Päätös Nro 119/2010/1 Dnro LSSAVI/235/04.08/2010. Länsi- ja Sisä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen ASIA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Päätös Nro 119/2010/1 Dnro LSSAVI/235/04.08/2010. Länsi- ja Sisä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen 18.11.2010 ASIA"

Transkriptio

1 Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 119/2010/1 Dnro LSSAVI/235/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee perustettavan biokaasulaitoksen toimintaa. HAKIJA Biolaari Oy Välitie KARIJOKI SIJAINTI JA TOIMINTA Biokaasulaitos tullaan rakentamaan Karijoen kunnan Ylikylän Sahakankaan eteläiselle teollisuusalueelle (kortteli 52) tilalle Sahakangas II RN:o 3:15. Rakennettava biokaasulaitos tulee käyttämään raaka-aineenaan Suupohjan Perunalaakso Oy:n perunankuorimolta tulevaa perunan lajittelujätettä, kuorimassaa ja prosessissa syntyviä nesteitä sekä lähialueelta saatavaa viherbiomassaa ja etanoliteollisuuden rankkia yhteensä enintään tonnia vuodessa. Tuotettu biokaasu jalostetaan CHP-yksikössä sähköksi ja lämmöksi. HAKEMUKSEN VIREILLETULO Ympäristölupahakemus on tullut vireille Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastossa LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Jätteen laitos- tai ammattimaista hyödyntämistä tai käsittelyä harjoittava laitos on ympäristölupavelvollinen ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentin kohdan 4 ja ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohdan 13 f mukaan. LÄNSI- JA SISÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTO puh Vaasan päätoimipaikka fax Wolffintie 35 kirjaamo.lansi@avi.fi PL 200, Vaasa

2 2 LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Aluehallintovirasto on toimivaltainen lupaviranomainen käsittelemään ympäristölupahakemuksen ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdan 13 g mukaan, koska kyseessä on jätteiden käsittelylaitos, jossa hyödynnetään tai käsitellään jätettä vähintään tonnia vuodessa. Rakennettavan laitoksen ympäristönsuojelulain mukaisena valvontaviranomaisena toimii Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Koska kyseessä on uusi toiminta, sillä ei ole aikaisempia lupia. Toimintatontilla sijaitsee nykyisin Suupohjan Perunalaakso Oy:n perunankuorimosta tulevien pesuvesien prosessivesisäiliö, joka on Biolaari Oy:n omistuksessa. Prosessivesisäiliö sisältyy Suupohjan Perunalaakso Oy:n perunankuorimon ympäristölupaan (Kristiinankaupungin Karijoen terveyskeskuksen kuntayhtymä ). Karijoen kunnanvaltuuston hyväksymässä asemakaavassa suunnitellun biokaasulaitoksen alue on merkitty ENT/kem-1 II-alueeksi eli energiahuollon sekä teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi. Alueelle saa sijoittaa myös biokaasua ja kemikaaleja valmistavan ja varastoivan laitoksen sekä lietteen ja prosessivesien käsittely- ja varastoaltaita. Energiatuotannon enimmäisteho saa olla 2 MW. Alueelle saa lisäksi sijoittaa pääkäyttötarkoitusta palvelevia liiketiloja enintään 5 % enimmäisrakennusoikeudesta. SIJAINTIPAIKKA JA SEN YMPÄRISTÖ Biokaasulaitoksen pohjoispuolella on Sahakankaan pohjoinen teollisuusalue, jolla sijaitsee mm. Suupohjan Perunalaakso Oy:n perunankuorimo. Muita alueella sijaitsevia teollisuuslaitoksia ovat keittiökalusteita valmistava Rata-Yhtymä Oy, metalli-, ja teräsrakenteita valmistava Karijoen Metalli Oy, Pauli Myllykankaan omistamat vuokrahallit (3 kpl) joita vuokrataan eri tarkoituksiin, mm. kone-, ja viljavarastona. Lisäksi alueella on Karijoen Konekorjaamon halli, jossa tällä hetkellä ei ole toimintaa. Biokaasulaitoksen itäpuolella sijaitsee Karijoen kunnan vanha kaatopaikka, joka on suljettu vuonna Teollisuusalueen itäpuolelta kulkee myös vaellus- ja hiihtoreitti noin 500 m:n etäisyydellä biokaasulaitoksesta. Koko Sahakangas eteläisen teollisuusalueen eteläinen puoli on asumatonta nevaa. Lähimmät vakituisesti asutut kiinteistöt ovat noin 500 m:n etäisyydellä laitoksesta länteen päin. Laitoksen itäpuolella, jonne mahdolliset hajuhaitat pääosin vaikuttavat, ei ole vakituista asutusta 1,5 kilometrin säteellä. Lähimmät vapaa-ajan asunnot ovat laitosalueelta pohjoiseen noin 500 m:n ja koilliseen noin 650 m:n etäisyydellä.

3 3 Ilmanlaatu Karijoen kunnan alueella ei ole suoritettu ilmanlaadun seurantaa. Hakemuksen mukaan tulevan biokaasulaitoksen välittömässä läheisyydessä sijaitsevan Suupohjan Perunalaakso Oy:n perunankuorimosta ei ole ollut merkittävää haittaa ilmanlaatuun. Perunankuorimon prosessista poistetut pesu ja tärkkelysvedet on johdettu Biolaari Oy:n biokaasulaitoksen rakennuspaikalla sijaitsevaan noin 3000 m 3 säiliöön. Biokaasulaitoksen ei arvioida aiheuttavan lisäkuormitusta ilman laatuun raaka-aineiden osalta ja tärkkelysvesien käsittelyn myötä kuormitus ilmanlaatuun jopa vähenee. Karijoella todennäköisesti suurimmat ilmapäästöjen aiheuttajat ovat liikenne sekä maatalous. Maa- ja kallioperä Laitoksen rakennuspaikkana käytettävällä Karijoen Sahakankaan eteläisellä teollisuusalueella ei ole tehty maaperätutkimuksia. Maaperä on suunnitellulla sijoituspaikalla pääosin moreenia tai hiekkaa. Alue muuttuu asemakaavan rajoittaman alueen eteläpuolella neva ja suo tyyppiseksi. Tiedot peruskalliosta puuttuvat. Ympäristöhallinnon Hertta-tietokannan mukaan toiminnan pohjoispuolella kilometrin etäisyydellä sijaitsee Pikku-Kakkorin arvokas kallioalue (KAO100135). Pohjavesi Biokaasulaitos ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. Lähin pohjavesialue, Iso- Kakkori ( ), sijaitsee 1,2 kilometriä pohjoiseen. Hyttisten lähde sekä Karijoen kunnan vedenottamo sijaitsevat noin 5 km:n etäisyydellä toimintapaikasta lounaassa. Kaikki lähialueen kiinteistöt sijaitsevat vesijohtoverkoston piirissä. Lähikiinteistöjen omistamia juomavesikelpoisia kaivoja ei ole selvitetty. Laitosalueen pohjaveden pinnankorkeuden mittauksia ei ole suoritettu. Vesistöt Biokaasulaitos sijoittuu Karijoen rannasta noin 500 m etelään. Laitoksella ei arvioida olevan vaikutusta joen vedenlaatuun. Laitoksen rakennuspaikalta noin 1 km etelään sijaitsee Peurajärvi. Järvi on yleisessä virkistyskäytössä ja sen rannalla on Karijoen kunnan yleinen uimaranta sekä kyläyhdistyksen mökki. Järvi on luonnontilassa ja pohjaltaan mutainen lukuun ottamatta uimarantaa. Veden laadusta ei ole tietoja. Biokaasulaitoksella ei arvioida olevan järven vedenlaatuun heikentävää vaikutusta. Kasvillisuus, eläimet ja luonnon monimuotoisuus Alue on biokaasulaitoksen rakennusalueella lähinnä metsää ja kauempana länsipuolella peltoa. Eteläpuolinen alue on nevaa ja suota. Laitos rakennetaan siten, että sen ympärille jää metsää myös eteläpuolelle. Etäisyys lähimmille Natura-alueille on yli 5 km ja ne sijaitsevat laitosalueelta länteen ja koilliseen.

4 4 TOIMINNAN KUVAUS Kasvillisuuden puolesta suunnitellun rakennuspaikan läheisyydessä ei tiedetä olevan arvokkaita tai suojeltavia uhanalaisia kasveja tai luontotyyppejä. Suunnittelualueella tai sen välittömässä läheisyydessä ei ole uhanalaisten petolintujen pesäreviirejä. Kokonaisuudessaan hankkeen lähialueen linnusto on tavanomaista. Rakennettu ympäristö ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat alueet Biokaasulaitoksen lähialueella ei ole valtakunnallisesti eikä maakunnallisesti arvokkaaksi luokiteltuja ympäristö- tai perinnemaisemakohteita eikä alueita. Lähin arvokas muinaismuistoalue on noin 7 km:n etäisyydellä oleva Susiluola, joka sijaitsee Karijoen ja Kristiinankaupungin rajan tuntumassa. Biokaasulaitoksen lähistöllä ei ole myöskään rakennussuojelulain nojalla suojeltuja kohteita. Biokaasulaitosalueen rakennukset ja laitteet Biokaasulaitokseen tulee rakennus, johon sijoitetaan prosessiteknologiasta riippumatta ainakin seuraavat osaprosessit ja laitteet: kiinteiden jäteraaka-aineiden vastaanottosiilot ja niiden purku- ja kuljetinlaitteet, kiinteän jäteraaka-aineen murskauslaitteet, syötteen valmistussäiliö, lämmönvaihtimet ja pumput, mädätteen mekaaninen kuivain, rejektivesisäiliö, kemikaaliastiat, annostelupumput, lämmönkehityskattila sekä kaukolämpölaitteet. Samoin tässä rakennuksessa on laitoksen valvomo, sosiaalitilat sekä teknisessä tilassa mm. sähkö- ja automaatiolaitteet. Rakennus alipaineistetaan CHP-yksikön polttoilman imulla, mikäli se teknisesti on mahdollista laitostoimittajan laitosratkaisussa. Tällöin laitoksen sisätiloissa olevat vähäiset hajukaasut johdettaisiin polton kautta savukaasujen joukkoon. Mikäli ratkaisu ei ole mahdollista varustetaan laitos riittävän korkuisella ilmanpoistopiipulla. Riippuen laitostoimittajasta kaasun pesuri ja CHP-yksiköt voivat olla rakennuksen sisätiloissa tai moduulirakenteisina rakennuksen välittömässä läheisyydessä. Mädätysreaktorit ja tasaussäiliöt sekä kaasukello ja soihtu ovat omilla perustuksilla laitoksen läheisyydessä. Kaikki putkistot toteutetaan lämpöeristettyinä säiliöiden ja rakennuksen väliin toteutettavalle putkisillalle tai maahan upotettuina. Kiinteistön piha-alue asfaltoidaan ja toimintojen alueilta sade- ja sulamisvedet kerätään hallitusti ja johdetaan biokaasuprosessiin käsiteltäviksi. Muilta osin pihaalueen sade- ja sulamisvedet johdetaan sakokaivojen kautta maastoon. Alueelle järjestetään kulunvalvonta.

5 5 Toiminnan yleiskuvaus Biokaasulaitoksessa käytetään raaka-aineina perunankuorimosta saatavaa kuorimassaa, hylättyjä perunoita sekä viherbiomassaa. Viherbiomassa on lähialueelta kerättyä nurmea, heinää, kasvihuoneiden kortta tai muuta kasviperäistä biomassaa. Prosessi tapahtuu mädättämällä ja lopputuotteeksi saadaan humus- ja nestelannoitetta sekä biokaasua. Vuodessa erilaisia jäteraaka-aineita tullaan käyttämään laitoksella tonnia. Sähköenergiaa on tarkoitus tuottaa vuoden aikana MWh ja lämpöenergiaa MWh. Prosessissa syntyy humuslannoitetta m 3 ja nestelannoitetta m 3 vuodessa. Biokaasulaitoksella käsiteltävät jäteraaka-aineet, lannoitelopputuotteet ja tuotettu biokaasu sekä energia on esitetty tarkemmin taulukossa 1. Taulukossa 2 on esitetty biokaasulaitoksen perusmitoitus ja tekniset ominaisuudet. Biokaasulaitoksen tuottama biokaasu hyödynnetään laitoksen CHP-yksikössä. CHP-yksiköstä saatava sähkö- ja lämpöenergia käytetään osaksi laitoksen omassa prosessissa ja loppuosa myydään ulkopuolisille. Ylimääräinen sähköenergia myydään paikallisen sähköyhtiön verkon kautta valtakunnan verkkoon. Lämpöenergia myydään Suupohjan Perunalaakso Oy:n perunankuorimoon. Osa biokaasusta johdetaan paineistettuna Karijoen kunnan lämpökeskukseen, johon asennetaan Biolaari Oy:n yksi CHP-yksikkö. Myös tämän yksikön sähköenergia syötetään valtakunnan sähköverkkoon. Syntyvä lämpöenergia siirretään Karijoen kunnan kaukolämpöverkkoon. Taulukko 1. Biokaasulaitoksella käsiteltävät jäteraaka-aineet, lannoitelopputuotteet ja tuotettu biokaasu sekä energia. Jäteraaka-aineet Määrä Yksikkö Perunankuorimassa 6200 t/a Vioittuneet ja pienet perunat 3500 t/a Lajittelusta poistetut perunat 1500 t/a Prosessi (tärkkelys) vesi 3000 t/a Viherbiomassa 4000 t/a Etanoliteollisuuden rankki 600 t/a Lannoitelopputuotteet Humuslannoite (TS=25 %) 3200 m 3 /a Nestelannoite m 3 /a Biokaasu Biokaasun tuotto Nm 3 /a Metaanipitoisuus 65 % Metaanin energiasisältö MWh/a Sähköenergian tuotto 5000 MWh/a Lämpöenergian tuotto 7600 MWh/a

6 6 Taulukko 2. Biokaasulaitoksen perusmitoitus ja tekniset ominaisuudet: Jäteraaka-aineen vastaanottosiilot Yksikkö Viherbiomassa m 3 Rakennuksessa Hylkyperunat m 3 Rakennuksessa Etanoliteollisuuden rankki 15 m 3 Umpisäiliö Syötteen valmistus Murskainkapasiteetti 5-10 m 3 /h Palakoko <12 mm Syötteen valmistussäiliö 15 m 3 Rakennuksessa Hygienisointi Hygienisointisäiliöt 2 kpl Rakennuksessa Säiliön tilavuus 5-8 m 3 Umpisäiliö Lämmön talteenotto Lämmönvaihtimet 2 kpl Rakennuksessa Syötteen varastointi Puskurisäiliö (hydrolyysi) 120 m 3 Mädätys Mädätysreaktori(t) 1500 m 3 Yht.tilavuus Mädätteen varastointi Puskurisäiliö (jälkikaasutus) 120 m 3 Mädätteen kuivaus Kuivauskapasiteetti m 3 /h Rakennuksessa Rejektivesisäiliö (prosessin kierrätysvesi) m 3 Rakennuksessa Kaasujärjestelmä Kaasupesurin kapasiteetti Nm 3 /h Kaasukello m 3 Soihtupolttimen kapasiteetti Nm 3 /h Energia talteenotto CHP ( Combined Heat and Power ) - Sähköteho 570 kwe - Lämpöteho 870 kwt Varalämmönvaihdin 900 kwt Varastotilat Humuslannoitteen varasto 3200 m 3 Nestelannoitteen varasto m 3

7 SANCE Designed by: UH Checked: SANDELIN CONSULTING AND ENGINEERING OY File: Lukkarlantie 2, RAISIO, Finland Tel: contact@sance.fi LAITOKSEN LOHKOKAAVIO Scale: A Date: Pages: Laitoksen materiaalivirrat Kaavio laitoksen materiaalivirroista on esitetty kuvassa 1. Kaikki toiminnot ja rakenteet suunnitellaan ja rakennetaan vastaamaan sivutuoteasetuksen EY 1774/2002 vaatimuksia. Laitos on jatkuvatoiminen ja normaalisti se toimii automaation ohjaamana miehittämättömänä. Laitokselle toimitetaan jäteraaka-ainetta viikon jokaisena päivänä, mutta miehitettynä se on arkipäivisin. Tällä hetkellä Suupohjan Perunalaakso Oy:n perunankuorimolla syntyvä kuorimassa kerätään, pumpataan ja varastoidaan kuorimossa olevaan varastosäiliöön. Tämän lisäksi kuorimossa on erillinen purkusäiliö, jonne varastosäiliössä oleva kuorimassa pumpataan. Purkusäiliöstä kuorimassa puretaan säiliöautoihin toimitettavaksi eläinten rehuksi. Biokaasulaitoksen toteuttamisen yhteydessä nämä olemassa olevat säiliöt, putket ja muut laitteet säilytetään ja ne voivat toimia varajärjestelmänä silloin kun biokaasulaitos ei voi vastaanottaa kuorimassaa. Kuorimassan varastosäiliöstä rakennetaan uusi pumppaus- ja putkilinja biokaasulaitokselle, jota myöten kuorimassa syötetään laitoksen jäteraaka-aineiden esikäsittelyyn. Perunankuorimon varastosäiliö toimii myös tuotannon ja kulutuksen vuorokausivaihteluiden tasaajana. KIINTEÄ RAAKA-AINE RAAKA-AINEEN VASTAANOTTO MURSKAUS HOMOGENISOINTI PUSKURIVARASTO SYÖTTÖ NESTEMÄINEN RAAKA-AINE MÄDÄTYS REAKTORI KAASUMOOTTORI KAASUKELLO KAASUN KÄSITTELY JÄLKIMÄDÄTYS PUSKURIVARASTO SÄHKÖN TUOTANTO LÄMMÖNVAIHDIN KAUKOLÄMMÖN PUMPPAUS SÄHKÖN MYYNTI VERKKOON KAUKOLÄMMÖN MYYNTI BIOLAARI OY, KARIJOKI BIOKAASULAITOS YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS Drawing number: Revision: Page: MÄDÄTYS REAKTORI HYGIENISOINTI KIERRÄTYS VESI KUIVAUS NESTE LANNOITE REJEKTIVESI KIINTOAINE KIINTEÄ LANNOITE Kuva 1. Laitoksen materiaalivirrat

8 8 Pääosa biokaasulaitoksen jäteraaka-aineista ( t/a) saadaan Suupohjan Perunalaakso Oy:n perunankuorimosta, joka vastaa 75,5 % koko käsiteltävästä määrästä. Suupohjan Perunalaakso Oy:n perunankuorimosta toimitettava materiaalimäärä on lähes vakio eri kuukausien aikana, paitsi kesäaikana, jolloin määrä pienenee noin puoleen. Samaan aikaan kesäaikana ovat taas vihermassan tuotantomäärät suurimmillaan. Laitosalueelle varataan kiinteille jäteraaka-aineille, kokonaiset perunat ja vihermassa, riittävät varastointitilat, joilla tasataan jäteraaka-aineiden vastaanotetun ja käsittelyn välisiä raaka-ainevirtoja. Käsiteltävien hylkyperunoiden välivarastosiilo Biokaasulaitoksella on kiinteän jäteraaka-aineen vastaanottamista varten vastaanottosiilo, joka mitoitetaan siten, että sinne voidaan varastoida muutaman (3-4) päivän kulutustarve. Materiaalivirta kuorimolta biokaasulaitokselle on jatkuvaa. Varastoinnin tarve on puskuroida jäteraaka-ainetta juhlapyhien ajan. Varastosiilo sijaitsee laitosrakennuksessa ja se on vesitiivistä betonia. Siilon pohjalla olevalla purkulaitteella syötetään haluttu materiaalimäärä syötteen valmistukseen. Viherbiomassan varastointi Biokaasulaitoksella oleva viherbiomassan välivarastosiilo on mitoitettu muutaman (3-4) päivän tarvetta varten. Varastosiilo on samanlainen kuin hylkyperunoiden vastaanottosiilo ja ne sijaitsevat vierekkäin laitosrakennuksessa. Prosessitilanteesta ja raaka-aineiden saatavuudesta johtuen voidaan näitä siiloja käyttää myös siten, että niissä on molemmissa samaa raaka-ainetta. Ulkopuolelta tuleva viherbiomassa voidaan laitoksella ottaa suoraan tähän välivarastoon tai se tuodaan viherbiomassan varastorakennuksesta. Varastosiilosta raaka-aine otetaan biokaasulaitoksen mädätyksen syötteenvalmistukseen esikäsittelyn kautta. Viherbiomassan varastointia varten laitosalueella on sijoitusvaraus varastorakennusta varten. Viherbiomassan käsittelymäärien kasvaessa ja kuljetusten siirtyessä auto-kuljetuksiin toteutetaan varaston rakentaminen. Varaston päätehtävä on estää sadevesien pääsy viherbiomassaan, jotta massan kiintoainepitoisuus säilyy muuttumattomana ja alueen sadevesien käsittely saadaan hallituksi. Varaston pohja on tiivis, vettä läpäisemätön rakenne ja sinne kertyvä soluneste kerätään talteen ja johdetaan biokaasulaitoksen prosessiin. Varasto on myös varustettu ovilla, jotka ovat auki vain varastoa täytettäessä tai tyhjennettäessä. Varaston lopullinen koko mitoitetaan kuljetusmäärien ja biokaasulaitoksen käsittelymäärien perusteella. Lietemäiset jäteraaka-aineet Laitoksen sisätiloissa on vesitiiviistä betonista rakennettu vastaanottosäiliö, johon voidaan vastaanottaa ulkopuolelta kiintoainepitoisuudeltaan alhaisia lietemäisiä jäteraaka-aineita. Laitoksen ulkoseinässä on lietteen vastaanottopaikka, johon säiliöauton tyhjennysletku kiinnitetään. Auton pumpulla pumpataan liete vastaanottosäiliöön, joten vastaanottotapahtuma on suljettu. Vastaanottopaikalla on ajoneuvon tunnistus, vastaanotettavan materiaalin määrämittaus sekä vastaanot-

9 9 tosäiliön ylitäytön estojärjestelmä siirtolinjan sulkuventtiileineen. Lietemäistä jäteraaka-ainetta on esim. etanoliteollisuuden rankki. Jäteraaka-aineiden esikäsittely Jäteraaka-aineet, esim. pienet perunat, esikäsitellään poistamalla mahdolliset kivet ja pesemällä niistä multa ennen niiden johtamista syötteen valmistussäiliöön. Jäteraaka-aineet myös murskataan ja silputaan partikkelikoon pienentämiseksi alle 12 mm:n. Tämä esikäsittely tapahtuu laitoksen sisätiloissa suljettuna prosessina. Multa poistetaan kuljettimella erilliselle multalavalle ja kivet omaan kuljetuskonttiin. Prosessissa käytettävä vesi vaihdetaan kerran kuukaudessa ja se ohjataan biokaasulaitoksen prosessiin. Jäteraaka-aineiden murskaus on edellytys lopputuotteiden lannoitekäytölle ja muutenkin se parantaa prosessissa syötteen pumppausta sekä nopeuttaa mädätysprosessin toimintaa. Esikäsittelystä poistuva multa kompostoidaan laitosalueelle ja sitä säilytetään 5 vuotta Eviran vaatimusten mukaisesti. Loppusijoituksena multa toimitetaan viherrakentamiseen tai peltokäyttöön. Pestyt kivet kerätään laitosalueelle varastoitavaksi, josta ne toimitetaan hyväksyttyyn loppusijoituspaikkaan tai hyötykäyttöön esim. tienrakentamiseen. Syötteen valmistus Biokaasulaitoksen mädätykseen syötettävät jäteraaka-aineet vastaanotetaan ja sekoitetaan eräajoprosessissa erillisessä sekoitussäiliössä. Jäteraaka-ainemäärät mitataan ja riippuen niiden kiintoainepitoisuudesta lisätään sekoitusvaiheessa myös prosessivettä, jotta syötteen kiintoainepitoisuus saadaan laskemaan pumpattavaan muotoon (< 15 %). Syötteen valmissäiliön pohjalle kertyvä hiekka poistetaan tietyin välein ja se varastoidaan laitosalueelle loppusijoituspaikkaan toimittamista varten. Syötteen valmistussäiliö valmistetaan vesitiiviistä betonista ja se varustetaan sekoittimella. Säiliö sijaitsee laitoksen sisätiloissa raaka-aineen murskauslaitteen alapuolella. Syötteen hygienisointi Laitoksesta syntyvä humus- ja nestelannoite tullaan myymään lannoitteeksi tai yrityksen omistajat käyttävät sen omilla tiloillaan. Laitokselle tullaan hakemaan Eviran prosessihyväksyntää, jotta lannoitemyynti myös ulkopuolisille olisi mahdollista. Mikäli Evira vaatii laitoksen materiaaleille hygienisointia, vaikka raakaaineina ei käytetä mitään eläinperäisiä aineita, varustetaan laitos eräajotyyppisillä hygienisointiyksiköillä. Hygienisoinnissa materiaalien lämpötila nostetaan > 70 asteen ja pidetään siinä tunnin ajan. Automaatiojärjestelmä ohjaa ja valvoo prosessia ja jokaisesta hygienisointierästä tallennetaan järjestelmään oma raportti myöhempää todentamista varten. Mikäli edellä mainitut hygienisointiehdot eivät täyty, estää automaatio raaka-aineen pumppauksen mädätykseen. Hygienisointiyksikön ohitus ei ole mahdollista.

10 10 Eviran laitosprosessin hyväksyntää haettaessa tarkastellaan molempia hygienisointiprosessin toteutusvaihtoehtoja: hygienisointiyksiköt ovat ennen tai jälkeen mädätysprosessin. Hygienisointiyksiköt ovat teräsrakenteisia, sekoittimella varustettuja umpisäiliöitä ja niiden lämmitys tapahtuu vaippalämmityksenä. Syötteen välivarastointi Perunankuorimo, josta pääosa käsiteltävästä materiaalista tulee biokaasulaitokselle, toimii normaalisti 7 päivänä viikossa. Biokaasulaitos on miehitettynä vain arkipäivisin ja silloin tehdään syötteen valmistus ja mädätteen kuivaus. Tästä syystä laitos on suunniteltu varustettavaksi sekä syötteen että poistettavan mädätteen varastosäiliöillä (puskurisäiliöt). Syötteen välivarastosäiliö toimii samalla hydrolyysiprosessina, joka nopeuttaa varsinaista mädätysprosessia. Välivarastosäiliö on lämmityksellä ja sekoittimella varustettu teräksinen umpisäiliö syötteen pitämiseksi optimaalisissa olosuhteissa ja homogeenisena. Vastaanotto- ja välivarastotilat mitoitetaan riittävän suuriksi, jotta hallittu vastaanotto ja varastointi ovat mahdollista myös tilapäisissä häiriötilanteissa ja huoltoseisokkien aikana. Mikäli laitoksen miehitys muutetaan 7 päiväksi viikossa, ei välivarastointia välttämättä toteuteta. Mädätys Biokaasulaitoksen mädätys toteutetaan mesofiilisena prosessina, jossa bioreaktorin lämpötila pidetään noin 37 C lämpötilassa ja viipymä on noin 21 vuorokautta. Syöte pumpataan bioreaktoreihin säännöllisin väliajoin haluttuina annosmäärinä. Mädätys on anaerobista metaanikäymistä, jossa bakteerit hajottavat orgaanista ainesta (hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja) muodostaen metaania, hiilidioksidia ja vettä. Yksinkertaistettuna prosessissa hydrolyyttiset bakteerit hajottavat ensin biohajoavan aineen yksinkertaisiksi sokereiksi. Toisessa vaiheessa haponmuodostajabakteerit muuntavat sokerit rasvahapoksi, pääosin etikkahapoksi. Lopuksi metaanibakteerit muuntavat rasvahapot biokaasuksi. Bioreaktorit ovat yhteistilavuudeltaan noin 1500 m 3 ja ne on varustettu lämmityksellä ja pyörimisnopeussäätöisillä mekaanisilla sekoittimilla. Ne varustetaan myös pintalietteen ja vaahdon poistomahdollisuudella. Reaktoreiden yläosaan on varattu kaasutilaa noin 20 % ja reaktoreiden katossa on tarkkailuikkunat mädätyksen visuaaliseen tarkkailuun. Bioreaktorit on varustettu tarvittavilla mittaus ja varolaitteilla prosessin säätöä ja ohjausta varten. Bioreaktorit varustetaan myös ph:n säätökemikaalin ja vaahdonestoaineen syöttölaitteilla. Bioreaktorissa syntyvä biokaasu poistetaan yläosasta ja se johdetaan kaasupesurin kautta kaasukelloon varastoitavaksi. Biokaasun määrä sekä siinä olevan metaanin pitoisuus mitataan jatkuvatoimisella mittarilla.

11 11 Mädätteen välivarastointi (jälkimädätys) Bioreaktorista poistettava mädäte varastoidaan välivarastosäiliöön. Ratkaisun etuna on miehitystarpeen vähentäminen sekä energian hyötysuhteen parantaminen. Poistettavassa mädätteessä oleva lämpöenergia siirretään lämmönvaihtimella syötteeseen, jolloin hygienisoinnin lämmöntarve pienenee. Samalla myös poistettavan mädätteen lämpötila laskee lähelle huoneen lämpötilaa, joka taas estää höyryn muodostumisen kuivauksen yhteydessä. Välivarastosäiliö mahdollistaa sen, että mädätteen kuivaus voidaan suorittaa valvotummin arkipäivisin työaikana. Mädätteen välivarastossa muodostuva biokaasu johdetaan myös samaan kaasunkäsittelyyn kuin mädättämöstä saatava biokaasu. Rakenteeltaan ja tilavuusmitoitukseltaan jälkimädätyssäiliö on samanlainen kuin syötteen välivarastosäiliö. Mädätteen mekaaninen kuivaus Bioreaktorista poistetun mädätteen varastointi sellaisenaan ei ole järkevä vaihtoehto, vaan mädäte kuivataan kiintoaineen ja veden erottamiseksi toisistaan. Biokaasulaitos varustetaan kuivaimella (suotonauhapuristin tai linko), jossa kuivaus tapahtuu. Kuivaimella saadaan lähes kaikki kiintoaine humuslannoitteeksi jonka TS on %. Humuslannoitetta syntyy noin 3200 m 3 vuodessa. Kuivaimella kuivattu mädäte siirretään kuljettimilla laitosrakennuksen yhteydessä sijaitsevaan katettuun ja suljettuun tilaan ja siellä oleville vaihtolavoille tai kärryille. Humus kuljetetaan arkipäivisin humuslannoitevarastoon. Laitosta toteutettaessa tutkitaan myös vaihtoehtoa, jossa humustuote siirretään suljetulla kuljettimella suoraan kuivaimelta humuslannoitevarastoon. Kuivaimelta poistuva rejektivesi johdetaan osaksi takaisin syötteen valmistukseen ja suurin osa nestelannoitevarastosäiliöihin. Laitoksen sisätiloissa on rejektivedelle noin 20 m 3 prosessiveden varastosäiliö syötteen valmistamista varten. Prosessivesisäilö sijaitsee kuivaimen alapuolella ja se on valmistettu vesitiiviistä betonista. Laitos varustetaan polymeerin valmistus ja syöttölaitteilla, joilla polymeeri syötetään poistettavaan mädätteeseen ennen kuivausta. Humustuotteen varastointi Humuslannoitteen varastointia (12 kk) varten biokaasulaitokselle rakennetaan varastohallit, mikäli yrityksen omistajien tiloilta ei löydy tarkoitukseen soveltuvaa varastotilaa. Varastohalleihin kyetään varastoimaan yhteensä noin m 3 humuslannoitetta. Varastojen pohjarakenne on vettä läpäisemätöntä materiaalia ja maasto on muotoiltu siten, että sade ja valumavedet eivät pääse varastoihin. Varastohallit ovat suljettuja teräsrungolla ja umpinaisella katolla ja seinillä varustettuja halleja. Varaston pääty (päädyt) ovat varustettu ovilla materiaalin lastausta ja purkua varten. Varaston pohjalle kertyvä nestejae kerätään talteen ja palautetaan biokaasulaitoksen prosessin alkuun uudelleen käsiteltäväksi.

12 12 Nestetuotteen varastointi Biokaasulaitokselle varatulla tontilla sijaitsee jo yksi nettotilavuudeltaan noin 2200 m 3 nestesäiliö. Tällä hetkellä säiliöön pumpataan perunankuorimosta syntyviä prosessivesiä. Biokaasulaitoksen valmistuessa laitos ottaa kuorimon prosessivedet vastaan yhtenä raaka-ainekomponenttina, jolloin säiliö jää kuorimolta vapaaksi. Biokaasulaitosta varten rakennetaan lisää 3 kappaletta nettotilavuudeltaan noin 3600 m 3 vastaavan tyyppisiä tiiviitä betonisäiliöitä. Nestelannoitteen kokonaisvarastointitarve on noin m 3, jotta 12 kuukauden varastointivaatimus täyttyy. Nestelannoitesäiliöiden tilavuuteen on otettu huomioon sadevesivara. Säiliöt voidaan kattaa, jos niistä aiheutuu hajuhaittoja. Säiliöistä lannoitteet lastataan pumppaamon kautta. Lopputuotelannoitteiden käsittely Lopputuotelannoite jaetaan humus- ja nestelannoitejakeisiin osaksi kuljetuskustannusten minimoimiseksi, mutta pääosin sen vuoksi, että erityyppiset lannoitteet pystytään paremmin kohdistamaan loppukäyttäjän ravinnetarpeen mukaan. Tuotteen ja laitoksen on täytettävä lannoitelain ja -asetuksen sekä sivutuoteasetuksen asettamat vaatimukset, mikäli tuotetta käytetään maanparannusaineena ja lannoitteena muualla kuin suljetuilla alueilla. Laitossuunnittelussa ja toiminnassa huomioidaan jo alkuvaiheessa sivutuote-asetuksen vaatimukset eikä laitokselle tulla vastaanottamaan sellaisia teollisuuden lietteitä, jotka voisivat heikentää valmiin humus- ja nestetuotteen ominaisuuksia ja estää sen käytön myytävänä lannoitteena. Kasviperäisiä jäteraaka-aineita käsittelevän biokaasulaitoksen tuottama mädäte ja humuslannoite ovat orgaanisia lannoitteita (IB2-1, MMM 12/07 liite 1 tyyppinimiluettelo) tai orgaanista maanparannusainetta (ID2-4). Mädätteen kuivauksessa erottuva rejektivesi on orgaanisena lannoitteena sellaisenaan käytettävää sivutuotetta (IB4-7). Lannoitetuotteiden lopullinen luokittelu tehdään biokaasulaitoksen prosessihyväksynnän ja lopputuotteiden analyysien perusteella. Anaerobisesti käsitelty materiaali eli mädäte on sellaisenaan maanparannus- ja orgaaniseksi lannoitteeksi kelpaavaa eli peltokäyttöön soveltuvaa lannoitetta. Sen ympäristöä vahingoittavat vaikutukset ovat merkittävästi pienemmät kuin näiden jäteraaka-aineiden suora lannoitekäyttö. Varsinkin kasvihuonekaasupäästöt ja hajuhaitat ovat huomattavasti pienemmät. Käytettäessä kasvipohjaisia materiaaleja biokaasulaitoksen raaka-aineina, on erittäin tärkeä, että prosessiolosuhteet ja laitteistot ovat sellaisia, että niillä voidaan taata kasvitautien ja tuholaisten tuhoutuminen. Laitoksen pääraaka-aineena on peruna, joten laitos on suunniteltu toteutettavaksi siten että perunan taudinaiheuttajat ja tuholaiset saadaan tuhottua siten, että lopputuotelannoitetta on mahdollista käyttää myös perunan viljelyksille. Tämä vaatimus edellyttää sitä, että raakaaine-erän mukana mahdollisesti tulevat taudinaiheuttajat eivät voi levitä lannoitekäytön seurauksena tilalta toiselle.

13 13 Kasvitauteja ja tuholaisia voidaan tuhota useilla prosessiteknisillä tavoilla tehokkaasti. Biokaasulaitoksessa käytettävä mesofiilinen mädätysprosessi tuhoaa suurimman osan kasvitaudeista ja tuholaisista lämmön ja prosessissa tapahtuvien reaktioiden avulla. Lisäksi laitos varustetaan tarvittaessa, jos Eviran laitoshyväksyntä sitä edellyttää, hygienisointiyksiköllä. Laitoksen rakentamisessa huomioidaan myös se että jälkikäteen voidaan asentaa myös UV-laitteisto, jolla voidaan käsitellä kaikki mädätysreaktoreista poistettava materiaali. UV-sterilointi on erittäin tehokas patogeenien estäjä, sillä se tehoaa kaikkiin eliölajeihin. Näiden toimenpiteiden lisäksi on myöhemmin mahdollista lisätä humuslannoitteeseen kalkkia ennen varastointia. Kalkkistabiloinnissa humuslannoitteen ph nousee yli 12:sta ja samalla myös lämpötila nousee. Lämmön talteenotto prosessista Laitoksen materiaalivirrat johdetaan lämmönvaihtimien läpi niin, että niihin sitoutunut lämpöenergia siirretään lämpimämmästä materiaalista kylmempään. Tällä ratkaisulla pienennetään huomattavasti laitoksen omaan kulutukseen tarvittavaa lämpömäärää. Biokaasun käsittely Biokaasu sisältää metaania (CH 4 ) %, hiilidioksidia (C0 2 ) % ja pieniä määriä muita epäpuhtauksia mm. rikkivetyä (H 2 S). Lisäksi kaasussa on vesihöyryä. Mädätysprosessista syntyvä biokaasu sisältää hyötykäytölle haitallisia kaasuyhdisteitä aina pieniä määriä. Biokaasun sisältämät rikkiyhdisteet ovat haitallisimpia CHP-laitteiden luotettavuuden ja kestävyyden kannalta. Mädätyksestä saatava biokaasu pestään rikkivedystä ennen kaasukelloon tai soihtupolttoon johtamista kaasupesurissa joka on vastavirtaperiaatteella toimiva vesipesuri ja jota tarvittaessa täydennetään aktiivihiilisuotimella. Biokaasun varastointi Pesty ja kuivattu biokaasu varastoidaan kaasukelloon, jonka tilavuus mitoitetaan siten, että se pystyy varastoimaan 1-5 tunnin kaasun maksimituotannon. Kaasukellon päätarkoitus on tasata kaasun tuotannon ja kulutuksen väliset normaalit erot. Myös CHP-yksiköiden vaatimat huoltotilanteet voidaan hallita ilman soihtupolttoa, mikäli kaasukello ajetaan lähes tyhjäksi ennen huoltotöiden aloitusta. Biokaasun hyötykäyttö Laitoksessa tuotettu biokaasu tullaan ohjaamaan hyötykäyttöön. Kaasu tullaan käyttämään laitoksella sähkön ja lämmöntuotannossa CHP-yksiköissä. Päätavoitteena on tuottaa sähköä sekä omaan käyttöön että myyntiin. Lämpöenergia hyödynnetään omassa prosessissa lämmityskäytössä ja loppuosa myydään ulkopuolisille. Osa kaasusta tullaan johtamaan paikallisen Karijoen kunnan kaukolämpölaitoksen yhteyteen sijoitettavaan CHP-yksikköön korvaamaan lämpöenergiallaan

14 14 pääosin öljyä polttoaineena käyttävää öljykattilaa. Myös tästä CHP-yksiköstä sähköenergia toimitetaan myyntiin. Kaasun liikennepolttoainekäyttö vaatii laajempia yhteiskunnallisia järjestelyjä jakeluverkon ja autokannan osalta, eikä ole todennäköisin kaasun käyttövaihtoehto toiminnan alkuvaiheessa. Biokaasulaitoksella varaudutaan ylimääräisen biokaasun soihtupolttoon poikkeusja häiriötilanteissa. Soihtupoltto käynnistyy automaattisesti, mikäli kaasukello on täynnä ja kaasua syntyy enemmän kuin CHP-yksikköön saadaan syötettyä. Soihtupoltto mitoitetaan koko muodostuvalle biokaasumäärälle. Hajukaasujen käsittely Normaalisti lantaa tai yhdyskuntalietettä käsittelevissä biokaasulaitoksissa merkittävin hajupäästö muodostuu lietteiden vastaanotto-, varastointi-, esikäsittely sekä mädätteen kuivatustiloissa muodostuvista hajukaasuista, joiden haju aiheutuu pääasiassa pelkistyneistä rikkiyhdisteistä. Myös reaktoreista puretusta mädätteestä vapautuu hajukaasuja. Kasvipohjaisia jäteraaka-aineita käsittelevän biokaasulaitoksen vastaanotossa ei synny merkittäviä hajukaasupäästöjä. Mädätteen kuivaamisen jälkeinen humusja nestelannoite arvioidaan olevan niin miedosti hajukaasuja tuottavia, ettei laitokselle ole tarvetta rakentaa erillistä hajukaasupesuria. Rakennuksen sisälle sijoitetuista raaka-aineiden vastaanotto, varastointi, esikäsittely sekä mädätteen kuivauksesta syntyvät hajukaasut johdetaan hallitusti joko CHP-yksikölle poltettaviksi tai ilmanpoistopiipun kautta ulkoilmaa. Rakennus on suljettu ja alipaineistettu, joten ilmankäsittely on hallittu. CHP-yksiköllä metaanin poltossa tarvittava ilmamäärä on noin 9,6 m 3 ilmaa / 1 m 3 CH 4. Laitoksen sisään otetaan raitis ulkoilma esikäsittelytilaan ja pohjakerroksen vastaanottosiiloihin. Tuloilma suodatetaan ja lämmitetään. Ilma tuulettaa käsittelytilat ja vastaanottosiilot. Näistä tiloista ilma johdetaan kanavien avulla CHP-yksiköiden tilaan. CHP-yksiköt ottavat metaanin poltossa tarvittavan paloilman tästä tilasta. Laitoksen koko kaasumäärän poltto tarvitsee noin 1600 m 3 /h ilmaa, joten sillä saadaan tuuletettua 400 m 2 :n (h=4m) kerran tunnissa. Koko laitoksen sisätilat saadaan tuuletettua hallitusti ja siinä esiintyvät hajukaasut saadaan poltettua metaanin polton yhteydessä CHP-yksikössä asteen lämpötilassa. Energiatehokkuus Biokaasulaitoksella syntyy suunnitelmien mukaan biokaasua noin 6200 Nm 3 /d, josta metaania (CH 4 ) on 4200 Nm 3 /d. Kaasun sisältämä energiasisältö on 42 MWh/d. CHP-yksiköllä tästä energiasisällöstä saadaan hyötykäyttöön sähköenergiaa noin 13 MWh/d sekä lämpöenergiaa 21 MWh/d. Laitoksen omaan käyttöön arvioidaan kuluvan sähköenergiaa 1,3 MWh/d ja lämpöenergiaa 6,3 MWh/d.

15 15 Käytettävät kemikaalit ja polttoaineet Biokaasulaitoksessa on kevytöljykäyttöinen lämmityskattila, jota käytetään prosessia käynnistettäessä, silloin kun biokaasua ei ole vielä saatavissa. Lämpöenergiaa tarvitaan pääosin mädätysreaktoreiden lämmittämiseen. Kattilan tarvitsema kevytöljy varastoidaan laitosalueella olevassa asetukset ja lait täyttävässä, varolaitteilla varustetussa säiliössä. Säiliön mitoitustilavuus on alle 10 m 3. Säiliö sijoitetaan laitosrakennuksen ulkopuolelle. Biokaasulaitoksen prosessi tarvitsee pieniä määriä kemikaaleja. Polymeeriä käytetään mädätteen vedenerotuksen parantamiseen ennen kuivausprosessia. Polymeeriä tullaan käyttämään noin 2 m 3 vuodessa. Mädätysprosessin toiminnan optimointiin varaudutaan siten, että laitoksessa on ph:n säätöä varten happoa tai lipeää sekä reaktoreiden toiminnan luotettavuutta parantavaa vaahdonestoainetta. Vaahdonestoainetta arvioidaan käytettävän noin 20 m 3 vuodessa. Näitä kemikaaleja säilytetään niiden toimitusastioissa, joiden maksimikoko on 1 m 3. Kemikaaliastiat sijoitetaan laitoksen sisätiloihin sellaiseen paikkaan, että niiden kuntoa ja mahdollista vuotoa on helppo seurata ja henkilökunnalle annetaan riittävä käyttöturvallisuuskoulutus niiden käytöstä. Raakavesi Biokaasulaitos liitetään Karijoen kunnan vesijohtoverkostoon. Normaalitilanteessa raakavettä käytetään vain laitoksen saniteettitiloissa ja hätäsuihkussa. Arvioitu vuosikulutus on noin 30 m 3. Biokaasulaitoksen käyttämässä prosessissa käytetään kuivauksesta saatavaa rejektivettä teknisenä vetenä. Teknistä vettä käytetään syötteen kiintoainepitoisuuden säätöön sekä kaasun pesuun. Molemmissa tapauksissa vesi johdetaan takaisin prosessikiertoon. Biokaasulaitoksen käyttämät raaka-aineet sisältävät niin paljon vettä, että sitä poistuu koko ajan prosessista. Tästä syystä teknistä vettä ei tarvitse kierrättää useampaan kertaan prosessissa, jolloin syntyisi typen konsentraatiota. PARAS KÄYTTÖKELPOINEN TEKNIIKKA (BAT) Mädätysprosessi itsessään on parasta käyttökelpoista tekniikkaa nestemäisten ja biohajoavien materiaalien biologisessa käsittelyssä EU:n BAT-referenssidokumentin mukaan. EU dokumenttien (BREF, BAT) mukaan anaerobinen käsittely on suositeltavin vaihtoehto biologisesta jätteiden käsittelystä. Biokaasulaitoksen prosesseja ja laitteistoja sekä laitosrakenteita valittaessa tullaan kiinnittämään erityistä huolellisuutta siihen, että nestemäisten materiaalien käsittely tapahtuu sisätiloissa. Myös kiinteiden materiaalien varastointi keskitetään sisätiloihin. Laitoksen ilmanvaihto on hallittu ja mahdolliset hajuyhdisteet johdetaan hallitusti käsittelyyn.

16 16 Laitoksen sisätilat ja sisätiloissa sijaitsevat säiliöt ja materiaalinkäsittelytilat toteutetaan siten, että ne voidaan puhdistaa säännöllisesti, joka toiminta kirjataan myös omavalvontasuunnitelmaan. Lisäksi laitoksen käyttöhenkilökunta on ammattitaitoista ja koulutettua hoitamaan biokaasulaitosta. Normaalien operatiivisten käyttötoimenpiteiden lisäksi henkilöstö perehdytetään poikkeustilanteiden hallintaan sekä vaaratilanteiden ennaltaehkäisyyn. Laitoksen toiminnasta raportoidaan valvoville viranomaisille näiden antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Laitoksen käyttöpäiväkirjan ja omavalvonnan avulla laitoksen toimintaa ja prosesseja kehitetään tarvittaessa. Laitokselle tuodut raaka-aineet sekä lopputuotelannoitteet tarkastetaan ja analysoidaan valvovien viranomaisten ohjeiden ja määräysten mukaan. Lisäksi laitosprosessin kehittämiseksi ja toiminnan varmuuden parantamiseksi otetaan tarvittaessa analyysejä myös prosessin muista vaiheista. LAITOKSELLA SYNTYVÄT JÄTTEET JA JÄTEVEDET Laitoksella syntyvät jätteet Biokaasulaitoksen raaka-aineen käsittelyssä erotetaan kiviaines ja hiekka syötteenvalmistuksen yhteydessä. Erotettu aines poistetaan määrävälein ja sitä säilytetään laitosalueella kunnes sitä on yhden kuljetuskuorman verran. Kiviaines toimitetaan hyväksytylle loppusijoituspaikalle tai jälleenkäsittelyalueelle. Prosessista poistuvaa kiviainesta syntyy vähäisiä määriä. Tavanomaista yhdyskuntajätettä, kuten pakkausmateriaalia, paperia ja muoveja muodostuu vähäisiä määriä. Laitosalueelle sijoitetaan keräilyastiat, joihin jätteet lajitellaan ja toimitetaan normaalin jätehuollon puitteissa niille tarkoitettuihin käsittelypisteisiin. Toiminnasta syntyy myös vähäisiä määriä ongelmajätettä, kuten käytöstä poistettuja loisteputkia sekä öljyjä. Ne varastoidaan laitosalueelle merkittynä katettuun tilaan eri astioihin lajiteltuina ja toimitetaan luvan omaaviin vastaanottopisteisiin. Kaikista toimitetuista jäte-eristä tehdään tarpeenmukaiset asiakirjat ja ne kirjataan omavalvontaraporttiin. Laitoksella syntyvät jätevedet Biokaasulaitokseen tulee vain yksi WC, josta syntyvät saniteettivedet johdetaan Karijoen kunnan viemäriverkostoon. Muodostuvien saniteettivesien määrä on vähäinen, arviolta noin 30 m 3 vuodessa. Laitoksen sisätilojen pesusta sekä mahdollisesta ajoneuvojen pesupaikasta syntyvät pesuvedet johdetaan biokaasulaitoksen prosessiin käsiteltäviksi. Samoin ulkotilojen asfaltoiduilta materiaalinkäsittelyalueilta valuvat sade- ja pesuvedet johdetaan prosessiin.

17 17 Laitosalueelta muut syntyvät puhtaat sadevedet johdetaan sakokaivojen kautta maastoon imeytettäviksi. BIOKAASULAITOKSEN PÄÄSTÖT JA YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET Päästöt maaperään, pohjaveteen ja pintavesiin Hakemuksen mukaan biokaasulaitoksen prosessi on suljettu järjestelmä, joten toiminnasta ei aiheudu päästöjä maaperään eikä pohjaveteen. Häiriö- ja laiterikkotilanteita varten laitoksen automaatiojärjestelmä on varustettu kattavilla turva- ja hälytystoiminnoilla. Biokaasulaitoksessa muodostuvat päästöt ilmakehään Biokaasulaitoksen toiminnasta voi ilmakehään päästöinä muodostua hajukaasuja, polttoprosessien savukaasupäästöjä, pölyä ja liikenteen päästöjä. Normaalitoimintatilanteessa biokaasulaitokselta ei aiheudu kaasupäästöjä, sillä mädätys on suljettu prosessi, jossa muodostuva biokaasu kerätään hyötykäyttöön. Vuoto- ja häiriötilanteissa voi sisätiloihin muodostua korkeita metaani (CH 4 ), hiilidioksidi (C0 2 ) pitoisuuksia tai vähäisiä määriä rikkivetyä (H 2 S) ja ammoniakkia (NH). Työturvallisuuden ja räjähdysonnettomuuksien estämiseksi laitos varustetaan riittävällä mittaus- hälytys- ja ohjausjärjestelmällä, jolla estetään sisätilojen kaasupitoisuuksien nouseminen vaaralliselle tasolle. Biokaasulaitoksella pölyämistä voi aiheutua jäteraaka-aineiden purkuvaiheessa kuivina aikoina. Pölyämistä aiheutuu perunoiden ja vihermassan osalta lähinnä niiden mukana tuleva multa ja maa-aines, joka on kuivunut. Toinen pälyämistä aiheuttava tekijä voi olla humuslannoitteen poiskuljetuksen yhteydessä tapahtuva lastaus silloin kun humuslannoitevaraston pintakerrokset ovat päässeet kuivumaan. Hakemuksen mukaan muodostuvan pölyn määrä on vähäistä eikä siitä aiheudu terveydellistä haittaa käyttöhenkilökunnalle tai lähiympäristölle. Karijoella vallitsevien tuulien johdosta pölyn pääasiallinen leviämissuunta on laitosalueelta itään päin, vanhan kaatopaikan suuntaan. Laitosaluetta ympäröivillä maa-alueilla kasvava puusto estää tehokkaasti pölyn leviämisen asutuille alueille saakka. Hajukaasut Hankkeen merkittävin vaikutus ilmanlaatuun voi aiheutua hajusta. Biokaasulaitoksella hajupäästöjä muodostuu jäteraaka-aineiden vastaanotossa, varastoinnissa, esikäsittelyssä, humuslannoitteen varastoinnissa ja typpilannoitteen varastoinnista sekä kaasun soihtupoltosta. Laitoksella käytetään raaka-aineina tuotteita, jotka eivät merkittävästi muodosta haisevia rikkiyhdisteitä. Viherbiomassan tai etanoliteollisuuden rankin käsittelystä ja varastoinnista ei arvioida kuitenkaan syntyvän mainittavaa hajuhaittaa. Samoin syntyvien lannoitetuotteiden käsittelyn ja varastoinnin oletetaan onnistuvan ilman mainittavia hajuhaittoja. Paikallisesti hajukaasuja muodostavat prosessin vaatimat osuudet on sijoitettu laitoksen sisätiloihin, josta ne johdetaan hallitusti ulkoilmaan CHP-yksikön paloilman

18 18 mukana poltettuna tai ilmanpoistopiipun kautta ulkoilmaan. Laitos on alipaineistettu, joten hallitsemattomia hajupäästöjä ei voi muodostua. Edellä mainituista syistä johtuen arvioidaan, että laitoksella ei tarvita erillistä hajukaasupesuria, koska muodostuvien hajukaasujen määrä on pieni. Myös häiriö- ja vikatilanteissa hajua voidaan hakijan mukaan havaita vain laitosalueella tai sen välittömässä läheisyydessä. Savukaasut Poltettaessa biokaasua CHP-yksikössä aiheutuu siitä vähäisiä määriä savukaasupäästöjä. Biokaasun palaessa täydellisesti syntyy palamistuotteina vain vettä ja hiilidioksidia. Riippuen biokaasun puhtausasteesta pesurin jälkeen voi poltossa syntyä myös vähäisiä määriä mm. hiilivetyjä, typen oksideja, rikkidioksidia ja hiilimonoksidia. Biokaasulaitoksen kaasun poltosta syntyvät savukaasupäästöt ovat niin vähäisiä, ettei niillä ole vaikutusta ilmanlaatuun. Laitos on varustettu myös soihtupolttimella, jolla poltetaan ylijäämäkaasu silloin kun CHP-yksiköt ovat esim. huollossa eikä kaikkea kaasua pystytä hyödyntämään. Tällaisia tilanteita syntyy kuitenkin erittäin harvoin, sillä kaasuvarasto mahdollistaa muutaman tunnin käyttökatkoksen kaasun hyötykäytölle. Myös soihtupoltosta syntyvät savukaasupäästöt ovat vähäisiä ja lyhytaikaisia. Melu Biokaasulaitoksella aiheutuu melua prosessilaitteista, materiaalin käsittelystä ja liikenteestä. Kaikki melua aiheuttavat prosessilaitteet, pumput, kuljettimet, murskain, kuivain ja CHP-yksikkö on sijoitettu sisätiloihin, jolloin melu rajoittuu sisätiloihin. Rakennus ja rakenteet vaimentavat tehokkaasti syntyvän melun vain laitosalueen välittömään läheisyyteen. Raaka-aineiden ja lopputuotteiden siirrossa käytettävä pyöräkuormaaja aiheuttaa melua laitosalueella. Alueelle tuotavan raaka-aineen ja sieltä poistettavan lannoitteen kuormaamisesta sekä kuljetuskaluston liikkuminen aiheuttaa myös melua. Kuljetuksista aiheutuva melu keskittyy pääosin päiväaikaan, joten yöaikainen melu on vähäistä. Kuljetuksissa ja materiaalien käsittelyssä huomioidaan etteivät valtioneuvoston päätöksen (993/1992) mukaiset päiväohjearvot (07-22) 55 db ja yöohjearvot (22 07) db ylity. Laitosalueen ja asuttujen alueiden väliin jäävä puusto vaimentaa vielä huomattavasti biokaasulaitoksella syntyvää melua. Liikenne Raaka-aineiden kuljetus laitokselle ja lannoitteiden kuljetus pois laitokselta kasvavat määrältään suhteellisen vähän nykytilanteeseen verrattuna. Nykyisin lähes sama materiaalivirta tapahtuu kantatien 663 vastakkaisella puolella olevaan perunankuorimoon. Arvioiden mukaan kokonaisliikennemäärä kantatiellä 663 ei kasva

19 19 oleellisesti, sillä nykyisinkin tällä Kristiinankaupunki Kauhajoki välisellä tieosuudella on merkittävästi raskasta liikennettä. Liikennemäärä lisääntyy lähinnä muiden kuin perunankuorimon tuottamien materiaalien osalta, jotka arvioiden mukaan ovat noin 540 ajosuoritetta vuodessa, eli 2,7 ajoa/arkipäivä. Lisäksi perunankuorimolta toimitetaan kokonaiset perunat kantatien 663 yli biokaasulaitosalueelle ja niiden ajosuoritteita on noin 500 vuodessa, eli 2,5 ajoa/arkipäivä. Edellä olevissa ajosuoritemäärissä ei ole huomioitu biokaasulaitoksen käyttämää perunapohjaista raaka-ainekuljetusta eikä niistä syntyviä lopputuotekuljetuksia, koska ne jo tällä hetkellä kuormittavat kantatie 663 liikennettä. ARVIO TOIMINNAN VAIKUTUKSISTA YMPÄRISTÖÖN Laitosalue on nykytilassa osaksi luonnonvaraista metsää ja osaksi rakennettua aluetta siellä olevan nestesäiliön ja tiestön johdosta. Biokaasulaitoksen rakentamisen yhteydessä lähes koko laitosalueelta poistetaan olemassa oleva kasvillisuus, joten alue muuttuu rakennetuksi ympäristöksi. Laitosalueen ja kantatie 663 väliin jätetään asemakaavan mukainen luonnontilainen metsäkaistale. Alueella ei tiedetä olevan mitään uhanalaisia eläin- tai kasvilajeja, joten niihin ei arvioida kohdistuvan haitallisia vaikutuksia. Hakemuksen mukaan biokaasulaitoksella ei ole vaikutusta rakennettuun ympäristöön eikä ihmisten terveyteen. Yleiseen viihtyvyyteen laitos vaikuttaa positiivisesti siten että nykyinen perunankuorimon tärkkelyspitoinen varastoallas muuttuu lähes hajuttomaksi nestelannoitteen varastoaltaaksi. POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Jäteraaka-aineet ja mädätysprosessi Biokaasulaitoksella yleisimmät häiriötilanteet useimmiten tapahtuvat syötteen- ja mädätteen poiston pumppauksissa, tukkeumina putkistoissa, pumpuissa tai lämmönvaihtimissa. Laitoksen suunnittelussa ja toteutuksessa nämä asiat huomioidaan siten, että kaikki laitteet sijaitsevat sisätiloissa, jolloin niiden avaaminen ja puhdistaminen on helppoa. Samoin putkistossa voidaan käyttää sellaista liitäntätekniikkaa että se voidaan avata ja tukokset poistaa nopeasti. Myös raakaaineiden käsittelyssä ja mädätteen kuivauksessa voi esiintyä ongelmia. Automaatiojärjestelmä toteutetaan siten, että se pystyy reagoimaan useimpiin edellä mainittuihin ongelmiin pysäyttämällä prosessin ja antamalla käyttöhenkilöstölle hälytyksen. Mädätysreaktoreissa voi aiheutua ongelmia jos sinne pääsee mädätystä inhiboivia yhdisteitä tai prosessinohjausjärjestelmä saa väärää tietoa mittauksista. Jatkuvatoimiset mittaukset, esim. ph ja lämpötila-anturit tarkistetaan ja kalibroidaan säännöllisin välein. Mädätysprosessia valvotaan jatkuvatoimisilla kaasuanalysaattoreilla, jolloin muutokset syötteen määrän suhteessa kaasun tuottoon toimii indikaattorina käyttöhenkilökunnalle prosessin toimivuudesta. Mädätyspro-

20 20 sessin ongelmat eivät kuitenkaan aiheuta ongelmia tai vaaraa ympäristölle, sillä prosessi on suljettu. Ongelmasta selvitään useimmiten analysoimalla vian aiheuttaja ja poistamalla se, josta seuraa prosessin käynnistyminen uudelleen. Mädätyksessä tapahtuvien ongelmien vähentämiseksi on biokaasulaitos tarkoitus toteuttaa kahdella rinnakkaisella mädätysreaktorilla. Pahimmassa tapauksessa, jos reaktori joudutaan tyhjentämään, voidaan laitosta edelleen ajaa puolella kapasiteetilla. Reaktoria uudelleen käynnistettäessä saadaan toisesta reaktorista pumpattua toimivaa bakteerimassaa käynnistettävään reaktoriin ympiksi. Tämä nopeuttaa reaktorin käynnistymistä huomattavasti. Biokaasu Kaasulinjat varustetaan lainsäädännön mukaisin varolaittein. Biokaasulaitoksella kaasuvuodot laitoksen sisätiloihin voivat aiheuttaa turvallisuusriskin laitoksessa tai sen välittömässä läheisyydessä työskenteleville. Vaaraa aiheuttavat biokaasun komponentit metaani (NH 4 ), hiilidioksidi (CO 2 ) sekä vähäisinä määrinä rikkivety (H 2 S) ja ammoniakki (NH 3 ). Näistä metaani ja hiilidioksidi ovat henkilöturvallisuuden kannalta vaarallisimpia, koska ne molemmat ovat värittömiä ja hajuttomia kaasuja. Sitä vastoin rikkivety ja ammoniakki jo pieninäkin pitoisuuksina ovat voimakkaan vastenmielisiä hajultaan. Biokaasun käsittelyä ja varastointia valvotaan jatkuvatoimisilla mittauksilla. Jos laitoksen sisätiloihin pääsee häiriö- tai vikatilanteessa kaasua, sen syöttö keskeytetään välittömästi ja annetaan hälytys käyttöhenkilöstölle sekä käynnistetään laitostilan tuuletus. Vikatilanteet voivat aiheutua venttiileiden, laitteiden ja putkistojen vuodoista. Metaani ja ilma muodostavat räjähtävän kaasuseoksen kun metaania on ilmassa 5 15 %. Kaasuvuodot ulkoilmaan eivät aiheuta vaaraa laitosalueen ulkopuolelle, sillä kaasupitoisuus laimenee ulkoilmassa erittäin tehokkaasti. Biokaasuvarasto ja mädätysreaktorit varustetaan myös vesilukolla, jonka kautta kaasu pääsee purkautumaan ulkotilaan paineen noustua yli asetetun ylärajan. Paine voi nousta liian korkeaksi, jos putkistoissa on sellainen vika tai tukos, että se estää kaasun virtauksen. Kaikki kaasujärjestelmään kuuluvat laitteet sisältyvät laitoksen ennakkohuoltoohjelmaan, joten ne tarkastetaan ja huolletaan säännönmukaisesti. Biokaasulaitos rakennetaan noudattaen voimassa olevia lakeja ja määräyksiä. Ennen rakentamista haetaan lupa Turvatekniikan keskukselta, joka tarkastaa suunnitelman biokaasun tuottamiseen, käsittelyyn ja käyttöön liittyvien rakenteiden osalta. Lannoitetuotanto Biokaasulaitokselle vastaanotetaan, varastoidaan ja kuljetetaan jäteraaka-aineita eri paikoista. Samoin alueelle käsitellään, varastoidaan ja kuljetetaan lopputuotteena muodostuvia humus- ja nestelannoitteita. Tämän johdosta laitoksella on

21 21 varmistettava hygieniatason säilyminen. Lannoitetuotanto edellyttää sivutuoteasetuksen mukaista omavalvontajärjestelmän käyttöönottoa laitoksella. Omavalvontasuunnitelma on kirjallinen kuvaus laitoksen toiminnasta, jossa on määritelty laitosprosessin kriittiset valvontapisteet, tavoitetasot ja toimenpiderajat. Omavalvontasuunnitelman tavoitteena on varmistaa se, etteivät taudinaiheuttajat pääse leviämään biokaasulaitokseen tai sieltä pois kuljetettuihin lannoitetuotteisiin. Suunnitelmassa kuvataan rutiinit ja menetelmät kriittisten valvontapisteiden valvonnasta, näytteiden ottamisesta, lopputuote-erien jäljitettävyydestä sekä ehkäisevät toimenpiteet taudinaiheuttajien leviämiseen. Haettaessa Eviran laitoshyväksyntää sen yhteydessä hyväksytetään myös omavalvontasuunnitelma. Omavalvontasuunnitelma laaditaan siten, että se vastaa oleellisilta osin EU-asetusten tavoitteita ja vaatimuksia. Päätavoitteena humus- ja nestelannoitteen käyttökohteina on peltokäyttö sekä perunanviljelykset lähialueilla. Riskinä lannoitekäytössä voi olla laitoksella syntyvien lannoitetuotteiden laatuvaihtelut ja siitä johtuen heikko kysyntä. Edellä mainittua riskiä pienentää se että käsiteltävät jäteraaka-aineet ovat suhteellisen tasalaatuisia ja varsinkin nestelannoitteen osalta varastointialtaissa eri tuotantoerät tasoittavat laatuvaihteluita. Tuotteiden laatua valvotaan näyteanalyyseilla osana omavalvontaa. Omavalvonnan lisäksi myös Evira suorittaa lannoitetuotannolle tuotevalvontaa. Jos lopputuotteissa havaitaan taudinaiheuttajia tai muita laatupoikkeamia esim. kontaminaation takia, ryhdytään välittömiin toimenpiteisiin, selvitetään ongelman aiheuttaja sekä suoritetaan korjaavat toimenpiteet tilanteen normalisoimiseksi. Pilaantuneet lannoite-erät poistetaan lopputuotevarastosta ja ne voidaan palauttaa prosessiin uudelleen käsiteltäviksi tai loppusijoitettavaksi muuhun hyväksyttyyn paikkaa. Käyttöhenkilöstö Biokaasulaitokselle nimetään vastaava hoitaja, jolla on riittävä peruskoulutus sekä työkokemus. Lisäksi hänet koulutetaan laitoksen prosessi- ja laitetekniikkaan siten, että hän pystyy itsenäisesti ohjaamaan ja valvomaan koko laitosta. Koulutukseen kuuluu myös perehdyttäminen prosessin ajotapojen muuttamiseen sekä häiriötilanteiden selvittämiseen. Vastaavan hoitajan lisäksi kaikille laitoksessa tai laitosalueella työskenteleville annetaan työturvallisuuskoulutus sekä perehdytys ja koulutus kaasujen ominaisuuksista, turvallisista työtavoista ja alkusammutuksesta. Laitos varustetaan sammutuskalustolla. Biokaasulaitokselle laaditaan turvallisuussuunnitelma, jossa annetaan ohjeet toiminnasta onnettomuus- ja vaaratilanteissa.

Kokkolan biokaasulaitos

Kokkolan biokaasulaitos Kokkolan biokaasulaitos Biokaasuyhdistyksen seminaari 6-7.11.2013 Hannu Turunen / Econet Oy ECONET -konserni lyhyesti Vesi- ja ympäristöalan monipalveluyrityksen tausta 2002 perustettu Skanskan ympäristörakentamispuolen

Lisätiedot

AVA:n Kuivamädätyslaitos, Augsburg

AVA:n Kuivamädätyslaitos, Augsburg AVA:n Kuivamädätyslaitos, Augsburg 8.5.2014 Kolmen kunnan omistama biokaasulaitos, joka käsittelee 600 000 asukkaan biojätteet. Teknologia: Kuivamädätys, tulppavirtaus (Thöni). Käyttöönotto: lokakuussa

Lisätiedot

Mädätys HSY:n jätevedenpuhdistamoilla. Mädätyksen rakenne- ja laitetekniikka seminaari 15.10.2013

Mädätys HSY:n jätevedenpuhdistamoilla. Mädätyksen rakenne- ja laitetekniikka seminaari 15.10.2013 Mädätys HSY:n jätevedenpuhdistamoilla Mädätyksen rakenne- ja laitetekniikka seminaari 15.10.2013 HSY - Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä HSY tuottaa jäte- ja vesihuoltopalveluita yli miljoonalle

Lisätiedot

NOKIANVIRRAN ENERGIA OY

NOKIANVIRRAN ENERGIA OY 1 26.2.2019 FINAL NOKIANVIRRAN ENERGIA OY SELVITYS RINNAKKAISPOLTTOLAITOKSEN TOIMINNASTA 2018 Copyright Nokianvirran Energia Oy Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida

Lisätiedot

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat:

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat: Etelä-suomen aluehallintovirasto Yrnpaistölupavaskaiakie Yinpäistaililarkastaja Kai Ratilainen SigerJaarfn katu 15 13100 Hätneenfma Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna 3 0, 05. 2013 DNRO ESAVI/

Lisätiedot

Käytännön kokemuksia VamBion biokaasulaitokselta

Käytännön kokemuksia VamBion biokaasulaitokselta Käytännön kokemuksia VamBion biokaasulaitokselta Lannasta moneksi ravinteita ja energiaa Liedon kunnantalo 7.11.2011 Kaisa Suvilampi VamBio Oy Yhtiömme toiminta-ajatuksena on bioenergian ja lannoitevalmisteiden

Lisätiedot

Virolahden biokaasulaitokselta biokaasua jakeluverkkoon 12.11.2015

Virolahden biokaasulaitokselta biokaasua jakeluverkkoon 12.11.2015 Virolahden biokaasulaitokselta biokaasua jakeluverkkoon 12.11.2015 Haminan Energia Oy Perustettu 23.3.1901 Maakaasun jakelu aloitettiin 3.12.1982 Haminan Energia Oy:ksi 1.9.1994 Haminan kaupungin 100%

Lisätiedot

ENERGIAA JÄTEVESISTÄ. Maailman käymäläpäivän seminaari - Ongelmasta resurssiksi - 19.11.2014

ENERGIAA JÄTEVESISTÄ. Maailman käymäläpäivän seminaari - Ongelmasta resurssiksi - 19.11.2014 ENERGIAA JÄTEVESISTÄ Maailman käymäläpäivän seminaari - Ongelmasta resurssiksi - 19.11.2014 Watrec Oy palvelutarjonta Ratkaisut 1) Viranomaisprosessit 2) Selvitysprosessit 3) Asiantuntijaarvioinnit Asiantuntijapalvelut

Lisätiedot

Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen

Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään Jätteistä bioenergiaa ja ravinnetuotteita - mädätyksen monet mahdollisuudet Tuuli Myllymaa, Suomen ympäristökeskus

Lisätiedot

Hallinnolliset pullonkaulat ja rahoitus. YVA ja ympäristöluvat mahdollistajina tulevaisuudessa

Hallinnolliset pullonkaulat ja rahoitus. YVA ja ympäristöluvat mahdollistajina tulevaisuudessa Hallinnolliset pullonkaulat ja rahoitus YVA ja ympäristöluvat mahdollistajina tulevaisuudessa Biokaasua Varsinais-Suomessa -seminaari 16.2.2016 Eljas Hietamäki Varsinais-Suomen ELY-keskus Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Ympäristöteema 2010: Maatilojen biokaasun mahdollisuudet hyödyt ympäristölle ja taloudelle

Ympäristöteema 2010: Maatilojen biokaasun mahdollisuudet hyödyt ympäristölle ja taloudelle Ympäristöteema 2010: Maatilojen biokaasun mahdollisuudet hyödyt ympäristölle ja taloudelle - Lannankäsittelytekniikat nyt ja tulevaisuudessa- Toni Taavitsainen, Envitecpolis Oy 6/30/2009 4/15/2009 12/10/2010

Lisätiedot

Biokaasulaitoksen sijoituspaikaksi Mänttä

Biokaasulaitoksen sijoituspaikaksi Mänttä Biokaasulaitoksen sijoituspaikaksi Mänttä Watrec Oy Energia- ja ympäristöklusterin kehittämishankkeen loppuseminaari Hotelli Keurusselkä 13.2.2014 Watrec Oy - suomalainen cleantech kasvuja vientiyritys

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2014 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

HUBER Ratkaisuja Biojätteen käsittelyyn

HUBER Ratkaisuja Biojätteen käsittelyyn HUBER Ratkaisuja Biojätteen käsittelyyn Perusmateriaalin käsittely Karkean materiaalin erotus Karkean materiaalin käsittely Mädätysjäännöksen käsittely Biojätekäsittelyprosessin jätevedenkäsittely Tilanne

Lisätiedot

Biokaasu nyt ja tulevaisuudessa tuottajan näkökulma

Biokaasu nyt ja tulevaisuudessa tuottajan näkökulma Biokaasu nyt ja tulevaisuudessa tuottajan näkökulma JÄTTEESTÄ PUHTAITA AJOKILOMETREJÄ Työpaja Kotkassa 30.9.2010 Biovakka Suomi Oy Markus Isotalo Copyright Biovakka Suomi Oy, Harri Hagman 2010 Esitys keskittyy

Lisätiedot

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 ASIA Purku & Piikkaus Oy:n purkujätteen käsittelytoimintaa koskevan ympäristöluvan

Lisätiedot

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokymppi

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokymppi Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokymppi Parasta jätehuoltoa puh. 08 636 611 fax. 08 636 614 www.eko-kymppi.fi info@eko-kymppi.fi facebook, Kurre Kainuulainen Eloperäisen jätteen (lietteet, biojätteet)

Lisätiedot

Lannanpolttolainsäädäntö muuttui Mitä se tarkoittaa?

Lannanpolttolainsäädäntö muuttui Mitä se tarkoittaa? Huom: Esityksen pitämisen jälkeen on 13.12.2018 korjattu esityksessä ja lannan polttoa koskevassa ohjeessa ollut virhe typen oksidien päästörajaarvossa. Oikea typen oksidien päästöraja-arvo on 300 mg/m

Lisätiedot

Joutsan seudun biokaasulaitos

Joutsan seudun biokaasulaitos Joutsan seudun biokaasulaitos Joutsan biokaasulaitos Alueellinen biokaasulaitos, paikalliset maataloustoimijat sekä ympäristöyrittäjät Alueen jätteenkäsittely uusittava lyhyellä aikajänteellä (Evira) Vaihtoehdot:

Lisätiedot

BIOKAASUN ENERGIATEHOKKAAT KÄYTTÖRATKAISUT Energiatehokas vesihuoltolaitos

BIOKAASUN ENERGIATEHOKKAAT KÄYTTÖRATKAISUT Energiatehokas vesihuoltolaitos BIOKAASUN ENERGIATEHOKKAAT KÄYTTÖRATKAISUT Energiatehokas vesihuoltolaitos Biokaasun tuotanto Missä tuotetaan? Suomessa on lietemädättämöitä jäteveden-puhdistamoiden yhteydessä yhteensä 18 kpl 16:ssa eri

Lisätiedot

Maatalouden sivuvirtojen hyödyntämisen haasteet

Maatalouden sivuvirtojen hyödyntämisen haasteet Maatalouden sivuvirtojen hyödyntämisen haasteet Idea hankkeeksi, liiketoiminnaksi ja rahaksi bioenergian koordinaatiopäivä 13.10.2010 Hämeen ammattikorkeakoulu INNOVATIIVISET RATKAISUT JÄTTEIDEN JA JÄTEVESIEN

Lisätiedot

Maatilamittakaavan biokaasulaitoksen energiatase lypsylehmän lietelannan sekä lietelannan ja säilörehun yhteiskäsittelyssä

Maatilamittakaavan biokaasulaitoksen energiatase lypsylehmän lietelannan sekä lietelannan ja säilörehun yhteiskäsittelyssä Maatilamittakaavan biokaasulaitoksen energiatase lypsylehmän lietelannan sekä lietelannan ja säilörehun yhteiskäsittelyssä Maataloustieteen päivät 2014 ja Halola-seminaari 12.2.2014 Tutkija, FM Ville Pyykkönen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 4278/11.01.00/2014 116 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Power and Heat Oy:n Kivenlahden lämpökeskuksen toiminnan muutosta ja ympäristöluvan

Lisätiedot

Rakenteilla oleva biokaasulaitos. Case VamBio. KoneAgria Jyväskylä

Rakenteilla oleva biokaasulaitos. Case VamBio. KoneAgria Jyväskylä Rakenteilla oleva biokaasulaitos Case VamBio KoneAgria 2009 21.-24.10.2009 Jyväskylä INNOVATIIVISET RATKAISUT JÄTTEIDEN JA JÄTEVESIEN KÄSITTELYYN Yhteystiedot: Watrec Oy Jyväskylän toimisto Wahreninkatu

Lisätiedot

Snellman korvasi öljyn biokaasulla Esityksen laatija

Snellman korvasi öljyn biokaasulla Esityksen laatija HALUAMME ANTAA IHMISILLE MAHDOLLISUUDEN PAREMPAAN Snellman korvasi öljyn biokaasulla Esityksen laatija 25.10.2015 Snellmanin Lihanjalostus Oy Snellmans Köttförädling Ab 1 Mistä on kyse? HALUAMME ANTAA

Lisätiedot

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA ROMUNKÄSITTELYLAITOS Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA 28.4.2015 Raahen Romu Oy / Seuranta ja tarkkailusuunnitelma 28.4.2014 1/4 1. Laitokselle käsiteltäviksi hyväksyttävät materiaalit Raahen

Lisätiedot

Sanna Marttinen. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT)

Sanna Marttinen. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) Tuoteketjujen massa-, ravinne- ja energiataseet Sanna Marttinen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) Kestävästi kiertoon yhdyskuntien ja teollisuuden ravinteiden hyödyntäminen lannoitevalmisteina

Lisätiedot

Yhteiskäsittely pienlaitoksessa Case Laihia

Yhteiskäsittely pienlaitoksessa Case Laihia Yhteiskäsittely pienlaitoksessa Case Laihia! Laihia pähkinänkuoressa Laihia on suomalaisittain keskisuuri kunta Pohjanmaalla Vaasan naapurina. Kunnan pinta-ala 508 neliökilometriä. Asukkaita oli 7500 vuonna

Lisätiedot

Haminan Energia Biokaasulaitos Virolahti 21.10.2015

Haminan Energia Biokaasulaitos Virolahti 21.10.2015 Haminan Energia Biokaasulaitos Virolahti 21.10.2015 Haminan Energia Oy Perustettu 23.3.1901 Maakaasun jakelu aloitettiin 3.12.1982 Haminan Energia Oy:ksi 1.9.1994 Haminan kaupungin 100% omistama energiayhtiö

Lisätiedot

Envor Group Hämeenlinna

Envor Group Hämeenlinna Envor Group 9.12.2016 Hämeenlinna Envor Group Envor Group muodostuu neljästä eri yrityksestä, joilla on vuosikymmenten kokemus kierrätyspalveluiden tuottamisesta. Envor Group tarjoaa asiakkailleen monipuolisia,

Lisätiedot

OMAVALVONTAOHJE LANNOITEVALMISTEALAN TOIMIJOILLE

OMAVALVONTAOHJE LANNOITEVALMISTEALAN TOIMIJOILLE Esittelijä Torniainen Sivu/sivut 1 / 5 OMAVALVONTAOHJE LANNOITEVALMISTEALAN TOIMIJOILLE 1 Mitä on omavalvonta Omavalvonta on toimijan omaa toimintaa, jolla varmistetaan markkinoille saatettavien lannoitevalmisteiden

Lisätiedot

Biokaasun tuotanto- ja käyttömahdollisuudet Jouni Havukainen

Biokaasun tuotanto- ja käyttömahdollisuudet Jouni Havukainen Biokaasun tuotanto- ja käyttömahdollisuudet Jouni Havukainen Sisältö Mitä mädätys on? Kuinka paljon kustantaa? Kuka tukee ja kuinka paljon? Mitä rakennusprojektiin kuuluu ja kuka toimittaa? Mikä on biokaasun

Lisätiedot

ENKAT hanke: Biokaasutraktorin vaikutus biokaasulaitoksen energiataseeseen ja kasvihuonekaasupäästöihin

ENKAT hanke: Biokaasutraktorin vaikutus biokaasulaitoksen energiataseeseen ja kasvihuonekaasupäästöihin ENKAT hanke: Biokaasutraktorin vaikutus biokaasulaitoksen energiataseeseen ja kasvihuonekaasupäästöihin MMM Mari Seppälä Jyväskylän yliopisto Bio- ja ympäristötieteiden laitos Biokaasulaitoksen energiatase

Lisätiedot

Keskuspuhdistamo. Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöinvestointi!

Keskuspuhdistamo. Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöinvestointi! Keskuspuhdistamo Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöinvestointi! Timo Heinonen marraskuu 2018 100 vuoden ratkaisu! Keskuspuhdistamo hanke: Sulkavuoren keskuspuhdistamo siirtoviemärit (paine

Lisätiedot

Biokaasu maatiloilla tilaisuus

Biokaasu maatiloilla tilaisuus Biokaasu maatiloilla tilaisuus Kankaanpää 22.01.2019 Markku Riihimäki Riihimäki Yhtiöt Oy 0400 323 730 markku@riihimaki-yhtiot.fi Valintaan vaikuttavat tekijät Valitse tilanteesi mukainen vaihtoehto Biokaasulaitoksia

Lisätiedot

Biokaasun tuotanto ja käyttö Suomessa. Prof. Jukka Rintala Ympäristötieteet Jyväskylän yliopisto

Biokaasun tuotanto ja käyttö Suomessa. Prof. Jukka Rintala Ympäristötieteet Jyväskylän yliopisto Biokaasun tuotanto ja käyttö Suomessa Prof. Jukka Rintala Ympäristötieteet Jyväskylän yliopisto Biokaasuteknoloia On ympäristö- ja eneriateknoloiaa Vertailtava muihin saman alan teknoloioihin / menetelmiin:

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

Kymen Bioenergia Oy NATURAL100

Kymen Bioenergia Oy NATURAL100 Kymen Bioenergia Oy NATURAL100 Maakaasuyhdistys 23.4.2010 Kymen Bioenergia Oy KSS Energia Oy, 60 % ajurina kannattava bioenergian tuottaminen liiketoimintakonseptin tuomat monipuoliset mahdollisuudet tehokkaasti

Lisätiedot

Maatilatason biokaasulaitoksen toteutusselvitys. BioG Biokaasun tuotannon liiketoimintamallien kehittäminen Pohjois-Pohjanmaalla -hanke

Maatilatason biokaasulaitoksen toteutusselvitys. BioG Biokaasun tuotannon liiketoimintamallien kehittäminen Pohjois-Pohjanmaalla -hanke 1 Maatilatason biokaasulaitoksen toteutusselvitys BioG Biokaasun tuotannon liiketoimintamallien kehittäminen Pohjois-Pohjanmaalla -hanke 2 Toteutusselvityksen tavoite Selvityksen tavoitteena on esimerkkitilan

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue.

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro ISAVI/74/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 12.3.2010 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, 113, Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, 5,

Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, 113, Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, 5, Tampere Ote pöytäkirjasta 13/2017 1 (7), 113,, 5, 17.01.2017 113 Lausunto Nokian Koukkujärven bioratkaisu -hankkeiden ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta TRE:8096/11.03.00/2016,, 113 Valmistelija

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN. 2 LUKU: Jätevedet

KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN. 2 LUKU: Jätevedet KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN YMPA RISTO NSUOJELUMA A RA YKSET 2 LUKU: Jätevedet Sisällys 2. LUKU: JÄTEVEDET... 3 3 Jätevesien käsittely viemäriverkoston ulkopuolella... 3 1. Jätevesien

Lisätiedot

Siipikarjanlannasta biokaasua

Siipikarjanlannasta biokaasua Siipikarjanlannasta biokaasua Sari Luostarinen Erikoistutkija, FT, Dos. sari.luostarinen@luke.fi Biokaasuprosessi Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat HYDROLYYSI Eloperäisen materiaalin mikrobiologinen hajotus

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2015 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Talvivaara alusta alkaen. Kuva: Vihreät, De Gröna

Talvivaara alusta alkaen. Kuva: Vihreät, De Gröna Talvivaara alusta alkaen Kuva: Vihreät, De Gröna Talvivaaran lupaukset Ympäristöystävällinen uusi bioliuotus, jossa Kainuulaiset bakteerit toimivat veden kanssa Ei tule mitään päästöjä kaivospiirin ulkopuolelle

Lisätiedot

BIOKAASUNTUOTANTO SAARIJÄRVI

BIOKAASUNTUOTANTO SAARIJÄRVI BIOKAASUNTUOTANTO SAARIJÄRVI BIOKAASUN TUOTANTO JA HYÖDYNTÄMINEN Biokaasu on hapettoman mätänemisprosessin tulos, jonka lopputuotteena syntyy myös kiinteää mädätysjäännöstä Biokaasu on koostumukseltaan

Lisätiedot

Biokaasua muodostuu, kun mikrobit hajottavat hapettomissa eli anaerobisissa olosuhteissa orgaanista ainetta

Biokaasua muodostuu, kun mikrobit hajottavat hapettomissa eli anaerobisissa olosuhteissa orgaanista ainetta 1. MITÄ BIOKAASU ON Biokaasu: 55 70 tilavuus-% metaania (CH 4 ) 30 45 tilavuus-% hiilidioksidia (CO 2 ) Lisäksi pieniä määriä rikkivetyä (H 2 S), ammoniakkia (NH 3 ), vetyä (H 2 ) sekä häkää (CO) + muita

Lisätiedot

MÄDÄTEPÄIVÄ PORI Biokaasulaitokset. Riihimäki Yhtiöt Oy Markku Riihimäki

MÄDÄTEPÄIVÄ PORI Biokaasulaitokset. Riihimäki Yhtiöt Oy Markku Riihimäki MÄDÄTEPÄIVÄ PORI 28.11.2018 Biokaasulaitokset Riihimäki Yhtiöt Oy Markku Riihimäki 2 1.Laitoksen rakenne meillä ja muualla, onko eroa 2.Laitostyypit 3.Laitoksen vaikutus lopputuotteeseen 4.Viranomaistahot,

Lisätiedot

Maatalouden biokaasulaitos

Maatalouden biokaasulaitos BioGTS Maatalouden biokaasulaitos Sähköä Lämpöä Liikennepolttoainetta Lannoitteita www.biogts.fi BioGTS -biokaasulaitos BioGTS -biokaasulaitos on tehokkain tapa hyödyntää maatalouden eloperäisiä jätejakeita

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Kaivetut maa-ainekset - jäteluonne ja käsittely

Kaivetut maa-ainekset - jäteluonne ja käsittely Kaivetut maa-ainekset - jäteluonne ja käsittely Lähde: Ympäristöministeriön muistio 3.7.2015 14.11.2016 Maa-ainesten jäteluonteen arvioinnin yleiset periaatteet Kaivetun maa-aineksen jäteluonnetta arvioitaessa

Lisätiedot

Biokaasun tuotanto ja liiketoimintamallit

Biokaasun tuotanto ja liiketoimintamallit Biokaasun tuotanto ja liiketoimintamallit BioG Haapavesi 8.12. 2010 Ritva Imppola ja Pekka Kokkonen Maaseudun käyttämätön voimavara Biokaasu on luonnossakin muodostuva kaasu, joka sisältää pääasiassa -

Lisätiedot

Lahden seudun kierrätyspuisto

Lahden seudun kierrätyspuisto Lahden seudun kierrätyspuisto Kujalan jätekeskus? Hajut, haittaeläimet? Vaarallinen jäte? Asukastilaisuudet 3. ja 4.6.2019 Heinsuon koulu, Hollola / Erkko-lukio, Orimattila Mielipiteissä ja kommenteissa

Lisätiedot

ENKAT hanke: Biokaasun tuotantoketjun energiatase ja kasvihuonekaasupäästöt. MMM Mari Seppälä Jyväskylän yliopisto Bio- ja ympäristötieteiden laitos

ENKAT hanke: Biokaasun tuotantoketjun energiatase ja kasvihuonekaasupäästöt. MMM Mari Seppälä Jyväskylän yliopisto Bio- ja ympäristötieteiden laitos ENKAT hanke: Biokaasun tuotantoketjun energiatase ja kasvihuonekaasupäästöt MMM Mari Seppälä Jyväskylän yliopisto Bio- ja ympäristötieteiden laitos Biokaasulaitoksen energiatase Energiataseessa lasketaan

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 1/YMPLA 27.1.2016 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 27.1.2016 3 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 Alastaro 29.1.2016 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suomen

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Biohajoavista jätteistä valmistettuihin maanparannusaineisiin liittyvä lainsäädäntö

Biohajoavista jätteistä valmistettuihin maanparannusaineisiin liittyvä lainsäädäntö Biohajoavista jätteistä valmistettuihin maanparannusaineisiin liittyvä lainsäädäntö Jokioinen 25.11.2009 Arja Vuorinen Valvontaosasto, Evira www.evira.fi Tarkastelen esityksessäni Millä ehdoin biohajoavasta

Lisätiedot

Jätevesilietteen eri käsittelyvaihtoehtojen kasvihuonekaasupäästöt pohjoisissa olosuhteissa

Jätevesilietteen eri käsittelyvaihtoehtojen kasvihuonekaasupäästöt pohjoisissa olosuhteissa Jätevesilietteen eri käsittelyvaihtoehtojen kasvihuonekaasupäästöt pohjoisissa olosuhteissa Heini Postila a, Maria Lauronen a, Sari Piippo b a Vesi- ja ympäristötekniikka, Oulun yliopisto b Energia- ja

Lisätiedot

Keskuspuhdistamo. Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöinvestointi!

Keskuspuhdistamo. Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöinvestointi! Keskuspuhdistamo Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöinvestointi! Raholasta 4 kg/d Tammerkoskesta48 kg/d Keskuspuhdistamolta 15 kg/d (2024) Jätevedenpuhdistus tehostuu entisestään keskuspuhdistamon

Lisätiedot

Kierrätysravinteita erilaisiin käyttötarkoituksiin. Teija Paavola, Biovakka Suomi Oy Biokaasuyhdistyksen seminaari 11.10.2012 Messukeskus, Helsinki

Kierrätysravinteita erilaisiin käyttötarkoituksiin. Teija Paavola, Biovakka Suomi Oy Biokaasuyhdistyksen seminaari 11.10.2012 Messukeskus, Helsinki Kierrätysravinteita erilaisiin käyttötarkoituksiin Teija Paavola, Biovakka Suomi Oy Biokaasuyhdistyksen seminaari 11.10.2012 Messukeskus, Helsinki Biovakan toiminta-ajatuksena on tuottaa biokaasua ja kierrätysravinteita

Lisätiedot

Sähkön ja lämmön tuotanto biokaasulla

Sähkön ja lämmön tuotanto biokaasulla Sähkön ja lämmön tuotanto biokaasulla Maakaasun käytön valvojien neuvottelupäivät Vierumäki, 29. 30.5.2008 Kari Lammi Mitä biokaasu on? Orgaanisesta jätteestä hapettomassa tilassa hajoamisen tuloksena

Lisätiedot

KOKEMUKSIA OMAVALVON- NASTA Jaana Tuppurainen Watrec Oy

KOKEMUKSIA OMAVALVON- NASTA Jaana Tuppurainen Watrec Oy KOKEMUKSIA OMAVALVON- NASTA Jaana Tuppurainen Watrec Oy WATREC OY 2003 perustettu ympäristöalan asiantuntijayritys. Ydinosaamista biokaasuteknologia, jätevesien käsittely sekä näihin liittyvät urakointi,

Lisätiedot

Biokaasun jakelu Suomessa

Biokaasun jakelu Suomessa JÄTTEESTÄ PUHTAITA AJOKILOMETREJÄ Työpaja Turussa 10.6.2010 12.00-16.00 Biokaasun jakelu Suomessa 2 GASUMIN TUNNUSLUVUT 2009 Maakaasun myynti 40,6 TWh Henkilökunta 220 Siirtoputkiston pituus 1186 km Liikevaihto

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote

Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote JOENSUUN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Joensuun voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

Biotehtaan lannoitevalmisteet. Orgaanisia lannoitetuotteita laajasti Oulun seudun tilojen käyttöön

Biotehtaan lannoitevalmisteet. Orgaanisia lannoitetuotteita laajasti Oulun seudun tilojen käyttöön Biotehtaan lannoitevalmisteet Orgaanisia lannoitetuotteita laajasti Oulun seudun tilojen käyttöön Biotehdas Oy on suomalainen cleantech-yritys, joka tarjoaa kestävää palvelua eloperäisen jätteen käsittelyyn.

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2016 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

Ympäristöriskianalyysit 1/7 Jätevedet Kyllä Osittain Ei

Ympäristöriskianalyysit 1/7 Jätevedet Kyllä Osittain Ei Ympäristöriskianalyysit 1/7 Jätevedet Kyllä Osittain Ei 1. Tunnetaanko tilalla muodostuvien jätevesien laatu ja niille soveltuvat käsittelymenetelmät? 2. Toimiiko asuinrakennusten jätevesien käsittely

Lisätiedot

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008.

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2009 Dnro PPO 2003 Y 391 111 ASIA LUVAN HAKI JA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Haapaveden Ympäristöpalvelut Oy:n jätevesilietteen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 21.05.2015 Sivu 1 / 1 1802/11.01.00/2015 48 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ympäristöluvan muutoshakemuksesta, Delete Finland Oy:n siirtokuormausasema, Juvanmalmintie 18

Lisätiedot

TOIMINNAN JA VAIKUTUSTEN TARKKAILUSUUNNITELMA ATOR-CONSULTANTS OY / TIMO RUOTSALAINEN

TOIMINNAN JA VAIKUTUSTEN TARKKAILUSUUNNITELMA ATOR-CONSULTANTS OY / TIMO RUOTSALAINEN 2016 TOIMINNAN JA VAIKUTUSTEN TARKKAILUSUUNNITELMA ATOR-CONSULTANTS OY / TIMO RUOTSALAINEN SISÄLLYS 1.0 TOIMINNAN KUVAUS... 2 2.0 KÄYTTÖ-, PÄÄSTÖ- JA VAIKUTUSTARKKAILU... 2 2.1 Käyttötarkkailu... 2 2.2

Lisätiedot

CASE: HSY Viikinmäki ENERGIATEHOKAS LIETTEEN KUIVAUS. Energiatehokas vesihuoltolaitos 10/2018

CASE: HSY Viikinmäki ENERGIATEHOKAS LIETTEEN KUIVAUS. Energiatehokas vesihuoltolaitos 10/2018 CASE: HSY Viikinmäki ENERGIATEHOKAS LIETTEEN KUIVAUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 10/2018 1 CASE HSY: Energiatehokas lietteen kuivaus Lietteen kuivauslinkojen uusiminen Viikinmäen jätevedenpuhdistamon

Lisätiedot

Päivämäärä. Valtuutussäännökset

Päivämäärä. Valtuutussäännökset MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 20/09 Päivämäärä Dnro 29.7.2009 1855/14/2009 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 5.8.2009 toistaiseksi Muuttaa MMa lannoitevalmisteita koskevan toiminnan harjoittamisesta

Lisätiedot

KUIVAKÄYMÄLÄT KÄYTTÖÖN

KUIVAKÄYMÄLÄT KÄYTTÖÖN KUIVAKÄYMÄLÄT KÄYTTÖÖN DT -TEKNOLOGIA TEKEE TULOAAN Raini Kiukas Käymäläseura Huussi ry DT keskus Kuivakäymälä kopli@kopli.fi HUOMIOITA NYKYTILANTEESTA MAAILMAN TÄRKEIN LUONNONVARA ON MAKEA VESI MEIDÄN

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 11.6.2013 ASIA HAKIJA Jätteiden hyödyntämistä koskeva ympäristölupahakemus, Kokkola. CrisolteQ Oy PL 286

Lisätiedot

Ympäristöliiketoiminnan kasvava merkitys

Ympäristöliiketoiminnan kasvava merkitys Ympäristöliiketoiminnan kasvava merkitys Case: Biovakka Suomi Oy biohajoavien jakeiden käsittelijä, biokaasun ja kierrätysravinteiden tuottaja Mynälahti seminaari, Livonsaari 5. elokuuta 2011 Harri Hagman

Lisätiedot

ESIMERKKEJÄ TOTEUTUNEISTA MAATILAKOKOLUOKAN BIOKAASULAITOKSISTA. Ravinnerenki, Teija Rantala

ESIMERKKEJÄ TOTEUTUNEISTA MAATILAKOKOLUOKAN BIOKAASULAITOKSISTA. Ravinnerenki, Teija Rantala ESIMERKKEJÄ TOTEUTUNEISTA MAATILAKOKOLUOKAN BIOKAASULAITOKSISTA Ravinnerenki, Teija Rantala 21.1.2016 Suomen maatilamittakaavan biokaasulaitokset Suomen biokaasulaitosrekisteri n:o 18 Maatiloilla tuotettu

Lisätiedot

SAVON SELLU OY:N TEKNIS-TALOUDELLINEN SELVITYS HAJUPÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMISMAHDOLLISUUKSISTA JOHDANTO

SAVON SELLU OY:N TEKNIS-TALOUDELLINEN SELVITYS HAJUPÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMISMAHDOLLISUUKSISTA JOHDANTO SELVITYS Kari Koistinen 1(5) Savon Sellu Oy PL 57 70101 Kuopio Puh 010 660 6999 Fax 010 660 6212 SAVON SELLU OY:N TEKNIS-TALOUDELLINEN SELVITYS HAJUPÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMISMAHDOLLISUUKSISTA JOHDANTO Savon

Lisätiedot

Harri Heiskanen 24.11.2011

Harri Heiskanen 24.11.2011 Harri Heiskanen 24.11.2011 Haapajärven ammattiopisto koostuu liiketalouden ja maa- ja metsätalousosastoista Opiskelijoita 319 + noin 30 aikuisopiskelijaa Koulutetaan mm. maaseutuyrittäjiä ja metsurimetsäpalvelujen

Lisätiedot

DYNASAND ratkaisee suodatusongelmat

DYNASAND ratkaisee suodatusongelmat DYNASAND JATKUVATOIMINEN HIEKKASUODATIN DYNASAND ratkaisee suodatusongelmat HYXO OY Ammattimainen Vastuullinen Avoin DYNASAND-SUODATTIMEN TOIMINTA Ennen veden syöttämistä suodatinlaitokselle tulee vedestä

Lisätiedot

BiKa-hanke Viitasaaren työpaja Uusiutuvan energian direktiivi REDII ehdotus

BiKa-hanke Viitasaaren työpaja Uusiutuvan energian direktiivi REDII ehdotus BiKa-hanke Viitasaaren työpaja 27.3.2018 Uusiutuvan energian direktiivi REDII ehdotus Saija Rasi, Luonnonvarakeskus Biokaasuliiketoimintaa ja -verkostoja Keski-Suomeen, 1.3.2016 30.4.2018 29.3.201 RED

Lisätiedot

Biokaasu sisältää tavallisesti. Biokaasuntuotannon perusteita. Biokaasua muodostuu. Miksi biokaasua tuotetaan?

Biokaasu sisältää tavallisesti. Biokaasuntuotannon perusteita. Biokaasua muodostuu. Miksi biokaasua tuotetaan? Biokaasu sisältää tavallisesti Biokaasuntuotannon perusteita Ville Kuittinen Metaania (CH 4 ) 40 70 % Hiilidioksidia (CO 2 ) 30 60 % Epäpuhtauksina mm. rikkivetyä Biokaasua muodostuu Erilaisten mikrobien

Lisätiedot

Mädätteen käyttö maataloudessa

Mädätteen käyttö maataloudessa Mädätteen käyttö maataloudessa Lainsäädäntö, laitoshyväksyntä, jätejakeiden vaikutus vaatimuksiin Voimassa olevat säädökset Lannoitevalmistelaki 539/2006 MMMa 24/11 lannoitevalmisteista muutos valmisteilla

Lisätiedot

Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II. Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy

Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II. Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy Miksi voimalaitos on rakennettu? Lahti Energialla on hyvät kokemukset yli 12 vuotta hiilivoimalan yhteydessä

Lisätiedot

Uusi. innovaatio. Suomesta. Kierrätä kaikki energiat talteen. hybridivaihtimella

Uusi. innovaatio. Suomesta. Kierrätä kaikki energiat talteen. hybridivaihtimella Uusi innovaatio Suomesta Kierrätä kaikki energiat talteen hybridivaihtimella Säästövinkki Älä laske energiaa viemäriin. Asumisen ja kiinteistöjen ilmastopäästöt ovat valtavat! LÄMPÖTASE ASUINKERROSTALOSSA

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 13.5.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0199Y0187 114 No YS 660 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

Ei ole olemassa jätteitä, on vain helposti ja hieman hankalammin uudelleen käytettäviä materiaaleja

Ei ole olemassa jätteitä, on vain helposti ja hieman hankalammin uudelleen käytettäviä materiaaleja Jätehuolto Ei ole olemassa jätteitä, on vain helposti ja hieman hankalammin uudelleen käytettäviä materiaaleja Jätteiden käyttötapoja: Kierrätettävät materiaalit (pullot, paperi ja metalli kiertävät jo

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksen hillitseminen

Ilmastonmuutoksen hillitseminen Ilmastonmuutoksen hillitseminen Jyri Seppälä SYKE MAAILMAN VESIPÄIVÄN SEMINAARI 22.3.2011, Säätytalo, Helsinki Lähtökohtia Ilmastonmuutos etenee - vuosi 2010 oli toisiksi lämpimin vuoden 1880 jälkeen Kehittyneillä

Lisätiedot

Biokaasun hyödyntäminen liikennepolttoaineena. Informaatiotilaisuus 16.4.2015 Jari Kangasniemi

Biokaasun hyödyntäminen liikennepolttoaineena. Informaatiotilaisuus 16.4.2015 Jari Kangasniemi Biokaasun hyödyntäminen liikennepolttoaineena Informaatiotilaisuus 16.4.2015 Jari Kangasniemi Osakeyhtiö perustettu 1.1.2015, sitä ennen liikelaitoksena vuodesta 1995 Oulun kaupungin 100 %:sti omistama

Lisätiedot

Biomassan hyötykäytön lisääminen Suomessa. Mika Laine

Biomassan hyötykäytön lisääminen Suomessa. Mika Laine Biomassan hyötykäytön lisääminen Suomessa Mika Laine toimitusjohtaja, Suomen Vesiyhdistys, jätevesijaos Envor Group Oy Mädätyksen Rakenne- ja lietetekniikka 15.10.2013 Kokonaisvaltaista kierrätystä Käsittelymäärät

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6) Anna Häyrinen 14.04.2014 1 (6) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Myllypuron huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä

Lisätiedot

Biokaasun jakelu Suomessa

Biokaasun jakelu Suomessa JÄTTEESTÄ PUHTAITA AJOKILOMETREJÄ Työpaja Salossa 7.9.2010 Biokaasun jakelu Suomessa 2 GASUMIN TUNNUSLUVUT 2009 Maakaasun myynti 40,6 TWh Henkilökunta 220 Siirtoputkiston pituus 1186 km Liikevaihto 1 064,7

Lisätiedot

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 19.2.2019 1 (11) 1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Kuva 1.1. Hankkeen vaikutusten yhdyskuntarakenteeseen arvioidaan ulottuvan enintään kilometrin

Lisätiedot

Kuitiantie PARAINEN VASTINE TUKESIN JA VARSINAIS-SUOMEN PELASTUSLAITOKSEN LAUSUNTOIHIN

Kuitiantie PARAINEN VASTINE TUKESIN JA VARSINAIS-SUOMEN PELASTUSLAITOKSEN LAUSUNTOIHIN Qwidja Kraft AB Kuitiantie 337 21600 PARAINEN VASTINE LAUSUNTOIHIN 14.3.2017 VASTINE TUKESIN JA VARSINAIS-SUOMEN PELASTUSLAITOKSEN LAUSUNTOIHIN Asia: Qvidja Kraft Ab:n biokaasu- ja biometanointilaitos

Lisätiedot

Biotehtaan lannoitevalmisteet. Orgaanisia lannoitetuotteita laajasti Oulun seudun tilojen käyttöön

Biotehtaan lannoitevalmisteet. Orgaanisia lannoitetuotteita laajasti Oulun seudun tilojen käyttöön Biotehtaan lannoitevalmisteet Orgaanisia lannoitetuotteita laajasti Oulun seudun tilojen käyttöön Biotehdas Oy on suomalainen cleantech-yritys, joka tarjoaa kestävää palvelua eloperäisen jätteen käsittelyyn.

Lisätiedot

Mädätyksen lopputuotteet ja niiden käyttö Kehityspäällikkö Teija Paavola, Biovakka Suomi Oy Biolaitosyhdistyksen teemaseminaari 7.11.

Mädätyksen lopputuotteet ja niiden käyttö Kehityspäällikkö Teija Paavola, Biovakka Suomi Oy Biolaitosyhdistyksen teemaseminaari 7.11. Mädätyksen lopputuotteet ja niiden käyttö Kehityspäällikkö Teija Paavola, Biovakka Suomi Oy Biolaitosyhdistyksen teemaseminaari 7.11.2013, Jokioinen Biokaasuprosessi sulkee kierron Lähtökohtana lopputuotteiden

Lisätiedot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot N:o 1017 4287 Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot Taulukko 1. Kiinteitä polttoaineita polttavien polttolaitosten

Lisätiedot