Anna hyvä elämä talollesi ja perheellesi

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Anna hyvä elämä talollesi ja perheellesi"

Transkriptio

1 Rakenteet

2 Sisältö SIVU Valmistautumisohje, yläpohjat Kehäristikko 4 Onteloiden teko pulpettiristikkoon/ristikkopalkkiin 5 Seinäeristämisessä huomioitava 6 Seinä 7 Anna hyvä elämä talollesi ja perheellesi Alapohja 8 Yläpohja Normaaliristikko 9 Pääty/hirsiseinä 0 Vino yläpohja Kehäristikko/huopakate Kehäristikko/aluskate Palkkiyläpohjaontelo Tuulensuojalevy Tuulensuojakangas/aluskate 4 Päätyrakenne Kehäristikko ja palkkiyläpohja 5 -kerrospuurunko Seinä/välipohja/yläpohja 6 Lisäeristäminen 7 Hyvä elämä on lämmintä ja turvallista. Puhtaan luonnon tuottamalla kuidulla eristäminen antaa talollesi ja perheellesi olosuhteet, jota ympäröi hyvä elämä. Lämmin Ekovilla on puukuitua. Se tulee luonnosta ja siirtää sen ikiaikaiset ja parhaiksi havaitut omi-nai suudet osaksi taloasi ja perheesi elämää. Hyvän elämän perustat ovat aina olleet lähellä luontoa. Ekovilla siirtää ne suoraan kotiisi. Olemme hyvän asumisen asiantuntija. Ekovilla on paljon enemmän kuin eriste. Se on myös mahdollisuus tehdä ympäristö teko. Kun eristät puu kuidulla, talosi toimii hiilipankkina koko sen elinkaaren ajan. Valitse lämmin vihreä. Ekovilla. Lämmin vihreä.

3 SIVU Ekovilla millit Eristevahvuudet eri vaatimustasoilla 8 Itseasennusohje 9 Itseasennusohje 0 Teräspiipun läpivienti Ekovillalevy Leikkausohje Ilmatiiviys Yleisohje Ilmansulun työvaiheet rankarakenteessa 4 Hirsirakennuksen alapohja 5 Kehäristikko 6 Alapaarteen läpivienti avoimeen tilaan 7 Yläpohja/välipohja/hirsiseinä 8 Hirsipääty/yläpohja 9 Kaksikerroksisen rakennuksen välipohja 0 Ilmatiiviystuotteet Höyryn-/ilmansulun läpivienti Lämmin Ekovilla tekee talostasi lämpimän. Lämmin tarkoittaa myös paljon muutakin kuin lämpöasteita. Talosi pitää olla lämmin oikealla tavalla. Ekovillan lämmin tarkoittaa lämpimän asumisen ja elämisen kokonaisuutta. Ekovilla lämmin tarjoaa hyvää elämää talollesi ja perheellesi. Ekovillan lämmin tarkoittaa myös tunnelmaa. Hyvä ja oikea lämmin tuo hyvinvointia kotiisi, perheellesi ja ympäristölle. Ekovilla on lämmin monin eri tavoin. Yhdessä ne tekevät kodin, jossa on hyvä elää. Hengittävä Talollasi on oma elämä aivan kuten sen asukkaillakin. Elääksemme meidän on hengitettävä. Puukuitu antaa talosi hengittää oikealla tavalla. Se tasaa sisäilman kosteutta luonnon omalla menetelmällä. Siihen pystyy vain elävä, luonnosta saatu eristysmateriaali. Hengittävä talo kertoo turvallisuudesta ja hyvästä olosta. Siksi eristämien on yksi rakentamisen tärkeimmistä päätöksistä. Kun annat talosi hengittää, talosi ja perheesi voivat hyvin. Ekologinen Ekovilla on lämmin ja vihreä valinta. Ekovillan lämmin tulee suoraan luonnosta. Kun eristät talosi metsän tuottamalla puukuidulla, talosi toimii hiilipankkina koko sen elinkaaren ajan. Ekovilla on siis myös ympäristöteko. Puukuidun voi myös käyttää uudelleen tai palauttaa sen takaisin luontoon. Ekovilla on valinta puhtaamman luonnon puolesta. Hyvästä valinnastasi kiittävät sekä ympäristösi että tulevat sukupolvet. Hyvä elämä Lämpö, turvallisuus ja ekologisuus ovat hyvän elämän rakennus aineita. Siksi Ekovilla on enemmän kuin eriste. Se on mahdollisuus tehdä elämästä hyvää ympäristön edut huomioiden. Ekovilla on tehnyt työtä hyvän elämän ja kestävän eristämisen puolesta jo vuosikymmeniä. Olemme ylpeitä, että voimme tarjota hyvän tuotteen lisäksi mahdollisuuden myös hyvään elämään. Hyvä elämä on lämmin ja vihreä.

4 Valmistautumisohje Kehäristikko Ekovilla-eristeen puhallusasennus vähintään 800 mm Asenna tuulensuojalevy tai levyvilla konttaustilan päätyihin ilmavirtausten estämiseksi. Tukilauta tuulensuojalevyn jatkosten kohdalle. Tuulensuojalevy 50 mm eristepinnan yläpuolelle. 50 mm Huomioi konttaustilaan pääsy Ekovilla-eristeen puhallusasennuksen tekee valtuutettu Ekovilla palveluyrittäjä. Vinon yläpohjan eristys pyritään tekemään yläkolmion kautta (konttaustilaan pääsy aukosta). Varmista riittävä konttaustila, korkeus > 800 mm. Mikäli riittävää konttaustilaa ei ole, puhallus tehdään altapäin ilmansulun läpi. (Katso sivu 4) Kotelorakenteen valmius ennen puhaltamista Jos päädyssä ei ole luukkua laita reijitetty levy kuvan mukaan. Tuulensuojalevyt asennettu Stoppareilla erotetaan ontelo ja seinäpuhallus 4 Sivuseinien pystyosien eristykset tai stopparit asennettuina. Ilmansulun läpiviennit tiivistetty huolellisesti. Ilmansulun jatkoksissa riittävä limitys 00 mm + teippaus. Tuulensuojalevy asennettu ja tuettu jatkokohdissa tukilaudalla. Ilmansulku ja alapuolinen koolaus asennettu. Savuhormin palovilla asennettu asiakkaan toimesta. Kaikki yläpohjaan tulevat LVIS-asennukset tehty. IV-putki ontelon alapintaan, vähintään 00 mm >00 mm palkista ja eristämättä, muualla olevat IV-putket eristetty etukäteen. Sivutilan yläpohjaeriste puhalletaan samalla käynnillä. Varmista pääsy sivutilaan. Tee tarvittaessa aukko joka kolmanteen ristikkoväliin. Asenna levyvilla IV- putkien alle paarteiden väliin. Ontelot suljettava toisiinsa nähden Huomioi limityksen järjestys, limitys vähintään 00 mm. Tukilauta seinäosalle kun ristikoiden väli on yli 600 mm. Ilmansulku seinään asennetaan pystyseinän eristämisen jälkeen, lattian alle metrin leveydeltä.

5 Valmistautumisohje Onteloiden teko pulpettiristikkoon/ristikkopalkkiin Ennen Ekovilla-puhalluseristeen asennusta huomioitavaa Toimitukseen sisältyy käyntikerta, mikä on huomioitava työjärjestyksessä. Sovi asennusaika Ekovilla-palveluyrittäjän kanssa vähintään viikkoa ennen toimitusta. Varmista asennusauton pääseminen asennuskohteen lähelle. Etäisyys rakennuksesta n. 0 m. Työmaalla on voimavirta (x6 A). Käytettävissä on asianmukaiset ja työturvalliset telineet. Asiakas tai asiakkaan edustaja on paikalla asennusyksikön saapuessa. Ilmansulkupaperit laitetaan jokaiseen ristikkoon samalle puolen ristikkoa Koolausrimat 48x48 Tuulensuojalevy 000 mm Ekovilla-palveluyrittäjästä riippumattomat veloitukset Turhasta käynnistä Ekovilla-palveluyrittäjä veloittaa asiakkaalta 00 /käynti (+ alv). Asennusryhmän odotusajasta, telineiden teosta ja muusta varsinaiseen asennustyöhön kuulumattomasta työstä yrittäjä veloittaa asiakkaalta 95 /h (+ alv). 5 Teitä palvelevan ekovillapalveluyrittäjän yhteystiedot Ekovilla-palveluyrittäjäsi yhteystiedot löytyvät osoitteesta: Muista soittaa palveluyrittäjällesi ja sopia tarkka asennusaika vähintään viikkoa ennen toivottua asennusajankohtaa! Ilmansulku Teippaus Alapuolinen koolaus Ontelot Ekovillapuhalluseristeelle Ontelot suljettava toisiinsa nähden. Asenna ristikoiden kylkeen ilmansulkupaperikaistat n. 0 cm yli eristevahvuuden.. Puhalluksen kannalta on tärkeää, että kaikki paperit ovat samalla puolen ristikkoja.. Rakenna ontelo ristikon matalaan osaan jossa ryömintätila on alle metrin. 4. Asenna koolausrimat eristetilan mukaiseen korkeuteen ristikoiden kylkeen. 5. Asenna tuulensuojalevyt koolausten alapuolelle paperiin kiinni, lovea levyä ristikon kohdalta. 6. Tue tuulensuojalevyt yläpuolelta tukilaudoilla 00 mm välein ja levyn jatkoksen kohdalta. 7. Asenna höyrynsulku ja ristikoiden alapuolinen koolaus, ilmansulun jatkoksissa limitys 00 mm ja teippaus. Jos onteloita ei ole tehty ohjeen mukaisesti, asennustöiden vaikeutumisesta tulee lisäkustannuksia asiakkaalle, eikä Ekovilla takaa rakenteiden toimivuutta.

6 Seinäeristämisessä huomioitava! ennen Seinäeristämistä Suojaa ikkunat, ovet ja panelipinnat asennuskohteiden vieriltä. Puhdista lattia noin metrin etäisyydeltä seinästä. Suojaa mahdollisesti sisälle jäävät rakennustarvikkeet. Varmista, että eristettävän seinän mahdolliset sähkörasiat yms. on asennettu. Kylminä aikoina varmista, että lämpötila asennustilassa on vähintään +5 C. - Lämpötila nostetaan noin vuorokautta aikaisemmin Siivoa! Suojaa! Seinäeristämisen jälkeen Anna seinän kuivua 4 vuorokautta. Huolehdi ilman vaihtumisesta ja tuuletuksesta. Huolehdi riittävästä lämmityksestä, joko uuneilla tai tilapäisillä lämmittimillä. Kun eriste on kuivunut noin / vahvuudesta, voidaan ilmansulku asentaa. 6 Älä tärisytä! Tuuleta! Lämmitä!

7 Vaakakoolaus sisäpuolella Seinä 5 Huomaa syrjällään olevan yläjuoksun sijainti. Ulkoseinä valmiina EKOVILLA-ruiskueristämistä varten. Rossipohjalattiassa lattiapalkit ja alapohjan tuulensuojalevy asennettuna. 4 Nurkassa tila suuttimelle väh. 450 mm Asenna pystykapula ristikoiden kohdalle tuulensuojalevyn kiinnittämistä ja yläpohjavillan puhallusta varten Asenna syrjällään olevan yläjuoksun ja ikkunapalkin väliin Ekovillalevy. Alajuoksun tiivistäminen Tiivistekaista Huopakaista Tiivistä mahdolliset läpimenot huolellisesti Visuxläpivienneillä. Aukot suojataan rungon sisäpinnan tasoon. Suojaa mahdolliset kattopanelit m seinästä. Runkotolppien väli vähintään 00 mm, max. 600 mm. Huolehdi tuulensuojan tiiveydestä nurkassa. Ekovilla Ekovilla-eriste Tuulileijona mm / Runkoleijona 5 mm 4 Tiivistekaista 5 Ekovillalevy

8 Alapohjan ja seinän liittymä Alapohja Betonilattia 4 8 Koolattu lattia Ekovilla Ekovilla-eriste Runkoleijona 5 mm 4 Tiivistekaista Seinän ja lattian eristäminen voidaan suorittaa samalla käynnillä.

9 Normaaliristikko/saksiristikko Yläpohja Normaaliristikko Tukirima Tuuliohjainpahvi Kiinnitä nitojalla Tuuliohjainpahvi Periaatepiirros ontelosta 9 Jätä vähintään 400 mm:n tila puhallusputkelle. Tukirima Ontelo puhalletaan yläpohjan eristämisen yhteydessä tiiveyteen 4 säkkiä/m. Normaaliristikko Saksiristikko Varmista, että ilmansulkupaperi menee yhtenäisenä. Ekovilla Ekovilla-eriste Tuuliohjainpahvi 4 Runkoleijona 5 mm 5 Iv-kanavaeriste Ilmansulun limitys 00 mm + teippaus Teippaa ilmansulku huolellisesti ja tiivistä läpiviennit Visux-läpiviennillä.

10 Eriste hirsiseinän sisäpuolella Yläpohja Pääty/hirsiseinä Laskeutumisvara; jätä paperi pussille. Seinän ruiskuttamisen jälkeen voidaan heti puhaltaa yläpohja samalla käynnillä. Huomioi hirsiseinän laskeutuminen; laita paperi pussille. Limitä lopuksi seinän ja yläpohjan ilmansulkupaperit seinäverhouksen alle. 0 Eriste hirsiseinän ulkopuolella Laskeutumisvara Runkotolppa Tuulensuojalevy Koolaus Ulkoverhous 4 Seinäeriste ruiskutetaan ensin. Yläpohjaeriste puhalletaan tuulensuoja -levyn asennuksen jälkeen. Ekovilla Ekovilla-eriste Tuulileijona mm 4 Tiivistekaista Tiivistä mahdolliset läpimenot huolellisesti Visux-läpivienneillä.

11 Pystyosan koolaus seinän ruiskutusta varten Tukilauta Vino yläpohja Tuuletusväli rakennesuunnitelmien mukaan. Kehäristikko/huopakate Ontelot suljettava toisiinsa nähden Kun ristikoiden väli on yli 600 mm, asennetaan 9 x 00 lauta pystypaarteiden väliin, samaan tasoon sisäpinnan kanssa. Ilmansulku ristikoiden väliin asennetaan ennen eristämistä, seinälle nouseva osa käännetään alas seinäeristämisen tieltä. Sivutilan yläpohjaeriste puhalletaan samalla käynnillä. Varmista pääsy sivutilaan. Tee tarvittaessa aukko joka kolmanteen ristikkoväliin. 4 periaatepiirros ruiskutus/puhallus Pystyosa ruiskutetaan ja vino-ontelo puhalletaan. Puhallusontelo Huomioi limityksen järjestys, limitys 00 mm. Asenna levyvilla IV- putkien alle paarteiden väliin. Jätä ilmansulkupaperi kiinnittämättä pystyosan puhaltamista varten. On te lo pu hal lus vaih to eh dos sa il man sul ku pa perit asen ne taan en nen eris teen pu hal lusta. Tiivistä mahdolliset läpimenot huolellisesti Visux-läpivienneillä. Tuulensuojalevy alas asti. Tukirima Tuulensuojalevy alas asti. Ekovilla Ekovilla-eriste Tuulileijona mm 4 Runkoleijona 5 mm

12 Tuulensuojalevyn asennus ja pystyosan koolaus seinän ruiskueristämistä varten Tuulensuojalevyn asennusrimat 50 x 50 ristikoiden kylkeen. Tukilauta Tuulensuojalevy eristetila Vino yläpohja Kehäristikko/aluskate 9 x 00 lauta, sisäpinnat samaan tasoon. Ilmansulku ristikoiden väliin asennetaan ennen eristämistä, seinälle nouseva osa käännetään alas seinäeristämisen tieltä. Periaatepiirros Pystyosa voidaan joko ruiskuttaa tai puhaltaa (katso kuva edelliseltä sivulta). kalteva osa puhalletaan. Aluskate Korokerima Kattoruoteet Tippapelti 4 Huomioi limityksen järjestys, limitys 00 mm. Tuuletus Aluskate räystäälle asti Aluskatteen valumaaukko ja tippapelti Tuulensuojalevy alas asti Tuuletusväli yli 50 mm Ontelot suljettava toisiinsa nähden Ekovilla Ekovilla-eriste Tuulileijona mm 4 Runkoleijona 5 mm Asenna levyvilla IV- putkien alle paarteiden väliin. Tämä il man sul ku pa peri asennetaan seinäe risteen asen nuk sen jälkeen. Tiivistä mahdolliset läpimenot huolellisesti Visux-läpivienneillä. Ristikoiden alapaarteiden vä liin tuleva il man sul ku pa peri asen netaan ennen eris teen asen nus ta. Seinäl le nou se va osa kään netään sei näe ris teen ruis ku tuk sen ajaksi ala paar tei den päälle ja huom! Suojataan esim. levyllä.

13 Ontelon puhallus altapäin Palkkiyläpohjaontelo Tuulensuojalevy Asenna tuulensuojalevyt villaontelon katoksi. Tuuletusharja x 00 Asentaja tekee puhallusreiän. Ontelo kurkihirsirakenteessa Tuulensuojalevy ulotetaan molemmilta lappeilta harjalle asti. Ontelot suljettava toisiinsa nähden 4 Huomioi limityksen järjestys, limitys vähintään 00 mm Asentaja tekee puhallusreiän. Ontelo kurkihirsirakenteessa Tukirima 50 x Tuulensuojalevyn palat 5 Palkkien väli vähintään 50 mm. Puhallusreiän paikkaaminen Ekovilla Ekovilla-eriste Tuulileijona mm 4 Runkoleijona 5 mm 5 Ekovillalevy Tiivistä mahdolliset läpimenot huolellisesti Visux-läpivienneillä. Jos seinä on ristikoolattu, asenna levyvilla kattopalkkien kohdalle.

14 Tuuletusvälirimat Palkkien väli alle 900 mm Palkkiyläpohjaontelo Tuulensuojakangas/aluskate Tuuletusvälirima kpl tuuletusvälirima + 0 mm Palkkien välissä 0 mm paksumpi tuuletusvälirima. Sijoita pyöristetty riman alapää n. 50 mm tuulensuojalevyn yläpuolelle. Palkkien väli yli 900 mm Tuuletusvälirima palkin kohdalla Kattoruoteet Tuuletusvälirima kpl tuuletusvälirima+ 0 mm Tippapelti Periaatepiirros ontelosta Tuulensuojakangas Tippapelti Huomioi ilmansulkupaperin limityksen järjestys, limitys vähintään 00 mm. 4 Tuuletusväli Puhallus altapäin Tuulensuojakangas kiinnitetään tuulensuojalevyyn. 4 Huomioitavaa: ilmansulkupaperin on oltava tarkoitukseen suunniteltu. Ontelot suljettava toisiinsa nähden Jos ryömintätila ei ole riittävä (väh. 800 mm), puhallus suoritetaan altapäin ilmansulun läpi. Tuulensuojakankaan asennus valmistajan ohjeen mukaan. Vähemmän kuin 800 mm Ekovilla Ekovilla-eriste Tuulensuoja/aluskate 4 Runkoleijona 5 mm Asenna puolen vuodan levyinen aluskatekaista ulkoseinän kohdalle niin että osa taittuu tuulensuojalevyn sisäpintaan. kiinnitä nitojalla.

15 Hirsipaneeliverhous Päätyrakenne Kehäristikko ja palkkiyläpohja Seinän yläosaan jäävä ontelo eristetään ekovillalevyllä. Seinän yläosaan jäävä ontelo eristetään ekovillalevyllä. 5 4 Normaali rankarakenne Ekovilla Ekovilla-eriste Ekovillalevy 4 Tuulileijona mm / Runkoleijona 5 mm

16 Platform -Kerros puurunko Seinä/välipohja/yläpohja 4 Tuuliohjainpahvi Kiinnitä nitojalla Laita tiivistekaistat kaikkien ulkoseinille tulevien alajuoksujen alle sekä kaikkien yhteen liitettävien vaakapalkkien väleihin. Teippaa tuulensuojalevyjen saumat. jätä lattian keskiosa levyttämättä niin, että aukkojen kautta voidaan puhaltaa eriste alapohjaan ja välipohjaan. Ulkoseinästä 0,5 metrin matkalla eristeen tiheys yli 60 kg/m. Ekovilla Ekovilla-eriste Tuulileijona mm / Runkoleijona 5 mm 4 Tiivistekaista 5 Havuvanerilevy 6 Iv-kanavaeriste Tiivistä mahdolliset läpimenot huolellisesti Visux-läpivienneillä.

17 Valmistelut ennen ruiskutusta Lisäeristäminen Eristeen stopparirima Huomioi limityksen järjestys, limitys vähintään 00 mm. Tuulenohjain Tarkista palovillan korkeus Kiinnitysrimat n. 50 mm yli tulevan villan pinnan Lisäeristys Vanhaeristys Tee valmiiksi kattotuolien väliin menevä levy + kiinnitysrimat. Rimat 50 x 50 mm rimojen väli voi vaihdella, maksimiväli 600 mm keskeltä keskelle. Seinä voidaan samalla oikaista Eristeen stopparirima 4 7 Ruiskutettava ekovilla täyttää vinoumat, halkeamat, raot ja kolot Ekovilla-eriste täyttää kertaruiskutuksella lautojen välit, paksuuserot sekä seinän oikaisuista johtuvat villavahvennukset että hirsien välit ja halkeamat. Erillistä tilkitsemistä ei tarvita. Ekovilla muodostaa vanhan rakenteen kanssa yhtenäisen eristekerroksen. Vanha hirsi Ekovilla Ekovilla- eriste 4 Runkoleijona 5 mm Tuulensuojalevyt voidaan kiinnittää ruuvaamalla heti eristeen ruiskutuksen jälkeen. Rimat 50 x 50 mm rimojen väli voi vaihdella, maksimiväli 600 mm keskeltä keskelle.

18 Tuulensuoja pitävästi saumattu ja jatkokset aina koolauksen kohdalla, kiinnitys valmistajan ohjeen mukaan. Rakenne sisältä ulospäin: - Lattialauta 8 x 95 mm - Ekovilla -ilmansulku - Lattiakannattajat rakennesuunnitelmien mukaan - Tuulensuoja Runkoleijona 5 mm - Lauta 5 x 50 mm - Tuuletettu ryömintätila - Karkea sora Perustusten routasuojaukset tehdään rakennusten routasuojausohjeen mukaisesti. mm Ekovillaa mm Ekovillaa ALAPOHJA Ryömintätilainen Tuuletusaukkojen määrä enintään 0,8 % alapohjan alasta. U-arvo, W/m K 0, 0,6 Tuulensuoja pitävästi saumattu ja jatkokset aina koolauksen kohdalla, kiinnitys valmistajan ohjeen mukaan. Puolilämpimissä seinissä vain pystyrunko 7 mm k 600. Tuulensuojavaihtoehto : - Ulkoverhouslauta - Ilmarako / lauta x 00 mm k Tuulensuoja Tuulileijona mm - EKOVILLA SE 48 mm ja vaakakoolaus 48 x 48 mm - EKOVILLA SE 98 mm ja kantava runko 48 x 98 mm k Ekovilla -ilmansulku - Sisäverhous mm Ekovillaa mm Ekovillaa 46 7 Puolilämpimissä seinissä vain pystyrunko 48 mm k Ulkoverhouslauta 5x55mm - Tuuletusväli, lauta x00mm k Tuulensuoja Runkoleijona 5mm - Kantava runko 48 x 7 mm k 600 ja EKOVILLA SE 7 mm - Ekovilla -ilmansulku - Vaakakoolaus 48 x 48 mm ja EKOVILLALEVY 50 mm - Sisäverhous mm Ekovillaa 48 mm Ekovillaa ULKOSEINÄ U-arvo, W/m K 0,7 0,6 - Yläpohja puhalluseristeellä, ontelolaatta - Vesikate - Tuulettuva ilmatila - Tuuliohjain räystäsalueella - Ontelolaatta rakennesuunnitelmien mukaan - Pintakäsittely 405 mm Ekovillaa 65 mm Ekovillaa Tuulensuoja pitävästi saumattu ja jatkokset aina koolauksen kohdalla, kiinnitys valmistajan ohjeen mukaan. - Onteloyläpohja puhalluseristeellä - Vesikate - Tuuletusväli 00 mm - Tuulensuoja Tuulileijona mm - Kantava rakenne suunnitelmien mukaan - EKOVILLA -ilmansulku - Koolaus x 00 mm k 00 - Sisäverhous 490 mm Ekovillaa 00 mm Ekovillaa - Yläpohja puhalluseristeellä - Vesikate - Reuna-alueella tuuliohjain - Kantavarakenne rakennesuunnitelmien mukaan - EKOVILLA -ilmansulku - Koolaus 50 x 50 k 00 - Sisäverhous 405 mm Ekovillaa 65 mm Ekovillaa YLÄPOHJA U-arvo, W/m K 0,09 0,4 U-arvot laskettu standardin SFS-EN ISO 6946 mukaan. Vertailuarvo - lämmin tila Vertailuarvo - puolilämmin tila Ekovilla-millit Ekovillan eristepaksuudet eri U-arvoilla 8

19 KÄTEVÄSTI ITSE ASENTAEN Ekovilla-eriste on helppo asentaa myös itse yläpohjaan, seiniin ja lattiaan. Puukuitueristettä on myös mukava käsitellä. Ekovilla-myyjältäsi saat vuokralle puhalluskoneen, jolla työ käy näppärästi. Eriste on eko-pakattu noin viidenteen osaan tilavuudestaan, joten suurikin määrä eristettä kulkee puhalluskoneen kanssa mukavasti henkilöauton peräkärryssä. Esimerkiksi 0 sentin lisäeristeen puhaltaminen yläpohjaan käy hetkessä ja eriste maksaa itsensä nopeasti takaisin pienentyneinä lämmityskuluina ja lisääntyneenä asumismukavuutena. Ekovilla eristäjä säästää aina myös luontoa ja hillitsee osaltaan ilmastonmuutosta. Itseasennusohje Yläpohjan vapaapuhallus Puhallustyön suorittaminen:. Aloita työ etäisimmästä nurkasta, lopeta sisään menoaukolle. Mittatikku: Haluttu paksuus + painumavara, n. 0%. esim. 0 cm + 6 cm = 6 cm Puhalluskoneen säätö: Ekovillan tulee lentää puhallusletkusta 0,5 - m, Ekovillaa pitää tulla letkun täydeltä Seinän tuulensuojalevyn tulee nousta eristyksen yläpuolelle. Tuuliohjainpahvit asennettuna. 9 Vino-ontelon puhallus Puhallustyön suorittaminen:. Työnnä puhallusputki ontelon pohjalle, nosta n. 0 cm, aloita puhallus.. Pidä letku ontelon keskellä. kun villan meno lähes pysähtyy, nosta letkua n. 0 cm, jolloin villaa jälleen menee.. Toista edellinen menettely, kunnes ontelo on kokonaan eristetty. Puhalluskoneen säätö: Ekovillaa tulee lentää,5 - m puhallusletkusta ja sitä pitää tulla puolet vapaan puhalluksen määrästä. Asennetaan tuulensuoja puhalluksen jälkeen. Muodosta eristyskerroksen vahvuinen kotelo erillisen rakennusohjeen mukaisesti.

20 Itseasennusohje Menekit Ekovilla IA Yläpohja - säkkiä/m Vino-ontelo -4 säkkiä/m Alapohja -4 säkkiä/m Pystyontelo 4-5 säkkiä/m Seinän puhalluseristäminen Puhallustyön suorittaminen:. Laske puhallusletku aivan seinäontelon alareunaan, nosta 0 cm, aloita puhallus.. Kun villan meno lähes pysähtyy, nosta letkua n. 0 cm, jolloin villaa jälleen menee.. Toista tämä menettely kunnes koko ontelo on täytetty. Varmista pääsy puhallusletkulla kaikkiin pystyonteloihin joko yläkautta tai tekemällä aukot seinän tuulensuojalevyyn, myös ikkunoiden alustat. Pidä ontelon yläreunassa estettä jottei villa pääse pursuamaan pois ontelosta. (Esim. yläpohjaan 400 mm vahvuudella,5 säkkiä/m ) Puhalluskoneen sääto: säädä puhalluskoneen ilmanpaine maksimiin. Ekovillan tulee Tiukkaa tarvittaessa ontelon yläreuna käsin. lentää letkunpäästä - m, ja sitä tulee tulla noin puolet vapaan puhalluksen määrästä Yleistä Alapohjan eristys Käytä asennustyön aikana vähintään P-luokan hengityssuojainta. Noudata puhalluskoneen käyttöohjeita. Soveltuu myös lisäeristykseen. Tarkista hormin paloeristys Katso metallihormin paloeristäminen seuraavalta sivulta Vesikatteen ja tuulensuojalevyn väliin tulee jäädä tuuletusrako vähintään 0 mm. Ilmastointiputkien vaakaosat voidaan peittää Ekovillalla, pystyosat putkieristeillä. Virta 6 ampeeria. virtajohto x,5 mm. Avokoolaus:. Puhalla eriste reuna alueille (noin m ulkoseinistä) 50% yli koolauksen yläreunan, muualle noin 0% yli koolauksen yläreunan.. Paina eriste koolauksen tasoon, esim. levyn kaistalla.. Puhdista koolinkien selät. Puhalluskoneen säätö: Ekovillan tulee lentää puhallusletkusta 0,5 - m, ekovillaa pitää tulla letkun täydeltä. Onteloasennus avokoolaus 0. Työnnä puhallusletku onteloon mahdollisimman pitkälle.. Aloita puhallus.. Kun villan meno lähes pysähtyy, vedä letkua noin 0 cm, jolloin villaa jälleen menee. 4. Toista menettely kunnes koko ontelo on eristetty. 5. Pidä ontelon puhallusaukossa estettä, jottei villa pursua pois ontelosta. 6. Tiukkaa asennusaukon kohta tarvittaessa käsin. onteloasennus Puhalluskoneen säätö: Ekovillaa tulee lentää,5 - m puhallusletkusta ja sitä pitää tulla puolet vapaan puhalluksen määrästä.

21 Teräspiipun läpivienti Palkkiyläpohja Suora yläpohja Kipsilevy korkeus 700 mm Palovilla korkeus 00 mm Mineraalivilla korkeus 00 mm 4 Huomioi ristikon sijainti piippuun nähden 5 Huomioi palkin sijainti piippuun nähden 6 Mineraalivilla väh 50 mm

22 Ekovillalevy Leikkausohje Ekovillalevyn leikkaaminen Asentaminen tapahtuu samalla tavalla kuin muidenkin levyvillojen asennus. Ekovillalevyn leikkaaminen onnistuu oikeilla välineillä... Leikkaaminen onnistuu. Fiskarsin villaveitsellä tai kotoisalla fileerausveitsellä. Bahcon villasahalla tai hampaattomalla sahalla. terävällä, suoralaitaisella villaveitsellä 4. vannesahalla (myytävänä ammattikäyttöön) 5. pöytäsirkkelillä (tiheähampainen terä, jolla saa hienoa jälkeä). 4. Levy Leikkaamista helpottavia ohjeita Pidä veitsi tai saha terävänä veitsenteroittimella tai kulmahiomakoneella. Mikäli joudut käyttämään voimaa leikkaamiseen > teroita veitsi. Työn helpottamiseksi aseta levy alustoille, joiden väliin jätät leikkausta varten sopivan raon (esim. styroxpaalit, lavat, laudat). Älä leikkaa pöytää tai alustaa vasten välttääksesi terän nopeaa tylsymistä. Asennusvideot ja -kuvat: > ekovillalevy

23 Ilmatiiviys Yleisohje ilmatiivis rakenne Yksi rakenteen toimivuuden edellytys on sen hyvä ilmatiiviys. Eriste suojataan lämpimältä puolelta -ilmansululla,joka asennetaan huolellisesti. Läpiviennit, liittymät ja nurkat asennetaan huolellisesti näitä ohjeita noudattaen. Ilmatiivis talo on Mukava ja turvallinen asua Energiataloudellinen Kestävä Katso lisätietoja: Kuva. Kiinnitä ensin kokonainen ilmansulkupaperi (puolet seinälle ja lattiaan tai kattoon) yhden seinän mitalta lattianja katonrajaan. Kuva. Jatka samoin viereiselle seinälle. paperit menevät lattiassa ja katossa päällekkäin. Kuva. Kiinnitä seuraavaksi ilmansulkupaperi kaikkiin nurkkiin. Kuva 4. Nyt voit levittää ilmansulkupaperit lattiaan, seiniin ja kattoon eristystyön mukaisessa järjestyksessä. Huom. teippaus. Ekovilla Ekovilla-eriste

24 Ilmatiiviys Ilmansulun työvaiheet rankarakenteessa Alapohjan ja seinän liittymä. Yleiskuva rakenteesta; yläpohjan ilmansulut sekä alapohjan solumuovieriste asennettu (viimeinen kerros asentamatta).. Ulkoseinän ja alapohjan liittymään on asennettu ilmansulkukaista siten, että lattian eristeen päälle tulee kaistaa noin 600mm. Nurkka leikataan kuvan mukaan.. Ilmansulku taitetaan nurkkaan ja kiinnitetään lattian valun ajaksi niittaamalla seinään. 4. Ilmansulun suojaksi asennetaan 600 mm:n valukreppi valua varten Valukreppi taitetaan nurkan yli ja kiinnitetään niittaamalla. 6. Runkoa vasten asennetaan tukilauta valun ajaksi. Ylimmäinen eristekerros lattiaan asennettu. Ilmansulku jää kahden eristekerroksen väliin tiivistäen seinän ja alapohjan liitokseen. 7. Lattia valettuna. Valun kuivuttua kävelyä kestäväksi tukilauta poistetaan. 8. Mikäli seinäeristys tehdään puukuitueristeellä ruiskuttaen, käännetään ilmansulkukaista lattiaa vasten ja suojataan levyllä ruiskutuksen ajaksi. 9. Seinä eristettynä. Alapohjan ja seinän liittymän sekä yläpohjan ilmansulkukaista käännettynä seinälle. 0. Nurkkaan asennettu ehjä ilmansulkukaista.. Ilmansulut asennettuna. Kaikki saumat teipataan huolellisesti.. Seinät levytettynä. Valun ja seinälevyn välinen tila täytetään elastisella massalla.

25 Ilmatiiviys Hirsirakennuksen alapohja Maavarainen alapohja. Tiivistä massalla alajuoksun ja kosteuskatkon välinen rako; malli riippuu valmistajasta.. Kiinnitä ilmansulku niskoihin kiinni nitojalla. Huomioi että ilmansulku nousee seinälle riittävästi, muttei lopullisen lattialistan yläpuolelle.. Leikkaa ilmansulun nurkkataitos auki. 4. Tiivistä massalla ilmansulku sivuseinään seinähirteen Kiinnitä ilmansulku nitojalla seinään 0 mm välein. 6. Huomioi, että valitsemasi lattialista peittää ilmansulun. Rossialapohja. Rossialapohjan tuulen-suojalevyn huolellinen asennus vaikuttaa suuresti koko rakenteen ilmatiiviyteen. Levy kiinnitetään alustaansa valmistajan ohjeen mukaan.. llmansulku asennetaan eristeen päälle ja taitetaan seinälle siten, että se peittyy lattiamateriaalin ja listan taakse (70 mm).. Nurkkataitos leikataan auki kuvan mukaan. 4. Tiivistysmassaa pursotetaan hirren ja paperin 5. Ilmansulun nurkkaliitoksen tiivistäminen. 6. Kiinnitä ilmansulku seinään niittaamalla ja väliin. Varo, että tiivistysmassa ei mene varmenna liitos ohuella listalla tai hyvälaatui- lattialistan yläpinnan tasalle. sella teipillä.

26 Ilmatiiviys Kehäristikko. Kiinnitä ilman/höyrynsulku nitojalla kehäristikon kaltevaan osaan. Ulota sulkua 500 mm seinille. Jätä seinien kohdalta kiinnittämättä.. Nurkan asennus: Leikkaa ilman/höyrynsulun nurkkataitos auki.. Taita ilman/höyrynsulku nurkkataitos seinälle. 4. Lisää seuraavat ilman/höyrynsulut ja kiinnitä ne nitojalla. Limitä kaistoja vähintään 00mm. Huomioi että päätyseinän höyryn/ ilmansulku on noin 500mm Varmista ilma/höyrynsulun tiiviys koolausrimoilla. Sulkujen limitys tulee koolauspuiden alle. Jätä seinät vapaaksi eristeiden asentamista varten. 6. Jätä sivuseinää vasten noin puolet (650 mm) ilman/höyrynsulun leveydestä. 7. Leikkaa noin 00 mm viilto sulun päätyseinän puoleiseen taitoskohtaan. 8. Leikkaa kolmio taitoksesta lähtien ja jatka viiltoa kehäristikon alapaarteen keskikohtaa pitkin. Käännä taitteet ylös kehäristikon alapaarteen sivujen mukaisesti. 9. Paina sulku alas välipohjan ilman/höyrynsulkua vasten. Käännä ilman/höyrynsulku alaspäin ja leikkaa nurkkakohta auki. 0. Käännä taitteet pois edestä ja pursota (esim. Sikaflex-FC+) taitoskohtiin.. Kiinnitä ilman/höyrynsulku nitojalla paikoilleen kehäristikon alapaarteisiin 0 mm:n välein sekä sivulautaan.. Eristeet asennettu. Varmista ilman/höyrynsulku nurkissa pitkittäiskaistaleella. Taita alapaarteiden päälle asennettavista ilma/höyrynsuluista puolet seinille.

27 Ilmatiiviys Alapaarteen läpivienti avoimeen tilaan. Taita puolet ilman/höyrynsulusta sivuseinää vasten ja puolet kattoristikoiden päälle. Jätä sulkua päätyseinälle noin 500 mm.. Viillä ilman/höyrynsulun taitteeseen kuvan mukainen kolmio ristikon alapaarteen kohdalle. Jatka viiltoa alapaarteen keskikohtaa pitkin.. Taita viilletyt kohdat ylös kuvan mukaisesti. 4. Käännä ilman/höurynsulku alas Taita ilman/höyrysulun osat pois edestä ja pursota tiivistemassaa alapaarteisiin. 6. Kiinnitä taitteet alapaarteisiin nitojalla 7. Leikkaa Ilman/höysynsulku kattoristikon alapintaa vasten. 8. Käännä Ilman/höyrynsulku katon suuntaiseksi. 9. Pursota tiivistemassaa taitoskohtiin. 0. Kiinnitä ilman/höyrynsulku ristikon alapintaan. Varmista alapaarteen ilman/höyrynsulku. Lisää seuraava ilman/höyryn sulku kat- nitojalla. teipillä. toristikon alapintaan. Limitä seinän sulun kanssa n. 500 mm.

28 Ilmatiiviys Yläpohja/välipohja/hirsiseinä. Kiinnitä päätyseinää vasten olevan kattoristikon alapinnan tasolle 45 x 45 mm rima, joka varmistaa kiinnityskohdat koolausrimoille.. Kiinnitä ilman/höyrynsulku nitojalla alapaarteisiin. Taita sulkua seinälle noin 00 mm.. Nurkan asennus: Leikkaa ilman/höyrynsulun nurkka auki. 4. Tiivistä päätyseinän ja ilman/höyrynsulun yhtymäkohta tiivistysmassalla (esim. Sikaflex- FC+). Laita tiivistysmassaa myös nurkkaan tulevan kiinnitysriman kohdalle Tiivistä sivuseinän ja ilman/höyrynsulun yhtymäkohta tiivistysmassalla (esim. Sikaflex-FC+). 6. Kiinnitä ilman/höyrynsulku nitojalla seiniin yläosastaan. 7. Kiinnitä seuraava ilman/höyrynsulkukaista nitojalla alapaarteisiin, limitä sulkuja 00 mm. 8. Tiivistä seinän ja ilman/höyrynsulun yhtymäkohta tiivistysmassalla (esim. Sikaflex-FC+). 9. Kiinnitä ilman/höyrynsulku nitojalla päätyseinään. Lisää loput ilman/höyrynsulut. 0. Varmista ilman/höyrynsulun ja seinän tiiviys seiniin kiinnitettävällä rimalla.. Leikkaa ylimääräiset ilman/höyrynsulut rimojen alareunaa vasten pois.. Asenna koolausrimat paikoilleen.

29 Ilmatiiviys Hirsipääty/yläpohja. Päätyseinään sahataan ura ilmansulkua varten.. Sahattuun uraan pursotetaan tiivistysmassaa.. Ilmansulku painetaan uraan ja siellä olevaan massaan tiiviisti. 4. Ilmansulku kiinnitetään uranpohjaan pätkityillä rimoilla, kiinnityksessä huomioitava hirren laskeutumisvara. Sivuseinän hirren päälle pursotetaan tiivistysmassaa Ilmansulku asennetaan sivuseinälle. Varmenna kiinnitys tarvittaessa listan avulla. 6. Kurkihirren ja päätyseinän liitoskohtaan pursotetaan tiivistysmassaa. 7. Asennetaan ilmansulku kurkihirren päälle ja jätetään roikkumaan vapaasti. 8. Asennetaan kattopalkit ja katemateriaalit rakennussuunnitelmien mukaan. 9. Sivuseinällä riippunut ilmansulku kiinnitetään niittaamalla palkkien alapintaan. 0. Ilmansulkukaistojen asennus palkkien alapintaan, limitys 00 mm.. Ilmansulut asennettuna, huomioi limitykset ja teippaus.. Kiinnitä päätyseinällä riippuva ilmansulku kattopalkkeihin sekä asenna koolausrimat paikoilleen.

30 Ilmatiiviys Kaksikerroksisen rakennuksen välipohja. Ilmansulkukaista asennettuna runkoon.. Välipohjan kannatuspalkki ja välipohjapalkisto asennettu ilmansulkukaistan päälle.. Ilmansulku asennettuna välipohjapalkiston alapintaan Puhalluseristys suoritettuna. Välipohjapalkiston päälle seinän liitoskohtaan asennetaan ilmansulkukaista. 5. Ilmansulut asennettuna. Välipohjan sekä alapohjan ilmansulku limittyy seinän ilmansulkuun. Rakenteeseen ei jää ilmavuotoja. Ilmansulut on esitetty läpinäkyvänä.

31 Ilmatiiviystuotteet Höyryn-/ilmansulun läpiviennit Visux-hormi Visux-hormiläpivienti koostuu neljästä levymäisestä osasta, jotka kiinnitetään hakasilla tai nauloilla apukoolaukseen. Osat on profiloitu alumiinista, varustettu hormia vasten tulevalla ja tähän tarkoitukseen valmistetulla tiivisteellä. Tiiviste on muotoilunsa takia erittäin joustava. Se muotoutuu hyvin rappausta vasten. Vaikeissa olosuhteissa, kuten erittäin epätasaisissa rappauksissa, tiivistyspinnassa voidaan käyttää tiivistemassaa. Elementti toimii hyllynä, johon on helppo asentaa palovillat. Visux-hormi soveltuu sellaisenaan eri yläohjan kaltevuuksille ja työstötarve asennettaessa on vähäinen. Teknisiä tietoja Valmistettu alumiinista ja termoplastisesta elastomeeristä Alumiinin ainevahvuus 0,5 mm Tiivisteen ainevahvuus,0 mm Tiiviste kiinnitetty niittaamalla, kestää myös hirsirakennuksen laskeutumisen Visux-hormin valintataulukko Yläpohjan kaltevuudet: 0...:,5 -reikäinen hormi = Visux-hormi- -reikäinen hormi = Visux-hormi- - ja 4- reikäiseen hormiin tarvitaan kaksi Visux-hormi- pakkausta. Hormin ympärille (00 mm etäisyydelle) rakennettuun apukoolaukseen elementti kiinnitetään niittaamalla tai naulaamalla. Tiiviste painetaan hormia vasten litistäen puolet vahvuudestaan. Tiivistepinnassa voi käyttää elastista massaa.. Ilmansulun asennus tiivistelevyjen alapuolelle. Asennusjärjestys voidaan toteuttaa siten, että ilmansulku jää elementin ja apukoolauksen väliin.. Ilmansulut asennettuna, liitoskohta teipataan huolellisesti. Yläpohjan kaltevuus jyrkempi kuin :,5 -reikäinen hormi = yksi Visux-hormi- pakkaus -reikäinen hormi = kaksi Visux-hormi- pakkausta -reikäinen hormi = kaksi Visux-hormi- pakkausta 4-reikäinen hormi = kaksi Visux-hormi- pakkausta Visux-putki Visux-putki on tarkoitettu erityisesti ilmanvaihto-keskusimuri- ja sähköputkien läpivientien tiivistämiseen. Läpivientielementissä on itseliimautuva laippaosa. Suuren kokonsa takia laippaosa tiivistää suuremmatkin lävistysreiät ja viillot, jotka syntyvät esim. ilmanvaihtoputkien asennuksessa. Elementin kaulus on joustava ja muotoutuu hyvin läpivietävän putken ympärille. Visux-putkiläpiviennin asennus on nopea ja vaivaton. Teknisiä tietoja Laippaosan koko 95 x 95 mm Soveltuu putkille mm Valmistettu PE-muovista Itseliimautuva Asennuslämpötila > +5 C Kierrätettävä materiaali Katso lisätietoja: Läpivientielementtiin leikataan hieman putkea pienempi reikä.. Putken ympäristö puhdistetaan huolellisesti. Silikonitarrat irrotetaan.....ja kaulus painetaan putkeen ja laippaosa ilmansulkuun. 4. Kauluksen tiiviys varmistetaan ilmansulku teipillä.

32 Ekovilla Oy, KUUSANKOSKI Katajaharjuntie 0, 4570 KUUSANKOSKI Vaihde (05) Faksi (05) 6 4 Ekovilla Oy, YLISTARO Pajatie, 640 YLISTARO AS Vaihde (06) Faksi (06) Ekovilla Oy, KIIMINKI Honkiojantie, PL 5, 9090 KIIMINKI Vaihde Faksi (08) Tekninen neuvonta Puhelin Ideasampo/Esaprint045000

SISÄLTÖ HUOMIOITAVA! SIVU

SISÄLTÖ HUOMIOITAVA! SIVU RAKENTEET HUOMIOITAVA! ENNEN ASENNUSTA Sovi asennusaika riittävän ajoissa (noin viikkoa) Varmistu, että asennusauto pääsee mahdollisimman lähelle asennuskohdetta. (alle 0 m) Varmistu, että voimavirtaa

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE. Selluvilla A-A I-PALKKI. leikkaus A. www.webon.fi. 45 mm. 6 mm. 350 mm. 70 mm. I-palkki 350 mm PRT-Lami 70 x45 mm / 6 mm

TOIMINTAOHJE. Selluvilla A-A I-PALKKI. leikkaus A. www.webon.fi. 45 mm. 6 mm. 350 mm. 70 mm. I-palkki 350 mm PRT-Lami 70 x45 mm / 6 mm 45 mm A-A I-PALKKI 6 mm 350 mm leikkaus A A 5 6 7 70 mm 4 3 www.webon.fi SISÄLLYSLUETTELO SIVU YLÄPOHJA NORMAALIRISTIKKO 3 YLÄKERTA ONTELOASENNUS 4 YLÄPOHJA LISÄERISTYS 5 YLÄPOHJA NORMAALIRISTIKKO/SAKSIRISTIKKO

Lisätiedot

45 mm. 6 mm A-A I-P ALKKI. leikkaus A A. 350 mm. 70 mm. I-palkki 350 mm PRT -Lami 70 x45 mm / 6 mm. www.xbon.fi ASENNUSOHJE. ver. 13.1. www.termex.

45 mm. 6 mm A-A I-P ALKKI. leikkaus A A. 350 mm. 70 mm. I-palkki 350 mm PRT -Lami 70 x45 mm / 6 mm. www.xbon.fi ASENNUSOHJE. ver. 13.1. www.termex. 45 mm A-A I-P ALKKI 6 mm 350 mm leikkaus A A 5 6 7 70 mm 4 3 www.xbon.fi ASENNUSOHJE ver. 3. www.termex.fi sisällysluettelo Yläpohja normaaliristikko 3 Yläkerta onteloasennus 4 Yläpohja lisäeristys 5 Yläpohja

Lisätiedot

KEVYT YLÄPOHJA/ VAAKASUORA

KEVYT YLÄPOHJA/ VAAKASUORA SISÄLLYSLUETTELO Kevyt yläpohja/ vaakasuora... Kevyt yläpohja/ saksiristikko... Ristikkorakenteinen yläkerta... - Onteloyläpohja... - Pystyrunkoseinä... 6 Ristirunkoseinä... 7 Hirsiseinän lisäeristys...

Lisätiedot

Anna hyvä elämä talollesi ja perheellesi

Anna hyvä elämä talollesi ja perheellesi Rakenteet Sisältö SIVU Valmistautumisohje, yläpohjat Kehäristikko 4 Onteloiden teko pulpettiristikkoon/ristikkopalkkiin 5 Seinäeristämisessä huomioitava 6 Seinä 7 Anna hyvä elämä talollesi ja perheellesi

Lisätiedot

Anna hyvä elämä talollesi ja perheellesi

Anna hyvä elämä talollesi ja perheellesi Rakenteet Sisältö SIVU Valmistautumisohje, yläpohjat Kehäristikko Onteloiden teko pulpettiristikkoon/ristikkopalkkiin 5 Seinäeristämisessä huomioitava 6 Seinä 7 Anna hyvä elämä talollesi ja perheellesi

Lisätiedot

TEE ITSE! LISÄERISTÄJÄN OPAS

TEE ITSE! LISÄERISTÄJÄN OPAS TEE ITSE! LISÄERISTÄJÄN OPAS APU ON LÄHELLÄ. ERISTYSPÄIVYSTYS VASTAA NUMEROSSA 0207 3545! TEE ITSE SELLUVILLAN ASENNUS PolarVillan Tee Itse -puhallusvilla on helppo asentaa asunnon ylä- tai alapohjaan.

Lisätiedot

Saunan rakentaminen ja remontointi

Saunan rakentaminen ja remontointi Saunan rakentaminen ja remontointi Suomessa saunan rakentamisen tapoja on todennäköisesti yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Seuraavat saunan rakennusohjeet perustuvat 20 vuoden kokemukseemme saunojen rakentamisesta

Lisätiedot

- luotettavuutta tulevaisuudessakin - MELTEX-ALUSKATTEET Meltex-aluskatteet Aluskate on tärkeä osa kattorakennetta, sillä se varmistaa katon vesitiiveyden. Varsinaiset vesikatteet ovat normaalioloissa

Lisätiedot

4 ERISTYS. Kortit. Kuvat 89 a, b ja c Eristäminen. P L A T F O R M p i e n t a l o - o p a s

4 ERISTYS. Kortit. Kuvat 89 a, b ja c Eristäminen. P L A T F O R M p i e n t a l o - o p a s 4 ERISTYS Kortit 4.1 Levymäisten eristeiden asennus alapohjaan 4.2 Levymäisten eristeiden asennus seiniin 4.3 Levymäisten eristeiden asennus välipohjaan 4.4 Levymäisten eristeiden asennus yläpohjaan 4.5

Lisätiedot

Kerabit Dual - asennusohjeet

Kerabit Dual - asennusohjeet Kerabit Dual - asennusohjeet Lue ohjeet huolellisesti ennen asennusta. Yleistä Alustaksi sopii raakaponttilaudoitus tai tarkoitukseen soveltuva rakennuslevy, esim. Kerabit OSB-kattolevy. Katon kaltevuus

Lisätiedot

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN Turmalin-savikattotiili Minster-betonikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 14.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 9 Alkulause

Lisätiedot

RAKENTEET. Yksityiskohdat Höyrynsulun läpimenot Höyrynsulun liitokset kivitalot Höyrynsulun liitokset - puutalot

RAKENTEET. Yksityiskohdat Höyrynsulun läpimenot Höyrynsulun liitokset kivitalot Höyrynsulun liitokset - puutalot Yksityiskohdat Höyrynsulun läpimenot Höyrynsulun liitokset kivitalot Höyrynsulun liitokset - puutalot 3 4 1 YKSITYISKOHDAT Yksityiskohdissa käydään läpi höyrynsulun läpimenoja ja liitoksia. HÖYRYNSULUN

Lisätiedot

4/2016 VIESKATALO. Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen. VIESKAN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 Alavieska www.vieskanelementti.fi

4/2016 VIESKATALO. Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen. VIESKAN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 Alavieska www.vieskanelementti.fi 4/2016 VIESKTLO Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen VIESKN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 lavieska www.vieskanelementti.fi Yleistä Kosteus- ja homevaurioiden välttämiseksi on tärkeää huolehtia siitä,

Lisätiedot

RT ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT RT PIENTALON PUURAKENTEET

RT ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT RT PIENTALON PUURAKENTEET RT 82-10820 ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT 82-10560 RT 82-10693 PIENTALON PUURAKENTEET JJ/1/huhtikuu 2004/6000/Vla/Rakennustieto Oy 3 ohjetiedosto RT 82-10820 3 RAKENNUSTARVIKKEET Yläsidepuut Levyjäykiste

Lisätiedot

ASENNUSOHJE ALUSKATTEET

ASENNUSOHJE ALUSKATTEET Päivitetty 03.04.2014 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 6 Yleistä Monierin hengittävät aluskatteet Divoroll Universal ja Divoroll

Lisätiedot

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Näin lisäeristät 4 Sisäpuolinen lisäeristys Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Tammikuu 202 Sisäpuolinen lisälämmöneristys Lisäeristyksen paksuuden määrittää ulkopuolelle jäävän eristeen

Lisätiedot

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m Kattamisohjeet Katepal Oy PL 33, 37501 LEMPÄÄLÄ Palvelupuhelin (03) 375 9111 Fax (03) 375 0974 E-mail: katepal@katepal.fi www.katepal.fi Kuljetus ja varastointi Kuljetettava ja varastoitava pystyasennossa.

Lisätiedot

Saunaremontti ja uuden saunan rakentaminen yhdistelmäsauna ja infrasauna

Saunaremontti ja uuden saunan rakentaminen yhdistelmäsauna ja infrasauna Saunaremontti ja uuden saunan rakentaminen yhdistelmäsauna ja infrasauna Kun kiuassaunaan asennetaan myös infrapunalämpö, tulee ottaa huomioon muutamia näissä ohjeissa olevia tärkeitä seikkoja. Seuraavat

Lisätiedot

CLT-Koetalon pystytyksen vaiheita

CLT-Koetalon pystytyksen vaiheita Elementtikuorman nosto autosta. Elementtien kokonaistilavuus n. 33 m 3. Kuorman päällä tuli myös kertopuupalkit. Elementtikuorma aukaistuna, jolloin kävi ilmi, että ensin tarvittava elementti oli alimmaisena.

Lisätiedot

Kingspan-ohjekortti nro 106

Kingspan-ohjekortti nro 106 Toukokuu 2016 Kingspan-ohjekortti nro 106 HÖYRYNSULKURATKAISUOHJE Kingspan Therma -eristeet höyrynsulkuratkaisuna Kingspan Therma -eristeet alhaisen lämmönjohtavuuden ja korkean vesihöyrynvastuksen ansiosta

Lisätiedot

Putketon uppoasennus

Putketon uppoasennus Putketon uppoasennus Asennus rakenteeseen: perusasiat Kaapelia asennettaessa suoraan rakenteeseen ilman asennusputkea jätetään kaapelille liikkumavaraa. Vältetään risteämiä muiden kaapeleiden kanssa. Asennustilaa

Lisätiedot

Näin lisäeristät 3. Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 3. Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 3 Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristäminen PAROC extralla ja PAROC WPS 3n -levyillä Oikein tehty

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. HUNTON BITROC bitumituulensuojalevy

ASENNUSOHJEET. HUNTON BITROC bitumituulensuojalevy ASENNUSOHJEET HUNTON BITROC bitumituulensuojalevy SÄILYTYS/VARASTOINTI Hunton Bitroc levyt on varastoitava kuivassa tilassa, ja niiden on oltava kuivia asennushetkellä. Levyt saattaa olla tarpeen tuulettaa

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R FI Asennus- ja käyttöohjeet SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R 00000000 00000000 0809 Misa-järjestelmäsavupiippu on testattu standardin EN 1856-1:2009 mukaisesti käytettäväksi

Lisätiedot

NIKO PALONEN ALAPOHJAN RAKENNE JA TYÖOHJE. Kohde: XXX

NIKO PALONEN ALAPOHJAN RAKENNE JA TYÖOHJE. Kohde: XXX NIKO PALONEN ALAPOHJAN RAKENNE JA TYÖOHJE Kohde: XXX 2.11.2013 Alapohjan rakenne Nykyinen alapohjarakenne on maanvarainen laatta, jossa on ollut puinen koolausrakenne. Lämmöneristeenä on käytetty sahanpurua.

Lisätiedot

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 1 Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova -levyllä Julkisivujen uusimisen yhteydessä

Lisätiedot

Ullakon eristäminen Rakennuseristeet

Ullakon eristäminen Rakennuseristeet Ullakon eristäminen Rakennuseristeet Huhtikuu 0 korvaa Joulukuu 00 Sisällys Edullisesti lisätilaa kylmästä ullakosta... Edullisesti lisätilaa kylmästä ullakosta Näin eristät ullakon seinät... Näin eristät

Lisätiedot

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustetun Santex-huoneen 81 ohjeellinen asennusohje.

Lisätiedot

Energiatehokkaan rakentamisen parhaat käytännöt. Johdanto

Energiatehokkaan rakentamisen parhaat käytännöt. Johdanto Energiatehokkaan rakentamisen parhaat käytännöt Johdanto Teemat Laaditaan oppimateriaalia: 1. Perusteet; lämmön siirtyminen, kastepiste,... 2. Työmaan olosuhdehallinta; sääsuojaus, lämmitys, kuivatus,

Lisätiedot

SUPER-ALUSMATTO. SBS-kumibituminen aluskermi

SUPER-ALUSMATTO. SBS-kumibituminen aluskermi SUPER-ALUSMATTO SBS-kumibituminen aluskermi KATEPAL OY PL 33, 37501 LEMPÄÄLÄ Puhelin (03) 375 9111 Faksi (03) 375 0974 E-mail: katepal@katepal.fi www.katepal.fi Kuljetus ja varastointi Kuljetettava ja

Lisätiedot

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 2 Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova levyllä Puurunkoinen, purueristeinen talo,

Lisätiedot

HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET. Astu vain kantavan VAROITUS! rakenne. www.hunton.fi

HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET. Astu vain kantavan VAROITUS! rakenne. www.hunton.fi HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET VAROITUS! rakenteen päälle! rakenne. Astu vain kantavan Aluskate ei ole kantava www.hunton.fi VARASTOINTI Hunton Sarket aluskatelevyt tulee varastoida ja säilyttää

Lisätiedot

Festivo 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja

Festivo 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja Asennusohjeet Huvimajoille Festivo 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin SPU Sauna-Satu soveltuu saunan seinien ja kattojen sekä kosteiden tilojen

Lisätiedot

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Käyttötarkoitus: ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Hormex T600 liekki piippu on lämpöä kestävä, kaksoisseinäinen savupiippujärjestelmä, joka on valmistettu 1.4828 lämpöä kestävästä teräksestä (ulkokuori - 1.4301)

Lisätiedot

Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita

Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita Sisältö Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita... 1 Yleistä... 2 Pystyverhoukset... 3 Vaakaverhoukset... 5 Verhouksen alareuna ja sokkeli... 6 Verhouksen yläreuna ja räystäs...

Lisätiedot

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

Ovielementtejä on kaksi erilaista: 1. Perusovielementti 2. Pariovielementti, lisätilauksesta.

Ovielementtejä on kaksi erilaista: 1. Perusovielementti 2. Pariovielementti, lisätilauksesta. Asennusohjeet Asennustyön voi suorittaa yksi henkilö mutta työskentely pareittain on suositeltavaa. Elementit toimitetaan muovilla päällystetyllä paketilla, paketti on varastoitava ilmavasti maasta irti

Lisätiedot

Asennusohje. Devicell Dry

Asennusohje. Devicell Dry Asennusohje Devicell Dry 1 Asennusohje SF Tekniset tiedot Rakenne: Alumiinilla päällystetty polystyreeni U-arvo: 3 W/m2K Koko: 50 x 100 cm (0,5 m2) Paksuus: 13 mm Alumiinin paksuus: 1 mm Eriste: 12 mm

Lisätiedot

Kota 8-k / 6-k. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja. Lattia. Asennusohjeet Huvimajalle

Kota 8-k / 6-k. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja. Lattia. Asennusohjeet Huvimajalle Asennusohjeet Huvimajalle Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), TORXruuvipääsarja, poranterä 4 mm ja 3 kpl

Lisätiedot

Katariina 8K. Asennusohjeet Huvimajalle. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Pohja

Katariina 8K. Asennusohjeet Huvimajalle. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Pohja Asennusohjeet Huvimajalle Katariina 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä 4

Lisätiedot

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016 IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016 1 IKI T600 KIUASPIIPPU ASENNUSOHJE ENNEN ASENNUSTA Tarkista että kaikki piipun osat ovat laatikossa osaluettelon mukaisesti (s. 3 5). Varmista ennen kiukaan kivitystä

Lisätiedot

Takuu Myönnämme tekemällemme työlle sekä toimittamillemme materiaaleille kahden (2) vuoden takuun.

Takuu Myönnämme tekemällemme työlle sekä toimittamillemme materiaaleille kahden (2) vuoden takuun. Sivu 1/6 Asiakkaan nimi Katuosoite Paikkakunta CityGreen122 - Maakotka Rakennuspaikkakunta: Saarijärvi Yleiset sopimusehdot GREENBUILD-toimitukseen sovelletaan RAKENNUSTUOTETEOLLISUUDEN TALOPAKETTIEN JA

Lisätiedot

MDF-JA PUULISTOJEN ASENNUSOHJE

MDF-JA PUULISTOJEN ASENNUSOHJE MDF-JA PUULISTOJEN ASENNUSOHJE Aloita asennus katkaisemalla listat sopivaan mittaan. Tee tarvittavat jiiraukset valmiiksi. JIIRAUS: MDF-ja puulistat voit jiirata sahaamalla. NAULAUS: käytä viimeistelynaulainta,

Lisätiedot

RUNKOVAIHEEN TYÖT (Runkovaiheen mittaustyöt, runko- ja eristystyöt 1 ja 2 sekä vesikattorunkotyöt yht. 35 ov.)

RUNKOVAIHEEN TYÖT (Runkovaiheen mittaustyöt, runko- ja eristystyöt 1 ja 2 sekä vesikattorunkotyöt yht. 35 ov.) RUNKOVAIHEEN TYÖT (Runkovaiheen mittaustyöt, runko- ja eristystyöt 1 ja 2 sekä vesikattorunkotyöt yht. 35 ov.) Runkovaiheen työt on suurin opintokokonaisuus talonrakentajan tutkintoon johtavassa koulutuksessa.

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

ACO STAINLESS Lattiakaivot asuintiloihin

ACO STAINLESS Lattiakaivot asuintiloihin ..00 Lattiakaivot vesieristämätön betonilattia ACO EG 0 -lattiakaivo on tarkoitettu asuintiloihin ja paikkoihin, joissa virtaama on korkeintaan, l/s. Kiinnitä kaivo paikoilleen levittämällä lapiollinen

Lisätiedot

ACO STAINLESS Lattiakaivot teollisuustiloihin

ACO STAINLESS Lattiakaivot teollisuustiloihin Lattiakaivot vesieristämätön betonilattia 1 2 3 tulee vaakasuoraan. Lattiakaivossa on 40 mm:n teleskooppisäätö. Kaivon yläosa säädetään yleensä valmiin lattiapinnan tasoon. paikoillaan ja lattia voidaan

Lisätiedot

Hinnasto ja toimitussisällöt 2012

Hinnasto ja toimitussisällöt 2012 Hinnasto ja toimitussisällöt 2012 Sisältöluettelo s. 1 Hinnasto s. 2 Trond s. 3 H-cabin s. 8 Sahib s. 13 Stole s. 19 Villa Tyyne s. 25 Ole s. 31 Ole-2 s. 36 Stabbur s. 42 Taru-sauna s. 49 Asennus s. 53

Lisätiedot

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 Kuivakäymäläkomero täyttää sisäasiainministeriön antamissa määräyksissä esitetyt vaatimukset. VTT on myöntänyt kuivakäymäläkomerolle sen vaatimusten mukaisuuden osoittavan tuotesertifikaatin

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

Satulinna 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja

Satulinna 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja Asennusohjeet Huvimajoille Satulinna 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

Laminaatti 2-lock ja T-lock

Laminaatti 2-lock ja T-lock Asennusohje Laminaatti 2-lock ja T-lock 2014 EDELLYTYKSET Uiva asennus tarkoittaa, että lattiaa ei kiinnitetä (ei naulata eikä liimata) alustaan. Lattian pitää päästä liikkumaan vapaasti sisäilman muutosten

Lisätiedot

Takuu Myönnämme tekemällemme työlle sekä toimittamillemme materiaaleille kahden (2) vuoden takuun.

Takuu Myönnämme tekemällemme työlle sekä toimittamillemme materiaaleille kahden (2) vuoden takuun. Sivu 1/6 Asiakkaan nimi Postiosoite Paikkakunta GreenBuild89 - Muuttohaukka Rakennuspaikkakunta: Saarijärvi Yleiset sopimusehdot GREENBUILD-toimitukseen sovelletaan RAKENNUSTUOTETEOLLISUUDEN TALOPAKETTIEN

Lisätiedot

ASENNUSOPAS - PUUKOOLAUS

ASENNUSOPAS - PUUKOOLAUS ASENNUSOPAS - PUUKOOLAUS Merkinnät: B Puukoolauksen leveys tulee olla vähintään 60mm lyhyillä sivuilla. Metallikoolauksen leveys voi olla vähintään 45mm. Jäljellä oleva koolaus voi olla 45 mm leveä. C

Lisätiedot

EKOLOGINEN ERISTE! ISOVER InsulSafe. Ekologinen ja turvallinen puhallusvilla

EKOLOGINEN ERISTE! ISOVER InsulSafe. Ekologinen ja turvallinen puhallusvilla EKOLOGINEN ERISTE! ISOVER InsulSafe Ekologinen ja turvallinen puhallusvilla 1.10.2014 Ekologinen Kotimainen Pölyämätön ISOVER InsulSafe Kotimaiset ISOVER InsulSafe puhallusvillan raaka-aineesta yli 85%

Lisätiedot

Takuu Myönnämme tekemällemme työlle sekä toimittamillemme materiaaleille kahden (2) vuoden takuun.

Takuu Myönnämme tekemällemme työlle sekä toimittamillemme materiaaleille kahden (2) vuoden takuun. TOIMITUSSISÄLTÖ GreenBuild Mallitalo 1 Rakennuspaikkakunta: Jyväskylä Yleiset sopimusehdot GREENBUILD-toimitukseen sovelletaan RAKENNUSTUOTETEOLLISUUDEN TALOPAKETTIEN JA ELEMENTTIEN KULUTTAJAKAUPPAA SEKÄ

Lisätiedot

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 Kuivakäymäläkomero KH-3/4 KÄYTTÖTARKOITUS Kuivakäymäläkomeroa KH-3 käytetään K- ja S1-luokan väestönsuojissa, joissa se sijoitetaan väestönsuojan sisäpuolelle käymälätilojen ilmanvaihtoa

Lisätiedot

Tynnyrisaunan asennusohje (1013)

Tynnyrisaunan asennusohje (1013) Tynnyrisaunan asennusohje (1013) 1 Asenna tynnyri suoralla alustalla Huom: Osa no: 1 ei kuulu toimitukseen. Asenna saunan tukiosa, osat sopivat jyrsittyihin uriin. Ruuvaa kiinni osat (ruuvien reijät merkittyinä,

Lisätiedot

Hyvän elämän eristeratkaisut

Hyvän elämän eristeratkaisut Hyvän elämän eristeratkaisut 2 Hyvän elämän eristeratkaisut Anna hyvä elämä talollesi ja perheellesi Hyvä elämä on lämmintä ja turvallista. Luonnon tuottamalla kuidulla eristäminen antaa talollesi ja perheellesi

Lisätiedot

Hyvän elämän eristeratkaisut

Hyvän elämän eristeratkaisut Hyvän elämän eristeratkaisut 2 3 Anna hyvä elämä talollesi ja perheellesi Lämmin Ekovilla tekee talostasi lämpimän. Lämmin tarkoittaa myös paljon muutakin kuin lämpöasteita. Talosi pitää olla lämmin oikealla

Lisätiedot

Kingspan-ohjekortti nro. 109

Kingspan-ohjekortti nro. 109 Toukokuu 2016 Kingspan-ohjekortti nro. 109 MÖKKIOHJE Kingspan Therma -eristeiden vahvuudet mökkien lämmöneristämisessä Paremman lämmöneristyksen ansiosta mökkien vuosittainen käyttöaika pitenee. Mökit

Lisätiedot

11.2 d HIRSIRUNGON TIIVISTÄMINEN

11.2 d HIRSIRUNGON TIIVISTÄMINEN 21.01.2006 11.2 d HIRSIRUNGON TIIVISTÄMINEN LAMELLIHIRSI VLL 112 saumatiivistekaista nurkan saumatiivistepala (leikataan työmaalla saumatiivisterullasta, palan pituus 25 cm) kuva 11.2 d 1 - levitä rullasta

Lisätiedot

PERUSTUSRATKAISUT. Leca sora. ryömintätilassa / korvaa esitteen 3-12 /

PERUSTUSRATKAISUT. Leca sora. ryömintätilassa / korvaa esitteen 3-12 / PERUSTUSRATKAISUT Leca sora ryömintätilassa 3-12 / 19.11.2010 korvaa esitteen 3-12 / 1.6.2005 www.e-weber.fi LECA SORA RYÖMINTATILASSA Kuva 1: Ryömintätilainen Leca perustus. Ryömintätilan toimiva tuuletus,

Lisätiedot

NORMAALI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet

NORMAALI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet ENERGIA-sydämet Yleistä Energia-sydämmellä tehdyt tulisijat ovat tehokkaita ja vievät vähemmän tilaa kuin perinteisesti muuratut tulisijat. Energiasydän takka voidaan asentaa suoralle seinälle tai nurkkaan!

Lisätiedot

Pohjoismaiden halutuin rakennusalan kumppani - Ekovillan visio

Pohjoismaiden halutuin rakennusalan kumppani - Ekovillan visio Pohjoismaiden halutuin rakennusalan kumppani - Ekovillan visio Sisältö 1. Ekovilla yrityksenä 2. Ekovilla ja hirsiteollisuus Ekovilla Kasvutarina vuodesta 1979 1979 Reijo Louko ja Risto Kauppila perustavat

Lisätiedot

Asennusohje PELLITYSSARJA

Asennusohje PELLITYSSARJA 22.05.2014 Asennusohje Asennusohje Tämä ohje liittyy SCC-pellityssarjojen asentamiseen. Vakiokokoinen pellityssarja on tarkoitettu 1,75 m, erikoistilauksesta saatavissa jopa 2,3 m, korkean (C-mitta) tai

Lisätiedot

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet 2.1 Ulkoseinä - Mineraalivillaeristys Koolaus (välirakenne eristystasossa) CLT-välipohjalevy Saumanauhat - eriste (mineraalivilla) - CLT-seinälevy - vaakalaudoitus - rimoitus - tuulensuojalevy CLT-seinälevy

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi ASENNUSOHJEET Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi SISÄLLYS Yleistä... 2 Vastaanotto ja säilytys... 2 Tasaannuttaminen... 3 Asennusolosuhteet...

Lisätiedot

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI NIKO PALONEN / www.suorakon.com TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI 8.10.2014 JOHDANTO Tämän oppaan tarkoitus on kertoa smyygi- eli täytelistan tekemisestä vanhan hirsirakennuksen ikkunakarmin

Lisätiedot

ARK 1:10. Mika Mäkinen ja Laura Kainulainen LEIKKAUKSET 13053 423-448-2-139 1/5 PÄÄPIIRUSTUS. Mattilankaari 14 21420 Lieto 08.05.

ARK 1:10. Mika Mäkinen ja Laura Kainulainen LEIKKAUKSET 13053 423-448-2-139 1/5 PÄÄPIIRUSTUS. Mattilankaari 14 21420 Lieto 08.05. K.OSA/KYLÄ KORTTELI/TILA TONTTI/RNo VIRANOMAISTEN MERKINTOJÄ RAKENNUSTOIMENPIDE PIIRUSTUSLAJI JUOKS.No UUDISRAKENNUS PÄÄPIIRUSTUS 1/5 RAKENNUSKOHTEEN NIMI JA OSOITE PIIRUSTUKSEN SISÄLTÖ MITTAKAAVAT Mika

Lisätiedot

Asennusohje seinien alaosan patentoitu Termotuote korjausmenetelmä. WWW.LAMOX.FI

Asennusohje seinien alaosan patentoitu Termotuote korjausmenetelmä. WWW.LAMOX.FI Asennusohje seinien alaosan patentoitu Termotuote korjausmenetelmä. WWW.LAMOX.FI Seinien alaosan korjausmenetelmä Valesokkeli on ollut hyvin tyypillinen perustamistapa rivi- ja omakotitaloissa 1970- ja

Lisätiedot

Kreivitalon rakenne- ja eristeratkaisut säästävät energiaa ja rakentamiskustannuksia

Kreivitalon rakenne- ja eristeratkaisut säästävät energiaa ja rakentamiskustannuksia Kreivitalon rakenne- ja eristeratkaisut säästävät energiaa ja rakentamiskustannuksia Kreivitalon kaunis ulkomuoto kätkee sisäänsä toimivan, turvallisen ja energiatehokkaan kodin SUOMEN TODETUSTI TIIVEIN

Lisätiedot

HIRSI- JA PUURAKENTEIDEN TIIVISTYSOHJEET

HIRSI- JA PUURAKENTEIDEN TIIVISTYSOHJEET 1. SOKKELI JA PILARIT ISO-CONNECT HB-Band sokkelikaistatiiviste Korkea kuormituksen kesto, integroidut paisuvat tiivistekaistat ja yhteensopiva bitumipohjaisten tuotteidenkanssa. ISO-CONNECET HB-Band asennetaan

Lisätiedot

Lämmön siirtyminen rakenteessa. Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan

Lämmön siirtyminen rakenteessa. Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan Mikko Myller Lämmön siirtyminen rakenteessa Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan Lämpöhäviöt Lämpö siirtyy 1) Kulkeutumalla (vesipatterin putkisto, iv-kanava)

Lisätiedot

HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET. VAROITUS! Astu vain kantavan rakenteen päälle! Aluskate ei ole kantava rakenne.

HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET. VAROITUS! Astu vain kantavan rakenteen päälle! Aluskate ei ole kantava rakenne. HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET VAROITUS! Astu vain kantavan rakenteen päälle! Aluskate ei ole kantava rakenne. www.hunton.fi VARASTOINTI Hunton Sarket aluskatelevyt tulee varastoida ja säilyttää

Lisätiedot

MaxFloor Komposiittilautojen asennus

MaxFloor Komposiittilautojen asennus MaxFloor Komposiittilautojen asennus Asennusvaihtoehto 1, T - muovikiinnikkeet (vaiht. RST pikakiinnikkeet) Perustus (Runko) 1. Perustuksen pitää olla tasainen ja vakaa, ettei terassiin tule vääntöä tai

Lisätiedot

TUOTEKUVAUS TYYPILLINEN KÄYTTÖ PALOLUOKITUS - TAULUKKO ASENNUS TESTISTANDARDIT VÄLI- JA KANTAVAT SEINÄRAKENTEET 100 MM KANTAVAT LATTIARAKENTEET 150 MM

TUOTEKUVAUS TYYPILLINEN KÄYTTÖ PALOLUOKITUS - TAULUKKO ASENNUS TESTISTANDARDIT VÄLI- JA KANTAVAT SEINÄRAKENTEET 100 MM KANTAVAT LATTIARAKENTEET 150 MM TUOTEKUVAUS TYYPILLINEN KÄYTTÖ Protecta FR Pipe Wrap on suunniteltu ylläpitämään seinien ja lattioiden palonkestoa silloin kun niihin on vedetty läpivientejä (yhtenäiset muovi- tai metalliputket palavan

Lisätiedot

Energiatehokas rakentaminen ja remontointi PORNAINEN 21.09.2011. Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry Jouko Lommi

Energiatehokas rakentaminen ja remontointi PORNAINEN 21.09.2011. Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry Jouko Lommi Energiatehokas rakentaminen ja remontointi PORNAINEN 21.09.2011 Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry Jouko Lommi Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry PRKK RY on ainoa Omakotirakentajia ja remontoijia

Lisätiedot

Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili

Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 20.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 6 Alkulause Ohjeet ja

Lisätiedot

PROTECTA FR BOARD ASENNUSOHJEET

PROTECTA FR BOARD ASENNUSOHJEET PROTECTA FR BOARD ASENNUSOHJEET SISÄLLYS Kaapelit ja kourut kipsi-, kivi- tai betoniseinässä s. 2 kipsi-, kivi- tai betoniseinässä s. 2-3 Kupariputket kipsi-, kivi- tai betoniseinässä s. 3 Alupex-putket

Lisätiedot

HUNTON SARKET -ALUSKATELEVY

HUNTON SARKET -ALUSKATELEVY ASENNUSOHJE HUNTON SARKET - ALUSKATELEVY 18/25 HUNTON SARKET -ALUSKATELEVY Säilytys/varastointi Hunton Sarket -aluskatelevyt on säilytettävä kuivassa paikassa, ja levyjen on asennettaessa oltava kuivia.

Lisätiedot

Takuu Myönnämme tekemällemme työlle sekä toimittamillemme materiaaleille kahden (2) vuoden takuun.

Takuu Myönnämme tekemällemme työlle sekä toimittamillemme materiaaleille kahden (2) vuoden takuun. Sivu 1/6 Asiakkaan nimi Katuosoite Paikkakunta CityGreen106 - Tuulihaukka Rakennuspaikkakunta: Saarijärvi Yleiset sopimusehdot GREENBUILD-toimitukseen sovelletaan RAKENNUSTUOTETEOLLISUUDEN TALOPAKETTIEN

Lisätiedot

ASENNUSOPAS - PUUKOOLAUS

ASENNUSOPAS - PUUKOOLAUS SENNUSOPS - PUUKOOLUS Merkinnät: Puukoolauksen leveys tulee olla vähintään 60mm lyhyillä sivuilla. Metallikoolauksen leveys voi olla vähintään 45mm. Jäljellä oleva koolaus voi olla 45 mm leveä. Ruuvi (SN

Lisätiedot

Tuoteseloste PELLITYSSARJA neliskanttiseen valmispiippuun

Tuoteseloste PELLITYSSARJA neliskanttiseen valmispiippuun 1.11.2011 Tuoteseloste Asennusohje Tämä ohje liittyy PETE -pellityssarjojen asentamiseen. Vakiokokoinen pellityssarja on tarkoitettu 1,75 m, erikoistilauksesta saatavissa jopa 2,3 m, korkean (C-mitta)

Lisätiedot

Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi

Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi Asennusohjeet Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi Valmispiippu Kerastar on tarkoitettu lähtemään tulisijan päältä. Siinä on haponkestävä, keraaminen sisähormi.

Lisätiedot

KOHTA HELPOTTAA SUOMEN HUUSSITEHDAS

KOHTA HELPOTTAA SUOMEN HUUSSITEHDAS KOHTA HELPOTTAA SUOMEN HUUSSITEHDAS HUUSSIN PAKKAUSLISTA JA KOKOAMISOHJE 31.5.2012 PAKKAUSLISTA Tarvikepussi: vedin, ovisaranat, takaluukun saranat (Euromakki), lankahaka, työntösalpa, ruuvit 5x80 mm,

Lisätiedot

"SÄÄLTÄ SUOJAAN" - TOIMITUSSISÄLTÖ

SÄÄLTÄ SUOJAAN - TOIMITUSSISÄLTÖ 5.1.2015 "SÄÄLTÄ SUOJAAN" - TOIMITUSSISÄLTÖ "SÄÄLTÄ SUOJAAN" -TOIMITUS SISÄLTÄÄ: -Ulkoseinäelementit: - sisäpuolen EK-kipsilevy 13 mm -ulkovuori pääosin asennettuna -ikkunavuorilaudat pääosin asennettuna

Lisätiedot

Hanhitie 4 01450 VANTAA 0400 472 130 info@glan.fi www.glan.fi

Hanhitie 4 01450 VANTAA 0400 472 130 info@glan.fi www.glan.fi Hanhitie 4 01450 VANTAA 0400 472 130 info@glan.fi www.glan.fi VINYYLIverhousPANEELIN ASENNUSOHJEET Yleistä: Tämän asennusohjeen on koonnut Juhani Glan yli 30 vuoden kokemuksella vinyyliverhouspaneelien

Lisätiedot

IKI T600 piippupaketti

IKI T600 piippupaketti IKI T600 piippupaketti 07/2016 1 Kolmevaippainen Ilmajäähdytteinen terässavupiippu järjestelmä. IKI-PIIPPU T600 CE 1450- CPR- 0007 EN 1856-1 T600-N1-D-Vm-L99080-G(50) Lämpötilaluokka T600 Suojaetäisyys

Lisätiedot

Asennusohje seinien alaosan patentoitu Termotuote korjausmenetelmä. WWW.LAMOX.FI

Asennusohje seinien alaosan patentoitu Termotuote korjausmenetelmä. WWW.LAMOX.FI 1 Asennusohje seinien alaosan patentoitu Termotuote korjausmenetelmä. WWW.LAMOX.FI WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI puh 020 749 8010 Tekninen tuki takotek.toimisto@gmail.com, 040-77201935 2 Ennen työn aloittamista

Lisätiedot

www.sheikki.fi KATTOSILLAN ASENNUSOHJEET

www.sheikki.fi KATTOSILLAN ASENNUSOHJEET www.sheikki.fi KATTOSILLAN ASENNUSOHJEET PISKO -KATTOSILLAT Kattosiltoja käytetään seinä- ja lapetikkaiden jatkeena turvallisten kulkuteiden rakentamiseen katoilla sijaitseville huoltokohteille esim. savupiipulle.

Lisätiedot

KIILTO TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN

KIILTO TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN KIILTO TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN Ennen Tycroc TWP rakennuslevyjen asennusta täytyy varmistaa, että alusta on kuiva, luja, jäykkä ja vakaa sekä puhdas pölystä, öljystä, rasvoista

Lisätiedot

ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO

ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO VESISET Plus + ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO 50/ 75/ 100 mm SANEERAUS Kaivon asennus laattaan s.2 Kaivon asennustuurna s.3 Muhvin ja putken asennus s.4 Ylin kerros ja mutkat s.6 Seinäkiinnikkeet

Lisätiedot

TULOILMAVENTTIILI VLR-100

TULOILMAVENTTIILI VLR-100 TULOILMAVENTTIILI VLR-100 Uuteen läpivientiin VELCO VLR-100 tuotekokonaisuus. Sisältää termostaatilla varustetun Velco korvausilmaventtiilin, F9 -luokan Filtrete suodattimen, ulkoritilän sekä jatko- ja

Lisätiedot

Honkatalot-vakiotoimitussisältö PolarHuvilat ekopuutalorakenteella

Honkatalot-vakiotoimitussisältö PolarHuvilat ekopuutalorakenteella 1 Honkatalot-vakiotoimitussisältö Honkatalojen PolarHuvilat sisältävät kaikki alla olevat rakennusmateriaalit ja -osat: 1. PIIRUSTUKSET (Honkatalojen toimituksen osalta) a. pohjapiirustus b. julkisivupiirustukset

Lisätiedot

PILHA PAVILJONKI ASENNUSOHJEET

PILHA PAVILJONKI ASENNUSOHJEET PILHA PAVILJONKI ASENNUSOHJEET Innoros Oy :: Paanakedonkatu 20 :: 28100 Pori :: Puh. 0424-852200 :: www.ultimatemarket.com Perustuksen teko Perustussuositus: Sorapatja, vähintään 20 cm paksu ja halkaisijaltaan

Lisätiedot

Kantokisko, ruuvit ja riippukiskot

Kantokisko, ruuvit ja riippukiskot Asennusvinkkejä Asennusvinkkejä Varo poraamasta sähköjohtoihin, kanaviin, putkiin tai muihin vahingoittuviin osiin. Jos olet epävarma näiden johtojen ja putkien sijainnista, ota yhteyttä sähköasentajaan

Lisätiedot