Mat Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari. Dynaaminen kimppakyytijärjestelmä Uudellamaalla. Väliraportti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mat Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari. Dynaaminen kimppakyytijärjestelmä Uudellamaalla. Väliraportti"

Transkriptio

1 Mat Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Dynaaminen kimppakyytijärjestelmä Uudellamaalla Väliraportti Kohdeorganisaatio: Matrex Oy Yhteyshenkilö: Ville Koskinen Projektiryhmä: Jukka Luoma, 61320J Otso Alanko, 44385B Mikko Kerola, 51565W Topi Sikanen, 55670A

2 1 1. Johdanto Tämä väliraportti liittyy Dynaaminen kimppakyytijärjestelmä Uudellamaalla -projektityön toteutukseen. Dokumentti sisältää: - kuvauksen projektin nykytilanteesta, jossa käydään läpi yleisiä projektiin liittyviä asioita sekä projektin eri osa-alueisiin liittyviä saatuja tuloksia sekä - projektisuunnitelman päivityksen, jossa kuvataan ne muutokset, joita olemme päättäneet tehdä projektisuunnitelmaan (tämä osio sisältää myös riskienhallinnan ja aikataulun seurannan ja päivityksen). 2. Projektin nykytilanne 2.1. Yleistä Projekti on edennyt pääosin alkuperäisen projektisuunnitelman mukaan. Projektiryhmän jäsenet ovat itsenäisesti työskennelleet omien vastuualueidensa parissa. Työmme tulokset on jaettu välittömästi niiden valmistuttua kaikkien projektiryhmän jäsenten kesken. Olemme kokoontuneet joitakin kertoja keskustelemaan yhdessä projektin etenemisestä. Kehitettävästä mallista sekä sen simuloinnista olemme kokoontuneet keskustelemaan, jotta kaikki mahdolliset ideat on voitu ottaa huomioon. Olemme myös olleet yhteydessä sähköpostitse työnasettajaamme (Matrex Oy, yhteyshenkilönä Ville Koskinen) sekä käyneet keskustelemassa projektin tilanteesta. Olemme saaneet Matrexilta tietoa muun muassa liikenteen kysynnästä Uudellamaalla, jota tulemme käyttämään kehitettävän mallin simuloinnissa Kirjallisuuskatsaus Olemme toteuttaneet projektityöhön kuuluvan kirjallisuuskatsauksen. Mikko on kirjoittanut alustavan version loppuraporttiin liitettävästä kirjallisuuskatsausraportista. Kirjallisuuskatsauksen tärkeimmät tulokset ja huomiot ovat: - Kirjallisuuskatsauksessa ei löydetty artikkeleita tai tutkimuksia, jotka olisivat käsitelleet kimppakyytijärjestelmiä, joissa käyttäjien lähtö- ja maalipiste ovat periaatteessa mielivaltaisia. Dokumentoiduissa järjestelmissä käyttäjillä on yhteinen päämäärä, esimerkiksi sama työpaikka. Dokumentoidut järjestelmät olivat lisäksi käyttäjämäärältään selvästi suunniteltavan järjestelmän käyttäjämääriä pienempiä.

3 2 - Kimppakyytijärjestelmän toteutuksessa on kaksi erillistä osaongelmaa. 1. Kuinka kyydin tarjoajille löydetään sopiva reitti lähtöpisteestä maalipaikkaan? Kirjallisuuskatsauksen perusteella Dijkstra-algoritmi on tehokas ja suosittu menetelmä optimaalisen reitin etsimiseen. 2. Kuinka kyydin pyytäjälle löydetään sopiva kyyti tarjolla olevista reiteistä? Ongelma on erittäin lähellä esimerkiksi YTV:n 1 tarjoamaa Reittiopas 2 -palvelua. Kirjallisuuskatsauksen perusteella Dijkstran algoritmi on usein käytetty myös kyseisenkaltaisiin ongelmiin. - Kirjallisuuskatsauksen perusteella tehtävän jakaminen edellä kuvattuihin kahteen osaongelmaan mahdollistaa reittien etsimisen ja kyytien hakemisen ja yhdistelemisen (pyytäjä saa kyydin) järkevällä tavalla kohtuullisen laskenta-ajan puitteissa Mallin kehitys Ensimmäinen versio mallista, johon kimppakyytijärjestelmä perustuu, on valmis. Malli koostuu kyydin pyytäjistä (kysyntä), kyydin tarjoajista (tarjonta), tieverkon kuvauksesta sekä reittien hakuja yhdistelyalgoritmeista. Seuraavissa kappaleissa on kuvattu ratkaisumme pääpiirteet. Kyydin pyytäjä ilmoittaa lähtö- ja maalipaikkansa. Tämän lisäksi kyydin pyytäjän tulee määrittää aikaisin mahdollinen lähtöaika, myöhäisin mahdollinen perilläoloaika, pisin sallittu kävelymatka lähtöpisteestä poimintapisteeseen (pisteeseen, josta pyytäjä nousee kyytiin) sekä pisin mahdollinen kävelymatka jättöpisteeltä (pisteeltä, jossa kyydin pyytäjä jää kyydistä pois) maalipaikkaan. Kyydin tarjoaja ilmoittaa lähtöpaikkansa, maalipaikkansa sekä lähtöaikansa. Annettujen tietojen sekä Matrexilta saamamme tieverkon kuvauksen perusteella (kuvaus sisältää tienpätkien matkaajat) kyydin tarjoajalle lasketaan nopein mahdollinen reitti lähtöpisteestä maalipisteeseen Dijkstran algoritmilla 3. Mikäli tarjoajan reitti kulkee pisteestä L pisteeseen M, pisteiden A, B ja C kautta, syntyy tarjottavia kyytejä kaikille osaväleille (L-A,, L-M, A-B,, A-M, B-C,, B-M sekä C- M)

4 3 Kyydin pyytäjille haetaan tarjolla olevista kyydeistä sopiva(t). Tarjottavan kyydin tulee toteuttaa käyttäjän mainitsemat reunaehdot. Mahdollisten (reunaehdot täyttävien) kyytien joukosta voidaan valita paras optimoimalla tiettyä kriteeriä, esimerkiksi matka-aikaa. Paras kyyti on mahdollista etsiä laskemalla kaikkien mahdollisten kyytien kustannukset (esimerkiksi matka-aika) tai käyttämällä jotain sopivaa optimointialgoritmia, kuten Dijkstraa Kimppakyytijärjestelmän tietotekninen toteutus Kimppakyytijärjestelmän tietotekninen toteutus on edennyt suunnitelmien mukaan. Ohjelman ensimmäinen versio on valmis. Kimppakyytijärjestelmä sisältää tällä hetkellä - reittien hakemisen kyydin tarjoajille sekä - parhaan kyydin etsimisen kyydin pyytäjälle (kriteerinä myöhäisin mahdollinen lähtöaika). Tällä hetkellä toteutuksesta puuttuu vielä: - Kyydinhakualgoritmi laskee tällä hetkellä kaikkien mahdollisten kyytien kustannukset (parhaan kyydin valinnassa). - Reittien kysyntää ja tarjontaa ei voi tällä hetkellä parametrisoida. - Simulaattori ei ota huomioon kysynnän ja tarjonnan alueellista ja ajallista vaihtelevuutta. - Simulaattori ei laske tunnuslukuja kimppakyytijärjestelmän toiminnasta Mallin simulointi Olemme tehneet alustavan simulaatiosuunnitelman. Topi on kirjoittanut simulointitapausten alustavan kuvauksen loppuraporttia varten. Ensimmäiset simulaatiot tehdään mahdollisimman pian tietoteknisen toteutuksen edetessä siihen vaiheeseen. 3. Projektisuunnitelman päivitys 3.1. Tehtävän rajaus ja projektin tavoitteet Tehtävän rajaukseen ei ole tullut merkittäviä muutoksia. Olemme keskustelleet Matrexin kanssa tehtävän rajauksesta sekä ratkaisusta ja yhteistyömme tähän liittyen on sujunut hyvin.

5 4 Seuraavan viikon (14) aikana tavoitteenamme on saada kimppakyytijärjestelmän toiminnasta alustavia simulointituloksia. Tässä yhteydessä teemme alustavia yksinkertaisia simulaatioita Topin tekemän simulaatiosuunnitelman mukaan (tietty määrä kysyntää ja tarjontaa, jota yhdistellään). Alustavat simulaatiotulokset antavat viitteitä siitä, mihin projekti etenee seuraavaksi. Jäljellä olevan ajan käytämme priorisoidusti (kohtien 3 ja 4 järjestys ei ole välttämättä lopullinen) seuraavien tavoitteiden saavuttamiseen: 1. Kimppakyytijärjestelmä onnistuu löytämään kyydin pyytäjille tarjolla olevista kyydeistä tyydyttävällä todennäköisyydellä sopivia kyytejä. Tyydyttävä todennäköisyys riippuu asetettavista parametreista, kuten kysynnän ja tarjonnan määrästä ja laadusta (ajoitus sekä lähtö- ja maalipaikat), joten tulemme keskustelemaan Matrexin kanssa alustavista simulointituloksista. 2. Simuloinneista tehdään monipuolisempia siten, että simuloidaan esimerkiksi kokonaista päivää. Tällaisessa simuloinnissa otettaisiin huomioon myös kyydin tarjoajien ja pyytäjien ajat sekä lähtö- sekä maalipaikat, jotka arvioidaan Matrexilta saamiemme tietojen perusteella. Topi on tehnyt myös tästä alustavan simulointisuunnitelman. 3. Pyritään simuloimaan mahdollisimman todenmukaista systeemiä, jossa kyydin pyytäjästä voi tulla kyydin tarjoaja, jos tämä ei löydä sopivaa kyytiä tietyn ajan kuluessa. Tällä saattaa olla vaikutuksia esimerkiksi kyytien löytämisen todennäköisyydelle. 4. Testataan erilaisia yhdistelymenetelmiä esimerkiksi pyrkimällä maksimoimaan kyydin löytämisen todennäköisyyttä kullakin kyytijonon käsittelykerralla Aikataulu Taulukossa 1 on projektin janakaavion päivitetty versio projektityön lopun osalta. Taulukko 1: Projektin loppuvaiheen toteutusaikataulu Vaihe Vko 13 Vko 14 Vko 15 Vko 16 Loppuraportin kirjoittaminen Mallin implementointi tekniseen toteutukseen Mallin testaus ja alustavat simulaatiot Monipuolisemmat simulaatiot / mallin jatkokehitys Loppuraportin koostaminen

6 Riskit Projektin tärkeimpinä riskeinä tunnistimme projektisuunnitelmavaiheessa aikatauluun ja työmääriin sekä tehtävän rajaukseen ja toteutuksen toimivuuteen liittyvät ongelmat. Yleisesti näyttää siltä, että suurin osa riskeistä on pysynyt ja pysyy hallinnassa tämän projektin toteutuksen yhteydessä. Seuraavassa on kuvattu projektisuunnitelmassa esitettyjen riskien seurantaa sekä jatkotoimenpiteitä. Olemme pysyneet toistaiseksi aikataulussa. Projektiryhmän jäsenet ovat olleet tyytyväisiä työnjakoon eikä työmäärän karkaaminen käsistä ole muodostunut ongelmaksi. Tietotekninen toteutus on edelleen vahvasti riippuvainen Otson työpanoksesta, mutta simulaattorin toteutuksessa (keskeneräisin tietoteknisen toteutuksen vaihe) tulevat jatkossa olemaan mukana myös muut projektiryhmän jäsenet. Matrex on ollut tyytyväinen tähänastiseen aiheeseen liittyvään pohdintaamme. Uskomme, että ratkaisumme tulee toimimaan siten, että saamme simuloinneista järkeviä tuloksia. Tietoteknisen toteutuksen yhteydessä tehtyjen alustavien testiajojen yhteydessä on myös havaittu, että järjestelmä löytää kyydin pyytäjille reittejä. Projektisuunnitelmassa esitimme riskinä myös, ettemme ehdi toteuttaa järjestelmää ja sen simulaattoria riittävässä laajuudessa (jotta saataisiin järkeviä tuloksia). Jotta pystymme toteuttamaan simuloinnit riittävässä laajuudessa, tulemme arvioimaan kimppakyytijärjestelmän ja siihen liittyvän simulaattorin toteutuksen laajennukseen vaadittavat työmäärät. Pidämme Matrexin kanssa palaverin 4.4., jossa sovimme projektityön loppuvaiheilla tehtävistä asioista, jotta saamme aikaiseksi tuloksia, joita työnasettajamme toivoo.

Mat Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Dynaaminen kimppakyytijärjestelmä Uudellamaalla Projektisuunnitelma

Mat Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Dynaaminen kimppakyytijärjestelmä Uudellamaalla Projektisuunnitelma Mat-2.177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Dynaaminen kimppakyytijärjestelmä Uudellamaalla Projektisuunnitelma 21.2.2006 Kohdeorganisaatio: Matrex Oy Yhteyshenkilö: Ville Koskinen Projektiryhmä:

Lisätiedot

Liite 1: Projektin toteutus 1. Kirjallisuuskatsaus

Liite 1: Projektin toteutus 1. Kirjallisuuskatsaus Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari 1(6) Liite 1: Projektin toteutus 1. Kirjallisuuskatsaus 1.1. Yleistä Kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on hankkia tietoa jo toiminnassa olevista ja suunnitelluista

Lisätiedot

Mat Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari. Dynaaminen kimppakyytijärjestelmä Uudellamaalla. Loppuraportti

Mat Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari. Dynaaminen kimppakyytijärjestelmä Uudellamaalla. Loppuraportti Mat 2.177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Dynaaminen kimppakyytijärjestelmä Uudellamaalla Loppuraportti 4.5.2006 Kohdeorganisaatio: Matrex Oy Yhteyshenkilö: Ville Koskinen Projektiryhmä: Jukka

Lisätiedot

Optimaalisen tarkastusvälin määrittäminen suun terveydenhuollossa

Optimaalisen tarkastusvälin määrittäminen suun terveydenhuollossa Projektin väliraportti Optimaalisen tarkastusvälin määrittäminen suun terveydenhuollossa 13.4.2012 Mat-2.4117 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Toimeksiantaja: Nordic Healthcare Group Projektiryhmä:

Lisätiedot

Dynaaminen allokaatio ja riskibudjetointi sijoitusstrategioissa

Dynaaminen allokaatio ja riskibudjetointi sijoitusstrategioissa Aalto yliopisto Mat 2.4177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Dynaaminen allokaatio ja riskibudjetointi sijoitusstrategioissa Väliraportti 5.4.2013 Vesa Husgafvel (projektipäällikkö) Tomi Jussila

Lisätiedot

Tehokkaiden strategioiden identifiointi vakuutusyhtiön taseesta

Tehokkaiden strategioiden identifiointi vakuutusyhtiön taseesta MS E2177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Väliraportti Tehokkaiden strategioiden identifiointi vakuutusyhtiön taseesta 28.3.2016 Asiakas: Model IT Projektiryhmä: Niko Laakkonen (projektipäällikkö),

Lisätiedot

Vapaapäivien optimointi

Vapaapäivien optimointi Mat-2.4177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Vapaapäivien optimointi Väliraportti, 4.4.2014 Asiakas: Computational Intelligence Oy Projektiryhmä: Teemu Kinnunen (projektipäällikkö) Ilari Vähä-Pietilä

Lisätiedot

Mat Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Viestiverkon toimintaluotettavuuden arviointi Väliraportti

Mat Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Viestiverkon toimintaluotettavuuden arviointi Väliraportti Mat 2.177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Viestiverkon toimintaluotettavuuden arviointi Väliraportti 31.3.2006 Kohdeorganisaatio: Yhteyshenkilö: Ryhmä: Puolustusvoimien Teknillinen Tutkimuslaitos

Lisätiedot

Eläkelaitoksen Optimointimallin Rakentaminen

Eläkelaitoksen Optimointimallin Rakentaminen Teknillinen korkeakoulu Mat 2.177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Kevät 2006 Eläkelaitoksen Optimointimallin Rakentaminen Väliraportti 31.3.2006 Michael Gylling Matti Konttinen Jarno Nousiainen

Lisätiedot

S09 04 Kohteiden tunnistaminen 3D datasta

S09 04 Kohteiden tunnistaminen 3D datasta AS 0.3200 Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt S09 04 Kohteiden tunnistaminen 3D datasta Loppuraportti 22.5.2009 Akseli Korhonen 1. Projektin esittely Projektin tavoitteena oli algoritmin kehittäminen

Lisätiedot

58131 Tietorakenteet (kevät 2009) Harjoitus 11, ratkaisuja (Topi Musto)

58131 Tietorakenteet (kevät 2009) Harjoitus 11, ratkaisuja (Topi Musto) 811 Tietorakenteet (kevät 9) Harjoitus 11, ratkaisuja (Topi Musto) 1. Bellmanin-Fordin algoritmin alustusvaiheen jälkeen aloitussolmussa on arvo ja muissa solmuissa on arvo ääretön. Kunkin solmun arvo

Lisätiedot

Projektisuunnitelma. (välipalautukseen muokattu versio) Vesiprosessin sekvenssiohjelmointi ja simulointiavusteinen testaus

Projektisuunnitelma. (välipalautukseen muokattu versio) Vesiprosessin sekvenssiohjelmointi ja simulointiavusteinen testaus Projektisuunnitelma (välipalautukseen muokattu versio) Vesiprosessin sekvenssiohjelmointi ja simulointiavusteinen testaus Ville Toiviainen Tomi Tuovinen Lauri af Heurlin Tavoite Projektin tarkoituksena

Lisätiedot

Huutokauppamekanismien arviointi infrastruktuurin korjausinvestointien hankinnassa

Huutokauppamekanismien arviointi infrastruktuurin korjausinvestointien hankinnassa MAT-2.4177 OPERAATIOTUTKIMUKSEN PROJEKTITYÖSEMINAARI L KEVÄT 2010 Huutokauppamekanismien arviointi infrastruktuurin korjausinvestointien hankinnassa Toimeksiantaja: Pöyry inland Oy Väliraportti Juha Kännö,

Lisätiedot

Tieverkon kunnon stokastinen ennustemalli ja sen soveltaminen riskienhallintaan

Tieverkon kunnon stokastinen ennustemalli ja sen soveltaminen riskienhallintaan Mat 2.4177Operaatiotutkimuksenprojektityöseminaari Tieverkonkunnonstokastinenennustemallija sensoveltaminenriskienhallintaan Väliraportti 3/4/2009 Toimeksiantajat: PöyryInfraOy(PekkaMild) Tiehallinto(VesaMännistö)

Lisätiedot

2009 Mat-2.4177 Operaatiotutkimuksen Projektityöseminaari L

2009 Mat-2.4177 Operaatiotutkimuksen Projektityöseminaari L 2009 Mat-2.4177 Operaatiotutkimuksen Projektityöseminaari L Väliraportti 25.2.2009 Puustokuvioiden korjuukelpoisuus- ja saavutettavuusanalyysi Juha Valvanne Juho Matikainen Joni Nurmentaus Lasse Östring

Lisätiedot

Matti Jaakkola, 58386W, projektipäällikkö Ville Iso-Mustajärvi, 55683R Teppo Jalkanen, 55672C Tomi Myllylä, 55289W

Matti Jaakkola, 58386W, projektipäällikkö Ville Iso-Mustajärvi, 55683R Teppo Jalkanen, 55672C Tomi Myllylä, 55289W Kohdeorganisaatio: Yhteyshenkilö: Projektiryhmä: Puolustusvoimien Teknillinen Tutkimuslaitos Esa Lappi, esa.lappi@pvtt.mil.fi Matti Jaakkola, 58386W, projektipäällikkö Ville Iso-Mustajärvi, 55683R Teppo

Lisätiedot

Tehokkaiden strategioiden identifiointi vakuutusyhtiön taseesta

Tehokkaiden strategioiden identifiointi vakuutusyhtiön taseesta MS E2177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Projektisuunnitelma Tehokkaiden strategioiden identifiointi vakuutusyhtiön taseesta 12.3.2016 Asiakas: Model IT Projektiryhmä: Niko Laakkonen (projektipäällikkö),

Lisätiedot

AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt - Projektisuunnitelma

AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt - Projektisuunnitelma AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt - Projektisuunnitelma PiccSIM - TrueTime integrointi Henri Öhman 31.1.2012 1. Projektityön tavoite PiccSIM on Aalto-yliopistolla kehitetty simulointiympäristö,

Lisätiedot

Kustannustehokas helikopterihankinta

Kustannustehokas helikopterihankinta HELSINKI UNIVERSITY OF TECHNOLOGY MAT-2.4177 OPERAATIOTUTKIMUKSEN PROJEKTITYÖSEMINAARI KEVÄT 2009 VÄLIRAPORTTI 4.3.2009 Matias Kalm Arne Köhler Marko Mälkiä Atso Takala Riina Vesanen Heikki Vesterinen

Lisätiedot

S14 09 Sisäpeltorobotti AS Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt. Antti Kulpakko, Mikko Ikonen

S14 09 Sisäpeltorobotti AS Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt. Antti Kulpakko, Mikko Ikonen S14 09 Sisäpeltorobotti AS 0.3200 Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt Antti Kulpakko, Mikko Ikonen 1. Projektin tavoitteet Projektin tavoitteena on toteuttaa ohjelmisto sisäpeltorobottiin seuraavien

Lisätiedot

AS Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt A13 10 Radio ohjattavan pienoismallin ohjausjärjestelmän ja käyttöliittymän kehittäminen

AS Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt A13 10 Radio ohjattavan pienoismallin ohjausjärjestelmän ja käyttöliittymän kehittäminen Väliraportti AS 0.3200 Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt A13 10 Radio ohjattavan pienoismallin ohjausjärjestelmän ja käyttöliittymän kehittäminen Toni Liski, Konsta Hölttä, Lasse Kortetjärvi

Lisätiedot

MS-E2177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari 2016

MS-E2177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari 2016 MS-E2177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari 2016 Yleistä Vastuuopettaja prof. Assistentti tekn.yo. Teemu Seeve s-postit Suorittaminen ahti.salo@aalto.fi, teemu.seeve@aalto.fi 1. Projektityö muutaman

Lisätiedot

Projektisuunnitelma Korrelaatioiden ja varianssin estimointi kiinteistöportfolion tuotolle

Projektisuunnitelma Korrelaatioiden ja varianssin estimointi kiinteistöportfolion tuotolle Mat-2.177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari 2007 Projektisuunnitelma 1.3.2007 Korrelaatioiden ja varianssin estimointi kiinteistöportfolion tuotolle Kohdeorganisaatio: Yhteyshenkilöt: Ryhmä: Tapiola

Lisätiedot

Rahastosalkun faktorimallin rakentaminen

Rahastosalkun faktorimallin rakentaminen Teknillinen korkeakoulu Mat 2.177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Kevät 2007 Evli Pankki Oyj Väliraportti 28.3.2007 Kristian Nikinmaa Markus Ehrnrooth Matti Ollila Richard Nordström Ville Niskanen

Lisätiedot

1. Projektin status. 1.1 Tavoitteiden päivitys. 1.2 Tulokset Mallinnus

1. Projektin status. 1.1 Tavoitteiden päivitys. 1.2 Tulokset Mallinnus Sisällysluettelo Sisällysluettelo. Projektin status. Tavoitteiden päivitys.2 Tulokset.2. Mallinnus.2. Kirjallisuuskatsaus 2. Projektin aikataulun ja työnjaon päivitys 3. Riskien arviointi 2 . Projektin

Lisätiedot

Verkkopelipalvelujen reaaliaikainen hinnoittelu

Verkkopelipalvelujen reaaliaikainen hinnoittelu Teknillinen Korkeakoulu Mat-2.177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Kevät 2006 Verkkopelipalvelujen reaaliaikainen hinnoittelu Väliraportti 29.3.2006 Kohdeorganisaatio: Clan Match Exchange Good

Lisätiedot

Verkkopelipalvelujen reaaliaikainen hinnoittelu

Verkkopelipalvelujen reaaliaikainen hinnoittelu Teknillinen Korkeakoulu Mat-2.177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Kevät 2006 Verkkopelipalvelujen reaaliaikainen hinnoittelu Projektisuunnitelma 6.3.2006 Kohdeorganisaatio: Clan Match Exchange

Lisätiedot

Projektisuunnitelma Vesiprosessin sekvenssiohjelmointi ja simulointiavusteinen testaus

Projektisuunnitelma Vesiprosessin sekvenssiohjelmointi ja simulointiavusteinen testaus Projektisuunnitelma Vesiprosessin sekvenssiohjelmointi ja simulointiavusteinen testaus Ville Toiviainen Tomi Tuovinen Lauri af Heurlin Tavoite Projektin tarkoituksena on luoda valmis sekvenssiohjelma säätötekniikan

Lisätiedot

Siimasta toteutettu keinolihas

Siimasta toteutettu keinolihas AS 0.3200 Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt Projektisuunnitelma: Siimasta toteutettu keinolihas Laura Gröhn 224417 Mikko Kyllönen 221177 Lauri Liukko Sipi 84702A Susanna Porkka 225131 3.2.2015

Lisätiedot

Lääkintähelikopterikaluston mallintaminen

Lääkintähelikopterikaluston mallintaminen Mat-2.4177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Lääkintähelikopterikaluston mallintaminen Väliraportti 19.3.2010 Pohjalainen Tapio (projektipäällikkö) (29157N) Kuikka Ilmari (58634A) Tyrväinen Tero

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia VAIN VIRKAKÄYTTÖÖN Hallinto- ja palveluosasto/hallintoyksikkö Terja Ketola PTJ2008-työsuunnitelma 1 (5)

Valtioneuvoston kanslia VAIN VIRKAKÄYTTÖÖN Hallinto- ja palveluosasto/hallintoyksikkö Terja Ketola PTJ2008-työsuunnitelma 1 (5) Terja Ketola PTJ2008-työsuunnitelma 1 (5) AIKATAULU JA TEHTÄVÄT / PTJ2008 VALMIS MENOSSA MYÖHÄSSÄ ALOITTAMATTA ALUSTAVA AJANKOHTA EI PIDETTY / TEHTY 1 Määrittelyn läpikäynti PTi, TKe, IHa, TRö 34 23.8.2007

Lisätiedot

A14-11 Potilaan mittaustiedon siirtäminen matkapuhelimeen

A14-11 Potilaan mittaustiedon siirtäminen matkapuhelimeen 1 AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt A14-11 Potilaan mittaustiedon siirtäminen matkapuhelimeen Projektisuunnitelma Tommi Salminen, Hanna Ukkola, Olli Törmänen 19.09.2014 1 Projektin

Lisätiedot

Orientaatio ICT-alaan. Projekti

Orientaatio ICT-alaan. Projekti Orientaatio ICT-alaan Projekti Projekti Ajallisesti rajoitettu, kertaluonteinen tehtävä määrätyt resurssit sekä oma (linjaorganisaatiosta poikkeava) organisaatio Toteutus tapahtuu suunnitelmallisesti ennalta

Lisätiedot

Lääkintähelikopterikaluston mallintaminen

Lääkintähelikopterikaluston mallintaminen Mat-2.4177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Lääkintähelikopterikaluston mallintaminen Projektisuunnitelma 19.2.2010 Pohjalainen Tapio (projektipäällikkö) Kuikka Ilmari Tyrväinen Tero Salomaa Osmo

Lisätiedot

Tieverkon kunnon stokastinen ennustemalli ja sen soveltaminen riskienhallintaan

Tieverkon kunnon stokastinen ennustemalli ja sen soveltaminen riskienhallintaan Mat-2.4177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Tieverkon kunnon stokastinen ennustemalli ja sen soveltaminen riskienhallintaan Projektisuunnitelma 11.2.2009 Toimeksiantajat: Pöyry Infra Oy (Pekka

Lisätiedot

A ja B pelaavat sarjan pelejä. Sarjan voittaja on se, joka ensin voittaa n peliä.

A ja B pelaavat sarjan pelejä. Sarjan voittaja on se, joka ensin voittaa n peliä. Esimerkki otteluvoiton todennäköisyys A ja B pelaavat sarjan pelejä. Sarjan voittaja on se, joka ensin voittaa n peliä. Yksittäisessä pelissä A voittaa todennäköisyydellä p ja B todennäköisyydellä q =

Lisätiedot

SALAKIRJOITUKSEN VAIKUTUS SUORITUSKYKYYN UBUNTU 11.10 käyttöjärjestelmässä -projekti

SALAKIRJOITUKSEN VAIKUTUS SUORITUSKYKYYN UBUNTU 11.10 käyttöjärjestelmässä -projekti Järjestelmäprojekti 1 projektisuunnitelma ICT4TN007-2 SALAKIRJOITUKSEN VAIKUTUS SUORITUSKYKYYN UBUNTU 11.10 käyttöjärjestelmässä -projekti Versio 0.1 Tekijät Keijo Nykänen Tarkastanut Hyväksynyt HAAGA-HELIA

Lisätiedot

Kieliaineistojen käyttöoikeuksien hallinnan tietojärjestelmä

Kieliaineistojen käyttöoikeuksien hallinnan tietojärjestelmä Kieliaineistojen käyttöoikeuksien hallinnan tietojärjestelmä Omistaja Tyyppi Tiedoston nimi Turvaluokitus Kohderyhmä Turvaluokituskäytäntö --- SE/Pekka Järveläinen Projektisuunnitelma projektisuunnitelma_kielihallinto.doc

Lisätiedot

Liikennejärjestelmämallit ja niiden käyttö poliittisessa päätöksenteossa ja suunnittelussa. Ville Koskinen, 1.12.2005

Liikennejärjestelmämallit ja niiden käyttö poliittisessa päätöksenteossa ja suunnittelussa. Ville Koskinen, 1.12.2005 Liikennejärjestelmämallit ja niiden käyttö poliittisessa päätöksenteossa ja suunnittelussa Ville Koskinen, 1.12.2005 Mallinnustasojen työnjako pieni suuri Mallin yksityiskohtaisuus Verkon koko suuri pieni

Lisätiedot

Toteutusvaihe T2 Edistymisraportti

Toteutusvaihe T2 Edistymisraportti Toteutusvaihe T2 Edistymisraportti Sisällysluettelo 1. Projektin tila...3 1.1. Suoritetut tehtävät...4 1.2. Käytetyt menetelmät...5 1.3. Ongelmat...6 1.4. Jatkosuunnitelmat...6 Versio- ja muutoshistoria

Lisätiedot

Kuljetustoimintojen resurssointi häiriötilanteissa Projektisuunnitelma

Kuljetustoimintojen resurssointi häiriötilanteissa Projektisuunnitelma AALTO-YLIOPISTO, OPERAATIOTUTKIMUKSEN PROJEKTITYÖSEMINAARI MAT-2.4177 Kuljetustoimintojen resurssointi häiriötilanteissa Projektisuunnitelma 15.3.2015 Aleksi Porokka (Projektipäällikkö) Olli Niskanen Lauri

Lisätiedot

Test World Oy. Ohjelmistoprojekti 2004 T-76.115

Test World Oy. Ohjelmistoprojekti 2004 T-76.115 Test World Oy Ohjelmistoprojekti 2004 T-76.115 TW QMD JA 13.9.2004 Page 1(5) 1. Yritys Test World Oy on suomalainen yksityinen vuonna 1991 perustettu yritys. Sen toimialana on autojen ja renkaiden testaus

Lisätiedot

Junien peruuntumistodennäköisyyksien hyödyntäminen veturinkuljettajien työvuoroluetteloiden suunnittelussa Väliraportti

Junien peruuntumistodennäköisyyksien hyödyntäminen veturinkuljettajien työvuoroluetteloiden suunnittelussa Väliraportti MS-E2177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Junien peruuntumistodennäköisyyksien hyödyntäminen veturinkuljettajien työvuoroluetteloiden suunnittelussa Väliraportti 19.4.2017 Tapio Hautamäki, 345312

Lisätiedot

Liikehavaintojen estimointi langattomissa lähiverkoissa. Diplomityöseminaari Jukka Ahola

Liikehavaintojen estimointi langattomissa lähiverkoissa. Diplomityöseminaari Jukka Ahola Liikehavaintojen estimointi langattomissa lähiverkoissa Diplomityöseminaari Jukka Ahola ESITYKSEN SISÄLTÖ Työn tausta Tavoitteen asettelu Johdanto Liikehavaintojen jakaminen langattomassa mesh-verkossa

Lisätiedot

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Omien taitojen tunnistaminen 3. Omista taidoista kertominen 4. Työnhaun viidakko 5. Miten ylläpitää motivaatiota? 6. Työntekijöiden terveisiä

Lisätiedot

Projektiryhmä Tete Työajanseurantajärjestelmä. Riskienhallintasuunnitelma

Projektiryhmä Tete Työajanseurantajärjestelmä. Riskienhallintasuunnitelma Projektiryhmä Tete Työajanseurantajärjestelmä T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö/ 2(6) Muutoshistoria Versio PVM Tekijä Kuvaus 0.10 14.10.2003 Miikka Lötjönen Dokumenttipohja (projektisuunnitelman

Lisätiedot

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS Ti Kandidaatintyö ja seminaari

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS Ti Kandidaatintyö ja seminaari LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS Ti5004000 - Kandidaatintyö ja seminaari Alkuraportti Avoimen lähdekoodin käyttö WWW-sovelluspalvelujen toteutuksessa Lappeenranta, 4.6.2007,

Lisätiedot

OHJEET RAHOITUSHAKEMUS JA PROJEKTIRAPORTTI -LOMAKKEIDEN TÄYTTÄMISEEN. Rahoitushakemus Kuntarahoituksen hakeminen JOSEK Oy:ltä

OHJEET RAHOITUSHAKEMUS JA PROJEKTIRAPORTTI -LOMAKKEIDEN TÄYTTÄMISEEN. Rahoitushakemus Kuntarahoituksen hakeminen JOSEK Oy:ltä OHJEET RAHOITUSHAKEMUS JA PROJEKTIRAPORTTI -LOMAKKEIDEN TÄYTTÄMISEEN Rahoitushakemus Kuntarahoituksen hakeminen JOSEK Oy:ltä Projektin tarve: Mihin tarpeeseen, haasteeseen tai ongelmaan projektilla haetaan

Lisätiedot

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta hajautetussa ympäristössä

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta hajautetussa ympäristössä www.niksula.cs.hut.fi/~jjkankaa// Testauksen loppuraportti v. 1.0 Päivitetty 23.4.2001 klo 19:05 Mikko Viljainen 2 (14) Dokumentin versiohistoria Versio Päivämäärä Tekijä / muutoksen tekijä Selite 1.0

Lisätiedot

Huutokauppamekanismien arviointi infrastruktuurin korjausinvestointien hankinnassa

Huutokauppamekanismien arviointi infrastruktuurin korjausinvestointien hankinnassa MAT 2.4177 OPERAATIOTUTKIMUKSEN PROJEKTITYÖSEMINAARI L KEVÄT 2010 Huutokauppamekanismien arviointi infrastruktuurin korjausinvestointien hankinnassa Toimeksiantaja: Pöyry inland Oy Projektisuunnitelma

Lisätiedot

Mat Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Viestiverkon toimintaluotettavuuden arviointi Projektisuunnitelma

Mat Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Viestiverkon toimintaluotettavuuden arviointi Projektisuunnitelma Mat 2.177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Viestiverkon toimintaluotettavuuden arviointi Projektisuunnitelma 27.2.2006 Kohdeorganisaatio: Yhteyshenkilö: Ryhmä: Puolustusvoimien Teknillinen Tutkimuslaitos

Lisätiedot

Sähköisen projektikansion dokumentointi Innon levyasemalle \\kapa10\inno

Sähköisen projektikansion dokumentointi Innon levyasemalle \\kapa10\inno Valmistelu Suunnittelu ja organisointi Aloitus Toteutus Päätös Projektiidea, tarjous ja into tehdä! Valmentajan / ohjaavan opettajan nimeäminen Projektitiimin kokoaminen / roolit Sopimus toimeksiantajan

Lisätiedot

JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunvarmistus Liite 2: Tarkistuslistoja

JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunvarmistus Liite 2: Tarkistuslistoja JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunvarmistus Liite 2: Tarkistuslistoja Versio: 0.9 Julkaistu: n.n.2011 Voimassaoloaika: toistaiseksi 1 Yleistä Palvelun kehitys jakautuu vaiheisiin, joiden väleissä

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Ohjelmiston testaus ja laatu Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Vesiputousmalli - 1 Esitutkimus Määrittely mikä on ongelma, onko valmista ratkaisua, kustannukset, reunaehdot millainen järjestelmä täyttää

Lisätiedot

Luottoluokitusten siirtymätodennäköisyyksien estimointi ja kalibrointi

Luottoluokitusten siirtymätodennäköisyyksien estimointi ja kalibrointi Aalto-yliopisto Mat-2.4177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Kevät 2012 Luottoluokitusten siirtymätodennäköisyyksien estimointi ja kalibrointi Väliraportti 12.4.2012 Janne Kunnas (projektipäällikkö)

Lisätiedot

Metsänomistaja 2010 tutkimusseminaari Metsäsuunnittelun nykytila ja kehittämistarpeet

Metsänomistaja 2010 tutkimusseminaari Metsäsuunnittelun nykytila ja kehittämistarpeet Metsänomistaja 2010 tutkimusseminaari 20.11.2009 Metsäsuunnittelun nykytila ja kehittämistarpeet Mikko Kurttila & Katri Korhonen 1 Tausta Vaihe 1: Arvioidaan nykyisiä yksityismetsien metsäsuunnittelun

Lisätiedot

Kajaanin ammattikorkeakoulu Opinnäytetyösuunnitelman ohje

Kajaanin ammattikorkeakoulu Opinnäytetyösuunnitelman ohje Kajaanin ammattikorkeakoulu Opinnäytetyösuunnitelman ohje Tutkintonimike Koulutus Syksy / Kevät 201X Opinnäytetyön aiheen valinnan ja aiheanalyysin hyväksynnän jälkeen tehdään opinnäytetyösuunnitelma.

Lisätiedot

PS-vaiheen edistymisraportti Kuopio

PS-vaiheen edistymisraportti Kuopio PS-vaiheen edistymisraportti Kuopio Kuopio, PS-vaiheen edistymisraportti, 30.10.2001 Versiohistoria: Versio Pvm Laatija Muutokset 1.0 30.10.2001 Ossi Jokinen Kuopio2001, vain kurssin T-76.115 arvostelun

Lisätiedot

Eläkelaitoksen Optimointimallin Rakentaminen

Eläkelaitoksen Optimointimallin Rakentaminen Teknillinen korkeakoulu Mat-2.177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Kevät 2006 Eläkelaitoksen Optimointimallin Rakentaminen Projektisuunnitelma 22.2.2006 Michael Gylling Matti Konttinen Jarno Nousiainen

Lisätiedot

Testauksen tuki nopealle tuotekehitykselle. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

Testauksen tuki nopealle tuotekehitykselle. Antti Jääskeläinen Matti Vuori Testauksen tuki nopealle tuotekehitykselle Antti Jääskeläinen Matti Vuori Mitä on nopeus? 11.11.2014 2 Jatkuva nopeus Läpäisyaste, throughput Saadaan valmiiksi tasaiseen, nopeaan tahtiin uusia tuotteita

Lisätiedot

Projekti A: iskunvaimennindynamometri

Projekti A: iskunvaimennindynamometri Projekti A: iskunvaimennindynamometri PROJEKTISUUNNITELMA Tekijät: Mälkönen Joonas Orhanen Samppa Pajula Matti Forsström Niko 83D 838C 8757V 8830U Nurminen Tuomas Päiväys: 5.3. Kon-6.08 Ajoneuvojen tuotekehitys

Lisätiedot

Electric power steering

Electric power steering AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Electric power steering Ohjausmoottorin jäähdytys ja ylikuumenemisen esto Projektisuunnitelma 19.9.2014 Työn ohjaaja: Ville Matikainen Tekijät: Samppa

Lisätiedot

Korko-optioiden volatiliteettirakenteen estimointi

Korko-optioiden volatiliteettirakenteen estimointi Aalto-yliopisto Mat-2.4177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Kevät 2010 Korko-optioiden volatiliteettirakenteen estimointi Pohjola - konserni Väliraportti Robert Huuhilo Juhana Joensuu Teppo Luukkonen

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON

Lisätiedot

58131 Tietorakenteet ja algoritmit (syksy 2015) Toinen välikoe, malliratkaisut

58131 Tietorakenteet ja algoritmit (syksy 2015) Toinen välikoe, malliratkaisut Tietorakenteet ja algoritmit (syksy 0) Toinen välikoe, malliratkaisut. (a) Alussa puu näyttää tältä: Lisätään 4: 4 Tasapaino rikkoutuu solmussa. Tehdään kaksoiskierto ensin oikealle solmusta ja sitten

Lisätiedot

A13-03 Kaksisuuntainen akkujen tasauskortti. Projektisuunnitelma. Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0.

A13-03 Kaksisuuntainen akkujen tasauskortti. Projektisuunnitelma. Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0. A13-03 Kaksisuuntainen akkujen tasauskortti Projektisuunnitelma Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0.3200 Syksy 2013 Arto Mikola Aku Kyyhkynen 25.9.2013 Sisällysluettelo Sisällysluettelo...

Lisätiedot

Projektisuunnitelma: Jokisysteemin vesivoimatuotannon simulointi

Projektisuunnitelma: Jokisysteemin vesivoimatuotannon simulointi Mat-2.4177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Projektisuunnitelma: Jokisysteemin vesivoimatuotannon simulointi Projektipäällikkö: Vili Ojala Ryhmän jäsenet: Viivi Halla-aho Sampo Kaukonen Jukka

Lisätiedot

SiSuQ8 Tutorial / Mekaaninen simulaatio

SiSuQ8 Tutorial / Mekaaninen simulaatio SiSuQ8 Tutorial / Mekaaninen simulaatio Tomi Ropanen 23.3.2009 SiSu Q8 - tutorial Tarkoitus: Tämän tutorialin tavoite on perehdyttää käyttäjä SiSuQ8-menetelmän soveltamiseen sekä SiSuQ8-työkalun käyttöön

Lisätiedot

Simuloinnin yleiskuvaus ja tavoitteet. Finanssineuvos Teemu Eriksson Simuloinnin aloitustilaisuus

Simuloinnin yleiskuvaus ja tavoitteet. Finanssineuvos Teemu Eriksson Simuloinnin aloitustilaisuus Simuloinnin yleiskuvaus ja tavoitteet Finanssineuvos Teemu Eriksson Simuloinnin aloitustilaisuus 7.9.2017 1 8.9.2017 Simuloinnin tausta Ohjaus ja rahoitusryhmässä syntyi ajatus rahaprosessin harjoittelemisesta

Lisätiedot

Simulointi. Varianssinhallintaa Esimerkki

Simulointi. Varianssinhallintaa Esimerkki Simulointi Varianssinhallintaa Esimerkki M C Esimerkki Tarkastellaan lasersäteen sirontaa partikkelikerroksesta Jukka Räbinän pro gradu 2005 Tavoitteena simuloida sirontakuvion tunnuslukuja Monte Carlo

Lisätiedot

S11-09 Control System for an. Autonomous Household Robot Platform

S11-09 Control System for an. Autonomous Household Robot Platform S11-09 Control System for an Autonomous Household Robot Platform Projektisuunnitelma AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Quang Doan Lauri T. Mäkelä 1 Kuvaus Projektin tavoitteena on

Lisätiedot

Juujärvi esitti itseään puheenjohtajaksi ja Korhosta sihteeriksi. Ehdotus hyväksyttiin ja puheenjohtaja Juujärvi aloitti palaverin.

Juujärvi esitti itseään puheenjohtajaksi ja Korhosta sihteeriksi. Ehdotus hyväksyttiin ja puheenjohtaja Juujärvi aloitti palaverin. , Aika: Perjantai 26.2.2016 klo 10:00 12:00 Paikka: Agora, tietotekniikan projektien kokoushuone C226.1 Läsnä Jarmo Juujärvi (puheenjohtaja) Juha Moisio Ilari Paananen Kai Korhonen (sihteeri) Tilaajat

Lisätiedot

Skedulerisimulaattorin implementointi fysiikkatöille ja sen matemaattinen validointi

Skedulerisimulaattorin implementointi fysiikkatöille ja sen matemaattinen validointi Skedulerisimulaattorin implementointi fysiikkatöille ja sen matemaattinen validointi 24.01.2011 Ohjaaja: Tapio Niemi Valvoja: Harri Ehtamo Tausta ja työn tavoite Työ tehtiin Helsinki Institute of Physics:ille,

Lisätiedot

SEPA diary. Dokumentti: SEPA_diary_PK_HS.doc Päiväys: Projekti: AgileElephant Versio: V0.3

SEPA diary. Dokumentti: SEPA_diary_PK_HS.doc Päiväys: Projekti: AgileElephant Versio: V0.3 AgilElephant SEPA Diary Petri Kalsi 55347A Heikki Salminen 51137K Tekijä: Petri Kalsi Omistaja: ElectricSeven Aihe: PK&HS Sivu 1 / 7 Dokumenttihistoria Revisiohistoria Revision päiväys: 29.11.2004 Seuraavan

Lisätiedot

dokumentin aihe Dokumentti: Testausraportti_I1.doc Päiväys: Projekti : AgileElephant

dokumentin aihe Dokumentti: Testausraportti_I1.doc Päiväys: Projekti : AgileElephant AgilElephant Testausraportti I1 Tekijä: Petri Kalsi Omistaja: ElectricSeven Aihe: Testausraportti Sivu 1 / 5 Dokumentti Historia Muutoshistoria Revision Numero Revision Päiväys Yhteenveto muutoksista Revision

Lisätiedot

T Luonnollisten kielten tilastollinen käsittely

T Luonnollisten kielten tilastollinen käsittely T-61.281 Luonnollisten kielten tilastollinen käsittely Vastaukset 3, ti 11.2.2003, 16:15-18:00 Kollokaatiot, Versio 1.1 1. Lasketaan ensin tulokset sanaparille valkoinen, talo käsin: Frekvenssimenetelmä:

Lisätiedot

Loppuraporttiohjeistus Innovaation siirto -hankkeille

Loppuraporttiohjeistus Innovaation siirto -hankkeille Loppuraporttiohjeistus Innovaation siirto -hankkeille Päivitetty 13.3.2015 Yleistä sisällön raportoinnista Jokainen hanke toimittaa vain yhden väli- ja loppuraportin. Koordinaattori on vastuussa tietojen

Lisätiedot

OHJ-3010 Ohjelmistotuotannon perusteet. Ohjelmistoprojektin hallinta

OHJ-3010 Ohjelmistotuotannon perusteet. Ohjelmistoprojektin hallinta OHJ-3010 Ohjelmistotuotannon perusteet Ohjelmistoprojektin hallinta 1 Sisältö Projektiorganisaatio ja sidosryhmät Ohjelmistoprojektin kulku Projektin suunnittelu Ositus Osallistujat Työmäärän arviointi

Lisätiedot

Riskienhallintamalli. ja kuvaus riskienhallinnan kehittämisestä keväällä Inka Tikkanen-Pietikäinen

Riskienhallintamalli. ja kuvaus riskienhallinnan kehittämisestä keväällä Inka Tikkanen-Pietikäinen Riskienhallintamalli ja kuvaus riskienhallinnan kehittämisestä keväällä 2018 Inka Tikkanen-Pietikäinen 15.6.2018 1 Riskienhallinnan kehittämisen aikataulu ja työn tulokset 2018 helmikuu maaliskuu huhtikuu

Lisätiedot

Projektisuunnitelma Viulu

Projektisuunnitelma Viulu Projektisuunnitelma Viulu Kuusela Johannes Sjöblom Teemu Suominen Osma Ohjelmistotuotantoprojekti Helsinki 23.9.2004 HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Versiohistoria Päivämäärä Versio

Lisätiedot

Lähiökorjaamisen teemaseminaari 10.04.2014

Lähiökorjaamisen teemaseminaari 10.04.2014 Tavoitteena kohtuuhintainen elinkaarikorjaaminen Kerrostalojen kohtuuhintainen korjaaminen -klinikka Lähiökorjaamisen teemaseminaari 10.04.2014 Ilpo Peltonen, RAKLI ry Asuinalueiden ja kerrostalojen uudistaminen

Lisätiedot

BIOKAASU: KYMENLAAKSON PAIKALLINEN AJONEUVOPOLTTOINE

BIOKAASU: KYMENLAAKSON PAIKALLINEN AJONEUVOPOLTTOINE BIOKAASU: KYMENLAAKSON PAIKALLINEN AJONEUVOPOLTTOINE 1. Taustaa... 3 2. Tavoite... 3 3. Tulokset... 4 4. Jatkotoimenpiteet... 4 5. Projektin tulosten yleistettävyys... 4 6. Toteutus... 4 a. Tehtävät ja

Lisätiedot

StarT-projektien ja hyvien käytänteiden ilmoittaminen verkkolomakkeella

StarT-projektien ja hyvien käytänteiden ilmoittaminen verkkolomakkeella StarT-projektien ja hyvien käytänteiden ilmoittaminen verkkolomakkeella Luethan nämä ohjeet huolella ennen lomakkeen täyttämistä. Sisällysluettelo: yleistietoa lomakkeen täyttäminen videoiden linkittäminen

Lisätiedot

Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake

Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake NOSACQ-FI-08 Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake Kyselylomakkeen tarkoitus on kartoittaa sinun käsityksesi työturvallisuudesta tällä työpaikalla. Vastauksiasi käsitellään tietokoneella ja

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI Paperikonekilta Versio 1.0

LOPPURAPORTTI Paperikonekilta Versio 1.0 Loppuraportti LITA/TIKO/PAPERIKONEKILTA 1 (14) 18.5.2009 LOPPURAPORTTI Paperikonekilta Versio 1.0 Tekijät: Jaakko Karhunen Jani Hyvönen TIKO, IT-Dynamo 5.kerros Osoite: Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma

Lisätiedot

Projektisuunnitelma. KotKot. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Projektisuunnitelma. KotKot. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Projektisuunnitelma KotKot Helsinki 22.9.2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9 + 1 op) Projektiryhmä Tuomas Puikkonen

Lisätiedot

LASKENNALLISEN TIETEEN OHJELMATYÖ: Diffuusion Monte Carlo -simulointi yksiulotteisessa systeemissä

LASKENNALLISEN TIETEEN OHJELMATYÖ: Diffuusion Monte Carlo -simulointi yksiulotteisessa systeemissä LASKENNALLISEN TIETEEN OHJELMATYÖ: Diffuusion Monte Carlo -simulointi yksiulotteisessa systeemissä. Diffuusio yksiulotteisessa epäjärjestäytyneessä hilassa E J ii, J ii, + 0 E b, i E i i i i+ x Kuva.:

Lisätiedot

TIES592 Monitavoiteoptimointi ja teollisten prosessien hallinta. Yliassistentti Jussi Hakanen syksy 2010

TIES592 Monitavoiteoptimointi ja teollisten prosessien hallinta. Yliassistentti Jussi Hakanen syksy 2010 TIES592 Monitavoiteoptimointi ja teollisten prosessien hallinta Yliassistentti Jussi Hakanen jussi.hakanen@jyu.fi syksy 2010 Optimaalisuus: objektiavaruus f 2 min Z = f(s) Parhaat arvot alhaalla ja vasemmalla

Lisätiedot

A4.1 Projektityö, 5 ov.

A4.1 Projektityö, 5 ov. A4.1 Projektityö, 5 ov. Kurssin esitietovaatimuksia Kurssin tavoitteista Kurssin sisällöstä Luentojen tavoitteista Luentojen sisällöstä Suoritustavoista ja -vaatimuksista Arvostelukriteereistä Motivointia

Lisätiedot

Kysyntäohjautuva joukkoliikenne ja dynaaminen matkansuunnittelu. Lauri Häme

Kysyntäohjautuva joukkoliikenne ja dynaaminen matkansuunnittelu. Lauri Häme Kysyntäohjautuva joukkoliikenne ja dynaaminen matkansuunnittelu Lauri Häme 25.1.2017 Tausta Kysyntäohjautuvan joukkoliikenteen tutkimusprojekti Metropol 2008-2012 Aalto-yliopisto, Tekes, Liikenne- ja viestintäministeriö,

Lisätiedot

SUOMEN KUNTALIITTO RY

SUOMEN KUNTALIITTO RY Karttaliittymä Versio: 18.10.2011 Julkaistu: 27.10.2011 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 2 1.1 Suosituksen tausta... 2 1.2 Suosituksen rakenne... 2 2 Soveltamisala... 2 3 Lyhenteet...

Lisätiedot

Case-esimerkki: Miten Valtori hallitsee riskejä? Tommi Simula Riskienhallintapäällikkö

Case-esimerkki: Miten Valtori hallitsee riskejä? Tommi Simula Riskienhallintapäällikkö Case-esimerkki: Miten Valtori hallitsee riskejä? Tommi Simula Riskienhallintapäällikkö Valtorin riskienhallintamalli Perustuu VAHTI 22/2017 riskienhallintaohjeeseen ja ISO31000-standardiin Mallin kuvauksina

Lisätiedot

NETTISIVUOHJE. MUITA OHJEITA käyttäjän lisääminen, mediakirjasto, sähköpostien lisääminen

NETTISIVUOHJE. MUITA OHJEITA käyttäjän lisääminen, mediakirjasto, sähköpostien lisääminen NETTISIVUOHJE SISÄLTÖ 2 JULKAISUJÄRJESTELMÄ tietoa WordPress julkaisujärjestelmästä perustoiminnot (kirjautuminen, asetukset) 6 MUITA OHJEITA käyttäjän lisääminen, mediakirjasto, sähköpostien lisääminen

Lisätiedot

Esitys arviointikehikosta ja sen hyväksymisestä lausuntokierrokselle

Esitys arviointikehikosta ja sen hyväksymisestä lausuntokierrokselle Esitys arviointikehikosta ja sen hyväksymisestä lausuntokierrokselle Sari Nousiainen VM/VVC Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan neuvottelukunta..07 Valtiovarain controller -toiminto Arviointikehikko,

Lisätiedot

PJU osuuden projektisuunnitelma -malli

PJU osuuden projektisuunnitelma -malli Projektinjohtourakkaosuus PJU osuuden projektisuunnitelma - 12.8.2015 2 (7) Sisällysluettelo 1 PROJEKTISUUNNITELMAN TARKOITUS... 4 2 URAKAN YLEISTIEDOT... 4 3 URAKANORGANISAATIO... 4 4 PROJEKTIN TAVOITTEET

Lisätiedot

Kombinatorinen optimointi

Kombinatorinen optimointi Kombinatorinen optimointi Sallittujen pisteiden lukumäärä on äärellinen Periaatteessa ratkaisu löydetään käymällä läpi kaikki pisteet Käytännössä lukumäärä on niin suuri, että tämä on mahdotonta Usein

Lisätiedot

Ohjelmiston testaussuunnitelma

Ohjelmiston testaussuunnitelma Ohjelmiston testaussuunnitelma Ryhmän nimi: Tekijä: Toimeksiantaja: Toimeksiantajan edustaja: Muutospäivämäärä: Versio: Katselmoitu (pvm.): 1 1 Johdanto Tämä lukaa antaa yleiskuvan koko testausdokumentista.

Lisätiedot