Ohjausryhmän kokous Pöytäkirja 10

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ohjausryhmän kokous Pöytäkirja 10"

Transkriptio

1 ånni hanke Ajankohta: Paikka: EHYT ry:n toimisto Läsnä: Anne Ahlefelt (puheenjohtaja), Ari Inkinen, Pia Humisto, Ekaterina Väänänen, Melody Karvonen, Leena Sipinen, Anna Backström, Marko Kailasmaa (iltapäivä) ja Charlotta Hagman (kirjuri) 1. Avaus Muutoksia päivään: Sampo-Ilmari ei pääse osallistumaan ohjausryhmään eikä siis tule vetämään meille yhteiskunnallisen markkinoinnin työpajaa. Sen sijaan Anne kertoo asiasta ja vetää ryhmätyöskentelyä. MLL:stä ei ole tällä hetkellä ketään mukana ohjausryhmässä, mutta Marie Rautava on mukana sähköpostiketjussa. Mukaan yritetään saada Järvi-Suomen piirin toiminnanjohtaja. LISÄTTY JÄLKEENPÄIN: Mirja Lavonen-Niinistö tulee osallistumaan ohjausryhmään MLL:n puolesta. 2. Yhteiskunnallinen markkinointi (HUOM! Käytetään tätä termiä eikä sosiaalinen markkinointi.) Yhteiskunnallisen markkinoinnin ydin: muuttaa käyttäytymistä. Hyväksi sekä yksilölle että yhteiskunnalle. YM kostuu kolmesta keskeisestä asiakohdasta: 1. Prosessi 2. Hyödyttää ihmisiä 3. Muuttaa tai ylläpitää käytöstä. Tärkeä osatekijä on ymmärtää kohderyhmää (selvittää tarpeita) = asiakaslähtöinen toimintatapa. MEILLÄ TIEDONKERUUVAIHE (HUBU+KYSELYT+AINEISTON ANALYSOINTI) ON JUURI TÄTÄ Ohjausryhmässä keskusteltiin siitä mitä ainutlaatuista yhteiskunnallisessa markkinoinnissa on. Todettiin että ei oikeastaan mitään uutta vaan yhteen kerätty ja koottu toiminta-/prosessimalli, jossa hyvän tekeminen ja hyöty ihmisille on keskeistä (vrt. halutaan tehdä tuottoa) Yhteiskunnallisessa markkinoinnissa pitää selvittää/tutkia, eikä olettaa asioita. SIKSI MEILLÄ ENSIMMÄINEN VAIHE ALUEELLA ONKIN AINA TIEDONKERUU MISSÄ KYSYTÄÄN KOHDERYHMILTÄ SUORAAN ASIOITA Mallin yksi hyöty on selkeät, todennettavat ja arvioitavissa olevat tulokset. ME PYRIMME VAIKUTTAMAAN ASENTEISIIN JA SITÄ KAUTTA KÄYTTÄYTYMISEEN TAVOITTEEMME EI SIIS SOVELLU TÄHÄN MENETELMÄÄN IHAN SELLAISENAAN Meidän tavoite on saada ihmiset keskustelemaan enemmän päihteistä ENNEN-JÄLKEEN VERTAILU ON VAIKEAA Miten mitata vaikutukset? MEIDÄN KANNATTAA VALITA TIETTYJÄ TOIMINTOJA TAI RAJATTUJA ASIOITA JOITA LÄHDEMME TOTEUTTAMAAN YM:n KAUTTA EI KOKO HANKETTA TAI KAIKKIA TAVOITTEITA Voisi kiteyttää niin että ånni-hanke ei ole yhteiskunnallisen markkinoinnin hanke vaan hanke, jossa pyritään toteuttamaan yhteiskunnallista markkinointia tietyiltä osin.

2 Alueellinen toiminta on suunniteltu yhteiskunnallisen markkinoinnin prosessin mukaisesti: Huhti-elokuu Määrittelyvaihe Taustatiedon kerääminen ja analysointi (HUBU lapsille ja kysely vanhemmille). Syys-joulukuu Kehittäminen ja suunnittelu Uusi päihdekasvatuksen toimintamenetelmän pilotointi. Paikalliset viestintäkampanjat. Tammi-maaliskuu Toteutus Uuden toimintamenetelmän juurruttaminen alueelle ja levittäminen. Alueelliset viestintäkampanjat. Huhti-toukokuu Arviointi Raportointi Laajempaa viestintää. Syksy Seuranta Miten toimintamenetelmä on jäänyt elämään alueille, miten se on levinnyt. Innokylästä löytyy myös Sampo-Ilmarin tekemät tarkemmat aikataulut hankkeen eri vaiheille. Yhteiskunnallisen markkinoinnin kahdeksan menestystekijää pohdittiin kahdessa ryhmässä miten nämä näkyvät ånni hankkeessa. Alla ryhmien sekä yhdessä käytyjen keskusteluiden yhteenveto. 1. KÄYTTÄYTYMINEN Keskustelut kotona liian kapeat, kieltäminen, isät eivät vastaa kyselyihin. Ei keskustella, ei keskustella päihteidenkäytöstä, keskustelu on liian kapeaa, ajankohta nähdään liian aikaiseksi. Vanhempien esimerkki tärkeä. Käyttäytymismuutos vanhemmilla. Lapsilla ensimmäiset kokeillut on tapahtunut/voi tapahtua tässä iässä (maistanut alkoholia, tupakkaa). Halutaan että opettajat ottavat käyttöön materiaalit/mallit. Eri vaiheessa hankkeessa voi olla erilaiset tavoitteet. Miten tavoittaa enemmän vanhempia? Pitäisikö käyttää monta eri menetelmää (kokeilla jotain uutta). Esim. viikonlopputapahtumia, kotikäyntejä? 2. ASIAKASLÄHTÖISYYS Kysytään suoraan kohderyhmiltä itseltään. Vastaamisen väline kyselyitä tehdessä? Ottaa huomioon että kaikilla ei ole tietokonetta. Nyt tavoitetaan aktiivinen kasvattaja. Tavoitetaanko isät koulujen kautta? Uusi idea: haastattelut arkielämässä, esim. katsastuskonttori tai ruokakauppa? Voitaisiin käyttää opiskelijoita haastattelijoina. (Nämä olisivat siis vanhempainiltojen lisäksi.) Syvät keskustelut/haastattelut voivat antaa paljon tietoa, sellaista mitä ei saada kyselyiden kautta tietää. Ehdotettiin että pitäisi lähettää yksi lomake iseille ja toinen lomake äideille. 3. TEOREETTINEN TIEDONKÄYTTÖ

3 Kohderyhmän taustateoria, esim. lukea tutkimuksia venäjänkielisistä. Metropolian opiskelijat ovat hakeneet taustatietoja sekä haastattelevat ihmisiä Joensuusta (keskittyvät vanhempiin). Esittävät opinnäytetyönsä syksyllä ohjausryhmälle. Kaikki ohjausryhmän jäsenet pitäisi tutkia/perehtyä kohderyhmään ja taustatietoihin. Tästä olisi myös hyöty kaikille sekä helpottaa hankkeen eteenpäin viemistä. Meidän pitää kirjoittaa auki miten vastauksia on saatu. Taustalla voi olla eri teorioita. Malleja kehittäessä voidaan kokeilla eri taustateorioita. Isätutkimus, suojaavien tekijöiden lisääminen (mm. Mykkänen Katri, Huttunen Jouko, Halme Nina) Melodylla on kontakteja Joensuussa jotka saattavat tietää tuoreista tutkimuksista venäjänkileistä (Riitta-Liisa Koponen, maahanmuuttajaluokan opettaja). Muistetaan myös että Katjalla on itsellään paljon kokemusta ja oma tausta on tässä hyödyksi. 4. YMMÄRTÄMYS Lapset kysytään tehdään viedään takaisin Saadaan tietoa lapsilta, vanhemmilta, opettajilta, jota hyödynnetään hankkeessa. Pitää osata käyttää lasten suusta tullutta tietoa. Lapset myös tärkeitä siinä että he vievät (pyytämättä) keskusteluja koteihinsa, kertovat vanhemmille, haastavat heitä pohtimaan, kysyvät heiltä kysymyksiä. Uusi oppilashuoltolaki tuo uuden mahdollisuuden yhteisöllisen oppilashuollon kautta. On laajempi kokonaisuus, kuin vain vanhemmat illat. Myyttien murtaminen. Pelko aloittaa yläasteella? Huomioida lasten kommentteja ja ajatuksia kaikessa mitä tehdään. Järjestetään kaksikielisiä tapahtumia vanhemmille. Ei eristetä kieli- ja kulttuuriryhmiä vaan tuodaan ne yhteen toisilta oppiminen! 5. VAIHTOKAUPPA Parempi vaihtoehto ei käytä päihteitä. Lapset ajattelevat nyt että ei ole hyvä käyttää, mutta vuoden päästä voi muuttua. Oma aika; tarjota perheille enemmän yhteistä aikaa Kotikäyntejä; ei ehkä toimi suomalaisessa kulttuurissa mutta muissa kulttuureissa. Toimisiko sittenkin Joensuussa venäjänkielisten kanssa? Somaliperheissä on erittäin tärkeää että koko perhe on kutsuttu koulukäynneille (Anna tutustunut Somali-iltaan). Kouluympäristö ei ole neutraali, moni vanhempi vierastaa. Kenties tulee mieleen kokemuksia omasta kouluajasta. Tärkeää ettei eristetä venäjänkielisiä liian paljon, meidän pitää oppia toisistamme ja toisiltamme. Kaksikielinen vanhempainilta; saa kuulla hyviä käytäntöjä sekä mitä muut ovat mieltä. Suojaavia tekijöitä; voisi kysyä vanhemmilta oppilailta mitä on auttanut heitä pysymään poissa päihteistä Lasten omia keinoja. Pitää myös hyödyntää sitä aineistoa mitä on jo olemassa, esim. kumppanijärjestöjen aineistoja, osaamista sekä kokemusta. Kysyä aikuisilta: Miksi et ole alkanut polttamaan?

4 6. KILPAILEVAT TEKIJÄT Media, internet, pelit. Jokin syy miksi ei keskustella. Aika ei riitä - mikä vie sen ajan? Sarjojen katsominen yhdessä lapsien kanssa olisi hyvä pohja keskustelulle. Paha tekijä että vanhemmat itse käyttävät päihteitä. Vanhemmat tärkeä esimerkki, mutta miten saada vanhemmat ymmärtämään kuinka tärkeä esimerkki he ovat? Hubu tunneilta nousee aiheita/kommentteja joita hyödynnetään. 7. SEGMENTOINTI Yhdessä olemme päättäneet kohderyhmän: ikä, kieli- ja kulttuuriryhmät sekä paikkakunnat. Riittääkö tämä segmentointi meille vai pitäisikö erotella esim. tyttö/poika? Tämä segmentointi on meillä kirjattu hankesuunnitelmaan. Meidän segmentit ovat neljä eri kieliryhmää tietyssä iässä tietyillä paikkakunnilla. Jos kyselyissä nousee esille tiettyjä ryhmiä/segmenttejä niin ne otetaan huomioon ja niille voidaan kohdistaa eri viestejä ja toimenpiteitä. Pitäisikö ottaa huomioon vanhempien sukupuolijako? Kenties Hubu kysymys: puhutko mieluummin äidin tai iskän kanssa huolista? Isillä enemmän valtaa venäjänkielisissä perheissä, jos viestiä kohdistetaan suoraan isille voi olla että saavutetaan paremmin vanhempia ylipäätänsä. 8. MONIPUOLISET MENETELMÄT Monipuolisia menetelmiä pystytään laatimaan vasta silloin kun tunnetaan kohderyhmäämme. Pitääkö meillä edes olla jokaiselle jotain? Toki voidaan kokeilla erialisia menetelmiä, mutta meidän ei tarvitse keksiä kaikille jotain. Oppitunneista tulee erilaisia kommentteja. Kaikki laatikot tulevat näkyville hankkeessa, hyvät lähtökohdat. Arviointi ja seuranta ovat tärkeitä käsitteitä. 3. Annen ajankohtaiset Raporttia ensimmäisen vaiheen osalta mitä kukin on tehnyt, saanut aikaiseksi Annelle toukokuun loppuun mennessä ånni hankkeen vertaisarviointipäivä (tulee ennakkotehtäviä). Laajennetaan opintomatkojen osallistujalistaa niin että esim. Joensuusta ja Vantaalta voisi lähteä mukaan toimijoita. INNOKYLÄ: On sekä sisäisen että ulkoisen viestinnän työkalu. Olemme liian varovaisia käyttämään tätä. Tämä hankaloittaa meidän näkyvyyttä muille. Vaikeaa löytää materiaaleista/työskentelystä. Enemmän selkeyttä kun kirjoittaa tiedostolle nimen (esim. ARVIOINTI: suunnitelma 2015, VIESTINTÄ: tiedote marraskuu2014). Kun painaa päivämäärä painiketta tulee tuoreimmat materiaalit ensin, sama jos painaa nimi niin lista näyttäytyy aakkosjärjestyksessä. Päätettiin että kaikki valmiit dokumentit pitäisi olla julkisia Innokylässä. Meillä ei ole mitään salattavaa. Anne muuttaa esim. muistiot näkyviksi.

5 4. Turunmaa Juteltaisko? - henkilöstökoulutuksia pidetty pilottikouluissa. Kaksi julkista koulutustilaisuutta (20.4 ruotsiksi ja 21.4 suomeksi). Paikka: Perhetalo Heideken, Sophie sali. Syksyllä 8 uutta Juteltaisko? mallin koulutustilaisuutta ympäri Turunmaata. Lotta suunnittelee niitä kevään aikana. Keskiviikkona 22.4 on ånni hankkeen Digitale Ensi-ilta Paraisilla. Kuudesluokkalaiset ovat laatineet 22 lyhytelokuvaa päihteistä. Kutsut lähetetään ohjausryhmälle sähköpostitse. 5. Joensuu Kolme koulua mukana ånni hankkeessa, kaiken kaikkiaan 41 venäjänkielistä oppilasta. Sukulaiset kasvattavat venäläisessä kulttuurissa. Mummojen ja ukkien kasvatusrooli tärkeä. Näin on myös ollut suomenkielisillä ennen. Tohmajärvellä ja Kiteellä ollut hankaluuksia saada koulut mukaan. Esim. Tohmajärvellä sivistyslautakunta voi päättää ettei koulu saa olla mukana hankkeessa vaikka rehtori suostunut. Kokous hyvinvointi-indikaattoreista Joensuun kaupunki + THL ja ånni hanke on kutsuttu mukaan. 6. Opintomatkat Viikko 44 (Espanja) ja viikko 49 (Hollanti). Kannattaa varata nämä kalenterista. Jos ei itse pääse niin toivotaan että joku muu järjestöstä pääsisi, tai vaikka jostain jäsenjärjestöstä. Todettiin että pitää olla enemmän tietoa reissujen sisällöistä ennen lähtöä. Etenkin jos halutaan saada joku muu järjestöstä osallistumaan. Ei saada näillä näkymin omaa sessiota NMKY:n kansainväliseen seminaariin Miten paikkaamme tämän asian ja varmistamme että saamme tarpeeksi dialogia erilaisten kansainvälisten toimijoiden kanssa. Arin ehdotus: Kutsutaan mielenkiintoisimmat puhujat/menetelmät Englannista ja Saksasta Suomeen vierailulle? Järjestetään seminaari järjestöille ja koulunkehittäjille Turunmaalla ja Joensuussa. Tästä käydään vielä keskustelua ja pohditaan kunnolla sillä tämä ei vastaa alkuperäistä ajatusta seminaarisessiosta. 7. Viestintäkampanja Paljon tapahtui jälkeen (Mediatilaisuus Logomossa). Anne oli jopa haastattelussa MTV3:n aamutv:ssä. Koululaisten kannanotto alkoholilakiin on suunnitteilla. Anne tavannut oppilaita Lauttasaaressa. Ajatuksena oli houkutella kansanedustajaehdokkaita vastaanottamaan lasten dokumentin. Ohjausryhmä päätti että emme tee ulostuloa vaalien alla. Digitale Ensi-ilta, media tulee olemaan paikalla. Syksyn mediakamppis Turunmaalla: Anne ehdottaa että tehdään kamppis joka näkyy ja kuuluu monessa eri paikassa: esim. elokuvissa (mainospätkä) + radio + bussipysäkit. Mikä viesti? Lapset haluavat keskustella päihteistä, mites teillä Juteltaisko?

6 Olemme kysyneet lapsien mielipiteitä, nyt niitä pitää viestiä. Christoffer Strandberg taitava puhumaan, voisi edustaa lapsia, on helposti lähestyttävä. Koomikot olivat hyvä idea. Halutaanko isompi porukka mukaan, esim. ottaa mukaan lastensuojeluliitot sekä A-klinikka -säätiö? Oltiin sitä mieltä että riittää että meillä on oma porukka koossa. Tehdään näkyvää alueellista kampanjaa Turunmaalla: Åbo Underrättelser, radio, SOME (monta eri kanavaa on hyvä asia). Mikä olisi hyvä ajankohta syksyllä? EPT viikko 45? Muillakin on paljon viestittävää silloin. Meidän kamppis voisi olla ennen sitä ja sitten tehdään buustaus vielä EPT-viikon aikana. SEURAAVA OHJAUSRYHMÄTAPAAMINEN: tiistai klo. 9:00-16:00 EHYT ry:llä

Tupakatta paras amiksessa - kehittäminen Missä mennään?

Tupakatta paras amiksessa - kehittäminen Missä mennään? Tupakatta paras amiksessa - kehittäminen Missä mennään? Alueellinen ohjelmapäällikkö Eeva Etelä-Suomen Kaste Taustaa Tupakkatuotteiden käyttö on huomattavasti yleisempää ammatillisissa oppilaitoksissa

Lisätiedot

Sosiaalinen markkinointi antaa vapaaehtoistyölle siivet. Henna Lindroos & Soile Nevalainen

Sosiaalinen markkinointi antaa vapaaehtoistyölle siivet. Henna Lindroos & Soile Nevalainen Sosiaalinen markkinointi antaa vapaaehtoistyölle siivet Henna Lindroos & Soile Nevalainen 8.11.2018 Sosiaalinen markkinointi on lähestymistapa, johon pohjautuvilla toimenpiteillä pyritään muuttamaan tai

Lisätiedot

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI EHYT ry on vahva ehkäisevän päihdetyön toimija, joka toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi ja joka kokoaa

Lisätiedot

huoltajasi vastaukset käyttäjätunnusten perusteella. Vastauksesi eivät kuitenkaan tule esimerkiksi opettajiesi tai huoltajiesi tietoon.

huoltajasi vastaukset käyttäjätunnusten perusteella. Vastauksesi eivät kuitenkaan tule esimerkiksi opettajiesi tai huoltajiesi tietoon. ETUSIVU Kouluterveyskysely 2017 Olet osallistumassa Kouluterveyskyselyyn. Tutkimuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Lomakkeessa kysytään terveyteen, hyvinvointiin ja koulunkäyntiin liittyviä

Lisätiedot

MONIKULTTUURISUUSHANKE, kokous 1/2014

MONIKULTTUURISUUSHANKE, kokous 1/2014 MONIKULTTUURISUUSHANKE, kokous 1/2014 6.2.2014 klo 14-16, EHYT ry Kristiina Hannula, EHYT ry (pj) Jenni Helenius, MLL Marko Kailasmaa, Raittiuden Ystävät ry Tuomas Kurttila, Suomen Vanhempainliitto Leena

Lisätiedot

Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala

Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala 4.10.2018 Hankkeen tausta Valtakunnallisissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa korostetaan oppilaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin

Lisätiedot

Uudet opetussuunnitelman perusteet ja vanhempien osallisuus kouluissa

Uudet opetussuunnitelman perusteet ja vanhempien osallisuus kouluissa KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖN PARHAAT KÄYTÄNNÖT Yhteenveto 14.11.2016 osallisuusiltapäivästä Uudet opetussuunnitelman perusteet ja vanhempien osallisuus kouluissa - miten voimme vahvistaa kodin ja koulun

Lisätiedot

Lapsiperheen arjen voimavarat

Lapsiperheen arjen voimavarat Lapsiperheen arjen voimavarat Hyvät vanhemmat! Lapsiperheen elämään sisältyy monenlaisia ilonaiheita, mutta välillä arki voi olla melko rankkaa. Vanhemmat voivat hyötyä siitä, että he joskus kiireenkin

Lisätiedot

Vanhempainilta Kuusiston koulu Melissa Sukanen

Vanhempainilta Kuusiston koulu Melissa Sukanen Vanhempainilta 31.1.2019 Kuusiston koulu Melissa Sukanen Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Valtakunnallinen ehkäisevän päihdetyön järjestö Vauvasta mummoon - EHYT ry:n koulutyö: Alakoulu: Juteltaisko?, Pelitaito

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää tiedottamisessa ja markkinoinnissa monipuolisesti. Somen avulla tieto tapahtumastanne voi

Lisätiedot

aihe ånni-hanke EHYT ry:n aluefoorumissa Helsinki projektipäällikkö Leena Sipinen

aihe ånni-hanke EHYT ry:n aluefoorumissa Helsinki projektipäällikkö Leena Sipinen ånni-hanke EHYT ry:n aluefoorumissa Helsinki 14.10.2017 projektipäällikkö Leena Sipinen 1 1. ånni-hankkeen 2014-2017 tarina 2. Kulttuurisensitiivisyys ånni-hankkeessa 3. Ikäsensitiivisyys ånni-hankkeessa

Lisätiedot

Vastaamisen jälkeen lomakkeet suljetaan luokassa kirjekuoreen, joka lähetetään Terveyden ja hyvinvoinnin

Vastaamisen jälkeen lomakkeet suljetaan luokassa kirjekuoreen, joka lähetetään Terveyden ja hyvinvoinnin ETUSIVU Olet osallistumassa Kouluterveyskyselyyn. Tutkimuksesta vastaa Terveyd ja hyvinvoinnin laitos. Lomakkeessa kysytään terveyte, hyvinvointiin ja koulunkäyntiin liittyviä asioita. Vastauksesi on arvokas,

Lisätiedot

Päivän tärkein ateria -toimintamalli

Päivän tärkein ateria -toimintamalli Päivän tärkein ateria -toimintamalli Hei isä ja äiti! Tarjoan sinulle aamupalan. Ei maksa mitään, kysy vain mitä minulle kuuluu. Yhteistyössä Yllätetään yhteiskunta verkosto YMCA Finland Suomen Vanhempainliitto

Lisätiedot

Nuorten trendit ja päihteet. Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen

Nuorten trendit ja päihteet. Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen Nuorten trendit ja päihteet Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen Nuorisoalalla työskentelevien osaamisen vahvistaminen: mielenterveyden edistäminen ja päihde- ja pelihaittojen

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Palvelun tuottavat yhteistyössä oikeusministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Koordinaatti - Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Nuorten vaikuttamispalvelu

Lisätiedot

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta Järjestäjän opas Kuvaus Mitä? Tervetuloa meille -viikko on osa Suomalaisen Työn Liiton Suomi 100 -juhlavuoden Made by Finland -kampanjaa. Tavoitteena on innostaa mukaan suomalaiset yritykset ja yhteisöt

Lisätiedot

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA...143

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA...143 141 Nuorisovaltuuston kokous PÖYTÄKIRJA AIKA 4.10.2016 Klo 17.15 PAIKKA Nuorisotila Nurkka KÄSITELTÄVÄT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS...143 2 KOKOUKSEN AVAUS...143 3 PUHEENJOHTAJAN

Lisätiedot

MIX TSEMPATA? Marina Steffansson Eriarvoistumisen pysäyttäminen

MIX TSEMPATA? Marina Steffansson Eriarvoistumisen pysäyttäminen MIX TSEMPATA? Marina Steffansson Eriarvoistumisen pysäyttäminen 13.6.2018 Taustaa TSEMPPAA HYVÄ FIILIS- HANKKEEN PÄÄTAVOITTEENA ON KEHITTÄÄ UUSI INNOVATIIVINEN TOIMINTAMALLI NEET-NUORTEN AKTIVOIMISEKSI

Lisätiedot

PROSESSIMALLI FLEXI: THL:N KOULUTERVEYSKYSELYN TULOSTEN HYÖDYNTÄMINEN OSANA KOULUJEN JA OPPILAITOSTEN ARKEA

PROSESSIMALLI FLEXI: THL:N KOULUTERVEYSKYSELYN TULOSTEN HYÖDYNTÄMINEN OSANA KOULUJEN JA OPPILAITOSTEN ARKEA PROSESSIMALLI FLEXI: THL:N KOULUTERVEYSKYSELYN TULOSTEN HYÖDYNTÄMINEN OSANA KOULUJEN JA OPPILAITOSTEN ARKEA 1. TULOKSET YHTEISÖLLISELLE OPISKELUHUOLTORYHMÄLLE Rehtori/koulutuspäällikkö tuo koulunsa Kouluterveyskyselyn

Lisätiedot

Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin. Työkirja. TiiaKonttinen

Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin. Työkirja. TiiaKonttinen Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin Työkirja TiiaKonttinen Hei, ihan huippua, että latasit tämän oppaan ja haluat oppia, miten voit suunnitella ja tehdä oman verkkokurssisi. Tämän työkirjan

Lisätiedot

Toiminnallista lukemista 0 6-vuotiaille lapsille ja perheille

Toiminnallista lukemista 0 6-vuotiaille lapsille ja perheille Toiminnallista lukemista 0 6-vuotiaille lapsille ja perheille Tartu tarinaan -hanke Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston rahoittama puolitoistavuotinen hanke Alkanut elokuussa 2018 Toteuttajatahoina:

Lisätiedot

Yhteiskunnallisen markkinoinnin koulutuskokeilu

Yhteiskunnallisen markkinoinnin koulutuskokeilu Yhteiskunnallisen markkinoinnin koulutuskokeilu 9.2.2016 Koulutuksen aikataulu Starttitilaisuus 25.1.2016 seminaari 1. koulutustapaaminen ti 9.2 ke 10.2.2016 2. koulutustapaaminen ma 14.3 ti 15.3.2016

Lisätiedot

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO Katja Reinikainen Kansalaisareena 2016 Taustaa Tiedotteen kirjoittaminen lähtee tarpeesta tiedottaa yhteisöä/organisaatiota koskevasta asiasta. Tiedotteen tarkoitus

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää tiedottamisessa ja markkinoinnissa monipuolisesti. Somen avulla tieto tapahtumastanne voi

Lisätiedot

PAKKA toimintamalli. Terveyden edistämisen seminaari Oulu 26.4.2013

PAKKA toimintamalli. Terveyden edistämisen seminaari Oulu 26.4.2013 PAKKA toimintamalli Terveyden edistämisen seminaari Oulu 26.4.2013 PSAVI, Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue, aluekoordinaattori Raija Fors 12.8.2013 1 PAKKA = paikallinen alkoholipolitiikka

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Yhteiskunnan vaikuttajille ja päättäjille suunnattu keskustelufoorumi

Yhteiskunnan vaikuttajille ja päättäjille suunnattu keskustelufoorumi Yhteiskunnan vaikuttajille ja päättäjille suunnattu keskustelufoorumi Ruoka Akatemian suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö 21.5.2019 Ruoka Akatemian tavoitteet Lisätä päättäjien ja

Lisätiedot

Keskustelun yhteenveto -Vaasa

Keskustelun yhteenveto -Vaasa Keskustelun yhteenveto -Vaasa Viisi tapahtumaa eri puolilla Suomea: Turku, Joensuu, Rovaniemi, Jyväskylä, Vaasa Päätapahtumana on ollut Erätauko-dialogi, jossa pureuduttu koulutukselliseen tasa-arvoon.

Lisätiedot

Tietoisuuden lisääminen vihreästä liiketoiminnasta: Osa 2 Miten tietoisuutta lisätään?

Tietoisuuden lisääminen vihreästä liiketoiminnasta: Osa 2 Miten tietoisuutta lisätään? 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Tietoisuuden lisääminen vihreästä liiketoiminnasta: Osa 2 Miten tietoisuutta lisätään? Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta) vastaa ainoastaan

Lisätiedot

007(40) lupa kasvattaa kyselyn tulokset

007(40) lupa kasvattaa kyselyn tulokset 007(40) lupa kasvattaa kyselyn tulokset Siltamäki Suutarila-Töyrynummi-alueella toteutettiin loka-marraskuussa 2007 kysely pohjaksi alueen lapsille ja nuorille laadittaville yhteisille pelisäännöille.

Lisätiedot

2 LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 8 NUORISOVALTUUSTON ESITTELY YHTEISTYÖTAHOILLE 13 SEURAAVAN KOKOUKSEN AJANKOHDAN SOPIMINEN

2 LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 8 NUORISOVALTUUSTON ESITTELY YHTEISTYÖTAHOILLE 13 SEURAAVAN KOKOUKSEN AJANKOHDAN SOPIMINEN PÖYTÄKIRJA PYHÄJOEN NUORISOVALTUUSTON KOKOUS 13.3.2019 Aika: 16.00 Paikka : Pyhäjoen lukio KÄSITELTÄVÄT ASIAT 1 KOKOUKSEN AVAUS 2 LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 3 ESITYSLISTAN HYVÄKSYMINEN

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille Viikon tavoitteet Kansainvälisellä World Green Building Weekillä haluamme kiinnittää huomion kestävään, tuottoisaan ja viihtyisään rakennettuun ympäristöön

Lisätiedot

11/10/2011 Satu Tallgren Arja Puska. Vanhempien innostaminen ehkäisevään päihdetyöhön

11/10/2011 Satu Tallgren Arja Puska. Vanhempien innostaminen ehkäisevään päihdetyöhön 11/10/2011 Satu Tallgren Arja Puska Vanhempien innostaminen ehkäisevään päihdetyöhön Sisältö Yhteisöllisyydestä ja sen muutoksesta Vanhemmat päihdekasvattajina Käytännön esimerkkejä Päihde- ja mielenterveyspäivät

Lisätiedot

Viestintä vaikuttamisen välineenä Liikkuva koulu -edistämistyössä. Noora Moilanen, viestintäkoordinaattori

Viestintä vaikuttamisen välineenä Liikkuva koulu -edistämistyössä. Noora Moilanen, viestintäkoordinaattori Viestintä vaikuttamisen välineenä Liikkuva koulu -edistämistyössä Noora Moilanen, viestintäkoordinaattori Kenelle Liikkuvasta koulusta pitäisi viestiä? Oppilaat Opettajat Rehtori Muu henkilökunta Vanhemmat

Lisätiedot

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI EHYT RY KOULUTYÖ EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI Mikä EHYT? Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on vahva toimija, joka toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi

Lisätiedot

Kohderyhmä Rooli Viestinnän tavoite Viestinnän väline/vastuuhenkilöt

Kohderyhmä Rooli Viestinnän tavoite Viestinnän väline/vastuuhenkilöt LIITE 8. VIRTA RAAHEN SEUDUN VIESTINTÄSUUNNITELMA Taulukko 1. Sisäinen viestintä. Kohderyhmä Rooli Viestinnän tavoite Viestinnän väline/vastuuhenkilöt Koordinaatiohankkeen ja alahankkeiden työntekijät

Lisätiedot

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011 Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja llä 11 Vanhempien palautteet Marja Leena Nurmela Tukeva/Rovaseutu Tietoa lasten eroryhmästä Lasten eroryhmät kokoontuivat 7

Lisätiedot

Länsimäen koulu, Vantaa. Salla Kurki ja Sari Lusma

Länsimäen koulu, Vantaa. Salla Kurki ja Sari Lusma Länsimäen koulu, Vantaa Salla Kurki ja Sari Lusma Monikulttuurinen koulumme muuttuu 1.-9- koulusta 5.-9- kouluksi ja lähelläolevasta koulusta tulee 1.-4- koulu meille tulee uusia oppilaita (6. -7.lk).

Lisätiedot

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO VANHEMPAINILTA Valintojen stoori -menetelmän läpi käyneiden oppilaiden huoltajille järjestetään Valintojen stoori - viikon aikana vanhempainilta, jossa heillä on mahdollisuus tutustua Valintojen stooriin

Lisätiedot

Yhteiskunnallisten aineiden oppimistulokset perusopetuksen päättövaiheessa Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi

Yhteiskunnallisten aineiden oppimistulokset perusopetuksen päättövaiheessa Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteiskunnallisten aineiden oppimistulokset perusopetuksen päättövaiheessa 2011 Yhteiskunnallisten aineiden seuranta-arviointi Tiedot kerättiin kaksivaiheisella ositetulla otannalla 98 suomenkielisestä

Lisätiedot

Tervetuloa Innokylään

Tervetuloa Innokylään Tervetuloa Innokylään Soteuttamo: Ihminen edellä asiakaslähtöinen palvelujen kehittäminen Merja Lyytikäinen ja Hanne Savolainen 21.3.2018 1 Innokylä lyhyesti Innokylä on kaikille avoin innovaatioyhteisö,

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

Luonnostellaan ilmastoviestinnän suunnitelma. CHAMP II työpaja Tampere Pekka Salminen

Luonnostellaan ilmastoviestinnän suunnitelma. CHAMP II työpaja Tampere Pekka Salminen Luonnostellaan ilmastoviestinnän suunnitelma CHAMP II työpaja Tampere 4.5.2010 Pekka Salminen Ilmastoviestinnän suunnitelma Strategisessa ilmastoviestinnän suunnitelmassa voidaan mm. määritellä: Miksi

Lisätiedot

Keskustelu luokissa. Ohjeen työstänyt: Leena Pöntynen Kuntaliitto ja Ulla Siimes Vanhempainliitto

Keskustelu luokissa. Ohjeen työstänyt: Leena Pöntynen Kuntaliitto ja Ulla Siimes Vanhempainliitto Keskustelu luokissa Ohjeen työstänyt: Leena Pöntynen Kuntaliitto ja Ulla Siimes Vanhempainliitto Ohjeistus koululle ennen vanhempainiltaa 1. Päättäkää missä tilassa ryhmäosuus pidetään. Suosittelemme luokkiin

Lisätiedot

Sosiaalisen median hyödyntämisestä tutkimuksessa ja sitä kautta liiketoiminnassa

Sosiaalisen median hyödyntämisestä tutkimuksessa ja sitä kautta liiketoiminnassa Sosiaalisen median hyödyntämisestä tutkimuksessa ja sitä kautta liiketoiminnassa Suomen markkinointitutkimusseuran Sosiaalinen Suomen markkinointitutkimusseuran Sosiaalinen media & web-analytiikka osana

Lisätiedot

Muuramen Syke ry:n viestintäsuunnitelma

Muuramen Syke ry:n viestintäsuunnitelma Muuramen Syke ry:n viestintäsuunnitelma Muuramen Sykkeen viestintäsuunnitelma vastaa kysymyksiin: miksi viestitään, mitä ja miten viestitään, kuka viestii ja kenelle, milloin ja missä. Suunnitelma laaditaan

Lisätiedot

Perhosveitsi-Heikki ja lika-aki

Perhosveitsi-Heikki ja lika-aki A niinku Aineist, B niinku Bose C niinku Cola, ei bygee jäädä kiinni D niinku Dullas, ei tuu overdosee E niinku Ekist teen joka vitun biisi F niinku Fläsäreit, enkä jää Fakkii G niinku Goodride, betto

Lisätiedot

Vetovoimaa ja osaamista Learning Cafe yhteenveto

Vetovoimaa ja osaamista Learning Cafe yhteenveto Vetovoimaa ja osaamista Learning Cafe yhteenveto Kuopio 1.11.2017 Learning Cafe RYHMÄ 1 Miten toteutetaan ja johdetaan Pohjois-Savon vetovoiman lisäämistä niin, että edistetään osaavan työvoiman saatavuutta?

Lisätiedot

Viesti kulkee! Aikku Eskelinen, Anne Sorko, Jyväskylän Yliopisto. Kuva:

Viesti kulkee! Aikku Eskelinen, Anne Sorko, Jyväskylän Yliopisto. Kuva: Viesti kulkee! Viestinnällä luodaan vetovoimaa, yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta, rekrytoidaan, motivoidaan, palkitaan, markkinoidaan ja hoidetaan yhteisöä sisäisesti. - Anne Sorko, Jyväskylän Yliopisto

Lisätiedot

,6 % 44,6 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Kaikki (KA:3.18, Hajonta:2.43) (Vastauksia:606)

,6 % 44,6 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Kaikki (KA:3.18, Hajonta:2.43) (Vastauksia:606) 1 (6) KENELLÄ ON VASTUU NUORILLE ANNETTAVASTA PÄIHDEKASVATUKSESTA Selvitys yläkouluikäisten nuorten vanhempien ajatuksista koskien nuorille suunnattua päihdekasvatusta ja nuorten päihteidenkäyttöä Etelä-Karjalassa

Lisätiedot

Jäsenpalvelut ja yhdistysyhteistyö. Aluefoorumit 2018

Jäsenpalvelut ja yhdistysyhteistyö. Aluefoorumit 2018 Jäsenpalvelut ja yhdistysyhteistyö Aluefoorumit 2018 Järjestöyksikkö palvelee Osastopäällikkö Jiri Sironen Järjestöasiantuntija Teresa Tenkanen: Jäsentuki- ja yhteistyö, EHYT Järjestö Järjestösuunnittelija

Lisätiedot

Liikkuva Koulu - koko kaupungin yhteinen asia. Oulu Juho Silvasti

Liikkuva Koulu - koko kaupungin yhteinen asia. Oulu Juho Silvasti Liikkuva Koulu - koko kaupungin yhteinen asia Oulu 7.9. 2015 Juho Silvasti Liikkuva Kalajoki- Hyvinvointia meille kaikille Kaikki koulut mukana Liikkuva koulu- toiminnassa 7 alakoulua 1 yläkoulu 1 yhtenäiskoulu

Lisätiedot

FINNSECURITY RY JÄSENKYSELY (7) Hallitus

FINNSECURITY RY JÄSENKYSELY (7) Hallitus FINNSECURITY RY JÄSENKYSELY 2015 1 (7) YRITYSSUOJELUYHDISTYS RY:N JÄSENKYSELY 2017 Hyvä jäsen, Yhdistyksen hallitus on päättänyt toteuttaa jäsenkyselyn toiminnan kehittämiseksi, jäsenten tarpeita ja toiveita

Lisätiedot

Sisäisen turvallisuuden ohjelman vuosiraportin sisällöstä ja valmistelusta Mikkeli Tarja Mankkinen Sisäministeriö

Sisäisen turvallisuuden ohjelman vuosiraportin sisällöstä ja valmistelusta Mikkeli Tarja Mankkinen Sisäministeriö 9.9.2013 Sisäisen turvallisuuden ohjelman vuosiraportin sisällöstä ja valmistelusta Mikkeli 5.9.2013 Tarja Mankkinen Sisäministeriö Mistä puhun Valtakunnallisen sisäisen turvallisuuden ohjelman vuosiraportin

Lisätiedot

Nikotiiniton amis -hanke

Nikotiiniton amis -hanke Nikotiiniton amis -hanke Viitekehyksenä yhteiskunnallinen markkinointi 24.4.2017 1 Yhteiskunnallisen markkinoinnin prosessi Tarpeen tunnistaminen ja ennakkosuunnit telu Määrittely Kehitys ja suunnittelu

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu

Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Palvelun tuottavat yhteistyössä Oikeusministeriö teknisen kehittämisen koordinointi kaikki demokratiapalvelut www.demokratia.fi Opetus-

Lisätiedot

Viestintä on mahdollisuus. Auvo Mäkinen,

Viestintä on mahdollisuus. Auvo Mäkinen, Viestintä on mahdollisuus Auvo Mäkinen, 3.2.2018 Sisäinen viestintä, visio Jäsenistö tietää toimintamme tavoitteet Jäsenistö saa aktiivisesti tietoa yhteisistä hankkeista Jäsenistö pystyy vaikuttamaan

Lisätiedot

Lapsi- ja nuorisoneuvoston jäseniltä pyydettiin edellisen kokouksen päätöksen mukaisesti:

Lapsi- ja nuorisoneuvoston jäseniltä pyydettiin edellisen kokouksen päätöksen mukaisesti: Lapsi- ja nuorisoneuvosto 8 05.05.2015 Lapsi- ja nuorisoneuvosto 9 12.04.2016 Lapsi- ja nuorisoneuvosto 20 01.11.2016 Lapsi- ja nuorisoneuvosto 10 04.04.2017 Lapsi- ja nuorisoneuvoston jäsenten palautteiden

Lisätiedot

TEHTÄVÄOHJEET ILMASTONMUUTOKSEN SEURAUKSET

TEHTÄVÄOHJEET ILMASTONMUUTOKSEN SEURAUKSET TEHTÄVÄOHJEET ILMASTONMUUTOKSEN SEURAUKSET HEIPÄHEI! Ja tervetuloa EduCycle-tehtävien pariin! Alta löydät muutaman ohjeen, joiden avulla navigoit tehtävien läpi jouhevasti. 1. EduCycle-tehtävät on jaettu

Lisätiedot

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma 10.6.2013 Koonnut Virpi Soini 2. luokan tavoitteet tutustuu verkko-opiskeluun ja harjoittelee käytännön työtaitoja, kuten tekstintuottamista

Lisätiedot

Avoimien yliopistoopintojen

Avoimien yliopistoopintojen www.helsinki.fi/avoin Avoimien yliopistoopintojen kysyntä Koulutustarveselvitys pääkaupunkiseudulla 2011 Koulutustarveselvitys pääkaupunkiseudulla hankkeen lähtökohta ja tausta avointen yliopisto-opintojen

Lisätiedot

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA...135

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA...135 133 Nuorisovaltuuston kokous PÖYTÄKIRJA AIKA 5.9.2016 Klo 16.45 PAIKKA Nuorisotila Nurkka KÄSITELTÄVÄT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS...135 2 KOKOUKSEN AVAUS...135 3 PUHEENJOHTAJAN

Lisätiedot

VANHUSNEUVOSTOT. Työkokoukset 1 x kk, joiden tarkoituksena on työstää ja luoda toimintamallit: o Kolmannen sektorin kanssa työskentelyn kehittäminen

VANHUSNEUVOSTOT. Työkokoukset 1 x kk, joiden tarkoituksena on työstää ja luoda toimintamallit: o Kolmannen sektorin kanssa työskentelyn kehittäminen VANHUSNEUVOSTOT Työkokoukset 1 x kk, joiden tarkoituksena on työstää ja luoda toimintamallit: o Kolmannen sektorin kanssa työskentelyn kehittäminen o Alueellinen vanhusneuvosto o Alueellinen vanhussuunnitelma

Lisätiedot

VPK ja maahanmuuttajat Vieraalla maalla kaukana. Miten kohdata vieraasta kulttuurista tulevan?

VPK ja maahanmuuttajat Vieraalla maalla kaukana. Miten kohdata vieraasta kulttuurista tulevan? VPK ja maahanmuuttajat Vieraalla maalla kaukana Miten kohdata vieraasta kulttuurista tulevan? Erilaisia maahanmuuttajia Työperäinen maahanmuutto sekundäärimaahanmuuttajat Pakolaiset Turvapaikanhakijat

Lisätiedot

Miten ehkäisevän päihdetyön rakenteet pitäisi järjestää kunnassa?

Miten ehkäisevän päihdetyön rakenteet pitäisi järjestää kunnassa? Miten ehkäisevän päihdetyön rakenteet pitäisi järjestää kunnassa? Ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöpäivä 28.9.2017 Rokua PSAVI, ylitarkastaja Raija Fors 2.10.2017 1 Kunnat vastaavat paikallisen ehkäisevän

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Sisältö Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Mediaviestintä Kriisiviestintä Seuraviestintä sisäinen viestintä Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Hyvä sisäinen viestintä

Lisätiedot

Kaarinan kaupunki Pöytäkirja. Nuorisovaltuuston kokous 1 (5) Nuorisovaltuusto. Aika Päivä klo

Kaarinan kaupunki Pöytäkirja. Nuorisovaltuuston kokous 1 (5) Nuorisovaltuusto. Aika Päivä klo 1 (5) n kokous Aika Päivä klo 16.40 18.13 Paikka Kaarina-talo, Lautakunnankatu 1 Läsnä Jäsenet Henriksson Julia, pj Hakala Rasmus Halen Tua, vpj Hautalampi Heini, sihteeri Kesäniemi Maija Koskinen Eino

Lisätiedot

Osaamisen tasa-arvo, Keski-Suomi, Koonti pienryhmädialogeista

Osaamisen tasa-arvo, Keski-Suomi, Koonti pienryhmädialogeista Osaamisen tasa-arvo, Keski-Suomi, 13.2.2019 Koonti pienryhmädialogeista Järjestetty 5 tapahtumakokonaisuutta eri puolilla Suomea: Turku, Joensuu, Rovaniemi, Vaasa, Jyväskylä. Päätapahtumana ollut Erätauko-dialogi,

Lisätiedot

PYHÄJOEN NUORISOVALTUUSTON JÄRJESTÄYTYMISKOKOUS

PYHÄJOEN NUORISOVALTUUSTON JÄRJESTÄYTYMISKOKOUS PÖYTÄKIRJA PYHÄJOEN NUORISOVALTUUSTON JÄRJESTÄYTYMISKOKOUS Aika: 07.06.2018 Paikka : Pyhäjoen kunnantalo KÄSITELTÄVÄT ASIAT 1 KOKOUKSEN AVAUS 2 LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 3 ESITYSLISTAN

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä!

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Innostu ja innosta viestintä on kivaa! Viestintä ei ole pakollinen paha, vaan huikea mahdollisuus. Pienillä askelilla eteenpäin, hyvä viestintä sujuvoittaa

Lisätiedot

Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten

Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulutyö 2018 Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu intensiivijaksolle,

Lisätiedot

Yhteiskunnallisen markkinoinnin koulutuskokeilu

Yhteiskunnallisen markkinoinnin koulutuskokeilu Yhteiskunnallisen markkinoinnin koulutuskokeilu 9.2.2016 Koulutuksen aikataulu Starttitilaisuus 25.1.2016 seminaari 1. koulutustapaaminen ti 9.2 ke 10.2.2016 2. koulutustapaaminen ma 14.3 ti 15.3.2016

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN LIIKUNNAN LIIKKUVA KOULU TUKIPAKETIT JA KOULUTUKSET

KESKI-POHJANMAAN LIIKUNNAN LIIKKUVA KOULU TUKIPAKETIT JA KOULUTUKSET KESKI-POHJANMAAN LIIKUNNAN LIIKKUVA KOULU TUKIPAKETIT JA KOULUTUKSET 2017-2018 Lasten- ja nuorten koulutuksista vastaa nuoriso-ja koulutuspäällikkö. Koulutukset järjestetään pääsääntöisesti tilauskoulutuksina.

Lisätiedot

RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019

RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019 RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019 Espoon tuomiokirkkoseurakunta Kirkkokatu 10 09 80501 Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu

Lisätiedot

JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA

JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA VUOSI/ KUUKAUSI PEDAGOGISEN JOHTAMISEN TEHTÄVÄ/TOIMINTO TEHTÄVÄN/TOIMINNON TARKOITUS KÄYTÖSSÄ OLEVA TYÖMENETELMÄ SEURANTA / ARVIOINTI KUUKAUSITTAIN

Lisätiedot

1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS...

1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS... 96 Nuorisovaltuuston kokous AIKA 8.2.2016 Klo 16.00 PAIKKA Nuorisotila Nurkka KÄSITELTÄVÄT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS... 98 2 KOKOUKSEN AVAUS... 98 3 PUHEENJOHTAJAN JA

Lisätiedot

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lomake annetaan etukäteen huoltajille mietittäväksi. Lomakkeen lopussa on lapsen kehitystä suojaavia tekijöitä kotona ja koulussa, ja

Lisätiedot

Haukiputaan vanhempainyhdistyksen hallituksen kokouksen pöytäkirja kello Haukiputaan koululla

Haukiputaan vanhempainyhdistyksen hallituksen kokouksen pöytäkirja kello Haukiputaan koululla Haukiputaan vanhempainyhdistyksen hallituksen kokouksen pöytäkirja 17.8. kello 18.00 Haukiputaan koululla 1. Kokouksen avaus ja päätösvaltaisuus Kokous avattiin kello 18.02 ja paikalla olivat Suvi Siltala

Lisätiedot

Hyvinvointia lukioihin tukea ehkäisevään päihdetyöhön ja päihdesuunnitelman laatimiseen

Hyvinvointia lukioihin tukea ehkäisevään päihdetyöhön ja päihdesuunnitelman laatimiseen Hyvinvointia lukioihin tukea ehkäisevään päihdetyöhön ja päihdesuunnitelman laatimiseen Mitä on ehkäisevä päihdetyö? Ehkäisevä päihdetyö edistää päihteettömiä elintapoja, vähentää ja ehkäisee päihdehaittoja

Lisätiedot

Viestintä on mahdollisuus. Auvo Mäkinen

Viestintä on mahdollisuus. Auvo Mäkinen Viestintä on mahdollisuus Auvo Mäkinen Sisäinen viestintä, visio Jäsenistö tietää toimintamme tavoitteet Jäsenistö saa aktiivisesti tietoa yhteisistä hankkeista Jäsenistö pystyy vaikuttamaan asioihin Syntyy

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA Kuvataiteen lukiodiplomin tukimateriaali opiskelijalle OPISKELIJAN MUISTILISTA Kuvataiteen lukiodiplomi muodostuu teoksesta sekä työskentelyprosessia, itsearviointia ja kuvataiteen tuntemusta kuvaavasta

Lisätiedot

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ IDEAT TALTEEN KODIN JA KOULUN PÄIVÄ LÄHDE MUKAAN Kodin ja Koulun Päivä on valtakunnallinen tapahtuma, jota vietetään vuosittain syyskuun viimeisenä perjantaina. Koulut voivat kuitenkin sijoittaa tapahtuman

Lisätiedot

OPPILASKUNTAKANSIO. www.sastamalannuoret.fi 2015-2016. SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi

OPPILASKUNTAKANSIO. www.sastamalannuoret.fi 2015-2016. SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi OPPILASKUNTAKANSIO www.sastamalannuoret.fi 2015-2016 SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi Sisällys OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN... 2 Yhteisökasvatuksen ja osallisuuden periaatteet... 2 Oppilaskuntaosallisuus...

Lisätiedot

Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017

Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017 Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017 Kepan globaalikasvatusverkostolle teetettyyn kyselyyn vastasi määräajassa 32 toimijaa. Pyyntö vastata kyselyyn lähetettiin verkostoon kuuluvien toimijoiden

Lisätiedot

KYSELY ASIAKASOSALLISUUS KÄRKIHANKKEEN TYÖPAJOIHIN OSALLISTUNEILLE

KYSELY ASIAKASOSALLISUUS KÄRKIHANKKEEN TYÖPAJOIHIN OSALLISTUNEILLE LIITTEITÄ ASIKKAIDEN OSALLISTUMISEN TOIMINTAMALLI LOPPURAPORTTIIN Liite 1. Kyselylomake maakuntien työpajoihin osallistuneille, syksy 2016 Liite 2. Loppuarviointilomake maakuntien kokeilujen yhdyshenkilöille,

Lisätiedot

Puistopolun peruskoulu PÖYTÄKIRJA 2017 / 2 1(4) PL Helsingin kaupunki Johtokunta

Puistopolun peruskoulu PÖYTÄKIRJA 2017 / 2 1(4) PL Helsingin kaupunki Johtokunta Puistopolun peruskoulu PÖYTÄKIRJA 2017 / 2 1(4) PL 3719 00099 Helsingin kaupunki Johtokunta 20.11.2017 Puistopolun peruskoulun johtokunnan kokous Aika Maanantai 27.11.207 klo 19.12 20.36 Tilaisuus alkaa

Lisätiedot

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ajankohtaiset 12/2018

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ajankohtaiset 12/2018 Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ajankohtaiset 12/2018 Aluekoordinaattori Heli Vaija ETELÄ-SUOMI: Uusimaa Kanta-Häme Päijät-Häme Kymenlaakso Etelä-Karjala EHYT ry:n teemat vuodelle 2019 Ehkäisevän päihdetyön

Lisätiedot

THL KOULUTERVEYSKYSELY 2017 TULOKSIA 8-9. lk Utajärvi

THL KOULUTERVEYSKYSELY 2017 TULOKSIA 8-9. lk Utajärvi THL KOULUTERVEYSKYSELY 2017 TULOKSIA 8-9. lk 1 24.4.2018 Anne Leppälä-Hast TUTKIMUSAIHEET Hyvinvointi, osallisuus ja vapaa-aika Terveys ja toimintakyky Elintavat Koulunkäynti ja opiskelu Perhe ja elinolot

Lisätiedot

Adoptiomaatapaamisen järjestäminen

Adoptiomaatapaamisen järjestäminen Adoptiomaatapaamisen järjestäminen 2016 Aina tulee yllätyksiä. Hyvällä suunnittelulla turvaa paljon, reagointikyvyllä ja hyvillä hermoilla pelastaa kaiken. Tekijä: Julia Kurki 2 Vapaaehtoistyö tapahtuman

Lisätiedot

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 LASTEN JA NUORTEN KUULEMISJÄRJESTELMÄ Syyslukukausi Arviointi ja kehittäminen Teemojen valinta Kuntayhteistyö Etenemissuunnitelma

Lisätiedot

- valtion digitaalinen oppimisympäristö

- valtion digitaalinen oppimisympäristö - valtion digitaalinen oppimisympäristö Toukokuu 2018, Hankkeen ohjausryhmä Valtionhallinnon kehittämisosasto Yhteinen e-oppiminen valtionhallinnossa hanke tuotti eoppivan Lyhyt kuvaus hankkeesta ja sen

Lisätiedot

Hyvinvointikysely oppilaille

Hyvinvointikysely oppilaille Hyvinvointikysely oppilaille Haluaisimme kuulla, mitä sinä ajattelet kouluhyvinvointiin liittyvistä asioista. Kyselyyn vastataan nimettömästi ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Jos et osaa

Lisätiedot

Veli-Pekka Laukkanen Leena Koski. sivu 1. Kokouksen avaus Läsnäolijoiden toteaminen Kokouksen työjärjestys 2

Veli-Pekka Laukkanen Leena Koski. sivu 1. Kokouksen avaus Läsnäolijoiden toteaminen Kokouksen työjärjestys 2 Asialista 1 / 2013 1 (5) LAMPPU2015-hankkeen ohjausryhmän kokous Aika 16.5.2013 klo 13:00 Paikka Lync Ohjausryhmän jäsenet Hankkeen koordinaattori Teeman 5 koordinaattori Pertti Heikkilä Hankkeen koordinaattori

Lisätiedot

Kyselyn kohderyhmänä olivat perjantai-illan vieraat sekä lauantain näytteilleasettajina toimineet yritykset.

Kyselyn kohderyhmänä olivat perjantai-illan vieraat sekä lauantain näytteilleasettajina toimineet yritykset. 13.11.2014 Mielipidekysely Nurmijärvi NYT tapahtumasta 24-25.10.2014 Tapahtuman järjestivät Keuda, yrittäjäjärjestöt sekä Nurmijärven kunta Mielipidekyselyn ajankohta oli 31.10 9.11.2014 Kyselyn kohderyhmänä

Lisätiedot

Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu intensiivijaksolle, leirillemme

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot