Jukka Kaukola Matkalla naapuruuteen -seminaari Helsinki

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jukka Kaukola Matkalla naapuruuteen -seminaari Helsinki 26.11.2013"

Transkriptio

1 Jukka Kaukola Matkalla naapuruuteen -seminaari Helsinki

2 miten kulttuurissa elävät puhetavat kehitysvammaisuudesta ja siihen liittyvistä palveluista eroavat kehitysvammaisiksi nimettyjen vammaisaktiivien (self advocate) omista käsityksistä vammaisuudesta; miten he kyseenalaistavat sellaisia käsityksiä ja käytäntöjä kehitysvammaisuudesta, jotka he kokevat negatiivisiksi ja millaisia keinoja he käyttävät pyrkiessään purkamaan näitä; Pohdintani perustuvat yhdeksän (9) vammaisaktiivin elämäntarinaan ja kokemukseeni Me Itse-liikkeestä (Finnish People First organisation)

3 Rakennan ja esittelen vammaisaktiivien puheen kautta uusia kasvoja eli uusia identiteettejä kehitysvammaisuudelle; Samalla rakennan vaihtoehtoista kertomusta kehitysvammaisuudesta vanhojen ja nykyään vallitsevien kertomusten rinnalle. Kysyn esimerkiksi, Ketä nämä ihmiset ovat? Pitääkö heitä suojella? Ovatko he erityisen haavoittuvia? Miten he eroavat meistä muista?

4 Väitän, että merkittävä este vammaisuuden yhteiskunnallisten haittojen ja esteiden purkamiselle on kulttuurissa olevat stereotypiat, asenteet, mielikuvat, käsitykset ja uskomukset vammaisuudesta ja vammaisista ihmisistä; Väitän, että ihmisten luokittelu kehitysvammaiseksi tuottaa vielä tänäänkin toiseutta ja leimattua identiteettiä; Väitän, että vammaisuus ei ole sitä, miten siitä puhutaan eikä edes aina sitäkään, miten vammaiset sitä suorittavat; Väitän, että niin kauan kuin virheelliset käsitykset pysyvät voimakkaimpina, pyrkimykset parantaa vammaisten ihmisten asemaa esimerkiksi lainsäädännöllä kompastelevat kerta toisensa jälkeen; Väitän, että vammaiset ihmiset itse murtavat parhaiten näitä virheellisiä käsityksiä.

5

6 Vammaiset ovat toimintakyvyttömiä; Vammaisten pitää asua muiden vammaisten kanssa; Vammaiset ovat kaikki samanlaisia; Vammaiselle on tärkeintä, että saa olla vertaistensa parissa; Vammaiset eivät pysty tekemään oikeita töitä; Vammaisia pitää kuntouttaa koko ikä; Vammaiset tarvitsevat erityiskouluja; Vaikeimmin vammaisilla on laitoshoidon tarve; (Me Itse ry:n alajaospäivät, ryhmätyö 2011)

7 Vammaiset tulevat yhteiskunnalle kalliiksi; Vammaiset ovat perheelle taakka; Vammaiset eivät voi olla onnellisia; Vammaiset eivät tarvitse niin paljon kuin muut; Vammaiset voivat olla vaarallisia, joten ne eivät saa tulla asumaan naapuriin. (Me Itse ry:n alajaospäivät, ryhmätyö 2011)

8 Kuka sinä olet? Olen kehitysvammainen Missä sinä asut Asun Onnelan asuntolassa Mitä teet päivisin? Käyn töissä Onnelan työkeskuksessa Ketä kavereita sinulla on? Asuntolan ohjaaja-ville ja kämppäkaverini Jukka Mitä sinä harrastat? Käymme yhdessä hampurilaisella Mäkkärillä. Käyn myös jääkiekko-otteluissa, silloin kun pääsen lähtemään. Suosikkijoukkueeni on ILVES

9 Ihmiset kokevat tulevansa kohdelluiksi enemmän jonkin kategorian edustajana kuin omana henkilökohtaisena itsenään; Kun kategorisointi kehitysvammaiseksi on tapahtunut, henkilö tulee määritellyksi poikkeuksetta ryhmään kytkettävien stereotyyppisten ominaisuuksien kautta; Puhutaan mahtistatuksesta, jossa kehitysvammaisuus peittää alleen kaikki muut ihmisen ominaisuudet. Puhutaan leimatusta identiteetistä (Goffman)

10 Kehitysvammaisuuden ilmiötä kuvaava kieli rakentaa hyvin erityistä ihmisyyttä: Palvelujärjestelmää kutsutaan erityishuolloksi; Koti on asuntola tai ryhmäkoti, joka voi olla korkeintaan kodinomainen, ei kodikas; Vammainen työntekijä on avotyöntekijä tai korkeintaan osatyökykyinen; Elämä palveluissa on kuntoutusta; Elämän valintoja ja sen kulkua määrittävät palvelu-, kuntoutus-, lähityön -, turvallisuus-, tulevaisuus-, erityishuolto- ja jne. suunnitelmat; Avustajaa kutsutaan usein hoitajaksi tai ohjaajaksi; Henkilöstä itsestään on tehty Päämies.

11 Jokainen näistä nimikkeistä kantaa kulttuurista tietoa siitä, että nämä paikat ja palvelut kuuluvat vain ja ainoastaan henkilöille, joilla on kehitysvamma. Ne kantavat myös tietoa niiden moraalisesta arvostuksesta, jonka monet vammaisaktiivit kokevat heikoksi. Ne kantavat tietoa ikuisesta asiakkuudesta ja kehitysvammaisena olemisesta: Järjestelmä nielaisee ihmisen kansalaisena ja synnyttää kehitysvammaisen asiakkaan. Vammaisuus on yksilöllinen tragedia ja erillinen palvelujärjestelmä tämän tragedian suojaava vaippa.

12 Kasvojen pesu ei auta, pitää vaihtaa kasvot!

13 Vanhassa tarinassa kehitysvammaisuudesta on jätetty huomiotta, että vammaisilla henkilöillä - kuten kaikilla muillakin - on muitakin identiteettejä kuin vammaisen identiteetti ja joita he pitävät tärkeämpinä kuin vammaisuutta.

14 Puhetapa, joilla vammaiset ihmiset pyrkivät kyseenalaistamaan heihin kohdistuvia negatiivisia määritelmiä, kieltämään ne tai muuttamaan ne toisenlaisiksi; Vastapuheen kohteena on ihmisten leimattu identiteetti, joka sisältää vahvoja negatiivisia luonnehdintoja tiettyyn ryhmään nimetyistä ihmisistä.

15 Kun saa leiman kehitysvammainen, mikään ei tahdo sujua normaalielämässä. Pitäisi vain tyytyä osaansa. Siihen en alistu. Taistelen loppuun saakka. Tahdon elää tavallista elämää. Otin lopputilin työkeskuksesta ja aloin elää tavallista elämää. Hain asuntoa asunnonvälitysfirmasta. Virkailija sanoi, ettei meillä ole asuntoja vammaisille, kysy palvelukodista. Kivahdin, että olen sieltä muuttamassa! (Vammaisaktiivi Tarmo Alava)

16 Minä olen monta kertaa miettinyt, että minä olen syntynyt maailmaan vajaamielisenä ja tylsämielisenä ja elämäni elänyt kehitysvammaisena. Millä nimellä sitten maailmasta poistunkaan, niin toivon, että minua kutsuttaisiin joksikin muuksi kuin kehitysvammaiseksi. Kyllä tässä meikäläiset ovat jo tarpeeksi kauan sellaisten huonojen termien alla syntyneet ja eläneet. (Vammaisaktiivi Heikki Suvilehto)

17 Ei kukkaan oo syyllinen tähän minun vammaan, en ole itsekään. Pystypäin kuljen, en vammaani häpeä, sinut olen. Vähättelyä en siedä ja sitä, että nimitellään kehitysvammaisiksi. Joka ihmisellä on puutteita, mutta vähempi ottaa vammasen pää asioita kerralla kuitenkin sisälle. Ei siinä sen kummempaa. (Vammaisaktiivi Olavi Hietaharju)

18 Vammaisaktiivi Teuvo Taipale: Mää oon kiitollinen tästä, mikä mää oon, vaikka mua on väheksytty. Meistä on paljon iloa tässä maailmassa. Vammaisuus näyttäytyy rikkautena, ikään kuin näköalapaikkana, parvekkeena, josta katsellaan maailmaa ja jonne kaikilla ei ole pääsyä

19

20 Teuvo Taipale: Me ei olla mitään nukkeja, jotka ovat tunteettomia ja jotka eivät niinkuin tajuis, mistä on kysymys, kun meitä vähätellään. Me ollaan oman saramme poliitikoita, jotka voimme tehdä kovaa vammaispolitiikkaa. Näin vaikutamme, että yhä suvaitsevaisempi tulee tästä meidän armaasta synnyinmaasta. Mää niin kuin tunnen, että olen yksi arkkitehti muiden joukossa. Pikkuministereitä ollaan! ( Social role valorization: Wolfensberger)

21 Tarmo Alava: Olen alusta asti pyrkinyt muiden ihmisten joukkoon, jotta ihmiset suhtautuisivat paremmin vammaisiin. Siksi karkasin niin usein laitoksesta.

22 On otettava se kanta, että vaikka muut sanoo, että sä oot kehitysvammainen, niin sanon muillekin, että ottakaa se toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Te ootte samanlaisia ihmisiä kuin muutkin. Taistelkaa sen puolesta älkääkä antako periksi. Ei mitään meistä ilman meitä (Tarmo Alava)

23 Me ollaan samaa luuta ja nahkaa kuin muutkin ihmiset (Vammaisaktiivi Teuvo Taipale)

24 Teuvo Taipale: Yksilöllinen tuki Itsemäärääminen Omat valinnat Yhdenvertaisuus Dialogisuus ja yhteistyö Liittyminen Eettisyys

25 Vanhat sopeuttavat kasvot Ongelmat, rajoitteet Asiakkuus Toimenpiteiden kohde Erityistarpeet, erityishuolto Yksilöllinen tragedia Erilliset ympäristöt Suojelu, turvallisuus, haavat Henkilökunta Päivätoiminta toimintakeskuksessa Työtoiminta, avotyö Uudet tiedostavat kasvot Voimavarat Kansalaisuus Toimiva subjekti Yksilöllinen tuki, tarpeita vastaavat palvelut Yhteisön syrjivät käytännöt Yhteisö Tavanomaiset riskit Henkilökohtainen apu, ystävät, Päivittäinen toiminta omien valintojen mukaan Tuettu työ

26 Kun vammaisuus nähdään lääketieteellisenä yksilön ominaisuutena, me sementoimme vammaisuuden ja pyrimme muuttamaan ihmistä; Kun vammaisuus nähdään kulttuurin tuotteena, meillä on mahdollisuus neuvotella sen olemuksesta ja muuttaa yhteisöä kaikille hyväksi elää.

27

28

Oma tupa, oma lupa. Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen

Oma tupa, oma lupa. Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen Oma tupa, oma lupa Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen KEHITYSVAMMAISTEN TUKILIITTO RY. FDUV Sisältö Lukijalle... 3 Perustuslaki

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

VAMMAISUUS YHDISTÄÄ YLI RAJOJEN vinkkejä monikulttuuriseen yhdistystoimintaan. Invalidiliiton järjestötoiminta

VAMMAISUUS YHDISTÄÄ YLI RAJOJEN vinkkejä monikulttuuriseen yhdistystoimintaan. Invalidiliiton järjestötoiminta VAMMAISUUS YHDISTÄÄ YLI RAJOJEN vinkkejä monikulttuuriseen yhdistystoimintaan Invalidiliiton järjestötoiminta Aluksi 3 Vammaisjärjestöt maahan muuttajien osallistumisen tukena 4 Kulttuurierojen tunnistaminen

Lisätiedot

TYÖTOIMINNAN KÄYTÄNTÖ JA KOKEMUS

TYÖTOIMINNAN KÄYTÄNTÖ JA KOKEMUS TYÖTOIMINNAN KÄYTÄNTÖ JA KOKEMUS Kriittisiä arvioita kehitysvammaisille ja mielenterveyskuntoutujille järjestettävästä työtoiminnasta Tea Kairi Tua Nummelin Antti Teittinen Helsinki 2010 KEHITYSVAMMALIITON

Lisätiedot

Perhehoito on lahja arjelle

Perhehoito on lahja arjelle Perhehoito on lahja arjelle Päivi Soikkeli osaa olla oma itsensä kehitysvammaisten kanssa. Hän ei ole koskaan joutunut luopumaan mistään sen takia, että hänellä on suuri perhe. Perhehoitajana toimiminen

Lisätiedot

Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto

Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto uskomme sinuun usko sinäkin Opas lastensuojeluun sijoitetun nuoren läheisille ja työntekijöille Aikuisten opas Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen ovi avautuu, mutta

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

VOI HYVIN - KÄYTÄ SYDÄNTÄSI

VOI HYVIN - KÄYTÄ SYDÄNTÄSI -HEARTFULNESS- VOI HYVIN - KÄYTÄ SYDÄNTÄSI Opas parempaan elämään Petri Huitti 1 VOI HYVIN KÄYTÄ SYDÄNTÄSI (Opas parempaan elämään) (Englanniksi: BE WELL - USE YOUR HEART, Guide for better life) ISBN 978-952-68229-0-7

Lisätiedot

KUVAT: Lahja Kallinen. nuoret lastensuojelun kehittäjät

KUVAT: Lahja Kallinen. nuoret lastensuojelun kehittäjät N TEKSTI: Johanna Barkman, Pesäpuu ry Riina Pekkala, Perhehoitoliitto ry ja Sinut ry Anna Rainio, Helsingin yliopisto Suvi ja Milla-Kristiina, foorumilaiset KUVAT: Lahja Kallinen 1 nuoret lastensuojelun

Lisätiedot

Sisältö. Valtasuhteet koulussa. Aluksi. normatiivisuus rakentuu? Bongaa hetero! Kertomus Ei tarvitse olla vahvempi kuin on

Sisältö. Valtasuhteet koulussa. Aluksi. normatiivisuus rakentuu? Bongaa hetero! Kertomus Ei tarvitse olla vahvempi kuin on Sisältö 1 Aluksi 9 14 Kertomus Ei tarvitse olla vahvempi kuin on 15 Kertomus Sori vaan kaverit, mutta olen somali 19 2 Valtasuhteet koulussa 22 25 Kertomus Onko sinulla poikaystävää? 27 Kertomus Kelaten

Lisätiedot

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk Erilaisuus on massateinien vastakohta. Ne uskaltavat sanoa mielipiteensä kuuluvasti ja ottavat kantaa asioihin. Erilaisuus voi näkyä myös pukeutumisessa ja vaikka musiikissa. Tyttö 9.lk Monikulttuurisuus

Lisätiedot

Rakkaus kuuluu kaikille!

Rakkaus kuuluu kaikille! Rakkaus kuuluu kaikille! Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY Hyvä keskisuomalainen kansanedustaja! Jyväskylän yliopiston lähes 12 000 opiskelijaa edustava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta kannattaa

Lisätiedot

Työpainotteinen päivä Miten kolme sanaa voi merkitä niin paljon?

Työpainotteinen päivä Miten kolme sanaa voi merkitä niin paljon? Yli 60 vuoden ajan työpainotteinen päivä on näytellyt keskeistä roolia tuhansien mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tiellä kuntoutumiseen. Käsitteen taustalla ovat ennen muuta olleet sellaiset

Lisätiedot

Tutkimus siitä, miten arki vaikuttaa kehitysvammaisten ihmisten mielenterveyteen

Tutkimus siitä, miten arki vaikuttaa kehitysvammaisten ihmisten mielenterveyteen Tutkimus siitä, miten arki vaikuttaa kehitysvammaisten ihmisten mielenterveyteen Toimittaneet: Aila Kantojärvi & Sanna Välkkilä, Soilikki Alanne & Anne Grönroos Kehitysvammaisten Tukiliitto 2009 1 Kirjan

Lisätiedot

Kun todellisuus tulee yhdeksi

Kun todellisuus tulee yhdeksi Kun todellisuus tulee yhdeksi Kun todellisuus tulee yhdeksi on tiivistelmä kirjasta Todellinen valaistuminen, joka kuvaa kuinka tietoisuus, todellisuus ja vapaus yhdistyvät yhdeksi ja jäljelle jää vain

Lisätiedot

Valma- projekti 2007 2010 Tutkimusraportti Tiina Nykky Tammikuu 2009

Valma- projekti 2007 2010 Tutkimusraportti Tiina Nykky Tammikuu 2009 Että en minäkään esimerkiksi pienenä tyttönä toivonut että voi että kun minusta tulisi alkoholisti. Muutosvalmius ja kohtaamiset palvelujärjestelmässä päihdeasiakkaiden kokemina. Valma- projekti 2007 2010

Lisätiedot

Eteva kuntayhtymän sidosryhmälehti 1 / 2010 1/2010. s. 9 Miten vaikutat, jos et puhu? s. 12 Yritys työllisti Heikin. s. 14 Riippukeinu rauhoittaa

Eteva kuntayhtymän sidosryhmälehti 1 / 2010 1/2010. s. 9 Miten vaikutat, jos et puhu? s. 12 Yritys työllisti Heikin. s. 14 Riippukeinu rauhoittaa Eteva kuntayhtymän sidosryhmälehti 1 / 2010 1/2010 s. 9 Miten vaikutat, jos et puhu? s. 12 Yritys työllisti Heikin s. 14 Riippukeinu rauhoittaa Uutisia syksyltä 2010 Nauru raikui Elojuhlissa Pekka Elomaa

Lisätiedot

ELÄMÄ UUSIKSI. Sopeutuminen sairastumisen tai vammautumisen aiheuttamaan. elämänmuutokseen

ELÄMÄ UUSIKSI. Sopeutuminen sairastumisen tai vammautumisen aiheuttamaan. elämänmuutokseen ELÄMÄ UUSIKSI Sopeutuminen sairastumisen tai vammautumisen aiheuttamaan elämänmuutokseen Jaana Kääntä Pro gradu -tutkielma Sosiaalityö Kokkolan yliopistokeskus Chydenius Jyväskylän yliopisto Kevät 2012

Lisätiedot

OLEMME ERILAISIA VENÄLÄISET MAAHANMUUTTAJANAISET TERVEYDENHOITAJAN VASTAANOTOLLA

OLEMME ERILAISIA VENÄLÄISET MAAHANMUUTTAJANAISET TERVEYDENHOITAJAN VASTAANOTOLLA OLEMME ERILAISIA VENÄLÄISET MAAHANMUUTTAJANAISET TERVEYDENHOITAJAN VASTAANOTOLLA Olga Kaplina -Väliahdet Opinnäytetyö, kevät 2006 Diakonia-ammattikorkeakoulu, Helsingin yksikkö Diakoninen sosiaali-, terveys-

Lisätiedot

Tampereen yliopiston kirjasto, 2002 http://www.uta.fi/laitokset/kirjasto/

Tampereen yliopiston kirjasto, 2002 http://www.uta.fi/laitokset/kirjasto/ Tekijä: Nimeke: Julkaisussa: Reinikainen, Marjo-Riitta Vammaisen nais- ja miesruumiin arvo Janus : sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön tutkimuksen aikakauslehti ISSN 1235-7812 7 (1999) : 4, s. 341-351 Tämä

Lisätiedot

HITAASTI HYVÄ TULEE? Kehitysvammainen henkilö vammaispalveluiden käyttäjänä. Heikki Seppälä Tutkimus- ja kehittämiskeskus Kehitysvammaliitto 2009

HITAASTI HYVÄ TULEE? Kehitysvammainen henkilö vammaispalveluiden käyttäjänä. Heikki Seppälä Tutkimus- ja kehittämiskeskus Kehitysvammaliitto 2009 HITAASTI HYVÄ TULEE? Kehitysvammainen henkilö vammaispalveluiden käyttäjänä Heikki Seppälä Tutkimus- ja kehittämiskeskus Kehitysvammaliitto 2009 Osallisuus ja kansalaisuus Elämä yhteisön jäsenenä Community

Lisätiedot

Hyvä ensitieto kantaa

Hyvä ensitieto kantaa Kehitysvammaisten Tukiliiton julkaisusarja 1/2014 Hyvä ensitieto kantaa Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Työryhmä kiittää kaikkia oppaan tekemiseen osallistuneita. Kehitysvammaisten

Lisätiedot

Toiselta asteelta eteenpäin

Toiselta asteelta eteenpäin Aino Äikäs Toiselta asteelta eteenpäin Narratiivinen tutkimus vaikeavammaisen nuoren aikuisen koulutuksesta ja työllistymisestä Publications of the University of Eastern Finland Dissertations in Education,

Lisätiedot

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry:llä käynnistyi vuonna 2012 kolmivuotinen Lapsi ja ero -kehittämishanke,

Lisätiedot

Juha Varto. Filosofian taito

Juha Varto. Filosofian taito filosofian taito Juha Varto Filosofian taito copyright Juha Varto 2005 (1992) 3 T ä m ä t e k s t i o n t a r k o i t e t t u l u e t t a v a k s i. T e k s t i ä e i v o i k ä y t t ä ä j o n k i n y

Lisätiedot

Vanhinta ei unohdeta. opas romanivanhusten omaishoidosta. Suomen Romaniyhdistys ry

Vanhinta ei unohdeta. opas romanivanhusten omaishoidosta. Suomen Romaniyhdistys ry Vanhinta ei unohdeta opas romanivanhusten omaishoidosta Suomen Romaniyhdistys ry Vanhinta ei unohdeta opas romanivanhusten omaishoidosta Suomen Romaniyhdistys ry Lämpimät kiitokset kaikille Vanhat-projektin

Lisätiedot

Moninainen ohjaus. Ohjaajien näkemyksiä ja kokemuksia ohjauksesta ja tasa-arvosta sosiaalisen työllistämisen toimialalla.

Moninainen ohjaus. Ohjaajien näkemyksiä ja kokemuksia ohjauksesta ja tasa-arvosta sosiaalisen työllistämisen toimialalla. Moninainen ohjaus Ohjaajien näkemyksiä ja kokemuksia ohjauksesta ja tasa-arvosta sosiaalisen työllistämisen toimialalla Pauliina Lampinen VATES KIRJAT MONINAINEN OHJAUS MONINAINEN OHJAUS Ohjaajien näkemyksiä

Lisätiedot

7/2011 CP-LEHTI. Rauhallista joulua

7/2011 CP-LEHTI. Rauhallista joulua 7/2011 CP-LEHTI Rauhallista joulua 2 SISÄLLYS CP-LEHTI 2011:7 SUOMEN CP-LIITTO ry Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki - puh. 09-540 7540, fax 09-5407 5460 - keskus klo 9-16 - www.cp-liitto.fi, toimisto@cp-liitto.fi

Lisätiedot