Siskon salaisuus. Ehkäisevän päihdetyön viikon tarina alakoulun luokille. Keskustelun pohjaksi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Siskon salaisuus. Ehkäisevän päihdetyön viikon tarina alakoulun 5. 6. luokille. Keskustelun pohjaksi"

Transkriptio

1 Siskon salaisuus Ehkäisevän päihdetyön viikon tarina alakoulun luokille Keskustelun pohjaksi Ehkäisevän päihdetyön viikolla pohditaan onnellisuutta. Alakoululle tarkoitetussa tarinassa seurataan ystävysten Miken ja Jaakon suhtautumista isosisko Veeran tupakointiin. Tarinassa on kuvailtu tupakointiin liittyvää ristiriitaisuutta ja arkisia kohtaamisia. Tarkoituksena on antaa oppilaille mahdollisuus pohtia tupakointia eri henkilöiden näkökulmasta. Yksinkertainenkin tarina voi antaa hyvän alustan laajalle keskustelulle. Tarinaan liittyviä kysymyksiä voi käyttää keskustelun pohjana koko luokalle tai pienryhmissä. Ne soveltuvat hyvin myös yksilötehtävien virittäjiksi. Kysymysten alle on luonnosteltu mahdollisia vastauksia, ja luonnokset on tarkoitettu opettajalle. Tarinan voi lukea oppilaille tai he voivat työstää aihetta esimerkiksi pienryhmissä. Tarina on tulostettava ja sen loppuun on kirjattu keskustelukysymykset. Tarinan lisäksi luokassa voi pelata teemaviikkoon liittyvää oppimispeliä osoitteessa Tietovisassa oppilaat voivat vastata kymmeneen kysymykseen onnellisuudesta, hyvinvoinnista sekä päihteistä. Peliä voi pelata ryhmässä, pareittain tai itsenäisesti. Päihteistä puhumisen tueksi voi lisätietoa saada vierailemalla esimerkiksi sivustoilla tai Antoisia hetkiä aineiston parissa! Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

2 Keskustelukysymykset 1. Miksi Veeralla on tupakka-aski omassa huoneessaan? Miten hän on voinut saada sen? Veera on voinut saada tupakka-askin ystävältään tai hän on pyytänyt aikuista ostamaan. Hän on myös voinut löytää askin. 2. Mikä on tupakoinnin ikäraja? Saako lapsella olla tupakkaa hallussa? Tupakan, nuuskan ja muiden tupakkatuotteiden käytön ja hallussapidon ikäraja on Suomessa 18 vuotta. Ikärajalla halutaan suojella lasta tupakan haitoilta. 3. Miksi Veera maistoi tupakkaa? Veera on saattanut kokea ryhmäpainetta tai hän on halunnut tehdä vaikutuksen maistamalla tupakkaa. Veera on myös saattanut tuntea kokeilunhalua ja halunnut tehdä jotain kiellettyä. 4. Mitä luulet Veeran ajatelleen maistettuaan tupakkaa? Kuvauksen mukaan Veera ei pitänyt kokemastaan, mutta Veera on saattanut myös tuntea itsensä aikuisemmaksi tai rohkeammaksi. 5. Miksi Jaakko on niin huolissaan siskostaan? Usein pikkusiskot ja -veljet ovat huolissaan tupakoivista sisaruksista. He saattavat pitää tupakointia inhottavana tai pelätä terveysvaikutuksia. 6. Mitä vahinkoa tupakointi voi aiheuttaa? Tupakointi voi aiheuttaa monia terveysvaikutuksia ja sairauksia. Ennen sairauksien, kuten keuhkoahtauman ja syövän ilmenemistä tupakoinnin vaikutukset näkyvät yleiskunnossa, hampaissa ja ihossa. Tupakoiva ihminen on yleensä huonommassa fyysisessä kunnossa kuin tupakoimaton, sillä tupakan myrkyt heikentävät hapenottokykyä ja fyysistä kestävyyttä. Tupakoitsijan hampaat kellastuvat nopeasti ja suun terveys huonontuu. Tupakoivan ihmisen iho vanhenee ja rypistyy nopeammin kuin tupakoimattoman. (Lähde: Tupakka aiheuttaa riippuvuutta ja nuori kokee sen usein sosiaalisena riippuvuutena. On vaikea olla tupakoimatta tai nuuskaamatta jos hyvät ystävät käyttävät kyseisiä tuotteita. 7. Miten Veeran tupakointi voi vaikuttaa Jaakkoon ja Mikkeen? Jaakko ja Mikke voivat olla huolissaan Veerasta ja Veeran salaisuus voi harmittaa heitä. Veeran käytös voi kuitenkin myös kannustaa poikia kokeilemaan itse tupakkaa. 8. Mitä Jaakko voisi sanoa kotona siskolleen? Pitäisikö Jaakon kertoa vanhemmilleen? Pojat voisivat kysyä Veeralta miksi hän haluaa kokeilla tupakkaa. Varmempaa on kuitenkin puhua asiasta luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa.

3 Siskon salaisuus Eräänä syksyisenä iltapäivänä Jaakolla ja Mikellä on tylsää. Pojat olivat päässeet koulusta aikaisin, sillä alakoulun opettajilla oli jokasyksyinen suunnittelupäivä. Lyhyen koulupäivän jälkeen ystävykset olivat hypänneet bussiin ja ajaneet Jaakon kotiin. Normaalisti pojat olisivat viihtyneet Jaakon pihalla pelaten jalkapalloa tai pihasählyä. Nyt taivas kuitenkin vaikutti uhkaavalta ja kylmä tuuli vihmoi läpi farkkujen. Pojat olivat ulkoilun sijaan päättäneet syödä välipalaa ja järjestää sitten keskinäisen pleikkamittelön, jonka voittajalle oli luvassa mainetta ja kunniaa. Pelaamisesta oli kuitenkin saatu nopeasti tarpeekseen. Jotain hauskaa tulisi silti keksiä, sillä Jaakon vanhemmat ja Veera-sisko tulisivat vasta myöhemmin kotiin ja talo oli tyhjä vielä tunteja. Sillä aikaa kun Jaakko mietti olohuoneessa seuraavaa ohjelmanumeroa, Mikellä on aikaa katsella ympärilleen. Hän kävelee yläkertaan Jaakon huoneeseen ja ohittaa matkalla Veeran huoneen. Veeran huoneen ovessa on hevosaiheinen juliste ja huoneen ovi on houkuttelevasti raollaan. Ei kai kukaan huomaisi, jos Mikke kurkistaisi huoneeseen? Entuudestaan Mikke tietää, että Jaakon isosiko on tarkka huoneestaan ja ettei sinne saa mennä luvatta. Nyt kukaan ei kuitenkaan ole näkemässä. Mikke astuu sisään huoneeseen ja katselee ympärilleen. Sekaisella kirjoituspöydällä lojuu kasa papereita, joiden alta pilkottaa Veeran tietokone. Kiinnostuneena Mikke tutkailee tietokonetta, mutta samassa koko paperikasa tippuu hänen jalkojensa juureen. Kun Mike kyykistyy siivoamaan papereita hän huomaa neliskulmaisen laatikon. Ihmetellen hän poimii käteensä tupakka-askin. Mikkeä huimaa, sillä hän tietää ettei Veera ole vielä täysi-ikäinen ja ettei hänellä millään voi olla lupaa pitää huoneessaan tupakkaa. Hämmentyneenä Mikke piilottaa askin uudestaan papereiden alle ja nostaa koko pinon takaisin paikalleen. Miken siivotessa jälkiä hän kuulee Jaakon astuvan sisään huoneeseen. - Mitä ihmettä sinä teet? Jaakko kysyy nauraen. Leikitkö etsivää? Mikke hymyilee hermostuneena ja päättää sitten kertoa löydöstään Jaakolle. - Katso mitä löysin, eikö ole outoa? Tiesitkö että Veeralla on huoneessaan tupakkaa? - Oho, Jaakko sanoo, näytä askia minulle. Yhdessä pojat avaavat oudolta tuoksuvan tupakka-askin ja kurkistavat sisään. Askissa on muutama tupakka ja keltainen sytytin. Varovasti Jaakko noukkii askista tupakan ja katselee sitä kiinnostuneena. - Onpas erikoista, en olekaan ennen koskenut tupakkaan. - En minäkään, sanoo Mikke. Minusta tupakointi on aina ollut outoa. Tupakasta tulee hurjasti savua, ja savu haisee aika pahalle. Jaakko nyökyttelee ja laittaa tupakan takaisin askiin. - Pidetäänkö tämä salaisuutena? Veera suuttuisi ihan varmasti jos tietäisi että olemme käyneet täällä. Mikke nyökkää, sillä hän ei halua että Veera saa tietää hänen käyneen penkomassa Veeran papereita.

4 Koko iltapäivän ja alkuillan poikia puhututtaa tupakka ja tupakointi. Pojat ihmettelevät ovatko tupakat Veeran omia vai kenties jonkun muun. Jaakko ja Mikke sopivat, että he aikovat ottaa selvää Veeran tupakoinnista ja vakoilla Veeraa koulun pihalla. Suunnitelmat kuitenkin keskeytyvät, kun Mikkeä tullaan hakemaan. On aika lähteä kotiin. Seuraavana päivänä Jaakko ja Mikke päättävät etsiä Veeran ja selvittää tupakka-askin arvoituksen. Koulupäivän jälkeen he kävelevät tien poikki Veeran koulun pihalle ja jäävät roskakatoksen taakse odottamaan Veeran välituntia. Vaikka on kylmä, pojat odottavat kärsivällisesti. Kellon lähestyessä kahta koulun ovet avautuvat ja oppilaat tulevat pihalle. Suuri osa jää välitunnilla sisälle, mutta osalla näyttää olevan kiire ulos. Kun Jaakko ja Mikke huomaavat Veeran kävelevän koulun portaita alas he pujahtavat yhä kauemmas roskakatoksen taakse ja painautuvat sen seinää vasten. Veera ja pari muuta oppilasta suuntaavat koulun vieressä olevan ojan toiselle puolelle, alueelle joka ei näy koululle. Mikke ja Jaakko seuraavat katseellaan miten Veera ja muut nuoret nostavat huput päähän ja puhaltelevat kylmissään sormiaan. Jaakko henkäisee, kun Veera kaivaa taskustaan tupakka-askin. - Katso Mikke, Veeralla on nyt se sama aski kädessään kun eilen! Jaakko supattaa. Hiljaa pojat katsovat, kun Veera ojentaa tupakka-askin porukassa olevalle pitkälle pojalle, joka tarttuu askiin, avaa sen ja sytyttää tupakan. Sitten poika laittaa askin omaan taskuunsa. Ilmeisesti tupakka ei ollutkaan Veeran. - Huh! Jaakko sanoo ja huokaisee. Ei ne tupakat ollutkaan mun siskon. Ne oli sillä vaan säilössä. - Ei, odota, sanoo Mikke. Katso, se maistaa tuon pojan tupakkaa! Pojat katsovat tarkkaan, kun Veera nenäänsä nyrpistellen ja silmiään siristellen imaisee tupakkaa ja yskäisee heti perään. Nopeasti Veera antaa tupakan takaisin pitkälle pojalle, joka nauraa tilanteelle. - Ei voi olla totta, Jaakko sanoo. Mun sisko tupakoi. - Ehkä se maistoi tupakkaa ensimmäisen kerran vasta? Se ei näyttänyt kauhean tyytyväiseltä, Mikke sanoo. - Silti, aika outoa. En olisi uskonut Veerasta. Tule, mennään pois! Pojat lähtevät Veeran koulun pihalta ja suuntaavat viereiseen puistoon. Istuessaan puiston penkillä he pohtivat näkemäänsä. Jaakkoa harmittaa siskon salaisuus, kun taas Mikke haluaisi selvittää asiaa lisää. Hänen mielestään tilanne on tosi jännittävä ja salamyhkäinen, mutta samalla hän ymmärtää, että ystävä on huolissaan. Keventääkseen tunnelmaa Mikke ehdottaa vierailua läheiselle kioskille. Taskurahoilla kioskilta saisi ainakin suklaapatukan ja ehkä limunkin. Yhdessä pojat lähtevät kävelemään kohti kioskia ja Jaakkokin huomaa mielensä paranevan. Ehkä tästä tuleekin mukava iltapäivä? Ehkä Veeralla on tilanteeseen selitys? Hän aikoo kysyä asiaa illalla.

5 Pohdittavaksi 1. Miksi Veeralla on tupakka-aski omassa huoneessaan? Miten hän on voinut saada sen? 2. Mikä on tupakoinnin ikäraja? Saako lapsella olla tupakkaa hallussa? 3. Miksi Veera maistoi tupakkaa? 4. Mitä luulet Veeran ajatelleen maistettuaan tupakkaa? 5. Miksi Jaakko on niin huolissaan siskostaan? 6. Mitä vahinkoa tupakointi voi aiheuttaa? 7. Miten Veeran tupakointi voi vaikuttaa Jaakkoon ja Mikkoon? 8. Mitä Jaakko voisi sanoa kotona siskolleen? Pitäisikö Jaakon kertoa vanhemmilleen? 9. Mitä itse tekisit vastaavassa tilanteessa?

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein 1. Istun nyt yksin puiston penkillä. Tarvitsen nyt rauhaa ja yksinoloa. Otan päiväkirjani laukustani, ja aloitan: Rakas Päiväkirjani! Tänään oli taas samanlainen päivä

Lisätiedot

Laivisto Virve, Salomäki Sanna-Mari. Tupakoimattomuuden edistäminen ala-asteella OPAS TUPAKOIMATTOMUUDEN TUKEMISEEN PERUSKOULUN VUOSILUOKILLA 1-6

Laivisto Virve, Salomäki Sanna-Mari. Tupakoimattomuuden edistäminen ala-asteella OPAS TUPAKOIMATTOMUUDEN TUKEMISEEN PERUSKOULUN VUOSILUOKILLA 1-6 Laivisto Virve, Salomäki Sanna-Mari Tupakoimattomuuden edistäminen ala-asteella OPAS TUPAKOIMATTOMUUDEN TUKEMISEEN PERUSKOULUN VUOSILUOKILLA 1-6 YHTEISTYÖSSÄ: Syöpäjärjestöt RAHOITTAJAT: OPAS TUPAKOIMATTOMUUDEN

Lisätiedot

Vuoden 2014 Valintojen stoorin läpikäyneiden 6.-luokkalaisten taidonnäytteitä

Vuoden 2014 Valintojen stoorin läpikäyneiden 6.-luokkalaisten taidonnäytteitä Oppilaiden kirjoittamia jatkotarinoita Valintojen stoori -vierailun jälkeen luokanopettaja ohjaa teemaan liittyvän oppitunnin, jossa oppilaat antavat sähköisesti palautteen menetelmästä. Lisäksi oppilaat

Lisätiedot

5.-6. luokka: Ei kiitos tupakalle!

5.-6. luokka: Ei kiitos tupakalle! 5.-6. luokka: Ei kiitos tupakalle! Vuosiluokilla 5-6 opetuksen ja kasvatuksen teemana on Ei kiitos tupakalle. Lapsi oppii lisää terveyttä tukevista tekijöistä ja valinnoista, saa edelleen vahvistusta itsetunnolleen,

Lisätiedot

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas!

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas! Kirje isoäidille Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä Hei mummi rakas! Mitä teille kuuluu? Meille kuuluu hyvää, vaikka ensi viikko on kyllä aika jännittävä. Minulla alkaa uusi koulu. Olen samassa

Lisätiedot

Muistoja. Kappale III. Maryl ja Mayalia

Muistoja. Kappale III. Maryl ja Mayalia Muistoja Kappale III Maryl ja Mayalia Ajattelin kuinka inhottavaa oli matkustaa ventovieraiden ihmisten kanssa, mutta yksi asia vaivasi; Riku ja mitä hän oli sanonut. Riku oli nimittäin melkein kutsunut

Lisätiedot

Sinulle 1-6 -luokkalainen,

Sinulle 1-6 -luokkalainen, Sinulle 1-6 -luokkalainen, Tämä vihkonen on tehty Sinulle ja kotiväellesi luettavaksi ja keskusteltavaksi. Aikuiset ovat useimmiten mukavia ja turvallisia, mutta ihan aina aikuisiinkaan ei voi luottaa.

Lisätiedot

Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-epäkaupallinen 1.0 Suomi http://creativecommons.org/licenses/by-nd-nc/1.0/fi/

Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-epäkaupallinen 1.0 Suomi http://creativecommons.org/licenses/by-nd-nc/1.0/fi/ Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-epäkaupallinen 1.0 Suomi http://creativecommons.org/licenses/by-nd-nc/1.0/fi/ TIMO MÄNNIKKÖ Totuus on niin kuin se kirjoitetaan Omituisia tarinoita II PINEWOOD BOOKS

Lisätiedot

Valkeavuoren koulun lehti 2/2014

Valkeavuoren koulun lehti 2/2014 VIISARI Valkeavuoren koulun lehti 2/2014 Mikä sinulle tuo joulun? Tämän lehden sinulle tarjoavat kirjoittajat ja piirtäjät ja VIVAkurssilaiset jutut kokosi Saara Normia ja Virve Jordman. Taitto Timo Moukola

Lisätiedot

Oikeesti aikuisten 1 - tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen

Oikeesti aikuisten 1 - tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen Oikeesti aikuisten 1 - tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen Petra Autio Eva Lönnbäck Johanna Piirainen Oikeesti aikuisten 1 tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen 1 Turun kristillisen

Lisätiedot

1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU

1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU Käsikirjoitus 1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU ABDULLAHI kävelee lentokentän tyhjässä hallissa. Kioskityöntekijä on juuri avaamassa kioskia, hän sovittelee lehtitelineeseen

Lisätiedot

K-18. HUOMAUTUS: Romaani sisältää homoeroottista aineistoa, eikä se sovi alaikäisten käsiin.

K-18. HUOMAUTUS: Romaani sisältää homoeroottista aineistoa, eikä se sovi alaikäisten käsiin. K-18 HUOMAUTUS: Romaani sisältää homoeroottista aineistoa, eikä se sovi alaikäisten käsiin. Jeren ja Jusan seikkailut 1 5 1. Jere miesten matkassa 2. Jere joutuu puhutteluun 3. Jere ja sädepistooli 4.

Lisätiedot

Pahan olon huoneet. Mutta hän on silti minun vanhempani ja minä rakastan häntä kaikesta huolimatta, vaikka se sattuu.

Pahan olon huoneet. Mutta hän on silti minun vanhempani ja minä rakastan häntä kaikesta huolimatta, vaikka se sattuu. Nuorten ääni, osa 2 Pahan olon huoneet A-klinikkasäätiö ja Lasten seurassa -ohjelma keräsivät Lasinen lapsuus sivustolla nuorten kokemuksia, millaista on elää lapsuutensa alkoholiongelmaisen vanhemman

Lisätiedot

Wilma- keskustelu lasten kännykän ja netin käytöstä - Yhteenveto 2/2015

Wilma- keskustelu lasten kännykän ja netin käytöstä - Yhteenveto 2/2015 Wilma- keskustelu lasten kännykän ja netin käytöstä - Yhteenveto 2/2015 Hyvät Hakalan koulun oppilaiden vanhemmat! Aiemmin syksyllä Wilmassa käytiin keskustelua lasten tietokoneiden, kännyköiden ja muiden

Lisätiedot

K-18. HUOMAUTUS: Romaani sisältää homoeroottista aineis toa, eikä se sovi alaikäisten käsiin.

K-18. HUOMAUTUS: Romaani sisältää homoeroottista aineis toa, eikä se sovi alaikäisten käsiin. K-18 HUOMAUTUS: Romaani sisältää homoeroottista aineis toa, eikä se sovi alaikäisten käsiin. Jeren ja Jusan seikkailut 1 5 1. Jere miesten matkassa 2. Jere joutuu puhutteluun 3. Jere ja sädepistooli 4.

Lisätiedot

ELEMENT. Kappale 2 - Shawn

ELEMENT. Kappale 2 - Shawn ELEMENT Kappale 2 - Shawn Sinä aamuna 21-vuotias poika, tai pikemminkin, nuori mies, käveli aurinkoisen Similaen katuja pitkin. Häntä tuijotettiin, mutta se ei poikaa haitannut. Similaessa asuvat tytöt

Lisätiedot

Ohjeita ja käytäntöjä lasten ja nuorten terveyden edistämiseen

Ohjeita ja käytäntöjä lasten ja nuorten terveyden edistämiseen Ohjeita ja käytäntöjä lasten ja nuorten terveyden edistämiseen 25 Lasten ja nuorten terveyden edistämisen saralla tehdään paljon hienoa työtä. Nämä opit pitää levittää kaikkien käyttöön. Parannuksiin ei

Lisätiedot

Jouko Metsälä. Pakoon pahaa maailmaa

Jouko Metsälä. Pakoon pahaa maailmaa Jouko Metsälä Pakoon pahaa maailmaa Pakoon pahaa maailmaa Jouko Metsälä Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta, 2011 ISBN 978-952-235-334-4 1. Lähes 30 vuotta yhtämittaista palvelua Työtä ja elämää

Lisätiedot

URS Harmaa antologia

URS Harmaa antologia URS Harmaa antologia Tekstien ja kuvien copyright on tekijöillä. Kansikuva: Slobodan Mračina (Twister025) Dreamstime.com Toimitus & taitto: Tuomas Saloranta Kustannus Hauenleuka 2011 http://hauenleuka.nettisivu.org/

Lisätiedot

Lapsuus alkoholin varjossa

Lapsuus alkoholin varjossa Nuorten ääni, osa 1 Lapsuus alkoholin varjossa A-klinikkasäätiö ja Lasten seurassa -ohjelma keräsivät Lasinen lapsuus sivustolla nuorten kokemuksia, millaista on elää lapsuutensa alkoholiongelmaisen van

Lisätiedot

OLLAAN IHMISIKSI KYMMENEN AJATUSTA OIKEASTA JA VÄÄRÄSTÄ Toimintavirikkeitä

OLLAAN IHMISIKSI KYMMENEN AJATUSTA OIKEASTA JA VÄÄRÄSTÄ Toimintavirikkeitä OLLAAN IHMISIKSI KYMMENEN AJATUSTA OIKEASTA JA VÄÄRÄSTÄ Toimintavirikkeitä 1. IHMINEN ON IHMISEN PEILI. USKALLA KATSOA SIIHEN. Tämän teesin myötä kysytään, näenkö toisessa ihmisessä hänet itsensä ja näenkö

Lisätiedot

VIISARI. Valkeavuoren koulun lehti 1/2014

VIISARI. Valkeavuoren koulun lehti 1/2014 VIISARI Valkeavuoren koulun lehti 1/2014 Hymy vai hymiö? Sanan paino Hienoja käsinukkeja teki 1b Katselin tässä välituntipihan yleisnäkymää: lähes kaikki oppilaat olivat syventyneinä omaan ruutuunsa, oli

Lisätiedot

Lisa Lundström: Matka!

Lisa Lundström: Matka! Lisa Lundström: Matka! Lisa ja Äiti istuu lentokentän penkillä odottamassa. Äidistä tuntuu siltä kun hän olisi unohtanut jotakin. Hän tekee hijaa listaa päässään. Passi, rahaa, matkalippu Hän sormeilee

Lisätiedot

Kissa pöydälle. puhu alkoholista nuoren kanssa

Kissa pöydälle. puhu alkoholista nuoren kanssa Kissa pöydälle puhu alkoholista nuoren kanssa Sisältö Kissa pöydälle -esitteen tarkoitus ja käyttö Kissa pöydälle -esitteen tarkoitus ja käyttö 3 Eikö alkoholinkäyttö ole jokaisen oma asia? 4 Ostatsä mulle

Lisätiedot

Lapsi perheen huolehtijana

Lapsi perheen huolehtijana Nuorten ääni, osa 3 Lapsi perheen huolehtijana A-klinikkasäätiö ja Lasten seurassa -ohjelma keräsivät Lasinen lapsuus sivustolla nuorten kokemuksia, millaista on elää lapsuutensa alkoholiongelmaisen vanhemman

Lisätiedot

OIKEESTI! Menetelmäopas lapsen oikeuksien käsittelyyn kouluissa

OIKEESTI! Menetelmäopas lapsen oikeuksien käsittelyyn kouluissa OIKEESTI! Menetelmäopas lapsen oikeuksien käsittelyyn kouluissa 1 Sisällys Johdanto 3 Käyttöohje 4 Mikä ihmeen LOS? 4 Orientoidutaan 5 Mikä kantaa tulevaisuuteen? 5 Lapsidomino 5 Bingo 6 Lapsen oikeudet

Lisätiedot

toisiin ihmisiin. Alkoholi on suuri kansanterveydellinen

toisiin ihmisiin. Alkoholi on suuri kansanterveydellinen LIITE 5 Alkoholi jokaisen oma asia? -dvd:n keskusteluaineisto Videot: Mitä isot edellä (kesto 46 sek) Uutinen (kesto 1,07 min) Ajatuksia alkoholista (kesto 4,03 min) 1. Miten käytän Alkoholi jokaisen oma

Lisätiedot

HENNI KITTI ELÄVÄN NÄKÖISET. elävän näköiset WSOY

HENNI KITTI ELÄVÄN NÄKÖISET. elävän näköiset WSOY HENNI elävän näköiset KITTI ELÄVÄN NÄKÖISET WSOY henni kitti Elävän näköiset werner söderström osakeyhtiö helsinki Henni Kitti ja WSOY 2014 ISBN 978-951-0-40175-0 Painettu EU:ssa I 1 Sisko on katsellut

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

Pikku-Kallen sähkökoulu

Pikku-Kallen sähkökoulu 1 2 Pikku-Kallen sähkökoulu 3 Copyright STEK ry. Kansi, taitto ja kuvat: Kuvitustoimisto Intomieli/Ulriikka Lipasti Teksti: Brita Nummi Painopaikka: Kiitämme: Opetushallitus Opetusneuvos Marja Montonen

Lisätiedot