ITÄ-UUDENMAAN PELASTUSLAITOKSEN KORKEALLA TYÖS- KENTELYN OHJE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ITÄ-UUDENMAAN PELASTUSLAITOKSEN KORKEALLA TYÖS- KENTELYN OHJE"

Transkriptio

1 ITÄ-UUDENMAAN PELASTUSLAITOKSEN KORKEALLA TYÖS- KENTELYN OHJE DOKUMENTTIHISTORIA Versio Pvm Tekijä Kommentit Hyväksytty IUPL Päivitetty Ramin kommenteilla IUPL Lisätty sopimuspalokunnat PJ Muokattu tekstiä PJ MK Päivitetty Ohje hyväksytty käyttöön ja kumoaa aikaisemman alueellisen korkeanpaikan ohjeen.

2 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO Perusteet korkealla työskentelyyn pelastustoimessa Työskentelyn edellytykset Ohjeen tarkoitus Määritelmiä Toiminnan riskit ALUEEN RISKIKOHTEET Pysyviä riskikohteita Muuttuvia riskikohteita KALUSTO Köydet Palonaru Palovyö Valjaat Laskeutumis- ja varmistuslaitteet Sulkurenkaat (karabiinihaat) Nousukahvat Väkipyörät Nauhalenkit Köyden suojat Kolmijalka Kelautuvat tarraimet Nykäyksen vaimentimet Paarikalusto Nostolava- ja puomitikasyksiköt Käytettävä erikoiskalusto KOULUTUs Sopimuspalokunnat Vastuuhenkilö Vuosiharjoitussuunnitelma Kouluttajat Turvallisuus TYÖSKENTELY Yleistä Solmut Kiinnitäytyminen Laskeutuminen Henkilön nostot ja laskut Kattotyöskentely Ahtaasta kaivosta pelastaminen Hätälaskeutuminen puomitikkaasta tai nostolavasta KALUSTON HUOLTO, TARKASTUKSET JA KIRJANPITO Yleistä Köysien huolto-ohje Valjaiden huolto-ohje Nauhalenkkien huolto-ohje Valjashaalareiden huolto-ohje Palonarun huolto-ohje Palovyön huolto- ohje liitteet:... 16

3 1 JOHDANTO 1.1 Perusteet korkealla työskentelyyn pelastustoimessa Ohje perustuu: 1.2 Työskentelyn edellytykset 1.3 Ohjeen tarkoitus 1.4 Määritelmiä o sisäministeriön pelastusosaston julkaisuja, korkealla työskentely pelastustoimessa A:72 julkaisuun. Pelastustoimen korkealla työskentely on henkisesti ja fyysisesti vaativaa työtä, jonka turvallinen suorittaminen asettaa tekijälle terveydentilaan, toimintakykyyn, koulutukseen ja harjoitteluun liittyviä erityisvaatimuksia. Terveydentila ja toimintakyky Korkealla työskentely vaatii hyvää oman kehon hallintaa ja tasapainokykyä sekä riittävää henkisen hyvinvoinnin tilaa. Terveydentilaa voidaan tarkoituksenmukaisimmin arvioida Työterveyslaitoksen, pelastusalan työterveyslääkäreiden ja eri erikoisalojen asiantuntijoiden yhteistyössä koordinoiman terveystarkastusohjeiston avulla. Selviytyminen korkealla työskentelystä edellyttää hyvää lihasvoimaa ja -kestävyyttä. Lihaskunnon on tarpeen vastata vähintään pelastussukellusohjeen 2007 mukaista kuntoluokkaa tyydyttävä. Kattotyöskentely palavan rakennuksen katolla paineilmahengityslaitetta käyttäen rinnastetaan savusukellukseen. Tällaista työtä tekevän henkilön terveydentilan ja toimintakyvyn voidaan katsoa olevan riittävä, jos hän on savusukelluskelpoinen pelastussukellusohjeen 2007 mukaisesti. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksessa fyysinen kunto kattotyöskentelyyn on riittävä jos läpäisee savusukellukseen liittyvät testit. Ohjeen tarkoituksena on luoda turvallinen, tehokas ja yhtenäinen käytäntö Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen korkeanpaikan työskentelyyn. Kaluston kehittymisen myötä tekniikoita voidaan soveltaa monella eri tavalla. Tällöin on huomioitava valmistajien ohjeet ja määräykset. Kaluston käyttö vaatii erikoiskoulutusta ja riittävää harjoittelua. Vähintään yksi korkeanpaikan työskentelyharjoitus ja yksi kattotyöskentelyharjoitus on järjestettävä vuosittain. Korkealla työskentely pelastustoimessa on toimintaa, joka tapahtuu korkealla rakenteissa, nostokoreista tai niiden työtasoilta käsin tai johon muutoin liittyy putoamisvaara. Siihen kuuluu muun muassa työ, jossa suoritetaan laskeutumisia köydellä, henkilön nostoja ja laskuja erikoisvarustein sekä kattotyöskentelyä tulipalo- tai muissa onnettomuustilanteissa.

4 Kattotyöskentelyn osalta ohje käsittää kiinnittymisen ja liikkumisen katolla. Varsinaiset työtehtävät, kaluston nostot sekä laskut suoritetaan Pelastusopiston ohjeiden mukaan. Kattotyöskentely kuuluu koko alipäällystön ja miehistön toimenkuvaan. Päällystöllä ei normaalisti ole työtehtäviä joissa joutuisi käyttämään korkealla työskentelyn välineistöä. Laskeutuminen on toimintaa, jossa laskeudutaan köyden ja laskeutumislaitteen avulla. Hätälaskeutuminen on poikkeuksellista toimintaa, jossa laskeutumalla pelastaudutaan yllättävästä vaaratilanteesta. Henkilöiden nostot ja laskut ovat pelastustoimintaa köysipelastuskalustoa apuna käyttäen. Varmistaminen on järjestely putoamisen estämiseksi ensisijaisen suojauksen pettäessä. Nostolava-auto on kiinteällä nostovarsistolla ja työkorilla varustettu pelastusauto. Työskentely työkorista on työtä nostolava-, puomitikasauton tms. työkorista, tai korin työtasolta. Huom! Siirryttäessä korista rakennuksen katolle, työ katsotaan kattotyöskentelyksi. Köysipelastuskalusto on palokunnan kalustoa, jota käytetään henkilösuojaimina tai apuvälineenä tilanteissa, joihin liittyy putoamisvaara. Henkilönsuojain on väline tai laite, joka täyttää valtioneuvoston päätöksen (vnp) 1406/1993 vaatimukset. Henkilösuojainten on oltava CEmerkittyjä. Työköysi ( EN 358 ) on pituudensäätölaitteella varustettu köysi ( esim. EN 1891 ) tai vastaava, joka täyttää henkilösuojaimen vaatimukset ja jonka varassa työskennellään. Huom! Palonaru ei täytä henkilösuojaimen vaatimuksia. Pituudensäätölaite (EN 358, pren 12841) on CE-merkitty, köydessä liikkuva ja siihen tarrautuva laite, jota käytetään köyden työskentelypituuden säätämiseen. Valjaita ovat kokovaljaat (EN 361) ja lantiovaljaat (EN 813), jotka täyttävät henkilönsuojaimille asetetut vaatimukset. Tuki- ja varmistusvöitä (EN 358) ovat esim. palovyö ja muut vyöt, jotka täyttävät henkilönsuojainten vaatimukset. Laskeutumislaite (EN 341) on köyteen kiinnitettävä tai siinä oleva CE-merkitty laite, joka toimii jarruna laskeutumisen aikana ja pysäyttää putoamisen käyttäjän otteen irrotessa laitteesta.

5 1.5 Toiminnan riskit Jotta korkeanpaikan työskentely olisi turvallista, on siihen vaikuttavat riskit tiedostettava. Sisäiset riskit: - puutteellinen koulutus - ohjeistuksen puute - riittämätön harjoittelu - kaluston valmistajien ohjeiden laiminlyönti - kaluston huollon laiminlyönti - huolimattomuus - kaluston puutteellinen tuntemus - riittämätön fyysinen kunto - virheelliset asenteet (tahallinen riskinotto, välinpitämättömyys määräyksiä kohtaan yms.) Ulkoiset riskit: - sääolot - myrskyvauriot - tilanteiden odottamaton muuttuminen - itsetuhoaikeiset - päihteiden vaikutuksen alaiset henkilöt - kuumuus - kiinnityspisteen puute katolla - huono näkyvyys - savu tai muut haitalliset päästöt - liukkaus - sähkölinjat - sortumavaara - muut ennalta arvaamattomat vaaratilanteet

6 2 ALUEEN RISKIKOHTEET 2.1 Pysyviä riskikohteita Jokaisen alueen kunnan tulee vastuuhenkilön toimesta päivittää riskianalyysi mahdollisista korkeanpaikan työskentelyä vaativista kohteissa. Riskikohteissa tulisi myös harjoitella, jotta saataisiin valmiita toimintamalleja. - korkeat rakennukset (kerrostalot, tehtaat, sairaalat jne.) - tornit ja mastot (radiomastot, vesitornit jne.) - siilot - luolat - tunnelit - kalliojyrkänteet (luonnossa liikkujat, kiipeilyn harrastajat jne.) 2.2 Muuttuvia riskikohteita Osa muuttuvista riskikohteista on tiedostettavissa, osa on äkillisiä ja ennalta arvaamattomia. - rakennustyömaat - itsetuhoaikeiset yhteistyö poliisin kanssa (kiinnitettävä erityistä huomiota omaan turvallisuuteen) - päihteiden käyttäjät (kiinnitettävä erityistä huomiota omaan turvallisuuteen) - myrskyvauriot (kaatuneet puut, repeytyneet kattorakennelmat) o oma turvallisuus o ennalta arvaamaton tilanteen muuttuminen o myrskyn aikana pyritään tekemään vain välttämättömät toimenpiteet lisävahinkojen estämiseksi loput tilanteen rauhoituttua

7 3 KALUSTO IUPL:SSÄ KÄYTETÄÄN VAIN KORKEALLA TYÖSKENTELYYN HYVÄKSYTTYJÄ VÄLINEITÄ! KÖYSIPELASTUSKALUSTON OSALTA ON VARMISTUTTAVA SII- TÄ, ETTÄ KÄYTETTÄVÄT SUOJAIMET JA VÄLINEET OVAT YH- TEENSOPIVIA. 3.1 Köydet Semistaattinen (vähäjoustoinen) köysi (EN 1891 luokka A) joustaa korkeintaan 5 % n.100 kg:n kuormituksella ja köysi katkeaa n. 20 % venymisen jälkeen. Semistaattinen köysi valitaan köysien varassa työskentelyyn, nostoihin, laskuihin, laskeutumiseen sekä varmistamiseen. 3.2 Palonaru 3.3 Palovyö 3.4 Valjaat Poistunut käytöstä vuoden 2007 lopussa. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksella ei käytetä palovöitä korkealla työskentelyssä. Valjaina käytetään paloasun päälle puettavia lantio-, kokovartalo- tai lantio+hartiavaljaita. Paloasuun integroitavia valjaita suositellaan käytettäväksi, jotta huolimattomuudesta ja ammattitaidottomuudesta aiheutuvia onnettomuuksia ei tapahtuisi. Potilaille puettavia ns. evakuointivaljaita käytettäessä, on turvallisuuteen kiinnitettävä erityistä huomiota. 3.5 Laskeutumis- ja varmistuslaitteet - Petzl-Grigri o max. laskeutumiskorkeus 30 m - Petzl-ID o max. laskeutumiskorkeus 200 m - Petzl-Rig o max. laskeutumiskorkeus 200 m - Petzl-Asap o Putoamisen pysäyttäjä Kaluston tulee olla mahdollisimman yksinkertainen, joten laskeutumislaitteeksi tulisi valita vain yksi malli.

8 3.6 Sulkurenkaat (karabiinihaat) 3.7 Nousukahvat 3.8 Väkipyörät 3.9 Nauhalenkit 3.10 Köyden suojat 3.11 Kolmijalka - Käytetään ainoastaan kierrelukittavia, korkeanpaikan työskentelyyn tarkoitettuja sulkurenkaita. - Automaattisesti sulkeutuvia ei saa käyttää, koska hankalat olosuhteet voivat aiheuttaa toimintahäiriöitä. - Käytetään köyteen kiinnittymiseen ja köyttä pitkin kiipeämiseen. - Köyden varmistamiseen toissijaisena kiinnityspisteenä. - Käytetään ainoastaan korkeanpaikan työskentelyyn tarkoitettuja, CE-hyväksyttyjä väkipyöriä. - Keventävien välitysten tekemiseen nosto- ja laskutilanteissa, sekä paareja käytettäessä köysiradan tekemiseen. - Käytetään ainoastaan korkeanpaikan työskentelyyn tarkoitettuja, CE- hyväksyttyjä, ommeltuja nauhalenkkejä. - Pituudet: 60, 120 ja 240 cm.. Köydet on suojattava mekaaniselta rasitukselta ja likaantumiselta. Voidaan käyttää sekä tehdasvalmisteisia että paloletkusta valmistettuja. Kaivosta ym. syvältä pelastamiseen Kelautuvat tarraimet - Sijoitettuna nostolava- tai puomitikasyksikköön. - Ongelmat työskentelijän pelastamisessa huomioitava Nykäyksen vaimentimet 3.14 Paarikalusto o Asapin kanssa o Kattotyöskentelyssä nostolava- tai puomitikasyksikköön kiinnitäytyneenä. Käytetään ainoastaan korkeanpaikan työskentelyyn hankittua kalustoa Nostolava- ja puomitikasyksiköt Käytettävä korkealla työskentelyyn aina ensisijaisesti, mikäli mahdollista.

9 3.16 Käytettävä erikoiskalusto Kattotyöskentely laukku: o köysi 25m. o ketju / vaijeri kiinnittymiseen o sulkurengas 2 kpl. o Rig 1 kpl. Rinkka sammutusyksikössä: o rinkka, tilavuus litraa o 50 m staattinen köysi pakattuna pussiin, musta o 50 m staattinen köysi pakattuna pussiin, punainen o lantiovaljaat o evakuointivaljaat o 6 kpl nauhalenkkejä (3*60 cm, 2*120 cm ja 1*240 cm) o 2 kpl nousukahvoja = pari o 6 kpl sulkurenkaita ruuvilukituksella o 1 kpl ID- varmistus/laskeutumislaitteita o 3 kpl väkipyöriä o puukko tai monitoimityökalu o Asap-nykäyksen vaimennin

10 4 KOULUTUS Korkealla työskentelevältä pelastushenkilöltä edellytetään riittävää peruskoulutusta tehtävään: Pelastajatutkinto, Palomiestutkinto ja pelastuslaitoksen sisäisen koulutusjärjestelmän mukainen koulutus ja hyväksyntä. Pelastusopiston järjestämä korkealla työskentelyn kurssi/ kouluttaja kurssi. Alueen suoritettu sisäinen koulutus ja hyväksyntä. 4.1 Sopimuspalokunnat 4.2 Vastuuhenkilö Itä- uudenmaan pelastuslaitoksen alueella ainoastaan sopimuspalokunnat, joissa on alueen sisäisestä koulutusjärjestelmästä koulutuksen saaneita nimitettyjä henkilöitä suorittavat korkealla työskentelyä. Nimitetyistä henkilöistä pidetään luetteloa, joka päivitetään vuosittain. 4.3 Vuosiharjoitussuunnitelma 4.4 Kouluttajat 4.5 Turvallisuus o Jokaiselle alueen asemalle, jossa on hyväksyttyjä kattotyöskentelyyn nimitettyjä henkilöitä, nimitetään vastuuhenkilö, jonka tehtäviin kuuluu riskianalyysin päivittäminen, korkeanpaikan harjoitussuunnitelman pohjalta laatia oman aseman tarpeisiin toteutettavat harjoitukset ja kaluston vuositarkastuksen suorittaminen. Kalustohankinnat ja poistot kuuluvat vastuuhenkilölle. o Vuosiharjoitussuunnitelmassa on oltava vähintään yksi korkeanpaikan työskentelyharjoitus sisältäen oppitunnin ja yhden ns. korkean laskeutumisen (vähintään 15 m). Lisäksi vuosiharjoitussuunnitelmassa on oltava erikseen kattotyöskentelyharjoitus. o Jokaisesta työvuorosta nimitetään yksi henkilö vastaamaan koulutuksesta, huoltotoimenpiteistä ja käyttö- ja tarkastuspöytäkirjan täytöstä. o Ensihoitovalmius on oltava kaikissa harjoituksissa. o Harjoituksissa käytetään täydellistä paloasua ja kypärää. o Nosto- ja laskuharjoituksissa on käytettävä varmistusköyttä/asap. o Laskeutumisessa on käytettävä varmistusköyttä/ asap. o Kalustoa käytetään vain valmistajan ohjeiden mukaan.

11 5 TYÖSKENTELY 5.1 Yleistä 5.2 Solmut 5.3 Kiinnitäytyminen 5.4 Laskeutuminen Toimittaessa korkeariskisessä kohteessa on työturvallisuuteen aina kiinnitettävä erityistä huomiota. Tilanteessa, jossa potilas on vaikeasti saavutettavassa paikassa, tulee ensimmäinen pelastaja saada potilaan luokse mahdollisimman nopeasti parhaalla mahdollisella tavalla. Hänen tehtävä on estää lisävahingon syntyminen ja ensihoidon aloittaminen muiden pelastajien valmistellessa varsinaista pelastamista. Harjoituksissa tulee ehdottomasti toimia opittuja menetelmiä käyttäen. Työtehtävissä voidaan malleja soveltaa, ottaen huomioon tehtävän luonteen ja potilaan tilanteen. Oma työturvallisuus ja kaluston valmistajien ohjeet ovat kuitenkin ehdottomia. Perussolmut korkeanpaikan työskentelyssä ovat: o Paalusolmu o Kahdeksikko o Siansorkka (varmistettuna kahdella puolipolvella) o HMS-solmu (hätälaskeutumiseen ilman laskeutumislaitetta) Tarvittaessa voidaan käyttää myös muita pelastusalalla yleisesti hyväksyttyjä solmuja. Harjoituksissa käytetään aina vähintään kahta kiinnityspistettä. Ensisijainen piste on se, joka vaikuttaa varmimmalta ja kohteeseen nähden luontevimmalta. Toinen kiinnityspiste, josta varmistus tehdään, on oltava ensimmäisestä riippumaton. Kiinnityspisteiden tulee sijaita mahdollisimman kohtisuoraan kohteen yläpuolella, jotta sivuttaisliike ei aiheuta ongelmia. Työtehtävissä, jos tilanteen luonne ja kohteen ominaisuudet niin vaativat, voidaan välttämättömiin toimenpiteisiin ryhtyä käyttäen vain yhtä tukevaa kiinnityspistettä. Laskeuduttaessa käytetään pääsääntöisesti yläköysilähtöä. Myös alaköysilähtöä voidaan käyttää. HYPPYLÄHTÖ ON KIELLETTY! Kiinnitäytyminen köyteen tehdään turvallisessa paikassa ja vasta sen jälkeen siirrytään kohtaan, josta laskeutuminen voidaan aloittaa. Laskeutumisharjoituksissa tulee käyttää erillistä varmistusköyttä ja putoamisen pysäyttäjää Asap.

12 Nopea laskeutuminen on kielletty muutoin kuin hätälaskeutumisessa. Alas tultaessa on laskeutumislaite irrotettava välittömästi, jotta sen lämpeneminen ei vaurioita köyttä. Jos laskeutumislaitetta ei ole käytettävissä, voidaan hätälaskeutumisessa käyttää sulkurengasta ja HMSsolmua. 5.5 Henkilön nostot ja laskut 5.6 Kattotyöskentely Henkilön pelastaminen nostamalla tai laskemalla voidaan suorittaa joko käyttämällä potilaan omia valjaita, evakuointivaljaita tai tarkoitukseen sopivia paareja. Omia valjaita on sellaisilla henkilöillä, jotka työskentelevät putoamisalttiissa työympäristössä tai harrastavat jotain vastaavanlaista toimintaa. Potilas, joka on tajuissaan, voidaan laskea/nostaa yksin evakuointivaljasta käyttäen. Jotta lisävahinkoja ei syntyisi, hankalasta paikasta pelastaminen saattaa vaatia ohjausköyden käyttöä. Jos potilas on tajuton tai muuten sekavassa tilassa, voidaan pelastaminen suorittaa ns. tandem- pelastamisena, jolloin pelastaja kulkee potilaan mukana. Monivammapotilaan pelastamisessa tulee käyttää paarikalustoa, jos se vain teknisesti on mahdollista. Paareja voidaan nostaa/laskea joko köysirataa pitkin tai suoraan nostaen/laskien ohjausköyttä käyttäen. Myös paaripelastaminen voidaan tehdä tandem- tekniikalla. Pelastustoiminnan johtaja arvioi tilanteen ja tekee päätöksen kattotyöskentelyn aloittamisesta. Hänen on varmistuttava, että kattotyöskentely voidaan tehdä turvallisesti. Yksikön johtajan tehtävänä on vastata, että kattotyöskentely toteutetaan turvallisin menetelmin. Yksikönjohtajan tulisi pääsääntöisesti määrätä kattotyöskentelyyn vähintään sammutuspari. Jos kattotyöskentely aloitetaan palavan rakennuksen katolla, tulee tehdä savusukellusvalvontaa. Katolle pääsyn edellytyksenä on tiedusteltu ja turvallinen reitti mahdollisten kiinnityspisteiden luo. Reittejä voivat olla esim. pelastajien oma tikaskalusto, talotikkaat, kulkusillat, lapetikkaat tms., joiden tuenta ja kiinnitys on varmistettava. Turvallinen kiinnitäytyminen voi tuottaa hankaluuksia jos katolla ei ole hyviä ja riittävän lujia kiinnityspisteitä. Käyttökelpoisia kiinnityspisteitä voivat olla nostolava-auton kori, tukevat piiput ja putket sekä kattosillat. Tilapäisten kiinnityspisteiden (letkunkannatinkoukut, palokanki tms.) rakentaminen on työturvallisuuden kannalta arveluttavaa. Tällaisissa tilanteissa tulee harkita vaihtoehtoisia menetelmiä pelastajien työturvallisuuden varmistamiseksi tai luopua kattotyöskentelytehtävästä kokonaan. Katolla työskentelevien on oltava kiinnitäytyneenä köyteen tai muilla keinoin estettävä putoaminen. Pääsääntöisesti on käytettävä kahdenköyden järjestelmää, jossa toinen köysi on työköysi ja toinen varmistusköysi. Molemmissa köysissä tulee olla varmistus- / pituudensäätölaite, joka pysäyttää liikkeen, mikäli ote irtoaa. Yhden köyden käyttö

13 on mahdollista vain sellaisissa erikoistapauksissa, jossa kahden köyden käyttö aiheuttaisi lisävaaraa. Kattotyöskentelyssä on aina varauduttava hätälaskeutumiseen joko köyden avulla tai tikkaita käyttäen. 5.7 Ahtaasta kaivosta pelastaminen Kaivosta pelastettaessa on kiinnityspiste saatava aukon yläpuolelle, jotta noston loppuvaiheessa ei tulisi ongelmia. Kiinnityspisteenä voidaan käyttää tarkoitukseen valmistettua kolmijalkaa, jatkotikkaista rakennettua ns. A-tikasta tai puomitikkaan tai raivausauton nosturin puomia. Koneellisia vinssejä ja nostureita ei henkilönnostoissa saa käyttää, ellei niitä ole tähän tarkoitukseen hyväksytty. 5.8 Hätälaskeutuminen puomitikkaasta tai nostolavasta Työskenneltäessä puomitikkaassa, voi eteen tulla tilanne, jossa joudutaan nopeasti poistumaan korista. Siksi henkilöillä, jotka työskentelevät puomitikkaassa, on oltava joko erillinen lantiovaljas tai valjashaalarit. Työskentelykorissa on oltava kinnittettynä (tarrain, kattokassi tai grillon).

14 6 KALUSTON HUOLTO, TARKASTUKSET JA KIRJANPITO 6.1 Yleistä Köysipelastuskaluston tarkastukset voidaan jakaa käyttöä edeltäviin tarkastuksiin ja määräaikaistarkastuksiin: 1) Jokaisen käyttäjän on tehtävä käyttöä edeltävä tarkastus aina ennen työvälineiden ja henkilönsuojaimien käyttöä. Tarkastus voi olla silmämääräinen ja sisältää laitteen yksinkertaisen toimintakokeen. 2) Määräaikaistarkastuksen saa suorittaa vain siihen pätevä ja nimetty henkilö, jolla on ajantasaiset tiedot: - määräaikaistarkastuksia koskevista vaatimuksista - valmistajan antamista suosituksista ja ohjeista suojaimen tai välineen tarkastamiseksi - järjestelmän osien yhteensopivuutta koskevista suosituksista. Määräaikaistarkastuksia tekevän henkilön pitää osata tunnistaa viat ja tarvittaessa ryhtyä korjaustoimiin. Määräaikaistarkastukset tehdään valmistajan ohjeiden mukaisesti vähintään kerran vuodessa ja aina jos käyttöä edeltävissä tarkastuksissa on havaittu puutteita. Lisäksi väline on perusteellisesti tarkastettava poikkeuksellisen, välineen turvallisuutta vaarantaneen tapahtuman (esim. putoamisen) jälkeen. Ainoastaan valmistajan tai maahantuojan valtuuttamat henkilöt voivat tehdä monimutkaisempien laitteiden määräaikaistarkastuksia. Valmistajat antavat järjestämänsä koulutuksen jälkeen valtuudet määräaikaistarkastajille ja valtuutus voi olla määräaikainen. Kaikissa korjaus- ja huoltotoiminnoissa on erittäin tärkeää ottaa huomioon valmistajan tai maahantuojan ohjeet. Välineiden käytön jälkeinen puhtaanapito, kuivaus ja oikeanlainen säilytys ovat ehdottoman tärkeitä edellytyksiä laitteiden turvalliselle toiminnalle seuraavalla käyttökerralla. Korkeanpaikan työskentelykansio sijoitetaan ennalta sovittuun paikkaan. Sen tulee sisältää: kalustoluettelot, käyttöohjeet, käyttö- ja tarkastuspöytäkirjat ja muut tarpeelliset materiaalit. Kaikki ne, jotka käyttävät kalustoa, ovat velvollisia tekemään käytön jälkeisen huollon ja merkitsemään toimenpiteet pöytäkirjaan. Vioista ja puutteista on viivytyksettä ilmoitettava vastuuhenkilölle. Kaluston perusteellinen tarkastus on tehtävä kerran vuodessa vastuuhenkilön toimesta. Valmistajan ohjeita on aina noudatettava. 6.2 Köysien huolto-ohje Käyttöönoton yhteydessä köydet merkitään ja niille tehdään käyttö- ja tarkastuspöytäkirja. Ennen jokaista käyttökertaa köysi tarkastetaan silmämääräisesti. Käytön jälkeen köysi puhdistetaan ja tarvittaessa pestään haalealla vedellä ja kuivataan löysällä vyyhdillä huoneenlämmössä. Pakattaessa köysi käyttöä varten, se tarkastetaan silmämääräisesti ja tunnustelemalla käsin, jotta mahdolliset vauriot havaitaan. Köydet tulee pakata mahdollisimman löysälle joko vyyhdiksi tai pussiin. Köydet varastoidaan kuivassa, viileässä ja valolta suojatussa tilas-

15 sa. Jokaisen käyttökerran jälkeen täytetään tiedot käyttö- ja tarkastuspöytäkirjaan. Vauriot ja puutteet on ilmoitettava viivytyksettä vastuuhenkilölle. 6.3 Valjaiden huolto-ohje Käyttöönoton yhteydessä valjaat merkitään ja niille tehdään käyttö- ja tarkastuspöytäkirja. Ennen ja jälkeen käytön on valjaat silmämääräisesti tarkastettava (ommelten kunto, hihnojen kierteisyys). Käytön jälkeen valjaat puhdistetaan ja kuivataan huoneenlämmössä. Jokaisen käyttökerran jälkeen täytetään tiedot tarkastus- ja käyttöpäiväkirjaan. Vauriot ja puutteet on viivytyksettä ilmoitettava vastuuhenkilölle. 6.4 Nauhalenkkien huolto-ohje Toimitaan kuten valjaiden kohdalla. 6.5 Valjashaalareiden huolto-ohje Käyttöönoton yhteydessä haalarit merkitään ja niille tehdään tarkastuspöytäkirja. Valjaat on tarkoitettu käytettäväksi haalareiden kanssa, joten valmistajan ohjeita on noudatettava. Pestäessä on kaikki metalliset osat irrotettava ja pesun jälkeen on tarkastettava, ettei hihnoissa ole kierteitä. Vastuuhenkilö tekee kerran vuodessa perusteellisen tarkastuksen ja tekee merkinnät tarkastuspöytäkirjaan. Jos haalareiden käyttäjä huomaa vikoja tai puutteita, on hänen ilmoitettava siitä vastuuhenkilölle. 6.6 Palonarun huolto-ohje Ei käytössä pelastuslaitoksen korkealla työskentelyssä. 6.7 Palovyön huolto- ohje Ei käytössä pelastuslaitoksen korkealla työskentelyssä.

16 7 LIITTEET: Liite 1: Kattotyöskentelymalli Liite 2: Turvaohje Liite 3: Vastuu henkilöt alueella

17 Liite 1 Kattotyöskentelymalli Katolla työskentelevien on oltava kiinnitäytyneenä köyteen tai muilla keinoin estettävä putoaminen. Pääsääntöisesti on käytettävä kahdenköyden järjestelmää, jossa toinen köysi on työköysi ja toinen varmistusköysi. Molemmissa köysissä tulee olla varmistus- / pituudensäätölaite, joka pysäyttää liikkeen, mikäli ote irtoaa. Yhden köyden käyttö on mahdollista vain sellaisissa erikoistapauksissa, jossa kahden köyden käyttö aiheuttaisi lisävaaraa. Kattotyöskentelyssä on aina varauduttava hätälaskeutumiseen joko köyden avulla tai tikkaita käyttäen.

18 Liite 2 TURVAOHJE 1) Tätä ohjetta noudatetaan Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen korkealla työskentelyn harjoituksissa sekä näytöksissä. 2) Pelastuslaitoksen korkealla työskentelyn harjoituksissa kouluttajana voi toimia henkilö joka on saanut riittävän koulutuksen (esimerkiksi Pelastusopiston korkeanpaikan työskentelyn kurssi tai vastaava). 3) Peruskoulutuksessa koulutuspaikka on vakioitava turvallisuuden takaamiseksi ja yllätystekijöiden välttämiseksi. Alastulopaikalla peruslaskuissa voidaan käyttää esimerkiksi pelastustyynyä tai muuta vaimennusta. 4) Harjoittelu on suositeltavaa aloittaa kaltevalta pinnalta tai maantasossa. 5) Koulutettavan tulee ymmärtää harjoituksen tavoitteet ja toiminta periaatteet ennen aloittamista. 6) Harjoituksissa tulee käyttää hyväksyttyjä välineitä ja noudattaa valmistajan antamia ohjeita 7) Kouluttaja varmistaa koulutuksessa käytettävien välineiden kunnon. 8) Kouluttajan tulee tarkastaa köysien kiinnitykset ja kiinnityspisteet. 9) Köysien kiinnityksessä tulee käyttää pitäviä sidoksia, esim. jousihakaa, nauhalenkkejä, sulkurenkaita, kahdeksikkosolmua, paalusolmua tai siansorkkaa puolipolvivarmistuksella. 10) Harjoituksissa köysi tulee kiinnittää kahdesta pisteestä. 11) Perusharjoituksissa kouluttaja näyttää aina mallisuorituksen ensimmäisenä. 12) Laskeutuja varmistetaan erillisellä turvaköydellä. 13) Henkilön nosto- ja laskuharjoituksissa tulee henkilöllä olla valjaat kiinnitettynä varmistusköyteen. 14) Köydet tulee suojata mekaaniselta rasitukselta ja niiden päälle ei saa astua. 15) Laskeutumisen lähtöpaikan ja alastulopaikan tulee olla häiriötön. Kouluttaja antaa luvan kiinnittäytyä köyteen ja lähtöluvan laskeutumiselle. Sovelletuissa harjoituksissa tehtävät suoritetaan itsenäisesti kouluttajan valvomana. 16) Ennen työskentelyn aloittamista on varmistauduttava laitteen toiminnasta koekäyttämällä se.

19 17) Ennen maahan laskeutumista on laskeutujan pysäytettävä vauhti. Mikäli näin ei tehdä, varmistaja pysäyttää laskeutujan ennen maata. 18) Jokaisen, joka huomaa harjoituksen aikana sellaisen tekijän, joka voi vaarantaa turvallisuutta, tulee ilmoittaa siitä välittömästi kouluttajalle tai mahdollisuuksien mukaan keskeyttää vaarallinen toiminta ilmoituksella TOSI VAARA. 19) Harjoituksissa on varauduttava ensihoitoon soveltuvalla ensiapuvarustuksella ja viestivälineellä.

20 Liite 3: Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen vastuuhenkilöt; Koko alue; Palomestari Mika Siitonen Asema 1: Mika kynsijärvi Asema 1 1. vuoro; Petri Ohinmaa 2. vuoro; Jari Laine 3. vuoro; Hannu Snirvi 4. vuoro; Mika Tepsa Asema 3: Roger Nybom Asema 3 1. vuoro; Matti Rinne 2. vuoro; Henry Berlin 3. vuoro; Hannu Viitala 4. vuoro; Ralf Brygger Asema 2: Asko Pohjankoski Asema 2 1. vuoro; Olli-Pekka Moilanen 2. vuoro; Toni Sohkanen 3. vuoro; Björn Westermark 4. vuoro; Jari Korhonen

Korkealla työskentely pelastustoimessa

Korkealla työskentely pelastustoimessa S ISÄASIAINMINISTERIÖN PELASTUSOSASTON J ULKAISUJA SARJA A Korkealla työskentely pelastustoimessa 1 Ohjeen tarkoitus... 2 2 Keskeiset käsitteet... 3 3 Korkealla työskentelyn riskit... 4 4 Normit... 5 4.1

Lisätiedot

PUTOAMISSUOJAUKSEN SUUNNITTELU

PUTOAMISSUOJAUKSEN SUUNNITTELU PUTOAMISSUOJAUKSEN SUUNNITTELU LAINSÄÄDÄNTÖ - Putoamissuojausta koskeva lainsäädäntö edellyttää työnantajalta toimenpiteitä putoamistapaturmien estämiseksi, jos työntekijä työskentelee yli 2 metrin korkeudella

Lisätiedot

HENKILÖSUOJAIMEN TARKASTUSLOMAKE

HENKILÖSUOJAIMEN TARKASTUSLOMAKE HENKILÖSUOJAIMEN TARKASTUSLOMAKE Petzl henkilösuojainten määräaikaistarkastuksen saa suorittaa Työterveyslaitoksen myöntämän, voimassa olevan, valjastarkastajavaltuutuksen omaava henkilö. Tarkastuksen

Lisätiedot

Käyttöasetus potilassiirtojen

Käyttöasetus potilassiirtojen Käyttöasetus potilassiirtojen näkökulmasta Ylitarkastaja Riina Perko Valtioneuvoston asetus työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta (403/2008) Käyttöasetus Asetus voimaan 1.1.2009 Käyttöasetuksen

Lisätiedot

Huoltopalvelut. Kattoturva. ICOPAL-Tikasturva. Helposti ja turvallisesti katolle

Huoltopalvelut. Kattoturva. ICOPAL-Tikasturva. Helposti ja turvallisesti katolle Huoltopalvelut Kattoturva ICOPAL-Tikasturva Helposti ja turvallisesti katolle Icopal turvatarrainjärjestelmää käyttäen voidaan kiivetä katolle turvallisesti ja helposti. Se on käytettävyydeltään ylivoimaisesti

Lisätiedot

Osallistun vain tietokilpailuun raksi ruutuun:

Osallistun vain tietokilpailuun raksi ruutuun: TIETKILPAILU 2018 Täytä selvällä käsialalla (ISILLA KIRJAIMILLA) koko nimesi, palokuntasi ja kilpailijatunnuksesi. Nimi Palokunta Kilpailijatunnus sallistun vain tietokilpailuun raksi ruutuun: 1. Tarkasta,

Lisätiedot

1. Tuotteen tunnettu käyttöhistoria

1. Tuotteen tunnettu käyttöhistoria Henkilösuojaimen tarkastus Tarkastusohjeet Jokaisella käyttökerralla tehtävän rutiinitarkastuksen lisäksi pätevän henkilön pitää tehdä henkilösuojaimelle yksityiskohtainen tarkastus säännöllisesti. Petzl

Lisätiedot

TIETOA TURVALLISESTA LUMENPUDOTTAMISESTA Vandernet Oy

TIETOA TURVALLISESTA LUMENPUDOTTAMISESTA Vandernet Oy TIETOA TURVALLISESTA LUMENPUDOTTAMISESTA Vandernet Oy Lumenpudottaminen rakennusten katoilta on vaarallista, jos pudottaja ei ole varustautunut asianmukaisin varustein ja oikealla asenteella. Lehdistä

Lisätiedot

OHJEISTUS NOSTINPUTKEEN KIINNITTYMISELLE

OHJEISTUS NOSTINPUTKEEN KIINNITTYMISELLE OHJEISTUS NOSTINPUTKEEN KIINNITTYMISELLE ID 47905 JOHDANTO Näyttämötyössä korkealla työskenteleminen on esillä muun muassa lavasteiden pystytyksessä, purussa ja tarvittavissa huoltotöissä. Tämä ohjeistus

Lisätiedot

Henkilönsuojainpalvelut. Putoamissuojaus

Henkilönsuojainpalvelut. Putoamissuojaus Henkilönsuojainpalvelut Putoamissuojaus Putoamissuojaus Putoamissuojausjärjestelmä muodostuu kolmesta pääkohdasta Mikäli putoamisvaaraa ei voida poistaa teknisin tai työjärjestelyllisin keinoin työkohteessa

Lisätiedot

MSA Latchways Personal Rescue Device (PRD )

MSA Latchways Personal Rescue Device (PRD ) MSA Latchways Personal Rescue Device (PRD ) Integroitu valjasjärjestelmä pelastautumiseen Koska jokaisella elämällä on tarkoitus MSA Latchways Personal Rescue Device (PRD ) MSA on mullistanut pelastautumisprosessin

Lisätiedot

Vaijerivinssi DELTA 160-300 kg / 230V

Vaijerivinssi DELTA 160-300 kg / 230V Vaijerivinssi DELTA 160-300 kg / 230V Käyttöohje (Mallit: CWS 160,230 ja 300) Maahantuoja Suomessa : Carl Stahl Oy Jonkankatu 2, 20360 Turku Puh: 02 2750060 e mail: myynti@carlstahl.fi 1. Teknisiä tietoja

Lisätiedot

Opettele seuraavat taidot * köyden pujottaminen laskeutumislaitteeseen sekä laskeutumislaitteen käyttöperiaate

Opettele seuraavat taidot * köyden pujottaminen laskeutumislaitteeseen sekä laskeutumislaitteen käyttöperiaate KUTSU KURSSI Tervetuloa savusukelluskurssille Kurssipaikka ja ajankohta Varustus Palokunta-asu KURSSINJOHTAJA Nimi Virka-asema yhteystiedot ESITIETOVAATIMUKSET Valmistaudu kurssin alussa järjestettävään

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE $martline

KÄYTTÖOHJE $martline 2007-10-24 KÄYTTÖOHJE $martline Oman turvallisuutesi vuoksi ja saadaksesi varusteista mahdollisimman suuren hyödyn on tärkeää, että luet käyttöoppaan kokonaan ja ymmärrät sen sisällön! Cresto Safety AB,

Lisätiedot

40734917 Worker Outdoor Pants 40734900 Active Cargo Jacket 40532440 Glove M40 40894143 Worksafe W 4p harness belt click 40894154 Worksafe 2 m flex

40734917 Worker Outdoor Pants 40734900 Active Cargo Jacket 40532440 Glove M40 40894143 Worksafe W 4p harness belt click 40894154 Worksafe 2 m flex 40734917 Worker Outdoor Pants 40734900 Active Cargo Jacket 40532440 Glove M40 40894143 Worksafe W 4p harness belt click 40894154 Worksafe 2 m flex shock absorber 40894404 Helmet Kask Plasma AQ Opimme seisomaan

Lisätiedot

Käyttöohje. Asiakaspalvelu. Lue tämä käyttöohje aina ennen Stedox. Supportin käyttöä ja asennusta.

Käyttöohje. Asiakaspalvelu. Lue tämä käyttöohje aina ennen Stedox. Supportin käyttöä ja asennusta. Me haluamme tehdä työnteosta helpompaa, tehokkaampaa ja turvallisempaa rakentajille ympäri maailman kehittämällä luovia menetelmiä ja työkaluja, jotka helpottavat rakennusalan asennustöitä. Oikeanlaisilla

Lisätiedot

Köysien varassa työskentelevät henkilöt 19.8.2013

Köysien varassa työskentelevät henkilöt 19.8.2013 19.8.2013 1(7) KÖYSIEN VARASSA TYÖSKENTELEVIEN HENKILÖIDEN PÄTEVÖINTI/SERTIFIOINTI 1 YLEISTÄ Pätevöinnin ja sertifioinnin vaatimukset ja menettelyt on kuvattu tässä ohjeessa. Sertifiointeihin sovelletaan

Lisätiedot

CE MERKINTÄ KONEDIREKTIIVIN 2006/42/EY PERUSTEELLA

CE MERKINTÄ KONEDIREKTIIVIN 2006/42/EY PERUSTEELLA TIETOPAKETTI PÄHKINÄNKUORESSA: CE MERKINTÄ N PERUSTEELLA HUOMIO! Vanha konedirektiivi 98/37/EY on kumottu, mutta se on edelleen voimassa siirtymäaikana. Käyttöönoton siirtymäaika -> 29.12.2009 saakka.

Lisätiedot

1. Tuotteen tunnettu käyttöhistoria

1. Tuotteen tunnettu käyttöhistoria Henkilösuojaimen tarkastus Tarkastusohjeet Jokaisella käyttökerralla tehtävän rutiinitarkastuksen lisäksi pätevän henkilön pitää tehdä henkilösuojaimelle yksityiskohtainen tarkastus säännöllisesti. Petzl

Lisätiedot

Kiinnityspiste takana, D-lenkki Kiinnityspiste edessä, nauhalenkit. Tukivyö, D-lenkit sivuilla. vyössä, rinnassa ja reisilenkeissä

Kiinnityspiste takana, D-lenkki Kiinnityspiste edessä, nauhalenkit. Tukivyö, D-lenkit sivuilla. vyössä, rinnassa ja reisilenkeissä HEIGHT PROTECTION FULL BODY HARNESSES V15, D- Säädöt rinnassa, olkaimissa ja jalkahihnoissa V95 RAPID Etu- ja takakiinnitys, D-lenkit Istumavaljaan D- ja Reisihihnoissa pikasoljet Saatavana myös perussoljilla

Lisätiedot

1. Tuotteen tunnettu käyttöhistoria

1. Tuotteen tunnettu käyttöhistoria Henkilösuojaimen tarkastus Tarkastusohjeet Jokaisella käyttökerralla tehtävän rutiinitarkastuksen lisäksi pätevän henkilön pitää tehdä henkilösuojaimelle yksityiskohtainen tarkastus säännöllisesti. Petzl

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN PALOKUNTANUORET

PÄIJÄT-HÄMEEN PALOKUNTANUORET PÄIJÄT-HÄMEEN PALOKUNTANUORET Alueellinen 24h-päivystysharjoitus 17.6.-18.6.2017 Sisällys: Esittely Aikataulut Alueet Potilaat Turvallisuus Toimintaohjeet Harjoitusryhmille Maalirymille Yhteystiedot 3

Lisätiedot

Vapaa-aikatoimi

Vapaa-aikatoimi Vapaa-aikatoimi HINNASTO Kiipeilyseinän hinnat ja välinevuokraus sis. alv 10 % Liikuntapalvelun varmistuskortti 15,00 / hlö Ohjattu kiipeilykokeilu, max 10 henk. / tunti 95,00 / h (sis. varustevuokran,

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUS ANTENNIASENNUSTÖISSÄ

TYÖTURVALLISUUS ANTENNIASENNUSTÖISSÄ TYÖTURVALLISUUS ANTENNIASENNUSTÖISSÄ Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry www.sant.fi (Ohjeen laatinut työryhmä: Martti Kemppi/Martti Kemppi Oy, Alpo Siitonen/Digita Oy, Aapo Vesala/Telekymi Ky, Pekka

Lisätiedot

K a t t o t u r v a o pa s

K a t t o t u r v a o pa s t a l o N h a lt i j a N K a t t o t u r v a o pa s o N Ko ta l o s i K at tot u r va l l i s u u s Ku N N o s s a? Nuohooja käy talosi katolla säännöllisesti! - Milloin viimeksi tarkistit, ovatko katon

Lisätiedot

Pelastustoimen uudistus

Pelastustoimen uudistus Pelastustoimen uudistus Länsi-Suomen Pelastusalan liitto, koulutusseminaari 29.-30.10.2016 Erityisasiantuntija Jouni Pousi 29.10.2016 2 29.10.2016 3 29.10.2016 4 29.10.2016 5 29.10.2016 6 Pelastustoimen

Lisätiedot

SÄILIÖTÖIDEN TURVALLISUUSOHJEET, SÄILIÖTYÖLUPA

SÄILIÖTÖIDEN TURVALLISUUSOHJEET, SÄILIÖTYÖLUPA 1 Länsi-Säkylän Teollisuusalue 1.9.2014 Ohjesääntö Länsi-Säkylän Teollisuusalueella työskenteleville LIITE 5 SÄILIÖTÖIDEN TURVALLISUUSOHJEET, SÄILIÖTYÖLUPA 1. TARKOITUS JA SOVELTAMINEN Ohjeen tarkoitus

Lisätiedot

Sallan koulukeskuksen YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA. (Pelastuslaki 379/ ) (VN asetus pelastustoimesta 407/ ) Tarkastettu

Sallan koulukeskuksen YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA. (Pelastuslaki 379/ ) (VN asetus pelastustoimesta 407/ ) Tarkastettu 2016 2017 Sallan koulukeskuksen YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA (Pelastuslaki 379/2011 16 ) (VN asetus pelastustoimesta 407/2011 3 ) Tarkastettu Pelastusviranomaisen hyväksyntä / 20 / 20 Sallan kunta

Lisätiedot

Tervetuloa sammutustyökurssille,

Tervetuloa sammutustyökurssille, KUTSU KURSSI Tervetuloa sammutustyökurssille, Kurssipaikka ja ajankohta Varustus Palokunta-asu KURSSINJOHTAJA Nimi Virka-asema yhteystiedot ENNAKKOTEHTÄVÄ Sopimuspalokuntasi tulee järjestää sinulle seuraavat

Lisätiedot

SAVONIA OPINNA YTETYO. 1'1.\ 1.. )p\ 4. Tekniikka. Palopäällystön koulutus ... PELASTUSTOIMEN KORKEALTA PELASTAMINEN haasteet ja kehitystarpeet

SAVONIA OPINNA YTETYO. 1'1.\ 1.. )p\ 4. Tekniikka. Palopäällystön koulutus ... PELASTUSTOIMEN KORKEALTA PELASTAMINEN haasteet ja kehitystarpeet SAVONIA Tekniikka Palopäällystön koulutus.... OPINNA YTETYO PELASTUSTOIMEN KORKEALTA PELASTAMINEN haasteet ja kehitystarpeet 2014 J enika Ylikauppila 1'1.\ 1.. )p\ 4 -------------- SAVONIA AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Sopimushenkilöstön koulutuksen kehittäminen Pelastusopisto 10/2018 Pelastusopisto, Kirmo Savolainen Lspel, Terhi Kivijärvi

Sopimushenkilöstön koulutuksen kehittäminen Pelastusopisto 10/2018 Pelastusopisto, Kirmo Savolainen Lspel, Terhi Kivijärvi Sopimushenkilöstön koulutuksen kehittäminen 2018-2024 Pelastusopisto 10/2018 Pelastusopisto, Kirmo Savolainen Lspel, Terhi Kivijärvi Peo:n tehtävänä pelastustoimen lakisääteisen kelpoisuuden tuottaman

Lisätiedot

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 Vesa Ullakonoja ü työpaikalla on yksi työpaikan kokonaisuutta hallitseva eli pääasiallista määräysvaltaa käyttävä

Lisätiedot

KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU

KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU TAMPEREEN KAUPUNKI LIITE 5 TURVALLISUUSASIAKIRJA KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU RUOTULA JA TAKAHUHTI Suunnitelmanumerot:14105, 14104, 14103, 14163, 14164 TAMPEREEN KAUPUNKI

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hannu Nuolivirta 21.10.2011. Pelastustoimen ajankohtaispäivät 8-9. 11.2011

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hannu Nuolivirta 21.10.2011. Pelastustoimen ajankohtaispäivät 8-9. 11.2011 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hannu Nuolivirta 21.10.2011 Pelastustoimen ajankohtaispäivät 8-9. 11.2011 Painelaitteita koskevien säädösten vaikutus sammutuslaitteistoihin 21.10.2011 Hannu Nuolivirta

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeen käännös SEPREMIUM 30. Kompressorilauhteiden öljynerotusyksikkö 04/13

Asennus- ja käyttöohjeen käännös SEPREMIUM 30. Kompressorilauhteiden öljynerotusyksikkö 04/13 Asennus- ja käyttöohjeen käännös SEPREMIUM 30 Kompressorilauhteiden öljynerotusyksikkö 04/13 TOIMINTA SEPREMIUM sarjan öljynerotusyksiköllä puhdistetaan paineilmajärjestelmän öljyä sisältäviä lauhteita

Lisätiedot

Tarkastusohjeet. 1. Tuotteen tunneettu käyttöhistoria. 2. Alustavat huomiot. 3. Kuoren tarkastus 1/6. Henkilösuojaimen tarkastus

Tarkastusohjeet. 1. Tuotteen tunneettu käyttöhistoria. 2. Alustavat huomiot. 3. Kuoren tarkastus 1/6. Henkilösuojaimen tarkastus Henkilösuojaimen tarkastus Tarkastusohjeet Jokaisella käyttökerralla tehtävän rutiinitarkastuksen lisäksi pätevän henkilön tulisi tehdä henkilösuojaimelle yksityiskohtainen tarkastus säännöllisesti. Petzl

Lisätiedot

Turvallisesti tikkailla

Turvallisesti tikkailla Turvallisesti tikkailla Turvallisesti tikkailla Tämä ohje on tehty teollisuuden työpaikkojen turvallisuustyön tukemiseksi. Ohjeessa on huomioitu lainsäädännön vaatimusten lisäksi myös hyviä käytäntöjä.

Lisätiedot

TURVAVALAISTUS KUNNOSSAPITO-OHJELMA HUOLTOPÄIVÄKIRJA KÄYTTÖÖNOTTOTARKASTUS PÖYTÄKIRJA

TURVAVALAISTUS KUNNOSSAPITO-OHJELMA HUOLTOPÄIVÄKIRJA KÄYTTÖÖNOTTOTARKASTUS PÖYTÄKIRJA TURVAVALAISTUS KUNNOSSAPITO-OHJELMA HUOLTOPÄIVÄKIRJA KÄYTTÖÖNOTTOTARKASTUS PÖYTÄKIRJA Exilight Oy Hermiankatu 6-8A Tel. +358 (0)10 773 5400 33720 Tampere Fax. +358 (0)10 773 5409 Kiinteistö: Omistaja:

Lisätiedot

Kriittistentöiden hallinta EASA. Jukka Parviainen

Kriittistentöiden hallinta EASA. Jukka Parviainen Kriittistentöiden hallinta EASA Jukka Parviainen 10.2.2019 KRIITTISEN HUOLTOTYÖN MÄÄRITELMÄ (KOMISSION ASETUS (EU) N:o 1321/2014, 2 artikla(n)) huoltotyötä, jonka yhteydessä kootaan järjestelmä tai jokin

Lisätiedot

URAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY

URAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY Työn turvallisuussuunnitelma (TTS) ja yhteistyökumppanit ALIURAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI 17.9.2019 ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY yit.fi Välittömät toimenpiteet Seuranta ja palaute

Lisätiedot

Yleisötiedote tuotantolaitoksen toiminnasta IDO Kylpyhuone Oy, Wärtsilänkatu 1, Tammisaari

Yleisötiedote tuotantolaitoksen toiminnasta IDO Kylpyhuone Oy, Wärtsilänkatu 1, Tammisaari Yleisötiedote tuotantolaitoksen toiminnasta IDO Kylpyhuone Oy, Wärtsilänkatu 1, 10600 Tammisaari IDO Kylpyhuone Oy:n yleisötiedote 2016 Yrityksen yhteystiedot ja vastuuhenkilö: IDO Kylpyhuone Oy Wärtsilänkatu

Lisätiedot

Tepa 555. Alaslaskulaite.

Tepa 555. Alaslaskulaite. Tepa 555 Alaslaskulaite www.tepamec.com 1 Vaatimustenmukaisuusvakuutus TEPA 555 Alaslaskulaite Laitetta käytetään 1 2 henkilön alaslaskuun mastosta tai muusta korkeasta paikasta. Maksimi henkilökuorma

Lisätiedot

Kantavat poimulevyt SA 113-153

Kantavat poimulevyt SA 113-153 www.ruukki.fi Kantavat poimulevyt TURVA-ANKKURI SA 113-153 KÄYttöohje Yhteystiedot Tekninen tuki puh. 020 592 7776 Kuva 1. Turva-ankkurin poikkileikkaus Turva-ankkurin valmistaja Ruukki Construction Oy

Lisätiedot

Työturvallisuus pelastustoimen ja ensihoitopalvelun uusissa työmuodoissa

Työturvallisuus pelastustoimen ja ensihoitopalvelun uusissa työmuodoissa Työturvallisuus pelastustoimen ja ensihoitopalvelun uusissa työmuodoissa Hanna Honkavuo, hankesuunnittelija, Pohjois-Savon pelastuslaitos Pelastustoimen tutkimuspäivät 6.6.2019 Hankkeen ajankohta 1.8.2018-31.1.2020

Lisätiedot

Kansainväliset puukiipeilykilpailut

Kansainväliset puukiipeilykilpailut päivitetty 2016 Hyväksytyt suojalasit/silmäsuoja Hyväksytyt kiipeilyvaljaat Kilpailijan nimi ja nro: Hyväksytty kiipeilykypärä Hyväksytty kiipeilyköysi Hyväksytty käsisaha ja kotelo Hyväksytty asemointiköysi

Lisätiedot

Telecrane F25 Käyttö-ohje

Telecrane F25 Käyttö-ohje 1 Telecrane F25 Käyttö-ohje Sisällysluettelo - F25 Takuu & turvallisuusohjeet 3 - Käytössä huomioitavaa 4 - Käyttö 6 - Lähettimen paristot ja vastaanottimen virtalähde 7 - Tarkastus ja vianetsintä 8 -

Lisätiedot

KÄYTETÄÄN TUOTTEEN MUKANA SEURAAVAN KÄYTTÖOHJEEN KUVIEN KANSSA. TUOTTEEN MUKANA TULEVA ALKUPERÄINEN KÄYTTÖOHJE TOIMII TAKUU- JA TARKASTUSKORTTINA

KÄYTETÄÄN TUOTTEEN MUKANA SEURAAVAN KÄYTTÖOHJEEN KUVIEN KANSSA. TUOTTEEN MUKANA TULEVA ALKUPERÄINEN KÄYTTÖOHJE TOIMII TAKUU- JA TARKASTUSKORTTINA KÄYTETÄÄN TUOTTEEN MUKANA SEURAAVAN KÄYTTÖOHJEEN KUVIEN KANSSA. TUOTTEEN MUKANA TULEVA ALKUPERÄINEN KÄYTTÖOHJE TOIMII TAKUU- JA TARKASTUSKORTTINA CAMP GOBLIN putoamisen pysäyttävä köysitarrain ja nousukahva

Lisätiedot

JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET

JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET KAUKORA OY 2(10) SISÄLLYSLUETTELO Tärkeää... 4 Takuu... 4 Solar 300 (500) Economy... 5 Toimintakuvaus... 5 Yleiset asennusohjeet... 5

Lisätiedot

Macco. Macco Viputaljat. Käyttöohjeet. Kapasiteetit 750 kg kg

Macco. Macco Viputaljat. Käyttöohjeet. Kapasiteetit 750 kg kg Macco Viputaljat Kapasiteetit 750 kg - 6000 kg Käyttöohjeet Macco OY MACHINE TOOL CO Teerikukonkuja 4 FIN-00700 Helsinki Tel. +358-9-351 951 Fax +358-9-3519 5200 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO 1.1 TEKNISET TIEDOT

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET. Köysivintturi Tyypip 220.0, , , , , ,125

KÄYTTÖOHJEET. Köysivintturi Tyypip 220.0, , , , , ,125 KÄYTTÖOHJEET Köysivintturi Tyypip 0.0,3 0.0,5 0.0,75 0. 0. 0.3 4.0,5 40.0,08 40.0,5 Sisällysluettelo. Tärkeitä turvallisuusohjeita 6. Köyden kiinnittäminen. Tekniset tiedot 7. Käyttö 3. Yleistä 8. Huolto

Lisätiedot

MONITOIMITIKAS ALUMIININEN. FIN Käyttö- ja turvallisuusohje

MONITOIMITIKAS ALUMIININEN. FIN Käyttö- ja turvallisuusohje ALUMIININEN MONITOIMITIKAS FIN Käyttö- ja turvallisuusohje Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen käyttöä! Säilytä käyttöohjeet myöhempää käyttöä varten. Yleistä Kiitos kun valitsit Kramforsin monitoimitikkaat.

Lisätiedot

Betonielementtien käsittelyohjeet

Betonielementtien käsittelyohjeet Betonielementtien käsittelyohjeet Seinäelementit, kampafakki... 2 Eristetyt elementit, A-pukki... 3 Väliseinä- ja kuorielementit, A-pukki... 4 Laattaelementit... 5 Pilari-ja palkkielementit... 6 Nosto-ohjeet...

Lisätiedot

Korkealla työskentelyn seminaari

Korkealla työskentelyn seminaari Korkealla työskentelyn seminaari 10.00 Tilaisuuden avaus 10.15 Alustukset á 15 min 11.00 Ohjeet työpajatyöskentelyyn 11.15 Työpajat alustusten pohjalta á 45 min 12.00 Lounas 13.00 Työpajat alustusten pohjalta

Lisätiedot

1. Tuotteen tunnettu käyttöhistoria

1. Tuotteen tunnettu käyttöhistoria Henkilösuojaimen tarkastus Tarkastusohjeet Jokaisella käyttökerralla tehtävän rutiinitarkastuksen lisäksi pätevän henkilön tulisi tehdä henkilösuojaimelle yksityiskohtainen tarkastus säännöllisesti. Petzl

Lisätiedot

Palokuntalaisten opintopäivät 2017 Palokuntakoulutuksen uudistus vaikutukset palokunnille

Palokuntalaisten opintopäivät 2017 Palokuntakoulutuksen uudistus vaikutukset palokunnille Palokuntalaisten opintopäivät 2017 Palokuntakoulutuksen uudistus vaikutukset palokunnille 6.5.2017 Original Sokos Hotel Arina, Oulu Koulutuspäällikkö Markku Savolainen Pelikentällä monta pelaajaa Palokunta

Lisätiedot

Sopimuspalokuntalaisten työturvallisuus kuka vastaa ja mistä? Vantaa Erityisasiantuntija Jouni Pousi

Sopimuspalokuntalaisten työturvallisuus kuka vastaa ja mistä? Vantaa Erityisasiantuntija Jouni Pousi Sopimuspalokuntalaisten työturvallisuus kuka vastaa ja mistä? Vantaa 2.11.2017 Erityisasiantuntija Jouni Pousi Twitter @PousiJouni Työturvallisuus mitä käsitetään? Työturvallisuuden käsitekartta (Tampereen

Lisätiedot

KOULUTUSTARJOTIN 1 (11) Ryhmäkoko Hinta (alv 24 %) Koulutuskuvaukset Tavoite Kesto. Kokonaisvaltainen riskienhallinta

KOULUTUSTARJOTIN 1 (11) Ryhmäkoko Hinta (alv 24 %) Koulutuskuvaukset Tavoite Kesto. Kokonaisvaltainen riskienhallinta KOULUTUSTARJOTIN 1 (11) Kokonaisvaltainen riskienhallinta Osallistuja tiedostaa kokonaisvaltaisen riskienhallinnan periaatteet. Osallistuja ymmärtää eri tahojen laatimien riskianalyysien ja uhkamallien

Lisätiedot

Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738

Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738 Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738 2 luku Työnantajan yleiset velvollisuudet 8 Työnantajan yleinen huolehtimisvelvoite Työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET. Kiinteä nosto-orsi TTS-E /1-10 t Säädettävä nosto-orsi TTS / 1-25t. Alkuperäisestä käyttöohjeesta suomennettu 09/2015

KÄYTTÖOHJEET. Kiinteä nosto-orsi TTS-E /1-10 t Säädettävä nosto-orsi TTS / 1-25t. Alkuperäisestä käyttöohjeesta suomennettu 09/2015 KÄYTTÖOHJEET Kiinteä nosto-orsi TTS-E /1-10 t Säädettävä nosto-orsi TTS / 1-25t Alkuperäisestä käyttöohjeesta suomennettu 09/2015 Valmistaja: COLUMBUS McKINNON Industrial Products GmbH Yale-Allee 30 D-42301

Lisätiedot

Koulun työturvallisuuden viranomaisvalvonnan käytännöt

Koulun työturvallisuuden viranomaisvalvonnan käytännöt Koulun työturvallisuuden viranomaisvalvonnan käytännöt Tarkastaja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue 19.11.2010 1 STM:n Strategiset tavoitteet - Toiminta suuntautuu terveyden

Lisätiedot

Perävaunun käyttöohje

Perävaunun käyttöohje Perävaunun käyttöohje Ennen ajoa tarkistakaa: vetolaitteen ja sen kiinnitysosien kunto perävaunun ja auton kiinnityksen varmuus, perävaunun turvavaijerin tulee olla kiinnitetty autoon valojen kunto pyörien

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

Nostolaitteen mitat käyvät ilmi erillisestä piirustuksesta. Ohjeiden mukainen käyttö sallii tuotetta käytettäväksi ainoastaan seuraavalla tavalla:

Nostolaitteen mitat käyvät ilmi erillisestä piirustuksesta. Ohjeiden mukainen käyttö sallii tuotetta käytettäväksi ainoastaan seuraavalla tavalla: KÄYTTÖOHJE KIVILOHKAREKAHMARI Z65 (Nostolaite) 1. Yleistä Nostolaitteen käyttäjän on ehdottomasti noudatettava näitä ohjeita. 1.1 Ohjeidenmukainen käyttö Nostolaitteen mitat käyvät ilmi erillisestä piirustuksesta.

Lisätiedot

Poistumisturvallisuusselvitys ja poistumisturvallisuuden uudet vaatimukset

Poistumisturvallisuusselvitys ja poistumisturvallisuuden uudet vaatimukset Poistumisturvallisuusselvitys ja poistumisturvallisuuden uudet vaatimukset Kirsi Rajaniemi Turvallisen asumisen koti -seminaari, 3.8.2011 Kokkola Vuosi 1999 Vuosi 2015 Sisäisen turvallisuuden ohjelma:

Lisätiedot

LAADINTAOHJE Nostin/nosturitarkastajat

LAADINTAOHJE Nostin/nosturitarkastajat 1(5) MENETELMÄKUVAUKSEN LAADINTAOHJE Tämä laadintaohje on tarkoitettu nostolaitetarkastuksia tekeville sertifioiduille asiantuntijoille heidän laatiessaan ja päivittäessään omaa menetelmäkuvaustaan. Nostolaitteiden

Lisätiedot

KÄSITTELY, ASENNUS JA HUOLTO-OHJEET

KÄSITTELY, ASENNUS JA HUOLTO-OHJEET KÄSITTELY, ASENNUS JA HUOLTO-OHJEET : käsittely-, asennus- ja huolto-ohjeet SISÄLLYSLUETTELO 1. KATTOSÄTEILIJÖIDEN VASTAANOTTO... 3 1.1 Vastaanottotarkastus... 3 1.2 Toimituksen purkaminen... 3 2. KATTOSÄTEILIJÖIDEN

Lisätiedot

Sähköketjutalja DELTA 1000 kg / 230V

Sähköketjutalja DELTA 1000 kg / 230V Sähköketjutalja DELTA 1000 kg / 230V Käyttöohje (Model: DU902) Maahantuoja Suomessa : Carl Stahl Oy Jonkankatu 2, 20360 Turku Puh: 02 2750060 e mail: myynti@carlstahl.fi 1. Teknisiä tietoja Mini sähköketjutalja

Lisätiedot

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Pelastuslain 379 / 2011velvoitteet 1. Yleiset velvollisuudet 4 Jokaisen on

Lisätiedot

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Tarkoitus; Mikään työmaa ei ole identtinen! Jokaisella työmaalla omat erityispiirteet ja vaaratekijänsä Antaa työmaalle tulevalle henkilölle tietoa yleisistä

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Katri Sihvola EU:n henkilönsuojainasetus. Markkinavalvonnan toimintaperiaatteet

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Katri Sihvola EU:n henkilönsuojainasetus. Markkinavalvonnan toimintaperiaatteet Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 5.12.2017 Katri Sihvola EU:n henkilönsuojainasetus Markkinavalvonnan toimintaperiaatteet 1 Markkinavalvonta Mitä? Markkinavalvonnalla tarkoitetaan viranomaisten

Lisätiedot

AS OY UNTO TURVALLISUUSTARKASTUS

AS OY UNTO TURVALLISUUSTARKASTUS AS OY UNTO TURVALLISUUSTARKASTUS TARKASTETTAVA KIINTEISTÖ Kiinteistön postiosoite Agricolankatu 13 / Kaarlenkatu 1 Kaupunki Helsinki Kaupunginosa Kallio Kiinteistössä tarkastettuja rakennuksia 1 Tämä tarkastusraportti

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE PEM874FIN SUOMI. PYLVÄSKENGÄT ST155.8, ST ja ST155.14

KÄYTTÖOHJE PEM874FIN SUOMI. PYLVÄSKENGÄT ST155.8, ST ja ST155.14 KÄYTTÖOHJE PEM874FIN 2012-04 SUOMI PYLVÄSKENGÄT ST155.8, ST155.11 ja ST155.14 2/6 ST155.8, ST155.11 & ST155.14 PEM874FIN 2012-04 YLEISTÄ - Pylväskenkien käyttäjällä on oltava riittävä ammattitaito ja kenkiä

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 1(5) VANTAAN KAUPUNKI TYÖTURVALLISUUSLIITE No 53209 / 10 25.05.2014 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 2(5) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET ABT KÄSIKETJUTALJOILLE

KÄYTTÖOHJEET ABT KÄSIKETJUTALJOILLE KÄYTTÖOHJEET ABT KÄSIKETJUTALJOILLE Kapasiteetti: 250, 500, 1000, 2000, 3000, 5000, 10000 ja 20000kg Huomio: Lue tämä käyttöohje ennen käsiketjutaljan käyttöönottoa. 1. Ripusta talja yläkoukusta ja nosta

Lisätiedot

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS Vaatehoitotila kuuluu tärkeänä osana kiinteistöön. Laitteet ja varusteet on määriteltävä ja sijoitettava tilaan siten, että niiden käyttö on mahdollisimman helppoa ja esteetöntä.

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 2 1.2 Päätoteuttaja 2 1.3 Töiden yhteensovitus 2 1.4 Yhdyshenkilöt 3 2. TYÖALUE JA SEN OLOSUHTEET 3 2.1 Ylläpitoalue

Lisätiedot

Pekka Suomela Pertti Kortejärvi

Pekka Suomela Pertti Kortejärvi Pekka Suomela Pertti Kortejärvi Metallimalmit Karbonaattikaivokset 40,000000 Teollisuusmineraalit ja muut Yhteensä 2013 35,000000 30,000000 25,000000 20,000000 15,000000 10,000000 5,000000 0,000000 Tuotannossa

Lisätiedot

Yhteistyö pelastusviranomaisten kanssa. Tuulivoima seminaari Hankekehityksestä tuotantoon

Yhteistyö pelastusviranomaisten kanssa. Tuulivoima seminaari Hankekehityksestä tuotantoon Yhteistyö pelastusviranomaisten kanssa Tuulivoima seminaari Hankekehityksestä tuotantoon Pelastuslaitoksen näkökohta Tuulivoima on yleisesti hyväksytty tapa tuottaa sähköenergiaa ja tuulivoiman lisäämiseen

Lisätiedot

EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika

EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika Pirje Lankinen 1 EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus (Art. 15) vakuutuksessa on ilmoitettava, että liitteessä II olevien sovellettavien olennaisten

Lisätiedot

Työturvallisuusasiakirja. Staran pienlouhintatyöt ajalla HEL

Työturvallisuusasiakirja. Staran pienlouhintatyöt ajalla HEL Työturvallisuusasiakirja Staran pienlouhintatyöt ajalla 1.1. 31.12.2017 2(7) SISÄLLYSLUETTELO 1. 2. YLEISTÄ... 3 1.1 Työturvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja... 3 1.3 Töiden yhteensovitus...

Lisätiedot

Käytönjohtajan tehtävät ja tehtävien jako standardin SFS 6002 mukaan

Käytönjohtajan tehtävät ja tehtävien jako standardin SFS 6002 mukaan Käytönjohtajan tehtävät ja tehtävien jako standardin SFS 6002 mukaan - Käyttötöiden vastuuhenkilöt ja ammattitaitovaatimukset - Käytönjohtajan tehtävät - Käyttöä valvovan henkilön tehtävät - Hätätoimenpiteet

Lisätiedot

SÄHKÖTYÖTURVALLISUUS KORJAUSRAKENTAMISESSA

SÄHKÖTYÖTURVALLISUUS KORJAUSRAKENTAMISESSA SÄHKÖTYÖTURVALLISUUS KORJAUSRAKENTAMISESSA Sähköturvallisuuden parantaminen rakennustyömaat 28.1.2014 Pentti Kaarakainen Sähkötyöturvallisuus korjausrakentamisessa Korjausrakentaminen voi olla luonteeltaan

Lisätiedot

Lämpöpuiset kylpytynnyrit. Käyttöohjeet Mallit AMH 170TW, AMH 200TW, AMH 170TW+ ja AMH 200TW+

Lämpöpuiset kylpytynnyrit. Käyttöohjeet Mallit AMH 170TW, AMH 200TW, AMH 170TW+ ja AMH 200TW+ Lämpöpuiset kylpytynnyrit Käyttöohjeet Mallit AMH 170TW, AMH 200TW, AMH 170TW+ ja AMH 200TW+ Huomaa veden minimitäyttö tynnyrissä!! AMH-Puu Oy Puh. (03) 513 5569 Niemisvedentie 801 Faksi (03) 513 5561

Lisätiedot

OHJE TURVAVALAISTUKSEN KUNNOSSAPITO-OHJELMAN LAATIMISEKSI

OHJE TURVAVALAISTUKSEN KUNNOSSAPITO-OHJELMAN LAATIMISEKSI Ohje turvavalaistuksen kunnossapito-ohjelman laatimiseksi 1 OHJE TURVAVALAISTUKSEN KUNNOSSAPITO-OHJELMAN LAATIMISEKSI Ohje turvavalaistuksen kunnossapito-ohjelman laatimiseksi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. TURVAVALAISTUS...3

Lisätiedot

PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 1: Perustietoa laitteiden hankkimiseen ja käyttöön 26.5.2014 1

PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 1: Perustietoa laitteiden hankkimiseen ja käyttöön 26.5.2014 1 PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 1: Perustietoa laitteiden hankkimiseen ja käyttöön 1 Paloturvalliset tulisijan ja savuhormin yhdistelmät Tässä ohjeistuksessa annetaan hyödyllistä

Lisätiedot

E-S PELASTUSLAITOKSEN TOIMIALUEEN KUNTIEN, LAITOSTEN JA YKSIKÖIDEN LASKUTUS. vesi m 3 vesilaitoksen taksan mukaan ALV:ineen

E-S PELASTUSLAITOKSEN TOIMIALUEEN KUNTIEN, LAITOSTEN JA YKSIKÖIDEN LASKUTUS. vesi m 3 vesilaitoksen taksan mukaan ALV:ineen ETELÄ-SAVON PELASTUSLAITOKSEN AVUNANTOTEHTÄVIEN-, TYÖTEHTÄVIEN- JA LAINAUSTEN EHDOT JA TAKSAT VUONNA 2014 E-S PELASTUSLAITOKSEN TOIMIALUEEN PELASTUSAUTON KÄYTTÖ( sammutus-, pelastus-, säiliö- ja puomitikasautot)

Lisätiedot

Itä-Suomen. työturvallisuuskilpailu. Kuopio Iso-Valkeinen

Itä-Suomen. työturvallisuuskilpailu. Kuopio Iso-Valkeinen Itä-Suomen työturvallisuuskilpailu 2017 Kuopio Iso-Valkeinen 30.3.2016 Työturvallisuusjohtaminen Kimmo Anttonen Työmaan perustiedot Työmaan vaihe ja perustiedot Vaikuttaa työmaan kokonaisarviointiin 3

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET SIIRRETTÄVÄ NOSTOTASO MLP-1-800-S SSK 800 kg Päivitetty 31.5.2019 Huolto- ja käyttöohje 2/14 Sisällys EY-vaatimustenmukaisuusvakuutus koneesta... 3 1 Käyttäjälle... 4 2 Nostotason

Lisätiedot

Tutkintosuorituksen arviointiaineisto

Tutkintosuorituksen arviointiaineisto Tutkintosuorituksen arviointiaineisto RENGASALAN AMMATTITUTKINTO 3.2 Kuorma-autojen, linja-autojen, työkoneiden ja teollisuuskoneiden rengastyöt OPH 37/011/2012 Suorittaja: Järjestäjä: Sisällys Ohjeet

Lisätiedot

PULLEY-MAN porakonevinssi. Käyttö- ja huolto-ohje

PULLEY-MAN porakonevinssi. Käyttö- ja huolto-ohje PULLEY-MAN porakonevinssi Käyttö- ja huolto-ohje SISÄLLYSLUETTELO 3 4 SUORITUSARVOT JA TIEDOT TURVALLINEN KÄYTTÖ 5 7 8 10 11 LAITTEEN OSAT JA VAIJERIN ASENNUS LAITTEEN KÄYTTÖ NOSTOISSA LAITTEEN HUOLTO

Lisätiedot

Nousukisko ja kiskotarrain

Nousukisko ja kiskotarrain Nousukisko ja kiskotarrain 1. Yleistä Tikkaan nousukorkeuden ylittäessä 8 m, on tikkaat varustettava turvakiskolla tai selkäkaarilla (RakMK F2). 2. Tuotekuvat ja osat Kuva 1. Nousukisko Kuva 2. Kiskotarrain

Lisätiedot

VÄESTÖN SUOJAAMINEN VÄESTÖNSUOJIEN TARKASTUKSET,KORJAUKSET SEKÄ VÄESTÖNSUOJATARKASTAJIEN KOULUTUS

VÄESTÖN SUOJAAMINEN VÄESTÖNSUOJIEN TARKASTUKSET,KORJAUKSET SEKÄ VÄESTÖNSUOJATARKASTAJIEN KOULUTUS VÄESTÖN SUOJAAMINEN VÄESTÖNSUOJIEN TARKASTUKSET,KORJAUKSET SEKÄ VÄESTÖNSUOJATARKASTAJIEN KOULUTUS VÄESTÖNSUOJAN TARKASTUS TARKASTUKSESSA TULEE AINA HUOMIOIDA TARKASTETTAVAN VÄESTÖNSUOJAN SUOJALUOKKA. TARKASTUS

Lisätiedot

Suoritustasoilmoitus

Suoritustasoilmoitus Nro: LE-001 DoP Suoritustasoilmoitus rakennustuoteasetuksen EU 305/2011 mukaan Greenline-turvavaijerijärjestelmä EN 795:2012 TS 16415:2013 1. Tuotetyypin yksilöllinen tunniste GRÜN GREENLINE VAAKATASON

Lisätiedot

Toyota Material Handling. Työturvallisuus. www.toyota-forklifts.fi

Toyota Material Handling. Työturvallisuus. www.toyota-forklifts.fi Toyota Material Handling Työturvallisuus www.toyota-forklifts.fi Trukkien turvallisuus -Ei mikään pieni asia Yrityksen vastuu trukkien työturvallisuudesta: Suomessa on aktiivikäytössä noin 30 000 trukkia.

Lisätiedot

DINO 80R Pikaopas. Nostimen rekisteriote ja käyttöohjeet sijaitsevat putkessa puomin tyvessä.

DINO 80R Pikaopas. Nostimen rekisteriote ja käyttöohjeet sijaitsevat putkessa puomin tyvessä. DINO 80R Pikaopas Nostimen rekisteriote ja käyttöohjeet sijaitsevat putkessa puomin tyvessä. Yhteystiedot: 040 6736064 Mikko Jokiranta 050 3171745 Jukka Jokiranta veljeksetjokiranta@gmail.com YLEISET TURVALLISUUSOHJEET

Lisätiedot

PELASTUSVIRANOMAISEN ROOLI OLEMASSA OLEVAN VÄESTÖNSUOJAN TOIMINTAKUNTOISUUDEN VALVONNASSA

PELASTUSVIRANOMAISEN ROOLI OLEMASSA OLEVAN VÄESTÖNSUOJAN TOIMINTAKUNTOISUUDEN VALVONNASSA PELASTUSVIRANOMAISEN ROOLI OLEMASSA OLEVAN VÄESTÖNSUOJAN TOIMINTAKUNTOISUUDEN VALVONNASSA Palotarkastusinsinööri Tapio Stén Pirkanmaan pelastuslaitos, pvm. 27.9.2017 Pelastusviranomaisen rooli väestönsuojien

Lisätiedot

Suomen kaivosturvallisuuden neuvottelukunta. Pertti Kortejärvi

Suomen kaivosturvallisuuden neuvottelukunta. Pertti Kortejärvi Suomen kaivosturvallisuuden neuvottelukunta Pertti Kortejärvi Suomen kaivosturvallisuuden neuvottelukunta Toimiala Suomessa oli vuonna 2013 n.40 toimivaa kaivosta, kaivoslupia 52 Metallikaivoksia 12 kpl,

Lisätiedot

JOHTAMINEN CBRNE- TILANTEISSA

JOHTAMINEN CBRNE- TILANTEISSA JOHTAMINEN CBRNE- TILANTEISSA PELASTUSTOIMEN JOHTAMINEN CBRNE- TILANTEISSA chemical (kemiallinen), b iological (biologinen), radiological (säteily), nuclear (ydin) j a explosives( räjähteet) MIKKELI 10.9.2013

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Vaijerivinssi TANGO _e_fi_hseilw_s haacon hebetechnik gmbh Telefon +49 (0) Fax +49 (0)

KÄYTTÖOHJE. Vaijerivinssi TANGO _e_fi_hseilw_s haacon hebetechnik gmbh Telefon +49 (0) Fax +49 (0) KÄYTTÖOHJE Vaijerivinssi TANGO Tyypp WV300/500 WE300/500 Sisällysluettelo 1. Turvaohjeet 6. Vaijerin kiinnitys 2. Tekniset tiedot 7. Käyttö 3. Yleistä 8. Huolto 4. Rakenne 9. Varaosat 5. Kiinnitys KV300/500

Lisätiedot

Tukes-ohje S8-2009 8.12.2008 1 (5)

Tukes-ohje S8-2009 8.12.2008 1 (5) Tukes-ohje S8-2009 1 (5) HISSIEN HUOLTO 1. OHJEEN TARKOITUS Tämän ohjeen tarkoituksena on auttaa hissin haltijaa ja hissin huoltajaa pitämään hissi jatkuvasti kunnossa ja turvallisena. Turvallisuusohjeet

Lisätiedot