Energiatehokkaan kodin valaistus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Energiatehokkaan kodin valaistus"

Transkriptio

1 VALAISTUSRATKAISUT

2 Opastus ja ohjeistus Energiatehokkaan kodin valaistus Valaistus kuluttaa keskimäärin viidenneksen perheen taloussähköstä. Enston ratkaisujen avulla valaistuksen energiankulutusta voidaan vähentää jopa 60 prosenttia. Hyvin suunniteltu valaistus lisää kodin turvallisuutta. Valaistus ja sen säätäminen on yksi tärkeimmistä asumismukavuuteen vaikuttavista tekijöistä. Siksi se on panostuksen arvoinen. >

3 Asuinmukavuus Valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida jokaisen tilan käyttötarve. Valoa tarvitaan runsaasti esimerkiksi työpisteissä. Oleskelutiloissa on tärkeää muunneltavuus. Valonsäätimet (himmentimet) ja liiketunnistimet parantavat viihtyvyyttä merkittävästi. Niiden asentaminen on helppoa myös rakennusvaiheen jälkeen. Energiatehokkuus Ohjaustoimintojen avulla voidaan vähentää valaistuksen käyttämää energiaa merkittävästi ja pidentää samalla valonlähteiden käyttöikää. Energiansäästö tulee pienistä ja helposti toteutettavista oivalluksista. Pienetkin investoinnit kuten energiansäästölamput, valonsäätimet, liiketunnistimet ja hämäräkytkimet alentavat käyttökustannuksia huomattavasti. Turvallisuus Piha-alueiden valaistussuunnittelussa korostuu turvallinen liikkuminen. Kulkuväylät ja portaikot tarvitsevat hyvän valaistuksen. Riittävä yleisvalaistus on tärkeää esimerkiksi keittiön mukavuuden ja turvallisuuden kannalta.

4 Ratkaisut Sisätilojen valaistus Hyvin toteutettu valaistus on tärkeä sisustuksellinen elementti, joka korostaa tilan tyyliä, tunnelmaa ja yksityiskohtia. Valon avulla voidaan korostaa sisustusratkaisuja tai vaikkapa saunan tunnelmaa. Sisävalaisimia valittaessa on hyvä miettiä huone kerrallaan millaiselle valolle tilassa on tarvetta.

5 Suunnittelun muistilista Tarvitaanko tilassa yleisvaloa, työpistevalaisimia vai koristevalaisimia? Kaikki palvelevat eri tarpeita. Onko huoneessa tarvetta kiinteälle vai liikuteltavalle valolle? Himmentimien ja liiketunnistimien tarve? Oikeisiin paikkoihin sijoitettuna ne parantavat asumismukavuutta huomattavasti. Valaisimen energian käyttö? Koska esimerkiksi keittiössä on useita, paljon päällä olevia yleisvaloja, kannattaa valaisimiksi valita vähän energiaa kuluttavat valaisimet. Tuleeko valaisin kuivaan vai kosteaan tilaan?

6 Ratkaisut Ulkovalaistus Ulkovalaistuksessa korostuu turvallinen liikkuminen ja pihan kohteiden esilletuominen. Talon ulkotiloissa voi valaista tuloreitin ja sisäänkäynnit, talon julkisivun sekä puutarhan. Pihan valaistus kannattaa suunnitella ja toteuttaa jo taloa rakentaessa, kun kaapelit on helppo vetää maan alle.

7 Suunnittelun muistilista Pihan tunnelmasta saa vivahteikkaamman, jos valaistus toteutetaan useilla pienillä valaisimilla muutaman ison sijaan. Kulkuvaloihin kannattaa asentaa kello- ja/tai hämäräkytkin, jolloin ne syttyvät automaattisesti iltaisin. Energiansäästölamput, automaattikytkennät ja liiketunnistimet alentavat ulkovalaistuksen käyttökustannuksia huomattavasti. Huomioi suunnittelussa myös ympäristön muu valaistus.

8 Ratkaisut Keittiövalaisimet Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön mukavuuden ja turvallisuuden kannalta. Keittiöön kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet, koska keittiössä on useita, paljon päällä olevia valoja.

9 Pitkä ruokapöytä tarvitsee useamman valaisimen, joille kannattaa asentaa kattorasiat oikeisiin paikkoihin. Asentamalla kytkimien sijaan himmentimet voi valotehoa säätää halutun tunnelman mukaan. Turvallisuuden ja käytännöllisyyden vuoksi on tärkeää, että keittiön kaikilla työtasoilla on riittävän kirkas valaistus. Enston keittiön työpistevalaisimet levittävät valaistuksen tasaisesti työtasolle ja niissä on myös kätevät pistorasiat.

10 Ratkaisut Saunan ja pesutilojen valaisimet Enston valikoimasta löytyy perinteiset, saunaan sopivat valaisimet kiinnitettäväksi seinään tai kulmaan. Enston saunavalaisimet tuovat tunnelmallista valoa. Valaisimista on helppo irrottaa ritilä aina, kun halutaan enemmän valoa, vaikkapa saunan siivouksen ajaksi.

11 Valaisimen puuosat voi käsitellä petsiväreillä tai muilla puunsuoja-aineilla, jolloin se sopii erinomaisesti vaikkapa mökin terassivalaisimeksi. Käsiteltyä valaisinta ei tule kuitenkaan asentaa saunaan. Hyvin valaistu kylpyhuone on turvallinen ja puhtaan tuntuinen. Kylpyhuoneen valaisimet on hyvä olla useammassa sarjassa, jolloin valaistusta voidaan säätää tilanteen mukaan. Kirkas valo aamuherätykseen ja hämärämpi kylpyhetkiin.

12 Ratkaisut Liiketunnistinvalaisimet (PIR) Liiketunnistimella ohjattavat valaisimet parantavat turvallisuutta ja säästävät energiaa. Enston liiketunnistinvalaisimissa on sisäänrakennettu passiivinen infrapunatunnistin (PIR). Valaisimet syttyvät, kun valvotulla alueella liikutaan ja sammuvat säädetyn ajan kuluttua automaattisesti.

13 Ratkaisut helpottavat arkea ja lisäävät turvallisuutta. Niitä kannattaa käyttää paikoissa, joissa automaattisesti syttyvä ja sammuva valaistus säästää vaivaa tai lisää turvallisuutta: esimerkiksi kellarissa, portaikossa, vaatehuoneessa ja ulkotiloissa. PIR-valaisimet palavat vain silloin, kun valoa tarvitaan. Se merkitsee selvää säästöä sähkönkulutuksessa.

14 Ratkaisut Jonovalaisimet Enston mallistosta löytyy Jono-valaisimia moneen tarkoitukseen esimerkiksi liiketunnistimella sekä omalla kytkimellä ja pistorasialla.

15 Enston tyylikkäitä Jono-loiste-putkivalaisimia saa sekä valkoisella että teräksen värisellä rungolla. Ne soveltuvat erinomaisesti mm. kylpyhuoneisiin ja keittiöön, käytäviin ja portaisiin sekä autokatokseen ja autotalliin.

16 Ratkaisut Valaistuksen ohjaus säästää sähköä Enstolta löytyy energiatehokkutta parantavia tuotteita kodin toimintojen ohjaukseen. Älykkäästi ohjattu kodin sähköistys merkitsee tuntuvaa energiansäätöä ja samalla viihtyvyys paranee. Energiatehokkaat Ensto-tuotteet maksavat itsensä takaisin parhaimmillaan muutamassa vuodessa.

17 Kodin valaistusta voidaan ohjata sopimaan eri tilanteisiin kytkinten, himmentimien, liike- ja läsnäolotunnistimien sekä hämärä- ja kellokytkinten avulla. Esimerkiksi olohuoneen valaistusta voi muuttaa tunnelmalliseen illanviettoon tai elokuvan katseluun sohvalta nousematta. Enston valikoimissa on nykyaikaisia ohjausratkaisuja kiinteistä kytkimistä ja himmentimistä aina langattomaan kaukosäätimeen ja EIB/KNX-ohjausjärjestelmään. Eri ohjausjärjestelmistä saat lisätietoa sähkösuunnittelijoilta ja urakoitsijoilta.

18 Asennusohjeet Teetä sähkötyöt aina ammattilaisella Sähkötöissä on keskeistä sähkö- ja paloturvallisuus. Siksi sähkötöitä saavat yleensä tehdä vain sähköalan ammattilaiset. Pääperiaate on, että tavallinen sähkönkäyttäjä ei saa tehdä kiinteitä sähköasennuksia (kuten kiinteiden valaisimien tai valaisinpeilikaappien asennuksia). Tavallinen sähkönkäyttäjä voi tehdä ainoastaan pieniä sähkötöitä, jos osaa ne varmasti tehdä oikein ja turvallisesti. Vakuutus ei korvaa itse viallisesti asennetuista sähkötöistä aiheutuneita vahinkoja. Koska väärin käytetty tai korjattu sähkölaite voi aiheuttaa hengen- tai palovaaran, annettuja ohjeita on syytä noudattaa ja pyytää tarvittaessa sähköalan ammattilaiselta apua.

19 Symbolit Enston sähkötarvikkeiden pakkauksissa on merkintä, jonka avulla selviää, kuka voi asentaa pakkauksessa olevan sähkötarvikkeen ja miten tuote tulee hävittää sen elinkaaren lopussa. Asennuksen voi tehdä itse. Asennuksen voi tehdä vain ammattilainen. Asennuksen voi tehdä vain virallisesti hyväksytty sähköalan ammattilainen. Tuote on ns. sähkö- ja elektroniikkaromua (ser). Tuotetta ei saa laittaa tavalliseen sekajäteastiaan, vaan sen voi viedä joko takaisin kauppaan tai esim. YTV:n Sortti-asemalle. Kotitalouksien ser-romusta ei peritä maksua. IP-luokka osoittaa tiiviyden Asennuskalusteiden koteloinnin tiiviys ilmaistaan ns. IP-luokan avulla. IP-luokka löytyy kaikista Enston sähkötarvikkeiden pakkauksista ja tuotteista. Kotelointiluokka IP-tunnus Käyttöpaikka Kosketussuojainen IP 20 Kuiva sisätila, jossa ei ole paljon pölyä Tippuvedenpitävä IP 21 Kostea tila, ulkona katoksen alla Sateenpitävä IP 23 Ulkona Roiskevedenpitävä IP 44 Kostea tila / märkä tila Painevedenpitävä IP 68 Vedenalaiset tilat Valaisimissa A-merkki tarkoittaa sitä, että valaisin on maadoitettava. B-merkki kertoo, että laite on kaksoiseristetty.

20 Tuotteet Yleisvalaisimet AVR254 AVR 254 -valaisimet on suunniteltu sekä kosteisiin että kuiviin tiloihin, sisälle ja ulos. Runko on polykarbonaattia ja kupu opaalia akryyliä. Valaisin sisältää valonlähteen. Nimike Tyyppi EAN-koodi Loistelamppuvalaisin 2x9 W TC/G V 50 Hz AVR AVR254 PIR -tunnistinvalaisin Passiivisella infrapunaliiketunnistimella (PIR) varustettu valaisin. Tunnistimessa kiinteä toimintavalaistustason asetus. Toiminta ainoastaan ympä-ristövalaistuksessa alle 100 lx (0,85 m korkeudella). Valaisin voidaan kytkeä rinnankäyttöön muiden Ensto PIR -valaisimien kanssa. Valaisimella voidaan ohjata myös muita valaisimia ns. orjakäytössä. Valaisin sisältää valonlähteen. Nimike Tyyppi EAN-koodi Tunnistinvalaisin 2x9 W TC/G V 50 Hz AVR AVR254 -koriste- ja häikäisysuojarenkaat Renkaat ovat sinkittyä, pulverimaalattua terästä. Nimike Tyyppi EAN-koodi Koristerengas valkoinen AVL Koristerengas musta AVL Koristerengas antiikkihopea AVL Koristerengas teräs AVL Häikäisysuoja valkoinen AVL Häikäisysuoja musta AVL Häikäisysuoja antiikkihopea AVL Häikäisysuoja teräs AVL AVR400 AVR 400 -valaisimet on suunniteltu sekä kosteisiin että kuiviin tiloihin. Materiaali on polykarbonaattia. Valaisimeen saatavana myös koristerenkaita. Valaisin ei sisällä valonlähdettä. Nimike Tyyppi EAN-koodi Hehkulamppuvalaisin 1x100 W A60/E V AVR

21 AVR14 AVR 14 -valaisimen satinoidun kuvun ansiosta myös suuritehoistenkin lamppujen valo siivilöityy tasaisesti ja miellyttävästi opaalikuvun läpi. Pintaasennuksessa osa valosta heijastuu epäsuorasti seinä- tai kattopinnan kautta huonetilaan. Valaisin ei sisällä valonlähdettä. Nimike Tyyppi EAN-koodi Hehkulamppuvalaisin 1x75 W A60/E V AVR AVR70 AVR 70 -valaisimet on suunniteltu sekä kosteisiin että kuiviin tiloihin, sisälle ja ulos. Materiaali on iskunkestävää polykarbonaattia. Käytetään usein numerovalaisimena ja se voidaan varustaa lumisuojalla. Valaisin ei sisällä valonlähdettä. NIMIKE TYYPPI EAN-koodi Hehkulamppuvalaisin 1x75 W A60/E V AVR AVR2.1 AVR 2.1 -valaisimet on suunniteltu sekä kosteisiin että kuiviin tiloihin, sisälle ja ulos. Materiaali on iskunkestävää polykarbonaattia. Valaisin ei sisällä valonlähdettä. NIMIKE TYYPPI EAN-koodi Hehkulamppuvalaisin1x75 W A60/E V AVR AVR12 AVR 2.1 -valaisimet on suunniteltu sekä kosteisiin että kuiviin tiloihin, sisälle ja ulos. Materiaali on iskunkestävää polykarbonaattia. Valaisin ei sisällä valonlähdettä. NIMIKE TYYPPI EAN-koodi Hehkulamppuvalaisin1x75 W A60/E V AVR AVR22 AVR22 -työpistevalaisin, joka on tarkoitettu asennettavaksi keittiökaapiston alle. Valaisimessa on kytkin ja kaksi eteenpäin suunnattua pistorasiaa. Seinäkiinnikeosan ja rungon muotoilun ansiosta valaisin on erittäin sopiva myös saneerauskohteisiin sekä uppo- että pintajohdotuksissa. Valaisin sisältää valonlähteen. NIMIKE TYYPPI EAN-koodi Työpistevalaisin 2x9 W TC/G V 50 Hz AVR

22 Tuotteet JONO-valaisimet Jono-valaisin pistorasialla, valkoinen Jono-valaisin on suunniteltu sekä kosteisiin että kuiviin tiloihin, vaaka ja pysty asennukseen. Valaisimen runko on valkoiseksi maalattua alumiinia ja kupu polykarbonaattia. Valaisin ei sisällä valonlähdettä. NIMIKE TYYPPI EAN-koodi Loisteputkivalaisin 600 mm 1x15 W T8/G V 50 Hz AVR P Teräksen värinen Jono-valaisin Tyylikkääseen teräksen sävyyn maalattu Jonovalaisin. Runko alumiinia ja kupu polykarbonaattia. Valaisin ei sisällä valonlähdettä. NIMIKE TYYPPI EAN-koodi Loisteputkivalaisin 631 mm 1x18 W T8/G V 50 Hz Loisteputkivalaisin pistorasialla 751 mm 1x18 W T8/G V 50 Hz AVR66.018T AVR PT

23 Saunavalaisimet AVH11 Valaisimet on suuniteltu erityisesti saunoihin. Runko on lämmönkestävää polyesteriä, kupu lasia, heijastin alumiinia ja ritilä mäntyä. Asennus seinälle, vähintään 100 mm etäisyydelle katosta - EI KATTOON! Max 60 W hehkulamppu. Valaisin ei sisällä valonlähdettä. NIMIKE TYYPPI EAN-koodi Valaisin 1x40 W/ 60 W A60/E27 Ta 125 C AVH Valaisin puuritilällä uppo, 1x40 W/60 W A60/E27 Ta 125 C Valaisin puuritilällä pinta, 1x40 W/60 W A60/E27 Ta 125 C AVH AVH Mäntyritilä AVH11.1-valaisimelle AK Mäntyritilä AVH11.2-valaisimelle AK Upotuskehys AVH11 -valaisimelle AUE Varalasi AVH11 -valaisimelle AVV AVH15 Valasimet on suunniteltu erityisesti saunoihin. Runko on lämmönkestävää kestomuovia, kupu lasia, ritilä mäntyä. Asennus seinälle, vähintään 100 mm eteisyydelle katosta - EI KATTOON! Valaisin ei sisällä valonlähdettä. NIMIKE TYYPPI EAN-koodi Valaisin 1x40 W/60 W C35/E14 Ta 125 C AVH Valaisin puuritilällä seinään, 1x40 W/60 W C35/E14 Ta125 oc Valaisin puuritilällä nurkkaan, 1x40 W/60 W C35/E14 Ta 125 oc AVH AVH Mäntyritilä AVH15.1 -valaisimelle AVL Mäntyritilä AVH15.2 -valaisimelle AVL Varalasi AVH15 -valaisimelle AVV

24 WXX123/2008/7500/Kuudes Kerros/Hämeen Kirjapaino Oy BUILDING TECHNOLOGY ENSTO ELECTRIC OY VECKJÄRVENTIE 1, PL PORVOO PUH FAX