8. Luonto on kautta aikojen tarjonnut ideoita ja inspiraatiota esimerkiksi kirjailijoille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "8. Luonto on kautta aikojen tarjonnut ideoita ja inspiraatiota esimerkiksi kirjailijoille"

Transkriptio

1 36 peli Suomi Aiemmin uskottiin, että metsien haltijoiden suhtautuminen ihmisiin riippuu siitä, miten ihminen kohtelee metsää ja sen antimia. Keksikää ja esittäkää kunnioittava tervehdys metsän valtiaalle, eli Tapiolle. 2. Aiemmin uskottiin, että luonnon esineet saattoivat sisältää haltijoiden voimia. Näitä amuletteja ovat esim. erikoisen väriset kivet, vääntyneet oksat, oksanreiät, linnun sulat ja muurahaiskeoissa olevat oksat. Etsikää jokin tällainen amuletti eli esine ja näyttäkää se opettajalle. 3. Metsän valtiaan eli Tapion asuinpaikan tunnistaa suuresta haavasta puun rungossa tai suuresta litteästä istuinkivestä. Etsikää Tapion asuinpaikka. Lähestykää paikkaa varovasti ja jättäkää Tapiolle jokin kaunis luonnonesine lahjaksi. 4. Maahiset ovat pieniä, ihmistä muistuttavia olentoja, jotka asuvat maan alla. Joskus ne näyttäytyvät eläinten muodossa, useimmiten muurahaisina. Muurahaisten polkuja on siksi ennen pidetty myös maahisten polkuina. Etsikää muurahaisia ja seuratkaa niiden kulkua hetken aikaa.

2 5. Maahiset ovat pieniä, ihmistä muistuttavia olentoja, jotka asuvat maan alla. Suuttuneina maahiset voivat eksyttää ihmisen, eli johdattaa metsänpeittoon. Etsikää maahisten asuinpaikka. Pyytäkää maahisilta anteeksi, jos olette joskus vahingoittaneet metsää tai sen asukkaita jotenkin. Maahisten asuinpaikan tunnistaa siitä, että siellä kasvaa kolme puuta suorassa rivissä. Maahiset asuvat kolmannen puun alla. 6. Ennen vanhaan talojen pihoille istutettiin puu, jonka tarkoituksena oli suojella talon väkeä. Niitä kutsuttiin monilla nimillä, kuten onnipuu, pitämyspuu ja pyhä puu. Kun puusta huolehti hyvin, puu esimerkiksi kuunteli toivomuksia ja paransi sairauksia. Etsikää itsellenne oma onnipuu, ja kuiskatkaa sille jokin toivomus. 7. Luonto on kautta aikojen tarjonnut ideoita ja inspiraatiota esimerkiksi kirjailijoille tarjoamista elämyksistä. Etsikää ympäriltänne mielestänne kaikkein kaunein kasvi, ja osoittakaa se opettajalle. 8. Luonto on kautta aikojen tarjonnut ideoita ja inspiraatiota esimerkiksi kirjailijoille tarjoamista elämyksistä. Valitkaa mielestänne kaunis asia ympärillänne olevasta luonnosta. Katselkaa sitä heti. Keksikää lyhyt runo (noin kolme riviä) valitsemastanne luontokohteesta, ja lausukaa se opettajalle.

3 9. Luonto on kautta aikojen tarjonnut ideoita ja inspiraatiota esimerkiksi kirjailijoille tarjoamista elämyksistä. Kerätkää viisi kaunista ja eriväristä luonnonesinettä. Tuokaa ne opettajalle. (Huom! Kerätkää vain maassa irrallaan olevia luonnonesineitä, älkää katkoko eläviä kasveja, sammalia tai jäkäliä.) 10. Luonto on kautta aikojen tarjonnut ideoita ja inspiraatiota esimerkiksi kirjailijoille tarjoamista elämyksistä. Valitkaa yksi puu. Sulkekaa silmänne. Tutkikaa puuta tunnustellen, ja kuvailkaa puuta viidellä adjektiivilla. Käykää kertomassa adjektiivit opettajalle. 11. Luonto on kautta aikojen tarjonnut ideoita ja inspiraatiota esimerkiksi kirjailijoille tarjoamista elämyksistä. Menkää maahan makaamaan tai istumaan, ja sulkekaa silmänne. Hengittäkää syvään laskien hitaasti kahteenkymmeneen. Käykää sitten kertomassa opettajalle, mitä haistoitte ja kuulitte. 12. Luonto on kautta aikojen tarjonnut ideoita ja inspiraatiota esimerkiksi kirjailijoille tarjoamista elämyksistä. Etsikää ympärillänne olevasta luonnosta mielestänne kaunis kohta, jonka haluaisitte muidenkin näkevän. Rakentakaa valitsemallenne luonnon taideteokselle kehykset oksista. (Huom! Käyttäkää vain maassa irrallaan olevia oksia, älkää katkoko puita tai pensaita.)

4 13. Etsikää kolme eri lajia puuta. Esitelkää löytämänne puut opettajalle, ja kertokaa niiden nimet. 14. Etsikää yksi havupuu ja yksi lehtipuu. Esitelkää löytämänne puut opettajalle, ja kertokaa niiden nimet. 15. Hakekaa yksi männynneulanen ja yksi kuusenneulanen. Viekää ne opettajalle. 16. Etsikää kuusenkäpy ja männynkäpy. Viekää ne opettajalle. 17. Etsikää maasta kolme erilaista puun lehteä. Selvittäkää opettajan kanssa yhdessä, minkä puun lehtiä ne ovat. 18. Erikokoiset kasvit muodostavat metsään kerroksia. Etsikää ympäriltänne yksi sammal (pohjakerros), yksi varpu (kenttäkerros), yksi pensas (pensaskerros) ja yksi puu (puukerros). Älkää kerätkö niitä, vaan osoittakaa ne opettajalle. Tunnistatteko ne nimeltä? 19. Katselkaa ympärillenne, ja etsikää näköpiirissänne olevista puista mielestänne pienin ja suurin. Juoskaa näiden kahden puun väliä edestakaisin kolme kertaa.

5 20. Vanhat puut ovat monen muun eliölajin koti. Valitkaa ympäriltänne yksi vanha puu. Laskekaa, kuinka monta muuta eliölajia (kasvia, sientä, sammalta, jäkälää, selkärangatonta eläintä tms.) löydätte yhdestä puusta. Kertokaa vastaus opettajalle. 21. Monimuotoisessa metsässä on paljon erilaisia eliölajeja, kuten selkärankaisia ja selkärangattomia eläimiä, puita ja muita kasveja, sieniä, jäkäliä ja sammalia. Valitkaa noin neliön kokoinen alue (1m x 1m). Laskekaa kuinka monta eliölajia valitsemallanne neliöllä on. Kertokaa vastaus opettajalle. 22. Puu tarvitsee kasvaakseen auringon valoa ja lämpöä, hiilidioksidia, vettä ja ravinteita. Esittäkää opettajalle lyhyt esitys puun kasvusta. Ainakin yksi ryhmän jäsenistä esittää puuta, muut voivat olla puun kasvuunsa tarvitsemia kasvutekijöitä. 23. Metsässä asuu paljon eri eläinlajeja. Rakentakaa luonnonmateriaaleista yhden metsässä asuvan eläimen kuva. (Huom! Käyttäkää kuvan rakentamiseen vain maassa irrallaan olevia luonnonesineitä, älkää katkoko eläviä kasveja, sammalia tai jäkäliä.) 24. Keksikää esimerkki metsän ravintoketjusta (kasvi, kasvinsyöjä ja peto). Jokainen ryhmän jäsen on yksi osa ravintoketjua. Esittäkää ravintoketjusta lyhyt esitys opettajalle.

6 25. Jokamiehenoikeuksien turvin saamme nauttia luonnosta monin tavoin. Jokamiehenoikeuksien mukaan metsästä saa poimia sieniä, marjoja ja luonnonkukkia (ei kuitenkaan rauhoitettuja lajeja). Etsikää jotain, jota metsästä saa poimia, ja viekää se opettajalle. 26. Jokamiehenoikeuksien turvin saamme nauttia luonnosta monin tavoin. Jokamiehenoikeuksien mukaan metsässä saa esimerkiksi retkeillä liikkuen jalan, hiihtäen tai pyöräillen kunhan ei vahingoita luontoa tai häiritse eläimiä. Metsässä saa myös leikkiä. Keksikää kolme leikkiä, joita metsässä voi leikkiä. Kertokaa ne opettajalle. 27. Jokamiehenoikeuksien turvin saamme nauttia luonnosta monin tavoin. Jokamiehenoikeuksien mukaan metsässä saa esimerkiksi retkeillä liikkuen jalan, hiihtäen tai pyöräillen kunhan ei vahingoita luontoa tai häiritse eläimiä. Metsässä saa myös leikkiä. Keksikää yksi leikki, jota metsässä voi leikkiä, ja leikkikää sitä hetken. 28. Jokamiehenoikeuksien turvin saamme nauttia luonnosta monin tavoin. Jokamiehenoikeuksien mukaan luonnossa saa esimerkiksi kävellä, juosta, retkeillä, telttailla, poimia marjoja sekä sieniä, onkia ja kulkea vesistöjä pitkin (mm. soutaen, meloen, uiden, jäällä kävellen). Esittäkää opettajalle pantomiimina kolme asiaa, joita luonnossa saa jokamiehenoikeuksien mukaan tehdä.

7 29. Jokamiehenoikeuksien turvin saamme nauttia luonnosta monin tavoin. Mutta meillä on myös vastuu luonnon hyvinvoinnista huolehtimisesta. Jokamiehenoikeuksien mukaan luontoa ei saa roskata. Katselkaa hetki ympärillenne, ja etsikää luontoon jätettyjä roskia. Jos löydätte pienen roskan, kerätkää se mukaanne ja viekää metsästä pois lähtiessänne roskikseen. (Älkää kerätkö lasinsiruja tai muita teräviä roskia). 30. Jokamiehenoikeuksien turvin saamme nauttia luonnosta monin tavoin. Mutta meillä on myös vastuu luonnon hyvinvoinnista huolehtimisesta. Jokamiehenoikeuksien mukaan luontoa ei saa vahingoittaa eikä eläimiä häiritä. Luonnossa ei esimerkiksi saa katkoa oksia puista tai kaataa puita, repiä sammalta tai jäkälää, rikkoa linnunpesiä tai roskata. Ilman maanomistajan lupaa luonnossa ei saa liikkua moottoriajoneuvolla tai metsästää. Esittäkää opettajalle pantomiimina kolme asiaa, joita luonnossa ei jokamiehenoikeuksien mukaan saa tehdä. 31. Etsikää kuusi. Juoskaa sen ympäri neljä kertaa, ja huutakaa samalla kuin intiaanit. 32. Etsikää mänty, ja kävelkää sen ympäri takaperin kolme kertaa. Matkikaa samalla lintujen ääniä. 33. Hyppikää tasajalkaa, ja huutakaa samalla yhteen ääneen: Tämä on hauskempaa kuin tietokoneella pelaaminen.

8 34. Kiertäkää kolme kierrosta opettajan ympäri hyppien ja kurnuttaen kuten sammakot. 35. Laulakaa opettajalle yhteen ääneen laulu, jonka sanoissa mainitaan jonkin kasvin tai eläimen nimi. 36. Huutakaa kolme kertaa yhteen ääneen: Metsäpeli on hauskaa!

JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ?

JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ? JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ? MITÄ OVAT JOKAMIEHENOIKEUDET? Suomessa jokainen lapsi ja aikuinen saa nauttia luonnosta riippumatta siitä, kuka maan omistaa. Jokamiehenoikeudet eivät katso

Lisätiedot

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää?

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Vastaus: Ei Tiesitkö: Sammaleen ja jäkälän keruu vaatii maanomistajan luvan. Vastasitko oikein? Jatka matkaa seuraavalle rastille nilkoista kiinni

Lisätiedot

2. Nenät käyttöön! 1. Metsän värit. 4. Mikä puu muistuttaa sinua?

2. Nenät käyttöön! 1. Metsän värit. 4. Mikä puu muistuttaa sinua? 1. Metsän värit Metsästä voit löytää paljon erilaisia värejä! Mikä on sinun lempivärisi? Löydätkö sen tästä metsästä? Esitelkää lempivärinne toisillenne. Kerro muille, miksi pidät juuri kyseisestä väristä.

Lisätiedot

30-pelin tehtäväkortit

30-pelin tehtäväkortit 30-pelin tehtäväkortit 1. Metsästä voit löytää paljon erilaisia värejä! Mikä on sinun lempivärisi? Löydätkö sen tästä metsästä? Esitelkää lempivärinne toisillenne. Kerro muille, miksi pidät juuri kyseisestä

Lisätiedot

Jokamiehenoikeudet kiertueella

Jokamiehenoikeudet kiertueella Jokamiehenoikeudet kiertueella Toimittanut Anne Rautiainen Mukana tiiviisti Markku Tornberg Jokamiehenoikeus on mahdollisuus Jokamiehenoikeudelle on ominaista - Oikeudet ovat yleisiä, kuuluvat kaikille

Lisätiedot

YMPÄRISTÖASIAMIESPÄIVÄT Johtaja Markku Tornberg MTK

YMPÄRISTÖASIAMIESPÄIVÄT Johtaja Markku Tornberg MTK YMPÄRISTÖASIAMIESPÄIVÄT 2012 Johtaja Markku Tornberg MTK Maa-aineslaki 8 Kunnan ja valtion lunastusvelvollisuus Jos lupa ainesten ottamiseen on lainvoimaisesti evätty eikä maanomistaja voi käyttää maataan

Lisätiedot

OSA 1 Arktiset Aromit ry 2012

OSA 1 Arktiset Aromit ry 2012 OSA 1 Jokamiehenoikeudet Jokamiehenoikeudet antavat suomalaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden liikkua luonnossa ja nauttia sen antimista riippumatta siitä, kuka alueen omistaa. Samanlaiset oikeudet ovat

Lisätiedot

Luonto kutsuu seikkailuun!

Luonto kutsuu seikkailuun! PERHE METSÄVUOSI 2011 Luonto kutsuu seikkailuun! Tekemistä luontoretkelle Lapsen vanhemmalle Jännittävä luonto on lähempänä kuin arvaat! Suhde luontoon rakentuu jo lapsena. Luonto herättää lapsen uteliaisuuden.

Lisätiedot

Matikkapeli 30. Tarvittavat materiaalit: iso noppa tai kaksi tehtävälaput printattuna ja laminoituna

Matikkapeli 30. Tarvittavat materiaalit: iso noppa tai kaksi tehtävälaput printattuna ja laminoituna Ympäristökoulu Polku/ Hanniina Manner, 5.4.2017 Matikkapeli 30 Tarvittavat materiaalit: iso noppa tai kaksi tehtävälaput printattuna ja laminoituna Printtaa alla olevat tehtävälaput, leikkaa erilleen toisistaan

Lisätiedot

30-pelin tehtäväkortit

30-pelin tehtäväkortit 30-pelin tehtäväkortit 1. Metsän seinä on vain vihreä ovi Hetkinen! Ensisilmäyksellä metsä näyttää kyllä vihreältä, mutta kun katsotte lähempää ja tarkemmin, huomaatte sen kätkevän sisäänsä suuren kirjon

Lisätiedot

Metsän taikaa luontopolkureppu

Metsän taikaa luontopolkureppu Metsän taikaa luontopolkureppu Kohderyhmä 0.-3. luokka Tämä reppu sisältää kahden tunnin metsäaiheisen retkiohjelman ohjeen sekä tarvittavat välineet omatoimiselle luontoretkelle. Reppua saa lainata päiväksi

Lisätiedot

Kytäjä-Usmi Ulkoilualue

Kytäjä-Usmi Ulkoilualue Kytäjä-Usmi Ulkoilualue 1 Tervetuloa Kytäjä-Usmi ulkoilualueelle Kytäjä-Usmi ulkoilualueen luonto ja alueella sijaitsevat retki kohteet tarjovata loistavat mahdollisuudet lenkkeilyyn, pyöräilyyn, grillaukseen,

Lisätiedot

Ovatko jokamiehenoikeudet vanhentuneet? Simo Takalammi

Ovatko jokamiehenoikeudet vanhentuneet? Simo Takalammi Ovatko jokamiehenoikeudet vanhentuneet? Simo Takalammi 10.3.2016 Jokamiehenoikeudet vuosisatoja vanhaa pohjoismaista oikeuskulttuuria Eivät perustu kirjoitettuun lakiin, mutta ovat kiistämätön osa pohjoismaista

Lisätiedot

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA JAKSO ❶2 3 4 5 6 KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA 4 OLETKO MIETTINYT: Miten sinä voit vaikuttaa omalla toiminnallasi ympäristöösi? Miten kasvit voivat kasvaa niin monenlaisissa paikoissa? Miten kasvien

Lisätiedot

luontopolkuja punaisilla naruilla

luontopolkuja punaisilla naruilla luontopolkuja punaisilla naruilla Kevään merkit Eniten kasvilajeja ympyrässä Mikä tästä meni/ Mikä täällä voisi asua? Runo tästä paikasta Ötökät maassa Taidenäyttely Kevään merkit YM, AI pareittain tai

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus Puu on yksilö, lajinsa edustaja, eliöyhteisönsä jäsen, esteettinen näky ja paljon muuta. Tässä harjoituksessa lähestytään puuta monipuolisesti ja harjoitellaan

Lisätiedot

Retkiä Mynälahdelle retkiesimerkit

Retkiä Mynälahdelle retkiesimerkit Retkiä Mynälahdelle retkiesimerkit Sisällysluettelo Alkusanat... 1 Puuretki pienimmille oppilaille... 2 Halataan puita!... 2 Erilaiset puut... 2 Elämää vanhoissa puissa... 3 Lempipuu... 3 Vesistöretki

Lisätiedot

SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ TAIDETEOS

SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ TAIDETEOS SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ TAIDETEOS SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ 1. Peikot ovat taitavia ylittämään metsän esteitä. Miten voitte ylittää kiven, ison oksan tai kaatuneen puun? 2. Peikot tykkäävät tasapainotella

Lisätiedot

2. Mikä on eniten kalastettu kala Saaristomerellä? 3. Mitä kaloja ihminen pystyy kasvattamaan kalanviljelylaitoksissa?

2. Mikä on eniten kalastettu kala Saaristomerellä? 3. Mitä kaloja ihminen pystyy kasvattamaan kalanviljelylaitoksissa? 36- leikin ohjeet 36- leikki on versio ulkoleikistä, jonka on kehittänyt Saara Susiluoma Jyväskylän luontokoulusta. Nimi tulee 36 kysymyksestä, jotka on kirjoitettu erillisille paperilapuille. Kuhunkin

Lisätiedot

Ympäristökerho. Sini Salonen Päijät-Hämeen LUMA-keskus Kerho-ohjaajakoulutus 10.3.2016

Ympäristökerho. Sini Salonen Päijät-Hämeen LUMA-keskus Kerho-ohjaajakoulutus 10.3.2016 Sini Salonen Päijät-Hämeen LUMA-keskus Kerho-ohjaajakoulutus 10.3.2016 Ympäristökerho Kerho on suunniteltu 1-2 luokkalaisille. Yhden kerhokerran pituus kokonaisuudessaan on kaksi tuntia. Paras aika kerhon

Lisätiedot

Eräpassi 3. Eräpassi 3. Kolmas eräpassi on suunnattu yläkoululaisille.

Eräpassi 3. Eräpassi 3. Kolmas eräpassi on suunnattu yläkoululaisille. Eräpassi 3 Kolmas eräpassi on suunnattu yläkoululaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa missä vain!

Lisätiedot

Eräpassi 3. Eräpassi 3. Kolmas eräpassi on suunnattu yläkoululaisille.

Eräpassi 3. Eräpassi 3. Kolmas eräpassi on suunnattu yläkoululaisille. Eräpassi 3 Kolmas eräpassi on suunnattu yläkoululaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa missä vain!

Lisätiedot

2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja

2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja 2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja Tavoite: Oppilaat oppivat löytämään ja tunnistamaan ekosysteemipalveluja Vaikeusaste: vaikea Aineisto: - Jokaiselle ryhmälle digikamera tai puhelinkamera - Kannettava

Lisätiedot

Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Kuvat: Petri Kuhno

Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Kuvat: Petri Kuhno Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA Keväällä on aika pesiä! Keväällä ja kesällä on paras aika pesiä. Miksi? on paljon ruokaa (esimerkiksi ötököitä) poikasille ja emoille

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Kytäjä-Usmi Ulkoilualue

Kytäjä-Usmi Ulkoilualue Kytäjä-Usmi Ulkoilualue Tervetuloa Kytäjä-Usmi ulkoilualueelle Hyvinkäällä sijaitsevan Kytäjä-Usmi ulkoilualueen luonto ja alueella sijaitsevat retki kohteet. Tarjoavat loistavat mahdollisuudet lenkkeilyyn,

Lisätiedot

METSÄ OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ

METSÄ OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ METSÄ OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ Minna Okkonen, Rauman Latu Suomen Latu on ulkoilun ja retkeilyn asiantuntija. Järjestön tärkeimpiin tehtäviin kuuluu ulkoilumahdollisuuksien edistäminen. Työtä tehdään valtakunnallisesti

Lisätiedot

Rasti 1. Pysy ja pidä lämpimänä (suoritusaika 30 min)

Rasti 1. Pysy ja pidä lämpimänä (suoritusaika 30 min) Rasti 1. Pysy ja pidä lämpimänä (suoritusaika 30 min) Tällä rastilla teillä on kolme tehtävää: Keittäkää vesi Estäkää veden jäähtyminen Keksikää keinoja, joiden avulla voi pitää itsensä lämpimänä Keittäkää

Lisätiedot

YMPÄRISTÖKASVATUS. WWF Naturewatch A Metsässä

YMPÄRISTÖKASVATUS. WWF Naturewatch A Metsässä YMPÄRISTÖKASVATUS WWF Naturewatch A Metsässä Tervetuloa metsään ja WWF:n Naturewatch tutkimusverkostoon! Naturewatch Metsässä -tehtävät auttavat tutustumaan metsän monimuotoisuuteen, huomaamaan merkkejä

Lisätiedot

1A Ötököiden kerääminen

1A Ötököiden kerääminen 1A Ötököiden kerääminen Paikka: Koulun piha. Kerro oppilaille rajat, missä alueella saa liikkua. Aika: 15 minuuttia Tarvikkeet: Ota keskusrastilta: pilttipurkki jokaiselle litoposterpaperi A1 ryhmittäin

Lisätiedot

Lataa Sohvin puukirja - Stefan Casta. Lataa

Lataa Sohvin puukirja - Stefan Casta. Lataa Lataa Sohvin puukirja - Stefan Casta Lataa Kirjailija: Stefan Casta ISBN: 9789518827286 Sivumäärä: 42 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 34.16 Mb Miten eri puulajit voi tunnistaa? Voiko puussa asua kirjanpainajia?

Lisätiedot

Eräpassi 1. Eräpassi 1. Ensimmäinen eräpassi on suunnattu 1. 3.-luokkalaisille.

Eräpassi 1. Eräpassi 1. Ensimmäinen eräpassi on suunnattu 1. 3.-luokkalaisille. Eräpassi 1 Ensimmäinen eräpassi on suunnattu 1. 3.-luokkalaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa

Lisätiedot

Eräpassi 1. Eräpassi 1. Ensimmäinen eräpassi on suunnattu 1. 3.-luokkalaisille.

Eräpassi 1. Eräpassi 1. Ensimmäinen eräpassi on suunnattu 1. 3.-luokkalaisille. Eräpassi 1 Ensimmäinen eräpassi on suunnattu 1. 3.-luokkalaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa

Lisätiedot

+lisätehtävää: ennätys: kuinka monta mahtuu kivelle/kannolle/tms. Tämän voi tehdä, jos tarvii helposti organisoitavaa nopeaa lisätekemistä.

+lisätehtävää: ennätys: kuinka monta mahtuu kivelle/kannolle/tms. Tämän voi tehdä, jos tarvii helposti organisoitavaa nopeaa lisätekemistä. Kati Miettinen Luma-kerhonohjaajakoulutus kevät 2015 Luonto-ja retkeilykerho Kerhon tavoitteet: *tarjota luontoelämyksiä *tarjota tietoa leikin lomassa *mahdollisuus tutkia ja *olla yhdessä Kerhokokonaisuuden

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys. Selkämeren kansallispuistossa. Mikael Nordström

Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys. Selkämeren kansallispuistossa. Mikael Nordström Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys Selkämeren kansallispuistossa Mikael Nordström Tässä esitelmässä Jokamiehenoikeudet Luvanvarainen toiminta Tapahtumat Metsästys Jokamiehenoikeus Mahdollisuus

Lisätiedot

Messukylän koulu Kummikoulupäivät syyskuussa 2010

Messukylän koulu Kummikoulupäivät syyskuussa 2010 1 Messukylän koulu Kummikoulupäivät syyskuussa 2010 Torstai 16.9. 1. 2. lk:t Keskiviikko 22.9. 3. 4. lk:t Torstai 23.9. 5. 6. lk:t Oppilaiden päivä alkaa klo 9 Niinan vetämällä luokkien yhteisellä aloituksella,

Lisätiedot

PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI

PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI UUDENVUODEN YMPÄRISTÖLUPAUS-KILPAILU KEVÄT 2010 PYYKÖSJÄRVEN PÄIVÄKOTI YMPÄRISTÖKERHO NEULASET PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI Pyykösjärven päiväkoti on mukana kansainvälisessä

Lisätiedot

MISTÄ LÖYDÄT SYKSYN SATOA? MIKSI MENISIT METSÄÄN? MISTÄ RUOKA TULEE? 2. Jakso. 1. Jakso MILLÄ EVÄILLÄ ETEENPÄIN? 3. Jakso. 4.

MISTÄ LÖYDÄT SYKSYN SATOA? MIKSI MENISIT METSÄÄN? MISTÄ RUOKA TULEE? 2. Jakso. 1. Jakso MILLÄ EVÄILLÄ ETEENPÄIN? 3. Jakso. 4. SISÄLLYS 2. Jakso MISTÄ LÖYDÄT SYKSYN SATOA? 1. Jakso MILLÄ EVÄILLÄ ETEENPÄIN? 1. Opi ja oivalla 8 2. Kaverit kunniaan 10 3. Opi liikenteen koodikieltä 12 4. Oma maa mansikka 14 Tutki ja toimi 16 Matkan

Lisätiedot

Korttien avulla voi esimerkiksi

Korttien avulla voi esimerkiksi Mallia luonnosta Korttien avulla voi esimerkiksi Kasveille ja eläimille on kehittynyt monenlaisia keinoja toimia energiatehokkaasti ja hyödyntää uusiutuvaa energiaa. Näistä ihmisellä on paljon opittavaa.

Lisätiedot

T e h t ä v ä t l u o k i l l e 0-2

T e h t ä v ä t l u o k i l l e 0-2 KEIDAS Luontonäyttely T e h t ä v ä t l u o k i l l e 0-2 1 Luontomuseo KEIDAS Tehtävät 0-2 luokille nimi: Laatineet Heidi Heimonen ja Henna Malila. Opettaja: jos tulostat luokallesi nämä tehtäväsivut,

Lisätiedot

2. Luetelkaa ohjaajalle kuusi eri lautaja/tai. 5. Laskekaa, kuinka monta tuolia on aulassa. Kertokaa luku ohjaajalle.

2. Luetelkaa ohjaajalle kuusi eri lautaja/tai. 5. Laskekaa, kuinka monta tuolia on aulassa. Kertokaa luku ohjaajalle. 1. Kertokaa toisillenne oma toinen nimenne. 2. Luetelkaa ohjaajalle kuusi eri lautaja/tai korttipeliä. 3. Tehkää 20 haara-perushyppyä. 4. Afrikan tähti -pelin aloituskaupungit ovat Tangier ja Kairo. Totta

Lisätiedot

T e h t ä v ä t l u o k i l l e 0-2, r a t k a i s u t

T e h t ä v ä t l u o k i l l e 0-2, r a t k a i s u t KEIDAS Luontonäyttely T e h t ä v ä t l u o k i l l e 0-2, r a t k a i s u t karhunsammal 1 Luontomuseo KEIDAS Tehtävät 0-2 luokille nimi: Laatineet Heidi Heimonen ja Henna Malila. Opettaja: jos tulostat

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: alakoulu Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablettitietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: jokamiehen

Lisätiedot

Tekemistä alakouluille

Tekemistä alakouluille Tekemistä alakouluille Ympäristöviikko on vihreitä tekoja ja hauskaa yhdessäoloa! Osallistumalla voit osoittaa ympäristöasioiden tärkeyden tai arvostuksesi luontoa kohtaan. Seuraavilla sivuilla on alakouluun

Lisätiedot

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE TEHTÄVÄMONISTE 5. 6. -LUOKKALAISILLE 1. OMA ELÄINSUHDE A) Mikä eläin? Kirjoita viivalle. B) Mitä tunteita eläin sinussa herättää? Piirrä ympyrään hymiö: C) Mitkä eläimet eivät elä Suomessa? Ympyröi. D)

Lisätiedot

Tekemistä varhaiskasvatukseen

Tekemistä varhaiskasvatukseen Tekemistä varhaiskasvatukseen Ympäristöviikko on vihreitä tekoja ja hauskaa yhdessäoloa! Osallistumalla voit osoittaa ympäristöasioiden tärkeyden ja arvostuksesi luontoa kohtaan. Seuraavilla sivuilla on

Lisätiedot

Meidän metsämme mahdollistaa meille monenlaista toimintaa. Ilman metsää, olisi jäänyt monet mukavat hetket kokematta. Meidän lähimetsämme sijaitsee

Meidän metsämme mahdollistaa meille monenlaista toimintaa. Ilman metsää, olisi jäänyt monet mukavat hetket kokematta. Meidän lähimetsämme sijaitsee Tämä metsä on meille tärkeä kilpailu Sarjassa Päiväkodit Meidän metsämme mahdollistaa meille monenlaista toimintaa. Ilman metsää, olisi jäänyt monet mukavat hetket kokematta. Meidän lähimetsämme sijaitsee

Lisätiedot

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita Harjoitus 1. Kiviä ja muita Tehtävä 1. Jos kivet voisivat puhua Oppilaat saavat etsiä mieleisensä kiven. Tehtävä voidaan myös toteuttaa kotinä, jolloin oppilaat ottavat mukaan kiven kotoaan. - Mistä löysit

Lisätiedot

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita Tehtävä 1. Jos kivet voisivat puhua 1 a. Etsi sellainen kivi, josta pidät. - Mistä löysit kivet? - Milloin löysit kiven? - Miksi valitsit juuri tämän kiven? 1 b. Esittele Esittele kivesi. Käyttäkää luovuutta

Lisätiedot

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE TEHTÄVÄMONISTE 5. 6. -LUOKKALAISILLE 1. OMA ELÄINSUHDE A) Mikä eläin? Kirjoita viivalle. B) Mitä tunteita eläin sinussa herättää? Piirrä ympyrään hymiö: C) Mitkä eläimet eivät elä Suomessa? Ympyröi. D)

Lisätiedot

Metsä/Luonto

Metsä/Luonto Tutkimme ja kokeilemme Metsä/Luonto 2016 2017 Työn tehneet: 7-8 vuotiaat Pirtin koulun iltapäiväkerholaiset Tähdet: Aleksi H, Anniina H., Anniina R., Arttu H., Arttu K., Eelis, Eeva, Hilma, Kerttu, Leevi,

Lisätiedot

metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen

metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen Luonnon aakkoset YM, AI, kielet pareittain tai pienissä ryhmissä aakkoskortit, pyykkipojat

Lisätiedot

Tukiviitottujen satujen sanat

Tukiviitottujen satujen sanat Tukiviitottujen satujen sanat Emmi-Reeta Nisula ja Silja Soittila Humanistinen Ammattikorkeakoulu, opinnäytetyö 2018 - Satujen luvaton käyttö on kielletty - Siili, joka tahtoi halata Olipa kerran siili,

Lisätiedot

Etsi kolme erilaista puun lehteä. Tunnista ne koodin takaa löytyvän palvelun avulla. Kirjoita vastaukset muistiin ja ota lehdet mukaan.

Etsi kolme erilaista puun lehteä. Tunnista ne koodin takaa löytyvän palvelun avulla. Kirjoita vastaukset muistiin ja ota lehdet mukaan. Mobiilit luontorastit 4. 6.lk Kesto: riippuu reitin pituudesta Kenelle: 4 6.lk Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin/tablettitietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: luonnossa

Lisätiedot

OPPILAS Tehtävä 9. Maankohoaminen ja uusi teknologia Harjoituksia GPS:n, tablettitietokoneiden, mobiiliohjelmien yms. avulla.

OPPILAS Tehtävä 9. Maankohoaminen ja uusi teknologia Harjoituksia GPS:n, tablettitietokoneiden, mobiiliohjelmien yms. avulla. Tehtävä 1. Etsikää koordinaatit netistä! Käyttäkää avuksi nettisivuja ja nykyaikaisia apuvälineitä kuten GPS:ää, tablettitietokoneita ja älypuhelimia. Ryhmä 1. Etsikää kartalta kolme mielenkiintoista vierailupaikkaa

Lisätiedot

METSÄVISA 2001. 12 p. 1. Nimeä lajit. Määritä metsätyypit. b c. g h. 5-8 cm. Nimi. Koulu. Kunta. metsätyyppi: metsätyyppi:

METSÄVISA 2001. 12 p. 1. Nimeä lajit. Määritä metsätyypit. b c. g h. 5-8 cm. Nimi. Koulu. Kunta. metsätyyppi: metsätyyppi: METSÄVISA 2001 1. Nimeä lajit. Määritä metsätyypit. 1 Nimi Koulu Kunta a b c d metsätyyppi: e f g h 5-8 cm i metsätyyppi: j 2. Tunnista suurpetojen jäljet. a b c d Esimerkki 3. Rastita oikeat vastaukset,

Lisätiedot

Lahon aste Yhteensä Pysty- Maa- Yhteensä Pysty- Maa-

Lahon aste Yhteensä Pysty- Maa- Yhteensä Pysty- Maa- Liitetaulukko 43. Kuolleen puuston tilavuus lahon asteen mukaan metsä- ja kitumaalla. Ahvenanmaa Mänty 110 29 139 16 13 29 10 22 32 0 10 10 6 137 80 216 Kuusi 65 24 89 24 19 43 5 13 18 0 10 10 12 94 78

Lisätiedot

LAL-LAL- LAA Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19)

LAL-LAL- LAA Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) LAL-LAL- LAA Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 2(19) OHJEET L-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN

Lisätiedot

T e h t ä v ä t l u o k i l l e 7-9 L y h y t v e r s i o

T e h t ä v ä t l u o k i l l e 7-9 L y h y t v e r s i o KEIDAS Luontonäyttely T e h t ä v ä t l u o k i l l e 7-9 L y h y t v e r s i o 1 Luontomuseo KEIDAS Tehtävät 7-9 luokille, Laatinut Hannu Tuomisto lyhyt versio nimi: Opettaja: jos tulostat luokallesi

Lisätiedot

ilmaisua ja draamaa Luonnon esine, joka kuvaa minua Lajiselitys tai esitys parille Metsän taideväärennökset Eläinelämää Monimuotoisuusdraama

ilmaisua ja draamaa Luonnon esine, joka kuvaa minua Lajiselitys tai esitys parille Metsän taideväärennökset Eläinelämää Monimuotoisuusdraama ilmaisua ja draamaa Luonnon esine, joka kuvaa minua Lajiselitys tai esitys parille Metsän taideväärennökset Eläinelämää Monimuotoisuusdraama Ravintoketjuleikki Luonnon esine, joka kuvaa minua AI yksilötehtävä

Lisätiedot

Metsävisa 2007 Pisteet yhteensä a) Tunnista männyn seuralaislajeja c) Mitä sienirihmasto antaa puulle? b) Nimeä kasvillisuuskerrokset:

Metsävisa 2007 Pisteet yhteensä a) Tunnista männyn seuralaislajeja c) Mitä sienirihmasto antaa puulle? b) Nimeä kasvillisuuskerrokset: Metsävisa 2007 Nimi Koulu Kunta Pisteet yhteensä 57 p / 6 p 1. Mänty on yleisin puulajimme. Se viihtyy tuoreella, kuivalla ja jopa karulla paikalla, jos saatavilla on runsaasti valoa. a) Tunnista männyn

Lisätiedot

Jokamiehen oikeudet. Sinulla täytyy olla alueen omistajan lupa, jos haluat:

Jokamiehen oikeudet. Sinulla täytyy olla alueen omistajan lupa, jos haluat: Jokamiehen oikeudet Ilman lupaa saat: Kerätä metsästä marjoja, sieniä, kukkia ja ruohokasveja. Kerätä käpyjä tai kuivia risuja maasta. Kävellä, hiihtää tai pyöräillä luonnossa, ei kuitenkaan pelloilla,

Lisätiedot

Eräpassi 2. Eräpassi 2. Toinen eräpassi on suunnattu 4. 6.-luokkalaisille.

Eräpassi 2. Eräpassi 2. Toinen eräpassi on suunnattu 4. 6.-luokkalaisille. Eräpassi 2 Toinen eräpassi on suunnattu 4. 6.-luokkalaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa missä

Lisätiedot

Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa. Esimerkki: Lintujen tarkkailua

Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa. Esimerkki: Lintujen tarkkailua Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa Esimerkki: Lintujen tarkkailua Osallistujat: lastentarhanopettaja ja 6 lasta (Suomi) Lasten ikä: 2v 6kk 4v Lähde: EU CARE-hanke, http://ecec-care.org/

Lisätiedot

K o u l u t u s k e s k u s S e d u, I l m a j o k i, I l m a j o e n t i e 5 2 5 s y k s y 2 0 1 2 [Kirjoita teksti]

K o u l u t u s k e s k u s S e d u, I l m a j o k i, I l m a j o e n t i e 5 2 5 s y k s y 2 0 1 2 [Kirjoita teksti] Millaista on asua asuntolassa? Miten asuntolassa asutaan, miten toimia? Saan tehdä mieleni mukaan eikä kukaan välitä, vai? K o u l u t u s k e s k u s S e d u, I l m a j o k i, I l m a j o e n t i e 5

Lisätiedot

Lataa Luonnon poluilla. Lataa

Lataa Luonnon poluilla. Lataa Lataa Luonnon poluilla Lataa ISBN: 9789187841057 Sivumäärä: 192 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 29.42 Mb Aineellinen elintasomme perustuu luonnon antimien varaan, mutta luonto tarjoaa meille monia muitakin

Lisätiedot

Kuvat: Petri Kuhno ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Pesinnän merkit. Lasten lintuviikko 30.5.-5.6.2011

Kuvat: Petri Kuhno ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Pesinnän merkit. Lasten lintuviikko 30.5.-5.6.2011 Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA Keväällä on aika pesiä! Keväällä ja kesällä on paras aika pesiä. Miksi? on paljon ruokaa (esimerkiksi ötököitä) poikasille ja emoille

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 1. Esikouluryhmä ryhmäytymässä Tavoitteet ryhmäytyminen liikennesääntöjen harjoittelua jokamiehenoikeudet tutuksi elekielen ja geometristen kuvioiden harjoittelua Kohderyhmä Esikouluryhmä, 16 lasta

Lisätiedot

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15)

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 2(15) OHJEET K-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN K-äänne:

Lisätiedot

Ulos oppimaan laskemista, lukemista ja luonnon tutkimista!

Ulos oppimaan laskemista, lukemista ja luonnon tutkimista! Ulos oppimaan laskemista, lukemista ja luonnon tutkimista! Luontokoulu Tikankontti Luontokoulun johtaja Aulikki Laine Tukea koulujen ja varhaiskasvatuksen luonto- ja ympäristökasvatukseen Luontokoulu Tikankontti

Lisätiedot

HYP on lyhenne sanoista Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin HYP on asenne ja yhdessäolotapa:

HYP on lyhenne sanoista Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin HYP on asenne ja yhdessäolotapa: Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin ihmisille, jotka ovat vaarassa jäädä yksin HYP jakson käynnistyskokous Tutustu myös opasvihkoon Sheridan Forster: Huomioivan yhdessäolon malli HYP Mikä HYP on HYP on lyhenne

Lisätiedot

Tekemistä alakouluille

Tekemistä alakouluille Tekemistä alakouluille Ympäristöviikko on vihreitä tekoja ja hauskaa yhdessäoloa! Osallistumalla voit osoittaa ympäristöasioiden tärkeyden ja arvostuksesi luontoa kohtaan. Seuraavilla sivuilla on alakouluun

Lisätiedot

AISTIT AVOINNA YMPÄRI VUODEN

AISTIT AVOINNA YMPÄRI VUODEN Aistikahvilan saattaminen ympärivuotiseksi Deme-passi koulutus 2012-2013 LOMAKOTI ILONPISARA Toiminnan alku Aistikahvila sai alkunsa THL (terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen) Mental healthprojektista,

Lisätiedot

havaintoja ja luokittelua

havaintoja ja luokittelua havaintoja ja luokittelua Etsi leikki Aarteet alustalla - Kymmenen kysymystä Luonnon esineiden ikäjärjestys Jotain vihreää, jotain viimevuotista ja jotain vielä vanhempaa Mikä ei kuulu joukkoon? Yksi tuttu

Lisätiedot

Pihaihme-luontopolku. Värityskuvina. Copyright Vappu Ormio, vappu.ormio(at)elisanet.fi

Pihaihme-luontopolku. Värityskuvina. Copyright Vappu Ormio, vappu.ormio(at)elisanet.fi Pihaihme-luontopolku Värityskuvina Copyright Vappu Ormio, vappu.ormio(at)elisanet.fi Pihaihme Luontopolku omalle pihallesi Ota lapsi mukaan toimintaan. Tarvikkeet: Tietokone, printteri, tulostuskartonkia/paperia.

Lisätiedot

1693/623/2010. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Ystävyyden puiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla Ystävyyden puiston järjestyssääntö

1693/623/2010. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Ystävyyden puiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla Ystävyyden puiston järjestyssääntö 1693/623/2010 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Ystävyyden puiston järjestyssäännöstä Annettu Vantaalla 28.6.2010 Ystävyyden puiston järjestyssääntö Kielletyt toimet Metsähallitus on luonnonsuojelulain (1096/1996)

Lisätiedot

Keskustelkaa eri tavoista suojella eläimiä ja muuta luontoa (lahjoitus, järjestö- ja harrastustoiminta jne.).

Keskustelkaa eri tavoista suojella eläimiä ja muuta luontoa (lahjoitus, järjestö- ja harrastustoiminta jne.). Opettajalle TAVOITE Oppilas ymmärtää, mitä lajien uhanalaisuus tarkoittaa käsitteenä. Oppilas oppii, miten tärkeää on ottaa yhdessä vastuuta maapallosta ja sen eliöistä niissä ympäristöissä, joissa liikumme.

Lisätiedot

SSSSSSS. Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19)

SSSSSSS. Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) SSSSSSS Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 3(19) OHJEET S-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN

Lisätiedot

Tunnista lajit ja logot

Tunnista lajit ja logot Tunnista lajit ja logot Tehtävässä testataan kuinka monta lähiympäristön eläin- tai kasviasukasta oppilaat tuntevat. Tarkoituksena on sen jälkeen miettiä, miksi näistä (ja muista) lajeista on syytä välittää.

Lisätiedot

TUTKIMUSMATKA RUOTSINKYLÄÄN

TUTKIMUSMATKA RUOTSINKYLÄÄN TUTKIMUSMATKA RUOTSINKYLÄÄN Raition reitti Suomen Partiolaiset Finlands Scouter ry 2016 RAITION REITTI Ruotsinkylän Raition reitti -metsätalouspolulla saa monipuolisen kuvan metsien kestävästä käytöstä,

Lisätiedot

tehtäviä lajikorteilla

tehtäviä lajikorteilla tehtäviä lajikorteilla Kyselyleikki Olemmeko samaa lajia? Lajien cocktail-kutsut Metsätyypit Kuka syö kenet? Liikkuva muistipeli Eläimet piilossa Lintujen tunnistus Näyttely retkellä havaituista lajeista

Lisätiedot

Yhdes sä irr hdes sä irr ellen JOUKKUETEHTÄVÄ II.

Yhdes sä irr hdes sä irr ellen JOUKKUETEHTÄVÄ II. Max 4 pistettä I. Lausukaa yhteen ääneen jokaisen pelaajan nimi aloittaen kortin lukijasta. Tehkää yhteensä kolme kierrosta kiihdyttäen vauhtia kierros kierrokselta 3 p. II. Tehkää kaksi lisäkierrosta

Lisätiedot

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua.

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 2. Kenestä kirjan henkilöstä et pitänyt tai pidit vähiten. Miksi? 3. Kirjoita kirjan päähenkilön TOP10-lista. 4. Tee kuvin ja

Lisätiedot

Lataa Latva pilviä piirtää - Seppo Vuokko. Lataa

Lataa Latva pilviä piirtää - Seppo Vuokko. Lataa Lataa Latva pilviä piirtää - Seppo Vuokko Lataa Kirjailija: Seppo Vuokko ISBN: 9789523010512 Sivumäärä: 264 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 25.84 Mb Metsä on ihmiselle merkittävä monin eri tavoin. Se antaa

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 3-4 lk. Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo 2 Tässä on museon pohjapiirros. Siihen on merkitty numeroilla, millä kohdalla kukin tehtävä tehdään. Pohjapiirros

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävät Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi aikuisen kanssa minkä tehtävän teet mistäkin lukemastasi kirjasta.

Lisätiedot

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto:

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto: LUONTO Vesistö Suomen luonto on rikas. Suomessa on noin 60 000 järveä. Suomessa on myös paljon lampia, jokia ja koskia. Suurin järvi on Saimaa, jossa elää Saimaan norppa. Se on eläin, joka elää vain Suomessa.

Lisätiedot

OSA 1 Arktiset Aromit ry 2012

OSA 1 Arktiset Aromit ry 2012 OSA 1 Jokamiehenoikeudet Jokamiehenoikeudet antavat suomalaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden liikkua luonnossa ja nauttia sen antimista riippumatta siitä, kuka alueen omistaa. Samanlaiset oikeudet ovat

Lisätiedot

PAKKANEN ILVES VARPUSHAUKKA HIRVI. Pakkanen yrittää saada kaikkia eläimiä kiinni. Sinun täytyy metsästää 4 eläintä: KETTU ORAVA JÄNIS TEERI

PAKKANEN ILVES VARPUSHAUKKA HIRVI. Pakkanen yrittää saada kaikkia eläimiä kiinni. Sinun täytyy metsästää 4 eläintä: KETTU ORAVA JÄNIS TEERI PAKKANEN Pakkanen yrittää saada kaikkia eläimiä kiinni. Jos eläimellä on joku näistä korteista, eläin pelastuu: TALVIKARVA TALVIPESÄ PARVI SUOJAA LUMIPEITE ILVES Sinun täytyy metsästää 4 eläintä: KETTU

Lisätiedot

Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys Kalastus. Teijon kansallispuistossa. Mikael Nordström 2.2.2015

Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys Kalastus. Teijon kansallispuistossa. Mikael Nordström 2.2.2015 Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys Kalastus Teijon kansallispuistossa Mikael Nordström 2.2.2015 Tässä esitelmässä Jokamiehenoikeudet Luvanvarainen toiminta Tapahtumat Kalastus Metsästys Jokamiehenoikeus

Lisätiedot

Lataa Mikä eläin? - Lars-Henrik Olsen. Lataa

Lataa Mikä eläin? - Lars-Henrik Olsen. Lataa Lataa Mikä eläin? - Lars-Henrik Olsen Lataa Kirjailija: Lars-Henrik Olsen ISBN: 9789510391990 Sivumäärä: 273 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 25.37 Mb Ainutlaatuinen luonto-opas! Mikä eläin? esittelee eläinten

Lisätiedot

Nuorten aineisto Ekumeeniselle vastuuviikolle 2017

Nuorten aineisto Ekumeeniselle vastuuviikolle 2017 Kuva: Tegan Mierle / unsplash.com Nuorten aineisto Ekumeeniselle vastuuviikolle 2017 Ekumeeninen vastuuviikko on kirkkojen ja kristillisten järjestöjen yhteinen ihmisoikeuskampanja, jota Suomen Ekumeeninen

Lisätiedot

Etsi Siidan alakerran retkeilynäyttelyn kartasta vastaavat rajat. Vertaa niitä omiin havaintoihisi:

Etsi Siidan alakerran retkeilynäyttelyn kartasta vastaavat rajat. Vertaa niitä omiin havaintoihisi: Nimeni: Metsänrajat Tarkkailutehtävä linja-automatkalle Jos tulet Inariin etelästä, aloita tarkkailu Vuotsosta:Jos tulet Inariin pohjoisesta, aloita tarkkailu lähtöpaikastasi: Käytä värikyniä, jotta saat

Lisätiedot

Lautasuon päiväkoti. Lehtimaja

Lautasuon päiväkoti. Lehtimaja Lautasuon päiväkoti Lehtimaja Keväällä me teimme majan meidän lähimetsäämme. Ensin me kävimme metsässä katsomassa, mihin maja rakennettaisiin. Hyviä paikkoja oli monia mutta lopulta päädyimme paikkaan,

Lisätiedot

Metsäsuunnitelman sisältämät tilat kartalla

Metsäsuunnitelman sisältämät tilat kartalla Metsäsuunnitelman sisältämät tilat kartalla Tämä suunnitelma koskee seuraavia kartalla näkyviä tiloja. Tarkemmat tiedot esitellään tarkempina kuviokarttoina, joiden sivujako näkyy tällä yleiskartalla.

Lisätiedot

LUMIUKKOPOLKU LEIKKEJÄ TAPAHTUMAN ALKUUN TAI LOPPUUN:

LUMIUKKOPOLKU LEIKKEJÄ TAPAHTUMAN ALKUUN TAI LOPPUUN: LUMIUKKOPOLKU Lumiukkopolku leikkeineen toimii kivana koko perheen talvitapahtumana. Kaikkia leikkejä ja polkutauluja ei tarvitse käyttää samassa tapahtumassa, jo 4-5 taulua voi riittää. Tauluja ei ole

Lisätiedot

Luonnonsuojelulaki ja sen keskeiset suojelusäännökset

Luonnonsuojelulaki ja sen keskeiset suojelusäännökset Luonnonsuojelulaki ja sen keskeiset suojelusäännökset Ympäristörikosten torjunnan koulutusohjelma 2017-2018, jakso 5 Hallitussihteeri Johanna Korpi, ympäristöministeriö Luonnonsuojelulain (1096/1996) tavoitteet

Lisätiedot

PALKKITYÖSKENTELYÄ JA RINNAKKAISOPETUSTA KOULUMETSÄSSÄ ELI SUUNNITELMIA YHTEISTYÖTUNNEILLE

PALKKITYÖSKENTELYÄ JA RINNAKKAISOPETUSTA KOULUMETSÄSSÄ ELI SUUNNITELMIA YHTEISTYÖTUNNEILLE PALKKITYÖSKENTELYÄ JA RINNAKKAISOPETUSTA KOULUMETSÄSSÄ ELI SUUNNITELMIA YHTEISTYÖTUNNEILLE AIHEENA ÄIDINKIELI / syksy Lämmittely / yhteisleikkinä välimerkkijumppa (15 min): Opettaja lukee tarinaa. Oppilaiden

Lisätiedot