Joukkueet valitsevat kumpaan arvosteluluokkaan esitys kuuluu. Tuomarit voivat myös ehdottaa joukkueelle arvosteluluokan vaihtamista.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Joukkueet valitsevat kumpaan arvosteluluokkaan esitys kuuluu. Tuomarit voivat myös ehdottaa joukkueelle arvosteluluokan vaihtamista."

Transkriptio

1 RoboCupJunior SM-kisat 2014 Tanssisäännöt 2014 Muutokset vuoden 2013 säännöistä merkitty punaisella. Oleellisimmat muutokset: - lisätty kohta 3.2. Robottien määrä - kohtaa 3.4. Ohjaaminen: muutettu/lisätty ohjelmallinen ohjaaminen - lisätty kohta 4.7. Esittely - tarkennuksia musiikin toimittamiseen - Pistelomakkeissa muutoksia - Tanssin ja teatterin esitysarviointi samalla lomakkeella 1 Yleistä RoboCupJunior Tanssi-sarjassa joukkueet valmistelevat 1-2 minuuttia kestävän esityksen, jossa yksi tai useampia robotteja esiintyy musiikin säestyksellä. Esitys voi olla tanssia tai teatteria. Tanssiesityksessä yksi tai useampi robotti liikkuu musiikin tahdissa. Robottien liikkeiden tulee noudattaa valitun musiikin rytmiä tarkasti. Tanssin arvioinnissa painotetaan koreografiaa ja robottien musiikin tahtiin liikkumista. Teatteriesityksessä musiikki on osa esitystä, mutta robottien ei tarvitse liikkua tarkalleen musiikin tahdissa. Teatteriesityksessä kerrotaan tarina tai esitetään joitain teemaa (esim. kirjan tai elokuvateemat, olympialaiset jne.). Teatteriesityksen arvioinnissa painotetaan robottien käyttämistä tarinan tai teeman esittämisessä. Esitykset arvioidaan liitteenä olevien arviointilomakkeiden mukaisesti. Tanssi- ja teatteriesityksille on erilliset arviointilomakkeet. Esityksen maksimipistemäärä on sama kummassakin luokassa. Haastattelussa on yhteinen arviointi kummallekin luokalle. Joukkueen lopullinen pistemäärä saadaan laskemalla yhteen esityksestä ja haastattelusta saadut pisteet. Joukkueet valitsevat kumpaan arvosteluluokkaan esitys kuuluu. Tuomarit voivat myös ehdottaa joukkueelle arvosteluluokan vaihtamista. Tanssissa on kaksi tasoluokkaa: tanssi ja alkeistanssi. Tasoluokissa on tanssialueen kokoa lukuun ottamatta samat säännöt, mutta eri arviointilomakkeet. Alkeistanssin arvioinnissa painotetaan enemmän itse esitystä ja vähemmän teknistä osaamista kuin varsinaisessa tanssissa. Esityksissä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että robotti/robotit ovat pääosassa ja ihmiset sivuosissa. Joukkueita kannustetaan ottamaan riskejä teknologian käytössä ja käyttämään erilaisia materiaaleja luovasti. 2 Esiintymisalue Esiintymisalueen koko on tanssissa 6 m x 4 m ja alkeistanssissa joukkue voi halutessaan käyttää 4 m x 3 m esiintymisaluetta. Esiintymisalueen pidempi sivu on tuomaristoon päin. Alkeistanssissa joukkue ilmoittaa ennen esitystä kumpaa esiintymisaluetta käyttää. Alueen käyttö ja robottien alueella pysymistä arvioidaan valitun esiintymisalueen mukaan. 1 (5)

2 Lattiassa voi olla korkeintaan 3 mm epätasaisuuksia. Lattian väri ja esiintymisalueen rajojen merkitsemistapa riippuvat järjestäjien varaamasta esiintymispaikasta. 2.1 Alueella pysyminen Robottien tulee pysyä esityksen aikana esiintymisalueella. Jos robotti liikkuu kokonaan esiintymisalueen ulkopuolelle, robotille annetaan virhepisteitä jokaisesta alueelta poistumisesta. Esitykseen osallistuvat ihmiset voivat olla sekä esiintymisalueen sisä- että ulkopuolella. 2.2 Harjoittelu Joukkueille pyritään varaamaan tilaisuus harjoitella esiintymisalueella ennen kilpailua. 2.3 Valaistus Kisapaikan valaistus voi vaihdella esimerkiksi vuorokauden ajan mukaan. Tarvittaessa joukkueille varataan mahdollisuus ennen esitystä kalibroida robottinsa vallitsevan valaistuksen mukaan. 2.4 Lavasteet Joukkueet tuovat mukanaan tarvitsemansa lavasteet. Järjestäjä huolehtii esiintymispaikalle valkokankaan ja videoprojektorin mahdollisia taustakuvia tai videoita varten. 3 Robotit Robottien tulee olla pääosin ja oleellisilta osiltaan oppilaiden omaa työtä. Tämä koskee myös robottien ohjelmointia. 3.1 Koko Robottien kokoa ei ole rajoitettu. 3.2 Määrä Esityksessä tulee olla ainakin yksi robotti, muuten robottien määrää ei ole rajoitettu. Robottien määrän kasvattaminen esityksessä ei välttämättä tuo lisää pisteitä, mikäli lisärobotit eivät täydennä esitystä. 3.3 Joukkue Robottien ja esitykseen osallistuvien ihmisten määrää ei ole rajoitettu. 3.4 Ohjaaminen Robottien tulee toimia itsenäisesti. Joukkueen jäsenet eivät saa koskea robottiin esityksen alettua ellei siitä ole erikseen sovittu tuomarien kanssa etukäteen. Kosketuksen syy on selitettävä tuomareille ennen esitystä. 2 (5)

3 Robotteja saa ohjelmallisesti ohjata tietokoneilla, matkapuhelimilla, tableteilla, mikrokontrollereilla tai vastaavilla laitteilla. Robottia ei kuitenkaan saa manuaalisesti kauko-ohjata. 3.5 Puvustus ja koristelu Robottien ja/tai esitykseen osallistuvien ihmisten puvustuksesta ja koristelusta annetaan pisteitä. 3.6 Turvallisuus Robotit eivät saa aiheuttaa vahinkoa esiintymisalueelle. Tarkoituksellisesti tai toistuvasti esiintymisaluetta vahingoittava robotti voidaan poistaa kilpailusta. 4 Esitys 4.1 Aitous ja omaperäisyys Esityksen tulee joukkueen itse tekemä ja ainutkertainen. Aiempien kilpailujen robottien käyttämisestä, esityksien toistamisesta tai toisen joukkueen esityksen kopioimisesta rangaistaan vähintään virhepisteillä ja ankarimmillaan kilpailusta sulkemisella. 4.2 Kesto Joukkueella on käytettävissä yhteensä 10 minuuttia aikaa joukkueen ja esityksen esittelyyn, esityksen valmisteluun, esitykseen ja esiintymisalueen raivaamiseen esityksen jälkeen. Aika sisältää myös mahdolliset esityksen uudelleen aloitukset. Varsinaisen esityksen tulee kestää vähintään 1 minuutti ja korkeintaan 2 minuuttia. Sekä kokonaisajan että esitysajan ylittämisestä annetaan virhepisteitä. 4.3 Musiikki Joukkueet tuovat mukanaan oman musiikkinsa järjestäjien ohjeistamassa formaatissa.järjestäjät voivat myös pyytää musiikin toimittamista etukäteen. 4.4 Ihmiset Ihmiset voivat täydentää esitystä osallistumalla robottien esitykseen. Joukkueelta ei vähennetä pisteitä, vaikka ihmiset eivät osallistuisikaan esitykseen. Joukkueen jäsenet eivät saa koskea robottiin esityksen alettua ellei siitä ole erikseen sovittu tuomarien kanssa etukäteen. Kosketuksen syy on selitettävä tuomareille ennen esitystä 4.5 Esityksen aloitus Yksi tai useampi joukkueen jäsenistä käynnistää robotin/robotit käsin tai kauko-ohjauksella. Joukkue voi tarvittaessa aloittaa esityksen alusta uudelleen korkeintaan kahdesti (yhteensä siis korkeintaan kolme aloitusta). Esityksen uudelleen aloittamisesta annetaan virhepisteitä. Rajoitukset 3 (5)

4 ja virhepisteet eivät koske tilanteita, joissa uudelleen aloittaminen johtuu kilpailun järjestäjistä eikä joukkueesta. 4.6 Esiintymisalueen tyhjennys Joukkueen on tyhjennettävä esiintymisalue ja tarvittaessa puhdistettava (esim. pudonneista koristeista tai muista roskista) se ennen seuraavan joukkueen esiintymisvuoroa. Aikaa esiintymisalueen raivaamiseen on 2 minuuttia. 4.7 Turvallisuus Esityksissä ei saa käyttää räjähteitä, savua, liekkejä, vettä tai mitään mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita tai vahingoittaa esiintymisaluetta. 4.8 Esittely Ennen esityksen aloittamista joukkueiden toivotaan kertovan lyhyesti joukkueesta sekä esityksestä ja sen valmistelusta (esim. teknologiasta, materiaaleista, esityksen tarinasta, kuinka pitkään esitystä on vallmisteltu..). Esittelyn apuna voi käyttää taustakankaalle heijastettavia diaesityksiä, kuvia tai videoita. 5 Robottien välinen kommunikointi Robottien välillä on sallittua käyttää IR tai Bluetooth kommunikaatiota. Toisten joukkueiden robotteihin yhteydenottaminen on kielletty. Joukkueet vastaavat siitä, ettei heidän käyttämänsä kommunikaatio häiritse muiden joukkueiden harjoittelua tai kilpailuesitystä. Langaton WLAN kommunikointi on kielletty, koska se voi häiritä muita kilpailijoita. Robottien välisen IR tai Bluetooth kommunikoinnin käyttö (laitteet ja ohjelmat) tulee selvittää tuomareille ennen esitystä. Kaikki robottien langallinen ja langaton kauko-ohjaus on kielletty. 6 Haastattelu Ennen kilpailua tuomarit pitävät kullekin joukkueelle haastattelun, jossa joukkue kuvailee valmistautumisvaiheen työskentelyä sekä esittelee robotin teknisen rakenteen ja ohjelman toimintaperiaatteen. Haastattelussa käytetään liitteenä olevaa haastattelulomaketta. 7 Arvostelu Joukkueet arvostellaan haastattelun ja esityksen perusteella. Tanssi- ja teatteriesityksiä arvioidaan eri lomakkeilla. Haastattelulomake on sama kaikilla joukkueilla esitysluokasta riippumatta. Joukkueen kokonaispisteet saadaan laskemalla yhteen haastattelu- ja esityspisteet. Arvosteltavat osiot Ohjelmointi (esim. toistosilmukoiden, haarautumisehtojen, aliohjelmien, eri ohjelmointikielien käyttö) Rakentaminen (esim. robotit pysyvät ehjänä esityksen ajan, osat ja koristeet pysyvät kiinni robotissa, tekniset ratkaisut, voiman välitys, oman elektroniikan käyttö) 4 (5)

5 Sensoreiden käyttö (esim. ohjelman eri osien käynnistäminen, alueiden havainnointi) Koreografia (musiikin tahtiin liikkuminen, musiikin mukaan vaihtelevat liikkeet, esiintymisalueen tilan käyttö) Puvustus ja koristelu (robotit, ihmiset, lavasteet, muu rekvisiitta) Viihdyttävyys (esim. oliko esitys viihdyttävä vai pitkäveteinen, esityksen omaperäisyys ja luovuus) 7.1 Pisteytys Eri osioiden pisteet on merkitty arviointilomakkeisiin. Esityksen luovuudesta, uudenlaisista ratkaisuista (esim. tekniikka, rakenne, ohjelmointi), omaperäisyydestä ja viihdyttävyydestä palkitaan hyvillä pisteillä asianomaisissa osioissa. 8 Dokumentointi Joukkueiden toivotaan tuomaan mukanaan materiaalia (esim. posteri, valokuvia, työskentelypäiväkirja) jossa esitellään joukkue ja esitystä sekä kuvaillaan esityksen valmisteluvaiheita. 9 Tiedon jakaminen Kilpailun jälkeen joukkueet voivat tutustua toisten joukkueiden robotteihin ja ohjelmiin. 10 Käyttäytyminen Kaikki käyttäytyvät kilpailualueella hillitysti toisia häiritsemättä. Joukkueet kilpailevat rehdisti. Joukkueiden toivotaan työskentelevän hyvässä yhteishengessä ja auttavan toisiaan. Toisen joukkueen työskentelyalueelle ei saa mennä ilman kyseisen joukkueen lupaa. Toisen joukkueen robotteja tai muita tarvikkeita ei saa vahingoittaa. Bluetooth-yhteyden ottaminen tai sen yrittäminen muiden joukkueiden robotteihin on kielletty. Huonosti käyttäytyvät osallistujat voidaan poistaa kilpailusta ja kilpailualueelta. 5 (5)

Tanssisäännöt 2015. 1 Yleistä. RoboCupJunior SM 2015 Tanssi 02.11.2014. RoboCupJunior SM-kisat 2015

Tanssisäännöt 2015. 1 Yleistä. RoboCupJunior SM 2015 Tanssi 02.11.2014. RoboCupJunior SM-kisat 2015 RoboCupJunior SM-kisat 2015 Tanssisäännöt 2015 Muutokset vuoden 2014 säännöistä merkitty punaisella. Oleellisimmat muutokset: - Selvyyden vuoksi virallisesta RoboCupJunior tanssisarjasta käytetään termiä

Lisätiedot

RoboCupJunior SM-kisat 2016

RoboCupJunior SM-kisat 2016 RoboCupJunior SM-kisat 2016 Alkeistanssi-sarjan säännöt Muutokset vuoden 2015 säännöistä merkitty punaisella. Oleellisimmat muutokset: - Virallisessa RCJ tanssisarjassa noudatetaan kansainvälisiä sääntöjä

Lisätiedot

Innokas-robotiikkalajit

Innokas-robotiikkalajit Innokas-robotiikkalajit Tanssi- ja teatterisarjan säännöt 1 Yleistä Tanssi- ja teatterisarjassa joukkueet valmistelevat 1-2 minuuttia kestävän luovan esityksen, jossa yksi tai useampi autonominen robotti

Lisätiedot

RoboCupJunior SM-kisat 2016

RoboCupJunior SM-kisat 2016 RoboCupJunior SM-kisat 2016 Alkeispelastus -sarjan säännöt Oleellisimmat muutokset: Sääntöihin ei ole tullut muutoksia viime vuoden sääntöihin verrattuna. Johdanto Alue on liian vaarallinen ihmisille uhrien

Lisätiedot

Robocup Junior Finland - varsinaisen pelastuksen säännöt 2014 / 2014-01-13

Robocup Junior Finland - varsinaisen pelastuksen säännöt 2014 / 2014-01-13 Robocup Junior Finland - varsinaisen pelastuksen säännöt 2014 / 2014-01-13 Muutokset vuoden 2013 sääntöihin: Sääntöihin on lisätty risteykset. Musta viiva jatkuu nyt rampin läpi. Muita merkittäviä muutoksia

Lisätiedot

Freestylen säännöt 2019

Freestylen säännöt 2019 Freestylen säännöt 2019 Freestylesarjassa oppilaat työstävät vuoden 2019 teemaan liittyvän, muodoltaan ja toteutukseltaan vapaavalintaisen automaatioon ja robotiikkaan liittyvän työn. Oppilaat sekä suunnittelevat

Lisätiedot

Alkeispelastuksen sa a nno t 2015 2015-01-13

Alkeispelastuksen sa a nno t 2015 2015-01-13 Alkeispelastuksen sa a nno t 2015 2015-01-13 Oleelliset muutokset vuoden 2014 sa a nto ihin: 1.5 Hidasteet osa on päivitetty. 2.3 Rakentaminen osa on pa ivitetty. Muita muutoksia ei ole. Johdanto Alue

Lisätiedot

Lindy Hop sääntötarkennukset Lahti 2015

Lindy Hop sääntötarkennukset Lahti 2015 Lindy Hop sääntötarkennukset Lahti 2015 Karsinnat: Karsinnoissa kaikissa luokissa ja sarjoissa tanssitaan yksi kierros. Lattialla saa olla useita pareja samaan aikaan. Musiikin kesto on intro + 1,30 min

Lisätiedot

13. Arvostelujärjestelmät ja tulokset. 1. Rastimenetelmä 2. 3D-menetelmä 3. Skating-menetelmä (sijoitukset)

13. Arvostelujärjestelmät ja tulokset. 1. Rastimenetelmä 2. 3D-menetelmä 3. Skating-menetelmä (sijoitukset) 13. Arvostelujärjestelmät ja tulokset 1. Rastimenetelmä 2. 3D-menetelmä 3. Skating-menetelmä (sijoitukset) Kilpailijalla tarkoitetaan näissä säännöissä soolotanssijaa, duoa, pienryhmää, muodostelmaa tai

Lisätiedot

KILPAILIJAN OPAS 2014

KILPAILIJAN OPAS 2014 KILPAILIJAN OPAS 2014 KILPAILIJAN OPAS 2014 Vuoden 2014 Angostura Aromatic Bitters Global Cocktail challenge Finaali Finalistimaat: USA Kanada Iso-Brintannia Eurooppa Australia Uusi-Seelanti Etelä-Afrikka

Lisätiedot

TIEDOT KATSELMUSESITYKSESTÄ

TIEDOT KATSELMUSESITYKSESTÄ Yhteyshenkilö tapahtumassa: Puhelin ja sposti: TIEDOT KATSELMUSESITYKSESTÄ Ryhmän nimi Esityksen nimi Ohjaaja Musiikkiryhmän nimi Seura Kesto Sommittelija tai koreografi Musiikkiryhmän ohjaaja Musiikkitiedot

Lisätiedot

Havana Club Grand Prix

Havana Club Grand Prix Havana Club Grand Prix v 2010 Havana Club Grand Prix 2010 Valloita tuomaristo taidoillasi - tilaa luovuudelle! Säännöt mahdollistavat osallistujien näyttää parhaat puolensa: omat lasit ja raaka-aineet

Lisätiedot

KAMPAAJAT / SENIORIT / YHDISTELMÄKILPAILU / 2 työtä samalle elävälle mallille

KAMPAAJAT / SENIORIT / YHDISTELMÄKILPAILU / 2 työtä samalle elävälle mallille KAMPAAJAT / SENIORIT / YHDISTELMÄKILPAILU / 2 työtä samalle elävälle mallille 1. TYÖ - DAY STYLE LONG HAIR OPEN / Fashion - Muoti / PÄIVÄKAMPAUS PITKÄT HIUKSET AUKI Kilpailijan pitää luoda kampaus pitkiin

Lisätiedot

KOULULAISTEN MUODOSTELMALUISTELUKILPAILUT MALLIOHJELMA JA KILPAILUOHJEET

KOULULAISTEN MUODOSTELMALUISTELUKILPAILUT MALLIOHJELMA JA KILPAILUOHJEET KOULULAISTEN MUODOSTELMALUISTELUKILPAILUT MALLIOHJELMA JA KILPAILUOHJEET SUOMEN TAITOLUISTELULIITTO ry Radiokatu 20, 00093 SLU office@stll.fi www.stll.fi Koululaisten muodostelmaluistelukilpailu Kenelle?

Lisätiedot

Taideteos kierrätystölkeistä, yksityiskohta lavasteesta 2016 Aleksis Kiven peruskoulussa 7. 9. luokat

Taideteos kierrätystölkeistä, yksityiskohta lavasteesta 2016 Aleksis Kiven peruskoulussa 7. 9. luokat KUVATAIDETTA Taideteos kierrätystölkeistä, yksityiskohta lavasteesta 2016 Aleksis Kiven peruskoulussa 7. 9. luokat 1. KUVATAIDELUOKAT 7-9 LK. lyijykynä, tussi, muste ja hiilipiirustusta akvarelli, pastelli

Lisätiedot

www.pedart.fi/pikonlinna-swimrun Pikonlinna SwimRun 16.6.2018 lauantaina Kangasalla kello 10.00 lähtee Kokeile Swimrun kilpailu kello 12.00 lähtee Pikonlinna Swimrun kilpailu YHTEISLÄHTÖ YHTEISLÄHTÖ Säännöt

Lisätiedot

SHOWTANSSIKILPAILU SHOW DANCE COMPETITION

SHOWTANSSIKILPAILU SHOW DANCE COMPETITION SHOWTANSSIKILPAILU SHOW DANCE COMPETITION Tanssikilpailun historia ja arvopohja Helmi-tanssikilpailun idea lähti toiveesta ja tarpeesta saada Pääkaupunkiseudulle lisää hyväntahtoisia tanssikilpailuja nuorille

Lisätiedot

SUKELLUSKUVAUKSEN POHJOISMAISTEN MESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT

SUKELLUSKUVAUKSEN POHJOISMAISTEN MESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT 1(5) SUKELLUSKUVAUKSEN POHJOISMAISTEN MESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT Nämä säännöt on käännetty alkuperäisistä ruotsinkielisistä säännöistä. Mahdollisessa ristiriitatilanteessa sääntöjen alkuperäinen ruotsinkielinen

Lisätiedot

KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE

KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE Hyvä NY-yrittäjä! NY-aluemessut järjestetään tiistaina 2.2. klo 12-17 Kajaanin Prismassa. NYyritysten tulee osallistua messuille, osallistuminen messuille kuuluu

Lisätiedot

Koiralla tulee olla kilpailukirja, jonka koiraa koskevat tiedot vastaava tuomari varmentaa allekirjoituksellaan, kun kilpailukirja otetaan käyttöön.

Koiralla tulee olla kilpailukirja, jonka koiraa koskevat tiedot vastaava tuomari varmentaa allekirjoituksellaan, kun kilpailukirja otetaan käyttöön. KOIRATANSSIKILPAILUJEN TUOMARIOHJE Hyväksytty Kennelliitossa 22.4.2010. Voimassa 1.5.2010 alkaen. Yleistä Tuomariohjeen tavoitteena on tehdä arvostelusta yhtenäistä ja oikeudenmukaista kaikkia koirakoita

Lisätiedot

VÄLINEKILPAILUN SÄÄNNÖT RYTMINEN VOIMISTELU (Päivitetty )

VÄLINEKILPAILUN SÄÄNNÖT RYTMINEN VOIMISTELU (Päivitetty ) 1 1. YLEISTÄ: - Välinekilpailussa kilpaillaan välineohjelmilla. - Välinekilpailussa voi kilpailla Harrastelisenssillä. VÄLINEKILPAILUN SÄÄNNÖT RYTMINEN VOIMISTELU (Päivitetty 31.1.2019) - Voimistelija

Lisätiedot

TUL 100 INTERNATIONAL SHOW COMPETITION ISC SÄÄNNÖT

TUL 100 INTERNATIONAL SHOW COMPETITION ISC SÄÄNNÖT TUL 100 INTERNATIONAL SHOW COMPETITION ISC SÄÄNNÖT 19.11.2018 1. YLEISTÄ Näillä säännöillä määritellään TUL:n 100-vuotisjuhlakilpailun International Show Competition (ISC) kilpailut. ISC on uudenlainen

Lisätiedot

www.pedart.fi/pikonlinna-swimrun Pikonlinna SwimRun 11.6.2016 lauantaina Kangasalla kello 10.00 lähtee Kokeile Swimrun kilpailu kello 12.00 lähtee Pikonlinna Swimrun kilpailu YHTEISLÄHTÖ YHTEISLÄHTÖ Säännöt

Lisätiedot

LUOKKA- JA IKÄKAUSIKILPAILUT RYTMINEN VOIMISTELU 2010

LUOKKA- JA IKÄKAUSIKILPAILUT RYTMINEN VOIMISTELU 2010 LUOKKA- JA IKÄKAUSIKILPAILUT RYTMINEN VOIMISTELU 2010 2 (13 ) LUOKKA- JA IKÄKAUSIKILPAILUT (LUOKAT I - M, YKSILÖT JA JOUK- KUEET, IKÄSARJAT 8-V. NAISTEN SARJA) Alla esitetään luokittain ja ikäkausittain

Lisätiedot

Tikkurilan Judokat Ry. Kotikisojen järjestämisen opas

Tikkurilan Judokat Ry. Kotikisojen järjestämisen opas Kotikisojen järjestämisen opas 2 Kilpailun järjestämisen perusteet... 3 Kilpailukutsut... 3 Ottelupaikan järjestäminen... 3 Yksi vai kaksi ottelualuetta?... 3 Toimitsijapöydät... 3 Punnitus... 4 ATK-ohjelma

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

Kaksinkertainen mahtis

Kaksinkertainen mahtis Luovat harjoitukset Kaksinkertainen mahtis Palautteenantoharjoitus tavoite: yksityiskohtainen palautteen sanallistaminen ja luokkakaverin vahvuuksien tukeminen ja kehittäminen kesto 20 min Tehdään ensin

Lisätiedot

... 5 ... 5 ... 5 ... 6 ... 7 ... 8 ... 8 ... 9 ... 11 ... 12

... 5 ... 5 ... 5 ... 6 ... 7 ... 8 ... 8 ... 9 ... 11 ... 12 BILJARDI 2 3 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 5 1.1 KOLMIO/ 9-KEHIKKO... 5 2. PELIN ALOITUS... 5 3. LYÖNTIVUORON VAIHTO... 5 4. VIRHELYÖNNIT... 6 4.1 ERILAISET VIRHEET... 6 4.2 RANGAISTUS VIRHEESTÄ... 7

Lisätiedot

Kilpailujen järjestämisoikeutta on haettava kirjallisesti edellisen vuoden maaliskuun viimeiseen päivään mennessä.

Kilpailujen järjestämisoikeutta on haettava kirjallisesti edellisen vuoden maaliskuun viimeiseen päivään mennessä. TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEOHJELMAN KILPAILUSÄÄNNÖT Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 ja päivitetty voimistelu- ja tanssijaoston kesäkokouksessa

Lisätiedot

LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2011. Yleistä

LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2011. Yleistä LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2011 Yleistä Laatuponikilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan kaikki jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat puhdasrotuiset ponit sekä jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat

Lisätiedot

päivitetty 8/2014 AKROBATIAVOIMISTELU SM KILPAILUN SÄÄNNÖT

päivitetty 8/2014 AKROBATIAVOIMISTELU SM KILPAILUN SÄÄNNÖT AKROBATIAVOIMISTELU SM KILPAILUN SÄÄNNÖT 1. KILPAILU 1.1 Kilpailu järjestetään kahdessa luokassa: Parit ja Triot. Parien luokkaan voivat osallistua naisten parit, sekaparit sekä miesten parit. Trioihin

Lisätiedot

SUKELLUSKUVAUKSEN POHJOISMAISTEN MESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT 2018

SUKELLUSKUVAUKSEN POHJOISMAISTEN MESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT 2018 1 SUKELLUSKUVAUKSEN POHJOISMAISTEN MESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT 2018 Nämä säännöt on käännetty suomeksi alkuperäisistä ruotsinkielisistä säännöistä. Mahdollisessa ristiriitatilanteessa sääntöjen alkuperäinen

Lisätiedot

2. Aika Perjantai, Tapahtuma ajoittuu lavakokeiluineen n välille. Lopullinen aikataulu julkaistaan mennessä.

2. Aika Perjantai, Tapahtuma ajoittuu lavakokeiluineen n välille. Lopullinen aikataulu julkaistaan mennessä. 1. Kilpailupaikka Ylöjärven urheilutalo, Koulutie 6 2. Aika Perjantai, 24.5.2019 Tapahtuma ajoittuu lavakokeiluineen n. 16.30-21.30 välille. Lopullinen aikataulu julkaistaan 15.3. mennessä. 3. Ilmoittautuminen

Lisätiedot

Liite C. Käytettävät taulut ja pistelaskenta

Liite C. Käytettävät taulut ja pistelaskenta Liite C. Käytettävät taulut ja pistelaskenta C.1 Yleiset periaatteet C.1.1 Käytettävien taulujen tulee kuvata sellaisia kohteita, joita vastaan tuliaseita voidaan olettaa käytettävän. C.1.2 Pahvitauluista

Lisätiedot

Tanssirallin säännöt ja arviointikriteerit

Tanssirallin säännöt ja arviointikriteerit Tanssiralli on Suomen Nuorisoseurat ry:n valtakunnallinen kansantanssikatselmus, joka on suunnattu alle 16-vuotiaiden harrastusryhmille. Tanssirallin tarkoituksena on aktivoida ryhmiä kehittämään harrastustoimintaansa.

Lisätiedot

Tarvikkeet: A5-kokoisia papereita, valmiiksi piirrettyjä yksinkertaisia kuvioita, kyniä

Tarvikkeet: A5-kokoisia papereita, valmiiksi piirrettyjä yksinkertaisia kuvioita, kyniä LUMATE-tiedekerhokerta, suunnitelma AIHE: OHJELMOINTI 1. Alkupohdinta: Mitä ohjelmointi on? Keskustellaan siitä, mitä ohjelmointi on (käskyjen antamista tietokoneelle). Miten käskyjen antaminen tietokoneelle

Lisätiedot

Taitaja 2016 SEINÄJOKI. Ti 10. to 12.5.2016

Taitaja 2016 SEINÄJOKI. Ti 10. to 12.5.2016 Taitaja 2016 SEINÄJOKI Ti 10. to 12.5.2016 Sisältöä Kuka on Samppa Juryn toiminta Päätuomarin rooli Vastalauseen käsittely Esimerkkejä ongelmatilanteista Muistettavaa Taitaja 2016 Seinäjoki / Samppa 18.4.2016

Lisätiedot

Liite C. Käytettävät taulut ja pistelaskenta C.1 Yleiset periaatteet. C.2 Taulut

Liite C. Käytettävät taulut ja pistelaskenta C.1 Yleiset periaatteet. C.2 Taulut C.1 Yleiset periaatteet C.1.1 Käytettävien taulujen tulee kuvata sellaisia kohteita, joita vastaan tuliaseita voidaan olettaa käytettävän. C.1.2 Pahvitauluista lasketaan yleensä perinnekiväärillä ammuttaessa

Lisätiedot

Robottikerhon suunnitelma syksylle 2015

Robottikerhon suunnitelma syksylle 2015 Robottikerhon suunnitelma syksylle 2015 Tekijä Mika Laitila, 25.4.2015. Kerho on suunnattu yläkoululaisille. Ryhmän koko on 16 kerholaista + 2 ohjaajaa. Kerholla on käytössä 8 kappaletta LEGO Mindstorms

Lisätiedot

PIKKU MUSTA -pistetaulukot

PIKKU MUSTA -pistetaulukot PIKKU MUSTA -pistetaulukot 1.1.2018 Suomen Englanninkääpiöterrierit ry:n PikkuMusta-kilpailun säännöt Kilpailu on avoin suomalaisomistuksessa oleville koirille. Kilpailukausi on kalenterivuosi ja pisteet

Lisätiedot

o alkukarsinnoista pääsee jatkoon 1 8 henkilöä riippuen kilpailijoiden määrästä ja tasosta

o alkukarsinnoista pääsee jatkoon 1 8 henkilöä riippuen kilpailijoiden määrästä ja tasosta KARAOKEN MAAILMANMESTARUUSKILPAILUJEN LYHYT ESITTELY Karaoken MM-kilpailut on järjestetty yhtenätoista vuotena, vuodesta 2003 alkaen. Karaoke World Championships tapahtuman ja sen oikeudet omistaa suomalainen

Lisätiedot

The Professional Make-up Artists of Finland Suomen maskeeraajat ry, S.M.Y.

The Professional Make-up Artists of Finland Suomen maskeeraajat ry, S.M.Y. Suomen maskeeraajat ry Heidi Kjellman Eerikinkatu 22 B 31 00100 Helsinki Tervehdys! Suomen maskeeraajat ry kutsuu taas teidät osallistumaan vuosittaisiin maskeerauksen SM-kilpailuihin. Tässä seuraa infopaketti

Lisätiedot

Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma

Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2016 Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma Tehtävän materiaalit Lyhytelokuva

Lisätiedot

Dance & Show - kilpailun säännöt

Dance & Show - kilpailun säännöt Dance & Show - kilpailun säännöt 1.1.2019-31.12.2019 Ikäluokat Minit 5-7v (UUSI!) Lapset 8-11v Juniorit 12v-15v Aikuiset 16v-30v Aikuiset2 31v + Poikkeukset: Duot ilmoittautuvat vanhemman parin iän mukaiseen

Lisätiedot

Naisten hiusten trendikäs leikkaus, värjäyskäsittely, viimeistely ja ehostus asiakkaalle

Naisten hiusten trendikäs leikkaus, värjäyskäsittely, viimeistely ja ehostus asiakkaalle Testi A Naisten hiusten trendikäs leikkaus, värjäyskäsittely, viimeistely ja ehostus asiakkaalle Työskentelyaika: 3,5 tuntia, sisältää työn suunnittelun Yleiskuvaus: Kilpailutehtävässä tehdään järjestäjän

Lisätiedot

Imatran kaupunki. Varhaiskasvatuksen kulttuuri- ja liikuntapolku

Imatran kaupunki. Varhaiskasvatuksen kulttuuri- ja liikuntapolku Imatran kaupunki Varhaiskasvatuksen kulttuuri- ja liikuntapolku Kulttuuri- ja liikuntapolku Kulttuuri- ja liikuntapolku on kulttuuri, taide- ja liikuntakasvatussuunnitelma joka sisältyy Imatran kaupungin

Lisätiedot

Semifinaalitehtävä Taitaja2015_Putkisennus 405_FI (suomi/ruotsi)

Semifinaalitehtävä Taitaja2015_Putkisennus 405_FI (suomi/ruotsi) Semifinaalitehtävä Taitaja2015_Putkisennus 405_FI (suomi/ruotsi) Tekijät: Nimi: Samppa, Hannu Väätäinen ja Juha Kaukola-Risku Oppilaitos: Sedu, Kurikka Päiväys: 2.12.2014 1 Sisällysluettelo Putkiasennus

Lisätiedot

KAMPAAJAT / SENIORIT / YHDISTELMÄKILPAILU

KAMPAAJAT / SENIORIT / YHDISTELMÄKILPAILU KAMPAAJIEN SENIOR SM-KILPAILUUN KUULUVAT: Day Style, Evening Style ja Trend Cut. SM-kilpailussa kaikki työt tulee tehdä elävälle mallille. KAMPAAJAT / SENIORIT / YHDISTELMÄKILPAILU 1. TYÖ - DAY STYLE LONG

Lisätiedot

Tehtävä: FIL Tiedostopolut

Tehtävä: FIL Tiedostopolut Tehtävä: FIL Tiedostopolut finnish BOI 2015, päivä 2. Muistiraja: 256 MB. 1.05.2015 Jarkka pitää vaarallisesta elämästä. Hän juoksee saksien kanssa, lähettää ratkaisuja kisatehtäviin testaamatta esimerkkisyötteillä

Lisätiedot

KASILUOKKA. Koulutusvalinnat ja sukupuoli

KASILUOKKA. Koulutusvalinnat ja sukupuoli KASILUOKKA Koulutusvalinnat ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on rohkaista nuoria tekemään koulutusvalinnat omien kykyjen ja kiinnostuksen kohteiden perusteella sukupuolen ja siihen liitettyjen

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU Takkula 31.7 2.8.2015

KILPAILUKUTSU Takkula 31.7 2.8.2015 KILPAILUKUTSU Takkula 31.7 2.8.2015 RATSASTUSKOULUJEN OPPILAIDEN MESTARUUSKILPAILUT OPETUSHEVOSILLA Lahden Ratsastajat ry järjestää yhdessä Suomen Ratsastuksenopettajainyhdistys ry:n kanssa 31.7. 2.8.2015

Lisätiedot

Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 ja päivitetty 28.07.2012.

Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 ja päivitetty 28.07.2012. TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEOHJELMAN KILPAILUSÄÄNNÖT Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 ja päivitetty 28.07.2012. Näillä säännöillä määritellään

Lisätiedot

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Tietoisku 5.4.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Lataa tietoiskun materiaali netistä, kirjoita osoite selaimen osoitelokeroon: opi.opisto.hel.fi/mikko Tietoverkot

Lisätiedot

Tämä osallistumista ja vahvuuksia edistävä toimintamalli on toteutettu opinnäytetyö projektina Pirilän toimintakeskukseen.

Tämä osallistumista ja vahvuuksia edistävä toimintamalli on toteutettu opinnäytetyö projektina Pirilän toimintakeskukseen. JOHDANTO Tämä osallistumista ja vahvuuksia edistävä toimintamalli on toteutettu opinnäytetyö projektina Pirilän toimintakeskukseen. Mallin tarkoituksena on antaa seuraaville toimintapäivän tekijöille ideoita

Lisätiedot

Pole Dance & Show 24.5.

Pole Dance & Show 24.5. Pole Dance & Show 24.5. Missä? Ylöjärven urheilutalo, Koulutie 6. Kuinka pääset paikalle? TKL:n pysäkki Matkatie n. 5 min kävelymatkan päässä kilpailupaikasta. Pysäkin linjat: 80, 81 ja 85. Bussi Matkatielle

Lisätiedot

Muutetaan ensimmäinen lause: Kilpailuihin voivat ottaa osaa SAKU ry:n jäsenyhteisöjen oppilaitosten ammatillisen koulutuksen opiskelijat, muotoon:

Muutetaan ensimmäinen lause: Kilpailuihin voivat ottaa osaa SAKU ry:n jäsenyhteisöjen oppilaitosten ammatillisen koulutuksen opiskelijat, muotoon: Sääntömuutokset 2016 1. Yleistä 1.3 Osanotto-oikeus Muutetaan ensimmäinen lause: Kilpailuihin voivat ottaa osaa SAKU ry:n jäsenyhteisöjen oppilaitosten ammatillisen koulutuksen opiskelijat, muotoon: Kilpailuihin

Lisätiedot

Voimistelu liikuttaa!

Voimistelu liikuttaa! Materiaalit löytyvät osoitteesta https://voimistelu.kuvat.fi/kuvat/ salasana: rv2018 Rytmisen voimistelun merkkijärjestelmä Tarkennus aikataulutukseen 14.8.2019. Merkkien suoritukset (pronssi, hopea ja

Lisätiedot

Osaamisvaatimukset perustuvat kiinteistönhoidon tutkinnon perusteisiin ja työelämän vaatimuksiin.

Osaamisvaatimukset perustuvat kiinteistönhoidon tutkinnon perusteisiin ja työelämän vaatimuksiin. TaitajaPLUS Kiinteistöpalvelut Finaalitehtävä 14.5.2013 Yleiskuvaus kilpailulajista Kiinteistönhoitaja tuottaa kiinteistönhuollon palveluita. Kiinteistönhoitaja huoltaa ja hoitaa tiloja, laitteita sekä

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

5 Lennätysyrityksen määritelmä Kun kilpailuun osallistuva lennättäjä saa lennätysluvan, on kysymyksessä on lennätysyritys.

5 Lennätysyrityksen määritelmä Kun kilpailuun osallistuva lennättäjä saa lennätysluvan, on kysymyksessä on lennätysyritys. LUOKKA F3P - MOOTTOROIDUT SISÄTAITOLENNOKIT F3P-luokan sisätaitolennätyksessä pätevät Sporting Coden sektion 4c - osan 5 -kappaleessa 5.1 mainitut tekniset säännökset radio-ohjattaville taitolennokeille

Lisätiedot

Let`s dance cup 2016

Let`s dance cup 2016 Moi! Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus järjestää Let's dance cup 2016 tanssitapahtuman, sunnuntaina 6.3 Gloriassa! (Pieni Roobertinkatu 12-14, Helsinki ) Karsinnat klo:9:00 Finaalit klo:16:00 Tapahtumaan

Lisätiedot

PARTURIT / SENIORIT / YHDISTELMÄKILPAILU / BARBERSHOP / 2 työtä samalle parrakkaalle elävälle mallille

PARTURIT / SENIORIT / YHDISTELMÄKILPAILU / BARBERSHOP / 2 työtä samalle parrakkaalle elävälle mallille PARTURIT / SENIORIT / YHDISTELMÄKILPAILU / BARBERSHOP / 2 työtä samalle parrakkaalle elävälle mallille aikaa kastella mallin hiukset. Parran muotoilu pitää olla tehty ennakkoon. 7. Vaatteet: Vaatteiden

Lisätiedot

Työelämän monet polut ja erilaiset taidot. Ammatit tutuiksi yläkoululaisille. Yhteistyössä

Työelämän monet polut ja erilaiset taidot. Ammatit tutuiksi yläkoululaisille. Yhteistyössä Työelämän monet polut ja erilaiset taidot Ammatit tutuiksi yläkoululaisille Työelämän monet polut ja erilaiset taidot Ammatit tutuiksi yläkoululaisille ohjeita järjestäjille Työelämän monet polut ja erilaiset

Lisätiedot

Yleistä. Ponit arvostellaan viidessä eri ryhmässä säkäkorkeuden mukaan:

Yleistä. Ponit arvostellaan viidessä eri ryhmässä säkäkorkeuden mukaan: Yleistä Laatuponikilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan kaikki jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat puhdasrotuiset ponit sekä jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat ratsuponit ja vuonohevoset. Ponin

Lisätiedot

Voiko hiipiminen olla tanssia? - Esiripun noustessa. Ninni Heiniö ja Pia Puustelli

Voiko hiipiminen olla tanssia? - Esiripun noustessa. Ninni Heiniö ja Pia Puustelli Voiko hiipiminen olla tanssia? - Esiripun noustessa Ninni Heiniö ja Pia Puustelli Esiripun noustessa Sekä esiintyjillä että yleisöllä on aktiivinen rooli esitystapahtumassa -> vuorovaikutus Esitystilanteessa

Lisätiedot

VIIVANSEURANNAN SÄÄNNÖT. Priit Norak

VIIVANSEURANNAN SÄÄNNÖT. Priit Norak VIIVANSEURANNAN SÄÄNNÖT Priit Norak +372 5192 7800 priit.norak@robotex.ee Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Robottiluokat... 3 3 Kenttä... 3 4 Robotti... 3 4.1 LEGO-robottien lisävaatimukset... 4 5 Kilpailu...

Lisätiedot

POLKUJA- KOREOGRAFIAKILPAILU

POLKUJA- KOREOGRAFIAKILPAILU POLKUJA- KOREOGRAFIAKILPAILU Kuopiossa 21.11.2015 Tapahtuman taustaa Polkuja- koreografiakilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Järjestäjien suureksi yllätykseksi 33 koreografiaa ilmoittautui

Lisätiedot

Visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehto. Visuaalisen suunnittelun valintakoe 2018, Vaihe 1 TEHTÄVÄ 1. Tehtävä: Pakopiste

Visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehto. Visuaalisen suunnittelun valintakoe 2018, Vaihe 1 TEHTÄVÄ 1. Tehtävä: Pakopiste Visuaalisen suunnittelun valintakoe 2018, Vaihe 1 TEHTÄVÄ 1 Tehtävä: Pakopiste Tehtävänäsi on piirtää pakopiste. Paperin koko A3, toteutusvälineenä lyijykynä. Kirjoita paperin kääntöpuolelle: Maksimissaan

Lisätiedot

Datatähti 2019 loppu

Datatähti 2019 loppu Datatähti 2019 loppu task type time limit memory limit A Summa standard 1.00 s 512 MB B Bittijono standard 1.00 s 512 MB C Auringonlasku standard 1.00 s 512 MB D Binääripuu standard 1.00 s 512 MB E Funktio

Lisätiedot

A! PEDA INTRO (5 op)

A! PEDA INTRO (5 op) A! PEDA INTRO (5 op) LP 1: Minä yliopisto-opettajana Oppimispalvelut Yliopistopedagoginen koulutus Miia Leppänen (SCI) ja Päivi Kinnunen (BIZ) 3.2.2016 Ohjaajat ja yhteystiedot Miia Leppänen Asiantuntija

Lisätiedot

SUOMI100-MESSUJEN VALMISTELUTUNNIT

SUOMI100-MESSUJEN VALMISTELUTUNNIT SUOMI100-MESSUJEN VALMISTELUTUNNIT 1. ENSIMMÄINEN TUNTI: tiistai 19.9. klo 11.00 11.45 Kaikille 9.luokkalaisille yhtä aikaa luokassa X! n. klo 11.00, n. 15 20 min LÄMMITTELY/VIRITTÄYTYMINEN AIHEESEEN MINDMAP

Lisätiedot

TOKO SM 2012 Ennakkotiedote TERVETULOA KUOPIOON!

TOKO SM 2012 Ennakkotiedote TERVETULOA KUOPIOON! TERVETULOA KUOPIOON! Hyvät kilpailijat ja joukkueenjohtajat, tervetuloa Kuopion Palvelus- ja Seurakoiraharrastajat ry:n järjestämään TOKO SM 2012 tapahtumaan 9.10.6.2012. Kokeeseen on ennakkoilmoittautunut

Lisätiedot

Miesten telinevoimistelun tuomarikurssi. 1. taso

Miesten telinevoimistelun tuomarikurssi. 1. taso SVOLI / MTV Miesten telinevoimistelun tuomarikurssi 1. taso Jouni Suuronen / MTV Hyvässä seurassa on ilo liikkua SISÄLLYSLUETTELO 1. MIESTEN TELINEVOIMISTELU 2. POIKIEN JA MIESTEN LUOKKAJÄRJESTELMÄ 3.

Lisätiedot

Teknisen työn didaktiikka/aihepiirisuunnittelu Tiina Pyhälahti Syksy 1996 Ohjaaja: Ossi Autio

Teknisen työn didaktiikka/aihepiirisuunnittelu Tiina Pyhälahti Syksy 1996 Ohjaaja: Ossi Autio Teknisen työn didaktiikka/aihepiirisuunnittelu Tiina Pyhälahti Syksy 1996 Ohjaaja: Ossi Autio 1.JOHDANTO Aihepiirin tavoitteena on valmistaa esine, joka liittyy ilmaan ja entämiseen ja jossa on jokin pienen

Lisätiedot

A14-11 Potilaan mittaustiedon siirtäminen matkapuhelimeen

A14-11 Potilaan mittaustiedon siirtäminen matkapuhelimeen 1 AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt A14-11 Potilaan mittaustiedon siirtäminen matkapuhelimeen Projektisuunnitelma Tommi Salminen, Hanna Ukkola, Olli Törmänen 19.09.2014 1 Projektin

Lisätiedot

MATEMATIIKAN YLIOPPILASKOE INFO JA PRELIMINÄÄRI

MATEMATIIKAN YLIOPPILASKOE INFO JA PRELIMINÄÄRI MATEMATIIKAN YLIOPPILASKOE INFO JA PRELIMINÄÄRI KOKEESEEN VALMISTAUTUMINEN Testaa, että saat omat koneesi abittiin Jos käytät kokeessa omaa laskinta tai talukkokirjaa, tuo ne tarkistettaviksi ennen koetta

Lisätiedot

Suomen Painiliitto Sääntömuutokset 2014

Suomen Painiliitto Sääntömuutokset 2014 Suomen Painiliitto Sääntömuutokset 2014 Pertti Vehviläinen SISÄLTÖ: Uudet sarjat Otteluiden kesto Voittotavat Pisteet liikkeistä Passiivisuus Muuta yleistä sääntömuutoksista I. Olympialaisten sarjat Vapaapaini:

Lisätiedot

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona?

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona? 1 Idealaboratorio on työpaja, jossa nuoret pääsevät itse ideoimaan koulun toimintakulttuuria. Työpaja on suunniteltu 15-60 hengelle ja ideointi tapahtuu 4-5 oppilaan ryhmissä. 60-90 minuuttia kestävän

Lisätiedot

Tervetuloa! Opettajien alueellinen koulutus 3 Syksy 2018 Tampere 28.8., Helsinki 4.9. ja Oulu 5.9.

Tervetuloa! Opettajien alueellinen koulutus 3 Syksy 2018 Tampere 28.8., Helsinki 4.9. ja Oulu 5.9. Tervetuloa! Opettajien alueellinen koulutus 3 Syksy 2018 Tampere 28.8., Helsinki 4.9. ja Oulu 5.9. Koulutuksen ohjelma klo 10.00 Teemme yhdessä 12.00 Lounas 13.00 Kokemuksia luokkapiiristä ja juttutuokiosta

Lisätiedot

Uolevin reitti. Kuvaus. Syöte (stdin) Tuloste (stdout) Esimerkki 1. Esimerkki 2

Uolevin reitti. Kuvaus. Syöte (stdin) Tuloste (stdout) Esimerkki 1. Esimerkki 2 Uolevin reitti Kuvaus Uolevi on ruudukon vasemmassa ylänurkassa ja haluaisi päästä oikeaan alanurkkaan. Uolevi voi liikkua joka askeleella ruudun verran vasemmalle, oikealle, ylöspäin tai alaspäin. Lisäksi

Lisätiedot

Kilpailijan tulee osata arvioida omaa työskentelyä, työn laatua sekä sopeuttaa työskentely käytettävissä olevaan työaikaan.

Kilpailijan tulee osata arvioida omaa työskentelyä, työn laatua sekä sopeuttaa työskentely käytettävissä olevaan työaikaan. Pukuompelu lajikuvaus Kilpailija tuottaa kuvia vaatteiden esittelyyn ja valmistukseen sekä kuvaa kilpailutyön materiaaleja. Kilpailija luo mittasuhteiltaan ja muodoiltaan toimivan mallin/mallit. Mallinsuunnittelussa

Lisätiedot

Harjoite 4: Kilpailun/ottelun kulun suunnitelma

Harjoite 4: Kilpailun/ottelun kulun suunnitelma Harjoite 4: Kilpailun/ottelun kulun suunnitelma Noin 90 minuuttia Harjoituslomake ja kynät Tavoitteet Harjoitteen avulla joukkue voi suunnitella ja hahmotella ihanteellisesti sujuvan kilpailun/ottelun

Lisätiedot

Tähtiarvioinnit. Suorituksen arviointi tarkoitettu tinteille, mineille ja taitajille

Tähtiarvioinnit. Suorituksen arviointi tarkoitettu tinteille, mineille ja taitajille YL Tähtiarvioinnit Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20, fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tähtiarvioinnit Suorituksen

Lisätiedot

Koulutuskeskus Salpauksen urheilusali, Svinhufvudinkatu 8, 15110 LAHTI

Koulutuskeskus Salpauksen urheilusali, Svinhufvudinkatu 8, 15110 LAHTI KILPAILUKUTSU Järjestävä seura Tanssikerho Jam'n Roll ry Kilpailun nimi Rock n Swing GP Lahti 2013 Boogie Woogien, Rock n Rollin, Buggin ja Lindy Hopin Grand Prix -kilpailut. Erilliskilpailuna Fusku ja

Lisätiedot

Koululentistä ikäluokittain

Koululentistä ikäluokittain Koululentistä ikäluokittain AT OK U L 56 MALLIOPPITUNNIT Välineet: vat lyhyempiä PALLOT EMPUT noin 15 min Heitot tehdään omalla pallolla tai vuorotellen parin kanssa: pomppua) Tehdään noin 1015 kertaa

Lisätiedot

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA HANKEIDEA Hyväntekeväisyysilta, joka järjestetään jonkin paikallisen järjestön (esim. Lions clubin) kanssa Illan tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen Illan aikana

Lisätiedot

LÖYTÖRETKI 2015. Sudenpentu- ja seikkailijakilpailu 25.04.2015 Keravalla

LÖYTÖRETKI 2015. Sudenpentu- ja seikkailijakilpailu 25.04.2015 Keravalla LÖYTÖRETKI 2015 Sudenpentu- ja seikkailijakilpailu 25.04.2015 Keravalla 2 KILPAILUKUTSU Löytöretkeilijä Elokivi on kokenut maailmanympärysmatkailija, eikä hän ole ensimmäistä kertaa lentokoneessa tai luolassa.

Lisätiedot

Palvelut. 308 Somistus. Lajivastaavat. Riikka Ihalainen Koulutuskeskus Salpaus riikka.ihalainen(at)salpaus.fi puh. 044 708 0436.

Palvelut. 308 Somistus. Lajivastaavat. Riikka Ihalainen Koulutuskeskus Salpaus riikka.ihalainen(at)salpaus.fi puh. 044 708 0436. Palvelut 308 Somistus Lajivastaavat Riikka Ihalainen Koulutuskeskus Salpaus riikka.ihalainen(at)salpaus.fi puh. 044 708 0436 1 / 11 Helena Suomala Koulutuskeskus Salpaus helena.suomala(at)salpaus.fi puh.

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA OPISKELIJAN MUISTILISTA Käsityön lukiodiplomi muodostuu käsityötuotteesta tai -teoksesta ja sen syntyä esittävästä portfoliosta. Käsityön lukiodiplomi on yhden lukiokurssin laajuinen kokonaisuus. Ennen

Lisätiedot

TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEOHJELMAN KILPAILUSÄÄNNÖT

TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEOHJELMAN KILPAILUSÄÄNNÖT 1 TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEOHJELMAN KILPAILUSÄÄNNÖT Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 Näillä säännöillä määritellään TUL:n kilpailujen järjestämistä,

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Hämeenlinna Etu-Hätilän kivääriampumarata

Hämeenlinna Etu-Hätilän kivääriampumarata Hämeenlinna 2.12.2017 Etu-Hätilän kivääriampumarata Kansallinen partioajo 3 henkisin joukkuein 1 = Avoin (kuskin luokitus vapaa) 2 = B (partiossa vähintään 1 B-luokan kuski, ei A- kuskeja) 3 = C (partiossa

Lisätiedot

Unajan koulun valinnaisaineet

Unajan koulun valinnaisaineet Unajan koulun valinnaisaineet Liikunta 5. luokalla Syvennetään liikkumisen perustaitoja: liikkuvuutta, voimaa, nopeutta ja kestävyyttä. Opitaan yhteistyötaitoja, ryhmässä ja yksilönä toimimista. Liikkumisen

Lisätiedot

Mestaruuskilpailut järjestetään keväällä vapaavoimistelusarjoissa ja syksyllä välinesarjoissa.

Mestaruuskilpailut järjestetään keväällä vapaavoimistelusarjoissa ja syksyllä välinesarjoissa. TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEMESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 ja päivitetty 28.07.2017 Näillä säännöillä määritellään

Lisätiedot

Toiminnan piiriin kuuluu lukuisia eri lajeja Nykyisin toimintaa on 170 maassa Toiminnan parissa liikkuu yli 3,7 miljoonaa kehitysvammaista urheilijaa

Toiminnan piiriin kuuluu lukuisia eri lajeja Nykyisin toimintaa on 170 maassa Toiminnan parissa liikkuu yli 3,7 miljoonaa kehitysvammaista urheilijaa Soveltava luistelu Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20, fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Historia Eunice Kennedy

Lisätiedot

HUOM! Aikataulut tarkentuvat ilmoittautumisten perusteella

HUOM! Aikataulut tarkentuvat ilmoittautumisten perusteella 1 (5) KILPAILUKUTSU AIKA: 1.-2.11.2014 Lämpimästi tervetuloa Aerobic Cup 4 kilpailuihin Nokialle! PAIKKA: Nokian palloiluhalli, Kankaantaankatu 4, 37100 Nokia SARJAT ja alustava aikataulu: Lauantai 1.11.

Lisätiedot

Lahden tiedepäivä 12.11.2013

Lahden tiedepäivä 12.11.2013 Lahden tiedepäivä 12.11.2013 Tosielämän Sankarit - terveysviestintää käyttäjälähtöisesti Satu Parjanen LUT Lahti School of Innovation Sari Kullaa HY Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia Käyttäjälähtöisyys

Lisätiedot

Koulutuskeskus Salpauksen urheilusali, Svinhufvudinkatu 8, 15110 LAHTI. Lattia Lakattu puulattia, muoto suorakaide, koko vähintään 60 m 2.

Koulutuskeskus Salpauksen urheilusali, Svinhufvudinkatu 8, 15110 LAHTI. Lattia Lakattu puulattia, muoto suorakaide, koko vähintään 60 m 2. KILPAILUKUTSU Järjestävä seura Tanssikerho Jam'n Roll ry Kilpailun nimi Rock n Swing GP Lahti 2014 Boogie Woogien, Rock n Rollin, Buggin ja Lindy Hopin Grand Prix - kilpailut. Erilliskilpailuna Fusku,

Lisätiedot

Minimilaukausmäärät: Pistooli 28 lks Kivääri 42 lks Haulikko 8 lks

Minimilaukausmäärät: Pistooli 28 lks Kivääri 42 lks Haulikko 8 lks Rastit 4 kpl: 1 kpl kivääri, haulikko ja pistooli 2 kpl kivääri 1 kpl pistooli Minimilaukausmäärät: Pistooli 28 lks Kivääri 42 lks Haulikko 8 lks Kaikilla rasteilla käytetään rajoittamatonta pistelaskua.

Lisätiedot

KOK:n mainossäännöt (Rule 40)

KOK:n mainossäännöt (Rule 40) KOK:n mainossäännöt (Rule 40) 23.1.2018 1 Rule 40 Muiden kuin KOK:n, Suomen Olympiakomitean tai PyeongChang 2018:n kumppaneiden ei tule mainonnalla, markkinoinnilla tai viestinnällä luoda kuvaa siitä,

Lisätiedot