Lukuisista tarinoista punottu taidekudelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lukuisista tarinoista punottu taidekudelma"

Transkriptio

1

2 Lukuisista tarinoista punottu taidekudelma Kirjallisuutemme erilaiset näkökulmat uneen lumoavat: On rauhallista päivä-, yö- tai talvilepoa, unimaailman karnevalistista iloa ja surrealistisia yllätyksiä sekä painajaisten kammoa ja kauhua. On koomaan vaipuneen outo ja tuntematon unitila. On saari, jossa unennäköä pidetään sairautena ja rikoksena, ja siitä paljastuneet sysätään pakkotyöhön karmeisiin olosuhteisiin. Ja on toinen saari, jossa muuan taiteilija vangitsee maalauksiinsa unia, joita toiset vasta uneksivat. Kirjoissa uni voi olla reitti kuolleiden maailmaan tai lumoavan unien kirjaston ihmeellisten tarinoiden äärelle. Unen kautta voi päätyä kokonaan toiseen todellisuuteen jossain oman maailmamme ulottumattomissa. Eri taiteenalojen ammattilaisten yhteistyöllä Unikudelmia-näyttelystä on kasvanut elämyksellinen ja kokemuksellinen taidemaailma, jossa näyttelyvieraan omat unet ja unelmat kietoutuvat yhteen suomalaisen kirjallisuuden uneliaiden kertomusten kanssa. Unikudelmien jokaisella esineellä ja yksityiskohdalla on omat tarinansa, jotka löytyvät näyttelykirjallisuudesta. Näyttelyn taidekudelmaan kietoutuu myös mielenkiintoinen kattaus suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia, joista osa on saanut inspiraationsa näyttelyn kirjallisuudesta. Unikudelmia on rakkauden- ja kunnianosoitus suomalaiselle kirjallisuudelle. Se on kymmenien teosten, taiteilijoiden ja tekijöiden vuoropuhelusta syntynyt kudelmaverkosto, jota kukaan ei olisi voinut tehdä yksin. Näyttely on lukemattomista unilangoista kudottu polku kohti tarinoita: jossain täällä ne alati odottavat, että joku avaa kannen ja alkaa lukea tai kertoa. Hiljaa itsekseen tai kenties jonkun hieman suuremman sylissä kuunnellen.

3 Unikudelmia näyttely suomalaisen kirjallisuuden unista ja unelmista Nukahtaisitko mieluummin huijarisänkykauppiaan antiikkisänkyyn vai Uppiksen talviunipesään? Onko unessasi turvallista, vai istuuko rintasi päällä painaja? Onneksi uniin ei tarvitse uskaltaa yksin, vaan sinne on monta saattelijaa: lämpöisiin talviuniin johdattaa Unenkuiskaaja hohtavine viittoineen, päivätorkkuja tarjoilee Nunnun haukotushuiska ja unien avaruuksiin voi kulkea nukkumatti Kerkkosen luutakopterilla tai Unikon syntymäpäiväreellä. Unikudelmia on elämyksellinen näyttelymaailma, joka kertoo yli kolmenkymmenen suomalaisen kirjan tarinoita. Kirjoista vanhin on Marjatta Kurenniemen vuonna 1947 julkaistu Unikon satuja ja kaikkein uusin oululaisen Satu Alajoen keväällä 2017 ilmestynyt Valon sankari. Näyttelyn kirjallinen kudelma kurkottelee 70 vuoden taakse, ja mukana on teoksia ihan jokaiselle: on kuvakirjoja, satuja, kuvakertomuksia, novelleja, romaaneja ja tietoa. Pääpaino on lasten- ja nuortenkirjallisuudessa, mutta mukana on myös unista aikuisten proosaa. Unikudelmia-näyttelyssä on esillä myös mielenkiintoinen kattaus suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia, joista osa on saanut inspiraationsa näyttelyn kirjoista. Kirjallisuuslähtöisen näyttelymaailman kaikilla pienillä ja suurilla esineillä ja yksityiskohdilla on omat tarinansa, jotka löytyvät näyttelykirjallisuudesta. Valveen sanataidekoulu on tuottanut jokaiseen 31 kirjaan sanataideharjoitusmateriaalin, joka on vapaasti kaikkien käytettävissä Lumottujen sanojen ja Unikudelmien verkkosivuilla. Unikudelmia oli kevään 2017 Lumotut sanat lasten ja nuorten sanataideviikkojen päätuotanto ja osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa. Lumottujen sanojen jälkeen näyttely kiertää Suomessa viidestä kymmeneen vuotta. Lisätietoja näyttelystä ja sanataidekoulutuksista: Anna Anttonen ja Kati Inkala, Valveen sanataidekoulun vastuuopettajat ja festivaalin taiteelliset johtajat Näyttelytuotannosta ja -kiertueesta: johtava kulttuurituottaja Katri Tenetz, p #unikudelmia

4 Anna Anttonen ja Kati Inkala alkuperäisidea, käsikirjoitus, näyttelysuunnittelu ja sanataidekasvatusmateriaalit Anna Anttonen ja Kati Inkala ovat työskennelleet oululaisen Valveen sanataidekoulun vastuuopettajina vuodesta 2006 lähtien. Peruskoulutukseltaan molemmat ovat äidinkielen ja kirjallisuuden opettajia (FM). Lumotut sanat lasten ja nuorten sanataideviikot järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007, ja Anttonen ja Inkala ovat olleet festivaalin taiteellisia johtajia alusta alkaen. Anttosen ja Inkalan työryhmineen tekemä Saareentaidemaailma sai vuonna 2013 valtakunnallisen Onnimanni-palkinnon lasten- ja nuortenkirjallisuuden edistämistyöstä. Näyttely on kiertänyt Suomea vuodesta 2010 lähtien ja sen on nähnyt jo kävijää. Ensimmäiset ideat Unikudelmista syntyivät hyvin samaan aikaan kuin Saareen-näyttely. Saareen oli maailma, maisema; ikään kuin reaalinen paikka, vaikka sijaitsikin mielikuvituksessa. Mietimme jo silloin, mitä erilaista, abstraktia aihepiiriä voisi käsitellä sanataidenäyttelyn keinoin. Syntyi ajatus unista. Unet ovat kiehtovia myös kirjallisuuden ja taiteen näkökulmasta. Ne ovat surrealistisia ja abstrakteja, melkein mitä vain. Syksyllä, kun uppouduimme kirjallisuuteen ja luimme välillä todella intensiivisesti, huomasimme, että tietyt asiat toistuvat eri teoksissa ja eri aikoina. Uniteeman sisäiset teemat alkoivat punoutua yhteen: syntyi verkostoja, kirjaimellisia kudelmia. Tarvittiin uskomaton määrä kirjoja ja lukemista. Vähitellen alkoi syntyä kirjojen kimppu sekä mielikuva näyttelyn kokonaistarinasta ja kohtauksista, joista taidemaailma rakentuu. Aloimme päästä selville, mitä suuria lavasteita, pienempiä näyttelyelementtejä, tarpeistoa ja pienenpieniä yksityiskohtia tarvitaan. Eri lukukierroksilla saimme hahmon isoista ja pienistä yksityiskohdista, taideteoksista, tärkeistä sitaateista ja sitaattikimpuista. Pala palalta hahmottui näyttelyn uninen kokonaistarina sekä sanataidepedagogiikka. (kuva: Studio PSV Reijo Koirikivi)

5

6 Unikudelmien työryhmää, vasemmalta Maaria Rousu, Katri Tenetz, Anna Anttonen, Petri Haapakoski, Heidi Kesti, Kati Inkala, Tiina Paaso ja Anssi Laiho (kuva: Juuso Haarala)

7 Heidi Kesti näyttelysuunnittelu, visualisointi ja lavastus Heidi Kesti on oululainen kuvataiteilija, lavastaja ja puvustaja. Hän valmistui Satakunnan ammattikorkeakoulusta vuonna 2005 ja on sen jälkeen työskennellyt vapaana taiteilijana kuvataiteen, lavastustaiteen ja puvustuksen parissa useiden eri ammattilaisten kanssa sekä nykytanssin kentällä (mm. Pirjo Yli-Maunula, Maria Littow, Milla Virtanen, William Petit, Joona Halonen) että teatteriproduktioissa (Teatteri Akseli Klonk, monitaiteellinen ryhmittymä Luotain, ATT-Ensemble). Kesti toimii kuvataiteilijan ammatissa erilaisissa ryhmissä (mm. Hiukkavaara-ryhmä, K2-taiteilijatalo, Haarakonttori ja esityksellinen performanssiryhmä) sekä itsenäisenä ammatinharjoittajana ja tuottaa teoksia erilaisiin yksityis- ja yhteisnäyttelyihin. Kesti on toiminut Oulun Taiteilijaseura -63 ry:n hallituksen varajäsenenä vuodesta Kestin rooli Unikudelmissa oli toimia näyttelysuunnittelijana ja ohjata monialaista visuaalista työryhmää. Tehtäväni on monipuolinen: valmistan tarpeistoa, suunnittelen tekstiilejä, visualisoin lavaste-elementtejä, nikkaroin, maalaan, poraan, virkkaan, kudon, lähettelen sähköpostia ja etsin kummallisia mutta tärkeitä esineitä kirpputoreilta. Leikkikalumaa (osa Heidi Kestin teoksesta, kuva: Juuso Haarala)

8 Heidi Kestin pehmoleluryijyjä ja valaisimia (kuvat: Juuso Haarala)

9 Petri Haapakoski lavastus ja lavasterakentaminen Petri Haapakoski työskentelee päätoimisesti Oulun kaupunginteatterissa erikoisammattimiehenä. Hän toimi lavasterakentajana ja -suunnittelijana myös suuren suosion saaneessa Saareen-näyttelytuotannossa. Unikudelmiin hän on rakentanut useita elementtejä, kuten Tuulipuun ja Tatun ja Patun oudon unikirjan huijarisänkykauppiaan antiikkisängyn. Lisäksi työstän Unien kirjastoa, Haaverannan laituria sekä useita pienempiä näyttelyyn liittyviä esineitä. Kaikki ovat työn alla oikeastaan yhtä aikaa. Tämä on sellainen luova prosessi, joka menee eteenpäin ja kasvaa pikkuhiljaa valmiiksi. Unien kirjasto ja huijarisänkykauppiaan antiikkisänky (kuvat: Juuso Haarala)

10 Anssi Laiho äänimaiseman suunnittelu ja tekninen toteutus Säveltäjänä teokseni ammentavat klassisen elektronisen musiikin, kuten konkreettisen musiikin, elektroakustisen musiikin ja äänitaiteen tyyleistä. Käyttämäni instrumentaatio koostuu sekä perinteisistä soittimista että kokeellisista elektronisista instrumenteista. Laiho on opiskellut säveltämistä ja äänisuunnittelua City College of Manchesterissa ja Oulun konservatoriossa. Viimeisten viiden vuoden aikana Laiho on vakiinnuttanut paikansa yhtenä Pohjois-Suomen aktiivisimmista ja kysytyimmistä äänisuunnittelijoista. Hänen näyttämölle toteutettuja töitä on esitetty ympäri maailman, kuten Englannissa, Walesissa, Belgiassa, Saksassa, Ruotsissa, Ranskassa, Venäjällä, Etelä-Koreassa ja Hollannissa. Laihon säveltämää elokuvamusiikkia on esitetty neljällä eri mantereella yli sadassa elokuvateatterissa. Unikudelmiin hän suunnitteli kokonaisäänimaailman sekä pisteääniä mm. puhelimiin ja Tähtisumuvaunuun. (kuva: Juuso Haarala)

11 Jasmin Anoschkin Hulahula Pandapupu 2017, veistos puusta, tilattu Unikudelmia-näyttelyä varten Jasmin Anoschkin on valmistunut kuvanveistäjäksi (kuvataiteen maisteri) Kuvataideakatemiasta vuonna Anoschkin muistuttaa veistäjänä kylähullua mestaria, jonka teoksiin eläytyminen vaatii kepeää mieltä ja pilkettä silmäkulmassa. Ei hän maalarinakaan ole tosikko, mutta maalaukset kannattaa ottaa tosissaan. Veikko Halmetoja / HS Kulttuuri (kuva: Juuso Haarala)

12 Hanna Vihriälä (ent. Jaanisoo) Sample: Rustic Love 2015, akustiikkalevy, irtokarkit, neulat, muoviponit Hanna Vihriälä on suomalainen nykytaiteilija ja kuvanveistäjä. Hänen töitään on nähty lukuisissa taidemuseoissa ja -gallerioissa sekä Suomessa että ulkomailla. Hänen töitään löytyy myös monista julkisista tiloista sekä museoiden kokoelmista. Vihriälä asuu ja työskentelee Tampereella. Vihriälä on opiskellut kuvataidetta Limingan taidekoulussa ja Lapin yliopistossa. Hän valmistui kuvanveistäjäksi Viron taideakatemiasta vuonna 2000 ja on suorittanut kuvataiteen maisterin tutkinnon Kuvataideakatemiassa vuonna (kuva: Juuso Haarala)

13 Moosa Myllykangas, Pasi Räbinä (kuvakonsepti ja kuvan veistos) Kati Leinonen (valokuvateos) Art Couture Portraits: Perintö I 2014, pigmenttivedos alumiinikomposiittilevylle, kaulusveistos Art Couture Portraits on Moosa Myllykankaan, Pasi Räbinän ja Kati Leinosen yhteinen seikkailu nykytaiteen, pukutaiteen ja valokuvauksen rajapinnalla. Art Couture Portraits koostuu suurista veistoksista, kauluksista ja valokuvista. Unikudelmia-näyttelyssä Art Couture Portraits -sarjasta on mukana nuoren naisen muotokuva Perintö I ja kuvaan liittyvä pinneistä valmistettu kaulus. Art Couture Portraits - sarjan lähtökohtana ovat arkkityyppiset, historialliset ja nykypäivään liittyvät henkilöhahmot sekä heidän kuvitteelliset tarinansa, jotka viittaavat myös renessanssin ja barokin muotokuvaperinteeseen ja pukuhistoriaan. (kuva: Juuso Haarala)

14 Matti Niinimäki Taiwanilainen verkkokäärme 2014, interaktiivinen installaatio Unikudelmissa on mukana Niinimäen installaatio Taiwanilainen verkkokäärme. Verkkopiuhasta valmistettu punainen käärme elää häkissä ja liikkuu lämpöön reagoivan sensorin mukaisesti. Niinimäen työskentely ei ole rajoittunut vain yhteen alueeseen, vaan hän työskentelee aktiivisesti monella eri alueella graafisesta suunnittelusta performanssitaiteeseen. (kuva: Juuso Haarala)

15 Jaakko Tornberg Ball 2006, veistos, mixed media Parasta ennen 2015, veistos, mixed media (pääkallo painajaisverhon takana) Jaakko Tornberg on valmistunut kuvanveistäjäksi (kuvataiteen maisteri) Kuvataideakatemiasta vuonna Jaakko Tornbergin taiteessa lapsenomainen leikkisyys yhdistyy huumorin ja oivalluksen sävyttämään kriittisyyteen yhteiskunnan kulutus- ja kertakäyttökulttuuria kohtaan. Poisheitetty ja hylätty tavara saa taiteilijan käsittelyssä uuden elämän ja uusia merkityksiä. Nina Toppila / Forum Box (kuvat: Juuso Haarala)

16 Johanna Huhtamaa Unimatkoja jostain kaukaa 2017, akryyli vanerille, Unikudelmia-näyttelyä varten tilattu miniatyyrimaalaussarja, perustuu Eppu Nuotion ja Tuutikki Tolosen Unienvaihtaja-kirjaan Johanna Huhtamaa on oululainen kuvataiteilija ja kuvataiteen opettaja. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta vuonna 1998 ja Lahden taideinstituutista vuonna 2010, sekä ammattiopettajaksi Oulun ammattikorkeakoulusta (AMOK) vuonna Hän kertoo olevansa elinikäinen opiskelija ja toimineensa yli viidentoista vuoden ajan opettajana. Oli ilo päästä osalliseksi tällaista näyttelyprojektia tehtäessä. Kun maalasin minimaalauksia, sain hypätä täysin uusiin saappaisiin. Yhtäkkiä sainkin tietää olevani Kirsikka Kallio kirjasta Unienvaihtaja. Matka Kirsikan maailmassa Kirsikkana oli ihmeellinen, unohtumaton ja mieleenpainautuva! Se oli myös hämmentävä ja välillä koimme melkoisia ristiriitoja, mutta pääsimme kuitenkin sopuun. Olen iloinen ja helpottunut siitä, että Kirsikka antoi minun maalata muistonsa ja jopa tykkäsi niistä. Voi kunpa vain voisimme jonain päivänä oikeasti tavata, minulla olisi niin paljon kysyttävää! (kuva: Juuso Haarala)

17 Taruliisa Warsta Ruusunen 2007, serigrafia (originaalikuvituksia) Taruliisa Warsta, FK, syntyi Helsingissä vuonna 1947 ja kuoli Oulussa Vuodesta 1983 lähtien Warsta teki serigrafiatöitä kankaalle ja paperille, aluksi käsityöläisenä, myöhemmin taiteilijana. Oman ilmaisukielen löytämisessä Warstalle oli merkittävää kahden kuukauden työskentelyjakso kutsuttuna taiteilijana Japanin Hokkaidolla syksyllä Vuodesta 1997 lähtien Warsta osallistui kotimaisiin yhteisnäyttelyihin ja piti useita yksityisnäyttelyitä. Useimmat hänen ulkomaisista näyttelyistään ovat olleet Japanissa. Taruliisa Warstan pitkäaikainen haave kuvakirjan tekemisestä toteutui vuonna 1998, kun Nuppu, Waldemar ja peitto kirja ilmestyi. Unikudelmia-näyttelyssä on mukana kolme originaalikuvitusta Ruusunen-kirjasta. (kuva: Juuso Haarala)

18 Satu Kontinen Yö - kirja unesta ja pimeän salaisuuksista 2016, painovedokset Tähtisumuvaunu 2017, akryyli kankaalle Satu Kontinen on helsinkiläinen graafinen suunnittelija ja kuvittaja, jonka töitä voi seurata parhaiten somessa; hänet löytää Instagramista ja Facebookista nimellä satukala. Kontinen suunnittelee ja valmistaa myös mm. kankaita ja paperituotteita. Satu Kontinen on Lumotut sanat lasten ja nuorten sanataideviikkojen vuoden 2017 kuvittaja. Unikudelmiin häneltä saatiin mukaan Yö-kirjan kuvituksia ja hän maalasi Tähtisumuvaunun. (kuva: Juuso Haarala)

19 Tiina Paaso Unensaattaja 2017, tekstiiliteos Tiina Paaso on oululainen kädentaitaja ja kuvataiteilija, joka on järjestänyt näyttelyitä aktiivisesti vuodesta Kuvataiteilijaksi hän valmistui Lapin ammattikorkeakoulusta vuonna Hän on opiskellut kuvataidetta myös Limingan taidekoulussa ja Lapin yliopistossa. Teoksissaan hän käsittelee outouden ja toiseuden teemoja, ja sukeltaa niissä ajan kerroksiin. Unikudelmissa hänellä oli lisäksi monenlaisia tuotannollisia tehtäviä. Kaikki projektin vaiheet ja työt ovat olleet tosi mielenkiintoisia! On mahtavaa olla mukana tällaisessa isossa tuotannossa ja nähdä sen rakentuminen ensin suunnitelmissa ja lopulta valmiiksi elämysnäyttelyksi esine ja elementti kerrallaan. (kuva: Juuso Haarala)

20 Maria Littow Unisiepparit 2017, paju, tekstiili, helmet Maria Littow on oululainen vapaa taiteilija, joka on 35 vuoden ajan ilahduttanut katsojia tanssien, tehden koreografioita ja opettaen tanssia. Valmistuttuaan puualan artesaaniksi vuonna 2009 hän on tehnyt myös lavastuksia ja installaatioita tanssiesityksiä varten. Unikudelmien katossa riippuu hänen käsissään syntyneet unisiepparit. Unikudelmien unisiepparini on valmistettu päällystämällä ja koristamalla taivutettu, pajusta punottu kehä. Sieppareita on paljon: erikokoisia, erivärisiä ja eri tavoin koristettuja. Isoimmat ovat sylinlevyisiä ja pienimmät vain parikymmensenttisiä. (kuva: Juuso Haarala)

21 Unikudelmia-näyttelyn työryhmässä oli mukana myös mm. Oulun seudun ammattiopiston Pikisaaren oppilaitoksen kutojaopiskelijoita. He valmistivat näyttelyn jättikudelman, pitkälle toista sataa metriä sitaattineulosta, virkkasivat monenkirjavia mattoja ja painoivat kankaita. (kuva vas. alhaalla: Heidi Kesti, muut: Juuso Haarala)

22 Juttu Unikudelmista Oulun kaupungin Oulu-posti kuntalaislehdessä 1/2017

23

24

25

26

27

28

29

30

N Ä Y T T E L Y O P A S

N Ä Y T T E L Y O P A S N Ä Y T T E L Y O P A S Lukuisista tarinoista punottu taidekudelma Kirjallisuutemme erilaiset näkökulmat uneen lumoavat: On rauhallista päivä-, yö- tai talvilepoa, unimaailman karnevalistista iloa ja surrealistisia

Lisätiedot

takakansi Unikudelmia kansi Valvegalleria Hallituskatu 7, Oulu 28 N Ä Y T T E L Y O P A S

takakansi Unikudelmia kansi Valvegalleria Hallituskatu 7, Oulu  28 N Ä Y T T E L Y O P A S takakansi Unikudelmia kansi Valvegalleria Hallituskatu 7, Oulu www.unikudelmia.fi 28 N Ä Y T T E L Y O P A S Lukuisista tarinoista punottu taidekudelma Kirjallisuutemme erilaiset näkökulmat uneen lumoavat:

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Kevät VILLA ARTTU KEVÄT VILLA ARTUN NÄYTTELYT UNIKUDELMIA TYÖPAJAT UNIKUDELMIA 29.1.-22.3. Päiväkoti- ja kouluryhmille OHJELMA Tarinamatka yli 3-vuotiaiden

Lisätiedot

HANNU ARTINAHO s.1946 TEOKSIA KOKOELMISSA MM. :

HANNU ARTINAHO s.1946 TEOKSIA KOKOELMISSA MM. : HANNU ARTINAHO s.1946 TEOKSIA KOKOELMISSA MM. : EDUSKUNNAN KOKOELMAT AINEEN SÄÄTIÖ SANOMALEHTI KALEVA RAUMAN SEUDUN OSUUSPANKKI RAUMAN KAUPUNKI PORIN KAUPUNKI CEDERCREUTZIN MUSEO, HARJAVALTA TURUN KAUPUNKI

Lisätiedot

Lumotut sanat sukeltaa suomalaisen kirjallisuuden uniin

Lumotut sanat sukeltaa suomalaisen kirjallisuuden uniin FESTIVAALIOHJELMA www.lumotutsanat.fi Lumotut sanat sukeltaa suomalaisen kirjallisuuden uniin Näyttelyelämyksiä, kirjailijavieraita, sanataidepajoja, kirjakuvituksia, tarinamatkoja, kirjoituskursseja,

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

Katja-Maaria Vilén ART

Katja-Maaria Vilén ART Katja-Maaria Vilén ART Katja-Maaria Vilén Art Taide on ikkuna asioille jotka muuten eivät näkyisi. 2 3 Taiteilija Katja-Maaria Vilén Syntynyt Helsingissä 1984, asuu Vantaalla. Tervetuloa taidematkalle!

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Art Pro

Etkot & Jatkot. Art Pro Etkot & Jatkot Art Pro Sisällys 1. Tervetuloa Kiasmaan 2. Taidetestaajien Kiasma-käynti 3. Etkot 4. Jatkot 5. Tutustu Kiasmaan 6. Seuraa meitä 7. Yhteystiedot 1. Tervetuloa Kiasmaan Art Pro -käynnillä

Lisätiedot

Taidekoulutus. Yksityisnäyttelyitä: CURRICULUM VITAE. Nimi: Anja Levoranta. s.1938, Noormarkku

Taidekoulutus. Yksityisnäyttelyitä: CURRICULUM VITAE. Nimi: Anja Levoranta. s.1938, Noormarkku CURRICULUM VITAE Nimi: Anja Levoranta s.1938, Noormarkku Taidekoulutus Kurssimuotoisia opintoja mm. Vapaassa taidekoulussa, Oriveden opistossa, Kuusamon kansanopistossa ja Helsingin Taiteilijaseuran kursseilla.

Lisätiedot

NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI

NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI Tämä tehtävämateriaali on suunniteltu alakouluryhmien omatoimisen museokäynnin tueksi. Materiaaliin voi tutustua jo ennen museokäyntiä ja tehtävät voi tehdä joko museokäynnin

Lisätiedot

HANNALEENA HEISKA. Turun taidemuseo

HANNALEENA HEISKA. Turun taidemuseo HANNALEENA HEISKA Turun taidemuseo 8.2. 19.5.2019 Tämä tehtävämateriaali on suunniteltu yläkoulujen ja 2. asteen oppilaitosten käyttöön. Materiaalissa tutustutaan Hannaleena Heiskan näyttelyyn ja syvennytään

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

CV Hanna Vahvaselkä (1973)

CV Hanna Vahvaselkä (1973) CV Hanna Vahvaselkä (1973) Päämajankatu 22A as 2 50100 Mikkeli 050 5670803 hanna@vahvaselka.fi www.vahvaselka.fi Taideopinnot: 1994-99 Kuvataideakatemia, kuvanveisto 1999 Kuvataiteen maisterin tutkinto

Lisätiedot

S A I J A M U S T A N I E M I, K U V A T A I T E I L I J A, P R O J E K T I T U T K I J A S A M K, K U V A T A I D E K A N K A A N P Ä Ä

S A I J A M U S T A N I E M I, K U V A T A I T E I L I J A, P R O J E K T I T U T K I J A S A M K, K U V A T A I D E K A N K A A N P Ä Ä VÄLITTÄVÄ TAIDE S A I J A M U S T A N I E M I, K U V A T A I T E I L I J A, P R O J E K T I T U T K I J A S A M K, K U V A T A I D E K A N K A A N P Ä Ä TAIDEKEHÄN JATKOT Satakunnan ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

1950 Kaarina Sillankorvantie 23a

1950 Kaarina Sillankorvantie 23a ANU TUOMI ANU VAISTO 1950 Kaarina Sillankorvantie 23a taidemaalari 21380 Aura www.anutuomi.fi 0449064950 Taidemaalariliiton jäsen Arte ry:n kunniajäsen Arten gallerioiden Joe s ja Titanik perustajajäsen

Lisätiedot

Esimerkkejä mielikuvitusta korostavista taiteen tyylisuunnista, aikakausista ja taiteilijoista. mielikuvitus

Esimerkkejä mielikuvitusta korostavista taiteen tyylisuunnista, aikakausista ja taiteilijoista. mielikuvitus Esimerkkejä mielikuvitusta korostavista taiteen tyylisuunnista, aikakausista ja taiteilijoista mielikuvitus Romantiikka -1700-luvun loppu, 1800-luvun alku - jo 1700-luvulla muodissa olivat romanssit, eli

Lisätiedot

2014- Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Näyttämölavastuksen kandidaatti, arvioitu valmistumisvuosi 2017

2014- Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Näyttämölavastuksen kandidaatti, arvioitu valmistumisvuosi 2017 CV Virpi Nieminen HENKILÖTIEDOT virpi.nieminen@aalto.fi 0405879775 Syntymäaika 16.12.1988 KOULUTUS 2014- Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Näyttämölavastuksen kandidaatti, arvioitu

Lisätiedot

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Kullervo ja Korppi Kuvataide: 2x45 minuuttia Kuvat osoitteesta: http://www.ateneum.fi/kalevalataidettakouluille/index.html Tarvikkeet: Kalevala

Lisätiedot

Salin perällä on outoja tekeleitä. Kun menee lähelle katsomaan näkee vinkuroita, kummallisia kulmikkaita piirrelmiä!

Salin perällä on outoja tekeleitä. Kun menee lähelle katsomaan näkee vinkuroita, kummallisia kulmikkaita piirrelmiä! Modernismi kokeili uudenlaista muotoa ja sisältöä. Edwin Lydén toi näyttelyyn esille abstrakteja teoksiaan. Maria ei ollut ainoa, joka ei ymmärtänyt uutta taidetta. Avantgarden etujoukoille ei ollut maassamme

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Art Pro

Etkot & Jatkot. Art Pro Etkot & Jatkot Art Pro Sisällys 1. Tervetuloa Kiasmaan 2. Taidetestaajien Kiasma-käynti 3. Etkot ja jatkot 4. Tutustu Kiasmaan 5. Yhteystiedot 1. Tervetuloa Kiasmaan Art Pro-käynnillä taidetestaajat tutustuvat

Lisätiedot

JOHANNA SUONPÄÄ, CV s. 24.3.1969 Helsinki

JOHANNA SUONPÄÄ, CV s. 24.3.1969 Helsinki JOHANNA SUONPÄÄ, CV s. 24.3.1969 Taideopinnot 1997-2001 Taiteen maisteri, Tekstiilitaiteen laitos, Taideteollinen Korkeakoulu 1998-1999 Erasmus stipendiaattina, Kuvataideakatemia Krakova, Puola 1994-1997

Lisätiedot

Kasnäsin kesä 2015. Leena Halonen Åse Hensbo Tiina Hölli Taina Kurtze Raija Marttinen Jaana Tuomisto

Kasnäsin kesä 2015. Leena Halonen Åse Hensbo Tiina Hölli Taina Kurtze Raija Marttinen Jaana Tuomisto N ä y t t e l y t i e d o t e J u l k a i s u v a p a a 1-6 Kasnäsin kesä 2015 Leena Halonen: Itää, kasvaa, kukkii 2014, tempera, öljy kankaalle, 80 x 90 Leena Halonen Åse Hensbo Tiina Hölli Taina Kurtze

Lisätiedot

Kepeästi nuotin vierestä

Kepeästi nuotin vierestä Teoksesta Vieraana pohjoisen valossa. 2009. Rovaniemi: Lapin yliopisto. Toimitus: Olli Tiuraniemi ja Marjo Laukkanen Kuvatoimitus: Pirjo Puurunen Graafinen suunnittelu: Annika Hanhivaara Kepeästi nuotin

Lisätiedot

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun 1 / 13 2015 Etelä-Karjalan taidemuseo Sisällys 3 Johdanto tehtävät: 4 Museo ilmiönä 1 5 Museo ilmiönä 2 6 Henkilökohtainen taidekokemus 1 7 Henkilökohtainen taidekokemus

Lisätiedot

Tyhjän tilan hallintaa

Tyhjän tilan hallintaa Teoksesta Vieraana pohjoisen valossa. 2009. Rovaniemi: Lapin yliopisto. Toimitus: Olli Tiuraniemi ja Marjo Laukkanen Kuvatoimitus: Pirjo Puurunen Graafinen suunnittelu: Annika Hanhivaara Tyhjän tilan hallintaa

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Kevät 2018 VILLA ARTTU KEVÄT 2018 OHJELMA TERVETULOA VILLA ARTUN NÄYTTELYIHIN, TYÖPAJOIHIN JA TAPAHTUMIIN! Keväällä 2018 Villa Artussa on monenlaisia näyttelyitä,

Lisätiedot

Kokoelmanäyttely Kiasma Hits 27.9.2013 2014

Kokoelmanäyttely Kiasma Hits 27.9.2013 2014 Kokoelmanäyttely Kiasma Hits 27.9.2013 2014 Perehtymismateriaali ennen näyttelykäyntiä. Soveltuu perusopetukseen 5 9-luokille ja 2. asteelle. Minimalismi Tarkastele kuvaa: Muistuttaako teos jotakin? Millaisia

Lisätiedot

Sano minulle kuva. Kokemuksia kuvailusta Caj Bremerin valokuvanäyttelyssä Ateneumin taidemuseossa. Teksti: Maija Karhunen

Sano minulle kuva. Kokemuksia kuvailusta Caj Bremerin valokuvanäyttelyssä Ateneumin taidemuseossa. Teksti: Maija Karhunen Kokemuksia kuvailusta Caj Bremerin valokuvanäyttelyssä Ateneumin taidemuseossa Teksti: Maija Karhunen n verkkojulkaisuja 3:2010 Valtion Taidemuseo, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki sivu 2 / 5 Kuvailutulkkaus

Lisätiedot

Matkalla. Anna-Maija Rissasen pysäyttävät ja mielenrauhaa tuovat maalaukset kutsuvat katsojan matkalle vuorille ja kaupunkeihin

Matkalla. Anna-Maija Rissasen pysäyttävät ja mielenrauhaa tuovat maalaukset kutsuvat katsojan matkalle vuorille ja kaupunkeihin Matkalla Anna-Maija Rissasen pysäyttävät ja mielenrauhaa tuovat maalaukset kutsuvat katsojan matkalle vuorille ja kaupunkeihin Näyttely on avoinna 05.08.2010 31.08.2010 Ma-pe klo 9-19 ; la-su klo 9-15

Lisätiedot

PIENI RETKI KUVAAN. Ohjeita kuvataiteen katsomiseen ja edelleen työstämiseen

PIENI RETKI KUVAAN. Ohjeita kuvataiteen katsomiseen ja edelleen työstämiseen PIENI RETKI KUVAAN Ohjeita kuvataiteen katsomiseen ja edelleen työstämiseen Sovella kohderyhmän ja iän mukaan. Perusasioita voidaan käsitellä jo ennen näyttelykäyntiä esim. teosluettelon kanssa. PERUSASIAT

Lisätiedot

Maija Karma VATTUMATO

Maija Karma VATTUMATO Maija Karma VATTUMATO Maija Karma 1914 1999 Maija Karma syntyi ja vietti lapsuutensa Mikkelissä. Hänen isänsä työskenteli lennätinteknikkona, ja äiti oli työskennellyt rautateillä ennen kuin jäi kotiäidiksi.

Lisätiedot

ARTUN KESÄ LASTEN JA NUORTEN ANIMAATIOFESTIVAALI 4. 17.6.

ARTUN KESÄ LASTEN JA NUORTEN ANIMAATIOFESTIVAALI 4. 17.6. ARTUN KESÄ LASTEN JA NUORTEN ANIMAATIOFESTIVAALI 4. 17.6. Artun kesässä sukelletaan animaation maailmaan kun Hyvinkäällä käynnistyy kesäkuussa 2012 uusi lasten ja nuorten festivaali Artun kesä. Villa Artun

Lisätiedot

Taide-elämyksiä Berliinissä

Taide-elämyksiä Berliinissä Taide-elämyksiä Berliinissä Pääsin käymään kesäkuussa 2015 Berliinin taidemuseossa Gemäldegalleriessa historian opettaja Veli- Matti Ojalaisen opastamana. Taidemuseosta löytyy maailman suurin kokoelma

Lisätiedot

KULTTUURITALO VALVE Saatavuuden ja saavutettavuuden toteuttaminen monialaisena yhteistyönä

KULTTUURITALO VALVE Saatavuuden ja saavutettavuuden toteuttaminen monialaisena yhteistyönä KULTTUURITALO VALVE Saatavuuden ja saavutettavuuden toteuttaminen monialaisena yhteistyönä Arja Huotari kulttuuritalon johtaja Sivistys- ja kulttuuripalvelut Oulun kaupunki 7.2.2018 Kulttuuritalo Valve

Lisätiedot

Olen Tarja Sinikka Kyllijoki. Asunut Eurassa vuodesta 1978 lähtien.

Olen Tarja Sinikka Kyllijoki. Asunut Eurassa vuodesta 1978 lähtien. Tarja Kyllijoki (Helander) Välitie 10 27500 Kauttua 0505896605 tarjakyllijoki@gmail.com Olen Tarja Sinikka Kyllijoki. Asunut Eurassa vuodesta 1978 lähtien. Taidegrafiikka on haastava, moniulotteinen sekä

Lisätiedot

Kokeileva painanta ja värjäys

Kokeileva painanta ja värjäys Kokeileva painanta ja värjäys Elämys vastakarvaan Tekstiiliteosnäyttely 2012 Johanna Hytönen Mistä on kyse Saimme itse vaikuttaa kurssin sisältöön ja toiveenamme olikin tehdä taidetekstiilejä. Saimme idean

Lisätiedot

Medianomi AMK Mari Ahokoivu, Oulu, sarjakuvaromaanin toteuttamiseen 22.000

Medianomi AMK Mari Ahokoivu, Oulu, sarjakuvaromaanin toteuttamiseen 22.000 POHJOIS-POHJANMAAN KULTTUURIRAHASTON APURAHAT JA PALKINNOT 2014 APURAHAT Medianomi AMK Mari Ahokoivu, Oulu, sarjakuvaromaanin toteuttamiseen 22.000 Fil. maisteri Tarja Alakoski, Oulu, Vezf1-tekijän roolia

Lisätiedot

PAJATIEDOTE KEVÄT 2011

PAJATIEDOTE KEVÄT 2011 KOULU, ESIKOULU JA ERITYISOPPILAAT PAJATIEDOTE KEVÄT 2011 Kevään teemana on piirtäminen, jota tutkitaan monelta kantilta pääasiassa sarjakuvan ja pilapiirroksen maailmoissa. Marraskuussa 2011 suomalainen

Lisätiedot

JULKAISIJA. Eduskuntatiedotus TAITTo JA KUvITUKSeT. Hanna Lahti / Huomen GDI

JULKAISIJA. Eduskuntatiedotus TAITTo JA KUvITUKSeT. Hanna Lahti / Huomen GDI SUOMEKSI JULKAISIJA Eduskuntatiedotus 2017 TAITTo JA KUvITUKSeT Hanna Lahti / Huomen GDI Hei, mitä täällä tapahtuu? Äiti? Eipäs kun opettaja. Kuka näistä asioista päättää? Ei, vaan kansanedustajat! Mihin

Lisätiedot

Teksti: Johanna Ahonen Kuvat: Marjo Sundström- Pullinen ILOA VÄREISTÄ

Teksti: Johanna Ahonen Kuvat: Marjo Sundström- Pullinen ILOA VÄREISTÄ Teksti: Johanna Ahonen Kuvat: Marjo Sundström- Pullinen ILOA VÄREISTÄ Tampereen pääkirjasto Metsossa on ollut Pirkanmaan AVH -yhdistys ry:n vesivärimaalauskerhon näyttely 20.-30.10.2009, Keskiviikkomaalareista

Lisätiedot

JOUTSEN INNOITTI ARKKITEHDIT UUSILLE TEILLE

JOUTSEN INNOITTI ARKKITEHDIT UUSILLE TEILLE YO ZEN JOUTSEN INNOITTI ARKKITEHDIT UUSILLE TEILLE YO ZEN on uusi kahden arkkitehdin perustama oululainen design-studio. Parhaillaan työn alla on korusuunnittelua, ja ensimmäinen mallisto "Origami" julkistetaan

Lisätiedot

Tarinasi ISOISÄ ISOISÄ. on erityinen KERRO MINULLE KERRO MINULLE. Säilytä isoisäsi elämäntarina lapsuudesta nykypäivään.

Tarinasi ISOISÄ ISOISÄ. on erityinen KERRO MINULLE KERRO MINULLE. Säilytä isoisäsi elämäntarina lapsuudesta nykypäivään. ISOISÄ ISOISÄ KERRO MINULLE KERRO MINULLE Anna kirja isoisällesi täytettäväksi ja saa se takaisin täynnä muistoja. Tarinasi on erityinen Säilytä isoisäsi elämäntarina lapsuudesta nykypäivään. Antaja Saaja

Lisätiedot

LUKUPÄIVÄKIRJA 2015 2016

LUKUPÄIVÄKIRJA 2015 2016 LOUNA-KIRJASTOJEN LUKUDIPLOMIN LUKUPÄIVÄKIRJA 2015 2016 Tämän lukupäiväkirjan omistaa: Nimi: Koulu: Luokka: 1 Kirjoita tähän LUKUPÄIVÄKIRJAAN kaikki lukudiplomia varten lukemasi kirjat. Lukuvuoden (syksy

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

ME MAHDOLLISTAMME. #taiketukee #taiteilijatekee

ME MAHDOLLISTAMME. #taiketukee #taiteilijatekee ME MAHDOLLISTAMME Joka päivä runsaat 23 000 ihmistä tulkitsee, mitä ympärillämme tapahtuu. Ymmärrämme, miten taide syntyy, ja mitä Suomi tarvitsee. Visiomme on parantaa taiteilijan asemaa ja tarjota yleisölle

Lisätiedot

PÄIVI SAARELMA. Aikaisempi koulutus Ylioppilas 1984 Luovan toiminnan peruskurssi 1984-85 Viittomakielen tulkki 1986

PÄIVI SAARELMA. Aikaisempi koulutus Ylioppilas 1984 Luovan toiminnan peruskurssi 1984-85 Viittomakielen tulkki 1986 PÄIVI SAARELMA Kuvataiteilija kuvataiteen opettaja Saaristotie 26a Pesolansaari 83160 Tutjunniemi 050-5767 257 amleraas@hotmail.com s. 1965 Aikaisempi koulutus Ylioppilas 1984 Luovan toiminnan peruskurssi

Lisätiedot

TAIDENÄYTTELY KOIRAKOTKA JÄMSÄN KIVIPANKISSA 4.7. 1.8.2010 joka päivä 12-17

TAIDENÄYTTELY KOIRAKOTKA JÄMSÄN KIVIPANKISSA 4.7. 1.8.2010 joka päivä 12-17 1 TAIDENÄYTTELY KOIRAKOTKA JÄMSÄN KIVIPANKISSA 4.7. 1.8.2010 joka päivä 12-17 TIEDOTE c/o Veijo Kare Särkilahdentie 29 19700 SYSMÄ Puh 0500 734910 veijo.kare@sysma.fi 7.7. 2010 LEHDISTÖ JA MUUT NÄYTTELYVIERAAT

Lisätiedot

KANSALAISOPISTO TARJOAA TIETOA, TAITOA JA ELÄMYKSIÄ!

KANSALAISOPISTO TARJOAA TIETOA, TAITOA JA ELÄMYKSIÄ! ILOA VÄREISTÄ JA LUONNOSTA Päivämäärät 8.3.-7.6.2017 Kellonaika keskiviikkoisin klo 10.00-14.15 Piritan grafiikan luokka, Hämeentie 34 (Vanha valkoinen kaksikerroksinen kivitalo City-marketin vieressä).

Lisätiedot

ANSIOLUETTELO. Kuvanveistäjä Erkki Kannosto 4. 9.1945 Tampere Asuu ja työskentelee Helsingissä ja Tervakoskella 040-5892825

ANSIOLUETTELO. Kuvanveistäjä Erkki Kannosto 4. 9.1945 Tampere Asuu ja työskentelee Helsingissä ja Tervakoskella 040-5892825 ANSIOLUETTELO Kuvanveistäjä Erkki Kannosto 4. 9.1945 Tampere Asuu ja työskentelee Helsingissä ja Tervakoskella 040-5892825 TAIDEOPINNOT Suomen taideakatemiankoulu 1966 1970 VALTION TAITEILIJA APURAHAT

Lisätiedot

Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa.

Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa.) Opintotyyppi Syventäviä opintoja Koulutusala Kuvataideala

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Oppiaine Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja Kuvataideala Kuvataide

Lisätiedot

CURRICULUM VITAE 08.01.2016

CURRICULUM VITAE 08.01.2016 CURRICULUM VITAE 08.01.2016 Jalo Porkkala Syntynyt 12.09.1950 Ilmajoella KOULUTUS Ylioppilas 1969 Lahden Taideteollinen Oppilaitos: Valokuvaaja 1979 TÄYDENNYSKOULUTUS Taideteollinen Korkeakoulu, Koulutuskeskus:

Lisätiedot

Robert Wilson/ Tapio Wirkkalan puisto

Robert Wilson/ Tapio Wirkkalan puisto Robert Wilson/ Tapio Wirkkalan puisto Puiston avajaiset 22.10.2012 Polku Punaiset kivipaadet kuva: Päivi Kiuru kuva: Päivi Kiuru TAPIO WIRKKALAN PUISTO Kun Robert Wilson piirsi puiston suunnitelman, se

Lisätiedot

SUNNUNTAINA 18.03.2012 TAIDEMUSEORETKI HELSINKIIN

SUNNUNTAINA 18.03.2012 TAIDEMUSEORETKI HELSINKIIN s.1 SUNNUNTAINA 18.03.2012 TAIDEMUSEORETKI HELSINKIIN Henkisyys taiteessa Helene Schjerfbeck juhlanäyttely, Gyllenberg taidemuseo Outi Heiskanen Alkumeri, Didrichsenin museo Sunnuntaina 18.03.2012 klo

Lisätiedot

Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomen 100 vuotta. Suomi nyt. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät

Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomen 100 vuotta. Suomi nyt. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät Yhdessä 2017 Suomen 100 vuotta Suomi nyt Suomi tulevaisuudessa Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät 2 Alhaalta ylöspäin Ehdotus juhlavuoden ohjelmaksi. Sisältö, tekijät ja budjetti. Avoin haku verkossa:

Lisätiedot

Sini Pirttikangas 10E Kuvataide kurssi 1

Sini Pirttikangas 10E Kuvataide kurssi 1 Sini Pirttikangas 10E Kuvataide kurssi 1 Sisältö: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Kansilehti Sisältö (s.1) Enkelit ja demonit luonnokset (s.2-5) Enkelit ja demonit mustemaalaus (s.6) Hahmon luonnekuvaus

Lisätiedot

ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS

ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS Elävä veistos -taidepaja Elävä veistos -taidepajan teemoina ovat ihmiskeho, liike ja roolit. Työskentelymuodot ovat leikillisiä ja pajan sisältö suhteutetaan lasten

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Taidemuseon Kulttuuriohjelma 4.-luokkalaisille syksy 2018

Taidemuseon Kulttuuriohjelma 4.-luokkalaisille syksy 2018 Taidemuseon Kulttuuriohjelma 4.-luokkalaisille syksy 2018 Museovierailuun varattu aika on noin 1 tunti. Tehtäviä voi sovittaa käytettävissä olevan ajan ja tilanteen mukaan. Jos kaksi luokkaa on yhtä aikaa

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2010 2011

OPINTO-OPAS 2010 2011 OPINTO-OPAS 2010 2011 Lahden ammattikorkeakoulu Muotoilu- ja taideinstituutti Erikoistumisopinnot 60 op Taiteen perusopettajan pedagogiset erikoistumisopinnot TAITEEN PERUSOPETTAJAN PEDAGOGISET ERIKOISTUMISOPINNOT

Lisätiedot

2015 Saimaan Ammattikorkeakoulu, kuvataide, -Master of Culture and Arts, YAMK

2015 Saimaan Ammattikorkeakoulu, kuvataide, -Master of Culture and Arts, YAMK Leena Illukka Helsinki s.1962 Porvoo leenaillukka@hotmail.com http://www.finnishdesigners.fi http://leenaillukka.com http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi http://helsingintaiteilijaseura.fi KOULUTUS 2015

Lisätiedot

SAMI AHO BENJAMIN BERGMAN ROOPE ERONEN JARNO LATVA-NIKKOLA TOMMI MUSTURI KEVIN REGAN

SAMI AHO BENJAMIN BERGMAN ROOPE ERONEN JARNO LATVA-NIKKOLA TOMMI MUSTURI KEVIN REGAN SAMI AHO BENJAMIN BERGMAN ROOPE ERONEN JARNO LATVA-NIKKOLA TOMMI MUSTURI KEVIN REGAN Aluksi yhdistettiin kuusi veijaria, käsitys Eedenin paratiisista avoimena olioiden ja käsitteiden tulemisen tilana,

Lisätiedot

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Työssäoppipaikka, Fade Out Label Fade Out Label on v. 2015 perustettu yritys, joka valmistaa vanhoista kierrätetyistä farkuista unisex-mallisia vaatteita. Koko tuotanto tapahtuu

Lisätiedot

Tervetuloa oppimaan Cygnaeuksen galleriaan!

Tervetuloa oppimaan Cygnaeuksen galleriaan! Tervetuloa oppimaan Cygnaeuksen galleriaan! Tervetuloa oppimaan Cygnaeuksen galleriaan! Ennakkotehtävä Cygnaeuksen gallerian taiteilijoista Cygnaeuksen galleriassa voi tutustua moneen Suomen taiteen merkittävään

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2010: 13. ISSN-L 1798 887X ISSN 1798 8888 (verkkojulkaisu)

Määräykset ja ohjeet 2010: 13. ISSN-L 1798 887X ISSN 1798 8888 (verkkojulkaisu) Lukiodiplomi Kuvataide 2010 2011 Määräykset ja ohjeet 2010: 13 ISSN-L 1798 887X ISSN 1798 8888 (verkkojulkaisu) Kuvataiteen lukiodiplomin sisältö 1 Lukiodiplomin muoto, rakenne ja laajuus 3 2 Lukiodiplomikurssi

Lisätiedot

Ennakkotarjoukset sähköpostitse info@mums.fi Huomioittehan ystävällisesti, että tarjouksenne on sitova. Huutokauppakohde VI/ FLOWERDROPS- varjostin

Ennakkotarjoukset sähköpostitse info@mums.fi Huomioittehan ystävällisesti, että tarjouksenne on sitova. Huutokauppakohde VI/ FLOWERDROPS- varjostin Ennakkotarjoukset sähköpostitse info@mums.fi Huomioittehan ystävällisesti, että tarjouksenne on sitova. Huutokauppakohde VI/ FLOWERDROPS- varjostin Ennakkotarjoukset sähköpostitse info@mums.fi Huomioittehan

Lisätiedot

Opetustiedote syksy 2017

Opetustiedote syksy 2017 Opetustiedote syksy 2017 Kotkassa sijaitsevan Merikeskus Vellamon monipuoliset näyttelyt ja laaja palvelutarjonta mahdollistavat niin innostavan oppimiskäynnin kuin mukavan huviretkenkin. Merikeskus Vellamossa

Lisätiedot

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät UUSIMAA Teema ja strategiset alueet Yhdessä 2017 Suomen 100 vuotta Suomi nyt Suomi tulevaisuudessa Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät 2 Monimuotoinen kokonaisuus 3 Hae mukaan Ehdotus juhlavuoden ohjelmaksi.

Lisätiedot

Lukiodoplomit taiteesta oppimisen mittarina. heidi möller-virtanen 2009 teoreettinen viitekehys

Lukiodoplomit taiteesta oppimisen mittarina. heidi möller-virtanen 2009 teoreettinen viitekehys Lukiodoplomit taiteesta oppimisen mittarina heidi möller-virtanen 2009 teoreettinen viitekehys Cygnaeus-lukio, Jyväskylä Lukiodiplomit kuvataiteessa vuodesta 1997 Yli 150 diplomintekijää... ...portfolioineen.

Lisätiedot

Järvenpään taidemuseo: Välähdyksiä Björn ja Tilly Soldanin tarinasta

Järvenpään taidemuseo: Välähdyksiä Björn ja Tilly Soldanin tarinasta Järvenpään taidemuseo: Välähdyksiä Björn ja Tilly Soldanin tarinasta 1.3.2018 31.8.2018 Toimittaja tutustui Järvenpään taidemuseon uuteen näyttelyyn, joka johdatti taiteen ohella Suomen historiaan ja ihmissuhdekiemuroihin.

Lisätiedot

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja?

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja? ÄI 61 Nir Kirjapäiväkirjan ohjeet 1. Millainen teksti kirjapäiväkirja on? Kirjapäiväkirja tarkastelee lukemiasi teoksen erilaisten teemojen kautta. Teemoja luetellaan näissä ohjeissa tuonnempana. Päiväkirjasta

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

Tämä on rinnakkaistallenne. Rinnakkaistallenteen sivuasettelut ja typografiset yksityiskohdat saattavat poiketa alkuperäisestä julkaisusta.

Tämä on rinnakkaistallenne. Rinnakkaistallenteen sivuasettelut ja typografiset yksityiskohdat saattavat poiketa alkuperäisestä julkaisusta. Tämä on rinnakkaistallenne. Rinnakkaistallenteen sivuasettelut ja typografiset yksityiskohdat saattavat poiketa alkuperäisestä julkaisusta. Julkaisun tekijä(t): Kauppinen, Petri Valokuvat Laure Kurkela

Lisätiedot

CV Anja Helminen, Kuvataiteilija ja mediataiteilija (KuM).

CV Anja Helminen, Kuvataiteilija ja mediataiteilija (KuM). CV Anja Helminen, Kuvataiteilija ja mediataiteilija (KuM). KOULUTUS 2006 Videotaiteen erikoistumisopinnot, Tampereen Ammattikorkeakoulu TAMK, Taide ja Viestintä, Tampere 1994-1999 Kuva- ja mediataiteilija,

Lisätiedot

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1)

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Kuvaukset 1 (6) Taide ja kulttuuri, valinnainen Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Tavoitteet Opiskelija kehittää luovuuttaan, yhteistyökykyään ja viestintätaitojaan rohkaistuu ilmaisemaan itseään itseilmaisun

Lisätiedot

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / 24.4. muistio Parasta ja hyödyllistä hankkeessa on ollut Tapaamiset. On tutustuttu toisiimme ja eri kaupunkien matkailutiloihin. Muiden tekemisen peilaaminen omaan toimintaan

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Mistä tässä on kyse? Erikoinen kaupunki on täynnä tehtäviä, joita voi ratkaista kirjoittamalla tai piirtämällä. Kaupungin karttaa voi jatkaa piirtämällä tai sinne voi lisätä

Lisätiedot

Johdanto ja Projektin tavoite

Johdanto ja Projektin tavoite Johdanto ja Projektin tavoite Johdanto: Tässä projektissa suunnittelen Hedelmillä & Kasveilla kankaan painamista ja lompakon ompelemista Projektin idea syntyi, kun halusin jatkaa vanhaa projektia lompakon

Lisätiedot

Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä.

Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä. Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä. Oulu oivaltaa -tutkimusmatkat Oulu on saanut uuden sivistysohjelman, jossa on konkreettisia asioita, joilla Oulusta tehdään entistä

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja ala Lapin yliopisto Taiteiden

Lisätiedot

Kaukaa kaupungista saapuneet herraskaiset metsästäjät kokevat kummia, kun he

Kaukaa kaupungista saapuneet herraskaiset metsästäjät kokevat kummia, kun he Artikkeli Suomalais-Japanilaisen Yhdistyksen jäsenlehteen 1/2011 26.1.11 JAPANILAINEN SATUKLASSIKKO SUOMEKSI Kaukaa kaupungista saapuneet herraskaiset metsästäjät kokevat kummia, kun he huonoon metsästysonneensa

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Anu Riestola Kuvataiteilija taideopettaja s.1970, Limingassa

Anu Riestola Kuvataiteilija taideopettaja s.1970, Limingassa Anu Riestola Kuvataiteilija taideopettaja s.1970, Limingassa Yhteystiedot: 050 5346251,ansari24@hotmail.com; anu.riestola@gmail.com Opinnot 2010 Aalto yliopisto, Taideteollinen Korkeakoulu, TaM kuvataideopettaja

Lisätiedot

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn

Lisätiedot

Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja

Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja Maija Saraste Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin kirjastotapaaminen Saransk 7.10.2011 1 Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Hämeenlinna

Lisätiedot

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com 1. YHDISTYS 2. ORGANISAATIO Kuopion kuvataiteilijat ry eli Ars Libera

Lisätiedot

"KORKI" Näyttelyvaihto Ars-Häme, Hämeenlinna/ PskovART, Pihkova

KORKI Näyttelyvaihto Ars-Häme, Hämeenlinna/ PskovART, Pihkova "KORKI" Näyttelyvaihto Ars-Häme, Hämeenlinna/ PskovART, Pihkova 2014-2015 "Dom na Nabereznoi"- PskovArt yhdistyksen galleria ja ateljeetilat Pihkovassa Riitta Kopra ja Pilvi Ojala osallistuivat Ars-Häme

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Satumetsä taidenäyttely Pro Puu- galleriassa Näyttely huipentuu Valtakunnallisiin lastentarhanopettajapäiviin

Satumetsä taidenäyttely Pro Puu- galleriassa Näyttely huipentuu Valtakunnallisiin lastentarhanopettajapäiviin Satumetsä taidenäyttely 2.9.2019-24.9.2019 Pro Puu- galleriassa Näyttely huipentuu Valtakunnallisiin lastentarhanopettajapäiviin 21.- 22.9.2019 Sibeliustalossa. Lisää teksti napsauttamalla Pro Puu- gallerian

Lisätiedot

JUHANI-07. Tampereen ammattikorkeakoulu Taiteen koulutusohjelman opinnäytetyö Kuvataiteen suuntautumisvaihtoehto Kevät 2007 Juhani Tuomi

JUHANI-07. Tampereen ammattikorkeakoulu Taiteen koulutusohjelman opinnäytetyö Kuvataiteen suuntautumisvaihtoehto Kevät 2007 Juhani Tuomi Tampereen ammattikorkeakoulu Taiteen koulutusohjelman opinnäytetyö Kuvataiteen suuntautumisvaihtoehto Kevät 2007 Juhani Tuomi OPINNÄYTETIIVISTELMÄ Osasto Kuvataide Tekijä Juhani Tuomi Työn nimi Lopputyön

Lisätiedot

Elämyksellinen TYKY- tai kokouspäivä Tallukassa!

Elämyksellinen TYKY- tai kokouspäivä Tallukassa! Jos sähköposti ei näy oikein, katso se täältä. Elämyksellinen TYKY- tai kokouspäivä Tallukassa! Hotelli Tallukka ja lahtelainen Painovoima ry. tarjoavat yhdessä kaksi hyvin omaperäistä ja luovaa, taidepainotteista

Lisätiedot

Pooli 6 Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi*

Pooli 6 Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi* Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi* Poolissa mukana 16 toimijaa: Aaltoyliopisto Aboa Vetus & Ars Nova Designmuseo Helsingin yliopisto Hiekan taidemuseo Jyväskylän taidemuseo Jyväskylän yliopisto

Lisätiedot

MAURI OLAVI KEINÄNEN, CURRICULUM VITAE. Kuvataiteilija ja maisteri (TM). Mauri Olavi Keinänen / Wikipedia. e-mail. mauri.keinanen@hotmail.

MAURI OLAVI KEINÄNEN, CURRICULUM VITAE. Kuvataiteilija ja maisteri (TM). Mauri Olavi Keinänen / Wikipedia. e-mail. mauri.keinanen@hotmail. MAURI OLAVI KEINÄNEN, CURRICULUM VITAE Kuvataiteilija ja maisteri (TM). Mauri Olavi Keinänen / Wikipedia e-mail. mauri.keinanen@hotmail.com Puh. 044-3299678 OPINNOT - Lahden Taideinstituutti, ammattikorkeakoulu,

Lisätiedot

Tästä alkaa suomalainen laatutyö.

Tästä alkaa suomalainen laatutyö. Tästä alkaa suomalainen laatutyö. Perinteet ohjaavat osaamista inspiraatiot synnyttävät kauneutta. Aito suomalainen osaaminen synnyttää laadukkaita pellavatekstiilejä kylpyyn, saunaan ja kodin sisustukseen.

Lisätiedot

TAPAHTUMAPAIKKA Kulttuuritalo Valve Hallituskatu 7, Oulu

TAPAHTUMAPAIKKA Kulttuuritalo Valve Hallituskatu 7, Oulu FESTIVAALIOHJELMA www.lumotutsanat.fi TAPAHTUMAPAIKKA Kulttuuritalo Valve Hallituskatu 7, Oulu www.kulttuurivalve.fi LIPUNMYYNTI Valveen lippumyymälä avoinna ke su 12 19 p. 08 5584 7575 ja ticketmaster.fi

Lisätiedot

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994.

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994. Kertomus Sehrezadesta Viisaan ja rakastetun sulttaanin valtasi viha, kun hänelle selvisi, että hänen kaunis puolisonsa oli pettänyt häntä. Hän surmautti puolisonsa ja otti käyttöön sellaisen tavan, että

Lisätiedot