Ohjelmantapahtuma 1. Suomesta Volgan mutkaan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ohjelmantapahtuma 1. Suomesta Volgan mutkaan"

Transkriptio

1 Junamatka siperian halki Pietari moskova volgan mutka Uralin vuoristo Ekaterinburg Novosibirsk Irkutsk baikaljärvi vladivostok pv Ohjelmantapahtuma 1. Suomesta Volgan mutkaan 6:00~ 10:00 Kuvaus Lähtö Suomesta huippujunalla/bussilla Upouusi kansainvälinen Allegro-luotijuna lähtee Helsingistä ja saapuu Pietarin Suomen rautatieasemalle oltuaan matkalla vain neljä ja puoli tuntia. Vaihtoehtoisesti riippuen ryhmän koosta, lähtijöiden asuinpaikoista ja matkapaketin loppuhinnasta Pietarin menomatka tapahtunee ilmaistoidulla (pikku)bussilla, sillä vaihtoehdolla matkustajat haetaan kyytiin joustavasti reitin varrelta. Ruokailu Pietarin keskustassa ja riippuen Transsibin junan aikataulusta lyhyehkö kiertoajelu tai vapaa-aikaa Pietarin keskustassa. Henkilökohtainen tulkin apu esim. rahanvaihdon tai ostosten yhteydessä. 14:36 huomioi aikaero! Saapuminen Pietariin Ruokailu matkalla on hyvin monipuolinen. Tutustumme matkan aikana eri alueiden ruokakulttuureihin: aluksi Pietarin kansainväliseen ruokaperinteiseen pääkadun ravintolassa, jatkossa tarjolla on marikansan Volgan mutkan uuniherkkuja, sitten maistamme Uralin alkuperäiskansojen, muinaisvenäläistä tai jopa tataarikeittioita. Idempänä tarjolla mm. siperian saksalaisten ja mongolisukuisten kansojen ruokia. sivu 1.(10)

2 18:00* Lähtö Transsibilla Volgan mutkaan päin Matka Marinmaan lähelle kestää n. 17 tuntia, muttei se tunnu millään tavalla ikävältä tai hankalalta: lepäilemme kodikkaan makuuvaunun neljän hengen osastoissa, jotka mukavine sohvineen ja pöytineen muistuttavat hotellihuoneita. Isomman porukan käyttöön lunastamme jopa koko junavaunun kerrallaan alatason mukavine ikkunapaikkoineen. Palvelu matkalla Matkustamme omassa* junavaunussa, joka tarvittaessa saadaan illemmalla myös lukittua ja näin ollen eristettyä muusta junasta, vaikkei sitä koskaan tarvinnut: matkoillamme ei ole tapahtunut yhtään varkautta. Jokaisessa junavaunussa on kaksi vaunupalvelijaa, jotka sijaavat pyynnöstä vuoteet, siivoavat käytävät ja vessat, keittävät kahvia ja teetä tai muutenkin palvelevat matkalaisia koko matkan ajan. Ruokailu matkalla Junan keskiosassa on normaalisti ravintolavaunu, jossa käymme syömässä**. Siellä anniskellaan myös alkoholia (ei kuulu matkan hintaan) ja jos viihtyy ravintolassa voi istua kauemminkin. Sitä paitsi aikataulussa on pidempiä pysähdyksiä ja laiturilla myydään paikallisia herkkuja ja lämpimiä ruokia, joita voi ostaa eväiksi tai välipalaksi. (**Vaihtoehtoisesti lämmin ateria saadaan suoraan omaan vaunupaikkaan). VOLGAN MUTKASSA 2. bussiretki Marinmaalla 09:00* Saapuminen Marinmaan pohjoisrajalle Saavumme Marinmaan pohjoispuolella sijaitsevalle rautatieasemalle, sieltä aamiaisen ja lyhyen kaupungin kerroksen ostosmahdollisuuksineen jälkeen jatkamme matkaa paikallisella maastolinjaautolla, jolla mukavasti pääsemme myös heikkokuntoisten hiekkateiden päässä sijaitseviin fossiilipaikkoihin. 12:00* Dinomuseo Oikeita dinosaurusten luurankoja on nähtävissä paikallisessa Dinomuseossa, joka on pieni, mutta siitä huolimatta maailmankuulu: harvinaiset löydöt kiinnostavat kovasti amerikkalaisia ja saksalaisia paleontologeja. Museo sijaitsee pienessä maalaiskaupungissa ja on Euroopan ainoa, joka tekee työtä nimenomaan luustojen löytöalueella. (kuva Heikki Laurila) sivu 2.(10)

3 Marilaisten asuma-alue sijoittuu kolmen ison joen väliin: Volga, Vytlä ja Vjatka. 260 miljoonaa vuotta sitten Vjatka-joen kulku oli vastakkainen ja sen soilla rannoilla asuivat dinosaurukset. Ihailemme vaikuttavaa näköalaa mahtavan virran törmältä, alhaalla dinosaurusten löytöpaikka, jonne hyvällä säällä lähdemme seikkailemaan. Vapaaehtoisesti osaporukalle tarjolla on oikea vanhan ajan marilainen savusauna Vjatkan rantakylästä. (kuva Olavi Poutanen) Dinosaurusten löytöretkellä Päästyämme alhaalle Vjatka-rantaan olemme jo heti dinosaurusten löytöpaikalla. Joka vuosi kevättulvan laskettua esille tulee uusia ja uusia monissa tapauksissa ihan ehjiä luurankoja. Dinamuseon työntekijät lähtevät silloin kenttätöihin etsimään niitä kävelemällä monia kilometriä rantaa pitkin. Myös marinmatkojemme aikana suomalaiset museonjohtajan opastamina tekivät mielenkiintoisia löytöjä, jotka he veivät mukaan kotikokoelmiinsa. 14:00 Matka Marinmaan halki Unohtumattomalla bussimatkallamme seuraamme ikkunasta toisenlaisia maisemia kuin mihin olemme tottuneet Euroopassa. Bussi pysähtyy moniin luonnonkohteisiin niin kuin uhrilehto kuvan taustalla sekä pieniin kyliin, joissa usein pidämme kahvi- ja kuvaus- tai ostostaukoja.. Saapuminen majakylään Matkamme vie Pohjois-Marin sydämeen, jota sanotaan marilaisten Kaustiseksi. Siellä päämääränämme on pieni, mutta perinnerikas syrjäkylä, jonka asukkaat ovat säilyneet päiviimme saakka yhteyden luontoympäristöönsä ja elävät sopusoinnussa sen kanssa. Ilomielin he ottavat suomalaisia vieraita vastaan järjestämällä kunniaksemme jopa ulkopidot konsertteineen suoraan kyläkadulla! Veden jumalan pyhäkkö Marilaiset uskovat veden jumalaan (Vyd Jumo mariksi) ja lähteen jumalattareen (Vyd Ava, eli veden äiti), siis joka kylällä ja usein perheilläkin on oma pyhälähdealue, jolta ei saa poimia kukkia pyytämättä lupaa ja lapset tuovat lahjojaan ja muita pieniä uhreja Veden Äidille. Jumala asuu puussa Niin kuin kaikki muutkin suomalais-ugrilaiset heimoveljemme myös marilaiset ovat metsäkansa, he palvovat puita uskoessaan jumalien todella asuvan niiden sydämessä. Jokainen puulaji edustaa tiettyä jumalaa, henkeä tai perheenjäsentä, esim. lapsen syntyessään isäntä istuttaa pihalle hänelle nimitetyn puun kotilehtoonsa. Myös suomalaisille puun kanssa puhuminen ja halaaminen ei ollut mikään outo teko. sivu 3.(10)

4 Uhrilehdot on joka kylällä, niissä voi olla useakin eri jumalille omistettua puuta. Rukoillessa marit koputtavat runkoon ja ovat keskustelevinaan jumalan kanssa ontelon kautta. Juhla-aikana koko kylä kokoontuu pässin uhrausteurastukselle ja oksiin sidotaan ommeltuja käspaikkoja. Uhrilehto on keskellä peltoa eikä sinne johda mikään tie tai polku: marit käy siellä kerran kolmessa vuodessa. Uhripapin johdolla perinteinen valkohuopahattu päässään käymme jopa kulttimetsän uhrausaholla. Muraa tarkoittaa laulaa Marilaiset laulavat kernaasti ja paljon ja jokaisella laulajalla on silloin päällään kansallispuku. Paikalliset marilaiset esittävät ikivanhoja laulujaan kylänsä kulttuuritalossaan tai hyvällä säällä ulkona rantanurmikolla tai jopa suoraan kyläkadulla. Lounas kyläruokalassa Konsertin jälkeen voimme maistaa parantavaa marilaista yrttiteetä paikallisine uuniherkkuineen. Syömme myös kunnon ruokaa kyläruokalassa. Marilaista talonpoikaiselämää Pistäydymme marilaisten koteihin tutkiaksemme talo- ja piharakennuksia, latoja ja navettoja, tutustumme kotieläimiin ja käymme kyläkaupoissa ja paikallisen sovhoosin pelloilla ja tiloissa, tapaamme sovhoosin työntekijöitä ja maanviljelijöitä ja seuraamme omin silmin marilaismaatilojen taloudellista tilannetta. Marilaisia perinteitä Mielenkiintoisen päivän kuluessa meille esitetään monia muinaisia kulttuuriperinteitä kuin esim. marilaisnaisille pakollista villasukkien pitämistä (kuvassa) ja paljon muita. Käynemme paikallisessa ompelimossa seuraamassa perinteellisten pöytäliinojen ompelemista. Saamme liikkua kaikkialla, katsella, kosketella ja kysellä. Savusaunat Suomalaisten tapaan myös marilaiset ovat saunakansa: ennen vanhaa marilaiset peseytyivät valkouunissaan ja tähän asti joissakin taloissa on säilynyt jopa oikea savusauna. Tavallinen marilainen valkosauna on hyvin suunniteltu, siisti ja mukavan kuuma ja isäntäväki lämmittää niitä mielellään meille tilauksesta, tarjoavat tammivihtaa ja jopa opastaa saunansa käyttöön. 22:00 Saapuminen asemakaupunkiin, jossa käymme torilla ja vietämme leppoisaa ravintolailta junaa odotellessamme. 01:00* Yöjuna Uralille, saapuminen aamupäivällä sivu 4.(10)

5 pv URALIN RINTEILLÄ 3. Permin miljoonakaupunki 10:34* Saapuminen Permiin Permissä majoitumme keskustahotellin kahden hengen huoneissa, ateriat hotellin ja kaupungin ravintoloissa. 12:00- Permin kiertoajelu ja vapaa-aika Tutustumme Permiin entisenä Uralin pääkaupunkina, jossa näkee edelleenkin merkittäviä rakennuksia 1800-luvulta. Permiä sanotaan Venäjän vapaamielisimmäksi ja demokratisimmäksi kaupungiksi ja siinä hengissä nautimme oleskelustamme siellä koettuamme marikansan ahdistelua Volgan mutkassa. Permin aluemuseo Permin aluemuseossa on nähtävänä upea ja monien mielestä Uralin paras jalo- ja korukivi- sekä mineraalikokoelma, mammuttien ja muiden muinoin eläneiden dinosaurusten fossiililuurankoja sekä runsaasti muutakin geologista ja paleontologista faktatietoa Uralin esihistoriasta. Uralin moskeijat Tutustumme mielenkiintoiseen moskeijaarkkitehtuutrin sekä Uralin islamilaisten rakennusperinteisiin. Permin miljoonakaupungin suuri osa asukkaita ovat muslimeja ja Uralin maaseudulla tataarikylissä on nähtävissä harvinainen hirsitupamoskeija ja näin halutessamme vierailemme niissä sekä tataarikodeissa matkan varrella. Permiläismetallitaidetta Urali oli muinaisuudessa kantasuomalaisten kansojen asuttamaa aluetta. Todisteina siitä ovat sensaatiomaiset luolamaalaukset sekä maailman ainoa metallitaidekokoelma, jota nimitetään permiläispetotyyliksi, koska sen keskipisteessä ovat myös suomalaisille rakkaita eläimiä kuten hirvi ja karhu. Eikä suotta Kaman joella (vrt. Suomessa Kyminjoki) sijaitsevaa Permin aluetta pidetään itämerensuomalaisten alkukotina Uralilla. -20:00 Permin koru- ja kivikauppoja Paitsi museoissa ja näyttelyissä näemme Permissä paljon harvinaisia kiviä ja mineraaleja myytävänä isoissa ja pienissä korukaupoissa, mutta myös toreilla ja valmistajien omissa verstaksissa ja yksityisissä hiomoissa, josta onnen kaupalla saa todella arvokkaita kappaleita mukaan. sivu 5.(10)

6 pv 4. Matka Uralin poikki Keski-Uralin sydämissä Lähdemme seikkailemaan ajaessamme Keski- Uralia poikki Permistä Ekaterinburgiin päin. Kuvaamme huikeita maisemia, ylitämme kallioharjuja ja maastobusseilla nousemme huippuihin, seuraamme mäiltä laskevia jokia ja nautiskelemme nuotiokahvit ja piknik-eväät. Näemme ja koemme paljon uutta tällä antoisalla Uralin sisämatkalla ja näin ollen koko Keski-Uralin alue päänähtävyyksineen tulee meille tutuksi. Uralin jääluola Matkan puoliväliltä Kungurin kaupungin seudulta löytyy maailmankuulu jääluola pitoisuudeltaan monta kilometriä, joka koostuu monista maanalaisista halleista ja käytävistä. Kullakin hallilla on oma nimi ja omat näkymät. Alhaisessa maanalaisessa lämpötilassa ylhäältä tippuva vesi jäähtyy vaikuttaviksi vedenputouksiksi ja muodostaa uskomattomia jääpelejä. Jäävuoren karstisuppilot Kalkkkiivisen Jäävuoren alla sijaitseva jääluola on yksi maailman tilavimmista ja monimutkaisimmista karstivajoamista, seutua sanotaan klassiseksi karsialueeksi. Suppiloita on yli kolme tuhatta ja keväällä sulavedellä täyttyessään vuoren pinta muuttuu lampimaisemaksi. Vesi häviää sieltä luolan sisälle kesään mennessä, mutta matkamme aikana voimme yhä ihailla tätä luonnon ihmettä. Permiläinen meri 260 miljoonaa vuotta sitten Uralin kohdalla oli jättiläinen Permimeri ja senaikaisen lämpimän ja kostean ilmaston olot olivat monille mereneläimille hyvin suotuisat. Ajan mittaan syntyivat korkeat koralliriutat, jotka meren perääntyessä jäivät kohoamaan mantereen sisäosaan tuhansien kilometrien matkan päähän nykyisestä merenrannasta Uralin kulttuurimaisemia Uralin kauttamatkallamme käytämme tehokkaita maastobusseja, joilla pääsemme vaivatta massaturismin pilaamattomiin luonnon kohteisiin, joissa usein olemmekin ensimmäisiä ulkomaalaisia. Tutustumme Uralin alkuperäiskansoihin, osallistumme paikallisiin juhliin, maistamme perinteistä ruokaa ja näin halutessamme voimme jäädä hirsikyliin myös yöksi perhemajoitukseen. Yöpyminen Kungurin hotellissä Aamulla sähköjunalla Ekaterinburgiin sivu 6.(10)

7 5.-6. Uralin pääkaupungissa Saapuminen Ekaterinburgiin Matkamme seuraava kohokohta on Ekaterinburgin suurkaupunki, jota sanotaan Uralin pääkaupungiksi ja Venäjän kolmanneksi pääkaupungiksi Moskovan ja Pietarin jälkeen. Ekaterinburgissa majoitumme hotellissa, syömme kaupungin ravintoloissa ja nautimme kaupungin kiertoajelusta ja kävelystä sekä vapaa-ajasta. Uutta ja vanhaa Ekaterinburgissa Ekaterinburg on Venäjän nopeimmin kehittyviä suurkaupunkia, jossa rakennetaan enemmän pilvenpiirtäjiä kuin jopa Moskovassa. Samalla kaupungissa on säilynyt paljon vanhoja ainutlaatuisia kivi- ja hirsirakennuksia, joskus aivan ydinkeskustassa. Kuvan puutalossa on kuuluisa Demidovien suvulle omistettu historiallinen ravintola, joka muistuttaa pikemmin kotimuseota. Ekaterinburgin kivileikkausmuseo ja -koulu Tutustumme Fabergé- ja sentyyliseen vanhaan ja uuteen tuotantoon erikoisessa kivileikkaustaiteen museossa, jossa on mm. nähtävissä malakiittisali, kultaiset ja hopeiset kokoelmat, sekä entisen keisarillisen jalokiviverstaksen tuotteita (oheiset kuvat museon nettisisvuilta Tsaarinperhe Ekaterinburgissa Paitsi geologista ja kiviohjelmaa meille jää vielä riittävästi aikaa tutustuaksemme esim. viimeisen venäläisen tsaarin perheen traagiseen loppuun Ekaterinburgissa sekä muutenkin monipuolisen miljoonakaupungin vanhaan ja uuteen historiaan, kulttuuriin ja arkkitehtuuriin. Junamatka jatkuu Siperian puolelle 7. Siperian pääkaupungissa Saapuminen Novosibirskiin Vietämme kokonaisen päivän Novosibirskissa, joka on Siperian suurin ja nuorin kaupunki. Koko oleskeluajan meitä palvelee oma bussi, jolla kiertoajelun aikana nähdään kaupungin nähtävyydet kuten kuvan maailman suurin teatterin, käymme Siperian pisimmän Ob-joen rannalla tai risteilyllä, siperialaisessa saunassa sekä tutustumme Siperian saksalaisten ja uigurien ainutlaatuiseen kulttuuri- ja lauluperinteeseen. sivu 7.(10)

8 pv BAIKALJÄRVELLÄ 9. pv Irkutskin kaupunki Siperian barokin kaupungin ohjelma Ruokailun jälkeen tutustumme kiertoajelulla Siperian vanhimpaan ja kauneimpaan Irkutskin kaupungin rikkaaseen historiaan ja nykypäivään, käymme toimivassa nunnaluostarissa, ihailemme keskustassa hyvin säilyneitten hirsitalojen barokkikoristeluja, käymme kirjakaupassa, postissa ja shoppailemassa ja lopuksi nautimme vapaa-ajasta ja siperialaisesta ravintola-ateriasta. Metsäkansa ei anna periksi Burjaatti tarkoittaa mongolin kielessä metsämies näin aropaimentolaiset nimitivät Baikalin korvissa asuvaa naapuriheimoaan. Nykyburjaateilla on tallellaan perinnerikas kulttuuri sekä omaperäinen uskonto, johon tutustumme matkalla. Myös poliittisesti burjaatit ovat peloton ja hyvin aktiivinen kansa, joka uskaltaa vastustaa enemmistöä. 10. pv Etelä-Baikalin rantarata 8:25 Aamupalan jälkeen lähdemme koko päivän junaretkelle. Baikalia kiertävä rantarata Lähtiessä tutustuttuamme Irkutskin mahtavaan rautatieasemaan nousemme Baikalin kiertorautatien erikoiseen turistijunaan, joka johtuen vuodenajasta ja kysynnästä saattaa olla yläkuvan näköalajuna panoraama- ja ravintolavaunuineen tai alakuvan kiskoilla kulkeva mukava turistibussi. Osa kuuluisaa Transsibia oleva rantarata kiertää Baikalin järveä eteläpäästä luvulla jyrkille rantakallioille rakennettuna rautatie lukusinine siltoineen (yli 500) ja tunneleineen on edelleenkin alansa etenevimpiä insinööriratkaisuja, johon muusta maailmasta tuskin löytyy verrattavaa. Koko päivän kestävän kiertomatkan aikana pidetään lukuisia pitkähköjäkin pysähdyksiä luonnon ihanissa näkymäpaikoissa ja mielenkiintoisissa kohteissa ja asutuksissa, joissa voi lähteä jaloittelemaan, piknikille tai uimaan Baikalin poukamissa. Junassa on järjestetty ruokailu ja teetarjoilu (kuuluu matkan hintaan). Illaksi juna saapuu takaisin Irkutskiin, syömme iltapalan ravintolassa, yöpyminen hotellissa. Baikalin norppa ja Baikalin järvimuseo Riippuen näköalajunan aikataulusta voimme matkalla käydä Baikalskin satamakaupungissa sijaitsevassa järvimuseossa ja jopa norppien esityksessä. Baikalin norppa on suuri arvoitus sen tutkijoilleen, jotka eivät voi käsittää, millä tavalla se joutui 30 mln. vuotta vanhaan vajoamajärveen. Toinen eläin, jota ei tavata muualla kuin vain Baikalissa on kuuluisa omulin niminen kala, sitä voimme lähteä pyytämään kalastajaporukassa. sivu 8.(10)

9 Ulkomuseo Toinen ohimaton kohde matkalla on Seurasaaren tapainen ulkomuseo, johon on kerätty monta vuosisataa vanhoja rakennuksia kaikkialta Itä- Siperiasta. Paitsi kuvan venäläisten sotureiden pystyttämiä lehtikuusihirsilinnoja ja -kirkkoja museosta löytyy monta eri Siperian alkukansoille omistettua aluetta mm. tunguusujen, evenkien ja pienempien suomalais-ugrilaisten kansojen. Elämysretki Baikalin saaristoon Rautatieretken aikana tai vaihtoehtoisesti sen asemesta voi lähteä elämykselliselle vesiajelulle erikoisella laivalla, jonka rakenne mahdollistaa maihin nousua millä tahansa rannalla, ei laituria tarvita ollenkaan. Matkalla pistäytymisiä mielenkiintoisin rantakohteisiin. Baikalin luonnonretkiä Siperian siniseksi helmiksi kutsuttu Baikal-järvi ympäristöineen on hyvin eristyksessä muusta maailmasta ja sen noin 2700 eläinlajia käsittävästä eläimistöstä yli 70% ovat sellaisia, joita ei tavata missään muualla. Lähdemme maitse autoilla, veneillen ja kävellen elämyksellisille piknikretkille taigan sembrametsiin ja lammille bongaamaan ihmejärven erikoisia lintuja, kaloja ja petoja. 21:00 Saapuminen Irkutskiin iltapala pv KAUKOIDÄSSÄ 13. pv Transsibin pääteasema Saapuminen Vladivostokiin Transsibin viimeinen osa valmistui neuvostoaikaan 1970-luvulla koko kansan urakalla. Edettäessä aina idemmäksi on mielenkiintoista seurata Baikaljärven taigan vaihtumista etelämaalaisen kosteiksi tropiikkimetsäksi Amurjoen rannoilla. Lopuksi saavumme Vladivostokiin, joka on rautatien pääteasema, jossa paikallishotellissa lepäämme kunnolla pitkähköstä rautatiematkasta. Tutustuminen Vladivostokiin Lähdemme kaupungin kiertoajelulle ja vapaa-ajalle sekä ostoksille, käymme paikallismuseoissa ja merisatamassa, joka on venäjän itärannikon suurin, siletä pääsee meritse Japaniin ja muuhunkin Aasiaan. Näin halutessamme voimme lähteä monituntiselle laivaretkelle tutkimaan lämpimän Japanin meren luontoa. sivu 9.(10)

10 14. Paluulento Paluulento Pietariin Boeing Lennämme Vladivostokista Pietarin lentoasemalle (huomioi aikaero: lähtö on Kauko-Idän ja saapuminen Pietarin ajassa, joka on suomen aikaan nähden tunti edellä) jossa suomalainen bussi odottaa meidät. Syötyämme jatkamme matkaa Suomen rajalle (ostokset duty-free myymälässä) ja sitten Helsinkiin Täyshoitomatkapaketti, johon sovellamme yleisiä valmismatkaehtoja. Oikeus muutoksiin myös matkan aikana pidätetään. Kesän juna- ja lentohinnat ja -aikataulut tarkistetaan talveen/kevääseen 2012 mennessä. Kaikki aikataulut ja kelloajat ovat noin-arvoja, jotka Venäjän olosuhteissa saattavat vaihtua. Viisumit ovat omaan kustannushintaan n. 80/hlö. Matkan hinta on laskettu ryhmän minimikoon ollessaan 25 hlö. Tämä matkaohjelma on Suomalais-ugrilaisen matkatoimiston omaisuutta, kuvat ovat tekijän. Kaikki oikeudet pidätetään: 2012 Suomalais-ugrilainen matkatoimisto, Frankfurt am Main, Saksa sivu 10.(10)

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Nizhni Novgorodiin. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Nizhni Novgorodiin. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu vuorimarien kannelkansa pv kesäisin lähdöt viikottain Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Nizhni Novgorodiin Pietari, inkeri Nižni novgorod Vuori-mari volgan mutka tsikmä čavašinmaa Moskova Kuvaus 6:00 Lähtö

Lisätiedot

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu vuorimarien kannelkansa pv Luontomatka volgan mutkaan Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan Kuvaus Pietari, inkeri Nižni novgorod Vuori-mari volgan mutka tsikmä čavašinmaa Moskova 6:00 Lähtö Suomesta

Lisätiedot

pv Ohjelmantapahtuma Kuvaus 1. n. 6:00 Laatokan Karjala Matkan alku, bussi lähtee Etelä- tai Keski-

pv Ohjelmantapahtuma Kuvaus 1. n. 6:00 Laatokan Karjala Matkan alku, bussi lähtee Etelä- tai Keski- Laatokan ympäri - juhannus kuujärvellä sortavala äänislinna kižin saari Kuujärvi Aunus tihvinä Pietari 23.-27. kesäkuuta 2010 pv Ohjelmantapahtuma Kuvaus 1. n. 6:00 Laatokan Karjala Matkan alku, bussi

Lisätiedot

Georgian kiertomatka 21:0003:00

Georgian kiertomatka 21:0003:00 Georgian kiertomatka 1. 21:0003:00 SAAPUMINEN GEORGIAAN Nousemme viisumivapaalle lennolle Helsingistä ja yhdellä koneenvaihdolla saavumme pian pääkaupungin upouudelle lentokentälle. Siirrymme keskustan

Lisätiedot

Pääkirjoitus. Sisällysluettelo: Taas on uuden keväisen Tampereen Tiima-lehden aika. Kun tämä lehti ilmestyy, on Tampereella käynnistynyt ensimmäisen

Pääkirjoitus. Sisällysluettelo: Taas on uuden keväisen Tampereen Tiima-lehden aika. Kun tämä lehti ilmestyy, on Tampereella käynnistynyt ensimmäisen 01/2013 Sisällysluettelo: Pääkirjoitus s. 2 Toiminnanjohtajan terveiset s. 3 Amanuenssin tehtävistä tiimariin harjoitteluun. s. 4-5 Karjalan lehdistö on virkeä ja monipuolinen. s. 6-7 Mordvalaiset häät

Lisätiedot

KAUPUNKI. ja kiertomatkat 2010 UPEAT UUTUUDET

KAUPUNKI. ja kiertomatkat 2010 UPEAT UUTUUDET KAUPUNKI ja kiertomatkat 2010 UPEAT UUTUUDET Alpit, Alsacen viinimatka, Slovenia Kroatia Italia, Amsterdam ja KESTOSUOSIKIT Tallinna, Pärnu ja Saarenmaa! Elämänmittaisia matkamuistoja. Maailma täynnä kauniita,

Lisätiedot

Reissu Alpeille ja meren rannalle

Reissu Alpeille ja meren rannalle Reissu Alpeille ja meren rannalle Lähtö Moottoripyörä on huollettu viikko sitten matkaa varten. Pyörässä on uudet öljyt ja molemmat renkaat ovat hyvässä kunnossa. Jarrupalat olivat melko lopussa, joten

Lisätiedot

Hei, Tervetuloa lukemaan Scandjetin 2015 esitettä

Hei, Tervetuloa lukemaan Scandjetin 2015 esitettä scandjet esite 3 Sisällysluettelo Scandjet Scandjet 4 Haastattelussa Pavel 30 Haastattelussa kohdeoppaamme Karin 78 Hei, Tervetuloa lukemaan Scandjetin 2015 esitettä Tässä esitteessä saatte tutustua meidän

Lisätiedot

Johannes-Seura jälleen sarjansa kolmanneksi Karjalan Liiton toimintakilpailussa

Johannes-Seura jälleen sarjansa kolmanneksi Karjalan Liiton toimintakilpailussa Toukokuu 2014 65. vuosikerta nro 5 Johannes-Seura jälleen sarjansa kolmanneksi Karjalan Liiton toimintakilpailussa Johannes-Seuran kevätkokouksessa Kaarinan Hovirinnassa käsiteltiin sääntöjen mukaisesti

Lisätiedot

33 vuoden kokemuksella voin sanoa, että paras seuramatkaopas ikinä!

33 vuoden kokemuksella voin sanoa, että paras seuramatkaopas ikinä! 33 vuoden kokemuksella voin sanoa, että paras seuramatkaopas ikinä! Asiakaspalautetta Pietarin kevätmatkalta 2008 PIETARIN JUNA- JA BUSSIMATKAT 4 PV Uusi Allegro-juna tuo Sinut aikamatkalle Pietariin vain

Lisätiedot

ISLANTI NÄHTÄVÄÄ VUODEN YMPÄRI

ISLANTI NÄHTÄVÄÄ VUODEN YMPÄRI ISLANTI NÄHTÄVÄÄ VUODEN YMPÄRI s u o m i Islannin matkailuneuvonta www.visiticeland.com Ajattelepa kaupunkia Josta poistetaan - tungos - liikenne - melu - saasteet - stressi - kiire ja johon lisätään +

Lisätiedot

VenäjänMatkat ja kielikurssit

VenäjänMatkat ja kielikurssit VenäjänMatkat ja kielikurssit 2010 Tietoa ja tunnetta 1 Vodkan juhlaa ja keväinen Viipuri Aika 2.-3.4.2010 2 pv/1yö, pe-la Matkustustapa bussi Hinta 160 /hlö jäsenalennus 20 hlö. bussimatkat Helsinki-Viipuri-Helsinki

Lisätiedot

Venäläisen matkailijan profiilit ja palvelupolut

Venäläisen matkailijan profiilit ja palvelupolut Venäläisen matkailijan profiilit ja palvelupolut PÄÄTEEMAT PÄÄLLIMMÄISET SUOMEEN LIITTYVÄ MIELIKUVAT Siellä on tylsää ja autiota Jos Suomi olisi kauempana, sinne ei olisi mitään syytä mennä Suomesta puuttuvat

Lisätiedot

1 2/2012. KENGÄN koputuksia PIENI- JA ISOKENKÄISET RY SMÅ OCH STORA SKOR RF TALL & SMALL ASSOCIATION NA EUROOPPATREFFIT 2012 FINLAND

1 2/2012. KENGÄN koputuksia PIENI- JA ISOKENKÄISET RY SMÅ OCH STORA SKOR RF TALL & SMALL ASSOCIATION NA EUROOPPATREFFIT 2012 FINLAND KENGÄN koputuksia 1 2/2012 PIENI- JA ISOKENKÄISET RY SMÅ OCH STORA SKOR RF TALL & SMALL ASSOCIATION NA EUROOPPATREFFIT 2012 FINLAND Tampere 10. 17.6.2012 Saajan tilinumero Mottagarens kontonummer IBAN

Lisätiedot

Tervetuloa Kajaaniin!

Tervetuloa Kajaaniin! 1 N:o 23 2013 SISÄLTÖ: Tervetuloa Kajaaniin! Kajaani...1 4 Pohjois-Lappi...5 Tunturi-Lappi...6 7 Rovaniemi...8 9 Kuusamo...10 11 Raahe...12 13 Suomussalmi...14 15 Kemi...16 18 Oulu...19 24 Barokki Soi

Lisätiedot

Viisumivapaat risteilyt

Viisumivapaat risteilyt Viisumivapaat risteilyt 2015 Lappeenrannasta Saimaan kanavaa pitkin Viipuriin Pietariin Valamoon Kannen kuva: Jukka Olkkonen Koe upea Saimaan kanava iloisilla viisumivapailla risteilyillä Kiitokset yhdestä

Lisätiedot

Inkeriläisten viesti 5 6/2013

Inkeriläisten viesti 5 6/2013 Suomen Inkeri-liitto ry Inkeriläisten viesti 5 6/2013 Inkeriläisten kesäjuhlat Ikiaikaisia luostareita matkakertomus Inkeriläiset Kuka kukin on Viron inkeriläisten kesäjuhlat Haapsalussa kokouskutsu ja

Lisätiedot

1 SAMULI VITIKAN VAIHTO-OPISKELU JAPANISSA 2007

1 SAMULI VITIKAN VAIHTO-OPISKELU JAPANISSA 2007 1 SAMULI VITIKAN VAIHTO-OPISKELU JAPANISSA 2007 Heippa, minä olen Samuli Vitikka, neljännen vuoden talotekniikan opiskelija, olin 6 kuukautta vaihto-opiskelijana Japanissa. Opiskelupaikkani oli Kitamin

Lisätiedot

Voi m a a ntu m is k o k e m u k si a La n z a rotell a

Voi m a a ntu m is k o k e m u k si a La n z a rotell a Jouko Palonen (vas.) ja Börje Fri (oik.) Lanzarotella. Keskellä Pablo Andrés, spontaanin paranemisen opettaja. Voi m a a ntu m is k o k e m u k si a La n z a rotell a Teksti Börje Fri Kuvat Jouko Palonen

Lisätiedot

&DPLQRGH6DQWLDJR. 0DWNDSlLYlNLUMD..DUL/HSSlOl 0DLMD6DUDVWH

&DPLQRGH6DQWLDJR. 0DWNDSlLYlNLUMD..DUL/HSSlOl 0DLMD6DUDVWH &DPLQRGH6DQWLDJR 0DWNDSlLYlNLUMD.DUL/HSSlOl 0DLMD6DUDVWH 1 3\KLLQYDHOOXNVHVWD Santiago de Compostela on yksi Euroopan kolmesta pyhästä paikasta, Rooman ja Jerusalemin rinnalla. Santiagon asemaa pyhiinvaelluskeskuksena

Lisätiedot

PERHEMATKAN TUOTEKEHITYS

PERHEMATKAN TUOTEKEHITYS Elina Maarit Alho PERHEMATKAN TUOTEKEHITYS SATUMAINEN MATKA SAKSAAN Liiketalous ja matkailu 2011 2 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Matkailun koulutusohjelma TIIVISTELMÄ Tekijä Elina Maarit Alho Opinnäytetyön

Lisätiedot

Korliki erään Vahin hantin nykytilanne

Korliki erään Vahin hantin nykytilanne Sachiko SOSA (Helsinki) SUSA/JSFOu 92, 2009 Korliki erään Vahin hantin nykytilanne Johdanto Vuoden elokuussa 2006 kävimme vahinhantilaisessa Korlikin kylässä FM Susanna Virtasen 1 kanssa; oppaanamme toimi

Lisätiedot

Islanti 2011 Grönlanti Färsaaret Hurtigruten-risteilyt

Islanti 2011 Grönlanti Färsaaret Hurtigruten-risteilyt Islanti 2011 Grönlanti Färsaaret Hurtigruten-risteilyt Islanti tulivuoria ja jäätiköitä Sisällys Islanti matkakohteena...3-5 Reykjavik matkakohteena...6 Reykjavik hotellimatkat...7-8 Reykjavik-Akureyri

Lisätiedot

vie maailmalle Reilaten maailman ääriin! Matkusta turvallisesti, vastuullisesti ja halvalla Au pair saa kodin ulkomailta

vie maailmalle Reilaten maailman ääriin! Matkusta turvallisesti, vastuullisesti ja halvalla Au pair saa kodin ulkomailta Matkalla Au pair saa kodin ulkomailta Matkusta turvallisesti, vastuullisesti ja halvalla vie maailmalle Kielitaidotonkin voi matkustaa! Reilaten maailman ääriin! Mutta mistä aloittaa? 1 Sisälmys 4. Noviisireilaajan

Lisätiedot

Rauno Vääräniemi. Hotelli Omega Platanias

Rauno Vääräniemi. Hotelli Omega Platanias Kreeta 2011 Tämä matkakertomus / kuvallinen matkapäiväkirja on kirjoitettu viikon Kreetan lomalta. Matkan ajankohta oli 7.8. 14.8.2011. Kirjoittaja oli reissussa yksin. Majoituin Kreetalla Plataniaksessa

Lisätiedot

Tervetuloa turkkiin!*

Tervetuloa turkkiin!* Tervetuloa turkkiin!* KAIKKI TARVITTAVAT TIEDOT LOMAASI VARTEN OPPAASI / ELÄMYKSIÄ / RETKIÄ / KÄYTÄNNÖN TIETOA / KOTIMATKA TERVETULOA TURKKIIN! Arvoisa vieras Nazarin oppaina ja aktiviteettioppaina toivotamme

Lisätiedot

Åland. Ahvenanmaa 35 EUR. Hotelli alk. MÖKKI LOMA UUTUUS! Viking Line mukavin tie Maarianhaminaan! AKTIVITEETIT ELÄMYKSET MATKAPAKETIT. alk.

Åland. Ahvenanmaa 35 EUR. Hotelli alk. MÖKKI LOMA UUTUUS! Viking Line mukavin tie Maarianhaminaan! AKTIVITEETIT ELÄMYKSET MATKAPAKETIT. alk. Åland Ahvenanmaa AKTIVITEETIT ELÄMYKSET MATKAPAKETIT MÖKKI LOMA alk. 81 EUR Hotelli alk. 35 EUR UUTUUS! Ville Viking-huone Hotelli Park Alandiassa Viking Line mukavin tie Maarianhaminaan! ÅLAND VIKING

Lisätiedot

tjeld Arkisto heinäkuu 2007 Kestävyysurheilusta vielä 29.07.2007 13:42:35 Top 5 -listat 27.07.2007 19:00:10

tjeld Arkisto heinäkuu 2007 Kestävyysurheilusta vielä 29.07.2007 13:42:35 Top 5 -listat 27.07.2007 19:00:10 Sivu 1 tjeld tjeld Arkisto heinäkuu 2007 Kestävyysurheilusta vielä 29.07.2007 13:42:35 Kun pääsin kunnon nettiyhteyden ääreen kotona, tein joitain korjauksia ja lisäyksiä kestävyysurhelilujuttuun. Siihen

Lisätiedot

RUCOLA RUSSIAN CONSUMER LATENT NEEDS

RUCOLA RUSSIAN CONSUMER LATENT NEEDS RUCOLA RUSSIAN CONSUMER LATENT NEEDS Ennakkomateriaali työpajoihin osallistuville Matkailun ja elämystuotannon osaamisklusteri - 6.2.2012 Rucola Russian Consumer Latent Needs on Matkailun ja elämystuotannon

Lisätiedot

Soivat sunnuntai-illat Ella selloineen ja yli 30 muuta muusikkoa ovat mukana Salon kirkkojen kesäkonserttisarjassa.

Soivat sunnuntai-illat Ella selloineen ja yli 30 muuta muusikkoa ovat mukana Salon kirkkojen kesäkonserttisarjassa. Salon Numero 3 31.5.2013 Hartaasti luonnon armoilla Kesäisiä kirkonmenoja metsissä ja rannoilla sivulla 6. Iloinen palvelutehtävä Rippikoululaiset laitosvierailulla sivulla 5. Kastemekosta se alkaa Tarinoita

Lisätiedot