Sivistys- ja kulttuurilautakunta. Palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sivistys- ja kulttuurilautakunta. Palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017"

Transkriptio

1

2 1 (51) Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 Johdanto... 2 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelusuunnitelma... 3 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuosisuunnitelma Kasvatus- ja opetuspalvelut Varhaiskasvatus Perusopetus Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut Avustukset ja muu tuotanto Kirjasto ja kansalaisopisto Kulttuuri ja taide Sara Hildénin taidemuseo Liitteet... 51

3 2 (51) Johdanto Lautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma on osa kaupungin uuden toimintamallin mukaista strategista johtamisjärjestelmää. Se on väline lautakunnan alaisen toiminnan johtamiseen. Palvelu- ja vuosisuunnitelma koostuu kahdesta osasta: palvelusuunnitelmasta ja vuosisuunnitelmasta. Palvelusuunnitelmassa määritellään lautakunnan alaisen toiminnan pitkän aikavälin strategiset tavoitteet sekä linjaukset koskien hankintoja ja toiminnan kehittämistä. Palvelusuunnitelma tarkistetaan vuosittain osana toiminnan ja talouden suunnittelua. Vuosisuunnitelmassa tarkennetaan pitkän aikavälin tavoitteet ja linjaukset vuosittaisiksi tavoitteiksi sekä tarkennetaan talousarviota ja siinä asetettuja toiminnan ja talouden tavoitteita. Hyvinvoinnin palvelualueen uusi organisaatio astuu poliittisten toimielinten osalta voimaan , jolloin sosiaali- ja terveyslautakunta ja sen yksilöjaosto sekä sivistys- ja kulttuurilautakunta aloittavat toimintansa. Siirtymäajan palvelualueella on neljä lautakuntaa: lasten ja nuorten palvelujen lautakunta, ikäihmisten palvelujen lautakunta, sivistystä ja elämänlaatua edistävien palvelujen lautakunta sekä terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen lautakunta ja sen yksilöasioiden jaosto. Nykyiset lautakunnat hyväksyvät palveluja vuosisuunnitelmat osaltaan ja kokonaisuutena ne hyväksytään kaupunginhallituksessa. Palvelu- ja vuosisuunnitelmasta raportoidaan sen hyväksyneelle toimielimelle kolme kertaa vuodessa niiltä osin kun tiedot ovat saatavissa. Kokonaisuutena asiakirjasta raportoidaan vuoden lopun tilanteesta. Hyvinvoinnin palvelualueen uudessa organisaatiossa sivistys- ja kulttuurilautakunnan järjestämät palvelut jakautuvat kahteen palveluryhmään: kasvatus- ja opetuspalveluihin sekä kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluihin. Kasvatus- ja opetuspalvelut organisoidaan viiteen kasvatuksen ja opetuksen tiimiin, ja lisäksi omana kokonaisuutenaan toimii pedagogisten palvelujen yksikkö. Kulttuuri- ja vapaaaikapalvelut organisoidaan neljäksi palveluyksiköksi, jotka ovat kulttuuri ja taide, kirjastot ja kansalaisopisto, nuoriso ja liikunta sekä Sara Hildénin taidemuseo. Talousarvio 2017 laadittiin tilanteessa, jossa hyvinvointipalvelujen organisointi oli kesken. Tästä syystä talousarvio on laadittu palvelukokonaisuuksittain, mutta vuosisuunnitelmat esitetään palvelulinjoittain /-yksiköittäin, pois lukien kasvatus- ja opetuspalvelut, joissa käytetään palvelukokonaisuusjaottelua.

4 3 (51) Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelusuunnitelma Palvelusuunnitelmassa kuvataan sivistys- ja kulttuurilautakunnan alaisen toiminnan strategiset tavoitteet sekä hankintoja ja kehittämistä koskevat linjaukset. Tavoitteet ja linjaukset perustuvat kaupunkistrategiaan sekä sitä tarkentaviin muihin strategisiin asiakirjoihin. Kaupunkistrategia Yhteinen Tampere näköalojen kaupunki -kaupunkistrategia on kaupungin ylin toimintaa ohjaava asiakirja. Kaupunkistrategiassa on määritelty kaupungille visio ja visiota tarkentavat strategiset painotukset sekä kaupungin toimintatavat. Päämäärille on asetettu koko valtuustokauden kattavia tavoitteita mittareineen. Tampereen kaupunkistrategia sisältää kaupunginvaltuuston tekemät, kaupungin toiminnan kannalta keskeiset linjaukset. Se luo pohjan kaupungin strategiselle johtamiselle ja kehittämiselle. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Yhteinen Tampere - kaupunkistrategian elokuussa 2013.

5 4 (51) Yhdessä tekeminen Kaupunkistrategian tavoite vuosille Palvelujen käyttäjien, palvelutuottajien ja muiden sidosryhmien mahdollisuuksia osallistua palvelujen kehittämiseen ja päätöksentekoon on parannettu. Henkilöstön mahdollisuuksia oman työn ja palvelujen kehittämiseen on parannettu. Kuntalaisten ja yhteisöjen omaehtoista toimintaa on mahdollistettu. Kaupungin tuottama tieto on avointa. Kaupunkiseudun hallintomalli on uudistettu. Ennaltaehkäisy ja hyvinvointierojen kaventaminen Kaupunkistrategian tavoite vuosille Liikkumisen perusedellytyksiä ja mahdollisuuksia kulttuuri- ja luontokokemuksiin on vahvistettu ja terveyttä edistävää neuvontaa on parannettu. Toimiva perusterveydenhuolto on hillinnyt erikoissairaanhoidon kustannusten kasvua siten, että perusterveydenhuollon osuus terveydenhuollon kustannuksista nousee 1 prosenttiyksikköä vuosittain (2012=24,6 %). Ikäihmisistä vähintään 92 prosenttia asuu kotona (2012=91,2 %), vähintään 6 prosenttia on tehostetussa palveluasumisessa (2012=4,1 %) ja enintään 2 prosenttia on pitkäaikaisessa laitoshoidossa (2012=4,7 %). Perheitä on tuettu niin, että lapset ja nuoret voivat asua kotona ja perhehoidon osuus sijaishuollosta on vähintään 62 prosenttia (2012=54,6 %). Hyvinvointierot ovat kaventuneet ja nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyys ovat vähentyneet. Pitkäaikaisasunnottomuus on poistettu. Elinvoima ja kilpailukyky Kaupunkistrategian tavoite vuosille Yritysten synnyn, kasvun ja kansainvälistymisen edellytyksiä vahvistavaa toimintaympäristöä on rakennettu yhdessä elinkeinoelämän ja tutkimus- ja koulutuslaitosten kanssa. Yritystontti- ja toimitilatarjonta on kasvanut vuosittain 5 prosenttia. Tampereen raideliikenneyhteyksiä on vahvistettu ja lentoliikenneyhteyksien määrä on kasvanut vuosittain 10 prosenttia.

6 5 (51) Koulutuksen kansainvälisyyttä, vetovoimaisuutta ja työelämälähtöisyyttä on lisätty. Keskustan elinvoima on vahvistunut. Tampereen asema kulttuuri-, kongressi-, tapahtuma- ja matkailukaupunkina on vahvistunut. Kestävä yhdyskunta Kaupunkistrategian tavoite vuosille Keskustan ja aluekeskusten aseman vahvistaminen palvelukeskittyminä sekä sähköisten palvelujen lisääminen ovat tehostaneet palvelujen saavutettavuutta ja palveluverkkoa. Joukkoliikenteen käyttö on lisääntynyt siten, että kulkutapaosuus on 22 prosenttia vuonna 2016 (2012=19%). Kävely ja pyöräily ovat lisääntyneet siten, että yhteenlaskettu kulkutapaosuus on 34 prosenttia vuonna (2012=Kävely 25 %, pyöräily 6 %). Yhdyskuntarakenteen täydentäminen on lisännyt alueiden viihtyisyyttä ja elinvoimaa. Yli 70 prosenttia kaavoitetusta asuinkerrosalasta sijoittuu keskuksiin, ratavyöhykkeille ja joukkoliikenteen laatukäytäville. Asuntokanta on monipuolinen, ja kaupungissa on riittävästi opiskelija-asuntoja sekä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Kaupungin kiinteistöjen energiakulutus on pienentynyt keskimäärin 1,5 prosenttia vuodessa. Uusiutuvien energialähteiden osuus on kasvanut. Hiilidioksidipäästöjen määrä on vähentynyt 17 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Luonnonsuojelualueita on lisätty. Tasapainoinen talous ja uudistuva organisaatio Kaupunkistrategian tavoite vuosille Tilikausien tulos on positiivinen. Tulorahoitus on riittävä. Tuottavuuden paranemista on tuettu hyödyntämällä tieto- ja viestintäteknologiaa, parantamalla työhyvinvointia sekä lisäämällä kannusteita työntekijöille ja työyhteisöille. Palveluja on priorisoitu ja sopeutettu taloustilanteeseen, ja hallintoon käytetyn työajan määrä on pienentynyt. Kaupungin pormestarimalli ja tilaaja tuottaja-malli on arvioitu ja uudistettu.

7 6 (51) Henkilöstön osaamisen kehittämisessä ja rekrytoinneissa on huomioitu tulevaisuuden muuttuvat osaamistarpeet. Vastuullinen ja kannustava johtaminen on tukenut talouden tasapainottamista ja rakentanut motivoivaa työympäristöä. Hyvinvointisuunnitelma Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelusuunnitelma pohjautuu hyvinvointisuunnitelmaan, joka kokoaa yhteen viiden lautakunnan asettamat yhteiset tavoitteet ja toimenpiteet hyvinvointipalvelujen järjestämiseksi vuosina Hyvinvointisuunnitelma on laadittu yhteistyössä ikäihmisten palvelujen lautakunnan, lasten ja nuorten palvelujen lautakunnan, osaamis- ja elinkeinolautakunnan, sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunnan sekä terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan kesken. Hyvinvointisuunnitelma tarkentaa osaltaan Yhteinen Tampere näköalojen kaupunki kaupunkistrategiaa. Hyvinvointisuunnitelman keskeisiä painopistealueita ovat: toimivat peruspalvelut ja ennaltaehkäisy, palvelujen kohdentaminen ja priorisointi, osallisuuden ja yhteisöllisyyden tukeminen sekä palveluverkko ja uusi teknologia. Alla on esitetty sivistys- ja kulttuurilautakunnan alaiseen toimintaan kohdistuvat hyvinvointisuunnitelman painopisteet ja tavoitteet vuosille Painopiste Tavoite Kuntalaisten omaehtoista hyvinvointia ja terveyden edistämistä vahvistetaan kehittämällä matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja palveluja sekä lisäämällä neuvontaa ja ohjausta. Kuntalaiselle taataan sujuvat ja kustannustehokkaat palvelut toimintamalleja ja palvelurakenteita uudistamalla. Vahvistetaan lasten, nuorten ja ikäihmisten liikuntamahdollisuuksia. Toteutetaan nuorisotakuu. Matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja palveluja on lisätty. Ohjaus- ja neuvontapalveluja on vahvistettu. Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden painopistettä on siirretty ennaltaehkäisyyn siten, että vahvan tuen palveluiden tarve ja kustannukset ovat vähentyneet. Lasten ja nuorten mahdollisuuksia tasapuolisiin liikuntamahdollisuuksiin on parannettu. Ikäihmisten mahdollisuuksia toimintakykynsä ylläpitämiseen on parannettu. Jokaiselle nuorisotakuun piiriin kuuluvalle nuorelle on turvattu jatkopaikka ja jokainen nuori suorittaa perusopetuksen jälkeisen tutkinnon.

8 7 (51) Elinvoimasuunnitelma Kehitetään toimenpiteitä hyvinvointierojen kaventamiseksi. Lisätään vuorovaikutusta palvelujen kehittämisessä ja mahdollistetaan omaehtoista toimintaa. Toteutetaan palvelujen kohdentamista ja priorisointia tietoon pohjautuen. Varmistetaan palvelujen saavutettavuus ja kustannustehokkuus tuottavuus ja laatu huomioiden. Hyvinvointieroja on kavennettu. Kuntalaisten ja muiden toimijoiden mahdollisuudet osallistua palvelujen suunnitteluun, toteuttamiseen ja kehittämiseen ovat lisääntyneet. Tuetaan yhdistyksiä ja yhteisöjä kuntalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämisessä. Tuetaan kuntalaisten omaehtoista harrastamista ja yhdessä tekemistä. Tietoa kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista hyödynnetään hyvinvointipalveluiden kehittämisessä ja resurssien suuntaamisessa. Lautakunnat ovat määrittäneet toimintansa perustehtävät sekä ne palvelut, joista voidaan luopua tai joita voidaan vähentää. Palveluverkkoa tehostetaan lähi-alue-keskitetyt palvelujaon periaatteiden mukaisesti. Parannetaan kuntalaisten ja muiden palveluiden käyttäjien sähköistä tiedonsaantia, yhteydenpitoa ja asiointia. Teknologiaa hyödyntämällä kehitetään palvelujen laatua, oikea-aikaisuutta, turvallisuutta ja tehokkuutta. Kaupunkistrategiaa täydentävän elinvoimasuunnitelman keskeisiä painopistealueita ovat: Tampere on kansainvälisesti vetovoimainen kulttuuri-, tapahtuma- ja matkailukaupunki Yritysten synnyn, kasvun ja kansainvälistymisen edellytyksiä vahvistavaa toimintaympäristöä on rakennettu yhdessä elinkeinoelämän ja tutkimusja koulutuslaitosten kanssa Tampere on kansainvälisesti verkottunut osaamis- ja innovaatiokeskus. Alla on esitetty sivistys- ja kulttuurilautakunnan alaiseen toimintaan kohdistuvat elinvoimasuunnitelman tavoitteet vuosille Tavoite Kulttuuritarjonnan kärkitoiminnot on tunnistettu ja niitä on vahvistettu.

9 8 (51) Tuotannon toimintasuunnitelmat Hankintalinjaukset Palvelutoimintaa koskevia strategisia linjauksia esitetään lisäksi johtokuntien hyväksymissä tuotannon toimintasuunnitelmissa, jotka ovat soveltuvin osin voimassa vielä vuoden 2017 ajan. Kaupunkistrategian mukaan monituottajamalli ja oman palvelutoiminnan kehittäminen tukevat palvelujen hankinnan tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Palvelujen hankinnan lähtökohtana on oman palvelutoiminnan ja ostopalvelujen tasavertainen asema. Hankinnan periaatteet Hankinnan periaatteet koskevat kaikkia toimintayksiköitä ja liikelaitoksia, ja niihin on koottu keskeiset strategiset linjaukset, jotka ohjaavat palvelujen hankintaa ja kilpailutusta. Periaatteita on viisi: Tampereen kaupunki käyttää julkisia varoja tehokkaasti ja parantaa hankintojen vaikuttavuutta edistää hankintatoiminnallaan innovaatioiden ja uuden liiketoiminnan syntymistä sekä vahvistaa alueen elinvoimaa tekee hankintoja vastuullisesti ja kestävän kehityksen näkökulmat huomioiden parantaa hankintatoimen tuloksellisuutta panostamalla osaamisen kehittämiseen kehittää sekä monituottajamallia että omaa palvelutoimintaa. Lautakuntien yhteiset hankintaa koskevat kehittämiskohteet Kaupunkistrategiaa tarkentavassa hyvinvointisuunnitelmassa on esitetty seuraavat, kaikille lautakunnille yhteiset hankintaa koskevat kehittämiskohteet. Uusia palveluja järjestettäessä hankinnan toteutus (oma tuotanto/ kilpailutus) perustuu hinta ja laatu -vertailuun sekä vertailuun palvelutuotannon jatkuvuudesta ja palvelujärjestelmän toimivuudesta. Palveluja kilpailutettaessa tehdään aina arvio soveltuvasta hankintatavasta ja -menetelmästä. Laajennetaan tulos- ja vaikuttavuusperustaista hankintaa sekä muita innovatiivisia hankintatapoja ja -menetelmiä. Palveluja hankittaessa huomioidaan palveluntuottajien yhteiskuntavastuu. Lisätään palvelusetelin käyttöä palvelujen järjestämisessä. Vahvistetaan oman palvelutoiminnan mahdollisuuksia kehittää toimintaansa. Kehitetään sopimusseurantaa laadun varmistamiseksi. Lisätään palveluryhmien välistä yhteistyötä hankintojen valmistelussa.

10 9 (51) Kehittämisen linjaukset Hankintaprosessissa toteutetaan vaikutusten ennakkoarviointi kaupungin toimintaohjeen mukaisesti. Hyvinvointisuunnitelma sisältää myös lautakuntakohtaisia hankintalinjauksia, jotka päivitetään vuoden 2017 aikana osana strategian päivittämistä. Kehittämisprojektien painopisteet Kaupungin kehittämistoimintaa johdetaan projektimallilla. Projektitoiminnan johtaminen jakautuu neljään konsernisalkkuun sekä palvelutoiminnan salkkuihin. Kaupungin projektit luokitellaan neljään kehittämiskokonaisuuteen, jotka ovat organisaation toimintakyky, elinvoima ja kilpailukyky, hyvinvointi sekä kaupunkirakenne ja -ympäristö. Projektisalkkujen painopisteet on johdettu kaupunkistrategiasta. Salkkujen kehittämisteemat ja painotukset tarkistetaan vuosittain osana toiminnan ja talouden suunnittelua. Hyvinvointikokonaisuus yhdistää kaupunkistrategian ja hyvinvointisuunnitelman tavoitteita ja toimenpiteitä toteuttavat kehittämisprojektit ja tutkimukset. Hyvinvointikokonaisuuden painopisteinä ovat peruspalvelujen ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden vahvistaminen, osallisuuden ja yhteisöllisyyden tukeminen, palvelujen kohdentaminen ja priorisointi sekä palveluverkon sopeuttaminen ja sitä tukevan uuden teknologian kehittäminen. Vuoden 2017 kehittämisteemoja ovat palvelujen rakennemuutos ja digitalisointi, kumppanuuden vahvistaminen ja yhteiskehittäminen sekä liikkumisen edistäminen. Sote- ja maakuntauudistukseen valmistautuminen otetaan huomioon kaikessa kehittämistoiminnassa. Digitalisaation kehittäminen Digitalisaatio on keskeistä kaikessa kaupungin uudistamisessa. Yksi kaupungin viidestä valtuuston hyväksymästä kehitysohjelmasta on Smart Tampere, jonka tähtää sekä kaupungin sisäiseen uudistumiseen että alueen elinvoiman lisäämiseen. Smart Tampereen kautta on saatavissa kaikille palvelualueille tarvittavaa osaamista ja muita resursseja digitalisaation kautta tapahtuvaan uudistumiseen. Kaupungin digitaalinen visio on, että vuonna 2025 Tampereella kaikki käyttävät ensisijaisesti digitaalisia palveluja. Digitalisaation kaupunkitasoisia painopisteitä ovat palvelujen kysynnän ohjaaminen raskaista palveluista kohti kevyempiä digitaalisia palveluja sekä asiakastiedon käsittelyn ja hallinnan vahvistaminen asiakastarpeiden tunnistamiseksi nykyistä tarkemmin. Lisäksi tavoitellaan kaupungin palveluneuvonnan ja -ohjauksen digitalisoimista sekä kaikkien suurivolyymisten palveluprosessien automatisoimista aina kun niiden toteuttaminen digitaalisesti on kustannustehokasta ja laadukasta. Hyvinvointipalveluissa digitalisaation kärjeksi on nostettu seuraava tavoite: Kaikki kaupungin palveluneuvonta ja -ohjaus toteutetaan ensisijaiseksi digitaalisesti. Kaupungin tarjoamat neuvonta- ja tietopalvelut keskitetään yhteen digitaaliseen kanavaan.

11 10 (51) Lisäksi hyvinvointipalvelujen johtoryhmä on syksyllä 2016 priorisoinut seuraavat kohteet digi-kehittämisen kärjiksi: 1) Ehdottavat palvelut ovat käytössä mm. etuuksien hakemisessa. 2) Kotisairaalaa ja kotikuntoutusta toteutetaan digitaalisesti. Tampereen ikäihmisillä on käytössään digitaalinen yhteydenpitokanava vertaisiin, palveluihin ja omaisiin. Kotihoidon käynneistä puolet toteutetaan digitaalisin välinein. 3) Palvelujen markkinointi ja viestintä on täysin digitaalista. 4) Ryhmäkohtaista sähköistä asiakasviestintää ja -vuorovaikutusta lisätään kaikissa lasten ja nuorten palveluissa. 5) Fyysisten harrastustilojen käyttö on mahdollista 24/7. 6) Vapaan sivistystyön opetustarjonta toteutetaan digitaalisesti. 7) Ympärivuorokautisissa ikäihmisten palveluissa digitaaliset ratkaisut korvaavat kaiken rutiininomaisen seurannan tai työn. 8) Kaupunki toimii mahdollistajana ja kannustajana omaehtoiseen ja yhteisölliseen toimintaan tarjoamalla digitaalisia alustoja. Digi-kehittämiskohteita tarkennetaan palveluyksiköiden vuosisuunnitelmissa. Hyvinvoinnin palvelualueen poikkileikkaavat kehittämisprosessit Hyvinvoinnin palvelualueelle on määritelty kaikki palveluryhmät poikkileikkaavia kehittämisprosesseja, jotka ovat: lisäarvon tuottaminen asiakkaalle (asiakaslähtöisyyden ja palvelujen prosessien kehittäminen) terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kumppanuuden ja kansalaisyhteiskunnan vahvistaminen sote- ja maakuntauudistukseen valmistautuminen digitalisaation hyödyntäminen henkilöstö kehittäjänä ja johtamisen kehittäminen Edellä mainituista prosesseista digitalisaatiota edistetään edellä kuvattujen digikehittämiskohteiden kautta. Henkilöstö kehittäjänä -toimintatapaa toteuttavat tarkemmat toimenpiteet kirjataan palvelujohtajien tavoiteasiakirjoihin. Asiakaspalvelun kehittämisen lähtökohtana on asiakkaan näkökulmasta sujuvin mahdollinen palvelu. Asiakaspalvelun kehittämistä toteutetaan strategia- ja kehittämisyksikön koordinoimassa, palvelualuerajat ylittävässä yhteistyössä mm. palvelumuotoilun menetelmin. Asiakaspalvelun kehittämistyö sisältää asiakaspalveluprosessien, digitaalisten asiakaspalveluratkaisujen ja tilasuunnittelun näkökulmat.

12 11 (51) Lean-ajattelu on yksi keskeinen kaupungin toiminnan kehittämisen väline. Hyvinvoinnin palvelualueella vuoden 2017 Lean-kehittämisen kärjiksi on valittu etäkäynnit ikäihmisten palveluissa ja siihen liittyvä toimintakulttuurimuutos sekä asiakasohjaus, kaupungin tilojen käytön varausjärjestelmä, sivistys- ja kulttuuripalvelujen asiakaspalvelu, kirjasarjalainaaminen sekä palveluseli- ja ostopalvelujärjestelmä.

13 12 (51) Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuosisuunnitelma 2017 Vuosisuunnitelmassa tarkennetaan palvelusuunnitelmassa esitetyt pitkän aikavälin tavoitteet ja linjaukset vuosittaisiksi tavoitteiksi sekä tarkennetaan vuoden 2017 talousarviota. Vuosisuunnitelman sisällöt esitetään kolmella tasolla: lautakunnan taso, palveluryhmän taso sekä palveluyksikön taso. Talous Tuloslaskelma (1 000 euroa) TA 2017 VS 2017 Myyntitulot Maksutulot Tuet ja avustukset Vuokratulot Muut toimintatulot Toimintatulot yhteensä Valmistus omaan käyttöön Toimintamenot Henkilöstömenot Palkat ja palkkiot Henkilösivumenot Eläkemenot Muut henkilösivumenot Palvelujen ostot Aineet, tarvikkeet ja tavarat Avustukset Vuokramenot Muut toimintamenot Toimintamenot yhteensä Toimintakate Rahoitustulot ja -menot Poistot ja arvonalentumiset Tilikauden tulos Investoinnit (1 000 euroa) TA 2017 VS 2017 Investointimenot

14 13 (51) Riskienhallinta Talousarvion 2017 sitovat toiminnan tavoitteet Talousarvion sitovuussäännösten mukaan konsernijohtaja voi päättää toimintamallin uudistamiseen liittyvien toimintojen ja niihin liittyen määrärahojen siirrosta yksiköiden välillä. Konsernijohtaja päätti ( ), että Sivistys- ja kulttuurilautakunnan talousarvioon lisätään nettomenoja yhteensä euroa. Talousarviomuutoksesta Kasvatus- ja opetuspalveluihin kohdistui euroa ja Kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluihin euroa. Kasvatus- ja opetuspalvelujen määrärahojen muutos johtui konsernipalveluyksikkö Kopparin laskutuksen muutoksesta. Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen muutos johtui viiden henkilön siirtymisestä konsernihallinnon tilaajaryhmästä ja tukipalveluista palveluryhmään. Sivistys- ja kulttuuripalvelujen osalta suurimmat muutokset liittyvät kaupungin asukasmäärän kasvuun, kaupungin uuteen toimintamalliin ja organisaatioon, jotka voidaan nähdä enimmäkseen mahdollisuutena lisääntyvään yhteistyöhön palvelujen järjestämisessä kaupungin muiden palvelualueiden, hyvinvointipalvelujen muiden ryhmien sekä sidosryhmien ja asiakkaiden kanssa. Merkittävimmät riskit liittyvät resurssien riittävyyteen laajan palveluverkon ja - tarjonnan turvaamiseksi, toimitilojen asianmukaiseen kuntoon sekä tietojärjestelmien toimivuuteen. Vuorovaikutusta eri palvelun tuottajien kanssa vahvistetaan ja ennaltaehkäistään valvonnan puutteista aiheutuvia vaikutuksia toiminnan laatuun. Taulukossa on esitetty ne vuoden 2017 talousarvion sitovat toiminnan tavoitteet, jotka kohdistuvat sivistys- ja kulttuurilautakunnan alaiseen toimintaan ja joiden toteutus on vastuutettu hyvinvoinnin palvelualueen johtajalle ja apulaispormestareille. Tavoitteista ja niihin liittyvistä toimenpiteistä raportoidaan lautakunnalle ja valtuustolle kolme kertaa vuodessa. Kaupunkistrategian tavoite Liikkumisen perusedellytyksiä ja mahdollisuuksia kulttuuri- ja luontokokemuksiin on vahvistettu ja terveyttä edistävää neuvontaa on parannettu. Talousarvion 2017 sitova tavoite Liikuntamahdollisuuksia monipuolistamalla on kasvatettu hyvinvointinsa kannalta riittävästi liikkuvien osuutta. Toimenpiteet 2017 Monipuolista liikunnan harrastamista tuetaan kehittämällä liikkumisen olosuhteita (mm. maauimala, Tesoman jäähalli, Kaupin urheilupuiston jalkapallokentät). Liikuntaneuvontaa ja liikuntamahdollisuuksista viestintää kehitetään edelleen.

15 14 (51) Keskustan ja aluekeskusten aseman vahvistaminen palvelukeskittyminä sekä sähköisten palvelujen lisääminen ovat tehostaneet palvelujen saavutettavuutta ja palveluverkkoa. Palvelujen käyttäjien, palveluntuottajien ja muiden sidosryhmien mahdollisuuksia osallistua palvelujen kehittämiseen ja päätöksentekoon on parannettu. Kuntalaisten ja yhteisöjen omaehtoista toimintaa on mahdollistettu. Tilikausien tulos on positiivinen. Palveluja on priorisoitu ja sopeutettu taloustilanteeseen, ja hallintoon käytetyn työajan määrä on pienentynyt. Palvelumallia toteutetaan alueellisten kehittämissuunnitelmien pohjalta palveluverkkoa tiivistämällä. Kaikki uudet palvelujen kehittämiskohteet toteutetaan yhdessä käyttäjien ja asukkaiden kanssa. Käynnistetään Kumppanuus toimintamalli kaupungin ja hyvinvointipalveluja tuottavien järjestöjen yhteistyön lisäämiseksi. Sivistys- ja kulttuurilautakunnan sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan tilikauden tulokset ovat vuosisuunnitelmien mukaiset. Työvoimakustannukset hyvinvoinnin palvelualueella ovat vuosisuunnitelman mukaiset. Uuden nuorten talon pilotointi käynnistetään. Tesoman hyvinvointikeskuksen allianssin toimintamalli määritellään. Toteutusvaiheeseen siirtymisestä päätetään loppuvuodesta Hyvinvointikeskuksen yhteisiä palveluja luodaan eri toimijoiden alueellisella kumppanuudella. Uusi alueellinen osallistumisen ja kehittämisen yhteistyö- ja kehittämisfoorumi alueverkosto toimii jokaisella palvelualueella (pl. keskusta). Sivistys- ja kulttuuripalveluja kehitetään aluekeskuksissa ja kaupunginosissa yhteistyössä asukkaiden ja muiden tuottajien kanssa. Vahvistetaan järjestötoimintaa, kansalaisaktiivisuutta ja vapaaehtoistoimintaa tukevaa neuvontaa ja palveluohjausta; järjestöedustamon toiminta käynnistyy. Verkostotoimintaa edistetään koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnassa yhdessä kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden sekä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Vuosisuunnitelma sisältää useita toimenpiteitä tavoitteen toteuttamiseksi ja niistä raportoidaan lautakunnalle. Valtuustolle raportoidaan tilikauden tuloksesta. Vuosisuunnitelma sisältää useita toimenpiteitä tavoitteen toteuttamiseksi ja niistä raportoidaan lautakunnalle. Valtuustolle raportoidaan työvoimakustannuksista.

16 15 (51) Tuottavuuden paranemista on tuettu hyödyntämällä tieto- ja viestintäteknologiaa, parantamalla työhyvinvointia sekä lisäämällä kannusteita työntekijöille ja työyhteisöille. Tuottavuutta on parannettu hyvinvoinnin palvelualueella digitalisoitumista ja toimintamallin uudistusta hyödyntämällä. Digitaalista viestintää lisätään sivistys- ja kulttuuripalveluissa. Hankintasuunnitelma Hankintasuunnitelmassa kuvataan vuosina 2017 ja 2018 toteutettavat, arvoltaan yli euron sosiaali- ja terveyspalveluiden hankinnat tai muut yli euron tavara- ja palveluhankinnat. Suunnitelmaan on tunnistettu innovatiivisia hankintoja, joissa pyritään parempaan vaikuttavuuteen ja laatuun mm. lisäämällä asiakasosallistumista ja markkinavuoropuhelua. Kasvatus-ja opetuspalveluissa keskeiset hankinnat liittyvät aamu-ja iltapäivätoimintaan sekä päivähoitopalveluihin. Päivähoitopalveluissa pyritään siirtymään kilpailutetuista hankinnoista palvelusetelipäivähoitoon. Uusille palveluseteliyrittäjille luodaan toimintaedellytyksiä mm. etsimällä toimintatiloja ja tontteja yhteistyössä Tilakeskuksen ja kiinteistötoimen kanssa. Palvelusetelipäivähoitoa varten kilpailutetaan kaksi tonttia. Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen merkittävimpiä hankintoja ovat liikuntapaikkoihin ja -reitteihin liittyvät rakennus- ja maansiirtotyöt sekä kone- ja kalustohankinnat, museoiden näyttelyihin liittyvät kuriiri- ja kuljetuspalvelut, arkkitehtuuripalvelut, näyttelykorvaukset ja asiantuntijapalvelut,, taidehankinnat, ohjelma- ja konserttitoimistojen välittämät palvelut, orkesterin nuottimateriaalit ja muut painotuotteet, kirjastojen aineistohankinnat ja kuljetukset sekä uusien tilojen kalustehankinnat. Lisäksi palveluryhmillä on sisäiset palvelusopimukset Tampereen Voimia liikelaitoksen, Tampereen Tilakeskus liikelaitoksen sekä konsernipalveluyksikkö Kopparin kanssa. Hankintasuunnitelma esitetään palvelu- ja vuosisuunnitelman liitteenä nimellä: Hankintasuunnitelma kasvatus- ja opetuspalvelut

17 16 (51) Kasvatus- ja opetuspalvelut Palveluryhmän yhteiset tavoitteet Kasvatuksen ja opetuksen palvelut järjestetään siten, että toiminnan johtamisessa ja ohjauksessa toteutetaan sujuvan kasvun ja opinpolun periaatetta. Varhaiskasvatus ja esiopetus järjestetään pääsääntöisesti lähipalveluna viidellä alueella: länsi, etelä, keskusta, kaakko ja koillinen. Alueellinen toiminta toteutetaan alkaen. Toiminnan tavoitteissa painottuvat osallisuuden lisääminen, varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen ja uudistuneen esi- ja perusopetussuunnitelman toteuttaminen. Lisäksi vuonna 2017 painottuu Suomi 100-juhlavuosi erilaisissa toimintayksiköiden tapahtumissa ja opetuksen teemoissa niin varhaiskasvatuksessa kuin perusopetuksessa. Keskeinen muutos on kunnallisen ja yksityisen palvelun ohjaus, missä yhteinen pedagoginen ohjaus tukee opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamista. Yksityinen varhaiskasvatus ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta kuuluvat kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuuteen. Lasten ja nuorten hyvinvointia tuetaan lisäämällä yhteistyötä ja kehittämällä toimintaa kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalveluiden kanssa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteistyöperiaatteita arvioidaan ja vahvistetaan tulevaisuuden muutosten näkökulmasta. Kasvatus- ja opetuspalvelujen henkilöstön osaamisen kehittämisessä huomioidaan uusi kumppanuus - ja kehittämiskulttuuri ja sovelletaan kaupungin yhteisiä "Henkilöstö kehittäjänä" -periaatteita johtamisessa. Periaatteiden toteutumista arvioidaan. Koulujen ja päiväkotien toimintakulttuurin uudistaminen mahdollistetaan esimieskoulutuksilla. Talous- ja henkilöstöhallinnon sekä asiakkaiden palvelujen haku - ja etuusprosesseja sähköistetään ja automatisoidaan. Palveluryhmän yhteinen toiminnan tavoite Lasten ja nuorten liikkumista edistetään varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa. Kasvatus- ja opetuspalveluissa toteutetaan osallistavaa suunnittelua asuinaluekohtaisissa uusissa ja muuttuvissa palveluissa. Tuottavuutta parannetaan digitalisoitumista ja toimintamallin uudistusta hyödyntämällä. Terveyttä ja hyvinvointia edistetään varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa.

18 17 (51) Talous Kasvatus- ja opetuspalvelut Tuloslaskelma (1 000 euroa) TA 2017 VS 2017 Myyntitulot Maksutulot Tuet ja avustukset Vuokratulot Muut toimintatulot Toimintatulot yhteensä Valmistus omaan käyttöön Toimintamenot Henkilöstömenot Palkat ja palkkiot Henkilösivumenot Eläkemenot Muut henkilösivumenot Palvelujen ostot Aineet, tarvikkeet ja tavarat Avustukset Vuokramenot Muut toimintamenot Toimintamenot yhteensä Toimintakate Rahoitustulot ja -menot Poistot ja arvonalentumiset Tilikauden tulos Investoinnit VS 2017 AINEELLISET HYÖDYKKEET Kiinteät rakenteet ja laitteet IO1310_VAKA_17_1_1 Päiväkotikiinteist.tietoliikenneverkot Koneet ja kalusto IO1310_VAKA_17_2_1 Päiväkotien ja esiop.til.ensikert.kalust IO1310_PO_ENSIKERT_2017 Koulujen ensikert.kalust. v INVESTOINNIT YHTEENSÄ Vuosisuunnitelman investoinneista merkittävä osuus, 2,1 milj. euroa, kohdistuu päiväkotien ja koulujen ensikertaiseen kalustamiseen. Suurimmat yksittäiset kohteet ovat Talvitien päiväkoti ja koulu sekä Lielahden koulu ja Tampereen kansainvälinen koulu. Vuonna 2017 kalustetaan lisäksi muun muassa Lamminpään, Kämmenniemen sekä Pohjolan päiväkodin tiloja. Pääosin vuodelle 2018 ajoittuva Tesoman yhtenäiskoulun kalustaminen aloitetaan vuonna Kiinteisiin rakenteisiin ja laitteisiin varattu 0,2 milj. euroa kohdentuu päiväkotikiinteistöjen tietoliikenneverkkoihin. Vuosisuunnitelmassa on myös varauduttu nopealla aikataululla varustettaviin väistö- ja lisätiloihin sekä varhaiskasvatussuunnitelma- ja opetussuunnitelmauudistuksen vaatimiin toimintaympäristön muutoksiin.

19 18 (51) Suunnitelma henkilöstö- ja työvoimakustannussäästöjen aikaansaamiseksi Kasvatus- ja opetuspalveluissa pyritään saavuttamaan henkilöstö- ja työvoimakustannussäästöjä muun muassa seuraavilla toimenpiteillä: Hallinnon henkilöstön poistumaa korvataan mm. toimenkuvia uudistamalla ja tehtäviä uudelleenorganisoimalla. Perusopetuksen oppilaiden koulukuljetusten hakuprosessi tullaan vuoden 2017 aikana toteuttamaan sähköisenä prosessina Helmi-oppilashallinto-ohjelmalla. Hallinnon ostolaskuprosessia sujuvoitetaan. Alkuvuoden 2017 aikana selviävät tilaajalta siirtyvät taloushallinnon tehtävät ja sen jälkeen voidaan arvioida vaikutukset henkilötyövuosiin. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kirjasarjalainaustoiminta integroidaan kaupungin muuhun kirjastotoimintaan ja kirjasarjojen lainaamisen sähköistä toteuttamista kehitetään. Varhaiskasvatuksen palveluverkkoa kehitetään ja lisätään yksityistä palvelua suhteessa edelliseen vuoteen. Hoitoaikaperusteista päivähoidon pilotointia jatketaan, mutta pilotoinnilla ei odoteta olevan vaikutusta henkilötyövuosiin vielä vuonna Arvioitu säästö henkilötyövuosissa edellä mainituilla toimenpiteillä on 15 henkilötyövuotta. Tarkempi suunnitelma esitetään palvelu- ja vuosisuunnitelman liitteenä nimellä: Säästösuunnitelma kasvatus- ja opetuspalvelut Palveluryhmän henkilötyövuodet, yhteenveto Palkalliset henkilötyövuodet (htv) VS 2017 Hallinto 47 Varhaiskasvatus- ja esiopetus 1750 Perusopetus 1641 Yhteensä (htv) 3438 Palveluverkko Varhaiskasvatuksen palveluverkkoa kehitetään luopuen epätarkoituksenmukaisista päivähoitokiinteistöistä. Uusia päivähoitoyksiköitä ja kouluja suunniteltaessa huomioidaan myös pienten lasten yksiköiden tarve kunkin asuinalueen väestörakenne huomioiden. Peruskorjauksia, sisäilmaremontteja ja uudisrakentamista toteutetaan vuonna 2017 yhteensä 10 päivähoitoyksikössä. Uudisrakennuskohteina ovat Talvitien päiväkoti ja koulu, Irjalan päiväkoti ja koulu, Haukiluoman päiväkoti sekä Tesoman päiväkoti. Laajennusosana rakennetaan Kämmenniemen päiväkodin tilat Kämmenniemen koulun yhteyteen. Peruskorjauksia ja sisäilmaremontteja toteutetaan Pohjolan, Lamminpään, Hippoksen, Sammon ja Hyhkyn päiväkodeissa. Sisäilmaremonttikohteiden aikataulut ja valitut kohteet voivat muuttua suunnittelun edetessä.

20 19 (51) Palveluverkosta poistuvia päiväkoteja ovat lähtien Olkahisen lisäryhmä (Omppula, esiopetus), Rautapellon lisäryhmä (esiopetus), Lepolan päiväkoti ja Akonpuiston päiväkoti. Koulujen toimintaa kehitetään hallinnollisesti ja pedagogisesti toiminnallisiksi kokonaisuuksiksi. Yhtenäiskoulujen määrää lisätään. Peruskorjauksia, sisäilmaremontteja ja uudisrakentamista toteutetaan vuonna 2017 yhteensä 14 koulussa. Peruskorjauksia ja laajennuksia tehdään vuoden 2017 aikana Tampereen kansainvälisessä koulussa sekä Lielahden ja Vuoreksen kouluilla. Uudisrakentamiskohteita ovat vuonna 2017 Tesoman yhtenäiskoulu, Talvitien päiväkoti ja koulu sekä Irjalan päiväkoti ja koulu. Talvitien yksikkö aloittaa toimintansa alkaen. Sisäilmaremontteja tehdään Sorilan, Olkahisten, Johanneksen, Tammelan, Härmälän, Kissainmaan, Annalan ja Nekalan kouluilla. Hankkeiden aikataulut ja priorisointijärjestys saattavat muuttua suunnitteluiden edetessä. Tarkempi kuvaus palveluverkosta esitetään palvelu- ja vuosisuunnitelman liitteenä nimellä: Palveluverkko kasvatus- ja opetuspalvelut 2017 Varhaiskasvatus Toiminnan kuvaus Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuuteen kuuluvat kunnallinen ja yksityinen varhaiskasvatus, esiopetus sekä lakisääteinen kotihoidontuki. Kunnan tulee järjestää varhaiskasvatuslain mukaista päivähoitoa (vähintään 20 h / vko) ja perusopetusalain mukaista esiopetusta kaikille sitä tarvitseville lapsille. Kunnallisena palveluna järjestetään päiväkotihoitoa, perhepäivähoitoa, avointa varhaiskasvatusta, esiopetuksen jälkeistä päivähoitoa ja esiopetusta täydentävää kerhotoimintaa sekä erityistä hoitoa ja opetusta tarvitsevien lasten yksikön (ERHO) palvelua. Yksityisen päivähoidon vaihtoehdot ovat ostopalvelu, palveluseteli sekä yksityisen hoidon tuki. Varhaiskasvatuspalveluja tarjotaan seutukunnallisesti sopimuksen mukaan. Varhaiskasvatusta ja esiopetusta järjestetään Tampereella lakisääteisen suomen ja ruotsin kielen lisäksi englannin, ranskan ja saksan kielellä. Perusopetuslain mukaista esiopetusta järjestetään pääsääntöisesti kunnallisena palveluna. Englanninkielistä esiopetusta toteutetaan yksityisen hoidon tuella ja ruotsinkielistä esiopetusta ostopalveluna. Vuonna 2017 palveluvaihtoehtoja monipuolistetaan ja palveluverkkoa kehitetään siten, että epätarkoituksenmukaisista päivähoitokiinteistöistä luovutaan. Yksityisessä päivähoidossa mahdollistetaan palvelusetelipäiväkotien määrän kasvu, mikä vähentää kunnallisen palvelun ja ostopalvelupäiväkotitoiminnan määrää.

21 20 (51) Tavoitteet ja toiminnan painopisteet vuodelle 2017 Kasvatus- ja opetuspalvelut organisoidaan viiteen kasvatuksen ja opetuksen palvelualueeseen ja lisäksi omana kokonaisuutenaan toimii pedagogisten palvelujen yksikkö. Palvelukokonaisuudelle kohdistuva toiminnan tavoite Lasten ja nuorten liikkumista edistetään varhaiskasvatuksessa. Kaikki uudet palvelujen kehittämiskohteet toteutetaan yhdessä käyttäjien ja asukkaiden kanssa. Palvelumallia toteutetaan alueellisten kehittämissuunnitelmien pohjalta palveluverkkoa tiivistämällä. Terveyttä ja hyvinvointia edistetään varhaiskasvatuksessa. Toimenpide 2017 Kaikki päiväkodit ovat mukana Ilo kasvaa liikkuen - ohjelmassa. Varhaiskasvatuksessa toteutetaan osallistavaa suunnittelua asuinaluekohtaisissa uusissa ja muuttuvissa palveluissa. Luovutaan epätarkoituksenmukaisista päivähoitokiinteistöistä. Kiusaamisen ehkäisysuunnitelmat päivitetään jokaisessa yksikössä. Kehittämisen painopisteet Varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa on otettu käyttöön projektisalkkumalli, johon on kirjattu kaikki sisäiset ja ulkoista rahoitusta saavat hankkeet. Projektisalkun arvo varhaiskasvatuksen osalta on noin 0,3 miljoonaa euroa. Keskeisimmät kolme kehittämisaluetta ovat varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kollegiaaliseen tukeen perustuvat mallit toimintakulttuurin muutoksessa. Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa kehitetään projektien avulla vahvasti liikkumisen edistämistä. Kolmantena kehittämisalueena projekteina on digitalisaation hyödyntäminen. Projektien avulla hallinnollisia prosesseja digitalisoidaan sekä kehitetään digitalisaation mahdollistavaa pedagogista toimintaa. Digi-kehittämiskohde Toimenpide 2017 Tuottavuuden parantaminen digitalisoitumista ja toimintamallin uudistusta hyödyntäen. Ryhmäkohtaista sähköistä asiakasviestintää ja -vuorovaikutusta lisätään varhaiskasvatuspalveluissa.

22 21 (51) Pedagogiikan kehittäminen sähköisten oppimisympäristöjen avulla. Kirjattoman esiopetuksen pilotti käynnistyy viidessä yksikössä. Suunniteltu palvelutuotanto Suunniteltu palvelutuotanto VS 2017 Päiväkotihoito Esiopetus Muu varhaiskasvatus Perhepäivähoito Erho-yksikkö 677 Oma toiminta yhteensä Ostopalvelupäivähoito ja -esiopetus Palvelusetelipäivähoito Kotihoidon tuki Yksityisen hoidon tuki Kotikuntakorvaukset 290 Muut varhaiskasvatuspalvelut 314 Muu tuotanto yhteensä Yhteensä Henkilöstö Uusi varhaiskasvatuslaki ja varhaiskasvatussuunnitelma edellyttävät henkilöstön osaamisen jatkuvaa kehittämistä sekä valmiuksia toimia muuttuvassa toimintakentässä. Tukemalla henkilöstön ammatillisen roolin kehittymistä vaikutetaan henkilöstön työhyvinvointiin. Johtamisen merkitys korostuu toimintakulttuurin muutoksen läpi viemisessä. Henkilöstöä koskevat kehittämissuunnitelmat ja tavoitteet on tarkemmin kuvattu palveluryhmän henkilöstö- ja koulutussuunnitelmassa.

23 22 (51) Talous Varhaiskasvatus ja esiopetus Tuloslaskelma (1 000 euroa) VS 2017 Myyntitulot 582 Maksutulot Tuet ja avustukset 890 Vuokratulot 8 Muut toimintatulot 5 Toimintatulot yhteensä Valmistus omaan käyttöön Toimintamenot Henkilöstömenot Palkat ja palkkiot Henkilösivumenot Eläkemenot Muut henkilösivumenot Palvelujen ostot Aineet, tarvikkeet ja tavarat Avustukset Vuokramenot Muut toimintamenot -342 Toimintamenot yhteensä Toimintakate Vyörytykset (hallinto) * Toimintakate vyörytyksin Rahoitustulot ja -menot Poistot ja arvonalentumiset -668 Tilikauden tulos Investoinnit VS 2017 AINEELLISET HYÖDYKKEET Kiinteät rakenteet ja laitteet IO1310_VAKA_17_1_1 Päiväkotikiinteist.tietoliikenneverkot Koneet ja kalusto IO1310_VAKA_17_2_1 Päiväkotien ja esiop.til.ensikert.kalust INVESTOINNIT YHTEENSÄ Varhaiskasvatuksen investoinneista merkittävä osuus, 0,74 milj. euroa, kohdistuu päiväkotien ja esiopetustilojen ensikertaiseen kalustamiseen. Suurin yksittäinen kohde on Talvitien päiväkoti. Vuonna 2017 kalustetaan lisäksi muun muassa Lamminpään, Kämmenniemen sekä Pohjolan päiväkodin tiloja. Kiinteisiin rakenteisiin ja laitteisiin varattu 0,2 milj. euroa kohdentuu päiväkotikiinteistöjen tietoliikenneverkkoihin. Vuosisuunnitelmassa on myös varauduttu nopealla aikataululla varustettaviin väistö- ja lisätiloihin sekä esiopetuksen opetussuunnitelmauudistuksen ja varhaiskasvatussuunnitelmauudistuksen vaatimiin toimintaympäristön muutoksiin.

24 23 (51) Tunnusluvut Tunnusluvut TP 2015 VS 2016 VS 2017 Vaikuttavuus Asiakastyytyväisyys (kysely) 95% 95% Talous Tuottavuuden muutos (tuottavuusmittaristo) -0,76% >0 Tilikauden tulos (1000 euroa) Toimintamenot/hoitopäivä 54,27 Kunnallisen ja yksityisen palvelun vertailu %,(kunnallinen/yksityinen) 79,4% /20,6% Henkilöstö Palkalliset henkilötyövuodet Henkilöstömenot (1000 euroa) Työvoimakustannukset (1000 euroa) Toiminnan laajuus Kunnallinen ph ja esiopetus 66,5 % Ostopalvelupäivähoito ja palvelusetelipäivähoito 8,5 % Yksityisen hoidon tuki 4,0 % Kotihoidon tuki 21,0 % Päiväkotihoidossa lapsia yhteensä (sis. kunnallisen ja yksityisen) Perhepäivähoidossa lapsia (kunnalli- 190/ / /450 nen/yksityinen) Avoimessa varhaiskasvatuksessa lapsia Esiopetuksessa lapsia Esiopetuksen jälkeisessä kerhossa lapsia Esiopetuksen jälkeisessä osa-aikahoidossa

25 24 (51) Perusopetus Toiminnan kuvaus Kunnan tulee järjestää perusopetuslain mukaisesti alueellaan asuville oppivelvollisuusikäisille maksutonta perusopetusta. Perusopetus sekä kunnallinen ja yksityinen aamu- ja iltapäivätoiminta ovat yksi palvelukokonaisuus vuonna Perusopetuksen palvelukokonaisuuteen sisältyvät perusopetus, lisäopetus, maahanmuuttajille tarkoitettu perusopetukseen valmistava opetus, sairaalaopetus sekä koululaisten kunnallinen ja yksityinen aamu- ja iltapäivätoiminta. Lisäksi perusopetus vastaa ranskankielisestä esiopetuksesta sekä kouluissa järjestettävästä erityisopetuksen esiopetuksesta. Tampere vastaa yliopistollisen sairaalan sijaintikuntana sairaalaopetuksen järjestämisestä. Perusopetuksessa toteutetaan seudullista sopimusta. Tampereella perusopetusta järjestetään suomen ja ruotsin kielen lisäksi englannin, ranskan ja saksan kielellä. Peruskoulun päättäneille nuorille, jotka eivät ole sijoittuneet toisen asteen koulutukseen, on tarjolla lisäopetusta ja maahanmuuttajille perusopetukseen valmistavaa opetusta. Aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestetään 1. ja 2. luokan oppilaille sekä erityisopetuksen luokan oppilaille. Tampere toteuttaa Tampereen seutukuntien sopimusta esi- ja perusopetuksen kustannusten korvaamisesta. Kasvatus- ja opetuspalvelut organisoidaan viiteen kasvatuksen ja opetuksen palvelualueeseen ja lisäksi omana kokonaisuutenaan toimii pedagogisten palvelujen yksikkö. Tavoitteet ja toiminnan painopisteet vuodelle 2017 Palvelukokonaisuudelle kohdistuva toiminnan tavoite TA 2017: Vahvistetaan järjestötoimintaa, kansalaisaktiivisuutta ja vapaaehtoistoimintaa tukevaa neuvontaa ja palveluohjausta. Lasten ja nuorten liikkumista edistetään perusopetuksessa. Kaikki uudet palvelujen kehittämiskohteet toteutetaan yhdessä käyttäjien ja asukkaiden kanssa. Toimenpide 2017 Verkostotoimintaa edistetään koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnassa yhdessä kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden sekä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Kaikki koulut ovat mukana Liikkuva koulu -ohjelmassa. Perusopetuksessa toteutetaan osallistavaa suunnittelua asuinaluekohtaisissa uusissa ja muuttuvissa palveluissa.

26 25 (51) Terveyttä ja hyvinvointia edistetään perusopetuksessa. Oppilaat ovat osallisena oman oppimisensa suunnittelussa (ilmiöpohjainen oppiminen, lukuvuosisuunnitelma). Kehittämisen painopisteet Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksessa on otettu käyttöön projektisalkkumalli, johon on kirjattu kaikki sisäiset ja ulkoista rahoitusta saavat hankkeet. Projektisalkun arvo perusopetuksen osalta on noin 1,7 miljoonaa euroa. Keskeisimmät kolme kehittämisaluetta ovat varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kollegiaaliseen tukeen perustuvat mallit toimintakulttuurin muutoksessa. Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa kehitetään projektien avulla vahvasti liikkumisen edistämistä. Kolmantena kehittämisalueena on digitalisaation hyödyntäminen. Projektien avulla hallinnollisia prosesseja digitalisoidaan sekä kehitetään digitalisaation mahdollistavaa pedagogista toimintaa. Digi-kehittämiskohde Toimenpide 2017 Tuottavuuden parantaminen digitalisoitumista ja toimintamallin uudistusta hyödyntäen Pedagogiikan kehittäminen sähköisten oppimisympäristöjen avulla Ryhmäkohtaista sähköistä asiakasviestintää ja -vuorovaikutusta lisätään perusopetuksen palveluissa (Helmi). Jokaiselle koulupolulle nimetään oma opetussuunnitelma-agentti. Suunniteltu palvelutuotanto Suunniteltu palvelutuotanto VS 2017 Yleisopetus Vahvasti tuettu opetus 765 Tuettu opetus ja pidennetty oppivelvollisuus Tuettu opetus Sairaalaopetus 564 Lisäopetus 475 Aamu- ja iltapäivätoiminta Tuettu aamu- ja iltapäivätoiminta 949 Maahanmuuttajien valmistava opetus Koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut Oma toiminta yhteensä Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta Kotikuntakorvaukset Muut perusopetuksen palvelut 290 Muu tuotanto yhteensä Yhteensä

27 26 (51) Henkilöstö Uusi opetussuunnitelma edellyttää henkilöstön osaamisen jatkuvaa kehittämistä sekä valmiuksia toimia muuttuvassa toimintakentässä. Tukemalla henkilöstön ammatillisen roolin kehittymistä vaikutetaan henkilöstön työhyvinvointiin. Johtamisen merkitys korostuu toimintakulttuurin muutoksen läpi viemisessä. Henkilöstöä koskevat kehittämissuunnitelmat ja tavoitteet on tarkemmin kuvattu palveluryhmän henkilöstö- ja koulutussuunnitelmassa. Talous Perusopetus Tuloslaskelma (1 000 euroa) VS 2017 Myyntitulot Maksutulot Tuet ja avustukset Vuokratulot 70 Muut toimintatulot 20 Toimintatulot yhteensä Valmistus omaan käyttöön Toimintamenot Henkilöstömenot Palkat ja palkkiot Henkilösivumenot Eläkemenot Muut henkilösivumenot Palvelujen ostot Aineet, tarvikkeet ja tavarat Avustukset Vuokramenot Muut toimintamenot -239 Toimintamenot yhteensä Toimintakate Vyörytykset (hallinto) * Toimintakate vyörytyksin Rahoitustulot ja -menot Poistot ja arvonalentumiset -906 Tilikauden tulos Investoinnit VS 2017 AINEELLISET HYÖDYKKEET Koneet ja kalusto IO1310_PO_ENSIKERT_2017 Koulujen ensikert.kalust. v INVESTOINNIT YHTEENSÄ Perusopetuksen investoinnit, 1,36 milj. euroa, kohdistuvat koulujen ensikertaiseen kalustamiseen. Suurimmat yksittäiset kohteet ovat Lielahden koulu, Tampereen kansainvälinen koulu sekä Talvitien koulu. Pääosin vuodelle 2018 ajoittuva Tesoman yhtenäiskoulun kalustaminen aloitetaan vuonna 2017.

28 27 (51) Tunnusluvut Vuosisuunnitelmassa on myös varauduttu nopealla aikataululla varustettaviin väistö- ja lisätiloihin sekä opetussuunnitelmauudistuksen vaatimiin toimintaympäristön muutoksiin. Tunnusluvut TP 2015 VS 2016 VS 2017 Vaikuttavuus Asiakastyytyväisyys (kysely) Peruskoulun päättäneiden sijoittuminen jatkokoulutukseen, % 100 % 100 % Talous Tuottavuuden muutos (tuottavuusmittaristo tai joku muu mittari) -2,32% >0 Tilikauden tulos (1000 euroa) Opetusryhmän keskikoko vlk vuosiluokat vuosiluokat ,17 18,32 17,93 18,17 18,32 17,93 19,44 19,45 19,43 Perusopetusryhmien täyttöaste, % -vuosiluokat ,4 % 79,4 % 82,8 % Henkilöstö Palkalliset henkilötyövuodet Henkilöstömenot (1000 euroa) Työvoimakustannukset (1000 euroa) Toiminnan laajuus Oppilasmäärä *) Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta: 1. ja 2. luokkalaisten määrä perustoiminnassa yhteensä -kunnallinen -muu tuotanto Oppilaiden määrä tuetussa toiminnassa *) Tilastointipäivän oppilasmäärä sis. lisäopetus, 11-v. opp.velv. koulussa olevat esiop.oppilaat sekä ransk.kiel.esiop.

29 28 (51) Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut Palveluryhmän yhteiset tavoitteet Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen palveluryhmä tarjoaa sivistystä ja elämänlaatua edistäviä hyvinvointipalveluita. Palveluja järjestetään tamperelaisille, seutukunnan muille asukkaille sekä Tampereella vieraileville. Palvelut järjestetään kokonaistaloudellisesti asiakkaiden tarpeista lähtien. Palveluryhmä toimii kumppanuudessa kaupungin muiden palvelualueiden, hyvinvointipalvelujen muiden palveluryhmien, tamperelaisten taidelaitosten, festivaalien, taide-, kulttuuri- ja liikuntayhteisöjen sekä laajan harrastusyhdistyskentän kanssa. Kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluilla luodaan edellytyksiä onnellisuudelle ja hyvinvoinnille. Palvelut edistävät sisällön luomista elämään, hyväksytyksi tulemisen tunnetta ja yhdenvertaisuutta sekä itsensä toteuttamisen mahdollisuuksia. Palvelut tarjoavat eväitä identiteetin ja luovuuden rakentamiseen sekä arjen elämyksellisyyteen ja yhteisöllisyyteen. Kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluilla vahvistetaan kansalaistaitoja ja -valmiuksia. Kulttuuriperinnön säilyttäminen ja välittäminen kuuluu tehtäviin. Vuoden 2017 alussa aloitti kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen uusi organisaatio, joka kehittää toimintakulttuuria ja -mallia erityisesti seuraavissa poikkileikkaavissa teemoissa: harrastamista ja hyvinvoinnin edistämistä tukevat kulttuuri- ja vapaaaikapalvelut, kaupungin elinvoimaisuutta tukevat kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut, digitaaliset palvelut, kumppanuus ja kansalaisyhteiskunta, elinkaarimalli ja kohdennetut palvelut, kulttuuritapahtumat ja -näyttelyt, markkinointi ja viestintä. Seuraavat talousarvion sitovat toiminnan tavoitteet ja niihin kohdistuvat toimenpiteet koskevat yhteisesti koko palveluryhmää. Palveluryhmälle kohdistuva toiminnan tavoite TA 2017: Käynnistetään Kumppanuus toimintamalli kaupungin ja hyvinvointipalveluja tuottavien järjestöjen yhteistyön lisäämiseksi. TA 2017: Palvelumallia toteutetaan alueellisten kehittämissuunnitelmien pohjalta palveluverkkoa tiivistämällä. Toimenpide 2017 Vahvistetaan järjestötoimintaa, kansalaisaktiivisuutta ja vapaaehtoistoimintaa tukevaa neuvontaa ja palveluohjausta; järjestöedustamon toiminta käynnistyy. Uuden nuorten talon pilotointi käynnistetään. Tesoman hyvinvointikeskuksen allianssin toimintamalli määritellään. Toteutusvaiheeseen siirtymisestä päätetään loppuvuodesta 2017.

Hyväksytty , palvelualueen johtaja Taru Kuosmanen Voimaan

Hyväksytty , palvelualueen johtaja Taru Kuosmanen Voimaan 1 (7) HYVINVOINNNIN PALVELUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ Hyväksytty 15.12.2017 117, palvelualueen johtaja Taru Kuosmanen Voimaan 1.1.2018. 1. Palvelualueen tehtävät, organisaatio ja johtaminen 2 1 Palvelualueen

Lisätiedot

9 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Valmistelija / lisätiedot: Kristiina Järvelä

9 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Valmistelija / lisätiedot: Kristiina Järvelä Tampere Ote pöytäkirjasta 1/2017 1 (5) 9 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 TRE:6210/02.02.01/2016 Valmistelija / lisätiedot: Kristiina Järvelä Valmistelijan yhteystiedot

Lisätiedot

4 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 (Yhteistoimintaalueen. Valmistelija / lisätiedot: Savisaari Lauri

4 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 (Yhteistoimintaalueen. Valmistelija / lisätiedot: Savisaari Lauri Tampere Ote pöytäkirjasta 1/2017 1 (5) 4 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 (Yhteistoimintaalueen asia) TRE:6210/02.02.01/2016 Valmistelija / lisätiedot: Savisaari Lauri

Lisätiedot

10 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Valmistelija / lisätiedot: Tirronen Anniina

10 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Valmistelija / lisätiedot: Tirronen Anniina Tampere Ote pöytäkirjasta 1/2017 1 (5) 10 2017 TRE:6210/02.02.01/2016 Valmistelija / lisätiedot: Tirronen Anniina Valmistelijan yhteystiedot Controller Vesa-Matti Kangas, puh. 050 566 4477, strategiacontroller

Lisätiedot

Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Esittely, elinvoima- ja osaamislautakunta

Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Esittely, elinvoima- ja osaamislautakunta Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2018 Esittely, elinvoima- ja osaamislautakunta 20.12.2017 Strateginen johtamisjärjestelmä TAMPEREEN STRATEGIA VISIO JA TAVOITELTAVAT TULOKSET

Lisätiedot

Kumppanuus 2020 ohjelma ja Järjestöedustamo

Kumppanuus 2020 ohjelma ja Järjestöedustamo Kumppanuus 2020 ohjelma ja Järjestöedustamo Kaupungin ja järjestöjen välisen yhteistyön kehittäminen 1 Hyvinvointipalvelut Strategia- ja kehittämisyksikkö: Johtamisjärjestelmän kuvaus / Toimintamallin

Lisätiedot

SIVISTYS- JA KULTTUURILAUTAKUNNAN TALOUSARVIOESITYS

SIVISTYS- JA KULTTUURILAUTAKUNNAN TALOUSARVIOESITYS SIVISTYS- JA KULTTUURILAUTAKUNNAN TALOUSARVIOESITYS Palvelualueen organisaatio ja tehtävät Hyvinvoinnin palvelualue aloittaa toimintansa uudella organisaatiolla 1.1.2017. Hyvinvoinnin palvelualue koostuu

Lisätiedot

Hyvinvoinnin palvelualue. Sivistys- ja kulttuurilautakunta

Hyvinvoinnin palvelualue. Sivistys- ja kulttuurilautakunta Hyvinvoinnin palvelualue Hyvinvoinnin palvelualue koostuu neljästä palveluryhmästä: sairaala- ja kuntoutuspalvelut, avo- ja asumispalvelut, kasvatus- ja opetuspalvelut sekä kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut.

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ ALKAEN

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ ALKAEN 1 (5) VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ 1.8.2016 ALKAEN 1 Toiminta-alue 2 Organisaatio Tuotantoalueen laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus rakentavat lapsen ja nuoren tulevaisuutta.

Lisätiedot

Palvelu- ja vuosisuunnitelman osavuosikatsaus. Asunto- ja kiinteistölautakunta

Palvelu- ja vuosisuunnitelman osavuosikatsaus. Asunto- ja kiinteistölautakunta Palvelu- ja vuosisuunnitelman osavuosikatsaus Asunto- ja kiinteistölautakunta Tammi-huhtikuu 2017 1 Strategisen johtamisjärjestelmän asiakirjat KAUPUNKISTRATEGIA VISIO JA TOIMINTATAVAT STRATEGINEN OHJAUS

Lisätiedot

1 (8) Dnro TRE:131/ /2017 HYVINVOINNNIN PALVELUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ

1 (8) Dnro TRE:131/ /2017 HYVINVOINNNIN PALVELUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ 1 (8) HYVINVOINNNIN PALVELUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ Hyväksytty 2.6.2017 63, palvelualueen johtaja Taru Kuosmanen Voimaan 1.6.2017. 1. Palvelualueen tehtävät, organisaatio ja johtaminen 2 1 Palvelualueen tehtävät

Lisätiedot

Vastaanottopalvelut

Vastaanottopalvelut Vastaanottopalvelut 2018 1 Tervetuloa! Vastaanottopalvelujen palvelulinjan päällikkö, johtava ylihammaslääkäri Eeva Torppa-Saarinen Vastaanottopalvelut käsittää Vastaanottotoiminnan palvelut Suun terveydenhuollon

Lisätiedot

Hyväksytty , palvelualueen johtaja Taru Kuosmanen Voimaan

Hyväksytty , palvelualueen johtaja Taru Kuosmanen Voimaan 1 (8) HYVINVOINNNIN PALVELUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ Hyväksytty 27.1.2017 21, palvelualueen johtaja Taru Kuosmanen Voimaan 27.1.2017 1. Palvelualueen tehtävät, organisaatio ja johtaminen 2 1 Palvelualueen

Lisätiedot

8 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuoden 2017 talousarvioesitys/lasten ja nuorten palvelujen lautakunta

8 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuoden 2017 talousarvioesitys/lasten ja nuorten palvelujen lautakunta Tampere Ote pöytäkirjasta 1/2016 1 (5) 8 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuoden 2017 talousarvioesitys/lasten ja nuorten palvelujen lautakunta TRE:6210/02.02.01/2016 Valmistelija / lisätiedot: Toimi

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen

Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen Kaupunginvaltuuston talous ja strategiaseminaari Hotelli Torni, Tampere 6.6.2016 Tampereen kaupungin organisaatio

Lisätiedot

Yhteinen Tampere Uudistusten vuosi 2015. näköalojen kaupunki

Yhteinen Tampere Uudistusten vuosi 2015. näköalojen kaupunki Yhteinen Tampere Uudistusten vuosi 2015 näköalojen kaupunki Pormestari Anna-Kaisa Ikosen esitys vuoden 2015 talousarvioksi Tampereen kaupunkistrategia 2025 27.10.2014 Tampere 2015 talousarvion lähtökohdat

Lisätiedot

6/26/2017. Tuloslaskelma (1 000 euroa) TA Investoinnit (1 000 euroa) TA xxx

6/26/2017. Tuloslaskelma (1 000 euroa) TA Investoinnit (1 000 euroa) TA xxx 6/26/2017 xxx Tuloslaskelma (1 000 euroa) TA 2018 Myyntitulot 0 Maksutulot 0 Tuet ja avustukset 0 Vuokratulot 0 Muut toimintatulot 0 Toimintatulot yhteensä 0 Valmistus omaan käyttöön 0 Toimintamenot Henkilöstömenot

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Tulevaisuuden palvelumalli 2025, kaakon palvelualue (Kaukajärvi, Annala, Haihara, Hervanta, Hervantajärvi, Rusko, Lukonmäki, Vuores, Hallila)

Tulevaisuuden palvelumalli 2025, kaakon palvelualue (Kaukajärvi, Annala, Haihara, Hervanta, Hervantajärvi, Rusko, Lukonmäki, Vuores, Hallila) Tulevaisuuden palvelumalli 2025, kaakon palvelualue (Kaukajärvi, Annala, Haihara, Hervanta, Hervantajärvi, Rusko, Lukonmäki, Vuores, Hallila) Kaukajärven asukastilaisuus 30.3.2016 Kehittämisjohtaja Kari

Lisätiedot

Liikunnan avustusten uudistaminen. Alustava valmisteluluonnos

Liikunnan avustusten uudistaminen. Alustava valmisteluluonnos Liikunnan avustusten uudistaminen Alustava valmisteluluonnos Tampereen kaupungin strategiset tavoitteet Kaupunkistrategia Strategiset painotukset ja tavoitteet on ryhmitelty viiteen näkökulmaan yhdessä

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUEEN TOIMINTA SÄÄNTÖ 1.9.2013 ALKAEN

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUEEN TOIMINTA SÄÄNTÖ 1.9.2013 ALKAEN VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUEEN TOIMINTA SÄÄNTÖ 1.9.2013 ALKAEN 1 Toiminta alue Tuotantoalueen laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus rakentavat lapsen ja nuoren tulevaisuutta. Toimintaperiaatteina

Lisätiedot

Tampereen strategian lähtökohdat hyvinvointipalvelujen näkökulmasta

Tampereen strategian lähtökohdat hyvinvointipalvelujen näkökulmasta Tampereen strategian lähtökohdat hyvinvointipalvelujen näkökulmasta Johtoryhmien strategiastartti 25.4.2017 johtaja Taru Kuosmanen 1 Kokemukset nykyisestä strategiasta ja odotukset tulevalle Nykyinen strategia

Lisätiedot

Strategiset painopisteet hyvinvoinnin palvelualueella. Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Johtaja Taru Kuosmanen

Strategiset painopisteet hyvinvoinnin palvelualueella. Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Johtaja Taru Kuosmanen Strategiset painopisteet hyvinvoinnin palvelualueella Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari 6.6.2016 Johtaja Taru Kuosmanen 1 Tampereen kaupungin organisaatio 1.6.2017 Kaupunginvaltuusto PORMESTARI

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 24 447 941 MENOT 25 617 800 25 934 500 25 898 100 26 106 631 4,8 % 1,2 % -0,1 % 100,8 % 2 269 241 TULOT 1 962 000 2 125 790 2 125 800 2 347 460-13,5 % 8,3 % 0,0 % 110,4 % 22 178 700

Lisätiedot

Talousarvion 2016 toiminnalliset tavoitteet

Talousarvion 2016 toiminnalliset tavoitteet Talousarvion 2016 toiminnalliset tavoitteet Kaupunginvaltuuston seminaari 4.5.2015 Matias Ansaharju, strategiasuunnittelija Konserniohjausyksikkö Toiminnalliset tavoitteet - perustana kuntalaki 65 Talousarviossa

Lisätiedot

2.1. Hyvinvointipalvelut

2.1. Hyvinvointipalvelut 2.1. Hyvinvointipalvelut Tulosalueet: Toiminta-ajatus Hyvinvoinnin hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Hyvinvointipalvelujen tehtävänä on eri-ikäisten kuntalaisten hyvinvointitarpeiden

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY Sisältö: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvointilautakunta Lautakunnan alaiset jaostot Sote-neuvottelukunta Toimialan organisoituminen Palvelualueiden toiminnot

Lisätiedot

6 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuoden 2017 talousarvioesitys/sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunta

6 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuoden 2017 talousarvioesitys/sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunta Tampere Ote pöytäkirjasta 1/2016 1 (5) 6 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuoden 2017 talousarvioesitys/sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunta TRE:6210/02.02.01/2016 Valmistelija / lisätiedot:

Lisätiedot

Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet

Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet Kaupunginhallitus 26.6.2017 1 21.6.2017 Uusi strategia ja talousarvio 2018 Tampereen uutta strategiaa laaditaan parhaillaan. Strategia ulottuu vuoteen

Lisätiedot

SÄÄD Ö SK O K O E L M A

SÄÄD Ö SK O K O E L M A 1 (5) Kotkan kaupungin SÄÄD Ö SK O K O E L M A 2019 Nro 11 VARHAISKASVATUKSEN VASTUUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty hyvinvointilautakunnassa 5.3.2019) YLEISTÄ 1 Soveltamisala 2 Toiminta-ajatus Hyvinvointilautakunnan

Lisätiedot

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä Toimiala: toimialajohtaja HYVINVOINTI Hyvinvointijohtaja 2,1 hlöä Toimialan keskitetyt palvelut mm. henkilöliikennesihteeri 31.12.2017 saakka Palvelualueet: palvelualuejohtajat HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sivistystoimi Aulis Pitkälä

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sivistystoimi Aulis Pitkälä Kaupunginjohtajan talousarvioesitys 2018-2020 Sivistystoimi Aulis Pitkälä Kaikkien sivistyskaupunki Oppiva sivistyskaupunki Elinvoimainen sivistyskaupunki Innovatiivinen sivistyskaupunki Espoo on sivistyskaupunki

Lisätiedot

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia.

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia. Outokummun kaupunki Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma 2018-2019 1 5.6 Tulosalue: Sivistyspalvelut Toimielin: Sivistyslautakunta Vastuuhenkilö: Sivistysjohtaja Toiminta-ajatus: Visio: Toiminta: Strategiset

Lisätiedot

Korjauslista vuoden 2019 talousarvioon,

Korjauslista vuoden 2019 talousarvioon, Sivu 1 / 20 Korjauslista vuoden 2019 talousarvioon, 19.11.2018 Jäljessä on listattu korjatut kohdat (ei alkuperäistä esitystä), ellei muuta ole mainittu. Yleiset lähtökohdat s. 3-4) Esipuhe Talousarviossa

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA TOIMINTA-AJATUS Sivistystoimen tuottamat laadukkaat perus- ja hyvinvointipalvelut vaikuttavat merkittävällä ja positiivisella tavalla maaseutukaupungin asukkaiden elämänhallintaan ja laatuun sekä viihtyvyyteen.

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2017 2021 KUNTASTRATEGIA KUNNAN TOIMINNAN OHJENUORANA MERKITYS JA OHJAUSVAIKUTUS Kuntalain (410/2015) 37 :n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan

Lisätiedot

Tampereen strategian lähtökohdat ja painotukset - hyvinvoinnin näkökulma

Tampereen strategian lähtökohdat ja painotukset - hyvinvoinnin näkökulma Tampereen strategian lähtökohdat ja painotukset - hyvinvoinnin näkökulma Uuden valtuuston koulutus 13-14.6.2017, Vierumäki johtaja Taru Kuosmanen 1 Hyvinvoinnin palvelualue Johtaja Taru Kuosmanen Esikuntatoiminnot

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto

Kaupunginvaltuusto Kaupunginvaltuusto 13.11.2014 108 1 Kemijärvi 2020 Vedenvälkettä ja vihreää kultaa Kemijärven kaupunki on vuonna 2020 Itä-Lapin elinvoimainen palvelu- ja seutukuntakeskus, joka hyödyntää maantieteellistä

Lisätiedot

Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen

Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Hotelli Torni, Tampere 6.6.2016 Tampereen kaupungin organisaatio

Lisätiedot

1.2 Paikallinen opetussuunnitelma ja sen kehittäminen

1.2 Paikallinen opetussuunnitelma ja sen kehittäminen 1.2 Paikallinen opetussuunnitelma ja sen kehittäminen Opetuksen järjestäjällä on vastuu paikallisen esiopetuksen opetussuunnitelman laadinnasta ja kehittämisestä 1. Paikallisessa opetussuunnitelmassa päätetään

Lisätiedot

Kasvun ja oppimisen palvelualue 2016

Kasvun ja oppimisen palvelualue 2016 Kaupunginhallitus 5.10.2016 Kuopion kaupungin talousarvio 2016 sekä vuosien 2016-2019 toimintaja taloussuunnitelma Sivu 87: sivun loppuun lisätään kasvun ja oppimisen palvelualueen toiminnalliset tavoitteet

Lisätiedot

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset.

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset. SVOL 4.2., Liite 1 KÄYTTÖTALOUSOSA Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston 15.12. 133 päätöksen mukaiset. Poikkeuksena

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan pöytäkirjan pitäjänä toimii sivistystoimenjohtajan määräämä henkilö.

Sivistyslautakunnan pöytäkirjan pitäjänä toimii sivistystoimenjohtajan määräämä henkilö. Heinolan kaupunki Kunnallinen johtosääntö III/SIV Sivistystoimi Kaupunginvaltuuston 11.11.2013 hyväksymä Kaupunginvaltuuston 17.2.2014 hyväksymä Kaupunginvaltuuston 24.8.2015 hyväksymä Sivistystoimen johtosääntö

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 24 447 941 MENOT 25 617 800 25 934 500 25 834 500 26 025 986 4,8 % 1,2 % -0,4 % 100,7 % 2 269 241 TULOT 1 962 000 2 125 790 2 125 800 2 347 557-13,5 % 8,3 % 0,0 % 110,4 % 22 178 700

Lisätiedot

Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelut. Maija-Riitta Anttila Kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus-, opetus- ja kulttuuriasiantuntijaryhmä 23.10.

Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelut. Maija-Riitta Anttila Kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus-, opetus- ja kulttuuriasiantuntijaryhmä 23.10. Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelut Maija-Riitta Anttila Kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus-, opetus- ja kulttuuriasiantuntijaryhmä 23.10.2013 28.10.2013 Tietoja pähkinänkuoressa 0-6 - vuo(aita n. 11 300

Lisätiedot

Toimintamallin uudistus, strategiat ja prosessit

Toimintamallin uudistus, strategiat ja prosessit Toimintamallin uudistus, strategiat ja prosessit Esi- ja perusopetuksen kehittämisverkoston päätösseminaari katse kohti tulevaisuutta 11.5.2006 Tampere Veli-Matti Kanerva, kehityspäällikkö Kasvatus- ja

Lisätiedot

Palvelualueiden organisointiesitykset Kaupunginhallituksen suunnittelukokous

Palvelualueiden organisointiesitykset Kaupunginhallituksen suunnittelukokous Palvelualueiden organisointiesitykset Kaupunginhallituksen suunnittelukokous 1 Palvelualueiden organisoinnin eteneminen Palvelualueiden johtajat aloittivat 1.6.2016. Kaupunginhallituksen suunnittelukokous

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI. Avopalvelut - yhdessä tehden Esittely 2015

TAMPEREEN KAUPUNKI. Avopalvelut - yhdessä tehden Esittely 2015 Avopalvelut - yhdessä tehden Esittely 2015 Toiminta-ajatus Avopalvelut edistävät, tukevat ja hoitavat tamperelaisten terveyttä, psyykkistä hyvinvointia ja sosiaalista turvallisuutta sekä valmiuksia sujuvaan

Lisätiedot

Aluelautakuntien tehtävät

Aluelautakuntien tehtävät Aluelautakuntien tehtävät 28.11.2012 Palveluiden järjestäminen Hallinto- ja johtosäännön mukaisesti Lautakuntien yleiset tehtävät ja lautakuntien yleinen ratkaisuvalta Kullekin lautakunnalle erikseen määritellyt

Lisätiedot

Onnistuva Suomi tehdään lähellä Finlands framgång skapas lokalt. Ajankohtaiskatsaus. Johtaja Terhi Päivärinta. Kuntamarkkinat 12.9.

Onnistuva Suomi tehdään lähellä Finlands framgång skapas lokalt. Ajankohtaiskatsaus. Johtaja Terhi Päivärinta. Kuntamarkkinat 12.9. Ajankohtaiskatsaus Johtaja Terhi Päivärinta Kuntamarkkinat 12.9.2018 Hallituskausi päättymässä Mitä jäi käteen? Kärkihankkeet? Rahoitus? 2 6.9.2018 Uuden vaalikauden isoja kysymyksiä Miten vahvistetaan

Lisätiedot

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2. KASVATUS JA OPETUSLAUTAKUNTA TULOSLASKELMA TP 2 TA 22 TA 23 TA 2 TA 2 TOIMINTATUOTOT MYYNTITUOTOT 72 7 32 7 69 6 MAKSUTUOTOT 3 3 76 9 2 9 TUET JA AVUSTUKSET MUUT TOIMINTATUOTOT SISÄISET TULOT TOIMINTATUOTOT

Lisätiedot

Strategia Koululautakunta

Strategia Koululautakunta Strategia 2016 2020 Koululautakunta Strategiset pääteemat Kasvava, viihtyisä ja vetovoimainen elinympäristö -Houkuttelevat asumisen edellytykset -Monipuoliset, helposti saatavilla olevat ja laadukkaat

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Hyvinvoinnin palvelualueen näkymät vuoteen 2019

Hyvinvoinnin palvelualueen näkymät vuoteen 2019 Hyvinvoinnin palvelualueen näkymät vuoteen 2019 Valtuuston talous- ja strategiaseminaari 4.6.2018 Johtaja Taru Kuosmanen 1 AL 29.5.2018 Tilanteen johdosta tullaan esittämään lisätalousarviota ennustettujen

Lisätiedot

URJALAN TAVOITTEET LYHYESTI

URJALAN TAVOITTEET LYHYESTI Kuntastrategia 2022 URJALAN TAVOITTEET LYHYESTI Vetovoima Lähipalvelut Elinvoimaisuus Asukaslähtöisyys YRITYSTOIMINTA Edistämme kasvua ja yhteistyötä PALVELUT Varmistamme lähipalvelut kuntalaisille TALOUS

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna 2018 6.3.2018 1 1. Helsingissä joustavat elinikäisen oppimisen polut ottavat huomioon erilaisten oppijoiden tarpeet, 30 % Mittarit: Varhaiskasvatus

Lisätiedot

Sivistystoimen peruspalvelut turvataan. Sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä

Sivistystoimen peruspalvelut turvataan. Sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä Sivistystoimen peruspalvelut turvataan Sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä 21.9.2011 Espoon sivistystoimen strategiakartta 2012 Elinvoimainen ja kilpailukykyinen kaupunki Otaniemi - Keilaniemi - Tapiola

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKISTRATEGIA. hyväksytty päivitetty 2013

KUOPION KAUPUNKISTRATEGIA. hyväksytty päivitetty 2013 KUOPION 2020 KAUPUNKISTRATEGIA hyväksytty 2010 - päivitetty 2013 Arvot/ toimintaperiaatteet toimivat organisaation toiminnan ohjenuorina ROHKEUS Rohkeutta on tehdä asioita toisin kuin muut erottua, olla

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi

Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi Tuloslaskelma / ulkoiset Tammikuu-Joulukuu 2016 30 Varhaiskasvatus Toteutunut 2015 Talousarvio 2016 Muutos 2016-2015 Toimintatuotot

Lisätiedot

Innovatiivisuus kaupungin käytäntönä; strateginen näkökulma

Innovatiivisuus kaupungin käytäntönä; strateginen näkökulma Innovatiivisuus kaupungin käytäntönä; strateginen näkökulma Laatua, tehokkuutta ja uutta liiketoimintaa innovatiivisilla hankinnoilla seminaari Oulu 18.1.2017 klo 12.30 15.45, Scandic Oulu Päivi Laajala,

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2021 Hyvinvoinnin johtoryhmä JOHDANTO Hyvinvointipalvelut tuottaa palveluja kaikille kuntalaisille. Palvelut pidetään houkuttelevina ja luotettavina. Palvelutoiminnan

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja. koululaisten aamupäivä-iltapäivätoiminnan. valvonnan vuosisuunnitelma

Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja. koululaisten aamupäivä-iltapäivätoiminnan. valvonnan vuosisuunnitelma Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja koululaisten aamupäivä-iltapäivätoiminnan valvonnan vuosisuunnitelma 2017-2018 Hyvinvointipalvelut 1(4) Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja koululaisten aamupäiväiltapäivätoiminnan

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

Talousarvio 2019 ja suunnitelma Kaupunginjohtajan esitys

Talousarvio 2019 ja suunnitelma Kaupunginjohtajan esitys Talousarvio 2019 ja suunnitelma 2020-2021 Kaupunginjohtajan esitys 10.12.2018 KV 26.2.2018 18 TA 2019 Käyttösuunnitelma 2019 Tornion kaupungin kärkihankkeet TornioHaparanda-ydinkeskustan kehittäminen

Lisätiedot

Lähiön kehittäminen kaupunkistrategiassa tapaus Tesoma

Lähiön kehittäminen kaupunkistrategiassa tapaus Tesoma Lähiön kehittäminen kaupunkistrategiassa tapaus Tesoma Lähiöstrategiaseminaari, Helsinki 10.2.2015 Tanja Koivumäki, Tampereen kaupunki Tesoma aluekehitysohjelman kohdealue & aluekeskuksen vaikutusalue

Lisätiedot

Kunnan hyvinvointiasiakirjat toiminnan perustana

Kunnan hyvinvointiasiakirjat toiminnan perustana Kunnan hyvinvointiasiakirjat toiminnan perustana KKI PÄIVÄT, FINLANDIA TALO 22.3.2017 Saku Nikkanen pj. Sosiaali- ja terveyslautakunta Saku Nikkanen Terveisiä Salosta 20 Asukkaita 53 556 alle 25-vuotiaita

Lisätiedot

Uuden sukupolven organisaatio

Uuden sukupolven organisaatio Uuden sukupolven organisaatio Kaupunkiorganisaation palvelujen järjestämistason perusrakenne ja luottamushenkilöorganisaation toimielinrakenne Organisaatiotoimikunta 30.08.2010 Muutosjohtaja Risto Kortelainen

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Aliprosessi1: 3100 VARHAISKASVATUS, HALLINTO Selite TA+muutokset Viranhalt.esit. LTK KV TULOSLASKELMA

INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Aliprosessi1: 3100 VARHAISKASVATUS, HALLINTO Selite TA+muutokset Viranhalt.esit. LTK KV TULOSLASKELMA Sastamalan kaupunki Pääbudjetti INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Aliprosessi1: 3100 VARHAISKASVATUS, HALLINTO Selite TA+muutokset Viranhalt.esit. LTK KV TULOSLASKELMA Palkat ja palkkiot -306 000-309 500-309

Lisätiedot

TAMPERE TOIMII. Kaupungin toimintamalli ja organisaatio

TAMPERE TOIMII. Kaupungin toimintamalli ja organisaatio TAMPERE TOIMII Kaupungin toimintamalli ja organisaatio Näin Tampere toimii Tampereen kaupunki on edelläkävijä kuntien toimintamallien kehittämisessä. Uudistumisella vastataan toimintaympäristön kasvaviin

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille 2015-2020 Hyväksytty sivistyslautakunnassa 23.9.2015 Kaarinan strategia Visio Maailma muuttuu Kaarina toimii! Toiminta-ajatus Järjestämme

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysryhmä

Sosiaali- ja terveysryhmä Porin seudun kuntarakenneuudistus TOIMEKSIANTO: Sosiaali- ja terveysryhmä Johtopäätökset sosiaali- ja terveyspalveluiden nykytilan arvioinnista Sosiaalipalvelujen visio ja tavoitteet uudessa kunnassa Sosiaali-

Lisätiedot

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Kaupunkistrategian lähtökohtia 1. Kaupunkistrategia = Oulun kaupungin strategia (ei vain kaupunkiorganisaation strategia) Kuntalaiset aktiivisina

Lisätiedot

Mikko Laaksonen Poliitikon näkökulma opetustoimen uudistuksiin

Mikko Laaksonen Poliitikon näkökulma opetustoimen uudistuksiin Mikko Laaksonen 11.9.2013 Poliitikon näkökulma opetustoimen uudistuksiin RVS 2009-2012 4) KESKITYTÄÄN YDINPALVELUIHIN Palveluverkkoselvitys tehdään kaikkien palveluiden osalta poikkihallinnollisesti ja

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Palvelukokonaisuudet KASVATUKSEN JA KOULUTUKSEN TOIMIALAN VUODEN 2016 BUDJETTIVOLYYMIT JA HENKILÖSTÖMÄÄRÄT Budjetti 2016 Henkilöstö Varhaiskasvatus 412 000 000 6 455

Lisätiedot

#innovaativat julkiset hankinnat. Ilona Lundström

#innovaativat julkiset hankinnat. Ilona Lundström #innovaativat julkiset hankinnat Ilona Lundström Innovaatio on kaupallisesti tai yhteiskunnallisesti uudella tavalla hyödynnetty tieto ja osaaminen Tuoteinnovaatiot, prosessi-innovaatiot, palveluinnovaatiot,

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE 2018 2021 Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SISÄLLYS S. 2-3 S. 4-5 S. 6-7 S. 8-9 S. 10-11 S. 12-13 Yleinen strateginen päämäärä Visio

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Julkiset hankinnat uudistamisen välineeksi Haluamme edistää uutta toimintakulttuuria, jossa palveluhankinnoissa

Lisätiedot

5 Sosiaali- ja terveyslautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 (Yhteistoimintaalueen. Valmistelija / lisätiedot: Kristiina Järvelä

5 Sosiaali- ja terveyslautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 (Yhteistoimintaalueen. Valmistelija / lisätiedot: Kristiina Järvelä Tampere Ote pöytäkirjasta 1/2017 1 (5) 5 Sosiaali- ja terveyslautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 (Yhteistoimintaalueen asia) TRE:6209/02.02.01/2016 Valmistelija / lisätiedot: Kristiina Järvelä

Lisätiedot

Tampereen projektitoiminnan tilannekatsaus

Tampereen projektitoiminnan tilannekatsaus Tampereen projektitoiminnan tilannekatsaus Kaupunginhallituksen suunnittelukokous 18.4.2017 1 Tampereen kaupungin projektikokonaisuuden tilanne keväällä 2017 Projektimalli on Tampereen kaupungin kehittämistoiminnan

Lisätiedot

Organisaatiokuvat alkaen

Organisaatiokuvat alkaen Organisaatiokuvat 1.6.2017 alkaen Tampereen kaupungin organisaatio 1.6.2017 KAUPUNGINVALTUUSTO KAUPUNGINHALLITUS Keskusvaalilautakunta Tarkastuslautakunta Kaupunginhallituksen konsernijaosto PORMESTARI

Lisätiedot

TARKENTAMINEN UUDISTUVA HÄMEENLINNA 2015 STRATEGIA

TARKENTAMINEN UUDISTUVA HÄMEENLINNA 2015 STRATEGIA KAUPUNKISTRATEGIAN TARKENTAMINEN UUDISTUVA HMEENLINNA 2015 STRATEGIA STRATEGIA OHJAA UUDISTUNEEN KAUPUNGIN TOIMINTAA Strategia ohjaa kaupungin kokonaissuunnittelua sekä lautakuntien suunnittelua ja toimintaa

Lisätiedot

Hilkka Halonen. toimitusjohtaja Meriva sr.

Hilkka Halonen. toimitusjohtaja Meriva sr. Hilkka Halonen toimitusjohtaja Meriva sr hilkka.halonen@meriva.com Hyvinvointi määritelmät Elintaso tulot, asuminen, työllisyys, koulutus ja terveys Yhteisyyssuhteet paikallis- ja perheyhteisyys, ystävyyssuhteet

Lisätiedot

TALOUSARVIO 2015 Taloussuunnitelma 2015-2017. Teknisen tuotannon liikelaitos KOUVOLAN KAUPUNKI. Liikelaitosten johtokunta 24.9.

TALOUSARVIO 2015 Taloussuunnitelma 2015-2017. Teknisen tuotannon liikelaitos KOUVOLAN KAUPUNKI. Liikelaitosten johtokunta 24.9. KOUVOLAN KAUPUNKI TALOUSARVIO 2015 Taloussuunnitelma 2015-2017 Liikelaitosten johtokunta 24.9.2014 1 Liikelaitokset Vastuuhenkilö Toimielin Liikelaitoksen johtaja Jari Horppu Liikelaitosten johtokunta

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Siv.ltk LIITE 2

Sivistyslautakunta Siv.ltk LIITE 2 Sivistyslautakunta Siv.ltk 09.10.2018 LIITE 2 Toiminta-ajatus Padasjoen kunta tuottaa laadukkaita sivistystoimen peruspalveluita. Tavoitteena on kasvattaa lapsia ja nuoria vastuuntuntoiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNGIN PALVELUOHJELMAT 2013-2017 YLEISET LINJAUKSET

JOENSUUN KAUPUNGIN PALVELUOHJELMAT 2013-2017 YLEISET LINJAUKSET JOENSUUN KAUPUNGIN PALVELUOHJELMAT 2013-2017 YLEISET LINJAUKSET JOENSUUN STRATEGIAA TOTEUTETAAN TOTEUTTAMISOHJELMILLA JA TALOUSARVIOLLA Elämänkaarimallin mukaiset toteuttamisohjelmat 1. Lasten ja nuorten

Lisätiedot

Tampereen kaupungin rooli liikkumisen edistämisessä. 23.3.2015 Lauri Savisaari Sivistyksen ja elämänlaadun edistäminen

Tampereen kaupungin rooli liikkumisen edistämisessä. 23.3.2015 Lauri Savisaari Sivistyksen ja elämänlaadun edistäminen Tampereen kaupungin rooli liikkumisen edistämisessä 23.3.2015 Lauri Savisaari Sivistyksen ja elämänlaadun edistäminen Talousarvion toiminnalliset tavoitteet (raportointi kaupunginvaltuustolle) 23.3.2015

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUS 2018 SODANKYLÄNTIEN ALUELAUTAKUNTA

PALVELUSOPIMUS 2018 SODANKYLÄNTIEN ALUELAUTAKUNTA PALVELUSOPIMUS 2018 SODANKYLÄNTIEN ALUELAUTAKUNTA PALVELUSOPIMUS 2018 1. Sopimusosapuolet Tämän sopimuksen osapuolia ovat Rovaniemen kaupungin Alueelliset palvelut/ ja Sivistyspalvelut. 2. Sopimuksen tarkoitus

Lisätiedot

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma (2008) 2012 2015 Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Ohjelman tavoitteena on uudistaa sosiaali- ja terveyspalveluita innovaatiotoiminnan

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI RUOKA- JA PUHTAUSPALVELUT

ROVANIEMEN KAUPUNKI RUOKA- JA PUHTAUSPALVELUT 2016 ROVANIEMEN KAUPUNKI TILINPÄÄTÖS 1.1. 31.12.2016 1 ROVANIEMEN KAUPUNKI TILINPÄÄTÖS 2016 SISÄLLYS 1. KÄYTTÖTALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1.-31.12.2016... 3 2. RUOKA- JA PUHTAUSPALVELUJEN TULOSKORTTI/TILINPÄÄTÖS

Lisätiedot

Strategia Koululautakunta

Strategia Koululautakunta Strategia 2016 2020 Koululautakunta Strategiset pääteemat Kasvava, viihtyisä ja vetovoimainen elinympäristö -Houkuttelevat asumisen edellytykset -Monipuoliset, helposti saatavilla olevat ja laadukkaat

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut mega-luokan muutoksessa avaimet onnistumiseen luodaan yhdessä

Sosiaali- ja terveyspalvelut mega-luokan muutoksessa avaimet onnistumiseen luodaan yhdessä Sosiaali- ja terveyspalvelut mega-luokan muutoksessa avaimet onnistumiseen luodaan yhdessä Sirkka-Liisa Olli, kehittämisjohtaja, hyvinvointipalvelut, Oulun kaupunki / Popsterhankkeen asiantuntija/ Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Hyvinvoinnin palvelualue

Hyvinvoinnin palvelualue Hyvinvoinnin palvelualue Hyvinvoinnin palvelualueella on kaksi lautakuntaa. Sivistys- ja kulttuurilautakunta koostuu varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen, perusopetuksen sekä kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen

Lisätiedot