Kansainvälisten vapaa-ajan matkailijoiden kokemukset Etelä-Suomessa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kansainvälisten vapaa-ajan matkailijoiden kokemukset Etelä-Suomessa"

Transkriptio

1 Kansainvälisten vapaa-ajan matkailijoiden kokemukset Etelä-Suomessa Tutkimustulokset Minno-projektissa oli työstetty marraskuun 2012 kesäkuu 2013 aikana matkailustrategioiden analyysin, matkailutoimijoille tehdyn kyselyn ja työpajojen pohjalta Etelä-Suomen matkailun teemapohja. Teemapohjaa käyttäen voidaan koota Etelä-Suomen matkailupalveluiden tuottajat ja tuotteet klustereiksi markkinointia ja myyntiä varten. Teemapohja voi toimia esimerkiksi verkkokaupassa tuotteiden jaottelupohjana. Etelä-Suomen Roundtablen ohjaamana selvitettiin maaliskuussa 2014 kyselytutkimuksella: Miten kiinnostavia teemat ovat kansainväliselle vapaa-ajan matkailijalle ja miten tyytyväisiä näitä teemoja vastaavia kokemuksia matkallaan nauttineet ovat niihin. Tätä varten projektialueen (Häme, Päijät-Häme, Uusimaa) alueellisilta ja kunnallisilta matkailutoimijoilta pyydettiin omien alueidensa kärkituotteista kuvaukset ja kuvat. Ne yhdistellen tehtiin teemapohjaa mukaileva aktiviteettiluettelo. Kahdella avoimella kysymyksellä Mikä oli paras kokemuksesi tämän matkan aikana Etelä-Suomessa? ja Mitä haluaisit tehdä seuraavalla kerralla Suomessa? haluttiin selvittää laajemmin matkailijoiden ajatuksia. Markkinoinnin ja myynnin tehostamista varten selvitettiin, mistä matkailijat olivat hakeneet tietoa matkailupalveluista Etelä-Suomessa olleessaan, ja mistä he olivat niitä ostaneet. Kyselyn kohderyhmänä olivat Etelä-Suomessa, noin 150 km säteellä Helsingistä, vähintään yhden päivän viettäneet kansainväliset matkailijat. Vastauksia saatiin yhteensä 865. Kysely tehtiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Länsiterminaalissa ja Olympiaterminaalissa Helsingissä Kyselyssä oli viisi kieliversiota: englanti (liite 1), viro, venäjä, ruotsi ja kiinan kieli. Aineiston keräsivät HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun opiskelijat. Vastaajien taustatiedot Tutkimustulokset kertovat alle 55-vuotiaiden ns. indismatkailijoiden kokemuksista, toiveista ja kuluttajakäyttäytymisestä, sillä vain kolme prosenttia vastaajista oli matkalla ns. turistiryhmässä. Kolmasosa vastaajista matkaili ystäviensä kanssa, pariskuntana ja yksin olivat reilut 20%. Muut olivat lapsiperheen kanssa tai esimerkiksi harrastukseen liittyvän ryhmän mukana. Vastaajista suurin ryhmä on vuotiaat, joita oli reilut 40%. (Liite 2, kuviot 5 ja 6).

2 Virolaiset olivat suurin vastaajaryhmä (30%). Seuraavaksi suurimmat olivat Japani ja Venäjä, joista oli reilut 10%. Virolaisten määrä vastaajista on merkittävä, mikä vastaa myös heidän osuuttaan matkailijoiden määrästä Suomeen. Venäläisten osuus vastaajista on liian pieni verrattuna heidän osuuteensa matkailijoiden kokonaismäärästä. (Liite 2, kuvio 7). Matkailijat viipyivät Etelä-Suomessa pitkään: kolmasosa yli neljä yötä. Yhden päivän, kolme-neljä yötä ja kaksi yötä viipyviä oli kutakin 20%. Yhden yön viipymä oli pienin, alle 10%. (Liite 2, kuvio 8). Lähes puolet matkailijoista oli ensimmäistä kertaa Suomessa, mutta toisaalta vähintään kolme kertaa käyneitä oli lähes 40%. Jälkimmäinen selittynee virolaisten vastaajien suurella osuudella mutta ns. repeat visitoreiden osuus juuri lähimarkkinoiden vuoksi pitänee todellisuudessakin paikkansa. (Liite 2, kuvio 9). Etelä-Suomessa kaupunkielämän houkuttelemana: paikan päällä aktiviteettien ostaminen vähäistä Ensisijainen matkan kohde oli Etelä-Suomi. Sen valitsi 70% vastaajista (osa oli vastannut muu-kohtaan Helsinki ). Matkan kohdetta kysyttäessä vastaajalle näytettiin paperilla karttaa, jossa oli rajattu Etelä-Suomi alueelle Turku-Tampere-Lappeenranta. Vastaajista 5% oli maininnut jonkin muun ensisijaiseksi matkan kohteeksi: yleisimmät vastaukset tässä olivat Tallinna ja Viro. Yksittäisissä vastauksissa oli paljon eri kohteita, kuten Barcelona ja Tsekki eli vastaajissa oli transit-matkailijoita. (Liite 2, kuvio 1). Kaupunkielämä city life oli tärkein Etelä-Suomeen houkutteleva asia. Seuraavaksi tärkeimmät olivat paikallinen kulttuuri ja ostokset. Ystävien ja tuttavien tapaaminen oli myös iso houkutin, mikä on ymmärrettävää erityisesti Virosta tulleiden vastaajien suuren määrän johdosta. Luonto oli viidenneksi suosituin vaihtoehto. (Liite 2, kuvio 2). Kotisivut, ystävät ja tuttavat sekä esitteet ovat tärkeimmät tiedonlähteet matkailijoille heidän jo ollessaan paikan päällä. Reilusti 30% vastaajista valitsi kyseiset vaihtoehdot tärkeimmiksi tiedonlähteikseen. Huomattavan suurta on myös kysyminen kaupungin matkailutoimistosta ja paikallisilta ihmisilta sekä hotellin vastaanotosta. Yhteisöllinen nettipalvelu kuten Facebook sekä mobiilipalvelut saivat alle 20% mainintoja, mikä on ehkä yllättävän vähän vastaajien

3 nuoreen ikäjakaumaan verrattuna. Toisaalta vastaajat toivoivat nimenomaan ilmaista wifiä verkon maksullisuus karsii luonnollisesti näidän palveluiden käyttöä. (Liite 2, kuviot 3 ja 6). Puolet vastaajista ei ostanut matkalla ollessaan aktiviteetteja, kuten opastettua kierrosta tai konserttilippua. Ostot tehtiin internetissä (35%), vähemmän kaupungin matkailutoimistossa jahotellin vastaanotossa (molemmissa vajaat 10%). (Liite 2, kuvio 4). Matkailija kokivat harvoja aktiviteetteja: ne jotka kokivat, olivat tyytyväisiä Tutkimuksen tavoitteena oli testata, kokivatko matkailijat Minno-projektissa tuotettujen teemojen mukaisia aktiviteetteja, ja miten tyytyväisiä he ovat kokemaansa. Liitteen 3 taulukkoon on kerätty vastaajien näkemykset tähän asiaan. Hyvin suuri osa vastaajista ei ollut kokenut teemojen mukaisia aktiviteetteja. Ne, jotka olivat kokeilleet, olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä kokemaansa. Suosituimmat aktiviteetit olivat: kirkot/arkkitehtuuri/historialliset rakennukset, suomalainen ruoka, ostokset. Esimerkiksi ostoksia oli tehnyt vastaajista 74%, ja heistä 82% oli tyytyväisiä kokemaansa. Toisaalta esimerkiksi kansallispuiston tai muun virkistysalueen oli kokenut pienempi osa, 40%,vastaajista, mutta näistä 91% oli kokemaansa tyytyväinen. Matkailijan paras kokemus Etelä-Suomessa Matkailijoiden parhaista kokemuksista nousivat tärkeimmiksi ystävälliset, avuliaat paikalliset ihmiset, luonnossa kävely ja kauniin luonnon ihailu, kaupungissa kävely ja arkkitehtuurin ihailu, ystävien ja sukulaisten tapaaminen, museot ja kirkot. Muita olivat puhdas ilma, pientä ja rauhallista, suomalainen elämäntapa, hyvä julkinen liikenne, Suomenlinna. Näistä lähes kaikki ovat siis asioita, joista ei juurikaan tuloa matkailualan yrityksille Tuloa tuottavista kokemuksista tärkeimmät olivat ruoka, ravintolat ja yöelämä, ostokset, kiertoajelut, tapahtumat: Gastro, mäkihyppy, Streat Helsinki ja design.

4 Seuraavalla kerralla Suomessa matkailijat haluavat tekemistä Matkaililjat haluavat ehdottomasti lisää tekemistä: More of the most active activities, entertainment, all experienced, something extreme : Luonnon kokeminen on hyvin tärkeää: talviurheilu, kalastus, retket, veneily, samoin kulttuuri nousee toivelistalla korkealle: museo, näyttely, musiikki, Käyntikohteista ja tapahtumista kylpylät, huvipuistot ja jääkiekko nousevat esille. Lisäksi matkailijat haluavat saunaan, ostoksia, nähtävyyksien katselua. Matkailijat haluavat kokea elämää suomalaisten kanssa ja tekemistä sunnuntaina sekä ilmaisen wifin. Seuraavalla kerralla suurin toive on matkustaa Lappiin. Seuraavina ovat Helsinki, pienet kaupungit, rannikko, saaristo, maaseutu. Tulevaisuus: tuotteita, markkinointia ja myyntiä on line paikan päällä Nämä tulokset osoittavat selkeästi, että matkailijoille tulee tarjota helposti ostettavia aktiviteetteja paikan päällä. Markkinointi ja myynti verkossa ovat ehdottomat, ja maksuton wifi matkailijalle tärkeissä paikoissa: lentoasemalla, satamissa, rautatieasemilla, hotelleissa, ravintoloissa ja kahviloissa. Paikalliste asukkaiden tietoisuus aktiviteettimahdollisuuksista korostuu, eli heillekin markkinointia ja myyntiä: suuri osa matkailijoista tulee ystävien ja tuttavia tapaamaan. Lappi houkuttelee matkailijoita palaamaan Suomeen. Etelä-Suomen ja Lapin kannattaisikin lähteä markkinoinnissa ja myynnissä yhteistyöhön.

5 Tuotteiden saatavuus, markkinointi ja myynti kangertelevat, joten myynninosaajia on koulutettava.

6 Student: Place: Date: Liite 1. Kysely englanninkielinen lomake How was your holiday in Southern Finland? Please give your personal view! 1. During this holiday, which is your main destination? Choose one option only. o Southern Finland o West Coast o Lakeland o Lapland o Touring Finland o Touring Northern Europe o Other, please specify 2. Which cities did you visit in Southern Finland? 3. Which of the following attracted you to travel to Southern Finland? You may choose several options. o City life o Design o Local culture o Nature o Winter activities o Shopping o Visiting friends and relatives o A special event, which? o Other, please specify 4. During this holiday, which was your best experience in Southern Finland?

7 5. Which of the following did you experience during your visit in Southern Finland? Answer No / Yes. When answering yes, please specify how satisfied you were with the experience. Culture-related activities Museum / exhibition Church / architecture / historical building Sightseeing tour Music performance Heritage attraction Finnish food Design-related activities Shopping design brands Design destination Guided design tour Design museum / gallery Meeting designers Nature-related activities Visiting national park / other recreational area Recreation on the seaside Visiting archipelago Walking on frozen sea / lake Enjoying snow Cross country skiing Downhill skiing Snowboarding Snow shoe walking Ice-skating Fishing Wellbeing-related activities Sauna Wellness treatment Spa / Swimming hall Relaxing in silence Sports Events Sports Event Music festival Exhibition / Fair Performing arts festival Local outdoor happening Entertainment Shopping Night life Food and drink Family attraction (for example a science centre) No Yes Something else, please specify

8 6. During your stay in Southern Finland, where did you search information about tourist services? You may choose several options. o City tourist information o Brochure o Hotel reception o Destination internet home page o Network community like Facebook o Media sharing like YouTube o Mobile application o Asking family and friends o Asking local people o Other sources, please specify 7. During your stay in Southern Finland, where did you buy tourist services such as a guided tour or a concert ticket? You may choose several options. o Hotel reception o City tourist information o Internet o Other, please specify o Did not buy any tourist services 8. Next time in Finland, what would you like to experience?

9 Background information 9. Which is your gender: o Female o Male 10. Which is your year of birth: 11. Are you travelling o Alone o As a couple o With family including parents and children o With extended family o With friends o With a tourist group o Other, please specify 12. In which country do you live? o China o Estonia o France o Germany o Great Britain o Italy o Japan o Norway o Russia o Sweden o The Netherlands o USA o Other 13. For how long did you stay in Southern Finland? o One day o Overnight o Two nights o Three to four nights o More than four nights 14. How many times have you visited Finland before? o None o Once o Twice o Three times or more Thank you very much for your views! Wishing you a good journey!

10 Liite 2. Kansainvälisten vapaa-ajanmatkailijoiden kokemukset Etelä-Suomessa Kyselytutkimus Tutkimuksen tulokset kuvioina 1. Mikä oli vastaajien ensisijainen matkailukohde tällä matkalla? Vastaajien määrä: Mikä seuraavista houkutteli vastaajan Etelä-Suomeen? Vastaajien määrä: 861. Vastaaja sai valita useita vaihtoehtoja.

11 3. Mistä vastaaja etsi tietoa matkailupalveluista Etelä-Suomessa ollessaan? Vastaajien määrä: 840. Vastaaja sai valita useita vaihtoehtoja. 4. Mistä vastaaja osti aktiviteetin, kuten opastetun kierroksen tai konserttilipun, Etelä-Suomessa ollessaan? Vastaajien määrä: 800. Vastaaja sai valita useita vaihtoehtoja.

12 5. Missä seurassa vastaaja matkaili? Vastaajien määrä: 800 Taustatietoja vastaajista 6. Vastaajien ikäjakauma Vastaajien määrä 755

13 7. Missä maassa vastaaja asuu? Vastaajien määrä: Vastaajien viipymä Etelä-Suomessa Vastaajien määrä: 798

14 9. Vastaajien aikaisemmat vierailut Suomessa Vastaajien määrä: 795 Tutkimuksen rahoittaneet Euroopan Union aluekehitysrahasto (EAKR), alueen kunnat, hanketta halllinoivat organisaatiot ja HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu. Selvitys on osa suurempaa matkailun ylimaakunnallista kehityshanketta Etelä-Suomessa (TouNet- Tourism Development in co-opetition in Southern Finland and Baltic Region). Lisätietoja

15 . Liite 3. Vastaajien kokemat aktiviiteetit ja tyytyväisyys kokemukseen Culture-related activities Museum / exhibition 57% 43% 86% 13% 1% 722 Church / architecture / historical building 32% 68% 89% 10% 1% 738 Sightseeing tour 61% 39% 88% 12% 1% 747 Music performance 82% 18% 71% 26% 3% 677 Heritage attraction 72% 28% 84% 15% 2% 688 Finnish food 31% 69% 71% 24% 5% 753 Design-related activities Shopping design brands 56% 44% 87% 12% 1% 693 Design destination 79% 21% 87% 12% 1% 659 Guided design tour 93% 7% 71% 29% 0% 647 Design museum / gallery 81% 19% 78% 21% 1% 659 Meeting designers 95% 5% 70% 23% 7% 641 Nature-related activities Visiting national park / other recreational area 60% 40% 91% 8% 1% 709 Recreation on the seaside 65% 35% 90% 9% 1% 674 Visiting archipelago 84% 16% 87% 13% 0% 662 Walking on frozen sea / lake 78% 22% 93% 7% 0% 668 Enjoying snow 73% 27% 78% 19% 2% 670 Cross country skiing 93% 7% 78% 13% 9% 661 Downhill skiing 95% 5% 67% 24% 9% 653 Snowboarding 95% 5% 78% 19% 3% 653 Snow shoe walking 95% 5% 76% 18% 6% 654 Ice-skating 92% 8% 83% 13% 4% 660 Fishing 88% 12% 79% 18% 3% 673 Wellbeing-related activities Sauna 54% 46% 90% 9% 2% 720 Wellness treatment 91% 9% 80% 17% 4% 649 Spa / swimming hall 82% 18% 84% 14% 2% 662 Relaxing in silence 72% 28% 91% 6% 3% 665 Sports 76% 24% 90% 9% 1% 661 Events Sports event 88% 12% 83% 15% 1% 659 Music festival 89% 11% 70% 27% 3% 667 Exhibition / fair 82% 18% 84% 13% 3% 666 Performing arts festival 95% 5% 84% 13% 3% 653 Local outdoor happening 83% 17% 85% 14% 1% 669 Entertainment Shopping 26% 74% 82% 16% 2% 767 Night life 60% 40% 78% 18% 4% 697 Food and drink 19% 81% 79% 18% 3% 746 Family attraction (for example science centre) 85% 15% 84% 15% 1% 656 ei kokenut Kyllä J K L lukumäärä Ei kokenut Kyllä koki Tyytyväisyys % % % 60-79% 60-79% 80-89% 40-59% 40-59% 70-79% 20-39% % <20% < 20% Page 1

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Tiistilän koulu English Grades 7-9 Heikki Raevaara MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Meeting People Hello! Hi! Good morning! Good afternoon! How do you do? Nice to meet you. / Pleased to meet you.

Lisätiedot

Visit Finland Global Sales Promotion. Heli Mende

Visit Finland Global Sales Promotion. Heli Mende Visit Finland Global Sales Promotion Heli Mende VISIT FINLANDIN MARKKINAT ON JAETTU KOLMEEN KATEGORIAAN Päämarkkinat Focus Markets Saksa, Britannia, Kiina, Japani KAIKILLA MARKKINOILLA TOTEUTETAAN SEURAAVIA

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista 26.5.2013

Markkinakatsaus. Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista 26.5.2013 Markkinakatsaus Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista 26.5.2013 , 177 000 yöpymistä Matkustaminen pähkinänkuoressa Pohjoismaiden osuudet japanilaisten yöpymisistä

Lisätiedot

MINNO-osaprojekti. Matkailuinnovaatiot & Uudenmaan tulo- ja työllisyystutkimus Leena Grönroos & Eva Holmberg. TouNet-projektin ohjausryhmä 13.3.

MINNO-osaprojekti. Matkailuinnovaatiot & Uudenmaan tulo- ja työllisyystutkimus Leena Grönroos & Eva Holmberg. TouNet-projektin ohjausryhmä 13.3. MINNO-osaprojekti Matkailuinnovaatiot & Uudenmaan tulo- ja työllisyystutkimus Leena Grönroos & Eva Holmberg TouNet-projektin ohjausryhmä 13.3.2014 Matkailuinnovaatiot Tavoite Etelä-Suomen kolmen maakunnan

Lisätiedot

DECIPHER Development & Export of Cultural Initiatives for the Promotion & Harmonisation of Employer-led Resources

DECIPHER Development & Export of Cultural Initiatives for the Promotion & Harmonisation of Employer-led Resources DECIPHER Development & Export of Cultural Initiatives for the Promotion & Harmonisation of Employer-led Resources Leonardo da Vinci 2009 2011 Kansainvälisyyttä Etelä-Pohjanmaan matkailuun seminaari, Lapua

Lisätiedot

Choose Finland-Helsinki Valitse Finland-Helsinki

Choose Finland-Helsinki Valitse Finland-Helsinki Write down the Temporary Application ID. If you do not manage to complete the form you can continue where you stopped with this ID no. Muista Temporary Application ID. Jos et onnistu täyttää lomake loppuun

Lisätiedot

Osallistujaraportit Erasmus+ ammatillinen koulutus

Osallistujaraportit Erasmus+ ammatillinen koulutus Osallistujaraportit 2016 Erasmus+ ammatillinen koulutus Suomesta lähteneiden ja Suomeen tulleiden vertailu V. 2016 osallistujaraporttien osalta saatavilla myös Suomeen tulleet opiskelijat ja henkilöstö

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista

Markkinakatsaus. Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista Markkinakatsaus Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista 26.5.2013 Kiina (ml. Hongkong), 113 000 yöpymistä Matkustaminen pähkinänkuoressa Pohjoismaiden osuus

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Porvoon matkailun tunnuslukuja huhtikuu 2012

Porvoon matkailun tunnuslukuja huhtikuu 2012 Porvoon matkailun tunnuslukuja huhtikuu 2012 Yöpymiset + 12,5 % tammi-huhtikuussa Porvoon majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (33.900) lisääntyivät tammi-huhtikuussa 12,5 % edellisvuodesta. Kasvua

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista 26.5.2013

Markkinakatsaus. Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista 26.5.2013 Markkinakatsaus Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista 26.5.2013 , 199 000 yöpymistä Matkustaminen pähkinänkuoressa Pohjoismaiden osuudet amerikkalaisten

Lisätiedot

MINNO-osaprojekti. Leena Grönroosin puolesta Eva Holmberg. TouNet-projektin ohjausryhmä 25.3.2013

MINNO-osaprojekti. Leena Grönroosin puolesta Eva Holmberg. TouNet-projektin ohjausryhmä 25.3.2013 MINNO-osaprojekti Leena Grönroosin puolesta Eva Holmberg TouNet-projektin ohjausryhmä 25.3.2013 MINNOssa on kaksi erillistä osiota Etelä-Suomen matkailun tulevaisuus : Häme, Päijät-Häme, Uusimaa Toteuttaja

Lisätiedot

Myynti ja markkinointi verkossa seminaari 23.9.2014 Karoliina Korpela. Tourism Development in co-opetition in Southern Finland and Baltic Region

Myynti ja markkinointi verkossa seminaari 23.9.2014 Karoliina Korpela. Tourism Development in co-opetition in Southern Finland and Baltic Region Myynti ja markkinointi verkossa seminaari 23.9.2014 Karoliina Korpela Tourism Development in co-opetition in Southern Finland and Baltic Region TouNet hanke 2012-2014 Tourism Development in Co-opetition

Lisätiedot

33 Lähiulkoilukerta Aluetyyppi, etäisyys Visit closetohome Type of area, distance distance 0,5 h > 0,5 h % ulkoilukerroista / of visits Ulkoiluharrastus / Outdoor activity Kuntokävely, kävelylenkkeily

Lisätiedot

Porvoon matkailun tunnuslukuja Marraskuu 2012

Porvoon matkailun tunnuslukuja Marraskuu 2012 Porvoon matkailun tunnuslukuja Marraskuu 2012 Yöpymiset + 0,4 % tammi-marraskuussa Porvoon majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (116.500) lisääntyivät tammi-marraskuussa 0,4 % edellisvuodesta. Kasvua

Lisätiedot

Tallinn- Helsinki Tourism in Twin-Capital

Tallinn- Helsinki Tourism in Twin-Capital Tallinn- Helsinki Tourism in Twin-Capital Empowering & Designing Twin-Capital Destination Past, Present and Future of Tourism in Greater-Helsinki and Greater-Tallinn area 1 Introduction Tallinn and Helsinki

Lisätiedot

Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data

Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data Multi-drug use, polydrug use and problematic polydrug use Martta Forsell, Finnish Focal Point 28/09/2015 Martta Forsell 1 28/09/2015 Esityksen

Lisätiedot

MINNO-osaprojekti. Matkailuinnovaatiot & Uudenmaan tulo- ja työllisyystutkimus Leena Grönroos & Eva Holmberg. TouNet-projektin ohjausryhmä 15.10.

MINNO-osaprojekti. Matkailuinnovaatiot & Uudenmaan tulo- ja työllisyystutkimus Leena Grönroos & Eva Holmberg. TouNet-projektin ohjausryhmä 15.10. MINNO-osaprojekti Matkailuinnovaatiot & Uudenmaan tulo- ja työllisyystutkimus Leena Grönroos & Eva Holmberg TouNet-projektin ohjausryhmä 15.10.2013 Matkailuinnovaatiot Tavoitteena Etelä-Suomen kolmen maakunnan

Lisätiedot

Markkinaraportti / tammikuu 2011

Markkinaraportti / tammikuu 2011 Markkinaraportti / tammikuu 211 Yöpymiset lisääntyivät tammikuussa 9 % Matkailu vilkastui Helsingissä yöpymisissä mitattuna tammikuussa 211 sekä koti- että vientimarkkinoilla. Nousua kirjattiin sekä vapaa-ajan

Lisätiedot

* lotta.laine@cancer.fi for more information. Sakari Nurmela

* lotta.laine@cancer.fi for more information. Sakari Nurmela Finnish families and holidays in the Sun Views among parents of underaged children about sunprotection on holiday trips Lotta Laine*, Liisa Pylkkänen, and Tapani Koskela Cancer Society of Finland Finnish

Lisätiedot

Markkinaraportti / toukokuu 2015

Markkinaraportti / toukokuu 2015 Markkinaraportti / toukokuu 2015 Yöpymiset 3,5 % miinuksella Yöpymiset vähenivät Helsingissä toukokuussa 3,5 % vuoden takaisesta. Kotimaasta tulleiden yöpymiset vähenivät runsaat viisi prosenttia ja ulkomailta

Lisätiedot

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi Network to Get Work Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students www.laurea.fi Ohje henkilöstölle Instructions for Staff Seuraavassa on esitetty joukko tehtäviä, joista voit valita opiskelijaryhmällesi

Lisätiedot

Markkinaraportti / helmikuu 2012

Markkinaraportti / helmikuu 2012 Markkinaraportti / helmikuu 212 Yöpymiset 4 % plussalla helmikuussa Helsingin majoitusliikkeiden yöpymisten nousu jatkui helmikuussa ja kasvua kirjattiin 4,2 %. Lisäys painottui nyt kotimarkkinoille kasvun

Lisätiedot

Markkinaraportti / elokuu 2015

Markkinaraportti / elokuu 2015 Markkinaraportti / elokuu 2015 Yöpymiset yli 6 % nousussa Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä elokuussa yli 6 % vuoden takaisesta. Yöpymismäärä, 407.100, oli kaikkien aikojen elokuun ennätys. Kotimaasta

Lisätiedot

Markkinaraportti / tammikuu 2010

Markkinaraportti / tammikuu 2010 Markkinaraportti / tammikuu 21 Yöpymisissä pientä laskua edelleen Helsingin majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset vähenivät tammikuussa edelleen jonkin verran (- 6., - 2,7 %). Vuoden 29 tammikuussa

Lisätiedot

Markkinaraportti / heinäkuu 2010

Markkinaraportti / heinäkuu 2010 Markkinaraportti / heinäkuu 21 Yöpymismäärissä merkittävää kasvua heinäkuussa Yöpymiset Helsingin majoitusliikkeissä lisääntyivät heinäkuussa 18,2 % edellisvuoden heinäkuusta. Lisäystä tuli sekä kotimaasta

Lisätiedot

Markkinaraportti / lokakuu 2010

Markkinaraportti / lokakuu 2010 Markkinaraportti / lokakuu 21 Yöpymiset lisääntyivät lokakuussa Sekä kotimaasta että ulkomailta saapuneiden yöpymisten määrä jatkoi kasvuaan Helsingissä myös lokakuussa. Erityisen voimakkaasti lisääntyivät

Lisätiedot

Hyvinvointimatkailun työpaja. Hyvinvointia meille ja muille-seminaari, 26.10.2009, Jyväskylä Liisa Renfors, MEK

Hyvinvointimatkailun työpaja. Hyvinvointia meille ja muille-seminaari, 26.10.2009, Jyväskylä Liisa Renfors, MEK Hyvinvointimatkailun työpaja Hyvinvointia meille ja muille-seminaari, 26.10.2009, Jyväskylä, MEK Suomalainen hyvinvointi: Teemat Wellness 4-5 tähteä Finnrelax Terveysja kuntoliikunta Hemmottelu PERUSTARJONTA

Lisätiedot

Markkinaraportti / syyskuu 2015

Markkinaraportti / syyskuu 2015 Markkinaraportti / syyskuu 2015 Yöpymiset 8 % nousussa Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä syyskuussa 8 % vuoden takaisesta. Kotimaasta tulleiden yöpymiset lisääntyivät neljä prosenttia ja ulkomailta tulleiden

Lisätiedot

Markkinaraportti / marraskuu 2014

Markkinaraportti / marraskuu 2014 Markkinaraportti / marraskuu 214 Yöpymiset ulkomailta hieman nousussa Yöpymiset vähenivät Helsingissä marraskuussa 1,1 %. Vähennys tuli kotimaasta miinuksen ollessa 2,5 %. Sen sijaan ulkomailta kirjattiin

Lisätiedot

Markkinaraportti / kesäkuu 2015

Markkinaraportti / kesäkuu 2015 Markkinaraportti / kesäkuu 2015 Yöpymiset 2,5 % plussalla Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä kesäkuussa 2,5 % vuoden takaisesta. Kotimaasta tulleiden yöpymiset lisääntyivät yli neljä prosenttia ja ulkomailta

Lisätiedot

Markkinaraportti / helmikuu 2009

Markkinaraportti / helmikuu 2009 II / 29 HELSINGIN MATKAILUN TUNNUSLUKUJA Markkinaraportti / helmikuu 29 Paluu vuoden 27 tasolle Yöpymiset jäivät Helsingissä tammi-helmikuussa lähelle toissa vuoden lukuja. Yöpymiset vähenivät helmikuussa

Lisätiedot

Markkinaraportti / lokakuu 2015

Markkinaraportti / lokakuu 2015 Markkinaraportti / lokakuu 2015 Yöpymiset 7 % nousussa Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä lokakuussa 7 % vuoden takaisesta. Kotimaasta tulleiden yöpymiset lisääntyivät runsaat neljä prosenttia ja ulkomailta

Lisätiedot

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen MEKin Strategia 2010-2015 ETENEMINEN Ulkomailla 1.Matkailumaabrändin rakentaminen 2.Alueiden strateginen profilointi

Lisätiedot

TouNet Tourism Development in co-opetition in Southern Finland and Baltic Region Projektikoodi: A32211 Ohjausryhmän kokous 21.10.

TouNet Tourism Development in co-opetition in Southern Finland and Baltic Region Projektikoodi: A32211 Ohjausryhmän kokous 21.10. TouNet Tourism Development in co-opetition in Southern Finland and Baltic Region Projektikoodi: A32211 Ohjausryhmän kokous 21.10.2013 Karoliina Korpela TouNet Tourism Development in co-opetition in Southern

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista

Markkinakatsaus. Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista Markkinakatsaus Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista 27.5.2013 , 534 000 yöpymistä Matkustaminen pähkinänkuoressa Pohjoismaiden osuudet saksalaisten yöpymisistä

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista

Markkinakatsaus. Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista Markkinakatsaus Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista 26.5.2013 , 405 000 yöpymistä Matkustaminen pähkinänkuoressa Pohjoismaiden osuudet isobritannialaisten

Lisätiedot

Markkinaraportti / heinäkuu

Markkinaraportti / heinäkuu VII / 25 HELSINGIN MATKAILUN TUNNUSLUKUJA Markkinaraportti / heinäkuu Matkailu Venäjältä ja Virosta kasvanut voimakkaasti Venäjältä ja Virosta Helsinkiin suuntautuvan matkailun kasvu jatkuu. Venäjän talouden

Lisätiedot

Markkinaraportti / maaliskuu 2014

Markkinaraportti / maaliskuu 2014 Markkinaraportti / maaliskuu 214 Kotimaan yöpymiset ennallaan maaliskuussa Yöpymiset vähenivät Helsingissä maaliskuussa 2,2 %. Miinus tuli kokonaan ulkomailta kotimaisten yöpymisten pysyessä ennallaan.

Lisätiedot

Market Report / October 2015

Market Report / October 2015 Market Report / October 2015 Overnight stays grow 7% Overnight stays by visitors to Helsinki were up 7% in October when compared to one year ago. Stays by domestic visitors increased more than four percent

Lisätiedot

Markkinaraportti / joulukuu 2011

Markkinaraportti / joulukuu 2011 Markkinaraportti / joulukuu 211 Yöpymiset 4 % plussalla joulukuussa Helsingin majoitusliikkeiden yöpymisten nousu jatkui joulukuussa ja kasvua kirjattiin 4,1 %. Lisäys painottui vientimarkkinoille kasvun

Lisätiedot

Markkinaraportti / marraskuu 2015

Markkinaraportti / marraskuu 2015 Markkinaraportti / marraskuu 2015 Yöpymiset vähenivät lähes 3 % Yöpymiset vähenivät Helsingissä marraskuussa vajaat 3 % vuoden takaisesta. Vähennystä tuli suhteellisesti suunnilleen yhtä paljon kotimaasta

Lisätiedot

Sosioekonominen asema / Socioeconomic status Maatalousyrittäjä 18,4 8,2 12,2 2,6 19,1 76,0 8 Farmer Muu yrittäjä 46,8 23,8 29,3 2,3 2 2,4 7 7 Entrepre

Sosioekonominen asema / Socioeconomic status Maatalousyrittäjä 18,4 8,2 12,2 2,6 19,1 76,0 8 Farmer Muu yrittäjä 46,8 23,8 29,3 2,3 2 2,4 7 7 Entrepre 174 53 Kuntien, valtion ja yksityisten alueet Municipal, state and private areas Koko väestö Total population Sukupuoli / Sex Nainen Female Mies Male Ikä / Age 15 24 25 44 45 64 65 74 * Kunnan alue Municipal

Lisätiedot

Markkinaraportti / heinäkuu 2013

Markkinaraportti / heinäkuu 2013 Markkinaraportti / heinäkuu 213 Yöpymiset hieman miinuksella heinäkuussa Yöpymisten määrä väheni heinäkuussa Helsingissä aavistuksen verran edellisvuoden heinäkuusta. Miinus tuli kokonaan ulkomailta yöpymisten

Lisätiedot

Markkinaraportti / toukokuu

Markkinaraportti / toukokuu V / 25 HELSINGIN MATKAILUN TUNNUSLUKUJA Markkinaraportti / toukokuu World Skills 25 näkyi tilastoissa Toukokuussa ulkomaalaisten yöpymiset olivat selvässä kasvussa. Viime vuoden toukokuuhun verrattuna

Lisätiedot

Porvoon matkailun tunnuslukuja tammikuu 2012

Porvoon matkailun tunnuslukuja tammikuu 2012 Porvoon matkailun tunnuslukuja tammikuu 2012 Yöpymiset + 31 % tammikuussa Porvoon majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (3.600) lisääntyivät tammikuussa 30,7 % vuoden 2011 tammikuuhun verrattuna.

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista

Markkinakatsaus. Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista Markkinakatsaus Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista 26.5.2013 , 131 000 yöpymistä Matkustaminen pähkinänkuoressa Pohjoismaiden osuudet italialaisten yöpymisistä

Lisätiedot

Markkinaraportti / joulukuu 2015

Markkinaraportti / joulukuu 2015 Markkinaraportti / joulukuu 2015 Yöpymiset lisääntyivät yli 20 % Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä joulukuussa yli 20 % vuoden takaisesta. Ulkomaalaisyöpymiset lisääntyivät lähes 30 % ja kotimaisetkin

Lisätiedot

Markkinaraportti / toukokuu 2013

Markkinaraportti / toukokuu 2013 Markkinaraportti / toukokuu 213 Yöpymiset ulkomailta kääntyivät nousuun Yöpymisten määrä väheni toukokuussa Helsingissä prosentin verran edellisvuoden toukokuusta. Miinus tuli kokonaan kotimaasta yöpymisten

Lisätiedot

Porvoon matkailun tunnuslukuja Lokakuu 2012

Porvoon matkailun tunnuslukuja Lokakuu 2012 Porvoon matkailun tunnuslukuja Lokakuu 2012 Yöpymiset + 0,4 % tammi-lokakuussa Porvoon majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (107.600) lisääntyivät tammi-lokakuussa 0,4 % edellisvuodesta. Kasvua tuli

Lisätiedot

Markkinaraportti / maaliskuu 2015

Markkinaraportti / maaliskuu 2015 Markkinaraportti / maaliskuu 2015 Yöpymiset runsaan prosentin plussalla Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä maaliskuussa 1,2 %. Kasvu tuli pääosin ulkomailta yöpymismäärän lisääntyessä 2,0 %. Kotimaasta

Lisätiedot

VANTAA Matkailun tunnuslukuja

VANTAA Matkailun tunnuslukuja VANTAA Matkailun tunnuslukuja Kesäkuu 212 www.vantaa.fi/yrityspalvelut Yöpymiset ulkomailta kesäkuussa + 8 % Vantaan majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (72.3) lisääntyivät kesäkuussa edellisvuodesta

Lisätiedot

Kiitokset katso julkaisu Acknowledgements see publication Sisällys katso julkaisu Contents see publication

Kiitokset katso julkaisu Acknowledgements see publication Sisällys katso julkaisu Contents see publication RAJAHAASTATTELUTUTKIMUS Osa 15 Ulkomaiset matkailijat Suomessa talvella 2003-2004 1.11.2003 30.4.2004 Korjatut tulostaulukot BORDER INTERVIEW SURVEY Part 15 Foreign Visitors in Finland during the Winter

Lisätiedot

Markkinaraportti / helmikuu 2014

Markkinaraportti / helmikuu 2014 Markkinaraportti / helmikuu 214 Kotimaan yöpymiset nousussa helmikuussa Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä helmikuussa hieman eli,4 %. Ulkomailta tulleiden yöpymiset vähenivät lähes 12 % kotimaasta tulleiden

Lisätiedot

Kiitokset katso julkaisu Acknowledgements see publication Sisällys katso julkaisu Contents see publication

Kiitokset katso julkaisu Acknowledgements see publication Sisällys katso julkaisu Contents see publication RAJAHAASTATTELUTUTKIMUS Osa 17 Ulkomaiset matkailijat Suomessa vuonna 2004 1.1. 31.12.2004 Korjatut tulostaulukot BORDER INTERVIEW SURVEY Part 17 Foreign Visitors in Finland in 2004 1 January - 31 December

Lisätiedot

The Baltic Guide -julkaisut

The Baltic Guide -julkaisut The Baltic Guide julkaisut The Baltic Guide matkailulehti on ilmestynyt jo 23 vuotta. Tavoita ostovoimaiset Viron matkailijat suomen, englannin, venäjän ja vironkielisten julkaisujemme kautta. Lehtien

Lisätiedot

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition)

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen Click here if your download doesn"t start automatically Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen

Lisätiedot

Accommodation statistics

Accommodation statistics Transport and Tourism 2011 Accommodation statistics 2011, January Nights spent by foreign tourists in Finland increased by per cent in January The number of recorded nights spent by foreign tourists at

Lisätiedot

Markkinaraportti / syyskuu 2014

Markkinaraportti / syyskuu 2014 Markkinaraportti / syyskuu 214 Yöpymiset syyskuussa hieman miinuksella Yöpymiset vähenivät Helsingissä syyskuussa 2,3 %. Vähennyksestä suurin osa tuli kotimaasta yöpymismäärän pienentyessä lähes neljä

Lisätiedot

Porvoon matkailun tunnuslukuja heinäkuu 2012

Porvoon matkailun tunnuslukuja heinäkuu 2012 Porvoon matkailun tunnuslukuja heinäkuu 2012 Yöpymiset + 4 % tammi-heinäkuussa Porvoon majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (72.400) lisääntyivät tammi-heinäkuussa 3,9 % edellisvuodesta. Kasvua tuli

Lisätiedot

EVALUATION FOR THE ERASMUS+-PROJECT, STUDENTSE

EVALUATION FOR THE ERASMUS+-PROJECT, STUDENTSE #1 Aloitettu: 6. marraskuuta 2015 9:03:38 Muokattu viimeksi: 6. marraskuuta 2015 9:05:26 Käytetty aika: 00:01:47 IP-osoite: 83.245.241.86 K1: Nationality Finnish K2: The program of the week has been very

Lisätiedot

JA CHALLENGE 18.-19.4.2013. Anna-Mari Sopenlehto Central Administration The City Development Group Business Developement and Competence

JA CHALLENGE 18.-19.4.2013. Anna-Mari Sopenlehto Central Administration The City Development Group Business Developement and Competence JA CHALLENGE 18.-19.4.2013 Anna-Mari Sopenlehto Central Administration The City Development Group Business Developement and Competence 12.11.2014 Challenges of the City of Turku What kind of city you would

Lisätiedot

Markkinaraportti / kesäkuu 2014

Markkinaraportti / kesäkuu 2014 Markkinaraportti / kesäkuu 214 Yöpymiset hieman plussalla Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä kesäkuussa hieman eli,6 %. Ulkomailta tulleiden yöpymisten määrä lisääntyi 3,5 %, kun sitä vastoin kotimaasta

Lisätiedot

Accommodation statistics

Accommodation statistics Transport and Tourism 201 Accommodation statistics 201, May Nights spent by foreign tourists in Finland up by 11 per cent in May 201 Overnight stays by foreign tourists continued increasing at Finnish

Lisätiedot

Kysymys 5 Compared to the workload, the number of credits awarded was (1 credits equals 27 working hours): (4)

Kysymys 5 Compared to the workload, the number of credits awarded was (1 credits equals 27 working hours): (4) Tilasto T1106120-s2012palaute Kyselyn T1106120+T1106120-s2012palaute yhteenveto: vastauksia (4) Kysymys 1 Degree programme: (4) TIK: TIK 1 25% ************** INF: INF 0 0% EST: EST 0 0% TLT: TLT 0 0% BIO:

Lisätiedot

Porvoolaisten sitoutuminen matkailuun MATKATIETO 2016 EVA HOLMBERG, JARMO RITALAHTI, OLIVIA MIETTINEN & RONJA LEHTINEN

Porvoolaisten sitoutuminen matkailuun MATKATIETO 2016 EVA HOLMBERG, JARMO RITALAHTI, OLIVIA MIETTINEN & RONJA LEHTINEN Porvoolaisten sitoutuminen matkailuun MATKATIETO 2016 EVA HOLMBERG, JARMO RITALAHTI, OLIVIA MIETTINEN & RONJA LEHTINEN Taustaa Matkailijat ovat olleet perinteisesti kiinnostuneita paikallisista kulttuureista,

Lisätiedot

Markkinaraportti / lokakuu 2014

Markkinaraportti / lokakuu 2014 Markkinaraportti / lokakuu 214 Yöpymiset lokakuussa 1 % plussalla Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä lokakuussa 1,3 %. Kotimaasta tulleiden yöpymiset lisääntyivät runsaat 11 % ja ulkomailta saapuneiden

Lisätiedot

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English - Essentials Can you help me, please? Asking for help Do you speak? Asking if a person speaks Do you speak _[language]_? Asking if a person speaks a certain language I don't speak_[language]_. Clarifying

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

VANTAA Matkailun tunnuslukuja

VANTAA Matkailun tunnuslukuja VANTAA Matkailun tunnuslukuja Marraskuu 2010 www.vantaa.fi/yrityspalvelut Yöpymiset marraskuussa 21 %:n kasvussa Vantaan majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (63.200) lisääntyivät marraskuussa edellisvuodesta

Lisätiedot

Markkinaraportti / huhtikuu 2015

Markkinaraportti / huhtikuu 2015 Markkinaraportti / huhtikuu 2015 Yöpymiset lähes ennallaan Yöpymiset pysyivät Helsingissä huhtikuussa melkein vuoden takaisella tasolla. Kotimaasta tulleiden yöpymiset lisääntyivät runsaan prosentin yöpymismäärän

Lisätiedot

Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition)

Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition) Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition) Tommi Uschanov Click here if your download doesn"t start automatically Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition) Tommi Uschanov Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition)

Lisätiedot

Visit Finland matkailijatutkimus Väliraportti, syyskuu 2014

Visit Finland matkailijatutkimus Väliraportti, syyskuu 2014 Visit Finland matkailijatutkimus Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Tiivistelmä... 1 Johdanto... 2 Ulkomaalaiset Suomessa tammi-elokuussa...

Lisätiedot

Matkailun suuralueet sekä maakunnat

Matkailun suuralueet sekä maakunnat Matkailuvuosi 2018 Matkailun suuralueet sekä maakunnat Lähde: Visit Finlandin Rudolf-tilastopalvelu, Tilastokeskus. Huomioitavaa vuositulosten vertailussa: Majoitustilaston kohdejoukkoa on tarkistettu

Lisätiedot

Markkinaraportti / lokakuu 2009

Markkinaraportti / lokakuu 2009 X / 29 Markkinaraportti / lokakuu 29 Kotimaiset yöpymiset selvässä kasvussa Helsingin yöpymistilastoja kaunistavat kotimaan matkailun vilkastumisen jatkuminen. Nousu tulee vapaa-ajan matkailusta, joka

Lisätiedot

Markkinaraportti / joulukuu 2014

Markkinaraportti / joulukuu 2014 Markkinaraportti / joulukuu 214 Yöpymiset ennallaan Yöpymiset pysyivät Helsingissä joulukuussa edellisvuoden tasolla. Ulkomailta tuli vähennystä 6,7 % kotimaisten yöpymisten lisääntyessä 7 %. Ulkomaalaisyöpymisten

Lisätiedot

Markkinaraportti / huhtikuu 2014

Markkinaraportti / huhtikuu 2014 Markkinaraportti / huhtikuu 214 Yöpymiset ulkomailta nousussa Yöpymiset vähenivät Helsingissä huhtikuussa hieman eli 1,1 %. Ulkomailta tulleiden yöpymisten määrä sen sijaan lisääntyi kaksi prosenttia,

Lisätiedot

Markkinaraportti / tammikuu 2009

Markkinaraportti / tammikuu 2009 I / 29 HELSINGIN MATKAILUN TUNNUSLUKUJA Markkinaraportti / tammikuu 29 n kampanjat Helsinkiä kampanjointiin tammikuussa näkyvästi yhteistyössä Expedia-matkanjärjestäjän kanssa Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa,

Lisätiedot

Markkinaraportti / heinäkuu 2015

Markkinaraportti / heinäkuu 2015 Markkinaraportti / heinäkuu 2015 Yöpymiset voimakkaassa kasvussa Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä heinäkuussa selvästi eli 18 % vuoden takaisesta. Yöpymismäärä, 437.800, oli kaikkien aikojen heinäkuun

Lisätiedot

Markkinaraportti / tammikuu 2015

Markkinaraportti / tammikuu 2015 Markkinaraportti / tammikuu 2015 Yöpymiset kotimaasta 11 % plussalla Yöpymiset vähenivät Helsingissä tammikuussa 6,1 %. Vähennys tuli kokonaan ulkomailta miinuksen ollessa 19,2 %. Kotimaasta tilastoitiin

Lisätiedot

Market Report / June 2014

Market Report / June 2014 Market Report / June 214 Overnight stays increase slightly Overnight stays in Helsinki increased somewhat, or.6%, in June. Stays by foreign visitors were up 3.5%, while the domestic visitor segment fell

Lisätiedot

Markkinaraportti / elokuu 2014

Markkinaraportti / elokuu 2014 Markkinaraportti / elokuu 214 Yöpymiset kotimaasta selvässä nousussa Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä elokuussa 1,9 %. Kasvu tuli kokonaan kotimaasta yöpymisten lisääntyessä lähes kymmenen prosenttia.

Lisätiedot

Markkinaraportti / maaliskuu 2013

Markkinaraportti / maaliskuu 2013 Markkinaraportti / maaliskuu 213 Helsingin yöpymiset 5 % miinuksella Yöpymisten määrä väheni maaliskuussa Helsingissä 5, %. Miinusta tuli sekä kotimaasta yöpymisten vähentyessä 7,8 % että ulkomailta, josta

Lisätiedot

Information on preparing Presentation

Information on preparing Presentation Information on preparing Presentation Seminar on big data management Lecturer: Spring 2017 20.1.2017 1 Agenda Hints and tips on giving a good presentation Watch two videos and discussion 22.1.2017 2 Goals

Lisätiedot

KEHITTÄMISKESKUS OY HÄME

KEHITTÄMISKESKUS OY HÄME KEHITTÄMISKESKUS OY HÄME International food and activity projekti, Matkailupäällikkö Leena Puumalainen, projektipäällikkö Tiina Saarinen 15.11.2010 = Annen synttärit :) Central Baltic Interreg IV A Southern

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista

Markkinakatsaus. Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista Markkinakatsaus Profiili- ja trenditietoa majoitustilastoista ja Rajahaastattelututkimuksen tuloksista 26.5.2013 , 218 000 yöpymistä Matkustaminen pähkinänkuoressa Pohjoismaiden osuudet ranskalaisten yöpymisistä

Lisätiedot

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English - Essentials Can you help me, please? Asking for help Do you speak? Asking if a person speaks Do you speak _[language]_? Asking if a person speaks a certain language I don't speak_[language]_. Clarifying

Lisätiedot

Market Report / September 2015

Market Report / September 2015 Market Report / September 2015 Overnight stays grow 8% Overnight stays by visitors to Helsinki increased 8% in September when compared to one year ago. Stays by domestic travellers were up four percent

Lisätiedot

Neljä (+ yksi) strategista teemaa

Neljä (+ yksi) strategista teemaa Neljä (+ yksi) strategista teemaa Kulttuuri Hyvinvointi Kesä Talvi Kehittämisstrategiat 2014-2018 Kehittämisstrategiat ohjaavat Visit Finlandin tuotekehitystyötä ja linjaavat kansallisella tasolla koko

Lisätiedot

Liikkujapalaute & korkeakoulujen palaute sopimuskaudelta

Liikkujapalaute & korkeakoulujen palaute sopimuskaudelta Liikkujapalaute & korkeakoulujen palaute sopimuskaudelta 2017-2018 Sofia Lähdeniemi, Opetushallitus Erasmus+ koordinaattoritapaaminen 4.4.2019 10/04/2019 Opetushallitus 1 2017-2018 loppuraporttien käsittely

Lisätiedot

Markkinaraportti / syyskuu 2012

Markkinaraportti / syyskuu 2012 Markkinaraportti / syyskuu 212 Helsingin yöpymisissä vähän muutoksia syyskuussa Yöpymisten määrä väheni syyskuussa Helsingissä aavistuksen eli,4 %. Vähennys oli täsmälleen yhtä suuri elokuussa. Kotimaasta

Lisätiedot

Markkinaraportti / elokuu 2011

Markkinaraportti / elokuu 2011 Markkinaraportti / elokuu 211 Ulkomaiset yöpymiset nousussa, kotimaiset laskussa Pitkään jatkunut kotimaisten yöpymisten kasvu pysähtyi elokuussa, kun yöpymiset vähenivät 4,1 % edellisen vuoden elokuusta.

Lisätiedot

Markkinaraportti / heinäkuu 2011

Markkinaraportti / heinäkuu 2011 Markkinaraportti / heinäkuu 211 Helsingin matkailuvuosi ennätysvauhdissa Myös heinäkuussa päästiin Helsingissä asetettuun yöpymisten kasvutavoitteeseen, joka + 4 % kuukaudessa. Yöpymistilastot osoittivat

Lisätiedot

Markkinaraportti / heinäkuu 2014

Markkinaraportti / heinäkuu 2014 Markkinaraportti / heinäkuu 214 Yöpymiset kääntyivät laskuun Yöpymiset vähenivät Helsingissä heinäkuussa 2,3 %. Miinus tuli pääasiassa kotimaasta yöpymisten vähentyessä lähemmäs neljä prosenttia. Ulkomailta

Lisätiedot

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English - Essentials Voisitko auttaa minua? Asking for help Puhutko englantia? Asking if a person speaks English Puhutteko _[kieltä]_? Asking if a person speaks a certain language En puhu _[kieltä]_. Clarifying

Lisätiedot

Mitä kulttuurimatkailu on?

Mitä kulttuurimatkailu on? Kulttuurimatkailun kehittämisstrategia kansainvälisille markkinoille 2014-2018 Mitä kulttuurimatkailu on? Kulttuurimatkailussa tuotetaan alueellisia ja paikallisia kulttuurin voimavaroja arvostaen matkailutuotteita

Lisätiedot

Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi?

Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi? Kansalliskielistrategia-hanke Valtioneuvoston kanslia Projektisihteeri Karin Hautamäki VNK009:00/2011 Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi? Kansalliskielistrategia-hanke

Lisätiedot

Kansainvälinen matkailumarkkinointi

Kansainvälinen matkailumarkkinointi Kansainvälinen matkailumarkkinointi 1.9.2011 1.9.2011 Kari Halonen 1 Organisation Chart Helsinki City Council Helsinki City Board Lord Mayor Jussi Pajunen Economic and Planning Centre Finance Director

Lisätiedot

Eteläisen Suomen matkailuyhteistyökyselyn tuloksia työpajan taustatiedoksi

Eteläisen Suomen matkailuyhteistyökyselyn tuloksia työpajan taustatiedoksi Eteläisen Suomen matkailuyhteistyökyselyn tuloksia työpajan taustatiedoksi Tourism Development in Co-opetition in Southern Finland and Baltic Region TouNet (Tinnoosahanke) Nina Järveläinen 8.5.2014 Eteläisen

Lisätiedot

Yöpymiset kuukausittain Helsingissä

Yöpymiset kuukausittain Helsingissä XII / HELSINGIN MATKAILUN TUNNUSLUKUJA Yöpymisten lasku jatkui joulukuussa Matkailu väheni Helsingissä joulukuussa rekisteröityjen majoitusliikkeiden yöpymisissä mitattuna 4,6 %. Kotimaan yöpymiset vähenivät

Lisätiedot