Juankosken Ruukki kehittämishanke

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Juankosken Ruukki kehittämishanke"

Transkriptio

1 Juankosken kaupunki JUANKOSKEN RUUKKI -HANKESUUNNITELMA HAKIJA: Juankosken kaupunki toimii hankkeen hakijana, hallinnoijana ja vastuullisena toimijana. Hakijalla on laaja ja syvällinen osaaminen ja kokemus erilaisten kehittämistoimien hankkeistamisesta, hankkeiden toteuttamisesta ja hallinnoinnista. Juankosken Ruukki -kehittämishankkeen keskeisinä yhteistyötahoina ovat Revestor Oy, Juankosken Kulttuurihistoriallisen Seura ry, Juankosken yrittäjät ry, Juankosken lukion työosuuskunta Pisnes, Kuopio Tahko Markkinointi Oy sekä Kuopion kaupunki (yrityspalvelu). Lisäksi yhteistyötä tehdään Juankosken koulun ja lukion sekä alueen urheiluseurojen ja yhdistysten kanssa. TAUSTA JA TARVE: Juankoskella on pitkä teollinen historia ja kaupunki on rakentunut 1800-luvun ruukkialueen sisään. Tehdasalue rakennuksineen on säilynyt hyvin tähän päivään saakka ja ruukkimiljöön useat vanhat rakennukset ovat osittain uusiokäytössä. Ruukkialue on arvokas, teollisista perinteistä kertova kokonaisuus. Ns. vanha ruukkialue kartonkitehtaan ja kaupallisen keskustan välissä on Juankosken kaupungin ja kiinteistöjen kehittämiseen erikoistuneen Revestor Oy:n omistuksessa ja hallinnassa. Alueen kokonaisvaltainen kehittäminen on omistajien yhteinen intressi. Juankosken Kulttuurihistoriallinen Seura ry on perustettu vuonna 1990 vaalimaan Juankosken teollista perinnettä, ylläpitämään museota, Masuuni Brunouta ja järjestämään alueella kulttuuritapahtumia, joiden kautta samalla esitellään ja tehdään tunnetuksi ruukkialuetta. Seura on ollut aktiivinen toimija Juankosken ja ruukkialueen kehittämisessä elinvoimaiseksi ja houkuttelevaksi kokonaisuudeksi. Kokonaisuuden joka palvelee sekä paikallisia että vierailijoita monipuolisilla palveluillaan, säilyttäen kuitenkin kokonaisuuden kulttuurihistoriallisen arvon. Yhteistyönä tehtävät kehittämistoimenpiteet ovat säteilleet vuosien aikana alueen asukkaiden aktiivisuuden lisääntymiseen, olemassa olevien yritysten toiminnan kehittymiseen sekä myös uuden liiketoiminnan syntyyn. Juankosken Kulttuurihistoriallinen Seura onkin ruukkialueen kehittämistoimien tärkein asiantuntija ja yhteistyötaho.

2 Ruukkialueen yleisen kehittämisen kärkenä on tapahtumakehitys. Tapahtumilla on tärkeä merkitys kaupungin ja koko seudun asukkaiden kannalta. Tapahtumat tuovat elinvoimaa ja kiinnostavuutta, joka lisää alueen vetovoimaa paitsi matkailukohteena, myös asuinpaikkana ja yritysten sijaintipaikkana. Varsinaisen tapahtuman raha-, palvelus- ja tavaravirrat tulevat ja leviävät moninaisten verkostosuhteiden ja ketjuvaikutusten kautta matkailuyrityksiin, kauppaan sekä muihin palveluihin, jalostukseen ja viime kädessä myös alkutuotantoon. Tapahtumien onnistunut järjestäminen edellyttää eri toimijoiden yhteistyötä ja toimivaa organisaatiota. Tapahtumajärjestäminen kerryttää osaamispääomaa ja kokemusta ja synnyttää uudenlaisia yhteistyöverkostoja. Tapahtumien ympärille voi syntyä merkittävää alaan liittyvää harrastus-, koulutus- ja hanketoimintaa, jolla voi pidemmällä aikavälillä olla merkittäviä taloudellisia ja työllistäviä vaikutuksia. Tapahtumilla voi olla suuri merkitys myös esim. yksittäisten taiteenalojen kehitykselle, toimintaedellytyksille ja verkostoille. Juankosken ja Kuopion kaupunkien kuntaliitos tapahtuu vuoden 2017 alussa. Ruukkialueen elinkeinollinen ja matkailullinen kehittäminen on myös Kuopion kaupungin painopistealueena Juankoskella. Asiantuntijayritys Fe-Niksi T:mi on tehnyt ruukkialueelle v Kuopion kaupungin tilaamana alueen ympäristökehittämisen yleissuunnitelman tarvittavista kehittämis- ja kunnostustöistä. Suunnitelman mukaisia kehittämistoimia hankkeistetaan ja lähdetään resurssien puitteissa toteuttamaan laaja-alaisella yhteistyöllä kaupunkien, yritysten ja yhdistysten yhteistyöllä. Juankosken Pyrkivä ry on rakentamassa kesällä 2016 Juankoskelle tekonurmikentän eri urheilulajien harjoitusolosuhteiden parantamiseksi. Juankosken kaupunki puolestaan kunnosti vuonna 2014 yleisurheilukentän suorituspaikat. Molemmat kentät kytkeytyvät myös osaksi ruukkialuetta, ollen tiiviisti kiinni keskustaajamassa ja sen palveluissa. Kentät mahdollistavat osaltaan hyvin monipuolisen tapahtumatarjonnan kehittämisen. Juankosken koulun oppilaat ovat jo mm. yrittäjyysopintoihin kytkeytyen suunnitelleet erilaisten tapahtumien järjestämistä uusilla kentillä. Vesistömatkailuedellytys parantamiseksi avattiin kesällä 2002 vain matkailuja virkistyskäyttöön rakennettu vesistöreitti Kuopiosta Tahkolle, Tahkon vesireitti. Vesireitti kulkee Juankoskella ruukkialueen läpi. Juankosken Yrittäjät on järjestänyt vesireitin avaamisesta lähtien aina heinäkuussa Kanavajuhlan monipuolisella ohjelmalla ja artistivierailla. Historiallinen Juankosken ruukkialue, alueen useat tapahtuma-alueet ja niihin kytkeytyvät erilaiset tapahtumat omaavat valtavan kehittämispotentiaalin alueen elinvoiman kasvattamiseksi. Tämä vaatii kuitenkin systemaattista, pitkäjänteistä organisoitumista, yhteistyötä, resurssien tehokasta hyödyntämistä ja myös nuorten mukaan ottamista kehitystyöhön.

3 HANKKEEN TAVOITTEET: Juankosken ruukkialueen toimintojen, palvelujen, vetovoimaisuuden ja organisoitumisen kehittäminen elinkeinoelämän ja kulttuurihistorian näkökulmasta. Juankosken Ruukki -hankkeessa kehitetään ruukkialueen markkinointijärjestelmä hyödyntäen sähköisiä ympäristöjä, jotka tukevat tapahtuma- ja aluemarkkinointia ja opastusta rakennetaan ruukkialueen sisäinen opastusjärjestelmä kehitetään yhteisöllisiä toimintatapoja ja luodaan malli toiminnan jatkuvuudelle. Lisäksi hankkeessa suunnitellaan ja toteutetaan markkinointiviestintätapoja case-ympäristöissä, jotka tukeutuvat paikkakunnan erityispiirteisiin ja vahvuuksiin pohjautuviin tapahtumiin ja jotka vahvistavat Juankosken ruukkialueen imagoa ja vetovoimaisuutta. Juankosken Ruukki -markkinointiviestintä ja -tapahtumat sidotaan tiiviisti yhteen Kuopion ja Tahkon alueen muuhun markkinointiin ja tapahtumatarjontaan. Hankkeen toimenpiteillä edesautetaan paikallisen elinvoimaisuuden ja yhteisöllisyyden rakentumista. Pyrkimyksenä on sitouttaa alueen toimijat, myös nuoret sekä sidosryhmät tiiviimmin mukaan paikalliskehittämisen ja luoda tälle toiminnalle organisoitumismalli. Konkreettinen, ruohonjuuritasolta lähtevä yhteistyö luo pohjan osallistumisen ja vastuun ottamisen laajemmassakin oman asuinympäristön kehittämistyössä. Hankkeen määrälliset tavoitteet: uudet yhteistyöverkostot: uudet palvelukonseptit: yhteiset tilaisuudet: selvitykset ja tutkimukset: osallistuvat seurat ja yhdistykset: koulutuksiin osallistujat: 1 kpl 1 kpl 5 kpl 1 kpl 5 kpl 20 hlö

4 HANKKEEN TOIMENPITEET JA TOTEUTUSTAPA SEKÄ RISKIT 1. YHTEISTYÖ JA MARKKINOINTI Juankosken Kulttuurihistoriallisen Seuran ja Juankosken kaupungin toimeksiannosta Savonia AMK:n opiskelijaryhmä suunnitteli vuonna 2009 esityksen Juankosken ruukkialueen markkinointi-ilmeestä. Tämän pohjalta Juankosken kaupunki käynnisti vuonna 2014 Juankosken Ruukki Palvelut ja tapahtumat Juankosken alueella -yhteismarkkinointikampanjan yhteistyössä Koillis-Savo - paikallislehden ja yrittäjien kanssa. Yhteismarkkinointi on saanut yrittäjien keskuudessa hyvän vastaanoton ja konseptilla on toteutettu useita 3-5 sivun mainoskampanjoita Koillis-Savo lehdessä ja teema on ollut esillä myös kaupungin muussa mainonnassa. Juankosken Ruukki -hankkeessa -konsepti kehitetään valmiiksi toimintatavaksi monikanavaisiin markkinointitapoihin ja -väyliin sopivaksi, toteutetaan koemarkkinointia sekä suunnitellaan ja toteutetaan toimenpiteiden vaikuttavuuden seuranta ja jatkotoimenpiteet. Toimintatapana on koota asukkaat ja yhteisöt mukaan alueen kehittämistyöhön ja hyödyntää niissä piilevä osaamispotentiaali. Kehittämistyön keskiössä ruukkialueella toteutettavat tapahtumat toimivat markkinoinnin case-ympäristönä ja yhteistyön oppimisympäristönä. Toimenpiteet osa-alueittain ja toteutustapa: Juankosken Ruukki hanke toteutetaan ostopalveluna eri asiantuntijoista koostuvalla yhteistyöverkostolla. Juankosken kaupungin elinkeinotoimi vastaa hankkeen toteutuksesta, ostopalvelujen kilpailutuksesta, toiminnan ohjauksessa ja yhteistyöverkoston toiminnasta. Hankkeen toimenpiteet toteutetaan laajaalaisella yhteistyöllä alueen yhdistysten, koulun, Juankosken lukion Työosuuskunta Pisneksen, yritysten ja ostopalveluasiantuntijoiden kanssa. 1.1 Ruukkimateriaalin kokoaminen ja tuottaminen; kartat, kootut kohdekohtaiset historiat > talkootyöpajat ja ostopalvelut Juankosken Ruukki konseptin jatkokehittäminen vuoden 2009 työn pohjalta; visuaalinen ja sisällöllinen viimeistely monikanavaisiin markkinointi- ja viestintäkanaviin (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, QR, hakukoneet jne.) > talkootyöpajat ja ostopalvelut Ruukkimateriaalin siirtäminen markkinointi- ja viestintäkanaviin; uudet juankoskenruukki -sivut, sisällön kehittäminen masuunibrunou.fi ja kuopiotahko.fi sivuille, WEB- ja mobiilipohjaisiin näyttötauluihin sekä printtimediaan > talkootyöpajat ja ostopalvelut.

5 1.4. Alueen yritysten ja yhteisöjen yhteistyön tiivistäminen, yhteinen tapahtumasuunnittelu ja eri toimijoiden roolien selkiyttäminen, yhteinen markkinointi- ja tapahtumatuotanto, case-tapahtumat > yhteispalaverit ja talkootyöpajat, tutustumismatkat, tapahtumien järjestäminen, ostopalvelut Alueen asukkaiden mukaantulo, innostaminen omaan alueeseen, historian ja kehittämistoimien merkityksen esiintuonti, Tietous, innostus ja ylpeys kotipaikasta > jatkuva, avoin tiedottaminen, opastuskierrokset ruukkialueella, ostopalvelut Markkinoinnin ja viestinnän jatkuvuuden turvaaminen, vastuutahojen kokoaminen, osaamisen siirtäminen toimijaverkolle, työvälinekoulutusten järjestäminen, markkinointimateriaalin ja viestinnän integroiminen osaksi Kuopio-Tahko markkinointia (Kuopio Tahko Markkinointi Oy) > yhteispalaverit ja talkootyöpajat, ostopalvelut. 2. RUUKKIALUEEN SISÄINEN OPASTUS JA TAPAHTUMA-ALUEET Juankosken ruukkimiljöö on yksi Suomen laajimpia ja parhaiten säilyneitä ruukkialueita. Nähtävissä on useita tuotantorakennuksia, kuten masuunin suojarakennus, putlaus- ja valssilaitos, konepaja, valimo, konttori ja rautavarasto luvulta on peräisin myös useita asuinrakennuksia vanhimpana ruukinkartano Patruunanmäellä. Teollisuus-, asuin- ja puistoalueineen ruukkimiljöö lähiympäristöineen Juankosken keskustaajamassa kertoo sekä ajallisista että yhteiskunnallisista kerrostumista. Suomessa ainoita lajissaan ovat koulukirkko ja Pikonniemen hiiliuunit. Näiden lisäksi 1900-luvun alussa rakennetut vesitorni ja puutarhahuone, seuratalo ja veturitalli sekä torin laidan navetta täydentävät ruukkialuetta kertoen tehtaan monipuolisesta vaikutuksesta koko yhteisöön. Tehdasalue rakennuksineen on säilynyt hyvin tähän päivään saakka. Osa ruukkimiljöön vanhoista rakennuksista on osittain uusiokäytössä, mutta valtaosa on tyhjillään. Juankosken kaupunki on jo hankkinut vuonna 2014 Juankosken ruukkialue - tienvarsiopasteet valtateiltä 9 (Tuusniemi, Riistavesi) ja 75 (Nilsiä) lähtien Juankoskelle. Seuraavaksi ruukkialueella käynnistetään laaditun yleissuunnitelman pohjalta ympäristön ja kulkureitistöjen kunnostamistyöt, jotta alue antaa vastinetta sinne poikkeaville matkailijoille. Juankosken Ruukki -hankkeessa ruukkialueelle suunnitellaan ja valmistetaan historiatiedon jakamiseksi, käyttäjäystävällisyyden kohentamiseksi ja kokonaisuuden hahmottamisen parantamiseksi opaskyltit ja opastusjärjestelmä. Opasteet tehdään samaan ilmeeseen kuin muukin Juankosken Ruukki -konsepti. Opasteet ja kyltit parantavat juuri satunnaisten kävijöiden saavuttamista alu-

6 eella, sillä aktiivista opastusta ei tällöin tarvita. Ne vahvistavat kulttuurihistoriallisen tiedon jakamista matkailijoille, mutta myös paikalliselle väestölle. Kylttien tarkoituksena on kertoa, opastaa ja opettaa. Alueesta rakentuu ajan kanssa myös omaehtoiseen tutustumiseen soveltuva matkailukohde ja lähiliikuntapaikka. Toimenpiteet osa-alueittain ja toteutustapa: 2.1. Juankosken Ruukki opaste- ja kylttisuunnittelu, sijoittamissuunnitelma > talkootyöpajat ja ostopalvelut Opaste- ja kylttivalmistus > ostopalvelut Opaste- ja kylttiasennus > talkootyöpajat ja ostopalvelut Ruukkialueen ympäristön raivaus tapahtuma-alueilta ja tapahtumaalueiden kunnostus > talkootyöpajat ja ostopalvelut. RISKIT Riski Yhteistyö ja vuorovaikutus eivät käynnisty halutussa laajuudessa Hankkeen toimenpiteet eivät käynnisty suunnitellusti ja aikataulujen venyminen Ympäröivän toimintaympäristön ennalta arvaamattomat muutokset Asiantuntijayritysten yhteistyön sujuvuus Varautuminen Tiedottaminen, yhteinen suunnittelu, yhteistapaamiset ja sitouttaminen Hankeaikainen tavoitteiden ja toimenpiteiden tarkka seuranta, tarvittaessa toimintatavan muuttaminen Hanke keskeytetään Yksityiskohtaiset tarjouspyynnöt ja tehtäväkuvaukset, jatkuva osallistava ja keskusteleva toimintatapa

7 HANKKEEN KUSTANNUKSET JA RAHOITUS KUSTANNUKSET Kehittäminen Ostopalvelut (työpajatoiminta, konseptikehitys, markkinointimateriaalien ja markkinointiympäristöjen suunnittelu, testaus ja koepainokset) Yhteensä josta talkootyö Tiedotus ja viestintä Muut kulut; tarjoilut, vuokrat, monistus, taloushallinto, tutustumismatkat Yhteensä Investointi Opastejärjestelmän ja rakenteiden suunnittelu, toteutuksen valvonta Ostopalvelut; opastejärjestelmän hankinta ja asennus, tapahtumaalueiden kunnostus Yhteensä Yhteensä RAHOITUS Kehittäminen Leader-ohjelma 90 % Juankosken kaupunki 5 % Talkootyö 5 % h Yhteensä Investointi Leader-ohjelma 60 % Juankosken kaupunki 34 % Talkootyö 6 % h Yhteensä

8 Hankeresurssit: Juankosken Ruukki hanke toteutetaan ostopalveluna eri asiantuntijoista koostuvalla yhteistyöverkostolla ja eri toimijoiden talkootyöpanoksella. Juankosken kaupungin elinkeinotoimi kilpailuttaa ostopalvelut niin, että kilpailutuksessa otetaan huomioon tarjoajien kyky toimia verkostomaisesti. Toiminnan ohjauksessa, yhteistyöverkoston toiminnasta ja projektihallinnosta vastaa kaupungin elinkeinotoimi ja taloushallinnosta taloustoimisto. Muut kulut sisältävät yhteisten tapahtumien ja työpajojen toteutuskuluja, kokousten ja työpajojen tilavuokrat, kokoustarjoilut, vuokrat, monistus, taloushallinto ja tutustumismatkat YHTEYS MANNER-SUOMEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMAAN JA ALU- EELLISEEN OHJELMAAN JA PAIKALLISEEN STRATEGIAAN Hanke tukee sekä valtakunnallisen että alueellisen Maaseutuohjelman tavoitteita. Pohjois-Savon maaseudun kehittämissuunnitelman painopistealueita 5 ja 6. Erilaiset tapahtumat parantavat asukkaiden viihtyvyyttä ja rakentavat maaseudun identiteettiä ja yhteisöllisyyttä ja tuovat rahaa alueen ulkopuolelta paikalliseen talouteen. Uusyhteisöllisyys (mm. sosiaalinen media) tarjoaa maaseudun asukkaille, erityisesti nuorille uusia toimintamahdollisuuksia. Alueen vetovoimaisuuden kehittämisellä varmistetaan ja vahvistetaan olemassa olevien mikroyritysten kasvua ja kannattavuutta sekä jatkuvuutta sekä edistetään uuden yritystoiminnan aikaansaamista maaseudulle. Yhteisöt, järjestöt ja yritykset tuottavat ja hyödyntävät uusia innovaatioita yhteistoiminnassaan ja palvelutuotannossaan. TOIMINTA-ALUE, KOHDERYHMÄ, HYÖDYNSAAJAT SEKÄ AIKATAULU Juankosken Ruukki kehittämishanke toteutetaan Juankoskella, mutta hankkeen toiminta-alueeseen liittyy yhteistyön kautta tiiviisti Kuopio-Tahko matkailualue. Hankkeen kohderyhmänä ja hyödynsaajina ovat pääasiallisesti olemassa olevat yritykset ja asukkaat sekä paikalliset yhdistykset ja yhteisöt. Hanke toteutetaan ajalla

9 TIEDOTTAMINEN Tiedottaminen toteutetaan hankkeen alussa laadittavan tiedotussuunnitelman mukaisesti, hyödyntäen hankkeen aikana käyttöönotettavia viestintätapoja ja - ympäristöjä. Tavoitteena on avoin ja ajantasainen viestintä hankkeen toiminnasta ja tuloksista alueen asukkaille, yrityksille ja sidosryhmille. TULOSTEN SEURANTA JA HANKKEESSA SYNTYVÄN TOIMINNAN JATKUMI- NEN HANKKEEN PÄÄTTYMISEN JÄLKEEN Hankkeen tuloksia seurataan hankeaikana toimenpideosa-alueittain. Hankkeen aikana perustetaan eri intressipiireistä (yrittäjät/ yritykset, asiantuntijat, kaupunki/ koulu, seurat/ asukkaat) koostuva johtoryhmä. Hankkeen aikana perustetaan yhteenliittymä, joka vastaa hankkeen jälkeen toiminnan jatkuvuudesta sekä toiminnan ja organisoitumisen edelleen kehittämisestä. HANKKEEN TOTEUTUMISEN ARVIOINTI Hankkeen toteutumisen arviointia tehdään koko hankeen ajan toimenpidekokonaisuuksittain. Hankkeen päättyessä loppuarviointi tehdään rahoittajan ohjeiden mukaisesti.

10 Liite 1 Juankosken Ruukki kehittämishanke Ruukkialueen sisäinen opastus ja tapahtuma-alueet INVESTOINNIN KUSTANNUSARVIO (ALV 0%) Opastesuunnittelu, asennusvalvonta Opastevalmistus kpl a-hinta Seinänimikyltti Info nimikyltti Opasviitta Opastaulu Ohjausmerkki Valmistus (h) Opasteasennus (konetyö) Tapahtuma-alueiden tasaus Talkootyö Opastejärjestelmän asennus ja tapahtuma-alueiden kunnostus YHTEENSÄ

11 Liite 2, Opasteiden konseptikuvia v. 2009

12 Liite 3, Opasteiden suunnittelukuvia

Juankosken Ruukki - Tarina alkaa vuodesta 1746. Juankosken ruukkialueen toimitilat

Juankosken Ruukki - Tarina alkaa vuodesta 1746. Juankosken ruukkialueen toimitilat Juankosken ruukkialueen toimitilat Juankoski 20.1.2016 1 Ruukkialueen historiaa Juankosken teollinen historia alkaa vuodesta 1746, jolloin saatiin lupa perustaa rautaruukki Kuopion pitäjään Juckais-joen

Lisätiedot

Kehittämishankkeet. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo Kymmenen virran sali

Kehittämishankkeet. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo Kymmenen virran sali Kehittämishankkeet Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 5.5.2015 Kymmenen virran sali Sivu 1 6.5.2015 Hakujen alkaminen ja valintajaksot ELY-keskus

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman painoalat

Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat 1. Uudistuva teollisuus. Nykyinen rakennemuutos on mahdollista kääntää laadullisesti uudenlaiseksi kasvuksi panostamalla uusiin liiketoimintamalleihin

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN HYVINVOINNIN VALTATIE -HANKE

KESKI-POHJANMAAN HYVINVOINNIN VALTATIE -HANKE KESKI-POHJANMAAN HYVINVOINNIN VALTATIE -HANKE Hankesuunnitelma LUONNOS 19.4.2010 I Tausta Hanke perustuu Keski-Pohjanmaan hyvinvointistrategian laatimisprosessin tuloksena todettuun suureen tarpeeseen

Lisätiedot

Rautjärven sotahistoria- hanke

Rautjärven sotahistoria- hanke Liite 1 74 HANKESUUNNITELMA Laadittu 4.3.2016 Rautjärven sotahistoria- hanke 1. Hakijan yhteystiedot Rautjärven kunta Projektijohtaja, Juha-Pekka Natunen Simpeleentie 12, 56800 SIMPELE 040 581 8040 juha-pekka.natunen@rautjarvi.fi

Lisätiedot

Uutta luovaa taloutta. Anu Perttunen ohjelmajohtaja Luovien alojen verkosto

Uutta luovaa taloutta. Anu Perttunen ohjelmajohtaja Luovien alojen verkosto Uutta luovaa taloutta Anu Perttunen ohjelmajohtaja Luovien alojen verkosto Murros Meneillään on talouden murros. Tiedon, osaamisen, luovuuden ja merkitysten rooli kasvaa. Uudistuva talous, digitalisoituva

Lisätiedot

Tarvitaan laajapohjainen kasvuohjelma

Tarvitaan laajapohjainen kasvuohjelma Linnan Kehitys, PN Tarvitaan laajapohjainen kasvuohjelma 2017-2030 VIERAILIJAT i laakso Linnan Kehitys, Pia Niemikotka Projektin tarkoitus Tavoitteet Tulokset 1. Iittalan pts -kasvuun tähtäävien vetovoimatekijöiden

Lisätiedot

Konkreettista tukea alueelliseen kehittämiseen

Konkreettista tukea alueelliseen kehittämiseen Konkreettista tukea alueelliseen kehittämiseen Nastolan maaseutu elinvoimaiseksi hanke 2016-2018 Maaseudun parhaat hankkeet tulevat Päijät-Hämeestä hankemarssi 17.3.2017 Mari Brunou Nastolan maaseutu elinvoimaseksi

Lisätiedot

Rauman Tarina osa 2 Kaupunginvaltuusto

Rauman Tarina osa 2 Kaupunginvaltuusto Rauman Tarina osa 2 Kaupunginvaltuusto 27.11.2017 Rauman Tarina 2, 2018-2021 2 Hyvinvointia ja elinvoimaa tukevat linjaukset Terveellinen, turvallinen ja palveleva Rauma Vireän elinkeinoelämän Rauma Hyvien

Lisätiedot

Kylän kestävyyspolku -hanke. Salo

Kylän kestävyyspolku -hanke. Salo Kylän kestävyyspolku -hanke Salo 7.5.2019 Varsinais-Suomen Kylät ry (perustettu vuonna 2000) Olemme kaksikielinen maakunnallinen toimija, joka palvelee kylä- sekä asukasyhdistyskenttää Varsinais-Suomen

Lisätiedot

YHTEISTYÖSTÄ ELINVOIMAA HANKESUUNNITELMA 1 HAKIJA

YHTEISTYÖSTÄ ELINVOIMAA HANKESUUNNITELMA 1 HAKIJA YHTEISTYÖSTÄ ELINVOIMAA HANKESUUNNITELMA 1 HAKIJA Hankkeen hakijana on Siikajoen kunta. Hankkeeseen on sitoutunut xx yhdistystä, joista löytyy käytännön hankekokemusta. Tekstiä hakijasta. Siikajoen kunta

Lisätiedot

KH 38 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh

KH 38 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh Kaupunginhallitus 38 30.01.2017 Rauhan ja Ukonniemen alueen opastushanke 102/00.01.05.02/2017 KH 38 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh. 040 501 1561 etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Lisätiedot

Pitkospuiden ja kodan rakentaminen Nevalylyn ympäristöön

Pitkospuiden ja kodan rakentaminen Nevalylyn ympäristöön Pitkospuiden ja kodan rakentaminen Nevalylyn ympäristöön Hankkeen julkinen kuvaus Nevalyly ympäristöineen on Metsähallituksen omistuksessa. Alueella sijaitsee huonokuntoinen kota ja pienelle matkaa on

Lisätiedot

1. HYTE: 2. Matkailu: 3. Teollisuus 4. Kasvupalvelut:

1. HYTE: 2. Matkailu: 3. Teollisuus 4. Kasvupalvelut: Elinkeinostrategian valmisteluun ovat osallistuneet Keminmaan kunnan henkilöstön lisäksi luottamushenkilöt ja Keminmaan yrittäjiä. Elinkeinostrategiaan liittyen on järjestetty kaksi avointa työpajaa ja

Lisätiedot

Maaseutuviestintää ja verkostotyötä kokeilevassa hengessä. Jenni Tiainen Sykettä-viestintähanke, JyväsRiihi ry

Maaseutuviestintää ja verkostotyötä kokeilevassa hengessä. Jenni Tiainen Sykettä-viestintähanke, JyväsRiihi ry Maaseutuviestintää ja verkostotyötä kokeilevassa hengessä Jenni Tiainen Sykettä-viestintähanke, JyväsRiihi ry Pari pointtia Sykettä-hankkeesta Viestitään maaseutuohjelmasta, lisätään viestintäosaamista

Lisätiedot

Maaseuturahasto Satakunnassa 2007-2013

Maaseuturahasto Satakunnassa 2007-2013 Maaseuturahasto Satakunnassa 2007-2013 Satakunnan ELY-keskus myöntänyt noin 36 milj. julkista tukea (EU+valtio), josta Yritystukiin 52 % Keskeisimmät toimialat metalli, elintarvikkeiden jatkojalostus,

Lisätiedot

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja HALLINNON MUUTTUVA ROOLI JA UUDET TOIMINTATAVAT TULEVAISUUDEN KUNTA INNOSTAA TOIMIMAAN Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja www.vaala.fi

Lisätiedot

Espoon Avoimen osallisuuden malli

Espoon Avoimen osallisuuden malli Espoon Avoimen osallisuuden malli Avoimen osallisuuden malli - mistä on kysymys? Kaupunkien kilpailukyky perustuu yhä tiiviimpään kumppanuuteen sekä alueen toimijoiden että muiden kaupunkien välillä.

Lisätiedot

Saarijärven elinkeinostrategia.

Saarijärven elinkeinostrategia. Saarijärven elinkeinostrategia www.ssypkehitys.fi Sisällys 1. Strategian iso kuva 2. Visio 3. Asiakkaat 4. Toiminnan tärkeimmät fokukset 5. Toimintatapa 6. Isot strategiset muutokset 7. Strategian sisällölliset

Lisätiedot

Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku

Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku 12.2.2015 Mitä Leader on? Kannustetaan paikallisia toimijoita omaehtoiseen kehittämistyöhön. Neuvotaan ideoiden kehittelyssä ja valmistelussa hankkeiksi. Myönnetään

Lisätiedot

IDIS- JUANKOSKI YHTEISKUNNALLINEN YRITYS PAIKALLISEN ELINVOIMAN RAKENTAJANA PED-VERKOSTO JUANKOSKI - KUNTAKOKEILU

IDIS- JUANKOSKI YHTEISKUNNALLINEN YRITYS PAIKALLISEN ELINVOIMAN RAKENTAJANA PED-VERKOSTO JUANKOSKI - KUNTAKOKEILU IDIS- JUANKOSKI YHTEISKUNNALLINEN YRITYS PAIKALLISEN ELINVOIMAN RAKENTAJANA PED-VERKOSTO JUANKOSKI - KUNTAKOKEILU ESITYKSEN SISÄLTÖ 1 Taustaa ja viitekehys 2 Paikallinen näkemys toimintaympäristön muutokseen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) 28 Asianro 3199/ /2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) 28 Asianro 3199/ /2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (1) 28 Asianro 3199/14.03.00/2014 Lausuntopyyntö Kuopion maaseutuohjelmaluonnoksesta 2014-2020 Maaseudun kehittämistoimia ohjaamaan on Kuopioon kaupunginhallitus nimennyt

Lisätiedot

EURAN KUNTASTRATEGIA voimaan Uuden kuntalain mukaiset täydennykset Valtuusto /84

EURAN KUNTASTRATEGIA voimaan Uuden kuntalain mukaiset täydennykset Valtuusto /84 EURAN KUNTASTRATEGIA 2020 voimaan 1.9.2016 Uuden kuntalain mukaiset täydennykset Valtuusto 4.12.2017/84 Kuntastrategia Kuntalaki (410/2015) 37 Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää

Lisätiedot

Teemahankeinfo Suomusjärven VPK Jaana Joutsen

Teemahankeinfo Suomusjärven VPK Jaana Joutsen Teemahankeinfo 6.9.2017 Suomusjärven VPK Jaana Joutsen Esityslistalla 1.Lyhyt johdatus Leader-toimintaan ja teemahankkeisiin 2.Kokemuksia LIVE-teemahankkeesta 3.Uudet teemahankkeet ja niiden hakuprosessi

Lisätiedot

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti 1 Kantri ry Rahoitusta paikallisesti Kari Kylkilahti Kantri ry perustettu 1997 toimintaryhmäksi hakeutumista varten myöntää EU-hankerahoitusta maaseudun yritysten ja muiden yhteisöjen hankkeisiin toiminta-alue

Lisätiedot

Vetovoimaa matkailuun! Imatran Kylpylä 20.4.2012. Juha Sorjonen 5/2/2012 www.kehy.fi

Vetovoimaa matkailuun! Imatran Kylpylä 20.4.2012. Juha Sorjonen 5/2/2012 www.kehy.fi Vetovoimaa matkailuun! Imatran Kylpylä 20.4.2012 Juha Sorjonen 5/2/2012 Tilanne - Tarve Toimenpiteet Matkailu on merkittävä kasvuala ja työllistäjä. Venäläisillä matkailijoilla on suuri merkitys. Merkittäviä

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan elinkeinostrategia

Sonkajärven kunnan elinkeinostrategia Sonkajärven kunnan elinkeinostrategia Sonkajärven kunta ottaa kaikessa toiminnassaan huomioon vaikutukset elinkeinoelämään ja yritystoimintaan. Tavoitteena on, että kunta osaltaan edesauttaa tervettä kilpailua,

Lisätiedot

VIESTIVÄ RANUA. Viestintäsuunnitelma Arktinen kunta innostaa uuteen

VIESTIVÄ RANUA. Viestintäsuunnitelma Arktinen kunta innostaa uuteen Rohkeasti ja avoimesti, läheltä luontoa, uusia tapoja ja välineitä oppien VIESTIVÄ RANUA Arktinen kunta innostaa uuteen Viestintäsuunnitelma 2019 2022 Sisältö 1. Ranuan viestinnän perustehtävä 3 2. Kuntaviestinnän

Lisätiedot

Rural Finland. - valtakunnallinen matkailun koordinaatiohanke. 1.8.2015 31.12.2017 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Rural Finland. - valtakunnallinen matkailun koordinaatiohanke. 1.8.2015 31.12.2017 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Rural Finland - valtakunnallinen matkailun koordinaatiohanke 1.8.2015 31.12.2017 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Kotimaan matkailijat suurin matkailijaryhmämme Lähimatkailun odotetaan kasvavan

Lisätiedot

instituutti kulttuurimatkailu

instituutti kulttuurimatkailu Pohjoisen kulttuuri-instituutti instituutti kulttuurimatkailu Veli-Pekka Räty projektipäällikkö Lapin matkailuparlamentti, Suomu 30.9.2010 Eväitä kulttuurimatkailun kehittämiseen Pohjoisen kulttuuri-instituutti

Lisätiedot

Nordia-ilta Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus. Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa

Nordia-ilta Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus. Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa Nordia-ilta 26.4.2017 Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa Ilpo Tapaninen Pohjois-Pohjanmaan liitto Tärkeimmät

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN YHTEISMARKKINOINTI

HÄMEENLINNAN YHTEISMARKKINOINTI HÄMEENLINNAN YHTEISMARKKINOINTI AIKATAULU 05/2014 03/2015 04/2015 05/2015 ESISELVITYS BRÄNDITYÖ MASU + BUDJETTI YHTEISMARKKINOINTI MALLI + SITOUMUKSET TOIMINTA ALKAA TOIMEKSIANTO Kaupunginjohtajan aloitteesta

Lisätiedot

Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013

Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013 Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013 2013 Keski-Suomen Matkailuparlamentti 29.11.2006 Merja Ahonen Kehittämisohjelman kokoaminen Kehittämisohjelma tehdään yhteistyössä kehitys- ja kasvuhaluisten

Lisätiedot

AVAIMET YRITTÄJYYTEEN -Sparrausta ja tukea yritystoiminnan alkuun ja muutostilanteisiin

AVAIMET YRITTÄJYYTEEN -Sparrausta ja tukea yritystoiminnan alkuun ja muutostilanteisiin UUSIA YRITTÄJIÄ, YRITYSTEN KEHITTÄMISTÄ JA TÄHÄN LISÄOTSIKKO, Kuva: maaseutuverkosto; Contum O ja Jyrki Vesa -Sparrausta ja tukea yritystoiminnan alkuun ja muutostilanteisiin Hankkeen hallinnoija: ProAgria

Lisätiedot

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 Aluekeskusohjelman toteutus Aluekeskusohjelman kansallisesta koordinoinnista vastaa työ- ja elinkeinoministeriöministeriö

Lisätiedot

Euroopan unionin rakennerahastokauden jälkiä Pirkanmaalta

Euroopan unionin rakennerahastokauden jälkiä Pirkanmaalta Page 1 of 5 Euroopan unionin rakennerahastokauden 2007 2013 jälkiä Pirkanmaalta Page 2 of 5 KULTTUURISTA ELINVOIMAA Arvokkaita kulttuuriympäristöjä ja kulttuuriperinnön arvoja on nostettu esiin Pirkanmaan

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE 2018 2021 Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SISÄLLYS S. 2-3 S. 4-5 S. 6-7 S. 8-9 S. 10-11 S. 12-13 Yleinen strateginen päämäärä Visio

Lisätiedot

EURAN KUNTASTRATEGIA voimaan Luonnos

EURAN KUNTASTRATEGIA voimaan Luonnos EURAN KUNTASTRATEGIA 2016-2020 voimaan 1.9.2016 Luonnos 21.4.2016 Jalkauttaminen Tiedottaminen Euran kuntastrategia, työsuunnitelma 2015 2016 Lähtökohdat ja Strategiaprosessin tavoitteet/arvot Strategiset

Lisätiedot

Arktisissa olosuhteissa tapahtuvan erikoisterästen hitsauksen tuottavuuden ja laadun kehittäminen

Arktisissa olosuhteissa tapahtuvan erikoisterästen hitsauksen tuottavuuden ja laadun kehittäminen EAKR VALINTAESITYS Hankkeen perustiedot Kysymys Vastaus Hankkeen diaarinumero 4314/31/14 Hakemuksen saapumispvm 31.10.2014 Hakijan virallinen nimi Lapin ammattikorkeakoulu Oy Hankkeen julkinen nimi Alkamispäivämäärä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot

Viestintä- strategia

Viestintä- strategia Viestintästrategia Viestinnän tehtävä on auttaa yliopiston strategisten linjausten toteutumista tukemalla ja tekemällä näkyväksi tutkimusta, koulutusta, yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja johtamista.

Lisätiedot

Yritysympäristön kehittäminen Rautjärvellä

Yritysympäristön kehittäminen Rautjärvellä Yritysympäristön kehittäminen Rautjärvellä 21.5.2019 Vastaajien kokonaismäärä: 8 1. Missä asioissa käytät Kehyn palveluja vai käytätkö? Vain vähäisesti käyttänyt. Etelä-Karjalan Yrityskummien ja Kehyn

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan tuotannollisten alojen UUSIUTUMISOHJELMA. Itä-Suomen Rakennerahastopäivät 4.10.2013

Pohjois-Karjalan tuotannollisten alojen UUSIUTUMISOHJELMA. Itä-Suomen Rakennerahastopäivät 4.10.2013 Pohjois-Karjalan tuotannollisten alojen UUSIUTUMISOHJELMA Itä-Suomen Rakennerahastopäivät 4.10.2013 OHJELMAKOKONAISUUDEN RAKENNE valtakunnallinen teknologiateollisuuden kehittämisohjelma Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö

Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö Kuidut Käyttöön -hanke Hankeaika: 1.1.2016-30.6.2017 Hankealue: Haapavesi, Pyhäntä ja Siikalatva Hallinnoija: Haapaveden- Siikalatvan seudun kuntayhtymä Rahoittaja:

Lisätiedot

Pori 7.11.2007 Ajankohtaista maaseutuverkostosta. Päivi Kujala, MMM, Maaseutuverkostoyksikkö

Pori 7.11.2007 Ajankohtaista maaseutuverkostosta. Päivi Kujala, MMM, Maaseutuverkostoyksikkö Pori 7.11.2007 Ajankohtaista maaseutuverkostosta, MMM, Maaseutuverkostoyksikkö Maaseutuverkosto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman toimijat Ahvenanmaan maaseudun kehittämisohjelman toimijat Sivu

Lisätiedot

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma 2015. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma 2015. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä PIÄLLYSMIES Toimintasuunnitelma 2015 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Hyväksytty syyskokouksessa xx.xx.2014 1 Sisältö Yleistä... 2 Tehtävä ja painopistealueet... 2 Hanketoiminta... 3 Hallinto...

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa 25.8.2014 Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa sekä terävöittää sen sisältöä ja toteutusta

Lisätiedot

Muuttuva Museo Seminaari 2014 YLEISÖTYÖ JA VAPAAEHTOISTYÖ 1.10.2014, Savilahtitalo, Vähäkyrö. Paikallismuseo matkailun kehittäjänä?

Muuttuva Museo Seminaari 2014 YLEISÖTYÖ JA VAPAAEHTOISTYÖ 1.10.2014, Savilahtitalo, Vähäkyrö. Paikallismuseo matkailun kehittäjänä? Muuttuva Museo Seminaari 2014 YLEISÖTYÖ JA VAPAAEHTOISTYÖ 1..2014, Savilahtitalo, Vähäkyrö Paikallismuseo matkailun kehittäjänä? Matkailu ja kotiseututyö & museot alueen kulttuuri kiinnostaa aina matkailijoita

Lisätiedot

Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala

Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala 4.10.2018 Hankkeen tausta Valtakunnallisissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa korostetaan oppilaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin

Lisätiedot

Kylään maisemaan -hanke. Loviisa Alueryhmän tapaaminen

Kylään maisemaan -hanke. Loviisa Alueryhmän tapaaminen Kylään maisemaan -hanke Loviisa 15.5.2019 Alueryhmän tapaaminen Hanke lyhyesti tavoitteena on kehittää ja edistää kulttuuriympäristöön perustuvaa yrittäjyyttä nostaa maaseudun arvostusta asukkaiden ja

Lisätiedot

PRO YSITIE r.y. TOIMINTA- JA HANKESUUNNITELMA 1.9.2009-31.12.2010 SEKÄ TAVOITESUUNNITELMA 2011-2015

PRO YSITIE r.y. TOIMINTA- JA HANKESUUNNITELMA 1.9.2009-31.12.2010 SEKÄ TAVOITESUUNNITELMA 2011-2015 PRO YSITIE r.y. TOIMINTA- JA HANKESUUNNITELMA 1.9.2009-31.12.2010 SEKÄ TAVOITESUUNNITELMA 2011-2015 TARKOITUS Yhdistyksen tarkoituksena on vaikuttaa Ysitien, valtatie 9:n ja rautatieyhteyden, kehittämiseen

Lisätiedot

Muhoksen kunnan elinvoimaohjelma 2025

Muhoksen kunnan elinvoimaohjelma 2025 Muhoksen kunnan elinvoimaohjelma 2025 Kehyskuntien elinvoima- analyysin 2015-2018 vahvuudet Muhoksella Väestön keski- ikä (38,7)valtakunnan (42,7)keskitasoa matalampi. Syntyvyys 11,9 lasta/ 1000 asukasta

Lisätiedot

Leader-info. Yhteisökeskus 11.11.2015, Pori. karhuseutu.fi

Leader-info. Yhteisökeskus 11.11.2015, Pori. karhuseutu.fi Leader-info Yhteisökeskus 11.11.2015, Pori Paikallisten toimijoiden kannustaminen omaehtoiseen kehittämistyöhön Opastetaan tekemään ideoista hankkeita Myönnetään Leader-rahoitusta yhdistysten ja mikroyritysten

Lisätiedot

Kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestävän matkailun toimintamalli kulttuuriympäristöissä I Anne Mattero Opetus- ja kulttuuriministeriö

Kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestävän matkailun toimintamalli kulttuuriympäristöissä I Anne Mattero Opetus- ja kulttuuriministeriö Kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestävän matkailun toimintamalli kulttuuriympäristöissä 11.10.2018 I Anne Mattero Opetus- ja kulttuuriministeriö Tutkimuksen tausta Kansainvälisen matkailun kasvu Vuonna

Lisätiedot

Arjen turvaa kunnissa

Arjen turvaa kunnissa Arjen turvaa kunnissa Turvallisuusyhteistyön kehittäminen kunnissa Alueellinen sisäisen turvallisuuden yhteistyö Vaasa 25.9.2012 Marko Palmgren, projektipäällikkö Lapin aluehallintovirasto 1.10.2012 1

Lisätiedot

Asuinalueiden kehittämishanke Hyvinvoivat, viihtyisät ja elinvoimaiset asuinalueet vetovoimainen Turku

Asuinalueiden kehittämishanke Hyvinvoivat, viihtyisät ja elinvoimaiset asuinalueet vetovoimainen Turku Asuinalueiden kehittämishanke 2013-2015 Hyvinvoivat, viihtyisät ja elinvoimaiset asuinalueet vetovoimainen Turku 3.6.2013 Katariina Hilke 1 Turun hanke Hyvinvoivat, viihtyisät ja elinvoimaiset asuinalueet

Lisätiedot

Vesannon kuntastrategia Hyväksytty kunnanvaltuustossa

Vesannon kuntastrategia Hyväksytty kunnanvaltuustossa Vesannon kuntastrategia Hyväksytty kunnanvaltuustossa 18.6.2018 Strategia sisältää: Brändityyppisen vision (vakiinnuttamisaika 10-20 vuotta) Kunnan toimintatapoja koskevat linjaukset 2018-2021 Kuntatason

Lisätiedot

Kuopion maaseutuohjelma

Kuopion maaseutuohjelma Kuopion maaseutuohjelma Yhdistysten ja kaupungin yhteistyö strateginen yhteistyö (maaseutuohjelma) kumppanuusyhteistyö (sopimusyhteistyö kaupunki paikalliset yhdistykset palvelujen järjestämisestä) perusyhdistystoiminta

Lisätiedot

Joensuun seudun tuleva elinkeino-ohjelma uudella tavalla kohti tulevaisuutta. Valtuusto- ja yrittäjäseminaari Jarmo Kauppinen, JOSEK Oy 5.9.

Joensuun seudun tuleva elinkeino-ohjelma uudella tavalla kohti tulevaisuutta. Valtuusto- ja yrittäjäseminaari Jarmo Kauppinen, JOSEK Oy 5.9. Joensuun seudun tuleva elinkeino-ohjelma uudella tavalla kohti tulevaisuutta Valtuusto- ja yrittäjäseminaari Jarmo Kauppinen, JOSEK Oy 5.9.2017 Johdanto Valtuustokausittain laadittu Joensuun (kaupunki)seudun

Lisätiedot

Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi MAASEUTUOHJELMAN TUET. Riitta Bagge Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry

Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi MAASEUTUOHJELMAN TUET. Riitta Bagge Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi MAASEUTUOHJELMAN TUET Riitta Bagge Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry 2015 1 Tavoite Tavoitteena on kestävän kehityksen periaatteita noudattaen monipuolistaa, uudistaa

Lisätiedot

Puhtaiden luonnonvarojen energinen maakunta Pohjois-Karjalan maaseudun kehittämissuunnitelma vuosille 2014-2020 Sivu 12 1.10.2013 Puhtaiden luonnonvarojen energinen maakunta Pohjois-Karjalan maaseudun

Lisätiedot

Tukirahoitusinfo- ja keskusteluilta

Tukirahoitusinfo- ja keskusteluilta Tukirahoitusinfo- ja keskusteluilta Kehittämisyhdistys Kalakukko ry Jaana Paananen, toiminnanjohtaja Siilinjärven kyläparlamentti 11.1.2018 Yrityskeskus Innocum SIILINJÄRVI Rahoituksen 4,6 M jakautuminen

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuurinministeriön ja Opetushallituksen hankepäivä

Opetus- ja kulttuurinministeriön ja Opetushallituksen hankepäivä Opetus- ja kulttuurinministeriön ja Opetushallituksen hankepäivä 7.5.2019 Teemapaja: Ammatillisen koulutuksen johtaminen Opetushallitus Tuula Sumkin Vaikuttavuus vaikuttavuusketju (Sitra) 16/05/2019 Opetushallitus

Lisätiedot

HANKESUUNNITELMA 2.4.2009 PESÄMÄEN MONITOIMIALUEEN JATKOKEHITTÄMINEN

HANKESUUNNITELMA 2.4.2009 PESÄMÄEN MONITOIMIALUEEN JATKOKEHITTÄMINEN HANKESUUNNITELMA 2.4.2009 PESÄMÄEN MONITOIMIALUEEN JATKOKEHITTÄMINEN Aluearkkitehti Ilmari Mattila puh. 044-5772726 TAUSTAA Honkajoen Pesämäen monitoimialueelle on toteutettu isot kehittämistoimet vuosien

Lisätiedot

Luovan alan yritysten rahoitusmahdollisuudet

Luovan alan yritysten rahoitusmahdollisuudet Luovan alan yritysten rahoitusmahdollisuudet Keski-Suomessa Maaseudun paikalliset toimintaryhmät voivat rahoittaa mikroyritysten kehittämistoimintaa Rahoitus tulee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta

Lisätiedot

Elävät jokivarret Toimelias ja yritteliäs Peräpohjola LIITE 9

Elävät jokivarret Toimelias ja yritteliäs Peräpohjola LIITE 9 Elävät jokivarret Toimelias ja yritteliäs Peräpohjola 2014-2020 LIITE 9 Peräpohjolan kehitys ry:n valintakriteerit hankkeille Kaikkien rahoitettavien hankkeiden tulee täyttää maaseudun kehittämiseen liittyvät

Lisätiedot

Rautjärvi rajalla, sillä Simpele Järjestöfoorumi

Rautjärvi rajalla, sillä Simpele Järjestöfoorumi Järjestöfoorumi 11.3.2015 Visio 2025 Rautjärvi turvaa asukkailleen taloudellisten voimavarojen puitteissa laadukkaat lähipalvelut, mahdollisuuden vaikuttaa ja kehittää taajamia turvallisina ja maaseutumaisina

Lisätiedot

Neuvontaa Leader-ryhmät neuvovat ideoiden kehittelyssä ja valmistelussa hankkeiksi

Neuvontaa Leader-ryhmät neuvovat ideoiden kehittelyssä ja valmistelussa hankkeiksi on Rahoitusta Paikalliset päättävät alueensa yhteisöjen ja yritysten ideoiden rahoittamisesta. Leader-tuki muodostuu EU:n, valtion ja kuntien rahoituksesta Neuvontaa Leader-ryhmät neuvovat ideoiden kehittelyssä

Lisätiedot

Valtakunnallinen matkailun koordinaatiohanke Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Valtakunnallinen matkailun koordinaatiohanke Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Valtakunnallinen matkailun koordinaatiohanke 1.8.2015 31.12.2017 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Tavoitteet pitkällä aikavälillä Matkailu on osaava, kasvava ja uudistuva maaseudun elinkeino.

Lisätiedot

SISÄLTÖMARKKINOINTI. Viestintää uusissa vaatteissa vai markkinointia vanhoissa vaatteissa? @MinnaPerila

SISÄLTÖMARKKINOINTI. Viestintää uusissa vaatteissa vai markkinointia vanhoissa vaatteissa? @MinnaPerila SISÄLTÖMARKKINOINTI Viestintää uusissa vaatteissa vai markkinointia vanhoissa vaatteissa? @MinnaPerila SISÄLTÖMARKKINOINTI JA NATIIVIMAINONTA OVAT NYT IN. MIKSI? Digitaalinen maailma antaa uusia reviirejä

Lisätiedot

Palvelujen esittely. Kaupaks - aamiaistilaisuus 24.8.2012

Palvelujen esittely. Kaupaks - aamiaistilaisuus 24.8.2012 Palvelujen esittely Kaupaks - aamiaistilaisuus 24.8.2012 Tradella Oy Communicon Oy PL 248, 80101 Joensuu Puh. 050 5172 976 info@tradella.fi Puh. 044 271 8451 info@communicon.fi Y-tunnus 2342 155-3, kotipaikka

Lisätiedot

Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011

Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Joulukuu 2011 Juha Rajahalme, rakennusarkkitehti AMK RakennusArkki RA Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Inventoinnin tausta Juankosken keskustaajamassa

Lisätiedot

Levi 4 Kohti kestävää matkailua

Levi 4 Kohti kestävää matkailua Levi 4 Kohti kestävää matkailua Levi 4 Levin matkailuliiketoiminnan ja toimintaympäristön kehittämishanke Lapin luonnosta lisäarvoa matkailuun - työpaja Kittilän kunnantalo, 9.6.2015 Katja Kaunismaa, Kideve

Lisätiedot

Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry

Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry 11/9/2012 1 Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry Perustettu syksyllä 2002 10 vuotisjuhlat lokakuussa Jäsenyrityksiä lähes 170 (matkailuyrityksiä, kauppaliikkeitä, kiinteistönvälittäjiä, huoltofirmoja, liikennöitsijöitä)

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

Toimintasuunnitelma 2013. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Toimintasuunnitelma 2013 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä 1 Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Tehtävät ja painopistealueet... 3. Hanketoiminta... 3 4. Hallinto... 5. Henkilökunta ja toimisto...

Lisätiedot

Tuotantotalous päivittäisessä arjen johtamisessa. Heta Jauhiainen, talousasiantuntija Lauri Tölli, talousasiantuntija ProAgria Oulu

Tuotantotalous päivittäisessä arjen johtamisessa. Heta Jauhiainen, talousasiantuntija Lauri Tölli, talousasiantuntija ProAgria Oulu Tuotantotalous päivittäisessä arjen johtamisessa Heta Jauhiainen, talousasiantuntija Lauri Tölli, talousasiantuntija ProAgria Oulu Usein Lainaa nyt 2 krt liikevaihto Tulikin tehtyä tuo robopihatto x120x2x365

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2017 2021 KUNTASTRATEGIA KUNNAN TOIMINNAN OHJENUORANA MERKITYS JA OHJAUSVAIKUTUS Kuntalain (410/2015) 37 :n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan

Lisätiedot

Leader-rahoitus. Yritysten ja yhdistysten info 2015

Leader-rahoitus. Yritysten ja yhdistysten info 2015 Leader-rahoitus Yritysten ja yhdistysten info 2015 Mitä Leader on? Paikallisten toimijoiden kannustaminen omaehtoiseen kehittämistyöhön Opastetaan tekemään ideoista hankkeita Myönnetään Leader-rahoitusta

Lisätiedot

Kaivosvesiverkosto. Sulfator Oy. Kaisa Turunen

Kaivosvesiverkosto. Sulfator Oy. Kaisa Turunen Kaivosvesiverkosto Sulfator Oy Kaivosvesiverkosto, tarve Kaivosvedet ovat laaja kokonaisuus, joiden hallintaan liittyvä osaaminen ja tieto on hajautunutta Kaivokset ja kaivosprojektit joutuvat etsimään

Lisätiedot

Hyrian yrityspalvelut & Vaihtoaskel -hanke Asiakasvastaava Kirsi Niskala p. 0400 398 480, kirsi.niskala@hyria.fi

Hyrian yrityspalvelut & Vaihtoaskel -hanke Asiakasvastaava Kirsi Niskala p. 0400 398 480, kirsi.niskala@hyria.fi Hyrian yrityspalvelut & Vaihtoaskel -hanke Asiakasvastaava Kirsi Niskala p. 0400 398 480, kirsi.niskala@hyria.fi 1 HYRIA KOULUTUS 4.9.2014 Hyrian tarjoamat koulutukset & palvelut Yrittäjän ammattitutkinto

Lisätiedot

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti 1 Kantri ry Rahoitusta paikallisesti Kari Kylkilahti Pirkanmaan leader-ryhmien toiminta-alueet 2014-20 2 Kantri ry perustettu 1997 toimintaryhmäksi hakeutumista varten myöntää EU-hankerahoitusta maaseudun

Lisätiedot

EAKR VALINTAESITYS Hankkeen perustiedot Kysymys Vastaus Toimintalinja: Erityistavoite : Maantieteellinen kohdealue

EAKR VALINTAESITYS Hankkeen perustiedot Kysymys Vastaus Toimintalinja: Erityistavoite : Maantieteellinen kohdealue EAKR VALINTAESITYS Hankkeen perustiedot Kysymys Vastaus Hankkeen diaarinumero 2631/31/15 Hakemuksen saapumispvm 17.9.2015 Hakijan virallinen nimi Geologian tutkimuskeskus Hankkeen julkinen nimi Mineral

Lisätiedot

KUNNAN VISIO JA STRATEGIA

KUNNAN VISIO JA STRATEGIA KUNNAN VISIO JA STRATEGIA LUONNOLLISEN KASVUN UURAINEN 2016 AKTIIVISTEN IHMISTEN UURAISILLA ON TOIMIVAT PERUSPALVELUT, TASAPAINOINEN TALOUS, MENESTYVÄ YRITYSELÄMÄ JA PARHAAT MAHDOLLISUUDET TAVOITELLA ONNEA

Lisätiedot

Palveluportaat- Yhteisöjen elinkeino ja palvelutoiminnan kehittäminen

Palveluportaat- Yhteisöjen elinkeino ja palvelutoiminnan kehittäminen Palveluportaat- Yhteisöjen elinkeino ja palvelutoiminnan kehittäminen HANKKEEN TAUSTA JA TARVE Julkinen sektori on suurten muutosten edessä. Keskittämisellä ja kuntaliitoksilla ei pystytä turvaamaan palveluita

Lisätiedot

Mitä tuleva maaseudun ohjelmakausi tuo mukanaan? Yhdistysten erityistuki-info 21.5.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen

Mitä tuleva maaseudun ohjelmakausi tuo mukanaan? Yhdistysten erityistuki-info 21.5.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen Mitä tuleva maaseudun ohjelmakausi tuo mukanaan? Yhdistysten erityistuki-info 21.5.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen Ohjelmakausi 2014-2020 EU:n kaikkia rahastoja koskevat strategiset tavoitteet: älykäs, kestävä

Lisätiedot

Strategian painopistettä 1 (Elinkeinotoiminnan kehittäminen, innovaatioiden ja osaamisen lisääminen) toteuttavat hankkeet

Strategian painopistettä 1 (Elinkeinotoiminnan kehittäminen, innovaatioiden ja osaamisen lisääminen) toteuttavat hankkeet 1 Kehittämisyhdistys Kalakukko ry kaupunki Ruukki Strategian painopistettä 1 (Elinkeinotoiminnan kehittäminen, innovaatioiden ja osaamisen lisääminen) toteuttavat hankkeet Ruukki -hankkeessa kehitetään

Lisätiedot

Palveluportaat. Yhteisöjen elinkeino ja palvelutoiminnan kehittäminen

Palveluportaat. Yhteisöjen elinkeino ja palvelutoiminnan kehittäminen Palveluportaat Yhteisöjen elinkeino ja palvelutoiminnan kehittäminen HANKKEEN TAUSTA, TARVE JA TAVOITTEET Julkinen sektori on suurten muutosten edessä Keskittämisellä ja kuntaliitoksilla ei pystytä turvaamaan

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset Hyväksytty kaupunginhallituksessa 18.12.2006 Helinä Mäenpää viestintäpäällikkö Jyväskylän kaupungin viestinnän tavoite Viestintä tukee tasapuolista tiedonsaantia,

Lisätiedot

Ammatilliset oppilaitokset osana aluekehitysverkostoa

Ammatilliset oppilaitokset osana aluekehitysverkostoa Ammatilliset oppilaitokset osana aluekehitysverkostoa 21.9.2012 Kari Puumalainen Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä Kuntayhtymän johtaja Ammatillisen koulutuksen aluekehitysrooli Ammatillisen koulutuksen tarkoituksena

Lisätiedot

Leader rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa. Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry

Leader rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa. Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry Leader 2014-2020 - rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry Sivu 1 17.11.2014 ü Leader-ryhmät kaikille avoimia maaseudun kehittämisyhdistyksiä. ü Tavoitteena yritysten ja yhdistysten

Lisätiedot

Maaseutuohjelman hanketukien valintaperusteet

Maaseutuohjelman hanketukien valintaperusteet Maaseutuohjelman hanketukien valintaperusteet Valintaperusteet muodostuvat alueella valittavissa toimenpiteissä neljästä aihealueesta, joiden alla esitetään tätä avaavia alakohtia, jotka konkretisoivat

Lisätiedot

Kiehtova maisema / Intriguing Landscape

Kiehtova maisema / Intriguing Landscape Kuva: J. Lehmonen Kiehtova maisema / Intriguing Landscape Rautalammin Konneveden luontomatkailun kehittämishanke OHJAUSRYHMÄN KOKOUS 1/2016 Rositsa Bliznakova ESITYSLISTA 1.Kokouksen avaus 2.Puheenjohtajan

Lisätiedot

Yrityksen kehittämisavustus

Yrityksen kehittämisavustus Yrityksen kehittämisavustus Laki valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi 9/2014 Valtioneuvoston asetus valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi 716/2014 TEM/1012/03.01.04/2015 ohje

Lisätiedot

Winter is an attitude. Elävä kaupunkikeskusta Juhlakonferenssi 29.8.2012 Tuottaja Saara Saarteinen

Winter is an attitude. Elävä kaupunkikeskusta Juhlakonferenssi 29.8.2012 Tuottaja Saara Saarteinen Winter is an attitude Elävä kaupunkikeskusta Juhlakonferenssi 29.8.2012 Tuottaja Saara Saarteinen Winter is an attitude: Projektin tavoite 1) Winter is attitude projektin avulla halutaan elävöittää

Lisätiedot

Hallinnonalojen (eri palvelujen) välinen yhteistyö koulujen liikunnallistamisen edistämisessä

Hallinnonalojen (eri palvelujen) välinen yhteistyö koulujen liikunnallistamisen edistämisessä Hallinnonalojen (eri palvelujen) välinen yhteistyö koulujen liikunnallistamisen edistämisessä Lisää oppitunteja opetussuunnitelmaan Lisää kerhotunteja Lisää valinnaisuutta Painotteisuutta ( palvelee vain

Lisätiedot

Leaderistä rahoitusta. Karkkila Lohja Salo Vihti

Leaderistä rahoitusta. Karkkila Lohja Salo Vihti Leaderistä rahoitusta Karkkila Lohja Salo Vihti Rahoituskausi 2014-2020 Leader-toiminta Paikallisten toimijoiden kannustaminen omaehtoiseen kehittämistyöhön Opastetaan tekemään ideoista hankkeita Myönnetään

Lisätiedot

Yleishyödylliset investointihankkeet

Yleishyödylliset investointihankkeet Yleishyödylliset investointihankkeet Tiina Suutari, ryhmäpäällikkö Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 28.5.2015 Kymmenen virran sali Sivu 1 28.5.2015

Lisätiedot

Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt ja Järjestöareena

Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt ja Järjestöareena Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt ja Järjestöareena KS Järjestöareena 15.9.17 Anne Astikainen & Anu Hätinen Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt Tavoitteena järjestöjen roolin, aseman ja osallisuuden vahvistaminen

Lisätiedot