Havaitsinko tuholaisen, esimerkkejä yleisimmistä ei-toivotuista vieraista?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Havaitsinko tuholaisen, esimerkkejä yleisimmistä ei-toivotuista vieraista?"

Transkriptio

1 Havaitsinko tuholaisen, esimerkkejä yleisimmistä ei-toivotuista vieraista? Havainto 1: Näet keittiön kaappien päältä yläsokkelista kattoa myöten etenevän reilun 1cm mittaisen vaalean toukan, joita voi tulla mahdollisesti useammastakin eri kohdasta. Saman hyönteisen voit tavata myös lentämässä aikuisena hieman kömpelön tuntuisesti. Sen pysähdyttyä paikoilleen voit tunnistaa sen joksikin koisaperhoslajikkeeksi. Yleisemmät: Jauhokoisa: siivet tummanharmaat Intian jauhokoisa: siivet etuosasta vaaleat, kärjestä ruskeat. Kaakaokoisa: siivet lyijynharmaat Tutki kaapissa olevat kuivaelintarvikkeet, mm. jauhopussit, mausteet ja hiutaleet. Saatat löytää perhosia, toukkia tai niiden seittirihmastoa jostain pakkauksesta. Tämän pakkaus on hyvä poistaa tiloistasi. Jos epäilet niitä olevan vielä naapuripakkauksessa, etkä halua sitä hävittää, laita se pakkaseen viikoksi. Tarkista avaamattomien pakettien saumat ja hyllyjen reunat. Joskus kannattaa tarkastaa jopa astiakaapin reunat. Koisaperhosen toukka ryömii koteloitumaan turvalliseen sauma- tai kulmapaikkaan, jossa se kehittyy muutamassa viikossa perhoseksi, joka taas lähtee lentoon etsiäkseen paikkaa johon laskisi munat. Jos poistettuasi saastuneet elintarvikkeet ja puhdistettuasi hyllyjen reunat, havaitset taas perhosia viikon, parin ajan, ota yhteyttä omaan huoltoliikkeeseen, yhteystiedot löytyvät -> kohteemme -> oman kohteen osoite.

2 Havainto 2: Löydät iholtasi puremajälkiä. Tapettien saumoilta tai listojen reunoilta voit lisäksi löytää tummia ulostejälkiä. Tarkistaessasi vielä sängyn rakennetta altapäin, saatat löytää vanhoja 5mm tai pienempiä litteitä ja pyöreähköjä nahkakuoria jotka on hylätty uuden nahan luontivaiheessa. Kyseessä on lude. Jos et löydä mitään todisteita, mutta havaitset pieniä hyppijöitä, voivat ne olla myös kirppuja. Lude 4-5 mm pitkä Kirppu 2-3-mm pitkä Ota yhteyttä omaan huoltoliikkeeseen, yhteystiedot löytyvät -> kohteemme -> oman kohteen osoite.

3 Luteita asunnossasi? Miten toimia, jos epäilet, että asunnossasi on luteita? Tee täysi tarkastus huoneistoosi, vaikka et olisi näitä itse vielä havainnut. Luteiden puremat Luteen puremat eivät yleensä herätä uhriaan. Ne voivat ilmaantua minne tahansa keholle, mutta yleensä lähellä ihoa olevien verisuonien läheisyyteen. Yksi lude voi purra useita kertoja samalle alueelle. Puremat eri ruumiinosissa viittaavat kuitenkin useisiin luteisiin. Mistä löydät ja mitä kohteita on syytä tarkastaa Harvoin keholla tai käytössä olevissa vaatteissa Matkatavaroissa Huonekaluissa (mukaanlukien sähkölaitteet) Vuodevaatteissa (patjoissa, untuvapeitteissä ja tikatuissa peitteissä) Päällysvaatteissa (lakki, pikkutakki, päällystakki), jotka riippuvat seinää vasten Tarkista seinien ryijyjen ja taulujen taustat. Katso verhojen saumat ja verhotangot Leviäminen Kävelemällä (juuri kypsyneet nymfit 20 cm/min, täysikasvuiset 80 cm/min) Rakennuksissa, vierekkäisistä huoneista toiseen noin 7 viikkoa per huone, pääasiassa putkistoja myöten Varmista Jos teet havainnot ajoissa, puutu tilanteeseen ja ilmoitat siitä, voit estää suuremman leviämisen Tee ilmoitus mahdollisimman pian epäillessäsi luteita asuintilassasi. Vuode kannattaa pääsääntöisesti hävittää ( varsinkin runkopatja) suojaten ja peittäen se kuitenkin tiukasti esim. muovilla ennen siirtämistä, etteivät luteet leviä siirron aikana muualle. Merkitse vuoteesi selvästi varoituksella, että siinä on luteita, ettei kukaan muu ota sitä mistään käyttöön. Älä siirrä muita kalusteitasi pois huoneesta. Vuodevaatteet, verhot ja muut tekstiilit voit pestä asteessa. Kuljetettava suljetuissa muovisäkeissä. Muut kuumuutta kestävät esineet voi desinfioida myös saunottamalla niitä. Varmista tarvittavan lämmön pääsy kaikkiin saumoihin esim. kahden tunnin aikamäärällä ja kaikki kohdat avoinna. Muista kuljettaa kaikki saunaan suljetuissa pusseissa ja avata pussit vasta niiden oltua kuumassa esim. Valmistelut torjuntakäsittelyyn Seinää vasten olevat huonekalut irti seinästä Kiinteät kaapit ja hyllyt irti seinistä tarvittaessa Verhoillut kalusteet mahdollisimman avoimiksi. Sähkörasiat avataan tarvittaessa. Lattialistat irroitetaan tarvittaessa Tee tilaa seinien viereen. Käännä vuode kyljelleen, että pohja-alue näkyy.

4 Havainto 3: Huomaat keittiön pöydällä tai kaapin hyllyillä kävelevän pieniä kuoriaisia. Jos lisäksi havaitset niitä riisipussissa, mausteissa, jauhoissa tai vaikkapa hiutaleissa, on todennäköisin vieraasi joku häröistä. Esim riisihärö. Se voi olla myös hinkalokuoriainen, rohmukuoriainen tai jokin muu pienelävä, jonka munista on ajan kuluessa jossain elintarvikepaketissa kehittynyt lopulta muodonmuutosvaiheiden jälkeen pieni aikuinen kuoriainen. Riisihärö: 2,5-3 mm Hinkalokuoriainen: punaruskea, 3-4 mm ja toukka Jyväkärsäkäs: 2-3 mm, ruskeanmusta Rohmukuoriainen: 5mm, tummanruskea Tarkista kuivaelintarvikkeesi kaapista. Mikäli jokin pakkaus sisältää näitä, kannattaa se hävittää. Jos epäilet naapuripaketissa olevan myös näitä, laita se pakastimeen viikoksi. Pese havaintohyllyjen reunat ja saumat. Tarkkaile tilannetta seuraavina päivinä. Jos hyönteiset näyttävät vain jatkavan oloaan tiloissasi, ota yhteyttä omaan huoltoliikkeeseen, yhteystiedot löytyvät -> kohteemme -> oman kohteen osoite.

5 Havainto 4: Turkkiisi tai puuvillavaatteisiisi on ilmestynyt reikiä tai havaitset lattialla ryömimässä raidallisen toukan. Jos kosket toukkaan, menee se kippuralle. Voit havaita sen takapäässä muutaman haivenen. Kyseessä saattaa olla turkiskuoriaisen toukka. Esimerkiksi pilkkuturkiskuoriainen (aikuisena noin 5mm pitkä musta kuoriainen, jonka selässä pari valkoista pistettä) tai vyöturkiskuoriainen (aikuisena noin 5mm pitkä tummanruskea kuoriainen, jonka selässä on kellertävä aaltokuvio). Yleisin; pilkkuturkiskuoriainen ja sen toukka Avaa kaappien alasokkeliin näköyhteys, jos pystyt tarkistamaan niistä, sekä vaatekaapeista että keittiöstä. Niihin turkiskuoriaisen toukka yleensä jättää vanhoja tyhjiä kuoria luodessaan uuden nahan. Nämä kuoret ovat aivan toukan näköisiä Tässä tapauksessa kannattaa yleensä ryhtyä torjuntatoimenpiteisiin, joiden yhteydessä yleensä aloitetaan myös selvittely levinneisyydestä talossa. Ota yhteyttä omaan huoltoliikkeeseen, yhteystiedot löytyvät -> kohteemme -> oman kohteen osoite.

6 Havainto 5: Huoneessa lentää oljenkeltainen pieni perhonen. Mahdollisesti vaatekomerosta tai vaatehuoneesta lentää samanlainen. Todennäköisesti kyseessä on vaatekoi. Se on 6-8 mm pitkä. Etusiivet ovat kiiltävän kullankeltaiset. Toukka on 10 mm pitkä. Elää silkkisessä putkessa, jonka väri on sama kuin sen syömän kankaan. Kotelo on sen sisällä olevan toukan muotoinen.. Jos havaitset jossakin luonnonkuitutekstiilissä harsitun reiän, saattaa se olla tämän koin toukan tekemä jälki. Vaatekoin toukka rakentaa ympärilleen putkimaisen kotelon, jossa odottelee aikuiseksi perhoseksi kehittymistä. Jos epäilet niitä olevan jossain vaatteessa tai tekstiilissä, voit pestä ne varmuuden vuoksi, jolloin siinä oleva hyönteinen kuolee. Koi on mahdollisesti tullut ulkomailta jonkun tuotteen mukana, vanhasta tekstiilistä, joka on ollut jossain varastotuna pitkään tai on peräisin vanhan kiinteistön eristeestä. Jos tarvitset apua vaatekoiden sitkeästi jatkaessa olemistaan luonasi, ota yhteyttä omaan huoltoliikkeeseen, yhteystiedot löytyvät -> kohteemme -> oman kohteen osoite.

7 Havainto 6: Mennessäsi WC- tilaan tai keittiöön, huomaat jonkun hyönteisen pujahtavan nopeasti kaapin reunan tai kattolistan taakse. Voit olla havainnut pieniä hyönteisen uloste jälkiä keittiön kaappien saumoissa. Kyseessä on mahdollisesti torakka. Russakka mm pitkä Ranskantorakka mm pitkä Ruotsin torakka mm pitkä. Jos joku asunnossa tai tiloissa oleva on viime viikkojen aikana ollut ulkomaan reissulla, voi hän olla tuonut tällaisen tuliaisen matkassaan. Joskus syy voi löytyä naapuriasunnoista. Torakka on nopea juoksija. Joskus se etenee asunnosta toiseen putkien läpivientikoteloita myöten. Jos yksittäisen torakan poistettuasi niitä vielä ilmenee, ota yhteyttä omaan huoltoliikkeeseen, yhteystiedot löytyvät -> kohteemme -> oman kohteen osoite.

8 Havainto 7: Huomaat ikkunalaudalla tai lattialla mahdollisesti selällään olevan, noin 8 mm pitkän kuoriaisen, jonka selän poikki kulkee harmaa juova. Juovassa voit havaita muutaman tumman pisteen. Silloin on tiloihisi mahdollisesti ilmestynyt vyöihrakuoriainen. Se viihtyy siellä, missä se voi syödä kuolleita kärpäsiä tai muita eläimenraatoja. Asuntoosi se on voinut putkahtaa vaikkapa ullakolta. Ullakko on hyvä tarkistaa. Sieltä putsataan pois vanhat ampiaispesät, mahdollisesti sinne kuollut hiiri ja kärpäsraadot. Yleensä vyöihrakuoriainen ei tule aiheuttamaan haittaa kun ullakon puhdistuksen jälkeen jaksat heittää pois ne muutamat satunnaisesti asuntoosi ilmestyneet yksilöt. Ota yhteyttä omaan huoltoliikkeeseen, yhteystiedot löytyvät -> kohteemme -> oman kohteen osoite. Havainto 8: Kylpyhuoneen tai WC:n lattialla näet liikkuvan hopeanvärisen toukan, kun kytket valot päälle. Kyseessä on sokeritoukka. Sen englanninkielinen nimi silverfish kuvaa sen tyyliä paremmin. Sokeritoukka viihtyy kosteissa ja lämpimissä tiloissa mm. kaakeleiden alla ja saumoissa. Noin 12 mm pitkä Voit tarkkailla mistä suunnasta ne kulkevat, kun teet näitä havaintoja. Jos niitä tulee kynnyslistan alta tai viereisen huoneen listan alta, kannattaa sinun tarkastaa, ettei sinne pääse kertymään huomattavaa määrää kosteutta. Joskus tilojen kuivempana pitäminen vähentää sokeritoukkien elinmahdollisuuksia.

9 Havainto 9: Teet havainnon jossain keittiön hyllyllä, tiskipöydällä tai wc:n lavuaarilla pienistä noin 2mm pitkistä kellertävistä, joskus vähän punertavista ohuista muurahaisista. Se on todella pieni ja joidenkin vaikea havaita. Kyseessä saattaa olla faraomuurahainen Työmuurahaiset ovat 1-2 mm pitkiä. kellanruskeita. Urokset 3 mm pitkiä. Kuningattaret 3,5-6 mm pitkiä.tummanpunaisia. Sille kelpaa ravinnoksi kaikenlainen ihmisten ja eläinten ruoka. Mm. hunaja, kinkku, kissanruoka, Pähkinälevite yms. Se voi käyttää ravinnokseen myös jyrsijän ulostetta ja niiden raatoja. Yhdyskunnat voivat koostua muutamasta kymmenestä satoihin tuhansiin yksilöihin. Pesät ovat yleensä syvällä lämmitettyjen rakennusten onkaloissa. Mikäli pesiä häiritään, esim. ruiskutuksella, muodostavat ne heti lisää uusia yhdyskuntia. Havaittuasi faaraomuurahaisen, on se yleensä jo naapureillasikin, jos asut rivi- tai kerrostalossa. Torjuntatoimenpideasioihin kannattaa ryhtyä yhteistuumin koko kiinteistössä. Ota yhteyttä tarvittaessa. Asuntohankinnan toimistoon tai p Havainto 10: Huomaat muurahaisjono, joka kulkee keittiön lattialta pöydällä olevalle mehulasille. Kyseessä on mauriainen eli sokerimuurahainen. Se on n.4mm pitkä musta muurahainen. Kuningattaret ovat 15 mm pitkiä. Sokerimuurahaista houkuttaa kaikenlainen makea ja imelä tuote. Se on tottunut käyttämään ravintonaan esim. kirvojen mettä. Siksi ne elävät lähiyhteydessä kirvojen kanssa. Seinien vierustat ja laatoitusten alustat ovat niille mieluisia asustelupaikkoja. Keväällä lumien alkaessa sulaa ja auringon lämmittäessä seiniä, alkaa liikehdintä, jolloin joku yksilöistä saattaa löytää itsensä sisätiloista. Silloin viesti kulkee myös muille ja jonot alkavat muodostua. Tuki kulkureitit ja houkuttele muut irtoyksilöt kiinnittymään johonkin makeaan, josta voit ne sitten hävittää. Jos omat konstit eivät tunnu riittävän, ota yhteyttä omaan huoltoliikkeeseen, yhteystiedot löytyvät -> kohteemme -> oman kohteen osoite.

10 Havainto 11: Lattian kulmassa sohvan takana tai jätesangon takana altaan alakaapissa, on pieniä papanoita. Olet tainnut saada vieraaksesi hiiren. Etsi, jos mahdollista, sen sisälle pääsyreitti. Katso esim. allaskaapin putkien läpivientiaukot, (onko niitä esim. jyrsitty suuremmiksi?) ja sähkökaappi, (onko siellä papanoita?). Voit asettaa hiirenloukkuja ja pyydystää mahdollisesti sisälle jääneen yksilön. Havainto 12: -oven kulmassa näet selviä jyrsimisjälkiä. -WC-tilassa on revitty suihkuverho, wc-paperia tms. -löydät huoneesta n. 1 cm pituisia jätöksiä. -talon tai pihamökin reunaan maahan on kaivettu 5-10 cm läpimittaisia koloja tai kulkuaukkoja. Alueella taitaa liikuskella rotta tai useampi. Tarkista onko jätetila asiallisessa kunnossa ja ettei siellä ole jotain houkuttelevaa jätettä. Sisätiloissa voit yrittää etsiä mahdollisen kulkuväylän tai asuntoon jääneen yksilön. Loukkuun meneminen voi kestää kauan, joskus jopa yli viikon. Pyydys voi jäädä myös tyhjäksi. Yleensä rotta kannattaa vähintäänkin ohjata ja hätistellä ovesta ulos.

Kodin kutsumattomat vieraat

Kodin kutsumattomat vieraat Kodin kutsumattomat vieraat Tuhohyönteisten tunnistus ja torjunta Sisällysluettelo: sivu Kodin kutsumattomat vieraat 3 Yleistä 4 Mittakaava ja merkkien selitykset 5 Tekstiilituholaiset 6 Vyöturkiskuoriainen

Lisätiedot

Kodin kutsumattomat vieraat

Kodin kutsumattomat vieraat Kodin kutsumattomat vieraat Tuhohyönteisten tunnistus ja torjunta Sisällysluettelo: sivu Kodin kutsumattomat vieraat 3 Yleistä 4 Mittakaava ja merkkien selitykset 5 Tekstiilituholaiset 6 Vyöturkiskuoriainen

Lisätiedot

Puurakennusten hyönteisvauriot. Juhani Turpeinen rakennustutkija Pohjois-Pohjanmaan korjausrakentamiskeskus. 1. Hyönteisvaurioiden syyt ja lähtökohdat

Puurakennusten hyönteisvauriot. Juhani Turpeinen rakennustutkija Pohjois-Pohjanmaan korjausrakentamiskeskus. 1. Hyönteisvaurioiden syyt ja lähtökohdat Puurakennusten hyönteisvauriot Juhani Turpeinen rakennustutkija Pohjois-Pohjanmaan korjausrakentamiskeskus 1. Hyönteisvaurioiden syyt ja lähtökohdat Puu on perinteinen ja omaleimainen rakennusmateriaali

Lisätiedot

Käpylässä ja Suutarilassa kunnostettiin julkisivuja s. 6

Käpylässä ja Suutarilassa kunnostettiin julkisivuja s. 6 1/2012 2/2 013 Hakunilan Huolto Oy:n asiakaslehti Käpylässä ja Suutarilassa kunnostettiin julkisivuja s. 6 Hakunilan Huollon isännöimissä asunto-osakeyhtiöissä Käpylässä ja Suutarilassa kunnostettiin kesän

Lisätiedot

AFRIKAN KÄÄPIÖUNIKEKO

AFRIKAN KÄÄPIÖUNIKEKO AFRIKAN KÄÄPIÖUNIKEKO Afrikan Kääpiöunikeko (Lat. Graphiurus Murinus, Engl. African Pygmy Dormouse/Woodland Dormouse) on kiehtova ja kaunis lemmikki. Afrikan Kääpiöunikeko tunnetaan Suomessa myös nimillä

Lisätiedot

Nikulainen NIIRALAN KULMA OY:N ASUKASLEHTI 15.4.2014 NRO 1/2014

Nikulainen NIIRALAN KULMA OY:N ASUKASLEHTI 15.4.2014 NRO 1/2014 Nikulainen NIIRALAN KULMA OY:N ASUKASLEHTI 15.4.2014 NRO 1/2014 Kilpaillaan kukkasilla SIVU 3 Asukastoimintaa SIVUT 4-7 Hidastetaan ilmastonmuutosta SIVUT 8-9 Nikulainen Niiralan Kulma Oy:n yhteystiedot

Lisätiedot

Siperian maaoravan hoito-opas

Siperian maaoravan hoito-opas Siperian maaoravan hoito-opas Copyright Jonna Majava Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän julkaisun tai sen osan jäljittäminen ilman tekijän kirjallista lupaa painamalla, monistamalla, äänittämällä tai muulla

Lisätiedot

Polkemalla pääsee perille. riittää tilaa himopyöräilijän tarvikkeille. s. 10. Taitava talous Kaapin asukeista pääsee eroon

Polkemalla pääsee perille. riittää tilaa himopyöräilijän tarvikkeille. s. 10. Taitava talous Kaapin asukeista pääsee eroon Ajassa Tanssiminen sopii kaikille Himassa Asunnon saa kesälläkin pimeäksi Taitava talous Kaapin asukeista pääsee eroon Hekasta asiaa Puu-Käpylässä ollaan tyytyväisiä asumiseen HEKAN LEHTI ASUKKAILLE 2/2015

Lisätiedot

2 2006 6. vuosikerta. Taloyhtiö arvonlisäverolliseksi s.4-6. Uutta otetta kiinteistönpitoon s. 12-13

2 2006 6. vuosikerta. Taloyhtiö arvonlisäverolliseksi s.4-6. Uutta otetta kiinteistönpitoon s. 12-13 2 2006 6. vuosikerta Taloyhtiö arvonlisäverolliseksi s.4-6 Uutta otetta kiinteistönpitoon s. 12-13 COMMUNICA 1/06 2 Oulun Kiinteistöviesti Pääkirjoitus 6. vuosikerta Numero 1/2006 JULKAISIJA Oulun läänin

Lisätiedot

Hygieniamateriaalin tekijät: Heidi Heikkinen Heidi Jutila Markus Hjelt Anne-Mari Kaapu Riikka Kuningas Lenita Pihlaja Heli Salonen

Hygieniamateriaalin tekijät: Heidi Heikkinen Heidi Jutila Markus Hjelt Anne-Mari Kaapu Riikka Kuningas Lenita Pihlaja Heli Salonen Hygieniaosaaminen Sisältö MATERIAALIN KÄYTTÄJÄLLE... 4 1 MITÄ ELINTARVIKEHYGIENIA ON JA MIKSI SITÄ TARVITAAN?... 5 1.1 JOHDANTO... 5 1.2 LAKI... 6 1.3 ELINTARVIKEHUONEISTO... 8 1.4 HELPOSTI PILAANTUVAT

Lisätiedot

Toiveikkaat sisäänmuuttajat

Toiveikkaat sisäänmuuttajat Toiveikkaat sisäänmuuttajat Juha Valste piirrokset Essi Nisonen, 8v. Keittiöstä kuuluu jotakin. Kurkistan varovasti ovelta: kaksi metsähiirtä askartelee innokkaasti pöydälle jääneen leivän kimpussa. Eihän

Lisätiedot

Talvitappioiden minimoiminen mehiläistarhauksessa

Talvitappioiden minimoiminen mehiläistarhauksessa Talvitappioiden minimoiminen mehiläistarhauksessa Ari Seppälä Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML r.y. Mehiläishoito rytmittyy mehiläisten biologian ja vuodenaikojen mukaan. Kevät on luonnon heräämisen

Lisätiedot

Leukapussi. Harrastuksena pet-näyttelyt Marsun näyttleyyn valmisteleminen Veisinkö rottani näyttelyyn? Valokuvakilpailun voittajat!

Leukapussi. Harrastuksena pet-näyttelyt Marsun näyttleyyn valmisteleminen Veisinkö rottani näyttelyyn? Valokuvakilpailun voittajat! Suvi Niemisalo Maustetie 31 90460 Oulunsalo Ellei vastaanottajaa tavoiteta, pyydetään palauttamaan osoitteeseen: Leukapussi Valokuvakilpailun voittajat! Oulun seudun jyrsijäharrastajat ry :n jäsenlehti

Lisätiedot

SIISTEYDEN OPETUS... 8 SÄÄNNÖLLISET RUOKA-AJAT... 8 SANOMALEHDET... 8 ULKOILU... 8 KUPPI JA HUPPU... 9 KUPPI... 9 VESI... 9 HUPPU...

SIISTEYDEN OPETUS... 8 SÄÄNNÖLLISET RUOKA-AJAT... 8 SANOMALEHDET... 8 ULKOILU... 8 KUPPI JA HUPPU... 9 KUPPI... 9 VESI... 9 HUPPU... Pentuopas MINÄ OLEN AFGAANINVINTTIKOIRAPENTU... 4 MITÄ TULEE OTTAA HUOMIOON PENNUN, VARSINKIN AFGAANIN HOIDOSSA... 5 ELÄVÄ OLENTO... 5 KÄRSIVÄLLISYYTTÄ... 5 OIKEUDENMUKAISUUS... 5 KUULO... 6 RANKAISU...

Lisätiedot

Suomen Pyreneläiset ry. Oppaan koonnut Kirsti Silander PENTUOPAS

Suomen Pyreneläiset ry. Oppaan koonnut Kirsti Silander PENTUOPAS PENTUOPAS Suomen Pyreneläiset ry. Toimii pyreneittenkoirien ja pyreneittenpaimenkoirien etuja valvovana yhdistyksenä. Yhdistys julkaisee lehteä nimeltä Pyrriposti, lehti ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Jotkut

Lisätiedot

T y ttöjen pieni punainen

T y ttöjen pieni punainen T y ttöjen pieni punainen w w w.libressegirl.f i Teksti ja toimitus: Ulla Rode ja Susanne Lindblad Ulkoasu: Charlotte Ikjaer Julkaisija: Libresse Puh. 00 000 ISBN: --00--0. painos 00 Kopiointi sallittu,

Lisätiedot

Asennusohje Uiva asennus. Puulattiat 8,5 mm 13 mm ja 14 mm 2015

Asennusohje Uiva asennus. Puulattiat 8,5 mm 13 mm ja 14 mm 2015 Asennusohje Uiva asennus Puulattiat 8,5 mm 13 mm ja 14 mm 2015 EDELLYTYKSET Uiva asennus tarkoittaa, että puulattiaa ei kiinnitetä (ei naulata eikä liimata) alustaan. Lattian pitää päästä liikkumaan vapaasti

Lisätiedot

Asumisterveyshaitat syntyvät sisäilman pilaantumisen

Asumisterveyshaitat syntyvät sisäilman pilaantumisen 1 ASUMISTERVEYSHAITTOJEN VAIKUTUKSET TERVEYDELLE Asumisterveyshaitat syntyvät sisäilman pilaantumisen seurauksena. Suomessa on n. 200 000 astmaa sairastavaa henkilöä ja noin kolmanneksella väestöstä on

Lisätiedot

TERVETULOA ASUKKAAKSI 1 YHTEYSTIEDOT 2

TERVETULOA ASUKKAAKSI 1 YHTEYSTIEDOT 2 SISÄLLYSLUETTELO TERVETULOA ASUKKAAKSI 1 YHTEYSTIEDOT 2 ASUNNON VUOKRAAMINEN 3 Vuokrasopimus Vakuus Virhelomake Vuokranmaksu Asunnon vaihtaminen, eli sisäinen muutto Irtisanominen ASUNNON KUNNON TARKKAILU

Lisätiedot

PIITI, PIITI, PIITIIII!

PIITI, PIITI, PIITIIII! Annika Michelson PIITI, PIITI, PIITIIII! Kokemuksia perinteisestä lammastaloudesta KnowSheep-projektin julkaisu Tallinna 2013 ESTONIAN RESEARCH INSTITUTE OF AGRICULTURE REIN LILLAK, PHD Director Phone

Lisätiedot

Liite: Polkupyörän huolto

Liite: Polkupyörän huolto Liite: Polkupyörän huolto Lähde: http://fi.wikibooks.org/wiki/polkupyörän_huolto_ja_korjaus Perushuolto Tarvittavat välineet Rätti ja vesisanko Öljypullo Pyörän pumppu Perushuollon toimenpiteet Pyörän

Lisätiedot

Aponogeton cf. AW. Aqua-Webin virallinen verkkolehti nro 2/2006

Aponogeton cf. AW. Aqua-Webin virallinen verkkolehti nro 2/2006 Aponogeton cf. AW Aqua-Webin virallinen verkkolehti nro 2/2006 Kynäkala Kasvit kasvavat pinnan ylläkin Suuri hiilidioksidi-ekstra! Akvaarioturistina Helsingissä Matka Päijänteestä akvaarioon Seepraraitoja

Lisätiedot

SISNANTEON OPAS. Esipuhe SISÄLLYSLUETTELO. Parkin hankinta... 4. Talja ja koivet käsityömateriaaliksi... 7. Taljan nivotus... 9. Parkitus...

SISNANTEON OPAS. Esipuhe SISÄLLYSLUETTELO. Parkin hankinta... 4. Talja ja koivet käsityömateriaaliksi... 7. Taljan nivotus... 9. Parkitus... -sisnanteon opas SISNANTEON OPAS Sana sisna merkitsee parkittua poron nahkaa. Sisna on yksi saamenkäsityön, duodjin materiaaleista, ja sisnanteko osa perinteistä saamelaista tieto-taitoa. Sisnan perinteinen

Lisätiedot

Asukkaan opas. www.yhkodit.fi

Asukkaan opas. www.yhkodit.fi Asukkaan opas Sisällysluettelo Tervetuloa uuteen kotiin 3 Muuttajan muistilista 4 Asumisesi tukiverkosto 5 Sopimusasiat 7 Kodin vaihto ja poismuutto 8 Järjestyssäännöt 9 Kaiken varalta 10 Pidä kodistasi

Lisätiedot

Nuorten asunnottomuuden ennaltaehkäisyhanke (2012 2015) TOSITARINOITA ASUMISESTA. pohdittavaksi nuorten kanssa

Nuorten asunnottomuuden ennaltaehkäisyhanke (2012 2015) TOSITARINOITA ASUMISESTA. pohdittavaksi nuorten kanssa TOSITARINOITA ASUMISESTA pohdittavaksi nuorten kanssa Nuorten asunnottomuuden ennaltaehkäisyhanke 2012 2015 Koonneet Inka Talvitie ja Niina Kaksonen Alkuasuntojen isännöitsijän Satu Sainion avustuksella

Lisätiedot

Anne Haapakoski. Vangonojantie 306. 12310 Ryttylä. p: 0400-728 717. email: jiiteen@gmail.com. Kotisivut: www.saunalahti.fi/jiiteen

Anne Haapakoski. Vangonojantie 306. 12310 Ryttylä. p: 0400-728 717. email: jiiteen@gmail.com. Kotisivut: www.saunalahti.fi/jiiteen Anne Haapakoski Vangonojantie 306 12310 Ryttylä p: 0400-728 717 email: jiiteen@gmail.com Kotisivut: www.saunalahti.fi/jiiteen KOIRANHOIDON PERUSOHJEITA Ohjeita pennun elämän varrelle KOIRANPENNUN HOITO

Lisätiedot

Ohjaajan opas. on esitellä erilaisia lemmikkejä ja saada tietoa niiden hoitamisesta. 4H-teemakerho. Lemmikit

Ohjaajan opas. on esitellä erilaisia lemmikkejä ja saada tietoa niiden hoitamisesta. 4H-teemakerho. Lemmikit Ohjaajan opas Lemmikit-teemakerhon tavoitteena on esitellä erilaisia lemmikkejä ja saada tietoa niiden hoitamisesta. 4H-teemakerho Lemmikit Lemmikkit-teemakerho Tämä Lemmikkit-teemakerhoaineisto on tarkoitettu

Lisätiedot

TEA-MARIIA PYYKÖNEN VALOKUVAT SABRINA BQAIN TEA-MARIIAN SISUSTUSOPAS WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI

TEA-MARIIA PYYKÖNEN VALOKUVAT SABRINA BQAIN TEA-MARIIAN SISUSTUSOPAS WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI TEA-MARIIA PYYKÖNEN VALOKUVAT SABRINA BQAIN TEA-MARIIAN SISUSTUSOPAS WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI Tea-Mariia Pyykönen, Sabrina Bqain ja Werner Söderström Osakeyhtiö 2015 Teksti: Tea-Mariia Pyykönen

Lisätiedot

Sisäilma Kosteus Home Miten asut terveellisesti

Sisäilma Kosteus Home Miten asut terveellisesti Sisäilma Kosteus Home Miten asut terveellisesti Oppaan esittely Tämän oppaan tarkoituksena on asumisterveyden edistäminen suppeiden ohjeiden avulla. Sisällöstä ilmenee, että otsikko Miten asut terveellisesti

Lisätiedot

SISNAA PORONNAHKAA -sisnanteon opas

SISNAA PORONNAHKAA -sisnanteon opas SISNAA PORONNAHKAA -sisnanteon opas Saamelaisalueen koulutuskeskus sámi ohpahusguovddáš 2. painos 2012 1 ESIPUHE Sana sisna merkitsee parkittua poron nahkaa. Sisna on yksi saamenkäsityön, duodjin materiaaleista,

Lisätiedot