Sisäilma- ja rakennustekninen kuntotutkimus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisäilma- ja rakennustekninen kuntotutkimus"

Transkriptio

1 Sisäilma ja rakennustekninen kuntotutkimus Virtain kaupunki Yläkoulu, A ja Bosa Koulutie 12 A Virrat

2 2 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Sisällys 1 Yleistä Kohdetiedot ja toimeksianto Tutkimusmenetelmät ja käytetyt mittalaitteet Perustiedot kohteesta Yhteenveto ja johtopäätökset Rakennustekninen kuntotutkimus, Aosa Rakenneliittymien tiiveys A ja Bosat Alapohjarakenteet (kellarikerros) Rakenneavaukset: Lattioiden kosteuskartoitus Yhteenveto Rakenneavaukset Ulkopuoliset havainnot Yhteenveto krs:n ulkoseinä ja välipohjarakenteet Rakenneavaukset Välipohjarakenteet Yläpohja ullakkotila Kellarikerroksen maapohjatila Muita havaintoja Rakennustekninen kuntotutkimus, Bosa Alapohjarakenteet Rakenneavaukset Yhteenveto Kellarikerroksen ulko ja väliseinärakenteet krs:n ulkoseinärakenteet Ulkopuoliset havainnot Yläpohja ullakkotila Väestönsuoja Muita havaintoja Ilmanvaihtojärjestelmä Ilmanvaihdon yleistarkastelu asiakirjatarkastelun perusteella Teolliset mineraalikuidut Ilmanvaihdon havainnot kohteella Aosan ilmanvaihtojärjestelmä info@ Ytunnus:

3 3 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Bosan ilmanvaihtojärjestelmä Yleistä 1.1 Kohde Kohdetiedot ja toimeksianto Virtain kaupunki Yläkoulu, A Ja Brakennus Koulutie 12 A Virrat Tilaaja Virtain kaupunki Tilapalvelu Hannu Heikkilä Virtaintie Virrat hannu.heikkila@virrat.fi Tutkimusajankohta ja tekijät Tutkimukset kohteella ja Mikko Rautiainen, tutkimusinsinööri Marko Vallius, sisäilmaasiantuntija Jouko Alastalo, vanhempi tutkimusinsinööri Toimeksianto ja rajaukset Kuntotutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Virtain yläkoulun A ja B osien rakennus ja kosteusteknistä kuntoa ja keskeisiä sisäilman laatua heikentäviä tekijöitä. Ilmanvaihtojärjestelmää ei tutkittu kokonaisuudessaan, vaan sen osalta havainnoitiin sisäilman suhteen merkityksellisimmät tekijät osana rakennusteknistä kuntotutkimusta. info@ Ytunnus:

4 4 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa 1.2 Tutkimusmenetelmät ja käytetyt mittalaitteet Rakennustekniset tutkimukset perustuvat rakennuksesta tehtyyn riskiarvioon, jonka perusteella tarkemmat tutkimukset kohdistettiin riskialtteimpiin kohtiin. Rakenteiden kuntoa tarkasteltiin aistinvaraisesti ja suoraan osoittavien mittalaitteiden avulla (kosteusmittaukset, paineeromittaukset). Riskirakenteiden toteutus ja kunto todettiin rakenteita avaamalla. Tarvittaessa rakenteen mikrobiologista kuntoa selvitettiin materiaalinäytteiden avulla. Rakenteiden tiiveyttä ja vuotoilmavirtauksia selvitettiin pistokoeluontoisesti merkkisavu ja merkkiainetutkimuksilla. Rakennetutkimus, näytteenotto ja kosteusmittauskohdat on esitetty liitteenä olevassa paikannuspiirroksessa. Lattiapinnoille tehtiin pintakosteuskartoitus Tramex pintakosteudenosoittimella. Alapohjan ja kosteusteknistä kuntoa ja toimivuutta arvioitiin rakenneavauksilla ja kosteusmittauksilla. Mikrobiologista analyysiä varten otetut materiaalinäytteet otettiin suoraan minigripsalpapussiin. Mikrobinäytteet analysoitiin suoraviljelymenetelmällä (semikvantitatiivisesti) Mikrobioni Oy:n laboratoriossa Kuopiossa. Tarkemmat menetelmät ja analyysitulokset on esitetty analyysivastauksissa (liitteenä). Käytetyt mittalaitteet: Tramex Moisture Encounter Plus pintakosteusosoitin Vaisala HM40 rakennekosteusmittalaite ja Vaisala HMP42 rakennekosteusanturit. (Mittalaitteen tarkkuus lämpötilassa +20 C on ± 2.0 %RH ( %RH), ± 3.0 %RH ( %RH). Mittalaite on kalibroitu ) Dräger Ch216 virtausilmaisin vuotoilmareittien havaitsemiseen (merkkisavu) Dwyer Gemini Magnesense E50 X0 + Tinytag TGPR0704 dataloggeri paineeron mittaukseen General NGD8800kaasuanalysaattori ilmavirtausten merkkiaineen tunnistamiseen, merkkiaineena käytettiin Formier5 kaasua, joka sisältää 5 % vetyä ja 95 % typpeä. info@ Ytunnus:

5 5 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa 2 Perustiedot kohteesta Yleistiedot Yläkoulun vanhin osa on rakennettu vuonna 1956 (Aosa) ja sitä on laajennettu vuonna 1964 (Bosa). Koulukeskukseen on tehty peruskorjauksia vuosina Aosan peruskorjauksissa on pääasiallisesti uusittu ilmanvaihtojärjestelmää. Bosalle on tehty laajennus ja rakenteiden osalta laajempi peruskorjaus, jossa ilmanvaihtojärjestelmän lisäksi on uusittu vesikattorakenteet, julkisivuverhous ja pääosin ulkoseinärakenteita. Keittiötiloja on peruskorjauksen yhteydessä laajennettu. Lisäksi Bosan salaoja ja sadevesijärjestelmiä on uusittu laajasti korjausten yhteydessä. Rakennus on pääosin 1kerroksinen. Aosan alapuolella olevassa kellaritilassa sijaitsee nykyisin opetustiloja sekä talotekniikka ja varastotiloja. Saatujen tietojen mukaisesti kellarikerros on osittain (luokkatilojen osalta) mahdollisesti ollut alun perin avoin pilarirakenteinen, joka on myöhemmin rakennettu lämpimäksi tilaksi. Rakennus on perustettu osittain suoraan ja osittain pilariperusteisesti kalliolle. Aikaisemmat tutkimukset / käytettävissä olleet asiakirjat ja tiedonannot A ja Bosan pääkuvat (osin) A ja Bosan rakennekuvat (osin) Työpaikkaselvitys (Virtain terveyskeskus, työterveyshuolto) Bosan peruskorjaus, rakennekuvat (suunnittelutalo S. Anttila Oy 2001) A ja Bosan peruskorjaus, LVIsuunnitelmat (Insinööritiimi Oy 2002) Työpaikkakäynti (Virtain terveyskeskus, työterveyshuolto) Työpaikkakäynti (Virtain terveyskeskus, työterveyshuolto) Työpaikkaselvitys (Virtain terveyskeskus, työterveyshuolto) IVpuhdistusraportti, A ja Bosa ( / Nuohous ja ilmastointi Honkanen) Yläkoulun hulevesiraportti ( Vesihuoltolaitos Virrat) info@ Ytunnus:

6 6 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa 3 Yhteenveto ja johtopäätökset Tehdyissä tutkimuksissa yläkoulun A ja Bosien rakenteissa ja järjestelmissä todettiin sisäilmariskejä seuraavasti: Aosalla: Kellarikerroksen ulko ja väliseinärakenteiden alaosien mineraalivillaeristeissä todettiin mikrobivaurioita koko kellarikerroksen alueella. Seinärakenteesta havaittiin merkkiainetutkimuksilla ilmayhteyksiä sisäilmaan, mikä yhdessä todettujen mikrobivaurioiden kanssa aiheuttaa Asumisterveysohjeessa mainitun terveyshaittariskin. Kellarikerroksen alapohjarakenteisiin nousee maaperästä kosteutta, jonka pitoisuus kohoaa tiiviiden lattiapinnoitteiden alapuolella. Paikoin lattiapinnoitteissa todettiiin aistinvaraisesti pinnoitteen/kiinnitysliiman kemialliseen vaurioitumiseen viittaavaa hajua (VOC yhdisteet). Kellarikerroksessa sijaitsevassa maapohjatilassa todettiin aistinvaraisesti voimakasta mikrobiperäistä hajua. Perusmaan päällä ja osin rakenteiden pinnalla oli näkyvää mikrobikasvustoa. Tilasta on suoria ilmayhteyksiä puurakenteisen välipohjan kautta viereiseen käytävätilaan sekä läpivientien ja epätiiviiden rakenneliittymien kautta yläpuolisiin luokka ja työtiloihin, mikä yhdessä näkyvän mikrobikasvuston kanssa aiheuttaa Asumisterveysohjeessa mainitun terveyshaittariskin. Tämän lisäksi, maapohjatilaan liittyvissä eteis ja varastotiloissa säilytetään käyttötavaraa, jonka mukana saattaa siirtyä mikrobi ja muita epäpuhtauksia muualle rakennuksen sisätiloihin. Mittausten perusteella kellarikerroksen maapohjatila ei ole alipaineinen ympäröiviin tiloihin nähden. Tila on varustettu yhdellä poistoilmapuhaltimella, joka ei ollut toimintakunnossa tutkimusten ja (pääosin) paineeromittausten aikana. 1kerroksen ulkoseinien alaosien materiaaleista otetuissa näytteissä ei todettu merkittävää mikrobivaurioitumista. Sisäilman laskeumapölystä mitattiin selvästi Asumisterveysasetuksen toimenpiderajaarvon ylittävä määrä teollisia mineraalikuituja. Mineraalikuituja voi päästä sisäilmaan rakenteista epätiiviiden rakenteiden kautta (yläpohja ja välipohja). Kuitulähteenä voivat toimia myös suojaamattomat tai puutteellisesti suojatut ilmanvaihtojärjestelmän äänenvaimenninmateriaalit. Yläpohjarakenteen sisäpinnasta puuttuu vesihöyryn ja ilmansulkuvastus. Rakenne on rakennusfysikaalisesti riskirakenne. Epätiiviin rakenteen läpi voi kulkeutua epäpuhtauksia sisäilmaan. Liikuntasalia palvelevan ilmanvaihtokoneen suodatinkoteloissa havaittiin ohivirtauksia, joiden kautta ulkoilman epäpuhtaudet (pöly, siitepöly) pääsevät sisäilmaan. Ilmanvaihdon ilmamäärät eivät käytössä olleiden mittaus ja säätöpöytäkirjojen perusteella ole suunnitelmien mukaiset. Erityisesti kellarikerroksen luokkatilojen ilmamäärät ovat selvästi suunniteltua vähäisemmät. info@ Ytunnus:

7 7 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Bosalla: Ulkoseinärakenteiden alaosien eristemateriaaleissa havaittiin paikallisesti mikrobivaurioita. Rakenteesta on ilmayhteyksiä ikkunaliitoksien kautta sisäilmaan. Todetut vauriot ovat osin rakenneosassa (sokkelieristys), jota ei ole mahdollisesti korjattu edellisessä peruskorjauksessa. Kaksoislaattaalapohjarakenteen Tojaxeristeessä havaittiin paikoin epäilyä mikrobivauriosta. Rakenteesta on ilmayhteyksiä seinän ja lattian liitosten kautta sisäilmaan. Kyseisessä rakenteessa olevien vaurioiden laatu ja laajuus sekä niiden mahdollinen vaikutus sisäilmaan on kuitenkin epävarma. Ruokasalin ns. puukorokelattian eristemateriaalit ovat selvästi mikrobivaurioituneet. Rakenteesta on suoria ilmayhteyksiä sisäilmaan lattialaudoituksen epätiiveyksien kautta. Alapuolelta eristämätön puukorokelattia on nykytietämyksen mukaisesti riskirakenne ja se tulisi uusia kokonaan perusmaasta lähtien uusien vaurioiden välttämiseksi. Osa tutkimuksessa todetuista vaurioista on laajaalaisia ja niiden korjaaminen sisäilmahaittojen poistamiseksi tai estämiseksi tulee edellyttämään laajoja korjaustoimenpiteitä. Rakenteelliset vauriot johtuvat pääosin rakennusaikakaudelle tyypillisistä virheellisistä rakenneratkaisuista, puutteellisesta ulkopuolisesta kosteudeneristyksestä ja maaperäkosteuden kapillaarisesta nousemisesta rakenteisiin. Bosan ulkoseinärakenteiden alaosien vauriomekanismia ei pystytä yksiselitteisesti arvioimaan tehtyjen tutkimusten perusteella. Havaittujen vaurioiden syntymiseen ovat voineet vaikuttaa maaperäkosteuden lisäksi rakenteeseen kohdistuneet säärasitukset (mm. viistosade), puutteelliset julkisivun pellitykset ja ulkopuolisen kosteudeneristyksen puutteet. Julkisivurakenteeseen tehdyn peruskorjauksen työnaikaisesta kosteusrasituksesta ei ole tietoa, eikä siltä osin sen vaikutusta korjattujen rakenteiden vaurioihin pystytä arvioimaan. Aosalla rakenteelliset laajat korjaustoimenpiteet tulisi ulottaa havaittujen vaurioiden, vaurioiden aiheuttajien ja riskien poistamiseksi kaikkiin rakenneosiin. Myös ilmanvaihdon osalta tulisi tarkastaa järjestelmän kapasiteetti ja säädettävyys sekä poistaa mahdolliset kuitulähteet. Koska suositeltavat korjaustoimenpiteet rakennuksen korjaamiseksi ja sisäilmahaittojen poistamiseksi tulevat olemaan mittavia, tulee korjausten ja eri korjausvaihtoehtojen taloudellinen kannattavuus arvioida ja harkita tarkasti. Aosan lyhytaikaista jatkokäyttöä ajatellen merkittävimmät riskit liittyvät kellarikerroksen rakenteissa todettuihin vaurioihin sekä maapohjatilan epäpuhtauksien leviämiseen ympäröiviin tiloihin. Vaurioiden paikalliskorjaus kellarikerroksessa on vaurioiden laajaalaisuuden vuoksi hyvin haasteellista, eikä sisäilmaolosuhteita todennäköisesti pystytä paikalliskorjauksilla riittävän luotettavasti varmistamaan. Mikäli tilajärjestelyjen suhteen kellarikerroksen käytöstä poistaminen on mahdollista, on se väliaikaistaratkaisuna kevyitä paikalliskorjauksia suositeltavampi vaihtoehto. Mahdolliset paikalliskorjaukset ja osittaiset käytöstä poistamiset suositellaan suunniteltavaksi ja toteutettavaksi yhteistyössä sisäilma ja IVasiantuntijan kanssa parhaan lopputuloksen varmistamiseksi. info@ Ytunnus:

8 8 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Bosalla ruokasalin lattiarakenteen vauriot muodostavat selvän riskin sisäilman laadulle ja rakenteeseen tulisi kohdistaa korjaustoimenpiteitä sisäilman laadun varmistamiseksi. Mikäli Bosan rakenteita päädytään korjaamaan, tulee ulkoseinän alaosien ja alapohjarakenteessa todettujen mikrobivaurioiden laajuutta jatkoselvittää lisätutkimuksin korjauslaajuuden määrittämiseksi. Luokkatilojen alapohjarakenteen Tojaxeriste tiedetään helposti mikrobivaurioituvaksi materiaaliksi ja rakenne luokitellaan nykytietämyksen mukaisesti riskirakenteeksi. Kyseisessä rakenteessa olevien vaurioiden laatu ja laajuus sekä niiden mahdollinen vaikutus rakennuksen Bosan sisäilmaan on kuitenkin epävarma. Rakenteen merkitystä sisäilman laadun kannalta / tilojen jatkokäyttöä ajatellen voidaan selvittää tarkemmin esimerkiksi talviaikana tehtävillä sisäilman mikrobipitoisuuksien mittauksilla. info@ Ytunnus:

9 9 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa 4 Rakennustekninen kuntotutkimus, Aosa 4.1 Rakenneliittymien tiiveys A ja Bosat Rakenneliittymien tiiveyttä tutkittiin visuaalisesti, merkkisavulla ja merkkiainetutkimuksilla. Merkkiainekaasuna käytetiin Formier 5 merkkiainekaasua (typpi 95 %, vety 5 %). Merkkiainetutkimuksessa rakenteen eristetilaan syötettiin merkkiainekaasua jaksoittain nopeudella 10 l/min yhteensä noin 1 minuutin ajan. Merkkiaineen kulkeutumista rakenteesta sisäilmaan havainnoitiin sisäpuolelta General NGD8800kaasuanalysaattorin avulla. Tutkimusten aikana tutkittava tila oli keksimäärin noin 1 3 Pa ulkoilmaa alipaineisempi. Rakenneliittymissä (lattian liittymät ja ikkunarakenteet) havaittiin yleisesti merkittäviä epätiiveyksiä ABosalla. Tilakohtaisia havaintoja on kirjattu rakenneavauksien yhteyteen Alapohjarakenteet (kellarikerros) Rakenneavaukset: Luokkatila 013 Alapohjarakenne muovilaatta pintabetonilaatta ~30 mm bitumi / tervapaperi pikisively tiili ~20 mm betonilaatta ~40 mm (ilmaväli / painumaa alapuolella ~ 10 mm) kevytsora 300 mm (ei avattu pidemmälle) Kevytsoratilan suhteelliseksi kosteudeksi mitattiin RH= 98,5 % ja lämpötila t=14,4 C. Kuva Ulkoseinän ja lattian liittymä oli epätiivis. Kuva Pintalaatan alapuolella oli bitumipaperi ja pikisively. Tiililaatassa ja pohjalaatassa havaittiin halkeama (nuolella). info@ Ytunnus:

10 10 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Luokkatila 012 Alapohjarakenne muovimatto pintabetonilaatta ~120 mm puukoolaus / levyrakenne betonilaatta + pikisively (ei avattu pidemmälle) Rakenneavauksen yhteydessä havaittiin kivihiilipikieristeelle (kreosootti) tyypillinen pistävä haju. Luokkatila 004 Alapohjarakenne muovimatto betonilaatta ~ 50 mm bitumi / tervapaperi kevytsora ~300 mm (Kevytsorakerroksen alla kova rakennekerros, mahdollisesti pohjalaatta. Rakennetta ei voitu varmistaa syvemmälle tehdyn avauksen/porareiän kautta) Kevytsoratilan suhteelliseksi kosteudeksi mitattiin RH= 62,0 % ja lämpötila t=20,1 C. Rakenneavauksen yhteydessä havaittiin kivihiilipikieristeelle (kreosootti) tyypillinen pistävä haju. kuva Merkkiainetutkimuksella havaittiin ilmayhteys alapohjarakenteen eristetilasta ulkoseinän ja alapohjan liitoksen kautta luokkatilaan. info@ Ytunnus:

11 11 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Pukuhuonetila 031 Alapohjarakenne muovimatto lattialauta ~25 mm bitumi/ tervapaperi puukoolaus ja ilmaväli ~75 mm pikisively betonilaatta (ei avattu pidemmälle) Puukolauksen yläpinnan kosteudeksi mitattiin 22,0 paino%. Lattialaudoituksen alapuolella havaittiin avauksen yhteydessä voimakas poikkeava mikrobiperäinen haju sekä voimakas kivihiilipikieristeelle (kreosootti) tyypillinen pistävä haju. Avauksen yhteydessä otettiin bitumipaperista rakennusmateriaalinäyte (näyte 11) mikrobimääritystä varten. Näyteanalyysin mukaisesti materiaalissa havaittiin selvä mikrobikasvu. Kuva Lattian muovimattopinnoitteen ja vanhan Kuva Puukorokelattian rakenteet oli asennettu lattialaudoituksen alapuolella oli bitumipaperi. Raken pikisivellyn pohjalaatan päälle. Kosteusmittauksen pe neavauksesta tuli selkeä mikrobiperäinen ja kreosootin rusteella puurakenteissa havaittiin kohonnutta kos haju. Muovimatto oli nostettu tiiviisti väliseinille noin teutta. Rakenneavauksen perusteella näkyviä lahovau 100 mm korkeudelle. Ennen rakenneavausta tilassa ei rioita ei havaittu. aistittu merkittävästi poikkeavaa hajua Lattioiden kosteuskartoitus Kellarikerroksen luokka ja käytävätiloissa suoritettiin pintakosteuskartoitus. Kosteuskartoituksella havaittiin kosteuspoikkeamaalueita käytävätiloissa 001 ja 015, porrastilassa 011, videoeditointi 034, luokkatilassa 012 sekä käytävätilassa Kosteuspoikkeamaalueet ja mittauspisteiden sijainnit on esitetty tarkemmin sijaintipiirroksessa (liite 1). info@ Ytunnus:

12 12 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Pintakosteuskartoitusta täydennettiin kosteuspoikkeamaalueilta lattiapinnoitteen alapuolisilla kosteusmittauksilla ns. viiltomittausmenetelmällä. Taulukko 1. Lattioiden kosteusmittaukset. Suhteellinen kosteus (% RH) Lämpötila ( C) Kosteuspitoisuus (g/m3) VM1, luokkatila 012, muovimaton alapuolelta 80,3 21,0 14,74 VM2, käytävä 015, muovimaton alapuolelta 95,7 20,1 16,65 VM3, käytävä 001, muovimaton alapuolelta 77,3 20,5 13,81 VM4, käytävä 030.1, muovimaton alapuolelta 97,9 19,9 16,92 KM2, käytävä 015, pintalaatan alapuolelta (Lp0,16) 99,6 19,1 16,39 Mittauspiste Tarkemmin mittaustulokset on esitetty liitteenä olevassa kosteusmittauspöytäkirjassa. Mittausten yhteydessä lattiapinnoitteen alapuolelta havaittiin VOC yhdisteille tyypillistä poikkeavaa hajua mittauspisteissä VM1, VM2 ja VM4. Mittauspisteessä VM4 mattopinnoitteen alapuolinen liimakerros oli myös visuaalisen tarkastelun perusteella vaurioitunut. Kuva Viiltokosteusmittaus VM4 käytäväti Kuva VM4 mittauskohdan mattoviillosta lassa Suhteellinen kosteus mattopinnan alla todettiin voimakas, epämiellyttävä haju ja liima ja oli hyvin korkea (RH 97,7 % ja lämpötila 19,9 C). tasoitepinnan ulkonäkö poikkesi selvästi normaalista. Lattiatasoite ja maton liima ovat vaurioituneet kosteuden vaikutuksesta. info@ Ytunnus:

13 13 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Kuva Kosteusmittaus käytävällä 015 beto Kuva VM1 luokkatilan 012 lattiaan (RH 80, nisen lattialaatan alapinnan tasolta osoitti, että ala % ja lämpötila 21,0 C). Mattoviillosta todettiin sel pohjalaatan alla on hyvin korkea kosteuspitoisuus keästi poikkeava haju, mikä viittaa pinnoitteen vau (RH 99,6 % ja lämpötila 19,1 C). rioitumiseen. Yhteenveto Kellarikerroksen alapohjarakenteet vaihtelevat rakennuksen eri osilla. Pääosin alapohjarakenteet ovat maanvaraisia betonilaattoja, joissa lämmöneristeenä on kevytsora. Osin pukuhuone ja varastotiloissa alapohjarakenteena on betonilaatan päälle tehty ns. puukorokelattia. Alapohjarakenteet ovat mahdollisesti osin betonisia ns. kaksoislaattarakenteita, joissa eristekerroksena on välissä on kevytsora. Tätä ei pystytty kuitenkaan varmistamaan kaikilta osin tehdyistä rakenneavauksista. Lattiapinnoitteena osin olevan tiiviin muovimaton alapuolella havaittiin lattianpäällysteen ja kiinnitysliiman kestävyyden kannalta kriittisen 75 % suhteellisen kosteuden ylittäviä kosteuksia eri osilla kellarikerrosta. Aistinvaraisesti muovimaton alta havaittiin poikkeavaa, lattiapinnoitteen vaurioitumiseen viittaavaa hajua. Myös päällysteen ulkoisen olemuksen perusteella lattiapinnoitteissa voi todeta olevan eriasteisia vaurioita. Alapohjarakenteessa on yleisesti käytetty vedeneristeenä kivihiilipikeä (kreosootti). Paikoin kellarikerroksessa oli aistittavissa kreosootille tyypillistä pistävää hajua, erityisesti puukorokelattiallisten tilojen osalla. Kivihiilipiestä voi vapautua sisäilmaan haitallisia PAHyhdisteitä Kellarikerroksen ulko ja väliseinärakenteet Rakenneavaukset Luokkatilat 012 ja 013 Ulkoseinärakenne sisältäpäin, Lp+0,10 taso maali ja tasoite/rappaus ~ 20 mm info@ Ytunnus:

14 14 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa tiili ~ 120 mm mineraalivilla ~ 80 mm pikisively betoni (ei avattu pidemmälle) Eristetilan suhteelliseksi kosteudeksi mitattiin luokkatilassa 013 RH= 76,1,0 % ja lämpötila t=17,3 C. Rakenneavauksen yhteydessä havaittiin kivihiilipikieristeelle (kreosootti) tyypillinen pistävä haju. Avauksen yhteydessä otettiin mineraalivillaeristeestä rakennusmateriaalinäyte (näytteet 1 2) mikrobimääritystä varten. Näyteanalyysin mukaisesti materiaalissa havaittiin selvä mikrobikasvu. Luokkatila 004 Ulkoseinärakenne sisältäpäin, Lp+0,05 taso maali ja tasoite/rappaus ~ 20 mm tiili ~ 150 mm mineraalivilla ~ 100 mm betoni (ei avattu pidemmälle) Eristetilan suhteelliseksi kosteudeksi mitattiin RH= 61,6 % ja lämpötila t=21,3 C. Rakenneavauksen yhteydessä havaittiin seinän eristetilassa poikkeava mikrobiperäinen haju. Avauksen yhteydessä otettiin mineraalivillaeristeestä rakennusmateriaalinäyte (näyte 3) mikrobimääritystä varten. Näyteanalyysin mukaisesti materiaalissa havaittiin selvä mikrobikasvu. Väliseinärakenne (luokkatila 004/käytävätila 001) luokkatilasta päin, Lp+0,05 taso maali ja lastulevy ~10 mm koolaus ja ilmaväli 70 mm, mineraalivilla 50 mm punatiili ja rappaus ~120 mm (ei avattu pidemmälle) rakennuslevy (paksuutta ei varmistettu) Tiilen alaosassa havaittiin pintakosteudenosoittimella poikkeavaa kosteutta. Puukoolauksen alaohjauspuun kosteudeksi mitattiin 21,0 p%. Rakenneavauksen yhteydessä havaittiin voimakas mikrobiperäinen haju. Avauksen yhteydessä otettiin mineraalivillaeristeestä rakennusmateriaalinäyte (näyte 4) mikrobimääritystä varten. Näyteanalyysin mukaisesti materiaalissa havaittiin selvä mikrobikasvu. info@ Ytunnus:

15 15 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Kuva Merkkiainetutkimuksella havaittiin ulko Kuva Väliseinärakenteeseen tehdyssä raken seinärakenteen eristetilasta ilmayhteys luokkatilaan neavauksissa havaittiin selvä mikrobiperäinen haju. Ra epätiiviin kenneavauskohdalla havaittiin tiiliseinän ja puurunko ikkunaliitoksen ja patterikiinnikkeiden kautta. seinän saumakohta. Tiiliseinän alaosassa ja puurungon alaohjauspuussa havaittiin poikkeavaa kosteutta. Luokkatila 002 Ulkoseinärakenne sisältäpäin, Lp+0,05 taso (patterin kohdalta) maali lastulevy ~10 mm kipsilevy ~13 mm vaakalaudoitus ~ 25 mm muovitettu rakennuspaperi mineraalivilla ~140 mm betoni (ei avattu pidemmälle) Avauksen yhteydessä otettiin mineraalivillaeristeestä rakennusmateriaalinäyte (näyte 5) mikrobimääritystä varten. Näyteanalyysin mukaisesti materiaalissa havaittiin selvä mikrobikasvu. Väliseinärakenne (luokkatila 002 käytävätila 001) Lp+0,05 taso rakenne todettiin vastaavaksi kuin luokkatilassa 004. Avauksen yhteydessä otettiin mineraalivillaeristeestä rakennusmateriaalinäyte (näyte 4) mikrobimääritystä varten. Näyteanalyysin mukaisesti materiaalissa havaittiin epäily mikrobikasvusta. info@ Ytunnus:

16 16 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Kuva Patterisyvennyksen kohdat on toteutettu Kuva Lattian muovijalkalistan taustalla havait muusta seinästä poikkeavasti sisäpinnaltaan levyra tiin mahdollisesti näkyvää kasvustoa. kenteisena. Käytävätila 001 Väliseinärakenne (käytävä 001/maapohjatila) käytävätilasta päin luokkatilan 002 kohdalta, Lp+0,10 taso maali ja tasoite / rappaus ~10 mm tiili ~ 130 mm mineraalivilla ~ 100 mm tiili ~130 mm Eristetilan suhteelliseksi kosteudeksi mitattiin tasolta Lp+0,10 RH= 81,0 % ja lämpötila t=19,3 C ja tasolta Lp+1,20 RH= 49,2 % ja lämpötila t=20,7 C. Avauksen yhteydessä otettiin mineraalivillaeristeestä rakennusmateriaalinäytteet (näytteet 78) tasoilta Lp+0,10 ja Lp +1,20 mikrobimääritystä varten. Näyteanalyysin mukaisesti materiaaleissa ei havaittu mikrobikasvua. Väliseinärakenne (käytävä 001 maapohjatila) käytävätilasta päin luokkatilan 005 kohdalta, Lp+0,10 taso maali ja tasoite / rappaus ~10 mm tiili ~ 130 mm mineraalivilla ~ 250 mm betoni ~200 mm Eristetilan suhteelliseksi kosteudeksi mitattiin tasolta Lp+0,10 RH= 85,9 % ja lämpötila t=19,0 C ja tasolta Lp+1,20 RH= 63,3 % ja lämpötila t=20,4 C. info@ Ytunnus:

17 17 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Avauksen yhteydessä otettiin mineraalivillaeristeestä rakennusmateriaalinäytteet (näytteet 910) tasoilta Lp+0,10 ja Lp +1,20 mikrobimääritystä varten. Näyteanalyysin mukaisesti Lp+0,10 tasolla havaittiin selvä mikrobikasvu ja tasolla Lp+1,20 epäily mikrobikasvusta materiaalissa Ulkopuoliset havainnot Kuva Pihan asfalttipinnoitteen kallistukset ovat paikoin loivat tai puuttuvat, mikä voi lisätä Kuva Käytettävissä olevan hulevesiraportin kosteusrasitusta sokkeli ja ulkoseinärakenteisiin. nen tai puuttuu kokonaan. Salaojajärjestelmän Aiemmin sadevesijärjestelmien puuttuminen on li olemassaoloa ja toteutustapaa ei selvitetty tar sännyt rakenteiden kosteusrasitusta. kemmin tämän tutkimuksen yhteydessä. Kuva Aosan takapuolella sokkeliraken perusteella rakennuksen salaojitus on puutteelli Kuva Aosan takapuolen ulkoseinässä to teessa havaittiin erityisesti loiskekuppien kohdilla dettiin merkkejä sulamisvesien ja/tai kapillaarisen merkkejä sadeveden aiheuttamasta kosteusrasi veden aiheuttamasta kosteusrasituksesta. tuksesta. info@ Ytunnus:

18 18 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Kuva Kosteuden aiheuttamia jälkiä sokke lissa/ulkoseinässä Kuva Ikkunoiden pellityksissä ja rakenneliittymissä on paikoin puutteita. Yhteenveto Kellarikerroksen ulkoseinä ja sokkelirakenteet ovat pääosin tiilivillabetonirakenteisia. Seinärakenteen ulkopuolinen kosteuseristys, salaojitus ja pintamaiden muotoilut ovat puutteellisia, joka näkyy osin myös sokkelirakenteen pinnalla kosteusjälkinä. Ulko ja väliseinärakenteisiin tehdyissä kosteusmittauksissa havaittiin yleisesti mikrobikasvun kannalta kriittisiä kosteuspitoisuuksia (RH > 75 %). Otettujen materiaalinäytteiden tuloksien perusteella kellarikerroksen ulko ja väliseinärakenteiden alaosissa on laajaalaisia kosteus ja homevaurioita eri osilla rakennusta krs:n ulkoseinä ja välipohjarakenteet Rakenneavaukset Luokkatila 128 Ulkoseinärakenne sisältäpäin, Lp+0,10 taso maali ja kipsilevy 13 mm kipsilevy 13 mm puukoolaus ja mineraalivillasullos ~ 30 mm pikisively Tojaxlastuvillalevy ~ 50 mm betonisokkeli ~ 80 mm Ulkoseinän puurungon perustus ulottui välipohjavasojen yläpinnan tasolle. info@ Ytunnus:

19 19 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Avauksen yhteydessä otettiin rakennusmateriaalinäytteitä mikrobimääritystä varten. Näyte 12 otettiin mineraalivillaeristeestä, näyteanalyysin mukaisesti materiaalissa havaittiin epäily mikrobikasvusta. Tojaxeristeestä ja puumuottivälikkeistä (näytteet 1415) otetuissa näytteissä ei havaittu mikrobikasvua materiaalissa. Ulkoseinärakenne sisältäpäin, Lp+0,40 taso maali ja kipsilevy 13 mm kipsilevy 13 mm puurunko ja mineraalivilla ~125 mm vinolaudoitus ~22 mm pahvi tervapaperi rimalautaverhous Avauksen yhteydessä otettiin mineraalivillaeristeestä rakennusmateriaalinäyte (näyte 13) mikrobimääritystä varten. Näyteanalyysin mukaisesti materiaalissa ei havaittu mikrobikasvu. Kuva Ulkopuolen sokkelirakenne nousi lattia Kuva Alapuolisesta maapohjatilasta havaittiin pinnan tason yläpuolelle. Sokkelirakenteen osalla merkkisavulla rakenteessa vuotoilmavirtauksia luok (Lp+0,10) kahden kipsilevykerroksen takana oli ~ 30 mm katilaan päin. villasullos ja 50 mm Tojaxlastuvilalevyeristelevy. Tojax oli käsitelty sisäpinnaltaan pikisivelyllä ja se oli kyllästynyt läpeensä betonilla sokkelin valun yhteydessä. Eriste vastasi lujuudeltaan ja ominaisuuksiltaan lähinnä betonia. info@ Ytunnus:

20 20 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Kuva Tojaxeristelevyt oli kiilattu ennen sokke Kuva Sokkelitason yläpuolella Lp+0,40 tasolla linvalua muottiin kiinni puutapeilla. ulkoseinärakenne oli puurunkoinen. Mineraalivilloitus oli asennettu hyvin epätiiviisti, eikä rakenteessa ollut erillistä sisäpuolista höyryn tai ilmansulkukerrosta sisäpinnassa. Luokkatila 105 Ulkoseinärakenne sisältäpäin, Lp+0,10 taso maali ja kipsilevy 13 mm kipsilevy 13 mm puurunko ja mineraalivilla 125 mm vinolaudoitus (ei avattu pidemmälle) Ulkoseinän puurungon perustus ulottui välipohjavasojen alapinnan tasolle. Avauksen yhteydessä otettiin rakennusmateriaalinäytteitä mikrobimääritystä varten. Näyte 16 otettiin mineraalivillaeristeestä Lptasolta, näyteanalyysin mukaisesti materiaalissa havaittiin epäily mikrobikasvusta. Näyte 17 otettiin välipohjarakenteesta tulevasta rakennuspaperista, näyteanalyysin mukaisesti materiaalissa havaittiin epäily mikrobikasvusta. Näyte 18 otettiin mineraalivillasta Lp0,20 tasolta (= perustuksen päältä), näyteanalyysin mukaisesti materiaalissa havaittiin epäily mikrobikasvusta. info@ Ytunnus:

21 21 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Kuva Sisäverhouslevytyksen taustalla ei ha Kuva Ulkoseinän puurunko ulottui rakennuk vaittu ilman tai höyrynsulkurakennetta. Lattian ja sisä sen ko. sivulla välipohjarakenteen alapinnan tasolle verhouslevytyksen välissä oli selvä rako (nuolella). Mi saakka (lp0,20). Puurungon alaosassa ei havaittu eril neraalivilloitus oli asennettu epätiiviisti ja villoissa ha listä alaohjauspuuta, vaan avauskohdalla havaittiin pi vaittiin merkkejä ilmavuodoista (tummentumaa). kisively ja betoni Välipohjarakenteet Luokkatilojen osalla välipohja on puurakenteinen. Välipohjan rakenteeksi todettiin muovimatto rakennuslevy (paksuutta ei varmistettu) rakennuspaperi välipohjavasat ja mineraalivilla ~175 mm rakennuspaperi puulaudoitus 22 mm Liikuntasalin siipiosan välipohjarakenne on asiakirjatarkastelun ja pintapuolisen visuaalisten tarkastelujen perusteella massiivibetonilaatta. Rakennetta ei varmistettu rakennetutkimuksella. 4.5 Yläpohja ullakkotila Yläpohja ja ullakkotilaa havainnoitiin luokkatilojen osalta ullakkotilan kautta. Yläpohjan rakenteeksi ullakolta päin todettiin puulaudoitus, raollinen (ullakon lattiapinta) mineraalivilla (alkuperäinen) ~ 100 mm puulaudoitus, raollinen ~ 25 mm mineraalivilla ja puukorokkeet ~ 150 mm sisäkattolaudoitus, raollinen ~ 25 mm sisäkattoverhous, kipsilevy info@ Ytunnus:

22 22 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Tarkastetulla osalla yläpohjarakenteessa ei havaittu erillistä ilman tai höyrynsulkurakennetta rakenteen sisäpinnassa. Ullakkotila on paloosastoin erotettu yhtenäinen ja suuri tuulettuva tila. Ullakkotilassa on ilmanvaihdon erillispoistoja. Erillisiä ullakon tuuletusventtiileitä ei havaittu rakennuksen päädyssä tai vesikatteen harjalla. Ullakkotilan puurakenteissa ei havaittu merkkejä ullakkotilan liian vähäisestä tuuletuksesta. Liikuntasaliosan yläpohjarakenne on vesikatteen suuntainen, eikä rakenteessa ole ullakkotilaa. Yläpohjarakennetta ei ole tarkastettu tutkimusten osana. Kuva Näkymää luokkatilojen ullakkotilasta. Ul Kuva Yläpohjarakenne avattuna. Laudoituksen lakkotilan puurakenteissa ei visuaalisen tarkastelun taustalta näkyy alapuolisen luokkatilan sisäkattolevy perusteella näkynyt merkkejä vaurioista. tys (akustokipsilevy). 4.6 Kellarikerroksen maapohjatila Rakennuksen kellarikerros on osin rakentamatonta maapohjallista kellaritilaa. Tilan ulkoseinät ovat pääosin betonirakenteisia maanvastaisia seiniä ja tiili/betonirakenteinen (ks. kohta 5.2.1) väliseinä rajoittuu käytävätilaan 001. Tilan yläpuolella sijaitsee 1. kerroksen luokka työtiloja. Välipohjarakenne on puurakenteinen. Tilan maaperä on hienorakeista maalajia ja osin näkyvissä on kalliota/lohkareita. Maanpinnalla ja rakenteissa kasvaa paikoin näkyvää kasvustoa ja tilassa on hyvin voimakas mikrobiperäinen haju. Tilaan on asennettu erillinen poistopuhallin (48 l/s) rakennuksen päätyyn. Tutkimushetkellä poistopuhallin ei ollut toiminnassa, mutta oli kytketty toimintaan välisenä aikana. Puhaltimen poistoilma oli johdettu rakennuksen päätyyn ulkoseinän vierelle maanpinnan tasolle ja osin puhaltimen ulospuhallusta rajoittivat porrasrakenteet. Tilasta on asennettu yksittäisiä tuuletusventtiileitä (d=110 mm) ulkoilmaan mahdollisesti tuulettimen korvausilmareitiksi. Tarkastushetkellä lautasventtiilit olivat lähes kiinni. Tilassa ei ole erillisiä alapohjatilan tuuletusratkaisuja. info@ Ytunnus:

23 23 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Tilassa suoritettiin jatkuva paineeromittaus viereiseen käytävätilaan 001 ja yläpuolen luokkatilaan 128 verrattuna välisenä aikana. Mittauksen perusteella tilojen väliset paineerot vaihtelivat pääsääntöisesti noin 0,5 +0,5 Pa välillä, mittauskuvaajat ovat raportin liitteenä. Maapohjatila ei ollut alipaineinen viereisiin tiloihin nähden. Poistopuhaltimen päälle kytkennän vaikutus ei näkynyt mittaustuloksissa mittausjakson aikana. Tilasta havaittiin runsaasti erilaisia epätiiveyskohtia viereisiin ja yläpuolisiin tiloihin. Puurakenteisen välipohjarakenteen kautta tilasta on merkittäviä ilmayhteyksiä käytävätilan 001 alakattotilaan. Yläpuolisiin luokkatiloihin havaittiin merkkisavulla vuotoilmavirtauksia erilaisten talotekniikan läpivientien ja ulkoseinän liittymän kautta. Kuva Kellarin maapohjatilassa on erilaista orgaanista materiaalia ja paikoin pinnoilla näkyvää Kuva Maapohjatilasta on ilmayhteyksiä sekä mikrobikasvua. larin käytävään päin (katkoviivanuoli). Kuva Nuolella osoitettu kanavapuhallin ei ol Kuva Maapohjatilasta on putkikanaalin lut toiminnassa tutkimushetkellä. Maapohjatilaa ei kautta ilmayhteys myös rakennuksen toisen pää ole alipaineistettu viereisiin ja yläpuolisiin tiloihin tyyn. ylöspäin välipohjan läpi (yhtenäinen nuoli) että kel nähden. info@ Ytunnus:

24 24 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Kuva Maapohjatilasta todettiin selkeitä ilma Kuva Maapohjatilaan liittyvissä eteis ja va virtauksia välipohjan läpivientien kautta yläpuolis rastotiloissa säilytetään käyttötavaraa, jonka mu ten tilojen ja käytävän suuntaan. kana saattaa siirtyä mikrobi ja muita epäpuhtauksia muualle rakennuksen sisätiloihin. 4.7 Muita havaintoja Kuva Luokkatilan 013 yhteydessä olevan Kuva Käytävän 001 päädyn portaikon alle WCtilan seinärakenteen avauksesta tuli poikkea tehdystä rakenneavauksesta aistittiin poikkeavaa, vaa hajua. Haju oli havaittavissa WCtilassa myös (kreosootin) hajua ja todettiin merkkisavulla ilma ennen rakenneavausta. virtausta käytävän suuntaan. info@ Ytunnus:

25 25 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Kuva Komerotilan viereisen portaikon alla on lahonnutta muottipuutavaraa. Portaikon Kuva Aosan kellarikerroksen tiloissa havait edustan ja komeron lattiassa on kohonnut kosteus teriaaleja. tiin paikoin asbestia todennäköisesti sisältäviä ma ja erityisesti komerossa havaittiin voimakas, poikkeava haju. Kuva Kellarin käytävän alakattotilassa olevia Kuva Kellarikerroksen teknisissä tiloissa ja betonipintoja ei ole valtaosiltaan pinnoitettu/pölyn huoltotiloissa on selvästi havaittava öljymäinen suojattu ja alakattotilassa on jonkin verran suojaa haju. Kyseiset tilat olivat tutkimushetkellä lievästi mattomia mineraalivillapintoja. ylipaineiset viereiseen käytävään nähden. info@ Ytunnus:

26 26 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Rakennustekninen kuntotutkimus, Bosa Alapohjarakenteet Rakenneavaukset Luokkatila 167 Alapohjarakenne vinyylilaatta pintabetonilaatta ~65 mm Tojaxlastuvillalevy ~50 mm kevytsora ~100 mm betonilaatta ~ 50 mm sora / hiekkatäyttö Eristetilan suhteelliseksi kosteudeksi lattian keskikohdalla mitattiin RH= 73,3 % ja lämpötilaksi t=19,1 c. Avauksen yhteydessä Tojaxeristeestä otettiin rakennusmateriaalinäyte (näytteet 21 ja 22) mikrobimääritystä varten. Näyteanalyysin mukaisesti materiaalissa havaittiin epäily mikrobikasvusta. Luokkatila 172 Välipohjarakenne väestönsuojan kohdalla vinyylilaatta pintabetonilaatta ~50 mm Tojaxlastuvillalevy ~50 mm kevytsora ~100 mm betonilaatta ~ 60 mm sora / hiekkatäyttö ~200 mm betoni (ei avattu pidemmälle) Eristetilan suhteelliseksi kosteudeksi mitattiin RH= 30,0 % ja lämpötilaksi t=19,5 c. Pukuhuone 155 Alapohjarakenne rakenne todettiin samaksi kuin luokkatilassa 167. Eristetilan suhteelliseksi kosteudeksi mitattiin RH= 54,0 % ja lämpötilaksi t=19,8 c. Avauksen yhteydessä Tojaxeristeestä otettiin rakennusmateriaalinäyte (näyte 25) mikrobimääritystä varten. Näyteanalyysin mukaisesti materiaalissa ei havaittu mikrobikasvua. info@ Ytunnus:

27 27 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Varasto Alapohjarakenne, ulkoseinän vieressä ponttilaudoitus ~28 mm mineraalivillasullos ~ 100 mm bitumipaperi tiilirakenteinen kanaalirakenne Rakenneavauskohdalla ulkoseinän vieressä havaittiin tiilirakenteinen putkikanaali. Kanaalissa havaittiin selvä mikrobiperäinen haju. Avauksen yhteydessä mineraalivillaeristeen alaosasta otettiin rakennusmateriaalinäyte (näyte 26) mikrobimääritystä varten. Näyteanalyysien mukaisesti materiaaleissa havaittiin selvä mikrobikasvu. Kuva Lattiarakenne laudoitus avattuna. Lattia Kuva Mineraalivillan alapuolella oli bitumipa laudoituksen alapuolella ulkoseinän vieressä oli mine peri ja kanaalisyvennys ulkoseinän suuntaisesti. Raken raalivillaa. Mineraalivillassa havaittiin selvä mikrobi neavauksen yhteydessä havaittiin aistinvaraisesti selvä kasvu. mikrobiperäinen haju. Ruokala 166 Alapohjarakenne, keski ja reunaosa ponttilaudoitus ~28 mm puukorokkeet 180 mm (ristikoolaus mm) ja mineraalivilla 100 mm pikisively betonilaatta ~ 50 mm rakennusmuovi sora / hiekkatäyttö Eristetilan alaosan suhteelliseksi kosteudeksi mitattiin keskiosalla RH= 61,9 % ja lämpötilaksi t=15,8 c ja reunaosalla mitattiin RH= 66,1 % ja lämpötilaksi t=15,3 c. info@ Ytunnus:

28 28 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Avauksen yhteydessä mineraalivillaeristeen alaosasta otettiin rakennusmateriaalinäytteet (näyte 2728) mikrobimääritystä varten. Näyteanalyysien mukaisesti materiaaleissa havaittiin selvä mikrobikasvu. Kuva Ruokasalin alapohjarakenteen oli ns. puu Kuva Betonisen pohjalaatan alapuolella havait korokelattia. Lattialaudoituksen alapuolella oli 100 mm tiin rakennusmuovi ja täyttömaa, mutta ei lämmöneris paksuinen mineraalivillaeristys. Eristeessä havaittiin tettä. Pohjalaatan alapuolelta eristämätön puukoroke selvä mikrobikasvu. lattia on nykytietämyksen mukaisesti riskirakenne Yhteenveto Bosan alapohjarakenteet ovat luokkatilojen osalla alkuperäisiä pääosin maanvaraisia kaksoislaattaalapohjia, joissa eristekerroksena betonilaattojen välissä on Tojaxeristelevy ja kevytsoratasaus. Pohjalaatan alapuolella ei havaittu lämmöneristettä. Alapohjarakenteen eristetilan suhteellisen kosteuden arvot vaihtelivat tutkimushetkellä 54,0 73,3 % välissä. Tojaxeristeessä otetuissa materiaalinäytteissä havaittiin paikallisia mikrobivaurioita, tai epäilyjä mikrobivaurioista alueella, jossa myös kosteuspitoisuudet alapohjarakenteessa olivat korkeimmillaan. Lattiarakenteen pintalaatan ja seinärakenteiden liittymissä havaittiin epätiiveyksiä, joiden kautta rakenteesta voi päästä vuotoilmavirtauksia luokkatiloihin. Ruokalan osalla lattiarakenteena on maanvaraisen betonilaatan rakennettu puukorokelattia. Alapohjarakenteen lämmöneristeenä on pohjalaatan yläpuolelle asennettu mineraalivilla. Mineraalivillassa havaittiin selvä mikrobikasvu kaikissa otetuissa näytteissä. Alapohjan eristetilasta on epätiiviin lattialaudoituksen ja sen liittymien kautta suoria ilmayhteyksiä ruokalatilaan. Rakennetta pidetään nykytietämyksen mukaisesti yleisesti riskirakenteena. info@ Ytunnus:

29 29 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa krs:n ulkoseinärakenteet Luokkatila 167 Ulkoseinärakenne, Lp +0,03 tasolta sisältäpäin (tiilimuuraus ulkopuolella) maali ja rappaus ~30 mm tiili ~ 150 mm mineraalivilla ~130 mm (ei avattu pidemmälle) Betoniseen perusmuurirakenteeseen tehtiin ulkoapäin koeporaus 200 mm syvyydelle tasolle lp0.65 / 0,10 sokkelin pinnasta. Rakenteessa ei havaittu erillistä ns. sokkelinhalkaisueristettä. Avauksen yhteydessä otettiin rakennusmateriaalinäytteitä mikrobimääritystä varten. Näyte 19 otettiin mineraalivillaeristeestä Lp +0,03 tasolta, näyteanalyysin mukaisesti materiaalissa havaittiin selvä mikrobikasvu. Näyte 20 otettiin mineraalivillaeristeestä Lp +0,50 tasolta, näyteanalyysin mukaisesti materiaalissa ei havaittu mikrobikasvua. Kuva Rakenneavauksen likimääräinen sijainti on Kuva Avauskohdan viereisten ikkunoiden ikku esitetty nuolella. nalautarakenne oli asennettu epätiiviisti. info@ Ytunnus:

30 30 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Kuva Karmirakenteen raoista havaittiin vuotoil Kuva Avauskohta ulkoapäin. Likimääräinen lp mavirtauksia ulkoseinärakenteesta luokkatilaan. taso on esitetty katkoviivalla. Kuva Sokkelin osalle tehtiin 200 mm syvä koeporaus sokkelinhalkaisueristeen varmistamiseksi. Ko. osalla sokkelinhalkaisueristettä ei havaittu. Luokkatila 172 Ulkoseinärakenne, Lptasolta (betonisokkelin ulkopuolella) maali ja rappaus ~30 mm tiili ~ 150 mm mineraalivilla ~50 mm betonisokkeli (ei avattu pidemmälle) Avauksen yhteydessä otettiin rakennusmateriaalinäyte mikrobimääritystä varten. Näyte 23 otettiin mineraalivillaeristeestä Lp +0,03 tasolta, näyteanalyysin mukaisesti materiaalissa ei havaittu mikrobikasvua. info@ Ytunnus:

31 31 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Kuva Avauskohta ulkopuolelta. Lattiapinta ja rakenneavauskohta sijaitsee lähellä maanpinnan tasoa. Likimääräinen lptaso on esitetty katkoviivalla. Luokkatila 155 Ulkoseinärakenne, kuten tila luokkatilassa 172. Avauksen yhteydessä otettiin rakennusmateriaalinäyte mikrobimääritystä varten. Näyte 24 otettiin mineraalivillaeristeestä Lp +0,03 tasolta, näyteanalyysin mukaisesti materiaalissa havaittiin selvä mikrobikasvu Ulkopuoliset havainnot Kuva Bosan ulkoseinän sokkelirakenne porrastaa, jolloin luokkatilojen kohdalla lattiapinnan ja sokkelin yläpinnan etäisyys vaihtelee. Kuva Syöksytorvi pää on sijoitettu väärin kaivoon nähden. info@ Ytunnus:

32 32 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Kuva Osa ikkunoiden pellityksistä on vauri Kuva Bosan päätyoven kohdalla ylem oitunut, jolloin sadevedet voivat kulkeutua ulkosei mältä kattotasolta alemmalle putoava vesi on kas närakenteen sisään. Ikkunapellitys kulkee lähes tellut ja liannut julkisivua. koko sivuseinien matkan. Kuva Sisäpihan puolella pinnassa oleva kal Kuva Tiilimuuraus ja ulkoseinän eriste lio asettaa haasteita salaojituksen toteutukselle ja ulottuu paikoin hyvin lähelle maanpintaa. Tiilimuu maaperässä kulkevan veden ohjaukselle siten, että raukseen on jätetty tuuletusraot. se ei rasittaisi rakennuksen perustus ja alapohjarakenteita. Maanpinta on sisäpihan puolella paikoin lähellä lattiapinnan tasoa. Taustalla on luokkatila 155. info@ Ytunnus:

33 33 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Kuva Tuuletusraon kautta tarkasteltuna ra kenteessa ei ole erillistä tuulensuojarakennetta. Ulkoseinän mineraalivillan ja tiilimuurauksen välissä on pieni tuuletusrako (ns. sormirako). Tiilimuurauksen läpi kulkeutuva kosteus (esim viistosade) rasittaa ulkoseinän alaosien eristemateriaalia. 5.3 Yläpohja ullakkotila Yläpohjan ullakkotilaa tarkasteltiin vesikatolta olevien tarkastusluukkujen ja ullakkotilan kautta. Ruokasalin osalla yläpohjarakenne on vesikatteen suuntainen, eikä rakenteessa ole ullakkotilaa. Yläpohjarakennetta ei ole tarkastettu tutkimuksien osana. Kuva Ullakolle käynti on vesikatolle asennet Kuva Luokkatilojen yläpuolinen ullakkotila tavien luukkujen kautta. on matala, eikä tilassa ole kulkusiltoja. Luukun kautta tehdyn tarkastelun perusteella ullakkotilassa ei havaittu poikkeavaa. info@ Ytunnus:

34 34 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Kuva Aluskate on asennettu huomattavan Kuva kireälle, ullakkotilan korkeus on suurempi ja ullakkotilassa mikä Aluskatteen läpi ei vastaa havaittiin nykysuosituksia. lisäksi yksittäisiä naulanreikiä Rakennuksen sisäpihan puolella on kulkusiltoja. Vanhat kattokannattimet on jätetty paikalleen, mutta vesikaterakenteet on poistettu. Yleisesti ullakkotilassa ei havaittu poikkeavaa. Kuva Vanhat rakennusaineiset IV poistohormit on ummistettu ullakkotilasta päin. Hormin liitos yläpohjan betonilaattaan oli tiivis. Alapuolelta hormia ei pystytty paikallistamaan. 5.4 Väestönsuoja Väestönsuojatila sijaitsee luokkatilan 172 alapuolella maanpinnan tason alapuolella. Käynti suojatilaan on rakennuksen ulkopuolelta erillisestä sisäänkäynnistä. Suojatilasta ei ole yhteyksiä muihin tiloihin. Väestönsuojan ja luokkatilan 172 välipohjarakenne on esitetty kohdassa info@ Ytunnus:

35 35 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Kuva Väestönsuojatilassa oli selkeä mikrobi Kuva Seinäpinnoilla näkyi selviä liiallisen ul peräinen haju. Tilassa oli kangasmattoja lattiapin kopuolisen kosteusrasituksen aiheuttamia jälkiä. noilla ja jätteitä, kuten tyhjiä juomatölkkejä. 5.5 Muita havaintoja Kuva Bosalla opintoohjaajan tilan alaka tossa havaittiin näkyvä vuotovaurio, joka on mah Kuva Ulkoseinien ja lattian liitoskohta on epätiivis. dollisesti syntynyt kosteuden kondensoitumisesta valurautaisen tuuletusputken pinnalle. Putken läpivienti yläpohjan läpi todettiin epätiiviiksi. info@ Ytunnus:

36 36 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Kuva Keittiötilan ja ruokasalin välisessä oviaukossa ei ole korokekynnystä. Keittiötilan Kynnyksen edessä ruokasalin lattiapinnalla ja lattiapinnoilla olevat vedet pääsevät valumaan den aiheuttamista vaurioista. Kynnysrakenteen ruokasalin puulattialle ja lattirakenteisiin. raoista havaittiin aistinvaraisesti mikrobiperäinen väliovirakenteiden alaosissa oli merkkejä kosteu haju. Rakenne tulisi avata laajemmin vaurion laajuuden selvittämiseksi Ilmanvaihtojärjestelmä Ilmanvaihdon yleistarkastelu asiakirjatarkastelun perusteella Ilmanvaihtojärjestelmän kunnon, toimivuuden ja puhtauden selvitystä ei tehty kattavasti tämän tutkimuksen yhteydessä. Ilmanvaihtojärjestelmää tarkasteltiin ainoastaan osana tutkimuksia sisäilmapainotteisesti. Ilmanvaihtojärjestelmää on uusittu A ja B osille osittain tai kokonaan vuosien korjauksien aikana. Saatujen tietojen ja asiakirjatarkastelun perusteella ilmanvaihtojärjestelmä ei vastaa kaikilta osin ilmanvaihtosuunnitelmia. Asiakirjatarkastelun perusteella ilmanvaihto on puhdistettu ja ilmavirrat säädetty A ja Bosilla vuonna 2014 (Nuohous ja ilmastointi Honkanen). Mittauspöytäkirjojen mukaisesti Aosalla ilmavirtojen säätöarvot poikkeavat suunnitelluista ilmavirroista paikoin oleellisesti. Erityisesti kellarikerroksen luokkatilojen ilmamäärät ovat paikoin selvästi suunnitelmia vähäisempiä. Bosalla säädetyt ilmavirrat on asiakirjatarkastelujen perusteella lähellä suunnitelmien mukaisia arvoja. Ilmavirtoja ei tarkastusmitattu tutkimuksien yhteydessä. Mittauspöytäkirjan mukaisesti A ja Bosalle on tehty ilmanvaihdon puhdistuksien ja säätöjen yhteydessä äänenvaimenninkammioiden ja villapintojen pinnoitus Grafoseal sidontaaineella. Tehdystä info@ Ytunnus:

37 37 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa kuitusuojauksesta ei ole käytössä tarkempaa tietoa. Lisäksi Bosalla on korvattu osin päätelaitteiden villaeristeitä kuituvapaalla Dacron eristeellä. 6.2 Teolliset mineraalikuidut Kuitunäytteet otettiin tasopinnalta kahden viikon ( ) laskeutuneesta pölystä Aosalla luokkatiloista 004 ja 128 sekä Bosalla luokkatiloista 146 ja 167. Lisäksi kuitupitoisuus kartoitettiin Aosan luokkatilan 013 tuloilmakanavasta. Kuitunäytteet analysoitiin valomikroskooppisesti Mikrobioni Oy:n laboratoriossa. Otettujen näytteiden analyysimenetelmät on annettu näytteiden analyysivastauksissa liitteenä. Taulukko 2. Kuitumittaustulokset. Mittaus/näytteenottokohta 1 Kuitua/cm2 1,5 Viittaa kuitulähteeseen tilassa/kuitujen kulkeutumiseen ilmavirtojen mukana tilaan. Työterveyslaitoksen ohjearvo 0,2 kuitua/cm2 ylittyy tilasta otetussa näytteessä. 1,3 Viittaa kuitulähteeseen tilassa/kuitujen kulkeutumiseen ilmavirtojen mukana tilaan. Työterveyslaitoksen ohjearvo 0,2 kuitua/cm2 ylittyy ti Aosa / L004 2 Tuloksen tulkinta Aosa / L128 lasta otetussa näytteessä. 3 0,2 Bosa / L146 Ei viitettä kuitulähteestä tilassa Tilan kuitupitoisuus on Työterveyslaitoksen ohjearvon mukainen. 4 0,1 Bosa / L167 Ei viitettä kuitulähteestä tilassa Tilan kuitupitoisuus on Työterveyslaitoksen ohjearvon mukainen. 5 4,9 Kuitupitoisuus alittaa sisäilmaongelmarakennuksista Aosa / L013 tuloilmakanavasta mitattujen kuitupitoisuuden keskiar Tuloilmakanavasta von. info@ Ytunnus:

38 38 (43) Virtain yläkoulu, A ja Bosa Ilmanvaihdon havainnot kohteella Aosan ilmanvaihtojärjestelmä TK 1 (luokkia palveleva tuloilmakone) Suodattimena on F5 luokan pussisuodatin TIkoneessa ei havaittu merkittäviä, ilmanvaihdon toimivuuteen tai puhtauteen liittyviä, puutteita. Suodattimissa ei todettu välitöntä vaihtotarvetta. Suodatinkehyksen kiinnitysraudasta puuttuu osa kiinnitysruuveista, mikä voi aiheuttaa ohivuotoja suodatinkammion ja kehyksen välistä. Suodatin ja puhallinkammioiden äänenvaimentimena on käytetty lasikuitukankaalla päällystettyä mineraalivillalevyä. Suodatinkammion pohjalla olevassa äänieristyslevyssä oli havaittavissa kosteusjälkiä, mikä viittaa kosteuden kulkeutumiseen, lumen tai veden muodossa, ulkoilmasäleikön kautta. Lisäksi em. äänieristelevyn pinnoitteessa havaittiin pienialainen vaurio. Luokan 013 tuloilmakanavan tarkastuksessa kanava todettiin puhtaaksi. Toimenpideesitys: Suodattimen kiinnityslistan kiinnityksen varmistaminen. Suodatin ja puhallinkammioiden äänieristyslevyjen pinnoittaminen / uusiminen. Suodatinkammion pohjan äänieristyslevy tulisi joka tapauksessa uusia. Selvitettävää, tarvitseeko TK 1 ulkoilmaelin sääsuojusta ja onko tarvetta varustaa suodatinkammio viemäröinnillä. Tk 2 (liikuntasalia palveleva tuloilmakone) Suodattimena on G4 luokan pussisuodatin, jossa pussin pituus on 130 mm. Suodattimissa ei todettu välitöntä vaihtotarvetta. Suodatinkehyksen ja suodatinkammion rungon välissä on rakoja, joiden kautta tapahtuu merkittäviä suodattimen ohivuotoja. Suodatin ja puhallinkammioiden pinnoilla havaittiin runsaasti siitepölykertymää. Suodatin ja puhallinkammion kansien ja kammioiden välisissä liitoksissa todettiin merkittäviä ilmavuotoja tiivisteiden huonon kunnon vuoksi. Lisäksi kansien kiinnitysmutterit ovat osin vialliset. info@ Ytunnus:

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu RTA2-loppuseminaari 8.6.2017 Saarijärven Keskuskoulu Lähtötiedot Kohde on valmistunut vuonna 1966. Kerrosala 4 334 m2. Laajamittainen

Lisätiedot

LAUSUNTO Hämeenlinnan lyseon lukio Hämeenlinnan kaupunki

LAUSUNTO Hämeenlinnan lyseon lukio Hämeenlinnan kaupunki LAUSUNTO Hämeenlinnan lyseon lukio Hämeenlinnan kaupunki FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Päivämäärä 12.3.2018 Projektinumero P34705 1 LAUSUNTO Tämä lausunto koskee Hämeenlinnan lyseon lukiota. on tehty

Lisätiedot

KOULURAKENNUKSEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS. Tiina Janhunen Suomen Sisäilmakeskus Oy RTA2

KOULURAKENNUKSEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS. Tiina Janhunen Suomen Sisäilmakeskus Oy RTA2 KOULURAKENNUKSEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS Tiina Janhunen Suomen Sisäilmakeskus Oy RTA2 KOHTEEN KUVAUS oppilaita 800, opetushenkilöstöä 85 kiinteistössä toimivat lisäksi päiväkoti, kirjasto,

Lisätiedot

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET Petri Lönnblad RI. RTA 4.9.2017 Tehdyt tutkimukset HUHTIKUU 2006: Asbestikartoitus KESÄ-HEINÄKUU 2017: - Kosteuskartoitus, kosteusmittaukset - Rakenneavaukset, mikrobinäytteenotto

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon keskuskoulu puutyöluokat, 6.11.2017 1 / 13 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen syy ja rajaukset... 3 Käytetyt menetelmät ja

Lisätiedot

YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET

YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET LAUSUNTO 8.6.2009 Kaavin kunta / tekninen toimisto Ari Räsänen PL 13 73601 Kaavi YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET Kohde Taustaa Aikaisemmat tutkimukset Kaavin yläaste A-rakennus

Lisätiedot

Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA. Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet

Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA. Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 Rakennetutkimus

Lisätiedot

Finnmap Consulting Oy SSM

Finnmap Consulting Oy SSM 1 Idänpuoleinen rakennusosa Liikuntasali Idänpuoleinen rakennusosa Kirjasto Liikuntasali Kuvat 1, 2. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää os. Varistontie 3, Vantaa sijaitsevan koulurakennuksen

Lisätiedot

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Sanna Pohjola Hanna Kuitunen 1 Lähtökohta ja selvitysten tavoite Ojoisten lastentalon vanha osa valmistunut 1970-luvulla (liikuntasali, keittiö,

Lisätiedot

Pohjakuva ja rakenteet. Seinä- ja alapohjarakenteiden toteutustavat tarkistettiin rakenneavauksin

Pohjakuva ja rakenteet. Seinä- ja alapohjarakenteiden toteutustavat tarkistettiin rakenneavauksin VANHAINKOTIKÄYTÖSSÄ OLLEEN RAKENNUKSEN RAKENNE - JA SISÄILMASTOTUTKIMUS Lähtötiedot Kohde on rakennettu 1980-luvulla Rakennus on ollut koko historiansa ajan vanhainkotikäytössä Tiloissa tehty pintasaneerauksia

Lisätiedot

HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA. Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm

HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA. Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm 24.1.2017 2 TUTKIMUKSET, syksy 2017 Tutkimusten tarkoitus Tutkimusten tarkoituksena oli selvittää syitä joilla

Lisätiedot

Suomen Sisäilmaston Mittauspalvelu Oy

Suomen Sisäilmaston Mittauspalvelu Oy 1 Kuvat 1, 2. Tutkimuskohteena on ollut koulurakennus, jossa sijaitsee kolme eri-ikäistä osaa. Osat on rakennettu vuosina 1926 ja 1955 sekä 2000-luvun alussa Tutkitut tilat sijaitsevat vuosina 1926 ja

Lisätiedot

PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS

PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS - TOMI LEVOLA - Päiväkodin henkilökunnalla ja lapsilla on esiintynyt oireilua, joka sopii oirekuvaltaan rakennuksen sisäilmasta johtuvaksi. Päiväkoti sijaitsee 1920-luvulla

Lisätiedot

Unajan koulu Laivolantie Unaja

Unajan koulu Laivolantie Unaja NÄYTTEENOTTO JA PAINE-EROSEURANTAMITTAUS Unajan koulu Laivolantie 10 26910 Unaja 1 Sisällys 1. YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohde... 3 1.2 Tilaaja... 3 1.3 Näytteidenoton ja mittauksen suorittaja... 3 1.4 Näytteenotto-

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/6 Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä 20.11.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/6 Sisällys

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS

TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS Meripirtin päiväkoti Haukkavuorenkatu 5 48100 Kotka Työ nro T15026 Kotka 26.8.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA PUH. 05-2255

Lisätiedot

Kottby lågstadie Pohjolankatu Helsinki. Kattorakenteen kuntotutkimus

Kottby lågstadie Pohjolankatu Helsinki. Kattorakenteen kuntotutkimus Kattorakenteen kuntotutkimus Kottby lågstadie Pohjolankatu 45 00600 Helsinki Raportin päiväys 16.2.2015 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 Rakenteenkuntotutkimus

Lisätiedot

Suomen Sisäilmaston Mittauspalvelu Oy

Suomen Sisäilmaston Mittauspalvelu Oy 1 itäsiipi pohjoi- nen etelä län- Kuvat 1, 2, 3. Rakennuksessa on tehty pohjakuviin merkityillä alueilla sisäilman laatuun vaikuttavien tekijöiden selvittämiseksi rakenneavauksia. Rakenneavausten ja rakennetutkimusten

Lisätiedot

Raportti. Yhteystiedot: Isännöitsijä Jyri Nieminen p. 020 743 8254. Tarkastaja/pvm: Janne Mikkonen p. 045 1200 430 / 3.9.2015

Raportti. Yhteystiedot: Isännöitsijä Jyri Nieminen p. 020 743 8254. Tarkastaja/pvm: Janne Mikkonen p. 045 1200 430 / 3.9.2015 As Oy Juhannusaamu c/o Realco Tikkurila Oy Unikkotie 13 01300 Vantaa Raportti Kohde: As Oy Juhannusaamu Juhannustie 2 G Helsinki Tilaaja: Realco Tapani Ollila p. 0400 444 106 Toimeksianto: Kosteuskartoitus

Lisätiedot

Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen

Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen olemassa olevat rakenteet, niiden kunto sekä muita sisäilman

Lisätiedot

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Vihertien leikkipuistorakennus Vihertie / Uomakuja 12 01620 VANTAA 1. YLEISTÄ Kohteen yleistiedot Vihertien

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon kaupunki - Halmstadintalo - keittiön ja päiväkotitilojen mikrobinäytteenotot 22.11.2017 1 / 11 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen

Lisätiedot

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Sisäilmastoseminaari 2014 Petri Annila, Jommi Suonketo ja Matti Pentti Esityksen sisältö Tutkimusaineiston

Lisätiedot

T9003 Tutkimusraportti 1(9) Myllypuron ala-asteen sivukoulu ja päiväkoti 23.4.2009 SISÄLLYSLUETTELO

T9003 Tutkimusraportti 1(9) Myllypuron ala-asteen sivukoulu ja päiväkoti 23.4.2009 SISÄLLYSLUETTELO T9003 Tutkimusraportti 1(9) sivukoulu ja päiväkoti 23.4.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUSKOHDE... 2 2 TUTKIMUSMENETELMÄT... 3 2.1 Rakenteiden tutkimukset... 3 2.2 Mikrobit... 3 2.3 Kosteusmittaukset...

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN LYSEON LISÄRAKENNUS LAUSUNTO LIIKUNTASALIN VÄLIPOHJAN KUNNOSTA

HÄMEENLINNAN LYSEON LISÄRAKENNUS LAUSUNTO LIIKUNTASALIN VÄLIPOHJAN KUNNOSTA Vastaanottaja Mika Metsäalho, Hämeenlinnan kaupunki, Kaupunkirakenne / Tilapalvelut Asiakirjatyyppi Lausunto Päivämäärä 17.12.2018 HÄMEENLINNAN LYSEON LISÄRAKENNUS LAUSUNTO LIIKUNTASALIN VÄLIPOHJAN KUNNOSTA

Lisätiedot

Case Haukkavuoren koulu

Case Haukkavuoren koulu Case Haukkavuoren koulu 26.4.2018 Antti Ahola RI, RTA (VTT-C-20929-26-15) Oy Insinööri Studio Haukkavuoren koulu Oppilaita noin 350 Rakennusvuosi 1961 Neljä kerrosta ja kylmä ullakko kerrosala 7206 m2

Lisätiedot

Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus)

Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus) 1968 Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus) KELLARI 1. KERROS 52 51 50 53 14 80-90 80-90 VOC 3 BP7 80-90 ja RH 75,1% VOC 4 80-100 ja RH 79,5% BP7 22 49 100-110

Lisätiedot

Yhteenveto kuntotutkimuksen tuloksista

Yhteenveto kuntotutkimuksen tuloksista Urjalantie 25, 31900 Punkalaidun Yhteenveto kuntotutkimuksen tuloksista 1 Yleistä 1.1 Tilaaja Punkalaitumen kunta Tekninen johtaja Seppo Rytky Vesilahdentie 5 31980 PUNKALAIDUN 1.2 Työn sisältö Sisäilmasto-

Lisätiedot

1982 rakennetun koulurakennuksen sisäilma- ja kosteustekninen kuntotutkimus

1982 rakennetun koulurakennuksen sisäilma- ja kosteustekninen kuntotutkimus [presentation title] via >Insert >Header & Footer 1982 rakennetun koulurakennuksen sisäilma- ja kosteustekninen kuntotutkimus Opinnäytetyö, rakennusterveysasiantuntija, RTA3 Kiwa Inspecta Maija Ojala 7.6.2018

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS 19.8.2014 RAKENNUKSEN PERUSTIEDOT pinta-ala noin 11 784 br-m 2, kerrosala noin 12 103 ke rakennus

Lisätiedot

KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET ja

KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET ja Raportti 1 (7) Kaarinan kaupunki Mirka Salonen KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET 21.12.2018 ja 21.2.2019 1 Lähtötilanne ja tutkimusmenetelmät

Lisätiedot

Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia. Tiedotustilaisuus

Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia. Tiedotustilaisuus Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia Tiedotustilaisuus 24.11.2014 Sisäilmaongelmat ovat monimutkaisia kokonaisuuksia Sisäolosuhteisiin vaikuttavat useat eri tekijät: lämpö-, kosteus-, valaistus-

Lisätiedot

Merkkiainetutkimus. Hakunilan koulu Hiirakkotie Vantaa

Merkkiainetutkimus. Hakunilan koulu Hiirakkotie Vantaa Merkkiainetutkimus Hiirakkotie 9 01200 Vantaa 2 Rakenteiden ilmatiiveyden tarkastus merkkiainekaasun avulla 1. Kohdetiedot Jouni Räsänen, Vantaan kaupunki, Vantaa Hiirakkotie 9 01200 Vantaa 2. Tutkijat

Lisätiedot

SISÄILMASTOSELVITYS. Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat. Haagapuisto, Hanko

SISÄILMASTOSELVITYS. Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat. Haagapuisto, Hanko 1/13 SISÄILMASTOSELVITYS Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat Haagapuisto, Hanko Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/13

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kosteuskartoitus Tutkimus pvm: 21.3, 23.3 ja 29.3.2016 Läsnäolijat: Jens Ståhls

Lisätiedot

Lotta Yrjänä ja Sami Rissanen Puustellintie 35 72400 PIELAVESI lotta.yrjana@mittavat.fi jouni.tissari@mittavat.fi

Lotta Yrjänä ja Sami Rissanen Puustellintie 35 72400 PIELAVESI lotta.yrjana@mittavat.fi jouni.tissari@mittavat.fi MittaVaT Oy MUISTIO 1/11 KOHDE TILAAJA TUTKIJA Tervon kunta Opettajain asuntola Tervon kunta Jukka Korhonen Tervontie 4 72210 TERVO MittaVaT Oy Lotta Yrjänä ja Sami Rissanen lotta.yrjana@mittavat.fi AIKA

Lisätiedot

Knuuttilantie 5 B, Jalasjärvi. Rivitalorakennuksen kuntokatselmus klo 12.30

Knuuttilantie 5 B, Jalasjärvi. Rivitalorakennuksen kuntokatselmus klo 12.30 1 7 Knuuttilantie 5 B, 61600 Jalasjärvi Rivitalorakennuksen kuntokatselmus 1.8.2017 klo 12.30 2 7 Tilaus 27.7.2017: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Tarkastuksessa

Lisätiedot

Hornhattulan päiväkoti Porvoo

Hornhattulan päiväkoti Porvoo Hornhattulan päiväkoti Porvoo IVA kuntotutkimus ja käyttövesiputkiston vuotoselvitys Tommi Paasivirta tommi.paasivirta@wspgroup.fi 0207 864 483 WSP Finland Oy Pohjakuva Hornhattulan päiväkoti 2 Talotekniikka

Lisätiedot

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 13.11.15 10185 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL44 28101 Pori sari.merivalli@oikeus.fi TYÖKOHDE Välikarintie 62 29100 Luvia

Lisätiedot

Käpylän peruskoulun sisäilma- ja kosteusongelmiin liittyvä katselmus

Käpylän peruskoulun sisäilma- ja kosteusongelmiin liittyvä katselmus 1 Helsingin kaupunki MUISTIO HKR-Rakennuttaja Rakennuttajatoimisto 1 Riitta Harju 9.3.2009 Käpylän peruskoulu Väinölänkatu 7 ja Untamontie 2 00610 HELSINKI Käpylän peruskoulun sisäilma- ja kosteusongelmiin

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/8 Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä 01.10.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/8 Sisällys 1.

Lisätiedot

Kartoitus tilaajan kanssa sovituilla alueilla. Viktor Johansson, Polygon Finland Oy. Yhteyshenkilö: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies p.

Kartoitus tilaajan kanssa sovituilla alueilla. Viktor Johansson, Polygon Finland Oy. Yhteyshenkilö: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies p. Sivuja:1/18 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies. Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: Gammelbacka Skola Opintie 1 06400 PORVOO Kartoitus tilaajan kanssa sovituilla

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009 1(9) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta 17.12.2009 2(9) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta

Lisätiedot

RAKENNUSTEN HOMEVAURIOIDEN TUTKIMINEN. Laboratoriopäivät 12.10.2011 Juhani Pirinen, TkT

RAKENNUSTEN HOMEVAURIOIDEN TUTKIMINEN. Laboratoriopäivät 12.10.2011 Juhani Pirinen, TkT RAKENNUSTEN HOMEVAURIOIDEN TUTKIMINEN Laboratoriopäivät 12.10.2011 Juhani Pirinen, TkT Homevaurioiden tutkimisessa pääongelma ei liity: Näytteenoton tekniseen osaamiseen (ulkoisen kontaminaation estäminen,

Lisätiedot

NÄSIN TERVEYSASEMA VANHAN TUBI-SAIRAALAN JA HAMMASHOITOLAN SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS HELI HAKAMÄKI, DI

NÄSIN TERVEYSASEMA VANHAN TUBI-SAIRAALAN JA HAMMASHOITOLAN SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS HELI HAKAMÄKI, DI NÄSIN TERVEYSASEMA VANHAN TUBI-SAIRAALAN JA HAMMASHOITOLAN SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS HELI HAKAMÄKI, DI 1 YLEISTÄ TUTKIMUKSESTA Vanha tubi-sairaala ja hammashoitola Tutkimuksen tarkoitus

Lisätiedot

Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014

Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014 Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014 Sisäilmailta Kanniston koululla 2.9.2014 Tutkimuksen lähtökohta Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Kanniston koulussa toisen kerroksen

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Leppäkorven koulu, Korpikontiontie 5

Tutkimusraportti, Leppäkorven koulu, Korpikontiontie 5 HB Sisäilmatutkimus Oy 29.12.2011 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus / Ulla Lignell Kielotie 13 01300 Vantaa Tutkimusraportti, Leppäkorven

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15 L E V O L A Sivu 1 / 15 PÄIVÄTUULI 27400 KIUKAINEN SISÄILMATUTKIMUS Yhteenveto 01.02.2016 L E V O L A Sivu 2 / 15 Tilaaja Euran kunta / Markus Rantanen Toimeksianto Rakennuksen sisäilmatutkimus käyttötarkoituksen

Lisätiedot

KORJAUSTARVEARVIO 52182.38 17.1.2014

KORJAUSTARVEARVIO 52182.38 17.1.2014 52182.38 17.1.2014 Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut -liikelaitos Katja Tähtinen Raatihuoneenkatu 9, 2. krs, PL 84 13101 Hämeenlinna katja.tahtinen@hameenlinna.fi Tutkimuskohde Nummen koulu, Kylätie

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset

TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset Meripirtin päiväkoti Haukkavuorenkatu 5 48100 KOTKA Työ nro T15026 Kotka 9.11.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25,

Lisätiedot

Raportti Työnumero: 051321701024

Raportti Työnumero: 051321701024 Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Sami Liukkonen Vanamontie 24 15610 Lahti Raportti Työnumero: 051321701024 Kohde: Toimeksianto: Okt Liukkonen Vanamontie 24 15610 Lahti Home-epäilyn tutkiminen Tutkimus pvm: 13.9.2013

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Martinkyläntie 5 01620 VANTAA Raportointi pvm: 22.2.2012 ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Työ A12162 KOHDE: ASUNNOT: Martinkyläntie 5 01620 VANTAA/Myllymäen koulu Liikuntasali ja pukuhuonetilat TILAAJA: Reino

Lisätiedot

Riskikartoitus ja jatkotutkimussuunnitelma. Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti

Riskikartoitus ja jatkotutkimussuunnitelma. Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti Riskikartoitus ja jatkotutkimussuunnitelma Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti 2/9 Rekkatie 3 80100 Joensuu Tapani Hirvonen Kiteen kaupunki / Tekninen keskus Kiteentie 25 82500 Kitee Kohde Tuhkala

Lisätiedot

YLÄPOHJARAKENTEIDEN KORJAUSTARVESELVITYS

YLÄPOHJARAKENTEIDEN KORJAUSTARVESELVITYS YLÄPOHJARAKENTEIDEN KORJAUSTARVESELVITYS Sweco Rakennetekniikka Ratamestarinkatu 7a P.O. Box 88 FI-00521 Helsinki, Finland Telephone +358 207 393 300 Finnmap Consulting Oy VAT FI08711659 Reg.no: 0871165-9

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 29.07.13 7809 Joensuu Henri 0458814141 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27511 Eura Rantanen Markus 044 4224882 TYÖKOHDE Euran kunta Kotivainiontie 3 27400

Lisätiedot

Knuuttilantie 5 C, Jalasjärvi. Asuinrakennuksen kuntokatselmus klo 15.00

Knuuttilantie 5 C, Jalasjärvi. Asuinrakennuksen kuntokatselmus klo 15.00 1 8 Knuuttilantie 5 C, 61600 Jalasjärvi Asuinrakennuksen kuntokatselmus 1.8.2017 klo 15.00 2 8 Tilaus 27.7.2017: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Tarkastuksessa

Lisätiedot

Raportti Työnumero: 051421400493

Raportti Työnumero: 051421400493 Vastaanottaja: RISTO VILKKI MIKKELIN KAUPUNKI Sivuja:1/24 Raportti Kohde: Toimeksianto: LAUNIALAN KOULU SAIMAANNORPANKATU 1 50190 MIKKELI SISÄILMANLAATUUN VAIKUTTAVIEN TEKIJÖIDEN SELVITYS Tutkimus pvm:

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8

KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8 KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8 Yli-Vallintie (856), 61720 Yli-Valli Vapaa-ajan asunnon kuntokartoitus 25.11.2015 klo 10.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 2/8 Tilaus 12.11.2015: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto

Lisätiedot

VUOSINA 1899 JA 1928 RAKENNETTUJEN RIVITALORAKENNUSTEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS MIKA RUOTSALAINEN

VUOSINA 1899 JA 1928 RAKENNETTUJEN RIVITALORAKENNUSTEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS MIKA RUOTSALAINEN VUOSINA 1899 JA 1928 RAKENNETTUJEN RIVITALORAKENNUSTEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS RTA 3 LOPPUTYÖ MIKA RUOTSALAINEN LOPPUSEMINAARIESITYS JOHDANTO Historian havinasta nykypäivään Asuinkäytössä

Lisätiedot

192-0330-9701 ALUSTILAN TIIVEYS- JA KUNTOSELVITYS 1 (7) Teemu Männistö, RI (09) 887 9248 tma@ako.fi

192-0330-9701 ALUSTILAN TIIVEYS- JA KUNTOSELVITYS 1 (7) Teemu Männistö, RI (09) 887 9248 tma@ako.fi 1 (7) K.osa/Kylä Kortteli/Tila Tontti/nro Viranomaisten merkintöjä Rakennustoimenpide Asiakirjan nimi Juoks.nro KUNTOSELVITYS RAPORTTI Rakennuskohde Asiakirjan sisältö MYYRMÄEN AMMATTIKOULU ASUNTOLA Ojahaantie

Lisätiedot

Kurikantie 7, Kurikka. Liikerakennuksen kuntokatselmus klo 10.00

Kurikantie 7, Kurikka. Liikerakennuksen kuntokatselmus klo 10.00 1 9 Kurikantie 7, 61300 Kurikka Liikerakennuksen kuntokatselmus 1.8.2017 klo 10.00 2 9 Tilaus 27.7.2017: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Tarkastuksessa

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS 1(7) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Matkatalo. Valtakatu 36. 53100 Lappeenranta 24.09.2013

KUNTOTARKASTUS 1(7) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Matkatalo. Valtakatu 36. 53100 Lappeenranta 24.09.2013 1(7) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Oy Matkatalo Valtakatu 36 53100 Lappeenranta 24.09.2013 2(7) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Oy Koulutalo Valtakatu 36 53100 Lappeenranta Tarkastuksen tilaaja:

Lisätiedot

MARTTI AHTISAAREN KOULU

MARTTI AHTISAAREN KOULU MARTTI AHTISAAREN KOULU YHTEENVETO SISÄILMATUTKIMUKSISTA JA - KORJAUKSISTA 2016 1 Tutkimusten lähtökohdat Tutkimusten alussa, marraskuussa 2015, esille nousi ongelmallisina tiloina erityisesti seuraavat:

Lisätiedot

Opinnäytetyö, seminaari. Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK

Opinnäytetyö, seminaari. Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK Opinnäytetyö, seminaari Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta 7-8.6.2017 Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK Työn aihe Koulurakennuksen kellarin (osa rakennuksesta) sisäilma ja kosteustekninen

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS. Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset. 1 Lähtötiedot. 2 Tutkimuksen tarkoitus ja sisältö. 3 Rakenteet

TUTKIMUSSELOSTUS. Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset. 1 Lähtötiedot. 2 Tutkimuksen tarkoitus ja sisältö. 3 Rakenteet TUTKIMUSSELOSTUS Jukka Saari, Ulla Lignell Vantaan kaupunki, Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa jukka.saari@vantaa.fi, ulla.lignell@vantaa.fi Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset Kohde: Rekolan koulun

Lisätiedot

KUNTOTUTKIMUS. Kiinteistö Oy NIKKARINKRUUNU ALEKSISKIVENTIE 8 04200 KERAVA 26.9.2013. RI Tapani Alatalo Rakennus Oy Uudenmaan SANEERAUSTEKNIIKKA

KUNTOTUTKIMUS. Kiinteistö Oy NIKKARINKRUUNU ALEKSISKIVENTIE 8 04200 KERAVA 26.9.2013. RI Tapani Alatalo Rakennus Oy Uudenmaan SANEERAUSTEKNIIKKA KUNTOTUTKIMUS Kiinteistö Oy NIKKARINKRUUNU ALEKSISKIVENTIE 8 04200 KERAVA 26.9.2013 RI Tapani Alatalo Rakennus Oy Uudenmaan SANEERAUSTEKNIIKKA puh 020-7792722, 040-7067620 tapani.alatalo@saneeraustekniikka.com

Lisätiedot

1950-luvulla rakennetun asuinpalvelurakennuksen KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS, PÄÄKORJAUSPERIAATTEET ja niistä aiheutuvat kustannukset

1950-luvulla rakennetun asuinpalvelurakennuksen KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS, PÄÄKORJAUSPERIAATTEET ja niistä aiheutuvat kustannukset 1950-luvulla rakennetun asuinpalvelurakennuksen KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS, PÄÄKORJAUSPERIAATTEET ja niistä aiheutuvat kustannukset Markus Fränti Kosteus ja sisäilmateknisen kuntotutkimus:

Lisätiedot

Tutkimussuunnitelma Rakennustekniset kuntotutkimukset

Tutkimussuunnitelma Rakennustekniset kuntotutkimukset Tutkimussuunnitelma Rakennustekniset kuntotutkimukset 7.6.2017 Vuokkoharjun koulu, Kärkölä Sisäilmatalo Kärki Oy Ville Vikström Taustaa Rakennus koostuu kahdesta eri rakennusvaiheesta ja osasta, joista

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 903/2016 1/7

KK-Kartoitus RAPORTTI 903/2016 1/7 KK-Kartoitus RAPORTTI 903/2016 1/7 Virttoontie 64, 62170 Lakaluoma Vapaa-ajan asunnon kuntokatselmus 8.3.2016 klo 13.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 903/2016 2/7 Tilaus: Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Merkkiainemittaus

TUTKIMUSRAPORTTI Merkkiainemittaus TUTKIMUSRAPORTTI Merkkiainemittaus 10.7.2012 Kuusikon koulu Hovitie 11 01380 VANTAA Työ nro T12049 Kotka 6.8.2012 Insinööri Studio Oy OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA PUH. 05-2255

Lisätiedot

LAAJAVUOREN KOULU TIIVISTYSKORJAUSTEN TARKASTELU MERKKIAINEKOKEELLA

LAAJAVUOREN KOULU TIIVISTYSKORJAUSTEN TARKASTELU MERKKIAINEKOKEELLA Merkkiainekoeraportti 1 1 (6) Tilaaja: ISS Palvelut Oy Juha Leppälä Rajatorpantie 8 A 01600 VANTAA LAAJAVUOREN KOULU TIIVISTYSKORJAUSTEN TARKASTELU MERKKIAINEKOKEELLA Aika: 21.7.2011 Paikka: Laajaniityntie

Lisätiedot

Anttilan koulu, korjaustapaehdotus rakenneosittain

Anttilan koulu, korjaustapaehdotus rakenneosittain S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LOHJAN KAUPUNKI Anttilan koulu, korjaustapaehdotus rakenneosittain FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Jokelainen Heidi-Johanna Sisällysluettelo 1 Korjaustapaehdotus rakenneosittain...

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS HÄMEENKYLÄN KOULU, VARISTONTIE 3, VANTAA KOSTEUSKARTOITUS

TUTKIMUSSELOSTUS HÄMEENKYLÄN KOULU, VARISTONTIE 3, VANTAA KOSTEUSKARTOITUS TUTKIMUSSELOSTUS KOSTEUSKARTOITUS HÄMEENKYLÄN KOULU, VARISTONTIE 3, VANTAA 25.11.2015 Sisältö 1 LÄHTÖTIEDOT 2 2 YLEISTÄ KOHTEESTA 2 3 HAVAINNOT JA MITTAUKSET KOHTEESSA 2 3.1 PINTAKOSTEUSKARTOITUS 2 3.2

Lisätiedot

MAJALAN KOULU tekninen riskiarvio ja kuntotutkimus. Tähän tarvittaessa otsikko

MAJALAN KOULU tekninen riskiarvio ja kuntotutkimus. Tähän tarvittaessa otsikko MAJALAN KOULU tekninen riskiarvio ja kuntotutkimus Tähän tarvittaessa otsikko TAUSTAA JA TUTKIMUKSEN TEKIJÄT Tutkimuksen tekijä Insinööritoimisto K-S Kitapa Oy / Hannu Leisimo (RI, Rakennusterveysasiantuntija,

Lisätiedot

KERROKSELLISEN TIILIULKOSEINÄRAKENTEEN KUNTOTUTKIMUKSET, KORJAUSTARPEEN ARVIOINTI JA VAIKUTUKSET SISÄILMAAN

KERROKSELLISEN TIILIULKOSEINÄRAKENTEEN KUNTOTUTKIMUKSET, KORJAUSTARPEEN ARVIOINTI JA VAIKUTUKSET SISÄILMAAN KERROKSELLISEN TIILIULKOSEINÄRAKENTEEN KUNTOTUTKIMUKSET, KORJAUSTARPEEN ARVIOINTI JA VAIKUTUKSET SISÄILMAAN Ronja Saarinen Vahanen Rakennusfysiikka Oy TAUSTATIETO Helsingin kaupungin diplomityöhanke, Vahanen

Lisätiedot

KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS

KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS Rivitalorakennukset 1-3 Kasarmirakennus J.Kekki Vahinkokartoittaja YLEISTÄ Kuuskajaskarin kiinteistöt Kolme puurunkoista lautaverhoiltua yhteen asuinkerrokseen

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN RAKENNUSKUIVAUS OY

ITÄ-SUOMEN RAKENNUSKUIVAUS OY Vastaanottaja: Oiva Turunen Kohde: 20170025 Sulkavan koulukeskus Koulutie 8 58700 Sulkava Tilaaja: Oiva Turunen p. 044 417 5842 Tilaus pvm: 16.1.2017 Yhteyshenkilö: Oiva Turunen p. 044 417 5842 oiva.turunen@jarvisaimaanpalvelut.fi

Lisätiedot

Tutkimusraportti Työnumero: 051121200197

Tutkimusraportti Työnumero: 051121200197 Vastaanottaja: Kimmo Valtonen Sivuja:1/7 Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Taipalsaaren sairaala Os. 13 huone 2 Kirjamoinkaari 54915 SAIMAANHARJU Kosteuskartoitus Tilaaja: Kimmo Valtonen 14.4 Läsnäolijat:

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/7 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Peter Backman Raportti Kohde: Toimeksianto: Kvarnbergsgatan 18 06100 Borgå Kartoitus Tutkimus pvm: 7.8.2015 Läsnäolijat: Tomas Backman Raportointi pvm: 24.8.2015

Lisätiedot

Palvelutalon kuntotutkimus ja ehdotus korjausmenetelmistä. Tuukka Korhonen Polygon Finland Oy

Palvelutalon kuntotutkimus ja ehdotus korjausmenetelmistä. Tuukka Korhonen Polygon Finland Oy Palvelutalon kuntotutkimus ja ehdotus korjausmenetelmistä Tuukka Korhonen Polygon Finland Oy Kohteen yleiskuvaus Tutkimuskohteena oli vuonna 1988 rakennetut kehitysvammaisille tarkoitetut palvelutalot

Lisätiedot

FINNSBACKAN PÄIVÄKOTI

FINNSBACKAN PÄIVÄKOTI FINNSBACKAN PÄIVÄKOTI KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 27.5.2014 Päärakennus, valmistunut v. 1980 Navettarakennus, valmistunut 1900- luvun alkupuolella Terhi Markkula, Hanna Tuovinen, Vahanen

Lisätiedot

HOMEKOIRATUTKIMUS. Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus

HOMEKOIRATUTKIMUS. Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus jenni.ylikotila@heinavesi.fi 1 / 8 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN TIEDOT... 3 1.1 YLEISKUVAUS KOHTEESTA... 3 1.2 OLEELLISIMMAT HAVAINNOT...

Lisätiedot

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungintalon peruskorjaus Tiedotustilaisuus 3.3.2010

Jyväskylän kaupungintalon peruskorjaus Tiedotustilaisuus 3.3.2010 Jyväskylän kaupungintalon peruskorjaus Tiedotustilaisuus 3.3.2010 Esko Eriksson Kiinteistöjohtaja Jyväskylän Tilapalvelu Kaupungintalon peruskorjauksen hankesuunnitelman lähtökohdat Rakennuksen tekninen

Lisätiedot

1950-luvun toimistorakennuksen kellarikerrosten kuntotutkimukset ja korjaustapavaihtoehto

1950-luvun toimistorakennuksen kellarikerrosten kuntotutkimukset ja korjaustapavaihtoehto 1950-luvun toimistorakennuksen kellarikerrosten kuntotutkimukset ja korjaustapavaihtoehto Juho Lipponen Suomen Sisäilmakeskus Oy Ohjaajat: Eila Hämäläinen Suomen Sisäilmakeskus Oy ja Mike Heinonen ISS

Lisätiedot

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS 16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS PERTUN PARAKKIKOULU 05400 JOKELA 05400 JOKELA 2/6 SISÄLLYSLUETTELO 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohdetiedot ja tilaaja... 3 1.2 Toimeksiannon laatija... 3 1.3 Toimeksiannon

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 2106/2019 1/11

KK-Kartoitus RAPORTTI 2106/2019 1/11 KK-Kartoitus RAPORTTI 2106/2019 1/11 Oskarinkatu 12, 61200 Lapua Liikerakennuksen kuntokatselmus 14.6.2019 klo 10.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 2106/2019 2/11 Tilaus 7.6.2019: Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies puh Olli Kontinen, Rehtori puh Frej Andersson, Kiinteistönhoitaja puh.

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies puh Olli Kontinen, Rehtori puh Frej Andersson, Kiinteistönhoitaja puh. Sivuja:1/6 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki Pekka Koskimies Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: Isännöitsijä: HINTHAARAN KOULU Koulutie 26 07110 HINTHAARA Varastohuoneen 221 kartoitus.

Lisätiedot

Kartanonkosken koulun tekniset

Kartanonkosken koulun tekniset Kartanonkosken koulun tekniset selvitykset Infotilaisuudet koulun henkilökunnalle ja oppilaiden huoltajille Pekka Wallenius, tilakeskusjohtaja Osittainen kuntotutkimus Tekijä: Sisäilmatalo Kärki Oy Ajankohta:

Lisätiedot

GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU. Sisäilma- ja kuntotutkimus

GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU. Sisäilma- ja kuntotutkimus GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU Sisäilma- ja kuntotutkimus Tiedotustilaisuus 5.3.2018 Olavi Vaittinen, rakennusterveysasiantuntija Inspector Sec Oy (ISEC) TUTKIMUKSEN TOTEUTUS Koulurakennus ja liikuntasalirakennus:

Lisätiedot

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET 30.3.2015 YLEISTIEDOT 1.1 Kohde Hyrsylän koulu Hyrsyläntie 169 09430 SAUKKOLA 1.2 Tilaaja Lohjan kaupunki Tekninen toimi/tilapalvelut Kari Koljonen

Lisätiedot

Käyttäjän tiedot. Nimi. Katuosoite Hämeenkatu 1 A 1 Postiosoite Sähköposti. Puhelinnumero 000 1234123

Käyttäjän tiedot. Nimi. Katuosoite Hämeenkatu 1 A 1 Postiosoite Sähköposti. Puhelinnumero 000 1234123 04.05.205 /6 Kohteen tiedot Nimi MALLITALO 930 luvun esimerkki Katuosoite Hämeenkatu Postiosoite 00000, Kotikunta Rakennuskunta/maakunta Helsinki, Uusimaa Käyttäjän tiedot Nimi Erkki Esimerkki Katuosoite

Lisätiedot

Merenojan koulu, Kalajoen kaupunki

Merenojan koulu, Kalajoen kaupunki Väliraportti, (alustavia käsityksiä rakennuksen kunnosta) 19.4.2017 Työnro 3512584 Ins. Petri Sippola Ins. Henrik Turtinen 2 (34) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...5 1.1 Tilaaja...5 1.2 Tutkimuksen tekijät...5

Lisätiedot

MEDIALUKION SISÄÄNKÄYNTIEN ALATASANTEIDEN KOSTEUSVAURIOT JA MUUT KOSTEUS- JA SISÄILMAONGELMAT

MEDIALUKION SISÄÄNKÄYNTIEN ALATASANTEIDEN KOSTEUSVAURIOT JA MUUT KOSTEUS- JA SISÄILMAONGELMAT HELSINGIN KAUPUNKI RAPORTTI RAKENNUSVIRASTO HKR-Rakennuttaja Marianna Tuomainen 1 (7) 27.8.2012 MEDIALUKIO Moisionkatu 3 00730 HELSINKI MEDIALUKION SISÄÄNKÄYNTIEN ALATASANTEIDEN KOSTEUSVAURIOT JA MUUT

Lisätiedot

TIIVEYS- JA PAINESUHDE TUTKIMUS

TIIVEYS- JA PAINESUHDE TUTKIMUS Projekti 51292.35 RATAS PRO RAKENNETEKNIIKKA TALOTEKNIIKKA SISÄILMA TIIVEYS- JA PAINESUHDE TUTKIMUS Avoin päiväkoti Majakka Maalinauhantie 7, Vantaa 23.4.2012, muutos A 2 YHTEYSTIEDOT Tutkimuskohde Avoin

Lisätiedot

S I S Ä I L M A T U T K I M U S

S I S Ä I L M A T U T K I M U S Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 31.5.2011 S I S Ä I L M A T U T K I M U S Jokivarren Koulu Sorvatie 16, Vantaa 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3 3. TULOKSET...

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 20.08.15 9935 Kinnunen Vesa 050-9186695 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27510 Eura markus.rantanen@eura.fi TYÖKOHDE As Oy Kotivainio Kotivainiontie 3 as

Lisätiedot

Kellarin auditorion, aulan ja wc-tilojen kosteuskartoitus. Viktor Johansson, Polygon Finland Oy

Kellarin auditorion, aulan ja wc-tilojen kosteuskartoitus. Viktor Johansson, Polygon Finland Oy Sivuja:1/10 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki Pekka Koskimies Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: Linnankosken Lukio Piispankatu 24-26 06100 PORVOO Kellarin auditorion, aulan ja wc-tilojen

Lisätiedot

PÄIVÄKUMMUN PÄIVÄKOTI

PÄIVÄKUMMUN PÄIVÄKOTI 9.5.2007 ALUSTATILASELVITYS PÄIVÄKUMMUN PÄIVÄKOTI Ilosjoentie 11 01420 VANTAA ASB-YHTIÖT, ASB-Consult Oy Ab, Helsinki Asko Karvonen (GSM 0400 646 244) Insinööri (AMK) Alustatilaselvitys/ Päiväkummun päiväkoti

Lisätiedot

Mikrobi, asbesti, VOC,PAH, ja pintapölynäytteiden otto sekä rakenneavaukset Lukio, Keskuskoulu ja Kirkonkylän koulu

Mikrobi, asbesti, VOC,PAH, ja pintapölynäytteiden otto sekä rakenneavaukset Lukio, Keskuskoulu ja Kirkonkylän koulu Mikrobi, asbesti, VOC,PAH, ja pintapölynäytteiden otto sekä rakenneavaukset Lukio, Keskuskoulu ja Kirkonkylän koulu Kohde: Pinta-ala: - Rakennusvuosi: - Keskuskoulu, lukio ja Kirkonkylän koulu Rakennusala:

Lisätiedot