Vaihtoraportti. CHEM: Kemian tekniikka Erasmus Grenoble INP, 2015 syksy Kieli: ranska, englanti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vaihtoraportti. CHEM: Kemian tekniikka Erasmus Grenoble INP, 2015 syksy Kieli: ranska, englanti"

Transkriptio

1 CHEM: Kemian tekniikka Erasmus Grenoble INP, 2015 syksy Kieli: ranska, englanti saa julkaista Vaihtoraportti Suoritin syyslukukauden 2015 Erasmus-vaihdossa Ranskan Grenoblessa. Grenoble INP ei ole yliopisto, vaan Grand école koulu, jossa edustettuna ovat tekniikan alat. Grand école eroaa yliopistosta siten, että kaksi ensimmäistä vuotta ovat ikään kuin valmennuskurssia (prepa) ja tämän jälkeen on pääsykoe. Jos pääsykokeesta ei pääse läpi, silloin yleensä suunta on normaaliin yliopistoon. Prepan jälkeen varsinaisia insinööriopintoja on kolme vuotta, josta kandia vastaava taso saavutetaan ensimmäisen vuoden jälkeen. Kohde Grenoble sijaitsee kaakkois-ranskassa Rhône Aledesin maakunnassa, Isère joen varrella, keskellä Alppeja sitä pidetäänkin Alppien pääkaupunkina. Asukkaita Grenoblessa ja sen lähialueilla (agglomeration Grenoblois) on reilu puoli miljoonaa, eli mikään ihan pikkukaupunki ei ole kyseessä. Keskusta on vanhaa kaupunkia, ja rakennukset ovat kauniita, laitakaupungilta sitten taas löytyy kaiken tyylisiä vähän uudempia rakennuksia. Itse asuin Grenoblen vieressä, Saint Martin d Hèresissä yliopiston kampuksella. Grenoble on todellinen opiskelijakaupunki, sillä yli 60% kaupungin asukkaista on opiskelijoita. Myös vaihto-opiskelijoiden keskuudessa Grenoble on suosittu kohde. Sää Grenoblessa on pitkälle lokakuuhun asti hyvin kesäinen. Syyskuun alku vähän liiankin. Ainakin tänä vuonna lämpötilat kohosivat ensimmäisinä viikkoina 35 asteen yläpuolelle ja ilmastointia koulussa ja asuntoloissa ei ole. Joulukuu-tammikuussa sää vastaa aika lailla Suomen kevättä. Lämpötilat ovat 0-10 asteen välillä harvoin päivisin menee pakkasen puolelle. Tänä vuonna tammikuussa mitattiin vielä 18 asteen lämpötilojakin! Ja aurinkoa näkee huomattavasti enemmän ja useammin kuin Suomen talvessa. Kulttuuri on tyypillistä ranskalaista: mihinkään ei ole kiire ja kaikki järjestyy aikanaan. Ihmiset ovat suomalaisia suvaitsevampia ja avoimempia ja vaihto-opiskelijat otetaan hyvin vastaan. Päivää sanotaan kaikille puolitutuille, ja no, usein tuntemattomillekin ja kuulumiset kysytään siinä samassa. Myös poskisuudelmiin tulee tässäkin kaupungissa tottumaan. Niitä vaihdetaan kavereiden kanssa joka päivä.

2 Itse valitsin Grenoblen vaihtokohteeksi Ranskan kielen sekä Alppien tarjoamien hyvien urheilumahdollisuuksien takia. Siellä perjantai-iltoja ei vietetä baarissa, vaan nukkumassa valmistautuen lauantain vaellus/laskettelu/kiipeily reissuun. Kyllä niitä juhliakin löytyy, mutta monella mielenkiinnonkohteet ovat muualla kuin juomisessa. Hakuprosessi Hakuprosessi oli yllättävän työläs. Learning Agreementin lisäksi tuli lähettää suosittelukirje professorilta, motivaatiokirje ja läjä muita lippulappusia. Lisäsäätöä hakuprosessiin aiheutti lisäksi tutkintouudistus. Vaihtokurssit piti suunnitella vanhan ohjelman mukaan (tehdä moduuleiksi), vaikka takaisin tullessa oli kuitenkin uudessa ohjelmassa, ja hyväksi luku taas tapahtuu tämän mukaan. Myöskin koulumme opinto-ohjaajan suhtautuminen vaihtoon lähtöön maisteriuudistuksen alla oli melko negatiivinen. Onneksi professorit kuitenkin tukivat meitä ja kannustivat lähtemään. Rahoituksen hankkiminen oli puolestaan suhteellisen helppoa. Itse täytin kaksi apuraha hakemusta, joista toisesta sain 2000e vaihtoajalle. Aallon vaihtoraha tuli suoraan kaikille vaihtoon lähtijöille. Lisäksi Ranskassa myös vaihto-opiskelijat saavat hakea asumistukea CAFia. Tätä kautta on mahdollista saada hyvitystä noin kolmannes asumiskustannuksista. Kuitenkin hakemuksen teko on varsin byrokraattinen ja aikaa vievä prosessi. CAFia varteen täytyy varata mukaan muun muassa syntymätodistus ranskaksi käännettynä. Asuminen Vaihdon ajan asuin CROUSin (HOASia vastaava organisaatio) asuntolassa. Asunnon hakeminen oli helppoa ja niitä on paljon, joten käytännössä kaikki ERASMUS opiskelijat, jotka asuntoa tätä kautta hakevat, sen myös saavat. Asuntoa hakiessa sai toivoa, minkä tyyppistä asuntoa hakee. Itse hain, ja pääsin asuntolaan, jossa kaikilla oli omat huoneet, joissa olivat vessa ja suihku. Keittiö jaettiin kerroksen (32 asukasta) kesken. Suurin osa asuntoloista sijaitsee kampusalueella, eli naapurikaupungin puolella. Matkaa Grenoblen keskustaan sieltä on kuitenkin vain vajaa 5km. Koulurakennuksista osa on kampuksella ja osa Grenoblen toisella laidalla. Itselläni oli kursseja molemmissa, vaikka suurin osa sopivasti kampuksella. Asuntolat Grenoblessa ovat Suomeen verrattuna melko heikkotasoisia. Erityisesti internetin toiminta on useammassa asuntolassa ongelma. Itse asuin puolet ajasta huoneessa, jossa internet toimi ainoastaan aamuisin 7-9 välillä. Myös torakat ja luteet ovat kohtalaisen yleisiä, vaikka kumpiakaan ei minulla omassa huoneessani ollut. Hometta löytyy varmasti kaikista vanhemmista asuntoloista. Tämä kannattaa huomioida, jos on allergiaa tai astmaa, sillä home todella pahentaa näitä ongelmia. Keittiöt ovat vaatimattomia, meillä 32:ta asukasta varten oli kuusi hellanlevyä, hana, pöytä ja penkki. Yleensä myös vähintään yksi talon keittiöstä oli hajalla, joten käytännössä meitä oli vieläkin enemmän käyttämässä samaa keittiötä. Yllättävää kyllä, ruuhkaa oli harvoin. Sotkua tosin sitäkin enemmän.

3 Moitteista huolimatta olen tyytyväinen, että valitsin asua asuntolassa. Minulla kävi loistava tuuri naapureiden suhteen ja meille muodostuikin nopeasti oma perhe. Söimme yhdessä lähes joka ilta, juttuseuraa löytyi ja apua kaikkiin pikkuongelmiin sai helposti. Uskoisin että yksiössä elämä uudessa maassa olisi ainakin alussa voinut olla melko yksinäistä. Tosin jos olisin jäänyt vielä toiseksi lukukaudeksi, uskon että olisin muuttanut kimppakämppään (colocation). Tämä oli erittäin suosittu asuntomuoto Grenoblessa ja suhteellisen halpa. Kielen oppimisen kannalta colocation on luultavasti asuntolaa parempi vaihtoehto. Käytännön asiat Käytännön asioiden hoitaminen eroaa Ranskassa huomattavasti siitä, mitä se on Suomessa. Kaikkeen mahdolliseen täytyy varata vähintään tuplasti aikaa verrattuna siihen, mihin kotona on tottunut. Pankkitilin ja puhelinliittymän avaaminen on aikamoisen paperisodan takana, mutta onneksi vertaistukea on tarjolla. Mitään asioita ei Ranskassa hoideta netissä, vaan aina juostaan papereiden kanssa paikasta toiseen. Myös esimerkiksi juuri pankkitilin ja puhelinliittymän sulkeminen piti hoitaa lähettämällä kirje, jossa kerroit mitä haluat ja miksi. Myös koulun kurssiilmoittautumiset ja muut asiat hoidettiin paperilapuin. Mielestäni tämä oli suhteellisen huvittavaa, kun kyseessä kuitenkin oli tekniikan alan korkeakoulu. Liikkuminen Grenoblessa on helppoa. Kaupunki on täysin littana, joten pyörällä liikkuminen on helppoa ja nopeaa. Liikenteessä näkee erityisesti keltaisia Metrovelo-pyöriä, joita voi vuokrata haluamakseen ajaksi. Grenoble on tunnettu pyörävarkauksistaan, ja jos hetkeksikin jätät pyörän lukitsematta, se on kadonnut. Myös renkaat ja satula usein lukitaan runkoon kiinni. Pyörävarkauksien kannalta Metrovelo on turvallisin hankinta; siinä tulevat mukana tarvittavat lukot, jonka lisäksi niitä harvemmin varastetaan. Toinen vaihtoehto liikkumiseen on raitiovaunut. Kaupungissa on hyvin kattava raitiovaunuverkosto, ja raitiovaunuja kulkee päivisin muutaman minuutin välein. Opiskelijat maksavat kaupungin julkisen liikenteen rajattomasta käytöstä 20 e kuukaudessa. Hintataso Ranskassa on matalampi kuin Suomessa. Tämän huomaan konkreettisimmin ruokaostoksista. Myös hintataso esimerkiksi ravintoloissa on huomattavasti Suomea matalampi, kunhan ei erehdy syömään turisteille suunnatuissa ravintoloissa. Viini ja patonki ovat puoli-ilmaisia ja aika usein vastaan käveleekin ihmisiä patonki kainalossa ja viinipullo kädessä. Urheiluharrastukset, erityisesti talviurheilu, ovat Suomeen verrattuna halpoja. Hissilipun laskettelukeskukseen sai koulun kautta hintaan 15 e/päivä. Bussilipuista sai pulittaa toiset 15 euroa. Juna ja kaukobussiliikenne ovat suhteellisen kalliita (Suomen tasoa), joten aika moni opiskelijoista käytti BlaBla car sovellusta matkustaessaan Ranskan sisällä.

4 Opiskelu Opiskelin Grenoble INP:ssä (Institut National Polythecnique) PHELMAssa Kemian tekniikan ohjelmaa vastaavassa koulutusohjelmassa (Éléctorchimie et procédés pour l energie et l environnement). Opinnot kestivät syyskuun alusta tammikuun loppuun ja opetuskielenä oli pääasiassa ranska. 6 opintopistettä suoritin BIOMED-ohjelman kursseja, jotka olivat ainoat englanninkieliset kurssini. Valitsin kurssini toisen ja kolmannen vuoden opinnoista (vastaa Suomessa maisterivaiheen ensimmäisen ja toisen vuoden opintoja) ja yhteensä tein kursseja 23 opintopisteen edestä. Lähes kaikki kurssini olivat 1,5-2 opintopisteen suuruisia, joten niitä joutui valitsemaan paljon. Useamman ohjelman opintoja lukiessa tämä kurssien paljous aiheuttaa helposti päällekkäisyyksiä, joten lukujärjestys kannattaa suunnitella huolella. Jos lukee vain yhden ohjelman ja yhden vuosikurssin kursseja lukujärjestykset on valmiiksi suunnitellut. Lukujärjestyksen suunnittelua vaikeutti myös se, että kurssien luentojen ajankohdat saattoivat vaihdella viikoittain. Vaikka lukujärjestyksen suunnittelu vaikutti aluksi hankalalta, itse sain loppujen lopuksi suunniteltua mieleiseni lukujärjestyksen. Koululla oli myös henkilökuntaa auttamassa vaihto-opiskelijoiden kurssivalinnoissa. Koulupäivät paikallisilla olivat huomattavasti pidempiä kuin Suomessa. Tunteja oli aamukahdeksasta iltakuuteen, välissä 1h15min ruokatauko. Tuntien suuri määrä perustui sillä, että Ranskassa opintopistettä vastaava tuntimäärä oli laskettu suoraan oppitunneista. Omaa opiskelua ja tenttiin lukemista ei laskettu mukaan ajankäyttöön. Tarkoitus olisikin, että tunnilla opittaisiin kaikki tenttiin tarvittava, mutta ainakaan omalla kohdallani tämä ei olisi riittänyt. Lukujärjestyksessä vilisi neljää eri merkintää: CM, TD, TP ja DS luento, laskari, laboratoriotyöt ja koe. Toisen vuosikurssin tunnit olivat yleensä kahden tunnin mittaisia, kolmannen vuosikurssin neljän tunnin. Laboratoriotyöt saattoivat olla puolipäivää tai koko päivän Opetustapa on hyvin yläastetyyppinen. Paikalliset saavat valmiin lukujärjestyksen, ja he kulkevat tunnilta toiselle sen mukaan. Vapaa-valinnaisuutta kursseissa ei ole, ja opintoja on suoritettava tavoitevauhdilla. Opetusmateriaali ilmestyy harvoin nettiin, ainakaan opettajien toimesta. Luentokalvot sai vain menemällä luennolle. Nämä olivat kuitenkin hyvin vajavaiset ja näin ollen edellyttivät täydentämistä opettajien puheen mukaan. Myöskään laskarivastauksia ei tullut nettiin, vaan ne oli kopioitava tunneilla. Tosin monesti opettajat kirjoittivat vain muutaman välivaiheen ja lopputuloksen taululle, ja muu päättely piti keksiä itse. Omasta mielestäni kurssit olivat aluksi aivan mahdottomia, mutta muutaman kuukauden kuluessa opetustapaa oppi ymmärtämään ja mahdoton muuttui mahdolliseksi. Kannattaa kuitenkin varautua grand écoleen mennessä siihen, että paikalliset ovat käyneet kaksi vuotta prepaa, mikä tarkoitti

5 käytännössä kahta vuotta lähes pelkästään matematiikan ja fysiikan parissa. Laskut olivatkin matemaattisesti hyvin haastavia. Myös esimerkiksi kaikki kaavat ilmaistiin differentiaalimuodossa, ja näin ollen integrointi kuului lähes jokaiseen tehtävään. Tentteihin onneksi sai yleensä ottaa mukaan joko kaiken opetusmateriaalin, tai sitten A4 kokoisen lunttilapun. Aikaa niiden lukemiseen tentissä harvemmin kuitenkaan oli. Kahden tunnin tentissä kysymyksiä saattoi helposti olla parikymmentä. Minulle ei ihan selvinnyt onko tarkoituskaan edes ehtiä kaikkia tekemään harvemmin ehdin. Vapaa-aika, harrastukset Vapaa-aika itselläni kului pitkälti urheilun parissa. Yliopistolla on laaja tarjonta lajeja trampoliinivoimistelusta lainelautailuun. Itse tein yliopiston kautta polkujuoksua, hiihtoa, laskettelua ja kiipeilyä. Torstai-iltapäivät ovat varattuja urheiluun ja tällöin muita tunteja ei ole. Kuitenkin harjoituksia oli myös muina arkipäivinä ja viikonloppuina ja suosituimmissa lajeissa useampaan eri kellon aikaan. Suosittelen ehdottomasti liikuntakurssien valitsemista. Niiden kautta tutustui helposti paikallisiin ja saman henkisiin ihmisiin ja sai vähän kompensoitua juuston ja croissantien syömistä. Itse sain monta hyvää kaveria ja hienoa kokemusta liikuntaharrastusten kautta. Myös kilpailuja on tarjolla lajissa kuin lajissa, ja niihin kannatta rohkeasti lähteä mukaan. Yliopistoliikuntojen ohella erityisesti laskettelemassa ja vaeltamassa käytiin paljon. Vaihtoon tuskin tulee lähdettyä useampaa kertaa elämässä, niin suosittelen kyllä ainakin Grenobleen lähtiessä uhraamaan päivän tai kaksi viikoista Alppeihin tutustumiseen. Yhteenveto Kaiken kaikkiaan olen todella iloinen, että tulin lähteneeksi vaihtoon ja juuri Grenobleen. Vaikka asunto tai koulutunnit eivät olleet täysin mieleeni, voin rehellisesti sanoa, että vietin siellä tähänastisen elämäni parhaat viisi kuukautta. Sain paljon hyviä ystäviä ympäri Eurooppaa, opin ranskan kieltä ja kulttuuria ja pääsin tutustumaan erilaiseen opetusjärjestelmään. Erityisesti koulu ja asuminen opettivat arvostamaan Suomea. Opin myös paljon itsestäni ja itsenäistyin lisää. Alpit, urheilu ja kaverit olivat ehdottomasti vaihdon pyhä kolmikko. Voin suositella Grenoblea lämpimästi kaikille, joita kiinnostavat Alpit ja urheilu. Myös ranskan kieltä on hyvä osata ainakin jonkin verran jo Grenobleen lähtiessään. Sieltä palatessaan sitä osaa varmasti sitten paljon enemmän kiitos ranskalaisten heikohkon englanninkielen taidon!

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Materiaalitekniikka Vaihtoyliopisto: KU Leuven Ajankohta: 15.9.2014-8.2.2015 Vaihto-ohjelma: Erasmus Opetuskieli: englanti S-posti: michael.saulny@aalto.fi Julkaisuoikeus:

Lisätiedot

Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018

Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018 Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018 Miska Konttinen 1 1. JOHDANTO Vietin kevään 2018 Ateenassa vaihto-opiskelujen merkeissä. Yliopistona toimi Athens University of Economics and Business (AUEB).

Lisätiedot

INSTITUT NATIONAL POLYTECHNIQUE DE GRENOBLE - PHELMA, (INPG)

INSTITUT NATIONAL POLYTECHNIQUE DE GRENOBLE - PHELMA, (INPG) VAIHTORAPORTTI Lukuvuosi 2010-2011 INSTITUT NATIONAL POLYTECHNIQUE DE GRENOBLE - PHELMA, (INPG) Grenoble, France Kemian tekniikka salla.hossi(at)aalto.fi Tämän raportin saa julkaista. Alkusanat Opiskelin

Lisätiedot

Raportti vaihto-opiskelusta

Raportti vaihto-opiskelusta Raportti vaihto-opiskelusta Alexis Troberg, alexistroberg@gmail.com Tietotekniikka Ajankohta: Syyskuu 2013 kesäkuu 2014 Vaihto ohjelma: Eurecom Opintojen opetuskieli: englanti Kohde: Eurecom, Sophia Antipolis,

Lisätiedot

Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017

Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017 Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017 Erasmus-vaihto Irlannissa 12.9-17.12.2017 Miro Saarenmaa Aalto-yliopisto, Sähkötekniikan korkeakoulu Sähkötekniikan kandidaattiohjelma,

Lisätiedot

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi).

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi). Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Rakenne- ja rakennustuotantotekniikka Vaihtoyliopisto: KAIST Korean Advanced Institute of Science and Technology Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde Opetuskieli: Englanti

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

ITALIA, Torino. Syksy 2009

ITALIA, Torino. Syksy 2009 ITALIA, Torino Harri Aaltonen Ville Veijola Syksy 2009 KOT7SN2 KOT7SN2 Torino Asukkaita 909 000 Sijaitsee Po-joen varrella Piemonten maakunnassa Pohjois- Italiassa. Torino tunnetaan erityisesti Fiat-autotehtaasta.

Lisätiedot

Vaihtoraportti Yleistä

Vaihtoraportti Yleistä Noora Matilainen, Bioinformaatioteknologia Institut National Polytechnique de Grenoble - PHELMA, 9/16-1/17 noora.matilainen@aalto.fi Saa julkaista Intossa Vaihtoraportti Yleistä Olin vaihdossa INP Grenoblessa

Lisätiedot

Athens University of Economics and Business Matkaraportti

Athens University of Economics and Business Matkaraportti Athens University of Economics and Business Matkaraportti Eero Kuiri 0421378 1. Johdanto Vietin vaihtokauteni Ateenassa keväällä 2017. Vaihtoyliopistonani toimi Athens University of Economics and Business,

Lisätiedot

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana Kingston 05/06 Vuosi Erasmus-opiskelijana Sisält ltö Johdanto (Erasmus-ohjelma) Yleistä Valmistelut Rahoitus Ennen lähtl htöä Asuminen Opiskelu Vapaa-aika aika Loppusanat Johdanto Socrates Erasmus on Euroopan

Lisätiedot

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Valmistelut ja hakeminen Haku Etelä-Tanskan yksikköön tehtiin kokonaisuudessaan yliopistosivuilta löytyvällä lomakkeella kv-toimiston

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi Brno Tsekin 2. suurin kaupunki, noin 400 000 asukasta Opiskelijoita lähes neljäsosa asukkaista (80 000) Kaupungissa kolme yliopistoa: Masaryk

Lisätiedot

Minuun voi ottaa yhteyttä: elie.kopaly@aalto.fi ja raporttini voi julkaista internetissä yhteystietojen kanssa.

Minuun voi ottaa yhteyttä: elie.kopaly@aalto.fi ja raporttini voi julkaista internetissä yhteystietojen kanssa. Elie Kopaly Sähkötekniikka Mines ParisTech 1.9.2013-6.6.2014 Erasmus Kurssit ranskaksi Minuun voi ottaa yhteyttä: elie.kopaly@aalto.fi ja raporttini voi julkaista internetissä yhteystietojen kanssa. Hakuprosessi

Lisätiedot

Vaihtoraportti Syyslukukausi 2011. Université Montpellier 1. Montpellier, France. Erasmus-ohjelma. opintojen opetuskieli ranska

Vaihtoraportti Syyslukukausi 2011. Université Montpellier 1. Montpellier, France. Erasmus-ohjelma. opintojen opetuskieli ranska Vaihtoraportti Syyslukukausi 2011 Université Montpellier 1 Montpellier, France Erasmus-ohjelma opintojen opetuskieli ranska Kemian tekniikka Ennen vaihtoa Opiskelin vaihtosyksyni Montpellierissä farmasian

Lisätiedot

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Vaihtoraportti Graz 2011 1 Anna Erasmuskohde: Graz Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Yleistä Päätin lähteä hieman tavallista myöhemmin vaihto-opiskelemaan: viimeisenä opiskeluvuotenani. Tiesin,

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Ulkomaan jakson raportti

Ulkomaan jakson raportti Ulkomaan jakson raportti Kauneudenhoitoala Zolero www.zolero.co.uk Bishop Street 146C Londonderry Pohjois-Irlanti 5 viikkoa Työpaikalla minulle aluksi esiteltiin kauneushoitolaa, jonka yhteydessä oli myös

Lisätiedot

Vaihtoraportti Sheffield Hallam University Sheffield, Iso-Britannia Syyslukukausi

Vaihtoraportti Sheffield Hallam University Sheffield, Iso-Britannia Syyslukukausi Lappeenrannan teknillinen yliopisto Vaihtoraportti Sheffield Hallam University Sheffield, Iso-Britannia Syyslukukausi 2017-18 Aleksi Luukkanen 1. Johdanto Suoritin opiskelijavaihtoni Sheffield Hallam Universityssa,

Lisätiedot

Matkaraportti. Noora Äijälä

Matkaraportti. Noora Äijälä Matkaraportti Noora Äijälä Vietin syyslukukauden 2012 Copenhagen Business School:ssa. CBS on yksi Euroopan suurimmista yliopistoista yli 19 000 opiskelijan määrällä ja yliopistolla on pitkä historia aina

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 Ville Rantanen Kemiantekniikka Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Lähtövalmistelut ja

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Vaihtokohden: Pietarin polyteknillinen yliopisto Vaihtoaika: syyslukukausi 2015 Opetuskieli: Englanti Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde

Lisätiedot

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainväliset taidot osana ammattitaitoa Monipuolinen kielitaito Kulttuurienvälinen viestintä Epävarmuudensietokyky

Lisätiedot

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä SISÄLLYS 1. Saapuminen... 3 2. Orientaatioviikko... 3 3. Koulunkäynti ja kurssit... 4 3.1. Innovation and Technology Management...

Lisätiedot

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Bremenistä bussi Groningeniin (Public Express), joka maksaa

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Vaihtokohde. Vaihtoon lähtö

Vaihtokohde. Vaihtoon lähtö Erasmus Vaihtoraportti Grazin teknillinen yliopisto, Graz, Itävalta Syyslukukausi 2011/2012 Opetuskielet: saksa ja englanti Opiskelen Kemian tekniikan korkeakoulussa. Vaihtoon lähtiessäni olin opiskellut

Lisätiedot

VAIHTORAPORTTI. Ranska. ESC Rennes School of Business

VAIHTORAPORTTI. Ranska. ESC Rennes School of Business VAIHTORAPORTTI Ranska ESC Rennes School of Business Emmi Mahlamäki 25.5.2018 Sisällys 1. Valmistelut... 3 2. Orientaatio... 3 3. Kielikurssi... 3 4. Academic calendar... 3 5. Maahantuolomuodollisuudet...

Lisätiedot

2&lang=de. Oleskeluaikani on 23.5-19.5.2013, jolloin ehdin olemaan töissä 8 viikkoa.

2&lang=de. Oleskeluaikani on 23.5-19.5.2013, jolloin ehdin olemaan töissä 8 viikkoa. ULKOMAANJAKSON RAPORTTI Saksa, Aachen 25.3.-17.5.2013 Aivan aluksi haluaisin esitellä itseni. Olen Laura Sivonen ja opiskelen laboratorioalan perustutkintoa, jolloin ammattinimikkeekseni tulee laborantti.

Lisätiedot

UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ

UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ European Project Semester 2008 Eeva Siuruainen (TTE5SN2) ENNEN LÄHTÖÄ Minulla oli suuri halu päästä tekemään työharjoitteluni ulkomailla ja muu

Lisätiedot

Vaihtoraportti Singapore NTU

Vaihtoraportti Singapore NTU Vaihtoraportti Singapore NTU Kemian, bio- ja materiaalitekniikka Nanyang Technological University Kahdenvälinen vaihtokohde 07.01.2016 06.05.2016 SINGAPORE Singapore on hyvin pieni ja tiheästi asuttu viisikymmentä

Lisätiedot

Place Victor Hugo, pieni puisto kaupungin keskustassa.

Place Victor Hugo, pieni puisto kaupungin keskustassa. VAIHTORAPORTTI Institut National Polytechnique de Grenoble (INPG), Génie Industriel Grenoble, Ranska Syyslukukausi 2012 Erasmus-vaihto Opetuskieli: ranska Bioinformaatioteknologian koulutusohjelma Jos

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa Miro Loisa & Niko Hämäläinen Den Butter techniek Den butter techniek yrityksenä pieni, mutta loistava tilaisuus tutustua hollantiin ja hollantilaisiin ihmisiin

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

-Me kuljimme taksilla työpaikkaamme ja se maksoi joka kerta noin 3-4 meidän työmatka oli noin 2-3km.

-Me kuljimme taksilla työpaikkaamme ja se maksoi joka kerta noin 3-4 meidän työmatka oli noin 2-3km. Matkaraportti (Espanja 28.9-26.10) Sirelyn Kuldmets Hotelli-, ravintola- ja catering-ala Restaurante Casa Solla Avda. Sineiro, 7, 36005 San de Poio Pontevedra www.restaurantesolla.com Vastasiko työpaikka

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015

Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015 Tuomas Mäkinen Sähkötekniikan kandidaattiohjelma Automaatio- ja systeemitekniikka 22. lokakuu 15 Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015 Opetuskieli: Japani Hain vaihto-opiskelemaan

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Brno University of Technology Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz)

MATKARAPORTTI Brno University of Technology Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz) MATKARAPORTTI Brno University of Technology 1.2.2006 30.6.2006 Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz) Kimmo K. kimmo.kokkila (at) tkk.fi K Opiskelu Vaihto-opiskelijoiden lukukausi Brnossa

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Coventry Tuomas Fordell AUT3SN

Coventry Tuomas Fordell AUT3SN Coventry 2007-2008 Tuomas Fordell AUT3SN Yleistä Coventry on Englannin keskiosassa sijaitseva noin 300 000 asukkaan kaupunki Perinteinen teollisuuskaupunki. Lähialueella mm. Jaguarin, Aston Martinin sekä

Lisätiedot

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL Kansainvälinen harjoittelu Jaakko Hartikka TTE9SNL Vaihtoon hakeminen ja alkujärjestelyt Minulla oli kauan ollut sellainen etäinen haave vaihdosta ja usein ajattelin, että olisi mukava lähteä mutta se

Lisätiedot

ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin

ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin Vaihda maisemaa! -tapahtuma 22.1.2105 ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin OHJEITA VAIHTOON EUROOPPAAN HALUAVALLE KO102 Marita Puikkonen 22.1.2015 Vaihda maisemaa! ERASMUS+ Haluaisitko lähteä opiskelemaan

Lisätiedot

Valencia Espanja ITACA-instituutti. Juhani Lahdenperä HYV7SN

Valencia Espanja ITACA-instituutti. Juhani Lahdenperä HYV7SN Valencia Espanja ITACA-instituutti Harjoitteluvaihdon suunnittelu alkoi syksyllä 2008 Puerto Ricon lomareissun seurauksena Espanja oli alun alkaen selvä kohdemaana, koska olemme lomailleet vaimoni kanssa

Lisätiedot

Kosmetologi/kosmetiikkaneuvoja Eesti Iluteeninduse Erakool, Lootsi 10, Tallinna, Viro.

Kosmetologi/kosmetiikkaneuvoja Eesti Iluteeninduse Erakool, Lootsi 10, Tallinna, Viro. Työssäoppiminen Virossa 13.8.2017-22.10.2017 Kosmetologi/kosmetiikkaneuvoja Eesti Iluteeninduse Erakool, Lootsi 10, 10151 Tallinna, Viro. Www.iluteeninduskool.ee Työpaikka Työtehtävinämme oli jalkahoidot,

Lisätiedot

Shanghain vaihto-ohjelma

Shanghain vaihto-ohjelma Shanghain vaihto-ohjelma Kevät 2007 Seppo Hahto (TTE4SN5Z) Pekka Nisula (TTE4SN4Z) Shanghain Yliopisto (Uusi kampus) Olimme ensimmäisiä suomalaisia vaihto-oppilaita kyseisellä kampuksella. Ruokala Asuntolat

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mirka Jalonen, kv-suunnittelija, Insinööritieteiden korkeakoulu

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mirka Jalonen, kv-suunnittelija, Insinööritieteiden korkeakoulu Vaihto-opinnot ulkomailla Mirka Jalonen, kv-suunnittelija, Insinööritieteiden korkeakoulu Miksi vaihtoon? Globaalit työmarkkinat Kansanvälisestä kokemuksesta hyötyä työelämässä; tuo vaihtokokemuksesi esille

Lisätiedot

Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa. Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL

Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa. Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL Tutkimuksen kohteena Opiskelijoiden tvt:n käyttö Laitteet ja ohjelmistot

Lisätiedot

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 ENNEN MATKAA... 2 3 MATKA... 2 4 IRLANTI... 2 4.1 DUBLIN... 2 4.2 NÄHTÄVYYDET... 3 4.3 LIIKKUMINEN... 3 5 KOULU... 3 5.1 KOULU... 3 5.2 KOULUSSA KÄYNTI... 4 6 ASUMINEN... 4 6.1

Lisätiedot

LUKUJÄRJESTYSPOHJA 2015-2016 Tekniikan ja luonnontieteiden TkK-tutkinto-ohjelma, Teknis-luonnontieteellinen opintosuunta

LUKUJÄRJESTYSPOHJA 2015-2016 Tekniikan ja luonnontieteiden TkK-tutkinto-ohjelma, Teknis-luonnontieteellinen opintosuunta LUKUJÄRJESTYSPOHJA 2015-2016 Tekniikan ja luonnontieteiden TkK-tutkinto-ohjelma, Teknis-luonnontieteellinen opintosuunta Seuraavilla sivuilla on esitetty mallilukujärjestys teknis-luonnontieteellisen 1.

Lisätiedot

St.Petersburg. Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen. Savon ammattiopisto

St.Petersburg. Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen. Savon ammattiopisto St.Petersburg Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen Savon ammattiopisto Mitä, Missä ja Milloin? Kävimme vierailemassa Venäjällä, Pietarissa. Tarkoituksena

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja Ranskassa

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja Ranskassa Vaihtoraportti Mikko Laakso, Tietoliikennetekniikka, Institut Eurecom, lukuvuosi 2014 2015 Vaihto ohjelma: Eurécom pääainevaihto Networking-ohjelmassa Opetuskieli: englanti Sähköposti: Mikko.laakso@eurecom.fr

Lisätiedot

Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista

Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista Uudet opiskelijat/ Johdatus akateemisiin opintoihin 1op to 1.9.2011 Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista Uudet opiskelijat/ Johdatus akateemisiin opintoihin 1op To 1.9.2011 Kansainvälistymismahdollisuudet

Lisätiedot

Kuva 1: Huoneeni, jonka jaoin kahden muun suomalaisen kanssa. Koko asuntola kutsui sitä Finskij Prospektiksi.

Kuva 1: Huoneeni, jonka jaoin kahden muun suomalaisen kanssa. Koko asuntola kutsui sitä Finskij Prospektiksi. Vaihtoraportti Olen Tommi Pensas Sähkötekniikan korkeakoulusta ja opiskelen jo kuudetta vuotta sähkötekniikan koulutusohjelmaa, tarkemmin ottaen tehoelektroniikkaa. Minulla oli aina ollut halu lähtee opintojeni

Lisätiedot

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68 Palaute orientaatioviikosta 19.9.1 Vastauksia yhteensä: Hakukohteeni on 1 1 1 11 Informaatioverkostot Teknillinen fysiikka ja matematiikka Tietotekniikka Tuotantotalous Mikä oli parasta orientaatioviikossa?

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus vaihtokohteesta

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus vaihtokohteesta Vaihtoraportti Koulutusohjelma Aallossa: Energia- ja LVI-tekniikka Pääaine: Energiatekniikka Vaihtoyliopisto: Czech Technical University in Prague Vaihdon ajankohta: 10.9.2014 16.1.2015 (syyslukukausi

Lisätiedot

Kemian tekniikan korkeakoulu Erasmus vaihto University of Twente

Kemian tekniikan korkeakoulu Erasmus vaihto University of Twente Kemian tekniikan korkeakoulu Erasmus vaihto University of Twente 1.9.2015 31.1.2016 YLEISKUVA KOHTEESTA Vietin vaihtoni Alankomaiden itäisessä kaupungissa Enschedessä, jonka laitamalla kohdeyliopistoni

Lisätiedot

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN 15.1-12.2.2017 TYÖNI Työskentelin Sokos Hotel Olympia Gardenissa respassayhden kuukauden Työkuvaani kuului: Asiakkaiden palveleminen Asiakkaiden laskutus Passien kopioiminen ja

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero Kela Muutosilmoitus Opintotuki OT 15 Voit tehdä tämän ilmoituksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa /asiointi Lisätietoja /opiskelijat Voit kysyä lisää opiskelijan tukien palvelunumerosta 020 692

Lisätiedot

Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla. Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut

Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla. Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut Kuka voi lähteä vaihtoon? Vaihtoon voi lähteä kaikista kauppatieteiden kandidaatin ohjelman erikoistumisalueista

Lisätiedot

Vaihtoraportti Nanyang Technological University (NTU)

Vaihtoraportti Nanyang Technological University (NTU) Opiskelijan tiedot Koulutusohjelma: Kemian kandidaattiohjelma Vaihdon ajanjakso: Syksy 2016 Raportin saa julkaista www-sivuilla ilman yhteystietoja. Vaihtoraportti Nanyang Technological University (NTU)

Lisätiedot

University of Limerick, Irlanti 09 12 / 2011 Erasmus

University of Limerick, Irlanti 09 12 / 2011 Erasmus University of Limerick, Irlanti 09 12 / 2011 Erasmus Vaihtoraportti Opiskelen neljättä vuotta teknillisen fysiikan ja matematiikan tutkinto-ohjelmassa ja vietin viime syksyn Irlannissa Limerickin kaupungissa

Lisätiedot

VAIHTORAPORTTI INSA DE LYON,

VAIHTORAPORTTI INSA DE LYON, erika.jarvihaavisto@aalto.fi Tutkinto-ohjelma: Bioinformaatioteknologia Vaihto-ohjelma: Erasmus VAIHTORAPORTTI INSA DE LYON, Ranska Syksy 2013 Vietin syksyn 2013 vaihdossa Lyonissa Ranskassa koulussa nimeltä

Lisätiedot

ESSCA Budapest Kevät 2011

ESSCA Budapest Kevät 2011 1.8.2011 ESSCA Budapest Kevät 2011 Teuvo Heikkinen TUTA Sisältö 1 JOHDANTO... 3 2 UNKARI, BUDAPEST & ESSCA... 4 3 OPISKELU... 5 4 YHTEENVETO... 6 1 JOHDANTO Lähdin opiskelijavaihtoon aikaisemman vaihtokokemukseni

Lisätiedot

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Työssäoppipaikka, Fade Out Label Fade Out Label on v. 2015 perustettu yritys, joka valmistaa vanhoista kierrätetyistä farkuista unisex-mallisia vaatteita. Koko tuotanto tapahtuu

Lisätiedot

Lappeenrannan teknillinen yliopisto Kansainväliset palvelut. Matkaraportti. Ateena - Syksy Janne Neuvonen Tuta 5

Lappeenrannan teknillinen yliopisto Kansainväliset palvelut. Matkaraportti. Ateena - Syksy Janne Neuvonen Tuta 5 Lappeenrannan teknillinen yliopisto 17.3.2013 Kansainväliset palvelut Matkaraportti Ateena - Syksy 2012 Janne Neuvonen Tuta 5 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Hakeminen vaihto-oppilaaksi... 3 3. Vaihto-opiskelun

Lisätiedot

YRITYSJURIDIIKAN ERIKOISTUMISALUE

YRITYSJURIDIIKAN ERIKOISTUMISALUE Esimerkkilukujärjestys Yritysjuridiikka 2019-2020 YRITYSJURIDIIKAN ERIKOISTUMISALUE Tästä löydät ohjeita opintojen ajoittamiseen ja suunnitteluun kandidaattiopintojen 2. ja 3. lukuvuonna. Tutkinnon suorittamiseksi

Lisätiedot

Lehti sisältää: Pääkirjoitus, oppilaskunta ja Iinan esittely 2. Opettajan haastattelu 3. Tutustumispäivä Lypsyniemessä 5. Tervetuloa ykköset!

Lehti sisältää: Pääkirjoitus, oppilaskunta ja Iinan esittely 2. Opettajan haastattelu 3. Tutustumispäivä Lypsyniemessä 5. Tervetuloa ykköset! Vilu Syksy 2016 Lehti sisältää: Pääkirjoitus, oppilaskunta ja Iinan esittely 2 Opettajan haastattelu 3 Tutustumispäivä Lypsyniemessä 5 Tervetuloa ykköset! 8 Kuvarunoja 9 Pääkirjoitus On alkanut uusi lukuvuosi

Lisätiedot

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Opintoasiain päällikön päätös 1 (1) Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa

Lisätiedot

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Yleissivistäviä opintoja Kokous-, juhla- ja majoituspalveluja Kursseja Jyväskylän Korpilahdella Monipuolista oppia ja hyötyä Valmistautumista

Lisätiedot

Kari Kammonen

Kari Kammonen 1 6.8.2012 MATKARAPORTTI KEVÄT 2012 Kari Kammonen 2 Sisällysluettelo 1.Miksi Linköping kannattaa valita vaihto-oppilas paikaksi?...3 2.Alkuvalmistelut, kun opiskelupaikka on varmistunut...3 3.Opintojen

Lisätiedot

Paras paikka valmistua. lukion aikuislinja

Paras paikka valmistua. lukion aikuislinja Paras paikka valmistua. lukion aikuislinja Ei alinta keskiarvorajaa Ensisijaisesti 18 vuotta täyttäneille, myös nuorille erityisistä syistä Mahdollisuus valita kursseja myös päivälukion kurssitarjonnasta

Lisätiedot

Espoon aikuislukio. Matemaattisluonnontieteellisten. opinto-opas

Espoon aikuislukio. Matemaattisluonnontieteellisten. opinto-opas Espoon aikuislukio Matemaattisluonnontieteellisten aineiden opinto-opas 2017-2018 1 Sisällysluettelo Yhteystiedot... 3 Yleistä... 3 Pitkä matematiikka... 4 Laaja fysiikka... 5 Laaja kemia... 5 Lääketieteelliseen

Lisätiedot

ESPOON AIKUISLUKIO OPINTO-OPAS MATEMAATTIS-LUONNONTIETEET

ESPOON AIKUISLUKIO OPINTO-OPAS MATEMAATTIS-LUONNONTIETEET ESPOON AIKUISLUKIO OPINTO-OPAS MATEMAATTIS-LUONNONTIETEET LUKUVUOSI 2017 2018 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä...3 Pitkä matematiikka...4 Laaja fysiikka...5 Laaja kemia...6 Lääketieteelliseen pyrkimässä?...7 Verkkokurssit...8

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk.

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk. Vaihtoraportti Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka sampsa.t.veijalainen@tkk.fi Miksi ja minne? Itselleni vaihtoon lähtö oli oikeastaan jonkinlainen

Lisätiedot

Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla.

Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla. = Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla. 1. Vaihto-opiskelu Lähtö aikaisintaan ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen.

Lisätiedot

Savonian suomen opinnot

Savonian suomen opinnot Savonian suomen opinnot Mavasuomi B1.2 Muut suomen kurssit suomi Työelämän suomi B1.1 Suullinen suomi suomi B1.2 Pääsykoevalmennus suomi B2 Työkokeilu Suullinen suomi B2 suomi C1 Sairaanhoitajan suomi

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Mistä on kysymys? Tapa kehittää työelämätaitoja

Mistä on kysymys? Tapa kehittää työelämätaitoja 1 Mistä on kysymys? Tapa kehittää työelämätaitoja Työharjoittelun tavoitteena on saada kokemusta työelämästä (kandi) tai oman alan työkokemusta (maisteri) Työharjoittelu sisältää yleensä vahvan ohjauksellisen

Lisätiedot

PIETARI Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö

PIETARI Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö PIETARI 15.1.-25.2.2017 Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö 15.1. alkoi ensimmäinen matkani Pietariin, ja samalla ensimmäinen matkani Venäjälle. Junassa tapasin itselleni

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät!

Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät! OPPILAS 1 Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät! Kurssi oli superhyvä, juuri sellainen mitä halusin, jopa parempi! Tietokoneohjelma oli loistava opiskeluapuri

Lisätiedot

Kalvomateriaalia: SCI-A0000 Johdatus opiskeluun

Kalvomateriaalia: SCI-A0000 Johdatus opiskeluun Kalvomateriaalia: SCI-A0000 Johdatus opiskeluun 2016 Luento #3 Tiedeyhteisö ja työelämä Kysymyksiä parin viikon takaa Toinen kotimainen kieli https://into.aalto.fi/display/filc/toinen+kotimainen+kieli

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2 HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010 Riikka Heikkilä, RAT7SN2 Tšekin tasavalta Pinta-ala: 78 866 km² Asukasluku: 10 230 000 Pääkaupunki: Praha (1 172 975 as.) Muut suuremmat kaupungit: Brno (367 396 as.),

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

146 27% % % % 100% 22% 75 25% 73 24% Kolmannen vuoden opiskelijat

146 27% % % % 100% 22% 75 25% 73 24% Kolmannen vuoden opiskelijat Tampereen yliopisto / Opintopalvelut 22.5.2012 Ulkomailla opiskelu ja harjoittelu,, &. Lopussa 2012 erilliskysymykset. Osallistuminen opiskeluun tai -harjoitteluun ulkomailla 180 11 2 146 27% 80 1 Olen

Lisätiedot

hyödyllinen Structural fasteners -kurssi, ravintola- ja aperitivo-illalliset, maantie- ja moottoripyöräily vuoristomaisemissa, moottoripyörämatkat

hyödyllinen Structural fasteners -kurssi, ravintola- ja aperitivo-illalliset, maantie- ja moottoripyöräily vuoristomaisemissa, moottoripyörämatkat Vaihtoraportti Koulutusohjelma: RRT Vaihtoyliopisto: Politecnico di Milano Ajankohta: kevät 2015 Vaihto-ohjelma: ERASMUS Opetuskieli: Englanti (italia) Vaihtoraporttini saa julkaista www-sivuilla. Italia,

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

Maahanmuutto Opiskelu

Maahanmuutto Opiskelu - Yliopisto Haluaisin hakea yliopistoon. Kerrot, että haluat hakea yliopistoon Haluan hakea. Kerrot, että haluat hakea johonkin tutkinto-ohjelmaan kandidaatin ohjelmaan jatko-opintoihin tohtorin ohjelmaan

Lisätiedot