Opas energiatehokkaiden. kodinkoneiden hankintaan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opas energiatehokkaiden. kodinkoneiden hankintaan"

Transkriptio

1 Opas energiatehokkaiden kodinkoneiden hankintaan

2 Energiatehokas kysyy ja säästää Kotitalouksissa sähkönkulutus jatkaa kasvuaan: hankimme jatkuvasti lisää laitteita ja viihdeelektroniikkaa, joista useat ovat jatkuvasti toimintavalmiudessa. Käytämme myös kodin valaistukseen enemmän sähköä kuin aikaisemmin. Tietoiset valinnat auttavat nipistämään turhasta kulutuksesta ja helposti. Ole hyvä ostaja Nosta energiatehokkuus valintakriteeriksi. Tutki energia- ja ympäristömerkintöjä. Osta käyttötarpeitasi vastaava laite. Valitse laite, jonka kulutus on pieni. Tarkista, että laitteen voi sammuttaa virtakytkimestä asetusten häviämättä. Ota käyttöön tehokkaat säästöohjelmat ja virranhallintaominaisuudet. Käytä laitteita järkevästi. Huolehdi käytöstä poistetun laitteen asianmukaisesta kierrätyksestä.

3 Ammattitaitoinen kodinkonemyyjä on energiatehokkuuden asiantuntija alallaan. Energiamerkityt tuoteryhmät Kylmäsäilytyslaitteet Astianpesukoneet Uunit Pyykinpesukoneet Kuivausrummut Lamput Ilmastointilaitteet Televisiot (v lopussa) Energiatehokkuudesta huolehtiminen on kansalaistaito, joka vaatii hieman perehtymistä ja arkijärkeä. Käytämme kotona sähköä entistä enemmän valaistukseen, sähkölaitteisiin sekä viihde-elektroniikkaan ja myös laitteiden valmiustilat lisäävät kulutusta kuin huomaamatta. Tietoiset valinnat auttavat nipistämään turhasta kulutuksesta ja vieläpä helposti. Jos et ole vielä havahtunut miettimään, mistä sähkölaskusi loppusumma kertyy, se kannattaa tehdä nyt. Saatat säästää kelpo summan rahaa ja samalla kevennät omaa osuuttasi energian tuotannon ja käytön ympäristövaikutuksista. Ostajan opas auttaa Kädessäsi olevaan ostajan oppaaseen on koottu perustietoja niistä keinoista, joilla sähkölaitteiden energiankulutusta voi kotona hillitä. Syventävää luotettavaa tietoa tarjoavat internetin tietopalvelusivustot, jotka auttavat sinua vertailemaan ja valitsemaan energiatehokkaita laitteita. Topten-suomi.fi listaa energiatehokkaimmat tuotteet näissä laiteryhmissä: kodinkoneet, valaistus, toimistolaitteet, rakentaminen ja henkilöautot. Lampputieto.fi opastaa lampunvalintaan ja energiatehokkuuteen liittyvissä asioissa. Motiva.fi/ostajanopas kokoaa lisätietoa energiatehokkaista kodin hankinnoista. Motivan sivuilla paljon hyödyllistä tietoa kotiin, rakentamiseen, asumiseen ja liikkumiseen. Merkki- ja mallikohtaista tietoa saat asiantuntevalta kodinkonemyyjältä, joka tuntee edustamiensa laitteiden sähkönja vedenkulutuksen faktat ja auttaa energiatehokkaimman ja käyttötarkoitukseesi sopivimman laitteen valinnassa. Ole aktiivinen ja kysy myyjältä reilusti energiatehokkuudesta. Uusi energiamerkintä sisältää tuttua tietoa Kodinkoneista tuttu energiamerkintä uudistuu ulkoasultaan, mutta sisältää edelleen luotettavaa ja vakioitua tietoa laitteen sähkön- ja vedenkulutuksesta sekä käyttöön vaikuttavista ominaisuuksista. Energiamerkinnästä näet yhdellä silmäyksellä yleiskuvan laitteen energiatehokkuudesta sekä teknisistä ominaisuuksista. Energiatehokkaimmat kodinkoneet ovat A-luokkaa, joissakin tuoteryhmissä peräti kolmella plussalla merkittyjä (A+++). Merkintä perustuu EU-maissa yhteiseen direktiiviin. Kodin energiankulutus Kotitaloussähkö 35 % Lämmitys 50 % Lämmin käyttövesi 15 %

4 Keittiössä on helppo olla tehokas Keittiön sähkönkulutuksen ja vedenkäytön vähentäminen on tehty sinulle helpoksi. Tarjolla on energiaominaisuuksiltaan huippulaitteita loppu on itsestä kiinni. Kaupassa Määrittele laitteen tekniikka, koko ja suoritusteho käyttötarpeesi mukaan. Suunnittele ja mittaa sijoituspaikka, varmista liitännät. Tutki ja vertaa suosikkilaitteitasi: energiamerkintä ja energialuokitus, kulutustiedot, säästö- ja eko-ohjelmat. Osta tarpeeseen, älä varastoon. Vertaile kahviautomaattien ja espressokoneiden energiatehokkuutta. Tutustu laitteen käyttöohjeeseen jo kaupassa.

5 Kotona Keitä ja paista tehokkaasti: käytä oikeankokoisia astioita, hauduta ja hyödynnä jälkilämmöt. Säädä kylmä oikein: jääkaappiin C ja pakastimeen 18 C. Pese astianpesukoneessa täysiä koneellisia, valitse pesuohjelma astioiden likaisuuden mukaan ja annostele pesuaine ohjeen mukaan. Käytä pienkoneita fiksusti. Esimerkiksi litra vettä kiehuu tehokkaimmin vedenkeittimessä. Huolehdi laitteiden puhtaudesta sekä käyttöturvallisuuden että energiankulutuksen parantamiseksi. Pienimmässäkin keittiössä on useita kodinkoneita ruoan kylmäsäilytykseen, valmistukseen ja lämmitykseen sekä astianpesuun. Varustelutason noustessa lukuisat pienkoneet tehosekoittimesta espressokeittimeen kasvattavat keittiön energiankulutusta. Energiataloudellisessa keittiössä kokonaisuus on loppuun saakka harkittu. Ei ole tarpeen tinkiä arkea helpottavista laitteista, vaan on tärkeä valita omaan käyttöön soveltuvaa, energiatehokasta tekniikkaa. Perehdy laitteen energiaa säästäviin ominaisuuksiin, jotta saat täyden hyödyn tuotekehityksen tuloksista. Suunnittelemalla toimiva kokonaisuus Jos remontoit tai rakennat uutta, teet isoimmat energiankäyttöön liittyvät päätökset jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittele keittiöstäsi toimiva kokonaisuus, jonka yhtenä laatukriteerinä on energiatehokkuus. Yksinkertainen nyrkkisääntö on pitää kylmä ja kuuma erikseen: kaikkein energiapiheimpienkin kylmäsäilytyslaitteiden sähkönkulutus ampaisee moninkertaiseksi, jos käyttöympäristön lämpötila kohoaa. Siksi esimerkiksi uunia tai astianpesukonetta ei saa sijoittaa jääkaapin viereen. Mittaa koneille sopiva tila, tarkista vesi-, sähkö- ja viemäriliitäntöjen etäisyys sekä varaa etenkin kylmäsäilytyslaitteille laitevalmistajan ilmoittama ilmankiertotila. Pyydä osaava myyjä avuksi Ammattitaitoinen kodinkonemyyjä pystyy kertomaan syventävää tuotetietoa edustamistaan laitteista. Hän tuntee uuden energiaa säästävän teknologian ja opastaa erimerkkisten ja -tyyppisten laitteiden vertailussa. Kun asioit asiantuntevassa kodinkoneliikkeessä, voit luottaa saamiisi sähkön- ja vedenkulutukseen liittyviin tietoihin. Osoittamalla aktiivisuutta saat häneltä kaupan päälle hyviä käyttövinkkejä ja vaihtoehtoja energiankäytön tehostamiseen kotikeittiössä. Valitse energiatehokkuutta Mieti ennakkoon, millaiseen käyttöön etsit kodinkonetta. Hanki laite, jonka ominaisuudet, suorituskyky ja koko sopivat tarpeeseesi. Ota selvää sähkön- ja vedenkulutuksesta ja vertaa energiamerkintöjä. Tarkista myös, kuluttaako laite virtaa lepotilassa. Valitse mieluiten laite, josta virran voi sammuttaa kokonaan tai jonka lepovirrankulutus on mahdollisimman pieni. Ladattavien keittiökoneiden energiankulutusta rajoitetaan lisäksi teholähdeasetuksella. Miten astianpesukoneen pesuohjelmat vaikuttavat sähkönkulutukseen? Miten erilaiset keittotasot vaikuttavat käyttöön ja energiankulutukseen? Onko kiertoilmauuni energiatehokas?

6 Viihdettä ja virrankulutusta Kulutuselektroniikan tuotteet uudistuvat vauhdilla. Ostopäätös on tasapainoilua merkkien ja mallien, tarpeiden ja tehokkuuden välillä. Harkitse huolellisesti, arvioi käyttötarpeitasi, vertaile tekniikoita ja selvitä sähkönkulutus säästöpossusi kiittää. Kaupassa Uusin teknologia on usein energiatehokkainta. Lisäominaisuudet ja koon tai tehon kasvu voivat kuitenkin lisätä sähkönkulutusta. Kannettava tietokone kuluttaa jopa 80 % vähemmän sähköä kuin vastaava pöytäkone. Mitä suurempi kuvaruutu tai näyttö on, sitä enemmän se kuluttaa sähköä. Digisovittimissa kovalevyä hyödyntävät ominaisuudet sekä viritinten lukumäärä lisäävät sähkönkulutusta. Osta tarpeeseen vältä ylivarustelua.

7 Kotona Sammuta laitteet virtakytkimestä, kun et käytä niitä tai liitä laitekokonaisuus virtakytkimellä varustettuun jatkojohtoon, jolloin kaikki laitteet sammuvat yhdestä kytkimestä. Pöytätietokoneen automaattinen sammutusjärjestelmä voi jopa puolittaa sähkönkulutuksen. Ota käyttöön myös oheislaitteiden energiansäästöominaisuudet. Viihde- ja kulutuselektroniikka valloittaa koteja huone kerrallaan. Kulutamme yhä enemmän aikaa viihde-elektroniikan ja tietokoneiden parissa ja samalla käytämme entistä enemmän sähköä. Viihdelaitteista voi iloita hyvillä mielin, kun tekee hankintapäätöksensä harkiten, omaksuu energiatehokkaat käyttötavat ja huolehtii käytöstä poistettavien laitteiden asianmukaisesta kierrätyksestä. Valmiustila kuluttaa kukkaroa Yksittäisen viihde-elektroniikkalaitteen sähkönkulutus on pieni verrattuna esimerkiksi keittiön sähkölaitteisiin, mutta kokonaisuutena laiteryhmä voi kuluttaa jopa enemmän energiaa kuin vaikkapa pyykkäys. Lisäksi suuri osa esimerkiksi televisioiden ja tietokoneiden sähkönkulutuksesta voi kertyä valmiustilassa, ei suinkaan käytön ajalta. Yksinkertaisinta energiankäytön tehostamista on käyttää laitteita, joista virran voi sammuttaa säätöjen tai asetusten katoamatta. Jos valmiustila on välttämätön, valitse laite, joka kuluttaa lepotilassa mahdollisimman vähän sähköä. Televisioiden ja digisovittimien tehonkulutusta ja lepovirrankulutusta pyritään rajoittamaan säädöksillä, jotta markkinoille tulisi mahdollisimman energiatehokkaita laitteita. AV-laitteiden automaattiset sammutusjärjestelmät auttavat säästämään sähköä vaivattomasti. Hanki käyttötarpeen mukaisesti Sähkönkulutus kasvaa samaa tahtia, kun laitteen tekniset ominaisuudet lisääntyvät ja koko tai teho kasvaa. Vältä ylivarustelua ja hanki vain sellaisia laitteita, joita todella tarvitset. Energiatehokkuuden vertailu edellyttää omatoimisuutta ja aktiivisuutta. EU:n ja Pohjoismaiden ympäristömerkeillä on kriteerit muun muassa AV-laitteille ja tietokoneille, lisäksi EnergyStar- ja TCOlaatu- ja ympäristömerkkien avulla voi selvittää energiatehokkaita vaihtoehtoja. Valitse energiatehokasta tietotekniikkaa Tietokoneiden suoritustehon lisääntyessä myös sähkönkulutus kasvaa, joten tarpeetonta tehonlisäystä kannattaa välttää. Valitse mieluummin energiatehokas kannettava tietokone. Jos välttämättä tarvitset pöytätietokoneen, ota käyttöön tehokas virranhallintaohjelma ja sulje laite aina käytön jälkeen. Tietokoneisiin liitettävien oheislaitteiden hankinnassa ja käytössä voi tehdä pieniä, mutta tärkeitä sähköä säästäviä ratkaisuja. Monitoimilaite on parempi kuin monta erillislaitetta ja usb-portista virtaa ottava oheislaite energiatehokkaampi kuin ulkoisella teholähteellä varustettu laite. Jääkö virta päälle, vaikka painan virtakytkimestä käytön jälkeen? Vaikuttavatko tv-ruudun koko ja tekniikka energiankulutukseen?

8 Kylpyhuone on kodin monitoimitila Kylpyhuone muuntuu niin kodinhoitohuoneeksi kuin perheen peseytymisen ja kauneudenhoidon keskukseksi. Energiasyöppöjä laitteita ovat pyykinpesukone ja kuivausrumpu tai -kaappi sekä sähkökiuas. Käyttötavat ratkaisevat, mutta myös järkevät laitehankinnat vaikuttavat. Kaupassa Pyykin pesu ja kuivaus on koknaisuus, jota omat käyttötarpeet raamittavat. Energiatehokkuutta on tarjolla. Hyvä linkoustulos tehostaa koneellista kuivausta: kierrosten lisäys tuhannesta 1600:aan säästää sähköä 40 % ja aikaa 20 minuuttia. Vertaile pesukoneen pesu- ja linkousohjelmia ja valitse kuivausrumpu, jossa on kosteuden tunnistava automatiikka. Pieneen tarpeeseen pieni pesukone.

9 Kotona Pese täysiä koneellisia ja valitse pesuohjelma tekstiilien hoitoohjeiden ja likaisuuden perusteella. Pyykkäyksen sähkönkulutus puolittuu, kun pesulämpötila laskee 60 asteesta 40:een. Huolehdi ilmanvaihdosta: korkea huonelämpötila pidentää kuivausrummun käyttöaikaa ja sähkönkulutusta. Lämmitä sauna kerralla koko seurueelle ja tiivistä saunavuorot. Asunnon koko ja suunnitteluratkaisut määrittelevät pitkälti sen, missä ja miten perheen vaatehuolto ja henkilökohtainen peseytyminen tapahtuu. Mitä vähemmän tilaa on, sitä muuntautuvammaksi tila on toteutettava, käyttöturvallisuudesta tinkimättä. Varmista jo kaupassa energiatehokas kokonaisratkaisu Pyykkäykseen on sopivia laitteita moneen tarpeeseen ja tilaan: päältä tai sivusta täytettäviä, ulkomitoiltaan ja täyttömäärältään pieniä ja isoja pesukoneita, veden- ja sähkönkulutukseltaan huippuunsa kehitettyä teknologiaa. Pesukonetta valitessa on tärkeä miettiä ennakkoon myös pyykin kuivausta. Suosituksen mukaan linkousnopeuden pitää olla vähintään 1000 kierrosta minuutissa, mikäli pyykki kuivataan koneellisesti. Lämpöpumpputekniikalla toimiva kuivausrumpu on ainoa A-energialuokan vaihtoehto koneelliseen kuivaukseen. Tiedustele kodinkonemyyjältä energiatehokkaita ja vettä säästäviä pesu- ja kuivausratkaisuja. Ota myös huomioon, minkä verran laitteiden siirtelyyn ja sijoitteluun tarvitaan tilaa sekä sähkö- ja vesiliitäntöjen ja viemäröinnin edellytykset. Selvitä täyttö ja käyttö Koska kuluttajana voit helposti valita useista parhaan energiamerkinnän pesuja kuivauslaitteista, vastuullesi jää omien käyttötarpeittesi kartoitus. Jos pyykkäät usein ja vähän kerrallaan, hanki täyttömäärältään pieni pesukone. Vajaatäyttöohjelmista huolimatta koneen pyöritys puolikkaalla täytöllä kuluttaa suhteessa enemmän vettä ja energiaa kuin täysi koneellinen. Eko- ja lyhytohjelmat riittävät usein tavalliseen arkipyykkiin. Hyvän pesu- ja huuhtelutuloksen varmistat pitämällä pesukoneen tiivisteet ja pesuainelokerot puhtaina. Myös nukkasihti kannattaa puhdistaa pesukoneesta säännöllisesti ja kuivausrummusta mieluiten jokaisen käytön jälkeen. Harkintaa löylyttelyyn Saunan sähkökiuas on teholtaan kodin suurin sähkölaite. Aina käyttövalmis kiuas voi kasvattaa saunomisen vuosikustannuksia useilla sadoilla euroilla. Ahkeralle saunojalle se voi olla silti hyvä ratkaisu. Energiatehokkuus edellyttää kuitenkin hyvää eristystä ja mielellään kiukaan lämmön hyödyntämistä märkätilojen lämmityksessä. Saunasähkön säästämiseksi säädä termostaatti asteeseen ja huolehdi löylyhuoneen ilmanvaihdosta. Saunaan kannattaa mennä heti, kun lämpötila on sopiva: suurinta tuhlausta on pitää saunaa kuumana tyhjiltään. Kuinka paljon pyykinpesuohjelman pesulämpötila vaikuttaa laitteen energiankulutukseen? Mikä on lämpöpumpputoiminen kuivausrumpu?

10 Säädä sopivasti lämpöä ja valoa Oikeat olosuhteet arkiseen puuhailuun, viihtyisyyttä ja kodin lämpöä. Erilaisiin tiloihin ja askareisiin tarvittava valaistus ja huonelämpötila voidaan tuottaa tehokkaasti ja energiaa säästäen. Kaupassa Valaistus on yksi kannattavimpia energiansäästökeinoja kotona. Energiansäästölampun (pienloistelampun) käyttöikä on jopa 15-kertainen hehkulamppuun verrattuna. 15 watin energiansäästölamppu vastaa valomäärältään 60 watin hehkulamppua. Wattia tärkeämpi on tarkistaa lampun tuottaman valon määrä eli lumen-arvo. Ylläty tarjonnasta: myynnissä on mm. kynttilälamppuja, kierrekantaisia, himmennettäviä, ulkokäyttöön sopivia. Kun valaistusta tarvitaan vain lyhyitä hetkiä, voi hehkulampun korvata kierrekantaisella halogeenilla.

11 Kotona Säädä pattereiden termostaatit, älä tuuleta lämpöä harakoille. Jos käytät tulisijaa, ota selvää energiatehokkaasta ja turvallisesta puunpoltosta. Ilmalämpöpumppu on ensisijaisesti lämmityslaite, jonka valinta edellyttää asiantuntijan apua. Viilennä ensin pienentämällä sisäisiä lämpökuormia ja siirry koneelliseen jäähdytykseen vain tarpeen mukaan. Pientalon tekniset ratkaisut ja varustelu ovat asukkaan näkökulmasta monimutkaisempia kuin kerrostaloissa, joissa taloyhtiö huolehtii keskitetysti lämmityksestä, ilmanvaihdosta sekä yhteisten tilojen ja ulkoalueiden valaistuksesta. Yhteinen nimittäjä on kodin valaistus, jossa on vaivatonta löytää keinoja energiankäytön tehostamiseen. Vihreää valoa Hyvä valaistus on tärkeä tekijä turvallisuuden ja viihtyisyyden kannalta. Jo valaistuksen suunnittelussa ja valaisimien valinnassa on järkevää ottaa huomioon tehokas luonnonvalon käyttö. Valaistuksen energiatehokkuus riippuu monista asioista: lampuista, valaisimista ja niiden sijoittelusta ja jopa seinäpintojen väristä. Tärkein yksittäinen keino vaikuttaa valaistuksen sähkönkulutukseen on käyttää valokatkaisinta. Valaise vain niitä tiloja, joissa oleilet. Valaistuksen ohjaukseen voi käyttää myös automatiikkaa, kuten liiketunnistimia, ajastimia tai hämäräkytkimiä. Energiansäästölamput soveltuvat monenlaisiin käyttökohteisiin ja pieniinkin valaisimiin sisällä ja ulkona. Korvaa hehkulamput energiatehokkailla lampuilla ainakin niissä tiloissa, missä valot ovat päällä pitkiä aikoja. Hankkiessasi ensimmäistä kertaa energiansäästölamppua, tarkista valaisimen kuvun koko ja selvitä riittävä valoteho (lumen-arvo) sekä himmennettävyys. Kysy neuvoja valaistussuunnittelijalta tai asiantuntevista rakennustarvikeliikkeistä, mikäli haluat toteuttaa energiatehokkaan valaistuksen esimerkiksi remontin yhteydessä. Energiansäästölamppuihin liittyvää kuluttajaneuvontaa saat myös asiaan perehtyneistä kodinkoneliikkeistä ja marketeista. Lämmitä ja jäähdytä järkevästi Tuulettimet, puhaltimet ja ilmastointilaitteet auttavat pitämään sisätilat miellyttävinä kesähelteillä, mutta ne myös lisäävät sähkönkulutusta. Sisätilan lämpötilaa voi pienentää tuulettamalla varjon puolelta, suojaamalla ikkunat verhoilla tai kaihtimilla sekä välttämällä tarpeettomien, lämpöä tuottavien sähkölaitteiden ja valaisimien käyttöä. Kiinteästi asennettava ilmalämpöpumppu soveltuu lämmityksen lisäksi huonetilojen viilennykseen. Lämmityskäytössä se on energiataloudellinen, mutta talvella saavutettu hyöty voi nopeasti huveta kesän jäähdytyskäytössä. Sekä ilmalämpöpumppua että siirreltäviä jäähdytyslaitteita kannattaa pitää päällä vain tarpeen mukaan, kun huoneessa oleillaan. Tehokas talvinen lisälämmönlähde ja tunnelman tuoja on keskeiselle paikalle sijoitettu tulisija. Kamiinasta lämpö hehkuu lähes välittömästi huonetilaan, varaava takka puolestaan jakaa lämmön tasaisemmin pitemmän ajan kuluessa. Kuiva ja puhdas puu palaa turvallisesti. Millaisia lamppuja kannattaa valita, jotta valaistus olisi mahdollisimman energiatehokasta? Kannattaako lämpöpumppu asentaa kaukolämmityskodin viilentämiseksi?

12 Lisää tietoa, työkaluja ja linkkejä internetissä. Motivan verkkopalvelusta löydät paljon hyödyllistä kotiin, rakentamiseen, asumiseen ja liikkumiseen liittyvää energiatietoutta. Urho Kekkosen katu 4 6 A PL Helsinki Puhelin Faksi TEKSTI: VALOA IKKUNASSA OY ILME: AHOY PIIRROKSET: HARRI TARKKA PAINO: ERWEKO, KPL, 2/2011 YMPÄRISTÖMERKKI 441/032

KOTIEN ENERGIANKULUTUS

KOTIEN ENERGIANKULUTUS Käyttöveden lämmitys 14 % Asuntojen lämmitys 68 % KOTIEN ENERGIANKULUTUS Tilastokeskus, Energiatilasto Saunojen lämmitys 4 % Valaistus 5 % Ruoanvalmistus 1 % Kotien laitteet 9 % TÄHÄN TULEE SÄHKÖNKÄYTTÖTUTKIMUKSEN

Lisätiedot

SAVE ENERGY. Energiasäästövinkkejä 06.09.2009 (kerätty energiayhtiöiden sivuilta) Asko Kippo

SAVE ENERGY. Energiasäästövinkkejä 06.09.2009 (kerätty energiayhtiöiden sivuilta) Asko Kippo SAVE ENERGY Energiasäästövinkkejä 06.09.2009 (kerätty energiayhtiöiden sivuilta) Asko Kippo Energiatehokkuus on meidän kaikkien asia! Ilmaston muutos on haaste Pienennä energian kulutustasi! Energiatehokkuus

Lisätiedot

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii?

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii? Sisältö Lukijalle 3 Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4 Energiatehokkaan kodin rakentamisen ei tarvitse maksaa enempää kuin tavallisen talon rakentamisen. Kysymys on viisaiden ja pitkäjänteisten valintojen

Lisätiedot

Arki, valinnat ja tulevaisuus

Arki, valinnat ja tulevaisuus Johanna af Hällström Arki, valinnat ja tulevaisuus Kestävät energiavalinnat Suomen luonnonsuojeluliitto ry Hei, kädessäsi on Suomen ensimmäinen aikuisille tarkoitettu Arki, valinnat ja tulevaisuus -ympäristökasvatusmateriaali,

Lisätiedot

www.eceat.fi Opas ekologisesti kestävämpään matkailuyrittäjyyteen

www.eceat.fi Opas ekologisesti kestävämpään matkailuyrittäjyyteen www.eceat.fi Opas ekologisesti kestävämpään matkailuyrittäjyyteen Sanna Eronen 2008 SISÄLTÖ 1 LUKIJALLE 5 2 ENERGIA 6 2.1 Mitä tarkoitetaan energian säästämisellä? 6 2.2 Miksi energiaa on tärkeää käyttää

Lisätiedot

Energiansäästövinkit nettiin viikolle 6.-12.10.2014

Energiansäästövinkit nettiin viikolle 6.-12.10.2014 Energiansäästövinkit nettiin viikolle 6.-12.10.2014 Maanantai 6.10.2014 lämmitys Kodin energiankäytöstä jopa 50 % kuluu lämmitykseen. Lämmitysenergian kulutus muodostaakin asuinrakennusten suurimman yksittäisen

Lisätiedot

joulua! Ilo irti talvesta! induktiokeittolevyt Hyvää ympäristöystävällistä Uudet sähkön myynti- ja siirtohinnat 1.1.2009 sivulla 18 Vertailussa

joulua! Ilo irti talvesta! induktiokeittolevyt Hyvää ympäristöystävällistä Uudet sähkön myynti- ja siirtohinnat 1.1.2009 sivulla 18 Vertailussa # 408 Sähköyhtiön asiakaslehti Hyvää ympäristöystävällistä joulua! Vertailussa induktiokeittolevyt Ilo irti talvesta! Uudet sähkön myynti- ja siirtohinnat 1.1.2009 sivulla 18 # 408 8 Vertailussa induktiokeittolevyt

Lisätiedot

Tutki pientalosi energiankäyttö

Tutki pientalosi energiankäyttö Tutki pientalosi energiankäyttö Tee se itse -kotikatselmus Tämä testi auttaa löytämään ja välttämään turhaa energiankäyttöä. Käännä sivua ja siirry kysymyksiin! Mikä on asumistyylisi energiatehokkuus?

Lisätiedot

Tutki pientalosi energiankäyttö

Tutki pientalosi energiankäyttö Tutki pientalosi energiankäyttö Tee se itse -kotikatselmus Tämä testi auttaa löytämään ja välttämään turhaa energiankäyttöä. Käännä sivua ja siirry kysymyksiin! Tee se itse -katselmuksen valmistelut ja

Lisätiedot

Tutki pientalosi energiankäyttö Tee se itse -kotikatselmus

Tutki pientalosi energiankäyttö Tee se itse -kotikatselmus Tutki pientalosi energiankäyttö Tee se itse -kotikatselmus Tee se itse -katselmuksen valmistelut ja toteutusohjeet Tehtyäsi tämän katselmuksen sinulla on käsitys omasta energiankäytöstäsi. Katselmus on

Lisätiedot

voit kysyä neuvoa energiankulutukseen liittyvissä

voit kysyä neuvoa energiankulutukseen liittyvissä Tee se itse -kotikatselmuksen valmistelut ja toteutusohjeet Montako erilaista lamppua talossasi on? kpl energiansäästölamppuja kpl hehkulamppuja kpl loisteputkia kpl halogeenilamppuja Tehtyäsi tämän katselmuksen

Lisätiedot

3 09 Sähköyhtiön asiakaslehti

3 09 Sähköyhtiön asiakaslehti 3 09 Sähköyhtiön asiakaslehti Testaa kotisi ENERGIATEHOKKUUS HEHKULAMPPUJEN aikakausi lopuillaan TUULIVOIMALAT myötätuulessa Vertailu: VEDENKEITTIMET 3 09 8 Sisältö Enemmän kuin pelkkä vedenkeitin vertailussa

Lisätiedot

Säästövinkkejä vesipedoille ja muille energiatuhlureille.

Säästövinkkejä vesipedoille ja muille energiatuhlureille. Säästövinkkejä vesipedoille ja muille energiatuhlureille. LÄMMITYS VESI KEITTIÖ PYYKKÄYS VIIHDE-ELEKTRONIIKKA VALAISTUS YMPÄRISTÖ Kylmäsäilytys, ruoanvalmistus ja astianpesu muodostavat energiaa ja vettä

Lisätiedot

Maaseutumajoittajan ENERGIAOPAS ENERGIANSÄÄSTÖLLÄ EUROJA. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus

Maaseutumajoittajan ENERGIAOPAS ENERGIANSÄÄSTÖLLÄ EUROJA. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus Maaseutumajoittajan ENERGIAOPAS ENERGIANSÄÄSTÖLLÄ EUROJA VV Maa- ja kotitalousnaisten Keskus 2 MAASEUTUMAJOITTAJAN ENERGIAOPAS ENERGIANSÄÄSTÖLLÄ EUROJA Monelle matkailuyrityksen asiakkaalle ympäristöä

Lisätiedot

Opettajan opas. Taustatietoa energiansäästöstä ja interaktiivisesta W.Alopään Energiakoulusta. www.energiakoulu.fi/energiakoulu

Opettajan opas. Taustatietoa energiansäästöstä ja interaktiivisesta W.Alopään Energiakoulusta. www.energiakoulu.fi/energiakoulu Opettajan opas Taustatietoa energiansäästöstä ja interaktiivisesta W.Alopään Energiakoulusta www.energiakoulu.fi/energiakoulu Sisällysluettelo Opettajalle... 3 Johdanto: Energian tehokas käyttö säästää

Lisätiedot

MATINKYLÄN HUOLTO OY:N ASIAKASLEHTI www.matinkylanhuolto.fi. Energiatehokkuus

MATINKYLÄN HUOLTO OY:N ASIAKASLEHTI www.matinkylanhuolto.fi. Energiatehokkuus MATINKYLÄN HUOLTO OY:N ASIAKASLEHTI www.matinkylanhuolto.fi 1 2012 Energiatehokkuus Energianeuvotaprojekti Energiatehokkuuden parantaminen KIMU: Korjaa suunnitelmallisesti ja tehokkaasti Korjaustöillä

Lisätiedot

Hyviä ohjeita työpaikan energian säästämiseksi

Hyviä ohjeita työpaikan energian säästämiseksi Hyviä ohjeita työpaikan energian säästämiseksi Miksi tätä kaikkea tehdään? Konkreettisesti energiansäästötoimien vaikutus näkyy energialaskussa. Syyt siihen, miksi meidän kaikkien pitäisi alkaa ajatella

Lisätiedot

Haminan Energian asiakaslehti

Haminan Energian asiakaslehti 3/2008 VERTAILUSSA ENERGIANSÄÄSTÖLAMPUT Lapset näyttävät mallia s. 2 Kodinkoneen kulutuksella on merkitystä s. 12 Uudet sähköenergian hinnat s.20 Haminan Energian asiakaslehti Teksti Raija Vähätupa Kuvat

Lisätiedot

Liikunnasta. energiaa syksyyn. Lampuissa on eroja. vähemmällä energialla. säästää energiaa. Uudet kodinkoneet toimivat. Pientalossa on helppo

Liikunnasta. energiaa syksyyn. Lampuissa on eroja. vähemmällä energialla. säästää energiaa. Uudet kodinkoneet toimivat. Pientalossa on helppo # 308 Liikunnasta energiaa syksyyn Lampuissa on eroja Pientalossa on helppo säästää energiaa Uudet kodinkoneet toimivat vähemmällä energialla # 308 Pallo liikkeelle! Liikunta on terveellistä, mutta hauskaa.

Lisätiedot

Toimiston sähkönkäyttö -kalvosarja

Toimiston sähkönkäyttö -kalvosarja Toimiston sähkönkäyttö -kalvosarja Hyvä kalvosarjan käyttäjä Teemme joka päivä valintoja, hankintapäätöksiä tai ratkaisuja, jotka vaikuttavat energian käyttöön niin kotona, töissä kuin vapaa-aikanakin.

Lisätiedot

Energiankäytön tehostaminen hiihtokeskuksissa 4. Nykytilanne 6. Sähkön hankinta 10. Rinteiden kunnostus ja huolto 12. Lumitykit 14

Energiankäytön tehostaminen hiihtokeskuksissa 4. Nykytilanne 6. Sähkön hankinta 10. Rinteiden kunnostus ja huolto 12. Lumitykit 14 1 2 Energiankäytön tehostaminen hiihtokeskuksissa 4 Nykytilanne 6 Sähkön hankinta 10 Rinteiden kunnostus ja huolto 12 Lumitykit 14 Veden pumppaus ja jäähdytys 16 Paineilma 17 Hissit 18 Valaistus 20 Rinnesuunnittelu

Lisätiedot

ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE TIEDOSTAVA KULUTTAJA VAIKUTA

ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE TIEDOSTAVA KULUTTAJA VAIKUTA ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE Liiku kaupungissa Rakenna reittejä ja sekakäytä eri kulkuvälineitä Valaise tehokkaammin Valitse oikeanlainen energiansäästölamppu

Lisätiedot

Turvesähköä Haapavedeltä Valkeakosken Energialle

Turvesähköä Haapavedeltä Valkeakosken Energialle # 108 Turvesähköä Haapavedeltä Valkeakosken Energialle # 108 4 8 Vertailussa termoskeittimet Tuoreena kahvi on parasta. Siitä huolimatta useimmat meistä keittävät kahvia yli ensitarpeen tarkoituksena nauttia

Lisätiedot

Helppo LÄMMITYSOPAS. Säästä sähköä, lämmitä oikein. helppo lämmitysopas SÄÄSTÄ SÄHKÖÄ, LÄMMITÄ OIKEIN 1

Helppo LÄMMITYSOPAS. Säästä sähköä, lämmitä oikein. helppo lämmitysopas SÄÄSTÄ SÄHKÖÄ, LÄMMITÄ OIKEIN 1 Helppo LÄMMITYSOPAS Säästä sähköä, lämmitä oikein helppo lämmitysopas SÄÄSTÄ SÄHKÖÄ, LÄMMITÄ OIKEIN 1 Sisällys 3 Suurin Lämmitys 4 4 4 5 SEURAAMALLA osa kodin energiasta kuluu LÄMMITYKSEEN. VEDÄ VILLASUKAT

Lisätiedot

Ympäristöopas. Kuntalaisen. Ympäristötietoa Porin seudun asukkaille. Harjavalta / Kokemäki / Luvia / Nakkila / Pomarkku / Pori / Ulvila

Ympäristöopas. Kuntalaisen. Ympäristötietoa Porin seudun asukkaille. Harjavalta / Kokemäki / Luvia / Nakkila / Pomarkku / Pori / Ulvila Ympäristötietoa Porin seudun asukkaille Harjavalta / Kokemäki / Luvia / Nakkila / Pomarkku / Pori / Ulvila 1 Sisällys Yhteinen ympäristö... 4 Luonto... 4 Luonnonsuojelu... 5 Luonnonsuojelualueet... 5 Rauhoitetut

Lisätiedot

Maatilojen energiaohjelma. Energiaa viisaasti maatilalla

Maatilojen energiaohjelma. Energiaa viisaasti maatilalla Maatilojen energiaohjelma Energiaa viisaasti maatilalla 2 MAATILOJEN ENERGIAOHJELMA Maatilojen oma energiaohjelma Koneet ja laitteet ovat korvanneet lihastyötä kaikilla tuotannon ja elämän alueilla, ja

Lisätiedot

Harakatkin hikoilevat - Asumisen veden- ja energiansäästö

Harakatkin hikoilevat - Asumisen veden- ja energiansäästö Harakatkin hikoilevat - Asumisen veden- ja energiansäästö Taustamateriaali / päivitetty 17.9.2010 / www.4v.fi/julkaisut Laura Korhonen, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Tämä on vuokratalojen asukkaille

Lisätiedot

Kodin sähkö- ja lämmityslaitteiden käyttö- ja huolto-opas

Kodin sähkö- ja lämmityslaitteiden käyttö- ja huolto-opas Kodin sähkö- ja lämmityslaitteiden käyttö- ja huolto-opas www.helsinginenergia.fi ENERGIANEUVOJA Kodin sähkö- ja lämmityslaitteiden käyttö- ja huolto-opas Käyttämällä ja huoltamalla oikein kotisi sähkö-

Lisätiedot

Kodin energiankulutuksesta jopa puolet kuluu lämmittämiseen. Tämän vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota lämmön säästöön.

Kodin energiankulutuksesta jopa puolet kuluu lämmittämiseen. Tämän vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota lämmön säästöön. Ohjeet Nuukuusviikon näyttelyn tekemiseksi Näyttely on julistenäyttely, jonka julisteet sisältävät eriaiheisia tietoiskuja. Alla on esitetty julisteiden (8 kpl) tekstit. Tarkoituksena on, että jokainen

Lisätiedot

Säästä sähköä. VALO luo turvaa ja viihtyisyyttä s. XX s. 24. Energiatodistus ja jätevesisääntely muuttuvat. kodinkoneilla s. 11

Säästä sähköä. VALO luo turvaa ja viihtyisyyttä s. XX s. 24. Energiatodistus ja jätevesisääntely muuttuvat. kodinkoneilla s. 11 Suomen Omakotilehti on liiton jäsenlehti 3 2015 Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen: Energiatodistus ja jätevesisääntely muuttuvat s. 8 Asumismenot kasvussa s. 36-39 Säästä sähköä kodinkoneilla

Lisätiedot