Mummon Kammarin toimintaa toteutetaan avoimena ja laaja-alaisena yhteistyönä, myös julkisuustyötä ja vaikuttamistoimintaa hyödyntäen.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mummon Kammarin toimintaa toteutetaan avoimena ja laaja-alaisena yhteistyönä, myös julkisuustyötä ja vaikuttamistoimintaa hyödyntäen."

Transkriptio

1 Mummon Kammari Maarit Tammisto Mummon Kammarin toimintakertomus 2011 Tehtävän määrittely ja toiminta-ajatus Vanhusten vapaaehtoinen ja diakonisin perustein tapahtuva auttaminen kodeissa, kotikulmilla ja hoitolaitoksissa on Mummon Kammarin perustehtävä. Avunvälityskeskuksen ohessa Mummon Kammari on monipuolinen toimintakeskus ja vapaaehtoisin voimin toimiva avoimien ovien Kyläpaikka. Mummon Kammari tarjoaa monipuolisen mahdollisuuden osallistua seurakunnan toimintaan sekä yhteisön, johon kuulua. Mummon Kammarin toimintaa toteutetaan avoimena ja laaja-alaisena yhteistyönä, myös julkisuustyötä ja vaikuttamistoimintaa hyödyntäen. Toiminnan tunnusluvut Asiakaskontaktien määrä henkilökohtaisesti tavattu kaikki Retket ja leirivuorokaudet 3 6 Ryhmät kokoontumisia 201, kävijöitä ei eritelty Tapahtumat Kyläpaikassa kokoontumisia 17 eri teeman ympärillä 459 kpl, kävijää - - Yleisötilaisuudet 3 kpl, 420 kävijää 5 kpl, 800 Kirkkotilaisuudet 6 kpl 5 kpl osallistujia kävijää Vapaaehtoiset Vapaaehtoisten määrä Uusia Pois jäi Henkilöstö Vakinaiset viran- ja toimenhaltijat 7 7 Määräaikaiset 11 7 (joista 6 vapailla varoilla) (3 vap.var.) Työllistetyt - - Työkokeilu/työharjoittelu 73 85

2 Toiminnan tavoitteiden arviointia A. Ydinpalveluiden osalta B. Vuoden 2011 erityispainotusten osalta A. Ydinpalvelujen arviointia Vapaaehtoinen vanhustyö kodeissa ja laitoksissa Kotikäyntejä tehtiin yli tuhanteen eri kotiin. Avunvälityskeskukseen tuli puhelimitse avunpyyntöä, joista kotikäyntipäivystäjät ja talkkari pikkaraiset suorittivat yhteensä Kokonaan uusia asiakkaita oli 488. Lisäksi ulkoiluystävät kävivät apuna noin kertaa. Vanhusten omaystävät tekivät noin kotikäyntiä. Kodeissa huonokuntoisten vanhusten määrä on kasvussa. Osa tilanteista on liian vaativia ja raskaita vapaaehtoisille. Palveluohjaus puhelimitse onkin kasvussa (302). Kotihoidon toimijat vaihtuvat ja uusia palveluntuottajia syntyy jatkuvasti. Tiedonkulku eri toimijoiden välillä toimii usein huonosti. Paineen alla myös odotukset Mummon Kammarin palveluita kohtaan ovat joskus epärealistisia. Näistä syistä yksityisten hoivayritysten edustajia kutsuttiin neuvonpitoon Mummon Kammariin. Kuusi tuli ja kaikki pienistä yrityksistä. Erityisen arvokasta on yhteistyö kodeissa käyvien ammatti-ihmisten kanssa, koska näin parhaiten tavoitetaan eniten apua tarvitsevia vanhuksia. Avunvälityskeskus toimi ripeästi ja laadukkaasti. Hyvä lopputulos edellytti Avunvälityskeskuksen neljältä työntekijältä yhteensä kontaktia. Vapaaehtoistyö laitoksissa Vanhainkoti- ja sairaalavapaaehtoiset tekivät noin laitoskäyntiä. Joka käynnillä he tapasivat useita vanhuksia. Opiskelijatyönä kartoitettiin kuolevien tukihenkilötoimintaa Koukkuniemen sairaalaosastoilla. Tulokset saadaan ensi vuonna. Koukkuniemeen tehtiin 82 onnittelukäyntiä villasukkien tai hartiahuivien kera. Joululahjoiksi vietiin osasto 30:n jaettavaksi villasukkia 70:lle vanhukselle. Vapaaehtoiset avustivat Koukkuniemen vanhuksia pyörätuoli- ja rollaattorisuunnistuksessa Tampereen Pyrinnön järjestämässä suuressa Mikonpäivän suunnistustapahtumassa. Viikonloppukahviossa Koukkuniemen vanhainkodissa vapaaehtoiset ovat palvelleet jo 20 vuotta. Toiminta itseohjautuvana ryhmänä jatkui edelleen. Vapaaehtoiset kävivät myös useissa palvelukeskuksissa. Myös pyörätuoliavustajatoiminta Tampereen Työväen Teatterin jokaisen suuren näyttämön esityksessä jatkui. Erilaiset vapaaehtoisryhmät järjestivät vanhuksille viriketuokioita: esimerkiksi Wanhan ajan muotinäytösryhmä ohjaajanaan sairaanhoitaja Hanna Valtonen, Näytelmäryhmä Mukavat ohjaajanaan Tuula Kangas ja Tiernapojat. Luen Sinulle yhteistyö jatkui kaupunginkirjaston kanssa.

3 Kyläpaikkatoiminta Kävijöitä kyläpaikassa oli kaikkiaan n , vaikka ikkunaremontin vuoksi kesätauko alkoi jo toukokuussa.. Toimintaan kävi tutustumassa 55 ryhmää. Kädentaitojen suosio kasvoi. Esimerkiksi Tumpputiistain väki lahjoitti vähävaraisten tamperelaisten lasten ja nuorten iloksi tuhat neulomusta. Mummon Puodin valikoima monipuolistui lahjoittajien ja askartelutalkoiden ansiosta. Vain Romanivanhusten kahvilan kävijämäärissä oli laskua. Uusi luentosarja Apua, mitä teen eläkkeellä!, luennoitsijana Leila Vuorinen, saavutti hyvän suosion. Kyläpaikassa toimi eri tehtävissä yli 200 vapaaehtoista. Koko toimina Kyläpaikassa toteutui vapaaehtoisin voimin, alkaen aamun avauksesta Kotialttarin äärellä aina leipureihin, ikkunasomistajiin ja kaapien siivoojiin asti. Kyläpaikkatoiminnan organisointi vaatii toiminnasta vastaavalta vapaaehtoistoiminnanohjaajalta lähes 7900 kontaktia. Kyläpaikan emännille ja isännille laadittiin opaslehtiset, tulokasvihkot, perehdyttämisen tueksi. Kyläpaikka matalan kynnyksen kohtaamispaikkana ja monipuolisena vapaaehtoistyöpaikkana sai paljon kiitosta niin asiakkailta kuin vapaaehtoisiltakin. Vapaaehtoistyöntekijöiden ja opiskelijoiden tuki Yhteistyöverkostot Vapaaehtoisia oli kaikkiaan tehtävässä. Koko vahvuuteen laskettiin mukaan myös reservissä olevat ja erilaiset tukijat. Kaikki 255 uutta vapaaehtoista perehdytettiin, haastateltiin ja sijoitettiin tehtävään; myöskin heidät, jotka elämäntilanteensa vuoksi tarjoutuivat vain lyhyeksi aikaa mukaan. Monet mukana olevista rohkaistuivat ottamaan lisää tehtävää, osa vaihtoi tehtävästä toiseen. Luku on suuri, 208. Jokainen muutos teetti töitä myös toimistossa ja perehdyttäjillä. Ulkoiluystävätoiminta varsinkin keväällä ja syksyllä oli vilkasta. Opiskelijat (73) olivat hyvän perehdytyksen ja tuen turvin suuri apu kotikäyntityössä. Kahdesti kuussa kokoontuvat toimistovapaaehtoiset hoitivat postitustalkoot, kirjaston ja avustivat toimistosihteerin ohjauksessa lukuisissa tehtävissä. Vapaaehtoisista huolehdittiin tarjoamalla henkilökohtaista neuvontaa ja tukea, sekä järjestämällä koulutustilanteita, osaksi yhteisiä henkilökunnan kanssa. Ryhmätapaamisia samanlaisissa tehtävissä oleville oli tarjolla. Retkiä tehtiin kolme: Rudolfin keidas, kaupungin kiertoajelu ja Hervannan kirkko, sekä vanhuksien kanssa yhteinen Viikinsaariretki. Kirkkotilaisuuksia Mummon Kammari järjesti kuusi. Osallistujia tilaisuudet keräsivät Monet vapaaehtoiset osallistuivat näihin perheineen ja ystävineen. Seurakunnallista yhteistyötä oli paljon: esimerkiksi pappien vierailut viikoittain, Matti Hannulan merkittävä osuus kirkkotilaisuuksissa, Lasten katedraalin työntekijät, Suurella Sydämellä, sairaalapastori Vesa Fabrinin tuki, Tuomiokirkkoseurakunnan tuki Leskien Klubi kahvilatoiminnassa, Tuomas Messu, viestintäpalvelut, tietohallinto, Vanhustyön foorumi, Myötätuuli.

4 Tärkein yhteistyötaho eniten apua tarvitsevien vanhusten tavoittamiseksi oli edelleen kunnan ja erilaisten hoivayritysten työntekijät. Järjestöyhteistyö jatkui vilkkaana: Elonpolkuja-verkosto, Valikot-verkosto ja Yhteiskuntavastuu-verkosto. Mummon Kammari sai kutsun Multisiltapäiville, Kotitorin toripäivään, Aamulehden aulaan ja Valikot-verkoston suureen Vapaaehtoisena vaikutat tapahtumaan. Yritysyhteistyökumppanin, Sokos Hotel Villan, tuki oli merkittävä. Torkkupeitto- ja morsiusparien villasukkatilauksen myötä Mummon Kammarille tarjoutui mahdollisuus palkata nuoria kesä- ja joulutöihin. Toiminnanjohtaja sai kutsun Kirkon kansalais- ja vapaaehtoistoiminnan foorumin jäseneksi, puheenjohtajana on piispa Kaarlo Kalliala, sekä TEM:n sukupolvifoorumin neuvotteluun, puheenjohtajana työministeri Anni Sinnemäki. TEM:n Hyvä-hanke, puheenjohtajana elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen, kokoontui vielä kahdesti ja päättyi keväällä. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hoitoeettisessä neuvottelukunnassa, puheenjohtajana piispa Juha Pihkala, jäsenyys jatkui. Lions Club Tampere/Siilinkari ja Tampere Ruotu kutsuivat Mummon Kammarin toiminnanjohtajan puhujaksi Kynttiläkirkkoon Tuomiokirkkoon Musiikista vastasi lauluyhtye Virtuoso. Tiedottaminen ja julkisuustyö Vapaaehtoistyöntekijä Kati Lindbergin somistama Kyläpaikan mummo- ja vaarinäyteikkuna voitti Tampere tunnetuksi ry:n järjestämän Valoviikkojen näyteikkunakilpailun yleisöäänestyksen. Mummon Kammarin kotisivuilla kävi vuoden aikana yli kävijää. Kotisivuilla julkaistiin 108 uutista ja 41 blogijuttua. Valtaosa uusista vapaaehtoisista myös ilmoittautui kursseille kotisivujen kautta. Sähköpostiliikenne oli vilkasta, joskin avunvälityskeskuksessa ja toimistossa puhelin on edelleen tärkein kontaktiväline. Mummon Kammarin Facebook-ryhmä päivitettiin. Sen merkitys myös keskustelunherättäjänä kasvoi. Kansanedustajista Oras Tynkkynen ilmoittautui Mummon Kammarin vapaaehtoiseksi. Presidenttiehdokas Eva Biaudet tutustui joulukuussa Mummon Kammarin toimintaan.

5 B. Vuoden 2011 erityispainotusten arviointia Perustehtävän laadukkaan hoitamisen ohessa kehitystyö jatkui myös seuraavasti: Yhteistyöverkostojen vahvistaminen Päivittäinen yhteistyö oli vilkkainta sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden kanssa. Uusia hoivapalveluiden tuottajia kutsuttiin koolle tutustumaan Mummon Kammarin toimintaan. Tietoa jaettiin avunvälityskeskuksen ja toimiston eri kohteissa, esittelytilanteissa ja Kotitorin kautta. Oppilaitosyhteistyö oli erittäin vilkasta ja myös työllistävää. Järjestöjen kanssa yhdessä toteutettiin mm. eurooppalaisen vapaaehtoistoiminnan teemavuoden toritapahtuma Vapaaehtoisena vaikutat. Yritysyhteistyö oli merkittävintä Sokos Hotel Villan kanssa. Pari uutta yritystä lahjoitti joulurahaa. Juvenes ja Härmälänranta järjestivät joulujuhlan talkkari pikkaraisille. CRM-asiakasrekisteri CRM-asiakasrekisteriohjelman kartoitus ja käyttöönoton suunnittelu yhteistyössä atkosaston ja ohjelmatoimittajan kanssa jatkui. Tietojen syöttö ja skannaus oli aikaavievää. Tietojen syöttö ja ylläpito vanhaan ja uuteen ohjelmaan vaati tarkkuutta ja aikaa. CRM-apuna oli opiskelija yliopistolta (3 kk) sekä määräaikainen työntekijä (1,5 kk). Ohjelmiston yhteensopivuudessa mm. käyttäjätunnusten kanssa oli ongelmia. Syksystä alkaen ensimmäisenä avunvälityskeskuksessa CRM-asiakasrekisteristä koituva hyöty alkoi vihdoin näkyä. Kehittäminen jatkuu ensi vuodelle. Ympäristötavoitteet CRM-asikasrekisteriin siirtyminen oli vuoden raskain ja vaativin kehittämisprosessi. Jätteiden käsittelyä tehostettiin. Yleisötilaisuutta Pirkanmaan Marttojen kanssa ei vielä toteutettu. Vapaaehtoisten ohjaamisen kehittäminen Koukkuniemen vanhainkodissa Koukkuniemen vanhainkoti järjesti koulutustilaisuuden vapaaehtoisille. Mummon Kammarin henkilökuntaa osallistui Koukkuniemessä järjestettyihin ammattiväen koulutuksiin. Mummon Kammarin henkilöstön tukeminen Työntekijöiden tehtävänkuvaukset päivitettiin vaativuusluokituksen tarkennusta varten. Arviointikeskustelut siirtyivät alkuvuoteen. Työntekijöillä aamupalaveri neljästi viikossa ja tiimi-iltapäivä kahdesti kuussa. Epävirallisia keskusteluja toiminnanjohtajan kanssa päivittäin tavatessa. Tiedonkulku parani. Tärkeä parannus jaksamisen tueksi oli toimistoaikojen supistus: ma 9-17, ti-to 9-14, pe suljettu. Vilkkaalta asiakaspalvelulta jäi rauhoitettua aikaa toimistotöihin, jotka CRM:n kehitystyön myötä lisääntyivät. Taukoihin kiinnitettiin enemmän huomiota. Lähes aina oli mahdollista järjestään esimerkiksi töiltä rauhoitettu ruokailutilanne.

6 Kaikki työntekijät pääsivät haluamiinsa koulutuksiin. Suurin osa koulutuksista oli maksuttomia. Koulutustarjonta oli runsasta ja hyvää. Yhteistyötahojen tarjoama koulutus hyödynnettiin tarkoin. Halukkaat voivat osallistua yksilötyönohjaukseen. Seurakuntayhtymän henkilöstöpäivässä olivat kaikki mukana. Kirkon vapaaehtoistyön neuvottelupäivien toiseen päivään osallistuivat lähes kaikki työntekijät. Kaksi juhlahetkeä vietettiin yhdessä Martinus-säätiön työntekijöiden kanssa. Perinteinen työntekijöiden joulupuuro toteutui mummon mökissä. Lähes kaikki työntekijät osallistuivat vapaaehtoisten kanssa kesäretkeen Rudolfin keitaalle. Teatterit lahjoittivat edullisia lippuja. Toiminnanjohtaja osallistui yhtymän työntekijöiden Vuontispirtti-viikolle, joka oli huikea kokemus. Vapaaehtoisten ja henkilökunnan yhteiset koulutukset Uusien vapaaehtoisten kaksiosaisia päivä- ja/tai iltakursseja järjestettiin kuukausittain kesäkuukausia lukuunottamatta (14). Arvokkaan vanhuuden puolesta -iltapäivät Mitä ikäihmisten palveluissa tapahtuu? Mikä ihmeen hoitotahto? Miten vanhusasiamies auttaa? Miten diakonissa auttaa? Avunvälityskeskuksen keikkavapaaehtoisille koulutusta näkövammaisen kohtaamisessa Myötätuulen järjestämänä Koukkuniemen vapaaehtoisille ajankohtaiskoulutusta Koukkuniemen henkilökunnan järjestämänä Kyläpaikan vapaaehtoisille ajankohtaiskoulutusta Talkkari pikkaraisille ohjausiltapäivä Torpalla Eri tehtävissä oleville vapaaehtoisille vertaistukitapaamiset

Kesäretki 2014: Tampsan lava.

Kesäretki 2014: Tampsan lava. Kesäretki 2014: Tampsan lava. VUOSIKERTOMUS 2014 YLEISTÄ 2 Kouvolan seudun Muisti ry:n tarkoituksena on toimia alueellaan muistisairautta sairastavien henkilöiden ja heidän omaistensa hyväksi, tukea heidän

Lisätiedot

Tampereen ev.lut. seurakunnat. vuosikertomus 2009 1

Tampereen ev.lut. seurakunnat. vuosikertomus 2009 1 Tampereen ev.lut. seurakunnat vuosikertomus 2009 1 Sisällysluettelo 2 Missio ja Uudet jaot 3 Kirkko olemme me 4 Strategia saatiin valmiiksi Kirkosta eroaminen väheni tuntuvasti Talouden epävakaus heijastui

Lisätiedot

Vihreä Keidas ry. Toimintakertomus 2011. Vuoden 2011 saavutus: Vihreä Keidas ry:n päihdetyö ja asiakasmäärät kehittyivät voimakkaasti vuoden aikana

Vihreä Keidas ry. Toimintakertomus 2011. Vuoden 2011 saavutus: Vihreä Keidas ry:n päihdetyö ja asiakasmäärät kehittyivät voimakkaasti vuoden aikana Vihreä Keidas ry Toimintakertomus 2011 Vuoden 2011 saavutus: Vihreä Keidas ry:n päihdetyö ja asiakasmäärät kehittyivät voimakkaasti vuoden aikana Vuosikokous 21.3.2012 Vilhonvuorenkatu 7-9 00500 HELSINKI

Lisätiedot

TAMPEREEN EV.LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄ

TAMPEREEN EV.LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄ TAMPEREEN EV.LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄ 1 3 4 8 20 24 Älkää erotko. Haluamme keskustella kanssanne! KIRKKO OLEMME ME Toiminta ja talous puntarissa Kirkosta eroaminen ei ota laantuakseen Rakentaminen teetti

Lisätiedot

Syöpäpotilaiden Hoitokotisäätiö. Pirkanmaan Hoitokoti

Syöpäpotilaiden Hoitokotisäätiö. Pirkanmaan Hoitokoti Syöpäpotilaiden Hoitokotisäätiö Pirkanmaan Hoitokoti Vuosikertomus 2014 Yleistä Hoitokodin 27.vuosi oli muutosten vuosi. Hoitokodin pitkäaikainen johtaja Tiina Surakka siirtyi Länsi- Suomen Syöpäyhdistyksen

Lisätiedot

VÄLIRAPORTTI: Toimintakykyisenä ikääntyminen hanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 / KASTE

VÄLIRAPORTTI: Toimintakykyisenä ikääntyminen hanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 / KASTE VÄLIRAPORTTI: Toimintakykyisenä ikääntyminen hanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 / KASTE Vanhuspalveluiden palvelurakenteen ja toimintamallin kehittäminen Länsi-Suomessa Outi Korpelainen Projektikoordinaattori

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2013

TOIMINTAKERTOMUS 2013 TOIMINTAKERTOMUS 2013 Vantaan Mielenterveysyhdistys Hyvät Tuulet ry HYVÄT TUULET RY TOIMINTAKERTOMUS 2013 Lauhatuuli Myöhätuuli Hiekkaharjuntie 13 A Lammaslammentie 17 A 01300 Vantaa 01710 Vantaa 09-8734386

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2012

TOIMINTAKERTOMUS 2012 TOIMINTAKERTOMUS 2012 MLL Tampereen osasto ry:n toimintakertomus 2012 MLL Tampereen osasto toimii aktiivisesti yhdessä lasten, nuorten ja lapsiperheiden kanssa tukemalla arkea laadukkailla palveluilla.

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2012. Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry AKTIVA-JA TOIMIVA-HANKE SEKÄ TOIMINTA-AVUSTUS /AK. Kaarina Niemi toiminnanjohtaja

VUOSIKERTOMUS 2012. Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry AKTIVA-JA TOIMIVA-HANKE SEKÄ TOIMINTA-AVUSTUS /AK. Kaarina Niemi toiminnanjohtaja Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry VUOSIKERTOMUS 2012 AKTIVA-JA TOIMIVA-HANKE SEKÄ TOIMINTA-AVUSTUS /AK Kaarina Niemi toiminnanjohtaja Sari Tuikkanen Toiminnanohjaaja Marjo Salmi Toiminnanohjaaja

Lisätiedot

MATKARAPORTTI HOLLANTI 14. -18.5.2013

MATKARAPORTTI HOLLANTI 14. -18.5.2013 MATKARAPORTTI HOLLANTI 14. -18.5.2013 MATKARAPORTTI Opintomatka Hollantiin 14 18.5.2013. Ikäosaavat palvelualueet Etelä-Savossa hanke Ikäosaavat palvelualueet vapaaehtoistoiminnan kehittäminen Etelä-Savossa-hanke

Lisätiedot

SEURAKUNTANEUVOSTO 2014

SEURAKUNTANEUVOSTO 2014 MALMIN SEURAKUNTA TOIMINTAKERTOMUS 2014 TOIMINTA-AJATUS Toiminta-ajatuksen tehtävänä on kertoa, mitä varten yhteisö on olemassa. Malmin seurakunnan toiminta-ajatus on määritelty viimeksi vuonna 2010. Silloin

Lisätiedot

Toimintakertomus 2013

Toimintakertomus 2013 Toimintakertomus 2013 Vuoden 2013 saavutus: Asiakkaan toipumispolku kehittyi ja asiakasmäärän voimakas kasvu jatkui Vuosikokous 25.3.2014 Vilhonvuorenkatu 7-9 00500 HELSINKI puh. (09) 739 454 toimisto@vihreakeidas.fi

Lisätiedot

1. Lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin ja elinolojen edistäminen s. 8 Lapsi- ja perhepoliittinen vaikuttaminen ja viestintä s. 8

1. Lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin ja elinolojen edistäminen s. 8 Lapsi- ja perhepoliittinen vaikuttaminen ja viestintä s. 8 Vuosikertomus 2014 Julkaisija: Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeen piiri ry Pyhäjärvenkatu 5 B 33200 Tampere p. (03) 254 5400 f. (03) 254 5419 etunimi.sukunimi@mll.fi hameenpiiri.mll.fi Teksti: MLL:n

Lisätiedot

Mielenterveysyhdistys HELMI ry. Toimintakertomus 2011. Mielenterveysyhdistys HELMI ry. Pasilan puistotie 7 / 00240 Helsinki

Mielenterveysyhdistys HELMI ry. Toimintakertomus 2011. Mielenterveysyhdistys HELMI ry. Pasilan puistotie 7 / 00240 Helsinki Mielenterveysyhdistys HELMI ry Toimintakertomus 2011 Mielenterveysyhdistys HELMI ry Pasilan puistotie 7 / 00240 Helsinki Mielenterveysyhdistys HELMI ry Toimintakertomus 2011 sivu 2 Sisällys 1. HELMI ry:n

Lisätiedot

Vuosikertomus 2014 1

Vuosikertomus 2014 1 Vuosikertomus 2014 1 2 Sisältö Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry 5 Puheenjohtajan puheenvuoro 6 Toiminnanjohtajan katsaus 7 Hallinto 8 Edunvalvonta ja järjestötoiminta 10 Tukitoiminta 15 Palvelutoiminta

Lisätiedot

Asunnottomaksi joutuminen usein alku sosiaalisten ongelmien kasautumiselle Ruokakasseilla edelleen menekkiä

Asunnottomaksi joutuminen usein alku sosiaalisten ongelmien kasautumiselle Ruokakasseilla edelleen menekkiä sisältö Suurella Sydämellä 1 / 2008 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 Pääkirjoitus Matti Helin Sauli Niinistö tukee lapsia ja nuoria diakoniatyön kautta Asunnottomaksi joutuminen

Lisätiedot

Julkaisija Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3, 20700 Turku p. (02) 273 6000

Julkaisija Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3, 20700 Turku p. (02) 273 6000 Vuosikertomus 2014 Julkaisija Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3, 20700 Turku p. (02) 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi varsinaissuomenpiiri.mll.fi

Lisätiedot

Vuodesta 2013 lähtien hanke pääsi Ray:n kohdennetun toiminta-avustuksen (Ak2) piiriin.

Vuodesta 2013 lähtien hanke pääsi Ray:n kohdennetun toiminta-avustuksen (Ak2) piiriin. Vapaaehtoistoiminnan kehittämishanke Santra (2008-2012) Espoon Järjestöjen Yhteisö ry Loppuraportti 8.8.2013 Sisällys 1. Hankkeen taustat ja tavoitteet... 2 1.1. Tausta lyhyesti... 2 1.2. Tavoitteet...

Lisätiedot

Kehitytään KIMPASSA 1

Kehitytään KIMPASSA 1 Kehitytään KIMPASSA 1 Virtapiirien vapaaehtoisten vertaisohjaajien kirjoitustehtävän tuotoksia heille järjestetyssä Innostamossa (innostamis-virkistys- ja koulutuspäivä) syksyllä 2012. JOSKUS vapaaehtoistyössä

Lisätiedot

Toimintakertomus 2014

Toimintakertomus 2014 Toimintakertomus 2014 JOENSUUNSEUDUN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY OMAISOIVA -JOENSUUNSEUTU Hallituksen esitys 20.3.2015 Kevätkokouksen vahvistus 16.4.2015 O, Sisältö YLEISTÄ... 3 TOIMISTO... 3 TOIMINTA...

Lisätiedot

Aivovammaliitto TOIMINTAKERTOMUS 2010. www.aivovammaliitto.fi

Aivovammaliitto TOIMINTAKERTOMUS 2010. www.aivovammaliitto.fi Aivovammaliitto TOIMINTAKERTOMUS 2010 www.aivovammaliitto.fi T AIV OVA M M ALIITTO RY F R H J Ä R N S K A D E F Ö B U R E D N Sisällysluettelo Sivu 1. Yleistä 3 2. Yhdistys- ja vapaaehtoistoiminta 4 2.1.

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2013 KALLIOLAN KANNATUSYHDISTYS RY

VUOSIKERTOMUS 2013 KALLIOLAN KANNATUSYHDISTYS RY VUOSIKERTOMUS 2013 KALLIOLAN KANNATUSYHDISTYS RY SISÄLLYS: 1. Johdanto Kalliolan arvot 2 Kalliolan toiminta-ajatus 2 Setlementtiliike 2 Toiminnanjohtajan katsaus 2 2. Setlementtityötä pääkaupunkiseudulla

Lisätiedot

JÄRJESTÖTALO JÄRVENPÄÄHÄN - kumppanuushanke 2009-2012 RAY loppuraportti 08.04.2013

JÄRJESTÖTALO JÄRVENPÄÄHÄN - kumppanuushanke 2009-2012 RAY loppuraportti 08.04.2013 1 JÄRJESTÖTALO JÄRVENPÄÄHÄN - kumppanuushanke 2009-2012 RAY loppuraportti 08.04.2013 2 1 JOHDANTO 3 2. HANKKEEN NELJÄ TOIMINTAVUOTTA 4 3. TAUSTALLA VAIKUTTANEET TARPEET JA HANKKEEN TAVOITTEET 5 4. HANKKEEN

Lisätiedot

MUISTISAIRAUDET ALKOHOLIN VARJOSSA -PROJEKTI 2011 2013

MUISTISAIRAUDET ALKOHOLIN VARJOSSA -PROJEKTI 2011 2013 MUISTISAIRAUDET ALKOHOLIN VARJOSSA -PROJEKTI 2011 2013 LOPPURAPORTTI -tietoa muistisairauksien tunnistamiseksi ja toimintaa arjen hallinnan tukemiseksi Sari Mäkinen Sari Nyrhinen 1 SISÄLTÖ 1 PROJEKTIN

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 1.1. 31.12.2013

VUOSIKERTOMUS 1.1. 31.12.2013 IKAALISTEN SEURAKUNTA VUOSIKERTOMUS 1.1. 31.12.2013 ODOTTELUA Viime vuoden ehdoton puheenaihe oli kuntaliitokset ja niiden myötä syntyvät uudet seurakuntayhtymät. Teema oli toistuvasti esillä esimieskoulutuksissa

Lisätiedot

VATUKKA-PROJEKTI HYVÄT KÄYTÄNNÖT

VATUKKA-PROJEKTI HYVÄT KÄYTÄNNÖT VATUKKA-PROJEKTI HYVÄT KÄYTÄNNÖT Loppuraportti Vatukka-projekti Hämeenlinnan Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry www.hmlseudunkehitysvammaistentuki.net 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. TAUSTA A 2. VATUKKA-PROJEKTIN

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2013. ADHD-liitto ry ADHD-förbundet rf

TOIMINTAKERTOMUS 2013. ADHD-liitto ry ADHD-förbundet rf TOIMINTAKERTOMUS 2013 ADHD-liitto ry ADHD-förbundet rf s i s ä l t ö SISÄLLYSLUETTELO 1. ESIPUHE...3 2. YHDISTYSTOIMINTA...4 2.1. VERTAISTUKI...5 3. EDUNVALVONTA...6 4. TIEDON VÄLITTÄMINEN...7 4.1. NEUVONTA

Lisätiedot

KOKKOLANSEUDUN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY LOPPURAPORTTI AKTIVA - HANKE 2007-2011

KOKKOLANSEUDUN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY LOPPURAPORTTI AKTIVA - HANKE 2007-2011 KOKKOLANSEUDUN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY LOPPURAPORTTI AKTIVA - HANKE 2007-2011 Laatijat: toiminnanjohtaja Kaarina Niemi ja toiminnanohjaaja Sari Tuikkanen SISÄLTÖ 1. HANKKEEN TAUSTALLA VAIKUTTANEET

Lisätiedot

Vuosikertomus. Sisältö

Vuosikertomus. Sisältö Vuosikertomus 2011 Suunnittelu, kuvat ja taitto: Juho Paavola 2011, 2012 Kaikki tekstit: Tampereen ensi- ja turvakoti ry 2011 Kannen Ystäväpuun maalannut Riikka Latonen Painopaikka: Eräsalon Kirjapaino

Lisätiedot

Tampereen ev.lut. seurakunnat

Tampereen ev.lut. seurakunnat Tampereen ev.lut. seurakunnat vuosikertomus 2010 1 Kuva: Janne Ruotsalainen sisällysluettelo Tampereen seurakuntien päiväkerhotyö juhli 60 toimintavuottaan Keskustorilla kesälaulajaisissa 15.6.2010. Kriisin

Lisätiedot