PÄIHTEETTÖMYYS- SUUNNITELMA. Päihteettömyyssuunnitelma. Ahlmanin ammatti -ja aikuisopisto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PÄIHTEETTÖMYYS- SUUNNITELMA. Päihteettömyyssuunnitelma. Ahlmanin ammatti -ja aikuisopisto"

Transkriptio

1 1 Päihteettömyyssuunnitelma Ahlmanin ammatti -ja aikuisopisto

2 2 Sisällysluettelo 1 Johdanto Ennaltaehkäisevä päihdetyö Tupakointi Varhaisen puuttumisen malli päihteidenkäyttöön Tilanteen selvittäminen Päihdehoidon tarpeen arviointi ja hoitoonohjaus Jatkotoimet päihdehoitoon ohjauksen jälkeen Päihteiden käytön jatkuminen Päihtyneenä esiintyminen oppilaitoksessa tai sen järjestämässä tilaisuudessa Välittömät toimet Jatkotoimet Huumausainetestaus Yhteistyössä sovittu testaus Huumausainetestaukseen velvoittaminen Seuraamukset positiivisesta huumausainetestauksesta Ohjeistukset ja lait LIITE 1. Varhaisen puuttumisen malli päihteiden käyttöön LIITE 2. Miten tunnistaa päihtymystila? LIITE 3. Päihtynyt opiskelija oppilaitoksessa... 13

3 3 1 Johdanto Tässä suunnitelmassa kuvataan Ahlmanin ammatti- ja aikuisopiston ehkäisevän päihdetyön keskeiset linjaukset sekä toimenpiteet opiskelijan päihde-epäilytilanteissa. Ahlmanin ammattija aikuisopiston yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä vastaa ehkäisevän päihdetyön suunnittelusta, toteutuksesta, seurannasta ja kehittämisestä. Ehkäisevän päihdetyön tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvä ja turvallinen opiskelu- ja työympäristö kaikille oppilaitoksen toimijoille. Päihdetyön avulla edistetään opiskelijoiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia sekä tasapainoista kehitystä oman ammattialansa osaajaksi. Päihteellä tarkoitetaan alkoholijuomaa tai muuta päihtymistarkoituksessa käytettävää ainetta (Päihdehuoltolaki 1986/41, 2 ). Opiskelijat ovat velvollisia noudattamaan Ahlmanin ammatti- ja aikuisopiston järjestyssääntöjä, joiden mukaan päihteiden ja huumeiden hallussapito, käyttäminen, luvaton myynti ja niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen on oppilaitoksen järjestämissä tilaisuuksissa ja työssäoppimispaikoilla kielletty. Ahlman on savuton opiskelu- ja työpaikka. Tupakkatuotteiden, tupakka-jäljitelmien, tupakan vastikkeiden, nuuskan ja sähkötupakan käyttö, myynti ja esilläpito on kielletty oppilaitoksen sisätiloissa ja ulkoalueilla. Päihdeongelmaisen opiskelijan kohtaamisessa tärkeää on tilanteen tunnistaminen, siihen puuttuminen ja hoitoon ohjaaminen. Hoitoon ohjaaminen koskee opiskelijaa, jolla on tai jolle on kehittymässä alkoholin tai muun päihdyttävän aineen käytöstä ongelma. Päihde-epäilyn syntyessä opettaja/opinto-ohjaaja on keskeisessä asemassa tilanteen eteenpäin viemisessä opiskeluterveydenhuollon piiriin. Tämän jälkeen hoitoonohjauksesta vastaa ensisijaisesti terveydenhoitaja. Todettua tai epäiltyä päihteiden hallussapitoa tai väärinkäyttöä käsitellään luottamuksellisesti yhdessä opiskelijan, kuraattorin, terveydenhoitajan ja koulutusalakohtaisen koulutuspäällikön kanssa. Toimiva ja hyvinvoiva oppilaitosyhteisö edistää päihteettömyyttä. Koko oppilaitoksen henkilöstöllä on oikeus ja velvollisuus valvoa, että järjestyssääntöjä ja päihteettömyyttä noudatetaan. Kaikki oppilaitoksessa työskentelevät ovat velvollisia puuttumaan opiskelijan päihteiden väärinkäyttöön. Tämä suunnitelma on osa Ahlmanin ammatti- ja aikuisopiston opiskeluhuoltosuunnitelmaa, joka on hyväksytty Ahlmanin koulun Säätiön johtokunnassa Suunnitelma ohjaa Ahlmanin koulun arkea. Lukuvuosittain suunnitelma päivitetään Ahlmanin ammatti- ja aikuisopiston yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä.

4 4 2 Ennaltaehkäisevä päihdetyö Ahlmanin ammatti- ja aikuisopiston yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä suunnittelee, kehittää ja arvioi ennaltaehkäisevän päihdetyön toteutusta. Koko oppilaitoksen henkilöstöllä on oikeus ja velvollisuus valvoa, että Ahlmanin järjestyssäännöissä esitettyjä päihteisiin liittyviä määräyksiä noudatetaan. Ryhmänohjaaja käy läpi päihteettömyyssuunnitelman opiskelijaryhmänsä kanssa opintojen alkuvaiheessa. Tarvittaessa suunnitelma voidaan käydä uudelleen läpi ryhmän kanssa. Opiskeluhuoltotyö ja terveydenhoitajan toteuttama terveyskasvatus ovat osaltaan ennaltaehkäisevää päihdetyötä. Poissaoloihin puuttumalla ylläpidetään varhaisen tuen kulttuuria ja sillä voidaan edistää opiskelijan arjenhallintaa sekä fyysistä ja psyykkistä terveyttä. Opiskelijan poissaoloihin puututaan välittömästi - ensisijainen vastuu tässä on ryhmänohjaajalla/opettajalla. 3 Tupakointi Ahlman on savuton opiskelu- ja työpaikka. Järjestyssäännöissä tupakkatuotteiden, tupakkajäljitelmien, tupakan vastikkeiden, nuuskan ja sähkötupakan käyttö, myynti ja esilläpito on kielletty oppilaitoksen sisätiloissa, opiskelija-asuntoloissa ja niiden käytössä olevilla ulkoalueilla. Tupakointikielto koskee iästä riippumatta kaikkia opiskelijoita, oppilaitoksen henkilökuntaa ja vierailijoita. Opiskelun alkuvaiheessa ryhmänohjaaja kertoo opiskelijoille, mihin asti oppilaitoksen piha-alueet ulottuvat. Koko Ahlmanin henkilökunnalla on oikeus ja velvollisuus valvoa järjestyssääntöjen noudattamista oppilaitoksessa. Järjestyssääntörikkomuksista määrätään asianmukaiset seuraamukset. Toistuvasta järjestyssääntörikkomuksesta voi seurata oppilaitoksesta erottaminen määräajaksi (ks. Ahlmanin ammatti- ja aikuisopiston järjestyssäännöt). Tupakkatuotteiden hallussapito on tupakkalain mukaan kiellettyä alle 18-vuotiailta. Oppilaitoksen henkilökunta ei kuitenkaan saa ottaa alaikäiseltä tupakkatuotteita pois eikä tarkastaa hallussapitokiellon noudattamista puuttumalla opiskelijan henkilökohtaiseen koskemattomuuteen tai tutkimalla hänen tavaroitaan. Jos opiskelija pitää näkyvästi esillä tupakkatuotteita, voidaan häntä ojentaa kurinpidollisesti. Myös Ahlmanin ammatti- ja aikuisopiston järjestyssäännöt kieltävät tupakkatuotteiden esilläpidon.

5 5 4 Varhaisen puuttumisen malli päihteidenkäyttöön 4.1. Tilanteen selvittäminen Opiskelijan mahdollinen päihteiden käyttö otetaan puheeksi välittömästi. Liite 1. Varhaisen puuttumisen malli päihteiden käyttöön Liite 2. Miten tunnistetaan päihtymystila? Yhteydenotto terveys- ja sosiaalipalveluihin Ryhmänohjaajan/opettajan epäillessä opiskelijalla olevan ongelmia päihteiden kanssa, hän ottaa asian puheeksi opiskelijan kanssa. Jos epäily vahvistuu, ryhmänohjaaja/opettaja vie asian yhdessä opiskelijan kanssa tiedoksi kuraattorille tai opinto-ohjaajalle. Kuraattori tai opintoohjaaja ottaa välittömästi yhteyttä terveydenhoitajaan. Ryhmänohjaaja ottaa alle 18-vuotiaan opiskelijan huoltajaan yhteyttä heti huolen herättyä ja kertoo esiin tulleista huolenaiheista ja sopii yhteistyöstä. Yli 18-vuotiaan opiskelijan huoltajaan otetaan yhteyttä opiskelijan suostumuksella. Oppilaitoksen muun henkilökunnan epäillessä opiskelijan päihteiden käyttöä, he kertovat huolensa kuraattorille tai opinto-ohjaajalle, joka on yhteydessä terveydenhoitajaan sekä alle 18- vuotiaiden kohdalla huoltajiin. Tapaaminen opiskelijan kanssa Kun asia on viety tiedoksi terveydenhoitajalle ja kuraattorille, järjestetään yhteinen tapaaminen, johon kutsutaan opiskelija, yli 18-vuotiaan opiskelijan suostumuksella hänen huoltajansa, terveydenhoitaja, kuraattori ja opinto-ohjaaja. Palaverissa käydään huolta aiheuttanut tilanne ja muut huolen aiheet läpi sekä sovitaan toimenpiteet, miten asiassa edetään sekä seurantaaika. Palaverissa arvioidaan alle 18-vuotiaan opiskelijan osalta lastensuojeluilmoituksen tekemisen tarve. Opiskelijaa tuetaan päihteettömyyteen terveydenhoitajan ja kuraattorin tapaamisilla sekä tilanteen mukaan päihdehoidon tarpeen arviointiin ohjaamisella tai hoitoonohjauksella.

6 Päihdehoidon tarpeen arviointi ja hoitoonohjaus Päihdehoitoon ohjaus tapahtuu terveydenhoitajan/kuraattorin toimesta ja tarvittaessa asian käsittelyyn perustetaan monialainen asiantuntijaryhmä. Alle 18-vuotiaat Terveydenhoitaja tai kuraattori tekee tarvittaessa lastensuojeluilmoituksen otettuaan ensin yhteyttä opiskelijan huoltajaan. Lastensuojelun kanssa sovitaan yhteistyöstä. Samalla huolehditaan päihdehoitoon ohjaamisesta. Yli 18-vuotiaat Terveydenhoitaja ohjaa opiskelijan vapaaehtoiseen huumausainetestaukseen ja päihdehoitoon. Opiskelijan suostuessa tehdään yhteistyötä myös huoltajan kanssa. Opiskelijan kanssa sovitaan jatkotoimenpiteistä ja oppilaitoksen vastuuhenkilöstä, joka pitää yhteyttä eri tahoihin ja saa opintojen jatkumisen kannalta tarvittavat tiedot. Näitä voivat olla esimerkiksi opiskelijan hoitoon sitoutuminen, mahdolliset huumausainetestien tulokset ja hoitojakson kesto. Päihdehoitoon ohjauksen jälkeen terveydenhoitaja tai kuraattori pitää yhteyttä opiskelijaan ja seuraa tilannetta. Sosiaalihuoltolain (1301/2014) 35 mukaan myös yli 18-vuotiaasta opiskelijasta voidaan ottaa yhteyttä sosiaalihuoltoon tuentarpeen arvioimiseksi, jos sosiaalihuollon tarve on ilmeinen. Tämä yhteydenotto tai ohjaus sosiaalipalveluihin tehdään yhteistyössä opiskelijan kanssa. Ilmoitus voidaan tehdä ilman suostumusta, jos opiskelija on ilmeisen kykenemätön vastaamaan omasta huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan Jatkotoimet päihdehoitoon ohjauksen jälkeen Hoidon aikana arvioidaan opiskelukyky ja työturvallisuuteen liittyvät asiat. Lähtökohtana on päihteettömyys. Ensisijaisesti opiskelukyvyn arvioi hoitotaho. Oppilaitoksessa otetaan huomioon työturvallisuus käytännön työtehtävissä esimerkiksi työssäoppimisessa. Yhdessä hoitotahon ja opiskelijan kanssa päätetään osallistumisesta työssäoppimisjaksolle. Asiasta keskustellaan myös ryhmänohjaajan/ohjaavan opettajan kanssa. Huumausaineiden osalta opiskelija ei voi osallistua työsuojelullisista syistä käytännön työtehtäviin positiivisen testituloksen jälkeen. Käytännön opintoihin osallistumiseksi opiskelijan on esitettävä kaksi negatiivista seulatulosta viikon välein. Jatkotestaus tehdään ennalta ilmoittamatta tapauskohtaisesti päihteettömyyden varmistamiseksi. Hoitoprosessin aikana teoriaopiskelu voi jatkua sovitusti myös vaihtoehtoisin keinoin, jos se on mahdollista osaamistavoitteet huomioiden. Tämä on mahdollista vain silloin, jos opiskelija ei ole päihtynyt eikä hänellä ole vieroitusoireita päihteiden käytöstä.

7 Päihteiden käytön jatkuminen Hoitoonohjauksen jälkeenkin huoli opiskelijan opiskelukuntoisuudesta saattaa jatkua. Tällöin opiskelijan opiskelukykyä arvioidaan yhteistyössä hoitotahon kanssa tai opiskelija ohjataan terveydenhoitajan kautta opiskeluterveydenhuollon lääkärille opiskelukyvyn arviointiin. Tilanteen mukaan opiskelija ohjataan tai velvoitetaan huumausainetestiin (ks. luku 5.5). Jos opiskelija ei sitoudu hoitoon ja päihdeongelma jatkuu, oppilaitoksessa harkitaan opiskeluoikeuden peruuttamisen prosessin aloittamista. 5 Päihtyneenä esiintyminen oppilaitoksessa tai sen järjestämässä tilaisuudessa 5.1. Välittömät toimet Mikäli opiskelijan epäillään olevan alkoholin, huumausaineen tai muun päihteen vaikutuksen alaisena oppilaitoksessa, sen järjestämässä tilaisuudessa tai opiskelijaasuntolassa, asian havainnut tai ilmoituksen saanut henkilöstöön kuuluva hakee tuekseen ensisijaisesti kuraattorin/opinto-ohjaajan arvioimaan tilannetta. Näyttöä opiskelijan päihtymyksestä pidetään luotettavana, jos vähintään kaksi henkilökunnan edustajaa on arvioinut tilanteen. Jos opiskelija on eri mieltä päihtymyksestä tai läsnä on vain yksi henkilökunnan edustaja, opiskelijalle tarjotaan mahdollisuus päihteettömyytensä todentamiseen alkometrillä tai huumeseulalla. Alle 18-vuotiaiden päihtymystapauksissa paikalla ollut henkilö tai ryhmänohjaaja/ opinto-ohjaaja ottaa yhteyttä huoltajaan. Yli 18-vuotiaiden osalta otetaan yhteyttä kotiin vain opiskelijan luvalla. Päihtynyt opiskelija poistetaan opetustilanteesta, oppilaitoksen järjestämästä tilaisuudesta tai opiskelija-asuntolasta ja huolehditaan, että hän pääsee turvallisesti kotiin. Jos opiskelijan tila on sellainen, ettei häntä ole turvallista lähettää yksin kotiin: Alle 18-vuotiaan osalta otetaan yhteyttä huoltajaan ja pyydetään häntä hakemaan nuori. Jos huoltajia ei tavoiteta, otetaan yhteyttä lastensuojeluun. Tarvittaessa otetaan yhteyttä hätäkeskukseen p. 112 Jos opiskelija on väkivaltainen, uhkaava tai on tapahtunut rikos, otetaan aina yhteys poliisiin. Päihtymystapausta selvittäneet henkilöt raportoivat tapauksesta apulaisrehtorille/koulutusalakohtaiselle koulutuspäällikölle. Alle 18-vuotiaan nuoren kohdalla terveydenhoitaja tai kuraattori tekee aina lastensuojeluilmoituksen.

8 Jatkotoimet Koulutusalakohtainen koulutuspäällikkö kuulee opiskelijaa ja alle 18-vuotiaan osalta myös huoltajaa. Seuraamukset voivat olla kirjallisesta varoituksesta määräaikaiseen erottamiseen (ks. Ahlmanin ammatti- ja aikuisopiston järjestyssäännöt). Hoitoon ohjauksen osalta edetään liitteen 1 mukaisesti. Tärkeintä on saa opiskelija jatkossa sitoutumaan hoitoon. Liitteessä 3 on kuvattu toimintamalli tilanteessa, jossa opiskelija esiintyy päihtyneenä oppilaitoksessa tai oppilaitoksen järjestämässä tilaisuudessa Huumausainetestaus Kun oppilaitoksessa on epäily opiskelijan huumausaineidenkäytöstä, ohjataan opiskelija terveydenhoitajan tai kuraattorin luokse. Huumausainetestauksesta voidaan sopia yhteistyössä opiskelijan kanssa tai opiskelija voidaan velvoittaa huumausainetestiin Yhteistyössä sovittu testaus Opiskeluhuollon työntekijä (opinto-ohjaaja, kuraattori) tai se työntekijä, jolla huoli herää ohjaa opiskelijan tilanteesta ohjaa hänet terveydenhoitajan vastaanotolle. Terveydenhoitaja tarjoaa opiskelijalle mahdollisuutta vapaaehtoiseen huumausainestestiin. Terveydenhoitaja tekee lähetteen huumausainetestaukseen. Huoltajalta pyydetään suostumus alle 18-vuotiaan huumausainestestaukseen. Terveydenhoitajan ohjatessa opiskelija huumausainetestiin, opiskelijalle annetaan tiedot siitä, mitä testataan, mitä seuraamuksia positiivisesta testituloksesta voi seurata ja kenelle tieto testituloksesta annetaan. Positiivisen testituloksen jälkeen terveydenhoitaja huolehtii päihdehoitoon ohjauksesta. Jos testitulos on negatiivinen, arvioidaan opiskelijan kokonaistilanne: onko tarpeen tehostetusti seurata hänen työkykyään ja opiskeluaan vai voidaanko todeta huoli aiheettomaksi Huumausainetestaukseen velvoittaminen Lain (Laki ammatillisesta peruskoulutuksesta 34 a ) mukaan voidaan opiskelija velvoittaa huumausainetestiin, kun 1. on perusteltua syytä epäillä, että opiskelija on huumausaineiden vaikutuksen alaisena opintoihin kuuluvissa käytännön tehtävissä (esim. työsalityöskentely) tai työssäoppimassa TAI että opiskelijalla on riippuvuus huumeista JA 2. testaaminen on välttämätöntä opiskelijan toimintakyvyn selvittämiseksi JA

9 9 3. opiskelija toimii tehtävissä, jotka edellyttävät erityistä tarkkuutta, luotettavuutta, itsenäistä harkintakykyä tai hyvää reagointikykyä, JA 4. huumeiden vaikutuksen alaisena tai huumeista riippuvaisena toimiminen ko. tehtävässä a) vakavasti vaarantaa opiskelijan itsensä tai toisen henkeä tai terveyttä b) vakavasti vaarantaa liikenteen turvallisuutta c) vakavasti vaarantaa salassapitosäännöksin suojattujen tietojen suojaa tai eheyttä TAI d) merkittävästi lisää huumaus- tai lääkeaineiden laittoman kaupan, hallussapidon, käytön tai leviämisen riskiä Tällaisessa tilanteessa kuraattori tai opinto-ohjaaja on välittömästi yhteydessä terveydenhoitajaan opiskelijan huumausainetestiin velvoittamisesta. Terveydenhoitaja tekee asiasta päätöksen. Koulutusalakohtainen koulutuspäällikkö ilmoittaa alle 18 vuotiaan opiskelijan huoltajalle nuoren velvoittamisesta huumausainetestaukseen. Terveydenhoitaja ohjaa opiskelijan huumausainetestiin. Opiskelijan on mentävä velvoitettuna huumausainetestiin välittömästi, kun se on mahdollista. Testiaika sovitaan testiin ohjauksen yhteydessä. Opiskelija toimittaa todistuksen testituloksista rehtorille/koulutusalakohtaiselle koulutuspäällikölle. Testistä kieltäytymisestä seuraa kirjallinen varoitus. Mahdollisesta seuraavasta kieltäytymisestä seuraa oppilaitoksesta erottaminen määräajaksi (ks. Ahlmanin ammattija aikuisopiston järjestyssäännöt). Positiivisen testituloksen jälkeen terveydenhoitaja huolehtii päihdehoitoon ohjauksesta. Jos testitulos on negatiivinen, arvioidaan opiskelijan kokonaistilanne: onko tarpeen tehostetusti seurata hänen työkykyään ja opiskeluaan vai voidaanko todeta huoli aiheettomaksi Seuraamukset positiivisesta huumausainetestauksesta Terveydenhoitaja ohjaa opiskelijan päihdehoitoon. Alle 18-vuotiaan kohdalla tehdään yhteistyötä lastensuojelun kanssa. Positiivisen testituloksen jälkeen opiskelija ei voi työsuojelullisista syistä osallistua käytännön opetukseen ennen kuin on esittänyt kaksi negatiivista seulatulosta peräkkäin viikon välein. Jatkotestaus tehdään ennalta ilmoittamatta tapauskohtaisesti päihteettömyyden varmistamiseksi. Hoitoprosessin aikana teoria-opiskeluun voi osallistua, jos opiskelija ei ole päihtynyt tai omaa vieroitusoireita alkoholin käytöstä. Kun opiskelija on velvoitettu huumausainetestiin ja hän antaa positiivisen testituloksen tai hän ei mene testiin annetussa määräajassa, seuraamuksena ovat kurinpitotoimet, jotka on määritelty järjestyssäännöissä (Ks. Ahlmanin ammatti- ja aikuisopiston järjestyssäännöt).

10 10 Opiskelijan opiskellessa alalla, johon liittyy alle 18-vuotiaan turvallisuutta, potilas-, tai asiakasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia, johtaa positiivinen testitulos opiskelijan terveyden- ja toimintakyvyn tarkempaan arviointiin ja seurantaan. Tällöin voi tulla harkittavaksi opiskeluoikeuden peruuttaminen ns. soralainsäädännön perusteella (ks. Ahlmanin ammatti- ja aikuisopiston järjestyssäännöt). 6 Ohjeistukset ja lait Ahlmanin ammatti- ja aikuisopiston järjestyssäännöt Ahlmanin ammatti- ja aikuisopiston opetussuunnitelman yhteinen osa Laki ammatillisesta peruskoulutuksesta (630/1998) Alkoholilaki (1143/1994) Huumausainelaki (373/2008) Tupakkalaki (693/1976) Päihdehuoltolaki (41/1986) Lastensuojelulaki (417/2007) Työturvallisuuslaki (738/2002) Laki yksityisyyden suojasta työelämässä (759/2004) Henkilötietolaki (523/1999) Pakkokeinolaki (806/2011) Hallintolaki (434/2003) Sosiaalihuoltolaki (1301/2014) Opetushallituksen huumetestejä koskeva muistio kouluille ja oppilaitoksille Valviran ohje tupakkalain muutoksista oppilaitoksen näkökulmasta

11 11 LIITE 1. Varhaisen puuttumisen malli päihteiden käyttöön Opettaja epäilee päihteiden käyttöä (Liite 2. Miten tunnistaa päihtymystila) Väsymys, poissaolot, opinnot eivät etene, motivaation puute, muu huoli Opettaja ottaa asian puheeksi opiskelijan kanssa ja toteaa opiskelu- ja työkykyhaitat Tilanteen kartoitus aloitetaan yhteistyössä opiskelijan, opettajan/ryhmänohjaajan, kuraattorin, terveydenhoitajan ja alaikäisen opiskelijan huoltajan kanssa. Opiskelija myöntää päihteiden käytön? Kyllä Ei Tilanteen mukaan ilmoitus johdolle/ lastensuojeluun Tarpeen mukaan terveydenhoitaja ohjaa/velvoittaa opiskelijan huumausainetestaukseen. Opiskelijan hoitoonohjaus opiskeluterveydenhuollossa Tehostettu työkyvyn ja opiskelun seuranta kuraattorin/terveydenhoitajan kanssa. Tarvittaessa yhteistyö alaikäisen huoltajien kanssa. Tarvittaessa lastensuojeluilmoitus. Tarvittavat jatkotoimenpiteet, pidättäminen käytännön opiskelusta (esim. työssäoppiminen). Työkyky palautuu, päihteettömyys, opiskelija valmistuu ammattiin

12 12 LIITE 2. Miten tunnistaa päihtymystila? Eri aiheet vaikuttavat eri tavoin ja sama huume voi vaikuttaa eri ihmisiin eri tavoin. Tärkeintä on siis havaita opiskelijan päihtymystila alkuvaiheen puuttumisessa ei tarvitse tietää, mitä ainetta opiskelija on ottanut. Alla merkkejä, joihin on syytä puuttua: Silmät tavallisuudesta poikkeavat (pupillit poikkeavan pienet tai suuret/valkuaiset punottavat/seisova, lasittunut katse/tuijottava, pelokas katse) Vaikuttaa humalaiselta (sekava ja omituinen käytös, sammaltava puhe), mutta hengityksessä ei alkoholin hajua Neulanpiston jäljet käsissä Poikkeuksellinen uneliaisuus ja tokkuraisuus Poikkeuksellinen hihittely, hilpeys ja puheliaisuus Poikkeuksellinen levottomuus ja keskittymisen vaikeus Poikkeuksellisen poissaoleva ja välinpitämätön käytös Kannabiksen makea, imelä haju vaatteissa ja hiuksissa Käytöksen vaikutuksia aineittain: Alkoholi: alkoholilta haiseva hengitys, sammaltava puhe, epävarmat liikkeet, kasvojen punotus Kannabis: pupillit laajentuneet, punottavat silmät, humala ilman alkoholin tuoksua, imelä haju, hihittely, lähimuistiin häiriintyminen, makean nälkä ja jano, pelkotilat Amfetamiini: pupillit laajentuneet, levottomuus, hermostuneisuus, kärsimättömyys, hikoilu, kiihtynyt pulssi Heroiini: supistuneet pupillit, sekavuus, hidastuneet liikkeet, puhe sammaltaa Lääkkeet: pupillit laajentuneet. alkoholihumalan tunnusmerkit ilman alkoholin hajua, sammaltava puhe, sekavuus, horjuvat liikkeet, sekavuus

13 13 LIITE 3. Päihtynyt opiskelija oppilaitoksessa Opiskelija on päihtyneenä oppilaitoksessa tai sen järjestämässä tilaisuudessa Opiskelija poistetaan tilaisuudesta, mutta häntä ei jätetä yksin. Päihtymyksen havainnut henkilö hakee tilanteen todentamiseksi toisen työntekijän paikalle, ensisijaisesti opinto-ohjaajan tai kuraattorin. Alle 18-vuotiaan opiskelijan kohdalla otetaan yhteys huoltajaan. Yli 18-vuotiaan huoltajaan otetaan yhteys vain opiskelijan luvalla. Varmistetaan, että opiskelija pääsee turvallisesti kotiin. Huoltaja hakee alle 18-vuotiaan. Opiskelijan päihtymyksen havainneet ilmoittavat asiasta rehtorille ja terveydenhoitajalle Alle 18-vuotiaasta tehdään aina lastensuojeluilmoitus Opiskelija kieltäytyy poistumasta tai käyttäytyy aggressiivisesti Kutsutaan paikalle poliisi JATKOTOIMET SEURAAVINA PÄIVINÄ Hoitoonohjaus ja muut tarvittavat toimet varhaisen puuttumisen mallin mukaisesti Rehtori/koulutusalakohtainen koulutuspäällikkö kuulee järjestyssääntörikkomuksesta kurinpidolliset toimet

PÄIHTEETTÖMYYS- SUUNNITELMA. Päihteettömyyssuunnitelma. Ahlmanin ammatti -ja aikuisopisto

PÄIHTEETTÖMYYS- SUUNNITELMA. Päihteettömyyssuunnitelma. Ahlmanin ammatti -ja aikuisopisto 1 Päihteettömyyssuunnitelma Ahlmanin ammatti -ja aikuisopisto www.ahlman.fi 2 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Ennaltaehkäisevä päihdetyö... 4 3 Tupakointi... 4 4 Varhaisen puuttumisen malli päihteidenkäyttöön...

Lisätiedot

PÄIHTEETTÖMYYS- SUUNNITELMA. PÄIHTEETTÖMYYSSUUNNITELMA Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto

PÄIHTEETTÖMYYS- SUUNNITELMA. PÄIHTEETTÖMYYSSUUNNITELMA Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto PÄIHTEETTÖMYYS Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 2 ENNALTAEHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ... 4 3 TUPAKOINTI... 4 4 VARHAISEN PUUTTUMISEN MALLI PÄIHDEKÄYTTÖÖN... 4 4.1. Tilanteen selvittäminen...

Lisätiedot

Päihteettömyyssuunnitelma. Keudan opiskelijat

Päihteettömyyssuunnitelma. Keudan opiskelijat Päihteettömyyssuunnitelma 2018 Keudan opiskelijat Hyväksytty Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän yhtymähallituksessa xx.xx.2018 Sisällys Yleiset linjaukset 2 Ennaltaehkäisy 3 Tupakointi 3 Muut päihteet

Lisätiedot

Päihteettömyyssuunnitelma. Keudan ammattiopisto ja Keudan aikuisopisto

Päihteettömyyssuunnitelma. Keudan ammattiopisto ja Keudan aikuisopisto Päihteettömyyssuunnitelma 2016 Keudan ammattiopisto ja Keudan aikuisopisto Hyväksytty Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän yhtymähallituksessa 8.6.2016 Sisällys Yleiset linjaukset 1 Ennaltaehkäisy 2 Tupakointi

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Toisen asteen koulutus. Toimintaohje opiskelijoiden päihteiden käytön ehkäisemiseksi ja päihdeongelmiin puuttumiseksi

Tampereen kaupunki Toisen asteen koulutus. Toimintaohje opiskelijoiden päihteiden käytön ehkäisemiseksi ja päihdeongelmiin puuttumiseksi Tampereen kaupunki Toisen asteen koulutus Toimintaohje opiskelijoiden päihteiden käytön ehkäisemiseksi ja päihdeongelmiin puuttumiseksi Sisällys 1. Lähtökohtia... 3 2. Ennaltaehkäisevä päihdetyö... 3 3.

Lisätiedot

OPISKELIJOIDEN PÄIHTEIDENKÄYTÖN EHKÄISYSUUNNITELMA

OPISKELIJOIDEN PÄIHTEIDENKÄYTÖN EHKÄISYSUUNNITELMA Opiskeluhuoltosuunnitelma, liite nro 1 OPISKELIJOIDEN PÄIHTEIDENKÄYTÖN EHKÄISYSUUNNITELMA Vahvistettu Koulutuskuntayhtymän johtajan päätös 88/10/2018 2 (11) Sisällysluettelo Lukijalle ja käyttäjälle...

Lisätiedot

Tupakointi ja päihteiden käyttö on kielletty kouluaikana ja koulun tapahtumissa sekä koulualueella. Vrt. tupakkalaki

Tupakointi ja päihteiden käyttö on kielletty kouluaikana ja koulun tapahtumissa sekä koulualueella. Vrt. tupakkalaki HANKONIEMEN YLÄASTEEN JA LUKION PÄIHDESTRATEGIA 1. TUPAKKATUOTTEIDEN KÄYTÖN EHKÄISEMINEN Tupakkatuotteiden käytön ehkäisevä työ on tarpeen tupakoinnista aiheutuvien huomattavien niin yksilölle, kuin yhteiskunnallekin

Lisätiedot

SORA-SÄÄNNÖKSET JA NÄYTTÖTUTKINNOT

SORA-SÄÄNNÖKSET JA NÄYTTÖTUTKINNOT SORA-SÄÄNNÖKSET JA NÄYTTÖTUTKINNOT Sora-säännösten toimeenpano ammatillisessa koulutuksessa seminaari, Helsinki 25.10.2012 Hallitusneuvos Merja Leinonen merja.leinonen@minedu.fi Muutokset lyhyesti opiskelijaksi

Lisätiedot

PÄIHDESUUNNITELMA ETELÄ-KYMENLAAKSON AMMATTIOPISTO

PÄIHDESUUNNITELMA ETELÄ-KYMENLAAKSON AMMATTIOPISTO PÄIHDESUUNNITELMA ETELÄ-KYMENLAAKSON AMMATTIOPISTO 25.4.2017 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Oppilaitoksen päihdetyöhön liittyvä lainsäädäntö... 2 3 Ehkäisevä päihdetyö... 3 4 Päihteidenkäytön tunnistaminen

Lisätiedot

PÄIHDEOHJELMA. Voimassa alkaen

PÄIHDEOHJELMA. Voimassa alkaen PÄIHDEOHJELMA Voimassa 1.8.2018 alkaen 2.8.2018 2.8.2018 1 Sisällys Päihdeohjelma... 2 Lainsäädäntö... 2 Kurinpito... 3 Opiskeluoikeuden peruuttaminen... 3 Toimintamalli... 3 Päihdetilanteisiin puuttuminen...

Lisätiedot

Päihdetyön toimintaohje

Päihdetyön toimintaohje Vantaan ammattiopisto Varia Päihdetyön toimintaohje Hyväksytty Varian johtoryhmässä 25.1.2018. 1 Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Päihdetyötä ohjaava lainsäädäntö ja ohjeet... 3 3. Päihdetyön tavoitteet ja

Lisätiedot

Suutarinkylän koulun päihdetoimintamalli

Suutarinkylän koulun päihdetoimintamalli 2018 Suutarinkylän koulun päihdetoimintamalli 2018-2019 YHTEISÖLLINEN HYVINVOINTIRYHMÄ TUPAKKATUOTTEET 1. Oppilas käyttää tupakkatuotteita koulun alueella Tupakkatuotteiden käyttö ja hallussapito ovat

Lisätiedot

Opiskeluhuoltosuunnitelman liite nro 2 OPISKELIJOIDEN PÄIHTEIDENKÄYTÖN EHKÄISYSUUNNITELMA

Opiskeluhuoltosuunnitelman liite nro 2 OPISKELIJOIDEN PÄIHTEIDENKÄYTÖN EHKÄISYSUUNNITELMA Opiskeluhuoltosuunnitelman liite nro 2 OPISKELIJOIDEN PÄIHTEIDENKÄYTÖN EHKÄISYSUUNNITELMA Vahvistettu 16.6.2015 Rehtorin päätös 64/10/2015 2 (10) Sisällysluettelo Lukijalle ja käyttäjälle... 3 1. Ammatillinen

Lisätiedot

Kannabis ja laki - suojelee ja syrjäyttää?

Kannabis ja laki - suojelee ja syrjäyttää? Kannabis ja laki - suojelee ja syrjäyttää? Kim Kannussaari Koulutussuunnittelija Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Miten puhua kannabiksesta hanke (hanketta rahoitetaan TE-määrärahoista) Rikoslaki 50 luku Rikosoikeudellisesti

Lisätiedot

KUN HUOLI HERÄÄ 2019 PERUSKOULU

KUN HUOLI HERÄÄ 2019 PERUSKOULU KUN HUOLI HERÄÄ 2019 PERUSKOULU PÄIHTEET MIRON (14V) ON EPÄILTY OLLEEN PÄIHTYNEENÄ KOULUSSA. MIRO ON USEIN POISSAOLEVA JA HAISKAHTAA KANNABIKSELTA MITÄ TEET? ENTÄ JOS OLET KUULLUT EPÄILYISTÄ VAIN MUIDEN

Lisätiedot

Miten sora-lainsäädäntö otetaan vastaan koulutuksen kentällä? Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät XI

Miten sora-lainsäädäntö otetaan vastaan koulutuksen kentällä? Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät XI Miten sora-lainsäädäntö otetaan vastaan koulutuksen kentällä? Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät XI 30.11-1.12.2011 Hellevi Lassila Toimialajohtaja Koulutuskeskus Sedu Koulutuksen

Lisätiedot

Kasvatuksellinen ja kurinpidollinen ohjeistus

Kasvatuksellinen ja kurinpidollinen ohjeistus Savukosken lukio Kasvatuksellinen ja kurinpidollinen ohjeistus Turvallinen opiskeluympäristö Opiskelulle luodaan myönteinen ja turvallinen ilmapiiri. Koulun järjestyssäännöt linjaavat koulun toimintakulttuuria.

Lisätiedot

SAKUn hyvinvointipäivät Opiskeluhuolto TAI:ssa. Kati Länsiö

SAKUn hyvinvointipäivät Opiskeluhuolto TAI:ssa. Kati Länsiö SAKUn hyvinvointipäivät 3. - 4.12.2014 Opiskeluhuolto TAI:ssa Kati Länsiö 5.12.2014 Kati Länsiö 1 Turun ammatti-instituutti 8 +4 koulutaloa, opiskelijamäärä 4000 +600 Terveydenhoitaja ja opo jokaisessa

Lisätiedot

Keudan järjestyssääntö Hyväksytty yhtymähallituksessa

Keudan järjestyssääntö Hyväksytty yhtymähallituksessa Keudan järjestyssääntö Hyväksytty yhtymähallituksessa 19.4.2012 Järjestyssääntöjen soveltaminen 1. Järjestyssäännöt on tehty yhteisiksi pelisäännöiksemme, jotka luovat viihtyisyyttä, turvallisuutta ja

Lisätiedot

Etelä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä ajankohtaisia asioita. Merja Hilpinen ylitarkastaja

Etelä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä ajankohtaisia asioita. Merja Hilpinen ylitarkastaja Etelä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä 19.11.2015 - ajankohtaisia asioita Merja Hilpinen ylitarkastaja Nuorten työpajatoiminnan ajankohtaisia asioita Nuorisolaki uudistus Nuorisotakuuta

Lisätiedot

Keudan järjestyssäännöt

Keudan järjestyssäännöt Keudan järjestyssäännöt Sisällys Keuda oppilaitoksena 1 Järjestyssääntöjen tarkoitus 1 Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet 2 Opiskelijan oikeudet 2 Opiskelijan velvollisuudet 2 Opiskelijoiden yhdenvertaisuus

Lisätiedot

PÄIHTEETTÖMYYSOHJELMA

PÄIHTEETTÖMYYSOHJELMA 1 (7) PÄIHTEETTÖMYYSOHJELMA Hämeen ammatti-instituutin johtoryhmä on hyväksynyt ohjelman 13.6.2014. 2 (7) 1. Päihteettömyysohjelman tavoitteet Hämeen ammatti-instituutissa olemme sitoutuneet päihteettömyyteen.

Lisätiedot

Hallituksen esitys ns. SORAlainsäädännöksi. Sakari Karjalainen Ammatillisen koulutuksen seminaari 17.-18.11.2010 Tampere

Hallituksen esitys ns. SORAlainsäädännöksi. Sakari Karjalainen Ammatillisen koulutuksen seminaari 17.-18.11.2010 Tampere Hallituksen esitys ns. SORAlainsäädännöksi Sakari Karjalainen Ammatillisen koulutuksen seminaari 17.-18.11.2010 Tampere Hallituksen esityksen tavoitteena on edistää potilas- ja asiakasturvallisuutta, liikenneturvallisuutta,

Lisätiedot

Opiskelun turvallisuuteen ja opiskeluun soveltumattomuuden arviointiin liittyviä ohjeita

Opiskelun turvallisuuteen ja opiskeluun soveltumattomuuden arviointiin liittyviä ohjeita Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Syksy 2012 Opiskelun turvallisuuteen ja opiskeluun soveltumattomuuden arviointiin liittyviä ohjeita Yliopistoja, ammattikorkeakouluja, ammatillista koulutusta

Lisätiedot

Sastamalan oppilaitosten järjestyssäännöt

Sastamalan oppilaitosten järjestyssäännöt Sastamalan oppilaitosten järjestyssäännöt 1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TAVOITE Järjestyssääntöjen tavoitteena on fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti turvallinen, viihtyisä sekä oppimisen kannalta tuloksellinen

Lisätiedot

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ Hallitus 6.9.2016 102 1 1 Järjestyssäännön tarkoitus Järjestyssääntö luo edellytykset opiskelun kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden saavuttamiselle

Lisätiedot

LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET MUUT MÄÄRÄYKSET

LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET MUUT MÄÄRÄYKSET LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET - - - 5 MUUT MÄÄRÄYKSET 5.6 Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö 5.7 Opiskelijahuolto Sen lisäksi, mitä laissa ammatillisesta

Lisätiedot

Keudan järjestyssäännöt

Keudan järjestyssäännöt Keudan järjestyssäännöt Sisällys Keuda oppilaitoksena 1 Järjestyssääntöjen tarkoitus 1 Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet2 Opiskelijan oikeudet 2 Opiskelijan velvollisuudet 2 Opiskelijoiden yhdenvertaisuus

Lisätiedot

Herttoniemenrannan ala-asteen päihdesuunnitelma 2017

Herttoniemenrannan ala-asteen päihdesuunnitelma 2017 1 Herttoniemenrannan ala-asteen päihdesuunnitelma 2017 Herttoniemenrannan ala-asteen päihdesuunnitelma 2017 1. Tavoitteet 2. Ehkäisevä toiminta 2.1 Terveen kasvun ja kehityksen tukeminen 2.2 Päihdekasvatus

Lisätiedot

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia Voimaan 28.8.2014 sisältävät opiskelijan tai harjoittelijan oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia määräyksiä, joiden lähtökohtana ovat ammatillisesta

Lisätiedot

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun järjestyssäännöt 2019

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun järjestyssäännöt 2019 Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun järjestyssäännöt 2019 Hyväksytty yhtymähallituksessa 22.1.2019, 14 Sisällys 1 Järjestyssääntöjen perusta ja tarkoitus... 1 2 Soveltamisalue... 1 3 Opiskelijan oikeudet...

Lisätiedot

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Järjestyssääntöjä sovelletaan Jyväskylän ammattiopistossa (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998/35 ), johon kuuluvana pidetään opetuksen käytössä olevia

Lisätiedot

Tupakkalaki ja laki ehkäisevästä päihdetyöstä

Tupakkalaki ja laki ehkäisevästä päihdetyöstä Tupakkalaki ja laki ehkäisevästä päihdetyöstä Miten ne vaikuttavat nuorten parissa toimiessa? Minttu Tavia 29.11.2016 Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Toimimme valtakunnallisesti koko väestön parissa terveiden

Lisätiedot

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ Hallitus 3.5.2015 64 1 1 Järjestyssäännön tarkoitus Järjestyssääntö luo edellytykset opiskelun kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden saavuttamiselle

Lisätiedot

Gradian ammatillisen koulutuksen huoliprosessi. Huoli alkaa JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ. Opiskeluhuoltosuunnitelma, liite nro 5

Gradian ammatillisen koulutuksen huoliprosessi. Huoli alkaa JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ. Opiskeluhuoltosuunnitelma, liite nro 5 Gradian ammatillisen koulutuksen huoliprosessi Huoli alkaa Hoks-ohjaaja seuraa opintoihin sitoutumista ja työkykyisyyttä Opiskelijan tulee osallistua henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS)

Lisätiedot

Ajankohtaista Georg Henrik Wrede. Johtaja, nuorisotyön ja politiikanvastuualue

Ajankohtaista Georg Henrik Wrede. Johtaja, nuorisotyön ja politiikanvastuualue Ajankohtaista Georg Henrik Wrede Johtaja, nuorisotyön ja politiikanvastuualue 02953 30345 georghenrik.wrede@minedu.fi Uudistuksesta kysytty ja ehdotettu 1. Tavoitteet (2 ) 2. Nuorten määritelmä (3 ) 3.

Lisätiedot

Oppilashuoltolain mukaiset oppilashuoltokäytänteet ja luokanohjaajan tehtävät Metsokankaan koulussa

Oppilashuoltolain mukaiset oppilashuoltokäytänteet ja luokanohjaajan tehtävät Metsokankaan koulussa Oppilashuoltolain mukaiset oppilashuoltokäytänteet ja luokanohjaajan tehtävät Metsokankaan koulussa HYÖDYNNETTY OPPILASHUOLLON KÄSIKIRJAA SEKÄ LUOKANOHJAAJAN KÄSIKIRJAA Oppilashuollon käsikirja s. 15 Huoli

Lisätiedot

Opiskelijoiden päihdeohjelma

Opiskelijoiden päihdeohjelma Opiskelijoiden päihdeohjelma Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden päihdeohjelma Vastuuhenkilö Opetuksen palvelujohtaja Voimaantulo 1.1.2017 Päätös Opetuksen johtoryhmä 9.2.2017

Lisätiedot

Yhteisöllinen opiskeluhuolto arjessa. Lain hengen toteuttaminen Helsingissä

Yhteisöllinen opiskeluhuolto arjessa. Lain hengen toteuttaminen Helsingissä Uudenmaan liitto 26.4. LAINSÄÄDÄNNÖLLISIÄ NÄKÖKULMIA TOISEN ASTEEN AMMATILLISTEN OPPILAITOSTEN ARJEN TYÖHÖN Yhteisöllinen opiskeluhuolto arjessa. Lain hengen toteuttaminen Helsingissä Crister Nyberg, ohjauspalveluiden

Lisätiedot

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto Leena Nousiainen / Rondo Training Oy 11.1.2013 Pori Keskeisiä linjauksia Uuteen lakiin ehdotetaan koottavaksi lainsäädännössä nyt hajallaan olevat oppilas-

Lisätiedot

1. Johdanto 2. Keskeiset käsitteet 3. Opiskeluhuolto Turun ammatti-instituutissa 4. Hyvinvoiva opiskelija TAIssa

1. Johdanto 2. Keskeiset käsitteet 3. Opiskeluhuolto Turun ammatti-instituutissa 4. Hyvinvoiva opiskelija TAIssa Opiskeluhuollon opas 1. Johdanto 2. Keskeiset käsitteet 3. Opiskeluhuolto Turun ammatti-instituutissa 4. Hyvinvoiva opiskelija TAIssa 1. Johdanto Oppilas- ja opiskeluhuoltolaki (1287/2013) tuli voimaan

Lisätiedot

Koulutuskuntayhtymä Brahen päihdestrategia

Koulutuskuntayhtymä Brahen päihdestrategia Koulutuskuntayhtymä Brahen päihdestrategia Raahen ammattiopisto Lybeckerin käsi- ja taideteollisuusopisto Ruukin maaseutuopisto 14.06.2016 päivitys RAAHEN TOISEN ASTEEN OPPILAITOSTEN PÄIHDETYÖN TOIMINTAMALLI

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu. Koulutuspäivä Oulussa

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu. Koulutuspäivä Oulussa Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Koulutuspäivä Oulussa 6.2.2014 Järjestämisvastuut Koulutuksen järjestäjä vastaa 1. opetussuunnitelman mukaisen opiskeluhuoltosuunnitelman toteutumisesta 2. yhteistyön

Lisätiedot

Lukion opiskeluhuollon suunnitelma vuodelle 2019

Lukion opiskeluhuollon suunnitelma vuodelle 2019 Lukion opiskeluhuollon suunnitelma vuodelle 2019 Uuden oppilas- ja opiskeluhuoltolain tuomat muutokset koulun opiskeluhuollossa astuivat voimaan 1.8.2014. Lain tarkoituksena on 1) edistää opiskelijoiden

Lisätiedot

LOUNAIS-HÄMEEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

LOUNAIS-HÄMEEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT LOUNAIS-HÄMEEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Nämä järjestyssäännöt on laadittu ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 531/2017 mukaisesti. Järjestyssäännöt koskevat kaikkia Forssan ammatti-instituutin

Lisätiedot

(Lähteet: Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013, Uusi soveltamisohje oppilas- ja opiskelijahuoltolainsäädännön toteuttamisen tueksi 13a/2015 STM)

(Lähteet: Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013, Uusi soveltamisohje oppilas- ja opiskelijahuoltolainsäädännön toteuttamisen tueksi 13a/2015 STM) (Lähteet: Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013, Uusi soveltamisohje oppilas- ja opiskelijahuoltolainsäädännön toteuttamisen tueksi 13a/2015 STM) Päivitetty 8.8.2018 opiskelijan hyvän oppimisen, hyvän

Lisätiedot

Muutettuja määräyksiä on noudatettava lukien.

Muutettuja määräyksiä on noudatettava lukien. OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN Dnro 28/011/2004 MÄÄRÄYS Velvoittavana noudatettava Päivämäärä 27.8.2004 Ammatillisen koulutuksen järjestäjät Tutkintotoimikunnat AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN

Lisätiedot

Asuntolan järjestyssäännöt

Asuntolan järjestyssäännöt Asuntolan järjestyssäännöt Koulutuksen järjestäjä on päättänyt näistä järjestyssäännöistä 26.1.2016 ja ne ovat voimassa 1.2.2016 alkaen toistaiseksi. Järjestyssääntöjen valmisteluvaiheessa on kuultu sekä

Lisätiedot

1. SORA-ohjeistus (Opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja)

1. SORA-ohjeistus (Opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja) 9.3.2016 1 (1) 1. SORA-ohjeistus (Opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja) Lait ja asetukset, joihin Vaasan ammattikorkeakoulun SORA-ohjeistus perustuu: Ammattikorkeakoululaki (932/2014) Asetus

Lisätiedot

Miten uudet oh-lain vaatimukset pystytään täyttämään ja millaisia eroja eri kouluasteilla toteutuksessa

Miten uudet oh-lain vaatimukset pystytään täyttämään ja millaisia eroja eri kouluasteilla toteutuksessa Miten uudet oh-lain vaatimukset pystytään täyttämään ja millaisia eroja eri kouluasteilla toteutuksessa Pori 30.10.2014 Opiskelijapalvelupäällikkö Fia Heino Länsirannikon koulutus Oy, WinNova Opiskeluhuollon

Lisätiedot

Opiskeluhuoltosuunnitelman liite nro 3 SUUNNITELMA OPISKELIJAN SUOJAAMISEKSI VÄKIVALLALTA, KIUSAAMISELTA JA HÄIRINNÄLTÄ

Opiskeluhuoltosuunnitelman liite nro 3 SUUNNITELMA OPISKELIJAN SUOJAAMISEKSI VÄKIVALLALTA, KIUSAAMISELTA JA HÄIRINNÄLTÄ Opiskeluhuoltosuunnitelman liite nro 3 SUUNNITELMA OPISKELIJAN SUOJAAMISEKSI VÄKIVALLALTA, KIUSAAMISELTA JA HÄIRINNÄLTÄ 2 (7) Sisällysluettelo 1. Mitä tarkoitetaan väkivallalla, kiusaamisella ja häirinnällä...

Lisätiedot

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ Hallitus 17.4.2018 Voimaantulo 1.6.2018 1. Järjestyssääntöjen tarkoitus Järjestyssäännöt on tehty koko oppilaitosyhteisön yhteisiksi pelisäännöiksi ja ne koskevat

Lisätiedot

Koulutuskeskus Sedu Asuntolan järjestyssäännöt

Koulutuskeskus Sedu Asuntolan järjestyssäännöt Koulutuskeskus Sedu Asuntolan järjestyssäännöt Käsitelty Sedun johtoryhmässä 59 22.05.2015 Hyväksytty Seinäjoen koulutuskuntayhtymän yhtymähallituksessa 67 22.06.2015 Sisällys 1 Järjestyssääntöjen tavoitteet...

Lisätiedot

Liite 7: Yh 17.6.2015 Liite Jr 16.6.2015 Asuntolatoiminta

Liite 7: Yh 17.6.2015 Liite Jr 16.6.2015 Asuntolatoiminta Asuntolatoiminta SISÄLLYSLUETTELO 1. Lähtökohdat... 3 2. Asuntolatoiminnan toimintasuunnitelma / vuosikello... 3 3. Asukasvalinnat... 3 4. Asuntolatoiminnan kehittäminen... 4 5. PKKY:n asuntoloiden toimintaohjeet...

Lisätiedot

OPISKELIJOIDEN PÄIHDEOHJELMA

OPISKELIJOIDEN PÄIHDEOHJELMA OPISKELIJOIDEN PÄIHDEOHJELMA Toimintaohje päihtyneen tai päihteiden käytöstä epäillyn opiskelijan kohtaamiseen Kuntayhtymän johtajan viranhaltijapäätös 25.6.2018, 61. Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 PÄIHTEIDEN

Lisätiedot

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Osaava, Lempäälä 15.4.2014 Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Esko Lukkarinen, Opetus- ja kulttuuritoimi-vastuualue 17.4.2014 1 Opiskeluhuollon prosessit ja toimijat

Lisätiedot

OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS

OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS 7.3.2016 Annamari Murtorinne yläkoulun rehtori ja Niina Rekiö-Viinikainen erityisopettaja TOIMINTAKULTTUURIN KESKEISET PIIRTEET Hyvinvointi ja turvallinen arki Yhdenvertaisuus

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Koulutuspäivä Helsingissä 27.2.2014 Hallitusneuvos Anne-Marie Brisson Järjestämisvastuut Koulutuksen järjestäjä vastaa 1. opetussuunnitelman mukaisen opiskeluhuoltosuunnitelman

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Koulutuspäivä Kuopiossa 26.3.2014 Hallitusneuvos Anne-Marie Brisson Summa summarum Opiskeluhuoltoa järjestetään joko yhteisöllisenä tai yksilökohtaisena Yksilökohtaista

Lisätiedot

LIITE 1 (4) AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVA JA VALMISTAVA KOULUTUS

LIITE 1 (4) AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVA JA VALMISTAVA KOULUTUS LIITE 1 (4) AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVA JA VALMISTAVA KOULUTUS VAMMAISTEN OPISKELIJOIDEN VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS JA OHJAUS AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLISEEN

Lisätiedot

VVoimaa. Voimaan JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia Omnia Koulutus

VVoimaa. Voimaan JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia Omnia Koulutus VVoimaa Voimaan 1.7.2017 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia Omnia Koulutus 1 (4) Omnian Koulutuksen järjestyssäännöt sisältävät opiskelijan oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia määräyksiä,

Lisätiedot

Kirjaaminen tai päätös Kirjataan (LL 26 a, Ilmoitetaan alaikäisen opiskelijan huoltajalle. 1 mom.). ja ryhmänohjaajalle. Rehtori tekee päätöksen

Kirjaaminen tai päätös Kirjataan (LL 26 a, Ilmoitetaan alaikäisen opiskelijan huoltajalle. 1 mom.). ja ryhmänohjaajalle. Rehtori tekee päätöksen Liite Askolan lukion suunnitelmaan kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä toimintatavoista: Menettelytavat rike- ja häiriötilanteessa, asioiden selvittämisvastuut, työnjako sekä kuulemis-

Lisätiedot

KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Kyllä. Hallinnollinen päätös.

KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Kyllä. Hallinnollinen päätös. 1 (5) KURINPITO LUKIOSSA Häiritsevä käytös Luokasta /muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi. Huoltajalle. Kyllä. Opettaja/ rehtori. Opettajalla ja rehtorilla yksin tai yhdessä

Lisätiedot

1. SORA-lainsäädäntöuudistukset (Opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja) 1.1.2012 )

1. SORA-lainsäädäntöuudistukset (Opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja) 1.1.2012 ) 1. SORA-lainsäädäntöuudistukset (Opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja) 1.1.2012 ) Ammattikorkeakouluja koskevat SORA-lait ja asetus: Laki ammattikorkeakoululain muuttamisesta (952/2011)

Lisätiedot

Sora-säädösten toimeenpano ammattikoulutuksessa

Sora-säädösten toimeenpano ammattikoulutuksessa Sora-säädösten toimeenpano ammattikoulutuksessa Sora-säädösten tavoitteet ja keskeiset sisällöt Helsinki 25.10.2012 Hallintojohtaja Matti Lahtinen 1 Sora-säädökset ja määräykset 1/3 LAIT (Hallituksen esitys

Lisätiedot

SORA-lainsäädäntö Koulutuksen järjestäjän näkökulma

SORA-lainsäädäntö Koulutuksen järjestäjän näkökulma Pohjois-Suomen opiskeluhyvinvoinnin neuvottelupäivät 25.01.2012 SORA-lainsäädäntö Koulutuksen järjestäjän näkökulma Toimialajohtaja Hellevi Lassila Koulutuskeskus Sedu Koulutuksen järjestäjän / oppilaitoksen

Lisätiedot

Lastensuojeluilmoitus ja tahdonvastainen hoito. Päihdelääketieteen kurssi

Lastensuojeluilmoitus ja tahdonvastainen hoito. Päihdelääketieteen kurssi Lastensuojeluilmoitus ja tahdonvastainen hoito Päihdelääketieteen kurssi 13.11.2014 Esityksen sisältö Taustaa lyhyesti Lastensuojeluilmoitus ja ennakollinen lastensuojeluilmoitus Erityiskysymyksenä tahdonvastainen

Lisätiedot

SOVELTUMATTOMUUDEN RATKAISUJA

SOVELTUMATTOMUUDEN RATKAISUJA SOVELTUMATTOMUUDEN RATKAISUJA Soveltumattomuuden ratkaisuja (Jatkossa SORA) säädösten tavoitteena on parantaa turvallisuutta koulutuksessa ja sen jälkeisessä työelämässä lisäämällä koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

Raumalaisen alaikäisen nuoren päihteiden hallussapito, käyttö, myynti ja välitys

Raumalaisen alaikäisen nuoren päihteiden hallussapito, käyttö, myynti ja välitys Raumalaisen alaikäisen nuoren päihteiden hallussapito, käyttö, myynti ja välitys EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ YLEINEN EHKÄISY RISKIEHKÄISY RISKIEN TUNNISTAMINEN TYÖSKENTELYVAIHE 1 3 KK KORJAAVA PÄIHDETYÖ PÄIHDEHOITO

Lisätiedot

Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa. 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö

Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa. 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa 1/2 Tutkinnon perusteisiin sisältyy erilaisia

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Helsinki 27.2.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

Ville Järvi

Ville Järvi LSSAVI Lastensuojelukoulutus Ville Järvi 21.2.2017 Näkökulma päivän aiheeseen Millaisia oppilaan kasvua ja oppimista ja arjen hallintaa tukevia toimenpiteitä varhaiskasvatuksessa ja koulussa tehdään ennen

Lisätiedot

KURINPIDOLLISET TOIMENPITEET DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULUSSA

KURINPIDOLLISET TOIMENPITEET DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULUSSA KURINPIDOLLISET TOIMENPITEET DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULUSSA Hyväksytty Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksessa 10062016 Kurinpitomenettelyt Diakissa ovat: A. Opetustilanteesta poistaminen Opetusta

Lisätiedot

Kurinpidolliset toimenpiteet Diakonia-ammattikorkeakoulussa

Kurinpidolliset toimenpiteet Diakonia-ammattikorkeakoulussa Päivämäärä 3.9.2018 1 (6) Kurinpidolliset toimenpiteet Diakonia-ammattikorkeakoulussa Hyväksytty Diakonia-ammattikorkeakoulun hallituksessa 10.6.2016 KURINPITOMENETTELYT DIAKISSA OVAT SEURAAVAT: A. Opetustilanteesta

Lisätiedot

Miten hyödynnän TEAviisaria opiskeluhuollon toteutumisen seurannassa

Miten hyödynnän TEAviisaria opiskeluhuollon toteutumisen seurannassa Miten hyödynnän TEAviisaria opiskeluhuollon toteutumisen seurannassa Kirsi Wiss Asiantuntija Oppilas- ja opiskelijahuollosta kohti uutta opiskeluhuoltoa Kansalliset kehittämispäivät XIV 27.11.2014 2.12.2014

Lisätiedot

OPISKELIJOIDEN PÄIHDEOHJELMA

OPISKELIJOIDEN PÄIHDEOHJELMA OPISKELIJOIDEN PÄIHDEOHJELMA Toimintaohje päihtyneen tai päihteiden käytöstä epäillyn opiskelijan (nuoret, aikuiset) kohtaamiseen Saimaan ammattiopisto Sampon rehtorin päätös 28.1.2015, 13. Sisältö 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

1. Päihteiden väärinkäyttötilanne työpaikalla tai epäily päihdeongelmasta. 2. Päihtymyksen todentaminen ja lomakkeen täyttö ja allekirjoitus

1. Päihteiden väärinkäyttötilanne työpaikalla tai epäily päihdeongelmasta. 2. Päihtymyksen todentaminen ja lomakkeen täyttö ja allekirjoitus PÄIHDEPROSESSI 1. Päihteiden väärinkäyttötilanne työpaikalla tai epäily päihdeongelmasta 2. Päihtymyksen todentaminen ja lomakkeen täyttö ja allekirjoitus 3. Mahdollinen päihdetestaus 4. Työkyvyttömän

Lisätiedot

Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden päihdeohjelma

Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden päihdeohjelma 1 (7) Päivämäärä 3.9.2018 Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden päihdeohjelma 1. JOHDANTO Hyväksytty Diakonia-ammattikorkeakoulun hallituksessa 10.6.2016 Diakonia-ammattikorkeakoulu sitoutuu päihteiden

Lisätiedot

Oppilashuolto Koulussa

Oppilashuolto Koulussa 1.8. 2014 Oppilashuolto Koulussa Keskeistä uudessa oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa Kokoaa yhteen oppilas- ja opiskelijahuoltoa koskevat säännökset, jotka aiemmin olleet hajallaan lainsäädännössä. Korostetaan

Lisätiedot

Toimiva opiskeluterveydenhuolto Ritva Partinen ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö

Toimiva opiskeluterveydenhuolto Ritva Partinen ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Sora-lainsäädännön toimeenpano opiskeluterveydenhuollossa - (soveltumattomuuteen ratkaisuja) Toimiva opiskeluterveydenhuolto 17.9.2015 Ritva Partinen ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Sora -

Lisätiedot

OPPILASHUOLTO. Savonlinnan normaalikoulu / Sirpa Koivuniemi-Luoma-aho ja Katja Räisänen

OPPILASHUOLTO. Savonlinnan normaalikoulu / Sirpa Koivuniemi-Luoma-aho ja Katja Räisänen OPPILASHUOLTO Savonlinnan normaalikoulu 26.5.2014 / 12.4.2017 Sirpa Koivuniemi-Luoma-aho ja Katja Räisänen SNOR - Oppilashuoltokäytännöt uudistuvat ENNEN / OPS 2012 Oppilashuollolla tarkoitetaan Oppilaan

Lisätiedot

Päihdetoimintamalli oppilaitoksessa ja toiminta, kun kaikki ei menekään niin kuin Strömsössä, case OSAO

Päihdetoimintamalli oppilaitoksessa ja toiminta, kun kaikki ei menekään niin kuin Strömsössä, case OSAO Päihdetoimintamalli oppilaitoksessa ja toiminta, kun kaikki ei menekään niin kuin Strömsössä, case OSAO Valtakunnalliset asuntolaohjaajapäivät 12. 14.6.2019, OSAO Taivalkoski Suunnittelupäällikkö Seija

Lisätiedot

OPISKELIJOIDEN PÄIHDETOIMINTASUUNNITELMA SASKY KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ

OPISKELIJOIDEN PÄIHDETOIMINTASUUNNITELMA SASKY KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OPISKELIJOIDEN PÄIHDETOIMINTASUUNNITELMA SASKY KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ 1.10.2018 Sisällys Johdanto... 3 Ennaltaehkäisevä työ... 3 Päihteisiin liittyviin ongelmatilanteisiin puuttuminen oppilaitoksissa... 4

Lisätiedot

Puuttuminen perusopetuksen oppilaan tupakointiin

Puuttuminen perusopetuksen oppilaan tupakointiin Puuttuminen perusopetuksen oppilaan tupakointiin Tupakkalakia (693/1976) on muutettu 1.1.2010 lukien (698/2010) 2 24.11.2011 11 (20.8.2010/698) Tupakkatuotteiden maahantuonti ja hallussapito on kielletty

Lisätiedot

Tämä opas on tarkoitettu kaikille niille, jotka työssään ohjaavat erilaisia oppijoita. Oppaan tarkoitus on auttaa sinua ohjaustyössäsi.

Tämä opas on tarkoitettu kaikille niille, jotka työssään ohjaavat erilaisia oppijoita. Oppaan tarkoitus on auttaa sinua ohjaustyössäsi. Lukijalle Tämä opas on tarkoitettu kaikille niille, jotka työssään ohjaavat erilaisia oppijoita. Oppaan tarkoitus on auttaa sinua ohjaustyössäsi. Tavoitteena on mahdollistaa opiskelijalle onnistunut työpaikalla

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Marjaana Pelkonen, STM

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Marjaana Pelkonen, STM Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Marjaana Pelkonen, STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden Opiskeluhuollolla tarkoitetaan hyvän oppimisen, hyvän fyysisen ja psyykkisen terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Seinäjoki 5.3.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

Yhteiset työvälineemme. Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry

Yhteiset työvälineemme. Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Yhteiset työvälineemme Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Uusi laki kokoaa yhteen lainsäädännössä

Lisätiedot

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2 Luo luottamusta Suojele lasta 16.11.2016 Jaana Tervo 2 1 Lasten suojelemisen yhteistyötä ohjaavat periaatteet sekä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä ohjaava lainsäädäntö Suojele lasta Varmista lapsen aito osallisuus

Lisätiedot

Nämä säännöt on laadittu ammatillisesta koulutuksesta annettujen lakien 630)1998, 951/2011,asetuksen 811/1998 ja tupakkalain 698/2010 mukaisesti.

Nämä säännöt on laadittu ammatillisesta koulutuksesta annettujen lakien 630)1998, 951/2011,asetuksen 811/1998 ja tupakkalain 698/2010 mukaisesti. Hyväksytty Yhtymähallitus 16.6.2016 Nämä säännöt on laadittu ammatillisesta koulutuksesta annettujen lakien 630)1998, 951/2011,asetuksen 811/1998 ja tupakkalain 698/2010 mukaisesti. Asuntolasääntöjen lisäksi

Lisätiedot

Paltamon kunta. Paltamon lukio. [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto

Paltamon kunta. Paltamon lukio. [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto 2014 Paltamon kunta Paltamon lukio [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto PALTAMON KUNNAN NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS

Lisätiedot

Koulutuskeskus Sedu Asuntolan järjestyssäännöt

Koulutuskeskus Sedu Asuntolan järjestyssäännöt 1 Koulutuskeskus Sedu Asuntolan järjestyssäännöt Johtoryhmässä 26.6.2013 (56 ) hyväksyttyjen sääntöjen päivitysluonnos 16.4.2014 Käsitelty johtoryhmässä 17.6.2014 Hyväksytty yhtymähallituksessa 11.7.2014

Lisätiedot

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto Oriveden opisto

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto Oriveden opisto JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto Oriveden opisto JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 2 TURVALLINEN JA VIIHTYISÄ OPPIMISYMPÄRISTÖ... 4 2.1 Oikeus turvalliseen

Lisätiedot

Kun huoli herää -ohje opettajalle. Tuen portaat

Kun huoli herää -ohje opettajalle. Tuen portaat Kun huoli herää -ohje opettajalle Tuen portaat Tuki ykkönen Keskustele opiskelijan kanssa kahden kesken. Pyri luomaan kiireetön kohtaaminen. Kerro huolesi selkeästi opiskelijalle. Keskustelun tulee olla

Lisätiedot

ASUNTOLAPAIKKAHAKEMUS Lukuvuosi

ASUNTOLAPAIKKAHAKEMUS Lukuvuosi ASUNTOLAPAIKKAHAKEMUS Lukuvuosi 2017-2018 Täytä tekstaten Sukunimi Hakija täyttää Etunimet Henkilötunnus Kotikunta Katuosoite: Opiskelijan puhelin: Postinumero ja toimipaikka Huoltajan nimi, osoite ja

Lisätiedot

ITÄ-SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ AMMATTIOPISTO SAMIEDU OPPILAITOKSEN JA ASUNTOLAN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

ITÄ-SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ AMMATTIOPISTO SAMIEDU OPPILAITOKSEN JA ASUNTOLAN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT ITÄ-SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ AMMATTIOPISTO SAMIEDU OPPILAITOKSEN JA ASUNTOLAN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 16.10.2018 16.10.2018 1 Sisällys Ammattiopisto SAMIedun järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen... 2

Lisätiedot

4.3 Opiskeluhuolto. 4.3.1. Opiskeluhuollon keskeiset periaatteet

4.3 Opiskeluhuolto. 4.3.1. Opiskeluhuollon keskeiset periaatteet 1 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia ja huolehtia oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista sekä opiskeluympäristön terveellisyydestä

Lisätiedot

Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä

Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä KURINPITO LUKIOSSA Häiritsevä käytös Luokasta /muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi Keskustellaan opiskelijan kanssa Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä Wilma Opettaja/rehtori

Lisätiedot

PÄIHDETOIMINTAMALLI SASKY KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Huittisten ammatti- ja yrittäjäopisto

PÄIHDETOIMINTAMALLI SASKY KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Huittisten ammatti- ja yrittäjäopisto PÄIHDETOIMINTAMALLI SASKY KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Huittisten ammatti- ja yrittäjäopisto Sisällys Johdanto... 2 Ennaltaehkäisevä työ... 3 Päihteisiin liittyviin ongelmatilanteisiin puuttuminen oppilaitoksissa...

Lisätiedot

OHJE OPISKELIJOIDEN PÄIHTEIDEN KÄYTÖN EHKÄISEMISEKSI JA PÄIHDEONGELMIIN PUUTTUMISEKSI OULUN SEUDUN AMMATTIOPISTOSSA. Täydennetty

OHJE OPISKELIJOIDEN PÄIHTEIDEN KÄYTÖN EHKÄISEMISEKSI JA PÄIHDEONGELMIIN PUUTTUMISEKSI OULUN SEUDUN AMMATTIOPISTOSSA. Täydennetty OHJE OPISKELIJOIDEN PÄIHTEIDEN KÄYTÖN EHKÄISEMISEKSI JA PÄIHDEONGELMIIN PUUTTUMISEKSI OULUN SEUDUN AMMATTIOPISTOSSA Täydennetty 20.10.2016 Sisällys JOHDANTO... 3 1. PÄIHTEITÄ KOSKEVIA SÄÄNNÖKSIÄ JA LAINSÄÄDÄNTÖÄ...

Lisätiedot