KIUKAISTEN YHTEISKOULUN ABC

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KIUKAISTEN YHTEISKOULUN ABC"

Transkriptio

1 KIUKAISTEN YHTEISKOULUN ABC PIENI OPAS KOULUMME ARKEEN lukuvuodelle

2 A Aamunavaus ABC Arviointi Jokainen koulupäivä alkaa aamunavauksella. Aamunavaus alkaa pääsääntöisesti klo Sisällöltään aamunavauksen tulee olla kouluyhteisön työtä tukeva. Tämä ABC on koulumme järjestyssäännöt. Vaikka se siis onkin osin kirjoitettu pilke silmäkulmassa, sitä on tarkoitus noudattaa. Vaihtoehtoisesti voi kärsiä erilaisia rangaistuksia koko vuoden. Kokeet, läksynkuulustelut, tuntiaktiivisuus sekä yleisesti ottaen annettujen tehtävien suorittaminen vaikuttavat arviointiin. Käytöstä arvioidaan erikseen. Ole siis aktiivinen tunnilla, noudata sääntöjä ja tee läksysi huolella, työn siisteyskin arvioidaan. Opettajat kertovat arvioinnin perusteista tarkemmin oman aineensa tunneilla. Muista myös arvioida itse omaa työskentelyäsi ja osaamistasi. C Celsius Jos on pakkasta yli 15 o C, saa olla välitunnin sisällä. Sade ei ole este ulkovälitunnille. D Depressio Jos jotakuta kiusataan koulussa, voi kiusattu tuntea olonsa masentuneeksi. Ole tukena toisille, jotta kukaan ei kärsisi depressiosta.

3 E Erityisopetus Jos joku aine ei suju, voit saada tarvittaessa erityisopetusta eli tukea ja apua oppimiseen. Osa-aikaisessa erityisopetuksessa pyritään löytämään yksilöllisiä tapoja ja tavoitteita oppimisen onnistumiseksi. Osa-aikaista erityisopetusta voidaan antaa samanaikaisopetuksena, pienryhmässä tai yksilöllisesti. Osa-aikaisen erityisopetuksen saaminen ei edellytä hallinnollista päätöstä, joten sitä voidaan tarjota oppilaalle myös osana yleistä tai tehostettua tukea (kts. alla). F Filmit Facebook Opetusfilmit ovat piristävää vaihtelua. Lärvikirja on oikein mukava koneellisen sosiaalisuuden muoto. Vaikka siellä ei naamatusten ollakaan, hyvät tavat on silti muistettava. Yhden uuden tykkäämisen kohteen saa koulusta, jolla on ihan omat sivut. G Gamma ja genetiivi Eri oppiaineissa vastaan voi tulla yllättävän vaikeita termejä ja uusia kirjaimia. Yhdessä tutkimalla ja kärsivällisesti ajattelemalla nekin varmasti opitaan. H Henkilökunta Rehtori, opettajat, siistijät, keittäjät, kanslisti, terveydenhoitaja, koulukuraattori, koulunkäynninohjaaja, kiinteistönhoitaja Muistammehan, että jokaisella kouluyhteisön jäsenellä on oikeus rauhalliseen ja turvalliseen oppimis- ja työympäristöön.

4 Koulun opettajat ja opetettavat aineet: Gustafsson Saija Haavisto Markku Huttu Alpo Korteniemi Harri Kytövuori Tuula Laeslahti Jaakko Mäki Tarja Mäkilä Jari Pruel-Santanen Regina Rautala Marja Rinne Auli Tiihonen Pirjo Varjonen Seppo perusopetus EO MU MA, FY, KE, ATK TN, LI EN, UE TN, LI KO, LI,YR RU, SA, HI,YH OP MA KU, TS ÄI,HI BI, GE, TE J Jaksot Joka vuosi on viisi jaksoa. Jaksojen vaihtuminen piristää koulunkäyntiä. Lukuvuoden jaksot: 1. jakso jakso jakso jakso jakso Juhlat Juhlat ja kirkkotilaisuudet katkaisevat aina silloin tällöin arkisen kouluaherruksen. Juhlissa tietysti käyttäydytään kulloisenkin juhlan mukaisesti, onhan se yksi sivistyksen mittari. Pidä siis huoli luokanvalvojasi käytöksestä, jottei hän pilaa luokkanne mainetta. Samalla voit miettiä omaakin käytöstäsi. Pahimmillaan huonosti kirkossa käyttäytynyt onneton oppilas aloittaa lomansa jälki-istunnolla muiden jo kirmatessa kotiin. Juhlat ja muut tilaisuudet ovat meille kaikille myös oppimistilanteita. Juhlissa asiallinen käytös ja esitysten kuuntelu ilman pulinoita tuokin hyvän mielen.

5 Jälki-istunnot Jälki-istuntoja ei välttämättä tarvitse järjestää laisinkaan. Valitettavasti homma ei kaikilla kuitenkaan kasvatuskeskusteluista (kts. alla) huolimatta aina pysy hanskassa. Siitä syystä perjantaisin päivää voidaan pidentää aina pitkälle iltaan. Jälki-istunto alkaa heti oppituntien päätyttyä klo Kukapa haluaisi tuhlata aikaansa istumalla hiljaa luokassa opettajan valvonnassa? Siksipä jälki-istuntoon ei kannata hankkiutua. Järjestyssäännöt Nämä aakkoset ovat samalla koulumme järjestyssäännöt, joita meidän jokaisen on noudatettava. Nämä säännöt ja ohjeet koskevat kouluaikaa ja koulualuetta, ja ne täydentävät lakeja ja asetuksia. K Karkit ja limsat Kasvatuskeskustelu Kerhot Makeisten ja limonaatien nauttiminen vahingoittaa jo hammaskalustoasikin, joten viisaana ja terveyttäsi ajattelevana ihmisenä et edes tuo karamelleja kouluun. Ja tiesithän, että energiajuomia nauttivat vain laiskat ja saamattomat. Siispä karkit ja limsat ovat koulussa kielletty, ellei toisin sovita. Energiajuomat ovat sitä aina. Kasvatuskeskustelu on ratkaisukeskeisyyteen pohjautuva menetelmä, joka tuo vaihtoehtoisen toimintatavan jälki-istunnolle. Keskustelussa oppilas kertoo opettajalle oman näkemyksensä tapahtuneesta, siihen johtaneista syistä sekä parannusehdotuksensa. Keskustelusta kirjataan pöytäkirja, jonka keskustelussa läsnä olleet allekirjoittavat. Tämän jälkeen oppilas vie pöytäkirjan kopion huoltajalle ja kertoo, mitä on tapahtunut. Huoltaja allekirjoituksellaan vahvistaa nähneensä pöytäkirjan kopion, joka palautetaan kouluun. Tavallisesti myös sovitaan seurannasta. Kotona olisi vielä hyvä keskustella asiasta. Koulussa on monenlaisia kerhoja, jotka toimivat perjantai-iltapäivisin ja jatkossa myös maanantaisin. Kerhot alkavat syyskuun alussa, ja niistä puhutaan tarkemmin elokuun aikana.

6 Kiusaaminen KiVa - Koulu Koti ja koulu Ketään ei saa kiusata. Kiusaaminen on törkeää ja siitä seuraa rangaistus. Koulukiusaaminen ei koulumme oppilaiden tapoihin kuulu, ei edes aloittavien seitsemäsluokkalaisten leikkimielinen kiusoittelu. Jos kaikesta huolimatta huomaat jonkun epäkypsän ja lapsellisen yksilön kiusaavan pienempiään, puutu ihmeessä asiaan tai kerro asiasta jollekulle opettajalle tai vaikkapa tukioppilaalle. Fiksuimmat menevät kiusatun puolelle auttamaan tätä eivätkä ainakaan hiljaisella hyväksynnällä ole tukemassa kiusaajaa. Opettajalle kertominen ei ole "kielimistä" vaan osoittaa, että sinulla on selkärankaa auttaa vaikeuksissa olevia. Koulumme on virallisestikin kiusaamisen vastainen koulu. KiVa Koulu ohjelma, jossa koulumme on mukana, on opetusministeriön rahoituksella Turun yliopistossa kehitetty toimintamalli koulukiusaamisen vähentämiseksi. KiVa-lyhenne muodostuu sanoita Kiusaamisen Vastainen tai Kiusaamista Vastustava. Sana herättää myös mielikuvan mukavasta koulusta, jossa kaikilla on kiva olla. Kiusaamiseen suhtaudutaan koulussamme siis vakavasti eikä sitä sallita missään muodossa. KiVa Koulu-hanke ja KiVa-tiimimme pitävät osaltaan huolen tästä. Koulusta ollaan yhteydessä kotiin aina kun on tarvetta. Kotoa toivotaan myös tiivistä yhteydenpitoa. Koulumatkat ja kulkuvälineet Koulun alue Koulumatkoilla noudatetaan koulun järjestyssääntöjä ja liikennesääntöjä. Polkupyörät, mopot ja mopoautot säilytetään niille erikseen varatuilla paikoilla. Kouluun kuljetaan pyörillä, kävellen, mopoilla tai bussilla. Matkoilla muistetaan asiallinen käytös. Koulun alueelta ei poistuta ilman lupaa. Tämä sääntö ei ole olemassa kiusan vuoksi, vaan sen tarkoitus on taata kaikkien meidän turvallisuus. Välituntialuetta on pääsääntöisesti koulumme keskipiha. Jalkapallo ja koripallo ovat suosittuja välituntiaktiviteetteja, ja niitä saakin harrastaa välituntisin niille tarkoitetuilla alueilla. Muistathan palauttaa pallot opettajanhuoneen oven luokse laatikkoon välitunnin päätyttyä.

7 Koulun omaisuus Kouluterveydenhoitaja Kuljetukset Kännykkä Koulun omaisuutta käsitellään varoen. Tahallisesti rikotut asiat korvataan itse. Vahingonkorvauslaki.http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1974/ Tahallisesta vahingosta ilmoitetaan myös aina huoltajalle. Meidän kaikkien terveydestä pitää hyvää huolta terveydenhoitajamme Heli Malmi, jonka tavoittaa numerosta Hänen vastaanottonsa sijaitsee koulun L-siivessä. Hän on paikalla maanantaisin ja keskiviikkoisin, ja tarkemmat vastaanottoajat käyvät ilmi opettajainhuoneen oven läheisyydestä löytyvältä ilmoitustaululta. Kouluterveydenhoitaja pyrkii tapaamaan jokaisen oppilaan vähintään kerran lukuvuoden aikana. Helille voi kertoa kaikki mieltä painavat asiat. Koulukuljetuksen aikana pätevät samat säännöt kuin kouluaikana. Retkille kuljemme yleensä bussilla. Oppitunneilla kännykkä pidetään äänettömänä. Kännykkää ei myöskään ole soveliasta pitää esillä oppitunnin aikana. Sinun oppimistuloksistasi huolestunut opettaja kiikuttaa herkästi pulpetilla lepäilevän tai laukussa soivan kännykän rehtorin kansliaan, josta sen periminen saattaa osoittautua sangen ikäväksi kokemukseksi. Kännykät eivät siis tunnilla näy eivätkä kuulu. Ruokaillessa kännykän räplääminen on moukkamaista ja siksi siitä mainitaankin lisää kohdassa ruokailu. L Liikuntavarusteet Liikunnanopettajat Tarja, Harri ja Jaakko kertovat hyvissä ajoin tunnin ohjelmasta ja tarvittavista välineistä. Varmuuden vuoksi ota aina mukaasi liikuntatunnille verryttelyhousut, vaihtopaita, pyyhe ja peseytymisvälineet. Suositeltavaa on ottaa myös mukaan vesipullo ja sisäpelikengät.

8 Linja-automatkat Loma-anomukset Lumipallot Luokanvalvoja Linja-automatkat järjestetään aamuisin ja iltapäivisin koululta sinulle lähimmälle pysäkille. Matkalla pätevät nämä samat järjestyssäännöt. Yhdestä kolmeen päivään kestävän loman esimerkiksi perheen yhteistä lomamatkaa varten myöntää luokanvalvojasi ja sitä pidemmät lomat puolestaan rehtori. Loma-anomuskaavakkeen saat pyytäessäsi luokanvalvojaltasi. Muista kuitenkin, että kohtuus kaikessa, lomailussakin. Tosiasia on, että ylimääräinen lomailu aina haittaa koulutyötä ja aiheuttaa päänvaivaa kaikille osapuolille. Kovin suopeasti ei työnantajasikaan tule tulevaisuudessa katsomaan alituisia lomapyyntöjä. Yksittäisten tuntien osalta (esim. lääkärikäynnit, esiintymiset, urheilukilpailuihin osallistumiset tms.) lupa pyydetään etukäteen ja ajoissa luokanvalvojalta tai kyseisen tunnin/tuntien opettajalta. Suoritetut tehtävät on hyvä näyttää ajoissa ja oma-aloitteisesti. Lumi on ihmeellinen ja ihana asia. Lumipallojen heittely taasen on kaikkea muuta; vaarallista ja tyhmääkin. Koulun pihalle voit lumipalloista rakentaa vaikka kauniin lumilyhdyn, mutta ilmassa ne eivät täällä lennä. Luokanvalvojasi kanssa hoidat mm. seuraavia asioita: lukujärjestykset, yhteydenpito kotiin, poissaolot ja myöhästymiset, loma-anomukset, päivänavaukset jne. Luokanvalvojasi sana painaa myös erikoisen paljon vaikkapa stipendien myöntämisessä, joten hänen kanssaan kannattaa pysyä hyvissä väleissä ja hoitaa kaikki asiat ajallaan. Lukujärjestykset Noudata lukujärjestystä! Muista, että lukujärjestys vaihtuu joka jakson alussa. Jokaisella on oma henkilökohtainen lukujärjestyksensä, joka on nähtävillä Wilmassa.

9 Läksyt Läksyihin kannattaa panostaa, koska kun teet ne, opit samalla. Niitä ei kannata kopioida kaverilta, koska silloin et opi itse mitään. Ja lukuläksytkin ovat yhtälailla läksyjä. Hyvä sääntö on tehdä läksyt heti koulupäivän päätyttyä; pieni välipala ja hetkeksi hommiin, niin koko ilta jää vaikkapa harrastuksille! M Muistiinpanot Myöhästyminen Muistiinpanot ovat hyvä tapa kerrata kokeeseen, joten niitä olisi hyvä tehdä tunnilla. Opettajan tekemät muistiinpanot, jotka kirjoitetaan vihkoon, on myös syytä laittaa huolellisesti ylös. Kukapa haluaisi menettää sekuntiakaan arvokkaasta opetuksesta, ja siksipä oppitunneilta ei koulussamme ole tapana myöhästyä. Jokaisesta myöhästymisestä tulee merkintä, kolmesta jo enemmän harmia. Yksinkertainen ohjeemme kuuluu: älä myöhästy! N Nuorisotilat Yläkouluikäisille on olemassa nuorisotilat, Panelian Kämppä ja Eurakosken nuorisotila, jotka ovat avoinna ilmoitettuina aikoina. O Opettajat Oppilaat Opettavat tunnilla ja pitävät järjestystä. Opettajallakin on oikeus työrauhaan. Oppilaathan ovat koko koulumme olemassaolon tarkoitus. Perusopetuslain mukaisesti jokaisella oppilaalla on mm. oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Oppilaalla on työpäivinä myös oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta sekä oppilaanohjausta. Oikeuksien lisäksi oppilaalla on lain mukaan myös velvollisuuksia. Oppilaan tulee osallistua opetukseen ja hänen on myös suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti.

10 Opetussuunnitelma Ohjeet Opiskeluvälineet Opetussuunnitelma ohjaa koko koulun toimintaa. Yhteisiä ohjeita pitää noudattaa, jotta arki sujuu. Nämä ohjeet ja säännöt ovat yhteisiä ja ne koskevat koko koulun väkeä. Opiskeluvälineet, kuten kynät, kumi ja kirjat, pitää olla mukana koulussa. Tapahtumapäivinä kannattaa repun tarpeellisuutta tiedustella vaikkapa luokanvalvojalta. Oppimisen ja koulunkäynnin tukeminen Oppimista ja koulunkäyntiä tuetaan kolmella tasolla. Jokaista oppilasta tuetaan koulussa saavuttamaan tavoitteensa edellytystensä mukaisesti. Kaikille oppilaille tarvittaessa kuuluva yleinen tuki on osa kaikkea kasvatusta ja opetusta. Jos havaitaan, että perusopetus ei riitä, tehdään jotakin tietoisemmin toisin ja tuetaan yleisen tuen keinoilla, kuten eriyttämällä, oppilaanohjauksella ja tukiopetuksella. Jos tuen tarve kasvaa ja yleinen tuki ei riitä, arvioidaan oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin tilanne ja siirrytään tehostettuun tukeen, joka on jatkuvampaa, voimakkaampaa ja yksilöllisempää tukemista. Oppilaalle tehdään oppimissuunnitelma. Hän voi tarvita esimerkiksi oppilashuollon tukea, osa-aikaista erityisopetusta, avustajapalveluita tai ohjaus- ja tukipalveluita. Jos tehostettu tuki ei riitä, tehdään oppilaan oppimisen tilanteesta selvitys ja tehdään hallintopäätös erityiseen tukeen siirtymisestä. Tällöin oppilaalle laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Oppilas voi tarvita erityisopetuksen lisäksi esimerkiksi oppilashuollon tukea, apuvälineitä, avustajapalveluita, ohjaus- ja tukipalveluita. Kaikilla tuen tasoilla toimitaan yhteistyössä oppilaiden, huoltajien ja opettajien kanssa, ja varsinkin tuen tarpeen kasvaessa moniammatillisen yhteistyön merkitys korostuu.

11 Oppilashuolto Oppilaskunta Oppikirjat Oppilaanohjaus Oppilashuollolliset toiminnat on tarkoitettu tukemaan oppilaan koulunkäyntiä ja auttamaan häntä selviytymään erilaisista elämäntilanteista - yhdessä vanhempiensa kanssa. Koulun oppilashuolto rakentuu yleis- ja erityisopetuksen tarjoamista mahdollisuuksista, terveydenhoidosta, hammashuollosta, ruokailusta sekä koulukuraattorin, psykologin, puheterapeutin ja perheneuvolan tarjoamista palveluista. Oppilashuoltoon osallistuvilla työntekijöillä on vaitiolovelvollisuus. Oppilashuoltoryhmä (OHR) on säännöllisesti koulussa kokoontuva moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat rehtori, terveydenhoitaja, erityisopettaja, psykologi ja koulukuraattori, sekä tapauskohtaisesti aineenopettaja. Kaikki oppilaat kuuluvat oppilaskuntaan. Oppilaskunnan hallitus kertoo oppilaitten mielipiteet ja vaikuttaa asioihin. Koulumme uusi oppilaskunnan hallitus valitaan vaaleilla heti elokuussa. Oppilaskuntaa ohjaa tänä lukuvuonna kotitalouden opettajamme Tarja. Oppikirjoja tulee käsitellä erittäin asiallisesti. Osa kirjoista on oppilailla vain lainassa. Kadonneen tai tuhoutuneen oppikirjan tilalle pitää hankkia uusi. Oppilaanohjaukseen kuuluu mm. koulun käytäntöihin tutustuminen, oppimaan opiskelu, valinnaisaineasiat sekä peruskoulun jälkeisen opiskelun suunnittelu. Opo ohjaa, auttaa ja tukee parhaansa mukaan jokaista oppilasta kaikissa mahdollisissa koulunkäyntiin liittyvissä asioissa.

12 P Palttoot, päähineet ja popot Penaali Pistokoe Poissaolot Takit ja lakit kuten myös kengät ovat saaneet omat paikkansa koulutalomme nerokkaassa suunnittelussa. Niille on nimittäin varattu naulakot. Siksipä kenenkään ei tarvitse käyttää oppituntien aikana omaa päätään tähän tehtävään, sillä lippalakit koulussa (ja muuallakin Suomessa) vallitsevan pukeutumiskäytännön mukaan eivät ole sisätiloissa päässä. Samoin päällystakit naulakossa säilytettyinä eivät ruttaannu, kuten niille käy tuolin selkämyksellä. Jätä siis takkisikin naulaan, mutta älä kuitenkaan jätä takkisi taskuihin koko maallista omaisuuttasi tai muutakaan arvokasta. Mopokypärillekin on koulussamme oma naulakko. Jokaiselle on varmasti sanomattakin selvää, ettei toisen omaisuuteen, ei takkeihin eikä kypäriin, kosketa. Penaali on oiva apu opiskelussa. Oppilas kuljettaa penaalia repussa, jotta kynät eivät olisi sikin sokin sekaisin repun pohjalla. Opettaja voi pitää pieniä testejä, joiden avulla opettaja selvittää oppilaan taidot. Sairastuminen saattaa joskus ikävästi katkaista innokkaan opiskeluvireen ja johtaa jopa siihen, että joudut ikäväksesi olemaan poissa koulusta. Jotta luottamukselliset välit opettajiisi säilyvät, muista huolehtia poissaolojesi selvityksestä heti. Näin vältyt typeriltä pinnausepäilyiltä. Huoltaja ilmoittaa poissaolosta viimeistään ensimmäisen poissaolopäivän aamuna Wilmassa tai puhelimitse. Poissaolot selvitetään Wilmassa. Luvattomat poissaolot korvataan. Jos joudut olemaan kokeesta poissa, sinun on otettava itse yhteyttä kyseiseen opettajaan ja sovittava, milloin mahdollisesti voit suorittaa kokeen. Etenkin, jos etukäteen tiedät olevasi poissa kokeesta esimerkiksi lomamatkan vuoksi, on viisainta sopia jo silloin koejärjestelyistä opettajan kanssa. Erillisen kokeen järjestäminen on kuitenkin opettajan harkinnassa. Puheenvuoro Viittaus on vanha, kohtelias ja edelleen oikein toimiva keino saada luokassa puheenvuoro.

13 Päihteet Tarvitseeko tästä puhuakaan? Koulumme on täysin päihteetön. Piste. R Rangaistukset ja jälki-istunnot Retket Roskat Ruma kielenkäyttö Jos rikot sääntöjä, saat rangaistuksen. Rangaistus on vähintään puhuttelu, kasvatuskeskustelu, jälki-istunto tai maksimissaan jopa koulusta erottaminen. Peruskouluasetus kertoo, että "jos oppilas ei noudata koulun järjestystä, käyttäytyy sopimattomasti tai on tehtävissään huolimaton, hän syyllistyy rikkomukseen" ja "opettaja voi nuhdella oppilasta, poistaa oppilaan luokasta tai määrätä enintään kahden tunnin jälki-istunnon". Järeämpiä rankaisukeinoja käyttävät sitten rehtori, sivistystoimenjohtaja tai sivistys- ja koulutuslautakunta. Retkiaika on myös kouluaikaa, joten retkillä noudatetaan koulun sääntöjä. Retket, vierailukäynnit ja opintomatkat ovat oppilaille näytön paikka. Pisimmälle menneet ovat jopa osanneet esittää kiinnostuneilta vaikuttavia kysymyksiä opintokäyntien yhteydessä. Tarkoitushan on elävöittää opetusta eikä saattaa opettajaa häpeämään silmät päästään. Mukavasti käyttäytyvien oppilaiden kanssa opettajakin lähtee helpommin uudestaan luokan ulkopuolelle. Huonosti käyttäytyville taas järjestetään seuraavan opintoretken ajaksi vähemmän mukavaa puuhaa koululla. Roskat laitetaan roskikseen, eikä niitä heitetä maahan tai käytäville. Jos roskaat koulualueella, olet siivousvelvollinen. Roskia varten koulumme tiloihin on sijoitettu erittäin helppokäyttöisiä roskakoreja, jotka ovat yläpäästään avonaisia ja joita jokainen osaa myös käyttää. Lisäksi koulullemme on rakennettu hieno jätteiden lajittelupiste, joka otetaan käyttöön heti. Ruma kielenkäyttö on alkukantaista, brutaalia ja osoittaa suoranaista tyhmyyttä. Fiksu ihminen ei tarvitse voimasanoja tullakseen ymmärretyksi.

14 Ruokailu Koko koulumme poppoo syö klo alkaen. Poikkeuksena perjantai, jolloin ruokailu alkaa jo Kärsivällisyyttä ja ymmärrystä monesti tarvitaan, mutta odotus taatusti palkitaan. Puoli tuntia riittää varmasti ruokailuun. Ethän siis myöhästy seuraavalta tunnilta. Ruokailutavat erottavat ihmisen lähisukulaisestamme apinasta, siksi emme syökään sormin ja sotkuisesti. Pöytäkin jää näin ollen jäljiltämme siistiksi. Kaikkea pruukataan maistaa ainakin vähäisen ja ruokaa otetaan sen verran kuin masuun mahtuu. Ruoka suussa puhuminen antaa ihmisestä melko sivistymättömän kuvan, ja siksi tietysti annamme ruokarauhan myös niille, jotka eivät välttämättä ole kiinnostuneita kuulemaan nerokkaita ja kovaäänisiä ajatuksiasi (miellyttävä seurustelu on tietysti asia erikseen). Oma hillitty ja sivistynyt käytös osaltaan luo kaikille viihtyisän lounashetken, johon kuuluu mukava ruokapöytäkeskustelu. Kämmeneen juurtunut kännykkä tai muu vekotin ei sen sijaan ole hyvien pöytätapojen mukaista, joten niitä siirrytään räpläämään välitunnille. S Suomen laki Sairastuminen koulussa Suvaitsevaisuus Koulussa noudatamme Suomen lakia. Sairastuessasi kouluaikana pyydä luokanvalvojalta lupa lähteä kotiin. Luokanvalvoja sopii kotiinlähdöstäsi kotiväen kanssa. Suvaitsevainen ihminen on sivistynyt ihminen. Erilaisuus on rikkaus. Älä arvostele toista sen perusteella, miltä hän näyttää. T Tapaturmat Tasa-arvo Tapaturman sattuessa ota välittömästi yhteys joko terveydenhoitajaan tai lähimpään opettajaan. Jos vaikka käsi murtuu, niin pitää mennä sanomaan opettajalle. Ketään ei saa syrjiä ja kaikki pitää ottaa mukaan, vaikka olisi erilaisen näköinen.

15 Teemapäivät ja tapahtumat Tukiopetus Tukioppilaat Tupakointi Työ- ja loma-ajat Teemapäivät ja tapahtumat ovat mukavaa virkistystä koulussa. Niistä tiedotetaan hyvissä ajoin etukäteen luokanvalvojan tunnilla, ilmoitustaululla, Wilmassa tai muuten sopivassa paikassa. Jos tarvitset oppimiseen apua, pyydä rohkeasti opettajalta tukiopetusta. Tukioppilastoiminta on peruskoulussa toimiva tukijärjestelmä, joka perustuu vertaistuen ajatukseen. Tukioppilas on tavallinen, vapaaehtoinen oppilas, joka haluaa toimia kouluyhteisön hyväksi ja auttaa muita oppilaita. Tukioppilaat saavat koulutuksen, ja toiminnasta vastaa koulussa työskentelevä aikuinen ohjaaja. Tukioppilaat ovat luokkalaisia oppilaita, jotka koulutetaan toimimaan nuorempien oppilaiden kanssa ja heidän tukenaan. Tukioppilastoiminnan tavoitteena on edistää hyviä toverisuhteita, kouluviihtyvyyttä, yhteisvastuuta sekä turvallista ja kannustavaa ilmapiiriä koulussa. Tänä lukuvuonna tukioppilaina toimivat seuraavat oppilaat 9A) Veera Filppula, Ella-Mari Haapio, Sini Jokinen, Sonja Kemppainen, Iida Kuusela 9B) Tiia Mäkelä, Tiia Valonen, Suvi Viikilä, Reea Viitasalo 8A) Liisa Jaakkola, Milla Timoska, Netta Viitasalo 8B) Saara Ansio, Saara Filppula, Jaan Männistö, Wilhelmiina Nurmi Tupakointi aiheuttaa syöpää ja vaarantaa muutenkin terveytesi, niinpä viisas ihminen ei tupakoi. Sitä paitsi koulussa tupakointi on yksiselitteisesti kielletty (ja Suomen lain mukaan alle 18-vuotiailta muuallakin ja kokonaan). Koulutyö alkoi torstaina klo Syysloma (viikko 43) Joululoma Kevään koulutyö alkaa keskiviikkona Talviloma (viikko 8). Pääsiäisloma Vappu perjantai Helatorstai Kesälomalle lähdetään lauantaina

16 Peruskoulun päivittäisen työajat Ma Ti Ke To Pe V Valinnaisaineet Vanhempainillat Välitunnit Kansainvälistä kokkausta, kuntosaliharjoittelua, käsitöitä, yrittäjyyttä, saksan kieltä, musiikillista menoa, remonttihommia, pieneläimiin tutustumista, digikuvausta, piirtämistä, kotisivujen tekoa, multimediaa ja pistehitsausta; valinnaisaineiden lista on pitkä ja monipuolinen. Valinnaisaineiden tehtävä on syventää ja laajentaa yhteisten aineiden, erityisesti taito- ja taideaineiden, aihekokonaisuuksia oppilaiden oman valinnan mukaan. Koulussamme valinnaisaineet sijoitetaan siten, että kahdeksannella luokalla valinnaisaineita opiskellaan kahdeksan kurssia (eli 8 vuosiviikkotuntia) ja yhdeksännellä viisi. Oppilaiden kanssa valinnaisaineista puhutaan pitkin lukuvuotta. Huoltajille pidetään valinnaisaineinfo maalis-huhtikuussa Vanhempainillat ovat virallisen vapaamuotoista turinointia huoltajien ja vanhempien kesken koulun tiloissa. Jokaiselle luokalle järjestetään oma vanhempainilta heti syksyn alussa, ja niistä tulee tietoa elokuun aikana. Lisäksi pidämme mm. yhteishakuillan 9.-luokkalaisille hyvissä ajoin ennen virallista hakua. Koulupäivähän koostuu välitunneista, joita oppitunnit piristävästi katkaisevat. Välitunnit koulussa vietetään keräten voimia seuraavan tunnin koitoksia varten. Välituntialueena on koulun sisäpiha. Koripallo- ja jalkapallokenttä ovat oppilaiden käytössä myös välituntisin. Notkuminen näillä kentillä edellyttää kuitenkin pelaamiseen osallistumista.

17 Välituntivalvoja Valvoo aina välitunteja. W Wilma WC Koulumme oma Wilma on osoitteessa https://wilma.eura.fi/. Nettisivu ja eräänlainen sähköinen reissuvihko, josta näkee mm. poissaolot ja myöhästymiset. Wilmaa käyttävät opettajat, opiskelijat, huoltajat sekä koulun henkilökunta. Wilmalla valitaan kursseja, arvioidaan, merkitään poissaoloja, selataan työjärjestyksiä, laaditaan ja luetaan tiedotteita sekä tehdään paljon muuta koulunkäyntiin liittyvää. Wilman käyttö on turvallista eikä käyttäjän koneelle tarvitse erikseen asentaa mitään. Tarvitaan ainoastaan selain ja käyttäjätunnukset. Liittymää voivat käyttää niin opiskelijat, huoltajat, opettajat kuin muukin henkilökunta. Kullekin käyttäjäryhmälle määritellään asiat, joita he pääsevät Wilman kautta tekemään ja näkemään. Pidä hyvää huolta käyttäjätunnuksestasi ja salasanastasi. Jos kuitenkin käy niin köpelösti, että unohdat tai kadotat ne, ota yhteyttä Erja-kanslistiin. Vessa eli vesikäymälä. Siellä käydään välkällä ja yksin! X Xylitol Vaikka purkka onkin hyvää hampaille, niin tunneilla purkat pysyvät kuitenkin paketeissaan. Y Yhteystiedot

18 Euran kunta Sivistystoimenjohtaja Teija Vuohijoki Rehtori Jaakko Laeslahti Kanslisti Erja Koivukoski Opettajainhuone Erityisopetus Saija Gustafsson Ruokala Henna Suominen ja Hannele Mikkola Siistijät Jaana Pohjonen Sari Valtonen Terveydenhoitaja Heli Malmi Talonmies Mika Korte Terveysasema, Panelia Yökoulu Koulun tiloissa järjestettävä, yli yön kestävä, luokkien keskeinen leiri. Yöuni Hyvä yöuni on elämälle välttämätöntä ja keskeinen terveyden osatekijä. Se edistää vastustuskyvyn kehittymistä. Myös oppiminen ja muistaminen edellyttävät riittävää nukkumista. Opittujen asioiden siirtyminen työmuistista pitkäkestoiseen muistiin edellyttää riittävää lepoa, ja uni auttaa myös löytämään ratkaisuja valveilla syntyneisiin ongelmiin. Hyvää yötä ei toivoteta siis turhaan. Yhteistyö Siinä on tunnetusti voimaa! Se on työskentelyä, jota tehdään yhteisesti/toimitaan yhdessä.

19 Iloista ja rauhallista lukuvuotta ! Pidetään toisistamme huolta.

KIUKAISTEN YHTEISKOULUN ABC

KIUKAISTEN YHTEISKOULUN ABC KIUKAISTEN YHTEISKOULUN ABC PIENI OPAS KOULUMME ARKEEN lukuvuodelle 2012-2013 A Aamunavaus ABC Arviointi C Celsius D Depressio E Erityisopetus Jokainen koulupäivä alkaa aamunavauksella. Aamunavaus alkaa

Lisätiedot

Oppilaiden tuominen aamulla koulun pihaan autolla on kielletty. Oppilaat tuodaan ja haetaan koulun lähikatujen, lähinnä Okkerinkadun varrelta.

Oppilaiden tuominen aamulla koulun pihaan autolla on kielletty. Oppilaat tuodaan ja haetaan koulun lähikatujen, lähinnä Okkerinkadun varrelta. JYVÄSKYLÄN STEINERKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT LUOKAT 1-8 Tehtävä ja tavoitteet Järjestyssäännöt ovat koulun opetussuunnitelmaa täydentäviä käytännön toimintaohjeita, joilla pyritään takaamaan kaikkien turvallisuus,

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT A. YLEISET SÄÄNNÖT 1. Järjestyssäännöillä edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA

SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA Voimassa 1.11.2014 alkaen 1 KOULUN ALUE, TILAT JA KOULUMATKAT Koulun alueena pidetään koulurakennusta, koulun pihaa sekä kaikkia,

Lisätiedot

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä.

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä. Kalevankankaan koulu Henkilökuntakokous 25.5.2011 TURVALLINEN OPISKELUYMPÄRISTÖ JA JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE Perusopetuslain 29 :n mukaan opetukseen osallistuvilla

Lisätiedot

Puolankajärven koulun järjestyssäännöt

Puolankajärven koulun järjestyssäännöt Puolankajärven koulun järjestyssäännöt I TAVOITTEET II KOULUAIKA III OPPITUNNIT Järjestyssääntöjen tavoitteena on koulun työrauhan ja järjestyksen turvaaminen koulun kokonaistavoitteiden edistämiseksi

Lisätiedot

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 31.1.2000 Yleistä 1 Koulun alue on kortteli 57-YO. Koulun piha-alue on koulukiinteistön, Rantatien sekä koulun kentän erottama alue. 2 Kouluajaksi katsotaan

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

1. Kolmiportainen tuki

1. Kolmiportainen tuki 1 1. Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Suunnataan pedagogiseen selvitykseen perustuen, opetuspäällikön päätöksellä oppilaalle, jonka selviytyminen perusopetuksesta edellyttää yksilöllisiä opetusjärjestelyjä.

Lisätiedot

OPPITUNNIT POISSAOLOT

OPPITUNNIT POISSAOLOT KOULUJEN YHTEISET TOIMINTASÄÄNNÖT OPPITUNNIT TERVEHTIMINEN Oppituntien aloitus tehdään selkeästi työrauhaa kunnioittaen. Uuden oppilasryhmän kanssa tunti alkaa tervehtimällä seisten. Vierailijan saapuessa

Lisätiedot

Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt

Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt 1 Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt Kasvatus- ja sivistyslautakunta 31.8.2011 64 2 SISÄLLYS 1. SÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE...3 1.1. Järjestyssääntöjen tarkoitus...3 1.2. Viittaukset

Lisätiedot

HAMINAN KOULU - OHJEISTUKSIA KOULUTYÖHÖN. Päivitys 15.4.2015

HAMINAN KOULU - OHJEISTUKSIA KOULUTYÖHÖN. Päivitys 15.4.2015 HAMINAN KOULU - OHJEISTUKSIA KOULUTYÖHÖN Päivitys 15.4.2015 ASIA KÄYTÄNTÖ RANGAISTUS Molemmat koulut: Yleinen käyttäytyminen Noudatan hyviä tapoja. En turmele koulun omaisuutta. - Suun soittaminen kasvatuskeskustelu

Lisätiedot

Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2014-2015

Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2014-2015 Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2014-2015 Koulun alkaessa Vuodet eivät ole veljiä keskenään! Kun viime kouluvuosi polkaistiin käyntiin tutuilla opettajilla ja muulla henkilökunnalla, niin tämä vuosi

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula. http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula. http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/ KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/ 1. LUKUVUODEN 2012-2013 TYÖ JA LOMA-AJAT LUKUVUOSI 2012-2013 Syyslukukausi 14.8.2012 (ti) - 21.12.2012

Lisätiedot

KAUHAJOEN KOULUKESKUKSEN YLÄLUOKKIEN PELISÄÄNNÖT

KAUHAJOEN KOULUKESKUKSEN YLÄLUOKKIEN PELISÄÄNNÖT KAUHAJOEN KOULUKESKUKSEN YLÄLUOKKIEN PELISÄÄNNÖT Peruskoulun oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti (perusopetuslaki 35 ) 1. OPPITUNNIN ALKAMINEN JA PÄÄTTYMINEN

Lisätiedot

Koulurauhaasiakirja. Rehtorikokoukset 13.1.2014 ja 12.3.2014 Opetus- ja varhaiskasvatusltk 27.3.2014

Koulurauhaasiakirja. Rehtorikokoukset 13.1.2014 ja 12.3.2014 Opetus- ja varhaiskasvatusltk 27.3.2014 Koulurauhaasiakirja Rehtorikokoukset 13.1.2014 ja 12.3.2014 Opetus- ja varhaiskasvatusltk 27.3.2014 Seuraavassa lain täsmennyksiä 1.1.14 alk. 35 a Kasvatuskeskustelu Oppilas, joka häiritsee opetusta tai

Lisätiedot

KAUHAJOEN KOULUKESKUKSEN YLÄLUOKKIEN PELISÄÄNNÖT

KAUHAJOEN KOULUKESKUKSEN YLÄLUOKKIEN PELISÄÄNNÖT KAUHAJOEN KOULUKESKUKSEN YLÄLUOKKIEN PELISÄÄNNÖT Peruskoulun oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti (perusopetuslaki 35 ) 1. OPPITUNNIN ALKAMINEN JA PÄÄTTYMINEN

Lisätiedot

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014 TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014 Lielahden koulu tänään Oppilaita on yhteensä 577-264 oppilasta vuosiluokilla 1-6 - 313 oppilasta vuosiluokilla 7-10 Luokkia - 7. luokkia

Lisätiedot

koululääkäri Susanna Nyberg-Simola

koululääkäri Susanna Nyberg-Simola Lukuvuositiedote 2014-2015 HENKILÖKUNTA opettajat: 1a 1b 2.lk 3a 3b 4.lk 4.-5.lk 5.lk 6.lk pienluokka laaja-alainen eo: rehtori Päivi Lipsanen Jenni Nieminen Jaana Kukkonen Anu Terho Noora Vesterinen Laura

Lisätiedot

NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE)

NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE) NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE) Tuki jaetaan kolmeen portaaseen: 1. Yleinen tuki Tuki on tilapäistä ja ennaltaehkäisevää. 2. Tehostettu tuki Oppilaalla oppimissuunnitelma, tuki on jatkuvaa/säännöllistä.

Lisätiedot

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Tuettu oppimispolku Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Turvallinen ja yhtenäinen oppimispolku Porvoossa halutaan turvata lapsen

Lisätiedot

Oppilashuoltosuunnitelma Koulukohtainen osuus

Oppilashuoltosuunnitelma Koulukohtainen osuus Oppilashuoltosuunnitelma Koulukohtainen osuus Koulu Kuulammen koulu Lukuvuosi 2014-2015 Oppilashuollon palvelujen järjestäminen ja oppilashuollon toimintatavat Koulukohtaisen oppilashuoltoryhmän Kokoonpano

Lisätiedot

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA 4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN ILMAJOELLA Ilmajoella perusopetuksen oppilaille annettava oppimisen ja koulunkäynnin tuki on muuttunut kolmiportaiseksi. Tuki jaetaan kolmeen tasoon: 1. yleinen tuki, 2.

Lisätiedot

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Syreenin koulu, Teuva puh. +358 6 24134350 http://www.syreeninkoulu.fi ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Syreenin koulun

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa 29.3.2012 Ikaalinen Ohjelma Klo 14-14.20 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa aluekoordinaattorit Marika Korpinurmi, Mari Silvennoinen

Lisätiedot

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi 2015-16

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi 2015-16 METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ Lukuvuosi 2015-16 Luokat ja henkilökunta Ensi lukuvuoden 4A ja 4B 5ABCDE laaja-alainen erityisopettaja Päivi Juustila englannin ja saksan opettaja teknisen työn opettaja koulunkäynnin

Lisätiedot

Luokanopettajan tilalle tulee useita aineenopettajia. Melkein kaikissa aineissa on eri opettaja.

Luokanopettajan tilalle tulee useita aineenopettajia. Melkein kaikissa aineissa on eri opettaja. Mikä sitten muuttuu? Yläkouluun tullessasi opiskelu muuttuu entistä itsenäisemmäksi. Opiskelu saattaa tuntua aluksi vapaammalta, mutta oma vastuusi asioiden hoitamisesta kasvaa, ja monet asiat pitää hoitaa

Lisätiedot

KÄSIKIRJA KUUDESLUOKKALAISELLE 2016

KÄSIKIRJA KUUDESLUOKKALAISELLE 2016 KÄSIKIRJA KUUDESLUOKKALAISELLE 2016 Mikä sitten muuttuu? Yläkouluun tullessasi opiskelu muuttuu entistä itsenäisemmäksi. Opiskelu saattaa tuntua aluksi vapaammalta, mutta oma vastuusi asioiden hoitamisesta

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu 1. LUKUVUODEN 2013-2014 TYÖ JA LOMA-AJAT Syyslukukausi 12.8.2013 (ma) - 21.12.2013 (lauantai) Syysloma 14.10.-20.10.2013

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2015-2016 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu

Opetussuunnitelma. Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu Opetussuunnitelma Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu 1 Hyväksytty opetuslautakunnassa 12.4.2011 Johdanto Perusopetuslaki on muuttunut osittain 24.6.2010 (PoL 642/2010). Tästä johtuen myös perusopetuksen

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KÄSIKIRJA

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KÄSIKIRJA PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KÄSIKIRJA Oulunsalo Opetussuunnitelman perusteet muuttuivat vuoden 2011 alusta, mikä velvoitti kuntia tekemään muutoksia myös kuntakohtaisiin opetussuunnitelmiin. Oulunsalon

Lisätiedot

Oppilaan nimi: luokka: rehtori Hannu Isolauri (02) 2629 653 050 3101653. apulaisrehtori Matti Palmunen (02) 2629 257 050 4323625

Oppilaan nimi: luokka: rehtori Hannu Isolauri (02) 2629 653 050 3101653. apulaisrehtori Matti Palmunen (02) 2629 257 050 4323625 LUOSTARIVUOREN KOULUN OPISKELUOPAS 2015 2016 1 Oppilaan nimi: luokka: KOULUN YHTEYSTIEDOT LUOSTARIVUOREN KOULU Luostarinkatu 13, 20700 Turku http://info.edu.turku.fi/luostarivuori/ KOULUN HENKILÖKUNTA

Lisätiedot

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen Sivu 1/5 Märynummen koulu Salon kaupunki 1760/12.00.01.01/2015 Yleiset Koulu: Märynummen koulu Ylläpitäjä: Kaupungin ylläpitämä koulu Koulumuoto: Ala-asteen koulu Opetuskieli: Suomi Koulupiiri: Salo Opiskelijamäärä:

Lisätiedot

Peruskouluissa. Tuen kolmiportaisuus

Peruskouluissa. Tuen kolmiportaisuus Tuki annetaan mahdollisuuksien mukaan omassa tutussa ympäristössä ja luokassa. Tarpeen kasvaessa tukimuotoja voidaan lisätä joustavasti ja päinvastoin. Tuen kolmiportaisuus Peruskouluissa 3 Tuen kolmiportaisuus

Lisätiedot

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA-LOMAKKEET JA NIIDEN KÄYTTÖ 2015 Tämän vuoden TVA-lomakkeissa on vain pieniä muutoksia. Lomakkeiden lisäksi niistä on kirjoitettu tarkennukset erilliselle lomakkeelle.

Lisätiedot

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on Yleisellä tuella tarkoitetaan jokaiselle suunnattua Yleinen tukea tuki muoto. erityisen Tehostamalla yleisen tuen tukimuotoja pyritään ennalta ja se on ehkäisemään ensisijainen tuen tehostetun järjestämisen

Lisätiedot

SIJOITETUJEN LASTEN TUKEMINEN OPPIMISESSA JA KOULUNKÄYNNISSÄ- UNELMIA ONNISTUMISISTA

SIJOITETUJEN LASTEN TUKEMINEN OPPIMISESSA JA KOULUNKÄYNNISSÄ- UNELMIA ONNISTUMISISTA Johanna Juvonen, Oppimis- ja ohjauskeskus Mikael, Mikkeli SIJOITETUJEN LASTEN TUKEMINEN OPPIMISESSA JA KOULUNKÄYNNISSÄ- UNELMIA ONNISTUMISISTA Taustaa: Vuoden 2010 aikana oli huostassa 10 003 lasta 3 432

Lisätiedot

JOKELAN KOULUN LUKUVUOSITIEDOTE 2014-2015

JOKELAN KOULUN LUKUVUOSITIEDOTE 2014-2015 JOKELAN KOULUN LUKUVUOSITIEDOTE 2014-2015 Jokelan koulun opetushenkilökunta: 1A Mari Ursin 1B Essi Heiskanen 2A Mari Laukkanen 2B Heidi Norokorpi 3.lk Sirkka-Liisa Aalto 4A Leena Kousa 4B Kari Laine 5.lk

Lisätiedot

YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI

YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI Laadukas opetus sekä mahdollisuus saada ohjausta ja tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin kaikkina työpäivinä on jokaisen oppilaan oikeus. Koulutyössä otetaan huomioon

Lisätiedot

Koulun henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@kotka.fi

Koulun henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@kotka.fi HOVINSAAREN KOULU SYYSTIEDOTE 2011 2012 Ruununmaankatu 2 48200 KOTKA Yhteystiedot: Rehtori Nina Pöyhönen puh. 234 4547, 040 352 9070 Kanslia puh. 234 4548 Opettajainhuone puh. 234 4548, 040 352 9078 Kotisivu

Lisätiedot

Tärkeitä termejä. Perjantai 9.30-11.30

Tärkeitä termejä. Perjantai 9.30-11.30 Tärkeitä termejä Perjantai 9.30-11.30 Oppitunti: 75 minuuttia 1. 8.00-9.15 2. 9.30-10.45 3. 4. oppitunti alkuosa klo 10.55 11.40 ruokailu klo 11.40 12.25 oppitunti jälkiosa klo 12.25 12.55 oppitunti klo

Lisätiedot

Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2015-2016

Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2015-2016 Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2015-2016 Koulun alkaessa Sateinen, mutta toivottavasti siitä huolimatta rentouttava kesäloma alkaa olla takanapäin ja edessä ovat uudet koitokset oppimisen pitkällä

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA Hyvä ja turvallinen oppimisympäristö on sekä perusopetuslain että lastensuojelulain kautta tuleva velvoite huolehtia oppilaiden sosiaalisesta,

Lisätiedot

Vuotson koulun lukuvuosiopas 2015 2016

Vuotson koulun lukuvuosiopas 2015 2016 Vuotson koulun lukuvuosiopas 2015 2016 KOULUN TERVEHDYS Tässä on koulun uusi lukuvuosiopas lv:lle 2015-2016. Opas sisältää tietopaketin tämän lukuvuoden toiminnasta. Löydät oppaasta muun muassa koulussa

Lisätiedot

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi Perusopetuksen arviointi Koulun turvallisuus 2010 oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010 Tietotuotanto ja laadunarviointi Tampere Kyselyn taustaa Zef kysely tehtiin tuotannon toimeksiannosta vuosiluokkien

Lisätiedot

Pag e. Lukion työskentelyä ohjaavat lukiolaki, lukioasetus, opetushallituksen ohjeet, koulutoimen toimintasääntö ja järjestyssäännöt.

Pag e. Lukion työskentelyä ohjaavat lukiolaki, lukioasetus, opetushallituksen ohjeet, koulutoimen toimintasääntö ja järjestyssäännöt. Liit 6 Mäntyharjun lukion järjstyssääntö Lukion työskntlyä ohjaavat lukiolaki, lukioastus, optushallituksn ohjt, koulutoimn toimintasääntö ja järjstyssäännöt. Järjstyssääntöjn tavoittna on turvata kouluyhtisön

Lisätiedot

Opetushenkilöstö Punkaharju

Opetushenkilöstö Punkaharju Opetuksen arviointi Sivistysltk 18.6.2012 20 Kevät 2012 Opetushenkilöstö Punkaharju Koulu (Punkaharju) 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kulennoisten koulu Punkasalmen koulu Särkilahden koulu Koulu (Punkaharju)

Lisätiedot

PYHTÄÄN KUNTA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016

PYHTÄÄN KUNTA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 PYHTÄÄN KUNTA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 JOHDANTO Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteena on turvata lapselle tuttu ja turvallinen paikka viettää koulun jälkeistä

Lisätiedot

lisäksi keväällä 1 päivä myöhemmin sovitun mukaisesti

lisäksi keväällä 1 päivä myöhemmin sovitun mukaisesti ************************************************************************ Saaren koulun työsuunnitelma lukuvuonna 2014-15 ************************************************************************ 1. Koulun

Lisätiedot

OPPILASHUOLLON MALLI. Pitkäkankaan koulu 2012-2013

OPPILASHUOLLON MALLI. Pitkäkankaan koulu 2012-2013 OPPILASHUOLLON MALLI Pitkäkankaan koulu 2012-2013 OPPILAS- HUOLTO Turvallisuus KiVa-KOULU Oppiminen ja hyvinvointi Ennaltaehkäisevä työ YHTEISÖLLINEN TUKI OPPILASHUOLTOTYÖ koordinointi, kokoontuminen viikoittain,

Lisätiedot

Lapinniemen koulu 7 9 lk

Lapinniemen koulu 7 9 lk Lapinniemen koulu 7 9 lk syksy 2012 2 Hei Lapinniemen koulun oppilaat ja kotiväki! Tervolan kunnanvaltuuston viime marraskuussa tekemien päätösten mukaan Tervolassa lakkautettiin tämän vuoden heinäkuussa

Lisätiedot

Lukuvuositiedote koteihin 2014-2015

Lukuvuositiedote koteihin 2014-2015 Lukuvuositiedote koteihin 2014-2015 Pitkäjärven koulu Sisällys: Koulujen yhteystiedot:... - 2 - Opettajat:... - 2 - Avustaja/ kerhotoiminta:... - 2 - Keittäjä/siistijä:... - 2 - LUKUVUODEN TYÖAJAT:...

Lisätiedot

Sisällys: YÖKOULUJA, LUOKKARETKIÄ JA LEIRIKOULUJA järjestetään vapaaehtoisuuteen perustuen kiinnostuksen mukaan.

Sisällys: YÖKOULUJA, LUOKKARETKIÄ JA LEIRIKOULUJA järjestetään vapaaehtoisuuteen perustuen kiinnostuksen mukaan. Sisällys: Koulun yhteystiedot:... Opettajat:...2 Avustaja/ kerhotoiminta:...2 Keittäjä/siistijä:...2 LUKUVUODEN TYÖAJAT:...3 KOULUN OPPILASMÄÄRÄ... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. KOULUN YLEISET

Lisätiedot

OPPILASHUOLLON MALLI. Pitkäkankaan koulu 2013-2014

OPPILASHUOLLON MALLI. Pitkäkankaan koulu 2013-2014 OPPILASHUOLLON MALLI Pitkäkankaan koulu 2013-2014 OPPILAS- HUOLTO Turvallisuus KiVa-KOULU Oppiminen ja hyvinvointi Ennaltaehkäisevä työ YHTEISÖLLINEN TUKI OPPILASHUOLTOTYÖ koordinointi, kokoontuminen viikoittain,

Lisätiedot

Järjestyssäännöt Häijään koulu

Järjestyssäännöt Häijään koulu Järjestyssäännöt Häijään koulu Oppilaalla on oikeus ikä- ja kehitystasonsa mukaiseen opetukseen. 1. Yleistä Säännöt opettavat vastuuseen, kaikki koulussa työskentelevät ovat vastuussa siitä, että koulussa

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki. Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi

Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki. Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi Perusopetuslaki ja opetussuunnitelman perusteet uudistuivat Koulun toimintakulttuurin muutos Uudistuksessa keskeistä

Lisätiedot

SYYSTIEDOTE LUKUVUODELLE 2010-2011

SYYSTIEDOTE LUKUVUODELLE 2010-2011 1 Inkiläntie 1 58830 Parkumäki parkumaenkoulu@rantasalmi.fi puh. (015) 443 090 ja 0505753159 SYYSTIEDOTE LUKUVUODELLE 2010-2011 1. Koulutyön järjestäminen 2. Tukiopetus 3. Erityisopetus 4. Uskonnolliset

Lisätiedot

ILMAJOEN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OHJAUSSUUNNITELMA

ILMAJOEN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OHJAUSSUUNNITELMA ILMAJOEN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OHJAUSSUUNNITELMA Suunnitelmassa kuvataan oppilaanohjauksen järjestämisen rakenteet - ohjauksen eettiset periaatteet toimintatavat -vuosikellot alakoulu ja yläkoulu työn

Lisätiedot

PERUSOPETUSTA KOSKEVAA LAINSÄÄDÄNTÖÄ. Pasi Hieta Perusopetuksen apulaisrehtori 7-9 23.3.2015

PERUSOPETUSTA KOSKEVAA LAINSÄÄDÄNTÖÄ. Pasi Hieta Perusopetuksen apulaisrehtori 7-9 23.3.2015 PERUSOPETUSTA KOSKEVAA LAINSÄÄDÄNTÖÄ Pasi Hieta Perusopetuksen apulaisrehtori 7-9 23.3.2015 Perusopetusta sääteleviä lakeja ja muita säännöksiä: - Perusopetuslaki 628/1998, muutettu useita kertoja - Perusopetusasetus

Lisätiedot

KARVETIN KOULUN KUULUMISIA ELOKUU 2014 TERVETULOA KOULUUN

KARVETIN KOULUN KUULUMISIA ELOKUU 2014 TERVETULOA KOULUUN KARVETIN KOULUN KUULUMISIA ELOKUU 2014 TERVETULOA KOULUUN Kesäloman jälkeen on taas aika ryhtyä töihin. Toivotamme sekä vanhat että uudet oppilaat tervetulleiksi. Oppilaita on tällä hetkellä 204. Tässä

Lisätiedot

Vuosisuunnitelma. Opettajat. Toiminta-ajatus / keskeiset tavoitteet. Koulun perustiedot. Oppilasmäärä luokittain. Tuntikehys.

Vuosisuunnitelma. Opettajat. Toiminta-ajatus / keskeiset tavoitteet. Koulun perustiedot. Oppilasmäärä luokittain. Tuntikehys. Harhalan koulu Sivu 1/6 Vuosisuunnitelma Koulun perustiedot Koulu:Harhalan koulu Ylläpitäjä:Kaupungm ylläpitämä koulu Koulumuoto:Ala-asteen koulu Oppilasmäärä luokittain Suunnitelma l. luokka 5 2. luokka

Lisätiedot

TERVETULOA! Tulevien 7. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 12.1.2016

TERVETULOA! Tulevien 7. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 12.1.2016 TERVETULOA! Tulevien 7. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu Mitä odotamme ja mihin pyrimme? Tavoitteenamme on kasvattaa oppilaistamme omatoimisia, vastuuntuntoisia ja hyvin käyttäytyviä nuoria, joilla

Lisätiedot

Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma

Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma Ohjaus ennen opintojen alkua Ohjaus maahanmuuttajaoppilaan opintojen alkaessa TEHTÄVÄ TEHTÄVÄN SISÄLTÖ JA AJOITUS VASTUUHENKILÖT MUUTA Oppilaan

Lisätiedot

Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea

Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Tavoitteena - vahvistaa esi- ja perusopetuksessa oppilaan oikeutta saada tukea riittävän varhain ja joustavasti

Lisätiedot

Rehtori Juha Voima (234 5546, 040 738 4193) Apulaisrehtori Sari Soini (234 5801, 0400 515 984) Koulusihteeri Jenni Harju (234 5802)

Rehtori Juha Voima (234 5546, 040 738 4193) Apulaisrehtori Sari Soini (234 5801, 0400 515 984) Koulusihteeri Jenni Harju (234 5802) Mussalon koulu Lukuvuosi 2014-2015 Mussalon koulu Rajakalliontie 10 48310 Kotka Rehtori Juha Voima (234 5546, 040 738 4193) Apulaisrehtori Sari Soini (234 5801, 0400 515 984) Koulusihteeri Jenni Harju

Lisätiedot

Opetushenkilökunta. 19 luokanopettajaa 3 aineenopettajaa

Opetushenkilökunta. 19 luokanopettajaa 3 aineenopettajaa HINTAN KOULU Perustiedot Hintan koulu sijaitsee Oulussa, noin kolme kilometriä kaupungin keskustasta rauhallisella esikaupunkialueella rakennettu vuonna 1957 remontoitu vuonna 2003 peruskoulun alaluokat

Lisätiedot

Kalkkisten koulu 2015 2016

Kalkkisten koulu 2015 2016 Lukuvuosisuunnitelma Kalkkisten koulu 2015 2016 yhteystiedot koulu Lähiosoite Kenttätie 5 Postinumero 17240 Postitoimipaikka Kalkkinen Puhelin 03 7671008 Sähköposti kalkkistenkoulu@asikkala.fi Kanslia

Lisätiedot

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25)

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Sivu 1/7 Särkisalon koulu Salon kaupunki 1760/12.00.01.01/2015 Yleiset Koulu: Särkisalon koulu Ylläpitäjä: Kaupungin ylläpitämä koulu Koulumuoto: Ala-asteen koulu Opetuskieli: Suomi Koulupiiri: Salo Opiskelijamäärä:

Lisätiedot

Karstulan peruskoulun vuositiedote lukuvuodelle 2015-2016

Karstulan peruskoulun vuositiedote lukuvuodelle 2015-2016 Karstulan peruskoulun vuositiedote lukuvuodelle 2015-2016 Karstulan peruskoulu muodostuu Tolppilasta, vuosiluokat 0 6 ja Laaksolasta, vuosiluokat 7 9. Yhteystiedot Laaksola Tolppila osoite Koulutie 13,

Lisätiedot

KARSTULAN PERUSKOULUN KASVATUSOHJEISTUS JA SEURAAMUSPOLKU

KARSTULAN PERUSKOULUN KASVATUSOHJEISTUS JA SEURAAMUSPOLKU KARSTULAN PERUSKOULUN KASVATUSOHJEISTUS JA SEURAAMUSPOLKU JOHDANTO Hyvä koulu syntyy, kun jokainen koulussa toimiva huolehtii omasta ja muiden turvallisuudesta ja viihtymisestä noudattamalla järjestyssääntöjä

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 Ilpo Tervonen, 18.8.2015 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Hillatien koulussa on turvallinen ja kaikkia kannustava työskentely-ympäristö,

Lisätiedot

************************************************************************ Saaren koulun työsuunnitelma lukuvuonna 2015 16

************************************************************************ Saaren koulun työsuunnitelma lukuvuonna 2015 16 ************************************************************************ Saaren koulun työsuunnitelma lukuvuonna 2015 16 ************************************************************************ 1. Koulun

Lisätiedot

Malvaan koulu. Lukuvuoden 2011-2012 työsuunnitelma

Malvaan koulu. Lukuvuoden 2011-2012 työsuunnitelma 1 Malvaan koulu Lukuvuoden 2011-2012 työsuunnitelma Malvaan nykyinen koulu on rakennettu v. 1956. Alkava lukuvuosi on 55. koulumme historiassa. Malvaan koulu on kaksiopettajainen perusopetuksen alakoulu.

Lisätiedot

NORSSIN OPPILAS-JA OPISKELUHUOLTO

NORSSIN OPPILAS-JA OPISKELUHUOLTO NORSSIN OPPILAS-JA OPISKELUHUOLTO OPPILAS- JA OPISKELUHUOLLON OSA-ALUEET YHTEISÖLLINEN OPISKELUHUOLTO yhteisöllistä, ensisijaisesti ehkäisevää työtä YKSILÖKOHTAINEN OPISKELUHUOLTO yksilöllistä tukea monialaista

Lisätiedot

PUROPELLON OPETTAJIEN JA TUKIOPPILAIDEN VASTAUKSET KEVÄT 2002

PUROPELLON OPETTAJIEN JA TUKIOPPILAIDEN VASTAUKSET KEVÄT 2002 LIITE 7/1(4) PUROPELLON OPETTAJIEN JA TUKIOPPILAIDEN VASTAUKSET KEVÄT 2002 VASTAUKSIA YHTEENSÄ; TUKIOPPILAAT 65 KPL, OPETTAJAT 23 KPL Vastaa nimettömästi ja REHELLISESTI. Voit ympäröidä useamman vaihtoehdon

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PAIKALLISET OSIOT 1.8.2016 ALKAEN

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PAIKALLISET OSIOT 1.8.2016 ALKAEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PAIKALLISET OSIOT 1.8.2016 ALKAEN Kieliohjelma Puumalan yhtenäiskoulussa englannin opetus aloitetaan ensimmäisellä vuosiluokalla. Englannin opiskelu jatkuu koko perusopetuksen

Lisätiedot

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013 TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu Lielahden koulu Oppilaita on yhteensä 607 - yläkoulussa 324 - alakoulussa 283 Luokkia - 7. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta - 8. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala 1 Kuva 1 Erityisopetukseen otetut tai siirretyt oppilaat 1995-2009 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

4 OPISKELUN YLEINEN TUKI 4.1 KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ

4 OPISKELUN YLEINEN TUKI 4.1 KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ 4 OPISKELUN YLEINEN TUKI 4.1 KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ Lapsi ja nuori elää samanaikaisesti sekä kodin että koulun vaikutuspiirissä. Tämä edellyttää näiden kasvatusyhteisöjen vuorovaikutusta ja

Lisätiedot

LUKUVUOSITIEDOTE 2010-2011 KUHANIEMEN KOULU HUOM! KOULUN VANHEMPAINILTA JÄRJESTETÄÄN TIISTAINA 7.9. KLO 18. Kahvinjuonnilla aloitellaan jo klo 17.45.

LUKUVUOSITIEDOTE 2010-2011 KUHANIEMEN KOULU HUOM! KOULUN VANHEMPAINILTA JÄRJESTETÄÄN TIISTAINA 7.9. KLO 18. Kahvinjuonnilla aloitellaan jo klo 17.45. HUOM! KOULUN VANHEMPAINILTA JÄRJESTETÄÄN TIISTAINA 7.9. KLO 18. Kahvinjuonnilla aloitellaan jo klo 17.45. Yhteisen aloituksen jälkeen vanhemmilla on mahdollista tavata koulun opettajia eri luokissa. LUKUVUOSITIEDOTE

Lisätiedot

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen - oppilaslähtöinen näkökulma Helsinki 27.4.2012 Marja Kangasmäki Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Tehostettu tuki Yleinen tuki Oppimisen ja koulunkäynnin

Lisätiedot

kouluun rovaniemelle opas koulunkäynnistä vanhemmille ja oppilaalle

kouluun rovaniemelle opas koulunkäynnistä vanhemmille ja oppilaalle TErvEtULoA kouluun rovaniemelle opas koulunkäynnistä vanhemmille ja oppilaalle Lukijalle SISÄLLYS Tämä opas on laadittu Opetushallituksen Monikulttuurisuustaitojen kehittämishankkeen tuella Suomeen ulkomailta

Lisätiedot

LEPOLAN KOULU lukuvuosi 2012 2013

LEPOLAN KOULU lukuvuosi 2012 2013 LEPOLAN KOULU lukuvuosi 2012 2013 Hyvät vanhemmat Toivotan Lepolan koulun uusille ja vanhoille oppilaille ja henkilökunnalle lämpimästi tervetuloa taas uuteen lukuvuoteen. Lukuvuositiedote on ensimmäistä

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI. esi- ja perusopetuksessa

KOLMIPORTAINEN TUKI. esi- ja perusopetuksessa KOLMIPORTAINEN TUKI esi- ja perusopetuksessa YLEINEN TUKI * kaikille suunnattu, tilapäinen tuki * arviointi tapahtuu yleisopetuksen opetussuunnitelman mukaan * oppilaalle voidaan laatia oppimissuunnitelma

Lisätiedot

Lukuvuositiedote 2015-2016 Kirkonkylän koulu RUOVESI

Lukuvuositiedote 2015-2016 Kirkonkylän koulu RUOVESI Lukuvuositiedote 2015-2016 Kirkonkylän koulu RUOVESI Koulun henkilökunta ja yhteystiedot Rehtori Jouko Heikkilä 044 787 1403 Apulaisjohtaja Eeva Katajamäki 044 787 1415 Koulusihteeri Taija Paussu 044 787

Lisätiedot

Lukuvuositiedote 2015 2016 Klaukkalan yläaste

Lukuvuositiedote 2015 2016 Klaukkalan yläaste Lukuvuositiedote 2015 2016 Klaukkalan yläaste Toivotamme kaikki Klaukkalan yläasteen vanhat ja uudet oppilaat lämpimästi tervetulleiksi uuteen lukuvuoteen 2015 2016. Toivomme myös, että lukuvuotenne on

Lisätiedot

Lukuvuositiedote 07-08 www.keuruu.fi/pihlajavesi

Lukuvuositiedote 07-08 www.keuruu.fi/pihlajavesi Lukuvuositiedote 07-08 www.keuruu.fi/pihlajavesi www.peda.net/veraja/keuruu/pihlajavesi pihlajavesi@keuruu.fi Pihlajaveden ala-aste Valkeajärventie 77 42910 Pihlajavesi (014) 757 037 puh. 040 0153510 kännykkä

Lisätiedot

LUKUVUOSITIEDOTE 2015-2016

LUKUVUOSITIEDOTE 2015-2016 Länsi-Lopen koulu Topenontie 145 12920 Topeno LÄNSI-LOPEN KOULUN LUKUVUOSITIEDOTE 2015-2016 Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta! Tähän tiedotelehteen on koottu koulun arkeen liittyviä tärkeitä tietoja.

Lisätiedot

Lapinniemen koulu 7 9 lk

Lapinniemen koulu 7 9 lk Oppilaiden lukumäärä Lapinniemen koulu 7 9 lk Lapinniemen koulun oppilaat 2015-2016 40 35 30 25 20 15 10 eskari 23 pienryhmä 6 1lk 12 2lk 16 3lk 15 4lk 13 5lk 17 6lk 23 7lk 31 8lk 33 9lk 40 5 0 Luokat

Lisätiedot

Muuta (materiaalit) Opintojen vaihe Tehtävä Tehtävän sisältö ja ajoitus Vastuut tehtävässä. Ohjaus esiopetuksessa. Ohjaus ennen alkuopetuksen alkua

Muuta (materiaalit) Opintojen vaihe Tehtävä Tehtävän sisältö ja ajoitus Vastuut tehtävässä. Ohjaus esiopetuksessa. Ohjaus ennen alkuopetuksen alkua Opintojen vaihe Tehtävä Tehtävän sisältö ja ajoitus Vastuut tehtävässä Ohjaus esiopetuksessa Ohjaus ennen alkuopetuksen alkua Koulumaiseen toimintaan perehtyminen Erityisen tuen tarpeiden kartoitus Yhteistyö

Lisätiedot

Lähetetty koululautakunnan suomenkieliselle jaostolle hyväksyttäväksi 28.8.2012

Lähetetty koululautakunnan suomenkieliselle jaostolle hyväksyttäväksi 28.8.2012 1 KEMIÖNSAAREN KUNTA TAALINTEHTAAN KOULU Erkki Hakola Koulumäentie 3 25900 Taalintehdas TAALINTEHTAAN KOULUN TYÖSUUNNITELMA Hyväksyminen sekä tuntikehys ja sen käyttö Lukuvuosi 2012-2013 Lähetetty koululautakunnan

Lisätiedot

Munkkiniemen yhteiskoulu

Munkkiniemen yhteiskoulu Munkkiniemen yhteiskoulu MUNKKA LAAJAN AINEVALIKOIMAN KOULU Munkka on moderni yksityiskoulu, joka sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella Munkkiniemessä. Koulun ainevalikoima on laaja ja monipuolinen.

Lisätiedot

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25)

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Sivu 1/5 Pajulan koulu Salon kaupunki 1760/12.00.01.01/2015 Yleiset Koulu: Pajulan koulu Ylläpitäjä: Kaupungin ylläpitämä koulu Koulumuoto: Ala-asteen koulu Opetuskieli: Suomi Koulupiiri: Salo Opiskelijamäärä:

Lisätiedot

Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2013-2014

Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2013-2014 Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2013-2014 Koulutyön alkaessa Lähdemme uuteen lukuvuoteen poikkeuksellisen hyvästä tilanteesta, sillä kaikki viime lukuvuoden opettajat jatkavat työskentelyään Ojakkalassa.

Lisätiedot

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA korostaa ennalta ehkäisevän ja varhaisen tuen merkitystä tehostettu tuki (yleisten tukitoimenpiteiden tehostaminen määrällisesti ja laadullisesti sekä opetuksen järjestäminen

Lisätiedot

4. HOJKS ohje PERUSTIEDOT. Opiskelija: Lukuvuosi: Luokka: Syntymäaika: Huoltajat: Isä Osoite: Puhelin: äiti Osoite: Puhelin:

4. HOJKS ohje PERUSTIEDOT. Opiskelija: Lukuvuosi: Luokka: Syntymäaika: Huoltajat: Isä Osoite: Puhelin: äiti Osoite: Puhelin: 4. HOJKS ohje PERUSTIEDOT Luokanvalvoja: Työpuhelin: Opiskelija: Lukuvuosi: Luokka: Syntymäaika: Huoltajat: Isä Osoite: Puhelin: äiti Osoite: Puhelin: Erityisen tuen päätöspäivä: Päätöksen tekijä: Opetuksen

Lisätiedot