Mummon Kammarin toimintaa toteutetaan avoimena ja laaja-alaisena yhteistyönä, myös julkisuustyötä ja vaikuttamistoimintaa hyödyntäen.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mummon Kammarin toimintaa toteutetaan avoimena ja laaja-alaisena yhteistyönä, myös julkisuustyötä ja vaikuttamistoimintaa hyödyntäen."

Transkriptio

1 Mummon Kammari Maarit Tammisto Mummon Kammarin toimintakertomus 2011 Tehtävän määrittely ja toiminta-ajatus Vanhusten vapaaehtoinen ja diakonisin perustein tapahtuva auttaminen kodeissa, kotikulmilla ja hoitolaitoksissa on Mummon Kammarin perustehtävä. Avunvälityskeskuksen ohessa Mummon Kammari on monipuolinen toimintakeskus ja vapaaehtoisin voimin toimiva avoimien ovien Kyläpaikka. Mummon Kammari tarjoaa monipuolisen mahdollisuuden osallistua seurakunnan toimintaan sekä yhteisön, johon kuulua. Mummon Kammarin toimintaa toteutetaan avoimena ja laaja-alaisena yhteistyönä, myös julkisuustyötä ja vaikuttamistoimintaa hyödyntäen. Toiminnan tunnusluvut Asiakaskontaktien määrä henkilökohtaisesti tavattu kaikki Retket ja leirivuorokaudet 3 6 Ryhmät kokoontumisia 201, kävijöitä ei eritelty Tapahtumat Kyläpaikassa kokoontumisia 17 eri teeman ympärillä 459 kpl, kävijää - - Yleisötilaisuudet 3 kpl, 420 kävijää 5 kpl, 800 Kirkkotilaisuudet 6 kpl 5 kpl osallistujia kävijää Vapaaehtoiset Vapaaehtoisten määrä Uusia Pois jäi Henkilöstö Vakinaiset viran- ja toimenhaltijat 7 7 Määräaikaiset 11 7 (joista 6 vapailla varoilla) (3 vap.var.) Työllistetyt - - Työkokeilu/työharjoittelu 73 85

2 Toiminnan tavoitteiden arviointia A. Ydinpalveluiden osalta B. Vuoden 2011 erityispainotusten osalta A. Ydinpalvelujen arviointia Vapaaehtoinen vanhustyö kodeissa ja laitoksissa Kotikäyntejä tehtiin yli tuhanteen eri kotiin. Avunvälityskeskukseen tuli puhelimitse avunpyyntöä, joista kotikäyntipäivystäjät ja talkkari pikkaraiset suorittivat yhteensä Kokonaan uusia asiakkaita oli 488. Lisäksi ulkoiluystävät kävivät apuna noin kertaa. Vanhusten omaystävät tekivät noin kotikäyntiä. Kodeissa huonokuntoisten vanhusten määrä on kasvussa. Osa tilanteista on liian vaativia ja raskaita vapaaehtoisille. Palveluohjaus puhelimitse onkin kasvussa (302). Kotihoidon toimijat vaihtuvat ja uusia palveluntuottajia syntyy jatkuvasti. Tiedonkulku eri toimijoiden välillä toimii usein huonosti. Paineen alla myös odotukset Mummon Kammarin palveluita kohtaan ovat joskus epärealistisia. Näistä syistä yksityisten hoivayritysten edustajia kutsuttiin neuvonpitoon Mummon Kammariin. Kuusi tuli ja kaikki pienistä yrityksistä. Erityisen arvokasta on yhteistyö kodeissa käyvien ammatti-ihmisten kanssa, koska näin parhaiten tavoitetaan eniten apua tarvitsevia vanhuksia. Avunvälityskeskus toimi ripeästi ja laadukkaasti. Hyvä lopputulos edellytti Avunvälityskeskuksen neljältä työntekijältä yhteensä kontaktia. Vapaaehtoistyö laitoksissa Vanhainkoti- ja sairaalavapaaehtoiset tekivät noin laitoskäyntiä. Joka käynnillä he tapasivat useita vanhuksia. Opiskelijatyönä kartoitettiin kuolevien tukihenkilötoimintaa Koukkuniemen sairaalaosastoilla. Tulokset saadaan ensi vuonna. Koukkuniemeen tehtiin 82 onnittelukäyntiä villasukkien tai hartiahuivien kera. Joululahjoiksi vietiin osasto 30:n jaettavaksi villasukkia 70:lle vanhukselle. Vapaaehtoiset avustivat Koukkuniemen vanhuksia pyörätuoli- ja rollaattorisuunnistuksessa Tampereen Pyrinnön järjestämässä suuressa Mikonpäivän suunnistustapahtumassa. Viikonloppukahviossa Koukkuniemen vanhainkodissa vapaaehtoiset ovat palvelleet jo 20 vuotta. Toiminta itseohjautuvana ryhmänä jatkui edelleen. Vapaaehtoiset kävivät myös useissa palvelukeskuksissa. Myös pyörätuoliavustajatoiminta Tampereen Työväen Teatterin jokaisen suuren näyttämön esityksessä jatkui. Erilaiset vapaaehtoisryhmät järjestivät vanhuksille viriketuokioita: esimerkiksi Wanhan ajan muotinäytösryhmä ohjaajanaan sairaanhoitaja Hanna Valtonen, Näytelmäryhmä Mukavat ohjaajanaan Tuula Kangas ja Tiernapojat. Luen Sinulle yhteistyö jatkui kaupunginkirjaston kanssa.

3 Kyläpaikkatoiminta Kävijöitä kyläpaikassa oli kaikkiaan n , vaikka ikkunaremontin vuoksi kesätauko alkoi jo toukokuussa.. Toimintaan kävi tutustumassa 55 ryhmää. Kädentaitojen suosio kasvoi. Esimerkiksi Tumpputiistain väki lahjoitti vähävaraisten tamperelaisten lasten ja nuorten iloksi tuhat neulomusta. Mummon Puodin valikoima monipuolistui lahjoittajien ja askartelutalkoiden ansiosta. Vain Romanivanhusten kahvilan kävijämäärissä oli laskua. Uusi luentosarja Apua, mitä teen eläkkeellä!, luennoitsijana Leila Vuorinen, saavutti hyvän suosion. Kyläpaikassa toimi eri tehtävissä yli 200 vapaaehtoista. Koko toimina Kyläpaikassa toteutui vapaaehtoisin voimin, alkaen aamun avauksesta Kotialttarin äärellä aina leipureihin, ikkunasomistajiin ja kaapien siivoojiin asti. Kyläpaikkatoiminnan organisointi vaatii toiminnasta vastaavalta vapaaehtoistoiminnanohjaajalta lähes 7900 kontaktia. Kyläpaikan emännille ja isännille laadittiin opaslehtiset, tulokasvihkot, perehdyttämisen tueksi. Kyläpaikka matalan kynnyksen kohtaamispaikkana ja monipuolisena vapaaehtoistyöpaikkana sai paljon kiitosta niin asiakkailta kuin vapaaehtoisiltakin. Vapaaehtoistyöntekijöiden ja opiskelijoiden tuki Yhteistyöverkostot Vapaaehtoisia oli kaikkiaan tehtävässä. Koko vahvuuteen laskettiin mukaan myös reservissä olevat ja erilaiset tukijat. Kaikki 255 uutta vapaaehtoista perehdytettiin, haastateltiin ja sijoitettiin tehtävään; myöskin heidät, jotka elämäntilanteensa vuoksi tarjoutuivat vain lyhyeksi aikaa mukaan. Monet mukana olevista rohkaistuivat ottamaan lisää tehtävää, osa vaihtoi tehtävästä toiseen. Luku on suuri, 208. Jokainen muutos teetti töitä myös toimistossa ja perehdyttäjillä. Ulkoiluystävätoiminta varsinkin keväällä ja syksyllä oli vilkasta. Opiskelijat (73) olivat hyvän perehdytyksen ja tuen turvin suuri apu kotikäyntityössä. Kahdesti kuussa kokoontuvat toimistovapaaehtoiset hoitivat postitustalkoot, kirjaston ja avustivat toimistosihteerin ohjauksessa lukuisissa tehtävissä. Vapaaehtoisista huolehdittiin tarjoamalla henkilökohtaista neuvontaa ja tukea, sekä järjestämällä koulutustilanteita, osaksi yhteisiä henkilökunnan kanssa. Ryhmätapaamisia samanlaisissa tehtävissä oleville oli tarjolla. Retkiä tehtiin kolme: Rudolfin keidas, kaupungin kiertoajelu ja Hervannan kirkko, sekä vanhuksien kanssa yhteinen Viikinsaariretki. Kirkkotilaisuuksia Mummon Kammari järjesti kuusi. Osallistujia tilaisuudet keräsivät Monet vapaaehtoiset osallistuivat näihin perheineen ja ystävineen. Seurakunnallista yhteistyötä oli paljon: esimerkiksi pappien vierailut viikoittain, Matti Hannulan merkittävä osuus kirkkotilaisuuksissa, Lasten katedraalin työntekijät, Suurella Sydämellä, sairaalapastori Vesa Fabrinin tuki, Tuomiokirkkoseurakunnan tuki Leskien Klubi kahvilatoiminnassa, Tuomas Messu, viestintäpalvelut, tietohallinto, Vanhustyön foorumi, Myötätuuli.

4 Tärkein yhteistyötaho eniten apua tarvitsevien vanhusten tavoittamiseksi oli edelleen kunnan ja erilaisten hoivayritysten työntekijät. Järjestöyhteistyö jatkui vilkkaana: Elonpolkuja-verkosto, Valikot-verkosto ja Yhteiskuntavastuu-verkosto. Mummon Kammari sai kutsun Multisiltapäiville, Kotitorin toripäivään, Aamulehden aulaan ja Valikot-verkoston suureen Vapaaehtoisena vaikutat tapahtumaan. Yritysyhteistyökumppanin, Sokos Hotel Villan, tuki oli merkittävä. Torkkupeitto- ja morsiusparien villasukkatilauksen myötä Mummon Kammarille tarjoutui mahdollisuus palkata nuoria kesä- ja joulutöihin. Toiminnanjohtaja sai kutsun Kirkon kansalais- ja vapaaehtoistoiminnan foorumin jäseneksi, puheenjohtajana on piispa Kaarlo Kalliala, sekä TEM:n sukupolvifoorumin neuvotteluun, puheenjohtajana työministeri Anni Sinnemäki. TEM:n Hyvä-hanke, puheenjohtajana elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen, kokoontui vielä kahdesti ja päättyi keväällä. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hoitoeettisessä neuvottelukunnassa, puheenjohtajana piispa Juha Pihkala, jäsenyys jatkui. Lions Club Tampere/Siilinkari ja Tampere Ruotu kutsuivat Mummon Kammarin toiminnanjohtajan puhujaksi Kynttiläkirkkoon Tuomiokirkkoon Musiikista vastasi lauluyhtye Virtuoso. Tiedottaminen ja julkisuustyö Vapaaehtoistyöntekijä Kati Lindbergin somistama Kyläpaikan mummo- ja vaarinäyteikkuna voitti Tampere tunnetuksi ry:n järjestämän Valoviikkojen näyteikkunakilpailun yleisöäänestyksen. Mummon Kammarin kotisivuilla kävi vuoden aikana yli kävijää. Kotisivuilla julkaistiin 108 uutista ja 41 blogijuttua. Valtaosa uusista vapaaehtoisista myös ilmoittautui kursseille kotisivujen kautta. Sähköpostiliikenne oli vilkasta, joskin avunvälityskeskuksessa ja toimistossa puhelin on edelleen tärkein kontaktiväline. Mummon Kammarin Facebook-ryhmä päivitettiin. Sen merkitys myös keskustelunherättäjänä kasvoi. Kansanedustajista Oras Tynkkynen ilmoittautui Mummon Kammarin vapaaehtoiseksi. Presidenttiehdokas Eva Biaudet tutustui joulukuussa Mummon Kammarin toimintaan.

5 B. Vuoden 2011 erityispainotusten arviointia Perustehtävän laadukkaan hoitamisen ohessa kehitystyö jatkui myös seuraavasti: Yhteistyöverkostojen vahvistaminen Päivittäinen yhteistyö oli vilkkainta sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden kanssa. Uusia hoivapalveluiden tuottajia kutsuttiin koolle tutustumaan Mummon Kammarin toimintaan. Tietoa jaettiin avunvälityskeskuksen ja toimiston eri kohteissa, esittelytilanteissa ja Kotitorin kautta. Oppilaitosyhteistyö oli erittäin vilkasta ja myös työllistävää. Järjestöjen kanssa yhdessä toteutettiin mm. eurooppalaisen vapaaehtoistoiminnan teemavuoden toritapahtuma Vapaaehtoisena vaikutat. Yritysyhteistyö oli merkittävintä Sokos Hotel Villan kanssa. Pari uutta yritystä lahjoitti joulurahaa. Juvenes ja Härmälänranta järjestivät joulujuhlan talkkari pikkaraisille. CRM-asiakasrekisteri CRM-asiakasrekisteriohjelman kartoitus ja käyttöönoton suunnittelu yhteistyössä atkosaston ja ohjelmatoimittajan kanssa jatkui. Tietojen syöttö ja skannaus oli aikaavievää. Tietojen syöttö ja ylläpito vanhaan ja uuteen ohjelmaan vaati tarkkuutta ja aikaa. CRM-apuna oli opiskelija yliopistolta (3 kk) sekä määräaikainen työntekijä (1,5 kk). Ohjelmiston yhteensopivuudessa mm. käyttäjätunnusten kanssa oli ongelmia. Syksystä alkaen ensimmäisenä avunvälityskeskuksessa CRM-asiakasrekisteristä koituva hyöty alkoi vihdoin näkyä. Kehittäminen jatkuu ensi vuodelle. Ympäristötavoitteet CRM-asikasrekisteriin siirtyminen oli vuoden raskain ja vaativin kehittämisprosessi. Jätteiden käsittelyä tehostettiin. Yleisötilaisuutta Pirkanmaan Marttojen kanssa ei vielä toteutettu. Vapaaehtoisten ohjaamisen kehittäminen Koukkuniemen vanhainkodissa Koukkuniemen vanhainkoti järjesti koulutustilaisuuden vapaaehtoisille. Mummon Kammarin henkilökuntaa osallistui Koukkuniemessä järjestettyihin ammattiväen koulutuksiin. Mummon Kammarin henkilöstön tukeminen Työntekijöiden tehtävänkuvaukset päivitettiin vaativuusluokituksen tarkennusta varten. Arviointikeskustelut siirtyivät alkuvuoteen. Työntekijöillä aamupalaveri neljästi viikossa ja tiimi-iltapäivä kahdesti kuussa. Epävirallisia keskusteluja toiminnanjohtajan kanssa päivittäin tavatessa. Tiedonkulku parani. Tärkeä parannus jaksamisen tueksi oli toimistoaikojen supistus: ma 9-17, ti-to 9-14, pe suljettu. Vilkkaalta asiakaspalvelulta jäi rauhoitettua aikaa toimistotöihin, jotka CRM:n kehitystyön myötä lisääntyivät. Taukoihin kiinnitettiin enemmän huomiota. Lähes aina oli mahdollista järjestään esimerkiksi töiltä rauhoitettu ruokailutilanne.

6 Kaikki työntekijät pääsivät haluamiinsa koulutuksiin. Suurin osa koulutuksista oli maksuttomia. Koulutustarjonta oli runsasta ja hyvää. Yhteistyötahojen tarjoama koulutus hyödynnettiin tarkoin. Halukkaat voivat osallistua yksilötyönohjaukseen. Seurakuntayhtymän henkilöstöpäivässä olivat kaikki mukana. Kirkon vapaaehtoistyön neuvottelupäivien toiseen päivään osallistuivat lähes kaikki työntekijät. Kaksi juhlahetkeä vietettiin yhdessä Martinus-säätiön työntekijöiden kanssa. Perinteinen työntekijöiden joulupuuro toteutui mummon mökissä. Lähes kaikki työntekijät osallistuivat vapaaehtoisten kanssa kesäretkeen Rudolfin keitaalle. Teatterit lahjoittivat edullisia lippuja. Toiminnanjohtaja osallistui yhtymän työntekijöiden Vuontispirtti-viikolle, joka oli huikea kokemus. Vapaaehtoisten ja henkilökunnan yhteiset koulutukset Uusien vapaaehtoisten kaksiosaisia päivä- ja/tai iltakursseja järjestettiin kuukausittain kesäkuukausia lukuunottamatta (14). Arvokkaan vanhuuden puolesta -iltapäivät Mitä ikäihmisten palveluissa tapahtuu? Mikä ihmeen hoitotahto? Miten vanhusasiamies auttaa? Miten diakonissa auttaa? Avunvälityskeskuksen keikkavapaaehtoisille koulutusta näkövammaisen kohtaamisessa Myötätuulen järjestämänä Koukkuniemen vapaaehtoisille ajankohtaiskoulutusta Koukkuniemen henkilökunnan järjestämänä Kyläpaikan vapaaehtoisille ajankohtaiskoulutusta Talkkari pikkaraisille ohjausiltapäivä Torpalla Eri tehtävissä oleville vapaaehtoisille vertaistukitapaamiset

Maarit Tammisto 21.1.2011 MUMMON KAMMARIN TOIMINTAKERTOMUS 2010

Maarit Tammisto 21.1.2011 MUMMON KAMMARIN TOIMINTAKERTOMUS 2010 MUMMON KAMMARI TOIMINTAKERTOMUS Maarit Tammisto 21.1.2011 MUMMON KAMMARIN TOIMINTAKERTOMUS 2010 A. Toiminta-ajatus Mummon Kammari on vapaaehtoisen vanhustyön toimintakeskus ja kaikille avoin kyläpaikka.

Lisätiedot

Henkilöstö Vakinaiset viranja toimenhaltijat 7, Määräaikaiset joista vapailla varoilla

Henkilöstö Vakinaiset viranja toimenhaltijat 7, Määräaikaiset joista vapailla varoilla Mummon Kammari Maarit Tammisto Mummon Kammarin toimintakertomus 2012 Tehtävän määrittely ja toiminta-ajatus Vanhusten vapaaehtoinen ja diakonisin perustein tapahtuva auttaminen kodeissa, kotikulmilla ja

Lisätiedot

Mummon Kammarin toimintakertomus 2008

Mummon Kammarin toimintakertomus 2008 MUMMON KAMMARI TOIMINTAKERTOMUS Maarit Tammisto 21.1.2009 Mummon Kammarin toimintakertomus 2008 Vanhusten vapaaehtoinen ja diakonisin perustein tapahtuva auttaminen kodeissa ja hoitolaitoksissa on Mummon

Lisätiedot

PalveluSantran perustehtävät:

PalveluSantran perustehtävät: palveluneuvontaa ikääntyville Päijät-Hämeessä ( - ja paljon muuta) 27.5.2014 Pirjo Nieminen toiminnanjohtaja Päijät-Hämeen hyvinvointipalvelujen kehitys ry PalveluSantran perustehtävät: Tarjota palveluneuvontaa

Lisätiedot

Kevätviesti Mummon Kammarista

Kevätviesti Mummon Kammarista Kammariviesti 1 / 2016 Kevätviesti Mummon Kammarista Kuva: Hannu Jukola Ilari ja Kaija, Mummon Kammarin tukija 2 Mummon Kammari Ilta-auringossa 21. maaliskuuta 2016 Eija ja Tuula tulivat taloon! Kun hätä

Lisätiedot

Toimintakertomus 2013. Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry

Toimintakertomus 2013. Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry 1 Toimintakertomus 2013 Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry 2 Sisältö VERTAISTOIMINTA... 3 PAIKALLINEN YHTEISTOIMINTA... 3 TIEDOTTAMINEN... 3 TILAISUUDET... 3 LAHJOITUKSET... 4 KOKOUKSET... 4 VARAINHANKINTA...

Lisätiedot

Sairaalasielunhoidon ja diakonian avohoitoprojekti

Sairaalasielunhoidon ja diakonian avohoitoprojekti Sairaalasielunhoidon ja diakonian avohoitoprojekti 2013-2015 Muut kaikki hylkää, Yhteisen seurakuntatyön ja seurakuntien mahdollisuudet vanhusten avohoidon ja kotisairaalan asiakkaiden henkisiin ja hengellisiin

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta Vihdin seurakunnassa

Vapaaehtoistoiminta Vihdin seurakunnassa Vapaaehtoistoiminta Vihdin seurakunnassa ANNA AIKAASI VAIKKA VAIN TUNNIKSI KERRALLAAN Vihdin seurakunnassa on monipuoliset mahdollisuudet osallistua vapaaehtoistoimintaan. Voit tulla esim. mummiystäväksi

Lisätiedot

Diakonian ja yhteiskuntavastuun asiantuntijaryhmän tapaaminen

Diakonian ja yhteiskuntavastuun asiantuntijaryhmän tapaaminen Diakonian ja yhteiskuntavastuun asiantuntijaryhmän tapaaminen Aika : Tiistai 15.12. klo 17-19:30 Paikka: Seurakuntien talon Suurella Sydämellä klubilla, Näsilinnankatu 26. Kokoontumisen tarkoituksena oli

Lisätiedot

ILOA ELÄMÄÄN - TULE VAPAAEHTOISEKSI!

ILOA ELÄMÄÄN - TULE VAPAAEHTOISEKSI! ILOA ELÄMÄÄN - TULE VAPAAEHTOISEKSI! Vapaaehtoistyön periaatteet Vapaaehtoisten toiminta on tärkeä tapa tuoda vaihtelua, iloa ja virkistystä ikäihmisten arkeen sekä asumispalveluissa että kotihoidossa.

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta: Vire Koti Martinlähde ja Sinivuokko

Vapaaehtoistoiminta: Vire Koti Martinlähde ja Sinivuokko Vapaaehtoistoiminta: Vire Koti Martinlähde ja Sinivuokko Marjo Virkkunen palvelutalon johtaja Onnellinen elämä syntyy välittämisestä ja kuuntelemisesta. Yhdessä olemisesta ja tekemisestä Alkoi Vire Koti

Lisätiedot

TURVALLISESTI YHDESSÄ SATAKUNNAN VANHUSNEUVOSTON YLEISÖSEMINAARI

TURVALLISESTI YHDESSÄ SATAKUNNAN VANHUSNEUVOSTON YLEISÖSEMINAARI TURVALLISESTI YHDESSÄ SATAKUNNAN VANHUSNEUVOSTON YLEISÖSEMINAARI 24.10.2017 Satakunnan Vanhustuki ry TtL, toiminnanjohtaja Ritva Kangassalo Laadittu yhteistyössä hallituksen pj. Irma Roinisen kanssa Vanhustyön

Lisätiedot

Hopealuuppi. Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli

Hopealuuppi. Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli Hopealuuppi Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli 2016-2018 Etsivä Seniorityö Etsivää seniorityötä ei Suomessa ole määritelty, mutta sen määrittelyssä voidaan soveltaa etsivän nuorisotyön määritelmää

Lisätiedot

Järjestöjen järjestö Perustettu 1998

Järjestöjen järjestö Perustettu 1998 Järjestöjen järjestö Perustettu 1998 SYRJÄYTYMISEN EHKÄISY JA YHTEISÖLLISYYS kotona asumisen tukeminen kansalaisaktiivisuuden edistäminen toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukeminen työllistäminen

Lisätiedot

ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ RIIHIMÄELLÄ

ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ RIIHIMÄELLÄ ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ RIIHIMÄELLÄ Saara Bitter 9.4.2015 Ennaltaehkäisevät kotikäynnit 75-vuotiaille. Asiakkaalle lähetettiin kirje, jossa oli ilmoitettu aika palveluneuvojan kotikäynnistä. Tämä malli ei

Lisätiedot

Monimuotoinen vapaaehtoistyö

Monimuotoinen vapaaehtoistyö Monimuotoinen vapaaehtoistyö 2.8.2017 1 Mielikahvila Mielikahvila on auki torstaisin klo 17-21, osoitteessa Sorinkatu 4 C 1.krs Mielikahvila on sekä vapaaehtoistoiminnan keskus että avoin kohtaamispaikka

Lisätiedot

Kammariviesti 1/2011. Kesäkirje Sinulle, vapaaehtoinen ja yhteistyökumppani

Kammariviesti 1/2011. Kesäkirje Sinulle, vapaaehtoinen ja yhteistyökumppani Kammariviesti 1/2011 Kesäkirje Sinulle, vapaaehtoinen ja yhteistyökumppani 2 Anna meille enkeleitä... Tuomien kukkiessa 2011 Äiti lasta tuudittaa, lasta tuntureiden. Päivä taakse kaikkoaa, ylhäin tähtivöiden.

Lisätiedot

DIAKONIA kuuluu kirkon perustehtäviin. Se perustuu kristinuskon ajatukseen, että jokainen ihminen on lähimmäisemme ja lähimmäistä tulee auttaa.

DIAKONIA kuuluu kirkon perustehtäviin. Se perustuu kristinuskon ajatukseen, että jokainen ihminen on lähimmäisemme ja lähimmäistä tulee auttaa. DIAKONIATYÖN syksy 2015 DIAKONIA kuuluu kirkon perustehtäviin. Se perustuu kristinuskon ajatukseen, että jokainen ihminen on lähimmäisemme ja lähimmäistä tulee auttaa. Diakonia toteuttaa ja kutsuu toteuttamaan

Lisätiedot

Tervetuloa rakentamaan omaa seurakuntaasi ja Kristuksen kirkkoa!

Tervetuloa rakentamaan omaa seurakuntaasi ja Kristuksen kirkkoa! 7.8.2018 Tervetuloa rakentamaan omaa seurakuntaasi ja Kristuksen kirkkoa! Raamatussa seurakunta on yhteisö, jossa kaikki palvelevat toisiaan. Jokaisella on jotakin annettavaa. Sinulla on lahjoja; erilaista

Lisätiedot

4/2015. Syysviesti Mummon Kammarista. Valmiina auttamaan! Kuva: Jussi Laitinen

4/2015. Syysviesti Mummon Kammarista. Valmiina auttamaan! Kuva: Jussi Laitinen 4/2015 Syysviesti Mummon Kammarista Valmiina auttamaan! Kuva: Jussi Laitinen 1 Sinulle, kultainen sydän Aurinkoinen tervehdys Mummon Kammarista. 2 Mummon Kammarista on vaikea keksiä puolia, joista oman

Lisätiedot

Potilastukipiste OLKA. Anu Toija Projektipäällikkö Vertaisresepti-hanke Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry anu.toija@ejy.fi

Potilastukipiste OLKA. Anu Toija Projektipäällikkö Vertaisresepti-hanke Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry anu.toija@ejy.fi Potilastukipiste OLKA Anu Toija Projektipäällikkö Vertaisresepti-hanke Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry anu.toija@ejy.fi EJY:n Vertaisresepti-hanke Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry on alueellinen sosiaali-,

Lisätiedot

Toimintakertomus 2014. Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry

Toimintakertomus 2014. Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry 1 Toimintakertomus 2014 Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry 2 Sisältö VERTAISTOIMINTA... 3 PAIKALLINEN YHTEISTOIMINTA... 3 TIEDOTTAMINEN... 3 TILAISUUDET... 3 LAHJOITUKSET... 3 KOKOUKSET... 3 VARAINHANKINTA...

Lisätiedot

VETY-hanke. Vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhteisössä. Vapaaehtoistoiminnan kulujen ja hyötyjen laskeminen. Jenni Sademies, 12.11.

VETY-hanke. Vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhteisössä. Vapaaehtoistoiminnan kulujen ja hyötyjen laskeminen. Jenni Sademies, 12.11. VETY-hanke Vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhteisössä Vapaaehtoistoiminnan kulujen ja hyötyjen laskeminen Jenni Sademies, 12.11.2013!"#$%&%!'('')*+,-.+/0%/1)-.*/02/11-.)..3%/*+)-.0..3%4%5336'7(786-.)7278%9-)::3+/.6).67.%;/%4%

Lisätiedot

Tutustumismatkalla Kansalaistoiminnankeskus Matarassa 4.2.2014

Tutustumismatkalla Kansalaistoiminnankeskus Matarassa 4.2.2014 Tutustumismatkalla Kansalaistoiminnankeskus Matarassa 4.2.2014 Matkaraportin kirjoitti Heini Maijanen MontEri-hanke järjesti tutustumismatkan Jyväskylän Kansalaistoiminnankeskus Mataraan tiistaina 4.2.2014.

Lisätiedot

Ohjaamo-kyselyn tuloksia

Ohjaamo-kyselyn tuloksia Ohjaamo-kyselyn tuloksia 18.6.2019 0 Ohjaamo-kysely Kyselyt toteutettiin maalis-huhtikuun aikana sähköisesti. Vastauksia saatiin yhteensä 285. Nuorten kyselyyn saatiin 196 vastausta, joista 54% asioi Fredrikinkadun

Lisätiedot

Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISTYÖ syyskausi 2017 Tervetuloa mukaan!

Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISTYÖ syyskausi 2017 Tervetuloa mukaan! Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISTYÖ syyskausi 2017 Tervetuloa mukaan! Espoon seurakuntien näkövammaistyö järjestää näkövammaisille monenlaisia kohtaamisen paikkoja. Tästä esitteestä löydät tiedot näkövammaisten

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelulinja 2018

Ikäihmisten palvelulinja 2018 Ikäihmisten palvelulinja 2018 Ella Suojalehto Eläkeläisneuvosto 2.11.2017 14.11.2017 1 Hyvinvointipalvelujenorganisaatio 2017 14.11.2017 2 Ikäihmisten palvelulinjan organisaatio 2017 14.11.2017 3 Avo-

Lisätiedot

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen OIKARISTEN sukuseura ry:n Toimintakertomus vuodelta Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen 2011 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2011 Oikaristen 11-vuotias sukuseura toimii

Lisätiedot

Yhdessä pohjoissuomalaisten parhaaksi. Tehdään hyvää.

Yhdessä pohjoissuomalaisten parhaaksi. Tehdään hyvää. Yhdessä pohjoissuomalaisten parhaaksi Tehdään hyvää. Sisältö 1. ODL Yhteisötoiminnan tavoitteet ja tietoja toiminnasta 2. Yritysyhteistyöstä Tehdään hyvää! ODL Yhteisötoiminnan tavoitteet Edistää hyvän

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan ohjaaminen. Ammattilaisten ja vapaaehtoisten yhteistyö kohtaamispaikoissa

Vapaaehtoistoiminnan ohjaaminen. Ammattilaisten ja vapaaehtoisten yhteistyö kohtaamispaikoissa Vapaaehtoistoiminnan ohjaaminen Ammattilaisten ja vapaaehtoisten yhteistyö kohtaamispaikoissa Kohtaamisesta osallisuuteen, osallisuudesta toimijuuteen Parhaimmillaan osallisuus (engagement) johtaa toimijuuteen

Lisätiedot

VAPAAEHTOISTOIMINTA IKÄIHMISTEN HYVÄKSI. Turvallinen kunta seminaari 18.4.2013 Hamina Yrjö Heimonen Hyvinkään kaupunki

VAPAAEHTOISTOIMINTA IKÄIHMISTEN HYVÄKSI. Turvallinen kunta seminaari 18.4.2013 Hamina Yrjö Heimonen Hyvinkään kaupunki VAPAAEHTOISTOIMINTA IKÄIHMISTEN HYVÄKSI Turvallinen kunta seminaari 18.4.2013 Hamina Yrjö Heimonen Hyvinkään kaupunki IKÄÄNTYNEIDEN TURVALLISUUS Hyvinkään kaupungin turvallisuussuunnitelman 2013-2016 ja

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 3.4.2012 59 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMINNAN TAVOITTEET... 3 2. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITTELU JA SISÄLTÖ...

Lisätiedot

Helsingin terveyskeskuksen henkilökunta JHL 015 ry

Helsingin terveyskeskuksen henkilökunta JHL 015 ry Helsingin terveyskeskuksen henkilökunta JHL 015 ry Toimintakertomus vuodelta 2013 Nykytila: Yhdistyksemme jäsenmäärä kasvoi 14.11.1013 lähes kaksinkertaiseksi, kun Helsingin sosiaaliviraston henkilöstö

Lisätiedot

Vapaaehtoiseksi Saarijärvellä 2018

Vapaaehtoiseksi Saarijärvellä 2018 Vapaaehtoiseksi Saarijärvellä 2018 Päivitetty 2/2018 Ystävätoiminta, ulkoiluystävätoiminta Vapaaehtoinen ystävä yksin jääneille tai itsensä yksinäiseksi tunteville henkilöille, jotka kaipaavat ihmiskontaktia

Lisätiedot

ISÄ-LAPSITOIMINTA Toiminnan määrittely Isä-lapsitoiminta 13.2.2008 27.5.2009

ISÄ-LAPSITOIMINTA Toiminnan määrittely Isä-lapsitoiminta 13.2.2008 27.5.2009 ISÄ-LAPSITOIMINTA Toiminnan määrittely Isä-lapsitoiminta on tarkoitettu kaikille alle kouluikäisten lasten isien ja lasten yhteiseksi kohtaamispaikaksi. Tapaamiset antavat mahdollisuuden tutustua muihin

Lisätiedot

Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat

Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat AIKA TEHDÄ HYVÄÄ! VAPAAEHTOISTOIMINTA TIKKURILAN SEURAKUNNASSA Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Vapaaehtoistyö on vapaaehtoista

Lisätiedot

Catch22:n vapaaehtoistyön malli

Catch22:n vapaaehtoistyön malli Catch22:n vapaaehtoistyön malli Keitä olemme Catch22 on tulevaisuuteen suuntautuva sosiaalinen yritys. Tuotamme yli 200 vuoden kokemuksella palveluita, joilla ihmisiä autetaan löytämään elämälleen uusi

Lisätiedot

Liikuntatoimi: Tiistaisin Maksuton jumppa varttuneille vanhalla koululla.

Liikuntatoimi: Tiistaisin Maksuton jumppa varttuneille vanhalla koululla. Pellon ikäihmisten palvelut Liikuntatoimi: Tiistaisin Maksuton jumppa varttuneille vanhalla koululla. Kansalaisopisto: Eri kursseja mm. Joogan senioriryhmä vanhalla koululla, sekä musiikillinen viriketoiminta

Lisätiedot

KOHTAAMISIA VANHUSTYÖN ARJESSA

KOHTAAMISIA VANHUSTYÖN ARJESSA KOHTAAMISIA VANHUSTYÖN ARJESSA Kokemuksia vanhuspalveluiden käyttäjäkunnan yhteydenotoista; mikä on hyvin, mitä pitää muuttaa? Ikäihmisten palvelujen ohjaus- ja valvontaryhmä o Tampereen kaupungin ikäihmisten

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/ Vanhusneuvosto. AIKA kello 10:15-11:40. Kaupungintalo H123 LUETTELO KÄSITELLYISTÄ ASIOISTA

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/ Vanhusneuvosto. AIKA kello 10:15-11:40. Kaupungintalo H123 LUETTELO KÄSITELLYISTÄ ASIOISTA ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2019 1 Vanhusneuvosto AIKA 22.02.2019 kello 10:15-11:40 PAIKKA Kaupungintalo H123 LUETTELO KÄSITELLYISTÄ ASIOISTA Otsikko Sivu 34 Kokouksen avaaminen 3 35 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

Tikkurilan seurakunnassa

Tikkurilan seurakunnassa Aika tehdä hyvää! V a paaehtoistoi minta Tikkurilan seurakunnassa Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Vapaaehtoistyö on vapaaehtoista seurakuntalaisten työtä, joka antaa

Lisätiedot

Hakunilan seurakunnan vapaaehtoistoiminta

Hakunilan seurakunnan vapaaehtoistoiminta Hakunilan seurakunnan vapaaehtoistoiminta HYVÄN TEKIJÖITÄ KAIVATAAN - pienikin teko on tärkeä! Mitä sinä voisit tehdä? Iltapäiväkerho toimia mummona tai vaarina Pyhän Annan lastenkirkolla Pyhän Annan lastenkirkon

Lisätiedot

ARJEN PELASTAJAT: ATK-OHJAUSTA IKÄIHMISILLE

ARJEN PELASTAJAT: ATK-OHJAUSTA IKÄIHMISILLE ARJEN PELASTAJAT: ATK-OHJAUSTA IKÄIHMISILLE Arjen pelastajat - Klubitalo Tönäri Tönäri valitsi kehittämisen kohteeksi ikäihmisten atk-kurssin Valmistelu: Pilotti 8.10. 3.12.2015 Idean esittely mahdolliselle

Lisätiedot

HUITTISTEN PILOTIN LOPPURAPORTTI 1.10.2012 30.9.2013. LÄNSI 2013 Länsi-Suomen päihde- ja mielenterveystyön jatko- ja juurruttamishanke

HUITTISTEN PILOTIN LOPPURAPORTTI 1.10.2012 30.9.2013. LÄNSI 2013 Länsi-Suomen päihde- ja mielenterveystyön jatko- ja juurruttamishanke HUITTISTEN PILOTIN LOPPURAPORTTI 1.10.2012 30.9.2013 LÄNSI 2013 Länsi-Suomen päihde- ja mielenterveystyön jatko- ja juurruttamishanke Tarja Horn Marjo Virtanen 29.10.2013 Sisällysluettelo Johdanto... 3

Lisätiedot

Tule mukaan. kirkon diakoniatyöhön! Astut mukaan auttamaan

Tule mukaan. kirkon diakoniatyöhön! Astut mukaan auttamaan Tule mukaan kirkon diakoniatyöhön! Astut mukaan auttamaan Diakonissa, sairaanhoitaja (AMK) Johanna Saapunki Työpaikka: Kuusamon seurakunta Työtehtävät: perusdiakonia, kehitysvammatyö Mikä on parasta työssä?

Lisätiedot

YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s.

YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. Elämän eväät YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 5 KOTITALOUSOPETUS 20 ov s. 6 HAKEUTUMINEN KOULUTUKSIIN

Lisätiedot

Mitä Jumala voi tehdä. yhden papin kautta. kun seurakuntalaisten ideat ja lahjat vapautetaan Jumalan käyttöön?

Mitä Jumala voi tehdä. yhden papin kautta. kun seurakuntalaisten ideat ja lahjat vapautetaan Jumalan käyttöön? Mitä Jumala voi tehdä yhden papin kautta kun seurakuntalaisten ideat ja lahjat vapautetaan Jumalan käyttöön? Tätä kaikkea on Kohtaamispaikka Johtoryhmä Näky-ryhmä Iltamessu Solut Alfa-tiimi Rukoustiimi

Lisätiedot

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2014 VUOSIKERTOMUS

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2014 VUOSIKERTOMUS HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2014 VUOSIKERTOMUS YLEISTÄ Yhdistyksen tarkoituksena on edistää fyysisesti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina ja täysivaltaisina

Lisätiedot

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina.

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina. lokakuu tiedote Jos Sinulla on tiedotettavaa: kirjoita teksti suoraan sähköpostin viestiosaan, viestin pituus enintään 600 merkkiä, ei erikoismerkkejä ( VERSAALIA, kursiivia, lihavointeja, väriä yms.),

Lisätiedot

SAUNASEURA /5 TOIMINTAKERTOMUS Perustettu TAPAHTUMAT 2018 KOKOUKSET + MUITA ASIOITA - Su KUNNIA

SAUNASEURA /5 TOIMINTAKERTOMUS Perustettu TAPAHTUMAT 2018 KOKOUKSET + MUITA ASIOITA - Su KUNNIA 1/5 TAPAHTUMAT 2018 KOKOUKSET + MUITA ASIOITA - Su 18.2.2018 KUNNIAKIRJA Saunaseura SaunaMafia ry täytti 9 vuotta ja samalla luovutimme savusaunojen lämmittäjälle Atte Salolle Saunamajurin kunniakirjan

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta

Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta Maarian seurakunta A.D. 2012 Maarian seurakunta on laaja ja monimuotoinen. Seurakuntamme työtä tehdään neljällä alueella: etelässä, lännessä, idässä ja pohjoisessa.

Lisätiedot

Näkövammaistyö Syksy 2015 Kesä

Näkövammaistyö Syksy 2015 Kesä Näkövammaistyö Syksy 2015 Kesä 2016 1 Tervetuloa mukaan! Espoon seurakunnat järjestävät näkövammaisille monenlaisia kohtaamisen paikkoja. Tästä esitteestä löydät kaikki tiedot näkövammaisten syksyn 2015

Lisätiedot

Helvi Sipilä seminaari 24.4.2013

Helvi Sipilä seminaari 24.4.2013 Helvi Sipilä seminaari 24.4.2013 n näkökulma Maahanmuuttajien järjestötoimintaan Matti Forsberg järjestökonsultti n toiminnot Avoimia koulutuksia yhdistystoiminnasta Henkilökohtaista neuvontaa puhelimitse

Lisätiedot

Paremman vanhuuden puolesta

Paremman vanhuuden puolesta Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Paremman vanhuuden puolesta Joulu on lämpimien ajatusten aikaa "Sydämeeni joulun teen" sanotaan joululaulussa. Lämmin ja hyvä joulumieli syntyy monesta

Lisätiedot

Yhdistysten jäsenet ulkoiluystävinä ikääntyneille

Yhdistysten jäsenet ulkoiluystävinä ikääntyneille Yhdistysten jäsenet ulkoiluystävinä ikääntyneille Uudenkaupungin Ikäihmistenneuvoston toimintamalli vuodesta 2010 alkaen 1 TOIMINTAMALLI ULKOILUYSTÄVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMISEKSI Sisällysluettelo ALKUSANAT...

Lisätiedot

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan viestintäsuunnittelija Anne Honkanen Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari, 29.4.2014 Toimenpideohjelman

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s.

YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. Elämän eväät YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 5 KOTITALOUSOPETUS 20 ov s. 6 HAKEUTUMINEN KOULUTUKSIIN

Lisätiedot

Tervetuloa. päivätoimintaan. Päiväkeskus Päivänkaari

Tervetuloa. päivätoimintaan. Päiväkeskus Päivänkaari Tervetuloa päivätoimintaan Päiväkeskus Päivänkaari Kohtaamisen iloa suurella sydämellä! Toiminta-ajatus ja arvot Päiväkeskus Päivänkaari tarjoaa kotihoidossa oleville ikäihmisille ja muistisairaille päivätoimintaa

Lisätiedot

NAANTALIN 4H-YHDISTYKSEN TOIMINTAKERTOMUS 2014

NAANTALIN 4H-YHDISTYKSEN TOIMINTAKERTOMUS 2014 Sivu 1 / 6 NAANTALIN 4H-YHDISTYKSEN TOIMINTAKERTOMUS 2014 Naantalin 4H-yhdistys 4H-yhdistyksen toimintaa ohjaavat järjestön yhteinen päämäärä, toiminta-ajatus, arvot ja toimintaperiaatteet. Sääntöjen mukaisesti

Lisätiedot

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy Emmi Salo & Mervi Laaksonen Historiaa Tyttöjen tila sai alkunsa Tyttöprojekti Helmestä vuonna 2003, jossa koottiin tyttötyötä tekeviä tahoja yhteen ja

Lisätiedot

Seniori- ja vanhustyö - Olohuoneverkosto

Seniori- ja vanhustyö - Olohuoneverkosto Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 0 Seniori- ja vanhustyö - Olohuoneverkosto Setlementti Louhela ry Päätavoite KEHITTYVÄ OLOHUONEVERKOSTO VAHVISTAA TOIMINTAKYKYÄ, OSALLISUUTTA JA YHTEISÖLLISYYTTÄYTTÄ

Lisätiedot

Monimuotoisen ohjauksen foorumi OHJAUSTYÖTÄ YRITYKSISSÄ Ohjattu harjoittelu nuorten työllistymispalveluna

Monimuotoisen ohjauksen foorumi OHJAUSTYÖTÄ YRITYKSISSÄ Ohjattu harjoittelu nuorten työllistymispalveluna Monimuotoisen ohjauksen foorumi 16.10.2012 OHJAUSTYÖTÄ YRITYKSISSÄ Ohjattu harjoittelu nuorten työllistymispalveluna Projektipäällikkö Riina Hiipakka-Lahti, Ohjaaja Outi Lahtinen Nuorten Verkostotyöpaja

Lisätiedot

NUORTEN TALO. Miten Nuorten talo syntyi?

NUORTEN TALO. Miten Nuorten talo syntyi? NUORTEN TALO Miten Nuorten talo syntyi? NUORTEN TALON HISTORIA 2009: YLILYÖNTI AVASI OVENSA OSANA ETSIVÄÄ TYÖTÄ Etsivä työ avasi tammikuussa matalan kynnyksen kohtaamispaikka Ylilyönnin osana perustyötä.

Lisätiedot

JÄRJESTÖJEN VAPAAEHTOISTYÖN KOORDINOINTI JA KEHITTÄMINEN N E U V O K A S. Yli 18 vuotta järjestö- ja vapaaehtoistyötä Rovaniemellä

JÄRJESTÖJEN VAPAAEHTOISTYÖN KOORDINOINTI JA KEHITTÄMINEN N E U V O K A S. Yli 18 vuotta järjestö- ja vapaaehtoistyötä Rovaniemellä ROVANIEMEN SEUDUN MIELENTERVEYSSEURA RY JÄRJESTÖJEN VAPAAEHTOISTYÖN KOORDINOINTI JA KEHITTÄMINEN N E U V O K A S Yli 18 vuotta järjestö- ja vapaaehtoistyötä Rovaniemellä HANKETREFFIT 27.5.2014 KULTTUURI

Lisätiedot

VAPAAEHTOISTOIMINTA PANSION VASTAANOTTOKESKUKSESSA

VAPAAEHTOISTOIMINTA PANSION VASTAANOTTOKESKUKSESSA VASTAANOTTOKESKUKSESSA TOIMIVILLE VAPAAEHTOISILLE VAPAAEHTOISTOIMINTA PANSION VASTAANOTTOKESKUKSESSA Olemme Punaisen Ristin Ruissalon osaston vapaaehtoisia Punainen Risti ja Punainen Puolikuu tunnetaan

Lisätiedot

TUUSULAN KUNTA, SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA YHDISTYSTEN AVUSTUSHAKEMUKSET V / TA-MÄÄRÄRAHA 8.500

TUUSULAN KUNTA, SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA YHDISTYSTEN AVUSTUSHAKEMUKSET V / TA-MÄÄRÄRAHA 8.500 TUUSULAN KUNTA, SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA YHDISTYSTEN AVUSTUSHAKEMUKSET V. 2017 / TA-MÄÄRÄRAHA 8.500 HAKIJAYHDISTYS KÄYTTÖTARKOITUS JÄSENMÄÄRÄ Myönnetty UMYÖNNETTY ANOMUS EHDOTUS MYÖNNETTY 31.12.2016,

Lisätiedot

HÄMEENKYRÖN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖN PERUSTOIMEN KUVAUS 2012

HÄMEENKYRÖN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖN PERUSTOIMEN KUVAUS 2012 HÄMEENKYRÖN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖN PERUSTOIMEN KUVAUS 2012 1. PERUSTEHTÄVÄ Diakoniatyön perustelut löytyvät sekä Raamatusta, että Kirkko järjestyksestä. Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa.

Lisätiedot

Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISET

Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISET Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISET syksy 2012 1 Haluatko jutella? 3 Uudet ryhmät 4 Viikoittaiset 5 Tapahtumia 6 Vapaaehtoistyö 6 Opaspalaverit ja koulutukset 7 2 Espoon seurakuntien näkövammaistyö tarjoaa

Lisätiedot

(Lapinlahden terveyspiste, Savo-Karjalan piiri) Terveyspistetoiminta

(Lapinlahden terveyspiste, Savo-Karjalan piiri) Terveyspistetoiminta (Lapinlahden terveyspiste, Savo-Karjalan piiri) Terveyspistetoiminta TERVEYS JA TURVALLISUUS 23.5.2013 SPR:n toimintamuodot (Asetus 3 ) Tarkoituksensa toteuttamiseksi järjestö: 1) ylläpitää auttamisvalmiutta

Lisätiedot

AKTIIVISESTI KOTONA 2

AKTIIVISESTI KOTONA 2 AKTIIVISESTI KOTONA 2 TÄYTTÄ ELÄMÄÄ! HANKE Vapaaehtoistoiminnan kehittämistyötä Vantaalla Maria Uitto 25.9.2014 Aktiivisesti kotona 2 Täyttä elämää! vapaaehtoistoiminnan kehittämishanke Aktiivisesti kotona

Lisätiedot

Tervetuloa. päivätoimintaan. Päiväkeskus Päivänkaari

Tervetuloa. päivätoimintaan. Päiväkeskus Päivänkaari Tervetuloa päivätoimintaan Päiväkeskus Päivänkaari Kohtaamisen iloa suurella sydämellä! Toiminta-ajatus ja arvot Päiväkeskus Päivänkaari tarjoaa hämeenlinnalaisille kotihoidossa oleville ikäihmisille ja

Lisätiedot

Turun Kaupunkilähetys -projekti a.k.a. The Best Project In The World!

Turun Kaupunkilähetys -projekti a.k.a. The Best Project In The World! Turun Kaupunkilähetys -projekti a.k.a. The Best Project In The World! SENIORIPYSÄKKI Senioripysäkki -toiminta on tarkoitettu eläkeikäisille (60+), jotka ovat kokeneet elämässään muutoksia ja luopumisia

Lisätiedot

LÄHITORI YLÖJÄRVELLÄ

LÄHITORI YLÖJÄRVELLÄ LÄHITORI YLÖJÄRVELLÄ Sotekeskuksen neuvonta Maakunnallinen neuvontapuhelin Asiakas, omaiset ja läheiset Maakunnan keskitetty asiakasohjaus YLÖJÄRVEN LÄHITORI kokonaisuus 1.6.2017 IKÄPISTE Ohjaus ja neuvonta/

Lisätiedot

2014 2015 Elämän eväät

2014 2015 Elämän eväät 2014 2015 Elämän eväät YLEISTÄ s. 3 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 5 AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMENTAVA

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero sisältää aina riskejä lapsen hyvinvoinnille ja vanhemmuus on haavoittuvaa Varhaisella tuella voidaan ennaltaehkäistä vanhempien eron kielteisiä vaikutuksia lapsen

Lisätiedot

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSIA SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N YHTEYSTIEDOT Suomen Monikkoperheet ry, Ilmarisenkatu 17 A, 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnanperuskoulutus Oikeudet ja vastuut 24.2.2015

Vapaaehtoistoiminnanperuskoulutus Oikeudet ja vastuut 24.2.2015 Vapaaehtoistoiminnanperuskoulutus Oikeudet ja vastuut 24.2.2015 Yhteisökoordinaattori Soile-Maria Linnemäki/Yhdistysverkosto Vanhus- ja vapaaehtoistyön johtaja Pirjo Heikkilä/Setlementti Louhela MITÄ KUULUU?

Lisätiedot

Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015

Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015 Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015 Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin vuonna 2016 yhteensä 18 kuntaa (kuvio1.) Kolmivuotisen kehittämistyön

Lisätiedot

NÄKÖVAMMAISET KEVÄT JA KESÄ 2018

NÄKÖVAMMAISET KEVÄT JA KESÄ 2018 NÄKÖVAMMAISET KEVÄT JA KESÄ 2018 Tervetuloa mukaan! Espoon seurakuntien näkövammaistyö järjestää näkövammaisille monenlaisia kohtaamisen paikkoja. Tästä esitteestä löydät tiedot näkövammaisten kevään ja

Lisätiedot

NÄKY viettää kansallissäveltäjämme, Jean Sibeliuksen juhlavuotta. 1. Juhlavuoden Sibeliusta koskevat tapahtumat erillisenä tämän luettelon lopussa.

NÄKY viettää kansallissäveltäjämme, Jean Sibeliuksen juhlavuotta. 1. Juhlavuoden Sibeliusta koskevat tapahtumat erillisenä tämän luettelon lopussa. KULTTUURITAPAHTUMAT VUONNA 2015 NÄKY viettää kansallissäveltäjämme, Jean Sibeliuksen juhlavuotta. 8.12.2015 tuli hänen syntymästään kuluneeksi 150 vuotta. 1. Juhlavuoden Sibeliusta koskevat tapahtumat

Lisätiedot

MLL:n Kainuun piiri Vierailu MLL:n Lapin piiriin Seija Karjalainen

MLL:n Kainuun piiri Vierailu MLL:n Lapin piiriin Seija Karjalainen MLL:n Kainuun piiri 2017 Vierailu MLL:n Lapin piiriin 20.5.2017 Seija Karjalainen Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kainuun piiri ry Perustettu 1950 Vuosikokoukset, piirihallitus, puheenjohtaja Toivo Sistonen

Lisätiedot

Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 30.11.2016 2 Sisällys 1. Toiminta-ajatus ja toiminnan tavoitteet 3 2. Aamu- ja iltapäivätoiminnan suunnittelu

Lisätiedot

POHJOIS-HELSINGIN LÄHIMMÄISTYÖ PULMU RY. Soittorinki. Vapaaehtoistoiminnan malli. Reetta Grundström 1.5.2010

POHJOIS-HELSINGIN LÄHIMMÄISTYÖ PULMU RY. Soittorinki. Vapaaehtoistoiminnan malli. Reetta Grundström 1.5.2010 POHJOIS-HELSINGIN LÄHIMMÄISTYÖ PULMU RY Soittorinki Vapaaehtoistoiminnan malli Reetta Grundström 1.5.2010 2 Soittorinkitoiminnan esittely Pulmun soittoringissä vapaaehtoinen soittaa puhelimella ikäihmiselle

Lisätiedot

Keski-Suomen Syöpäyhdistys ry

Keski-Suomen Syöpäyhdistys ry Keski-Suomen Syöpäyhdistys ry ry Maakunnallinen kansanterveysjärjestö Perustettu vuonna 1956 Toiminta-alueena Keski-Suomen maakunta Jäseniä n. 6000 Paikallisosastoja maakunnissa Immu Isosaari 1 Henkilökunta

Lisätiedot

TOIVO ON TOTTA KIRKON DIAKONIA AUTTAA TURUSSA JA KAARINASSA

TOIVO ON TOTTA KIRKON DIAKONIA AUTTAA TURUSSA JA KAARINASSA TOIVO ON TOTTA KIRKON DIAKONIA AUTTAA TURUSSA JA KAARINASSA KESKUSTELUAPUA, TIETOA JA TALOUDELLISTA TUKEA Vaikeuksista puhuminen voi auttaa ja helpottaa oloa. Keskustelu diakoniatyöntekijän kanssa on aina

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta ikääntyvien parissa Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi Setlementti Louhela ry

Vapaaehtoistoiminta ikääntyvien parissa Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi Setlementti Louhela ry Vapaaehtoistoiminta ikääntyvien parissa Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi 2.2.2016 Setlementti Louhela ry Oikeus hyvään elämään iästä ja toimintakyvystä riippumatta Iäkkäät ihmiset eivät ole yhtenäinen

Lisätiedot

Sosiaalipäivystyksen toiminta Turun puukotustragediassa

Sosiaalipäivystyksen toiminta Turun puukotustragediassa Sosiaalipäivystyksen toiminta Turun puukotustragediassa Turun isku on perjantaina 18. elokuuta 2017 Turussa tapahtunut puukoilla tehty isku, jota poliisi tutki terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina

Lisätiedot

Yhdistys muistihäiriöisille, heidän läheisilleen ja ammattihenkilöstölle

Yhdistys muistihäiriöisille, heidän läheisilleen ja ammattihenkilöstölle Yhdistys muistihäiriöisille, heidän läheisilleen ja ammattihenkilöstölle Snellmaninkatu 3 B, Lappeenranta (ent. asemapäällikön talo) Toimisto avoinna klo 9.00-13.00 tai sopimuksesta Puh. 040 587 2451 Sähköposti:

Lisätiedot

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Neuvolan perhetyön asiakkaan ääni: Positiivinen raskaustesti 2.10.2003 Miten tähän on tultu? Valtioneuvoston

Lisätiedot

Helsingin kaupungin. sosiaali- ja terveysviraston vapaaehtoistoiminta. Vapaaehtoistyön koordinaattori Meeri Kuikka 8.9.2015

Helsingin kaupungin. sosiaali- ja terveysviraston vapaaehtoistoiminta. Vapaaehtoistyön koordinaattori Meeri Kuikka 8.9.2015 Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston vapaaehtoistoiminta Vapaaehtoistyön koordinaattori Meeri Kuikka 8.9.2015 Vapaaehtoistoiminta on: Yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen hyväksi tehtyä toimintaa,

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2006

TOIMINTAKERTOMUS 2006 TOIMINTAKERTOMUS 2006 YLEISTÄ Vuosi 2006 oli OuLVI:n 44. toimintavuosi. Vuoden aikana järjestetty toiminta oli edellisten vuosien mukaista.tapahtumissa keskityttiin laatuun ja panostettiin tapahtumaympäristöön

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014. Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry

Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014. Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014 Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry Hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden ja taloudellisen hyödyn lisäksi vapaaehtoistoiminnalla

Lisätiedot

NAANTALIN 4H-YHDISTYKSEN TOIMINTAKERTOMUS 2013

NAANTALIN 4H-YHDISTYKSEN TOIMINTAKERTOMUS 2013 Sivu 1 / 5 NAANTALIN 4H-YHDISTYKSEN TOIMINTAKERTOMUS 2013 Naantalin 4H-yhdistys 4H-yhdistyksen toimintaa ohjaavat järjestön yhteinen päämäärä, toiminta-ajatus, arvot ja toimintaperiaatteet. Sääntöjen mukaisesti

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta Metsähallituksen luontopalveluiden strategioissa

Vapaaehtoistoiminta Metsähallituksen luontopalveluiden strategioissa Vapaaehtoistoiminta Metsähallituksen luontopalveluiden strategioissa Kehitysjohtaja Arto Ahokumpu Vapaaehtoistoiminnan tulevaisuus seminaari Vanha ylioppilastalo 28.11.2012 1 Esityksen sisältö Mikä on

Lisätiedot

Vantaan kaupunginkirjasto. Monipuolinen yhteistyökumppani

Vantaan kaupunginkirjasto. Monipuolinen yhteistyökumppani Vantaan kaupunginkirjasto Monipuolinen yhteistyökumppani Vantaan kaupunginkirjasto Tietoa ja teknologiaa Vantaan kaupunginkirjastolla on kymmenen toimipistettä ja kaksi kirjastoautoa. Ne tarjoavat kuntalaisten

Lisätiedot

Enemmän otetta. toimintaa perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve. Enemmän otetta -toiminta

Enemmän otetta. toimintaa perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve. Enemmän otetta -toiminta Enemmän otetta toimintaa perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve Enemmän otetta -toiminta Enemmän otetta - toimintaa järjestetään perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve. Toiminnan

Lisätiedot