Asennetta mukaan Varusteluettelo Matkan ruokailu Toisenlainen äänimaailma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asennetta mukaan Varusteluettelo Matkan ruokailu Toisenlainen äänimaailma"

Transkriptio

1

2 2 Asennetta mukaan Rippikoululeirin lähestyessä on tärkeintä, että alkaisit innokkaasti tutustua itseesi, uusiin leirikavereihin ja Jumalaan. Rippikoulu on erinomainen paikka elämän peruskysymysten miettimiseen. Kannattaa ryhtyä toimeen mahdollisimman nopeasti, sillä rippikoulu tuntuu jälkeenpäin lyhyeltä ajalta. Rippikoululeiri on sikäli kummallinen paikka, että parhaimmillaan kaikki voivat tuntea olevansa siellä hyväksyttyjä. Muutamien käytännön asioiden tietäminen auttaa leirin onnistumisessa. Sen vuoksi on kirjoitettu tämä vihkonen. Varusteluettelo Lehtisen viimeisellä aukeamalla on varusteluettelo. Kannattaa huomata, että mukaan tarvitaan lämpimiä vaatteita, vaikka lähtöpäivänä olisi Pirkkalassa millainen helle tahansa. Villapusero on välttämätön varuste myös keskikesällä. Niin ikään sateeseen on syytä varautua. Lotja on kaukana pohjoisessa, eikä sen ilmoista voi etukäteen tietää. Jokainen huolehtii leirillä omista henkilökohtaisista tavaroistaan, mutta tarvittaessa arvotavarat voi tuoda säilytykseen. Niiden korvaamisesta vastaa rippikoululaisen mahdollinen henkilökohtainen, kodin puolesta otettu vakuutus. Matkan ruokailu Menomatkalle pitäisi olla omat eväät, mutta perille päästyämme käymme heti ruokapöytään. Sen vuoksi eväillä selviää hyvin. Matkan aikana pidetään kolme taukoa, ja pysäytyspaikoilta voi ostaa syötävää. Paluumatkalla seurakunta tarjoaa aterian. Pysäytyspaikoilla ei pelata rahapelejä. On sitten kaikilla rahaa myös paluumatkalle. Toisenlainen äänimaailma Rippikoulussa opetellaan uudenlaista äänimaailmaa, luonnon ääniä, hiljaisuutta ja musiikkia, jota ei välttämättä ole ennen tullut kuunnelluksi. Tämän vuoksi omat äänentoistolaitteet jätetään kotiin. Varmimpia tapoja pilata oma rippileirinsä on ottaa kännykkä mukaan. Sen kanssa välttyy tutustumasta muihin nuoriin sellaisella tavalla, joka on vain rippikoulussa mahdollista. Ilman puhelinyhteyksiä ei olla. Leirille voi soittaa, ja kotiin saa soittaa vapaasti leirin yhteisellä puhelimella.

3 3 Ulkoläksyt Ulkoläksyjä ovat uskontunnustus, kymmenen käskyä, Isä meidän -rukous, Herran siunaus ja muiden leirillä olevien nimet. Ne suoritetaan leirin aikana omille isosille. Käskyjen sanamuodolla ei ole niin isoa väliä, mutta uskontunnustus pitää osata tarkasti, koska se luetaan konfirmaatiossa yhteen ääneen. Ulkoläksyjä voi opiskella myös mobiilisovelluksella, joka löytyy Androidille täältä: details?id=fi.uef.srk_teknologiat.ulse Käskyt 1. Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia. 2. Älä käytä väärin Herran, Jumalasi, nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka käyttää väärin hänen nimeään. 3. Muista pyhittää lepopäivä. 4. Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että saisit elää kauan siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa. 5. Älä tapa. 6. Älä tee aviorikosta. 7. Älä varasta. 8. Älä todista valheellisesti toista ihmistä vastaan. 9. Älä tavoittele toisen taloa. 10. Älä tavoittele hänen vaimoaan, älä orjaa tai orjatarta, älä hänen härkäänsä, älä hänen aasiaan äläkä mitään, mikä on hänen. Isä meidän -rukous Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille meidän syntimme anteeksi, niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta. Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Aamen

4 Herran siunaus Herra siunatkoon teitä ja varjelkoon teitä. Herra kirkastakoon kasvonsa teille ja olkoon teille armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa teidän puoleenne ja antakoon teille rauhan. Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.aamen. 4 Uskontunnustus Minä uskon Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan, ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi neitsyt Mariasta, kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita, ja Pyhään Henkeen, pyhän, yhteisen seurakunnan, pyhäin yhteyden, syntien anteeksiantamisen, ruumiin ylösnousemisen ja iankaikkisen elämän. Muiden leirillä olevien nimet Myös leirillä olevien ihmisten nimet tentitään omalle isoselle. Täytyyhän meidän tietää, tuntea oma joukkomme nimeltä.

5 5 Terveys Terveenä pysyminen auttaa rippikoulun onnistumisessa. Leirillä kannattaa nukkua riittävästi, koska valvominen altistaa flunssalle. Turvallisuuden kannalta on tärkeintä, että veneessä käytetään aina pelastusliivejä. Uimaan ei saa mennä yksinään eikä ilma lupaa. Saunan kuumat patavedet ovat vaarallisia. Kuumaa vettä ei saa milloinkaan kuljettaa lattian poikki, vaan ämpäri on aina oltava vieressä. Ensin laitetaan kylmä vesi ja vasta sitten kuuma. Tulen saa tehdä vain sille merkityille paikoille, eikä omaan huoneeseen saa missään tapauksessa viedä kynttilää, vaikka se hienoa olisikin. Ennen ruokailua on syytä pestä kädet. Rippikoululaiset on vakuutettu, ja tarvittaessa viedään lääkäriin. Leirillä on mukana peruslääkitys. Erityisissä terveysongelmissa on syytä informoida leirin johtoa. Tupakointi ei kuulu rippikouluun. Viime vuosina myös nuorten tupakointi on vähentynyt Suomessa oleellisesti. Leirikolehti aids-orvoille Pirkkalan seurakunnan kummilapsiprojektit on tarkoitettu tilapäisiksi. Vanhan hyvän opetuksen mukaan ihmiselle ei niinkään pidä antaa kalaa, vaan hänet on mieluummin opetettava kalastamaan. (poistin saman lauseen) Etiopialaiset veljekset Mesaj ja Wondewossen Teferra olivat täysorpoja. Heidän molemmat vanhempansa kuolivat aidsiin. He olivat Pirkkalan seurakunnan rippikoulun ja nuorten kummipoikina vuodesta Vuonna 2009 he valmistuivat molemmat ammattiin, Mesaj opettajaksi ja Wondewossen teknikoksi. Nyt tuki on siirretty uusille lapsille. Nykyiset lapset ovat Getachew Fentaw, 20v (ainoa poika). Seada Ahmed 18v, Betlehem Bantegize 18v ja Roza Getaye 18 v. Rozan isä kuoli aidsiin jo ennen tytön syntymää ja äiti kuusi vuotta myöhemmin. Huoltaja on isoäiti. Perheeseen kuuluu myös kuusi isoäidin lasta. Näiden lasten ainoa tulonlähde on Pirkkalan seurakunnan kummikannatus, jonka avulla maksetaan opiskelu ja eläminen. Jos Suomessa ostaa kaupasta viisi leipää ja kaksi kalaa, vastaavalla summalla ruokkii Etiopiassa parhaimmillaan 2300 ihmistä, ei sentään 5000 niin kuin Jeesuksen kerrotaan tehneen. Tänä vuonna etiopialainen Tesfaye on mukana kahdella Pirkkalan rippileirillä. Elokuussa 2013 kaksi Pirkkalan nuorta matkusti puolestaan Etiopiaan tutustumaan paikallisiin oloihin. Leirin jälkeiset kokoontumiset Leirin jälkeiset kokoontumiset Pirkkalassa ovat melko kevyttä yhdessäoloa. Tehdään leirilehteä, pelataan pelejä, pidetään loppukoe, harjoitellaan konfirmaatiota ja mennään torstai-iltana yhdessä Pappilan nuorteniltaan. Tapaamisajat kukin leiri sopii erikseen.

6 6 Konfirmaatio Konfirmaatio on tärkeä juhla, jossa saadaan siunaus ja elämän ensimmäinen itsenäinen ehtoollinen. Mukaan tavataan kutsua oman perheen lisäksi ainakin kummit, isovanhemmat ja muita läheisiä ihmisiä. Myös kaverit ovat tervetulleita kirkkoon. Yleensä kirkkoon kokoonnutaan hieman yhdeksän jälkeen. Jumalanpalvelus päättyy puoli kahdentoista aikaan. Tämän jälkeen isoset ja leirijohto tulevat käymään kotona sikäli kuin kutsutaan. Konfirmaatiosta saa muistoksi itse tehdyn ristin, Raamatun, konfirmaatioharjoituksissa otetun ryhmäkuvan, tuohuksen ja leirilehden. Konfirmoitavaa ovat alttarilla siunaamassa samat ihmiset, jotka ovat jakamassa ehtoollista. Lisäksi on joku nuoren erityisesti valitsema ihminen. Hän voi olla esimerkiksi kummi, isovanhempi tai joku leiriväkeen kuulunut, nuoren toivoma ihminen. Isä tai äitikin voi sopia tähän tehtävään. Olisi hyvä, jos tämä siunaaja olisi päätetty konfirmaatioharjoitukseen mennessä. Seuris ja some Seuriksen nuorten sivut ovat osoitteessa Pian leirin jälkeen sinne tulee leirikuvia, joita julkaistaan pitkin kesää ja syksyä. Nimiä näillä sivuilla ei mainita, mutta siitä huolehditaan, että jokaisesta on kuva. Näiden sivujen rippikouluosastossa ovat myös kaikkien kokoontumisten ajat. Siellä on luettavissa myös tämä vihkonen siltä varalta, että satut sen hukkaamaan. Myös kirjeen kirjoitusohjeet, perustietolomakkeen, varusteluettelon ja ulkoläksymonisteen saa sieltä. Oman leirin WhatsApp-sivut on tarkoitettu asialliseen infoon ja positiiviseen viestittämiseen. Minkäänlainen ilkeily ei sinne kuulu. Instagram Seuriksen Instan nimenä on seurispirkkala. Syksyllä alkaa uusi elämä Tai oikeastaan uusi elämä alkaa jo kesällä, kun Pappilan nuortenilta on avoinna aina sunnuntaisin ja torstaisin klo Siellä voi pelailla, juoda kahvia ja mehua, paistaa makkaraa ja ennen kaikkea tavata leirikavereita. Kesä päättyy elokuun viimeisenä sunnuntaina Pihlisrockiin, jonne tapaa kokoontua noin kolme ja puolisataa ihmistä. Syyskuussa muutetaan Seurikselle. Torstaisin katsellaan leirivideoita, joita katsomaan ovat tervetulleita aivan kaikki riippumatta siitä, milloin kukin rippikoulunsa käynyt.

7 Leirivideoiden esitysajat torstaisin Lotja 1 elokuun 31. päivä Lotja 2 syyskuun 7. päivä Lotja 3 syyskuun 14. päivä Lotja 4 syyskuun 21. päivä Lotja 5 syyskuun 28. päivä Talvileiri lokakuun 5. päivä Korpilahden kesäleiri lokakuun 19. päivä Lotja 6 lokakuun 26. päivä 7 Myöhemmin syksyllä Seuris on avoinna keskiviikkoisin ja torstaisin. Siellä voi osallistua isoskoulutukseen, pelailla pelejä, juoda kahvia ja mehua, tavata kavereita, jakaa iloja ja suruja. Jokaiseen iltaan liittyy hiljentyminen, joka vie perimmäisten kysymysten äärelle. Keskiviikkoisin on nuorten jumalanpalvelus ja torstaisin on iltahartaus, jonka nuoret pitävät. Tarjolla on paljon retkiä. Osa niistä suuntautuu Lotjan tuvalle, osa jonnekin muualle. Erityisen suosittuja ovat syysloman, hiihtoloman ja pääsiäisen retket. Ensimmäinen retki on Lotjan jatkoripari, joka järjestetään Lotjalla syyskuun alussa Mukaan mahtuu ilmoittautumisjärjestyksessä sen jälkeen, kun on saanut seurakunnalta jatkiksesta kertovan kirjeen. Isoskoulutus on keskiviikkoisin, ja se alkaa 27. syyskuuta. Syyslomalla Lotjalle pääsee taas. Kirjeen kirjoitusohjeet Jokainen rippikoululainen kirjoittaa kirjeen jollekulle leirin johtajalle. Kirjeen olisi oltava valmiina ennen leirin alkua. Voit lähettää sen postitse tai tuoda johonkin yhteiseen kokoontumiseemme. Epäselvääkin käsialaa osaamme lukea, ja kirjoitusvirheistä emme välitä. Voit kirjoittaa kirjeen myös tietokoneella. Persoonallista, rehellistä tekstiä on aina mukava lukea. Toivoisimme elämänmakuista kirjettä, jossa kertoisit vaikkapa näistä: * Kuka olet ja missä päin Pirkkalaa asut? * Mitä elämässäsi on ehtinyt tapahtua? * Mitä harrastat, millaisista asioista pidät? * Mitä tulevaisuudensuunnitelmia Sinulla on? * Mitä odotat leiriltä ja millaisin mielin olet tulossa mukaan? * Millaisia asioita toivoisit erityisesti käsiteltävän? Rippikoulun aikana käsitellään monipuolisesti nuoren elämää ja yleensä ihmisen uskoa ja Jumalaa. * Mitä ehkä pelkäät leirissä tai mikä Sinua vähän arveluttaa? * Mitä Sinussa on sellaista, että se olisi hyvä olla leirin vetäjien tiedossa? Voit kirjoittaa myös vapaasti oman suunnitelmasi mukaan. Kirje on kuitenkin kirje eikä luettelo asioita. Ranskalaiset viivat eivät myöskään kuulu kirjeeseen. Kirje on myös hieman eri asia kuin sähköpostiviesti. Oikean paperin käyttö tekee siitä henkilökohtaisemman ja jotenkin merkittävämmän.

8 8 Mukaan otetaan: * lakanat + tyynyliina + huopa tai lakana + makuupussi + tyynyliina * tyyny jos sitä tarvitset * pesuvälineet * leirille sopivat yleisvaatteet (myös sateen ja kylmän varalle) * varajalkineet, myös patikointiin soveltuvat jalkineet * muistiinpanovälineet (riittävän suuri vihko) ja Raamattu * kamera jos on * henkilökohtaiset reseptilääkkeet jos joutuu niitä käyttämään * uima-asu, jos haluaa uida * kelakortti * hyttysmyrkkyjä muttei suihkeina (pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet auttavat tehokkaammin kuin kaikki kemian keinot). Mitään suihkeita ei voi käyttää allergisten takia. * matkaevästä (ajo kestää yli yhdeksän tuntia) * hieman taskurahaa kanttiiniostoksiin * kassi, jossa voi leirin aikana säilyttää Raamattusi ja muut tarvikkeesi * rippikoululaisen ABC-vihko Lotjan * postiosoite: Näköalatie 885 / Syöte * leiripaikan osoite mahdollisia vierailijoita varten: Kuukkelikuja, Pudasjärvi * puhelin: (parhaiten ja ) * leirille lähtö on ensimmäisen leiripäivän aamuna klo 8 Kirkkoveräjän seurakuntatalolta. Ajetaan kirkon kautta ja sieltä pääsee kyytiin klo * leiriltä paluu on viimeisen leiripäivän iltana klo Tarkkaa aikaa voi tiedustella soittamalla työntekijöille paluupäivänä bussiin tai tutkimalla nuoren seurakunnan Fb-sivua Korpilahden * meno- ja tuloajoista kerrotaan erikseen. * leiripaikan osoite: Raitalahdentie 22 / Oittila * puhelin: kerrotaan erikseen. Konfirmaatioharjoitus on yleensä konfirmaatiota edeltävänä torstaina. Sieltä ei voi olla poissa.harjoituksissa otetaan valokuva, jonka saa konfirmaatioaamuna kirkossa. Harjoitusten jälkeen mennään yhdessä Pappilan nuorteniltaan. Konfirmaatioaamuna rippikoululaisten tulee olla paikalla klo 9.15, ellei muuta sovita.

9 Lotja 1 Tärkeä alkupäivä 5.6. Vanhempainilta Seuriksella klo 19 Leiri Tärkeät jatkopäivät Konfirmaatio klo 10 Arto Köykkä arto.koykka@saunalahti.fi Teemu Kallio p teemu.kallio@evl.fi 9 Lotja 2 Tärkeät alkupäivät Vanhempainilta Seuriksella maanantaina klo 19 (muuttunut aika) Leiri Tärkeät jatkopäivät Konfirmaatio 2.7. klo 10 Olli-Pekka Silfverhuth olli-pekka.silfverhuth@evl.fi Taru Lossi taru.lossi@evl.fi Lotja 3 Tärkeät alkupäivät Vanhempainilta Seuriksella tiistaina klo 19 Leiri Tärkeät jatkopäivät Konfirmaatio 9.7. klo 10 Tuula Mannermaa tuula.mannermaa@evl.fi Ville Salminen ville.salminen@evl.fi Anne Sihvonen anne.sihvonen@evl.fi Lotja 4 Vanhempainilta Seuriksella torstaina klo 19 Leiri Tärkeät jatkopäivät Konfirmaatio klo 10 Jukka Jormanainen jukka.jormanainen@evl.fi Maarit Räikkä maarit.raikka@evl.fi

10 10 Lotja 5 Tärkeät alkupäivät Vanhempainilta Seuriksella tiistaina klo 19 Leiri Tärkeät jatkopäivät Konfirmaatio klo 10 Arto Köykkä arto.koykka@saunalahti.fi Antti Toiva antti.toiva@evl.fi Korpilahden kesä Tärkeät alkupäivät Vanhempainilta Seuriksella torstaina klo 19 Leiri Tärkeät jatkopäivät Konfirmaatio (lauantai) klo 10 Denise Gauffin-Kostilainen denise.gauffin-kostilainen@evl.fi Teemu Kallio p teemu.kallio@evl.fi Lotja 6 Tärkeät alkupäivät Vanhempainilta Seuriksella keskiviiikkona klo 19 Leiri Tärkeät jatkopäivät Konfirmaatio 6.8. klo 10 Reetta Mäkinen reetta.makinen@evl.fi Taru Lossi ja taru.lossi@elisanet.fi

11 11 Pienet aakkoset Avulias rippikoululainen On aina valmiina hommiin keittiön pöytien pyyhkimisestä saunanpesuun. Tämä pikkuinen on myös valmis tekemään kaikkensa jk-tuntien sujumiseksi. Bestis-rippikoululainen On tullut leirille oman iki-ihanan bestiksensä kanssa ja viihtyy suurimman osan ajastaan vain hänen seurassaan. Camping-rippikoululainen On tottunut leirielämään. Mukanaan hänellä on yleensä vain tarvittavat tavarat, kuten taskulamppu, makuupussi ja hammasharja. Diesel-rippikoululainen On aktiivinen kuin pieni pörriäinen. Ei sammuu viimeistään vasta tulomatkalla, toivottavasti Entinen rippikoululainen Viime vuoden pikkuinen, mahdollisesti leirin nykyinen isonen, apari tai työntekijä. Fiini-rippikoululainen Ihmettelee itsekin sitä, miksi lähti leirille. Laukusta löytyy Raamatun ja ja vihkon lisäksi myös meikkipussi. Hiljainen rippikoululainen On ymmärtänyt leirin perimmäisen tarkoituksen, hiljentymisen, jo paljon ennen muita. Ihastuva rippikoululainen Joskus leiriltä saattaa löytyä useampikin tällainen, joskus ei. Ilopilleri-rippikoululainen On, niinkuin otsikko jo saattaa kertoa, iloinen ja saa muutkin hyvälle tuulelle olemuksellaan. Kuvaava rippikoululainen Omistaa kameran ja tsuumailee kaikkea, mitä leiriltä löytyy. Täytyyhän kaverit ja vanhemmat tutustuttaa leiripaikkaan ja sen tunnelmaan. Liian nuori rippikoululainen Ei vielä valitettavasti pääse lähtemään rippikouluun. Nälkäinen rippikoululainen Näitä pikkuisia on leirillä erittäin vähän. Ruokaa kun tarjoillaan joka kolmas tunti. Pelataan!-rippikoululainen Rakastaa pelejä ja leikkejä ja on yleensä ensimmäisenä osallistumassa niihin. Voitto ei kuitenkaan ole aina tärkeintä, vaan se että on hauskaa. Ja hauskaa on aina. Stand-up-rippikoululainen Löytää itsensä usein notskilta kertomassa vitsejä ja viihdyttämässä muita. Tähän pikkuiseen jokainen huumorintajuinen haluaa tutustua. Talven rippikoululainen On päättänyt lähteä talviriparille Noormarkkuun ja pääsee ripille paljon ennen kesän pikkuisia. Uskalias rippikoululainen On rohkea monessa suhteessa. Wake up!-rippikoululainen Tätä pikkuista ei saa hereille sitten millään. Ihan sama, vaikka kutittaisit varpaista tai purisit korvasta; kylmän veden päälle kaataminenkaan ei näytä toimivan.

12 Muista ottaa kokopäiväkokoontumisiin * Oma Raamattu * Oma vihko ellet tyydy seurakunnan siniseen perusvihkoon * Muistiinpanovälineet * Kirkkokäyntilappu (palauta ainakin jossain vaiheessa) * Rippikoulun vetäjille osoitettu kirje (palauta ennen leiriä) * Taskulliset vaatteet. On sitten paikka, jossa pitää puhelinta; sen käyttö ei kuulu Seuris-päiviin. Varaa aikaa klo 9 16

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET:

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET: 1 + SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + Nimesi: Osoitteesi: Puhelinnumerosi: PERUSOHJEET: Seurakunnan toimintaan tutustumista varten käyt 3-4 kertaa itsenäisesti jumalanpalveluksessa

Lisätiedot

Moi kesän 11. riparilainen!

Moi kesän 11. riparilainen! Leirikirje 22.5.2019 Moi kesän 11. riparilainen! Yhteinen riparin leirijaksomme lähenee. Leiri alkaa Riuttarannan leirikeskuksen uudella puolella maanantaina 15.7. klo 10.00. Yhteiskuljetusta Riuttarantaan

Lisätiedot

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2012 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 29.4.2012 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2014 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 30.4.2014 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot

MESSU SELKOMUKAUTUS virikemateriaalia messuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan. I Johdanto. 1.

MESSU SELKOMUKAUTUS virikemateriaalia messuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan. I Johdanto. 1. MEU ELKOMUKAUTU virikemateriaalia messuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan I Johdanto 1. Alkuvirsi 2. Alkusiunaus L Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen, aamen,

Lisätiedot

tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen? Vastaus: Tahdon.

tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen? Vastaus: Tahdon. LAEN KATE ELKOMUKAUTU virikemateriaalia lapsen kasteeseen mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan I Johdanto 1. Virsi 2. Alkusiunaus Isän ja ojan ja yhän Hengen nimeen. Herra

Lisätiedot

Ristiäiset. Lapsen kaste

Ristiäiset. Lapsen kaste Ristiäiset Lapsen kaste Ilo palvella! Loimaan seurakunta OHJELMA Alkuvirsi Ristinmerkki Raamatunluku Mark. 10: 13 16 Puhe Uskontunnustus Kaste Virsi Yhteinen esirukous ja Isä Meidän rukous Siunaus Päätösvirsi

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun Hakunilan seurakunnassa! Hyvät vanhemmat,

Tervetuloa rippikouluun Hakunilan seurakunnassa! Hyvät vanhemmat, Tervetuloa rippikouluun Hakunilan seurakunnassa! Hyvät vanhemmat, Rippikoulun käyminen on merkittävä asia niin rippikoulalaisen kuin hänen vanhempiensakin elämässä. Lapsenne ottaa ison askeleen kohti aikuisuutta.

Lisätiedot

Tässä kirjeessä on tarvittavaa ennakkotietoa leiristämme. Lue tämä kirje yhdessä huoltajasi kanssa.

Tässä kirjeessä on tarvittavaa ennakkotietoa leiristämme. Lue tämä kirje yhdessä huoltajasi kanssa. Tervehdys Lempsu 6 riparilainen ja kotiväki! Olet tulossa ensi syksynä riparille Lempsuun 1-7.8.2017. Hienoa, että olet mukana porukassa! Me vetäjät toivomme, että leiristämme tulee hyvä kokemus kaikille.

Lisätiedot

KONFIRMAATIOMESSU B SELKOMUKAUTUS virikemateriaalia konfirmaatiomessuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan

KONFIRMAATIOMESSU B SELKOMUKAUTUS virikemateriaalia konfirmaatiomessuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan KONFIRMAATIOMEU B EKOMUKAUTU virikemateriaalia konfirmaatiomessuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan I Johdanto 1. Alkuvirsi 2. Alkusiunaus Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

RIPPIKOULUSI SUSINIEMI INFO. Säilytä tämä!

RIPPIKOULUSI SUSINIEMI INFO. Säilytä tämä! RIPPIKOULUSI SUSINIEMI 18 29.7. 4.8.2019 INFO Säilytä tämä! Sivu 2/7 Rippikoulusi on nyt alkanut. Se on ainutlaatuista aikaa elämässäsi ota siitä siis kaikki irti. Lähde mukaan touhuun omana itsenäsi,

Lisätiedot

PARTAHARJU 6 1 7.6.2015 INFO. Säilytä tämä!

PARTAHARJU 6 1 7.6.2015 INFO. Säilytä tämä! PARTAHARJU 6 1 7.6.2015 INFO Säilytä tämä! Sivu 2/8 Rippikoulusi on nyt alkanut. Se on ainutlaatuista aikaa elämässäsi ota siitä siis kaikki irti. Lähde mukaan touhuun omana itsenäsi, avoimella ja kyselevällä

Lisätiedot

RIPPIKOULU 2015. Ilmoittautuminen. Korvaamaton kokemus

RIPPIKOULU 2015. Ilmoittautuminen. Korvaamaton kokemus Riparit 2015 RIPPIKOULU 2015 Korvaamaton kokemus Luotettavista lähteistä on saatu tietoon, että rippikoulussa on ollut jopa kivaa. Nuotioillat ystävien seurassa ovat sittenkin olleet mieleenpainuvia. Rippikoululauluja

Lisätiedot

Pyhäinpäivän iltajumalanpalvelus

Pyhäinpäivän iltajumalanpalvelus Pyhäinpäivän iltajumalanpalvelus Pyhäinpäivän iltajumalanpalveluksessa muistetaan uskossa Kristukseen kuolleita ja erityisesti seurakunnan poisnukkuneita jäseniä sekä rukoillaan heidän puolestaan (ks.

Lisätiedot

RIPPIKOULU 2016. Korvaamaton kokemus. Ilmoittautuminen

RIPPIKOULU 2016. Korvaamaton kokemus. Ilmoittautuminen RIPARIT 2016 RIPPIKOULU 2016 Korvaamaton kokemus Luotettavista lähteistä on saatu tieto, että rippikoulussa on ollut jopa kivaa. Nuotioillat ystävien seurassa ovat sittenkin olleet mieleenpainuvia. Rippikoululauluja

Lisätiedot

Usko ja elämä Kristinuskon pääkohdat selkokielellä

Usko ja elämä Kristinuskon pääkohdat selkokielellä 1 Usko ja elämä Kristinuskon pääkohdat selkokielellä SUOMEN EV.LUT. KIRKKO Usko ja elämä Kristinuskon pääkohdat selkokielellä Suomen ev.lut. kirkon kirkkohallituksen julkaisuja 2013 Työryhmä: kehitysvammatyön

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhempi / vanhemmat! Rippileiri Solkullassa lähestyy!

Hyvä rippikoululainen ja vanhempi / vanhemmat! Rippileiri Solkullassa lähestyy! Hyvä rippikoululainen ja vanhempi / vanhemmat! Rippileiri Solkullassa lähestyy! Tähän kirjeeseen olemme keränneet tärkeää tietoa rippileiristä jotta saisimme mahdollisimman hyvän ja turvallisen leirin.

Lisätiedot

RIPPIKOULUT. Sääksmäen seurakunnassa RIPARIT

RIPPIKOULUT. Sääksmäen seurakunnassa RIPARIT 2019 RIPPIKOULUT Sääksmäen seurakunnassa RIPARIT 2 RIPPIKOULU 2019 KORVAAMATON KOKEMUS Luotettavista lähteistä on saatu tieto, että rippikoulussa on ollut jopa kivaa. Nuotioillat ystävien seurassa ovat

Lisätiedot

Palat esitellään kinkeritilanteessa, tämän voi tehdä opettaja tai etukäteen valittu oppilas. Kullekin palalle on aikaa muutama minuutti.

Palat esitellään kinkeritilanteessa, tämän voi tehdä opettaja tai etukäteen valittu oppilas. Kullekin palalle on aikaa muutama minuutti. JOHDANTO - sopisi 2. luokkalaisille 1) JOHDANTO pala aiheena anteeksi pyytäminen Liturgisena lauluna alkusiunaus: Pappi: Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen Seurakunta: Aamen, aamen, aamen Pappi: Herra,

Lisätiedot

Sámedikki ekumenalaš rahpanipmilbálvalus AnárA girkus. SaamelaiSkäräjien avajaisjumalanpalvelus InarIn kirkossa d.

Sámedikki ekumenalaš rahpanipmilbálvalus AnárA girkus. SaamelaiSkäräjien avajaisjumalanpalvelus InarIn kirkossa d. Sámedikki ekumenalaš rahpanipmilbálvalus AnárA girkus SaamelaiSkäräjien avajaisjumalanpalvelus InarIn kirkossa 3.4.2012 d. /klo 15 Bismá Samuel Salmi Veahkkit Leanaroavás Jouko Lepistö Ortodoksabáhppa

Lisätiedot

2018 RIPARIT RIPARIT 2018_HOTPAINO indd.indd :08:02

2018 RIPARIT RIPARIT 2018_HOTPAINO indd.indd :08:02 2018 RIPARIT RIPPIKOULU 2018 Korvaamaton kokemus Luotettavista lähteistä on saatu tieto, että rippikoulussa on ollut jopa kivaa. Nuotioillat ystävien seurassa ovat sittenkin olleet mieleenpainuvia. Rippikoululauluja

Lisätiedot

Messu. Hollolan seurakunta Hämeenkosken kappeliseurakunta

Messu. Hollolan seurakunta Hämeenkosken kappeliseurakunta Messu Hollolan seurakunta Hämeenkosken kappeliseurakunta Messun sisältö on osuvasti kuvattu Martti Lutherin saarnassa:... rakas Herramme itse puhuu meille Pyhän Sanansa kautta ja me vastaamme Hänelle rukoillen

Lisätiedot

Jumalanpalveluksen viettäminen ilman pappia

Jumalanpalveluksen viettäminen ilman pappia Jumalanpalveluksen viettäminen ilman pappia Kirkkojärjestyksen 2 luvussa säädetään jumalanpalveluksen viettämisestä ilman pappia: Jos sairauden tai muun esteen vuoksi ei ole pappia jumalanpalvelusta pitämään,

Lisätiedot

Jouluaaton sanajumalanpalvelus

Jouluaaton sanajumalanpalvelus Jouluaaton sanajumalanpalvelus Jouluaaton sanajumalanpalvelus vietetään iltapäivällä. Mikäli jouluaatto on sunnuntai, voi jouluaaton sanajumalanpalvelus olla myös seurakunnan pääjumalanpalvelus. I Johdanto

Lisätiedot

P/E Meidän auttajamme on Her - ra,

P/E Meidän auttajamme on Her - ra, Rukoushetken rakenne noudattaa pienen rukoushetken kaavaa. Rakennetta voidaan käyttää soveltaen. Rukoushetken johtaa pappi, muu seurakunnan työntekijä tai seurakuntalainen. Rukoushetken laulettavaksi merkityt

Lisätiedot

Seuriksen pääsiäinen

Seuriksen pääsiäinen Seuriksen retket Lotjan jatkoripari Jatkoripari on hieman huono sana kuvaamaan tätä retkeä, mutta perinteisestä nimestä ei ole edes harkittu luopua. Ajankohtana on tavallisesti syyskuun ensimmäinen viikonvaihde.

Lisätiedot

RIPPIKOULU Korvaamaton kokemus. Ilmoittautuminen

RIPPIKOULU Korvaamaton kokemus. Ilmoittautuminen RIPARIT 2017 RIPPIKOULU 2017 Korvaamaton kokemus Luotettavista lähteistä on saatu tieto, että rippikoulussa on ollut jopa kivaa. Nuotioillat ystävien seurassa ovat sittenkin olleet mieleenpainuvia. Rippikoululauluja

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun

Tervetuloa rippikouluun Tervetuloa rippikouluun Hyvä rippikoulun aloittava nuori! Jokaisella meillä on oma elämämme, mutta yhteistä meille ovat kysymykset elämän tarkoituksesta. Elämme ja kysymme ehkä toisistamme poikkeavalla

Lisätiedot

Johdanto. 1. Alkuvirsi. 2. Alkusiunaus. Siunaus. Vuorotervehdys. Siunaus. L I - sän ja + Po - jan ja Py - hän Hen - gen ni - meen.

Johdanto. 1. Alkuvirsi. 2. Alkusiunaus. Siunaus. Vuorotervehdys. Siunaus. L I - sän ja + Po - jan ja Py - hän Hen - gen ni - meen. anajumalanpalvelus anajumalanpalveluksen kaavaa voidaan käyttää sekä sunnuntain tai muun pyhäpäivän pääjumalanpalveluksena että arkipäivän tai erityistilanteiden jumalanpalveluksena (esim. nuorten jumalanpalvelukset,

Lisätiedot

Kotiin tulee melko väsyneitä ihmisiä, jotka eivät välttämättä jaksa vastailla

Kotiin tulee melko väsyneitä ihmisiä, jotka eivät välttämättä jaksa vastailla Rippikoulu kuuluu elämään Rippikoulu on Suomen kirkon menestystarina, josta on tullut osa nuorisokulttuuria. Vuosittain noin 90 % suomalaisnuorista käy rippikoulun. Melkein kaikki Pirkkalan nuoret valitsevat

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhempi tai vanhemmat! Vanhempaintapaaminen Paikka ja aika alkaa maanantain 4.8 ja päättyy perjantaina 8.8.

Hyvä rippikoululainen ja vanhempi tai vanhemmat! Vanhempaintapaaminen Paikka ja aika alkaa maanantain 4.8 ja päättyy perjantaina 8.8. Hyvä rippikoululainen ja vanhempi tai vanhemmat! Rippileiri lähestyy! Tähän kirjeeseen olemme keränneet tärkeää tietoa rippileiristä mutta myös muusta jotta saamme mahdollisimman hyvän ja turvallisen leirin.

Lisätiedot

Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus

Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus Pitkäperjantaina seurakunta murehtii Herransa kuolemaa, mutta samalla jumalanpalvelukseen heijastuu myös sovituksen ilo. Ristin äärellä olemista leimaa jo ylösnousemuksen

Lisätiedot

Jumalanpalveluksen. Käsiohjelma. Loimaan seurakunta

Jumalanpalveluksen. Käsiohjelma. Loimaan seurakunta Jumalanpalveluksen Käsiohjelma Loimaan seurakunta Tästä ohjelmassa on Loimaan seurakunnassa toteuttavan normaalin messun ja sanajumalanpalveluksen kulku. Käytössä 3. sävelmäsarja Sanajumalanpalveluksessa

Lisätiedot

Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten

Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulutyö 2018 Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu intensiivijaksolle,

Lisätiedot

RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019

RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019 RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019 Espoon tuomiokirkkoseurakunta Kirkkokatu 10 09 80501 Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu

Lisätiedot

Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu intensiivijaksolle, leirillemme

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

AKAAN SRK:N RIPARI- VUOSI 2018

AKAAN SRK:N RIPARI- VUOSI 2018 AKAAN SRK:N RIPARI- VUOSI 2018 Tervetuloa! Kaikilla asioilla on aikansa. Rippikoulullakin on aikansa elämässämme. Rippikoulussa on aikaa kysellä ja etsiä vastauksia kaikenlaisiin askarruttaviin mietteisiin.

Lisätiedot

Tuhkakeskiviikon messu

Tuhkakeskiviikon messu Tuhkakeskiviikon messu Tuhkakeskiviikon jumalanpalvelus voidaan viettää myös sanajumalanpalveluksena. Tällöin voidaan jättää tuhkakeskiviikon messun kohta 5 (Herra, armahda) pois. Ehtoollisosa jätetään

Lisätiedot

Päiväohjelma 7.30 Aamupala 8.00 Harjoitukset 10.00 2x oppitunti (kaksoistunti tai 10-10.40/10.45-11.20) 11.30 Ryhmäkeskustelu 11.

Päiväohjelma 7.30 Aamupala 8.00 Harjoitukset 10.00 2x oppitunti (kaksoistunti tai 10-10.40/10.45-11.20) 11.30 Ryhmäkeskustelu 11. Päiväohjelma 10.00 2x oppitunti (kaksoistunti tai 10-10.40/10.45-11.20) 11.30 Ryhmäkeskustelu 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12.00 Lounas 13.40 2x oppitunti (kaksoistunti tai 13.40-14.20/14.25-15)

Lisätiedot

Rippikouluryhmä J4 Leirivihko

Rippikouluryhmä J4 Leirivihko Rippikouluryhmä J4 Leirivihko Hei, rippikoululainen ja vanhemmat Lukekaa tämä leirivihko huolella yhdessä, sillä tämä vihko sisältää runsaasti tärkeää tietoa J4 rippikouluryhmän leirijaksosta sekä konfirmaatiosta.

Lisätiedot

Tervetuloa rippikoulun elämysmatkalle. Ahvenanmaalle!

Tervetuloa rippikoulun elämysmatkalle. Ahvenanmaalle! Tervetuloa rippikoulun elämysmatkalle Ahvenanmaalle! Nyt kutsuu sua Kyrkogårdsö! Olet saanut paikan Kauniaisten suomalaisen seurakunnan kesärippikoulusta, joka pidetään Ahvenanmaalla, Havsgårdenin matkailukeskuksessa

Lisätiedot

Elämän puu kaareutuu

Elämän puu kaareutuu Elämän puu kaareutuu Hei riparilainen ja kotiväki, terveiset Joensuun ev. lut. seurakunnasta! Kesää kohti mennään ja yhteinen rippikoulupolkumme jatkuu. Tässä kesäkirjeessä on paljon tietoa ja ohjeita

Lisätiedot

Rippikouluryhmä J3 Leirivihko

Rippikouluryhmä J3 Leirivihko Rippikouluryhmä J3 Leirivihko Hei, rippikoululainen ja vanhemmat Lukekaa tämä leirivihko huolella yhdessä, sillä tämä vihko sisältää runsaasti tärkeää tietoa J3 rippikouluryhmän leirijaksosta sekä konfirmaatiosta.

Lisätiedot

PAASTOHARTAUDET 2017

PAASTOHARTAUDET 2017 1 PAASTOHARTAUDET 2017 Tervetuloa valmistautumaan pääsiäiseen sanan ja rukouksen äärellä, missä ja milloin sinulle sopii. Siunattua paastonaikaa sinulle! Jumala, kohotkoon kunniasi yli taivaitten, kirkkautesi

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Melontarippikoulu

Melontarippikoulu Melontarippikoulu 24.6. - 1.7.2019 Tervetuloa rippikouluun! Me opettajat Jyri Hakala, Sari Vikström-Kivioja ja Mika Savolainen toivotamme sinut tervetulleeksi Espoon tuomiokirkkoseurakunnan rippikouluun!

Lisätiedot

Herra olkoon teidän kanssanne. Niin myös sinun henkesi kanssa.

Herra olkoon teidän kanssanne. Niin myös sinun henkesi kanssa. 15 vuotta täyttänyt, joka on kastettu oikein, otetaan kirkon jäseneksi siten, että hän tarpeellisen opetuksen jälkeen tunnustaa kirkon uskon (KJ 1:3). Jos henkilö on käynyt rippikoulun, ei jäseneksi ottaminen

Lisätiedot

HELSINGIN NMKY:N RIPPIKOULUT

HELSINGIN NMKY:N RIPPIKOULUT HELSINGIN NMKY:N RIPPIKOULUT Mitä rippikoulu on? Rippikoulu on kasteopetusta Nykyään puolen vuoden mittainen, 80 tuntia Sis. Seurakuntayhteysjakso, leirijakso, konfirmaatio Seurakunnan toimintaan osallistumista

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Toivotamme sinut tervetulleeksi rippikouluun kotiseurakunnassa! Laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi Mikä ihmeen rippikoulu? Rippikoulu on seurakunnan koulu. Kasteessa

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Maahan kätkeminen. Rukoushetken johtaja laatii johdantosanat itse tai käyttää seuraavia vaihtoehtoja:

Maahan kätkeminen. Rukoushetken johtaja laatii johdantosanat itse tai käyttää seuraavia vaihtoehtoja: Maahan kätkeminen Kaavaa voidaan käyttää uurnaa tai tuhkaa maahan kätkettäessä tai kun vainaja lasketaan hautaan toisella paikkakunnalla varsinaisen hautaan siunaamisen jo tapahduttua. Rukoushetken johtaa

Lisätiedot

Herra olkoon teidän kanssanne. Niin myös sinun henkesi kanssa.

Herra olkoon teidän kanssanne. Niin myös sinun henkesi kanssa. Vietettäessä ehtoollista sairaan luona myös muille läsnä oleville voidaan antaa ehtoollinen. Ehtoollisvälineet asetetaan valkoisella liinalla peitetylle pöydälle. Pöydälle voidaan asettaa myös risti tai

Lisätiedot

Akaan srk:n riparivuosi 2017

Akaan srk:n riparivuosi 2017 Akaan srk:n riparivuosi 2017 Tervetuloa! Kaikilla asioilla on aikansa. Rippikoulullakin on aikansa elämässämme. Rippikoulussa on aikaa kysellä ja etsiä vastauksia kaikenlaisiin askarruttaviin mietteisiin.

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Heipä hei juuri Sinä ja huoltajasi!

Heipä hei juuri Sinä ja huoltajasi! Heipä hei juuri Sinä ja huoltajasi! Rippikoulumme leirijakso lähestyy kovaa vauhtia ja siksi on hyvä valmistautua siihen ajoissa. Kanssasi leirille meidän työntekijöiden lisäksi lähtevät appari Linda ja

Lisätiedot

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka Kirkkovuosi Adventti aloittaa kirkkovuoden. Ensimmäisenä adventtina lauletaan Hoosianna ja sytytetään ensimmäinen kynttilä, toisena toinen, kolmantena kolmas ja neljäntenä neljäs kynttilä. Adventti, Adventus

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Mäntyharjun seurakunta Tervetuloa rippikouluun

Mäntyharjun seurakunta Tervetuloa rippikouluun Mäntyharjun seurakunta 2017-2018 Tervetuloa rippikouluun Tervetuloa rippikouluun 2017! Rippikoulu on ajankohtainen asia sinulle, joka täytät 15 vuotta vuonna 2018. Tässä asiassa et ole yksin. Joka vuosi

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

26. LIPUN SIUNAAMINEN

26. LIPUN SIUNAAMINEN 26. LIPUN IUNAAMINEN Pappi siunaa pyydettäessä lipun. Lipun siunaaminen voidaan toimittaa kirkossa tai muussa sopivassa paikassa. Ennen toimitusta kannetaan kuoriin uomen lippu ja sen jäljessä siunattava

Lisätiedot

D. Koulua aloitettaessa

D. Koulua aloitettaessa D. Koulua aloitettaessa Kouluun lähtevien siunaaminen voidaan toimittaa keväällä tai syksyllä juuri ennen koulun alkamista. iunaamisen toimittaa pappi tai muu seurakunnan työntekijä. Kouluun lähtevien

Lisätiedot

Kirkollinen vihkiminen Kummina toimiminen Itsenäisesti ehtoolliselle Äänestäminen seurakuntavaaleissa 16v, ehdolle asettuminen 18v

Kirkollinen vihkiminen Kummina toimiminen Itsenäisesti ehtoolliselle Äänestäminen seurakuntavaaleissa 16v, ehdolle asettuminen 18v Rippikoulu-info Mitä rippikoulu on? - Rippikoulu on kasteopetusta ja siellä käsitellään rippikoulun opetussuunnitelman mukaisia aiheita, joita ovat elämän, uskon ja rukouksen kysymykset - Juuret yli 2000

Lisätiedot

Opettajalle. RUKOUS JA VIRRET Tunnettuja rukouksia RUKOUS JA VIRRET. TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Rukous ja rukoileminen

Opettajalle. RUKOUS JA VIRRET Tunnettuja rukouksia RUKOUS JA VIRRET. TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Rukous ja rukoileminen RUKOUS JA VIRRET Tunnettuja rukouksia Isä meidän Herran siunaus Ruokarukous ennen ruokaa Opettajalle Kiitosrukous ruuan jälkeen Pöytärukous, joka voidaan laulaa Ystävä sä lapsien RUKOUS JA VIRRET TAUSTATIETOA

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

HELSINGIN NMKY:N RIPPIKOULUT

HELSINGIN NMKY:N RIPPIKOULUT HELSINGIN NMKY:N RIPPIKOULUT Aloitustapahtuma 14.1. Kaikille rippikouluryhmille yhteinen Tutustumista omaan ryhmään, käytännön asioita Tutustumista namikaan, rippikouluun ja hengelliseen musiikkiin Seurakuntayhteysjakso

Lisätiedot

Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana

Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana Pyhien isiemme esirukouksien tähden Herra Jeesus Kristus, meidän Jumalamme, armahda meitä. Aamen. Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! 1 Tervetuloa rippikouluun! Tässä on sinulle tietoa ryhmäsi kokoontumisista ja muita rippikouluun liittyviä ohjeita. 2 Olet ryhmässä Päivärippikoulu 1 Päivärippikoulu on maksuton Ryhmä kokoontuu pääsääntöisesti

Lisätiedot

Riparilaisemme ja kotiväki!

Riparilaisemme ja kotiväki! 1 Riparilaisemme ja kotiväki! Aurinko paistaa ja lumet ovat jo sulaneet, kevätkukat tunkevat itsensä mullan alta. Aivan kuin kevät olisi malttamaton ja tulee vauhdilla. Tuntuu kivalta. Yhtä malttamattomia

Lisätiedot

E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa

E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa Kasteesta ja siihen valmistautumisesta ks. Lapsen kasteen kaava (1. A). Kun kaste toimitetaan seurakunnan jumalanpalveluksessa (messu, sanajumalanpalvelus, viikkomessu,

Lisätiedot

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA Onnittelut uuden perheenjäsenen vanhemmille! Odotus on päättynyt, ja hän lepää sylissänne. Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin. Ja vaikka ei menisikään, Jeesus lupaa olla

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! 1 Tervetuloa rippikouluun! Tässä on sinulle tietoa ryhmäsi kokoontumisista ja muita rippikouluun liittyviä ohjeita. 2 Olet ryhmässä Leirikoulu 1 Leirimaksu 80e laskutetaan. Ryhmä kokoontuu pääsääntöisesti

Lisätiedot

Messu Viitasaaren kirkossa

Messu Viitasaaren kirkossa Messu Viitasaaren kirkossa 1 Pappilantie 6 44500 Viitasaari Puh. 014 333 4900 Tästä vihkosesta voit seurata jumalanpalveluksen kulkua. Keskellä näkyvät eri osien sisällöt, marginaalissa kerrotaan, mitä

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Päiväohjelma 7.30 Aamupala 8.00-9.30 Harjoitukset 10.00 Oppitunnit 11.30 Ryhmäkeskustelu 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12.

Päiväohjelma 7.30 Aamupala 8.00-9.30 Harjoitukset 10.00 Oppitunnit 11.30 Ryhmäkeskustelu 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12. Päiväohjelma 8.00-9.30 Harjoitukset 10.00 Oppitunnit 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12.00 Lounas 13.00 Minijumis 13.40 Oppitunnit 16.00 Välipala (huom. omat eväät!) 18.25 Kokoontuminen luokkaan

Lisätiedot

Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine:

Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine: V: Äänirauta V: Ehtoolliskalkki /-malja V: Ehtoollispeite V: Ikoni V: Jälkiviinikauha V: Käspaikka V:Kasteastia V: Keihäs V: Kastepuku/-mekko V: Kirkkoleipä/ prosfora V: Kirkkolippu V: Kirkonkellot V:

Lisätiedot

Melontarippikoulu

Melontarippikoulu Melontarippikoulu 25.6.-2.7.2018 Tervetuloa rippikouluun! Me opettajat Jyri Hakala, Sari Vikström-Kivioja ja Mika Savolainen toivotamme sinut tervetulleeksi Espoon tuomiokirkkoseurakunnan rippikouluun!

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta

Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta Hei kotiväki! Kesä on tulossa ja sen mukana Järvenpään seurakunnan kesäleirit. Tervetuloa mukaan! Leireillä oppii paljon uusia asioita ja tapaa uusia ja vanhoja kavereita

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA STI, 25.9.2013 DANIEL NUMMELA LUTERILAISUUS TÄNÄÄN OPINKOHTIEN VALOSSA TUNNUSTUSKIRJAT TUTUIKSI JOHDANTO - 1517 Lutherin 95 teesiä - 1530 Augsburgin tunnustus - 1537 Schmalkaldenin opinkohdat 1 JOHDANTO

Lisätiedot

Rippikoulu Kiipula

Rippikoulu Kiipula Rippikoulu Kiipula 3 8.-15.7.2019 Me ohjaajat toivotamme sinut tervetulleeksi rippikouluun! Hienoa, että olet tulossa. Kevään ja kesän aikana pääsemme tutustumaan toisiimme, Raamattuun, kristillisen uskomme

Lisätiedot

Viidensadan keljarukoussääntö

Viidensadan keljarukoussääntö Viidensadan keljarukoussääntö www.ortodoksi.net Optinan luostarin Viidensadan keljarukoussääntö Rukoussäännön nimi tulee siitä, että se on kehitetty Optinan luostarissa ja siihen kuuluu muiden tekstien

Lisätiedot

Jos osallistut jonkun järjestön (esim. SRK) järjestämään rippikouluun, sinun tulee ilmoittautua kotiseurakuntasi muualle menevien ryhmään.

Jos osallistut jonkun järjestön (esim. SRK) järjestämään rippikouluun, sinun tulee ilmoittautua kotiseurakuntasi muualle menevien ryhmään. Rippikoulut 2016 Vuonna 2016 rippikouluikäisiä ovat vuonna 2001 syntyneet nuoret. Rippikouluun voivat ilmoittautua myös ne, joilla rippikoulu on jäänyt käymättä tai jos on aloittanut koulun 6-vuotiaana

Lisätiedot

KIRKKOHERRANVIRASTO Avoinna ma-pe klo 9-13 Hyvättyläntie 17, 21420 Lieto p. (02) 4894 146, fax (02) 4894 148 liedon.khranvirasto@evl.

KIRKKOHERRANVIRASTO Avoinna ma-pe klo 9-13 Hyvättyläntie 17, 21420 Lieto p. (02) 4894 146, fax (02) 4894 148 liedon.khranvirasto@evl. KIRKKOHERRANVIRASTO Avoinna ma-pe klo 9-13 Hyvättyläntie 17, 21420 Lieto p. (02) 4894 146, fax (02) 4894 148 liedon.khranvirasto@evl.fi www.liedonseurakunta.fi Virsi 218 Heinrich Albert 1640 / Ruotsissa

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

RIPPIKOULUN OPETUSPÄIVIIN LIITTYVÄT SEKÄ YLEISET RIPPIKOULUN ASIAT:

RIPPIKOULUN OPETUSPÄIVIIN LIITTYVÄT SEKÄ YLEISET RIPPIKOULUN ASIAT: RIPPIKOULUN OPETUSPÄIVIIN LIITTYVÄT SEKÄ YLEISET RIPPIKOULUN ASIAT: Nuorisotyönohjaaja Meiju Saastamoinen 044 733 5266 RYHMÄT JA OHJAAJAT Päiväkoulu (PK) Rippileiri 1 (RK1) Kirkkoherra Lauri Jäntti 040

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Ambulo 2015. Partiolippukunta Jeanne d Arcin kesäleirin. Toinen leirikirje

Ambulo 2015. Partiolippukunta Jeanne d Arcin kesäleirin. Toinen leirikirje Ambulo 2015 Partiolippukunta Jeanne d Arcin kesäleirin Toinen leirikirje Kuljetusten aikataulu Lähtö : Bussi lähtee maanantaina 27.7.2015 kello 12.00 Konalan kirkolta (kyntäjäntie 4, 00390 Helsinki). Olethan

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI

SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI Päivitetty 26.12.2014 SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI P: Alkusiunaus L: Amen. Kunnia olkoon sinulle... Taivaallinen Kuningas... Pyhä Jumala... Isä meidän...

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Hätäkasteen vahvistaminen

Hätäkasteen vahvistaminen Hätäkasteen vahvistaminen Tätä kaavaa käytetään lapsen hätäkastetta vahvistettaessa. Siinä noudatetaan kasteesta annettuja ohjeita. Aikuisen hätäkastetta vahvistettaessa käytetään nuoren ja aikuisen kasteen

Lisätiedot

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015!

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015! laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015! Rippikoulu on ajankohtainen asia sinulle, joka täytät 15 vuotta vuonna 2015. Tässä asiassa et ole yksin, joka vuosi n. 90 % laukaalaisista ikäisistäsi

Lisätiedot