Hyvä tietää päästökaupasta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvä tietää päästökaupasta"

Transkriptio

1 Hyvä tietää päästökaupasta

2 Päästökauppa on markkinaehtoinen järjestelmä päästöjen vähentämiseksi. Kun päästölle luodaan hinta, pyrkivät yritykset eroon päästöistä siellä, missä päästövähennys on kannattavampaa kuin päästöjen aiheuttaminen. Maailman suurin päästökauppajärjestelmä on tällä hetkellä EU:n kasvihuonekaasupäästöjen kauppa, joka toimii niin kutsutulla cap-and-trade periaatteella. Ensin sovitaan päästökiintiö (cap), jonka jälkeen päästöoikeuksilla käydään kauppaa (trade). Päästökauppajärjestelmiä on muuallakin maailmassa, ja sitä on sovellettu myös muihin kuin kasvihuonekaasupäästöihin. Päästökauppa on poliittinen ohjauskeino, jonka vaihtoehtoja ovat yleensä verot, tekniset määräykset tai laitoskohtaiset päästörajat. Päästökaupan etuna pidetään sen kykyä ohjata koko talousjärjestelmää toteuttamaan päästövähennyshankkeita edullisimmasta alkaen, niin että päästöt asettuvat lopulta sovitulle tasolle. Tässä esitteessä kerrotaan EU:n päästökauppajärjestelmästä. Esite on suunnattu energia-alan toimijoille sekä muille aiheesta kiinnostuneille.

3 Kasvihuonekaasut nostavat ilmakehän lämpötilaa. Ihminen lisää toiminnallaan kasvihuonekaasujen määrää ilmakehässä esimerkiksi polttamalla fossiilisia polttoaineita ja hävittämällä metsiä. Tästä seuraava ilmastonmuutos voi johtaa jäätiköiden sulamiseen, merenpinnan nousemiseen, myrskyjen yleistymiseen ja toisaalla kuivuuden lisääntymiseen. Tämä muodostaa uhan ekosysteemeille sekä tulevien sukupolvien hyvinvoinnille ja turvallisuudelle. Päästökaupalla hillitsemme ilmastonmuutosta Ilmastonmuutokset vaikutusten hillitsemiseksi on YK:n ilmastosopimuksen puitteissa sovittu lämpötilan nousun rajoittamisesta enintään kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Tämän arvioidaan edellyttävän vuoteen 2050 mennessä maailman kasvihuonepäästöjen vähentämistä puoleen verrattuna vuoteen Tavoitteen saavuttamiseksi teollistuneiden maiden tulisi vähentää päästöjään % ja kehittyvien maiden rajoittaa päästönsä nykyiselle tasolleen. Euroopan Unionin tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä EU:ssa ilmastonmuutoksen hillinnän tärkeimmäksi työkaluksi on valittu päästökauppa, jolla pyritään vähentämään kasvihuonekaasuja mahdollisimman kustannustehokkaasti. Päästökaupan ulkopuolella ovat esimerkiksi muu liikenne, asuminen, maatalous ja jätehuolto. Päästökaupan piirissä on EU:n kasvihuonepäästöistä noin 42 % ja Suomen kasvihuonekaasupäästöistä noin 55 %. Tarvitaan siis merkittäviä toimenpiteitä myös niillä aloilla, jotka eivät osallistu päästökauppaan. Päästöjen voimakas kasvu maailmassa on tällä hetkellä keskittynyt nouseviin talouksiin kuten Kiinaan ja Intiaan. EU:n osuus maailman päästöistä on enää noin 9 %. Ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta onkin kaikkein tärkeintä, että kansainvälinen yhteystyö etenee ja kaikki maat osallistuvat talkoisiin. Päästökaupan piirissä ovat sähkön ja kaukolämmön tuotanto sekä energiavaltainen teollisuus kuten metsä-, teräs- ja sementtiteollisuus sekä lentoliikenne.

4 Näin päästökauppa toimii Yhteinen päästökiintiö EU päättää päästöjen kokonaismäärän eli EU:n laajuisen päästökiintiön, joka alenee vuosi vuodelta. Myönnettävien päästöoikeuksien vähenemisellä varmistetaan kasvihuonekaasupäästöjen vuosittainen pieneneminen. Yksi päästöoikeus vastaa yhtä tonnia hiilidioksidipäästöjä. Päästölupa Kaikki päästökauppaan kuuluvat laitokset tarvitsevat päästöluvan, jotta ne saavat päästää hiilidioksidia ilmakehään. Suomessa luvan myöntää ja sitä valvoo Energiavirasto. Luvassa määritellään esimerkiksi miten päästöjä on mitattava ja miten mittausten luotettavuus on varmennettava. Lisäksi päästöluvan haltijat tarvitsevat päästöjään vastaavan määrän päästöoikeuksia. Päästöoikeuksia ilmaiseksi tai ostamalla Viranomainen laskee vuosittain markkinoille sovitut määrät päästöoikeuksia ilmaiseksi ja huutokauppaamalla. Sähköntuottajien on ostettava tarvitsemansa päästöoikeudet vuodesta 2013 lähtien joko huutokaupasta tai markkinoilta. Kaukolämmön tuotanto ja kansainvälisessä kilpailussa oleva, paljon energiaa käyttävä teollisuus voivat saada päästöoikeuksistaan osan myös ilmaiseksi. Mikäli yrityksellä on enemmän päästöoikeuksia kuin se tarvitsee, yritys voi myydä ne markkinoille. Toisaalta jos yritys tarvitsee enemmän päästöoikeuksia, pitää sen ostaa niitä lisää. Hinta ohjaa päästöjen vähentämistoimet sinne, missä niiden toteuttaminen on edullisinta. Todelliset päästöt tarkastetaan Päästökauppaan kuuluva laitos ilmoittaa vuosittain aiheuttamansa päästöt sekä luovuttaa todellisia päästöjään vastaavan määrän päästöoikeuksia. Ilmoitettavan päästömäärän varmistaa ulkopuolinen taho. Viranomainen mitätöi sille palautetut päästöoikeudet. Päästötavoitteen saavuttaminen on varmennettu sanktioilla. Mikäli päästöoikeuksia ei luovuteta päästöjä vastaavaa määrää, yhtiö joutuu maksamaan sakkomaksua monin verroin enemmän kuin päästöoikeudet maksavat, sekä lisäksi luovuttamaan tarvittavat päästöoikeudet jälkikäteen. VIRANOMAINEN HUUTO- KAUPPAA JA JAKAA ILMAISEKSI VUOSITTAISET PÄÄSTÖOIKEUDET LAITOS HANKKII tai saa ilmaiseksi päästöoikeuksia. LAITOS MITTAA ja laskee todelliset päästönsä. VIRANOMAINEN MITÄTÖI PALAUTETUT PÄÄSTÖOIKEUDET LAITOS PALAUTTAA viranomaiselle päästöraportin ja todellisia päästöjä vastaavan määrän päästöoikeuksia. Käyttämättä jääneet oikeudet voi säästää tai myydä. ULKOPUOLINEN TAHO VARMENTAA laitoksen päästöt.

5 Päästövähennykset kohdistuvat järkevästi Päästöoikeuden hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan markkinoilla. Taloudellisista suhdanteista ja muista tekijöistä riippuen hinta voi olla matala tai korkea. Päästöoikeuksien markkinahinnan perusteella yritys arvioi, kannattaako sen mieluummin vähentää päästöjään vai käyttää lisää päästöoikeuksia. Päästöjä voi vähentää muun muassa tehostamalla tuotantoprosesseja, vaihtamalla energianlähdettä - tai vähentämällä tuotantoa. Mikäli päästöoikeuden hinta on korkeampi kuin vähentämistoimenpiteen kustannukset, on edullisempaa vähentää päästöjä. Yksittäisten yritysten valinnat eivät kuitenkaan vaikuta yhteiseen päästökiintiöön eivätkä siten muuta päästöjen vähennystahtia pitkällä aikavälillä. Päästökauppa vaikuttaa kilpailun kautta Päästöoikeuden hinta on päästölliselle tuotannolle kustannus, jolloin päästöttömät tai vähäpäästöiset energiantuotantomuodot saavat suhteellista kilpailuetua. Keskinäisen kilpailuasetelman näin muuttuessa päästöllistä energiantuotantoa vähitellen korvataan uusiutuvalla tai muulla päästöttömällä energialla. Päästöjen aiheuttama kustannus vaikuttaa myös lopputuotteen hintaan. Jos yritys kilpailee kansainvälisesti sellaisten toimijoiden kanssa, joilla ei ole päästöistään kustannuksia, voi päästökauppa vaikuttaa haitallisesti yrityksen kilpailukykyyn. Tällaiselle yritykselle voi syntyä paineita siirtää tuotantonsa päästökauppajärjestelmän ulkopuolisille alueille. Tällaista tuotannon ja päästöjen siirtymistä kutsutaan hiilivuodoksi. Hiilivuotoa torjutaan jakamalla päästöoikeuksia ilmaiseksi valituille teollisuuden aloille. Lisäksi jäsenmailla on lupa tukea näitä niin kutsuttuja hiilivuotoaloja. Päästökauppa on jaettu kausiin EU:n päästökaupan ensimmäinen kausi alkoi vuonna 2005 ja kesti kolme vuotta. Tuolloin lähes kaikki päästöoikeudet jaettiin ilmaiseksi aiempien vuosien päästötietojen perusteella maakohtaisten jakosuunnitelmien mukaan. Toinen kausi oli viisivuotinen. Toisella kaudella huutokauppaa kokeiltiin rajoitetusti. Kolmannella kaudella ilmaiset päästöoikeudet jaetaan koko EU:n alueella samojen yhteisten sääntöjen mukaan ja suuri osa päästöoikeuksista huutokaupataan. Kansallisia jakosuunnitelmia ei enää tehdä. Ilmaiseksi jaettavat oikeudet jaetaan sektori- ja tuotekohtaisten EUlaajuisten vertailuarvojen perusteella, jotka on määritelty vähäpäästöisimmän tuotannon mukaan. Käyttämättä jääneitä päästöoikeuksia voi säilyttää seuraavaan vuoteen ja kauden vaihtuessa myös seuraavalle kaudelle. Minkään vuoden päästöt eivät siis välttämättä asetu tasan sinä vuonna liikkeelle laskettujen päästöoikeuksien tasolle. Joskus osa oikeuksista jää käyttämättä, joskus käytetään myös edellisvuosien säästettyjä oikeuksia. Vuosittainen vaihtelu ei kuitenkaan vaikuta sovitun päästötason toteutumiseen pidemmällä aikavälillä.

6 Päästökauppaan kuulumattomat päästöt (2,6 Gt) Mm. liikenne, maatalous, polttoaineiden käyttö pienteollisuudessa, asuntojen lämmitys, jätehuolto ja palvelut. Näille päästöille on sovittu jäsenmaakohtaiset päästötavoitteet. Koko EU tavoittelee 10 % päästövähennystä vuosina Suomi on sitoutunut vähentämään päästökauppaan kuulumattomia päästöjään 16 % vuodesta 2005 vuoteen 2020 mennessä. Suomen päästöistä noin 45 % ei kuulu päästökauppaan. EU:n kasvihuonekaasujen päästöt vuonna 2011 olivat yhteensä 4,6 gigatonnia 58 % 42 % Päästökauppaan kuuluvat päästöt (1,9 Gt) Mm. sähkön- ja kaukolämmöntuotanto, metallien jalostusteollisuus, sellu- ja paperiteollisuus, kemianteollisuus ja lentoliikenne. Näitä päästöjä vähennetään 21 % vuodesta 2005 vuoteen 2020 mennessä. Päästökaupan päästökiintiö huolehtii tavoitteen toteutumisesta. Suomen päästöistä noin 55 % kuuluu päästökauppaan. EU on asettanut tavoitteekseen vähentää kasvihuonekaasupäästöjään kaikkiaan 20 % vuodesta 1990 vuoteen 2020 mennessä. Kansalliset ja paikalliset ilmastotoimet päästökaupan rinnalla EU:n päästökauppaan kuuluvat päästöt ovat yhteisen kiintiön alaisia. EU:ssa päätetään ennalta, kuinka suuret päästökaupassa mukana olevien laitosten päästöt ovat yhteensä. Kansallisilla tai paikallisilla päätöksillä ei voida vaikuttaa EU:n päästökiintiöön, eikä siten myöskään päästöjen kokonaismäärään. Paikallisilla toimilla, kuten tuilla tai verotuksella saavutettavat päästövähennykset eivät siten vähennä päästökauppasektorin päästöjä EU:n tasolla. Päästöt vain siirtyvät maiden välillä tai vuosien välillä. Jos esimerkiksi suomalainen päästökaupan alainen yritys vähentää päästöjään polttoaineen kotimaisen päästöveron vuoksi, käyttää kyseinen yritys vähemmän päästöoikeuksia. Kyseiset oikeudet voi sitten ostaa joku muualla toimiva yritys, jonka ei kannatakaan vähentää päästöjä. Kokonaisuudessaan päästöjen vähentäminen tulee päällekkäisellä ohjauksella kalliimmaksi kuin vapaasti toimivalla päästökaupalla. Kansalliselle ja paikalliselle ilmastopolitiikalle löytyy kuitenkin runsaasti tehtävää myös jatkossa. Kaikki päästökaupan ulkopuolella olevat päästöt ovat kansallisessa ja paikallisessa päätösvallassa ja niistä Suomi on sitovasti vastuullinen sekä EU:lle että YK:lle. Esimerkiksi päästökauppajärjestelmän ulkopuolella olevan liikenteen sähköistymisen edistäminen, jätehuollon tehokas järjestäminen, kiinteistökohtaisen lämmityksen siirtäminen sähkön tai kaukolämmön piiriin ja maatalouden päästöjen vähentäminen ovat tehokasta ilmastopolitiikkaa. Myös päästökaupan piirissä valtio ja kunnat voivat edistää ilmastopolitiikan toteutumista kustannustehokkaasti. Tärkeää on esimerkiksi uusiutuvan ja vähäpäästöisen tuotannon investointiedellytysten parantaminen. Edistämistoimia ovat esimerkiksi kaavoitus vähäpäästöiselle ja uusiutuvalle tuotannolle, ympäristölupamenettelyn selkeyttäminen ja nopeuttaminen, metsäenergian tarjonnan edistäminen sekä ylipäätään pitkäjänteisen, investointeja helpottavan politiikan toteuttaminen.

7 Kansainväliset päästövähennyshankkeet Yritys voi hankkia päästöoikeuksia myös toteuttamalla päästövähennyksiä EU:n ulkopuolella. Tämän mahdollistavat Kioton sopimuksen joustomekanismit (CDM ja JI). Kun esimerkiksi kehitysmaassa päästöjä vähentävä hanke on toteutettu ja hyväksytty järjestelmään, voi rahoittava yritys käyttää tätä kautta saatavia päästöoikeuksia päästökauppavelvoitteensa täyttämiseen. Tällä tavalla hankittujen oikeuksien osuus on päästökaupassa rajoitettu, jotta suurin osa päästövähennyksistä tapahtuisi EU:n sisällä. Ratkaiseeko päästökauppa ilmastohaasteen? EU:n päästökauppa kattaa tällä hetkellä vain noin neljä prosenttia maailman päästöistä. Onkin ratkaisevaa, mitä muut suuret päästäjät tekevät, saadaanko aikaan maailmanlaajuinen ilmastosopimus ja sitä kautta globaali hinta myös päästöille. Vaikka päästökauppajärjestelmiä on käytössä ja käynnistymässä muuallakin maailmassa, on epävarmaa tuleeko juuri päästökauppa olemaan se tapa jolla päästöjä tulevaisuudessa ohjataan alas. Niin kauan kuin EU toimii yksipuolisesti, on olemassa hiilivuodon riski, eli että päästöjä aiheuttava teollinen tuotanto siirtyy maihin joissa päästökauppaa tai muita vastaavia kustannustekijöitä ei ole. Päästökauppajärjestelmiä on käynnistetty ja kehitteillä myös mm. Australiassa, Kiinassa, Kaliforniassa, Kazakstanissa, Etelä-Koreassa ja Quebecissa. EU:n päästökauppaan osallistuvat EU-jäsenmaiden lisäksi Norja, Islanti ja Liechtenstein. Energiateollisuus vähäpäästöistä tulevaisuutta luomassa Energiateollisuudella on visio hiilineutraalista sähköstä ja kaukolämmöstä vuonna Energia-ala on tarttunut tähän valtavaan haasteeseen ja haluaa tarjota yhteiskunnalle sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävän vaihtoehdon. Energiateollisuus ja päästökauppa Sähkön ja kaukolämmön tuotannon osuus päästökaupasta on Suomessa yli puolet ja EU:ssa lähes kolme neljännestä. Koko EU:n alueella päästökauppajärjestelmään kuuluvia laitoksia on yli Näistä suurin osa on energiantuotantolaitoksia. Samalla kun sähkön ja kaukolämmön päästöt leikattaisiin minimiin, voitaisiin näillä korvata muita energiamuotoja liikenteessä ja asumisessa, jolloin vältettäisiin yhä enemmän päästöjä. Järkevästi toteutettuna vähäpäästöisessä tulevaisuudessa ei tarvitse tinkiä elintasosta. Lisätietoja

8 Kysymyksiä ja vastauksia päästökaupasta Paljonko EU:n kasvihuonekaasupäästöt vähenevät, mikäli Suomi lopettaa kivihiilen ja turpeen käytön? Päästökaupassa yhden osapuolen valinnat eivät vaikuta yhteisesti sovittuun päästökiintiöön, vaan ainoastaan päästöoikeuksien kysyntään ja hintaan. Jos Suomi tekee omaehtoisia lisätoimia päästökauppasektorilla, jää vastaava määrä päästövähennystoimia muissa maissa kannattamattomiksi heidän kannattaa ennemmin ostaa Suomessa käyttämättä jäävät oikeudet. Paljonko sähköautoja varten tuotettu sähkö lisää sähköntuotannon päästöjä? Jos sähköauto korvaa polttomoottoriauton, siirtyvät autoilun päästöt päästökaupan ulkopuolelta päästökiintiön alle. Sähköautojen yleistyminen ei vaikuta päästökiintiöön eikä siten lisää päästöjä. Autoilun päästöt vähenevät laskennallisesti 100 %. Mitä windfall-tulot ovat? Miten päästökauppa kannustaa puhtaan teknologian käyttöönottoa? Päästökauppa edistää puhdasta teknologiaa kahdella tavalla. Se lisää päästöjä aiheuttavan teknologian käyttökustannuksia ja antaa siten etua päästöttömille vaihtoehdoille. Lisäksi se vaikuttaa kilpailun kohteena olevan tuotteen hintaan. Kun tuotteen hintaan sisältyy myös päästökustannus, on puhtaan teknologian kannattavuus parempi. Toimiiko päästökauppa vaikka päästöoikeudet ovat halpoja? Päästökauppa valittiin ohjauskeinoksi, koska haluttiin vähentää päästöjä tietyssä tahdissa ja mahdollisimman halvalla. Tämän tavoitteen toteutumista matala hinta ei haittaa, se on päinvastoin merkki toimien edullisuudesta. Useat haluaisivat, että päästökauppa mahdollistaisi investointeja uusiutuvaan energiaan silloinkin, kun taloudella menee yleisesti huonosti ja päästöt ovat jo vähentyneet sovitusti. Päästökauppaa on mahdollista kehittää näiden toiveiden mukaisesti. Sähkön tukkumarkkinoilla sähkön hinta määräytyy tuotantorakenteen ja kulloinkin muuttuvilta kustannuksiltaan kalliimman käytössä olevan tuotantomuodon mukaan usein tämä tuotanto on päästöllistä. Silloin päästöoikeuden hinta vaikuttaa sähkön hintaan ja päästötön sähköntuotanto saa lisätuloa päästökaupan periaatteiden mukaisesti. Joidenkin mielestä päästötöntä tuotantoa pitäisi tämän vuoksi verottaa enemmän. Ilmastonmuutoksesta on kuitenkin tiedetty jo vuosikymmeniä. Jos yritys on ajoissa ennakoinut, että puhtaalle tuotannolle on tulevaisuudessa kysyntää ja tehnyt investointeja sen mukaan, on se ottanut riskin kannettavakseen. Nyt kun vähäpäästöisyys otetaan tosissaan, olisi epäreilua sanoa, että nämä edelläkävijäyritykset hyötyvät ilmastopolitiikasta ansiottomasti.

9 Päästökauppalyhenteitä EU ETS European Union Emission Trading System, EU:n päästökauppajärjestelmä EUA European Union Allowance, EU:n päästökaupan päästöoikeusyksikkö, joka vastaa yhtä tonnia hiilidioksidia CDM Clean Development Mechanism, puhtaan kehityksen mekanismi, Kioton pöytäkirjassa määritetty joustomekanismi, jossa päästöjä vähennetään kehitysmaassa. CDM-hanke tuottaa CERpäästövähennysyksiköitä CER Certified Emission Reduction, CDM-hankkeen tuottama sertifioitu päästövähennysyksikkö, joka vastaa yhtä tonnia hiilidioksidia JI Joint Implementation, yhteistoteutus on toinen Kioton pöytäkirjan joustomekanismeista. Siinä päästöjä vähennetään teollisuusmaassa ja saadaan ERUpäästövähennysyksiköitä ERU Emission Reduction Unit, JI-hankkeen tuottama päästövähennysyksikkö, joka vastaa yhtä tonnia hiilidioksidia Mainostoimisto Laine/Teksti: Maarit Kauniskangas/Kopijyvä 2013 Energiateollisuus ry Fredrikinkatu B Helsinki PL 100, Helsinki Puh

Päästökaupan toimintaperiaate

Päästökaupan toimintaperiaate EU:n päästökauppa Päästökaupan toimintaperiaate Kannustaa vähentämään fossiilisen energian tuotantoa ja käyttöä siten, että hiilidioksidipäästöille luodaan hintalappu. Päästöoikeuden hinta muodostuu markkinaehtoisesti

Lisätiedot

Päästökaupan uudistuksista ja mahdollisuuksista tulevaisuudessa. SYS Ympäristöoikeuspäivät 8.9.2011, Robert Utter

Päästökaupan uudistuksista ja mahdollisuuksista tulevaisuudessa. SYS Ympäristöoikeuspäivät 8.9.2011, Robert Utter Päästökaupan uudistuksista ja mahdollisuuksista tulevaisuudessa SYS Ympäristöoikeuspäivät 8.9.2011, Robert Utter 1 Esityksen rakenne Pikakertaus päästökaupasta Päämuutokset EU ETS:ssä vuoden 2012 jälkeen

Lisätiedot

Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina

Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina Marita Laukkanen Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) 26.1.2016 Marita Laukkanen (VATT) Tukijärjestelmät ja ilmastopolitiikka 26.1.2016 1 / 13 Miksi

Lisätiedot

Päästökaupan toiminta ja kustannusvaikutukset. Kati Ruohomäki

Päästökaupan toiminta ja kustannusvaikutukset. Kati Ruohomäki Päästökaupan toiminta ja kustannusvaikutukset Kati Ruohomäki Sisältö Ajankohtaista päästökaupassa Päästökaupan toimintaperiaate Hiilivuodon käsite ja ratkaisu Maksuttomat päästöoikeudet Päästökaupan epäsuora

Lisätiedot

Päästökauppa selkokielellä

Päästökauppa selkokielellä Päästökauppa selkokielellä Päästökaupan alkeisoppimäärä 28.5.2015 Ilmastoslangia suomentamassa Karoliina Anttonen, TEM ja Kati Ruohomäki, EK Minkälaisia kasvihuonekaasujen vähennystavoitteita on EU:ssa

Lisätiedot

EU:n energia- ja ilmastopolitiikka EK:n kannat

EU:n energia- ja ilmastopolitiikka EK:n kannat EU:n energia- ja ilmastopolitiikka 2030 EK:n kannat Lähtökohdat Globaali toimintaympäristö on muuttunut 5 vuodessa rajusti; EU:n nykyisiä 2020-tavoitteita ei voi kopioida uudelle kaudelle. Vuoteen 2030

Lisätiedot

Energia-ala matkalla hiilineutraaliin tulevaisuuteen

Energia-ala matkalla hiilineutraaliin tulevaisuuteen Energia-ala matkalla hiilineutraaliin tulevaisuuteen Kohti hiilineutraalia kaupunkia näkökulmia tavoitteeseen Seminaari 22.2.2018, klo 12.00-15.00 Tampereen valtuustosali Näkökulmia energiaalan murrokseen

Lisätiedot

Globaalien ympäristöuhkien tunnistamisesta kansalliseen sääntelyyn. SYKE 13.10.2007 vsn. prof. Kai Kokko Lapin yliopisto

Globaalien ympäristöuhkien tunnistamisesta kansalliseen sääntelyyn. SYKE 13.10.2007 vsn. prof. Kai Kokko Lapin yliopisto Globaalien ympäristöuhkien tunnistamisesta kansalliseen sääntelyyn SYKE 13.10.2007 vsn. prof. Kai Kokko Lapin yliopisto Sisältö Tunnistaminen Sääntelyn tasot Kansallinen implementointi Lopuksi Tunnistaminen

Lisätiedot

Päästökaupan nykytila ja muutokset 2020-luvulla

Päästökaupan nykytila ja muutokset 2020-luvulla 1 Päästökaupan nykytila ja muutokset 2020-luvulla Päästökaupan toimintaperiaate Kannustaa vähentämään fossiilisen energian tuotantoa ja käyttöä sitä kautta, että hiilidioksidipäästöille luodaan hintalappu.

Lisätiedot

Energiatehokkuuden kansalliset tavoitteet ja toteutus

Energiatehokkuuden kansalliset tavoitteet ja toteutus Energiatehokkuuden kansalliset tavoitteet ja toteutus Helena Säteri, ylijohtaja ARY 4.8.2009 Valkeakoski Helena Säteri, ympäristöministeriö/ ARY Asuntomessuseminaari Valkeakoskella 4.8.2009 Kohti uutta

Lisätiedot

Ajankohtaista päästökauppamarkkinoilla. Anna-Maija Sinnemaa Hiilitieto ry:n talviseminaari

Ajankohtaista päästökauppamarkkinoilla. Anna-Maija Sinnemaa Hiilitieto ry:n talviseminaari Ajankohtaista päästökauppamarkkinoilla Anna-Maija Sinnemaa Hiilitieto ry:n talviseminaari 16.3.2016 2 Taustaa: päästökauppa ja viranomaiset EU Komissio Työ- ja elinkeinoministeriö Energiavirasto Päästöoikeuksien

Lisätiedot

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics)

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Vähäpäästöisen talouden haasteita Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Haaste nro. 1: Kasvu Kasvu syntyy työn tuottavuudesta Hyvinvointi (BKT) kasvanut yli 14-kertaiseksi

Lisätiedot

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 1 Energia on Suomelle hyvinvointitekijä Suuri energiankulutus Energiaintensiivinen

Lisätiedot

Päästökaupan uudistaminen

Päästökaupan uudistaminen Päästökaupan uudistaminen 21.8.2015 Palace Avaus Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Puheenvuorot Kati Ruohomäki, EK Ismo Ulvila, Euroopan komissio Karoliina Anttonen, TEM Kysymyksiä ja keskustelua Päästökaupan

Lisätiedot

Kansallinen energiaja ilmastostrategia

Kansallinen energiaja ilmastostrategia Kansallinen energiaja ilmastostrategia Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Petteri Kuuva Tervetuloa Hiilitieto ry:n seminaariin 21.3.2013 Tekniska, Helsinki Kansallinen energia- ja ilmastostrategia

Lisätiedot

EU:n energia- ja ilmastopolitiikka 2030 ennakkotietoja ja vaikutusten arvioita. 15.1.2014 Martti Kätkä

EU:n energia- ja ilmastopolitiikka 2030 ennakkotietoja ja vaikutusten arvioita. 15.1.2014 Martti Kätkä EU:n energia- ja ilmastopolitiikka 2030 ennakkotietoja ja vaikutusten arvioita 15.1.2014 Martti Kätkä EU:n energia- ja ilmastotavoitteet 2030 Lähtökohta oltava suotuisan toimintaympäristön säilyttäminen

Lisätiedot

Energiateollisuuden isot muutokset ja ilmastopolitiikka. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Hallitusohjelmaneuvottelut Helsinki 15.5.

Energiateollisuuden isot muutokset ja ilmastopolitiikka. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Hallitusohjelmaneuvottelut Helsinki 15.5. Energiateollisuuden isot muutokset ja ilmastopolitiikka Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Hallitusohjelmaneuvottelut Helsinki Energia alan kaksi murrosta arvoketjun eri päissä Tuotanto ilmastoystävälliseksi

Lisätiedot

Miten sähköä kannattaa tuottaa - visiointia vuoteen 2030

Miten sähköä kannattaa tuottaa - visiointia vuoteen 2030 Miten sähköä kannattaa tuottaa - visiointia vuoteen 2030 Jukka Leskelä Energiateollisuus ry SESKOn kevätseminaari 2013 20.3.2013, Helsinki 1 Kannattavuus? Kilpailukykyisesti Kokonaisedullisimmin Tuottajan

Lisätiedot

Mitä kivihiilen käyttökiellosta seuraa? Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Sampo Seppänen, Suomen Yrittäjät

Mitä kivihiilen käyttökiellosta seuraa? Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Sampo Seppänen, Suomen Yrittäjät Mitä kivihiilen käyttökiellosta seuraa? Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 22.1.2019 Sampo Seppänen, Suomen Yrittäjät Arvio kivihiilen energiantuotannon päästöistä EU:ssa MtCO2 400 350 Kivihiilen päästöt

Lisätiedot

Ilmastoystävällinen sähkö ja lämmitys Energia-ala on sitoutunut Pariisin sopimukseen

Ilmastoystävällinen sähkö ja lämmitys Energia-ala on sitoutunut Pariisin sopimukseen Ilmastoystävällinen sähkö ja lämmitys Energia-ala on sitoutunut Pariisin sopimukseen Haluamme ilmastosopimuksen mukaiset päätökset päästövähennyksistä ja kiintiöistä vuosille 2040 ja 2050 mahdollisimman

Lisätiedot

Euroopan päästökauppajärjestelmä

Euroopan päästökauppajärjestelmä Eurooppa-ryhmä 16.5.2019 Euroopan päästökauppajärjestelmä Outi Haanperä, PhD, Johtava asiantuntija, Sitra Keskeiset viestit - Suomen tulisi aktiivisesti ajaa EU:ssa Pariisin sopimuksen 1,5 asteen mukaista

Lisätiedot

SAK:n päivitetyt energia- ja ilmastopoliittiset tavoitteet

SAK:n päivitetyt energia- ja ilmastopoliittiset tavoitteet SAK:n päivitetyt energia- ja ilmastopoliittiset tavoitteet Viesti on selvä nykyinen päästöjenvähennysten taso ei riitä 2 Fossiilisen energian osuus globaalisti yhä n. 85 % 4.3.2019 3 Paine lisätä kunnianhimoa

Lisätiedot

Uusiutuvan energian kilpailunäkökohtia. Erikoistutkija Olli Kauppi kkv.fi. kkv.fi

Uusiutuvan energian kilpailunäkökohtia. Erikoistutkija Olli Kauppi kkv.fi. kkv.fi Uusiutuvan energian kilpailunäkökohtia Erikoistutkija Olli Kauppi 14.1.2013 EU:n energiapolitiikka - Päästökauppa, -yhteismarkkinat, -kapasiteettimarkkinat, - RES-tuki Kilpailu - Edullinen energia - Kestävä

Lisätiedot

EU:n energia- ja ilmastopolitiikan avainkysymykset. Mikael Ohlström Elinkeinoelämän keskusliitto EK 15.1.2014

EU:n energia- ja ilmastopolitiikan avainkysymykset. Mikael Ohlström Elinkeinoelämän keskusliitto EK 15.1.2014 EU:n energia- ja ilmastopolitiikan avainkysymykset Elinkeinoelämän keskusliitto EK 15.1.2014 EU:n energia- ja ilmastopolitiikan nykytila Kolme rinnakkaista tavoitetta vuoteen 2020 ( 20-20-20 ) 1) Kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksen torjunta maksaa, mutta vähemmän kuin toimettomuus Valtiosihteeri Velipekka Nummikoski Presidenttifoorumi

Ilmastonmuutoksen torjunta maksaa, mutta vähemmän kuin toimettomuus Valtiosihteeri Velipekka Nummikoski Presidenttifoorumi Ilmastonmuutoksen torjunta maksaa, mutta vähemmän kuin toimettomuus Valtiosihteeri Velipekka Nummikoski Presidenttifoorumi 10.11.2009 Ilmastonmuutos maksaa Valtiosihteeri Velipekka Nummikoski 10.11.2009

Lisätiedot

Matti Kahra Suomen 2030 ilmasto -ja energiatavoitteet - tehdäänkö oikeita asioita riittävästi? Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 23.1.

Matti Kahra Suomen 2030 ilmasto -ja energiatavoitteet - tehdäänkö oikeita asioita riittävästi? Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 23.1. Matti Kahra Suomen 2030 ilmasto -ja energiatavoitteet - tehdäänkö oikeita asioita riittävästi? Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 23.1.2018 Esityksen sisältö 1.Mitä ilmastotavoitteet edellyttävät? 2.

Lisätiedot

Kohti päästöttömiä energiajärjestelmiä

Kohti päästöttömiä energiajärjestelmiä Kohti päästöttömiä energiajärjestelmiä Prof. Sanna Syri, Energiatekniikan laitos, Aalto-yliopisto Siemensin energia- ja liikennepäivä 13.12.2012 IPCC: päästöjen vähentämisellä on kiire Pitkällä aikavälillä

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Kasvihuoneilmiö on luonnollinen, mutta ihminen voimistaa sitä toimillaan. Tärkeimmät ihmisen tuottamat kasvihuonekaasut ovat hiilidioksidi (CO

Lisätiedot

Euroopan energialinjaukset Hiilitieto ry:n seminaari 26.3.2014

Euroopan energialinjaukset Hiilitieto ry:n seminaari 26.3.2014 Euroopan energialinjaukset Hiilitieto ry:n seminaari 26.3.2014 Sanna Syri Professori, energiatalous Aalto-yliopisto, Energiatekniikan laitos EU:n 2020 tavoitteet 20-20-20-10 tavoitteet -20% kasvihuonekaasujen

Lisätiedot

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua.

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. Se asettaa itselleen energiatavoitteita, joiden perusteella jäsenmaissa joudutaan kerta kaikkiaan luopumaan kertakäyttöyhteiskunnan

Lisätiedot

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Oulun tulevaisuusfoorumi

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Oulun tulevaisuusfoorumi Kohti vähäpäästöistä Suomea Oulun tulevaisuusfoorumi 20.4.2010 Tulevaisuusselonteon sisällöstä Miksi tulevaisuusselonteko? Tulevaisuusselonteko täydentää ilmasto- ja energiastrategiaa pitkän aikavälin

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Talous- ja raha-asioiden valiokunta 2008/0014(COD) 21.5.2008 LAUSUNTOLUONNOS talous- ja raha-asioiden valiokunnalta ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden

Lisätiedot

PÄÄSTÖKAUPPADIREKTIIVIN UUDISTAMISEN VAIKUTUKSET SUOMEN ENERGIASEKTORIIN JA TEOLLISUUTEEN

PÄÄSTÖKAUPPADIREKTIIVIN UUDISTAMISEN VAIKUTUKSET SUOMEN ENERGIASEKTORIIN JA TEOLLISUUTEEN PÄÄSTÖKAUPPADIREKTIIVIN UUDISTAMISEN VAIKUTUKSET SUOMEN ENERGIASEKTORIIN JA TEOLLISUUTEEN 6.6.217 SISÄLTÖ Tärkeimmät direktiivimuutokset ja ilmaisjako Vaikutukset energiasektoriin Vaikutukset teollisuuteen

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Kasvihuoneilmiö on luonnollinen ilman sitä maapallolla olisi 33 C kylmempää. Ihminen voimistaa kasvihuoneilmiötä ja siten lämmittää ilmakehää esimerkiksi

Lisätiedot

TerveTalo energiapaja 25.11.2010. Energiatehokkuus ja energian säästäminen Harri Metsälä

TerveTalo energiapaja 25.11.2010. Energiatehokkuus ja energian säästäminen Harri Metsälä TerveTalo energiapaja 25.11.2010 Energiatehokkuus ja energian säästäminen Harri Metsälä Miksi energiamääräyksiä muutetaan jatkuvasti? Ilmastonmuutos Kansainväliset ilmastosopimukset EU:n ilmasto ja päästöpolitiikka

Lisätiedot

Päästökuvioita. Ekokumppanit Oy. Tampereen energiatase ja kasvihuonekaasupäästöt 2010

Päästökuvioita. Ekokumppanit Oy. Tampereen energiatase ja kasvihuonekaasupäästöt 2010 Tampereen energiatase ja kasvihuonekaasupäästöt 2010: Päästökuvioita Kasvihuonekaasupäästöt Tamperelaisesta energiankulutuksesta, jätteiden ja jätevesien käsittelystä, maatalouden tuotannosta ja teollisuuden

Lisätiedot

Päästökaupan kehitysnäkymät vuoteen 2030. EU-edunvalvontapäivä 13.2.2015 Joona Poukka

Päästökaupan kehitysnäkymät vuoteen 2030. EU-edunvalvontapäivä 13.2.2015 Joona Poukka . Päästökaupan kehitysnäkymät vuoteen 2030 EU-edunvalvontapäivä 13.2.2015 Joona Poukka Päästökaupan kehitysnäkymät vuoteen 2030 Sisältö Päästökaupan haasteet Markkinavakausvaranto Seuraavat vaiheet EU:n

Lisätiedot

Ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä kehitys EKOLOGINEN TILANNEKUVA - ILMASTO

Ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä kehitys EKOLOGINEN TILANNEKUVA - ILMASTO Ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä kehitys EKOLOGINEN TILANNEKUVA - ILMASTO Markku Ollikainen, Ympäristöekonomian professori Ilmastopaneelin puheenjohtaja Tausta Tieteen viesti: seuraavat

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 18.7.2008 2008/0013(COD) TARKISTUKSET 824-827 Mietintöluonnos Avril Doyle (PE407.778v01-00) ehdotuksesta

Lisätiedot

Päästökauppadirektiivin uudistus. Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Mikko Paloneva

Päästökauppadirektiivin uudistus. Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Mikko Paloneva Päästökauppadirektiivin uudistus Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 23.1.2018 Mikko Paloneva Uudistuksen tausta Päästökauppadirektiivi uudistetaan kaudelle 2021-2030 Sopeutetaan päästökauppa 2030-ilmastokehykseen:

Lisätiedot

Hallitusten välisen ilmastomuutospaneelin, IPCC, raportti ja arvio sen taloudellisista vaikutuksista Suomelle.

Hallitusten välisen ilmastomuutospaneelin, IPCC, raportti ja arvio sen taloudellisista vaikutuksista Suomelle. Hallitusten välisen ilmastomuutospaneelin, IPCC, raportti ja arvio sen taloudellisista vaikutuksista Suomelle. Markku Ollikainen Ympäristöekonomian professori Helsingin yliopisto Ilmastopaneelin puheenjohtaja

Lisätiedot

Ilmastonmuutos. Ihmiskunnan suurin haaste. Paula Lehtomäki Ympäristöministeri

Ilmastonmuutos. Ihmiskunnan suurin haaste. Paula Lehtomäki Ympäristöministeri Ilmastonmuutos Ihmiskunnan suurin haaste Paula Lehtomäki Ympäristöministeri 1 2 Ilmastonmuutos edelleen tosiasia Maapallon keskimääräinen lämpötila noussut 100 vuoden aikana 0,74 C 15 lämpimintä vuotta

Lisätiedot

Energiateollisuuden tulevaisuuden näkymiä. Jukka Leskelä Energiateollisuus Kaukolämpöpäivät Mikkeli

Energiateollisuuden tulevaisuuden näkymiä. Jukka Leskelä Energiateollisuus Kaukolämpöpäivät Mikkeli Energiateollisuuden tulevaisuuden näkymiä Jukka Leskelä Energiateollisuus Kaukolämpöpäivät Mikkeli Suomessa monet asiat kehittyvät nopeasti yhteiskunnan toivomalla tavalla Bioenergia Tuulivoima Energiatehokkuus

Lisätiedot

Katsaus päästöoikeusmarkkinoihin. Markus Herranen, Gasum Portfolio Services Oy

Katsaus päästöoikeusmarkkinoihin. Markus Herranen, Gasum Portfolio Services Oy Katsaus päästöoikeusmarkkinoihin Markus Herranen, Gasum Portfolio Services Oy 01/04/2019 Footertext 2 PÄÄSTÖMARKKINAT GLOBAALISTI Lähde: International Carbon Action Partnership, emission trading worldwide

Lisätiedot

Vaasanseudun energiaklusteri ilmastonmuutoksen torjunnan ja päästöjen vähentämisen näkökulmasta. Ville Niinistö 17.5.2010

Vaasanseudun energiaklusteri ilmastonmuutoksen torjunnan ja päästöjen vähentämisen näkökulmasta. Ville Niinistö 17.5.2010 Vaasanseudun energiaklusteri ilmastonmuutoksen torjunnan ja päästöjen vähentämisen näkökulmasta Ville Niinistö 17.5.2010 Ilmastonmuutoksen uhat Jo tähänastinen lämpeneminen on aiheuttanut lukuisia muutoksia

Lisätiedot

Kööpenhaminan ilmastokokous ja uudet haastet päästöjen raportoinnille. Riitta Pipatti Tilastokeskuspäivä

Kööpenhaminan ilmastokokous ja uudet haastet päästöjen raportoinnille. Riitta Pipatti Tilastokeskuspäivä Kööpenhaminan ilmastokokous ja uudet haastet päästöjen raportoinnille Riitta Pipatti Tilastokeskuspäivä 3.9.2009 Esityksen sisältö! Ilmastoneuvottelut ja odotukset Kööpenhaminan kokouksen suhteen " linkit

Lisätiedot

Päästökaupan käytännön järjestelyt Suomessa

Päästökaupan käytännön järjestelyt Suomessa Päästökaupan käytännön järjestelyt Suomessa YJY:n seminaari 14.11.2006 Ryhmäpäällikkö, TkT Jarno Ilme Energiamarkkinavirasto Energiamarkkinavirasto 1 Energiamarkkinavirasto Energiamarkkinavirasto on vuonna

Lisätiedot

Hallituksen esitys Pariisin sopimuksen hyväksymisestä ja sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta

Hallituksen esitys Pariisin sopimuksen hyväksymisestä ja sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta Hallituksen esitys Pariisin sopimuksen hyväksymisestä ja sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta Liikenne- ja viestintävaliokunta 14.10.2016 Johtava asiantuntija Ari Herrala,

Lisätiedot

Ilmastonmuutos, ilmastopolitiikka ja talous mitkä ovat näkymät?

Ilmastonmuutos, ilmastopolitiikka ja talous mitkä ovat näkymät? Markku Ollikainen Ympäristöekonomian professori Ilmastopaneelin puheenjohtaja Ilmastonmuutos, ilmastopolitiikka ja talous mitkä ovat näkymät? Helsingin seudun ilmastoseminaari 12.2.2015 1. Vihreä talous

Lisätiedot

Sähkövisiointia vuoteen 2030

Sähkövisiointia vuoteen 2030 Sähkövisiointia vuoteen 2030 Professori Sanna Syri, Energiatekniikan laitos, Aalto-yliopisto SESKO:n kevätseminaari 20.3.2013 IPCC: päästöjen vähentämisellä on kiire Pitkällä aikavälillä vaatimuksena voivat

Lisätiedot

Energia, ilmasto ja ympäristö

Energia, ilmasto ja ympäristö Energia, ilmasto ja ympäristö Konsultit 2HPO 1 Hiilidioksidipitoisuuden vaihtelu ilmakehässä Lähde: IPCC ja VNK 2 Maailman kasvihuonepäästöt Lähde: Baumert, K. A. ja VNK 3 Maailman kasvihuonepäästöjen

Lisätiedot

Ehdotus päästökauppadirektiivin muuttamisesta. Ympäristövaliokunta

Ehdotus päästökauppadirektiivin muuttamisesta. Ympäristövaliokunta Ehdotus päästökauppadirektiivin muuttamisesta Ympäristövaliokunta 7.10.2015 EU-päästökauppajärjestelmä uudistuu Päästökauppa on jatkossakin keskeinen ilmastopolitiikan ohjauskeino. Komissio antoi ehdotuksen

Lisätiedot

Suomesta bioöljyn suurvalta seminaari. Tilaisuuden avaus ja bioöljyt osana Suomen energiapalettia

Suomesta bioöljyn suurvalta seminaari. Tilaisuuden avaus ja bioöljyt osana Suomen energiapalettia Suomesta bioöljyn suurvalta seminaari Tilaisuuden avaus ja bioöljyt osana Suomen energiapalettia Juho Korteniemi Työ- ja elinkeinoministeriö Lahti 15.10.2012 Sisällys Cleantechin strateginen ohjelma Puhtaan

Lisätiedot

Savon ilmasto-ohjelma

Savon ilmasto-ohjelma Savon ilmasto-ohjelma Kuntien ilmastokampanjan seminaari 15.11.2011 Anne Saari 1 Kansainvälinen ilmastopolitiikka Kioton sopimus 16.2.2005, v. 2012 jälkeen? Durbanin ilmastokokous 28.11. 9.12.2011 EU 2008:

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunta VÄLIAIKAINEN 2003/0173(COD) 10. joulukuuta 2003 LAUSUNTOLUONNOS teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta

Lisätiedot

Energia- ja ilmastopolitiikan infografiikkaa. Elinkeinoelämän keskusliitto

Energia- ja ilmastopolitiikan infografiikkaa. Elinkeinoelämän keskusliitto Energia- ja ilmastopolitiikan infografiikkaa Elinkeinoelämän keskusliitto Energiaan liittyvät päästöt eri talousalueilla 1000 milj. hiilidioksiditonnia 12 10 8 Energiaan liittyvät hiilidioksidipäästöt

Lisätiedot

Suomen rooli ilmastotalkoissa ja taloudelliset mahdollisuudet

Suomen rooli ilmastotalkoissa ja taloudelliset mahdollisuudet Eduskunnan talousvaliokunnan julkinen kuuleminen 15.11.2018 Pikkuparlamentti Suomen rooli ilmastotalkoissa ja taloudelliset mahdollisuudet Markku Ollikainen Ympäristöekonomian professori, Helsingin yliopisto

Lisätiedot

Taakanjakosektorin päästövähennysten kustannukset ja joustot

Taakanjakosektorin päästövähennysten kustannukset ja joustot TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Taakanjakosektorin päästövähennysten kustannukset ja joustot Tommi Ekholm 9.5.2017 Kustannustarkastelut Tässä on arvioitu lisätoimiskenaarion (With Additional Measures,

Lisätiedot

Miten kohti EU:n energia- ja ilmastotavoitteita vuodelle 2020

Miten kohti EU:n energia- ja ilmastotavoitteita vuodelle 2020 Miten kohti EU:n energia- ja ilmastotavoitteita vuodelle 2020 Jukka Saarinen TEM BioRefine-loppuseminaari 27.11.2012 EU:n ilmasto- ja energiapaketin velvoitteet Kasvihuonekaasupäästöjen (KHK) tavoitteet:

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018)

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitetään ja arvioidaan keinoja, joilla liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan

Lisätiedot

Talousvaliokunta Maiju Westergren

Talousvaliokunta Maiju Westergren Talousvaliokunta 19.4.2018 Maiju Westergren KOHTI ILMASTONEUTRAALIA ENERGIANTUOTANTOA TAVOITE 1. Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen Uusiutuvan ja päästöttömän energian osuuden kasvattaminen Kivihiilen

Lisätiedot

Ajankohtaista energia- ja ilmastopolitiikassa

Ajankohtaista energia- ja ilmastopolitiikassa Ajankohtaista energia- ja ilmastopolitiikassa Päivi Myllykangas, EK Aluetoiminta 16.12.2010 Energia- ja ilmastopolitiikan kolme perustavoitetta Energian riittävyys ja toimitusvarmuus Kilpailukykyiset kustannukset

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksen hillintä, päästöjen hinnoittelu ja riskienhallinta

Ilmastonmuutoksen hillintä, päästöjen hinnoittelu ja riskienhallinta Ilmastonmuutoksen hillintä, päästöjen hinnoittelu ja riskienhallinta FORS-seminaari 16.12.2011 Operaatiotutkimuksella kohti energiatehokkuutta Tommi Ekholm 2 Esityksen sisältö Taustaa: 2 C-tavoite ja ilmastonmuutoksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 10/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Esityslista 10/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Esityslista 10/2015 1 (5) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 11.05.2015 498 HEL 2014-012200 T 00 00 03 Päätös Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa: päättää katsoa valtuutettu

Lisätiedot

Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimusten valmistelu

Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimusten valmistelu Energiavaltaisen teollisuuden energiatehokkuussopimus Info- ja keskustelutilaisuus Ravintola Bank, Unioninkatu 22, Helsinki 14.6.2007 Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimusten valmistelu Uuden energiatehokkuussopimuskokonaisuuden

Lisätiedot

Ilmasto-oikeutta. Luennon rakenne 3/20/2018. Taustaa. Kansainvälinen ilmasto-oikeus. EU:n ilmastotavoitteet ja keinot

Ilmasto-oikeutta. Luennon rakenne 3/20/2018. Taustaa. Kansainvälinen ilmasto-oikeus. EU:n ilmastotavoitteet ja keinot Ilmasto-oikeutta RYM-C1002, Yhdyskuntajärjestelmien ja -suunnittelun oikeudelliset perusteet, Tohtorikoulutettava, OTM Kanerva Sunila Luennon rakenne Taustaa Kansainvälinen ilmasto-oikeus EU:n ilmastotavoitteet

Lisätiedot

ILMASTO-OIKEUTTA. Luennon rakenne 3/19/2019. Taustaa. Ilmasto-oikeuden tasot. Keskeiset instrumentit. Kansainvälinen EU:n Kansallinen

ILMASTO-OIKEUTTA. Luennon rakenne 3/19/2019. Taustaa. Ilmasto-oikeuden tasot. Keskeiset instrumentit. Kansainvälinen EU:n Kansallinen ILMASTO-OIKEUTTA RYM-C1002, Yhdyskuntajärjestelmien ja -suunnittelun oikeudelliset perusteet, 20.3.2018 Ari Ekroos ja Kanerva Sunila 1 Luennon rakenne Taustaa Ilmasto-oikeuden tasot Keskeiset instrumentit

Lisätiedot

Riittääkö bioraaka-ainetta. Timo Partanen

Riittääkö bioraaka-ainetta. Timo Partanen 19.4.2012 Riittääkö bioraaka-ainetta 1 Päästötavoitteet CO 2 -vapaa sähkön ja lämmön tuottaja 4/18/2012 2 Näkökulma kestävään energiantuotantoon Haave: Kunpa ihmiskunta osaisi elää luonnonvarojen koroilla

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Kasvihuoneilmiö on luonnollinen, mutta ihminen voimistaa sitä toimillaan. Tärkeimmät ihmisen tuottamat kasvihuonekaasut ovat hiilidioksidi (CO

Lisätiedot

Sähköautot liikenne- ja ilmastopolitiikan näkökulmasta

Sähköautot liikenne- ja ilmastopolitiikan näkökulmasta Sähköautot liikenne- ja ilmastopolitiikan näkökulmasta Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Sähköautodemonstraatioiden työpaja 24.5.2010 Suomen ilmasto- ja energiapolitiikka vuoteen 2020

Lisätiedot

Fortumin Energiakatsaus

Fortumin Energiakatsaus Fortumin Energiakatsaus Kari Kankaanpää Metsäakatemia Joensuu 13.5.2016 Fortum merkittävä biomassan käyttäjä Vuosikulutus 5,1 TWh (2,6 milj. k-m 3 ), lähivuosina kasvua 50 % Biomassan osuus ¼ lämmityspolttoaineistamme

Lisätiedot

Metsäenergian asema suhteessa muihin energiamuotoihin: Ekonomistin näkökulma

Metsäenergian asema suhteessa muihin energiamuotoihin: Ekonomistin näkökulma Metsäenergian asema suhteessa muihin energiamuotoihin: Ekonomistin näkökulma Jussi Lintunen (Luke) Puuta vai jotain muuta Johdantoa Energiaa on monenlaista: Sähkö, lämpö, jalostetut polttoaineet ja polttonesteet

Lisätiedot

Maailmanlaajuinen ilmastosopimus 2015 Mitä se vaatii?

Maailmanlaajuinen ilmastosopimus 2015 Mitä se vaatii? Maailmanlaajuinen ilmastosopimus 2015 Mitä se vaatii? Ville Niinistö Ympäristöministeri COP 19 -seminaari: Kohti maailmanlaajuista ilmastosopimusta vuonna 2015 28.10.2013 IPCC:n 5. arviointiraportin tulokset

Lisätiedot

METSÄBIOMASSAN KÄYTTÖ SÄHKÖN JA KAUKOLÄMMÖN TUOTANNOSSA TULEVAISUUDESSA Asiantuntijaseminaari Pöyry Management Consulting Oy

METSÄBIOMASSAN KÄYTTÖ SÄHKÖN JA KAUKOLÄMMÖN TUOTANNOSSA TULEVAISUUDESSA Asiantuntijaseminaari Pöyry Management Consulting Oy METSÄBIOMASSAN KÄYTTÖ SÄHKÖN JA KAUKOLÄMMÖN TUOTANNOSSA TULEVAISUUDESSA Asiantuntijaseminaari - 22.3.216 Pöyry Management Consulting Oy EU:N 23 LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT EU:n 23 linjausten toteutusvaihtoehtoja

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018)

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitetään ja arvioidaan keinoja, joilla liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan

Lisätiedot

Kansallinen energia- ja ilmastostrategia asiantuntijakuuleminen

Kansallinen energia- ja ilmastostrategia asiantuntijakuuleminen Kansallinen energia- ja ilmastostrategia asiantuntijakuuleminen Eduskunnan talousvaliokokunta 7.3.2017 Pekka Ripatti Uusiutuvan energian käytön lisääminen ja energian hankinnan omavaraisuus Uusiutuvan

Lisätiedot

L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti

L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti 28.3.2013 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 26 päivänä maaliskuuta 2013, jäsenvaltioiden vuosittaisten päästökiintiöiden määrittämisestä kaudeksi 2013 2020 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Miten autokannan päästöjä vähennetään?

Miten autokannan päästöjä vähennetään? Miten autokannan päästöjä vähennetään? Autoalan ilmasto- ja energialinjaukset Tero Kallio, Autotuojat ry Autokannan uudistaminen autoveron poistaminen vähäpäästöisten työsuhdeautojen verotusarvon alentaminen

Lisätiedot

Kansainvälinen ratkaisu lentoliikenteen päästöhyvitysjärjestelmä CORSIA

Kansainvälinen ratkaisu lentoliikenteen päästöhyvitysjärjestelmä CORSIA Kansainvälinen ratkaisu lentoliikenteen päästöhyvitysjärjestelmä CORSIA Päästökaupan ajankohtaispäivä, Energiavirasto 23.11.2016, Messukeskus Tiia Jyräsalo Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Taustaa

Lisätiedot

Kansainväliset hyvitykset päästökaupassa

Kansainväliset hyvitykset päästökaupassa Kansainväliset hyvitykset päästökaupassa Päästökauppadirektiivi (2003/87/EY) mahdollistaa kansainvälisten hyvitysten käytön: CERit puhtaan kehityksen mekanismin hankkeista ERUt yhteistoteutushankkeista

Lisätiedot

Pariisin ilmastosopimus

Pariisin ilmastosopimus Pariisin ilmastosopimus Hallituksen esitys Pariisin sopimuksen hyväksymisestä ja sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta Ympäristövaliokunta 18.10.2016 Outi Honkatukia,

Lisätiedot

www.energia.fi/fi/julkaisut/visiot2050

www.energia.fi/fi/julkaisut/visiot2050 Vision toteutumisen edellytyksiä: Johdonmukainen ja pitkäjänteinen energiapolitiikka Ilmastovaikutus ohjauksen ja toimintojen perustana Päästöillä maailmanlaajuinen hinta, joka kohdistuu kaikkiin päästöjä

Lisätiedot

Ilmastobarometri 2019

Ilmastobarometri 2019 Ilmastobarometri 2019 Ilmastobarometri 2019 Tulokset 70 % suomalaisista: Ilmastokriisin ratkaisun on oltava seuraavan hallituskauden ja EU-puheenjohtajuuskauden kärkiteema. Suomalaiset haluavat ilmastokriisin

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma Ilmastopolitiikan toimikunnan ehdotus 1 Ilmasto ja liikenne 13,7 milj. tonnia kasvihuonekaasuja kotimaan liikenteestä v. 2007

Lisätiedot

Kansainväliset hyvitykset päästökaupassa

Kansainväliset hyvitykset päästökaupassa Kansainväliset hyvitykset päästökaupassa Päästökauppadirektiivi (2003/87/EY) mahdollistaa kansainvälisten hyvitysten käytön: CERit puhtaan kehityksen mekanismin hankkeista ERUt yhteistoteutushankkeista

Lisätiedot

Nestemäiset polttoaineet ammatti- ja teollisuuskäytön kentässä tulevaisuudessa

Nestemäiset polttoaineet ammatti- ja teollisuuskäytön kentässä tulevaisuudessa Nestemäiset polttoaineet ammatti- ja teollisuuskäytön kentässä tulevaisuudessa Teollisuuden polttonesteet 9.-10.9.2015 Tampere Helena Vänskä www.oil.fi Sisällöstä Globaalit haasteet ja trendit EU:n ilmasto-

Lisätiedot

ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET. Hannu Koponen 21.9.2011

ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET. Hannu Koponen 21.9.2011 ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET Hannu Koponen 21.9.2011 Sektorikohtaiset tavoitteet vuoteen 2020 Vertailuvuosi 2004-2006 Liikenne -30% Lämmitys -30% Sähkönkulutus -20% Teollisuus ja työkoneet -15% Maatalous

Lisätiedot

Uusiutuvan energian tukimekanismit. Bioenergian tukipolitiikka seminaari Hotelli Arthur, Kasperi Karhapää Manager, Business Development

Uusiutuvan energian tukimekanismit. Bioenergian tukipolitiikka seminaari Hotelli Arthur, Kasperi Karhapää Manager, Business Development Uusiutuvan energian tukimekanismit Bioenergian tukipolitiikka seminaari Hotelli Arthur, 17.2.2016 Kasperi Karhapää Manager, Business Development 1 Lämmitysmuodot ja CHP-kapasiteetti polttoaineittain 6

Lisätiedot

Sähkömarkkinoiden kehittäminen sähköä oikeaan hintaan Kuopio

Sähkömarkkinoiden kehittäminen sähköä oikeaan hintaan Kuopio Sähkömarkkinoiden kehittäminen sähköä oikeaan hintaan 20.11.2008 Kuopio Johtaja Martti Kätkä, Teknologiateollisuus ry Sähkömarkkinoiden uusi toimintamalli Sähkön hinta alenee. Elinkustannukset alenevat.

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti 12.12.2018 Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitettiin ja arvioitiin keinoja, joilla kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

Valtakunnallinen energiatase ja energiantuotannon rakenne Suomessa

Valtakunnallinen energiatase ja energiantuotannon rakenne Suomessa Valtakunnallinen energiatase ja energiantuotannon rakenne Suomessa Jukka Leskelä Energiateollisuus Vesiyhdistyksen Jätevesijaoston seminaari EU:n ja Suomen energiankäyttö 2013 Teollisuus Liikenne Kotitaloudet

Lisätiedot

Suomen kasvihuonekaasujen päästöt 5 miljoonaa tonnia yli Kioton velvoitteiden

Suomen kasvihuonekaasujen päästöt 5 miljoonaa tonnia yli Kioton velvoitteiden Julkaistavissa 30.12.2003 klo 13.00 2003:16 Lisätietoja: Tilastokeskus / Mirja Kosonen (09) 1734 3543, 050 5005 203; ympäristöministeriö / Jaakko Ojala (09) 1603 9478, 050 3622 035 Suomen kasvihuonekaasujen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.3.2016 COM(2016) 62 final 2016/0036 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Yhdistyneiden kansakuntien ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen

Lisätiedot

Metsien rooli kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa

Metsien rooli kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa Metsien rooli kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa WEC Finlandin & Ilmansuojeluyhdistys ry:n seminaari 12.3.2018 Outi Honkatukia Ilmastoasioiden pääneuvottelija Keskeiset viestit 1. Maankäytöllä on väliä

Lisätiedot

Low Carbon Finland 2050 Tulokset. Tiina Koljonen, johtava tutkija VTT

Low Carbon Finland 2050 Tulokset. Tiina Koljonen, johtava tutkija VTT Low Carbon Finland 2050 Tulokset Tiina Koljonen, johtava tutkija VTT 2 Kolme vähähiilistä tulevaisuudenkuvaa Tonni, Inno, Onni Eri lähtökohdat Suomen elinkeino- ja yhdyskuntarakenteen sekä uuden teknologian

Lisätiedot

ILMASTOPOLITIIKKA & PÄÄSTÖKAUPPA

ILMASTOPOLITIIKKA & PÄÄSTÖKAUPPA ILMASTOPOLITIIKKA & PÄÄSTÖKAUPPA ATS:n vuosikokous 24.2.2003 Jouko Rämö, Pohjolan Voima Oy J.Rämö/24.2.03 Ilmastopolitiikan kokonaisuus YK -> EU -> Suomi. Kioton pöytäkirja ja Kioton mekanismit. Energiantuottajien

Lisätiedot

Energiatuki Kati Veijonen

Energiatuki Kati Veijonen Energiatuki 2017 Kati Veijonen Energiatukea Energiatukea voidaan myöntää sellaisiin ilmasto- ja ympäristömyönteisiin investointi- ja selvityshankkeisiin, jotka: 1) lisäävät uusiutuvien energialähteiden

Lisätiedot

Turvemaat - haaste hallinnolle. Ilmajoki Marja-Liisa Tapio-Biström

Turvemaat - haaste hallinnolle. Ilmajoki Marja-Liisa Tapio-Biström Turvemaat - haaste hallinnolle Ilmajoki 21.11.2017 Marja-Liisa Tapio-Biström 1 Sisältö Ilmastopolitiikka - Suomi osana kokonaisuutta Turvemaiden merkitys osana ilmastopolitiikkaa Toimenpiteitä - ratkaisuja

Lisätiedot

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LAKIALOITE 44/2004 vp Päästökauppalaki Eduskunnalle ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Lakialoite on rinnakkaislakialoite hallituksen esitykseen päästökauppalaiksi (HE 49/2004 vp). Hallituksen esitys sallisi

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. tammikuuta 2014 (OR. en) 5305/14 ENV 30 MI 31 IND 11 ENER 14 SAATE. Saapunut: 10.

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. tammikuuta 2014 (OR. en) 5305/14 ENV 30 MI 31 IND 11 ENER 14 SAATE. Saapunut: 10. EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 15. tammikuuta 2014 (OR. en) 5305/14 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 10. tammikuuta 2014 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D031326/02 Asia: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot