Anna hyvä elämä talollesi ja perheellesi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Anna hyvä elämä talollesi ja perheellesi"

Transkriptio

1 Rakenteet

2 Sisältö SIVU Valmistautumisohje, yläpohjat Kehäristikko 4 Onteloiden teko pulpettiristikkoon/ristikkopalkkiin 5 Seinäeristämisessä huomioitava 6 Seinä 7 Anna hyvä elämä talollesi ja perheellesi Alapohja 8 Yläpohja Normaaliristikko 9 Pääty/hirsiseinä 0 Vino yläpohja Kehäristikko/huopakate Kehäristikko/aluskate Palkkiyläpohjaontelo Tuulensuojalevy Tuulensuojakangas/aluskate 4 Päätyrakenne Kehäristikko ja palkkiyläpohja 5 -kerrospuurunko Seinä/välipohja/yläpohja 6 Lisäeristäminen 7 Hyvä elämä on lämmintä ja turvallista. Puhtaan luonnon tuottamalla kuidulla eristäminen antaa talollesi ja perheellesi olosuhteet, jota ympäröi hyvä elämä. Lämmin Ekovilla on puukuitua. Se tulee luonnosta ja siirtää sen ikiaikaiset ja parhaiksi havaitut omi-nai suudet osaksi taloasi ja perheesi elämää. Hyvän elämän perustat ovat aina olleet lähellä luontoa. Ekovilla siirtää ne suoraan kotiisi. Olemme hyvän asumisen asiantuntija. Ekovilla on paljon enemmän kuin eriste. Se on myös mahdollisuus tehdä ympäristö teko. Kun eristät puu kuidulla, talosi toimii hiilipankkina koko sen elinkaaren ajan. Valitse lämmin vihreä. Ekovilla. Lämmin vihreä.

3 SIVU Ekovilla millit Eristevahvuudet eri vaatimustasoilla 8 Itseasennusohje 9 Itseasennusohje 0 Teräspiipun läpivienti Ekovillalevy Leikkausohje Ilmatiiviys Yleisohje Ilmansulun työvaiheet rankarakenteessa 4 Hirsirakennuksen alapohja 5 Kehäristikko 6 Alapaarteen läpivienti avoimeen tilaan 7 Yläpohja/välipohja/hirsiseinä 8 Hirsipääty/yläpohja 9 Kaksikerroksisen rakennuksen välipohja 0 Ilmatiiviystuotteet Höyryn-/ilmansulun läpivienti Lämmin Ekovilla tekee talostasi lämpimän. Lämmin tarkoittaa myös paljon muutakin kuin lämpöasteita. Talosi pitää olla lämmin oikealla tavalla. Ekovillan lämmin tarkoittaa lämpimän asumisen ja elämisen kokonaisuutta. Ekovilla lämmin tarjoaa hyvää elämää talollesi ja perheellesi. Ekovillan lämmin tarkoittaa myös tunnelmaa. Hyvä ja oikea lämmin tuo hyvinvointia kotiisi, perheellesi ja ympäristölle. Ekovilla on lämmin monin eri tavoin. Yhdessä ne tekevät kodin, jossa on hyvä elää. Hengittävä Talollasi on oma elämä aivan kuten sen asukkaillakin. Elääksemme meidän on hengitettävä. Puukuitu antaa talosi hengittää oikealla tavalla. Se tasaa sisäilman kosteutta luonnon omalla menetelmällä. Siihen pystyy vain elävä, luonnosta saatu eristysmateriaali. Hengittävä talo kertoo turvallisuudesta ja hyvästä olosta. Siksi eristämien on yksi rakentamisen tärkeimmistä päätöksistä. Kun annat talosi hengittää, talosi ja perheesi voivat hyvin. Ekologinen Ekovilla on lämmin ja vihreä valinta. Ekovillan lämmin tulee suoraan luonnosta. Kun eristät talosi metsän tuottamalla puukuidulla, talosi toimii hiilipankkina koko sen elinkaaren ajan. Ekovilla on siis myös ympäristöteko. Puukuidun voi myös käyttää uudelleen tai palauttaa sen takaisin luontoon. Ekovilla on valinta puhtaamman luonnon puolesta. Hyvästä valinnastasi kiittävät sekä ympäristösi että tulevat sukupolvet. Hyvä elämä Lämpö, turvallisuus ja ekologisuus ovat hyvän elämän rakennus aineita. Siksi Ekovilla on enemmän kuin eriste. Se on mahdollisuus tehdä elämästä hyvää ympäristön edut huomioiden. Ekovilla on tehnyt työtä hyvän elämän ja kestävän eristämisen puolesta jo vuosikymmeniä. Olemme ylpeitä, että voimme tarjota hyvän tuotteen lisäksi mahdollisuuden myös hyvään elämään. Hyvä elämä on lämmin ja vihreä.

4 Valmistautumisohje Kehäristikko Ekovilla-eristeen puhallusasennus vähintään 800 mm Asenna tuulensuojalevy tai levyvilla konttaustilan päätyihin ilmavirtausten estämiseksi. Tukilauta tuulensuojalevyn jatkosten kohdalle. Tuulensuojalevy 50 mm eristepinnan yläpuolelle. 50 mm Huomioi konttaustilaan pääsy Ekovilla-eristeen puhallusasennuksen tekee valtuutettu Ekovilla palveluyrittäjä. Vinon yläpohjan eristys pyritään tekemään yläkolmion kautta (konttaustilaan pääsy aukosta). Varmista riittävä konttaustila, korkeus > 800 mm. Mikäli riittävää konttaustilaa ei ole, puhallus tehdään altapäin ilmansulun läpi. (Katso sivu 4) Kotelorakenteen valmius ennen puhaltamista Jos päädyssä ei ole luukkua laita reijitetty levy kuvan mukaan. Tuulensuojalevyt asennettu Stoppareilla erotetaan ontelo ja seinäpuhallus 4 Sivuseinien pystyosien eristykset tai stopparit asennettuina. Ilmansulun läpiviennit tiivistetty huolellisesti. Ilmansulun jatkoksissa riittävä limitys 00 mm + teippaus. Tuulensuojalevy asennettu ja tuettu jatkokohdissa tukilaudalla. Ilmansulku ja alapuolinen koolaus asennettu. Savuhormin palovilla asennettu asiakkaan toimesta. Kaikki yläpohjaan tulevat LVIS-asennukset tehty. IV-putki ontelon alapintaan, vähintään 00 mm >00 mm palkista ja eristämättä, muualla olevat IV-putket eristetty etukäteen. Sivutilan yläpohjaeriste puhalletaan samalla käynnillä. Varmista pääsy sivutilaan. Tee tarvittaessa aukko joka kolmanteen ristikkoväliin. Asenna levyvilla IV- putkien alle paarteiden väliin. Ontelot suljettava toisiinsa nähden Huomioi limityksen järjestys, limitys vähintään 00 mm. Tukilauta seinäosalle kun ristikoiden väli on yli 600 mm. Ilmansulku seinään asennetaan pystyseinän eristämisen jälkeen, lattian alle metrin leveydeltä.

5 Valmistautumisohje Onteloiden teko pulpettiristikkoon/ristikkopalkkiin Ennen Ekovilla-puhalluseristeen asennusta huomioitavaa Toimitukseen sisältyy käyntikerta, mikä on huomioitava työjärjestyksessä. Sovi asennusaika Ekovilla-palveluyrittäjän kanssa vähintään viikkoa ennen toimitusta. Varmista asennusauton pääseminen asennuskohteen lähelle. Etäisyys rakennuksesta n. 0 m. Työmaalla on voimavirta (x6 A). Käytettävissä on asianmukaiset ja työturvalliset telineet. Asiakas tai asiakkaan edustaja on paikalla asennusyksikön saapuessa. Ilmansulkupaperit laitetaan jokaiseen ristikkoon samalle puolen ristikkoa Koolausrimat 48x48 Tuulensuojalevy 000 mm Ekovilla-palveluyrittäjästä riippumattomat veloitukset Turhasta käynnistä Ekovilla-palveluyrittäjä veloittaa asiakkaalta 00 /käynti (+ alv). Asennusryhmän odotusajasta, telineiden teosta ja muusta varsinaiseen asennustyöhön kuulumattomasta työstä yrittäjä veloittaa asiakkaalta 95 /h (+ alv). 5 Teitä palvelevan ekovillapalveluyrittäjän yhteystiedot Ekovilla-palveluyrittäjäsi yhteystiedot löytyvät osoitteesta: Muista soittaa palveluyrittäjällesi ja sopia tarkka asennusaika vähintään viikkoa ennen toivottua asennusajankohtaa! Ilmansulku Teippaus Alapuolinen koolaus Ontelot Ekovillapuhalluseristeelle Ontelot suljettava toisiinsa nähden. Asenna ristikoiden kylkeen ilmansulkupaperikaistat n. 0 cm yli eristevahvuuden.. Puhalluksen kannalta on tärkeää, että kaikki paperit ovat samalla puolen ristikkoja.. Rakenna ontelo ristikon matalaan osaan jossa ryömintätila on alle metrin. 4. Asenna koolausrimat eristetilan mukaiseen korkeuteen ristikoiden kylkeen. 5. Asenna tuulensuojalevyt koolausten alapuolelle paperiin kiinni, lovea levyä ristikon kohdalta. 6. Tue tuulensuojalevyt yläpuolelta tukilaudoilla 00 mm välein ja levyn jatkoksen kohdalta. 7. Asenna höyrynsulku ja ristikoiden alapuolinen koolaus, ilmansulun jatkoksissa limitys 00 mm ja teippaus. Jos onteloita ei ole tehty ohjeen mukaisesti, asennustöiden vaikeutumisesta tulee lisäkustannuksia asiakkaalle, eikä Ekovilla takaa rakenteiden toimivuutta.

6 Seinäeristämisessä huomioitava! ennen Seinäeristämistä Suojaa ikkunat, ovet ja panelipinnat asennuskohteiden vieriltä. Puhdista lattia noin metrin etäisyydeltä seinästä. Suojaa mahdollisesti sisälle jäävät rakennustarvikkeet. Varmista, että eristettävän seinän mahdolliset sähkörasiat yms. on asennettu. Kylminä aikoina varmista, että lämpötila asennustilassa on vähintään +5 C. - Lämpötila nostetaan noin vuorokautta aikaisemmin Siivoa! Suojaa! Seinäeristämisen jälkeen Anna seinän kuivua 4 vuorokautta. Huolehdi ilman vaihtumisesta ja tuuletuksesta. Huolehdi riittävästä lämmityksestä, joko uuneilla tai tilapäisillä lämmittimillä. Kun eriste on kuivunut noin / vahvuudesta, voidaan ilmansulku asentaa. 6 Älä tärisytä! Tuuleta! Lämmitä!

7 Vaakakoolaus sisäpuolella Seinä 5 Huomaa syrjällään olevan yläjuoksun sijainti. Ulkoseinä valmiina EKOVILLA-ruiskueristämistä varten. Rossipohjalattiassa lattiapalkit ja alapohjan tuulensuojalevy asennettuna. 4 Nurkassa tila suuttimelle väh. 450 mm Asenna pystykapula ristikoiden kohdalle tuulensuojalevyn kiinnittämistä ja yläpohjavillan puhallusta varten Asenna syrjällään olevan yläjuoksun ja ikkunapalkin väliin Ekovillalevy. Alajuoksun tiivistäminen Tiivistekaista Huopakaista Tiivistä mahdolliset läpimenot huolellisesti Visuxläpivienneillä. Aukot suojataan rungon sisäpinnan tasoon. Suojaa mahdolliset kattopanelit m seinästä. Runkotolppien väli vähintään 00 mm, max. 600 mm. Huolehdi tuulensuojan tiiveydestä nurkassa. Ekovilla Ekovilla-eriste Tuulileijona mm / Runkoleijona 5 mm 4 Tiivistekaista 5 Ekovillalevy

8 Alapohjan ja seinän liittymä Alapohja Betonilattia 4 8 Koolattu lattia Ekovilla Ekovilla-eriste Runkoleijona 5 mm 4 Tiivistekaista Seinän ja lattian eristäminen voidaan suorittaa samalla käynnillä.

9 Normaaliristikko/saksiristikko Yläpohja Normaaliristikko Tukirima Tuuliohjainpahvi Kiinnitä nitojalla Tuuliohjainpahvi Periaatepiirros ontelosta 9 Jätä vähintään 400 mm:n tila puhallusputkelle. Tukirima Ontelo puhalletaan yläpohjan eristämisen yhteydessä tiiveyteen 4 säkkiä/m. Normaaliristikko Saksiristikko Varmista, että ilmansulkupaperi menee yhtenäisenä. Ekovilla Ekovilla-eriste Tuuliohjainpahvi 4 Runkoleijona 5 mm 5 Iv-kanavaeriste Ilmansulun limitys 00 mm + teippaus Teippaa ilmansulku huolellisesti ja tiivistä läpiviennit Visux-läpiviennillä.

10 Eriste hirsiseinän sisäpuolella Yläpohja Pääty/hirsiseinä Laskeutumisvara; jätä paperi pussille. Seinän ruiskuttamisen jälkeen voidaan heti puhaltaa yläpohja samalla käynnillä. Huomioi hirsiseinän laskeutuminen; laita paperi pussille. Limitä lopuksi seinän ja yläpohjan ilmansulkupaperit seinäverhouksen alle. 0 Eriste hirsiseinän ulkopuolella Laskeutumisvara Runkotolppa Tuulensuojalevy Koolaus Ulkoverhous 4 Seinäeriste ruiskutetaan ensin. Yläpohjaeriste puhalletaan tuulensuoja -levyn asennuksen jälkeen. Ekovilla Ekovilla-eriste Tuulileijona mm 4 Tiivistekaista Tiivistä mahdolliset läpimenot huolellisesti Visux-läpivienneillä.

11 Pystyosan koolaus seinän ruiskutusta varten Tukilauta Vino yläpohja Tuuletusväli rakennesuunnitelmien mukaan. Kehäristikko/huopakate Ontelot suljettava toisiinsa nähden Kun ristikoiden väli on yli 600 mm, asennetaan 9 x 00 lauta pystypaarteiden väliin, samaan tasoon sisäpinnan kanssa. Ilmansulku ristikoiden väliin asennetaan ennen eristämistä, seinälle nouseva osa käännetään alas seinäeristämisen tieltä. Sivutilan yläpohjaeriste puhalletaan samalla käynnillä. Varmista pääsy sivutilaan. Tee tarvittaessa aukko joka kolmanteen ristikkoväliin. 4 periaatepiirros ruiskutus/puhallus Pystyosa ruiskutetaan ja vino-ontelo puhalletaan. Puhallusontelo Huomioi limityksen järjestys, limitys 00 mm. Asenna levyvilla IV- putkien alle paarteiden väliin. Jätä ilmansulkupaperi kiinnittämättä pystyosan puhaltamista varten. On te lo pu hal lus vaih to eh dos sa il man sul ku pa perit asen ne taan en nen eris teen pu hal lusta. Tiivistä mahdolliset läpimenot huolellisesti Visux-läpivienneillä. Tuulensuojalevy alas asti. Tukirima Tuulensuojalevy alas asti. Ekovilla Ekovilla-eriste Tuulileijona mm 4 Runkoleijona 5 mm

12 Tuulensuojalevyn asennus ja pystyosan koolaus seinän ruiskueristämistä varten Tuulensuojalevyn asennusrimat 50 x 50 ristikoiden kylkeen. Tukilauta Tuulensuojalevy eristetila Vino yläpohja Kehäristikko/aluskate 9 x 00 lauta, sisäpinnat samaan tasoon. Ilmansulku ristikoiden väliin asennetaan ennen eristämistä, seinälle nouseva osa käännetään alas seinäeristämisen tieltä. Periaatepiirros Pystyosa voidaan joko ruiskuttaa tai puhaltaa (katso kuva edelliseltä sivulta). kalteva osa puhalletaan. Aluskate Korokerima Kattoruoteet Tippapelti 4 Huomioi limityksen järjestys, limitys 00 mm. Tuuletus Aluskate räystäälle asti Aluskatteen valumaaukko ja tippapelti Tuulensuojalevy alas asti Tuuletusväli yli 50 mm Ontelot suljettava toisiinsa nähden Ekovilla Ekovilla-eriste Tuulileijona mm 4 Runkoleijona 5 mm Asenna levyvilla IV- putkien alle paarteiden väliin. Tämä il man sul ku pa peri asennetaan seinäe risteen asen nuk sen jälkeen. Tiivistä mahdolliset läpimenot huolellisesti Visux-läpivienneillä. Ristikoiden alapaarteiden vä liin tuleva il man sul ku pa peri asen netaan ennen eris teen asen nus ta. Seinäl le nou se va osa kään netään sei näe ris teen ruis ku tuk sen ajaksi ala paar tei den päälle ja huom! Suojataan esim. levyllä.

13 Ontelon puhallus altapäin Palkkiyläpohjaontelo Tuulensuojalevy Asenna tuulensuojalevyt villaontelon katoksi. Tuuletusharja x 00 Asentaja tekee puhallusreiän. Ontelo kurkihirsirakenteessa Tuulensuojalevy ulotetaan molemmilta lappeilta harjalle asti. Ontelot suljettava toisiinsa nähden 4 Huomioi limityksen järjestys, limitys vähintään 00 mm Asentaja tekee puhallusreiän. Ontelo kurkihirsirakenteessa Tukirima 50 x Tuulensuojalevyn palat 5 Palkkien väli vähintään 50 mm. Puhallusreiän paikkaaminen Ekovilla Ekovilla-eriste Tuulileijona mm 4 Runkoleijona 5 mm 5 Ekovillalevy Tiivistä mahdolliset läpimenot huolellisesti Visux-läpivienneillä. Jos seinä on ristikoolattu, asenna levyvilla kattopalkkien kohdalle.

14 Tuuletusvälirimat Palkkien väli alle 900 mm Palkkiyläpohjaontelo Tuulensuojakangas/aluskate Tuuletusvälirima kpl tuuletusvälirima + 0 mm Palkkien välissä 0 mm paksumpi tuuletusvälirima. Sijoita pyöristetty riman alapää n. 50 mm tuulensuojalevyn yläpuolelle. Palkkien väli yli 900 mm Tuuletusvälirima palkin kohdalla Kattoruoteet Tuuletusvälirima kpl tuuletusvälirima+ 0 mm Tippapelti Periaatepiirros ontelosta Tuulensuojakangas Tippapelti Huomioi ilmansulkupaperin limityksen järjestys, limitys vähintään 00 mm. 4 Tuuletusväli Puhallus altapäin Tuulensuojakangas kiinnitetään tuulensuojalevyyn. 4 Huomioitavaa: ilmansulkupaperin on oltava tarkoitukseen suunniteltu. Ontelot suljettava toisiinsa nähden Jos ryömintätila ei ole riittävä (väh. 800 mm), puhallus suoritetaan altapäin ilmansulun läpi. Tuulensuojakankaan asennus valmistajan ohjeen mukaan. Vähemmän kuin 800 mm Ekovilla Ekovilla-eriste Tuulensuoja/aluskate 4 Runkoleijona 5 mm Asenna puolen vuodan levyinen aluskatekaista ulkoseinän kohdalle niin että osa taittuu tuulensuojalevyn sisäpintaan. kiinnitä nitojalla.

15 Hirsipaneeliverhous Päätyrakenne Kehäristikko ja palkkiyläpohja Seinän yläosaan jäävä ontelo eristetään ekovillalevyllä. Seinän yläosaan jäävä ontelo eristetään ekovillalevyllä. 5 4 Normaali rankarakenne Ekovilla Ekovilla-eriste Ekovillalevy 4 Tuulileijona mm / Runkoleijona 5 mm

16 Platform -Kerros puurunko Seinä/välipohja/yläpohja 4 Tuuliohjainpahvi Kiinnitä nitojalla Laita tiivistekaistat kaikkien ulkoseinille tulevien alajuoksujen alle sekä kaikkien yhteen liitettävien vaakapalkkien väleihin. Teippaa tuulensuojalevyjen saumat. jätä lattian keskiosa levyttämättä niin, että aukkojen kautta voidaan puhaltaa eriste alapohjaan ja välipohjaan. Ulkoseinästä 0,5 metrin matkalla eristeen tiheys yli 60 kg/m. Ekovilla Ekovilla-eriste Tuulileijona mm / Runkoleijona 5 mm 4 Tiivistekaista 5 Havuvanerilevy 6 Iv-kanavaeriste Tiivistä mahdolliset läpimenot huolellisesti Visux-läpivienneillä.

17 Valmistelut ennen ruiskutusta Lisäeristäminen Eristeen stopparirima Huomioi limityksen järjestys, limitys vähintään 00 mm. Tuulenohjain Tarkista palovillan korkeus Kiinnitysrimat n. 50 mm yli tulevan villan pinnan Lisäeristys Vanhaeristys Tee valmiiksi kattotuolien väliin menevä levy + kiinnitysrimat. Rimat 50 x 50 mm rimojen väli voi vaihdella, maksimiväli 600 mm keskeltä keskelle. Seinä voidaan samalla oikaista Eristeen stopparirima 4 7 Ruiskutettava ekovilla täyttää vinoumat, halkeamat, raot ja kolot Ekovilla-eriste täyttää kertaruiskutuksella lautojen välit, paksuuserot sekä seinän oikaisuista johtuvat villavahvennukset että hirsien välit ja halkeamat. Erillistä tilkitsemistä ei tarvita. Ekovilla muodostaa vanhan rakenteen kanssa yhtenäisen eristekerroksen. Vanha hirsi Ekovilla Ekovilla- eriste 4 Runkoleijona 5 mm Tuulensuojalevyt voidaan kiinnittää ruuvaamalla heti eristeen ruiskutuksen jälkeen. Rimat 50 x 50 mm rimojen väli voi vaihdella, maksimiväli 600 mm keskeltä keskelle.

18 Tuulensuoja pitävästi saumattu ja jatkokset aina koolauksen kohdalla, kiinnitys valmistajan ohjeen mukaan. Rakenne sisältä ulospäin: - Lattialauta 8 x 95 mm - Ekovilla -ilmansulku - Lattiakannattajat rakennesuunnitelmien mukaan - Tuulensuoja Runkoleijona 5 mm - Lauta 5 x 50 mm - Tuuletettu ryömintätila - Karkea sora Perustusten routasuojaukset tehdään rakennusten routasuojausohjeen mukaisesti. mm Ekovillaa mm Ekovillaa ALAPOHJA Ryömintätilainen Tuuletusaukkojen määrä enintään 0,8 % alapohjan alasta. U-arvo, W/m K 0, 0,6 Tuulensuoja pitävästi saumattu ja jatkokset aina koolauksen kohdalla, kiinnitys valmistajan ohjeen mukaan. Puolilämpimissä seinissä vain pystyrunko 7 mm k 600. Tuulensuojavaihtoehto : - Ulkoverhouslauta - Ilmarako / lauta x 00 mm k Tuulensuoja Tuulileijona mm - EKOVILLA SE 48 mm ja vaakakoolaus 48 x 48 mm - EKOVILLA SE 98 mm ja kantava runko 48 x 98 mm k Ekovilla -ilmansulku - Sisäverhous mm Ekovillaa mm Ekovillaa 46 7 Puolilämpimissä seinissä vain pystyrunko 48 mm k Ulkoverhouslauta 5x55mm - Tuuletusväli, lauta x00mm k Tuulensuoja Runkoleijona 5mm - Kantava runko 48 x 7 mm k 600 ja EKOVILLA SE 7 mm - Ekovilla -ilmansulku - Vaakakoolaus 48 x 48 mm ja EKOVILLALEVY 50 mm - Sisäverhous mm Ekovillaa 48 mm Ekovillaa ULKOSEINÄ U-arvo, W/m K 0,7 0,6 - Yläpohja puhalluseristeellä, ontelolaatta - Vesikate - Tuulettuva ilmatila - Tuuliohjain räystäsalueella - Ontelolaatta rakennesuunnitelmien mukaan - Pintakäsittely 405 mm Ekovillaa 65 mm Ekovillaa Tuulensuoja pitävästi saumattu ja jatkokset aina koolauksen kohdalla, kiinnitys valmistajan ohjeen mukaan. - Onteloyläpohja puhalluseristeellä - Vesikate - Tuuletusväli 00 mm - Tuulensuoja Tuulileijona mm - Kantava rakenne suunnitelmien mukaan - EKOVILLA -ilmansulku - Koolaus x 00 mm k 00 - Sisäverhous 490 mm Ekovillaa 00 mm Ekovillaa - Yläpohja puhalluseristeellä - Vesikate - Reuna-alueella tuuliohjain - Kantavarakenne rakennesuunnitelmien mukaan - EKOVILLA -ilmansulku - Koolaus 50 x 50 k 00 - Sisäverhous 405 mm Ekovillaa 65 mm Ekovillaa YLÄPOHJA U-arvo, W/m K 0,09 0,4 U-arvot laskettu standardin SFS-EN ISO 6946 mukaan. Vertailuarvo - lämmin tila Vertailuarvo - puolilämmin tila Ekovilla-millit Ekovillan eristepaksuudet eri U-arvoilla 8

19 KÄTEVÄSTI ITSE ASENTAEN Ekovilla-eriste on helppo asentaa myös itse yläpohjaan, seiniin ja lattiaan. Puukuitueristettä on myös mukava käsitellä. Ekovilla-myyjältäsi saat vuokralle puhalluskoneen, jolla työ käy näppärästi. Eriste on eko-pakattu noin viidenteen osaan tilavuudestaan, joten suurikin määrä eristettä kulkee puhalluskoneen kanssa mukavasti henkilöauton peräkärryssä. Esimerkiksi 0 sentin lisäeristeen puhaltaminen yläpohjaan käy hetkessä ja eriste maksaa itsensä nopeasti takaisin pienentyneinä lämmityskuluina ja lisääntyneenä asumismukavuutena. Ekovilla eristäjä säästää aina myös luontoa ja hillitsee osaltaan ilmastonmuutosta. Itseasennusohje Yläpohjan vapaapuhallus Puhallustyön suorittaminen:. Aloita työ etäisimmästä nurkasta, lopeta sisään menoaukolle. Mittatikku: Haluttu paksuus + painumavara, n. 0%. esim. 0 cm + 6 cm = 6 cm Puhalluskoneen säätö: Ekovillan tulee lentää puhallusletkusta 0,5 - m, Ekovillaa pitää tulla letkun täydeltä Seinän tuulensuojalevyn tulee nousta eristyksen yläpuolelle. Tuuliohjainpahvit asennettuna. 9 Vino-ontelon puhallus Puhallustyön suorittaminen:. Työnnä puhallusputki ontelon pohjalle, nosta n. 0 cm, aloita puhallus.. Pidä letku ontelon keskellä. kun villan meno lähes pysähtyy, nosta letkua n. 0 cm, jolloin villaa jälleen menee.. Toista edellinen menettely, kunnes ontelo on kokonaan eristetty. Puhalluskoneen säätö: Ekovillaa tulee lentää,5 - m puhallusletkusta ja sitä pitää tulla puolet vapaan puhalluksen määrästä. Asennetaan tuulensuoja puhalluksen jälkeen. Muodosta eristyskerroksen vahvuinen kotelo erillisen rakennusohjeen mukaisesti.

20 Itseasennusohje Menekit Ekovilla IA Yläpohja - säkkiä/m Vino-ontelo -4 säkkiä/m Alapohja -4 säkkiä/m Pystyontelo 4-5 säkkiä/m Seinän puhalluseristäminen Puhallustyön suorittaminen:. Laske puhallusletku aivan seinäontelon alareunaan, nosta 0 cm, aloita puhallus.. Kun villan meno lähes pysähtyy, nosta letkua n. 0 cm, jolloin villaa jälleen menee.. Toista tämä menettely kunnes koko ontelo on täytetty. Varmista pääsy puhallusletkulla kaikkiin pystyonteloihin joko yläkautta tai tekemällä aukot seinän tuulensuojalevyyn, myös ikkunoiden alustat. Pidä ontelon yläreunassa estettä jottei villa pääse pursuamaan pois ontelosta. (Esim. yläpohjaan 400 mm vahvuudella,5 säkkiä/m ) Puhalluskoneen sääto: säädä puhalluskoneen ilmanpaine maksimiin. Ekovillan tulee Tiukkaa tarvittaessa ontelon yläreuna käsin. lentää letkunpäästä - m, ja sitä tulee tulla noin puolet vapaan puhalluksen määrästä Yleistä Alapohjan eristys Käytä asennustyön aikana vähintään P-luokan hengityssuojainta. Noudata puhalluskoneen käyttöohjeita. Soveltuu myös lisäeristykseen. Tarkista hormin paloeristys Katso metallihormin paloeristäminen seuraavalta sivulta Vesikatteen ja tuulensuojalevyn väliin tulee jäädä tuuletusrako vähintään 0 mm. Ilmastointiputkien vaakaosat voidaan peittää Ekovillalla, pystyosat putkieristeillä. Virta 6 ampeeria. virtajohto x,5 mm. Avokoolaus:. Puhalla eriste reuna alueille (noin m ulkoseinistä) 50% yli koolauksen yläreunan, muualle noin 0% yli koolauksen yläreunan.. Paina eriste koolauksen tasoon, esim. levyn kaistalla.. Puhdista koolinkien selät. Puhalluskoneen säätö: Ekovillan tulee lentää puhallusletkusta 0,5 - m, ekovillaa pitää tulla letkun täydeltä. Onteloasennus avokoolaus 0. Työnnä puhallusletku onteloon mahdollisimman pitkälle.. Aloita puhallus.. Kun villan meno lähes pysähtyy, vedä letkua noin 0 cm, jolloin villaa jälleen menee. 4. Toista menettely kunnes koko ontelo on eristetty. 5. Pidä ontelon puhallusaukossa estettä, jottei villa pursua pois ontelosta. 6. Tiukkaa asennusaukon kohta tarvittaessa käsin. onteloasennus Puhalluskoneen säätö: Ekovillaa tulee lentää,5 - m puhallusletkusta ja sitä pitää tulla puolet vapaan puhalluksen määrästä.

21 Teräspiipun läpivienti Palkkiyläpohja Suora yläpohja Kipsilevy korkeus 700 mm Palovilla korkeus 00 mm Mineraalivilla korkeus 00 mm 4 Huomioi ristikon sijainti piippuun nähden 5 Huomioi palkin sijainti piippuun nähden 6 Mineraalivilla väh 50 mm

22 Ekovillalevy Leikkausohje Ekovillalevyn leikkaaminen Asentaminen tapahtuu samalla tavalla kuin muidenkin levyvillojen asennus. Ekovillalevyn leikkaaminen onnistuu oikeilla välineillä... Leikkaaminen onnistuu. Fiskarsin villaveitsellä tai kotoisalla fileerausveitsellä. Bahcon villasahalla tai hampaattomalla sahalla. terävällä, suoralaitaisella villaveitsellä 4. vannesahalla (myytävänä ammattikäyttöön) 5. pöytäsirkkelillä (tiheähampainen terä, jolla saa hienoa jälkeä). 4. Levy Leikkaamista helpottavia ohjeita Pidä veitsi tai saha terävänä veitsenteroittimella tai kulmahiomakoneella. Mikäli joudut käyttämään voimaa leikkaamiseen > teroita veitsi. Työn helpottamiseksi aseta levy alustoille, joiden väliin jätät leikkausta varten sopivan raon (esim. styroxpaalit, lavat, laudat). Älä leikkaa pöytää tai alustaa vasten välttääksesi terän nopeaa tylsymistä. Asennusvideot ja -kuvat: > ekovillalevy

23 Ilmatiiviys Yleisohje ilmatiivis rakenne Yksi rakenteen toimivuuden edellytys on sen hyvä ilmatiiviys. Eriste suojataan lämpimältä puolelta -ilmansululla,joka asennetaan huolellisesti. Läpiviennit, liittymät ja nurkat asennetaan huolellisesti näitä ohjeita noudattaen. Ilmatiivis talo on Mukava ja turvallinen asua Energiataloudellinen Kestävä Katso lisätietoja: Kuva. Kiinnitä ensin kokonainen ilmansulkupaperi (puolet seinälle ja lattiaan tai kattoon) yhden seinän mitalta lattianja katonrajaan. Kuva. Jatka samoin viereiselle seinälle. paperit menevät lattiassa ja katossa päällekkäin. Kuva. Kiinnitä seuraavaksi ilmansulkupaperi kaikkiin nurkkiin. Kuva 4. Nyt voit levittää ilmansulkupaperit lattiaan, seiniin ja kattoon eristystyön mukaisessa järjestyksessä. Huom. teippaus. Ekovilla Ekovilla-eriste

24 Ilmatiiviys Ilmansulun työvaiheet rankarakenteessa Alapohjan ja seinän liittymä. Yleiskuva rakenteesta; yläpohjan ilmansulut sekä alapohjan solumuovieriste asennettu (viimeinen kerros asentamatta).. Ulkoseinän ja alapohjan liittymään on asennettu ilmansulkukaista siten, että lattian eristeen päälle tulee kaistaa noin 600mm. Nurkka leikataan kuvan mukaan.. Ilmansulku taitetaan nurkkaan ja kiinnitetään lattian valun ajaksi niittaamalla seinään. 4. Ilmansulun suojaksi asennetaan 600 mm:n valukreppi valua varten Valukreppi taitetaan nurkan yli ja kiinnitetään niittaamalla. 6. Runkoa vasten asennetaan tukilauta valun ajaksi. Ylimmäinen eristekerros lattiaan asennettu. Ilmansulku jää kahden eristekerroksen väliin tiivistäen seinän ja alapohjan liitokseen. 7. Lattia valettuna. Valun kuivuttua kävelyä kestäväksi tukilauta poistetaan. 8. Mikäli seinäeristys tehdään puukuitueristeellä ruiskuttaen, käännetään ilmansulkukaista lattiaa vasten ja suojataan levyllä ruiskutuksen ajaksi. 9. Seinä eristettynä. Alapohjan ja seinän liittymän sekä yläpohjan ilmansulkukaista käännettynä seinälle. 0. Nurkkaan asennettu ehjä ilmansulkukaista.. Ilmansulut asennettuna. Kaikki saumat teipataan huolellisesti.. Seinät levytettynä. Valun ja seinälevyn välinen tila täytetään elastisella massalla.

25 Ilmatiiviys Hirsirakennuksen alapohja Maavarainen alapohja. Tiivistä massalla alajuoksun ja kosteuskatkon välinen rako; malli riippuu valmistajasta.. Kiinnitä ilmansulku niskoihin kiinni nitojalla. Huomioi että ilmansulku nousee seinälle riittävästi, muttei lopullisen lattialistan yläpuolelle.. Leikkaa ilmansulun nurkkataitos auki. 4. Tiivistä massalla ilmansulku sivuseinään seinähirteen Kiinnitä ilmansulku nitojalla seinään 0 mm välein. 6. Huomioi, että valitsemasi lattialista peittää ilmansulun. Rossialapohja. Rossialapohjan tuulen-suojalevyn huolellinen asennus vaikuttaa suuresti koko rakenteen ilmatiiviyteen. Levy kiinnitetään alustaansa valmistajan ohjeen mukaan.. llmansulku asennetaan eristeen päälle ja taitetaan seinälle siten, että se peittyy lattiamateriaalin ja listan taakse (70 mm).. Nurkkataitos leikataan auki kuvan mukaan. 4. Tiivistysmassaa pursotetaan hirren ja paperin 5. Ilmansulun nurkkaliitoksen tiivistäminen. 6. Kiinnitä ilmansulku seinään niittaamalla ja väliin. Varo, että tiivistysmassa ei mene varmenna liitos ohuella listalla tai hyvälaatui- lattialistan yläpinnan tasalle. sella teipillä.

26 Ilmatiiviys Kehäristikko. Kiinnitä ilman/höyrynsulku nitojalla kehäristikon kaltevaan osaan. Ulota sulkua 500 mm seinille. Jätä seinien kohdalta kiinnittämättä.. Nurkan asennus: Leikkaa ilman/höyrynsulun nurkkataitos auki.. Taita ilman/höyrynsulku nurkkataitos seinälle. 4. Lisää seuraavat ilman/höyrynsulut ja kiinnitä ne nitojalla. Limitä kaistoja vähintään 00mm. Huomioi että päätyseinän höyryn/ ilmansulku on noin 500mm Varmista ilma/höyrynsulun tiiviys koolausrimoilla. Sulkujen limitys tulee koolauspuiden alle. Jätä seinät vapaaksi eristeiden asentamista varten. 6. Jätä sivuseinää vasten noin puolet (650 mm) ilman/höyrynsulun leveydestä. 7. Leikkaa noin 00 mm viilto sulun päätyseinän puoleiseen taitoskohtaan. 8. Leikkaa kolmio taitoksesta lähtien ja jatka viiltoa kehäristikon alapaarteen keskikohtaa pitkin. Käännä taitteet ylös kehäristikon alapaarteen sivujen mukaisesti. 9. Paina sulku alas välipohjan ilman/höyrynsulkua vasten. Käännä ilman/höyrynsulku alaspäin ja leikkaa nurkkakohta auki. 0. Käännä taitteet pois edestä ja pursota (esim. Sikaflex-FC+) taitoskohtiin.. Kiinnitä ilman/höyrynsulku nitojalla paikoilleen kehäristikon alapaarteisiin 0 mm:n välein sekä sivulautaan.. Eristeet asennettu. Varmista ilman/höyrynsulku nurkissa pitkittäiskaistaleella. Taita alapaarteiden päälle asennettavista ilma/höyrynsuluista puolet seinille.

27 Ilmatiiviys Alapaarteen läpivienti avoimeen tilaan. Taita puolet ilman/höyrynsulusta sivuseinää vasten ja puolet kattoristikoiden päälle. Jätä sulkua päätyseinälle noin 500 mm.. Viillä ilman/höyrynsulun taitteeseen kuvan mukainen kolmio ristikon alapaarteen kohdalle. Jatka viiltoa alapaarteen keskikohtaa pitkin.. Taita viilletyt kohdat ylös kuvan mukaisesti. 4. Käännä ilman/höurynsulku alas Taita ilman/höyrysulun osat pois edestä ja pursota tiivistemassaa alapaarteisiin. 6. Kiinnitä taitteet alapaarteisiin nitojalla 7. Leikkaa Ilman/höysynsulku kattoristikon alapintaa vasten. 8. Käännä Ilman/höyrynsulku katon suuntaiseksi. 9. Pursota tiivistemassaa taitoskohtiin. 0. Kiinnitä ilman/höyrynsulku ristikon alapintaan. Varmista alapaarteen ilman/höyrynsulku. Lisää seuraava ilman/höyryn sulku kat- nitojalla. teipillä. toristikon alapintaan. Limitä seinän sulun kanssa n. 500 mm.

28 Ilmatiiviys Yläpohja/välipohja/hirsiseinä. Kiinnitä päätyseinää vasten olevan kattoristikon alapinnan tasolle 45 x 45 mm rima, joka varmistaa kiinnityskohdat koolausrimoille.. Kiinnitä ilman/höyrynsulku nitojalla alapaarteisiin. Taita sulkua seinälle noin 00 mm.. Nurkan asennus: Leikkaa ilman/höyrynsulun nurkka auki. 4. Tiivistä päätyseinän ja ilman/höyrynsulun yhtymäkohta tiivistysmassalla (esim. Sikaflex- FC+). Laita tiivistysmassaa myös nurkkaan tulevan kiinnitysriman kohdalle Tiivistä sivuseinän ja ilman/höyrynsulun yhtymäkohta tiivistysmassalla (esim. Sikaflex-FC+). 6. Kiinnitä ilman/höyrynsulku nitojalla seiniin yläosastaan. 7. Kiinnitä seuraava ilman/höyrynsulkukaista nitojalla alapaarteisiin, limitä sulkuja 00 mm. 8. Tiivistä seinän ja ilman/höyrynsulun yhtymäkohta tiivistysmassalla (esim. Sikaflex-FC+). 9. Kiinnitä ilman/höyrynsulku nitojalla päätyseinään. Lisää loput ilman/höyrynsulut. 0. Varmista ilman/höyrynsulun ja seinän tiiviys seiniin kiinnitettävällä rimalla.. Leikkaa ylimääräiset ilman/höyrynsulut rimojen alareunaa vasten pois.. Asenna koolausrimat paikoilleen.

29 Ilmatiiviys Hirsipääty/yläpohja. Päätyseinään sahataan ura ilmansulkua varten.. Sahattuun uraan pursotetaan tiivistysmassaa.. Ilmansulku painetaan uraan ja siellä olevaan massaan tiiviisti. 4. Ilmansulku kiinnitetään uranpohjaan pätkityillä rimoilla, kiinnityksessä huomioitava hirren laskeutumisvara. Sivuseinän hirren päälle pursotetaan tiivistysmassaa Ilmansulku asennetaan sivuseinälle. Varmenna kiinnitys tarvittaessa listan avulla. 6. Kurkihirren ja päätyseinän liitoskohtaan pursotetaan tiivistysmassaa. 7. Asennetaan ilmansulku kurkihirren päälle ja jätetään roikkumaan vapaasti. 8. Asennetaan kattopalkit ja katemateriaalit rakennussuunnitelmien mukaan. 9. Sivuseinällä riippunut ilmansulku kiinnitetään niittaamalla palkkien alapintaan. 0. Ilmansulkukaistojen asennus palkkien alapintaan, limitys 00 mm.. Ilmansulut asennettuna, huomioi limitykset ja teippaus.. Kiinnitä päätyseinällä riippuva ilmansulku kattopalkkeihin sekä asenna koolausrimat paikoilleen.

30 Ilmatiiviys Kaksikerroksisen rakennuksen välipohja. Ilmansulkukaista asennettuna runkoon.. Välipohjan kannatuspalkki ja välipohjapalkisto asennettu ilmansulkukaistan päälle.. Ilmansulku asennettuna välipohjapalkiston alapintaan Puhalluseristys suoritettuna. Välipohjapalkiston päälle seinän liitoskohtaan asennetaan ilmansulkukaista. 5. Ilmansulut asennettuna. Välipohjan sekä alapohjan ilmansulku limittyy seinän ilmansulkuun. Rakenteeseen ei jää ilmavuotoja. Ilmansulut on esitetty läpinäkyvänä.

31 Ilmatiiviystuotteet Höyryn-/ilmansulun läpiviennit Visux-hormi Visux-hormiläpivienti koostuu neljästä levymäisestä osasta, jotka kiinnitetään hakasilla tai nauloilla apukoolaukseen. Osat on profiloitu alumiinista, varustettu hormia vasten tulevalla ja tähän tarkoitukseen valmistetulla tiivisteellä. Tiiviste on muotoilunsa takia erittäin joustava. Se muotoutuu hyvin rappausta vasten. Vaikeissa olosuhteissa, kuten erittäin epätasaisissa rappauksissa, tiivistyspinnassa voidaan käyttää tiivistemassaa. Elementti toimii hyllynä, johon on helppo asentaa palovillat. Visux-hormi soveltuu sellaisenaan eri yläohjan kaltevuuksille ja työstötarve asennettaessa on vähäinen. Teknisiä tietoja Valmistettu alumiinista ja termoplastisesta elastomeeristä Alumiinin ainevahvuus 0,5 mm Tiivisteen ainevahvuus,0 mm Tiiviste kiinnitetty niittaamalla, kestää myös hirsirakennuksen laskeutumisen Visux-hormin valintataulukko Yläpohjan kaltevuudet: 0...:,5 -reikäinen hormi = Visux-hormi- -reikäinen hormi = Visux-hormi- - ja 4- reikäiseen hormiin tarvitaan kaksi Visux-hormi- pakkausta. Hormin ympärille (00 mm etäisyydelle) rakennettuun apukoolaukseen elementti kiinnitetään niittaamalla tai naulaamalla. Tiiviste painetaan hormia vasten litistäen puolet vahvuudestaan. Tiivistepinnassa voi käyttää elastista massaa.. Ilmansulun asennus tiivistelevyjen alapuolelle. Asennusjärjestys voidaan toteuttaa siten, että ilmansulku jää elementin ja apukoolauksen väliin.. Ilmansulut asennettuna, liitoskohta teipataan huolellisesti. Yläpohjan kaltevuus jyrkempi kuin :,5 -reikäinen hormi = yksi Visux-hormi- pakkaus -reikäinen hormi = kaksi Visux-hormi- pakkausta -reikäinen hormi = kaksi Visux-hormi- pakkausta 4-reikäinen hormi = kaksi Visux-hormi- pakkausta Visux-putki Visux-putki on tarkoitettu erityisesti ilmanvaihto-keskusimuri- ja sähköputkien läpivientien tiivistämiseen. Läpivientielementissä on itseliimautuva laippaosa. Suuren kokonsa takia laippaosa tiivistää suuremmatkin lävistysreiät ja viillot, jotka syntyvät esim. ilmanvaihtoputkien asennuksessa. Elementin kaulus on joustava ja muotoutuu hyvin läpivietävän putken ympärille. Visux-putkiläpiviennin asennus on nopea ja vaivaton. Teknisiä tietoja Laippaosan koko 95 x 95 mm Soveltuu putkille mm Valmistettu PE-muovista Itseliimautuva Asennuslämpötila > +5 C Kierrätettävä materiaali Katso lisätietoja: Läpivientielementtiin leikataan hieman putkea pienempi reikä.. Putken ympäristö puhdistetaan huolellisesti. Silikonitarrat irrotetaan.....ja kaulus painetaan putkeen ja laippaosa ilmansulkuun. 4. Kauluksen tiiviys varmistetaan ilmansulku teipillä.

32 Ekovilla Oy, KUUSANKOSKI Katajaharjuntie 0, 4570 KUUSANKOSKI Vaihde (05) Faksi (05) 6 4 Ekovilla Oy, YLISTARO Pajatie, 640 YLISTARO AS Vaihde (06) Faksi (06) Ekovilla Oy, KIIMINKI Honkiojantie, PL 5, 9090 KIIMINKI Vaihde Faksi (08) Tekninen neuvonta Puhelin Ideasampo/Esaprint045000

4/2016 VIESKATALO. Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen. VIESKAN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 Alavieska www.vieskanelementti.fi

4/2016 VIESKATALO. Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen. VIESKAN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 Alavieska www.vieskanelementti.fi 4/2016 VIESKTLO Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen VIESKN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 lavieska www.vieskanelementti.fi Yleistä Kosteus- ja homevaurioiden välttämiseksi on tärkeää huolehtia siitä,

Lisätiedot

Kingspan-ohjekortti nro 106

Kingspan-ohjekortti nro 106 Toukokuu 2016 Kingspan-ohjekortti nro 106 HÖYRYNSULKURATKAISUOHJE Kingspan Therma -eristeet höyrynsulkuratkaisuna Kingspan Therma -eristeet alhaisen lämmönjohtavuuden ja korkean vesihöyrynvastuksen ansiosta

Lisätiedot

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Näin lisäeristät 4 Sisäpuolinen lisäeristys Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Tammikuu 202 Sisäpuolinen lisälämmöneristys Lisäeristyksen paksuuden määrittää ulkopuolelle jäävän eristeen

Lisätiedot

Näin lisäeristät 3. Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 3. Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 3 Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristäminen PAROC extralla ja PAROC WPS 3n -levyillä Oikein tehty

Lisätiedot

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 1 Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova -levyllä Julkisivujen uusimisen yhteydessä

Lisätiedot

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 2 Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova levyllä Puurunkoinen, purueristeinen talo,

Lisätiedot

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016 IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016 1 IKI T600 KIUASPIIPPU ASENNUSOHJE ENNEN ASENNUSTA Tarkista että kaikki piipun osat ovat laatikossa osaluettelon mukaisesti (s. 3 5). Varmista ennen kiukaan kivitystä

Lisätiedot

Ullakon eristäminen Rakennuseristeet

Ullakon eristäminen Rakennuseristeet Ullakon eristäminen Rakennuseristeet Huhtikuu 0 korvaa Joulukuu 00 Sisällys Edullisesti lisätilaa kylmästä ullakosta... Edullisesti lisätilaa kylmästä ullakosta Näin eristät ullakon seinät... Näin eristät

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

Anna hyvä elämä talollesi ja perheellesi

Anna hyvä elämä talollesi ja perheellesi Rakenteet Sisältö SIVU Valmistautumisohje, yläpohjat Kehäristikko 4 Onteloiden teko pulpettiristikkoon/ristikkopalkkiin 5 Seinäeristämisessä huomioitava 6 Seinä 7 Anna hyvä elämä talollesi ja perheellesi

Lisätiedot

RUNKOVAIHEEN TYÖT (Runkovaiheen mittaustyöt, runko- ja eristystyöt 1 ja 2 sekä vesikattorunkotyöt yht. 35 ov.)

RUNKOVAIHEEN TYÖT (Runkovaiheen mittaustyöt, runko- ja eristystyöt 1 ja 2 sekä vesikattorunkotyöt yht. 35 ov.) RUNKOVAIHEEN TYÖT (Runkovaiheen mittaustyöt, runko- ja eristystyöt 1 ja 2 sekä vesikattorunkotyöt yht. 35 ov.) Runkovaiheen työt on suurin opintokokonaisuus talonrakentajan tutkintoon johtavassa koulutuksessa.

Lisätiedot

Kingspan-ohjekortti nro. 109

Kingspan-ohjekortti nro. 109 Toukokuu 2016 Kingspan-ohjekortti nro. 109 MÖKKIOHJE Kingspan Therma -eristeiden vahvuudet mökkien lämmöneristämisessä Paremman lämmöneristyksen ansiosta mökkien vuosittainen käyttöaika pitenee. Mökit

Lisätiedot

HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET. VAROITUS! Astu vain kantavan rakenteen päälle! Aluskate ei ole kantava rakenne.

HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET. VAROITUS! Astu vain kantavan rakenteen päälle! Aluskate ei ole kantava rakenne. HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET VAROITUS! Astu vain kantavan rakenteen päälle! Aluskate ei ole kantava rakenne. www.hunton.fi VARASTOINTI Hunton Sarket aluskatelevyt tulee varastoida ja säilyttää

Lisätiedot

IKI T600 piippupaketti

IKI T600 piippupaketti IKI T600 piippupaketti 07/2016 1 Kolmevaippainen Ilmajäähdytteinen terässavupiippu järjestelmä. IKI-PIIPPU T600 CE 1450- CPR- 0007 EN 1856-1 T600-N1-D-Vm-L99080-G(50) Lämpötilaluokka T600 Suojaetäisyys

Lisätiedot

Tuoteseloste PELLITYSSARJA neliskanttiseen valmispiippuun

Tuoteseloste PELLITYSSARJA neliskanttiseen valmispiippuun 1.11.2011 Tuoteseloste Asennusohje Tämä ohje liittyy PETE -pellityssarjojen asentamiseen. Vakiokokoinen pellityssarja on tarkoitettu 1,75 m, erikoistilauksesta saatavissa jopa 2,3 m, korkean (C-mitta)

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

KOHTA HELPOTTAA SUOMEN HUUSSITEHDAS

KOHTA HELPOTTAA SUOMEN HUUSSITEHDAS KOHTA HELPOTTAA SUOMEN HUUSSITEHDAS HUUSSIN PAKKAUSLISTA JA KOKOAMISOHJE 31.5.2012 PAKKAUSLISTA Tarvikepussi: vedin, ovisaranat, takaluukun saranat (Euromakki), lankahaka, työntösalpa, ruuvit 5x80 mm,

Lisätiedot

WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN

WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN Ennen Tycroc TWP rakennuslevyjen asennusta täytyy varmistaa, että alusta on kuiva, luja, jäykkä ja vakaa sekä puhdas pölystä, öljystä,

Lisätiedot

Näin asennat. SUKA90S suihkukaapin:

Näin asennat. SUKA90S suihkukaapin: Näin asennat SUKA90S suihkukaapin: Huomioithan että tuote on ehjä. kokoamisessa tarvittavia osia ei joudu pakkauksen mukana roskiin. tuotteen lasiosat on huolellisesti suojattava kokoamisen yhteydessä.

Lisätiedot

Näin asennat. suihkukulman: SK-850

Näin asennat. suihkukulman: SK-850 Näin asennat suihkukulman: SK-850 Huomioithan että tuote on ehjä. kokoamisessa tarvittavia osia ei joudu pakkauksen mukana roskiin. tuotteen lasiosat on huolellisesti suojattava kokoamisen yhteydessä.

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä olevaan

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1 Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä

Lisätiedot

Liukuovijärjestelmä PLK. Asennusohje. Polanor Oy

Liukuovijärjestelmä PLK. Asennusohje. Polanor Oy Liukuovijärjestelmä PLK Asennusohje Polanor Oy Liukuovijärjestelmä PLK on tarkoitettu sisäkäyttöön ja kevyiden liukuvien väliovien ripustukseen. Järjestelmän avulla voidaan korvata levystä tai puusta valmistetut

Lisätiedot

1) Sivulasien asennus Valmistele alumiinilistat (sivu- ja alalistat U-, katonvastainen lista joko F- tai U-profiililla)

1) Sivulasien asennus Valmistele alumiinilistat (sivu- ja alalistat U-, katonvastainen lista joko F- tai U-profiililla) VIHTA-LASISEINÄN ASENNUSOHJE: Käymme tässä asennusohjeessa läpi lasiseinän asennuksen vaihe vaiheelta. Suorittamalla asennustyö huolella tämän ohjeen mukaan lasiseinän asennus sujuu vaivattomasti ja lasiseinän

Lisätiedot

HardiePlank kuitusementtipaneelien asennusohje

HardiePlank kuitusementtipaneelien asennusohje HardiePlank kuitusementtipaneelien asennusohje Tuotteet ja tarvikkeet 3 Profiilit 4 Ennen asentamista 5 Asennusperiaatteet 6 Säilyttäminen 7 Työstäminen 8 Kiinnitystarvikkeet 9 Asentaminen 10 Asennustiedot

Lisätiedot

Skidplate, takapuskuri

Skidplate, takapuskuri Installation instructions, accessories Ohje nro 31265633 Versio 1.3 Osa nro 31265630, 30756290, 31316484, 31316485, 31316074, 31316075 Skidplate, takapuskuri IMG-340000 Volvo Car Corporation Skidplate,

Lisätiedot

RAK OHJEELLISET PERUSTUSLEIKKAUKSET M1-M11. Ok-talo ORASMÄE Reio KASELAANE 16, LAAGRI ALEVIK SAUE VALD ESTONIA PERUSTUSSUUNNITTELUA VARTEN

RAK OHJEELLISET PERUSTUSLEIKKAUKSET M1-M11. Ok-talo ORASMÄE Reio KASELAANE 16, LAAGRI ALEVIK SAUE VALD ESTONIA PERUSTUSSUUNNITTELUA VARTEN Päiväys Suunnittelija Selitys K.osa/Kylä Kortteli/Tila Tontti/Rn:o Viranomaisten merkintöjä varten Rakennustoimenpide UUDISENNUS Rakennuskohteen nimi ja osoite Ok-talo ORASMÄE Reio KASELAANE 16, LAAGRI

Lisätiedot

KAINDL-LAMINAATTIEN ASENNUSOHJEET

KAINDL-LAMINAATTIEN ASENNUSOHJEET KAINDL-LAMINAATTIEN ASENNUSOHJEET HUOMIOITAVAA ENNEN ASENNUSTA Aluslattian tulee täyttää SisäRYL 2013 vaatimukset. Alustan tulee olla kuiva, tasainen, kiinteä ja puhdas. Huomio että laminaattilattian pitää

Lisätiedot

Puukerrostalokoulutus

Puukerrostalokoulutus Puukerrostalokoulutus Pintaluokat & Suojaverhous Kouvola 12.6.2013 Tero Lahtela PINTALUOKAT Suuntaa-antavia esimerkkejä seinä- ja kattomateriaalien paloluokituksesta A1 A2 B C D E F Kivi Kipsilevyt Kipsilevyt

Lisätiedot

Leca. Multi-/Basic-pellityssarja. Asennusohje / korvaa esitteen 7-14/

Leca. Multi-/Basic-pellityssarja. Asennusohje / korvaa esitteen 7-14/ Leca Multi-/Basic-pellityssarja Asennusohje 7-14 / 19.7.2011 korvaa esitteen 7-14/10.11.2011 www.e-weber.fi LECA MULTI/BASIC PELLITYSSARJA ASENNUSOHJE Tämä ohje liittyy Leca Multi- ja Basic-pellityssarjan

Lisätiedot

TUULETTUVAT RYÖMINTÄTILAT

TUULETTUVAT RYÖMINTÄTILAT TUULETTUVAT RYÖMINTÄTILAT Leca sorasta on Suomessa pitkäaikaiset ja hyvät käyttökokemukset. Leca sora ryömintatilassa Tuulettuvat ryömintätilat Uudis- ja korjausrakentaminen 3-12 / 5.9.2016 korvaa esitteen

Lisätiedot

CENTER DESIGN. Asennusohjeet 1. MITTAKUVAT ILOXAIR OY. Piilipuunkatu RAISIO. ILOXAIR OY Huomisen ilmanvaihto Sivu 1/6

CENTER DESIGN. Asennusohjeet 1. MITTAKUVAT ILOXAIR OY. Piilipuunkatu RAISIO.  ILOXAIR OY Huomisen ilmanvaihto Sivu 1/6 ILOXAIR OY Huomisen ilmanvaihto Sivu 1/6 CENTER Asennusohjeet DESIGN 1. MITTAKUVAT ILOXAIR OY Piilipuunkatu 11 21200 RAISIO Asennettaessa Design - kupua vinoon sisäkattoon, tulee rakentaa ns. oikaisulaatikko,

Lisätiedot

KoskiThermasennusohje

KoskiThermasennusohje KoskiThermasennusohje KoskiTherm lattialämmityslevy vesikiertoiseen lattialämmitykseen Koskisen Oy on kehittänyt yhteistyössä Uponorin kanssa KoskiThermin, jonka avulla vesikiertoinen lattialämmitys voidaan

Lisätiedot

Villa-mallit hinnasto

Villa-mallit hinnasto Villa-mallit hinnasto Mammuttipaketti Malli Villa-64 43 000 Villa-70 48 540 Villa-63 39 940 Villa-86 53 870 Villa-80 65 850 Villa-76 53 100 Villa-81 56 800 Villa-79 55 910 Villa-88 67 840 Villa-130 71

Lisätiedot

Koristepaneeli, ulkopuoli

Koristepaneeli, ulkopuoli Ohje nro Versio Osa nro 31265210 1.2 31265211 Koristepaneeli, ulkopuoli IMG-275024 Sivu 1 / 13 Varuste A0000162 IMG-239446 IMG-239980 IMG-239663 A0000177 A0000214 M0000232 IMG-275023 Sivu 2 / 13 JOHDANTO

Lisätiedot

KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET

KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET 1. Oven karmin asennuksessa käytetään 16 kpl säätöholkkeja (24mm), joilla karmi säädetään asennusaukkoon. 2. Oven karmin ja asennusaukon

Lisätiedot

perustuksen mittaohje asiakkaan perustussuunnittelun pohjaksi Rakentamisopas

perustuksen mittaohje asiakkaan perustussuunnittelun pohjaksi Rakentamisopas 1.1. Yleistä Kaikkien Hirsikoto asiakkaiden käytettävissä on asiantunteva puhelinneuvonta koko rakennusvaiheen ajan Hirsikoto toimituksissa noudatetaan hirsitalojen RT 16-10589 hirsitalojen toimitusehtoja

Lisätiedot

Alumiinirungon/Eristyskatto

Alumiinirungon/Eristyskatto 7970FI Alumiinirungon/Eristyskatto Kattolipan runko 8 Willab Garden 2016.05 3 2 4 TÄRKEÄÄ! Lue asennusohjeet läpi ennen kuin aloitat asentamisen! Jos ohjeita ei noudateta, elementti ei toimi parhaalla

Lisätiedot

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakentajan sähkömuistio - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakennuksen sähköistys Rakennuksen onnistunut sähköistys vaatii runsaasti tietoa, eikä rakentajan kannata lähteä toteuttamaan

Lisätiedot

LVI Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje

LVI Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje TE 270217/01 LVI 3618240 Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje SISÄLTÖ Rakenne 2 Asennus 3-4 Käyttö ja ylläpito 5 Tekniset tiedot 5 Sähkökaavio 6 Lue tämä asennus- ja käyttöohje huolellisesti ennen

Lisätiedot

HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA

HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA 9.9.2016 Prof. Juha Vinha TTY, Rakennustekniikan laitos Vain hyviä syitä: Julkisen hirsirakentamisen seminaari, 8.-9.9.2016, Pudasjärvi MASSIIVIHIRSISEINÄN

Lisätiedot

FREDRIKA RUNEBERGIN KATU

FREDRIKA RUNEBERGIN KATU ATRI VALAN ATU JANNISBERGINTIE I II FREDRIA RUNEBERGIN ATU II +,0 II +7, +7, +, +, +7,0 +9, +0,0 +, +,0 +0, +7, +8,0 +8, +8, +7, VSS pihasauna PP ajo autotalliin +, 7 AP +,0 +, +,0 +,0 +, +7,0 +7, +, tomutus

Lisätiedot

PISKO KATTOSILLAT KATTOSILLAN ASENNUS

PISKO KATTOSILLAT KATTOSILLAN ASENNUS PISKO KATTOSILLAT Kattosiltoja käytetään seinä- ja lapetikkaiden jatkeena turvallisten kulkuteiden rakentamiseen katoilla sijaitseville huoltokohteille esim. savupiipulle. Standardi SFS-EN 516 antaa kattosilloille

Lisätiedot

TTS Työtehoseura kouluttaa tutkii kehittää

TTS Työtehoseura kouluttaa tutkii kehittää TTS Työtehoseura kouluttaa tutkii kehittää PUURAKENTAMINEN OULU 23.9.2016 2 RANKARAKENTEET Määräysten mukaisen vertailuarvon saavuttaminen, 200 mm eristevahvuus Matalaenergia- ja passiivirakentaminen,

Lisätiedot

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016 U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - P a i n e p u t k i - j ä r j e s t e l m ä P V C Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009

Lisätiedot

Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas

Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Altaan asennus... 3 3. Altaan puhallus... 3 4. Altaan täyttäminen... 5 5. Pumppuyksikön käyttäminen... 6 6. Altaan käyttäminen ja vinkkejä...

Lisätiedot

BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje

BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje 0457350/6 IM-P045-10 CH Issue 6 BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje 1. Suositeltava asennus 2. Asennus ja huolto 3. Varaosat 4. Ulkoinen impulssiputki IM-P045-10 CH Issue 6 Copyright 20001

Lisätiedot

HUOMIO! YLEISIÄ VAROITUKSIA!

HUOMIO! YLEISIÄ VAROITUKSIA! Metallioven karmin vastakappaleiden HUOMIO! YLEISIÄ VAROITUKSIA! Metallioven karmin vastakappaleiden asennuksessa tulee noudattaa useita varotoimenpiteitä. Huomioi turvallisuussyistä alla esitetyt varoitukset

Lisätiedot

HB KIVITALOJEN TYYPPITALOT TOIMITUSSISÄLTÖ JA HINNASTO

HB KIVITALOJEN TYYPPITALOT TOIMITUSSISÄLTÖ JA HINNASTO HB KIVITALOJEN TYYPPITALOT TOIMITUSSISÄLTÖ JA HINNASTO Hinnasto voimassa toistaiseksi. HB KIVITALOJEN TYYPPITALOT TOIMITUSSISÄLTÖ JA HINNASTO EDULLISET JA ENERGIATEHOKKAAT TYYPPITALOT HB toimitussisältö

Lisätiedot

Rakenna oma puukuivuri

Rakenna oma puukuivuri Rakenna oma puukuivuri Sauno puutavarankuivuri Rakennusohje Kuivaimen osat ruuvataan yhteen erikoisruuveja käyttämällä. Tämän ohjeen avulla voit rakentaa omia tarpeitasi vastaavan kuivaimen. Katso ohjeen

Lisätiedot

Wallgard asennusohje 2014

Wallgard asennusohje 2014 Wallgard asennusohje 2014 1. Alusta 1.1 Alustan on oltava luja, puhdas, kuiva ja tasainen, imukykyinen, eikä halkeamia ei saa esiintyä. Kiinnitystä heikentävät maali- ja öljytahrat sekä pöly poistetaan.

Lisätiedot

TIIVISTYSOHJE. Kivitaloille, joissa on höyrynsulkulevy. Tiivistysjärjestelmät. Järjestelmäkomponentit

TIIVISTYSOHJE. Kivitaloille, joissa on höyrynsulkulevy. Tiivistysjärjestelmät. Järjestelmäkomponentit TIIVISTYSOHJE Kivitaloille, joissa on höyrynsulkulevy Tiivistysjärjestelmät Järjestelmäkomponentit IKKUNOIDEN JA OVIEN TIIVISTÄMINEN KIVIRAKENTEESSA Contega -liitosnauhat asennetaan ikkunan karmiin ennen

Lisätiedot

KASVIHUONEEN EASY-UP 2x6 RUNGON KOKOAMISOHJE

KASVIHUONEEN EASY-UP 2x6 RUNGON KOKOAMISOHJE KASVIHUONEEN EASY-UP 2x6 RUNGON KOKOAMISOHJE KASVIHUONEEN MITAT: KASVIHUONE EASY-UP ON TARKOITETTU KESÄMÖKEILLÄ JA PUUTARHOISSA KASVIHUONEVILJELYÄ VARTEN EDULLISEN MIKROILMASTON LUOMISEEN. LEVEYS 2,0 METRIÄ,

Lisätiedot

Asennusohje PEM1093FIN

Asennusohje PEM1093FIN Asennusohje PEM1093FIN 2012-12 ENGLISH LÄMPÖKUTISTEPÄÄTTEET YKSIJOHDINKAAPELEILLE SISÄPÄÄTTEET ULKOPÄÄTTEET 2/12 PEM1093FIN 2012-12 YLEISTÄ - Tarkista, että olet valinnut oikean pakkauksen ja että se sopii

Lisätiedot

Toimitussisältö kylmät autotallit ja katokset

Toimitussisältö kylmät autotallit ja katokset Toimitussisältö kylmät autotallit ja katokset Lupakuvat Lupakuvat vakiomalleihin on ladattavissa veloituksetta pdf ja dwg muodossa tuotesivun alalaidasta. Mikäli malli ei vastaa toiveita niin lupakuvat

Lisätiedot

ASENNUSOHJE PEM1747FIN SUOMI

ASENNUSOHJE PEM1747FIN SUOMI ASENNUSOHJE PEM1747FIN 2016-03 SUOMI KOSKETUSSUOJATTU KULMAPISTOKEPÄÄTE 250 A, 1-JOHDINMUOVIKAAPELEILLE KUPARILANKASUOJALLA Uo/U = 6/10 kv, Um = 12 kv Uo/U = 12.7/22 kv, Um = 24 kv ULKO- JA SISÄPÄÄTE 2/10

Lisätiedot

Liukuovijärjestelmä PLK. Asennusohje

Liukuovijärjestelmä PLK. Asennusohje Liukuovijärjestelmä PLK Asennusohje Liukuovijärjestelmä PLK on tarkoitettu sisäkäyttöön ja kevyiden liukuvien väliovien ripustukseen. Järjestelmän avulla voidaan korvata levystä tai puusta valmistetut

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Bodykit. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 18

Installation instructions, accessories. Bodykit. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 18 Installation instructions, accessories Ohje nro 30664734 Versio 1.0 Osa nro Bodykit Volvo Car Corporation Bodykit- 30664734 - V1.0 Sivu 1 / 18 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 A0000165 A0000214 A0000177

Lisätiedot

Onni Seisomatelineen Käyttöohje

Onni Seisomatelineen Käyttöohje Onni Seisomatelineen Käyttöohje Onni - seisomatelineen käyttöohje Sisällysluettelo Tuotteen kuvaus... 3 Perushuolto-ohje... 3 Tärkeää!... 3 1. Laatikon sisältö... 4 2. Alustan kokoonpano... 4 3. Rungon

Lisätiedot

5. RISTIKON KANTA Ulkoverhous, paneelihirsi 45*220mm tai Utv, suunnitelman mukaan Ilmarakolaudat, tuulensuojalevy tai rakennuspahvi

5. RISTIKON KANTA Ulkoverhous, paneelihirsi 45*220mm tai Utv, suunnitelman mukaan Ilmarakolaudat, tuulensuojalevy tai rakennuspahvi AIHKITALO paketin ja asennuksen toimitussisältö: Vaaran Aihkitalot tarjoaa rakentajille yksilöllisen toimitussisällön asiakkaan toivomusten mukaan. Aihkitalojen toimituspaketin ohessa tarjoamme hirsikehän

Lisätiedot

Elfa Kirena Oy Heloittajankatu 4, Lahti asennusohje. (ver ) Vivia

Elfa Kirena Oy Heloittajankatu 4, Lahti  asennusohje. (ver ) Vivia Elfa Kirena Oy Heloittajankatu 4, 15520 Lahti info.finland@elfa.com www.kirena.com asennusohje (ver 17.05.2016) Vivia Yleistä asennuksesta ja asennuspaikasta Asennusohjeessa on kuvattu Kirena Vivia -liukuovi

Lisätiedot

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited TANSUN QUARTZHEAT Käyttöohje Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU Valmistaja: Tansun Limited Asiakaspalvelukysymyksissä, ota yhteyttä maahantuojaan: Proviter Oy Tullikatu 12 A 4 21100

Lisätiedot

Lehden nro 83 mukana sait

Lehden nro 83 mukana sait RAKENNUSOHJE Bensiinisäiliö, silikoniputki, kaksi O-rengasta ja kaksi ruuvia 357 Lehden nro 83 mukana sait kuusi uutta osaa radio-ohjattavaan pienoismalliisi. Osat kuuluvat pienoismallisi polttoainejärjestelmään.

Lisätiedot

Laminaatti 2-lock ja T-lock

Laminaatti 2-lock ja T-lock Asennusohje Laminaatti 2-lock ja T-lock 2016 EDELLYTYKSET Uiva asennus tarkoittaa, että lattiaa ei kiinnitetä (ei naulata eikä liimata) alustaan. Lattian pitää päästä liikkumaan vapaasti sisäilman muutosten

Lisätiedot

ASENNUSOHJE WAKAFLEX. Savitiilenpunainen. Ruskea. Musta. Tummanharmaa. Musta

ASENNUSOHJE WAKAFLEX. Savitiilenpunainen. Ruskea. Musta. Tummanharmaa. Musta Savitiilenpunainen Ruskea Musta Tummanharmaa Musta Päivitetty 20.12.2016 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.ormax.fi Sivu 1 / 17 Yleistä Wakaflex on

Lisätiedot

kääntyvän suihkuseinän:

kääntyvän suihkuseinän: Näin asennat kääntyvän suihkuseinän: mallit: SS-450 / 650 / 750 / 850 sekä niistä kiinteän suihkuseinän ja -nurkan Huomioithan että tuote on ehjä. kokoamisessa tarvittavia osia ei joudu pakkauksen mukana

Lisätiedot

NÄIN KOKOAT GT-KATOKSEN TARVITTAVAT TYÖKALUT # kaksi 17mm kiintoavainta, rautaviila # kahdet tikkaat # ruuvin väännin/porakone

NÄIN KOKOAT GT-KATOKSEN TARVITTAVAT TYÖKALUT # kaksi 17mm kiintoavainta, rautaviila # kahdet tikkaat # ruuvin väännin/porakone GT-KATOS Siisti ympäristöön istuva katos suojaa autot, veneet ja työkoneet ilmansaasteilta, puiden oksilta, lehdiltä ja sateilta. Katoksia voidaan jatkaa 2500mm moduleilla tai tarpeen muuttuessa myös lyhentää

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 1/7

KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 1/7 KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 1/7 Venetie 2, 63100 Kuortane Omakotitalon katselmus 1.6.2016 klo 09.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 2/7 Tilaus 23.5.2016: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite:

Lisätiedot

Paradise 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja

Paradise 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja Asennusohjeet Huvimajoille Paradise 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

Katolle asennettu GSM-antenni

Katolle asennettu GSM-antenni Ohje nro Versio Osa nro 30660777 1.0 Katolle asennettu GSM-antenni Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0800872 A0000214 A0000177 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit

Lisätiedot

Matkustamon pistorasia 230 V

Matkustamon pistorasia 230 V Installation instructions, accessories Ohje nro 8688353 Versio 1.0 Osa nro Matkustamon pistorasia 230 V Volvo Car Corporation Matkustamon pistorasia 230 V- 8688353 - V1.0 Sivu 1 / 22 Varuste A0000162 A0000161

Lisätiedot

ASENNUSOHJE UNIQUE T600

ASENNUSOHJE UNIQUE T600 c ASENNUSOHJE UNIQUE T600 Tekniset tiedot UNIQUE T600 10/2013 -Paloluokka T600 -Suojaetäisyys eristetystä moduulista 26mm piipun ollessa näkyvissä tuulettuvassa tilassa -Suojaetäisyys eristetystä moduulista

Lisätiedot

ERISTETYT PUTKISTOJÄRJESTELMÄT. Vettä ja lämpöä turvallista asumista. laadukkaita LVI-ratkaisuja rakentajalle ja remontoijalle.

ERISTETYT PUTKISTOJÄRJESTELMÄT. Vettä ja lämpöä turvallista asumista. laadukkaita LVI-ratkaisuja rakentajalle ja remontoijalle. ERISTETYT PUTKISTOJÄRJESTELMÄT Vettä ja lämpöä turvallista asumista laadukkaita LVI-ratkaisuja rakentajalle ja remontoijalle. Uponor neliputkinen elementti lämmön ja lämpimän käyttöveden johtamiseen autotallin

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500

KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500 KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500 Lue käyttöohje ennen lämmittimen käyttöönottoa Käytä lämmitintä ainoastaan käyttöohjeiden mukaisesti. Muu käyttö voi aiheuttaa tulipalon, sähköiskun

Lisätiedot

EU-vaatimustenmukaisuus vakuutus

EU-vaatimustenmukaisuus vakuutus 1 Tekniset tiedot -Paloluokka T600 -Suojaetäisyys eristetystä modulista 26mm piipun ollessa näkyvissä tuulettuvassa tilassa -Suojaetäisyys eristetystä modulista 26mm alle 400mm välipohjissa -Suojaetäisyys

Lisätiedot

ULTITHERM. -lattialämmitysjärjestelmä puurakenteiseen ala- ja välipohjaan

ULTITHERM. -lattialämmitysjärjestelmä puurakenteiseen ala- ja välipohjaan ULTITHERM -lattialämmitysjärjestelmä puurakenteiseen ala- ja välipohjaan 2 Ultitherm Lattialämmitys on hyvä ratkaisu Ultitherm tuo tehoa työmaalle nopea ja helppo asentaa, asennusajassa säästöä yli 50

Lisätiedot

Kasvihuoneen asennusohje Kasvihuone 3*10

Kasvihuoneen asennusohje Kasvihuone 3*10 Kasvihuoneen asennusohje Kasvihuone 3*10 Kasvihuoneen kokoamiseen tarvittavat välineet: johdoton porakone, ruuvimeisseli, 4.5 mm metallipora, pieni 7mm hylsyavain, työkäsineet ja pihdit. Kasvihuoneen rungon

Lisätiedot

Virtaustekniset suoritusarvot ja s

Virtaustekniset suoritusarvot ja s Virtaustekniset suoritusarvot ja s VTT:n testausseloste Nro VTT-S-661-12 3 2 23V ine p t, Pa 2 1 1 18V 16V 14V 12V 1V 8V 6V 1 2 3 4 6 7 8 9 1 11 12 7 6 6 4 23VMX-ilmanvaihtotuotteet Tekninen esite MX-ilmanvaihtotuotteet

Lisätiedot

SILENCIO TRINNLYD 4 SILENCIO TRINNLYD 6 SILENCIO TRINNLYD 12 SILENCIO TRINNLYD 24 SILENCIO TRINNLYD 36 ASENNUSOHJEET.

SILENCIO TRINNLYD 4 SILENCIO TRINNLYD 6 SILENCIO TRINNLYD 12 SILENCIO TRINNLYD 24 SILENCIO TRINNLYD 36 ASENNUSOHJEET. SILENCIO TRINNLYD 4 SILENCIO TRINNLYD 6 SILENCIO TRINNLYD 12 SILENCIO TRINNLYD 24 SILENCIO TRINNLYD 36 ASENNUSOHJEET www.hunton.fi Näin saavutetaan paras ääneneristys Betonielementit ja betoniset ontelolaatat

Lisätiedot

Vetokoukku, irrotettava, EU

Vetokoukku, irrotettava, EU Ohje nro Versio Osa nro 8682344 1.2 30763398 Vetokoukku, irrotettava, EU IMG-219257 Sivu 1 / 11 Varuste A0000162 A0000161 A0000165 J8903469 Sivu 2 / 11 IMG-219256 Sivu 3 / 11 IMG-213320 Sivu 4 / 11 JOHDANTO

Lisätiedot

Handsfree, asennussarja (Ericsson & Nokia)

Handsfree, asennussarja (Ericsson & Nokia) Ohje nro Versio Osa nro 8682402 1.0 Handsfree, asennussarja (Ericsson & Nokia) A3602095 Sivu 1 / 16 Varuste A0000162 A3901819 Sivu 2 / 16 A3903163 Sivu 3 / 16 M3602626 Sivu 4 / 16 M3903606 Sivu 5 / 16

Lisätiedot

Lämpöpuiset kylpytynnyrit. Käyttöohjeet Mallit AMH 170TW, AMH 200TW, AMH 170TW+ ja AMH 200TW+

Lämpöpuiset kylpytynnyrit. Käyttöohjeet Mallit AMH 170TW, AMH 200TW, AMH 170TW+ ja AMH 200TW+ Lämpöpuiset kylpytynnyrit Käyttöohjeet Mallit AMH 170TW, AMH 200TW, AMH 170TW+ ja AMH 200TW+ Huomaa veden minimitäyttö tynnyrissä!! AMH-Puu Oy Puh. (03) 513 5569 Niemisvedentie 801 Faksi (03) 513 5561

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer laatta saumoihin,

Lisätiedot

ASENNUSOHJE PEM1231FIN SUOMI

ASENNUSOHJE PEM1231FIN SUOMI ASENNUSOHJE PEM1231FIN 2016-06 SUOMI KYLMÄKUTISTE PÄÄTTEET YKSIJOHDIN MUOVIKAAPELEILLE KUPARILANKASUOJALLA Uo/U = 12.7/22 kv, Um = 24 kv SISÄPÄÄTE 2/12 PEM1231FIN 2016-06 YLEISTÄ - Tarkista, että olet

Lisätiedot

INTEGROITU VALAISINRATKAISU X-reunamuodolla varustetut ROCKFONalakattolevyt

INTEGROITU VALAISINRATKAISU X-reunamuodolla varustetut ROCKFONalakattolevyt INTEGROITU VALAISINRATKAISU X-reunamuodolla varustetut ROCKFONalakattolevyt ja Fagerhult Notor REC LED Mukautettu ratkaisu Kun ROCKFONin tyylikäs X-reunamuoto yhdistetään Fagerhultin uppoasennettaviin

Lisätiedot

Finnforest Terassin kokoamisohje Terassi 10

Finnforest Terassin kokoamisohje Terassi 10 Finnforest Terassin kokoamisohje Terassi 10 Terassin kokoaminen ja perustaminen Terassi on tarkoitettu koottavaksi valmiiksi pohjustetulle ja tasatulle maalle. Perustamisessa on otettava huomioon mahdollinen

Lisätiedot

RUNGON RAKENNESUUNNITELMAT

RUNGON RAKENNESUUNNITELMAT RUNGON RAKENNESUUNNITELMAT PUURUNGON TASOPIIRUSTUS 1:50, arkkikoko: A3 RUNKOLEIKKAUKSET SEINIEN KIPSILEVYJEN KIINNITYKSET YLÄPOHJAN VINOLAUDOITUS / LEVYTYS 1:10, arkkikoko: A4 RÄYSTÄSLEIKKAUKSET 1:10,

Lisätiedot

Muottiharkot työohje 17/11/2015

Muottiharkot työohje 17/11/2015 Muottiharkot työohje 17/11/2015 Sisällysluettelo Toimitukseen valmistautuminen..sivu.3 Harkkojärjestelmä ja mitoitus...sivu.4 Harkkojen ladonta ja raudoitus sivu.6 Harkkojen valaminen.sivu.8 Aukkopielet

Lisätiedot

WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET

WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET Sivu 1/8 WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET Puh: 02-4870258, Web: www.wenda.fi, E-Mail: sales@wenda.fi Sivu 2/8 Kamiinan perustiedot: Kamiina on valmistettu merivettä kestävästä alumiinista,

Lisätiedot

PUUTARHAVAJA METALLIA KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJEET. Asentamiseen tarvitaan kaksi ihmistä ja asennus vie aikaa 2-3 tuntia.

PUUTARHAVAJA METALLIA KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJEET. Asentamiseen tarvitaan kaksi ihmistä ja asennus vie aikaa 2-3 tuntia. PUUTARHAVAJA METALLIA KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJEET Asentamiseen tarvitaan kaksi ihmistä ja asennus vie aikaa 2-3 tuntia. ENNEN KUIN ALOITAT: Ennen vajan kokoamista tarkasta paikalliset rakennusmääräykset vajan

Lisätiedot

e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05

e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05 e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05 WWW.KASITYO.COM ONNISTUNUT JAKKARA 1. Listat ovat tasaisin välein ja naulat suorassa rivissä. Naulojen päät ovat puun sisässä, eikä yhtään naulaa vinossa. Naulauksessa

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Kattokiskot. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro

Installation instructions, accessories. Kattokiskot. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro Ohje nro Versio Osa nro 8685942 1.0 Kattokiskot J8401014 Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0000161 J8401006 Sivu 2 / 10 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit

Lisätiedot

Tynnyrissä on mukavaa! 1

Tynnyrissä on mukavaa! 1 ÖSEL KÄYTTÖOHJE Copyright Ösel Tubs Tynnyrissä on mukavaa! 1 Sisällysluettelo ESITTELY 3 TURVALLISUUS 4 KYLPYTYNNYRIN ASENTAMINEN 5 KYLPYTYNNYRIN LÄMMITTÄMINEN 7 KYLPYTYNNYRIN HUOLTAMINEN 8 Tynnyrissä

Lisätiedot

ASENNUSOHJE PEM1405FIN SUOMI

ASENNUSOHJE PEM1405FIN SUOMI ASENNUSOHJE PEM1405FIN 2016-05 SUOMI LÄMPÖKUTISTEPÄÄTTEET KOLMIJOHDINKAAPELEILLE SISÄPÄÄTTEET HIT3.121, HIT3.241 JA HIT3.361 ULKOPÄÄTTEET HOT3.121, HOT3.241 JA HOT3.361 2/12 HIT3.121, HIT3.241, HIT3.361

Lisätiedot

BENDERS SOKKELIELEMENTIT SOKKELIELEMENTIT. Kunnon perustus. Lisätietoja Bendersistä www.benders.fi

BENDERS SOKKELIELEMENTIT SOKKELIELEMENTIT. Kunnon perustus. Lisätietoja Bendersistä www.benders.fi BENDERS SOKKELIELEMENTIT SOKKELIELEMENTIT Kunnon perustus Lisätietoja Bendersistä www.benders.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO INFO 2 TAUSTATIETOA SOKKELIELEMENTTI 4 BENDER L-SOKKELIELEMENTTI 7 BENDER I-SOKKELIELEMENTTI

Lisätiedot

1. Tarkista ennen asennuksen aloittamista että sinulla on kaikki siihen vaadittavat osat.

1. Tarkista ennen asennuksen aloittamista että sinulla on kaikki siihen vaadittavat osat. Turner 210/230 1. Tarkista ennen asennuksen aloittamista että sinulla on kaikki siihen vaadittavat osat. - Ovielementit 4kpl - Vaakajohteet - Pystyjohteen C-kiskot (kiinni L-kiskossa) - L-muotoiset pystykiskot

Lisätiedot

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Yhden illan jutut Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Säilytyspussukka ompelemalla Tarvikkeet: kaksi eriväristä kangastilkkua esim 22 x 42 cm. Ohje: 1. Leikkaa kangaskappaleet

Lisätiedot

Kasvihuoneen asennusohje Kasvihuone 3*6

Kasvihuoneen asennusohje Kasvihuone 3*6 Kasvihuoneen asennusohje Kasvihuone 3*6 Kasvihuoneen kokoamiseen tarvittavat välineet: johdoton porakone, ruuvimeisseli, 4.5 mm metallipora, pieni 7mm hylsyavain, työkäsineet ja pihdit. Kasvihuoneen rungon

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer + verkko, kuivumisaika

Lisätiedot

Harri Koskenranta

Harri Koskenranta T-110.460 FYYSINEN TURVALLISUUS - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 3.2. 2005 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT 3.2. 2005 T-110.460 Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa,

Lisätiedot