SAVONIA-AMK TULOSTUS- OHJEITA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SAVONIA-AMK TULOSTUS- OHJEITA"

Transkriptio

1 SAVONIA-AMK TULOSTUS- OHJEITA Tietohallinto

2 tulostus_opiskelijat.docx 1 / 19 Sisällys 1. Yleistä tulostamisesta Savoniassa Tulostusjärjestelmä (monitoimilaitteet) Rekisteröityminen tulostusjärjestelmään Rekisteröityminen Canon monitoimilaitteella Rekisteröityminen Xerox-monitoimilaitteilla Tulostaminen tulostusjärjestelmään Mahdollisia virhetilanteita Poista laitteelle jumiutuneet tulosteet Varmista oman työsi tulostus Oletustulostimen valitseminen (Windows 7) Tulostamisen asetuksia (Canon) Väritulostus (Canon) Yksipuoleinen tulostus (Canon) Automaattinen nidonta (Canon) Automaattinen rei itys (Canon) Vihkotulostus (Canon) Savonian monitoimilaitteet... 18

3 tulostus_opiskelijat.docx 2 / Yleistä tulostamisesta Savoniassa Savonian tulostimet on tarkoitettu vain opiskeluun liittyvien aineistojen tulostamiseen. Pääsääntöisesti Savoniassa pyritään tarjoamaan tarvittavat opiskelumateriaalit sähköisessä muodossa. Kaikille Savonia-AMK:n opiskelijoille (myös avoimen amk:n opiskelijoille) lisätään jokaisena lukukautenaan (1.tammikuuta ja 1.elokuuta) 15 euron tulostuskiintiö. Tämä saldo kertyy mahdollisen edellisiltä lukukausilta kertyneen olemassa olevan saldon päälle. Yhden mustavalkosivun tulostus maksaa 10 senttiä ja värisivun 50 senttiä. Savonia kustantaa tulostuspaperit. Tulostus on mahdollisuuksien mukaan määritelty aina kaksipuoleiseksi. Jos tulostat kaksi mustavalkosivua yhden paperin molemmille puolille, saldosi vähenee 2 sivun verran eli 20 senttiä. Voit tulostaa ainoastaan saldollasi olevan määrän sivuja. Jos siis tulostussaldosi olisi 50 senttiä ja koettaisit tulostaa 6-sivuista mustavalkoista dokumenttia, tulostus ei onnistuisi lainkaan, mutta myöskään saldosi ei vähenisi 50 sentistä. Tulostussaldoa voit ostaa tarvittaessa lisää Kuopiossa Opistotien kirjakaupasta, Microkadulla Savottan kahviosta sekä Iisalmessa ja Varkaudessa kirjastoista. Opinnäytetöitä varten opiskelijat saavat kertaluonteisen 25 euron saldolisäyksen lähettämällä asiasta viestin Savonian Service Deskiin Varkauden ja Iisalmen Xerox käyttäjät voi tarkastaa tulostussaldonsa osoitteesta: https://vmprint.ky.local:2941/webtools/start.html Kuopion Canon käyttäjät voi tarkastaa tulostussaldonsa osoitteesta: https://uniflow.ky.local/pwclient/ -> klikkaa logon painiketta ja vasemmalta Budget Käyttämättömiä tulostussaldoja ei makseta takaisin opiskelujen päättyessä! Tulostukseen liittyvissä epäselvyyksissä, kannattaa ottaa yhteys Savonian Service Deskiin (http://sd.savonia.fi / / ). Muista tällöin ilmoittaa aina: o minkä kampuksen mitä tulostinta ja mitä tilaa asia koskee o mikä oli ongelmia aiheuttaneen tulostetun tiedoston nimi o mikä päivä mihin kellonaikaan koetit tulostaa tiedostoa o mikä tulostamisessa oli ongelmana

4 tulostus_opiskelijat.docx 3 / 19 Savonian työasmalla tulosta aina turvatulostusjonoon. Kuopion kampuksilla turvatulostusjono on Canon CloudPrint tai Kalvotulostus Canon Cloudprint (kalvojen ohisyöttö toimii). Oman työaseman tulostusjono löytyy valitsemalla Start/Devices and Printers. Oman tulosteensa voi vapauttaa miltä tahansa tulostusjärjestelmään liitetyltä monitoimilaitteelta.

5 tulostus_opiskelijat.docx 4 / Tulostusjärjestelmä (monitoimilaitteet) Tulostusjärjestelmässä tulostus lähetetään tulostusjärjestelmään ja tulosteen voi käydä vapauttamassa omilla henkilökohtaisilla tunnuksilla miltä tahansa tulostusjärjestelmän Canon- tai Xerox-monitoimilaitteelta. Uudessa tulostusjärjestelmässä on erikseen omat tulostusjononsa Canonin ja Xeroxin laitteille tulostettaessa (Canon CloudPrint/Turvatulostus Xerox). Tulosteet säilyvät jonossa 7 päivää. Vuonna 2010 ja 2011 aloittaneilla opiskelijoilla RFID-siru löytyy opiskelukorteista. RFID-tunniste vaatii ensimmäisellä kerralla rekisteröitymisen omilla kampustunnuksilla. Ohje rekisteröitymiseen Kuopion kampusten Canon laitteisiin löytyy https://reppu.savonia.fi/opiskelu/it_palvelut/documents/canon_kirjautumisohje.pdf ja rekisteröitymisohje Iisalmen ja Varkauden Xerox laitteisiin löytyy tämän ohjeen kohdasta 3. Tulostusjärjestelmässä tulostus suunnataan siis joko Canon CloudPrint- tai Turvatulostus Xerox-nimiseen tulostusjonoon. Tulostustyö siirtyy tulostusjärjestelmään, mutta ei tulostu miltään laitteelta ennen kuin menet haluamasi monitoimilaitteen luo, tunnistaudut laitteelle henkilökohtaisella RFID-sirullasi tai kirjoittamalla laitteelle kampustunnuksesi ja vapautat tulostustyösi. HUOM! Varmista aina, että vapauttaessasi työsi monitoimilaitteelta se myös tulee ulos laitteelta tai poistat se tulostusjonosta. Tästä lisää ohjeen kohdassa 5.2. Ohje monitoimilaitteille tulostamiseen löytyy tämän ohjeen kohdasta 4. Listaus Savonian monitoimilaitteista löytyy tämän ohjeen kohdasta 7. Tulostusjärjestelmässä voit ottaa myös kopioita tulostussaldosi puitteissa. Monitoimilaitteilla paperisen materiaalin skannaaminen onnistuu omaan sähköpostiin eikä se kuluta tulostussaldoa.

6 tulostus_opiskelijat.docx 5 / Rekisteröityminen tulostusjärjestelmään Ennen kuin voit alkaa tulostamaan Canonin tai Xeroxin monitoimilaitteille, sinun täytyy rekisteröityä henkilökohtaisella RFID-sirullasi tulostusjärjestelmään. Ja näin se käy 3.1 Rekisteröityminen Canon monitoimilaitteella https://reppu.savonia.fi/opiskelu/it_palvelut/documents/canon_kirjautumisohje.pdf 3.2. Rekisteröityminen Xerox-monitoimilaitteilla Vaihe 1. Pidä saamaasi sirua kortinlukijan edessä kunnes lukijassa välähtää vihreä valo. Tämän jälkeen laite kysyy seuraavaa: PIN not recognized. Would you like to associate pin with account? Johon vastataan KYLLÄ.

7 tulostus_opiskelijat.docx 6 / 19 Vaihe 2. Seuraavaksi laitteeseen syötetään SAVONIA-AMK käyttäjänimesi ja salasanasi. Syötä ensiksi käyttäjänimi ja paina tämän jälkeen ruudun oikeasta yläreunasta VALMIS. Toista sama salasanan kohdalla. Rekisteröinti on nyt suoritettu. Muista kirjautua ulos painamalla kirjautumisnäppäintä.

8 tulostus_opiskelijat.docx 7 / Tulostaminen tulostusjärjestelmään Kun olet rekisteröitynyt tulostusjärjestelmään (tämän ohjeen kohta 3), voit alkaa tulostaa. Tulostus Canonin monitoimilaitteilla suunnataan Canon CloudPrint turvatulostusjonoon ja Xeroxin monitoimilaitteilla Turvatulostus Xerox turvatulostusjonoon, joista tulosteet voidaan vapauttaa (=tulostaa) A. joko tulostajan kampustunnuksilla B. tai tulostajan RFID-tunnisteella. HUOM! Voit vapauttaa tulosteesi miltä tahansa Canonin tai Xeroxin laitteelta millä tahansa kampuksella.

9 tulostus_opiskelijat.docx 8 / Mahdollisia virhetilanteita Savoniassa on käytössä monitoimilaitteille turvatulostus, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että tietokoneelta tulostetaan tulostusjärjestelmään, mutta tulosteet eivät tule laitteilta ulos ennen kuin ne oman tunnistautumisen jälkeen vapautetaan. Työasemalta tulostetaan Canon CloudPrint tai Turvatulostus Xerox turvatulostusjonoon. Tulosteet voidaan ottaa ulos miltä tahansa vastaavalta monitoimilaitteelta. Seuraavassa on lueteltu joitakin yleisiä virhetilanteita, joihin voit törmätä - ja toimintaohjeita noissa tapauksissa Poista laitteelle jumiutuneet tulosteet HUOM! Tässä tapauksessa laitetta jumittava työ ei ole sinun omasi, vaan edellisen käyttäjän, joka on vapauttanut työnsä tulostusjonosta RFID-sirullaan, mutta hän ei ole reagoinut mitenkään siihen, ettei hänen tulosteensa ole tullut ulos monitoimilaitteelta! Jokaisen käyttäjän vastuulla on, etteivät omat tulosteet jumita monitoimilaitetta eli kun tulostat, varmista aina, että I. tulosteesi tulee ulos monitoimilaitteelta tai II. poistat tulosteesi tulostusjonosta. Kuva 17. Canon-monitoimilaitteen konsoli a. Mikäli monitoimilaitteelle tullessasi konsolin oikeassa alakulmassa vilkkuu kolmesta valosta keskimmäinen, oranssi valo (kuvassa 17 yllä oranssilla reunustettu), jonkun muun käyttäjän vapauttama tulostus on jumittanut tulostuksen koneella eivätkä muut käyttäjät voi tulostaa laitteella ennen kuin jumiutunut työ on saatu ulos tai poistettu tulostusjonosta. Paina tällöin vasemman reunan alinta painiketta (kuvassa 17 punaisella reunustettu). Mikäli konsolilla ei vilku mikään valo, voit siirtyä työsi vapauttamiseen eli kohtaan 5.2.

10 tulostus_opiskelijat.docx 9 / 19 b. Nyt avautuu alla olevan näköinen ikkuna (kuva 18 alla). Kuva 18. Tulostuksessa virhe: väärä paperityyppi (Canon) c. Alalaidassa oleva Lisää paperia-ilmoitus ei yleensä pidä paikkaansa, vaan vika voi olla esimerkiksi ristiriita tietokoneelta tulostavassa ohjelmassa valitun paperityypin ja tulostimen paperityypin välillä. Paina konsolilta OK-painiketta (kuvassa 18 yllä punaisella reunustettu), jolloin tulostus lähtee tulemaan. Painamalla Pysäytä voisit peruuttaa tulostuksen, jolloin se poistuu myös tulostusjonosta. d. Kuittaa seuraava ikkuna painamalla konsolilta OK-painiketta (kuva 19 alla). Kuva 19. Tulostus on lähtenyt käyntiin (Canon)

11 tulostus_opiskelijat.docx 10 / Varmista oman työsi tulostus a. Kun monitoimilaitteella ei ole jumittavia tulosteita, voit tulostaa laitteelta oman työsi eli tunnistaudu koneelle RFID-sirullasi, Siirry laitteella turvatulostusjonoon ja vapauta jonossa olevat tulosteet. Muista kirjautua ulos laitteelta. b. Mikäli painettuasi Print(+Delete), konsolin oikeassa alakulmassa alkaa vilkkua keskimmäinen oranssi valo (kuvassa 17 oranssilla reunustettu valo), toimi kuten tämän ohjeen kohdassa 5.1 on kerrottu. c. Toinen vaihtoehto on poistaa työsi LAITTEEN tulostusjonosta. Tulostusjonon näet painamalla konsolin vasemmassa reunassa alimmaista painiketta (kuvassa 17 punaisella reunustettu painike), jolloin aukeaa kuvan 21 kaltainen ikkuna. Kuva 21. Tulostusjonossa odottavat työt (Canon) d. Täältä voit valita työsi ja painaa Pysäytä, jolloin työsi poistettaisiin tulostettavien töiden listalta (kuva 21 yllä). e. Painamalla kuvan 21 ikkunassa Loki-kohdassa näet tulostimelta tulostetut työt (kuva 22 alla).

12 tulostus_opiskelijat.docx 11 / 19 Kuva 22. Tulostetut työt (Canon)

13 tulostus_opiskelijat.docx 12 / Oletustulostimen valitseminen (Windows 7) Näin valitset oletustulostimen Windows 7:ssa. a. Paina hiiren 1. näppäimellä Valikko. b. Paina hiiren 1. näppäimellä Devices and Printers (Laitteet ja tulostimet). c. Paina hiiren 2. näppäimellä sen kirjoittimen kohdalla, jonka haluat asettaa oletustulostimeksi. d. Paina hiiren 1. näppäimellä Set as default printer (Määritä oletustulostimeksi). e. Oletustulostimesi on merkattu vihreän ympyrän sisällä olevalla valinta merkillä.

14 tulostus_opiskelijat.docx 13 / Tulostamisen asetuksia (Canon) Oletuksena Savoniassa käytetään kaksipuoleista mustavalkotulostusta. Tulostuksen asetuksia voi kuitenkin vaihtaa halutessaan. Seuraavassa on neuvottu yleisimpiä asetuksia. Asetuksiin pääset tulostimen ominaisuuksien kautta, esimerkiksi Wordissa valitsemalla Tiedosto/Tulosta ja edelleen Tulostimen ominaisuudet (kuvassa alla punaisella reunustettuna). Tämän jälkeen aukeaa tulostimen asetusikkuna (Kuva Väritulostus osiossa alla) 7.1. Väritulostus (Canon) Väritulostuksen saat päälle Color Mode-listalta (kuvassa alla punaisella nuolella). Yleensä ei kannata valita väritulostuksissa Color, vaan Auto (Color/B&W). Color-valinta tuhlaa värejä tulostamalla mustan värinkin sekoituksena muista kuin mustasta väristä. Auto (Color/B&W) sen sijaan tulostaa mustan mustalla värillä ja käyttää muita värejä ainoastaan ei-mustiin väreihin.

15 tulostus_opiskelijat.docx 14 / 19

16 tulostus_opiskelijat.docx 15 / Yksipuoleinen tulostus (Canon) Yksipuoleisen tulostuksen saat valittua tulostimen asetusikkunasta valitsemalla 1-sided printing.

17 tulostus_opiskelijat.docx 16 / Automaattinen nidonta (Canon) Automaattisen nidonnan saat asetettua valitsemalla Finishing-listalta Staple + Collate (Nido ja Lajittele), kuvassa alla punaisella nuolella merkitty. Napsauttamalla tämän jälkeen Staple Position-painiketta, voit valita niittien paikan paperilla.

18 tulostus_opiskelijat.docx 17 / Automaattinen rei itys (Canon) Tulosteiden vasempaan reunaan on myös mahdollista määritellä 2 reikää, esimerkiksi kansioimista varten. Automaattisen rei ityksen saat myös Finishing-välilehdellä valitsemalla Hole Punchlistalta 2 Holes (edellisen sivun kuvassa oranssilla reunustettuna) Vihkotulostus (Canon) Vihkoksi tulostaminen määritellään myös tulostimen asetusikkunan Finishing-välilehdellä valitsemalla Print Style-listalta Booklet Printing, kuvassa alla punaisella reunustettuna.

19 tulostus_opiskelijat.docx 18 / Savonian monitoimilaitteet Alla on listaus Savonialla käytössä olevista tulostimista, niiden ominaisuuksista ja sijoituspaikoista. Kuopion kampusten monitoimilaitteet:

20 tulostus_opiskelijat.docx 19 / 19 Iisalmen ja Varkauden monitoimilaitteet ja tulostimet:

Tulostamisen Pikaopas Canon imagerunner ADVANCE -laitteille

Tulostamisen Pikaopas Canon imagerunner ADVANCE -laitteille Canon Tulostamisen Pikaopas Canon imagerunner ADVANCE -laitteille Tulostamisen pikaopas 2010 Canon Oy v.1.1 2 Sisällys Tulostimen valinta ja perustulostaminen 4 Kalvolle tai erikoismateriaalille tulostaminen

Lisätiedot

Tietokoneluokkien käyttö

Tietokoneluokkien käyttö Tietokoneluokkien käyttö Yliopiston tietokoneluokkien käyttö edellyttää voimassa olevan peruspalvelutunnuksen, josta jatkossa käytetään lyhennettä PPT. Tietokoneluokissa, kirjaston oppimiskeskuksen tietokoneilla

Lisätiedot

Peruskäytön ohje. Senaatti-kiinteistöjen projektitietopalvelu Peruskäytön ohje versio 1.3. Sisällysluettelo

Peruskäytön ohje. Senaatti-kiinteistöjen projektitietopalvelu Peruskäytön ohje versio 1.3. Sisällysluettelo Peruskäytön ohje Sisällysluettelo Kirjautuminen ja pikakuvakkeen teko... 2 Henkilökohtaisten asetusten ja tietojen kirjaaminen... 3 1 Henkilökortin tietojen täyttäminen... 3 2 Salasanan muuttaminen...

Lisätiedot

1. SAVONIA-AMK:N TIETOVERKON (JA SÄHKÖPOSTIN) KÄYTTÄJÄTUNNUKSET... 3

1. SAVONIA-AMK:N TIETOVERKON (JA SÄHKÖPOSTIN) KÄYTTÄJÄTUNNUKSET... 3 Savonia-ammattikorkeakoulu Savonia Business/ Matkailu- ja ravitsemisala Mika Siiskonen 2007 SISÄLLYSLUETTELO 1. SAVONIA-AMK:N TIETOVERKON (JA SÄHKÖPOSTIN) KÄYTTÄJÄTUNNUKSET... 3 1.1. Salasanan vaihtaminen

Lisätiedot

AR-C260 AR-C260M SISÄLLYSLUETTELO. KÄYTTÖOPAS (tulostimelle)

AR-C260 AR-C260M SISÄLLYSLUETTELO. KÄYTTÖOPAS (tulostimelle) MALLI AR-C260 AR-C260M DIGITAALINEN VÄRIKOPIOKONE/KIRJOITIN (AR-C260) DIGITAALINEN VÄRI-MONITOIMIJÄRJESTELMÄ (AR-C260M) KÄYTTÖOPAS (tulostimelle) Tutustu tähän ohjeeseen huolellisesti, jotta saat tuotteesta

Lisätiedot

Laitteen käyttö ja tiedonhallinta

Laitteen käyttö ja tiedonhallinta Laitteen käyttö ja tiedonhallinta Tietokoneen käyttäjän A-kurssi 2. moduuli (www.tieke.fi) Windows XP -käyttöjärjestelmä Materiaaliversio 1.1 (päivitetty 13.2.2007) Materiaalin kopioiminen muuhun kuin

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. CANON PIXMA MP270 http://fi.yourpdfguides.com/dref/2381005

Käyttöoppaasi. CANON PIXMA MP270 http://fi.yourpdfguides.com/dref/2381005 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 1 Taseri 5.0 Käyttöohje Taseri 5.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie 27f

Lisätiedot

PC-WISUN KÄYTTÄJÄN SIIRTYMINEN WEBWISUN KÄYTTÖÖN

PC-WISUN KÄYTTÄJÄN SIIRTYMINEN WEBWISUN KÄYTTÖÖN PC-WISUN KÄYTTÄJÄN SIIRTYMINEN WEBWISUN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo: 1. JOHDANTO... 3 2. WEBWISUUN KIRJAUTUMINEN... 3 2.1 WebWisuun kirjautuminen salasanan avulla... 3 2.1.1 Lisenssinumero... 3 2.1.2 Salasana...

Lisätiedot

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 Taseri PRO 2.0 Käyttöohje Taseri PRO 2.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 T A S E R I P R O Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media

Lisätiedot

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 1 Taseri 6.0 Käyttöohje Taseri 6.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M

Lisätiedot

Canon ip4800 series Kuvaruutukäyttöopas

Canon ip4800 series Kuvaruutukäyttöopas Canon ip4800 series Kuvaruutukäyttöopas Sivu 1/482 Tietoja tästä käyttöoppaasta Tämän oppaan tulostaminen MC-5251-V1.00 Perusopas Sisältää tämän tuotteen yleiskuvauksen. Laaja käyttöopas Sisältää tämän

Lisätiedot

Sisällys. TACHOSTORE software manual 1

Sisällys. TACHOSTORE software manual 1 Sisällys 1. TachoStore-ohjelmiston esittely... 3 1.1 PÄÄPERIAATE... 3 1.2 KAAVIO... 3 1.3 TOIMINNOT... 3 1.4 LATAUSTAVAT... 3 1.5 LADATTAVAT TIEDOSTOT... 3 1.6 TIEDONTALLENNUSMUODOT... 3 2. TachoStoren

Lisätiedot

Tietokoneluokkien käyttö

Tietokoneluokkien käyttö Tietokoneluokkien käyttö Yliopiston tietokoneluokkien käyttö edellyttää voimassa olevan peruspalvelutunnuksen, josta jatkossa käytetään lyhennettä PPT. Tietokoneluokissa ja kirjaston oppimiskeskuksen tietokoneilla

Lisätiedot

Taseri 4.0 Käyttöohje. Taseri 4.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 1

Taseri 4.0 Käyttöohje. Taseri 4.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 1 1 Taseri 4.0 Käyttöohje Taseri 4.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 1 T A S E R I S E U R A N J A Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I T O Käyttöohje Web-Media Huopalahdentie 3

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

Metseri 8.0 Käyttöohje. Metseri 8.0

Metseri 8.0 Käyttöohje. Metseri 8.0 1 Metseri 8.0 Käyttöohje Metseri 8.0 M E T S E R I M E T S Ä S T Y S S E U R A N R E K I S T E R I Käyttöohje Web-Media Ulvilantie 27f D 22 00350 HELSINKI Puh. 050 517 5386 Fax. 050 8517 5386 Email: timo.mattila@web-media.fi

Lisätiedot

P/I OfficeMail Windows -tulostinajuri. Asennus- ja käyttöohje

P/I OfficeMail Windows -tulostinajuri. Asennus- ja käyttöohje P/I OfficeMail Windows -tulostinajuri Asennus- ja käyttöohje Versio: 3.7 Julkaisupäivämäärä: kesäkuu 2013 Pitney Bowes tarjoaa tämän asiakirjan käyttäjille veloituksetta ohjelmiston kanssa käytettäväksi.

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com Firstbeat Hyvinvointianalyysi Käyttäjän opas tammikuu 2015 1 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Järjestelmävaatimukset... 4 2. Käytön aloittaminen... 5 2.1 Adobe Flash Player -ohjelmiston asentaminen...

Lisätiedot

CADS Planner -tulostusohje

CADS Planner -tulostusohje Sisältö Yleistä tulostuksesta... 3 Tulostinajurin asentaminen Windowsiin... 4 Paperiarkin lisääminen tulostinajurille... 5 Tulostimen lisääminen CADSiin... 7 PDF-tiedoston tulostaminen... 9 PLT-tiedoston

Lisätiedot

Värilaatuopas. Laatu-valikko. Värilaatuopas. Sivu 1/32

Värilaatuopas. Laatu-valikko. Värilaatuopas. Sivu 1/32 Värilaatuopas Sivu 1/32 Värilaatuopas Tämän värilaatuoppaan tarkoitus on auttaa käyttäjiä ymmärtämään, miten tulostimen toimintoja voidaan käyttää väritulosteiden säätämiseen ja mukauttamiseen. Laatu-valikko

Lisätiedot

Laskutus. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Laskutus. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Laskutus Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom Laskutus...3 1.1 Laskutusoletukset...3 1.2 Laskutuksen perusoletukset...4 1.21 Laskutusoletukset, minimikate%...4 1.22

Lisätiedot

Käyttöopas. Potilaskortisto-ohjelma Potilastietojen hallinta ja laskutus

Käyttöopas. Potilaskortisto-ohjelma Potilastietojen hallinta ja laskutus Käyttöopas Potilaskortisto-ohjelma Potilastietojen hallinta ja laskutus 1 Tämän julkaisun sisältöä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Esimerkeissä esitetyt yritykset, nimet ja muut tiedot ovat

Lisätiedot

Korjaamon työkalenteri. Käyttöohje. Päivitetty 6.9.2011. Korjaamon työkalenteri - 1 -

Korjaamon työkalenteri. Käyttöohje. Päivitetty 6.9.2011. Korjaamon työkalenteri - 1 - Korjaamon työkalenteri Käyttöohje Päivitetty 6.9.2011 Korjaamon työkalenteri - 1 - JOHDANTO... 3 TOIMINNON KÄYTTÖÖNOTTO... 3 ASENTAJIEN MÄÄRITTÄMINEN AJANVARAUSTA VARTEN... 3 TYÖKALENTERIN ASETUKSET...

Lisätiedot

Visma Approval 1.40 Käsikirja. Ohje

Visma Approval 1.40 Käsikirja. Ohje Visma Approval 1.40 Käsikirja Ohje Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa ja/tai ohjelmassa ilman

Lisätiedot

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Muokattu viimeksi 26.8.2010 1 Ohjeet Moodlen käytön tueksi Sisällys Mistä löydän SAMKin Moodlen ja kirjaudun verkko-oppimis-ympäristöön?...

Lisätiedot

PIKAOPAS. 1 Ohjeita käsikirjan lukijalle. 1.1 Miten käsikirjat saa esille

PIKAOPAS. 1 Ohjeita käsikirjan lukijalle. 1.1 Miten käsikirjat saa esille Ohjeita käsikirjan lukijalle 1 PALKANLASKENNAN PIKAOPAS 1 Ohjeita käsikirjan lukijalle Luetpalkanlaskentaohjelmiston pikaopasta, jossa käsitellään palkanlaskennan perustoimintoja. Varsinaisessa palkanlaskennan

Lisätiedot

Condes. Käyttäjän käsikirja

Condes. Käyttäjän käsikirja Condes Käyttäjän käsikirja Sisältö Johdanto Condes 9:n käyttöön 7 Tervetuloa! 7 Mitä uutta on Condesin versiossa 9 9 Miten... 17 Miten lähdetään liikkeelle... 17 Luo ensimmäinen ratasi... 17 Miten käsitellään

Lisätiedot