SAVONIA-AMK TULOSTUS- OHJEITA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SAVONIA-AMK TULOSTUS- OHJEITA"

Transkriptio

1 SAVONIA-AMK TULOSTUS- OHJEITA Tietohallinto

2 tulostus_opiskelijat.docx 1 / 19 Sisällys 1. Yleistä tulostamisesta Savoniassa Tulostusjärjestelmä (monitoimilaitteet) Rekisteröityminen tulostusjärjestelmään Rekisteröityminen Canon monitoimilaitteella Rekisteröityminen Xerox-monitoimilaitteilla Tulostaminen tulostusjärjestelmään Mahdollisia virhetilanteita Poista laitteelle jumiutuneet tulosteet Varmista oman työsi tulostus Oletustulostimen valitseminen (Windows 7) Tulostamisen asetuksia (Canon) Väritulostus (Canon) Yksipuoleinen tulostus (Canon) Automaattinen nidonta (Canon) Automaattinen rei itys (Canon) Vihkotulostus (Canon) Savonian monitoimilaitteet... 18

3 tulostus_opiskelijat.docx 2 / Yleistä tulostamisesta Savoniassa Savonian tulostimet on tarkoitettu vain opiskeluun liittyvien aineistojen tulostamiseen. Pääsääntöisesti Savoniassa pyritään tarjoamaan tarvittavat opiskelumateriaalit sähköisessä muodossa. Kaikille Savonia-AMK:n opiskelijoille (myös avoimen amk:n opiskelijoille) lisätään jokaisena lukukautenaan (1.tammikuuta ja 1.elokuuta) 15 euron tulostuskiintiö. Tämä saldo kertyy mahdollisen edellisiltä lukukausilta kertyneen olemassa olevan saldon päälle. Yhden mustavalkosivun tulostus maksaa 10 senttiä ja värisivun 50 senttiä. Savonia kustantaa tulostuspaperit. Tulostus on mahdollisuuksien mukaan määritelty aina kaksipuoleiseksi. Jos tulostat kaksi mustavalkosivua yhden paperin molemmille puolille, saldosi vähenee 2 sivun verran eli 20 senttiä. Voit tulostaa ainoastaan saldollasi olevan määrän sivuja. Jos siis tulostussaldosi olisi 50 senttiä ja koettaisit tulostaa 6-sivuista mustavalkoista dokumenttia, tulostus ei onnistuisi lainkaan, mutta myöskään saldosi ei vähenisi 50 sentistä. Tulostussaldoa voit ostaa tarvittaessa lisää Kuopiossa Opistotien kirjakaupasta, Microkadulla Savottan kahviosta sekä Iisalmessa ja Varkaudessa kirjastoista. Opinnäytetöitä varten opiskelijat saavat kertaluonteisen 25 euron saldolisäyksen lähettämällä asiasta viestin Savonian Service Deskiin (sd@savonia.fi). Varkauden ja Iisalmen Xerox käyttäjät voi tarkastaa tulostussaldonsa osoitteesta: Kuopion Canon käyttäjät voi tarkastaa tulostussaldonsa osoitteesta: -> klikkaa logon painiketta ja vasemmalta Budget Käyttämättömiä tulostussaldoja ei makseta takaisin opiskelujen päättyessä! Tulostukseen liittyvissä epäselvyyksissä, kannattaa ottaa yhteys Savonian Service Deskiin ( / sd@savonia.fi / ). Muista tällöin ilmoittaa aina: o minkä kampuksen mitä tulostinta ja mitä tilaa asia koskee o mikä oli ongelmia aiheuttaneen tulostetun tiedoston nimi o mikä päivä mihin kellonaikaan koetit tulostaa tiedostoa o mikä tulostamisessa oli ongelmana

4 tulostus_opiskelijat.docx 3 / 19 Savonian työasmalla tulosta aina turvatulostusjonoon. Kuopion kampuksilla turvatulostusjono on Canon CloudPrint tai Kalvotulostus Canon Cloudprint (kalvojen ohisyöttö toimii). Oman työaseman tulostusjono löytyy valitsemalla Start/Devices and Printers. Oman tulosteensa voi vapauttaa miltä tahansa tulostusjärjestelmään liitetyltä monitoimilaitteelta.

5 tulostus_opiskelijat.docx 4 / Tulostusjärjestelmä (monitoimilaitteet) Tulostusjärjestelmässä tulostus lähetetään tulostusjärjestelmään ja tulosteen voi käydä vapauttamassa omilla henkilökohtaisilla tunnuksilla miltä tahansa tulostusjärjestelmän Canon- tai Xerox-monitoimilaitteelta. Uudessa tulostusjärjestelmässä on erikseen omat tulostusjononsa Canonin ja Xeroxin laitteille tulostettaessa (Canon CloudPrint/Turvatulostus Xerox). Tulosteet säilyvät jonossa 7 päivää. Vuonna 2010 ja 2011 aloittaneilla opiskelijoilla RFID-siru löytyy opiskelukorteista. RFID-tunniste vaatii ensimmäisellä kerralla rekisteröitymisen omilla kampustunnuksilla. Ohje rekisteröitymiseen Kuopion kampusten Canon laitteisiin löytyy ja rekisteröitymisohje Iisalmen ja Varkauden Xerox laitteisiin löytyy tämän ohjeen kohdasta 3. Tulostusjärjestelmässä tulostus suunnataan siis joko Canon CloudPrint- tai Turvatulostus Xerox-nimiseen tulostusjonoon. Tulostustyö siirtyy tulostusjärjestelmään, mutta ei tulostu miltään laitteelta ennen kuin menet haluamasi monitoimilaitteen luo, tunnistaudut laitteelle henkilökohtaisella RFID-sirullasi tai kirjoittamalla laitteelle kampustunnuksesi ja vapautat tulostustyösi. HUOM! Varmista aina, että vapauttaessasi työsi monitoimilaitteelta se myös tulee ulos laitteelta tai poistat se tulostusjonosta. Tästä lisää ohjeen kohdassa 5.2. Ohje monitoimilaitteille tulostamiseen löytyy tämän ohjeen kohdasta 4. Listaus Savonian monitoimilaitteista löytyy tämän ohjeen kohdasta 7. Tulostusjärjestelmässä voit ottaa myös kopioita tulostussaldosi puitteissa. Monitoimilaitteilla paperisen materiaalin skannaaminen onnistuu omaan sähköpostiin eikä se kuluta tulostussaldoa.

6 tulostus_opiskelijat.docx 5 / Rekisteröityminen tulostusjärjestelmään Ennen kuin voit alkaa tulostamaan Canonin tai Xeroxin monitoimilaitteille, sinun täytyy rekisteröityä henkilökohtaisella RFID-sirullasi tulostusjärjestelmään. Ja näin se käy 3.1 Rekisteröityminen Canon monitoimilaitteella Rekisteröityminen Xerox-monitoimilaitteilla Vaihe 1. Pidä saamaasi sirua kortinlukijan edessä kunnes lukijassa välähtää vihreä valo. Tämän jälkeen laite kysyy seuraavaa: PIN not recognized. Would you like to associate pin with account? Johon vastataan KYLLÄ.

7 tulostus_opiskelijat.docx 6 / 19 Vaihe 2. Seuraavaksi laitteeseen syötetään SAVONIA-AMK käyttäjänimesi ja salasanasi. Syötä ensiksi käyttäjänimi ja paina tämän jälkeen ruudun oikeasta yläreunasta VALMIS. Toista sama salasanan kohdalla. Rekisteröinti on nyt suoritettu. Muista kirjautua ulos painamalla kirjautumisnäppäintä.

8 tulostus_opiskelijat.docx 7 / Tulostaminen tulostusjärjestelmään Kun olet rekisteröitynyt tulostusjärjestelmään (tämän ohjeen kohta 3), voit alkaa tulostaa. Tulostus Canonin monitoimilaitteilla suunnataan Canon CloudPrint turvatulostusjonoon ja Xeroxin monitoimilaitteilla Turvatulostus Xerox turvatulostusjonoon, joista tulosteet voidaan vapauttaa (=tulostaa) A. joko tulostajan kampustunnuksilla B. tai tulostajan RFID-tunnisteella. HUOM! Voit vapauttaa tulosteesi miltä tahansa Canonin tai Xeroxin laitteelta millä tahansa kampuksella.

9 tulostus_opiskelijat.docx 8 / Mahdollisia virhetilanteita Savoniassa on käytössä monitoimilaitteille turvatulostus, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että tietokoneelta tulostetaan tulostusjärjestelmään, mutta tulosteet eivät tule laitteilta ulos ennen kuin ne oman tunnistautumisen jälkeen vapautetaan. Työasemalta tulostetaan Canon CloudPrint tai Turvatulostus Xerox turvatulostusjonoon. Tulosteet voidaan ottaa ulos miltä tahansa vastaavalta monitoimilaitteelta. Seuraavassa on lueteltu joitakin yleisiä virhetilanteita, joihin voit törmätä - ja toimintaohjeita noissa tapauksissa Poista laitteelle jumiutuneet tulosteet HUOM! Tässä tapauksessa laitetta jumittava työ ei ole sinun omasi, vaan edellisen käyttäjän, joka on vapauttanut työnsä tulostusjonosta RFID-sirullaan, mutta hän ei ole reagoinut mitenkään siihen, ettei hänen tulosteensa ole tullut ulos monitoimilaitteelta! Jokaisen käyttäjän vastuulla on, etteivät omat tulosteet jumita monitoimilaitetta eli kun tulostat, varmista aina, että I. tulosteesi tulee ulos monitoimilaitteelta tai II. poistat tulosteesi tulostusjonosta. Kuva 17. Canon-monitoimilaitteen konsoli a. Mikäli monitoimilaitteelle tullessasi konsolin oikeassa alakulmassa vilkkuu kolmesta valosta keskimmäinen, oranssi valo (kuvassa 17 yllä oranssilla reunustettu), jonkun muun käyttäjän vapauttama tulostus on jumittanut tulostuksen koneella eivätkä muut käyttäjät voi tulostaa laitteella ennen kuin jumiutunut työ on saatu ulos tai poistettu tulostusjonosta. Paina tällöin vasemman reunan alinta painiketta (kuvassa 17 punaisella reunustettu). Mikäli konsolilla ei vilku mikään valo, voit siirtyä työsi vapauttamiseen eli kohtaan 5.2.

10 tulostus_opiskelijat.docx 9 / 19 b. Nyt avautuu alla olevan näköinen ikkuna (kuva 18 alla). Kuva 18. Tulostuksessa virhe: väärä paperityyppi (Canon) c. Alalaidassa oleva Lisää paperia-ilmoitus ei yleensä pidä paikkaansa, vaan vika voi olla esimerkiksi ristiriita tietokoneelta tulostavassa ohjelmassa valitun paperityypin ja tulostimen paperityypin välillä. Paina konsolilta OK-painiketta (kuvassa 18 yllä punaisella reunustettu), jolloin tulostus lähtee tulemaan. Painamalla Pysäytä voisit peruuttaa tulostuksen, jolloin se poistuu myös tulostusjonosta. d. Kuittaa seuraava ikkuna painamalla konsolilta OK-painiketta (kuva 19 alla). Kuva 19. Tulostus on lähtenyt käyntiin (Canon)

11 tulostus_opiskelijat.docx 10 / Varmista oman työsi tulostus a. Kun monitoimilaitteella ei ole jumittavia tulosteita, voit tulostaa laitteelta oman työsi eli tunnistaudu koneelle RFID-sirullasi, Siirry laitteella turvatulostusjonoon ja vapauta jonossa olevat tulosteet. Muista kirjautua ulos laitteelta. b. Mikäli painettuasi Print(+Delete), konsolin oikeassa alakulmassa alkaa vilkkua keskimmäinen oranssi valo (kuvassa 17 oranssilla reunustettu valo), toimi kuten tämän ohjeen kohdassa 5.1 on kerrottu. c. Toinen vaihtoehto on poistaa työsi LAITTEEN tulostusjonosta. Tulostusjonon näet painamalla konsolin vasemmassa reunassa alimmaista painiketta (kuvassa 17 punaisella reunustettu painike), jolloin aukeaa kuvan 21 kaltainen ikkuna. Kuva 21. Tulostusjonossa odottavat työt (Canon) d. Täältä voit valita työsi ja painaa Pysäytä, jolloin työsi poistettaisiin tulostettavien töiden listalta (kuva 21 yllä). e. Painamalla kuvan 21 ikkunassa Loki-kohdassa näet tulostimelta tulostetut työt (kuva 22 alla).

12 tulostus_opiskelijat.docx 11 / 19 Kuva 22. Tulostetut työt (Canon)

13 tulostus_opiskelijat.docx 12 / Oletustulostimen valitseminen (Windows 7) Näin valitset oletustulostimen Windows 7:ssa. a. Paina hiiren 1. näppäimellä Valikko. b. Paina hiiren 1. näppäimellä Devices and Printers (Laitteet ja tulostimet). c. Paina hiiren 2. näppäimellä sen kirjoittimen kohdalla, jonka haluat asettaa oletustulostimeksi. d. Paina hiiren 1. näppäimellä Set as default printer (Määritä oletustulostimeksi). e. Oletustulostimesi on merkattu vihreän ympyrän sisällä olevalla valinta merkillä.

14 tulostus_opiskelijat.docx 13 / Tulostamisen asetuksia (Canon) Oletuksena Savoniassa käytetään kaksipuoleista mustavalkotulostusta. Tulostuksen asetuksia voi kuitenkin vaihtaa halutessaan. Seuraavassa on neuvottu yleisimpiä asetuksia. Asetuksiin pääset tulostimen ominaisuuksien kautta, esimerkiksi Wordissa valitsemalla Tiedosto/Tulosta ja edelleen Tulostimen ominaisuudet (kuvassa alla punaisella reunustettuna). Tämän jälkeen aukeaa tulostimen asetusikkuna (Kuva Väritulostus osiossa alla) 7.1. Väritulostus (Canon) Väritulostuksen saat päälle Color Mode-listalta (kuvassa alla punaisella nuolella). Yleensä ei kannata valita väritulostuksissa Color, vaan Auto (Color/B&W). Color-valinta tuhlaa värejä tulostamalla mustan värinkin sekoituksena muista kuin mustasta väristä. Auto (Color/B&W) sen sijaan tulostaa mustan mustalla värillä ja käyttää muita värejä ainoastaan ei-mustiin väreihin.

15 tulostus_opiskelijat.docx 14 / 19

16 tulostus_opiskelijat.docx 15 / Yksipuoleinen tulostus (Canon) Yksipuoleisen tulostuksen saat valittua tulostimen asetusikkunasta valitsemalla 1-sided printing.

17 tulostus_opiskelijat.docx 16 / Automaattinen nidonta (Canon) Automaattisen nidonnan saat asetettua valitsemalla Finishing-listalta Staple + Collate (Nido ja Lajittele), kuvassa alla punaisella nuolella merkitty. Napsauttamalla tämän jälkeen Staple Position-painiketta, voit valita niittien paikan paperilla.

18 tulostus_opiskelijat.docx 17 / Automaattinen rei itys (Canon) Tulosteiden vasempaan reunaan on myös mahdollista määritellä 2 reikää, esimerkiksi kansioimista varten. Automaattisen rei ityksen saat myös Finishing-välilehdellä valitsemalla Hole Punchlistalta 2 Holes (edellisen sivun kuvassa oranssilla reunustettuna) Vihkotulostus (Canon) Vihkoksi tulostaminen määritellään myös tulostimen asetusikkunan Finishing-välilehdellä valitsemalla Print Style-listalta Booklet Printing, kuvassa alla punaisella reunustettuna.

19 tulostus_opiskelijat.docx 18 / Savonian monitoimilaitteet Alla on listaus Savonialla käytössä olevista tulostimista, niiden ominaisuuksista ja sijoituspaikoista. Kuopion kampusten monitoimilaitteet:

20 tulostus_opiskelijat.docx 19 / 19 Iisalmen ja Varkauden monitoimilaitteet ja tulostimet:

Tulostamisen Pikaopas Canon imagerunner ADVANCE -laitteille

Tulostamisen Pikaopas Canon imagerunner ADVANCE -laitteille Canon Tulostamisen Pikaopas Canon imagerunner ADVANCE -laitteille Tulostamisen pikaopas 2010 Canon Oy v.1.1 2 Sisällys Tulostimen valinta ja perustulostaminen 4 Kalvolle tai erikoismateriaalille tulostaminen

Lisätiedot

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta Sibelius-tulostin Monistamossa on uusi tulostin nimeltään sibelius, joka korvaa vanhan topelius-tulostimen. Tällä uudella tulostimella on käytössä tulostusmäärien seuranta sekä henkilökohtainen tulostussaldo.

Lisätiedot

OHJEITA TULOSTAMISEEN

OHJEITA TULOSTAMISEEN OHJEITA TULOSTAMISEEN Ver. 1.3 22.10.2012 LYHYT OPPIMÄÄRÄ TULOSTUSSALDON TARKISTAMINEN Näet käytössäsi olevan tulostussaldon määrän työpöydälläsi olevasta Print account kuvakkeesta, katso kuva: Tuplaklikkaamalla

Lisätiedot

OHJEITA KOPIOINTIIN JA TULOSTUKSEEN

OHJEITA KOPIOINTIIN JA TULOSTUKSEEN OHJEITA KOPIOINTIIN JA TULOSTUKSEEN 1 Sisällys Tulostimen valinta ja perustulostaminen... 4 Perusvälilehti... 5 Paperilähteen valinta... 5 Erikoismateriaalien tulostaminen... 6 Turvattu tulostus... 7 Asettelu

Lisätiedot

OPISKELIJOI- DEN TULOSTAMI- SESTA

OPISKELIJOI- DEN TULOSTAMI- SESTA OPISKELIJOI- DEN TULOSTAMI- SESTA Mika Siisknen Tiethallint tulstus_piskelijat.dcx 1 / 4 Sisällys 1. Yleistä tulstamisesta... 2 2. Vanha tulstusjärjestelmä (lasertulstimet ym.)... 3 3. Uusi tulstusjärjestelmä

Lisätiedot

Kun tulostuksessa ilmenee muotoiluvirheitä

Kun tulostuksessa ilmenee muotoiluvirheitä Kun työ lähetetään tulostimeen, tulostinajurilla voidaan määrittää, että työ säilytetään muistissa. Kun pidätetty työ halutaan tulostaa, se valitaan tulostettavaksi tulostimen käyttöpaneelista. Lisätietoja

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

amkbyod-tulostaminen Huittisten ja Kankaanpään kampuksilla / BYOD printing in Huittinen and Kankaanpää campuses

amkbyod-tulostaminen Huittisten ja Kankaanpään kampuksilla / BYOD printing in Huittinen and Kankaanpää campuses OHJE 1(5) amkbyod-tulostaminen Huittisten ja Kankaanpään kampuksilla / BYOD printing in Huittinen and Kankaanpää campuses 1. Kirjaudu omalta laitteeltasi osoitteeseen: http://webprint.samk.fi/. Open browser

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä.

Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä. Kopiointi Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä. Hinnat Kortin panttimaksu on 2. Pantin saa takaisin jos kortin palauttaa. Kortille

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Ricoh MP C3504 -käyttöohje

Ricoh MP C3504 -käyttöohje Ricoh MP C3504 -käyttöohje Ongelmatilanteessa IT- Helpdeskin yhteystiedot löytyvät laitteen tarrasta. Alkuperäisten syöttölaite, alkuperäiset kuvapuoli ylöspäin Jos laite on nukkumatilassa kosketa paneelia,

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

Rekisteröityminen, tilojen varaaminen ja maksaminen WebTimmi varausjärjestelmässä

Rekisteröityminen, tilojen varaaminen ja maksaminen WebTimmi varausjärjestelmässä Rekisteröityminen, tilojen varaaminen ja maksaminen WebTimmi varausjärjestelmässä 1. Sanasto WebTimmi on Tampereen kaupungin kulttuuripalvelujen käytössä oleva internetpohjainen varausjärjestelmä, jossa

Lisätiedot

KOTIKARTANOYHDISTYKSEN SÄHKÖISEN TILAVARAUSKALENTERIN OHJEISTUS

KOTIKARTANOYHDISTYKSEN SÄHKÖISEN TILAVARAUSKALENTERIN OHJEISTUS Sivu 1 KOTIKARTANOYHDISTYKSEN SÄHKÖISEN TILAVARAUSKALENTERIN OHJEISTUS Kotikartanoyhdistys ry siirtyy kesäkuussa 2019 sähköisen tilavarauskalenterin käyttäjäksi. Jatkossa kaikki jäsenjärjestöt voivat hallinnoida

Lisätiedot

MySchenker tulostimen ohjeet

MySchenker tulostimen ohjeet MySchenker tulostimen ohjeet Paperirullan asettaminen tulostimeen 1. Avaa tulostin painamalla etulevyn OPEN painikkeesta ja nostamalla kansi kevyesti yläasentoonsa Paperirullan asettaminen tulostimeen

Lisätiedot

Pysäytettyjen töiden tulostus ja poisto Kun tulostuksessa ilmenee asetteluvirheitä Verify print -työt Reserve print -työt

Pysäytettyjen töiden tulostus ja poisto Kun tulostuksessa ilmenee asetteluvirheitä Verify print -työt Reserve print -työt Kun työ lähetetään tulostimeen, tulostinajurissa voidaan määrittää, että työ säilytetään muistissa. Kun tämä pidätetty työ halutaan tulostaa, se määritetään tulostettavaksi tulostimen käyttöpaneelin valikoissa.

Lisätiedot

KAMPUSSALASANAN VAIHTAMINEN (SAVONIA-AMK KÄYTTÄJÄT)

KAMPUSSALASANAN VAIHTAMINEN (SAVONIA-AMK KÄYTTÄJÄT) KAMPUSSALASANAN VAIHTAMINEN (SAVONIA-AMK KÄYTTÄJÄT) Moodlen tunnukset ovat samat kuin verkon (=tietokoneille kirjautumisen), sähköpostin, Asion, Adobe Connectin ja Webropolin käyttäjätunnukset. Näiden

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon.

Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon. Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon www.provet.fi Finnish Net Solutions Oy www.fns.fi 1/6 Finnish Net Solutions Oy, 2/2012 Yleistä Tulostaminen PDF-tiedostoon Provet Petistä onnistuu ilmaisen

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ!

TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ! TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ! Tämä on opiskelijan Moodle-opas, josta saat tärkeimmät neuvot opiskellessasi LOVe lääkehoidon verkkokursseilla Moodle- oppimisympäristössä. Seuraamalla

Lisätiedot

BYOD-tulostaminen Porin ja Rauman kampuksilla / BYOD printing in Pori and Rauma campuses

BYOD-tulostaminen Porin ja Rauman kampuksilla / BYOD printing in Pori and Rauma campuses OHJE 1(6) / BYOD printing in Pori and Rauma campuses 1. Kirjaudu omalta laitteeltasi osoitteeseen: http://webprint.samk.fi/. Open browser and log on to http://webprint.samk.fi 2. Syötä SAMK-tunnus ja salasana.

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Hakijan ohje Opetushallitus syksy 2013 Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Sisältö Yliopistohaku.fi palvelun Oma haku -palvelu... 2 Aloitusnäyttö... 4 Kirjaudu Oma haku -palveluun... 5 Entä jos

Lisätiedot

!"#" $%&' & %"() *+++#!"#",-.#

!# $%&' & %() *+++#!#,-.# !"#" $%&' & %"() *#!"#",-.# /0'1!" $%&' & # 6() 7!"#" *#!"#" YLEISESTI -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 4 Toimintaperiaatteet

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

1 TULOSTUSKÄYTÄNTÖ 1 1.1 Päätös 1 1.2 Käyttöönoton perustelu 1

1 TULOSTUSKÄYTÄNTÖ 1 1.1 Päätös 1 1.2 Käyttöönoton perustelu 1 SISÄLLYS 1 TULOSTUSKÄYTÄNTÖ 1 1.1 Päätös 1 1.2 Käyttöönoton perustelu 1 2 TULOSTUSKÄYTÄNNÖN SÄÄNNÖT 2 2.1 Tulostusoikeus 2 2.2 Tulostaminen 2 2.3 Suurtulostimet 3 2.4 Tulostusoikeuden osto (LAMK) 3 2.5

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Aloita tästä. Värikasettien kohdistaminen ilman tietokonetta

Aloita tästä. Värikasettien kohdistaminen ilman tietokonetta Aloita tästä Värikasettien kohdistaminen ilman tietokonetta Noudata Asennusohjeessa annettuja laitteiston asennusohjeita. Jatka optimoimalla tulostuslaatu seuraavasti. 1 Varmista, että olet lisännyt paperikaukaloon

Lisätiedot

3D-mallinnus Tinkercad-ohjelmalla, osa 1/2

3D-mallinnus Tinkercad-ohjelmalla, osa 1/2 3D-mallinnus Tinkercad-ohjelmalla, osa 1/2 Tinkercad-ohjelman perustoiminnot ja työn tulostaminen Tommi Savikko 20.2019 2019 Innokas 1 Tinkercad-ohjelman käytön aloittaminen Kirjautuminen ohjelmaan Tinkercadia

Lisätiedot

käyttäjänimi 653000 salasana ****** OHJE TILAUKSEN TEKEMISEEN, SERVEA OY

käyttäjänimi 653000 salasana ****** OHJE TILAUKSEN TEKEMISEEN, SERVEA OY OHJE TILAUKSEN TEKEMISEEN, SERVEA OY Tilausjärjestelmämme sijaitsee Internet osoitteessa www.kauppapalvelu.fi -> osoita Espoo Ikkunaan avautuu kirjautumissivu. Kirjautukaa Käyttäjänimellänne ja salasanallanne

Lisätiedot

F10-Lavalaput Versio 1.1. F10-Lavalaput ohjelmiston käyttöohjeet. 1 Yleistä. 2 Ohjelmiston pikaohje. 3 Ohjelmiston laajempi ohje

F10-Lavalaput Versio 1.1. F10-Lavalaput ohjelmiston käyttöohjeet. 1 Yleistä. 2 Ohjelmiston pikaohje. 3 Ohjelmiston laajempi ohje F10-Lavalaput ohjelmiston käyttöohjeet 1 Yleistä 2 Ohjelmiston pikaohje 3 Ohjelmiston laajempi ohje 3.1 Ohjelmiston käynnistäminen 3.2 Kirjautuminen palveluun 3.3 Tuotteen valinta ja muiden tietojen syöttö

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

Viimeistelyvalikosta voidaan määrittää tulostimen käyttämä tulostustapa. Lisätietoja saat valitsemalla valikon vaihtoehdon: Valikot

Viimeistelyvalikosta voidaan määrittää tulostimen käyttämä tulostustapa. Lisätietoja saat valitsemalla valikon vaihtoehdon: Valikot Viimeistelyvalikosta voidaan määrittää tulostimen käyttämä tulostustapa. Lisätietoja saat valitsemalla valikon vaihtoehdon: Tyhjät sivut Monisivutulostus 1 Lajittelu Kopiomäärä Kaksipuolinen Sidonta Rei

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä luvussa on tietoja käyttöpaneelista, tulostinasetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoista. Useimmat tulostinasetukset voidaan muuttaa sovellusohjelmalla tai tulostinajurilla. Sovellusohjelmalla

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 2 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytät selaimena Mozilla, Firefox

Lisätiedot

FyKe-Mopin opettajanohje

FyKe-Mopin opettajanohje 1 FyKe-Mopin opettajanohje Ohjelma jakautuu aihepiireittäin Opiskelen ja opin ja Testi osioihin. Miten saan FyKe-Mopin nopeasti käyttöön? Ensimmäisenä on ohjelma asennettava joko yksittäiselle koneelle

Lisätiedot

RESTON IT- YMPÄRISTÖ 31.1.2014. Mika Siiskonen. Tietohallinto

RESTON IT- YMPÄRISTÖ 31.1.2014. Mika Siiskonen. Tietohallinto RESTON IT- YMPÄRISTÖ Mika Siiskonen Tietohallinto resto_it_opiskelijat.docx 1 / 4 Sisällys 1. Tietokoneet... 2 2. Palvelut... 2 2.1. Tietokoneiden ohjelmat... 2 2.2. Savonian tarjoamat palvelut... 2 2.3.

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus SELAINENNAKKOILMOITUKSEN IKKUNANKUVAT 1(24) 2.2.2010 Selainennakkoilmoitus ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus Yleistä ENNI-järjestelmästä ENNI-järjestelmän vakiopainikkeita Selainennakkoilmoitus

Lisätiedot

CADS Planner -tulostusohje

CADS Planner -tulostusohje Sisältö Yleistä tulostuksesta... 3 Tulostinajurin asentaminen Windowsiin... 4 Paperiarkin lisääminen tulostinajurille... 5 Tulostimen lisääminen CADSiin... 7 PDF-tiedoston tulostaminen... 9 PLT-tiedoston

Lisätiedot

Asio. Ohjelma on selainpohjainen, joten ohjelmaa varten tarvitaan internet-selain. Ohjelmaan pääsee osoitteella

Asio. Ohjelma on selainpohjainen, joten ohjelmaa varten tarvitaan internet-selain. Ohjelmaan pääsee osoitteella 1 Kirjautuminen Ohjelma on selainpohjainen, joten ohjelmaa varten tarvitaan internet-selain. Ohjelmaan pääsee osoitteella tila.savonia.fi Ohjelmassa on ns. Haka-kirjautumispalvelu, jolloin kirjautumiseen

Lisätiedot

SALIBANDYN PALVELUSIVUSTO Ohje pelaajasiirron tekemiseen

SALIBANDYN PALVELUSIVUSTO Ohje pelaajasiirron tekemiseen PELAAJASIIRTOJEN OHJE VERSIO 1.4. PÄIVITETTY 23.6.2015 s. 1 SALIBANDYN PALVELUSIVUSTO Ohje pelaajasiirron tekemiseen Huom! Tässä ohjeessa kerromme kuinka siirto tehdään vapaalla siirtoajalla, jolloin vanhan

Lisätiedot

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa.

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. E-kirjan latausohje Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. Pikaohjeet 1. Varmista että tietokoneellesi on asennettu Adobe Digital Editions ohjelma.

Lisätiedot

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä AJONEUVOHALLINTOKESKUS Ennakkotehtävä 1 AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...3 ATJ Aloitussivu...4 Rekisteröinnin päävalikko...5 Ensirekisteröinti...6 Rekisteritietojen haku...6

Lisätiedot

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Softphone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP Softphonen asentamiseksi tietokoneellesi. lla olevat yksinkertaiset

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

PIKAOHJE DATAMAX EX2

PIKAOHJE DATAMAX EX2 PIKAOHJE DATAMAX EX2 Tulostusmateriaalin asettaminen Uuden rullan asettaminen paikoilleen 1. Vedä vihreät rullapidikkeet sivuille kunnes ne lukittuvat paikoilleen. 2. Aseta rulla paikoilleen. Tarvittaessa

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Antalis-FI KÄYTTÖOPAS

Antalis-FI KÄYTTÖOPAS Antalis-FI KÄYTTÖOPAS Helpommin Nopeammin Enemmän «Just Click Antalis» Antalis on Europan johtava jakelija: paperit, suurkuvatulostusmateriaalit, pakkausratkaisut. Tutustumalla käyttöoppaaseemme saat lisätietoa

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Tervetuloa OmaLounea-palveluun! KÄYTTÄJÄN OPAS

Tervetuloa OmaLounea-palveluun! KÄYTTÄJÄN OPAS Tervetuloa OmaLounea-palveluun! KÄYTTÄJÄN OPAS LOUNEA PALVELUT OY TEHDASKATU 6, 24100 SALO Sisällys Sisällys... 1 Tervetuloa OmaLounea-palveluun!... 2 OmaLounea - Käytön aloittaminen... 2 OmaLounea Kirjaudu

Lisätiedot

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Lukkarin käynnistys ja sisäänkirjautuminen... 2 3. Vapaa aikatauluhaku... 2 4. Lukujärjestyksen luominen ja avaaminen... 3 Lukukauden valinta... 3 Uuden

Lisätiedot

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Koskilinjat Oy Panu Toropainen SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...I 1. TÖIHIN SISÄÄN JA ULOS KIRJAUTUMINEN...1 1.1. Työlle kirjautuminen...2 1.2. Vikailmoituksen tekeminen...5

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen

1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen 1 OHJEET 1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen verkkopalveluun 2 1.2 Rekisteröityminen 2 1.2 Tunnistautuminen 3 1.2.1 Tunnistautuminen henkilökortilla 3 1.2.2 Mobiilivarmenteella tunnistautuminen

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 3.3.2008 1 (10) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2006-2007 ohjelmille

Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2006-2007 ohjelmille Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2006-2007 ohjelmille Erilaisista tulostusjärjestelmistä johtuen kopiolaitokset suosittelevat eri tulostinajureita tulostustiedostojen tekemiseen.

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

Suojaa yrityksesi aina ja kaikkialla. F-Secure PSB:n käyttöönotto-opas

Suojaa yrityksesi aina ja kaikkialla. F-Secure PSB:n käyttöönotto-opas Suojaa yrityksesi aina ja kaikkialla F-Secure PSB:n käyttöönotto-opas Sisällys 1 Kirjautuminen Sovelluskauppaan... 3 2 Laitteiden suojaaminen... 4 2.1 Mobiilitietoturvan asennus... 6 2.2 Tietokoneturvan

Lisätiedot

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3.1 Laajakaistaliittymän asetusten tarkistus / Windows XP Seuraavien ohjeiden avulla tarkistat Windows XP -käyttöjärjestelmien asetukset ja luot Internet-yhteyden.

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

Tietokoneluokkien käyttö

Tietokoneluokkien käyttö Tietokoneluokkien käyttö Yliopiston tietokoneluokkien käyttö edellyttää voimassa olevan peruspalvelutunnuksen, josta jatkossa käytetään lyhennettä PPT. Tietokoneluokissa, kirjaston oppimiskeskuksen tietokoneilla

Lisätiedot

AJANVARAUKSEN TEKEMINEN (YLEISEEN RESURSSIIN)

AJANVARAUKSEN TEKEMINEN (YLEISEEN RESURSSIIN) OHJE 1(10) AJANVARAUKSEN TEKEMINEN (YLEISEEN RESURSSIIN) Tavastiassa on muutama yleinen resurssi, joiden varauksen voi tehdä GroupWisen kalenteriin. Merkinnän tekeminen ei edellytä oman kalenterin käyttämistä.

Lisätiedot

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Tämä ohje on tarkoitettu niille suunnistajille joilla ei ole koskaan ollut nk. lisenssiä. Mikäli sinulla on joskus ollut lisenssi, niin ohjeet Irman käyttöön löytyvät

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Opas tulostamisen kustannuksien vähentämiseen

Opas tulostamisen kustannuksien vähentämiseen Opas tulostamisen kustannuksien vähentämiseen Sisällysluettelo 1. Tulosta mustavalkoisena 2. Kaksipuoleinen tulostus 3. Käytä verkkotulostimia, mielellään monitoimilaitteita 4. Asemoi useampi sivu tulostettavaa

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Windows 10 -käyttöohje

Windows 10 -käyttöohje Windows 10 -käyttöohje Sisällys 1. Aloitus 3 1.1. Painikkeet 3 1.2. Haku 4 1.3. Aloitusvalikko ja ohjelmien kiinnitys 4 1.4. Tämä tietokone 5 1.5. Resurssienhallinta 5 2. Asetukset ja mukautus 6 2.1. Windowsin

Lisätiedot

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje 05/2015 Vaihda tämän ohjeen mukaisesti VSP Nettiturva TURVAPAKETTI-palveluun 14.6.2015 mennessä, jotta tietoturvapalvelusi säilyy voimassa! Kirjautuminen Palveluun

Lisätiedot

Ohjeet Minifactory 3 tulostimen käyttöönottoon

Ohjeet Minifactory 3 tulostimen käyttöönottoon Ohjeet Minifactory 3 tulostimen käyttöönottoon Jooseppi Järvinen Turun normaalikoulu 28.8.2014 1 Nämä ohjeet on laadittu Minifactory 3 tulostimen käyttöönottokoulutuksessa ja näiden ohjeiden mukaisesti

Lisätiedot

Käyttöpaneelin merkkivalot

Käyttöpaneelin merkkivalot tarkoittavat eri asioita niiden järjestyksen mukaan. Merkkivalot, jotka ovat pois päältä, päällä ja/tai vilkkuvat, osoittavat tulostimen eri tilanteita kuten tulostimen tilaa, tarvittavia käyttäjän toimia

Lisätiedot

Työn peruutus Luottamuksellinen työ Pysäytetyt työt Tulosta puskuri Tulost.uudel.ase

Työn peruutus Luottamuksellinen työ Pysäytetyt työt Tulosta puskuri Tulost.uudel.ase a voidaan käyttää vain, kun tulostin on käytössä, kun käyttöpaneelissa näkyy tulostimen ilmoitus tai kun tulostin on heksatulostustilassa. Avaa painamalla Valikko-painiketta. Lisätietoja saat valitsemalla

Lisätiedot

Windows 10 -pikaohje. Ohjelmien käynnistäminen

Windows 10 -pikaohje. Ohjelmien käynnistäminen Windows 10 -pikaohje Ohjelmien käynnistäminen Tietokoneen sammutus ja uudelleenkäynnistys Uloskirjautuminen, lukitseminen ja käyttäjän vaihtaminen Kuvan näyttäminen projektorilta tai lisänäytöltä Oletustulostimen

Lisätiedot

Postimaksukonepalvelun käyttöohje

Postimaksukonepalvelun käyttöohje 1 (11) Julkinen - Public Postimaksukonepalvelun käyttöohje 2 (11) Julkinen - Public POSTIMAKSUKONEPALVELUT KÄYTTÖVARAN MAKSAMINEN POSTIMAKSUKONEELLE 1 Yleistä Postimaksukonepalvelu on postimaksukoneita

Lisätiedot

VETUMA rekisteröityminen

VETUMA rekisteröityminen VETUMA rekisteröityminen Rekisteröityminen tapahtuu kirjautumalla WebTimmiin klikkaamalla Selailu liikuntapalvelut Tampere -linkkiä ja valitsemalla Rekisteröityminen Rekisteröidy käyttäjäksi. Linkistä

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

SOPIMUSPRO - VERKKOPALVELUNOHJE. Seurantahenkilön ohje SopimusPro verkkopalveluun. Kirjautuminen verkkopalveluun

SOPIMUSPRO - VERKKOPALVELUNOHJE. Seurantahenkilön ohje SopimusPro verkkopalveluun. Kirjautuminen verkkopalveluun Seurantahenkilön ohje SopimusPro verkkopalveluun Työantajan ns. seurantahenkilönä - pääset verkkopalvelussa seuraamaan tehtyjä väli- ja päättöarviointeja ja koulutuskorvaushakemusten tilannetta sekä tulostamaan

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

RES - REAL ESTATE SYSTEM

RES - REAL ESTATE SYSTEM HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 1/13 HELPPO KIINTEISTÖNHOITAJILLE RES - REAL ESTATE SYSTEM OUKA/ RES HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 2/13 Ohjelmaan kirjaudutaan osoitteesta https://www.haahtela.fi Vinkki: luo pikakuvake

Lisätiedot

Työvalikko. Tulosta puskuri Akt.alustan alus Tulost.uudel.ase. Faksin peruutus Työn peruutus Luottamuks. työ Pidätetyt. Paperinkäsittely.

Työvalikko. Tulosta puskuri Akt.alustan alus Tulost.uudel.ase. Faksin peruutus Työn peruutus Luottamuks. työ Pidätetyt. Paperinkäsittely. a voidaan käyttää vain, kun tulostin on käytössä, kun käyttöpaneelissa näkyy tulostimen ilmoitus tai kun tulostin on heksatulostustilassa. Avaa painamalla Valikko-painiketta. Lisätietoja saat valitsemalla

Lisätiedot

SOPIMUSPRO - VERKKOPALVELUNOHJE. Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun. Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun

SOPIMUSPRO - VERKKOPALVELUNOHJE. Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun. Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun 1. Saat sähköpostiin ilmoituksen arvioinnista ja linkin arviointisivulle (sivu 1). 2. Työpaikkakouluttaja

Lisätiedot

Rekisteröitymisohje. Vaihe 1. Rekisteröityminen palveluun tapahtuu seuraavasti: 22.2.2013

Rekisteröitymisohje. Vaihe 1. Rekisteröityminen palveluun tapahtuu seuraavasti: 22.2.2013 Rekisteröitymisohje Vaihe 1 Kiitos osoittamastasi luottamuksesta ja ilmoituksesta liittyä Suomen Yrittäjien hankintaasiamiespalvelun käyttäjäksi. Tämä ohje koskee rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi.

Lisätiedot