METALLITEOLLISUUS (1) Koneet, laitteet, tuotteet ja partneritoimittajat

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "METALLITEOLLISUUS (1) Koneet, laitteet, tuotteet ja partneritoimittajat"

Transkriptio

1 SATAKUNNAN VISIO PROJEKTI Toimiala: METALLITEOLLISUUS (1) Koneet, laitteet, tuotteet ja partnerit Työryhmä: Tapani Vainio-Mattila (pj.) Timo Haapala Hannu Hakamäki Matti Harri / Pentti Ranta Tom Jalonen Raimo Kivioja Jarmo Luoma Risto Saarisalo Tuomas Pere Lauri Pörsti Metalli-Pori Oy Metso Paper Pori Oy Kankaanpää Works Oy BMH Wood Technology Oy Nakkilan Konepaja Oy Stryni Oy Oras Oy Pintos Oy FB Ketjutekniikka Oy Raportti sisältää seuraavat yhteiset osiot metalliteollisuus 2:n (eli raskas metalli, telakat ja metallurgia) kanssa: toimialan kuvaus nykytilan määrittely keskeiset yritykset segmentoituina roadmap swot-analyysi. Nämä osiot on koottu tämän raportin alkuun. Raportin loppuosa käsittelee metalliteollisuus 1 -työryhmän näkemyksiä

2 Toimiala (miniklusteri) metalliteollisuus (1) Koneet, laitteet, tuotteet ja partnerit Toimialan kuvaus Toimialan miniklusterirakenne on kuvattu oheiseen kaaviokuvaan. Vetovoimaisimmat segmentit on korostettu kuvan keskiöön. Kuva on työstetty yhdessä molempien metalliteollisuuden ryhmien (1 ja 2) kanssa. Toimitus-, asiakas- ja järjestelmätoimitusvastuu muodostuvat keskeisiksi vetovoimatekijöiksi. Pintakäsittelyyritykset (kumpp.) Suunnitteluja insinööritoimistot Perusmetallien valmistus Toimitusvastuu Valimoteollisuus Sidostahot - PYK - SAMK - AOL:t - TE-keskus - Finnvera - PrizzTech Metallituotteiden t Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten t Telakka- ja offshoreteollisuus Kulkuneuvojen tai niiden komponenttien t Logistiikka Tietotekniikka ja tietoliikennetekniikka Palveluliiketoimen harjoittajat Koneautomaatioja ohjausjärjestelmät Materiaalien uudelleen käsittely ja kierrätys Swot Consulting Oy 2 (25)

3 Metalliteollisuus koneet ja laitteet Nykytilan määrittely Koneiden ja laitteiden valmistus (code 29) Yritysten lukumäärä / toimipaikkoja Jako kokoluokkiin (v. 2002) v v Yli 50 henkeä Yli 100 henkeä Yli 250 henkeä Alle 10 M Yli 10 M Yli 20 M Työllisten määrä Tuotannon määrä v v v v henkeä 3910 henkeä 555,0 M 519,4 M Keskeiset yritykset segmentoituina Peruskriteerinä on ollut valita yritykset, joiden henkilöstömäärä ylittää 10 henkeä. Lisäksi listassa on mukana työryhmän esiinnostamia yrityksiä. Listan yritykset on luokiteltu ensin toimialasegmenteittäin (segmentit aakkosjärjestyksessä) ja toimialasegmentin sisällä liikevaihdon mukaan suuruusjärjestykseen suurimmasta pienimpään. Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Ulvilan Konepaja Oy Alihankintakonepaja ,7 Laske Oy Koneautomaatio ja ohjausjärjestelmät Pääte- ja toimilaitteiden kehittäminen kone- ja laitevalmistajille ,8 Metso Paper Pori Oy Bronto-Skylift Oy Sampo-Rosenlew Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Paperin, kartongin ja pehmopapereiden valmistamiseen tarkoitetut linjat koneineen ja laitteineen sekä niihin liittyvät paperinjalostus- ja ilmajärjestelmät ,5 Henkilönostolavat ,6 Koneet metsä- ja maatalouteen, pesukoneet, alihankinta ,7 Swot Consulting Oy 3 (25)

4 Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Kone Oyj, sivutoimipaikka Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Hissien valmistus ja huolto ,4 BMH Wood Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Materiaalinkäsittelyjärjestelmiä ,0 Technology Oy puunjalostusteollisuudelle ja voimalaitoksiin Raumaster Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Materiaalienkäsittelyjärjestelmät eli kuljettimet ja ,9 kuljetinjärjestelmät Polarteknik PMC Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Hydrauliikkatuotteiden suunnittelu, valmistus, ,0 (sivutoimipaikka) markkinointi, myynti ja vienti Lehtosen Konepaja Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Kokonaisalihankinta, runkojen valmistus ja vaativien 90 8,5 koneistettavien osien valmistus Kivimäen Konepaja Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Maa- ja metsätalouskoneiden valmistus (v. 2000) 4,8 (v. 2000) Teijo pesukoneet Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Teollisuuspesukoneet 35 3,0 Nakkilan Konepaja Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Koneiden ja laitteiden valmistus 9 3,0 Suomen Imurikeskus Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Pölynimurit, pölynpoisto ja keskussiivousjärjestelmät, 20 2,0 pääpaino teollisuudessa Laite-Saraka Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Metallisten rakennuslaitteiden ja -tavaroiden valmistus, (v. 2000) 1,9 (v. 2000) kaivos-, louhinta- ja rakennuskoneiden valmistus, teollisten erikoiskoneiden valmistus, tekninen palvelu muu, muualla mainitsemattomien koneiden ja tarvikkeiden tukkukauppa Polartherm Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Ilmalämmityslaitteet ,5 Länsi-Temek Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Kunnossapito, alihankintatyöt, kelasilppurin valmistus 12 1,2 Palveluliiketoimenharjoittaja Ahjoco Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Maatalouskoneet, maataloustarvikkeet 81,1 JK. Kone Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Ohutlevytyöstökoneiden valmistus, kuten kaarisakset, 81,0 levynkulmauskoneet, levynpyöristyskoneet Konepaja Wingmet Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Massatavarakuljettimet 11 0,9 Swot Consulting Oy 4 (25)

5 Yritys Metalli-Pori / Hala-Tek Ky Toimialasegmentti (ks. toimialakuvaus s. 2), Pintakäsittely-yritys Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Tuotteet/palvelut Henkilöstö v (henkeä) Teollisuuden koneet ja laitteet, alihankintatyöt ,0-2,0 Liikevaihto v (milj. euroa) Hollming Works Pori ja Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus 509 (konserni) 38,4 (konserni) Kankaanpää Outokumpu Castform Oy Teollisuuden erikoiskoneiden valmistus (konserni) 22,6 (konserni) Puulämpö Suomi Oy Tulisijakomponenteista valmistetaan takkaluukkuja 50 7,2 ymv. uuneissa käytettäviä, saunatuotteiden valmistusta metallilevyistä, kaminoita ja takkoja Potila Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus 80 6,8 Vahti Oy Komponentteja esim. venttiilirunkoja ja hissiosia, 33 4,3 koneiden ja laitteiden osia. Tuote alihankintakoneistus Satateräs Oy Nosto- ja siirtolaitteet 30 3,7 Pomarkun Maansiirtokoneiden lisälaitteet 35 2,5 Urakoitsijatarvike Oy Konepaja Ketola Oy Koneenosien valmistus ,5 Muottituote Nurmi Oy Muotteja ja muottivalmistusta 27 1,7 Satakunnan Hydroala Oy Hydraulikomponenttien ja kunnossapitäjä 181,3 Koneiden ja laitteiden Kulkuneuvojen tai niiden komponenttien, Telakka- ja offshore-teollisuus Suunnittelu- ja insinööritoimisto Koneautomaatio ja ohjausjärjestelmät Palveluliiketoimenharjoittaja (sylintereiden valmistus, huolto, kunnossapito) Länsihydro Oy Koneiden ja laitteiden Hydrauliikkasylintereitä, alihankintakoneistusta, teollisuudelle koneita ja laitteita 26 1,2 Kollan Teräsrakenne Oy Koneiden ja laitteiden Alihankinta ja konepajana kuljettimia ja niiden lisälaitteita 14 1,2 Panelian Kone Oy Metallirakenteiden valmistus ja asennus 9 1,0 Kankaanpään Muotti Oy Muotit, ruiskupuristusmuotit 15 0,8 Swot Consulting Oy 5 (25)

6 Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Heikki Laiho Oy Vesijohtovarusteet 37 3,0-5,0 ABB Service Oy (sulautunut ABB Oy:hyn) Fortum Service Länsi- Suomi Oy Paper Mill Service Kauttua Oy KCI Tehdaspalvelu Länsi-Suomi (ent. Tepa-mestarit Oy) Palveluliiketoimen harjoittajat Teollisuuden asennuspalvelut, kunnossapitopalvelut, Industrial IT -ratkaisut 2110 (ABB Oy -konserni) 248,9 (ABB Oy -konserni) Palveluliiketoimenharjoittaja Huoltopalvelut ja ennakkohuolto, teollisuuden tarpeisiin ,8 Palveluliiketoimenharjoittaja Asennus-, huolto- ja kunnossapitopalveluiden tuottaminen mm. paperiteollisuudelle ja sitä lähellä olevalle teollisuudelle 34 (v. 2000) 2,2 (v. 2000) Palveluliiketoimenharjoittaja Teollisuuden huolto ja korjaus 83 1,3 Swot Consulting Oy 6 (25)

7 Metalliteollisuus tuotteet ja kumppanuusvalmistajat Nykytilan määrittely Metallituotteiden valmistus (code 28) Metallirakenteiden ja -säiliöiden, sekä höyrykattiloiden ja muiden metallituotteiden valmistus (codes 281, 282, 283, 287) Metallinkäsittely ja työstö sekä työkalujen yms. tuotteiden valmistus (codes 284, 285, 286) Kulkuneuvojen ja autonkorien valmistus (code 34) Yritysten lukumäärä / toimipaikkoja Jako kokoluokkiin (v. 2002) v v Yli 50 henkeä Yli 100 henkeä Yli 250 henkeä Alle 10 M Yli 10 M Yli 20 M Työllisten määrä Tuotannon määrä v v v v henkeä 2515 henkeä 308,4 M 352,1 M Keskeiset yritykset segmentoituina Peruskriteerinä on ollut valita yritykset, joiden henkilöstömäärä ylittää 10 henkeä. Lisäksi listassa on mukana työryhmän esiinnostamia yrityksiä. Listan yritykset on luokiteltu ensin toimialasegmenteittäin (segmentit aakkosjärjestyksessä) ja toimialasegmentin sisällä liikevaihdon mukaan suuruusjärjestykseen suurimmasta pienimpään. Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Messin Oy Toimisto- ja myymäläkalusteiden valmistus ,8 KMT-Tekniikka Mekaanisia että sähköistettyjä laitteita ja järjestelmiä 125 2,7 laivoihin, liikennevälineisiin ja teollisuuteen Stryni Oy Alihankintakoneistus 18 (v. 2000) 1,7 (v. 2000) Lai-Mu Oy Koneiden ja laitteiden Taajamatraktorit, turvaohjaamot 6811,8 Lehtosen Konepaja Koneiden ja laitteiden Kokonaisalihankinta, runkojen valmistus ja vaativien 90 8,5 koneistettavien osien valmistus Radiaattoritehdas Koneiden ja laitteiden Metallisten rakennuslaitteiden ja -tarvikkeiden ,3 Swot Consulting Oy 7 (25)

8 Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Salomaa Oy valmistus Ar-Pe Trailer Oy Koneiden ja laitteiden Perävaunujen valmistus ,6 Interkori Oy Koneiden ja laitteiden Autonkorien valmistus ,5 Rauman Metallipaja Oy Koneiden ja laitteiden Konepajateollisuus: asennuksia, telakat, tehtaat 22 1,4 Euramet Oy Koneiden ja laitteiden Konepajateollisuutta, metallitöitä, metsäkoneita ja metsurivarusteita 5-9 0,7 Oras Oy Metallisten saniteettiesineiden valmistus 665 (Rauma) 86,5 720 (Suomi) YIT Power Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus ,1 (YIT Industria) Normek Oy Teräsrakenteiden ja -siltojen sekä lasijulkisivujen ja ,0 keveiden seinärakenteiden valmistus Hollming Oy, Pori ja Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus 509 (konserni) 38,4 (konserni) Kankaanpää Works Pintos Oy Rakennusalan raudoitteet ja naulat ,9 Aalborg Industries Oy Muualla mainitsematon tukkukauppa, boilerit, 35 18,6 lämmittimet teollisuuden ja telakkateollisuuden tarpeisiin Jaakko-Tuote Oy Tasolasin valmistus ,1 Saint-Gobain Pipe Metallin pintakäsittely ja karkaisu, raudan valu, 34 14,9 Systems Oy:n sivutoimipaikka (ent. JOT Aqua) Koneiden ja laitteiden Pintakäsittely-yritys metallin mekaaninen työstö, hanojen ja venttiilien valmistus, lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteiden tukkukauppa Nakkilan Konepaja Oy Muiden metallituotteiden valmistus, muiden ,0 Koneiden ja laitteiden teollisuuden erikoiskoneiden valmistus Euroshield Oy EMC-testaustilojen ja -laitteiden valmistus ja 60 9,9 maahantuonti. Sähkömagneettisilta häiriöiltä suojattujen tilojen ja komponenttien suunnittelu, valmistus, myynti ja asennus sekä häiriönmittausalan laite- ja järjestelmämyynti Purso-Tools Oy Työkalujen valmistus 120 9,5 Kone-Tuomi Oy Metallin mekaaninen työstö, konepaja, tilauskonepaja, alihankintakoneistus ,1 Swot Consulting Oy 8 (25)

9 Yritys Toimialasegmentti (ks. toimialakuvaus s. 2) Tuotteet/palvelut Henkilöstö v (henkeä) Potila Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus 80 6,8 YIT Teollisuus Oy (Porin Teräsputkien valmistus 57 (Satakunta) Karhuputki Oy ) 894 (YIT Teollisuus Oy) sivutoimipaikka Suomen Teräsritilä STR Oy Muiden metallituotteiden valmistus, metallituotteiden tukkukauppa: STR-ruuturitilät, puristehitsatut ritilät, STR-täyspuristeritilät, ritiläaskelmat, STRteräskierreportaat ,9 Liikevaihto v (milj. euroa) 5,4 (Satakunta) 107,6 (YIT Teollisuus Oy) Leimet Oy Paalutarvikkeiden valmistaja 184,8 Raikka Oy Räjähteet, koneistustuotteet (CNC-sorvaus, 32 4,0 NC-jyrsintä), juhlailotulitukset Narvi Oy Kiukaat, savuhormit, vesisäiliöt, savustimet 35 3,8 Heikki Laiho Oy Metallisten rakennuslaitteiden ja -tarvikkeiden ,4 Valimoteollisuus valmistus, muiden kuin rautametallin valu Motoseal Components Oy Muiden metallituotteiden valmistus, työkalujen valmistus: Masi, lumikola, lokasuoja, Motoseal, 25 3,3 lumilapio Vahti Oy Metallin alihankintateollisuutta ,3 R-Sarkon Oy Sorvatut sarjatuotanto-osat 40 3,1 Ketjurauma Oy Kiinnikkeiden, ruuvien, ketjujen ja jousien valmistus ,1 Hufcor Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus ,7 Taarnet Oy Metallituotteiden tukkukauppa: laserleikkaukset ja ,5 työstöt, kokoonpanotyöt, levytyöt, laivateollisuuden alihankinta, hitsaus, ohutlevytyöt Oinosen Terästuote Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus ,4 Lappisteel Oy Muiden metallituotteiden valmistus: hitsaus, 12 2,3 sorvaus, alihankintateollisuus metalli, tilauskonepaja, koneistus FB Ketjutekniikka Oy Kuljetinketjut 82 8,5 Hallaworks Oy Hitsaus, sorvaus, alihankintateollisuus metalli, 17 2,0 tilauskonepaja, koneistus, Veimec Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus 19 2,0 Ulvilan Metallityö Oy Muiden metallituotteiden valmistus, muiden ,8 Swot Consulting Oy 9 (25)

10 Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Koneiden ja laitteiden teollisuuden erikoiskoneiden valmistus Männistö Oy Metallituote Puristintyöt, vesikalustetavarat, suihkun osat, ,6 vesihanan osat, patterin osat Pakkala Oy Konepaja Muiden metallituotteiden valmistus: teräsrakenteet, ,6 koneistus, metallin alihankinta, Relox Oy Tekniikka Levytyöt ,5 Panelian Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus, ,4 Metallirakenne Oy metallisäiliöiden valmistus ja nosto- ja siirtolaitteiden valmistus Porin levy ja hitsaus Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus ,4 Reponen Oy Keskiraskaiden teräsrakenteiden valmistaminen, ,2 Porin Terästyö Oy Koneiden ja laitteiden alihankintakonepaja Rakennusten metalliosien valmistus, metallirakenteiden ja niiden osien valmistus, siltojen ja niiden osien valmistus, metallisäiliöiden valmistus, työkalujen valmistus, muiden koneiden ja laitteiden valmistus 5-9 1,1 Oy Eloksointi Kilpien valmistus ,1 Finnhepo Oy Hevosenkengän naulat 6 1,0 Metallityöpaja Martti Laine Oy Metallirakenteet ja niiden osat, metalliset rakennustuotteet, lukot ja saranat, palo-ovet, ,0 alumiini- ja teräsovet, teräsrakenteet Rauman Työkaluvalmistus, hienomekaniikka, lankasahaus, Työkaluvalmistus Oy manipulaattorit, suolakylpykarkaisu-tle Oy Hollmen & Co Metallin mekaaninen työstö: alihankintaa, mekatroniikkaa Konepaja Eurakon Oy Metallin mekaaninen työstö: aarporaukset, isot sorvaukset, koneistustyöt, konepajateollisuutta Porin Karhuteräs Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus, rakennusten metalliosien valmistus, metallisten ovien, ikkunoiden ja kaihtimien valmistus, metallisten portaiden ja tikkaiden valmistus, metallisäiliöiden valmistus, metallin mekaaninen työstö ja levytyöt 12 0, , , ,6 Satafriko Oy Muiden metallituotteiden valmistus, metallin 5-9 0,4-1,0 Swot Consulting Oy 10 (25)

11 Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) mekaaninen työstö: CNC-koneistus, kokoonpano, jyrsintä, sorvaus, aarporaus, Pelti-Leino Ky Metalli- ja peltityöt, LVI-asennus 5-9 0,4-1,0 Ahometalli Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus 5-9 0,4 Friimet Oy Metallituotteiden alihankinta: pitkät koneistetut 3 0,2 kappaleet Rauman Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus ,2 Rakennemiehet Oy Rauma Welding Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus ,2 Porin Metallisorvaamo Työkalujen valmistus, muiden metallituotteiden 5-9 0,2-0,4 Nurmilo Ky Oratel Oy valmistus Lastenvaunujen ja -rattaiden valmistus, markiisien ja kaihtimien valmistus ,0-2,0 YIT Service Oy Palveluliiketoimen harjoittaja Koneiden korjaus ja asennus 110 (Satakunta) 61,5 (YIT Service Oy) IS Works Oy Palveluliiketoimenharjoittaja Ilmastointiurakointi, peltityöt, LVI-huollot 45 4,0 Koneautomaatio ja ohjausjärjestelmät Kora-Kromi Oy - Stratum Pintakäsittely-yritys Metallin pintakäsittely ja karkaisu ,6 (ent. Outokumpu Plating Oy) Karvian Konepaja Oy Pintakäsittely-yritys Metallin pintakäsittely ja karkaisu ,0 San-Color Oy Pintakäsittely-yritys Metallin pintakäsittely ja karkaisu ,5 Pintakäsittelylaitos Pintakäsittely-yritys Metallin pintakäsittely ja karkaisu ,2 Reikko Oy Teljän Maalaus Oy Pintakäsittely-yritys Automaalaamo ,6 Harjavallan Valu Oy Valimoteollisuus Raudan valu ,5 Swot Consulting Oy 11 (25)

12 Metalliteollisuus raskas metalli, telakat, metallurgia ja suunnittelu Nykytilan määrittely Laivojen ja muiden vastaavien valmistus (code 35), 34 toimipaikkaa Perusmetalli (code 27), 23 toimipaikkaa Yritysten lukumäärä / toimipaikkoja Jako kokoluokkiin (v. 2002) v v Yli 50 henkeä Yli 100 henkeä Yli 250 henkeä Alle 10 M Yli 10 M Yli 20 M Työllisten määrä Tuotannon määrä v v v v henkeä 4455 henkeä 1 278,3 M 1 427,6 M Keskeiset yritykset segmentoituina Peruskriteerinä on ollut valita yritykset, joiden henkilöstömäärä ylittää 10 henkeä. Lisäksi listassa on mukana työryhmän esiinnostamia yrityksiä. Listan yritykset on luokiteltu ensin toimialasegmenteittäin (segmentit aakkosjärjestyksessä) ja toimialasegmentin sisällä liikevaihdon mukaan suuruusjärjestykseen suurimmasta pienimpään. Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Loipart Oy Paloturvalliset ovet, linjastot, ym. laivojen varustelussa ,7 käytettävät tuotteet Componenta Pori Oy Raudan valu ja koneistus ,5 Valimoteollisuus Aalborg Industries Oy Höyrykattilat, höyrykeittimet, energiatuotannon laitteet, 35 18,6 Telakka- ja offshore-teollisuus Palveluliiketoimen harjoittaja laivojen kunnossapito Aslemetals Oy Teräs- ja levyrakenteiden valmistus, teollisuusputkistot, 100 6,6 Merikarvian LVI-Tuote Oy Valimoteollisuus öljyvarastot Metallisten rakennuslaitteiden ja tarvikkeiden valmistus, kevytmetallien valu, metallisten 25 2,6 Swot Consulting Oy 12 (25)

13 Yritys Pistora Oy KLMS-Asennus Oy Rautaruukki Oyj Steel, Kankaanpää Toimialasegmentti (ks. toimialakuvaus s. 2) Kapasiteetti-alihankinta Palveluliiketoimen harjoittaja Perusmetallien valmistus Pintakäsittely-yritys Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (henkeä) (milj. euroa) saniteettiesineiden valmistus Naulauslevyjä ja Timber Connectors, alihankintana 16 2,2 metallikomponentteja Putkiasennustöitä ja huoltoa, teräsputkien valmistus ,9 Rauta, teräs, muovipinnoitus (metallin pintakäsittely ja karkaisu, metallisten rakennuslaitteiden ja tarvikkeiden valmistus) Laiterauma Oy Palveluliiketoimen harjoittajat Muu tekninen palvelu 1-4 Outokumpu Harjavalta Perusmetallien valmistaja Kuparin valmistus ,8 Metals Oy Outokumpu Poricopper Oy Perusmetallien valmistaja Kupari- ja kupariseostuotteiden valmistus ,1 OMG Harjavalta Nickel Perusmetallien valmistus Valmistaa metallista nikkeliä ja nikkelikemikaaleja eri ,2 muodoissa Peiron Oy Perusmetallien valmistus Teräs-, rauta- ja RST-valut, pallografiittirauta, 144 (v. 2000) 11,1 Valimoteollisuus mallinvalmistus, hapon- ja tulenkestävä teräs ym. Neorem Magnets Oy Perusmetallien valmistus Magneetit, kestomagneetit (puolivalmiiden rauta- ja terästuotteiden valmistus) 42 8,0 Deltamarin, Raisio Suunnittelu- ja insinööritoimisto Kone- ja prosessisuunnittelu 41 (Rauma) 23,5 (konserni) Telakka- ja offshore-teollisuus 319 (konserni) PI-Rauma Oy Suunnittelu- ja insinööritoimisto Kone- ja prosessisuunnittelu ,2 Outokumpu Technology Oy, Suunnittelu- ja insinööritoimisto Kone- ja prosessisuunnittelu 56 (Satakunta) 10,3 Engineering Beacon Oy Suunnittelu- ja insinööritoimisto Pienalusten suunnittelu 7 1,0 Telakka- ja offshore-teollisuus Länsitekniikka Oy Suunnittelu- ja insinööritoimisto Tekninen suunnittelu telakoille ja teollisuudelle 10 0,6 Chematur Engineering Oy, Suunnittelu- ja insinööritoimisto Kone- ja prosessisuunnittelu ,4 Chematur Ecoplanning Oy (Pori) Aker Finnyards Oy Telakka- ja offshore-teollisuus Laivojen valmistus ,3 (18 kk) Swot Consulting Oy 13 (25)

14 Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Rolls-Royce Oy Ab Telakka- ja offshore-teollisuus Laivojen osien valmistus 270 (Rauma) 101,6 298 (konserni) Technip-Coflexip Telakka- ja offshore-teollisuus Laivojen valmistus ,1 (ent. CSO) - Technip Rauma Offshore Oy (ent. Aker Rauma Offshore Oy) - Mäntyluoto Works Oy Steerprop Oy Telakka- ja offshore-teollisuus Laivanlaitesuunnittelu, potkurit, potkurijärjestelmät, 15 0,5 Suunnittelu- ja insinööritoimisto Pyhämarin Oy Telakka- ja offshore-teollisuus Vapaa-ajan veneiden valmistus ja korjaus 1-4 1,0-2,0 Suunnittelu- ja insinööritoimisto Telakka- ja rakennustyöt Tejara avoin yhtiö Telakka- ja offshore-teollisuus Palveluliiketoimen harjoittaja Putkistot, laivaputkityöt, ilmastointityöt ,0-2,0 Niemisen Valimo Oy Valimoteollisuus Raudan valu ,6 Harjavallan Valu Oy Valimoteollisuus Raudan valu, erikoistunut harmaavalurautatuotantoon ,5 Swot Consulting Oy 14 (25)

15 Roadmap metalliteollisuus S A T A K U N N A N V I S I O P R O J E K T I Työstetty molempien metalliteollisuuden ryhmien (ryhmät 1 ja 2) kanssa. Markkinoiden ja markkinoinnin kehittyminen Asiakaslähtöisyys Tuotanto ja tuottaminen 1970-luku 1980-luku 1990-luku 2000-luku 2010-luku Kapasiteetti myytiin asiakkaille (tuotantolähtöisyys) Tuotantokapasiteetti oli pullonkaula Omia myyntikonttoreita Tuotantokeskeinen ajattelu Asiakas osti prosessiinsa osia Edustajat Agentit Konsernin sisäinen markkinointiverkosto Suora asiakaskontakti Suora asiakaspalaute Vientitoiminta.. Kansainvälistyminen.. Global Presence (isot) Kapeat liikeideat globaalit markkinat Toimittajarooli. Asiantuntijarooli Syvät partnersuhteet Asiakkaille toimitettiin prosesseja tai prosessin osia Tuotannon joustotarpeen kehittyminen Toimitusajan lyheneminen (pääomasidonnaisuuden huomioiminen) Läpimenoajan merkitys kasvaa (käsitti koko toimitusprosessin) Ulkomaisen halvan alihankinnan käyttö Global Sourcing Maantieteelliset ja muut rajat hämärtyvät Aasian ja Venäjän merkitys kasvaa - markkina-alueena - tuottamispaikkana Mammuttikonsernien purkautuminen sopivan kokoisiksi yksiköiksi (jatko edellyttäisi jatkuvaa kasvua) Tarve päästä takaisin lähelle asiakasta Brandin merkityksen (uskottavuuden) korostuminen ebusiness-kasvu Uudet ansaintalogiikat - myydään tuotantoprosessia ja tuottavuutta Asiakkaan asiakkaan ja loppukäyttäjän huomioiminen Toimittaja menee arvoketjussaan syvemmälle asiakkaan prosessiin Vastuujako muuttuu kokonaisvastuun ottaminen Asiakkaan ja n yhteinen intressi sen maksimointi Palvelujen ja suoritteiden korostuminen Takuuajat pitenevät Brandin korostuminen Tekeminen annetaan parhaalle, erikoistuneelle tekijälle Logistiikan merkitys ympäristötekijöistä johtuen tulee vaikuttamaan tuotantoon (alueelliset, globaalit yksiköt), (merikuljetus vs. maantiekuljetus) Keskittyminen ydinosaamiseen ja projektihallintaan CAD-/CAM-järjestelmien hyödyntäminen Toimijoiden uudelleen strukturointi, erikoistuminen jatkuu, erikoistuneet/ teknologiat mahdollistavat Automaatioasteen lisääntyminen (FMS jne.) Laadun tarkastaminen Æ Æ Æ Æ Æ Æ Æ Æ Laadun tekeminen Æ Toiminnan laatu Æ Æ Verkoston läpi menevä laatu ja tiukempi tuotevastuu Swot Consulting Oy 15 (25)

16 Roadmap metalliteollisuus S A T A K U N N A N V I S I O P R O J E K T I Työstetty molempien metalliteollisuuden ryhmien (ryhmät 1 ja 2) kanssa. Verkostoituminen Tuotekehitys Teknologia - tuottamiseen liittyvät - tuotteeseen liittyvät 1970-luku 1980-luku 1990-luku 2000-luku 2010-luku Tehtiin paljon itse Pneumatiikka Hydrauliikka Laatutarkastustoimintaa Omalähtöiset T&K-projektit Päämies-alihankkijasuhde Modulointi Automaatio CAD-järjestelmä Partneroituminen Ennaltaehkäisevä laatuajattelu Jatkuva asiakaslähtöinen kehitys Turvallisuuskysymykset Yhä laajempi verkostoituminen pienempiin, erikoistuneempiin osiin Strategiset allianssit Reagointinopeus ja imuohjaus vaativat lähellä olevia toimijoita Tuotekehityksen (innovaatioprosessin) nopeuttaminen Concurrent engineering Verkottuminen kaksitasoista - järjestelmät - alihankkijat Asiakasräätälöinti Tuotekehityksen läpimenoaika lyhenee Kokonaisuuden ja oheispalveluiden kehittäminen (ei vain tuotetta) Toiminnan kokonaislaatu Ympäristöasioiden korostuminen - elinkaariajattelu - koko toimintaketju Materiaaliteknologian kehittyminen - kevyet rakenteet, kestävät rakenteet, kierrätettävät rakenteet Globaali verkostoituminen Uudet partnermallit - moduulien/aihioiden tuottajat - kokoonpanijat, toimitusvastuun ottajat Lähialueille muodostuu länsimaisessa johdossa olevia laatualihankkijoita Innovaatio management Tuotteen jäljitettävyys/ personointi Vastuurajapinta siirtyy lähemmäs asiakkaan rajapintaa (downstreaming) Tuotteen koko elinkaaren hallinta Tuotevastuun korostuminen Teollinen muotoilu korostuu Æ Æ Etädiagnostiikan kytkeminen T&K:hon Etäteknologiat Räätälöidyt tekniset ratkaisut Vähemmillä työvaiheilla valmiisiin tuoteaihioihin Isot yritykset keskittyvät teknologia- ja prosessihallintaan Tuotekehityspalveluiden käyttö kasvaa Sensoriteknologiat Uusien teknologioiden jatkuva hyödyntämin Liittämisteknologiat Työn tuottavuutta lisäävät teknologiat Perusmetalli pyrkii pidemmälle eli synergisiin tuoteaihioihin Vähemmän energiaa käyttävät teknologiat Suunnittelu ja digitaaliohjattu tuotantoprosessi - on-line-mittaus ja -testaus Sama tietojärjestelmä seuraa tuotetta ja tuotteen suoriutumista Swot Consulting Oy 16 (25)

17 SWOT-analyysi metalliteollisuus Työryhmä on määrittänyt toimialan keskeiset vaikuttavat tekijät SWOT-analyysin avulla alla olevaan koosteeseen. Tästä ne on edelleen työstetty seuraavan sivun dynaamiseen SWOT:iin. SWOT-analyysiin on yhdistetty molempien metalliteollisuuden ryhmien (1 ja 2) näkemykset. Vahvuudet Kehittynyt infrastruktuuri alihankintaverkosto ja verkottumiskokemus Kyky toimittaa vaativampia tuotteita ja ratkaisuja Suurten metalliteollisuuden toimitusprojektien projektihallinnan osaamisen ja kokonaisläpimenoajan (koko verkoston läpi) on oltava kilpailijoita parempaa - liittyy myyntiprosessin pituuteen, nykyisin pidentymiseen - liittyy pääoman sitoutumiseen - liittyy ostojen toistuvuuteen ja kriittiseen massaan Ihmisten työmoraali, luotettavuus ja sidonnaisuus Teollinen kulttuuri, traditio Kumulatiivinen osaaminen (joka ei ole siirrettävissä) Koulutustaso, henkilö-/tiimisidonnainen innovaatiokyky Spin-off-liikeideoiden eriyttäminen ja niiden itsellisen kasvun mahdollistaminen QCD (Quality, Cost, Delivery) jatkuva kehittäminen Logistisen kilpailukyvyn merkitys on kasvanut. Siksi meritie eli satama on vahvuus (Rauma + Pori) Mahdollisuudet Paikallisten satakuntalaisten, kansainvälisessä omistuksessa olevien yritysten mahdollisuudet ovat konsernin sisällä ja sitä kautta kansainvälinen ulottuvuus on saavutettavissa. Merkitys myös henkilöstön koulutuksessa ja kansainvälistymisessä Verkostoitumisen kehittäminen Partnerienvälinen tietojärjestelmäintegraatio (helpot rajapinnat, siirtyvän tiedon definionti) Kahden(usean)väliset työvoimapoolit ja kustannussopimukset Ydinvoimapäätös (myönteinen) tuo hetkellisen kysyntäpiikin, jolla voi olla kustannustasoa nostava vaikutus Uusiutuvien energiavarojen hyödyntäminen (niihin liittyvä panostus osana ydinvoimapäätöstä) Ulkomaalaisten partnerien aktiivisuus voi vaikuttaa nuorten työllistämiseen ja sitä kautta investoinnin jälkeisen ajan työvoimatarpeen tyydyttämiseen (korvaa eläköitymisongelman) Uusia teknologioita kehitetään, testataan ja ajetaan sisään suomalaisessa toimipisteessä; suora liittoutuminen oppilaitoksiin ja koululaisiin työvoiman saannin turvaamiseksi (pitkäjänteinen työ); (AOL, AMK selkeät urapolut) Suomalaisen engineering-yksikön kasvaminen vahvaksi, alueelliseksi partneriksi ja samalla kansainväliseksi ja merkittäväksi toimijaksi Kvaerner-Aker saattaa vahvistaa offshore-liiketoimintaa alueella Heikkoudet Kansainvälisyysosaaminen usein vain isoilla yrityksillä Kunnallispoliittinen hajautuneisuus ja yleinen yhteistyökyky Æ Satakuntanäkökulman korostuminen Ei ole kotimarkkinoita (yli 90 % päätyy Suomen rajojen ulkopuolelle) Maaliikenne Lentoliikenne (Pori) Kansallisesti huono tunnettuus metalliteollisuuden keskittymänä Toiminta investointiaktiivisuussidonnaista. Suhdanteet vaikuttavat voimakkaammin (tuote- ja asiakaspohja). Vaikuttaa läpi koko ketjun Uhat Globalisaation mukanaan tuoma kilpailu - kilpailu vieraiden sekä konsernin sisäisten toimijoiden kanssa Osaavan työvoiman saatavuus eläköityminen erityisesti suorittavissa töissä Väestörakenteen muutos (huoltosuhde) on uhka kriittisen resurssimassan säilyttämiselle ja eri ikäluokkien sisällyttämiselle (osaaminen) Yhteiskunnallisen panostuksen pieneneminen purkaen rakenteita Olemme tytäryhtiötaloudessa päätökset tehdään muualla Suhdannevaihtelut yleensä ja niihin liittyvät ongelmat sekä imago heikentävät rekrytointimahdollisuuksia (toimihenkilöt) Tuleviin muutostekijöihin sopeutuminen ja niiden hyödyntäminen Tuottavuuden hidas kehitys Suunnittelutaidon (osaamisen) heikentyminen, mikä näkyy - valmistusystävällisyydessä - tuotannon automatisoinnin vaikeutumisena Swot Consulting Oy 17 (25)

18 Toimialan keskeiset strategiset kehitystoimenpiteet dynaaminen SWOT (koneet, laitteet, tuotteet ja partnerit) SWOT-analyysin pohjalta on valittu toimialan strategisen kehittymisen kannalta keskeiset strategiset kehitystoimenpiteet: VAHVISTA 1. Kehittynyttä infrastruktuuria alihankintaverkostoa ja verkottumiskokemusta 2. Ihmisten työmoraalia, luotettavuutta ja sidonnaisuutta; teollista kulttuuria ja siihen liittyvää traditiota ja kumulatiivista osaamista 3. Koulutustasoa sekä henkilö-/tiimisidonnaista innovaatiokykyä 4. QCD:n (Quality, Cost, Delivery) jatkuvaa kehittämistä HYÖDYNNÄ 1. Partnerienvälinen tietojärjestelmäintegraatio (helpot rajapinnat, siirtyvän tiedon definiointi) 2. Suora liittoutuminen oppilaitoksiin ja koululaisiin työvoiman saannin turvaamiseksi (pitkäjänteinen yhteistyö AOL:n ja AMK:n kanssa - selkeät urapolut). 3. Uusien teknologioiden kehittäminen, testaaminen ja sisäänajaminen suomalaisessa toimipisteessä 4. Suomalaisen engineering-yksikön kasvaminen vahvaksi, alueelliseksi partneriksi ja samalla kansainväliseksi ja merkittäväksi toimijaksi Vahvuudet Heikkoudet Kehittynyt infrastruktuuri alihankintaverkosto ja verkottumiskokemus Kyky toimittaa vaativampia tuotteita ja ratkaisuja Suurten metalliteollisuuden toimitusprojektien projektihallinnan osaamisen ja kokonaisläpimenoajan (koko verkoston läpi) on oltava kilpailijoita parempaa - liittyy myyntiprosessin pituuteen, nykyisin pidentymiseen - liittyy pääoman sitoutumiseen - liittyy ostojen toistuvuuteen ja kriittiseen massaan Ihmisten työmoraali, luotettavuus ja sidonnaisuus Teollinen kulttuuri, traditio Kumulatiivinen osaaminen (joka ei ole siirrettävissä) Koulutustaso, henkilö- /tiimisidonnainen innovaatiokyky Spin-off-liikeideoiden eriyttäminen ja niiden itsellisen kasvun mahdollistaminen QCD (Quality, Cost, Delivery) jatkuva kehittäminen Logistisen kilpailukyvyn merkitys on kasvanut. Siksi meritie eli satama on vahvuus (Rauma + Pori) Mahdollisuudet Uhat Paikallisten satakuntalaisten, kansainvälisessä omistuksessa olevien yritysten mahdollisuudet ovat konsernin sisällä ja sitä kautta kansainvälinen ulottuvuus on saavutettavissa. Merkitys myös henkilöstön koulutuksessa ja kansainvälistymisessä Verkostoitumisen kehittäminen Partnerienvälinen tietojärjestelmäintegraatio (helpot rajapinnat, siirtyvän tiedon definionti) Kahden(usean)väliset työvoimapoolit ja kustannussopimukset Ydinvoimapäätös (myönteinen) tuo hetkellisen kysyntäpiikin, jolla voi olla kustannustasoa nostava vaikutus Uusiutuvien energiavarojen hyödyntäminen Ulkomaalaisten partnerien aktiivisuus voi vaikuttaa nuorten työllistämiseen ja sitä kautta investoinnin jälkeisen ajan työvoimatarpeen tyydyttämiseen (korvaa eläköitymisongelman) Uusia teknologioita kehitetään, testataan ja ajetaan sisään suomalaisessa toimipisteessä; suora liittoutuminen oppilaitoksiin ja koululaisiin työvoiman saannin turvaamiseksi (pitkäjänteinen työ) (AOL, AMK selkeät urapolut) Suomalaisen engineering-yksikön kasvaminen vahvaksi, alueelliseksi partneriksi ja samalla kansainväliseksi ja merkittäväksi toimijaksi Kvaerner-Aker saattaa vahvistaa offshore-liiketoimintaa alueella Kansainvälisyysosaaminen usein isoilla yrityksillä Kunnallispoliittinen hajautuneisuus ja yleinen yhteistyökyky Æ Satakunta-näkökulman korostuminen Ei ole kotimarkkinoita (yli 90 % päätyy Suomen rajojen ulkopuolelle) Maaliikenne Lentoliikenne (Pori) Huono tunnettuus metalliteollisuuden keskittymänä Toiminta investointiaktiivisuussidonnaista. Suhdanteet vaikuttavat voimakkaammin (tuoteja asiakaspohja). Vaikuttaa läpi koko ketjun Globalisaation mukanaan tuoma kilpailu - kilpailu vieraiden sekä konsernin sisäisten toimijoiden kanssa Osaavan työvoiman saatavuus eläköityminen erityisesti suorittavissa töissä Väestörakenteen muutos (huoltosuhde) on uhka kriittisen resurssimassan säilyttämiselle ja eri ikäluokkien sisältämiselle (osaaminen) Yhteiskunnallisen panostuksen pieneneminen purkaen rakenteita Olemme tytäryhtiötaloudessa päätökset tehdään muualla Suhdannevaihtelut yleensä ja niihin liittyvät ongelmat sekä imago heikentävät rekrytointimahdollisuuksia (toimihenkilöt) Tuleviin muutostekijöihin sopeutuminen ja niiden hyödyntäminen Tuottavuuden hidas kehitys Suunnittelutaidon (osaamisen) heikentyminen, mikä näkyy - valmistusystävällisyydessä - tuotannon automatisoinnin vaikeutumisena KEHITÄ 1. Kansainvälisyysosaamista, joka on usein vain isoilla yrityksillä 2. Kunnallispoliittista yhtenäisyyttä ja yleistä yhteistyökykyä Æ Satakuntanäkökulman korostuminen 3. Tunnettuutta metalliteollisuuden kansallisena keskittymänä 4. Investointiaktiivisuutta. Suhdanteet vaikuttavat voimakkaasti ja läpi koko ketjun. Tuote- ja asiakaspohjan oltava riittävän laaja omalla erikoisosaamisalueella 5. Kehitä ennakkoluulotonta yhteistyötä parhaiden kansallisten ja kansainvälisten osaajien ja tahojen kanssa VARAUDU 1. Globalisaation mukanaan tuomaan kilpailuun - kilpailijoiden sekä konsernien sisäisten toimijoiden kanssa 2. Osaavan työvoiman saatavuuteen eläköitymiseen erityisesti suorittavissa töissä 3. Suhdannevaihteluihin yleensä ja niihin liittyviin ongelmiin sekä imagoon, jotka heikentävät rekrytointimahdollisuuksia (toimihenkilöt) 4. Tuottavuuden kehittämiseen Swot Consulting Oy 18 (25)

19 Trendit / vaikuttavat tekijät koneet, laitteet, tuotteet ja partnerit Yleiset 1. Maailman poliittis-taloudellinen tilanne ja sen USA-sidonnaisuus vaikuttavat Satakunnan teollisuuteen välittömästi. 2. Globaalitalouden kasvun painopisteen siirtyminen Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta Aasiaan. 3. Eläköitymiskysymys eli työvoiman saanti saattaa tulevaisuudessa olla yhä vaikeampaa. 4. Konsolidoituminen omistuksen keskittyminen jatkuu, mikä johtaa: - keskitettyyn johtamiseen ja hallintaan - päätöksenteon/-tekijöiden etääntymiseen toimipistesäilyvyys ei ole itsestään selvä asia. Kilpailu tapahtuu ensivaiheessa konsernin sisällä. 5. EMU parantaa Suomen asemaa kansainvälisen rahoituksen hankinnassa. 6. Väestön keskittyminen isoihin keskuksiin ja yliopistokaupunkeihin jatkuu. 7. Satakunnan taantuva väestöpohja on uhka. 8. Työajan kehittyminen ja lyheneminen. 9. Matalajalosteisen tuotannon siirtyminen halpamaihin. Suomessa keskitytään korkeamman teknologian tekemiseen. 10.Toimintojen ketjuuntuminen jatkuu joustavuuden tarve kasvaa. 11.Verkostoituminen lisääntyy edelleen myös ulkomaille. Järjestelmäpartnerit osallistuvat yhä enemmän myös tuotekehitykseen. 12.Valmistuspaikan merkitys vähenee ja toimitusajat lyhenevät entisestään. 13.Ympäristötekijöiden merkitys lisääntyy. Erillistä ympäristötoimialaa ei tule. Ympäristötekijät huomioidaan jo suunnittelussa ja prosessin aikana: - päästöt - elinkaari - kierrätettävyys. 14.Ympäristökysymysten, -arvojen ja -säädösten vaikutukset lisääntyvät edelleen. 15.Tuote (= tuotekonsepti) sisältää yhä enemmän palveluja ja loppuasiakas mittaa todellisen lisäarvon tuotteen koko elinkaaren ajan (performance earnings). 16.EU:n sisämarkkinoiden laajeneminen: - halpatuonnin volyymi Suomeen lisääntyy - yhteistyö ao. alueiden kanssa helpottuu - työvoiman saatavuus Suomeen vapaa liikkuvuus. 17.Henkilöstön globaali liikkuvuus lisääntyy. 18.Ansainta muuttuu tuotteiden (koneiden) toimituksesta tuottavuuden/lisäarvon myyntiin. 19.Työhön liittyvät arvot muuttuvat. Ihmisten arvomaailmassa työn asemalle tulee entistä enemmän kilpailua. Swot Consulting Oy 19 (25)

20 Teknologiset 1. Tietotekniikan hyväksikäyttö on tulevaisuudessa välttämätöntä. Tietotekniikan avulla kaikki on lähellä ja välittömästi maailmalla olevien eri toimijoiden saatavilla tai tiedossa. 2. Uusien teknologioiden osaava käyttö (materiaali, nano, bio) luo uusia mahdollisuuksia. 3. Rakenteiden kehittämisessä suuntaavina tekijöinä ovat: - keventäminen - kestävyyden lisääminen - kulumisen/korroosion vähentäminen - energian käyttö - kierrätettävyys. 4. Ympäristönormit tiukkenevat edelleen mahdollisuus uusien ympäristöteknologioiden kehittämiseen. Energian hinta vaikuttanee prosesseihin ja tuoteominaisuuksiin. Tämä on mahdollisuus tuotekehitysmielessä. Päästökaupan merkitys on avoin. 5. Etähallinta, etädiagnostiikka ja etäteknologiat otetaan käyttöön. Elektroniikan merkitys korostuu tuotteissa ja järjestelmissä. 6. Moniteknologiaosaaminen eli usean teknologiaosa-alueen hallitseminen korostuu ja on arvossaan. 7. Tekniset ominaisuudet tai arvot eivät ole enää ostajan päävalintakriteereitä: - tuotteet samankaltaistuvat - muut tekijät vaikuttavat (käyttö, ympäristöystävällisyys). 8. Turvallisuus- ja terveysnäkökohdat sekä tuotannossa että tuotteissa korostuvat. 9. Teollisen muotoilun rooli korostuu. Swot Consulting Oy 20 (25)

METALLITEOLLISUUS (2) Raskas metalli, telakat ja metallurgia

METALLITEOLLISUUS (2) Raskas metalli, telakat ja metallurgia SATAKUNNAN VISIO 2010 -PROJEKTI Toimiala: METALLITEOLLISUUS (2) Raskas metalli, telakat ja metallurgia Työryhmä: Risto Salo (pj.) Yrjö Julin Jukka Lehtinen Pasi Lehtinen Matti Mattila Ilkka Saarni Tero

Lisätiedot

SATAKUNNAN TEOLLISUUSVISIO 2015

SATAKUNNAN TEOLLISUUSVISIO 2015 Toimiala: TEKNOLOGIATEOLLISUUS 1 (koneet ja laitteet) Työryhmä: Paavo Sorvakka, Polartherm, pj. Mika Laiho, Heikki Laiho Oy Harri Lotila, Aalborg Industries Hanna-Leena Mäkitalo, ETS Lindgren Oy Tuomas

Lisätiedot

MERITEOLLISUUS SUOMESSA JA SEN TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET. Tapio Karvonen 29.10.2015

MERITEOLLISUUS SUOMESSA JA SEN TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET. Tapio Karvonen 29.10.2015 MERITEOLLISUUS SUOMESSA JA SEN TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET Tapio Karvonen 29.10.2015 Suomen meriklusteri MERITEOLLISUUDEN TOIMITTAJAT VARUSTAMOT MUUT MERENKULKUUN LIITTYVÄT ELINKEINOT LAIVANRAKENNUS JA OFFSHORE

Lisätiedot

Tuotanto- ja palveluverkostot. 8.2.2013 Teknologiateollisuus ry

Tuotanto- ja palveluverkostot. 8.2.2013 Teknologiateollisuus ry Tuotanto- ja palveluverkostot 8.2.2013 Teknologiateollisuus ry Esityksen sisältö Tuotanto- ja palveluverkostot Toimialan yritykset Yhteistyöllä saavutettavat edut 2 Tuotanto- ja palveluverkostot Kansainvälinen

Lisätiedot

Kaasua Satakunta LNG, alue ja uusi liiketoiminta. Janne Vartia 11.12.2012

Kaasua Satakunta LNG, alue ja uusi liiketoiminta. Janne Vartia 11.12.2012 Kaasua Satakunta LNG, alue ja uusi liiketoiminta Janne Vartia 11.12.2012 Alue TEOLLISUUTTA TAPAHTUMIA HYVINVOINTIA 2 Työllistävyys Suurin merkitys Satakunnassa Jalostuksen työllistävyys maakunnittain 2009

Lisätiedot

KONE-, LAITE- JA ELEKTRONIIKKATEOLLISUUDEN ASIANTUNTIJASEMINAARI LAHTI 19.11.2009 Pekka Savolainen Hämeen TE-keskus

KONE-, LAITE- JA ELEKTRONIIKKATEOLLISUUDEN ASIANTUNTIJASEMINAARI LAHTI 19.11.2009 Pekka Savolainen Hämeen TE-keskus KONE-, LAITE- JA ELEKTRONIIKKATEOLLISUUDEN ASIANTUNTIJASEMINAARI LAHTI 19.11.2009 Pekka Savolainen Hämeen TE-keskus ELYjen toimipaikat ja aluejako Asetusluonnoksen 1.9. mukaan JOHTAJA LUONNOS 14.10.2009

Lisätiedot

Teollinen Internet. Tatu Lund

Teollinen Internet. Tatu Lund Teollinen Internet Tatu Lund Suomalaisen yritystoiminnan kannattavuus ja tuottavuus ovat kriisissä. Nokia vetoinen ICT klusteri oli tuottavuudeltaan Suomen kärjessä ja sen romahdus näkyy selvästi tilastoissa.

Lisätiedot

Löydänkö yritykseeni ammattiosaajia tulevaisuudessa. Pekka Heikonen Pemamek Oy

Löydänkö yritykseeni ammattiosaajia tulevaisuudessa. Pekka Heikonen Pemamek Oy Löydänkö yritykseeni ammattiosaajia tulevaisuudessa Pekka Heikonen Pemamek Oy PEMAMEK YRITYSESITTELY Pemamek Pemamek perustettiin Loimaalle 1970 Uusi tehdas valmistui 2003, pinta-ala on 7500 m 2 Pemamek

Lisätiedot

TRIO-ohjelman jatko. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö

TRIO-ohjelman jatko. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-ohjelman jatko Ohjelman päätösseminaari Helsinki 2.12.2009 Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-toiminta jatkuu vaikka ohjelma päättyy Kansallisesti tarkasteltuna kehittymisen ja sen tukemisen tarve

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden haasteet globaalissa toimintaympäristössä. Juha Ylä-Jääski, johtaja

Teknologiateollisuuden haasteet globaalissa toimintaympäristössä. Juha Ylä-Jääski, johtaja Teknologiateollisuuden haasteet globaalissa toimintaympäristössä Juha Ylä-Jääski, johtaja Teknologiateollisuus: Suomen merkittävin elinkeino 6 % Suomen koko viennistä 75 % Suomen koko elinkeinoelämän t&k-investoinneista

Lisätiedot

Rahapäivä 14.9.2010 Asiakaslähtöisemmäksi, globaalimmaksi ja tuottavammaksi KONEeksi. Matti Alahuhta Toimitusjohtaja

Rahapäivä 14.9.2010 Asiakaslähtöisemmäksi, globaalimmaksi ja tuottavammaksi KONEeksi. Matti Alahuhta Toimitusjohtaja Rahapäivä 14.9.2010 Asiakaslähtöisemmäksi, globaalimmaksi ja tuottavammaksi KONEeksi Matti Alahuhta Toimitusjohtaja Sisältö Vuosi on alkanut hyvin KONEen kilpailukyvyn kehittäminen Miten KONE on kehittynyt

Lisätiedot

Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet

Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet VTT Älykkään liikenteen ja logistiikan seminaari Espoo 2.11.2010 Vuorineuvos, taloustiet. tri Kari Neilimo Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet Muuttuva elinkeinojen rakenne; kasvava ja monimuotoistuva

Lisätiedot

Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa

Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa TRIO-ohjelman jatko Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa 60 % Suomen koko viennistä 75 % Suomen koko elinkeinoelämän T&K-investoinneista Alan yritykset työllistävät suoraan 258 000 ihmistä,

Lisätiedot

Teollisuuden kriittiset menestystekijät. Tuotanto-automaation. automaation haasteet. Answers for Industry. Page 1 / 13

Teollisuuden kriittiset menestystekijät. Tuotanto-automaation. automaation haasteet. Answers for Industry. Page 1 / 13 Teollisuuden kriittiset menestystekijät Tuotanto-automaation automaation haasteet Answers for Industry Page 1 / 13 Teollisuuden kriittiset menestystekijät Strategisen suunnittelun merkitys kasvaa Markkinoiden

Lisätiedot

FluidHouse. www.fluidhouse.fi. Johtava hydrauliikan järjestelmäosaaja. Älykkäitä ja ympäristöystävällisiä fluidijärjestelmiä

FluidHouse. www.fluidhouse.fi. Johtava hydrauliikan järjestelmäosaaja. Älykkäitä ja ympäristöystävällisiä fluidijärjestelmiä FluidHouse Johtava hydrauliikan järjestelmäosaaja Älykkäitä ja ympäristöystävällisiä fluidijärjestelmiä www.fluidhouse.fi FluidHouse Hydrauliikka Öljyvoitelu Pneumatiikka Automaatio Kokonaisuus takaa tehokkuuden

Lisätiedot

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Teknologiateollisuuden henkilöstö Suomessa 160 000 150 000 140 000 130 000 120 000 110 000 100 000 90 000 80 000 70 000 60 000 50 000 40 000 30 000 20 000 10 000 0 1998 1999

Lisätiedot

SATAKUNNAN TEOLLISUUSVISIO 2015

SATAKUNNAN TEOLLISUUSVISIO 2015 Toimiala: TEKNOLOGIATEOLLISUUS 2 (raskas metalliteollisuus ja metallin jalostus) Työryhmä: Kari Välimaa, Rolls Royce Oy, pj. Joni Hautojärvi, Norilsk Nickel Harjavalta Oy Hannu Heiskanen, Outokumpu Pori

Lisätiedot

Infra-alan kehityskohteita 2011

Infra-alan kehityskohteita 2011 Infraalan kehityskohteita 2011 Hinta vallitseva valintaperuste Yritysten heikko kannattavuus Panostukset tutkimukseen ja kehitykseen ovat vähäisiä, innovaatioita vähän Alan tapa, kulttuuri Toimijakenttä

Lisätiedot

Tuotantotalouden analyysimallit. TU-A1100 Tuotantotalous 1

Tuotantotalouden analyysimallit. TU-A1100 Tuotantotalous 1 Tuotantotalouden analyysimallit TU-A1100 Tuotantotalous 1 Esimerkkejä viitekehyksistä S O W T Uudet tulokkaat Yritys A Yritys B Yritys E Yritys C Yritys F Yritys I Yritys H Yritys D Yritys G Yritys J Alhainen

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

Talouden modernin rakenneanalyysin uudet tilastotarpeet

Talouden modernin rakenneanalyysin uudet tilastotarpeet Talouden modernin rakenneanalyysin uudet tilastotarpeet Kansallisten tilastojen rooli kansainvälistyvässä taloudessa seminaari Tilastokeskus 19.4.2007 Pekka Ylä-Anttila Teemat Miten globalisoituva maailmantalous

Lisätiedot

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistamisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistamisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistamisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke Iisalmen Teollisuuskylä Oy Kehitysyhtiö Savogrow Oy Taustaa Pohjois-Savon kone- ja energiateknologian

Lisätiedot

Itämeren alueen meriteollisuuden erityispiirteet ja yhteistyömahdollisuudet

Itämeren alueen meriteollisuuden erityispiirteet ja yhteistyömahdollisuudet Itämeren alueen meriteollisuuden erityispiirteet ja yhteistyömahdollisuudet Tapio Karvonen 7.6.2012 Itämeri-foorumi 0 Sisältö Laivanrakennuksen tila maailmalla Trendit Itämeren alueen maiden meriteollisuuden

Lisätiedot

Barentsin alueelta ja tuulivoimasta uutta liiketoimintaa meriteollisuussidonnaisille yrityksille

Barentsin alueelta ja tuulivoimasta uutta liiketoimintaa meriteollisuussidonnaisille yrityksille Barentsin alueelta ja tuulivoimasta uutta liiketoimintaa meriteollisuussidonnaisille yrityksille Mikko Viitanen 5.11.2012 Kalajoki Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Innovaatiot

Lisätiedot

MONIPUOLINEN ELINKEINORAKENNE => BIOTALOUDEN KEHITTÄMINEN. Lähde: OEK 2020 osaamisstrategia

MONIPUOLINEN ELINKEINORAKENNE => BIOTALOUDEN KEHITTÄMINEN. Lähde: OEK 2020 osaamisstrategia MONIPUOLINEN ELINKEINORAKENNE => BIOTALOUDEN KEHITTÄMINEN Lähde: OEK 2020 osaamisstrategia Vieskan Metalli Oy Rautakone Esa Pudas Logmer Forest Kalajoen Teräs oy Kalajoen Teollisuusrakenne Oy Ferral Components

Lisätiedot

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistumisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistumisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke TechnoGrowth 2020 Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistumisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke Hanketiedot Hankkeen nimi: TechnoGrowth 2020 teknologia- ja energia-alan

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden ympäristölinjaus

Teknologiateollisuuden ympäristölinjaus Teknologiateollisuuden ympäristölinjaus Ympäristölinjaus: Tavoitteet 1. Osoitetaan yrityksille ympäristöosaamisen ja -teknologioiden keinot vahvistaa kilpailukykyä ja varmistaa toimintaedellytykset tulevaisuudessa.

Lisätiedot

Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa

Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa Lähde: Antti Vanhatalo, Group Vice President, Business Development, Konecranes Kuvat: Konecranes www.konecranes.fi 9.9.2008 Taustaa Konecranes

Lisätiedot

Johtava merilogistiikan tuottaja irtolasteille. ESL Shipping Matti-Mikael Koskinen Toimitusjohtaja

Johtava merilogistiikan tuottaja irtolasteille. ESL Shipping Matti-Mikael Koskinen Toimitusjohtaja Johtava merilogistiikan tuottaja irtolasteille ESL Shipping Matti-Mikael Koskinen Toimitusjohtaja Kestävästi parempaa kannattavuutta Liikevaihto 2014 85 M Liikevoitto 2014 16,0 M Henkilöstö 226 2 Asiakaskuntamme

Lisätiedot

TEKNISEN KONSULTOINNIN TOIMIALARAPORTTI. Timo Metsä-Tokila

TEKNISEN KONSULTOINNIN TOIMIALARAPORTTI. Timo Metsä-Tokila TEKNISEN KONSULTOINNIN TOIMIALARAPORTTI Timo Metsä-Tokila Tekninen konsultointi TOL 2008 M Ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta 71 Arkkitehti- ja insinööripalvelut; tekninen testaus ja analysointi

Lisätiedot

YKSITYISEN LABORATORIOALAN NÄKYMISTÄ Finntesting kevätseminaari 19.4.2010 Tuotantojohtaja Paul Klein

YKSITYISEN LABORATORIOALAN NÄKYMISTÄ Finntesting kevätseminaari 19.4.2010 Tuotantojohtaja Paul Klein YKSITYISEN LABORATORIOALAN NÄKYMISTÄ Finntesting kevätseminaari 19.4.2010 Tuotantojohtaja Paul Klein Nab Labs Oy Rauma sellu- ja paperiteollisuuden palvelut kemian- ja energiateollisuuden palvelut vesi-

Lisätiedot

SUOMALAINEN MAATALOUS- KONETEOLLISUUS

SUOMALAINEN MAATALOUS- KONETEOLLISUUS SUOMALAINEN MAATALOUS- KONETEOLLISUUS MAATALOUSKONETEOLLISUUS JA AGROTEKNOLOGIAVERKOSTO Suomalaisen maatalouskoneteollisuuden liikevaihto ja vienti on kasvanut huomattavasti 1990-luvun alusta Alan liikevaihto

Lisätiedot

Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa

Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa Josek-VTT, Älyä koneisiin ja palveluihin digitalisaation vaikutukset valmistavassa teollisuudessa 7.2.2017

Lisätiedot

Tuotanto- ja palveluverkostot

Tuotanto- ja palveluverkostot Tuotanto- ja palveluverkostot Suuri Kuva selvitys Tuotanto- ja palveluverkostot Teknologiateollisuus ry Suuri Kuva -selvitys Yhtenä päämääränä uuden lähestymistavan tuottaminen varsin heterogeenisen yrityskentän

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2013

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2013 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 12/213 16 14 12 1 8 C Tehdasteollisuus 24-3 Metalliteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 Suhdannetilanne:

Lisätiedot

Hankintatoimi Kemppi Oy:llä 15.11.2012 MK

Hankintatoimi Kemppi Oy:llä 15.11.2012 MK Hankintatoimi Kemppi Oy:llä 15.11.2012 MK Kemppi Oy Yksityinen sukuyritys Perustettu 1949 Liikevaihto 110 MEUR (2011) Kansainvälisen myynnin osuus 90 % Henkilöstöä 640 15 eri maassa Tehtaan Suomessa ja

Lisätiedot

TRIO-ohjelman keskeiset tulokset. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö

TRIO-ohjelman keskeiset tulokset. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-ohjelman keskeiset tulokset Ohjelman päätösseminaari Helsinki 2.12.2009 Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-ohjelma 2004 2009 TRIO on ollut Suomen suurin toimialakohtainen kehitysohjelma teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 3/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 3/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 3/214 16 14 12 1 8 C Tehdasteollisuus 24-3 Metalliteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Toimialoittaisten suhdannetietojen ja tilastojen hyödyntäminen ja käyttö Satakunnassa

Toimialoittaisten suhdannetietojen ja tilastojen hyödyntäminen ja käyttö Satakunnassa Toimialoittaisten suhdannetietojen ja tilastojen hyödyntäminen ja käyttö Satakunnassa!Satakunnan talous -katsaus (painettu ja pdf) kaksi kertaa vuodessa, kesä- ja marraskuussa, sis. mm. toimialoittaisen

Lisätiedot

Detection Technology Oyj Toimitusjohtaja Hannu Martola. Pörssin avoimet ovet 01.09.2015

Detection Technology Oyj Toimitusjohtaja Hannu Martola. Pörssin avoimet ovet 01.09.2015 Detection Technology Oyj Toimitusjohtaja Hannu Martola Pörssin avoimet ovet 01.09.2015 1 DT on kasvuyhtiö joka toimittaa ilmaisimia röntgenlaitteisiin DT toimittaa röntgenkuvantamisjärjestelmiä ja -ilmaisimia

Lisätiedot

(Suomen virallinen tilasto (SVT) 2010) 100 % 75 % 50 % 25 % 0 % kyllä ei Pääasialliset asiakkaat kansainvälisesti - julkinen sektori (34) Pääasialliset asiakkaat kansainvälisesti - kuluttajat (35) Pääasialliset

Lisätiedot

18.1.2006. Riihimäeltä yli 110 miljoonaa tarkkuusvalua liki 60 vuotta Sukupolvenvaihdos pk-yrityksen kannalta 13.11.2013

18.1.2006. Riihimäeltä yli 110 miljoonaa tarkkuusvalua liki 60 vuotta Sukupolvenvaihdos pk-yrityksen kannalta 13.11.2013 18.1.2006 Riihimäeltä yli 110 miljoonaa tarkkuusvalua liki 60 vuotta Sukupolvenvaihdos pk-yrityksen kannalta 13.11.2013 Yrityksen historia 1919 SAKO, Suojeluskuntain Ase ja Konepaja Oy toiminta alkaa Helsingissä

Lisätiedot

Mervi Karikorpi, johtaja 19.11.2010

Mervi Karikorpi, johtaja 19.11.2010 TYKO-hanke: Yrityskyselyn tulokset t Mervi Karikorpi, johtaja 19.11.2010 Sisältö Tarve Odotukset t Yrityskyselyn palaute Johtopäätökset t 2 Teknologiateollisuuden henkilöstö Arvioitu muutos 2013 2009:

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 11/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

LAATUKÄSIKIRJA SFS-EN ISO 9001:2000

LAATUKÄSIKIRJA SFS-EN ISO 9001:2000 LAATUKÄSIKIRJA SFS-EN ISO 9001:2000 LAATUPOLITIIKKA Puutyöliike Pekka Väre Ky:n liiketoiminnan kehittyminen ja jatkuvuus varmistetaan koko henkilökunnan yhdessä omaksumien toimintaperiaatteiden ja yrityksessä

Lisätiedot

Mehi Oy. Tuotantao laajennettu Suomussalmelle -80 luvun lopulla ja -90 luvun alussa (MH-Työkalu Ky).

Mehi Oy. Tuotantao laajennettu Suomussalmelle -80 luvun lopulla ja -90 luvun alussa (MH-Työkalu Ky). Mehi Oy Mehi Ky perustettu v. 1973 Hyvinkäällä Tuotantao laajennettu Suomussalmelle -80 luvun lopulla ja -90 luvun alussa (MH-Työkalu Ky). Suomussalmen yksikkö muutettiin osakeyhtiöksi v. 1996 ja lopulta

Lisätiedot

Valmet Automotiven kilpailukyky globaalissa toimintaympäristössä. 19.9.2015 Turku

Valmet Automotiven kilpailukyky globaalissa toimintaympäristössä. 19.9.2015 Turku Valmet Automotiven kilpailukyky globaalissa toimintaympäristössä 19.9.2015 Turku Kilpailukyky? On usean tekijän summa Kustannustehokkuus Innovatiivisuus Toimitusketjun hallinta Koulutetun työvoiman saatavuus

Lisätiedot

A I R - C O N D I T I O N I N G

A I R - C O N D I T I O N I N G AIR-CONDITIONING Palvelumme perustuu korkeaan ammattitaitoon ja tinkimättömään laatuun prosessin kaikissa vaiheissa Chiller Oy on Suomen suurin ilmastoinnin jäähdytyslaitevalmistaja. Tavoitteemme on olla

Lisätiedot

Jyväskylän seudun elinkeinorakenteen muutos 2000 2014 ja kehitysmahdollisuudet

Jyväskylän seudun elinkeinorakenteen muutos 2000 2014 ja kehitysmahdollisuudet Jyväskylän seudun elinkeinorakenteen muutos 2000 2014 ja kehitysmahdollisuudet Selvityksen tavoitteet ja toteutus Taustaa Keski- Suomen ja erityisesti Jyväskylän seudun elinkeinorakenne osoittautui laman

Lisätiedot

VALUNKÄYTÖN SEMINAARI Valutuotteiden hankinta suomesta

VALUNKÄYTÖN SEMINAARI Valutuotteiden hankinta suomesta VALUNKÄYTÖN SEMINAARI 30.3.2017 Valutuotteiden hankinta suomesta www.andritz.com We accept the challenge! Savonlinna Works Oy 100-vuotias konepajamme Lypsyniemi 100 1917-2017 1917 1948 Konetehdas Osakeyhtiö

Lisätiedot

Nostetta kuormankäsittelyyn

Nostetta kuormankäsittelyyn Kuormausnosturit Vaihtolavalaitteet Ajoneuvotrukit Takalaitanostimet Puutavara- ja kierrätysnosturit Nostetta kuormankäsittelyyn www.hiab.com Hiab tuntee kuormankäsittelyn toimialat ja niiden erityispiirteet.

Lisätiedot

SATAKUNNAN TEOLLISUUSVISIO 2020 PROJEKTIN ESITTELY 10.10.2013 TULEVAISUUSFOORUMIA VARTEN

SATAKUNNAN TEOLLISUUSVISIO 2020 PROJEKTIN ESITTELY 10.10.2013 TULEVAISUUSFOORUMIA VARTEN SATAKUNNAN TEOLLISUUSVISIO 2020 PROJEKTIN ESITTELY 10.10.2013 TULEVAISUUSFOORUMIA VARTEN PROJEKTIN LÄHTÖKOHDAT Satakunnan teollisuusvisio 2020 -projektissa päivitetään v. 2008 tehty vastaava Satakunnan

Lisätiedot

Projektien rahoitus.

Projektien rahoitus. Projektien rahoitus Mika.Lautanala@tekes.fi Miten mukaan?? Aiheita Rakennuksen elinkaarenaikainen tiedonhallinta Organisaatioiden välinen tiedonhallinta -IFC Kansainvälisyys Yhteys ohjelmapäällikköön Arto

Lisätiedot

Luotettava ratkaisutoimittaja

Luotettava ratkaisutoimittaja Luotettava ratkaisutoimittaja 40 vuoden kokemuksella 1 Asiakaslähtöistä ongelmanratkaisua jo 40 vuotta Vuonna 1976 perustettu Sermatech Group on kasvanut 40 vuodessa mekaniikan suunnittelu- ja valmistusyhtiöstä

Lisätiedot

SATAKUNNAN VISIO 2010 -PROJEKTI

SATAKUNNAN VISIO 2010 -PROJEKTI SATAKUNNAN VISIO 2010 -PROJEKTI Toimiala: ELEKTRONIIKKA Työryhmä: Eino-Pekka Vuorento (pj.) Reino Aarinen Seppo Erkkilä Arto Sunila Heimo Virolainen Ahltronix Rauma Oy Hollming Oy UTU Elec Oy (Urho Tuominen

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin strateginen ulottuvuus onko sitä?

Työhyvinvoinnin strateginen ulottuvuus onko sitä? Työhyvinvoinnin strateginen ulottuvuus onko sitä? XXI Pohjois-Suomen työmarkkinaseminaari 22.1.2016 Tutkimusjohtaja, dos. Mikko Luoma Vaasan yliopisto Ajan henki Pitkä taantuma koettelee yksityistä ja

Lisätiedot

Teknotarinoita. Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta

Teknotarinoita. Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta Teknotarinoita Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta www.visiolehti.fi 1 Hyvinvointia Suomelle Teknologiateollisuus on Suomen tärkein vientiala. Teknologiayritykset toimivat

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 11/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

OULUN ETELÄISEN KORKEAKOULUKESKUS KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN STRATEGISET LINJAUKSET

OULUN ETELÄISEN KORKEAKOULUKESKUS KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN STRATEGISET LINJAUKSET OULUN ETELÄISEN KORKEAKOULUKESKUS KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN STRATEGISET LINJAUKSET 2013 2020 Kansainvälinen Oulun Eteläinen Vuonna 2020 Alueen koulutus- ja tutkimusorganisaatiot muodostavat kansainvälisesti

Lisätiedot

Energia - ja sähköalan näkökulma - TULEVAISUUDEN OSAAMISTARPEISTA JA NÄKYMISTÄ ENNAKOINTIKAMARI LVIS

Energia - ja sähköalan näkökulma - TULEVAISUUDEN OSAAMISTARPEISTA JA NÄKYMISTÄ ENNAKOINTIKAMARI LVIS Energia - ja sähköalan näkökulma - TULEVAISUUDEN OSAAMISTARPEISTA JA NÄKYMISTÄ TO 17.11.2009 ENNAKOINTIKAMARI LVIS Johanna Aholainen HELEN KONSERNI esittely Helen konserni on energia-alan osaaja, joka

Lisätiedot

Resurssitehokkuus Teknologiateollisuuden näkökulmasta. Jouni Lind

Resurssitehokkuus Teknologiateollisuuden näkökulmasta. Jouni Lind Resurssitehokkuus Teknologiateollisuuden näkökulmasta Jouni Lind Teknologiateollisuus Elektroniikka- ja sähköteollisuus (ABB, Ensto, Murata Electronics, Vacon, Vaisala...) Kone- ja metallituoteteollisuus

Lisätiedot

INNOVAATIOPOLITIIKAN MUUTOSTRENDIT MIKSI JA MITEN? Johtaja Timo Kekkonen, Innovaatioympäristö ja osaaminen, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK

INNOVAATIOPOLITIIKAN MUUTOSTRENDIT MIKSI JA MITEN? Johtaja Timo Kekkonen, Innovaatioympäristö ja osaaminen, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK INNOVAATIOPOLITIIKAN MUUTOSTRENDIT MIKSI JA MITEN? Johtaja Timo Kekkonen, Innovaatioympäristö ja osaaminen, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK Mikä on innovaatio innovaatiostrategia innovaatiopolitiikka???

Lisätiedot

Porin seutukunta Rauman seutukunta Pohjois-Satakunta Muu

Porin seutukunta Rauman seutukunta Pohjois-Satakunta Muu 1 Nykyhetki: Miten kilpailukykyiseksi arvioit Satakunnan asuin- ja elinympäristönä keskimäärin muuhun Suomeen verrattuna? Keskiarvoprofiilit seutukunnan mukaan. Asteikko: 1 heikko 5 erittäin hyvä. Aikuiskoulutustarjonta

Lisätiedot

PK konepaja digitalisaation pyörteissä

PK konepaja digitalisaation pyörteissä PK konepaja digitalisaation pyörteissä Teollisuus ja digitalisaatio -seminaari 3.9.2015 Technopolis Hermia. Harri Jokinen Toimitusjohtaja Nomet Oy Alihankintakonepaja, liikevaihto 8,2 M, 52 osaajaa ja

Lisätiedot

Johtamiskoulutuksen tarve. Simo Halonen 4.10.2007

Johtamiskoulutuksen tarve. Simo Halonen 4.10.2007 Johtamiskoulutuksen tarve Simo Halonen 4.10.2007 Sisältö Teknologiateollisuus ja Salon Konepaja Oy Johtamisosaamisen tarve Johtamisen erityishaasteita Suomessa Ammattikorkeakoulutuksen haasteita Päätoimialat

Lisätiedot

Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta

Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta 1. Hyvinvointia Suomelle Teknologiateollisuus on Suomen tärkein vientiala. Teknologiayritykset toimivat kansainvälisillä markkinoilla ja tuovat Suomeen vientituloja,

Lisätiedot

Muutokset henkilökunnan määrässä yrityksen perustamisesta alkaen. 10 % 15 % kasvanut vähintään viidellä henkilöllä 9 % kasvanut 3-4 henkilöllä 44 % 22 % kasvanut 1-2 henkilöllä pysynyt ennallaan vähentynyt

Lisätiedot

Innosta innovaatioon Teknologiateollisuus lyhyesti

Innosta innovaatioon Teknologiateollisuus lyhyesti Innosta innovaatioon Teknologiateollisuus lyhyesti Teknologiateollisuus on neljän toimialan kokonaisuus Teknologiateollisuus on Suomen tärkein elinkeino Elektroniikkaja sähköteollisuus liikevaihto 26 mrd

Lisätiedot

Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos

Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos Mäntsälän muutos maaseutupitäjästä osaksi Helsingin seutua Mäntsälän yritystoiminta

Lisätiedot

SATAKUNNAN TEOLLISUUSVISIO 2015

SATAKUNNAN TEOLLISUUSVISIO 2015 Toimiala: TEVANAKE-TEOLLISUUS Petri Merisaari Harri Sjöholm Saana Ström Toimialan kuvaus Tevanake-teollisuus Toimialan miniklusterirakenne Satakunnassa on kuvattu oheiseen kaaviokuvaan. Teollisuuden tekstiilien

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 10/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 10/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 1/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Projektityökaluilla tuottavuutta toimintaan, Espoo, 12.11.2014 Kari Kärkkäinen

Projektityökaluilla tuottavuutta toimintaan, Espoo, 12.11.2014 Kari Kärkkäinen Projektityökaluilla tuottavuutta toimintaan, Espoo, 12.11.2014 Kari Kärkkäinen 1 TEKNISEN PALVELUN KUMPPANI VUODESTA 1986 Comatec Group: Insinööritoimisto Comatec Oy Rantotek Oy Insinööritoimisto Metso

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen Pk-yritysbarometri, syksy 2015 Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen 1 Liikevaihto nyt verrattuna edelliseen 12 kk takaiseen tilanteeseen, kaikki toimialat 60 50 40 30 20 10

Lisätiedot

Suomen mobiiliklusterin kansainväliset mahdollisuudet ja haasteet

Suomen mobiiliklusterin kansainväliset mahdollisuudet ja haasteet Suomen mobiiliklusterin kansainväliset mahdollisuudet ja haasteet TkT Kari Tilli Teknologiajohtaja Tekes LEAD projektiseminaari, Dipoli, Espoo 24. toukokuuta 2005 Teknologian kehittämiskeskus 1 Esityksen

Lisätiedot

Kaukomarkkinat Oy. JP Lehmuskoski, toimitusjohtaja

Kaukomarkkinat Oy. JP Lehmuskoski, toimitusjohtaja Kaukomarkkinat Oy JP Lehmuskoski, toimitusjohtaja Pääomamarkkinapäivä 19.1.2010 1 Maailman markkinoiden osaaja Kaukomarkkinat toimii kaikilla toimialoillaan Suomessa. Erikoistunutta toimintaa myös Puolassa,

Lisätiedot

LÖYTYYKÖ KAUPPAA JA KASVUA MAAILMALTA? - Sisäpiiritietoa viennistä ja vientimarkkinoista

LÖYTYYKÖ KAUPPAA JA KASVUA MAAILMALTA? - Sisäpiiritietoa viennistä ja vientimarkkinoista LÖYTYYKÖ KAUPPAA JA KASVUA MAAILMALTA? - Sisäpiiritietoa viennistä ja vientimarkkinoista TEAM FINLAND-KIERTUE, KOUVOLA 4.5.2017 Timo Vuori, Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Keskuskauppakamarin

Lisätiedot

Ruukki tänään. Rautaruukki Oyj Sakari Tamminen, President & CEO Sijoitus Invest 2007, Wanha Satama. Sakari Tamminen. 14.11.2007 www.ruukki.

Ruukki tänään. Rautaruukki Oyj Sakari Tamminen, President & CEO Sijoitus Invest 2007, Wanha Satama. Sakari Tamminen. 14.11.2007 www.ruukki. Ruukki tänään Rautaruukki Oyj Sakari Tamminen, President & CEO Sijoitus Invest 2007, Wanha Satama 14.11.2007 www.ruukki.com Sakari Tamminen Ruukki tänään Liikevaihto vuonna 2006: 3,7 mrd euroa 14 700 työntekijää

Lisätiedot

Toimialojen rahoitusseminaari. Puutuoteteollisuus. Helsinki

Toimialojen rahoitusseminaari. Puutuoteteollisuus. Helsinki Toimialojen rahoitusseminaari Puutuoteteollisuus Helsinki 12.5.2016 Pasi Loukasmäki Puutuotealan Toimialat TOL 2008 mukaan TOL 16 Sahatavaran ja puutuotteiden valmistus Puun sahaus, höyläys ja kyllästys

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 2/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 2/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 2/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 12/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 8/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Suomen teknologiateollisuuden

Suomen teknologiateollisuuden Suomen teknologiateollisuuden haasteet TRIO-ohjelman päätösseminaari 2.12.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni TRIO-ohjelman johtoryhmän puheenjohtaja Suomen teknologiateollisuuden haasteet

Lisätiedot

Parasta kasvua vuosille 2016-2019

Parasta kasvua vuosille 2016-2019 Parasta kasvua vuosille 2016-2019 Vuonna 2012 valmistui Joensuun seudun kasvustrategia. Maailman muuttuessa kasvustrategiankin on muututtava vastaamaan nykypäivää ja tulevaisuutta. Kasvustrategian tarkennus

Lisätiedot

Maailmalle! Kari Häyrinen Toimitusjohtaja Finpro Mikkeli

Maailmalle! Kari Häyrinen Toimitusjohtaja Finpro Mikkeli Maailmalle! Kari Häyrinen Toimitusjohtaja Finpro Mikkeli 3.11.2010 Luotettava kumppani kansainvälistymisessä Kilpailukykyä ennakoinnilla Maailmanlaajuinen verkosto Konsultointipalvelut kansainväliseen

Lisätiedot

HAASTATTELUT OSUUSKUNNAN PERUSTAMISEN EDELLYTYKSISTÄ JA MAHDOLLISUUKSISTA

HAASTATTELUT OSUUSKUNNAN PERUSTAMISEN EDELLYTYKSISTÄ JA MAHDOLLISUUKSISTA HAASTATTELUT OSUUSKUNNAN PERUSTAMISEN EDELLYTYKSISTÄ JA MAHDOLLISUUKSISTA Osuuskunnan mahdollisten asiakkaiden haastattelut (N=10) Haastateltavat pienistä (7 hlöä, liikevaihto 1,3 M) metallialan yrityksistä

Lisätiedot

Smart way to smart products. Etteplan Oyj sijoituskohteena

Smart way to smart products. Etteplan Oyj sijoituskohteena Etteplan Oyj sijoituskohteena Sijoitus Invest 2014 -tapahtuma 12.-13.11.2014 Etteplan suunnittelualan edelläkävijä yli 30 vuotta Suomen suurin kone- ja laitesuunnitteluun erikoistunut yritys ja suurimpien

Lisätiedot

Ostajan opas. Teollisen ostajan faktapaketti ruuvikuljettimista

Ostajan opas. Teollisen ostajan faktapaketti ruuvikuljettimista Ostajan opas Teollisen ostajan faktapaketti ruuvikuljettimista Mitä teollisen ostajan on tärkeää tietää ruuvikuljettimista? Ruuvikuljetin soveltuu erityisen hyvin teollisiin prosesseihin, joissa materiaalia

Lisätiedot

Tuotantojohtajan opas

Tuotantojohtajan opas Tuotantojohtajan opas Tulevaisuuden kestävät prosessit ja kuljettimet Tehon, joustavuuden ja elinkaarikustannusten optimointi Lähes kaikkiin teollisiin prosesseihin ja materiaalien käsittelyyn sisältyy

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 11/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 7/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Elintarvikealan pk yritysten toimintaympäristö 2008

Elintarvikealan pk yritysten toimintaympäristö 2008 Taulukko 1. Tutkimusaineiston toimialakohtainen jakauma Toimiala N Osuus tutkimusaineistosta (%) Toimialan yrityksiä (alle 20 henkeä) Suomessa %:a koko elintarvikealasta v. 2007 (Ruoka Suomi tilasto) Leipomotuotteet

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 4/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Energiaintensiivinen teollisuus. Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 21.5.2014

Energiaintensiivinen teollisuus. Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 21.5.2014 Energiaintensiivinen teollisuus Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 21.5.2014 Energiaintensiivinen teollisuus Suomalainen teollisuus on perinteisesti ollut hyvin energiaintensiivistä (metsä-, paperi-,

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 1/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 1/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 1/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Kone- ja energiateknologian toimenpideohjelma. EnergyVarkaus seminaari Varkaudessa 8.8.2014 Juha Valaja

Kone- ja energiateknologian toimenpideohjelma. EnergyVarkaus seminaari Varkaudessa 8.8.2014 Juha Valaja Kone- ja energiateknologian toimenpideohjelma EnergyVarkaus seminaari Varkaudessa 8.8.2014 Juha Valaja Taustaa Pohjoisen-Savon maakuntasuunnitelmassa 2030 on linjattu maakunnan taloutta sekä yritysten

Lisätiedot

SATAKUNNAN VISIO 2010 -PROJEKTI

SATAKUNNAN VISIO 2010 -PROJEKTI SATAKUNNAN VISIO 2010 -PROJEKTI Toimiala: TEVANAKETEOLLISUUS Työryhmä: Reijo Laaksonen (pj.) Jarno Fonsen Timo Horppu Lenkki Oy Pomarfin Oy Top-Knit Oy 3.3.2003 Toimiala (miniklusteri) tevanaketeollisuus

Lisätiedot

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut 2016 1.1.-31.12. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö 23.1.2017 Myönnetty rahoitus maakunnittain 2016 Yrityksen kehittämisavustus Yritysten toimintaympäristön

Lisätiedot

Logistiikan tilanne Suomessa Logistiikkaselvitys 2012 -raportin valossa

Logistiikan tilanne Suomessa Logistiikkaselvitys 2012 -raportin valossa 1 Logistiikan tilanne Suomessa Logistiikkaselvitys 2012 -raportin valossa Logistiikka-Kuljetus 2012, Helsinki Erikoistutkija Tomi Solakivi 10.5.2012 LOGISTIIKKASELVITYS 2012 2 Liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

Verkostoidu Porin seudulla -hanke

Verkostoidu Porin seudulla -hanke Itämeren laaja-alaisin teollisuuspuisto Satamatoimintaa hyödyntävälle Teollisuudelle Kaupalle Logistiikka-alan yrityksille Rakentuu olemassa olevan teollisuuden ja teollisuusklustereiden ympärille Satakunta

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010

Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Teknologiateollisuus ry Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Tutkimuksella selvitettiin syyskuussa 2010 Teknologiateollisuuden

Lisätiedot