyttyä osaamattomuus ja tiedonpuute taloudenhallinnassa: osamaksuostoja ja liian kallis ensiasunnon vuokra tuloihin nähden, osa-aikainen työttömyys nuoruuden hölmöilyt, rikkinäiset perhesuhteet, rankkaa päihteiden käyttöä, rikostausta nuoruuden hölmöilyt, rikostausta, kokee, ettei kohdella hyvin palvelujärjestelmässä etnisen taustan vuoksi maahanmuuttajaperheestä, yksinhuoltajaäiti ei osannut neuvoa ja tukea, mielenterveyssairaan lähiomainen peliongelmainen, tapavelkaantunut, impulsiivinen rahankäyttö, kulutusluotot koulukiusattu, mielenterveyskuntoutuja: diagnosoitu masennus ja paniikkihäiriö, peliongelma ero, masennus, uhkapeliongelma, impulsiivinen rahankäyttö, kulutusluotot peliongelma, impulsiivinen rahankäyttö, yli varojen eläminen, kulutusluotot ei ole saanut kotoa hyvää mallia rahan käyttöön, osaamattomuus ja tiedonpuute taloudenhallinnassa vanhemman velkaannuttama, joutui muuttamaan 18-vuotiaana pois kotoa, kulutusluotot maahanmuuttajanuori, kotimaassa sairastunut omainen, jota pitää käydä tapaamassa pitkäaikainen masennus, sosiaalisten tilanteiden pelko (ei voi hoitaa asioita puhelimella) masennus, paniikkihäiriö, ei omaa suuntaa, vaikeuksia taloudenhallinnassa ja tunnetaidoissa, impulsiivinen rahan käyttö, asunnottomuus heikot taloustaidot, poikaystävän velkaannuttama, impulsiivinen rahankäyttö, kulutusluotot Touretten syndrooma, päihdeongelma liikakuluttamisesta alkanut velkaantuminen, kulutusluotot sukulaisen velkaannuttama, masennus, kulutusluotot läheisen kuolema, masennus

32 Millaista hyötyä koet saaneesi keskusteluista Mun talous -projektikoordinaattorin kanssa? (voit valita useamman vaihtoehdon)

33 Mitä ajattelit tehdä seuraavaksi raha-asioiden suhteen? (voit valita useamman vaihtoehdon) Yksi maksujärjestely ja kotilaina pois ja sitten kokonaan velaton.

34 Asuttamis- ja taloustukikokeilun johtopäätöksiä Miksi perinteinen asumisohjaus ei aina parhaalla tavalla palvele talousongelmissa olevia nuoria? lyhyt ja intensiivinen tuki talousongelmat vaativat usein vuosia ratketakseen ja matkalla on monenlaisia vaiheita, jotka voivat altistaa lisävelkaantumiselle tuentarpeen intensiteetti vaihtelee, pitkä aikajänne Miksi perinteinen asumisneuvonta ei välttämättä toimi? kertaluonteista ja melko tiukasti asumiseen liittyvää oma neuvoja / tukihenkilö on tärkeä luottamuksellisen suhteen synnyttämiseksi (rahasta ja rahaongelmista puhuminen vaikeaa)

35 Asuttamis- ja taloustukikokeilun johtopäätöksiä Nuorisoasumiseen soveltuva taloustuki: alussa intensiivinen tuki, myöhemmin tarpeen mukaan (lisätuen tarpeen arviointi) oma nimetty talousneuvoja koko asumisen ajaksi (luottamuksen rakentaminen vie aikaa, rahasta puhumisen vaikeus, velkataustat apu) tapaamiset aluksi säännöllisiä 1-3x/kk, myöhemmin tarpeen mukaan (esim. 1-2x/vuodessa) tavoitteiden asettaminen, seuraaminen ja mahd. muokkaaminen (1-2x/vuodessa) palvelulupauksena: asunto ja tukea talousongelmien selvittämiseen (fokus!) tavoitteiden saavuttamista edesauttaa yhteistyö tarvittavan tuen rakentamisessa muun tuen yhdistäminen: tukihenkilötoiminta

36 Nuorisosäätiön Mun talous asuttamis- ja taloustukimalli Erillisvalinnan kautta seulotut, haastatellut ja tukisopimuksella asutetut nuoret Aluksi intensiivisempi tuki ja myöhemmin tarvittaessa; nuorella oma talousneuvoja (tärkeä!) Vuokranmaksun säännöllinen (kk) seuraaminen, nopea puuttuminen Pitkän ja lyhyen aikavälin tavoitteiden asettaminen yhdessä nuoren kanssa ja niiden kirjaaminen (tukisopimus) asumisen onnistuminen (vuokranmaksu) oman talouden hallinta (tulot ja menot, menojen maksujärjestys, viikko- tai kuukausibudjetti) ylivelkaantumisen pysäyttäminen (arjen perus menot ensin, sitten vasta velat, kulutuksen seuraaminen) velkatilanteen itsenäinen selvittäminen (ohjeen avulla) velkojen järjestely (palveluohjaus: Talous- ja velkaneuvonta, Takuusäätiö, Sosiaalinen luotto) vaihtuvien kriisitilanteiden yli selviäminen (tukihenkilö) Tarvittaessa tiivis yhteistyö muiden tukitahojen kanssa Myös asunnonhakijoita ja vanhoja asukkaita voidaan ottaa tukeen (vuokraseurannan ja asukasneuvonnan kautta) Metodit: pitkäaikainen tuki, säännölliset tapaamiset (1-1,5h/kerta), kuuntelu ja keskustelu yhdistettynä eri välineiden ja materiaalien hyödyntämiseen. Nuorille annetaan myös pieniä kotitehtäviä, ja mikäli ne eivät suju, edistetään asioita yhteisissä tapaamisissa. Yhteyttä pidetään myös WhatsAppilla, tekstiviesteillä, sähköposteilla ja puhelimella. Yleiset tavoitteet: 1. asumisen turvaaminen ja arjen talouden vakauttaminen, 2. ylivelkaantumisen pysäyttäminen, 3. velkojen selvittäminen ja järjestely Yhteistyön hyödyntäminen: Kotilaina (TS), Raha-Amigo (VAMOS), sosiaalinen luotto, Talous- ja velkaneuvonta, + muut tukitahot

37 Nuorisosäätiön Mun talous asuttamis- ja taloustukimalli Millaisiin talousongelma- ja ylivelkatilanteisiin sopii? - Itsenäistyvät (ensiasuntoon muuttavat), joilla ongelmia taloudenhallinnassa - Selvät puutteet taloudellisessa lukutaidossa - Kriiseistä toipuvat: sairaus, ero, kuolema, työttömyys, lapsen syntymä - Ylivelkaantuneet velkoja jo itsenäisesti hoitaneet - Pienituloiset ja vähävaraiset sinnittelijät (toimeentulotuki, työmarkkinatuki, opintotuki) - Yksin maahan tulleet nuoret turvapaikkapäätöksen saaneet (vieraan maan käytännöt) - Vuokrarästit - jne. Millaisiin tilanteisiin ei YKSIN sovi? - Akuutti mielenterveysongelma - Vaikeat neurologiset häiriöt - Akuutti addiktio (päihdeongelma, peliongelma ) - Vankilasta vapautuneet - Moniongelmaiset pitkäaikaisasunnottomat Vaatii vahvempaa tukea ja intensiivistä tukiyhteistyötä (asumisohjaus)

38 Nuorten palautteita taloustuesta 1/2 Elämäntilanne vaihdellut. työ, osa-aikatyö, opiskelu, pitkää sairaslomaa, työttömyyttä... Sain asioita hoidettua heti kun sain asunnon koska olin ennen sitä koditon. Piristi hyvin mieltä kun tietää että joku oikeesti välittää ja haluaa auttaa. Olen saannut maksettua velkojani hyvin pois ja oppinut elämään uudelleen ja että rahaa jää muuhunkin. Ennen kun NS:n työntekijä otti minuun yhteyttä en uskonut että koskaan pääsen pois tästä velka elämäntilanteesta mutta nyt olen ihan erimieltä. Ei maailma olekkaan niin paha paikka loppujenlopuksi. Sain täältä arvostusta, hyviä neuvoja ja uskoa omaan tulevaisuuteen, että minun rahatilanne voi joskus selvitä. Ettei minun tarvitse enää paeta. Todellisuuden taju.

39 Nuorten palautteita taloustuesta 2/2 Kun olin asunnoton minulla ei ollut mitään ja olin ihan tyhjän päällä, mutta nyt on asunto ja tuntuu taas, että olen saanut rakennettua pohjan elämälleni. Ja pystyn ja jaksan nykyisin hoitaa asiani ja olen onnellinen. Jonkin verran olen saanut hyviä (talous)vinkkejä ja elämäntilanteeni on parantunut huomattavasti. Olen lähtenyt selvittämään tilannettani, minne ja mitä velkaa ja näin tiennyt todellisen velan olemassaolon. Elämänlaatu parantunut, kun saa yöt nukuttua rauhassa. :) Oppinut rahan arvoa ja elänyt normaalisti ja iloisesti.

40 Parhaiden käytäntöjen juurruttaminen - Mun talous - asuttamis- ja taloustukipalvelukokonaisuuden juurruttaminen Nuorisosäätiöllä (syksy 2017) - Nuorisosäätiön rästikirje viidellä kielellä: suomi, ruotsi, englanti, venäjä, arabia, somalia - Hankkeen aikana aloitettu Oljenkorsiyhteistyö NALPA oy:n kanssa jatkuu - Kysy rahasta -chatin ja Kotilainan markkinointi (verkossa, henkilöstön infoaamut) - Penno -palvelu: kehittäminen & markkinointi (verkossa & mm. avainpussit) - Mun talous -seinä: ajankohtaisia asioita henkilöstölle nuorista ja taloudesta - Asukastiedottamisen kampanjat (syksy 2017) mm. taloustuen markkinointi hakijoille ja asukkaille - Muntalous.fi - Tiivis yhteistyö Mun talous -verkoston toimijoiden kanssa jatkuu (NAL, Raha-Amigo, Takuusäätiö, Ohjaamot )

41 Ajatuksia nuorten ylivelkaantumisen ehkäisystä 1/2 Maksuhäiriömerkintöjen lukumäärä tai edes velkojen määrä yksin eivät kerro paljoa siitä, selviääkö nuori vuokranmaksusta olennaisempaa on selvittää, pystyykö maksamaan asumisen kulut ja onko elämäntilanne sellainen, että asioiden hoitaminen onnistuu, jos velkaantuu edelleen lisää, velkatilanteen pysäyttäminen, vanhojen vuokravelkojen maksaminen ja maksusuunnitelma Maksuhäiriömerkintää ei kannata pelätä tai välttää viimeiseen saakka on joskus hyvä tapa pysäyttää lisävelkaantuminen Maailma ei kaadu ulosottoon = yksi tapa hoitaa velat VELKOJEN MÄÄRÄ EI SELVIÄ LUOTTOTIETOREKISTERIOTTEESTA! Velkojen kokonaismäärä kannattaa selvittää, vaikka velkojen järjestely ei olisi heti ajankohtaista Nuoren pitää saada apu sieltä, mistä hän sitä ensin hakee vastuu kokonaistilanteesta palveluohjaus (Ohjaamo, katkaisuhoito, päihdekuntoutus, sosiaalitoimi, KELA, mielenterveyspalvelut, KRITS ) Joskus vakavakin velkatilanne voi selvitä pienellä vaivalla (esim. puhelimella soittaminen)

42 Ajatuksia nuorten ylivelkaantumisen ehkäisystä 2/2 Mitkä ovat velkaantumisen taustat ja syyt? Mikä on todellinen avun tarve? kuuntelija, talousneuvoja, kasvattaja, aikuinen ystävä, mentori, sparraaja, terapia, tukihenkilö Pelkkä talousneuvoja ei riitä, nuorille pitää aktiivisesti kertoa heti asuttamisvaiheessa, että vuokranantaja auttaa myös talouskysymyksissä (rahasta puhumisen vaikeus, itsepärjäämisen kulttuuri) Mitä ovat asumiseen liittyvät talouskysymykset? ylivelkaantumisen ehkäisy on asunnottomuuden ehkäisyn ytimessä (resurssit?) Talousopetusta ja käytännön työpajoja sinne, missä tarve on suuri: lastensuojelun asiakkaat (!) Talous- ja velka-asioiden ensiaputaidot kuntoon huoltomiehestä isännöitsijään (kaikki nuoria kohtaavat: tunnistaminen palveluohjaus) Kokemusasiantuntijoiden hyödyntäminen taloustukihenkilö-toiminta (?) Suuret vuokranantajat ja kaikki luotottajat (esim. pankit ja vakuutusyhtiöt) voivat tehdä paljon nykyistä enemmän nuorten velkaantumisen ehkäisemiseksi ja pysäyttämiseksi Nuorille mahdollisuus velkojen sovitteluun ja anteeksiantoon (vrt. katusovittelu)?

43 Kiitos!

NAL:n osahanke. Nuoret ja raha Mun talous -hankkeen päätösseminaari ja Puhu rahasta messut Kaisa Näsman

NAL:n osahanke. Nuoret ja raha Mun talous -hankkeen päätösseminaari ja Puhu rahasta messut Kaisa Näsman NAL:n osahanke Nuoret ja raha Mun talous -hankkeen päätösseminaari ja Puhu rahasta messut Kaisa Näsman 6.9.2017 NAL Nuorisoasuntoliitto Suomen ainoa nuorten asumisen edunvalvoja NAL rakennuttaa ja vuokraa

Lisätiedot

Takuusäätiön palvelut ja

Takuusäätiön palvelut ja Takuusäätiön palvelut ja materiaalit Hanna Pieviläinen, aluekoordinaattori, Takuusäätiö 6.5.2019 Takuusäätiö on kotitalouksien arjen raha-asioiden asiantuntija, joka auttaa ihmisiä ottamaan oman taloutensa

Lisätiedot

Nuorten maksuhäiriöt, velkaantuminen ja palvelut. Paula Paloheimo. Tampere 3.10.2014. Kirjoita tähän nimesi 8.12.2014

Nuorten maksuhäiriöt, velkaantuminen ja palvelut. Paula Paloheimo. Tampere 3.10.2014. Kirjoita tähän nimesi 8.12.2014 Kirjoita tähän nimesi 8.12.2014 Nuorten maksuhäiriöt, velkaantuminen ja palvelut Paula Paloheimo Tampere 3.10.2014 Takuu-Säätiö Valtakunnallinen sosiaalialan toimija Autamme talouskriisissä olevia ihmisiä

Lisätiedot

R I N N A L L A K U L K E M I S T A J A K O H T U U H I N T A I S I A K O T E J A

R I N N A L L A K U L K E M I S T A J A K O H T U U H I N T A I S I A K O T E J A R I N N A L L A K U L K E M I S T A J A K O H T U U H I N T A I S I A K O T E J A M i t e n n u o r t e n a s u m i s e n h a a s t e i s i i n v a s t a t a a n SUOMESSA ON 1600 ASUNNOTONTA ALLE 25-VUOTIASTA.

Lisätiedot

Viisi vauhdikasta Mun talous -vuotta

Viisi vauhdikasta Mun talous -vuotta Viisi vauhdikasta Mun talous -vuotta Nuoret ja raha Mun talous -hankkeen päätösseminaari ja Puhu rahasta -messut Ville Kujanpää, Suomen Setlementtiliitto ry 6.9.2017 #nuoretjaraha Mikä ihmeen Sementtiliitto?

Lisätiedot

Takuusäätiön osahanke Kysy rahasta -chat

Takuusäätiön osahanke Kysy rahasta -chat Takuusäätiön osahanke Kysy rahasta -chat Nuoret ja raha Mun talous -hankkeen päätösseminaari ja Puhu rahasta messut Henri Hölttä, Takuusäätiö 6.9.2017 Takuusäätiö lyhyesti Velkalinja ja chat Talouspolkuhanke

Lisätiedot

N U O R T E N A S U M I S O H J A U S

N U O R T E N A S U M I S O H J A U S N U O R T E N A S U M I S O H J A U S 1 0. 5. 2 0 1 9 M I K Ä N A L? 24 p a i k a l l i s y h d i s t y k s e n v a l t a k u n n a l l i n e n k e s k u s j ä r j e s t ö 7 v a l t a k u n n a l l i s

Lisätiedot

ASUMISNEUVONNAN VAIKUTUS NUORTEN ITSENÄISEEN JA VAKAASEEN ASUMISEEN - Nuorisoasuntoliiton selvitys

ASUMISNEUVONNAN VAIKUTUS NUORTEN ITSENÄISEEN JA VAKAASEEN ASUMISEEN - Nuorisoasuntoliiton selvitys ASUMISNEUVONNAN VAIKUTUS NUORTEN ITSENÄISEEN JA VAKAASEEN ASUMISEEN - Nuorisoasuntoliiton selvitys Nuorempi tutkija, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Yrittäjä, Vaikuttava Yritys Taustatiedot TAVOITE:

Lisätiedot

Häätöjen ennaltaehkäisy ja

Häätöjen ennaltaehkäisy ja Häätöjen ennaltaehkäisy ja asumisen sosiaaliohjaus Vantaalla 25.9.2015 Dimitri Hedman, Sari Heiskanen, Sara Juntunen, Tanja Turunen Asumisen sosiaaliohjaus on aloitettu Vantaalla syyskuussa 2009 osana

Lisätiedot

TALOUS PUHEEKSI työkaluja taloustilanteen selvittämiseksi Sosiaalityöntekijä Minna Hautala Sosiaaliohjaaja Sanna Vartio

TALOUS PUHEEKSI työkaluja taloustilanteen selvittämiseksi Sosiaalityöntekijä Minna Hautala Sosiaaliohjaaja Sanna Vartio TALOUS PUHEEKSI työkaluja taloustilanteen selvittämiseksi 22.1.2019 Sosiaalityöntekijä Minna Hautala Sosiaaliohjaaja Sanna Vartio ASTA-hanke ARA -rahoitteinen hanke ajoittuu vuosille 2018-2020 Mukana Tampere,

Lisätiedot

Asumisneuvojan rooli vuokravelkatilanteessa. Jussi Saari, Talousneuvoja Pääkaupunkiseudun nuorisoasunnot ry

Asumisneuvojan rooli vuokravelkatilanteessa. Jussi Saari, Talousneuvoja Pääkaupunkiseudun nuorisoasunnot ry Asumisneuvojan rooli vuokravelkatilanteessa Jussi Saari, Talousneuvoja Pääkaupunkiseudun nuorisoasunnot ry PÄÄKAUPUNKISEUDUN NUORISOASUNNOT RY Nuorisoasuntoliiton paikallisyhdistys, oma itsenäinen organisaatio

Lisätiedot

Yhteistyö Takuusäätiön kanssa. Minna Markkanen, Takuusäätiö

Yhteistyö Takuusäätiön kanssa. Minna Markkanen, Takuusäätiö Yhteistyö Takuusäätiön kanssa Minna Markkanen, Takuusäätiö 21.2.2018 Takuusäätiö vuonna 2018 Vaikutamme Velkaongelmien ehkäisy, reilut luottomarkkinat, velallisen asema Palvelemme Sosiaaliset rahoituspalvelut

Lisätiedot

- Kohti lapsiperheiden asumisen turvaamista Marja Manninen ja Habiba Ali

- Kohti lapsiperheiden asumisen turvaamista Marja Manninen ja Habiba Ali - Kohti lapsiperheiden asumisen turvaamista Marja Manninen ja Habiba Ali Voimanpesä I Voimanpesähanke I oli tutkimus- ja kehittämishanke, jonka päätavoitteena oli interventiomalli, jonka avulla ennalta

Lisätiedot

Yksissä tuumin nuorten asumista tukemaan. - Toimintamallien ja materiaalien esittelyä

Yksissä tuumin nuorten asumista tukemaan. - Toimintamallien ja materiaalien esittelyä Yksissä tuumin nuorten asumista tukemaan - Toimintamallien ja materiaalien esittelyä Materiaalille tilausta Asumisen asioiden käsittelyyn ei ole ollut välineitä, vaikka nuorten asumisen haasteet nousseet

Lisätiedot

ASTA-hanke Asumis- ja talousneuvonnan kehittäminen Lahdessa

ASTA-hanke Asumis- ja talousneuvonnan kehittäminen Lahdessa ASTA-hanke Asumis- ja talousneuvonnan kehittäminen Lahdessa Vuokra-asukkaiden talousongelmien ehkäisy, ASTA -kokeiluhanke Heli Nuutinen, hanketyöntekijä 15.10.2018 ASTA hanke, vuokra-asukkaiden talousongelmien

Lisätiedot

TUAS - Nuorten tuettu asuminen

TUAS - Nuorten tuettu asuminen TUAS - Nuorten tuettu asuminen Turun Kaupunkilähetys ry. Liisa Love Mitä TUAS toiminta on? Tukea 18 25 -vuotiaille aikuistuville nuorille itsenäisen elämän ja yksin asumisen alkutaipaleella Nuoria tuetaan

Lisätiedot

ASUMISEN ASIAT OHJAAMOISSA -webinaari

ASUMISEN ASIAT OHJAAMOISSA -webinaari ASUMISEN ASIAT OHJAAMOISSA -webinaari 22.11.2017 SISÄLTÖ 1. NAL ja OsNa esittely 2. NAL:n materiaali nuorten asumisneuvontaan 3. Hyvät käytännöt nuorten asumisen työhön & yhteistyöesimerkkejä NALpaikallisyhdistysten

Lisätiedot

Taloudenhallinta asumisen turvaamisen näkökulmasta

Taloudenhallinta asumisen turvaamisen näkökulmasta Taloudenhallinta asumisen turvaamisen näkökulmasta Hankekoordinaattori Vilja Kamppila, ARA Projektipäällikkö Sari Nyholm, Takuusäätiön ASTA-hanke Asumisneuvontafoorumi 22.5.2019 Vuokra-asukkaiden talousongelmien

Lisätiedot

RÄSTIINNAULITTU? Tosielämän velkatilanteita ja keinoja selvitä veloista

RÄSTIINNAULITTU? Tosielämän velkatilanteita ja keinoja selvitä veloista RÄSTIINNAULITTU? Tosielämän velkatilanteita ja keinoja selvitä veloista 16.11.2016 / Essi Lindberg, Nuorisosäätiö & Henri Hölttä, Takuu-Säätiö Mun talous -verkosto kokoaa valtakunnallisesti ja monialaisesti

Lisätiedot

Nuorten asunnottomuuden ennaltaehkäisy

Nuorten asunnottomuuden ennaltaehkäisy Nuorten asunnottomuuden ennaltaehkäisy Sanna Jokinen Projektikoordinaattori Nuorten asunnottomuuden ennaltaehkäisyhanke (2012-2015) Nuorisoasuntoliitto ry www.nal.fi/hanke Nuorisoasuntoliitto ry // www.nal.fi

Lisätiedot

Tietoja perheiden asumisen ongelmasta

Tietoja perheiden asumisen ongelmasta Yleistä Voimanpesähanke on tutkimus- ja kehittämishanke, jonka päätavoitteena on luoda peruspalveluiden rinnalle interventiomalli, jonka avulla ennalta ehkäistään perheiden asunnottomuutta. Tätä nelivuotista

Lisätiedot

Suuntana oma koti hanke

Suuntana oma koti hanke Vantaan uudet Asumispalvelut Suuntana oma koti hanke Ajalla 1.4.2018-31.3.2019 Asumisneuvonnan koulutus, Helsinki 7.11.2018 - Ennalta ehkäisevä työ, vantaalaiset /maakuntalaiset saavat riittävän taloudellisen

Lisätiedot

RIKOSSEURAAMUSLAITOKSEN ASUNNOTTOMUUDEN ENNALTAEHKÄISYHANKE (AUNE)

RIKOSSEURAAMUSLAITOKSEN ASUNNOTTOMUUDEN ENNALTAEHKÄISYHANKE (AUNE) RIKOSSEURAAMUSLAITOKSEN ASUNNOTTOMUUDEN ENNALTAEHKÄISYHANKE 2016 2019 (AUNE) Nii, siis kyllähän tää on vaan mahdollistanu, että ku on se asunto ja tukipaikka. Ni sitte sen jälkeen niinku pystyy, tai se

Lisätiedot

Läheinen rahavaikeuksissa

Läheinen rahavaikeuksissa miten voin tukea? Läheinen rahavaikeuksissa Miten voit tukea? läheinen rahavaikeuksissa Talous- ja velkaongelmat ovat yleisiä. Esimerkiksi maksuhäiriömerkintä on 380 000 suomalaisella. Jatkuva rahanpuute

Lisätiedot

Onni-hanke

Onni-hanke Onni-hanke 2018-2019 Miksi Onni? Nuorten viesti on selkeä: nykyiset palvelut eivät toimi (apua ei saa tai se ei riitä) 2017 Me-säätiön työpajoissa 100 nuorta 2018 Onni-hanke haastatteli 55 nuorta Onni-raadit

Lisätiedot

Velkaantuminen ja pienlaina

Velkaantuminen ja pienlaina Velkaantuminen ja pienlaina tutkija-arvioitsija Sari Nyholm ja projektisuunnittelija Virpi Muilu Takuusäätiö 5.4.2017 Takuusäätiö - neuvoja, tukea ja ratkaisuja talous- ja velkaongelmiin Neuvomme Velkalinjassa

Lisätiedot

Nuorten talousosaaminen ja velkaongelmien ennaltaehkäisy. Järvenpää 10.4.2014. Kirjoita tähän nimesi 10.4.2014

Nuorten talousosaaminen ja velkaongelmien ennaltaehkäisy. Järvenpää 10.4.2014. Kirjoita tähän nimesi 10.4.2014 Kirjoita tähän nimesi 10.4.2014 Nuorten talousosaaminen ja velkaongelmien ennaltaehkäisy Järvenpää 10.4.2014 Takuu-Säätiö Valtakunnallinen sosiaalialan toimija Autamme talouskriisissä olevia ihmisiä velka-

Lisätiedot

ASUNNOTTOMUUDEN ENNALTAEHKÄISYN TOIMENPIDEOHJELMA (AUNE) VAT verkosto

ASUNNOTTOMUUDEN ENNALTAEHKÄISYN TOIMENPIDEOHJELMA (AUNE) VAT verkosto ASUNNOTTOMUUDEN ENNALTAEHKÄISYN TOIMENPIDEOHJELMA 2016 2019 (AUNE) VAT verkosto 25.5.2016 Sisältö 1. Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelman (AUNE) eteneminen 2. Nostoja toimenpide-ehdotuksesta

Lisätiedot

Talous- ja velkaneuvonta

Talous- ja velkaneuvonta Talous- ja velkaneuvonta Kirsi Karttunen 1 Historiaa Alkanut lamavuosien yksityishenkilön velkojen selvittämiseksi vuonna 1993 Laki talous- ja velkaneuvonnasta astui voimaan 1.9.2000 Aluehallintovirasto

Lisätiedot

Nuorten asumisen erityispiirteet nuoriso ja hyvän asumisen haasteet

Nuorten asumisen erityispiirteet nuoriso ja hyvän asumisen haasteet Nuorten asumisen erityispiirteet nuoriso ja hyvän asumisen haasteet Tiina Kupari, asumis- ja koulutuskoordinaattori, Nuorisoasuntoliitto ry Satu Sainio, isännöitsijä, Alkuasunnot Oy Nuorisoasuntoliitto

Lisätiedot

Nuori velkakierteessä. Paula Paloheimo, Takuu-Säätiö

Nuori velkakierteessä. Paula Paloheimo, Takuu-Säätiö Nuori velkakierteessä Paula Paloheimo, Takuu-Säätiö 21.1.2016 Käsiteltävät asiat Velkaongelmien laajuudesta Maksuhäiriömerkintä ja sen vaikutukset Maksuvaikeuksissa olevan asiakkaan kohtaaminen Tilanteen

Lisätiedot

JALKAUTUVA TALOUSOHJAUS -HANKE. Aura Pylkkänen & Hanna Päiviö 09.12.2015

JALKAUTUVA TALOUSOHJAUS -HANKE. Aura Pylkkänen & Hanna Päiviö 09.12.2015 JALKAUTUVA TALOUSOHJAUS -HANKE Aura Pylkkänen & Hanna Päiviö 09.12.2015 HANKKEEN TAUSTAA Jalkautuva talousohjaus on Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry:n vuosina 2014-2016 toteuttama hanke, joka tarjoaa

Lisätiedot

Takuusäätiön Pienalaina

Takuusäätiön Pienalaina Takuusäätiön Pienalaina Kokeilusta pysyväksi palveluksi Sari Nyholm, Takuusäätiö Pienlaina-projekti Hyvin resursoitu hanke Yhteisvastuukeräys 2012 ja RAY/Veikkaus Riittävästi aikaa kehittää (2013-2017)

Lisätiedot

tuodaan Raha-asiat parisuhteessa yhteiset vai erilliset? Kirjoita tähän nimesi Minna Mattila 25.11.2014

tuodaan Raha-asiat parisuhteessa yhteiset vai erilliset? Kirjoita tähän nimesi Minna Mattila 25.11.2014 Kirjoita tähän nimesi Minna Mattila tuodaan Raha-asiat parisuhteessa yhteiset vai erilliset? Takuu-Säätiö Valtakunnallinen sosiaalialan toimija Autamme talouskriisissä olevia ihmisiä velka- ja talousongelmien

Lisätiedot

ETSIVÄ NUORISOTYÖ JA NUORTEN TALO NEET-nuorten palvelut Keravalla

ETSIVÄ NUORISOTYÖ JA NUORTEN TALO NEET-nuorten palvelut Keravalla Keravan nuorisopalvelut ETSIVÄ NUORISOTYÖ JA NUORTEN TALO NEET-nuorten palvelut Keravalla 16.3.2017 Etsivän nuorisotyön asiakkaat NEET-nuoret ovat etsivän nuorisotyön tyypillistä kohderyhmää ikä 16-29

Lisätiedot

LAHEN AKU & ASTA. Asunnottomuuden ennaltaehkäisytyö Lahdessa - strategiasta käytännön työhön

LAHEN AKU & ASTA. Asunnottomuuden ennaltaehkäisytyö Lahdessa - strategiasta käytännön työhön LAHEN AKU & ASTA Asunnottomuuden ennaltaehkäisytyö Lahdessa - strategiasta käytännön työhön Heli Nuutinen Vuokra-asukkaiden talousongelmien ehkäisy Lahdessa, ASTA -kokeiluhanke Lahden kaupunki ASUNNOTTOMUUSTYÖTÄ

Lisätiedot

ASUMISSOSIAALINEN TYÖOTE JA ASUMISNEUVONTA Pohdintaa asumissosiaalisesta työotteesta ja asumisneuvonnasta, sen syistä ja ratkaisuista

ASUMISSOSIAALINEN TYÖOTE JA ASUMISNEUVONTA Pohdintaa asumissosiaalisesta työotteesta ja asumisneuvonnasta, sen syistä ja ratkaisuista ASUMISSOSIAALINEN TYÖOTE JA ASUMISNEUVONTA Pohdintaa asumissosiaalisesta työotteesta ja asumisneuvonnasta, sen syistä ja ratkaisuista Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kuntastrategiat hanke - varhainen välittäminen,

Lisätiedot

Case Voimanpesä Jussi Sorsimo p Espoon Järjestöjen Yhteisö ry Timeline Analytics Oy

Case Voimanpesä Jussi Sorsimo p Espoon Järjestöjen Yhteisö ry Timeline Analytics Oy TALOUDELLISET VAIKUTUKSET ESILLE ASIAKASSUUNNITELMAN AVULLA Case Voimanpesä Jussi Sorsimo p. 0400-561 040 Espoon Järjestöjen Yhteisö ry Timeline Analytics Oy TALOUDELLISET VAIKUTUKSET ESILLE VOIMANPESÄ

Lisätiedot

NEA-hanke naiserityisyys asunnottomuustyössä

NEA-hanke naiserityisyys asunnottomuustyössä NEA-hanke naiserityisyys asunnottomuustyössä 1 projektipäällikkö Leena Lehtonen ja hankekoordinaattori Pilvi Cole, Y-Säätiö sekä hanketyöntekijä Jenni Vanhala, EJY ry NEA-hankkeen lähtökohdat STEA-rahoitteinen

Lisätiedot

Asumisen turvaaminen toimeentulotuella - täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki

Asumisen turvaaminen toimeentulotuella - täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki Asumisen turvaaminen toimeentulotuella - täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki Piia Wallenius, Aikuisten sosiaalipalvelut 1 Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki - Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki

Lisätiedot

NUORTEN TALOUS- JA VELKANEUVONTA

NUORTEN TALOUS- JA VELKANEUVONTA NUORTEN TALOUS- JA VELKANEUVONTA YLEISTÄ Nuoruudessaan ihminen käy läpi enemmän muutoksia kuin missään muussa elämän vaiheessa. Suomen lainsäädännön mukaan 18 v. on täysi-ikäinen - vastaa itse varoistaan

Lisätiedot

Miten tukea velkakierteen katkaisua? projektipäällikkö Sari Nyholm, Takuusäätiön ASTA-hanke

Miten tukea velkakierteen katkaisua? projektipäällikkö Sari Nyholm, Takuusäätiön ASTA-hanke Miten tukea velkakierteen katkaisua? projektipäällikkö Sari Nyholm, Takuusäätiön ASTA-hanke Varhainen taloudellisiin haasteisiin tarttuminen auttaa tukemaan ihmisten hyvinvointia ja ennaltaehkäisee asunnottomaksi

Lisätiedot

Nuorten aikuisten talouden hallintaan liittyviä huomioita

Nuorten aikuisten talouden hallintaan liittyviä huomioita Nuorten aikuisten talouden hallintaan liittyviä huomioita Laurea-ammattikorkeakoulun YAMK opinnäytetyön pohjalta Maria Kankkunen Kyl mä yritän suunnitella rahankäyttöä, mut se ei vaan koskaan lopu hyvin.

Lisätiedot

NUORTEN ASUMISKURSSIN TOIMINTAMALLI

NUORTEN ASUMISKURSSIN TOIMINTAMALLI NUORTEN ASUMISKURSSIN TOIMINTAMALLI 1 Sisällys 1. Tausta... 2 2. Kohderyhmä... 3 3. Tavoitteet... 3 4. Järjestäjät... 3 5. Resurssit... 4 6. Markkinointi... 5 7. Kurssin teemat... 5 8. Palautteiden kerääminen

Lisätiedot

LAPSIPERHEIDEN ASUMISEN TURVAAMINEN. Voimanpesä ja Kotipesä-hankkeet Liisa Leino

LAPSIPERHEIDEN ASUMISEN TURVAAMINEN. Voimanpesä ja Kotipesä-hankkeet Liisa Leino LAPSIPERHEIDEN ASUMISEN TURVAAMINEN Voimanpesä ja Kotipesä-hankkeet Liisa Leino ESPOON JÄRJESTÖJEN YHTEISÖ Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY on alueellinen sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan järjestöjen

Lisätiedot

ASUNNOTTOMUUSTYÖTÄ 10 VUOTTA LAHDESSA

ASUNNOTTOMUUSTYÖTÄ 10 VUOTTA LAHDESSA ASUNNOTTOMUUSTYÖTÄ 10 VUOTTA LAHDESSA Asumissosiaalisen työn teemapäivä 15.10.2018 Lahti Ari Juhanila, asuntoasiainpäällikkö PAAVOSTA AUNEEN JA AKUUN JA ASTAAN PAAVO metsien mies, ikääntynyt alkoholisti

Lisätiedot

Talous- ja velkaneuvonta

Talous- ja velkaneuvonta Talous- ja velkaneuvonta Toiminta ja kehittäminen - 1 johtava talous- ja velkaneuvoja - 9 talous- ja velkaneuvojaa - 2,8 sihteeriä - asukaspohja n. 335 000 Toimintatavat - Talous- ja velkaneuvonta - Talous-

Lisätiedot

Asumissosiaalisen työn teemapäivä

Asumissosiaalisen työn teemapäivä Asumissosiaalisen työn teemapäivä 28.3.2017 MEISTÄ Hanke käynnistyi vuonna 2014, näillä näkymin rahoitus vuoden 2018 loppuun Toiminta STEAn (ent. RAY) rahoittamaa, maksuton palvelu Taustalla yhteistyökumppaneiden

Lisätiedot

Maahanmuuttajien asumisneuvonnan kokemuksia Tampereella

Maahanmuuttajien asumisneuvonnan kokemuksia Tampereella Maahanmuuttajien asumisneuvonnan kokemuksia Tampereella Sarviksen sosiaaliasema/maahanmuuttajien alkuvaiheen palvelu 1 Kehittäjäsosiaalityöntekijä Mari Selin-Kivenvuori Sosiaalipalvelupäällikkö Maritta

Lisätiedot

Ennaltaehkäisevän työn kehittäminen - iltapäiväseminaari Miten auttaa syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta Kohtaavatko kysyntä ja tarjonta?

Ennaltaehkäisevän työn kehittäminen - iltapäiväseminaari Miten auttaa syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta Kohtaavatko kysyntä ja tarjonta? Ennaltaehkäisevän työn kehittäminen - iltapäiväseminaari Miten auttaa syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta Kohtaavatko kysyntä ja tarjonta? Katja Björklund Johtava psykologi Psykososiaaliset palvelut 27.4.12

Lisätiedot

Sepä koti kulta on? Näkökulmia Vantaan mielenterveyskuntoutujien kriisiasumiseen ja asumisen kriiseihin. Aila Törmänen 11.5.2011

Sepä koti kulta on? Näkökulmia Vantaan mielenterveyskuntoutujien kriisiasumiseen ja asumisen kriiseihin. Aila Törmänen 11.5.2011 Sepä koti kulta on? Näkökulmia Vantaan mielenterveyskuntoutujien kriisiasumiseen ja asumisen kriiseihin Aila Törmänen 11.5.2011 Asunto ensin Valinnanvapauden filosofia Asumisen ja palveluiden eriyttäminen

Lisätiedot

Syrjäytymisen kustannukset. Maritta Pesonen Perhepalveluiden johtaja

Syrjäytymisen kustannukset. Maritta Pesonen Perhepalveluiden johtaja Syrjäytymisen kustannukset Maritta Pesonen Perhepalveluiden johtaja Vantaan kaupunki, perhepalvelut 2 Aikuissosiaalityö: Työttömyysprosentti Vantaalla on 8,9 %, Toimeentulotukea saa vantaalaisista 9,1

Lisätiedot

kaupungin tukiasunnot 07.10.2011

kaupungin tukiasunnot 07.10.2011 ASUNTOJA on kaikkiaan 270 kpl. Omistaja on Y-säätiö ja vuokranantajana asuntopalvelut Asunnot sijaitsevat eri puolilla Espoota, Espoonlahti: 103 asuntoa Espoon keskus ja Tapiola: 25 + 6 asuntoa Leppävaara

Lisätiedot

- silta parempaan tulevaisuuteen -

- silta parempaan tulevaisuuteen - - silta parempaan tulevaisuuteen - - silta parempaan tulevaisuuteen - Kuopion seudun työvalmennussäätiön perustivat (25.4.2008): Kuopio, Siilinjärvi, Maaninka, Karttula EkoKuopio ry, Ekomaa-yhdistys ry

Lisätiedot

Yliopisto-opiskelija sosiaalitoimessa Terveyden edistämisen koulutuspäivä 4.6.2014 Voiko opiskelija syrjäytyä Entä sitten?

Yliopisto-opiskelija sosiaalitoimessa Terveyden edistämisen koulutuspäivä 4.6.2014 Voiko opiskelija syrjäytyä Entä sitten? Yliopisto-opiskelija sosiaalitoimessa Terveyden edistämisen koulutuspäivä 4.6.2014 Voiko opiskelija syrjäytyä Entä sitten? Johtava sosiaalityöntekijä Eija Huovila Nuorten palvelut, pohjoisen nuorten sosiaalityö,

Lisätiedot

Vapaaehtoisten antaman kasvokkainen Raha-asiain neuvonta Helsingin ev.lut. seurakunnissa

Vapaaehtoisten antaman kasvokkainen Raha-asiain neuvonta Helsingin ev.lut. seurakunnissa Vapaaehtoisten antaman kasvokkainen Raha-asiain neuvonta Helsingin ev.lut. seurakunnissa Diakonian talousneuvonnan projektityöntekijä Soile Niemi Takuu-Säätiön ajankohtaispäivä 14.12.2016 On osa ev.lut.

Lisätiedot

Lähisuhdeväkivaltaan puuttuminen päihde- ja mielenterveystyössä

Lähisuhdeväkivaltaan puuttuminen päihde- ja mielenterveystyössä Lähisuhdeväkivaltaan puuttuminen päihde- ja mielenterveystyössä Pilotointi- ja kehittämishanke Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisen ohjelma 2010 2015 14.11.2013 Reetta Siukola 1 Päihde- ja mielenterveyspalveluissa

Lisätiedot

Strategisella suunnittelulla asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn

Strategisella suunnittelulla asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn Strategisella suunnittelulla asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kuntastrategiat varhainen välittäminen, osallisuus ja asumisen tuki (AKU) Asumisneuvontafoorumi, Pääposti,

Lisätiedot

Ensiasuntoon muuttaneiden nuorten ryhmä. Espoonlahti kevät 2011

Ensiasuntoon muuttaneiden nuorten ryhmä. Espoonlahti kevät 2011 Ensiasuntoon muuttaneiden nuorten ryhmä Espoonlahti kevät 2011 Suunnitelma alle 25-vuotiaita sosiaalitoimen asiakkaita, jotka ovat saaneet/saamassa oman ensiasunnon tai joilla on ollut aikaisemmin vaikeuksia

Lisätiedot

Ylivelkaantuneiden palvelujärjestelmä toimivaksi, mutta miten?

Ylivelkaantuneiden palvelujärjestelmä toimivaksi, mutta miten? Ylivelkaantuneiden palvelujärjestelmä toimivaksi, mutta miten? Ylivelkaantumisen ehkäisy- ja hoitomallien kehittäminen -hanke Loppuseminaari 9.12.2015 Kristiina Aalto ja Liisa Peura-Kapanen, Helsingin

Lisätiedot

Tutustu seuraaviin Takuusäätiön palveluihin ( velkalinja- ja chat -neuvonta takaus pienlaina

Tutustu seuraaviin Takuusäätiön palveluihin (  velkalinja- ja chat -neuvonta takaus pienlaina Ennakkotehtävä Tutustu seuraaviin Takuusäätiön palveluihin (https://www.takuusaatio.fi/palvelumme): velkalinja- ja chat -neuvonta takaus pienlaina Tutustu sosiaaliseen luototukseen Sosiaalinen luototus:

Lisätiedot

Naiserityinen asunnottomuustyö. Leena Lehtonen Y-Säätiö Sari Rantaniemi Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö

Naiserityinen asunnottomuustyö. Leena Lehtonen Y-Säätiö Sari Rantaniemi Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö Naiserityinen asunnottomuustyö Leena Lehtonen Y-Säätiö Sari Rantaniemi Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö 1 Naisten asunnottomuuden erityispiirteitä Piiloasunnottomuus Kasautuneet ongelmat Stigma ja

Lisätiedot

JALKAUTUVA TALOUSOHJAUS -HANKE. Tulosryhmät ja valmennusryhmät

JALKAUTUVA TALOUSOHJAUS -HANKE. Tulosryhmät ja valmennusryhmät JALKAUTUVA TALOUSOHJAUS -HANKE Tulosryhmät ja valmennusryhmät Jalkautuva talousohjaus-hanke, Jussi Sorsimo TULOSRYHMÄT AKUUTIN KRIISIN RATKAISEMINEN VELKOJEN HOITAMISEN EDELLYTYKSET KUNTOON VELKOJEN HOITAMINEN

Lisätiedot

Koti 2025 -oivalluksia nuorten asumiseen Fasilitaattorina Onni Sarvela

Koti 2025 -oivalluksia nuorten asumiseen Fasilitaattorina Onni Sarvela Koti 2025 -oivalluksia nuorten asumiseen Fasilitaattorina Onni Sarvela Valtakunnallinen asunnottomuuspäivä 17.10.2014 seminaari Espoo, Dipoli, 17.10.2014 klo 13-15.30 Nuorten asuminen v. 2025 Asumisympäristö

Lisätiedot

Asunto ensin -periaate

Asunto ensin -periaate Asunto ensin -periaate kotouttamisen ja integraation lähtökohtana? Marko Kettunen Maahanmuuttajat metropolissa seminaari 19.8.2010 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRI Tietoa järjestöille

RAY TUKEE BAROMETRI Tietoa järjestöille RAY TUKEE BAROMETRI 2016 Tietoa järjestöille MIKÄ RAY TUKEE -BAROMETRI ON? Raha-automaattiyhdistyksen suunnittelema RAY tukee -barometri on erityyppisten järjestöjen ja avustuskohteiden kohderyhmille suunnattu,

Lisätiedot

#lupakertoa - asennekysely

#lupakertoa - asennekysely #lupakertoa - asennekysely Tajua Mut! -toimintamallin #lupakertoa -kampanja rohkaisi nuoria pyytämään apua ilman häpeää tai pelkoa. Kampanjan yhteydessä toteutettiin avoin asennekysely. Kysely selvitti

Lisätiedot

Lastensuojelutaustaisen nuoren sosiaalisen pääoman kasvattaminen. Hanke Satu Oksman & Anna Lähteenmäki

Lastensuojelutaustaisen nuoren sosiaalisen pääoman kasvattaminen. Hanke Satu Oksman & Anna Lähteenmäki Lastensuojelutaustaisen nuoren sosiaalisen pääoman kasvattaminen Hanke 2016-2018 Satu Oksman & Anna Lähteenmäki Kuopion seudun nuorisoasunnot ry:n (KSNA) ja Joensuun seudun nuorisoasuntoyhdistys ry:n (Josna)

Lisätiedot

Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma II:n toimeenpanosuunnitelma

Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma II:n toimeenpanosuunnitelma Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma II:n toimeenpanosuunnitelma Tausta Kh hyväksyi valtion ja Espoon kaupungin välisen aiesopimuksen 2012-2015 pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi 18.6.2012.

Lisätiedot

PAAVO-ohjelman toteutus ja haasteet. Organisaatiotaso Sininauhasäätiö

PAAVO-ohjelman toteutus ja haasteet. Organisaatiotaso Sininauhasäätiö PAAVO-ohjelman toteutus ja haasteet Organisaatiotaso Sininauhasäätiö PAAVO-OHJELMA palveluntuottajan näkökulmasta Vahva tuki ohjelman mukaisiin investointeihin ja palvelujen kehittämiseen (RAY ja ARA)

Lisätiedot

OHJAAMO STAGE HÄMEENLINNA Vuosi Veera Takala-Tikkanen/ Ohjaamokoordinaattori

OHJAAMO STAGE HÄMEENLINNA Vuosi Veera Takala-Tikkanen/ Ohjaamokoordinaattori OHJAAMO STAGE HÄMEENLINNA Vuosi 2018 Veera Takala-Tikkanen/ Ohjaamokoordinaattori Mikä Ohjaamo? - Ohjaamo on palvelua alle 30 vuotiaille nuorille. - Ohjaamoissa tarjotaan henkilökohtaista neuvontaa, ohjausta

Lisätiedot

Kirkon diakoniarahasto

Kirkon diakoniarahasto Kirkon vapaaehtoiset taloudellisissa vaikeuksissa olevien tukena Kirkon diakoniarahasto Soile Niemi Diakonian talousneuvontaprojekti Itä-Helsingin seurakunnat soile.niemi@evl.fi p. 09 2340 4841, 050 523

Lisätiedot

ASUNTO ENSIN, VAAN EI ASUNTO VAIN

ASUNTO ENSIN, VAAN EI ASUNTO VAIN ASUNTO ENSIN, VAAN EI ASUNTO VAIN JARI KARPPINEN OHJELMAJOHTAJA ASUNNOTTOMUUDEN ENNALTAEHKÄISYN TOIMENPIDEOHJELMA (AUNE) 2016-2019 Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelma 2016-2019 (AUNE) Taustalla

Lisätiedot

Nuorisoasuntoliitto ry Nuorten asumisen edunvalvoja. Nuorisoasuntoliitto rakennuttajan roolissa 20 vuotta kohtuuhintaista asumista

Nuorisoasuntoliitto ry Nuorten asumisen edunvalvoja. Nuorisoasuntoliitto rakennuttajan roolissa 20 vuotta kohtuuhintaista asumista Nuorisoasuntoliitto ry Nuorten asumisen edunvalvoja Nuorisoasuntoliitto rakennuttajan roolissa 20 vuotta kohtuuhintaista asumista Nuorisoasuntoliitto ry Perustettu 1971 27 paikallisyhdistyksen valtakunnallinen

Lisätiedot

Talousneuvonnan haasteet

Talousneuvonnan haasteet Talousneuvonnan haasteet Verkostokyselyn 2016 tuloksia tutkija-arvioitsija Sari Nyholm Kysely yhteistyötahoille Syyskuussa 2016 Pienlaina-projektin yhteistyötaholle Kajaanin, Seinäjoen ja Tampereen seuduilla.

Lisätiedot

Sosiaalisen kuntoutus Noste Lahdessa

Sosiaalisen kuntoutus Noste Lahdessa Sosiaalisen kuntoutus Noste Lahdessa asiakkaan toimintakyvyn vahvistamista syrjäytymisen torjumista osallisuuden edistämistä 4 sosiaaliohjaajaa 2 lähihoitajaa UUSI SOSIAALIHUOLTOLAKI MÄÄRITTÄÄ SOSIAALISEN

Lisätiedot

Tekninen isännöinti Asuntojen ja kiinteistöjen kunnossapito, remontit

Tekninen isännöinti Asuntojen ja kiinteistöjen kunnossapito, remontit Sininauhasäätiö on Sininauhaliiton hallinnoima, erilaisiin asumisen tarpeisiin keskittynyt tuetun olemisen, tekemisen ja asumisen ammattilainen. Tarjoamme ensisijaisesti erilaisten asumisen, tekemisen

Lisätiedot

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina TERVETULOA VOIMANPESÄÄN Miian tarina Ajattelin, että tää on viimeinen ovi, jonka avaan. Oon hakenut apua jo niin monesta paikasta tuntuu, että kukaan ei osaa auttaa. Sossu sanoi, että mun kannattais mennä

Lisätiedot

Rahapelaajan velkakierre. Maria Heiskanen VTM, tutkija Peliklinikka (Socca / HUS)

Rahapelaajan velkakierre. Maria Heiskanen VTM, tutkija Peliklinikka (Socca / HUS) Rahapelaajan velkakierre Maria Heiskanen VTM, tutkija Peliklinikka (Socca / HUS) Veikkauksella monopoliasema rahapelien tarjoamiseen, jonka perusteena rahapelihaittojen ehkäisy - tuotot ovat suotuisa

Lisätiedot

SISÄLTÖ: Esittäytyminen Puhutaan rahasta Yleinen tilanne Rahan hallinnasta ja elämästä. Tietopaketti. Tauko

SISÄLTÖ: Esittäytyminen Puhutaan rahasta Yleinen tilanne Rahan hallinnasta ja elämästä. Tietopaketti. Tauko PUHUTAAN RAHASTA SISÄLTÖ: Esittäytyminen Puhutaan rahasta Yleinen tilanne Rahan hallinnasta ja elämästä Penno Takuusäätiön pienlaina Tauko Tietopaketti Velkojen synty Velkojen selvittäminen Apukeinoja

Lisätiedot

AUNE - UUSI SIVU KÄÄNTYY ASUNNOTTOMUUSTYÖSSÄ

AUNE - UUSI SIVU KÄÄNTYY ASUNNOTTOMUUSTYÖSSÄ AUNE - UUSI SIVU KÄÄNTYY ASUNNOTTOMUUSTYÖSSÄ 26.11.2015 Jari Karppinen PAAVO 2008-2015 Asunto ensin periaate asunnottomuustyön johtavaksi periaatteeksi Asuntoloista asumisyksiköitä, joissa asuminen perustuu

Lisätiedot

Tampereen malli sosiaalisen asuttamisen prosessi

Tampereen malli sosiaalisen asuttamisen prosessi Tampereen malli sosiaalisen asuttamisen prosessi suunnittelupäällikkö Maritta Närhi Lähtökohdat - Norrköping 2012 - mielenterveyskuntoutujien tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen tulosperusteinen

Lisätiedot

Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta oman talouden hallintaan

Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta oman talouden hallintaan Rahapuhetta Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta oman talouden hallintaan Herättämässä keskustelua siitä, mistä ei keskustella Rahapuhetta on OP:n yhteistyössä Marttaliiton ja Takuusäätiön kanssa toteuttama

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN ASUMISNEUVONTA. Tinka Pöyry ja Nowzar Nazari

ESPOON KAUPUNGIN ASUMISNEUVONTA. Tinka Pöyry ja Nowzar Nazari ESPOON KAUPUNGIN ASUMISNEUVONTA Tinka Pöyry ja Nowzar Nazari 5.9.2018 Yleistä Espoon kaupungin asumisneuvonnasta Hanke on osa Espoon Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelma (AUNE 2016-2019).

Lisätiedot

PERHEINTERVENTIO PÄIHDETYÖSSÄ. Toimiva lapsi & perhe menetelmät ammattilaisen arjen apuna 26.2.2008 Anne Ollonen

PERHEINTERVENTIO PÄIHDETYÖSSÄ. Toimiva lapsi & perhe menetelmät ammattilaisen arjen apuna 26.2.2008 Anne Ollonen PERHEINTERVENTIO PÄIHDETYÖSSÄ Toimiva lapsi & perhe menetelmät ammattilaisen arjen apuna 26.2.2008 Anne Ollonen - Toimiva lapsi&perhe menetelmäkoulutus syksy 06 kevät 07 Beardsleen perheinterventio, lapset

Lisätiedot

Kunnan asumispalvelut ja rikostaustaisten asumisen tuki

Kunnan asumispalvelut ja rikostaustaisten asumisen tuki Kunnan asumispalvelut ja rikostaustaisten asumisen tuki VAT-verkosto 6.9.2017, Oulu Palveluesimies Katja Karppinen Oulun kaupunki, päihdeasumispalvelut Kenttätien palvelukeskus Kenttätien palvelukeskuksessa

Lisätiedot

ASUMISNEUVONTA TALOUSNEUVONTA ja SOSIAALINEN LUOTOTUS. Sanna Mainonen ja Mervi Ahola

ASUMISNEUVONTA TALOUSNEUVONTA ja SOSIAALINEN LUOTOTUS. Sanna Mainonen ja Mervi Ahola ASUMISNEUVONTA TALOUSNEUVONTA ja SOSIAALINEN LUOTOTUS Sanna Mainonen ja Mervi Ahola Asumisneuvonta Asumisneuvojia koko Helsingissä 15, (+ 1 hankekoordinaattori, 1 psyk.sh. ja yksi asumiskummityöntekijä)

Lisätiedot

MISSÄ MENNÄÄN OHJAAMOISSA

MISSÄ MENNÄÄN OHJAAMOISSA MISSÄ MENNÄÄN OHJAAMOISSA Tuija Kautto Kohtaamo Lahti 23.9.2015 MITEN SELVITETTY Ohjaamokierros 2015 Projektisuunnittelijat kiertäneet Suomea Kaikkia Ohjaamoja ei ole vielä tavattu Tapahtumat, esimerkiksi

Lisätiedot

TALOUSSOSIAALITYÖN NYKYTILA JA SEN KEHITTÄMINEN. Jutta Koskinen

TALOUSSOSIAALITYÖN NYKYTILA JA SEN KEHITTÄMINEN. Jutta Koskinen TALOUSSOSIAALITYÖN NYKYTILA JA SEN KEHITTÄMINEN Jutta Koskinen Miksi taloussosiaalityötä täytyy tarkastella? Kotitalouksien velkaantumisaste on tuplaantunut vuodesta 1997 (127 % vuonna 2018) Toimeentulotuen

Lisätiedot

Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonta

Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonta Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonta Työllisyyden kannustinpäivä 16.1.2013 Talous- ja velkaneuvoja Seija Jauhiainen KESKI-SUOMEN TALOUS- JA VELKANEUVONTA Jyväskylän kaupunki järjestänyt talous- ja velkaneuvontapalvelua

Lisätiedot

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 Mun talous -hanke teetti toukokuussa 2014 kyselyn porilaisilla toisen asteen opiskelijoilla (vuonna -96 syntyneille). Kyselyyn vastasi sata

Lisätiedot

Nuoret ja raha. Miten tieto oman talouden hallinnasta kohtaisi sitä tarvitsevat

Nuoret ja raha. Miten tieto oman talouden hallinnasta kohtaisi sitä tarvitsevat Nuoret ja raha Miten tieto oman talouden hallinnasta kohtaisi sitä tarvitsevat Nuoret ja raha arjen näkökulmasta Finanssialan Keskusliitto ja mitä varten Miten nuoret suunnittelevat rahankäyttöään Raha-asioiden

Lisätiedot

ASUMISNEUVONNAN TOIMINTAMALLI LOHJALLA. Asumisneuvontakoulutus 28.5.2014 Tuula Määttä. 30.5.2014 Tuula Määttä

ASUMISNEUVONNAN TOIMINTAMALLI LOHJALLA. Asumisneuvontakoulutus 28.5.2014 Tuula Määttä. 30.5.2014 Tuula Määttä ASUMISNEUVONNAN TOIMINTAMALLI LOHJALLA Asumisneuvontakoulutus 28.5.2014 Tuula Määttä LOHJA asukkaita 47 703 (31.12.2013) ruotsinkielisiä 3,5 % maahanmuuttajia 2,6 % veroprosentti 20 pinta-ala 1109,72 km²

Lisätiedot

Nuorisoasuntoliitto ry

Nuorisoasuntoliitto ry Nuorisoasuntoliitto ry Nuorten asumisen asialla Vaikuta Vantaalla! 18.4. Nuorisoasuntoliitto ry Ydintoimintojamme: Asuntojen tuottaminen ja vuokraaminen (Alkuasunnot Oy) Itsenäisen asumisen onnistumista

Lisätiedot

Nuoren nimi: HETU: Lukkarilan työntekijä: Kunnan sosiaalitoimen edustaja:

Nuoren nimi: HETU: Lukkarilan työntekijä: Kunnan sosiaalitoimen edustaja: Kuntoutus- ja hoivapalvelut Lukkarila Oy Sopimus 18-21-vuotiaan nuoren jälkiseurannasta 1. Sopijaosapuolet Nuoren nimi: HETU: Lukkarilan työntekijä: Kunnan sosiaalitoimen edustaja: 2. Sopimuksen alkaminen

Lisätiedot

HEKA & Helsingin kaupungin asumisneuvonta Asumisneuvontakoulutus Merja Kallinki & Satu Rautiainen

HEKA & Helsingin kaupungin asumisneuvonta Asumisneuvontakoulutus Merja Kallinki & Satu Rautiainen HEKA & Helsingin kaupungin asumisneuvonta 3.4.2019 Asumisneuvontakoulutus Merja Kallinki & Satu Rautiainen Asumisneuvojan työn lähtökohta on ennaltaehkäistä asunnottomuutta ja häätöjä sekä tukea palveluohjauksellisin

Lisätiedot

Miikka-Pekka Rautiainen ja Piia Ikonen SININAUHASÄÄTIÖN AIMO-TYÖ Ja vaihtoehtoinen asuminen

Miikka-Pekka Rautiainen ja Piia Ikonen SININAUHASÄÄTIÖN AIMO-TYÖ Ja vaihtoehtoinen asuminen Miikka-Pekka Rautiainen ja Piia Ikonen 2016 SININAUHASÄÄTIÖN AIMO-TYÖ Ja vaihtoehtoinen asuminen AIMO-työ koostuu kolmesta osa-alueesta: Jalkautuva palveluohjaus ja starttikotiasuminen Asumisen tuen keskus

Lisätiedot

KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA

KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA 217-219 KOTONA KAUPUNGISSA: TOIMET JA TAVOITTEET ASUMISVALMENNUSTA TOTEUTETAAN ESPOOSSA JA OULUSSA:

Lisätiedot

POPUP- ASUMISNEUVONTA

POPUP- ASUMISNEUVONTA POPUP- ASUMISNEUVONTA - Asumisneuvontakioski ja asumistaitokurssit päihde- ja mielenterveysasiakkaille 03/2017 03/2017 SININAUHASÄÄTIÖ ON INNOSTAVA TIENNÄYTTÄJÄ JA PERIKSI ANTAMATON IHMISARVON PUOLUSTAJA

Lisätiedot

TÄHÄN TULEE JÄRJESTÖN NIMI. RAY tukee -barometri 2016

TÄHÄN TULEE JÄRJESTÖN NIMI. RAY tukee -barometri 2016 RAY tukee -barometri 2016 JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN 1. Kuinka usein olet osallistunut tämän sosiaali- ja terveysalan järjestön toimintaan 12 viime kuukauden aikana? Järjestöllä tarkoitetaan tässä

Lisätiedot