Ohjeistus Facebook-sivuihin Oulun InnoMajakka -hankkeen yhteistyökumppaneille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ohjeistus Facebook-sivuihin Oulun InnoMajakka -hankkeen yhteistyökumppaneille"

Transkriptio

1 Ohjeistus Facebook-sivuihin Oulun InnoMajakka -hankkeen yhteistyökumppaneille

2 Sisältö Pakollinen taustatyö ennen toteutusta... 4 Miten FB-sivu yritykselle perustetaan?... 5 Sivun muokkaaminen... 8 Tietojen täyttäminen Facebook-yrityssivun käyttöönotto... 14

3 Tämän ohjeistuksen tarkoituksena on neuvoa kohta kohdalta Facebook-yrityssivun luominen, muokkaus ja käyttöesimerkkejä Oulun InnoMajakka-hankkeen yhteistyökumppaneille. InnoMajakka on kolmivuotinen ( ) Oulun seudun ammattikorkeakoulun, Oulun yliopiston ja alueen yritysten ja julkisten organisaatioiden yhteistyöhanke. Hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ja Pohjois-Pohjanmaan ELY. InnoMajakan tarkoituksena on kehittää tutkimus-, kehitys- ja innovaatioverkostoja. Ohjeistus perustuu sekä Rautasilta-yrittäjä Eero Leppäsen (http://www.rautasilta.com/) pitämään InnoMajakka-hankkeen järjestämään koulutukseen että omiin kokemuksiini sosiaalisen median ja Facebookin käyttäjänä. Ohjeistusta ovat ystävällisesti kommentoineet mm. Sanna Poikkimäki, Jussi Linkola, Niko Peltokangas ja Matti Rusila. Katariina Muoniovaara

4 Pakollinen taustatyö ennen toteutusta Aluksi kannattaa tutustua muiden, erityisesti oman alan yritysten, tapoihin käyttää Facebook-sivuaan. Lapin Kansa (http://www.facebook.com/lapinkansa) on mallikirjaesimerkki siitä, miten Facebook-sivuaan voi käyttää hyvin. Kannattaa kurkata myös esim. Friendtrepreneur-yhteisö (http://www.facebook.com/friendtrepreneur). Tärkeää on huomata, ettei sosiaalinen media ole perinteinen viestintäkanava, johon syötetään omia otsikoita/tiedotteita, vaan sosiaalisessa mediassa pärjätäkseen täytyy kyetä kaksisuuntaiseen viestintään; kuunnella asiakkaitaan ja osallistua keskusteluun. Jani Lilja kirjoittaa Clienten blogissa (http://cliente.liljat.net/?p=51): Se, että ollaan Facebookissa ja pusketaan mainoksia uutisvirtaan, ei tee yritystä houkuttelevaksi, tuskin tuo uusia asiakkaitakaan. Sosiaalisen median voima perustuu keskusteluun, käyttäjien luomaan ja käyttäjille luotuun sisältöön, tiedon jakamiseen. Keskustelun ja yhteisöllisyyden luomisessa piilee myös ne mahdollisuudet, joilla luodaan syvempi kontakti asiakkaaseen, kuunnellaan hänen tarpeitaan ja toiveitaan, saadaan asiakas tuntemaan olevansa vuorovaikutteisessa suhteessa yritykseen. Toiminta Facebookissa ei siis ole vain viestintää ja markkinointia, vaan keskustelua, osallistamista ja asiakaspalvelua! Vaikka asiakasyrityksesi eivät olisi Facebookissa, suurin osa niiden työntekijöistä ja omistajista on.

5 Miten FB-sivu yritykselle perustetaan? Helpoiten saat FB-sivun luotua menemällä ensin mille tahansa FB-yrityssivulle. Sivun vasemman sivupalkin alareunassa on linkki luo sivu yritykselleni. Huomaathan, että sivun perustaja on pysyvästi sivun ylläpitäjä. Ylläpitäjiä voi lisätä, mutta perustaja pysyy sivun ylläpitäjänä, joten kesätyöntekijä tai työkaverisi lapsi ei välttämättä ole järkevin vaihtoehto. Sivun tykkääjät/fanit eivät näe ylläpitäjien tietoja mistään.

6 Tämän jälkeen saat näkyviin sivun, jossa on erilaisia sivuvaihtoehtoja. Näistä valitset Virallisen sivun, merkitset täpän yritykselle ruutuun, jolloin voit valita toimialan näkyviin ilmestyvästä pudotusvalikosta, kirjoitat yrityksesi nimen (= FB-sivun otsikko!) ja rastin ruutuun: Huomaathan, ettet voi muuttaa sivun nimeä. Kannattaa siis miettiä nimeä rauhassa. Yrityksesi löytyy nimen kautta, joten yritä miettiä kohderyhmäsi tavoin millä nimellä teitä haetaan tällaisessa palvelussa? Myöskään sivun kategoriaa ei voi muuttaa.

7 Nyt sivusi on luotu, ja se näyttää tältä: Älä välitä oikeassa reunassa olevasta tekstistä (tässä kieltomerkki päällä); se on mainos, jolla yritetään myydä mainostilaa sinulle. Ensimmäisenä kannattaa mennä muokkaamaan sivuasi, klikkaa profiilikuvan alla olevaa Muokkaa kohdetta Sivu -linkkiä.

8 Sivun muokkaaminen Sivusi on luotu, ja on aika aloittaa muokkaaminen. Olet tässä näkymässä: Klikkaa ensin kuvaan punaisella nuolella merkittyä asetusten muokkausta, niin saat tämän näkymän: Valitse punaisella nuolella merkitystä pudotusvalikosta Julkaisematon (näkyy vain ylläpitäjälle), jotta kaikki eivät näe keskeneräistä sivuasi. Tallenna muutos.

9 Valitse seuraavaksi seinän muokkaus. Tässä kohdassa sinun täytyy tehdä valinta: Voivatko yrityksen fanit/tykkääjät kirjoittaa seinällesi? Suositukseni on, että kaikki voivat kirjoittaa seinälle; tällöin sivusi on sosiaalista mediaa. Negatiivinen palaute on kaikessa kommunikaatiossa mahdollista, niin myös sosiaalisessa mediassa. Jos mietitte, mihin kannattaa vastata, suosittelen seuraamaan tätä asiakaslehtibyroo Maggien (http://www.maggie.fi) kaaviota: FB-sivuilla oleviin negatiivisiin kommentteihin Eero Leppänen kertoi seuraavan vinkin: sivu näyttää auki klikkaamatta kaksi uusinta kommenttia, joten ikävän kommentin voi kätkeä pääsivulta kirjoittamalla kaksi muuta kommenttia alle. Valitse punaisella nuolella merkitystä pudotusvalikosta joko sivut ja fanien kirjoitukset tai sivut (tällöin fanit eivät voi kirjoittaa seinälle). Myös toisella punaisella nuolella merkitty kohta, oletusvälilehti, kannattaa miettiä omien toiveiden mukaan. Tämä tarkoittaa sitä sivua, mille sivuillesi tuleva FB-käyttäjä ensimmäiseksi linkkiä klikkaamalla tulee. Seinä on hyvä vaihtoehto, sillä seinällä on eniten muuttuvaa tietoa, joten se kiinnostaa vanhojakin tykkääjiä.

10 Sivun muokkausvalikosta voit myös muokata välilehtiä. Oletuksena Facebook laittaa sivullesi seinän, tiedot, kuvat, keskustelut ja arvostelut. Suosittelen, että piilotat aluksi turhat eli tyhjäksi jäävät välilehdet. Voit palauttaa ja lisätä niitä jälkikäteen. Pääset muokkaamaan välilehden näkyvyyttä ylemmän punaisen nuolen kohdalta, linkistä sovelluksen asetukset, jolloin päällä näkyvä pienempi ikkuna aukeaa. Punaisen nuolen kohdalla olevasta Välilehdet-kohdasta voi suluissa olevaa poista -linkkiä klikkaamalla poistaa välilehden. Voit siis kuvat-välilehden poistettuasikin laittaa kuvia FB-sivullesi (logo tms.), mutta kuville ei ole omaa välilehteä näkyvissä. Näitä voit muokata ja lisäillä tarpeen mukaan myöhemmin. Nyt sivusi muokkaus on valmis, enää tekstit ja kuvat puuttuvat! Muokkaussivulla sivusi nimen alapuolella lukee Näytä sivu, ja siitä klikkaamalla pääset pois muokkausvalikoista.

11 Tietojen täyttäminen FB-sivusi tiedot-välilehdellä ei ole vielä mitään tietoja, mutta löydät sieltä linkin, josta pääset muokkaamaan yrityksesi tietoja tähän näkymään: Huomaathan, että ne tiedot, joiden kenttään et kirjoita mitään, jäävät tyhjäksi.

12 Klikkaamalla tarkemmat tiedot saat näkyviin nämä kentät: Kannattaa kirjoittaa kotisivun osoite sekä lyhyt yleiskuvaus kohtaan tietoja sivusta. Kaikki sivuillasi käyvät eivät välttämättä tunne yritystä tai sen toimialaa, sillä tykkääjiesi kavereita voi päätyä sivuillesi vaikka toiselta puolelta maapalloa.

13 Kenties tärkein infokenttäsi on vasemmassa sivupalkissa (ks. punainen nuoli ao. kuvassa). Tämä näkyy seinälläkin, joten siinä kannattaa olla lyhyt pikainfo ja linkki yrityksen kotisivulle. Klikkaamalla kysymysmerkkiä pääset lisäämään profiilikuvan yrityksellesi. Tyypillisin valinta on logo, mutta myös muita vaihtoehtoja on. Kannattaa kurkata esimerkiksi Tilitoimisto Avisan Ay:n ratkaisua: Finland/Tilitoimisto-Avisan-Ay/ ?ref=ts Nyt sivusi on muokattu ja perustiedot on kunnossa, mitä seuraavaksi? Voit julkaista sivusi (punaisella kirjoitettu linkki sivusi yläreunassa), mutta sitä ennen kannattaa tutustua muutamaan käyttövinkkiin.

14 Facebook-yrityssivun käyttöönotto Tässä vaiheessa tekisi jo mieli ottaa Facebook-sivu käyttöön! Kannattaa kuitenkin miettiä muutama juttu ennen julkistamista. Mitä sisältöä sivuillasi voi olla? Kysymys sisällöstä on laaja. Parhaiten FB-sivu toimii ja innostaa FB-käyttäjiä liittymään tykkääjiksi, kun se toimii keskustelualustana. Pelkkää yksisuuntaista viestintää Facebookissa ei missään nimessä kannata tehdä! Voit toki päivittää sivulle uutisia kotisivuiltasi, mutta samojen tietojen syöttäminen kahteen paikkaan ei lisää kummankaan paikan käyttäjiä. Sisältö muokkautuu ja löytyy varmastikin parhaiten käytännössä. Kannattaa kuitenkin miettiä jonkinlaisia täkyjä käyttöönottoon. Moni harrastaa arvontoja, mutta niiden suhteen kannattaa käyttää harkintaa. Kannattaa myös muistaa, että Facebookin säännöt kieltävät pelkkään tykkäämiseen perustuvan arpomisen. Jos haluat arpoa tykkääjiesi kesken, niin sinun täytyy tehdä erillinen välilehti arvonnalle tai arpoa vaikkapa sähköpostiviestien perusteella. Arvontoja toimivampi sisältö on tykkääjien osallistaminen. Sosiaalisessa mediassa arvostetuinta on goodwill eli aineeton lisäarvo, jota käyttäjät saavat käyttämällä palvelua (esim. kokemus arvostuksesta, sosiaalinen pääoma ja statusarvo). Yleisesti ottaen sosiaalisen median käyttäjän arvostavat sitä, että yritys kuuntelee heitä ja että he voivat osallistua yrityksen toimintaan. Tuotekehitys ja palvelumuotoilu tykkääjien kanssa, mielipiteiden ja kokemuksien kysyminen (crowdsourcing) sekä jakaminen ja asiakaspalvelu sosiaalisessa mediassa ovat keinoja onnistua. Miten siellä viestitään? Paras kuulemani ohje on: ajattele kohderyhmänäsi kavereitasi. Rento, ystävällinen ja kohtelias kielenkäyttö toimii parhaiten. Liian virallinen kieli ei kutsu osallistumaan, ja juuri osallistuminen on se, mitä toivot tykkääjiltäsi. Mistä faneja? Yrityksen kannattaa jo etukäteen miettiä, mitkä ovat yrityksen tavoitteet toiminnalle sosiaalisessa mediassa. Useille se on Facebookissa tykkääjien määrä. Parhaimmillaan tyytyväinen tykkääjä onkin yrityksen paras mainostaja ja sanansaattaja! Tykkääjät eivät kuitenkaan tule, tai edes löydä, tykkääjättömälle yrityssivulle. Aluksi kannattaakin houkutella sivulle omia ja yrityksen verkostoja. Kannattaa myös pyytää joitain tuttuja kommentoimaan sivuilla olevaa sisältöä; kommentit keräävät lisää kommentteja. Muutkin uskaltavat kommentoida, kun joku on kommentoinut ensin!

15 Ylläpito? Facebook-sivu ei ole valmiina valmis hylättäväksi netin uumeniin, vaan kaipaa ylläpitoa. Kannattaa sopia jo etukäteen, kuka/ketkä sivuja ylläpitävät. Pääset lisäämään ylläpitäjiä sivun muokkaus-valikon oikeasta palkista. Hyvä tapa on mainita jokaisen päivityksen yhteydessä päivittäjän nimi, sillä valitettavasti Facebook ei mahdollista ylläpitäjien kirjoittavan omalla nimellään. Huomaathan myös, että jos olet ylläpitäjä, kirjoitat yrityksesi sivuille aina yrityksesi nimellä. Jos et käy FB-sivullasi joka (arki-) päivä, kannattaa merkitä sivuille vastausajat. Näin tykkääjät tietävät, että vastaat vaikkapa perjantai-iltapäivisin, eivätkä pety siihen, etteivät saa vastausta välittömästi. Tosin on hyvä käydä sivulla päivittäin, sillä haluathan tietää, mitä siellä tapahtuu Miten sivullesi löytää? Sivullesi kannattaa luoda lyhyt osoite (mallia jotta se on helpompi löytää. Pääset luomaan lyhemmän nimen osoitteessa Punaisella nuolella merkitystä linkistä pääset luomaan yrityssivullesi lyhytosoitteen.

16 Miten lisätään linkkejä? Linkittäminen Facebookissa on helppoa. Silti on muutama asia, jotka kannattaa huomioida. Kun linkkaat jotain yrityksesi sivuille, kannattaa se tehdä klikkaamalla seinällä viestin kirjoituskenttää, jolloin saat sen alle pikakuvakkeet näkyviin. Linkin pääset lisäämään kuvassa punaisella nuolella merkitystä kuvakkeesta. Tällöin saat näkyviin kentän, johon voit kirjoittaa osoitteen. Paina nappia liitä, jolloin Facebook muuttaa näkymän tällaiseksi: Voit kirjoittaa viestisi kirjoituskenttään, eikä siinä tarvitse näkyä linkkiä, vaan jonkinlainen innoitusteksti tai saate riittää. Kannattaa kuitenkin muokata itse linkkiäkin. Klikkaamalla otsikon alkua pääset muuttamaan sitä. Tärkein muokattava on kuitenkin alemmalla punaisella nuolella merkitty kuvaus. Jos tykkääjäsi jakaa linkin omille kavereilleen (eli liittää linkkisi omalle seinälleen painamalla sinun linkkisi alapuolella olevaa jaa-painiketta), ei sinun kirjoituskenttään runoilemasi saateteksti välity. Sen sijaan linkin kuvaus säilyy. Kannattaa siis panostaa tähän ja toistaa pääasiat, jotta viestisi välittyy mahdollisimman tehokkaasti. Onnea matkaan sosiaalisen median maailmaan!

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint 2010 Opas

Microsoft PowerPoint 2010 Opas Microsoft PowerPoint 2010 Opas PowerPoint on Microsoftin esitysgrafiikkaohjelma jolla on helppo laatia esityksiä eri tarpeisiin, kuten vaikkapa esitelmien pitoon tai opetukseen. PowerPoint esitys koostuu

Lisätiedot

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura Verkkomarkkinointiopas Verkkomarkkinointiopas Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille Toni Haatainen Mika Heikura Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2011 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja.

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja. Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia ja saavutat parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja Mukana myös sosiaalinen media ja mobiilioptimointi SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET

SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET 1 MIKÄ ON SKYPE?... 2 Mitä tarvitset Skypen käyttöä varten?... 2 KUVALLISET OHJEET SKYPEN LATAUKSEEN JA KÄYTTÖÖN... 4 Tunnuksen luominen ja Skypen lataaminen... 4 Sisäänkirjautuminen...

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä.

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tule mukaan! Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tämän helppokäyttöisen netin kohtaamis- ja keskustelupaikan

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA

SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA Sara Häkkinen SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA Opinnäytetyö Kulttuurituotannon koulutusohjelma Huhtikuu 2015 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 31.3.2015 Tekijä(t) Sara

Lisätiedot

OPAL-järjestelmän ohje koulutuksen järjestäjälle

OPAL-järjestelmän ohje koulutuksen järjestäjälle 27.4. 2015 OPAL-järjestelmän ohje koulutuksen järjestäjälle Tämä ohje on niille kouluttajille, jotka aktivoivat koulutusten väli- ja päättöpalautteita ja tarvittaessa kommentoivat palautteita Jos oppilaitoksesi

Lisätiedot

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta Sisältö Lukijalle... 5 1 Ennen kuin vapaaehtoinen saapuu... 7 1.1. Koko yhteisö toimintaa

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014 Wiki Wiki-työkalu mahdollistaa dokumenttien työstämisen kurssilla yhteisesti siten, että opettaja ja opiskelija/opiskelijat voivat muokata samaa dokumenttia. Opettaja voi luoda Jokaiselle opiskelijalle

Lisätiedot

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Aalto Yliopiston Teknillinen Korkeakoulu Kemian ja materiaalitieteiden tiedekunta Kemian laitos Fysikaalisen kemian ja sähkökemian tutkimusryhmä WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Annukka Aarnio asantasa@cc.hut.fi

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Nettisivujen Päivitysohje

Nettisivujen Päivitysohje Hämeenlinnan rauhanyhdistys ry Nettisivujen Päivitysohje Ohje päivitetty 18.7.2012 Hallintapaneeli Kirjautuminen nettisivujen hallintaan Hallintapaneeliin päästään kirjautumaan klikkaamalla linkkiä nettisivujen

Lisätiedot

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 1 WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 2 Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1 OFFICE- OHJELMIEN MUUTTAMINEN SUOMEN KIELELLE... 3 1.2 WORDIN OMA OHJETOIMINTO... 3 1.3 WORDIN IKKUNAN

Lisätiedot

Verkkoyleisön arvontuotanto yritysjohtoisesti eri alustoja ja aktiivisuuden tasoja hyödyntäen

Verkkoyleisön arvontuotanto yritysjohtoisesti eri alustoja ja aktiivisuuden tasoja hyödyntäen Verkkoyleisön arvontuotanto yritysjohtoisesti eri alustoja ja aktiivisuuden tasoja hyödyntäen Jyri Rasinmäki Elina Koivisto Joulukuu, 2011 Kirjoittajasta Jyri Rasinmäki on mediakulttuurin ja viestinnän

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUYRITYKSEN LIIKETOIMINNASSA ONNISTUMISEN ESIMERKKEJÄ

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUYRITYKSEN LIIKETOIMINNASSA ONNISTUMISEN ESIMERKKEJÄ OPINNÄYTETYÖ Katariina Kinnunen Johanna Niemi 2011 SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUYRITYKSEN LIIKETOIMINNASSA ONNISTUMISEN ESIMERKKEJÄ MATKAILUN KOULUTUSOHJELMA ROVANIEMEN AMMATTIKORKEAKOULU MATKAILU-,

Lisätiedot

6lKN SRVWL ZHEPDLO *PDLO. 18.8.2009 Hannu Mikkonen

6lKN SRVWL ZHEPDLO *PDLO. 18.8.2009 Hannu Mikkonen 6lKN SRVWL ZHEPDLO *PDLO 18.8.2009 Hannu Mikkonen B) Sähköposti (GOOGLEn Gmail kehiin!)... 1 Gmail... 1 1. Sähköpostiviestin rakenne... 3 2. Sähköposti - saapuneet... 4 3. Liitetiedostot... 7 Viestin luominen...

Lisätiedot

PUTTERI JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

PUTTERI JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE PUTTERI JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

SMART Response VE. Käyttöopas

SMART Response VE. Käyttöopas SMART Response VE Käyttöopas Sisältö Johdanto... 2 SMART Notebook ja Response... 3 Käytön aloittaminen... 4 Valmistellut kysymykset... 8 Opettajan työkalut... 13 Arvosanakirja... 16 Valmiit arvioinnit...

Lisätiedot

Tiedote on osa tiedotussuunnitelmaa

Tiedote on osa tiedotussuunnitelmaa Tiedote on osa tiedotussuunnitelmaa 1. Tiedote ja tiedotussuunnitelma 2. Vinkkejä tapahtumatiedotukseen sosiaalisessa mediassa 1. Tiedote ja tiedotussuunnitelma Hyvä tiedote on kohderyhmäänsä kiinnostava

Lisätiedot

Wilman huoltajaopas 2013

Wilman huoltajaopas 2013 Wilman huoltajaopas 2013 Wilma ja siihen kirjautuminen... 2 Mikä Wilma on?... 2 Ketkä voivat käyttää Wilmaa?... 2 Mitä Wilmalla voi tehdä?... 2 Kirjautuminen... 2 Ongelmatilanteita sisään kirjauduttaessa...

Lisätiedot

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto)

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) Tämä on Wikikirjaston GIMP-kirjan (http://fi.wikibooks.org/wiki/gimp) tulostettava versio. GIMP on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen kuvankäsittelyohjelma.

Lisätiedot

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Oma suunta yksilökeskeisen suunnittelun kansio Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Sisällys 1. Mikä Oma suunta -kansio on ja miten sitä käytetään s. 4 2. Kommunikaatio

Lisätiedot

Mikä on facebook? Rekisteröityminen

Mikä on facebook? Rekisteröityminen Mikä on facebook? Facebook on Internetissä toimiva sosiaalinen palvelu, jonka tarkoituksena on yhdistää ystäviä, työ ja opiskelu kavereita ja tuttuja. Ihmiset käyttävät facebookkia ollakseen yhteydessä

Lisätiedot

Mitä tulikaan sovittua? Yksityisyydensuoja internetpalveluiden sopimuksissa

Mitä tulikaan sovittua? Yksityisyydensuoja internetpalveluiden sopimuksissa Mitä tulikaan sovittua? Yksityisyydensuoja internetpalveluiden sopimuksissa 28.10.2014 Sisällysluettelo 1 Taustaa... 3 1.1 Internetin palveluista... 3 1.2 Sopimuksen syntyminen... 3 1.3 Internetpalvelusopimuksen

Lisätiedot

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy.

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy. 1 Kuvankäsittelyn perusteet Photoshop CS Yleisohjeita harjoituksia varten lue nämä ensin! Kansion luominen: Luo ennen harjoituksia H asemalle itsellesi kansio harjoituksissa käytettäville kuville (esim.

Lisätiedot