ilta-pala keskustan Pyhän Marian kirkon tiloissa 14:00-15:00

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ilta-pala keskustan Pyhän Marian kirkon tiloissa 14:00-15:00"

Transkriptio

1 viiden lähisukukansan sauna- ja kulttuurimatka suomen lahden ja peipsi-järven ympäri pv Ohjelmantapahtuma 1. Pietarissa ja Inkerinmaalla Kuvaus Pietari inkeri Pietarhovi ivangorod pihkova irboska petseri setomaa Viro 7:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu WC:lla ja televisiolla 10:00 Viipurin kautta-ajo onnistuu, mikäli rajanylitys on sujunut viivästyksettä eikä kuljettaja matkan aamuksi aavista pahoja ruuhkoja Pietarin liikkeenteessä, muuten kiertotie. 14:00 Saapuminen Pietariin Lounas keskustassa, jossa edullinen rahanvaihto, ilta-pala keskustan Pyhän Marian kirkon tiloissa 14:00-15:00 Ruokailu matkalla on hyvin monipuolinen. Tutustumme matkan aikana eri alueiden ruokakulttuureihin: aluksi Pietarin kansainväliseen ruokaperinteiseen (Nevski prospektin eli pääkadun huippuravintola-ateria kuvassa), inkerinsuomalaisten, vatjalaisten ja inkeroisten maalaistarjoiluun Inkerinmaalla, kahtena jatkopäivänä perehdymme seto- kansalliskeittiöön ja lopuksi Virossa syömme virolaisiin ruokatapoihin 16:00- Kansallismuseo VAIHTOEHTO 1 Saamme perustietoja itämerensuomalaisista esim. keisarillisessa kansatieteellisessa museossa (kuvassa, pääsy omaan hintaan), jonka kokoelmia syntyi suurilta osin 1800-luvulla; matkan aikana museossa on esillä erikoinen Inkerinmaan kansoille omistettu näyttely, jossa näemme ainutlaatuisia suomalaisten, vatjalaisten ja inkerikkojen esineitä.

2 Pietarin kiertoajelu ja vapaa-aika Pietarin tutustumiskierroksen aikana näemme entisen pääkaupungin nähtävyyksiä Nevajoen molemmilla rannoilla ja saaristossa. Mikäli rajanylitys sujuu ilman viivästyksiä meille jäänee riittävästi aikaa pidemmallekin kävelylle pääkatu Nevski prospektilla loistoliikkeineen tai käynnille ruokapaikan viereisessä Jaaman saunassa eli perinteellisessä kuskien yleisessä saunassa. VAIHTOEHTO 2 Inkerinmaan savusaunakylissä Jo vartin tunnin matkan päässä Pietarin keskustasta sijaitsee satumaisen kaunis Kelton harju, supisuomalainen seutu ennen sotia, jolla ei paljon ei muuttunut sen jälkeen. Harju dominoi laakeaa Suomen lahden tasankoa, sieltä nautimme ihana näkymää inkeriläisserkkujemme pöytä- ja savusaunavieraina. Ohjelma Inkerinmaan Kelton kylissä Muutaman tunnin aikana voimme eläytyä inkerin suomalaisten historiaan ja nykypäivään, näemme paljon ihania luonnonkohteita ja suomalaisten muistokohtia ja sotamerkkeja, surumme sodissa kadonnutta Inkeria ja riemuitsemme Inkerinmaan isoimman kirkon valmistumista, jossa käymme sisällä mahdollisesti jopa jumalanpalveluksessa. 20:00- Majoitus hotellissa Päiväohjelman ja ilta-palan jälkeen majoitumme Pietarin eteläosassa ja huomisen päivän jatkomatkan varressa sijaitsevassa hotelli Mirin* (kuvassa) kahden hengen huoneissa. Hotellin kodikkaassa ravintolassa tai baarissa voi istua mukavasti illalla, siinä syömme aamupalan seuraavana päivänä. Hotelli Mir:n ympäristö Hotelli Mir (suomeksi rauha) miljoonakaupungin vihreän vyöhykkeen vuoksi on todella viihtyisä ja rauhallinen paikka. Vastapäätä on venäläinen sauna ja Tsesmin kirkko, siihen tsaarit pysähtyivät rukoilemaan matkallaan Moskovaan. Myös kuuluisa Moskovan väylä on lähellä ja sinne kannattaa lähteä iltakävelylle tai ostoksille. -24:00 Venäläinen yleinen sauna Illemmalla tutkimme ns. venäläistä yleistä saunaa, johon samanaikisesti voi tulla satanenkin ihmistä. Saunan rakennus on kokonainen monikerroksinen tiilitalo, miehille ja naisille on varattu eri kerrokset. Saunan edessä myydään venäläisille välttämätön vihta, myös siihen kannattaa kiinnittää huomiota: niitä katkaistaan tammesta, koivusta, katajasta jne. ja jokaisella lajilla on oma lääketieteellinen käyttötarkoitus. sivu 2.(11)

3 2. Tsaarien kesäasuntoja ja Vatjanmaa 8:00 Aamupala hotellin ravintolassa sen jälkeen lähtö Saaren esikaupunkiin 10:00- Saaren palatsit ja puistot Käymme Pietarin Saaren esikaupungissä, joka Katarina II:n ajoista lähtien on ollut venäläisten tsaarien kesäasuntona ja jossa sijaitsee Euroopan upeimpia palatseja, esim. kuuluisa meripihkahuone (kuvassa) on nyt kaikille avoinna. Palatsia ympäröivät muhkeat puistot italialaisine marmoripatsaineen ja huvirakennuksineen ranskalaisessa ja englantilaisessa tyylissä, joihin kannattaa mennä lyhyehkölle kävelylle. Katarinan palatsi on maailman rakennustaiteen parhaita barokki- ja rokokootyylien helmi, sitä suunnittittelemassa ja rakentamassa Venäjällä kävi tsaarien kutsumina senaikaisia parhaita arkkitehteja ja taiteilijoita Länsi-Euroopasta. (pääsymaksu omaan kustannushintaan) Koko ympäristö on arvokas ja muistuttaa ranskalaista Versaille-residenssia. Aleksanterin palatsi Aleksanterin palatsissa näemme viimeisen venäläisen tsaariperheen asuintilat yksityisine taidekokoelmineen niin kuin esim. tsaarinpojan makuuhuoneen, jonka seinät kattavat eri puolilta Venäjää kerätyt ja lahjaksi saadut ikonit. Feodoran Jumalan Äidin ikoni säilytetään erikoisessa kirkossa lyhyen kävelymatkan päässä Aleksanterin palatsista. Venäjän ortodoksisen kirkon pyhäksi julistama viimeinen tsaari Nikolai käveli sinne päivittäin käyttäen samaa puistopolkua kuin mekin retkellämme sinne. Feodoran Jumalan Äidin ikonilla kolme sataa vuotta sitten siunattiin ensimmäistä Romanovien talon keisaria astuessaan valtaan. 13:00 Suomalainen kirkko Keisarillisten palatsipuistojen toisella puolella sijaitseva suomalainen kirkko on koko neuvostoajan läpi ollut ainoana toimivana luterilaisena kirkkona Inkerinmaalla. Ystävällisesti heimolaisseurakunta ottaa meidät vastaan ruokasalissa tarjoamassa meille maukkaan inkeriläislounaan, minkä jälkeen jatkamme matkaa länteen päin. 14:00 Strelna on venäläinen kylä Suomen lahden rannalla ihan Pietarin kaupungin tuntumassa, siellä sijaitsee suuriruhtinas Konstantinin palatsi ja Kolminaisuuden luostari, jotka ovat UNESCOn maailmanperintökohteita. Pari vuotta sitten palatsista tuli Putinin upouusi kongressikeskus ja siinä järjestettiin G8-maiden kokous. Palatsia yhdistää mereen erikoinen kanava, jonka pitkin vieraat saapuivat meritse hovijuhliin. sivu 3.(11)

4 15:00 Pietarhovi on toinen venäläisten tsaarien maailmankuulu kesäasunto, joka valmistui 1723 mm. Pietarin Suuren omakätisesti tekemien piirustusten mukaan. Versaillesin kaltaisen palatsin Suomen lahden rannasta alkavissa ala- ja ylä-puistoissa näkee lukuisia marmoripatsaita, klassisia palatseja ja kullattuja suihkulähteitä, esim. Lohikäärmevedenputous tai Simsonin suuri kaskadi tai kaltaisillemme tarkoitettuja yllätyssuihkulähteitä. 17:00 Suomen lahden etelä-rannikko Tämän ja seuraavan matkapäivämme aikana seuraamme mutkailevaa Suomen lahden etelärannikon viivaa. Ensimmäisenä pysähdyksenämme on Pietarhovin rannikkopuistoalue, jolle näin halutessamme voimme vaihtoehtoisesti lähteä myös erikoisella kantosiipialuksella Pietarin keskustasta. Merimatka alkaa Neva-joelta ja kestää tunnin verran (omaan kustannushintaan koko ryhmän suostumuksella). 19:00- Vatjalaisten pöytävieraina Illaksi saavumme vatjalaiskyliin, jossa vietämme yön heimoveljien perheissä. Vatja on pienin suomalais-ugrilainen kanssa, sitä äidinkielenään puhuvia on vain parikymmentä henkilöä, joiden vieraanvaraisuutta koemme tämän tunnelmallisen majoituksen aikana. Kuvassa tervetuliaispitopöytä katettuna suomalaisille vatjan majakylissä v Vatjan kyliä Vatja sijaitsee Pietarin ja Viron välissä ja kuvan kivirakennuksia tulee usein esille omaleimaisissa vatjalaiskylissä, jotka sijaitsevat avaralla Inkeren ylängöllä ja vatjalaiset ovat hyödyntäneet sen kalkkikivirakenteesta. Vatjan kieli on meille hyvin ymmärrettävä ja olemme kai viimeisiä, jotka saavat sitä yhä kuulla. Lisätietoja vatjasta löytyy -sivustoltamme. -24:00 Vatjalaisia savusaunoja lämmitetään meille monissa paikkaa ja tietenkin majakylissämme, siellä meillä on mahdollisuus käydä jopa kaikissa kylän valko- ja savusaunoissa peräkkäin niin sitä tekivät vuonna 2004 järjestämämme Vatjan saunamatkan puitteissa eri puolelta Suomea Vatjaan saapuneet suomalaiset saunaystävät. Tapahtumasta tuli iso juttu Helsingin Sanomiin, joka on saatavissa arkistoistamme. sivu 4.(11)

5 3. Inkerikko meren rannalla 11:00 Kaprion linna Käymme vuonna 1240 rakennetussa Kaprion linnassa, joka aikoinaan sijaitsi Suomen lahden rannalla, mutta sen etelärannikon vuosisatojen saatossa noustua siirtyi sisämaahan 12 kilometrin päähän nykyisesta rannasta. Linnoituksen alustana oli käytetty korkea luonnon kalkkikivikallio, jonka jyrkin Suomen lahden puoleinen kohta on 25 metriä korkea ja sen hyvin säilyneiltä torneilta näkyy Suomen lahden ulappaa. 12:00 Inkerikkoperinteet jatkumassa Inkerikot eli inkeroiset usein samastetaan inkerin suomalaisiin, mutta todellisuudessa se on eri karjalaista syntyperää oleva ja Laatokan länsipuolelta lähtöisin oleva ortodoksinen kanssa, kieleltään kuitenkin inkerin suomalaisille lähimpiä serkkuja. Inkerikkoja on vain muutama sataa jäljessä, silti he huolella ylläpitävät omaa kieltään ja kulttuuriaan; käymme soittoyhtyeen konsertissa, kansallismuseossa ja perinteiden tuvassa. Inkerikkojen vieraina Inkerikot asuttavat Loukan poukaman itärantaa niin sanottua Nenoveh-nurkkaa eli niemenmaata, heidän maalaukselliset kylänsä levittäytyvät Suomen lahden rannikkoa pitkin. Bussimatkan aikana pysähdymme sinne moniin paikkoihin valokuvaamaan merimaisemia ja ostoksille kyläkauppoihin ja teemme mielenkiintoisia käyntejä inkeroisten serkkujen taloihin ja jopa navettoihin. Inkerikkosaunat ovat omaleimainen perinne, joka oli muodostunut kalastuskylien ranta-asukkaiden keskuudessa. Saunoissa käytiin usein jäävetisten kalastusretkien jälkeen, kun miehet tarvitsivat virkistävää lämpöä. Tutkimme inkeroisten kylien parhaita saunoja kylpemällä niissä, niitähän paikallisasukkaat lämmittävät valmiiksi saapumisajaksemme ja saunan jälkeen pitopöytää odottaa saunojia talossa 16:00 Jaaman kaupunki oli historiallinen ruotsalainen linnoitus Venäjän rajalla ja myöhemmin merkittävä kauppakeskus Loukan-joen rannoilla. Nykyisessa Kingiseppissä toimii suomalainen seurakunta ja arkkitehti Antonio Rinaldin suunnittelema Katariinan kirkko. Pietarissa hänen käsialaa on venäläisten tsaarien pääasuntona toiminut maailmankuulu Talvipalatsi. 18:00-24:00 Iivanalinna Virolainen Narvan linna ja venäläinen Iivanalinna sijaitsevat Narva-joen vastakkaisilla rannoilla, vain 150 metrin matkan päässä toisistaan eli tykistön kantaman sisäpuolella, mikä on maailman historian ainoa tapaus. Lähdemme kiertoajelulle ja vapaalle ajalle, yövymme hotellissa ja syömme ilta-palaa. sivu 5.(11)

6 4. Peipsi-järvi ja Pihkova 9:00- Peipsi-järven itärannikko aamiaisen jälkeen lähdemme kiertämään Peipeijärven itärannikkoa, joka on rauhallinen ja viehättävä merialue, jossa ainutlaatuinen luonto on säilynyt tähän asti koskemattomuudessaan. Rentoudumme rantataukojen aikana lepäilemässä, uimassa, valokuvaamassa ja pitämässä piknikkiä ihanissa hiekka-, kivikko- ja kaislikkomaisemissa. Luolarikas järven ympäristö Peipsi-järven länsi- sekä itärannasta löytyy vuorenonkaloita, jotka länsirannikon keltaisten hiekkakiven vastakohtana ovat punaista savea. Kuvan pyhän onkalossa on sininen pöytä, jolle paikallisasukkaat ovat tuoneet ikonejaan uhreiksi. Gdovin kaupunki oli saanut nimensä gudde-sanasta, joka baltian kielissä tarkoittaa täällä päin laajalti levinnyttä pensaikkometsää. Kaupungissa syömme lounasta* ja ihailemme Valtaisan Jumalan Äidin kirkkoa ja näin halutessamme voimme käydä myös paikallisessa aluemuseossa, jossa oikein hyvin havainnollistetaan Pihkovan länsi-rajan historiallisia tapahtumia viime vuosisatojen aikana. Avaruuden arvoitus Matkamme varrella sijaitseva meteoriittikraatteri (näkyy Peipsi-järven itärannan satelliittikuvassa pyöreänä oikeassa) on harvinainen avaruusvoimien ilmiö, joka aikoinaan oli saanut aikaan jopa Mikanmäen ilmestymistä maan pinnalle. Sellaisia kraatteria maailmassa on vain neljä ja kuvassa nähtävä reittimme kulkee sen ohi. 14:00- Saapuminen Pihkovaan saavumme Pihkovaan, joka on vilkas kaupunki Venäjän länsi-rajalla ja näin ollen on aina ollut avoinna eurooppalaisille kulttuurivaikutteille. Saavuttuamme syömme lounasta ja teemme kaupunkikierrosta. Pihkovan luostarit Pihkova on muinainen kaupunki, jossa on paljon keski-aikaisia nähtävyyksiä ja jopa kaksi isoa luostaria, kummassakin oma ikonimaalauskoulu. Vapaa-aika ja yöpyminen kaupungissa tai lähiympäristössä paikallishotellissa kahden hengen huoneissa. Vaihtoehtoisesti / toivomuksista majoittuminen seto-perheissä on mahdollista. -21:00 Pihkovan linnoitus vanhoine linnoitustorneineen voidaan sanoa setukaiseksi Viipuriksi, joka nimeltään suomenkielisenä ja suomensukuisten kansojen tuhatvuotisena asuinpaikkana oli joutunut Venäjälle. Tutustumme sen historiaan ja nykypäivään kiertoajelun ja -kävelyn aikana. sivu 6.(11)

7 5. Venäjän puoleinen Setomaa Setukaiset asuvat sekä Viron, että Venäjän puolella, nykyinen raja jakaa setomaita kahtia. Tutustumme kumpaankin setoalueeseen ja niiden asukkaittensa kohtaloihin. 8:00 Aamupala hotellin ravintolassa/perheissä 10:00- Irboskan linnoitus Käymme vanhassa Irboskan linnassa, jossa on esillä paljon muinaishistoriallisia nähtävyyksiä kuten esim. Truvorin risti, Venäjän ensimmäisen viikinkihaltija Ryyrikin veli Truvorin haudalla. Vanha ja uusi Irboskan pienkaupungit ovat Venäjän setukaisten kulttuuri- ja kansallisseurojen toimipaikkoja, joiden vieraina olemme tällä matkalla. Peipsi-järven ikonihelmiä Vierailemme maailman hylätyssä nurkassa Peipsijärven rannalla Lisjön paikkakunnassa, joka vielä ennen sotaa puuttui maailman kartoista. Jopa 2000-luvulla asti sinne oli mahdollista päästä vain meritse. Eikä ihme, että täällä massaturismin siivuttamalla seudulla oli säilynyt arvokkaita kirkkoja upeine ikonikokoelmineen. Olemme ensimmäisiä, jotka pääsemme katsomaan maailmasta tähän asti piilotettuja kulttuuriaarteita. Peipsi-järven saariston hietikot Vuokraamme porukallemme sovhoosilta pienen laivan, jolla paikallisen ortodoksipapin johdolla lähdemme huviretkelle järven saaristolle tutkimaan muinaisia pyhäkköitä ja setukaisten kappeleita. Pidämme lounastauon, jonka aikana vietämme pari tuntia aikaa Pihkovan järven saaristossa lepäilemässä, paistamassa makkaroita ja uimassa valitsemassamme saaressa. Teemme kävelyretken saaren keskiosaan muinaiseen kappeliin. Setomaan kappelit Setokansa erottuu virolaisista mm. sillä, että he ovat venäläisten tapaan ortodokseja, jotka vuosisatojen saatossa ovat vakiinnuttaneet uskoaan rakentamalla pieniä kappeleita joka kyläänsä. Siitä syntyi erikoinen kappelikulttuuri, joka leimaa setukaisten elämäntapaa. Kappeleita on monta sataa ympäri setomaata, ne ovat erityylisiä ja erikuntaisia, mutta kaikki hyvin arvokkaita rakennuksia salaperäisine sisältöineen. Seto-museot Sekä Petserin kaupungissa, että monessa setokylässä on nähtävänä setukaisten kansallismuseot, jotka ovat omiaan seto-perinteiden elvyttämisessä. -18:00 Saapuminen Petserin kaupunkiin Historiallinen Petserin kaupunki oli ennen sotaa Viroon kuuluneen yhtenäisen Setomaan keskuksena ja myös nykyään siellä toimii setukaissaksalais-virolainen koulu, jossa käymme kaupungin kiertoajelun aikana. Koulussa toimii setukkaisten perinnemuseo ja lasten setukainen tanssiryhmä. sivu 7.(11)

8 18:00- Majoitus hotellissa tai perheissä Vain kolmen kilometrin matkan päässä rajalta sijaitsevassa Petserin kaupungissa on edelleenkin paljon setukaisia asumassa, vaikkeivät he ole enää enemmistönä oman maan pääkaupungissa niin kuin oli ennen sotia Petserin ollessaan virolainen kaupunki. Hurskas ortodoksiusko on osa setukaisten identiteettiä ja monet kaupunkilaiset setukaiset joko itse ovat kotimunkkeja tai majoittavat itsensä luona luostarin munkkeja tai ainakin ylläpitävät kotikirkkoja ja ikonikokoelmia kodeissaan niin kuin kuvan Olga Kõiv. Hänen kirkollinen nimensä on Petserin Heruviima ja joka rukoilee saavansa suomalaisia vieraita luokseen ensi kesänä. Vaihtoehtoisesti majoitus Petserin hotellissa, sitten vapaa-aika kaupungin keskustassa ja pitkä ilta kaupungin parhaassa ravintolassa. Vapaa-aika Petserin kaupungissa Jäämme istumaan koko illaksi kodikkaaseen Liljaravintolaan vaihtelemaan päivän elämyksiä tai voimme syötyämme poistua iltakävelylle. Ilta Lilja-ravintolassa Lilja on kaupungin paras ravintola, joka ortodoksiuskovaisten omistamana ja ylläpitämänä ruokapaikkana vastaa Petserin luostarin henkeä. Myös ruoka- ja juomavalikoimissa tuntuu luostarin munkkikeittiön vaikutusta. Henkilökunta on hyvin ystävällinen ja avulias ja vuori-marin matkoillamme käyneet iloitsevat tavatessaan siellä marilaisia työntekijöitä, joiden kanssa on hauskaa vaihtaa elämyksiä Volgan mutkan matkasta. Majoitus seto-perheissä maalla Vaihtoehtoisesti vietämme illan ja yön maalaisilla seto-perheissä, jotka innoilla ottavat suomalaisia vieraita kodeissaan vastaan. Valitsemme perinteellisen seto-kylän lähellä Petserin kaupunkia tyypillisine kalkkikivirakennuksineen ja puisine sisäänlämmitteisine savusaunoineen. Seton kieli, samoin kuin etelä-viron murrekin, muistuttaa suomea enemmän kuin viron kirjakieli, joten tulemme hyvin toimeen majoitusperheiden kanssa. -24:00 Seto-savusaunat leimaavat seto-kyliä, jotka lukusine lirisevine puroineen ovat hyvin maalauksellisia kohteita Setomaan peltoalueella. Savusaunat sijoittuvat ojien kalkkikivikuilujen metsiköissä ja ovat usein kaukana talon pihapiiristä. Sisätiloiltaan ne ovat yllättävän tilavia ja tyypiltään muistuttavat pikemmin Suomen Pohjanmaan savusaunoja sivu 8.(11)

9 6. Viron puoleinen Setomaa Setukaiset asuvat sekä Viron, että Venäjän puolella, nykyinen raja jakaa setomaita kahtia. Tutustumme kumpaankin setoalueeseen ja niiden asukkaittensa kohtaloihin. 8:00 Aamupala ravintolassa tai perheissä 9:00- Petserin luostari on venäjän ainoa, joka rajuina kommunistiaikoina pysyi toimivana eikä kirkollinen perinne siellä ole koskaan katkennut. Siellä oli säilynyt myös elävä munkkikunta eikä kirkkoja muutettu varastoiksi tai tanssipaikoiksi. Vaihtelemassa kumparemaisemassa sijaitseva luostari erityylisine rakennuksineen on hyvin maalauksellinen kokonaisuus. Petseri tarkoita muinaisvenäjäksi luolaa, ja niitä salakirkko- ja temppeliluolia todella löytyy nykyisen barokkityylisen luostarin alta hiekkakivikalliosta kilometripituisin käyttävin toisiinsa yhdistettyinä. Ei vain pyhiinvaeltajille, mutta myös maailman kansalaisille asteleminen sisälle maanalaiseen jumalapalvelukseen kynttilä kädessä on mystinen ja varmasti elämänsä jännittävimpiä kokemuksia. 11:00 Viron ja venäjän välinen rajan ylitys 12:00- Etelä-Viron setomaa Lähdemme Viron puoleiselle Setomaalle, jolla aamupäivän aikana käymme monessa setokaupungissa ja pistäydymme seto-kylien taloihin. Seudulla sijaitsee myös Viron korkein piste Suur- Munamägi kuuluisine historiallisine näkötorneineen. Sieltä avautuu unohtumaton näkymä Etelä- Viron vaihteleville metsä- ja peltomaisemille. Peipsi-järven hiekkarannat Auringon paisteessa rentoudumme luontoihanalla Peipsijärven dyynialueella, siellä koemme rannikon kalastuskylien kiireettömyyden rauhaa sekä käymme monissa muissa mielenkiintoisissa luonnonkohteissa kuten Piusan hiekkakiviluolat (kuvassa), näemme vanhoja paikallisissa setokirkkoja, toimivia tuulimyllyjä, kansallismuseoita yms. Setukaiset ovat ortodoksia ja usein tapaamme paikallisia ikonikerääjiä ja maalajia. -18:00 Värskan seto-seutu Värskän kaupunki sijaitsee Põltsmaalla lähellä Viron ja Pihkovan alueen välistä rajaa ja on viron setukaisten epävirallinen pääkaupunki. Täällä taaivaalla toimi seto-rakennus- ja käsityöperinnemuseo, paikka on myös hyvin tunnettu Suomessa kylpylöiden ja kivinnaisvesilähteittensä vuoksi. 20:00- Seto-keittiön ruokaperinne Syömme perinteellistä seto-lounasta Viron ja sittemmin myös iltapala Viron seto-perinteisiin. -24:00 Majoitus hotellissa Majoitumme Viron maalaishotellissa seto-asumaalueella, jossa vietämme matkamme viimeisen illan sivu 9.(11)

10 7. Viroa paluumatkalla 8:00 Aamupala hotellissa sitten lähtö Tallinnaan päin 10:00 Saapuminen Tarttoon 10:00-13:00 15:00 Tarton tutustumisohjelma Kierto-ajelulla käväisemme Euroopan kolmanneksi vanhimmassa yliopistossa, jonka suomalaisugrilaisella osastolla tutustumme virolaisten tiedemiesten suorittamiin seto-tutkimuksiin sekä setukaisten poliittisiin vaiheisiin ja myöhemmin nautimme vapaa-ajasta vanhan eurooppalaisen kaupungin keskustassa. Saapuminen Tallinaan Kun monet matkalaiset ovat jo epäilyksettä käyneet Tallinnassa useaankin kertaan tyydymme vain lyhyehköön kierto-ajeluun, sen jälkeen ruokailu virolaisen keittiön ravintolassa (ks. alempana), sitten jatkamme loppumatkaa meritse Koti- Suomeen. 16:00 Ruokailu virolaisessa ravintolassa Matkan viimeisen Viron-jäähyvästiaterian syömme juhlallisesti hyvässä paikallisessa virolaisessa ravintolassa maistaen maukasta virolaista olutta (ei kuulu matkahintaan), jonka jälkeen jatkamme Tallinnan satamaan ja sieltä eteenpäin laivalla Suomeen, Helsinkiin. 17:00* Lähtö Suomeen päin Lähdemme Suomeen päin laivalla, jonka tax free myymälöissä verottomat tuomisostokset. Lähtöaika voi matkustajien toivomuksista vaihdella pidentäen sillä tavalla esim. oleskelu-aikaamme Tallinnassa yms. 20:00* Saapuminen Helsingin satamaan sivu 10.(11)

11 Matkan täyshoitohinta bussi- ja yms. kaikkine palveluineen ks. Tämä matka on erikoismatka, jonka tarjoamme teemamatkojen hintaan mm. joustavamman kuljetuksen vuoksi. Sovellamme yleisiä valmismatkaehtoja. Oikeus muutoksiin pidätetään. Kaikki aikataulut ja kelloajat ovat noin-arvoja, jotka Venäjän olosuhteissa saattavat vaihdella. Hoitamme ryhmäviisumin, joka on omaan kustannushintaan n. 45/hlö. Hinta ja kuljetusvaihtoehdot laskettu ryhmän minimikoon ollessaan 25 hlö, muuten varaamme itsellemme oikeuden muutoksiin erityisesti kuljetuksen osalta. Kaikki kuvat, ellei osoitettu erikseen, ovat tekijän valokuvaamia ohjelmatapahtumien mukaisissa paikoissa. Kaikki oikeudet pidätetään: 2008 Leo Baskin, Suomalais-ugrilainen matkatoimisto, Frankfurt am Main, Saksa ANTOISAA MATKAA! sivu 11.(11)

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Nizhni Novgorodiin. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Nizhni Novgorodiin. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu vuorimarien kannelkansa pv kesäisin lähdöt viikottain Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Nizhni Novgorodiin Pietari, inkeri Nižni novgorod Vuori-mari volgan mutka tsikmä čavašinmaa Moskova Kuvaus 6:00 Lähtö

Lisätiedot

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu vuorimarien kannelkansa pv Luontomatka volgan mutkaan Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan Kuvaus Pietari, inkeri Nižni novgorod Vuori-mari volgan mutka tsikmä čavašinmaa Moskova 6:00 Lähtö Suomesta

Lisätiedot

pv Ohjelmantapahtuma Kuvaus 1. n. 6:00 Laatokan Karjala Matkan alku, bussi lähtee Etelä- tai Keski-

pv Ohjelmantapahtuma Kuvaus 1. n. 6:00 Laatokan Karjala Matkan alku, bussi lähtee Etelä- tai Keski- Laatokan ympäri - juhannus kuujärvellä sortavala äänislinna kižin saari Kuujärvi Aunus tihvinä Pietari 23.-27. kesäkuuta 2010 pv Ohjelmantapahtuma Kuvaus 1. n. 6:00 Laatokan Karjala Matkan alku, bussi

Lisätiedot

Georgian kiertomatka 21:0003:00

Georgian kiertomatka 21:0003:00 Georgian kiertomatka 1. 21:0003:00 SAAPUMINEN GEORGIAAN Nousemme viisumivapaalle lennolle Helsingistä ja yhdellä koneenvaihdolla saavumme pian pääkaupungin upouudelle lentokentälle. Siirrymme keskustan

Lisätiedot

VenäjänMatkat ja kielikurssit

VenäjänMatkat ja kielikurssit VenäjänMatkat ja kielikurssit 2010 Tietoa ja tunnetta 1 Vodkan juhlaa ja keväinen Viipuri Aika 2.-3.4.2010 2 pv/1yö, pe-la Matkustustapa bussi Hinta 160 /hlö jäsenalennus 20 hlö. bussimatkat Helsinki-Viipuri-Helsinki

Lisätiedot

Lasten Pietari. Lapset mukaan kaupunkilomalle. www.futurist.fi, www.primatours.fi. Pietari on: Sisällysluettelo: Lähellä, Helsingistä vain

Lasten Pietari. Lapset mukaan kaupunkilomalle. www.futurist.fi, www.primatours.fi. Pietari on: Sisällysluettelo: Lähellä, Helsingistä vain Lasten Pietari Pietari on: Lähellä, Helsingistä vain 400 km, Allegrojunalla 3,5 tuntia tai laivalla yön yli. Suomea lähin metropoli, asukkaita noin viisi miljoonaa. Venäjän kulttuuripääkaupunki. 182 museota

Lisätiedot

SEIKKAILE POHJOIS-VIROSSA

SEIKKAILE POHJOIS-VIROSSA SEIKKAILE POHJOIS-VIROSSA northestonia.eu visitestonia.com TERVETULOA POHJOIS-VIROON OSLO STOCKHOLM COPENHAGEN BERLIN AMSTERDAM HELSINKI St PETERSBURG TALLINN RIGA VILNIUS WARSAW Pohjois-Viro on kontrastien

Lisätiedot

PIETARI MATKAILIJAN MINIOPAS IRMELI PALMU & KOSTI HEISKANEN OTA MUKAAN

PIETARI MATKAILIJAN MINIOPAS IRMELI PALMU & KOSTI HEISKANEN OTA MUKAAN PIETARI MATKAILIJAN MINIOPAS IRMELI PALMU & KOSTI HEISKANEN 1/2011 KESÄ OTA MUKAAN Sisältö Tervetuloa nauttimaan venäläisen ja eurooppalaisen keittiön herkuista! Pietarin paras venäläinen varietee-show

Lisätiedot

Setomaa, silmänilomme!

Setomaa, silmänilomme! Setomaa, silmänilomme! Johdannon sijasta! Miksi laitoimme esitteen nimeksi SETOMAA, SILMÄNILOMME? Ymmärtääkseen paremmin, tule katsomaan, me, kaikki setukaiset, olemme varmoja, että vierailun jälkeen on

Lisätiedot

Kokous- ja ryhmämatkat 2013

Kokous- ja ryhmämatkat 2013 Kokous- ja ryhmämatkat 2013 Sisällys Kokous- ja koulutusmatkat Ryhmämyynti p. (03) 45 800 ma-pe klo 9-17 ryhmat@ikaalistenmatkatoimisto.fi www.ikaalistenmatkatoimisto.fi IKAALINEN Itsenäisyydenkatu 7 39500

Lisätiedot

Inkeriläisten viesti 5 6/2013

Inkeriläisten viesti 5 6/2013 Suomen Inkeri-liitto ry Inkeriläisten viesti 5 6/2013 Inkeriläisten kesäjuhlat Ikiaikaisia luostareita matkakertomus Inkeriläiset Kuka kukin on Viron inkeriläisten kesäjuhlat Haapsalussa kokouskutsu ja

Lisätiedot

KAUPUNKI. ja kiertomatkat 2010 UPEAT UUTUUDET

KAUPUNKI. ja kiertomatkat 2010 UPEAT UUTUUDET KAUPUNKI ja kiertomatkat 2010 UPEAT UUTUUDET Alpit, Alsacen viinimatka, Slovenia Kroatia Italia, Amsterdam ja KESTOSUOSIKIT Tallinna, Pärnu ja Saarenmaa! Elämänmittaisia matkamuistoja. Maailma täynnä kauniita,

Lisätiedot

Etelä-Viro. Opas kulttuurista kiinnostuneille

Etelä-Viro. Opas kulttuurista kiinnostuneille Etelä-Viro Opas kulttuurista kiinnostuneille OSLO PIETARI HELSINKI 925 km 330 km 220 km TALLINNA 180 km TUKHOLMA 510 km VIRO TARTTO RIIKA 210 km Kutsumme sinut kulttuurimatkalle Etelä-Viroon! Jos etsit

Lisätiedot

Pietarin matka 24. 27.5.2012

Pietarin matka 24. 27.5.2012 Vaasan Retkeilijät ry Matkakertomus / Niilo Hamari Jäsensihteeri 1(10) Pietarin matka 24. 27.5.2012 Lähtötilanteena matkalle oli alla oleva ilmoitus jäsenkirjeessä nro 1 / 3.2.2012. Lähde mahdollisuuksien

Lisätiedot

Viisumivapaat risteilyt

Viisumivapaat risteilyt Viisumivapaat risteilyt 2015 Lappeenrannasta Saimaan kanavaa pitkin Viipuriin Pietariin Valamoon Kannen kuva: Jukka Olkkonen Koe upea Saimaan kanava iloisilla viisumivapailla risteilyillä Kiitokset yhdestä

Lisätiedot

LÄNSI-UUDENMAAN ALUEOPAS

LÄNSI-UUDENMAAN ALUEOPAS LÄNSI-UUDENMAAN ALUEOPAS ELÄMYKSIÄ, HISTORIAA JA NÄHTÄVYYKSIÄ TERVETULOA! Pomoväst r.f. Tervetuloa Länsi-Uudellemaalle! Läntinen Uusimaa on fantastinen. Se on laajalle ulottuva alue, joka alkaa Kirkkonummelta

Lisätiedot

Tervetuloa turkkiin!*

Tervetuloa turkkiin!* Tervetuloa turkkiin!* KAIKKI TARVITTAVAT TIEDOT LOMAASI VARTEN OPPAASI / ELÄMYKSIÄ / RETKIÄ / KÄYTÄNNÖN TIETOA / KOTIMATKA TERVETULOA TURKKIIN! Arvoisa vieras Nazarin oppaina ja aktiviteettioppaina toivotamme

Lisätiedot

Lontoon. joulumatka. Kylpylälomat sivut 3 6. Tallinna sivut 8 9. Pärnu sivu 10. Tartto sivu 11. Riika sivu 12. Uutta: Vilna sivu 13.

Lontoon. joulumatka. Kylpylälomat sivut 3 6. Tallinna sivut 8 9. Pärnu sivu 10. Tartto sivu 11. Riika sivu 12. Uutta: Vilna sivu 13. Joulumatkat 2014 Kylpylälomat sivut 3 6 Tallinna sivut 8 9 Pärnu sivu 10 Tartto sivu 11 Uutta: Lontoon joulumatka sivulla 15 Riika sivu 12 Vilna sivu 13 Budapest sivu 14 Sisällys Hemmottelevat kylpylälomat

Lisätiedot

BUSSILOMAT 2015. www.matkarasti.fi. YLIVIESKA (08) 4694 470 ylivieska@matkarasti.fi

BUSSILOMAT 2015. www.matkarasti.fi. YLIVIESKA (08) 4694 470 ylivieska@matkarasti.fi BUSSILOMAT 2015 www.matkarasti.fi YLIVIESKA (08) 4694 470 ylivieska@matkarasti.fi Matka-Rastin Bussilomat 2015 Nauti kesällä 2015 huolettomasta ja helposta lomasta; varaa matka Matka-Rastin Bussilomat

Lisätiedot

INKERIN KULTTUURIKANAVA Inkerin kulttuuriseuran jäsenlehti 2/2009 1/2011

INKERIN KULTTUURIKANAVA Inkerin kulttuuriseuran jäsenlehti 2/2009 1/2011 Inkerin kulttuuriseura Inkerin kulttuurin edistäjä ja elvyttäjä vuodesta 1993 INKERIN KULTTUURIKANAVA Inkerin kulttuuriseuran jäsenlehti 2/2009 1/2011 VÄHEMMISTÖKIELIEN JA KULTTUURIEN TUKIPROJEKTI KANTOI

Lisätiedot

33 vuoden kokemuksella voin sanoa, että paras seuramatkaopas ikinä!

33 vuoden kokemuksella voin sanoa, että paras seuramatkaopas ikinä! 33 vuoden kokemuksella voin sanoa, että paras seuramatkaopas ikinä! Asiakaspalautetta Pietarin kevätmatkalta 2008 PIETARIN JUNA- JA BUSSIMATKAT 4 PV Uusi Allegro-juna tuo Sinut aikamatkalle Pietariin vain

Lisätiedot

TOURNEELLE! 2014. Sotahistorialliset matkat Kulttuurimatkat Oopperamatkat Formula 1

TOURNEELLE! 2014. Sotahistorialliset matkat Kulttuurimatkat Oopperamatkat Formula 1 TOURNEELLE! 2014 Sotahistorialliset matkat Kulttuurimatkat Oopperamatkat Formula 1 Uutuuskohteitamme: Italian matka s. 5 Petroskoin kaupunkipäivät s. 8 Pietarin alueen taistelupaikat s. 8 Viron ortodoksialueet

Lisätiedot

FIN. Läänemaa - turvallinen pesäpaikka

FIN. Läänemaa - turvallinen pesäpaikka FIN Läänemaa - turvallinen pesäpaikka SISÄLLYSLUETTELO HAAPSALU Haapsalun kartta... 3 Kävelykierros Haapsalussa... 4 Haapsalu, keskiaikainen kaupunki... 6-7 Haapsalu kylpyläkaupunkina. 8-9 Kulttuurikaupunki

Lisätiedot

Makusi mukaan. maailmalle. www.matka-agentit.fi

Makusi mukaan. maailmalle. www.matka-agentit.fi Makusi mukaan maailmalle 2014 www.matka-agentit.fi 30. 20. San Francisco Los Angeles 25. 12. Makusi mukaan maailmalle... Matkoja ympäri maailmaa valitse omasi! Pohjois- Amerikka New York Miami Reykjavik

Lisätiedot

Reissu Alpeille ja meren rannalle

Reissu Alpeille ja meren rannalle Reissu Alpeille ja meren rannalle Lähtö Moottoripyörä on huollettu viikko sitten matkaa varten. Pyörässä on uudet öljyt ja molemmat renkaat ovat hyvässä kunnossa. Jarrupalat olivat melko lopussa, joten

Lisätiedot

1 2/2012. KENGÄN koputuksia PIENI- JA ISOKENKÄISET RY SMÅ OCH STORA SKOR RF TALL & SMALL ASSOCIATION NA EUROOPPATREFFIT 2012 FINLAND

1 2/2012. KENGÄN koputuksia PIENI- JA ISOKENKÄISET RY SMÅ OCH STORA SKOR RF TALL & SMALL ASSOCIATION NA EUROOPPATREFFIT 2012 FINLAND KENGÄN koputuksia 1 2/2012 PIENI- JA ISOKENKÄISET RY SMÅ OCH STORA SKOR RF TALL & SMALL ASSOCIATION NA EUROOPPATREFFIT 2012 FINLAND Tampere 10. 17.6.2012 Saajan tilinumero Mottagarens kontonummer IBAN

Lisätiedot

Retkiä ryhmille 2010

Retkiä ryhmille 2010 Retkiä ryhmille 2010 Uutuudet: Pohjoista Saaristotietä Ahvenanmaalle Taidetta ja historiaa Espoossa Espoon Modernintaiteen Museo EMMA Porkkala ja Pokrovan luostari risteillen Suljettu Kuivasaari risteillen

Lisätiedot

Johannes-Seura jälleen sarjansa kolmanneksi Karjalan Liiton toimintakilpailussa

Johannes-Seura jälleen sarjansa kolmanneksi Karjalan Liiton toimintakilpailussa Toukokuu 2014 65. vuosikerta nro 5 Johannes-Seura jälleen sarjansa kolmanneksi Karjalan Liiton toimintakilpailussa Johannes-Seuran kevätkokouksessa Kaarinan Hovirinnassa käsiteltiin sääntöjen mukaisesti

Lisätiedot

OPINTOMATKA KROATIAAN 24. - 28.9.2013

OPINTOMATKA KROATIAAN 24. - 28.9.2013 MATKARAPORTTI 2013 Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin OPINTOMATKA KROATIAAN 24. - 28.9.2013 Katriina Koski JANNE RUOKOLAINEN 3 OPINTOMATKA KROATIAAN Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin -hanke järjesti 24.9.-28.9.2013

Lisätiedot

Islanti Vastakohtien saari

Islanti Vastakohtien saari Islanti Grönlanti Färsaaret Hurtigruten-risteilyt Islanti Vastakohtien saari Sisällys Islanti matkakohteena...3-5 Reykjavik matkakohteena...6-7 Reykjavik-Akureyri matka...7 Reykjavik hotellimatkat...8-9

Lisätiedot