Riitta Väkeväinen - 42-vuotias rahoitusneuvottelija, jonka elämä heittää keskelle suurta muodonmuutosta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Riitta Väkeväinen - 42-vuotias rahoitusneuvottelija, jonka elämä heittää keskelle suurta muodonmuutosta"

Transkriptio

1 80E Marjo Tiitto

2 HENKILÖT Riitta Väkeväinen - 42-vuotias rahoitusneuvottelija, jonka elämä heittää keskelle suurta muodonmuutosta Lauri Raittila - Riitan nelikymppinen työkaveri ja miesystävä, oman menneisyytensä kanssa kamppaileva ekonomi Annele Kyhärä - Riitan ja Laurin narsistinen esimies, jolla on pakkomielle omasta ja alaistensa ulkonäöstä Ninna Väkeväinen - Riitan 15-vuotias tytär, äitinsä paras kaveri, ainakin tähän asti Pekko - Ninnan poikaystävä Uljas Rask - Riitan operoiva kirurgi, jonka mielestä kaikki muu paitsi puutarhanhoito on turhaa Jarmo Väkeväinen - Ninnan isä ja Riitan ex-puoliso, joka elää onnellisesti tossun alla uudessa liitossaan Mirkku Multala - Riitan viisikymppinen sisko, joka ei ole päässyt eroon sisarkateudestaan Katusoittaja - elämää nähnyt rokkari, joka tuntuu näkevän asioiden ytimeen paremmin kuin kukaan muu INT. SAIRAALA -- PÄIVÄ On pimeää. Kello tikittää jossakin lähellä äänekkäästi, kuuluu raskaita hengitysääniä. Silmät avautuvat. Edessä näkyy sumua, sitten hahmottuu iso seinäkello. Ollaan leikkaussalin heräämössä. Silmät menevät kiinni. On pimeää, kuuluu hengitystä. Sitten silmät taas avautuvat. HOITAJA hipaisee RIITAN (42-v) käsivartta sormillaan. HOITAJA No niin, nyt voisit jo heräillä. Leikkaus meni ihan nappiin. Saatiin implantit paikoilleen silleen siististi. Kuuluu raskasta hengitystä. Riitta maiskuttelee suutaan, yskäisee. Mmmmh... Mitkä implantit? Silmät menevät taas kiinni, on pimeää.

3 2. INT. SAIRAALAN POTILASHUONE -- PÄIVÄ Riitta seisoo potilashuoneen lattialla, oman sänkynsä päädyssä. Huoneessa on myös toinen potilas, noin kaksikymppinen NAINEN, jolla on siteet silmäkulmissaan. Hän makaa sängyllään ja katselee Riittaa sekä KIRURGIA, joka tunnustelee ja pyörittelee varovaisesti Riitan sidottuja rintoja ja mumisee samalla itsekseen. KIRURGI Hmmm... hyvältä tuntuu, tai siis ihan oikealta. Ei kapseloitumista. Siinä menisikin hyvät rinnat vähällä pilalle. Kirurgi naurahtaa ja vilkaisee Riittaa, joka ei reagoi vitsinpoikaseen. Kirurgi vakavoituu ja jatkaa pyörittelyä. KIRURGI Hmm...Kirjoitan sairauslomatodistuksen heti kierron jälkeen. Mitään painavaa ette sitten tietenkään saa kantaa, mutta sitä vartenhan me miehet olemme olemassa. Kirurgi naurahtaa taas, Riitta ei taaskaan. Kirurgi vilkaisee huolestuneena potilastaan ja kirjoittaa jotain potilaskansioon. KIRURGI Onko teillä jotain kysyttävää? Riitta nostaa nyt katseensa kirurgin silmiin. Riitta vaikuttaa järkyttyneeltä. Mut ku mä en tullu tänne rintojensuurennukseen vaan silmäluomileikkaukseen. Potilasvuoteessaan makoileva nainen purskahtaa nauruun ja sekä kirurgi että Riitta vilkaisevat naista. Nainen hiljenee. Kirurgi levittää kätensä. KIRURGI Niin, tällaiset isot leikkaukset ovat usein henkisesti raskaita. Kyllä te ajan oloon näihin miellytte. Kirurgi ojentaa kätensä Riitalle, joka tarttuu siihen tahdottomana, kättelevät.

4 CONTINUED: 3. KIRURGI Nähdään sitten jälkitarkastuksessa! Kirurgi lähtee ja Riitta kääntää katseensa alas kaksoiskukkuloihin. EXT. SAIRAALAN PIHA -- PÄIVÄ Riitta seisoo sairaalan pihalla, pääovien edessä, odottaa. Hytisee kylmästä. Ulkona tuulee ja vihmoo kylmää kevätsadetta. Ovien eteen kurvaa auto, uudenkarhea bemari. Autosta nousee noin 40-vuotias pukumies, LAURI. Hän huomaa Riitan ja kiirehtii halaamaan Riittaa. Riitta värähtää kivusta, kun Laurin halaus puristaa rintoja. LAURI Moi kulta, miten meni? Näytät vähän säikähtäneeltä. Missäs sun kassi on? Riitta osoittaa maahan laskettua laukkuaan ja Lauri tarttuu siihen rivakasti. Samalla Lauri ohjaa Riitan etupenkille, avaa oven. On sulkemassa ovea, kun pysäyttää oven liikkeen. LAURI Hetkinen...missäs sun silmien siteet on? Eikö sua leikattukaan? INT. RIITAN KOTI/KYLPYHUONE -- ILTA Riitta seisoo kylpyhuoneen peilin edessä, Lauri hänen takanaan. Riitta rullaa löysän puseron helmaa ylöspäin ja paljastaa paketoidut rintansa. Mä en tiedä mitä mun pitäis näistä ajatella. Kaikki naiset kuulemma haluaa tällaset. Ehkä mä en vain tienny et mä haluun kans. Riitta katsoo rintoja peilistä, kääntyilee ja vilkuilee sivuprofiilia. On hämmentyneen näköinen. Onks nää ny sit hyvät? Riitta kääntyy Lauriin päin, tökkää vahingossa Lauria rinnoilla ja voihkaisee kivusta. Lauri näyttää järkyttyvän lähikosketuksesta rintoihin.

5 CONTINUED: 4. Kato ny, enhän mä edes osaa arvioida etäisyyksiä näiden kans. Siis voit sä kuvitella, mä sain vahingossa jollekin muulle tarkotetut implantit. Uskomatonta! Riitta hieroo kipua säteileviä rintojaan. Katsoo sitten Lauria. No, mitä pidät? Riitta katsoo vuoroin rintoja, vuoroin Lauria ja odottaa reaktioita. Lauri silminnähden ponnistelee pysyäkseen rauhallisena. LAURI No, onhan ne ihan... ihan... siis... Riitta vaihtaa painoa jalalta toiselle kärsimättömänä, päästää paidan helman tipahtamaan. No mitä ne on? Ihanat? Kamalat? Valtavat? Pornot? Lauri yrittää sanoa jotain, näyttää pahoinvoivalta. Kääntyy sitten kohti vessanpönttöä ja kumartuu oksentamaan. INT.VAATEKAUPPA -- PÄIVÄ Nuori tyttö, NINNA (15-v), kiertelee nuorisomyymälässä ja etsii vaatteita. Pitelee käsissään kolmea puseroa. Menee niiden kanssa kohti sovituskoppia. Työntää kopin verhon syrjään ja ojentaa puserot sovituskopissa seisovalle alusasuiselle Riitalle. Sovituskoppiin kaikuu liikkeen jumputtava taustamusiikki. NINNA Tossa, kokeile näitä. Myyjä sano, et ton isompii kokoja ei oo. Riitta ottaa vaatteet käteensä ja laskee jakkaralle. Ottaa yhden ja alkaa hilata sitä päälleen. Mahdu nyt, perhana.

6 CONTINUED: 5. NINNA Siis kiroiletsä äiti? Mä pirulauta kiroilen jos huvittaa. Turha siinä ivailla. Riitta saa ahdettua puseron päälle, mutta pusero on liian pieni ja rinnat tursuavat kaula-aukosta. Ninna alkaa nauraa ja pakenee verhon taakse. Tämäkö suurin mahdollinen koko? Mikä ihmepaikka tää oikein on? Anorektikkoputiikki? Ninna kurkistaa verhon takaa. NINNA Mennäänks johonki muuhun kauppaan? Riitta nyökkää peilin kautta Ninnalle. INT. KAUPPAKESKUS -- PÄIVÄ Riitta ja Ninna kävelevät kauppakeskuksen käytävällä käsissään pari vaateliikkeen kassia. NINNA Tehtävä suoritettu. Niin on. Nyt mulla on jotain päällepantavaa töihin. NINNA Äiti hei...voisiks mäkin saada jotain? Riitta vilkaisee Ninnaa pahaa-aavistaen. Niin kun mitä? NINNA No... vaik yhden söpön ja ihanan ja pienen koiranpennun? Ninna pysähtyy ja roikkuu nyt äitinsä kädessä, alkaa mankua.

7 CONTINUED: 6. NINNA Siis ihan oikeesti. Mä oon avioerolapsi ja sellaset tarvii luontaisen keinon osottaa hellyyttä. Siis koiran, ymmärrätsä? Riitta vilkuilee ympärilleen, onko kukaan huomannut Ninnan mankumista. Lopeta nyt Ninna. Katotaan sitä joskus sitte myöhemmin. Ei me koiraa kerrostaloon oteta. Ninna päästää irti äitinsä kädestä ja irvistää. NINNA Noin sä sanot aina. Mä jaksa odottaa, et me muutettas. Riitta silittää Ninnan pitkiä hiuksia ja kerrankin Ninna antaa äidin silittää. Kyl me vielä tehdään unelmista totta, Ninnuska, usko pois. Riitta ja Ninna kävelevät yhdessä kohti kauppakeskuksen ulko-ovia. EXT. KATU -- AAMU Riitta kävelee määrätietoisin askelin pitkin katua. Ollaan keskisuuren suomalaisen kaupungin keskustassa. On loppukevät ja kadulla musisoi räjähtäneen näköinen KATUSOITTAJA. Hän soittaa Juicen biisiä Daisarit ja huutaa soiton yli Riitalle. KATUSOITTAJA (hyräillen) siellä on daisarit, daisarit, daisarit, daisarit,daisarit ja ne rauhasta muistuttaa. KATUSOITTAJA (huutaen) Hei kimma, se nainen todella vihaa sua. Riitta katsoo ympärilleen, ketä soittaja tarkoittaa. Soittaja osoittaa Riittaa sormella.

8 CONTINUED: 7. KATUSOITTAJA Niin, just sua. Pidä varas. Soittaja jatkaa Daisareitten laulamista. INT.PANKKISALI -- AAMU Kuvassa näkyy pankkisali aamulla, ennen pankin avautumista. Salin keskiosaan alkaa ilmestyä työntekijöitä yksi kerrallaan, myös Lauri. Useat nykivät hameittensa helmoja tai suoristavat paidan hihoja, sukivat hiuksia ojennukseen. Joku vilkaisee vaivihkaa taskupeilistä huulipunan tilaa. Myös Riitta ilmestyy saliin, kävelee pää pystyssä, mutta suu paljastaa Riitan hermostuneisuuden. Työntekijät asettuvat rivimuodostelmaan ja muut kurkkivat Riittaa. Vieressä seisova TYÖKAVERI nyökkää Riitan rintoja kohti. TYÖKAVERI Kävitkö Virossa? En, tossa klinikalla mä vaan. Tai siis enhän mä aikonut--- Riitan selitys keskeytyy, kun kauempaa alkaa kuulua korkokenkien kopse. Rivin supina ja kuiskuttelu vaikenee, ryhdit suoristuvat rivissä. Tyylikkääseen jakkupukuun ja kymmenen sentin korkoihin sonnustautunut esimies (60-v) kävelee rivin eteen. Hyvää huomenta! RIVI Hyvää huomenta toimitusjohtaja! Annele seisoo paikallaan, silmäilee riviä ja näyttää tyytyväiseltä. Huomaa sitten Riitan ja rinnat. Kasvot vakavoituvat, ottaa askeleen lähemmäksi. Kumartuu katsomaan rintoja lähietäisyydelle. Vaikuttavaa, indeed. Virossako kävit? En, ihan täällä klinikalla, mutta--- Annele suoristautuu, ei välitä Riitan kesken jäävästä selityksestä.

9 CONTINUED: 8. Tässä on oiva esimerkki teille kaikille siitä, mikä merkitys ulkoisella olemuksella on tässä meidän työssä. On tyylikäs tapa erottua... ja sitten on tämä toinen. Annele osoittaa Riittaa ja hymyilee herttaisesti. Joku voisi sanoa tällaista pyrkyrin teoksi, mutta en minä. Vaikka näyttäväthän nuo enemmän ilmapalloilta kuin rintarauhasilta. Joku tirskahtaa rivissä. Riitta puristaa käsiään nyrkkiin. No niin, muistetaan sitten nauttia työstä koko rahan edestä... Tai sitten täysin rinnoin! Työntekijät hajautuvat työpisteilleen. Annele jää katsomaan pistävästi Riitan perään. INT. RIITAN TYÖHUONE -- AAMU Riitta istuu työpöytänsä ääressä ja valmistelee tietokoneellaan lainapapereita. Tuijottaa keskittyneesti ruutua. Sormet pysähtyvät näppäimillä ja katse nousee ja siirtyy Riitan ja Laurin huoneiden väliseen ikkunaan. Riitta katsoo ikkunaan ja huomaa Laurin keskustelevan asiakkaan kanssa. Riitta nousee tuoliltaan, menee ikkunan luokse ja vilkuttaa vaivihkaa Laurille. Lauri vilkaisee puhuessaan Riittaa, mutta ei vilkuta takaisin. INT. RIITAN TYÖHUONE -- PÄIVÄ Kamera kuvaa asiakkaan silmien suuntaisesti ja silmät ovat lukkiutuneet tuijottamaan Riitan rintoja. Ollaan sijoitusneuvottelussa, asiakkaana on kolmikymppinen, habitukseltaan homomainen MIES. Hän nostaa hetkeksi katseen Riitan kasvoihin. Eihän tulevaisuudesta koskaan tiedä, siksi moni ottaa lainaturvan. Tässä elämässä voi kuule tapahtuu ihan mitä vaan.

10 CONTINUED: 9. Riitta kääntyy ottamaan seinustalta olevalta hyllyltä esitteen, miehen katse seuraa rintojen liikettä. Tää takaisinmaksuturva vois olla sun juttus. Ei tartteis heti pistää asuntoo myyntiin, jos vaikka työt loppuu. Tai alkaa elellä tyttöystävän siivellä. Riitta naurahtaa vitsin merkiksi. Homoasiakas nostaa katseensa rinnoista ja näyttää hämmentyneeltä. Niin että haluaistkos lainaturvan? Asiakas näyttää hämmentyneeltä, laskee sitten katseensa takaisin rintoihin. MIES No tota... joo, pannaan vaan pakettiin. INT. PANKIN TAUKOTILA -- PÄIVÄ Riitta istuu ja juo kahvia, selaa samalla lehdestä asuntoilmoituksia ja ympyröi paksulla punaisella tussilla sopivat ilmoituksen omakoti- ja rivitaloista. Katselee ilmoituksia hymynkare suupielessä. Lauri kävelee huoneeseen hakemaan kahvia. Riitta nostaa katseensa ilmoituksista. Hyvä kun tulit, mulla onkin asiaa. Katoppa näitä. Riitta nostaa ilmoituksia ylemmäksi ja osoittaa punakynällä ympyröityjä. Lauri tulee kahvikupin kanssa pöydän ääreen, ottaa ilmoitukset käteensä. Mua kiinnostaa tuo Nikkalan rivari tai sitten Savikummussa se pikkunen omakotitalo, kumpikin on meidän hintahaarukassa. Lauri hörppää kahvia, nyökyttelee. Ajattelin just soittaa välittäjälle. Mennäänkö illalla kattoon vaikka molempia?

11 CONTINUED: 10. Lauri tuijottaa kuppinsa pohjaan, pyörittelee kahvin jämiä, ostaa aikaa. Antaa ilmoitukset takaisin Riitalle, menee tiskialtaan luokse, huuhtelee kahvinjämät pois. Kääntyy sitten Riitan puoleen. LAURI Mullon just tänä iltana kendo-treenit. Katotaanko joku toinen kerta? Lauri kävelee pois huoneesta. Riitta näyttää miettivältä. (mumisee) Kendo? INT. PANKIN TAUKOTILA -- PÄIVÄ Annele seisoo taukotilan oven takana, on kuullut koko keskustelun. Hymyilee. EXT. KATU -- ILTAPÄIVÄ Riitta kävelee katua pitkin kaupungin keskustassa. Kulkee taas katusoittajan ohi. Soittaja rämpyttää tällä kertaa kitarastaan Sister Sledgen biisiä We are family. Keskeyttää laulun huutaessaan Riitalle. SOITTAJA Arvon leidi, onko aikaa kuunnella viisaita sanoja? Riitta pysähtyy ja näyttää kärsimättömältä. Mitä sulla on taas? KATUSOITTAJA Sitä vaan, että rouvan kannattaa pitää mielessä vanha viisas sanonta. Mikähän niistä? Soittaja rämpyttää hieman ennen kuin vastaa. KATUSOITTAJA Kateus vie kalatkin vedestä. Soittaja iskee silmää ja jatkaa biisin soittamista.

12 CONTINUED: 11. KATUSOITTAJA (laulaa) We are family, I ve got all my sisters with me... INT. KAMPAAMO -- ILTAPÄIVÄ Riitta astuu sisään kampaamo Mirkun ovesta. Kampaamossa on vain yksi parturituoli, sekin tyhjä. Ketään ei näy. Kampaamon sisustus on nuhruista ja vanhanaikaista. Kassakoneeseen on teipattu hinnasto, jossa lukee suurella miesten hiustenleikkuun hinta. Riitta riisuu takkinsa naulakkoon ja kuulee takahuoneesta ääniä. Moi Mirkku, mä tulin ny! Takahuoneessa sammutetaan vesihana, pian takahuoneen ja liikehuoneen välinen oviverho heilahtaa ja huoneeseen tulee viisikymppinen, ylipainoinen nainen, MIRKKU. Mirkku tuijottaa Riittaa lähes kiukkuisesti ja ilme vain tiukkenee Mirkun huomatessa Riitan rinnat. MIRKKU Mitä ihmettä sullon tapahtunu? Näytät ihan hutsulta. Riitta naurahtaa, päättää sivuuttaa loukkauksen ja ottaa sen vitsinä. Mirkku tuhahtaa. No se on pitkä juttu. Voisit ottaa pari senttii latvoista, sen kuivan osan pois. INT. KAMPAAMO -- ILTAPÄIVÄ Kuvassa näkyy likaisenruskea kampaamon kappa, joka leväytetään viuhkaksi ja se laskeutuu Riitan päälle. Mirkku sitoo kapan niskasta tiukasti kiinni ja vilkaisee sitten Riittaa peilin kautta. MIRKKU Iskikö viidenkympin villitys? Riitta vie sormet kapan reunan alle, yrittää löysyttää liian kireälle sidottua kappaa.

13 CONTINUED: 12. Älä viitti Mirkku, mä mitään viittäkymmentä vielä ole. Kyllä sä sen tiedät. Eiku siellä klinikalla tapahtu virhe. Mirkku istahtaa satulatuolille ja alkaa leikata Riitan hiuksia, mutta tuijottaa silti Riittaa vaanivasti peilin kautta. MIRKKU Ai oisko niitten pitäny laittaa vielä isommat fyllingit? Riitta huokaisee ja yrittää taas löysyttää kappaa sormillaan. MIRKKU Älä kiemurtele! Mä menin sinne leikkuuttamaan silmäluomet, mutta ne mokas. MIRKKU Ja leikkas sulle isot tissit sen sijaan vai? Mirkku ei välitä peitellä epäuskoisuuttaan. (ärtyneenä) No justiin niin siinä kävi. Mirkku naksii Riitan hiuksia nyt kiihtyvään tahtiin ja pelottavan läheltä korvaa. Mirkku puhisee ja pihisee, näyttää raivostuneelta. Lopettaa leikkaamisen, nousee ylös satulatuolilta ja pistää kädet lanteilleen. MIRKKU Sä oot tehny tätä aina, lapsesta asti. Riitta katsoo peilin kautta Mirkkua hämmästyneenä. Tehny mitä? MIRKKU Halunnu loistaa mun kustannnuksella.

14 CONTINUED: 13. Siis mitä? MIRKKU Sun piti aina saada paremmat kouluarvosanat, enemmän kavereita ja isän ja äidin huomio-- Älä taas ala veivata-- MIRKKU (puhuu päälle) Ja nyt, ja nyt sä hankit isommat rinnat kun mulla. Raivostunut Mirkku heittää sakset lattialle. Riitta repii kappaa pois päältään. Mirkku raastaa hiuksiaan ja huutaa. MIRKKU Millon tää kilpailu oikein loppuu? Mirkku huokaisee ja käy nostamassa sakset. INT. RIITAN TYÖHUONE -- PÄIVÄ Kohtauksen taustalla soi energinen musiikki. SERIES OF SHOTS A) Noin kuusikymppinen, kaljuuntuva mies istuu Riitan työhuoneessa, allekirjoittaa papereita. B) Nuori, raskaana oleva nainen hymyilee Riitalle ja tarttuu kynään, pöydällä edessä on asiapapereita. C) Nelikymppinen pariskunta istuu Riitan työhuoneessa. Nainen näyttää empivältä, mutta mies nyökkäilee painokkaasti. Riitta ojentaa sopimuspaperit allekirjoitettavaksi. D) Viisikymppinen mies nousee tuolista ja taittelee sopimuspaperit taskuunsa. Kättelee Riitan ja luo vielä viimeisen vilkaisun Riitan rintoihin. END OF SERIES OF SHOTS.

15 14. INT. PANKKI -- PÄIVÄ Riitta kävelee määrätietoisin askelin pankkisalin halki kohti toimistotiloja. Muut työntekijät katselevat Riitan perään. Joku huudahtaa Riitalle. TYÖKAVERI Missä palaa? Riitta huitaisee kädellään, mutta ei vastaa. Pysähtyy toimistotilojen aulaan, jonka nurkkaan on sijoitettu iso gongi. Riitta tarttu ponnekkaasti sen lyömäosaan, vie käden ylös, pysähtyy hengittämään syvään, on vakava. Sitten hymy puhkeaa huulille ja Riitta paukauttaa gongia voimakkaasti kolme kertaa. INT. PANKIN TAUKOTILA -- PÄIVÄ Kuvassa näkyy ensin kuoviinilasi, johon kaadetaan juomaa. Sitten käsi nostaa lasin ylös ja kohottaa sen puheen merkiksi. Annele pitää lasia ja katsoo hyisillä silmillään AD LIB sorisevan alaisjoukon hiljaiseksi. Me olemme kiireisiä ammattilaisia, mutta tällaiseen on aina aikaa. Onneksi olkoon, uusi myyntitykki Riitta, teit tänään päiväkohtaisen myyntiennätyksen. Skål! Skål! TYÖKAVERIT Riitta nostaa lasiaan ja punehtuu mielihyvästä. Siemaisee juomaansa. Nyt täytyy vain toivoa, etteivät nämä, miten sen nyt sanoisi, viettien riivaamat sijoittajat tule katumapäälle. Riitta rypistää otsaansa, ei ole varma kuulemastaan. No niin Riitta, tässä sinulle vielä Viikon Työntekijän diplomi. Annele ojentaa Riitalle A-nelosen.

16 CONTINUED: 15. Hei ja sitten vielä kuva, pitäähän se saada tänne seinälle. Otetaan se vaikka tuossa ikkunan vieressä. Annele ohjaa Riitan oikeaan paikkaan. Riitta poseeraa kiltisti ja hymyilee. Kamera siirtyy Riitan kuvakulmaan ja näyttää salaman välähtäessä Annelen susimaisen hymyn kameran takaa. INT. PANKIN TAUKOTILA -- ILTAPÄIVÄ Annele kävelee taukotilan ovesta sisään ja kohti takaseinän ilmoitustaulua. Annelea kuvataan ilmoitustaulusta käsin, joten heti ei nähdä, millaista lappua Annelen punakyntiset sormet kiinnittävät ilmoitustaululle. Sitten kuvakulma vaihtuu ja lappu tulee näkyviin. Se on kuva, jonka ylälaidassa lukee suurin kirjaimin Viikon Työntekijä. Tekstin alla on kuva Riitan rinnoista. Kuva on rajattu vain niihin, Riitan kaulasta näkyy pieni pätkä. INT. RIITAN KOTI -- ILTA Riitta istuu keittiön pöydän ääressä, lukee paikallislehdestä asuntoilmoituksia. Ympyröi sopivia kohteita punaisella tussilla. Siemaisee välillä kupista kahvia. Ninna astuu keittiöön, mukanaan POIKA (16-V). NINNA Oisko meillä äiti jotain syötävää? Riitta ei nosta katsettaan lehdestä, osoittaa jääkaappiin päin. On kai siellä pitsan jämät. Kato ite. Ninna ja poika tulevat peremmälle, Ninna yskäisee. Riitta havahtuu ja nostaa katseensa. Ai hei. NINNA Täs on Pekko. PEKKO Niin, tota, moi.

17 CONTINUED: 16. Kiva tavata. Joo tota ottakaa vaan pitsaa. Vai pitäiskö mun tilata lisää, äkkiähän se tulee. Tai jos lähdettäs vaikka porukalla syömään jonnekin? NINNA Ihan lepo vaan, kyllä ne jämät meille riittää. Eiks ni? Pekko ei kuule Ninna kysymystä, vaan tuijottaa Riitta ja etenkin rintoja hyvin kiinteästi. Ninna tyrkkää Pekkoa selkään. PEKKO Joo... molemmat on syötävän hyvii. Ninna vilkaisee Pekkoa, käy sitten jääkaapilla hakemassa pitsalaatikon ja vetää Riittaa tuijottavan Pekon pois keittiöstä. INT. RIITAN KOTI -- ILTA Kamera kuvaa sohvapöydällä lepattavia kynttilöitä ja kuvakulma laajenee kattamaan olohuoneen sohvalla istuvat Laurin ja Riitan. Kumpikin pitelee käsissään punaviinilaseja. Riitta hinkkaa jalallaan Laurin jalkaa, Lauri näyttää kiusaantuneelta. Mä en oo koskaan aikasemmin paukuttanu sitä gongia. Se tuntu aivan mahtavalta. Riitta naurahtaa itselleen. LAURI Niin varmaan tuntu ja kuulu myös, talon joka sopukkaan. Mun asiakas meinas pudota tuolilta säikähdyksestä. Molemmat naurahtavat ja Lauri siemaisee hermostuneena viiniä. Riitta tarttuu Laurin lasiin saman tien ja siirtää molempien lasit sohvapöydälle. Mut se työstä, mä halusin nähdä sut aivan muista syistä. Tuu ny lähemmäs.

18 CONTINUED: 17. Lauri tottelee kehotusta ja tulee hiukan lähemmäksi, yrittää välttää Riitan rintojen katsomista. Riitta painautuu Lauria vasten. Mulla on ollu sua ikävä. Riitta suutelee Lauria pitkään. Näihin ei enää satu ollenkaa. Riitta vilkaisee vihjaavasti rintoihinsa. Lauri seuraa katsetta, nielaisee. Kyllä niihin voi koskee. Purista vaan ja tunnustele. Riitta tarttuu Laurin käteen ja vie sen rinnalleen. Katsoo odottavasti Lauria. Mun mielestä ne tuntuu hassulle. Ihan kuin pitelisi hyytelöllä täytettyy pussii. Lauri värähtää mielikuvaa. Riitta kumartuu lähemmäksi, suutelee Laurin korvaa ja puraisee hellästi korvalehteä. Ele yllättää Laurin, joka parkaisee tuskasta. Purasinks mä liian kovaa? Anteeks kulta. Voi sua, höpönassu. Riitta silittää Laurin korvaa. Se on liikaa Laurille, joka pompahtaa nopeasti ylös sohvalta ja suuntaa eteiseen. LAURI (O.S.) Nähdään sit huomenna, moikka! Kuuluu oven kolahdus. Riitta näyttää hämmästyneeltä, kohauttaa sitten harteitaan ja kurkottaa viinilasin käteensä, siemaisee. INT. SAIRAALAN ODOTUSHUONE -- AAMU Riitta istuu odotushuoneessa, selaa vanhaa naistenlehteä, jonka kannessa poseeraa silikoni-missi. Vilkaisee hermostuksissaan rannekelloa. Riittaa vastapäätä istuu parikymppinen nainen (Riitan huonekaveri kakkoskohtauksesta), joka on lukevinaan lehteä, mutta

19 CONTINUED: 18. tuijottaa sen yli Riittaa. Nainen on kaunis ja näyttävä, mutta vaikuttaa oudon kiihkeältä. NAINEN Paraniks sun haavat hyvin? Tuliko kapseloitumista? Riitta nostaa hämmentyneenä katseensa lehdestä ja miettii, vastaisiko naiselle. Päättää sitten vastata. Joo hyvin parantu. Ei tullu kapseloitumista. Nainen nyökkää hyvin tyytyväisenä. Alkaa mumista itsekseen. NAINEN Mä tein oikein valinnan. Täydellinen materiaali ja sopivan kokoset implantit. Riitta tuijottaa naista ja vilkaisee tämän rintoja, mutta ne näyttävät aika pieniltä, silmäkulmissa näkyy sen sijaan mustelmia. Riitta avaa suunsa kysyäkseen naiselta asiasta, mutta samassa viereinen ovi aukeaa ja kirurgi astuu oviaukkoon. KIRURGI Väkeväinen Riitta. Riitta nousee ja jättää lehden penkille. Kirurgi huomaa lähestyvän Riitan, ojentaa kätensä. Kättelevät. Kirurgi vilkaisee myös odottavan naisen suuntaan ja nyökkää. Sitten vetää oven kiinni perässään. INT. SAIRAALAN VASTAANOTTOHUONE -- AAMU Kamera kuvaa Riitan selän takaa kirurgia, joka on kumartunut Riitan paljaita rintoja kohti. Näkyy vain kaljuuntuva päälaki, kun kirurgi kumartuu vielä lähemmäksi. KIRURGI Hienosti ovat parantuneet. Arvetkin näyttävät oikein siistiltä. Kirurgi suoristautuu ja hänen kasvonsa näkyvät taas kuvassa. KIRURGI Voitte laittaa puseron päälle.

20 CONTINUED: 19. Kirurgi siirtyy työpöytänsä ääreen. Työpöydällä on kuva intialaissyntyisestä naisesta (vaimosta) ja viisi suurta viherkasvia. Kirurgi alkaa nyppiä kuivia lehtiä viherkasveista. KIRURGI Täytyy sanoa että harvalla leikkaus onnistuu näin hyvin ihan ensimmäisellä kerralla. (O.S.) Sepä mukava kuulla. Riitta ilmaantuu kuvaan, istuu viherkasvejaan nyppivää lääkäriä vastapäätä. Mun mielestä tässä lopputuloksessa on kyllä yks iso vika. Lääkäri ei reagoi Riitan puheeseen, vaan nostaa hyllyltä pienen kastelukannun ja alkaa kastella viherkasveja. KIRURGI Tämän kanssa saa olla tarkkana. Ei liika eikä liian vähän. Kirurgi nostaa katseensa Riittaan ja täsmentää. KIRURGI Vettä siis. Riitta katsoo kasveja kastelevaa lääkäriä kasvava ärtymys kasvoillaan. Hän kaivaa paperinipun laukustaan ja laittaa paperit pöydälle. Ne mainitsi jotain potilasasiamiehestä tossa toimiston puolella. Sain tällasia papereita. Kirurgi lorauttaa vettä niin, että sitä hulahtaa kasvin alusastiasta pöydälle ja se kastelee Riitan paperit. Kirurgi yrittää kuivata niitä käsipapereilla, mutta vettä on liikaa. Lopulta kirurgi heittää kastuneet paperit roskiin. Riitta ei saa sanaa suustaan hämmennykseltään. KIRURGI Oijoi, olinpas minä kömpelö. Noh, sehän oli vain paperia. Mihinkäs me jäimme?

21 CONTINUED: 20. Kirurgi miettii, sitten ilme kirkastuu muistamisen merkiksi. Kääntyy kaivelemaan laatikosta käyntikortin. Ojentaa sen Riitalle. KIRURGI Melkein unohdin. Tämä tyyppi on tosi hyvä kuvaaja, häntä suositeltiin. Voitte olla yhteydessä ja sopia kuvaukselle aikataulun. Riitta katsoo kädessään olevaa käyntikorttia, nostaa sitten kysyvän katseensa kirurgiin. Mistähän kuvauksesta me nyt puhutaan? Kirurgi hamuilee jo toisella kädellä sanelunauhuria, kelailee nauhaa edestakaisin eikä vastaa heti. Riitta yskäisee. KIRURGI Niin, niin. Tarkoitan tietysti niitä esitekuvia, eikö siitä jo puhuttu. Tämä teidän augmentaatio onnistui niin hyvin, että klinikka haluaa siitä kuvia esitteeseen ja internetsivuille. Riitta ei tiedä mitä sanoa, mutta näyttää hyvin kiukkuiselta. Kirurgi ei anna mahdollisuutta vastata, vaan kääntyy sivuttain Riittaan ja napsauttaa nauhoituksen päälle sanelunauhuriin. KIRURGI (monotonisella äänellä)potilas on 42-vuotias nainen, jälkitarkastus. Augmentaation leikkausarvet parantuneet hyvin. Riitta nousee ylös ryminällä, tuoli kaatuu. Kirurgi luo paheksuvan katseen Riittaan ja jatkaa saneluaan. KIRURGI Augmentaatio vaikuttanut myönteisesti minäkuvaan ja potilas vaikuttaa itsevarmemmalta. Ovi kolahtaa Riitan poistumisen merkiksi. Lääkäri sammuttaa sanelukoneen ja huokaa raskaasti.

22 21. INT. KUNTOSALI -- AAMU Lauri treenaa kuntosalilla, hausikääntölaitteessa. On aamu, joten sali on lähes tyhjä. Sali on tosimiesten punttisali, seinällä puolialastomien naisten kuvia. Viereisellä laitteella puhkuu noin nelikymppinen, kalju mies. Lauri on lopettanut sarjansa, istuu penkissä, hikoilee kevyesti ja katsoo kaukaisuuteen, miettii. Sitten Lauri kääntää katseensa viereisen laitteen mieheen. Lauri katselee häntä vähän aikaa ja avaa sitten suunsa. LAURI Saanks mä kysyy sulta yhtä juttuu? Mies viimeistelee sarjansa ja jysäyttää painot telineeseen. Vetää henkeä ja miettii. MIES Okei, kysy pois. LAURI Tää ei suoranaisesti liity treenaamiseen. Tai ei siis liity ollenkaa...siis voiko naisella sun mielestä olla liian isot tissit, siis rinnat? Lauri tekee rintoja kuvaavan eleen rintakehän kohdalle. Mies ei hätkähdä kysymystä, miettii pitkään. MIES Ei, ei tosiaankan voi. Mitä isommat, sen paremmat. Mies kääntyy jatkamaan treenaamista. INT. KUNTOSALIN SAUNA -- AAMU Lauri ja viereisen laitteen mies istuvat muuten tyhjässä saunassa, mies heittää lisää löylyä. Kumpikin ähkäisee ja Lauri painuu vähän kumaraan. LAURI Mä en tajuu mikä mua vaivaa. Kuka tahansa ois ihan fiiliksissä tästä. Tyttöystävä menee ja suurennuttaa rinnat. Mä vaan en tykkää. MIES Ettekste puhunu asiasta ollenkaan ennen leikkausta? Halusko se yllättää sut?

23 CONTINUED: 22. Lauri raapii selkäänsä, miettii. Mies heittää taas löylyä, nyt molemmat menevät hetkeksi kumaraan. Mies naurahtaa. LAURI Se sano menevänsä silmäluomileikkaukseen ja et ne teki sairaalassa virheen. Mut ei kai ne ny tollasii virheitä voi tehdä? MIES Kyl ne voi. Mun naapuri sai vahingossa syöpädiagnoosin, vaikkei sillä ollu ku tavallinen flunssa. LAURI Niinpä kai. Mut mitä hittoo mä teen? Mä en oikein edes saata kattoo sitä nyt, kun sillä on ne... valtavat bosat. MIES On sullakin ongelma. Pistä seuraavalla kerralla silmät kii ja ajattele isänmaata. Niin mä tein mun eksän kans. Mies heittää ison kauhan löylyä. Kuumuus käy Laurille sietämättömäksi, pakenee alas lauteilta. INT. PANKIN TAUKOTILA -- AAMU Riitta istuu kahvihuoneessa aamulla, ennen työpäivän aloittamista. Si ee kahvia. Huoneeseen tulee koko ajan työntekijöitä hakemaan kahvia. Riitta vilkaisee seinälle ja näkee kuvan Viikon Työntekijästä eli rinnoistaan. Joku on piirtänyt rinnoille silmät ja suun. Riitta nousee ylös ja käy repäisemässä vihaisesti kuvan pois. Annale astuu samalla hetkellä kahvihuoneeseen. No mutta Riitta, mitä sinä nyt! Niin hyvä kuva. Annele naurahtaa ivallisesti. Mulla taisi unohtua zyymi päälle siihen.

24 CONTINUED: 23. (mumisee itsekseen) Vittu mä sulle zyymit näytän. Sanoitko jotain? Riitta puistaa päätään, ei katso Annelea silmiin. Annele kaataa itselleen kahvia ja on jo lähdössä huoneesta pois, mutta kääntyy vielä ovelta sanomaan Riitalle: Tänään on taas tiukka päivä edessä. Saas nähdä, millaiseen ennätykseen te myyntitykit nyt pääsette. Annele naurahtaa ja häviää ovensuusta. Riitta rytistää kuvan palloksi ja heittää sen kaarena kohti roskakoria. Paperipallo menee korin ohi. INT. PANKKISALI -- AAMU Työntekijät seisovat rivissä, Annele kulkee riviä alusta loppuun, jakaa jokaiselle kädessään olevasta nipusta oranssin t-paidan. Tämä on sitten pääkonttorin loistoidea. Minä en tällaisia paitoja normaalisti suvaitse, mutta menköön nyt. Jokainen on saanut paitansa, paitoja levitellään ja ihaillaan. Riitta katsoo omaansa, jossa lukee isoin kirjaimin MUHKEAT KORKOMUODOT. Muiden tekstit kehottavat sijottamaan ja ajattelemaan tulevaisuutta. Sain sentään itse päättää noista teksteistä. Työntekijät katsovat paitoja, naureskelevat ja höpöttävät keskenään. Annele taputtaa äänekkäästi käsiään yhteen ja joukko vaimenee. No niin, käykääpäs nopeasti vaihtamassa paidat päälle ja sitten putiikki auki. Onneksi tämä teemapäivä ei ole kuin kerran vuodessa.

25 24. Jono hajaantuu ja jonon viimeinen tuo ylimääräisen paidan Annelelle. Annele ottaa sen peukalon ja etusormen väliin. INT. LAURIN TYÖHUONE -- PÄIVÄ Lauri ja Annele istuvat Laurin työhuoneessa, Lauri tuolissaan työpöydän takana, Annele nojailee pöydän kulmaan, kumpikin katsoo kohti Laurin ja Riitan huoneen välistä ikkunaa. Näkevät Riitan puhuvan asiakkaan kanssa. Asiakas ei saa silmiään irti Riitasta, jolla on päällään hyvin kireä oranssi t-paita. Huomaavat myös, miten Riitan t-paita ratkeaa sivusaumasta, kun hän kumartuu ottamaan esitetta. Annele nauraa hersyvästi ja huomaa Laurin vaivaantuneisuuden. Riitta ei tainnut juuri ennakkoon puhua leikkaussuunnitelmista? Lauri pyörittelee kynää käsissään kiusaantuneena. LAURI No ei, mut sehän on Riitan oma juttu. On se nyt vähän sinunkin juttusi. Tällaisissa tilanteissa käy helposti muuten niin, ettei toinen tykästykään muutoksiin. Lauri punastuu ja nousee seisomaan. Käveleskelee huoneen lattialla. Vilkuilee vuoroin Riittaa ikkunan läpi, vuoroin Annelea. Annele ottaa pöydän kulmalla istuvan asennon ja vetää ennestäänkin lyhyttä hamettaan ylemmäs. Lauri, miten musta tuntuu, ettet sä ole lainkaan tissimies? Annelen ronski kommentti hätkähdyttää Lauria, joka kiinnittää katseensa Anneleen ja tämän houkuttelevasti aseteltuihin sääriin. INT. PANKKISALI -- ILTA Riitta kävelee tyhjän ja pimeän pankkisalin läpi, roikottaa oranssia paitaa kädessään, on vihdoin lähdössä töistä kotiin. Huomaa valon kajastuksen Annelen huoneesta, pysähtyy. Hiipii sitten lähemmäksi ja jää kuuntelemaan raollaan olevan oven taakse.

26 CONTINUED: 25. (O.S.) Kyllä se on luotettava tieto, että kehtaatkin epäillä. Annele on hetken hiljaa, kuuntelee puhelimessa. No sanotaanko nyt niin, että minulla on oikein hyvä verkosto. Annele kuuntelee, sanoo sitten tiukkaan sävyyn. Tämä on win-win tilanne, me molemmat hyödymme. Muistakin se. Annele lopettaa puhelun. Huokaisee. Hiero kasvojaan sormenpäillään. Aukaisee sitten pöytälaatikon ja ottaa esille kuvan. Kuva on kymmeniä vuosia vanha. Kuvassa on pieni ja huonokuntoinen mökki, jonka eteen perhe on kokoontunut kuvaan. Väsyneen näköisten vanhempien välissä poseeraa 12 resuista lasta. Annele silittää punaisella kynnellään kuvan pientä takkutukkaista tyttöä. (toteaa itsekseen) Pieni rääpäle, mutta koko joukon sisupussi. Ryysyrannasta rikkauksiin... Kamera kuvaa hieman haikealta näyttävää Annelea. Sitten kamera siirtyy kuvaamaan oven takana kuuntelevaa Riittaa. Riitta hiipii hiljaa pois salakuunteluasemista. INT. RIITAN KOTI -- ILTA Riitta seisoo eteisen peilin edessä ja peilailee. Vetää puseroa ihoaan vasten, korostaa rintojaan. Laittaa kädet rintojen päälle ja huomaa, etteivät rinnat mahdu kouriin. Ovikello soi, Riitta hätkähtää, menee avaamaan. Oven takana on Pekko. Ai moi. Ninna ei oo kotona, mut tulee ihan pian. Tuu sisään odottamaan. Pekko lampsii sisälle, katsoo tiiviisti Riittaa.

27 26. INT. RIITAN KOTI -- ILTA Riitta makaa sängyllä ja lueskelee naistenlehteä. Lehden kannessa lukee isolla KAUNEUSKIRURGIAEKSTRA, Riitta hymähtelee tekstille. Havahtuu huomaamaan toisen ihmisen läsnäolon huoneessa ja laskee lehden. Kuvakulma laajenee ja kuvaan tulee sängyn vieressä seisova Pekko. Ai, sinähän se siinä. Tarvitko jotain? Pekko tuijottaa Riittaa kiinteästi, ei vastaa. INT. RIITAN KOTI -- ILTA Ninna riisuu eteisessä kenkiään, kuulee äidin makuuhuoneesta ääniä. Kävelee kohti makuuhuonetta, jonka ovi on melkein kiinni. Työntää oven auki ja näkee makuuhuoneen sängyllä Riitan, joka yrittää työntää Pekkoa pois päältään. Pekko kourii Riitan rintoja. Hmmh..Pekko...pois siitä! Ninnan kurkusta pääsee vaimea kirkaisu ja se saa Pekon lopettamaan kourimisen. Riitta puolestaan lopettaa vastustelun ja vilkaisee ovelle. Ninna läimäyttää makuuhuoneen oven kiinni INT. RIITAN KOTI -- ILTA Riitta seisoo eteisessä yhdessä ex-miehensä Jarmon kanssa. Jarmolla on takki päällä, kilisyttelee auton avaimia. Kiusaantunut hiljaisuus, jonka Jarmo rikkoo. JARMO Mitä sää oikein sille teit, kun se noin pillastu? No se nyt oli sellanen väärinkäsitys. JARMO Tais olla melkonen väärinkäsitys. Ei se ole ikinä ennen halunnu mun luo muuttaa.

28 CONTINUED: 27. No nyt haluaa. Muistakin pitää Ninnasta hyvä huoli. Äläkä sysää sitä Lillin niskoille. Jarmo heilauttaa närkästyneenä avaimet taskuun. JARMO Älä alota taas. Totta kai mä pidän siitä huolen. Riitta ja Jarmo vaikenevat ja odottavat. Toisesta huoneesta kuuluu ovien paukuttelua. JARMO Kuulin et oot käyny leikkauksessa. Jarmo nyökkää Riitan rintoja kohti. JARMO Mahtaa Lauri tykätä. Ninna tulee eteiseen, rojauttaa ison matkalaukun lattialle. NINNA Ai säkin faija. Miks kaikki kuolaa niitten perään? Mennään jo. Ninna ottaa naulakosta takkinsa. Riitta yrittää halata Ninnaa, mutta tämä työntää Riitan pois. INT. RIITAN KOTI -- ILTA Riitta seisoo Ninnan huoneessa, lipaston ääressä. Avaa laatikon ja nostaa esiin Ninnan alusvaatteita. Poimii käteensä Ninnan pienet, pitsiset rintaliivit. Vie ne rinnoilleen. Hymähtää. INT. JUNA -- AAMU Riitta istuu junassa, keväiset esikaupunkimaisemat vilahtelevat ohi ikkunassa. Riitta ei huomaa maisemia, vaan lukee sylisään olevaa paperia ja mumisee itsekseen. Nostaa päätään, kun kuulee kuulutuksen. KUULUTUS Hyvät matkustajat, saavumme hetken kuluttua Helsinkiin... Riitta laittaa paperin uutuuttaan hohtavaan salkkuun ja pukee takin päälleen. Nojaa junan eteisen ikkunaa vasten,

29 CONTINUED: 28. peilailee itseään, taputtelee vaivihkaa rintoja. Juna pysähtyy ja Riitta astuu asemasillalle. Lähtee kävelemään junan alkupäätä ja asemarakennusta kohti. Kun Riitta ehtii ykkösluokan vaunujen kohdalle, Annele astuu junasta Riitan vierelle. Naiset kävelevät kohti asemarakennusta, Annele raivokkaasti korkokengillä tikuttaen. Riitta nopeuttaa askeleitaan Annelen tahtiin. Annele katsoo Riittaa ja sihauttaa. Et sitten häpäise meidän konttoria. Riitan kasvot kiristyvät, mutta hillitsee itsensä. En tietenkään. Annele pysähtyy ja kääntyy Riitta kohti. Turpa tukkoon, neiti Nokkava! Säästä puhehalut esitelmään. Naiset lähtevät taas kävelemään, Riitta jättäytyy taakse ja näyttää keskisormea Annelen selälle. Annele kääntyy, mutta Riitta ehtii vetäistä keskisormen pois. For the record, tämä ei ollut minun ideani. Niin mä vähän arvelinkin. Kuvataan asemarakennusta kohti käveleviä naisia. INT. AUDITORIO -- AAMUPÄIVÄ Puhujanpöntön takana seisoo keski-ikäinen, hyvin pitkä pukumies, pankkikonsernin PÄÄJOHTAJA. Yleisöä auditoriossa on viitisenkymmentä, kaikki pukuihin tai jakkupukuihin pukeutuneita. PÄÄJOHTAJA Seuraavaksi saamme tänne lavalle naisenergiaa. Olen pyytänyt puhujaksi naisen, joka on tehnyt rakettimaisen nousun konsernin myyntitilastoissa. Hän tulee kertomaan meille, millaista on juuri nyt työskentely asiakasrajapinnassa. Hyvä yleisö, saanko esitellä Riitta Väkeväisen!

30 CONTINUED: 29. Yleisö taputtaa kohteliaasti. Näytetään myös Annelea, joka istuu kädet nyrkissä paikallaan. Riitta tulee lavalle, hymyilee epävarmana yleisölle ja pääjohtajalle, menee puhujanpöntön taakse. Huomaa, että mikrofoni on liian korkealla, yrittää varvastaen ylettyä siihen. Annele huokaisee ja pyörittelee silmiään. Vahtimestari kiirehtii apuun ja laskee mikrofonin sopivalle korkeudelle. Huh, kiitos, nyt tuntuu jo paremmalta. Hetken pelkäsin, että tämä puhe muuttuu voimisteluesitykseksi. Yleisö naurahtaa ja Riitta saa siitä itsevarmuutta. Työskentely asiakasrajapinnassa, niin kuin pääjohtaja sitä nimitti, on tänä päivänä hyvin haastavaa. Riitta pysähtyy miettimään hetkeksi. Henkäisee päättäväisesti ja nojautuu yleisöön päin, kuin kertoakseen heille jotain luottamuksellista. Yleisö nauraa taas. Jos totta puhutaan, se on välillä tuskallista tahkoamista. Eihän ne asiakkaat tiedä itsekään mitä pankiltaan tahtovat. Mutta se riittää, että minä tiedän, mitä heidän tulisi tahtoa. Sen jälkeen on vain suostuttelukeinoista kiinni, että he ymmärtävät saman. Yleisö nauraa ja taputtaa. Kuvataan Annelea, joka pitää sylissään seminaariohjelmaa. Ohjelmassa on kunkin puhujan kuva ja Annele tekee parhaansa rei ittääkseen kuulakärkikynän terällä Riitan hymyileviä kasvoja. Annelen vierustoveri katsoo häntä paheksuen. (O.S.) Taistelu asiakkaista on nykyään niin kovaa, että lähes kaikki keinot on käytettävä. Tärkeintä on kuitenkin johdon ja asiakaspalvelijoiden saumaton yhteistyö.

31 30. Annele nostaa katseensa ja huomaa Riitan tuijottavan suoraan häneen. INT. JUHLASALI -- PÄIVÄ Seminaarivieraat ovat kokoontuneet juhlasaliin juomaan kahvia ja syömään suolapaloja. Huone on täynnä pienryhmissä keskustelevia pukumiehiä ja -naisia. Riitta ja Annele seisoskelevat yhdessä pääjohtajan kanssa kahvikupit käsissään. Pääjohtaja nyökkää Riitalle. PÄÄJOHTAJA Hieno puhe. Sinussa on selvästi ainesta, jopa esimiesaineista. Vai kuinka? Pääjohtaja kohottaa kysyvästi kulmiaan Annelelle. Annele hymyilee miehelle pinnistetysti ja välttää vastaamasta siemaisemalla suun täyteen kahvia. Pääjohtaja ei kuitenkaan anna periksi. PÄÄJOHTAJA Sinun on Annele hyvä jo miettiä seuraajaa. Eläkeikä on lähempänä kuin huomaatkaan. Pääjohtaja katsoo Annelea hyväntahtoisesti, ei ymmärrä loukanneensa. Annele nielaisee kahvin kuuluvasti, hymyilee. Jospa minä tottelen hallituksen visioita ja jään eläkkeelle vasta seitsemänkymppisenä. Riitta naurahtaa keventääkseen tunnelmaa. Pääjohtaja päättää myös ottaa huomautuksen vitsinä. PÄÄJOHTAJA Heh, aivan niin lojaali ei konsernille tarvitse olla. Mutta vakavasti puhuen, minä ainakin pistän Riitta nimesi muistiin. Pääjohtaja nyökkää Riitalle, kättelee sitten naiset ja poistuu. Riitta ja Annele jatkavat kahvinjuontiaan hiljaisuudessa.

32 31. INT. RIITAN KOTI -- ILTA Riitta seisoo peilin edessä rintaliivisillään. Peilin kehyksiin on kiinnitetty kaksi kuvaa - vasempaan reunaan kuva Riitasta lattarintaisena ja oikeaan kuva Riitasta leikkauksen jälkeen. Riitta katsoo kuvia tarkasti ja heiluttelee sitten sormeaan kuvien välillä. Entten, tentten, teelikamentten, hissun, kissun, vaapulavissun. Lopettaa lorun hokemisen ja huokaisee. INT. STUDIO -- AAMU Ollaan studiossa, alkamassa on valokuvaussessio. KUVAAJA, kolmikymppinen nainen asettelee lamppuja oikeaan asentoon. Huikkaa olkansa yli kuvattavalle komennon. KUVAAJA Älä pliis liiku yhtään. Se on niinku just se oikee kohta. Kuvaaja kääntyy kuvattavaan päin, josta näkyy valojen ja varjojen ansiosta vain siluetti. Kuvaaja asettuu kameransa taakse ja alkaa räiskiä. Kamera siirtyy kuvattavaan, joka on Riitta. Hänellä on ylävartalo paljaana ja Riitta ottaa pin up -poseerauksen puristamalla käsivarsillaan rintoja yhteen. KUVAAJA Hei, älä pliis tee tota. Näitten pitäis niinku olla vaan ihan sellasii kesyjä jälkeen-kuvia. Oo ihan tavallisesti vaan. Riitta rentotuu ja antaa kuvaajan tehdä työnsä. Kuvaaja ottaa muutaman sarjan ja lopettaa. KUVAAJA Okei, se taisi olla niinku siinä. Ei ne klinikalla ihmeitä haluu, ihan perusmeininkii. Riitta vetää puseron päälleen, napittaa sen. Kuvaaja katsoo Riittaa ja paidan alle katoavia rintoja. Riitta hymymyilee. KUVAAJA Jos mulla ois niinku massii tarpeeks, mäkin leikkauttasin tollaset. Noi on tosi upeet.

33 CONTINUED: 32. Kiitos. Onks muuten sulla mitään sitä vastaan, jos mä toimitan ne kuvat sinne itse? Kuvaaja kohauttaa harteitaan. KUVAAJA Ihan niinku sama. Mä annan sulle kamat diginä mukaan ja pari paperiversioo päälle. Kuvaaja käy sammuttamassa spottivalot. INT. SAIRAALAN VASTAANOTTOHUONE -- AAMU Riitta seisoo kirurgin vastaanottohuoneessa, valotaulun ääressä. Latoo rintojaan esittävän kuvan toisensa perään valotaululle. Kirurgi seisoo pöytänsä luona ja puristaa hämmentyneenä kastelukannua kädessään. Tässä näitä nyt ois. KIRURGI Sepä hyvä, sepä hyvä. Oikein onnistuneita ovat. Riitta jättää kuvat taululle ja kaivelee mukana olevasta kirjekuoresta aanelospaperin. Lähestyy se kädessä kirurgia. Ojentaa paperin miehelle, joka tarttuu siihen. Samalla Riitta tarttuu kirurgin toisessa kädessä olevaan kastelukannuun ja nostaa sen sivupöydälle. Saat nämä kuvat esitekäyttöön heti kun allekirjoitat ton paperin. Kirurgi silmäilee paperia. KIRURGI Enhän minä voi vuoden ajaksi jäädä odottelemaan haluatteko korjausleikkausta vai ette. Riitta ottaa taskustaan muistitikun ja heiluttaa sitä. Se nyt vaan on pakko. Muuten mä nostan tästä leikkausvirheestä helkatinmoisen mekkalan.

34 CONTINUED: 33. Kirurgi henkäisee sanoakseen jotain, mutta Riitta ehtii ensin. Tiedetään, tiedetään. Mun potilastiedot on mystisesti kadonnu tietojärjestelmistä. Ja sen toisen ilmeisesti myös. Sen joka sai implanttien sijaan uudet silmäluomet. Kirurgi kohauttaa harteitaan. Riitta nojautuu lähemmäs kirurgia, niin että uudet rinnat ovat aivan miehen silmien edessä. Kyllä mä siitä huolimatta osaan tästä sopan keittää. Kirurgi raapii poskeaan. Tarttuu sitten kynään ja allekirjoittaa paperin. EXT. KATU -- ILTAPÄIVÄ Lauri kävelee katua pitkin kaupungin keskustassa. Tuulee ja tuuli riepottelee paperilappua, jota Lauri pitelee käsissään. Lauri vertaa lapun tekstia ja seinässä näkyvää kadunnimeä toisiinsa. Taustalta kuuluu musiikki, sillä katusoittaja musisoi lähellä. Lauri kävelee soittajan ohi. KATUSOITTAJA Kaveri kuule. Haluatko neuvon? Lauri pysähtyy ja katsoo katusoittajaa kysyvänä. LAURI Jos se on hyvä niin mikä ettei. Soittaja rämpyttää kitarastaan pari tahtia. Lopettaa sitten. KATUSOITTAJA Sun pitäis tajuta, et menneet on menneitä. Soittaja ei odota Laurin vastausta, vaan alkaa soittaa korkealta ja kovaa Streisandin biisiä Memories.

35 34. INT. HYPNOTERAPEUTIN VASTAANOTTO -- ILTAPÄIVÄ Lauri makaa silmät kiinni sängyllä. Lauri hengittää raskaasti ja puristelee käsillä jalkojaan. Sängyn vieressä istuu viisikymppinen MIES, hypnoterapeutti. Mies näyttää nukkavierulta vanhassa slipoverissaan ja samettifarkuissaan. Tekee muistiinpanoja lehtiöön samalla kun kuuntelee Lauria. TERAPEUTTI Hengitä syvään ja mene nyt siihen hetkeen, jolloin ensimmäistä kertaa koit naisten rinnat vastenmielisinä. Lauri hengittää nyt pinnallisesti ja nopeasti, silmäluomet räpsyvät. TERAPEUTTI Muista että olet hypnoosissa ja täysin turvassa. Mikään ei voi sinua satuttaa. Lauri rentoutuu hieman ja alkaa pudotella hitaasti sanoja. LAURI Se on Salme, naapurin Salme... Sillon valtavat tissit ja se vilauttelee niitä usein meille pojille. Terapeutti tekee merkintöjä kiihtyvään tahtiin. Odottaa Laurin jatkavan kertomusta. TERAPEUTTI Näetkö mitä Salme nyt tekee? LAURI (muuttaa äänensä Salmen ääneksi) Sähän olet jo iso mies. Haluaisitko vähän imee rintaa? Tule äidin syliin kulta! Lauri ponnahtaa istumaan ja alkaa voihkia ja työntää näkymätöntä Salmea pois päältään. LAURI Mene pois! Mä tapan sut muuten, kuuletko! Tapan sut! Lauri kierähtää sängyltä lattialle ja alkaa nyyhkyttää.

36 35. INT. HYPNOTERAPEUTIN VASTAANOTTO -- ILTAPÄIVÄ Lauri seisoo vastaanoton eteisessä, vetää takkia niskaansa. Terapeutti seisoo huoneensa ovella ja katsoo Lauria myötätuntoisesti. TERAPEUTTI Psykoterapia voisi auttaa. Kärsivällinenhän siinä pitää olla, mitään ei tapahdu hetkessä. Lauri huokuu epätoivoa, välttää katsomasta terapeuttia silmiin. LAURI Pitää harkita, joo. TERAPEUTTI Minusta olisi väärin jatkaa tätä. En usko, että ammattitaitoni riittää tämän tapauksen hoitamiseen. Sinun haavasi on syvällä. Lauri laittaa silmänsä kiinni ja huokaisee. Aukaisee sitten silmät. LAURI Tiedetään. No, kiitos kumminkin. EXT. KATU -- ILTAPÄIVÄ Kuvataan rappukäytävän ovea, Lauri astuu sieltä ulos, pysähtyy. Haroo hiuksiaan, miettii. Huomaa oven vieressä seisovan nuoren kundin, joka on tupakalla. Menee lähemmäs. LAURI Et viittis myydä yhtä? Nuori kundi nyökkää kaivelee askistaan yhden ja sytyttää sen. Lauri kaivelee pojalle taskustaan vitosen. Poika ilahtuu silminnähden. Lauri siirtyy pojasta kauemmas ja nojaa seinään. Polttaa tupakkaa antaumuksellisesti. Samassa kadulle talon viereen lipuu punainen urheiluauto, joka tööttää Laurille. Auton sivuikkuna avautuu ja kuljettajaksi paljastuu Annele. Moi Lauri! Lauri ottaa askeleen lähemmäs ja kumartuu nähdäkseen ikkunasta sisään.

37 CONTINUED: 36. LAURI No moi. Millon sä olet tällasen laittanu? Ihan just äsken. Heitä toi hirvitys roskiin ja tule kyytiin. Lauri tumppaa tupakan katuun ja samassa Annele nousee autosta ja viittoo Laurille. Sain paremman idean. Haluatko kokeilla? INT./EXT. AUTO/MOOTTORITIE--ILTA Lauri pitelee rattia ja ja painaa kaasua. Auto kiitää eteenpäin moottoritien ohituskaistaa ja muut jäävät taakse. LAURI Hitto että kiihtyy nopeesti. Me ollaan kohta Turussa. Aja minne haluat. Ja aja lujempaa! Annele puristaa kehottavasti Laurin vaihdekepillä lepäävää kättä ja Lauri lisää nopeutta. Annele nauraa kehräävästi. Hyvä Lauri! Lujempaa, vielä lujempaa! Nauru tarttuu myös Lauriin. LAURI Tästä voi tulla aika isot sakot. Minä maksan. Tai pistetään pankin edustuskuluihin. Molemmat nauravat. Auto kiihdyttää kaukaisuuteen. EXT. URHEILUKENTTÄ -- ILTA Annelen uusi auto, punainen Ford Cougar seisoo pysäköitynä syrjäisen urheilukentän laidassa. Kenttä on tyhjä. Cougarin ikkunat ovat huurustuneet, läpi näkyy kaksi tummaa ja heiluvaa hahmoa. Koko auto hytkyy. Kuuluu vaimennettua ähinää.

38 37. INT. KOULU -- PÄIVÄ Riitta kävelee kengän korot kopisten pitkin koululta vaikuttavan rakennuksen käytävää. Vilkuilee ympärilleen, näyttää etsivältä. Pysähtyy nähdessään SIIVOOJAN. Hei. Sattuisitko tietämään, mistä löydän Saara Sutisen? SIIVOOJA Sillä taitaa olla just nyt tunti menossa jumppasalissa. Riitta näyttää edelleen kysyvältä ja siivojaa osoittaa kädellään suuntaa. INT. KOULUN JUMPPASALI -- PÄIVÄ On kahdeksasluokkalaisten tyttöjen liikuntatunti. Osa tytöistä kiipeää köyttä pitkin ylös, osa hyppii hyppyarkulle ja siitä patjalle, toiset taiteilevat puomilla. Riitta kävelee viisikymppisen naisopettajan luokse. Nainen seuraa oppilaiden voimistelua eikä huomaa lähestyvää Riittaa. Anteeks, saanko häiritä? Opettaja hätkähtää ja kääntyy, katsoo Riittaa kysyvästi. Olen Riitta Väkeväinen, Ninnan äiti. Sain viestin, että halusit tavata. OPETTAJA Aivan niin, kyllä, tosiaan halusin tavata. Opettaja kääntyy nyt kokonaan Riittaa päin ja tulee keskusteluetäisyydelle. OPETTAJA Ninna on ollut vähän vaisu viime päivinä. Riitta vilkaisee voimistelevia tyttöjä, ei löydä Ninnaa. Noo, meillä on ollu vähän erimielisyyksiä. Teinien kanssa on joskus aika vaikee tulla toimeen.

39 CONTINUED: 38. Opettaja naurahtaa. OPETTAJA Siitä aiheesta voisin pitää vaikka päivän kestävän seminaarin. Naiset hymyilevät yhteisymmärryksessä. OPETTAJA Ymmärsin Ninnan puheista, että olet ollut...operaatiossa. Opettaja vilkaisee vaivihkaa Riitan rintamusta. Riitta näyttää levottomalta. Onko Ninna puhunut siitä koulussa? OPETTAJA Taisi mainita jotakin ohi mennen. Opettaja vilkaisee voimisteleviä tyttöjä, ottaa sitten askeleen lähemmäksi Riittaa ja madaltaa ääntään. OPETTAJA Tiedätkö, minullekin on tehty yhtä ja toista. Opettaja osoittaa vaivihkaisella liikkeellä otsaansa. Botoxia. OPETTAJA Opettaja osoittaa nyt silmäkulmiaan. OPETTAJA Kollageeniä. Opettaja tökkää huuliaan. OPETTAJA Hyaluronihappoa. Fantastista ainetta. Riitta nyökyttelee opettajan puheille. Sitten opettaja taputtaa vaivihkaa rintaansa. OPETTAJA Seuraavaksi on implanttien vuoro. Olen varannut ajan jo heti kesäloman ekalle viikolle. Opettaja katsoo Riittaa odottavasti. Riitta hymyilee kohteliaasti.

40 CONTINUED: 39. OPETTAJA Niin että millaiset suositukset antaisit klinikalle? Kuulin Ninnalta, että meillä on sama leikkaava kirurgi. Riitta puhkeaa äänekkääseen nauruun. Opettaja katsoo Riittaa hämmästyneenä, nostaa kaulassaan roikkuvan pillin huulilleen ja puhaltaa. INT. KOULUN KÄYTÄVÄ -- PÄIVÄ Riitta kiiruhtaa käytävää pitkin, on lähdössä koulusta pois. Kuulee vislausta edestään ja huomaa käytävän sohvalla istuvan viiden pojan ryhmän. Pojat naureskelevat ja tekevät kädellä rintojen kaarta kuvaavaa elettä. Riitta pysähtyy ja huomaa poikajoukossa Pekon. Lähtee uudelleen liikkeelle entistä pontevammin askelin. Kävelee poikajoukkoa kohti, pysähtyy Pekon edessä. Kohottaa käden hyvin vihaisena lyöntiasentoon, mutta muuttaa mieltään viime hetkessä. Litsarista tuleekin pehmeä posken silitys ja Pekko punastuu. Muut pojat nauravat vahingoniloisesti. Voi sinua poika-rukkaa, sähän olet pelkkä pentu vielä. EXT. KATU -- ILTAPÄIVÄ Riitta kävelee katua pitkin kaupungin keskustassa. Kuulee jo kaukaa katusoittajan soiton ja menee tämän luo. Onko sulla mulle jotain sanottavaa? Soittaja jatkaa kitaran rämpytystä aiempaa vaimeammin. SOITTAJA Ainahan mulla jotain, mylady. No anna palaa. Soittaja rämpyttää muutaman nuotin ja alkaa laulaa. SOITTAJA (laulaa) Tänä yönä, onni suosii rohkeaa.. Riitta kaivelee käsilaukustaan 20 euron setelin ja laittaa sen soittajan maassa makaavaan kitarakoteloon.

41 40. EXT. KATU -- ILTAPÄIVÄ Riitta seisoo kultasepänliikkeen edessä. Katselee esille nostettuja koruja, on omissa ajatuksissaan. Näyteikkunaan heijastuu kuva Riitan unelmasta. Kuvassa Riitta seisoo kirkon portailla morsiuspuku päällään ja nojaa onnellisen näköiseen Lauriin. Kuva haihtuu pois ja Riitta astuu sisälle koruliikkeeseen. Laajassa loppukuvassa nähdään liikkeeseen astuvan Riitan lisäksi viereinen katu ja sitä pitkin lähestyvä punainen Cougar. INT. KORULIIKE -- ILTAPÄIVÄ Riitta seisoo korkean korutiskin ääressä ja sovittaa sormuksia vasempaan nimettömäänsä. Liikkeessä on hänen lisäkseen kaksi muuta asiakasta, iäkäs mies ja kaksikymppinen nainen. KAUPPIAS seisoo Riitan läheisyydessä. KAUPPIAS Se on ollut aika suosittu malli. Kauppias nyökkää Riitan sovittamaa sormusta kohti. Löytyisikö teiltä jotain persoonallisempaa. Jotain... ainutlaatuista? Kauppias iskee silmää ja häviää takahuoneeseen. EXT. KATU -- ILTAPÄIVÄ Punainen Cougar kurvaa kadunvarsiparkkiin. Annele nousee autosta ja lähtee kävelemään katua pitkin. Annele kävelee katusoittajan ohi, mutta ei edes vilkaise miestä. SOITTAJA Hei puumanainen! Annele hätkähtää ja kääntyy katsomaan soittajaa. SOITTAJA Sinä juuri. Räyh! Soittaja tekee puuman tassun raapaisua kuvaavan eleen. Annele tuhahtaa. SOITTAJA Tää on sulle. Soittaja alkaa tapailla Sirkesalon biisiä Naispaholainen.

HOITAJA No niin, nyt voisit jo vähitellen heräillä. Leikkaus meni ihan nappiin. Saatiin implantit paikoilleen silleen siististi.

HOITAJA No niin, nyt voisit jo vähitellen heräillä. Leikkaus meni ihan nappiin. Saatiin implantit paikoilleen silleen siististi. Käsikirjoitus INT. SAIRAALA -- PÄIVÄ On pimeää. Kello tikittää jossakin lähellä äänekkäästi, kuuluu raskaita hengitysääniä. Silmät avautuvat. Edessä näkyy sumua, sitten hahmottuu iso seinäkello. Ollaan

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely Sanasto ja lämmittely 1. Teitkö kotitöitä, kun olit lapsi? 2. Saitko viikkorahaa? 3. Miksi siivoat? 4. Onko sulla kengät jalassa sisällä? 5. Tuuletatko kotona? 6. Mihin viet paperiroskat ja lehdet? 7.

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa Lämmittely HYVINVOINTI ALIAS pystyä + tekemään ajatella positiivisesti tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti dieetti tottumus muuttaa elämää muuttua väsymys nukun huonosti ruokavalio säännöllisesti

Lisätiedot

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO Lämmittely YP= YLLÄPITO YV = YKSITYIS- VIESTI AV = ALUS- TAVA VARAUS JONO = JONOSSA VAIN NOUTO = VOI VAIN HAKEA SPK = SISÄLTÄÄ POSTIKULUT MMM = MYYNNISSÄ MYÖS MUUALLA KÄYTETTY KÄYTTÄMÄTÖN VÄHÄN- KÄYTETTY

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Riitta Väkeväinen - 42-vuotias rahoitusneuvottelija, jonka elämä heittää keskelle suurta muodonmuutosta

Riitta Väkeväinen - 42-vuotias rahoitusneuvottelija, jonka elämä heittää keskelle suurta muodonmuutosta 80E MARJO TIITTO KESKEISET HENKILÖT Riitta Väkeväinen - 42-vuotias rahoitusneuvottelija, jonka elämä heittää keskelle suurta muodonmuutosta Lauri Raittila - Riitan nelikymppinen työkaveri ja miesystävä,

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Lämmittely LEIKKAUS VÄRJÄYS KIHARAT KÄSITTELY ÖLJYHOITO TASOITUS KASVATTAA KASVAA VÄRJÄTÄ VÄRJÄYTTÄÄ KUIVATA KALJU SIILI IROKEESI NUTTURA

Lämmittely LEIKKAUS VÄRJÄYS KIHARAT KÄSITTELY ÖLJYHOITO TASOITUS KASVATTAA KASVAA VÄRJÄTÄ VÄRJÄYTTÄÄ KUIVATA KALJU SIILI IROKEESI NUTTURA Lämmittely LEIKKAUS VÄRJÄYS KIHARAT KÄSITTELY ÖLJYHOITO TASOITUS KASVATTAA KASVAA VÄRJÄTÄ VÄRJÄYTTÄÄ LEIKATA LEIKKAUTTAA PESTÄ PESETTÄÄ TEHDÄ KAMPAUS KUIVATA KALJU SIILI IROKEESI NUTTURA LETIT PONINHÄNTÄ

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

Kimmo Yläkäs Antilooppi KOHTAUS 31.3 2010

Kimmo Yläkäs Antilooppi KOHTAUS 31.3 2010 EXT.INT SATAMA / KONTTI YÖ Eero kävelee hämärällä konttipihalla voimapihdit kädessään. Taskuun on tungettu yksi puhelinlaatikko ja toinen on hänellä kainalossa. Hän siristelee silmiään ja yrittää nähdä

Lisätiedot

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA!

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! 1 Ulkona on kaunis ilma. Noah herää. Häntä eivät herätä auringonsäteet vaan herätyskello, joka vilkuttaa valoa ja tärisee. Noah on kuuro ja siksi hänen herätyskellonsa

Lisätiedot

One click is enough to make the world a better place.

One click is enough to make the world a better place. One click is enough to make the world a better place. MITÄ MUN TUKALLE VOI TEHDÄ.? Mä haluaisin hiustenleikkauksen. Mä haluan värin. Mä haluan kiharat. Mä haluan tasoituksen. Mä haluan kasvattaa mun hiuksia.

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

EMMA (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen

EMMA (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen kuvalista versio 1 3.7.2005 1 0101 LK kasvot 0102 LK jalat 1.EXT. KOULUN PIHA.ELOKUU PÄIVÄ (VIDEONAUHA) Näemme hidastettua videokuvaa. On aurinkoinen

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila & Osa II: Liima Kirjoittanut: Timo Anttila (C)2012 Timo Anttila 040 353 0797 Tämä sivu on tarkoituksella tyhjä. FADE IN: 1. EXT N & N KOTI - AAMU Kuuluu kuin kukko ehtisi kiekaista, mutta kuuluu heti perään

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

ABERDEEN - kohtausluettelo

ABERDEEN - kohtausluettelo ABERDEEN - kohtausluettelo 1. ext. laituri meren rannassa - iltapäivä (elokuu)... 1 2. int. ruokahuone - iltapäivä... 1 3. int. keittiö - alkuilta... 3 4. ext. kylän kauppa - ilta... 3 5. ext. tie - yö...

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Käyttäjälähtöinen sairaalatila - HospiTool

Käyttäjälähtöinen sairaalatila - HospiTool Käyttäjälähtöinen sairaalatila - HospiTool Käyttäjäpalautetta virtuaali- ja reaalimaailmasta Stakes, Auditorio 14.12.2007 Helinä Kotilainen Helina.Kotilainen@stakes.fi Miten virtuaaliympäristöä voidaan

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

EDUSKUNTA EHDOKAS VAALIT ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI LEIMA POLIITTINEN KAMPANJOIDA

EDUSKUNTA EHDOKAS VAALIT ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI LEIMA POLIITTINEN KAMPANJOIDA Lämmittely Selitä sana EDUSKUNTA EHDOKAS ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI JAISET KUNNAN- VELVOL- ÄÄNI- POLIITIKKO PUOLUE VALTUUSTO LISUUS OIKEUS Keskustellaan ÄÄNESTYS-

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

Et kai sä nyt mennyt sinne koneelle? Mun pitää tehdä tää sun helvetan mekkos eikä siitä tuu mitään, jos sä et oo tässä mallinukkena.

Et kai sä nyt mennyt sinne koneelle? Mun pitää tehdä tää sun helvetan mekkos eikä siitä tuu mitään, jos sä et oo tässä mallinukkena. Hämärä huone, jonka keskellä on sänky ja sivussa ovi. Sängyssä on pastellin väriset petivaatteet ja sänky on petaamatta, vuodevaatteet myllättyinä. Huoneen päävalonlähde on karusellilamppu, joka piirtää

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla (voit käyttää peiliä apunasi harjoitellessasi sidontaa) 1.

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 4 EI JOO 1. Tuntematon ja tuttu ihminen Tavoite: Tuntemattoman ja tutun eron ymmärtäminen.

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

VEIJOLLA ON LASTENREUMA

VEIJOLLA ON LASTENREUMA VEIJOLLA ON LASTENREUMA T ässä on Veijo ja hänen äitinsä. Veijo on 4-vuotias, tavallinen poika. Veijo sairastaa lastenreumaa. Lastenreuma tarkoittaa sitä, että nivelet ovat kipeät ja tulehtuneet. Nivelet

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto. Tutkimuskysymykset Miten päätös kuulokojekuntoutuksen aloituksesta tehdään? Miten ammattilaiset

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Omaishoitaja (lyhytelokuva)

Omaishoitaja (lyhytelokuva) Omaishoitaja (lyhytelokuva) 1. EXT. SAIRAALAN PIHA. AAMU., Minna seisoo sairaalan edessä ja polttaa tupakkaa. Hoitaja kävelee tämän luokse ilman takkia ja ärsyyntynyt ilme kasvoillaan. HOITAJA 1 Minna

Lisätiedot

Elena haluaa uuden auton

Elena haluaa uuden auton Auton kanssa Elena haluaa uuden auton Hei! Hei! Minä haluan ostaa uuden auton. Joo, minulla on vanha Volkswagen Golf. Paljonko se maksaa? Se maksaa 5500. Kuinka monta kilometriä sillä on ajettu? 95000

Lisätiedot

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina TERVETULOA VOIMANPESÄÄN Miian tarina Ajattelin, että tää on viimeinen ovi, jonka avaan. Oon hakenut apua jo niin monesta paikasta tuntuu, että kukaan ei osaa auttaa. Sossu sanoi, että mun kannattais mennä

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

Vuorovaikutus sairaanhoitajan työvälineenä ja kielenoppimisympäristönä. Inkeri Lehtimaja & Salla Kurhila Urareitti-seminaari 30.5.

Vuorovaikutus sairaanhoitajan työvälineenä ja kielenoppimisympäristönä. Inkeri Lehtimaja & Salla Kurhila Urareitti-seminaari 30.5. Vuorovaikutus sairaanhoitajan työvälineenä ja kielenoppimisympäristönä Inkeri Lehtimaja & Salla Kurhila Urareitti-seminaari 30.5.2017 S2 ja tilanteinen oppiminen -projekti - HUS: tukea suomen kielen käyttöön

Lisätiedot

Anni sydäntutkimuksissa

Anni sydäntutkimuksissa Anni sydäntutkimuksissa Tietopaketti vanhemmalle Lapsenne on saanut kutsun lasten sydäntautien poliklinikalle. Käynnille tullessanne lapsella olisi hyvä olla yllään helposti riisuttavat vaatteet niin,

Lisätiedot

Puhelu hätäkeskukseen

Puhelu hätäkeskukseen Puhelu hätäkeskukseen Lue dialogit parin kanssa. - hätäkeskus. miten voimme auttaa? - hei, olen alex samoilov turusta. täällä on tulipalo. - pystytkö kertomaan osoitteen? - en tunne paikkaa. - mikä palaa?

Lisätiedot

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. 4 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. Minä puhun thain kieltä ja vähän suomea. Minä en ymmärrä

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

SUORAAN VASEN OIKEA TAAKSEPÄIN KÄÄNNY

SUORAAN VASEN OIKEA TAAKSEPÄIN KÄÄNNY Lämmittely Mitä normaalisti ostat kaupasta? Mitä et ikinä osta kaupasta? Mikä on sinulle tärkeää, kun valitset kaupan? Miten valitset? Mihin asioihin kiinnität huomiota? Mitä eroja on Suomen ja sinun kotimaan

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot

Oulun murteessa on käytössä myös nää-pronomini, joka tarkoittaa sinä. Sää on kuitenkin enemmän käytetty.

Oulun murteessa on käytössä myös nää-pronomini, joka tarkoittaa sinä. Sää on kuitenkin enemmän käytetty. Puhekieli Kirjoitettu kieli ja puhuttu kieli eroavat aika paljon suomen kielessä. Katsomme, miten puhekieli toimii. Keskitymme Oulun alueen puhekieleen, mutta osa puhekielen piirteistä on sellaisia, että

Lisätiedot

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi!

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! "Missäs sun toinen sukka on? [Naurua.] Tosi kivaa kun on vaan yks sukka. Ehdottomasti yks

Lisätiedot

Vienna. Oh, Vienna. Oh, Vienna. (Ultravox, suomalaiset sanat: Juha Jäävalo, 2017)

Vienna. Oh, Vienna. Oh, Vienna. (Ultravox, suomalaiset sanat: Juha Jäävalo, 2017) Vienna (Ultravox, suomalaiset sanat: Juha Jäävalo, 2017) Kävelimme kylmässä ilmastossa Pakastunutta hengitystä ruuduissa Valehteleminen ja odottaminen Mies pimeästä kuvakehyksiin Niin mystinen ja sielukas

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu

Sharie Coombes. Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme

Lisätiedot

AVM-TUUTORIKIRJE Written by. Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama. Based on a true story.

AVM-TUUTORIKIRJE Written by. Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama. Based on a true story. AVM-TUUTORIKIRJE 2019 Written by Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama Based on a true story. Yliopistonkatu 8 Puh. 0500 901 776 (Ida) samuli@valkama.media tirkkonen.ida@gmail.com arttu@visto.fi

Lisätiedot

Pikkuisten Mindfulness-kortit

Pikkuisten Mindfulness-kortit Pikkuisten Mindfulness-kortit Leikkaa kortit irti. Taita poikkiviivan kohdalta sanallinen ohje kuvan taakse. Laminoi kortiksi. Kortteja voi käyttää kahdella eri tapaa. Silmät voi sulkea ja kuvitella tilanteen

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6.

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6. MAAILMAN NAPA Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008 apa_mv_a7.indd 1 4.6.2007 22:32:08 Ketä sinä kosketit viimeksi? Miltä tuntui koskettaa? Miten

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

One click is enough to make the world a be5er place.

One click is enough to make the world a be5er place. One click is enough to make the world a be5er place. MILLAINEN TUKKA SINULLA ON? MILLAISET HIUKSET SINULLA ON? - Minulla on pitkät ja tummat hiukset. - Joskus aamulla minulla on kiharat hiukset. - Minulla

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 Juha Mäkirinta juha.makirinta@kktavastia.fi 040-8696413 Vanajaveden opisto, Hämeenlinna Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa.

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot