Säännöt ja kokoustekniikka. Edustajistokoulutus Antti Karkola

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Säännöt ja kokoustekniikka. Edustajistokoulutus Antti Karkola"

Transkriptio

1 Säännöt ja kokoustekniikka Edustajistokoulutus Antti Karkola

2 Kuka? DI 6/2013 KVL pj 2013 AYYE pj 2012 AYYH kopo 2011 AYY hallopedvastaava 2010 KK raati toimari- ja halloped-tehtäviä n. 20 kpl phuksi 2007

3 Ylioppilaskunnan päätösvaltaa käyttää hallitus ja edustajisto. Hallinto- ja toimeenpanovaltaa käyttää hallitus. Ylioppilaskunnan muista toimielimistä ja toimielinten valinnasta säädetään valtioneuvoston asetuksella. Ylioppilaskunnan hallinnosta määrätään tarkemmin edustajiston hyväksymissä säännöissä, jotka yliopiston rehtori vahvistaa. Yliopistolaki, 46, 6. momentti

4 Valtioneuvoston asetus yliopistoista 4, 1. momentti Ylioppilaskunnan jäsenet valitsevat edustajiston suhteellisilla vaaleilla. Ylioppilaskunnan edustajisto asettaa hallituksen.

5 AYY:n säännöt Yliopistolain tarkoittamat Rehtorin vahvistamat Muutettu viimeksi 2012 lopulla 52 pykälää

6 1 Nimi, kotipaikka, kielet ja lainsäädännöllinen asema Ylioppilaskunnan nimi on Aalto-yliopiston ylioppilaskunta Aaltouniversitetets studentkår, lyhennettynä AYY AUS. Ylioppilaskunnasta voidaan käyttää myös englanninkielistä nimeä Aalto University Student Union. Näissä säännöissä Aalto-yliopiston ylioppilaskuntaa kutsutaan ylioppilaskunnaksi ja Aalto-yliopistoa yliopistoksi. Ylioppilaskunnan nimeä kirjoitettaessa käytetään joko suomenkielistä tai ruotsinkielistä muotoa taikka molempia yhdessä. Ylioppilaskunnan kotipaikka on sama kuin Aalto-yliopiston kotipaikka. Ylioppilaskunnan kielet ovat suomi ja ruotsi. Pöytäkirjakielenä on suomi. Ylioppilaskunnan ruotsinkielisiin jäseniin kohdistuvan toiminnan tulee tapahtua ruotsin kielellä. Ylioppilaskunta on yliopistolain (558/2009) 46 :n mukaisesti itsehallintoon oikeutettu julkisoikeudellinen yhteisö.

7 2 Jäsenet Ylioppilaskunnan jäseniä ovat kaikki yliopiston opiskelijat, jotka on otettu opiskelijoiksi alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin lukuun ottamatta tilauskoulutukseen osallistuvia opiskelijoita. Ylioppilaskunnan hallitus voi hyväksyä jäseniksi myös muita yliopiston opiskelijoita. Esim. jatko-opiskelijat, jotka maksavat tällöin 3 Ylioppilaskunnan tarkoitus AYY:n jäsenmaksun Ylioppilaskunnan tarkoituksena on olla jäsentensä yhdyssiteenä ja edistää heidän yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja henkisiä sekä opiskeluun ja opiskelijan asemaan yhteiskunnassa liittyviä pyrkimyksiä. Suoraan yliopistolaista, mutta tehtävät siellä eivät rajoitu vain näihin

8 4 Päätösvalta Ylioppilaskunnan päätösvaltaa käyttää edustajisto, siten kuin näissä säännöissä määrätään. Edustajisto valitaan suhteellisilla ja salaisilla vaaleilla, kuten vaalijärjestyksessä tarkemmin säädetään. Päätös-, hallinto- ja toimeenpanovaltaa käyttävät toimielimet ovat edustajiston valitsemat hallitus ja taloustoimikunta niissä asioissa, joissa niitä ei ole näiden sääntöjen mukaan määrätty edustajistolle. Taloustoimikunta käyttää päätös-, hallinto- ja toimeenpanovaltaa ainoastaan sille erikseen 33 2 mom mukaisesti määritetyissä asioissa. Kysymyksissä joissa asiaa ei ole erikseen määritelty edustajiston tai taloustoimikunnan ratkaistavaksi käyttää päätös-, hallinto- ja toimeenpanovaltaa hallitus. Huomaa päätösvallan rajaussuunta! Mahdollista kiertää ratkaisuvallan pidättämisellä, 13.

9 7 Esteellisyys Esteellinen toimimaan edustajiston tai hallituksen jäsenenä on henkilö, joka: 1. on ylioppilaskunnan omistaman yhtiön tai yhtiön, josta ylioppilaskunta omistaa vähintään 50 %, palveluksessa; 2. on työsuhteessa ylioppilaskuntaan; 3. toimii edustajiston kokouksen puheenjohtajana. Lisäksi esteellisiä toimimaan edustajiston jäseninä ovat ylioppilaskunnan hallituksen ja taloustoimikunnan jäsenet toimikautensa ajan. Lisäksi edustajiston työjärjestyksestä: 4 Esteellisyys Ylioppilaskunnan sääntöjen 7 :n lisäksi edustajiston jäseneen sovelletaan hallintolain (434/2003) 28 :n esteellisyysmääräyksiä kaikessa edustajiston toiminnassa. Esteellisyydet ratkaisee kokouksen puheenjohtaja, erimielisyyden sattuessa kuitenkin edustajisto annettujen äänten enemmistöllä.

10 12 Edustajiston tehtävät Edustajiston tehtävänä on: 1. valita ja vapauttaa tehtävästään edustajiston puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat; 2. valita hallituksen muodostaja; 3. nimittää hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet ja vapauttaa heidät tehtävästään; 4. valita ja vapauttaa tehtävästään ylioppilaskunnan pääsihteeri; 5. valita ja vapauttaa tehtävästään ylioppilaskunnan talousjohtaja; 6. valita ja vapauttaa tehtävästään taloustoimikunnan jäsenet ja puheenjohtaja; 7. valita ja vapauttaa tehtävästään kunniavaltuuskunnan jäsenet ja puheenjohtaja; 8. valita ja vapauttaa tehtävästään jatkuvuustoimikunnan jäsenet ja puheenjohtaja; 9. valita ja vapauttaa tehtävästään ylioppilaskunnan lehden päätoimittaja; 10. määrätä jäsenmaksun suuruus;

11 11. päättää ylioppilaskunnan virallisesta ilmoitustaulusta; 12. valita ylioppilaskunnan tilintarkastusyhteisö; 13. päättää ylioppilaskunnan vuotuisesta talousarviosta ja lisätalousarvioista; 14. hyväksyä ylioppilaskunnan toiminnan, talouden ja omaisuudenhoidon tavoitteet, suuntaviivat ja suunnitelmat; 15. käsitellä hallituksen antamat kertomukset ylioppilaskunnan toiminnasta ja taloudesta sekä päättää niiden aiheuttamista toimenpiteistä; 16. päättää ylioppilaskunnan tilinpäätösten vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille; 17. päättää hallituksen esityksestä 38 mainituista taloudellisesti merkittävistä asioista 38 mainittujen ehtojen mukaisesti; 18. hyväksyä ylioppilaskunnan säännöt, edustajiston työjärjestys, hallituksen työjärjestys, vaalijärjestys, talous- ja hallinto-ohjesääntö sekä muut ohjesäännöt. Ylioppilaskunnan säännöt on alistettava yliopiston rehtorin vahvistettaviksi. Lisäksi edustajisto päättää muistakin asioista, jotka muualla näissä säännöissä tai ylioppilaskuntaa koskevissa säädöksissä on määrätty edustajiston ratkaistavaksi tai jotka edustajisto yksittäistapauksittain on pidättänyt ratkaistavakseen tai jotka hallitus katsoo tarpeelliseksi saattaa edustajiston ratkaistavaksi.

12 13 Ratkaisuvallan pidättäminen Edustajistolla on valta yksittäistapauksittain pidättää ratkaistavakseen hallituksen tai taloustoimikunnan ratkaisuvaltaan kuuluva asia. Edustajisto ei kuitenkaan voi pidätysvaltansa nojalla tehdä päätöksiä, jotka tarkoittavat ylioppilaskuntaa oikeudellisesti sitovien päätösten muuttamista. Esityksen ratkaisuvallan pidättämisestä määräasiassa voi tehdä: 1. edustajiston kokouksessa kaksi (2) edustajiston jäsentä; 2. edustajiston kokouksen ulkopuolella kymmenen (10) edustajiston jäsentä, jolloin esitys on jätettävä kirjallisesti edustajiston puheenjohtajalle. Ratkaisuvallan pidättäminen käsitellään välittömästi meneillään olevassa kokouksessa tai jos asiaa on esitetty kokouksen ulkopuolella, käsitellään se kiireellisenä asiana seuraavassa kokouksessa. Esitystä ratkaisuvallan pidättämisestä ei voi panna pöydälle. Mikäli edustajisto päättää pidättää ratkaisuvallan, tekee se päätöksen asiassa seuraavassa kokouksessa normaalissa päätösjärjestyksessä. Asiassa, jossa on tehty esitys ratkaisuvallan pidättämisestä, hallitus tai taloustoimikunta ei voi tehdä päätöstä ennen ratkaisuvallan pidättämistä koskevassa asiassa tehtyä edustajiston päätöstä.

13 16 Edustajiston kokoontuminen Edustajisto kokoontuu ainakin: 1. vuosittain ennen joulukuun ensimmäistä päivää, jolloin päätetään ylioppilaskunnan talouden talousarviosta; 2. vuosittain lokakuun viimeisen päivän jälkeen, jolloin valitaan edustajiston puheenjohtajisto, taloustoimikunnan puheenjohtaja, hallituksen muodostaja ja tilintarkastusyhteisö; 3. vuosittain viimeistään huhtikuussa, jolloin päätetään 12 :n 15. ja 16. kohdissa mainituista asioista. Edustajisto kokoontuu edustajiston puheenjohtajan kutsusta muulloinkin: 4. milloin edustajiston puheenjohtaja, taloustoimikunta tai hallitus katsoo sen tarpeelliseksi; 5. milloin viisi (5) edustajiston jäsentä sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten kirjallisesti edustajiston puheenjohtajalta pyytää; 6. hallitukselle osoitetun 14 :ssä mainitun kyselyn johdosta. Tällöin kokous on pidettävä kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa.

14 17 Päätösvaltaisuus Edustajiston kokous on päätösvaltainen, kun paikalla on vähintään kaksikymmentäviisi (25) edustajiston jäsentä ja edustajiston puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja. Edustajiston kokouksissa päätösvaltaa käyttävät edustajiston jäsenet tai heidän sijaansa kutsutut varajäsenet. 18 Läsnäolo-oikeus Jokaisella ylioppilaskunnan jäsenellä on oikeus olla läsnä edustajiston kokouksissa. Jatkuvuustoimikunnan sekä kunniavaltuuskunnan puheenjohtajilla on puhe- ja läsnäolooikeus edustajiston kokouksissa. Muiden henkilöiden läsnäolosta edustajiston kokouksissa säädetään tarkemmin edustajiston työjärjestyksessä. Edustajistolla on kuitenkin oikeus päättää, että yksittäinen asia käsitellään kokonaan tai osittain suljetussa istunnossa.

15 22 Puheenjohtajan tehtävät Edustajiston puheenjohtajan tehtävänä on: 1. kutsua koolle edustajiston kokous ja johtaa niissä puhetta; 2. valvoa, että ylioppilaskunnan edustajiston, taloustoimikunnan ja hallituksen toiminnassa noudatetaan voimassa olevia lakeja, asetuksia, ylioppilaskunnan sääntöjä ja muita määräyksiä; 3. tarvittaessa ratkaista, miten ylioppilaskunnan sääntöjä ja muita määräyksiä tulkitaan; 4. allekirjoittaa edustajiston kokousten pöytäkirjat; 5. huolehtia muista hänelle näiden sääntöjen ja ohjesääntöjen mukaan kuuluvista tehtävistä. Puheenjohtajan ollessa estynyt hoitamasta tehtäviään, tulee varapuheenjohtaja hänen sijaansa.

16 27 Luottamuskysymys Edustajistolla on valta enemmistöllä läsnä olevien edustajiston jäsenten äänistä vapauttaa hallitus, hallituksen puheenjohtaja tai sen jäsen tehtävästään kesken toimikauden toteamalla, ettei tämä nauti edustajiston luottamusta. Luottamuskysymys pannaan vireille joko viipymättä asian käsittelemistä varten koolle kutsuttavassa edustajiston kokouksessa tai siten, että vähintään kymmenen (10) edustajiston jäsenistä pyytää vähintään neljätoista (14) päivää ennen edustajiston muuta kokousta puheenjohtajalta asian ottamista kokouksen esityslistalle. Luottamuskysymystä vireille pantaessa on luottamuskysymyksen syyt jätettävä kirjallisesti perusteltuna edustajiston puheenjohtajalle, jonka on viipymättä toimitettava ne edelleen hallitukselle. Jos edustajisto toteaa, ettei hallitus, hallituksen puheenjohtaja tai sen jäsen nauti edustajiston luottamusta, ryhdytään samassa kokouksessa 27 mukaisiin toimenpiteisiin, ellei edustajisto päätä panna hallituksen muodostajan tai sen jäsenen vaalia pöydälle.

17 30 Toimivalta Hallitus käyttää ylioppilaskunnan puhevaltaa, kantaa ja vastaa ylioppilaskunnan puolesta tuomioistuimissa ja muissa viranomaisissa sekä tekee sen puolesta sopimukset ja muut oikeustoimet.

18 37 Jäsenmaksut Edustajistolla on ylioppilaskunnan talousarvion hyväksymisen yhteydessä oikeus määrätä ylioppilaskunnan jäsenten suoritettavaksi vuotuinen jäsenmaksu. Edustajisto voi määrätä erisuuruisen jäsenmaksun jatkotutkintoa suorittavalle ylioppilaskunnan jäsenelle ja muulle ylioppilaskunnan jäseneksi otetulle yliopiston opiskelijalle kuin alempaa- tai ylempää korkeakoulututkintoa suorittavalle jäsenelle. Jäsenmaksun vahvistaa yliopiston rehtori. Jäsenmaksun kantamista valvoo yliopisto. Ylioppilaskunnan hallitus päättää jäsenmaksun kantamistavasta ja -ajasta. Hallitus voi päättää jäsenmaksusta vapauttamisesta kokonaan tai osittain, jos jäsenen todistetun varattomuuden vuoksi on ilmeistä, että jäsenmaksu vaarantaisi hänen perustuslain (731/1999) 16 :n mukaisen oikeutensa saada opetusta. Ylioppilaskunnan hallitus voi päättää vapauttaa osittain jäsenmaksusta Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiölle tilitettävää summaa vastaavasti, jos jäsen osoittaa maksaneensa jäsenmaksun kyseiseltä lukuvuodelta tai lukukaudelta kahteen useampaan suomalaisen yliopiston ylioppilaskuntaan.

19 38 Merkittävät taloudelliset päätökset Merkittävän taloudellisen päätöksen tekee edustajisto. Merkittävää taloudellista päätöstä koskevan esityksen voi tehdä hallitus, taloustoimikunta tai edustajisto. Hallituksen ja taloustoimikunnan on käsiteltävä merkittävää taloudellista päätöstä koskevat esitykset ennen edustajiston päätöskäsittelyä. Ylioppilaskunnan merkittävillä taloudellisilla päätöksillä tarkoitetaan kiinteistöjen ostamista, myymistä tai kiinnittämistä ja rakennushankkeiden aloittamista tai ylioppilaskunnan varallisuuden merkittävää sitomista. Mikäli edustajisto esittää merkittävää taloudellista päätöstä, tulee taloustoimikunnan ensin käsitellä asia ja tämän jälkeen esitellä asia hallitukselle sen käsittelyä varten. Hallituksen tulee käsitellä asia kolmenkymmenen (30) päivän sisällä edustajiston esityksestä. Taloustoimikunta on velvollinen tuomaan asian edustajiston päätettäväksi viivyttelemättä, kuitenkin viimeistään kuudenkymmenen (60) päivän sisällä edustajiston esityksestä.

20 Mikäli taloustoimikunta ja hallitus tai jompikumpi näistä ei puolla esitystä, on merkittävästä taloudellisesta päätöksestä päätettävä kahdessa vähintään neljäntoista (14) päivän väliajoin pidettävässä edustajiston kokouksessa. Tällaisen päätöksen tekemiseen vaaditaan, että sitä kummassakin kokouksessa kannattaa vähintään kaksi kolmasosaa (2/3) kaikista edustajiston jäsenistä. Edustajisto ei voi käyttää ratkaisuvallan pidättämistä merkittävissä taloudellisissa päätöksissä.

21 52 Sääntöjen muuttaminen ja voimaantulo Näiden sääntöjen muuttamisesta päättää edustajisto. Sääntöjen muuttamisesta on päätettävä kahdessa (2) vähintään kahden (2) viikon väliajoin pidettävässä edustajiston kokouksessa. Tällaisen päätöksen tekemiseen vaaditaan, että sitä kummassakin kokouksessa kannattaa vähintään kaksi kolmasosaa (2/3) läsnä olevista edustajiston jäsenistä. Päätös on alistettava yliopiston rehtorin vahvistettavaksi. Nämä säännöt tulevat voimaan välittömästi yliopiston rehtorin vahvistamisesta lukien. Edustajisto on hyväksynyt nämä säännöt kokouksissaan 11/ ja 12/ Aalto-yliopiston rehtori on vahvistanut nämä säännöt

22 Edustajiston työjärjestys Yhtä porrasta sääntöjä alempana sääntöhierarkiassa Edustajiston yhteinen sopimus menettelytavoista Ei saa olla ristiriidassa sääntöjen tai lain kanssa

23 3 Estyneisyys Milloin edustajiston jäsen ei esteen vuoksi voi hoitaa tointaan, on hänen toimitettava estyneisyysilmoitus ylioppilaskunnan pääsihteerille viimeistään kokousta edeltävänä päivänä. Estyneisyysilmoitus tehdään aina määräajaksi. Edustajistoryhmän puheenjohtajalla, tai hänen ollessaan estynyt varapuheenjohtajalla, on oikeus ilmoittaa estyneisyydestä edustajistoryhmän jäsenen sijaan. Edustajiston jäsen voi peruuttaa estyneisyysilmoituksen samoin kuin se tehdään. Kokouksen aikana estyneisyysilmoitus voidaan peruuttaa ilmoittamalla siitä kokouksen puheenjohtajalle kokouksen aikana. Kokouksen aikana estyneisyytensä peruuttanut saa kuitenkin osallistua vasta seuraavan kokouskohdan käsittelyyn.

24 7 Varajäsenen kutsuminen Edustajisto toteaa estyneisyydet, esteellisyydet, vaalikelpoisuuden menetykset ja eroamiset. Vaalikelpoisuuden menetys voidaan todeta, vaikka asiasta ei olisi toimitettu ilmoitusta. Varajäsenet kutsuu kokouksen puheenjohtaja vaalijärjestyksen määräysten mukaisesti. Kokousten välillä estyneisyydestään ilmoittaneen varsinaisen jäsenen valtaa käyttää hänen varajäsenensä. Milloin edustajiston jäsen on 3 :ssä tai 4 :ssä kuvatulla tavalla estynyt tai esteellinen, kutsutaan hänen sijaansa lähinnä seuraava edustajiston varajäsen. Milloin edustajiston jäsen 5 :ssä tai 6 :ssä kuvatulla tavalla menettää vaalikelpoisuutensa tai eroaa, kutsutaan hänen tilalleen edustajiston jäseneksi lähinnä seuraava varajäsenen. Vaalikelpoisuutensa väliaikaisesti menettäneen katsotaan olevan oikeutettu edustajiston jäsenyytensä tai varajäsenyytensä palauttamiseen vaalikelpoisuuden palauduttua. Mikäli edustajiston jäsen on esteellinen ylioppilaskunnan sääntöjen 7 :n tarkoittamalla tavalla, kutsutaan hänen tilalleen edustajiston jäseneksi, esteen keston ajaksi, lähinnä seuraava varajäsen.

25 15 Käsittelyjärjestys Kokouksessa käsiteltävän asian esittelee asian esityslistalle tuonut. Pohjaesityksenä päätöstä tehtäessä on hallituksen tai taloustoimikunnan esitys, mikäli sellainen on. Mikäli pohjaesitykseen halutaan muutosesityksiä, on ne tehtävä kirjallisesti käsittelyn pohjana olevan päätösesityksen tai sen osan vastaesityksenä. Esityslistan kohdassa "muut esille tulevat asiat" voidaan kuitenkin käsitellä tehtyihin päätöksiin liittyvät tai niiden edellyttämät työjärjestysasiat.

26 16 Pöydällepano ja kiireellisyys Ensimmäistä kertaa esillä oleva asia on pantava pöydälle seuraavaan edustajiston kokoukseen, jos vähintään viisi (5) edustajiston jäsentä sitä vaatii. Asian pöydällepano toistamiseen vaatii enemmistön annetuista äänistä. Hallitukselle osoitetun ponnen käsittelyä, kokouksen työjärjestyksen hyväksymistä, ilmoitusasioita, esitystä ratkaisuvallan pidättämisestä tai hallitukselle esitettyä luottamuskysymystä ei voi panna pöydälle. Edustajisto voi julistaa esityslistalle merkityn asian kiireelliseksi vähintään viiden kuudesosan (5/6) enemmistöllä annetuista äänistä, jolloin sitä ei voi panna pöydälle. Sääntöjen muuttamista tai merkittäviä taloudellisia päätöksiä ei voi julistaa kiireelliseksi. Työkalu niihin tilanteisiin, missä edustajistolle ei ole ajoissa tarjottu riittävää selvitystä päätöksenteon tueksi.

27 Pöydällepanoesitys on ratkaistava välittömästi ennen kuin asian käsittelyä jatketaan. Ennen pöydällepanoesityksen ratkaisemista voidaan kuitenkin esittää asian julistaminen kiireelliseksi, jolloin esitys kiireelliseksi julistamisesta käsitellään ennen pöydällepanoesityksen ratkaisemista. Pöydälle pannusta asiasta ei voi enää käyttää puheenvuoroja. Pöydälle pantu esitys tuodaan samassa muodossa käsittelyyn seuraavassa kokouksessa. Jos asia uusien selvitysten tai esitysten johdosta esitetään olennaisesti muutetussa muodossa, katsotaan se ensimmäistä kertaa esilläolevaksi.

28 17 Asian palauttaminen valmisteluun Hallituksen tai taloustoimikunnan esittämä asia voidaan palauttaa uudelleen valmisteltavaksi enemmistöllä annetuista äänistä. Monesti järkevä keino erityisesti monimutkaisissa asioissa. Muutosesitysten kautta päätöksen pakottaminen voi johtaa hankalaan lopputulokseen.

29 18 Päätöksenteko Edustajisto ratkaisee asiat enemmistöllä annetuista äänistä, ellei ylioppilaskunnan säännöissä tai tässä työjärjestyksessä ole muuta säädetty. Äänten mennessä tasan päätöksen ratkaisee arpa. Jos asiasta ollaan yhtä mieltä tai esittelyyn tehtyä vastaehdotusta ei ole kannatettu, puheenjohtaja toteaa päätöksen. Toivomusponnesta äänestetään poikkeuksetta. Muussa tapauksessa puheenjohtaja toteaa esitykset, joista on äänestettävä. Tämän jälkeen hänen on saatettava edustajiston hyväksyttäväksi äänestystapa ja äänestysjärjestys, jos äänestyksiä on toimitettava useampia. Muissa asioissa kuin vaaleissa puheenjohtajan tulee tehdä päätöksen tekoa varten sellainen äänestysesitys, että ratkaisu voidaan tehdä äänestämällä joko jaa tai ei.

30 Muussa päätöksenteossa kuin vaaleissa käytetään avointa äänestystä, ellei vähintään kaksi (2) edustajiston jäsentä vaadi suljettua lippuäänestystä. Suljetussa lippuäänestyksessä käytettävät äänestysliput on kokouksen sihteerin varmennettava ylioppilaskunnan leimalla tai nimikirjoituksellaan. Jos äänestys on toimitettu muulla tavalla kuin nimenhuudolla tai suljetuin lipuin, on äänestys toimitettava uudelleen nimenhuudolla, mikäli vähintään kaksi (2) edustajiston jäsentä sitä vaatii tai puheenjohtaja katsoo sen selvyyden vuoksi tarpeelliseksi.

31 20 Ratkaisuvallan pidättäminen Milloin on tehty sääntöjen 13 mukainen esitys ratkaisuvallan pidättämisestä määräasiassa, on edustajiston tehtävä pidättämisestä erillinen päätös. Päätös ratkaisuvallan pidättämisestä täytyy tehdä enemmistöllä läsnä olevien edustajiston jäsenten äänistä. Ratkaisuvallan pidättämistä koskeva esitys tulee käsiteltäväksi siinä kokouksessa, missä esitys tehdään. Mikäli esitys tehdään kokouksen ulkopuolella, tulee se käsiteltäväksi seuraavassa edustajiston kokouksessa. Muista rajoitukset asioissa, joissa ratkaisuvallan voi pidättää!

32 21 Ponsi Hallitukselle tai taloustoimikunnalle osoitettu ponsi käsitellään aina esityslistan kohdassa muut esille tulevat asiat. Kannatetusta ponnesta on aina äänestettävä. Hallituksen tai taloustoimikunnan on vastattava kirjallisesti edustajiston hyväksymään ponteen viimeistään ensimmäisessä edustajiston kokouksessa, johon mennessä on tullut kuluneeksi yli 30 päivää ponnen hyväksymisestä. Ponsi on toivomus hallitukselle (tai taltmk:lle) selvittää tai tehdä jotakin. Sitoo ainoastaan vastaamaan ja vastaus voi olla lyhimmillään Ei selvitetä.

33 22 Eriävä mielipide Edustajiston jäsen voi esittää eriävän mielipiteen päätöksestä, johon hän on tehnyt vastaesityksen tai jota hän on äänestyksessä vastustanut. Eriävä mielipide voidaan esittää myös puheenjohtajan tulkinnasta. Edustajiston jäsenen tulee ilmoittaa eriävästä mielipiteestään suullisesti välittömästi, kun päätös on julistettu. Eriävä mielipide kirjataan pöytäkirjaan. Eriävä mielipide tulee toimittaa kokouksen sihteerille kirjallisesti pöytäkirjan tarkastukseen varatun ajan kuluessa. Päätöksen vastustaminen vapauttaa juridisesta vastuusta. Eriävään mielipiteeseen saa kirjata vain ne perustelut, mitkä on tuonut asian käsittelyssä julki.

34 Kokoustekniikkaa Kokouksessa käytettävissä olevien keinojen käyttöä oman päämäärän edistämiseksi Tosin, nyt olet jo myöhässä Toisaalta myös tarkoituksena turvata kokouksen osanottajille tasapuoliset osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet sekä kokouksen joustava eteneminen.

35 Puheenvuorot Normaali Puheenjohtaja jakaa, yleensä pyyntöjärjestyksessä Kommentti Lisäselvennystä, mielipiteen ilmaisua Repliikki Etuoikeutettu: oikaisu, lisätieto Ei mielipiteitä päätettävään asiaan Työjärjestys Puheenjohtajan toiminnan kommentointi Pöytääminen, kiireelliseksi julistaminen Paikallesaapumisen tai poistumisen ilmoittaminen

36 Esitykset Pohjaesitys esittelijän/asian tuojan esitys Hallituksella ja taltmk:lla pohjaesitysoikeus Viimeisenä mukana äänestyksessä Vastaesitys/muutosesitys Päätöksen hylkääminen (esitettävä, jos vastustaa asiaa ja haluaa vapautua vastuusta, eriävän mielipiteen edellytys) Päätöksen muotoilun muuttaminen Muotoile huolella, kohdenna oikein, mieti kokonaisuus

37 Äänestykset Enemmistömielipiteen selvittämiseen Yksinkertainen enemmistö, suhteellinen enemmistö, määräenemmistö Normaalisti kättennostolla Voidaan tehdä myös nimenhuudolla Avoin ja nopea Puheenjohtajan tulkinta Suljettu/salainen lippuäänestys Henkilövalinnat aina Kaksi voi vaatia myös muun asian päättämiseksi Vaalisalaisuus

38 Back to basics Ole tietoinen siitä, mitä on tulossa päätettäväksi Tutustu huolella taustamateriaaleihin, myös siihen, jota ei jaeta Lobbaa jo etukäteen Valmistele muutosesitykset jo ennen kokousta Hanki omalle näkökannallesi kannatusta

39 Puhe Tiivistä 3 pointtia Kärjistä, provosoi Mieti kuitenkin, millainen populismi sopii mihinkin kontekstiin Ole vakuuttava Push the right buttons

40 Äänestykset Ennusta muutosesityksesi mahdollisuudet Optimoi tulos jakamalla muutosesityksesi osiin Saisitko ainakin jotain haluamaasi läpi? Mieti myös äänestysjärjestys Aiheuta ristiriitaisuus jonkin epämiellyttävän asian blokkaamiseksi Käytä suljettua lippuäänestystä harkiten

41 Hauskoja kokouksia!

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan EDUSTAJISTON TYÖJÄRJESTYS. Yleisiä säännöksiä

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan EDUSTAJISTON TYÖJÄRJESTYS. Yleisiä säännöksiä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan EDUSTAJISTON TYÖJÄRJESTYS I Yleisiä säännöksiä 1 Soveltamisala Sen lisäksi, mitä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan säännöissä ja vaalijärjestyksessä säädetään, noudatetaan

Lisätiedot

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan EDUSTAJISTON TYÖJÄRJESTYS. Yleisiä säännöksiä

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan EDUSTAJISTON TYÖJÄRJESTYS. Yleisiä säännöksiä 1 2 Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan EDUSTAJISTON TYÖJÄRJESTYS 3 4 I Yleisiä säännöksiä 5 6 7 8 9 10 1 Soveltamisala Sen lisäksi, mitä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan säännöissä ja vaalijärjestyksessä

Lisätiedot

TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN EDUSTAJISTON TYÖJÄRJESTYS

TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN EDUSTAJISTON TYÖJÄRJESTYS 1 2 TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN EDUSTAJISTON TYÖJÄRJESTYS 3 4 5 6 7 8 9 10 11 I LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Soveltamisala Sen lisäksi, mitä Taideyliopiston ylioppilaskunnan säännöissä ja vaalijärjestyksessä

Lisätiedot

TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. Hyväksytty Taideyliopiston ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa

TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. Hyväksytty Taideyliopiston ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa 1 2 TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS Hyväksytty Taideyliopiston ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa 11.12.2012 3 4 5 6 7 I LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Soveltamisala Sen lisäksi,

Lisätiedot

Edustajiston työjärjestys

Edustajiston työjärjestys Edustajiston työjärjestys Iltakoulussa 17.9.2009 Työjärjestyksen tila Ensimmäinen luonnos laadittu keväällä yhdistyvissä ylioppilaskunnissa Käsitelty viime iltakoulussa Pöydällä jokunen muutosesitys Muutosesitykset

Lisätiedot

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan SÄÄNNÖT. Ylioppilaskunta

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan SÄÄNNÖT. Ylioppilaskunta Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan SÄÄNNÖT I Ylioppilaskunta 1 Nimi, kotipaikka, kielet ja lainsäädännöllinen asema Ylioppilaskunnan nimi on Aalto-yliopiston ylioppilaskunta Aalto-universitetets studentkår,

Lisätiedot

Yhdistyksestä voidaan käyttää epävirallista englanninkielistä nimeä TOKYO Student association of the School of Art and Design.

Yhdistyksestä voidaan käyttää epävirallista englanninkielistä nimeä TOKYO Student association of the School of Art and Design. Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaat TOKYO ry Hallituksen työjärjestys I luku Yleisiä säännöksiä 1 Soveltamisala. Sen lisäksi, mitä Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaat TOKYO ry (TOKYO ry) säännöissä

Lisätiedot

Osakuntien Yhteisvaltuuskunnan säännöt

Osakuntien Yhteisvaltuuskunnan säännöt Osakuntien Yhteisvaltuuskunnan säännöt (s. 1/6) Osakuntien Yhteisvaltuuskunnan säännöt I 1 Yhdistyksen nimi on Osakuntien Yhteisvaltuuskunta Nationernas Samdelegation ry, ja sen tarkoituksena on toimia

Lisätiedot

TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN SÄÄNNÖT

TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN SÄÄNNÖT 1 2 TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN SÄÄNNÖT 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 I LUKU Ylioppilaskunta 1 Nimi, kotipaikka, kielet ja lainsäädännöllinen

Lisätiedot

Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO. Hallituksen ohjesääntö

Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO. Hallituksen ohjesääntö Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO Hallituksen ohjesääntö 15.11.2016 Sivu 1 / 5 Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen ohjesääntö I LUKU Yleistä 1 Soveltaminen

Lisätiedot

Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO. Hallituksen ohjesääntö

Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO. Hallituksen ohjesääntö Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO Hallituksen ohjesääntö 14.11.2017 Sivu 1 / 5 Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen ohjesääntö I LUKU Yleistä 1 Soveltaminen

Lisätiedot

SPORTICUS R.Y. SÄÄNNÖT

SPORTICUS R.Y. SÄÄNNÖT SPORTICUS R.Y. SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Sporticus ry. Yhdistyksen kotipaikka on Jyväskylän kaupunki. 2 Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja valvoa jäsentensä opiskelumahdollisuuksia ja ammatillisia

Lisätiedot

SJL:n valtuuston työjärjestys

SJL:n valtuuston työjärjestys 1 SJL:n valtuuston työjärjestys 1. Valtuuston tehtävät Valtuustolla on ylin päätösvalta liiton asioissa. Valtuuston tehtävistä säädetään yleisluontoisesti liiton säännöissä, mm. pykälissä 29 35. Tällä

Lisätiedot

Työjärjestys perustuu yliopiston akateemisten asiain komitean työjärjestykseen.

Työjärjestys perustuu yliopiston akateemisten asiain komitean työjärjestykseen. Kemian tekniikan korkeakoulun akateemisen komitean työjärjestys 13.2.2018 1. Työjärjestyksen sisältö Tämä on kemian tekniikan korkeakoulun akateemisen komitean työjärjestys, jossa on määräykset akateemisen

Lisätiedot

Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO. Edustajiston ohjesääntö

Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO. Edustajiston ohjesääntö Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO Edustajiston ohjesääntö 11.11.2014 Sivu 1 / 7 Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan edustajiston ohjesääntö LUKU I Yleistä 1 Soveltaminen

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN S Ä Ä N N Ö T. I luku Ylioppilaskunta

HELSINGIN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN S Ä Ä N N Ö T. I luku Ylioppilaskunta HELSINGIN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN S Ä Ä N N Ö T I luku Ylioppilaskunta 1 Lainsäädännöllinen asema. Helsingin yliopiston ylioppilaskunta on yliopistolain (558/2009) 46 :n ja valtioneuvoston yliopistoasetuksen

Lisätiedot

yhteiskunnassa liittyviä pyrkimyksiä. Tarkoitustaan toteuttaessaan ylioppilaskunnan toiminnan on oltava eeppisesti kestävää.

yhteiskunnassa liittyviä pyrkimyksiä. Tarkoitustaan toteuttaessaan ylioppilaskunnan toiminnan on oltava eeppisesti kestävää. Luvut, joita muutosesitys koskee I Pykälät, joita muutosesitys koskee 3 Vuoden 2010 hallitus Vuoden 2010 hallitus päätti kokouksessaan 56/2010 esittää edustajistolle sääntöjen 3 :n muuttamista seuraawanlaiseksi:

Lisätiedot

Yhdistyksen ulkojäseneksi voidaan hyväksyä yhdistyksen toiminnasta kiinnostunut henkilö, joka ei voi liittyä varsinaiseksi tai seniorijäseneksi.

Yhdistyksen ulkojäseneksi voidaan hyväksyä yhdistyksen toiminnasta kiinnostunut henkilö, joka ei voi liittyä varsinaiseksi tai seniorijäseneksi. Synop ry:n säännöt 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Synop ry ja kotipaikka Helsinki. 2 Yhdistyksen tarkoitus Yhdistyksen tarkoituksena on 1. toimia Helsingin yliopiston meteorologian

Lisätiedot

SUOMEN KATALYYSISEURA FINSKA KATALYSSÄLLSKAPET - FINNISH CATALYSIS SOCIETY

SUOMEN KATALYYSISEURA FINSKA KATALYSSÄLLSKAPET - FINNISH CATALYSIS SOCIETY SUOMEN KATALYYSISEURA FINSKA KATALYSSÄLLSKAPET - FINNISH CATALYSIS SOCIETY Säännöt 14.4.2016 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Suomen katalyysiseura, ruotsiksi Finska katalyssällskapet

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOKSEN TEKNISET MATE RY. Yhdistyksen säännöt

MAANMITTAUSLAITOKSEN TEKNISET MATE RY. Yhdistyksen säännöt MAANMITTAUSLAITOKSEN TEKNISET MATE RY Yhdistyksen säännöt Säännöt 1 Yhdistyksen nimi on Maanmittauslaitoksen tekniset MATE ry, josta näissä säännöissä käytetään nimitystä liitto. Sen kotipaikka on Helsingin

Lisätiedot

SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULUN OPISKELIJAKUNTA SÄÄNNÖT

SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULUN OPISKELIJAKUNTA SÄÄNNÖT SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULUN OPISKELIJAKUNTA SÄÄNNÖT Edustajisto on hyväksynyt säännöt toisen kerran 11.11.2008 Rehtori on vahvistanut säännöt 18.11.2008 1 Opiskelijakunta Opiskelijakunnan nimi on Saimaan

Lisätiedot

Suomen Menopaussitutkimusseura Finnish Menopause Society. nimisen yhdistyksen säännöt

Suomen Menopaussitutkimusseura Finnish Menopause Society. nimisen yhdistyksen säännöt Suomen Menopaussitutkimusseura Finnish Menopause Society nimisen yhdistyksen säännöt 1 Yhdistyksen nimi on Suomen Menopaussitutkimusseura Finnish Menopause Society Yhdistyksen kotipaikka on Tampere. 2

Lisätiedot

Paikka: Linnanmaan kampuksella luentosalissa L2. Osoite on Erkki-Koison Kanttilan katu 1 (R-ovi), Oulu.

Paikka: Linnanmaan kampuksella luentosalissa L2. Osoite on Erkki-Koison Kanttilan katu 1 (R-ovi), Oulu. OULUN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN EDUSTAJISTON KOKOUS 1/2017 Aika: Torstai 2.3.2017 klo 17.00 Paikka: Linnanmaan kampuksella luentosalissa L2. Osoite on Erkki-Koison Kanttilan katu 1 (R-ovi), 90570 Oulu.

Lisätiedot

TYÖJÄRJESTYS (Nuorisovaltuusto )

TYÖJÄRJESTYS (Nuorisovaltuusto ) Nuorisovaltuusto 23.2.2015 11/Liite nro 1 TYÖJÄRJESTYS (Nuorisovaltuusto 20.3.2001 18) Nuorisovaltuuston työjärjestys on päivitetty 1.3.2012 12, voimaantulo 1.3.2012 HUITTISTEN NUORISOVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS

Lisätiedot

European Law Students Association ELSA Turku ry:n säännöt

European Law Students Association ELSA Turku ry:n säännöt European Law Students Association ELSA Turku ry:n säännöt 1 Nimi Yhdistyksen nimi on European Law Students Association ELSA Turku ry. 2 Kielet Yhdistyksen kielet ovat suomi ja ruotsi, mutta rekisteröimis-

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Student Union of South-Eastern Finland University of Applied Sciences

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Student Union of South-Eastern Finland University of Applied Sciences Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan säännöt 1 Opiskelijakunta Opiskelijakunnan nimi on. Opiskelijakunnasta voidaan käyttää myös lyhennettä opiskelijakunta Kaakko. Opiskelijakunnasta käytetään

Lisätiedot

Ympäristötieteiden Opiskelijat MYY ry Säännöt

Ympäristötieteiden Opiskelijat MYY ry Säännöt Ympäristötieteiden Opiskelijat MYY ry Säännöt 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Ympäristötieteiden Opiskelijat MYY ry, ruotsiksi Miljöstuderande MYY rf ja englanniksi The Association

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN S Ä Ä N N Ö T. I luku Ylioppilaskunta

HELSINGIN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN S Ä Ä N N Ö T. I luku Ylioppilaskunta HELSINGIN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN S Ä Ä N N Ö T I luku Ylioppilaskunta 1 Lainsäädännöllinen asema. Helsingin yliopiston ylioppilaskunta on yliopistolain (558/2009) 46 :n ja valtioneuvoston yliopistoasetuksen

Lisätiedot

Joulukuun kokouksessa nimeämisvaliokunta tekee esityksen hallituksen erovuoroisten jäsenten valinnasta ja hallituksen jäsenten palkkioista.

Joulukuun kokouksessa nimeämisvaliokunta tekee esityksen hallituksen erovuoroisten jäsenten valinnasta ja hallituksen jäsenten palkkioista. 1(6) Osuuskauppa Maakunta 13.9.2016 Kajaani HALLINTONEUVOSTON TYÖJÄRJESTYS Hyväksytty hallintoneuvoston kokouksessa 13.9.2016 Osuuskauppa Maakunnan säännöissä määriteltyjen tehtäviensä hoitamista varten

Lisätiedot

Yhtymävaltuuston työjärjestys

Yhtymävaltuuston työjärjestys 14.6.2005 Yhtymävaltuuston työjärjestys yh 17.5.2005 YV 14.6.2005 ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN YHTYMÄVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Yhtymävaltuuston toiminnan järjestelyt Valtuuston

Lisätiedot

PIRKANMAAN OSUUSKAUPAN EDUSTAJISTON TYÖJÄRJESTYS

PIRKANMAAN OSUUSKAUPAN EDUSTAJISTON TYÖJÄRJESTYS Osuuskaupan säännöissä määriteltyjen tehtäviensä hoitamista varten edustajisto on hyväksynyt 14.11.2017 itselleen tämän työjärjestyksen. Työjärjestystä on muutettu viimeksi 14.11.2017. Tämä työjärjestys

Lisätiedot

Työjärjestystä noudatetaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa sekä VATEn päätöksenteko- ja kokousmenettelyssä.

Työjärjestystä noudatetaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa sekä VATEn päätöksenteko- ja kokousmenettelyssä. Etelä-Pohjanmaan väliaikaisen valmistelutoimielimen (VATE) työjärjestys sen toimintakaudella ennen väliaikaista valmistelutoimielintä koskevan lainsäädännön vahvistamista TAUSTAA Etelä-Pohjanmaan sote-

Lisätiedot

EMO. Espoon musiikkiopisto. Espoon musiikkiopiston kannatusyhdistys ry:n säännöt

EMO. Espoon musiikkiopisto. Espoon musiikkiopiston kannatusyhdistys ry:n säännöt EMO Espoon musiikkiopisto Espoon musiikkiopiston kannatusyhdistys ry:n säännöt 2 ESPOON MUSIIKKIOPISTON KANNATUSYHDISTYS RY:N SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Espoon musiikkiopiston kannatusyhdistys Esbo

Lisätiedot

Pohjoisen yhteisöjen tuki - Majakka ry. Säännöt

Pohjoisen yhteisöjen tuki - Majakka ry. Säännöt Pohjoisen yhteisöjen tuki - Majakka ry Säännöt 12.1.2012 1Pohjoisen yhteisöjen tuki Majakka ry:n säännöt SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Pohjoisen yhteisöjen tuki Majakka ry

Lisätiedot

4 Yhdistyksen jäsenen on suoritettava vuosittain yhdistyksen syyskokouksen määräämä jäsenmaksu.

4 Yhdistyksen jäsenen on suoritettava vuosittain yhdistyksen syyskokouksen määräämä jäsenmaksu. Ehdotus sääntömuutoksiksi Suomen Internet-yhdistyksen kevätkokoukselle 2006. Alla on ehdotus uusiksi säännöiksi, jotka toimitetaan yhdistysrekisteriin hyväksyttäviksi, mikäli yhdistyksen kevätkokous päättää

Lisätiedot

1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka. 2. Tarkoitus ja toiminnan laatu

1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka. 2. Tarkoitus ja toiminnan laatu 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on, Finlands Coach Förening rf Yhdistyksen nimestä voidaan käyttää epävirallista englanninkielistä nimeä Finnish Coach Federation kansainvälisissä yhteyksissä

Lisätiedot

Finnish Bone Society. Yhdistyksen säännöt. 1 Yhdistyksen nimi on Finnish Bone Society r.y. 2 Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki

Finnish Bone Society. Yhdistyksen säännöt. 1 Yhdistyksen nimi on Finnish Bone Society r.y. 2 Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki Finnish Bone Society Yhdistyksen säännöt 1 Yhdistyksen nimi on Finnish Bone Society r.y. 2 Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki 3 Yhdistyksen tarkoituksena on toimia yhdyssiteenä luututkimuksesta kiinnostuneiden

Lisätiedot

Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus

Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus 8.9.2014 Järjestöpäivät 5.-6.9.2014 Liittokokous joka 3. vuosi - valitsee liittovaltuustoedustajat Liittovaltuusto 34 yhdistysten edustajaa 10 muuta edustajaa

Lisätiedot

Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan säännöt 1 (8) Vahvistettu rehtorin päätöksellä 5.11.2015. 1 Opiskelijakunta

Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan säännöt 1 (8) Vahvistettu rehtorin päätöksellä 5.11.2015. 1 Opiskelijakunta Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan säännöt 1 (8) 1 Opiskelijakunta Opiskelijakunnan nimi on Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijakunta. Opiskelijakunnasta voidaan käyttää lyhennettä KAMO.

Lisätiedot

Hyvinkään Keilailuliitto ry:n säännöt

Hyvinkään Keilailuliitto ry:n säännöt Hyvinkään Keilailuliitto ry:n säännöt 1 Yhdistyksen, jota näissä säännöissä kutsutaan liitoksi, nimi on Hyvinkään Keilailuliitto ry. Sen kotipaikka on Hyvinkään kaupunki. 2 Liiton tarkoituksena on johtaa

Lisätiedot

TAMPEREEN EV. LUT. SEURAKUNTIEN KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMPEREEN EV. LUT. SEURAKUNTIEN KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ TAMPEREEN EV. LUT. SEURAKUNTIEN KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 12.1.2017 1 A. Yleissäännökset 1 Tällä johtosäännöllä täydennetään Tampereen

Lisätiedot

Yhdistys tuo esille mielipiteitään julkisuudessa ja esittää lausuntojaan ja näkemyksiään virkamiehille sekä päättäville elimille.

Yhdistys tuo esille mielipiteitään julkisuudessa ja esittää lausuntojaan ja näkemyksiään virkamiehille sekä päättäville elimille. Lounaisrannikon Senioriopettajat ry:n säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Lounaisrannikon Senioriopettajat ry, epävirallinen lyhenne LRSO. Sen kotipaikka on Naantali. Yhdistys

Lisätiedot

Yhdistyksen tarkoituksena on puoluepoliittisesti sitoutumattomana

Yhdistyksen tarkoituksena on puoluepoliittisesti sitoutumattomana Omakotiyhdistyksen säännöt Nimi, kotipaikka ja kieli 1 Yhdistyksen nimi on Saarenkylän Omakotiyhdistys ry. Sen kotipaikka on Rovaniemi ja toimialue on Saarenkylä. Näissä säännöissä käytetään nimitystä

Lisätiedot

Inarijärvi-yhdistys ry:n säännöt

Inarijärvi-yhdistys ry:n säännöt Inarijärvi-yhdistys ry:n säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Inarijärvi-yhdistys ry ja sen kotipaikka on Inarin kunta. Yhdistyksen toiminta-alue käsittää Inarin, Utsjoen ja Sodankylän

Lisätiedot

Asukkaiden kokous valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja sihteerin.

Asukkaiden kokous valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja sihteerin. MUUTOKSET VUOKRALAISDEMOKRATIASÄÄNTÖÖN 1 Vuokralaisdemokratian tarkoitus Helsingin kaupungin vuokralaisdemokratian tarkoituksena on yhteishallinnosta vuokrataloissa annetun lain mukaisesti antaa asukkaille

Lisätiedot

Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan säännöt

Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan säännöt Sivu 1 / 10 Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan säännöt 1 Opiskelijakunta Opiskelijakunnan nimi on Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta. Opiskelijakunnasta voidaan käyttää myös

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA

OULUN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA Sisällys: 1. luku Yleistä 1 Nimi, kotipaikka ja lainsäädännöllinen asema 2 Ylioppilaskunnan jäsenet 3 Ylioppilaskunnan toimielimet ja toimivallan jakautuminen 4 Hallintomenettely ja toiminnan julkisuus

Lisätiedot

Lappeenrannan Taideyhdistys r.y.:n säännöt. Hyväksytty yhdistyksen kokouksissa 15.11. ja 17.12. 2004. Merkitty yhdistysrekisteriin 12.1.2005.

Lappeenrannan Taideyhdistys r.y.:n säännöt. Hyväksytty yhdistyksen kokouksissa 15.11. ja 17.12. 2004. Merkitty yhdistysrekisteriin 12.1.2005. Lappeenrannan Taideyhdistys r.y.:n säännöt Hyväksytty yhdistyksen kokouksissa 15.11. ja 17.12. 2004. Merkitty yhdistysrekisteriin 12.1.2005. 1. Yhdistyksen nimi on Lappeenrannan Taideyhdistys r.y., sen

Lisätiedot

POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ

POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkovaltuustossa kuuta 2018 päivänä Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa

Lisätiedot

TALOUDEN-JA OMAISUUDENHOITOPOLITIIKKA 2017

TALOUDEN-JA OMAISUUDENHOITOPOLITIIKKA 2017 AALTO-YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA Esitys E 15.12.2016 1 (6) TALOUDEN-JA OMAISUUDENHOITOPOLITIIKKA 2017 1. TAUSTA Aalto yliopiston ylioppilaskunnan rakenne Päätösvalta Taloustoimikunta 2. YLIOPPILASKUNNAN

Lisätiedot

PIRKANMAAN OSUUSKAUPAN HALLINTONEUVOSTON TYÖJÄRJESTYS

PIRKANMAAN OSUUSKAUPAN HALLINTONEUVOSTON TYÖJÄRJESTYS Pirkanmaan Osuuskaupan sääntöjen kohdan 16 mukaisesti hallintoneuvosto on kokouksessaan 26.9.2017 hyväksynyt itselleen tämän työjärjestyksen, joka täydentää osuuskuntalain ja osuuskaupan sääntöjen määräyksiä.

Lisätiedot

Motoristit koulukiusaamista vastaan MKKV ry. Yhdistyksen kotipaikka on Tampere.

Motoristit koulukiusaamista vastaan MKKV ry. Yhdistyksen kotipaikka on Tampere. Yhdistyksen säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka. Motoristit koulukiusaamista vastaan MKKV ry. Yhdistyksen kotipaikka on Tampere. 2. Yhdistyksen tarkoitus ja toiminta Yhdistyksen tarkoitus on vastustaa

Lisätiedot

Haaga-Helian opiskelijakunta Helga SÄÄNNÖT

Haaga-Helian opiskelijakunta Helga SÄÄNNÖT Haaga-Helian opiskelijakunta Helga SÄÄNNÖT Sisällysluettelo 1 Opiskelijakunta... 3 2 Tarkoitus ja toiminta... 3 3 Jäsenet... 3 4 Jäsenmaksu... 3 5 Edustajisto... 4 6 Edustajiston kokoontuminen... 5 7 Hallitus...

Lisätiedot

VANTAAN LIIKE- JA VIRKANAISET RY YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT. sivu 1/5 1 NIMI, KOTIPAIKKA JA KIELI

VANTAAN LIIKE- JA VIRKANAISET RY YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT. sivu 1/5 1 NIMI, KOTIPAIKKA JA KIELI sivu 1/5 VANTAAN LIIKE- JA VIRKANAISET RY YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 1 NIMI, KOTIPAIKKA JA KIELI Yhdistyksen nimi on Vantaan liike- ja virkanaiset ry. Yhdistyksen kotipaikka on Vantaa. Yhdistys on suomenkielinen.

Lisätiedot

Avustavien Erotuomareiden Valioerotuomarikerho ry:n (AVEK ry) säännöt

Avustavien Erotuomareiden Valioerotuomarikerho ry:n (AVEK ry) säännöt Avustavien Erotuomareiden Valioerotuomarikerho ry:n (AVEK ry) säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Avustavien Erotuomareiden Valioerotuomarikerho ry, josta voidaan käyttää lyhennystä

Lisätiedot

Tarkoituksensa toteuttamiseksi opiskelijakunta voi kuulua jäsenenä päättämiinsä yhdistyksiin tai yhteisöihin.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi opiskelijakunta voi kuulua jäsenenä päättämiinsä yhdistyksiin tai yhteisöihin. SÄÄNNÖT 1 (9) SÄÄNNÖT 1 OPISKELIJAKUNTA Opiskelijakunnan nimi on Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta. Opiskelijakunnasta voidaan käyttää myös lyhennettä JAMKO. Kansainvälisissä yhteyksissä opiskelijakunnasta

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Saunaseura Vastaisku ry ja sen kotipaikka on Helsinki.

Yhdistyksen nimi on Saunaseura Vastaisku ry ja sen kotipaikka on Helsinki. SAUNASEURA VASTAISKU RY 1(5) 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Saunaseura Vastaisku ry ja sen kotipaikka on Helsinki. 2. Tarkoitus ja toiminnan laatu Yhdistys pyrkii edistämään yhteistyöverkoston

Lisätiedot

Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta. Säännöt

Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta. Säännöt Laurea-ammattikorkeakoulun Säännöt Laurea-ammattikorkeakoulun Säännöt 2(10) 1 OPISKELIJAKUNTA Opiskelijakunnan nimi on Laurea-ammattikorkeakoulun. Opiskelijakunnasta voidaan käyttää myös virallista lyhennettä

Lisätiedot

2 Yhdistyksen tarkoituksena on tarjota monimuotoista ja joustavaa tukea turvapaikanhakijana Suomeen tulleille.

2 Yhdistyksen tarkoituksena on tarjota monimuotoista ja joustavaa tukea turvapaikanhakijana Suomeen tulleille. TURVAPAIKANHAKIJOIDEN TUKI ry YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Turvapaikanhakijoiden tuki ry Stöd för asylsökande r f Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki. Yhdistyksen kielet ovat suomi ja ruotsi.

Lisätiedot

Sisällys: 1. luku Yleistä 1 Soveltamisala 2 Esittelymenettelyn käyttö 3 Hakukelpoisuus 4 Valintamenettely

Sisällys: 1. luku Yleistä 1 Soveltamisala 2 Esittelymenettelyn käyttö 3 Hakukelpoisuus 4 Valintamenettely Edustajiston hyväksymä 21.9.2017 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Sisällys: 1. luku Yleistä 1 Soveltamisala 2 Esittelymenettelyn käyttö 3 Hakukelpoisuus 4 Valintamenettely 2. luku Valintamenettely

Lisätiedot

Lapin tutkimusseura ry:n säännöt

Lapin tutkimusseura ry:n säännöt Lapin tutkimusseura ry:n säännöt Hyväksytty Lapin tutkimusseuran kokouksessa 18.6.2007 ja 18.12.2007. Merkitty yhdistysrekisteriin 4.8.2008. Nimi 1 Yhdistyksen nimi on Lapin tutkimusseura ja kotipaikka

Lisätiedot

VALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS

VALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS VALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS Kuntayhtymävaltuusto hyväksynyt 1.6.1995 1 LUKU - YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 KUNTAYHTYMÄN VALTUUSTON TOIMINNAN JÄRJESTELYT 1 2 VALTUUSTORYHMÄN MUODOSTAMINEN 1 3 VALTUUSTORYHMÄÄN LIITTYMINEN

Lisätiedot

Jäsen voidaan erottaa yhdistyksestä yhdistyksen hallituksen päätöksellä, jos hän on. PoPoPet Ry:n säännöt. 1 Nimi ja kotipaikka.

Jäsen voidaan erottaa yhdistyksestä yhdistyksen hallituksen päätöksellä, jos hän on. PoPoPet Ry:n säännöt. 1 Nimi ja kotipaikka. PoPoPet Ry:n säännöt 1 Nimi ja kotipaikka 2 Tarkoitus 3 Omaisuus 4 Jäsenet Yhdistyksen nimi on PoPoPet Ry (Pohjois-Pohjanmaan hylättyjen pieneläinten tuki ja sijaiskoti ry. Yhdistyksen kotipaikka on Oulu

Lisätiedot

PYÖTSAAREN MAAOSAKASKUNNAN SÄÄNNÖT

PYÖTSAAREN MAAOSAKASKUNNAN SÄÄNNÖT 1 PYÖTSAAREN MAAOSAKASKUNNAN SÄÄNNÖT 1. YLEINEN PÄÄTÖKSENTEKO 1 Osakaskunnan nimi Pyötsaaren maaosakaskunta 2 Kotipaikka Haminan Kaupunki 3 Yhteinen alue Haminan kaupungissa sijaitsevan Vepsun saaren ja

Lisätiedot

DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULUN OPISKELIJAKUNNAN SÄÄNNÖT

DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULUN OPISKELIJAKUNNAN SÄÄNNÖT DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULUN OPISKELIJAKUNNAN SÄÄNNÖT 1 Opiskelijakunta Opiskelijakunnan nimi on Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta. Opiskelijakunnasta voidaan käyttää myös lyhennettä O Diako.

Lisätiedot

JOKILATVOJEN TILAPAVELUIDEN KUNTAYHTYMÄN YHTYMÄKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS

JOKILATVOJEN TILAPAVELUIDEN KUNTAYHTYMÄN YHTYMÄKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS JOKILATVOJEN TILAPAVELUIDEN KUNTAYHTYMÄN YHTYMÄKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS 2 3 SISÄLLYSLUETTELO YHTYMÄKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...5 2 Yhtymäkokoukset...5 3 Nimenhuuto ja ääniluettelon vahvistaminen...5 4 Asioiden

Lisätiedot

Toimintaa ohjaa edustajiston hyväksymät toimintasuunnitelma sekä erilaiset ohjesäännöt.

Toimintaa ohjaa edustajiston hyväksymät toimintasuunnitelma sekä erilaiset ohjesäännöt. KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULUN OPISKELIJAKUNTA 1 Opiskelijakunta Opiskelijakunnan nimi on Kymenlaakson ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Klaani. Englanniksi opiskelijakunnasta käytetään nimeä Student

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Kouvolan Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry ja sen kotipaikka on Kouvola. Toimialueena on Kouvolan kaupungin alue sekä Iitti.

Yhdistyksen nimi on Kouvolan Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry ja sen kotipaikka on Kouvola. Toimialueena on Kouvolan kaupungin alue sekä Iitti. 1 SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi, kotipaikka ja toimialue 2 Yhdistyksen nimi on Kouvolan Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry ja sen kotipaikka on Kouvola. Toimialueena on Kouvolan kaupungin alue sekä Iitti. Yhdistyksen

Lisätiedot

EDUSTAJISTON JOULUKUUN KOKOUS. Esityslista. Aika: klo Turku-Sali, Rehtorinpellonkatu 4 A, Turku. 134 Kokouksen avaaminen

EDUSTAJISTON JOULUKUUN KOKOUS. Esityslista. Aika: klo Turku-Sali, Rehtorinpellonkatu 4 A, Turku. 134 Kokouksen avaaminen Page 1/5 EDUSTAJISTON JOULUKUUN KOKOUS Aika: 7.12.2016 klo 18.15 Paikka: Turku-Sali, Rehtorinpellonkatu 4 A, 20500 Turku Esityslista 134 Kokouksen avaaminen 135 Laillisuus ja päätösvaltaisuus 136 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Karkkilan vapaa-ajattelijat ry. Säännöt

Karkkilan vapaa-ajattelijat ry. Säännöt Karkkilan vapaa-ajattelijat ry Säännöt Rekisteröity ja hyväksytty PRH:ssa 08.11.2006 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Karkkilan vapaa-ajattelijat ry ja sen kotipaikka on Karkkila 2

Lisätiedot

Viikinkiajan Laiva yhdistyksen säännöt

Viikinkiajan Laiva yhdistyksen säännöt Viikinkiajan Laiva yhdistyksen säännöt 1. Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Viikinkiajan Laiva ry. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki. 2. Tarkoitus ja toiminta Yhdistyksen tarkoituksena on edistää

Lisätiedot

Joensuu Joensuun Nuorisoverstas ry SÄÄNNÖT

Joensuu Joensuun Nuorisoverstas ry SÄÄNNÖT SÄÄNNÖT 1 NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen nimi on Joensuun Nuorisoverstas ja kotipaikka Joensuu. 2 TARKOITUS JA TOIMINNAN LAATU Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kehittää nuorten elämänhallinnan valmiuksia

Lisätiedot

YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT hyväksytty syyskokouksessa osoite c/o Maija Lipponen, Juhonkyläntie 26 D Sotkamo

YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT hyväksytty syyskokouksessa osoite c/o Maija Lipponen, Juhonkyläntie 26 D Sotkamo YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT hyväksytty syyskokouksessa 16.12.2017 yhteystiedot osoite c/o Maija Lipponen, Juhonkyläntie 26 D 88600 Sotkamo kotipaikka Tampere rekisterinumero 186.788 1. NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen

Lisätiedot

Purasten sukuseura ry:n säännöt. 1 Nimi ja kotipaikka

Purasten sukuseura ry:n säännöt. 1 Nimi ja kotipaikka Purasten sukuseura ry:n säännöt 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Purasten sukuseura ry ja kotipaikka Rautalammin kunta. Näissä säännöissä yhdistyksestä käytetään nimitystä sukuseura tai seura.

Lisätiedot

3 Jäsenet Jokaisella Centria-ammattikorkeakoulun opiskelijalla on oikeus liittyä opiskelijakunnan jäseneksi.

3 Jäsenet Jokaisella Centria-ammattikorkeakoulun opiskelijalla on oikeus liittyä opiskelijakunnan jäseneksi. Centria-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Säännöt 1 Opiskelijakunta Opiskelijakunnan nimi on Centria-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta. Ruotsiksi nimi on Studerandekåren vid Centria yrkeshögskola ja

Lisätiedot

VALOKUVATAITEILIJOIDEN LIITTO ry. VALOKUVATAITEILIJOIDEN LIITON SÄÄNNÖT Esitys syyskokoukselle 26.11.2014

VALOKUVATAITEILIJOIDEN LIITTO ry. VALOKUVATAITEILIJOIDEN LIITON SÄÄNNÖT Esitys syyskokoukselle 26.11.2014 VALOKUVATAITEILIJOIDEN LIITTO ry VALOKUVATAITEILIJOIDEN LIITON SÄÄNNÖT Esitys syyskokoukselle 26.11.2014 Valokuvataiteilijoiden liitto ry SÄÄNNÖT 2 SISÄLLYS 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka 3 2 Tarkoitus

Lisätiedot

Kassan hallintoelimet ovat kassan edustajiston kokous, valtuuskunta, jota jäljempänä kutsutaan valtuustoksi ja hallitus.

Kassan hallintoelimet ovat kassan edustajiston kokous, valtuuskunta, jota jäljempänä kutsutaan valtuustoksi ja hallitus. 4 LUKU KASSAN HALLINTO 9 Hallintoelimet Kassan hallintoelimet ovat kassan edustajiston kokous, valtuuskunta, jota jäljempänä kutsutaan valtuustoksi ja hallitus. 10 Kassan edustajiston kokous Kassan ylintä

Lisätiedot

- 1(5) SÄÄNNÖT. Yhdistyksen nimi on Suomen Clydesdale- ja Shirehevosyhdistys, ja sen kotipaikka on Lappeenranta.

- 1(5) SÄÄNNÖT. Yhdistyksen nimi on Suomen Clydesdale- ja Shirehevosyhdistys, ja sen kotipaikka on Lappeenranta. - 1(5) SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Suomen Clydesdale- ja Shirehevosyhdistys, ja sen kotipaikka on Lappeenranta. 2 Tarkoitus ja toiminnan laatu Yhdistyksen tarkoituksena

Lisätiedot

1 Opiskelijakunta 2. 2 Tarkoitus ja toiminta 2. 3 Jäsenet 2. 4 Jäsenmaksu 3. 5 Edustajisto 3. 6 Edustajiston kokoontuminen 4.

1 Opiskelijakunta 2. 2 Tarkoitus ja toiminta 2. 3 Jäsenet 2. 4 Jäsenmaksu 3. 5 Edustajisto 3. 6 Edustajiston kokoontuminen 4. 0 SÄÄNNÖT 1 1 Opiskelijakunta 2 2 Tarkoitus ja toiminta 2 3 Jäsenet 2 4 Jäsenmaksu 3 5 Edustajisto 3 6 Edustajiston kokoontuminen 4 7 Hallitus 5 8 Aloiteoikeus 6 9 Jäsenäänestys 7 10 Päätöksenteko 7 11

Lisätiedot

SUOMEN NAISTEN KANSALLISLIITON SÄÄNNÖT. S fe * S]l. vsv '

SUOMEN NAISTEN KANSALLISLIITON SÄÄNNÖT. S fe * S]l. vsv ' SUOMEN NAISTEN KANSALLISLIITON SÄÄNNÖT. S fe * S]l vsv ' SAANNOT i. Yhdistyksen nimi on Suomen Naisien Kansallisliitto Finlands Kvinnors Nationalförbund r.y. ja sen kotipaikkana Helsingin kaupunki. Liiton

Lisätiedot

SUOMEN KILPARATSASTUSSEURAN r. y. SÄÄNNÖT

SUOMEN KILPARATSASTUSSEURAN r. y. SÄÄNNÖT SUOMEN KILPARATSASTUSSEURAN r. y. SÄÄNNÖT Suomen Kilparatsastusseuran r. y. SÄÄNNÖT. (Hyväksytyt perustavassa kokouksessa 3 "A> 1930.) Rekisterinumero 17669. 1 Yhdistyksen täydellinen nimi on suomeksi

Lisätiedot

Kouvolan pelastuskoirat ry. Yhdistyksen säännöt. 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Kouvolan pelastuskoirat ry. Yhdistyksen säännöt. 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Kouvolan pelastuskoirat ry Yhdistyksen säännöt 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Kouvolan Pelastuskoirat ry ja sen kotipaikka on Kouvola. Yhdistyksen toimialueena on Kymenläänin kennelpiiri.

Lisätiedot

EDUSTAJISTON TYÖJÄRJESTYS. Esityslista 1

EDUSTAJISTON TYÖJÄRJESTYS. Esityslista 1 EDUSTAJISTON TYÖJÄRJESTYS Esityslista 1 Esityslista, joka toimitetaan edustajiston jäsenille kokouskutsun mukana, laaditaan siten, että siinä kunkin asian kohdalla esitetään edustajistokäsittelyn kannalta

Lisätiedot

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa /36

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa /36 YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa 13.9.2006/36 Vahvistettu Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulissa 15.11.2006 1 LUKU Kokoonpano 1 Yhteiseen

Lisätiedot

Ohjesääntö Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan opiskelijaedustajien nimeämiseen ja opiskelijakunnan äänenkäyttöön osakeyhtiössä

Ohjesääntö Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan opiskelijaedustajien nimeämiseen ja opiskelijakunnan äänenkäyttöön osakeyhtiössä Ohjesääntö Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan opiskelijaedustajien nimeämiseen ja opiskelijakunnan äänenkäyttöön osakeyhtiössä I LUKU - Yleistä 1 Soveltaminen Opiskelijakunnan sääntöjen mukaisesti

Lisätiedot

Akateemisen Sitsiseuran säännöt

Akateemisen Sitsiseuran säännöt Akateemisen Sitsiseuran säännöt Sisältö 1 luku: Yhdistyksen nimi, kotipaikka, tarkoitus ja kielet 2 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka.................... 2 2 Yhdistyksen tarkoitus.........................

Lisätiedot

1 Yhdistyksen nimi on Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry, De Högre Tjänstemännen YTN rf, josta myöhemmin näissä säännöissä käytetään lyhennettä YTN.

1 Yhdistyksen nimi on Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry, De Högre Tjänstemännen YTN rf, josta myöhemmin näissä säännöissä käytetään lyhennettä YTN. YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY SÄÄNNÖT 1 Rek.n:ro 138.504 (27.5.2014) Nimi ja kotipaikka 1 Yhdistyksen nimi on Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry, De Högre Tjänstemännen YTN rf, josta myöhemmin näissä säännöissä

Lisätiedot

YHDISTYKSEN SÄ Ä NNÖ T

YHDISTYKSEN SÄ Ä NNÖ T YHDISTYKSEN SÄ Ä NNÖ T Nimi: Kuopion Rakennusarkkitehtiopiskelijat ry Kotipaikka Kuopio Osoite Opistotie 2 70200 KUOPIO Rekisterinumero: 216.108 Perustamisajankohta: 20.10.2015 Rekisteröity 17.11.2015

Lisätiedot

Porin akateemisen nörttikulttuurin arvostusseuran säännöt

Porin akateemisen nörttikulttuurin arvostusseuran säännöt Porin akateemisen nörttikulttuurin arvostusseuran säännöt Hyväksytty yhdistyksen kevätkokouksessa 29.3.2014. 1. Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Porin akateeminen nörttikulttuurin arvostusseura ja

Lisätiedot

Lakeuden Tokoilijat ry. yhdistyksen säännöt

Lakeuden Tokoilijat ry. yhdistyksen säännöt Lakeuden Tokoilijat ry yhdistyksen säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Lakeuden Tokoilijat ry ja sen kotipaikka on Ilmajoki. 2. Tarkoitus ja toiminnan laatu Yhdistyksen tarkoituksena

Lisätiedot

EMPON OMAKOTIYHDISTYS RY

EMPON OMAKOTIYHDISTYS RY 1 EMPON OMAKOTIYHDISTYS RY Hyväksytty yhdistyksen syyskokouksessa 25.11.2004 ja kevätkokouksessa 10.2.2005. Merkitty Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteriin 5.5.2006. 1 Nimi, kotipaikka ja

Lisätiedot

Liitto voi hankkia ja omistaa kiinteää omaisuutta sekä vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja.

Liitto voi hankkia ja omistaa kiinteää omaisuutta sekä vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja. 1 SÄÄNNÖT 11.8.2010 NAISTEN VALMIUSLIITTO RY Nimi 1 Yhdistyksen nimi on Naisten Valmiusliitto ry, Kvinnornas Beredskapsförbund rf, josta jäljempänä käytetään nimitystä liitto. Sen kotipaikka on Helsingin

Lisätiedot

Porin Ylioppilasyhdistys Pointer ry. Säännöt 3.12.2014 SÄÄNNÖT 1 YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA JA TARKOITUS. 1.1. Nimi ja kotipaikka

Porin Ylioppilasyhdistys Pointer ry. Säännöt 3.12.2014 SÄÄNNÖT 1 YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA JA TARKOITUS. 1.1. Nimi ja kotipaikka Porin Ylioppilasyhdistys Pointer ry Säännöt 3.12.2014 SÄÄNNÖT 1 YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA JA TARKOITUS 1.1. Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Porin Ylioppilasyhdistys Pointer ry Yhdistyksen kotipaikka

Lisätiedot

YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT Yhdistyksen nimi on Audiovisuaalisen Ammattiviestinnän Toimialaliitto - AVITA r.y ja sen kotipaikka on Helsinki.

YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT Yhdistyksen nimi on Audiovisuaalisen Ammattiviestinnän Toimialaliitto - AVITA r.y ja sen kotipaikka on Helsinki. AVITA - AUDIOVISUAALINEN TOIMIALA ry YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 15.12.2015 1. YHDISTYKSEN NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen nimi on Audiovisuaalisen Ammattiviestinnän Toimialaliitto - AVITA r.y ja sen kotipaikka

Lisätiedot

1 Yhdistyksen nimi on Pohjois-Suomen Työterveyslääkärit, ruotsiksi Företagsläkarna i Norra Finland. 3 Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:

1 Yhdistyksen nimi on Pohjois-Suomen Työterveyslääkärit, ruotsiksi Företagsläkarna i Norra Finland. 3 Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys: POHJOIS-SUOMEN TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIT r.y. FÖRETAGSLÄKARNA I NORRA FINLAND r.f. SÄÄNNÖT Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Tarkoitus 1 Yhdistyksen nimi on Pohjois-Suomen Työterveyslääkärit, ruotsiksi Företagsläkarna

Lisätiedot

Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan säännöt

Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan säännöt Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan säännöt 1 Opiskelijakunta Opiskelijakunnan nimi on Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijakunta. Opiskelijakunnasta voidaan käyttää myös virallista lyhennettä

Lisätiedot

Kauppakamari voi lisäksi hoitaa muita sille määrättyjä julkisia tehtäviä.

Kauppakamari voi lisäksi hoitaa muita sille määrättyjä julkisia tehtäviä. 1 POHJOIS-KARJALAN KAUPPAKAMARIN SÄÄNNÖT 1 Kauppakamarin nimi ja kotipaikka Pohjois-Karjalan kauppakamari toimii kauppakamarilaissa tarkoitettuna kauppakamarina Keskuskauppakamarin sille määräämällä toiminta-alueella

Lisätiedot

Myllyhoitoyhdistys ry:n säännöt. Yhdistysrekisterinumero

Myllyhoitoyhdistys ry:n säännöt. Yhdistysrekisterinumero Myllyhoitoyhdistys ry:n säännöt Yhdistysrekisterinumero 138.725 Sääntömuutos rek. 17.5.2017 Myllyhoitoyhdistys ry:n säännöt 2(6) Nimi: Myllyhoitoyhdistys ry Kotipaikka: Helsinki Osoite: Oksasenkatu 10

Lisätiedot

Laurea ammattikorkeakoulun opiskelijakunta

Laurea ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Laurea ammattikorkeakoulun Säännöt 1(9) Laurea ammattikorkeakoulun Säännöt Laurea ammattikorkeakoulun Säännöt 2(9) 1 Opiskelijakunta Opiskelijakunnan nimi on Laurea ammattikorkeakoulun. Opiskelijakunnan

Lisätiedot

TAMPEREEN EV.LUT. SEURAKUNTIEN IT-YHTEISTYÖALUEEN JOHTOKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMPEREEN EV.LUT. SEURAKUNTIEN IT-YHTEISTYÖALUEEN JOHTOKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ TAMPEREEN EV.LUT. SEURAKUNTIEN IT-YHTEISTYÖALUEEN JOHTOKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 15.1.2015 1 A. Yleissäännökset 1 Tällä johtosäännöllä täydennetään IT-yhteistyöalueen

Lisätiedot