Värikästä lokakuuta jäsenistölle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Värikästä lokakuuta jäsenistölle"

Transkriptio

1 1 JÄSENKIRJE 4 / 2016 Värikästä lokakuuta jäsenistölle Tutkiskelin tässä netin synonyymisanastosta erilaisia vaihtoehtoja sanalle muutos. Synonyymeina olivat mm. uudistus, käänne, käännekohta, murros, muuttuminen, vaihde, korjaus, muuttaminen, oikaisu, parannus ja innovaatio. Meillä on yhdistyksessä nyt jälleen käsillä muutoksen aika, sillä olen siirtymässä toisiin tehtäviin Muistiliittoon suunnittelijaksi. Uutena toiminnanjohtajana Salossa aloittaa alkaen Kirsi-Marja Kaarlela, TtM, psyk.sh. Toivotamme Kirsi-Marjan lämpimästi tervetulleeksi yhdistyksen ohjaksiin. Olen ollut Salon Muistiyhdistyksen toiminnanjohtajana v.2012 alusta lähtien, ja välillä kävin tekemässä nykytila-analyysin Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsissa. Mennyt aika yhdistyksessä on ollut varsin mielenkiintoista, antoisaa ja opettavaista. Olen saanut kohdata valtavan hienoja ihmisiä; muistiperheitä, yhteistyökumppaneita, sidosryhmiä, opiskelijoita, kurssilaisia, ryhmäläisiä jne. Yhdistyksen työntekijät ovat se inhimillinen voimavara, jota on ollut hienoa tukea ja ohjata omalta osaltani eteenpäin tässä tärkeässä ja merkityksellisessä järjestötyössä. Uudet projektit, Muistikylä ja Monikulttuurinen muisti, ovat lähteneet niin vauhdikkaasti etenemään, että tulee olemaan jännittävää seurata hieman sivummalta teidän aikaansaannoksianne! Päiväpaikan runokiviin ja muihin tempauksiin toivottavasti törmään jatkossakin, ja jos joskus torstaisin minulla on etäpäivä tai muuten aikaa, niin tulen tervehtimään Muistisataman väkeä Muistikammarille! Erityinen kiitos siis yhdistyksen upealle henkilökunnalle ja tsemppiä jatkoon! Teistä kuullaan vielä. Jään kaipaamaan mm. yhteisiä kahvihetkiämme. - Mari Tässä jäsenkirjeessä: Toiminnanjohtajan tervehdys s. 1 Kuvia muistiviikolta, runoilijan vierailusta s. 2 Kokemusasiantuntijoiden haku, jäsenistön retki Kunnonkoti s. 3 Kuulumisia Päiväpaikasta s. 4 Muistikylän projektin kuulumiset s. 5 Monikulttuurinen muisti projektin kuulumiset s. 6 Aivopähkinöitä s. 7 KUTSU- kohtaaminen luennolle, SYTY, aivopähkinä vast. s. 8 Virkistyslomahakemus s. 9 Yhdistyksen yhteystiedot s.10

2 2 KUVIA MUISTIVIIKOLTA (vko 38) MURRERUNOILIJA HELI LAAKSONEN VIERAILU Murrerunoilija Heli Laaksonen piipahti Päiväpaikassa lukemassa runoja ja esittelemässä Sylvian ja Tuijan uudesta kirjastaan Sylvian ja Tuijan uudesta kirjastaan: Sylvia, Tuija ja laulava patja.

3 Syysretki on maksuton 3

4 4 KUULUMISIA PÄIVÄPAIKASTA KAIKKI OLEMME OMANLAISIAMME Riikka Pelto-Lampola on somerolainen lähihoitaja-opiskelija, ja hän on ollut suorittamassa kuntoutumisen tukeminen-jaksoa Päiväpaikassa. Riikan opiskelut lähihoitajaksi ovat alkaneet vuonna 2015 ja toiveena hänellä olisi valmistua ammattiin keväällä Kuukausi on kulunut nopeasti ja Riikasta on tullut nopeasti osa päiväpaikan arkea. -Oma arkeni koostuu opiskelusta ja lasten kuskaamisesta harrastuksesta toiseen. Minulla on koira, jonka kanssa tulee samoiltua pitkin Someron maastoja. Elämäni on välillä hyvinkin kiireistä, mutta löydän kuitenkin sopivan raon käydä säännöllisesti uimahallilla, Riikka kertoo. Riikka kertoo oppineensa muistisairaiden kuntoutuksesta ja sen merkityksestä valtavasti. Alun perin kiinnostus muistisairauksia kohtaan heräsi, kun työskentelin henkilökohtaisena avustajana. Tuolloin huomasin muistisairauden vaikuttavan arkeen huomattavasti, Riikka summaa kokemuksiaan. Oma käsitys vanhuksista tai muistisairauksista ei Riikan mielestä ole juurikaan harjoittelun aikana muuttunut vaan vahvistunut ja hän toteaa: kaikki olemme omanlaisiamme, myös vanhuksina. -Olen oivaltanut harjoittelun aikana sen, että toimintakyvyn säilymiseen mahdollisimman pitkään voi aika pitkälti itse vaikuttaa, pitää vain olla aktiivinen ja antaa aivoille työtä, kertoo Riikka oivalluksestaan. Muistiyhdistyksellä on paljon toimintaa ja aktiviteetteja muistisairaille ja sen lisäksi Salosta löytyy paljon toimintaa, niiden löytämiseksi tarvitaan hieman ohjausta sekä kannustustakin. -Päiväpaikan toimintaa sekä mahtavia ohjaajia seuratessani, olen huomannut kuinka kuntouttavalla toiminnalla oikeasti tuetaan niin muistisairasta itseään kuin hänen läheistäänkin, Riikka toteaa. Tulevaisuuden suunnitelmista Riikka mainitsee, että olisi tosi mukavaa valmistua ja löytää itselle työ, jossa viihtyy.

5 5 PROJEKTIEN KUULUMISET MUISTIKYLÄ- PROJEKTIN KUULUMISET Syksy on vierähtänyt vauhdilla käyntiin ja kalenterit alkavatkin olla jo pitkälle syksyyn täytetty. Projektin ensimmäinen syksy koostuu vielä pitkälti perehtymisestä, ensi vuoden suunnittelusta ja projektia rakentavien palikoiden kasaamisesta. Tiedossa on kuitenkin myös mukavia tapahtumia, kuten jäsenistölle suunniteltu retki Turkuun Kunnonkotiin ja Tuorlan maaseutuopistoon sekä joulukuussa järjestettävä joulukahvila, jossa päästään nauttimaan joulun tunnelmasta. Jäsenistön syysretki järjestetään klo Lähtö Salon muistiyhdistyksen pihalta osoitteesta Turuntie 21 klo Kunnonkotiin saavutaan Siellä pääsemme tutustumaan opiskelijoiden suunnittelemaan kotiympäristöön, jossa on käytetty mm. erilaista teknologiaa helpottamaan muistisairaan arkea. Kunnonkotiin tutustumisen jälkeen siirrytään Tuorlan maaseutuopistolle nauttimaan buffet- lounaan antimista noin klo 12.45, jonka jälkeen tutustutaan floristiikkatalon joulunäyttelyyn. Kukkamyymälässä on ostosmahdollisuus. Takaisin Salossa Muistiyhdistyksen pihalla ollaan noin klo 16. Tervetuloa Salon Muistiyhdistyksen JOULUKAHVILAAN klo 10-14, osoitteeseen Turuntie 21. Joulukahvila tarjoaa mm. mukavaa tunnelmaa ja joulumieltä, juttuseuraa, yhteislaulua sekä tietenkin kuumaa juomaa ja joulutorttuja!

6 6 TERVEISIÄ MONIKULTTUURINEN MUISTI -PROJEKTISTA Muistiviikolla oli yhdistyksellä monta erillistä tapahtumaa. Yksi niistä oli suosittu POP UP kahvila. Makujen kahvilassa oli tarjolla maukkaita ja kauniita kaakkuja eri maista. Anne-Ly haastatteli iranilaista Moigania, joka teki pop up kahvilaan suurimman osan kaakuista. Vaikka olen iranilainen, tunnen oloni suomalaiseksi, kertoi Moigan. Hän on kotoisin Iranista ja on asunut Suomessa vuodesta 1992 ja on kolmen lapsen äiti. Suomeen hän tuli perheenyhdistämisen kautta ja ensimmäinen asunto saatiin Salosta. Kielen oppiminen alkoi heti ja ensimmäinen harjoittelupaikka löytyi vaatekauppa Seppälästä. Moiganin mielestä paras tapa oppia suomea on tekemällä käytännön asiakaspalvelua. Hyvän työn tuloksena hänelle avautui Seppälään vakituinen työpaikka kuudeksi vuodeksi. Hyvien kokemuksien kartuttua Seppälässä hän perusti kebab-ravintolan Saloon. Myöhemmin hän on vielä työskentelyt monessa eri kahvilassa. Kakkuja hän on opetellut tekemään Suomessa. Reseptejä ja eri makuja hän hakee internetistä ja soveltaa niitä suomalaisen kulttuuriin. Moiganilta saa myös tilata kakkuja ja hän tekee niitä mielellään. Kotonaan hän tekee iranilaista ruokaa. Suomalaista mauista oli entuudestaan tuttuja esimerkiksi makkara, grilliruoka sekä naudan- ja lampaanliha. Erittäin herkullista on Gormeh Sabzi niminen ruoka. Raaka-aineita löytyy kurdien pitämästä kaupasta. Iranissa arvostetaan hyvää ruokaa ja perheen kanssa yhdessäoloa. Suurin osa Moiganin läheisistä asuu edelleen Iranissa. Iranin kotia ja läheisiä on kova ikävä. Läheisten kanssa kommunikointiin käytetään ohjelmaa nimeltä Telegrammi. Päivittäin ollaan yhteydessä viestien joko tekstillä, äänellä tai kuvalla. Kuulumisia vaihdetaan myös ruuanlaitosta. Puhelimella Iraniin soittaminen on kallista. Suomessa on hyvä asua, koska täällä välitetään ihmisistä. Asiakaspalvelu on hyvää ja täällä on ollut mahdollisuus oppia kohteliaaksi, esimerkiksi oman vuoron odottaminen on uutta. Iranissa asiakaspalvelija käytännössä palvelee monta henkilöä samaan aikaan ja aina tulee joku väliin. Hän on oppinut arvostamaan rauhaa ja hiljaisuutta. Mikä Maa? Iran, jota aiemmin kutsuttiin Persiaksi, oli oman aikansa maailman suurin ja vahvin valtakunta Lähi-Idässä. Vuoristojen ja aavikoiden värittämästä Iranista matkailija löytää koko maailman mittakaavassa merkittäviä kulttuurihistoriallisia saavutuksia. Unesco on tunnustanut yli kymmenen iranilaiskohdetta maailmanperintölistalleen. Asukkaita maassa on 66 miljoona ja pääkaupunki on Teheran.

7 7 AIVOPÄHKINÖITÄ 1. Patikoija kävelee 3 tunnissa 9 kilometriä. Montako tuntia hänellä menee 6 kilometriin? 2. Kaksi mehiläistä juo meden kahdesta kukasta 20 sekunnissa. Missä ajassa 20 mehiläistä juo meden 20 kukassa? 3. Puistossa kasvaa rivissä seitsemän vaahteraa. Ne ovat kymmenen metrin päässä toisistaan. Kuinka kaukana ensimmäinen on viimeisestä? 4. Jaa numero 20 luvulla 0,5 ja lisää siihen kolme. Minkä luvun saat? 5. Mitkä kirjaimet kuuluvat kysymysmerkkien paikalle eli kalenterin mukaisesti kuukausien alkukirjaimet! T H M H T K H E S? M? 6. Mikä luku tulee kysymysmerkin paikalle? 100, 99, 96, 91, 84, 75,? 7. Luku on jaollinen vain itsellään ja ykkösellä. Luku kuusi mahtuu tähän lukuun kolme kertaa, muttei yhtään enempää. Luvussa ei ole numeroa 2. MIKÄ LUKU ON KYSEESSÄ? 8. Sienipiirakka jakoon. Kalle tykkäsi köksästä ja innostui sen opeista niin, että leipoi sienipiirakan. Hän antoi ½ piirakasta mummulle. Jäljellä olleesta äiti ja isä söivät vielä ½. Kuinka paljon piirakkaa oli tämän jälkeen jäljellä? 9. Lähellä ei edes näe aina! Anagrammeja (kirjaimet sekaisin): ryhmiä manataan, hei signeltin, mutsi yhdistys, vaippajuoma, luutakamus, nuku sokkajohn, sallan eino 10. Kumpi on suurempi, Atlantti tai Tyynivaltameri? 11. Kumpi kaupunki on etelämpänä, Reykjavik vai Oulu? 12. Kumpi pituus on vanhalla pituusmitalla kyynärällä, 30cm vai 60 cm? 13. Kumpi oli Kalevalassa Laiha poika Lappalainen, nuori Joukahainen vai Lemminkäinen? 14. Mikä on Suomen pienin petoeläin? 15. Millä tutummalla nimellä tunnemme kamelikurjen?

8 8 KUTSU - omaisille läheisille ammattihenkilöille ke klo 17-18:30. Salon Kirjasto, Laurinsali "Muistisairaan ihmisen arvostava ja kunnioittava kohtaaminen arjessa TunteVa -vuorovaikutusmenetelmän mukaan" Luennoitsijana Maritta Eronen, TunteVa kouluttaja. Alustuksen jälkeen keskustellaan yleisön kanssa aiheesta ja voi esittää omakohtaisia kysymyksiä. SYTYN TOIMINTA SYTY eli salolaisten potilas- ja vammaisyhdistystoiminnan yhdistävä tekijä. SYTYn toimitilat sijaitsevat osoitteessa Helsingintie 6, Salo. - Salon Viihdelaulajien Euroviisu-konserttiin su klo 16 Kulttuuritalo Kivassa on lippuja myynnissä SYTYssä. Lipun hinta 15/12. Jokaisesta myydystä lipusta jää 2 SYTYlle, joten lippuja kannattaa yleisestikin suositella ostettavaksi meiltä. Saadut varat käytetään vapaaehtoistoimijoiden hyvinvointiin. -Musta Kuula -turnaus on taas tuloillaan. Viimeinen ilmoittautumispäivä kisaan on tiistaina Turnauksen aikataulu: Alkuerät torstaina klo 18 alkaen. Välierät maanantaina klo 17 alkaen ja keskiviikkona 1.2. klo 17 alkaen. Finaali lauantaina 4.2. klo10 alkaen. Jokaisessa joukkueessa voi olla 1-2 henkilöä. Osallistujien nimet ilmoitetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautumiset toimistolle tai yhdistys@salonsyty.fi Aivopähkinä vastaukset: 1. 2 tuntia sekuntia metriä 4. 20:0,5=40+3=43 5. Mitkähän kirjaimet kuuluvat kysymysmerkkien paikalle: T H M H T K H E S L M J 6. Luvusta vähennetään järjestyksessä 2:lle lisättynä -1, 3, 5, 7, 9, Vastaus on Piirakkaa jää jäljelle eli yksi neljäsosa 9. Anagrammeja: maanantairyhmä, Helsingintie, muistiyhdistys, aivojumppa, mustakuula, juhannuskokko, salolainen 10. Tyynivaltameri, on n. kaksi kertaa Atlantin suuruinen 11. Reykjavik cm 13. Nuori Joukahainen 14. Lumikko 15. Strutsi

9 9 VIRKISTYSLOMA MUISTISAIRASTA KOTONA HOITA- VILLE/OMAISHOITAJILLE SEKÄ SAIRASTUNEILLE Lomapaikka ja aika: Ruissalon Kylpylä (Sunborn Saga Oy) Loman sisältö: Majoitus kahden hengen huoneissa Täysihoito Lomapaikan allasosaston ja kuntosalin vapaa käyttö Yleinen vapaa-ajan ohjelma Oman ryhmän ohjelma Mukavaa yhdessäoloa Omavastuu osallistujalle on 20 /vrk, yhteensä 100. Lomatukea haetaan Maaseudun Terveys- ja Lomahuollon hakemuslomakkeella, jota on saatavana lomajärjestelyissä mukana olevien Muistiyhdistysten toimistosta sekä MTLH nettisivuilta Yksi hakemus/ pariskunta. Hakemuksessa on tärkeä olla tarkasti henkilötiedot, henkilötunnus täydellisenä, sekä molempien hakijoiden tulotiedot ja lomatuen tarpeen perustelut ovat välttämättömät. Tärkeää on kuvata muistiasiakkaan avun tarve tarkasti hakuhetkellä. Lisätietoja tarvittaessa p Hakemus palautetaan mennessä osoitteeseen: Varsinais-Suomen Muistiyhdistys ry/muistiluotsi Varusmestarintie 15, Turku Virkistysloman järjestävät MTLH, RAY ja Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi yhteistyössä Varsinais-Suomen Muistiyhdistys, Kankaanpään seudun Muistiyhdistys, Porin Muistiyhdistys, Rauman Muistiyhdistys ja Salon Muistiyhdistys.

10 10 Salon Muistiyhdistys ry Turuntie 21, Salo p / toimisto muistiyhdistys@muistisalo.fi Ota yhteyttä Mari Luonsinen, toiminnanjohtaja p Jaana Lehtinen, yhdistyssihteeri p Sari Nyrhinen, muistiohjaaja p Anne-Ly Palosaari, projektityöntekijä, Monikulttuurinen muisti-projekti p Pauliina Römpötti, projektityöntekijä, Monikulttuurinen muisti-projekti p Riina Aulén, projektityöntekijä, Muistikylä-projekti p Maija Haapakoski, projektityöntekijä, Muistikylä-projekti p etunimi.sukunimi@muistisalo.fi MUISTIYHDISTYKSEN PÄIVÄPAIKKA p paivapaikka@muistisalo.fi Anne Alanko, päivätoiminnan vastaava ohjaaja Mia Kuisma, päivätoiminnan ohjaaja Vinkkilinkit: Muistiliitto Voimaa vanhuuteen Tuo ystäväsi tai tuttusi Salon Muistiyhdistyksen jäseneksi. Saat lahjaksi ilmaiset pullakahvit kahdelle Kuiron kahvilassa! (Helsingintien kahvila). Lähetämme sinulle pullakahvilipukkeen kiitokseksi, kun uusi jäsen kertoo kenen suosituksesta hän liittyy jäseneksi. Jäsenkampanja on voimassa vuoden 2016 loppuun asti. Yhdistyksen kuulumisia kannattaa seurata Facebookissa Jäsenkirjeen/kutsuja voi tilata myös sähköpostiin tai lukea nettisivuilta: Jäsenen sähköpostin voi ilmoittaa: muistiyhdistys@muistisalo.fi

JÄSENKIRJE 5/2018. Salon Muistiyhdistyksen jäsenkirje

JÄSENKIRJE 5/2018. Salon Muistiyhdistyksen jäsenkirje JÄSENKIRJE 5/2018 Salon Muistiyhdistyksen jäsenkirje 1 Sisällys... 1 TOIMINNANJOHTAJAN TERVEISET... 2 MUISTIKYLÄN TERVEISET... 3 MEMONIN TERVEISET... 4 MUISTISAIRAUTTA SAIRASTAVILLE HENKILÖILLE... 5 MUISTISAIRAAN

Lisätiedot

Toiminnanjohtajan tervehdys

Toiminnanjohtajan tervehdys 1 JÄSENKIRJE 5 / 2016 Toiminnanjohtajan tervehdys Aloitin Salon Muistiyhdistyksen toiminnanjohtajana marraskuun alussa. Olen muutaman viikon ajan päässyt perehtymään yhdistyksemme toimintaan ja olen innoissani:

Lisätiedot

Keväinen tervehdys jäsenistölle,

Keväinen tervehdys jäsenistölle, Jäsenkirje 1/2015 1 Keväinen tervehdys jäsenistölle, Olemme päässeet jo jonkin matkaa kohti kevättä, ennen kuin tämä ensimmäinen tämän vuoden jäsenkirjeemme saapuu jäsenillemme. Alkuvuosi yhdistyksessä

Lisätiedot

Salon Muistiyhdistys ry 25v!

Salon Muistiyhdistys ry 25v! Jäsenkirje 2/2015 1 Salon Muistiyhdistys ry 25v! Toden totta; on jo 25. vuosi Salon Muistiyhdistyksen toimintavuosi meneillään! Matkamme varrelle on mahtunut paljon hienoja kokemuksia, ihmisiä, kohtaamisia,

Lisätiedot

Tässä jäsenkirjeessä:

Tässä jäsenkirjeessä: JÄSENKIRJE 2 / 2016 Toiminnanjohtajan tervehdys Kevät on kasvun aikaa. Salon Muistiyhdistyskin kasvaa ja kehittyy roimasti tänä keväänä: saimme neljä uutta työntekijää taloon! He tulevat erilaisista taustoista

Lisätiedot

Talvinen tervehdys 1 JÄSENKIRJE 1/ Vuosi on taas vaihtunut ja ihan pian alkaa kevät!

Talvinen tervehdys 1 JÄSENKIRJE 1/ Vuosi on taas vaihtunut ja ihan pian alkaa kevät! 1 Talvinen tervehdys Vuosi on taas vaihtunut ja ihan pian alkaa kevät! Muistiyhdistys järjestää kansainvälisellä Aivoviikolla (vko 11) tapahtumia Salossa ja Somerolla. Aivoviikolla muistutetaan aivoterveyden

Lisätiedot

Toukokuu on vihdoin koittanut!

Toukokuu on vihdoin koittanut! 1 Toukokuu on vihdoin koittanut! Muistiyhdistys täyttää tässä kuussa 28 vuotta. On hienoa olla mukana perinteikkäässä yhdistyksessä, jossa päivätoiminnan tarpeesta alkoi vuosikymmenten projektitoiminta.

Lisätiedot

t. Kirsi-Marja Toiminnanjohtajan tervehdys JÄSENKIRJE 4/ 2017

t. Kirsi-Marja Toiminnanjohtajan tervehdys JÄSENKIRJE 4/ 2017 1 Toiminnanjohtajan tervehdys Tervehdys syksyn ensimmäisen pakkasaamun hämärästä. Pimeys on salakavalasti hiipinyt niin aamuihin kuin iltoihinkin, päivät ovat sateisia ja harmaita. Lehtipuut onneksi loistavat

Lisätiedot

KOHTI VUOTTA 2016. Jäsenkirje 6/2015 4.12.2015

KOHTI VUOTTA 2016. Jäsenkirje 6/2015 4.12.2015 1 Jäsenkirje 6/2015 4.12.2015 KOHTI VUOTTA 2016 Tämä vuosi alkaa olla jo loppusuoralla ja me Muistiyhdistyksessä olemme kääntäneet katseen kohti tulevaa vuotta. Kevätkauden aikataulut löytyvät tästä kirjeestä

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 4/ Kohden muistiystävällistä maailmaa

JÄSENKIRJE 4/ Kohden muistiystävällistä maailmaa JÄSENKIRJE 4/ 2018 1 Kohden muistiystävällistä maailmaa Vietimme juuri näkyvästi muistiviikkoa. Muistiposti tavoitti paikallislehden välissä useita lukijoita ja suurimpana tapahtumana viikolla oli Salon

Lisätiedot

Elokuinen tervehdys jäsenistölle

Elokuinen tervehdys jäsenistölle 1 JÄSENKIRJE 3 / 2016 Elokuinen tervehdys jäsenistölle Onpa ollut vauhdikas paluu toiminnanjohtajan tehtäviin! Vihdoinkin pääsemme kertomaan teille kuluneesta muuton jälkeisestä ajasta. Remontti- ja muuttoruljanssi

Lisätiedot

t. Kirsi-Marja Toiminnanjohtajan tervehdys JÄSENKIRJE 3 / 2017

t. Kirsi-Marja Toiminnanjohtajan tervehdys JÄSENKIRJE 3 / 2017 1 JÄSENKIRJE 3 / 2017 Toiminnanjohtajan tervehdys Taas kun kesä mennyt on, syksy saapuu. lauletaan tutussa laulussa. Muistiyhdistyksessä on viimeisimmätkin lomalaiset palanneet töihin ja syksyn toiminta

Lisätiedot

Salon Muistiyhdistyksen JÄSENKIRJE 1/2019

Salon Muistiyhdistyksen JÄSENKIRJE 1/2019 Salon Muistiyhdistyksen JÄSENKIRJE 1/2019 Sisällys... 2 TOIMINNANJOHTAJAN TERVEISET... 3 AIVOVIIKKOLLA TAPAHTUU... 4 PÄIVÄPAIKASSA TAPAHTUU... 6 MUISTISAIRAUTTA SAIRASTAVILLE HENKILÖILLE... 7 MUISTISAIRAAN

Lisätiedot

Saanko luvan toimintamallilla ensikontakti toimivaksi

Saanko luvan toimintamallilla ensikontakti toimivaksi Saanko luvan toimintamallilla ensikontakti toimivaksi Ulla Halonen, 2.5.2017 Kehittämispäällikkö/ Keski-Suomen Muistiyhdistys ry. Muistiluotsi Muistisairauksien asiantuntija- ja tukikeskus Ammatillista

Lisätiedot

Toiminnanjohtajan tervehdys

Toiminnanjohtajan tervehdys 1 JÄSENKIRJE 1 / 2017 Toiminnanjohtajan tervehdys Kevätkausi on pyörähtänyt käyntiin Muistiyhdistyksen toiminnassa aurinkoisesti. Erilaisia tapahtumia on tarjolla, kuten tästä kirjeestä voittekin lukea.

Lisätiedot

Hei, Terveisin, Kirsi-Marja JÄSENKIRJE 3/ 2018

Hei, Terveisin, Kirsi-Marja JÄSENKIRJE 3/ 2018 1 Hei, Ennätyshelteet on nyt koettu. Kesä oli poikkeuksellisen kuuma, nyt saadaan nauttia alkusyksyn yllättävyydestä. Hienoa, että meillä on vielä neljä vuodenaikaa, kaikki omalla tavallaan ihania. Itselleni

Lisätiedot

Soluku. Soluku-luontolomat vuonna 2014

Soluku. Soluku-luontolomat vuonna 2014 Soluku-luontolomat vuonna 2014 Yleistä Soluku-lomista Sosiaalisella luontolomatoiminnalla (Soluku) edistetään pitkäaikaissairaiden ja vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia ja harrastaa erilaisia luontoaktiviteetteja.

Lisätiedot

Muistikylä projekti

Muistikylä projekti Muistikylä projekti 2016-2018 Projektiesittely 42 -seminaari, 26.4. 2017 Maija Haapakoski Salon Muistiyhdistys ry Muistikylä-projekti 2016-2018 Yhä useampi muistisairas elää kotona, taloyhtiössään ja lähiympäristössään

Lisätiedot

MUISTILIITTO ry -Muistisairaiden ihmisten etujärjestö

MUISTILIITTO ry -Muistisairaiden ihmisten etujärjestö Muistiviikko 2014 MUISTILIITTO ry -Muistisairaiden ihmisten etujärjestö Perustettu vuonna 1988 Muistiliitto on kattojärjestö 43 jäsenyhdistykselle, joissa on yhteensä noin 12 000 jäsentä Muistisairaiden

Lisätiedot

Toiminnanjohtajan tervehdys

Toiminnanjohtajan tervehdys 1 JÄSENKIRJE 2 / 2017 Toiminnanjohtajan tervehdys Kesä on jo ihan nurkan takana, vaikka sää välillä yllättääkin talvisena ja pirteän viileänä. Muistiyhdistyksen kevät on ollut täyteläinen, monenlaisia

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2015 Sukuseura Kiteen Matikaiset r.y..

JÄSENTIEDOTE 2015 Sukuseura Kiteen Matikaiset r.y.. Kuva: YLE Etelä-Karjala TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET sivu KITEEN SUKUSEUROJEN YHTEINEN KYLPYLÄVIIKONLOPPU...2 SYKSYN KAHVITILAISUUDELLE JATKOA PÄÄKAUPUNKISEUDULLA...3 JUHLAVUOSI 2016...4 MUUTTUNEISTA

Lisätiedot

Mikkelin seudun Muisti ry. Porrassalmenkatu Mikkeli Taru Vartiainen

Mikkelin seudun Muisti ry. Porrassalmenkatu Mikkeli   Taru Vartiainen Mikkelin seudun Muisti ry Porrassalmenkatu 26 50100 Mikkeli www.mikkelinseudunmuisti.fi Taru Vartiainen 16.5.2018 Valtakunnallinen kattojärjestö, johon kuuluu 44 paikallisyhdistystä Mikkelin alueen paikallisjärjestö

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014

Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Syksy, ole tervetullut nyt koivut keltakultaa loistaa auringossa, pihlajat on pelkkää purppuraa ja vaahterassa ruskalehdet

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Kimmeltävien hankien ja huurteisen luonnon kauneutta kaikille! Terveisin,

Kimmeltävien hankien ja huurteisen luonnon kauneutta kaikille! Terveisin, Turun Seudun Epilepsiayhdistys ry TOIMISTO AVOINNA: Vartiokuja 1 20700 TURKU tiistai keskiviikko 9:00 15:00 Puh. (02) 231 9632 torstai 9:00 17:00 e-mail: toimisto@tsey.fi Internetsivut: www.tsey.fi torstaikerhoiltaisin

Lisätiedot

MUISTIYSTÄVÄLLISEN YMPÄRISTÖN PIKAOPAS

MUISTIYSTÄVÄLLISEN YMPÄRISTÖN PIKAOPAS MUISTIYSTÄVÄLLISEN YMPÄRISTÖN PIKAOPAS 1 2 3 Muistiystävällinen ympäristö Muistiystävällinen ympäristö on helposti tavoitettava sekä selkeä, ja se tukee kiireetöntä kohtaamista. Sellainen ympäristö sopii

Lisätiedot

Tervetuloa. päivätoimintaan. Päiväkeskus Päivänkaari

Tervetuloa. päivätoimintaan. Päiväkeskus Päivänkaari Tervetuloa päivätoimintaan Päiväkeskus Päivänkaari Kohtaamisen iloa suurella sydämellä! Toiminta-ajatus ja arvot Päiväkeskus Päivänkaari tarjoaa kotihoidossa oleville ikäihmisille ja muistisairaille päivätoimintaa

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE. Joulun aika ja kauden käännös JOULUN AIKA. KUNTOJUMPAT (yli 15v.) Järvenpään Voimistelijat ry 2/2014-2015 27.11.14

JÄSENTIEDOTE. Joulun aika ja kauden käännös JOULUN AIKA. KUNTOJUMPAT (yli 15v.) Järvenpään Voimistelijat ry 2/2014-2015 27.11.14 JÄSENTIEDOTE Järvenpään Voimistelijat ry 2/2014-2015 27.11.14 Joulun aika ja kauden käännös Kiitos kaikille jäsenille, taustajoukoille ja yhteistyökumppaneille syyskaudesta. Järvenpään Voimistelijoiden

Lisätiedot

MUISTILUOTSI LÄHELLÄSI. Asiantuntija- ja tukikeskuksista tukea, tietoa ja toimintaa

MUISTILUOTSI LÄHELLÄSI. Asiantuntija- ja tukikeskuksista tukea, tietoa ja toimintaa MUISTILUOTSI LÄHELLÄSI Asiantuntija- ja tukikeskuksista tukea, tietoa ja toimintaa TUKEA, TIETOA JA TOIMINTAA MUISTI- SAIRAILLE JA LÄHEISILLE Tukea ohjausta ja neuvontaa muistiasioissa puhelimitse ja henkilökohtaisesti

Lisätiedot

Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma)

Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma) Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma) Maanantai Kylpylä avoinna Klo 15.00- Majoittuminen hotelliin Tiistai Klo 09.00-10.00 Tuloinfo.

Lisätiedot

Lokakuun kuukausitiedote

Lokakuun kuukausitiedote Lokakuun kuukausitiedote Muistiyhdistyksen toimitilat ovat osoitteessa Pakkahuoneenkatu 15 A 5, 3.krs. (ellei toisin mainita), 90100 Oulu. Osaan tilaisuuksista ja ryhmistä on ilmoittautuminen. Lisätietoja

Lisätiedot

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi.

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. 2007 Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. Nyt on hyvä muistella mennyttä kesää ja sen tapahtumia.

Lisätiedot

Jokaiselle sairastuneelle laaditaan hoitosuunnitelma. Järjestetään yhteistyössä OYS:n ja Oulun seudun muistiyhdistyksen

Jokaiselle sairastuneelle laaditaan hoitosuunnitelma. Järjestetään yhteistyössä OYS:n ja Oulun seudun muistiyhdistyksen Muistipolku Tämä esite on tarkoitettu muistisairaille ja heidän läheisilleen. Esitteeseen on kirjattu palveluita, joita sairastunut voi tarvita sairautensa eri vaiheissa. Esite auttaa valitsemaan jokaiselle

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille!

Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille! Jäsenkirje 3/2014 Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille! Vaikka saamme vielä nauttia kesästä, yhdistyksen syyskausi lähtee täysin purjein käyntiin jo elokuussa. Kuukausittaiset jäsenillat kutsuvat omine

Lisätiedot

Myynnin sertifikaatti Palveluprosessin visualisointi Jonna Rothberg-Mikkonen 20.2.2015

Myynnin sertifikaatti Palveluprosessin visualisointi Jonna Rothberg-Mikkonen 20.2.2015 Myynnin sertifikaatti Palveluprosessin visualisointi Jonna Rothberg-Mikkonen 20.2.2015 Case: Hyvän Olon viikonloppu kurssilaisen palvelupolku Vierumäellä VIERUMÄKI KOTISIVUT www.vierumaki.fi - Paljon informaatiota

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

Muistipalvelut. Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry Kasarmikatu Hämeenlinna p

Muistipalvelut. Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry Kasarmikatu Hämeenlinna p Muistipalvelut Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry Kasarmikatu 12 13100 Hämeenlinna p. 044 726 7400 info@muistiaina.fi Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry tarjoaa Muistipalveluita Hämeenlinnan alueella asuville

Lisätiedot

Elämänmakuista! Ruoan merkitys muistisairaan ihmisen elämänlaadussa

Elämänmakuista! Ruoan merkitys muistisairaan ihmisen elämänlaadussa Elämänmakuista! Ruoan merkitys muistisairaan ihmisen elämänlaadussa Maaret Meriläinen Toimintaterapeutti Oulun Seudun Muistiyhdistys ry Ruoan merkitys ihmiselle Elämän aikana kaikille ihmisille syntyy

Lisätiedot

TURVALLISESTI KOTONA PROJEKTI Muistihäiriöisten ja muistisairaiden henkilöiden, heidän läheistensä sekä alan ammattihenkilöstön tukena

TURVALLISESTI KOTONA PROJEKTI Muistihäiriöisten ja muistisairaiden henkilöiden, heidän läheistensä sekä alan ammattihenkilöstön tukena TURVALLISESTI KOTONA PROJEKTI 2016 2018 Muistihäiriöisten ja muistisairaiden henkilöiden, heidän läheistensä sekä alan ammattihenkilöstön tukena TURVALLISESTI KOTONA PROJEKTI Kaksi päätoimista työntekijää

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SIJAISVANHEMMAT RY:N JÄSENLEHTI

KESKI-SUOMEN SIJAISVANHEMMAT RY:N JÄSENLEHTI KESKI-SUOMEN SIJAISVANHEMMAT RY:N JÄSENLEHTI Viestikyyhkysen sisältö: Puheenjohtajan pulinoita.3 Perhehoidon rekrykamppanaja...4-5 Jäsentuotteemme: Mustaharakka,pelikortit..6 Hupparit,T-paidat...7 Miltä

Lisätiedot

Kissaihmisten oma kahvila!

Kissaihmisten oma kahvila! Kissaihmisten oma kahvila! Teksti ja kuvat: Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia

Lisätiedot

Salon Muistiyhdistys ry 25v!

Salon Muistiyhdistys ry 25v! 1 Jäsenkirje 4/2015 4.9.2015 Salon Muistiyhdistys ry 25v! Kesä on kääntynyt syksyyn. Syksy on käynnistänyt keskustelun niin pakolaisasioista kuin hallituksen tulevien vuosien kärkihankkeista. Monenlaista

Lisätiedot

MUISTIKAVERITOIMINTA POHJANMAAN MUISTILUOTSISSA. Hanna Pitkänen Toiminnanjohtaja Vaasan seudun Muistiyhdistys / Pohjanmaan Muistiluotsi

MUISTIKAVERITOIMINTA POHJANMAAN MUISTILUOTSISSA. Hanna Pitkänen Toiminnanjohtaja Vaasan seudun Muistiyhdistys / Pohjanmaan Muistiluotsi MUISTIKAVERITOIMINTA POHJANMAAN MUISTILUOTSISSA Hanna Pitkänen Toiminnanjohtaja Vaasan seudun Muistiyhdistys / Pohjanmaan Muistiluotsi Vaasan seudun Muistiyhdistys Yhdistyksen jäsenet Vaasan seudun Muistiyhdistyksen

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012

Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 TERVEYTTÄ JA HYVINVOINTIA -seminaari, projektikoordinaattori, th TtM Salon kaupungin vanhuspalvelut Vanhuspalveluiden palvelurakenteen

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi

Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi 20.10.2014 Pori Satakunnan muistikoordinaattorien, -hoitajien ja -yhdyshenkilöiden tapaaminen Minna Rosendahl, aluejohtaja Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi

Lisätiedot

Teemme liikkuvaa työtä, joten varaa aika henkilökohtaiseen tapaamiseen!

Teemme liikkuvaa työtä, joten varaa aika henkilökohtaiseen tapaamiseen! Postiosoite: Viitaväylä 11, 62375 Ylihärmä Toimistot: Härmän Sepän liikekiinteistö, Viitaväylä 11, Ylihärmä (Muistiluotsi, Kylille kulttuuria ja Muisti- ja ikäystävällinen Etelä-Pohjanmaa) Frami C, 1.kerros,

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

Salon Muistiyhdistyksen JÄSENKIRJE 2/2019

Salon Muistiyhdistyksen JÄSENKIRJE 2/2019 Salon Muistiyhdistyksen JÄSENKIRJE 2/2019 Sisällys TOIMINNANJOHTAJAN TERVEISET... 3 TERVEISET PELASTUSLAITOKSELTA... 4 TULOSSA... 6 MUISTISAIRAUTTA SAIRASTAVILLE HENKILÖILLE... 7 MUISTISAIRAAN LÄHEISELLE...

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

POP UP kahvilapäivä

POP UP kahvilapäivä POP UP kahvilapäivä 20.5.2017 POP UP -kahvilapäivä Kansainvälisenä ravintolapäivänä 20.5 Järjestettiin toista kertaa Osa Suomi100 ohjelmaa Mukana 24 paikallisyhdistystä Mukana olleet yhdistykset: Laukaan

Lisätiedot

Turun NNKY. Kevät Vuod e n t u n n us: Sinä osoita t minulle elämän tien. Ps 16 : 1 1 a. Juliana Laurila

Turun NNKY. Kevät Vuod e n t u n n us: Sinä osoita t minulle elämän tien. Ps 16 : 1 1 a. Juliana Laurila Turun NNKY Kevät 2019 Juliana Laurila Vuod e n t u n n us: Sinä osoita t minulle elämän tien. Ps 16 : 1 1 a Puheenjohtajan tervehdys Hei, Kädessäsi on Turun NNKY:n kevätviesti, jonka myötä toivotamme Sinut

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat!

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat! Hyvät omaishoitajien parissa toimivat! Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoasioista sekä liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta. Palautetta tiedotteesta

Lisätiedot

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 1 SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 Sateenkaaritalon tapahtumia syksyllä 2014 muun muassa: Kuva internetistä. Kuvaaja Teuvo Vehkalahti. BBQ-Elolystit 9.9. klo 10-14 Hietalahden Villassa Sieni- ja marjaretki

Lisätiedot

Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät. Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen

Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät. Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen Muistiaktiivit ovat muistisairauksiin sairastuneiden ihmisten ja omaisten asiantuntijaryhmiä. Maakunnallisten ryhmien tehtävänä

Lisätiedot

Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin!

Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin! Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin! Pilatestunnit jatkuvat 21.12. saakka ja Aitopilates päättää syksyn ns. old style pilates tuntiin. Syksyllä säännöllisesti studiolla

Lisätiedot

Etusivu Miksi tulisin kurssille? Kuuntele erään kurssilaisen haastattelu Radio Deissä: Erikan haastattelu

Etusivu Miksi tulisin kurssille? Kuuntele erään kurssilaisen haastattelu Radio Deissä: Erikan haastattelu CHC RY:N YLIMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS TORSTAINA 28.12 VANTAALLA PATOTIE 4 A KLO 18.00 asiat: hallituksen kokoonpanon valinta toiminnantarkastajan valinta taloudellinen tilanne Miksi tulisin kurssille? Kuuntele

Lisätiedot

Kompassi pajatoiminta syksy 2018

Kompassi pajatoiminta syksy 2018 Kompassi pajatoiminta syksy 2018 VKO MA TI KE TO PE joka kuun 1.vko Tuija ja Helena Tanssiryhmä Kirsi.J., Verna, Mia 2.vko Maija ja Ritva Kotitalous klo 9.00-13.00 Kirsi.Ku ja Kirsi.J klo 12.00-13.30 Kotitalouden

Lisätiedot

Tervetuloa. päivätoimintaan. Päiväkeskus Päivänkaari

Tervetuloa. päivätoimintaan. Päiväkeskus Päivänkaari Tervetuloa päivätoimintaan Päiväkeskus Päivänkaari Kohtaamisen iloa suurella sydämellä! Toiminta-ajatus ja arvot Päiväkeskus Päivänkaari tarjoaa hämeenlinnalaisille kotihoidossa oleville ikäihmisille ja

Lisätiedot

Juniori KuPS JÄSENKIRJE LOKAKUU Juniori KuPS nyt myös Facebookissa TYKKÄÄ

Juniori KuPS JÄSENKIRJE LOKAKUU Juniori KuPS nyt myös Facebookissa TYKKÄÄ JÄSENKIRJE LOKAKUU 2015 Juniori KuPS nyt myös Facebookissa TYKKÄÄ www.facebook.com/juniorikups KuPS A- ja B-nuoret jälleen mitaleille, BANZAI! KuPS A- ja B-nuoret pelaavat ikäluokkansa kovatasoista SM-sarjaa,

Lisätiedot

Lisää kuva napsauttamalla

Lisää kuva napsauttamalla Rovaniemen vanhusneuvoston vierailu Sodankylässä 16.5.2016 Päivän ohjelma alkoi tervetulokahveilla Hannuksenkartanon ruokasalissa. Kävimme esittelykierroksen ja Sodankylän vanhusneuvoston puheenjohtaja

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

MUKAVAT HETKET TÄRKEITÄ HYVINVOINNILLE

MUKAVAT HETKET TÄRKEITÄ HYVINVOINNILLE Page 1 of 6 Subscribe Past Issues Translate MUKAVAT HETKET TÄRKEITÄ HYVINVOINNILLE Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että elämässä on pieniä toistuvia, mukavia tekemisiä päivittäin. Sellaisia voivat olla

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

******************************************************************************** Huom! Uusi vertaisryhmä käynnistyy.

******************************************************************************** Huom! Uusi vertaisryhmä käynnistyy. ELOKUU TAPAHTUMAT: To 6.8. Klo 11.00-14.30.Virkistyspäivä Pyhännän Ahvenjärvellä. Mukana Anne Happo, Muistiluotsista. Lähtö Haapaveden toimiston pihalta klo 9.00. Mahdollisuus on nousta matkan varrelta

Lisätiedot

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi Facebook:

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi  Facebook: Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi annmari.salmela@vapaaehtoistyo.fi Twitter: @AnnmariSa / @Vapaaehtoistyo Facebook: Vapaaehtoistyofi.fi Trendit uutta yhteisyyttä kohti Seurakunnat

Lisätiedot

Uutiskirje. Tervehdys Yrittäjä. Kouvolan Yrittäjien aamukahvi tapahtuma Allun torikahvilassa keräsi runsaasti jäseniä paikalle.

Uutiskirje. Tervehdys Yrittäjä. Kouvolan Yrittäjien aamukahvi tapahtuma Allun torikahvilassa keräsi runsaasti jäseniä paikalle. Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje 6/2016 Tervehdys Yrittäjä Kouvolan Yrittäjien aamukahvi tapahtuma Allun torikahvilassa keräsi runsaasti jäseniä paikalle. Menestyksen johdosta

Lisätiedot

UUTISKIRJE MAALISKUU 2016

UUTISKIRJE MAALISKUU 2016 Satutunti UUTISKIRJE MAALISKUU 2016 Saduttaako? Joka kuukauden ensimmäinen tiistai on hyvä aika suunnistaa kirjastoon kuuntelemaan millaisia jänniä tarinoita satutäti Katrilla on tällä kertaa kerrottavana.

Lisätiedot

Osallistuin luennoille, n=16

Osallistuin luennoille, n=16 Ohjelmointi, C# & Jypeli, kevät Antti-Jussi Lakanen, Tero Jäntti, Tomi Karppinen Kurssin loppupalautekysely, vastaajaa Osallistuin luennoille, n= En juuri lainkaan Noin puoleen Jokaiselle tai lähes jokaiselle

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

OMAISKYSELY. 1. Kuinka hyvin omaisesi viihtyy hoivakodissa. 2. Omat huomioni omaiseni viihtymisestä. 3. Ruokailun järjestäminen

OMAISKYSELY. 1. Kuinka hyvin omaisesi viihtyy hoivakodissa. 2. Omat huomioni omaiseni viihtymisestä. 3. Ruokailun järjestäminen OMAISKYSELY 1. Kuinka hyvin omaisesi viihtyy hoivakodissa 1=heikosti 2=välttävästi 3=tyydyttävästi 4=hyvin 5=erinomaisesti Keskiarvo: 3,4 2. Omat huomioni omaiseni viihtymisestä Vastaajien määrä: 4 - Juuri

Lisätiedot

Toimintaa elo syyskuussa 2018

Toimintaa elo syyskuussa 2018 Toimintaa elo syyskuussa 2018 Kirkon maalausremontti etenee. ELOKUU 2018 JUMALANPALVELUKSET: pe 17.8. klo 12.15 su 19.8. klo 16.00 su 26.8. klo 10.00 Koululaisjumalanpalvelus kirkossa, Hautala, Toivonen

Lisätiedot

Muistisairaiden keskusteluryhmä lähti kuntosalille. Erityisliikunnanohjaaja Hilkka Leskinen-Nikander Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy 3.12.

Muistisairaiden keskusteluryhmä lähti kuntosalille. Erityisliikunnanohjaaja Hilkka Leskinen-Nikander Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy 3.12. Muistisairaiden keskusteluryhmä lähti kuntosalille Erityisliikunnanohjaaja Hilkka Leskinen-Nikander Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy 3.12.2013 Muistisairaiden vertaisryhmä Silmu Kanta-Hämeen muistiyhdistyksen

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

Varavoimaa Farmarille/ MTK-Satakunta

Varavoimaa Farmarille/ MTK-Satakunta Varavoimaa Farmarille/ MTK-Satakunta Apua muutoksiin, vaikeuksiin, talousasioihin ja hyvinvointiin MOTTO: aina on toivoa ja monenlaisista vaikeuksista selvitään Varavoimaa Farmarille maatalousyrittäjän

Lisätiedot

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere 10.00 Aamukahvi 10.20 Tervetuloa Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai 25.9.2012 klo 10.00-15.30 Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu 2 33101 Tampere 10.30 Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen

Lisätiedot

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 1/6,Kuva: http://www.maija.palvelee.fi/ TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET sivu VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 SUKUSEURAN KOTISIVUISTA MIELENKIINTOISET

Lisätiedot

KOIRAKÄVELYT JA KOIRAKAHVILA MIELENTERVEYDEN VAHVISTAJINA

KOIRAKÄVELYT JA KOIRAKAHVILA MIELENTERVEYDEN VAHVISTAJINA KOIRAKÄVELYT JA KOIRAKAHVILA MIELENTERVEYDEN VAHVISTAJINA *** Lohjan mielenterveysseuran kehittämä toimintamalli Minna Malin Päihde- ja mielenterveyspäivät 10.10.2013 TUKIKOIRAKKO - TOIMINTA Toiminta on

Lisätiedot

Kahvila Elsie. Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry.

Kahvila Elsie. Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry. Kahvila Elsie Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry. Hyvät sipoolaiset, Olet saanut käteesi aivan uuden esitteen, joka kertoo Palvelutalo Elsieen perustettavasta kahvilasta. Tämä kahvila avautuu maanantaina

Lisätiedot

Yleisöluistelu. Kajaanin jäähallilla Maanantaina klo Maksuton. Mukana on nuoriso-ohjaaja Reima Korhonen leikittämässä porukkaa.

Yleisöluistelu. Kajaanin jäähallilla Maanantaina klo Maksuton. Mukana on nuoriso-ohjaaja Reima Korhonen leikittämässä porukkaa. Yleisöluistelu Kajaanin jäähallilla Maanantaina 16.10 klo 10.00-13.00 Maksuton Mukana on nuoriso-ohjaaja Reima Korhonen leikittämässä porukkaa. Lisätiedot: Reima Korhonen 044 7100 371 Järjestäjä: Kajaanin

Lisätiedot

Jäsenkirje III/2015. Syyskuinen tervehdys Kaapelilta!

Jäsenkirje III/2015. Syyskuinen tervehdys Kaapelilta! 1/5 Syyskuinen tervehdys Kaapelilta! Syyskauden toiminta on käynyt vilkkaana jo useamman viikon. Ensimmäiset ryhmätapaamiset, koulutusilta ja pari luentoa ovat takanapäin ja yksi kurssi on lähtenyt menestyksekkäästi

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

8/2018. Tärkeää. Tässä yhdistystiedotteessa käsitellään:

8/2018. Tärkeää. Tässä yhdistystiedotteessa käsitellään: 8/2018 Tärkeää Liittopäivien teemana oli viestintä ja vaikuttaminen Avoimet ovet Aivovammaliiton toimistolla 12.12.2018 Nuori, anna äänesi kuulua! Tässä yhdistystiedotteessa käsitellään: Uutiset... 2 Liittopäivien

Lisätiedot

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause OSA 1 Peruslause + konjunktio + omistuslause Esim. Tänään Anita kirjoittaa nopeasti töissä, koska hänellä on tärkeää asiaa. Milloin? AIKA Viime yönä Lauantaina Tänään Päivisin Iltaisin Aamuisin Joka vuosi

Lisätiedot

Muistiliitto ry. Työikäisen muistisairaan kuntoutus ja niiden haasteet. suunnittelija Outi Ronkainen ja kokemusasiantuntija Marja Häkkinen 6.6.

Muistiliitto ry. Työikäisen muistisairaan kuntoutus ja niiden haasteet. suunnittelija Outi Ronkainen ja kokemusasiantuntija Marja Häkkinen 6.6. Muistiliitto ry Työikäisen muistisairaan kuntoutus ja niiden haasteet suunnittelija Outi Ronkainen ja kokemusasiantuntija Marja Häkkinen 6.6.2019 1 Maailman laajuisesti joka 3. sekunti joku sairastuu etenevään

Lisätiedot

Tarjoamme senioreille itsenäistä asumista, yhteisökoteja, palvelua ja terveyslomaa

Tarjoamme senioreille itsenäistä asumista, yhteisökoteja, palvelua ja terveyslomaa Tarjoamme senioreille itsenäistä asumista, yhteisökoteja, palvelua ja terveyslomaa Ainutlaatuista asumista Jyllin Kodit tarjoaa mahdollisuudet elinikäiseen asumiseen ja rentouttavaan terveyslomailuun Ikaalisten

Lisätiedot

Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015

Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Perusta Toimintasuunnitelman perustana ovat yhdistyksen säännöt ja Suomen Reumaliiton vuoden toimintateema: Liikkeestä

Lisätiedot

Lapsiperheen arjen voimavarat

Lapsiperheen arjen voimavarat Lapsiperheen arjen voimavarat Hyvät vanhemmat! Lapsiperheen elämään sisältyy monenlaisia ilonaiheita, mutta välillä arki voi olla melko rankkaa. Vanhemmat voivat hyötyä siitä, että he joskus kiireenkin

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja?

Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja? Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja? Kunnan muistihoitajat ja -koordinaattorit Muistihoitajat ja -koordinaattorit ovat muistisairaan ja hänen perheensä tukemiseen koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia.

Lisätiedot

1 Asiakkaan tiedot Nimi Henkilötunnus

1 Asiakkaan tiedot Nimi Henkilötunnus Sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala Asumispalvelujen toimintayksikkö HAKEMUS / SELVITYS ASUMISPALVELUN TARPEESTA 1 Asiakkaan tiedot Nimi Henkilötunnus Osoite Puhelin Ammatti Virallinen edunvalvoja /

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80 Sisällys Esipuhe.... 6 0. Aakkoset ja koulussa 8 Aakkoset Koulusanat Mikä sinun nimi on? Tavaaminen 4. Torilla 80 Isot numerot Mitä maksaa? Ruokia ja juomia Millainen? Partitiivi Negatiivinen verbi ko/kö-kysymys

Lisätiedot

klo 12.30 OHJATTU LIHASVOIMAHARJOITTELU Kuntosali, Lossikuja 3 klo 14.00 FANNI- JA JALMARIKODIN PORINAPIIRI Lossikuja 3:n hissiaulassa

klo 12.30 OHJATTU LIHASVOIMAHARJOITTELU Kuntosali, Lossikuja 3 klo 14.00 FANNI- JA JALMARIKODIN PORINAPIIRI Lossikuja 3:n hissiaulassa TOIMINTAOHJELMA 30.5.-5.6.2016 Maanantaina 30.5. RUOKASALISSA KANSAINVÄLINEN VIIKKO! klo 10.00 ULKOIL UA klo 12.30 OHJATTU LIHASVOIMAHARJOITTELU Kuntosali, Lossikuja 3 klo 14.00 FANNI- JA JALMARIKODIN

Lisätiedot