CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen Kevät 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015"

Transkriptio

1 CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET Jussi Kasurinen Kevät 2015

2 NOPEA KERTAUS VIIME KERROISTA

3 ERILAISIA T YÖKALUT YYPPEJÄ Millä työkaluilla testausta sitten tehdään? Suurin osa ohjelmistojen testauksesta tehdään täysin samoilla työvälineillä kuin itse ohjelmistokehitys. Poislukien jotkin toimialakohtaiset työvälineet, kuten protokollayhteensopivuuksien tarkastamiseen tarkoitetut testerit. Testaajien tärkeimmät työkalut ovat kehitysympäristö, sekä kommunikointivälineet joilla ilmoittaa havaituista ongelmista eteenpäin. Erilaisia nimenomaan testausta varten kehiteltyjä työkaluja: Testausautomaatiotyökalut Vikatietokannat Tyngät (stub), tynkägeneraattorit Analysaattorit, debuggerit Dokumenttipohjat, dokumentointityökalut Testausympäristöjen tukityökalut

4 SWEBOKIN T YÖKALUT Testiympäristöt, testipedit Testigeneraattorit Kaappaus/Toistotyökalut Testioraakkelit/vertailutyökalut Kattavuudenarviointi ja kattavuuden määrittely Jäljittimet Regressiotestaustyökalut Luotettavuuden arvioinnin työvälineet

5 TESTAUKSEN SUUNNITTELU JA DOKUMENTOINTI CT60A4150 Ohjelmistotestauksen perusteet

6 TESTAUKSEN SUUNNITTELUSTA Testaustyöhön liittyy siis kaikenlaista, kuten Työkalut Menetelmät Tehtävät eri työvaiheissa ja kaikki pitäisi koordinoida yhdessä varsinaisen ohjelmistokehityksen kanssa.

7 SUUNNITTELU JA DOKUMENTOINTI Aiemmassa testaus hyvin lyhyesti -esimerkissä sivuttiin tavallisimpia testaukseen liittyviä asioita: 3 tahoa; esimiehet, testausta tekevät ja kehittäjät. 3 dokumenttia tai tietolähdettä; testaussuunnitelma, testitapaukset ja yhteenveto eli testiraportti. Tutkimustiedon mukaan kaikilla on jonkinlainen yleinen suunnitelma (testausstrategia) ja projektikohtainen suunnitelma (testaussuunnitelma). Lisäksi kaikki seuraa ainakin jotain mittaria, oli se sitten jäljellä oleva aika, raha tai koodinkattavuus tai mikä tahansa.

8 SUUNNITTELU JA DOKUMENTOINTI YLEISESTI Yleisellä tasolla testauksen ohjaamista ja johtamista varten dokumentoidaan seuraavia asioita: Miksi testausta tehdään Miten testausta tehdään projektin eri vaiheissa Kuinka testausta johdetaan Kuka testausta johtaa Millä työvälineillä testaus tapahtuu Kuka tekee testaustyön Miten testausta seurataan ja varmennetaan että kaikki tehtiin oikein Miten toimintaa kehitetään

9 DOKUMENTOINNISTA Kuten ohjelmistotuotannossa yleensä, dokumentoinnilla on merkittävä osuus testauksessa Dokumentteja syntyy paljon Niiden kirjoittamiseen kuluu huomattavan paljon aikaa Dokumenttien ja varsinaisten testien synkronointi voi muodostua ongelmaksi Dokumentoinnin tarkoituksena on saada tieto suunnittelijoiden/testaajien korvien välistä muotoon, jota muutkin voivat käyttää vrt. UML, jolla suunnittelijan korvien välistä viedään tietoa kehittäjille. Osa dokumenteista voi olla myös asiakkaan vaatimia. Kun asiat kirjataan ylös, huomataan yleensä puutteita ja väärinkäsityksiä, lisäksi projektin edetessä dokumentit vanhenee. Dilemma: miten dokumentoida kaikki tarpeelliset asiat, mutta ei mitään turhaa? Miten paljon aikaa dokumenttien hallitsemiseen pitäisi käyttää?

10 DOKUMENTTIEN YLEINEN JÄRJEST YS

11 TESTAUSPOLITIIKAN SISÄLTÖÄ Testauksen tavoitteet, eli yleisesti määrittely mitä testaustoiminnalla oikeasti halutaan saavuttaa ja mitä periaatteita testauksessa tulee noudattaa. Testausorganisaation rakenne, eli kuka tekee testausta, kuka vastaa testauspolitiikan laatimisesta, kenellä on päätösvalta testausta koskevissa asioissa. Testausprosessi, eli lyhyt kuvaus siitä miten testausta tehdään tai kuka päättää prosessin määrittelemisestä. Testaajia koskevat koulutusvaatimukset, eli mitä organisaatio vaatii testausta tekevien ihmisten koulutustaustaksi, ja miten koulutus tai sitä vastaavien tietojen hankkiminen on organisoitu.

12 TESTAUSPOLITIIKAN SISÄLTÖÄ Standardit ja seurattavat määritelmät, eli mitä standardeja tai muita tuotetta tai toimitapoja koskevia määritelmiä testaustyössä pitää noudattaa. Testauksen laadun mittaustapa, eli määritelmä sille, miten testauksen laatu tai kustannustehokkuus mitataan tai todennetaan organisaatiossa. Testauksen kehittämistapa, eli miten organisaatiossa tehdään testauksen toimitapoja kehittävää toimintaa.

13 TESTAUSSTRATEGIA Yleisten riskien hallintaan tarvittavat toimenpiteet ja menetelmät, joilla tiedossa olevia ongelmia tai projektin riskejä voidaan välttää. Aloitusehto testaukselle, eli yleisellä tasolla asettaa raja sille, missä vaiheessa testaus aloitetaan ja millä ehdoilla testattava ohjelman voidaan palauttaa takaisin korjattavaksi. Testausryhmän itsenäisyysaste, eli määrätä se, mistä asioista testausta tekevät henkilöt saavat päättää itse ja missä asioissa heidän mielipiteensä ohittaa esimerkiksi muun organisaation päätösvallan.

14 TESTAUSSTRATEGIA Testausorganisaation rakenne, eli todeta ketkä kaikki kuuluvat testausorganisaatioon ja kuka on kenenkin esimies, erityisesti silloin jos organisaatio poikkeaa siitä, joka on määritelty testauspolitiikassa. Dokumentointimenettely, eli mitä kaikkia dokumentteja testaukseen liittyen tehdään, kuka niitä ylläpitää ja mitä niihin tulisi vähintään merkitä. Testivaiheet, eli mitä kaikkia työvaiheita testauksen aikana tapahtuu.

15 TESTAUSSTRATEGIAN SISÄLTÖÄ Testaustekniikat, eli millaisia testausmenetelmiä testaamisessa tulisi käyttää Testitapausten valinta- ja priorisointikriteerit, eli millä perusteella kaikkien testitapausten joukosta valitaan kaikista tärkeimmät tapaukset, mikäli käy niin että kaikkia suunniteltuja testitapauksia ei ole mahdollista toteuttaa. Kustannustehokkuus tai kokonaishinta tavallisimmat optimoitavat asiat, rajoitteet aika tai raha. Testiympäristö, eli millainen järjestelmä testausta varten rakennetaan, kuka sen rakentaa, kuka sitä ylläpitää ja mitä testaustekniikoita käytetään missäkin järjestelmässä.

16 TESTAUSSTRATEGIAN SISÄLTÖÄ Uudelleentestaus, määritellä ne kriteerit joiden pohjalta aiemmin onnistuneiksi todetut testitapaukset pitää lähettää uudelleentestattavaksi. Testauksen lopetusehdot, eli määritelmä sille millä ehdoilla voidaan todeta, että testattava kokonaisuus toimii oikein, täyttää kaikki vaatimukset ja on valmis käyttöönottoa varten. Suunnitelma poikkeamien hallintaan, eli määritellä menettely, jolla voidaan raportoida ja hoitaa ennalta-arvaamattomia ongelmia.

17 TESTAUSSTRATEGIASTA Testausstrategioita voi olla useita! Esim. uusi versio päätuotteesta Lisätään uusi ominaisuus olemassa olevaan Poistetaan vikoja myynnissä olevasta tuotteesta. Räätälöinti uudelle asiakkaalle jne. Testauspolitiikka on koko organisaatiolle sama.

18 ORGANISAATION TESTAUSTAPOIHIN VAIKUTTAVIA ASIOITA Testaustyötä tekevien ja sitä johtavien henkilöiden tietotaito ja näkemykset nykytilaan Nykyiset tavat tehdä testausta ja niiden toimivuudesta aiemmin kerätty tieto. Organisaatiolle määritellyt tavoitteet, visiot ja missio Tietoturvakäytännöt Projektinhallintakäytännöt Laatuvaatimukset, laatukäytännöt Aiemmat testausstrategiat Aiemmin kerätty palaute tuotteista ja projekteista Aiemmin tuotetut testaussuunnitelmat

19 TESTAUSSUUNNITELMA Päätestaussuunnitelmasta puhutaan kun suunnitelma koskee koko projektia. Vaihe- tai osatestaussuunnitelma koskee yhtä tasoa tai menetelmää.

20 TESTAUSSUUNNITELMAN SISÄLTÄMIÄ ASIOITA Projektin kuvaus. Yleiset tiedot projektista, testausta koskevista päivämääristä sekä tarvittavat yleistiedot siitä mitä projektissa olisi tarkoitus tehdä. Kuvaus testattavasta tuotteesta. Kuvaus siitä mitä projektissa on tarkoitus testata, kuvaus testattavan tuotteen pääkomponenteista ja komponenttien välisistä yhteyksistä. Kuvaus siitä mitä komponentit tekevät, ja mitä koko laitteen itsessään olisi tarkoitus tehdä (tai olla tekemättä) sekä ohjeet siitä, mistä eri komponentteja koskevaa lisätietoa on saatavilla. Testien laajuus. Kuvaus siitä, mitkä osat tuotteesta testataan, sekä lista niistä testausta koskevista rajoitteista tai ongelmista, jotka jo etukäteen tiedetään.

21 TESTAUSSUUNNITELMAN SISÄLTÄMIÄ ASIOITA Käytetty testausstrategia. Testaussuunnitelmassa tulisi joko mainita se, mitä lähestymistapaa käytetään tai määritellä projektia varten testausstrategian mukaisesti kuka, milloin, missä ja miten tuotetta olisi tarkoitus testata. Aikataulu ja työnjako. Aikataulu testaustoiminnalle, sisältäen kaikki asetetut deadline-päivämäärät, sovitut katselmoinnit ja välitavoitteet. Riskikartoitus, toimintasuunnitelma. Jos tuotteeseen liittyy jotain merkittäviä riskejä, tai tuotteelle on olemassa erillinen vaatimusmääritelmä, niin lista niistä asioista, joilla eri vaatimukset on tarkoitus todentaa tai riskit välttää, tulisi liittää mukaan. Tätä suunnitelmaa voidaan jatkossa käyttää pohjana testitapauksia suunnitellessa ja valittaessa. Henkilöstölistaus. Kuvaus siitä, ketä kaikkia testaustiimiin kuuluu, ja kuka vastaa minkäkin osan testaamisesta, ja mitä taustatietoja testaajien pitäisi tietää ennen testaamaan ryhtymistä.

22 TESTAUSSUUNNITELMA, SPACEDIRT- MALLI S Scope = Laajuus, eli määritelmä siitä mitä kohteita testataan ja mitä osia ei testata. P People = Ihmiset, eli millaista koulutusta testaajilta vaaditaan, mitkä ovat testaajien vastuut ja millä aikataululla testausta tehdään. A Approach = Lähestymistapa, eli mitä testausmenetelmiä käytetään mihinkin työvaiheeseen. C Criteria = Kriteerit, eli mitkä ovat testauksen aloitus-, lopetus-, keskeytys- ja jatkamiskriteerit. E Environment = Ympäristö, eli millainen testausympäristö testausta varten tulee rakentaa.

23 TESTAUSSUUNNITELMA, SPACEDIRT- MALLI D Deliverables = Tuotokset, eli mitä testausprosessi tuottaa kehitysprosessien käyttöön. I Incidentals = Satunnaiset, eli mitä erikoisominaisuuksia tai poikkeuksia testaukseen liittyy, ja kenellä on auktoriteetti muuttaa testaussuunnitelmaa. R Risks = Riskit (riskit ja torjunta) T Tasks = Tehtävät (testauksen tehtävät, jotka kuuluvat testausprosessiin)

24 TESTITAPAUKSET, MISSÄ VIAT OVAT? Uusi koodi: Uusi koodi sisältää todennäköisemmin virheitä kuin aikaisemmin käytetty ja testattu koodi. Uudet ominaisuudet: Osat joihin on lisätty uusia ominaisuuksia voivat olla tehtyjen muutosten vuoksi nyt viallisia. Uusi teknologia: Uuden tai huonosti tunnetun teknologian tuominen ohjelmaan voi aiheuttaa virheitä. Muutettu koodi: Osat joihin on tehty muutoksia, oli ne miten pintapuolisia tahansa, voivat muutosten vuoksi olla rikkoutuneita ja ne pitää testata kuin uusi koodi.

25 TESTITAPAUKSET, MISSÄ VIAT OVAT? Viime hetken korjaukset: Eli ns. purkkapatentit pitää tarkastaa ja mikäli projektilla on edelleen resursseja käytettävänä, poistaa ja korvata hyviä ohjelmointitapoja noudattavalla ratkaisulla. Vältetään teknistä velkaa Ulkopuolelta tuotu koodi: Osat jotka on valmistettu kehitystiimin ulkopuolella voivat toimia eri tavalla kuin alun perin odotettiin ja aiheuttaa ohjelmassa sisäisiä ongelmia. Uusi asiakas tai markkina-alue: Vaikka tuote on edellisellä asiakkaalla tai edellisellä käyttäjäkunnalla toiminut ongelmitta, ei uusi käyttäjäkunta automaattisesti ole samaa mieltä. Uudet työntekijät: Ohjelmointikokemuksen määrä tai kokemus osana ryhmää työskentelemisestä voi johtaa järjestelmänsisäisiin yhteensopivuusongelmiin.

26 TESTITAPAUKSEN LAATIMINEN Mihin osiin järjestelmää testitapaus vaikuttaa. Kuka testitapauksen on suunnitellut. Mistä testitapausta koskien löytyy lisätietoa. Kuka voi päättää testitapauksen muuttamisesta tai hylkäämisestä. Konteksti, miten testitapaus liittyy järjestelmään yleisesti. Tavoite, mitä testitapauksella halutaan tarkastaa ja saavuttaa. Syötteet ja työvaiheet; mitä järjestelmään tulee antaa syötteinä ja miten järjestelmän pitäisi tähän reagoida.

27 TESTITAPAUKSEN LAATIMINEN Lopputulos; miten järjestelmän pitäisi olla muuttunut, mitä tietoja on tallennettu, minne, ja miltä tulostietojen pitäisi näyttää. Ympäristön vaatimukset; millaisessa testausympäristössä testitapaus pitää suorittaa, mitä testausympäristöä testitapauksessa käytetään. Erikoisehdot; jos testitapaukseen liittyy jotain erikoisehtoja kuten esimerkiksi poikkeus- tai virhetilan mallinnusta, mitä ne ovat. Riippuvuudet; mihin testitapauksiin tai mistä testitapauksista tämä testitapaus on riippuvainen. Laatuehdot; millä ehdoilla tapausta voidaan pitää onnistuneena. Rajoitteet; missä tapauksissa tapaus voidaan sivuuttaa mikäli se ei toteudu onnistuneesti, missä tapauksissa tätä testitapausta ei huomioida ongelmaksi.

28 TESTIRAPORTTI Yhteenveto tehdyistä testeistä, eli kootusti tiedot kaikista projektissa käytetyistä testausmenetelmistä projektin kaikissa vaiheissa. Muutokset alkuperäiseen suunnitelmaan, eli mitä kaikkea alkuperäisestä testaussuunnitelmasta jouduttiin muuttamaan, miksi näin tehtiin ja mitä tilalla tehtiin. Testauksen lopetuskriteerit, eli mitkä projektin testauksen lopetuskriteerit olivat, miten testausorganisaatio saavutti kyseiset kriteerit tai vaihtoehtoisesti miksi asetettuja kriteereitä ei saavutettu. Prosessia haitanneet tekijät, eli selitys sille mitkä asiat haittasivat testauksen toteuttamista siten kuten se oli alun perin määritelty, sekä lyhyt selitys miksi ne tekivät niin. Opitut asiat, eli mitä kaikkea organisaation voidaan sanoa oppineen tämän projektin toteutuksesta koskien testaustyötä, testausprosessia tai organisaation tapaa toimia.

29 TESTIRAPORTTI Testausmetriikka, eli mitä kaikkea projektista mitattiin, sekä koko projektin ajalta relevantti mittausdata. Muutokset riskianalyysiin, eli miten riskianalyysi muuttui projektin aikana, mitä uusia riskejä havaittiin ja miten niihin reagoitiin. Testausympäristön tila, eli selvitys siitä mihin tilaan käytetty testiympäristö jäi, miten ympäristö toimi projektin aikana.

30 TESTIRAPORTTI Testauksen lopputuotteet, eli mitä kaikkea testauksen toimenpiteillä tuotettiin, ja mistä ne ovat saatavilla. Uudelleenkäytettävät komponentit, eli lista kaikista niistä osista tai toiminnoista kuten testausautomaation sovelluksista, joita projektin tuottamasta testausmateriaalista voidaan käyttää muissa projekteissa. Suositukset muutoksille, eli kootusti lista kaikista asioista, joita nykyisestä toimintatavasta pitäisi muuttaa paremman testaustoiminnan mahdollistamiseksi.

31 TESTAUKSEN DOKUMENTIT: CASE ISO/IEC Organizational Test Documentation Test Management Documentation Dynamic Test Documentation Test Completion Documents

32 DOKUMENTTIEN VÄLISET YHTEYDET, ISO/IEC MALLI Organisaation dokumentit Test Policy Organizational Test Strategy Organizational Test Strategy Organizational Test Strategy Testauksen johdon dokumentit Test Plan (Project) Test Plan (Sub-process) Test Plan (Sub-process) Test Plan (Sub-process)

33 DOKUMENTTIEN VÄLISET YHTEYDET, ISO/IEC MALLI Testauksen johdon dokumentit Testauksen tekemisen dokumentit Test Plan (Sub-process) Test Specification Test Environment Req. Test Data Requirement Test Env. Readiness Rep. Test Data Readiness rep. Perform dynamic Test Incident Report Test Execution Documentation Test Status Report

34 DOKUMENTTIEN VÄLISET YHTEYDET, ISO/IEC MALLI Testauksen tekemisen dokumentit Test Status Report Testauksen hallinnan ja raportoinnin dokumentit Test Completion Report (subprocess) Test Completion Report (subprocess) Test Completion Report (project)

35 KONSEPTIEN VÄLISET YHTEYDET, ISO/IEC MALLI

36 KONSEPTIEN VÄLISET YHTEYDET, ISO/IEC MALLI

37 ESIMERKKEJÄ DOKUMENTEISTÄ Katsotaan muutamia erilaisia perusdokumenttityyppejä ISO/IEC templaatit --> erilaisia virallisia tai epävirallisia templaatteja

38 DOKUMENTOINNISTA Tietysti käytetyt dokumentit pitää valita projektin koon ja käyttötarpeen mukaan. Tarpeeton dokumentti ei ole kuin hidaste. Virheellisestä tiedosta on enemmän haittaa kuin puuttuvasta dokumentista. Jos dokumentointikäytännöt on hidaste, ne ovat ensimmäinen asia joka tiukan paikan tullen hylätään. ja niiden dokumenttien piti auttaa vikojen jäljittämisessä ja laadunvarmennuksessa?

39 MITÄ TÄSTÄ LUENNOSTA PITÄÄ MUISTAA? Päädokumentit Testisuunnitelma Testitapaukset Testausstrategia Dokumenttien yleinen malli

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2016

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2016 CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2016 VIIME KERRALLA MENETELMIÄ Musta laatikko Valkea laatikko Harmaa laatikko Regressio Automaatio Rasitus (kuormitus)

Lisätiedot

Ohjelmiston testaussuunnitelma

Ohjelmiston testaussuunnitelma Ohjelmiston testaussuunnitelma Ryhmän nimi: Tekijä: Toimeksiantaja: Toimeksiantajan edustaja: Muutospäivämäärä: Versio: Katselmoitu (pvm.): 1 1 Johdanto Tämä lukaa antaa yleiskuvan koko testausdokumentista.

Lisätiedot

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 ILMOITUSASIAA Projekti 2:n lyhyt kuvaus Nopassa. Harjoituksissa tehtäviä joiden tuotoksia voi hyödyntää projektin toteutuksessa.

Lisätiedot

Testauksen hallinta Testaustyökalut Luento 7 Antti-Pekka Tuovinen

Testauksen hallinta Testaustyökalut Luento 7 Antti-Pekka Tuovinen Testauksen hallinta Testaustyökalut Luento 7 Antti-Pekka Tuovinen 23 April 2018 1 Tavoitteet Yleiskuva seuraavista aiheista Testauksen organisointi Testaussuunnittelma Testauksen kustannukset Testausstrategia

Lisätiedot

Ohjelmistotestauksen perusteita II

Ohjelmistotestauksen perusteita II Ohjelmistotestauksen perusteita II Luento 2 Antti-Pekka Tuovinen 14 March 2013 1 Luennon oppimistavoitteet Testausprosessin perustoiminnot Testauksen psykologiaa Testauksen seitsemän periaatetta 14 March

Lisätiedot

Testauksen hallintaa teekkareille (ja muille kiinnostuneille) Arto Stenberg

Testauksen hallintaa teekkareille (ja muille kiinnostuneille) Arto Stenberg Testauksen hallintaa teekkareille (ja muille kiinnostuneille) Arto Stenberg Symbio lyhyesti Innovatiivinen tuotekehitys- ja testauskumppani Juuret Suomessa, perustettu 1997 Laadukkaat ohjelmistotoimitukset

Lisätiedot

Kuopio Testausraportti Asiakkaat-osakokonaisuus

Kuopio Testausraportti Asiakkaat-osakokonaisuus Kuopio Testausraportti Asiakkaat-osakokonaisuus Kuopio, testausraportti, 25.3.2002 Versiohistoria: Versio Pvm Laatija Muutokset 0.1 11.2.2002 Matti Peltomäki Ensimmäinen versio 0.9 11.2.2002 Matti Peltomäki

Lisätiedot

T Testiraportti - järjestelmätestaus

T Testiraportti - järjestelmätestaus T-76.115 Testiraportti - järjestelmätestaus 18. huhtikuuta 2002 Confuse 1 Tila Versio: 1.0 Tila: Päivitetty Jakelu: Julkinen Luotu: 18.04.2002 Jani Myyry Muutettu viimeksi: 18.04.2002 Jani Myyry Versiohistoria

Lisätiedot

Harjoitustyön testaus. Juha Taina

Harjoitustyön testaus. Juha Taina Harjoitustyön testaus Juha Taina 1. Johdanto Ohjelman teko on muutakin kuin koodausta. Oleellinen osa on selvittää, että ohjelma toimii oikein. Tätä sanotaan ohjelman validoinniksi. Eräs keino validoida

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu TESTIRAPORTTI LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001 Tekijä:

Lisätiedot

Ohjelmistotuotteen hallinnasta

Ohjelmistotuotteen hallinnasta Ohjelmistotuotteen hallinnasta Luennon tavoitteista Luennon sisällöstä Motivointia Lähteinä: Haikala ja Märijärvi, Ohjelmistotuotanto Royce, Software Project Management, A Unified Framework 1 Tavoitteista

Lisätiedot

Kuopio Testausraportti Kalenterimoduulin integraatio

Kuopio Testausraportti Kalenterimoduulin integraatio Kuopio Testausraportti Kalenterimoduulin integraatio Kuopio, testausraportti, 22.4.2002 Versiohistoria: Versio Pvm Laatija Muutokset 0.1 22.4.2002 Matti Peltomäki Ensimmäinen versio 0.9 22.4.2002 Matti

Lisätiedot

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 EDELLISELLÄ KERRALLA TAPAHTUNUTTA Täydellinen testaus on mahdotonta. Testataan, koska virheiden löytyminen ajoissa

Lisätiedot

Convergence of messaging

Convergence of messaging Convergence of messaging Testaussuunnitelma The Converge Group: Mikko Hiipakka Anssi Johansson Joni Karppinen Olli Pettay Timo Ranta-Ojala Tea Silander Helsinki 20. joulukuuta 2002 HELSINGIN YLIOPISTO

Lisätiedot

T Testiraportti - integraatiotestaus

T Testiraportti - integraatiotestaus T-76.115 Testiraportti - integraatiotestaus 16. huhtikuuta 2002 Confuse 1 Tila Versio: 1.1 Tila: Päivitetty Jakelu: Julkinen Luotu: 19.03.2002 Jani Myyry Muutettu viimeksi: 16.04.2002 Jani Myyry Versiohistoria

Lisätiedot

Onnistunut Vaatimuspohjainen Testaus

Onnistunut Vaatimuspohjainen Testaus Onnistunut Vaatimuspohjainen Testaus Kari Alho Solution Architect Nohau Solutions, Finland Sisältö Mitä on vaatimuspohjainen testaus? Vaatimusten ymmärtämisen haasteet Testitapausten generointi Työkalujen

Lisätiedot

Soft QA. Vaatimusten muutostenhallinta. Ongelma

Soft QA. Vaatimusten muutostenhallinta. Ongelma Vaatimusten muutostenhallinta Ongelma Muutostenhallinta on usein vaatimustenhallinnan Akilleen kantapää. Projektien alkaessa ensimmäiset vaatimukset kootaan ja dokumentoidaan, mutta usein vaatimuksia ei

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Ohjelmiston testaus ja laatu Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Vesiputousmalli - 1 Esitutkimus Määrittely mikä on ongelma, onko valmista ratkaisua, kustannukset, reunaehdot millainen järjestelmä täyttää

Lisätiedot

Hyväksymistestauksen tarkistuslista järjestelmän hankkijalle

Hyväksymistestauksen tarkistuslista järjestelmän hankkijalle Hyväksymistestauksen tarkistuslista järjestelmän hankkijalle Tarkistuslista on suunniteltu käytettäväksi hyväksymistestauksen suunnittelussa, valmiuksien arvioinnissa ja katselmoinnissa.tämä tarkistuslista

Lisätiedot

Testauksen hallinta ja johtaminen

Testauksen hallinta ja johtaminen Testauksen hallinta ja johtaminen Luento 10 Antti-Pekka Tuovinen 18 April 2013 1 Tavoitteet Yleiskuva seuraavista aiheista Testauksen organisointi Testaussuunnittelma Testauksen kustannukset Testausstrategia

Lisätiedot

T Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö. Testiraportti, vaihe T1. Tietokonegrafiikka-algoritmien visualisointi. Testiraportti, vaihe T1

T Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö. Testiraportti, vaihe T1. Tietokonegrafiikka-algoritmien visualisointi. Testiraportti, vaihe T1 T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Sisältö Tästä dokumentista ilmenee T1-vaiheessa suoritettu testaus, sen tulokset ja poikkeamat testisuunnitelmasta. Päivämäärä 1.12.2002 Projektiryhmä Keimo keimo-dev@list.hut.fi

Lisätiedot

UCOT-Sovellusprojekti. Testausraportti

UCOT-Sovellusprojekti. Testausraportti UCOT-Sovellusprojekti Testausraportti Ilari Liukko Tuomo Pieniluoma Vesa Pikki Panu Suominen Versio: 0.02 Julkinen 11. lokakuuta 2006 Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Jyväskylä Hyväksyjä Päivämäärä

Lisätiedot

Mihin kaikkeen voit törmätä testauspäällikön saappaissa?

Mihin kaikkeen voit törmätä testauspäällikön saappaissa? Mihin kaikkeen voit törmätä testauspäällikön saappaissa? Arto Stenberg Copyright Kuntien Tiera Oy Kuntien Tiera Copyright Kuntien Tiera Oy Tiera on vuonna 2010 perustettu yli 200:n kuntatoimijan omistama

Lisätiedot

3.5 Hyväksymistestaus

3.5 Hyväksymistestaus 3.5 Hyväksymistestaus Hyväksymistestauksen perusteella voidaan päätellä onko tuote sopimusten mukainen Mikäli kehitys on ulkoistettu, saatetaan hyväksymistestaussuunnitelma ja siihen liittyvät testitapaukset

Lisätiedot

Tapahtuipa Testaajalle...

Tapahtuipa Testaajalle... Tapahtuipa Testaajalle... - eli testaus tosielämässä 09.10.2007 Juhani Snellman Qentinel Oy 2007 Agenda Minä ja mistä tulen Testauksen konteksti Tapauksia tosielämästä ja työkaluja 2 Minä Juhani Snellman

Lisätiedot

Testauksen tuki nopealle tuotekehitykselle. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

Testauksen tuki nopealle tuotekehitykselle. Antti Jääskeläinen Matti Vuori Testauksen tuki nopealle tuotekehitykselle Antti Jääskeläinen Matti Vuori Mitä on nopeus? 11.11.2014 2 Jatkuva nopeus Läpäisyaste, throughput Saadaan valmiiksi tasaiseen, nopeaan tahtiin uusia tuotteita

Lisätiedot

Testaussuunnitelma. Koskelo. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti. HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testaussuunnitelma. Koskelo. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti. HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testaussuunnitelma Koskelo Helsinki 16.12.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Tom Bertell Johan

Lisätiedot

Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin

Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin 07.10.2010 Patrick Qvick Sisällys 1. Qentinel 2. Laadukas ohjelmisto täyttää sille asetetut tarpeet 3. SAP -projektin kriittisiä menestystekijöitä 4.

Lisätiedot

TESTIRAPORTTI - VYM JA KANTA Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0

TESTIRAPORTTI - VYM JA KANTA Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0 TESTIRAPORTTI - VYM JA KANTA Versio 1.0 i Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ 2 1.1. Dokumentin tarkoitus ja yleisiä toimintaohjeita 2 1.2. Viittaukset muihin dokumentteihin 2 2. SUORITETTAVA TESTI 3 2.1. Testauksen

Lisätiedot

Käyttötapausanalyysi ja testaus tsoft

Käyttötapausanalyysi ja testaus tsoft Käyttötapausanalyysi ja testaus tsoft 15.09.2004 http://cs.joensuu.fi/tsoft/ Johdanto Use Case analyysi (käyttötapausanalyysi) on yleisesti käytetty järjestelmälle asetettujen toiminnallisten vaatimusten

Lisätiedot

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta hajautetussa ympäristössä

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta hajautetussa ympäristössä www.niksula.cs.hut.fi/~jjkankaa// Testauksen loppuraportti v. 1.0 Päivitetty 23.4.2001 klo 19:05 Mikko Viljainen 2 (14) Dokumentin versiohistoria Versio Päivämäärä Tekijä / muutoksen tekijä Selite 1.0

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen. Luento 11, 7.12.

Ohjelmistojen mallintaminen. Luento 11, 7.12. Ohjelmistojen mallintaminen Luento 11, 7.12. Viime viikolla... Oliosuunnittelun yleiset periaatteet Single responsibility eli luokilla vain yksi vastuu Program to an interface, not to concrete implementation,

Lisätiedot

Mihin kaikkeen voit törmätä testauspäällikön saappaissa?

Mihin kaikkeen voit törmätä testauspäällikön saappaissa? Mihin kaikkeen voit törmätä testauspäällikön saappaissa? Arto Stenberg Copyright Kuntien Tiera Oy Kuntien Tiera Copyright Kuntien Tiera Oy Tieran toiminta perustuu osaamisverkoston rakentamiseen, mikä

Lisätiedot

TESTIRAPORTTI - XMLREADER-LUOKKA Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0 (luonnos 2)

TESTIRAPORTTI - XMLREADER-LUOKKA Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0 (luonnos 2) TESTIRAPORTTI - XMLREADER-LUOKKA Versio 1.0 (luonnos 2) Copyright Comptel Oyj i Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ 2 1.1. Dokumentin tarkoitus ja yleisiä toimintaohjeita 2 1.2. Viittaukset muihin dokumentteihin

Lisätiedot

TESTIRAPORTTI - XMLREADER LUOKKA Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0

TESTIRAPORTTI - XMLREADER LUOKKA Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0 TESTIRAPORTTI - XMLREADER LUOKKA i Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ 2 1.1. Dokumentin tarkoitus ja yleisiä toimintaohjeita 2 1.2. Viittaukset muihin dokumentteihin 2 2. SUORITETTAVA TESTI 3 2.1. Testauksen

Lisätiedot

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 NOPEA KERTAUS TESTAUS HYVIN LYHYESTI Miten normaali testaajan arki ohjelmistoprojektissa sitten rullaa? Käytännössä

Lisätiedot

TESTAUSPROSESSIN ORGANISOINNIN KONSEPTIMALLI. Luonnos mukautuvalle referenssimallille

TESTAUSPROSESSIN ORGANISOINNIN KONSEPTIMALLI. Luonnos mukautuvalle referenssimallille TESTAUSPROSESSIN ORGANISOINNIN KONSEPTIMALLI Luonnos mukautuvalle referenssimallille Tutkimusaiheesta Tulevassa haastattelussa pyrimme selvittämään ISO/IEC 29119-testausmallin sopivuutta (kelvollisuutta)

Lisätiedot

Kontrollipolkujen määrä

Kontrollipolkujen määrä Testaus Yleistä Testaus on suunnitelmallista virheiden etsimistä Tuotantoprosessissa ohjelmaan jää aina virheitä, käytettävistä menetelmistä huolimatta Hyvät menetelmät, kuten katselmoinnit pienentävät

Lisätiedot

TIE Ohjelmistojen testaus 2015 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

TIE Ohjelmistojen testaus 2015 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2. Antti Jääskeläinen Matti Vuori TIE-21204 Ohjelmistojen testaus 2015 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2 Antti Jääskeläinen Matti Vuori Työn yleiset järjestelyt 14.9.2015 2 Valmistautuminen Ilmoittaudu kurssille Lue harjoitustyön nettisivut

Lisätiedot

Simulaattoriavusteinen ohjelmistotestaus työkoneympäristössä. Simo Tauriainen

Simulaattoriavusteinen ohjelmistotestaus työkoneympäristössä. Simo Tauriainen Simulaattoriavusteinen ohjelmistotestaus työkoneympäristössä Simo Tauriainen www.ponsse.com 25.8.2011 Ponsse-konserni Ponsse Oyj on tavaralajimenetelmän metsäkoneiden myyntiin, tuotantoon, huoltoon ja

Lisätiedot

Testaussuunnitelma. Pizzeria - Pitseria HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma. WebPizza

Testaussuunnitelma. Pizzeria - Pitseria HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma. WebPizza Testaussuunnitelma Pizzeria - Pitseria HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Versio 1.0 Ehdotus Laatija Raine Kauppinen VERSIOHISTORIA Versionotyyppi Versio- Päiväys Tekijä

Lisätiedot

Lohtu-projekti. Testaussuunnitelma

Lohtu-projekti. Testaussuunnitelma Lohtu-projekti Testaussuunnitelma Versiohistoria: 1.0 19.2.2003 1. versio Mari 1.1 20.2.2003 Muutoksia Mari 1.2 25.2.2003 Katselmoinnissa esiin tulleet Mari muutokset 1.3 17.3.2003 2. syklissä tehtävät

Lisätiedot

Project-TOP QUALITY GATE

Project-TOP QUALITY GATE Project-TOP QUALITY GATE FOR SUCCESSFUL COMPANIES TYÖKALU ERP- JÄRJESTELMIEN TESTAUKSEEN PROJECT-TOP QUALITY GATE Quality Gate on työkalu ERP-järjestelmien testaukseen Huonosti testattu ERP- järjestelmä

Lisätiedot

T Testiraportti - integraatiotestaus

T Testiraportti - integraatiotestaus T-76.115 Testiraportti - integraatiotestaus 22. maaliskuuta 2002 Confuse 1 Tila Versio: 1.0 Tila: Päivitetty Jakelu: Julkinen Luotu: 19.03.2002 Jani Myyry Muutettu viimeksi: 22.03.2002 Jani Myyry Versiohistoria

Lisätiedot

Testaajan eettiset periaatteet

Testaajan eettiset periaatteet Testaajan eettiset periaatteet Eettiset periaatteet ovat nousseet esille monien ammattiryhmien toiminnan yhteydessä. Tämä kalvosarja esittelee 2010-luvun testaajan työssä sovellettavia eettisiä periaatteita.

Lisätiedot

Testausprosessin vaatimukset. 2. Testausprosessi (Artikkelit) Vesiputousmallin ongelmia. V-mallin neljä osavaihetta. Testausprosessimalli V-malli

Testausprosessin vaatimukset. 2. Testausprosessi (Artikkelit) Vesiputousmallin ongelmia. V-mallin neljä osavaihetta. Testausprosessimalli V-malli 2. ausprosessi (Artikkelit) Nykyisin useimpien prosessimallien lähtökohta on, että testaus on oleellinen osa ohjelmistotuotantoprosessia. Itse asiassa huolellinen testaus vie helposti 50% tai enemmän käytettävistä

Lisätiedot

dokumentin aihe Dokumentti: Testausraportti_I1.doc Päiväys: Projekti : AgileElephant

dokumentin aihe Dokumentti: Testausraportti_I1.doc Päiväys: Projekti : AgileElephant AgilElephant Testausraportti I1 Tekijä: Petri Kalsi Omistaja: ElectricSeven Aihe: Testausraportti Sivu 1 / 5 Dokumentti Historia Muutoshistoria Revision Numero Revision Päiväys Yhteenveto muutoksista Revision

Lisätiedot

Testaus-tietoisku: Tärkeimpiä asioita testauksesta projektityökurssilaisille

Testaus-tietoisku: Tärkeimpiä asioita testauksesta projektityökurssilaisille 1(23) Testaus-tietoisku: Tärkeimpiä asioita testauksesta projektityökurssilaisille Matti Vuori, Tampereen teknillinen yliopisto 30.10.2012 Sisällysluettelo 1/2 Esityksen tarkoitus 4 Laatu on tärkeää, ei

Lisätiedot

Testauksen suunnittelu ja dokumentointi ketterässä testauksessa Tutkimustuloksia

Testauksen suunnittelu ja dokumentointi ketterässä testauksessa Tutkimustuloksia Testauksen suunnittelu ja dokumentointi ketterässä testauksessa Tutkimustuloksia Nina Perta, Senior quality consultant Knowit Oy Elina Varteva, QA Specialist Knowit Oy Copyright Knowit Oy 2014 Nina Perta

Lisätiedot

Testauksen suunnittelu. Faculty of Science 30 April

Testauksen suunnittelu. Faculty of Science 30 April Testauksen suunnittelu www.cs.helsinki.fi 30 April 2018 21 Testauksen suunnittelu Testaus on (usein tärkein tai jopa ainoa) osa laadunvarmistusta (quality assurance) Testauksella saadaan analyyttistä,

Lisätiedot

QA-testaus osana ketterää mobiilikehitystä

QA-testaus osana ketterää mobiilikehitystä QA-testaus osana ketterää mobiilikehitystä Nina-Anastasia Korpelainen 2017 Laurea Laurea-ammattikorkeakoulu QA-testaus osana ketterää mobiilikehitystä Nina-Anastasia Korpelainen Tietojenkäsittelyn koulutus

Lisätiedot

TIE Ohjelmistojen testaus 2016 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

TIE Ohjelmistojen testaus 2016 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2. Antti Jääskeläinen Matti Vuori TIE-21201 Ohjelmistojen testaus 2016 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2 Antti Jääskeläinen Matti Vuori Työn yleiset järjestelyt 20.9.2016 2 Valmistautuminen Ilmoittaudu kurssille Lue harjoitustyön nettisivut

Lisätiedot

TESTIRAPORTTI - JÄRJESTELMÄ, ADMIN Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0

TESTIRAPORTTI - JÄRJESTELMÄ, ADMIN Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0 TESTIRAPORTTI - JÄRJESTELMÄ, ADMIN i Sisällysluettelo DUMENTIN VERSIOT 1 1. YLEISTÄ 2 1.1. Dokumentin tarkoitus ja yleisiä toimintaohjeita 2 1.2. Viittaukset muihin dokumentteihin 2 2. SUORITETTAVA TESTI

Lisätiedot

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 HALLINNOLLISET ASIAT CT60A4150 Ohjelmistotestauksen perusteet OPPIMISTAVOITTEET Kurssin suoritettuaan opiskelija tuntee

Lisätiedot

TESTIRAPORTTI - JÄRJESTELMÄ, PORTAL Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0

TESTIRAPORTTI - JÄRJESTELMÄ, PORTAL Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0 TESTIRAPORTTI - JÄRJESTELMÄ, PORTAL i Sisällysluettelo DUMENTIN VERSIOT 1 1. YLEISTÄ 2 1.1. Dokumentin tarkoitus ja yleisiä toimintaohjeita 2 1.2. Viittaukset muihin dokumentteihin 2 2. SUORITETTAVA TESTI

Lisätiedot

Testaustyökalut. Luento 11 Antti-Pekka Tuovinen. Faculty of Science Department of Computer Science

Testaustyökalut. Luento 11 Antti-Pekka Tuovinen. Faculty of Science Department of Computer Science Testaustyökalut Luento 11 Antti-Pekka Tuovinen 25 April 2013 1 Tavoitteet Työkalutyyppejä Testauksen hallinta Testien määrittely Staattinen analyysi Dynaaminen testaus 25 April 2013 2 1 Työkalut ja testaus

Lisätiedot

Ohjelmiston toteutussuunnitelma

Ohjelmiston toteutussuunnitelma Ohjelmiston toteutussuunnitelma Ryhmän nimi: Tekijä: Toimeksiantaja: Toimeksiantajan edustaja: Muutospäivämäärä: Versio: Katselmoitu (pvm.): 1 1 Johdanto Tämä luku antaa yleiskuvan koko suunnitteludokumentista,

Lisätiedot

Testaaminen ohjelmiston kehitysprosessin aikana

Testaaminen ohjelmiston kehitysprosessin aikana Testaaminen ohjelmiston kehitysprosessin aikana 04.02.2004 http://cs.joensuu.fi/tsoft/ Sisällys 1. Johdanto 2. Yksikkö- ja integrointitestaus 3. Järjestelmätestaus 4. Hyväksymistestaus http://cs.joensuu.fi/tsoft/

Lisätiedot

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Tämän esityksen sisältö tausta avoimet toimittajakohtaiset rajapinnat (toimittajan hallitsemat rajapinnat) avoimet yhteiset rajapinnat (tilaajan

Lisätiedot

Projektin suunnittelu

Projektin suunnittelu Projektin suunnittelu Sami Kollanus TJTA330 Ohjelmistotuotanto 15.3. Projektin suunnittelu - CMMIkäytänteet Projektin estimaatit: Määritellään projektin laajuus (scope) Määritellään tehtävien ja tuotosten

Lisätiedot

Automaattinen yksikkötestaus

Automaattinen yksikkötestaus Teknillinen Korkeakoulu T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Lineaaristen rajoitteiden tyydyttämistehtävän ratkaisija L models Automaattinen yksikkötestaus Ryhmä Rajoitteiset Versio Päivämäärä Tekijä

Lisätiedot

Kokonaisvaltainen mittaaminen ohjelmistokehityksen tukena

Kokonaisvaltainen mittaaminen ohjelmistokehityksen tukena Kokonaisvaltainen mittaaminen ohjelmistokehityksen tukena Mittaaminen ja ohjelmistotuotanto seminaari 18.04.01 Matias Vierimaa 1 Miksi mitataan? Ohjelmistokehitystä ja lopputuotteen laatua on vaikea arvioida

Lisätiedot

KÄYTETTÄVYYSTESTAUS OSANA KETTERÄÄ KEHITYSTÄ

KÄYTETTÄVYYSTESTAUS OSANA KETTERÄÄ KEHITYSTÄ KÄYTETTÄVYYSTESTAUS OSANA KETTERÄÄ KEHITYSTÄ Eeva Kangas 05.11.2015 @FixUi Oy 2013 2015 FIXUI "Autamme yrityksiä suunnittelemaan sellaisia tuotteita, joita ihmiset osaavat ja haluavat käyttää" Käyttäjätutkimukset

Lisätiedot

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 NOPEA KERTAUS VIIME KERROISTA TESTAUSTASOT Testauksen tasot: Yksikkötestaus Integrointitestaus Järjestelmätestaus Hyväksymistestaus

Lisätiedot

T Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietokonegrafiikka-algoritmien visualisointi Vaatimustenhallinta

T Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietokonegrafiikka-algoritmien visualisointi Vaatimustenhallinta T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Sisältö Tämä on dokumentti esittelee tietokonegrafiikkaalgoritmien visualisointijärjestelmän kehitysprojektissa käytettävän vaatimustenhallintamenetelmän. Päivämäärä

Lisätiedot

T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö. Testisarja Ray tracing. Tietokonegrafiikka-algoritmien visualisointi. Testisarja Ray tracing

T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö. Testisarja Ray tracing. Tietokonegrafiikka-algoritmien visualisointi. Testisarja Ray tracing T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Sisältö Keimo-visualisointijärjestelmän Ray tracing - visualisaation testisarja. Sarja sisältää testitapaukset ja testilokit Päivämäärä 13.4.2003 Projektiryhmä

Lisätiedot

Periaatteet standardien SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 ja SFS-EN ISO 15189:2007 mukaisen näytteenottotoiminnan arvioimiseksi

Periaatteet standardien SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 ja SFS-EN ISO 15189:2007 mukaisen näytteenottotoiminnan arvioimiseksi Periaatteet standardien SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 ja SFS-EN ISO 15189:2007 mukaisen näytteenottotoiminnan arvioimiseksi FINAS - akkreditointipalvelu Espoo 2012 ISBN 978-952-5610-85-7 1(7) Periaatteet standardien

Lisätiedot

Uudelleenkäytön jako kahteen

Uudelleenkäytön jako kahteen Uudelleenkäyttö Yleistä On pyritty pääsemään vakiokomponenttien käyttöön Kuitenkin vakiokomponentit yleistyneet vain rajallisilla osa-alueilla (esim. windows-käyttöliittymä) On arvioitu, että 60-80% ohjelmistosta

Lisätiedot

Tietohallinnon nykytilan analyysi. Analyysimenetelmä (sovitettu Tietohallintomallista) 9.10.2013

Tietohallinnon nykytilan analyysi. Analyysimenetelmä (sovitettu Tietohallintomallista) 9.10.2013 Tietohallinnon nykytilan analyysi Analyysimenetelmä (sovitettu Tietomallista) 9.10.2013 Haastattelurunko Kerättävät perustiedot Budjetti (edellisvuoden) Henkilöstökustannukset IT-ostot Muut Liite - Kypsyysanalyysin

Lisätiedot

tsoft Tarkastusmenettelyt ja katselmukset Johdanto Vesa Tenhunen 4.2.2004

tsoft Tarkastusmenettelyt ja katselmukset Johdanto Vesa Tenhunen 4.2.2004 Tarkastusmenettelyt ja katselmukset tsoft Vesa Tenhunen 4.2.2004 http://cs.joensuu.fi/tsoft/ Johdanto Yksi tärkeimmistä tekijöistä laadukkaiden ohjelmistojen tuottamisessa on puutteiden aikainen havaitseminen

Lisätiedot

Lohtu-projekti. Testiraportti. Versiohistoria: syklin toteutuksen testit. 1. ajo Virve

Lohtu-projekti. Testiraportti. Versiohistoria: syklin toteutuksen testit. 1. ajo Virve Lohtu-projekti Testiraportti Versiohistoria: 1.0 6.5.2003 2. syklin toteutuksen testit. 1. ajo Virve Helsinki 6. toukokuuta 2003 Kimmo Airamaa, Andreas Asuja, Mari Muuronen, Seppo Pastila, Virve Taivaljärvi

Lisätiedot

Luku 10 Käyttöönoton suunnitteluja toteutusvaihe

Luku 10 Käyttöönoton suunnitteluja toteutusvaihe Luku 10 Käyttöönoton suunnitteluja toteutusvaihe Käyttöönoton Roll-Out Planning suunnittelu- & Preparation ja valmistelu Design Tiedon- Data Conversion muunnos- prosessien Processes suunnittelu Toimipisteiden

Lisätiedot

@Tampereen Testauspäivät (2012-06)

@Tampereen Testauspäivät (2012-06) @Tampereen Testauspäivät (2012-06) Testausodotukset räätälöityjen järjestelmien projekteissa Maaret Pyhäjärvi, testausasiantuntija Twitter: maaretp Testausvastaava @ Granlund Oy Yrittäjä

Lisätiedot

Testiraportti - Koordinaattieditori

Testiraportti - Koordinaattieditori Testiraportti - Koordinaattieditori Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 3.1 22.03.02 Ville Vaittinen T3 vaiheen 1. testattava editori Sisällysluettelo 1. Testien suoritus... 3 2. Testitapaukset... 4 2.1 Uuden

Lisätiedot

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 KERTAUS EDELLISESTÄ CT60A4150 Ohjelmistotestauksen perusteet ERILAISIA MITTAREITA (ISO/IEC 29119) Eli: Toistettava,

Lisätiedot

Good Minton QA Raportti Iteraatio 1 Sulkapalloliiton Kilpailujärjestelmä

Good Minton QA Raportti Iteraatio 1 Sulkapalloliiton Kilpailujärjestelmä Good Minton QA Raportti Iteraatio 1 Sulkapalloliiton Kilpailujärjestelmä Versiohistoria: Versio: Pvm: Laatijat: Muutokset: 0.1 2006 12 09 Jani Eränen Alustava DOKUMENTIN TILA: Alustava Valmis Tarkastettu

Lisätiedot

Vakuutusyhtiöiden testausinfo

Vakuutusyhtiöiden testausinfo Vakuutusyhtiöiden testausinfo ATJ:n ulkoisten liittymien testaaminen Jonna Hannukainen ja Markku Noukka 12. ja 17.5.2006 (Päivitetty 18.5.2006) ATJ:n integraatiotestaus vakuutusyhtiöiden kanssa Testauksen

Lisätiedot

Projektityö

Projektityö Projektityö 21.10.2005 Projektisuunnitelma Työn ositus Projektisuunnitelman sisältö Kurssin luennoitsija ja projektiryhmien ohjaaja: Timo Poranen (email: tp@cs.uta.fi, työhuone: B1042) Kurssin kotisivut:

Lisätiedot

Yritysten valmius soveltaa uusia ohjelmistotuotteiden testaus- ja laatustandardeja (ISO/IEC 29119 ja 25010)

Yritysten valmius soveltaa uusia ohjelmistotuotteiden testaus- ja laatustandardeja (ISO/IEC 29119 ja 25010) Lappeenrannan teknillinen yliopisto Tietotekniikan osasto Kandidaatintyö Yritysten valmius soveltaa uusia ohjelmistotuotteiden testaus- ja laatustandardeja (ISO/IEC 29119 ja 25010) Työn ohjaaja ja tarkastaja:

Lisätiedot

Tietoturva- ja tietosuojariskien hallinta tietojärjestelmäkilpailutuksessa

Tietoturva- ja tietosuojariskien hallinta tietojärjestelmäkilpailutuksessa Tietoturva- ja tietosuojariskien hallinta tietojärjestelmäkilpailutuksessa 13.05.2015 Terveydenhuollon ATK-päivät Tampere-talo Yleistä Riskienhallintaan löytyy viitekehyksiä/standardeja kuten ISO 31000

Lisätiedot

Työkalut ohjelmistokehityksen tukena

Työkalut ohjelmistokehityksen tukena 1 Työkalut ohjelmistokehityksen tukena Johdanto 2 Työkaluja eli ohjelmistotyötä tukevia ohjelmistoja käytetään ohjelmistoalan yrityksissä nykypäivänä paljon. Työkalut auttavat ohjelmistoalan ihmisiä suunnittelemaan

Lisätiedot

Testausdokumentti. Kivireki. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testausdokumentti. Kivireki. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testausdokumentti Kivireki Helsinki 17.12.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Anu Kontio Ilmari

Lisätiedot

WCLIQUE. Ohjelmistoprojekti. Testaussuunnitelma

WCLIQUE. Ohjelmistoprojekti. Testaussuunnitelma TKK/DISKO/Tik-76.115 WCLIQUE Projektiryhmä Clique http://www.hut.fi/jekahkon/wclique/testplan.html WCLIQUE Ohjelmistoprojekti Projektiryhmä Clique: Janne Dufva, 75008T, email: janne.dufva@nokia.com, 75014C,

Lisätiedot

Testauspäällikön tarinoita Arto Stenberg

Testauspäällikön tarinoita Arto Stenberg Testauspäällikön tarinoita Arto Stenberg 2.12.2013 A software foundry that helps companies create breakthrough product innovations. We help our clients to: 1. Create new products 2. Scale out their product

Lisätiedot

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli 1.10.2015 Sisältö tausta avoimet toimittajakohtaiset rajapinnat (toimittajan hallitsemat rajapinnat) avoimet yhteiset rajapinnat (tilaajan hallitsemat rajapinnat)

Lisätiedot

Testaussuunnitelma Labra

Testaussuunnitelma Labra Testaussuunnitelma Labra Helsinki 25.8.2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos 1 Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9+1op) Projektiryhmä Anssi Kapanen,

Lisätiedot

Fujitsu SPICE Lite. Kimmo Vaikkola Fujitsu Finland Oy Laatu ja liiketoimintatavat. Copyright 2010 FUJITSU

Fujitsu SPICE Lite. Kimmo Vaikkola Fujitsu Finland Oy Laatu ja liiketoimintatavat. Copyright 2010 FUJITSU Fujitsu SPICE Lite Kimmo Vaikkola Fujitsu Finland Oy Laatu ja liiketoimintatavat Copyright 2010 FUJITSU Laatu ja prosessit Fujitsussa Laatujärjestelmän rakentaminen ja systemaattinen prosessijohtaminen

Lisätiedot

TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4. Antti Jääskeläinen Matti Vuori TIE-21200 Ohjelmistojen testaus Harjoitustyön esittely osa 2: Vaiheet 3 & 4 Antti Jääskeläinen Matti Vuori Vaiheet 3 & 4: Järjestelmätestaus 27.10.2014 2 Päämäärä jedit-ohjelmointieditorin järjestelmätestaus

Lisätiedot

SYSTEEMIJOHTAMINEN! Sami Lilja! itsmf Finland 2014! Oct 2-3 2014! Kalastajatorppa, Helsinki! Reaktor 2014

SYSTEEMIJOHTAMINEN! Sami Lilja! itsmf Finland 2014! Oct 2-3 2014! Kalastajatorppa, Helsinki! Reaktor 2014 SYSTEEMIJOHTAMINEN! Sami Lilja! itsmf Finland 2014! Oct 2-3 2014! Kalastajatorppa, Helsinki! Reaktor Mannerheimintie 2 00100, Helsinki Finland tel: +358 9 4152 0200 www.reaktor.fi info@reaktor.fi 2014

Lisätiedot

Testausraportti. Orava. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testausraportti. Orava. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testausraportti Orava Helsinki 5.5.2005 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Juhani Bergström Peter

Lisätiedot

Ohjelmistojen virheistä

Ohjelmistojen virheistä Ohjelmistojen virheistä Muutama sana ohjelmistojen virheistä mistä niitä syntyy? Matti Vuori, www.mattivuori.net 2013-09-02 1(8) Sisällysluettelo Ohjelmistojen virheitä: varautumattomuus ongelmiin 3 Ohjelmistojen

Lisätiedot

CoMa - Testausdokumentti

CoMa - Testausdokumentti CoMa - Testausdokumentti Mindmap - Kari Velling Helsinki 16.12.2005 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä

Lisätiedot

PROJEKTIN OHJAUS JA SEURANTA JOUNI HUOTARI 28.9.2009

PROJEKTIN OHJAUS JA SEURANTA JOUNI HUOTARI 28.9.2009 PROJEKTIN OHJAUS JA SEURANTA JOUNI HUOTARI 28.9.2009 POHDINTAA Mitä asioita projektissa seurataan? Kuka vastaa ohjauksesta? Millä tavoin projektia seurataan ja ohjataan? Mitä asioita ohjaukseen kuuluu?

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Testaus käytettävyys

Ohjelmiston testaus ja laatu. Testaus käytettävyys Ohjelmiston testaus ja laatu Testaus käytettävyys Yleistä - 1 Käytettävyys on osa tuotteen laatuominaisuutta Käytettävyys on mittari, jolla mitataan tuotteen käytön tuottavuutta, tehokkuutta ja miellyttävyyttä.

Lisätiedot

Testaus ja säästöt: Ajatuksia testauksen selviämisestä lama-aikana

Testaus ja säästöt: Ajatuksia testauksen selviämisestä lama-aikana Testaus ja säästöt: Ajatuksia testauksen selviämisestä lama-aikana Muutamia ajatuksia siitä, miten testaus pärjää lama-ajan säästötalkoissa. Laman patologioita ja mahdollisuuksia. Säästämisen strategioita.

Lisätiedot

ISO 9001:2015 JÄRJESTELMÄ- JA PROSESSIAUDITOIN- NIN KYSYMYKSIÄ

ISO 9001:2015 JÄRJESTELMÄ- JA PROSESSIAUDITOIN- NIN KYSYMYKSIÄ ISO 9001:2015 JÄRJESTELMÄ- JA PROSESSIAUDITOIN- NIN KYSYMYKSIÄ IMS Business Solutions Oy, J Moisio 10/ 2016 2.10.2016 IMS Business Solutions Oy 2 ISO 9001:2015 PROSESSIEN AUDITOINTIKYSYMYKSIÄ ISO 9001:2015

Lisätiedot

ERP järjestelmät. Mitä, miksi ja kuinka? Parhaita käytäntöjä. Kevät 2017 Lauri Tapola

ERP järjestelmät. Mitä, miksi ja kuinka? Parhaita käytäntöjä. Kevät 2017 Lauri Tapola ERP järjestelmät. Mitä, miksi ja kuinka? Parhaita käytäntöjä. Kevät 2017 Lauri Tapola Vanha liiketoimintamalli organisaation toiminta osastoperustaista. Lopputuote Raaka-aine Kaikilla funktioilla omat

Lisätiedot

Dynaaminen analyysi IV

Dynaaminen analyysi IV Dynaaminen analyysi IV Luento 9 Antti-Pekka Tuovinen 16 April 2013 1 Tavoitteet Kokemusperäinen testitapausten suunnittelu Yhteenvetoa suunnittelutekniikoista 16 April 2013 2 1 Testitapausten kokemusperäinen

Lisätiedot

SEPA diary. Dokumentti: SEPA_diary_PK_HS.doc Päiväys: Projekti: AgileElephant Versio: V0.3

SEPA diary. Dokumentti: SEPA_diary_PK_HS.doc Päiväys: Projekti: AgileElephant Versio: V0.3 AgilElephant SEPA Diary Petri Kalsi 55347A Heikki Salminen 51137K Tekijä: Petri Kalsi Omistaja: ElectricSeven Aihe: PK&HS Sivu 1 / 7 Dokumenttihistoria Revisiohistoria Revision päiväys: 29.11.2004 Seuraavan

Lisätiedot

Sopisiko testiautomaatio yritykseesi juuri nyt? Testiautomaation soveltuvuuden arviointiopas

Sopisiko testiautomaatio yritykseesi juuri nyt? Testiautomaation soveltuvuuden arviointiopas Sopisiko testiautomaatio yritykseesi juuri nyt? Testiautomaation soveltuvuuden arviointiopas www.valagroup.fi TESTITAUTOMAATIO SINUN YRITYKSEESI? Testauksen automatisointi ei sovellu kaikkiin tilanteisiin;

Lisätiedot