Kemin Liikuntapaikkapalvelut

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kemin Liikuntapaikkapalvelut"

Transkriptio

1 Kemin Liikuntapaikkapalvelut

2 1. Johdanto 1.1. Kemiläisten liikuntapaikkapalvelut Liikuntapalveluilla on suuri merkitys ihmisten fyysisen kunnon, henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin kannalta. Liikuntapalvelujen suunnittelu on osa kaupunkisuunnittelua ja hyvin toimivat ja monipuoliset liikuntapalvelut ovat tärkeitä nykyisten asukkaiden viihtymiselle, mutta ne voivat myös muun palvelutarjonnan ohella houkutella uusia asukkaita muuttamaan kaupunkiin. Hyvät liikuntapalvelut voivat olla myös matkailuvaltti, sillä liikuntapalvelut lisäävät alueen kilpailukykyä ja vetovoimaa. Kemin kaupunki tarjoaa liikuntamahdollisuuksia eri ikäryhmille. Alle 18vuotiaat voivat käyttää liikuntatiloja harjoituksiin maksutta. Soveltavan liikunnanohjaajan palvelut varmistavat erityisryhmien mahdollisuudet liikuntaan. Lähes 70 urheiluseuraa ja liikunta järjestöä tarjoavat kemiläisille laajat mahdollisuudet liikunnan harrastamiseen. Urheiluseurat ovat uudella tavalla ottaneet vastattavakseen myös liikuntapaikkojen rakentamisesta ja uusien liikuntapalvelujen tuottamisesta. Kiinteiden liikuntapaikkojen lisäksi Perämeren talvinen jäälakeus tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia liikunnan harrastamiseen. Yli 40 kilometriä hoidettuja aurinkoisia latuja kutsuu tuhansia hiihtäjiä. Mereen liittyvät niin talvella kuin kesälläkin monet liikuntapalvelut. Kemin kaupungin liikuntapaikkojen ja liikuntatilojen osalta ollaan monien mielenkiintoisten haasteiden edessä. Vuosien aikana kasvanut korjausvelka edellyttää etenkin sisäliikuntatilojen perusparantamista. urheilukentän perusparannus on myös mittava hanke. Runsaan sisäliikuntatilojen poistuman vuoksi on välttämätöntä suorittaa tulevaisuudessa myös sisäliikuntatilojen uudisrakentamista. Kemin kaupunki on laatinut vuonna 2008 lounais-rannan yleiskaavan, johon myös urheilupuisto kuuluu. Urheilupuiston alueesta merkittävä osa siirtyy uudessa kaavassa muiden toimintojen käyttöön. Liikuntakäyttöön jäävät yleisurheilukenttä huoltorakennuksineen sekä osa reuna- ja turva alueista. Kemin perinteinen liikunnan ja urheilun keskus, urheilupuisto, liittyy tulevaisuudessa kiinteäksi osaksi uutta rakentuvaa merellistä Kemiä. Sarius- hankkeen toteuttaminen tuo alueelle niin matkailijoita kuin uusia asukkaita, joille urheilukenttä, uimahalli, Mansikkanokan uimaranta, alueen uudet liikuntatilat sekä sisäsatama purjehduskeskuksineen luovat korkeatasoisen palveluympäristön. urheilukentän perusparannus, uuden katsomon rakentaminen Urheilukadun puolelle, nykyisten katsomoiden kunnostus, huoltorakennuksen peruskorjaus ja alueen liikennejärjestelyt sekä Sarius- kaavan toteuttamisen alle jäävien korvaavien liikuntapaikkojen rakentaminen on välttämätöntä.

3 Sarius- alueen suunnittelu on käytännössä pysäyttänyt liikuntapaikkainvestoinnit suuralueella. Sarius- hankkeen toteutuessa Kemin kaupungin ulkoliikuntapaikoista poistuu monipuolinen ja tasokas osa. Toisaalta Sarius- hankkeen etenemisen yhteydessä on mahdollisuus toteuttaa vesiliikuntatiloja ja sisäliikuntatiloja, jotka palvelevat niin kemiläisiä kuin Kemissä vierailevia matkailijoita. Kunnat ovat Suomessa vuosikymmenien ajan pääsääntöisesti huolehtineet liikuntapaikkojen ja liikuntatilojen rakentamisesta ja ylläpitämisestä. Näin on ollut etenkin pienillä ja keskisuurilla paikkakunnilla. Kemissä yhdistykset ovat rakentaneet ja ylläpitäneet merkittävässä määrin liikuntatiloja. Yhteiskunnallinen muutos ja kasvaneet vaatimukset ovat johtamassa siihen, että yhdistyksillä ei ole mahdollisuutta ylläpitää ja peruskorjata omistamiaan liikuntakiinteistöjä. Viimeinen iso yhdistyksen omistama liikuntatila - Kemin urheilutalo poistui käytöstä keväällä 2011, jonka jälkeen rakennus purettiin. Kemiläisten urheiluseurojen muodostama Junkohalli Oy vuokrasi vuonna 2008 Kemin kaupungilta Junkohallin ja rakensi sinne tekonurmen. Junkohalli Oy ja Osuuskauppa Arina sopivat markkinointiyhteistyöstä, jolla Junkohalli Oy luovutti Arinalle uuden Junkoon nousevan hallin nimeämisoikeuden seuraavaksi 10 vuodeksi (vuoteen 2023 saakka). Halli kantaa avauksesta eli vuodesta 2014 lähtien nimeä Arina Areena Kemi. Kemin kaupunkiin on vuosikymmenten aikana rakennettu hajautettu liikuntapaikkojen verkko, joka noudattaa kouluverkkoa. Yksi keskittymä on Hepolan suuralueella, toinen Sauvosaaressa, kolmas Karihaaran koulun yhteydessä ja neljäs Jungon alueella. Viidennen alueen muodostaa Tervahalli, joka rakennettiin 1977 ammattikoulun liikuntatiloiksi. Tervahalli sai myöhemmin naapurikseen tennis- ja keilahallin. Kemin kaupungin liikuntapaikkojen saavutettavuus on hyvä, mutta hajautetusta rakenteesta johtuen hoitokustannukset ovat korkeat. Tuottavuuden hakeminen edellyttää myös liikuntapalvelujen keskittämistä. Hajautetun verkon ylläpitäminen nykyisessä laajuudessa myös jatkossa säilyttäisi edelleen päällekkäiset kustannustekijät. Toisaalta kunnostamattomat ja vuosikymmeniä vanhaa talotekniikkaa käyttävät liikuntatilat ovat kalliita ylläpitää. Kemin kaupungin kuntoreitit ja moottorikelkkareitit on yhdistetty naapurikuntien vastaaviin reitteihin. Samoin kevyenliikenteen reitit ylittävät kuntarajat. Yhtenäinen kevyenliikenteen reitti ulottuu Simon Maksniemestä Tornion Vojakkalaan sekä Keminmaassa Laurilasta pohjoisen suuntaan. Kemin kaupungin sisällä kevyenliikenteen verkko on kattava. Ongelmia aiheuttaa väylien yleinen kunto sekä talviaikaisen kunnossapidon laatu.

4 Tässä suunnitelmassa liikuntapaikat on käsitelty suuralueittain. Suunnitelma on esitetty yleisemmällä tasolla kuin hankkeiden tulevat tarveselvitykset ja hankesuunnitelmat. Tämä suunnitelma palvelee ennen kaikkea alueiden varaamista liikuntaan ja virkistykseen, hankkeiden jatkosuunnittelua sekä parantaa suunnittelun oikea-aikaisuutta suhteessa rahoituksen hankintaan. Tässä suunnitelmassa ei myöskään ajoiteta hankkeita eikä esitetä niiden kustannusennusteita muilta kuin voimassa olevan investointisuunnitelman osalta. Kemin kaupungin investointi suunnitelma on se väline, jolla hankkeet asetetaan lopulliseen toteutusjärjestykseen ja määritellään hankkeiden laajuus ja kustannustekijät. Tässä suunnitelmassa liikuntapaikkapalvelut käsitellään Kemin kaupungin suuraluejaon mukaisesti alla olevassa järjestyksessä: Koivuharjun 3. Kivikon suuralueen suuralueen liikuntapaikat suuralueen liikuntapaikat liikuntapaikat 4. Syväkankaan 5. Hepolan suuralueen suuralueen liikuntapaikat liikuntapaikat

5 1.2. Kemin kaupungin väestö Kemin kaupungin väestöennuste: Vuosi Väestö Lähde: Tilastokeskus/Kemin kaupungin kehittämisosasto Kemin väestöennusteessa nais-enemmyyden arvioidaan säilyvän. Vuonna 2010 Kemin väestöstä naisia oli ja miehiä Vuonna 2040 naisia ennustetaan olevan ja miehiä vuotiaiden määrä Kemin väestöstä oli vuonna 2010 yhteensä Vuonna 2040 heidän määränsä ennustetaan olevan vuotiaiden määrä Kemin väestöstä oli vuonna 2010 yhteensä Vuonna 2040 heidän määränsä ennustetaan olevan vuotiaiden määrä Kemin väestöstä oli vuonna 2010 yhteensä 763. Vuonna 2040 heidän määränsä ennustetaan olevan vuotiaiden määrä Kemin väestöstä oli vuonna 2010 yhteensä Vuonna 2040 heidän määränsä ennustetaan olevan vuotiaiden määrä Kemin väestöstä oli vuonna 2010 yhteensä Vuonna 2040 heidän määränsä ennustetaan olevan vuotiaiden määrä Kemin väestöstä oli vuonna 2010 yhteensä Vuonna 2040 heidän määränsä ennustetaan olevan Yli 84 -vuotiaiden määrä Kemin väestöstä oli vuonna 2010 yhteensä 523. Vuonna 2040 heidän määränsä ennustetaan olevan 1734.

6 1.3 Kemin kaupungin strategiset tavoitteet Kemin kaupungin visio "Kemi on muutoksia hallitseva ja tehokas palvelujen järjestäjä. Kemi on vetovoimainen, luova asuinpaikka ja Meri-Lapin kehittynein kasvukeskus." Kemin kaupungin toiminta-ajatus "Kemin kaupunki järjestää laadukkaita palveluja asukkailleen ja edistää omalla toiminnallaan ja yhteistyöllä seutukunnan hyvinvointia." Kemin kaupungin strategiset päämäärät - yhteiskunnallinen vaikuttavuus "Ikärakenteen uudistaminen, väestön hyvinvoinnin ja terveydentilan paraneminen sekä syrjäytymisen ehkäisy." "Seudun elinkeinoelämän toimintaedellytysten tukeminen ja elinkeinoelämän monipuolistaminen." "Kemin työssä käyntialue muodostaa uuden kunnan. " Kemin vetovoimaisuus" "Kemin kaupunki on määritellyt toiminta-ajatuksena seuraavasti: Liikuntapalvelujen visio "Kemi on Meri-Lapin monipuolinen liikuntapalvelujen keskus." Liikuntapalvelujen toiminta-ajatus "Kemin kaupunki tukee kemiläistä liikuntatoimintaa, ylläpitää turvallisia liikuntapaikkoja ja tuottaa laadukkaita liikunta palveluja." Liikuntapalvelut on määritellyt kriittiset menestystekijänsä seuraavasti: 1. Kemiläisten omaehtoisen terveysliikunnan edistäminen. 2. Paikallisen ja seudullisen yhteistyön kehittäminen liikuntapalvelujen tuotannossa. 3. Turvallisten liikuntapaikkojen ylläpito ja rakentaminen. 4. Kemiläisten hyvinvoinnin edistäminen. 5. Palveluprosessien kehittäminen ja uudistaminen. Muut perustelut Lisäämällä liikuntaa voidaan merkittävästi parantaa väestön toimintakykyä, terveyttä ja hyvinvointia sekä ehkäistä sairauksia. Terveyttä edistävä liikunta on tärkeä ihmisen elinkaaren kaikissa vaiheissa. Kemin kaupungin hyvinvointiprosessia tulisi kehittää kokonaisvaltaisesti. Osa tätä toimintaa on koko kaupunkia palvelevien liikuntatilojen uudistaminen.

7 Liikuntalaki Liikuntalain mukaan yleisten edellytysten luominen liikunnalle on valtion ja kuntien tehtävä. Liikunnan järjestämi sestä vastaavat pääasiassa liikuntajärjestöt. Opetusministeriö, jonka toimialaan kuuluu liikuntatoimi, vastaa liikuntatoimen yleisestä johdosta, kehittämisestä ja yhteen-sovittamisesta liikunnan yhteistyössä valtionhallinnossa. Alueellisella tasolla nämä tehtävät kuuluvat aluehallinto viranomaiselle ja paikallistasolla kunnille. Kunnan tulee luoda edellytyksiä kuntalaisten liikunnalle kehittämällä paikallista ja alueellista yhteistyötä sekä terveyttä edistävää liikuntaa, tukemalla kansalaistoimintaa, tarjoamalla liikuntapaikkoja sekä järjestämäll ä liikuntaa ottaen huomioon myös erityisryhmät. Valtioneuvoston periaatepäätös liikunnan edistämisen linjoista Valtioneuvosto on antanut vuonna 2008 periaatepäätöksen liikunnan edistämisen linjoista. Periaatepäätös pitää sisällään 43 liikunnan toimenpidesuositusta. Kuntien tulisi sisällyttää terveyttä edistävä liikunta hyvinvointistrategiaansa ja eri sektoreiden strategioihin. Liikunnan edistäminen nivelletään osaksi kunnan terveys-, liikunta- ja nuorisoalojen palveluketjuja, joita toteuttamassa ovat mukana kunnan toimielimet ja kansalaisjärjestöt. Valtioneuvoston hyväksymä Terveys kansanterveys ohjelmassa liikunta nähdään yhtenä tärkeänä keinona väestön terveyden edistämiseen. Liikuntapaikkarakentamisen suunta 2011 Valtion liikuntaneuvosto on valmistellut asiakirjan " Liikuntapaikkarakentamisen suunta 2011". Liikuntaneuvosto on esittänyt asiakirjassa, että opetusministeriö ja sen alainen aluehallinto ottavat tämän suuntaasiakirjan periaatteet ja painotukset huomioon avustaessaan liikuntapaikkarakentamista ja muuta liikuntapaikkojen kehittämis- ja ohjaustoimintaa. Valtion talousarvioon on otettu vuosittain määräraha avustusten myöntämiseksi liikuntapaikkojen rakentamiseen, peruskorjaukseen, hankkimiseen ja varustamiseen. Avustusten myöntäminen perustuu liikuntalain (1054/98), opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (635/98) ja valtionavustuslain (688/2001) säännöksiin sekä valtion talousarvion ehtoihin. Vuonna 2006 tehdyn kansallisen liikuntatutkimuksen mukaan eniten käytettyjä liikuntapaikkoja Suomessa ovat kevyenliikenteen väylät sekä ulkoilureitit, kuten pururadat, ladut ja vaellusreitit. Sisäliikuntatiloista suosituimpia ovat kunto- ja liikuntasalit ja palloiluhallit. Naiset käyttävät selvityksen mukaan miehiä enemmän kevyen liikenteen väyliä ja voimistelusaleja. Miehet puolestaan käyttävät naisia useammin palloilusaleja, jäähalleja, rakennettuja ulkoliikuntapaikkoja ja piha-alueita.

8 Lasten ja nuorten eniten käyttämiä liikuntapaikkoja ovat ulkoliikuntapaikat sekä palloilusalit, pihat ja voimistelusalit. Valtaosa liikuntapaikoista on kuntien rakennuttamia ja ylläpitämiä. Sekä ohjatun että omatoimisen liikunnan kohdalla kunnalliset olosuhteet ovat keskeisessä asemassa. Olosuhteet korostuvat omaehtoisen liikunnan kohdalla. Yksilön valintoihin ja liikuntakäyttäytymiseen vaikuttavat muun muassa liikuntapaikan saatavuus, viihtyvyys ja turvallisuus. Miehet ja naiset harrastavat liikuntaa määrällisesti lähes yhtä paljon. Liikuntapaikkojen tarkoituksenmukaisuudessa on varsinkin naisten ja tyttöjen liikunnan harrastamisen näkökulmasta vielä paljon kehitettävää. Molempien sukupuolten ja eri ikäryhmien laaja alainen ja tasa-arvoinen liikunnan harrastaminen on jatkossakin liikunnan olosuhteiden luomisessa keskeinen arvo. Sukupuolivaikutusten arviointi on korostunut liikuntapaikka rakentamisessakin. Monen liikuntapaikan suunnittelussa ja toteutuksessa jää erityisryhmien huomiointi, käytännön tilojen esteettömyys ja saavutettavuus liian vähälle huomiolle. 2. suuralue suuralueen väestö ikäluokittain SUURALUE/ Tilastoalue yli 65 SAUVOSAARI Sauvosaari Peurasaari Karjalahti Lähde: Tilastokeskus/Kemin kaupungin kehittämisosasto 2.1 urheilupuisto ja muut suuralueen liikuntapaikat Kemin kaupungin keskeinen liikunta-alue on urheilupuisto, joka sijaitsee kaupungin keskusta-alueella meren rannalla. urheilupuistossa on vuonna 1985 perus korjattu yleisurheilukenttä sekä urheilupuiston kaikkia liikunta paikkoja palveleva huoltorakennus. yleisurheilu kenttä, huoltorakennus ja katsomot tulisi peruskorjata. Sauvosaaresta on Kemin urheilutalon purkamisen myötä poistunut ainoa iso liikuntasali. Muilta osin suuralueen liikuntapaikkatarjonta on tyydyttävä.

9 29 Frisbeerata Kemin Mansikkanokan 18 koria uimahalli uimaranta Pajarinrannan Perämeren uimaranta aurinkoladut hiekkakenttä/ jääkiekkokaukalo koripallokenttä juniori nurmikenttä nurmikenttä "takanurmi" urheilukenttä koulun koulun liikuntasali lähiliikuntapaikka kuntosali luistelukenttä tenniskenttä Särkelän Kemin kulttuuri Kemin hiekkakenttä keskuksen purjehduskeskus liikuntasali

10 Muut suuralueen liikuntapaikat Talviuinti- Kemin paikka purjehduskeskus Hahtisaaren Meri-Lapin Kuntosali tenniskentät Rullalautailijat ry Body Center Oy Skeittipaikka Kuntosali Kuntosali FyioKemi Physio phoenix Oy 2.2 Sarius -hanke YIT Rakennus Oy esitteli Sarius -hankkeen Kemin kaupungin valtuustolle Sarius -hankkeen ytimenä on 200 huoneiston kansainvälinen tason tornihotelli sekä merenranta alueelle sijoittuva asuinalue. Valmistuttuaan hankkeen arvioidaan työllistävän 300 henkilöä. Sariuksesta arvioidaan muodostuvan merkittävä matkailukeskus, joka tarjoaa majoitus-, asumis-, kylpylä-, hyvinvointi, ohjelma-, festivaali ja liikuntapalveluja. Matkailijoiden yöpymisten määrän arvioidaan Kemissä kolminkertaistuvan nykyisestä vuosittaisesta yöpymisestä. Kemin uimahallin välittömään läheisyyteen sijoittuva hotelli tulee lisäämään myös uimahallin käyttöä. Kemin uimahallin nykyinen vedenkäsittelyjärjestelmä on mitoitettu vuotuiselle käynnille. Käyntien vuotuinen keskiarvo on

11 nykyisin käyntiä. Tämä merkitsee sitä, että vuonna 1997 peruskorjatun uimahallin vedenkäsittelyjärjestelmä tulee uusia jo lisääntyvien käyntien vuoksi. Mahdollisen uuden allastilan rakentaminen asettaa veden käsittelylle ja koko uimahallin toiminnalle omat vaatimuksensa. Sarius-hanke liittyy Kemin kaupunkikeskustan palveluihin sekä merellisen Kemin vapaa-ajan palvelurakenteeseen, jonka osia ovat urheilupuisto, Kemin uimahalli, Kemin purjehduskeskus, Mansikkanokan uimaranta, kaupunkikalastusalue, LumiLinna, talviuintipaikka sekä talviset aurinkoladut Perämerellä. Pajarinrannan hiekkakentän paikalle rakennetaan tulevaisuudessa asuntoja. Kemin on osoitettava jatkossa riittävän iso alue keskustan läheisyydestä erilaisia tapahtumia mm. sirkusesityksiä ja tivolia varten. Pajarinrannan ja Sarius -alueen rakentamisen seurauksena poistuvat seuraavat liikuntapaikat: Pajarinrannan hiekkakenttä hiekkakenttä/ jääkiekkokaukalo koripallokenttä juniori nurmikenttä nurmikenttä "takanurmi" kuntoreitti tenniskenttä

12 Sariuksen liikuntaratkaisuissa olisi perusteltua suuntautua vesiliikuntamahdollisuuksien kehittämiseen. Muun liikunnallisen aktiviteetin muodostaisivat alueella olevat peruskorjattu urheilukenttä, Kemin purjehduskeskus, rakennettavat pienemmät liikuntapaikat sekä Mansikka nokan uimaranta ja talviuintikeskus. Rakentamisen vuoksi tulevaisuudessa käytöstä poistuvat liikuntapaikat Pajarinrannan hiekkakenttä Mitat m2 105 x nurmikenttä 105 x juniori nurmikenttä 50 x hiekkakenttä 70 x jääkiekkokaukalo 57 x tenniskenttä 36 x koripallokenttä 26 x valaistu kuntoreitti Rakennushanke Sarius-vesiliikunta keskus Uimahallin laajennus ja perusparannuksen suunnittelu siinä tapauksessa ettei Sarius toteudu Uimahallin perusparannus ja suunnittelu siinä tapauksessa ettei Sarius -hotelli toteudu Siirrettävä tekojää Tenniskentät Petanquekentät Mansikkanokan uimaranta Mansikkanokan talviuintikeskus Kemin rantareitti SariusVallitunsaari Kemin rantareitti Sarius-Ajos Esteetön kaupunkikalastusalue ranta-alueille 1 km Hankesuunnittelu Rakennussuunnittelu Toteutus

13 2.3 urheilukenttä Kulttuurilautakunta on käsitellyt urheilukentän tarveselvityksen Kaupunginhallituksen taloustyöryhmä on käsitellyt asiaa Tässä vaiheessa taloustyöryhmä kytki urheilukentän peruskorjauksen Sarius - hankkeeseen ja sen etenemisen tukemiseen. Tarveselvityksessä on esitetty, että urheilukentän suorituspaikat kunnostetaan ja pinnoitetaan, kaikki urheilukentän järjestelmät uudistetaan, urheilukentän keskiosan kerrokset uusitaan ja kentälle rakennetaan lämmitettävä tekonurmi. Vanhat katsomot peruskorjataan ja uusi 1500 hengen erillisin istuimin varustettu kiinteä katettu katsomo rakennetaan urheilukentän itälaidalle, johon tulee myös urheilukentän uusi pääsisäänkäynti. Urheilupuiston huoltorakennus peruskorjataan ja yleisön autojen pysäköintialue rakennetaan Urheilukadun puolelle nykyisen asemakaavan mukaisesti. Urheilijoiden ja henkilökunnan liikenne urheilukentälle järjestetään uudesta katuverkosta Urheilukadun puolelta. Urheilukentän sisäiset liikenneväylät kunnostetaan ja päällystetään. Urheilupuiston alueen aita uusitaan ja Urheilukadun puolelle rakennetaan kentän poistumistiet sekä kentän sisäänkäynnit. Lipunmyynti-, kahvila- ja infotilat rakennetaan uuden katsomon yhteyteen. kuntoreitti rakennetaan uudistettuna Sariuksen alueelle. Mansikkanokan uimaranta ja talviuintikeskus rakennetaan kaavassa varatulle alueelle. Mansikkanokan uimarannalle sijoitetaan kaksi rantalentopallokenttää sekä koripallokenttä. Kemin rantareitti linjataan pohjoisessa sisäsataman ja Sarius alueen sekä Mansikkanokan puiston lävitse Vallitunsaareen ja etelässä Ajokseen. Kemin rantareitti muodostaa vetovoimaisen kohteen, sillä se sijoittuu jokimaisemaan, merimaisemaan, perinteiseen teollisuusmaisemaan sekä merelliseen kaupunkimaisemaan. Sariuksen alueelle rakennetaan siirrettävä tekojäärata sekä tenniskentät. Niissä voidaan käyttää samaa aluetta. Sariuksen alueelle rakennetaan monipuolinen vesiliikuntakeskus, jonka ytimenä on nykyinen uimahalli. Rakennettavasta hotellista on yhteys vesiliikuntakeskukseen.

14 Liikuntapaikat Aurinkoladut Perämerellä Pajarinrannan hiekkakenttä Mitat m2 40 km 105 x Purjehduskeskus Talviuintipaikka 1 kpl huoltorakennus - kuntosali 8 -Pukuhuoneet 7 kpl 225 -Kokoushuone 1 kpl 26 -Tuomarin tilat 1 kpl 12 -Konesuojat 1 kpl 53 -Sosiaalitilat 1 kpl 27 yleisurheilukenttä 102 x nurmikenttä 105 x juniori nurmikenttä 50 x hiekkakenttä 70 x jääkiekkokaukalo 57 x tenniskenttä 36 x koripallokenttä 26 x kuntoreitti Särkelän hiekkakenttä koulun liikuntasali Mansikkanokan uimaranta 1 km 70 x x 8,5 x 4,5 144,5 1 kpl Rakennushanke urheilukentän ja huoltorakennuksen äänentoistojärjestelmän uusiminen urheilukentän perusparannus, teknisten järjestelmien uusiminen ja suorituspaikkojen pinnoittaminen urheilukentän uuden katsomon rakentaminen ja vanhojen katsomojen peruskorjaus urheilukentän huoltorakennuksen perusparannus kuntoreitin siirto ja rakentaminen Toteutus Kustannus Laajuus

15 3. Koivuharjun suuralue Koivuharjun suuralueen väestö ikäluokittain SUURALUE/ Tilastoalue KOIVUHARJU Koivuharju Karihaara Paattio yli 65 Yht. Lähde: Tilastokeskus/Kemin kaupungin kehittämisosasto Koivuharjun suuralueella ovat liikuntapaikkojen perusratkaisut kunnossa. Koivuharjun koulun ja Karihaaran koulun yhteydessä ovat lähiliikuntapaikat ja Karihaaran urheilukentän liikuntapaikat ovat kummaltakin koululta kävelymatkan päässä. Koivuharjun suuralueelta ei ole hiihdettävää yhteyttä Ristikangas - RovaTakajärvi valaistuun kuntoreitistöön. Perämeren aurinkoladut ovat saavutettavissa Kiikelin yhdysladun kautta. Junkohalli Oy on rakentanut kesällä 2011 vuokraamalleen Karihaaran hiekkakentälle tekonurmen. Täysimittainen tekonurmikenttä paransi kemiläisten jalkapalloseurojen harjoitusmahdollisuuksia. Samalla tekonurmen rakentaminen on varautumista Sariuksen toteuttamiseen, sillä Sarius -kaavan alueelle jäävät jalkapalloilun käytössä olevat urheilupuiston toinen nurmikenttä sekä juoniori nurmikenttä. Liikuntapaikka Mitat m2 Karihaaran juniori tekonurmikenttä 61 x Junkohalli Oy Karihaaran tekonurmikenttä 105 x Karihaaran nurmikenttä 130 x Karihaaran pieni nurmikenttä 60 x Karihaaran koulun liikuntasali 30 x 16 x Karihaaran koulun lähiliikuntapaikka 16 x Koivuharjun koulun lähiliikuntapaikka 16 x Karihaaran huoltorakennus 148

16 Karihaaran koulun Karihaaran koulun Karihaaran liikuntasali lähiliikuntapaikka nurmikenttä Karihaaran Karihaaran Koivuharjun luistelukenttä juniori koulun tekonurmikenttä lähiliikuntapaikka Mustakarin Junkohalli Oy Karihaaran hiihtolatu Karihaaran Karu ry täysimittainen voimannostosali tekonurmikenttä

17 Marttalan urheilupuiston alue.

18

19 4. Kivikon suuralue Kivikon suuralueen väestö ikäluokittain SUURALUE/ Tilastoalue KIVIKKO Kivikko Tervaharju Nauska yli 65 Yht. Lähde: Tilastokeskus/Kemin kaupungin kehittämisosasto 4.1 Jungon liikuntakeskus Jungon urheilualue tarjoa kehittämiselle useita mahdollisuuksia. Alue varattiin aikanaan liikuntapalveluille tavoitteena keskittää sinne suuret liikunnan yksiköt. Alueelle rakennettiin Junkohalli, jäähalli, lasten hiihtomaa sekä kilpahiihtoladut. Myöhemmin liikuntapalveluille varattua maaperältään parasta aluetta on otettu asuntorakentamisen käyttöön. Jungon urheilualue tarjoaa edelleen kehittämismahdollisuuksia. Välittömänä ratkaisuna on uuden jalkapallohallin toteuttaminen alueelle. Tulevaisuudessa jääurheilu tulee keskittää Jungon alueelle. Perämeren Jäähalli Oy:n suunnitelmissa on rakentaa kevytkatteinen jääkiekkokaukalo jäähallin yhteyteen. Luonnon jääkauden jäädessä entistä lyhyemmäksi tulee jossain vaiheessa välttämättömäksi rakentaa Junkoon tekojäärata. Tekojään rakennuttajana voisi olla Perämeren Jäähalli Oy, mikäli yhtiön taloudellista asemaa nykyisestä vahvistetaan tai nykyiset pienet osakeyhtiöt fuusioidaan. Toinen vaihtoehto on, että Kemin kaupunki rakennuttaa tekojään. Jäänhoidossa ja toiminnan järjestelyissä alueella olisi saavutettavissa merkittäviä synergiaetuja. Jungon kilpahiihtoladut jäävät tulevaisuudessa suurelta osin rakennettavan Ravan asuntoalueen alle. Valaistujen kuntoreittien linjausta tulee myös osin muuttaa asuntorakentamisen vuoksi. Syntyviä liikenteellisiä ongelmia ratkaistaan Länkimaantien ylittävällä kuntoreitille tulevalla sillalla.

20 Hiihtoreitti Jungon Jungon Ristikangas hiihtomaa pulkkamäki Kivikon koulun Jungon Perämeren hiekkakanttä/ tekojäärata Jäähalli Oy Sivakkavaara Pertajärvi luistelukenttä Jäähalli Junkohalli Oy Kivikon koulun Perämeren Uusi Junkohalli lähiliikuntapaikka Jäähalli Oy rakentaminen rakentaminen Jääkiekkokaukalo rakentaminen Moottorikelkka- Ristikangas-Rova Ristikankaan reitit -Takajärvi jousiammuntarata valaistu kuntoreitti Ristikankaan Tervahalli skeittipuisto Tervaharjun hiekkakenttä/ luistelukenttä Kemin Keilatalo Oy Kemin seudun Pohjan Jousi ry Keila-ja tennishalli Golf Oy Jousiammuntasali Golfkenttä

21 Liikuntapaikka Mitat m2 60 x x 68 x Perämeren Jäähalli Oy Jäähalli Junkohalli Oy Junkohalli Jungon hiihtomaa latuja 8 km Jungon pulkkamäki Kuntoreitti Ristikangas-Rova-Takajärvi 11 km Tervaharjun hiekkakenttä/luistelukenttä 75 x 40 Rakennushanke Tekojäärata Huoltotilat Toteutus Kustannus Laajuus Liikunta-Corona Kaupalliset ratkaisut Coronan alueella ennen kaikkea Tervahallin ja Keilatalon ympäristössä merkitsevät sitä, että alueen käytön osalta voidaan palata alkuperäiseen Liikunta-Corona suunnitelmaan. Tämä suunnitelma lähti siitä, että Tervahalli ja Keilatalo peruskorjataan, Keilatalon tontille rakennetaan liikuntatila ja rakennukset yhdistetään lisärakennuksella, johon yleisön palvelutilat ja käynti eri rakennuksiin on samasta tilasta. Saamalla Keilatalon käyttötarkoitus muuttuisi. Keilaustoiminta voitaisiin sijoittaa Sarius -hankkeen hotellin yhteyteen. Tervahalli Tervahalli vesikatteen talotekniikan uusiminen 2013 uusiminen Kemin Keilatalo Oy Tervahallin ja perusparannus Keilatalon laajennus

22 Liikuntapaikka Mitat m2 -Liikuntahalli 42 x 21 x Pukuhuoneet 8 kpl 240 -Painisali 10 x 10 x Tatami 10 x 10 x x Tervahalli -Voimailutila -Seniori kuntosali -Kuntotestaustila -Soveltavan liikunnan ohjaaja -Kokoustila ja keittiö Kemin Keiltalo Oy Keila-ja tennishalli -Keilahalli -Tennishalli Vaihtoehto Toteutus Kustannus Laajuus Tervahallin perusparannus Keilatalon perusparannus, uusi käyttötarkoitus Laajennusosan rakentaminen Vaihtoehto 2. Toteutus Kustannus Laajuus Tervahallin perusparannus Keilatalon purkaminen ja tontin myynti Liikuntapaikka Mitat m2 Ristikankaan jousiammuntarata Ristikangas-Sivakkavaara-Pertajärvi hiihtoreitti 140 x km 9800 Ristikangas-Takajärvi kuntoreitti 11 km Ristikankaan skeittipuisto 100 x Ristikankaan pulkkamäki 20 x Kivikon koulun liikuntasali Kivikon koulun hiekkakenttä/luistelukenttä 16 x Rakennushanke Kivikon koulun lähiliikuntapaikka Toteutus Kustannus 2013 Laajuus 21m x 12m

23 Kivikon koulun tontilla on hiekkakenttä/luistelukenttä. Vuoden 2013 aikana tontille rakennetaan areenatyyppinen lähiliikuntapaikka, joka palvelee Kivikon koulua sekä tulevaisuudessa myös rakennettavaa päiväkotia. Jungon liikunta-alueet 5. Syväkankaan suuralue Syväkankaan suuralueen väestö ikäluokittain SUURALUE/ Tilastoalue SYVÄKANGAS Syväkangas Takajärvi Ritikka yli 65 Lähde: Tilastokeskus/Kemin kaupungin kehittämisosasto Yht.

24 5.1.1 Syväkankaan liikunta-alueet Jussapäkin Relletin valaistu hiekkakenttä/ Syväkankaan koulun kuntoreitti luistelukenttä alakoululaisten hiihtolatu Syväkankaan koulun Syväkankaan lähiliikuntapaikka liikuntasali Takajärvi-Rova- Takajärven koulun Takajärven Ristikangas hiekkakenttä/ koulun valaistu luistelukenttä/ liikuntasali kuntoreitti lähiliikuntapaikka Syväkankaan koulun hiekkakenttä/ koulun luistelukenttä FC-88 Toijärven lähiliikuntapaikka Urheiluseura FC 88 suunnittelee Toijärven hiekkakentälle monipuolista lähiliikuntapaikkaa. Toijärven kenttä on helposti saavutettavissa myös Syväkankaan ja Takajärven kouluilta. Rakennushanke Toteutus Kustannus Laajuus Tekonurmikenttä Petanquekentät Pannakentät Parkourrata Mikäli FC-88 ei toteuta hankettaan, Kemin kaupungin tulisi toteuttaa vastaava hanke Takajärven koulun hiekkakentän yhteyteen.

25 Liikuntapaikka Mitat m2 Haukkarin nurmikenttä 65 x Jussapäkin kuntoreitti Syväkankaan koulun hiekkakenttä/luistelukenttä Syväkankaan koulun liikuntasali 2,6 km 80 x x Syväkankaan koulun lähiliikuntapaikka 208 Takajärvi-Ristikangas kuntoreitti 11 km Pertajärvi-Sivakkavaara-Ristikangas hiihtoreitti 17 km Takajärven koulun hiekkakenttä/luistelukenttä 105 x x 15 x Takajärven koulun liikuntasali Takajärven uimaranta 1 kpl Relletin hiekkakenttä/luistelukenttä Rakennushanke 90 x 50 Toteutus Kustannus Takajärven hiihtomaa Takajärven frisbeegolf Laajuus Takajärven hiihtomaa ja frisbeegolf rakennetaan täyttöalueelle Takajärven länsirannalle. Toijärven hiekkakenttä

26 Syväkankaan koulun hiekkakenttä/ luistelukenttä 6. Hepolan suuralue Hepolan suuralueen väestö ikäluokittain SUURALUE/ Tilastoalue HEPOLA Hepola Rytikari Ajos yli 65 Yht. Lähde: Tilastokeskus/Kemin kaupungin kehittämisosasto Hepolan liikunta-alueet Hepolan alueen liikuntapaikat palvelevat alueen koululaisia sekä muita asukkaita. Rakentamista vaatii ainoastaan kuntoreitti Paavonkari - Simon kunnan raja, jolloin Kemin kuntoreiteiltä pääsee Simon kuntoreiteille Kirnuvaaran kautta Maksniemeen. Simon kunta on rakentanut korkeatasoisen kuntoreitin valmiiksi Kemin rajalle.

27 Ajoksen luistelukenttä/ Ajoksen Ajoksen valaistu tenniskenttä ja hiekkakenttä kuntoreitti frisbeegolf (18 koria) 2014 Hepolan koulun Hepolan hiekkakenttä/ Takajärven Hepolan koulun luistelukenttä liikuntasali kuntosali liikuntahalli Hepolan koulun Paavonkari- Paavonkarin lähiliikuntapaikka Hepola urheilukenttä koulun valaistu kuntoreitti Paavonkarin Paavonkarin Paavonkari-Simon urheilukentän uimaranta valaistu kuntoreitti huoltorakennus rakentaminen 2013 Moottoriurheilu- Veitsiluodon Veitsiluodon seurat, Holstinharjun moottori urheilukeskus työväentalon verkkopallo- kuntosali seuran tenniskentät

28 Liikuntapaikka Paavonkarin urheilukenttä Mitat m2 105 x Paavonkarin huoltorakennus 214 Hepolan hiekkakenttä/luistelukenttä 130 x Hepolan koulun lähiliikuntapaikka 16 x Kuntoreitti Paavonkari-Hepola 3,1 km Kuntoreitti Paavonkari-Kirnuvaara 5,2 km Hepolan koulun liikuntahalli 37,8 x 21 x x x Hepolan koulun kuntosali Ajoksen hiekkakenttä/luistelukenttä Ajoksen kuntoreitti 2,6 km Ajoksen tenniskenttä 36 x 15 Rakennushanke Kuntoreitti PaavonkariSimon kunnan raja Toteutus Kustannus Laajuus ,8 km mukana alv Hepolan ja Paavonkarin liikunta-alueet 7. Liikuntapaikkojen perusparantaminen ja uudisrakentaminen -Moottoriurheilukeskus -Seutukunnallinen yhteistyö -Uusi kunta 8. Liikuntapaikkojen hoito Ulkoliikuntapaikat Sisäliikuntapaikat 540

29

NYKYTILA-ANALYYSI KEMIN LIIKUNTAPAIKOISTA VIISAASTI JA TURVALLISESTI HARRASTUKSIIN. PUITTEET JA PELISÄÄNNÖT KUNTOON

NYKYTILA-ANALYYSI KEMIN LIIKUNTAPAIKOISTA VIISAASTI JA TURVALLISESTI HARRASTUKSIIN. PUITTEET JA PELISÄÄNNÖT KUNTOON NYKYTILA-ANALYYSI KEMIN LIIKUNTAPAIKOISTA 1 TYÖN TAVOITTEET Tässä koonnissa on tehty tarkastelua liikuntapaikkojen määrästä, käytöstä, tarpeesta ja kustannuksista liikuntatoimen oman toiminnan suunnittelun

Lisätiedot

Kemin kaupungin liikuntapaikkapalvelut / /2014. Kulttuurilautakunta

Kemin kaupungin liikuntapaikkapalvelut / /2014. Kulttuurilautakunta Kulttuurilautakunta 13 26.03.2013 Kulttuurilautakunta 21 23.04.2013 Kulttuurilautakunta 37 10.06.2014 Kulttuurilautakunta 44 26.08.2014 Kaupunginhallitus 290 06.10.2014 Kulttuurilautakunta 37 26.04.2017

Lisätiedot

///TE / s eb. Tuotot Netto. /aukiolotuntl. Tuotot. Neuo. f Tuotot. / alue,/olue / hoidettu m2 4m' YhteensA. tolmiala: Slvlstyspalvelukeskus

///TE / s eb. Tuotot Netto. /aukiolotuntl. Tuotot. Neuo. f Tuotot. / alue,/olue / hoidettu m2 4m' YhteensA. tolmiala: Slvlstyspalvelukeskus ///TE / s eb tolmiala: Slvlstyspalvelukeskus Palvelu: Kulttuurlosasto/ Lllkunta,astuuhenkiltir Mattl Molander TP TP IA ra Liikuntapalvelut Liikuntapalvelut Liikuntapalvelut Liikuntapalvelut Liikuntapalvelut

Lisätiedot

Uusi liikuntalaki ja sen merkitys vantaalaiseen liikuntaan

Uusi liikuntalaki ja sen merkitys vantaalaiseen liikuntaan Uusi liikuntalaki ja sen merkitys vantaalaiseen liikuntaan Vantaan Liikuntayhdistys ry juhlaseminaari 21.10.2014 ylitarkastaja Sari Virta Lähtökohdat Yhteiskunnan muutos: kansalaisten vähentynyt päivittäinen

Lisätiedot

PALVELUALUE: Sivistyspalvelukeskus

PALVELUALUE: Sivistyspalvelukeskus PALVELUALUE: Sivistyspalvelukeskus Tulosalue: Kulttuuriosastorliikuntapalvelut Hanke/Hankeryhma: Uimahallin vllhtyisyyden Parantaminen Tulot Kustannusarvio Ed. vuosien kayttit ioista valtionosuudet Netlomenot

Lisätiedot

5. ASUNTO-OLOT JA RAKENNUSTOIMINTA

5. ASUNTO-OLOT JA RAKENNUSTOIMINTA 33 5. ASUNTOOLOT JA RAKENNUSTOIMINTA 5.. TONTTIEN VUOKRASOPIMUKSET 2009204 Käyttötarkoitus 2009 200 20 202 203 204 Asuntotontit lukumäärä lisäys ed.vuoteen pintaala, ha lisäys ed.vuoteen Liiketontit lukumäärä

Lisätiedot

Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu

Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu Alueellinen terveysliikuntasuunnitelma Suunnitelma tehtiin yhdessä: Sairaanhoitopiiri - Normiohjaus - Osaaminen UKK-Instituutti - Informaatio-ohjaus

Lisätiedot

Ympäristön muutos. Uusi hyvinvointi. Kunta hyvinvoinnin edistäjänä - verkostoprojekti. Tulevaisuuden kunta. Muuttuva johtaminen.

Ympäristön muutos. Uusi hyvinvointi. Kunta hyvinvoinnin edistäjänä - verkostoprojekti. Tulevaisuuden kunta. Muuttuva johtaminen. Hyvinvointiennakointi Hyvinvointijohtaminen kunnassa ja yhdyspinnoilla Uusi hyvinvointi Ympäristön muutos Kunta hyvinvoinnin edistäjänä - verkostoprojekti Hyvinvointinäkökulmaa yhdyspintasopimu ksiin Tulevaisuuden

Lisätiedot

312 Hirmunkatu Alueella on vanhaa ja uutta omakotiasutusta. 313 Juusonkatu Pienalue on rautatien ja Perämerentien väliin sijoittuva

312 Hirmunkatu Alueella on vanhaa ja uutta omakotiasutusta. 313 Juusonkatu Pienalue on rautatien ja Perämerentien väliin sijoittuva 3 KIVIKON SUURALUE 31 KIVIKON TILASTOALUE 34 Suuralueeseen kuuluvat Vähä-Ruonaojan ja Kemi- Tornion lentokentän väliin sijoittuvat Kemin koillisosat Tervaharjulta ja Kivikolta Perta-aavalle. Kivikon suuralue

Lisätiedot

5. ASUNTO-OLOT JA RAKENNUSTOIMINTA

5. ASUNTO-OLOT JA RAKENNUSTOIMINTA 3 5. ASUNTOOLOT JA RAKENNUSTOIMINTA 5.. TONTTIEN VUOKRASOPIMUKSET 00803 Käyttötarkoitus 008 009 00 0 0 03 Asuntotontit lukumäärä lisäys ed.vuoteen pintaala, ha lisäys ed.vuoteen Liiketontit lukumäärä lisäys.ed.vuoteen

Lisätiedot

1 KÄYTTÖTALOUSOSA. Tuloslaskelma 7.5.2015 Tammikuu-Huhtikuu 2015 400 Liikuntalautakunta

1 KÄYTTÖTALOUSOSA. Tuloslaskelma 7.5.2015 Tammikuu-Huhtikuu 2015 400 Liikuntalautakunta 1 KÄYTTÖTALOUSOSA Liikuntalautakunta Tuloslaskelma 7.5.2015 Tammikuu-Huhtikuu 2015 400 Liikuntalautakunta muutosten jälk. TOT2015 TOT-% TOT2014 TP2014 Toimintatuotot 745150 745150 288515 38,7 284441 845490

Lisätiedot

Uusi liikuntalaki kunta- talouden puristuksessa. Talous Liikuntalain keskeiset kuntapykälät Mikä muuttuu vai muuttuuko?

Uusi liikuntalaki kunta- talouden puristuksessa. Talous Liikuntalain keskeiset kuntapykälät Mikä muuttuu vai muuttuuko? Uusi liikuntalaki kunta- talouden puristuksessa Talous Liikuntalain keskeiset kuntapykälät Mikä muuttuu vai muuttuuko? Kari Sjöholm 26.11.2014 Bruttokansantuote, määrän muutos-% ed. vuodesta Lähde: kansalliset

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3 18.02. Sivu 1 / 1 465/ 10.03.02 3 Leppävaaran urheilupuiston puku- ja pesutilojen (ent. Leppävaaran urheilupuiston huoltorakennus ja tekojää) tarveselvitys Valmistelijat / lisätiedot: Kaisa Peltonen, puh.

Lisätiedot

Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/532/ /2018 Jäähallityöryhmä: monitoimijäähallin sijoituspaikkaselvitys

Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/532/ /2018 Jäähallityöryhmä: monitoimijäähallin sijoituspaikkaselvitys Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan lausunto monitoimijäähallin sijaintipaikkavaihtoehdoista Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/532/00.00.01.06/2018 Jäähallityöryhmä: monitoimijäähallin sijoituspaikkaselvitys

Lisätiedot

KÄRKÖLÄN KUNTA. 4 liikuntatoimen tavoitteet ja tehtävät...7 4.1 Yleistä 4.2 Toimenpiteet. 5 Johtopäätöksiä liikuntatoiminnan kehittämiseksi...

KÄRKÖLÄN KUNTA. 4 liikuntatoimen tavoitteet ja tehtävät...7 4.1 Yleistä 4.2 Toimenpiteet. 5 Johtopäätöksiä liikuntatoiminnan kehittämiseksi... KÄRKÖLÄN KUNTA 1 johdanto...3 2 yleiskuvaa kärkölän kunnasta...4 2.1 Sijainti 2.2 Luonto ja ympäristö 2.3 Väestörakenne 2.4 Elinkeinorakenne 2.5 Koulutus 3 kärkölän liikuntatoimen nykytilanne...5 3.1 Hallinto

Lisätiedot

Liikuntalain uudistus

Liikuntalain uudistus Liikuntalain uudistus Liikuntatoimen koulutuspäivät 27.-28.11.2014 ylitarkastaja Sari Virta Lähtökohdat Yhteiskunnan muutos: kansalaisten vähentynyt päivittäinen liikuntaaktiivisuus, liiallinen istuminen.

Lisätiedot

Uusi liikuntalaki voimaan 2015 Kunnat uusien haasteiden edessä Muuttuvatko kuntien tehtävät?

Uusi liikuntalaki voimaan 2015 Kunnat uusien haasteiden edessä Muuttuvatko kuntien tehtävät? Uusi liikuntalaki voimaan 2015 Kunnat uusien haasteiden edessä Muuttuvatko kuntien tehtävät? Kari Sjöholm 10.9 2014 -200-400 -600-800 -1000-1200 -1400-1600 Hallitusohjelman sekä vuosien 2012-2014 kehysriihien

Lisätiedot

05.11.2009 YIT Rakennus Oy Juhani Ylitolonen

05.11.2009 YIT Rakennus Oy Juhani Ylitolonen YIT Rakennus Oy Juhani Ylitolonen Matkailutulon triplaus Kemin kaupungin ja YIT:n yhteistyö SARIUS Palvelut 600 m Keskussairaala Kirkko Koulut, oppilaitokset Päiväkoti Kulttuurikeskus Kauppatori Terveyspysäkki

Lisätiedot

USKO = liikunta tekee terveeksi ja jokainen kansalainen on huolehdittava itsestään ettei koituu haitaksi yhteiskunnalle. terve sielu terveessä

USKO = liikunta tekee terveeksi ja jokainen kansalainen on huolehdittava itsestään ettei koituu haitaksi yhteiskunnalle. terve sielu terveessä USKO = liikunta tekee terveeksi ja jokainen kansalainen on huolehdittava itsestään ettei koituu haitaksi yhteiskunnalle. terve sielu terveessä ruumissa TOIVO = maan paras liikuntapalvelu vuonna 2015. RAKKAUS

Lisätiedot

Selvitys eteläpohjalaisten liikunta-aktiivisuudesta ja tyytyväisyydestä liikuntapalveluihin ja -paikkoihin Hannu Tuuri, Marja Katajavirta

Selvitys eteläpohjalaisten liikunta-aktiivisuudesta ja tyytyväisyydestä liikuntapalveluihin ja -paikkoihin Hannu Tuuri, Marja Katajavirta Selvitys eteläpohjalaisten liikunta-aktiivisuudesta ja tyytyväisyydestä liikuntapalveluihin ja -paikkoihin 2018 Hannu Tuuri, Marja Katajavirta Sisällys Dian nro Taustoja tutkimukselle Tutkimuksen toteuttaminen

Lisätiedot

LIIKUNTATILOJEN HINNASTO Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut

LIIKUNTATILOJEN HINNASTO Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut LIIKUNTATILOJEN HINNASTO 2017 Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut 2 Sisällys Liikuntatilojen hinnoittelun periaatteet... 3 Liikuntatilojen hintaluokitukset ja -perusteet... 3 Hintojen perusteet... 3

Lisätiedot

Kokkolan liikuntapoliittinen ohjelma vuosille 2003-2013 tiivistelmä Kokkolassa Parasta aikaa Kokkola Kaupunki luonnossa

Kokkolan liikuntapoliittinen ohjelma vuosille 2003-2013 tiivistelmä Kokkolassa Parasta aikaa Kokkola Kaupunki luonnossa KOKKOLA KARLEBY Kokkolan liikuntapoliittinen ohjelma vuosille 2003-2013 tiivistelmä Kokkolassa Parasta aikaa Kokkola Kaupunki luonnossa Sisällys 1 Liikuntapoliittisen ohjelman tarkoitus...2 2 Liikuntapoliittisen

Lisätiedot

Pirkanpolut - lähiretkeilyreitistö

Pirkanpolut - lähiretkeilyreitistö B i r g i t anpol ulle 1 ENSIMMÄISEN HANKKEVAIHEEN KUVAUS (2017-18 talvi): Alueellisen, seudullisen ja kansallisen matkailun ja luontoliikunnan kehittamiseen liittyva hanke, jonka tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

LÄHIÖLIIKUNNAN EDELLYTYKSET JA MAHDOLLISUUDET. TUL:N SEURANTAPÄIVÄT 23. - 24.11.2013 TAMPERE Ari-Pekka Juureva toiminnanjohtaja

LÄHIÖLIIKUNNAN EDELLYTYKSET JA MAHDOLLISUUDET. TUL:N SEURANTAPÄIVÄT 23. - 24.11.2013 TAMPERE Ari-Pekka Juureva toiminnanjohtaja LÄHIÖLIIKUNNAN EDELLYTYKSET JA MAHDOLLISUUDET TUL:N SEURANTAPÄIVÄT 23. - 24.11.2013 TAMPERE Ari-Pekka Juureva toiminnanjohtaja VEHMAISTEN URHEILIJAT Vehmaisten Urheilijat urheilutoiminta Vehmaisten Urheilijoilla

Lisätiedot

Teemakysely: Liikenneväylät, puistot, yleiset alueet ja liikuntapaikat, 2019

Teemakysely: Liikenneväylät, puistot, yleiset alueet ja liikuntapaikat, 2019 Teemakysely: Liikenneväylät, puistot, yleiset alueet ja liikuntapaikat, 2019 Vastaajien kokonaismäärä: 128 1. Vastaajan ikä alle 20 2 1,56% 20-30 22 17,19% 30-40 30 23,44% 40-50 33 25,78% 50-60 23 17,97%

Lisätiedot

VANTAAN LIIKUNTAPAIKKASUUNNITELMA VUOSILLE

VANTAAN LIIKUNTAPAIKKASUUNNITELMA VUOSILLE VANTAAN LIIKUNTAPAIKKASUUNNITELMA VUOSILLE 2018 2022 VANTAAN LIIKUNTAPAIKKASUUNNITELMA VUOSILLE 2018 2022 Vantaan kaupungin liikuntapaikkarakentaminen nojaa vuonna 2009 tehtyyn ja valtuustokausittain päivitettyyn

Lisätiedot

Liikunnan kehittämissuunnitelma 2011 2020 Liite 5. TAVOITE TOIMENPIDE-EHDOTUKSET TULEVAISUUS TOTEUTUS/VASTUUTAHO AIKATAULU

Liikunnan kehittämissuunnitelma 2011 2020 Liite 5. TAVOITE TOIMENPIDE-EHDOTUKSET TULEVAISUUS TOTEUTUS/VASTUUTAHO AIKATAULU 1 Ohjausryhmän hyväksymä päivitys 11.12.2014 1. TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ LIIKUNTA Kouluikäisten liikunnan lisääminen Suositus: Koululaiset kulkevat koulumatkat pyörällä tai kävellen Sivistyslautakunta antaa

Lisätiedot

Liikuntapaikkojen käyttöhinnasto 1.6.2015 alkaen Alv sisältyy hintoihin, liikuntatapahtumat 10 %, muut tilaisuudet/vuokrat 24 %

Liikuntapaikkojen käyttöhinnasto 1.6.2015 alkaen Alv sisältyy hintoihin, liikuntatapahtumat 10 %, muut tilaisuudet/vuokrat 24 % Liikuntapaikkojen käyttöhinnasto 1.6.2015 alkaen Alv sisältyy hintoihin, liikuntatapahtumat 10 %, muut tilaisuudet/vuokrat 24 % Ulkoliikuntapaikat (kentät, ladut) Hänninkenttä, kesäkausi Harjoitukset Aikuiset

Lisätiedot

LIIKUNNAN ARVOSTUS PIEKSÄMÄELLÄ

LIIKUNNAN ARVOSTUS PIEKSÄMÄELLÄ 2011 LIIKUNNAN ARVOSTUS PIEKSÄMÄELLÄ 12.10.2011 Liikunnan arvostus Pieksa ma ella ja sen jäsenseurat(33 kpl) ovat huolissaan Pieksämäen liikunta ja urheilutoiminnan näivettymisestä ja kaupungin liikuntaorganisaation

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN SEUDUN LIIKUNTAPALVELUT Liikuntapalveluiden kuntalaiskysely 2009

JYVÄSKYLÄN SEUDUN LIIKUNTAPALVELUT Liikuntapalveluiden kuntalaiskysely 2009 JYVÄSKYLÄN SEUDUN LIIKUNTAPALVELUT Liikuntapalveluiden kuntalaiskysely 2009 JYVÄSKYLÄN SEUDUN LIIKUNTAPALVELUT / LIIKUNTAPALVELUIDEN KUNTALAISKYSELY 2009 2 (48) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ TUTKIMUKSESTA...

Lisätiedot

Valtakunnallisen liikuntapolitiikan tavoitteet Seminaari liikuntapaikkarakentamisesta

Valtakunnallisen liikuntapolitiikan tavoitteet Seminaari liikuntapaikkarakentamisesta Valtakunnallisen liikuntapolitiikan tavoitteet Seminaari liikuntapaikkarakentamisesta 14.5.2012 Johtaja Harri Syväsalmi Opetus- ja kulttuuriministeriö/liikuntayksikkö Hallitusohjelma - liikuntapolitiikka

Lisätiedot

KULTTUURILAUTAKUNTA 74

KULTTUURILAUTAKUNTA 74 KULTTUURILAUTAKUNTA 74 Palvelu: Kulttuuriosasto/Kulttuuripalvelut Vastuuhenkilö: Hilkka Heikkinen TA 13/TA 14 TP 12/TA 14 Kulttuuritalot/-keskukset, käynnit 13 013 8 312 29 100 210 000 86,1 % 96,0 % /

Lisätiedot

Espoo Active City Liikuntapalvelut

Espoo Active City Liikuntapalvelut E A ti Cit Espoo Active City Liikuntapalvelut Espoo-strategia 2010 2013 (Kv 7.9.2009 /elinvoimainen ja kilpailukykyinen kaupunki) Tieteen, taiteen ja talouden sekä liikunnan yhdistämisen vetovoima Liikuntavisiosta

Lisätiedot

Hilkka Halonen. toimitusjohtaja Meriva sr.

Hilkka Halonen. toimitusjohtaja Meriva sr. Hilkka Halonen toimitusjohtaja Meriva sr hilkka.halonen@meriva.com Hyvinvointi määritelmät Elintaso tulot, asuminen, työllisyys, koulutus ja terveys Yhteisyyssuhteet paikallis- ja perheyhteisyys, ystävyyssuhteet

Lisätiedot

36 LIIKUNTA- JA NUORISOLAUTAKUNTA

36 LIIKUNTA- JA NUORISOLAUTAKUNTA Liikuntapalvelujen tulosyksikön vuoden 2014 talousarvion ja vuosien 2015-2016 taloussuunnitelman kehykseen vaikuttavia kasvupaineita: Välttämättömät tarkistukset 2014 Uusien ja peruskorjattujen tilojen

Lisätiedot

Imatran kaupungin hoidettavat liikunta-alueet, kentät ja kuntoradat (Vuosi 2018)

Imatran kaupungin hoidettavat liikunta-alueet, kentät ja kuntoradat (Vuosi 2018) Imatran kaupungin hoidettavat liikunta-alueet, kentät ja kuntoradat (Vuosi 2018) Ukonniemen alue (1. prioriteetti) Liikuntakeskukset ja suuret kentät - Ukonniemen stadion (miehitetty kesällä, ampumaradalla

Lisätiedot

TYÖIKÄISET. Liikkuuko Pieksämäki? projektin väliraportin tiivistelmä

TYÖIKÄISET. Liikkuuko Pieksämäki? projektin väliraportin tiivistelmä TYÖIKÄISET Liikkuuko Pieksämäki? projektin väliraportin tiivistelmä MIHIN TIEDOT PERUSTUVAT? Sähköiseen kyselyyn vastasi 321 täysi-ikäistä pieksämäkeläistä, joista 67 prosenttia oli naisia ja 33 prosenttia

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA MUIDEN ALOJEN LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ Varkaus

AJANKOHTAISTA MUIDEN ALOJEN LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ Varkaus AJANKOHTAISTA MUIDEN ALOJEN LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ Varkaus 21.4.2015 Matti Ruuska Johtaja Opetus- ja kulttuuritoimi vastuualue Itä-Suomen aluehallintovirasto 21.4.2015 1 Lähtökohdat Yhteiskunnan muutos Toimialan

Lisätiedot

1000 Arvopaperit Menot , Rahoitusosuudet 0, Käyttöomaisuuden myynti 0, Netto ,

1000 Arvopaperit Menot , Rahoitusosuudet 0, Käyttöomaisuuden myynti 0, Netto , TP TA TA TS TS 2015 2_2016 2017 2018 2019 1000 Arvopaperit Menot -23 211,44-890 000 0 0 0 Netto -23 211,44-890 000 0 0 0 2000 Kiinteä omaisuus Menot -77 000,00 0-500 000-500 000-500 000 Käyttöomaisuuden

Lisätiedot

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Ulla Silventoinen, Liikuntatoimen ylitarkastaja, PSAVI 7.12.2016 1 Valtionavustukset liikunnan tukemiseen Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset Kehittämisavustukset:

Lisätiedot

Liikunta-aktiivisuuden seurannan haasteet kunnalle. Marie Rautio-Sipilä Liikuntatoimenjohtaja Raahen kaupunki

Liikunta-aktiivisuuden seurannan haasteet kunnalle. Marie Rautio-Sipilä Liikuntatoimenjohtaja Raahen kaupunki Liikunta-aktiivisuuden seurannan haasteet kunnalle Marie Rautio-Sipilä Liikuntatoimenjohtaja Raahen kaupunki Asukkaita 25 507 (1.1.2014/Kuntaliitto) 75 km Oulusta etelään Perämeren rannalla Perustettu

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 390/2015 Liikuntalaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku

SÄÄDÖSKOKOELMA. 390/2015 Liikuntalaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 14 päivänä huhtikuuta 2015 390/2015 Liikuntalaki Annettu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset

Lisätiedot

5. ASUNTO-OLOT JA RAKENNUSTOIMINTA

5. ASUNTO-OLOT JA RAKENNUSTOIMINTA - 32-5. ASUNTO-OLOT JA RAKENNUSTOIMINTA 5.1. TONTTIEN VUOKRASOPIMUKSET 2010-2015 Käyttötarkoitus 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Asuntotontit - lukumäärä 2253 2275 2290 2294 2303 2308 - lisäys ed.vuoteen

Lisätiedot

PADASJOEN KUNTA. 4 pitkän aikavälin ehdotukset (1 10 vuotta)...5 4.1 Liikunta-alueet. 5 ehdotuksia kunnan liikuntapalvelujen kehittämiseksi...

PADASJOEN KUNTA. 4 pitkän aikavälin ehdotukset (1 10 vuotta)...5 4.1 Liikunta-alueet. 5 ehdotuksia kunnan liikuntapalvelujen kehittämiseksi... PADASJOEN KUNTA 1 johdanto...3 2 lyhyen aikavälin tavoitteet (0 1 vuotta)...4 2.1 Lasten ja nuorten liikuntaharrastusten lisääminen 2.2 Liikunta-alueet 2.3 Ikääntyneiden liikuntamahdollisuuksien lisääminen

Lisätiedot

Liikuntatoimen suuntaviivat liikuntapaikoille ja toiminnalle

Liikuntatoimen suuntaviivat liikuntapaikoille ja toiminnalle Liikuntatoimen suuntaviivat liikuntapaikoille ja toiminnalle 2017 2020 Riittävä liikunta on yksi tärkeimmistä keinoista terveyden ylläpitämiseksi. Tästä syystä esimerkiksi lasten tulisi voimassa olevien

Lisätiedot

1000 Arvopaperit Menot -22 401,13-3 150 0 0 0 Rahoitusosuudet 0,00 0 0 0 0 Käyttöomaisuuden myynti 0,00 0 0 0 0 Netto -22 401,13-3 150 0 0 0

1000 Arvopaperit Menot -22 401,13-3 150 0 0 0 Rahoitusosuudet 0,00 0 0 0 0 Käyttöomaisuuden myynti 0,00 0 0 0 0 Netto -22 401,13-3 150 0 0 0 TP TA TA TS TS 2014 2_2015 2016 2017 2018 1000 Arvopaperit Menot -22 401,13-3 150 0 0 0 Netto -22 401,13-3 150 0 0 0 2000 Kiinteä omaisuus Menot -1 876 780,01-500 000-500 000-500 000-500 000 Käyttöomaisuuden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/2012 1 (5) 385 V Lainan myöntäminen Tapanilan Urheilutalosäätiölle HEL 2011-010486 T 02 05 03 00 Päätös päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi

Lisätiedot

Sisällysluettelo Yhteystiedot Yleiset ehdot sekä vuokrausehdot Liikuntasalit Uimahalli Ulkoliikuntapaikat Sauvosaaren urheilupuisto Tervahalli

Sisällysluettelo Yhteystiedot Yleiset ehdot sekä vuokrausehdot Liikuntasalit Uimahalli Ulkoliikuntapaikat Sauvosaaren urheilupuisto Tervahalli Sisällysluettelo Yhteystiedot 3 Yleiset ehdot sekä vuokrausehdot 4 Liikuntasalit 5 Uimahalli 6 Ulkoliikuntapaikat 10 Sauvosaaren urheilupuisto 11 Tervahalli 12 Sauvosali ja Nyrkkeilysali 13 Kuntotestit

Lisätiedot

LIIKUNTAHINNASTO 2014

LIIKUNTAHINNASTO 2014 LIIKUNTAHINNASTO 2014 Liikuntapaikkojen hinnat 1.1.2014 alkaen Tarkennettu hinnasto 9.4.2014 Yleiset ehdot 1. Urheiluseurojen hinnat Urheiluseurojen hinnat koskevat nokialaisia rekisteröityneitä urheilu-

Lisätiedot

TP 2014 TA 2015 TA2016 TS2017 TS2018

TP 2014 TA 2015 TA2016 TS2017 TS2018 1 KÄYTTÖTALOUSOSA Liikuntalautakunta Toteutuma Talousarvio Talousarvio Taloussuunnitelma TP 2014 TA 2015 TA2016 TS2017 TS2018 Liikuntalautakunta Toimintatulot 745 150 747 500 748 725 752 469 Toimintamenot

Lisätiedot

HE 190/2014. Paikallisella yhteistyöllä tarkoitetaan kunnan viranomaisten ja muiden toimijoiden välistä yhteistyötä.

HE 190/2014. Paikallisella yhteistyöllä tarkoitetaan kunnan viranomaisten ja muiden toimijoiden välistä yhteistyötä. Kari Sjöholm 21018 2 Kari Sjöholm 2018 Kari Sjöholm [pvm] 3 Kari Sjöholm 2018 HE 190/2014 Hallintokuntarajat ylittävä yhteistyö on keskeistä liikunnan edistämiseksi. Kunnan eri toimialojen poikkihallinnollinen

Lisätiedot

Valtion tuki urheiluseuroille ja kunnille

Valtion tuki urheiluseuroille ja kunnille Valtion tuki urheiluseuroille ja kunnille Urheilujohtaminen seminaari 2.9.2015 Tampere ylitarkastaja Sari Virta Lähtökohdat liikuntalain uudistamisessa Yhteiskunnan muutos: kansalaisten vähentynyt päivittäinen

Lisätiedot

1 SAUVOSAAREN SUURALUE

1 SAUVOSAAREN SUURALUE 1 SAUVOSAAREN SUURALUE 11 SAUVOSAAREN TILASTOALUE 4 Sauvosaaren suuralue jakaantuu Sauvosaaren, Peurasaaren ja Karjalahden tilastoalueisiin. 11 SAUVOSAAREN TILASTOALUE Sauvosaaren tilastoalue (11) muodostaa

Lisätiedot

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Ulla Silventoinen, Liikuntatoimen ylitarkastaja, PSAVI 28.9.2017 1 Valtionavustukset liikunnan tukemiseen Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset Kehittämisavustukset:

Lisätiedot

2 Tekpa / Maan osto 150 150 200 200 2 Kiinteä omaisuus yhteensä 150 150 200 200

2 Tekpa / Maan osto 150 150 200 200 2 Kiinteä omaisuus yhteensä 150 150 200 200 INVESTOINNIT 115 13. INVESTOINNIT Menot Inv:n Luvut 1000 eurona laatu Kohteen nimi 2014 2015 2016 2017 1 Keskusvirasto/Teollisuuskylän osakepääoma 0 100 0 0 1 Keskusvirasto/Terveysasema osakepääoma 0 0

Lisätiedot

Kunnan hyvinvointiasiakirjat toiminnan perustana

Kunnan hyvinvointiasiakirjat toiminnan perustana Kunnan hyvinvointiasiakirjat toiminnan perustana KKI PÄIVÄT, FINLANDIA TALO 22.3.2017 Saku Nikkanen pj. Sosiaali- ja terveyslautakunta Saku Nikkanen Terveisiä Salosta 20 Asukkaita 53 556 alle 25-vuotiaita

Lisätiedot

LIIKUNNAN MERKITYKSEN KASVATTAMINEN OSANA KUNTALAISTEN TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN EDISTÄMISTÄ

LIIKUNNAN MERKITYKSEN KASVATTAMINEN OSANA KUNTALAISTEN TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN EDISTÄMISTÄ LIIKUNNAN MERKITYKSEN KASVATTAMINEN OSANA KUNTALAISTEN TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN EDISTÄMISTÄ Juuan kunnan liikuntastrategia vuosille 2018-2021 Sisällysluettelo 1. Juuan kunnan päästrategia 2. Liikuntalaki

Lisätiedot

KÄYTTÖTALOUSOSA, Talousarvio 2008, Taloussuunnitelma 2009-2010. A) Toimielin: Vapaa-ajanlautakunta B) Puheenjohtaja: Tapio Vanhainen

KÄYTTÖTALOUSOSA, Talousarvio 2008, Taloussuunnitelma 2009-2010. A) Toimielin: Vapaa-ajanlautakunta B) Puheenjohtaja: Tapio Vanhainen TA 1 KÄYTTÖTALOUSOSA, Talousarvio 2008, Taloussuunnitelma 2009-2010 A) Toimielin: Vapaa-ajanlautakunta B) Puheenjohtaja: Tapio Vanhainen C) Palvelualue: Vapaa-aikakeskus D) Vastuuhenkilö: Tapio Miettunen

Lisätiedot

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1 Tehtäväalue: 210501 Hyvinvointi LIITE 1 Hyvinvointilautakunnan tehtävät ja toimivalta Lautakunta johtaa ja kehittää hyvinvointitoimialaa (aikaisemmat kirjasto- ja kulttuuritoimen ja vapaa-aikatoimen toimialat)

Lisätiedot

Vuoksenniskan koulukeskus ulkoliikuntaselvitys. Hyvinvointilautakunta

Vuoksenniskan koulukeskus ulkoliikuntaselvitys. Hyvinvointilautakunta Vuoksenniskan koulukeskus ulkoliikuntaselvitys Hyvinvointilautakunta 17.4.2018 Opaskartta Vuoksenniska K A U P U N K I S U U N N I T T E L U Ulkoliikunnan opetusjärjestelyt Vt. Johtava rehtori Janne Rautiainen

Lisätiedot

Matkailu ja kaupallinen keskusta

Matkailu ja kaupallinen keskusta Matkailu ja kaupallinen keskusta 1. Ydinkeskustan liiketoimintaympäristön kiinteistökannan kehittäminen hankkeen avulla. Vaihtoehtoinen keskustasijainti hotelliravintola-kauppa-vapaa-ajan keskukselle.

Lisätiedot

Rahoitussuunnitelma on pohjana opetus- ja kulttuuriministeriön myöntäessä valtionavustuksia liikuntapaikkojen perustamishankkeisiin vuonna 2019.

Rahoitussuunnitelma on pohjana opetus- ja kulttuuriministeriön myöntäessä valtionavustuksia liikuntapaikkojen perustamishankkeisiin vuonna 2019. OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Liikuntapaikkojen ja niihin liittyvien vapaa-aikatilojen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelma vuosille 2019 2022 Opetus- ja kulttuuriministeriö on opetus- ja kulttuuritoimen

Lisätiedot

Sisällysluettelo Yleiset ehdot & Vuokrausehdot Liikuntasalit Uimahalli Ulkoliikuntapaikat Sauvosaaren urheilupuisto Tervahalli

Sisällysluettelo Yleiset ehdot & Vuokrausehdot Liikuntasalit Uimahalli Ulkoliikuntapaikat Sauvosaaren urheilupuisto Tervahalli kuva... Uimahalli? Sisällysluettelo Yleiset ehdot & Vuokrausehdot 4 Liikuntasalit 5 Uimahalli 6 Ulkoliikuntapaikat 9 Sauvosaaren urheilupuisto 10 Tervahalli 11 Sauvosali ja Nyrkkeilysali 12 Kuntotestit

Lisätiedot

KUOPION KESKUSKENTÄN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 21.4.2015 1

KUOPION KESKUSKENTÄN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 21.4.2015 1 KUOPION KESKUSKENTÄN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 21.4.2015 1 Suunnitteluvarauksen perusteet Kuopion vanhan raviradan alueelle on rakennettavissa kiinteistöyhtiön hallitsema kiinteistökonsepti, jolla aikaansaadaan

Lisätiedot

LOHJAN LIIKUNTAKESKUS OY TOIMINTAKERTOMUS 2017 Tilasto-osa

LOHJAN LIIKUNTAKESKUS OY TOIMINTAKERTOMUS 2017 Tilasto-osa 1(7) HENKILÖKUNTA Henkilökunnan keskimääräinen lukumäärä ja sairauspäivät Vuosi 2017 2016 2015 Henkilökuntaa keskim. 69 72 71 Sairauspäivät yht. 1060*) 1 270**) 866***) Sairauspäivät keskim./hlö 15,36

Lisätiedot

TALOUSARVIO 2016 JA EHDOTUS LIIKUNTAPALVELUN INVESTOINNEISTA I Investointisuunnitelmaan kuuluvat hankkeet ja hankinnat vuosille

TALOUSARVIO 2016 JA EHDOTUS LIIKUNTAPALVELUN INVESTOINNEISTA I Investointisuunnitelmaan kuuluvat hankkeet ja hankinnat vuosille 1(4) TALOUSARVIO 2016 JA EHDOTUS LIIKUNTAPALVELUN INVESTOINNEISTA 2016 2020 I Investointisuunnitelmaan kuuluvat hankkeet ja hankinnat vuosille 2016-20120 Sivistyslautakunnan päätös hyväksyttävistä investoinneista

Lisätiedot

Sisällysluettelo Yhteystiedot Yleiset ehdot sekä vuokrausehdot Liikuntasalit Uimahalli Ulkoliikuntapaikat Sauvosaaren urheilupuisto Tervahalli

Sisällysluettelo Yhteystiedot Yleiset ehdot sekä vuokrausehdot Liikuntasalit Uimahalli Ulkoliikuntapaikat Sauvosaaren urheilupuisto Tervahalli Sisällysluettelo Yhteystiedot 3 Yleiset ehdot sekä vuokrausehdot 4 Liikuntasalit 5 Uimahalli 6 Ulkoliikuntapaikat 9 Sauvosaaren urheilupuisto 10 Tervahalli 11 Sauvosali ja Nyrkkeilysali 12 Kuntotestit

Lisätiedot

LOHJAN LIIKUNTAPAIKKOJEN VAKIOVUOROJEN JAKOSÄÄNTÖ

LOHJAN LIIKUNTAPAIKKOJEN VAKIOVUOROJEN JAKOSÄÄNTÖ 1 LOHJAN LIIKUNTAPAIKKOJEN VAKIOVUOROJEN JAKOSÄÄNTÖ 1. YLEISET VAKIOVUORON MYÖNTÄMISTÄ OHJAAVAT TEKIJÄT 1.1. Lajiprofilointi - Liikuntapaikan vakiokäyttövuorojen myöntämistä ohjaa ensisijaisesti lajiprofilointi

Lisätiedot

Liite 3. Hoito- Liikuntapaikka Luokitus Sijainti Kehittämistoimepide Aikataulu

Liite 3. Hoito- Liikuntapaikka Luokitus Sijainti Kehittämistoimepide Aikataulu Liite 3. Liikuntapaikka Luokitus Sijainti Kehittämistoimepide Aikataulu Urheilukentät 1 Keuruun keskusurheilukenttä Liikekeskus Radan uusiminen, 2018- nurmikentän uusiminen ja kastelujärjestelmän uusiminen

Lisätiedot

TERVETULOA JOENSUUHUN!

TERVETULOA JOENSUUHUN! TERVETULOA JOENSUUHUN! JOENSUUN AJANKOHTAISET HANKKEET Kuntatekniikanpäivät 2010 Tekninen johtaja Anu Näätänen TOIMINTA-ALUE maapinta-ala 2382 km 2 asukasluku 72704 (1.1.2010) JOENSUU 2009 : Joensuu +

Lisätiedot

Oma Häme. Tehtävä: Alueellisen liikuntaneuvoston asettaminen, liikunnan edistäminen maakunnassa. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus

Oma Häme. Tehtävä: Alueellisen liikuntaneuvoston asettaminen, liikunnan edistäminen maakunnassa. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Alueellisen liikuntaneuvoston asettaminen, liikunnan edistäminen maakunnassa (Lakiehdotuksessa tehtävä on nimetty: alueellisen liikuntaneuvoston

Lisätiedot

Rahoitussuunnitelma on pohjana opetus- ja kulttuuriministeriön myöntäessä valtionavustuksia liikuntapaikkojen perustamishankkeisiin vuonna 2018.

Rahoitussuunnitelma on pohjana opetus- ja kulttuuriministeriön myöntäessä valtionavustuksia liikuntapaikkojen perustamishankkeisiin vuonna 2018. OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Liikuntapaikkojen ja niihin liittyvien vapaa-aikatilojen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelma vuosille - Opetus-ja kulttuuriministeriä on opetus-ja kulttuuritoimen rahoituksesta

Lisätiedot

Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen

Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen Työn sisältö Kuntastrategia ja kunnan hyvinvointiohjelma liikuntaa edistämässä Miten eri väestöryhmät liikkuvat ja Hollolan kunta liikunnan edistäjänä Kuvaus Hollolan

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNKI SAUVOSAAREN URHEILUPUISTON YLEISSUUNNITELMA

KEMIN KAUPUNKI SAUVOSAAREN URHEILUPUISTON YLEISSUUNNITELMA KEMIN KAUPUNKI SAUVOSAAREN URHEILUPUISTON YLEISSUUNNITELMA 1 Sauvosaaren urheilupuiston sijainti ja nykyiset toiminnot Suunnittelualue ja urheilupuiston nykyiset toiminnot: 1. Yleisurheilukenttä, 2. Jalkapallokenttä

Lisätiedot

Liikuntatoimen investointien tarveohjelma 2014 ja TSE

Liikuntatoimen investointien tarveohjelma 2014 ja TSE 1 (5) UUDISRAKENTAMINEN URHEILULAITOKSET JA -KENTÄT (01) 3000 1 *Jätkäsaaren liikuntapuisto 2,000 1,000 1,000 3000 1 *Tehtaanpuiston kenttä, tekojäärata ja huoltorakennus 1,500 0,500 1,000 4000 3 Kalasatama,

Lisätiedot

LIIKUNTA KUNNAN VETOVOIMATEKIJÄNÄ TERVEYSLIIKUNTA ASIKKALAN MALLIIN

LIIKUNTA KUNNAN VETOVOIMATEKIJÄNÄ TERVEYSLIIKUNTA ASIKKALAN MALLIIN LIIKUNTA KUNNAN VETOVOIMATEKIJÄNÄ TERVEYSLIIKUNTA ASIKKALAN MALLIIN 23.9.2016 Matti Kettunen Vapaa-aikajohtaja Asikkalan kunnan toimenpiteet terveysliikuntaprosessissa 2005 2006 2008 2009 2011 Liikuntastrategian

Lisätiedot

Alv. sis. hintoihin; liikuntatapahtumat 10 %, muut tilaisuudet 24 %, kaupungin sisäinen käyttö 0 %

Alv. sis. hintoihin; liikuntatapahtumat 10 %, muut tilaisuudet 24 %, kaupungin sisäinen käyttö 0 % Liikuntapalveluiden hinnasto Kentät Urpolan lämmitettävä tekonurmi, talvikausi TALVIKAUSI (lämmitettävä aika) Aikuiset 17,00 27,00 A-juniorit ja nuoremmat 9,00 12,00 Kaupunginosaseurat ja kylätoimikunnat

Lisätiedot

Tilavaraukset. Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 27.4.2016

Tilavaraukset. Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 27.4.2016 Tilavaraukset Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 27.4.2016 Tiloja, alueita ja paikkoja vapaa-ajan käyttöön Vapaasti käytettäviä tiloja - Maksutta esim. lähiliikuntapaikat ja monitoimikentät (jalkapallo,

Lisätiedot

Lähiliikuntaolosuhteet Jyväskylässä. Viherseminaari Jyväskylä Ari Karimäki Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalvelut

Lähiliikuntaolosuhteet Jyväskylässä. Viherseminaari Jyväskylä Ari Karimäki Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalvelut Lähiliikuntaolosuhteet Jyväskylässä Viherseminaari 1.11.2012 Jyväskylä Ari Karimäki Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalvelut Liikkuminen on luonnollista Leikki-ikäinen lapsi liikkuu luonnostaan, kuitenkin

Lisätiedot

KENTÄT LIIKUNTAPALVELUIDEN HINNASTO NURMIKENTÄT

KENTÄT LIIKUNTAPALVELUIDEN HINNASTO NURMIKENTÄT Liikunta- ja nuorisopalvelut LIIKUNTAPALVELUIDEN HINNASTO Alv. sis. hintoihin; liikuntatapahtumat 10 %, muut tilaisuudet 24 %, kaupungin sisäinen käyttö 0 % KENTÄT NURMIKENTÄT Aikuiset A-jun ja nuoremmat

Lisätiedot

Valtion liikuntaneuvoston toimikausi 2003-2007

Valtion liikuntaneuvoston toimikausi 2003-2007 Valtion liikuntaneuvoston toimikausi 2003-2007 Liikuntakulttuurin kokonaisarviointi: valtionhallinnon toimenpiteiden vaikutusten arviointi liikunnan alueella (Liikuntal. 4, 2 mom.) arvioitu muutamia keskeisiä

Lisätiedot

Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa

Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa -Liikuntapaikkarakentamisen seminaari Säätytalo14.5.2012 Teppo Lehtinen Synergiaa vai törmäämisiä? Liikuntapolitiikan tavoitteet edistää liikuntaa, kilpa-

Lisätiedot

LIIKUNTAPAIKKASUUNNITELMA Tavoitteet, prosessikuvaus ja hankekategoriat

LIIKUNTAPAIKKASUUNNITELMA Tavoitteet, prosessikuvaus ja hankekategoriat LIIKUNTAPAIKKASUUNNITELMA 2017 Tavoitteet, prosessikuvaus ja hankekategoriat AIKAPOMMI RÄJÄHTÄMÄSSÄ JOENSUUN URHEILUPAIKOISSA - "HERÄSIMME LIIAN MYÖHÄÄN SALIPULAAN KARJALAINEN 10.10.2017 TOIMEKSIANTO JA

Lisätiedot

1 johdanto...3 2 pertunmaan kunta...4 2.1 Sijainti 2.2 Luonto ja ympäristö 2.3 Väestörakenne 2.4 Elinkeinorakenne 2.5 Koulutus

1 johdanto...3 2 pertunmaan kunta...4 2.1 Sijainti 2.2 Luonto ja ympäristö 2.3 Väestörakenne 2.4 Elinkeinorakenne 2.5 Koulutus PERTUNMAAN KUNTA 1 johdanto...3 2 pertunmaan kunta...4 2.1 Sijainti 2.2 Luonto ja ympäristö 2.3 Väestörakenne 2.4 Elinkeinorakenne 2.5 Koulutus 3 liikuntatoimen nykytilanne...5 3.1 Tehtävänkuvaus ja toiminta-ajatus

Lisätiedot

KENTÄT LIIKUNTAPALVELUIDEN HINNASTO NURMIKENTÄT

KENTÄT LIIKUNTAPALVELUIDEN HINNASTO NURMIKENTÄT Liikunta- ja nuorisopalvelut LIIKUNTAPALVELUIDEN HINNASTO Alv. sis. hintoihin; liikuntatapahtumat 10 %, muut tilaisuudet 24 %, kaupungin sisäinen käyttö 0 % KENTÄT NURMIKENTÄT A-jun ja nuoremmat ½ kenttä

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

LOHJAN LIIKUNTAKESKUS OY TOIMINTAKERTOMUS 2018 Tilasto-osa

LOHJAN LIIKUNTAKESKUS OY TOIMINTAKERTOMUS 2018 Tilasto-osa 1(7) HENKILÖKUNTA Henkilökunnan keskimääräinen lukumäärä ja sairauspäivät Vuosi 2018 2017 2016 Henkilökuntaa keskim. 69 69 72 Sairauspäivät yht. 604*) 1060**) 1 270***) Sairauspäivät keskim./hlö 8,75 15,36

Lisätiedot

LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN RAHOITUSSUUNNITELMA

LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN RAHOITUSSUUNNITELMA LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN RAHOITUSSUUNNITELMA 2015-2018 RAHOITUSSUUNNITELMAN KAUTTA VALTIONAVUSTUSHANKKEEKSI RAHOITUSSUUNNITELMAT Liikunnan koulutuskeskukset joulukuu Kunnalliset ja yksityiset hankkeet

Lisätiedot

MAPSTO 2015-19 KOOSTE SEKÄ PÄIVITYSESITYKSEN VUOSILLE 2016-20 Matti Hursti 8.4.2015, päivitetty 29.4.2015

MAPSTO 2015-19 KOOSTE SEKÄ PÄIVITYSESITYKSEN VUOSILLE 2016-20 Matti Hursti 8.4.2015, päivitetty 29.4.2015 Oheismateriaali / sivltk 12.5.2015 39 vapltk 26.5.2015 38 MAPSTO 2015-19 KOOSTE SEKÄ PÄIVITYSESITYKSEN VUOSILLE 2016-20 Matti Hursti 8.4.2015, päivitetty 29.4.2015 Kaupunginosa Asukasmäärän Investointi,

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan uusi strategia 2020. Kari Sjöholm erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto 11.09.2013

Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan uusi strategia 2020. Kari Sjöholm erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto 11.09.2013 Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan uusi strategia 2020 Kari Sjöholm erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto 11.09.2013 Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan linjaukset/visio 2020 VISIO

Lisätiedot

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1 Strategiaseminaari 27.6.2017 Visio 2030 Suomen houkuttelevin seutukaupunki Strategiset ohjelmat Vetovoima ja kasvu Osaaminen ja hyvinvointi Toimiva kaupunkiympäristö

Lisätiedot

Lasten ja nuorten liikunnan kehittäminen

Lasten ja nuorten liikunnan kehittäminen Lasten ja nuorten liikunnan kehittäminen Liikunta oppimisen tukena seminaari Virpiniemen liikuntaopisto 30.1.2013 31.1.2013 Pohjois-Pohjanmaan ELY -keskus Vastuualueet: Liikenne Ympäristö Elinkeinot Toimipaikka:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 20. Liikuntalautakunta 19.04.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 20. Liikuntalautakunta 19.04.2012 Sivu 1 / 1 Liikuntalautakunta 19.04.2012 Sivu 1 / 1 1794/02.08.00/2012 20 Liikuntalautakunnan esitys Laaksolahden urheilupuiston huoltorakennuksen ja jäähallin selvitystyön tekemiseksi Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Liikuntalautakunta LAOS/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Liikuntalautakunta LAOS/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2012 1 (5) 153 Kaupunginhallitukselle annettava lausunto kuntalaisaloitteesta, joka koskee maksuttoman sporttikortin myöntämistä yli 68-vuotiaille HEL 2012-008118 T 12 03

Lisätiedot

LIITE LIITE 11. Kuusankoski-Koria. Kouvolan keskustaajaman. viherosayleiskaava. viherosayleiskaava

LIITE LIITE 11. Kuusankoski-Koria. Kouvolan keskustaajaman. viherosayleiskaava. viherosayleiskaava LIITE LIITE 11 Kuusankosken-Korian viherosayleiskaava Kouvolan keskustaajaman viherosayleiskaava Kuusankoski-Koria viherosayleiskaava Suunnittelualueen Suunnittelualueen sijainti sijainti Yleiskaavoitus

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

LIIKUNTAPAIKKOJEN MÄÄRÄLUETTELO OULUNSALO

LIIKUNTAPAIKKOJEN MÄÄRÄLUETTELO OULUNSALO 1 LIIKUNTAPAIKKOJEN MÄÄRÄLUETTELO OULUNSALO Jokaisen kentän yhteyteen on kirjattu liikuntapaikan lisäksi laatuluokka. Tarkemmat tiedot kuivatusjärjestelmien sijainnista toimitetaan urakoitsijalle ennen

Lisätiedot

Seurafoorumi hyvinkääläisille nuoriso- ja urheiluseuroille

Seurafoorumi hyvinkääläisille nuoriso- ja urheiluseuroille Seurafoorumi hyvinkääläisille nuoriso- ja urheiluseuroille Tilaisuuden avaus Mecki Kåhre Talouskatsaus Liikuntapaikkarakentaminen Lautakunnan ehdotus Sitovat tavoitteet Reijo Laiho / Kari Vierimaa Sähköinen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Varaus- ja yhteystiedot Sisä- ja ulkoliikuntapaikat. Uimahalli. Soveltava liikunta. Nuoriso- ja liikuntatoimisto

Sisällysluettelo. Varaus- ja yhteystiedot Sisä- ja ulkoliikuntapaikat. Uimahalli. Soveltava liikunta. Nuoriso- ja liikuntatoimisto Sisällysluettelo Varaus- ja yhteystiedot Sisä- ja ulkoliikuntapaikat Liikuntasihteeri Ilkka Kotala 050 427 6460 ilkka.kotala@kemi.fi Toimistosihteeri Eija Juntunen 040 728 6507 eija.juntunen@kemi.fi Yhteystiedot

Lisätiedot

Liite 4 81 JOENSUUN LIIKUNTATOIMEN STRATEGIA 2009-2015

Liite 4 81 JOENSUUN LIIKUNTATOIMEN STRATEGIA 2009-2015 Liite 4 81 JOENSUUN LIIKUNTATOIMEN STRATEGIA 2009-2015 STRATEGIAKARTTA Toimivat palvelut ja uudistuvat rakenteet Riittävä ja laadukas palveluverkko Palvelurakenteen ja toimintatapojen kehittäminen ja uudistaminen

Lisätiedot