KAUPUNGINVALTUUSTON ASIAKIRJAT STADSFULLMÄKTIGES HANDLlNGAR KAUPUNGINHALLITUKSEN MIETINNÖT STADSSTYRELSENS BETÄNKANDEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KAUPUNGINVALTUUSTON ASIAKIRJAT STADSFULLMÄKTIGES HANDLlNGAR KAUPUNGINHALLITUKSEN MIETINNÖT STADSSTYRELSENS BETÄNKANDEN"

Transkriptio

1 Ote (s ja ) dokumentista KAUPUNGINVALTUUSTON ASIAKIRJAT STADSFULLMÄKTIGES HANDLlNGAR KAUPUNGINHALLITUKSEN MIETINNÖT STADSSTYRELSENS BETÄNKANDEN

2 HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS MIETINTÖ LIITE A 19 HELSINGFORS STADSSTYRELSE BETÄNKANDE BILAGAA VT HEIKKI KARUN ALOITE NASTARENKAIDEN KÄYTÖN RAJOITIAMI- SESTA TAI KIELTÄMISESTÄ Kvsto , asia 12 Khs Aloitteentekijät mainitsevat aloitteessaan seuraavaa: "'Lapsuuden talvea' ei Helsingissä ole nähty enää pitkiin aikoihin. Edelliset talvetkin ovat olleet leutoja, eikä vallitseva ilmastonmuutos ikävä kyllä anna lupausta pakkastalviin Helsingissä. Nastarenkaat kuluttavat katuverkostoa merkittävästi aiheuttaen kulumista ja uria. Haittapuolina syntyy lisäksi katupölyä, joihin nastarenkaat ovat myös osasyyllisiä. Myös ääni ja meteli lisääntyvät nastarenkaita käytettäessä. Joissain maissa on nastarenkaiden käytöstä luovuttu kokonaan. Ehdotan, että Helsingin kaupunki harkitsee ajoneuvojen nastarenkaiden käytön rajoittamista tai kieltämistä kokonaan." Aloitteesta on saatu ympäristölautakunnan, yleisten töiden lautakunnan ja teknisen palvelun lautakunnan lausunnot, jotka ovat liitteinä Khs viittaa saatuihin lausuntoihin ja toteaa, että kaupunki ei voi omilla päätöksillään kieltää nastarenkaiden käyttöä alueellaan. Nastarengaskiellon käyttöönotto edellyttäisi lakimuutoksia. Rakennusvirasto on vuonna 2009 ryhtynyt selvittämään nastarenkaiden käyttöä ja vähentämiskeinoja. Tutkimus on osa Helsingin kaupungin ilmansuojelun toimintaohjelman toimenpiteitä. Selvityksen valmistuttua on edellytyksiä arvioida sitä, tulisiko kaupungin olla aloitteellinen valtion suuntaan lainmuutostyön käynnistämiseksi. Khs katsoo edellä olevan riittäväksi selvitykseksi asiassa. (Ryj I Kristiina Matikainen, puh )

3 HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS MIETINTÖ LIITE A 20 HELSINGFORS STADSSTYRELSE BETÄNKANDE BILAGAA VT SEIJA MUURISEN JA 8 MUUN VALTUUTETUN ALOITE ITÄKESKUKSEN KAUPPAKESKUKSEN JA TALLINNANAUKION YMPÄRISTÖN PARANTAMISESTA Kvsto , asia 13 Khs Aloitteentekijät mainitsevat aloitteessaan seuraavaa: "Itäkeskuksen kauppakeskuksen vieressä olevaa Tallinnanaukiota on viime vuosina kunnostettu fyysisiltä puitteiltaan, mutta edelleen se on yleisiimeeitään karu että elämänmenoltaan ongelmallinen alue. Kauppakeskuksen sisältä on poistettu istuinpenkkejä joidenkin penkkien käyttäjien häiriökäyttäytymisen vuoksi, ja nyt on keskusteltu penkkien poistamisesta myös Tallinnanaukioita samasta syystä. Tätä pienen vähemmistön ehdoille alistumista ei voi pitää oikeansuuntaisena politiikkana muita kaupunkilaisia ajatellen. Esim. iäkkäät ja toimintakyvyltään heikentyneet henkilöt tarvitsevat penkkejä levähtämispaikoiksi sekä kauppakeskuksen sisällä että Tallinnanaukiolla jaksaakseen käydä ja liikkua kauppakeskuksessa. Siksi alueen kehittämiseen tarvitaan uudenlaista ajattelua ja uusien toimintamallien kehittämistä. Penkkien poistaminen ei liene ainoa ratkaisu ongelmiin. Esitän, että Helsingin kaupunki käynnistää suunnitelmallisen ja tavoitteellisen yhteistyön muiden Itäkeskuksen toimijoiden kanssa Itäkeskuksen kauppakeskuksen ympäristön, erityisesti Tallinnanaukion esteettisyyden, viihtyisyyden sekä turvallisuuden lisäämiseksi ja alueen imagon parantamiseksi." Aloitteesta on saatu yleisten töiden lautakunnan, kiinteistölautakunnan ja hallintokeskuksen turvallisuus- ja valmiusosaston lausunnot, jotka ovat liitteinä Khs viittaa saatuihin lausuntoihin ja toteaa, että Tallinnanaukio on peruskorjattu vuonna 2005, ja aukion kiveys korjattiin Rakennusviraston on viimeistellyt aukion penkkejä vuoden 2009 aikana. Myös valaistukseen ja siisteyteen on panostettu. Tallinnanaukion rauhattomuutta on pyritty parantamaan mm. poliisin näkyvällä valvonnalla ja sosiaaliviraston lähityöhankkeella. Nykyistä tiiviimpi yhteistyö eri osapuolten kesken on kuitenkin tarpeen. Khn tarkoituksena on kehottaa hallintokeskusta, rakennusvirastoa ja sosiaalivirastoa yhteistyössä muiden kaupungin asianomaisten hallintokuntien kanssa tehostamaan yhteistyötä poliisin sekä Itä-Helsingin alueen kaupunginosayhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa Tallinnanaukion alueen ja sen ympäristön viihtyisyyden ja turvallisuuden lisäämiseksi.

4 HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS MIETINTÖ LIITE A 21 HELSINGFORS STADSSTYRELSE BETÄNKANDE BILAGAA Khs katsoo edellä olevan riittäväksi selvitykseksi asiassa. (Ryj I Kristiina Matikainen. puh )

5 HELSINGIN KAUPUNKI LIITE YMPÄRISTÖlAUTAKUNTA HELSINGFORS STAD MILJÖNÄMNDEN Kaupunginhallitus PL 1 (Pohjoisesplanadi 11-13) HELSINGIN KAUPUNKI Khs dnro / - 5tn dnr Saap./Anl LAUSUNTO KAUPUNGINHALLITUKSELLE VALTUUSTOALOITTEES- TA, JOKA KOSKEE NASTARENKAIDEN KÄYTÖN RAJOITTAMISESTA TAI KIELTÄMISESTÄ HELSINGISSÄ Ymk Khs /651 ESITTELIJÄ Kaupunginhallitus pyytää mennessä ympäristölautakunnan lausuntoa nastarenkaiden käytön rajoittamisesta tai kieltämisestä Helsingissä (lausuntopyyntö ). Aloitteen sisältö Heikki Karu ehdottaa päivätyssä aloitteessaan, että Helsingin kaupunki harkitsisi ajoneuvojen nastarenkaiden käytön rajoittamista tai kieltämistä kokonaan. Aloitteen perusteluiksi valtuutettu esittää seuraavaa: "Lapsuuden talvea ei Helsingissä ole nähty enää pitkiin aikoihin. Edelliset talvetkin ovat olleet leutoja, eikä vallitseva ilmastonmuutos ikävä kyl- Iä anna lupausta pakkastalviin Helsingissä. Nastarenkaat kuluttavat katuverkostoa merkittävästi aiheuttaen kulumista ja uria. haittapuolina syntyy lisäksi katupölyä, joihin nastarenkaat ovat myös osasyyllisiä. Myös ääni ja meteli lisääntyvät nastarenkaita käytettäessä. Joissain maissa on nastarenkaiden käytöstä luovuttu kokonaan." Ympäristölautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon.

6 HELSINGIN KAUPUNKI YMPÄRISTÖlAUTAKUNTA HELSINGFORS STAD MILJÖNÄMNDEN Kokemuksia muista maista Ruotsissa ja Norjassa nastarenkaita pidetään merkittävimpänä katupölyn aiheuttajana. Näissä maissa on tehty viime vuosina runsaasti tutkimusta aiheesta. Ruotsissa on Vägverket esittänyt, että taajamien ilman hiukkaspitoisuuksia voidaan parhaiten alentaa vähentämällä nastarenkaiden määrää. Ruotsalaistutkimuksessa väitetään jopa, että nastarenkaiden määrän vähentyessä 10 prosenttia, alenevat ilman PM 10-pitoisuudet 10 Suomalaisten katupölytutkijoiden mukaan tämä vaikuttaa pahasti ylimitoitetulta väitteeitä. Uudemmassa ruotsalaistutkimuksessa esitetään, että vähentämällä Tukholmassa nastarenkaiden nykyinen 70 %:n osuus puoleen (30-40 %:iin) voitaisiin alentaa 20-25% Tukholman keskusta-alueilla. Norjassa on käytännön kokemuksia nastarenkaiden vähentämisen vaikutuksista ilman hiukkaspitoisuuksiin. Oslossa vähennettiin nastarenkaiden osuutta 82 %:sta 21 %:iin vuosina Talviaikaisen arvioitiin vähenevän 1 nastarenkaiden määrän pienentyessä 10 prosenttia. Vaikutus on siten vain murto-osa ruotsalaisten arvioista. Japanissa säädettiin kesäkuussa 1990 laki, jolla kiellettiin nastarenkaiden käyttö tarkoituksena estää pölyhiukkasten muodostusta. Lailla oli suuri merkitys Hokkaidossa, jossa vallitsevat paikoin vaikeat talviolosuhteet. Seuraavan 10 vuoden aikana alenivat tuntuvasti, mutta samalla kasvoivat kielteiset vaikutukset: jäiset tienpinnat, liukkaudesta johtuvat onnettomuudet, talviliikenne vaikeutui ja kustannukset kasvoivat. Näiden haittojen seurauksena piti lisätä runsaasti jäätymistä estävien aineiden ja liukkaudentorjuntaan tarkoitettujen murskeiden käyttöä. Haittavaikutuksilta voitiin välttyä, jos nastarenkaiden osuus oli noin 20 prosenttia. Japanissa ja Norjassa nastarenkaiden kielto tai rajoitus alkoi 1990-luvun alussa. Niihin aikoihin nastojen kuluttava vaikutus oli huomattavasti suurempi kuin Suomessa nykyisin käytössä olevilla henkilöautojen nastoilla. Nastarenkaiden käyttöselvitykset Suomessa Rakennusvirastolta valmistui vuonna 2001 Nastarenkaiden käyttöselvitys, Case Helsinki. Siinä selvitettiin nasta- ja kitkarenkaiden hyötyjä ja haittoja, nastarenkaiden rajoitusten kansainvälisiä kokemuksia ja lainsäädännöllisiä kysymyksiä. Selvityksessä nastarenkaiden käyttökieilon

7 HELSINGIN KAUPUNKI YMPÄRISTÖlAUTAKUNTA HELSINGFORS STAD MILJÖNÄMNDEN arvioitiin lisäävän Iiikennetapaturmia ja liukkaudentorjuntatarvetta kuten hiekoitusta. Vuonna 2008 valmistui nastavalmistajan Tikka Spikes Oy:n tutkimus, jonka johtopäätöksenä oli, että renkaat ovat riskitekijä 37 prosentissa talvikelionnettomuuksista. Tutkijalautakuntien mukaan kitkarenkaat ovat rengasonnettomuuksissa selvästi yliedustettuna niiden liikenteessä esiintymiseen nähden. Tutkimus koski koko Suomea. Uusimpien katupölytutkimusten mukaan kitkarenkaat nostattavat katupölyaikaan nasta- ja kesärenkaita tehokkaammin aikaisemmin talvella muodostunutta pölyä ilmaan. On myös arvioitu, että ilmastonmuutoksen aiheuttaman talvien lämpenemisen ja kitkarenkaiden kehittymisen seurauksena ei Etelä-Suomen olosuhteissa välttämättä ole jatkossa tarvetta käyttää liikenneturvallisuuden takia nastarenkaita. Toisaalta nastarenkaat lisäävät turvallisuutta ennakoimattomien nollan molemmin puolin vaihtelevissa keleissä, joiden arvioidaan lisääntyvän ilmaston lämmetessä. Helsingin i1mansuojelu- ja meluntorjuntaohjelma Yhteenveto Kaupunginhallitus hyväksyi Helsingin kaupungin ilmansuojelun toimintaohjelman ja Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman Ohjelmissa on Rakennusviraston vastuulle asetettu toimenpide: "Selvitetään ja otetaan käyttöön nastarenkaiden käytön vähentämiskeinot." Rakennusvirasto on ilmoittanut aloittavansa selvityksen laadinnan vielä tämän vuoden 2009 aikana. Selvityksen sisällöksi on ilmansuojelun toimintaohjelmaan kirjattu: "Selvitetään mm. muiden kaupunkien (mm. Oslo, Tukholma) kokemukset nastarenkaiden vähentämisestä, menetelmät vähentää tai kieltää ne (tiedotus, käyttökielto, käyttömaksu), vaikutukset liikenneturvallisuuteen ja katupölyn määrään, rajoitusalue (mahdollinen ympäristövyöhyke) ja lainsäädäntöön tehtävät muutokset. " Ympäristölautakunta toteaa, että nastojen käytön vähentämisellä voidaan pienentää katujen pinnan kulumista, pölyn muodostusta ja melua. Mikäli nastarenkaita vähennetään dramaattisesti voi olla seurauksena tarve lisätä liikenneturvallisuuden vuoksi suolausta ja hiekoitusta, jotka puolestaan lisäävät katupölyn muodostusta. Tärkeätä on, että laaditaan riittävän kattava selvitys, jossa huomioidaan mm. liikenneturvallisuus, vaikutukset meluun ja pölyyn sekä taloudelliset vaikutukset ja lainsää-

8 HELSINGIN KAUPUNKI YMPÄRISTÖlAUTAKUNTA HELSINGFORS STAD MILJÖNÄMNDEN dännölliset tarpeet. Selvityksessä tulisi olla selkeät suositukset toimenpiteiksi, joilla voidaan vähentää nastarenkaita liikenneturvallisuuden vaarantumatta. Erityisesti Tukholman ja Oslon kokemukset olisi syytä selvittää huolella. Ympäristölautakunta huomauttaa, että nastarenkaat ovat vain yksi osa pölyongelmaa. Tärkeätä on, että keväisin vältettäisiin pölyepisodien syntyminen ja pitkittyminen riippumatta mikä on pölyn talven aikana synnyttänyt. Yksi olennainen jatkuvan kehittämisen kohde on hiekoitushiekan ja hiukkasten poiston tehostaminen ja nopeuttaminen. Tämä tapahtuu kehittämällä poistomenetelmiä ja laitteita. Tärkeätä on myös kehittää talvikunnossapitoa pölymäärän synnyn vähentämiseksi. Kirje kaupunginhallitukselle (PL 1) ja pöytäkirjanote ympäristönsuojeluja tutkimusyksikölle (Viinanen). Lisätiedot: Viinanen Jari, ympäristötarkastaja, puhelin (09) YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA Lea Saukkonen puheenjohtaja

9 HELSINGIN KAUPUNKI YLEISTEN TÖiDEN LAUTAKUNTA LAUSUNTO LIITE Kaupunginhallitus PL 1 (Pohjoisesplanadi 11-13) Saap./Anl HELSINGIN KAUPUNKI LAUSUNTO HEIKKI KARUN VALTUUSTOALOITTEESTA, JOKA KOS- KEE NASTARENKAIDEN KÄYTÖN RAJOITTAMISTA TAI KIELTÄMIS- TÄ HELSINGISSÄ HKR , Halke / Yleisten töiden lautakunta toteaa, että rakennusvirasto on tehnyt asiasta selvityksen viimeksi vuonna Tällöin johtopäätöksissä mainittiin, että nastat aiheuttavat mm. valtaosan päällysteiden kulumisesta, synnyttävät liikennemelua ja lisäävät ilman pienhiukkaspitoisuutta. KäyttökiellaIla saavutettaisiin esimerkiksi pienhiukkasten määrän vähenemistä hengjtysilmassa, mutta raportissa todettiin myös, että nastarenkaiden luoma liikenneturvallisuus tunnustetaan Suomessa lähes yksimielisesti. Tutkimuksen yhteydessä tehdyssä sidosryhmähaastattelussa ei yksikään taho puoltanut nastarengaskieltoa voimakkaasti. Helsinkiä koskevaan nastarengaskieltoon ryhtyminen edellyttäisi lakimuutoksia, jotka puolestaan vaatisivat laajoja lausunto- ja käsittelykierroksia. Lisäksi olisi päätettävä kuinka valvonta ja mahdolliset nastarengasmaksut tai rikemaksut järjestettäisiin, tai miten suhtauduttaisiin esim. Helsingin ulkopuolelta saapuviin autoihin, joilla ei ole kotipaikkakunniliaan nastarengaskieltoa. On selvää, että katupäällysteiden uusimistarve nopeutuu nastarenkaiden aiheuttamien kulumien vuoksi. Rakennusviraston katu- ja puistoosasto seuraa jatkuvasti nastarenkaiden ympärillä käytävää keskustelua, ja käynnistää vielä tämän vuoden aikana, yhdessä Teknillisen Korkeakoulun kanssa, uuden nastarengastutkimuksen, jossa tutkitaan nastarenkaiden käyttöä ja niiden käytön vähentämiskeinoja. Tutkimus on osa Helsingin kaupungin ilmansuojelun toimintaohjelman toimenpiteitä. Lisätiedot: Vältö Jyrki, ylläpiloinsinööri, puhelin r ' YLEISTEN TÖiDEN LAUTAKUNTA XXXXXXXXXX XXXXXXXXXX puheenjohtaja XXXXXXXX Anna-Leena Salo-Halinen

10 t HELSINGIN KAUPUNKI LAUSUNTO TEKNISEN PALVELUN LAUTAKUNTA LIITE Kaupunginhallitukselle Khs dnro / 51n dnr i--- t Saap./Anl LAUSUNTO NASTARENKAIDEN KAYTÖN RAJOITTAMISESTA TAI KIELTÄMISESTÄ HELSINGISSÄ Helsingin kaupungin hallintokeskus on pyytänyt mennessä teknisen palvelun lautakunnalta lausuntoa nastarenkaiden käytön rajoittamisesta tai kieltämisestä Helsingissä. Määräaikaa lausunnon antamiselle on myöhemmin jatkettu marraskuun loppuun. Teknisen palvelun lautakunnan alaisen rakentamispalvelun yksiköt tuottavat mm. katujen talvikunnossapito-, puhtaanapito- ja uudelleenpäällystyspalveluja rakennusviraston kanssa tehtyjen sopimusten mukaan. Rakennusviraston katu- ja puisto-osasto on sopimuksissa tilaajana ja rakentamispalvelu palveluntuollajana. Rakentamispalvelu noudattaa palvelutuotannossaan tilaajan kanssa tehtyjä sopimuksia ja tilaajan antamia ohjeita. Lausuntopyynnössä esitettyyn asiaan ei ole palveluntuottajan näkökulmasta lausullavaa. Lisätied ot: Suuperko Mauri, toimitusjohtaja, puhelin XX XX Mirka Vainikka puheenjohtaja puolxxxxxxx XXXXXXX XXXXXXX Hannu Hämäläinen pöytäkirjanpitäjä

11

1-2010. KAUPUNGINVALTUUSTON ASIAKIRJAT STADSFULLMÄKTIGES HANDLlNGAR KAUPUNGINHALLITUKSEN MIETINNÖT STADSSTYRELSENS BETÄNKANDEN

1-2010. KAUPUNGINVALTUUSTON ASIAKIRJAT STADSFULLMÄKTIGES HANDLlNGAR KAUPUNGINHALLITUKSEN MIETINNÖT STADSSTYRELSENS BETÄNKANDEN Ote (s. 26-27 ja 132-142) dokumentista KAUPUNGINVALTUUSTON ASIAKIRJAT STADSFULLMÄKTIGES HANDLlNGAR KAUPUNGINHALLITUKSEN MIETINNÖT STADSSTYRELSENS BETÄNKANDEN 1-2010 HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS MIETINTÖ

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 40/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 40/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 40/2012 1 (5) 1231 V Ryj / Valtuutettu Matti Enrothin aloite katupölyn vähentämisestä siirtymällä nastarenkaista kitkarenkaisiin päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA 2/ TEKNISEN PALVELUN LAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI TEKNISEN PALVELUN LAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA 2/ TEKNISEN PALVELUN LAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI TEKNISEN PALVELUN LAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA 2/2010 1 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA 2-2010 Lautakunnan sihteerin yhteystiedot Hannu Hämäläinen, puhelin 0500-425030 sähköposti: hannu.hamalainen@hel.fi Huom! Asian jäädessä

Lisätiedot

Kitkarenkaiden käytön edistäminen

Kitkarenkaiden käytön edistäminen Kitkarenkaiden käytön edistäminen Katupölyseminaari 7.3.2017 Tarja Myller Helsingin ilmansuojeluohjelma 2017-2024 Ilmansuojeluohjelman toimenpide katupölyn vähentämisessä -> EDISTETÄÄN KITKARENKAIDEN OSUUDEN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (8) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (8) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/2017 1 (8) 808 V 27.9.2017, Valtuutettu Matti Enrothin aloite toimintasuunnitelman laatimiseksi katumelun ja -pölyn vähentämiseksi HEL 2017-003503 T 00 00 03 Päätös esitti

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS MIETINTÖ LIITE A 42 HELSINGFORS STADSSTYRELSE BETÄNKANDE BILAGA A 2.5.2011

HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS MIETINTÖ LIITE A 42 HELSINGFORS STADSSTYRELSE BETÄNKANDE BILAGA A 2.5.2011 HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS MIETINTÖ LIITE A 42 HELSINGFORS STADSSTYRELSE BETÄNKANDE BILAGA A 2.5.2011 16 VT KIMMO HELISTÖN JA 14 MUUN VALTUUTETUN ALOITE KIERRÄTYS- PÄIVIEN JÄRJESTÄMISESTÄ OSAKSI WORLD

Lisätiedot

Liikennemelun torjunnan tavoitteet ja nykytila pari sanaa myös VIEME hankkeesta. Risto Saari Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikennemelun torjunnan tavoitteet ja nykytila pari sanaa myös VIEME hankkeesta. Risto Saari Liikenne- ja viestintäministeriö Liikennemelun torjunnan tavoitteet ja nykytila pari sanaa myös VIEME hankkeesta Risto Saari Liikenne- ja viestintäministeriö VIEME-ohjausryhmä, 1.11.2007 Ohjelmallinen viitekehys liikennemelun torjuntaan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 42/2012 1 (5) Yleisten töiden lautakunta Ka/2 11.12.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 42/2012 1 (5) Yleisten töiden lautakunta Ka/2 11.12.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 42/2012 1 (5) 566 Yleisten töiden lautakunnan lausunto Päivi Lipposen ym. valtuustoaloitteesta, joka koskee uuden koirapuiston perustamista Herttoniemeen HEL 2012-013810 T

Lisätiedot

Valtuustoaloite aloitteessa nimettyjen teiden ja siltojen korjaamisesta

Valtuustoaloite aloitteessa nimettyjen teiden ja siltojen korjaamisesta Kaupunginhallitus 93 25.03.2013 Tekninen lautakunta 44 14.05.2013 Tekninen lautakunta 79 19.11.2013 Kaupunginhallitus 5 20.01.2014 Kaupunginvaltuusto 3 27.01.2014 Valtuustoaloite aloitteessa nimettyjen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 50. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 50. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 19.05.2016 Sivu 1 / 1 1392/2016 11.01.01 50 Lausunto Helsingin ympäristölautakunnalle Helsingin kaupungin ilmansuojelusuunnitelman 2017-2024 luonnoksesta Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2015 1 (5) 310 Valtuutettu Oskalan aloite liikennevalvonnan resurssien lisääminen siviilipalvelusmiehillä Päätös päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa

Lisätiedot

NASTA-tutkimusohjelma

NASTA-tutkimusohjelma NASTA-tutkimusohjelma Tavoitteena kokonaisnäkemys talvirenkaiden käytön muutoksien vaikutuksista Helsingissä Katupölyseminaari 25.1.2012 Johtoryhmän pj. Pekka Isoniemi HKR HKR HSY HSY LiVi LiVi LVM STM

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 92. Valtuusto 11.06.2012 Sivu 1 / 1. 92 Valtuustoaloite puistokummitoiminnan käynnistämisestä Espoossa (Pöydälle 21.5.

Espoon kaupunki Pöytäkirja 92. Valtuusto 11.06.2012 Sivu 1 / 1. 92 Valtuustoaloite puistokummitoiminnan käynnistämisestä Espoossa (Pöydälle 21.5. Valtuusto 11.06.2012 Sivu 1 / 1 659/10.03.01/2012 Kaupunginhallitus 136 7.5.2012 Valtuusto 71 21.5.2012 92 Valtuustoaloite puistokummitoiminnan käynnistämisestä Espoossa (Pöydälle 21.5.2012) Valmistelijat

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 16/ (7) Kaupunginvaltuusto Asia/

Helsingin kaupunki Esityslista 16/ (7) Kaupunginvaltuusto Asia/ Helsingin kaupunki Esityslista 16/2017 1 (7) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 11.09.2017 807 Päätös Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa: katsoo valtuutettu Matti Enrothin aloitteen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2012 1 (5) 282 Ryj / Valtuutettu Tuomo Valokaisen aloite lumikasojen poiskuljetuksesta ajoradoilta ja jalkakäytäviltä päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti

Lisätiedot

Tehokkaimmat katupölyn torjuntakeinot parhaat opit pohjoismaista

Tehokkaimmat katupölyn torjuntakeinot parhaat opit pohjoismaista 5 µm Tehokkaimmat katupölyn torjuntakeinot parhaat opit pohjoismaista Kaarle Kupiainen 1,2 1 Suomen ympäristökeskus (SYKE) 2 Nordic Envicon Oy Esityksen runko Katupöly ilmanlaatuhaasteena tilanne Ruotsissa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (9) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (9) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/2017 1 (9) 807 V 27.9.2017, Valtuutettu Matti Enrothin aloite katupölyn vähentämisestä edistämällä siirtymistä nastarenkaista kitkarenkaisiin HEL 2017-003183 T 00 00 03

Lisätiedot

Helsingfors stad Föredragningslista 20/2014 1 (6) Stadsfullmäktige Kj/10 10.12.2014

Helsingfors stad Föredragningslista 20/2014 1 (6) Stadsfullmäktige Kj/10 10.12.2014 Helsingfors stad Föredragningslista 20/2014 1 (6) Beslutshistoria Kaupunginhallitus 01.12.2014 1258 Päätös Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa: Kaupunginvaltuusto päättää katsoa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2013 1 (6) Kaupunginvaltuusto Kj/13 13.02.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2013 1 (6) Kaupunginvaltuusto Kj/13 13.02.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2013 1 (6) 42 Ryj / Valtuutettu Sari Näreen aloite pikavippimainonnan kieltämisestä kaupungin julkisissa tiloissa päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 34/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 34/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 34/2011 1 (5) 581 Lausunto kaupunginvaltuutettu Kauko Koskisen ym. toivomusponnesta, jossa kiirehditään kunnallistekniikan rakentamista heti asemakaavan vahvistuttua HEL 2011-003517

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Ympäristölautakunta Ypst/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Ympäristölautakunta Ypst/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/2012 1 (5) 317 Lausunto kaupunkisuunnitteluvirastolle Malmin tontin 38320/7, Latokartanontie 9, asemakaavan muutosehdotuksesta nro 12143, Päätös Käsittely päätti antaa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kaupunginvaltuusto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kaupunginvaltuusto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2018 1 (5) 153 Valtuutettu Seija Muurisen aloite frisbeegolfrata Laajasaloon Puheenjohtajan ehdotuksesta kaupunginvaltuusto pani asian pöydälle. Muutoksenhaku Muutoksenhakukielto,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Kaupunginvaltuusto Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Kaupunginvaltuusto Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2017 1 (5) 40 Valtuutettu Leo Straniuksen aloite rakkauden metsän perustamisesta Puheenjohtajan ehdotuksesta kaupunginvaltuusto päätti panna asian pöydälle. Muutoksenhaku

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (7) Kaupunginhallitus Stj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (7) Kaupunginhallitus Stj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (7) 238 Lausunto luonnoksesta mielenterveyslain väliaikaiseksi muuttamiseksi HEL 2013-000105 T 03 00 00 Päätös päätti antaa sosiaali- ja terveysministeriölle seuraavan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Tarkastuslautakunta Tarkjoht/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Tarkastuslautakunta Tarkjoht/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2015 1 (5) 62 Tarkastuslautakunnan ehdotus kaupunginvaltuustolle vuoden 2014 arviointikertomuksen ja tilintarkastuskertomuksen käsittelystä sekä vastuuvapaudesta vuodelta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Liikuntalautakunta LJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Liikuntalautakunta LJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) 3 Ilmoitusasiat Päätösehdotus Esittelijän perustelut päättää merkitä kaupunginvaltuuston päätökset ja niihin liittyvät päätösten täytäntöönpanopäätökset sekä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/2018 1 (5) 428 Kaupunkipyöräpalvelun laajentamisen hankesuunnitelma HEL 2018-002575 T 00 01 04 00 Päätös päätti hyväksyä kaupunkipyöräpalvelun laajentamista koskevan hankesuunnitelman

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Ki/3 1 YLEISTEN TÖIDEN LAUTAKUNTA 1.3.2011

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Ki/3 1 YLEISTEN TÖIDEN LAUTAKUNTA 1.3.2011 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Ki/3 1 3 ILMOITUSASIAT HKR EHDOTUS Yleisten töiden lautakunta päättänee merkitä tiedoksi ilmoitukset päätöksistä. Ilmoitukset päätöksistä toimeenpanokehotuksin asianosaisille

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2012 1 (5) 275 Kj / Valtuutettu Mirka Vainikan aloite koskien kilpailutuksen seurannan järjestämisestä päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 16/ (5) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Esityslista 16/ (5) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Esityslista 16/2014 1 (5) 1 Kiinteistölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Otso Kivekkään ja 43 muun valtuustoaloitteesta, jossa esitetään prosenttiperiaatteen käyttöönottoa täydennysrakentamisessa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (6) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (6) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2013 1 (6) 40 Ryj / Valtuutettu Hannele Luukkaisen aloite kaupungin kanipolitiikan muuttamisesta päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu Hannele

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS

HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS 193 1 UUS 2009-Y-101-111 LAUSUNTO UUDENMAAN YMPÄRISTÖKESKUKSELLE HELSINGIN KAUPUNGIN RAKENNUSVIRASTON YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUK- SESTA (KALASATAMA) Khs 2009-1263 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Esityslista 3/2013 1 (5) historia Kaupunginhallitus 28.01.2013 104 Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa: päättänee katsoa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2013 1 (5) 471 V Ryj / Valtuutettu Päivi Lipposen aloite Tattarisuon asuinalueen viihtyvyyden kehittämisestä päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2012 1 (5) 489 V Ryj / Vt Mari Holopaisen aloite Hakaniemen torin rakennustöiden haittojen vähentämisestä päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Nimi Tehtävä Lisätieto Päätöksentekijät Iitiä Markus Puheenjohtaja Ruokoniemi Kimmo Varapuheenjohtaja

Nimi Tehtävä Lisätieto Päätöksentekijät Iitiä Markus Puheenjohtaja Ruokoniemi Kimmo Varapuheenjohtaja Lappeenrannan Toimitilat Oy:n hallitus Pöytäkirja 16/2018 1 AIKA 13.12.2018 klo 17:00-18:12 PAIKKA Kaupungintalo, kokoushuone Sorjonen Nimi Tehtävä Lisätieto Päätöksentekijät Iitiä Markus Puheenjohtaja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 37/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Esityslista 37/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Esityslista 37/2016 1 (5) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 07.04.2015 371 HEL 2014-012398 T 10 05 01 Päätös Käsittely Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi Helsinki LED -hankkeen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (6) Kaupunginvaltuusto Talk/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (6) Kaupunginvaltuusto Talk/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2016 1 (6) 190 Vuoden 2015 arviointikertomuksen ja tilintarkastuskertomuksen käsittely sekä vastuuvapaus vuodelta 2015 HEL 2015-005412 T 00 03 00 Päätös Käsittely päätti

Lisätiedot

Pekka Isoniemi HKR Ohjelman joryn pj. HSY KSV LIVI LVM STM Trafi Vantaa YM YMK

Pekka Isoniemi HKR Ohjelman joryn pj. HSY KSV LIVI LVM STM Trafi Vantaa YM YMK Pekka Isoniemi Ohjelman joryn pj Esityksen sisältö NASTA-tutkimusohjelman hallinto Kitkarengasosuudet Katupölyn muodostuminen Päällysteenpinnan kuluminen Terveysvaikutukset Liikenneturvallisuusvaikutukset

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 27/ (6) Yleisten töiden lautakunta Ki/

Helsingin kaupunki Esityslista 27/ (6) Yleisten töiden lautakunta Ki/ Helsingin kaupunki Esityslista 27/2013 1 (6) 5 Yleisten töiden lautakunnan päätösvallan delegointi, kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain sekä maankäyttö- ja rakennuslain

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Esityslista 8/2016 1 (5) 6 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta, jossa esitetään Helsingin yliopiston metroaseman nimen palauttamista Kaisaniemen

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/4 1 b KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 26.4.2007

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/4 1 b KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 26.4.2007 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/4 1 b 4 LAUSUNTO JOKERI-LINJAN PYSÄKKIJÄRJESTELYISTÄ ESPOON MÄKKYLÄSSÄ Kslk 2007-646, Khs 2007-914/662 5.4.2007 Lausuntopyyntö Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan

Lisätiedot

Helsingfors stad Föredragningslista 7/ (5) Stadsfullmäktige Sj/

Helsingfors stad Föredragningslista 7/ (5) Stadsfullmäktige Sj/ Helsingfors stad Föredragningslista 7/2014 1 (5) Beslutshistoria Kaupunginhallitus 07.04.2014 387 HEL 2014-001722 T 00 01 00 Päätös Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 4/ TEKNISEN PALVELUN LAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 4/ TEKNISEN PALVELUN LAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 4/2011 1 Kokousaika 10.03.2011 kello 16.00 17.00 Kokouspaikka Stara, Ilmalankuja 2 Läsnä Jäsenet Vainikka, Mirka puheenjohtaja Hack, Vesa Hytti, Antti Kanerva, Seppo Lamminperä,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ki/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ki/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2012 1 (5) 227 Rakennusviraston seurantaraportit ja talousarvion toteutumisennusteet vuodelta 2012 HEL 2012-006514 T 02 02 01 Päätös päätti merkitä seurantaraportin ja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/ (8) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/ (8) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/2013 1 (8) 742 Kaupunginvaltuuston 19.6.2013 tekemien päätösten täytäntöönpano Päätös päätti, että kaupunginvaltuuston 19.6.2013 päätökset saadaan pöytäkirjan tarkastamisen

Lisätiedot

Päästövähennyspotentiaali, kustannustehokkuus ja pölyntorjunnan strategia

Päästövähennyspotentiaali, kustannustehokkuus ja pölyntorjunnan strategia Päästövähennyspotentiaali, kustannustehokkuus ja pölyntorjunnan strategia Anu Kousa Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) REDUST Action 3 12.3.2014 1 Tavoitteet ja vuoden 2013 laskennat Kustannustehokkuus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/2015 1 (5) 377 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle punavihreiden valtuustoryhmän ryhmäaloitteesta toimivan suurmoskeijan kiirehtimisestä Helsinkiin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (5) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (5) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2013 1 (5) 366 Pilaantuneiden alueiden kunnostamiseen liittyvien konsulttitöiden puitesopimusten jatkaminen yhdellä optiovuodella HEL 2013-005969 T 02 08 02 01 Päätös Lautakunta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 28/ (7) Yleisten töiden lautakunta Ka/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 28/ (7) Yleisten töiden lautakunta Ka/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 28/2016 1 (7) 375 Yleisten töiden lautakunnan lausunto valtuutettu Jarmo Niemisen ja 53 muun valtuustoaloitteesta koskien kansallisen kaupunkipuiston perustamista Helsinkiin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (8) Kaupunginhallitus Stj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (8) Kaupunginhallitus Stj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (8) 191 Lausunto luonnoksesta mielenterveyslain väliaikaiseksi muuttamiseksi Pöydälle HEL 2013-000105 T 03 00 00 Päätös päätti panna asian pöydälle. Esittelijä Lisätiedot

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2012 1 (7) 488 Lausunto kaupunginhallitukselle liittyen kirjelmään, joka koskee yleisten rakennusten tontin (Y) 40063/4 käyttötarkoituksen muuttamiseen liittyvää menettelyä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/2011 1 (5) 430 Lausunto Tarja Tenkulan ym. valtuustoaloitteesta, joka koskee Siltamäen liikuntapuiston parkkipaikan laajentamista HEL 2011-000931 T 08 01 03 Päätös päätti

Lisätiedot

120 Lausuntopyyntö alueellisen jätehuoltoviranomaisen talousarvioesityksestä

120 Lausuntopyyntö alueellisen jätehuoltoviranomaisen talousarvioesityksestä IKAALISTEN KAUPUNKI Kokouspäivämäärä Sivu Kaupunginhallitus 14.8.2017 Dnro YLE 61/2017 120 Lausuntopyyntö alueellisen jätehuoltoviranomaisen talousarvioesityksestä vuodelle 2018 Valmistelu / kaupunginsihteeri

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 10/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Esityslista 10/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Esityslista 10/2015 1 (5) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 11.05.2015 498 HEL 2014-012200 T 00 00 03 Päätös Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa: päättää katsoa valtuutettu

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (7) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (7) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/2013 1 (7) 864 Kaupunginvaltuuston 28.8.2013 tekemien päätösten täytäntöönpano Päätös päätti, että kaupunginvaltuuston 28.8.2013 päätökset saadaan pöytäkirjan tarkastamisen

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS 191 1

HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS 191 1 HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS 191 1 LAUSUNTO UUDENMAAN TIEPIIRIN TOIMINTA- JA TALOUSSUUN- NITELMASTA 2006-2009 Khs 2005-947 Uudenmaan tiepiirin TTS:ssa esitetyt tienpidon keskeiset näkökohdat ja linjaukset

Lisätiedot

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21 SOKLI JA -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA TYÖN TAVOITTEET JA TEHTÄVÄN KUVAUS Hankkeen tavoitteena on tuottaa Savukosken kirkonkylän liikennejärjestelyjen toimenpidesuunnitelma

Lisätiedot

Talvirenkaita koskevat säädökset ja nastarenkaiden tyyppihyväksynnän yliajotesti

Talvirenkaita koskevat säädökset ja nastarenkaiden tyyppihyväksynnän yliajotesti Talvirenkaita koskevat säädökset ja nastarenkaiden tyyppihyväksynnän yliajotesti Katupölyseminaari 2017; 7.3.2017 Keijo Kuikka, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Ympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi kohdat

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Ympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi kohdat Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) 1 Ilmoitusasiat Päätösehdotus Esittelijän perustelut päättää merkitä tiedoksi kohdat 1. - 3. 1. Ympäristönsuojelupäällikön pöytäkirjat 28.4.2015 (65 68 ) ja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (8) Kaupunginvaltuusto Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (8) Kaupunginvaltuusto Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2014 1 (8) 135 Kulttuuri- ja kirjastotoimen johtosäännön muuttaminen HEL 2014-001722 T 00 01 00 Päätös päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti muuttaa kulttuuri-

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5)

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) 127 Lausunto rikoksentorjuntaneuvostolle kansallisesta rikoksentorjuntaohjelmasta HEL 2016-007862 T 09 00 00 Päätös Lausunnonantajan saate Vs. kaupunginjohtaja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (7) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (7) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/2012 1 (7) 398 Ryj / Valtuutettu Ilkka Taipaleen aloite maksuttoman joukkoliikenteen kokeilusta HEL 2012-008629 T 00 00 03 Päätös päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 151. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 151. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 17.11.2014 Sivu 1 / 1 2893/08.00.00/2014 Kaupunginhallitus 314 3.11.2014 151 Valtuustoaloite autoilun vähäpäästöisyyden edistämisestä Espoossa Valmistelijat / lisätiedot: Petri Suominen, puh.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 21/ (5) Kaupunginvaltuusto Stj/

Helsingin kaupunki Esityslista 21/ (5) Kaupunginvaltuusto Stj/ Helsingin kaupunki Esityslista 21/2015 1 (5) 3 Varhaiskasvatuksen yksityisen päivähoitotoiminnan käynnistämistuen vakinaistaminen Pöydälle 02.12.2015 HEL 2014-014404 T 05 01 00 Päätösehdotus Esittelijän

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 23.01.2017 Sivu 1 / 1 1986/2016 00.01.01 Kaupunginhallitus 10 9.1.2017 14 Valtuustoaloite Espoon pysäköinnin laskentaohjeen käsittelystä ja hyväksyttämisestä valtuustossa Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 270. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 270. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 05.09.2016 Sivu 1 / 1 4941/2015 10.02.03 270 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle Puustellinmäki, asemakaavan muutos 110517, hyväksymistä koskevasta valituksesta Valmistelijat

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (7) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (7) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2014 1 (7) 387 V 23.4.2014, Kulttuuri- ja kirjastotoimen johtosäännön muuttaminen HEL 2014-001722 T 00 01 00 Päätös päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

KINNULAN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA sivu ELINKEINOLAUTAKUNTA 4/2013 0. Valtuustosali, kunnanvirasto JÄSEN

KINNULAN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA sivu ELINKEINOLAUTAKUNTA 4/2013 0. Valtuustosali, kunnanvirasto JÄSEN KOKOUSAIKA Maanantai 22.4.2013 klo 12.00-13.35 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä kuka toimi puheenjohtajana Valtuustosali, kunnanvirasto JÄSEN Kinnunen Rauno pj. X Vasalampi Maija

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (5) 311 Ryj / Valtuutettu Henrik Nyholmin aloite metroasemien varauloskäyntien kausiluonteisesta käytöstä päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA 4/ TEKNISEN PALVELUN LAUTAKUNTA Lisälista 1 Sisältö

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA 4/ TEKNISEN PALVELUN LAUTAKUNTA Lisälista 1 Sisältö HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA 4/2010 1 Sisältö Asia Sivu PUHEENJOHTAJA 7 Korvaus ansionmenetyksestä sekä lastenhoidon järjestämisestä aiheutuneista kustannuksista 1 STARA 10 Esitys kaupunginhallitukselle

Lisätiedot

Valtuutettu Elisa Vuorisen ym. valtuutettujen aloite koskien kaupungin imagoa ja ulkoalueiden hoitoa

Valtuutettu Elisa Vuorisen ym. valtuutettujen aloite koskien kaupungin imagoa ja ulkoalueiden hoitoa Raision kaupunki Esityslista 1 (1) Asianro 648/10.03.01.01/2016 18 Valtuutettu Elisa Vuorisen ym. valtuutettujen aloite koskien kaupungin imagoa ja ulkoalueiden hoitoa historia Kaupunginvaltuusto 13.6.2016

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/2015 1 (5) 738 Lausunto työ- ja elinkeinoministeriölle luonnoksesta hallituksen esitykseksi kuluttajapalveluiden turvallisuusvalvonnan valtiollistamisesta ja keskittämisestä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 18/ (5) Ympäristölautakunta Yj/

Helsingin kaupunki Esityslista 18/ (5) Ympäristölautakunta Yj/ Helsingin kaupunki Esityslista 18/2016 1 (5) 7 Ympäristökeskuksen talousarvion toteutumisennuste 4/2016 HEL 2016-004523 T 02 02 01 Päätösehdotus Käyttömenot päättää merkitä vuoden neljännen talousarvion

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2013 1 (5) 253 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta, joka koskee Käpylän liikenneturvallisuutta (basia) HEL 2013-001440 T

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 127. Tekninen lautakunta 19.09.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 127. Tekninen lautakunta 19.09.2012 Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 19.09.2012 Sivu 1 / 1 2658/10.03.01/2012 127 Lausunnon antaminen kaupunginhallitukselle tiesuunnitelmasta Vihdintien (mt 120) parantaminen Mariannantien ja Juvanmalmintien kohdalla

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/2012 1 (5) 486 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto valtuustoaloitteesta, joka koskee Liisankadun kehittämistä kevyen liikenteen tarpeisiin HEL 2012-011878 T 00 00 03

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (5) Kaupunginvaltuusto Stj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (5) Kaupunginvaltuusto Stj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/2016 1 (5) 332 Valtuutettu Yrjö Hakasen aloite työehtosopimusten noudattamisesta avustajia välittävissä ostopalveluissa Päätös Puheenjohtajan ehdotuksesta asia jätettiin

Lisätiedot

ILMANSUOJELUTYÖRYHMÄN EHDOTUS VÄHÄPÄÄSTÖISTEN AJONEUVOJEN EDISTÄMISESTÄ JA YMPÄRISTÖVYÖHYKKEEN PERUSTAMISESTA

ILMANSUOJELUTYÖRYHMÄN EHDOTUS VÄHÄPÄÄSTÖISTEN AJONEUVOJEN EDISTÄMISESTÄ JA YMPÄRISTÖVYÖHYKKEEN PERUSTAMISESTA ILMANSUOJELUTYÖRYHMÄN EHDOTUS VÄHÄPÄÄSTÖISTEN AJONEUVOJEN EDISTÄMISESTÄ JA YMPÄRISTÖVYÖHYKKEEN PERUSTAMISESTA 30.3.2010 ILMANSUOJELUTYÖRYHMÄ EHDOTTAA SEURAAVAA: Vähäpäästöisten ajoneuvojen edistäminen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (7) Kaupunginvaltuusto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (7) Kaupunginvaltuusto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2018 1 (7) 361 Valtuutettu Reetta Vanhasen aloite psykososiaalisen tuen vahvistamisesta elämän loppuvaiheen hoidossa Päätös katsoi valtuutettu Reetta Vanhasen aloitteen

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 a KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 22.10.2009

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 a KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 22.10.2009 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 a 1 PYSÄKÖINTITAKSOJEN SEKÄ ASUKASPYSÄKÖINTITUNNUKSEN LUNASTUSHINNAN TARKISTAMINEN Kslk 2009-1325 hankenro 0902 EHDOTUS Kaupunkisuunnittelulautakunta päättänee esittää

Lisätiedot

Tiemaksujen selvittämisen motiiveja

Tiemaksujen selvittämisen motiiveja Tiemaksujen selvittämisen motiiveja Sidosryhmäseminaari 12.6.2012 Tuomo Suvanto Työryhmän toimeksianto Selvittää, kuinka Suomessa tulisi edetä tiemaksujärjestelmien käyttöönotossa pitkällä aikavälillä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (6) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (6) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2013 1 (6) 216 Opetuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Otso Kivekkään ym. polkupyöräilykieltojen kumoamista sekä liikenneturvallisuuden parantamista

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Esityslista 3/2013 1 (5) historia Kaupunginhallitus 28.01.2013 97 Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa: päättänee katsoa

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/2007 1 JOUKKOLIIKENNELAUTAKUNTA. Lautakunnan neuvotteluhuone, Toinen linja 7, 4. krs.

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/2007 1 JOUKKOLIIKENNELAUTAKUNTA. Lautakunnan neuvotteluhuone, Toinen linja 7, 4. krs. HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/2007 1 JOUKKOLIIKENNELAUTAKUNNAN KOKOUS Kokousaika Torstai kello 8.00 11.20 Kokouspaikka Lautakunnan neuvotteluhuone, Toinen linja 7, 4. krs. Läsnä Jäsenet Karhu, Jessica

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 45/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 45/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 45/2016 1 (6) 1150 Yhteinen kunnallistekninen työmaa -yhteistoimintasopimus HEL 2016-012029 T 10 05 00 Päätös Käsittely päättää hyväksyä yhteistä kunnallisteknistä työmaata

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 49. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 49. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 19.05.2016 Sivu 1 / 1 1339/2016 00.01.02 49 Ympäristölautakunnan lausunto Espoon ilmasto-ohjelmasta 2016-2020 Valmistelijat / lisätiedot: Leena Sjöblom, puh. 043 826 5214 etunimi.m.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2014 1 (5) 415 Lausunto Helsingin Energian Munkkisaaren huippu- ja varalämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamisesta ja toiminnan muuttamisesta HEL 2014-002841

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTTAMINEN KESKUSTIEN LÄNSIPUOLISELLA ALUEELLA

ASEMAKAAVAN MUUTTAMINEN KESKUSTIEN LÄNSIPUOLISELLA ALUEELLA Kaupunginhallitus 354 12.11.2012 Ympäristölautakunta 38 19.03.2013 Kaupunginhallitus 107 25.03.2013 Ympäristölautakunta 131 22.10.2013 Tekninen lautakunta 126 12.11.2013 ASEMAKAAVAN MUUTTAMINEN KESKUSTIEN

Lisätiedot

Otteet Otteen liitteet

Otteet Otteen liitteet Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2012 1 (5) 304 Viilarintie välillä Viikintie - Holkkitie, nro 29955/1-3 ja Viikintie Viilarintien kiertoliittymän kohdalla, nro 29956/1, katusuunnitelmien hyväksyminen,

Lisätiedot

Trafi. Kitkarengastutkimus Joulukuu Trafi. TNS Gallup Oy Jaakko Hyry TNS

Trafi. Kitkarengastutkimus Joulukuu Trafi. TNS Gallup Oy Jaakko Hyry TNS Kitkarengastutkimus Joulukuu 0 TNS Gallup Oy Jaakko Hyry Tutkimuksen tavoitteet Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää kitkarenkaiden käyttömäärä Suomessa ja miksi kitka- tai nastarenkaita käytetään Tutkimuksessa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 189. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 189. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 03.06.2013 Sivu 1 / 1 4619/08.01.00/2012 Kaupunginhallitus 381 17.12.2012 189 Selvitys Otaniemen liittämisestä Raide-Jokerin piiriin Valmistelijat / lisätiedot: Antti Mäkinen, puh. (09)

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8759/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8759/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/2017 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 79 12.4.2017 144 Asianro 8759/10.03.01.02/2016 Liikennevalot Kellolahdentien ja Sisustajantien risteykseen sekä Kallantien ja Inkilänmäenkadun

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (7) Kaupunginvaltuusto Talk/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (7) Kaupunginvaltuusto Talk/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (7) 160 Vuoden 2014 arviointikertomuksen ja tilintarkastuskertomuksen käsittely sekä vastuuvapaus vuodelta 2014 HEL 2015-003750 T 00 03 00 Päätös Käsittely päätti

Lisätiedot

KATUPÖLYN TORJUNTA POHJOISMAISSA KEINOJEN KRIITTINEN ARVIOINTI

KATUPÖLYN TORJUNTA POHJOISMAISSA KEINOJEN KRIITTINEN ARVIOINTI KATUPÖLYN TORJUNTA POHJOISMAISSA KEINOJEN KRIITTINEN ARVIOINTI Kaarle Kupiainen Nordic Envicon Oy / SYKE Ilmansuojelupäivät 2012 1 Esityksen sisältö Taustaa Pölynsidonta Katujen puhdistus Pölyn muodostumisen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (9) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (9) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2015 1 (9) 63 Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi otettu asia: Eteneminen automaattimetrohankkeessa HEL 2011-005973 T 08 00 02 Päätös Käsittely päätti pysyttää liikennelaitos

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 39/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 39/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 39/2016 1 (5) 972 Selvitys länsimetron viivästymiseen johtaneista syistä päätti kehottaa, 27.6.2016 633 tekemästään päätöksestä poiketen, kaupunginkansliaa antamaan selvityksen

Lisätiedot

Kontulankujan pysäköintiongelmat

Kontulankujan pysäköintiongelmat Kontulankujan pysäköintiongelmat Kontulankuja on umpikuja, jonka varrella on useita suuria kerrostaloja, joilla on suuret pysäköintialueet omasta takaa. Tästä huolimatta kujan varren pysäköinti on riistäytynyt

Lisätiedot

Östersundom-toimikunnan puheenjohtaja

Östersundom-toimikunnan puheenjohtaja Östk/3 1 K O K O U S K U T S U Kokousaika keskiviikko 7.11.2018 klo 15:00 Paikka Helsingin kaupunki Östersundomin suunnitteluyksikkö Kansakoulukatu 1, 4. krs, neuvotteluhuone 402 Östersundom-toimikunnan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (8) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (8) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2016 1 (8) 140 V 2.3.2016, Valtuutettu Tuomo Valokaisen aloite asianmukaisten tilojen järjestämisestä ruoanjakeluun Päätös päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Lisätiedot