ICT-Koulutustarvekartoitus loppuraportti 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ICT-Koulutustarvekartoitus loppuraportti 2015"

Transkriptio

1 ICT-Koulutustarvekartoitus loppuraportti 2015

2 Sisällysluettelo Yhteystiedot... 2 Kartoituksen tausta ja tarkoitus... 2 Kartoituksen toteuttamistapa... 2 Havaintoja työvoiman saatavuudesta Osaaminen on väärällä teknologia-alueella ICT-alalla on paljon työttömiä managereita Tekijöitä ei yksinkertaisesti ole riittävästi... 4 Haastatteluissa nousseet trendit... 4 Haastattelujen yhteenveto... 5 Nyt eniten tarvittava teknologiaosaaminen... 5 Teknologia-alueet jotka keräsivät vähän mainintoja... 6 Nyt eniten tarvittavat toimintatavat vuoden säteellä tarvittava osaaminen... 6 Haastattelujen ja sähköisen kyselyn yhteenvedon analysointi ) Suuri tarve läpi yritysten ) Keskinkertainen tarve läpi yritysten ) Pienehkö tarve fokusoiduilla aloilla... 8 Tehokkaiksi koetut koulutusmuodot... 8 Miten kiinni työtehtäviin... 8 Oppimistavat... 8 Yritysten ajatuksia rekrytoimisesta... 9 Yleisiä huomioita yritysten haasteista ja toimintatavoista... 9 Toimenpidesuosituksia Haastatellut yritykset ja ihmiset Liitteet... 12

3 Yhteystiedot Tilaaja: Toteuttajat: Jari Ikonen, Tredea, , Harri Vuolle, UnSeen Technologies Oy, , Esa Alanen, UnSeen Technologies Oy, , Kartoituksen tausta ja tarkoitus Kartoitus tehtiin Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy:n toimeksiannosta. Pirkanmaallla on vapaana merkittävä määrä pitkän työkokemuksen omaavia ammattilaisia jotka etsivät uusia työllistymismahdollisuuksia. Selvityksen tavoitteena oli kerätä tietoa Tampereen alueen yritysten osaamis- ja koulutustarpeista sisällön määrittämiseksi tuleville ICT-koulutuksille. Kartoituksessa oli tarkoitus kerätä myös suuntaa antavaa tietoa tarkemmista koulutusmääristä niiltä osin kuin yritykset pystyivät määriä tarkentamaan. Ohessa yrityksille kerrottiin saatavilla olevista innovointityökaluista (Demola, TreStart) sekä erilaisista palkkatuista, esimerkiksi Tekesin Digiboostista. Kartoituksen toteuttamistapa Kartoitus toteutettiin kolmessa vaiheessa loka-joulukuussa ) Pilottivaiheessa haastateltiin kasvotusten kymmenen (10) pilottivaiheen yritystä. Nämä yritykset olivat: Accenture, Futurice, Intel, Kalmar, Leanware, Metso, Solita, Tecnotree, Tasowheel ja Vincit. Yritysten kanssa käytiin kasvotusten haastattelu koulutustarpeista, tehokkaimmiksi koetuista koulutuksen muodoista, tulevista työvoiman tarpeista sekä kerrottiin yrityksille saatavilla olevista innovointi-, ja palkkatukityökaluista. Näiden keskustelujen pohjalta listattiin yritysten käyttämät teknologiat, toimintatavat ja koulutustavat tarkemmaksi kyselyksi, jonka pohjalle vaiheen 2 haastattelut rakennettiin. Tämän pohjalta alettiin rakentaa myös sähköistä kyselyä. 2) Täysi haastattelukierros vietiin loppuun haastattelemalla vielä kahdeksantoista (18) Tampereen seudun yritystä. Nämä yritykset olivat Avant, Basware, Bittium, Bitwise, Celkee, Comatec, Cybercom, Fastems, Gofore, Insta, John Deere Forestry, Leadin, M-Files, Robit Rocktools, Sasken, Valmet, Wapice ja VTT. Haastattelut jakautuivat kolmeen alueeseen: a) Teknologiakoulutustarpeet (esim. ohjelmointikielet, automaatioteknologiat) b) Toimintatapakoulutustarpeet (esim. Lean, Agile, ratkaisukeskeinen myynti) c) Tehokkaimmiksi koetut koulutustavat Jotkin teknologiat ja toimintatavat mainittiin pilottikierroksella vain yhden yrityksen toimesta ja täyden kierroksen tarkoituksena oli saada varmennus, että samoja tarpeita esiintyy yrityskentässä laajemmin.

4 Täydellä kierroksella esiteltiin myös innovointi-, ja palkkatukityökaluja ja sekä löydettiin muutamia uusia teknologia-alueita lisättäväksi sähköiseen kyselyyn. 3) Sähköinen kysely laajemmalle yritysjoukolle. Tämä rakennettiin haastattelujen perusteella Surveypal-työkaluun. Kysely lähetettiin Tampereen seudun yrityksille Ensimetrin (Kaj Heiniö), Pirkanmaan yrittäjien (Pasi Mäkinen) ja Kauppakamarin (Peer Haataja) toimesta. Kyselyn projektiryhmä lähetti kyselyn myös vapaaehtoisena vastattavaksi jo haastatelluille yrityksille. Sähköisessä kyselyssä yrityksiä pyydettiin arvioimaan potentiaalisten koulutettavien määrää sillä tasolla kuin se oli mahdollista. Mikäli tarkempaa tietoa ei ollut, haastatteluissa ja kyselyissä merkittiin kyseisen alueen koulutustarpeen olevan yleisesti tarpeen. Haastattelujen ja sähköisen kyselyn tarkoituksena ei ollut kerätä yksityiskohtaisesti kunkin yrityksen koulutustarpeita, vaan selvittää karkealla tasolla potentiaalisten koulutettavien määrä eri osa-alueilla sekä näkemystä tarkemmista koulutusaiheista ja tavoista. Karkea luokittelu haastatelluille yrityksille Ohjelmistopalvelut Ohjelmisto Konetekniikkayritykseyritykset Elektroniikka- Muut ja - konsultointi tuoteyritykset Accenture M-Files Kalmar Intel Leadin Futurice Leanware Metso Bittium VTT Solita Basware Tasowheel Sasken Vincit Celkee Avant Bitwise Insta Comatec Cybercom Fastems Gofore John Deere Wapice Robit Valmet Taulukko 1 Haastateltujen yritysten toimintamalli voidaan jakaa karkeasti alla oleviin luokkiin, jotta ymmärretään erityyppisten yritysten suhteellinen määrä. Käytännössä kaikki yritykset tarvitsevat ohjelmisto-osaajia mutta liiketoiminnan perusta vaihtelee eri ryhmien välillä.

5 Havaintoja työvoiman saatavuudesta Aloitetaan varsinainen raportti havainnoilla työvoiman saatavuudesta. Työpaikkoja on jatkuvasti enemmän auki kuin mitä sopivia tekijöitä on saatavilla. Siitä huolimatta ICT-alalla on työttömyyttä. Tämä paradoksi voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan. 1. Osaaminen on väärällä teknologia-alueella Alalla jo olevilla on väärää osaamista. Esimerkiksi Front-end ja Java-osaajista on huutava pula. Samaan aikaan matalamman tason ohjelmoijien on aktiivisesti päivitettävä osaamistaan vallitsevien trendien mukaiseksi tullakseen huomioiduksi työnhaussa. 2. ICT-alalla on paljon työttömiä managereita Toimintatavat ovat muuttumassa ketterämpään suuntaan ja perinteinen hierarkia on poistumassa. Tästä syystä varsinaisesta ohjelmistojen kehitys- ja (automatisoitu)testaustyöstä vieraantuneet managerit ovat katoava osa organisaatiota. Samaan aikaan heitä on työmarkkinoilla huomattava määrä ja voimia tulisi keskittää ohjelmiston kehittämistaitojen virkistämiseen ja uusien teknologioiden oppimiseen. 3. Tekijöitä ei yksinkertaisesti ole riittävästi Ammattikorkeastakoulusta ja yliopistoista uusimmille vallalla oleville teknologia-alueille (esimerkiksi webbiteknologiat) valmistuvat viedään yksinkertaisesti käsistä ja heistä on kova kilpailu yritysten kesken. Työryhmän näkemyksen mukaan uudet valmistuvat tekijät ja alalla jo olevat muuntokoulutettavat eivät riitä vastaamaan yritysten tarpeeseen. Haastatteluissa nousseet trendit Haastatteluissa nousi esiin muutamia selkeitä trendejä, teknologioita ja menetelmiä jotka korostuivat yli muiden tai olivat tekemässä tuloaan. Perinteisten perustason ohjelmointikielten tarve on ennallaan pienin painotuseroin. Webbiteknologiat (front end, back end, tietokannat) sen sijaan ovat selkeässä nousussa. Tähän liittyen tehokas tallettaminen, datan analysointi ja uudet script-pohjaiset kielet ovat nousseet tärkeiksi kehitystyökaluiksi. Pilvipalvelut ja yritysten toiminnanohjausjärjestelmiin integroituminen on vahvassa roolissa teollisuudessa. Linux, teollinen ethernet ja sulautetut järjestelmät nostavat suosiotaan teollisuuden siirtyessä kohti IoT:tä. Samaan aikaan tietoturvallisuus eri tasoilla korostuu. Ohjelmointitavat ovat myös muuttumassa ja haastatteluissa nousevana funktionaalinen ohjelmointi ja mallipohjainen ohjelmointi (MBSD) tulivat esille alueina joilla on yleistyvää tarvetta.

6 Testiautomaatio, jatkuva integrointi ja kokonaislaadun ymmärtäminen korostuvat. Ohjelmistotuotteissa laadun tulisi olla koko ajan korkealla ja suunnittelun lähtökohtana alusta asti. Erilaiset standardit ja projektipäällikkösertifikaatit ovat suomessa vasta tekemässä nousuaan, mutta usein niiden täyttäminen on ulkomaisten asiakkaiden vaatimuslistalla projektitoimituksissa. Ratkaisukeskeinen myynti, esiintymistaidot ja käytännön kielitaito sekä kulttuuriosaaminen. Suomalaisten tuotekehittäjien haluttaisiin kehittyvän näillä alueilla. Päivän trendi on että yritykset maksavat toimittajille toteutuneista säästöistä ja parantuneesta myynnistä. Kokonaisuuksien ymmärtäminen ja toimintaa (tuotanto, tuotekehitys) tehostavien ratkaisujen ymmärtäminen on tässä tärkeässä roolissa. Tuotannon Flow ja lopputuotteen pitämistä toteutuksen keskiössä ovatkin asioita joiden myötä Lean ja Agile ovat listalla korkealla. Haastattelujen yhteenveto Tähän on tehty nostot kysytyimmistä teknologioista kyselyn pohjalta. Tarkemmat löydökset kyselyn liitteenä. Nyt eniten tarvittava teknologiaosaaminen Perinteisistä ohjelmointikielistä C ja C++ pitivät hyvin pintansa Javan, C#:n ja Scalan noustessa rinnalle. Front end-tekijöitä tarvitaan paljon ja Javascriptin eri muodot, HTML5 ja verkkokauppateknologiat haluttua osaamista. Tietomäärien kasvaessa Back endissä tiedon tehokas tallentaminen ja sen löytäminen tietokannoista korostui. SQL eri muodoissaan, Hadoop, Apachen serverit sekä NoSQL nousivat kyselyssä esiin. Pilvipalveluista Azure ja AWS osaaminen nousivat päällimmäisenä esille. Käyttöjärjestelmäpuolella tekijöistä on pulaa tasaisesti yleisimmillä alustoilla: ios, Android, Linux ja Windows. Windowsissa erityisesti.netillä on vahva kysyntä. Näiden lisäksi tyypillisesti automaatiototeutuksissa käytettäviin ympäristöihin tarvitaan jatkuvasti tekijöitä, joten listalle nousivat CODESYS, eri PLC-ympäristöjen osaaminen, CAN-väylä sekä sitä tukemaan Real Time Ethernet. Työkalupuolella Visual Studio, GIT, Selenium, Jira, Eclipse, Jenkins ja Robot Framework nousivat eniten esille. Visual Studiota ja GITiä tarvitaan peruskehitykseen. Muut listalle nousseet työkalut saivat ääniä hieman hajanaisemmin johtuen Continuous Integration ja Test Automation-työkalujen suuresta määrästä. Tarve jälkimmäisillä onkin enemmän yleisosaamisessa kuin tietyn työkalun hallitsemisessa. Tuotannon-, ja toiminnanohjausjärjestelmissä suurin tarve on SAPissa, Salesforcessa, NetSuitessa, Sharepointissa, Dynamicsissa ja Liferayssa. Muut ovat käytössä uusissa toteutuksissa ja kun taas Liferayssa tarve on enemmänkin olemassaolevien järjestelmien ylläpitoa julkishallinnolle. Yleisempiä tarpeita on 3D-grafiikan ja kuvankäsittelyn kunnollinen hallitseminen raudasta ylätason ohjelmistokerroksiin asti. Paikannus, karttapohjaiset sovellukset, hahmontunnistus ja liikkeen analysointi olivat myös kysyttyjen taitojen joukossa. Internet of Things nousi luonnollisesti listalle, ja IoT:n myötä kyberturvallisuus on nousemassa alueeksi johon on vaikea saada riittävästi tekijöitä.

7 Teknologia-alueet jotka keräsivät vähän mainintoja On luonnollista, että tämäntyyppisessä kyselytykimuksessa jotkin alueet keräävät vain vähän tai ainoastaan yhden maininnan. Yritysten tarpeiden selvittäminen aloitettiin avoimilla kysymyksillä kasvun esteistä ja tarvittavista teknologiaalueista. Näin keskustelu ohjautui luonnollisesti polttavimpiin ongelmiin ja tarpeisiin. Teknologialistaa muokattiin 1. ja 2. vaiheen välillä vastaamaan saatua palautetta. Listan häntäpään teknologioiden keskinäinen vertailu on vaikeaa vastausmäärien ollessa pieniä. Mutta vertailussa kärkipään teknologia-alueisiin eroa voidaan pitää merkitsevämpänä ja paremmin suuntaa antavana. Mitkä teknologia-alueet sitten keräsivät vähän mainintoja? Mitkä näistä on nousevia uusia alueita, mitkä ovat laskussa? Vetämättä vakavia johtopäätöksiä, muutamia huomioita voidaan johtaa tuloksista: Osa teknologioista on käytössä vain muutamissa yrityksissä. Tällaisia ovat esimerkiksi Clockwork tietokantatyökalu tai Ruby on Rails ohjelmointikieli/kirjasto Antenni- ja RF suunnittelua ei mainita lainkaan tuloksissa. Tämä on hieman yllättävää, sillä useimmat yritykset työskentelevät teollisen internetin tai IoT:n parissa. Tämä saattaa noudatella samaa kaavaa kuin edellä mainittu elektroniikka-alue. Nyt eniten tarvittavat toimintatavat Lean ja Agile-menetelmät veivät tässä selkeän voiton; yli puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä käyttää näitä. Business design frameworkit (mm. service model canvas) ja Service Design (UX, interaction design, visual design) mainittiin noin kolmanneksessa haastatelluista yrityksistä. Ohjelmistokehityksessä uudempia tarvittavia toimintatapoja ovat funktionaalinen ohjelmointi ja Big Data. Vähemmän mainittuja, samaan aikaan selvästi nousussa olevia alueita ovat mallipohjainen ohjelmointi (MBSD) ja Datatiede (R-ohjelmointi). Standardeista ja sertifikaateista eniten esille nousevat ISO9001, ISO14001, erilaiset projektipäällikkösertifikaatit sekä nousevana standardina VDA. Ratkaisukeskeinen myynti, esiintymistaidot ja käytännön kielitaito sekä kulttuuriosaaminen. Suomalaisten tuotekehittäjien haluttaisiin kehittyvän näillä alueilla. 3-5 vuoden säteellä tarvittava osaaminen Näkyvyys pidemmälle aikajänteelle on luonnollisesti huonompi kuin tähän hetkeen. Voidaan kuitenkin päätellä Trendit-kappaleeseen tiivistettyjen teknologioiden ja toimintatapojen olevan tärkeitä myös jatkossa. Itse haastatteluissa yritykset nostivat esille seuraavia 3-5 vuoden jänteellä tarvittaviksi aiheiksi: Teknologiat: Redhat stack, Haskell, Message Q, webbiteknologiat, HTML5 ja sitä tukevat frameworkit, tietokannat, IoT, 3D-grafiikka/grafiikkapino, Big Data, datan visualisointi, funktionaalinen ohjelmointi, Apache spark, NoSQL. Toimintatavat: Model Based System Development, Datascience (R-ohjelmointi), Business intelligence, asiakkaiden tarpeiden analysointi, verkkopohjaiset liiketoimintamallit, MES, ERP, Data mining

8 Haastattelujen ja sähköisen kyselyn yhteenvedon analysointi Haastateltujen yritysten lisäksi sähköiseen kysellyn vastasivat seuraavat yritykset: John Deere Forestry, DC Diesel Control, Tilaveturi Oy, Triuvare Oy, Hunajalaituri Oy, BlomIT Ky, Fidente Terapiapalvelut, Sanatus, MyInfoMonitor, Valomo, VPFuture Oy, Lauraana, TS Isännöintialvelu Oy, HydeNet, Evertech Oy, OpusCapita Oy, Intopalo Oy, Piceasoft Oy, TAKK. Jotkin haastatelluista yrityksistä täsmensivät tietojaan vastaamalla myös sähköiseen kyselyyn. Sähköisessä kyselyssä pyydettiin yrityksiä arvioimaan lukumääriä, kuinka paljon tietyn alueen koulutusta tarvitaan. Mikäli määrät eivät olleet tiedossa, Pyydettiin merkitsemään vain yleinen tarve tietyn alueen oppimiselle. Yrityksillä ei tyypillisesti ole tarkkaa kuvaa yksilötasolla koulutusten tarpeista, ja huomattava osa yrityksistä ilmaisi täten yleisen koulutustarpeen merkitsemällä x sähköiseen kyselyyn. Työryhmä arvioi näin ollen koulutuksen tarvetta haastattelujen, sähköiseen kyselyyn tulleiden tunnettujen tarkkojen tarpeiden, kaikkien vastanneiden yritysten kokoluokkien ja vastanneiden yritysten määrä huomioiden suhteessa Tampereen alueen yritysten lukumäärään. Jaottelu on tässä selvityksessä tehty kolmiosaisesti: 1) Suuri tarve läpi yritysten Arvioitu koulutustarve hengelle 2) Keskinkertainen tarve läpi yritysten Arvioitu koulutustarve hengelle 3) Pienehkö tarve fokusoiduilla aloilla Arvioitu koulutustarve 1-10 hengelle Aihealueet on listattu suosituimmuusjärjestyksessä seuraavissa kappaleissaa. Tarkemmat arvot työmäärän arviosta löytyvät liitteestä 6. 1) Suuri tarve läpi yritysten Neuvottelu ja esiintymistaidot, Javascript, Ratkaisukeskeinen myynti, SQL (incl. mysql, PosgreSQL,.. ), Agile (Scrum, Kanban,.. ), HTML5, Lean, ios, Big Data / data mining, Android, Windows 8 / 10, Pilvipalvelut, Java, Angular, Service design (interaction, UI, visual design, graphics design), C++, Linux (Redhat, Centos, ),.NET, Sopimusjuridiikka, Visual studio, Sharepoint, IoT, Business design frameworks (value proposition, business model, service model canvases), Security, risk management, Bisneksen, talouden, kokonaisuuden logiikan ymmärtäminen, Jatkuva laatu, laadunvalvonta ja varmistus, Node, jquery, C#, Azure, Windows Phone, SAP, Hahmontunnistus, liikkeen analysointi, Security (Cybersecurity), Tiedon virtualisointi, integrointi, varastointi, ISO9001, Verkkokauppateknologiat, Hadoop, Apache web server, Jira, Paikannus ja karttasovellukset, Functional programming, Käytännön kielitaito, kulttuuriosaaminen, C, Scala, Clojure, NoSQL 2) Keskinkertainen tarve läpi yritysten CAN, Qt, Selenium, Imaging stack, Virtualisointialustat (WM Ware, MSFT Hyper V), ERP, Moderni ohjelmistotestaus, CSS, Oracle, Cassandra (OSS), Jenkins, NFC, 3D grafiikka, Testiautomaatio, Projektipäällikkösertifikaatit (Prince foundation, PMI, PMP), Työturva, sähköturva,.., peruskortit, Viestintä, Django, Apache spark, EDI, Hibernate, Microsoft SQL Server, MongoDB, AWS, Unix, Real Time Ethernet, Eclipse, GIT, Salesforce, Dynamics, Qlikview, Model Based System/Software development, ISO14001, CRM, Asiantuntijasta myyjäksi, Asiakaskokemuksien johtaminen, palvelumuotoilu, Verkkopohjaiset liiketoimintamallit, Visual Basic, React, Cordova / PhoneGap, Maven, Robot Framework, Liferay, Multimedia playerit, striimaus,.., DevOps, Continuous Integration, Data science (R-ohjelmointi), Verkko-osaajat,

9 (verkkotopologiat, ethernet-verkot), ITIL, Asiakkuuksien johtaminen, CRM, Tiimityön kehittäminen ja johtaminen 3) Pienehkö tarve fokusoiduilla aloilla Assembly, FPGA, VHDL, Python, Message Q - Apache Kafka, Drupal, Tizen / Mer, CODESYS, Siemens PLC, Omron PLC, OS-X, Valmet DNA, prosessiohjaus, RTOS, Simulink, M-Files, IBM, PowerBI, Virtuaaliset prototyypit, Reactive programming, Peruselektroniikkasuunnittelu, MES, Videoiden käyttäminen organisaatioviestinnässä, Hyvinvointi ja tuottavuus, Projektijohtaminen ja johtamisen menetelmät, Esimiestyö, Linux kernel, Haskell, Ruby on rails, ThingWorks, Redhat, BlackBerry 10, WebOS, ETherCat, Profibus, ISOBUS, J1939, Xcode, TestComplete, NetSuite, IFS, Confluence (Atlassian), Tableau, SSRS, Machine learning. VDA (autoteollisuuden standardi), EDM, Logistiikka, Radikaalit innovaatiot, Cycle, Ember, Hybris, PHP, RackSpace. Oracle, Klusteroidut järjestelmät, Windows Server, Sailfish, Beckhoff Twincat PLC, Safety PLC, Xamarin, OPC UA, Keil, Solidworks, MathCad, Clockwork, Gerrit, Cucumber, LeanSystem, SuperOffice, I2C, Virtual reality, Augmented reality, Radiotekniikka (4G, 5G), OEM laitetestaus, ENkoneturvallisuusdirektiivit, ISO27001, HIPAA, SOC, Asiantuntijasta konsultiksi, Tilannejohtaminen, Sujuva tietotyö, Flexray, SSAS, SSIS, PowerPivot, TOGAF, Optimal motivation Tehokkaiksi koetut koulutusmuodot Yrityksiltä kysyttiin mitkä koulutusmuodot ovat parhaita madaltamaan palkkaamisen kynnystä ja toisaalta pitämään talossa olevan väen osaamisen ajan tasalla. Vaihtoehdot etenivät työharjoittelusta yrityksen palkkalistoilla olemiseen seuraavasti: Töihin harjoittelun kautta, Koulutusjakso jota seuraa työharjoittelu, Intensiivikoulutus ja työssäoppiminen, Jatkuva työssäoppiminen Näiden lisäksi kysyttiin parhaita koulutus- ja oppimistapoja tukemaan edellisiä. Miten kiinni työtehtäviin Jatkuva työssäoppiminen nähtiin selkeästi halutuimpana tapana pysyä työtehtävien tasalla. Intensiivikoulutus ja työssäoppiminen tuli toiselle sijalle. Töihin harjoittelun kautta ja koulutusjako jota seuraa työharjoittelu olivat seuraavat vaihtoehdot tässä järjestyksessä. Valintojen osuessa näin työntekijän harrastuneisuus, oma-aloitteisuus ja työympäristöön sopiminen korostuvat; ensin on päästävä yritykseen sisään jonka jälkeen mahdolliset uudet teknologia-alueet otetaan haltuun. Mainittakoon että yrityksillä on hyviä kokemuksia harjoittelun kautta tai koulutusjakson ja harjoittelun kautta yritykseen tulosta. Näitä, varsinkin harjoittelun kautta työllistymistä, pyritään käyttämään. Samaan aikaan kuitenkin korostuu mahdollisimman valmiin ja suoraan täysipainoiseen työhön pystyvien ihmisten löytäminen. Oppimistavat Luokkahuone / lähiopetus (hands on), Onlinekoulutus itseopiskeluna sekä itsenäinen tiedonhaku ja harrastuneisuus jakoivat ensimmäisen sijan tiedon hankkimisessä ja oppimisessa.

10 Ohjattu onlinekoulutus, mallin mukaan toimiminen ja itsenäiset mikrokoulutukset onlinekoulutuksena jakoivat häntäpään malli ei vielä sanonut kovinkaan paljoa monelle yritykselle. Sen sijaan tätä käyttävät vannoivat sen nimeen ja tuntuma on että malli (ja sen tietoinen käyttäminen) nousevat jatkossa. Myös itsenäiset mikrokoulutukset onlinena sai yllättävän alhaisen pistemäärän harrastuneimmilla työntekijöillä on arkipäivää katsoa esim. youtubesta muutamien minuuttien koodausohjeita, jotka ohjeet ovat henkisesti hyvin lähellä mikrokoulutuksia. Yritysten ajatuksia rekrytoimisesta Haastatteluissa mainittiin seuraavilla olevan erityistä pulaa: Front end kehittäjät / webbiteknologiaosaajat, full stack-osaajat sekä kehittäjät joilla on graafista silmää ja UX-ymmärrystä. Sähköautomaatioinsinöörit, ERP/BI sovellusasiantutijat, securityä osaavat kehittäjät, PLC:tä osaavat softakehittäjät, data-analytiikka. Omia tuotteita valmistavat isäntäyritykset rekrytoivat konservatiivisesti. Tämä johtuu siitä että varsinkin ICTpalveluita on ostettu paljon alihankintaverkostolta. Isäntäyritysten menestys näkyykin enemmän alihankkijoiden rekrytointitarpeita, kuin isäntäyritysten henkilökunnan kasvuna. Harrastuneisuus korostuu koska tekeminen asiakkailla Scrum-tiimeissä ja vähenevissä määrin vastuutoimituksina alihankkijoilla -> keskenoppinutta ei voida lähettää suoraan asiakkaalle ja toisaalta ei saada koulittua omassa talossa kulisseissa. Harrastuneisuus ja harrasteprojektien esille tuominen edesauttaa työllistymistä ja vähentää työnantajalle tulevaa riskin tunnetta rekrytoimisessa. Valitettavan monet hakijat kertovat olevansa kiinnostuneita asioista, mutta eivät siitä huolimatta etsiydy koulutuksiin tai opettele niitä omatoimisesti. Palkkaaminen varsinkin pienemmissä yrityksissä koetaan kalliiksi ja riskialttiiksi ja rekrytoinneista halutaan olla varmoja. Osana tätä ilmiötä haastattelukierroksia saattaa olla jopa kolme, ja yhtenä kierroksena on tulevien tiimikaverien tekemä haastattelu, jolla varmistetaan ihmisen sopivuus työympäristöön. Perinteisempi teollisuus on hyvää vauhtia tietoteknistymässä ja muuttumassa ratkaisutoimitusten suuntaan. Työnhakijoilla arvostetaan tästä syystä laajempaa kuin vain yhden alan toimialaosaamista. Toimialaosaamista tarvitaan, jotta asioita pystytään tarkastelemaan tehokkaammin tuotannon flow:n näkökulmasta pitäen tuotantoa (ohjelmistot + rauta) keskiössä Lean-oppien mukaisesti. Osa yrityksistä on toiminut Tampereen seudulla pitkään teknologian huipulla mutta siitä huolimatta heidän on vaikea saada riittäviä määriä hyviä hakemuksia. Pahimmillaan hakemuksia on vain muutamia kymmeniä profiililla, jolla toiset yritykset saavat jopa satoja hakemuksia. Yleisiä huomioita yritysten haasteista ja toimintatavoista Tampereen alueen digistrategiaa ei tiedetä olevan olemassa. Yritysten huomioissa todettiinkin että on outoa tuntea Oulun seudun digistrategia ja tahtotilat paremmin kuin oman alueen suunnitelmat digitalisoinnin järjestelmälliseksi edistämiseksi eri kokoluokan ja toimialan yrityksissä. Teollisuuden asiakaskunta investoi kitsaasti ja tällä hetkellä julkisen puolen ostot ovat korostetussa roolissa. Julkisella puolella hankkeet etenevät usein hitaasti ja kilpailutuksissa asetetaan kovia vaatimuksia projekteihin osallistuvien ihmisten ansioluetteloille. Tämä vaatii varsinkin alihankkijoiden työntekijöitä laajan osaamistaustan ja tuoreempien tekijöiden on haastavaa päästä julkisen puolen projekteihin.

11 Sama ilmiö osaamistaustalle on jossain määrissä näkyvissä myös yksityisellä puolella. Eri syystä tosin. Yksityisellä puolella agilet toimintatavat ja enenevä tekemisen insourcing luovat haasteita alihankkijoille. Elleivät projektitoimitukset yleisesti ole nousussa, insourcing kaventaa alihankkijan toimintatilaa. Agilet toimintatavat tilaajalla puolestaan näkyvät vaateena toimia tilaajan tiloissa ja kokonaiset vastuutoimitukset ovat vähenemään päin. Tämä tarkoittaa että projektiin lähetettävien ihmisten on oltava entistä valmiimpia eikä heille voida niin helposti kerryttää oppia toimiessa osana vastuutoimituksen projektiryhmää alihankkijalla. Työntekijän harrastuneisuus ja omatoiminen oppiminen korostuvat. Koulutus- ja rekrytointitavat ovat myös muuttumassa. Yhä useammissa yrityksissä tulevat tiimikaverit ovat mukana haastatteluissa valitsemassa tulevia työntekijöitä. Samaan aikaan koulutus tapahtuu enenevässä määrin työntekijöiden välillä; kokeneemmat ja uudesta teknologiasta ensimmäisenä innostuneet kouluttavat muita yrityksen työntekijöitä. Vain uusiin ja isoihin ponnistuksiin käytetään ulkopuolisia kouluttajia. Yritykset ovat muuttumassa ratkaisutoimittajiksi, ja osana tätä muutosta projektihenkilöstön myyntitaitojen parantaminen on tärkeää. Tekninen osaaminen on Suomessa kärkiluokkaa mutta projektihenkilökunnalta tarvitaan suurempaa myyntiorientoituneisuutta jatkoprojektien hankkimiseksi projektitoimitusten yhteydessä. Tässä kisassa naapurimaa Ruotsi on selkeässä johdossa. Toimenpidesuosituksia Tässä kartoituksessa päästiin tarkastelemaan nousevia trendejä ja saatiin yritysten huomioita muutamista jatkossa nousevista teknologioista ja toimintamalleista. Tarkka lista on kuitenkin suppeahko ja sen perusteella on vaikea tehdä pitkälle kurkottavaa koulutussuunnittelua. Suositus onkin tehdä tulevaisuuteen keskittyvä selvitys, jossa haastatellaan yritysten teknisiä asiantuntijoita (harrastuneita guruja) ja tutkitaan paperityönä esimerkiksi Gartnerin tai IDC:n tuottamia raportteja. Konferenssivierailut ovat myös yksi vaihtoehto nousussa olevien teknologioiden kartoittamiseen. Yrityksissä on koulutustarpeita kahdenlaisille ryhmille: Talossa jo oleville sekä taloon tuleville. Molemmille ryhmille yhteistä on, että koulutuksen järjestämisen ajankohta on tärkeä (ottamatta kantaa tarkempaan muotoon) koulutukseen tulisi päästä joustavasti hyvinkin lyhyellä aikataululla. Tämä osaltaan madaltaisi rekrytoimisen kynnystä ja samaan aikaan auttaisi Pirkanmaalaisia yrityksiä reagoimaan nopeammin teknologioiden muutoksiin. Tarjolla olevien julkisesti tuettujen koulutusten aikataulut ja paperityöt koettiin melko jäykiksi, mikä osaltaan vähentää innostusta koulutusten käyttöön. Saatavilla olevia koulutuksia oli myös hankala löytää kootusti. Koulutusten helpompaan löydettävyyteen, ajalliseen saatavuuteen ja pienempään paperityöhön tulee kiinnittää huomiota. Hankalimmin työllistettävien ICT-ammattilaisten yleinen osaamisprofiili tulisi selvittää ja luoda koulutuspolkuja, joilla heidän osaamisensa saadaan muokattua kohti kysytyimpiä alueita. Esimerkiksi miten aiemmin puhtaasti testaajana toimineesta ihmisestä saadaan tehtyä front-end-kehittäjä tai pilvipalvelujen ammattilainen.

12 Haastatellut yritykset ja ihmiset Accenture Avant Basware Bittium Bitwise Celkee Comatec Cybercom Fastems Futurice Gofore Insta Intel John Deere Kalmar Leadin Leanware Metso M-Files Robit Sasken Solita Tasowheel Tecnotree Valmet Wapice Vincit VTT Mauno Pasanen Risto Käkelä Teemu Toroi Pertti Yppärilä Katja Nieminen Pekka Leikas Petri Leino Petteri Puhakka Pertti Lukkari, Pasi Kauhanen, Jussi Suikkari Riku Valtasola, Heli Ihamäki Heini Ala-Vannesluoma Lars Holmroos, Marja-Leena Koskinen Veli-Pekka Vatula Leena-Maija Tuunanen, Juha Vainio Katja Mecklin, Kirsi Vihusaari Topi Koskinen Janne Viinikkala, Pia Räihä Teemu Lindgren, Toni Kujala, Toni Salovuori, Kaisu Vesala Veikko Juusola Veikko Piirainen Jani Turpeinen Kati Kitti, Juha Vaaraniemi Kari Sorjonen Ari Aalto Satu Mäkelä, Mika Vanne, Nina Makkonen Kati Korolainen-Kujala Mira Ylen Jouko Suokas

13 Liitteet Liitteet saattavat sisältää luottamuksellista tietoa ja jäävät vain Tredean käyttöön. Liite 1 haastattelukierroksen yhteenveto Liite 2 haastattelukierroksen raakamateriaali Liite 3 Sähköinen kysely PDF-muodossa Liite 4 Sähköisen kyselyn tulokset Liite 5 Haastatteluissa käytetty johdanto- ja esittelypowerpoint Liite 6 Haastattelujen ja sähköisen kyselyn perusteella tehty kooste

Millainen osaaminen saa uudet yritykset siirtymään Tampereelle?

Millainen osaaminen saa uudet yritykset siirtymään Tampereelle? Millainen osaaminen saa uudet yritykset siirtymään Tampereelle? Oula Välipakka / Tredea Oy Nääsvillen oliopäivät 02.12.2015 Tredea Oy Elinkeinokehityksen kokoava voima Toiminta käynnistyi 1.1.2009 Osakkaat:

Lisätiedot

Ohjelmistoyrityskartoitus Joulukuussa 2017

Ohjelmistoyrityskartoitus Joulukuussa 2017 Ohjelmistoyrityskartoitus 2017 Joulukuussa 2017 Ohjelmistoyrityskartoitus 2017 Vuodesta 1997. Toteutettu tänä vuonna Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunnassa. Analysoidaan ohjelmistoliiketoiminnan nykytilaa

Lisätiedot

Kartoitus investointi- ja projektiprosessien harmonisointiasteesta. Juuso Äikäs Suomen Projekti-Instituutti Oy

Kartoitus investointi- ja projektiprosessien harmonisointiasteesta. Juuso Äikäs Suomen Projekti-Instituutti Oy Kartoitus investointi- ja projektiprosessien harmonisointiasteesta Juuso Äikäs Suomen Projekti-Instituutti Oy 1 Haastettelukartoitus investointiprojekteista 3 7% 3 7% 5% 1 % Kartoituksen teemana oli investointien

Lisätiedot

ICT-ALOJEN KOULUTUSTARVEKYSELY tammi-helmikuu 2011. Raportti 4/2011. Varsinais-suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen julkaisuja

ICT-ALOJEN KOULUTUSTARVEKYSELY tammi-helmikuu 2011. Raportti 4/2011. Varsinais-suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen julkaisuja ICT-ALOJEN KOULUTUSTARVEKYSELY tammi-helmikuu 2011 Raportti 4/2011 Varsinais-suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen julkaisuja Esipuhe Ohjelmistoalan koulutustarvetta kysyttiin Varsinais-Suomessa

Lisätiedot

Uusi Polku. Microsoft Tampere. Microsoft mobile, Pirkanmaan ELY ja TEtoimisto,

Uusi Polku. Microsoft Tampere. Microsoft mobile, Pirkanmaan ELY ja TEtoimisto, Uusi Polku Microsoft Tampere Microsoft mobile, Pirkanmaan ELY ja TEtoimisto, Saranen Consulting Oy 1 Aloitustapaaminen Henkilökohtaisen rekrytoitumissuunnitelman laatiminen Yksilöllisesti räätälöity kokonaisuus

Lisätiedot

Pirkanmaan 11. ICT-BAROMETRI klo 11.30

Pirkanmaan 11. ICT-BAROMETRI klo 11.30 Pirkanmaan 11. ICT-BAROMETRI 212 5.6.212 klo 11.3 Tampereen kauppakamari ICT-barometrin toteutus 212 ICT-barometri toteutettiin tänä vuonna Pirkanmaalla 11:nnen kerran. 11. ICT-barometri 212 / 5.6.212

Lisätiedot

SIJOITUSMESSUT Toimitusjohtaja Timur tjkarki

SIJOITUSMESSUT Toimitusjohtaja Timur tjkarki SIJOITUSMESSUT 2019 9.5.2019 Toimitusjohtaja Timur Kärki @ tjkarki Gofore on kasvava ja kannattava digitalisaation asiantuntijayritys. 60 600 50 500 Miljoonaa euroa 40 30 20 400 300 200 Henkilöstömäärä

Lisätiedot

haltu..mobile.web.embedded

haltu..mobile.web.embedded haltu..mobile.web.embedded TTY 10.3.2011 Taustaa Osaaminen Palvelut Innovatiivisuus Referenssit Opittua Oma Verkosto Yrityksen perustaminen Yhteystiedot Keskustelua, kysymyksiä jne. hashtag: #haltut Perustietoa

Lisätiedot

Merlin Systems Oy. Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi. Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007

Merlin Systems Oy. Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi. Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007 Merlin Systems Oy Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007 Merlinin palvelujen toimittaminen ja Asiakasratkaisuyksikön tehtäväkenttä Merlin Asiakasratkaisut

Lisätiedot

Yritysten työvoiman saatavuus- ja rekrytointitarpeet Uudellamaalla

Yritysten työvoiman saatavuus- ja rekrytointitarpeet Uudellamaalla Yritysten työvoiman saatavuus- ja rekrytointitarpeet Uudellamaalla Helsingin seudun kauppakamarin selvitys 3/2018 Markku Lahtinen markku.lahtinen@chamber.fi @Fondeo 050 571 3564 Tausta Selvitys toteutettiin

Lisätiedot

Copyright Observis Oy All rights reserved. Observis Oy Ville Kanerva, CTO Heikki Isotalus, COO Datasta tietoa

Copyright Observis Oy All rights reserved. Observis Oy Ville Kanerva, CTO Heikki Isotalus, COO Datasta tietoa Observis Oy Ville Kanerva, CTO Heikki Isotalus, COO Datasta tietoa Platform Tuotekehityksen haasteita ja ratkaisuja Haaste: Massiivisten tietomäärien hallinta Ratkaisu: Pilvipalvelun skaalautuvuus Haaste:

Lisätiedot

Tutkittua tietoa. Tutkittua tietoa 1

Tutkittua tietoa. Tutkittua tietoa 1 Tutkittua tietoa T. Dybå, T. Dingsøyr: Empirical Studies of Agile Software Development : A Systematic Review. Information and Software Technology 50, 2008, 833-859. J.E. Hannay, T. Dybå, E. Arisholm, D.I.K.

Lisätiedot

Miten kaupunki hyödyntää dataa ja mitä esimerkiksi raportointi vaatii järjestelmiltä

Miten kaupunki hyödyntää dataa ja mitä esimerkiksi raportointi vaatii järjestelmiltä Miten kaupunki hyödyntää dataa ja mitä esimerkiksi raportointi vaatii järjestelmiltä 21.3.2019 Tietohallintoyksikkö, Data- ja analytiikkapalvelut Harri Hämäläinen Agenda Lyhyt esittely Data- ja analytiikkapalveluista,

Lisätiedot

Erikoiskauppaan ja taloushallintoon liittyvien yritysten puhelinhaastattelut 2012

Erikoiskauppaan ja taloushallintoon liittyvien yritysten puhelinhaastattelut 2012 Erikoiskauppaan ja taloushallintoon liittyvien yritysten puhelinhaastattelut 2012 Puhelinhaastatteluissa esiin nousseet osaamisen kehittämisen tarpeet Projektiassistentti Paula Sovelius TäsmäProto-hanke

Lisätiedot

Euroopan unionin rakennerahastokauden jälkiä Pirkanmaalta

Euroopan unionin rakennerahastokauden jälkiä Pirkanmaalta Page 1 of 6 Euroopan unionin rakennerahastokauden 2007 2013 jälkiä Pirkanmaalta Page 2 of 6 OSAAMISELLA KILPAILUKYKYÄ Pienten ja keskisuurten yritysten kilpailukykyä on parannettu kehittämällä yritysten

Lisätiedot

Tietoturvakonsulttina työskentely KPMG:llä

Tietoturvakonsulttina työskentely KPMG:llä Tietoturvakonsulttina työskentely KPMG:llä Helsingin Yliopisto 28 Helmikuuta 2014 Agenda Agenda Työtehtävistä yleisesti Esimerkkejä Osaamisen/toiminnan kehittäminen 1 Turvallisuuden arviointi / auditointi

Lisätiedot

Sosiaalinen teknologia mullistaa työryhmätyöskentelyn pilvessä. Aki Antman / Sulava Oy

Sosiaalinen teknologia mullistaa työryhmätyöskentelyn pilvessä. Aki Antman / Sulava Oy Sosiaalinen teknologia mullistaa työryhmätyöskentelyn pilvessä Aki Antman / Sulava Oy Vapaa-ajalla kaikki palvelut käytössä Sovellukset ladataan kaikille päätelaitteille Palvelut vapaasti käytössä tarpeen

Lisätiedot

FuturaPlan. Järjestelmävaatimukset

FuturaPlan. Järjestelmävaatimukset FuturaPlan Järjestelmävaatimukset 25.1.2017 2.2 Hermiankatu 8 D tel. +358 3 359 9600 VAT FI05997751 33720 Tampere fax. +358 3 359 9660 www.dbmanager.fi i Versiot Versio Päivämäärä Tekijä Kommentit 1.0

Lisätiedot

Arjen elämyksistä globaalia bisnestä klo 12 alkaen

Arjen elämyksistä globaalia bisnestä klo 12 alkaen Arjen elämyksistä globaalia bisnestä 29.1.2015 klo 12 alkaen Oulun Kaupunginteatteri, Pikisali #northernserviceday Yhteinen ymmärrys asiakkaan kanssa ja oman organisaation sisällä Oulu 29.1.2015 Marja

Lisätiedot

PK.NET Verkosta vauhtia bisnekseen. Aki Parviainen 7.10.2013

PK.NET Verkosta vauhtia bisnekseen. Aki Parviainen 7.10.2013 PK.NET Verkosta vauhtia bisnekseen Aki Parviainen 7.10.2013 PK.NET Verkosta vauhtia bisnekseen Rahoitusta kasvuhaluisille pk-yrityksille liiketoiminnan uudistamiseen uusimman tietotekniikan ja internetin

Lisätiedot

Scrumin käyttö ketterässä sovelluskehityksessä

Scrumin käyttö ketterässä sovelluskehityksessä Scrumin käyttö ketterässä sovelluskehityksessä 9.4.2008 Janne Kuha Manager, Java Services Descom Oy Janne Kuha Manager, Java Services janne.kuha@descom.fi Kuka? Descom Oy:llä, sitä ennen Wanadu Inc., Mountain

Lisätiedot

ACCOUNTOR ICT Digitaalinen työympäristö Markkinatutkimus joulukuu 2018

ACCOUNTOR ICT Digitaalinen työympäristö Markkinatutkimus joulukuu 2018 ACCOUNTOR ICT Digitaalinen työympäristö 2019 Markkinatutkimus joulukuu 2018 Tausta: Accountor ICT teki markkinatutkimuksen yhteistyössä Micromedian kanssa joulukuussa 2018. Tutkimuksella haluttiin selvittää

Lisätiedot

Piilotettu osaaminen. tunnistammeko kansainväliset osaajat

Piilotettu osaaminen. tunnistammeko kansainväliset osaajat Piilotettu osaaminen tunnistammeko kansainväliset osaajat Työpaikoilla tarvitaan uteliaita ja sitkeitä muutoksentekijöitä. Kansainvälisissä osaajissa on juuri näitä ominaisuuksia. Millaista osaamista työelämä

Lisätiedot

Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa

Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa Josek-VTT, Älyä koneisiin ja palveluihin digitalisaation vaikutukset valmistavassa teollisuudessa 7.2.2017

Lisätiedot

ICT-sektorin työttömyystilanne Pohjois-Pohjanmaalla - joulukuu

ICT-sektorin työttömyystilanne Pohjois-Pohjanmaalla - joulukuu ICT-sektorin työttömyystilanne Pohjois-Pohjanmaalla - joulukuu 2015 - Jarkko Pietilä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Taustaksi ICT-sektorin määritys perustuu vahvasti valintoihin mitä aloja, luokkia tai

Lisätiedot

Pilviteknologian asiantuntijakoulutus. 21.9.2015 17.5.2016 Koulutuksen nro: 662008

Pilviteknologian asiantuntijakoulutus. 21.9.2015 17.5.2016 Koulutuksen nro: 662008 Pilviteknologian asiantuntijakoulutus 21.9.2015 17.5.2016 Koulutuksen nro: 662008 Edutechista Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) täydennyskoulutuskeskus Koulutuksia asiantuntijuuden ja johtamisosaamisen

Lisätiedot

Co-Automation on alansa edelläkävijä automaation ja robotiikan hyödyntämisessä valmistavan teollisuuden automaatioratkaisuissa.

Co-Automation on alansa edelläkävijä automaation ja robotiikan hyödyntämisessä valmistavan teollisuuden automaatioratkaisuissa. Co-Automation on alansa edelläkävijä automaation ja robotiikan hyödyntämisessä valmistavan teollisuuden automaatioratkaisuissa. Haemme nyt kasvun vauhdittamiseksi lisää kokeneita ammattilaisia. Työpaikkasi

Lisätiedot

Miten toimii tietohallinto Istekki Oy:ssä? Tietohallinto IC(M)T yhtiön sisällä ja onnistumisen mahdollistajana

Miten toimii tietohallinto Istekki Oy:ssä? Tietohallinto IC(M)T yhtiön sisällä ja onnistumisen mahdollistajana Miten toimii tietohallinto Istekki Oy:ssä? Tietohallinto IC(M)T yhtiön sisällä ja onnistumisen mahdollistajana osastopäällikkö Harri Rautauoma, Istekki Oy (ICMT = Information, Communication and Medical

Lisätiedot

Työnhakijoiden arvostukset ja ratkaiseeko kulttuuri työnhaussa. Ammattilaisten työnhakututkimus JUHA VAARA & NIILO MÄKELÄ MPS ENTERPRISES 30.1.

Työnhakijoiden arvostukset ja ratkaiseeko kulttuuri työnhaussa. Ammattilaisten työnhakututkimus JUHA VAARA & NIILO MÄKELÄ MPS ENTERPRISES 30.1. Työnhakijoiden arvostukset ja ratkaiseeko kulttuuri työnhaussa Ammattilaisten työnhakututkimus ESITYS MPS ENTERPRISES JUHA VAARA & NIILO MÄKELÄ 30.1.2019 Työ ja elämä muuttuvat Odotukset työlle: Arvot

Lisätiedot

Ohjelmistoprojekti projektipäällikön näkökulmasta

Ohjelmistoprojekti projektipäällikön näkökulmasta Ohjelmistoprojekti projektipäällikön näkökulmasta Juhana Huotarinen Build Success Juhana Huotarinen, DI Opiskellut TTY:llä vuosina 2000-2006 Työura Goforessa vuodesta 2005 Ohjelmistosuunnittelija (JavaEE-teknologiat)

Lisätiedot

Digitalisaatio ja tuottavuuden uusi ulottuvuus

Digitalisaatio ja tuottavuuden uusi ulottuvuus Digitalisaatio ja tuottavuuden uusi ulottuvuus Visio Määrittely Kilpailutus Valvonta Sulava Ray Byman Käyttöönotto Käyttö ray.byman@sulava.com Puhelin: 040 5920960 www.sulava.com www.facebook.com/sulavaoy

Lisätiedot

Tapahtuipa Testaajalle...

Tapahtuipa Testaajalle... Tapahtuipa Testaajalle... - eli testaus tosielämässä 09.10.2007 Juhani Snellman Qentinel Oy 2007 Agenda Minä ja mistä tulen Testauksen konteksti Tapauksia tosielämästä ja työkaluja 2 Minä Juhani Snellman

Lisätiedot

Health Intelligence - Parempaa informaatiota terveydenhuollon päätöksentekoon. Terveydenhuollon ATK päivät 24.-25.5.2011 Sibelius Talo, Lahti

Health Intelligence - Parempaa informaatiota terveydenhuollon päätöksentekoon. Terveydenhuollon ATK päivät 24.-25.5.2011 Sibelius Talo, Lahti Health Intelligence - Parempaa informaatiota terveydenhuollon päätöksentekoon Terveydenhuollon ATK päivät 24.-25.5.2011 Sibelius Talo, Lahti Innofactor Oyj: Suomen johtava Microsoft ratkaisutoimittaja

Lisätiedot

OPPIMISEN MONET MUODOT Työsuhteessa tapahtuva harjoittelu. Anniina Friman Bioanalyytikko, AMK, YAMK- opiskelija TuAMK

OPPIMISEN MONET MUODOT Työsuhteessa tapahtuva harjoittelu. Anniina Friman Bioanalyytikko, AMK, YAMK- opiskelija TuAMK OPPIMISEN MONET MUODOT Työsuhteessa tapahtuva harjoittelu Anniina Friman Bioanalyytikko, AMK, YAMK- opiskelija TuAMK TAUSTA Kliininen harjoittelu olennainen osa Sairaanhoitajan (amk) tutkintoa. Tutkinnon

Lisätiedot

Miten ICT palveluiden tarjontaa ja saatavuutta voitaisiin parantaa Lapissa?

Miten ICT palveluiden tarjontaa ja saatavuutta voitaisiin parantaa Lapissa? Lapin Digistep 3.5.2018 Yritysten digitaalinen toimintaympäristö Miten ICT palveluiden tarjontaa ja saatavuutta voitaisiin parantaa Lapissa? Tuomo Lindholm Tietojenkäsittelyn lehtori Lapin Ammattikorkeakoulu,

Lisätiedot

Työkaluja esimiestyön tehostamiseen

Työkaluja esimiestyön tehostamiseen Työkaluja esimiestyön tehostamiseen 7.5.2009 Anna-Maija Sorvoja, HR Management Consultant Aditro Ohjelma 1. Esimiestyön haasteita 2. Työkaluja haasteiden kohtaamiseen, 3. Yhteenveto case-esimerkkejä 2

Lisätiedot

PLA-32820 Mobiiliohjelmointi. Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_2015/

PLA-32820 Mobiiliohjelmointi. Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_2015/ PLA-32820 Mobiiliohjelmointi Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_205/ . Luento 2 Suoritus vaatimukset Kurssin sisältö Kirjallisuus Mobiiliohjelmointi Mobiililaitteita...

Lisätiedot

28.8.1975 ruovedellä pohjois-hämeessä. lepounit.com (yritys) lepo.net (oma)

28.8.1975 ruovedellä pohjois-hämeessä. lepounit.com (yritys) lepo.net (oma) Muokattu: 2015-01-29 Viimeisin versio: http://lepo.net/cv/fi CV taru puhuvasta nörtistä henkilötiedot nimi anu leponiemi syntynyt 28.8.1975 ruovedellä pohjois-hämeessä sähköposti ja www anu (at) lepounit.com

Lisätiedot

11. ICT-BAROMETRI 2012 5.6.2012 klo 11.30 Tampereen kauppakamari / Noora Nieminen

11. ICT-BAROMETRI 2012 5.6.2012 klo 11.30 Tampereen kauppakamari / Noora Nieminen : 11. ICT-BAROMETRI 2012 5.6.2012 klo 11.30 Tampereen kauppakamari / Noora Nieminen Häme Keski-Suomi Kymenlaakso Oulu Rauma Tampere Turku Hämeen, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Oulun, Rauman, Tampereen ja

Lisätiedot

II Voitto-seminaari Konseptointivaihe 01.04.04

II Voitto-seminaari Konseptointivaihe 01.04.04 II Voitto-seminaari Konseptointivaihe 01.04.04 08.45-09.00 Kahvi Voitto II seminaariohjelma 01.04.04 09.00-09.15 Tuotekonseptoinnin haasteet/ VTT Tiina Apilo 09.15-09.30 Konseptoinnin eri tasot/ TKK Matti

Lisätiedot

Chess Action Game (Shakkiseikkailu)

Chess Action Game (Shakkiseikkailu) Chess Action Game (Shakkiseikkailu) Shakkiseikkailu on peli, jota voidaan käyttää shakin opettamiseen Shakin opetus voidaan aloittaa yksinkertaisilla tilanteilla ja yksittäisillä shakkinappuloilla, edeten

Lisätiedot

SOTE-AKATEMIA TEKNOLOGISEN MURROKSEN JOHTAMINEN SOTE-ALALLA

SOTE-AKATEMIA TEKNOLOGISEN MURROKSEN JOHTAMINEN SOTE-ALALLA SOTE-AKATEMIA TEKNOLOGISEN MURROKSEN JOHTAMINEN SOTE-ALALLA Tule oppimaan parhaat käytännöt teknologisen murroksen johtamiseen sekä digitalisaation ja uusimman teknologian hyödyntämiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa!

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman yrityskysely. Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö

Elinkeino-ohjelman yrityskysely. Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö Elinkeino-ohjelman yrityskysely Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö 4.11.2016 Avaustyöseminaari 23.8.2016 60 osallistujaa Kansainvälistymistyöpaja 8.9.2016 n. 40 osallistujaa Jatkotyöseminaari

Lisätiedot

Digitalisaation kartoitus ja tiekartan suunnittelu. Palvelu innovaatioseteliin Steamlane Oy

Digitalisaation kartoitus ja tiekartan suunnittelu. Palvelu innovaatioseteliin Steamlane Oy Digitalisaation kartoitus ja tiekartan suunnittelu Palvelu innovaatioseteliin Ari Karppinen ari.t.karppinen@steamlane.com Steamlane Oy 050 5410775 Digitalisaation kartoitus ja tiekartan suunnittelu Kartoitamme

Lisätiedot

Liikkuvien työkoneiden etäseuranta

Liikkuvien työkoneiden etäseuranta Liikkuvien työkoneiden etäseuranta TAMK IoT Seminaari 14.4.2016 2 1) IoT liiketoiminnan tukena 2) Iot ja liikkuvat työkoneet 3) Case esimerkit 4) Yhteenveto, johtopäätökset, tulevaisuuden näkymät Cinia

Lisätiedot

Ohjelmistoilla kansainvälistä kilpailukykyä

Ohjelmistoilla kansainvälistä kilpailukykyä Ohjelmistoilla kansainvälistä kilpailukykyä Digitaalinen talous perustuu ohjelmistoihin Aineettomat hyödykkeet (media, erilaiset oikeudet ja varaukset) luodaan, hallitaan ja kulutetaan ohjelmistoilla IoT

Lisätiedot

Digitalisaatio oppimisen maailmassa. Tommi Lehmusto Digital Advisor Microsoft Services

Digitalisaatio oppimisen maailmassa. Tommi Lehmusto Digital Advisor Microsoft Services Digitalisaatio oppimisen maailmassa Tommi Lehmusto Digital Advisor Microsoft Services Oppimisen trendit ja ajurit Teknologia on muuttamassa oppimista 50Mrd Arvioitu lukumäärä verkkoon yhdistetyistä laitteista

Lisätiedot

Monikulttuuriset yritykset

Monikulttuuriset yritykset Monikulttuuriset yritykset 23.11.2017 Projektijohtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamari markku.lahtinen@chamber.fi Twitter: @Fondeo COME www.come2.fi Kauppakamari Perustettu 1917 Keskuskauppakamari

Lisätiedot

Teleyritysten rooli älykkään infran mahdollistajana

Teleyritysten rooli älykkään infran mahdollistajana Teleyritysten rooli älykkään infran mahdollistajana Verkostomessut, Tampere 23.1.2019 Elina Ussa, FiCom ry FiCom ry FiCom on ICT-alan suomalainen edunvalvoja, jonka tavoitteena on edistää jäsentensä liiketoimintamahdollisuuksia

Lisätiedot

Kurssijärjestelyt. CS-1180 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Hanna Hämäläinen Informaatioverkostot / Mediatekniikan laitos

Kurssijärjestelyt. CS-1180 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Hanna Hämäläinen Informaatioverkostot / Mediatekniikan laitos Kurssijärjestelyt CS-1180 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Hanna Hämäläinen Informaatioverkostot / Mediatekniikan laitos (Alkuperäiset luentokalvot: Markku Laine) 10. Tammikuuta 2017 Luennon sisältö

Lisätiedot

Tosi elävä virtuaalimalli Mika Karaila Tutkimuspäällikkö Valmet Automation

Tosi elävä virtuaalimalli Mika Karaila Tutkimuspäällikkö Valmet Automation Tosi elävä virtuaalimalli 27.4.2017 Mika Karaila Tutkimuspäällikkö Valmet Automation Agenda Teollinen internet Uudet teknologiat: VR & MR Soveltaminen käytännössä Yhteenveto & demo 2 Teollinen internet

Lisätiedot

ESR-FUTUREX Osaamisen arviointi yritysten näkökulmasta 6.6.2012 koulutusasioiden päällikkö Veli-Matti Lamppu

ESR-FUTUREX Osaamisen arviointi yritysten näkökulmasta 6.6.2012 koulutusasioiden päällikkö Veli-Matti Lamppu ESR-FUTUREX Osaamisen arviointi yritysten näkökulmasta 6.6.2012 koulutusasioiden päällikkö Veli-Matti Lamppu 14.6.2012 1 Yrittäjät ja työvoima Suomessa Työlliset 2 474 000 Työttömät 209 000 Työvoima 2

Lisätiedot

TYÖNHAUN DOKUMENTIT OTTY RY:N SPARRAUSAAMU 23.11.2010 INSINÖÖRIT JA EKONOMIT TALO, SEMINAARILUOKKA

TYÖNHAUN DOKUMENTIT OTTY RY:N SPARRAUSAAMU 23.11.2010 INSINÖÖRIT JA EKONOMIT TALO, SEMINAARILUOKKA TYÖNHAUN DOKUMENTIT OTTY RY:N SPARRAUSAAMU INSINÖÖRIT JA EKONOMIT TALO, SEMINAARILUOKKA TYÖNHAUSSA TEHOKKAAT CV JA TYÖHAKEMUS Opit tunnistamaan osaamistasi ja kohdentamaan työnhakuasi Ura- ja rekryasiamiehet

Lisätiedot

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajakysely ja työnantajien haastattelut Vuoden 2014 alussa työnantajille tehty työnantajakysely 161 vastaajaa 51 työnantajan

Lisätiedot

Pilviteknologian asiantuntijakoulutus

Pilviteknologian asiantuntijakoulutus Pilviteknologian asiantuntijakoulutus 25.9.2017 23.5.2018 Taru Hakanen Edutech Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) täydennyskoulutuskeskus Koulutuksia asiantuntijuuden ja johtamisosaamisen kehittämiseksi

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman painoalat

Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat 1. Uudistuva teollisuus. Nykyinen rakennemuutos on mahdollista kääntää laadullisesti uudenlaiseksi kasvuksi panostamalla uusiin liiketoimintamalleihin

Lisätiedot

PLA-32820 Mobiiliohjelmointi. Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_2016/

PLA-32820 Mobiiliohjelmointi. Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_2016/ PLA-32820 Mobiiliohjelmointi Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_2016/ 1. Luento 2 Suoritus vaatimukset Kurssin sisältö Kirjallisuus Mobiiliohjelmointi Mobiililaitteita...

Lisätiedot

Projektisalkun kehittäminen - kilpailuetua toimituksiin projektisalkulla. Projektisalkku ohjausvälineenä. Projektisalkun kehittäminen

Projektisalkun kehittäminen - kilpailuetua toimituksiin projektisalkulla. Projektisalkku ohjausvälineenä. Projektisalkun kehittäminen Projektisalkun kehittäminen - kilpailuetua toimituksiin projektisalkulla Projektisalkku ohjausvälineenä Projektisalkun kehittäminen Kilpailukyvyn parantaminen PLUS Akatemia Projektitoiminnan ja -johtamisen

Lisätiedot

Verkkokauppaalustojen oppimäärä. LADEC Verkkokaupan ABC Jussi Kujansuu / Head of ecommerce / Solita

Verkkokauppaalustojen oppimäärä. LADEC Verkkokaupan ABC Jussi Kujansuu / Head of ecommerce / Solita Verkkokauppaalustojen lyhyt oppimäärä LADEC Verkkokaupan ABC 1.2.2019 Jussi Kujansuu / Head of ecommerce / Solita Olemme muutosvoima, joka luo uusia toimintatapoja, palveluja ja teknologiaratkaisuja 94

Lisätiedot

Business Oulu. Teollisuus-Forum 29.5.2013. Wisetime Oy:n esittely

Business Oulu. Teollisuus-Forum 29.5.2013. Wisetime Oy:n esittely Business Oulu Teollisuus-Forum 29.5.2013 Wisetime Oy:n esittely Wisetime Oy Wisetime Oy on oululainen v. 1991 perustettu ohjelmistotalo, jonka omat tuotteet, Wise-järjestelmät ja niihin liittyvät tukipalvelut,

Lisätiedot

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin Työ 2030 -kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018 Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin 14.8. 31.8.2018 TAUSTATIEDOT 2052 62 % 80 % 50 % 50 % :lla henkilöä vastasi kyselyyn kyselyyn vastanneista

Lisätiedot

Mahdollisuuksien meri

Mahdollisuuksien meri Mahdollisuuksien meri 23 suositusta meriklusterin koulutuksen kehittämiseksi Tomi Oravasaari, projektipäällikkö Älykäs satama seminaari 8.3.2016 Mahdollisuuksien meri selvityksen tausta Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

TIE-20200 Ohjelmistojen suunnittelu

TIE-20200 Ohjelmistojen suunnittelu TIE-20200 Ohjelmistojen suunnittelu Luento 14: Työkaluja Marko Leppänen, Samuel Lahtinen TIE-20200 Samuel Lahtinen 1 Ajankohtaista Harjoitustyön dedis 7.12. klo 06:00 Demoilusessiot samalla/seuraavalla

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Järjestelmäarkkitehtuuri. Järjestelmäarkkitehtuuri

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Järjestelmäarkkitehtuuri. Järjestelmäarkkitehtuuri Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) ja Järjestelmäarkkitehtuuri Sovellukset ovat olemassa Järjestelmien uudistaminen vie yleensä arvioitua enemmän resursseja ja kestää arvioitua kauemmin Migration (Migraatio

Lisätiedot

Etelä-Savon, Pohjois- Karjalan ja Pohjois-Savon kirjastojen osaamiskartoitushanke. Tampereella Virpi Launonen

Etelä-Savon, Pohjois- Karjalan ja Pohjois-Savon kirjastojen osaamiskartoitushanke. Tampereella Virpi Launonen Etelä-Savon, Pohjois- Karjalan ja Pohjois-Savon kirjastojen osaamiskartoitushanke Tampereella 6.9.2013 Virpi Launonen Miksi? Jatkuva muutos Uusi järjestelmä, sähköiset aineistot vain osa muutoksesta Eläköityminen,

Lisätiedot

Liideri Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Tekesin ohjelma 2012 2018

Liideri Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Tekesin ohjelma 2012 2018 Liideri Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Tekesin ohjelma 2012 2018 Nuppu Rouhiainen etunimi.sukunimi@tekes.fi Ohjelman tavoitteet Yritysten liiketoiminnan ja kilpailukyvyn uudistaminen: Ihmiset

Lisätiedot

Valtiokonttorin Voimaraportointi. Tero Mäkinen

Valtiokonttorin Voimaraportointi. Tero Mäkinen Valtiokonttorin Voimaraportointi Tero Mäkinen Raportointisovelluksen rakentaminen Valtiokonttorin Kansalaispalvelut - toimialalle Tero Mäkinen 16.11.2017 2 KP-toimialan raportoinnit yhteenvetona Kansalaispalvelut-toimialan

Lisätiedot

5.10. Työ Työkykyjohtamisen opintopolku 2017, osa 8/9: Työkyvyn johtaminen tiedolla

5.10. Työ Työkykyjohtamisen opintopolku 2017, osa 8/9: Työkyvyn johtaminen tiedolla 5.10. Työ 2040 - Työkykyjohtamisen opintopolku 2017, osa 8/9: Työkyvyn johtaminen tiedolla Hanna Kankainen, työkykyjohtaja, Varma Juho Kettunen, suurasiakasjohtaja, Varma Työkyvyn johtaminen tiedolla Liiketoimintalähtöinen

Lisätiedot

LIIKETOIMINNAN KUNTOTESTI

LIIKETOIMINNAN KUNTOTESTI LIIKETOIMINNAN KUNTOTESTI Suomen Liiketoimintapalvelu Oy on kehittänyt kyselyn nimeltä Liiketoiminnan kuntotesti. Kuntotestikyselyyn on vastannut lukuisia yrityksiä (N=45) syksyn 2017 aikana. Tämä raportti

Lisätiedot

Onnistunut ohjelmistoprojekti

Onnistunut ohjelmistoprojekti Onnistunut ohjelmistoprojekti 2.12.2008 Hermanni Hyytiälä Reaktor Innovations Oy Agenda Yritysesittely Keinoja onnistuneeseen ohjelmistoprojektiin Ihmiset Menetelmät Käytännöt ja työkalut Tulevaisuuden

Lisätiedot

LIITE 2 HANKITTAVA KOULUTUS POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUS Koulutuksen nimi ja koulutuskuvauksen numero

LIITE 2 HANKITTAVA KOULUTUS POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUS Koulutuksen nimi ja koulutuskuvauksen numero LIITE 2 HANKITTAVA KOULUTUS POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUS Koulutuksen nimi ja koulutuskuvauksen numero AMMATILLINEN KOULUTUS 2 Erityisasiantuntijat Laajuus (otp) Ammattinumero Paikkakunta Aloitusajankohta

Lisätiedot

AVOIMET KOULUTUKSET. syksy 2017 WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17)

AVOIMET KOULUTUKSET. syksy 2017 WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17) AVOIMET KOULUTUKSET syksy 2017 WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH. 030 670 5320 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI TERVETULOA KOULUTUKSIIN! Löydät koulutustarjontamme oheisesta

Lisätiedot

TERVETULOA AAMIAISELLE

TERVETULOA AAMIAISELLE TERVETULOA AAMIAISELLE Ohjelma 08.30 Aamiainen ja tutustuminen Project-IT:n uusiin tiloihin 09.00 Tervetuloa Joona Mäntyvaara, Project-IT 09.05 Miten SAFe startataan? Dan Silfvast, arkkitehti ja SAFe-konsultti,

Lisätiedot

Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen

Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen 16.4.2013 Tekniikka&Talous 5.4.2013 ManufacturingNet 4/17/201 Tekes uudistamassa digitaalista liiketoimintaa Käynnissä olevia ohjelmia:

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen Pk-yritysbarometri, syksy 2015 Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen 1 Liikevaihto nyt verrattuna edelliseen 12 kk takaiseen tilanteeseen, kaikki toimialat 60 50 40 30 20 10

Lisätiedot

SCM-foorumin esittely

SCM-foorumin esittely SCM-foorumin esittely SCM-foorumin vuoden 2016 painopistealueet, joihin paneudutaan tiimien työskentelyn kautta Kilpailuedun kehittäminen Kilpailukyvyn parantaminen SCM Strategia (valinnat, kasvun mahdollistaminen)

Lisätiedot

Avoin lähdekoodi. Jani Kylmäaho Maanmittauslaitos www.oskari.org

Avoin lähdekoodi. Jani Kylmäaho Maanmittauslaitos www.oskari.org Avoin lähdekoodi Jani Kylmäaho Maanmittauslaitos www.oskari.org Avoimen lähdekoodin määritelmä (OSI) Ohjelman täytyy olla vapaasti levitettävissä ja välitettävissä. Lähdekoodin täytyy tulla ohjelman mukana

Lisätiedot

Internet of Things. Ideasta palveluksi IoT:n hyödyntäminen teollisuudessa. Palvelujen digitalisoinnista 4. teolliseen vallankumoukseen

Internet of Things. Ideasta palveluksi IoT:n hyödyntäminen teollisuudessa. Palvelujen digitalisoinnista 4. teolliseen vallankumoukseen Internet of Things Ideasta palveluksi 17.4.2015 IoT:n hyödyntäminen teollisuudessa Palvelujen digitalisoinnista 4. teolliseen vallankumoukseen We are where our clients are CGI in Finland and globally Close

Lisätiedot

Avoimen ja jaetun tiedon hyödyntäminen. Juha Ala-Mursula BusinessOulu

Avoimen ja jaetun tiedon hyödyntäminen. Juha Ala-Mursula BusinessOulu Avoimen ja jaetun tiedon hyödyntäminen Juha Ala-Mursula BusinessOulu Agenda Internetin kehityskaari Määritelmiä: Jaettu data Avoimet rajapinnat Avoin arkkitehtuuri Esimerkki sovelluskohteesta: OuluHealth

Lisätiedot

TkK-tutkielmat

TkK-tutkielmat TkK-tutkielmat 2014-2016 Ohjelmistotuotanto Luokittelu Sivuavat kehitysmenetelmät ohjelmistoliiketoiminta Ohjelmistotekniikka rinnakkaisohjelmointi testaus metriikat Ohjelmistoturvallisuus pedagogiikka

Lisätiedot

Tampere 2017 Tampereen toimintamallin uudistamisprojekti. Henkilökunnan osallistuminen, osa 3.

Tampere 2017 Tampereen toimintamallin uudistamisprojekti. Henkilökunnan osallistuminen, osa 3. Tampere 2017 Tampereen toimintamallin uudistamisprojekti Henkilökunnan osallistuminen, osa 3. Henkilökunnan kommentit toimintamallin uudistamisen tavoitteisiin ja muihin päälinjauksiin Loorassa e-lomake

Lisätiedot

Tekes kannustaa virtuaalisiin työkaluihin

Tekes kannustaa virtuaalisiin työkaluihin Tekes kannustaa virtuaalisiin työkaluihin Kari Penttinen 12.3.2013 Katsaus päättyneeseen ohjelmaan, jossa tavoitteina oli eri toimialoilla: Kilpailukyvyn parantaminen samanaikaisesti ICT:tä hyödyntämällä

Lisätiedot

AVOIMET KOULUTUKSET. K-ryhmän etuhinnoin syksy 2017

AVOIMET KOULUTUKSET. K-ryhmän etuhinnoin syksy 2017 AVOIMET KOULUTUKSET K-ryhmän etuhinnoin syksy 2017 WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH. 030 670 5320 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI TERVETULOA KOULUTUKSIIN! Löydät koulutustarjontamme

Lisätiedot

Monimutkaisesta datasta yksinkertaiseen päätöksentekoon. SAP Finug, Emil Ackerman, Quva Oy

Monimutkaisesta datasta yksinkertaiseen päätöksentekoon. SAP Finug, Emil Ackerman, Quva Oy Monimutkaisesta datasta yksinkertaiseen päätöksentekoon SAP Finug, 9.9.2015 Emil Ackerman, Quva Oy Quva Oy lyhyesti Quva kehittää innovatiivisia tapoja teollisuuden automaation lisäämiseksi Internetin

Lisätiedot

Tietojärjestelmätieteen ohjelmat

Tietojärjestelmätieteen ohjelmat Tietojärjestelmätieteen ohjelmat PÄÄAINEENVALINTAINFO KEVÄT 2018 LAURA LAPPALAINEN KO-VASTAAVA TEKNINEN VIESTINTÄ Tietojärjestelmiä on kaikkialla, ja yhteiskunnan digitalisoituminen vain kiihtyy Technology

Lisätiedot

Rekrytointitapahtuma 1.12.2015

Rekrytointitapahtuma 1.12.2015 Rekrytointitapahtuma 1.12.2015 Eleni Mizaras Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Ohjelma Tilaisuuden avaus, Virpi Sammalkangas Päivän ohjelma, Päivi Ahlholm EGR-hankkeet lyhyesti, Eleni Mizaras Tilannekatsaus

Lisätiedot

Salcom Learning. käyttäjäkoulutukset syksy 2015

Salcom Learning. käyttäjäkoulutukset syksy 2015 Salcom Learning käyttäjäkoulutukset syksy 2015 Tervetuloa avoimiin koulutuksiin, webinaareihin ja verkkokursseille! Koulutukset alkavat klo 9.00 ja päättyvät klo 16.00. Ilmoittautumiset ja lisätiedot www.salcomlearning.fi,

Lisätiedot

TE-palvelut ja validointi

TE-palvelut ja validointi TE-palvelut ja validointi Mestari2013 - Sinut on tunnistettu! koulutuspolitiikan seminaari 26.-27.11.2013 TE-PALVELUIDEN UUDISTAMINEN v. 2013- TE-PALVELUT JA VALIDOINTI EPÄVIRALLISEN JA ARKIOPPIMISEN TIETOJEN,

Lisätiedot

Koulutuksen nimi Koulutuksen kuvaus Tavoite Esitiedot Alkaa Päättyy Viim.ilm.päivä

Koulutuksen nimi Koulutuksen kuvaus Tavoite Esitiedot Alkaa Päättyy Viim.ilm.päivä Tulevat ITIL Service Design (jatkokoulutus) paikka Jyväskylän yliopisto, Agora (Mattilanniemi 2) agb301 tausta ja tavoitteet ITIL on globaalisti hyödynnetty, ITalan parhaista käytännöistä

Lisätiedot

ecome Markkinoiden kehittynein julkaisujärjestelmä

ecome Markkinoiden kehittynein julkaisujärjestelmä ecome Ecome Finland Oy Itämerenkatu 3 p. 020 7749 580 00180 Helsinki p. 020 7749 585 Suomi - Finland ecome@ecome.fi y. 2193874-3 www.ecome.fi Ecome-järjestelmä pähkinänkuoressa Ecome on suomalaisen yhtiön

Lisätiedot

Myynnin ja markkinoinnin kehittäminen, Turku 2016

Myynnin ja markkinoinnin kehittäminen, Turku 2016 Myynnin ja markkinoinnin kehittäminen, Turku 2016 Koulutusten toteuttajat Tilaaja: Varsinais-Suomen ELY-keskus Valvoja: Varsinais-Suomen TE-toimisto Koulutuksen järjestäjä: Primetieto Oy Hakijat: Varsinaissuomalaiset

Lisätiedot

Poolian Palkkatutkimus 2013 05/2013

Poolian Palkkatutkimus 2013 05/2013 Poolian Palkkatutkimus 2013 05/2013 Palkkatutkimuksen taustoja Palkkatutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa työnhakijoidemme nykyistä palkkatasoa ja verrata sitä heidän koulutukseensa ja työkokemukseensa

Lisätiedot

Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä

Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Anna-Liisa Lämsä KT, TYP-verkostopäällikkö Pohjois-Pohjanmaan työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu Työnantajakysely

Lisätiedot

Mobiilimaailma murroksessa 2011 Tommi Teräsvirta, Tieturi

Mobiilimaailma murroksessa 2011 Tommi Teräsvirta, Tieturi Business is evolving, you should too. MeeGo ulkona vai myöhässä? Mobiilimaailma murroksessa 2011 Tommi Teräsvirta, Tieturi Helsinki, Tampere, Turku, Stockholm, Göteborg www.tieturi.fi MeeGo YALMP (Yet

Lisätiedot

Sanoista tekoihin turvallisuutta yhteiselle työpaikalle

Sanoista tekoihin turvallisuutta yhteiselle työpaikalle Sanoista tekoihin turvallisuutta yhteiselle työpaikalle Mika Liuhamo, tuotepäällikkö https://fi.linkedin.com/in/liuhamo 2 Miksi? Lähtökohtia kehittämiselle Liiketoiminta Työn sujuvuus, tuottavuuden parantaminen

Lisätiedot

Teknologiateollisuus = Mahdollisuuksien Maailma! Miten kerromme sen nuorille, heidän opettajilleen ja vanhemmilleen?

Teknologiateollisuus = Mahdollisuuksien Maailma! Miten kerromme sen nuorille, heidän opettajilleen ja vanhemmilleen? Teknologiateollisuus = Mahdollisuuksien Maailma! Miten kerromme sen nuorille, heidän opettajilleen ja vanhemmilleen? 2 2017 BR Teknologiateollisuus 2 Kone- ja tuotantotekniikan opiskelu Miksi teknologia!

Lisätiedot

Android ohjelmointi. Mobiiliohjelmointi 2-3T5245

Android ohjelmointi. Mobiiliohjelmointi 2-3T5245 Android ohjelmointi Mobiiliohjelmointi 2-3T5245 Mikä on Android? Linux kernelin päälle rakennettu, Googlen kehittämä sovelluspino mobiilisovelluksiin Erillinen versio puhelimelle ja taulutietokoneille

Lisätiedot

AVOIMET KOULUTUKSET. kevät ja syksy 2017

AVOIMET KOULUTUKSET. kevät ja syksy 2017 AVOIMET KOULUTUKSET kevät ja syksy 2017 WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH. 030 670 5320 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI TERVETULOA KOULUTUKSIIN! Löydät koulutustarjontamme

Lisätiedot

MULTIPOLISPÄIVÄT SNOWPOLIKSESSA 3.-4.11.2005. Ideasta Tuotteeksi Off-Shore Alihankkijan Näkökulmasta. Toni Piirainen, Toimitusjohtaja

MULTIPOLISPÄIVÄT SNOWPOLIKSESSA 3.-4.11.2005. Ideasta Tuotteeksi Off-Shore Alihankkijan Näkökulmasta. Toni Piirainen, Toimitusjohtaja MULTIPOLISPÄIVÄT SNOWPOLIKSESSA 3.-4.11.2005 Ideasta Tuotteeksi Off-Shore Alihankkijan Näkökulmasta Toni Piirainen, Toimitusjohtaja 1 TUKIKOHTASI SUOMESSA JA MAAILMALLA 2 Sisältö 1. BASE Lyhyesti 2. Off-Shore

Lisätiedot