SÄRMÄ projekti Älykäs Elinkaarta palveleva Vapaa ajan asunto Kolin loma asuntomessuille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SÄRMÄ projekti Älykäs Elinkaarta palveleva Vapaa ajan asunto Kolin loma asuntomessuille"

Transkriptio

1 SÄRMÄ projekti Älykäs Elinkaarta palveleva Vapaa ajan asunto Kolin loma asuntomessuille TEKNOLOGIARATKAISUJEN SISÄLTÖ Käyttöliittymä: tietokone varusteineen & käyttäjäprofiilit (kosketusnäyttö, kuvapuhelin, kaiuttimet, hiiri, apuvälineohjelmat, laajakaista yhteys jne.) Taloautomaatio Ympäristönhallintalaitteet eli elektroniset apuvälineet Tietoliikenneyhteydet ja verkko (Internet) lämmityksen (sähkö) ohjaus vesiverkon valvota ilmanvaihdon ohjaus kiukaan ohjaus talotekniikan etähallinta palosammutus+hälytys murtohälytys autonlämmitys etänä kotivahti; kotona/poissa valaistuksen ohjaus oviautomatiikan ohjaus sähkölukituksen ohjaus elektronisten viihdelaitteiden ohjaus (TV, stereo, ) kuva puheyhteys sisäänkäynneille kuvapuhelin turvapuhelin/painike ovikello (visuaalinen ja audivisuaalinen hälytys) Paikallinen asema käyttöohjeet ja yhteystiedot vieraskirja palautelomake käyttäjäprofiilit Verkko yleiset internetpalvelut ja sivustot kohteen esittelysivut internetissä Etätyöhön tarvittavat laajakaistayhteydet /MNH 1(9)

2 Tilaohjelma ja tilojen teknologiset ominaisuudet Tila ja sen luonne Eteinen yhteisöllinen tila ulkovaatteiden riisuminen ja säilytys Käytävä yhteisöllinen liikkuminen lasten leikkipaikka Olohuone yhteisöllinen seurustelu yhdessä olo Ohjattava laite/ järjestelmä Toiminto Taloauto maatio Ympäristön hallintalaite Valaistus liiketunnistimien ohjaus; on/off Kosteuden tunnistus kosteuden tunnistus kuraeteisessä Palohälytin palohälytyksen siirto Ilmanvaihto kosteiden vaatteiden kuvaus kuivauskaappi Valaistus liiketunnistimien ohjaus; on/off yksittäisten valaisimien ohjaus, kohdevalot Lasten pelipaikka laajakaistayhteys Valaistus yksittäisten valaisimien ohjaus, kohdevalot, verhovalot kotona/poissa toiminto Palohälytin palohälytyksen siirto Tietolii kenne 2(9)

3 Ilmanvaihto ilmanvaihdon säätö oleskelutilassa Viihde ja informaatiokeskus tietokone, laajakaista, WEBkamerat, kosketusnäyttö TV kotiteatteri kuvapuhelin talonkäyttöohjeet vieraskirja palautekanava Keittiö yhteisöllinen tila Makuuhuoneet yksityinen tila turvallisuus Integroitujen järjestelmien keskusyksikkö Valaistus valaisimien ohjaus Kosteuden tunnistus kosteuden tunnistus Palohälytin palohälytyksen siirto Ilmanvaihto liesituuletin ilmanvaihto ruokailutilassa Sähkölaitteet kotona/poissa toiminta liesi uuni keittimet Valaistus valaisimien ohjaus Palohälytin palohälytyksen siirto 3(9)

4 Ilmanvaihto ilmanvaihto Viihde ja turvayksikkö televisio radio yhteys WEB kameroihin Turvahälytys, turvapuhelin Ikkunaovi oviautomatiikan kytkeminen off/on oven lukitus WC tilat Valaistus liiketunnistimien ohjaus; on/off Kosteuden tunnistus kosteuden tunnistus kuraeteisessä Ilmanvaihto ilmanvaihdon tehon säätö Turvahälytys, turvapuhelin Ovi oviautomatiikan kytkeminen off/on automatiikan ohjaus esim. painikkeella Puku/kodinhoitohuone yksityinen ja yhteisöllinen Valaistus liiketunnistimien ohjaus; on/off Kosteuden tunnistus kosteuden tunnistus Palohälytin palohälytyksen siirto Ilmanvaihto kosteus pesu ja saunatiloista Turvahälytys, turvapuhelin Pesuhuone ja sauna Valaistus liiketunnistimien ohjaus; on/off Kosteuden tunnistus kosteuden tunnistus 4(9)

5 Palohälytin palohälytyksen siirto Ilmanvaihto kosteus pesu ja saunatiloissa Turvahälytys, turvapuhelin Kiuas kiukaan ohjaus Etätyöhuone Valaistus liiketunnistimien ohjaus; on/off Ilmanvaihto kosteus pesu ja saunatiloissa Tietoliikenneyhteydet laajakaista Viihdekeskus kotiteatteri tietokone Sisäänkäyntialueet Ulko ovet oviautomatiikan ohjaus sähkölukitus WEB kamerat turvallisuus ja tulijoiden tunnistus Valaistus liiketunnistimien ohjaus; on/off yksittäisten ulkovalaisimien ohjaus Kuisti Valaistus liiketunnistimien ohjaus; on/off yksittäisten ulkovalaisimien ohjaus Autokato Auton lämmitys talvella auton lämmityksen käynnistäminen etänä Talotekniikan hallinta talotekniikan hallinta etänä internetin kautta 5(9)

6 Lähdemateriaali Tässä suunnitelmassa on lainattu Älykäs koti piloteista massatuotteeksi hankkeen tutkimustuloksia ja loppuraporttia. Tutkimuksen teosta on vastannut Tekniikan ja arjen tutkimusryhmä, joka toimii Tampereen teknillisellä yliopistolla Digitaalisen median instituutissa. Tekniikan ja arjen tutkimusryhmän eli Tatun tavoitteena on tutkia uuden tekniikan käyttöä ja käyttäjiä pääasiassa kodin ja arjen kontekstissa. Älykäs koti piloteista massatuotteeksi projektin loppuraportista tehtyjä poimintoja Älykkyyden ja kodin tunnusmerkkejä Älykkyys on teknologisia innovaatioita. Koti (= vapaa ajan asunto lomalla) on sekä yhteisöllisyyden että yksityisyyden kehto. Kuluttajien mielenkiinnot Kuluttajat ovat kiinnostuneita turvallisuuden parantamisesta, AV viiihde ja informaatiokeskuksen kehittämisestä Lisäksi olisi syytä kehittää ratkaisuja tavaroiden varastoinnille ja kotona tehtävälle ansio/etätyölle. Kuluttajat eivät ole kiinnostuneita kaukana todellisuudesta olevista tuotteista, kalliista tuotteista eivätkä tuotteista, jotka mielletään erityisryhmien apuvälineiksi. Kodin arjen helpottaminen koettiin tärkeäksi, arkirutiineiden automatisointia toivottiin. 6(9)

7 Käyttäjä ja kuluttajaystävällisiä teknologisia ratkaisuja peräänkuulutetaan. Kodin tai asunnon ei haluta olevan ihmistä älykkäämpi. Hyvä ilmastointi, tarkoituksenmukainen lämmityksen ja vedenkulutuksen seuranta luovat turvallisuutta Tiettyjen toimintojen suorittamista matkapuhelimella oltiin kiinnostuneita, esim. auton etälämmittäminen Yhteiskunnallinen tilanne ja muutokset Kirjallisuutta, joka käsittelee älykästä asumista, on vaikea löytää. Älykkäille kodeille ei ole olemassa toimivia, kuluttajaa kiinnostavia konsepteja. Kodit ovat täyttyneet elektroniikasta. Kodin, työelämän ja muun maailman rajat ovat hämärtyneet Sosiaalisen kanssakäymisen muodot ovat muuttuneet. Verkkopalvelut esim. julkiset virastot, pankit, vakuutuslaitokset, ovat muuttaneet asioinnin sosiaalista luonnetta Nykyisin arki tarkoittaa kiirettä, pirstaleisuutta ja äärimmäistä yksilöllisyyttä Teknisille ratkaisuille asetettavat vaatimukset Teknologian on oltava muuntojoustavaa ja sen ydinmerkitys on tarpeiden ennakointi. Älykkään asumisen edellytys on, että eri osakomponentit ovat kytkettävissä toisiinsa. Älykkyyden keskeisin tarkoitus on helpottaa arjen elämää. Yksinkertaisuuden ja helppokäyttöisyyden on oltava ratkaisujen perustana, käyttäminen ei saa sisältää jatkuvaa päätöksen tekoa. Kuluttajakulttuurin muutoksen merkkejä voi nähdä siinä, että useimmat kodin peruskoneista: pesukoneet, jääkaapit, liedet ovat tulleet näkymättömiksi ja itsestään selvyyksiksi. Teknologia mahdollistaa moninaiset palveluketjut ja käytön > järjestelmien integroimisen tavoite on loogisesti toimiva järjestelmä. 7(9)

8 Tilaohjelma ja tekniikka Turvallisuus on kiinnostavin innovaatio > varautuminen aineellisiin vahinkoihin on tärkeämpää kuin ihmisiin kohdistuvien vahinkojen ennalta ehkäisy. Tekniikan sijoittelun avuksi tulee ottaa langattomuus ja mobiilius. Hallintalaitteiden osalta kuluttajat kaipaavat yhdistelmä (integroituja) ratkaisuja monien eri hallintalaitteiden (kaukosäätimet) sijaan. Lastenpelikoneen tulisi olla helposti siirrettävä ja perussijoituspaikan tulisi olla luonteeltaan sekö yhteisöllinen että yksityinen esim. takkahuone Keittiö Keittiö asunnon informaatiokeskuksena; ruuanlaitto, ruokailu, keskustelu, pelaaminen, laskujen yms. selvittely > pöytätila, mukavat tuolit ja valaistus sekä mediahiljaisuus. Keittiössä erilaiset tekniset välineet ovat lähinnä apuvälineiden roolissa. Keittiöön voisi sopia sähköinen seinäpaneeli, jonka kautta voisi selata reseptejä, aikatauluja, perheen yhteistä kalenteria. Olohuone Olohuone rentoutumiseen ja viihtymiseen; viihde ja informaatiotekniikka juurtuu olohuoneeseen. Olohuone on kodin viihdekeskus. Olohuoneen viihde ja informaatiokeskus; digitelevisio, jonka ympärille rakentuu monikanavainen digitaalinen viihdekeskus + internet Digisovitin mahdollistaa television ja kännykän välisen yhteistyön > heikkonäköinen voi lähettää tekstiviestejä televisio näyttönään Makuuhuone Makuuhuone ei ole paras paikka tietokoneen sijoittamiselle; asettaa tietokoneen käyttäjät eri arvoiseen asemaan, koska makuuhuoneen luonne on yksityinen 8(9)

9 Etätyöhuone Etätyön tekeminen vaatii erilliset työtilat. Hyvän työskentelytilan ominaisuuksia: ääneneristävyys ominaisuudet, näkösuoja muuhun asuintilaan nähden, tietoliikenneyhteydet, hylly ja kaappitilaa, pöytätila, valaistuksen säätömahdollisuus, riittävät sähkökalusteet, 9(9)