pv 1. Kuvaus volgan mutka Lähtö 13:000 16:00- varustettu meidät Pietari ruokakulttuureihin: ruokaperinteiseen jatkossa volgan tuntia, Marinma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "pv 1. Kuvaus volgan mutka Lähtö 13:000 16:00- varustettu meidät Pietari ruokakulttuureihin: ruokaperinteiseen jatkossa volgan tuntia, Marinma"

Transkriptio

1 volga an ja a uralin kivimatkaa touko- kesäkuu 2010 Pietari Moskova Marinma aa mutka keski-urali ekaterinburg pv 1. Ohjelmantapahtuma Suomesta Volgan mutkaan Kuvaus 5:00 Lähtö Suomesta 11:000 Viipurin kautta-ajo 13:000 Saapuminen Pietariin 13:000 Suomalainen bussiyhtiö*; WC:lla ja televisiolla varustettu linja-auto lähteee varhain aamulla ajamaan Turusta Helsingin ja Tampereen kautta itärajalle päin; välipysäkit lähtijöiden toivomuksista; sama bussi (suomalainen kuljettaja) vie meidät Pietarista takaisin Suomeen matkan loppupäivänä. onnistuu, mikäli rajanylitys on sujunut viivästyksettä eikä kuljettaja matkan aamuksi aavistaa pahoja ruuhkoja Pietarin liikkeenteessä. Lounas ja ilta-pala rautatieaseman ravintoloissa pääkadun tuntumassa, jossa valuutan vaihto. Ruokailu matkalla on hyvin monipuolinen. Tutustumme matkan aikana eri alueiden ruokakulttuureihin: aluksi Pietarin kansainväliseen ruokaperinteiseen pääkadun ravintolassa, jatkossa tarjollaa on tsuvasi-kansan sekä vuorimarilaisten Volgan herkkija, sitten maistamme niitty-marilaisten ja alkuperäiskansojen ja jopa tataarikeittiota. 16:00- Lähtö junalla Volgan mutkaan päin Matka Marinmaann lähelle kestää n. 17 tuntia, muttei se tunnuu millään tavalla ikävältä tai hankalalta: lepäilemme kodikkaan makuuvaunun neljän hengen lukittavissa* hyteissä, jotka mukavine sohvineen ja pöytineen muistuttavat hotellihuoneita. Isomman porukan käyttöön lunastamme jopa koko junavaunun kerrallaan alatason mukavine ikkunapaikkoineen. sivu 1.(11)

2 Palvelu matkalla Matkustamme omassa* junavaunussa, joka tarvittaessa saadaan illemmalla myös lukittua ja näin ollen eristettyä muusta junasta, vaikkei sitä koskaan tarvinnut: matkoillamme ei ole tapahtunut yhtään varkautta. Jokaisessaa junavaunussa on kaksi vaunupalvelijaa, jotka sijaavat pyynnöstä vuoteet, siivoavat käytävät ja vessat, keittävät kahviaa ja teetä tai muutenkin palvelevat matkalaisia koko matkan ajan. Ruokailu matkalla Junan keskiosassaa on normaalisti ravintolavaunu, jossa käymme syömässä**. Siellä anniskellaan myös alkoholia (ei kuulu matkan hintaan) ja jos viihtyy ravintolassa voi istua kauemminkin. Sitä paitsi aikataulussaa on pidempiä pysähdyksiä ja laiturilla myydään paikallisia herkkuja ja lämpimiä ruokia, joita voi ostaa eväiksi tai välipalaksi. (**Vaihtoehtoisestii lämmin ateria saadaan suoraan omaan vaunupaikkaan). pv VOLGAN MUTKASSA 2. 9:00 12:00- Vuori-Marinmaalla Saapuminen Marinmaann etelärajalle Saavumme Marinmaan eteläpuolella sijatsevalle rautatieasemalle, jolta alkaa unohtumaton mehiläishoitomatkamme Volgaa alaspäin. Liikumme paikallisella maastolinja-autolla, jolla mukavasti pääsemme myös heikkokuntoisten hiekkateiden päässä sijaitseviin metsämehiläistarhoihin Saapuminen Vuori-Mariin Matkalla pidämme taukojaa mielenkiintoisissa kivikohteissa sekä kahvi- ja ostospysähdyksiä (kuvassa: suomalaiset marin rajalla). Myös menoamtakalla niin kuin koko matkan ajankin syömme vähintäänn kolme ateriaa päivässä, jolloin tarjollaa on lämmintä ruokaa niin kuin Marissa ja yleensä sukulaiskansoilla on tapana syödä. Vuori-Marinmaan suuri kierros Päivän kuluessa teemmee unohtumattoman kierroksen ympäri Vuori-Marinmaata, jonka aikana näemme kuuluisia marilaisia vuoria ja nautimme alueen huikeista maisemista. Kierrämmee Volgan Vuori-Marin niemenmaata ja tutustumme myös vuorimarilaisten naapuriheimoihin kurkistamalla esim. tsavasilaisky yliin. Hirsitaloja ja kivikirkkoja Kiertelemme vuorimarilaisia paikkakuntia, joissa edelleen kuuluuu kirveenkalketta. Ihailemme paikallisten asukkaiden puuleikkaustaitoa, katsomme heidän pelkällä kirveellä valmistamiaan koristeellisia portteja ja ikkunalautoja sekä käymme Vuori-Marissa niin lukuisissa kivikirkoissa. sivu 2.(11)

3 Vuorimarilaisiaa perinnekyliä Vuori-Marin kiertoajelumme aikana voimme pysähtyä eri kyliin kuuntelemaan vuorimarilaisia lauluperinteitä tai ihailemaan korkeatasoista kädentaitoa: erityisesti kuomatyö ja varpapunonta kukoistavat täällä. Saamme ostaa ja lahjaksi kauniita perinteellisiä esineitä matkamuistoiksi. Tutkimme paikallisia kaivoksia ja marilaisten geologien johdolla saamme kalkutella niissä. -18:00 20:000 21:000 Saapuminen Tsikmän kaupunkiinn Majoitumme kaupungin hotellin kahden ja yhden hengen huoneisiin; hotelli sijaitsee Tsikmän uudenaikaisessa keskustassa, teatteria ja kunnantaloa vastapäätä. Sieltä pääse mukavasti kävellen alas kaupungin läheiseen historialliseen keskustaan ja Volgan rantakadulle. Vuorimarilainen teatteri Illalla käymme maailman ainoassa vuori- sen meitä varten lavastamaa marikylien elämästä kertovaa vilkasta näytelmää. Esitys on vuorimarin kielellä, mutta tulkkauksen avulla aivan selkeä. marinkielisessä teatterissa katsomassa erikoisesti Lyhyehkön esityksen jälkeen tapaamme teatterin henkilökuntaa sekä nuoria vuorimarilaisia päänäyttelijöitä (kuvassa). Ilta-pala hotellin ravintolassa Syömme ilta-pala ja seuraavan päivän aamiaista hotellin siistissä ja valoisassaa ravintolassa, jossa järjestetään usein tanssi-iltoja. Sen lisäksi hotellin yhteydessä on yöbaari, joka on auki klo 2 asti. 3. Volgan risteily 8:00 9:00 9:00 Aamupala hotellin ravintolassa Vuorimarilainen ulkoilmamuseo Tsikmän ehdoton ykkönen on kuitenkin vuorimarilainen puurakennustaidon ulkoilmamuseo, johon on keskitetty arvokkaimpia rakennuksia kaikkialta Vuori-Marista sekä tuotu Volgan takia veden alle jääneiden kylien taloja. patoamisen Museo on ainutlaatuinen ja merkitykseltään on verrattavissa Karjalan kuuluisaan Kizhin saareen. Tsikmän pääkaupunki Kosmodemjansk (mariksi Tsikmä) on Vuori-Marin sekä virallinen että epävirallinen keskus. Vietämme aamupäivän kaupunkiin. tutustuen Vuori-Marin ainoaan Tsikmän vanhoja kirkkoja Kaupungissa on paljon kirkkoja, ei edes seitsemänkymmentä vuotta kommunistivaltaa tuhonnut paljon näistä arvokkaista rakennuksista, jotka kuuluvat Tsikmän kaupunkikuvaan. sivu 3.(11)

4 Kauppiasarkkitehtuuri Tsikmän kaduilla näkee paljon hyvin koristeellisia kauppiaiden taloja ja talousrakennuksia, joiden tyyli on vaikuttanut myös ympäristön vuorimarilaisten kylien hirsitupien koristeluun. 14:000 18:000 19:000 20:000 22:000 Niitty-Marinmaa Lähtö Čavašin tasavaltaan retkilaivalla Jatkamme matkaa eteenpäin Čavašin naapuritasavallan pääkaupunki Čebokasariin. Teemme mielenkiintoisen monen tunninn retken omallaa vuokralaivalla Volgaaa alas päin, jonka aikanaa syömme laivassa marilaisia herkkuja ja mahdollisesti nousemme myös maihin. Vapaaehtoisesti liikumme bussilla maitse, mikä mahdollistaa mielenkiintoisia pysähdyksiä reitin varrellaa oleviin mari- ja čavašikyliin. Saapuminen Čeboksariin Tutustumme vielä yhteen Volgan suurkaupunkiin. Laskemme Volgan rannalle monen kilometrin pituista pääkatuaa pitkin, jolla mielenkiintoista seurata vuosisatojen tyylien vaihtoa. Monipuolisen tutustumisohjelman oheen nautimme vapaa-ajasta kaupungin historiallisessa keskustassa ja vanhassa satamassa, johon päätyy uusi kävelykatu. Čavašin kansallismuseo Čavašin kansa on alunperin ollut marilaisten naapurissa asunut suomalais-ugrilainen heimo, joka ataarien Volgan mutkaan saavuttua vaihtanut kielensä ja identiteettinsä. Silti čavašit puhuvat nykyistä turkinsukuista kieltään kovalla suomalaisella aksentilla ja heidän perinteellisen talonpoikaisen hirsitalokulttuurinsa monet piirteet edelleenkin ovat suomalais-ugrilaista alkuperää. Ruokailu čavaširavintolassa Čebokasarin oleskelumme aikana poikkeamme syömään historiallisessa keskustassa sijaitsevaan oikeaan čavaširavintolaan (kuvassa), jossa aidon čavašikansallislounaan maistamme perinteellisiä ruokia kuten karhun tai Volgan mutkan villisian paistiaa tai hirvenlihamakkaroita. Myös čavašinkielinen henkilökunta käsityönä tehdyt perinteelliset pellavapuvut päällään täydentää aitoa talonpoikaista ilmapiiriä. Lähtö Niitty-Marinmaalle Saapuminen Joškar-Olaan, majoitus hotellissa sivu 4.(11)

5 22:30 Marilaisia ystävämme Pääkaupungissa kulttuurijärjestöjen olemme vieraina, marilaisten tutustumme kaupunkilaisten marilaisten elämään, käynemme seuraavana päivänä Marin valtionyliopistossa tapaamassa suomen ja marin kielen osastojen opettajia ja ylioppilaita, jotka mielellään toimivat matkaoppainamme kaupungissaan. vieraillessamme heidän Ateria hotellin ravintolassa Hyväksi perinteeksi on tullut kutsua suomen kielen opiskelijoita syömään yhdessä hotellimme ravintolaan. Epävirallisen tutustumisen jälkeen on kivaa lähteä kaupungille yhteiselle iltakävelylle tai halutessa voi jäädää ravintolaann alkavaan diskoon. (kuva Heikki Laurila, joka istuu keskessä) 4. 08:000 09:000 Niitty-Marinmaan fossiileja Seisovapöytä hotellin ravintolassa Joškar-Olan ohjelma Kiertoajelu ja vapaa-ajan vietto Joškar-Olan keskustassa. Mariyliopiston tyttöjen opastamina lähdemme pieninn ryhmin käymään kaupungin torilla, tavarataloilla, lahjaliikkeissä, postissa ja marilaisessa kirjakaupassa. Vaihtoehtoisesti Niitty- Marinmaan tutustumisohjelma, ks. alempana: Saapuminen majakylään Matkamme vie Niitty-Marin sydäimiin, jota sanotaan marilaisten Kaustiseksi. Siellä päämääränämme on pieni, mutta perinnerikas syrjäkylä, jonka asukkaat ovat säilyneet päiviimme saakkaa yhteyden luontoympäristöönsä ja elävät sopusoinnussa sen kanssa. Ilomielin he ottavat suomalaisia kunniaksemme vieraita jopa vastaan ulkopidot järjestämällä konsertteineen suoraan kyläkadulla! Veden jumalan pyhäkkö Marilaiset uskovat veden jumalaan (Vyd Jumo mariksi) ja lähteen jumalattareen (Vyd Ava, eli veden äiti), siis joka kylällä ja usein perheilläkin on oma pyhälähdealu ue, jolta ei saa poimia kukkia pyytämättä lupaa ja lapset tuovat lahjojaan ja muita pieniä uhreja Veden Äidille. Muraa tarkoittaa laulaa Marilaiset laulavat kernaasti ja paljon ja jokaisella laulajalla on silloin päällään kansallispuku. Meille emäntärouvat esittävät ikivanhoja laulujaan kodikkaissa kotikonserteissaan, hyvällää säällä ulkona rantanurmikolla tai jopa suoraan kyläkadulla. sivu 5.(11)

6 Jumala asuu puussa Niin kuin kaikkii muutkin suomalais-ugrilaiset heimoveljemme myös marilaiset ovat metsäkansa, he palvovat puita uskoessaan jumalien todella asuvan niiden sydämessä. Jokainen puulaji edustaa tiettyä jumalaa, henkeä tai perheenjäsentä, esim. lapsen syntyessään isäntä istuttaaa pihalle hänelle nimitetyn puun kotilehtoonsa. Myös suomalaisille puun kanssa puhuminen ja halaaminen ei ollut mikään outo teko. Savusaunoja Suomalaisten tapaan myös marilaiset ovat saunakansa: ennen vanhaa marilaiset peseytyivät valkouunissaan ja tähän asti joissakin taloissa on säilynyt jopa oikea savusauna. Tavallinen marilainen valkosauna on hyvin suunniteltu, siisti ja mukavan kuuma ja isäntäväki lämmittää niitä mielellään meille tilauksesta, tarjoavat tammivihtaa ja jopa opastaa saunansa käyttöön. Marilaista kotielämää Saunan jälkeen vietämmee rauhallisen illan marilaisten isäntäväen kanssa, tutkimme talo- ja piharakennuksia, latoja ja navettoja, tutustumme kotieläimiin ja vierailemme naapuritaloissa, kyläkaupoissa ja vaikkapa kylätanssijaisilla. Talonpoikaiselämää Jatkamme tutustumista majakyläämme aamiaisen jälkeen, käymme paikallisen sovhosin pelloilla ja tiloissa, tapaamme sovhosin työntekijöitä ja maanviljelijöitä ja seuraamme omin silmin marilaismaatilojen taloudellistaa tilannetta. Tämän aamupäivän perehdymme marilaisiin tapoihin ja eläydymme Volgan mutkan sukulaiskansamme arkeen. Marilaisia perinteitä Mielenkiintoisen päivän kuluessa meille esitetään monia muinaisia kulttuuriperinteitä kuin esim. marilaisnaisille pakollista villasukkien pitämistä (kuvassa) ja paljon muita. Käynemme paikallisessa ompelimossa seuraamassa perinteellisten pöytäliinojen ompelemista. Saamme liikkua kaikkialla, katsella, kosketella ja kysellä. sivu 6.(11)

7 15:000 19:000 Uhrilehdot on joka kylällä, niissä voi olla usea- marit kin eri jumalille omistettua puuta. Rukoillessa koputtavat runkoon ja ovat keskustelevinaan jumalan kanssa ontelon kautta. Juhla-aikana koko kylä kokoontuu pässin uhrausteurastukselle ja oksiin sidotaan ommeltuja käspaikkoja. Uhrilehto on keskellä peltoa eikä sinne johda mikään tie tai polku: marit käy siellä kerran kolmessa vuodessa. Uhripapin johdolla perinteinen valkohuopahattu päässään käymme jopa kulttimetsän uhrausaholla. Lounas kyläruokalassa Syömme lounasta sovhoosin työntekijöiden ruokalassa, jonka kanta-asiakkaina ovat myös tasavallan marilainen maanviljelyministeri ja Marin eduskunnan kansaedustaja, joka toiminee vastaanottajanamme. Paikalle saapunee kylän taiteilijoita, joiden säestyksellä opimme tanssimaan marilaisia kansatansseja. Jopa muinainen marilainen säkkipilli on kylässää edelleen käytössä. Matka Marinmaan halki Unohtumattomalla bussimatkallamme seuraamme ikkunasta toisenlaisia maisemia kuin mihin olemme tottuneet Euroopassa. Bussi pysähtyy moniin luonnonkohteisiin niin kuin uhrilehto kuvan taustalla sekä pieniin kyliin, joissa usein pidämme kahvi- ja kuvaus- tai ostostaukoja. Matkalla syömme lounasta Jaranginn kaupungissa. Dinomuseo Oikeita dinosaurusten luurankoja on nähtävissä paikallisessa Dinomuseossa, joka on pieni, mutta siitä huolimatta maailmankuulu: harvinaiset löydöt kiinnostavat kovasti amerikkalaisia ja saksalaisia paleontologeja. Museo sijaitsee pienessä maalaiskaupungissa ja on Euroopan ainoa, joka tekee työtä nimenomaan luustojen löytöalueella. (kuva Heikki Laurila) Marilaisten asuma-alue sijoittuu kolmen ison joen väliin: Volga, Vytlä ja Vjatka. 260 miljoonaa vuotta sitten Vjatka-joen kulku oli vastakkainenn ja sen soilla rannoilla asuivat dinosaurukset. Ihailemme vaikuttavaa näköalaa mahtavan virran törmältä, alhaalla dinosaurusten löytöpaikka, jonne hyvällä säällä lähdemme seikkailemaan. Vapaaehtoisesti osaporukalle tarjolla on oikea vanhan ajan marilainen savusauna Vjatkan rantakylästä. (kuva Olavi Poutanen) Dinosaurusten löytöretkellä Päästyämme alhaalle Vjatka-rantaan löytöpaikalla. Joka vuosi olemme jo heti dinosaurusten kevättulvan laskettua esille tulee uusia ja uusia monissa tapauksissa ihan ehjiä luurankoja. Dinamuseon työntekijät lähtevät silloin kenttätöihin etsimään niitä kävelemällä monia kilometria rantaa pitkin. Myös marinmatkojemmee aikana suomalaiset museonjohtajan opastamina tekivät mielenkiintoisia löytöjä, jotka he veivät mukaan kotikokoelmiinsa. sivu 7.(11)

8 22:000 01:00* Yöjuna Uralille pv rinteillä 5. Permin miljoonakaupunki 11:00* Saapuminen Permiin Ravintolailta Matkustamme tälläkin kertaa mukavasti omassa makuuvaunussa neljän hengenn osastoissa. Permissä majoitumme hotellissa, ateriat hotellin ja kaupungin ravintoloissa. Permikauden ulkomuseoo ja kivitarha Permikausi oli geologinen kausi paleotsooisen maailmankauden lopulla noin 300 miljoonaa vuotta sitten, joka sai nimensä Permin alueen mukaan. Kuivassa ja kylmässä ilmastossa havupuut levittäytyivät laajalle alueelle, jolla asui jättiläismatelijoita. Kausi päättyi suureen eläinlajien tuhoon. Kuuluisaan yliopiston kivimuseoon taivasalla on tulossa kivien lisäksi myös dinosauruksia moskeijat Tutustumme mielenkiintoiseen moskeija- arkkitehtuutrin sekä islamilaisten rakennusperinteisiin. Permin miljoonakaupungin suuri osa asukkaita ovat muslimeja ja maaseudulla ataarikylissä on nähtävissä harvinainen hirsitupamoskeija. Permin kiertoajelu ja vapaa-aika Tutustumme Permiin entisenä pääkaupunkina, jossa näkee edelleenkin merkittäviä rakennuksia 1800-luvulta. Permiä sanotaan Venäjän vapaamielisimmäksi ja demokratisimmäks kaupungiksi ja siinä hengissä nautimme oleskelustamme siellä koettuamme marikansan ahdistelua Volgan mutkassa. Permin aluemuseo Permin aluemuseossa on nähtävänä upea ja monien mielestä paras jalo- ja korukivi- sekä mineraalikokoelma, mammuttien ja muiden muinoin eläneiden dinosaurusten fossiililuurankoja sekä runsaasti muutakin geologista ja paleontologista faktatietoa esihistoriasta. Permiläismetallitaidetta Urali oli muinaisuudessa kantasuomalaisten kansojen asuttamaa aluetta. Todisteina siitä ovat sensaatiomaiset luolamaalaukset sekä maailman ainoa metallitaidekokoelma, jota nimitetään permiläispetotyyliksi, koska sen keskipisteessä ovat myös suomalaisille rakkaita eläimiä kuten hirvi ja karhu. Rikkain esineistö on esillä Permissä, mutta oheiset kuvat ovat tekijän tekemiä Pietarin talvipalatsissa eli Eremitaasissa, johon näin halutessa voimme pistäytyä Uralilta palatessamme sivu 8.(11)

9 pv Matkaa poikki Permin koru- ja kivikauppoja Paitsi museoissa ja näyttelyissä näemme Permissä paljon harvinaisia kiviä ja mineraaleja myytävänä isoissa ja pienissä korukaupoissa, mutta myös toreilla ja valmistajien omissa verstaksissa ja yksityisissä hiomoissa, josta onnen kaupalla saa todella arvokkaita kappaleita. Keski- sydämissä Lähdemme seikkailemaan ajaessammee Keski- päin. Uralia poikki Permistä Ekaterinburgiin Kuvaamme huikeita maisemia, ylitämme kallioharjuja ja maastobusseilla nousemme huippuihin, seuraamme mäiltä laskevia jokia ja nautiskelemme nuotiokahvit ja piknik-eväät. Näemme ja koemme paljon uutta tällä antoisalla sisämatkallaa ja näin ollen koko Keski- alue päänähtävyyksineen tuleee meille tutuksi. jääluola Matkan puoliväliltää Kungurin kaupungin seudulta löytyy maailmankuulu jääluola pitoisuudeltaan monta kilometriä, joka koostuu monista maanalaisista halleista ja käytävistä. Kullakin hallilla on oma nimi ja omat näkymät. Alhaisessa maanalaisessa lämpötilassa ylhäältä tippuva vesi jäähtyy vaikuttaviksi vedenputouksiksi ja muodostaa uskomattomia jääpelejä. Jäävuoren karstisuppilot Kalkkkiivisen Jäävuoren alla sijaitseva jääluola on yksi maailman tilavimmista ja monimutkaisimmista karstivajoamista, seutua sanotaan klassiseksi karsialueeksi. Suppiloita on yli kolme tuhatta ja keväällä sulavedellä täyttyessään vuoren pinta muuttuu lampimaisemaksi. Vesi häviää sieltä luolan sisälle kesään mennessä, mutta matkamme aikanaa voimme yhä ihailla tätä luonnon ihmettä. Permiläinen meri 260 miljoonaa vuotta sitten kohdalla oli jättiläinen Permimeri ja senaikaisen lämpimän ja kostean ilmaston olot olivat monille mereneläimille hyvin suotuisat. Ajan mittaan syntyivat korkeat koralliriutat, jotka meren perääntyessää jäivät kohoamaan kilometrien mantereen matkan sisäosaan päähän tuhansien nykyisestä merenrannasta kulttuurimaisemiaa kauttamatkallamme käytämme tehokkaita maastobusseja, joilla pääsemme vaivatta massaturismin pilaamattomiin luonnon kohteisiin, joissa usein olemmekin ensimmäisiä ulkomaalaisia. Tutustumme alkuperäiskansoihin, osallistumme paikallisiin juhliin, maistamme perinteistä ruokaa ja näin halutessamme voimme jäädä hirsikyliin myös yöksi perhemajoitukseen. sivu 9.(11)

10 pääkaupungissa Saapuminen Ekaterinburgiin Matkamme seuraava kohokohta on Ekaterinburgin suurkaupunki, jota sanotaan pääkaupungiksi ja Venäjän kolmanneksi pääkaupungiksi Moskovan ja Pietarin jälkeen. Ekaterinburgissa majoitumme hotellissa, syömme kaupungin ravintoloissa ja nautimme kaupungin kiertoajelusta ja kävelystä sekä vapaa-ajasta. Ekaterinburginn kivimuseo Paikallisten asiantuntijaoppaiden avullaa meille avautuvat upeat kivikokoelmia. Käymme maailmankuulussaa kivimuseossa sekä monissa muissa kaupungin nähtävyyksissä. löytöretkillä Jatkopäivinä johdolla lähdemme kaupungin ympäristössä sijaitseviin mielenkiintoisiin kohteisiin, joihin teemme päivän pistoretkiä, kurkistamme jopa taakse itärinteille ja näinn ollen täydennämme mielikuvaamme. kiviostoksilla Niitä kiviä, joita emme onnistu kaivaamaan itse saamme ostaa Ekaterinburginn muutamasta isosta kivitavarataloista sekä monista pienistä liikkeistä ja hiomoista, sieltä löytyy kiviä myös muualta kuten Altain vuoristosta ja laajan Siperian kamaralta. 14:45-15:30 20:000 Tsarinperheenn kohtalot Paitsi geologista ja kiviohjelmaa meille jää vielä riittävästi aikaa utustuaksemme esim. viimeisen venäläisen tsaarin perheen traagiseen loppuun Ekaterinburgissa sekä muutenkin monipuolisen miljoonakaupunginn vanhaan ja uuteen historiaan, kulttuuriin ja arkkitehtuuriin, perinteisiin ja nykyaikaan ja vaikkapa viihde-elämään vapaa- (huomioi aikaero: lähtö on ja saapuminen Pietarin ajassa, joka on suomen aikaan nähden ajalla. Paluulento Pietariin Lennämme Ekaterinburgista Pietarin lentoasemalle tunti edellä) jossa suomalainen bussimme odottaa meidät. Syötyämme jatkamme matkaa Suomen rajalle (ostokset duty-free myymälässä) ja sitten Helsinkiin ja Tampereelle päin. Saapuminen Suomeen sivu 10.(11)

11 Kymmenen päivän geologisen matkan täyshoitohinta bussi-, yöjuna- laivakuljetuksineenn ja paluulentoineen kaikkine muinekin palveluineen: ks.ugrimatkat.net Tämä matkaa on erikoismatka, jonka tarjoamme teemamatkojen hintaan mm. joustavamman kuljetuksen vuoksi. Sovellamme yleisiä valmismatkaehtoja. Oikeus muutoksiin myös matkan aikanakin pidätetään *Kesän laivahinnat ja -aikataulut tarkistetaan purjehduskauden alettua huhtikuussa; juna-aikataulut hintoineen annetaan Venäjällä ilmi vain 45 vrk ennen matkaa. Kaikki aikataulutt ja kelloajat ovat noin-arvoja, jotka Venäjän olosuhteissa saattavat muuttua. Hoitamme viisumit, jotka ovat omaan kustannushintaan n. 60/ /hlö. Hinta ja kuljetusvaihtoehdot laskettu ryhmän minimikoon ollessaan 25 hlö, muuten varaamme itsellemme oikeuden muutoksiin erityisesti kuljetuksen osalta. Jos ryhmässää on yli 35 hlöä voimme varata oman junavaunun. Kaikki kuvat ovat tekijän valokuvaamia ohjelmatapah htumien mukaisissa paikoissa. Kaikki oikeudet pidätetään: Leo Baskin, Suomalais-ugrilainen matkatoimisto, Frankfurt am Main, Saksa w w w. u g r i m a t k a t. n e t sivu 11.(11)

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu marinmaan uhrilehtoja Pietari Marinmaa Joškar-ola tataaria kazan Moskova kesäisin lähdöt viikottain pv Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan Kuvaus 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*;

Lisätiedot

Ohjelmantapahtuma 1. Suomesta Volgan mutkaan. 04:00 Matkan alku Lahdesta Suomalainen WC:lla ja televisiolla varustettu linjaauto/venäläinen

Ohjelmantapahtuma 1. Suomesta Volgan mutkaan. 04:00 Matkan alku Lahdesta Suomalainen WC:lla ja televisiolla varustettu linjaauto/venäläinen keski-uralin mineraalimatka 13.-22. toukokuuta 2011 Pietari Marinmaa Perm kungur ekaterinburg keski-urali pv Ohjelmantapahtuma 1. Suomesta Volgan mutkaan Kuvaus 04:00 Matkan alku Lahdesta Suomalainen WC:lla

Lisätiedot

Ohjelmantapahtuma 1. Suomesta Volgan mutkaan

Ohjelmantapahtuma 1. Suomesta Volgan mutkaan Junamatka siperian halki Pietari moskova volgan mutka Uralin vuoristo Ekaterinburg Novosibirsk Irkutsk baikaljärvi vladivostok pv Ohjelmantapahtuma 1. Suomesta Volgan mutkaan 6:00~ 10:00 Kuvaus Lähtö Suomesta

Lisätiedot

Tverin Karjalan Savusaunamatka 16.8. 23.8.2015

Tverin Karjalan Savusaunamatka 16.8. 23.8.2015 Tverin Karjalan Savusaunamatka 16.8. 23.8.2015 Tämä matka on tehty ennenkin. Se oli niin hyvä että pyysimme Leo Baskinia järjestämään matkan uudelleen. Tämä on tosi Savusaunafaneille. Matalle mahtuu vain

Lisätiedot

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Nizhni Novgorodiin. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Nizhni Novgorodiin. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu vuorimarien kannelkansa pv kesäisin lähdöt viikottain Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Nizhni Novgorodiin Pietari, inkeri Nižni novgorod Vuori-mari volgan mutka tsikmä čavašinmaa Moskova Kuvaus 6:00 Lähtö

Lisätiedot

pv 1. Pietari ja Inkeri 6:00 Lähtö Suomesta Kaarina - Tampere- Forssa - Karkkila - Helsinki Hamina Vaalimaa

pv 1. Pietari ja Inkeri 6:00 Lähtö Suomesta Kaarina - Tampere- Forssa - Karkkila - Helsinki Hamina Vaalimaa Pietari INKERI kirov udmurti u komi k syktyvkar pohjois-viena p 15.-22. 1 elokuuta 2008 pv Tapahtuma 1. Pietari ja Inkeri Kuvaus 6:00 Lähtö Suomesta Kaarina - Tampere- Forssa - Karkkila - Helsinki Hamina

Lisätiedot

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu vuorimarien kannelkansa pv Luontomatka volgan mutkaan Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan Kuvaus Pietari, inkeri Nižni novgorod Vuori-mari volgan mutka tsikmä čavašinmaa Moskova 6:00 Lähtö Suomesta

Lisätiedot

kansainvälinen vuorolinja-auto riippuen ryhmän koosta. 13:30 Saapuminen Pietariin Pietarissa valutan vaihto, ostokset ja ruokailu

kansainvälinen vuorolinja-auto riippuen ryhmän koosta. 13:30 Saapuminen Pietariin Pietarissa valutan vaihto, ostokset ja ruokailu Pietari Marinmaa uhrilehto tataaria kazan kaksi matkaa kesä- ja heinäkuussa 2008 pv Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan Kuvaus 8:00 Lähtö Suomesta Sibelius-juna, suomalainen turistibussi tai

Lisätiedot

Ohjelmantapahtuma 1. pv Suomesta Siperiaan 6:00~ 10:00

Ohjelmantapahtuma 1. pv Suomesta Siperiaan 6:00~ 10:00 Siperian sininen helmi Irkutsk baikalsk rantarautatie laivaristeily baikalin saaristo pv kesäkuu 2012 Ohjelmantapahtuma 1. pv Suomesta Siperiaan 6:00~ 10:00 14:36 huomioi aikaero: Pietarin aika on suomen

Lisätiedot

pv Ohjelmantapahtuma Kuvaus 1. n. 6:00 Laatokan Karjala Matkan alku, bussi lähtee Etelä- tai Keski-

pv Ohjelmantapahtuma Kuvaus 1. n. 6:00 Laatokan Karjala Matkan alku, bussi lähtee Etelä- tai Keski- Laatokan ympäri - juhannus kuujärvellä sortavala äänislinna kižin saari Kuujärvi Aunus tihvinä Pietari 23.-27. kesäkuuta 2010 pv Ohjelmantapahtuma Kuvaus 1. n. 6:00 Laatokan Karjala Matkan alku, bussi

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5)

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) Matka 14: Myanmar (11 pvä/ 10 yötä) 1 yö Yangon- 1 yö Bagan- 2 yötä Mandalay- 2 yötä Inle-järvi- 1 yö Yangon- 3 yötä Ngpali Hotellit: Summit Park View Hotel (Yangon), Thazin

Lisätiedot

RUSKAMATKA NELJÄN KANSAN MAISEMIIN , 3 PÄIVÄÄ

RUSKAMATKA NELJÄN KANSAN MAISEMIIN , 3 PÄIVÄÄ www.matkarasti.fi RUSKAMATKA NELJÄN KANSAN MAISEMIIN 13.-15.9.2019, 3 PÄIVÄÄ Ruskamatkamme suuntaa Varangin vuonolle; Pykeijaan ja Kirkkoniemeen. Perehdymme oppaan johdolla alueen historiaan ja nykypäivään,

Lisätiedot

Lomalla Raamatun historiaa

Lomalla Raamatun historiaa Lomalla Raamatun historiaa Yhdistelmämatka Israeliin 03.-11.09.2018 v Asumme Tel Avivissa Leonardo Art- hotellissa v Teemme kaksi retkipäivää Jerusalemiin v Kaksi retkipäivää Tiberiakseen v Oppaana Ariel

Lisätiedot

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa 22.-29.4.2018 Su 22.4.2018 Matka lähti Kuopiosta, Rissalan lentoasemalta. Morotettiin porukat ja hypättiin myöhässä olevaan koneeseen. Eväät syötiin suomalaisella

Lisätiedot

KEVÄTMATKA SYMPAATTISEEN LJUBLJANAAN

KEVÄTMATKA SYMPAATTISEEN LJUBLJANAAN KEVÄTMATKA SYMPAATTISEEN LJUBLJANAAN 22. 25.04.2020 Kevään ryhmämatkamme suuntautuu Slovenian pääkaupunkiin, sympaattiseen Ljubljanaan. Lähde mukaan kokemaan uusi, upea ja raikas kaupunkikohde, sen historia

Lisätiedot

Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA. 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm

Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA. 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm Retki nro 1. Reykjavík - pääkaupungin kiertoajelu Opastettu kierros Reykjavikissa. Retken pituus n. 2,5

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA. 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm

Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA. 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm Reki nro 1. Reykjavík Opastettu kierros Reykjavikissa Kerrotaan ja nähdään eri paikkoja kaupungissa Retken

Lisätiedot

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden 03.05.2018 10:00-14:30 Allegro juna lähtee Helsinki-Pietari 3,5 tuntia 14:30-17:00 Saapuminen Pietariin, Pietari kiertoajelu bussilla 17:00-18:30 Pietari-Paavalin linnoitukseen Neva-joen Jänissaarelle

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 1. päivä 4.5.16 Saapuminen Sloveniaan ja Bledin retki Saapuminen Ljubljaanan lentokentälle. Suomea puhuva RIL-matkalaisille tuttu oppaamme Marketa Sindelova ja

Lisätiedot

Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016

Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016 Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan loistavampia nähtävyyksiä.

Lisätiedot

Tieteen Ystävien Seura ry Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja

Tieteen Ystävien Seura ry Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja Tieteen Ystävien Seura ry Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja 22. 28.5.2017 Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja Ajankohta: 22. 28.5.2017 Norwegianin

Lisätiedot

... Alppien alta Adrialle

... Alppien alta Adrialle Itävallan, Unkarin, Italian ja Kroatian syleilyssä sijaitseva pieni Slovenia on mantereemme monipuolisimpia maita. Sen maalaukselliset maisemat ulottuvat Alpeilta Adrianmerelle tarjoten lukuisia maailmanluokan

Lisätiedot

KOTIHARJUN SAUNAYHDISTYS ry

KOTIHARJUN SAUNAYHDISTYS ry To 17. Su 20.5.2012 Saunaretki Karjalaan Sivu 1 / 14 Kotiharjun Saunayhdistys ry:n perinteinen kevätretki Karjalan maisemiin ja sen saunoihin. Entistä Suomea. Heino Tours Finland, Kotka. Venäjän puolella.

Lisätiedot

Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä

Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä Vietä pitkä viikonloppu kesäisessä Krakovassa Finnairin suorilla lennoilla Helsingistä! Krakovan värikäs historia ja eloisa nykypäivä, hyvin säilynyt UNESCO:n maailmanperintökohteisiin

Lisätiedot

THAIMAA SPECIAL. Päivä 1. Päivä 2

THAIMAA SPECIAL. Päivä 1. Päivä 2 THAIMAA SPECIAL BANGKOK - KWAI-JOKI HUA HIN GOLF KIERROS 14 päivää / 13 yötä Upea yhdistelmämatka, jossa koet Thaimaan eri puolet ja pelaat Thaimaan upeimmilla kentillä. Voit hankkia edullisia golfvarusteita

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

SAIMAAN SEUDUN AARTEET , 3 PÄIVÄÄ

SAIMAAN SEUDUN AARTEET , 3 PÄIVÄÄ www.matkarasti.fi SAIMAAN SEUDUN AARTEET 23.-25.7.2019, 3 PÄIVÄÄ Suomen suurin vesistö ja Euroopan 4. suurin järvi tunnetaan maisemiensa kauneudesta ja luonnon rauhasta. Lappeenranta nähtävyyksineen ja

Lisätiedot

BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007

BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007 BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007 tourwiseireland 1 Hotelli Dublinissa: Academy Hotel * * * Academy hotelli on mukava kolmen tähden hotelli aivan Dublinin keskustassa O Connell Street

Lisätiedot

KymiSun. Tervetuloa retkillemme luontoon, kulttuuriin, historiaan ja ihmiseen.

KymiSun. Tervetuloa retkillemme luontoon, kulttuuriin, historiaan ja ihmiseen. tarjoaa unohtumattomia elämyksiä veneretkillä yrityksille, ryhmille ja yhteisöille. Kymijoen historiaretkillä, Verlan kirkkailla vesillä ja Unescon Maailmanperintökohteessa, sekä Repoveden erämaiden siimeksessä.

Lisätiedot

Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv. Esittely. Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv. Kohdetietoa. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 7

Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv. Esittely. Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv. Kohdetietoa. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 7 Sivu 1 / 7 Esittely Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv Huikeiden vastakohtien Islanti on kuumien lähteiden, jäätiköiden, tulivuorien ja mahtavien putousten maa. Islannista löytyy niin satojen vuosien historiaa

Lisätiedot

Ryhmässä Fuengirolaan. v v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu

Ryhmässä Fuengirolaan. v v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu Ryhmässä Fuengirolaan v 14. -28.04.2018 v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu 30.11.2017 mennessä Mirja ; 0407635528 mirja.hanninen@hyvame.fi Tuomas ; 0400242686 tuomas.samuel@gmail.com

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

Alkusarja 4 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 4 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 4 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 8 WWW.AIKAMATKAT.FI P2 ALKUSARJA, LYHYT 5 8.9.2014 4 VRK ALK 790 SUORA LENTO HELSINGISTÄ HINTAAN SISÄLTYY

Lisätiedot

Matkaohjelma. A- Beach Links Kohti rantalomaa. Yrjö Tervakangas

Matkaohjelma. A- Beach Links Kohti rantalomaa. Yrjö Tervakangas Matkaohjelma A- Beach Links Kohti rantalomaa Yrjö Tervakangas 2 1. Päivä: Saapuminen Siem Reapiin valitsemastanne kohteesta. Kuljetus hotellille ja sisäänkirjautuminen. Päivällinen paikallisessa ravintolassa.

Lisätiedot

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 8 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P1 ALKUSARJA, PITKÄ 1 8.9.2014 8 CHARTER LENNOT HKI, TRE JA KUOPIO HINTAAN SISÄLTYY

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Lomamatka. Turkin Sideen Lento Jyväskylästä Anatalyaan. Matkan hinta Supertäysihoidolla

Lomamatka. Turkin Sideen Lento Jyväskylästä Anatalyaan. Matkan hinta Supertäysihoidolla Lomamatka Turkin Sideen 3.5. 10.5.2018 Lento Jyväskylästä Anatalyaan Matkan hinta 699.00 Supertäysihoidolla Hotelli La Grande Resort & Spa on iso, monipuolinen kylpylähotelli joka sijaitsee ranta-alueella

Lisätiedot

Ostosmatka Keskisen kyläkauppaan Tuuriin La 23.2.2013

Ostosmatka Keskisen kyläkauppaan Tuuriin La 23.2.2013 Ostosmatka Keskisen kyläkauppaan Tuuriin La 23.2.2013 Lähtöpaikat: Lapinlahti Siilinjärvi Kuopio Hinta: 32 / henkilö (edellyttää 30 lähtijää) Sitovat ilmoittautumiset 9.2 mennessä: Jaana Neuvonen p.044-5640

Lisätiedot

Laatokan kierros. Leppävirta (A) - Sortavala (B) - Aunus - Pietari (D) - Skuoritsa (E) - Leppävirta (F)

Laatokan kierros. Leppävirta (A) - Sortavala (B) - Aunus - Pietari (D) - Skuoritsa (E) - Leppävirta (F) 1 Laatokan kierros Leppävirran seurakunta järjestää 20. - 23. toukokuuta 2019 neljän päivän matkan Aunukseen, Pietariin ja Inkerinmaan Skuoritsaan ja kutsuu Sinua, mutta myös puolisoasi tai ystävääsi matkalle

Lisätiedot

Suomi-Portugali -yhdistyksen KEVÄTMATKA AZOREILLE

Suomi-Portugali -yhdistyksen KEVÄTMATKA AZOREILLE Suomi-Portugali -yhdistyksen KEVÄTMATKA AZOREILLE 24.-30.3.2019 Suomi-Portugali yhdistyksen jäsenmatka Vastuullinen matkanjärjestäjä: SUBLU TOUR PORTUGAL (www.sublutour.com/fi) - Nazaré, Portugali Ryhmän

Lisätiedot

K A N S A L L I S M U S E O N

K A N S A L L I S M U S E O N M e t r o p o l i a A M K M u o t o i l u n i n n o v a a t i o p r o j e k t i 2 0 1 5 K A N S A L L I S M U S E O N E e v a T e r ä v ä S i s u s t u s a r k k i t e h t u u r i 1 6. 1 0. 2 0 1 5 B

Lisätiedot

SAIMAAN LAIVAMATKAT OY KAHDEN PÄIVÄN RISTEILYT LUOSTARIRISTEILYT HOTELLIRISTEILY

SAIMAAN LAIVAMATKAT OY KAHDEN PÄIVÄN RISTEILYT LUOSTARIRISTEILYT HOTELLIRISTEILY RISTEILYT SINISELLÄ SAIMAALLA KAHDEN PÄIVÄN RISTEILYT Lähtö Kuopiosta (ti, to, la) tai Savonlinnasta (ma, ke, pe) klo 9.00. Risteily Heinäveden reittiä pitkin neljän sulkukanavan ja kahden avokanavan kautta

Lisätiedot

Täydellinen loma Lapissa

Täydellinen loma Lapissa Täydellinen loma Lapissa Ainutlaatuinen palvelukonsepti kokoaa saman katon alle kaksi viihtyisää ja tasokasta hotellia sekä Kokousja kongressi keskus Levi Summitin palveluineen ja näyttelyineen. Suomen

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN METSÄNHOITAJAT RY. Matka Kannakselle ja Pietariin -metsäasiaa, kulttuuria, nähtävyyksiä

KESKI-SUOMEN METSÄNHOITAJAT RY. Matka Kannakselle ja Pietariin -metsäasiaa, kulttuuria, nähtävyyksiä KESKI-SUOMEN METSÄNHOITAJAT RY Matka Kannakselle ja Pietariin -metsäasiaa, kulttuuria, nähtävyyksiä Keski-Suomen metsänhoitajat ry suunnittelee kolmipäiväistä matkaa Kannaksen ja Pietarin suuntaan syksyllä,

Lisätiedot

Opet Venäjällä. (Tekstit Jari Mustonen Juha Järvisen ja Tarja Lehmuskosken avustamana )

Opet Venäjällä. (Tekstit Jari Mustonen Juha Järvisen ja Tarja Lehmuskosken avustamana ) Opet Venäjällä Viime kesänä Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja SOOLin opettajat tekivät yhteisen matkan Venäjälle. Oppaanamme toimi rutinoitunut Venäjän matkaaja isä Stefan Holm. Matkan käytännön järjestelyistä

Lisätiedot

Alkusarja 9 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 9 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 9 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI BUSSIMATKA KATOWICEEN 31.8. 8.9.2014 9 KULJETUS: LAUTTA + BUSSI HINTAAN SISÄLTYY LAUTTAMATKAT

Lisätiedot

ilta-pala keskustan Pyhän Marian kirkon tiloissa 14:00-15:00

ilta-pala keskustan Pyhän Marian kirkon tiloissa 14:00-15:00 viiden lähisukukansan sauna- ja kulttuurimatka suomen lahden ja peipsi-järven ympäri pv Ohjelmantapahtuma 1. Pietarissa ja Inkerinmaalla Kuvaus Pietari inkeri Pietarhovi ivangorod pihkova irboska petseri

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Mistä tässä on kyse? Erikoinen kaupunki on täynnä tehtäviä, joita voi ratkaista kirjoittamalla tai piirtämällä. Kaupungin karttaa voi jatkaa piirtämällä tai sinne voi lisätä

Lisätiedot

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat Kuljetus Oy Håkan Eriksson Ab (+358400596227) M/S Superstar (TALLINK GRUPP) (EST +3726409800) (FIN +358918041) Majoitus Tallinn Spa & Conference Hotel (SADAMA 11A, TALLINN 10111 VIRO) (EST +3726301000)

Lisätiedot

Tähän kaupunkiin haluat aina uudestaan!

Tähän kaupunkiin haluat aina uudestaan! Euroopan mielenkiintoisimpia kaupunkikohteita! Venäjän toiseksi suurin kaupunki, entinen Venäjän keisarikunnan pääkaupunki 1712-1918 Dramaattinen historia kolme maailmansotaa ja kolme vallankumousta UNESCON

Lisätiedot

Äijälän Rustin veneretket

Äijälän Rustin veneretket Äijälän Rustin veneretket Veneemme 360 -asteinen kuva veneen sisätiloista, klikkaa: http://www.paratiisisaari.com/rusti_pure/harmony.html M/y Harmony luxusjahti Elegance 65, 19,6 m, max. 40 hlö M/s Juhana

Lisätiedot

PIETARI Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö

PIETARI Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö PIETARI 15.1.-25.2.2017 Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö 15.1. alkoi ensimmäinen matkani Pietariin, ja samalla ensimmäinen matkani Venäjälle. Junassa tapasin itselleni

Lisätiedot

Pietarin matka. - Sinella Saario -

Pietarin matka. - Sinella Saario - Pietarin matka - Sinella Saario - Matkakuumetta, kirjaimellisesti. Kun astuin Pietariin vievästä junasta ulos, oli tunnelma epätodellinen. Ensimmäinen ulkomaanmatkani oli saanut alkunsa. Epätodellisuutta

Lisätiedot

Lähde kanssamme ikimuistoiselle luomuviinimatkalle Chileen & Argentiinaan 19.02. - 05.03.2016

Lähde kanssamme ikimuistoiselle luomuviinimatkalle Chileen & Argentiinaan 19.02. - 05.03.2016 Lähde kanssamme ikimuistoiselle luomuviinimatkalle Chileen & Argentiinaan 19.02. - 05.03.2016 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan

Lisätiedot

MatkaMajakan 30-vuotisjuhlamatka Saksaan Satumaiset Rein-Mosel ja Luxemburg-

MatkaMajakan 30-vuotisjuhlamatka Saksaan Satumaiset Rein-Mosel ja Luxemburg- MatkaMajakan 30-vuotisjuhlamatka Saksaan 11.-15.9.2019 -Satumaiset Rein-Mosel ja Luxemburg- Elämäniloinen ja Saksan Riviera kuvaavat parhaiten tätä osaa maasta, joka on Saksan viininviljelyn tärkeimpiä

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

KALAJOKILAAKSON LUKIJAMATKA: IDYLLINEN ALSACE, , 5 PÄIVÄÄ

KALAJOKILAAKSON LUKIJAMATKA: IDYLLINEN ALSACE, , 5 PÄIVÄÄ www.matkarasti.fi KALAJOKILAAKSON LUKIJAMATKA: IDYLLINEN ALSACE, Viehättävä ja satumaisen kaunis Alsace sijaitsee Ranskassa, Saksan ja Sveitsin rajalla. Alue tunnetaan keskiaikaisista kylistään, värikkäästä

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

Matka Sortavala - Valamo Käkisalmi Viipuri. 01. päivä 23.8.

Matka Sortavala - Valamo Käkisalmi Viipuri. 01. päivä 23.8. 23. 25.8.2018 Matka Sortavala - Valamo Käkisalmi Viipuri 01. päivä 23.8. Matkamme alkaa torstaina klo 7.30 Marolankadun pysäkiltä. Lappeenrannan tienoilla pidämme pienen kahvi- ja jaloittelutauon. Täältä

Lisätiedot

HyväMe- lomaristeily. Kroatiaan Matkan hinta 1445,00. Ilmoittaudu marraskuun 2017 loppuun mennessä

HyväMe- lomaristeily. Kroatiaan Matkan hinta 1445,00. Ilmoittaudu marraskuun 2017 loppuun mennessä HyväMe- lomaristeily Kroatiaan 2018 18. 25.8.2018 Matkan hinta 1445,00 Ilmoittaudu marraskuun 2017 loppuun mennessä Mirja : mirja.hanninen@hyvame.fi puh : 040765528 1 2 HyväMe- ryhmä Makarskassa merenrannalla

Lisätiedot

Kolmården eläinpuisto/ Turusta Silja Line 3pv

Kolmården eläinpuisto/ Turusta Silja Line 3pv Kolmården eläinpuisto/ Turusta Silja Line 3pv Reitti: - Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä Lähtö: ma 17.7. Pohjoismaiden suosituin eläinpuisto Kolmården safaripuistoineen on jännittävä kesälomakohde koko

Lisätiedot

Suomi-Portugali -yhdistyksen KEVÄTMATKA AZOREILLE

Suomi-Portugali -yhdistyksen KEVÄTMATKA AZOREILLE Suomi-Portugali -yhdistyksen KEVÄTMATKA AZOREILLE 21.-28.3.2020 Suomi-Portugali yhdistyksen jäsenmatka Vastuullinen matkanjärjestäjä: SUBLU TOUR PORTUGAL (www.sublutour.com/fi) - Nazaré, Portugali Ryhmän

Lisätiedot

Kiehtova Katania, suloinen Taormina, tulivuori Etna, muinaisia temppeleitä, hiekkarannat, luomuviinit...

Kiehtova Katania, suloinen Taormina, tulivuori Etna, muinaisia temppeleitä, hiekkarannat, luomuviinit... Sisilia on hedelmällinen saari, jossa on ihanteellinen ilmasto luomuviininviljelyyn. Matkan aikana vierailemme monilla luomuviinitiloilla, tutustumme viinin valmistukseen, maistelemme viinejä sisilialaisen

Lisätiedot

Uudet tuoteaihiot Luvia 23.4. 2014. Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke

Uudet tuoteaihiot Luvia 23.4. 2014. Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke Uudet tuoteaihiot Luvia 23.4. 2014 Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke Monimuotoiset nykypäivän maatilat - kierros Huittisissa Palvelun tuottajat: maatilat, jotka toimivat matkailualalla + käsityöyrittäjät

Lisätiedot

Ohjelmantapahtuma 1 Viron päivä 8:00 Lähtö Hämeenlinnasta Suomalainen bussiyhtiö; täysi turistibussi. 15:00* Saapuminen Tarttoon, lounas

Ohjelmantapahtuma 1 Viron päivä 8:00 Lähtö Hämeenlinnasta Suomalainen bussiyhtiö; täysi turistibussi. 15:00* Saapuminen Tarttoon, lounas Peipsi-järven ympäri setomaan maanalaiset kirkot 16.-21. elokuuta 2010 Tartto setomaa petseri Pihkova Gdov * jaama vatja * inkerikko narva * kiviõli pv Ohjelmantapahtuma Kuvaus 1 Viron päivä 8:00 Lähtö

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy tuhatta matkaa 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015 ULKOMAALAISET MATKAILIJAT SUOMESSA ASUINMAITTAIN 3 000 2

Lisätiedot

The Baltic Guide -julkaisut

The Baltic Guide -julkaisut The Baltic Guide julkaisut The Baltic Guide matkailulehti on ilmestynyt jo 23 vuotta. Tavoita ostovoimaiset Viron matkailijat suomen, englannin, venäjän ja vironkielisten julkaisujemme kautta. Lehtien

Lisätiedot

LEN European Short Course Swimming Championships Copenhagen, 13/

LEN European Short Course Swimming Championships Copenhagen, 13/ LEN European Short Course Swimming Championships Copenhagen, 13/15.-17.12.2017 KOE VAIVATON FANIMATKA UINNIN EM- KISOIHIN! Viiden tai kolmen päivän fanimatka, jonka aikana näet kaikki tapahtumat ja myös

Lisätiedot

Matkaraportti: Italia

Matkaraportti: Italia Matkaraportti: Italia Noora Heikkonen Vietimme Italiassa neljä viikkoa ja viisi päivää. Tässä ajassa ehdimme tutustua sekä asuinkaupunkiimme Padovaan että muihinkin Pohjois- Italian tunnetuimpiin kaupunkeihin.

Lisätiedot

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 8 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P1 ALKUSARJA, PITKÄ 31.8. 7.9.2014 8 VRK ALK 990 SUORAT CHARTER LENNOT HKI, TRE JA

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Illallinen hotellin ravintolassa.

Illallinen hotellin ravintolassa. 1 Lähettäjä Forssan matkatoimisto oy / Leila Rauhaniemi puh. 0207 75 77 22 sähköposti. leila.rauhaniemi@fmtours.fi Attn: Pekka Heikkilä sähköposti: pekkah09@gmail.com Talinkorvantie 11B49, 20320 Turku,

Lisätiedot

Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016

Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016 Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016 24.10. 31.10.2015 Sisilia on hedelmällinen saari, jossa on ihanteellinen ilmasto luomuviininviljelyyn. Matkan aikana vierailemme monilla luomuviinitiloilla, tutustumme

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa Miro Loisa & Niko Hämäläinen Den Butter techniek Den butter techniek yrityksenä pieni, mutta loistava tilaisuus tutustua hollantiin ja hollantilaisiin ihmisiin

Lisätiedot

Saapuminen Allbaniaan Tiranan lentokentälle kello 19.45, jossa suomea puhuva opas ja bussi vastassa.

Saapuminen Allbaniaan Tiranan lentokentälle kello 19.45, jossa suomea puhuva opas ja bussi vastassa. BALKANIN KIERROS 3-10.10.2015 : Albania, Makedonia, Kosovo Kuvassa Tirana 1. matkapäivä 3.10.2015 Helsinki - Tirana Saapuminen Allbaniaan Tiranan lentokentälle kello 19.45, jossa suomea puhuva opas ja

Lisätiedot

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?)

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) Lintujen täytyy muuttaa talveksi etelään. MONIKON GENETIIVIN KÄYTTÖ 1. OMISTUS (KENEN, KEIDEN?) Nämä sukset ovat noiden koululaisten. Tuossa kaupassa myydään vain lasten

Lisätiedot

Budapestin kaupunkiloma, 4pv. Esittely. Budapestin kaupunkiloma, 4pv. Kohdetietoa. Budapest. Miksi valita tämä matka: Sivu 1 / 6

Budapestin kaupunkiloma, 4pv. Esittely. Budapestin kaupunkiloma, 4pv. Kohdetietoa. Budapest. Miksi valita tämä matka: Sivu 1 / 6 Sivu 1 / 6 Esittely Budapestin kaupunkiloma, 4pv Budapest on yksi Keski-Euroopan aurinkoisimmista kaupungeista. Monien mielestä kevätkausi Budapestissä on kauneinta aikaa, kun kaupunki herää talven jälkeen

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Kappale kauneinta Suomea

Kappale kauneinta Suomea Kappale kauneinta Suomea Kapeat mutkaiset vesistöt, saaristoiset järvenselät ja vanhat kanavat tekevät Heinäveden reitistä ainutlaatuisen elämyksen, joka kaikkien pitäisi ainakin kerran elämässään kokea.

Lisätiedot

MATKAKERTOMUS TAMPEREEN TEATTERIMATKALTA 25. 27.11.2011

MATKAKERTOMUS TAMPEREEN TEATTERIMATKALTA 25. 27.11.2011 MATKAKERTOMUS TAMPEREEN TEATTERIMATKALTA 25. 27.11.2011 Sateisena marraskuisena perjantai-iltapäivänä kokoonnuimme Oulun rautatieasemalle Tampereen teatterimatkalle lähtöön. Asemalla jaettiin kirje, mikä

Lisätiedot

Osa 2: Monaco

Osa 2: Monaco LASTENLASTEN KANSSA NIZZASSA Osa 2: Monaco 9.5.2016 Olimme päättäneet lähteä käymään Monacossa viikon alun kunniaksi. Söimme aamiaisen omassa huoneistossamme ja kävelimme sitten 1 km päässä sijaitsevalle

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

MYS-kesäretki 3.-5.7.2014 / Porvoo Tirmo Pernaja Kaunissaari Pyhtää Munapirtti

MYS-kesäretki 3.-5.7.2014 / Porvoo Tirmo Pernaja Kaunissaari Pyhtää Munapirtti MYS-kesäretki 3.-5.7.2014 / Porvoo Tirmo Pernaja Kaunissaari Pyhtää Munapirtti Tervetuloa MYS:in vuoden 2014 kesäiselle veneretkelle, joka suuntautuu itäiselle Suomenlahdelle Porvoosta Pyhtäälle. Kokoonnumme

Lisätiedot

Karjalan kannaksen taistelut Summan lohkolla ja Marjapellonmäessä sekä Tali-Ihantalan ja Viipurin taistelut kesäkuun lopulla 1944.

Karjalan kannaksen taistelut Summan lohkolla ja Marjapellonmäessä sekä Tali-Ihantalan ja Viipurin taistelut kesäkuun lopulla 1944. Karjalan kannaksen taistelut Summan lohkolla ja Marjapellonmäessä 1939 1940 sekä Tali-Ihantalan ja Viipurin taistelut kesäkuun lopulla 1944. Stalin ennakoi talvisodan kestävän 12 päivää. Hän uskoi Neuvostoliiton

Lisätiedot

ClubOne-alennus edellyttää 1 kortti / hytti. Samaa korttia ei voi hyödyntää useammassa hytissä.

ClubOne-alennus edellyttää 1 kortti / hytti. Samaa korttia ei voi hyödyntää useammassa hytissä. Ikaalisten Matkatoimisto Taru Malmström 03-4580203 taru.malmstrom@ikaalistenmatkatoimisto.fi Matti Ristimäki 040-5025917 matti.ristimaki@luukku.com Tässä tarjouksemme Visbyn risteilystä 7.-9.8.2016 Matkaohjelma

Lisätiedot

Lounais-Hämeen Retki ry:n kevätretki

Lounais-Hämeen Retki ry:n kevätretki Lounais-Hämeen Retki ry:n kevätretki 25.5 28.5.2017 Jänedan Kartano Vierastalo/majoitus Torstai 25.5.2017 5:15 Kultela 5:30 Someron tori 6:00 Forssan retkipysäkki Laivalippujen jako menomatkalla/ haetaan

Lisätiedot

Yli-Kaitalan Lomamökit ja tilausravintola Ketunleipä

Yli-Kaitalan Lomamökit ja tilausravintola Ketunleipä Yli-Kaitalan Lomamökit ja tilausravintola Ketunleipä Kaitalantie 323, 47490 Iitti 270 (ravintolassa) 270 100 Tasalattia - Seisten Istuen Tilan tyyppi Pinta-ala Max hlö Kahden saunan paketti ja pikkujouluruokailu

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

Matkareitti leireillä

Matkareitti leireillä Matkareitti leireillä Disclaimer: esitys sisältää tahatonta tuotesijoittelua. Jyväskylän seurakunta ei hyödy tuotesijoittelusta mitenkään eikä markkinoi esityksessä näkyvien yritysten tuotteita tai palveluja.

Lisätiedot

Luomuviinimatka Andien juurille

Luomuviinimatka Andien juurille Luomuviinimatka Andien juurille 24.02. - 08.03.2017 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan loistavampia nähtävyyksiä. Matkamme alkaa

Lisätiedot

Tarjous 15 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Tarjous 15 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Tarjous 15 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P9 ALKUSARJA, PITKÄ 1. 15.9.2014 15 VRK ALK 1450 LENNOT HKI-KTW, KRK-HEL HINTAAN SISÄLTYY

Lisätiedot

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA Joulunajan viikko-ohjelma on voimassa 23.12.2011 8.1.2012 PERJANTAI 23.12. / 30.12. / 6.1. 12:00 MOOTTORIKELKKASAFARI ERÄMAAHAN Nauti ulkoilmaelämästä moottorikelkkasafarilla luonnon sydämeen. Reittimme

Lisätiedot

Matka SFC :n suviseuroihin

Matka SFC :n suviseuroihin "Tämä on minun rakas Poikani, kuulkaa häntä!" Mark. 9:7 Matka SFC :n suviseuroihin Bussi - ja laivamatka Tukholmaan 30.5. - 3.6.2019 Täydenpalvelun hinta 425,00 & Ilmoittadu : Mirja : 0407635528 mirja.hanninen@hyvame.fi

Lisätiedot

Hämeenlinna 19. lokakuuta 2012. Solaris-lomalla Kajaanissa 10.-15.9.2012

Hämeenlinna 19. lokakuuta 2012. Solaris-lomalla Kajaanissa 10.-15.9.2012 Hämeenlinna 19. lokakuuta 2012 Solaris-lomalla Kajaanissa 10.-15.9.2012 28 eläkeläisopettajaa (osa ystäviä) oli liikunnallisella virkistyslomalla Hotelli Kajaanissa. Matkat taitettiin rautateitse, invavaunut

Lisätiedot