Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 MH Tavoite-esitykset ja niihin laaditut vastineet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 MH Tavoite-esitykset ja niihin laaditut vastineet"

Transkriptio

1 Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 MH Tavoite-esitykset ja niihin laaditut vastineet Nro Aihe Tavoite-esitys Vastine Puolustusvoimat Turvetuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 3 Tuulivoimatuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 4 Aurinkoenergiantuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 5 Maisema-alueet Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 6 Kauppa Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi.

2 Puolustusvoimat 8 Lupaprosessit Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. Ulvilan kaupunki Turvetuotanto Turvetuotantoa varten pyydetään huomioimaan Kullaan Haukisuo mahdollisena hankekohteena. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja huomioidaan suunnittelussa. 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ehdottamista vapaaehtoisista soidensuojelualueista Rottalamminkorpi ja Saarenluodon suot ovat mahdollisia jatkosuunnittelukohteita. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja huomioidaan suunnittelussa. 3 Tuulivoimatuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 4 Aurinkoenergiantuotanto Harjunpään pohjoispuoliset alueet sekä raide- ja valtatieliikenteen melualueet nähdään potentiaalisina aurinkoenergian tuotantoalueena. Harjunpään pohjoispuoli on myös luonteva Energiatehokas Harjunpää -hankkeen laajentumisalue. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja huomioidaan suunnittelussa. Ulvilan kaupungin tavoitteeksi sovittiin lisättäväksi neuvottelussa , että selvitettäessä aurinkokeräinalueita otetaan huomioon Harjunpään takamaat mahdollisena aurinkoenergiantuotantoalueena.

3 Ulvilan kaupunki 5 Maisema-alueet Valtakunnallisesti merkittävä Kokemäenjokilaakson ja maakunnallisesti merkittävän Harjunpääjoen maisema-alueet koskevat Ulvilan kaupungin oikeusvaikutteisia yleiskaavoja: Keskustaajaman yleiskaava, Suosmeren osayleiskaava, Kaasmarkun osayleiskaava ja Leineperin osayleiskaava. Maisemaalueiden rajaukset on syytä toteuttaa maakuntakaavan yleispiirteisellä tarkkuudella, jolloin kokonaisuuksien merkitys korostuu ja muutosherkät reunaalueet tarkentuvat kuntakaavoituksen yhteydessä. Jatkosuunnittelussa on huomioitava yleiskaavoissa esitetyt yhdyskuntarakenteen laajentumissuunnat sekä käynnistyvä yleiskaavatyö Sunniemi-Harjunpää. Myös Ulvilan keskustaajaman yleiskaavan tavoitevuosi 2020 aiheuttaa omat haasteensa. Maakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma maakunnan alueiden käytöstä. Maakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet osoitetaan kaavassa maakuntakaavan tarkkuudella ja mittakaavassa. Maisema-alueiden rajaukset tarkentuvat kuntakaavoituksen yhteydessä tarkempien selvitysten perusteella. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja huomioidaan suunnittelussa. 6 Kauppa Vähittäiskaupan suuryksiköiden ja tilaa vaativan erikoiskaupan osalta vaihemaakuntakaavoituksen tulee suuntautua mahdollisimman laaja-alaisesti mahdollisuuksia luovaan suuntaan. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. 8 Lupaprosessit Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. Porin kaupunki Turvetuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi.

4 Porin kaupunki 3 Tuulivoimatuotanto Asumisen huomiointi tuulivoimakaavoituksessa. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja huomioidaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 suunnittelussa. 4 Aurinkoenergiantuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 5 Maisema-alueet Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 6 Kauppa Kaupan liikkumatarve isoimmissa keskuksissa on suhdanneherkkää ja kilpailutilanteesta riippuen joskus vaikeasti ennakoitavaa. Sama koskee kiertoon tulevien vanhojen laajojen tilojen uusiokäyttöä. Tavoitteena tulee olla jo kaupan käyttöön rakennettujen tilojen uudelleenkäytön optimointi. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja otetaan huomioon suunnittelussa. 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Porin Itäkeskuksen ja Tikkulan suurmyymälähankkeisiin on tehty vaikutusten arviointi. Merkitään tiedoksi ja otetaan huomioon suunnittelussa. 8 Lupaprosessit Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. Kokemäen kaupunki Turvetuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi.

5 Kokemäen kaupunki 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Kokemäellä olevan Puurijärvi-Isosuon kansallispuiston merkitys on sekä soidensuojelun ja virkistyskäytön osalta maakunnallisesti suuri. Soidensuojelua ei tulisi toteuttaa ottamalla soidensuojelun piiriin pienempiä soita eri puolilta kuntaa, vaan keskittymällä olemassa olevan kansallispuiston aseman vahvistamiseen sekä soidensuojelussa että virkistyskäytössä. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja huomioidaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 suunnittelussa. 3 Tuulivoimatuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 4 Aurinkoenergiantuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 5 Maisema-alueet Maisemallisesti merkittäviksi luettuja alueita on selvityksen perusteella Kokemäen alueella paljon, ja niitä on myös kaupungin keskustassa. Näiden alueiden merkitys ei saa olla rakentamista estävä. Uuden omakoti- ja lomarakentamisen tulisi olla mahdollista myös valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittävillä maisema-alueilla. Kaupungilla tulee säilyä ensisijainen oikeus päättää rakentamisesta myös näillä alueilla. Arvokkaat maisema-alueet edustavat valtakunnan tai maakunnan erityispiirteitä, jotka voivat olla harvinaisia tai hyvin säilyneitä kohteita. Arvokkaiden maisemaalueiden säilyminen viljelykäytössä on sekä maatalouden elinkeinotoiminnan kannalta keskeistä kuin myös maiseman erityispiirteiden kannalta hyvin tärkeää. Arvokkailla maisema-alueilla alueidenkäytön tulee sopia alueen historialliseen kehitykseen. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 6 Kauppa Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi.

6 Kokemäen kaupunki 8 Lupaprosessit Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. Pirkanmaan liitto Turvetuotanto 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö 3 Tuulivoimatuotanto 4 Aurinkoenergiantuotanto 5 Maisema-alueet 6 Kauppa 7 Selvitykset ja selvitystarpeet

7 Pirkanmaan liitto 8 Lupaprosessit Luvian kunta Turvetuotanto Turvetuotantoon soveltuvien potentiaalisten uusien alueiden selvittäminen. Merkitään tiedoksi ja otetaan huomioon suunnittelussa. 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 3 Tuulivoimatuotanto Meiskan aluerajauksen ja rajoitusten tarkistaminen (Lemlahden kulttuurikylä). Laadittaessa tuulivoimatuotannon alueita käsittelevää vaihemaakuntakaavaa aikataulullisista syistä maakuntahallituksessa ( MH 46 ) linjattiin, että tuulivoimaa käsitellään myös Satakunnan vaihemaakuntakaavassa 2, mikäli vaihemaakuntakaavan laadintavaiheessa vireillä olleissa tai myöhemmin vireille tulleissa tuulivoimatuotannon alueissa on tarkemmissa selvityksissä osoittautunut vielä maakunnallisesti merkittäviksi luokiteltavia potentiaalisia alueita. Osallistumisja arviointisuunnitelman palautteen ja tavoite-esitysten perusteella on Satakunnan vaihemaakuntakaavassa 2 tarpeen käsitellä myös maakunnallisesti merkittäviä tuulivoimatuotannon alueita. Satakunnan vaihemaakuntakaavassa osoitetut tuulivoimatuotannon alueet säilyvät ennallaan. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 4 Aurinkoenergiantuotanto Aurinkoenergian hyödyntämismahdollisuuksien tarkastelu rakennetuilla merenranta-alueilla. Satakuntaliitto pitää tärkeänä, että aurinkoenergiaa hyödynnetään usealla eri tavalla ja eri mittakaavoissa. Aurinkoenergian hyödyntäminen loma-asuntoalueilla on paikallisella tasolla ratkaistava kysymys, jolla ei ole yksittäistapauksissa ylikunnallisia, seudullisia tai maakunnallisia vaikutuksia. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 5 Maisema-alueet Valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen ja arvokkaiden maisemien päivitys. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja otetaan huomioon suunnittelussa.

8 Luvian kunta 6 Kauppa Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Aaltovoimaenergian hyödyntämismahdollisuudet merenranta-alueilla. Bioenergian käsittelyyn ja varastointiin liittyvien aluevarausten selvittäminen liikenneterminaaleineen (Luvian kyläkeskuksessa sijaitsee uusi hakkeella toimiva aluelämpölaitos). Aaltovoimaenergian hyödyntäminen ei kuulu Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 teemoihin. Teemaa käsitellään tarvittaessa merialuesuunnittelun yhteydessä. Satakunnnan bioenergia- ja puuterminaaliselvityksessä on kartoitettu olemassa olevat terminaalialueet ja haettu uusia potentiaalisia terminaalialueita. Selvityksessä käytetyllä menetelmällä ei ole voitu kattavasti selvittää maakunnan kaikkia mahdollisia terminaalialueita, joten kaavaprosessin kuluessa on mahdollista vielä esittää uusia alueita. Tavoitteena on osoittaa Satakunnan vaihemaakuntakaavassa 2 maakunnallisesti merkittävät bioenergia- ja puuterminaalit. Kaavaprosessin edetessä selvitetään terminaalialueiden vaikutuksia ja maakunnallisesti merkittävien terminaalialueiden kriteerejä. 8 Lupaprosessit Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. Merikarvian kunta Turvetuotanto Merikarvian kunnan pohjois-koillisosassa on useampia toiminnassa olevia turvetuotantoalueita (Kirinneva, Kotoneva, Heitonneva, Iso-Rydistönkeidas). Tämä keskittymä tulee huomioida vaihemaakuntakaavassa ja mahdollistaa sen toiminta sekä tarkastella alueella turvetuotantoon soveltuvat uudet potentiaaliset suot. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja otetaan huomioon suunnittelussa. 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Ei erityisiä tavoitteita Merkitään tiedoksi.

9 Merikarvian kunta 3 Tuulivoimatuotanto Tarkastella vaihemaakuntakaavan 2 käsittelyn aikana aluevarauksen toteutumismahdollisuudet Halssille (Merikarvian kunnan pohjoisosan mahdollinen tuulivoimala-alue), kuten vaihemaakuntakaavan, ehdotuksessa 2 on esitetty. Satakunnan vaihemaakuntakaavan ensimmäisessä ehdotusvaiheessa Merikarvian kunta esitti kunnan pohjoisosaan, maakunnan rajan tuntumaan tuulivoimaloiden aluetta (Halssi). Satakuntaliiton vastineessa todettiin, että alueella tiedetään olevan sellaisia arvoja, joihin saattaa kohdistua haitallisia yhteisvaikutuksia. Alueen linnustosta ja tuulivoimaloiden alueen vaikutuksista ympäröivään luontoon ei ollut riittäviä selvityksiä. Alueesta käytiin myös neuvotteluja ympäristöministeriön ja ELYkeskuksen kanssa. Neuvottelujen perusteella johtopäätöksenä oli, että käytettävissä olevan tiedon perusteella kyseistä aluetta (Halssi) ei voida ottaa huomioon vaihemaakuntakaavan suunnittelussa. Merikarvian kunnan esittämällä alueella sijaitsee Satakuntaliiton aineiston perusteella myös vakituisia asuntoja ja lomaasuntoja. Laadittaessa tuulivoimatuotannon alueita käsittelevää vaihemaakuntakaavaa aikataulullisista syistä maakuntahallituksessa ( MH 46 ) linjattiin, että tuulivoimaa käsitellään myös Satakunnan vaihemaakuntakaavassa 2, mikäli vaihemaakuntakaavan laadintavaiheessa vireillä olleissa tai myöhemmin vireille tulleissa tuulivoimatuotannon alueissa on tarkemmissa selvityksissä osoittautunut vielä maakunnallisesti merkittäviksi luokiteltavia potentiaalisia alueita. Merikarvian kunnan tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja aluetta (Halssi) käsitellään Satakunnan vaihemaakuntakaavaa 2 laadittaessa. 4 Aurinkoenergiantuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 5 Maisema-alueet Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 6 Kauppa Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi.

10 Merikarvian kunta 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. 8 Lupaprosessit Korvennevan alueella on haettu ympäristölupaa turvetuotannolle. Hakemus on hylätty Vaasan hallinto-oikeudessa, päätösnro 5/056/, annettu (Diar /4/55). Päätökseen on haettu muutosta KHO:lta Merkitään tiedoksi. Huittisten kaupunki Turvetuotanto Toimijoiden kanssa olisi tärkeää tehdä yhteistyötä aluevarausten selvittämisessä. Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 aloitusvaiheessa on järjestetty neuvotteluja toimijoiden kanssa. Yhteistyötä osana vaihemaakuntakaavaprosessia pyritään kehittämään eri alojen asiantuntijoiden kuten turvetuotannon toimijoiden kanssa. Lausunto merkitään tiedoksi. 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 3 Tuulivoimatuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi.

11 Huittisten kaupunki 4 Aurinkoenergiantuotanto Kaavoitus loisi mahdollisuuksia, eikä estäisi tarkemmalla tutkimisella selvitettävien alueiden toteuttamista. Satakuntaliiton hankkeessa -Suuret aurinkoenergian tuotantoalueet Satakunnassa, selvitetään aurinkoenergiantuotannon huomioimista maakuntakaavoituksessa, arvioidaan minkälaisia vaikutuksia suurilla aurinkoenergiantuotannon alueilla on ja pohditaan minkälaisilla kriteereillä voidaan potentiaalisia aurinkoenergiatuotannon alueita osoittaa maakuntakaavassa. Selvityksen puitteissa pohditaan myös esimerkiksi turvetuotantoalueiden jälkikäyttömahdollisuudet laajojen aurinkoenergiantuotantoalueiden sijoituspaikkoina. Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 valmisteluvaiheessa ratkaistaan miten aurinkoenergiantuotannon alueita käsitellään maakuntakaavoituksessa. Tavoiteesitys merkitään tiedoksi. 5 Maisema-alueet Rajaukset eivät tule olla ylimitoitettuja, koska sillä voi olla merkittäviä vaikutuksia maankäyttöön. Maakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma maakunnan alueiden käytöstä. Maakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet ja merkittävät kulttuuriympäristöt osoitetaan kaavassa maakuntakaavan mittakaavan mukaisella tarkkuudella. Maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden lähtökohtana on Katson maalaismaisemaa hankkeessa vuonna 203 valmistunut inventointi, jossa on hyödynnetty mm. kuntien omia selvityksiä. Maisema-alueiden rajauksissa pyrittiin huomioimaan maisematilan luontaisia rajoja sekä yhtenäisinä hahmottuvia aluekokonaisuuksia. Luontaisia maiseman rajoja ovat metsäiset reunavyöhykkeet, selänteet, joet sekä joissain tapauksissa ihmisen luomat rakenteet, kuten tiet ja taajamien reuna-alueet. Visuaalisten ominaisuuksien lisäksi, maisema-alueet rajautuvat myös kulttuurihistoriallisten kokonaisuuksien mukaan. Maisema-alueiden rajauksiin on pyritty sisällyttämään myös kulttuurihistorialtaan ja luonnoltaan arvokkaita alueita. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 6 Kauppa Huittisten keskustan ja sen lievealueiden oikeusvaikutteisessa osayleiskaavassa osoitetut vähittäiskauppojen suuryksiköiden alueet (kaavamääräykset: C, KM, P-, P-2) huomioidaan maakuntakaavoituksessa mahdollisilla pitkän aikavälin laajenemistarpeilla. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja otetaan huomioon Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 suunnittelussa. 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Airix Ympäristö on laatinut Huittisten keskustan kehityssuunnitelman Veden välkkeestä välkehtivään keskustaan, Selvitystä hyödynnetään Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 suunnittelussa.

12 Huittisten kaupunki 8 Lupaprosessit Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. Satakunnan Museo Turvetuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 3 Tuulivoimatuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 4 Aurinkoenergiantuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 5 Maisema-alueet Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 6 Kauppa Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi.

13 Satakunnan Museo 8 Lupaprosessit Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. Varsinais-Suomen ELY-keskus Turvetuotanto 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö 3 Tuulivoimatuotanto 4 Aurinkoenergiantuotanto 5 Maisema-alueet 6 Kauppa 7 Selvitykset ja selvitystarpeet

14 Varsinais-Suomen ELY-keskus 8 Lupaprosessit MTK metsälinja Turvetuotanto Vuosittain tuotannosta poistuu huomattavasti enemmän turvetuotantoalaa, kuin uutta saadaan kaavoitettua ja erityisesti luvitettua. Hallitusohjelman mukaisesti luvitusta tulee huomattavasti selkeyttää ja nopeuttaa. Maakuntakaavalla tulee vastata vähintään maakunnan omaan käytännössä lisääntyvään turvetuotannon tarpeeseen. Turvetuotanto ja metsäenergian kasvu ovat linkitettyjä toisiinsa. Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 valmisteluvaiheessa tehdään turvetuotannon tarvekartoitus tuottajille ja satakuntalaisille käyttäjille. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Edetään hallitusohjelman mukaisesti vapaaehtoisin keinoin. Virkistyskäytön lisäämisessä tulee edistää sopimuksellisuutta ja maanomistajat on otettava suunnittelun alkuvaiheessa jo mukaan prosessiin. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 3 Tuulivoimatuotanto Vaihemaakuntakaava mahdollistaa riittävän määrän maakunnallisesti merkittävien tuulivoimapuistojen rakentamisen. Vaihekaava 2:lla ei tule rajata tätä kokonaisuutta, eikä myöskään <0 voimalan puistojen suunnittelua ja toteutusta. Laadittaessa tuulivoimatuotannon alueita käsittelevää vaihemaakuntakaavaa aikataulullisista syistä maakuntahallituksessa ( MH 46 ) linjattiin, että tuulivoimaa käsitellään myös Satakunnan vaihemaakuntakaavassa 2, mikäli vaihemaakuntakaavan laadintavaiheessa vireillä olleissa tai myöhemmin vireille tulleissa tuulivoimatuotannon alueissa on tarkemmissa selvityksissä osoittautunut vielä maakunnallisesti merkittäviksi luokiteltavia potentiaalisia alueita. Osallistumisja arviointisuunnitelman palautteen ja tavoite-esitysten perusteella on Satakunnan vaihemaakuntakaavassa 2 tarpeen käsitellä myös maakunnallisesti merkittäviä tuulivoimatuotannon alueita. Satakunnan vaihemaakuntakaavassa osoitetut tuulivoimatuotannon alueet säilyvät ennallaan. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi.

15 MTK metsälinja 4 Aurinkoenergiantuotanto Nakkilan pilottihanke on kannatettava. Lisärakentamisen potentiaalia kannattaa selvittää entisestään. Myös tässä teemassa tulee selvittää vaikutukset erityisesti sähkönsiirtolinjojen lisärakentamistarpeeseen. Satakunnan vaihemaakuntakaavassa on noudatettu ympäristöministeriön ohjetta voimajohtojen maakuntakaavamerkinnöissä koskien tuulivoimatuotannon alueita. Ohjeen mukaan, jos voimajohdon linjaus on tiedossa, se osoitetaan maakuntakaavassa (tarvittaessa ohjeellisena). Jos voimajohdon linjaus ei ole tiedossa, mutta tuulivoimaloiden alueesta on tehty verkkoselvitys ja liityntäpiste sähköverkkoon on tiedossa, merkitään liityntäjohto maakuntakaavaan yhteystarvetta osoittavalla merkinnällä. Jos liityntäpiste sähköverkkoon ei ole tiedossa, ei maakuntakaavaan ole tarkoituksenmukaista osoittaa yhteystarvemerkintää. Satakunnan vaihemaakuntakaavassa 2 aurinkoenergian tuotantoon ja tuulivoimatuotantoon liittyvän energianhuollon suunnittelussa sovelletaan Satakunnan vaihemaakuntakaavassa käytettyä, edellä mainittua ympäristöministeriön suunnitteluohjetta. 5 Maisema-alueet Ko. kartoitustulokset eivät saa vaikeuttaa maaseudun rakentamista ym. kehittämistä tarpeettomasti. Maakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet edustavat maakunnan sisäisiä erityispiirteitä, jotka voivat olla harvinaisia tai hyvin säilyneitä kohteita. Arvokkaiden maisema-alueiden säilyminen nimenomaan viljelykäytössä on sekä maatalouden elinkeinotoiminnan kannalta keskeistä kuin myös maiseman erityispiirteiden kannalta hyvin tärkeää. Arvokkailla maisema-alueilla alueidenkäytön tulee sopia alueen historialliseen kehitykseen. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 6 Kauppa Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. 8 Lupaprosessit Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi.

16 MTK-Satakunta Turvetuotanto Kaavassa esitetään riittävä määrä turpeenottoalueita kotimaisen bioenergian käytön turvaamiseksi ja fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseksi. Energian rinnalla on muistettava, että Satakunnassa kasvuturpeen tuotannolla ja käytöllä on myös huomattava merkitys. On hyvä, että turvetuotannosta tehdään tarveselvitys. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja huomioidaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 suunnittelussa. 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Edetään vapaaehtoisin keinoin ja sopimuksellisuutta edistäen. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 3 Tuulivoimatuotanto Vaihemaakuntakaava mahdollistaa jo riittävän määrän isoja tuulivoiman tuotantoalueita. Maanomistajien tasapuolinen kohtelu ja siirtoyhteyksien huomioiminen kaavoituksessa. Laadittaessa tuulivoimatuotannon alueita käsittelevää vaihemaakuntakaavaa aikataulullisista syistä maakuntahallituksessa ( MH 46 ) linjattiin, että tuulivoimaa käsitellään myös Satakunnan vaihemaakuntakaavassa 2, mikäli vaihemaakuntakaavan laadintavaiheessa vireillä olleissa tai myöhemmin vireille tulleissa tuulivoimatuotannon alueissa on tarkemmissa selvityksissä osoittautunut vielä maakunnallisesti merkittäviksi luokiteltavia potentiaalisia alueita. Osallistumisja arviointisuunnitelman palautteen ja tavoite-esitysten perusteella on Satakunnan vaihemaakuntakaavassa 2 tarpeen käsitellä myös maakunnallisesti merkittäviä tuulivoimatuotannon alueita. Satakunnan vaihemaakuntakaavassa osoitetut tuulivoimatuotannon alueet säilyvät ennallaan. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. Satakunnan vaihemaakuntakaavassa on noudatettu ympäristöministeriön ohjetta voimajohtojen maakuntakaavamerkinnöissä koskien tuulivoimatuotannon alueita. Ohjeen mukaan, jos voimajohdon linjaus on tiedossa, se osoitetaan maakuntakaavassa (tarvittaessa ohjeellisena). Jos voimajohdon linjaus ei ole tiedossa, mutta tuulivoimaloiden alueesta on tehty verkkoselvitys ja liityntäpiste sähköverkkoon on tiedossa, merkitään liityntäjohto maakuntakaavaan yhteystarvetta osoittavalla merkinnällä. Jos liityntäpiste sähköverkkoon ei ole tiedossa, ei maakuntakaavaan ole tarkoituksenmukaista osoittaa yhteystarvemerkintää. Satakunnan vaihemaakuntakaavassa 2 aurinkoenergian tuotantoon ja tuulivoimatuotantoon liittyvän energianhuollon suunnittelussa sovelletaan Satakunnan vaihemaakuntakaavassa käytettyä, edellä mainittua ympäristöministeriön suunnitteluohjetta.

17 MTK-Satakunta 4 Aurinkoenergiantuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 5 Maisema-alueet Valtakunnalliset maisema-alueet päivitetään ja maakunnallisesti merkittävät maisema-alueet tulevat kokonaan uutena asiana merkittäväksi kaavaan. Tämän vuoksi merkintöjen sisältö ja oikeusvaikutukset on esitettävä selkeästi ja kuultava maanomistajien mielipiteitä. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja huomioidaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 suunnittelussa. 6 Kauppa Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. 8 Lupaprosessit Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. Pirkanmaan ELY-keskus Turvetuotanto 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö

18 Pirkanmaan ELY-keskus 3 Tuulivoimatuotanto 4 Aurinkoenergiantuotanto 5 Maisema-alueet 6 Kauppa 7 Selvitykset ja selvitystarpeet 8 Lupaprosessit Geologian tutkimuskeskus Turvetuotanto Kaavatyössä on toivottavaa huolellisesti tarkastella myös muun kuin turpeen energiakäytön tarjoamia, jatkuvasti laajenevia mahdollisuuksia. Soihin, turvemaihin ja turpeeseen liittyvien mahdollisuuksien täysimittainen ja kestävä hyödyntäminen biotalouden kaikilla osa-alueilla edellyttää huolellista ja laajaa taustatiedon keräämistä, jota on suotavaa tehdä esimerkiksi maakunnallisten, yhteisrahoitteisten hankkeiden yhteydessä. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi.

19 Geologian tutkimuskeskus 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Kts. Turvetuotanto Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 3 Tuulivoimatuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 4 Aurinkoenergiantuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 5 Maisema-alueet Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 6 Kauppa Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi.

20 Geologian tutkimuskeskus 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Satakunnan ilmasto- ja energiastrategian mukaisesti tavoitteina ovat energiankulutuksen vähentäminen ja energiatehokkuuden lisääminen, uusiutuvan energian käytön ja tuotannon edistäminen, päästöjen vähentäminen sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksiin varautuminen ja sopeutuminen. Geoenergia muodostaa selkeän ja mahdollisuuksiltaan hyvin merkittävän osan tätä kokonaisuutta. Kun halutaan lisätä uusiutuvien ja energiankäyttöä tehostavien energiamuotojen käyttöä maakunnassa, geoenergia kannattaisi huomioida osana kokonaisratkaisua. Maakuntatasolla geoenergian alueellinen potentiaali tulisi selvittää aluesuunnittelun taustatiedoksi. Geoenergiapotentiaali vaihtelee alueittain geologian mukaan. Satakunnan maakunnan alueella kallioperä on vaihtelevaa. Se muodostuu kivilajeiltaan isoista yhtenäisistä alueista, jotka poikkeavat geoenergiapotentiaaliltaan toisistaan. Myös maapeitepaksuus vaihtelee ja vaikuttaa osaltaan geoenergian hyödyntämisen kannattavuuteen ja teknisiin ratkaisuihin. Geoenergian hyödyntämismahdollisuuksien esille tuominen maakunnassa rakennusten ja yhdyskuntien lämmitykseen sekä viilennykseen. Parantaa yritysten toimintamahdollisuuksia sekä lisää asukkaiden ja rakentajien mielenkiintoa maakuntaa kohtaan. Satakuntaliitto pitää tärkeänä, että geoenergiaa hyödynnetään usealla eri tavalla ja eri mittakaavoissa. Geoenergian hyödyntäminen rakennusten ja yhdyskuntien lämmityksessä ja viilennyksessä on kuitenkin paikallisella tasolla ratkaistava kysymys, jolla ei ole yksittäistapauksissa ylikunnallisia, seudullisia tai maakunnallisia vaikutuksia. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 8 Lupaprosessit Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. Suomen Turvallisuusverkko Oy Turvetuotanto 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö 3 Tuulivoimatuotanto

21 Suomen Turvallisuusverkko Oy 4 Aurinkoenergiantuotanto 5 Maisema-alueet 6 Kauppa 7 Selvitykset ja selvitystarpeet 8 Lupaprosessit Fingrid Oyj Turvetuotanto 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö 3 Tuulivoimatuotanto

22 Fingrid Oyj 4 Aurinkoenergiantuotanto 5 Maisema-alueet 6 Kauppa 7 Selvitykset ja selvitystarpeet 8 Lupaprosessit

23 Suomen luonnonsuojeluliitto Turvetuotanto Turvetuotantoa tulee, Valtakunnallisten alueiden käyttötavoitteiden mukaisesti, ohjata siten, että edistetään elollisen ja elottoman luonnon kannalta arvokkaiden ja herkkien alueiden monimuotoisuuden säilymistä, sekä edistetään ekologisten yhteyksien säilymistä suojelualueiden ja muiden arvokkaiden luonnonalueiden välillä. Lisäksi on otettava huomioon turvetuotantoon soveltuvat suot ja sovitettava yhteen tuotanto- ja suojelutarpeet. Turpeenottoalueiksi varataan jo ojitettuja tai muuten luonnontilaltaan merkittävästi muuttuneita soita. Käytöstä poistettuja suopeltoja ja turpeenoton vaikutuksia on tarkasteltava valumaalueittain ja otettava huomioon erityisesti suoluonnon monimuotoisuuden säilyttämisen, sekä muiden ympäristönäkökohtien asettamat vaatimukset. Turvetuotantoon soveltuvia alueita osoitettaessa on myös kiinnitettävä huomiota Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti, alueiden käytön ekologiseen kestävyyteen. Turpeenotolla ei saa enää heikentää vesistöjen tilaa, vaan kaavan tavoitteena pitää olla pinta- ja pohjavesien sekä Itämeren hyvä tila, mikä on kirjattu myös lakiin vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä. Turpeenotosta pitäisi luopua kokonaan siirtymäajan jälkeen, viimeistään vuoteen 2040 mennessä. Satakunnan vaihemaakuntakaavaa 2 laadittaessa otetaan huomioon maankäyttö- ja rakennuslain sisältövaatimukset ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Turvetuotannon vesistövaikutukset arvioidaan valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden mukaisesti. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Soiden tuotantokäyttöä, mihin tulee lukea myös kasvuturpeen nosto, ohjattaessa tulee selvittää suunniteltujen kohteiden luonnonarvot. Suokohteita tarkasteltaessa tulee ottaa huomioon ELY-keskusten tekemät Soidensuojelun täydennysohjelman maakunnassa 204 selvitetyt kohteet sekä muut tiedot suojelemattomista arvosoista. Mikäli tietoa kohteelta ei ole, niin sitä tulee hankkia erillisselvityksin tai vaihtoehtoisesti luopua turpeenottovarauksesta. Luonnonarvojen huomioon ottaminen on osa Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 suunnittelua. Valmistelussa otetaan huomioon Soidensuojelun täydennysohjelman kohteet, jos Satakuntaliitto saa aineiston käyttöön. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi.

24 Suomen luonnonsuojeluliitto 3 Tuulivoimatuotanto Vaihemaakuntakaava :ssä esitetyt aluevaraukset ovat Satakunnan osalta riittäviä ja tuulivoimatuotantoa tulee pyrkiä ohjaamaan niin että pitäydytään näillä alueilla. Laadittaessa tuulivoimatuotannon alueita käsittelevää vaihemaakuntakaavaa aikataulullisista syistä maakuntahallituksessa ( MH 46 ) linjattiin, että tuulivoimaa käsitellään myös Satakunnan vaihemaakuntakaavassa 2, mikäli vaihemaakuntakaavan laadintavaiheessa vireillä olleissa tai myöhemmin vireille tulleissa tuulivoimatuotannon alueissa on tarkemmissa selvityksissä osoittautunut vielä maakunnallisesti merkittäviksi luokiteltavia potentiaalisia alueita. Osallistumisja arviointisuunnitelman palautteen ja tavoite-esitysten perusteella on Satakunnan vaihemaakuntakaavassa 2 tarpeen käsitellä myös maakunnallisesti merkittäviä tuulivoimatuotannon alueita. Satakunnan vaihemaakuntakaavassa osoitetut tuulivoimatuotannon alueet sekä kaavamerkinnät- ja määräykset säilyvät ennallaan. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 4 Aurinkoenergiantuotanto Ensisijaisesti aurinkoenergiatuotantoa tulee ohjata jo rakennetuille alueille esim. rakennusten yhteyteen ja teollisuusalueille. Satakuntaliitto pitää tärkeänä, että aurinkoenergiaa hyödynnetään usealla eri tavalla ja eri mittakaavoissa. Aurinkoenergian hyödyntäminen olemassa olevien rakennusten yhteydessä ja teollisuusalueilla on kuitenkin paikallisella tasolla ratkaistava kysymys, jolla ei ole yksittäistapauksissa ylikunnallisia, seudullisia tai maakunnallisia vaikutuksia. Satakuntaliiton hankkeessa -Suuret aurinkoenergian tuotantoalueet Satakunnassa, selvitetään aurinkoenergiantuotannon huomioimista maakuntakaavoituksessa, arvioidaan minkälaisia vaikutuksia suurilla aurinkoenergiantuotannon alueilla on ja pohditaan minkälaisilla kriteereillä voidaan potentiaalisia aurinkoenergiatuotannon alueita osoittaa maakuntakaavassa. Selvityksen puitteissa pohditaan myös esimerkiksi turvetuotantoalueiden jälkikäyttömahdollisuudet laajojen aurinkoenergiantuotantoalueiden sijoituspaikkoina. Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 valmisteluvaiheessa ratkaistaan miten aurinkoenergiantuotannon alueita käsitellään maakuntakaavoituksessa. Tavoiteesitys merkitään tiedoksi. 5 Maisema-alueet Valtakunnallisesti arvokkaille maisema-alueille pitää tehdä maisemanhoitosuunnitelma. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi.

25 Suomen luonnonsuojeluliitto 6 Kauppa Kaupan suuryksiköitä sijoitettaessa tulee välttää yhdyskuntarakenteen hajautumista. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja huomioidaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 suunnittelussa. 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Suojelun ja muun käytön yhteensovittamiseksi soiden luonnonarvoista tulee olla riittävät tiedot. Aiemmin mainitut Soidensuojelun täydennysohjelman kohteet ja ohjelman taustamateriaalina toiminut laajempi esitys (SLL Satakunnan piiri), sekä muut aiemmat selvitykset tarjoavat hyvän pohjan selvityksen laatimiseksi. Luonnonarvojen huomioon ottaminen on osa Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 suunnittelua. Valmistelussa otetaan huomioon Soidensuojelun täydennysohjelman kohteet, jos Satakuntaliitto saa aineiston käyttöön. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 8 Lupaprosessit Vaihtelevan suuruisia tuulivoimahankkeita löytyy joka puolelta maakuntaa. Lisäksi tiedossamme on Honkajoen Mustakeitaan yksityinen turpeenottoon liittyvä lupaprosessi. Merkitään tiedoksi. Siikaisten kunta Turvetuotanto Leppijärvellä turvetuotannon mahdollistaminen koillisosassa (Heikinneva, Peräneva), Sammissa Isokeitaan turvetuotantoalueen merkitseminen kaavaan. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja otetaan huomioon Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 suunnittelussa. 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Haapakeitaan soidensuojelualueen säilyminen ja kehittyminen. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja otetaan huomioon Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 suunnittelussa.

26 Siikaisten kunta 3 Tuulivoimatuotanto Leppijärven tuulipuiston sunnittelualueelle kaavoituksen mahdollistaminen. Satakunnan vaihemaakuntakaavan ensimmäisessä ehdotusvaiheessa Siikaisten kunta esitti kunnan pohjoisosaan, maakunnan rajan tuntumaan tuulivoimaloiden aluetta (Leppijärvi). Satakuntaliiton vastineessa todettiin, että Pohjois-Satakunnan osayleiskaavojen pohjaksi oli laadittu luontoselvitykset, melumallinnukset ja linnustovaikutusten arviointi. Lisäksi alueita oli havainnollistettu valokuvasovitteiden ja 3D-mallinnusten avulla. Osayleiskaavojen suunnittelualueella on tutkittu myös tuulivoimaloiden alueiden ja maakuntakaavassa osoitettujen maa-ainesten ottoalueiden (EO) yhteensovittamista. Vastineen lopputulemana oli, että Siikaisten Leppijärven tuulivoimapuistoa ei voinut vaihemaakuntakaavaan osoittaa Natura 2000-verkoston, merkittävien linnustovaikutusten ja hiljaisen alueen suojaetäisyyden (3000 m) vuoksi. Laadittaessa tuulivoimatuotannon alueita käsittelevää vaihemaakuntakaavaa aikataulullisista syistä maakuntahallituksessa ( MH 46 ) linjattiin, että tuulivoimaa käsitellään myös Satakunnan vaihemaakuntakaavassa 2, mikäli vaihemaakuntakaavan laadintavaiheessa vireillä olleissa tai myöhemmin vireille tulleissa tuulivoimatuotannon alueissa on tarkemmissa selvityksissä osoittautunut vielä maakunnallisesti merkittäviksi luokiteltavia potentiaalisia alueita. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 4 Aurinkoenergiantuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 5 Maisema-alueet Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 6 Kauppa Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi.

27 Siikaisten kunta 8 Lupaprosessit Leppijärven tuulivoimapuiston kaavoitus. Merkitään tiedoksi. Rauman kaupunki Turvetuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 3 Tuulivoimatuotanto Merkittävä tuulivoiman rakentaminen Raumalle ei kokonaisarviointiin perustuen näytä nykyedellytyksin realistiselta. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 4 Aurinkoenergiantuotanto Selvitettävä aurinkoenergiavoimalan mahdollisuus Raumalla. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja huomioidaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 suunnittelussa. 5 Maisema-alueet Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 6 Kauppa Vireillä olevissa Yleiskaava 2025 ja Keskustan osayleiskaavan muutos ja laajennus (Vanha-Rauma) esitetyt kaupallisen mitoituksen tavoitteet. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja huomioidaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 suunnittelussa.

28 Rauman kaupunki 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Rauman yleiskaava 2025 yhteydessä tehty Rauman yleiskaava-alueen kulttuuriympäristöselvitys (Satakunnan Museo 202), jossa on tarkastettu valtakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen rajauksia. Selvitystä hyödynnetään Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 suunnittelussa. 8 Lupaprosessit Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. Harjavallan kaupunki Turvetuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Ei lausuttavaa Merkitään tiedoksi. 3 Tuulivoimatuotanto Maakuntakaavan mukainen varaus voidaan säilyttää. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 4 Aurinkoenergiantuotanto Ei lausuttavaa Merkitään tiedoksi. 5 Maisema-alueet Kaupunkirakenteen tiivistäminen keskustassa. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja otetaan huomioon Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 suunnittelussa.

29 Harjavallan kaupunki 6 Kauppa Kilpailun edistäminen, TIVA-kaupalle aluevarauksia. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja kilpailun edistäminen voidaan ottaa huomioon kaavan maakunnallisissa tavoitteissa ja Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 suunnittelussa. 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. 8 Lupaprosessit Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. Metsähallitus Turvetuotanto Turvetuotantoon voidaan osoittaa soita osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa mainittujen valtioneuvoston periaatepäätöksen soiden ja turvemaiden kestävästä käytöstä ja ympäristösuojelulain 3 :n mahdollistamassa laajuudessa. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Valtakunnallisesti arvokkaat soidensuojelukohteet on hyvä tuoda esiin kaavassa, jossa myös soiden talouskäyttöä esitetään. Soiden virkistyskäyttöä ja myös mahdollista suoluontomatkailua olisi hyvä tarkastella tavoitteellisesti kaavassa. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja huomioidaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 suunnittelussa.

30 Metsähallitus 3 Tuulivoimatuotanto Tuulivoimaan liittyen kokonaisvaltainen ja myös muut käyttömuodot sekä myös sähkölinjayhteystarpeet esittävä suunnittelu on tarpeen. Satakunnan vaihemaakuntakaavassa on noudatettu ympäristöministeriön ohjetta voimajohtojen maakuntakaavamerkinnöissä koskien tuulivoimatuotannon alueita. Ohjeen mukaan, jos voimajohdon linjaus on tiedossa, se osoitetaan maakuntakaavassa (tarvittaessa ohjeellisena). Jos voimajohdon linjaus ei ole tiedossa, mutta tuulivoimaloiden alueesta on tehty verkkoselvitys ja liityntäpiste sähköverkkoon on tiedossa, merkitään liityntäjohto maakuntakaavaan yhteystarvetta osoittavalla merkinnällä. Jos liityntäpiste sähköverkkoon ei ole tiedossa, ei maakuntakaavaan ole tarkoituksenmukaista osoittaa yhteystarvemerkintää. Satakunnan vaihemaakuntakaavassa 2 aurinkoenergian tuotantoon ja tuulivoimatuotantoon liittyvän energianhuollon suunnittelussa sovelletaan Satakunnan vaihemaakuntakaavassa käytettyä, edellä mainittua ympäristöministeriön suunnitteluohjetta. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 4 Aurinkoenergiantuotanto Aurinkovoiman suunnittelu pilottina on tärkeää; sen osuuden suurentaminen tulee tavoitteelliseksi ja mahdolliseksi maakuntakaavojen avulla. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 5 Maisema-alueet On tarpeellista huomioida asukkaiden tärkeimmiksi kokemat maisemakokonaisuudet kaavassa, jossa osoitetaan myös maisemia voimakkaasti muuttavia kaavamerkintöjä. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 6 Kauppa Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi.

31 Metsähallitus 8 Lupaprosessit Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. Nakkilan kunta Turvetuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 3 Tuulivoimatuotanto Maakuntakaavan toteutuminen. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 4 Aurinkoenergiantuotanto Luontoalueiden osoittaminen, esim. hyödynnetyt suoalueet. Satakuntaliiton hankkeessa -Suuret aurinkoenergian tuotantoalueet Satakunnassa, selvitetään aurinkoenergiantuotannon huomioimista maakuntakaavoituksessa, arvioidaan minkälaisia vaikutuksia suurilla aurinkoenergiantuotannon alueilla on ja pohditaan minkälaisilla kriteereillä voidaan potentiaalisia aurinkoenergiatuotannon alueita osoittaa maakuntakaavassa. Selvityksen puitteissa pohditaan myös aurinkoenergiatuotannon alueiden sijoittamista alueille, joiden alkuperäinen toiminta on päättynyt. Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 valmisteluvaiheessa ratkaistaan miten aurinkoenergiantuotannon alueita käsitellään maakuntakaavoituksessa. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi.

32 Nakkilan kunta 5 Maisema-alueet Uudelleen arviointi Nakkilan osalta. Maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden lähtökohtana on Katson maalaismaisemaa -hankkeessa vuonna 203 valmistunut inventointi, jossa on hyödynnetty mm. kuntien omia selvityksiä. Maisema-alueiden rajauksissa pyrittiin huomioimaan maisematilan luontaisia rajoja sekä yhtenäisinä hahmottuvia aluekokonaisuuksia. Luontaisia maiseman rajoja ovat metsäiset reunavyöhykkeet, selänteet, joet sekä joissain tapauksissa ihmisen luomat rakenteet, kuten tiet ja taajamien reuna-alueet. Visuaalisten ominaisuuksien lisäksi, maisema-alueet rajautuvat myös kulttuurihistoriallisten kokonaisuuksien mukaan. Maisema-alueiden rajauksiin on pyritty sisällyttämään myös kulttuurihistorialtaan ja luonnoltaan arvokkaita alueita. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 6 Kauppa Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi. 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. 8 Lupaprosessit Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. Köyliön kunta Turvetuotanto Turvetuotannolla pyritään turvaamaan kotimaisen energian saanti nyt ja tulevaisuudessa. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Soidensuojelulla tulee huolehtia, että myöskin koskemattomia alueita jää virkistys- ja suojelukäyttöön. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi.

33 Köyliön kunta 3 Tuulivoimatuotanto Tuulivoimatuotannolla tulee turvata kotimaista energiatuotantoa, joka palvelee sekä alueellista että kansallista tarvetta. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 4 Aurinkoenergiantuotanto Katso tuulivoimatuotanto. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 5 Maisema-alueet Maisema-alueet ovat merkittävä osa alueen historiaa, joka tulee säilyttää, kuitenkin huomioiden myös alueiden kehittämisen turvaaminen. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 6 Kauppa Alueiden suunnittelussa ja toimenpiteissä tulee ottaa huomioon tasapuolinen kauppapalveluiden tarjonta myöskin haja-asutusalueiden asukkaille. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi ja haja-asutusalueiden kauppapalvelut voidaan ottaa huomioon kaavan maakunnallisissa tavoitteissa ja Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 suunnittelussa. 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. 8 Lupaprosessit Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. Kankaanpään kaupunki Turvetuotanto Maakuntakaavalla tulee turvetuotannon määrällinen tuotantotaso säilyttää nykyisellään ja luoda edellytyksiä turpeentuotannon kasvattamiseen Kankaanpään ja Pohjois-Satakunnan alueella. Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 valmisteluvaiheessa tehdään turvetuotannon tarvekartoitus tuottajille ja satakuntalaisille käyttäjille. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi.

34 Kankaanpään kaupunki 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Merkittävä osa Pohjois-Satakunnan soista on jo nykyisellään suojeltu. Uusia suojelualueita tulee vaihemaakuntakaavassa osoittaa vain sellaisille alueille, joille on maanomistajien suostumus. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi.

35 Kankaanpään kaupunki 3 Tuulivoimatuotanto Eteläpohjanmaan, Pirkanmaan ja Pohjois-Satakunnan raja-alueella olisi mahdollisuus toteuttaa valtakunnallisesti hyvin merkittävä tuulivoimatuotannon kokonaisuus. Alue sijaitsee valtakunnallisen sähkön kulutuksen kannalta keskeisesti. Näitä laajojen tuulivoimatuotantoalueiden toteutusmahdollisuuksia pohjoisessa Satakunnassa tulisi arvioida yhteistyössä Eteläpohjanmaan liiton/ kuntien ja Pirkanmaan liiton/ kuntien kanssa. Keskeisessä roolissa alueen kyseisen alueen muiden alueiden toteutusmahdollisuuksien osalta on sähköverkon kehittäminen. Satakunnan maakuntakaavan (KHO ) tavoitteena on ollut perusvoiman tuotannon keskittäminen Olkiluotoon ja Tahkoluotoon. Lisäksi tavoitteena on ollut Satakunnan monipuolisen energiatuotannon edellytyksien vahvistaminen turvaamalla energiatuotannolle, -huollolle sekä -jakelulle toteuttamismahdollisuudet. Myös valtakunnallisen energiahuollon kannalta merkittävät voimajohtojen linjaukset on turvattu Satakunnan maakuntakaavan suunnittelussa. Satakunnan maakuntakaavassa on osoitettu energiahuollon alueet, energiahuollon kehittämisen kohdealueet, energiahuollon alueen laajenemissuunnat, suojavyöhykkeet, olemassa olevat, uudet sekä ohjeelliset vähintään 0 kv:n voimalinjat, voimalinjojen yhteystarpeet ja vähintään 0 kv:n sähköverkkoon kuuluvat olemassa olevat sekä uudet sähköasemat. Suomen sähkömarkkinalain mukaisesti Fingrid on kantaverkonhaltijana laatinut omistamaansa kantaverkkoa ja sen yhteyksiä toisiin sähköverkkoihin koskevan kantaverkon kehittämissuunnitelman, jossa kuvataan kantaverkon kehittämisprosessi ja esitetään Suomen kantaverkkoa koskevat kehityskohteet ja suunnitellut investoinnit vuosille Kantaverkon kehittämissuunnitelma toteuttaa ja edistää Satakunnan maakuntakaavan energianhuoltoa koskevia tavoitteita eikä kehittämissuunnitelman perusteella kantaverkossa ole sellaisia muutos- tai täydennystarpeita, jotka edellyttäisivät energiahuollon teeman käsittelyä Satakunnan vaihemaakuntakaavassa 2. Paikallisten energiayhtiöiden energiahuollon verkostot täydentävät olemassa olevaa ja suunniteltua kantaverkkoa. Satakunnan vaihemaakuntakaavassa on noudatettu ympäristöministeriön ohjetta voimajohtojen maakuntakaavamerkinnöissä koskien tuulivoimatuotannon alueita. Ohjeen mukaan, jos voimajohdon linjaus on tiedossa, se osoitetaan maakuntakaavassa (tarvittaessa ohjeellisena). Jos voimajohdon linjaus ei ole tiedossa, mutta tuulivoimaloiden alueesta on tehty verkkoselvitys ja liityntäpiste sähköverkkoon on tiedossa, merkitään liityntäjohto maakuntakaavaan yhteystarvetta osoittavalla merkinnällä. Jos liityntäpiste sähköverkkoon ei ole tiedossa, ei maakuntakaavaan ole tarkoituksenmukaista osoittaa yhteystarvemerkintää. Pohjois-Satakunnan tuulivoimaloiden alueet ovat liitettävissä kantaverkkoon. Riippuen hankkeiden toteuttamisjärjestyksestä ja -laajuudesta ne saattavat kuitenkin tapauskohtaisesti edellyttää kantaverkon kehitystarpeita. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi.

36 Kankaanpään kaupunki 4 Aurinkoenergiantuotanto Tavoitteena tulee olla aurinkoenergiantuotannon mahdollistaminen osana maatalouden elinkeinorakennetta. On hyvin todennäköistä että tulevaisuudessa toteutetaan maatiloihin liittyviä pinta-alaltaan laajoja aurinkoenergiavoimaloita. Maisema-aluevarauksia tulisi tästä syystä osoittaa maakuntakaavassa vain rajoitetusti. Satakuntaliitto pitää tärkeänä, että aurinkoenergiaa hyödynnetään usealla eri tavalla ja eri mittakaavoissa. Aurinkoenergian hyödyntäminen maatiloilla on kuitenkin paikallisella tasolla ratkaistava kysymys, jolla ei ole yksittäistapauksissa ylikunnallisia, seudullisia tai maakunnallisia vaikutuksia. Satakuntaliiton hankkeessa -Suuret aurinkoenergian tuotantoalueet Satakunnassa, selvitetään aurinkoenergiantuotannon huomioimista maakuntakaavoituksessa, arvioidaan minkälaisia vaikutuksia suurilla aurinkoenergiantuotannon alueilla on ja pohditaan minkälaisilla kriteereillä voidaan potentiaalisia aurinkoenergiatuotannon alueita osoittaa maakuntakaavassa. Selvityksen puitteissa pohditaan myös esimerkiksi turvetuotantoalueiden jälkikäyttömahdollisuudet laajojen aurinkoenergiantuotantoalueiden sijoituspaikkoina. Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 valmisteluvaiheessa ratkaistaan miten aurinkoenergiantuotannon alueita käsitellään maakuntakaavoituksessa. Tavoiteesitys merkitään tiedoksi. 5 Maisema-alueet Maakunnallisten maisema-alueiksi tulee maakuntakaavassa osoittaa vain maisema-alueiden arvokkaimmat osakokonaisuudet (liian laajoilla, miltei kaikkia peltoalueita koskevilla aluevarauksilla vaarannetaan maatalouselinkeinojen kehittämismahdollisuudet ja selkeän maisemaan liittyvän arvohierarkian syntyminen). Maakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet edustavat maakunnan sisäisiä erityispiirteitä, jotka voivat olla harvinaisia tai hyvin säilyneitä kohteita. Maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden inventoinnin rajauksissa pyrittiin huomioimaan maisematilan luontaisia rajoja sekä yhtenäisinä hahmottuvia aluekokonaisuuksia. Luontaisia maiseman rajoja ovat metsäiset reunavyöhykkeet, selänteet, joet sekä joissain tapauksissa ihmisen luomat rakenteet, kuten tiet ja taajamien reuna-alueet. Visuaalisten ominaisuuksien lisäksi, maisema-alueet rajautuvat myös kulttuurihistoriallisten kokonaisuuksien mukaan. Maisema-alueiden rajauksiin on pyritty sisällyttämään myös kulttuurihistorialtaan ja luonnoltaan arvokkaita alueita. Arvokkaiden maisema-alueiden säilyminen viljelykäytössä on sekä maatalouden elinkeinotoiminnan kannalta keskeistä kuin myös maiseman erityispiirteiden kannalta hyvin tärkeää. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi.

37 Kankaanpään kaupunki 6 Kauppa Maakuntakaavan tavoitteena tulee olla seutukeskuksien kehittymisen turvaaminen osoittamalla niihin riittävät ja eri toiminnoille sopivat varaukset vähittäiskaupan ja tilaa vaativan erikoistavarakaupan suuryksiköille. Kaupan palveluverkkoselvityksen tavoitteena on päivittää Satakunnan kaupan mitoitus ja palveluverkko ajan tasalle asiointialueet sekä kaupanalan uusimmat tilastot ja tiedossa olevat kaupanalan hankkeet huomioiden. Keskeistä selvityksessä on laatia Satakuntaan perusteltu ennuste alueen kaupan palveluverkoksi ja mitoitukseksi vuoteen sekä päivittäistavarakaupan että erikoistavarankaupan osilta ja maakuntakaavaa varten suositus seudullisesti merkittävän vähittäiskaupan suuryksikön koon alarajasta (erityisesti tilaa vaativa kauppa), suositus sijoittumisesta ja kaupan enimmäismitoituksesta perusteluineen. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 7 Selvitykset ja selvitystarpeet Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. 8 Lupaprosessit Ei kommentoitavaa. Merkitään tiedoksi. Jämijärven kunta Turvetuotanto Maakuntakaavalla tulee turvetuotannon määrällinen tuotantotaso säilyttää nykyisellään ja luoda edellytyksiä turpeentuotannon kasvattamiseen Kankaanpään ja Pohjois-Satakunnan alueella. Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 valmisteluvaiheessa tehdään turvetuotannon tarvekartoitus tuottajille ja satakuntalaisille käyttäjille. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 2 Soidensuojelu ja virkistyskäyttö Merkittävä osa Pohjois-Satakunnan soista on jo nykyisellään suojeltu. Uusia suojelualueita tulee vaihemaakuntakaavassa osoittaa vain sellaisille alueille, joille on maanomistajien suostumus. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi. 3 Tuulivoimatuotanto Ei erityisiä tavoitteita. Merkitään tiedoksi.

38 Jämijärven kunta 4 Aurinkoenergiantuotanto Tavoitteena tulee olla aurinkoenergiantuotannon mahdollistaminen osana maatalouden elinkeinorakennetta. On hyvin todennäköistä että tulevaisuudessa toteutetaan maatiloihin liittyviä pinta-alaltaan laajoja aurinkoenergiavoimaloita. Maisema-aluevarauksia tulisi tästä syystä osoittaa maakuntakaavassa vain rajoitetusti. Satakuntaliitto pitää tärkeänä, että aurinkoenergiaa hyödynnetään usealla eri tavalla ja eri mittakaavoissa. Aurinkoenergian hyödyntäminen maatiloilla on kuitenkin paikallisella tasolla ratkaistava kysymys, jolla ei ole yksittäistapauksissa ylikunnallisia, seudullisia tai maakunnallisia vaikutuksia. Satakuntaliiton hankkeessa -Suuret aurinkoenergian tuotantoalueet Satakunnassa, selvitetään aurinkoenergiantuotannon huomioimista maakuntakaavoituksessa, arvioidaan minkälaisia vaikutuksia suurilla aurinkoenergiantuotannon alueilla on ja pohditaan minkälaisilla kriteereillä voidaan potentiaalisia aurinkoenergiatuotannon alueita osoittaa maakuntakaavassa. Selvityksen puitteissa pohditaan myös esimerkiksi turvetuotantoalueiden jälkikäyttömahdollisuudet laajojen aurinkoenergiantuotantoalueiden sijoituspaikkoina. Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 valmisteluvaiheessa ratkaistaan miten aurinkoenergiantuotannon alueita käsitellään maakuntakaavoituksessa. Tavoiteesitys merkitään tiedoksi. 5 Maisema-alueet Maakunnallisten maisema-alueiksi tulee maakuntakaavassa osoittaa vain maisema-alueiden arvokkaimmat osakokonaisuudet (liian laajoilla, miltei kaikkia peltoalueita koskevilla aluevarauksilla vaarannetaan maatalouselinkeinojen kehittämismahdollisuudet ja selkeän maisemaan liittyvän arvohierarkian syntyminen). Jämijärven kunnan osalta merkittäviä maisema-alueita ei tule osoittaa yhtään nykyistä enempää. Maakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet edustavat maakunnan sisäisiä erityispiirteitä, jotka voivat olla harvinaisia tai hyvin säilyneitä kohteita. Maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden inventoinnin rajauksissa pyrittiin huomioimaan maisematilan luontaisia rajoja sekä yhtenäisinä hahmottuvia aluekokonaisuuksia. Luontaisia maiseman rajoja ovat metsäiset reunavyöhykkeet, selänteet, joet sekä joissain tapauksissa ihmisen luomat rakenteet, kuten tiet ja taajamien reuna-alueet. Visuaalisten ominaisuuksien lisäksi, maisema-alueet rajautuvat myös kulttuurihistoriallisten kokonaisuuksien mukaan. Maisema-alueiden rajauksiin on pyritty sisällyttämään myös kulttuurihistorialtaan ja luonnoltaan arvokkaita alueita. Arvokkaiden maisema-alueiden säilyminen viljelykäytössä on sekä maatalouden elinkeinotoiminnan kannalta keskeistä kuin myös maiseman erityispiirteiden kannalta hyvin tärkeää. Tavoite-esitys merkitään tiedoksi.

2, MH

2, MH Satakunnan vaihemaakuntakaava 2, osallistumis- ja arviointisuunnitelma nähtävillä MRL:n 63 ja MRA:n 30 mukaisesti 27.4. - 5.6.2015. Mielipiteet ja niihin laaditut vastineet Palautteen antaja Tiivistelmä

Lisätiedot

Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima maakuntakaavoituksessa. Petteri Katajisto Yli-insinööri 3. Vaihemaakuntakaavaseminaari 2.3.

Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima maakuntakaavoituksessa. Petteri Katajisto Yli-insinööri 3. Vaihemaakuntakaavaseminaari 2.3. Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima maakuntakaavoituksessa Petteri Katajisto Yli-insinööri 3. Vaihemaakuntakaavaseminaari 2.3.2012 Alueidenkäytön suunnittelun tavoitteet (maankäyttö- ja rakennuslaki

Lisätiedot

Turvetuotanto ja suoluonnonsuojelu maakuntakaavoituksessa

Turvetuotanto ja suoluonnonsuojelu maakuntakaavoituksessa Turvetuotanto ja suoluonnonsuojelu maakuntakaavoituksessa Etelä-Pohjanmaan vaihemaakuntakaava III Markus Erkkilä 11/2014 Esityksen sisältö Maakuntakaavoitus yleisesti Maakuntakaavatilanne Etelä Pohjanmaalla

Lisätiedot

MH 26.10.2015. Lausunnon antaja: Puolustusvoimat. Nro Aihealue Lausunto Vastine. 1 Maakuntakaava osana maakunnan suunnittelua

MH 26.10.2015. Lausunnon antaja: Puolustusvoimat. Nro Aihealue Lausunto Vastine. 1 Maakuntakaava osana maakunnan suunnittelua Satakunnan vaihemaakuntakaava 2, osallistumis- ja arviointisuunnitelma nähtävillä MRL:n 63 ja MRA:n 30 mukaisesti 27.4. - 5.6. 2015. Lausunnot ja niihin laaditut vastineet MH 26.10.2015 Nro Aihealue Lausunto

Lisätiedot

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 Valmisteluvaihe. Seudulliset yleisötilaisuudet

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 Valmisteluvaihe. Seudulliset yleisötilaisuudet Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 Valmisteluvaihe Seudulliset yleisötilaisuudet KAAVOITUSMENETTELY MAAKUNTAKAAVA (MRL 19 Maakunnan liiton tehtävät, MRL 25 Maakunnan suunnittelun tehtävät, MRL 26 Maakunnan

Lisätiedot

Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Nunu Pesu ympäristöministeriö

Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Nunu Pesu ympäristöministeriö Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Nunu Pesu ympäristöministeriö 27.3.2013 Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 1 Lain yleinen tavoite Tämän lain tavoitteena on järjestää

Lisätiedot

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

Suoluonnon suojelu maakuntakaavoituksessa

Suoluonnon suojelu maakuntakaavoituksessa Suoluonnon suojelu maakuntakaavoituksessa Aulikki Alanen, ympäristöneuvos, YM/LYMO Suo, luonto ja turve yleisöseminaari 24.5.2016 Etelä-Pohjanmaan liitto, Seinäjoki Soidensuojelutyöryhmän ehdotus SSTE

Lisätiedot

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2016

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2016 KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2016 23.11.2016 1 / 8 Maakuntakaavoitus Maakuntakaava on maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 132/1999) mukainen pitkän aikavälin yleispiirteinen suunnitelma maakunnan yhdyskuntarakenteesta

Lisätiedot

MUUT SOIDENSUOJELUA EDISTÄVÄT TOIMENPITEET Alueidenkäytön suunnittelu

MUUT SOIDENSUOJELUA EDISTÄVÄT TOIMENPITEET Alueidenkäytön suunnittelu Soidensuojelutyöryhmän loppuseminaari 17.12.2015 MUUT SOIDENSUOJELUA EDISTÄVÄT TOIMENPITEET Alueidenkäytön suunnittelu Ympäristöpäällikkö, Pohjois-Pohjanmaan liitto Soidensuojelu asettuu aika hyvin kaavoituksen

Lisätiedot

Olli Ristaniemi KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVAT/ 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA. Keuruu

Olli Ristaniemi KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVAT/ 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA. Keuruu 19.4.2012 Olli Ristaniemi KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVAT/ 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA Keuruu 18.4.2012 1 MAAKUNTAKAAVOITUSTILANNE Keski-Suomen maakuntakaava - kokonaismaakuntakaava Vahvistus 14.4.2009, lainvoima

Lisätiedot

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Kauppa Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Satakunnan aluerakenne ja keskusverkko 2009, tarkistetun palvelurakennetilaston mukaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 kaupan ratkaisut perustuvat

Lisätiedot

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakuntakaavat merialueilla VELMU-seminaari 15.4.2010 Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakunnan liiton tehtävät Lakisääteinen kuntayhtymä Alueiden kehittämisviranomainen ja maakunnan

Lisätiedot

Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö. Riitta Murto-Laitinen

Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö. Riitta Murto-Laitinen Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö Riitta Murto-Laitinen 22.1.2014 Maakuntakaavoitus merialueilla MRL:n mukaista alueiden käytön suunnittelua Suomessa merialueiden suunnittelua koskevaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 EHDOTUS 1. Yhteenveto merkittävimmistä muutoksista ja ehdotuksen ratkaisusta

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 EHDOTUS 1. Yhteenveto merkittävimmistä muutoksista ja ehdotuksen ratkaisusta Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 EHDOTUS 1 Yhteenveto merkittävimmistä muutoksista ja ehdotuksen ratkaisusta Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 prosessin vaihe 08/2014-11/2015 ALOITUSVAIHE 05-11/2015 TAVOITEVAIHE

Lisätiedot

Maisemat maakuntakaavoituksessa

Maisemat maakuntakaavoituksessa Maisemat maakuntakaavoituksessa Maankäyttö- ja rakennuslain arviointiin liittyvä työpaja 26.11.2012 Ympäristöministeriö Marja Mäntynen Oikeudellinen perusta Maakunnan suunnittelussa on huolehdittava valtakunnallisten

Lisätiedot

SATAKUNTALIITTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1. Tuulivoimatuotannolle parhaiten soveltuvat alueet

SATAKUNTALIITTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1. Tuulivoimatuotannolle parhaiten soveltuvat alueet SATAKUNTALIITTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Tuulivoimatuotannolle parhaiten soveltuvat alueet Ehdotusvaihe 2012 Kaavamerkinnät ja määräykset 10092012 MAAKUNTAKAAVATOIMIKUNTA 10.9.2012 Satakunnan vaihemaakuntakaava

Lisätiedot

Suoseuran esitelmätilaisuus

Suoseuran esitelmätilaisuus SUOT KAAVOITUKSESSA Suoseuran esitelmätilaisuus 7.4.2016 Erityisasiantuntija Ismo Karhu, Pohjois-Pohjanmaan liitto Ismo Karhu 7.4.-16 Mitä kaavoitus on? Kunnallista suunnittelua, jolla järjestetään alueiden

Lisätiedot

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2015

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2015 KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2015 2.6.2015 1 / 8 Maakuntakaavoitus Maakuntakaava on maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 132/1999) mukainen pitkän aikavälin yleispiirteinen suunnitelma maakunnan yhdyskuntarakenteesta

Lisätiedot

ENO-TUUPOVAARA RANTAOSAYLEISKAAVA

ENO-TUUPOVAARA RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

Kaavamerkinnät ja -määräykset

Kaavamerkinnät ja -määräykset SATAKUNTALIITTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti merkittävät tuulivoimatuotannon alueet Kaavamerkinnät ja -määräykset Satakunnan vaihemaakuntakaavan 1 kaavamerkinnät ja määräykset ovat

Lisätiedot

Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa. 3.10.2013 Lotta Vuorinen

Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa. 3.10.2013 Lotta Vuorinen Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa 3.10.2013 Lotta Vuorinen Tuulivoiman maakuntakaavoitus 11.10.2013 Mitä maakuntakaavoitus on? Maakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma alueiden käytöstä maakunnassa

Lisätiedot

Maakuntakaavoitus ja maankäytön mahdollisuudet

Maakuntakaavoitus ja maankäytön mahdollisuudet Maakuntakaavoitus ja maankäytön mahdollisuudet Ainespuun puskurivarastoilla ja metsäenergian terminaaleilla tehoa puunhankintaan 12.12.2014 Antti Saartenoja Maakuntakaavoitus pähkinänkuoressa Yleispiirteinen

Lisätiedot

Euran kunta 2-1. Maisema-alueet; Eura

Euran kunta 2-1. Maisema-alueet; Eura 8. Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 ehdotusvaiheen 1 aineisto (MH 22.1.2018) lausunnoilla 29.3.2018 asti MAISEMA-ALUEET / lausuntojen lyhennelmät ja laaditut vastineet Lyhenne lausunnon aiheesta 2 2-1

Lisätiedot

Laajat aurinkoenergian tuotantoalueet

Laajat aurinkoenergian tuotantoalueet Valmisteluvaihe Satakunnan vaihemaakuntakaava 2, Yleisötilaisuus, Kokemäki, 14.2.2017 Laajat aurinkoenergian tuotantoalueet Maakuntainsinööri Anne Nummela Kuvat: Pöyry Finland Oy Esiselvitys aurinkoenergian

Lisätiedot

Kaavamerkinnät ja -määräykset 25.11.2013. SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti merkittävät tuulivoimatuotannon alueet SATAKUNTALIITTO

Kaavamerkinnät ja -määräykset 25.11.2013. SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti merkittävät tuulivoimatuotannon alueet SATAKUNTALIITTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti merkittävät tuulivoimatuotannon alueet Kaavamerkinnät ja -määräykset 25.11.2013 SATAKUNTALIITTO ALUEIDEN KÄYTTÖ 2 SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti

Lisätiedot

SUOT POHJOIS-POHJANMAAN ALUEKEHITTÄMISESSÄ JA MAAKUNTAKAAVOITUKSESSA

SUOT POHJOIS-POHJANMAAN ALUEKEHITTÄMISESSÄ JA MAAKUNTAKAAVOITUKSESSA SUOT POHJOIS-POHJANMAAN ALUEKEHITTÄMISESSÄ JA MAAKUNTAKAAVOITUKSESSA Jussi Rämet Suunnittelujohtaja Pohjois-Pohjanmaan liitto Pohjois-Pohjanmaa on suomaakunta suot aina osa maakunnan kehittämistä Esityksen

Lisätiedot

Ajankohtaista Alueiden käyttö. Päivi Liuska-Kankaanpää Alueiden käytön johtaja

Ajankohtaista Alueiden käyttö. Päivi Liuska-Kankaanpää Alueiden käytön johtaja Ajankohtaista Alueiden käyttö Päivi Liuska-Kankaanpää Alueiden käytön johtaja Satakunnan maakuntakaava - Saanut lainvoiman 13.3.2013 (KHO) - Ohjaa suunnittelua kuntien suuntaan, n 120 lausuntoa/2015 -

Lisätiedot

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Kauppa Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Satakunnan aluerakenne ja keskusverkko 2009, tarkistetun palvelurakennetilaston mukaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 tavoitteet - maakunnan tarkoituksenmukainen

Lisätiedot

KAINUUN TUULIVOIMAMAA- KUNTAKAAVA

KAINUUN TUULIVOIMAMAA- KUNTAKAAVA KAINUUN TUULIVOIMAMAA- KUNTAKAAVA Kaavamerkinnät ja - määräykset, luonnos 30.6.2014 Julkaisija: Kainuun Liitto Kauppakatu 1 87100 Kajaani Puh. 08 6155 41 / vaihde Faksi: 08 6155 4260 kainuunliitto@kainuu.fi

Lisätiedot

Maakunnallisesti merkittävät bioenergia- ja puuterminaalit

Maakunnallisesti merkittävät bioenergia- ja puuterminaalit Valmisteluvaihe Satakunnan vaihemaakuntakaava 2, Yleisötilaisuus, Karvia, 8.2.2017 Maakunnallisesti merkittävät bioenergia- ja puuterminaalit Maakuntainsinööri Anne Nummela Kuvat: Manu Hollmén, Teemu Tervo

Lisätiedot

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1 Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys 31.3.2014 Page 1 Kaupan palveluverkkoselvityksessä: Selvitettiin Kainuun kaupan palvelurakenteen ja yhdyskuntarakenteen kehitys, nykytilanne ja kehitysnäkymät Laadittiin

Lisätiedot

Satakunnan ilmasto-ja energiastrategian huomioiminen aluerakenteen suunnittelussa. Anne Savola Ympäristöasiantuntija Satakuntaliitto

Satakunnan ilmasto-ja energiastrategian huomioiminen aluerakenteen suunnittelussa. Anne Savola Ympäristöasiantuntija Satakuntaliitto Satakunnan ilmasto-ja energiastrategian huomioiminen aluerakenteen suunnittelussa Anne Savola Ympäristöasiantuntija Satakuntaliitto 11.12.2012 Ilmastokysymyksiä maakunnan suunnittelussa EU:n ilmasto- ja

Lisätiedot

Vähittäiskaupan ohjaus

Vähittäiskaupan ohjaus Vähittäiskaupan ohjaus Kaavoituksen ja rakentamisen lupien sujuvoittaminen -työryhmä 25.11.2015 Pekka Normo Ympäristöministeriö Vähittäiskaupan ohjaus, nykytilanne MRL -muutos 2011, keskeinen sisältö Kauppaa

Lisätiedot

Lausunto 1 (4) Dnro 148/05.01/2017. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta. Elina Kurjenkatu 11 B

Lausunto 1 (4) Dnro 148/05.01/2017. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta. Elina Kurjenkatu 11 B Lausunto 1 (4) 8.3.2017 Dnro 148/05.01/2017 Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta Elina Kurjenkatu 11 B 10300 Karjaa Lausuntopyyntö 7.2.2017 Lepin liikealue, itäisen osan

Lisätiedot

Muonio. ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Muonio. ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Muonio ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 19.12.2016 Seitap

Lisätiedot

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2014

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2014 KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2014 12.8.2014 1 / 8 Maakuntakaavoitus Maakuntakaava on maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 132/1999) mukainen pitkän aikavälin yleispiirteinen suunnitelma maakunnan yhdyskuntarakenteesta

Lisätiedot

Voimaa tuulesta Pirkanmaalla -tuulivoimaselvitys

Voimaa tuulesta Pirkanmaalla -tuulivoimaselvitys Voimaa tuulesta Pirkanmaalla -tuulivoimaselvitys Tuulivoimaseminaari 3.10.2012 Tampereen komediateatteri Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Suunnitteluinsinööri Anne Mäkynen Mitä ollaan

Lisätiedot

Pirkanmaan maakuntakaava Maakuntakaavaluonnos Energia ja luonnonvarat

Pirkanmaan maakuntakaava Maakuntakaavaluonnos Energia ja luonnonvarat Pirkanmaan maakuntakaava Maakuntakaavaluonnos Energia ja luonnonvarat Maakuntakaavafoorumi Vanha kirjastotalo, Tampere, 19.3.2015 MAAKUNTAKAAVA Maakuntakaavaluonnos Valmisteluvaiheen kuuleminen Nähtävilläoloaika

Lisätiedot

TIEDON SIIRTYMINEN YMPÄRISTÖPÄÄTÖKSENTEOSSA

TIEDON SIIRTYMINEN YMPÄRISTÖPÄÄTÖKSENTEOSSA TIEDON SIIRTYMINEN YMPÄRISTÖPÄÄTÖKSENTEOSSA ASIANTUNTIJATYÖPAJA ARKTINEN KESKUS 18.3.2011 Riitta Lönnström Suunnittelujohtaja Lapin liitto Maakuntakaavan tehtävät MRL 25 Maakuntakaavassa esitetään alueidenkäytön

Lisätiedot

Kauppa. Yleisötilaisuus Karviassa Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti

Kauppa. Yleisötilaisuus Karviassa Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti Kauppa Yleisötilaisuus Karviassa 8.2.2017 Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti Satakunnan kokonaismaakuntakaava - Hyväksyttiin 2009 - YM vahvistuspäätöksellä voimaan 30.11.2011 - KHO: 13.3.2013 -kaupan

Lisätiedot

Lausunto "Suot ja turvemaat maakuntakaavoituksessa" oppaan luonnoksesta

Lausunto Suot ja turvemaat maakuntakaavoituksessa oppaan luonnoksesta Ympäristöministeriölle Lausunto "Suot ja turvemaat maakuntakaavoituksessa" oppaan luonnoksesta Pyydettynä lausuntonaan Pohjois-Savon maakuntahallitus toteaa opasluonnoksesta sen sisällön mukaisessa järjestyksessä

Lisätiedot

HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA

HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA MIKSI TUULIVOIMAKAAVA? Tuulivoimalaitos tarvitsee rakennusluvan, jonka myöntämisen edellytyksenä on ensisijaisesti voimassa oleva oikeusvaikutteinen maankäytön

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointi maakuntakaavoituksessa

Ympäristövaikutusten arviointi maakuntakaavoituksessa Ympäristövaikutusten arviointi maakuntakaavoituksessa Kaavoituksen ajankohtaispäivä, Turku Anne Savola Ympäristöasiantuntija Satakuntaliitto 5.6.2014 Maakuntakaava & vaikutusten arviointi MRL 1 MRL 9 MRA

Lisätiedot

Posio HIMMERKIN RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Posio HIMMERKIN RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Posio HIMMERKIN RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 05.04.2018 Seitap Oy 2018 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä

Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä Anna-Leena Seppälä Varsinais-Suomen ELY/ Anna-Leena Seppälä 29.1.2014 1 Valtakunnallisesti arvokkaat maisemaalueet

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.01.2017 Seitap Oy 2017 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Etelä-Savon 2. vaihemaakuntakaava. Lähtökohtia kaavan laadinnalle

Etelä-Savon 2. vaihemaakuntakaava. Lähtökohtia kaavan laadinnalle Etelä-Savon 2. vaihemaakuntakaava Lähtökohtia kaavan laadinnalle Taustaa Etelä-Savon maakuntakaava ollut voimassa 4.10.2010 alkaen Liitto seuraa kaavan ajantasaisuutta ja tekee vuosittain seurantaraportin,

Lisätiedot

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2, Tausta-aineisto

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2, Tausta-aineisto Satakunnan vaihemaakuntakaava 2, Tausta-aineisto Tuulivoimatuotanto Maakuntainsinööri Anne Nummela Kuvat: Sami Suominen, Visa Vehmanen TUULIVOIMA VAIHEMAAKUNTAKAAVASSA 2 Vaihemaakuntakaava 2 täydentää

Lisätiedot

Valtion luonnonsuojelu Östersundomissa. Östersundomin yleiskaava ja kaupunkiekologia, Helsinki Laituri, , Antti Below

Valtion luonnonsuojelu Östersundomissa. Östersundomin yleiskaava ja kaupunkiekologia, Helsinki Laituri, , Antti Below Valtion luonnonsuojelu Östersundomissa Östersundomin yleiskaava ja kaupunkiekologia, Helsinki Laituri, 31.5.2011, Antti Below Taustaa Matti Vanhasen II hallituksen ohjelma (19.4.2007): Selvitetään mahdollisuudet

Lisätiedot

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 EHDOTUS 2. Yhteenveto kaavan merkittävimmistä muutoksista ehdotusvaiheessa 2

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 EHDOTUS 2. Yhteenveto kaavan merkittävimmistä muutoksista ehdotusvaiheessa 2 Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 EHDOTUS 2 Yhteenveto kaavan merkittävimmistä muutoksista ehdotusvaiheessa 2 Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 prosessin vaihe 2014-2015 ALOITUSVAIHE 2015 TAVOITEVAIHE 2015-2017

Lisätiedot

Maakuntakaavoituksen tarpeet. Ympäristösuunnittelija Timo Juvonen Varsinais-Suomen liitto

Maakuntakaavoituksen tarpeet. Ympäristösuunnittelija Timo Juvonen Varsinais-Suomen liitto Maakuntakaavoituksen tarpeet Ympäristösuunnittelija Timo Juvonen Varsinais-Suomen liitto Esityksen runko 1. Kooste liittojen näkökulmista 2. Entäpä tulevaisuus? Onko kaavoissa merkitty ekologisten käytäviä,

Lisätiedot

LAUSUNTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVAN 2 VALMISTELUVAIHEEN AINEIS- TOSTA

LAUSUNTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVAN 2 VALMISTELUVAIHEEN AINEIS- TOSTA Satakuntaliitto LAUSUNTO Maakuntahallitus 6.4.2017 PL 260 28101 Pori kirjaamo@satakunta.fi LAUSUNTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVAN 2 VALMISTELUVAIHEEN AINEIS- TOSTA Yleistä Satakuntaliitossa meneillään

Lisätiedot

Katsaus maakuntakaavoituksen. Maisema-analyysin kurssi Aalto-yliopisto 30.11.2015

Katsaus maakuntakaavoituksen. Maisema-analyysin kurssi Aalto-yliopisto 30.11.2015 Katsaus maakuntakaavoituksen maailmaan Maisema-analyysin kurssi Aalto-yliopisto 30.11.2015 Iltapäivän sisältö Mikä on Uudenmaan liitto? Entä maakuntakaava? Maakunta-arkkitehti Kristiina Rinkinen Maisema-arkkitehdin

Lisätiedot

AURAN KUNTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, Liite 1 Sivu 1/ 6

AURAN KUNTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, Liite 1 Sivu 1/ 6 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, Liite 1 Sivu 1/ 6 KAAVATILANNE KAAVATYÖTÄ OHJAAVAT ASIAKIRJAT Kaava-aluetta koskevat olemassa olevat kaavat, muut suunnitelmat ja selvitykset: 1. Valtakunnalliset

Lisätiedot

Tuulivoima kaavoituksessa. Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap

Tuulivoima kaavoituksessa. Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap Tuulivoima kaavoituksessa Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap MITÄ SELVITETÄÄN Valtakunnalliset alueidenkäyhö- tavoiheet MaankäyHö- ja rakennuslaki EU:n säädökset Strategiat ja ohjelmat

Lisätiedot

Kauppa ja kaavoitus. Suomen Ympäristöoikeustieteen Seuran ympäristöoikeuspäivä Klaus Metsä-Simola

Kauppa ja kaavoitus. Suomen Ympäristöoikeustieteen Seuran ympäristöoikeuspäivä Klaus Metsä-Simola Kauppa ja kaavoitus Suomen Ympäristöoikeustieteen Seuran ympäristöoikeuspäivä 8.9.2011 OTL 2 Kauppa ja kaavoitus Esityksen sisältö Johdanto Maankäyttö- ja rakennuslain muutos 15.4.2011 Uusi 9 a luku Tausta

Lisätiedot

NAKKILAN KUNTA KESKUSTA-MYLLÄRIN ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

NAKKILAN KUNTA KESKUSTA-MYLLÄRIN ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA NAKKILAN KUNTA KESKUSTA-MYLLÄRIN ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 11.9.2008 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma koskee asemakaavan muutosta Nakkilan kunnan Myllärintien lännenpuoleisella

Lisätiedot

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 8.5.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen

Lisätiedot

Satakunnan maakuntakaava Satakunnan maakuntakaava Satakunnan maakuntakaava ja maa-ainesten kestävä käyttö. Seutukaavasta maakuntakaavaksi

Satakunnan maakuntakaava Satakunnan maakuntakaava Satakunnan maakuntakaava ja maa-ainesten kestävä käyttö. Seutukaavasta maakuntakaavaksi Satakunnan maa-ainesseminaari Ulvilassa 9.2.2010 Satakunnan maakuntakaava ja maa-ainesten kestävä käyttö Ympäristösuunnittelija Anne Savola Satakuntaliitto 1 Satakunnan maakuntakaava 2010 Seutukaavasta

Lisätiedot

Pirkanmaan 1. vaihemaakuntakaava, turvetuotanto 9.3.2012 1

Pirkanmaan 1. vaihemaakuntakaava, turvetuotanto 9.3.2012 1 Pirkanmaan 1. vaihemaakuntakaava, turvetuotanto 9.3.2012 1 Pirkanmaan 2. vaihemaakuntakaava Liikenne ja logistiikka Kaavaehdotus Julkisesti nähtävillä 21.11.-30.12.2011 Asukastilaisuudet: ti 22.11.11 Ylöjärvi,

Lisätiedot

Taajama-alueen osayleiskaavan muutos

Taajama-alueen osayleiskaavan muutos S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HARTOLAN KUNTA Taajama-alueen osayleiskaavan muutos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21427 annettuihin lausuntoihin I (I) Reinikainen Kuisma Sisällysluettelo 1 Hämeen

Lisätiedot

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit)

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit) Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit) - kulttuuriympäristön näkökulmasta Rakennusperinnön ja korjausrakentamisen neuvottelupäivät 11.4.2018 Timo Turunen ympäristöministeriöstä Valtakunnalliset

Lisätiedot

HIRVENSALMEN KUNTA KIRKONKYLÄN SEUDUN JA VILKONHARJU-LIUKONNIEMEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus ehdotus

HIRVENSALMEN KUNTA KIRKONKYLÄN SEUDUN JA VILKONHARJU-LIUKONNIEMEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus ehdotus HIRVENSALMEN KUNTA KIRKONKYLÄN SEUDUN JA VILKONHARJU-LIUKONNIEMEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus 20.2.2018 ehdotus Kaava tullut vireille: 15.6.2017 Luonnosaineisto nähtävillä MRA 30 : 24.8.2017-7.9.2017

Lisätiedot

Maisema-alueet maankäytössä

Maisema-alueet maankäytössä Maisema-alueet maankäytössä Anna-Leena Seppälä Varsinais-Suomen ELY/ Anna-Leena Seppälä 26.11.2013 1 Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Kulttuuriympäristöä koskevien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOS, NEITSYTMÄKI, KORTTELI 658

ASEMAKAAVAN MUUTOS, NEITSYTMÄKI, KORTTELI 658 ASEMAKAAVAN MUUTOS, NEITSYTMÄKI, KORTTELI 658 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 15.8.2016 KUNTA Euran kunta 050 KYLÄ Kauttua 406 KORTTELI 658 TONTTI 3 KIINTEISTÖT 2:574 (osa) 2:261 Kaavan laatija

Lisätiedot

HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus

HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus 22.4.2013, Helsinki, Laituri Pekka Normo, Ympäristöministeriö VÄHITTÄISKAUPAN PALVELUT - KESKUSTA-ALUEET, LÄHIKAUPAT,

Lisätiedot

Jämijärven kunta 8-1. Kauppa

Jämijärven kunta 8-1. Kauppa 7. Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 ehdotusvaiheen 1 aineisto (MH 22.1.2018) lausunnoilla 29.3.2018 asti KAUPPA / lausuntojen lyhennelmät ja laaditut vastineet Lyhenne lausunnon aiheesta 8 8-1 Jämijärven

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 16-KAUPUNGINOSA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA HANKE Nokian kaupunki, asemakaava Asemakaava koskee Nokian kaupungin 16. kaupunginosan kaavoittamatonta aluetta/ kiinteistöjä 536-407-24-3, 536-407-10-31,

Lisätiedot

LAUSUNTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVAN 2 VALMISTELUAINEISTOSTA

LAUSUNTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVAN 2 VALMISTELUAINEISTOSTA Kaupunkikehityksen lautakunta 15 07.03.2017 LAUSUNTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVAN 2 VALMISTELUAINEISTOSTA 194/00.08.081/2015 Kaula 15 Kaupungingeodeetti Jari Prehti: Satakunnan ensimmäinen maakuntakaava

Lisätiedot

Kaavajärjestelmä ja kaavojen sisältövaatimukset. Maakuntakaavan vaikutukset metsätalouteen

Kaavajärjestelmä ja kaavojen sisältövaatimukset. Maakuntakaavan vaikutukset metsätalouteen Kaavajärjestelmä ja kaavojen sisältövaatimukset Maakuntakaavan vaikutukset metsätalouteen Markus Erkkilä 14.10.2016 Esityksen sisältö Kaavajärjestelmä (MRL, valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, maakuntakaava,

Lisätiedot

KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA

KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA KEURUUN KAUPUNKI KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tämä osallistumis- ja arviointisuunnitelma koskee Keuruun keskustaajaman oikeusvaikutteisen osayleiskaavan laatimistyötä.

Lisätiedot

PERHENIEMEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

PERHENIEMEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA 130/10.02.02/2017 Tela 16.4.2019 40 Nähtävillä 25.4. - 27.5.2019 IITIN KUNTA SOLARWIND BY JANNENISKA OY PERHENIEMEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA nitelmasta annettujen lausuntojen P32718 nitel man lausuntojen

Lisätiedot

Ajankohtaista tuulivoimarakentamisesta. Tuulivoimaseminaari, Pori Katri Nuuja, YM

Ajankohtaista tuulivoimarakentamisesta. Tuulivoimaseminaari, Pori Katri Nuuja, YM Ajankohtaista tuulivoimarakentamisesta Tuulivoimaseminaari, Pori Katri Nuuja, YM 2 HE laiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta (VN 16.9.2010) Tuulivoimatuotannolle syöttötariffi

Lisätiedot

Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Sodankylä, Kakslauttasen asemakaavan muutos k 101

Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Sodankylä, Kakslauttasen asemakaavan muutos k 101 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Sodankylä Kakslauttasen asemakaavan muutos kortteli 101 Sodankylän Kakslauttasen alue OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 23.8.2017 Sodankylän

Lisätiedot

Muonio. VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Muonio. VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Muonio VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 21.2.2017 Seitap Oy 2017 Seitap Oy Osallistumis-

Lisätiedot

Ilmajoki, tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava

Ilmajoki, tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava Ilmajoki, tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava Kaavaselostus ALUSTAVA LUONNOS Kaava-alueen sijainti Tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaavan suunnittelualue on koko kunta. Vaiheyleiskaavassa osoitetaan tuulivoima-alueet

Lisätiedot

JOUTSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 100 / 1 ASEMAKAAVASELOSTUS. Ote asemakaavakartasta, kaavamuutosalue rajattuna punaisella

JOUTSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 100 / 1 ASEMAKAAVASELOSTUS. Ote asemakaavakartasta, kaavamuutosalue rajattuna punaisella JOUTSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 100 / 1 ASEMAKAAVASELOSTUS Ote asemakaavakartasta, kaavamuutosalue rajattuna punaisella SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Selvitys suunnittelualueen oloista 1.2

Lisätiedot

SELOSTUS, kaavaehdotus

SELOSTUS, kaavaehdotus JOUTSAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS SIIKANIEMI SELOSTUS, kaavaehdotus 28.6.2017 Ote rantayleiskaavakartasta, kaava-alueella punainen rajaus SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Selvitys suunnittelualueen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 (5) MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA ASEMKAAVAN MUUTOS KOSKEE 11. KAUPUNGINOSAN KORTTELIA 1101 Kunnan kaavatunnus:

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PORI/202/2016 VP 6/17.2.2016 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA FINPYYN (81.) KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 14 TONTTIA 1 KOSKEVA ASEMAKAAVAN MUUTOS 609 1671 1. OSOITE Finpyyntie 11 29600 Noormarkku 2. ALOITE

Lisätiedot

METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ

METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ ELY-KESKUS - LAKISÄÄTEINEN ROOLI KAAVOITUKSESSA - EDISTÄÄ, OHJAA JA VALVOO KUNTIEN KAAVOITUSTA - EDUSTAA VALTION LUONNONSUOJELUVIRANOMAISTA - VALITUSOIKEUS 2 MRL: Elinkeino-,

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 (5) MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN ARVIOINTISUNNITELMA ASEMKAAVAN MUUTOS KOSKEE 205. KAUPUNGINOSAN KORTTELEITA JA OSIA KORTTELEISTA 1, 2, 3, 7, 8, 9, 11 JA 12 SEKÄ NIIHIN

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOS, KAUTTUA, KORTTELI 635

ASEMAKAAVAN MUUTOS, KAUTTUA, KORTTELI 635 ASEMAKAAVAN MUUTOS, KAUTTUA, KORTTELI 635 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 15.8.2016 KUNTA Euran kunta 050 KYLÄ Kauttua 406 KORTTELI 635 osa puistosta VP ja osa katualueesta Kaavan laatija REJLERS

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 132-AK1302a NAKKILAN KUNTA KESKUSTAN ASEMAKAAVAN MUUTOS, KORTTELIT 4 JA 8 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 11.6.2013 Nosto Consulting Oy Suunnittelualue Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (8)

Lisätiedot

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI KAAVOITUSKATSAUS 2014. viistokuva: MOVA kuvaaja Jari Kokkonen

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI KAAVOITUSKATSAUS 2014. viistokuva: MOVA kuvaaja Jari Kokkonen PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI KAAVOITUSKATSAUS 2014 viistokuva: MOVA kuvaaja Jari Kokkonen Pyhäjärven kaupunginvaltuusto hyväksynyt..2014 KAAVOITUSKATSAUS 2014 1.5.2014 Maankäyttö- ja rakennuslain 7 :n mukaisesti

Lisätiedot

SATAKUNNAN MAAKUNTAKAAVA Ehdotus 27.4.2009

SATAKUNNAN MAAKUNTAKAAVA Ehdotus 27.4.2009 SATAKUNNAN MAAKUNTAKAAVA Ehdotus 27.4.2009 NAKKILAN TAAJAMAOSAYLEISKAAVAN Tarkistaminen ja laajentaminen 2010 SATAKUNNAN ALUESUUNNITTELUN YHTEISTYÖRYHMÄ 20.1.2011 * KAAVOITUSARKKITEHTI SUSANNA ROSLÖF Satakunnan

Lisätiedot

Asemakaava-alueiden ulkopuolinen rakentaminen Uudellamaalla, maakuntakaavoituksen näkökulma. Maija Stenvall, Uudenmaan liitto

Asemakaava-alueiden ulkopuolinen rakentaminen Uudellamaalla, maakuntakaavoituksen näkökulma. Maija Stenvall, Uudenmaan liitto Asemakaava-alueiden ulkopuolinen rakentaminen Uudellamaalla, maakuntakaavoituksen näkökulma Maija Stenvall, Uudenmaan liitto MAL verkosto Oulu 13.11.2012 Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaava 2 Suunnittelualueena

Lisätiedot

JÄMSÄN KAUPUNKI. MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

JÄMSÄN KAUPUNKI. MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JÄMSÄN KAUPUNKI MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA Länkipohjan teollisuusalueen asemakaava (55. kaupunginosa) Tampereentie Tampere 65 km Jämsä 27 km Hirsikankaantie Suunnittelualue

Lisätiedot

Suunnittelualue. Suunnittelun lähtökohdat. Suunnittelutilanne. SÄKYLÄN KUNTA , tark Sivu 1 / 6

Suunnittelualue. Suunnittelun lähtökohdat. Suunnittelutilanne. SÄKYLÄN KUNTA , tark Sivu 1 / 6 SÄKYLÄN KUNTA Sivu 1 / 6 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Ristolan asemakaavan muutos Suunnittelualue Varsinais-Suomen ELY-keskus on käynnistänyt tiesuunnitelman laatimisen valtatien 12 parantamiseksi

Lisätiedot

Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT. ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto

Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT. ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto 2 VESI MAAKUNTAKAAVASSA Seuraavassa lyhyesti: Maakuntakaavasta

Lisätiedot

TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEISSA 201, 202, 208 JA 210 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEISSA 201, 202, 208 JA 210 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kärsämäen kunta 1/5 KÄRSÄMÄEN KUNTA TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEISSA 201, 202, 208 JA 210 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö-

Lisätiedot

MTK-Satakunta kiittää saamastaan lausunnonantomahdollisuudesta ja esittää pyydettynä lausuntona seuraavaa:

MTK-Satakunta kiittää saamastaan lausunnonantomahdollisuudesta ja esittää pyydettynä lausuntona seuraavaa: MTK-Satakunta Itsenäisyydenkatu 35 A 28130 Pori Pirkanmaan liitto PL 76 33201 TAMPERE pirkanmaan.liitto@pirkanmaa.fi LAUSUNTO PIRKANMAAN MAA- KUNTAKAAVAEHDOTUKSESTA 2040 1/5 4.5.2016 LAUSUNTO PIRKANMAAN

Lisätiedot

JOUTSAN KUNTA / RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS

JOUTSAN KUNTA / RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS JOUTSA KOIVULA 172-413-1-45 RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS SELOSTUS Ote rantaosayleiskaavakartasta, kaavamuutosalueella punainen rajaus SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Selvitys suunnittelualueen oloista

Lisätiedot

HIRVENSALMEN KUNTA KIRKONKYLÄN SEUDUN JA VILKONHARJU-LIUKONNIEMEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus luonnos

HIRVENSALMEN KUNTA KIRKONKYLÄN SEUDUN JA VILKONHARJU-LIUKONNIEMEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus luonnos HIRVENSALMEN KUNTA KIRKONKYLÄN SEUDUN JA VILKONHARJU-LIUKONNIEMEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus 21.6.2017 luonnos Tullut vireille: 15.6.2017 Luonnosaineisto nähtävillä MRA 30 : Ehdotusaineisto nähtävillä

Lisätiedot

Muonio. ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1. Kaavaluonnoksen selostus

Muonio. ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1. Kaavaluonnoksen selostus Muonio ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1 Kaavaluonnoksen selostus 04.06.2018 Seitap Oy 2018 1. Perus- ja tunnistustiedot Kaavan laatija: Seitap Oy,

Lisätiedot

Maakuntahallitus PL Pori LAUSUNTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVAN 2 EHDOTUKSESTA. Yleistä

Maakuntahallitus PL Pori LAUSUNTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVAN 2 EHDOTUKSESTA. Yleistä Satakuntaliitto LAUSUNTO Maakuntahallitus 28.3.2018 PL 260 28101 Pori kirjaamo@satakunta.fi LAUSUNTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVAN 2 EHDOTUKSESTA Yleistä Satakuntaliiton vaihemaakuntakaavan 2 laadinta

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA LAUSUNTO POPELY/4343/2015 Pohjois-Pohjanmaa 1.7.2016 Raahen kaupunki Kaupunginhallitus Raahen kaupungin kirjaamo (sähköinen) Lausuntopyyntönne 4.3.2016 POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n

Lisätiedot

Satakunnan vaihemaakuntakaava

Satakunnan vaihemaakuntakaava Satakunnan maakuntakaavoituksen tilannekatsaus Satakunnan aluesuunnittelun yhteistyöryhmä Kokemäellä 25.8.2011 Maakunta-arkkitehti Sirkka Lehto Satakuntaliitto Satakunnan maakuntakaavan vahvistettavat

Lisätiedot

Muutoksenhaku Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksestä hyväksyä Vartiosaaren osayleiskaava (273 )

Muutoksenhaku Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksestä hyväksyä Vartiosaaren osayleiskaava (273 ) HELSINGIN HALLINTO-OIKEUDELLE ASIA VALITTAJA Muutoksenhaku Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksestä hyväksyä Vartiosaaren osayleiskaava 26.10.2016 (273 ) Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry.,

Lisätiedot