Havaitsinko tuholaisen, esimerkkejä yleisimmistä ei-toivotuista vieraista?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Havaitsinko tuholaisen, esimerkkejä yleisimmistä ei-toivotuista vieraista?"

Transkriptio

1 Havaitsinko tuholaisen, esimerkkejä yleisimmistä ei-toivotuista vieraista? Havainto 1: Näet keittiön kaappien päältä yläsokkelista kattoa myöten etenevän reilun 1cm mittaisen vaalean toukan, joita voi tulla mahdollisesti useammastakin eri kohdasta. Saman hyönteisen voit tavata myös lentämässä aikuisena hieman kömpelön tuntuisesti. Sen pysähdyttyä paikoilleen voit tunnistaa sen joksikin koisaperhoslajikkeeksi. Yleisemmät: Jauhokoisa: siivet tummanharmaat Intian jauhokoisa: siivet etuosasta vaaleat, kärjestä ruskeat. Kaakaokoisa: siivet lyijynharmaat Tutki kaapissa olevat kuivaelintarvikkeet, mm. jauhopussit, mausteet ja hiutaleet. Saatat löytää perhosia, toukkia tai niiden seittirihmastoa jostain pakkauksesta. Tämän pakkaus on hyvä poistaa tiloistasi. Jos epäilet niitä olevan vielä naapuripakkauksessa, etkä halua sitä hävittää, laita se pakkaseen viikoksi. Tarkista avaamattomien pakettien saumat ja hyllyjen reunat. Joskus kannattaa tarkastaa jopa astiakaapin reunat. Koisaperhosen toukka ryömii koteloitumaan turvalliseen sauma- tai kulmapaikkaan, jossa se kehittyy muutamassa viikossa perhoseksi, joka taas lähtee lentoon etsiäkseen paikkaa johon laskisi munat. Jos poistettuasi saastuneet elintarvikkeet ja puhdistettuasi hyllyjen reunat, havaitset taas perhosia viikon, parin ajan, ota yhteyttä omaan huoltoliikkeeseen, yhteystiedot löytyvät -> kohteemme -> oman kohteen osoite.

2 Havainto 2: Löydät iholtasi puremajälkiä. Tapettien saumoilta tai listojen reunoilta voit lisäksi löytää tummia ulostejälkiä. Tarkistaessasi vielä sängyn rakennetta altapäin, saatat löytää vanhoja 5mm tai pienempiä litteitä ja pyöreähköjä nahkakuoria jotka on hylätty uuden nahan luontivaiheessa. Kyseessä on lude. Jos et löydä mitään todisteita, mutta havaitset pieniä hyppijöitä, voivat ne olla myös kirppuja. Lude 4-5 mm pitkä Kirppu 2-3-mm pitkä Ota yhteyttä omaan huoltoliikkeeseen, yhteystiedot löytyvät -> kohteemme -> oman kohteen osoite.

3 Luteita asunnossasi? Miten toimia, jos epäilet, että asunnossasi on luteita? Tee täysi tarkastus huoneistoosi, vaikka et olisi näitä itse vielä havainnut. Luteiden puremat Luteen puremat eivät yleensä herätä uhriaan. Ne voivat ilmaantua minne tahansa keholle, mutta yleensä lähellä ihoa olevien verisuonien läheisyyteen. Yksi lude voi purra useita kertoja samalle alueelle. Puremat eri ruumiinosissa viittaavat kuitenkin useisiin luteisiin. Mistä löydät ja mitä kohteita on syytä tarkastaa Harvoin keholla tai käytössä olevissa vaatteissa Matkatavaroissa Huonekaluissa (mukaanlukien sähkölaitteet) Vuodevaatteissa (patjoissa, untuvapeitteissä ja tikatuissa peitteissä) Päällysvaatteissa (lakki, pikkutakki, päällystakki), jotka riippuvat seinää vasten Tarkista seinien ryijyjen ja taulujen taustat. Katso verhojen saumat ja verhotangot Leviäminen Kävelemällä (juuri kypsyneet nymfit 20 cm/min, täysikasvuiset 80 cm/min) Rakennuksissa, vierekkäisistä huoneista toiseen noin 7 viikkoa per huone, pääasiassa putkistoja myöten Varmista Jos teet havainnot ajoissa, puutu tilanteeseen ja ilmoitat siitä, voit estää suuremman leviämisen Tee ilmoitus mahdollisimman pian epäillessäsi luteita asuintilassasi. Vuode kannattaa pääsääntöisesti hävittää ( varsinkin runkopatja) suojaten ja peittäen se kuitenkin tiukasti esim. muovilla ennen siirtämistä, etteivät luteet leviä siirron aikana muualle. Merkitse vuoteesi selvästi varoituksella, että siinä on luteita, ettei kukaan muu ota sitä mistään käyttöön. Älä siirrä muita kalusteitasi pois huoneesta. Vuodevaatteet, verhot ja muut tekstiilit voit pestä asteessa. Kuljetettava suljetuissa muovisäkeissä. Muut kuumuutta kestävät esineet voi desinfioida myös saunottamalla niitä. Varmista tarvittavan lämmön pääsy kaikkiin saumoihin esim. kahden tunnin aikamäärällä ja kaikki kohdat avoinna. Muista kuljettaa kaikki saunaan suljetuissa pusseissa ja avata pussit vasta niiden oltua kuumassa esim. Valmistelut torjuntakäsittelyyn Seinää vasten olevat huonekalut irti seinästä Kiinteät kaapit ja hyllyt irti seinistä tarvittaessa Verhoillut kalusteet mahdollisimman avoimiksi. Sähkörasiat avataan tarvittaessa. Lattialistat irroitetaan tarvittaessa Tee tilaa seinien viereen. Käännä vuode kyljelleen, että pohja-alue näkyy.

4 Havainto 3: Huomaat keittiön pöydällä tai kaapin hyllyillä kävelevän pieniä kuoriaisia. Jos lisäksi havaitset niitä riisipussissa, mausteissa, jauhoissa tai vaikkapa hiutaleissa, on todennäköisin vieraasi joku häröistä. Esim riisihärö. Se voi olla myös hinkalokuoriainen, rohmukuoriainen tai jokin muu pienelävä, jonka munista on ajan kuluessa jossain elintarvikepaketissa kehittynyt lopulta muodonmuutosvaiheiden jälkeen pieni aikuinen kuoriainen. Riisihärö: 2,5-3 mm Hinkalokuoriainen: punaruskea, 3-4 mm ja toukka Jyväkärsäkäs: 2-3 mm, ruskeanmusta Rohmukuoriainen: 5mm, tummanruskea Tarkista kuivaelintarvikkeesi kaapista. Mikäli jokin pakkaus sisältää näitä, kannattaa se hävittää. Jos epäilet naapuripaketissa olevan myös näitä, laita se pakastimeen viikoksi. Pese havaintohyllyjen reunat ja saumat. Tarkkaile tilannetta seuraavina päivinä. Jos hyönteiset näyttävät vain jatkavan oloaan tiloissasi, ota yhteyttä omaan huoltoliikkeeseen, yhteystiedot löytyvät -> kohteemme -> oman kohteen osoite.

5 Havainto 4: Turkkiisi tai puuvillavaatteisiisi on ilmestynyt reikiä tai havaitset lattialla ryömimässä raidallisen toukan. Jos kosket toukkaan, menee se kippuralle. Voit havaita sen takapäässä muutaman haivenen. Kyseessä saattaa olla turkiskuoriaisen toukka. Esimerkiksi pilkkuturkiskuoriainen (aikuisena noin 5mm pitkä musta kuoriainen, jonka selässä pari valkoista pistettä) tai vyöturkiskuoriainen (aikuisena noin 5mm pitkä tummanruskea kuoriainen, jonka selässä on kellertävä aaltokuvio). Yleisin; pilkkuturkiskuoriainen ja sen toukka Avaa kaappien alasokkeliin näköyhteys, jos pystyt tarkistamaan niistä, sekä vaatekaapeista että keittiöstä. Niihin turkiskuoriaisen toukka yleensä jättää vanhoja tyhjiä kuoria luodessaan uuden nahan. Nämä kuoret ovat aivan toukan näköisiä Tässä tapauksessa kannattaa yleensä ryhtyä torjuntatoimenpiteisiin, joiden yhteydessä yleensä aloitetaan myös selvittely levinneisyydestä talossa. Ota yhteyttä omaan huoltoliikkeeseen, yhteystiedot löytyvät -> kohteemme -> oman kohteen osoite.

6 Havainto 5: Huoneessa lentää oljenkeltainen pieni perhonen. Mahdollisesti vaatekomerosta tai vaatehuoneesta lentää samanlainen. Todennäköisesti kyseessä on vaatekoi. Se on 6-8 mm pitkä. Etusiivet ovat kiiltävän kullankeltaiset. Toukka on 10 mm pitkä. Elää silkkisessä putkessa, jonka väri on sama kuin sen syömän kankaan. Kotelo on sen sisällä olevan toukan muotoinen.. Jos havaitset jossakin luonnonkuitutekstiilissä harsitun reiän, saattaa se olla tämän koin toukan tekemä jälki. Vaatekoin toukka rakentaa ympärilleen putkimaisen kotelon, jossa odottelee aikuiseksi perhoseksi kehittymistä. Jos epäilet niitä olevan jossain vaatteessa tai tekstiilissä, voit pestä ne varmuuden vuoksi, jolloin siinä oleva hyönteinen kuolee. Koi on mahdollisesti tullut ulkomailta jonkun tuotteen mukana, vanhasta tekstiilistä, joka on ollut jossain varastotuna pitkään tai on peräisin vanhan kiinteistön eristeestä. Jos tarvitset apua vaatekoiden sitkeästi jatkaessa olemistaan luonasi, ota yhteyttä omaan huoltoliikkeeseen, yhteystiedot löytyvät -> kohteemme -> oman kohteen osoite.

7 Havainto 6: Mennessäsi WC- tilaan tai keittiöön, huomaat jonkun hyönteisen pujahtavan nopeasti kaapin reunan tai kattolistan taakse. Voit olla havainnut pieniä hyönteisen uloste jälkiä keittiön kaappien saumoissa. Kyseessä on mahdollisesti torakka. Russakka mm pitkä Ranskantorakka mm pitkä Ruotsin torakka mm pitkä. Jos joku asunnossa tai tiloissa oleva on viime viikkojen aikana ollut ulkomaan reissulla, voi hän olla tuonut tällaisen tuliaisen matkassaan. Joskus syy voi löytyä naapuriasunnoista. Torakka on nopea juoksija. Joskus se etenee asunnosta toiseen putkien läpivientikoteloita myöten. Jos yksittäisen torakan poistettuasi niitä vielä ilmenee, ota yhteyttä omaan huoltoliikkeeseen, yhteystiedot löytyvät -> kohteemme -> oman kohteen osoite.

8 Havainto 7: Huomaat ikkunalaudalla tai lattialla mahdollisesti selällään olevan, noin 8 mm pitkän kuoriaisen, jonka selän poikki kulkee harmaa juova. Juovassa voit havaita muutaman tumman pisteen. Silloin on tiloihisi mahdollisesti ilmestynyt vyöihrakuoriainen. Se viihtyy siellä, missä se voi syödä kuolleita kärpäsiä tai muita eläimenraatoja. Asuntoosi se on voinut putkahtaa vaikkapa ullakolta. Ullakko on hyvä tarkistaa. Sieltä putsataan pois vanhat ampiaispesät, mahdollisesti sinne kuollut hiiri ja kärpäsraadot. Yleensä vyöihrakuoriainen ei tule aiheuttamaan haittaa kun ullakon puhdistuksen jälkeen jaksat heittää pois ne muutamat satunnaisesti asuntoosi ilmestyneet yksilöt. Ota yhteyttä omaan huoltoliikkeeseen, yhteystiedot löytyvät -> kohteemme -> oman kohteen osoite. Havainto 8: Kylpyhuoneen tai WC:n lattialla näet liikkuvan hopeanvärisen toukan, kun kytket valot päälle. Kyseessä on sokeritoukka. Sen englanninkielinen nimi silverfish kuvaa sen tyyliä paremmin. Sokeritoukka viihtyy kosteissa ja lämpimissä tiloissa mm. kaakeleiden alla ja saumoissa. Noin 12 mm pitkä Voit tarkkailla mistä suunnasta ne kulkevat, kun teet näitä havaintoja. Jos niitä tulee kynnyslistan alta tai viereisen huoneen listan alta, kannattaa sinun tarkastaa, ettei sinne pääse kertymään huomattavaa määrää kosteutta. Joskus tilojen kuivempana pitäminen vähentää sokeritoukkien elinmahdollisuuksia.

9 Havainto 9: Teet havainnon jossain keittiön hyllyllä, tiskipöydällä tai wc:n lavuaarilla pienistä noin 2mm pitkistä kellertävistä, joskus vähän punertavista ohuista muurahaisista. Se on todella pieni ja joidenkin vaikea havaita. Kyseessä saattaa olla faraomuurahainen Työmuurahaiset ovat 1-2 mm pitkiä. kellanruskeita. Urokset 3 mm pitkiä. Kuningattaret 3,5-6 mm pitkiä.tummanpunaisia. Sille kelpaa ravinnoksi kaikenlainen ihmisten ja eläinten ruoka. Mm. hunaja, kinkku, kissanruoka, Pähkinälevite yms. Se voi käyttää ravinnokseen myös jyrsijän ulostetta ja niiden raatoja. Yhdyskunnat voivat koostua muutamasta kymmenestä satoihin tuhansiin yksilöihin. Pesät ovat yleensä syvällä lämmitettyjen rakennusten onkaloissa. Mikäli pesiä häiritään, esim. ruiskutuksella, muodostavat ne heti lisää uusia yhdyskuntia. Havaittuasi faaraomuurahaisen, on se yleensä jo naapureillasikin, jos asut rivi- tai kerrostalossa. Torjuntatoimenpideasioihin kannattaa ryhtyä yhteistuumin koko kiinteistössä. Ota yhteyttä tarvittaessa. Asuntohankinnan toimistoon toimisto@helsinginasuntohankinta.fi tai p Havainto 10: Huomaat muurahaisjono, joka kulkee keittiön lattialta pöydällä olevalle mehulasille. Kyseessä on mauriainen eli sokerimuurahainen. Se on n.4mm pitkä musta muurahainen. Kuningattaret ovat 15 mm pitkiä. Sokerimuurahaista houkuttaa kaikenlainen makea ja imelä tuote. Se on tottunut käyttämään ravintonaan esim. kirvojen mettä. Siksi ne elävät lähiyhteydessä kirvojen kanssa. Seinien vierustat ja laatoitusten alustat ovat niille mieluisia asustelupaikkoja. Keväällä lumien alkaessa sulaa ja auringon lämmittäessä seiniä, alkaa liikehdintä, jolloin joku yksilöistä saattaa löytää itsensä sisätiloista. Silloin viesti kulkee myös muille ja jonot alkavat muodostua. Tuki kulkureitit ja houkuttele muut irtoyksilöt kiinnittymään johonkin makeaan, josta voit ne sitten hävittää. Jos omat konstit eivät tunnu riittävän, ota yhteyttä omaan huoltoliikkeeseen, yhteystiedot löytyvät -> kohteemme -> oman kohteen osoite.

10 Havainto 11: Lattian kulmassa sohvan takana tai jätesangon takana altaan alakaapissa, on pieniä papanoita. Olet tainnut saada vieraaksesi hiiren. Etsi, jos mahdollista, sen sisälle pääsyreitti. Katso esim. allaskaapin putkien läpivientiaukot, (onko niitä esim. jyrsitty suuremmiksi?) ja sähkökaappi, (onko siellä papanoita?). Voit asettaa hiirenloukkuja ja pyydystää mahdollisesti sisälle jääneen yksilön. Havainto 12: -oven kulmassa näet selviä jyrsimisjälkiä. -WC-tilassa on revitty suihkuverho, wc-paperia tms. -löydät huoneesta n. 1 cm pituisia jätöksiä. -talon tai pihamökin reunaan maahan on kaivettu 5-10 cm läpimittaisia koloja tai kulkuaukkoja. Alueella taitaa liikuskella rotta tai useampi. Tarkista onko jätetila asiallisessa kunnossa ja ettei siellä ole jotain houkuttelevaa jätettä. Sisätiloissa voit yrittää etsiä mahdollisen kulkuväylän tai asuntoon jääneen yksilön. Loukkuun meneminen voi kestää kauan, joskus jopa yli viikon. Pyydys voi jäädä myös tyhjäksi. Yleensä rotta kannattaa vähintäänkin ohjata ja hätistellä ovesta ulos.

Havaitsinko tuholaisen, esimerkkejä yleisimmistä ei-toivotuista vieraista?

Havaitsinko tuholaisen, esimerkkejä yleisimmistä ei-toivotuista vieraista? Havaitsinko tuholaisen, esimerkkejä yleisimmistä ei-toivotuista vieraista? Havainto 1: Näet keittiön kaappien päältä yläsokkelista kattoa myöten etenevän reilun 1 cm mittaisen vaalean toukan, joita voi

Lisätiedot

Havaitsinko tuholaisen, esimerkkejä yleisimmistä ei-toivotuista vieraista?

Havaitsinko tuholaisen, esimerkkejä yleisimmistä ei-toivotuista vieraista? Havaitsinko tuholaisen, esimerkkejä yleisimmistä ei-toivotuista vieraista? Havainto 1: Näet keittiön kaappien päältä yläsokkelista kattoa myöten etenevän reilun 1 cm mittaisen vaalean toukan, joita voi

Lisätiedot

Kodin kutsumattomat vieraat

Kodin kutsumattomat vieraat Kodin kutsumattomat vieraat Tuhohyönteisten tunnistus ja torjunta Sisällysluettelo: sivu Kodin kutsumattomat vieraat 3 Yleistä 4 Mittakaava ja merkkien selitykset 5 Tekstiilituholaiset 6 Vyöturkiskuoriainen

Lisätiedot

Luteita potilaalla miten torjun tartuntoja?

Luteita potilaalla miten torjun tartuntoja? Luteita potilaalla miten torjun tartuntoja? Alueellinen koulutus 22.9.2015 VSSHP Hygieniahoitaja Anne-Mari Kaarto https://www.cartoonstock.com/ directory/p/parasitic.asp Sisältö Mikä lutikka on? Mistä

Lisätiedot

KOKOELMIEN HOITO. konservaattori Kaisa Lindewall Satakunnan Museo

KOKOELMIEN HOITO. konservaattori Kaisa Lindewall Satakunnan Museo KOKOELMIEN HOITO konservaattori Kaisa Lindewall Satakunnan Museo 11.4.2018 Taistelu aikaa vastaan Miksi esineitten käsittelyyn kannattaa kiinnittää erityistä huomiota Pöly ja lika tuhoavat materiaaleja

Lisätiedot

Kodin kutsumattomat vieraat

Kodin kutsumattomat vieraat Kodin kutsumattomat vieraat Tuhohyönteisten tunnistus ja torjunta Sisällysluettelo: sivu Kodin kutsumattomat vieraat 3 Yleistä 4 Mittakaava ja merkkien selitykset 5 Tekstiilituholaiset 6 Vyöturkiskuoriainen

Lisätiedot

Zeuzera pyrina (Linnaeus, 1761)

Zeuzera pyrina (Linnaeus, 1761) Teksti: Harri Jalava (Perhoswiki 2015-05-02) Kuvat: Kuvapankki (http://insects.fi/insectimages/browser) Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Ohjelmisto: itext

Lisätiedot

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä Tee itse 5 helppoa jouluvinkkiä Askartele lautasliinarenkaita Onko sinulla vanhoja kuluneita farkkuja, joita et enää käytä? Voit askarrella niistä lautasliinarenkaita ja kattaa pöydän koreasti joulun alla.

Lisätiedot

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Suurin osa Lapin linnuista on muuttolintuja. Kaukaisimmat muuttolinnut viettävät talvensa tuhansien kilometrien päässä, Afrikassa tai Intiassa

Lisätiedot

FRONTLINE ON MAILMAN ENITEN KÄYTETTY ULKOLOISLÄÄKE PUUTIAISIA, KIRPPUJA, TÄITÄ JA VÄIVEITÄ VASTAAN KOIRILLE JA KISSOILLE

FRONTLINE ON MAILMAN ENITEN KÄYTETTY ULKOLOISLÄÄKE PUUTIAISIA, KIRPPUJA, TÄITÄ JA VÄIVEITÄ VASTAAN KOIRILLE JA KISSOILLE FRONTLINE ON MAILMAN ENITEN KÄYTETTY ULKOLOISLÄÄKE PUUTIAISIA, KIRPPUJA, TÄITÄ JA VÄIVEITÄ VASTAAN KOIRILLE JA KISSOILLE Fiproniili tappaa puutiaiset, kirput ja väiveet (S)-Metopreeni estää munien, toukkien

Lisätiedot

Pienet vikkelät vipeltäjät; syyhy ja lutikat

Pienet vikkelät vipeltäjät; syyhy ja lutikat Pienet vikkelät vipeltäjät; syyhy ja lutikat Miia Koskinen Hygieniahoitaja Sairaanhoitaja yamk Loinen (parasiitti) On eliö, joka elää toisen eliön (isäntäeliön) kudoksissa, iholla, turkissa tai läheisyydessä

Lisätiedot

Kunnossapitovastuunjako taloyhtiössä ja uusi vastuunjakotaulukko

Kunnossapitovastuunjako taloyhtiössä ja uusi vastuunjakotaulukko Kunnossapitovastuunjako taloyhtiössä ja uusi vastuunjakotaulukko Mia Pujals Vanhempi lakimies, varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa Taloyhtiösi asialla Kunnossapitovastuunjako taloyhtiössä Asunto-osakeyhtiölaki

Lisätiedot

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Raision Kaislaniitty

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Raision Kaislaniitty YH-Asumisoikeus Länsi Oy Raision Kaislaniitty SISUSTUSMATERIAALIEN VALITSEMINEN Tässä esitteessä esittelemme asunnon hintaan kuuluvia sisustusmateriaaleja, varusteita ja laitteita. Asukkaalla on mahdollisuus

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Märkätilojen katselmukset Raportti

Märkätilojen katselmukset Raportti Märkätilojen katselmukset Raportti Oulaisten Amiraali Oy Ravikuja 1 86300 Oulainen 18.1.2018 Widetek Puh. 044-7415171 etunimi.sukunimi@widetek.fi Ratakatu 14 Fax. 08 424528 www.widetek.fi 84100 YLIVIESKA

Lisätiedot

Naurulokki. Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset. Elää lähes koko Suomessa

Naurulokki. Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset. Elää lähes koko Suomessa Naurulokin pesintä Naurulokki Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset Elää lähes koko Suomessa Missä naurulokit ovat talvella? Ulkomailta löydetyt suomalaiset

Lisätiedot

YH Kodit Kaarinan Ritariperho

YH Kodit Kaarinan Ritariperho YH Kodit Kaarinan Ritariperho SISUSTUSMATERIAALIEN VALITSEMINEN Tässä esitteessä esittelemme asunnon hintaan kuuluvia sisustusmateriaaleja, varusteita ja laitteita. Asukkaalla on mahdollisuus valita osa

Lisätiedot

Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa

Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa Jarkko Niemi, Luonnonvarakeskus Lasten Yliopisto, Seinäjoki, 16.4.2016 Luennon sisältö Mitä ovat hyönteiset ja madot Mikä on niiden rooli

Lisätiedot

Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VANTAA. Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa

Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VANTAA. Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Lattiarakenteen kuntotukimus Tarkastuskohde: Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VNT Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Vahinkonumero: Tarkastaja:

Lisätiedot

Bonola, eli entinen Lappeenrannan maatalous- ja puutarhaoppilaitoksen (LaMPola) rehtorin asunto.

Bonola, eli entinen Lappeenrannan maatalous- ja puutarhaoppilaitoksen (LaMPola) rehtorin asunto. Bonola, eli entinen Lappeenrannan maatalous- ja puutarhaoppilaitoksen (LaMPola) rehtorin asunto. Koulumiljööstä vanha rehtorin talo yli 2000 neliön pihapiirineen sai uudet omistajat vuonna 2010. Siitä

Lisätiedot

Ihminen ja susi kohtaavat päivittäin ympäri maailmaa ilman, että mitään erityistä tapahtuu. Yleensä tilanteissa on ollut kyse jostain seuraavasta:

Ihminen ja susi kohtaavat päivittäin ympäri maailmaa ilman, että mitään erityistä tapahtuu. Yleensä tilanteissa on ollut kyse jostain seuraavasta: Kun kohtaat SUDEN Ihminen ja susi kohtaavat päivittäin ympäri maailmaa ilman, että mitään erityistä tapahtuu. On kuitenkin tilanteita, joissa susi on hyökännyt ihmisen kimppuun. Yleensä tilanteissa on

Lisätiedot

ASUMISOIKEUDEN LUOPUMISILMOITUS

ASUMISOIKEUDEN LUOPUMISILMOITUS ASUMISOIKEUDEN LUOPUMISILMOITUS Koulukatu 19 Skolhusgatan PL 2 PB, Vaasa 65101 Vasa faksi/fax (06) 325 3629, www.pikipruukki.com Pvm TÄYTÄ JA TULOSTA. Palauta allekirjoitettuna osoitteeseen: Oy Vaasan

Lisätiedot

KirjautuminenPro+ PIKA OPAS PRO+ KÄYTTÖÖN

KirjautuminenPro+ PIKA OPAS PRO+ KÄYTTÖÖN KirjautuminenPro+ 1) Ammattiliitto Pro:n sivuilla, sivun oikeassa reunassa on Pro+ jäsenille. 1) Klikkaamalla logoa, pääset kirjautumaan Pro+ sivuille. Oman profiilin julkaisu Pro+ 2) 2) Kun olet kirjautunut

Lisätiedot

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN Koulukatu 19 Skolhusgatan PL 2 PB, Vaasa 65101 Vasa faksi/fax (06) 325 3629, www.pikipruukki.com Pvm TÄYTÄ JA TULOSTA. Palauta allekirjoitettuna osoitteeseen: Koy Pikipruukki,

Lisätiedot

Muurahaisia. sisällä ja ulkona? Torju muurahaiset sekä muut ryömivät hyönteiset tehokkailla Myrr-tuotteilla.

Muurahaisia. sisällä ja ulkona? Torju muurahaiset sekä muut ryömivät hyönteiset tehokkailla Myrr-tuotteilla. Muurahaisia sisällä ja ulkona? Torju muurahaiset sekä muut ryömivät hyönteiset tehokkailla Myrr-tuotteilla. 6 tapaa torjua muurahaisia Sisällä Missä Ulkona ja sisällä ryömivien hyönteisten torjuntaan Sisätiloissa.

Lisätiedot

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Liedon Amalianhovi

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Liedon Amalianhovi YH-Asumisoikeus Länsi Oy Liedon Amalianhovi KIINTOKALUSTEET / KEITTIÖ Värimaailma 1: Kalusteovi taivereunainen laminaattiovi, väri valkoinen Vedin kromattu lankavedin, malli voi poiketa kuvasta. Kalustevälilaataksi

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Seinähyllyt TURVALLISUUS HYVÄ TIETÄÄ Hyllyjä kaikkiin tarpeisiin

Seinähyllyt TURVALLISUUS HYVÄ TIETÄÄ Hyllyjä kaikkiin tarpeisiin OSTOAPU Seinähyllyt TURVALLISUUS Erilaiset seinämateriaalit vaativat erilaiset kiinnikkeet. Käytä omaan seinämateriaaliisi soveltuvia kiinnikkeitä (myydään erikseen). Apua kiinnikkeiden valintaan saat

Lisätiedot

Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Kuvat: Petri Kuhno

Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Kuvat: Petri Kuhno Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA Keväällä on aika pesiä! Keväällä ja kesällä on paras aika pesiä. Miksi? on paljon ruokaa (esimerkiksi ötököitä) poikasille ja emoille

Lisätiedot

Pala Palalta Anne Ruotsalaisen ja Markus Dannemannin kodissa on 48 neliötä ja yhtä monta fiksua, tilaa säästävää ideaa.

Pala Palalta Anne Ruotsalaisen ja Markus Dannemannin kodissa on 48 neliötä ja yhtä monta fiksua, tilaa säästävää ideaa. Pala Palalta Anne Ruotsalaisen ja Markus Dannemannin kodissa on 48 neliötä ja yhtä monta fiksua, tilaa säästävää ideaa. arja löfström KUVAT katri kapanen K O T I Kaksio Helsingin Pohjois-Haagassa, 48 neliötä,

Lisätiedot

Hyönteistuotanto - Hermanni Nieminen, Niittykummun maatila

Hyönteistuotanto - Hermanni Nieminen, Niittykummun maatila Hyönteistuotanto - Hermanni Nieminen, Niittykummun maatila Hyönteisten alkutuotannon vaatimukset VIRANOMAISILMOITUKSET Hyvissä ajoin (4vko) ennen toiminnan aloittamista ilmoitus alkutuotantopaikasta oman

Lisätiedot

Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1

Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Ovelat ötökät Arviolta noin puolet kaikista maapallon eliölajeista kuuluu hyönteisten ryhmään. Maapallolla tunnetaan yli miljoona hyönteislajia ja Suomessakin hiukan alle

Lisätiedot

Kalusteovi: Valkoinen melamiini (141 Aino, Novart Oy) VAKIO. Valkoinen taivelaminaatti (321 Aurora, Novart Oy) VAKIO

Kalusteovi: Valkoinen melamiini (141 Aino, Novart Oy) VAKIO. Valkoinen taivelaminaatti (321 Aurora, Novart Oy) VAKIO 1 (6) ETEINEN Eteiskalusteina on piirustuksessa esitetyssä laajuudessa komerokaappeja. Rungot sekä ylä- ja alatäytteet ovat väriltään valkoiset. Kalusteovi: Valkoinen melamiini (141 Aino, Novart Oy) KEITTIÖ

Lisätiedot

Mitä remontteja osakas saa tehdä?

Mitä remontteja osakas saa tehdä? 1.1 Lain määräykset 1 Mitä remontteja osakas saa tehdä? Asunto-osakeyhtiön osakas saa lain mukaan tehdä asunnossaan omalla kustannuksellaan erilaisia remontteja. Osakas voi esimerkiksi muuttaa huoneistonsa

Lisätiedot

Tuoteluettelo. Smart Storing :: Tuoteluettelo 1. smartstoring_tuoteluettelo_fi_2006.indd 1 11.9.2006 14:04:38

Tuoteluettelo. Smart Storing :: Tuoteluettelo 1. smartstoring_tuoteluettelo_fi_2006.indd 1 11.9.2006 14:04:38 Tuoteluettelo Smart Storing :: Tuoteluettelo 1 smartstoring_tuoteluettelo_fi_6.indd 1 11.9.6 14:04:38 M01 M04 Muunto-paneeli 2 t 3 t 4 Vaatetangot 5 Yleispidikkeet 6 leveys mm syvyys mm leveys mm syvyys

Lisätiedot

Phaulernis dentella (Zeller, 1839)

Phaulernis dentella (Zeller, 1839) Teksti: Harri Jalava (Perhoswiki 2015-05-02) Kuvat: Kuvapankki (http://insects.fi/insectimages/browser) Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Ohjelmisto: itext

Lisätiedot

Ennen saunaoven asennustöitä varmista, että ovi on ehjä eikä siinä ole vikoja. Vikojen ilmetessä pyydämme ottamaan yhteyttä tuotteen jälleenmyyjään.

Ennen saunaoven asennustöitä varmista, että ovi on ehjä eikä siinä ole vikoja. Vikojen ilmetessä pyydämme ottamaan yhteyttä tuotteen jälleenmyyjään. Saunaoven asennusohjeet Lasioven asennustöiden suorittamiseen tarvitaan kaksi henkilöä. Lasi ei kestä kovien ja painavien esineiden iskuja. Iskusta lattiaan tai seinään lasi voi rikkoutua. Älä koskaan

Lisätiedot

Paloriski-ilmoitus: Ilmeisen paloriskin määrittely, ilmoitusvelvolliset, ilmoitusmenettely

Paloriski-ilmoitus: Ilmeisen paloriskin määrittely, ilmoitusvelvolliset, ilmoitusmenettely Paloriski-ilmoitus: Ilmeisen paloriskin määrittely, ilmoitusvelvolliset, ilmoitusmenettely Miten määritellä paloriski? Ilmeisen paloriskin määrittely tilastojen valossa Toimintakyvyltään alentunut, tupakoiva,

Lisätiedot

Keväisin, kun ulkolämpötila on noussut plussan puolelle,

Keväisin, kun ulkolämpötila on noussut plussan puolelle, Vallox 130 ilmanvaihtokone. Säädä ilmanvaihtokoneen nopeudeksi: o 1 kun asunnossa ei ole ihmisiä, esim. viikonloppureissu. Ilmanvaihtokonetta ei tule sammuttaa, vaikka asunto olisikin tyhjillään (esim.

Lisätiedot

Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita.

Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita. Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita. Sisustussuunnitelmasi Hei, Kiitos sisustustilauksestasi, makuuhuoneesi uutta ilmettä oli kiva suunnitella. Lähdin suunnitelmassani kokonaisvaltaisesta

Lisätiedot

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

Asennusohje ColoRex SD och EC

Asennusohje ColoRex SD och EC Asennusohje ColoRex SD och EC ColoRex on sähköä johtava PVC-laatta, jonka mitat ovat 610 x 610 x 2 mm. ColoRex on ESD-hyväksytty (Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut). ColoRex-asennuksessa käytetään

Lisätiedot

TILHENKATU 23, TURKU MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

TILHENKATU 23, TURKU MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. TILHENKATU 23, TURKU MYYNTIESITE TURKU, KERROSTALO 2 3h+k+erill.wc+kph+eteinen+las.parv., 75 m, 115 000 Vastaava välittäjä Karoliina Siikarla KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄ LKV, KiAT, PARTNER 040 571 4250 karoliina@bolkv.fi

Lisätiedot

BOKNÄS SCANDIC. Boknäs Scandic. Moduuleista koottu Boknäs Scandic -kaluste muuntuu ja kasvaa tarpeiden mukaan ylöspäin ja sivuille.

BOKNÄS SCANDIC. Boknäs Scandic. Moduuleista koottu Boknäs Scandic -kaluste muuntuu ja kasvaa tarpeiden mukaan ylöspäin ja sivuille. Boknäs Scandic Moduuleista koottu Boknäs Scandic -kaluste muuntuu ja kasvaa tarpeiden mukaan ylöspäin ja sivuille. VIIMEISTELE YLÄSOKKELILLA Yläsokkelin värin voi valita 7 eri vaihtoehdosta. Jos laitat

Lisätiedot

Käyttöohje. Tervetuloa klamydiaja tippuritestipalvelun käyttäjäksi!

Käyttöohje. Tervetuloa klamydiaja tippuritestipalvelun käyttäjäksi! Käyttöohje Tervetuloa klamydiaja tippuritestipalvelun käyttäjäksi! Palvelun käyttämiseen tarvitset internetyhteyden esimerkiksi matkapuhelimesta ja keinon tunnis tautua sähköisesti pankkitunnuksilla tai

Lisätiedot

Hinnat sisältävät arvonlisäveron

Hinnat sisältävät arvonlisäveron LIUSKEKIVET Altan Harmaa 1-2 cm 5-10 palaa/m2 Tasavahva, harmaa liuskekivi kovaan käyttöön.soveltuu sisälle ja ulos mm. seinien, lattioiden ja tulisijojen 45 kg verhoiluun. Hinta/pakkaus 29.90 /m2 29.90

Lisätiedot

Iho- ja allergiasairaalan lastenosaston sisustaminen

Iho- ja allergiasairaalan lastenosaston sisustaminen Iho- ja allergiasairaalan lastenosaston sisustaminen Tehtävän Kuvaus: Sisustuksen budjetti: 5 000 7 000 euroa Koko osaston pohjapiirustus Sisustettavat huoneet merkitty punaisella. Leikki-/odotushuone

Lisätiedot

Akne. totta ja tarua nuoruusiän näppylöistä

Akne. totta ja tarua nuoruusiän näppylöistä Akne totta ja tarua nuoruusiän näppylöistä LÄHES KAIKKI NUORET KÄRSIVÄT JOSSAKIN VAIHEESSA FINNEISTÄ KASVOISSA, RINNASSA JA SELÄSSÄ. NE OVAT NUORUUSIÄSSÄ NIIN TAVALLISIA, ETTÄ NIIDEN KATSOTAAN KUULUVAN

Lisätiedot

Awaus HUONEKORTTI. PVM: 30.7.2010 KOHDE: GREENBUILD OY Soihtutie 12a ja 12b

Awaus HUONEKORTTI. PVM: 30.7.2010 KOHDE: GREENBUILD OY Soihtutie 12a ja 12b 001 TUULIKAAPPI (alakerta) Seinät Saumanauhoitus, tasoitus ja pohjamaalaus 1x. Pintamaalaus, Värisilmä Oy:n Sointu tai Tikkurila Oy:n Harmony. Tikkurilan symphony-värikartasta Lattia Lattiaan asennetaan

Lisätiedot

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ 19.07.18 1 TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Osoite: Kaupunki/Kunta: Kaupungin/Kunnanosa: Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Pinta-ala: Nissiläntie 11, 90650 Oulu Oulu Ranta-Saarela Kokonaisala: 220 m² Rakennusoikeus:

Lisätiedot

PYSTYTYSOHJEET Turvaohjeet

PYSTYTYSOHJEET Turvaohjeet POMPPULINNA Tässä ovat ohjeet pomppulinnan pystytykseen ja pakkaamiseen sekä säännöt pomppulinnan käyttöön. Lue ohjeet huolella läpi ennen kuin alat pystyttämään pomppulinnaa. Muista noudattaa sääntöjä,

Lisätiedot

Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha

Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha 24.3.-4.4.2014 Kissoja n. 40-50 Koiria n. 15 Koiria ja kissoja löydetään kadulta, metsästä, roskiksista, jätelavoilta... Kissoja pyydystettiin loukkujen

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

PERHENEUVOLAN JA AIKUISSOSIAALITYÖTILOJEN YLLÄPITOSIIVOUS

PERHENEUVOLAN JA AIKUISSOSIAALITYÖTILOJEN YLLÄPITOSIIVOUS TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 4 C 1 (5) Perheneuvolan ja aikuissosiaalityötilojen ylläpitosiivouksen palvelukuvaus 18.4.2012 1751/02.08.00/2012 PERHENEUVOLAN JA AIKUISSOSIAALITYÖTILOJEN YLLÄPITOSIIVOUS LEIKKI-

Lisätiedot

Hepialidae. Perhoswiki 2015-04-29 1

Hepialidae. Perhoswiki 2015-04-29 1 Teksti: Harri Jalava Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Kuvat: Kuvapankki (http://www.insects.fi/insectimages/browser) Ohjelmisto: itext (http://itextpdf.com/)

Lisätiedot

Tallilehti Kavionkopse nro. 1

Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Sisällys: A osa Tallin säännöt. B osa Haluatko hoitajaksi? Kuvia tallin hevosista. C osa Hevosaiheisia tehtäviä ja kysymyksiä (hoitajille ja henkilökunnan jäsenille). D osa

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu

Sharie Coombes. Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme

Lisätiedot

YH Kodit Kaarinan Kreivi

YH Kodit Kaarinan Kreivi YH Kodit Kaarinan Kreivi KIINTOKALUSTEET / KEITTIÖ Kalusteovi valkoinen, suorareunainen, maalattu mdf-ovi Kalusterungot, ylä- ja alasokkelit sekä mahdolliset sivutäytteet ovat valkoista melamiinia. Kalustevedin

Lisätiedot

Raportti Työ No:

Raportti Työ No: Sivu 1 / 10 Asunto Oy Hopeakartano SKH isännöinti Oy Tekninen Isännöitsijä Toni Sundberg Beckerintie 8 00410 HELSINKI Raportti Työ No: 759-1418 Kohde: Työ No: Asiakas Asunto Oy Hopeakartano Malminkartanonaukio

Lisätiedot

Rakennusohjeet Rakenna ulkosuihku

Rakennusohjeet Rakenna ulkosuihku Rakennusohjeet Rakenna ulkosuihku Jokaisessa itseään kunnioittavassa puutarhassa on ulkosuihku kuumien päivien helpotukseksi. Seuraava vaihtoehto on helppo rakentaa ja liittää vesijohtoverkkoon. Suihkuteline

Lisätiedot

Kuvat: Petri Kuhno ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Pesinnän merkit. Lasten lintuviikko 30.5.-5.6.2011

Kuvat: Petri Kuhno ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Pesinnän merkit. Lasten lintuviikko 30.5.-5.6.2011 Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA Keväällä on aika pesiä! Keväällä ja kesällä on paras aika pesiä. Miksi? on paljon ruokaa (esimerkiksi ötököitä) poikasille ja emoille

Lisätiedot

MDF-JA PUULISTOJEN ASENNUSOHJE

MDF-JA PUULISTOJEN ASENNUSOHJE MDF-JA PUULISTOJEN ASENNUSOHJE Aloita asennus katkaisemalla listat sopivaan mittaan. Tee tarvittavat jiiraukset valmiiksi. JIIRAUS: MDF-ja puulistat voit jiirata sahaamalla. NAULAUS: käytä viimeistelynaulainta,

Lisätiedot

Kasvintuhoojien tarkkailu ja biologinen torjunta. Luomumpi Varsinais-Suomi

Kasvintuhoojien tarkkailu ja biologinen torjunta. Luomumpi Varsinais-Suomi Kasvintuhoojien tarkkailu ja biologinen torjunta Luomumpi Varsinais-Suomi 13.02.2019 Biotus Oy: Perustettu 12.6.2003 10-12 työntekijää Heini Koskula / Biotus Oy Omaa tuotantoa: Neoseiulus cucumeris Amplyseius

Lisätiedot

Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita.

Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita. Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita. Sisustussuunnitelmasi Hei, kiitos tilauksestasi! Oli ilo päästä suunnittelemaan muutosta työhuoneeseenne, josta on pian tulossa myös vauvan

Lisätiedot

ikilauta Loppu lahoamiselle ja homehtumiselle Helppo asentaa ja työstää Puusyykuvioitu ja pintamaalattu Huoltovapaa ja paloturvallinen julkisivu

ikilauta Loppu lahoamiselle ja homehtumiselle Helppo asentaa ja työstää Puusyykuvioitu ja pintamaalattu Huoltovapaa ja paloturvallinen julkisivu Julkisivut Päiväys: 11/04 Loppu lahoamiselle ja homehtumiselle Helppo asentaa ja työstää Puusyykuvioitu ja pintamaalattu Huoltovapaa ja paloturvallinen julkisivu Julkisivupaneeli Tuotteet: on ainutlaatuinen

Lisätiedot

MUISTILISTA MUUTTOSIIVOUKSEEN

MUISTILISTA MUUTTOSIIVOUKSEEN MUISTILISTA MUUTTOSIIVOUKSEEN www.moveria.fi. Katso myös www.moveria.se/blogg Valmistelu Tyhjennä koko asunnon huonekalut, muuttolaatikot ja kaikki tavarat, jotka vielä ovat kaapeissa ja laatikoissa. Muista

Lisätiedot

Maskeeraa oikein. Muovituksen maskeeraus - reikä ohjaustapille ylöspäin

Maskeeraa oikein. Muovituksen maskeeraus - reikä ohjaustapille ylöspäin Maskeeraa oikein Helpottaakseen saumaustyötä (ei vuotoja) on tärkeätä että maskeeraus tehdään meidän ohjeistuksen mukaan. 1 1 2 3 2 Suosittelemme myös että saumat muovitetaan koska tämä antaa suojan kemikaaleja

Lisätiedot

PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI

PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI PUU PALAA PAKKO VAIHTAA Keskellä on yksi leikkijä ilman omaa pesää. Ilman omaa pesää oleva leikkijä huutaa: Puu palaa, pakko vaihtaa!. Pesissä olevat leikkijät vaihtavat

Lisätiedot

MAANVAISTEN LATTIA- JA SEINÄRAKENTEIDEN KOS- TEUSMITTAUKSET, VAIHE 1

MAANVAISTEN LATTIA- JA SEINÄRAKENTEIDEN KOS- TEUSMITTAUKSET, VAIHE 1 MAANVAISTEN LATTIA- JA SEINÄRAKENTEIDEN KOS- TEUSMITTAUKSET, VAIHE 1 Uomarinteen koulu, Vantaa Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 WSP Finland Oy 1 (3) 1. TUTKIMUKSEN KOHDE JA TEHTÄVÄ 1.1 Kohde 1.2

Lisätiedot

Eduskuntavaalit 18.3.2007

Eduskuntavaalit 18.3.2007 Eduskuntavaalit 18.3.2007 Ennakkoäänestys 7. 13.3.2007 Eduskuntavaalit Suomen ensimmäiset eduskuntavaalit järjestettiin 100 vuotta sitten. Ne olivat myös ensimmäiset vaalit, joissa kaikilla Suomen kansalaisilla

Lisätiedot

Saksanpystykorvien värit

Saksanpystykorvien värit Saksanpystykorvien värit Ruskea: Kauttaaltaan yksivärinen tummanruskea. Ruskeilla esiintyy joskus harmaata karvaa housuissa, hännässä, silmien ympärillä tai lapojen seudulla. Tämä katsotaan virheeksi tai

Lisätiedot

LOISTE. Suunnittelijan sanoin;

LOISTE. Suunnittelijan sanoin; LKALUSTE LOISTE Suunnittelijan sanoin; Uutta Loiste-kalustemallistoa suunniteltaessa lähtökohtanani oli luoda mallisto, joka taipuu niin pieneen kuin suurempaankin kylpyhuoneeseen. Mallisto koostuu erikokoisista

Lisätiedot

Eriocraniidae. Perhoswiki

Eriocraniidae. Perhoswiki Teksti: Harri Jalava Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Kuvat: Kuvapankki (http://www.insects.fi/insectimages/browser) Ohjelmisto: itext (http://itextpdf.com/)

Lisätiedot

KERROSTALOHUONEISTON KOSTEUSKARTOITUS

KERROSTALOHUONEISTON KOSTEUSKARTOITUS KERROSTALOHUONEISTON KOSTEUSKARTOITUS Mäkikatu 5-7 B12 76100 Pieksämäki 1 1. LÄHTÖTIETOJA KOHTEESTA: Omistaja: - Kohteen osoite: Toimeksianto: Mäkikatu 5-7 B12, 76100 Pieksämäki Kosteuskartoitus myyntiä

Lisätiedot

Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon.

Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon. Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon. PERUSASIAT KUNTOON työssä ja kotona Siisteys ja järjestys ehkäisevät tapaturmia, lisäävät työtehoa ja viihtyvyyttä merkittävästi niin työpaikalla kuin kotonakin.

Lisätiedot

Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita.

Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita. Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita. Sisustussuunnitelmasi Hei, ohessa sisustussuunnitelma teidän uuteen olohuoneeseenne. Tein suunnitelmasta modernin ja nuorekkaan ja sisustuksen

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

VTS-kotien palveluhinnasto 1.5.2016 alkaen

VTS-kotien palveluhinnasto 1.5.2016 alkaen VTS-kotien palveluhinnasto 1.5.2016 alkaen Seinäpinnat Asukas saa materiaalit (maalit, tapetit ja lisätarvikkeet) remontoimattomaan asuntoon x Asukas tekee itse luvan saatuaan ohjeiden mukaan omakustanteinen

Lisätiedot

Festivo 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja

Festivo 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja Asennusohjeet Huvimajoille Festivo 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

Onko tilasi pieni? Ajattele suuria.

Onko tilasi pieni? Ajattele suuria. Onko tilasi pieni? Ajattele suuria. Älä anna pienten tilojen rajoittaa suuria unelmia Oikealla säilytysratkaisulla luot viihtyisän ja inspiroivan ympäristön pieniinkin tiloihin. elfa Utility Home on uusin

Lisätiedot

Vanhan kiinteistön ilmanvaihdon ongelmakohdat Ilmanvaihdon tavoite asunnoissa Ilmanvaihdon toiminta vanhoissa asuinkerrostaloissa Ongelmat

Vanhan kiinteistön ilmanvaihdon ongelmakohdat Ilmanvaihdon tavoite asunnoissa Ilmanvaihdon toiminta vanhoissa asuinkerrostaloissa Ongelmat Vanhan kiinteistön ilmanvaihdon ongelmakohdat Ilmanvaihdon tavoite asunnoissa Ilmanvaihdon toiminta vanhoissa asuinkerrostaloissa Ongelmat TARMOn ilmanvaihtoilta taloyhtiölle 28.10.2013 Päälähde: Käytännön

Lisätiedot

HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI 09-394852 ASBESTIKARTOITUS. AS OY MÄKÄRÄ Hakamaankuja 1 02120 Espoo

HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI 09-394852 ASBESTIKARTOITUS. AS OY MÄKÄRÄ Hakamaankuja 1 02120 Espoo HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI 09-394852 ASBESTIKARTOITUS AS OY MÄKÄRÄ Hakamaankuja 1 02120 Espoo HB SISÄILMATUTKIMUS OY 2 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI

Lisätiedot

Hyönteisverkko. Nauti raikkaasta ilmasta päivin öin

Hyönteisverkko. Nauti raikkaasta ilmasta päivin öin Hyönteisverkko Nauti raikkaasta ilmasta päivin öin Allergiaystävällinen verkko Onko sinulla tai jollakin perheesi jäsenellä allergioita? Luxaflex hyönteisverkko on tässä tapauksessa hyvä valinta. Olemme

Lisätiedot

OHJEITA RATSASTAJILLE

OHJEITA RATSASTAJILLE OHJEITA RATSASTAJILLE TALLILLE SAAPUMINEN Saavuthan tallille viimeistään 30 minuuttia ennen tunnin alkua. Maneesin vieressä on parkkipaikka, minne jätetään autot. Pihaan ei ajeta autoilla! Polkupyörän

Lisätiedot

Kenguru 2018 Ecolier (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2018 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 0 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Vihertien leikkipuistorakennus Vihertie / Uomakuja 12 01620 VANTAA 1. YLEISTÄ Kohteen yleistiedot Vihertien

Lisätiedot

Kenguru 2011 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2011 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

Käyttöohje. Tervetuloa klamydiaja tippuritestipalvelun käyttäjäksi!

Käyttöohje. Tervetuloa klamydiaja tippuritestipalvelun käyttäjäksi! Käyttöohje Tervetuloa klamydiaja tippuritestipalvelun käyttäjäksi! Palvelun käyttämiseen tarvitset internetyhteyden esimerkiksi matkapuhelimesta ja keinon tunnis tautua sähköisesti pankkitunnuksilla tai

Lisätiedot

Maskeeraus ja hionta Vaihe 1 Vaihe 2 1

Maskeeraus ja hionta Vaihe 1 Vaihe 2 1 Vaihe 1 Laita maskeerausteippiä n. 1 cm pohjaosien sisemmästä jyrsitystä merkkiviivasta sekä n. 1cm sivumoduulien mustasta merkkivivasta. Hio maskeerauksen ulkopuolinen alue karhunkielellä. Maskeeraus

Lisätiedot

Laukkarinne 4 01200 VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA

Laukkarinne 4 01200 VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Kosteusvauriokartoitus ja pintakosteusmittaus Tarkastuskohde: Hakunilan nuorisotila Laukkarinne 4 01200 VANTAA Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Vahinkonumero: Tarkastaja:

Lisätiedot

Spelmannen toivottaa sinut tervetulleeksi

Spelmannen toivottaa sinut tervetulleeksi Spelmannen toivottaa sinut tervetulleeksi Hofors kommun 2009 Spelmannen on 43 asunnon erityisasuntola, jossa on 14 dementikoille tarkoitettua asuntoa. Meillä on myös pariasuntoja pariskunnille, joista

Lisätiedot

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta.

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta. Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

VALOKUVAT LIITE 2 1(8)

VALOKUVAT LIITE 2 1(8) VALOKUVAT LIITE 2 1(8) Kuva 1. Kuva 2. Kuva 3. Kuva 4. Kuva 1. Teknisen käsityöluokan käyntiluukku. Luukku on lämmöneristämätön valurautakansi. Sen avaukseen käytettävän reiän kautta virtasi ilmaa alustatilaan.

Lisätiedot

HUONEKALUT Olohuone Keittiö Kirjasto Erkin työhuone Raijan työhuone Eteishalli & TV Makuuhuone Alakerta asuin Sauna & pukuhukodinhoitohuon Sauna ja pukuhuverstas Autotalli Kylmä varasto Alak. Lämmin varasto

Lisätiedot

Homekoirakartoitusraportti Länsitie 73 A, Laihia 1/5. Homekoirakartoitusraportti Länsitie 73 A, Laihia. Vekaramänty päiväkoti

Homekoirakartoitusraportti Länsitie 73 A, Laihia 1/5. Homekoirakartoitusraportti Länsitie 73 A, Laihia. Vekaramänty päiväkoti Homekoirakartoitusraportti 17.10.2016 Länsitie 73 A, Laihia 1/5 Homekoirakartoitusraportti Länsitie 73 A, Laihia. Vekaramänty päiväkoti Raportin sisältö: Lakeuden Homekoirat suorittaa homekartoituksia

Lisätiedot

-verhokiskojärjestelmä

-verhokiskojärjestelmä OSTOAPU KVARTAL -verhokiskojärjestelmä osat KVARTAL-seinäkiinnike, 14,5 cm KVARTAL-seinäkiinnike, 7 cm KVARTAL-kattokiinnike 1-urainen KVARTAL-verhokisko, 3-urainen KVARTAL-verhokisko, KVARTAL-kulmaosa

Lisätiedot

Keittiön tuholaiset ja niiden torjunta

Keittiön tuholaiset ja niiden torjunta Keittiön tuholaiset ja niiden torjunta 13.6.2019 Joensuu Timo Kääriäinen Anticimex Oy 0207495773 timo.kaariainen@anticimex.fi #tuholaistorjuntamies #anticimexfinland #tuholaistorjunta Mahlakärpäset (Drosophila)

Lisätiedot

UUSI KOHDE: Honkakoti

UUSI KOHDE: Honkakoti UUSI KDE: Honkakoti Melankatu 15, Arvioitu valmistuminen 30.9.2019 Näkymä pihaan / länteen Asemapiirros Kaupunginosa: Männistö Talotyyppi: kerrostalo, savuton kohde Valmistumisvuosi: arvioitu valmistuminen

Lisätiedot

Harmaa alapinta. Kosteuden kestävä. listaan Reuna 85 Valkoinen korkea kiilto ABS lista

Harmaa alapinta. Kosteuden kestävä. listaan Reuna 85 Valkoinen korkea kiilto ABS lista KALUSTETIEDOT Etusarjat Maalattu 85 Valkoinen korkea kiilto Muotoon valettu polyuretaani. Kiiltävä monikerros Runko maalaus Peilikaapit Rungon ulkopuoli Maalattu 85 Valkoinen korkea kiilto Korkeapainepuristettu

Lisätiedot

Asukkaiden kosteudenhallinta Pekka Luoto

Asukkaiden kosteudenhallinta Pekka Luoto Asukkaiden kosteudenhallinta Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöliittoyhteisö 2015 Yksityiset vuokranantajat Taloyhtiöt, KOY:t Vuokrataloyhteisöt Suomen Vuokranantajat

Lisätiedot