Raivauksissa ja harvennuksissa jätetään riistatiheikköjä ja muita kohtia, joiden pienpuustoa ei poisteta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Raivauksissa ja harvennuksissa jätetään riistatiheikköjä ja muita kohtia, joiden pienpuustoa ei poisteta"

Transkriptio

1 Raivauksissa ja harvennuksissa jätetään riistatiheikköjä ja muita kohtia, joiden pienpuustoa ei poisteta 7 Laaja-alaisesti toteutettavissa, löytyy kiinnostusta ja helppo toteuttaa. Jos tiheiköt jätetään jo taimikkovaiheessa ja ensiharvennuksessa on helpompi jättää säästöpuuryhmiä ja näin vaikutus on koko elinkaaren. Heidän talossaan (mhy) jo huomioitu ja käytännössä. Kestävyyden lisääntyminen kyseenalainen? Puuntuotannollisesti vähäarvoiset puut pienialaisiin puuryhmiin. Helppo tapa ja helppo saada valtakunnalliseksi toimintamalliksi. Riistalle ja pieneliöstölle hyötyä. Kuvion rajoilta ei kaikkea siistiksi. Aukkoihin jätettäisiin vähäarvoiset puut. Maisemallisesti taimikoissa esim. pihlaja näyttää nätiltä. Otetaan huomioon sellaisessa paikassa riistan elinympäristövaatimukset jossa se on järkevää toteuttaa. Tiheiköt metsässä. Vaikea hyväksyä, totuttu näkemään metsästä läpi, asenteen muuttaminen. Tiheikkö voidaan tehdä vähäarvoisen puuston keskelle tai lehtipuiden sekaan. Tiheiköt pieniä asioita joilla suuria vaikutuksia. Leimikon suunnittelussa tärkeä huomioida että riistatiheikkö samassa paikassa koko kierron ajan. Kuvioilla joilla ei ole jättöpuita, taimikonhoidon ketjun alussa päätettävä mihin kohtaan jättöryhmä jää. Jätetään tiheikköjä kuten kuusen alikasvosta ja lehtipuuta. Linnuille suojapaikka, lisää ravintoa alueelle ja pesäpaikkoja. Kiire ja suunnittelun puute. Tiedon vähäisyys. Ei koeta tärkeäksi. Rutiinitason puute tekijäportaassa. Ei ole kustannuskysymys. Koulutus ja pitäisi ottaa normaaliksi tavaksi toimia, rutiiniksi. Kunnolla tehty raivaus on siisti eikä mitään ylimääräistä ole jäänyt. Vanhat asenteet, kliininen toteutus, ei voida jättää käsittelemättömiä alueita. Pyritään saamaan maksimaalinen tuotto. Uusi asia. Vanhat opitut tavat esteenä. Ajatus että metsän täytyy olla puhdas jotta tuottava. Nykyinen istutus ja kasvatustekniikka. Puhdas yhden puulajin metsiä, ei sekapuusto-ajattelua. Raha ohjaa puiden kasvatusta. Varsin uusi asia. Metsänomistajat eivät tiedä asiasta esim. kemerassa voi jättää riistä tiheiköitä ilman tuen määrän pienenemistä. Toiseksi halutaan raivata yhtenäiseksi alue. Koulutus, suunnittelu Koulutus ja seuranta. Seurataan raivauksen toteuttajia ja annetaan huomautuksia jos ei toteudu. Opastus tekijöille ja kertoa myös metsänomistajille miksi tiheiköitä on jätetty. Metsänomistajan asenteiden muokkaaminen. Esimerkkitapausten kautta koulutettaisiin metsänomistajia, avaintekijänä konkretia. Samoin riistatiheikköjen opetus metsäkouluihin. Metsänomistajille tiedottaminen. Kaikkien toimijoiden aktiivisuus tiedottamaan ja ohjeistamaan luonnonhoidon asioissa. Tiedotus ja tiedon lisääminen.

2 Raivauksissa, energiapuuharvennuksissa ja kasvatushakkuissa säilytetään metsätaloudellisesti vähäarvoisia puita ja pensaita. 5 Ennakkoraivauksissa ei pihlajoita, raitoja, leppiä pois. Kuvioiden reunoille jätettään lehtipuuta. Tulisi erilaisia paikkoja joissa vähäarvoisia puita ja vaihtelevuutta metsiin. Monimuotoisuus ja vaihtelevuus metsässä. Yritetään väkisin laittaa metsä talouskuntoon. Voisi hyvin jättää puuryhmiä ja raivaamattomia alueita. Tärkeä kohta jossa tehdään jatkuvasti väärin vaikka kaikki tietää miten voisi tehdä. Monimuotoisuuden kannalta. Ja jos taimikonhoitovaiheessa tuhotaan säästöpuiksi kelpaavat puut niin on vaikea tehdä säästöpuita. Ei vaaranna puuntuotantoa. Lepikot, pajukot, kuusipuskat aluskasvillisuutena, niiden säästäminen. Ongelmina: Miten merkataan etukäteen raivaajalle, hakkaajalle? Kuka merkitsee? Raivaajilla taksotus ongelmana, ei makseta nauhoituksesta. Leimikon suunnittelija pitäisi käydä merkkaamassa, käykö? Pihlaja kataja alueet, alueet joissa ei ole kasvatettavaa puuta. Jätetään vähäarvoisia puita. Lisää riistalle suojaa ja ruokaa. Jäi kysymättä: antti paananen Ajatellaan että metsän täytyy olla puhdas ja siisti. Yksisilmäinen ajatus, että vain tuottavin puu jätetään metsään. Asia jää taka-alalle kun on monta huomioitavaa hakkuissa. Ei ole keskusteltu siitä kuka merkitsee leimikkoon. Metsäpalveluyritykset joissa ulkomaalaisia töissä eivät ohjeista tekijöitä, tekijät eivät tiedä mitä pitäisi säästää. Hakkuukone ei niitä rahan takia kaada toisin kuin raivaaja. Metsätalous ja sen kannattavuus. Jättöryhmä jätetään käsittelemättä ja raivaamatta niin tästä jää sellainen kohde. Metsänomistajilla omat mielipiteet miltä metsän pitää näyttää Opastus ja tiedotus tekijäportaalle ettei tarvitse raivata kaikkea pois. Pajukot yms voisi jättää ja aukot joissa ei kasva kasvatettavaa puuta. Taksa ei saisi pienentyä vaikka puita jäisi hehtaarille. Metsänomistajan kanssa täytyisi muistaa ottaa puheeksi luonnonhoito. Puhua eteenpäin ja pitää esillä organisaatiossa. Tiedottaminen ja neuvonta. Pitäisi sopia mikä organisaatio tästä vastaa. Koulutusta ja ohjeistusta metsäpalveluyrittäjien työntekijöille. Päättää kuka merkitsee maastoon. Koulutus ja tiedotus metsänomistajille

3 Luonnontilaisen tai luonnontilaisen kaltainen arvokas elinympäristö rajataan hakkuiden ulkopuolelle Nauhoitetaan eroon leimikosta. (leimikon suunnittelija nauhoittaa). Konekuskit myös soittavat jos hakkuissa löytyy tärkeitä kohteita Metsälain täyttävä kohde rajataan maastossa hakkuiden ulkopuolelle. Monimuotoisuuden kohteita, eliöstö rikkainta. Selkeät lakikohteet ja monimuotoisuuskohteet esim. tihkupinta jonka nauhoitti maastossa ja säästi. Niihin voi muodostua säästöryhmiä ja riistatiheikköjä. Kartasta rajataan alue säästöpuuryhmälle. Lakikohteet pyritään rajaamaan pikkaisen isommaksi. Pienialaisia luontokohteita esim. purot ja pienet suot. Laadun parantaminen lisäisi kestävyyttä. Puhtaat vahingot, esim lumen aikaan ei olla nähty kohteita. Puroista pitäisi etsiä aina kova kestävä ylistyspaikka. On käytännössä ja toimii. Ei tullut mieleen kohteita joissa rikottu Tiedonpuute, ymmärryksen puute, jotka lähtevät metsänomistaja puolelta. Eurot ratkaisee rajauksen. On jo käytännössä. Uusissa metsäsuunnitelmissa ne huomioidaan ja suunnitelmia käytetään leimikoiden teossa. Pullonkauloja ei ole jos metsänomistaja ymmärtää miksi rajataan pois hakkuista ja säästetään. Hyvin perusteltuna. On käytännössä ja toimii. Tiedotus ja koulutus. Ensimmäisenä ammattilaisten hyväksyttävä ja ymmärrettävä. Konekuski ratkaisevassa asemassa jos uusia alueita löytyy leimikosta. Informoisi ja jättäisi käsittelemättä. Koulutusta konekuskeille että huomaisi niitä hakkuissa.

4 Pienvedet ja ojien ylitykset suojataan havutuksella tai tilapäissillalla 4 kp On se sitten kaivettu oja, luonnontilaisen kaltainen tai lakikohde niin aina täytetään oja puilla ja suojataan näin ylityskohta. Puut kerätään sitten lähtiessä. Ojien ylitysten miettiminen. Suojaaminen tärkeää, mutta että ollaan huolellisia. Huolellisuus ja kriittisten kohtien suojaus tärkeää. Määrällinen ja laadullinen lisääminen monimuotoisuuden kannalta ja että tehdään siististi, Esteettinen kysymys enemmänkin. Rakennetaan sillat ojien ylityksessä ettei penkat sorru ja kiintoaines huuhtoudu pois. Alapuolisten vesistöjen turvaaminen. Leimikossa hieno oja, johon suunnitellut kaiken valmiiksi ettei tarvitse tuhota. Toinen kun tulee hakkaamaan leimikon niin oja on tuhoutunut. Pitäisi olla samat säännöt kaikille. Jos on mahdollisuus ettei ojaa ylitetä niin sitten ei ylitetä. Esim kone kuski voi tehdä puista sillan ettei pienvesi tuhoudu. Nykyään ei välitetä koska kustannustehokkuus, ei haeta paikkaan vaan mennään lyhintä reittiä. Sitten jälkikäteen kaivinkoneella korjataan. Laiskuus, välinpitämättömyys ja viitsimättömyys kerätä puita ojien ylitykseen. Konemiehet hätäisiä ja tekee hutiloiden. Jos ojien ylitykset on kunnossa, on moni asia kunnossa. Jos työt saadaan meneen yleisesti laadukkaasti niin tämäkin asia on kunnossa. Yrittäjien asenne, ei ajatella että ojat särkyvät. Taksotus, eurot ratkaisee, silloin ei huomioida mitään vaan kaikki kustannukset minimiin. Metsäkouluissa ei puhuta pienvesistä, esim harjoittelija ei tiennyt mistä ja miten oja ylitetään. Jämerämmät otteet ja ohjeet konekuskeille että aina on suojattava puro kun se ylitetään. Mustavalkoinen sääntö jota ei voi kiertää (esim. suojaa vain tarvittaessa tms.) Konemiesten huolellisuus ja vastuullisuus. Asenneilmapiirin muokkaaminen. Työt tehtävä hyvin ja huolella. Asenteiden muokkaaminen ja muistuttaminen. Asioiden esille nostaminen, parempi jälkiseuranta alueilla joissa ojien ylityksiä tulee paljon. Koulutus metsäkouluissa konekuskeille pienvesistä.

5 Ojiin jätetään kaivu- ja perkauskatkoja 3 k Vesien suojeluun liittyvä. Löytyy jo ojitusohjeista. Tätä asiaa korostettu ja koulutettu. Vesiensuojelu asia. Kaivukatkoista tulee helposti kosteita paikkoja ja kosteikkoja, joista myös puute metsissä. Saadaan muitakin arvoja kuin vesiensuojelu. Jos alueelle mahdollinen jättää kaivukatko esim. vanha perkaamaton oja, ettei hienoaines kulkeudu vesistöihin. Oheistus ja koulutus. Ei ole kustannuskysymys.. Ajattelumalli, että kaikki märkä täytyy saada pois. Kaikki ihan kuivaksi tai pilaa koko metsän. Ongelma tasaisilla mailla, jos maastonmuodot ei edes auta vesien johtamista pois alalta. Ei pystytä tekemään joka paikassa. Tiukempi valvonta alkuun. Koulutusta kuljettajille. Tarvitaan resursseja ja rahaa. Metsänomistajalle kertominen. Sertifioinnin auditoinnit auttaneet, että asia on jo hyvin käytännössä. Aina kun uusi kuski niin miten saada tietotaito siirtymään..? Neuvonta ja tiedon lisääminen metsänomistajille.

6 Säästöpuuryhmiä ja yksittäisiä monimuotoisuudelle arvokkaita puita jätetään uudistushakkuissa ja kasvatushakkuissa. Yksittäisiä puita voidaan tukea lisäämällä puiden määrää, tehdä laajempi kokonaisuus. Vähäarvoinen puuryhmä jätetään jo kasvatushakkuussa. Pääte- ja kasvatushakkuissa eri tavoitteet. Päätehakkuulla lahopuu on tärkeämpi, kasvatushakkuulla vähempi arvoiset puut. Olisiko fiksumpaa jättää isompi puuryhmä varjostamaan lahopuita aukolle? Lahopuu kuivuu parissa kuukaudessa aukolla täysin kuivaksi. (Onko yksittäiset maalahopuut turhia?) Jätetään enemmän säästöpuita, valitaan puut paremmin, valitaan taloudellisesti vähäarvoiset puut. Puhtaaseen kuusikkoon voidaan tehdä tekopökkelöitä. Tietämättömyys. Metsänomistajat keräävät säästöpuut polttopuiksi. Raha ratkaisee. Asennekysymys. Joka firmalla käsitys ettei ympäristöasiat ole niitä ykkösjuttuja, samoin metsänomistajilla. Kilpailu. Ongelma yhden puulajin metsiköissä. Pitäisi etsiä ratkaisuja ja perustella metsänomistajille. Tiedotus ja opastuksen lisääminen, fyysisten kohteiden esittely, toimihenkilöiden panostuksen lisääminen. Sanktiot jos ei jätetä säästöpuita. Kaikille samat säännöt ja toimintatavat. Nyt eri puolilla suomea eri säännöt. Parantaminen alkaa siitä että vanhemmat ihmiset työelämästä ja metsänomistajista vähenee ja nuorille koulutetaan ja neuvotaan. Rahallinen arvo oikeaksi, säästöpuut ei kukkaroa verota. Eikä suostuta kaikkiin metsänomistajien vaatimuksiin. Leimikonsuunnittelussa ja hakkuusopimuksissa selvemmin esille säästöpuiden määrä ja kiinnitetään huomiota mitä puita jätetään (vioittuneet ja lahoamassa olevat puut).

7 Luonnonhoitotoimilla edistetään luontokohteen rakennepiirteitä tai ennallistetaan kohde 3 k Jos kohde on sellainen johon satsata lisää niin satsattaisiin ja vähemmän satsausta siellä missä ei saavuteta tuloksia. Painotus oikeisiin paikkoihin. Erotetaan leimikosta, ettei jää jalkoihin leimikossa. Rajataan suojavyöhykkeet. Ennallistamisessa soiden ojituksen tukkiminen. Pirkanmaalla suot hyvin pienialaisia ja niitä on vähän, joten määrällinen lisääminen hankalaa Luontokohteiden tunnistaminen, Otetaan huomioon kylläkin jo nyt, mutta osataanko esitellä MO lle oikein? MOmistajan konsultointi ongelmana. Metsänomistajan asenne suojavyöhykkeestä. Suojavyöhyke halutaan vetää minimiin. Kohteet pieniä, jää jo valmiiksi metsänkäytön ulkopuolelle. Niihin ei panosteta vaan jätetään hoitamatta. Kartoitetun metsäsuunnitelmatason ylläpito, Tipsit eli hyvät kohteet esiin, Enemmän paukkuja tähän aiheeseen. Jos metsänomistajalle maksettaisiin korvausta suojavyöhykkeen jättämisestä. Tai perustellaan miksi suojavyöhyke säilytetään ja mitä menetetään jos ei jätetä. Muuttaa esimerkiksi lakikohteen puut rahaksi, jotta metsänomistaja näkee kuinka pienestä menetyksestä on kyse. Koulutus, opastus ja tiedotus metsänomistajien suuntaan.

8 Harvennus- ja uudistushakkuissa tehdään tekopökkelöitä 3 k Metsägroup lanseerasi tavan 2 tekopökkelöä per hakkuu, joka koskee niin harvennuksia kuin päätehakkuita. Tekopökkelöt tehdään pääosin lehtipuista. Pökkelöistä tulee nopeasti lahopuuta joka on tärkein elementti. Pystyyn kuivaneet ja huonokuntoiset puut. Voitaisiin laittaa säästöryhmiin. Pystyyn kuivaneet puut pitäisi tehdä tekopökkelöksi luonnossa liikkujan turvallisuusriskin vuoksi. Tekopökkelössä elää ötökät ja muut eliöt ja se lisää lahopuuta eliöstölle. Metsägroup tekee 2 tekopökkelöä per hehtaari. Pökkelöiden tarkoitus on tuoda lahopuuta, linnuille pesäpaikkoja, tikoille ravintoa. Tarkoituksena pystylahopuun lisääminen. Luotto siihen että kyllä muut yritykset seuraa perässä. Koneyrittäjien asenteet, pidetään ylimääräisenä työnä. Metsänomistajat eivät myöskään ymmärrä. Pystykuivien puiden katkominen tekopökkelöiksi turvallisuusriskin vuoksi on helposti perusteltavissa mutta tuoreet puut eivät ole ottaneet tuulta alleen. Niin uusi asia, muut ei ole vielä hoksannu. Kauppakirjassa 1 sovittava asia muiden joukossa. Rasti ruutuun että MO hyväksyy niiden teon hakkuussa. Kaikkien toimijoiden pitäisi tuoda luonnonhoitoa paremmin esille. Heti suunnitteluvaiheessa kerrottava metsänomistajalle tekopökkelöistä, eikä niiden teko saa aiheuttaa lisäkustannuksia. Tekijäpuolelle myös selväksi että mitä tehdään ja että se on toteutettava. Firmoille sanottava että näin on tehtävä. Ja metsänomistajalle perusteltava miksi kannattaa jätää (perustuu vapaaehtoisuuteen). Esimerkiksi Metsäkeskukselle kampanjaksi.

9 Taimikossa ja kasvatusmetsässä säilytetään lehtipuusekoitus 3 kp Pääasia sekapuustoisten metsien lisääminen. Ravinteisuuden kannalta tärkeää. Riittävän puumäärän turvaaminen hehtaarilla jos havupuut kärsivät tuhoista. Jätetään lehtipuuta raivauksissa ja harvennuksissa. On paljon metsiä jotka ovat puhtaita kuusikoita. Lehtipuut lisäisivät monimuotoisuutta sillä niillä on eri eliökanta, metsä olisi näin terveempi. Lisäksi muuttaa metsän ilmastoa, esim puhtaassa kuusikossa kellari ilmasto kun taas lehtipuustoisessa ilma olisi lämpimämpi. Taimikonhoitovaiheessa jätetään enemmän lehtipuuta, lehtipuita voisi jättää ryhmiin joista muodostuisi lehtipuuvaltainen alue, josta tulisi säästöryhmä jota kasvatettaisiin päätehakkuuseen asti. Firma (upm) kyllä jättää tarpeeksi. Mutta metsänomistaja omissa taimikonhoidoissa ja harvennuksissa ei jätä. Taloudellinen tilanne, lehtipuusta ei makseta niin hyvää hintaa ja metsänomistaja haluaa maksimaalisen tuoton metsästä. Perinne. Uudelleen katsomisen paikka neuvonnassa. Neuvottu älä päästä lehtipuita havupuiden päälle Asian perustelu metsänomistajille, miksi jätetään lehtipuita. Käytännön esimerkeillä. Lehtipuiden jättäminen säästöpuuryhmiin. Tiedotus, opastus, koulutus. Onneksi teollisuus tukee tätä ja kysyntää on kaikille puulajeille. Tutkimustuloksia hirvituhoista, onko lehtipuustoinen vai yhden puulajin metsä parempi?

10 Kunnostusojitusalueilla rakennetaan monivaikutteisia kosteikkoja. 2 k Vesien valumapaikkoja, joita ei voi ohjata mihinkään, hyödynnettäisiin kosteikkoihin. Enemmän suojelullinen näkökulma paikkoihin joissa ei metsätalouskäyttöä. Kunnostusojitusalueen yhteyteen tehdään laskeutusvesistä lintukosteikkoja, jotka padotaan ja syntyy isompialainen saostusallas. Pystytään sitomaan kiintoaineita ja auttaa valumaalueiden vesistöjen puhtaanapitoa. Metsän kasvatuksen näkökulmasta vesitaloutta saadaan säädeltyä. Ojitus auttaa metsätaloutta ja kosteikko auttaa alempia vesistöjä ja tuo monimuotoisuutta (linnut, ötökät yms) Yleensä pyritään johtamaan vedet pois metsämaalta. Metsänomistajilla ja toimihenkilöillä päähän pinttymä että kosteikko vie hukka tilaa metsänkasvatukselta. Lisäksi se lisää ojituksen kustannuksia. Tukisysteemi, koska metsätalousmaa pienenee. Neuvonta ja tiedon lisääminen. Isoille tiloille hyvä toimenpide.

11 Varjoisan luontokohteen ominaispiirteiden säilyminen otetaan huomioon naapurikuvioiden toimenpiteissä. 2 k Varjoisa luonnonkohde. Rajaus mukailen viereistä kuviota. Luontaisiin leimikon rajoihin pyrkiminen. Kalliopainanteet, kurut. Yritetään suojella mahd.paljon, mutta aina ei onnistu, esim. ainoa reitti varastopaikalle. Naapurikuvioilla huomioitava esim. poimintahakkuilla. Varjoisat luontokohteet ja pienvedet usein samassa paikassa Pirkanmaalla, voitaisiin turvata hakkuutavan muutoksella ja suunnittelulla. Omalta osalta ottaa huomioon, mutta esimerkiksi jos varjoisa kuvio on naapurin puolella, niin vaikea ottaa huomioon leimikon suunnittelussa. Raha. Hakkuu rajataan niin lähelle säästettävää kohdetta kuin voi. Metsänomistaja laittaa vastaan suojelu ja ympäristöasioissa ( naapurin puolella voi suojella muttei omalla ) Metsänomistajalle perustelu, jotta varjoisa kohde säilyisi elinvoimaisena. Valvonta liian lepsua. Resurssit liian pienet. Maastossa ei käydä, katsotaan vain ilmakuvalta. Tietynlaista harmaata taloutta kun ei jäädä kiinni.

12 2 kp Säästöpuiden määrää vaihdellaan tilanteen ja metsänomistajan mukaan Käytännön soveltaminen. On hölmöä, että on pakko jättää säästöpuita vaikkei edustavia puita ole ja taas edustavalla alalla ei jätetä kuin pakollinen määrä. Omistajan tavoitteet pitäisi ottaa paremmin huomioon. Mielekkäämpää olisi että kohde määrittäisi säästöpuiden määrän. Saataisiin edustavat kohteet vielä edustavimmiksi. Säästöpuumäärä voisi olla tilakohtainen ja joustava. Tapauskohtaisesti vaihdellaan metsänomistajan toiveen mukaan. Käytetään kilpailukonstina, toinen firma jättää säästöpuita leimikolle, toinen ei. Muissa firmoissa säästöpuita isännän toiveesta haetaan jopa toiselta leimikolta tienvarteen. Luonnon kannalta, onko järkevää jättää säästöpuita kaikkialle, mitä eläimiä hyödyttää? Kiire. Sähköinen tehokas palvelu ilman maastotöitä tehtävä suunnittelu On jonkin verran jo käytännössä.. Mahdollisuus paneutua asiaan. Suunnitteluvaiheessa enemmän aikaa Metsänomistajan kanssa. Työohjeistus paremmaksi toteuttajille. Metsäsuunnittelupuolella jo merkitty kohteita joissa mahdollisuus jättää enemmän säästöpuita. Metsäsuunnitelma yksityiskohtaisemmaksi. Kaikille samat säännöt säästöpuiden jättöön. Valvontaa lisää.

13 Liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikat turvataan hakkuissa. 2 k Liito-oravalla laaja elinympäristö ja se on liikkuva eläin. Ely-keskuksen kartoitus lähinnä turhaa teatteria, parempi jos liito-orava tulisi arkipäiväiseksi, ei byrokraattisesti nostettaisi jalustalle. Säästetään elinpaikkoja jossain määrin aina, sillä hakkuu aina pilaa elinympäristöä. Tehtäisiin useammin ja epävarmemmissa paikoissa. Vähäarvoisten puiden säästäminen kuuluisi samaan kuin liito-oravan paikkojen säästäminen. Alueet joissa havaittu liito-oravan elävän rajattaisiin pois hakkuista. Pitäisi pyrkiä havainnoimaan aikaisemmin jotta metsänkäsittely voidaan suunnitella. Metsänomistajia peloteltu liito-orava keskustelulla. Liito-oravasta tehty paha ja pelättävä, kaiken estävä - ajatus. Tietämättömyys, ammattitaidon puute. Tietoa liito-orava havainnoista ei ole saatavilla. Kaikille sama huomioiminen, käytännöt. Kohteet, joissa lehtipuita säästettäisiin systemaattisesti niin toimenpiteet tukevat toisiaan vaikkei liito-oravaa olisi havaittukaan. Ammattilaisten koulutuksen lisääminen. Ely, metsäkeskus ja muiden kautta tietojen saaminen ja julkaisu liito-oravien elinalueista. Lisäksi metsänomistaja kunnan kouluttaminen.

14 Säästöpuuryhmät jätetään leimikosta tunnistettuihin ensisijaisiin paikkoihin. 2 k Jätetään maisemallisesti tärkeälle paikalle, paikkaan jossa on aluskasvillisuutta, soisiin painanteisiin, maapuiden lähelle (kuitenkin huomioiden hyönteistuhoriski). Erilaisten eliöiden hengissä säilymisen takia ja useammalle eliölle tilaa. Ei sijoiteta paikkaan jossa puuryhmä ei kehity vaan paikkaan jossa luontaisen kehittymisen mahdollisuus. Sijoitetaan säästöpuut paikkaan joka ei haittaa metsän jatkokäsittelyä. Ajatellaan että sillä on taloudellista merkitystä. Ei ajatella että säästöpuiden paikalla olisi väliä. Säästöpuita ei merkitä maastoon joten konekuski jättää säästöpuut minne näkee parhaimmaksi näkemättä koko kuviota. Tietämättömyys. Metsäsuunnitelmassa huomioon mihin säästöpuita voisi jättää. Varsinaiseen maastotyöhön enemmän aikaa. Toimihenkilöiden panostuksen lisääminen

15 Tiedossa olevien uhanalaisten lajien elinpaikat turvataan 2 k Lajien kartoitus tietokannassa. Aineisto tarkistamatonta, koomista, hajaotantaa. Olisi tärkeää olla luotettavaa ajantasaista aineistoa, todellista aineistoa. Kartoitus avainasemassa. Ei käyttöä rajoittavaa vaan hyöty ja mahdollisuus. Kaksiteräinen miekka. Kartoitetut hyönteislajit rajataan ulkopuolelle hakkuista. Pohjautuu tutkimuksiin mitä on löytynyt metsästä. Pelkotila käytön rajoituksista. Aiheuttanut haamuhakkuita ja maton alle lakaisua. On jo käytännössä, tiedetään paikat joissa uhanalaisia lajeja on. Metsägroupin järjestelmässä kartalla näkyy uhanalaisten lajien elinympäristö-pisteet. Palaverin paikka. Luottamus. Mitä kartoitetaan, yhteinen kieli, pelisäännöt. Jos jonkun lajin elinympäristö sopii Metso-kohteeksi se voitaisiin laittaa vapaaehtoiseen suojeluun. Suojelu kuitenkin kaksiteräinen miekka, sillä metsä voi muuttua lajille sopimattomaksi.

16 Säästöpuuryhmiä poltetaan 2 k Jokaisessa leimikossa tehtävä poltto. Palolajit lisääntyisivät ( Aihe joka on nyt pinnalla) Kulotusten määrä tällä hetkellä nippa nappa riittäviä. Mielenkiintoa kokeiluun myös MO puolella. Ei suuri kustannuserä. Itsekin polttanut säästöpuuryhmiä. Helppo toteuttaa parin kolmen hengen ryhmällä. Helppo tapa lisätä palanutta puuta metsässä. Tiedonmäärän taso, skeptisyys toimivuuteen. ei ole annettu vaihtoehtona uudistushakkuissa. Avaintekijänä neuvonnan lisääminen niin ammattilaisille kuin metsänomistajille. Kädet täynnä työtä ja aikapula. Aika ja kustannuskysymys. koulutus, tiedotus, tutkimustiedon saatavuus aiheesta ja sen lisääminen. Irrotettaisiin eri organisaatioissa tekijät, ketkä osaa tehdä ja toteuttaa polttoja. Vaatii resursseja ja rahaa.

17 Kunnostusojitusalueille perustetaan pintavalutuskenttiä. 1 k Pintavalutuskentillä pyritään sitomaan ravinteet ja kiintoaines. Vaikuttaa vesitalouteen ja vesistöihin ettei vesistöt rehevöity. Vanhat asenteet. Ojituksen tehokkuuden maksimointi. Saattaa hidastaa veden valumista yläpuolisilta alueilta. Koulutus tähän puutteellinen. Toteuttajilla ei välttämättä mahdollisuutta toteuttaa. Koulutuksen lisääminen. Pyrittäisiin käyttämään aina kun mahdollista.

18 Vesistövaikutukset minimoidaan ajourasuunnittelussa. 1 k Ajourasuunnittelu tehdään niin ettei vesi valu uria pitkin vaan imeytyy maahan esim. rinteissä. Laadullinen parantaminen ettei kiintoaineet ja ravinteet valuisi vesistöihin vaan jäisi alalle jossa operoidaan. Ajattelemattomuus urakoitsijoilla. Ajatuksena ennemmin tehokkuus ja tuotoksellisuus. Koulutuksen ja asioiden tietoisuuden lisääminen.

19 Vesiensuojelullisesti herkän kohteen metsänuudistamisessa ei käytetä ojitusmätästystä 1 k Esimerkki: Metsänomistaja soitti tuohtuneena kun luuli ettei työtä ole edes tehty, kun alueella soistunut lampi, niin tehtiin siisti laikkumätästys eikä vedetty ojia tai ojitusmätästystä. Ei vastannut metsänomistajan mielikuvaa kun ei oltukaan myllerretty kamalaksi. Kokematon kuski olisi voinut pilata koko paikan. kaikki märkä saatava pois. Ahneus tuottavuudessa Metsänomistajalle paremmin selväksi mitä tehdään. Asenteiden muokkaus, koulutus ja neuvonta.

20 Muu luonnonhoitokeino: Säästöpuuryhmät suunnitellaan etukäteen siten, että aluskasvillisuutta ei raivata. Myös kohteet merkataan järjestelmiin, jotta ne säilyvät kaikista eri metsänkäsittely kerroista -> jatkumo 1 kp Jatkumolla saadaan säästöpuuryhmistä monimuotoisempia, tulee lahopuu jatkumo, tulee riistatiheikkö, monia hyötyjä. Jos tehdään selkeä kokonaisuus esim 3kpl 2hehtaarin kuvioita, niille säästöpuuryhmä kuvioiden risteyskohtaan, jolloin ryhmästä saadaan laajempi kokonaisuus joka erottuu ympäristöstä. () Koulutusta tekijöille, järjestelmät niin että voidaan merkitä kartalle. Metsänomistajille koulutusta säästöpuista ja että tämmöinen on mahdollista. Sertifioinnin toteuttaminen ja sitä kautta säästöpuuryhmien jättö. Onnistuu jo hoitosopimustiloilla.

21 Järeitä pitkälle lahonneita maapuita varotaan rikkomasta 1 k Vanhat tuulenkaadot jotka sammaloituneet eivätkä aiheuta hyönteistuhoja. Niissä olevien eliöiden säästö. Luonnossa liikkuvalle tunne vanhasta metsästä kun löytyy maalahopuita, aineeton hyöty. Etelässä 30-metrinen puu vaikea kiertää ja olla rikkomatta. Vaatii kuskilta paneutumista ja asennetta. Pitää asiaa enemmän esillä. Jättää säästöpuuryhmä lahopuiden ympärille. Aika ja valistus muuttaa

22 Järeät kuolleet puut jätetään metsään 1 k Pystykuivan puun jättäminen, lumi ja myrskytuhojen jälkeiset lahopuut jätettäisiin metsään. Niiden jättämisen sopiminen metsänomistajan kanssa. Ohjeistus Bonuskikka/porkkana metsänomistajalle niiden jättämisestä metsään.

Pullonkaulat ja ratkaisut keinokohtaisesti koottuna

Pullonkaulat ja ratkaisut keinokohtaisesti koottuna LIITE 5. Monimetsä-selvitys Työpaja- ja haastatteluaineistoista tehty kooste Pullonkaulat ja ratkaisut keinokohtaisesti koottuna Säästöpuiden jättäminen Säästöpuuryhmiä ja yksittäisiä monimuotoisuudelle

Lisätiedot

Metsien monimuotoisuutta turvataan monin keinoin

Metsien monimuotoisuutta turvataan monin keinoin Metsien monimuotoisuutta turvataan monin keinoin Markus Nissinen ympäristöasiantuntija MTK metsälinja Monimetsä-hankkeen työpaja, Ellivuori 8.6..2016 Investointeja ja puuta riittää Metsätalouden on oltava

Lisätiedot

Metsien monimuotoisuutta turvataan monin keinoin

Metsien monimuotoisuutta turvataan monin keinoin Metsien monimuotoisuutta turvataan monin keinoin Markus Nissinen ympäristöasiantuntija MTK metsälinja Päättäjien Metsäakatemia, maastojakso 11.-13.5.2016 Sisältö Arvokkaat metsän rakennepiirteet Metsänhoitosuositukset

Lisätiedot

Kohti riistarikkaita reunoja - vaihettumisvyöhykkeiden hoito

Kohti riistarikkaita reunoja - vaihettumisvyöhykkeiden hoito Kohti riistarikkaita reunoja - vaihettumisvyöhykkeiden hoito Piirroakuvat: Jari Kostet ja Tom Björklund. Valokuvat: Sami Tossavainen Vaihettumisvyöhykkeet Tarkoitetaan kahden erilaisen ekosysteemin reuna-

Lisätiedot

Metsänhoito on omaisuuden hoitoa

Metsänhoito on omaisuuden hoitoa Metsänhoito on omaisuuden hoitoa Metsäpäivä 13.4.2019 Petri Parviainen Mhy Keski-Savo Kohti kevättä, ajankohtaisia asioita Kevään askelmerkit Metsissä on hyvä näkyvyys, ennen kuin lehdet tulevat puuhun

Lisätiedot

Pienvesien suojelu ja vesienhoito Suomen metsätaloudessa. Johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä Suomen metsäkeskus JULKISET PALVELUT

Pienvesien suojelu ja vesienhoito Suomen metsätaloudessa. Johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä Suomen metsäkeskus JULKISET PALVELUT Pienvesien suojelu ja vesienhoito Suomen metsätaloudessa Johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä Suomen metsäkeskus JULKISET PALVELUT Lakien ja säädösten noudattaminen pienvesien lähiympäristöissä

Lisätiedot

Riistan elinympäristöjen parantaminen. Kulttuurikeskus Vanha Paukkua Lapua

Riistan elinympäristöjen parantaminen. Kulttuurikeskus Vanha Paukkua Lapua Riistan elinympäristöjen parantaminen Kulttuurikeskus Vanha Paukkua Lapua 26.11.2013 Luonnonhoitohankkeet ja METSO-ohjelma keinoja riistan suoelinympäristöjen parantamiseen Metsäluontoneuvoja Riitta Raatikainen

Lisätiedot

PEFC-vaatimukset: Toiminta vesistöjen läheisyydessä ja säästöpuut. Webinaari Sisällön esittelijä: Henry Schneider Tapio

PEFC-vaatimukset: Toiminta vesistöjen läheisyydessä ja säästöpuut. Webinaari Sisällön esittelijä: Henry Schneider Tapio PEFC-vaatimukset: Toiminta vesistöjen läheisyydessä ja säästöpuut Webinaari 23.8.2018 Sisällön esittelijä: Henry Schneider Tapio Esityksen rakenne Käsittely kriteereittäin PEFC-kriteerin sisältö pääpiirteissään

Lisätiedot

Ulkoilumetsien hoidossa käytettävien toimenpiteiden kuvaukset Keskuspuiston luonnonhoidon yleissuunnitelma

Ulkoilumetsien hoidossa käytettävien toimenpiteiden kuvaukset Keskuspuiston luonnonhoidon yleissuunnitelma Ulkoilumetsien hoidossa käytettävien toimenpiteiden kuvaukset Keskuspuiston luonnonhoidon yleissuunnitelma 1.10.2015 Helsingin kaupunki Rakennusvirasto Keskuspuiston ulkoilumetsiä hoidetaan luonnonmukaisesti

Lisätiedot

Kaikki metsäkoneenkuljettajien ja urakoitsijoiden vastaukset

Kaikki metsäkoneenkuljettajien ja urakoitsijoiden vastaukset Kaikki metsäkoneenkuljettajien ja urakoitsijoiden vastaukset Mitä keinoja tai menetelmiä on säästää tai lisätä monimuotoisuutta siten, että se ei haittaa tai hidasta koneenkuljettajan työtä? Onko antaa

Lisätiedot

Metsänhoitotyöt kuvioittain

Metsänhoitotyöt kuvioittain Sivu 17 5.4.2019 Metsänhoitotyöt kuvioittain 794 Taimikonharvennus 2020 0,2 78 797 Nuoren metsän kunnostus 2020 0,2 185 Mahdollisesti liito-oravalle soveltuva alue.sekapuustoisuus säilytetään. 801 Nuoren

Lisätiedot

VALKOSELKÄTIKKA JA METSÄNKÄSITTELY. Ohjeita metsäammattilaisille ja metsänomistajille ANTTI BELOW

VALKOSELKÄTIKKA JA METSÄNKÄSITTELY. Ohjeita metsäammattilaisille ja metsänomistajille ANTTI BELOW VALKOSELKÄTIKKA JA METSÄNKÄSITTELY Ohjeita metsäammattilaisille ja metsänomistajille Auta valkoselkätikkaa talousmetsissä! Elinympäristövaatimukset Tämä ohje esittelee valkoselkätikan elinympäristövaatimuksia

Lisätiedot

METSÄALAN AMMATTILAISTEN NÄKEMYS LUONNONHOITOKEINOJEN KÄYTÄNNÖN ONGELMISTA JA RATKAISUISTA

METSÄALAN AMMATTILAISTEN NÄKEMYS LUONNONHOITOKEINOJEN KÄYTÄNNÖN ONGELMISTA JA RATKAISUISTA METSÄALAN AMMATTILAISTEN NÄKEMYS LUONNONHOITOKEINOJEN KÄYTÄNNÖN ONGELMISTA JA RATKAISUISTA Ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö Metsätalouden koulutusohjelma Evo, kevät 2017 Laura Elo TIIVISTELMÄ EVO

Lisätiedot

Luonnonhoitohankkeet ja METSO-ohjelma keinoja riistan suoelinympäristöjen parantamiseen. Ylistaro-talo 21.10.2014

Luonnonhoitohankkeet ja METSO-ohjelma keinoja riistan suoelinympäristöjen parantamiseen. Ylistaro-talo 21.10.2014 Luonnonhoitohankkeet ja METSO-ohjelma keinoja riistan suoelinympäristöjen parantamiseen Ylistaro-talo 21.10.2014 Metsäluontoneuvoja Riitta Raatikainen Suomen metsäkeskus, Julkiset palvelut Metsäkeskuksen

Lisätiedot

NIVALAN-HAAPAJÄRVEN LEHTOJEN LUONNONHOITOHANKE

NIVALAN-HAAPAJÄRVEN LEHTOJEN LUONNONHOITOHANKE NIVALAN-HAAPAJÄRVEN LEHTOJEN LUONNONHOITOHANKE TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (9) Hankkeen tavoitteet Hankkeen tavoitteena on parantaa lehdoille tyypillisen luontaisen lajiston elinmahdollisuuksia kolmessa lehtokohteessa.

Lisätiedot

Metsänhoitoa kanalintuja suosien

Metsänhoitoa kanalintuja suosien RIISTAMETSÄNHOITO Metsänhoitoa kanalintuja suosien Riistametsänhoito on helppoa, ja sen menetelmät sopivat tavallisen talousmetsän hoitoon. Metsänhoitotöissä voidaan ottaa riista huomioon läpi metsikön

Lisätiedot

Metsätuhojen torjunta monimuotoisuutta tukien. Sini Eräjää, Metsätuholakityöpaja,

Metsätuhojen torjunta monimuotoisuutta tukien. Sini Eräjää, Metsätuholakityöpaja, Metsätuhojen torjunta monimuotoisuutta tukien Sini Eräjää, Metsätuholakityöpaja,14.11.2011 Metsälaki 1 Tämän lain tarkoituksena on edistää metsien taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää

Lisätiedot

Monimuotoisuus eri-ikäisrakenteisessa metsässä. Juha Siitonen Metla, Vantaa

Monimuotoisuus eri-ikäisrakenteisessa metsässä. Juha Siitonen Metla, Vantaa Monimuotoisuus eri-ikäisrakenteisessa metsässä Juha Siitonen Metla, Vantaa Alustus pähkinänkuoressa Vähän tutkimustietoa eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatuksen vaikutuksista monimuotoisuuteen Emme tiedä,

Lisätiedot

Esitysmateriaali metsäsertifioinnin standardin FFCS 1002-1:2003 kriteeristä 12 Säästöpuustoa jätetään uudistusaloille

Esitysmateriaali metsäsertifioinnin standardin FFCS 1002-1:2003 kriteeristä 12 Säästöpuustoa jätetään uudistusaloille Esitysmateriaali metsäsertifioinnin standardin FFCS 1002-1:2003 kriteeristä 12 Säästöpuustoa jätetään uudistusaloille Julkaisija - Suomen Metsäsertifiointi ry Toteuttajat - Suomen Metsäsertifiointi ry

Lisätiedot

Taimikonhoito. Elinvoimaa Metsistä- hanke Mhy Päijät-Häme

Taimikonhoito. Elinvoimaa Metsistä- hanke Mhy Päijät-Häme Taimikonhoito Elinvoimaa Metsistä- hanke Mhy Päijät-Häme Taimitermejä Pieni taimikko: keskipituus alle 1,3 metriä Varttunut taimikko: keskipituus yli 1,3 metriä, keskiläpimitta alle 8 cm Ylispuustoinen

Lisätiedot

30.9.2014, Joensuu. 10.11.2014 Suomen metsäkeskus 1

30.9.2014, Joensuu. 10.11.2014 Suomen metsäkeskus 1 30.9.2014, Joensuu 10.11.2014 Suomen metsäkeskus 1 METSÄNOMISTAMISEN OHJAUS Luento 2 Metsien kestävä käyttö Metsän käyttöä ohjaavat lait ja suositukset Metsien suojelumahdollisuudet 10.11.2014 Suomen metsäkeskus

Lisätiedot

Metsätalous ja vesiensuojelu. Sisältö noudattaa Suomen metsäkeskuksen Isojoella järjestämän FRESHABIT LIFE IP hankkeen yleisötilaisuuden sisältöä.

Metsätalous ja vesiensuojelu. Sisältö noudattaa Suomen metsäkeskuksen Isojoella järjestämän FRESHABIT LIFE IP hankkeen yleisötilaisuuden sisältöä. Metsätalous ja vesiensuojelu Sisältö noudattaa Suomen metsäkeskuksen Isojoella järjestämän FRESHABIT LIFE IP hankkeen yleisötilaisuuden sisältöä. 1 Uuronluoma Hukanluoma Kärkiluoma Riitaluoma Lohiluoma

Lisätiedot

Metsälain muutostarpeet metsäsijoittajan näkökulmasta

Metsälain muutostarpeet metsäsijoittajan näkökulmasta Metsälain muutostarpeet metsäsijoittajan näkökulmasta Rauno Numminen: metsäsijoittaja vuodesta 1993 lähtien, metsän omistusta yksityisenä metsänomistajana, kolmen metsäyhtymän osakkaana ja kolmen yhteismetsän

Lisätiedot

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26 Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma 2015-2025 LIITE 13: Kuvioluettelo 23.3.2015 Sivu 1/26 101 0,70 Kuivahko kangas Taimikko yli 1,3 m Kataja Avoin alue ja näkymä (B4) Myös kelirikon aikana Rauduskoivu

Lisätiedot

Metsätalouden vesiensuojelu

Metsätalouden vesiensuojelu Metsätalouden vesiensuojelu Maa- ja metsätalouden sekä turvetuotannon retkeily Karstulassa, 28.8.2012 Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Sisältö Mistä metsätalouden vesistökuormitus

Lisätiedot

Riistametsänhoito Tausta ja työohjeet

Riistametsänhoito Tausta ja työohjeet Riistametsänhoito Tausta ja työohjeet Riistametsänhoito Metsänhoitoa metsäkanalintuja suosien Sopii tavallisen talousmetsään Voi toteuttaa missä metsän kehitysvaiheessa tahansa www.riistametsa.fi 2 1.11.2016

Lisätiedot

Harvennus- ja päätehakkuut. Matti Äijö 9.10.2013

Harvennus- ja päätehakkuut. Matti Äijö 9.10.2013 Harvennus- ja päätehakkuut Matti Äijö 9.10.2013 1 METSÄN HARVENNUS luontainen kilpailu ja sen vaikutukset puustoon harventamisen vaikutus kasvatettavaan metsään (talous, terveys) päätehakkuu ja uudistamisperusteet

Lisätiedot

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Etelä-Suomi Ohje hakkuukoneen kuljettajalle HARVENNUKSEN TAVOITTEET Harvennuksen tavoitteena on keskittää metsikön puuntuotoskyky terveisiin,

Lisätiedot

FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON

FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON Oletko kiinnostunut taloudellisesti kannattavasta metsänhoidosta, joka huomioi monipuolisesti myös ympäristöarvot ja sosiaaliset näkökulmat?

Lisätiedot

Metsätalouden ympäristöseuranta 2017

Metsätalouden ympäristöseuranta 2017 Metsätalouden ympäristöseuranta 2017 Miksi ympäristöseurantoja tehdään Metsien käsittelyssä lainsäädäntö, metsäsertifiointi ja sertifioitu ympäristöjärjestelmä ohjeineen edellyttävät, että mm. luontokohteiden

Lisätiedot

Kiertoaika. Uudistaminen. Taimikonhoito. Ensiharvennus. Harvennushakkuu

Kiertoaika. Uudistaminen. Taimikonhoito. Ensiharvennus. Harvennushakkuu Metsäomaisuuden hyvä hoito Kiertoaika Uudistaminen Taimikonhoito Ensiharvennus 1 Harvennushakkuu Metsän kiertoaika Tarkoittaa aikaa uudistamisesta päätehakkuuseen. Vaihtelee alueittain 60 120 vuotta Kierron

Lisätiedot

Suomen metsäkeskus. Metsien vapaaehtoinen suojelu, luonnonhoitohankkeet ja vesienhoito. Johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä

Suomen metsäkeskus. Metsien vapaaehtoinen suojelu, luonnonhoitohankkeet ja vesienhoito. Johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä Suomen metsäkeskus Metsien vapaaehtoinen suojelu, luonnonhoitohankkeet ja vesienhoito Johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä METSIEN EKOSYSTEEMIPALVELUT seminaari 6.11.2014 Metsien ekosysteemipalveluja

Lisätiedot

METSÄOMAISUUDEN HYVÄ HOITO 7.2.2009

METSÄOMAISUUDEN HYVÄ HOITO 7.2.2009 METSÄOMAISUUDEN HYVÄ HOITO 7.2.2009 METSÄNOMISTAJAN TAVOITTEET METSÄTALOUDELLEEN 2 Puuntuotanto ja myyntitulot Taloudellinen turvallisuus Metsän tunnearvot (sukutila) Virkistys ja vapaa-aika Sijoituskohde

Lisätiedot

Metsätalouden ympäristöseuranta 2018

Metsätalouden ympäristöseuranta 2018 Metsätalouden ympäristöseuranta 2018 Miksi ympäristöseurantoja tehdään Metsien käsittelyssä lainsäädäntö, metsäsertifiointi ja sertifioitu ympäristöjärjestelmä ohjeineen edellyttävät, että mm. luontokohteiden

Lisätiedot

METSO metsänomistajan valinta Suomen luonnon hyväksi

METSO metsänomistajan valinta Suomen luonnon hyväksi METSO metsänomistajan valinta Suomen luonnon hyväksi METSO turvaa monimuotoisuutta Lähtökohtana vapaaehtoisuus METSO-ohjelma on antanut metsälle uuden merkityksen. Metsien monimuotoisuutta turvaavan METSO-ohjelman

Lisätiedot

Riistametsänhoito mistä on kyse?

Riistametsänhoito mistä on kyse? Riistametsänhoito Sisältö Riistametsänhoidon tausta Riistametsänhoito mistä on kyse? Riistametsänhoidon kysyntä Riistametsänhoidon materiaalit Riistametsänhoidon käytännön toteutus 2 Riistametsänhoito

Lisätiedot

TASO-hankkeen. aloitusseminaari

TASO-hankkeen. aloitusseminaari TASO-hankkeen aloitusseminaari Saarijärvi 21.06.2011 Aluejohtaja Pauli Rintala Metsänomistajien liitto Järvi-Suomi ry 1 ja vesiensuojelutoimenpiteet 1) Vesistövaikutukset 2) Vesiensuojelutoimenpiteet 2

Lisätiedot

Irja Löfström Nella Mikkola Metsäntutkimuslaitos

Irja Löfström Nella Mikkola Metsäntutkimuslaitos KUNTAMETSO -KYSELYN TULOKSIA Irja Löfström Nella Mikkola Metsäntutkimuslaitos Kaikkiin METSO kuntiin kysely, jossa kartoitettiin: 1. Metsien monimuotoisuuden turvaamista kuntien virkistys- ja ulkoilumetsissä

Lisätiedot

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Pohjois-Suomi Ohje hakkuukoneen kuljettajalle HARVENNUKSEN TAVOITTEET Harvennuksen tavoitteena on keskittää metsikön puuntuotoskyky terveisiin,

Lisätiedot

Mitä on ympäristövastuullinen metsätalous?

Mitä on ympäristövastuullinen metsätalous? Mitä on ympäristövastuullinen metsätalous? PEFC-seminaari 3.12.2013 Risto Mustonen vt. suojeluasiantuntija Suomen luonnonsuojeluliitto Metsätalouden ympäristövaikutuksia Suomessa: 1,5 miljonaa kilometriä

Lisätiedot

hakkuut rakent am ja monimuotoisuus

hakkuut rakent am ja monimuotoisuus Bioenergia, Metsien tulevaisuutta lisääntyvät hakkuut rakent am ja monimuotoisuus assa 30.11.2016 Suojeluasiantuntija 16.02.20178 Paloma Hannonen paloma.hannonen@sll.fi Suojeluasiantuntija Paloma 050 Hannonen

Lisätiedot

METSO Metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma 2008 2016. Metsänomistajan valinta Suomen luonnon hyväksi

METSO Metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma 2008 2016. Metsänomistajan valinta Suomen luonnon hyväksi METSO Metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma 2008 2016 Metsänomistajan valinta Suomen luonnon hyväksi Lähtökohtana vapaaehtoisuus METSO on antanut metsälle uuden merkityksen. METSO-ohjelman avulla omistaja

Lisätiedot

SUOMETSIEN PUUNTUOTANNON JA EKOSYSTEEMIPALVELUJEN YHTEENSOVITTAMINEN

SUOMETSIEN PUUNTUOTANNON JA EKOSYSTEEMIPALVELUJEN YHTEENSOVITTAMINEN SUOMETSIEN PUUNTUOTANNON JA EKOSYSTEEMIPALVELUJEN YHTEENSOVITTAMINEN Monipuoliset metsänhoitomenetelmät käyttöön suometsissä -seminaari 26.4.2017 Inka Musta METSIEN KÄYTÖN EKOLOGINEN KESTÄVYYS METSÄTEOLLISUUDESSA

Lisätiedot

Monimuotoinen metsäluonto

Monimuotoinen metsäluonto Koulumetsät arvoonsa yhteistyöllä suojelua ja ympäristökasvatusta Monimuotoinen metsäluonto Virpi Sahi, joulukuu 2013 Koulumetsä on koulua/päiväkotia lähellä oleva pysyvä metsäluontokohde, joka sopii lasten

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Tekninen lautakunta 14.10.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Tekninen lautakunta 14.10.2015 Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 14.10.2015 Sivu 1 / 1 309/10.03.01/2015 94 Teknisen lautakunnan lausunto Pohjois-Espoon luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelmasta vuosille 2015-2025 Valmistelijat / lisätiedot: Sini Miettinen,

Lisätiedot

Monimetsä -hanke työsuunnitelma Timo Vesanto

Monimetsä -hanke työsuunnitelma Timo Vesanto Monimetsä -hanke työsuunnitelma 2017 Timo Vesanto Kehittämiskokeilut Kehittämiskokeilujen tehtävänä on varmistaa, että niihin valitut, selvitystyössä esille nousseet keinot ovat laajassa mittakaavassa

Lisätiedot

Metsätaloudellinen aikakauslehti N:o 11 marraskuu Julkilausuma

Metsätaloudellinen aikakauslehti N:o 11 marraskuu Julkilausuma MIKSI METSÄNHOITOON KANNATTAA PANOSTAA? Metsätaloudellinen aikakauslehti N:o 11 marraskuu 1948 Julkilausuma Jokainen metsäammattimies tietää, että metsiemme metsänhoidollinen tila antaa monissa suhteissa

Lisätiedot

Luontoarvot ja luonnonsuojelu Jyväskylässä. Katriina Peltonen Metsäohjelman yhteistyöryhmä

Luontoarvot ja luonnonsuojelu Jyväskylässä. Katriina Peltonen Metsäohjelman yhteistyöryhmä Luontoarvot ja luonnonsuojelu Jyväskylässä Katriina Peltonen Metsäohjelman yhteistyöryhmä 26.4.2017 27.4.2017 Sisältö Miksi ekologinen näkökulma on tärkeä? Mitä kuuluu Suomen metsäluonnolle? Suojelutaso

Lisätiedot

METSO-OHJELMA. elinympäristöt. Valinta kriteerit TOTEUTTAA. Ympäristöministeriö & maa- ja metsätalousministeriö

METSO-OHJELMA. elinympäristöt. Valinta kriteerit TOTEUTTAA. Ympäristöministeriö & maa- ja metsätalousministeriö METSO-OHJELMA elinympäristöt pienvedet lehdot lahop.kangasmetsät puustoiset suot metsäluhdat kalliot, louhikot puustoiset perinneymp. Valinta kriteerit TOTEUTTAA Ely-keskus metsäkeskus -pysyvä suojelu

Lisätiedot

Johdanto. 2) yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään; eikä

Johdanto. 2) yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään; eikä Metsäsanasto 2 (12) Johdanto Maisematyölupahakemuksia tehdessään eri tahojen suositellaan kutsuvan eri hakkuutapoja tässä sanastossa esitetyillä nimillä. Tekstin tarkoituksena on selventää ja yhtenäistää

Lisätiedot

Metsätalouden ympäristöseuranta 2016

Metsätalouden ympäristöseuranta 2016 Metsätalouden ympäristöseuranta 2016 Miksi ympäristöseurantoja tehdään Metsien käsittelyssä lainsäädäntö, metsäsertifiointi ja sertifioitu ympäristöjärjestelmä ohjeineen edellyttävät, että mm. luontokohteiden

Lisätiedot

Metsäsertifiointi ja vesiensuojelu. Pauli Rintala

Metsäsertifiointi ja vesiensuojelu. Pauli Rintala Metsäsertifiointi ja vesiensuojelu Pauli Rintala TOIMISTOLLA SUUNNITELLAAN TARKASTUSTEN REITTI MAASTOSSA TYÖNJOHTO KERTOO OMAN NÄKEMYKSENSÄ OHJEISTUSTA TARKASTETAAN YLEISOHJEET JA TYÖMAAOHJEET LÖYTYIVÄT

Lisätiedot

Luontopalvelut luonnonhoitajana ja ennallistajana

Luontopalvelut luonnonhoitajana ja ennallistajana Luontopalvelut luonnonhoitajana ja ennallistajana Kaija Eisto Metsähallitus Luontopalvelut 14.11.2018 Ennallistaminen ja luonnonhoito muuttuvassa ilmastossa -seminaari Ennallistaminen ja luonnonhoito suojelualueilla

Lisätiedot

Myllypuron, Puotinharjun ja Roihupellon aluesuunnitelman luonnonhoidon osuus

Myllypuron, Puotinharjun ja Roihupellon aluesuunnitelman luonnonhoidon osuus Myllypuron, Puotinharjun ja Roihupellon aluesuunnitelman luonnonhoidon osuus Metsien hoito Hoidon bruttopinta-ala on vajaa puolet (62 ha) koko alueen luonnonmukaisten alueiden pinta-alasta (n. 141 ha).

Lisätiedot

Parempaa tuottoa entistä useammin ja pienemmillä kuluilla

Parempaa tuottoa entistä useammin ja pienemmillä kuluilla ANNA METSÄLLESI UUSI MAHDOLLISUUS! Parempaa tuottoa entistä useammin ja pienemmillä kuluilla Seuraavien sivujen esimerkkimetsien suunnittelut ja hakkuut on toteutettu Arvometsän toimesta. Taloudellinen

Lisätiedot

Kunnostusojituksen vesiensuojelun omavalvonta 8.6.2012

Kunnostusojituksen vesiensuojelun omavalvonta 8.6.2012 Kunnostusojituksen vesiensuojelun omavalvonta 8.6.2012 Lisätietoa TASO-hankkeen sivuilta: www.ymparisto.fi/ksu/taso - muokattavat omavalvontalomakkeet - tiivistetyt vesiensuojelusuositukset - diaesitykset

Lisätiedot

Monimuotoisuuden suojelu

Monimuotoisuuden suojelu Monimuotoisuuden suojelu Metson keinoin i Ylitarkastaja Leena Lehtomaa, Lounais-Suomen ELY-keskus METSO Metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma 2008-2016 1 Esityksen sisältö METSO turvaa monimuotoisuutta

Lisätiedot

Hakkuukonetyömaan ennakkoraivaus. Kuvat: Martti Taipalus METSÄTEHON OPAS

Hakkuukonetyömaan ennakkoraivaus. Kuvat: Martti Taipalus METSÄTEHON OPAS Hakkuukonetyömaan ennakkoraivaus Kuvat: Martti Taipalus METSÄTEHON OPAS Alkusanat Koneellisen hakkuun osuus on kasvanut sekä harvennus- että uudistushakkuissa niin suureksi, että koneellisen korjuun kohteiksi

Lisätiedot

Metsäluonnonhoito. Arvokkaat elinympäristöt ja sertifiointi. Reijo Suninen 16.10.2013

Metsäluonnonhoito. Arvokkaat elinympäristöt ja sertifiointi. Reijo Suninen 16.10.2013 Metsäluonnonhoito Arvokkaat elinympäristöt ja sertifiointi Reijo Suninen 16.10.2013 KESTÄVÄ METSÄTALOUS EKOLOGINEN TALOUDELLINEN SOSIAALINEN Talousmetsien luonnonhoito on ekologisten ja sosiaalisten tavoitteiden

Lisätiedot

Metsätalouden vesiensuojelupäivät Kolilla Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö

Metsätalouden vesiensuojelupäivät Kolilla Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö Metsätalouden vesiensuojelupäivät 22.-23.9.2015 Kolilla Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö Kemera-laki Uusi kemera-laki on määräaikainen ja voimassa 1.6.2015-31.12.2020 Tukijärjestelmän

Lisätiedot

Metsälain mukaiset arvokkaat elinympäristöt

Metsälain mukaiset arvokkaat elinympäristöt Metsälain mukaiset arvokkaat elinympäristöt Laki elinympäristöistä ja samalla käyttörajoitukset voimaan 1.1.1997 Erityisen tärkeitä elinympäristöjä tulee hoitaa ja käyttää siten, että luonnon monimuotoisuudelle

Lisätiedot

Maanmuokkauksen vesiensuojelun omavalvonta

Maanmuokkauksen vesiensuojelun omavalvonta Maanmuokkauksen vesiensuojelun omavalvonta Materiaalit Metsätalouden vesiensuojelusuositusten kouluttajanaineisto sekä koulutuspäivien materiaalit löytyvät Tapion ja TASO-hankkeen sivuilta: Metsätalouden

Lisätiedot

Kuviotiedot Kunta Alue Ms pääpuulaji. Monimuotoisuus ja erityispiirteet C1 Lähimetsä Osin aukkoinen. Monimuotoisuus ja erityispiirteet

Kuviotiedot Kunta Alue Ms pääpuulaji. Monimuotoisuus ja erityispiirteet C1 Lähimetsä Osin aukkoinen. Monimuotoisuus ja erityispiirteet Kunta Alue Ms 169 1 3 Kuvio Pa, ha Kasvupaikka ja Kuviotiedot 2016 Sivu 1 / 15 Kunta 169 Alue 1 Ms 3?? jne. Lohko 1 123 0,7 Kuiva kangas ja vastaava suo Nuori kasvatusmetsikkö 40 59 41 8 0 0 0 19 7 2 2

Lisätiedot

Metsän sertifiointi kestävyyden todentajana

Metsän sertifiointi kestävyyden todentajana Metsän sertifiointi kestävyyden todentajana 17.11.2015 Metsätieteen päivä Maarit Sallinen Metsänhoito- ja ympäristöpäällikkö Tornator Oyj Metsien sertifiointi Tornator Oyj:ssä Missio: Luomme kestävää hyvinvointia

Lisätiedot

Luonnonhoito ja monimuotoinen metsä

Luonnonhoito ja monimuotoinen metsä Luonnonhoito ja monimuotoinen metsä Luonnonhoito on osa vastuullista metsätaloutta Julkaisija: maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö Kustantaja: Metsäkustannus Oy Taitto: Susanna Appel Kuvat:

Lisätiedot

Miilukorven luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/18

Miilukorven luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/18 Miilukorven luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma 2015-2025 LIITE 13: Kuvioluettelo 23.3.2015 Sivu 1/18 126 0,69 Tuore kangas Uudistuskypsä metsikkö Mänty Ulkoilu- ja virkistysmetsä (C2) Vain kun maa on

Lisätiedot

Metsähallituksen kokemuksia erityishakkuista

Metsähallituksen kokemuksia erityishakkuista Metsähallituksen kokemuksia erityishakkuista Metla/Tikkurila 22.3.2013 Niklas Björkqvist Hakkuutavan valinta Tavanomaiset monikäyttömetsät Yleensä tavanomainen uudistushakkuu, selkeä uudistamisvaihe Erityiskohteet,

Lisätiedot

Keski-Suomen hakkuutavoitteet

Keski-Suomen hakkuutavoitteet Keski-Suomen hakkuutavoitteet Helena Reiman, aluejohtaja Metsä tarjoaa ratkaisuja: työtä ja hyvinvointia! Suomen metsäkeskus Keski-Suomen hakkuutavoitteet Keski-Suomen metsävarat Erilaisia hakkuutavoitteita

Lisätiedot

Taimikonhoidon vaikutukset metsikön

Taimikonhoidon vaikutukset metsikön Taimikonhoidon vaikutukset metsikön jatkokehitykseen ja tuotokseen Saija Huuskonen Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Sisältö 1. Taimikonhoidon

Lisätiedot

Suomen metsäluonnon monimuotoisuuden turvaaminen

Suomen metsäluonnon monimuotoisuuden turvaaminen Suomen metsäluonnon monimuotoisuuden turvaaminen ZIG KOCH / WWF BENNY ANG / FLICKR WWF:n tavoitteet vuoteen 2020 Luonnon monimuotoisuus ei heikkene 2020 jälkeen Ekologinen jalanjälki ei kasva 2020 jälkeen

Lisätiedot

Eri-ikäisrakenteinen metsän kasvatus

Eri-ikäisrakenteinen metsän kasvatus Eri-ikäisrakenteinen metsän kasvatus Pienaukkohakkuu Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Eri ikäisrakenteinen metsän kasvatus Käytetään myös nimitystä jatkuva kasvatus

Lisätiedot

Kestävän metsätalouden. toteutuskeinona. KEMERAn keinoin Matti Seppälä Etelä-Pohjanmaan metsäkeskus

Kestävän metsätalouden. toteutuskeinona. KEMERAn keinoin Matti Seppälä Etelä-Pohjanmaan metsäkeskus Kestävän metsätalouden rahoituslaki (KEMERA) METSOn toteutuskeinona METSOn toteuttaminen KEMERAn keinoin Matti Seppälä Etelä-Pohjanmaan metsäkeskus 1 KEMERA METSO -toimintaohjelmassa KEMERA kohdentaminen

Lisätiedot

Hakkuukuviot opaskartalla: Hanke Kolmen hakkuukuvion metsänhakkuu seuraavasti:

Hakkuukuviot opaskartalla: Hanke Kolmen hakkuukuvion metsänhakkuu seuraavasti: RINNEKOTI-SÄÄTIÖ on hakenut maisematyölupaa (2017-1309) metsänhakkuisiin kahteen kohteeseen: osoitteiden Mäenalus 15 sekä Rinnekodintie 3-7 takana oleviin metsiin (49-430-1-84, 49-430-1-85 ja 49-430-1-112).

Lisätiedot

PEFC edistää kestävyyttä koko yhteiskunnassa. Syksy 2016

PEFC edistää kestävyyttä koko yhteiskunnassa. Syksy 2016 PEFC edistää kestävyyttä koko yhteiskunnassa Syksy 2016 1 Metsäsertifiointi - seuraa mukana metsästä kuluttajalle Metsäsertifiointi on markkinalähtöinen menetelmä, jolla osoitetaan, että tuotteeseen on

Lisätiedot

Metsänhoito. Metsänomistajat

Metsänhoito. Metsänomistajat Metsänhoito Hoida metsääsi Hyvä metsän- ja ympäristönhoito alkaa kohteeseen perehtymisellä ja maastosuunnittelulla. Olet tervetullut mukaan metsään! Töiden suunnittelussa ja toteutuksessa otamme huomioon

Lisätiedot

Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma METSO Marjukka Mähönen / MMM

Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma METSO Marjukka Mähönen / MMM Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma METSO 2008 2016 1 METSO -toimintaohjelman tavoitteet ja lähtökohdat METSO -toimintaohjelman tavoitteena on pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien

Lisätiedot

Käytännön kokemuksia peitteisestä metsätaloudesta. Janne Miettinen Rovaniemi

Käytännön kokemuksia peitteisestä metsätaloudesta. Janne Miettinen Rovaniemi Käytännön kokemuksia peitteisestä metsätaloudesta Janne Miettinen Rovaniemi 15.2.2019 Miksi käytän osassa metsiäni jatkuvapeitteisiä menetelmiä? Päätavoitteena yhdistää talous sekä virkistys- ja luontoarvot

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Pohjois-Pohjanmaa Eeva-Liisa Repo, elinkeinopäällikkö Oulu 29.1.2018 Sisältö Metsänhoitotyöt Metsäluonnonhoito Hakkuut Yksityismetsätalouden kannattavuus Energiapuun käyttö Metsänhoitotyöt

Lisätiedot

Metsään peruskurssi, luento 4 Taimikonhoito ja taimikon varhaishoito

Metsään peruskurssi, luento 4 Taimikonhoito ja taimikon varhaishoito Metsään peruskurssi, luento 4 Taimikonhoito ja taimikon varhaishoito Lassi Hakulinen 2.10.2013 TAIMIKON VARHAISHOITO JA TAIMIKONHOITO - kehitysluokat, yleistä taimikonhoidosta - taimikon varhaishoito -

Lisätiedot

Muuttuko metsänhoito luonnonmukaisemmaksi metsälakimuutoksilla?

Muuttuko metsänhoito luonnonmukaisemmaksi metsälakimuutoksilla? Muuttuko metsänhoito luonnonmukaisemmaksi metsälakimuutoksilla? Sauli Valkonen Metsäntutkimuslaitos (METLA) 2.4.2013 1 Luonnonmukaisempi metsänhoito? Häiriödynamiikkamalli Metsien luontaista kehitystä

Lisätiedot

Valtion talousmetsien luonnonhoidon kehittäminen. 9.11.2011 Jussi Päivinen Metsähallitus, luontopalvelut

Valtion talousmetsien luonnonhoidon kehittäminen. 9.11.2011 Jussi Päivinen Metsähallitus, luontopalvelut Valtion talousmetsien luonnonhoidon kehittäminen 9.11.2011 Jussi Päivinen Metsähallitus, luontopalvelut Metsähallituksen metsätalouden ympäristöopas Ympäristöoppaan rakenne noudattelee osin edellisen oppaan

Lisätiedot

Ilmastonmuutos ja käytännön metsätalous, miten hallita riskejä?

Ilmastonmuutos ja käytännön metsätalous, miten hallita riskejä? Ilmastonmuutos ja käytännön metsätalous, miten hallita riskejä? Metsähallituksen toiminnan muutokset ilmaston lämpenemisen varalta 09.12.2014 Johanna Leinonen Yleiset toimenpiteet ilmaston lämpenemisen

Lisätiedot

Metsätuholakiesitys ja monimuotoisuus

Metsätuholakiesitys ja monimuotoisuus Metsätuholakiesitys ja monimuotoisuus Sini Eräjää, 24.1.2013 Lain tarkoitus (1 ) Tämän lain tarkoituksena on metsien hyvän terveydentilan ylläpitäminen ja metsätuhojen torjuminen. (Työryhmämuistio 2012)

Lisätiedot

PEFC-vaatimukset: Luontokohteet, kulotus ja metsänkäyttöilmoitus. Webinaari Sisällön esittelijä: Henry Schneider Tapio

PEFC-vaatimukset: Luontokohteet, kulotus ja metsänkäyttöilmoitus. Webinaari Sisällön esittelijä: Henry Schneider Tapio PEFC-vaatimukset: Luontokohteet, kulotus ja metsänkäyttöilmoitus Webinaari 21.8.2018 Sisällön esittelijä: Henry Schneider Tapio Esityksen rakenne Käsittely kriteereittäin PEFC-kriteerin sisältö pääpiirteissään

Lisätiedot

Maisemanhoito leimikonsuunnittelussa ja puunkorjuussa

Maisemanhoito leimikonsuunnittelussa ja puunkorjuussa Kuva: Erkki Oksanen Maisemanhoito leimikonsuunnittelussa ja puunkorjuussa Harri Silvennoinen, Eeva Karjalainen ja Liisa Tyrväinen Metsätieteen päivä 2010 4.11.2010 Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet

Lisätiedot

Maisemaraivaus Maisemat Ruotuun -hanke Aili Jussila 23.9.2014

Maisemaraivaus Maisemat Ruotuun -hanke Aili Jussila 23.9.2014 Maisemaraivaus Maisemat Ruotuun -hanke Aili Jussila 23.9.2014 Maisemaraivaus on maisemallisesti tärkeille alueille tehtyä puiden harventamista. Puustoa ei harvenneta tasavälein eikä kaavamaisesti, vain

Lisätiedot

Riistametsänhoidon työohjeet

Riistametsänhoidon työohjeet Riistametsänhoidon työohjeet 1 Sisällys 1 Riistalle tärkeät metsän rakennepiirteet... 2 2 Metsänuudistamiseen liittyvät työt... 3 3 Taimikon varhaishoito... 4 4 Taimikon harvennus... 5 5 Ennakkoraivaus...

Lisätiedot

Työmaan ympäristönhoidon ohjeita

Työmaan ympäristönhoidon ohjeita Säästettävä kasvillisuus Säästettävä erityiskohde Vesiensuojelu Maisema Työmaan ympäristönhoidon ohjeita METSÄTALOUDEN YMPÄRISTÖNHOITO-OPAS Työmaan ympäristönhoidon ohjeita Metsätalouden ympäristönhoito-opas

Lisätiedot

Monimuotoisuuden turvaaminen metsänomistajien neuvontaorganisaatioiden toiminnassa

Monimuotoisuuden turvaaminen metsänomistajien neuvontaorganisaatioiden toiminnassa Monimuotoisuuden turvaaminen metsänomistajien neuvontaorganisaatioiden toiminnassa Terhi Koskela Harri Hänninen Metsien monimuotoisuuden turvaaminen ja yhteiskunta -seminaari 14.2.2008 Metsäntutkimuslaitos

Lisätiedot

Eri-ikäisrakenteinen metsän kasvatus

Eri-ikäisrakenteinen metsän kasvatus Eri-ikäisrakenteinen metsän kasvatus Poimintahakkuu Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Eri ikäisrakenteinen metsän kasvatus Käytetään myös nimitystä jatkuva kasvatus

Lisätiedot

Metsätalouden vesistövaikutukset ja vesiensuojelutoimenpiteet. Renkajärvi 16.5.2015 Lauri Laaksonen MHY Kanta-Häme

Metsätalouden vesistövaikutukset ja vesiensuojelutoimenpiteet. Renkajärvi 16.5.2015 Lauri Laaksonen MHY Kanta-Häme Metsätalouden vesistövaikutukset ja vesiensuojelutoimenpiteet Renkajärvi 16.5.2015 Lauri Laaksonen MHY Kanta-Häme Metsätalouden vesistövaikutukset Luonteeltaan hajakuormitusta (vrt. maatalouden kuormitus)

Lisätiedot

=> METSOn toimenpideohjelma. METSOn toimenpiteet AMOssa (1/2)

=> METSOn toimenpideohjelma. METSOn toimenpiteet AMOssa (1/2) 0(762 0(762 RKMHOPDQ WRWHXWXVNHLQRW (WHO (WHO MD.HVNL MD.HVNL 3RKMDQPDDOOD 11.3.2009 METSOseminaari, M.Seppälä, Metsäkeskus E-P 0(762Q WRWHXWXV WDORXVPHWVLVVl 9 6XRMHOXDOXHYHUNRVWRQ NHKLWWlPLQHQ

Lisätiedot

Metsäluonnon suojelu. Metsäakatemia Paloma Hannonen

Metsäluonnon suojelu. Metsäakatemia Paloma Hannonen Metsäluonnon suojelu Metsäakatemia 11.5.2016 Paloma Hannonen paloma.hannonen@sll.fi 050 5323 219 Suomen sitoumukset Pysäytetään luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen vuoteen 2020 mennessä. YK:n Biologista

Lisätiedot

METSÄNHOITO. 15.9.2014 Tero Ojarinta Suomen metsäkeskus

METSÄNHOITO. 15.9.2014 Tero Ojarinta Suomen metsäkeskus METSÄNHOITO 15.9.2014 Tero Ojarinta Suomen metsäkeskus Luennon aiheet Kemera-tuki Mikä se on? Mihin sitä saa? Nuoren metsän hoito Kunnostusojitus Metsätiet Vesiensuojelu metsätaloudessa Laki kestävän metsätalouden

Lisätiedot

Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle.

Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle. Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle. Tarmo Saastamoinen 2010. Kuva.1 Kaatunut kuusenrunko Nouvanlahdesta. LIITO-ORAVA: Liito-orava (pteromys volans)on

Lisätiedot

Merkkikallion tuulivoimapuisto

Merkkikallion tuulivoimapuisto OX2 FINLAND OY Merkkikallion tuulivoimapuisto Kasvillisuus- ja luontotyyppiselvityksen 2016 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29646P004 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 2

Lisätiedot

Talousmetsien luonnonhoidon tehokkaat ratkaisut. Monimetsä-hankkeen selvitys

Talousmetsien luonnonhoidon tehokkaat ratkaisut. Monimetsä-hankkeen selvitys Talousmetsien luonnonhoidon tehokkaat ratkaisut Monimetsä-hankkeen selvitys Sisällys 1 Tiivistelmä s. 3 2 Johdanto s. 5 3 Aineisto ja menetelmät s. 13 4 Tulokset s. 18 5 Monimetsä kehittämiskokeilut s.

Lisätiedot

Kestävän metsätalouden. Heikki Vähätalo, viranomaispäällikkö Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus Oulu 26.1.2011

Kestävän metsätalouden. Heikki Vähätalo, viranomaispäällikkö Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus Oulu 26.1.2011 Kestävän metsätalouden rahoituslaki nykyinen KEMERA Heikki Vähätalo, viranomaispäällikkö Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus Oulu 26.1.2011 1 KEMERA -yleistä Yhteiskunnan tukea eri metsänhoitotöihin => kestävän

Lisätiedot

Bioenergia, Bioenergia, lisääntyvät hakkuut ja monimuotoisuus monimuotoisuus

Bioenergia, Bioenergia, lisääntyvät hakkuut ja monimuotoisuus monimuotoisuus Bioenergia, Bioenergia, lisääntyvät lisääntyvät hakkuut ja hakkuut ja monimuotoisuus monimuotoisuus 30.11.2016 Suojeluasiantuntija Paloma Hannonen 30.11.2016 paloma.hannonen@sll.fi 050 5323 219 Suojeluasiantuntija

Lisätiedot

Metsäsuunnitelma vuosille 2013-2022

Metsäsuunnitelma vuosille 2013-2022 Sivu 1 Metsäsuunnitelma vuosille 2013-2022 Omistaja Metsänomistaja Malli Osoite Metsätie 1, 00100 HELSINKI Puhelin 050-1234567 Sähköposti matti.metsanomistaja@metsa.fi Metsäsuunnitelman pinta-alat: Metsämaa

Lisätiedot