Kuva 2 (Babuin 2002 fig. IX-8): Gerakissa sijaitsevasta kirkosta löytyvä maalaus Joosuasta lyömässä pakoon amorilaisia. Sen on uskottu olevan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuva 2 (Babuin 2002 fig. IX-8): Gerakissa sijaitsevasta kirkosta löytyvä maalaus Joosuasta lyömässä pakoon amorilaisia. Sen on uskottu olevan"

Transkriptio

1 Liite 2: Kuvat Kuva 1 (Nicolle 2003: 4): Vastapaino-trebuchet laukaisuvalmiina. Kuva arabialaisesta 1462 kirjoitetusta käsikirjoituksesta nimeltään Al-Aniq fi l -Manajiq eli Heittokoneiden eleganssista (Topkapi Ms. Ahmad III 3469). Kone viritettiin vinttureiden avulla. Heiluva vastapaino antoi enemmän voimaa ja auttoi välttämään rekyyliä trebuchetit olivatkin hyvin tarkkoja. On löytynyt jopa 230 kg painavia trebuchetin ammuksia ja suuremmistakin on viitteitä. Aseen kantomatka lienee ollut parin sadan metrin tienoilla. Trebuchetit saattoivat olla hyvin kookkaita ja vastapainot monen tonnin suuruisia (Nicolle 2003: 15 9; Chevedden 2000: 71 6; Chevedden, Eigenbrod, Foley, Soedel 1995: 58 62; Bradbury 1994: ).

2 Kuva 2 (Babuin 2002 fig. IX-8): Gerakissa sijaitsevasta kirkosta löytyvä maalaus Joosuasta lyömässä pakoon amorilaisia. Sen on uskottu olevan latinalaisten maalauttama ja juhlistavan Morean valloitusta (amorealaiset, Traquiar : 266; pl. II; Bon 1969: 595; Ilieva 1991: 224 5). Babuinin mielestä maalaus kuitenkin symboloi pikemminkin bysanttilaisten voittoja frankeista Pelagoniassa ja Morean sodan intensiivisen vaiheen alussa. Hänen mukaansa heprealaisten johtajan varustus sekoittaa bysanttilaiseen tapaan läntisiä, itäisiä ja klassisia elementtejä. Korkea satula, kannukset, rengashaarniskahuppu ja peitsi kainalon alla ovat länsimaisia piirteitä, kun taas muut hevosen varustukset ovat itämaisia ja kilven kuviointi bysanttilainen. Olkapäiltä ja vyötäröltä roikkuu nahkasuikaleita vanhojen legioonalaisten tapaan. Kilpi näyttää olevan kolmiomainen (Babuin 2002: 98 9). Jos Babuin on oikeassa, on kyseessä ainutlaatuinen kuvallinen dokumentti siitä, millaisia varusteita Morean sotatoimiin osallistuneiden bysanttilaisten keskuudessa on käytetty. Babuinin huomioihin voisi vielä lisätä, että rengashaarniskat ovat lyhythihaisia ja ulottuvat vain reisiin asti. Heprealaiset ovat laittaneet niiden päälle jotain, mikä voisi olla nahkahaarniska. Jaloissa ei ole rengashaarniskasukkia vaan pikemminkin pitkävartiset saappaat ja kaikki pitävät jalustimiaan pitkinä. Heprealaiset näyttävät ryhmittyneen hyvin tiheästi.

3 Liite 3: Henkilönnimiä ja termejä Olen koonnut tähän liitteeseen tietoja tärkeimmistä tutkimuksessa esiintyvistä henkilöistä sekä selityksiä eräille termeille. Hallitsijoiden, näiden sukulaisten ja suurvasallien nimet on aakkostettu etunimen mukaan, koska tekstissä he esiintyvät yleensä sillä nimellä tai ainakin sen kanssa. Muut ovat sukunimen mukaan. Tiedot Bysantin arvohierarkiasta perustuvat Pseudo-Kodinokselle. 1 Akropolitês, Geôrgios katso sivu 13. allagion Morean kronikka viittaa sekä latinalaisen että bysanttilaisen armeijan jakamisesta allagioneihin tai syntakseihin. Termejä käytetään synonyymeinä ja ne voivat merkitä sekä noin 330 miehen vahvuista yksikköä että bataillea. Ranskalainen versio käyttää vastineena aina sanaa bataille. Myös bysanttilaisissa lähteissä termit allagion ja syntaksis esiintyvät merkitsemässä sotilasyksikköä, mutta joissain tapauksissa kyse voi olla myös alueellisesta joukko-osastosta. Selvyyden vuoksi käytän tekstissä termiä allagion tarkoittaessani sotilasyksikköä ja bataille puhuessani taistelumuodostelman osasta. Bysanttilaisissa lähteissä viitataan myös usein 400 tai 500 vahvuisiin sotilasyksiköihin. On vaikea sanoa, onko viimeksi mainituissa ollut kyseessä yksi suuri allagion vai kaksi pientä. Vahvuus on voinut vaihdella ja vanha Stratêgikon jopa kehotti tekemään 2 yksiköistä eri suuruisia vihollisen hämäämiseksi. arkhontas Morean kronikan termi kreikkalaisille mahtimiehille ( oikeampi kreikkalainen asu on arkhôn). Nämä rinnastettiin Akhaian ruhtinaskunnassa asemansa puolesta sergenteihin eli he olivat frankkien hierarkiassa heti ritareiden alapuolella. 3 Assises de Romanie katso sivu Pseudo-Kodinos: Esim. The Chronicle of Morea ; ; ; ; La Livre de la conqueste 279; 340 1; 898; Μαυρικιου Στρατηγικον Ι, 4, 6; Hendrickx 1992: ; Bartusis 1989: ; Bartusis 1997: 262 3; Health 2004: 13; Acropolita (b) 66; 69; 71; Pachymérès IV, 27; Angold 1975: Les Assises de Romanie 138; Bon 1969: 85 9; 103; Jacoby 1973:

4 bailli länsieurooppalaisten käyttämä virkanimike, jonka merkitykset vaihtelivat. Lähinnä kyseessä oli hallitsijan edustaja. Kaarle Anjoulaisen vuoden 1278 jälkeen Akhaiaan lähettämät baillit toimivat hänen vara-kuninkainaan. barcha pieni matalasyväyksinen soutualus, joka oli tarkoitettu rannikko- ja jokiliikenteeseen. 4 bataille katso sivut Beaumont, Dreux de Kaarlen Anjoulaisen marsalkka, joka 1272 soti Akhaiassa ja Euboialla. Oli naimisissa erään ylhäisen Romanian frankkilaisen ylimysnaisen kanssa. Chinardi, Filippo Manfredin nimittämä Korfun ja Durrëksen varakuningas. Kaarle Anjoulaisen lyötyä Manfredin Epeiroksen despotês Mikael surmautti Chinardin saadakseen tämän hallinnoimat alueet itselleen. Puolustuksesta huolehtineet latinalaiset pitivät kuitenkin parempana alistua Kaarle Anjoulaiselle. 5 despotês Bysanttilainen arvonimi, joka sijoittui valtakunnan hierarkiassa heti keisarin jälkeen. Epeirosta hallinneilla henkilöillä oli usein tämä arvonimi, mutta kirjallisuudessa esiintyvä termi Epeiroksen despoottikunta perustuu latinalaisten väärinkäsitykseen. 6 Filês, Aleksios Keisari Mikael Palaiologoksen isosiskon, Eulogian, vävy ja suurdomestikos. Lähetettiin Moreaan, jäi Makry-Plagissa frankkien käsiin ja kuoli vankeudessa. Galeone pieni (40 72 airoa), matalasyväyksinen kaleeri. 7 garziones Kaarle Anjoulaisen sotajoukoissa raskaiden ratsumiesten seurueisiin 4 Göbbels 1984: Geanakoplos 1959: 192 4; 230 5; Miller 1908: Fine 1996: Göbbels 1984:

5 kuuluneita ratsastavia ja aseistettuja palvelijoita, joilla oli myös suojavarustukset. 8 Geoffroy de Bruyères nuorempi Morean kronikan mukaan Geoffroy de Bruyères vanhemman, eli Karytainan herran, sukulaispoika, joka saapui hakemaan tämän perintöä. Sai kuitenkin kuulla, että Karytainan herra oli menettänyt oikeuden jättää perintö muille kuin suorille jälkeläisilleen. Geoffroy de Bruyères nuorempi kaappasi kostoksi Araklobon linnan. Mahdollisesti kyseessä on sama henkilö kuin Kaarle Anjoulaisen asiakirjoissa esiintyvä Jaen Pestel. Geoffroy de Bruyères vanhempi eli Karytainan herra. Ruhtinas Guillaumen sisarenpoika, Ateenan herttuan lanko ja Karytainan paroni. Ylistettiin aikansa loistavimmaksi ritariksi. Sodassa ruhtinas Guillaumen ja Ateenan herttuan välillä hän asettui viimeksi mainitun puolelle. Sai kuitenkin anteeksi ja osallistui Pelagonian taisteluun. Pakeni myöhemmin Jaen de Catavaksen vaimon kanssa Etelä-Italiaan, mutta palasi Morean sodan intensiivisen vaiheen päätyttyä. Ainoa seuraus seikkailuista oli, että hän menetti oikeuden jättää läänityksensä perinnöksi muille kuin suorille jälkeläisilleen. Ilmeisesti Akhaian frankkien kaltainen uhattu yhteisö katsoi, ettei sillä ollut varaa menettää 9 pystyvää soturia, vaikka tämä oli rikkonut sääntöjä. Kuoli luultavasti Grêgoras, Nikeforos katso sivut Guillaume eli Guillaume II de Villeharduin. Akhaian ruhtinas Holobôlos Bysanttilainen retori, joka vaikutti Mikael VIII:n aikana. hyperpyra bysanttilainen kultaraha. Sen kultapitoisuus oli 18 karaattia, mutta Konstantinopolin valtauksen jälkeen Mikael VIII laski pitoisuuden noin 16 karaattiin ja hänen poikansa 1280-luvulla vielä 14 karaattiin. Kuvan käytännön arvosta ehkä antaa, että Kreetalla sotahevosen tuli olla 1271 vähinään 20 hyperpyran arvoinen. Sopimuksessa genovalaisten kanssa maaliskuussa 1261, eli ennen Konstantinopolin takaisinvaltausta, 8 Göbbels 1984: Aerts 1999:

6 taas luvataan keisarin palvelukseen astuville soutajille kuukaudessa 1 3/4 hyperpyraa, merijalkaväen miehille (supersalientes) 2 ½ ja kapteeneille 6 ½. Keisari lupasi myös toimittaa aluksille ruokatavaroita. 10 Ivry, Galeran d Kaarlen bailli Akhaian ruhtinaskunnassa Morean kronikan mukaan hän myös komensi ennen Taggliacozzon taistelua niemimaalle lähetettyjä apujoukkoja. Ilmeisesti Galeran on kuitenkin tässä tapauksessa sekoitettu 1272 alueelle retken tehneeseen Dreux de Beaumontiin. Johannes III Batatzês Nikaian valtakuntaa hallinnut keisari Johannes IV Laskaris Theodoros II Laskariksen poika ja seuraaja. Oli vasta kahdeksan isänsä kuollessa. Holhoojaksi nostettu Mikael Palaiologos syrjäytti ja sokaistutti hänet Konstantinopolin takaisinvaltauksen jälkeen. Johannes Palaiologos keisari Mikael VIII Palaiologoksen veli. Nimitettiin veljensä kruunauksen yhteydessä sebastokratôriksi. Komensi Nikaian armeijaa Pelagonian taistelussa ja nimitettiin sen jälkeen despotêkseksi. Toimi komentajana useilla myöhemmilläkin sotaretkillä. Johannes Äpärä despotês Mikael II:n avioton poika. Hallitsi Thessaliaa ensin isänsä puolesta ja tämän kuoltua yksin aina 1289/90 asti. Kaarle I Anjoulainen Ranskan kuninkaan Ludwig IX Pyhän ( ) veli ja Provencen kreivi, joka 1266 löi Manfredin paavin tuella ja nousi Sisilian kuninkaaksi. Kuoli Karytainan herra ks. Geoffroy de Bruyères vanhempi. katafrakt tarkoitti antiikissa sekä luvuilla raskasta ratsumiestä, jonka 10 Morrisson 2002: 841; Morrisson 1991: ; Regesten der Kaiserurkunden der Oströmisches Reiches Supersalienteksen merkityksestä Göbbels 1984: 250.

7 hevonenkin oli haarniskoitu. Joillain myöhemmillä klassista kieltä jäljittelevillä auktoreilla se toimi yleisterminä raskaasti aseistetuille joukoille. kefalê bysanttilainen termi jonkin tietyn kaupungin tai alueen kuvernöörille. Oli vastuussa sekä puolustuksesta että hallinnosta. 11 Katakouzênos Moreassa palvellut bysanttilainen komentaja. Morean kronikka käyttää pääosin tätä nimiasua ja noudatan sitä, vaikka Kantakouzênos olisi uskottavampi muoto alkuperäiselle bysanttilaiselle nimelle. Oli mahdollisesti kefalêna Moreassa sodan syttyessä. Kaatui Mesisklissa. Libro de los Fechosin mukaan teoksen omana kirjoitusaikana hallinnut keisari Kantakuzenos oli hänen jälkeläisensä. On mahdollista, että Johannes Kantakouzênos, Aleksis Filêksen appi, oli sukua Katakouzênokselle ja Failler jopa heittää hypoteesin, että Morean kronikassa Katakouzênoksella tarkoitettaisiin Aleksios Filêstä, joka olisi käyttänyt appensa nimeä. Nimeä Filês Morean kronikka ei mainitse ja kuten Pakhymerêksen Filês myös Morean kronikan Katakouzênos kuollee Moreassa, tosin varsin erilaisissa olosuhteissa. 12 Konradin von Hohenstaufen sukuisen keisari Fredrik II:n ( ) pojanpoika ja Sisilian kuningas Manfredin velipuolen poika. Yritti vallata Etelä-Italiaa takaisin suvulleen, mutta kärsi Kaarle Anjoulaiselle tappion Tagliacozzon taistelussa 1268 ja teloitettiin. Konstantinos Palaiologos keisari Mikael VIII:n velipuoli ja sebastokratôr. Komensi bysanttilaisia sotavoimia Moreassa. kultaunssi Etelä-Italiassa käytetty arvomitta. Kaleerin rakentaminen maksoi 100 kultaunssia. Ritarin kuukausipalkka oli yleensä neljä kultaunssia ja tavallisen ratsumiehen puolet tästä. Jalkamies saattoi joutua tyytymään 1/10 ritarin palkasta tai vähempään Esim. Angold 1975: ; Bartusis 1997: 33 4; Zakythinos 1975: Libro de los Fechos 335; The Chronicle of Morea ; 5060; La Livre de la conqueste 344; Failler 1980: 96 9; Zakythinos 1932: Esim. Filangieri et al XII, LXII, 457; XXIII, XCV, 210; XCVII, 236; LXVI, 14; Göbbels 1984: 103 7; 111 2;

8 Makrênos bysanttilainen parakoimômenos ja yksi Moreaan lähetetyistä kenraaleista. Mahdollisesti kyseessä oli Johannes Makrênos, joka 1252 oli osallistunut sotaan despotês Mikaelia vastaan tai 1256 mainittu Thrakêsiônin maakunnan douks, eli sotilaskuvernööri, Georgios Makrênos. 14 Manfred Sisilian kuningas Tähän normannien perustamaan valtakuntaan kuului myös eteläinen Manner-Italia. Manfred oli von Hohenstaufen sukuisen keisari Fredrik II:n ( ) avioton poika. marsalkka Akhaian ruhtinaskunnassa marsalkka oli arvo, joka kulki perintönä Passavantin paronisuvulla. Akhaian marsalkan tehtävänä oli komentaa armeijaa yhdessä ruhtinaan kanssa ja harjoittaa siellä tuomio-oikeutta. Kaarle Anjoulaisen marsalkat taas olivat hänen nimittämiään henkilöitä näitä oli yleensä kaksi kerrallaan. Kaarlen marsalkoilleen antamat tehtävät olivat yleensä luonteeltaan sotilaallisia, joko sotaretkien johtamista tai sotatoimien kannalta keskeisten alueiden hallinnointia. 15 Maurikioksen Stratêgikon katso sivua 14. Melik Moreassa sodan intensiiviseeen vaiheeseen osallistuneiden turkkilaisten palkkasoturien johtohahmo. Ehkä kyseessä on sama henkilö kuin Melêk, jonka oleskelu kreikkalaisten mailla oli Pakhymerêksen mukaan huolettanut Seldžukki-sulttaania Mikael Palaiologoksen hallituskauden alussa. 16 Mikael II eli despotês Mikael. Epeiroksen hallitsija noin vuodesta Myös kuolinvuosi on epävarma, mutta ilmeisesti se on 1266 tai Mikael VIII Palaiologos Kuului sukutaustansa puolesta Nikaian valtakunnan ylimystön 14 Acropolita (b) 49; Prosopographischen Lexikon der Palaiologenzeit ; Regesten der Kaiserurkunden der Oströmisches Reiches 1839a b. 15 Göbbels 1984: 7 11; 16 50; La Livre de la conqueste 128; The Chronicle of Morea ; Bon 1969: Pachymérès II, 10; 24. Kyseinen mahdollisuus ei ole saanut tutkijoiden huomiota. Syynä on ilmeisesti V. Laurentin artikkeli, jossa Pakhymerêksen Melêk sekoitetaan erääseen Grêgoraksen mainitsemaan (Laurent 1956: 361 2; Gregoras IV, 1). 17 Failler 1981: 184; Prosopographischen Lexikon der Palaiologenzeit 220; Nicol 1993: 58.

9 kermaan. Mikael Palaiologos teki menestyksekkään uran Laskaris-dynastian keisarien palveluksessa, vaikka välillä olikin näiden epäsuosiota ja joutui jopa pakenemaan Seldžukkien luo, missä hän komensi sulttaanin kristittyjä joukkoja taistelussa mongoleja vastaan. Nousi Nikaian lapsikeisari Johannes III Laskariksen holhoojaksi 1258 ja kruunautti itsensä seuraavana vuonna kanssahallitsijaksi. Kun Nikaian joukot valtasivat Konstantinopolin 1261, kruunautti Mikael Palaiologos itsensä uudelleen ja syrjäytti pikku-keisarin lopullisesti. Mikael VIII hallitsi sen jälkeen Bysantin valtakuntaa kuolemaansa asti vuonna nauclearius Etelä-Italiassa eräänlainen laivaston aliupseeri. Tarkoitti myös perämies- 18 tä. Nikeforos despotês Mikael II:n poika. Hallitsi isänsä kuoltua Epeirosta. Pakhymerês, Geôrgios katso sivua 13. parakoimômenos bysanttilainen arvonimi. Sinetin parakoimômenos oli arvohierarkiassa sijalla 17 ja makuukamarin parakoimômenos sijalla 18. pronoia katso sivua 30. prôtobestiaritês bysanttilainen arvo/virkanimi. Valtakunnan hierarkiassa sijalla 20. Pseudo-Kodinos katso sivu 14. Raoul, Johannes yksi Pelagonian taisteluun osallistuneen bysanttilaisen sotajoukon komentajista. sagitta nopea airon alus, joka sopi varsinkin viestien vientiin. 19 Sanudo eli Marino Sanudo Torsello. Katso sivut Göbbels 1984: Göbbels 1984: 254; Pryor 1992: 63 4.

10 sebastokratôr bysanttilainen arvonimi, joka oli valtakunnan arvohierarkiassa sijalla kolme eli heti despotêksen jälkeen. sergent länsieurooppalainen termi, jolla oli useita merkityksiä. Tässä tutkimuksessa mainitut sergentit olivat latinalaisia raskaita ratsumiehiä, joilla ei ollut varsinaista ritarin statusta. Akhaian ruhtinaskunnassa heille myönnetyt läänitykset olivat vain puolet ritarin läänin koosta. Toisaalta sergentien varustuksenkaan ei oletettu olevan yhtä laadukas kuin ritarin. 20 Stratêgopoulos, Aleksios kuului Nikaian keisarikunnan ylimystöön. Osallistui keisarikunnan Makedoniassa 1250-luvulla käymiin sotiin, joiden aikana kärsi häpeälliseksi kuvatun tappion. Hän kuitenkin tuki Mikael Palaiologosta keisariksi ja nimettiin yhdeksi Pelagonian taisteluun osallistuneen sotajoukon komentajista. Jäi taistelua seuranneiden sotatoimien yhteydessä epeiroslaisten vangiksi, vapautettiin, johti Konstantinopolin 1261 takaisin vallannutta bysanttilaista sotajoukkoa, mutta jäi myöhemmin uudelleen epeiroslaisten vangiksi. Tällä kertaa hänet vapautettiin kuningas Manfredin sisarta vastaan. 21 suur-domestikos bysanttilainen arvonimi. Oli hierarkiassa sijalla seitsemän. Virallisesti 22 suur-domestikos komensi valtakunnan sotavoimia. tari Etelä-Italiassa käytetty raha. 30 taria teki yhden kultaunssin. Anjouden palveluksessa kristityn jalkamiehen palkaksi vakiintui 1274 jälkeen 12 taria kuussa. 23 teride kaleerityyppi, joka oli alunperin tarkoitettu hevosten kuljetukseen. Se oli hyvin suosittu 1200-luvun loppupuoliskolla ja erityisen yleinen se oli Kaarle Anjoulaisen 24 laivastossa. Hänen teridensa oli suunniteltu kuljettamaan 30 hevosta. 20 La Livre de la conqueste 129; The Chronicle of Morea ; Les Assises de Romanie 67; Jacoby 1973: 885 9; Housley 1999: 126; Marshall 1992: 48 50; 86 7; Acropolita 49; 57; 75; 77; 85; 89; Pachymérès I, 27; 30; 32; Prosopographischen Lexikon der Palaiologenzeit Pseudo-Kodinos: ; Esim. Göbbels 1984: 111 2; Filangieri et al. (ed.) XXIII, XCVII, Esim. Filangieri et al. (ed.) XII, LXVI, 14; LXVII, 292; Minieri-Riccio ; ; Göbbels 1984: 252 3; Ayton 1999:

11 Theodoros II Laskaris Nikaian valtakuntaa hallinnut keisari Theodoros Palaiologos katso sivua 14. Toucy, Ancelin de kuului Konstantinopolin latinalaiseen ylimystöön. Osallistui Pelagonian taisteluun ruhtinas Guillaumen joukoissa ja jäi vangiksi. Siirtyi Konstantinopolin kukistumisen jälkeen Akhaian ruhtinaskuntaan ja osallistui Morean sotatoimiin. vaccetta pieni soutualus tai oikeammin isovene Göbbels 1984:

Bysanttilaisten ja Akhaian ruhtinaskunnan väliset sotatoimet vuosina 1259 83 tapaustutkimus myöhäis-bysanttilaisesta sodankäynnistä

Bysanttilaisten ja Akhaian ruhtinaskunnan väliset sotatoimet vuosina 1259 83 tapaustutkimus myöhäis-bysanttilaisesta sodankäynnistä Bysanttilaisten ja Akhaian ruhtinaskunnan väliset sotatoimet vuosina 1259 83 tapaustutkimus myöhäis-bysanttilaisesta sodankäynnistä Helsingin yliopisto Historian laitos Yleinen historia Pro gradu tutkielma

Lisätiedot

Sergei Radonezilainen -keppinukke

Sergei Radonezilainen -keppinukke Sergei Radonezilainen -keppinukke - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan (katso mallia ruhtinashahmosta). - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for

Lisätiedot

Gideonin pieni armeija

Gideonin pieni armeija Nettiraamattu lapsille Gideonin pieni armeija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Gideonin pieni armeija

Nettiraamattu lapsille. Gideonin pieni armeija Nettiraamattu lapsille Gideonin pieni armeija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Encyclopaedic Prosopographical Lexicon of Byzantine History and Civilization. Volume 1, Aaron Azarethes, Brepols: Turnhout 2007. 476 s.

Encyclopaedic Prosopographical Lexicon of Byzantine History and Civilization. Volume 1, Aaron Azarethes, Brepols: Turnhout 2007. 476 s. MIRATOR 10:1/2009 99 Encyclopaedic Prosopographical Lexicon of Byzantine History and Civilization. Volume 1, Aaron Azarethes, Brepols: Turnhout 2007. 476 s. Prosopografialla 1 on ollut Bysantin tutkimuksessa

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Mary-Anne S. Suomi Kertomus 27/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

Encyclopaedic Prosopographical Lexicon of Byzantine History and Civilization. Volume 2, Baanes Eznik of Kolb, Brepols, Turnhout, 2008, s. 458.

Encyclopaedic Prosopographical Lexicon of Byzantine History and Civilization. Volume 2, Baanes Eznik of Kolb, Brepols, Turnhout, 2008, s. 458. MIRATOR 11:1/2010 93 Encyclopaedic Prosopographical Lexicon of Byzantine History and Civilization. Volume 2, Baanes Eznik of Kolb, Brepols, Turnhout, 2008, s. 458. Miratorin viime numerossa arvostelin

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Hyviä ja huonoja kuninkaita

Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa Nettiraamattu lapsille Daniel vankeudessa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa Nettiraamattu lapsille Joosua johtaa kansaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu lapsille. Joosua johtaa kansaa Nettiraamattu lapsille Joosua johtaa kansaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 21/60 www.m1914.org Bible for Children, PO

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2011

Lisätiedot

Eisernes Kreutz. Rautaristin suunittelija Karl Friedrich Schinkel

Eisernes Kreutz. Rautaristin suunittelija Karl Friedrich Schinkel Eisernes Kreutz Rautaristin synty ulottuu vuoteen 1813, jolloin Preussi keisari Friedrich Wilhelm III:n johdolla julisti sodan Ranskalle 13.maaliskuuta. Ristin suunnitteli arkkitehti Karl Schinkel ja se

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Jokainen haastattelija muotoilee pyynnön omaan suuhunsa sopivaksi sisällön pysyessä kuitenkin samana.

Jokainen haastattelija muotoilee pyynnön omaan suuhunsa sopivaksi sisällön pysyessä kuitenkin samana. Muistatko? hanke Kysymykset yksilöhaastatteluun Alkulämmittelynä toimivat jokaisen haastattelun alussa täytettävän perustietolomakkeen kysymykset (nimi, syntymäaika ja paikka, osoite jne.). Haastattelun

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

3.11.2014. Gangut - Rilax Riilahti 1714. Mikko Meronen, Forum Marinum

3.11.2014. Gangut - Rilax Riilahti 1714. Mikko Meronen, Forum Marinum Gangut - Rilax Riilahti 1714 Mikko Meronen, Forum Marinum 1 Taustaa ja taistelun merkitys Venäjä rakennutti voimakkaan kaleerilaivaston Suuren Pohjan sodan aikana Venäjän laivasto syntyi Pietari Suuri

Lisätiedot

Komea mutta tyhmä kuningas

Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Lyn Doerksen Suomi Kertomus 18/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Ruut: Rakkauskertomus

Ruut: Rakkauskertomus Nettiraamattu lapsille Ruut: Rakkauskertomus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Ruut: Rakkauskertomus

Nettiraamattu lapsille. Ruut: Rakkauskertomus Nettiraamattu lapsille Ruut: Rakkauskertomus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

ONGELMIA TYÖPERUSTEISTEN OLESKELULUPIEN KANSSA ALI GIRAY

ONGELMIA TYÖPERUSTEISTEN OLESKELULUPIEN KANSSA ALI GIRAY ONGELMIA TYÖPERUSTEISTEN OLESKELULUPIEN KANSSA ALI GIRAY S Ulkomaalaislaki: 36 (13.9.2013/668) > Voidaan jättää myöntämättä, jos on perusteltua aihetta epäillä ulkomaalaisen tarkoituksena olevan maahantuloa

Lisätiedot

Komea mutta tyhmä kuningas

Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Daniel leijonien luolassa

Daniel leijonien luolassa Nettiraamattu lapsille Daniel leijonien luolassa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Komea mutta tyhmä kuningas

Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Daniel leijonien luolassa

Nettiraamattu lapsille. Daniel leijonien luolassa Nettiraamattu lapsille Daniel leijonien luolassa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Adolf Erik Nordenskiöld

Adolf Erik Nordenskiöld P u n a i n e n r a s t i Adolf Erik Nordenskiöld Adolf Erik Nordenskiöld (1832 1901) vietti lapsuutensa Alikartanossa. Hänen isänsä Nils Gustaf Nordenskiöld oli mineralogi, kivennäistutkija. Adolf Erik

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Liperi_4 29.8.2014 TAULU 1 I Maria Laakkonen, s. 1694 Liperin Heinoniemi, k. 29.4.1765 Liperi. Puoliso: 8.8.1736 Liperi Petter Mustonen, s.

Liperi_4 29.8.2014 TAULU 1 I Maria Laakkonen, s. 1694 Liperin Heinoniemi, k. 29.4.1765 Liperi. Puoliso: 8.8.1736 Liperi Petter Mustonen, s. Liperi_4 29.8.2014 TAULU 1 I Maria Laakkonen, s. 1694 Liperin Heinoniemi, k. 29.4.1765 Liperi. Puoliso: 8.8.1736 Liperi Petter Mustonen, s. 1711 Liperin Vaivio, Mustola, k. 29.3.1781 Liperi. Pehr peri

Lisätiedot

6. Ortodoksinen kirkko

6. Ortodoksinen kirkko 6. Ortodoksinen kirkko Ortodoksinen kirkko syntyi kristinuskon jakautuessa vuonna 1054. Johtaja on patriarkka. Siihen kuuluu noin 270 miljoonaa kannattajaa. Suurin osa maailman ortodoksisista paikalliskirkoista

Lisätiedot

Suomalaiset kaartinsotilaat Puolan taistelukentillä, 1831 FT Jussi Jalonen, Tampereen yliopisto Suomen Sotahistoriallinen Seura, Helsinki

Suomalaiset kaartinsotilaat Puolan taistelukentillä, 1831 FT Jussi Jalonen, Tampereen yliopisto Suomen Sotahistoriallinen Seura, Helsinki Keisarin puolesta Suomalaiset kaartinsotilaat Puolan taistelukentillä, 1831 FT Jussi Jalonen, Tampereen yliopisto Suomen Sotahistoriallinen Seura, Helsinki 14.12.2016 Suomen kaarti Suomalainen kansallinen

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 22/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut

Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut Suomen Sotahistoriallinen Seura ry Jatkosodan esitelmäsarjan esitelmä 29.10.2014 Sotahistorioitsija, ye-evl, VTM Ari Raunio Kevään 1944 maavoimat heikommat

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (1. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (1. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (1. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

KOHTI ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA

KOHTI ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA KOHTI ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA KAUNAISET SUURVALLAT Saksa noussut Manner-Euroopan johtavaksi suurvallaksi yhdistynyt Otto von Bismarckin johdolla (Bismarck pyrki rauhoittamaan Euroopan asiat Saksan yhdistämissotien

Lisätiedot

Antiikin Kreikan ja Rooman perhe-elämä & naisen asema. HI4 Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys

Antiikin Kreikan ja Rooman perhe-elämä & naisen asema. HI4 Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys Antiikin Kreikan ja Rooman perhe-elämä & naisen asema HI4 Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys Perhe antiikin Kreikassa: Perhe eli oikos Perheeseen kuuluivat myös perheen omistamat orjat Perheessä isä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kertomus 19/60.

Nettiraamattu lapsille. Kertomus 19/60. Nettiraamattu lapsille Paimenpoika Daavid Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 19/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box 3,

Lisätiedot

HELIKON 2 /2010 Irtonumero 3

HELIKON 2 /2010 Irtonumero 3 HELIKON 2 /2010 Irtonumero 3 Sisällys 2/2010 Helikon 1 Pääkirjoitus Vesa Vahtikari 2 Ristiritarit Kreikassa Juho Wilskman 12 Suomi ja juntta Ralf Friberg 22 Louvren Borghese-gladiaattori ja sen suomalaiset

Lisätiedot

Tyttö, joka eli kahdesti

Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Saint Honorat: Saari, joka ruokkii Pyhiä TEKSTI: Pentti Olkkonen. Rivieran Suomi-Seuran retki Saint Honorat saarelle

Saint Honorat: Saari, joka ruokkii Pyhiä TEKSTI: Pentti Olkkonen. Rivieran Suomi-Seuran retki Saint Honorat saarelle Saint Honorat: Saari, joka ruokkii Pyhiä TEKSTI: Pentti Olkkonen Rivieran Suomi-Seuran retki Saint Honorat saarelle 16.4.2013 Rooman valtakunta oli suurimmillaan vuonna 117 ja käsitti koko Välimeren ympäristön.

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Paimenpoika Daavid

Nettiraamattu lapsille. Paimenpoika Daavid Nettiraamattu lapsille Paimenpoika Daavid Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Nimien yleisyys Väestörekisterikeskuksen mukaan 2000-luvulla

Nimien yleisyys Väestörekisterikeskuksen mukaan 2000-luvulla Nimien yleisyys Väestörekisterikeskuksen mukaan 2000-luvulla (M = miehiä, N = naisia, S = Suomessa, Ulk. = ulkomailla; Nyk. = nykynimenä, Ent. = entisenä nimenä, Kuoll. = kuolleita po. nimisiä) Nämä yleisyysluvut

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

BYSANTISTA KAARLE SUUREEN

BYSANTISTA KAARLE SUUREEN BYSANTISTA KAARLE SUUREEN Bysantti Arkkitehtuurin kehitys jatkuu Bysantissa ja vaikuttaa myös läntiseen Eurooppaan (kartta n. 650) Konstantinus siirtyy hallitsemaan Bysantioniin ja muuttaa sen pääkaupungiksi

Lisätiedot

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Kaivostoimintaa FAMCON:n Suomen kaivoksilla johtanut Jakob Wilson oli syntymänimeltään Jaakko Sjöberg ja lähtöisin pohjanmaalta, Kalajoelta (syntynyt 7.10.1846). Hänen

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

PAPERITTOMAT -Passiopolku

PAPERITTOMAT -Passiopolku PAPERITTOMAT -Passiopolku P a s s i o p o l k u E t a p p i 1 Taistelu perheen puolesta Kotona Nigeriassa oli pelkkää köyhyyttä. Rahaa ei aina ollut ruokaan, saati kouluun. Asuimme koko perhe samassa majassa.

Lisätiedot

APOKRYFISET KIRJAT Bel ja Dragon KING JAMES BIBLE Bel ja lohikäärme

APOKRYFISET KIRJAT Bel ja Dragon KING JAMES BIBLE Bel ja lohikäärme www.scriptural-truth.com APOKRYFISET KIRJAT Bel ja Dragon KING JAMES BIBLE 1611 Bel ja lohikäärme Kirja Bel ja lohikäärme [in Daniel] Bel ja lohikäärme, historia Eristyksissä Daniel loppuun. {1:1} ja kuningas

Lisätiedot

Jurkoja. SUKUTUTKIMUS MUISTIO 14.9.2011 Into Koivisto ja Markus Koivisto JURKOJA JA KOIVISTOLAISIA 1600-LUVUN INKERISSÄ

Jurkoja. SUKUTUTKIMUS MUISTIO 14.9.2011 Into Koivisto ja Markus Koivisto JURKOJA JA KOIVISTOLAISIA 1600-LUVUN INKERISSÄ SUKUTUTKIMUS MUISTIO 14.9.2011 Into Koivisto ja Markus Koivisto JURKOJA JA KOIVISTOLAISIA 1600-LUVUN INKERISSÄ Lähde: Pähkinälinnan läänin henkikirjat Inkerinmaalla henkikirjoja (manthals längd) on 1600-luvulla

Lisätiedot

23. MÄMMENNIEMEN KAUTON SUKU IV, HUHDAN JA PALO- NIEMEN TALOT (1998)

23. MÄMMENNIEMEN KAUTON SUKU IV, HUHDAN JA PALO- NIEMEN TALOT (1998) 92 23. MÄMMENNIEMEN KAUTON SUKU IV, HUHDAN JA PALO- NIEMEN TALOT (1998) 93 MÄMMENNIEMEN KAUTON SUKU IV, HUHDAN JA PALONIEMEN TA- LOT (1998) Taulu 1. I. Heikki Eerikinpoika Kautto. Syntynyt 20.4.1771 Laukaassa.

Lisätiedot

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Nettiraamattu lapsille Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

TALVISODAN TILINPÄÄTÖS

TALVISODAN TILINPÄÄTÖS TALVISODAN TILINPÄÄTÖS Talvisota 30.11.1939 13.3.1940 I. Sotasuunnitelmat 1930- luvulla II. Sotatoimet joulukuussa 1939 III. Etsikkoaika tammikuu 1940 IV. Ratkaisevat taistelut helmi- ja maaliskuussa 1940

Lisätiedot

Jehovan todistajien. Tämän kaavion kuvat: Pixabay ja JW.ORG. Kerubit. Kerubi. Jehova Jumala. Kerubit. Serafit. Sana, Logos, Mikael. Demonit.

Jehovan todistajien. Tämän kaavion kuvat: Pixabay ja JW.ORG. Kerubit. Kerubi. Jehova Jumala. Kerubit. Serafit. Sana, Logos, Mikael. Demonit. Sana, Logos, 2 1 2 Kerubi 8 9 22.01.2016 / JP Tämän kaavion kuvat: Pixabay ja JW.ORG 3 4 5 6 7 sivu 1 Aadam Eeva 10 11 12 Eeva Aadam Kain Aabel Seet Maailmankaikkeus Paratiisi 1. loi pyhän hengen avulla

Lisätiedot

Vuosisatamme kuvissa Ke klo 16.50 18.20 18.9.-11.12.2013 Opistotalo, Helsinginsali, Helsinginkatu 26 FM Jussi Tuovinen

Vuosisatamme kuvissa Ke klo 16.50 18.20 18.9.-11.12.2013 Opistotalo, Helsinginsali, Helsinginkatu 26 FM Jussi Tuovinen Vuosisatamme kuvissa Ke klo 16.50 18.20 18.9.-11.12.2013 Opistotalo, Helsinginsali, Helsinginkatu 26 FM Jussi Tuovinen Aineisto Aineisto ladataan opiston verkkosivulle aina jokin aika kunkin luennon jälkeen

Lisätiedot

Kaunis kuningatar Ester

Kaunis kuningatar Ester Nettiraamattu lapsille Kaunis Ester Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 30/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box 3,

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

1765-2015 TUORINIEMEN SUKU 250 VUOTTA. Matti Niemi 4.7.2015

1765-2015 TUORINIEMEN SUKU 250 VUOTTA. Matti Niemi 4.7.2015 1765-2015 TUORINIEMEN SUKU 250 VUOTTA Matti Niemi 4.7.2015 Suvun juuret Eliaksen vanhemmat isä Niilo Niilonpoika oli Sammallahden vävy ja DNA-testin perusteella kotoisin Virolaisen talosta äiti Reetta

Lisätiedot

Ruotsin aikaan -näyttelyyn

Ruotsin aikaan -näyttelyyn Tehtäviä Ruotsin aikaan -näyttelyyn Sisällys 2 3 4 5 5 6 9 10 Ruotsin ajan suomalaisia Kuvateksti historiallisille kuville Ristikko Aikajärjestys Loppuarviointia Ratkaisut Sanaselityksiä 2 YHTEINEN HISTORIAMME

Lisätiedot

Paavali kirjoittaa monien luotettavina pidettyjen käsikirjoitusten mukaan näin:

Paavali kirjoittaa monien luotettavina pidettyjen käsikirjoitusten mukaan näin: 1Kor 15:47 selitys Paavali kirjoittaa monien luotettavina pidettyjen käsikirjoitusten mukaan näin: "Ensimmäinen ihminen oli maasta, maallinen, toinen ihminen on herra taivaasta." (1Kor 15:47). Sana "herra"

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Daniel vankeudessa

Nettiraamattu. lapsille. Daniel vankeudessa Nettiraamattu lapsille Daniel vankeudessa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Bob käy saunassa. Lomamatka

Bob käy saunassa. Lomamatka Bob käy saunassa 1 Mitä sauna merkitsee suomalaiselle? 2 Mitä tehtäviä saunalla on? 3 Missä kertoja saunoi ensimmäisen kerran? 4 Kuka oli Leena? 5 Millainen Leena oli? 6 Mitä Leena teki saunassa? 7 Mitä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN SAAPASJALKAKISSA

TEHTÄVIÄ SATUUN SAAPASJALKAKISSA 1 TEHTÄVIÄ SATUUN SAAPASJALKAKISSA A) Sisältökysymykset: OSA1: OSA2: 1. Miksi myllärin nuorin poika oli surullinen perinnöstä? 2. Mitä kissa ehdotti nuorimmalle veljelle? 3. Miten saapasjalkakissa pyydysti

Lisätiedot

HELMIÄ SATUJEN MAAILMASTA. No. 41. Saapasjalka Kissa.

HELMIÄ SATUJEN MAAILMASTA. No. 41. Saapasjalka Kissa. HELMIÄ SATUJEN MAAILMASTA. No. 41 Saapasjalka Kissa. Saapasjalka Kissa. Elipä ennen vanhaan mylläri. Hänellä oli kolme poikaa ia kuollessaan hän jätti heille perinnöksi ainoastaan myllyn, aasin ja kissan.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Taide-elämyksiä Berliinissä

Taide-elämyksiä Berliinissä Taide-elämyksiä Berliinissä Pääsin käymään kesäkuussa 2015 Berliinin taidemuseossa Gemäldegalleriessa historian opettaja Veli- Matti Ojalaisen opastamana. Taidemuseosta löytyy maailman suurin kokoelma

Lisätiedot

SALOMON RIKKAUS JA SABAN KUNINGATTAREN VIERAILU

SALOMON RIKKAUS JA SABAN KUNINGATTAREN VIERAILU Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SALOMON RIKKAUS JA SABAN KUNINGATTAREN VIERAILU 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Daavidin kaupungissa, Jerusalemissa. Salomon

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Ksenia Pietarilainen -keppinuket

Ksenia Pietarilainen -keppinuket Ksenia Pietarilainen -keppinuket - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti. - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa hahmo

Lisätiedot

1. MIRJAM 2.Moos.15 ja 4.Moos.12. 1400-1200 luku ekr.? Profeetan lapsuus orjaperheen isosiskona

1. MIRJAM 2.Moos.15 ja 4.Moos.12. 1400-1200 luku ekr.? Profeetan lapsuus orjaperheen isosiskona 1. MIRJAM 2.Moos.15 ja 4.Moos.12. 1400-1200 luku ekr.? Profeetan lapsuus orjaperheen isosiskona Israelilaisten ollessa Egyptin orjuudessa antoi farao määräyksen, että heidän poikalapsensa on tapettava.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Vakaan uskon miehet

Nettiraamattu lapsille. Vakaan uskon miehet Nettiraamattu lapsille Vakaan uskon miehet Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies Nettiraamattu lapsille Rikas mies, köyhä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA

1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA 1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA Kun olet koulussa oman uskonnon oppitunnilla, opit ortodoksiseen uskontoon kuuluvia asioita. Tässä jaksossa tutustut ortodoksisuuteen kodeissa ja lähiympäristössäsi.

Lisätiedot

ISMAEL SYNTYY. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa

ISMAEL SYNTYY. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ISMAEL SYNTYY Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunta vaikeuksissa

Nettiraamattu lapsille. Seurakunta vaikeuksissa Nettiraamattu lapsille Seurakunta vaikeuksissa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

TAULU 1 I Anna Maaria Matintytär Sinkkonen (7554) TAULU 2 II Matti Matinpoika Sinkkonen (7539) Leena Mikontytär Poutanen (7542)

TAULU 1 I Anna Maaria Matintytär Sinkkonen (7554) TAULU 2 II Matti Matinpoika Sinkkonen (7539) Leena Mikontytär Poutanen (7542) TAULU 1 I Anna Maaria Matintytär Sinkkonen (7554), s. 12.3.1882 Parikkala 1, konfirmoitu 1898 Parikkala. Vanhemmat taulusta 2 Matti Matinpoika Sinkkonen ja Leena Mikontytär Poutanen TAULU 2 (taulusta 3)

Lisätiedot