ilta-pala keskustan Pyhän Marian kirkon tiloissa 14:00-15:00

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ilta-pala keskustan Pyhän Marian kirkon tiloissa 14:00-15:00"

Transkriptio

1 viiden lähisukukansan sauna- ja kulttuurimatka suomen lahden ja peipsi-järven ympäri pv Ohjelmantapahtuma 1. Pietarissa ja Inkerinmaalla Kuvaus Pietari inkeri Pietarhovi ivangorod pihkova irboska petseri setomaa Viro 7:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu WC:lla ja televisiolla 10:00 Viipurin kautta-ajo onnistuu, mikäli rajanylitys on sujunut viivästyksettä eikä kuljettaja matkan aamuksi aavista pahoja ruuhkoja Pietarin liikkeenteessä, muuten kiertotie. 14:00 Saapuminen Pietariin Lounas keskustassa, jossa edullinen rahanvaihto, ilta-pala keskustan Pyhän Marian kirkon tiloissa 14:00-15:00 Ruokailu matkalla on hyvin monipuolinen. Tutustumme matkan aikana eri alueiden ruokakulttuureihin: aluksi Pietarin kansainväliseen ruokaperinteiseen (Nevski prospektin eli pääkadun huippuravintola-ateria kuvassa), inkerinsuomalaisten, vatjalaisten ja inkeroisten maalaistarjoiluun Inkerinmaalla, kahtena jatkopäivänä perehdymme seto- kansalliskeittiöön ja lopuksi Virossa syömme virolaisiin ruokatapoihin 16:00- Kansallismuseo VAIHTOEHTO 1 Saamme perustietoja itämerensuomalaisista esim. keisarillisessa kansatieteellisessa museossa (kuvassa, pääsy omaan hintaan), jonka kokoelmia syntyi suurilta osin 1800-luvulla; matkan aikana museossa on esillä erikoinen Inkerinmaan kansoille omistettu näyttely, jossa näemme ainutlaatuisia suomalaisten, vatjalaisten ja inkerikkojen esineitä.

2 Pietarin kiertoajelu ja vapaa-aika Pietarin tutustumiskierroksen aikana näemme entisen pääkaupungin nähtävyyksiä Nevajoen molemmilla rannoilla ja saaristossa. Mikäli rajanylitys sujuu ilman viivästyksiä meille jäänee riittävästi aikaa pidemmallekin kävelylle pääkatu Nevski prospektilla loistoliikkeineen tai käynnille ruokapaikan viereisessä Jaaman saunassa eli perinteellisessä kuskien yleisessä saunassa. VAIHTOEHTO 2 Inkerinmaan savusaunakylissä Jo vartin tunnin matkan päässä Pietarin keskustasta sijaitsee satumaisen kaunis Kelton harju, supisuomalainen seutu ennen sotia, jolla ei paljon ei muuttunut sen jälkeen. Harju dominoi laakeaa Suomen lahden tasankoa, sieltä nautimme ihana näkymää inkeriläisserkkujemme pöytä- ja savusaunavieraina. Ohjelma Inkerinmaan Kelton kylissä Muutaman tunnin aikana voimme eläytyä inkerin suomalaisten historiaan ja nykypäivään, näemme paljon ihania luonnonkohteita ja suomalaisten muistokohtia ja sotamerkkeja, surumme sodissa kadonnutta Inkeria ja riemuitsemme Inkerinmaan isoimman kirkon valmistumista, jossa käymme sisällä mahdollisesti jopa jumalanpalveluksessa. 20:00- Majoitus hotellissa Päiväohjelman ja ilta-palan jälkeen majoitumme Pietarin eteläosassa ja huomisen päivän jatkomatkan varressa sijaitsevassa hotelli Mirin* (kuvassa) kahden hengen huoneissa. Hotellin kodikkaassa ravintolassa tai baarissa voi istua mukavasti illalla, siinä syömme aamupalan seuraavana päivänä. Hotelli Mir:n ympäristö Hotelli Mir (suomeksi rauha) miljoonakaupungin vihreän vyöhykkeen vuoksi on todella viihtyisä ja rauhallinen paikka. Vastapäätä on venäläinen sauna ja Tsesmin kirkko, siihen tsaarit pysähtyivät rukoilemaan matkallaan Moskovaan. Myös kuuluisa Moskovan väylä on lähellä ja sinne kannattaa lähteä iltakävelylle tai ostoksille. -24:00 Venäläinen yleinen sauna Illemmalla tutkimme ns. venäläistä yleistä saunaa, johon samanaikisesti voi tulla satanenkin ihmistä. Saunan rakennus on kokonainen monikerroksinen tiilitalo, miehille ja naisille on varattu eri kerrokset. Saunan edessä myydään venäläisille välttämätön vihta, myös siihen kannattaa kiinnittää huomiota: niitä katkaistaan tammesta, koivusta, katajasta jne. ja jokaisella lajilla on oma lääketieteellinen käyttötarkoitus. sivu 2.(11)

3 2. Tsaarien kesäasuntoja ja Vatjanmaa 8:00 Aamupala hotellin ravintolassa sen jälkeen lähtö Saaren esikaupunkiin 10:00- Saaren palatsit ja puistot Käymme Pietarin Saaren esikaupungissä, joka Katarina II:n ajoista lähtien on ollut venäläisten tsaarien kesäasuntona ja jossa sijaitsee Euroopan upeimpia palatseja, esim. kuuluisa meripihkahuone (kuvassa) on nyt kaikille avoinna. Palatsia ympäröivät muhkeat puistot italialaisine marmoripatsaineen ja huvirakennuksineen ranskalaisessa ja englantilaisessa tyylissä, joihin kannattaa mennä lyhyehkölle kävelylle. Katarinan palatsi on maailman rakennustaiteen parhaita barokki- ja rokokootyylien helmi, sitä suunnittittelemassa ja rakentamassa Venäjällä kävi tsaarien kutsumina senaikaisia parhaita arkkitehteja ja taiteilijoita Länsi-Euroopasta. (pääsymaksu omaan kustannushintaan) Koko ympäristö on arvokas ja muistuttaa ranskalaista Versaille-residenssia. Aleksanterin palatsi Aleksanterin palatsissa näemme viimeisen venäläisen tsaariperheen asuintilat yksityisine taidekokoelmineen niin kuin esim. tsaarinpojan makuuhuoneen, jonka seinät kattavat eri puolilta Venäjää kerätyt ja lahjaksi saadut ikonit. Feodoran Jumalan Äidin ikoni säilytetään erikoisessa kirkossa lyhyen kävelymatkan päässä Aleksanterin palatsista. Venäjän ortodoksisen kirkon pyhäksi julistama viimeinen tsaari Nikolai käveli sinne päivittäin käyttäen samaa puistopolkua kuin mekin retkellämme sinne. Feodoran Jumalan Äidin ikonilla kolme sataa vuotta sitten siunattiin ensimmäistä Romanovien talon keisaria astuessaan valtaan. 13:00 Suomalainen kirkko Keisarillisten palatsipuistojen toisella puolella sijaitseva suomalainen kirkko on koko neuvostoajan läpi ollut ainoana toimivana luterilaisena kirkkona Inkerinmaalla. Ystävällisesti heimolaisseurakunta ottaa meidät vastaan ruokasalissa tarjoamassa meille maukkaan inkeriläislounaan, minkä jälkeen jatkamme matkaa länteen päin. 14:00 Strelna on venäläinen kylä Suomen lahden rannalla ihan Pietarin kaupungin tuntumassa, siellä sijaitsee suuriruhtinas Konstantinin palatsi ja Kolminaisuuden luostari, jotka ovat UNESCOn maailmanperintökohteita. Pari vuotta sitten palatsista tuli Putinin upouusi kongressikeskus ja siinä järjestettiin G8-maiden kokous. Palatsia yhdistää mereen erikoinen kanava, jonka pitkin vieraat saapuivat meritse hovijuhliin. sivu 3.(11)

4 15:00 Pietarhovi on toinen venäläisten tsaarien maailmankuulu kesäasunto, joka valmistui 1723 mm. Pietarin Suuren omakätisesti tekemien piirustusten mukaan. Versaillesin kaltaisen palatsin Suomen lahden rannasta alkavissa ala- ja ylä-puistoissa näkee lukuisia marmoripatsaita, klassisia palatseja ja kullattuja suihkulähteitä, esim. Lohikäärmevedenputous tai Simsonin suuri kaskadi tai kaltaisillemme tarkoitettuja yllätyssuihkulähteitä. 17:00 Suomen lahden etelä-rannikko Tämän ja seuraavan matkapäivämme aikana seuraamme mutkailevaa Suomen lahden etelärannikon viivaa. Ensimmäisenä pysähdyksenämme on Pietarhovin rannikkopuistoalue, jolle näin halutessamme voimme vaihtoehtoisesti lähteä myös erikoisella kantosiipialuksella Pietarin keskustasta. Merimatka alkaa Neva-joelta ja kestää tunnin verran (omaan kustannushintaan koko ryhmän suostumuksella). 19:00- Vatjalaisten pöytävieraina Illaksi saavumme vatjalaiskyliin, jossa vietämme yön heimoveljien perheissä. Vatja on pienin suomalais-ugrilainen kanssa, sitä äidinkielenään puhuvia on vain parikymmentä henkilöä, joiden vieraanvaraisuutta koemme tämän tunnelmallisen majoituksen aikana. Kuvassa tervetuliaispitopöytä katettuna suomalaisille vatjan majakylissä v Vatjan kyliä Vatja sijaitsee Pietarin ja Viron välissä ja kuvan kivirakennuksia tulee usein esille omaleimaisissa vatjalaiskylissä, jotka sijaitsevat avaralla Inkeren ylängöllä ja vatjalaiset ovat hyödyntäneet sen kalkkikivirakenteesta. Vatjan kieli on meille hyvin ymmärrettävä ja olemme kai viimeisiä, jotka saavat sitä yhä kuulla. Lisätietoja vatjasta löytyy -sivustoltamme. -24:00 Vatjalaisia savusaunoja lämmitetään meille monissa paikkaa ja tietenkin majakylissämme, siellä meillä on mahdollisuus käydä jopa kaikissa kylän valko- ja savusaunoissa peräkkäin niin sitä tekivät vuonna 2004 järjestämämme Vatjan saunamatkan puitteissa eri puolelta Suomea Vatjaan saapuneet suomalaiset saunaystävät. Tapahtumasta tuli iso juttu Helsingin Sanomiin, joka on saatavissa arkistoistamme. sivu 4.(11)

5 3. Inkerikko meren rannalla 11:00 Kaprion linna Käymme vuonna 1240 rakennetussa Kaprion linnassa, joka aikoinaan sijaitsi Suomen lahden rannalla, mutta sen etelärannikon vuosisatojen saatossa noustua siirtyi sisämaahan 12 kilometrin päähän nykyisesta rannasta. Linnoituksen alustana oli käytetty korkea luonnon kalkkikivikallio, jonka jyrkin Suomen lahden puoleinen kohta on 25 metriä korkea ja sen hyvin säilyneiltä torneilta näkyy Suomen lahden ulappaa. 12:00 Inkerikkoperinteet jatkumassa Inkerikot eli inkeroiset usein samastetaan inkerin suomalaisiin, mutta todellisuudessa se on eri karjalaista syntyperää oleva ja Laatokan länsipuolelta lähtöisin oleva ortodoksinen kanssa, kieleltään kuitenkin inkerin suomalaisille lähimpiä serkkuja. Inkerikkoja on vain muutama sataa jäljessä, silti he huolella ylläpitävät omaa kieltään ja kulttuuriaan; käymme soittoyhtyeen konsertissa, kansallismuseossa ja perinteiden tuvassa. Inkerikkojen vieraina Inkerikot asuttavat Loukan poukaman itärantaa niin sanottua Nenoveh-nurkkaa eli niemenmaata, heidän maalaukselliset kylänsä levittäytyvät Suomen lahden rannikkoa pitkin. Bussimatkan aikana pysähdymme sinne moniin paikkoihin valokuvaamaan merimaisemia ja ostoksille kyläkauppoihin ja teemme mielenkiintoisia käyntejä inkeroisten serkkujen taloihin ja jopa navettoihin. Inkerikkosaunat ovat omaleimainen perinne, joka oli muodostunut kalastuskylien ranta-asukkaiden keskuudessa. Saunoissa käytiin usein jäävetisten kalastusretkien jälkeen, kun miehet tarvitsivat virkistävää lämpöä. Tutkimme inkeroisten kylien parhaita saunoja kylpemällä niissä, niitähän paikallisasukkaat lämmittävät valmiiksi saapumisajaksemme ja saunan jälkeen pitopöytää odottaa saunojia talossa 16:00 Jaaman kaupunki oli historiallinen ruotsalainen linnoitus Venäjän rajalla ja myöhemmin merkittävä kauppakeskus Loukan-joen rannoilla. Nykyisessa Kingiseppissä toimii suomalainen seurakunta ja arkkitehti Antonio Rinaldin suunnittelema Katariinan kirkko. Pietarissa hänen käsialaa on venäläisten tsaarien pääasuntona toiminut maailmankuulu Talvipalatsi. 18:00-24:00 Iivanalinna Virolainen Narvan linna ja venäläinen Iivanalinna sijaitsevat Narva-joen vastakkaisilla rannoilla, vain 150 metrin matkan päässä toisistaan eli tykistön kantaman sisäpuolella, mikä on maailman historian ainoa tapaus. Lähdemme kiertoajelulle ja vapaalle ajalle, yövymme hotellissa ja syömme ilta-palaa. sivu 5.(11)

6 4. Peipsi-järvi ja Pihkova 9:00- Peipsi-järven itärannikko aamiaisen jälkeen lähdemme kiertämään Peipeijärven itärannikkoa, joka on rauhallinen ja viehättävä merialue, jossa ainutlaatuinen luonto on säilynyt tähän asti koskemattomuudessaan. Rentoudumme rantataukojen aikana lepäilemässä, uimassa, valokuvaamassa ja pitämässä piknikkiä ihanissa hiekka-, kivikko- ja kaislikkomaisemissa. Luolarikas järven ympäristö Peipsi-järven länsi- sekä itärannasta löytyy vuorenonkaloita, jotka länsirannikon keltaisten hiekkakiven vastakohtana ovat punaista savea. Kuvan pyhän onkalossa on sininen pöytä, jolle paikallisasukkaat ovat tuoneet ikonejaan uhreiksi. Gdovin kaupunki oli saanut nimensä gudde-sanasta, joka baltian kielissä tarkoittaa täällä päin laajalti levinnyttä pensaikkometsää. Kaupungissa syömme lounasta* ja ihailemme Valtaisan Jumalan Äidin kirkkoa ja näin halutessamme voimme käydä myös paikallisessa aluemuseossa, jossa oikein hyvin havainnollistetaan Pihkovan länsi-rajan historiallisia tapahtumia viime vuosisatojen aikana. Avaruuden arvoitus Matkamme varrella sijaitseva meteoriittikraatteri (näkyy Peipsi-järven itärannan satelliittikuvassa pyöreänä oikeassa) on harvinainen avaruusvoimien ilmiö, joka aikoinaan oli saanut aikaan jopa Mikanmäen ilmestymistä maan pinnalle. Sellaisia kraatteria maailmassa on vain neljä ja kuvassa nähtävä reittimme kulkee sen ohi. 14:00- Saapuminen Pihkovaan saavumme Pihkovaan, joka on vilkas kaupunki Venäjän länsi-rajalla ja näin ollen on aina ollut avoinna eurooppalaisille kulttuurivaikutteille. Saavuttuamme syömme lounasta ja teemme kaupunkikierrosta. Pihkovan luostarit Pihkova on muinainen kaupunki, jossa on paljon keski-aikaisia nähtävyyksiä ja jopa kaksi isoa luostaria, kummassakin oma ikonimaalauskoulu. Vapaa-aika ja yöpyminen kaupungissa tai lähiympäristössä paikallishotellissa kahden hengen huoneissa. Vaihtoehtoisesti / toivomuksista majoittuminen seto-perheissä on mahdollista. -21:00 Pihkovan linnoitus vanhoine linnoitustorneineen voidaan sanoa setukaiseksi Viipuriksi, joka nimeltään suomenkielisenä ja suomensukuisten kansojen tuhatvuotisena asuinpaikkana oli joutunut Venäjälle. Tutustumme sen historiaan ja nykypäivään kiertoajelun ja -kävelyn aikana. sivu 6.(11)

7 5. Venäjän puoleinen Setomaa Setukaiset asuvat sekä Viron, että Venäjän puolella, nykyinen raja jakaa setomaita kahtia. Tutustumme kumpaankin setoalueeseen ja niiden asukkaittensa kohtaloihin. 8:00 Aamupala hotellin ravintolassa/perheissä 10:00- Irboskan linnoitus Käymme vanhassa Irboskan linnassa, jossa on esillä paljon muinaishistoriallisia nähtävyyksiä kuten esim. Truvorin risti, Venäjän ensimmäisen viikinkihaltija Ryyrikin veli Truvorin haudalla. Vanha ja uusi Irboskan pienkaupungit ovat Venäjän setukaisten kulttuuri- ja kansallisseurojen toimipaikkoja, joiden vieraina olemme tällä matkalla. Peipsi-järven ikonihelmiä Vierailemme maailman hylätyssä nurkassa Peipsijärven rannalla Lisjön paikkakunnassa, joka vielä ennen sotaa puuttui maailman kartoista. Jopa 2000-luvulla asti sinne oli mahdollista päästä vain meritse. Eikä ihme, että täällä massaturismin siivuttamalla seudulla oli säilynyt arvokkaita kirkkoja upeine ikonikokoelmineen. Olemme ensimmäisiä, jotka pääsemme katsomaan maailmasta tähän asti piilotettuja kulttuuriaarteita. Peipsi-järven saariston hietikot Vuokraamme porukallemme sovhoosilta pienen laivan, jolla paikallisen ortodoksipapin johdolla lähdemme huviretkelle järven saaristolle tutkimaan muinaisia pyhäkköitä ja setukaisten kappeleita. Pidämme lounastauon, jonka aikana vietämme pari tuntia aikaa Pihkovan järven saaristossa lepäilemässä, paistamassa makkaroita ja uimassa valitsemassamme saaressa. Teemme kävelyretken saaren keskiosaan muinaiseen kappeliin. Setomaan kappelit Setokansa erottuu virolaisista mm. sillä, että he ovat venäläisten tapaan ortodokseja, jotka vuosisatojen saatossa ovat vakiinnuttaneet uskoaan rakentamalla pieniä kappeleita joka kyläänsä. Siitä syntyi erikoinen kappelikulttuuri, joka leimaa setukaisten elämäntapaa. Kappeleita on monta sataa ympäri setomaata, ne ovat erityylisiä ja erikuntaisia, mutta kaikki hyvin arvokkaita rakennuksia salaperäisine sisältöineen. Seto-museot Sekä Petserin kaupungissa, että monessa setokylässä on nähtävänä setukaisten kansallismuseot, jotka ovat omiaan seto-perinteiden elvyttämisessä. -18:00 Saapuminen Petserin kaupunkiin Historiallinen Petserin kaupunki oli ennen sotaa Viroon kuuluneen yhtenäisen Setomaan keskuksena ja myös nykyään siellä toimii setukaissaksalais-virolainen koulu, jossa käymme kaupungin kiertoajelun aikana. Koulussa toimii setukkaisten perinnemuseo ja lasten setukainen tanssiryhmä. sivu 7.(11)

8 18:00- Majoitus hotellissa tai perheissä Vain kolmen kilometrin matkan päässä rajalta sijaitsevassa Petserin kaupungissa on edelleenkin paljon setukaisia asumassa, vaikkeivät he ole enää enemmistönä oman maan pääkaupungissa niin kuin oli ennen sotia Petserin ollessaan virolainen kaupunki. Hurskas ortodoksiusko on osa setukaisten identiteettiä ja monet kaupunkilaiset setukaiset joko itse ovat kotimunkkeja tai majoittavat itsensä luona luostarin munkkeja tai ainakin ylläpitävät kotikirkkoja ja ikonikokoelmia kodeissaan niin kuin kuvan Olga Kõiv. Hänen kirkollinen nimensä on Petserin Heruviima ja joka rukoilee saavansa suomalaisia vieraita luokseen ensi kesänä. Vaihtoehtoisesti majoitus Petserin hotellissa, sitten vapaa-aika kaupungin keskustassa ja pitkä ilta kaupungin parhaassa ravintolassa. Vapaa-aika Petserin kaupungissa Jäämme istumaan koko illaksi kodikkaaseen Liljaravintolaan vaihtelemaan päivän elämyksiä tai voimme syötyämme poistua iltakävelylle. Ilta Lilja-ravintolassa Lilja on kaupungin paras ravintola, joka ortodoksiuskovaisten omistamana ja ylläpitämänä ruokapaikkana vastaa Petserin luostarin henkeä. Myös ruoka- ja juomavalikoimissa tuntuu luostarin munkkikeittiön vaikutusta. Henkilökunta on hyvin ystävällinen ja avulias ja vuori-marin matkoillamme käyneet iloitsevat tavatessaan siellä marilaisia työntekijöitä, joiden kanssa on hauskaa vaihtaa elämyksiä Volgan mutkan matkasta. Majoitus seto-perheissä maalla Vaihtoehtoisesti vietämme illan ja yön maalaisilla seto-perheissä, jotka innoilla ottavat suomalaisia vieraita kodeissaan vastaan. Valitsemme perinteellisen seto-kylän lähellä Petserin kaupunkia tyypillisine kalkkikivirakennuksineen ja puisine sisäänlämmitteisine savusaunoineen. Seton kieli, samoin kuin etelä-viron murrekin, muistuttaa suomea enemmän kuin viron kirjakieli, joten tulemme hyvin toimeen majoitusperheiden kanssa. -24:00 Seto-savusaunat leimaavat seto-kyliä, jotka lukusine lirisevine puroineen ovat hyvin maalauksellisia kohteita Setomaan peltoalueella. Savusaunat sijoittuvat ojien kalkkikivikuilujen metsiköissä ja ovat usein kaukana talon pihapiiristä. Sisätiloiltaan ne ovat yllättävän tilavia ja tyypiltään muistuttavat pikemmin Suomen Pohjanmaan savusaunoja sivu 8.(11)

9 6. Viron puoleinen Setomaa Setukaiset asuvat sekä Viron, että Venäjän puolella, nykyinen raja jakaa setomaita kahtia. Tutustumme kumpaankin setoalueeseen ja niiden asukkaittensa kohtaloihin. 8:00 Aamupala ravintolassa tai perheissä 9:00- Petserin luostari on venäjän ainoa, joka rajuina kommunistiaikoina pysyi toimivana eikä kirkollinen perinne siellä ole koskaan katkennut. Siellä oli säilynyt myös elävä munkkikunta eikä kirkkoja muutettu varastoiksi tai tanssipaikoiksi. Vaihtelemassa kumparemaisemassa sijaitseva luostari erityylisine rakennuksineen on hyvin maalauksellinen kokonaisuus. Petseri tarkoita muinaisvenäjäksi luolaa, ja niitä salakirkko- ja temppeliluolia todella löytyy nykyisen barokkityylisen luostarin alta hiekkakivikalliosta kilometripituisin käyttävin toisiinsa yhdistettyinä. Ei vain pyhiinvaeltajille, mutta myös maailman kansalaisille asteleminen sisälle maanalaiseen jumalapalvelukseen kynttilä kädessä on mystinen ja varmasti elämänsä jännittävimpiä kokemuksia. 11:00 Viron ja venäjän välinen rajan ylitys 12:00- Etelä-Viron setomaa Lähdemme Viron puoleiselle Setomaalle, jolla aamupäivän aikana käymme monessa setokaupungissa ja pistäydymme seto-kylien taloihin. Seudulla sijaitsee myös Viron korkein piste Suur- Munamägi kuuluisine historiallisine näkötorneineen. Sieltä avautuu unohtumaton näkymä Etelä- Viron vaihteleville metsä- ja peltomaisemille. Peipsi-järven hiekkarannat Auringon paisteessa rentoudumme luontoihanalla Peipsijärven dyynialueella, siellä koemme rannikon kalastuskylien kiireettömyyden rauhaa sekä käymme monissa muissa mielenkiintoisissa luonnonkohteissa kuten Piusan hiekkakiviluolat (kuvassa), näemme vanhoja paikallisissa setokirkkoja, toimivia tuulimyllyjä, kansallismuseoita yms. Setukaiset ovat ortodoksia ja usein tapaamme paikallisia ikonikerääjiä ja maalajia. -18:00 Värskan seto-seutu Värskän kaupunki sijaitsee Põltsmaalla lähellä Viron ja Pihkovan alueen välistä rajaa ja on viron setukaisten epävirallinen pääkaupunki. Täällä taaivaalla toimi seto-rakennus- ja käsityöperinnemuseo, paikka on myös hyvin tunnettu Suomessa kylpylöiden ja kivinnaisvesilähteittensä vuoksi. 20:00- Seto-keittiön ruokaperinne Syömme perinteellistä seto-lounasta Viron ja sittemmin myös iltapala Viron seto-perinteisiin. -24:00 Majoitus hotellissa Majoitumme Viron maalaishotellissa seto-asumaalueella, jossa vietämme matkamme viimeisen illan sivu 9.(11)

10 7. Viroa paluumatkalla 8:00 Aamupala hotellissa sitten lähtö Tallinnaan päin 10:00 Saapuminen Tarttoon 10:00-13:00 15:00 Tarton tutustumisohjelma Kierto-ajelulla käväisemme Euroopan kolmanneksi vanhimmassa yliopistossa, jonka suomalaisugrilaisella osastolla tutustumme virolaisten tiedemiesten suorittamiin seto-tutkimuksiin sekä setukaisten poliittisiin vaiheisiin ja myöhemmin nautimme vapaa-ajasta vanhan eurooppalaisen kaupungin keskustassa. Saapuminen Tallinaan Kun monet matkalaiset ovat jo epäilyksettä käyneet Tallinnassa useaankin kertaan tyydymme vain lyhyehköön kierto-ajeluun, sen jälkeen ruokailu virolaisen keittiön ravintolassa (ks. alempana), sitten jatkamme loppumatkaa meritse Koti- Suomeen. 16:00 Ruokailu virolaisessa ravintolassa Matkan viimeisen Viron-jäähyvästiaterian syömme juhlallisesti hyvässä paikallisessa virolaisessa ravintolassa maistaen maukasta virolaista olutta (ei kuulu matkahintaan), jonka jälkeen jatkamme Tallinnan satamaan ja sieltä eteenpäin laivalla Suomeen, Helsinkiin. 17:00* Lähtö Suomeen päin Lähdemme Suomeen päin laivalla, jonka tax free myymälöissä verottomat tuomisostokset. Lähtöaika voi matkustajien toivomuksista vaihdella pidentäen sillä tavalla esim. oleskelu-aikaamme Tallinnassa yms. 20:00* Saapuminen Helsingin satamaan sivu 10.(11)

11 Matkan täyshoitohinta bussi- ja yms. kaikkine palveluineen ks. Tämä matka on erikoismatka, jonka tarjoamme teemamatkojen hintaan mm. joustavamman kuljetuksen vuoksi. Sovellamme yleisiä valmismatkaehtoja. Oikeus muutoksiin pidätetään. Kaikki aikataulut ja kelloajat ovat noin-arvoja, jotka Venäjän olosuhteissa saattavat vaihdella. Hoitamme ryhmäviisumin, joka on omaan kustannushintaan n. 45/hlö. Hinta ja kuljetusvaihtoehdot laskettu ryhmän minimikoon ollessaan 25 hlö, muuten varaamme itsellemme oikeuden muutoksiin erityisesti kuljetuksen osalta. Kaikki kuvat, ellei osoitettu erikseen, ovat tekijän valokuvaamia ohjelmatapahtumien mukaisissa paikoissa. Kaikki oikeudet pidätetään: 2008 Leo Baskin, Suomalais-ugrilainen matkatoimisto, Frankfurt am Main, Saksa ANTOISAA MATKAA! sivu 11.(11)

Ohjelmantapahtuma 1 Viron päivä 8:00 Lähtö Hämeenlinnasta Suomalainen bussiyhtiö; täysi turistibussi. 15:00* Saapuminen Tarttoon, lounas

Ohjelmantapahtuma 1 Viron päivä 8:00 Lähtö Hämeenlinnasta Suomalainen bussiyhtiö; täysi turistibussi. 15:00* Saapuminen Tarttoon, lounas Peipsi-järven ympäri setomaan maanalaiset kirkot 16.-21. elokuuta 2010 Tartto setomaa petseri Pihkova Gdov * jaama vatja * inkerikko narva * kiviõli pv Ohjelmantapahtuma Kuvaus 1 Viron päivä 8:00 Lähtö

Lisätiedot

Tverin Karjalan Savusaunamatka 16.8. 23.8.2015

Tverin Karjalan Savusaunamatka 16.8. 23.8.2015 Tverin Karjalan Savusaunamatka 16.8. 23.8.2015 Tämä matka on tehty ennenkin. Se oli niin hyvä että pyysimme Leo Baskinia järjestämään matkan uudelleen. Tämä on tosi Savusaunafaneille. Matalle mahtuu vain

Lisätiedot

pv 1. Pietari ja Inkeri 6:00 Lähtö Suomesta Kaarina - Tampere- Forssa - Karkkila - Helsinki Hamina Vaalimaa

pv 1. Pietari ja Inkeri 6:00 Lähtö Suomesta Kaarina - Tampere- Forssa - Karkkila - Helsinki Hamina Vaalimaa Pietari INKERI kirov udmurti u komi k syktyvkar pohjois-viena p 15.-22. 1 elokuuta 2008 pv Tapahtuma 1. Pietari ja Inkeri Kuvaus 6:00 Lähtö Suomesta Kaarina - Tampere- Forssa - Karkkila - Helsinki Hamina

Lisätiedot

pv Ohjelmantapahtuma Kuvaus 1. n. 6:00 Laatokan Karjala Matkan alku, bussi lähtee Etelä- tai Keski-

pv Ohjelmantapahtuma Kuvaus 1. n. 6:00 Laatokan Karjala Matkan alku, bussi lähtee Etelä- tai Keski- Laatokan ympäri - juhannus kuujärvellä sortavala äänislinna kižin saari Kuujärvi Aunus tihvinä Pietari 23.-27. kesäkuuta 2010 pv Ohjelmantapahtuma Kuvaus 1. n. 6:00 Laatokan Karjala Matkan alku, bussi

Lisätiedot

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden 03.05.2018 10:00-14:30 Allegro juna lähtee Helsinki-Pietari 3,5 tuntia 14:30-17:00 Saapuminen Pietariin, Pietari kiertoajelu bussilla 17:00-18:30 Pietari-Paavalin linnoitukseen Neva-joen Jänissaarelle

Lisätiedot

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Nizhni Novgorodiin. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Nizhni Novgorodiin. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu vuorimarien kannelkansa pv kesäisin lähdöt viikottain Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Nizhni Novgorodiin Pietari, inkeri Nižni novgorod Vuori-mari volgan mutka tsikmä čavašinmaa Moskova Kuvaus 6:00 Lähtö

Lisätiedot

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu marinmaan uhrilehtoja Pietari Marinmaa Joškar-ola tataaria kazan Moskova kesäisin lähdöt viikottain pv Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan Kuvaus 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*;

Lisätiedot

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu

Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan. 6:00 Lähtö Suomesta Suomalainen bussiyhtiö*; bussi on varustettu vuorimarien kannelkansa pv Luontomatka volgan mutkaan Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan Kuvaus Pietari, inkeri Nižni novgorod Vuori-mari volgan mutka tsikmä čavašinmaa Moskova 6:00 Lähtö Suomesta

Lisätiedot

Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä

Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä Vietä pitkä viikonloppu kesäisessä Krakovassa Finnairin suorilla lennoilla Helsingistä! Krakovan värikäs historia ja eloisa nykypäivä, hyvin säilynyt UNESCO:n maailmanperintökohteisiin

Lisätiedot

Tieteen Ystävien Seura ry Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja

Tieteen Ystävien Seura ry Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja Tieteen Ystävien Seura ry Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja 22. 28.5.2017 Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja Ajankohta: 22. 28.5.2017 Norwegianin

Lisätiedot

Pohjois-Viro 16. 19.5.2013.

Pohjois-Viro 16. 19.5.2013. Pohjois-Viro 16. 19.5.2013. Torstai 16.5. klo 6.30 lähtö Lahdesta, kuljetuksista vastaan tuttu Reissu-Ruoti ja luottokuskimme Jukka Ruoti klo 9.15 laiva lähtee. Matkalla meribrunssi (kuuluu matkan hintaan)

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

Ohjelmantapahtuma 1. pv Suomesta Siperiaan 6:00~ 10:00

Ohjelmantapahtuma 1. pv Suomesta Siperiaan 6:00~ 10:00 Siperian sininen helmi Irkutsk baikalsk rantarautatie laivaristeily baikalin saaristo pv kesäkuu 2012 Ohjelmantapahtuma 1. pv Suomesta Siperiaan 6:00~ 10:00 14:36 huomioi aikaero: Pietarin aika on suomen

Lisätiedot

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5)

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) Matka 14: Myanmar (11 pvä/ 10 yötä) 1 yö Yangon- 1 yö Bagan- 2 yötä Mandalay- 2 yötä Inle-järvi- 1 yö Yangon- 3 yötä Ngpali Hotellit: Summit Park View Hotel (Yangon), Thazin

Lisätiedot

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 1. päivä 4.5.16 Saapuminen Sloveniaan ja Bledin retki Saapuminen Ljubljaanan lentokentälle. Suomea puhuva RIL-matkalaisille tuttu oppaamme Marketa Sindelova ja

Lisätiedot

kansainvälinen vuorolinja-auto riippuen ryhmän koosta. 13:30 Saapuminen Pietariin Pietarissa valutan vaihto, ostokset ja ruokailu

kansainvälinen vuorolinja-auto riippuen ryhmän koosta. 13:30 Saapuminen Pietariin Pietarissa valutan vaihto, ostokset ja ruokailu Pietari Marinmaa uhrilehto tataaria kazan kaksi matkaa kesä- ja heinäkuussa 2008 pv Ohjelmantapahtuma 1. Pietarista Volgan mutkaan Kuvaus 8:00 Lähtö Suomesta Sibelius-juna, suomalainen turistibussi tai

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

Opet Venäjällä. (Tekstit Jari Mustonen Juha Järvisen ja Tarja Lehmuskosken avustamana )

Opet Venäjällä. (Tekstit Jari Mustonen Juha Järvisen ja Tarja Lehmuskosken avustamana ) Opet Venäjällä Viime kesänä Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja SOOLin opettajat tekivät yhteisen matkan Venäjälle. Oppaanamme toimi rutinoitunut Venäjän matkaaja isä Stefan Holm. Matkan käytännön järjestelyistä

Lisätiedot

Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA. 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm

Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA. 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm Retki nro 1. Reykjavík - pääkaupungin kiertoajelu Opastettu kierros Reykjavikissa. Retken pituus n. 2,5

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Vaasan Retkeilijät ry:n 30 hengen iloinen joukko Tuomo Perkiön johdolla teki ikimuistoisen matkan Montenegroon (Crna Gora) jota voidaan kutsua Välimeren helmeksi. Montenegro

Lisätiedot

Alkusarja 9 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 9 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 9 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI BUSSIMATKA KATOWICEEN 31.8. 8.9.2014 9 KULJETUS: LAUTTA + BUSSI HINTAAN SISÄLTYY LAUTTAMATKAT

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

SAIMAAN LAIVAMATKAT OY KAHDEN PÄIVÄN RISTEILYT LUOSTARIRISTEILYT HOTELLIRISTEILY

SAIMAAN LAIVAMATKAT OY KAHDEN PÄIVÄN RISTEILYT LUOSTARIRISTEILYT HOTELLIRISTEILY RISTEILYT SINISELLÄ SAIMAALLA KAHDEN PÄIVÄN RISTEILYT Lähtö Kuopiosta (ti, to, la) tai Savonlinnasta (ma, ke, pe) klo 9.00. Risteily Heinäveden reittiä pitkin neljän sulkukanavan ja kahden avokanavan kautta

Lisätiedot

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007 MAANANTAI 9.7.2007 N. Klo 8.00 startti Huttulasta ja sen jälkeenvesilahdelta Koskenkylästä kohti Vantaata, keli pilvinen ja vesikuurojen mahdollisuus ilmassa Yöpyminen vaimon serkun luona mistä aamulla

Lisätiedot

Lähde kanssamme ikimuistoiselle luomuviinimatkalle Chileen & Argentiinaan 19.02. - 05.03.2016

Lähde kanssamme ikimuistoiselle luomuviinimatkalle Chileen & Argentiinaan 19.02. - 05.03.2016 Lähde kanssamme ikimuistoiselle luomuviinimatkalle Chileen & Argentiinaan 19.02. - 05.03.2016 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan

Lisätiedot

The Baltic Guide -julkaisut

The Baltic Guide -julkaisut The Baltic Guide julkaisut The Baltic Guide matkailulehti on ilmestynyt jo 23 vuotta. Tavoita ostovoimaiset Viron matkailijat suomen, englannin, venäjän ja vironkielisten julkaisujemme kautta. Lehtien

Lisätiedot

MYS-kesäretki 3.-5.7.2014 / Porvoo Tirmo Pernaja Kaunissaari Pyhtää Munapirtti

MYS-kesäretki 3.-5.7.2014 / Porvoo Tirmo Pernaja Kaunissaari Pyhtää Munapirtti MYS-kesäretki 3.-5.7.2014 / Porvoo Tirmo Pernaja Kaunissaari Pyhtää Munapirtti Tervetuloa MYS:in vuoden 2014 kesäiselle veneretkelle, joka suuntautuu itäiselle Suomenlahdelle Porvoosta Pyhtäälle. Kokoonnumme

Lisätiedot

Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA. 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm

Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA. 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm Reki nro 1. Reykjavík Opastettu kierros Reykjavikissa Kerrotaan ja nähdään eri paikkoja kaupungissa Retken

Lisätiedot

Se alkoi sateessa Ja sateeseen se myös päättyi

Se alkoi sateessa Ja sateeseen se myös päättyi TARTON RETKI 12.- 14.9.2017 Se alkoi sateessa Ja sateeseen se myös päättyi Sadehan tietää onnea, mutta tässä sateessa oli sitä jo hiukan liikaakin. Laiva oli satamassa odottamassa innokkaita matkustajia

Lisätiedot

Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016

Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016 Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan loistavampia nähtävyyksiä.

Lisätiedot

ClubOne-alennus edellyttää 1 kortti / hytti. Samaa korttia ei voi hyödyntää useammassa hytissä.

ClubOne-alennus edellyttää 1 kortti / hytti. Samaa korttia ei voi hyödyntää useammassa hytissä. Ikaalisten Matkatoimisto Taru Malmström 03-4580203 taru.malmstrom@ikaalistenmatkatoimisto.fi Matti Ristimäki 040-5025917 matti.ristimaki@luukku.com Tässä tarjouksemme Visbyn risteilystä 7.-9.8.2016 Matkaohjelma

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

Lomamatka. Turkin Sideen Lento Jyväskylästä Anatalyaan. Matkan hinta Supertäysihoidolla

Lomamatka. Turkin Sideen Lento Jyväskylästä Anatalyaan. Matkan hinta Supertäysihoidolla Lomamatka Turkin Sideen 3.5. 10.5.2018 Lento Jyväskylästä Anatalyaan Matkan hinta 699.00 Supertäysihoidolla Hotelli La Grande Resort & Spa on iso, monipuolinen kylpylähotelli joka sijaitsee ranta-alueella

Lisätiedot

Matkaohjelma. A- Beach Links Kohti rantalomaa. Yrjö Tervakangas

Matkaohjelma. A- Beach Links Kohti rantalomaa. Yrjö Tervakangas Matkaohjelma A- Beach Links Kohti rantalomaa Yrjö Tervakangas 2 1. Päivä: Saapuminen Siem Reapiin valitsemastanne kohteesta. Kuljetus hotellille ja sisäänkirjautuminen. Päivällinen paikallisessa ravintolassa.

Lisätiedot

Kappale kauneinta Suomea

Kappale kauneinta Suomea Kappale kauneinta Suomea Kapeat mutkaiset vesistöt, saaristoiset järvenselät ja vanhat kanavat tekevät Heinäveden reitistä ainutlaatuisen elämyksen, joka kaikkien pitäisi ainakin kerran elämässään kokea.

Lisätiedot

Tähän kaupunkiin haluat aina uudestaan!

Tähän kaupunkiin haluat aina uudestaan! Euroopan mielenkiintoisimpia kaupunkikohteita! Venäjän toiseksi suurin kaupunki, entinen Venäjän keisarikunnan pääkaupunki 1712-1918 Dramaattinen historia kolme maailmansotaa ja kolme vallankumousta UNESCON

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

Illallinen hotellin ravintolassa.

Illallinen hotellin ravintolassa. 1 Lähettäjä Forssan matkatoimisto oy / Leila Rauhaniemi puh. 0207 75 77 22 sähköposti. leila.rauhaniemi@fmtours.fi Attn: Pekka Heikkilä sähköposti: pekkah09@gmail.com Talinkorvantie 11B49, 20320 Turku,

Lisätiedot

Saapuminen Allbaniaan Tiranan lentokentälle kello 19.45, jossa suomea puhuva opas ja bussi vastassa.

Saapuminen Allbaniaan Tiranan lentokentälle kello 19.45, jossa suomea puhuva opas ja bussi vastassa. BALKANIN KIERROS 3-10.10.2015 : Albania, Makedonia, Kosovo Kuvassa Tirana 1. matkapäivä 3.10.2015 Helsinki - Tirana Saapuminen Allbaniaan Tiranan lentokentälle kello 19.45, jossa suomea puhuva opas ja

Lisätiedot

HyväMe- lomaristeily. Kroatiaan Matkan hinta 1445,00. Ilmoittaudu marraskuun 2017 loppuun mennessä

HyväMe- lomaristeily. Kroatiaan Matkan hinta 1445,00. Ilmoittaudu marraskuun 2017 loppuun mennessä HyväMe- lomaristeily Kroatiaan 2018 18. 25.8.2018 Matkan hinta 1445,00 Ilmoittaudu marraskuun 2017 loppuun mennessä Mirja : mirja.hanninen@hyvame.fi puh : 040765528 1 2 HyväMe- ryhmä Makarskassa merenrannalla

Lisätiedot

Matkaraportti: Italia

Matkaraportti: Italia Matkaraportti: Italia Noora Heikkonen Vietimme Italiassa neljä viikkoa ja viisi päivää. Tässä ajassa ehdimme tutustua sekä asuinkaupunkiimme Padovaan että muihinkin Pohjois- Italian tunnetuimpiin kaupunkeihin.

Lisätiedot

Ostosmatka Keskisen kyläkauppaan Tuuriin La 23.2.2013

Ostosmatka Keskisen kyläkauppaan Tuuriin La 23.2.2013 Ostosmatka Keskisen kyläkauppaan Tuuriin La 23.2.2013 Lähtöpaikat: Lapinlahti Siilinjärvi Kuopio Hinta: 32 / henkilö (edellyttää 30 lähtijää) Sitovat ilmoittautumiset 9.2 mennessä: Jaana Neuvonen p.044-5640

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy tuhatta matkaa 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015 ULKOMAALAISET MATKAILIJAT SUOMESSA ASUINMAITTAIN 3 000 2

Lisätiedot

Alkusarja 4 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 4 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 4 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 8 WWW.AIKAMATKAT.FI P2 ALKUSARJA, LYHYT 5 8.9.2014 4 VRK ALK 790 SUORA LENTO HELSINGISTÄ HINTAAN SISÄLTYY

Lisätiedot

Mainio kokous- ja juhlapaikka Lohjalla, rauhallisen Hormajärven rannalla. Kanneljärven Opisto

Mainio kokous- ja juhlapaikka Lohjalla, rauhallisen Hormajärven rannalla. Kanneljärven Opisto Kanneljärven Opisto Mainio kokous- ja juhlapaikka Lohjalla, rauhallisen Hormajärven rannalla Meillä kokoonnutaan ja viihdytään Tervehdys Kanneljärven Opistolta Kanneljärven Opisto on toisen asteen oppilaitos,

Lisätiedot

BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007

BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007 BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007 tourwiseireland 1 Hotelli Dublinissa: Academy Hotel * * * Academy hotelli on mukava kolmen tähden hotelli aivan Dublinin keskustassa O Connell Street

Lisätiedot

KOTIHARJUN SAUNAYHDISTYS ry

KOTIHARJUN SAUNAYHDISTYS ry To 17. Su 20.5.2012 Saunaretki Karjalaan Sivu 1 / 14 Kotiharjun Saunayhdistys ry:n perinteinen kevätretki Karjalan maisemiin ja sen saunoihin. Entistä Suomea. Heino Tours Finland, Kotka. Venäjän puolella.

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN METSÄNHOITAJAT RY. Matka Kannakselle ja Pietariin -metsäasiaa, kulttuuria, nähtävyyksiä

KESKI-SUOMEN METSÄNHOITAJAT RY. Matka Kannakselle ja Pietariin -metsäasiaa, kulttuuria, nähtävyyksiä KESKI-SUOMEN METSÄNHOITAJAT RY Matka Kannakselle ja Pietariin -metsäasiaa, kulttuuria, nähtävyyksiä Keski-Suomen metsänhoitajat ry suunnittelee kolmipäiväistä matkaa Kannaksen ja Pietarin suuntaan syksyllä,

Lisätiedot

Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016

Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016 Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016 Matkaoppaana legendaarinen Italian asiantuntija Silja Tuominen Matkaemäntänä Hanna Ekola, musiikissa Hannan tilaisuuksissa mukana

Lisätiedot

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 8 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P1 ALKUSARJA, PITKÄ 1 8.9.2014 8 CHARTER LENNOT HKI, TRE JA KUOPIO HINTAAN SISÄLTYY

Lisätiedot

Kalastusmatka Malesian Borneoon 8-27.10.2015

Kalastusmatka Malesian Borneoon 8-27.10.2015 Kalastusmatka Malesian Borneoon 8-27.10.2015 Unelmamatka Kaukoitään niille, jotka pitävät kalastuksesta ja yleensä luonnossa liikkumisesta! Kalastusmuotoina ovat vetouistelu ja pohjaonginta. Varaa ja maksa

Lisätiedot

Tarjous 15 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Tarjous 15 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Tarjous 15 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P9 ALKUSARJA, PITKÄ 1. 15.9.2014 15 VRK ALK 1450 LENNOT HKI-KTW, KRK-HEL HINTAAN SISÄLTYY

Lisätiedot

Kiehtova Katania, suloinen Taormina, tulivuori Etna, muinaisia temppeleitä, hiekkarannat, luomuviinit...

Kiehtova Katania, suloinen Taormina, tulivuori Etna, muinaisia temppeleitä, hiekkarannat, luomuviinit... Sisilia on hedelmällinen saari, jossa on ihanteellinen ilmasto luomuviininviljelyyn. Matkan aikana vierailemme monilla luomuviinitiloilla, tutustumme viinin valmistukseen, maistelemme viinejä sisilialaisen

Lisätiedot

Saapuminen Tukholmaan, josta jatketaan välittömästi kohti Kalmaria ja Öölantia

Saapuminen Tukholmaan, josta jatketaan välittömästi kohti Kalmaria ja Öölantia Sunnuntai 11.6.2017 klo 16.30 klo 20.55 Lähtö Nurmijärven kirkon parkkipaikalta kohti Turkua Lähtee m/s Viking Grace kohti Maarianhaminaa ja Tukholmaa Maanantai 12.6.2017 klo 6.30 klo 13.00 klo 16.00 klo

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Hotel Levi Panorama & Levi Summit

Hotel Levi Panorama & Levi Summit Hotel Levi Panorama & Levi Summit Juhli kanssamme! Hotel Levi Panorama ja Kokous- ja kongressikeskus Levi Summit sijaitsevat korkealla Levitunturin rinteellä, merenpinnasta korkeus on yli 300 metriä. Hotellin

Lisätiedot

Itä-Suomen senioriviinakauppiaiden jäsentiedote 3/2015

Itä-Suomen senioriviinakauppiaiden jäsentiedote 3/2015 Itä-Suomen senioriviinakauppiaiden jäsentiedote 3/2015 KESÄTEATTERI KIINNOSTI Kuopion Uudessa Kesäteatterissa Rauhalahdessa esitettiin kuluneena kesänä täysille katsomoille musikaalia Solistina Olavi Virta.

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Pietarin omatoimimatkat junalla

Pietarin omatoimimatkat junalla Pietarin omatoimimatkat junalla Allegro-juna vie Kouvolasta Pietariin vain 2 tunnissa 20 minuutissa keskustasta keskustaan ja passi- ja tullimuodollisuudet hoituvat kätevästi junassa, omalla paikalla istuen.

Lisätiedot

Lounais-Hämeen Retki ry:n kevätretki

Lounais-Hämeen Retki ry:n kevätretki Lounais-Hämeen Retki ry:n kevätretki 25.5 28.5.2017 Jänedan Kartano Vierastalo/majoitus Torstai 25.5.2017 5:15 Kultela 5:30 Someron tori 6:00 Forssan retkipysäkki Laivalippujen jako menomatkalla/ haetaan

Lisätiedot

SAN SEBASTIAN

SAN SEBASTIAN SAN SEBASTIAN 8.-10.10.2016 BASKIMAAN HELMI Köröttelimme paikallisjunalla Bilbaosta San Sebastianiin. Odotusarvomme maisemien ja matkan suhteen olivat korkeammalla mitä tarjonta. No, noin parin tunnin

Lisätiedot

Viro Nuorten matka Iisalmen rovastikunta

Viro Nuorten matka Iisalmen rovastikunta Viro 24.-28.5.2017 Nuorten matka Iisalmen rovastikunta VIRO 2017 Huomioitavia asioita Ohjelma Lähtijät Retkimaksu Vakuutus, Passi, Henkilökortti Matkustaminen Yllätyksiin varautuminen Lääkitys, tiedot,

Lisätiedot

Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015

Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015 Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015 1. Päivä: Lento (Kuopio) - Helsinki München: Willkommen in Deutschland! Ajamme Münchenistä Baijerin läpi, Innsbruckin ohi, henkeäsalpaavan

Lisätiedot

Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! Varmasti viihtyy.

Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! 1 Majoittuminen Hangosta löytyy monta majoituskohdetta, jotka sopivat leirikoulu ryhmälle. Valitsetko motellin

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Viron pääkaupunki Tallinna sijaitsee Pohjois-Euroopassa Itämeren rannalla. Tallinnassa on asukkaita

Viron pääkaupunki Tallinna sijaitsee Pohjois-Euroopassa Itämeren rannalla. Tallinnassa on asukkaita Sivu 1 / 7 Esittely Hotellimatka Tallinna / Viking Line Tallinnan hotellimatkallamme ehdit tutustua nähtävyyksiin, shoppailla, nauttia kulttuurista ja hemmotella itseäsi. Lukuisat kansainväliset ravintolat

Lisätiedot

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 8 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P1 ALKUSARJA, PITKÄ 31.8. 7.9.2014 8 VRK ALK 990 SUORAT CHARTER LENNOT HKI, TRE JA

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Täydellinen loma Lapissa

Täydellinen loma Lapissa Täydellinen loma Lapissa Ainutlaatuinen palvelukonsepti kokoaa saman katon alle kaksi viihtyisää ja tasokasta hotellia sekä Kokousja kongressi keskus Levi Summitin palveluineen ja näyttelyineen. Suomen

Lisätiedot

Tarjous 5 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Tarjous 5 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Tarjous 5 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P9 ALKUSARJA, LYHYT 1 5.9.2014 5 VRK ALK 650 SUORA LENTO HELSINKI HINTAAN SISÄLTYY SUORA

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ.

18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ. 18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ. PARAS PALVELU 2007 GOLF DIGEST -LEHTI PAY & PLAY PREMIUM Minämäki Aura Masku Naantali Kultaranta Golf Turku Sauvo

Lisätiedot

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN *, **, **, , JA

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN *, **, **, , JA HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN 13.-19.4.*, 15.-21.5.**, 1.-7.8.**, 22.-28.8., 3.-10.9. JA 14.-20.9.2017 Hurtigruten on Norjan rannikon alkuperäinen laivareitti, joka

Lisätiedot

Ohjelmantapahtuma 1. Suomesta Volgan mutkaan. 04:00 Matkan alku Lahdesta Suomalainen WC:lla ja televisiolla varustettu linjaauto/venäläinen

Ohjelmantapahtuma 1. Suomesta Volgan mutkaan. 04:00 Matkan alku Lahdesta Suomalainen WC:lla ja televisiolla varustettu linjaauto/venäläinen keski-uralin mineraalimatka 13.-22. toukokuuta 2011 Pietari Marinmaa Perm kungur ekaterinburg keski-urali pv Ohjelmantapahtuma 1. Suomesta Volgan mutkaan Kuvaus 04:00 Matkan alku Lahdesta Suomalainen WC:lla

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus tuloksia Kouvolan seutu

TAK Rajatutkimus tuloksia Kouvolan seutu TAK Rajatutkimus 2014 tuloksia Kouvolan seutu 2 Suomessa / Ruotsissa vierailleet ulkomaalaiset matkailijat vuonna 2012 Venäjä Viro Ruotsi/Suomi Saksa Iso-Britannia Norja USA Japani Ranska Kiina Tanska

Lisätiedot

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Rayong Marriott Resort Rayongin alue tuli vähän yllättäen osaksi tämän kertaista Thaimaan matkaamme. Olemme niin intohimoisia hiekkarantakävelijöitä eli varpaistelijoita,

Lisätiedot

IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016

IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016 IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016 Limerick - Galway - Westport - Sligo - Vihreän saaren kierroksella matkataan kauniissa maisemissa, osin paljon kehuttua "Wild Atlantic Way" -reittiä

Lisätiedot

Finland golf Vivian open Pertti Hämälä / Puh

Finland golf Vivian open Pertti Hämälä / Puh Finland golf Vivian open Pertti Hämälä / pera@finlandgolf.fi/pera.hamala@gmail.com Puh. 0500 423 295 VIVIAN OPENIN 10 VUOTIS JUHLAKILPAILU Ryhmäkoko: noin 60 henkilöä Ajankohta: perjantai 7.7. maanantai

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus 2015

TAK Rajatutkimus 2015 Vuosiraportin liite: Ulkomaalaiset matkailijat Porvoon-Loviisan seudulla Valtakatu 51 :: FIN-53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Yöpymiset ja matkat...

Lisätiedot

AINUTLAATUISTA PALVELUASUMISTA EIRASSA

AINUTLAATUISTA PALVELUASUMISTA EIRASSA AINUTLAATUISTA PALVELUASUMISTA EIRASSA Villa Ensi Säätiö tarjoaa turvallista asumismukavuutta keskellä kauneinta Helsinkiä. Villa Ensin tuettua asumista tarvitseville henkilöille tarkoitetut huoneistot

Lisätiedot

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen Oletko mökkiomistaja? Haluaisitko vuokrata mökkisi venäläisille turisteille? Helposti Tuottoisasti Turvallisesti Me tarjoamme keinon! majapaikka.fi kallista.ru Se on Helppo Tuottoisa Turvallinen Me tarjoamme

Lisätiedot

OULULAISET VENÄJÄN REISSULLA

OULULAISET VENÄJÄN REISSULLA OULULAISET VENÄJÄN REISSULLA Oulunseudun metsätilanomistajien perinteinen kesäretki suuntautui tänä vuonna Venäjän Karjalaan. Oululaisittain sanottuna onnikallinen (bussilastillinen) jäseniä suuntasi kesäkuun

Lisätiedot

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat Kuljetus Oy Håkan Eriksson Ab (+358400596227) M/S Superstar (TALLINK GRUPP) (EST +3726409800) (FIN +358918041) Majoitus Tallinn Spa & Conference Hotel (SADAMA 11A, TALLINN 10111 VIRO) (EST +3726301000)

Lisätiedot

Islanti 22.10.- 26.10.2012 Matkanjohtajat;

Islanti 22.10.- 26.10.2012 Matkanjohtajat; Matkatoimisto PT-Matkat Tapiontie 4 34800 Virrat ALV rek Puhelin / Fax 03 4755161 GSM +358 40 5559161 Y-tunnus 1126019-0 Sähköposti pt-matkat@phpoint.fi KUVI 3484 / 00 MJM MTK-Virrat Islanti 22.10.- 26.10.2012

Lisätiedot

Islanti 22.10.- 26.10.2012

Islanti 22.10.- 26.10.2012 Matkatoimisto PT-Matkat Tapiontie 4 34800 Virrat ALV rek Puhelin / Fax 03 4755161 GSM +358 40 5559161 Y-tunnus 1126019-0 Sähköposti pt-matkat@phpoint.fi KUVI 3484 / 00 MJM MTK-Virrat Islanti 22.10.- 26.10.2012

Lisätiedot

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä LEIKIN VOIMA 16.1.2015 Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä Leikkiagenttien matkat - Ryhmä on mukana Vantaan leikkipilotti- hankkeessa mukana Leikkiagentteina

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus 2010

TAK Rajatutkimus 2010 TAK Rajatutkimus TAK Rajatutkimus Kouvola Innovation Oy, Cursor Oy, Lappeenrannan kaupunki, Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy Kymenlaakson liitto, Etelä-Karjalan liitto Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK

Lisätiedot

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: www.tak.fi. TAK Oy

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: www.tak.fi. TAK Oy Kaupan tutkimuspäivä tki ä 26.1. Venäläiset ostajina Suomessa Pasi Nurkka pasi.nurkka@tak.fi 040-5055 903 1 Kaupan tutkimuspäivä tki ä 26.1. Venäläisten matkat joihinkin maihin 4500 4000 3500 3000 1000

Lisätiedot

Lapin marttojen kylpylämatka Saarenmaalle ja Tallinnaan

Lapin marttojen kylpylämatka Saarenmaalle ja Tallinnaan Lapin marttojen kylpylämatka Saarenmaalle ja Tallinnaan 17.-23.5.2017 17.5. 2017 varhain keskiviikkoaamuna Rovaniemen linja-autoasemalla oli säpinää kun martat tekivät lähtöä kesän etsintään etelään. Klo

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

kesämökki X X X 2X X X 7 nuorempia 4 1950-l 1+1 Jälleenrakennusajan omakotitalo X X 2 Käyttämätön 5 X X X X X X 6 lopussa torppa) ja liiveri

kesämökki X X X 2X X X 7 nuorempia 4 1950-l 1+1 Jälleenrakennusajan omakotitalo X X 2 Käyttämätön 5 X X X X X X 6 lopussa torppa) ja liiveri 1 VALTAALAN, ORISMALAN JA NAPUENKYLÄN VANHAN RAKENNUSKANNAN ARVOTUSLUONNOS v. 2002 RAKENNUSKANNAN ARVOTUS/ KAJ HÖGLUND, POHJANMAAN MUSEO JA TIINA LEHTISAARI, INVENTOIJA 29.05.2007 määrä 1 1953 1+1 Jälleenrakennusajan

Lisätiedot

MATKA PIETARIIN Susanna & Susi

MATKA PIETARIIN Susanna & Susi MATKA PIETARIIN Susanna & Susi 15.5. 19.5. Matkamme kohti Pietaria alkoi Vainikkalan rautatieasemalta. Ennen Allegron kyytiin nousemista soitimme viimeiset puhelut Suomen puolelta ja odotimme innolla tulevaa

Lisätiedot

värikkäitä hetkiä Hotellin esite parkinn.fi/hotel-meriton-tallinn

värikkäitä hetkiä Hotellin esite parkinn.fi/hotel-meriton-tallinn värikkäitä hetkiä Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotel Tallinn Toompuiestee 27 / Paldiski mnt 4, Tallinn 10149, Viro Puh. + 372 62 88 100 Faksi + 372 62 88 101 info.meriton.tallinn@rezidorparkinn.com

Lisätiedot

Tutustuminen Riikaan, 2-3 tuntia? Ihan Riikan keskustaan ei autolla kannata mennä, autoilla on siellä rajoituksia.

Tutustuminen Riikaan, 2-3 tuntia? Ihan Riikan keskustaan ei autolla kannata mennä, autoilla on siellä rajoituksia. Majakkamatka 2015 Liettuaan ja Latviaan, aikatauluja 9.4.2015/eh 12.7.2015/eh 26.7.2015/eh lisätty tietoa Kuurin kyntään luonnonsuojelualueen maksusta 8.8.2015/eh lisätty tietoa Klaipedan nätävyyksistä

Lisätiedot

Tervetuloa! Varkauden-Pieksämäen seutu. Sisältö:

Tervetuloa! Varkauden-Pieksämäen seutu. Sisältö: Varkauden-Pieksämäen seutu Sisältö: Tervetuloa! Tule kokemaan iloisia hetkiä Savon sydämeen! Täällä voit nauttia kiireettömästä yhdessäolosta perheesi kanssa tai osallistua elämyksellisiin aktiviteetteihin.

Lisätiedot

Ryhmässä Fuengirolaan. v v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu

Ryhmässä Fuengirolaan. v v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu Ryhmässä Fuengirolaan v 14. -28.04.2018 v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu 30.11.2017 mennessä Mirja ; 0407635528 mirja.hanninen@hyvame.fi Tuomas ; 0400242686 tuomas.samuel@gmail.com

Lisätiedot

Riihimäen Rakennusmestarit ja insinöörit AMK ry 77 vuotta

Riihimäen Rakennusmestarit ja insinöörit AMK ry 77 vuotta Riihimäen Rakennusmestarit ja insinöörit AMK ry 77 vuotta 15.12.2017 www.rkl.fi KUUKAUSIKOKOUS NRO: 3/2017 PÖYTÄKIRJA Aika 15.03.2017 klo 19.00 1(2) Paikka Scandic Hotels, Hämeenaukio 1, Riihimäki Läsnä

Lisätiedot