nettiaarre 3.5 nettipro 3.5 Käyttöohjeet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "nettiaarre 3.5 nettipro 3.5 Käyttöohjeet 01.03.2013"

Transkriptio

1 nettiaarre 3.5 nettipro 3.5 Käyttöohjeet

2 nettiaarre_pro Sisällysluettelo 1. nettiaarre_pro Kirjautuminen järjestelmään Käyttäjähallinta Sivustonhallinta 6 5. Kuvapankki Galleria Uutiset ja tapahtumat Tiedostopankki 15.

3 nettiaarre_pro nettiaarre_pro 3.5 Informaatioalusta, jonka päätehtävä on tiedon helppo julkaiseminen Internetissä, Intranetissä ja Extranetissä. Julkaisutapoja on lukuisia, joita nettiaarre 3.5 ja nettipro 3.5 sisältää. Niistä yleisimmät ovat Editori ja Uutisryhmät. Tämän ohjeen tarkoitus on antaa perusohjeet järjestelmän käytöstä. Räätälöidyissä versioissa voi olla lisätoimintoja jotka eivät ole tässä ohjeessa. 2. Kirjautuminen järjestelmään nettiaarre 3.5 ja nettipro 3.5 on Internet selaimella (suositus IE 8.0 tai Firefox 3) käytettävä ohjelmisto, johon kirjaudutaan selaimen URL osoiterivin kautta. Osoite on muotoa Kuva 1. Kirjautumisikkuna Kirjautumisikkunassa syötetään Käyttäjätunnus ja salasana, jonka jälkeen painetaan Sisään nappia Kirjautuminen ulos nettiaarre_pro 3.5:sta tapahtuu painamalla ikkunan oikeassa ylänurkassa olevaa Kirjaudu ulos - nappia

4 nettiaarre_pro Käyttäjähallinta Käyttäjähallinta moduuli toimii palvelun hallintatyökaluna, joka mahdollistaa keskitetyn käyttäjien yksilöllisen ja dynaamisen käyttöoikeuksien hallinnan. Käyttäjähallinta antaa myös palvelun käyttäjille mahdollisuuden muuttaa omia henkilökohtaisia tietojaan, kuten salasanaansa palveluun. Ryhmät Ryhmät alasvetovalikko (Pääkäyttäjäoikeuksin) Käyttäjähallinnan helpottamiseksi käyttäjät on hyvä jakaa ryhmiin, esim. Myynti, Hallinto, Tuotanto tms. Luodut ryhmät näkyvät Ryhmät alasvetovalikossa. Alasvetovalikon yläpuolella näkyy myös luotujen ryhmien lukumäärä. Voit valita tarkasteltavaksi valikosta yksittäisen ryhmän tai kaikki ryhmät kerrallaan. Valitun ryhmän mukaan ryhmän käyttäjät listautuvat alla olevaan Käyttäjät ikkunaan. Palvelussa on aina etukäteen luotu Pääkäyttäjä ryhmä, johon kuuluvat palvelun pääkäyttäjät. Huomioi! Pääkäyttäjä ryhmään kuuluvat käyttäjät omaavat automaattisesti kaikki oikeudet palvelussa. Ryhmän lisääminen (Pääkäyttäjäoikeuksin) Paina Lisää ryhmä nappia. Anna ryhmän nimi ja paina lopuksi Ok. Ryhmän nimeäminen/poistaminen (Pääkäyttäjäoikeuksin) Paina Nimeä ja poista ryhmiä nappia. Auenneeseen Ryhmät muokkausikkunaan listautuvat kaikki aiemmin lisätyt ryhmät. Ryhmän nimen muuttaminen tapahtuu kirjoittamalla uusi nimi vanhan ryhmänimen tilalle ja painamalla nimikentän vieressä olevaa Nimeä uudelleen nappia. Ryhmän poistaminen tapahtuu Ryhmät muokkausikkunassa Nimeä uudelleen napin vieressä olevasta Poista napista. Huomioi! Ryhmän poistaminen ei onnistu, jos ryhmässä on käyttäjiä. Käyttäjät Käyttäjät ikkuna (Pääkäyttäjäoikeuksin) Käyttäjät ikkunaan listautuvat palvelun käyttäjät yllä valitun ryhmän mukaisesti. Käyttäjät ikkunan yläpuolella näkyy myös palvelun käyttäjien kokonaislukumäärä. Käyttäjän lisääminen (Pääkäyttäjäoikeuksin) Paina Lisää käyttäjä nappia. Täytä näytön oikealla puolella olevat käyttäjätietokentät. Huomioi! Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*). Huomaa myös, että käyttäjätunnus ja salasana eivät saa sisältää skandinaavisia kirjaimia eivätkä erikoismerkkejä. Salasanojen on sisällettävä vähintään 6 merkkiä, yksi iso kirjain ja yksi numero, lisäksi salasana ei saa olla sama kuin käyttäjätunnus. Pääryhmä alasvetovalikko Alasvetovalikosta voidaan valita, mihin käyttäjäryhmään käyttäjä kuuluu. Tila alasvetovalikko Tila on nopea tapa passivoida ja uudelleen aktivoida käyttäjä, ilman että käyttäjän tietoja tarvitsee poistaa. Tila on oletuksena käytössä - tilassa.

5 nettiaarre_pro Kieli alasvetovalikko Alasvetovalikosta voidaan valita käyttöliittymän kieli käyttäjäkohtaisesti. (Tällä hetkellä käytettävissä suomenkieli) Moduuli Oikeus alasvetovalikko Alasvetovalikoissa voidaan valita moduulikohtaisesti käyttäjän käyttöoikeus ko. moduuliin. Lisäksi Sivustonhallinnalle on lisäoikeus Kyllä + Valikko. Tämä oikeus antaa pääkäyttäjäoikeuden sivurakenteeseen. Huomioi! Jos käyttäjä on asetettu pääryhmään Pääkäyttäjät, näillä valinnoilla ei ole merkitystä, koska pääkäyttäjällä on oikeus aina kaikkialle palvelussa. Kun kaikki tarvittavat käyttäjän tiedot on lisätty, käyttäjän lisääminen vahvistetaan painamalla Ok. Käyttäjien tietojen muokkaaminen (Pääkäyttäjäoikeuksin) Valitse käyttäjä Käyttäjät ikkunasta klikkaamalla käyttäjää. Muuta haluamasi tietoja näytön oikealla puolella näkyvissä käyttäjän tiedoissa. Paina lopuksi OK. Muokkaa käyttäjän tietoja (Käyttäjäoikeuksin) Käyttäjäoikeuksin pääsee näkemään/muokkaamaan vain käyttäjän omia tietoja. Omien tietojen muokkaaminen käyttäjäoikeuksin tapahtuu samoin kuin pääkäyttäjäoikeuksin. Käyttäjäoikeuksin ei kuitenkaan voi muokata pääryhmää, käyttäjätunnusta tai tilaa. Poista käyttäjä (Pääkäyttäjäoikeuksin) Valitse poistettava käyttäjä Käyttäjät ikkunasta. Paina Poista käyttäjä nappia. Hyväksy poistaminen painamalla Ok.

6 nettiaarre_pro Sivustonhallinta Sivustonhallinta, on josta hallitaan itse sivustojen sisältöä. Sivustonhallinta sisältää Sivurakenteen ja Editorin 4.1 Sivurakenne Sivustonhallintamoduulin vasemmassa laidassa näkyy koko sivuston sivurakenne ns. puurakenteena. Tämä helpottaa hahmottamaan sivuston kokonaisuuden. Sivustorakenne esitetään kahdessa välilehdessä; Sivut ja *Valikot (*Vakiona PRO versiossa, muissa optio) Sivut välilehdellä näkyvät kaikki sivuston fyysiset sivut puurakenteena. Tällä välilehdellä myös luodaan ja poistetaan sivuja. Valitsemalla hiirellä haluttu sivu Sivut - välilehdellä, aukeaa se Editoriin, eli Sivustonhallinnan työtilaan. Sivut - välilehdellä on mahdollista lisätä sivu, poistaa sivu ja muokata sivun ominaisuuksia. Sivut joihin ei ole oikeutta näkyvät harmaana puurakenteissa. (Muokkaus vain Pääkäyttäjä ja Valikko - oikeuksin, muilla oikeuksilla luku) Valikot välilehdellä näkyvät sivuston julkisella puolella näkyvä linkkien oikea järjestys eli ns. valikkojen linkit puurakenteena. Valikkojen linkit voivat johtaa ulkopuolisiin tai sisäisiin sivuihin. (ulkopuolinen = järjestelmän ulkoinen sivusto. Sisäinen = järjestelmän sisäinen sivusto, joita hallitaan nettiaarre_pro ohjelmalla) Valikot välilehdellä jokaisella linkillä on seuraavat toiminnot: Lisää uusi ulkoinen linkki: Valikkoon lisätään uusi ulkoinen linkki valitun linkin alapuolelle. (http:// - etuliite mukaan) Muokkaa ulkoista linkkiä: Voidaan muokata sellaisia linkkejä joka johtavat ulkopuolisiin sivuihin. Poista linkki valikosta: Voidaan poistaa kaikki linkit. Ei poista itse sisäistä sivua. Siirrä ylöspäin: Siirtää valitun linkin yhden askeleen ylöspäin kerrallaan Siirrä alaspäin: Siirtää valitun linkin yhden askeleen alaspäin kerrallaan Lisää uusi sivu Sivut välilehden kautta luodaan kaikki sivut. Valitse hiirellä se sivu jonka alle haluat uuden sivun nimen tulevan. Paina perustiedot: nappia. Tämän jälkeen avautuu uusi ikkuna, jossa määritetään uuden sivun (Vain pääkäyttäjäoikeuksin) Linkin URL: Suora linkki ulkoiseen osoitteeseen. Esim. (Huom. Jos kyseessä on ns. alisosoite esim. yritys.osoite.com on sen alkuun laitettava tarvittava määre, tai https://) Sivun nimi: Sivurakenteessa näkyvä nimi. (Myös linkkilistassa, jos valittu) Sivun kommentit/kuvaus: Vapaa kuvaus sivun sisällöstä, ei näy julkisella puolen Sivun otsikko: Näkyy selaimessa otsikkona. (Tittle) Valikko: Valinta halutaanko sivun luonnin yhteydessä lisätä myös julkiseen linkkilistaan kyseisen sivun uusi linkki. Ei vaihtoehto oletuksena. Vaihtoehto Kyllä luo linkin siihen valikkoon alapuolelle/viereen, jossa tämän uuden sivun ylempi sivu on. Lisäksi valitaan mihin valikkoon linkki halutaan.

7 nettiaarre_pro (Optio: Kyllä valinnan jälkeen ilmestyy lisävalinta: Lisätään sivu valikkoon sivun XXX alle pääotsikoksi. Tämän valinnan hyväksyntä luo uuden sivun samaan tasoon puurakenteessa ja valikoissa kuin ylempi valittu sivu on). Omistajaryhmä: Valitaan käyttäjäoikeuksista riippuen kuka sivun omistaa, eli on muokkausoikeudet. Oletuksena oikeus on aina sivun luojan ryhmälle. (Tätä ei näytetä listassa) Sivun julkisuus heti: Vaihtoehto jos halutaan sivun näkyvän saman tien Internetissä. Julkaisupvm/Lopetuspvm: Valitaan milloin sivu näkyy ja milloin poistuu Internetistä. Päivämäärät haetaan kalenteritoiminnolla josta valitaan halutut aloitus ja lopetuspäivät Poista sivu Valitse poistettava sivu hiirellä Sivurakenteessa Sivut - välilehdellä ja paina nappia. Tämän jälkeen hyväksy lopullinen poisto. Jos sivulla on alasivuja puurakenteessa, poisto ei onnistu ennen kuin myös alasivut on poistettu Sivun ominaisuudet Valitse hiirellä sivu Sivut - välilehdellä, jonka perustietoja haluat tarkastella ja paina nappia. Avautuvassa ikkunassa näkyy valitun sivun ominaisuudet, joita voidaan tarkastella ja muuttaa Versiohallinta (Vain pääkäyttäjäoikeuksin) Vakiona PRO versiossa, muissa optio) Versiohallinta siirtää jokaisen tallennuksen yhteydessä edellisen Sivun sisällön uudeksi versioksi, joka on palautettavissa takaisin julkiseksi. Versiohallinnalla ei ole maksimimäärää versioista, vaan kaikki tallentuvat, tästä syystä sivun versioita voi myös poistaa kokonaan. Valitse sivu, paina - nappia. Avautuvassa ikkunassa näkyy kyseisen sivun versiot. Ylimpänä uusin versio. Palauta nappi siirtää kyseisen sisällön sivuun ja siirtää julkisen sisällön uusimmaksi versioksi talteen. Poista nappi poistaa kyseisen version lopullisesti. Uusimmat (K) nappi avaa koko sivuston uusimmat muutokset. Myös täältä voidaan palauttaa halutun sivun sisältö. Tässä listasta näkee myös kaikki sivuston käyttäjien viimeisimmät päivitykset. Poistetut (K) nappi avaa koko sivuston kaikki (fyysisesti) poistetut sivut. Palauta toiminto palauttaa sivun ja sen viimeisimmän sisällön samaan paikkaan sivurakenteessa. Oikeudet ja Valikkopaikat pitää määrittää uudelleen sivun ominaisuuksista. 4.2 Editori Sivustonhallinnan pääkäyttö sisältyy työtilassa olevaan Editoriin, jolla luodaan sisältö www sivuille. Editorilla muokataan olemassa olevia ja uusia sivuja. Sivurakenteessa valitaan hiirellä haluttu sivu, joka aukeaa Editoriin. nettiaarre_pro - käyttäjä voi nähdä jo muokkaustilassa koko sivun lopullisessa muodossa, eli erillistä esikatselutoimintoa ei tarvita. Työskentely on nopeampaa tämän ansioista. Editorin muokkaustoiminnot näkyvät Windows maailmasta tuttuina toimintanappeina. Vihje! Tekstiä luodaan kirjoittamalla sitä suoraan editoriin tai kopioimalla esim MS Wordista. Tekstin liittäminen tapahtuu editoriin ainoastaan Liitä tekstinä napin kautta. Kirjoita teksti aina valmiiksi ja tee sen jälkeen tarvittavat muotoilut

8 nettiaarre_pro Tässä ovat yleisimmät toiminnot. Lisäksi sivustolla voi olla räätälöityjä toimintoja riippuen sivuston yksilöllisyydestä. Tallenna: Tallentaa muokatun sivun tietokantaan. Uusi tiedosto: Tyhjentää sivun sisällön. Lihavoitu: Valitun tekstin lihavointi. Kursivoitu: Valitun tekstin kursivointi. Alleviivattu: Valitun tekstin alleviivaus. Yliviivattu: Valitun tekstin yliviivaus. Tasaa vasemmat reunat: Muotoilee tekstin vasemman reunan. Keskitä: Keskittää tekstin. Tasaa oikeat reunat: Muotoilee tekstin oikean reunan. Tasaa molemmat reunat: Muotoilee tekstin molemmat reunat. Tyyli: Sivustolla olevan tyylilajin mukaiset tekstivaihtoehdot Fontti: Sivustolla olevan tyylilajin mukaiset fonttilajit Tekstiväri: Voidaan valita sivustolta poikkeava tekstiväritys. Leikkaa: Valitun tekstiosuuden leikkaus työpöydälle.. Liitä tekstinä: Liittää tekstin tai lomakkeet ilman mahdollisia muotoiluja. Etsi: Etsi toiminto hakee editorissa auki olevan sivun sisällöstä hakusanan mukaisesti. Tulosta: Tulostaa editorissa näkyvän tekstin. Korvaa: Korvaa toiminto vaihtaa halutun sanan tai kirjaimen editorissa auki olevaan sivuun. Lisää/Poista numerointi: Lisää tai poistaa juoksevan numeroinnin. Lisää/Poista Luettelomerkit: Lisää tai poistaa luettelomerkinnät. Vähennä sisennystä Sisennä Kumoa: Kumoaa tehtyjä muotoiluja Toista: Toistaa tehtyjä muotoiluja Lisää linkki/muokkaa linkkiä: Luodaan linkki sisäiseen sivuun tai ulkoiseen sivustoon, tiedostoon tai kuvaan. Poista linkki: Poistaa hiirellä valitun tekstilinkin, jättäen kuitenkin tekstin. Siisti sekainen koodi: Korjaa koodia siistimällä sitä automaattisesti. HTML: Vaihtaa visuaalisen näkymän koodausnäkymäksi. Mahdollistaa HTML ohjelmoinnin Kuvat ja galleriat: Liitetään kuvapankissa olevia kuvia ja gallerioita sivustolle Lisää taulu/muokkaa taulua: Lisää kursorilla valittuun paikkaan taulukon, valittujen ominaisuuksien mukaan. Muokkaa kursorilla valitun taulukon ominaisuuksia. Poista muotoilu: Valitun tekstiosuuden muotoilujen poistaminen. Alaindeksi: Muotoilee tekstin alaindeksiin. Yläindeksi: Muotoilee tekstin yläindeksiin. Lisää erikoismerkki: Valittavissa näppäimistöstä puuttuvat erikoismerkit. Lisää esimääritettyjä sivupohjia: Voidaan liittää tyhjään sivuun valmiiksi määritettyjä taulukkosivupohjia Linkitä Editorin kautta Linkitys voidaan tehdä kolmeen kohteeseen: sisäiset sivut, ulkoiset sivut tai dokumenttiin eli liitetiedostoon. Editorista lisättynä uusi linkki tapahtuu joko tekstin tai kuvan kautta linkitettynä, ei päälinkkilistaan. Valitse teksti / tai kuva hiirellä, josta haluat linkin uuteen sivuun. Paina nappia. Linkitys ulkopuoliseen sivuun: Linkin URL: Linkitettynä ulkoiseen sivustoon syötä www-osoite. Jos haluat linkittää sisäiseen sivuun, tiedostoon tai kuvaan valitse Selaa. Linkitys sisäiseen sivuun: Valitse haluttu sivu ja paina Lisää linkki - nappia. Linkitys tiedostoon: Valitse Linkki tiedostoon välilehti ja valitse haluttu tiedosto. Paina Lisää Linkki - nappia. Valitse Kohde alasvetovalikosta kun haluat määrittää miten linkitetty kohde aukeaa. Lopuksi paina Lisää nappia ja linkki on valmis.

9 nettiaarre_pro Linkkien ominaisuuksia voidaan muokata monipuolisesti esimerkiksi ponnahdusikkuna toiminnolla. Nämä toiminnot eivät ole peruskäytössä tarvittavia ja sivuston tyylien mukaisesti jokaisella sivustolla on omat sääntönsä, siksi tässä ohjeessa ei käydä näitä toimintoja tarkemmin läpi Lisää kuva sivulle Editorissa laita kursori paikkaan jonne haluat kuva. Paina nappia. Avautuvassa ikkunassa näkyvät Kuvapankissa olevat kuvat esikatselutilassa. Jokaisen kuvan alla on vihreä Plus nappi ja hiiren viennin tämän päälle aukaisee alasvetovalikon, jossa ovat seuraavat vaihtoehdot kuvan viennistä sivulle: Lisää käsitelty ilman suurennosta: Liittää kuvan sivulle valitussa koossa, ilman onklick suurennostoimintoa. Lisää käsitelty suurennoksella: Liittää kuvan sivulle valitussa koossa onklick suurennostoiminnon kanssa. Lisää käsittelemätön: Liittää originaalikuva sivulle, ilman kokomuutosta ja suurennosta. Esikatselukuva suurennoksella: Liittää pienen esikatselukuvan sivulle onklick suurennostoiminnon kanssa. Vie galleriaan: Liittää kuvan haluttuun kuvagalleriaan. Tämä Kuvapankki-ikkuna on yksinkertaistettu toiminnoiltaan verrattuna Kuvapankkiin joka aukeaa päävalikosta Taulukointi Taulukkojen avulla voidaan luoda sivulle palstoja sekä riviä. Hyödyllinen apu esimerkiksi silloin jos halutaan saada teksti ja kuva rinnakkain. Paina kursori sivulla siihen kohtaan jonne haluat taulukon luoda, tämän jälkeen paina muokkauspaneelista - nappia Avautuvassa taulukko ikkunassa voit määrittää seuraavat ominaisuudet: Sarakkeet: Taulukon sarakkeiden määrä. Oletuksena kaksi saraketta. Rivit: Taulukon rivien määrä. Oletuksena kolme riviä. Leveys: Koko taulukon leveys. Oletuksena 200 pikseliä. Maksimileveys on 400 pikseliä. Vaihtoehtoisesti leveys voidaan määrittää myös prosentteina. Solun tyhjä tila: Määrittelee solun sisällä olevan tekstin tai kuva etäisyyden reunasta Solun väli: Taulukon sisällä olevien solujen etäisyys toisistaan. Tasaus: Taulukon sijainti sivulla horisontaalisesti. Oletuksena vasen. Vaihtoehtoina keskitetty ja oikea. Kehys: Määritetään taulukon kehysten näkyvyys. Oletuksena läpinäkyvä. Leveys: taulukon leveys pikseleinä. Oletuksena leveyttä ei ole määritetty. Korkeus: Koko taulukon korkeus pikseleinä. Oletuksena korkeutta ei ole määritetty ja tavallisesti sitä ei tarvitsekaan määrittää, koska rivit määrittävät taulukon oletuskorkeuden. Lisäksi Edistynyt välilehdellä voidaan määrittää lisää erikoistoimintoja taulukolle Erikoismerkit Kaikki erikoismerkit on koottu samaan paikkaan Editorissa. Halutessa jonkin erikoismerkin tekstin sekaan paina kursori ensin kohtaan jonne haluat merkin tuoda, jonka jälkeen paina muokkauspaneelissa nappia. Avautuvassa ikkunassa voit valita yhden merkin kerrallaan painamalla hiirellä kyseisen merkin päällä, jolloin ikkuna sulkeutuu ja merkki siirtyy sivulle.

10 nettiaarre_pro Kuvapankki nettiaarre 3.5 ja nettipro 3.5 sisältää Kuvapankki moduulin, joka on tallennuspaikka kaikille sivustolla näkyville kuville. Kuvapankin kautta lisäät ja poistat kuvia sivustolla. Kuvapankki muotoilee kuvat automaattisesti sivustolle sopiviksi, valitun määreen mukaisesti. (Kuvakoon pienennys) Kuvien poisto onnistuu pääkäyttäjä oikeuksin ja kuvan omistajana oikeuksin. Kuvapankissa kuvat ovat esikatselussa automaattisesti, uusin ensin. Kuvien lajittelujärjestystä voi muuttaa klikkaamalla hiirellä haluttua otsikkoa. Kuvat ovat kansioissa ja kansiot puurakenteessa. Kansioita voidaan lisätä, poistaa ja muokata nimeä. Toimintonapit löytyvät Kansiorakenteen yläpuolelta. Hiiren vienti kuvan päälle tuo esiin kuvan oikean tiedostonimen. Muut tiedot kuvasta ovat näkyvissä listauksessa. Kuvaus (voidaan muokata klikkaamalla kuvaustekstiä), Omistaja (käyttäjä joka on ladannut kuvan Kuvapankkiin), Koko, Lisäyspäivämäärä. Vihje! Käytössä on useita kuvakokoja sivuille: esimerkiksi 166, 200 ja 400 pikseliä. Mieti ensin mihin kuvan haluat ja sen jälkeen valitse oikea pienennys koko. Huomioi! Käytettävissä olevat kuvaformaatit ovat: GIF ja JPG 5.1 Lataa uusi kuva Kuvapankkiin Avaa Kuvapankki päävalikosta. Valitse kansio johon uusi kuva ladataan Valitse tallennettava kuva: Paina Lisää tiedosto - nappia jolloin aukeaa latausikkuna. Paina Selaa nappia ja valitse tiedostosta haluamasi kuva. Kuvan koko on mielellään oltava suurempi kuin mitä sivustolle lopullisesti menevä. Kuva voi olla esim 2000 x 1000 pixeliä ja kooltaan 1Mt. Huomio kuvan nimessä ei saa esiintyä ääkkösiä, eikä erikoismerkkejä. Valitse kuvakoon pienennys: Avautuvasta valikosta voit valita sivustolle ennalta määritetyistä vaihtoehdoista oikean, jonka mukaan Kuvapankki automaattisesti muotoilee kuvan. Kuvaus: Vapaamuotoinen kuvaus kuvasta. Max. 255 merkkiä Hakusanat: Vapaamuotoiset hakusanat Tekijänoikeus: Lainmukainen ilmoitus kuka omistaa kuvaan oikeudet. Paina tallenna ja odota latautumista: Tämän jälkeen Kuvapankki muotoilee ja tallentaa kuvan pankkiin. Huomaa että kuva ei vielä tässä vaiheessa näy sivustolla. Kuvan lataus kestää riippuen alkuperäisen kuvan koosta, muutamasta sekunnista pariin minuuttiin normaalilla ADSL Internet yhteydellä. Latausikkunassa voidaan kopioida uusi kuva myös suoraan haluttuun Galleriaan/Gallerioihin, valitsemalla Gallerian nimen kohdalla oleva täppä. Vihje! Kuvan löytyminen myöhemmin kuvapankista helpottuu mitä tarkemmat tiedot kuvasta annetaan tässä kohtaa. Voit myös ladata useamman kuvan kerralla, mutta silloin kaikille tulee samat tiedot ja kuvakoon pienennys 5.2 Hae kuvia kuvapankista ja liitä sivulle Editorissa laita kursori paikkaan jonne haluat kuva. Paina nappia. Avautuvassa ikkunassa näkyvät Kuvapankissa olevat kuvat esikatselutilassa. Jokaisen kuvan alla on vihreä Plus nappi ja hiiren viennin tämän päälle aukaisee alasvetovalikon, jossa ovat seuraavat vaihtoehdot kuvan viennistä sivulle: Lisää käsitelty ilman suurennosta: Liittää kuvan sivulle valitussa koossa, ilman onklick suurennostoimintoa.

11 nettiaarre_pro Lisää käsitelty suurennoksella: Liittää kuvan sivulle valitussa koossa onklick suurennostoiminnon kanssa. Lisää käsittelemätön: Liittää originaalikuva sivulle, ilman kokomuutosta ja suurennosta. Esikatselukuva suurennoksella: Liittää pienen esikatselukuvan sivulle onklick suurennostoiminnon kanssa. Vie galleriaan: Liittää kuvan haluttuun kuvagalleriaan. Huomioi! Kun halutaan liittää kuva sivulle se tapahtuu ainoistaan Sivustonhallinnan kautta. Huomioi! Kuvapankissa olevia kuvia voi poistaa vain se, jolla on kyseiseen kuvaan käyttäjäoikeudet, eli se jonka tunnuksilla kuva on alun perin pankkiin ladattu. 5.3 Muut toiminnot Kuvat listauksen yläpuolella olevat toiminnot ovat; Nimeä uudelleen, Poista valitut, Siirrä valitut, Kopioi valitut, Tiedostojen haku

12 nettiaarre_pro Galleria Galleriatoiminto on monen kuvan yhtäaikainen esitystapa nettisivuilla. nettiaarre 3.5/nettiPRO 3.5:n Gallerioiden hallinta on linkitetty osaksi Kuvapankkia. Yleistoimintamalli on se että ensin kuvat tuodaan nettiaarre 3.5/nettiPRO 3.5:n Kuvapankkiin, josta ne lisätään Galleria moduuliin. Perustoiminnoiltaan ja ulkoasultaan Galleria moduuli on kuin Kuvapankki. Galleriassa kuvat ovat esikatselussa automaattisesti, uusin ensin. Kuvien lajittelujärjestystä voi muuttaa klikkaamalla hiirellä haluttua otsikkoa. Kuvat ovat kansioissa ja kansiot puurakenteessa. Galleriakansioita voidaan lisätä, poistaa ja muokata nimeä. Toimintonapit löytyvät Galleriakansiorakenteen yläpuolelta. Hiiren vienti kuvan päälle tuo esiin kuvan oikean tiedostonimen. Muut tiedot kuvasta ovat näkyvissä listauksessa. Kuvaus (voidaan muokata klikkaamalla kuvaustekstiä), Omistaja (käyttäjä joka on ladannut kuvan Kuvapankkiin), Koko, Lisäyspäivämäärä. Toimintamalli on seuraavanlainen: Lisää Galleria Lisää kuva Galleriaan Lisää Galleria sivulle 6.1 Lisää uusi Galleria Paina Lisää Galleria nappia ja syötä Gallerian nimi. (Tämä nimi ei näy julkisella puolella) 6.2 Lisää kuva Galleriaan Galleriaan voidaan liittää kuvia kolmella tapaa: 1. Galleriassa Lisää kuva toiminnolla. Valitse haluttu Galleriakansio ja paina Lisää kuva nappia. Avautuvassa Kuvapankki ikkunassa valitse kuva ja paina Ok. (Tämä on yleisin tapa) 2. Kuvapankissa Lisää kuva toiminnossa valitsemalla ne Galleriat joihin halutaan kuva viedä. 3. Sivustonhallinnassa Lisää kuva Vie Galleriaan toiminnon kautta Liitä Galleria julkiselle sivulle Tämä toiminto tehdään vain Sivustonhallinnan kautta. Valitse sivu jonne Galleria(t) lisätään. Klikkaa kursori siihen kohtaan sivua johon Galleria lisätään Paina nappia. Valitse Galleriat välilehti Valitse haluttu Galleria klikkaamalla nimeä Paina Lisää sivulle nappia. Tämän jälkeen sivulle ilmestyy ns. tagiteksti joka merkkaa Galleriaa. Huomioi! Yhdellä sivulla voi olla monta Galleriaa ja sivulle voi syöttää muutakin tekstiä. Sama Galleria voi olla monella sivulla. Lisäämällä Galleriahallinnassa lisää kuvia Gallerioihin, ne ilmestyvät automaattisesti myös julkiselle puolen, jos kyseinen Galleria on liitetty sivuihin.

13 nettiaarre_pro Gallerian ominaisuudet Gallerialle voidaan määrittää yksilöllisiä lisäominaisuuksia, jotka koskevat esikatselukuvia Valitse Galleria klikkaamalla Galleriakansiota. Paina Gallerian ominaisuudet nappia. Avautuvassa ikkunassa voit muokata seuraavia ominaisuuksia: Kuvia rivillä: Esikatselukuvien kappalemäärä per rivi. Reunaväri: Esikatselukuvien reunaväri. Kuvien leveys: Esikatselukuvien leveys pixeleinä. Kuvien korkeus: Esikatselukuvien korkeus pixeleinä. Reunan vahvuus: Esikatselukuvien reuna vahvuus pixeleinä. Kuvien etäisyys: Esikatselukuvien etäisyys toisistaan pixeleinä. 7. Uutiset ja tapahtumat (Tapahtumat vakiona PRO versiossa, muissa optio) Uutiset ja tapahtumat moduulin avulla saadaan tärkeät ajankohtaiset tiedotteet ja tapahtumat sivustolle määriteltyihin kohtiin. Uutiset ja tapahtumat moduulin aloitusikkuna on oletuksena Uutiset näkymässä. Vasemmassa ylälaidasta voidaan valita kumpaa toimintoa halutaan hallita painamalla joko Uutiset -, tai Tapahtumat nappia. 7.1 Uutiset Uutiset-moduuli ikkunassa käyttäjä näkee olemassa olevat Uutiset, joihin on oikeudet. Olemassa olevaa Uutista on mahdollista muokata painamalla halutun Uutisen otsikkoa. Poista Uutinen painamalla halutun uutisen - nappia. Uutinen poistuu lopullisesti järjestelmästä. Otsikko: otsikon alla listataan Uutisten nimi. Luotu: otsikon alla listataan Uutiset luontipäivämäärä. Alkaa ja Loppuu: otsikoiden alla listataan Uutiset julkinen voimassaoloaika. Punaisella ilmoitetaan ajastetun ajan loppuminen, eli Uutinen ei ole enää julkinen. Tila: otsikon alla listataan Uutisen tilan sivustolla. Ei näkyvillä tai Näkyvillä. Uutinen voidaan laittaa manuaalisesti joko julkiseksi tai ei julkiseksi. Ryhmä otsikon alla listataan kuka ryhmä omistaa kyseisen Uutisen Lisää uusi Uutinen Paina Uutiset ikkunassa olevaa Lisää toiminnot: nappia. Avautuvassa ikkunassa ovat seuraavat Otsikko: Kirjoita Uutisen otsikko. Ingressi: Kirjoita Uutisen johdantoteksti eli ingressi. Tila: Valittavissa näkyykö Uutinen sivulla. Vaihtoehdot Ei näkyvillä tai Näkyvillä. Omistajaryhmä: Valitaan ryhmä, joka saa Uutisen hallintaoikeuden. Oletuksena järjestelmään kirjautuneen käyttäjän ryhmä. Uutissivut: Valitse alue jonka Uutisosiossa uutinen näkyy. Sisältö: Kirjoita Uutisen sisältö editoritoiminnon avulla. Sisältöön voidaan liittää kuvia, linkkejä ja liitetiedostoja, samoin kuin Sivustonhallinnassa. Julkaisu: Valitaan Uutisen julkaisun alkamis- ja lopetuspäivämäärät painamalla Kalenteri nappia. Paina Ok ja odota päivittymistä

14 nettiaarre_pro Muokkaa Uutista Uutiset - moduuli ikkunassa käyttäjä näkee olemassa olevat Uutiset, joihin on oikeudet. Olemassa olevaa Uutista on mahdollista muokata painamalla halutun Uutisen otsikkoa. Avautuvassa ikkunassa, joka on sama kuin luodessa uusi Uutinen voidaan muuttaa olemassa olevia arvoja. Ryhmän pääkäyttäjien on mahdollista muuttaa Uutinen näkymään jossain muussa Uutisryhmässä. 7.2 Tapahtumat Vakiona PRO versiossa, muissa optio Tapahtumat ikkunassa käyttäjä näkee listattuna kaikki Tapahtumat, joihin on oikeudet. Olemassa olevaa Tapahtumaa on mahdollista muokata painamalla halutun Tapahtuman otsikkoa. Poista Tapahtuma painamalla halutun Tapahtuman - nappia. Tapahtuma poistuu lopullisesti järjestelmästä ja samoin myös mahdolliset Tapahtuman toistot. Nimi: Otsikon alla listataan Tapahtuman nimi. Päivämäärä: Otsikon alla listataan Tapahtuman päivämäärä jossa Tapahtuma esiintyy kalenterissa. Tapahtumakalenteri: Otsikon alla listataan kalenteri missä Tapahtuma esiintyy. Ryhmä: Tapahtuman omistajaryhmä jolla on oikeus hallita kyseisiä Tapahtumia Lisää uusi Tapahtuma Paina Tapahtumat ikkunassa olevaa Lisää nappia. Avautuvassa ikkunassa ovat seuraavat toiminnot: Otsikko: Tapahtuman otsikko. Omistajaryhmä: Valitaan ryhmä, joka saa Tapahtuman hallintaoikeuden. Oletuksena järjestelmään kirjautuneen käyttäjän ryhmä. * (Valinnainen) Tapahtumaryhmä: Valitse Tapahtumaryhmä. * (Valinnainen) Lisää uusi tapahtumaryhmä: Kirjoita uusi tapahtumaryhmä Tapahtumakalenteri: Valitse alue jonka tapahtumakalenterissa Tapahtuma näkyy Sisältö: Kirjoita Tapahtuman sisältö editoritoiminnon avulla. Sisältöön voidaan liittää kuvia, linkkejä ja liitetiedostoja, samoin kuin Sivustonhallinnassa. PVM: Tapahtuman päivämäärä Kello: Tapahtuman kellonaika. Toisto: Tapahtumalle on mahdollista antaa toisto, päivittäin, viikoittain tai kuukausittain samaan aikaan. Lopetus: Toiston lopetuspäivämäärä. Viimeinen Tapahtuman esityspäivä. Paina Ok ja odota päivittymistä * Tapahtumaryhmien avulla voidaan jaotella samassa Tapahtumakalenterissa olevia Tapahtumia ja hakea tietyn ryhmän tapahtumia julkisella puolen Muokkaa Tapahtumaa Tapahtumat - moduuli ikkunassa käyttäjä näkee olemassa olevat Tapahtumat, joihin on oikeudet. Olemassa olevaa Tapahtumaa on mahdollista muokata painamalla halutun Tapahtuman otsikkoa. Avautuvassa ikkunassa, joka on sama kuin luodessa uusi Tapahtuma, voidaan muuttaa olemassa olevia arvoja. Jos Tapahtumalla on toistoja ne näkyvät puurakenteessa ns. isäntätapahtuman alla listattuna. Toistotapahtumia ei voi muokata yksitellen, vaan isäntätapahtuman arvot ja niiden muokkaaminen muuttaa automaattisesti kaikkia toistotapahtumiakin.

15 nettiaarre_pro Tiedostopankki nettiaarre 3.5 ja nettipro 3.5 sisältää Tiedostopankki - moduulin, joka on tallennuspaikka kaikille sivustolla näkyville liitetiedostoille. Tiedostopankin kautta lisäät ja poistat liitetiedostoja sivustolla. Tiedostomuotoina käyvät kaikki formaatit. Dokumentteja voidaan liittää minne tahansa sivustolla. Sivustolla liittäminen tapahtuu linkittämällä. Idea on sama, kuin jos linkitetään uuteen sivuun. Tiedostojen poisto onnistuu pääkäyttäjä oikeuksin ja tiedoston omistajana oikeuksin. Tiedostot ovat kansioissa ja kansiot puurakenteessa. Kansioita voidaan lisätä, poistaa ja muokata nimeä. Toimintonapit löytyvät Kansiorakenteen yläpuolelta. 8.1 Lisää uusi tiedosto Tiedostopankkiin Avaa Tiedostopankki päävalikosta. Valitse kansio jonne haluat tiedoston ladata, klikkaamalla hiirellä kyseistä kansiota. Paina Lisää tiedosto nappia, jolloin aukeaa latausikkuna. Hae haluttu tiedosto omalta tietokoneeltasi painamalla Selaa nappia. Kuvaus: Lyhyt vapaamuotoinen kuvaus kyseisestä tiedostosta Hakusanat: Kuvaavat hakusanat pilkulla tai välilyönnillä eroteltuina. Lopuksi paina OK nappia. Vihje!. Voit myös ladata useamman tiedoston samaan aikaan Hae tiedosto ja liitä sivulle Avaa Sivustonhallinta ja valitse sivu jonne dokumentti tulee liittää. Huomioi! Kun halutaan liittää dokumentti sivulle se tapahtuu ainoistaan Sivustonhallinnan kautta. Valitse teksti / tai kuva hiirellä, josta haluat linkin uuteen sivuun. Paina nappia. Valitse Selaa. Valitse Kohde alasvetovalikosta kun haluat määrittää miten linkitetty kohde aukeaa. Linkitys tiedostoon, valitse Linkki tiedostoon välilehti ja valitse haluttu tiedosto. Paina Lisää Linkki - nappia. 8.3 Muut toiminnot Tiedostot listauksen yläpuolella olevat toiminnot ovat; Nimeä uudelleen, Poista valitut, Siirrä valitut, Kopioi valitut, Tiedostojen haku

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005

SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005 SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005 1 SIRA JULKAISUJÄRJESTELMÄ... 2 1.1 Kotisivujen päivittäminen... 2 1.2 Sivujen ylläpidon periaate... 2 2 MUOKKAUSTILA ELI HUOLTOPUOLI... 3 2.1

Lisätiedot

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Voit tehdä tyylikkäät kotisivut yhdistyksellesi Suomen Yrittäjien kotisivupaketilla. Aloittaaksesi tarvitset vain tietokoneen ja Internet yhteyden. Tarkempia neuvoja

Lisätiedot

Julkaisujärjestelmän käyttöohje

Julkaisujärjestelmän käyttöohje Julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty 21.10.2010 Sisältö 1. Yleistä... 2 1.1. Käyttöoikeudet... 2 1.2. Kirjautuminen ja tunnukset... 2 1.3. Unohtuneen salasanan palautus... 2 1.4. Kirjautuminen ulos

Lisätiedot

Suomen Omakotiliitto ry 1.9.2010. OMAKOTILIITON JÄSENYHDISTYSTEN WWW-SIVUJEN PÄIVITTÄJÄOHJEET alustava versio v. 1.1.

Suomen Omakotiliitto ry 1.9.2010. OMAKOTILIITON JÄSENYHDISTYSTEN WWW-SIVUJEN PÄIVITTÄJÄOHJEET alustava versio v. 1.1. Suomen Omakotiliitto ry 1.9.2010 OMAKOTILIITON JÄSENYHDISTYSTEN WWW-SIVUJEN PÄIVITTÄJÄOHJEET alustava versio v. 1.1. Sisältö 1. Yleistä... 1 1.1. Käyttöoikeudet... 2 1.2. Kirjautuminen ja tunnukset...

Lisätiedot

Noppa-opintoportaalin OHJE OPETTAJALLE V 12/12

Noppa-opintoportaalin OHJE OPETTAJALLE V 12/12 Noppa-opintoportaalin OHJE OPETTAJALLE V 12/12 1 Yleistä... 3 Muistilista Nopan opintojaksosivuston ylläpitäjälle... 4 Kerro opiskelijoille Nopasta opintojakson alkaessa... 4 Opintojaksotietojen siirtyminen

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

Käytännön ohjeita Episerver -julkaisujärjestelmän käyttöön

Käytännön ohjeita Episerver -julkaisujärjestelmän käyttöön Ohjeet päivitetty 17.12.2009 1 Käytännön ohjeita Episerver -julkaisujärjestelmän käyttöön Sisällysluettelo 1 Selainvaatimus julkaisujärjestelmän ylläpitopuolella 2 Kirjautuminen Episerver -julkaisujärjestelmään

Lisätiedot

SAK:N PAIKALLISJÄRJESTÖJEN NETTIPALVELUT

SAK:N PAIKALLISJÄRJESTÖJEN NETTIPALVELUT SAK:N PAIKALLISJÄRJESTÖJEN NETTIPALVELUT KÄYTTÄJÄN OPAS, VERSIO 1.8 7.5.2010 JULKISET SIVUT http://www.sak-paikalliset.fi/ Username: Password: YLLÄPITO http://www.sak-paikalliset.fi/adm Username: Password:

Lisätiedot

VIESTINTÄ- KOULUTUS TO 4.4.2013. Vanajaveden opisto, Hämeenlinna

VIESTINTÄ- KOULUTUS TO 4.4.2013. Vanajaveden opisto, Hämeenlinna VIESTINTÄ- KOULUTUS TO 4.4.2013 Vanajaveden opisto, Hämeenlinna Viestintä Luottamushenkilökoulutus 4.4.2013 Vanajaveden opisto Verkatehdas 1 Sylvi-extranet paikallisyhdistyksen puheenjohtaja ja sihteeri

Lisätiedot

3.2.1 Uusi extranet käyttäjä...31 3.2.1.1 Extranetkäyttäjä sivuston muokkausoikeuksilla...31 3.2.1.2 Extranetkäyttäjä ilman

3.2.1 Uusi extranet käyttäjä...31 3.2.1.1 Extranetkäyttäjä sivuston muokkausoikeuksilla...31 3.2.1.2 Extranetkäyttäjä ilman Sisällysluettelo 1. Käyttäjän opas...3 1.1 Sivuston katselu...3 1.2 Sivustolle siirtyminen...3 1.3 Navigointi...3 1.4 Keskusteluihin osallistuminen...4 1.5 Gallupeihin vastaaminen...5 1.6 Ajankohtaista

Lisätiedot

BASE CONTENTMANAGER Käyttöohje

BASE CONTENTMANAGER Käyttöohje BASE CONTENTMANAGER Käyttöohje Johdanto Base ContentManager Base ContentManager on Media Cabinet Oy:n toteuttama julkaisujärjestelmä, jonka avulla organisaation julkinen www-sivusto sekä intranet ja ekstranet

Lisätiedot

SUPERIN AMMATTIOSASTON VERKKOSIVUJEN PÄIVITYSTYÖKALUOHJE

SUPERIN AMMATTIOSASTON VERKKOSIVUJEN PÄIVITYSTYÖKALUOHJE SUPERIN AMMATTIOSASTON VERKKOSIVUJEN PÄIVITYSTYÖKALUOHJE SISÄLLYS 1. Ylläpitosivu ja tunnukset... 3 2. Sivutyypit ja kentät... 3 3. Sivurakenne... 4 4. Piilotetut ja julkaisemattomat sivut... 4 5. Uuden

Lisätiedot

Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja

Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja Asiakaspalvelu Myynti: 020 7416 669 Tuki: 020 7416 668 Sähköposti: tuki@verkkovelho.fi www.verkkovelho.fi Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO Vaihde: 020

Lisätiedot

Content Manager CONTENT MANAGER MANUAALI

Content Manager CONTENT MANAGER MANUAALI Content Manager CONTENT MANAGER MANUAALI CONTENT MANAGER MANUAALI 2 (66) TABLE OF CONTENTS 1 JOHDANTO 4 1.1 Yleistä 4 1.2 Ominaisuudet 5 1.3 Moduulit 5 1.4 Laitevaatimukset 5 2 EDITORI 6 2.1 Yleistä 6

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 7 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Webforum Teamwork & Professional

Webforum Teamwork & Professional Webforum Teamwork & Professional Käyttö- ja hallinnointiopas versio 15.1 Viimeisin päivitys: 2015-03-31 Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sisään kirjautuminen... 4 Kadotitko tai unohditko henkilökohtaiset

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/36 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Webforum Content Publisher

Webforum Content Publisher Webforum Content Publisher Hallinnoijan opas Viimeisin päivitys: 2010-09-06 Sisältö Johdanto..4 Mikä on Webforum Content Publisher?...4 Julkinen ja suojattu sivusto...4 Webforum Content Publisher ensikertalaiselle

Lisätiedot

OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012)

OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012) OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012) Ohjeet on tehty ensisijaisesti Puutarha.nettiin käyttöohjeeksi siellä toimivien valvojien toimesta, ja niissä on myös sääntöjä täydentävää asiaa. Jos Rakentaja.fi

Lisätiedot

SEMPRE M E D I A. Monet. Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0. Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki. +358 45 113 8137 www.sempre.

SEMPRE M E D I A. Monet. Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0. Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki. +358 45 113 8137 www.sempre. SEMPRE M E D I A Monet Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0 Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki +358 45 113 8137 Sisällys 1. Aloitus 3 Yleistä Monet-työkalusta 3 Käyttövaatimukset 3 Kirjautuminen

Lisätiedot

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Muokattu viimeksi 26.8.2010 1 Ohjeet Moodlen käytön tueksi Sisällys Mistä löydän SAMKin Moodlen ja kirjaudun verkko-oppimis-ympäristöön?...

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. www.webropol.fi

KÄYTTÖOPAS. www.webropol.fi KÄYTTÖOPAS Sisältö 1. PERUSSANASTO... 1 1.1 Kysymystyypit... 1 1.2 Palvelun termit... 2 2. KYSELYN LUONTI... 6 2.1 Pikaopas... 6 2.2 Eri kysymystyyppien luonti (Classic mode)... 7 2.2.1 Otsikko... 7 2.2.2

Lisätiedot

Käyttäjän opas Kronodoc 4.0

Käyttäjän opas Kronodoc 4.0 Käyttäjän opas Kronodoc 4.0 2008 Kronodoc Oy 2 Sisällysluettelo 1 Aloittaminen 5 1.1 Kirjautuminen sisään/ulos 5 1.2 Istunnon aikakatkaisu 6 1.3 Näytä työtilaluettelo 6 1.4 Työtilan sisältö 7 1.4.1 1.4.2

Lisätiedot

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 1 WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 2 Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1 OFFICE- OHJELMIEN MUUTTAMINEN SUOMEN KIELELLE... 3 1.2 WORDIN OMA OHJETOIMINTO... 3 1.3 WORDIN IKKUNAN

Lisätiedot

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja Julkaisujärjestelmän ohje 2014 2 PM-Julk aisujärjestelmän perusohjeet Julkaisujärjestelmän käyttöönotto Julkaisujärjestelämän avulla voit itsenäisesti muokata

Lisätiedot

Sisällysluettelo Tervetuloa Käsitteistä

Sisällysluettelo Tervetuloa Käsitteistä Sisällysluettelo Tervetuloa Käsitteistä. Sivuston rakenne. Tiedostopuun käyttö. Uuden sivun luonti. Sivujen ominaisuudet. Uuden linkin luonti tiedostopuuhun.5 Menujärjestyksen hallinta.6 Metatiedot.7 Sivupohjat.8

Lisätiedot

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut...

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut... Kooste 2 Optima Kooste-ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Kooste-objektista... 3 1.1 Käyttöönotto... 3 2 Kooste-objektin luominen... 4 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4 3.1 Sivut... 5 3.2 Sisältölohkot...

Lisätiedot

Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki

Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki 1 Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki Käyttöohje pitkä oppimäärä Päivitetty 2.9.2015 Sisällys Jäsenyhdistyssivu... 3 Mikä jäsenyhdistyssivu on ja mitä se ei ole?... 3 Sivun tilaaminen getting started!...

Lisätiedot