Opas energiatehokkaiden. kodinkoneiden hankintaan

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opas energiatehokkaiden. kodinkoneiden hankintaan"

Transkriptio

1 Opas energiatehokkaiden kodinkoneiden hankintaan

2 Energiatehokas kysyy ja säästää Kotitalouksissa sähkönkulutus jatkaa kasvuaan: hankimme jatkuvasti lisää laitteita ja viihdeelektroniikkaa, joista useat ovat jatkuvasti toimintavalmiudessa. Käytämme myös kodin valaistukseen enemmän sähköä kuin aikaisemmin. Tietoiset valinnat auttavat nipistämään turhasta kulutuksesta ja helposti. Ole hyvä ostaja Nosta energiatehokkuus valintakriteeriksi. Tutki energia- ja ympäristömerkintöjä. Osta käyttötarpeitasi vastaava laite. Valitse laite, jonka kulutus on pieni. Tarkista, että laitteen voi sammuttaa virtakytkimestä asetusten häviämättä. Ota käyttöön tehokkaat säästöohjelmat ja virranhallintaominaisuudet. Käytä laitteita järkevästi. Huolehdi käytöstä poistetun laitteen asianmukaisesta kierrätyksestä.

3 Ammattitaitoinen kodinkonemyyjä on energiatehokkuuden asiantuntija alallaan. Energiamerkityt tuoteryhmät Kylmäsäilytyslaitteet Astianpesukoneet Uunit Pyykinpesukoneet Kuivausrummut Lamput Ilmastointilaitteet Televisiot (v lopussa) Energiatehokkuudesta huolehtiminen on kansalaistaito, joka vaatii hieman perehtymistä ja arkijärkeä. Käytämme kotona sähköä entistä enemmän valaistukseen, sähkölaitteisiin sekä viihde-elektroniikkaan ja myös laitteiden valmiustilat lisäävät kulutusta kuin huomaamatta. Tietoiset valinnat auttavat nipistämään turhasta kulutuksesta ja vieläpä helposti. Jos et ole vielä havahtunut miettimään, mistä sähkölaskusi loppusumma kertyy, se kannattaa tehdä nyt. Saatat säästää kelpo summan rahaa ja samalla kevennät omaa osuuttasi energian tuotannon ja käytön ympäristövaikutuksista. Ostajan opas auttaa Kädessäsi olevaan ostajan oppaaseen on koottu perustietoja niistä keinoista, joilla sähkölaitteiden energiankulutusta voi kotona hillitä. Syventävää luotettavaa tietoa tarjoavat internetin tietopalvelusivustot, jotka auttavat sinua vertailemaan ja valitsemaan energiatehokkaita laitteita. Topten-suomi.fi listaa energiatehokkaimmat tuotteet näissä laiteryhmissä: kodinkoneet, valaistus, toimistolaitteet, rakentaminen ja henkilöautot. Lampputieto.fi opastaa lampunvalintaan ja energiatehokkuuteen liittyvissä asioissa. Motiva.fi/ostajanopas kokoaa lisätietoa energiatehokkaista kodin hankinnoista. Motivan sivuilla paljon hyödyllistä tietoa kotiin, rakentamiseen, asumiseen ja liikkumiseen. Merkki- ja mallikohtaista tietoa saat asiantuntevalta kodinkonemyyjältä, joka tuntee edustamiensa laitteiden sähkönja vedenkulutuksen faktat ja auttaa energiatehokkaimman ja käyttötarkoitukseesi sopivimman laitteen valinnassa. Ole aktiivinen ja kysy myyjältä reilusti energiatehokkuudesta. Uusi energiamerkintä sisältää tuttua tietoa Kodinkoneista tuttu energiamerkintä uudistuu ulkoasultaan, mutta sisältää edelleen luotettavaa ja vakioitua tietoa laitteen sähkön- ja vedenkulutuksesta sekä käyttöön vaikuttavista ominaisuuksista. Energiamerkinnästä näet yhdellä silmäyksellä yleiskuvan laitteen energiatehokkuudesta sekä teknisistä ominaisuuksista. Energiatehokkaimmat kodinkoneet ovat A-luokkaa, joissakin tuoteryhmissä peräti kolmella plussalla merkittyjä (A+++). Merkintä perustuu EU-maissa yhteiseen direktiiviin. Kodin energiankulutus Kotitaloussähkö 35 % Lämmitys 50 % Lämmin käyttövesi 15 %

4 Keittiössä on helppo olla tehokas Keittiön sähkönkulutuksen ja vedenkäytön vähentäminen on tehty sinulle helpoksi. Tarjolla on energiaominaisuuksiltaan huippulaitteita loppu on itsestä kiinni. Kaupassa Määrittele laitteen tekniikka, koko ja suoritusteho käyttötarpeesi mukaan. Suunnittele ja mittaa sijoituspaikka, varmista liitännät. Tutki ja vertaa suosikkilaitteitasi: energiamerkintä ja energialuokitus, kulutustiedot, säästö- ja eko-ohjelmat. Osta tarpeeseen, älä varastoon. Vertaile kahviautomaattien ja espressokoneiden energiatehokkuutta. Tutustu laitteen käyttöohjeeseen jo kaupassa.

5 Kotona Keitä ja paista tehokkaasti: käytä oikeankokoisia astioita, hauduta ja hyödynnä jälkilämmöt. Säädä kylmä oikein: jääkaappiin C ja pakastimeen 18 C. Pese astianpesukoneessa täysiä koneellisia, valitse pesuohjelma astioiden likaisuuden mukaan ja annostele pesuaine ohjeen mukaan. Käytä pienkoneita fiksusti. Esimerkiksi litra vettä kiehuu tehokkaimmin vedenkeittimessä. Huolehdi laitteiden puhtaudesta sekä käyttöturvallisuuden että energiankulutuksen parantamiseksi. Pienimmässäkin keittiössä on useita kodinkoneita ruoan kylmäsäilytykseen, valmistukseen ja lämmitykseen sekä astianpesuun. Varustelutason noustessa lukuisat pienkoneet tehosekoittimesta espressokeittimeen kasvattavat keittiön energiankulutusta. Energiataloudellisessa keittiössä kokonaisuus on loppuun saakka harkittu. Ei ole tarpeen tinkiä arkea helpottavista laitteista, vaan on tärkeä valita omaan käyttöön soveltuvaa, energiatehokasta tekniikkaa. Perehdy laitteen energiaa säästäviin ominaisuuksiin, jotta saat täyden hyödyn tuotekehityksen tuloksista. Suunnittelemalla toimiva kokonaisuus Jos remontoit tai rakennat uutta, teet isoimmat energiankäyttöön liittyvät päätökset jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittele keittiöstäsi toimiva kokonaisuus, jonka yhtenä laatukriteerinä on energiatehokkuus. Yksinkertainen nyrkkisääntö on pitää kylmä ja kuuma erikseen: kaikkein energiapiheimpienkin kylmäsäilytyslaitteiden sähkönkulutus ampaisee moninkertaiseksi, jos käyttöympäristön lämpötila kohoaa. Siksi esimerkiksi uunia tai astianpesukonetta ei saa sijoittaa jääkaapin viereen. Mittaa koneille sopiva tila, tarkista vesi-, sähkö- ja viemäriliitäntöjen etäisyys sekä varaa etenkin kylmäsäilytyslaitteille laitevalmistajan ilmoittama ilmankiertotila. Pyydä osaava myyjä avuksi Ammattitaitoinen kodinkonemyyjä pystyy kertomaan syventävää tuotetietoa edustamistaan laitteista. Hän tuntee uuden energiaa säästävän teknologian ja opastaa erimerkkisten ja -tyyppisten laitteiden vertailussa. Kun asioit asiantuntevassa kodinkoneliikkeessä, voit luottaa saamiisi sähkön- ja vedenkulutukseen liittyviin tietoihin. Osoittamalla aktiivisuutta saat häneltä kaupan päälle hyviä käyttövinkkejä ja vaihtoehtoja energiankäytön tehostamiseen kotikeittiössä. Valitse energiatehokkuutta Mieti ennakkoon, millaiseen käyttöön etsit kodinkonetta. Hanki laite, jonka ominaisuudet, suorituskyky ja koko sopivat tarpeeseesi. Ota selvää sähkön- ja vedenkulutuksesta ja vertaa energiamerkintöjä. Tarkista myös, kuluttaako laite virtaa lepotilassa. Valitse mieluiten laite, josta virran voi sammuttaa kokonaan tai jonka lepovirrankulutus on mahdollisimman pieni. Ladattavien keittiökoneiden energiankulutusta rajoitetaan lisäksi teholähdeasetuksella. Miten astianpesukoneen pesuohjelmat vaikuttavat sähkönkulutukseen? Miten erilaiset keittotasot vaikuttavat käyttöön ja energiankulutukseen? Onko kiertoilmauuni energiatehokas?

6 Viihdettä ja virrankulutusta Kulutuselektroniikan tuotteet uudistuvat vauhdilla. Ostopäätös on tasapainoilua merkkien ja mallien, tarpeiden ja tehokkuuden välillä. Harkitse huolellisesti, arvioi käyttötarpeitasi, vertaile tekniikoita ja selvitä sähkönkulutus säästöpossusi kiittää. Kaupassa Uusin teknologia on usein energiatehokkainta. Lisäominaisuudet ja koon tai tehon kasvu voivat kuitenkin lisätä sähkönkulutusta. Kannettava tietokone kuluttaa jopa 80 % vähemmän sähköä kuin vastaava pöytäkone. Mitä suurempi kuvaruutu tai näyttö on, sitä enemmän se kuluttaa sähköä. Digisovittimissa kovalevyä hyödyntävät ominaisuudet sekä viritinten lukumäärä lisäävät sähkönkulutusta. Osta tarpeeseen vältä ylivarustelua.

7 Kotona Sammuta laitteet virtakytkimestä, kun et käytä niitä tai liitä laitekokonaisuus virtakytkimellä varustettuun jatkojohtoon, jolloin kaikki laitteet sammuvat yhdestä kytkimestä. Pöytätietokoneen automaattinen sammutusjärjestelmä voi jopa puolittaa sähkönkulutuksen. Ota käyttöön myös oheislaitteiden energiansäästöominaisuudet. Viihde- ja kulutuselektroniikka valloittaa koteja huone kerrallaan. Kulutamme yhä enemmän aikaa viihde-elektroniikan ja tietokoneiden parissa ja samalla käytämme entistä enemmän sähköä. Viihdelaitteista voi iloita hyvillä mielin, kun tekee hankintapäätöksensä harkiten, omaksuu energiatehokkaat käyttötavat ja huolehtii käytöstä poistettavien laitteiden asianmukaisesta kierrätyksestä. Valmiustila kuluttaa kukkaroa Yksittäisen viihde-elektroniikkalaitteen sähkönkulutus on pieni verrattuna esimerkiksi keittiön sähkölaitteisiin, mutta kokonaisuutena laiteryhmä voi kuluttaa jopa enemmän energiaa kuin vaikkapa pyykkäys. Lisäksi suuri osa esimerkiksi televisioiden ja tietokoneiden sähkönkulutuksesta voi kertyä valmiustilassa, ei suinkaan käytön ajalta. Yksinkertaisinta energiankäytön tehostamista on käyttää laitteita, joista virran voi sammuttaa säätöjen tai asetusten katoamatta. Jos valmiustila on välttämätön, valitse laite, joka kuluttaa lepotilassa mahdollisimman vähän sähköä. Televisioiden ja digisovittimien tehonkulutusta ja lepovirrankulutusta pyritään rajoittamaan säädöksillä, jotta markkinoille tulisi mahdollisimman energiatehokkaita laitteita. AV-laitteiden automaattiset sammutusjärjestelmät auttavat säästämään sähköä vaivattomasti. Hanki käyttötarpeen mukaisesti Sähkönkulutus kasvaa samaa tahtia, kun laitteen tekniset ominaisuudet lisääntyvät ja koko tai teho kasvaa. Vältä ylivarustelua ja hanki vain sellaisia laitteita, joita todella tarvitset. Energiatehokkuuden vertailu edellyttää omatoimisuutta ja aktiivisuutta. EU:n ja Pohjoismaiden ympäristömerkeillä on kriteerit muun muassa AV-laitteille ja tietokoneille, lisäksi EnergyStar- ja TCOlaatu- ja ympäristömerkkien avulla voi selvittää energiatehokkaita vaihtoehtoja. Valitse energiatehokasta tietotekniikkaa Tietokoneiden suoritustehon lisääntyessä myös sähkönkulutus kasvaa, joten tarpeetonta tehonlisäystä kannattaa välttää. Valitse mieluummin energiatehokas kannettava tietokone. Jos välttämättä tarvitset pöytätietokoneen, ota käyttöön tehokas virranhallintaohjelma ja sulje laite aina käytön jälkeen. Tietokoneisiin liitettävien oheislaitteiden hankinnassa ja käytössä voi tehdä pieniä, mutta tärkeitä sähköä säästäviä ratkaisuja. Monitoimilaite on parempi kuin monta erillislaitetta ja usb-portista virtaa ottava oheislaite energiatehokkaampi kuin ulkoisella teholähteellä varustettu laite. Jääkö virta päälle, vaikka painan virtakytkimestä käytön jälkeen? Vaikuttavatko tv-ruudun koko ja tekniikka energiankulutukseen?

8 Kylpyhuone on kodin monitoimitila Kylpyhuone muuntuu niin kodinhoitohuoneeksi kuin perheen peseytymisen ja kauneudenhoidon keskukseksi. Energiasyöppöjä laitteita ovat pyykinpesukone ja kuivausrumpu tai -kaappi sekä sähkökiuas. Käyttötavat ratkaisevat, mutta myös järkevät laitehankinnat vaikuttavat. Kaupassa Pyykin pesu ja kuivaus on koknaisuus, jota omat käyttötarpeet raamittavat. Energiatehokkuutta on tarjolla. Hyvä linkoustulos tehostaa koneellista kuivausta: kierrosten lisäys tuhannesta 1600:aan säästää sähköä 40 % ja aikaa 20 minuuttia. Vertaile pesukoneen pesu- ja linkousohjelmia ja valitse kuivausrumpu, jossa on kosteuden tunnistava automatiikka. Pieneen tarpeeseen pieni pesukone.

9 Kotona Pese täysiä koneellisia ja valitse pesuohjelma tekstiilien hoitoohjeiden ja likaisuuden perusteella. Pyykkäyksen sähkönkulutus puolittuu, kun pesulämpötila laskee 60 asteesta 40:een. Huolehdi ilmanvaihdosta: korkea huonelämpötila pidentää kuivausrummun käyttöaikaa ja sähkönkulutusta. Lämmitä sauna kerralla koko seurueelle ja tiivistä saunavuorot. Asunnon koko ja suunnitteluratkaisut määrittelevät pitkälti sen, missä ja miten perheen vaatehuolto ja henkilökohtainen peseytyminen tapahtuu. Mitä vähemmän tilaa on, sitä muuntautuvammaksi tila on toteutettava, käyttöturvallisuudesta tinkimättä. Varmista jo kaupassa energiatehokas kokonaisratkaisu Pyykkäykseen on sopivia laitteita moneen tarpeeseen ja tilaan: päältä tai sivusta täytettäviä, ulkomitoiltaan ja täyttömäärältään pieniä ja isoja pesukoneita, veden- ja sähkönkulutukseltaan huippuunsa kehitettyä teknologiaa. Pesukonetta valitessa on tärkeä miettiä ennakkoon myös pyykin kuivausta. Suosituksen mukaan linkousnopeuden pitää olla vähintään 1000 kierrosta minuutissa, mikäli pyykki kuivataan koneellisesti. Lämpöpumpputekniikalla toimiva kuivausrumpu on ainoa A-energialuokan vaihtoehto koneelliseen kuivaukseen. Tiedustele kodinkonemyyjältä energiatehokkaita ja vettä säästäviä pesu- ja kuivausratkaisuja. Ota myös huomioon, minkä verran laitteiden siirtelyyn ja sijoitteluun tarvitaan tilaa sekä sähkö- ja vesiliitäntöjen ja viemäröinnin edellytykset. Selvitä täyttö ja käyttö Koska kuluttajana voit helposti valita useista parhaan energiamerkinnän pesuja kuivauslaitteista, vastuullesi jää omien käyttötarpeittesi kartoitus. Jos pyykkäät usein ja vähän kerrallaan, hanki täyttömäärältään pieni pesukone. Vajaatäyttöohjelmista huolimatta koneen pyöritys puolikkaalla täytöllä kuluttaa suhteessa enemmän vettä ja energiaa kuin täysi koneellinen. Eko- ja lyhytohjelmat riittävät usein tavalliseen arkipyykkiin. Hyvän pesu- ja huuhtelutuloksen varmistat pitämällä pesukoneen tiivisteet ja pesuainelokerot puhtaina. Myös nukkasihti kannattaa puhdistaa pesukoneesta säännöllisesti ja kuivausrummusta mieluiten jokaisen käytön jälkeen. Harkintaa löylyttelyyn Saunan sähkökiuas on teholtaan kodin suurin sähkölaite. Aina käyttövalmis kiuas voi kasvattaa saunomisen vuosikustannuksia useilla sadoilla euroilla. Ahkeralle saunojalle se voi olla silti hyvä ratkaisu. Energiatehokkuus edellyttää kuitenkin hyvää eristystä ja mielellään kiukaan lämmön hyödyntämistä märkätilojen lämmityksessä. Saunasähkön säästämiseksi säädä termostaatti asteeseen ja huolehdi löylyhuoneen ilmanvaihdosta. Saunaan kannattaa mennä heti, kun lämpötila on sopiva: suurinta tuhlausta on pitää saunaa kuumana tyhjiltään. Kuinka paljon pyykinpesuohjelman pesulämpötila vaikuttaa laitteen energiankulutukseen? Mikä on lämpöpumpputoiminen kuivausrumpu?

10 Säädä sopivasti lämpöä ja valoa Oikeat olosuhteet arkiseen puuhailuun, viihtyisyyttä ja kodin lämpöä. Erilaisiin tiloihin ja askareisiin tarvittava valaistus ja huonelämpötila voidaan tuottaa tehokkaasti ja energiaa säästäen. Kaupassa Valaistus on yksi kannattavimpia energiansäästökeinoja kotona. Energiansäästölampun (pienloistelampun) käyttöikä on jopa 15-kertainen hehkulamppuun verrattuna. 15 watin energiansäästölamppu vastaa valomäärältään 60 watin hehkulamppua. Wattia tärkeämpi on tarkistaa lampun tuottaman valon määrä eli lumen-arvo. Ylläty tarjonnasta: myynnissä on mm. kynttilälamppuja, kierrekantaisia, himmennettäviä, ulkokäyttöön sopivia. Kun valaistusta tarvitaan vain lyhyitä hetkiä, voi hehkulampun korvata kierrekantaisella halogeenilla.

11 Kotona Säädä pattereiden termostaatit, älä tuuleta lämpöä harakoille. Jos käytät tulisijaa, ota selvää energiatehokkaasta ja turvallisesta puunpoltosta. Ilmalämpöpumppu on ensisijaisesti lämmityslaite, jonka valinta edellyttää asiantuntijan apua. Viilennä ensin pienentämällä sisäisiä lämpökuormia ja siirry koneelliseen jäähdytykseen vain tarpeen mukaan. Pientalon tekniset ratkaisut ja varustelu ovat asukkaan näkökulmasta monimutkaisempia kuin kerrostaloissa, joissa taloyhtiö huolehtii keskitetysti lämmityksestä, ilmanvaihdosta sekä yhteisten tilojen ja ulkoalueiden valaistuksesta. Yhteinen nimittäjä on kodin valaistus, jossa on vaivatonta löytää keinoja energiankäytön tehostamiseen. Vihreää valoa Hyvä valaistus on tärkeä tekijä turvallisuuden ja viihtyisyyden kannalta. Jo valaistuksen suunnittelussa ja valaisimien valinnassa on järkevää ottaa huomioon tehokas luonnonvalon käyttö. Valaistuksen energiatehokkuus riippuu monista asioista: lampuista, valaisimista ja niiden sijoittelusta ja jopa seinäpintojen väristä. Tärkein yksittäinen keino vaikuttaa valaistuksen sähkönkulutukseen on käyttää valokatkaisinta. Valaise vain niitä tiloja, joissa oleilet. Valaistuksen ohjaukseen voi käyttää myös automatiikkaa, kuten liiketunnistimia, ajastimia tai hämäräkytkimiä. Energiansäästölamput soveltuvat monenlaisiin käyttökohteisiin ja pieniinkin valaisimiin sisällä ja ulkona. Korvaa hehkulamput energiatehokkailla lampuilla ainakin niissä tiloissa, missä valot ovat päällä pitkiä aikoja. Hankkiessasi ensimmäistä kertaa energiansäästölamppua, tarkista valaisimen kuvun koko ja selvitä riittävä valoteho (lumen-arvo) sekä himmennettävyys. Kysy neuvoja valaistussuunnittelijalta tai asiantuntevista rakennustarvikeliikkeistä, mikäli haluat toteuttaa energiatehokkaan valaistuksen esimerkiksi remontin yhteydessä. Energiansäästölamppuihin liittyvää kuluttajaneuvontaa saat myös asiaan perehtyneistä kodinkoneliikkeistä ja marketeista. Lämmitä ja jäähdytä järkevästi Tuulettimet, puhaltimet ja ilmastointilaitteet auttavat pitämään sisätilat miellyttävinä kesähelteillä, mutta ne myös lisäävät sähkönkulutusta. Sisätilan lämpötilaa voi pienentää tuulettamalla varjon puolelta, suojaamalla ikkunat verhoilla tai kaihtimilla sekä välttämällä tarpeettomien, lämpöä tuottavien sähkölaitteiden ja valaisimien käyttöä. Kiinteästi asennettava ilmalämpöpumppu soveltuu lämmityksen lisäksi huonetilojen viilennykseen. Lämmityskäytössä se on energiataloudellinen, mutta talvella saavutettu hyöty voi nopeasti huveta kesän jäähdytyskäytössä. Sekä ilmalämpöpumppua että siirreltäviä jäähdytyslaitteita kannattaa pitää päällä vain tarpeen mukaan, kun huoneessa oleillaan. Tehokas talvinen lisälämmönlähde ja tunnelman tuoja on keskeiselle paikalle sijoitettu tulisija. Kamiinasta lämpö hehkuu lähes välittömästi huonetilaan, varaava takka puolestaan jakaa lämmön tasaisemmin pitemmän ajan kuluessa. Kuiva ja puhdas puu palaa turvallisesti. Millaisia lamppuja kannattaa valita, jotta valaistus olisi mahdollisimman energiatehokasta? Kannattaako lämpöpumppu asentaa kaukolämmityskodin viilentämiseksi?

12 Lisää tietoa, työkaluja ja linkkejä internetissä. Motivan verkkopalvelusta löydät paljon hyödyllistä kotiin, rakentamiseen, asumiseen ja liikkumiseen liittyvää energiatietoutta. Urho Kekkosen katu 4 6 A PL Helsinki Puhelin Faksi TEKSTI: VALOA IKKUNASSA OY ILME: AHOY PIIRROKSET: HARRI TARKKA PAINO: ERWEKO, KPL, 2/2011 YMPÄRISTÖMERKKI 441/032

Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta

Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta.

Lisätiedot

TUTKIMME ENERGIAMERKINTÖJÄ

TUTKIMME ENERGIAMERKINTÖJÄ TUTKIMME ENERGIAMERKINTÖJÄ Tavoite: Oppilaat tietävät, mistä saa tietoa laitteiden energiankulutuksesta ja he ovat tietoisia energiamerkinnän sisällöstä. Oppilaat ymmärtävät mitä etua on valita A-luokan

Lisätiedot

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita.

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta. Myös kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA Energiansäästö työpaikalla Miksi energiaa kannattaa säästää? Mistä työpaikan energiankulutus muodostuu? Miten töissä voi säästää energiaa? Lämmitys Jäähdytys Sähkö Valaistus

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA. Helsingin Kaupungin energiansäästötapahtuma 9.10.2013

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA. Helsingin Kaupungin energiansäästötapahtuma 9.10.2013 ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA Helsingin Kaupungin energiansäästötapahtuma 9.10.2013 1 MIKSI SÄÄSTÄÄ ENERGIAA? NOPEIN JA TEHOKKAIN TAPA HILLITÄ ILMASTON- MUUTOSTA. SE SÄÄSTÄÄ RAHAA. UUSIUTUMATTOMIEN ENERGIANLÄHTEIDEN

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus Vinkkejä kodin valaistukseen ja sähkön säästöön

Energiaeksperttikoulutus Vinkkejä kodin valaistukseen ja sähkön säästöön Energiaeksperttikoulutus Vinkkejä kodin valaistukseen ja sähkön säästöön 1 25.11.2015 Lauri Penttinen Näin lasket sähkönkulutuksen Laitteen teho on 1000 W (= 1 kw), käytetään päivittäin 5 tuntia Teho 1000

Lisätiedot

Miksi rajoittaa omaa veden ja energian kulutustaan? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön

Miksi rajoittaa omaa veden ja energian kulutustaan? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön HARAKATKIN HIKOILEVAT Asumisen veden- ja energiansäästö Sisältö Miksi rajoittaa omaa veden ja energian kulutustaan? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön Omien kokemusten vaihto ja keskustelu

Lisätiedot

Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä

Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä Lämmitys: Terveellinen ja energiataloudellinen lämpötila on: a) 19 C b) 21 C c) 25 C Suositeltava sisälämpötila koulurakennuksessa on 20-21 C. Tuulettaminen pitämällä

Lisätiedot

TIETOA KODIN ENERGIANSÄÄSTÖÖN. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

TIETOA KODIN ENERGIANSÄÄSTÖÖN. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi TIETOA KODIN ENERGIANSÄÄSTÖÖN Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Kotitalouden energiankulutus Energiankulutukseen vaikuttavat kulutustottumukset, harrastukset,

Lisätiedot

SÄHKÖLLÄ ON VÄLIÄ! Tarvittava materiaali: Laskimia. Lähde: Adato Energia. Sivu 1/6

SÄHKÖLLÄ ON VÄLIÄ! Tarvittava materiaali: Laskimia. Lähde: Adato Energia. Sivu 1/6 SÄHKÖLLÄ ON VÄLIÄ! Tavoite: Laskea eri sähkölaitteiden energiankulutuksia. Ymmärtää käsite kilowattitunti (kwh) ja kuinka se lasketaan. Ryhtyä toimeen sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Tehtävä: Käytämme

Lisätiedot

Hyviä ohjeita työpaikan energian säästämiseksi

Hyviä ohjeita työpaikan energian säästämiseksi Hyviä ohjeita työpaikan energian säästämiseksi Miksi tätä kaikkea tehdään? Konkreettisesti energiansäästötoimien vaikutus näkyy energialaskussa. Syyt siihen, miksi meidän kaikkien pitäisi alkaa ajatella

Lisätiedot

Energiatehokas koti asukas avainasemassa. Asuminen ja ilmastonmuutos Ajankohtaisseminaari 12.2.2008 Päivi Laitila

Energiatehokas koti asukas avainasemassa. Asuminen ja ilmastonmuutos Ajankohtaisseminaari 12.2.2008 Päivi Laitila Energiatehokas koti asukas avainasemassa Ajankohtaisseminaari Päivi Laitila Motiva - asiantuntija energian ja materiaalien tehokkaassa käytössä Motiva yhtiönä 100 % valtion omistama valtionhallinnon sidosyksikkö

Lisätiedot

Espoo, Helsinki, Vantaa 2014

Espoo, Helsinki, Vantaa 2014 Espoo, Helsinki, Vantaa 2014 Energiakustannusten muodostuminen Omakotitalo (120 m2, 4hlö, sähkölämmitteinen) 3400 /v Kerrostalo (3hlö, 75m2) 2400 /v Sähkön- ja vedenkulutuksen jakautuminen eri sektoreille

Lisätiedot

Energiansäästökotitalouksissa

Energiansäästökotitalouksissa Energiansäästökotitalouksissa Energianeuvoja Sanna Moilanen, Pohjois-Pohjanmaan energiatoimisto Popento 6.5 seminaari Muutosta ilmassa Kainuun ilmastostrategia 2020 9.5.2011 1 Pohjois-Pohjanmaan energiatoimisto

Lisätiedot

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala 3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala Esityksen sisältö 1. Energiansäästö, energiatehokkuus ja asuminen 2. Vinkkejä

Lisätiedot

Oulun kaupungin päiväkotien energiakisa 2014 / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiankäyttö. 04.09.2014 Pekka Karppanen

Oulun kaupungin päiväkotien energiakisa 2014 / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiankäyttö. 04.09.2014 Pekka Karppanen Oulun kaupungin päiväkotien energiakisa 2014 / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiankäyttö 04.09.2014 Pekka Karppanen Valaistuksen- ja vedenkäyttö Valaisimien sammuttaminen Yleispätevä ohje

Lisätiedot

Sijoita huonelämpömittari oleskelutiloihin, ei ulkoseinälle. Pidemmän poissaolon ajaksi kannattaa alentaa huonelämpötilaa.

Sijoita huonelämpömittari oleskelutiloihin, ei ulkoseinälle. Pidemmän poissaolon ajaksi kannattaa alentaa huonelämpötilaa. Maanantai Lämmitys 1 C alhaisempi huonelämpötila säästää 5 % lämmityskustannuksissa Oikea huonelämpötila on 20 22 C. Hanki huonelämpömittari, seuraa lämpötilaa ja ilmoita liian korkeasta lämpötilasta isännöitsijälle

Lisätiedot

Sähkönkulutus on kasvussa

Sähkönkulutus on kasvussa Sähkönkulutus on kasvussa Palvelu- ja julkisen sektorin osuus sähkön kokonaiskulutuksesta Suomessa on 19 %. Yksittäisen toimistorakennuksen sähkön kulutus voi jakautua esimerkiksi näin. Palvelu- ja toimistorakennuksessa

Lisätiedot

Kodinkoneiden valinta ja energiatehokas käyttö Tarja Marjomaa tutkija

Kodinkoneiden valinta ja energiatehokas käyttö Tarja Marjomaa tutkija Kodinkoneiden valinta ja energiatehokas käyttö Tarja Marjomaa tutkija Kodinkoneiden pakollinen energiamerkki helpottaa valintaa! Kielineutraalia energiamerkkiä käytetään kaikissa EU-maissa. Oltava kiinnitettynä

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Sähkön ja veden harkittu kulutus

ASUMISPAKKI- koulutus Sähkön ja veden harkittu kulutus ASUMISPAKKI- koulutus Sähkön ja veden harkittu kulutus Energian ja veden säästö Mitä energia on? Mistä energia tulee? 2 Energian kokonaiskulutus Suomessa 3 Mihin käytämme energiaa Suomessa? 4 Mihin käytämme

Lisätiedot

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ Ympäristöasiat Kuopiossa 10.4.2014 Tapio Kettunen Toimenpide Säästö vuodessa Vuotavan wc-istuimen tai hanan korjaaminen 100-900 Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella

Lisätiedot

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE KIINTEISTÖN ENERGIA- TEHOKKUUTTA LUODAAN JOKA PÄIVÄ Kiinteistöjen tehokas energiankäyttö on fiksua paitsi ympäristön kannalta, myös taloudellisesta

Lisätiedot

VALMIUSTILAT KODISSANI

VALMIUSTILAT KODISSANI VALMIUSTILAT KODISSANI Tavoite: Oppilaat tietävät sähkölaitteiden valmiustilojen kuluttamasta sähköstä ja he sammuttavat laitteet kokonaan, kun se on mahdollista. Ostaessaan uusia sähkölaitteita oppilaat

Lisätiedot

TaloauT omaat io. Jokaiseen kotiin ja budjettiin

TaloauT omaat io. Jokaiseen kotiin ja budjettiin R TaloauT omaat io Jokaiseen kotiin ja budjettiin Zennio tekee kodistasi nykyaikaisen ja mukavan. Samalla säästät nyt ja tulevaisuudessa. Taloautomaatio jokaiseen kotiin ja budjettiin. Oma koti suunnitellaan

Lisätiedot

Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten kukin omalla toiminnallaan voisi vaikuttaa energiankulutukseen arkielämässä.

Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten kukin omalla toiminnallaan voisi vaikuttaa energiankulutukseen arkielämässä. Mari Kyngäs OuLUMA, sivu 1 ENERGIANSÄÄSTÖVISA Avainsanat: energia, energiansäästö, energiankulutus Luokkataso: 5.-7. luokat Tavoitteet: Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten

Lisätiedot

Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta

Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta Hyvä kalvosarjan käyttäjä Tämä kalvosarja tausta-aineistoineen antaa tietoa siitä, mitkä tekijät vaikuttavat kodinkoneiden

Lisätiedot

Joka kodin. energiansäästö- Siirry sanoista tekoihin. Tartu helppoihin vinkkeihin ja säästä selvää rahaa! www.turkuenergia.fi

Joka kodin. energiansäästö- Siirry sanoista tekoihin. Tartu helppoihin vinkkeihin ja säästä selvää rahaa! www.turkuenergia.fi Joka kodin energiansäästö- Siirry sanoista tekoihin. Tartu helppoihin vinkkeihin ja säästä selvää rahaa! www.turkuenergia.fi Autonlämmitys 250 kwh Valaistus ja muu 1650 kwh Sähkökiuas 1000 kwh Säästä rahaa

Lisätiedot

Oulun kaupunki / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiatehokas kiinteistö. Pekka Karppanen

Oulun kaupunki / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiatehokas kiinteistö. Pekka Karppanen Oulun kaupunki / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiatehokas kiinteistö Pekka Karppanen Valaistus Valaisimien sammuttaminen Yleispätevä ohje valaisimien sammuttamisesta tiloissa on, että jos

Lisätiedot

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN 1 7 6 7 2 3 4 5 Kun tiedät mitä kulutat, tiedät mitä voit säästää OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN Suomalainen käyttää vettä keskimäärin 160 litraa vuorokaudessa. Tällä kulutuksella vesimaksun pitäisi olla

Lisätiedot

Energiansäästön kymmenen käskyä

Energiansäästön kymmenen käskyä Energiansäästön kymmenen käskyä I Nykyinen kulutus ja seuranta Selvitä yrityksen nykyinen kulutus: - Lämpö - Sähkö - Vesi - Liikennepolttoaineet Kulutuksen seuranta - Vähintään kuukausittainen, mielellään

Lisätiedot

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Keski-Suomen Energiatoimisto Perustettu 1998 jatkamaan Keski-Suomen liiton

Lisätiedot

Taloyhtiön ja taloyhtiöasukkaan energiatehokkuuden askelmerkit. Ilari Rautanen

Taloyhtiön ja taloyhtiöasukkaan energiatehokkuuden askelmerkit. Ilari Rautanen Taloyhtiön ja taloyhtiöasukkaan energiatehokkuuden askelmerkit Ilari Rautanen Esityksen sisältö Kodin ja taloyhtiön energiankulutus Rakenteiden, huollon ja ihmisten vaikutus Turha kulutus pois asumismukavuudesta

Lisätiedot

Kiinteistöhuolto taloyhtiössä ja säästötoimenpiteet

Kiinteistöhuolto taloyhtiössä ja säästötoimenpiteet Kiinteistöhuolto taloyhtiössä ja säästötoimenpiteet 12.04.2012 Pakkalasali Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA energiatodistuksen antajan pätevyys, PETA Tyypilliset ongelmat -Tilausvesivirta

Lisätiedot

Energia- ilta 01.02.2012. Pakkalan sali

Energia- ilta 01.02.2012. Pakkalan sali Energia- ilta 01.02.2012 Pakkalan sali Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA energiatodistuksen antajan pätevyys, PETA Tyypilliset ongelmat -Tilausvesivirta liian suuri (kaukolämpökiinteistöt)

Lisätiedot

Energiaekspertti. Tietoa taloyhtiön ja asukkaiden energiankäytöstä

Energiaekspertti. Tietoa taloyhtiön ja asukkaiden energiankäytöstä Energiaekspertti Tietoa taloyhtiön ja asukkaiden energiankäytöstä Sisällys Mihin energiaa ja vettä kuluu Mihin kiinnittää huomiota asumisen arjessa Mihin kiinnittää taloyhtiön toiminnassa Lämmitysjärjestelmä

Lisätiedot

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Keravalla 12.10.2011 Jarkko Hintsala

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Keravalla 12.10.2011 Jarkko Hintsala 3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista Energianeuvontailta Keravalla 12.10.2011 Jarkko Hintsala Esityksen sisältö 1. Energiansäästö, energiatehokkuus ja asuminen 2. Vinkkejä

Lisätiedot

Valaistushankinnat. 6.10.2010 Antti Kokkonen

Valaistushankinnat. 6.10.2010 Antti Kokkonen Valaistushankinnat 6.10.2010 Antti Kokkonen Kuinka paljon valaistus kuluttaa? Kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä n. reilu 10 % kuluu valaistukseen, josta karkeasti 1/3 palvelu- ja julkisella sektorilla.

Lisätiedot

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita Hyvä kalvosarjan käyttäjä Tähän aineistoon on koottu energiaa säästäviä ja rahanarvoisia vinkkejä kodinkoneiden ja laitteiden hankinnasta, käytöstä ja hoidosta.

Lisätiedot

Ruokavisassa ELMA-messuilla käytössä olevat Whirlpoolin kodinkoneet

Ruokavisassa ELMA-messuilla käytössä olevat Whirlpoolin kodinkoneet Ruokavisassa ELMA-messuilla käytössä olevat Whirlpoolin kodinkoneet Ruokavisan näytöskeittiössä olevissa Whirlpoolin kodinkoneissa yhdistyvät huippuluokan teknologia ja energiatehokkuus, joilla minimoidaan

Lisätiedot

Ajankohtaista IT-laitteiden energiatehokkuudesta. Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy

Ajankohtaista IT-laitteiden energiatehokkuudesta. Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy Ajankohtaista IT-laitteiden energiatehokkuudesta Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy Sisältö Laitteille asetettavia vaatimuksia, ajankohtaista Ekosuunnittelu Energy Star Hankinnan tueksi tietoa ja työkaluja

Lisätiedot

PIENIÄ SUURIA OHJEITA ENERGIAN SÄÄSTÄMISEKSI

PIENIÄ SUURIA OHJEITA ENERGIAN SÄÄSTÄMISEKSI PIENIÄ SUURIA OHJEITA ENERGIAN SÄÄSTÄMISEKSI PIENIÄ SUURIA OHJEITA ENERGIAN SÄÄSTÄMISEKSI Tilan käyttäjänä sinun jokapäiväisellä toiminnallasi on merkittävä vaikutus energiankulutukseen. Energiansäästön

Lisätiedot

Helsingin Energian Energianeuvonta Perustamisvuodesta 1909 alkaen

Helsingin Energian Energianeuvonta Perustamisvuodesta 1909 alkaen Helsingin Energian Energianeuvonta Perustamisvuodesta 1909 alkaen Energiakeskus Kampin Sähkötalossa vuodesta 1973 Asiakaspalvelu ja näyttelytila Aukioloaika ma - pe klo 8.30-16 Kodin energiankäytön neuvonta

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus osa 1 -Ekspertin tehtävä talossa. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus osa 1 -Ekspertin tehtävä talossa. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus osa 1 -Ekspertin tehtävä talossa Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Miksi energiaeksperttejä? Energia yhä kalliimpaa ja ympäristövaikutuksia

Lisätiedot

LÄMMITÄ, MUTTA ÄLÄ ILMASTOA. TUNNETKO KAUKOLÄMMÖN EDUT?

LÄMMITÄ, MUTTA ÄLÄ ILMASTOA. TUNNETKO KAUKOLÄMMÖN EDUT? LÄMMITÄ, MUTTA ÄLÄ ILMASTOA. TUNNETKO KAUKOLÄMMÖN EDUT? HYVÄN OLON ENERGIAA Kaukolämmitys merkitsee asumismukavuutta ja hyvinvointia. Se on turvallinen, toimitusvarma ja helppokäyttöinen. Kaukolämmön asiakkaana

Lisätiedot

Säästövinkkejä vesipedoille ja muille energiatuhlureille.

Säästövinkkejä vesipedoille ja muille energiatuhlureille. Säästövinkkejä vesipedoille ja muille energiatuhlureille. LÄMMITYS VESI KEITTIÖ PYYKKÄYS VIIHDE-ELEKTRONIIKKA VALAISTUS YMPÄRISTÖ Kylmäsäilytys, ruoanvalmistus ja astianpesu muodostavat energiaa ja vettä

Lisätiedot

Valaistus. Valaistus voi kuluttaa miltei 30% normaalin toimistorakennuksen sähköenergiankulutuksesta,

Valaistus. Valaistus voi kuluttaa miltei 30% normaalin toimistorakennuksen sähköenergiankulutuksesta, Valaistus Valaistus voi kuluttaa miltei 30% normaalin toimistorakennuksen sähköenergiankulutuksesta, koulurakennuksissa valaistus voi kattaa jopa 40%. Valaistusta tulisi käyttää ainoastaan tarpeeseen ja

Lisätiedot

Rakennusten energiatehokkuus. Tulikivi Oyj 8.6.2011 Helsinki Mikko Saari VTT Expert Services Oy

Rakennusten energiatehokkuus. Tulikivi Oyj 8.6.2011 Helsinki Mikko Saari VTT Expert Services Oy Rakennusten energiatehokkuus Tulikivi Oyj 8.6.2011 Helsinki Mikko Saari VTT Expert Services Oy 6.6.2011 2 Mitä on rakennusten energiatehokkuus Mitä saadaan (= hyvä talo) Energiatehokkuus = ----------------------------------------------

Lisätiedot

Varaavan tulisijan liittäminen rakennuksen energiajärjestelmään

Varaavan tulisijan liittäminen rakennuksen energiajärjestelmään Varaavan tulisijan liittäminen rakennuksen energiajärjestelmään DI, TkT Sisältö Puulla lämmittäminen Suomessa Tulisijatyypit Tulisijan ja rakennuksessa Lämmön talteenottopiiput Veden lämmittäminen varaavalla

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Tuotteiden energiatehokkuus lainsäädännössä kohti älykkäitä verkkoon kytkettyjä sähkölaitteita

Tuotteiden energiatehokkuus lainsäädännössä kohti älykkäitä verkkoon kytkettyjä sähkölaitteita Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Teemu Hartikainen 10.12.2015 Tuotteiden energiatehokkuus lainsäädännössä kohti älykkäitä verkkoon kytkettyjä sähkölaitteita Esityksen sisältö Tukesista lyhyesti

Lisätiedot

Sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvari

Sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvari 2008 2015 Elvari syntyi tarpeeseen Sähkölämmitteisiä koteja on Suomessa noin 600 000 eli noin puolet kaikista pientaloista. Niissä kuluu noin kymmenes Suomen koko sähkön kulutuksesta, lähes 10 terawattituntia

Lisätiedot

Energiaekspertti. Tietoa taloyhtiön ja asukkaiden energiankäytöstä

Energiaekspertti. Tietoa taloyhtiön ja asukkaiden energiankäytöstä Energiaekspertti Tietoa taloyhtiön ja asukkaiden energiankäytöstä Sisällys Mihin energiaa ja vettä kuluu Mihin kiinnittää huomiota asumisen arjessa Mihin kiinnittää taloyhtiön toiminnassa Lämmitysjärjestelmä

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa. Säteilevät Naiset -seminaari 17.9.2007 Päivi Laitila

Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa. Säteilevät Naiset -seminaari 17.9.2007 Päivi Laitila Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa Säteilevät Naiset -seminaari 17.9.2007 Päivi Laitila Sisältö Motiva lyhyesti Taustaa energiankulutuksesta Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa Energiankäyttö

Lisätiedot

TUTKIMUS IKI-KIUKAAN ENERGIASÄÄSTÖISTÄ YHTEISKÄYTTÖSAUNOISSA

TUTKIMUS IKI-KIUKAAN ENERGIASÄÄSTÖISTÄ YHTEISKÄYTTÖSAUNOISSA TUTKIMUS IKI-KIUKAAN ENERGIASÄÄSTÖISTÄ YHTEISKÄYTTÖSAUNOISSA IKI-Kiuas Oy teetti tämän tutkimuksen saatuaan taloyhtiöiltä positiivista palautetta kiukaistaan. Asiakkaat havaitsivat sähkölaskujensa pienentyneen,

Lisätiedot

Kuluttajien tietolähteet Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy Ekosuunnittelufoorumi, 10.4.2013

Kuluttajien tietolähteet Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy Ekosuunnittelufoorumi, 10.4.2013 Kuluttajien tietolähteet Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy Ekosuunnittelufoorumi, Sisältö Motiva Oy Ekosuunnittelu- ja energiamerkintäviestintä Kuluttajien tietolähteitä Motiva Oy 100 % valtion omistama

Lisätiedot

Helsingin Energian Energianeuvonta Perustamisvuodesta 1909alkaen

Helsingin Energian Energianeuvonta Perustamisvuodesta 1909alkaen Helsingin Energian Energianeuvonta Perustamisvuodesta 1909alkaen Energiakeskus Kampin Sähkötalossa vuodesta 1973 Asiakaspalvelu ja näyttelytila Aukioloaika ma - pe klo 8.30-16 kodin energiankäytön neuvonta

Lisätiedot

ULKOPUOLiset AURi NKOs UOJAt

ULKOPUOLiset AURi NKOs UOJAt ULKOPUOLiset AURi NKOs UOJAt Auringolta suojautuminen on tärkeä osa asumista sekä nykyaikaista rakentamista. Ulkotiloissa viilentävällä varjolla on tärkeä rooli paitsi viihtyisyyden myös terveytesi kannalta.

Lisätiedot

Asumisen ympäristövaikutukset

Asumisen ympäristövaikutukset 1 Asumisen ympäristövaikutukset Energiankulutus: lämmitys, sähkö ja lämmin vesi Veden kulutus Ostostavat ja hankinnat Rakentaminen, remontointi ja kunnossapito Jätehuolto: lajittelu ja kompostointi 2 Energiankulutus

Lisätiedot

kotien energiankulutus Tilastokeskus, Energiatilasto

kotien energiankulutus Tilastokeskus, Energiatilasto Käyttöveden lämmitys 14 % Asuntojen lämmitys 68 % kotien energiankulutus Tilastokeskus, Energiatilasto Ruoanvalmistus 1 % Kotien laitteet 9 % Saunojen lämmitys 4 % Valaistus 5 % omakotitalo sähkölämmitys

Lisätiedot

Laitteiden ekologiset selkäreput

Laitteiden ekologiset selkäreput Laitteiden ekologiset selkäreput 2190 kg 5233 kg 1394 kg Ministereoiden ekologinen selkäreppu 1394 kg Laskennan oletukset: Laitteen käyttöikä 8 vuotta, laitteen teho käytettäessä 15 W ja valmiustilassa

Lisätiedot

LAMPPUOPAS Kuinka säästät energiaa LED-lampuilla LAMPPUOPAS. www.startrading.com DECORATION LED ILLUMINATION LED SPOTLIGHT LED

LAMPPUOPAS Kuinka säästät energiaa LED-lampuilla LAMPPUOPAS. www.startrading.com DECORATION LED ILLUMINATION LED SPOTLIGHT LED LAMPPUOPAS Kuinka säästät energiaa LED-lampuilla LAMPPUOPAS www.startrading.com DECORATION LED ILLUMINATION LED SPOTLIGHT LED - tämän päivän valaistusta LED - tämän päivän valaistusta LED Säästää energiaa

Lisätiedot

Mahdottomuus vai mahdollisuus

Mahdottomuus vai mahdollisuus Rakennuksen energiataloudellinen käyttö Mahdottomuus vai mahdollisuus Timo Posa 31.8.2010 Roolit Hallinta Huolto Käyttäjä Toiminta HELSINGIN KAUPUNGIN KOKONAISKULUTUS VUONNA 2008 ja 2007 2008 2007 GWh

Lisätiedot

Vinkkejä ympäristön huomioivaan ja turvalliseen asumiseen

Vinkkejä ympäristön huomioivaan ja turvalliseen asumiseen Vinkkejä ympäristön huomioivaan ja turvalliseen asumiseen Tähän vihkoseen on koottu muutamia käytännön vinkkejä energian säästämiseksi, sisäilman laadun parantamiseksi ja kotisi turvallisuuden lisäämiseksi.

Lisätiedot

Taloyhtiön energiatehokas ylläpito

Taloyhtiön energiatehokas ylläpito Taloyhtiön energiatehokas ylläpito Taloyhtiöiden energiailta 07.10.2015, Jyväskylän kaupunginkirjasto DI Petri Pylsy, Kiinteistöliitto Tarjolla tänään Lähtötilanteen haltuun otto Arkisia, mutta tärkeitä

Lisätiedot

AKSELI KIINTEISTÖPALVELUT OY TALOTEKNIIKKA. Asiakastilaisuus 18.5.2015 Aitiopaikka, Valtion virastotalo

AKSELI KIINTEISTÖPALVELUT OY TALOTEKNIIKKA. Asiakastilaisuus 18.5.2015 Aitiopaikka, Valtion virastotalo AKSELI KIINTEISTÖPALVELUT OY TALOTEKNIIKKA Asiakastilaisuus 18.5.2015 Aitiopaikka, Valtion virastotalo TALOTEKNIIKAN PALVELUORGANISAATIO toiminnon esimies energianhallintapäällikkö Teemu Halenius LVIS-työt

Lisätiedot

Energiansäästövinkit nettiin viikolle 6.-12.10.2014

Energiansäästövinkit nettiin viikolle 6.-12.10.2014 Energiansäästövinkit nettiin viikolle 6.-12.10.2014 Maanantai 6.10.2014 lämmitys Kodin energiankäytöstä jopa 50 % kuluu lämmitykseen. Lämmitysenergian kulutus muodostaakin asuinrakennusten suurimman yksittäisen

Lisätiedot

Mikä ihmeen E-luku? Energianeuvoja Heikki Rantula. ENEMMÄN ENERGIASTA I Kuluttajien energianeuvonta I eneuvonta.fi

Mikä ihmeen E-luku? Energianeuvoja Heikki Rantula. ENEMMÄN ENERGIASTA I Kuluttajien energianeuvonta I eneuvonta.fi Mikä ihmeen E-luku? Energianeuvoja Heikki Rantula ENEMMÄN ENERGIASTA I Kuluttajien energianeuvonta I eneuvonta.fi Kymenlaakson energianeuvonta 2012- Energianeuvoja Heikki Rantula 020 615 7449 heikki.rantula@kouvola.fi

Lisätiedot

Topten-Suomi -verkkopalvelu - henkilöautot. Ekoauto 2010 julkistamistilaisuus 23.2.2010 Vesa Peltola, Motiva Oy

Topten-Suomi -verkkopalvelu - henkilöautot. Ekoauto 2010 julkistamistilaisuus 23.2.2010 Vesa Peltola, Motiva Oy Topten-Suomi -verkkopalvelu - henkilöautot Ekoauto 2010 julkistamistilaisuus 23.2.2010 Vesa Peltola, Motiva Oy SISÄLTÖ Taustaa Topten-Suomi henkilöautot listan laatimisperiaatteet kategoriat tietosisältö

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKKA. Taloyhtiötapahtuma 23.4.2009 JUHA KAUPPILA 1 I 23 04 /.2009 I Sähköinfo Oy

SÄHKÖTEKNIIKKA. Taloyhtiötapahtuma 23.4.2009 JUHA KAUPPILA 1 I 23 04 /.2009 I Sähköinfo Oy Taloyhtiötapahtuma 23.4.2009 JUHA KAUPPILA 1 I 23 Ilmasto- ja energiakysymykset Taustalla globaalit ilmasto- ja energia kysymykset: Suomi on sitoutunut kansainvälisin sopimuksin päästöjen vähennyksiin

Lisätiedot

BERKER EIB/KNX -TALOAUTOMAATIO

BERKER EIB/KNX -TALOAUTOMAATIO BERKER EIB/KNX -TALOAUTOMAATIO KUINKA ÄLYKÄS SINUN KOTISI ON? Toisille koti merkitsee lepoa ja rauhaa arjen kiireistä, toisille viihtymistä ystävien, perheen tai harrastusten parissa. Tarpeemme vaihtelevat,

Lisätiedot

Kodin sähkö- ja lämmityslaitteiden käyttö- ja huolto-opas

Kodin sähkö- ja lämmityslaitteiden käyttö- ja huolto-opas Kodin sähkö- ja lämmityslaitteiden käyttö- ja huolto-opas www.helsinginenergia.fi ENERGIANEUVOJA Kodin sähkö- ja lämmityslaitteiden käyttö- ja huolto-opas Käyttämällä ja huoltamalla oikein kotisi sähkö-

Lisätiedot

Tuloksia sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarista. Teijo Perilä, LPP Partners Oy

Tuloksia sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarista. Teijo Perilä, LPP Partners Oy Tuloksia sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarista Teijo Perilä, LPP Partners Oy Näkökulmia sähkölämmityksen tehostamiseen ja uusiutuvien käyttöön Sähkön käytön tehostaminen ja uusiutuvan energian käyttö

Lisätiedot

KOTIEN ENERGIANKULUTUS

KOTIEN ENERGIANKULUTUS Käyttöveden lämmitys 14 % Asuntojen lämmitys 68 % KOTIEN ENERGIANKULUTUS Tilastokeskus, Energiatilasto Saunojen lämmitys 4 % Valaistus 5 % Ruoanvalmistus 1 % Kotien laitteet 9 % TÄHÄN TULEE SÄHKÖNKÄYTTÖTUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Green Labels Purchase

Green Labels Purchase Green Labels Purchase making a greener procurement with energy labels Hankintaohjeistus Kodinkoneet Supported by: www.greenlabelspurchase.net 1 Sisällysluettelo: Astianpesukone 3 Kuivausrumpu ja -kaappi

Lisätiedot

Energiatehokkuuspäivä LapinAMK, Toni Semenoja

Energiatehokkuuspäivä LapinAMK, Toni Semenoja Energiatehokkuuspäivä LapinAMK, 15.02.2016 Toni Semenoja Mitä hyötyä on energiatehokkuudesta? Energian järkevä, tehokas ja taloudellinen käyttö on niin asiakkaan kuin energiayhtiönkin etu. Energia-alan

Lisätiedot

Ensto-valaistus. Toimiva kokonaisuus 8.4.2009 BUILDING TECHNOLOGY 1

Ensto-valaistus. Toimiva kokonaisuus 8.4.2009 BUILDING TECHNOLOGY 1 Ensto-valaistus Toimiva kokonaisuus 8.4.2009 BUILDING TECHNOLOGY 1 Miksi Ensto-valaistus Laaja valikoima ratkaisuja koteihin ja kiinteistöihin Energiatehokkuus Toimivuus Taloudellisuus Ilkivallan ehkäisy

Lisätiedot

3T-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Järvenpäässä 13.10.2010

3T-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Järvenpäässä 13.10.2010 3T-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista Energianeuvontailta Järvenpäässä 13.10.2010 Energiatehokkuuden parantaminen on tehokasta ilmastopolitiikkaa Energiatehokkuuden parantaminen

Lisätiedot

Energiatehokkuuden parantaminen taloyhtiöissä

Energiatehokkuuden parantaminen taloyhtiöissä Energiatehokkuuden parantaminen taloyhtiöissä Energiaekspertin peruskurssi osa 1: lämpö & vesi 17.03.2014, Tampere DI Petri Pylsy Ekspertti ei kuitenkaan koske säätöihin, sen tekee aina kiinteistönhoitaja

Lisätiedot

Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku

Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku Tietoa uusiutuvasta energiasta lämmitysmuodon vaihtajille ja uudisrakentajille 31.1.2013/ Dunkel Harry, Savonia AMK Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku TAUSTAA Euroopan unionin ilmasto- ja energiapolitiikan

Lisätiedot

ARJEN ENERGIATEHOKKUUSKONSEPTI

ARJEN ENERGIATEHOKKUUSKONSEPTI ARJEN ENERGIATEHOKKUUSKONSEPTI 2 Esipuhe Arjen energiatehokkuuskonsepti on luotu Maunulan energiatalouden parantamisprojektissa (MET). Maunulan energiatalouden parantamisen -projekti on ollut ennen muuta

Lisätiedot

Työasemien sähkönkulutus vähenee lähes 60%, kun helpot säästökeinot otetaan käyttöön.

Työasemien sähkönkulutus vähenee lähes 60%, kun helpot säästökeinot otetaan käyttöön. Työasemien sähkönkulutus vähenee lähes 60%, kun helpot säästökeinot otetaan käyttöön. Työasemien sähkönkulutusta voidaan vähentää jopa yli 50%, jos sähkönsäästökeinot otetaan käyttöön. Kaikki tämä säästö

Lisätiedot

Case Sello: Kauppakeskuksen tehokkaat energiansäästöratkaisut. Marjo Kankaanranta, kauppakeskusjohtaja Kauppakeskus Sello 10.4.

Case Sello: Kauppakeskuksen tehokkaat energiansäästöratkaisut. Marjo Kankaanranta, kauppakeskusjohtaja Kauppakeskus Sello 10.4. Case Sello: Kauppakeskuksen tehokkaat energiansäästöratkaisut Marjo Kankaanranta, kauppakeskusjohtaja Kauppakeskus Sello 10.4.2014 Kauppakeskus Sello Asiakaskäynnit 2013 22,6 miljoonaa Kokonaismyynti 2013

Lisätiedot

Sähkön säästökeinot omakotitalossa - Jyväskylän energia 5.10.2015. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.

Sähkön säästökeinot omakotitalossa - Jyväskylän energia 5.10.2015. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto. Sähkön säästökeinot omakotitalossa - Jyväskylän energia 5.10.2015 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Energianeuvontaa Keski-Suomessa Energianeuvontaa taloyhtiöille

Lisätiedot

Kestävää kehitystä ja rakentamismääräyksiä. Hirsirakentaminen osana nykyaikaista puurakentamista!

Kestävää kehitystä ja rakentamismääräyksiä. Hirsirakentaminen osana nykyaikaista puurakentamista! WOODPOLIS www.woodpolis.fi Since 2006 Kestävää kehitystä ja rakentamismääräyksiä. Hirsirakentaminen osana nykyaikaista puurakentamista! Hirsirakentaminen 2000- luvulla Suomessa ja mailmalla- seminaari.

Lisätiedot

Valitse sopiva lampputyyppi pendel med skærm. Valitse valaisimeesi sopiva lamppukanta E14. R7s GU5.3 GU4 GY6.35

Valitse sopiva lampputyyppi pendel med skærm. Valitse valaisimeesi sopiva lamppukanta E14. R7s GU5.3 GU4 GY6.35 Näin valitset lampun Valitse sopiva tyyppi pendel med skærm Yleisvalaistus STEP udendørslampe Ulkovalaistus Energian- säästö LED 1 spots på skinne Kohdevalaistus LED-kohde + Himmennettävät valaisimet Halogeeni-

Lisätiedot

Näin autat asiakasta löytämään energiatehokkaan lampun. Opas myyjille

Näin autat asiakasta löytämään energiatehokkaan lampun. Opas myyjille Näin autat asiakasta löytämään energiatehokkaan lampun Opas myyjille Copyright Motiva Oy, 2014 2009 Valaistus kuluttaa energiaa viisas säästää Kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä noin 10 % kuluu valaistukseen.

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala 690 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Öljykattila/vesiradiaattori Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

Vesikiertoinen lattialämmitys / maalämpöpumppu Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, lämmöntalteenotto. Laskettu ostoenergia. kwhe/(m² vuosi) Sähkö

Vesikiertoinen lattialämmitys / maalämpöpumppu Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, lämmöntalteenotto. Laskettu ostoenergia. kwhe/(m² vuosi) Sähkö YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala, m² 8.0 Lämmitysjärjestelmän kuvaus Ilmanvaihtojärjestelmän kuvaus Vesikiertoinen

Lisätiedot

Nauti lämmöstä ja säästä kustannuksissa.

Nauti lämmöstä ja säästä kustannuksissa. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Nauti lämmöstä ja säästä kustannuksissa. UUDET living by Danfoss -termostaatit. Harppaus kohti laadukkaampaa asumista. Asenna ja unohda Uudet living by Danfoss termostaatit

Lisätiedot

Asukkaiden kosteudenhallinta Pekka Luoto

Asukkaiden kosteudenhallinta Pekka Luoto Asukkaiden kosteudenhallinta Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöliittoyhteisö 2015 Yksityiset vuokranantajat Taloyhtiöt, KOY:t Vuokrataloyhteisöt Suomen Vuokranantajat

Lisätiedot

Mecoren casetapaukset: Päiväkoti Saana Vartiokylän yläaste. Kestävän korjausrakentamisen tutkimusseminaari 20.4.2012 Riikka Holopainen, VTT

Mecoren casetapaukset: Päiväkoti Saana Vartiokylän yläaste. Kestävän korjausrakentamisen tutkimusseminaari 20.4.2012 Riikka Holopainen, VTT Mecoren casetapaukset: Päiväkoti Saana Vartiokylän yläaste Kestävän korjausrakentamisen tutkimusseminaari 20.4.2012 Riikka Holopainen, VTT 2 Case-tapaus: Päiväkoti Saana Lpk Saana, rakennusvuosi 1963,

Lisätiedot

Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen

Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen 7.10.2015 Lauri Penttinen 2 Miksi energiaa kannattaa säästää? Energia yhä kalliimpaa ja ympäristövaikutuksia täytyy vähentää

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖ KOTITALOUDESSA

ENERGIANSÄÄSTÖ KOTITALOUDESSA ENERGIANSÄÄSTÖ KOTITALOUDESSA KEITTIÖ KODINHOITOHUONE KYLPYHUONE JA SAUNA ETEINEN PANNUHUONE JA AUTOTALLI OLOHUONE JA VALAISTUS Köyliön-Säkylän Sähkö Oy ETEINEN Energiankäyttömme Energiankäyttö kotona

Lisätiedot

Matalaenergia ja passiivirakentaminen - taloteollisuuden näkökulma

Matalaenergia ja passiivirakentaminen - taloteollisuuden näkökulma Matalaenergia ja passiivirakentaminen - taloteollisuuden näkökulma Pientaloteollisuus ry Tavoitteet, suunta ja mahdollisuudet Määritelmien selkeyttäminen ja määritelmiin sisältyvät haasteet Suunnittelun

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Keski-Suomen Energiatoimisto, kuluttajien energianeuvonta

Lisätiedot

Lämmityskustannus vuodessa

Lämmityskustannus vuodessa Tutkimusvertailu maalämmön ja ilma/vesilämpöpumpun säästöistä Lämmityskustannukset keskiverto omakotitalossa Lämpöässä maalämpöpumppu säästää yli vuodessa verrattuna sähkö tai öljylämmitykseen keskiverto

Lisätiedot

Energiansäästöviikko 13.10.2012. Esittää: Lehti-, Varis- ja Laajankankaan asukastoimikunta

Energiansäästöviikko 13.10.2012. Esittää: Lehti-, Varis- ja Laajankankaan asukastoimikunta Energiansäästöviikko 13.10.2012 Esittää: Lehti-, Varis- ja Laajankankaan asukastoimikunta Sisällysluettelo Johdanto Sähkönkäyttö ja säästövinkit kotitaloudessa Sähkön käyttö keittiössä Sähkön käyttö kylpyhuoneessa

Lisätiedot

Kaupan alan toimenpideohjelma. 1. Käyttöhyödykejärjestelmiin liittyvät tehostamistoimet

Kaupan alan toimenpideohjelma. 1. Käyttöhyödykejärjestelmiin liittyvät tehostamistoimet Raportoidut energiansäästöön ja sen käytön tehostamiseen vaikuttavat toimenpiteet vuonna 2010 Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksen palvelualan toimenpideohjelmat Kaupan alan toimenpideohjelma 1.

Lisätiedot