KIUKAISTEN YHTEISKOULUN ABC

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KIUKAISTEN YHTEISKOULUN ABC"

Transkriptio

1 KIUKAISTEN YHTEISKOULUN ABC PIENI OPAS KOULUMME ARKEEN lukuvuodelle

2 A Aamunavaus ABC Arviointi Jokainen koulupäivä alkaa aamunavauksella. Aamunavaus alkaa pääsääntöisesti klo Sisällöltään aamunavauksen tulee olla kouluyhteisön työtä tukeva. Tämä ABC on koulumme järjestyssäännöt. Vaikka se siis onkin osin kirjoitettu pilke silmäkulmassa, sitä on tarkoitus noudattaa. Vaihtoehtoisesti voi kärsiä erilaisia rangaistuksia koko vuoden. Kokeet, läksynkuulustelut, tuntiaktiivisuus sekä yleisesti ottaen annettujen tehtävien suorittaminen vaikuttavat arviointiin. Käytöstä arvioidaan erikseen. Ole siis aktiivinen tunnilla, noudata sääntöjä ja tee läksysi huolella, työn siisteyskin arvioidaan. Opettajat kertovat arvioinnin perusteista tarkemmin oman aineensa tunneilla. Muista myös arvioida itse omaa työskentelyäsi ja osaamistasi. C Celsius Jos on pakkasta yli 15 o C, saa olla välitunnin sisällä. Sade ei ole este ulkovälitunnille. D Depressio Jos jotakuta kiusataan koulussa, voi kiusattu tuntea olonsa masentuneeksi. Ole tukena toisille, jotta kukaan ei kärsisi depressiosta.

3 E Erityisopetus Jos joku aine ei suju, voit saada tarvittaessa erityisopetusta eli tukea ja apua oppimiseen. Osa-aikaisessa erityisopetuksessa pyritään löytämään yksilöllisiä tapoja ja tavoitteita oppimisen onnistumiseksi. Osa-aikaista erityisopetusta voidaan antaa samanaikaisopetuksena, pienryhmässä tai yksilöllisesti. Osa-aikaisen erityisopetuksen saaminen ei edellytä hallinnollista päätöstä, joten sitä voidaan tarjota oppilaalle myös osana yleistä tai tehostettua tukea (kts. alla). F Filmit Facebook Opetusfilmit ovat piristävää vaihtelua. Lärvikirja on oikein mukava koneellisen sosiaalisuuden muoto. Vaikka siellä ei naamatusten ollakaan, hyvät tavat on silti muistettava. Yhden uuden tykkäämisen kohteen saa koulusta, jolla on ihan omat sivut. G Gamma ja genetiivi Eri oppiaineissa vastaan voi tulla yllättävän vaikeita termejä ja uusia kirjaimia. Yhdessä tutkimalla ja kärsivällisesti ajattelemalla nekin varmasti opitaan. H Henkilökunta Rehtori, opettajat, siistijät, keittäjät, kanslisti, terveydenhoitaja, koulukuraattori, koulunkäynninohjaaja, kiinteistönhoitaja Muistammehan, että jokaisella kouluyhteisön jäsenellä on oikeus rauhalliseen ja turvalliseen oppimis- ja työympäristöön.

4 Koulun opettajat ja opetettavat aineet: Gustafsson Saija Haavisto Markku Huttu Alpo Korteniemi Harri Kytövuori Tuula Laeslahti Jaakko Mäki Tarja Mäkilä Jari Pruel-Santanen Regina Rautala Marja Rinne Auli Tiihonen Pirjo Varjonen Seppo perusopetus EO MU MA, FY, KE, ATK TN, LI EN, UE TN, LI KO, LI,YR RU, SA, HI,YH OP MA KU, TS ÄI,HI BI, GE, TE J Jaksot Joka vuosi on viisi jaksoa. Jaksojen vaihtuminen piristää koulunkäyntiä. Lukuvuoden jaksot: 1. jakso jakso jakso jakso jakso Juhlat Juhlat ja kirkkotilaisuudet katkaisevat aina silloin tällöin arkisen kouluaherruksen. Juhlissa tietysti käyttäydytään kulloisenkin juhlan mukaisesti, onhan se yksi sivistyksen mittari. Pidä siis huoli luokanvalvojasi käytöksestä, jottei hän pilaa luokkanne mainetta. Samalla voit miettiä omaakin käytöstäsi. Pahimmillaan huonosti kirkossa käyttäytynyt onneton oppilas aloittaa lomansa jälki-istunnolla muiden jo kirmatessa kotiin. Juhlat ja muut tilaisuudet ovat meille kaikille myös oppimistilanteita. Juhlissa asiallinen käytös ja esitysten kuuntelu ilman pulinoita tuokin hyvän mielen.

5 Jälki-istunnot Jälki-istuntoja ei välttämättä tarvitse järjestää laisinkaan. Valitettavasti homma ei kaikilla kuitenkaan kasvatuskeskusteluista (kts. alla) huolimatta aina pysy hanskassa. Siitä syystä perjantaisin päivää voidaan pidentää aina pitkälle iltaan. Jälki-istunto alkaa heti oppituntien päätyttyä klo Kukapa haluaisi tuhlata aikaansa istumalla hiljaa luokassa opettajan valvonnassa? Siksipä jälki-istuntoon ei kannata hankkiutua. Järjestyssäännöt Nämä aakkoset ovat samalla koulumme järjestyssäännöt, joita meidän jokaisen on noudatettava. Nämä säännöt ja ohjeet koskevat kouluaikaa ja koulualuetta, ja ne täydentävät lakeja ja asetuksia. K Karkit ja limsat Kasvatuskeskustelu Kerhot Makeisten ja limonaatien nauttiminen vahingoittaa jo hammaskalustoasikin, joten viisaana ja terveyttäsi ajattelevana ihmisenä et edes tuo karamelleja kouluun. Ja tiesithän, että energiajuomia nauttivat vain laiskat ja saamattomat. Siispä karkit ja limsat ovat koulussa kielletty, ellei toisin sovita. Energiajuomat ovat sitä aina. Kasvatuskeskustelu on ratkaisukeskeisyyteen pohjautuva menetelmä, joka tuo vaihtoehtoisen toimintatavan jälki-istunnolle. Keskustelussa oppilas kertoo opettajalle oman näkemyksensä tapahtuneesta, siihen johtaneista syistä sekä parannusehdotuksensa. Keskustelusta kirjataan pöytäkirja, jonka keskustelussa läsnä olleet allekirjoittavat. Tämän jälkeen oppilas vie pöytäkirjan kopion huoltajalle ja kertoo, mitä on tapahtunut. Huoltaja allekirjoituksellaan vahvistaa nähneensä pöytäkirjan kopion, joka palautetaan kouluun. Tavallisesti myös sovitaan seurannasta. Kotona olisi vielä hyvä keskustella asiasta. Koulussa on monenlaisia kerhoja, jotka toimivat perjantai-iltapäivisin ja jatkossa myös maanantaisin. Kerhot alkavat syyskuun alussa, ja niistä puhutaan tarkemmin elokuun aikana.

6 Kiusaaminen KiVa - Koulu Koti ja koulu Ketään ei saa kiusata. Kiusaaminen on törkeää ja siitä seuraa rangaistus. Koulukiusaaminen ei koulumme oppilaiden tapoihin kuulu, ei edes aloittavien seitsemäsluokkalaisten leikkimielinen kiusoittelu. Jos kaikesta huolimatta huomaat jonkun epäkypsän ja lapsellisen yksilön kiusaavan pienempiään, puutu ihmeessä asiaan tai kerro asiasta jollekulle opettajalle tai vaikkapa tukioppilaalle. Fiksuimmat menevät kiusatun puolelle auttamaan tätä eivätkä ainakaan hiljaisella hyväksynnällä ole tukemassa kiusaajaa. Opettajalle kertominen ei ole "kielimistä" vaan osoittaa, että sinulla on selkärankaa auttaa vaikeuksissa olevia. Koulumme on virallisestikin kiusaamisen vastainen koulu. KiVa Koulu ohjelma, jossa koulumme on mukana, on opetusministeriön rahoituksella Turun yliopistossa kehitetty toimintamalli koulukiusaamisen vähentämiseksi. KiVa-lyhenne muodostuu sanoita Kiusaamisen Vastainen tai Kiusaamista Vastustava. Sana herättää myös mielikuvan mukavasta koulusta, jossa kaikilla on kiva olla. Kiusaamiseen suhtaudutaan koulussamme siis vakavasti eikä sitä sallita missään muodossa. KiVa Koulu-hanke ja KiVa-tiimimme pitävät osaltaan huolen tästä. Koulusta ollaan yhteydessä kotiin aina kun on tarvetta. Kotoa toivotaan myös tiivistä yhteydenpitoa. Koulumatkat ja kulkuvälineet Koulun alue Koulumatkoilla noudatetaan koulun järjestyssääntöjä ja liikennesääntöjä. Polkupyörät, mopot ja mopoautot säilytetään niille erikseen varatuilla paikoilla. Kouluun kuljetaan pyörillä, kävellen, mopoilla tai bussilla. Matkoilla muistetaan asiallinen käytös. Koulun alueelta ei poistuta ilman lupaa. Tämä sääntö ei ole olemassa kiusan vuoksi, vaan sen tarkoitus on taata kaikkien meidän turvallisuus. Välituntialuetta on pääsääntöisesti koulumme keskipiha. Jalkapallo ja koripallo ovat suosittuja välituntiaktiviteetteja, ja niitä saakin harrastaa välituntisin niille tarkoitetuilla alueilla. Muistathan palauttaa pallot opettajanhuoneen oven luokse laatikkoon välitunnin päätyttyä.

7 Koulun omaisuus Kouluterveydenhoitaja Kuljetukset Kännykkä Koulun omaisuutta käsitellään varoen. Tahallisesti rikotut asiat korvataan itse. Vahingonkorvauslaki. Tahallisesta vahingosta ilmoitetaan myös aina huoltajalle. Meidän kaikkien terveydestä pitää hyvää huolta terveydenhoitajamme Heli Malmi, jonka tavoittaa numerosta Hänen vastaanottonsa sijaitsee koulun L-siivessä. Hän on paikalla maanantaisin ja keskiviikkoisin, ja tarkemmat vastaanottoajat käyvät ilmi opettajainhuoneen oven läheisyydestä löytyvältä ilmoitustaululta. Kouluterveydenhoitaja pyrkii tapaamaan jokaisen oppilaan vähintään kerran lukuvuoden aikana. Helille voi kertoa kaikki mieltä painavat asiat. Koulukuljetuksen aikana pätevät samat säännöt kuin kouluaikana. Retkille kuljemme yleensä bussilla. Oppitunneilla kännykkä pidetään äänettömänä. Kännykkää ei myöskään ole soveliasta pitää esillä oppitunnin aikana. Sinun oppimistuloksistasi huolestunut opettaja kiikuttaa herkästi pulpetilla lepäilevän tai laukussa soivan kännykän rehtorin kansliaan, josta sen periminen saattaa osoittautua sangen ikäväksi kokemukseksi. Kännykät eivät siis tunnilla näy eivätkä kuulu. Ruokaillessa kännykän räplääminen on moukkamaista ja siksi siitä mainitaankin lisää kohdassa ruokailu. L Liikuntavarusteet Liikunnanopettajat Tarja, Harri ja Jaakko kertovat hyvissä ajoin tunnin ohjelmasta ja tarvittavista välineistä. Varmuuden vuoksi ota aina mukaasi liikuntatunnille verryttelyhousut, vaihtopaita, pyyhe ja peseytymisvälineet. Suositeltavaa on ottaa myös mukaan vesipullo ja sisäpelikengät.

8 Linja-automatkat Loma-anomukset Lumipallot Luokanvalvoja Linja-automatkat järjestetään aamuisin ja iltapäivisin koululta sinulle lähimmälle pysäkille. Matkalla pätevät nämä samat järjestyssäännöt. Yhdestä kolmeen päivään kestävän loman esimerkiksi perheen yhteistä lomamatkaa varten myöntää luokanvalvojasi ja sitä pidemmät lomat puolestaan rehtori. Loma-anomuskaavakkeen saat pyytäessäsi luokanvalvojaltasi. Muista kuitenkin, että kohtuus kaikessa, lomailussakin. Tosiasia on, että ylimääräinen lomailu aina haittaa koulutyötä ja aiheuttaa päänvaivaa kaikille osapuolille. Kovin suopeasti ei työnantajasikaan tule tulevaisuudessa katsomaan alituisia lomapyyntöjä. Yksittäisten tuntien osalta (esim. lääkärikäynnit, esiintymiset, urheilukilpailuihin osallistumiset tms.) lupa pyydetään etukäteen ja ajoissa luokanvalvojalta tai kyseisen tunnin/tuntien opettajalta. Suoritetut tehtävät on hyvä näyttää ajoissa ja oma-aloitteisesti. Lumi on ihmeellinen ja ihana asia. Lumipallojen heittely taasen on kaikkea muuta; vaarallista ja tyhmääkin. Koulun pihalle voit lumipalloista rakentaa vaikka kauniin lumilyhdyn, mutta ilmassa ne eivät täällä lennä. Luokanvalvojasi kanssa hoidat mm. seuraavia asioita: lukujärjestykset, yhteydenpito kotiin, poissaolot ja myöhästymiset, loma-anomukset, päivänavaukset jne. Luokanvalvojasi sana painaa myös erikoisen paljon vaikkapa stipendien myöntämisessä, joten hänen kanssaan kannattaa pysyä hyvissä väleissä ja hoitaa kaikki asiat ajallaan. Lukujärjestykset Noudata lukujärjestystä! Muista, että lukujärjestys vaihtuu joka jakson alussa. Jokaisella on oma henkilökohtainen lukujärjestyksensä, joka on nähtävillä Wilmassa.

9 Läksyt Läksyihin kannattaa panostaa, koska kun teet ne, opit samalla. Niitä ei kannata kopioida kaverilta, koska silloin et opi itse mitään. Ja lukuläksytkin ovat yhtälailla läksyjä. Hyvä sääntö on tehdä läksyt heti koulupäivän päätyttyä; pieni välipala ja hetkeksi hommiin, niin koko ilta jää vaikkapa harrastuksille! M Muistiinpanot Myöhästyminen Muistiinpanot ovat hyvä tapa kerrata kokeeseen, joten niitä olisi hyvä tehdä tunnilla. Opettajan tekemät muistiinpanot, jotka kirjoitetaan vihkoon, on myös syytä laittaa huolellisesti ylös. Kukapa haluaisi menettää sekuntiakaan arvokkaasta opetuksesta, ja siksipä oppitunneilta ei koulussamme ole tapana myöhästyä. Jokaisesta myöhästymisestä tulee merkintä, kolmesta jo enemmän harmia. Yksinkertainen ohjeemme kuuluu: älä myöhästy! N Nuorisotilat Yläkouluikäisille on olemassa nuorisotilat, Panelian Kämppä ja Eurakosken nuorisotila, jotka ovat avoinna ilmoitettuina aikoina. O Opettajat Oppilaat Opettavat tunnilla ja pitävät järjestystä. Opettajallakin on oikeus työrauhaan. Oppilaathan ovat koko koulumme olemassaolon tarkoitus. Perusopetuslain mukaisesti jokaisella oppilaalla on mm. oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Oppilaalla on työpäivinä myös oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta sekä oppilaanohjausta. Oikeuksien lisäksi oppilaalla on lain mukaan myös velvollisuuksia. Oppilaan tulee osallistua opetukseen ja hänen on myös suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti.

10 Opetussuunnitelma Ohjeet Opiskeluvälineet Opetussuunnitelma ohjaa koko koulun toimintaa. Yhteisiä ohjeita pitää noudattaa, jotta arki sujuu. Nämä ohjeet ja säännöt ovat yhteisiä ja ne koskevat koko koulun väkeä. Opiskeluvälineet, kuten kynät, kumi ja kirjat, pitää olla mukana koulussa. Tapahtumapäivinä kannattaa repun tarpeellisuutta tiedustella vaikkapa luokanvalvojalta. Oppimisen ja koulunkäynnin tukeminen Oppimista ja koulunkäyntiä tuetaan kolmella tasolla. Jokaista oppilasta tuetaan koulussa saavuttamaan tavoitteensa edellytystensä mukaisesti. Kaikille oppilaille tarvittaessa kuuluva yleinen tuki on osa kaikkea kasvatusta ja opetusta. Jos havaitaan, että perusopetus ei riitä, tehdään jotakin tietoisemmin toisin ja tuetaan yleisen tuen keinoilla, kuten eriyttämällä, oppilaanohjauksella ja tukiopetuksella. Jos tuen tarve kasvaa ja yleinen tuki ei riitä, arvioidaan oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin tilanne ja siirrytään tehostettuun tukeen, joka on jatkuvampaa, voimakkaampaa ja yksilöllisempää tukemista. Oppilaalle tehdään oppimissuunnitelma. Hän voi tarvita esimerkiksi oppilashuollon tukea, osa-aikaista erityisopetusta, avustajapalveluita tai ohjaus- ja tukipalveluita. Jos tehostettu tuki ei riitä, tehdään oppilaan oppimisen tilanteesta selvitys ja tehdään hallintopäätös erityiseen tukeen siirtymisestä. Tällöin oppilaalle laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Oppilas voi tarvita erityisopetuksen lisäksi esimerkiksi oppilashuollon tukea, apuvälineitä, avustajapalveluita, ohjaus- ja tukipalveluita. Kaikilla tuen tasoilla toimitaan yhteistyössä oppilaiden, huoltajien ja opettajien kanssa, ja varsinkin tuen tarpeen kasvaessa moniammatillisen yhteistyön merkitys korostuu.

11 Oppilashuolto Oppilaskunta Oppikirjat Oppilaanohjaus Oppilashuollolliset toiminnat on tarkoitettu tukemaan oppilaan koulunkäyntiä ja auttamaan häntä selviytymään erilaisista elämäntilanteista - yhdessä vanhempiensa kanssa. Koulun oppilashuolto rakentuu yleis- ja erityisopetuksen tarjoamista mahdollisuuksista, terveydenhoidosta, hammashuollosta, ruokailusta sekä koulukuraattorin, psykologin, puheterapeutin ja perheneuvolan tarjoamista palveluista. Oppilashuoltoon osallistuvilla työntekijöillä on vaitiolovelvollisuus. Oppilashuoltoryhmä (OHR) on säännöllisesti koulussa kokoontuva moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat rehtori, terveydenhoitaja, erityisopettaja, psykologi ja koulukuraattori, sekä tapauskohtaisesti aineenopettaja. Kaikki oppilaat kuuluvat oppilaskuntaan. Oppilaskunnan hallitus kertoo oppilaitten mielipiteet ja vaikuttaa asioihin. Koulumme uusi oppilaskunnan hallitus valitaan vaaleilla heti elokuussa. Oppilaskuntaa ohjaa tänä lukuvuonna kotitalouden opettajamme Tarja. Oppikirjoja tulee käsitellä erittäin asiallisesti. Osa kirjoista on oppilailla vain lainassa. Kadonneen tai tuhoutuneen oppikirjan tilalle pitää hankkia uusi. Oppilaanohjaukseen kuuluu mm. koulun käytäntöihin tutustuminen, oppimaan opiskelu, valinnaisaineasiat sekä peruskoulun jälkeisen opiskelun suunnittelu. Opo ohjaa, auttaa ja tukee parhaansa mukaan jokaista oppilasta kaikissa mahdollisissa koulunkäyntiin liittyvissä asioissa.

12 P Palttoot, päähineet ja popot Penaali Pistokoe Poissaolot Takit ja lakit kuten myös kengät ovat saaneet omat paikkansa koulutalomme nerokkaassa suunnittelussa. Niille on nimittäin varattu naulakot. Siksipä kenenkään ei tarvitse käyttää oppituntien aikana omaa päätään tähän tehtävään, sillä lippalakit koulussa (ja muuallakin Suomessa) vallitsevan pukeutumiskäytännön mukaan eivät ole sisätiloissa päässä. Samoin päällystakit naulakossa säilytettyinä eivät ruttaannu, kuten niille käy tuolin selkämyksellä. Jätä siis takkisikin naulaan, mutta älä kuitenkaan jätä takkisi taskuihin koko maallista omaisuuttasi tai muutakaan arvokasta. Mopokypärillekin on koulussamme oma naulakko. Jokaiselle on varmasti sanomattakin selvää, ettei toisen omaisuuteen, ei takkeihin eikä kypäriin, kosketa. Penaali on oiva apu opiskelussa. Oppilas kuljettaa penaalia repussa, jotta kynät eivät olisi sikin sokin sekaisin repun pohjalla. Opettaja voi pitää pieniä testejä, joiden avulla opettaja selvittää oppilaan taidot. Sairastuminen saattaa joskus ikävästi katkaista innokkaan opiskeluvireen ja johtaa jopa siihen, että joudut ikäväksesi olemaan poissa koulusta. Jotta luottamukselliset välit opettajiisi säilyvät, muista huolehtia poissaolojesi selvityksestä heti. Näin vältyt typeriltä pinnausepäilyiltä. Huoltaja ilmoittaa poissaolosta viimeistään ensimmäisen poissaolopäivän aamuna Wilmassa tai puhelimitse. Poissaolot selvitetään Wilmassa. Luvattomat poissaolot korvataan. Jos joudut olemaan kokeesta poissa, sinun on otettava itse yhteyttä kyseiseen opettajaan ja sovittava, milloin mahdollisesti voit suorittaa kokeen. Etenkin, jos etukäteen tiedät olevasi poissa kokeesta esimerkiksi lomamatkan vuoksi, on viisainta sopia jo silloin koejärjestelyistä opettajan kanssa. Erillisen kokeen järjestäminen on kuitenkin opettajan harkinnassa. Puheenvuoro Viittaus on vanha, kohtelias ja edelleen oikein toimiva keino saada luokassa puheenvuoro.

13 Päihteet Tarvitseeko tästä puhuakaan? Koulumme on täysin päihteetön. Piste. R Rangaistukset ja jälki-istunnot Retket Roskat Ruma kielenkäyttö Jos rikot sääntöjä, saat rangaistuksen. Rangaistus on vähintään puhuttelu, kasvatuskeskustelu, jälki-istunto tai maksimissaan jopa koulusta erottaminen. Peruskouluasetus kertoo, että "jos oppilas ei noudata koulun järjestystä, käyttäytyy sopimattomasti tai on tehtävissään huolimaton, hän syyllistyy rikkomukseen" ja "opettaja voi nuhdella oppilasta, poistaa oppilaan luokasta tai määrätä enintään kahden tunnin jälki-istunnon". Järeämpiä rankaisukeinoja käyttävät sitten rehtori, sivistystoimenjohtaja tai sivistys- ja koulutuslautakunta. Retkiaika on myös kouluaikaa, joten retkillä noudatetaan koulun sääntöjä. Retket, vierailukäynnit ja opintomatkat ovat oppilaille näytön paikka. Pisimmälle menneet ovat jopa osanneet esittää kiinnostuneilta vaikuttavia kysymyksiä opintokäyntien yhteydessä. Tarkoitushan on elävöittää opetusta eikä saattaa opettajaa häpeämään silmät päästään. Mukavasti käyttäytyvien oppilaiden kanssa opettajakin lähtee helpommin uudestaan luokan ulkopuolelle. Huonosti käyttäytyville taas järjestetään seuraavan opintoretken ajaksi vähemmän mukavaa puuhaa koululla. Roskat laitetaan roskikseen, eikä niitä heitetä maahan tai käytäville. Jos roskaat koulualueella, olet siivousvelvollinen. Roskia varten koulumme tiloihin on sijoitettu erittäin helppokäyttöisiä roskakoreja, jotka ovat yläpäästään avonaisia ja joita jokainen osaa myös käyttää. Lisäksi koulullemme on rakennettu hieno jätteiden lajittelupiste, joka otetaan käyttöön heti. Ruma kielenkäyttö on alkukantaista, brutaalia ja osoittaa suoranaista tyhmyyttä. Fiksu ihminen ei tarvitse voimasanoja tullakseen ymmärretyksi.

14 Ruokailu Koko koulumme poppoo syö klo alkaen. Poikkeuksena perjantai, jolloin ruokailu alkaa jo Kärsivällisyyttä ja ymmärrystä monesti tarvitaan, mutta odotus taatusti palkitaan. Puoli tuntia riittää varmasti ruokailuun. Ethän siis myöhästy seuraavalta tunnilta. Ruokailutavat erottavat ihmisen lähisukulaisestamme apinasta, siksi emme syökään sormin ja sotkuisesti. Pöytäkin jää näin ollen jäljiltämme siistiksi. Kaikkea pruukataan maistaa ainakin vähäisen ja ruokaa otetaan sen verran kuin masuun mahtuu. Ruoka suussa puhuminen antaa ihmisestä melko sivistymättömän kuvan, ja siksi tietysti annamme ruokarauhan myös niille, jotka eivät välttämättä ole kiinnostuneita kuulemaan nerokkaita ja kovaäänisiä ajatuksiasi (miellyttävä seurustelu on tietysti asia erikseen). Oma hillitty ja sivistynyt käytös osaltaan luo kaikille viihtyisän lounashetken, johon kuuluu mukava ruokapöytäkeskustelu. Kämmeneen juurtunut kännykkä tai muu vekotin ei sen sijaan ole hyvien pöytätapojen mukaista, joten niitä siirrytään räpläämään välitunnille. S Suomen laki Sairastuminen koulussa Suvaitsevaisuus Koulussa noudatamme Suomen lakia. Sairastuessasi kouluaikana pyydä luokanvalvojalta lupa lähteä kotiin. Luokanvalvoja sopii kotiinlähdöstäsi kotiväen kanssa. Suvaitsevainen ihminen on sivistynyt ihminen. Erilaisuus on rikkaus. Älä arvostele toista sen perusteella, miltä hän näyttää. T Tapaturmat Tasa-arvo Tapaturman sattuessa ota välittömästi yhteys joko terveydenhoitajaan tai lähimpään opettajaan. Jos vaikka käsi murtuu, niin pitää mennä sanomaan opettajalle. Ketään ei saa syrjiä ja kaikki pitää ottaa mukaan, vaikka olisi erilaisen näköinen.

15 Teemapäivät ja tapahtumat Tukiopetus Tukioppilaat Tupakointi Työ- ja loma-ajat Teemapäivät ja tapahtumat ovat mukavaa virkistystä koulussa. Niistä tiedotetaan hyvissä ajoin etukäteen luokanvalvojan tunnilla, ilmoitustaululla, Wilmassa tai muuten sopivassa paikassa. Jos tarvitset oppimiseen apua, pyydä rohkeasti opettajalta tukiopetusta. Tukioppilastoiminta on peruskoulussa toimiva tukijärjestelmä, joka perustuu vertaistuen ajatukseen. Tukioppilas on tavallinen, vapaaehtoinen oppilas, joka haluaa toimia kouluyhteisön hyväksi ja auttaa muita oppilaita. Tukioppilaat saavat koulutuksen, ja toiminnasta vastaa koulussa työskentelevä aikuinen ohjaaja. Tukioppilaat ovat luokkalaisia oppilaita, jotka koulutetaan toimimaan nuorempien oppilaiden kanssa ja heidän tukenaan. Tukioppilastoiminnan tavoitteena on edistää hyviä toverisuhteita, kouluviihtyvyyttä, yhteisvastuuta sekä turvallista ja kannustavaa ilmapiiriä koulussa. Tänä lukuvuonna tukioppilaina toimivat seuraavat oppilaat 9A) Veera Filppula, Ella-Mari Haapio, Sini Jokinen, Sonja Kemppainen, Iida Kuusela 9B) Tiia Mäkelä, Tiia Valonen, Suvi Viikilä, Reea Viitasalo 8A) Liisa Jaakkola, Milla Timoska, Netta Viitasalo 8B) Saara Ansio, Saara Filppula, Jaan Männistö, Wilhelmiina Nurmi Tupakointi aiheuttaa syöpää ja vaarantaa muutenkin terveytesi, niinpä viisas ihminen ei tupakoi. Sitä paitsi koulussa tupakointi on yksiselitteisesti kielletty (ja Suomen lain mukaan alle 18-vuotiailta muuallakin ja kokonaan). Koulutyö alkoi torstaina klo Syysloma (viikko 43) Joululoma Kevään koulutyö alkaa keskiviikkona Talviloma (viikko 8). Pääsiäisloma Vappu perjantai Helatorstai Kesälomalle lähdetään lauantaina

16 Peruskoulun päivittäisen työajat Ma Ti Ke To Pe V Valinnaisaineet Vanhempainillat Välitunnit Kansainvälistä kokkausta, kuntosaliharjoittelua, käsitöitä, yrittäjyyttä, saksan kieltä, musiikillista menoa, remonttihommia, pieneläimiin tutustumista, digikuvausta, piirtämistä, kotisivujen tekoa, multimediaa ja pistehitsausta; valinnaisaineiden lista on pitkä ja monipuolinen. Valinnaisaineiden tehtävä on syventää ja laajentaa yhteisten aineiden, erityisesti taito- ja taideaineiden, aihekokonaisuuksia oppilaiden oman valinnan mukaan. Koulussamme valinnaisaineet sijoitetaan siten, että kahdeksannella luokalla valinnaisaineita opiskellaan kahdeksan kurssia (eli 8 vuosiviikkotuntia) ja yhdeksännellä viisi. Oppilaiden kanssa valinnaisaineista puhutaan pitkin lukuvuotta. Huoltajille pidetään valinnaisaineinfo maalis-huhtikuussa Vanhempainillat ovat virallisen vapaamuotoista turinointia huoltajien ja vanhempien kesken koulun tiloissa. Jokaiselle luokalle järjestetään oma vanhempainilta heti syksyn alussa, ja niistä tulee tietoa elokuun aikana. Lisäksi pidämme mm. yhteishakuillan 9.-luokkalaisille hyvissä ajoin ennen virallista hakua. Koulupäivähän koostuu välitunneista, joita oppitunnit piristävästi katkaisevat. Välitunnit koulussa vietetään keräten voimia seuraavan tunnin koitoksia varten. Välituntialueena on koulun sisäpiha. Koripallo- ja jalkapallokenttä ovat oppilaiden käytössä myös välituntisin. Notkuminen näillä kentillä edellyttää kuitenkin pelaamiseen osallistumista.

17 Välituntivalvoja Valvoo aina välitunteja. W Wilma WC Koulumme oma Wilma on osoitteessa Nettisivu ja eräänlainen sähköinen reissuvihko, josta näkee mm. poissaolot ja myöhästymiset. Wilmaa käyttävät opettajat, opiskelijat, huoltajat sekä koulun henkilökunta. Wilmalla valitaan kursseja, arvioidaan, merkitään poissaoloja, selataan työjärjestyksiä, laaditaan ja luetaan tiedotteita sekä tehdään paljon muuta koulunkäyntiin liittyvää. Wilman käyttö on turvallista eikä käyttäjän koneelle tarvitse erikseen asentaa mitään. Tarvitaan ainoastaan selain ja käyttäjätunnukset. Liittymää voivat käyttää niin opiskelijat, huoltajat, opettajat kuin muukin henkilökunta. Kullekin käyttäjäryhmälle määritellään asiat, joita he pääsevät Wilman kautta tekemään ja näkemään. Pidä hyvää huolta käyttäjätunnuksestasi ja salasanastasi. Jos kuitenkin käy niin köpelösti, että unohdat tai kadotat ne, ota yhteyttä Erja-kanslistiin. Vessa eli vesikäymälä. Siellä käydään välkällä ja yksin! X Xylitol Vaikka purkka onkin hyvää hampaille, niin tunneilla purkat pysyvät kuitenkin paketeissaan. Y Yhteystiedot

18 Euran kunta Sivistystoimenjohtaja Teija Vuohijoki Rehtori Jaakko Laeslahti Kanslisti Erja Koivukoski Opettajainhuone Erityisopetus Saija Gustafsson Ruokala Henna Suominen ja Hannele Mikkola Siistijät Jaana Pohjonen Sari Valtonen Terveydenhoitaja Heli Malmi Talonmies Mika Korte Terveysasema, Panelia Yökoulu Koulun tiloissa järjestettävä, yli yön kestävä, luokkien keskeinen leiri. Yöuni Hyvä yöuni on elämälle välttämätöntä ja keskeinen terveyden osatekijä. Se edistää vastustuskyvyn kehittymistä. Myös oppiminen ja muistaminen edellyttävät riittävää nukkumista. Opittujen asioiden siirtyminen työmuistista pitkäkestoiseen muistiin edellyttää riittävää lepoa, ja uni auttaa myös löytämään ratkaisuja valveilla syntyneisiin ongelmiin. Hyvää yötä ei toivoteta siis turhaan. Yhteistyö Siinä on tunnetusti voimaa! Se on työskentelyä, jota tehdään yhteisesti/toimitaan yhdessä.

19 Iloista ja rauhallista lukuvuotta ! Pidetään toisistamme huolta.

KIUKAISTEN YHTEISKOULUN ABC

KIUKAISTEN YHTEISKOULUN ABC KIUKAISTEN YHTEISKOULUN ABC PIENI OPAS KOULUMME ARKEEN lukuvuodelle 2012-2013 A Aamunavaus ABC Arviointi C Celsius D Depressio E Erityisopetus Jokainen koulupäivä alkaa aamunavauksella. Aamunavaus alkaa

Lisätiedot

Oppilaiden tuominen aamulla koulun pihaan autolla on kielletty. Oppilaat tuodaan ja haetaan koulun lähikatujen, lähinnä Okkerinkadun varrelta.

Oppilaiden tuominen aamulla koulun pihaan autolla on kielletty. Oppilaat tuodaan ja haetaan koulun lähikatujen, lähinnä Okkerinkadun varrelta. JYVÄSKYLÄN STEINERKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT LUOKAT 1-8 Tehtävä ja tavoitteet Järjestyssäännöt ovat koulun opetussuunnitelmaa täydentäviä käytännön toimintaohjeita, joilla pyritään takaamaan kaikkien turvallisuus,

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT A. YLEISET SÄÄNNÖT 1. Järjestyssäännöillä edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

Lisätiedot

TURUN LYSEON KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Lukuvuosi

TURUN LYSEON KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Lukuvuosi TURUN LYSEON KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Lukuvuosi 2016-2017 Oppilaan velvollisuudet Perusopetuslain 35 :n mukaan "Oppilaan tulee osallistua perusopetukseen jokaisena koulupäivänä. Oppilaan on suoritettava

Lisätiedot

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä.

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä. Kalevankankaan koulu Henkilökuntakokous 25.5.2011 TURVALLINEN OPISKELUYMPÄRISTÖ JA JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE Perusopetuslain 29 :n mukaan opetukseen osallistuvilla

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1.8.2017 2 1. KOULUN NIMI: Euran Kirkonkylän koulu 2. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMINEN Koulun järjestyssääntöjen

Lisätiedot

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 2017 2018 Järjestyssääntöjen tarkoitus on 1) turvata koulutyön sujuminen rauhallisesti 2) taata kouluyhteisön jäsenille viihtyisä ja turvallinen työympäristö 3) opettaa vastuullisuuteen

Lisätiedot

SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA

SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA Voimassa 1.11.2014 alkaen 1 KOULUN ALUE, TILAT JA KOULUMATKAT Koulun alueena pidetään koulurakennusta, koulun pihaa sekä kaikkia,

Lisätiedot

TULEVIEN SEITSEMÄSLUOKKALAISTEN JA HEIDÄN HUOLTAJIENSA INFOILTA

TULEVIEN SEITSEMÄSLUOKKALAISTEN JA HEIDÄN HUOLTAJIENSA INFOILTA 21.5.2019 TULEVIEN SEITSEMÄSLUOKKALAISTEN JA HEIDÄN HUOLTAJIENSA INFOILTA 21.5.2019 Järvenperän koulu Järvenperän koulu 1 Muutoksia koulutyössä Koulussa ollaan noin 30 tuntia viikossa eli tavallisesti

Lisätiedot

TURUN LYSEON KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Lukuvuosi

TURUN LYSEON KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Lukuvuosi TURUN LYSEON KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Lukuvuosi 2017-2018 Oppilaan velvollisuudet Perusopetuslain 35 :n mukaan "Oppilaan tulee osallistua perusopetukseen jokaisena koulupäivänä. Oppilaan on suoritettava

Lisätiedot

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 31.1.2000 Yleistä 1 Koulun alue on kortteli 57-YO. Koulun piha-alue on koulukiinteistön, Rantatien sekä koulun kentän erottama alue. 2 Kouluajaksi katsotaan

Lisätiedot

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja olemalla kohtelias sekä noudattamalla

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Rytkyn koulun järjestyssäännöt

Rytkyn koulun järjestyssäännöt Rytkyn koulun järjestyssäännöt 2016-2017 MICROSOFT Rytkyn koulun järjestyssäännöt 2016-2017 Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen Järjestyssääntöjen tarkoitus on edistää koulun sisäistä järjestystä,

Lisätiedot

1. Kolmiportainen tuki

1. Kolmiportainen tuki 1 1. Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Suunnataan pedagogiseen selvitykseen perustuen, opetuspäällikön päätöksellä oppilaalle, jonka selviytyminen perusopetuksesta edellyttää yksilöllisiä opetusjärjestelyjä.

Lisätiedot

SIMPELEEN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

SIMPELEEN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT SIMPELEEN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Muutokset ja lisäykset voimassa 01.02.2018 alkaen 1 KOULUN ALUE, TILAT JA KOULUMATKAT JÄRJESTYSSÄÄNTÖ Koulun alueena pidetään koulurakennusta, koulun pihaa sekä kaikkia

Lisätiedot

1. NIVAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

1. NIVAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Sivistyslautakunta 22.6.2016 96 Liite 3 Sivu 1 / 4 1. NIVAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Nämä järjestyssäännöt on laadittu yhdessä oppilaiden, koulun henkilökunnan ja vanhempien kanssa. 2. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN

Lisätiedot

SIMPELEEN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

SIMPELEEN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT SIMPELEEN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Voimassa 14.02.2018 alkaen 1 KOULUN ALUE, TILAT JA KOULUMATKAT Koulun alueena pidetään koulurakennusta, koulun pihaa sekä kaikkia niitä huoneistoja, kenttiä ym., joilla

Lisätiedot

Kuparivuoren koulu. 1. Oppilaat. Noin 300. Keskikokoinen koulu. 12 luokkaa ( pienin 15 ja suurin 27 oppilasta) + 3 pienryhmää

Kuparivuoren koulu. 1. Oppilaat. Noin 300. Keskikokoinen koulu. 12 luokkaa ( pienin 15 ja suurin 27 oppilasta) + 3 pienryhmää Kuparivuoren koulu 1. Oppilaat Noin 300. Keskikokoinen koulu 12 luokkaa ( pienin 15 ja suurin 27 oppilasta) + 3 pienryhmää Oppilaat tulevat pääasiassa keskustan ja Luonnonmaan alueelta, kieliluokilla ja

Lisätiedot

OPPITUNNIT POISSAOLOT

OPPITUNNIT POISSAOLOT KOULUJEN YHTEISET TOIMINTASÄÄNNÖT OPPITUNNIT TERVEHTIMINEN Oppituntien aloitus tehdään selkeästi työrauhaa kunnioittaen. Uuden oppilasryhmän kanssa tunti alkaa tervehtimällä seisten. Vierailijan saapuessa

Lisätiedot

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ Lukuvuosi 2018-19 Luokat ja henkilökunta 4A Jaana Hekkanen, 4B Antti Ranta, 4F Niina Siltari, 4H Petri Korpi 3B Saku-open sijainen, 3C Susanna Hasiwar, 3D Annukka Goman laaja-alainen

Lisätiedot

Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt

Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt 1 Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt Kasvatus- ja sivistyslautakunta 31.8.2011 64 2 SISÄLLYS 1. SÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE...3 1.1. Järjestyssääntöjen tarkoitus...3 1.2. Viittaukset

Lisätiedot

F.E. Sillanpään lukion järjestyssäännöt

F.E. Sillanpään lukion järjestyssäännöt F.E. Sillanpään lukion järjestyssäännöt OPETUSHALLITUKSEN OHJEIDEN MUKAISET JÄRJESTYSSÄÄNNÖT HÄMEENKYRÖN KUNTA F.E. Sillanpään lukio Sisällys 1 Koulun nimi... 3 2 Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen...

Lisätiedot

Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet on määritetty perusopetuslaissa (628/1998)

Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet on määritetty perusopetuslaissa (628/1998) Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet on määritetty perusopetuslaissa (628/1998) Siksi, että... - oppilas oppisi mahdollisimman paljon - oppivelvollisuus täyttyisi ja oppilas saisi hyvät mahdollisuudet jatko-opintoihin

Lisätiedot

Koulurauhaasiakirja. Rehtorikokoukset 13.1.2014 ja 12.3.2014 Opetus- ja varhaiskasvatusltk 27.3.2014

Koulurauhaasiakirja. Rehtorikokoukset 13.1.2014 ja 12.3.2014 Opetus- ja varhaiskasvatusltk 27.3.2014 Koulurauhaasiakirja Rehtorikokoukset 13.1.2014 ja 12.3.2014 Opetus- ja varhaiskasvatusltk 27.3.2014 Seuraavassa lain täsmennyksiä 1.1.14 alk. 35 a Kasvatuskeskustelu Oppilas, joka häiritsee opetusta tai

Lisätiedot

Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja

Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja ATALAN KOULU Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja olemalla kohtelias sekä noudattamalla tämän käytösaapisen

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula. http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula. http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/ KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/ 1. LUKUVUODEN 2012-2013 TYÖ JA LOMA-AJAT LUKUVUOSI 2012-2013 Syyslukukausi 14.8.2012 (ti) - 21.12.2012

Lisätiedot

KULOSAAREN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT - TIIVISTELMÄ

KULOSAAREN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT - TIIVISTELMÄ KULOSAAREN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT - TIIVISTELMÄ Järjestyssäännöt koskevat kouluyhteisön jäseniä, joihin kuuluvat peruskoulun oppilaat, lukion opiskelijat, opettajat, koulun muu henkilökunta ja rehtori.

Lisätiedot

Kivistön koulun hyvä fiilis

Kivistön koulun hyvä fiilis Kivistön koulun hyvä fiilis Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä. Yhdessä yhteistyöllä-toimintamalli Välittävä toimintakulttuuri - hyvinvoiva kasvuyhteisö Suunnitelma

Lisätiedot

HAMINAN KOULU - OHJEISTUKSIA KOULUTYÖHÖN. Päivitys 15.4.2015

HAMINAN KOULU - OHJEISTUKSIA KOULUTYÖHÖN. Päivitys 15.4.2015 HAMINAN KOULU - OHJEISTUKSIA KOULUTYÖHÖN Päivitys 15.4.2015 ASIA KÄYTÄNTÖ RANGAISTUS Molemmat koulut: Yleinen käyttäytyminen Noudatan hyviä tapoja. En turmele koulun omaisuutta. - Suun soittaminen kasvatuskeskustelu

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Liite 5 Sivu 1 / 4 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT RUUKINKANKAAN KOULU. Suomussalmen kunta 1. RUUKINKANKAAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

Sivistyslautakunta Liite 5 Sivu 1 / 4 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT RUUKINKANKAAN KOULU. Suomussalmen kunta 1. RUUKINKANKAAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Sivistyslautakunta 22.6.2016 96 Liite 5 Sivu 1 / 4 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT RUUKINKANKAAN KOULU Suomussalmen kunta 1. RUUKINKANKAAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Nämä järjestyssäännöt on laadittu yhdessä oppilaiden,

Lisätiedot

Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2014-2015

Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2014-2015 Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2014-2015 Koulun alkaessa Vuodet eivät ole veljiä keskenään! Kun viime kouluvuosi polkaistiin käyntiin tutuilla opettajilla ja muulla henkilökunnalla, niin tämä vuosi

Lisätiedot

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ Lukuvuosi 2017-18 Luokat ja henkilökunta 3 A Jaana Hekkanen, 3B Leena Helanen, 3F Niina Siltari, 3H Petri Korpi 4B Timo Fordell, 4C:n opettajan nimi vahvistuu maanantaina

Lisätiedot

YHTEISET PELISÄÄNNÖT YLÄKOULUSSA. Järjestyssääntöjen tavoitteet

YHTEISET PELISÄÄNNÖT YLÄKOULUSSA. Järjestyssääntöjen tavoitteet YHTEISET PELISÄÄNNÖT YLÄKOULUSSA Järjestyssääntöjen tavoitteet Koulun tehtävä on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä antaa heille elämässä tarpeellisia

Lisätiedot

Opas on tarkoitus ottaa käyttöön lukuvuoden alusta. Sen menettelytapoihin perehdytään kouluissa jo kuluvan kevään aikana.

Opas on tarkoitus ottaa käyttöön lukuvuoden alusta. Sen menettelytapoihin perehdytään kouluissa jo kuluvan kevään aikana. Lasten ja nuorten lautakunta 25 04.04.2017 Lasten ja nuorten lautakunta 32 30.05.2017 PERUSOPETUKSEN YHTEISET TYÖRAUHAAN LIITTYVÄT TOIMINTAMALLIT/JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Lasten ja nuorten lautakunta 04.04.2017

Lisätiedot

koululääkäri Susanna Nyberg-Simola

koululääkäri Susanna Nyberg-Simola Lukuvuositiedote 2014-2015 HENKILÖKUNTA opettajat: 1a 1b 2.lk 3a 3b 4.lk 4.-5.lk 5.lk 6.lk pienluokka laaja-alainen eo: rehtori Päivi Lipsanen Jenni Nieminen Jaana Kukkonen Anu Terho Noora Vesterinen Laura

Lisätiedot

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA 4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN ILMAJOELLA Ilmajoella perusopetuksen oppilaille annettava oppimisen ja koulunkäynnin tuki on muuttunut kolmiportaiseksi. Tuki jaetaan kolmeen tasoon: 1. yleinen tuki, 2.

Lisätiedot

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi 2015-16

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi 2015-16 METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ Lukuvuosi 2015-16 Luokat ja henkilökunta Ensi lukuvuoden 4A ja 4B 5ABCDE laaja-alainen erityisopettaja Päivi Juustila englannin ja saksan opettaja teknisen työn opettaja koulunkäynnin

Lisätiedot

NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE)

NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE) NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE) Tuki jaetaan kolmeen portaaseen: 1. Yleinen tuki Tuki on tilapäistä ja ennaltaehkäisevää. 2. Tehostettu tuki Oppilaalla oppimissuunnitelma, tuki on jatkuvaa/säännöllistä.

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu 1. LUKUVUODEN 2013-2014 TYÖ JA LOMA-AJAT Syyslukukausi 12.8.2013 (ma) - 21.12.2013 (lauantai) Syysloma 14.10.-20.10.2013

Lisätiedot

TIEDOTE KIRKONKYLÄN KOULUN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE LUKUVUONNA

TIEDOTE KIRKONKYLÄN KOULUN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE LUKUVUONNA KIRKONKYLÄN KOULUN TIEDOTE LUKUVUODELLE 2017-2018 TIEDOTE KIRKONKYLÄN KOULUN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE LUKUVUONNA 2017-2018 KOULUN TYÖAIKA alkaa päättyy Syyslukukausi ti 15.8.2017 pe 22.12.2017 Kevätlukukausi

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa 29.3.2012 Ikaalinen Ohjelma Klo 14-14.20 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa aluekoordinaattorit Marika Korpinurmi, Mari Silvennoinen

Lisätiedot

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Tuettu oppimispolku Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Turvallinen ja yhtenäinen oppimispolku Porvoossa halutaan turvata lapsen

Lisätiedot

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014 TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014 Lielahden koulu tänään Oppilaita on yhteensä 577-264 oppilasta vuosiluokilla 1-6 - 313 oppilasta vuosiluokilla 7-10 Luokkia - 7. luokkia

Lisätiedot

Järjestyssääntöjen soveltaminen Kontiolahden kunnassa

Järjestyssääntöjen soveltaminen Kontiolahden kunnassa 1 (5) Kasvatus- ja koulutuslautakunta 28.10.2015 KONTIOLAHDEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tehtävänä on luoda perusta koulutyön kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus koulutulokkaiden vanhemmille keskiviikkona Aineisto osoitteessa:

Tiedotustilaisuus koulutulokkaiden vanhemmille keskiviikkona Aineisto osoitteessa: Tiedotustilaisuus koulutulokkaiden vanhemmille keskiviikkona 22.5.2019 Aineisto osoitteessa: www.lauta.edu.hel.fi Satu Hakulinen, rehtori Saara Kourouma, apulaisrehtori Solveig Korhonen, terveydenhoitaja

Lisätiedot

KAUHAJOEN KOULUKESKUKSEN YLÄLUOKKIEN PELISÄÄNNÖT

KAUHAJOEN KOULUKESKUKSEN YLÄLUOKKIEN PELISÄÄNNÖT KAUHAJOEN KOULUKESKUKSEN YLÄLUOKKIEN PELISÄÄNNÖT Peruskoulun oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti (perusopetuslaki 35 ) 1. OPPITUNNIN ALKAMINEN JA PÄÄTTYMINEN

Lisätiedot

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi Tervetuloa koululaisen vanhemmaksi Lukuvuosi 2016-2017 Syyslukukausi ti 16.8. ke 21.12.2016, lisäksi 5.12. on vapaapäivä Syysloma to 13.10. su 16.10. Kevätlukukausi ke 4.1. la 3.6.2017 Talviloma ma 20.

Lisätiedot

Oppilashuoltolain mukaiset oppilashuoltokäytänteet ja luokanohjaajan tehtävät Metsokankaan koulussa

Oppilashuoltolain mukaiset oppilashuoltokäytänteet ja luokanohjaajan tehtävät Metsokankaan koulussa Oppilashuoltolain mukaiset oppilashuoltokäytänteet ja luokanohjaajan tehtävät Metsokankaan koulussa HYÖDYNNETTY OPPILASHUOLLON KÄSIKIRJAA SEKÄ LUOKANOHJAAJAN KÄSIKIRJAA Oppilashuollon käsikirja s. 15 Huoli

Lisätiedot

Yleistä vai tehostettua tukea? Tuija Vänni KELPO-koordinaattori

Yleistä vai tehostettua tukea? Tuija Vänni KELPO-koordinaattori Yleistä vai tehostettua tukea? Tuija Vänni KELPO-koordinaattori Oppilaiden tukimuodot Eriyttäminen, joustavat järjestelyt, yhteisopettajuus 14.3.2013 Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Tuija Vänni

Lisätiedot

LUKUVUOSITIEDOTE LV KIRKONKYLÄN KOULU

LUKUVUOSITIEDOTE LV KIRKONKYLÄN KOULU LUKUVUOSITIEDOTE LV. 2018-2019 KIRKONKYLÄN KOULU TIEDOTE KIRKONKYLÄN KOULUN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE LUKUVUONNA 2018-2019 KOULUN TYÖAIKA alkaa päättyy Syyslukukausi to 9.8.2018 pe 21.12.2018 Kevätlukukausi

Lisätiedot

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen Sivu 1/5 Märynummen koulu Salon kaupunki 1760/12.00.01.01/2015 Yleiset Koulu: Märynummen koulu Ylläpitäjä: Kaupungin ylläpitämä koulu Koulumuoto: Ala-asteen koulu Opetuskieli: Suomi Koulupiiri: Salo Opiskelijamäärä:

Lisätiedot

JUVANPUISTON KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

JUVANPUISTON KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JUVANPUISTON KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Juvanpuiston koulu Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen Perusopetuslain :n 29 4. momentin mukaan koulun järjestyssääntöjen tarkoitus on edistää koulun turvallisuutta,

Lisätiedot

Tervetuloa lukioon. Aloitusinfoa

Tervetuloa lukioon. Aloitusinfoa Tervetuloa lukioon Aloitusinfoa Ryhmänohjaaja Päivi Franzon Tavoitat minut parhaiten sähköpostitse: paivi.franzon@edukouvola.fi Koulupäivän aikana voit yrittää myös puhelimitse opettajainhuone: 020 615

Lisätiedot

PARKANON YHTENÄISKOULU

PARKANON YHTENÄISKOULU PARKANON YHTENÄISKOULU Koulu- ja kulttuurikampus Kaarna, Satakunnankatu 36, 39700 Parkano TIEDOTUSLEHTI PERUSOPETUKSEN 7. LUOKKIEN OPPILAILLE JA NÄIDEN HUOLTAJILLE KESÄKUU 2019 REHTORIN TERVEHDYS Yläluokille

Lisätiedot

Oppilashuoltosuunnitelma Koulukohtainen osuus

Oppilashuoltosuunnitelma Koulukohtainen osuus Oppilashuoltosuunnitelma Koulukohtainen osuus Koulu Kuulammen koulu Lukuvuosi 2014-2015 Oppilashuollon palvelujen järjestäminen ja oppilashuollon toimintatavat Koulukohtaisen oppilashuoltoryhmän Kokoonpano

Lisätiedot

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on Yleisellä tuella tarkoitetaan jokaiselle suunnattua Yleinen tukea tuki muoto. erityisen Tehostamalla yleisen tuen tukimuotoja pyritään ennalta ja se on ehkäisemään ensisijainen tuen tehostetun järjestämisen

Lisätiedot

KAUHAJOEN KOULUKESKUKSEN YLÄLUOKKIEN PELISÄÄNNÖT

KAUHAJOEN KOULUKESKUKSEN YLÄLUOKKIEN PELISÄÄNNÖT KAUHAJOEN KOULUKESKUKSEN YLÄLUOKKIEN PELISÄÄNNÖT Peruskoulun oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti (perusopetuslaki 35 ) 1. OPPITUNNIN ALKAMINEN JA PÄÄTTYMINEN

Lisätiedot

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki eriyttäminen opetuksessa huomioidaan oppilaan opetusta voidaan

Lisätiedot

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta!

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta! Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta! Lisää teksti napsauttamalla Abien ryhmänohjaus ke 9.8.2017 Opiskelijailmoituslomake Tarkista, että tietosi pitävät paikkansa ja korjaa tarvittaessa vanhat tai virheelliset

Lisätiedot

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Syreenin koulu, Teuva puh. +358 6 24134350 http://www.syreeninkoulu.fi ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Syreenin koulun

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2015-2016 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

2.4 Pansion koulun järjestyssäännöt

2.4 Pansion koulun järjestyssäännöt 2.4 Pansion koulun järjestyssäännöt Tavoitteet Järjestyssääntöjen tavoitteena on taata jokaiselle Pansion koulun oppilaalle ja Pansion koulussa työskentelevälle työrauha. Pyrkimys on, että Pansion koulussa

Lisätiedot

Järjestyssäännöt 2017-

Järjestyssäännöt 2017- Järjestyssäännöt 2017- Kopio: Väntönen, Pauli 1/6 Sisällysluettelo Järjestyssäännöt 2017- Säännöt pdf-muodossa (luonnos) Järjestyssäännöt Pennalan koulun järjestyssäännöt Kopio: Väntönen, Pauli 2/6 Järjestyssäännöt

Lisätiedot

YHTEISTYÖ OPPILAAN JA HUOLTAJIEN KANSSA. Kodin tuki, koulunkäynnissä auttaminen (esim. yhteiset toimintatavat, läksyt, kokeet, riittävä lepo jne.

YHTEISTYÖ OPPILAAN JA HUOLTAJIEN KANSSA. Kodin tuki, koulunkäynnissä auttaminen (esim. yhteiset toimintatavat, läksyt, kokeet, riittävä lepo jne. YLEINEN TUKI Aloitetaan HETI tuen tarpeen ilmetessä. Ei vaadi testausta tai päätöstä. On yksittäinen pedagoginen ratkaisu sekä ohjaus- ja tukitoimi, jota toteutetaan joustavasti. Tuki järjestetään opettajien

Lisätiedot

Luokanopettajan tilalle tulee useita aineenopettajia. Melkein kaikissa aineissa on eri opettaja.

Luokanopettajan tilalle tulee useita aineenopettajia. Melkein kaikissa aineissa on eri opettaja. Mikä sitten muuttuu? Yläkouluun tullessasi opiskelu muuttuu entistä itsenäisemmäksi. Opiskelu saattaa tuntua aluksi vapaammalta, mutta oma vastuusi asioiden hoitamisesta kasvaa, ja monet asiat pitää hoitaa

Lisätiedot

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA-LOMAKKEET JA NIIDEN KÄYTTÖ 2015 Tämän vuoden TVA-lomakkeissa on vain pieniä muutoksia. Lomakkeiden lisäksi niistä on kirjoitettu tarkennukset erilliselle lomakkeelle.

Lisätiedot

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi Perusopetuksen arviointi Koulun turvallisuus 2010 oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010 Tietotuotanto ja laadunarviointi Tampere Kyselyn taustaa Zef kysely tehtiin tuotannon toimeksiannosta vuosiluokkien

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

KOULUMESTARIN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

KOULUMESTARIN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT KOULUMESTARIN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssäännöillä edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä (pol 29 ). Järjestyssäännöissä

Lisätiedot

Koulu. Hyrylän yläaste. Hyökkälän koulu. Jokelan yläaste. Kellokosken koulu. Kirkonkylän koulu. Klemetskogin koulu. Kolsan koulu.

Koulu. Hyrylän yläaste. Hyökkälän koulu. Jokelan yläaste. Kellokosken koulu. Kirkonkylän koulu. Klemetskogin koulu. Kolsan koulu. Koulu Hyrylän yläaste Hyökkälän koulu Jokelan yläaste Kellokosken koulu Kirkonkylän koulu Klemetskogin koulu Kolsan koulu Lepolan koulu Mikkolan koulu Nahkelan koulu Paijalan koulu Pertun koulu Riihikallion

Lisätiedot

JAAKKO ILKAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

JAAKKO ILKAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JAAKKO ILKAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1. Koulualue, kouluaika ja koulumatkat 2 2. Päivittäinen työskentely 2 3. Poissaolot ja myöhästelyt 4 4.Tupakointi, päihteet, huumeet ja vaaralliset esineet 4 5.Oppilaan

Lisätiedot

Vuosaaren koulujen yhdistyminen

Vuosaaren koulujen yhdistyminen Vuosaaren koulujen yhdistyminen Kaupunginvaltuusto on päättänyt, että Vuosaaren alueella kahdeksan peruskoulua yhdistyvät neljäksi peruskouluksi 1.8.2017 alkaen seuraavasti: Heteniityn ala-asteen koulu

Lisätiedot

Uusien säännösten toteuttaminen yläkoulussa on mahdollista

Uusien säännösten toteuttaminen yläkoulussa on mahdollista Uusien säännösten toteuttaminen yläkoulussa on mahdollista - joustavuutta, rohkeutta ja yhteistyötä lisäämällä Teija Kouhia erityisopettaja Pälkäneen yhteiskoulu Kun tahdomme, löydämme keinoja. Etsi rohkeasti

Lisätiedot

Tärkeitä termejä. Perjantai 9.30-11.30

Tärkeitä termejä. Perjantai 9.30-11.30 Tärkeitä termejä Perjantai 9.30-11.30 Oppitunti: 75 minuuttia 1. 8.00-9.15 2. 9.30-10.45 3. 4. oppitunti alkuosa klo 10.55 11.40 ruokailu klo 11.40 12.25 oppitunti jälkiosa klo 12.25 12.55 oppitunti klo

Lisätiedot

SIJOITETUJEN LASTEN TUKEMINEN OPPIMISESSA JA KOULUNKÄYNNISSÄ- UNELMIA ONNISTUMISISTA

SIJOITETUJEN LASTEN TUKEMINEN OPPIMISESSA JA KOULUNKÄYNNISSÄ- UNELMIA ONNISTUMISISTA Johanna Juvonen, Oppimis- ja ohjauskeskus Mikael, Mikkeli SIJOITETUJEN LASTEN TUKEMINEN OPPIMISESSA JA KOULUNKÄYNNISSÄ- UNELMIA ONNISTUMISISTA Taustaa: Vuoden 2010 aikana oli huostassa 10 003 lasta 3 432

Lisätiedot

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA YLEINEN TUKI (jokaiselle oppilaalle tilapäisesti annettava tuki) Oppilas on jäänyt jälkeen opetuksesta tai on muuten tilapäisesti tuen tarpeessa TAI

Lisätiedot

Oppilaan nimi: luokka: rehtori Hannu Isolauri (02) 2629 653 050 3101653. apulaisrehtori Matti Palmunen (02) 2629 257 050 4323625

Oppilaan nimi: luokka: rehtori Hannu Isolauri (02) 2629 653 050 3101653. apulaisrehtori Matti Palmunen (02) 2629 257 050 4323625 LUOSTARIVUOREN KOULUN OPISKELUOPAS 2015 2016 1 Oppilaan nimi: luokka: KOULUN YHTEYSTIEDOT LUOSTARIVUOREN KOULU Luostarinkatu 13, 20700 Turku http://info.edu.turku.fi/luostarivuori/ KOULUN HENKILÖKUNTA

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KÄSIKIRJA

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KÄSIKIRJA PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KÄSIKIRJA Oulunsalo Opetussuunnitelman perusteet muuttuivat vuoden 2011 alusta, mikä velvoitti kuntia tekemään muutoksia myös kuntakohtaisiin opetussuunnitelmiin. Oulunsalon

Lisätiedot

KÄSIKIRJA KUUDESLUOKKALAISELLE 2016

KÄSIKIRJA KUUDESLUOKKALAISELLE 2016 KÄSIKIRJA KUUDESLUOKKALAISELLE 2016 Mikä sitten muuttuu? Yläkouluun tullessasi opiskelu muuttuu entistä itsenäisemmäksi. Opiskelu saattaa tuntua aluksi vapaammalta, mutta oma vastuusi asioiden hoitamisesta

Lisätiedot

Meidän koulu on kiusaamisen vastainen koulu KIVA KOULU

Meidän koulu on kiusaamisen vastainen koulu KIVA KOULU Meidän koulu on kiusaamisen vastainen koulu KIVA KOULU ja meillä myös sovitellaan Verso-toiminta Kiusaamiseen puuttumisen toimintamalli Kastellin koulu 22.11.2011 1 Mitä kiusaaminen on? Kiusaamisella tarkoitetaan

Lisätiedot

Oppilashuolto. lasten ja nuorten hyvinvointia varten

Oppilashuolto. lasten ja nuorten hyvinvointia varten Oppilashuolto lasten ja nuorten hyvinvointia varten Oppilashuolto Oppilashuolto on oppilaiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtimista. Oppilashuolto kuuluu kaikille kouluyhteisössä

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu

Opetussuunnitelma. Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu Opetussuunnitelma Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu 1 Hyväksytty opetuslautakunnassa 12.4.2011 Johdanto Perusopetuslaki on muuttunut osittain 24.6.2010 (PoL 642/2010). Tästä johtuen myös perusopetuksen

Lisätiedot

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Pirjo Koivula Opetusneuvos Opetushallitus 16.4.2009 Opiskelun ja hyvinvoinnin tuen järjestämistä koskeva perusopetuslain sekä esi- ja perusopetuksen

Lisätiedot

TESJOEN KOULU SYYSTIEDOTE

TESJOEN KOULU SYYSTIEDOTE TESJOEN KOULU 2016 2017 SYYSTIEDOTE YHTEYSTIEDOT Tesjoen koulu Tavastantie 10 07955 Tesjoki tesjoen.koulu@loviisa.fi Puh. 044-0555 993 (klo 8-15 arkipäivinä) Koulunjohtaja 044-5577 240 (klo 8-17 arkipäivinä)

Lisätiedot

Terva-Toppilan koulun käytänteet

Terva-Toppilan koulun käytänteet 1 Terva-Toppilan koulun käytänteet 19.8.2015 2 Myöhästelyt Oppitunnilta myöhästyminen estää ensisijaisesti oppilaan omaa oppimista. Lisäksi oppitunnin keskeyttäminen myöhästyjän vuoksi estää myös koko

Lisätiedot

Koulutulokkaiden huoltajien tiedotustilaisuus

Koulutulokkaiden huoltajien tiedotustilaisuus Koulutulokkaiden huoltajien tiedotustilaisuus 25.4.2018 Kaukajärven koulu 2018-2019 32 perusopetusryhmää (13 ak, 19 yk) 4 alueellisen erityisopetuksen pienryhmää 2 laaja-alaisten oppimisvaikeuksien erityisopetuksen

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2014-2015 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA Hyvä ja turvallinen oppimisympäristö on sekä perusopetuslain että lastensuojelulain kautta tuleva velvoite huolehtia oppilaiden sosiaalisesta,

Lisätiedot

Kysely Piispanlähteen yläkoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=254 Julkaistu: /18. Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100%

Kysely Piispanlähteen yläkoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=254 Julkaistu: /18. Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Kysely Piispanlähteen yläkoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=254 Julkaistu: 19.4.2010 1/18 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Kerro luokkasi 1. 7A 20 7,87% 2. 7B 20 7,87% 3. 7C 22 8,66% 4. 7D 24 9,45%

Lisätiedot

Peruskouluissa. Tuen kolmiportaisuus

Peruskouluissa. Tuen kolmiportaisuus Tuki annetaan mahdollisuuksien mukaan omassa tutussa ympäristössä ja luokassa. Tarpeen kasvaessa tukimuotoja voidaan lisätä joustavasti ja päinvastoin. Tuen kolmiportaisuus Peruskouluissa 3 Tuen kolmiportaisuus

Lisätiedot

Yhteisiä asioita

Yhteisiä asioita Yhteisiä asioita 3.9.2014 Koulun järjestyssäännöt ja muut yhteiset sopimukset (mm. ruokailu, liikuntakäytänteet, mobiililaitteiden käyttö) Pihan yhteiskäyttö ja pihasta huolehtiminen Liikennekäyttäytyminen

Lisätiedot

Lukuvuoden painopistealueet: Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, kulttuurinen osaaminen ja vuorovaikutustaidot

Lukuvuoden painopistealueet: Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, kulttuurinen osaaminen ja vuorovaikutustaidot Kallislahden koulu 1. Koulun tiedot Koulu: Kallislahden koulu Koulumuoto: Alakoulu Opetuskieli: Suomi Opiskelijamäärä: 26 0lk 2 oppilasta 1lk 4 oppilasta 2lk 3 oppilasta 3lk 3 oppilasta 4lk 5 oppilasta

Lisätiedot

KOULUTERVEYSKYSELY 2017 TULOSTEN TARKASTELUA

KOULUTERVEYSKYSELY 2017 TULOSTEN TARKASTELUA KOULUTERVEYSKYSELY 2017 TULOSTEN TARKASTELUA KOULUTERVEYSKYSELY Vastaajat Porvoo: Perusopetuksen 4.-5. luokat vastannut 894 kattavuus 72 % 8.-9. luokat vastannut 770 kattavuus 63 % Lukio vastannut 173

Lisätiedot

HINNERJOEN KOULUN TOIMINTAKULTTUURI

HINNERJOEN KOULUN TOIMINTAKULTTUURI HINNERJOEN KOULUN TOIMINTAKULTTUURI Päivitetty 3.10.2016 KOULUN HENKILÖKUNTA 1-2lk:n luokanopettaja, rehtori Johanna Rinteelä 044-4224601 3-4lk:n luokanopettaja Johanna Lassila (31.12.2016 saakka) ja Kati

Lisätiedot

Rantasalon peruskoulu syystiedote

Rantasalon peruskoulu syystiedote Rantasalon peruskoulu 2018-2019 syystiedote Reksi! LUKUKAUDEN ALUKSI Ruudullasi tai kädessäsi on uudenmuotoinen syystiedote. Tarkoituksena on tarjota tarpeellisia tietoja koulunkäynnistä helposti jaettavassa

Lisätiedot