METALLITEOLLISUUS (1) Koneet, laitteet, tuotteet ja partneritoimittajat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "METALLITEOLLISUUS (1) Koneet, laitteet, tuotteet ja partneritoimittajat"

Transkriptio

1 SATAKUNNAN VISIO PROJEKTI Toimiala: METALLITEOLLISUUS (1) Koneet, laitteet, tuotteet ja partnerit Työryhmä: Tapani Vainio-Mattila (pj.) Timo Haapala Hannu Hakamäki Matti Harri / Pentti Ranta Tom Jalonen Raimo Kivioja Jarmo Luoma Risto Saarisalo Tuomas Pere Lauri Pörsti Metalli-Pori Oy Metso Paper Pori Oy Kankaanpää Works Oy BMH Wood Technology Oy Nakkilan Konepaja Oy Stryni Oy Oras Oy Pintos Oy FB Ketjutekniikka Oy Raportti sisältää seuraavat yhteiset osiot metalliteollisuus 2:n (eli raskas metalli, telakat ja metallurgia) kanssa: toimialan kuvaus nykytilan määrittely keskeiset yritykset segmentoituina roadmap swot-analyysi. Nämä osiot on koottu tämän raportin alkuun. Raportin loppuosa käsittelee metalliteollisuus 1 -työryhmän näkemyksiä

2 Toimiala (miniklusteri) metalliteollisuus (1) Koneet, laitteet, tuotteet ja partnerit Toimialan kuvaus Toimialan miniklusterirakenne on kuvattu oheiseen kaaviokuvaan. Vetovoimaisimmat segmentit on korostettu kuvan keskiöön. Kuva on työstetty yhdessä molempien metalliteollisuuden ryhmien (1 ja 2) kanssa. Toimitus-, asiakas- ja järjestelmätoimitusvastuu muodostuvat keskeisiksi vetovoimatekijöiksi. Pintakäsittelyyritykset (kumpp.) Suunnitteluja insinööritoimistot Perusmetallien valmistus Toimitusvastuu Valimoteollisuus Sidostahot - PYK - SAMK - AOL:t - TE-keskus - Finnvera - PrizzTech Metallituotteiden t Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten t Telakka- ja offshoreteollisuus Kulkuneuvojen tai niiden komponenttien t Logistiikka Tietotekniikka ja tietoliikennetekniikka Palveluliiketoimen harjoittajat Koneautomaatioja ohjausjärjestelmät Materiaalien uudelleen käsittely ja kierrätys Swot Consulting Oy 2 (25)

3 Metalliteollisuus koneet ja laitteet Nykytilan määrittely Koneiden ja laitteiden valmistus (code 29) Yritysten lukumäärä / toimipaikkoja Jako kokoluokkiin (v. 2002) v v Yli 50 henkeä Yli 100 henkeä Yli 250 henkeä Alle 10 M Yli 10 M Yli 20 M Työllisten määrä Tuotannon määrä v v v v henkeä 3910 henkeä 555,0 M 519,4 M Keskeiset yritykset segmentoituina Peruskriteerinä on ollut valita yritykset, joiden henkilöstömäärä ylittää 10 henkeä. Lisäksi listassa on mukana työryhmän esiinnostamia yrityksiä. Listan yritykset on luokiteltu ensin toimialasegmenteittäin (segmentit aakkosjärjestyksessä) ja toimialasegmentin sisällä liikevaihdon mukaan suuruusjärjestykseen suurimmasta pienimpään. Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Ulvilan Konepaja Oy Alihankintakonepaja ,7 Laske Oy Koneautomaatio ja ohjausjärjestelmät Pääte- ja toimilaitteiden kehittäminen kone- ja laitevalmistajille ,8 Metso Paper Pori Oy Bronto-Skylift Oy Sampo-Rosenlew Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Paperin, kartongin ja pehmopapereiden valmistamiseen tarkoitetut linjat koneineen ja laitteineen sekä niihin liittyvät paperinjalostus- ja ilmajärjestelmät ,5 Henkilönostolavat ,6 Koneet metsä- ja maatalouteen, pesukoneet, alihankinta ,7 Swot Consulting Oy 3 (25)

4 Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Kone Oyj, sivutoimipaikka Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Hissien valmistus ja huolto ,4 BMH Wood Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Materiaalinkäsittelyjärjestelmiä ,0 Technology Oy puunjalostusteollisuudelle ja voimalaitoksiin Raumaster Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Materiaalienkäsittelyjärjestelmät eli kuljettimet ja ,9 kuljetinjärjestelmät Polarteknik PMC Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Hydrauliikkatuotteiden suunnittelu, valmistus, ,0 (sivutoimipaikka) markkinointi, myynti ja vienti Lehtosen Konepaja Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Kokonaisalihankinta, runkojen valmistus ja vaativien 90 8,5 koneistettavien osien valmistus Kivimäen Konepaja Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Maa- ja metsätalouskoneiden valmistus (v. 2000) 4,8 (v. 2000) Teijo pesukoneet Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Teollisuuspesukoneet 35 3,0 Nakkilan Konepaja Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Koneiden ja laitteiden valmistus 9 3,0 Suomen Imurikeskus Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Pölynimurit, pölynpoisto ja keskussiivousjärjestelmät, 20 2,0 pääpaino teollisuudessa Laite-Saraka Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Metallisten rakennuslaitteiden ja -tavaroiden valmistus, (v. 2000) 1,9 (v. 2000) kaivos-, louhinta- ja rakennuskoneiden valmistus, teollisten erikoiskoneiden valmistus, tekninen palvelu muu, muualla mainitsemattomien koneiden ja tarvikkeiden tukkukauppa Polartherm Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Ilmalämmityslaitteet ,5 Länsi-Temek Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Kunnossapito, alihankintatyöt, kelasilppurin valmistus 12 1,2 Palveluliiketoimenharjoittaja Ahjoco Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Maatalouskoneet, maataloustarvikkeet 81,1 JK. Kone Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Ohutlevytyöstökoneiden valmistus, kuten kaarisakset, 81,0 levynkulmauskoneet, levynpyöristyskoneet Konepaja Wingmet Oy Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Massatavarakuljettimet 11 0,9 Swot Consulting Oy 4 (25)

5 Yritys Metalli-Pori / Hala-Tek Ky Toimialasegmentti (ks. toimialakuvaus s. 2), Pintakäsittely-yritys Koneiden, laitteiden ja prosessilaitosten Tuotteet/palvelut Henkilöstö v (henkeä) Teollisuuden koneet ja laitteet, alihankintatyöt ,0-2,0 Liikevaihto v (milj. euroa) Hollming Works Pori ja Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus 509 (konserni) 38,4 (konserni) Kankaanpää Outokumpu Castform Oy Teollisuuden erikoiskoneiden valmistus (konserni) 22,6 (konserni) Puulämpö Suomi Oy Tulisijakomponenteista valmistetaan takkaluukkuja 50 7,2 ymv. uuneissa käytettäviä, saunatuotteiden valmistusta metallilevyistä, kaminoita ja takkoja Potila Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus 80 6,8 Vahti Oy Komponentteja esim. venttiilirunkoja ja hissiosia, 33 4,3 koneiden ja laitteiden osia. Tuote alihankintakoneistus Satateräs Oy Nosto- ja siirtolaitteet 30 3,7 Pomarkun Maansiirtokoneiden lisälaitteet 35 2,5 Urakoitsijatarvike Oy Konepaja Ketola Oy Koneenosien valmistus ,5 Muottituote Nurmi Oy Muotteja ja muottivalmistusta 27 1,7 Satakunnan Hydroala Oy Hydraulikomponenttien ja kunnossapitäjä 181,3 Koneiden ja laitteiden Kulkuneuvojen tai niiden komponenttien, Telakka- ja offshore-teollisuus Suunnittelu- ja insinööritoimisto Koneautomaatio ja ohjausjärjestelmät Palveluliiketoimenharjoittaja (sylintereiden valmistus, huolto, kunnossapito) Länsihydro Oy Koneiden ja laitteiden Hydrauliikkasylintereitä, alihankintakoneistusta, teollisuudelle koneita ja laitteita 26 1,2 Kollan Teräsrakenne Oy Koneiden ja laitteiden Alihankinta ja konepajana kuljettimia ja niiden lisälaitteita 14 1,2 Panelian Kone Oy Metallirakenteiden valmistus ja asennus 9 1,0 Kankaanpään Muotti Oy Muotit, ruiskupuristusmuotit 15 0,8 Swot Consulting Oy 5 (25)

6 Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Heikki Laiho Oy Vesijohtovarusteet 37 3,0-5,0 ABB Service Oy (sulautunut ABB Oy:hyn) Fortum Service Länsi- Suomi Oy Paper Mill Service Kauttua Oy KCI Tehdaspalvelu Länsi-Suomi (ent. Tepa-mestarit Oy) Palveluliiketoimen harjoittajat Teollisuuden asennuspalvelut, kunnossapitopalvelut, Industrial IT -ratkaisut 2110 (ABB Oy -konserni) 248,9 (ABB Oy -konserni) Palveluliiketoimenharjoittaja Huoltopalvelut ja ennakkohuolto, teollisuuden tarpeisiin ,8 Palveluliiketoimenharjoittaja Asennus-, huolto- ja kunnossapitopalveluiden tuottaminen mm. paperiteollisuudelle ja sitä lähellä olevalle teollisuudelle 34 (v. 2000) 2,2 (v. 2000) Palveluliiketoimenharjoittaja Teollisuuden huolto ja korjaus 83 1,3 Swot Consulting Oy 6 (25)

7 Metalliteollisuus tuotteet ja kumppanuusvalmistajat Nykytilan määrittely Metallituotteiden valmistus (code 28) Metallirakenteiden ja -säiliöiden, sekä höyrykattiloiden ja muiden metallituotteiden valmistus (codes 281, 282, 283, 287) Metallinkäsittely ja työstö sekä työkalujen yms. tuotteiden valmistus (codes 284, 285, 286) Kulkuneuvojen ja autonkorien valmistus (code 34) Yritysten lukumäärä / toimipaikkoja Jako kokoluokkiin (v. 2002) v v Yli 50 henkeä Yli 100 henkeä Yli 250 henkeä Alle 10 M Yli 10 M Yli 20 M Työllisten määrä Tuotannon määrä v v v v henkeä 2515 henkeä 308,4 M 352,1 M Keskeiset yritykset segmentoituina Peruskriteerinä on ollut valita yritykset, joiden henkilöstömäärä ylittää 10 henkeä. Lisäksi listassa on mukana työryhmän esiinnostamia yrityksiä. Listan yritykset on luokiteltu ensin toimialasegmenteittäin (segmentit aakkosjärjestyksessä) ja toimialasegmentin sisällä liikevaihdon mukaan suuruusjärjestykseen suurimmasta pienimpään. Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Messin Oy Toimisto- ja myymäläkalusteiden valmistus ,8 KMT-Tekniikka Mekaanisia että sähköistettyjä laitteita ja järjestelmiä 125 2,7 laivoihin, liikennevälineisiin ja teollisuuteen Stryni Oy Alihankintakoneistus 18 (v. 2000) 1,7 (v. 2000) Lai-Mu Oy Koneiden ja laitteiden Taajamatraktorit, turvaohjaamot 6811,8 Lehtosen Konepaja Koneiden ja laitteiden Kokonaisalihankinta, runkojen valmistus ja vaativien 90 8,5 koneistettavien osien valmistus Radiaattoritehdas Koneiden ja laitteiden Metallisten rakennuslaitteiden ja -tarvikkeiden ,3 Swot Consulting Oy 7 (25)

8 Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Salomaa Oy valmistus Ar-Pe Trailer Oy Koneiden ja laitteiden Perävaunujen valmistus ,6 Interkori Oy Koneiden ja laitteiden Autonkorien valmistus ,5 Rauman Metallipaja Oy Koneiden ja laitteiden Konepajateollisuus: asennuksia, telakat, tehtaat 22 1,4 Euramet Oy Koneiden ja laitteiden Konepajateollisuutta, metallitöitä, metsäkoneita ja metsurivarusteita 5-9 0,7 Oras Oy Metallisten saniteettiesineiden valmistus 665 (Rauma) 86,5 720 (Suomi) YIT Power Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus ,1 (YIT Industria) Normek Oy Teräsrakenteiden ja -siltojen sekä lasijulkisivujen ja ,0 keveiden seinärakenteiden valmistus Hollming Oy, Pori ja Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus 509 (konserni) 38,4 (konserni) Kankaanpää Works Pintos Oy Rakennusalan raudoitteet ja naulat ,9 Aalborg Industries Oy Muualla mainitsematon tukkukauppa, boilerit, 35 18,6 lämmittimet teollisuuden ja telakkateollisuuden tarpeisiin Jaakko-Tuote Oy Tasolasin valmistus ,1 Saint-Gobain Pipe Metallin pintakäsittely ja karkaisu, raudan valu, 34 14,9 Systems Oy:n sivutoimipaikka (ent. JOT Aqua) Koneiden ja laitteiden Pintakäsittely-yritys metallin mekaaninen työstö, hanojen ja venttiilien valmistus, lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteiden tukkukauppa Nakkilan Konepaja Oy Muiden metallituotteiden valmistus, muiden ,0 Koneiden ja laitteiden teollisuuden erikoiskoneiden valmistus Euroshield Oy EMC-testaustilojen ja -laitteiden valmistus ja 60 9,9 maahantuonti. Sähkömagneettisilta häiriöiltä suojattujen tilojen ja komponenttien suunnittelu, valmistus, myynti ja asennus sekä häiriönmittausalan laite- ja järjestelmämyynti Purso-Tools Oy Työkalujen valmistus 120 9,5 Kone-Tuomi Oy Metallin mekaaninen työstö, konepaja, tilauskonepaja, alihankintakoneistus ,1 Swot Consulting Oy 8 (25)

9 Yritys Toimialasegmentti (ks. toimialakuvaus s. 2) Tuotteet/palvelut Henkilöstö v (henkeä) Potila Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus 80 6,8 YIT Teollisuus Oy (Porin Teräsputkien valmistus 57 (Satakunta) Karhuputki Oy ) 894 (YIT Teollisuus Oy) sivutoimipaikka Suomen Teräsritilä STR Oy Muiden metallituotteiden valmistus, metallituotteiden tukkukauppa: STR-ruuturitilät, puristehitsatut ritilät, STR-täyspuristeritilät, ritiläaskelmat, STRteräskierreportaat ,9 Liikevaihto v (milj. euroa) 5,4 (Satakunta) 107,6 (YIT Teollisuus Oy) Leimet Oy Paalutarvikkeiden valmistaja 184,8 Raikka Oy Räjähteet, koneistustuotteet (CNC-sorvaus, 32 4,0 NC-jyrsintä), juhlailotulitukset Narvi Oy Kiukaat, savuhormit, vesisäiliöt, savustimet 35 3,8 Heikki Laiho Oy Metallisten rakennuslaitteiden ja -tarvikkeiden ,4 Valimoteollisuus valmistus, muiden kuin rautametallin valu Motoseal Components Oy Muiden metallituotteiden valmistus, työkalujen valmistus: Masi, lumikola, lokasuoja, Motoseal, 25 3,3 lumilapio Vahti Oy Metallin alihankintateollisuutta ,3 R-Sarkon Oy Sorvatut sarjatuotanto-osat 40 3,1 Ketjurauma Oy Kiinnikkeiden, ruuvien, ketjujen ja jousien valmistus ,1 Hufcor Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus ,7 Taarnet Oy Metallituotteiden tukkukauppa: laserleikkaukset ja ,5 työstöt, kokoonpanotyöt, levytyöt, laivateollisuuden alihankinta, hitsaus, ohutlevytyöt Oinosen Terästuote Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus ,4 Lappisteel Oy Muiden metallituotteiden valmistus: hitsaus, 12 2,3 sorvaus, alihankintateollisuus metalli, tilauskonepaja, koneistus FB Ketjutekniikka Oy Kuljetinketjut 82 8,5 Hallaworks Oy Hitsaus, sorvaus, alihankintateollisuus metalli, 17 2,0 tilauskonepaja, koneistus, Veimec Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus 19 2,0 Ulvilan Metallityö Oy Muiden metallituotteiden valmistus, muiden ,8 Swot Consulting Oy 9 (25)

10 Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Koneiden ja laitteiden teollisuuden erikoiskoneiden valmistus Männistö Oy Metallituote Puristintyöt, vesikalustetavarat, suihkun osat, ,6 vesihanan osat, patterin osat Pakkala Oy Konepaja Muiden metallituotteiden valmistus: teräsrakenteet, ,6 koneistus, metallin alihankinta, Relox Oy Tekniikka Levytyöt ,5 Panelian Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus, ,4 Metallirakenne Oy metallisäiliöiden valmistus ja nosto- ja siirtolaitteiden valmistus Porin levy ja hitsaus Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus ,4 Reponen Oy Keskiraskaiden teräsrakenteiden valmistaminen, ,2 Porin Terästyö Oy Koneiden ja laitteiden alihankintakonepaja Rakennusten metalliosien valmistus, metallirakenteiden ja niiden osien valmistus, siltojen ja niiden osien valmistus, metallisäiliöiden valmistus, työkalujen valmistus, muiden koneiden ja laitteiden valmistus 5-9 1,1 Oy Eloksointi Kilpien valmistus ,1 Finnhepo Oy Hevosenkengän naulat 6 1,0 Metallityöpaja Martti Laine Oy Metallirakenteet ja niiden osat, metalliset rakennustuotteet, lukot ja saranat, palo-ovet, ,0 alumiini- ja teräsovet, teräsrakenteet Rauman Työkaluvalmistus, hienomekaniikka, lankasahaus, Työkaluvalmistus Oy manipulaattorit, suolakylpykarkaisu-tle Oy Hollmen & Co Metallin mekaaninen työstö: alihankintaa, mekatroniikkaa Konepaja Eurakon Oy Metallin mekaaninen työstö: aarporaukset, isot sorvaukset, koneistustyöt, konepajateollisuutta Porin Karhuteräs Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus, rakennusten metalliosien valmistus, metallisten ovien, ikkunoiden ja kaihtimien valmistus, metallisten portaiden ja tikkaiden valmistus, metallisäiliöiden valmistus, metallin mekaaninen työstö ja levytyöt 12 0, , , ,6 Satafriko Oy Muiden metallituotteiden valmistus, metallin 5-9 0,4-1,0 Swot Consulting Oy 10 (25)

11 Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) mekaaninen työstö: CNC-koneistus, kokoonpano, jyrsintä, sorvaus, aarporaus, Pelti-Leino Ky Metalli- ja peltityöt, LVI-asennus 5-9 0,4-1,0 Ahometalli Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus 5-9 0,4 Friimet Oy Metallituotteiden alihankinta: pitkät koneistetut 3 0,2 kappaleet Rauman Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus ,2 Rakennemiehet Oy Rauma Welding Oy Metallirakenteiden ja niiden osien valmistus ,2 Porin Metallisorvaamo Työkalujen valmistus, muiden metallituotteiden 5-9 0,2-0,4 Nurmilo Ky Oratel Oy valmistus Lastenvaunujen ja -rattaiden valmistus, markiisien ja kaihtimien valmistus ,0-2,0 YIT Service Oy Palveluliiketoimen harjoittaja Koneiden korjaus ja asennus 110 (Satakunta) 61,5 (YIT Service Oy) IS Works Oy Palveluliiketoimenharjoittaja Ilmastointiurakointi, peltityöt, LVI-huollot 45 4,0 Koneautomaatio ja ohjausjärjestelmät Kora-Kromi Oy - Stratum Pintakäsittely-yritys Metallin pintakäsittely ja karkaisu ,6 (ent. Outokumpu Plating Oy) Karvian Konepaja Oy Pintakäsittely-yritys Metallin pintakäsittely ja karkaisu ,0 San-Color Oy Pintakäsittely-yritys Metallin pintakäsittely ja karkaisu ,5 Pintakäsittelylaitos Pintakäsittely-yritys Metallin pintakäsittely ja karkaisu ,2 Reikko Oy Teljän Maalaus Oy Pintakäsittely-yritys Automaalaamo ,6 Harjavallan Valu Oy Valimoteollisuus Raudan valu ,5 Swot Consulting Oy 11 (25)

12 Metalliteollisuus raskas metalli, telakat, metallurgia ja suunnittelu Nykytilan määrittely Laivojen ja muiden vastaavien valmistus (code 35), 34 toimipaikkaa Perusmetalli (code 27), 23 toimipaikkaa Yritysten lukumäärä / toimipaikkoja Jako kokoluokkiin (v. 2002) v v Yli 50 henkeä Yli 100 henkeä Yli 250 henkeä Alle 10 M Yli 10 M Yli 20 M Työllisten määrä Tuotannon määrä v v v v henkeä 4455 henkeä 1 278,3 M 1 427,6 M Keskeiset yritykset segmentoituina Peruskriteerinä on ollut valita yritykset, joiden henkilöstömäärä ylittää 10 henkeä. Lisäksi listassa on mukana työryhmän esiinnostamia yrityksiä. Listan yritykset on luokiteltu ensin toimialasegmenteittäin (segmentit aakkosjärjestyksessä) ja toimialasegmentin sisällä liikevaihdon mukaan suuruusjärjestykseen suurimmasta pienimpään. Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Loipart Oy Paloturvalliset ovet, linjastot, ym. laivojen varustelussa ,7 käytettävät tuotteet Componenta Pori Oy Raudan valu ja koneistus ,5 Valimoteollisuus Aalborg Industries Oy Höyrykattilat, höyrykeittimet, energiatuotannon laitteet, 35 18,6 Telakka- ja offshore-teollisuus Palveluliiketoimen harjoittaja laivojen kunnossapito Aslemetals Oy Teräs- ja levyrakenteiden valmistus, teollisuusputkistot, 100 6,6 Merikarvian LVI-Tuote Oy Valimoteollisuus öljyvarastot Metallisten rakennuslaitteiden ja tarvikkeiden valmistus, kevytmetallien valu, metallisten 25 2,6 Swot Consulting Oy 12 (25)

13 Yritys Pistora Oy KLMS-Asennus Oy Rautaruukki Oyj Steel, Kankaanpää Toimialasegmentti (ks. toimialakuvaus s. 2) Kapasiteetti-alihankinta Palveluliiketoimen harjoittaja Perusmetallien valmistus Pintakäsittely-yritys Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (henkeä) (milj. euroa) saniteettiesineiden valmistus Naulauslevyjä ja Timber Connectors, alihankintana 16 2,2 metallikomponentteja Putkiasennustöitä ja huoltoa, teräsputkien valmistus ,9 Rauta, teräs, muovipinnoitus (metallin pintakäsittely ja karkaisu, metallisten rakennuslaitteiden ja tarvikkeiden valmistus) Laiterauma Oy Palveluliiketoimen harjoittajat Muu tekninen palvelu 1-4 Outokumpu Harjavalta Perusmetallien valmistaja Kuparin valmistus ,8 Metals Oy Outokumpu Poricopper Oy Perusmetallien valmistaja Kupari- ja kupariseostuotteiden valmistus ,1 OMG Harjavalta Nickel Perusmetallien valmistus Valmistaa metallista nikkeliä ja nikkelikemikaaleja eri ,2 muodoissa Peiron Oy Perusmetallien valmistus Teräs-, rauta- ja RST-valut, pallografiittirauta, 144 (v. 2000) 11,1 Valimoteollisuus mallinvalmistus, hapon- ja tulenkestävä teräs ym. Neorem Magnets Oy Perusmetallien valmistus Magneetit, kestomagneetit (puolivalmiiden rauta- ja terästuotteiden valmistus) 42 8,0 Deltamarin, Raisio Suunnittelu- ja insinööritoimisto Kone- ja prosessisuunnittelu 41 (Rauma) 23,5 (konserni) Telakka- ja offshore-teollisuus 319 (konserni) PI-Rauma Oy Suunnittelu- ja insinööritoimisto Kone- ja prosessisuunnittelu ,2 Outokumpu Technology Oy, Suunnittelu- ja insinööritoimisto Kone- ja prosessisuunnittelu 56 (Satakunta) 10,3 Engineering Beacon Oy Suunnittelu- ja insinööritoimisto Pienalusten suunnittelu 7 1,0 Telakka- ja offshore-teollisuus Länsitekniikka Oy Suunnittelu- ja insinööritoimisto Tekninen suunnittelu telakoille ja teollisuudelle 10 0,6 Chematur Engineering Oy, Suunnittelu- ja insinööritoimisto Kone- ja prosessisuunnittelu ,4 Chematur Ecoplanning Oy (Pori) Aker Finnyards Oy Telakka- ja offshore-teollisuus Laivojen valmistus ,3 (18 kk) Swot Consulting Oy 13 (25)

14 Yritys Toimialasegmentti Tuotteet/palvelut Henkilöstö v Liikevaihto v (ks. toimialakuvaus s. 2) (henkeä) (milj. euroa) Rolls-Royce Oy Ab Telakka- ja offshore-teollisuus Laivojen osien valmistus 270 (Rauma) 101,6 298 (konserni) Technip-Coflexip Telakka- ja offshore-teollisuus Laivojen valmistus ,1 (ent. CSO) - Technip Rauma Offshore Oy (ent. Aker Rauma Offshore Oy) - Mäntyluoto Works Oy Steerprop Oy Telakka- ja offshore-teollisuus Laivanlaitesuunnittelu, potkurit, potkurijärjestelmät, 15 0,5 Suunnittelu- ja insinööritoimisto Pyhämarin Oy Telakka- ja offshore-teollisuus Vapaa-ajan veneiden valmistus ja korjaus 1-4 1,0-2,0 Suunnittelu- ja insinööritoimisto Telakka- ja rakennustyöt Tejara avoin yhtiö Telakka- ja offshore-teollisuus Palveluliiketoimen harjoittaja Putkistot, laivaputkityöt, ilmastointityöt ,0-2,0 Niemisen Valimo Oy Valimoteollisuus Raudan valu ,6 Harjavallan Valu Oy Valimoteollisuus Raudan valu, erikoistunut harmaavalurautatuotantoon ,5 Swot Consulting Oy 14 (25)

15 Roadmap metalliteollisuus S A T A K U N N A N V I S I O P R O J E K T I Työstetty molempien metalliteollisuuden ryhmien (ryhmät 1 ja 2) kanssa. Markkinoiden ja markkinoinnin kehittyminen Asiakaslähtöisyys Tuotanto ja tuottaminen 1970-luku 1980-luku 1990-luku 2000-luku 2010-luku Kapasiteetti myytiin asiakkaille (tuotantolähtöisyys) Tuotantokapasiteetti oli pullonkaula Omia myyntikonttoreita Tuotantokeskeinen ajattelu Asiakas osti prosessiinsa osia Edustajat Agentit Konsernin sisäinen markkinointiverkosto Suora asiakaskontakti Suora asiakaspalaute Vientitoiminta.. Kansainvälistyminen.. Global Presence (isot) Kapeat liikeideat globaalit markkinat Toimittajarooli. Asiantuntijarooli Syvät partnersuhteet Asiakkaille toimitettiin prosesseja tai prosessin osia Tuotannon joustotarpeen kehittyminen Toimitusajan lyheneminen (pääomasidonnaisuuden huomioiminen) Läpimenoajan merkitys kasvaa (käsitti koko toimitusprosessin) Ulkomaisen halvan alihankinnan käyttö Global Sourcing Maantieteelliset ja muut rajat hämärtyvät Aasian ja Venäjän merkitys kasvaa - markkina-alueena - tuottamispaikkana Mammuttikonsernien purkautuminen sopivan kokoisiksi yksiköiksi (jatko edellyttäisi jatkuvaa kasvua) Tarve päästä takaisin lähelle asiakasta Brandin merkityksen (uskottavuuden) korostuminen ebusiness-kasvu Uudet ansaintalogiikat - myydään tuotantoprosessia ja tuottavuutta Asiakkaan asiakkaan ja loppukäyttäjän huomioiminen Toimittaja menee arvoketjussaan syvemmälle asiakkaan prosessiin Vastuujako muuttuu kokonaisvastuun ottaminen Asiakkaan ja n yhteinen intressi sen maksimointi Palvelujen ja suoritteiden korostuminen Takuuajat pitenevät Brandin korostuminen Tekeminen annetaan parhaalle, erikoistuneelle tekijälle Logistiikan merkitys ympäristötekijöistä johtuen tulee vaikuttamaan tuotantoon (alueelliset, globaalit yksiköt), (merikuljetus vs. maantiekuljetus) Keskittyminen ydinosaamiseen ja projektihallintaan CAD-/CAM-järjestelmien hyödyntäminen Toimijoiden uudelleen strukturointi, erikoistuminen jatkuu, erikoistuneet/ teknologiat mahdollistavat Automaatioasteen lisääntyminen (FMS jne.) Laadun tarkastaminen Æ Æ Æ Æ Æ Æ Æ Æ Laadun tekeminen Æ Toiminnan laatu Æ Æ Verkoston läpi menevä laatu ja tiukempi tuotevastuu Swot Consulting Oy 15 (25)

16 Roadmap metalliteollisuus S A T A K U N N A N V I S I O P R O J E K T I Työstetty molempien metalliteollisuuden ryhmien (ryhmät 1 ja 2) kanssa. Verkostoituminen Tuotekehitys Teknologia - tuottamiseen liittyvät - tuotteeseen liittyvät 1970-luku 1980-luku 1990-luku 2000-luku 2010-luku Tehtiin paljon itse Pneumatiikka Hydrauliikka Laatutarkastustoimintaa Omalähtöiset T&K-projektit Päämies-alihankkijasuhde Modulointi Automaatio CAD-järjestelmä Partneroituminen Ennaltaehkäisevä laatuajattelu Jatkuva asiakaslähtöinen kehitys Turvallisuuskysymykset Yhä laajempi verkostoituminen pienempiin, erikoistuneempiin osiin Strategiset allianssit Reagointinopeus ja imuohjaus vaativat lähellä olevia toimijoita Tuotekehityksen (innovaatioprosessin) nopeuttaminen Concurrent engineering Verkottuminen kaksitasoista - järjestelmät - alihankkijat Asiakasräätälöinti Tuotekehityksen läpimenoaika lyhenee Kokonaisuuden ja oheispalveluiden kehittäminen (ei vain tuotetta) Toiminnan kokonaislaatu Ympäristöasioiden korostuminen - elinkaariajattelu - koko toimintaketju Materiaaliteknologian kehittyminen - kevyet rakenteet, kestävät rakenteet, kierrätettävät rakenteet Globaali verkostoituminen Uudet partnermallit - moduulien/aihioiden tuottajat - kokoonpanijat, toimitusvastuun ottajat Lähialueille muodostuu länsimaisessa johdossa olevia laatualihankkijoita Innovaatio management Tuotteen jäljitettävyys/ personointi Vastuurajapinta siirtyy lähemmäs asiakkaan rajapintaa (downstreaming) Tuotteen koko elinkaaren hallinta Tuotevastuun korostuminen Teollinen muotoilu korostuu Æ Æ Etädiagnostiikan kytkeminen T&K:hon Etäteknologiat Räätälöidyt tekniset ratkaisut Vähemmillä työvaiheilla valmiisiin tuoteaihioihin Isot yritykset keskittyvät teknologia- ja prosessihallintaan Tuotekehityspalveluiden käyttö kasvaa Sensoriteknologiat Uusien teknologioiden jatkuva hyödyntämin Liittämisteknologiat Työn tuottavuutta lisäävät teknologiat Perusmetalli pyrkii pidemmälle eli synergisiin tuoteaihioihin Vähemmän energiaa käyttävät teknologiat Suunnittelu ja digitaaliohjattu tuotantoprosessi - on-line-mittaus ja -testaus Sama tietojärjestelmä seuraa tuotetta ja tuotteen suoriutumista Swot Consulting Oy 16 (25)

17 SWOT-analyysi metalliteollisuus Työryhmä on määrittänyt toimialan keskeiset vaikuttavat tekijät SWOT-analyysin avulla alla olevaan koosteeseen. Tästä ne on edelleen työstetty seuraavan sivun dynaamiseen SWOT:iin. SWOT-analyysiin on yhdistetty molempien metalliteollisuuden ryhmien (1 ja 2) näkemykset. Vahvuudet Kehittynyt infrastruktuuri alihankintaverkosto ja verkottumiskokemus Kyky toimittaa vaativampia tuotteita ja ratkaisuja Suurten metalliteollisuuden toimitusprojektien projektihallinnan osaamisen ja kokonaisläpimenoajan (koko verkoston läpi) on oltava kilpailijoita parempaa - liittyy myyntiprosessin pituuteen, nykyisin pidentymiseen - liittyy pääoman sitoutumiseen - liittyy ostojen toistuvuuteen ja kriittiseen massaan Ihmisten työmoraali, luotettavuus ja sidonnaisuus Teollinen kulttuuri, traditio Kumulatiivinen osaaminen (joka ei ole siirrettävissä) Koulutustaso, henkilö-/tiimisidonnainen innovaatiokyky Spin-off-liikeideoiden eriyttäminen ja niiden itsellisen kasvun mahdollistaminen QCD (Quality, Cost, Delivery) jatkuva kehittäminen Logistisen kilpailukyvyn merkitys on kasvanut. Siksi meritie eli satama on vahvuus (Rauma + Pori) Mahdollisuudet Paikallisten satakuntalaisten, kansainvälisessä omistuksessa olevien yritysten mahdollisuudet ovat konsernin sisällä ja sitä kautta kansainvälinen ulottuvuus on saavutettavissa. Merkitys myös henkilöstön koulutuksessa ja kansainvälistymisessä Verkostoitumisen kehittäminen Partnerienvälinen tietojärjestelmäintegraatio (helpot rajapinnat, siirtyvän tiedon definionti) Kahden(usean)väliset työvoimapoolit ja kustannussopimukset Ydinvoimapäätös (myönteinen) tuo hetkellisen kysyntäpiikin, jolla voi olla kustannustasoa nostava vaikutus Uusiutuvien energiavarojen hyödyntäminen (niihin liittyvä panostus osana ydinvoimapäätöstä) Ulkomaalaisten partnerien aktiivisuus voi vaikuttaa nuorten työllistämiseen ja sitä kautta investoinnin jälkeisen ajan työvoimatarpeen tyydyttämiseen (korvaa eläköitymisongelman) Uusia teknologioita kehitetään, testataan ja ajetaan sisään suomalaisessa toimipisteessä; suora liittoutuminen oppilaitoksiin ja koululaisiin työvoiman saannin turvaamiseksi (pitkäjänteinen työ); (AOL, AMK selkeät urapolut) Suomalaisen engineering-yksikön kasvaminen vahvaksi, alueelliseksi partneriksi ja samalla kansainväliseksi ja merkittäväksi toimijaksi Kvaerner-Aker saattaa vahvistaa offshore-liiketoimintaa alueella Heikkoudet Kansainvälisyysosaaminen usein vain isoilla yrityksillä Kunnallispoliittinen hajautuneisuus ja yleinen yhteistyökyky Æ Satakuntanäkökulman korostuminen Ei ole kotimarkkinoita (yli 90 % päätyy Suomen rajojen ulkopuolelle) Maaliikenne Lentoliikenne (Pori) Kansallisesti huono tunnettuus metalliteollisuuden keskittymänä Toiminta investointiaktiivisuussidonnaista. Suhdanteet vaikuttavat voimakkaammin (tuote- ja asiakaspohja). Vaikuttaa läpi koko ketjun Uhat Globalisaation mukanaan tuoma kilpailu - kilpailu vieraiden sekä konsernin sisäisten toimijoiden kanssa Osaavan työvoiman saatavuus eläköityminen erityisesti suorittavissa töissä Väestörakenteen muutos (huoltosuhde) on uhka kriittisen resurssimassan säilyttämiselle ja eri ikäluokkien sisällyttämiselle (osaaminen) Yhteiskunnallisen panostuksen pieneneminen purkaen rakenteita Olemme tytäryhtiötaloudessa päätökset tehdään muualla Suhdannevaihtelut yleensä ja niihin liittyvät ongelmat sekä imago heikentävät rekrytointimahdollisuuksia (toimihenkilöt) Tuleviin muutostekijöihin sopeutuminen ja niiden hyödyntäminen Tuottavuuden hidas kehitys Suunnittelutaidon (osaamisen) heikentyminen, mikä näkyy - valmistusystävällisyydessä - tuotannon automatisoinnin vaikeutumisena Swot Consulting Oy 17 (25)

18 Toimialan keskeiset strategiset kehitystoimenpiteet dynaaminen SWOT (koneet, laitteet, tuotteet ja partnerit) SWOT-analyysin pohjalta on valittu toimialan strategisen kehittymisen kannalta keskeiset strategiset kehitystoimenpiteet: VAHVISTA 1. Kehittynyttä infrastruktuuria alihankintaverkostoa ja verkottumiskokemusta 2. Ihmisten työmoraalia, luotettavuutta ja sidonnaisuutta; teollista kulttuuria ja siihen liittyvää traditiota ja kumulatiivista osaamista 3. Koulutustasoa sekä henkilö-/tiimisidonnaista innovaatiokykyä 4. QCD:n (Quality, Cost, Delivery) jatkuvaa kehittämistä HYÖDYNNÄ 1. Partnerienvälinen tietojärjestelmäintegraatio (helpot rajapinnat, siirtyvän tiedon definiointi) 2. Suora liittoutuminen oppilaitoksiin ja koululaisiin työvoiman saannin turvaamiseksi (pitkäjänteinen yhteistyö AOL:n ja AMK:n kanssa - selkeät urapolut). 3. Uusien teknologioiden kehittäminen, testaaminen ja sisäänajaminen suomalaisessa toimipisteessä 4. Suomalaisen engineering-yksikön kasvaminen vahvaksi, alueelliseksi partneriksi ja samalla kansainväliseksi ja merkittäväksi toimijaksi Vahvuudet Heikkoudet Kehittynyt infrastruktuuri alihankintaverkosto ja verkottumiskokemus Kyky toimittaa vaativampia tuotteita ja ratkaisuja Suurten metalliteollisuuden toimitusprojektien projektihallinnan osaamisen ja kokonaisläpimenoajan (koko verkoston läpi) on oltava kilpailijoita parempaa - liittyy myyntiprosessin pituuteen, nykyisin pidentymiseen - liittyy pääoman sitoutumiseen - liittyy ostojen toistuvuuteen ja kriittiseen massaan Ihmisten työmoraali, luotettavuus ja sidonnaisuus Teollinen kulttuuri, traditio Kumulatiivinen osaaminen (joka ei ole siirrettävissä) Koulutustaso, henkilö- /tiimisidonnainen innovaatiokyky Spin-off-liikeideoiden eriyttäminen ja niiden itsellisen kasvun mahdollistaminen QCD (Quality, Cost, Delivery) jatkuva kehittäminen Logistisen kilpailukyvyn merkitys on kasvanut. Siksi meritie eli satama on vahvuus (Rauma + Pori) Mahdollisuudet Uhat Paikallisten satakuntalaisten, kansainvälisessä omistuksessa olevien yritysten mahdollisuudet ovat konsernin sisällä ja sitä kautta kansainvälinen ulottuvuus on saavutettavissa. Merkitys myös henkilöstön koulutuksessa ja kansainvälistymisessä Verkostoitumisen kehittäminen Partnerienvälinen tietojärjestelmäintegraatio (helpot rajapinnat, siirtyvän tiedon definionti) Kahden(usean)väliset työvoimapoolit ja kustannussopimukset Ydinvoimapäätös (myönteinen) tuo hetkellisen kysyntäpiikin, jolla voi olla kustannustasoa nostava vaikutus Uusiutuvien energiavarojen hyödyntäminen Ulkomaalaisten partnerien aktiivisuus voi vaikuttaa nuorten työllistämiseen ja sitä kautta investoinnin jälkeisen ajan työvoimatarpeen tyydyttämiseen (korvaa eläköitymisongelman) Uusia teknologioita kehitetään, testataan ja ajetaan sisään suomalaisessa toimipisteessä; suora liittoutuminen oppilaitoksiin ja koululaisiin työvoiman saannin turvaamiseksi (pitkäjänteinen työ) (AOL, AMK selkeät urapolut) Suomalaisen engineering-yksikön kasvaminen vahvaksi, alueelliseksi partneriksi ja samalla kansainväliseksi ja merkittäväksi toimijaksi Kvaerner-Aker saattaa vahvistaa offshore-liiketoimintaa alueella Kansainvälisyysosaaminen usein isoilla yrityksillä Kunnallispoliittinen hajautuneisuus ja yleinen yhteistyökyky Æ Satakunta-näkökulman korostuminen Ei ole kotimarkkinoita (yli 90 % päätyy Suomen rajojen ulkopuolelle) Maaliikenne Lentoliikenne (Pori) Huono tunnettuus metalliteollisuuden keskittymänä Toiminta investointiaktiivisuussidonnaista. Suhdanteet vaikuttavat voimakkaammin (tuoteja asiakaspohja). Vaikuttaa läpi koko ketjun Globalisaation mukanaan tuoma kilpailu - kilpailu vieraiden sekä konsernin sisäisten toimijoiden kanssa Osaavan työvoiman saatavuus eläköityminen erityisesti suorittavissa töissä Väestörakenteen muutos (huoltosuhde) on uhka kriittisen resurssimassan säilyttämiselle ja eri ikäluokkien sisältämiselle (osaaminen) Yhteiskunnallisen panostuksen pieneneminen purkaen rakenteita Olemme tytäryhtiötaloudessa päätökset tehdään muualla Suhdannevaihtelut yleensä ja niihin liittyvät ongelmat sekä imago heikentävät rekrytointimahdollisuuksia (toimihenkilöt) Tuleviin muutostekijöihin sopeutuminen ja niiden hyödyntäminen Tuottavuuden hidas kehitys Suunnittelutaidon (osaamisen) heikentyminen, mikä näkyy - valmistusystävällisyydessä - tuotannon automatisoinnin vaikeutumisena KEHITÄ 1. Kansainvälisyysosaamista, joka on usein vain isoilla yrityksillä 2. Kunnallispoliittista yhtenäisyyttä ja yleistä yhteistyökykyä Æ Satakuntanäkökulman korostuminen 3. Tunnettuutta metalliteollisuuden kansallisena keskittymänä 4. Investointiaktiivisuutta. Suhdanteet vaikuttavat voimakkaasti ja läpi koko ketjun. Tuote- ja asiakaspohjan oltava riittävän laaja omalla erikoisosaamisalueella 5. Kehitä ennakkoluulotonta yhteistyötä parhaiden kansallisten ja kansainvälisten osaajien ja tahojen kanssa VARAUDU 1. Globalisaation mukanaan tuomaan kilpailuun - kilpailijoiden sekä konsernien sisäisten toimijoiden kanssa 2. Osaavan työvoiman saatavuuteen eläköitymiseen erityisesti suorittavissa töissä 3. Suhdannevaihteluihin yleensä ja niihin liittyviin ongelmiin sekä imagoon, jotka heikentävät rekrytointimahdollisuuksia (toimihenkilöt) 4. Tuottavuuden kehittämiseen Swot Consulting Oy 18 (25)

19 Trendit / vaikuttavat tekijät koneet, laitteet, tuotteet ja partnerit Yleiset 1. Maailman poliittis-taloudellinen tilanne ja sen USA-sidonnaisuus vaikuttavat Satakunnan teollisuuteen välittömästi. 2. Globaalitalouden kasvun painopisteen siirtyminen Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta Aasiaan. 3. Eläköitymiskysymys eli työvoiman saanti saattaa tulevaisuudessa olla yhä vaikeampaa. 4. Konsolidoituminen omistuksen keskittyminen jatkuu, mikä johtaa: - keskitettyyn johtamiseen ja hallintaan - päätöksenteon/-tekijöiden etääntymiseen toimipistesäilyvyys ei ole itsestään selvä asia. Kilpailu tapahtuu ensivaiheessa konsernin sisällä. 5. EMU parantaa Suomen asemaa kansainvälisen rahoituksen hankinnassa. 6. Väestön keskittyminen isoihin keskuksiin ja yliopistokaupunkeihin jatkuu. 7. Satakunnan taantuva väestöpohja on uhka. 8. Työajan kehittyminen ja lyheneminen. 9. Matalajalosteisen tuotannon siirtyminen halpamaihin. Suomessa keskitytään korkeamman teknologian tekemiseen. 10.Toimintojen ketjuuntuminen jatkuu joustavuuden tarve kasvaa. 11.Verkostoituminen lisääntyy edelleen myös ulkomaille. Järjestelmäpartnerit osallistuvat yhä enemmän myös tuotekehitykseen. 12.Valmistuspaikan merkitys vähenee ja toimitusajat lyhenevät entisestään. 13.Ympäristötekijöiden merkitys lisääntyy. Erillistä ympäristötoimialaa ei tule. Ympäristötekijät huomioidaan jo suunnittelussa ja prosessin aikana: - päästöt - elinkaari - kierrätettävyys. 14.Ympäristökysymysten, -arvojen ja -säädösten vaikutukset lisääntyvät edelleen. 15.Tuote (= tuotekonsepti) sisältää yhä enemmän palveluja ja loppuasiakas mittaa todellisen lisäarvon tuotteen koko elinkaaren ajan (performance earnings). 16.EU:n sisämarkkinoiden laajeneminen: - halpatuonnin volyymi Suomeen lisääntyy - yhteistyö ao. alueiden kanssa helpottuu - työvoiman saatavuus Suomeen vapaa liikkuvuus. 17.Henkilöstön globaali liikkuvuus lisääntyy. 18.Ansainta muuttuu tuotteiden (koneiden) toimituksesta tuottavuuden/lisäarvon myyntiin. 19.Työhön liittyvät arvot muuttuvat. Ihmisten arvomaailmassa työn asemalle tulee entistä enemmän kilpailua. Swot Consulting Oy 19 (25)

20 Teknologiset 1. Tietotekniikan hyväksikäyttö on tulevaisuudessa välttämätöntä. Tietotekniikan avulla kaikki on lähellä ja välittömästi maailmalla olevien eri toimijoiden saatavilla tai tiedossa. 2. Uusien teknologioiden osaava käyttö (materiaali, nano, bio) luo uusia mahdollisuuksia. 3. Rakenteiden kehittämisessä suuntaavina tekijöinä ovat: - keventäminen - kestävyyden lisääminen - kulumisen/korroosion vähentäminen - energian käyttö - kierrätettävyys. 4. Ympäristönormit tiukkenevat edelleen mahdollisuus uusien ympäristöteknologioiden kehittämiseen. Energian hinta vaikuttanee prosesseihin ja tuoteominaisuuksiin. Tämä on mahdollisuus tuotekehitysmielessä. Päästökaupan merkitys on avoin. 5. Etähallinta, etädiagnostiikka ja etäteknologiat otetaan käyttöön. Elektroniikan merkitys korostuu tuotteissa ja järjestelmissä. 6. Moniteknologiaosaaminen eli usean teknologiaosa-alueen hallitseminen korostuu ja on arvossaan. 7. Tekniset ominaisuudet tai arvot eivät ole enää ostajan päävalintakriteereitä: - tuotteet samankaltaistuvat - muut tekijät vaikuttavat (käyttö, ympäristöystävällisyys). 8. Turvallisuus- ja terveysnäkökohdat sekä tuotannossa että tuotteissa korostuvat. 9. Teollisen muotoilun rooli korostuu. Swot Consulting Oy 20 (25)

Pohjois-Savon teknologiateollisuuden uudet suunnittelu- ja tuotantomenetelmät -teemaohjelma 25.2.2008

Pohjois-Savon teknologiateollisuuden uudet suunnittelu- ja tuotantomenetelmät -teemaohjelma 25.2.2008 Pohjois-Savon teknologiateollisuuden uudet suunnittelu- ja tuotantomenetelmät -teemaohjelma 25.2.2008 Teemaohjelman sisältö:. TIIVISTELMÄ...3 2. JOHDANTO...6 2.. Itä-Suomen kehittämisstrategian taustat,

Lisätiedot

Suomen maatalouskoneteollisuuden. palvelut. Tavoitteena menestyvä palveluliiketoiminta. Seinäjoen Teknologiakeskus Oy:n julkaisusarja

Suomen maatalouskoneteollisuuden. palvelut. Tavoitteena menestyvä palveluliiketoiminta. Seinäjoen Teknologiakeskus Oy:n julkaisusarja Suomen maatalouskoneteollisuuden palvelut 2010 Tavoitteena menestyvä palveluliiketoiminta Seinäjoen Teknologiakeskus Oy:n julkaisusarja 1 Suomen maatalouskoneteollisuuden palvelut Tavoitteena menestyvä

Lisätiedot

SUURI KUVA Kone- ja metallituoteteollisuuden alihankintasektorista

SUURI KUVA Kone- ja metallituoteteollisuuden alihankintasektorista 22. kesäkuuta 2011 SUURI KUVA Kone- ja metallituoteteollisuuden alihankintasektorista Selvitystyön loppuraportti SISÄLTÖ sivu KONE- JA METALLITUOTETEOLLISUUDEN SUURI KUVA 2 1 JOHDANTO 3 2 SELVITYSTYÖN

Lisätiedot

YRITYSVASTUURAPORTTI 2009. Casting Future Solutions

YRITYSVASTUURAPORTTI 2009. Casting Future Solutions YRITYSVASTUURAPORTTI 2009 Casting Future Solutions Sisältö COMPONENTA-KONSERNI 1 Toimitusjohtajalta 2 Componenta lyhyesti 4 Componentan liiketoiminta ja toimintaympäristö 6 Yritysvastuu Componentassa 8

Lisätiedot

Rautaruukki Vuosikertomus 2004

Rautaruukki Vuosikertomus 2004 Rautaruukki Vuosikertomus 2004 Rautaruukki Vuosikertomus 2004 Sisältö Talouden yhteenveto 10 Toimitusjohtajan katsaus 12 Strategia 14 Toimintaympäristö 18 Divisioonat 20 Ruukki Construction 22 Ruukki Engineering

Lisätiedot

Pk-yrityksen liiketoiminnan kehittäminen

Pk-yrityksen liiketoiminnan kehittäminen Pk-yrityksen liiketoiminnan kehittäminen Teknologia ja innovaatiot hyödyksi Harri Sjöholm Pk-yrityksen liiketoiminnan kehittäminen Teknologia ja innovaatiot hyödyksi Helsinki 2006 3. painos ISBN 952-457-032-7

Lisätiedot

Palvelut 2020. Osaaminen kansainvälisessä palveluyhteiskunnassa

Palvelut 2020. Osaaminen kansainvälisessä palveluyhteiskunnassa Palvelut 2020 Osaaminen kansainvälisessä palveluyhteiskunnassa Palvelut 2020 Osaaminen kansainvälisessä palveluyhteiskunnassa Loppuraportti Elinkeinoelämän keskusliitto EK 2006 Palvelut 2020 1 Sisältö

Lisätiedot

KOHTI TOIMIALAN PARASTA KANNATTAVUUTTA VUOSIKERTOMUS 2014

KOHTI TOIMIALAN PARASTA KANNATTAVUUTTA VUOSIKERTOMUS 2014 KOHTI TOIMIALAN PARASTA KANNATTAVUUTTA VUOSIKERTOMUS 2014 SSAB lyhyesti 60 Liikevaihto 60 mrd Ruotsin kruunua pro forma SSAB on pitkälle erikoistunut, maailmanlaajuisesti toimiva teräsyhtiö. Olemme maailmanmarkkinoiden

Lisätiedot

Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Loppuraportti

Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Loppuraportti www.pwc.com/fi Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Suunnittelu- ja konsulttialan kehitys, toimintaedellytysten arviointi ja kilpailukyvyn parantaminen 30.11.2010 Tällä hetkellä yrityksemme

Lisätiedot

kannattavia ratkaisuja raute 2012

kannattavia ratkaisuja raute 2012 kannattavia ratkaisuja raute 2012 raute osana puunjalostuksen arvoketjua raute palvelee puutuotetoimialaa maailmanlaajuisesti ja on osa puunjalostuksen arvoketjua. Raute tuo lisäarvoa asiakkaidensa liiketoimintaan

Lisätiedot

JOT Automation Group Oyj

JOT Automation Group Oyj 2000 V U O S I K E R T O M U S Y H T I Ö K O K O U S JOT Automation Group Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidetään 4.4.2001 klo 16.00 Oulunsalossa, Oulunsalo-talossa. Osallistumisoikeus yhtiökokoukseen on

Lisätiedot

JOT Automation Group Oyj

JOT Automation Group Oyj J O T A U T O M A T I O N G R O U P 99 V u o s i k e r t o m u s Y H T I Ö K O K O U S JOT Automation Group Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidetään 12.4.2000 klo 14.00 Oulunsalossa, Oulunsalo-talossa. Osallistumisoikeus

Lisätiedot

TEM raportteja 25/2014

TEM raportteja 25/2014 TEM raportteja 25/2014 Kuva median murroksesta - Mitä käy kasvulle ja työpaikoille? Timo Argillander - Virpi Martikainen - Jari Muikku Elinkeino- ja innovaatio-osasto 20.10.2014 Käyntiosoite Aleksanterinkatu

Lisätiedot

Suomen mineraalistrategia

Suomen mineraalistrategia Suomen mineraalistrategia Mineraalivarantojemme suunnitelmallinen ja kestävä hyödyntäminen turvaa kansallista raaka-ainehuoltoa ja luo edellytyksiä tasapainoiselle alueelliselle kehitykselle pitkälle tulevaisuuteen.

Lisätiedot

FREDRIKINKATU 34 A 14

FREDRIKINKATU 34 A 14 Kainuun liitto Kasvuyritystutkimus 2013 INNOLINK RESEARCH OY FREDRIKINKATU 34 A 14 00100 HELSINKI puh. 010 633 02000 2 (41)) SISÄLLYSLUETTELO 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. YLEISTÄ TUTKIMUKSESTA... 3 TAUSTAMUUTTUJAT...

Lisätiedot

Puhdas teknologia on hauskaa! VUOSIKERTOMUS 2009

Puhdas teknologia on hauskaa! VUOSIKERTOMUS 2009 09 Puhdas teknologia on hauskaa! VUOSIKERTOMUS 2009 Vacon puhtaan teknologian puolesta Sähkömoottorit kuluttavat noin 30 % koko maailman sähköenergiasta. Taajuusmuuttajien ja energiatehokkaiden moottoreiden

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO

POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO Council of Oulu Region POHJOISEN LUONNONVARA-ALAN KEHITTÄMISOHJELMA vuosille 2007-2013 Luonnonvara-alan kehittämisohjelman laatimista ovat rahoittaneet Pohjois-Pohjanmaan TE-keskus

Lisätiedot

VASTUULLISUUSRAPORTTI 2013

VASTUULLISUUSRAPORTTI 2013 VASTUULLISUUSRAPORTTI 2013 2 KONEEN VUOKRAAMINEN ON OLENNAISESTI KESTÄVÄMPI RATKAISU VERRATTUNA OMISTAMISEEN. VUOKRAUS ON SEKÄ KUSTANNUS- ETTÄ EKOTEHOKASTA. RAMIRENT HALUAA OLLA VASTUULLISUUDEN ESIKUVA

Lisätiedot

Pekka Lundmark, toimitusjohtaja

Pekka Lundmark, toimitusjohtaja Pekka Lundmark, toimitusjohtaja Vuosikertomus 2009 Lifting Businesses Konecranes on alansa uudistaja, dynaaminen nostolaitekonserni. Olemme sitoutuneet toimittamaan asiakkaillemme ylivertaisia tuotteita

Lisätiedot

Muutoksen ja sopeutumisen vuosi

Muutoksen ja sopeutumisen vuosi Muutoksen ja sopeutumisen vuosi Raute 2009 VUOSIKERTOMUS 2009 Sopeutumista seuraa kasvu. Visio Rauten visio on olla maailmanlaajuisesti alansa johtava teknologian ja palvelujen toimittaja. Missio Raute

Lisätiedot

Suomalaisen teollisuuden tulevaisuus. Kilpailukyky vaatii rohkeita innovaatioita

Suomalaisen teollisuuden tulevaisuus. Kilpailukyky vaatii rohkeita innovaatioita Suomalaisen teollisuuden tulevaisuus Kilpailukyky vaatii rohkeita innovaatioita Sisältö 3 Johdanto 4 Teollinen murros ja tulevaisuus 9 10 types of innovation tutkimuksen viitekehys 11 Mistä kilpailukyky

Lisätiedot

Matkalla menestykseen ei ole oikoteitä s. 18

Matkalla menestykseen ei ole oikoteitä s. 18 TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN SIDOSRYHMÄLEHTI 3 2007 Professori Jukka Vesalainen: Matkalla menestykseen ei ole oikoteitä s. 18 Kemikaaleja kartoittamaan s. 6 Talotekniikan instituutti kokoaa yhteen alan osaamisen

Lisätiedot

Teollisuus uudistuu jo, uudistuuko Suomi? Kasvun manifesti yritysten toimintaympäristön uudistamiseksi

Teollisuus uudistuu jo, uudistuuko Suomi? Kasvun manifesti yritysten toimintaympäristön uudistamiseksi Teollisuus uudistuu jo, uudistuuko Suomi? Kasvun manifesti yritysten toimintaympäristön uudistamiseksi Teollisuus uudistuu jo, uudistuuko Suomi? Kasvun manifesti yritysten toimintaympäristön uudistamiseksi

Lisätiedot

KAINUU OHJELMA Hyvinvoiva ja elinvoimainen Kainuu Maakuntasuunnitelma 2035 / Maakuntaohjelma 2014 2017

KAINUU OHJELMA Hyvinvoiva ja elinvoimainen Kainuu Maakuntasuunnitelma 2035 / Maakuntaohjelma 2014 2017 KAINUU OHJELMA Hyvinvoiva ja elinvoimainen Kainuu Maakuntasuunnitelma 2035 / Maakuntaohjelma 2014 2017 KAINUUN LIITTO 2014 A:3 Sisällys Esipuhe... 3 Tiivistelmä... 4 1 KAINUU OHJELMAN LÄHTÖKOHDAT... 6

Lisätiedot

21 polkua Kitkattomaan Suomeen. ICT 2015 -työryhmän raportti

21 polkua Kitkattomaan Suomeen. ICT 2015 -työryhmän raportti 21 polkua Kitkattomaan Suomeen ICT 2015 -työryhmän raportti Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja Innovaatio 4/2013 21 polkua Kitkattomaan Suomeen ICT 2015 -työryhmän raportti Työ- ja elinkeinoministeriön

Lisätiedot

Vuorineuvos Jorma Eloranta rohkaisee uudistamaan voimakkaasti perinteistä konepajateollisuutta. www.prometalli.fi. Mistä tehoa tuotantoon?

Vuorineuvos Jorma Eloranta rohkaisee uudistamaan voimakkaasti perinteistä konepajateollisuutta. www.prometalli.fi. Mistä tehoa tuotantoon? Mistä tehoa tuotantoon? Työturvallisuus ei ole uusi asia konepajoilla CNC piristää piensarjatuotantoa www.prometalli.fi Vuorineuvos Jorma Eloranta rohkaisee uudistamaan voimakkaasti perinteistä konepajateollisuutta

Lisätiedot

Suomi Teollisen Internetin Piilaakso

Suomi Teollisen Internetin Piilaakso Heikki Ailisto (toim.) Martti Mäntylä (toim.) Timo Seppälä (toim.) Jari Collin Marco Halén Jari Juhanko Marko Jurvansuu Raija Koivisto Helena Kortelainen Magnus Simons Anu Tuominen Teuvo Uusitalo Suomi

Lisätiedot

Kainuun maakuntaohjelma 2009 2014

Kainuun maakuntaohjelma 2009 2014 Kainuun maakuntaohjelma 2009 2014 Kainuun maakunta kuntayhtymä 2009 1 Sisällysluettelo: 0. OHJELMAN LAATIMISPROSESSI... 3 1. ALUEEN KUVAUS... 4 2. TOIMINTAYMPÄRISTÖN KEHITYS... 5 3. OHJELMAN TAVOITTEET...

Lisätiedot

ELINKEINOSTRATEGIA 2009-2015

ELINKEINOSTRATEGIA 2009-2015 RAAHEN SEUTUKUNTA ELINKEINOSTRATEGIA 2009-2015 Seutulautakunta 18.5.2009 RAAHEN SEUTUKUNNAN ELINKEINOSTRATERIA 2009-2015 SIVU 1 SIVU 2 RAAHEN SEUTUKUNNAN ELINKEINOSTRATERIA 2009-2015 RAAHEN SEUTUKUNNAN

Lisätiedot

Sitran selvityksiä 29. Lähiruoka, nyt! Trendistä markkinoille. Tuomas Mäkipeska ja Mikko Sihvonen 28.5.2010

Sitran selvityksiä 29. Lähiruoka, nyt! Trendistä markkinoille. Tuomas Mäkipeska ja Mikko Sihvonen 28.5.2010 1 Lähiruoka, nyt! Trendistä markkinoille Tuomas Mäkipeska ja Mikko Sihvonen 28.5.2010 2 Sisältö Esipuhe 4 Tiivistelmä 5 1. Lähiruokamarkkinoiden käsitteellinen määrittely 6 Luomua vai lähiruokaa? 6 Määrittelyn

Lisätiedot