LAHDEN KAUPUNGIN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖRYHMÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAHDEN KAUPUNGIN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖRYHMÄ"

Transkriptio

1 KUNNALLISTEKNIIKKA LIIKENNE LAHDEN KAUPUNGIN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖRYHMÄ Muistio Aika klo Paikka Ravintola Walimon Casseli, Masuunisali (Vesijärvenkatu 25) Läsnä Saara Vauramo Lahden kaupunki, tekninen ja ympäristötoimiala, hallinto Lotta Palomäki Lahden kaupunki, tekninen ja ympäristötoimiala, hallinto Johanna Lahtimo Lahden kaupunki, varhaiskasvatus Juha Patrakka Lahden kaupunki, sivistyspalvelut Hannele Rouvari Lahden kaupunki, sivistyspalvelut Iiris Salomaa Lahden kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala Matti Heikkinen Lahden kaupunki, kaupunkiympäristö Kristiina Kartimo Lahden kaupunki, kaupunkiympäristö Antti Prepula Lahden kaupunki, turvallisuus ja riskienhallinta Risto Salmela Koulutuskeskus Salpaus Ritva A. Korhonen Vammaisneuvosto Raimo Kotala Vanhusneuvosto Jarmo Kouhia Päijät-Hämeen pelastuslaitos Liikenneturva Jouni Takala Hämeen poliisilaitos Ari-Pekka Euren Autoliitto, Lahden seudun osasto Erkki Wahlfors Royal Cycling Team Markku Pohjola Salpausselän Samoojat ry Terhi Svenns Ramboll Finland Oy Marika Leppäniemi Ramboll Finland Oy Tiedoksi Helena Nurmio Salpausselän Samoojat ry Jari Saatsi Lahden kaupunki, liikuntapalvelut Ritva Jokinen Lahden kaupunki, nuorisopalvelut Kim Venesjärvi Lahden seudun liikenne Thomas Ljunggren Osuuskauppa Hämeenmaa Herkko Jokela Uudenmaan ELY-keskus Satu Tuomikoski Liikenneturva Tarja Korhonen Liikenneturva 1. Kokouksen avaus ja järjestäytyminen Kokous avattiin klo Puheenjohtajana toimi Matti Heikkinen ja sihteerinä Marika Leppäniemi. Pidettiin esittelykierros. Ympäristökasvattaja Lotta Palomaa on jatkossa mukana liikenneturvallisuustyöryhmässä Saara Vauramon tilalla. Saara on kuitenkin ryhmän tiedoksi-listalla mukana. 2. Asialistan hyväksyminen Asialista hyväksyttiin kokouksen työjärjestykseksi siten, että kohta 7 käytiin läpi ennen kohtaa 6, eli ensin käsiteltiin liikenneturvallisuussuunnitelman päivitystarve ja sen jälkeen liikenneturvallisuustyö Lahdessa.

2 KUNNALLISTEKNIIKKA LIIKENNE 3. Edellisen kokouksen muistio Käytiin läpi ja hyväksyttiin edellisen kokouksen muistio ( ). 4. Sidosryhmien ajankohtaiset kuulumiset Liikenneturva (katsaus muistion liitteenä 1) - Vuosi 2015 oli synkkä tieliikenteen turvallisuudelle: liikenteessä kuoli 266 ihmistä. Vuosi 2016 on kulunut viime vuotta paremmin, ja liikennekuolemien osalta on palattu vuoden 2014 tasolle. Myös loukkaantuneiden määrässä kehitys on ollut positiivista, eli loukkaantuneiden määrä on vähentynyt. - Tieliikenteessä liikennemäärät ovat jälleen lisääntyneet vuodesta 2015 lähtien. Viime vuoteen verrattuna raskaan liikenteen määrä pääteillä on kasvanut merkittävästi tänä vuonna. Tämä ei kuitenkaan näy onnettomuustilastoissa, mikä on hyvä asia. - Päijät-Hämeessä, kuten koko maassa, vuotiaat ovat yliedustettuina loukkaantumiseen johtaneissa onnettomuuksissa. Ikäryhmän kokoon suhteutettuna nuorille tapahtuu enemmän loukkaantumiseen johtaneita onnettomuuksia muihin ikäryhmiin verrattuna. Kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa nuorten osuus ei korostu yhtä merkittävästi. - Tarkkaamattomuus on tärkeä teema tällä hetkellä. Kyseessä on maailmanlaajuinen ongelma. o Suomessa joka kolmannessa kuolonkolarissa tarkkaamattomuus on taustariskinä. o Lapsille tarkkaamattomuus on vielä vaarallisempaa kuin aikuisille, koska lapsen kyky hahmottaa liikennetilanteita ei ole yhtä kehittänyt kuin aikuisella. o Vanhempien vastuu ja esimerkkinä oleminen ovat tärkeitä tarkkaamattomuuden riskien torjunnassa. - Liikenneturvalla on monenlaista materiaalia, jota voi hyödyntää esim. kouluissa tarkkaamattomuusteeman käsittelyssä. - Liikenneturvan toiminnan painopisteet vuodelle 2017: 1) turvallisen pyöräilyn edistäminen koulutuksen ja viestinnän keinoin, 2) iäkkäät liikenteessä ja 3) kuntatyö. - Päijät-Hämeessä ajankohtaista toimintaa ensi vuonna: o Liikenneturvan pyörähdysauto on tulossa viikon kiertueelle Päijät- Hämeeseen ensi keväänä. Pyörähdysauto voitaisiin tuoda myös Lahteen. Sopivista tapahtumista voi olla yhteydessä Ari-Pekkaan ja niistä sovitaan tarkemmin myöhemmin. Tapahtuman yhteydessä voidaan esitellä Lahden liikenneturvallisuustyöryhmän toimintaa. o Pyöräilyn ajotaitoradat kouluille + Fillarimestarikilpailu Autoliiton kanssa. o Liikenneturva voi tulla pitämään iäkäskoulutusta ikääntyville autoilijoille. - Eri liikenneturvallisuusteemoista laadittuja infokortteja kannattaa hyödyntää ajankohtaisten liikenneturvallisuusasioiden tiedottamisessa. Kortteja voi tilata Liikenneturvan nettisivujen kautta ( tai suoraan Ari-Pekalta (ari-pekka.lattu@liikenneturva.fi).

3 KUNNALLISTEKNIIKKA LIIKENNE Poliisi - Automaattisen liikennevalvonnan osuus on kasvamassa myös Hämeessä. Siirrettävän automaattivalvonta-auton suoritteet ovat kasvaneet huomattavasti. - Hämeessä, kuten pääasiassa koko maassa, liikenteen valvonnan suoritteet ovat olleet laskussa ( à kpl). Tähän on useita syitä, mm. resurssien kohdistaminen muihin tehtäviin. Raskaan liikenteen valvonnassa suoritteiden vähenemä on suurempi. - Törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset (mm. korkeat ylinopeudet) ovat pysyneet Hämeessä jokseenkin samalla tasolla viime vuoteen verrattuna. - Rattijuopumuksissa on Hämeessä pientä laskua viime vuodesta. Hämeessä alle 25-vuotiaiden rattijuoppojen osuus on vähentynyt lähes 30 %. Nuorten rattijuopumukseen on puututtu erillisellä hankkeella (Tie selväksi -hanke), jossa kiinni jääneet nuoret rattijuopot ohjataan sosiaalitoimen asiakkaaksi. - Poliisilla on jälleen organisaatiouudistus. Liikenteen valvontaa ja liikenneturvallisuustyötä tehdään jatkossakin organisaatiomuutoksista huolimatta. - Poliisi ottaa mielellään vastaan valvontapyyntöjä ja -toiveita. Viestit voi toimittaa suoraan Jounille (jouni.takala@poliisi.fi). ELY-keskus - Henkilövaihdos: Herkko Jokela on tullut Heikkisen Sonjan tilalle kuntien liikenneturvallisuusryhmiin. Sonja on siirtynyt liikennejärjestelmätehtäviin. Muut sidosryhmät - Pelastuslaitos: Punainen Liitu -tapahtuma järjestettiin Sibeliustalolla. Tapahtuma oli vaikuttava ja tunteisiin vetoava. Tavoitteena on järjestää tilaisuus joka toinen vuosi. - Salpausselän Samoojat: Lasten liikennetyökirjoja kustantava Kouluinfo Oy on ottanut yhteyttä ja markkinoinut tuotteitaan. Yritys kannustaa yrityksiä ja yhdistyksiä lahjoittamaan kirjoja koululaisille. Juha Patrakka selvittää asiaa ja on kouluihin. - Autoliitto: o Auton päivää vietettiin 3.9. valtakunnallisesti, myös Lahti oli mukana. o Autoliitto osallistuu heijastinpäivään. o Herralan koululla järjestettiin syyskuussa Fillamestari-kilpailu. Ensi keväänä järjestetään mestaruuskilpailut, joihin aluemestarit pääsevät osallistumaan. Ensi vuonna panostetaan tiedottamiseen ja pyritään saamaan enemmän joukkueita Heinolan kouluista. Tapahtuma on tarkoitettu vuotiaille. - Salpaus: Logistiikka-alan opiskelijat ja opettajat ovat järjestäneet ala- ja yläkouluille tapahtumia, joissa tuodaan raskasta kalustoa kouluille. Koululaiset saavat itse kokeilla, miten kuorma-auton ohjaamosta erottaa katutasossa liikkuvia.

4 KUNNALLISTEKNIIKKA LIIKENNE 5. Käsikirja kunnan liikenneturvallisuustyöhön -oppaan lyhyt esittely (toimija) Käsikirja kuntien liikenneturvallisuustyöhön on valmistunut. Oppaassa käsitellään muun muassa kunnan eri palvelualueiden roolia liikenneturvallisuustyössä sekä sidosryhmien merkitystä. Käsikirjaan kannattaa tutustua erityisesti edustamansa hallintokunnan osalta. Käsikirja on myös hyvä keino nostaa liikenneturvallisuustyötä esille omassa organisaatiossa. Käsikirja on ladattavissa maksutta Kuntaliiton sivuilta: Käsikirjan asiat on koottu lisäksi nettisivustolle, josta ne löytyvät tiivistetysti aihealueittain: 6. Liikenneturvallisuussuunnitelman päivitystarve Etelä-Päijät-Hämeen edellinen liikenneturvallisuussuunnitelma on vuodelta 2008: ennejarjestelmasuunni/ephliikturvsuunnitelma_08.pdf Liikenneturvallisuussuunnitelmia on yleensä päivitetty noin kymmenen vuoden välein. Seudullinen yhteistyö kannattaa lähialueen kuntien kanssa mm. kustannussyistä ja jotta kokemuksia ja hyviä käytäntöjä voidaan vaihtaa kuntien kesken. Uudenmaan ELY-keskus osallistuu päivitystyöhön. Tekninen toimi voisi kysyä Herkko Jokelalta, milloin ELY-keskus aikoo päivittää suunnitelmaa. Jalankulkijoiden turvallisuus olisi hyvä painopiste uuteen liikenneturvallisuussuunnitelmaan, sillä kaatumiset ja liukastumiset eivät näy onnettomuustilastoissa. Kaatumistapaturmia (niin sisä- kuin ulkotiloissa) tapahtuu noin vuosittain, kun liikennekuolemia tapahtuu noin 250 vuosittain. Keväällä tehtiin kuntalaisaloite, että kaupunki hankkisi kaikille yli 75-vuotiaille lahtelaisille liukuesteet. Monilla ikääntyvillä lahtelaisilla on jo liukuesteet, mutta liukuesteet jäävät käyttämättä hiiden hankalan pukemisen ja poisottamisen takia tms. Toissa vuonna järjestettiin penkkihaaste kauppiaille. Ideana oli saada kauppiaat hankkimaan penkkejä lähelle ulko-ovia, jotta ikäihmiset voisivat ottaa liukuesteitä helposti pois ja laittaa ne turvallisesti takaisin. Penkkihaaste olisi hyvä toteuttaa uudestaan. Iiris kysyy kaupungin Pia Rantaselta kauppiaiden yhteystietoja. Iiris laittaa penkkihaasteen kommentoitavaksi pelastuslaitokselle. Poistumisreiteille ei saa sijoittaa esteitä, eli penkkien sijoittaminen on käytävä läpi Pelastuslaitoksen palotarkastajan kanssa. Kaupunki voisi vaikuttaa virastojen tiloihin sijoitettaviin penkkeihin, sillä myös virastoissa tulisi pystyä asioimaan sujuvasti. Rakennusvalvonta ja suunnittelu voisivat jatkossa huomioida, että tuleviin rakennuksiin mitoitetaan tilaa penkeille ulko-ovien läheisyyteen.

5 KUNNALLISTEKNIIKKA LIIKENNE 7. Liikenneturvallisuustyö Lahdessa (hallintokunnat) - Liikenneturvallisuudesta on ollut lehtiartikkeleita paikallislehdissä, mikä on hyvä juttu. - Heijastinpäivää vietetään Lahdessa Koulut - Liikenneturvallisuus on huomioitu uudessa opetussuunnitelmassa: osa laajaalaista oppimiskokonaisuutta yli oppiainerajojen. - Lasten käyttäytymistä on vaikea kontrolloida koulun ulkopuolella. Vanhemmilla on vastuu opastaa lapsia koulumatkan kulkemiseen ja toimia esimerkkinä. - Tällä hetkellä lähes kolmannes oppilaista opiskelee väistötiloissa, mikä asettaa omat haasteensa liikkumiselle. - Liikkuva koulu -verkostossa ovat mukana lähes kaikki Lahden koulut. Kannustetaan koululaisia liikkumaan jalan ja pyörällä. - Koulukuljetusasiat: Waltti-matkakortti otettiin käyttöön. Käyttöönotto on sujunut yllättävän hyvin. Joitakin aikatauluja on muutettu hieman. Noin 40 lasta kulkee yhä Matkahuollon matkakortilla (mm. Hollolasta). - Huoltajilta tulee välillä palautetta korkeista ajonopeuksista koulujen lähistöllä. Varhaiskasvatus - Varhaiskasvatuksessa opetetaan liikennekäyttäytymistä päivittäisessä arjessa. Käytetään turvavarusteita (turvaliivejä, pyöräilykypäriä jne.). Sosiaali- ja terveystoimi - Sosiaali- ja terveystoimi on mukana VILKE-ryhmässä eli viisaan liikkumisen ryhmässä. Vammaisneuvosto - Vammaispoliittisen ohjelman päivitys on käynnissä. - Rollaattorin ja pyörätuolin kanssa on vaikea liikkua busseissa. Enemmistö kuljettajista on palvelualttiita, mutta ongelmiakin esiintyy. Asiaan pyritään puuttumaan. Liikennöitsijä toivoo, että heille ilmoitetaan, mikä vuoro/aika/suunta on ollut kyseessä, jotta asiaan voidaan puuttua. Tekninen, ympäristö ja kaupunkiympäristö - Tiedotetaan kestävästä liikkumisesta ja järjestetään ympäristökasvatustyötä kouluissa. Osallistutaan Pyöräilyviikkoon ensi vuonna. - Lahden ensimmäinen pyöräilykatsaus on julkaistu. Katsaus sisältää tietoja pyöräliikenteen kehityksestä, olosuhteista, kehittämistä sekä liikennesääntöjä. Löytyy myös englanninkielisenä. Suomenkielisen esitteen nettiversio: o tsaus2016_verkko_v3.pdf - Lahteen ollaan käynnistämässä kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelmaa. Työ käynnistyy toivottavasti ensi vuonna. - Teknisen ja ympäristötoimialan esitys Lahden liikenneturvallisuustilanteesta on muistion liitteenä Muut asiat Lahtelainen-lehteen on tulossa marraskuussa juttu kaatumisten ehkäisystä. Keskusteltiin liikennevalojen toiminnasta Lahdessa.

6 KUNNALLISTEKNIIKKA LIIKENNE Keskusteltiin heijastinpäivän järjestelyistä. Eri yhteisöt ovat lahjoittaneet jaettavia heijastimia. Tapahtumaan osallistuvat mm. Lahden kaupunki, Liikenneturva, poliisi, Autoliitto ja Royal Cycling Team. Ensi vuonna heijastinpäivän voisi järjestää Pimeän perjantain yhteydessä. 9. Seuraava kokous Seuraava kokous pidetään tiistaina klo Lahden BW Towerissa. 10. Kokouksen päättäminen Kokous päätettiin klo Liitteet: Liite 1. Liikenneturvan diaesitys. Liite 2. Tekninen ja ympäristötoimiala / kaupunkiympäristön esitys.

7 Liikenneturvallisuusryhmien kokoukset syyskuu 2016

8 Kuolleet tienkäyttäjäryhmittäin ja liikenneturvallisuustavoite Tavoite: Alle 136 liikennekuolemaa vuonna Yhteensä Muut Jalankulkijat ja polkupyöräilijät Henkilöautossa Lähde: Tilastokeskus ja Liikenneturva tilanne , vuodet 2015 ja 2016 ennakkotietoja. 2

9 3

10 Lähde: Tilastokeskus ja Liikenneturva, vuosi 2015&2016 ennakkotietoja. Elokuu 2016 lehtitietoja. Tieliikenteessä kuolleet kuukausittain ka tammi helmi maalis huhti touko kesä heinä elo syys loka marras joulu 4

11 Kumipyörät lisääntyvät Liikenteen muutos (%) pääteillä edelliseen vuoteen verrattuna Lähde: LAM-järjestelmä, liikenteen automaattinen mittaus 5

12 Kuolleet henkilöauton kuljettajat ikäryhmän asukasta kohden vuonna Kaikki 6 Lähde: Tilastokeskus ja Liikenneturva, 2015 ennakkotietoja

13 7

14 Orimattila, loukkaantuneet 8

15 Kärkölä, loukkaantuneet 9

16 Asikkala, loukkaantuneet 10

17 Padasjoki, loukkaantuneet 11

18 Hollola, loukkaantuneet 12

19 Ihmislähtöistä liikenneturvallisuustyötä kuntalaisten arjessa 13

20 Tarkkaamattomuutta kaikille 14

21 Vuonna 2014 Yhdysvalloissa tarkkaamattomuusonnettomuuksissa oli kuollutta* ja loukkaantuneita *10% kaikista kuolonuhreista. 15

22 Onnettomuudet Suomessa Suomessa liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan matkapuhelimen käyttö taustariskinä onnettomuuksissa todetaan keskimäärin kolmessa kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa vuosittain. Tarkkaa tietoa tarkkaamattomuuden vaikutuksesta loukkaantumiseen tai omaisuusvahinkoon johtaneissa onnettomuuksissa ei tiedetä. 16

23 Onnettomuusriski 17

24 Lapset ja tarkkaamattomuus Liikennetilanteet kuormittavat lasta eri tavalla kuin aikuista. Lapsen kyky hahmottaa liikennetilanteita, etäisyyksiä ja esimerkiksi lähestyvän ajoneuvon nopeutta ei ole kehittynyt samalle tasolle kuin aikuisen. Erityisesti tienylitykset ja risteystilanteet ovat hankalia. Puhelu, pelaaminen tai tekstaaminen vie lapsen huomiota liikenteessä ja liikenteen seuraaminen herpaantuu. Selkeät ohjeet vanhemmilta ja opettajilta. Pysähdy ennen kuin vastaat älä ylitä tietä tai risteystä. Pysähdy ennen kuin tekstaat älä ylitä tietä tai risteystä. Näytä itse esimerkkiä. 18

25 Esimerkkejä 19

26 Tarkkaamattomuus Liikenneturvalta aineistoa ja toimintamalleja, asiantuntija-apua Lisätietoa ja video kampanjasivulta panja/kun-ajat-aja Esimerkkejä teeman tueksi: Kännykätön koulupäivä aamulla kerätään puhelimet pois, iltapäivällä jaetaan kokemuksia ja palkitaan oppilaat Skarppina liikenteessä 7-9 lk, opettajan aineisto ille/skarppina_liikenteessa.pdf Tarkkaavaisuuslabyrintti, visat tai ym. tehtävät Liikenneturvan rasti koko koulun liikennepäivässä

27 Liikenneturvan painopisteet Turvallisen pyöräilyn edistäminen koulutuksen ja viestinnän keinoin - Edistämme sääntötuntemusta, turvavarusteiden käyttöä ja turvallista liikennekulttuuria - Iäkkäät liikenteessä - Selvitämme, miten iäkkäiden liikenneturvallisuutta voidaan parantaa ja kehitämme työhön uusia toimintamalleja - Kuntatyö - Yhdenmukaistamme liikenneturvallisuustyötä kunnissa. Tarjoamme asiantuntemusta, kannustusta ja malleja parantaa liikenneturvallisuutta kuntatasolla Suomessa 21

28 Liikenneturvallisuusviestinnän vuosikello TALVI Työmatkat talvikelissä Liukkaus KEVÄT Moottoripyörät Polkupyöräily Ajonopeudet SYKSY KESÄ Heijastin Hirvet Rattijuoppous / Väsymys 22

29 Liikenneturvallisuustapahtumien vuosikello Päijät-Hämeessä Varhaiskasvatus koulutuksia? Iäkäsautoilijoiden tietoiskut, Padasjoki ja Asikkala Varhaiskasvattajien koulutus, Heinola Omaishoitomessut, Lahti Lasten joulumaa, Lahti TALVI 2016 KEVÄT Pyörähtävän auton kiertue? - (turvavyö) - Iäkäskoulutuksia? - Pyöräilyn ajotaitorataa kouluihin? - fillarimestari syksyllä SYKSY 6.9. Haaga-Helia virkistyspäivä, Vierumäki Paimelan ja Kalliolan koulut, Hollola Möysän koulun liikenneturvallisuusilta, Lahti Iäkäsautoilijat, Hollola Suojatietempaus, Padasjoki Suojatie mielenosoitus, Lahti Heijastinpäivä, Lahti 6. ja Ikäautoilun kuntokurssi, Kärkölä Lasten ympäristöpäivä, Lahti Optifest, Heinola Senioreiden hyvinvointipäivät, Lahti KESÄ Liikennepäivä, Hartola 2.6. Liikennepäivä, Sysmä Summer Up, Lahti Suojatietapahtuma, Asikkala Lasten- ja nuorten harrastemessut, Lahti Poliisin päivä, Lahti Lasten liikennepäivä, Lahti 2.9. Punainen liitu, Lahti 3.9. Autonpäivä, Lahti ja Villähde

30 Päivitettyjä materiaaleja Infokortteja 24

31 KIITOS! 25

32 Lahden kaupungin liikenneturvallisuustyöryhmä Tekninen ja ympäristötoimiala/ kaupunkiympäristö

33 Liikenneonnettomuusseuranta - Liikenneyksikön käytössä iliitu palvelu, mistä on saatavissa viimeisen viiden vuoden poliisin ja pelastuslaitoksen tietoon tulleet onnettomuudet. - Jalankulkija-, pyöräilijöiden- ja mopoilijoiden onnettomuusmäärien seuranta alkaen vuodesta

34 iliitu malleja: Svinhfvudinkatu Hollolankatu

35 iliitu malleja: Karjalankatu Aleksi - Oikokatu

36 Onnettomuuskehitys maakunnassa

37 Loukkaantumiseen ja kuolemaan johtaneet liikenneonnettomuudet Lahdessa Vuosi kuol muut% louk muut% osall muut% yht ka 3 120,2 196,

38 Jalankulkija-, pyöräilijä- ja mopedionnettomuudet v Lahdessa

39 Osa toteutuneista liikenneturvallisuuskohteista Hirsimetsäntien osalle uusi jalankulku- ja pyörätieyhteys kaukolämpötyömaan yhteydessä - Paasikivenkadun saneeraus; uusia keskisaarekkeita, neljä uutta linja-autopysäkkiä uudelle linjan 1M reitille. - Mukkulankadulle ja Pohjoiselle Liipolankadulle uusia keskisaarekkeita - Nopeusrajoituksia alemmaksi useissa kohteissa, mm keskustan ja Nastolan alueilla

40 Suunniteltuja ja käynnissä olevia liikenneturvallisuuskohteita - Tunnelikadun (Mustankalliontunneli) liikenneselvitys àesitetään jalankulusta erotettuja yksisuuntaisia pyöräteitä ja ajoradan kavennusta. Tekyn hankeohjelmassa vuosina Ahtialantie välillä Möysä Joutjärven kirkko liikenneselvitys à vaatii vielä tarkistuksia. - Paasikivenaukion liikenneselvitys, sis. Hollolankadun ja Lahdenkadun katujärjestelymuutoksia - Niemen alueen kehittämisselvitys - Salpausselänkatu rakenteilla, kadun saneeraus MM 2017 kisoihin ja samalla uusi kisaportti - Tapparakadulle uusi alikulkutunneli jalankulkijoille ja pyöräilijöille - Liikennemuotojen parempaan erotteluun haetaan hyviä käytäntöjä, tapaukset kuitenkin yksityiskohtaisia, joissa paljon yhteensovittamisen tarvetta mm. kadunpidon kanssa

41 KIITOS! Turvallista syksyä J

Tarkkaamattomuus tieliikenteessä. Petri Jääskeläinen

Tarkkaamattomuus tieliikenteessä. Petri Jääskeläinen Tarkkaamattomuus tieliikenteessä Petri Jääskeläinen Kun ajat, aja Kuljettajan keskeisin tehtävä on ajoneuvon turvallinen kuljettaminen. Tarkkaamattomuus tarkoittaa huomion kiinnittymistä pois tästä tehtävästä:

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön perusteet ja toimintamalli Lemi. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat

Liikenneturvallisuustyön perusteet ja toimintamalli Lemi. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat Liikenneturvallisuustyön perusteet ja toimintamalli Lemi Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat Liikenneonnettomuuksien taustalla on (lähes) aina (99 %) inhimillinen tekijä! Lähde: Käsikirja

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön organisointi ja toimintamalli

Liikenneturvallisuustyön organisointi ja toimintamalli Liikenneturvallisuustyön organisointi ja toimintamalli Isojoki Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 2018 Liikenneonnettomuuksien taustalla on (lähes) aina (99%) inhimillinen tekijä! Lähde:

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön perusteet ja toimintamalli Lappeenranta. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat

Liikenneturvallisuustyön perusteet ja toimintamalli Lappeenranta. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat Liikenneturvallisuustyön perusteet ja toimintamalli Lappeenranta Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat Liikenneonnettomuuksien taustalla on (lähes) aina (99 %) inhimillinen tekijä! Lähde:

Lisätiedot

Liikenneonnettomuudet ja uhrit 2017

Liikenneonnettomuudet ja uhrit 2017 Liikenneonnettomuudet ja uhrit 217 212 kuollutta Poliisin tietoon tuli 46 vakavasti loukkaantunutta 216 Terveydenhuollon hoitoilmoitusaineistossa lisäksi 432 vakavasti loukkaantunutta 216 Poliisin tietoon

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Pyhäntä

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Pyhäntä Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus 018 Pyhäntä Pyhäntä kuuluu Oulun eteläiseen liikenneturvallisuustoimija-alueeseen, jossa on yhteensä 17 kuntaa. Liikenneturvallisuustoimija on kuntien ja ELY-keskuksen

Lisätiedot

Suomen tieliikenteen tila 2016 sivu 2 / 8

Suomen tieliikenteen tila 2016 sivu 2 / 8 Suomen tieliikenteen tila 2016 sivu 2 / 8 Tieliikenteen turvallisuustavoitteiden seuranta, Q4/2016 Kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä 4 tieliikenteessä suhteessa tavoitteeseen, Q4/ 2016 Kuolleet ja loukkaantuneet

Lisätiedot

Lappeenrannan seutu - onnettomuusyhteenveto ja tieliikennekuolemat Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat

Lappeenrannan seutu - onnettomuusyhteenveto ja tieliikennekuolemat Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat Lappeenrannan seutu - onnettomuusyhteenveto 2012-2016 ja tieliikennekuolemat 2006-2015 Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat Onnettomuusaineisto kaikki onnettomuudet Onnettomuustarkastelu

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Oulainen

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Oulainen Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus 2018 Oulainen Oulainen kuuluu Oulun eteläiseen liikenneturvallisuustoimija-alueeseen, jossa on yhteensä 17 kuntaa. Liikenneturvallisuustoimija on kuntien ja ELY-keskuksen

Lisätiedot

Hausjärven, Hyvinkään, Lopen ja Riihimäen seudullinen liikenneturvallisuusryhmä Kokous

Hausjärven, Hyvinkään, Lopen ja Riihimäen seudullinen liikenneturvallisuusryhmä Kokous Hausjärven, Hyvinkään, Lopen ja Riihimäen seudullinen liikenneturvallisuusryhmä Kokous 3. 22.9.2015 1. Kokouksen avaus ja asialistan hyväksyminen 1. Kokouksen avaus ja asialistan hyväksyminen 2. Edellisen

Lisätiedot

Keski-Suomen liikenneturvallisuusstrategian valmistelu

Keski-Suomen liikenneturvallisuusstrategian valmistelu Keski-Suomen liikenneturvallisuusstrategian valmistelu Aluepäällikkö Leena Piippa, Liikenneturva 1 Strategia Liikenneturvallisuusstrategia on asiakirja, jossa on määritelty: Visio maakunnan liikenneturvallisuudesta

Lisätiedot

Kouvolan liikenneturvallisuussuunnitelma VISIO, TAVOITTEET, PAINOPISTEALUEET JA MITTARIT

Kouvolan liikenneturvallisuussuunnitelma VISIO, TAVOITTEET, PAINOPISTEALUEET JA MITTARIT Kouvolan liikenneturvallisuussuunnitelma 2017 VISIO, TAVOITTEET, PAINOPISTEALUEET JA MITTARIT VISIO TURVALLISESTA LIIKKUMISESTA MÄÄRÄLLISET TAVOITTEET TOIMENPITEET VISIO PAINOPISTE- ALUEET Kenenkään ei

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Ylivieska

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Ylivieska Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus 2018 Ylivieska Ylivieska kuuluu Oulun eteläiseen liikenneturvallisuustoimija-alueeseen, jossa on yhteensä 17 kuntaa. Liikenneturvallisuustoimija on kuntien ja

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUSRAPORTTI 2018

LIIKENNETURVALLISUUSRAPORTTI 2018 LIIKENNETURVALLISUUSRAPORTTI 2018 Tieliikenneonnettomuudet Kauniaisissa Vuosi 2017 oli ennätysturvallinen liikenteessä sekä Kauniaisissa, että koko maassa. Iliitu-tilaston mukaan Kauniaisissa sattui viime

Lisätiedot

Lappeenrannan seutu - onnettomuusyhteenveto ja tieliikennekuolemat Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Lappeenrannan seutu - onnettomuusyhteenveto ja tieliikennekuolemat Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Lappeenrannan seutu - onnettomuusyhteenveto 2012-2016 ja tieliikennekuolemat 2006-2015 Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 12.9.2017 Onnettomuusaineisto kaikki onnettomuudet Onnettomuustarkastelu

Lisätiedot

LAHDEN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA 2018 HALLINTOKUNTAKYSELYN VASTAUKSET

LAHDEN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA 2018 HALLINTOKUNTAKYSELYN VASTAUKSET LAHDEN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA 2018 HALLINTOKUNTAKYSELYN VASTAUKSET 13.4.2018 KYSELY JA VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT Kysely Lahden kaupungin ja sidosryhmien edustajille Tavoitteena: kartoittaa liikenneturvallisuustyön

Lisätiedot

Kaupungintalo, ullakkokerros, tila 319 (Harjukatu 31, Lahti) Läsnä Jari Saatsi Lahden kaupunki, liikuntapalvelut

Kaupungintalo, ullakkokerros, tila 319 (Harjukatu 31, Lahti) Läsnä Jari Saatsi Lahden kaupunki, liikuntapalvelut KAUPUNKIYMPÄRISTÖ KUNNALLISTEKNIIKKA LIIKENNE LAHDEN KAUPUNGIN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖRYHMÄ Muistio Aika 13.09.2017 klo 9.00 11.35 Paikka Kaupungintalo, ullakkokerros, tila 319 (Harjukatu 31, 15100 Lahti)

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Kalajoki

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Kalajoki Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus 2018 Kalajoki Kalajoki kuuluu Oulun eteläiseen liikenneturvallisuustoimija-alueeseen, jossa on yhteensä 17 kuntaa. Liikenneturvallisuustoimija on kuntien ja ELY-keskuksen

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön toimintakertomus 2016

Liikenneturvallisuustyön toimintakertomus 2016 Liikenneturvallisuustyön toimintakertomus 2016 KEMPELEEN KUNTA Kokoukset Kokous 1/2016: 4.4.2016 Kokous 2/2016: 12.9.2016 Liikenneturvallisuusryhmä (x = taho/henkilö ollut jommassa kummassa kokouksessa

Lisätiedot

Porin seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Aloitusseminaari 29.5.2013

Porin seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Aloitusseminaari 29.5.2013 Porin seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Aloitusseminaari 29.5.2013 Asialista 1. Porin seudun liikenneturvallisuussuunnitelman sisältö 2. Liikenneturvallisuustyön haasteet ja tavoitteet 3. Kävelyn

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä VIROLAHDEN TOIMENPIDEKORTTI (KAAKON KAKSIKON YHTEISET TOIMET)

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä VIROLAHDEN TOIMENPIDEKORTTI (KAAKON KAKSIKON YHTEISET TOIMET) llisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä VIROLAHDEN TOIMENPIDEKORTTI (KAAKON KAKSIKON YHTEISET TOIMET) LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN RAKENTEET 1/2 Poikkihallinnollisen liikenneturvallisuustyöryhmän

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Kärsämäki

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Kärsämäki Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus 208 Kärsämäki Kärsämäki kuuluu Oulun eteläiseen liikenneturvallisuustoimija-alueeseen, jossa on yhteensä 7 kuntaa. Liikenneturvallisuustoimija on kuntien ja ELY-keskuksen

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Nivala

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Nivala Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus 2018 Nivala Nivala kuuluu Oulun eteläiseen liikenneturvallisuustoimija-alueeseen, jossa on yhteensä 17 kuntaa. Liikenneturvallisuustoimija on kuntien ja ELY-keskuksen

Lisätiedot

Tieliikenteen tilannekuva Heinäkuu 2012. Liikkuva poliisi 4.9.2012

Tieliikenteen tilannekuva Heinäkuu 2012. Liikkuva poliisi 4.9.2012 Tieliikenteen tilannekuva Heinäkuu 2012 Liikkuva poliisi 4.9.2012 SISÄLTÖ 1. Liikenneonnettomuudet tammi-heinäkuussa 2012 2. Toimintaympäristö 2012 3. Liikennerikokset v. 2011 ja tammi-heinäkuussa 2012

Lisätiedot

Hausjärven, Hyvinkään, Lopen ja Riihimäen seudullinen liikenneturvallisuusryhmä Kokous 2. 17.3.2015

Hausjärven, Hyvinkään, Lopen ja Riihimäen seudullinen liikenneturvallisuusryhmä Kokous 2. 17.3.2015 Hausjärven, Hyvinkään, Lopen ja Riihimäen seudullinen liikenneturvallisuusryhmä Kokous 2. 17.3.2015 1. Kokouksen avaus ja asialistan hyväksyminen 1. Kokouksen avaus ja asialistan hyväksyminen 2. Edellisen

Lisätiedot

Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimija, Juha Heltimo, Strafica Oy LIIKENNETURVALLISUUSTILANNE ETELÄ-SAVOSSA

Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimija, Juha Heltimo, Strafica Oy LIIKENNETURVALLISUUSTILANNE ETELÄ-SAVOSSA Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimija, Juha Heltimo, Strafica Oy LIIKENNETURVALLISUUSTILANNE ETELÄ-SAVOSSA Lähtöaineisto Tässä kalvosarjassa esitetyt tulokset perustuvat Tilastokeskuksen tieliikenteen

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyö. Kirkkonummella

Liikenneturvallisuustyö. Kirkkonummella Liikenneturvallisuustyö Kirkkonummella Kalvosarjan sisältö 1. Liikenneturvallisuustilanne Liikenneonnettomuudet Koettu liikenneturvallisuus Koetut t liikenneturvallisuuspuutteet lli tt t 2. Liikenneturvallisuustyö

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Alavieska

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Alavieska Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus 2018 Alavieska Alavieska kuuluu Oulun eteläiseen liikenneturvallisuustoimija-alueeseen, jossa on yhteensä 17 kuntaa. Liikenneturvallisuustoimija on kuntien ja

Lisätiedot

Sirpa Rajalin. tutkijaseminaari

Sirpa Rajalin. tutkijaseminaari Sirpa Rajalin 35. Liikenneturvallisuusalan tutkijaseminaari Helsingissä 20.5.2010 2010 Tieliikenteessä kuolleet 100 000 asukasta kohden eräissä maissa 2008 0 5 10 15 20 25 Islanti Iceland Malta Malta

Lisätiedot

Katsaus liikenneturvallisuuskehitykseen Koko maa, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu. Petri Jääskeläinen Liikenneturva

Katsaus liikenneturvallisuuskehitykseen Koko maa, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu. Petri Jääskeläinen Liikenneturva Katsaus liikenneturvallisuuskehitykseen Koko maa, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu Petri Jääskeläinen Liikenneturva Liikenneonnettomuudet ja uhrit 215 257 kuollutta Pelastuslaitoksen tietoon tuli 835 vakavasti

Lisätiedot

Itä-Suomessa edellisvuotta vähemmän liikennekuolemia

Itä-Suomessa edellisvuotta vähemmän liikennekuolemia ITÄ-SUOMEN LIIKENNETURVALLISUUSKATSAUS 2013 Itä-Suomessa edellisvuotta vähemmän liikennekuolemia Itä-Suomessa liikenneonnettomuuksissa kuolleet vähenivät merkittävästi edellisvuodesta, ja niitä oli Liikenneturvan

Lisätiedot

Tervon liikenneturvallisuussuunnitelma Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Tervon liikenneturvallisuussuunnitelma Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Tervon liikenneturvallisuussuunnitelma Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Liikenneturvallisuussuunnitelma Työssä laadittiin Suunnitelman pohjalta eri tahot voivat toteuttaa jatkuvaa suunnitelmallista

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Reisjärvi

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Reisjärvi Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus 018 Reisjärvi Reisjärvi kuuluu Oulun eteläiseen liikenneturvallisuustoimija-alueeseen, jossa on yhteensä 17 kuntaa. Liikenneturvallisuustoimija on kuntien ja

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Siikalatva

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Siikalatva Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus 2018 Siikalatva Siikalatva kuuluu Oulun eteläiseen liikenneturvallisuustoimija-alueeseen, jossa on yhteensä 17 kuntaa. Liikenneturvallisuustoimija on kuntien

Lisätiedot

Liikenneturvallisuusraportti Kauniaisten liikenneonnettomuudet 2018

Liikenneturvallisuusraportti Kauniaisten liikenneonnettomuudet 2018 Liikenneturvallisuusraportti 2019 Kauniaisten liikenneonnettomuudet 2018 www.kauniainen.fi www.grankulla.fi Liikenneturvallisuus Suomessa Suomen liikenneturvallisuusvision, ns. nollavision, mukaan liikennejärjestelmä

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Merijärvi

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Merijärvi Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus 208 Merijärvi Merijärvi kuuluu Oulun eteläiseen liikenneturvallisuustoimija-alueeseen, jossa on yhteensä 7 kuntaa. Liikenneturvallisuustoimija on kuntien ja ELY-keskuksen

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Pyhäjärvi

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Pyhäjärvi Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus 2018 Pyhäjärvi Pyhäjärvi kuuluu Oulun eteläiseen liikenneturvallisuustoimija-alueeseen, jossa on yhteensä 17 kuntaa. Liikenneturvallisuustoimija on kuntien ja

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä KOTKAN TOIMENPIDEKORTTI

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä KOTKAN TOIMENPIDEKORTTI llisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä KOTKAN TOIMENPIDEKORTTI LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN RAKENTEET 1/2 Kotkan liikenneturvallisuustyöryhmän toiminnan kehittäminen; - vain yksi työryhmä, työryhmän

Lisätiedot

RAUMAN SEUDUN KUNTIEN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMAT TAVOITTEET JA PAINOTUKSET

RAUMAN SEUDUN KUNTIEN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMAT TAVOITTEET JA PAINOTUKSET RAUMAN SEUDUN KUNTIEN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMAT TAVOITTEET JA PAINOTUKSET 25.11.2016 Rauman seudun kuntien liikenneturvallisuussuunnitelmat VISIO JA MÄÄRÄLLISET TAVOITTEET (SEUDULLISET) 28.12.2016

Lisätiedot

Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUDET

Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUDET Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUDET Onnettomuustarkasteluiden sisältö 1. Onnettomuuskehitys Loviisassa 2000 2014 kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä henkilövahinko onnettomuuksien

Lisätiedot

Tieliikenteen turvallisuudesta ajankohtaisia ajatuksia. Ylivieskassa 11.11.2014 Toimitusjohtaja Anna Liisa Tarvainen LIIKENNETURVA

Tieliikenteen turvallisuudesta ajankohtaisia ajatuksia. Ylivieskassa 11.11.2014 Toimitusjohtaja Anna Liisa Tarvainen LIIKENNETURVA Tieliikenteen turvallisuudesta ajankohtaisia ajatuksia Ylivieskassa 11.11.2014 Toimitusjohtaja Anna Liisa Tarvainen LIIKENNETURVA Hyvä suunta Katse taakse pitkiä kehityskaaria hyviä tuloksia tukeva pohja

Lisätiedot

KANTA-HÄMEEN LIIKENNETURVALLISUUSKOORDINAATTORI 2016-2017

KANTA-HÄMEEN LIIKENNETURVALLISUUSKOORDINAATTORI 2016-2017 KANTA-HÄMEEN LIIKENNETURVALLISUUSKOORDINAATTORI 2016-2017 KOORDINAATTORITYÖN SISÄLTÖ Työhön sisältyy kuntien liikenneturvallisuustyön aktivointi, yhteistyön kehittäminen ja kuntien henkilöstön liikenneturvallisuustietämyksen

Lisätiedot

Mittari nro Mittari Lähtötaso vuosi Lähtötaso Lähde. Tavoite 5,4 4,7 4,1 3,4 2,7 2,0 1,4 0,7 0

Mittari nro Mittari Lähtötaso vuosi Lähtötaso Lähde. Tavoite 5,4 4,7 4,1 3,4 2,7 2,0 1,4 0,7 0 A. Onnettomuuksien päämittarit Mittari nro Mittari Lähtötaso vuosi Lähtötaso 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Lähde 1 Kuolleiden määrä (henkilöä / vuosi) 5,4 4,7 4,1 3,4 2,7 2,0 1,4 0,7 0 ka 2008-2012

Lisätiedot

LUOTEIS-PIRKANMAAN VIISAAN JA TURVALLISEN LIIKKUMISEN SUUNNITELMA. Esittelykalvot: Onnettomuusanalyysi

LUOTEIS-PIRKANMAAN VIISAAN JA TURVALLISEN LIIKKUMISEN SUUNNITELMA. Esittelykalvot: Onnettomuusanalyysi LUOTEIS-PIRKANMAAN VIISAAN JA TURVALLISEN LIIKKUMISEN SUUNNITELMA Esittelykalvot: Onnettomuusanalyysi 9.6.2015 Onnettomuuskehitys Luoteis-Pirkanmaalla 2000-luvulla Luoteis-Pirkanmaan liikenteessä on menehtynyt

Lisätiedot

LIIKENNEONNETTOMUUKSIEN PERUSANALYYSIT

LIIKENNEONNETTOMUUKSIEN PERUSANALYYSIT Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUKSIEN PERUSANALYYSIT Kalvosarjan sisältöteemat Onnettomuuskehitys yleisesti Onnettomuuksien osalliset osallisten kulkutapa osallisten

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Pyhäjoki

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Pyhäjoki Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus 2018 Pyhäjoki Pyhäjoki kuuluu Oulun eteläiseen liikenneturvallisuustoimija-alueeseen, jossa on yhteensä 17 kuntaa. Liikenneturvallisuustoimija on kuntien ja ELY-keskuksen

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä PYHTÄÄN TOIMENPIDEKORTTI

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä PYHTÄÄN TOIMENPIDEKORTTI llisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä PYHTÄÄN TOIMENPIDEKORTTI LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN RAKENTEET 1/2 Pyhtään liikenneturvallisuustyöryhmän toiminnan kehittäminen; - Kokousten teemoittelu

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Siikajoki

Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus Siikajoki Liikenneturvallisuustoimijan vuosikertomus 2018 Siikajoki Siikajoki kuuluu Oulun eteläiseen liikenneturvallisuustoimija-alueeseen, jossa on yhteensä 17 kuntaa. Liikenneturvallisuustoimija on kuntien ja

Lisätiedot

Pielaveden liikenneturvallisuussuunnitelma 2018

Pielaveden liikenneturvallisuussuunnitelma 2018 kunta liikenneturvallisuussuunnitelma 2018 Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus kunta Liikenneturvallisuussuunnitelma Työssä laadittiin liikenneturvallisuussuunnitelma Suunnitelman pohjalta

Lisätiedot

LOHJAN KAUPUNGIN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA 2016 TAVOITTEET JA PAINOPISTEALUEET

LOHJAN KAUPUNGIN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA 2016 TAVOITTEET JA PAINOPISTEALUEET LOHJAN KAUPUNGIN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA 2016 TAVOITTEET JA PAINOPISTEALUEET Lohjan kaupungin liikenneturvallisuussuunnitelma 2016 VISIO JA MÄÄRÄLLISET TAVOITTEET 2.1.2017 VISIO TURVALLISESTA LIIKKUMISESTA

Lisätiedot

Taipalsaaren liikenneturvallisuussuunnitelmat. 5. Hyväksyminen ja seuranta

Taipalsaaren liikenneturvallisuussuunnitelmat. 5. Hyväksyminen ja seuranta Taipalsaaren liikenneturvallisuussuunnitelmat 5. Hyväksyminen ja seuranta 1.9.2015 Suunnitelman hyväksyminen Liikenneturvallisuussuunnitelman toteutumisen kannalta kunnan päätöksentekijöiden tuki on äärimmäisen

Lisätiedot

Valtioneuvoston periaatepäätös liikenneturvallisuudesta

Valtioneuvoston periaatepäätös liikenneturvallisuudesta Valtioneuvoston periaatepäätös liikenneturvallisuudesta ja sen seuranta Riikka Rajamäki 14.11.2017 Tampere Liikenneturvallisuustyön hyvät käytännöt kaikkien käyttöön -seminaari Vastuullinen liikenne. Rohkeasti

Lisätiedot

ohjausryhmän 2. kokous Härmänmaan liikenneturvallisuussuunnitelma

ohjausryhmän 2. kokous Härmänmaan liikenneturvallisuussuunnitelma ohjausryhmän 2. kokous Härmänmaan liikenneturvallisuussuunnitelma 3. Edellisen kokouksen jälkeiset tapahtumat nettisivuja päivitetty www.tampere.ramboll.fi/harmanmaa_litu/ lähtötietojen keräys onnettomuusanalyysi

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNKI KUNTATEKNIIKKA

KAUNIAISTEN KAUPUNKI KUNTATEKNIIKKA LIIKENNETURVALLISUUSRAPORTTI 2017 Tieliikenneonnettomuudet koko maassa ja valtakunnalliset tavoitteet Vuonna 2016 tapahtui Suomessa kaikkiaan 4 709 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta.

Lisätiedot

Ylä-Pirkanmaan seudun liikenneturvallisuuskoordinaattori. Hankkeen tuloksia vuonna 2014 MÄNTTÄ-VILPPULA

Ylä-Pirkanmaan seudun liikenneturvallisuuskoordinaattori. Hankkeen tuloksia vuonna 2014 MÄNTTÄ-VILPPULA Ylä-Pirkanmaan seudun liikenneturvallisuuskoordinaattori Hankkeen tuloksia vuonna 2014 MÄNTTÄ-VILPPULA TAUSTA Ylä-Pirkanmaan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 2013 Liikenneturvallisuustavoitteet ja

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä HAMINAN TOIMENPIDEKORTTI

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä HAMINAN TOIMENPIDEKORTTI llisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä HAMINAN TOIMENPIDEKORTTI LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN RAKENTEET 1/2 Poikkihallinnollisen liikenneturvallisuustyöryhmän perustaminen Tekniset Muut hallintokunnat

Lisätiedot

Keski-Karjalan viisaan liikkumisen suunnitelma

Keski-Karjalan viisaan liikkumisen suunnitelma Keski-Karjalan viisaan liikkumisen suunnitelma Kitee, Rääkkylä ja Tohmajärvi LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ Yleistä Liikenneturvallisuustyötä ohjaava visio: Kenenkään ei tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti

Lisätiedot

Autojen turvatekniikka ja liikenneturvallisuus

Autojen turvatekniikka ja liikenneturvallisuus Autojen turvatekniikka ja liikenneturvallisuus Vaikuttajien Autoiluakatemia 11.-12.9.2012 Premier Parkissa Vakuutuskeskus, Vahingontorjuntayksikkö Pieni teollisuuskatu 7, FIN-02920 ESPOO Puh: +358 9 680401,

Lisätiedot

SAVONLINNAN LIIKENNEONNETTOMUUSSELVITYS V. 2008

SAVONLINNAN LIIKENNEONNETTOMUUSSELVITYS V. 2008 SAVONLINNAN LIIKENNEONNETTOMUUSSELVITYS V. 2008 SAVONLINNAN KAUPUNKI 10.3.2009 SISÄLLYSLUETTELO SAVONLINNAN LIIKENNEONNETTOMUUSSELVITYS VUODELTA 2008 1. YLEISTÄ 3 2. LIIKENNEONNETTOMUUDET LAJITTAIN 4 KEVYTLIIKENNEONNETTOMUUDET

Lisätiedot

Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUDET

Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUDET Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUDET Onnettomuustarkasteluiden sisältö 1. Onnettomuuskehitys Loviisassa 2000-2014 kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä henkilövahinko-onnettomuuksien

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön toimintakertomus 2016

Liikenneturvallisuustyön toimintakertomus 2016 Liikenneturvallisuustyön toimintakertomus 2016 TYRNÄVÄN KUNTA Liikenneturvallisuustyöryhmän kokoukset Kokous 1/2016: 29.2.2016 Kokous 2/2016: 5.9.2016 Koolle kutsuttu työryhmä (x = taho/henkilö ollut jommassa

Lisätiedot

HÄMEEN TYÖLLISYYSTILANTEESTA

HÄMEEN TYÖLLISYYSTILANTEESTA HÄMEEN TYÖLLISYYSTILANTEESTA HÄMEEN ELINIKÄISEN OHJAUKSEN YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUS 31.3.2016 Sanna Paakkunainen / Hämeen ELY-keskus Häme 2015 ka. 25 203 (osuus 7,2 %) Häme 2014 ka. 23 796 2 Häme 2015 ka.

Lisätiedot

Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma TUTKIJALAUTAKUNTIEN TUTKIMAT KUOLEMAAN JOHTANEET ONNETTOMUUDET 2003-2012

Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma TUTKIJALAUTAKUNTIEN TUTKIMAT KUOLEMAAN JOHTANEET ONNETTOMUUDET 2003-2012 Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma TUTKIJALAUTAKUNTIEN TUTKIMAT KUOLEMAAN JOHTANEET ONNETTOMUUDET 2003-2012 Lähde: VALT (2014). Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimien tie-

Lisätiedot

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan liikenneturvallisuussuunnitelmat. Onnettomuustarkasteluja 11.1.2013

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan liikenneturvallisuussuunnitelmat. Onnettomuustarkasteluja 11.1.2013 Järvenpään, Keravan ja Tuusulan liikenneturvallisuussuunnitelmat Onnettomuustarkasteluja 11.1.2013 Kalvosarjan sisältö Yleinen onnettomuuskehitys Lähde: Tilastokeskus Onnettomuuksien osalliset Lähteet:

Lisätiedot

Hangon liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut

Hangon liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut Hangon liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut 5/2019 HUOM! Hangossa tilastopohja on hyvin pieni, joten analyysit/tulkinnat ovat rajallisia. Tiivistelmä Onnettomuuskehitys yleisesti Hangon

Lisätiedot

Keski-Savon liikenneturvallisuussuunnitelma 2018 ONNETTOMUUSANALYYSIT. Joroinen

Keski-Savon liikenneturvallisuussuunnitelma 2018 ONNETTOMUUSANALYYSIT. Joroinen Keski-Savon liikenneturvallisuussuunnitelma 218 ONNETTOMUUSANALYYSIT Joroinen Onnettomuusanalyysit Kaikki onnettomuudet 212-216 Keski-Savossa % Yksittäisonnettomuudet ja muut onnettomuudet 42% HEVA 21%

Lisätiedot

Koulumatka-hanke Marjukka Aronen

Koulumatka-hanke Marjukka Aronen Koulumatka-hanke Marjukka Aronen 2.10.2018 HANKKEEN TAUSTAA Turvallisuus on yksi Hyvinkään kaupungin toimintaa ohjaavista arvoista (Safety Commynity jäsen). Hyvinkäällä on toiminut aktiivisesti jo 25 vuoden

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön toimintakertomus 2016

Liikenneturvallisuustyön toimintakertomus 2016 Liikenneturvallisuustyön toimintakertomus 2016 LIMINGAN KUNTA Kokoukset Kokous 1/2016: 29.2.2016 Kokous 2/2016: 6.9.2016 Koolle kutsuttu työryhmä (x = taho/henkilö ollut jommassa kummassa kokouksessa läsnä)

Lisätiedot

Draaman keinoin liikenteessä kampanja 2009-2010

Draaman keinoin liikenteessä kampanja 2009-2010 Draaman keinoin liikenteessä kampanja 2009-2010 1 Draaman keinoin liikenteessä Ammattioppilaitokset Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla (9) 2000 nuorta (74% M) 2/3 oli 17-18 v 95% ei ota jos ajaa 83% käyttää

Lisätiedot

Työllisyyskatsauksen tilastoliite, Häme syyskuu TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Sanna Paakkunainen

Työllisyyskatsauksen tilastoliite, Häme syyskuu TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Sanna Paakkunainen Työllisyyskatsauksen tilastoliite, Häme syyskuu 2017 TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty 24.10.2017/Sanna Paakkunainen Työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Hämeen ELY-keskuksen alueella vuosina 2012

Lisätiedot

Työllisyyskatsauksen tilastoliite, Häme elokuu TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Sanna Paakkunainen

Työllisyyskatsauksen tilastoliite, Häme elokuu TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Sanna Paakkunainen Työllisyyskatsauksen tilastoliite, Häme elokuu 2017 TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty 26.9.2017/Sanna Paakkunainen Työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Hämeen ELY-keskuksen alueella vuosina 2012 2017

Lisätiedot

Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma YHTEENVETO ONNETTOMUUSTARKASTELUISTA. Yhteenveto 1/5

Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma YHTEENVETO ONNETTOMUUSTARKASTELUISTA. Yhteenveto 1/5 Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma YHTEENVETO ONNETTOMUUSTARKASTELUISTA Yhteenveto 1/5 Seudulla tapahtuu keskimäärin 46 henkilövahinko-onnettomuutta vuodessa (ka 2009-2013). Viimeisen

Lisätiedot

Oulun liikenneturvallisuussuunnitelma. Osaraportti 3: Tavoitteet liikennekasvatustyölle ja liikennekasvatuksen toimintamalli

Oulun liikenneturvallisuussuunnitelma. Osaraportti 3: Tavoitteet liikennekasvatustyölle ja liikennekasvatuksen toimintamalli Oulun liikenneturvallisuussuunnitelma Osaraportti 3: Tavoitteet liikennekasvatustyölle ja liikennekasvatuksen toimintamalli Joulukuu 2016 Turvallisuuskehitykselle oikea suunta Lähtökohtana on nk. nollavisio:

Lisätiedot

KEMPELEEN KUNTA. Liikenneturvallisuustyön toimintakatsaus 2017

KEMPELEEN KUNTA. Liikenneturvallisuustyön toimintakatsaus 2017 Liikenneturvallisuustyön toimintakatsaus 2017 KEMPELEEN KUNTA Liikenneturvallisuustyöryhmä vuonna 2017 Kempeleen kunta Eelis Rankka, tekniset palvelut, kunnallistekniikka Päivi Sauvola viestintä ja markkinointi

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyö Järvenpäässä. Esittelykalvosarja 28.12.2009

Liikenneturvallisuustyö Järvenpäässä. Esittelykalvosarja 28.12.2009 Liikenneturvallisuustyö Järvenpäässä Esittelykalvosarja 28.12.2009 Järvenpään kaupunki Liikenneturvallisuustyöryhmä 1 Kalvosarjan sisältö OSA I: Liikenneturvallisuustilanne Järvenpäässä Perustietoja liikenneturvallisuustilanteesta

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön suunnitelma

Liikenneturvallisuustyön suunnitelma Liikenneturvallisuustyön suunnitelma Pohjois Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa 2019 2022 Pohjois Pohjanmaan ja Kainuun liikenneturvallisuustoimija 25.9.2018 Miksi liikenneturvallisuustyötä ja kenelle?

Lisätiedot

SINÄ TEET TURVALLISEN SUOJATIEN RIIHIMÄELLÄ

SINÄ TEET TURVALLISEN SUOJATIEN RIIHIMÄELLÄ SINÄ TEET TURVALLISEN SUOJATIEN RIIHIMÄELLÄ Hausjärven, Hyvinkään, Lopen ja Riihimäen kuntien seudullinen liikenneturvallisuusryhmä yhdessä Liikenneturvan ja poliisin kanssa jalkautuivat tarkkailemaan

Lisätiedot

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Närings-, trafik- och miljöcentralen Centre for Economic Development, Transport and the Environment

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Närings-, trafik- och miljöcentralen Centre for Economic Development, Transport and the Environment Li i ken neon netto muu ks ien taustalla on (lähes) aina (99 %) inhimillinen tekijä! Onnettomuustietoinstituutti 2017 Vain i millinen(l9 %) Inhimillinen+ liikenneympäristö + ajoneuvo Inhimillinen+ I i

Lisätiedot

MUISTIO. Lumijoen liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneturvallisuuskysely, KOULULAISET. 1. Lähtökohdat. 2. Vastausten osuus kunnan oppilasmäärästä

MUISTIO. Lumijoen liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneturvallisuuskysely, KOULULAISET. 1. Lähtökohdat. 2. Vastausten osuus kunnan oppilasmäärästä MUISTIO Projekti Lumijoen liikenneturvallisuussuunnitelma Liikenneturvallisuuskysely, KOULULAISET Päivämäärä 06/06/2013 1. Lähtökohdat Kempeleen ja Lumijoen liikenneturvallisuuskysely toteutettiin internetissä

Lisätiedot

Itä-Lapin liikenneturvallisuussuunnitelma Kemijärvi Pelkosenniemi Posio Salla Savukoski. Kysely kuntalaisille

Itä-Lapin liikenneturvallisuussuunnitelma Kemijärvi Pelkosenniemi Posio Salla Savukoski. Kysely kuntalaisille Itä-Lapin liikenneturvallisuussuunnitelma Kemijärvi Pelkosenniemi Posio Salla Savukoski Kysely kuntalaisille 1. Ikä o Alle 7 o 7-16 o 17-18 o 19-25 o 26 65 o Yli 65 2. Kotikunta o Kemijärvi o Pelkosenniemi

Lisätiedot

Isojoen onnettomuusyhteenveto Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Isojoen onnettomuusyhteenveto Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Isojoen onnettomuusyhteenveto 0-06 Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma.9.07 Onnettomuusaineisto Onnettomuustarkastelu käsittää vuodet 0-06 Aineisto perustuu poliisin tietoon tulleisiin onnettomuuksiin

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUDESTA

LIIKENNETURVALLISUUDESTA AJANKOHTAISIA ASIOITA LIIKENNETURVALLISUUDESTA NÄKÖKULMIA ITÄ-SUOMEN POLIISILAITOKSELTA Itä-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi Ylikomisario Petri Pahkin 2 Tietojohtoisuus liikenneturvallisuustyössä Poliisien

Lisätiedot

Riihimäen yritystalo, Teklan nh, 3.krs, osoite Eteläinen Asemakatu 2, Riihimäki

Riihimäen yritystalo, Teklan nh, 3.krs, osoite Eteläinen Asemakatu 2, Riihimäki MUISTIO 1 (6) HAUSJÄRVEN, HYVINKÄÄN, LOPEN JA RIIHIMÄEN SEUDULLISEN LIIKENNETURVALLISUUSRYHMÄN KOKOUS 1/2014 Aika Päivä klo 12 Paikka Riihimäen yritystalo, Teklan nh, 3.krs, osoite Eteläinen Asemakatu

Lisätiedot

Myrskylän liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut

Myrskylän liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut Myrskylän liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut 29.5.2018 HUOM! Myrskylässä tilastopohja on hyvin pieni, joten analyyseja pitää tulkita varoen. Yhteenveto Myrskylän kunnan alueella tapahtuu

Lisätiedot

Asia: Aloite liikenneturvallisuuden parantamiseksi Nöykkiönkadun ja Kaskitien risteyksessä

Asia: Aloite liikenneturvallisuuden parantamiseksi Nöykkiönkadun ja Kaskitien risteyksessä Espoon kaupunki Tekninen keskus PL 1 02070 Espoon kaupunki / Kirjaamo Asia: Aloite liikenneturvallisuuden parantamiseksi Nöykkiönkadun ja Kaskitien risteyksessä Esitys: Latokaski-seura ry on saanut Latokasken

Lisätiedot

LAHDEN LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA

LAHDEN LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA LAHDEN LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA 2019 31.1.2019 Sisällys Työn tausta ja tavoitteet Liikenteen ja liikkumisen nykytila Hallintokuntakyselyn tulokset Asukaskyselyn tulokset Turvavarusteiden käyttö

Lisätiedot

Rattijuopumus on Suomessa hana -ilmiö

Rattijuopumus on Suomessa hana -ilmiö Rattijuopumus on Suomessa hana -ilmiö Päihdeseminaari 4.9.2014, Sampola, Tre Matti Joki Yhteyspäällikkö, Liikenneturva, Tampere Käyttäytymistiedejäsen, liikennevahinkojen Tutkijalautakunta, Pirkanmaa,

Lisätiedot

Tielaitos LIIKENNEONNETTOM UUDET TIELAITOKSEN YLEISILLA TEILLÄ UUDENMAAN PIIRIN

Tielaitos LIIKENNEONNETTOM UUDET TIELAITOKSEN YLEISILLA TEILLÄ UUDENMAAN PIIRIN Tielaitos LIIKENNEONNETTOM UUDET TIELAITOKSEN YLEISILLA TEILLÄ UUDENMAAN PIIRIN 19901994 Helsinki 125.1994 g VEL/O Tielaitos Kirjasto Doknro: Nideriro: Tielaitoksen onnettomuustilasto koostuu niistä yleisillä

Lisätiedot

ALUEELLISEN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TILANNEKATSAUS

ALUEELLISEN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TILANNEKATSAUS ALUEELLISEN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TILANNEKATSAUS 24.9.2013 Kajaani Timo Mäkikyrö Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus/ Timo Mäkikyrö 18.10.2013 1 Pohjois-Pohjanmaan ELY:n Liikenne -vastuualueen toimialue Rovaniemi

Lisätiedot

MUISTIO. Kempeleen liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneturvallisuuskysely KOULULAISET. 1. Lähtökohdat. 2. Vastausten osuus kunnan oppilasmäärästä

MUISTIO. Kempeleen liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneturvallisuuskysely KOULULAISET. 1. Lähtökohdat. 2. Vastausten osuus kunnan oppilasmäärästä MUISTIO Projekti Kempeleen liikenneturvallisuussuunnitelma Liikenneturvallisuuskysely KOULULAISET Päivämäärä 06/06/2013 1. Lähtökohdat Kempeleen ja Lumijoen liikenneturvallisuuskysely toteutettiin internetissä

Lisätiedot

SIPOON LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA 2/2012

SIPOON LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA 2/2012 SIPOON LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA 2/2012 Miksi liikenneturvallisuussuunnitelma? Selvitetään liikenneturvallisuuden ja liikennekäyttäytymisen nykytila Määritetään liikenneturvallisuustavoitteet Määritellään

Lisätiedot

Työllisyyskatsauksen tilastoliite, Häme lokakuu TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Sanna Paakkunainen

Työllisyyskatsauksen tilastoliite, Häme lokakuu TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Sanna Paakkunainen Työllisyyskatsauksen tilastoliite, Häme lokakuu 2017 TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty 21.11.2017/Sanna Paakkunainen Työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Hämeen ELY-keskuksen alueella vuosina 2012

Lisätiedot

Työllisyyskatsauksen tilastoliite, Häme heinäkuu TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Sanna Paakkunainen

Työllisyyskatsauksen tilastoliite, Häme heinäkuu TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Sanna Paakkunainen Työllisyyskatsauksen tilastoliite, Häme heinäkuu 2017 TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty 22.8.2017/Sanna Paakkunainen Työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Hämeen ELY-keskuksen alueella vuosina 2012

Lisätiedot

TYRNÄVÄN KUNTA. Liikenneturvallisuustyön toimintakatsaus 2017

TYRNÄVÄN KUNTA. Liikenneturvallisuustyön toimintakatsaus 2017 Liikenneturvallisuustyön toimintakatsaus 2017 TYRNÄVÄN KUNTA Liikenneturvallisuustyöryhmä vuonna 2017 Tuomo Perälä, Rakennustarkastaja (pj.) Matti Mannonen, Ympäristöjohtaja Matti Mannonen Elina Vehkala,

Lisätiedot

1 YLEISTÄ LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMASTA

1 YLEISTÄ LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMASTA Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Vesilahden ja Ylöjärven 7 1 YLEISTÄ LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMASTA 1.1 Työn tavoitteet Hyvä liikenneturvallisuus syntyy monista tekijöistä. Liikenneonnettomuuksien

Lisätiedot

Mäntsälän ja Pukkilan liikenneturvallisuussuunnitelma. Iltakoulu

Mäntsälän ja Pukkilan liikenneturvallisuussuunnitelma. Iltakoulu Mäntsälän ja Pukkilan liikenneturvallisuussuunnitelma Iltakoulu 23.10.2013 24.10.2013 Mäntsälän ja Pukkilan liikenneturvallisuussuunnitelma Liikenneturvallisuussuunnitelmaa laaditaan Uudenmaan Elykeskuksen

Lisätiedot

MUISTIO. Kempeleen liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneturvallisuuskysely ASUKKAAT. 1. Lähtökohdat. 2. Sukupuoli. Sukupuoli

MUISTIO. Kempeleen liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneturvallisuuskysely ASUKKAAT. 1. Lähtökohdat. 2. Sukupuoli. Sukupuoli MUISTIO Projekti Kempeleen liikenneturvallisuussuunnitelma Liikenneturvallisuuskysely ASUKKAAT 1. Lähtökohdat Päivämäärä 06/06/2013 Kempeleen ja Lumijoen liikenneturvallisuuskysely toteutettiin internetissä

Lisätiedot

MÖYSÄN KOULUN LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA

MÖYSÄN KOULUN LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA MÖYSÄN KOULUN LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA LIIKENNEKASVATUS Koulun liikennekasvatuksen tavoitteena on liikenteen sääntöjen opettaminen ja turvallisten toimintatapojen oppiminen. Lisäksi tuetaan turvallista

Lisätiedot

MUISTIO. Lumijoen liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneturvallisuuskysely, ASUKKAAT. 1. Lähtökohdat. 2. Sukupuoli. Sukupuoli

MUISTIO. Lumijoen liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneturvallisuuskysely, ASUKKAAT. 1. Lähtökohdat. 2. Sukupuoli. Sukupuoli MUISTIO Projekti Lumijoen liikenneturvallisuussuunnitelma Liikenneturvallisuuskysely, ASUKKAAT Päivämäärä 06/06/2013 1. Lähtökohdat Kempeleen ja Lumijoen liikenneturvallisuuskysely toteutettiin internetissä

Lisätiedot

Iitin liikenneturvallisuussuunnitelma ONNETTOMUUSANALYYSIT

Iitin liikenneturvallisuussuunnitelma ONNETTOMUUSANALYYSIT Iitin liikenneturvallisuussuunnitelma 2017 ONNETTOMUUSANALYYSIT Sisältö Onnettomuuskehitys ja uhrit (Tilastokeskus) Onnettomuusluokat ja -tyypit (Onnettomuusrekisteri) Vakuutusyhtiöiden liikennevakuutustilasto

Lisätiedot