Isokirjaiminen Näppäimistö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Isokirjaiminen Näppäimistö"

Transkriptio

1 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas TM Ai Squared

2 Copyrights ZoomText Keyboard Software Copyright 2008, Algorithmic Implementations, Inc. All Rights Reserved. ZoomText Large-Print Keyboard User s Guide Copyright 2008, Algorithmic Implementations, Inc. All Rights Reserved. Unauthorized copying, duplicating, selling or otherwise distributing this software or documentation is a violation of Federal Copyright Law. No part of this publication can be reproduced, transmitted, stored in a retrieval system, or translated into any language in any form by any means without the express written consent of Algorithmic Implementations, Inc. (d.b.a. Ai Squared). Trademarks ZoomText is a registered trademark of Algorithmic Implementations, Inc. ZoomText Large-Print Keyboard is a trademark of Algorithmic Implementations, Inc. Windows is a registered trademark of Microsoft Corporation. Software License Agreement The software included with this product is licensed, not sold. You must either agree to the license contract in the software Setup screen or promptly return the ZoomText Large-Print Keyboard, along with the software, for a refund, excluding the return costs. After you install the software, you may consult the license and the Limited Warranty for the product at any time by looking in the Legal Information section of the software Help files. You may also print a copy for your records. Third Edition: March, 2008 Ai Squared P.O. Box 669 Manchester Center, VT USA

3 Sisällysluettelo Johdanto... 2 Järjestelmävaatimukset... 4 Näppäimistön ohjelman asennus... 5 Näppäimistön ohjelman päivittäminen... 6 Näppäimistön kytkeminen... 7 ZoomText Näppäimistö... 8 ZoomText Toimintonäppäimet... 9 Toimintonäppäinten käyttäminen ZoomText Suurennuslasin kanssa... 9 Toimintonäppäinten kuvaukset ZoomText Näppäimistön Asetukset ZoomText Näppäimistön Järjestelmätarjottimen Ikoni ZoomText Näppäimistön Asetukset -ikkuna Määritä Näppäin toiminto ZoomText komentojen allokointi Windows komennon allokointi Ohjelma komentojen allokointi ZoomText Toimintonäppäinten esto Lyhennetyt näppäinten nimet Mitä Näppäimistön valot tarkoittavat Huolto Vianetsintä Terveysvaroitus Rajallinen takuu... 38

4 2 Johdanto Onnittelut ZoomText Isokirjaimisen Näppäimistön hankinnan johdosta. Näppäimistön avulla kirjoitat helposti ja sen avulla hallitset myös ZoomText 9 ohjelmaa. Uusi ZoomText näppäimistö tarjoaa isot painikkeet, jotka on helppo nähdä myös heikossa valaistuksessa näin mahdollistaen nopean oikeinkirjoituksen ja samalla pienentäen silmän rasitusta. ZoomText näppäimistö sisältää myös 18 painiketta, jotka tarjoavat ZoomTextin tärkeimpien toimintojen hallinnan kertakosketuksella. ZoomText toimintonäppäimillä voit Käynnistää ZoomTextin Näyttää ZoomText työkalurivin Pienentää ja suurentaa suurennuksen tasoa mille tahansa tasolle Aktivoida värien, osoittimen ja kursorin hallintatyökalut Käynnistää ZoomTextin Työpöytä ja Web Haku toiminnot Vaihtaa puheen päälle ja pois päältä sekä mukauttaa lukunopeutta

5 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 3 Käynnistää ZoomTextin AppReader, DocReader ja SpeakIt toiminnot Aktivoida kirjoituksen ja hiiren toistoäänet Voit myös allokoida ZoomTextin toimintonäppäimille muita ZoomText komentoja, suosituimmat Internet ja multimedia komennot. Voit myös määrittää ne avaamaan ohjelman, websivun tai dokumentin. ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö on täydellinen seuralainen ZoomText Suurennuslasille ja ZoomText Suurennuslasi/Lukijalle (versiot 9.03 ja uudemmat). Kun niitä käytetään yhdessä, näkövammaisen työasema on valmis.

6 4 Järjestelmävaatimukset ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö omaa seuraavat laitteisto- ja ohjelmistovaatimukset: IBM tai yhteensopiva tietokone USB tai PS/2 näppäimistöportti Windows Vista, XP tai 2000 operatiivinen järjestelmä ZoomText 9.03 tai uudempi (käyttääksesi ZoomText toimintonäppäimiä)

7 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 5 Näppäimistön ohjelman asennus Ennen kuin kytket ZoomText näppäimistön järjestelmääsi, ZoomText Suurennuslasin tai Suurennuslasi/ Lukijan (versio 9.03 tai uudempi), ja ZoomText näppäimistön ohjelmat tulee olla asennettuna järjestelmääsi. Nämä asennukset vaaditaan voidaksesi käyttää ZoomText toimintonäppäimiä. Asentaaksesi ZoomText Suurennuslasin tai ZoomText Suurennuslasi/Lukijan, katso ZoomText käyttöopasta tai käyttäjän pikaopasta. Asentaaksesi ohjelman ZoomText näppäimistölle seuraa alla olevia ohjeita. Näppäimistön ohjelman asentaminen 1. Laita ZoomText näppäimistön ohjelma CD C-asemaan. Asennusohjelma alkaa automaattisesti. 2. Seuraa ohjeita ruudulla suorittaaksesi asennuksen. Jos asennusohjelma ei ala automaattisesti 1. Windows Käynnistä valikosta, valitse Suorita Selaa CD-ROM aseman kohdalle. 3. Valitse Setup ohjelma ja klikkaa Avaa. 4. Klikkaa OK Suorita -ikkunassa.

8 6 Näppäimistön ohjelman päivittäminen Pitääksesi ZoomText näppäimistön ohjelman päivitettynä viimeisimmillä korjauksilla ja parannuksilla, Sinun tulisi säännöllisin väliajoin ajaa komento Tarkista päivityksiä, joka on ZoomTextin ohjelmakansiossa. Tarkista päivityksiä komento käynnistää Internet-sovelluksesi online näppäimistön päivityspalveluun ja tarkistaa onko käytössäsi viimeisin saatavilla oleva ZoomText Näppäimistö ohjelma. Jos päivitys on saatavilla, näytetään ohjeet sen lataamiseen ja asentamiseen. Tarkistaaksesi ZoomText näppäimistön päivityksiä Windows Käynnistä valikossa, valitse Kaikki ohjelmat ZoomText Näppäimistö Tarkista päivityksiä. Webselaimesi avautuu ZoomText Näppäimistö päivityspalvelun sivulle. Websivu kertoo onko päivitys saatavana. Jos päivitys on saatavana, seuraa ohjeita ladataksesi ja asentaaksesi päivitys. Huom: Toiminto vaatii Internet-yhteyden.

9 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 7 Näppäimistön kytkeminen ZoomText Näppäimistö voidaan kytkeä tietokoneesi joko USB- tai PS/2-portin kautta. Kytkeminen USB-porttiin 1. Kytke neliskulmainen USB liitin näppäimistön johdon päässä tietokoneen neliskulmaiseen USB-porttiin. Kytkeminen PS/2-porttiin 1. Sammuta tietokoneesi kokonaan. 2. Liitä USB-PS/2 adapteri (mukana) USB liittimen näppäimistön johdon päässä. 3. Kytke näppäimistö tietokoneen pyöreään PS/2 näppäimistöporttiin. 4. Käynnistä tietokone ja voit aloittaa ZoomText näppäimistön käytön.

10 8 ZoomText Näppäimistö ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistöllä on yleinen näppäinulkonäkö, joten pienet erot sen ja vanhan näppäimistösi välillä pitäisivät olla nopeat oppia. 18 ZoomText toimintonäppäimen oppiminen on myös helppoa, kiitos niiden tutun layoutin ja nimeämisen, joka simuloi ZoomText 9 käyttöliittymän painikelayouttia. Itse asiassa, toimintonäppäinten avulla, ZoomTextin käynnistäminen ja operointi ei voi enää helpommaksi tulla. Paina vain Käynnistä näppäintä (1. näppäin rivissä) startataksesi ZoomTextin. Kun ZoomText on käytössä, testaa muita 17 näppäintä testataksesi muita ZoomTextin toiminnoista. ZoomText Toimintonäppäimet ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö

11 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 9 ZoomText Toimintonäppäimet ZoomTextin toimintonäppäimet edustavat yleisimpiä ZoomText Suurennuslasin ja ZoomText Suurennuslasi/Lukijan toimintoja. Jokainen näppäin ja sen toiminto on kuvattu toimintonäppäinten taulukossa sivulla 13. Täydelliset tiedot jokaisesta toiminnosta saat ZoomTextin käyttöoppaasta tai ZoomTextin Ohje-osasta. Toimintonäppäinten käyttäminen ZoomText Suurennuslasin kanssa Oletusarvoiltaan kahdeksan toimintonäppäintä on allokoitu toiminnoille jotka ovat saatavana vain ZoomText Suurennuslasi/Lukija versiossa. Tämän vuoksi ZoomText Suurennuslasin ja Näppäimistön yhteiskäytössä näiden näppäinten painaminen ei tuota niiden oletusasetuksena olevaa toimintoa. Sen sijaan, käyttäjä ohjataan antamaan näppäimelle vaihtoehtoinen komento joka on saatavilla kun käytetään ZoomText Suurennuslasia. Lisätietoa näppäinten toimintojen vaihdosta sivulla 14 ZoomText Näppäimistön Asetukset.

12 10 Toimintonäppäinten kuvaukset Alla ovat kuvaukset ZoomTextin toimintonäppäimistä (oletusasetusarvot) ja ZoomText 9 työkalurivin toimintoon viittaava painike. Näppäin Kuvaus Painike Käynnistää ZoomTextin. Huom.: Jos ZoomText on käynnissä, Käynnistyspainikkeen painaminen lopettaa ohjelman. Sallii tai estää ZoomTextin. Avaa ja sulkee ZoomTextin työkalurivin. Vaihtaa ZoomTextin värien hallinnan päälle ja pois päältä. Vaihtaa ZoomTextin hiiren hallinnan päälle ja pois päältä. (Jatkuu)

13 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 11 Näppäin Kuvaus Painike Vaihtaa ZoomTextin kursorin hallinnat päälle ja pois päältä. Avaa Työpöytä Haku toiminnon. Avaa Web Haku toiminnon. + Pienentää ZoomTextin suurennuksen tasoa (yksi taso kerrallaan). Suurentaa ZoomTextin suurennuksen tasoa (yksi taso kerrallaan). Oletusasetuksena seuraavat toimintonäppäimet on allokoitu puhe- ja lukutoiminnoille jotka on saatavissa ainoastaan ZoomText Suurennuslasi/ Lukija versiossa. Jos käytössäsi on ZoomText Suurennuslasi, voit allokoida nämä näppäimet muille komennoille. Lisätietoa saat kohdasta ZoomText Näppäimistön Asetukset sivulla 13.

14 12 Näppäin Kuvaus Pienentää ZoomTextin puhenopeutta. Painike Nopeuttaa ZoomTextin puhenopeutta. Käynnistää AppReaderin lukemaan tekstiä viimeisessä aktiivissa sovelluksessa. Käynnistää DocReaderin lukemaan tekstiä viimeisestä aktiivista sovelluksesta. Käynnistää SpeakIt työkalun jonka avulla voit lukea valittuja näytön osia. Vaihtaa ZoomTextin kirjoituksen toistoäänen päälle ja pois päältä. Vaihtaa ZoomTextin hiiren toistoäänen päälle ja pois päältä. Kääntää puheen tuottaminen päälle ja pois päältä.

15 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 13 ZoomText Näppäimistön Asetukset ZoomText Näppäimistön Asetukset mahdollistavat toimintonäppäinten allokoimisen omien tarpeittesi mukaan. Jokainen toimintonäppäin voidaan allokoida haluamallesi ZoomText, Internet ja multimedia komennolle, tai avaamaan tietty ohjelma, websivu tai dokumentti. Näppäimistön asetukset myös antava mahdollisuuden konfiguroida kuinka haluat näppäimistön ohjelman käynnistyvät ja näkyvän järjestelmässäsi.

16 14 Näppäimistön Järjestelmätarjottimen Ikoni Kun ZoomText näppäimistön ohjelma on käynnissä, sen ohjelmaikoni näkyy järjestelmätarjottimella (kellon vieressä). Klikkaamalla ikonia saat näkyviin valikon joka mahdollistaa seuraavat asiat: Avata ZoomText Näppäimistön Asetuksetikkunan. Estää ZoomText toimintonäppäimet. Nähdä ohjelman versiotiedot. Avata ZoomTextin Näppäimistön Ohje-osion. ZoomText Näppäimistön järjestelmätarjottimen ikoninvalikko

17 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 15 ZoomText Näppäimistön Asetukset -ikkuna ZoomText Näppäimistön Asetukset ikkuna mahdollistaa nykyisten toimintonäppäinten asetusten tarkastelun ja niiden allokoinnin toisille komennoille käyttäen Määritä Näppäin toiminnon avulla. Näppäimistön Asetukset ikkuna mahdollistaa myös kaikkien toimintonäppäinten käytön estämisen ja ZoomText näppäimistön ikonin piilotuksen järjestelmätarjottimella. Näppäimistön asetukset ikkunan avaaminen Tee yksi seuraavista: Klikkaa ZoomText näppäimistön ikonia järjestelmätarjottimessa ja valitse Avaa ZoomText Näppäimistö tarjotinvalikosta. Windows Käynnistä valikossa, valitse Kaikki ohjelmat ZoomText Näppäimistö ZoomText Näppäimistö. ZoomText Näppäimistö Asetukset ikkuna tulee näkyviin.

18 16 ZoomText Näppäimistö Asetukset -ikkuna Seuraava taulukko kuvaa ZoomText näppäimistön asetukset.

19 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 17 Asetus Näppäinseloste Allokoitu komento Määritä näppäin Palauta oletusasetukset Estä kaikki toimintonäppäimet Näytä ZoomText Näppäimistö ikoni järjestelmätarjottim ella Kuvaus Näyttää listan ZoomTextin toimintonäppäimistä. Näyttää selosteen komennosta joka on sillä hetkellä allokoitu kyseessä olevalle toimintonäppäimelle. Avaa määritä näppäin toiminnon korostetulle kohteelle näppäinseloste listassa. Palauttaa kaikki toimintonäppäimet niiden alkuperäisiin asetuksiin. Estää kaikki ZoomText toimintonäppäimet. Tämä valinta on rakennettu kiertämään ongelmat kannettavien tietokoneiden sisäänrakennettujen multimedianäppäinten, kuten volume hiljemmalle tai kovemmalle ja vaimenna kaikki näppäimille. Kun ZoomText näppäimistö ohjelma on käytössä, sen ikoni näkyy järjestelmätarjottimella.

20 18 Määritä Näppäin toiminto Valitessa Määritä näppäin painike ZoomText Näppäimistön Asetukset ikkunassa, näppäinten määrittelytyökalu tulee esille. Työkalun avulla voit uudelleen määritellä ZoomTextin toimintonäppäimiä haluamillesi ZoomText komennoille, Windows komennoille (Internet tai multimedia), tai avaamaa sovelluksen, websivun tai dokumentin. ZoomText toimintonäppäinten uudelleen määrittely 1. Avaa ZoomText Näppäimistön Asetukset ikkuna ja valitse näppäin jonka toiminnon haluat muuttaa. 2. Klikkaa Määritä näppäin painiketta. Näppäinten määrittelytyökalu avautuu. 3. Erityinen Näppäimen Määrite kohdan alapuolella valitse haluttu allokointityyppi ja sitten klikkaa Seuraava painiketta. Ohjelma antaa listan komentovaihtoehdoista valitulle allokointityypille. Tietoa komentovaihtoehdoista, katso ZoomText komentojen allokointi sivulla 22. Windows komentojen allokointi sivulla 28. Ohjelmisto komentojen allokointi sivulla 32.

21 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 19 Vinkki Voit myös pitää Alt näppäintä alhaalla painaessasi toimintonäppäintä avataksesi Määritä näppäin toiminnon kyseiselle näppäimelle. Määritä näppäin työkalu pääikkuna Seuraava taulukko kuvaa Määritä näppäin työkalun pääikkunan asetukset.

22 20 Asetus Käytä oletusasetuksia Poista tämän näppäimen asetus Valitse ZoomText komennoista Valitse Windows komennoista Käynnistä sovellus, websivu tai dokumentti Kuvaus Palauttaa valitun toimintonäppäimen sen alkuperäiseen asetukseen. Estää valitun toimintonäppäimen. Mahdollistaa ZoomText komennon allokoinnin valitulle toimintonäppäimelle. Mahdollistaa Windows komennon (Internet tai multimedia) allokoinnin valitulle toimintonäppäimelle. Mahdollistaa valitun sovelluksen, websivun tai dokumentin avaamisen painettaessa valittua toimintonäppäintä.

23 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 21 ZoomText komentojen allokointi Valittaessa Valitse ZoomText komennoista valinta Määritä näppäin toiminnossa, alla oleva ikkuna tulee esiin. Tästä ikkunasta voit valita ZoomText komennon jonka haluat antaa ZoomText Näppäimistö Asetukset ikkunasta valitsemallesi toimintonäppäimelle. ZoomText komennon allokoiminen ZoomText toimintonäppäimelle Valitse haluttu ZoomText komento ja klikkaa Lopeta painiketta. Määritä näppäin toiminto ZoomText komento valinnat

24 22 Seuraavat taulukot kuvaavat ZoomText komennot joita voidaan allokoida ZoomText toimintonäppäimille. Lisätietoa ZoomText komennoista saat ZoomText käyttöoppaasta tai ZoomTextin Ohje-osiosta. Uudet Mallit -komennot Käynnistää Uudet mallit 1 10 Käynnistää ZoomText Uudet Mallit (jos allokoitu) valitulle numerolle Suurennuksen Komennot Lisää Suurennusta Pienennä Suurennusta Zoomattu ikkuna Koko Zoomattu ikkuna Linssi Zoomattu ikkuna Rivi Lisää ZoomTextin suurennuksen tasoa (yksi taso kerrallaan). Pienentää ZoomTextin suurennuksen tasoa (yksi taso kerrallaan). Asettaa zoomatun ikkunan tyypin asentoon Koko. Asettaa zoomatun ikkunan tyypin asentoon Linssi. Asettaa zoomatun ikkunan tyypin asentoon Rivi. (Jatkuu)

25 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 23 Zoomattu ikkuna Päällekkäin Zoomattu yläikkuna Zoomattu alaikkuna Zoomattu vasen ikkuna Zoomattu oikea ikkuna Selaa läpi Zoomatut Ikkuna -tyypit Selaa läpi Leikattu ikkuna -tyypit Mukautus työkalu Asettaa zoomatun ikkunan tyypin asentoon Päällekkäin. Asettaa zoomatun ikkunan asentoon yläikkuna. Asettaa zoomatun ikkunan asentoon alaikkuna. Asettaa zoomatun ikkunan asentoon vasen ikkuna. Asettaa zoomatun ikkunan asentoon oikea ikkuna. Selaa zoomatut ikkunatyypit järjestyksessä läpi. Selaa leikatut ikkunatyypit järjestyksessä läpi. Aktivoi zoomatun ikkunan mukautus työkalun, jota käytetään zoomatun ikkunan koon määritykseen sekä ikkunan liikuttamiseen. (Jatkuu)

26 24 Jäädytetyn Ikkunan työkalu Salli/estä jäädytetty ikkuna Salli/estä Värien hallinta Salli/estä osoittimen hallinta Salli/estä Kursorin hallinta Avaa Työpöytä Haku Avaa Web Haku Avaa Teksti Haku Aktivoi Jäädytys työkalun, jota käytetään luomaan ja muokkaamaan jäädytettyjä ikkunoita. Sallii ja estää jäädytetyt ikkuna. Sallii ja estää valitut värien hallinnat. Sallii ja estää valitut osoittimen hallinnat. Sallii ja estää valitut kursorin hallinnat. Avaa työpöytä haku toiminnon. Avaa web haku toiminnon. Avaa teksti haku toiminnon.

27 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 25 Sekalaiset komennot Paikallistaja Päällä/pois päältä Näkymä muoto Siirrä Hiiri näyttöön Siirrä näyttö hiireen Päästä läpi Laittaa päälle ja pois päältä näkymän paikallistajan (kun käytetään päällekkäin tai leikattuja zoomausikkunoita). Aktivoi Näkymä muodon Siirtää hiiren osoittimen suurennettuun näkymään. Siirtää suurennetun näkymän hiiren osoittimen kohdalle. Pakottaa ZoomTextin päästämään seuraava pikanäppäin kombinaatio nykyiseen sovellukseen. Lukijan komennot Salli/estä puhe Nopeuta puhenopeutta Vaihtaa puheen tuoton päälle ja pois päältä. Nopeuttaa ZoomTextin puhenopeutta (yksi taso kerrallaan). (Jatkuu)

28 26 Hidasta puhenopeutta Kirjoituksen toistoäänen muoto Hiiren toistoäänen muoto Käynnistä AppReader Käynnistä DocReader Speak-It Työkalu Hidastaa ZoomTextin puhenopeutta (yksi taso kerrallaan). Selaa läpi kirjoituksen toistoäänen muodot. Selaa läpi hiiren toistoäänen muodot. Käynnistää AppReaderin nykyisessä sovelluksessa. Käynnistää DocReaderin nykyisessä sovelluksessa. Aktivoi SpeakIt työkalun. Lukualueiden komennot Aloita lukualueet 1 10 Seuraava lukualue Edellinen lukualue Aloittaa valitun lukualueen (jos määritelty) Aloittaa seuraavan lukualueen nykyiselle sovellukselle. Aloittaa edellisen lukualueen nykyiselle sovellukselle.

29 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 27 Näytönluku komennot Sano ikkunan otsikko Sano tarkennus Sano tilannerivi Sano aika Sano päivämäärä Sano leikepöytä Selaa läpi puhemoottorit Selaa läpi Äänioppaan tasot Sanoo aktiivin ikkunan otsikon. Sanoo tarkennuksen kohteen. Sanoo tiedot tilanneriviltä. Sanoo kellonajan. Sanoo tämän päivän päivämäärän. Sanoo Windows leikepöydän sisällön. Selaa läpi järjestelmässä saatavilla olevat puhemoottorit. Selaa läpi äänioppaan tasot. Käyttöliittymän komennot Käynnistä ZoomText Salli/estä ZoomText ZoomText työkalurivi Käynnistää ZoomText ohjelman. Sallii ja estää ZoomTextin. Palauttaa ja minimoi ZoomText käyttöliittymän.

30 28 Windows komennon allokointi Valitessa Valitse Windows komentojen listasta valinta Määritä näppäin toiminnossa, alla oleva ikkuna avautuu. Tämä ikkuna antaa valita Windows Internet tai multimedia komennon ZoomText Näppäimistön asetukset ikkunassa valitsemallesi toimintonäppäimelle. Windows komennon allokointi ZoomText toimintonäppäimelle Valitse haluttu Windows komento ja klikkaa Lopeta painiketta. Määritä näppäin toiminto Windows komentojen valinnat

31 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 29 Seuraava taulukko kuvaa Windows komennot jotka voidaan allokoida ZoomText toimintonäppäimille. Internet ja Multimedia komennot Selaimen kotisivu Selain takaisin Avaa oletusasetuksena olevan selaimen määritetylle kotisivulle. Avaa edellisen websivun. Selain eteenpäin Selaimen päivitys Selain stop Selaimen haku Selaimen suosikit Käynnistä sähköposti Käynnistä mediasoitin Avaa seuraavan websivun. Päivittää oletusasetuksena olevan selaimen nykyisen websivun. Pysäyttää websivun tai tiedoston lataamisen oletusasetuksena olevassa selaimessa. Aktivoi oletusasetuksena olevan selaimen haku työkalun. Avaa oletusasetuksena olevan selaimen suosikit-listan. Käynnistää oletusasetuksena olevan sähköpostiohjelman. Käynnistää oletusasetuksena olevan mediasoittimen. (Jatkuu)

32 30 Media Play/Pause Media Stop Vaihtaa play ja pause (tauko) tilojen välillä oletusasetuksena olevassa mediasoittimessa. Pysäyttää mediasoittimen. Media seuraava raita Siirtyy seuraavaan ääniraitaan oletusasetuksena olevassa mediasoittimessa. Media edellinen raita Siirtyy edelliseen ääniraitaan oletusasetuksena olevassa mediasoittimessa. Ääni kovemmalle Kasvattaa äänen tasoa. Ääni hiljaisemmaksi Vaimenna ääni Pienentää äänen tasoa. Hiljentää kaiken äänen pois (mute).

33 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 31 Ohjelma komentojen allokointi Valitessa Käynnistä sovellus, websivu tai dokumentti valinta Määritä näppäin toiminnossa, alla oleva ikkuna avautuu. Tämä ikkuna antaa allokoida tietyn ohjelman, websivun tai dokumentin joka avataan painaessa ZoomText Näppäimistö Asetukset ikkunassa määriteltyä näppäintä. Ohjelma komennon allokointi ZoomText toimintonäppäimelle Anna polku tai URL ohjelmalle, websivulle tai dokumentille jonka haluat avata ja klikkaa Lopeta painiketta. Määritä näppäin toiminto ohjelma komennon valinta

34 32 ZoomText Toimintonäppäinten esto Voi olla hetkiä jolloin ZoomTextin toimintonäppäimet halutaan estää toimimasta. Esimerkiksi kun ZoomText näppäimistön ohjelmisto on asennettu kannettavalle tietokoneelle; multimedia ja Internet näppäimet jotka on rakennettu kannettaviin tietokoneisiin sisälle toimivat ZoomText toimintonäppäinten komentoina. Tämä johtuu siitä, että sisäänrakennetut näppäimet käyttävät samoja näppäinkoodeja kuin ZoomTextin toimintonäppäimet. Jos haluat sisäänrakennettujen multimedia ja Internet näppäinten toimivan normaalisti, voit tilapäisesti estää ZoomText toimintonäppäimet. ZoomText toimintonäppäinten estäminen Järjestelmätarjottimella, klikkaa ZoomText Näppäimistö ikonia ja valitse Estä kaikki toimintonäppäimet. Väkämerkki tulee näkyviin valinnan viereen. ZoomText toimintonäppäinten toiminnan palauttaminen Järjestelmätarjottimella, klikkaa ZoomText Näppäimistöikonia ja valitse Estä kaikki toimintonäppäimet. Väkämerkki poistuu valinnan vierestä.

35 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 33 Lyhennetyt näppäinten nimet Jotta isokokoiset kirjaimet ovat mahdollisia ZoomText näppäimistössä, jotkut olemassa olevat nimet ovat lyhennetty mahtuakseen näppäimelle. Nämä näppäimet ovat listattu alla: Print Screen Insert Scroll Lock Delete Pause/Break Page Up Home Page Down End Num Lock

36 34 Mitä Näppäimistön valot tarkoittavat Näppäimistön valot, jotka ovat numero-osion yläpuolella, näyttävät Num Lock, Caps Lock ja Scroll Lock näppäinten tilanteen. Esimerkiksi, jos Num Lock on päällä, Num Lock valo palaa; jos Caps Lock on pois päältä, Caps Lock valo ei pala. ZoomText Näppäimistön valot

37 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 35 Huolto Näppäimistölle kaatuu nestettä. Jos näppäimistölle kaatuu nestettä, sammuta tietokoneesi välittömästä ja irrota näppäimistö. Käännä näppäimistö ylösalaisin saadaksesi nesteen pois. o Jos neste on vettä, anna näppäimistön kuivun ennen seuraavaa käyttöä. o Jos neste on tahmeaa, poista neste, sitten pyyhi näppäimistö kostealla kankaalla. Anna näppäimistön kuivua ennen kuin yhdistät sen takaisin tietokoneeseen. Näppäimistön pito puhtaana. Saadaksesi maksimaalisen hyödyn näppäimistöstäsi, pidä se aina puhtaana ja vapaana roskasta, kuten ruoan murut tai pöly. Näppäimistö tulisi puhdistaa kuukausittain sumuta ja pyyhi puhdistusaineella kyllästetyllä kankaalla. Varmista, että tietokone on pois päältä ennen puhdistusta.

38 36 Vianetsintä Jos ongelmia esiintyy ZoomText näppäimistön kanssa, voit hakea vianetsintä-tietoja ZoomText Näppäimistön Ohje osiosta. Päästäksesi vianetsintä-tietoihin 1. Järjestelmätarjottimessa, klikkaa ZoomText Näppäimistö ikonia ja valitse Ohje. ZoomText Näppäimistön Ohje osio aukeaa. 2. Sisällys välilehdeltä, valitse Huolto ja Vianmääritys kirja. 3. Valitse Vianmääritys aihe. Vianmääritys-tiedot näkyvät ikkunan oikeassa paneelissa. Huom: Vianmääritys-tiedot on mahdollista löytää myös perustietokirjastossa Ai Squared:n websivulla, osoitteessa

39 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 37 Terveysvaroitus Näppäimistön käyttö voi olla yhteydessä vakaviin loukkaantumisiin tai sairauksiin. Käytettäessä tietokonetta, kuten muidenkin aktiviteettien kanssa, voit kokea hetkittäistä epämukavuutta käsissä, käsivarsissa, olkapäissä, niskassa tai muissa ruumiinosissa. Jos oireilu on jatkuvaa tai toistuvaa epämukavuutta, kipua, jomotusta, särkyä, pistelyä, tunnottomuutta, polttavaa tunnetta tai jäykkyyttä, ÄLÄ JÄTÄ NÄITÄ OIREITA HUOMIOTTA. OTA YHTEYS AIKAILEMATTA TERVEYDEN- HUOLLON AMMATTILAISIIN, vaikka oireet esiintyisivät kun et työskentele tietokoneen kanssa. Tämän kaltaiset oireet voivat olla oireita kivuliaasta ja joskus parantumattomasta sairaudesta tai hermoston, lihasten, jänteiden tai muiden ruumiinosien häiriöistä. Nämä tuki- ja liikuntaelinten sairaudet sisältävät mm. erimuotoisia jännetulehduksia kuten jännetupentulehdus tai hauislihaksen jänteen tulehduksen. Vaikka tutkijat eivät vielä pysty vastaamaan moniin kysymyksiin tukija liikuntaelinten sairauksista, on olemassa yleinen hyväksyntä että useat tekijät liittyvät niiden esiintymisiin, esimerkiksi lääkinnällinen ja fyysinen kunto, stressi ja stressinsietokyky, yleisterveys, sekä työasento ja kehon käyttö muissa aktiviteeteissa(sisältäen näppäimistön ja osoittimen käytön). Jotkut tutkimukset ehdottavat, että näppäimistön käyttöaika on myös tekijä. Ohjeita varten kuinka voit työskennellä mukavammin tietokoneesi äärellä ja mahdollisesti vähentää tuki- ja liikuntaelinten sairauksia tulisi käyttäjän ottaa yhteyttä paikalliseen terveydenhuollon ammattilaiseen. Jos sinulla on kysymyksiä kuinka oma elämäntyylisi, aktiviteettisi tai lääkinnällinen ja fyysinen kunto voivat liittyä tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin, tulisi sinun olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

40 38 Rajallinen takuu ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö sisältää takuun sekä valmistusvirheiden varalta että lähetyksen aiheuttamia vikoja varten. Molempien takuutyyppien tiedot ovat alla. Lähetysvauriot Paketit vaurioituvat joskus lähettäessä niiden käsittelijöiden toimesta. Jos on tarve lähettää näppäimistö takaisin paketin vaurioiden takia, on siitä ilmoitettava Ai Squared:lle seitsemän (7) päivän kuluessa paketin vastaanottamisesta. Mikäli ilmoitusta ei tehdä edellä mainitun ajan puitteissa, Ai Squared voi oman harkinnan mukaan korvata näppäimistön. Valmistusvirheet Näppäimistöt ovat valmistusvirheiden osalta valmistajan antaman takuun alaisena kuusi (6) kuukautta alkuperäisestä lähetyspäivämäärästä lukien. Valmistusvirheisiin sisältyvät mutta eivät ole rajoitettu asioihin kuten tahmeat tai rikkinäiset näppäimet sekä rikkinäiset tai toimimattomat johdot. Normaaliin käyttöön liittyvät kulumat eivät sisälly takuuseen. Jos sinulla ongelma ja haluat tiedustella sisältyykö se valmistajan takuuseen, soita meille (802) Takuusi kattaa ostosi, ei välttämättä juuri sitä näppäimistöä jota käytät. Jos näppäimistösi lähetetään korjattavaksi tai vaihdettavaksi, takuu jatkuu alkuperäisestä ostopäivästä se ei käynnisty uudestaan, kun uusi tai korjattu näppäimistösi saapuu.

41 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 39 Näppäimistöjen palautusoikeus Voidaksesi palauttaa näppäimistön Ai Squared:lle korjattavaksi tai vaihdettavaksi, tarvitsen ensin RMA (Return Merchandise Authorization), tavaran palautus, numeron Ai Squared:lta. Palautuksia ei oteta vastaan ilman voimassa olevaa RMA numeroa. Saadaksesi RMA numeron, ota yhteys AI Squared myyntiin puhelimitse (802) Ai Squared maksaa postituskulut vialliselle tuotteelle ensimmäiset 30 päivää ostopäivästä lukien. Kun olet puhunut kanssamme, me järjestämme lähettäjämme noutamaan pakettisi ja kiinnittämään tarvittavan lähetystarran. Me korjaamme tai vaihdamme näppäimistön oman harkintamme mukaan. Jos näppäimistösi hajoaa ensimmäisen 30 päivän jälkeen, on sinun silti hankittava RMA meiltä ja sitten lähetettävä tavara Ai Squared:lle omalla kustannuksellasi. Me korjaamme tai vaihdamme näppäimistön ja lähetämme sen takaisin sinulle maksutta.

42 40

43 ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas 41

44 TM Ai Squared Puh: (802) Fax: (802) S-posti: Postios.: P.O. Box 669 Manchester Center, VT USA

ZoomText 9.1. Lisäys käyttöoppaaseen. Ai Squared

ZoomText 9.1. Lisäys käyttöoppaaseen. Ai Squared ZoomText 9.1 Lisäys käyttöoppaaseen Ai Squared Copyrights ZoomText Magnifier Copyright 2008, Algorithmic Implementations, Inc. All Rights Reserved. ZoomText Magnifier/Reader Copyright 2008, Algorithmic

Lisätiedot

ZoomText. Pikakäyttäjäopas. version

ZoomText. Pikakäyttäjäopas. version ZoomText Pikakäyttäjäopas version 10 Sisältö Tervetuloa ZoomText 10:n... 2 Lukija Valikko...35 Järjestelmän Vaatimukset... 3 ZoomTextin Asennus... 4 ZoomTextin Aktivointi... 5 ZoomTextin Käynnistys...

Lisätiedot

Luku 2 Aloitus. Tässä luvussa kerrotaan ZoomTextin perusasioista, kuten:

Luku 2 Aloitus. Tässä luvussa kerrotaan ZoomTextin perusasioista, kuten: Luku 2 Aloitus Tässä luvussa kerrotaan ZoomTextin perusasioista, kuten: Kuinka ZoomText asennetaan ja aktivoidaan. Kuinka ZoomText käynnistetään ja sammutetaan. Kuinka ZoomText laitetaan päälle ja pois

Lisätiedot

Hal Screen Reader versio 9.0

Hal Screen Reader versio 9.0 Hal Screen Reader versio 9.0 Microsoft Windows -käyttöjärjestelmälle Copyright 1998-2008 Dolphin Oceanic Ltd. Technology House Blackpole Estate West Worcester WR3 8TJ United Kingdom Puhelin: +44 (0) 1905

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 9.0

Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 9.0 Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 9.0 Microsoft Windows -käyttöjärjestelmälle Copyright 1998-2008 Dolphin Oceanic Ltd. Technology House Blackpole Estate West Worcester WR3 8TJ United Kingdom Tel:

Lisätiedot

Johtava ohjelmisto maailmassa tarra-, viivakoodi-, RFID- ja korttitulostukseen

Johtava ohjelmisto maailmassa tarra-, viivakoodi-, RFID- ja korttitulostukseen Johtava ohjelmisto maailmassa tarra-, viivakoodi-, RFID- ja korttitulostukseen BarTender Application Suiten käyttöönotto Yleiskatsaus, asennus ja peruskäyttö (suomenkielinen versio) Ver. 13.06. 20.1541

Lisätiedot

HYDRAVISION Käyttöopas

HYDRAVISION Käyttöopas HYDRAVISION Käyttöopas P/N 137-40340-30 Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. ATI sekä kaikki ATI-tuotteiden ja niiden ominaisuuksien nimet ovat ATI Technologies Inc:n tavaramerkkejä

Lisätiedot

Käyttöopas. www.packardbell.com SISÄLLYSLUETTELO

Käyttöopas. www.packardbell.com SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO Turvallisuus ja käyttömukavuus...3 Turvallisuusohjeet...3 Tietokoneen turvallinen käyttäminen...3 Perustiedot...5 Tietokoneen säätimet...5 Tietokoneen kytkeminen päälle ja pois päältä...8

Lisätiedot

Ohjeen käyttö. Ohjeen käyttö Sisällys Hakemisto Edellinen 1

Ohjeen käyttö. Ohjeen käyttö Sisällys Hakemisto Edellinen 1 Ohjeen käyttö Ohjeen käyttö Sisällys Hakemisto Edellinen 1 Ohjeen käyttö Online-ohjeen käyttäminen Adobe Acrobat Reader sisältää täydellisen PDF-muotoisen ohjejärjestelmän. Ohjejärjestelmässä on tietoja

Lisätiedot

Käyttöopas. 9357225 Issue 3 FI

Käyttöopas. 9357225 Issue 3 FI 9357225 Issue 3 FI Käyttöopas Tämän ohjeen sähköistä versiota koskee Nokian käyttöohjeiden ehdot 7.6.1998 ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998.) Copyright Nokia Mobile Phones 2000-2001.

Lisätiedot

Tekijänoikeudet ja käyttöoikeus. Tämän julkaisun tietoja voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta.

Tekijänoikeudet ja käyttöoikeus. Tämän julkaisun tietoja voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Tekijänoikeudet ja käyttöoikeus Copyright 2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Näiden ohjeiden tiedot voivat muuttua ilmoituksetta. Tämän julkaisun tietoja voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta.

Lisätiedot

Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 7.0

Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 7.0 Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 7.0 Microsoft Windows -käyttöjärjestelmälle Copyright 1998-2006 Dolphin Oceanic Ltd. Technology House Blackpole Estate West Worcester WR3 8TJ United Kingdom Tel:

Lisätiedot

Electronic user s guide released subject to Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998. Käyttöohje. 9357123 Issue 2 FI

Electronic user s guide released subject to Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998. Käyttöohje. 9357123 Issue 2 FI Electronic user s guide released subject to Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998. Käyttöohje 9357123 Issue 2 FI Nokia on Oy Nokia Ab:n rekisteröimä tavaramerkki. 1995-1997 Nokia Mobile

Lisätiedot

STANDARD -OHJELMAN KÄYTTÖ

STANDARD -OHJELMAN KÄYTTÖ ADOBE ACROBAT 9 STANDARD -OHJELMAN KÄYTTÖ Tekijänoikeudet 2009 Adobe Systems Incorporated. All rights reserved. Käyttö Adobe Acrobat 9 Standard Windowsissa If this guide is distributed with software that

Lisätiedot

Käyttöopas 9357263 ISSUE 1 FI. Tämän ohjeen sähköistä versiota koskee "Nokian käyttöohjeiden ehdot 7.6.1998".

Käyttöopas 9357263 ISSUE 1 FI. Tämän ohjeen sähköistä versiota koskee Nokian käyttöohjeiden ehdot 7.6.1998. Käyttöopas 9357263 ISSUE 1 FI Tämän ohjeen sähköistä versiota koskee "Nokian käyttöohjeiden ehdot 7.6.1998". Copyright Nokia Mobile Phones 1995-2000. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän asiakirjan sisällön

Lisätiedot

INSPIRON ASENNUSOHJE

INSPIRON ASENNUSOHJE INSPIRON ASENNUSOHJE Malli PP19S Huomautukset, varoitukset ja vaarat HUOMAUTUS: Huomautukset ovat tärkeitä tietoja, joiden avulla voit käyttää tietokonetta entistä paremmin. VAROITUS: Varoitukset ovat

Lisätiedot

SANAKO Lab 300 v. 7.0 KÄYTTÖOPAS

SANAKO Lab 300 v. 7.0 KÄYTTÖOPAS SANAKO Lab 300 v. 7.0 KÄYTTÖOPAS Copyright 1995-2006 SANAKO Corporation. All rights reserved. SANAKO is a registered trademark of SANAKO Corporation. Microsoft is a registered trademark. Microsoft Access,

Lisätiedot

WCM-control. Versio 4.0. Käyttäjän opas

WCM-control. Versio 4.0. Käyttäjän opas WCM-control Versio 4.0 Käyttäjän opas Sisältö 1. Johdanto..............................................................3 2. Osat...................................................................3 2.1

Lisätiedot

Käyttöopas NPD5154-00 FI

Käyttöopas NPD5154-00 FI NPD5154-00 FI Tekijänoikeudet Tekijänoikeudet Mitään tämän julkaisun osaa ei saa jäljentää, tallentaa mihinkään palautusjärjestelmään tai lähettää missään muodossa, elektronisesti, mekaanisesti, valokopioimalla,

Lisätiedot

Pikaopas ja vianmääritysopas

Pikaopas ja vianmääritysopas Pikaopas ja vianmääritysopas SISÄLLYSLUETTELO Tärkeitä tietoja 65 Tietokoneen peruskäyttö 66 Turvallisuus ja käyttömukavuus... 66 Turvallisuusohjeet... 66 Tietokoneen turvallinen käyttäminen.. 66 Tutustuminen

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

Käyttöopas 9357171 ISSUE 3 FI. Tämän ohjeen sähköistä versiota koskee "Nokian käyttöohjeiden ehdot 7.6.1998".

Käyttöopas 9357171 ISSUE 3 FI. Tämän ohjeen sähköistä versiota koskee Nokian käyttöohjeiden ehdot 7.6.1998. Käyttöopas 9357171 ISSUE 3 FI Tämän ohjeen sähköistä versiota koskee "Nokian käyttöohjeiden ehdot 7.6.1998". Nokia ja Nokia Connecting People ovat Oy Nokia Ab:n rekisteröimiä tavaramerkkejä. Copyright.

Lisätiedot

Adobe. Type Manager Deluxe 4.1

Adobe. Type Manager Deluxe 4.1 Adobe Type Manager Deluxe 4.1 KŠyttšopas 1999 Adobe Systems Incorporated. Kaikki oikeudet pidätetään. Adobe Type Manager Deluxe 4.1 Käyttöopas Windowsia varten Tämä käsikirja sekä siinä kuvattu ohjelmisto

Lisätiedot

CELOTRON EAGLE DVR TALLENTIMET

CELOTRON EAGLE DVR TALLENTIMET KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE CELOTRON EAGLE DVR TALLENTIMET (TÄMÄ OHJE KATTAA KAIKKI MALLIT: 4 32 KANAVAA) OEM MANUFACTURED FOR CELOTRON OY FINLAND Versio1.0 1.5.2010 - 2 - VAROITUS! ÄLÄ AUKAISE JÄRJESTELMÄN

Lisätiedot

Katso www.archos.com/manuals ladataksesi itsellesi tämän käyttöoppaan viimeisimmän version.

Katso www.archos.com/manuals ladataksesi itsellesi tämän käyttöoppaan viimeisimmän version. SUOMI KÄYTTÖOPAS Version 1.0 Katso www.archos.com/manuals ladataksesi itsellesi tämän käyttöoppaan viimeisimmän version. Hyvä asiakkaamme Toivomme, että Archos-laitteesta on sinulle iloa pitkälle tulevaisuuteen.

Lisätiedot

Tietokoneen vianmääritys- ja huolto-opas

Tietokoneen vianmääritys- ja huolto-opas Tietokoneen vianmääritys- ja huolto-opas Kaikki HP-tuotteita ja -palveluja koskevat takuut sisältyvät tuote- ja palvelukohtaisesti toimitettavaan takuuilmoitukseen. Mikään tässä mainittu ei muodosta kattavampaa

Lisätiedot

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ Mikrotietokoneissa on käytännössä täysin siirrytty käyttämään graafista käyttöliittymää, joka yleensä on nimeltään Windows, joskin kilpaileviakin järjestelmiä on. Sovellusten

Lisätiedot

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 1 Taseri 5.0 Käyttöohje Taseri 5.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie 27f

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot