ISLAMILAINEN AVIOLIITTO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ISLAMILAINEN AVIOLIITTO"

Transkriptio

1 ISLAMILAINEN AVIOLIITTO

2 Miksi puhutaan avioliitosta Kiinnostava ja mielenkiintoinen aihe Avioliitto on haastava asia Kaikilla on opittavaa Nuorilla ongelmia Avioeroja lisääntyneet

3 Luennon aiheet 1. AVIOLIITTO ENNEN ISLAMIA 2. ISLAMILAINEN AVIOLIITTO 3. AVIOPUOLISON ETSIMINEN Puolison valintaperusteet Ajatuksia avioon astumisesta Kysymyksiä kosijalle Tutustuminen Kihlaus

4 Avioliitto ennen islamia 1. Nikaah Al Bauula (Normaali avioliitto ) 2. Nikaax al istibdaac ( Nainen synnyttäjäksi hyville miehille ) 3. Nikaah al badl ( vaimojenvaihtokauppa) 4. Nikaah al shiqaar ( tyttöjen vaihtokauppa )

5 Islamilainen avioliitto Avioliitto on siunattu sopimus miehen ja naisen välillä Avioliitto on vahva side, jolla Allah yhdistää kaksi muslimia Yksi avioliiton tarkoitus on perustaa muslimiperhe Avioliitto on Ibaada ( Palvonta )

6 Islamilainen avioliitto Avioliiton solmiminen on islamissa erittäin suositeltava teko Tarve nauttia elämästä vastakkaista sukupuolta olevan puolison kanssa Profeetta (saws) on sanonut: Oi nuorten miesten joukko! Kenellä teistä on siihen varaa, menköön naimisiin Menkää naimisiin rakastavien ja hedelmällisten kanssa.

7 Islamilainen avioliitto Avioliitto on osa minun sunnaani (tietäni), se joka poikkeaa minun tieltäni, ei ole yksi meistä ]. "Eräs Hänen merkeistään on se, että Hän on teistä itsestänne luonut teille puolisot, jotta löytäisitte heistä tyydytyksen, ja Hän on antanut teille keskinäistä rakkautta ja laupeutta. Totisesti, tässä on merkkejä niille, jotka ajattelevat.

8 Avioliitto Itsensä toteuttamista, rakkautta ja rauhaa, laupeutta ja turvaa, lohtua ja toivoa Seksuaalinen itsehillintä voi olla moraalinen voitto Suvunjatkaminen, sosiaalinen välttämättömyys ja hyvä terveys merkitä tyydyttäväa mielentilaa.

9 Miksi avioliittoon Islam ei suvaitse avioliiton ulkopuolisia tai sitä edeltäviä suhteita avioliiton ei tule perustua fyysiselle vetovoimalle, joka on kuitenkin ohimenevää Kun molemmat osapuolet ovat samaa mieltä elämän tärkeimmistä kysymyksistä, voi avioliitosta parhaiten tulla onnellinen.

10 avioliiton solmiminen voidaan jakaa viiteen eri luokkaan: 1.Pakollinen (wääzib) 2. Suositeltavaa (mustähäbb) 3. Sallittua (hälääl) 4. Inhottavaa/epämiellyttävää (mäkruuh) 5. Kiellettyä (haraam)

11 1. Pakollinen (wääzib) Avioliiton solmimisesta tulee pakollinen silloin kun : henkilö pelkää lankeavansa huorintekoon (zina).

12 2. Suositeltavaa (mustähäbb) Suositeltavaa se on silloin kun henkilöllä on : seksuaaliset halut mutta ei pelkää halujensa vievän häntä syntiin.

13 3. Sallittua (hälääl) Avioliiton solmiminen on sallittua :silloin kun ei välttämättä omaa voimakasta sukupuoliviettiä mutta toivoo silti avioliittoa kuten esim. impotentit ja vanhukset.

14 4. Inhottavaa/epämiellyttävää (mäkruuh) Inhottavaksi avioliittoa voidaan luokitella silloin kun toisen aviopuolison tarpeita ei pystytä tyydyttämään.

15 5. Kiellettyä (haraam) Avioliiton solmimisesta tulee kiellettyä esimerkiksi silloin kun musliminainen haluaa avioitua ei-muslimimiehen kanssa. Mies avioituu uskonnottoman kanssa

16 2. AVIOPUOLISON ETSIMINEN

17 Puolison valintaperusteet Koska avioliitto solmitaan kestämään koko elämän ajaksi ja sen toivotaan jatkuvan myös Tuonpuoleisessa

18 Puolison valintaperusteet Abu Hurairah (ra) kertoi Profeetan (saws) sanoneen: Naisen kanssa mennään naimisiin neljän syyn vuoksi: hänen omaisuutensa; hänen sukuperänsä; hänen kauneutensa; ja hänen uskontonsa. Joten mene naimisiin hänen kanssaan, joka on hyvä uskonnossaan - muuten tulet olemaan häviäjä.

19 Puolison valintaperusteet Miestä on siis kehotettu valitsemaan uskonnollinen nainen Uskonnon tulisi olla se tavoite, jota hän pitää tärkeänä kaikissa asioissaan.

20 Puolison valintaperusteet Allaahin Lähettilään (saws) on kerrottu sanoneen: Jos hän, jonka luonne ja uskonto miellyttävät sinua, tulee luoksesi kosinnan kanssa, sinun tulisi naittaa hänet naimattomille tyttärillesi. Mikäli et tee niin, tulee maan päällä olemaan koetuksia ja suurta mädännäisyyttä/epäoikeudenmukaisuutta.

21 Ajatuksia avioon astumisesta Kaikki ihmiset tietysti sanovat että se ja se on tosi hyvä maa shaa Allaah jne. Oleellista onkin kysyä ko. henkilöltä missä kohtaa tärkeysjärjestyksessä se uskonto tulee. Tähänkin varmaan useimmat vastaavat, että ykkösenä. Siksipä tätä onkin hyvä täsmentää käytännön esimerkeillä.

22 Ajatuksia avioon astumisesta ihmisen suurimpaan sairauteen, ylpeyteen. Profeetta Muhammad (saws) on sanonut: Kenellä on atomin verran ylpeyttä sydämessään, ei tule astumaan Paratiisiin ja kenellä on atomin verran imaania sydämessään, ei tule astumaan tuleen.

23 KYSYMYKSIÄ KOSIJALLE Avioliitto yleisesti Millainen käsitys sinulla on avioliitosta? Oletko tällä hetkellä naimisissa? Mitkä ovat toivomuksesi avioliiton suhteen? Mikä on aviomiehen roolikuva? Mikä on vaimon roolikuva?

24 KYSYMYKSIÄ KOSIJALLE Historia Oletko aikaisemmin ollut naimisissa? Millainen on suhteesi omaan perheeseesi?

25 Tulevaisuus Mitkä ovat tavoitteitasi elämässäsi (lyhyen & pitkän ajan suunnitelmat)?

26 Uskonto Kuinka paljon uskonto saa osuutta elämästäsi tällä hetkellä? Oletko mielestäsi uskonnollinen ihminen? Minkälainen käsitys sinulla on islamilaisesta avioliitosta

27 Tutustuminen Avioliittoa harkitsevien on sallittua tavata toisensa selvittääkseen yhteensopivuuttaan. Tapaamisen ja keskustelun kautta voi pyrkiä hakemaan vastauksia omaa mieltään askarruttaviin asioihin ja saada varmuutta ratkaisulleen.

28 Tutustuminen Tapaaminen järjestetään naisen walin eli holhoojan kautta avioliittoa harkitsevien ole sallittua olla kahden kesken ennen avioitumistaan.

29 Tutustuminen Islamin mukaisesti naisella ei tule olla useampaa kosijaa yhtä aikaa. Yhteen kosintaan tulee siis vastata kielteisesti ennen kuin seuraavaa voidaan esittää.

30 Tutustuminen Tällainen tapa tutustua aviopuolisoon onkin länsimaisessa nyky-yhteiskunnassa hyvin oudoksuttu Viisaus annetaan mahdollisuus rauhassa tutustua toisiinsa ilman fyysisen kosketusta on arvojen ja luonteiden yhteensopivuuden selvittäminen huomattavasti helpompaa.

31 Päätös Ennen päätöksen tekemistä kannattaa rukoilla Salaat Al-Istikhaara, eli neuvonpyyntörukous, jossa johdatusta oikeaan päätökseen pyydetään Allahilta.

32 Kihlaus Kihlauksella tarkoitetaan aikaa jolloin päätös ja lupaus avioitumisesta on tehty, mutta avioliittoa ei ole vielä solmittu. Lupaus solmia avioliitto ei oikeuta kihlaparia edelleenkään olemaan kahden kesken, koskettelemaan toisiaan jne., he eivät ole toisilleen sallittuja (mahram) ennen avioliiton solmimista.

33 Kihlaus Kihlauksen kuuluttaminen ei ole pakollista Salaaminen on usein järkevää. Profeetan (saws) hadiith: Etsi apua tarpeidesi täyttämiseksi pysymällä vaiti, sillä jokaista jota on siunattu,kadehditaan.

34 3. AVIOLIITON SOLMIMINEN JA SEN EHDOT

35 AVIOLIITON SOLMIMINEN JA SEN EHDOT Laillinen holhooja (Wali) Islam vaatii, että solmiakseen avioliiton, on muslimimorsiamella oltava holhooja eli Wali yleensä hänen isänsä, olettaen että hänen isänsä on muslimi.

36 Laillinen holhooja (Wali) varmistamiselle, että nainen käyttää omaa valinnanmahdollisuuttaan oikein ja että tulee suojelluksi mahdollisilta pahoilta aikomuksilta. Allaahin Lähettilään (saws) on kerrottu sanoneen: Ei ole avioliittoa ilman walia (laillista holhoojaa).

37 Laillinen holhooja morsiamen isä tai hänen edustajansa tai läheisin miespuolinen sukulainen tai muu ymmärryksen omaava mies hänen perheestään tai islamilainen hallitsija.

38 sääntöjä laillisesta holhoojasta, 1 Holhoojan tulisi olla varttunut, älykäs, vapaa pätevä muslimimies. hänen täytyy saada tyttärensä suostumus ennen hänen naittamistaan. Hadiithin mukaan: Aikaisemmin naimisissa ollutta naista ei tule naittaa ennen kuin hänen kanssaan on neuvoteltu ja neitsyttä ei tule antaa avioliittoon ilman hänen suostumustaan.

39 sääntöjä laillisesta holhoojasta Sukulaisen holhoojuus ei ole pätevä silloin kun toinen, lähempänä sukua oleva sukulainen on käytettävissä. morsiamen isänpuoleisen sedän tai veljenpojan holhoojuus ei ole pätevä silloin, kun hänen veljensä on käytettävissä

40 Lista laillisista holhoojista tärkeysjärjestyksessä: 1. isä 2. isän laillistama holhooja 3. isän miespuolinen sukulainen (esim. isoisä jne.) 4. morsiamen poika tai morsiamen isänpuoleinen sukulainen 5. morsiamen oma veli 6. hänen isänpuoleinen velipuoli

41 Lista laillisista holhoojista tärkeysjärjestyksessä: 7. hänen isänpuoleisen velipuolen poika tai oman veljen poika 8. setä 9. sedän isänpuoleinen veli 10. isän veljen tai velipuolen poika 11. lähin miespuolinen sukulainen 12. luotettava, tuttava, uskonnollinen uskonveli 13. uskonnollinen johtaja, imam, qaadi

42 Kaksi todistajaa 1) Todistajien tulee olla muslimimiehiä.10 2) Todistajien tulee olla mieleltään terveitä, varttuneita 3) Molempien miesten tulee olla oikeudenmukaisia. 4) Todistajien ei tule myöskään hyötyä todistamisestaan.

43 Avioehdot tietyt velvoitteet ja oikeudet, joiden noudattamisesta ei tarvitse erikseen sopia. Avioliitolle on kuitenkin sallittua asettaa myös ylimääräisiä ehtoja Mikäli aviopuolisot sopivat ehtoja avioliitolleen ennen sen solmimista, on näiden noudattaminen pakollista

44 Avioehdot Umar ibn Al-Khattaab:in (ra) on kerrottu sanoneen: Oikeudet ovat ehtojen mukaisia. Ehtojen tulee kuitenkin olla islamin rajoissa hyväksyttäviä, eikä niiden kautta voi tehdä kiellettyä asiaa sallituksi tai sallittua kielletyksi.

45 Avioliittosopimus Naita minut tyttärellesi tai sille-ja-sille tytölle joka on jätetty sinun holhoukseesi, ja holhooja (wali) vastaa hänelle sanoen: Totisesti olen antanut sinulle tyttäreni - tyttären nimi- avioliitossa, johon sulhanen sanoo: Olen hyväksynyt hänen avioitumisensa kanssani.

46 Myötäjäiset (Mahr) naisella on oikeus myötäjäisiin eli Mahriin, jotka aviomies antaa hänelle. Mahr ei islamissa ole todellinen eikä symbolinen maksu naisesta kuten joissain muissa kulttuureissa/uskonnoissa, vaan se on lahja, joka kuvastaa rakkautta ja kiintymystä.

47 Myötäjäiset (Mahr) Koska mahr ei kuitenkaan siis ole kirjaimellinen maksu naisen palveluksista koko avioliiton ajalta, ei naisen arvoa myöskään mitata mahrin suuruudella. Allaahin Lähettilään (saws) on kerrottu sanoneen: Paras myötäjäinen on se joka on helpoin.

48 Laittomat avioliitot Laittomia tai mitättömiä avioliittoja ovat mm. sellaiset avioliitot jotka on solmittu lähisukulaisen kanssa Samoin ilman laillista holhoojaa solmittu avioliitto on laiton, kuten on myös naisen tahtoa vastaan solmittu avioliitto.

49 Laittomat avioliitot Naisen avioeron odotusaikana solmittu liitto on mitätön. Avioliittoa ei voi myöskään solmia Hajjin tai Umran aikana, niin kauan kun henkilö on ihraamin tilassa.

50 4. HÄÄT

51 Hääsaarna (Khutbah al-nikaah) Hääsaarnan eli Khutbah al-nikaahn lausuminen ennen avioliittosopimuksen solmimista on sunna (ei pakollista).

52 Hääjuhla (Walimah) Hääjuhlan eli Waliman järjestäminen ja ihmisten kutsuminen juhlimaan, osoituksena ilosta ja avioliiton julkistamiseksi, on Mustahhab eli suositeltava teko. Profeetta (saws) sanoi eräälle seuralaiselleen tämän avioituessa: Pidä hääjuhlat, vaikka tarjoamalla yksi lammas.

53 Hääjuhla (Walimah) hääjuhla ei oikeuta miehiä ja naisia seurustelemaan keskenään miesten ja naisten juhlat järjestettäisiin erikseen, jotta vältyttäisiin mahdollisilta ongelmilta/kiusauksilta.

54 Hääkuulutus (Ishhar) Jotta avioliitto olisi pätevä, se täytyy kuuluttaa ts. tehdä julkiseksi. Az-Zuhri (rh) sanoi, että avioliiton kuuluttaminen on pakollista. On monia ahadith tästä aiheesta ja ne kaikki ovat luotettavia (hasan). Esimerkiksi Profeetan (saws) on kerrottu sanoneen: Tehkää avioliitosta yleisesti tunnettu

55 Hääkuulutus (Ishhar) Ishhar tarkoittaa avioliitosta kuuluttamista, ettei avioliittoa tule piilottaa tai pitää salaisuutena. On sanottu, että aviorikos tehdään salassa, joten avioliitto tulee kuuluttaa, ettei ihmisille jää epäilyksille sijaa.

56 5. AVIOPUOLISOIDEN OIKEUDET Allaahin Lähettilään (saws) on kerrottu sanoneen: Totisesti teillä on oikeuksia vaimoiltanne ja teidän vaimoillanne on oikeuksia teiltä. Aviollisen elämän säännöt ovat islamissa selkeät ja sopusoinnussa oikeamielisen ihmisluonnon kanssa.

57 AVIOPUOLISOIDEN OIKEUDET Aviollisen elämän säännöt ovat islamissa selkeät ja sopusoinnussa oikeamielisen ihmisluonnon kanssa kummallakin sukupuolella on tasapuoliset oikeudet ja velvollisuudet toisiltaan

58 AVIOPUOLISOIDEN OIKEUDET Koraanissa sanotaan naisella olevan samankaltaisia oikeuksia kuin miehellään, mutta miehet ovat asteen heidän yläpuolellaan korkeampaa asemaa kutsutaan qawwäämiksi (ylläpitäminen, suojeleminen)

59 Vaimon oikeudet a) Myötäjäiset eli mahr, jota on käsitelty edellä kohdassa Myötäjäiset. b) Elatus. Islamin oppineet ovat yhtä mieltä siitä, että aviomiehille on pakollista elättää vaimojaan sillä ehdolla että vaimo on miehensä saatavilla ja eikä kapinoi.

60 Vaimon oikeudet Tasapuolinen kohtelu toisten vaimojen kanssa. Mikäli miehellä on useampia vaimoja Ystävällinen kohtelu. Aviomiehen tulee omata hyvä asenne vaimoaan kohtaan ja olla ystävällinen Abu Hurairah (ra) kertoi Profeetan (saws) sanoneen: Olkaa ystävällisiä/kilttejä naisille. 21 Aviomiehen ei myöskään tule vahingoittaa vaimoaan. Vahingoittamisella tarkoitetaan myös henkistä sekä fyysistä pahoinpitelyä.

61 Vaimon oikeudet Parhain teidän joukoista on hän, joka huolehtii parhaiten perheestään. Vaimojen tulee olla varuillaan miten kohtelee myös miestään, sillä onhan mies hänen avain Paratiisiin.

62 Miehen oikeudet Vaimon kuuliaisuus miehelleen ja tämän pyyntöjen ja kehotuksien totteleminen (paitsi silloin kun mies vaatii jotakin islamin vastaista). Seksuaalinen kanssakäyminen. Vaimon ei tule ottaa vastaan tai pyytää ketään kotiinsa, josta mies ei pidä.

63 Miehen oikeudet Vaimon ei tule lähteä kotoa ilman miehensä lupaa eikä poistua kotoa kaunistuneena ja hajuvettä käyttäen Ulkoinen kauneus kuuluu vain aviomiehelle. Naisen ei tule herättää miehensä mustasukkaisuutta pukeutumalla provosoiden sekä käyttäen hajuvesiä ja meikkiä kodin ulkopuolella.

64 Miehen oikeudet Kontrollin ylläpitäminen (mm. vaimon uskonnon harjoittamisen valvominen) Vaimon tulee palvella miestään ja kohdella häntä hyvin Vaimon tulee olla kiitollinen miehensä velvollisuuksien suorittamisesta. Kiitollisuuden osoittaminen on osa menestyksellistä avioliittoa.

65 Kiitämättömyys Ibn Abbaasiltä (ra), joka sanoi, että Profeetta (saws) sanoi: Minulle näytettiin Tuli ja näin, että siellä suurin osa oli naisia heidän kiittämättömyyden takia. Sanottiin: Onko se koska he eivät uskoneet Allahiin? Hän (saws) sanoi: He ovat kiittämättömiä aviomiehilleen ja kieltävät sen hyvän mitä he tekevät. Jos kohtelet yhtä heistä aina hyvin ja hän näkee sinussa jotain (epämiellyttävä), hän sanoo: En ole koskaan nähnyt sinussa mitään hyvää.

66 ISTIKHAARA-RUKOUS Al-Istikhaarah -rukoukseen (lausutaan Äl- Istikhaarah ) eli Allaahin johdatuksen etsimiseen tavalla, jonka rakas Profeettamme (saws) opetti, sisältyy suuri siunaus ja hyöty.

67 DUAA Kuinka kaukana ja vapaa kaikista epätäydellisyyksistä oletkaan Sinä, Oi Allaah, ja kaikki ylistys kuuluu Sinulle. Julistamme Sinut vapaaksi kaikista puutteellisuuksista ja ylistämme Yksin Sinua. Todistamme ettei ole ketään palvonnanarvoista, paitsi Sinä. Etsimme Sinun anteeksiantoasi ja käännymme katuvina Sinun puoleesi.

68 ISLAMILAINEN AVIOLIITTO

ISLAMILAINEN AVIOLIITTO

ISLAMILAINEN AVIOLIITTO ISLAMILAINEN AVIOLIITTO 1. Painos 2013 IQRA Islam Yhdistys ry. Kopiointioikeudet: Tätä kirjaa voidaan kopioida henkilökohtaista tai ei-kaupallista tarkoitusta varten IQRA Islam Yhdistyksen ry:n luvalla.

Lisätiedot

Avoliitto, kihlaus, avioliitto ja rekisteröity parisuhde

Avoliitto, kihlaus, avioliitto ja rekisteröity parisuhde Avoliitto, kihlaus, avioliitto ja rekisteröity parisuhde Ihmiset voivat elää monenlaisissa liitoissa. Tässä saat tietoa neljästä eri liitosta ja siitä, mitä ne tarkoittavat. Avoliitto Kun kaksi ihmistä

Lisätiedot

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena.

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena. 13.4.6 Uskonto Islam Tässä oppimääräkuvauksessa tarkennetaan kaikille yhteisiä uskonnon sisältöjä. Paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan uskonnon yhteisten tavoitteiden ja sisältökuvausten sekä eri

Lisätiedot

Lapsen oikeus fyysiseen koskemattomuuteen pyöreän pöydän keskustelu ympärileikkauksista

Lapsen oikeus fyysiseen koskemattomuuteen pyöreän pöydän keskustelu ympärileikkauksista Lapsen oikeus fyysiseen koskemattomuuteen pyöreän pöydän keskustelu ympärileikkauksista Tyttöjen ympärileikkaus ja poikien ei-lääketieteellinen ympärileikkaus kulttuurisesta näkökulmasta FT Sylvia Akar,

Lisätiedot

Antiikin Kreikan ja Rooman perhe-elämä & naisen asema. HI4 Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys

Antiikin Kreikan ja Rooman perhe-elämä & naisen asema. HI4 Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys Antiikin Kreikan ja Rooman perhe-elämä & naisen asema HI4 Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys Perhe antiikin Kreikassa: Perhe eli oikos Perheeseen kuuluivat myös perheen omistamat orjat Perheessä isä

Lisätiedot

Mies ja seksuaalisuus

Mies ja seksuaalisuus Mies ja seksuaalisuus Kun syntyy poikana on Kela-kortissa miehen henkilötunnus. Onko hän mies? Millaista on olla mies? Miehen keho eli vartalo Kehon kehittyminen miehen kehoksi alkaa, kun pojan vartalo

Lisätiedot

haluan jannaan (paratiisiin). Tämän pitäisi olla elämämme päämäärä:

haluan jannaan (paratiisiin). Tämän pitäisi olla elämämme päämäärä: haluan jannaan (paratiisiin). Tämän pitäisi olla elämämme päämäärä: Se pitäisi olla kirjoitettuna otsallemme suurin kirjaimin jatkuvasti muistuttamassa meitä. Profeetta jätti meille jannan hyvin pienen

Lisätiedot

Islam & Hyvinvoin ti. LK Anas Hajjar Vantaan terveyskeskus Suomen Islamilaisen neuvoston pj. Helsinki Abdirazak Sugulle Mohamed

Islam & Hyvinvoin ti. LK Anas Hajjar Vantaan terveyskeskus Suomen Islamilaisen neuvoston pj. Helsinki Abdirazak Sugulle Mohamed Islam & Hyvinvoin ti LK Anas Hajjar Vantaan terveyskeskus Suomen Islamilaisen neuvoston pj. Helsinki10.3.2009 Islam Rauha. Alistuminen yhdelle ainoalle Jumalalle. Suunta / Koko elämän laki: Sisältää sekä

Lisätiedot

Musliminuoret ja sukupolvien kuilu. Husein Muhammed Lakimies, tietokirjailija Kemi 4.12.2012

Musliminuoret ja sukupolvien kuilu. Husein Muhammed Lakimies, tietokirjailija Kemi 4.12.2012 Musliminuoret ja sukupolvien kuilu Husein Muhammed Lakimies, tietokirjailija Kemi 4.12.2012 Islam ja muslimit 600-luvulla Arabian niemimaalla syntynyt monoteistinen uskonto Seuraajia, muslimeja, n. 1,5

Lisätiedot

Totisesti, uskovaiset menestyvät. Ne, jotka nöyrtyvät rukoillessaan.

Totisesti, uskovaiset menestyvät. Ne, jotka nöyrtyvät rukoillessaan. Miten saavuttaa khushoo (nöyryyden) rukouksessa Allah (subhäänähu wa t äälä) sanoi: Totisesti, uskovaiset menestyvät. Ne, jotka nöyrtyvät rukoillessaan. (Suurah al-mu minuun: -2) Ja Hän (subhäänähu wa

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

Espoon seurakunnat AVIOLIITTOON VIHKIMINEN

Espoon seurakunnat AVIOLIITTOON VIHKIMINEN Espoon seurakunnat AVIOLIITTOON VIHKIMINEN www.espoonseurakunnat.fi www.esboforsamlingar.fi www.espoonseurakunnat.fi Avioliittoon vihkiminen Espoossa Avioliittoon vihkiminen siunausta elämäänne Avioliitto

Lisätiedot

MAUSTE-hanke Maahanmuuttajien näkemyksiä seksuaaliterveydestä ja turvataidoista

MAUSTE-hanke Maahanmuuttajien näkemyksiä seksuaaliterveydestä ja turvataidoista MAUSTE-hanke 2015-2016 Maahanmuuttajien näkemyksiä seksuaaliterveydestä ja turvataidoista Haastattelun tarkoitus Saada tietoa maahanmuuttajien seksuaaliterveydestä,seksuaaliohjauksen ja neuvonnan tarpeista,

Lisätiedot

Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä?

Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä? Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä? Hannele Karikoski, KT, yliopistonlehtori Oulun yliopisto

Lisätiedot

Nainen ja seksuaalisuus

Nainen ja seksuaalisuus Nainen ja seksuaalisuus Kun syntyy tyttönä on Kela-kortissa naisen henkilötunnus. Onko hän nainen? Millaista on olla nainen? Naisen keho Kun tytöstä tulee nainen, naiseus näkyy monella tavalla. Ulospäin

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

AVIOLIITTO. kirkossamme tänään ja huomenna. Oulun tuomiorovastikunnan pappien kokoontuminen , POHTO-seminaari

AVIOLIITTO. kirkossamme tänään ja huomenna. Oulun tuomiorovastikunnan pappien kokoontuminen , POHTO-seminaari AVIOLIITTO kirkossamme tänään ja huomenna Oulun tuomiorovastikunnan pappien kokoontuminen 11.1.2017, POHTO-seminaari Avioliittoinstituution lyhyt historia keskiajalta nykyaikaan (Suomi osana Ruotsia, Venäjää

Lisätiedot

Muslimimiehet diasporassa

Muslimimiehet diasporassa Muslimimiehet diasporassa * sukupuolijärjestelmän keskeisiä piirteitä arabimaailmassa * tapausesimerkki Pohjois - Marokosta * kohtaamisia läntisen hyvinvointivaltion kanssa hegemoninen sukupuoli rajul

Lisätiedot

ERILAISIA PARISUHTEITA. Jaakko Väisänen Joensuun normaalikoulu

ERILAISIA PARISUHTEITA. Jaakko Väisänen Joensuun normaalikoulu ERILAISIA PARISUHTEITA Jaakko Väisänen Joensuun normaalikoulu PERHETYYPPIEN MURROS 2000-LUVULLA 100 % 90 % 80 % 2,1 11,3 7,5 2 11 7 2 11 8 70 % 60 % 35,7 36 33 Isä ja lapsia Äiti ja lapsia 50 % 40 % 30

Lisätiedot

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti 2012-2016 Teksti ja kansainvälisten seksuaalioikeuksien (World Association for Sexual Health, WAS 2014)

Lisätiedot

>>"Siihen meni varmaan kauan aikaa mennä Mekasta Jerusalemiin sillä eläimellä.

>>Siihen meni varmaan kauan aikaa mennä Mekasta Jerusalemiin sillä eläimellä. ISRA JA MIRAAJ Eräänä yönä, kauan aikaa sitten Mekassa, enkeli Gabriel tuli profeetan (salallaahu äleihi wa sallam) luokse. Hän leikkasi hänen rintansa avoimeksi, otti ulos hänen sydämensä, pesi sen Zam

Lisätiedot

TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ

TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ Koulutus työelämän asiantuntijoille 14.4.2015 Hallitussihteeri Projektipäällikkö Outi Viitamaa-Tervonen Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä Terhi Tullkki 15.4.2015 Suomen

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Seksuaalisuus SISÄLTÖ Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Lapsen kysymykset Lapsen häiritty seksuaalisuus Suojele lasta ja nuorta

Lisätiedot

YLEISTÄ. Testamentin teko-ohjeet. Miksi on syytä tehdä testamentti?

YLEISTÄ. Testamentin teko-ohjeet. Miksi on syytä tehdä testamentti? Testamentin teko-ohjeet YLEISTÄ Miksi on syytä tehdä testamentti? Sukulaisten perintöoikeus on rajoitettu omiin jälkeläisiin, vanhempiin, sisaruksiin, sisarusten lapsiin, isovanhempiin ja heidän lapsiinsa

Lisätiedot

Naantalin seurakunnan Laaja oppimäärä kirkolliseen vihkimiseen

Naantalin seurakunnan Laaja oppimäärä kirkolliseen vihkimiseen Naantalin seurakunnan Laaja oppimäärä kirkolliseen vihkimiseen Avioliiton merkitys Avioliiton esteiden tutkinta Vihkimisen varaaminen Tapaaminen papin kanssa Avioliittoon vihkiminen vai morsiusmessu? Häämusiikki

Lisätiedot

Olen luonut henkiolennot ja ihmiset vain palvelemaan Itseäni. [1]

Olen luonut henkiolennot ja ihmiset vain palvelemaan Itseäni. [1] 2 3 Kaikkivaltias Jumala, Loistavan valtaistuimen Herra, rukoilen, että Hän johdattaisi sinut tässä maailmassa ja seuraavassa, että Hän siunaisi sinua aina, että Hän tekisi sinusta niitä, jotka tunnustavat

Lisätiedot

Tulkki tarkoittaa sitä (henkilöä), joka kääntää yhdestä kielestä toiseen.

Tulkki tarkoittaa sitä (henkilöä), joka kääntää yhdestä kielestä toiseen. Imaami al-bukhaari (rahimahu Allaah) sanoi Fathul Baaree -teoksessa (1/135): Abdullaah Ibn Muslimah on kertonut meille sanoneensa, että Maalik informoi meitä Yahyaa Ibn Sa eedista, Muhammad Ibn Ibraheemista

Lisätiedot

Sosiaaliset suhteet - ohje

Sosiaaliset suhteet - ohje Sosiaaliset suhteet - ohje Tähän osa-alueeseen kuuluu erilaisia ihmissuhdeverkostoon liittyviä tehtäviä. Perhesuhteet ja tähän liittyvät huolenaiheet on hyvä käydä läpi nuoren näkökulmasta. Verkostokartan

Lisätiedot

Kuudes käsky: Älä tee huorin

Kuudes käsky: Älä tee huorin Kuudes käsky: Älä tee huorin Mitä se on? VASTAUS: Meidän pitää peljätä ja rakastaa Jumalaa, niin että olemme siveät ja puhtaat sanoissa ja teoissa ja että itse kukin rakastaa ja kunnioittaa aviopuolisoaan.

Lisätiedot

Jokainen uudistus on harhaan johdatus. Imaami Muhammad Naasir-ud-Deen Al-Albaanee Al-Asaalah -lehti nro 21

Jokainen uudistus on harhaan johdatus. Imaami Muhammad Naasir-ud-Deen Al-Albaanee Al-Asaalah -lehti nro 21 1 Jokainen uudistus on harhaan johdatus Imaami Muhammad Naasir-ud-Deen Al-Albaanee Al-Asaalah -lehti nro 21 2 Yksi asia josta muslimioppineet eivät ole eri mieltä on se tosiasia, että Islam perustuu kahteen

Lisätiedot

MAUSTE PROJEKTI KATAJA RY. Kouluttaja Helka Silventoinen Pari-ja Seksuaaliterapeutti Kulttuuritulkki

MAUSTE PROJEKTI KATAJA RY. Kouluttaja Helka Silventoinen Pari-ja Seksuaaliterapeutti Kulttuuritulkki MAUSTE PROJEKTI KATAJA RY Kouluttaja Helka Silventoinen Pari-ja Seksuaaliterapeutti Kulttuuritulkki Monikulttuurisuus ja ihmissuhteet Ihmissuhteisiin ja parisuhteeseen liittyviä kysymyksiä on hyvä ottaa

Lisätiedot

Millainen on mielestäsi hyvä parisuhde?

Millainen on mielestäsi hyvä parisuhde? tekstit parisuhde sidor_layout 1 2019-01-09 13:2 Sida 1 tekstit parisuhde sidor_layout 1 2019-01-09 13:2 Sida 2 tekstit parisuhde sidor_layout 1 2019-01-09 13:2 Sida 3 Millainen on mielestäsi hyvä parisuhde?

Lisätiedot

Perheen perusteet 1. osa

Perheen perusteet 1. osa Perheen perusteet 1. osa 1 opettaja rabbi J. Melamed 2013 talvi Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa, Bereshit, Jumala puhuu omassa sanassaan, että ihmisen ei ole hyvä olla yksin. Vaikea sanoa, mitä suomenkielinen

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 4 EI JOO 1. Tuntematon ja tuttu ihminen Tavoite: Tuntemattoman ja tutun eron ymmärtäminen.

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

Musliminuoret ja sukupolvien kuilu. Husein Muhammed lakimies, tietokirjailija, vapaa luennoitsija husein@husein.fi

Musliminuoret ja sukupolvien kuilu. Husein Muhammed lakimies, tietokirjailija, vapaa luennoitsija husein@husein.fi Musliminuoret ja sukupolvien kuilu Husein Muhammed lakimies, tietokirjailija, vapaa luennoitsija husein@husein.fi Islam ja muslimit Islam 600-luvulla Arabian niemimaalla syntynyt monoteistinen uskonto

Lisätiedot

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-kiina

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-kiina Onnentoivotukset : Avioliitto Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. 祝 贺, 愿 你 们 幸 福 快 乐 Vastavihityn Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne 致 以 我 对 你 们 婚 姻

Lisätiedot

Kansainvälistyvät perhesuhteet

Kansainvälistyvät perhesuhteet Kansainvälistyvät perhesuhteet Juha Auvinen asianajaja, varatuomari, LL. M. Eur. Yleisiä huomioita avioliittolaki, perintökaari, kansainväliset sopimukset (EU, Pohjoismaat) kansainvälinen yksityisoikeudellinen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Naisten luonnollinen veri

Sisällysluettelo. Naisten luonnollinen veri Sisällysluettelo Johdanto... 4 Ensimmäinen luku: Kuukautisvuodon tarkoitus... 7 Toinen luku: Ikä jolloin kuukautisvuoto alkaa ja loppuu... 8 Ensin: Onko siihen ikää?... 8 Toinen: Haidin kesto... 9 RASKAANA

Lisätiedot

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi Onnentoivotukset : Avioliitto Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Vastavihityn Lämpimät onnentoivotukset teille

Lisätiedot

Allahin, Armeliaan Armahtajan nimeen. Suomentanut Ummu Mariam.

Allahin, Armeliaan Armahtajan nimeen. Suomentanut Ummu Mariam. Allahin, Armeliaan Armahtajan nimeen. Säännös kosken äl-imsääkiä Suomentanut Ummu Mariam. Totisesti kaikki ylistykset ja kiitokset kuuluvat Allahille, ylistämme Häntä, ja pyydämme Hänen apuaan ja anteeksiantamustaan,

Lisätiedot

Ristiäiset. Lapsen kaste

Ristiäiset. Lapsen kaste Ristiäiset Lapsen kaste Ilo palvella! Loimaan seurakunta OHJELMA Alkuvirsi Ristinmerkki Raamatunluku Mark. 10: 13 16 Puhe Uskontunnustus Kaste Virsi Yhteinen esirukous ja Isä Meidän rukous Siunaus Päätösvirsi

Lisätiedot

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-kreikka

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-kreikka Onnentoivotukset : Avioliitto Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Συγχαρητήρια. Σας ευχόμαστε όλη την ευτυχία του κόσμου. Vastavihityn Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille

Lisätiedot

Nuorten erofoorumi Sopukka

Nuorten erofoorumi Sopukka 1 Nuorten erofoorumi Sopukka 15.-17.2.2019 IDEA: nuorten ääni mukaan Erofoorumiin! Keitä, mistä, miten? 13 nuorta Pääkaupunkiseudulta ja Oulusta 13 19 -vuotiaita tyttöjä Kasper ry:n, Yhden vanhemman perheiden

Lisätiedot

Islam TT. Islamin levinneisyys. Synty

Islam TT. Islamin levinneisyys. Synty Islam TT Islamin levinneisyys Islamin usko lähti alun perin leviämään Arabian niemimaalta, kun profeetta Muhammed perusti uskonnon.islamin usko on levinnyt Aasian eteläosiin Indonesiaan ja Malesiaan. Islamin

Lisätiedot

Jälleen kerran Allah (SWT) on siunannut meitä päästämällä meidät todistamaan ja juhlimaan Eid al-adhan suurta päivää.

Jälleen kerran Allah (SWT) on siunannut meitä päästämällä meidät todistamaan ja juhlimaan Eid al-adhan suurta päivää. Jälleen kerran Allah (SWT) on siunannut meitä päästämällä meidät todistamaan ja juhlimaan Eid al-adhan suurta päivää. Eid al-adha tarkoittaa "Uhrauksen juhlaa". Tänä päivänä muslimeita muistutetaan suuresta

Lisätiedot

Aviopuolisoiden velvollisuuksista

Aviopuolisoiden velvollisuuksista 1 Efesolaiskirjeen selitys 14 Ef. 5:21 32 Aviopuolisoiden velvollisuuksista Olemme siirtyneet Paavalin Efesolaiskirjeen selityksessä osioon, jossa on kehotuksia kristityille oikeanlaiseen elämään. Näitä

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

MARYAMIN TARINA. Maryamin tarina

MARYAMIN TARINA. Maryamin tarina MARYAMIN TARINA Maryamin tarina Profeetta (salallahu aleihi wasallam) sanoi, " Aishan paremmuus muihin naisiin verrattuna on kuten tharidin (eli liha ja leipä aterian) paremmuus muihin aterioihin (verrattuna).

Lisätiedot

Seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö

Seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö Seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö Seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö tarkoittavat toisen ihmisen kiusaamista ja satuttamista seksuaalisesti. Seksuaalinen kiusaaminen kohdistuu intiimeihin eli

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi.

Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Kysymys: Kuka voi olla sellainen henkilö, joka täyttää seksuaalinen kaltoinkohtelijan määritelmän? Kysymys: Kenen vastuulla seksuaalinen kaltoinkohtelu on? Kuka vaan. Naapuri, sukulainen, tuttu, tuntematon,

Lisätiedot

JEESUS JA TURKULAINEN NAINEN. Jaakko Kujala Urban Light

JEESUS JA TURKULAINEN NAINEN. Jaakko Kujala Urban Light JEESUS JA TURKULAINEN NAINEN Jaakko Kujala Urban Light 17.3.2016 JOH. 4:3-30 (OMA KÄÄNNÖS ) Jeesus lähti Jyväskylästä ja oli taas menossa Ahvenanmaalle. Hänen oli kuljettava Turun kautta. Niin hän saapui

Lisätiedot

Turun Islamilainen Yhdyskunta Tammikuu (1)

Turun Islamilainen Yhdyskunta Tammikuu (1) Turun Islamilainen Yhdyskunta 2018-- Tammikuu (1) اليوم الفجر الشروق الظهر العصر المغرب العشاء الهجري January Fajr Shuruq Zuhr Asr Maghrib Isha Day Date Dawn Sunrise Noon Afternoon Sunset Night Hijri 1439

Lisätiedot

Turun Islamilainen Yhdyskunta Tammikuu (1)

Turun Islamilainen Yhdyskunta Tammikuu (1) Turun Islamilainen Yhdyskunta 2017-- Tammikuu (1) اليوم التاريخ الميالدي الفجر الشروق الظھر العصر المغرب العشاء التاريخ الھجري January Fajr Shuruq Zuhr Asr Maghrib Isha Day Date Dawn Sunrise Noon Afternoon

Lisätiedot

IX KOKOONTUMINEN SÄÄNNÖT JA SEURAUKSET

IX KOKOONTUMINEN SÄÄNNÖT JA SEURAUKSET IX KOKOONTUMINEN SÄÄNNÖT JA SEURAUKSET SÄÄNTÖSUUNNITELMA Sääntösuunnitelman tarkoituksena on saada säännöistä ja seurauksista selkeämmät ja oikeudenmukaisemmat lapselle. Se toimii sopimuksena ja muistuttaa

Lisätiedot

Panettelu. Artikkelin on koonnut ja suomentanut Ummu Mariam.

Panettelu. Artikkelin on koonnut ja suomentanut Ummu Mariam. Allahin, Armeliaan Armahtajan nimeen. Panettelu Artikkelin on koonnut ja suomentanut Ummu Mariam. Totisesti kaikki ylistykset ja kiitokset kuuluvat Allahille, ylistämme Häntä, ja pyydämme Hänen apuaan

Lisätiedot

Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken. Wednesday, August 19, 15

Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken. Wednesday, August 19, 15 Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken Abrahamilaisia uskontoja Juutalaisuus Kristinusko Islam Jumala Kaikilla kolmella on yksi jumala Jumala Kaikkivaltias Luojajumala Juutalaisuus ja islam Juutalaisilla

Lisätiedot

Suomalainen kulttuuri ja elämäntapa

Suomalainen kulttuuri ja elämäntapa 2009-2013 Suomalainen kulttuuri ja elämäntapa Suomalainen ajankäyttö Suomalainen viestintä ja käytöstavat Suomalainen elämäntapa Aikatauluja ja sovittuja tapaamisaikoja on hyvä noudattaa täsmällisesti.

Lisätiedot

Johdanto. Naisten oikeudet ja velvollisuudet islamissa

Johdanto. Naisten oikeudet ja velvollisuudet islamissa Allahin, Armeliaan Armahtajan nimeen. Naisten oikeudet ja velvollisuudet islamissa Kirjoittanut 'Abd al-ghaffar Hasan. Suomentanut Ummu Mariam. Johdanto Aihetta naisten oikeuksista ja velvollisuuksista

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Avioliittoon vihkiminenopas

Avioliittoon vihkiminenopas Avioliittoon vihkiminenopas Suurin on rakkaus Olette kohdanneet ihmisen, jonka kanssa haluatte viettää loppuelämänne. Se on ihmeellisen hienoa. Kirkossa voitte solmia avioliiton, pyytää sille Jumalan siunausta

Lisätiedot

Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset

Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset - Avioliitto Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Vastavihityn parin onnittelu Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne Vastavihityn parin onnittelu Onnittelut!

Lisätiedot

ISLAMILAINEN HAUTAUS

ISLAMILAINEN HAUTAUS Suomen Islamilainen Hautausyhdistys (SIHY) ry ISLAMILAINEN HAUTAUS Muslimien hautaustavat Pia Jardi ESIPUHE Suomessa muslimien määrä lisääntyy koko ajan, siksi on tärkeää tietää islamilaisista hautaustavoista,

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA SOKEAN

JEESUS PARANTAA SOKEAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA SOKEAN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Siiloan lammikko oli Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

Elämänkumppani voi löytyä mistä vain ja miten vain

Elämänkumppani voi löytyä mistä vain ja miten vain Elämänkumppani voi löytyä mistä vain ja miten vain Monikulttuuriset parisuhteet entistä arkipäiväisempiä Tilastojen valossa lisääntyvät jatkuvasti Parin haku kansainvälistyy Globalisaatiokehityksen vaikuttaa

Lisätiedot

Rakkauden Katekismus TYTÖILLE.

Rakkauden Katekismus TYTÖILLE. Rakkauden Katekismus TYTÖILLE. Hinta Smk. 1; 50. ALKULAUSE. Teille hyvät tytöt omistetaan tämä pieni käsikirja rakkauden tulkitsemisessa. Olkoon teissä monessa kätketty välinpitämättömyys sille ihmeelliselle

Lisätiedot

EDUCA 29.-30.1.2010 SIVISTYS SIIVITTÄÄ, KOULUTUS KANTAA KESKIMÄÄRÄINEN TYTTÖ JA POIKA. VTT/Sosiologi Hanna Vilkka 30.1.2010

EDUCA 29.-30.1.2010 SIVISTYS SIIVITTÄÄ, KOULUTUS KANTAA KESKIMÄÄRÄINEN TYTTÖ JA POIKA. VTT/Sosiologi Hanna Vilkka 30.1.2010 EDUCA 29.-30.1.2010 SIVISTYS SIIVITTÄÄ, KOULUTUS KANTAA KESKIMÄÄRÄINEN TYTTÖ JA POIKA VTT/Sosiologi Hanna Vilkka 30.1.2010 1) MIHIN LAPSELLA ON OIKEUS SUKUPUOLISENA? 2) MIHIN LAPSELLA ON OIKEUS SEKSUAALISENA?

Lisätiedot

Uutiskirje toukokuu / kesäkuu 2016

Uutiskirje toukokuu / kesäkuu 2016 Uutiskirje toukokuu / kesäkuu 2016 Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ ÄÄ ÄÄ SV: Niin, kertokaa minulle! Yleisö: Jokaisessa lahjoituksessa on siunauksensa. SV: Kyllä, mutta miksi tehdä lahjoitus? Yleisö: Lahjoittamista on,

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

Testamentin teko-ohjeet

Testamentin teko-ohjeet Suomen Luther-säätiö Testamentin teko-ohjeet Seurakunta seuraaville sukupolville YLEISTÄ Miksi on syytä tehdä testamentti? Sukulaisten perintöoikeus on rajoitettu omiin jälkeläisiin, vanhempiin, sisaruksiin,

Lisätiedot

Mohamed Hassan Turku University of Applied Sciences

Mohamed Hassan Turku University of Applied Sciences Mohamed Hassan Turku University of Applied Sciences Sisällysluettelo TAUSTAA Islam Muslimit Islamin perusopit Islamilainen näkökulma terveydenhoitoon yleisesti Islamilaiset normit Perhesuunnittelusta Vastasyntynyttä

Lisätiedot

Matt. 19: 1-12 Mikko Haapasaari

Matt. 19: 1-12 Mikko Haapasaari Luojan asettama avioliitto Matt. 19: 1-12 Mikko Haapasaari Matt. 19: 1-12 1 Kun Jeesus oli puhunut kaiken tämän, hän lähti Galileasta ja tuli sitten Jordanin itäpuolta kulkien Juudeaan. 2 Häntä seurasi

Lisätiedot

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN Sisällysluettelo I Usko Vakaumus Uskonto... 2 Käsitteiden määrittely... 2 Käsitteiden soveltaminen... 2 Kappalekohtaiset pienet esseetehtävät... 2 Laajemmat,

Lisätiedot

AVIOEHTOSOPIMUKSESTA. Hanna Sirkiä pankkilakimies Mietoisten Säästöpankki MTK tilaisuus, Lieto

AVIOEHTOSOPIMUKSESTA. Hanna Sirkiä pankkilakimies Mietoisten Säästöpankki MTK tilaisuus, Lieto AVIOEHTOSOPIMUKSESTA Hanna Sirkiä pankkilakimies Mietoisten Säästöpankki MTK tilaisuus, Lieto 27.10.2016 Mikä on avio-oikeus Avioliitossa olevilla puolisoilla on lähtökohtaisesti ns. aviooikeus toistensa

Lisätiedot

15 VUOTTA ELÄKKEELLÄ. Tuoreen tutkimuksen tulokset Sini Kivihuhta 6.2.2015

15 VUOTTA ELÄKKEELLÄ. Tuoreen tutkimuksen tulokset Sini Kivihuhta 6.2.2015 15 VUOTTA ELÄKKEELLÄ Tuoreen tutkimuksen tulokset Sini Kivihuhta 6.2.215 1 VAI 2 VUOTTA? 2 KYSELY 8-VUOTIAILLE VASTAUKSIA 5 Teetimme 5 puhelinhaastattelua vuonna 1935 syntyneille suomalaisille eläkeläisille

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

Ksenia Pietarilainen -keppinuket

Ksenia Pietarilainen -keppinuket Ksenia Pietarilainen -keppinuket - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti. - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa hahmo

Lisätiedot

Opas vihkimisen järjestelyihin

Opas vihkimisen järjestelyihin Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Joh. 15:9 12 Jyväskylän seurakunnan Opas vihkimisen järjestelyihin Avioliittoon vihkiminen K ristillisen uskomme mukaan

Lisätiedot

Seurakuntatyö ja #metoo Papiston päivät. Tanja Auvinen Etunimi Sukunimi

Seurakuntatyö ja #metoo Papiston päivät. Tanja Auvinen Etunimi Sukunimi 11.10.2018 Seurakuntatyö ja #metoo Papiston päivät Tanja Auvinen SEKSUAALINEN HÄIRINTÄ JA SEN EHKÄISEMINEN SUOMESSA Seksuaalinen häirintä lainsäädännössä Mitä on seksuaalinen häirintä? Seuraukset Mitä

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA Onnittelut uuden perheenjäsenen vanhemmille! Odotus on päättynyt, ja hän lepää sylissänne. Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin. Ja vaikka ei menisikään, Jeesus lupaa olla

Lisätiedot

"Olen luonut jinnit ja ihmiset vain palvelemaan Itseäni." Suurah Zaariyat 51:56

Olen luonut jinnit ja ihmiset vain palvelemaan Itseäni. Suurah Zaariyat 51:56 Allaah loi luomakunnan palvomaan Häntä yksin, ilman mitään kumppaneita. Hän lähetti lähettiläät tätä suurta asiaa varten, kutsumaan ihmisiä Allaahin palvontaan ja opettamaan heille Allaahin shari aa. Hän

Lisätiedot

RAKKAUDEN KATEKISMUS

RAKKAUDEN KATEKISMUS m@smssbss3m RAKKAUDEN KATEKISMUS TYTÖILLE. Kustantaja: K. Valovuori Uusikaupunki. limileß KATEKISMUS TYTÖILLE. Kustantaja: K. Valovuon, Uusikaupunki. Alkulause. Teille hyvät tytöt omistetaan tämä pieni

Lisätiedot

Riittävän hyvää isä? Esitelmää MLL:n isyyspäivillää 6.3 2009

Riittävän hyvää isä? Esitelmää MLL:n isyyspäivillää 6.3 2009 Riittävän n hyvä isä? Esitelmä MLL:n isyyspäivill ivillä 6.3 2009 Milloin riittävyys on koetuksella? Epävarmuus riittävyydest vyydestä ennen kuin on edes saanut lapsen. Silloin kun lapsemme voi psyykkisesti

Lisätiedot

Islamin perusteet. ja islamilainen arki. 12. lokakuuta 16

Islamin perusteet. ja islamilainen arki. 12. lokakuuta 16 Islamin perusteet ja islamilainen arki Luennoitsijasta Veijo Fiskaali Valtiotieteiden maisteri Käytännöllinen filosofia (tunnef.) Filosofian maisteri Uskontotiede (islamin synty) Uskonnondidaktiikan tohtoriopiskelija

Lisätiedot

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

SITOUTUMINEN PARISUHTEESEEN

SITOUTUMINEN PARISUHTEESEEN Sitoutuminen SISÄLTÖ Sitoutuminen parisuhteeseen Sitoutumisen kulmakiviä Ulkoinen ja sisäinen sitoutuminen Näkökulmia avioliittoon Mitä sitoutuminen mahdollistaa? Sitoutumista vaikeuttavia tekijöitä Sitoutuminen

Lisätiedot

Ruut: Rakkauskertomus

Ruut: Rakkauskertomus Nettiraamattu lapsille Ruut: Rakkauskertomus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Poimintoja hankkeessa tehdyistä maahanmuuttajien haastatteluista. Niitty - Vertaisohjattu perhevalmennusmalli maahanmuuttajille

Poimintoja hankkeessa tehdyistä maahanmuuttajien haastatteluista. Niitty - Vertaisohjattu perhevalmennusmalli maahanmuuttajille Poimintoja hankkeessa tehdyistä maahanmuuttajien haastatteluista Niitty - Vertaisohjattu perhevalmennusmalli maahanmuuttajille Maahanmuuttajien kokemuksia perhevalmennuksesta ja sen tarpeesta Kävitkö perhevalmennuksessa?

Lisätiedot

Protestien tyypit ja niiden aikomukset

Protestien tyypit ja niiden aikomukset Kaikki ylistykset kuuluvat Allaahille ja olkoon salaah ja salaam profeetta Muhammadin, hänen perheensä ja jalojen seuralaistensa yllä sekä niiden yllä, jotka seuraavat heitä Ylösnousemuksen päivään asti.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Ruut: Rakkauskertomus

Nettiraamattu lapsille. Ruut: Rakkauskertomus Nettiraamattu lapsille Ruut: Rakkauskertomus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 25/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 13.5.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 25/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 13.5. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) ARMOTON PALVELIJA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Sillä, missä Jeesus tämän vertauksen kertoi, ei ole merkitystä. Mutta ilmeisesti

Lisätiedot

Tuomasmessun kulku. Messun aloitus. Alkusiunaus. Ennen messun alkua on mahdollisuus yksityiseen rippiin.

Tuomasmessun kulku. Messun aloitus. Alkusiunaus. Ennen messun alkua on mahdollisuus yksityiseen rippiin. Tuomasmessun kulku Ennen messun alkua on mahdollisuus yksityiseen rippiin. Messun aloitus Kirkossa vallitsee hiljaisuus. Messun alkua odoteltaessa lauletaan rukoushymnejä. Rukousalttareilla voi hiljentyä

Lisätiedot

Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunnalta

Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunnalta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta 8.10.2010 2010/0067(CNS) LAUSUNTOLUONNOS naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunnalta oikeudellisten

Lisätiedot

Vuorossa 1. Korinttilaiskirjeen 7. luku, joka lienee koko Raamatun yksityiskohtaisin opetus avioliitosta

Vuorossa 1. Korinttilaiskirjeen 7. luku, joka lienee koko Raamatun yksityiskohtaisin opetus avioliitosta Lisää 1. Kor 6:stä? www.sley.fi/luennot/raamattu/ut/ 1Kor/07EK.htm Hyvä Sisärengaslainen, Vuorossa 1. Korinttilaiskirjeen 7. luku, joka lienee koko Raamatun yksityiskohtaisin opetus avioliitosta Kysymyksiä,

Lisätiedot

Miesten kokema väkivalta

Miesten kokema väkivalta Miesten kokema väkivalta Lahden ensi- ja turvakoti ry; Jussi-työ 1 * Suomessa on toteutettu yksi tutkimus, jossa on tarkasteltu erikseen ja erityisesti miehiin kohdistunutta väkivaltaa (Heiskanen ja Ruuskanen

Lisätiedot

Allahin, Armeliaan Armahtajan nimeen. Artikkelin on koonnut ja suomentanut Ummu Mariam.

Allahin, Armeliaan Armahtajan nimeen. Artikkelin on koonnut ja suomentanut Ummu Mariam. Allahin, Armeliaan Armahtajan nimeen. Palvonta pitkinä päivinä Artikkelin on koonnut ja suomentanut Ummu Mariam. Totisesti kaikki ylistykset ja kiitokset kuuluvat Allahille, ylistämme Häntä, ja pyydämme

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Tiedä, oi hyvä sisar, että Allaah, Mahtavin, on a ntanut naisille suuren aseman koskien arvovaltaa ja kunniaa kuten Hän, Majesteettisin sanoo:

Tiedä, oi hyvä sisar, että Allaah, Mahtavin, on a ntanut naisille suuren aseman koskien arvovaltaa ja kunniaa kuten Hän, Majesteettisin sanoo: Totisesti kaikki kiitokset kuuluvat Allaahille, me ylistämme Häntä, tavoittelemme Hänen apuaan ja Hänen anteeksiantoaan. Etsimme turvaa Allahilta itsemme ja tekojemme pahasta. Kenet Allaah johdattaa, kukaan

Lisätiedot