METALLITEOLLISUUS (1) Koneet, laitteet, tuotteet ja partneritoimittajat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "METALLITEOLLISUUS (1) Koneet, laitteet, tuotteet ja partneritoimittajat"

Transkriptio

1 SATAKUNNAN VISIO PROJEKTI Toimiala: METALLITEOLLISUUS (1) Koneet, laitteet, tuotteet ja partnerit Työryhmä: Tapani Vainio-Mattila (pj.) Timo Haapala Hannu Hakamäki Matti Harri / Pentti Ranta Tom Jalonen Raimo Kivioja Jarmo Luoma Risto Saarisalo Tuomas Pere Lauri Pörsti Metalli-Pori Oy Metso Paper Pori Oy Kankaanpää Works Oy BMH Wood Technology Oy Nakkilan Konepaja Oy Stryni Oy Oras Oy Pintos Oy FB Ketjutekniikka Oy Raportti sisältää seuraavat yhteiset osiot metalliteollisuus 2:n (eli raskas metalli, telakat ja metallurgia) kanssa: toimialan kuvaus nykytilan määrittely keskeiset yritykset segmentoituina roadmap swot-analyysi. Nämä osiot on koottu tämän raportin alkuun. Raportin loppuosa käsittelee metalliteollisuus 1 -työryhmän näkemyksiä

2 Toimiala (miniklusteri) metalliteollisuus (1) Koneet, laitteet, tuotteet ja partnerit Toimialan kuvaus Toimialan miniklusterirakenne on kuvattu oheiseen kaaviokuvaan. Vetovoimaisimmat segmentit on korostettu kuvan keskiöön. Kuva on työstetty yhdessä molempien metalliteollisuuden ryhmien (1 ja 2) kanssa. Toimitus-, asiakas- ja järjestelmätoimitusvastuu muodostuvat keskeisiksi vetovoimatekijöiksi. Pintakäsittelyyritykset (kumpp.) Suunnitteluja insinööritoimistot Perusmetallien valmistus Toimitusvastuu Valimoteollisuus Sidostahot - PYK - SAMK - AOL:t - TE-keskus - Finnvera - PrizzTech Metallituotteiden t Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten t Telakka- ja offshoreteollisuus Kulkuneuvojen tai niiden komponenttien t Logistiikka Tietotekniikka ja tietoliikennetekniikka Palveluliiketoimen harjoittajat Koneautomaatioja ohjausjärjestelmät Materiaalien uudelleen käsittely ja kierrätys Swot Consulting Oy 2 (25)

3 Metalliteollisuus koneet ja laitteet Nykytilan määrittely Koneiden ja laitteiden valmistus (code 29) Yritysten lukumäärä / toimipaikkoja Jako kokoluokkiin (v. 2002) v v Yli 50 henkeä Yli 100 henkeä Yli 250 henkeä Alle 10 M Yli 10 M Yli 20 M Työllisten määrä Tuotannon määrä v v v v henkeä 3910 henkeä 555,0 M 519,4 M Keskeiset yritykset segmentoituina Peruskriteerinä on ollut valita yritykset, joiden henkilöstömäärä ylittää 10 henkeä. Lisäksi listassa on mukana työryhmän esiinnostamia yrityksiä. Listan yritykset on luokiteltu ensin toimialasegmenteittäin (segmentit aakkosjärjestyksessä) ja toimialasegmentin sisällä liikevaihdon mukaan suuruusjärjestykseen suurimmasta pienimpään. Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Ulvilan Konepaja Oy Alihankintakonepaja ,7 Laske Oy Koneautomaatio ja ohjausjärjestelmät Pääte- ja toimilaitteiden kehittäminen kone- ja laitevalmistajille ,8 Metso Paper Pori Oy Bronto-Skylift Oy Sampo-Rosenlew Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Paperin, kartongin ja pehmopapereiden valmistamiseen tarkoitetut linjat koneineen ja laitteineen sekä niihin liittyvät paperinjalostus- ja ilmajärjestelmät ,5 Henkilönostolavat ,6 Koneet metsä- ja maatalouteen, pesukoneet, alihankinta ,7 Swot Consulting Oy 3 (25)

4 Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Kone Oyj, sivutoimipaikka Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Hissien valmistus ja huolto ,4 BMH Wood Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Materiaalinkäsittelyjärjestelmiä ,0 Technology Oy puunjalostusteollisuudelle ja voimalaitoksiin Raumaster Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Materiaalienkäsittelyjärjestelmät eli kuljettimet ja ,9 kuljetinjärjestelmät Polarteknik PMC Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Hydrauliikkatuotteiden suunnittelu, valmistus, ,0 (sivutoimipaikka) markkinointi, myynti ja vienti Lehtosen Konepaja Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Kokonaisalihankinta, runkojen valmistus ja vaativien 90 8,5 koneistettavien osien valmistus Kivimäen Konepaja Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Maa- ja metsätalouskoneiden valmistus (v. 2000) 4,8 (v. 2000) Teijo pesukoneet Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Teollisuuspesukoneet 35 3,0 Nakkilan Konepaja Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Koneiden ja laitteiden valmistus 9 3,0 Suomen Imurikeskus Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Pölynimurit, pölynpoisto ja keskussiivousjärjestelmät, 20 2,0 pääpaino teollisuudessa Laite-Saraka Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Metallisten rakennuslaitteiden ja -tavaroiden valmistus, (v. 2000) 1,9 (v. 2000) kaivos-, louhinta- ja rakennuskoneiden valmistus, teollisten erikoiskoneiden valmistus, tekninen palvelu muu, muualla mainitsemattomien koneiden ja tarvikkeiden tukkukauppa Polartherm Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Ilmalämmityslaitteet ,5 Länsi-Temek Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Kunnossapito, alihankintatyöt, kelasilppurin valmistus 12 1,2 Palveluliiketoimenharjoittaja Ahjoco Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Maatalouskoneet, maataloustarvikkeet 81,1 JK. Kone Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Ohutlevytyöstökoneiden valmistus, kuten kaarisakset, 81,0 levynkulmauskoneet, levynpyöristyskoneet Konepaja Wingmet Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Massatavarakuljettimet 11 0,9 Swot Consulting Oy 4 (25)

5 Yritys Metalli-Pori / Hala-Tek Ky Toimialasegmentti (ks. toimialakuvaus s. 2), Pintakäsittely-yritys Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Tuotteet/palvelut Henkilöstö v (henkeä) Teollisuuden koneet ja laitteet, alihankintatyöt ,0-2,0 Liikevaihto v (milj. euroa) Hollming Works Pori ja Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus 509 (konserni) 38,4 (konserni) Kankaanpää Outokumpu Castform Oy Teollisuuden erikoiskoneiden valmistus (konserni) 22,6 (konserni) Puulämpö Suomi Oy Tulisijakomponenteista valmistetaan takkaluukkuja 50 7,2 ymv. uuneissa käytettäviä, saunatuotteiden valmistusta metallilevyistä, kaminoita ja takkoja Potila Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus 80 6,8 Vahti Oy Komponentteja esim. venttiilirunkoja ja hissiosia, 33 4,3 koneiden ja laitteiden osia. Tuote alihankintakoneistus Satateräs Oy Nosto- ja siirtolaitteet 30 3,7 Pomarkun Maansiirtokoneiden lisälaitteet 35 2,5 Urakoitsijatarvike Oy Konepaja Ketola Oy Koneenosien valmistus ,5 Muottituote Nurmi Oy Muotteja ja muottivalmistusta 27 1,7 Satakunnan Hydroala Oy Hydraulikomponenttien ja kunnossapitäjä 181,3 Koneiden ja laitteiden Kulkuneuvojen tai niiden komponenttien, Telakka- ja offshore-teollisuus Suunnittelu- ja insinööritoimisto Koneautomaatio ja ohjausjärjestelmät Palveluliiketoimenharjoittaja (sylintereiden valmistus, huolto, kunnossapito) Länsihydro Oy Koneiden ja laitteiden Hydrauliikkasylintereitä, alihankintakoneistusta, teollisuudelle koneita ja laitteita 26 1,2 Kollan Teräsrakenne Oy Koneiden ja laitteiden Alihankinta ja konepajana kuljettimia ja niiden lisälaitteita 14 1,2 Panelian Kone Oy Metallirakenteiden valmistus ja asennus 9 1,0 Kankaanpään Muotti Oy Muotit, ruiskupuristusmuotit 15 0,8 Swot Consulting Oy 5 (25)

6 Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Heikki Laiho Oy Vesijohtovarusteet 37 3,0-5,0 ABB Service Oy (sulautunut ABB Oy:hyn) Fortum Service Länsi- Suomi Oy Paper Mill Service Kauttua Oy KCI Tehdaspalvelu Länsi-Suomi (ent. Tepa-mestarit Oy) Palveluliiketoimen harjoittajat Teollisuuden asennuspalvelut, kunnossapitopalvelut, Industrial IT -ratkaisut 2110 (ABB Oy -konserni) 248,9 (ABB Oy -konserni) Palveluliiketoimenharjoittaja Huoltopalvelut ja ennakkohuolto, teollisuuden tarpeisiin ,8 Palveluliiketoimenharjoittaja Asennus-, huolto- ja kunnossapitopalveluiden tuottaminen mm. paperiteollisuudelle ja sitä lähellä olevalle teollisuudelle 34 (v. 2000) 2,2 (v. 2000) Palveluliiketoimenharjoittaja Teollisuuden huolto ja korjaus 83 1,3 Swot Consulting Oy 6 (25)

7 Metalliteollisuus tuotteet ja kumppanuusvalmistajat Nykytilan määrittely Metallituotteiden valmistus (code 28) Metallirakenteiden ja -säiliöiden, sekä höyrykattiloiden ja muiden metallituotteiden valmistus (codes 281, 282, 283, 287) Metallinkäsittely ja työstö sekä työkalujen yms. tuotteiden valmistus (codes 284, 285, 286) Kulkuneuvojen ja autonkorien valmistus (code 34) Yritysten lukumäärä / toimipaikkoja Jako kokoluokkiin (v. 2002) v v Yli 50 henkeä Yli 100 henkeä Yli 250 henkeä Alle 10 M Yli 10 M Yli 20 M Työllisten määrä Tuotannon määrä v v v v henkeä 2515 henkeä 308,4 M 352,1 M Keskeiset yritykset segmentoituina Peruskriteerinä on ollut valita yritykset, joiden henkilöstömäärä ylittää 10 henkeä. Lisäksi listassa on mukana työryhmän esiinnostamia yrityksiä. Listan yritykset on luokiteltu ensin toimialasegmenteittäin (segmentit aakkosjärjestyksessä) ja toimialasegmentin sisällä liikevaihdon mukaan suuruusjärjestykseen suurimmasta pienimpään. Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Messin Oy Toimisto- ja myymäläkalusteiden valmistus ,8 KMT-Tekniikka Mekaanisia että sähköistettyjä laitteita ja järjestelmiä 125 2,7 laivoihin, liikennevälineisiin ja teollisuuteen Stryni Oy Alihankintakoneistus 18 (v. 2000) 1,7 (v. 2000) Lai-Mu Oy Koneiden ja laitteiden Taajamatraktorit, turvaohjaamot 6811,8 Lehtosen Konepaja Koneiden ja laitteiden Kokonaisalihankinta, runkojen valmistus ja vaativien 90 8,5 koneistettavien osien valmistus Radiaattoritehdas Koneiden ja laitteiden Metallisten rakennuslaitteiden ja -tarvikkeiden ,3 Swot Consulting Oy 7 (25)

8 Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Salomaa Oy valmistus Ar-Pe Trailer Oy Koneiden ja laitteiden Perävaunujen valmistus ,6 Interkori Oy Koneiden ja laitteiden Autonkorien valmistus ,5 Rauman Metallipaja Oy Koneiden ja laitteiden Konepajateollisuus: asennuksia, telakat, tehtaat 22 1,4 Euramet Oy Koneiden ja laitteiden Konepajateollisuutta, metallitöitä, metsäkoneita ja metsurivarusteita 5-9 0,7 Oras Oy Metallisten saniteettiesineiden valmistus 665 (Rauma) 86,5 720 (Suomi) YIT Power Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus ,1 (YIT Industria) Normek Oy Teräsrakenteiden ja -siltojen sekä lasijulkisivujen ja ,0 keveiden seinärakenteiden valmistus Hollming Oy, Pori ja Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus 509 (konserni) 38,4 (konserni) Kankaanpää Works Pintos Oy Rakennusalan raudoitteet ja naulat ,9 Aalborg Industries Oy Muualla mainitsematon tukkukauppa, boilerit, 35 18,6 lämmittimet teollisuuden ja telakkateollisuuden tarpeisiin Jaakko-Tuote Oy Tasolasin valmistus ,1 Saint-Gobain Pipe Metallin pintakäsittely ja karkaisu, raudan valu, 34 14,9 Systems Oy:n sivutoimipaikka (ent. JOT Aqua) Koneiden ja laitteiden Pintakäsittely-yritys metallin mekaaninen työstö, hanojen ja venttiilien valmistus, lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteiden tukkukauppa Nakkilan Konepaja Oy Muiden metallituotteiden valmistus, muiden ,0 Koneiden ja laitteiden teollisuuden erikoiskoneiden valmistus Euroshield Oy EMC-testaustilojen ja -laitteiden valmistus ja 60 9,9 maahantuonti. Sähkömagneettisilta häiriöiltä suojattujen tilojen ja komponenttien suunnittelu, valmistus, myynti ja asennus sekä häiriönmittausalan laite- ja järjestelmämyynti Purso-Tools Oy Työkalujen valmistus 120 9,5 Kone-Tuomi Oy Metallin mekaaninen työstö, konepaja, tilauskonepaja, alihankintakoneistus ,1 Swot Consulting Oy 8 (25)

9 Yritys Toimialasegmentti (ks. toimialakuvaus s. 2) Tuotteet/palvelut Henkilöstö v (henkeä) Potila Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus 80 6,8 YIT Teollisuus Oy (Porin Teräsputkien valmistus 57 (Satakunta) Karhuputki Oy ) 894 (YIT Teollisuus Oy) sivutoimipaikka Suomen Teräsritilä STR Oy Muiden metallituotteiden valmistus, metallituotteiden tukkukauppa: STR-ruuturitilät, puristehitsatut ritilät, STR-täyspuristeritilät, ritiläaskelmat, STRteräskierreportaat ,9 Liikevaihto v (milj. euroa) 5,4 (Satakunta) 107,6 (YIT Teollisuus Oy) Leimet Oy Paalutarvikkeiden valmistaja 184,8 Raikka Oy Räjähteet, koneistustuotteet (CNC-sorvaus, 32 4,0 NC-jyrsintä), juhlailotulitukset Narvi Oy Kiukaat, savuhormit, vesisäiliöt, savustimet 35 3,8 Heikki Laiho Oy Metallisten rakennuslaitteiden ja -tarvikkeiden ,4 Valimoteollisuus valmistus, muiden kuin rautametallin valu Motoseal Components Oy Muiden metallituotteiden valmistus, työkalujen valmistus: Masi, lumikola, lokasuoja, Motoseal, 25 3,3 lumilapio Vahti Oy Metallin alihankintateollisuutta ,3 R-Sarkon Oy Sorvatut sarjatuotanto-osat 40 3,1 Ketjurauma Oy Kiinnikkeiden, ruuvien, ketjujen ja jousien valmistus ,1 Hufcor Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus ,7 Taarnet Oy Metallituotteiden tukkukauppa: laserleikkaukset ja ,5 työstöt, kokoonpanotyöt, levytyöt, laivateollisuuden alihankinta, hitsaus, ohutlevytyöt Oinosen Terästuote Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus ,4 Lappisteel Oy Muiden metallituotteiden valmistus: hitsaus, 12 2,3 sorvaus, alihankintateollisuus metalli, tilauskonepaja, koneistus FB Ketjutekniikka Oy Kuljetinketjut 82 8,5 Hallaworks Oy Hitsaus, sorvaus, alihankintateollisuus metalli, 17 2,0 tilauskonepaja, koneistus, Veimec Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus 19 2,0 Ulvilan Metallityö Oy Muiden metallituotteiden valmistus, muiden ,8 Swot Consulting Oy 9 (25)

10 Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Koneiden ja laitteiden teollisuuden erikoiskoneiden valmistus Männistö Oy Metallituote Puristintyöt, vesikalustetavarat, suihkun osat, ,6 vesihanan osat, patterin osat Pakkala Oy Konepaja Muiden metallituotteiden valmistus: teräsrakenteet, ,6 koneistus, metallin alihankinta, Relox Oy Tekniikka Levytyöt ,5 Panelian Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus, ,4 Metallirakenne Oy metallisäiliöiden valmistus ja nosto- ja siirtolaitteiden valmistus Porin levy ja hitsaus Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus ,4 Reponen Oy Keskiraskaiden teräsrakenteiden valmistaminen, ,2 Porin Terästyö Oy Koneiden ja laitteiden alihankintakonepaja Rakennusten metalliosien valmistus, metallirakenteiden ja niiden osien valmistus, siltojen ja niiden osien valmistus, metallisäiliöiden valmistus, työkalujen valmistus, muiden koneiden ja laitteiden valmistus 5-9 1,1 Oy Eloksointi Kilpien valmistus ,1 Finnhepo Oy Hevosenkengän naulat 6 1,0 Metallityöpaja Martti Laine Oy Metallirakenteet ja niiden osat, metalliset rakennustuotteet, lukot ja saranat, palo-ovet, ,0 alumiini- ja teräsovet, teräsrakenteet Rauman Työkaluvalmistus, hienomekaniikka, lankasahaus, Työkaluvalmistus Oy manipulaattorit, suolakylpykarkaisu-tle Oy Hollmen & Co Metallin mekaaninen työstö: alihankintaa, mekatroniikkaa Konepaja Eurakon Oy Metallin mekaaninen työstö: aarporaukset, isot sorvaukset, koneistustyöt, konepajateollisuutta Porin Karhuteräs Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus, rakennusten metalliosien valmistus, metallisten ovien, ikkunoiden ja kaihtimien valmistus, metallisten portaiden ja tikkaiden valmistus, metallisäiliöiden valmistus, metallin mekaaninen työstö ja levytyöt 12 0, , , ,6 Satafriko Oy Muiden metallituotteiden valmistus, metallin 5-9 0,4-1,0 Swot Consulting Oy 10 (25)

11 Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) mekaaninen työstö: CNC-koneistus, kokoonpano, jyrsintä, sorvaus, aarporaus, Pelti-Leino Ky Metalli- ja peltityöt, LVI-asennus 5-9 0,4-1,0 Ahometalli Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus 5-9 0,4 Friimet Oy Metallituotteiden alihankinta: pitkät koneistetut 3 0,2 kappaleet Rauman Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus ,2 Rakennemiehet Oy Rauma Welding Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus ,2 Porin Metallisorvaamo Työkalujen valmistus, muiden metallituotteiden 5-9 0,2-0,4 Nurmilo Ky Oratel Oy valmistus Lastenvaunujen ja -rattaiden valmistus, markiisien ja kaihtimien valmistus ,0-2,0 YIT Service Oy Palveluliiketoimen harjoittaja Koneiden korjaus ja asennus 110 (Satakunta) 61,5 (YIT Service Oy) IS Works Oy Palveluliiketoimenharjoittaja Ilmastointiurakointi, peltityöt, LVI-huollot 45 4,0 Koneautomaatio ja ohjausjärjestelmät Kora-Kromi Oy - Stratum Pintakäsittely-yritys Metallin pintakäsittely ja karkaisu ,6 (ent. Outokumpu Plating Oy) Karvian Konepaja Oy Pintakäsittely-yritys Metallin pintakäsittely ja karkaisu ,0 San-Color Oy Pintakäsittely-yritys Metallin pintakäsittely ja karkaisu ,5 Pintakäsittelylaitos Pintakäsittely-yritys Metallin pintakäsittely ja karkaisu ,2 Reikko Oy Teljän Maalaus Oy Pintakäsittely-yritys Automaalaamo ,6 Harjavallan Valu Oy Valimoteollisuus Raudan valu ,5 Swot Consulting Oy 11 (25)

12 Metalliteollisuus raskas metalli, telakat, metallurgia ja suunnittelu Nykytilan määrittely Laivojen ja muiden vastaavien valmistus (code 35), 34 toimipaikkaa Perusmetalli (code 27), 23 toimipaikkaa Yritysten lukumäärä / toimipaikkoja Jako kokoluokkiin (v. 2002) v v Yli 50 henkeä Yli 100 henkeä Yli 250 henkeä Alle 10 M Yli 10 M Yli 20 M Työllisten määrä Tuotannon määrä v v v v henkeä 4455 henkeä 1 278,3 M 1 427,6 M Keskeiset yritykset segmentoituina Peruskriteerinä on ollut valita yritykset, joiden henkilöstömäärä ylittää 10 henkeä. Lisäksi listassa on mukana työryhmän esiinnostamia yrityksiä. Listan yritykset on luokiteltu ensin toimialasegmenteittäin (segmentit aakkosjärjestyksessä) ja toimialasegmentin sisällä liikevaihdon mukaan suuruusjärjestykseen suurimmasta pienimpään. Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Loipart Oy Paloturvalliset ovet, linjastot, ym. laivojen varustelussa ,7 käytettävät tuotteet Componenta Pori Oy Raudan valu ja koneistus ,5 Valimoteollisuus Aalborg Industries Oy Höyrykattilat, höyrykeittimet, energiatuotannon laitteet, 35 18,6 Telakka- ja offshore-teollisuus Palveluliiketoimen harjoittaja laivojen kunnossapito Aslemetals Oy Teräs- ja levyrakenteiden valmistus, teollisuusputkistot, 100 6,6 Merikarvian LVI-Tuote Oy Valimoteollisuus öljyvarastot Metallisten rakennuslaitteiden ja tarvikkeiden valmistus, kevytmetallien valu, metallisten 25 2,6 Swot Consulting Oy 12 (25)

13 Yritys Pistora Oy KLMS-Asennus Oy Rautaruukki Oyj Steel, Kankaanpää Toimialasegmentti (ks. toimialakuvaus s. 2) Kapasiteetti-alihankinta Palveluliiketoimen harjoittaja Perusmetallien valmistus Pintakäsittely-yritys Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (henkeä) (milj. euroa) saniteettiesineiden valmistus Naulauslevyjä ja Timber Connectors, alihankintana 16 2,2 metallikomponentteja Putkiasennustöitä ja huoltoa, teräsputkien valmistus ,9 Rauta, teräs, muovipinnoitus (metallin pintakäsittely ja karkaisu, metallisten rakennuslaitteiden ja tarvikkeiden valmistus) Laiterauma Oy Palveluliiketoimen harjoittajat Muu tekninen palvelu 1-4 Outokumpu Harjavalta Perusmetallien valmistaja Kuparin valmistus ,8 Metals Oy Outokumpu Poricopper Oy Perusmetallien valmistaja Kupari- ja kupariseostuotteiden valmistus ,1 OMG Harjavalta Nickel Perusmetallien valmistus Valmistaa metallista nikkeliä ja nikkelikemikaaleja eri ,2 muodoissa Peiron Oy Perusmetallien valmistus Teräs-, rauta- ja RST-valut, pallografiittirauta, 144 (v. 2000) 11,1 Valimoteollisuus mallinvalmistus, hapon- ja tulenkestävä teräs ym. Neorem Magnets Oy Perusmetallien valmistus Magneetit, kestomagneetit (puolivalmiiden rauta- ja terästuotteiden valmistus) 42 8,0 Deltamarin, Raisio Suunnittelu- ja insinööritoimisto Kone- ja prosessisuunnittelu 41 (Rauma) 23,5 (konserni) Telakka- ja offshore-teollisuus 319 (konserni) PI-Rauma Oy Suunnittelu- ja insinööritoimisto Kone- ja prosessisuunnittelu ,2 Outokumpu Technology Oy, Suunnittelu- ja insinööritoimisto Kone- ja prosessisuunnittelu 56 (Satakunta) 10,3 Engineering Beacon Oy Suunnittelu- ja insinööritoimisto Pienalusten suunnittelu 7 1,0 Telakka- ja offshore-teollisuus Länsitekniikka Oy Suunnittelu- ja insinööritoimisto Tekninen suunnittelu telakoille ja teollisuudelle 10 0,6 Chematur Engineering Oy, Suunnittelu- ja insinööritoimisto Kone- ja prosessisuunnittelu ,4 Chematur Ecoplanning Oy (Pori) Aker Finnyards Oy Telakka- ja offshore-teollisuus Laivojen valmistus ,3 (18 kk) Swot Consulting Oy 13 (25)

14 Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Rolls-Royce Oy Ab Telakka- ja offshore-teollisuus Laivojen osien valmistus 270 (Rauma) 101,6 298 (konserni) Technip-Coflexip Telakka- ja offshore-teollisuus Laivojen valmistus ,1 (ent. CSO) - Technip Rauma Offshore Oy (ent. Aker Rauma Offshore Oy) - Mäntyluoto Works Oy Steerprop Oy Telakka- ja offshore-teollisuus Laivanlaitesuunnittelu, potkurit, potkurijärjestelmät, 15 0,5 Suunnittelu- ja insinööritoimisto Pyhämarin Oy Telakka- ja offshore-teollisuus Vapaa-ajan veneiden valmistus ja korjaus 1-4 1,0-2,0 Suunnittelu- ja insinööritoimisto Telakka- ja rakennustyöt Tejara avoin yhtiö Telakka- ja offshore-teollisuus Palveluliiketoimen harjoittaja Putkistot, laivaputkityöt, ilmastointityöt ,0-2,0 Niemisen Valimo Oy Valimoteollisuus Raudan valu ,6 Harjavallan Valu Oy Valimoteollisuus Raudan valu, erikoistunut harmaavalurautatuotantoon ,5 Swot Consulting Oy 14 (25)

15 Roadmap metalliteollisuus S A T A K U N N A N V I S I O P R O J E K T I Työstetty molempien metalliteollisuuden ryhmien (ryhmät 1 ja 2) kanssa. Markkinoiden ja markkinoinnin kehittyminen Asiakaslähtöisyys Tuotanto ja tuottaminen 1970-luku 1980-luku 1990-luku 2000-luku 2010-luku Kapasiteetti myytiin asiakkaille (tuotantolähtöisyys) Tuotantokapasiteetti oli pullonkaula Omia myyntikonttoreita Tuotantokeskeinen ajattelu Asiakas osti prosessiinsa osia Edustajat Agentit Konsernin sisäinen markkinointiverkosto Suora asiakaskontakti Suora asiakaspalaute Vientitoiminta.. Kansainvälistyminen.. Global Presence (isot) Kapeat liikeideat globaalit markkinat Toimittajarooli. Asiantuntijarooli Syvät partnersuhteet Asiakkaille toimitettiin prosesseja tai prosessin osia Tuotannon joustotarpeen kehittyminen Toimitusajan lyheneminen (pääomasidonnaisuuden huomioiminen) Läpimenoajan merkitys kasvaa (käsitti koko toimitusprosessin) Ulkomaisen halvan alihankinnan käyttö Global Sourcing Maantieteelliset ja muut rajat hämärtyvät Aasian ja Venäjän merkitys kasvaa - markkina-alueena - tuottamispaikkana Mammuttikonsernien purkautuminen sopivan kokoisiksi yksiköiksi (jatko edellyttäisi jatkuvaa kasvua) Tarve päästä takaisin lähelle asiakasta Brandin merkityksen (uskottavuuden) korostuminen ebusiness-kasvu Uudet ansaintalogiikat - myydään tuotantoprosessia ja tuottavuutta Asiakkaan asiakkaan ja loppukäyttäjän huomioiminen Toimittaja menee arvoketjussaan syvemmälle asiakkaan prosessiin Vastuujako muuttuu kokonaisvastuun ottaminen Asiakkaan ja n yhteinen intressi sen maksimointi Palvelujen ja suoritteiden korostuminen Takuuajat pitenevät Brandin korostuminen Tekeminen annetaan parhaalle, erikoistuneelle tekijälle Logistiikan merkitys ympäristötekijöistä johtuen tulee vaikuttamaan tuotantoon (alueelliset, globaalit yksiköt), (merikuljetus vs. maantiekuljetus) Keskittyminen ydinosaamiseen ja projektihallintaan CAD-/CAM-järjestelmien hyödyntäminen Toimijoiden uudelleen strukturointi, erikoistuminen jatkuu, erikoistuneet/ teknologiat mahdollistavat Automaatioasteen lisääntyminen (FMS jne.) Laadun tarkastaminen Æ Æ Æ Æ Æ Æ Æ Æ Laadun tekeminen Æ Toiminnan laatu Æ Æ Verkoston läpi menevä laatu ja tiukempi tuotevastuu Swot Consulting Oy 15 (25)

16 Roadmap metalliteollisuus S A T A K U N N A N V I S I O P R O J E K T I Työstetty molempien metalliteollisuuden ryhmien (ryhmät 1 ja 2) kanssa. Verkostoituminen Tuotekehitys Teknologia - tuottamiseen liittyvät - tuotteeseen liittyvät 1970-luku 1980-luku 1990-luku 2000-luku 2010-luku Tehtiin paljon itse Pneumatiikka Hydrauliikka Laatutarkastustoimintaa Omalähtöiset T&K-projektit Päämies-alihankkijasuhde Modulointi Automaatio CAD-järjestelmä Partneroituminen Ennaltaehkäisevä laatuajattelu Jatkuva asiakaslähtöinen kehitys Turvallisuuskysymykset Yhä laajempi verkostoituminen pienempiin, erikoistuneempiin osiin Strategiset allianssit Reagointinopeus ja imuohjaus vaativat lähellä olevia toimijoita Tuotekehityksen (innovaatioprosessin) nopeuttaminen Concurrent engineering Verkottuminen kaksitasoista - järjestelmät - alihankkijat Asiakasräätälöinti Tuotekehityksen läpimenoaika lyhenee Kokonaisuuden ja oheispalveluiden kehittäminen (ei vain tuotetta) Toiminnan kokonaislaatu Ympäristöasioiden korostuminen - elinkaariajattelu - koko toimintaketju Materiaaliteknologian kehittyminen - kevyet rakenteet, kestävät rakenteet, kierrätettävät rakenteet Globaali verkostoituminen Uudet partnermallit - moduulien/aihioiden tuottajat - kokoonpanijat, toimitusvastuun ottajat Lähialueille muodostuu länsimaisessa johdossa olevia laatualihankkijoita Innovaatio management Tuotteen jäljitettävyys/ personointi Vastuurajapinta siirtyy lähemmäs asiakkaan rajapintaa (downstreaming) Tuotteen koko elinkaaren hallinta Tuotevastuun korostuminen Teollinen muotoilu korostuu Æ Æ Etädiagnostiikan kytkeminen T&K:hon Etäteknologiat Räätälöidyt tekniset ratkaisut Vähemmillä työvaiheilla valmiisiin tuoteaihioihin Isot yritykset keskittyvät teknologia- ja prosessihallintaan Tuotekehityspalveluiden käyttö kasvaa Sensoriteknologiat Uusien teknologioiden jatkuva hyödyntämin Liittämisteknologiat Työn tuottavuutta lisäävät teknologiat Perusmetalli pyrkii pidemmälle eli synergisiin tuoteaihioihin Vähemmän energiaa käyttävät teknologiat Suunnittelu ja digitaaliohjattu tuotantoprosessi - on-line-mittaus ja -testaus Sama tietojärjestelmä seuraa tuotetta ja tuotteen suoriutumista Swot Consulting Oy 16 (25)

17 SWOT-analyysi metalliteollisuus Työryhmä on määrittänyt toimialan keskeiset vaikuttavat tekijät SWOT-analyysin avulla alla olevaan koosteeseen. Tästä ne on edelleen työstetty seuraavan sivun dynaamiseen SWOT:iin. SWOT-analyysiin on yhdistetty molempien metalliteollisuuden ryhmien (1 ja 2) näkemykset. Vahvuudet Kehittynyt infrastruktuuri alihankintaverkosto ja verkottumiskokemus Kyky toimittaa vaativampia tuotteita ja ratkaisuja Suurten metalliteollisuuden toimitusprojektien projektihallinnan osaamisen ja kokonaisläpimenoajan (koko verkoston läpi) on oltava kilpailijoita parempaa - liittyy myyntiprosessin pituuteen, nykyisin pidentymiseen - liittyy pääoman sitoutumiseen - liittyy ostojen toistuvuuteen ja kriittiseen massaan Ihmisten työmoraali, luotettavuus ja sidonnaisuus Teollinen kulttuuri, traditio Kumulatiivinen osaaminen (joka ei ole siirrettävissä) Koulutustaso, henkilö-/tiimisidonnainen innovaatiokyky Spin-off-liikeideoiden eriyttäminen ja niiden itsellisen kasvun mahdollistaminen QCD (Quality, Cost, Delivery) jatkuva kehittäminen Logistisen kilpailukyvyn merkitys on kasvanut. Siksi meritie eli satama on vahvuus (Rauma + Pori) Mahdollisuudet Paikallisten satakuntalaisten, kansainvälisessä omistuksessa olevien yritysten mahdollisuudet ovat konsernin sisällä ja sitä kautta kansainvälinen ulottuvuus on saavutettavissa. Merkitys myös henkilöstön koulutuksessa ja kansainvälistymisessä Verkostoitumisen kehittäminen Partnerienvälinen tietojärjestelmäintegraatio (helpot rajapinnat, siirtyvän tiedon definionti) Kahden(usean)väliset työvoimapoolit ja kustannussopimukset Ydinvoimapäätös (myönteinen) tuo hetkellisen kysyntäpiikin, jolla voi olla kustannustasoa nostava vaikutus Uusiutuvien energiavarojen hyödyntäminen (niihin liittyvä panostus osana ydinvoimapäätöstä) Ulkomaalaisten partnerien aktiivisuus voi vaikuttaa nuorten työllistämiseen ja sitä kautta investoinnin jälkeisen ajan työvoimatarpeen tyydyttämiseen (korvaa eläköitymisongelman) Uusia teknologioita kehitetään, testataan ja ajetaan sisään suomalaisessa toimipisteessä; suora liittoutuminen oppilaitoksiin ja koululaisiin työvoiman saannin turvaamiseksi (pitkäjänteinen työ); (AOL, AMK selkeät urapolut) Suomalaisen engineering-yksikön kasvaminen vahvaksi, alueelliseksi partneriksi ja samalla kansainväliseksi ja merkittäväksi toimijaksi Kvaerner-Aker saattaa vahvistaa offshore-liiketoimintaa alueella Heikkoudet Kansainvälisyysosaaminen usein vain isoilla yrityksillä Kunnallispoliittinen hajautuneisuus ja yleinen yhteistyökyky Æ Satakuntanäkökulman korostuminen Ei ole kotimarkkinoita (yli 90 % päätyy Suomen rajojen ulkopuolelle) Maaliikenne Lentoliikenne (Pori) Kansallisesti huono tunnettuus metalliteollisuuden keskittymänä Toiminta investointiaktiivisuussidonnaista. Suhdanteet vaikuttavat voimakkaammin (tuote- ja asiakaspohja). Vaikuttaa läpi koko ketjun Uhat Globalisaation mukanaan tuoma kilpailu - kilpailu vieraiden sekä konsernin sisäisten toimijoiden kanssa Osaavan työvoiman saatavuus eläköityminen erityisesti suorittavissa töissä Väestörakenteen muutos (huoltosuhde) on uhka kriittisen resurssimassan säilyttämiselle ja eri ikäluokkien sisällyttämiselle (osaaminen) Yhteiskunnallisen panostuksen pieneneminen purkaen rakenteita Olemme tytäryhtiötaloudessa päätökset tehdään muualla Suhdannevaihtelut yleensä ja niihin liittyvät ongelmat sekä imago heikentävät rekrytointimahdollisuuksia (toimihenkilöt) Tuleviin muutostekijöihin sopeutuminen ja niiden hyödyntäminen Tuottavuuden hidas kehitys Suunnittelutaidon (osaamisen) heikentyminen, mikä näkyy - valmistusystävällisyydessä - tuotannon automatisoinnin vaikeutumisena Swot Consulting Oy 17 (25)

18 Toimialan keskeiset strategiset kehitystoimenpiteet dynaaminen SWOT (koneet, laitteet, tuotteet ja partnerit) SWOT-analyysin pohjalta on valittu toimialan strategisen kehittymisen kannalta keskeiset strategiset kehitystoimenpiteet: VAHVISTA 1. Kehittynyttä infrastruktuuria alihankintaverkostoa ja verkottumiskokemusta 2. Ihmisten työmoraalia, luotettavuutta ja sidonnaisuutta; teollista kulttuuria ja siihen liittyvää traditiota ja kumulatiivista osaamista 3. Koulutustasoa sekä henkilö-/tiimisidonnaista innovaatiokykyä 4. QCD:n (Quality, Cost, Delivery) jatkuvaa kehittämistä HYÖDYNNÄ 1. Partnerienvälinen tietojärjestelmäintegraatio (helpot rajapinnat, siirtyvän tiedon definiointi) 2. Suora liittoutuminen oppilaitoksiin ja koululaisiin työvoiman saannin turvaamiseksi (pitkäjänteinen yhteistyö AOL:n ja AMK:n kanssa - selkeät urapolut). 3. Uusien teknologioiden kehittäminen, testaaminen ja sisäänajaminen suomalaisessa toimipisteessä 4. Suomalaisen engineering-yksikön kasvaminen vahvaksi, alueelliseksi partneriksi ja samalla kansainväliseksi ja merkittäväksi toimijaksi Vahvuudet Heikkoudet Kehittynyt infrastruktuuri alihankintaverkosto ja verkottumiskokemus Kyky toimittaa vaativampia tuotteita ja ratkaisuja Suurten metalliteollisuuden toimitusprojektien projektihallinnan osaamisen ja kokonaisläpimenoajan (koko verkoston läpi) on oltava kilpailijoita parempaa - liittyy myyntiprosessin pituuteen, nykyisin pidentymiseen - liittyy pääoman sitoutumiseen - liittyy ostojen toistuvuuteen ja kriittiseen massaan Ihmisten työmoraali, luotettavuus ja sidonnaisuus Teollinen kulttuuri, traditio Kumulatiivinen osaaminen (joka ei ole siirrettävissä) Koulutustaso, henkilö- /tiimisidonnainen innovaatiokyky Spin-off-liikeideoiden eriyttäminen ja niiden itsellisen kasvun mahdollistaminen QCD (Quality, Cost, Delivery) jatkuva kehittäminen Logistisen kilpailukyvyn merkitys on kasvanut. Siksi meritie eli satama on vahvuus (Rauma + Pori) Mahdollisuudet Uhat Paikallisten satakuntalaisten, kansainvälisessä omistuksessa olevien yritysten mahdollisuudet ovat konsernin sisällä ja sitä kautta kansainvälinen ulottuvuus on saavutettavissa. Merkitys myös henkilöstön koulutuksessa ja kansainvälistymisessä Verkostoitumisen kehittäminen Partnerienvälinen tietojärjestelmäintegraatio (helpot rajapinnat, siirtyvän tiedon definionti) Kahden(usean)väliset työvoimapoolit ja kustannussopimukset Ydinvoimapäätös (myönteinen) tuo hetkellisen kysyntäpiikin, jolla voi olla kustannustasoa nostava vaikutus Uusiutuvien energiavarojen hyödyntäminen Ulkomaalaisten partnerien aktiivisuus voi vaikuttaa nuorten työllistämiseen ja sitä kautta investoinnin jälkeisen ajan työvoimatarpeen tyydyttämiseen (korvaa eläköitymisongelman) Uusia teknologioita kehitetään, testataan ja ajetaan sisään suomalaisessa toimipisteessä; suora liittoutuminen oppilaitoksiin ja koululaisiin työvoiman saannin turvaamiseksi (pitkäjänteinen työ) (AOL, AMK selkeät urapolut) Suomalaisen engineering-yksikön kasvaminen vahvaksi, alueelliseksi partneriksi ja samalla kansainväliseksi ja merkittäväksi toimijaksi Kvaerner-Aker saattaa vahvistaa offshore-liiketoimintaa alueella Kansainvälisyysosaaminen usein isoilla yrityksillä Kunnallispoliittinen hajautuneisuus ja yleinen yhteistyökyky Æ Satakunta-näkökulman korostuminen Ei ole kotimarkkinoita (yli 90 % päätyy Suomen rajojen ulkopuolelle) Maaliikenne Lentoliikenne (Pori) Huono tunnettuus metalliteollisuuden keskittymänä Toiminta investointiaktiivisuussidonnaista. Suhdanteet vaikuttavat voimakkaammin (tuoteja asiakaspohja). Vaikuttaa läpi koko ketjun Globalisaation mukanaan tuoma kilpailu - kilpailu vieraiden sekä konsernin sisäisten toimijoiden kanssa Osaavan työvoiman saatavuus eläköityminen erityisesti suorittavissa töissä Väestörakenteen muutos (huoltosuhde) on uhka kriittisen resurssimassan säilyttämiselle ja eri ikäluokkien sisältämiselle (osaaminen) Yhteiskunnallisen panostuksen pieneneminen purkaen rakenteita Olemme tytäryhtiötaloudessa päätökset tehdään muualla Suhdannevaihtelut yleensä ja niihin liittyvät ongelmat sekä imago heikentävät rekrytointimahdollisuuksia (toimihenkilöt) Tuleviin muutostekijöihin sopeutuminen ja niiden hyödyntäminen Tuottavuuden hidas kehitys Suunnittelutaidon (osaamisen) heikentyminen, mikä näkyy - valmistusystävällisyydessä - tuotannon automatisoinnin vaikeutumisena KEHITÄ 1. Kansainvälisyysosaamista, joka on usein vain isoilla yrityksillä 2. Kunnallispoliittista yhtenäisyyttä ja yleistä yhteistyökykyä Æ Satakuntanäkökulman korostuminen 3. Tunnettuutta metalliteollisuuden kansallisena keskittymänä 4. Investointiaktiivisuutta. Suhdanteet vaikuttavat voimakkaasti ja läpi koko ketjun. Tuote- ja asiakaspohjan oltava riittävän laaja omalla erikoisosaamisalueella 5. Kehitä ennakkoluulotonta yhteistyötä parhaiden kansallisten ja kansainvälisten osaajien ja tahojen kanssa VARAUDU 1. Globalisaation mukanaan tuomaan kilpailuun - kilpailijoiden sekä konsernien sisäisten toimijoiden kanssa 2. Osaavan työvoiman saatavuuteen eläköitymiseen erityisesti suorittavissa töissä 3. Suhdannevaihteluihin yleensä ja niihin liittyviin ongelmiin sekä imagoon, jotka heikentävät rekrytointimahdollisuuksia (toimihenkilöt) 4. Tuottavuuden kehittämiseen Swot Consulting Oy 18 (25)

19 Trendit / vaikuttavat tekijät koneet, laitteet, tuotteet ja partnerit Yleiset 1. Maailman poliittis-taloudellinen tilanne ja sen USA-sidonnaisuus vaikuttavat Satakunnan teollisuuteen välittömästi. 2. Globaalitalouden kasvun painopisteen siirtyminen Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta Aasiaan. 3. Eläköitymiskysymys eli työvoiman saanti saattaa tulevaisuudessa olla yhä vaikeampaa. 4. Konsolidoituminen omistuksen keskittyminen jatkuu, mikä johtaa: - keskitettyyn johtamiseen ja hallintaan - päätöksenteon/-tekijöiden etääntymiseen toimipistesäilyvyys ei ole itsestään selvä asia. Kilpailu tapahtuu ensivaiheessa konsernin sisällä. 5. EMU parantaa Suomen asemaa kansainvälisen rahoituksen hankinnassa. 6. Väestön keskittyminen isoihin keskuksiin ja yliopistokaupunkeihin jatkuu. 7. Satakunnan taantuva väestöpohja on uhka. 8. Työajan kehittyminen ja lyheneminen. 9. Matalajalosteisen tuotannon siirtyminen halpamaihin. Suomessa keskitytään korkeamman teknologian tekemiseen. 10.Toimintojen ketjuuntuminen jatkuu joustavuuden tarve kasvaa. 11.Verkostoituminen lisääntyy edelleen myös ulkomaille. Järjestelmäpartnerit osallistuvat yhä enemmän myös tuotekehitykseen. 12.Valmistuspaikan merkitys vähenee ja toimitusajat lyhenevät entisestään. 13.Ympäristötekijöiden merkitys lisääntyy. Erillistä ympäristötoimialaa ei tule. Ympäristötekijät huomioidaan jo suunnittelussa ja prosessin aikana: - päästöt - elinkaari - kierrätettävyys. 14.Ympäristökysymysten, -arvojen ja -säädösten vaikutukset lisääntyvät edelleen. 15.Tuote (= tuotekonsepti) sisältää yhä enemmän palveluja ja loppuasiakas mittaa todellisen lisäarvon tuotteen koko elinkaaren ajan (performance earnings). 16.EU:n sisämarkkinoiden laajeneminen: - halpatuonnin volyymi Suomeen lisääntyy - yhteistyö ao. alueiden kanssa helpottuu - työvoiman saatavuus Suomeen vapaa liikkuvuus. 17.Henkilöstön globaali liikkuvuus lisääntyy. 18.Ansainta muuttuu tuotteiden (koneiden) toimituksesta tuottavuuden/lisäarvon myyntiin. 19.Työhön liittyvät arvot muuttuvat. Ihmisten arvomaailmassa työn asemalle tulee entistä enemmän kilpailua. Swot Consulting Oy 19 (25)

20 Teknologiset 1. Tietotekniikan hyväksikäyttö on tulevaisuudessa välttämätöntä. Tietotekniikan avulla kaikki on lähellä ja välittömästi maailmalla olevien eri toimijoiden saatavilla tai tiedossa. 2. Uusien teknologioiden osaava käyttö (materiaali, nano, bio) luo uusia mahdollisuuksia. 3. Rakenteiden kehittämisessä suuntaavina tekijöinä ovat: - keventäminen - kestävyyden lisääminen - kulumisen/korroosion vähentäminen - energian käyttö - kierrätettävyys. 4. Ympäristönormit tiukkenevat edelleen mahdollisuus uusien ympäristöteknologioiden kehittämiseen. Energian hinta vaikuttanee prosesseihin ja tuoteominaisuuksiin. Tämä on mahdollisuus tuotekehitysmielessä. Päästökaupan merkitys on avoin. 5. Etähallinta, etädiagnostiikka ja etäteknologiat otetaan käyttöön. Elektroniikan merkitys korostuu tuotteissa ja järjestelmissä. 6. Moniteknologiaosaaminen eli usean teknologiaosa-alueen hallitseminen korostuu ja on arvossaan. 7. Tekniset ominaisuudet tai arvot eivät ole enää ostajan päävalintakriteereitä: - tuotteet samankaltaistuvat - muut tekijät vaikuttavat (käyttö, ympäristöystävällisyys). 8. Turvallisuus- ja terveysnäkökohdat sekä tuotannossa että tuotteissa korostuvat. 9. Teollisen muotoilun rooli korostuu. Swot Consulting Oy 20 (25)

MERITEOLLISUUS SUOMESSA JA SEN TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET. Tapio Karvonen 29.10.2015

MERITEOLLISUUS SUOMESSA JA SEN TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET. Tapio Karvonen 29.10.2015 MERITEOLLISUUS SUOMESSA JA SEN TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET Tapio Karvonen 29.10.2015 Suomen meriklusteri MERITEOLLISUUDEN TOIMITTAJAT VARUSTAMOT MUUT MERENKULKUUN LIITTYVÄT ELINKEINOT LAIVANRAKENNUS JA OFFSHORE

Lisätiedot

FluidHouse. www.fluidhouse.fi. Johtava hydrauliikan järjestelmäosaaja. Älykkäitä ja ympäristöystävällisiä fluidijärjestelmiä

FluidHouse. www.fluidhouse.fi. Johtava hydrauliikan järjestelmäosaaja. Älykkäitä ja ympäristöystävällisiä fluidijärjestelmiä FluidHouse Johtava hydrauliikan järjestelmäosaaja Älykkäitä ja ympäristöystävällisiä fluidijärjestelmiä www.fluidhouse.fi FluidHouse Hydrauliikka Öljyvoitelu Pneumatiikka Automaatio Kokonaisuus takaa tehokkuuden

Lisätiedot

TRIO-ohjelman jatko. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö

TRIO-ohjelman jatko. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-ohjelman jatko Ohjelman päätösseminaari Helsinki 2.12.2009 Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-toiminta jatkuu vaikka ohjelma päättyy Kansallisesti tarkasteltuna kehittymisen ja sen tukemisen tarve

Lisätiedot

Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet

Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet VTT Älykkään liikenteen ja logistiikan seminaari Espoo 2.11.2010 Vuorineuvos, taloustiet. tri Kari Neilimo Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet Muuttuva elinkeinojen rakenne; kasvava ja monimuotoistuva

Lisätiedot

Infra-alan kehityskohteita 2011

Infra-alan kehityskohteita 2011 Infraalan kehityskohteita 2011 Hinta vallitseva valintaperuste Yritysten heikko kannattavuus Panostukset tutkimukseen ja kehitykseen ovat vähäisiä, innovaatioita vähän Alan tapa, kulttuuri Toimijakenttä

Lisätiedot

Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa

Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa TRIO-ohjelman jatko Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa 60 % Suomen koko viennistä 75 % Suomen koko elinkeinoelämän T&K-investoinneista Alan yritykset työllistävät suoraan 258 000 ihmistä,

Lisätiedot

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Teknologiateollisuuden henkilöstö Suomessa 160 000 150 000 140 000 130 000 120 000 110 000 100 000 90 000 80 000 70 000 60 000 50 000 40 000 30 000 20 000 10 000 0 1998 1999

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

Tuotantotalouden analyysimallit. TU-A1100 Tuotantotalous 1

Tuotantotalouden analyysimallit. TU-A1100 Tuotantotalous 1 Tuotantotalouden analyysimallit TU-A1100 Tuotantotalous 1 Esimerkkejä viitekehyksistä S O W T Uudet tulokkaat Yritys A Yritys B Yritys E Yritys C Yritys F Yritys I Yritys H Yritys D Yritys G Yritys J Alhainen

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden ympäristölinjaus

Teknologiateollisuuden ympäristölinjaus Teknologiateollisuuden ympäristölinjaus Ympäristölinjaus: Tavoitteet 1. Osoitetaan yrityksille ympäristöosaamisen ja -teknologioiden keinot vahvistaa kilpailukykyä ja varmistaa toimintaedellytykset tulevaisuudessa.

Lisätiedot

TRIO-ohjelman keskeiset tulokset. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö

TRIO-ohjelman keskeiset tulokset. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-ohjelman keskeiset tulokset Ohjelman päätösseminaari Helsinki 2.12.2009 Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-ohjelma 2004 2009 TRIO on ollut Suomen suurin toimialakohtainen kehitysohjelma teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa

Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa Lähde: Antti Vanhatalo, Group Vice President, Business Development, Konecranes Kuvat: Konecranes www.konecranes.fi 9.9.2008 Taustaa Konecranes

Lisätiedot

SUOMALAINEN MAATALOUS- KONETEOLLISUUS

SUOMALAINEN MAATALOUS- KONETEOLLISUUS SUOMALAINEN MAATALOUS- KONETEOLLISUUS MAATALOUSKONETEOLLISUUS JA AGROTEKNOLOGIAVERKOSTO Suomalaisen maatalouskoneteollisuuden liikevaihto ja vienti on kasvanut huomattavasti 1990-luvun alusta Alan liikevaihto

Lisätiedot

TEKNISEN KONSULTOINNIN TOIMIALARAPORTTI. Timo Metsä-Tokila

TEKNISEN KONSULTOINNIN TOIMIALARAPORTTI. Timo Metsä-Tokila TEKNISEN KONSULTOINNIN TOIMIALARAPORTTI Timo Metsä-Tokila Tekninen konsultointi TOL 2008 M Ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta 71 Arkkitehti- ja insinööripalvelut; tekninen testaus ja analysointi

Lisätiedot

Nostetta kuormankäsittelyyn

Nostetta kuormankäsittelyyn Kuormausnosturit Vaihtolavalaitteet Ajoneuvotrukit Takalaitanostimet Puutavara- ja kierrätysnosturit Nostetta kuormankäsittelyyn www.hiab.com Hiab tuntee kuormankäsittelyn toimialat ja niiden erityispiirteet.

Lisätiedot

Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa

Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa Josek-VTT, Älyä koneisiin ja palveluihin digitalisaation vaikutukset valmistavassa teollisuudessa 7.2.2017

Lisätiedot

MONIPUOLINEN ELINKEINORAKENNE => BIOTALOUDEN KEHITTÄMINEN. Lähde: OEK 2020 osaamisstrategia

MONIPUOLINEN ELINKEINORAKENNE => BIOTALOUDEN KEHITTÄMINEN. Lähde: OEK 2020 osaamisstrategia MONIPUOLINEN ELINKEINORAKENNE => BIOTALOUDEN KEHITTÄMINEN Lähde: OEK 2020 osaamisstrategia Vieskan Metalli Oy Rautakone Esa Pudas Logmer Forest Kalajoen Teräs oy Kalajoen Teollisuusrakenne Oy Ferral Components

Lisätiedot

Projektien rahoitus.

Projektien rahoitus. Projektien rahoitus Mika.Lautanala@tekes.fi Miten mukaan?? Aiheita Rakennuksen elinkaarenaikainen tiedonhallinta Organisaatioiden välinen tiedonhallinta -IFC Kansainvälisyys Yhteys ohjelmapäällikköön Arto

Lisätiedot

A I R - C O N D I T I O N I N G

A I R - C O N D I T I O N I N G AIR-CONDITIONING Palvelumme perustuu korkeaan ammattitaitoon ja tinkimättömään laatuun prosessin kaikissa vaiheissa Chiller Oy on Suomen suurin ilmastoinnin jäähdytyslaitevalmistaja. Tavoitteemme on olla

Lisätiedot

Mervi Karikorpi, johtaja 19.11.2010

Mervi Karikorpi, johtaja 19.11.2010 TYKO-hanke: Yrityskyselyn tulokset t Mervi Karikorpi, johtaja 19.11.2010 Sisältö Tarve Odotukset t Yrityskyselyn palaute Johtopäätökset t 2 Teknologiateollisuuden henkilöstö Arvioitu muutos 2013 2009:

Lisätiedot

Teknotarinoita. Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta

Teknotarinoita. Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta Teknotarinoita Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta www.visiolehti.fi 1 Hyvinvointia Suomelle Teknologiateollisuus on Suomen tärkein vientiala. Teknologiayritykset toimivat

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2013

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2013 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 12/213 16 14 12 1 8 C Tehdasteollisuus 24-3 Metalliteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 Suhdannetilanne:

Lisätiedot

(Suomen virallinen tilasto (SVT) 2010) 100 % 75 % 50 % 25 % 0 % kyllä ei Pääasialliset asiakkaat kansainvälisesti - julkinen sektori (34) Pääasialliset asiakkaat kansainvälisesti - kuluttajat (35) Pääasialliset

Lisätiedot

Luotettava ratkaisutoimittaja

Luotettava ratkaisutoimittaja Luotettava ratkaisutoimittaja 40 vuoden kokemuksella 1 Asiakaslähtöistä ongelmanratkaisua jo 40 vuotta Vuonna 1976 perustettu Sermatech Group on kasvanut 40 vuodessa mekaniikan suunnittelu- ja valmistusyhtiöstä

Lisätiedot

Jyväskylän seudun elinkeinorakenteen muutos 2000 2014 ja kehitysmahdollisuudet

Jyväskylän seudun elinkeinorakenteen muutos 2000 2014 ja kehitysmahdollisuudet Jyväskylän seudun elinkeinorakenteen muutos 2000 2014 ja kehitysmahdollisuudet Selvityksen tavoitteet ja toteutus Taustaa Keski- Suomen ja erityisesti Jyväskylän seudun elinkeinorakenne osoittautui laman

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 11/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin strateginen ulottuvuus onko sitä?

Työhyvinvoinnin strateginen ulottuvuus onko sitä? Työhyvinvoinnin strateginen ulottuvuus onko sitä? XXI Pohjois-Suomen työmarkkinaseminaari 22.1.2016 Tutkimusjohtaja, dos. Mikko Luoma Vaasan yliopisto Ajan henki Pitkä taantuma koettelee yksityistä ja

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010

Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Teknologiateollisuus ry Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Tutkimuksella selvitettiin syyskuussa 2010 Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Suomen teknologiateollisuuden

Suomen teknologiateollisuuden Suomen teknologiateollisuuden haasteet TRIO-ohjelman päätösseminaari 2.12.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni TRIO-ohjelman johtoryhmän puheenjohtaja Suomen teknologiateollisuuden haasteet

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 3/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 3/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 3/214 16 14 12 1 8 C Tehdasteollisuus 24-3 Metalliteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

OULUN ETELÄISEN KORKEAKOULUKESKUS KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN STRATEGISET LINJAUKSET

OULUN ETELÄISEN KORKEAKOULUKESKUS KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN STRATEGISET LINJAUKSET OULUN ETELÄISEN KORKEAKOULUKESKUS KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN STRATEGISET LINJAUKSET 2013 2020 Kansainvälinen Oulun Eteläinen Vuonna 2020 Alueen koulutus- ja tutkimusorganisaatiot muodostavat kansainvälisesti

Lisätiedot

Paperiliiton hallitusohjelmatavoitteita

Paperiliiton hallitusohjelmatavoitteita Paperiliiton hallitusohjelmatavoitteita 2015-2018 27.2.2015 1 Varmuus laadukkaista työpaikoista Työntekijöiden osalta ei ole perusteita tuotannon siirtämiseksi muihin maihin. Suomalaisten työntekijöiden

Lisätiedot

LAADUN MERKITYS PALVELULIIKE- TOIMINNASSA. Arto Engbom 23.1.2015 Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari Laatupäivä

LAADUN MERKITYS PALVELULIIKE- TOIMINNASSA. Arto Engbom 23.1.2015 Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari Laatupäivä LAADUN MERKITYS PALVELULIIKE- TOIMINNASSA Arto Engbom Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari Laatupäivä LAADUN MERKITYS PALVELULIIKETOIMINNASSA Arto Engbom Laatu ja kehitysjohtaja, Laitteet liiketoiminta-alue

Lisätiedot

Jäävuoremme sulavat. Voimmeko rakentajana vaikuttaa?

Jäävuoremme sulavat. Voimmeko rakentajana vaikuttaa? Jäävuoremme sulavat. Voimmeko rakentajana vaikuttaa? Tero Kiviniemi DI, Executive MBA Toimialajohtaja Suomen rakentamispalvelut 9.9.2010 1 Energia ja ympäristö Globaali megatrendi Kansainväliset ja EU-tasoiset

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 10/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 10/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 1/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Toimialojen rahoitusseminaari. Puutuoteteollisuus. Helsinki

Toimialojen rahoitusseminaari. Puutuoteteollisuus. Helsinki Toimialojen rahoitusseminaari Puutuoteteollisuus Helsinki 12.5.2016 Pasi Loukasmäki Puutuotealan Toimialat TOL 2008 mukaan TOL 16 Sahatavaran ja puutuotteiden valmistus Puun sahaus, höyläys ja kyllästys

Lisätiedot

Koulutustarpeet 2020-luvulla

Koulutustarpeet 2020-luvulla Ilpo Hanhijoki Koulutustarpeet 2020-luvulla Koulutustarpeiden ennakoinnin koordinointi- ja valmisteluryhmän esitys tutkintotarpeesta Osaaminen muutoksessa Pirkanmaan tulevaisuusfoorumi 2015 Ilpo Hanhijoki

Lisätiedot

Yli 100 vuotta Yli 100 kertaa päivässä

Yli 100 vuotta Yli 100 kertaa päivässä Yli 100 vuotta Yli 100 kertaa päivässä Asiakkaan tarpeesta lisäarvoa tuotteelle; Palveluilla lisäarvoa asiakkaalle 3.11.2016, Teppo Aatola, toimitusjohtaja, Meconet Oy Ohjelma 10 min: Meconet konserni

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 12/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 2/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 2/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 2/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 8/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

25 vuotta lämpöä laadukkaasti Vantaa Lappeenranta Kuopio - Turku. Henkilökunnan määrä 25

25 vuotta lämpöä laadukkaasti Vantaa Lappeenranta Kuopio - Turku. Henkilökunnan määrä 25 25 vuotta lämpöä laadukkaasti Vantaa Lappeenranta Kuopio - Turku Liikevaihto n. 6 milj. Henkilökunnan määrä 25 Omistajat: Jukka Itkonen 55%, Reijo Lappalainen 34 %, Hannu Janhunen 7 %, Muu avainhenkilöstö

Lisätiedot

ServiceBooster Teollisuuden pelvelujen kehittäminen

ServiceBooster Teollisuuden pelvelujen kehittäminen ServiceBooster Teollisuuden pelvelujen kehittäminen Miksi palveluliiketoimintaa? Lisää myyntiä Tuotteen lisäksi asiakkaille tarjotaan palveluja Syntyy uusinta- ja modernisointikauppaa, varaosa -liiketoimintaa

Lisätiedot

MetGen Oy TEKES 24.10.2014

MetGen Oy TEKES 24.10.2014 MetGen Oy TEKES 24.10.2014 MetGen Yleistä MetGen kehittää ja markkinoi uudentyyppistä teollista entsyymiratkaisua, joka merkittävästi parantaa: Energiatehokkuutta paperiteollisuuden mekaanisessa massanvalmistuksessa

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 4/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 1/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 1/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 1/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Fashion & Design. Yrittämällä yli rajojen Suomessa ja Venäjällä 2009-2013

Fashion & Design. Yrittämällä yli rajojen Suomessa ja Venäjällä 2009-2013 Fashion & Design Yrittämällä yli rajojen Suomessa ja Venäjällä 2009-2013 Fashion & Design - Lähialueyhteistyöhanke Rahoitus TEMin lähialueyhteistyövaroista Finatex ry:n koordinoima Suomalais-venäläisen

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, kevät Alueraportti, Etelä-Savo

Pk-yritysbarometri, kevät Alueraportti, Etelä-Savo Pk-yritysbarometri, kevät 5 Alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa 6 6 7 Palvelut 5 59 Muut 0 0 0 50 60 70 Pk-yritysbarometri, kevät 5 alueraportti, : Henkilökunnan

Lisätiedot

Helmet Business Mentors Oy

Helmet Business Mentors Oy Helmet Business Mentors Oy Pääomasijoitusta suomalaisiin pk-yrityksiin vuodesta 1995 Suunnittelu- ja konsultointialan toimialakatsaus 20.11.2015 Toimiala pääomasijoittajan näkökulmasta Helmetin toimiala

Lisätiedot

Satakunnan metsäbiotalous

Satakunnan metsäbiotalous Satakunnan metsäbiotalous Satakunnassa massa ja paperi ovat metsäbiotalouden kärjessä Metsäbiotalouden osuus maakunnan biotalouden tuotoksesta on 41 %. Muussa biotaloudessa tärkeimmät sektorit ovat elintarviketeollisuus

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA. Itä-Suomen ohjelmallisen kehittämisen kokonaisuus

ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA. Itä-Suomen ohjelmallisen kehittämisen kokonaisuus ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA Itä-Suomen ohjelmallisen kehittämisen kokonaisuus ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA Itä-Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoitteen strategia (EAKR, ESR) Itä-Suomen kilpailukyky-

Lisätiedot

Perusteollisuuden muodonmuutos. Pirkanmaan liitto

Perusteollisuuden muodonmuutos. Pirkanmaan liitto Perusteollisuuden muodonmuutos Pirkanmaan liitto 15.10.2014 Merenkäyntiin ei voi vaikuttaa, on siis opittava purjehtimaan paremmin. Yritykset lastuna globaaleilla laineilla Finanssikriisin jälkimainingit

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 6/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 6/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 6/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Markku Lindqvist D-tulostuksen seminaari

Markku Lindqvist D-tulostuksen seminaari Markku Lindqvist 040 190 2554 markku.lindqvist@cursor.fi 3D-tulostuksen seminaari 13.1.2016 2 Uusi itsenäisesti toimiva ja taloudellisesti kannattava 3D-palvelujen tuotanto- ja yritysympäristö Vastaa 3D-alan

Lisätiedot

Elintarviketeollisuuden muutosvoimat, kehitys ja tulevaisuus. Leena Hyrylä

Elintarviketeollisuuden muutosvoimat, kehitys ja tulevaisuus. Leena Hyrylä Elintarviketeollisuuden muutosvoimat, kehitys ja tulevaisuus Leena Hyrylä Esityksen sisältö: Elintarviketeollisuuden rakenne Muuttuva toimintaympäristö Markkinoiden kehitys Taloudellinen tilanne Tulevaisuuden

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.11.2008 31.1.2009 (3 kk) Reijo Mäihäniemi toimitusjohtaja 26.2.2009

Osavuosikatsaus 1.11.2008 31.1.2009 (3 kk) Reijo Mäihäniemi toimitusjohtaja 26.2.2009 Osavuosikatsaus 1.11.2008 31.1.2009 (3 kk) Reijo Mäihäniemi toimitusjohtaja 26.2.2009 Sisältö Yhteenveto liiketoiminnan kehityksestä Liiketoiminnan kehitys 1. neljänneksellä Osavuosikatsaus 1.11.2008-31.1.2009

Lisätiedot

Digitaalisuus Yrityselämä. Kohtaavatko toisiaan? Liiketoimintaan kasvua datan analysoinnilla Sari Mantere. toiminnanjohtaja Rauman Yrittäjät ry

Digitaalisuus Yrityselämä. Kohtaavatko toisiaan? Liiketoimintaan kasvua datan analysoinnilla Sari Mantere. toiminnanjohtaja Rauman Yrittäjät ry 1 Digitaalisuus Yrityselämä. Kohtaavatko toisiaan? Liiketoimintaan kasvua datan analysoinnilla Sari Mantere. toiminnanjohtaja Rauman Yrittäjät ry Rauman Yrittäjät Yrittäjän asialla, paikallisesti 2 Rauman

Lisätiedot

NELJÄ TOIMINTA-ALUETTAMME: Terästeollisuus Valimoteollisuus

NELJÄ TOIMINTA-ALUETTAMME: Terästeollisuus Valimoteollisuus BEIJER OY BEIJER OY Beijers on suomalainen, metalliteollisuuden tekniseen maahantuontiin erikoistunut yritys. Palvelemme metallurgisen teollisuuden sekä valimo- ja konepajateollisuuden yrityksiä. Toimintamme

Lisätiedot

SUUNNITTELUN MUUTTUVA TOIMINTAYMPÄRISTÖ. Markku Moilanen, hallituksen puheenjohtaja, SKOL SKOL konsulttipäivä,

SUUNNITTELUN MUUTTUVA TOIMINTAYMPÄRISTÖ. Markku Moilanen, hallituksen puheenjohtaja, SKOL SKOL konsulttipäivä, SUUNNITTELUN MUUTTUVA TOIMINTAYMPÄRISTÖ Markku Moilanen, hallituksen puheenjohtaja, SKOL SKOL konsulttipäivä, 18.4.2016 MEGATRENDIT MUOKKAAVAT MAAILMAA ARVOT JA ARVOKETJUT MUUTTUVAT MINKÄ PITÄÄ MUUTTUA

Lisätiedot

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Tammikuu 2013

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Tammikuu 2013 Pohjanmaan kauppakamari Toimiala- ja tilastokatsaus Tammikuu 2013 Tilastoaineiston lähteet: Graafit perustuvat Tilastokeskuksen, Työ- ja elinkeinoministeriön ja ETLAn sekä Pohjanmaan kauppakamarin omaan

Lisätiedot

Insinöörikoulutuksen kehitystarpeet Kymenlaakson alueella

Insinöörikoulutuksen kehitystarpeet Kymenlaakson alueella Insinöörikoulutuksen kehitystarpeet Kymenlaakson alueella Jouko Lehtoranta, toimitusjohtaja, DI Sisältö: Lähtökohdat: Työpaikat Kymenlaaksossa AMK:sta valmistuneet insinöörit Toimintaympäristö ja sen muutokset

Lisätiedot

Kainuun luonnontuotealan nykytila ja tulevaisuus: kartoituksen tulokset. FT Anni Koskela Arktiset Aromit ry

Kainuun luonnontuotealan nykytila ja tulevaisuus: kartoituksen tulokset. FT Anni Koskela Arktiset Aromit ry Kainuun luonnontuotealan nykytila ja tulevaisuus: kartoituksen tulokset FT Anni Koskela Arktiset Aromit ry Luonnontuotealan yhteistyöverkostot Kainuussa -esiselvityshanke 2016 Sisältö Lähtökohdat ja tausta

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman painoalat

Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat 1. Uudistuva teollisuus. Nykyinen rakennemuutos on mahdollista kääntää laadullisesti uudenlaiseksi kasvuksi panostamalla uusiin liiketoimintamalleihin

Lisätiedot

Voimakkaasti kasvuhakuiset pk-yritykset

Voimakkaasti kasvuhakuiset pk-yritykset Voimakkaasti kasvuhakuiset pk-yritykset 2016 pk-yritysbarometri Alivaltiosihteeri Petri Peltonen Työ- ja elinkeinoministeriö 1 Voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten osuus yrityskannasta (%) Voimakkaasti

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 12/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 6/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 6/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 6/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Hitsaustekniikka 16 Tuleeko hitsaava teollisuus säilymään Suomessa?

Hitsaustekniikka 16 Tuleeko hitsaava teollisuus säilymään Suomessa? Hitsaustekniikka 16 Tuleeko hitsaava teollisuus säilymään Suomessa? 14.4.2016/Pertti Lemettinen Esitelmäni sisältö: Kuka olen, mistä tulen. Mitä koneenrakennus- ja metallituoteteollisuudessa on tapahtunut?

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKISTRATEGIA. hyväksytty päivitetty 2013

KUOPION KAUPUNKISTRATEGIA. hyväksytty päivitetty 2013 KUOPION 2020 KAUPUNKISTRATEGIA hyväksytty 2010 - päivitetty 2013 Arvot/ toimintaperiaatteet toimivat organisaation toiminnan ohjenuorina ROHKEUS Rohkeutta on tehdä asioita toisin kuin muut erottua, olla

Lisätiedot

VELI - verkottuva liiketoiminta -hanke

VELI - verkottuva liiketoiminta -hanke VELI - verkottuva liiketoiminta -hanke 1.9.2006-31.10.2007 Savonia yrityspalvelut Kasvua ja tehokkuutta verkostoitumalla - ratkaisuja pk-yritysten haasteisiin -seminaari 30.5.2007 Liiketalous, Iisalmi

Lisätiedot

Kilpailu ja teknologia tuottavuuden kulmakivet infrarakentamisessa? Eero Karjaluoto Pääjohtaja Tiehallinto

Kilpailu ja teknologia tuottavuuden kulmakivet infrarakentamisessa? Eero Karjaluoto Pääjohtaja Tiehallinto Kilpailu ja teknologia tuottavuuden kulmakivet infrarakentamisessa? Eero Karjaluoto Pääjohtaja Tiehallinto Infra Rakentaminen ja palvelut 2001-2005 Loppuseminaari 2.3.2006 Infra-ohjelma on tukenut alan

Lisätiedot

LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2

LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2 LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2 TAUSTATIETOA OHJELMATYÖSTÄ Lapin liiton johdolla alueelle tuotetaan uusi tietoyhteiskuntaohjelma. Työ käynnistyi keväällä ja valmistuu vuoden

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 9/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 9/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 9/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS. Pöyry Oyj, varsinainen yhtiökokous Martin à Porta, toimitusjohtaja

TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS. Pöyry Oyj, varsinainen yhtiökokous Martin à Porta, toimitusjohtaja TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS Pöyry Oyj, varsinainen yhtiökokous Martin à Porta, toimitusjohtaja 10.3 2016 KONSERNIN JOHTORYHMÄ Eturivi, vasemmalta Jaana Rinne Johtaja, henkilöstöasiat Marcelo Cordaro Johtaja,

Lisätiedot

Henkilöstöselvitys 2016 Raportin kuvat

Henkilöstöselvitys 2016 Raportin kuvat Henkilöstöselvitys 216 Raportin kuvat 1.3.214 Tekstiosaan tulevat kuvat 2 Teknologiateollisuuden henkilöstö Suomessa ja ulkomailla 25-212 sekä arvio Suomen henkilöstön määrästä vuodelle 216 34 32 3 28

Lisätiedot

Globaalit arvoketjut Pk-yrityksen näkökulmasta*)

Globaalit arvoketjut Pk-yrityksen näkökulmasta*) Globaalit arvoketjut Pk-yrityksen näkökulmasta*) Timo Seppälä 27. Elokuuta, 2014; Helsinki *) This research is a part of the ongoing research project Value Creation and Capture The Impact of Recycling

Lisätiedot

Ammattirakenteen ennakointi osana koulutustarpeen ennakointia

Ammattirakenteen ennakointi osana koulutustarpeen ennakointia Ilpo Hanhijoki 30.3.2012 Ammattirakenteen ennakointi osana koulutustarpeen ennakointia Alueiden ennakointiseminaari Porissa 29. - 30.3.2012 Ammattirakenne Työllisten määrä ammattiryhmittäin tai ammattiryhmien

Lisätiedot

Vastaajat seutukunnittain. Vastaajien taustaorganisaatio

Vastaajat seutukunnittain. Vastaajien taustaorganisaatio 1 Satakunnan maakuntaohjelma 7 1 Internet-kyselyn suorat jakaumat 1. Taustamuuttujat Vastaajat seutukunnittain 18 16 14 1 1 8 6 4 Porin seutukunta Rauman seutukunta Pohjois- Satakunta Satakunnan ulkopuolella

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden henkilöstö Suomessa

Teknologiateollisuuden henkilöstö Suomessa 1 2 3 4 Teknologiateollisuuden henkilöstö Suomessa 160 000 150 000 140 000 130 000 120 000 110 000 100 000 90 000 80 000 70 000 60 000 50 000 40 000 30 000 20 000 10 000 0 1998 1999 2000 2001 2002 2003

Lisätiedot

Kannattavasti kasvava YIT

Kannattavasti kasvava YIT 1 14.11. 2007 YIT OYJ Kannattavasti kasvava YIT Sijoitus - Invest 14.11.2007 klo 11.30-11.50 Konsernijohtaja Hannu Leinonen 15.11.2007 klo 15.30-15.50 Varatoimitusjohtaja Sakari Toikkanen 2 14.11. 2007

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 11/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Tuoteluettelo / 2014 RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Maatalous Teollisuus & materiaalin käsittely Ympäristönhoito Kevytperävaunut Muut laitteet THE SKY IS NOT THE LIMIT STARCO FINLAND

Lisätiedot

Sähköajoneuvoklusterin teollisuusliiketoiminnan edistäminen. Toimitusjohtaja Jorma Turunen 21.1.2011

Sähköajoneuvoklusterin teollisuusliiketoiminnan edistäminen. Toimitusjohtaja Jorma Turunen 21.1.2011 Sähköajoneuvoklusterin teollisuusliiketoiminnan edistäminen Toimitusjohtaja Jorma Turunen 21.1.2011 Esityksen sisältö Teknologiateollisuus ry Suhdannetilanne Uusi strategialinjaus 2010-12 Sähköajoneuvoklusteri

Lisätiedot

Matkailu; majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä ohjelmapalvelut

Matkailu; majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä ohjelmapalvelut Matkailu; majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä ohjelmapalvelut Toimialapäällikön rahoitusnäkemykset Helsinki 21.03.2012 Toimialapäällikkö Anneli Harju-Autti Majoitusvuorokausien kehitys 1000 vrk 16000

Lisätiedot

TKI -toiminnan ja yhteistyön rahoittaminen Satakunnassa. Uuden tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR TL 2)

TKI -toiminnan ja yhteistyön rahoittaminen Satakunnassa. Uuden tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR TL 2) TKI -toiminnan ja yhteistyön rahoittaminen Satakunnassa. Uuden tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR TL 2) Satakunnan rahoitusinfo EU:n ohjelmakausi 2014-2020 5.6.2014 EAKR TL 2 Uuden

Lisätiedot

Kokemukset energiatehokkuusjärjestelmän käyttöönotosta

Kokemukset energiatehokkuusjärjestelmän käyttöönotosta Kokemukset energiatehokkuusjärjestelmän käyttöönotosta Kommenttipuheenvuoro Helena Kivi-Koskinen Energia- ja ympäristöpäällikkö www.ruukki.com Ruukki tänään Liikevaihto 3,7 miljardia euroa vuonna 2006

Lisätiedot

Design. JPT-industria Oy Juha Nisula 18.1.2016. Production. Tuonnin korvaaminen Venäjällä. Maintenance. Make it work

Design. JPT-industria Oy Juha Nisula 18.1.2016. Production. Tuonnin korvaaminen Venäjällä. Maintenance. Make it work Design Production JPT-industria Oy Juha Nisula 18.1.2016 Tuonnin korvaaminen Venäjällä Maintenance Make it work JPT-industria Oy JPT-Industria Oy on perustettu Seinäjoella vuonna 2007. JPT-Industria Oy

Lisätiedot

Uusi SeutUra -hanke. Uusi SeutUra hanke edistää osaavan työvoiman ja Pielisen Karjalan työpaikkojen kohtaamista

Uusi SeutUra -hanke. Uusi SeutUra hanke edistää osaavan työvoiman ja Pielisen Karjalan työpaikkojen kohtaamista Uusi SeutUra -hanke Uusi SeutUra hanke edistää osaavan työvoiman ja Pielisen Karjalan työpaikkojen kohtaamista Pielisen Karjalan vahvat klusterit Tässä aineistossa on tarkasteltu Pielisen Karjalan eli

Lisätiedot

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Huhtikuu 2015

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Huhtikuu 2015 Pohjanmaan kauppakamari Toimiala- ja tilastokatsaus Huhtikuu 2015 Toimialarakenne kauppakamarialue 2012, yht. n. 110 000 työllistä 7 % 32 % 23 % 6 % Alkutuotanto Teollisuus Rakentaminen Kauppa Yksityiset

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Rahoitusta muutoksentekijöille Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelmalle on asetettu kolme päätavoitetta,

Lisätiedot

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut 2015 1.1.-31.12. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö 2.2.2016 Myönnetty rahoitus maakunnittain Yritysten toimintaympäristön Yrityksen kehittämisavustus

Lisätiedot

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut 2016 1.1.-31.12. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö 18.1.2017 Myönnetty rahoitus maakunnittain 2016 Yrityksen kehittämisavustus Yritysten toimintaympäristön

Lisätiedot

Uhkaako työvoimapula alueiden kehitystä?

Uhkaako työvoimapula alueiden kehitystä? Uhkaako työvoimapula alueiden kehitystä? Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivät Oulu 3.11.2008 Pankinjohtaja Seppo Honkapohja Suomen Pankki 1 Alueiden kehityksen haasteita Suomessa Talouskasvun hidastuminen

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Kainuu

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Kainuu Pk-yritysbarometri, syksy 216 Alueraportti, 1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus 8 7 Rakentaminen Kauppa 14 1 16 16 Palvelut 9 61 Muut 1 3 1 2 3 4 6 7 Lähde: Pk-yritysbarometri, syksy 216

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN LIIKETOIMINTAOSAAMISEN VERKOSTO 19.4.2006

ITÄ-SUOMEN LIIKETOIMINTAOSAAMISEN VERKOSTO 19.4.2006 ITÄ-SUOMEN LIIKETOIMINTAOSAAMISEN VERKOSTO 19.4.2006 PROF. MARKKU VIRTANEN HELSINGIN KAUPPAKORKEAKOULU PIENYRITYSKESKUS 5.10.2005 Markku Virtanen LT-OSAAMISEN VERKOSTON MAKROHANKKEEN KUVAUS Makrohankkeen

Lisätiedot

Vesialan korkeakoulutus. Harri Mattila,

Vesialan korkeakoulutus. Harri Mattila, Vesialan korkeakoulutus Harri Mattila, 26.5.2015 VESIHUOLTOALAN KORKEA- KOULUOPETUKSEN TARVE JA TULEVAISUUS loppuraportti RIITTA KETTUNEN Vesihuolto 2105 20-21.5.2015 Turun messu- ja kongressikeskus 2

Lisätiedot

DIGITAALISUUDELLA SAVON TEOLLISUUTEEN JA PALVELUIHIN MENESTYSTÄ POHJOIS- Yliopettaja Esa Hietikko

DIGITAALISUUDELLA SAVON TEOLLISUUTEEN JA PALVELUIHIN MENESTYSTÄ POHJOIS- Yliopettaja Esa Hietikko DIGITAALISUUDELLA MENESTYSTÄ POHJOIS- SAVON TEOLLISUUTEEN JA PALVELUIHIN Yliopettaja Esa Hietikko Digitalisaatio on hyvin laaja käsite 2/13 Miksi digitalisaatiota? Digibarometrin mukaan yritysten digitaalinen

Lisätiedot

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut 2016 1.1.-30.6. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö 28.9.2016 Myönnetty rahoitus maakunnittain Yrityksen kehittämisavustus Yritysten toimintaympäristön

Lisätiedot

EK:n näkemyksiä Suomen energia- ja ilmastopolitiikasta. Pääviestit tiivistettynä

EK:n näkemyksiä Suomen energia- ja ilmastopolitiikasta. Pääviestit tiivistettynä EK:n näkemyksiä Suomen energia- ja ilmastopolitiikasta Pääviestit tiivistettynä Sisältö Edessä olevat päätökset Suomessa ja EU:ssa Suomen rooli ilmasto-ongelman ratkaisijana Energiapäätösten merkitys Suomelle

Lisätiedot

Outotec kasvava teknologiayritys

Outotec kasvava teknologiayritys Asmo Vartiainen, Johtaja Outotec kasvava teknologiayritys Metallienjalostuspäivät 2012 Teknologiaa luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen Outotec kehittää ja toimittaa ympäristön kannalta kestäviä teknologiaratkaisuja

Lisätiedot