(014) Tuotekuvasto 10

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "www.itumic.fi (014) 339 3900 Tuotekuvasto 10"

Transkriptio

1 KASVIHUONEAUTOMATIIKAN JA LAITTEIDEN ERIKOISLIIKE (014) Tuotekuvasto 10 Sisältö: CAG-OHJELMISTOT 3-4 SÄÄDINJÄRJESTELMÄT 5-6 PUHALTIMET 6 LÄMMITYS JA TUULETUS 7 LANNOITUS 8-9 ANTURIT JA MITTARIT 10-11

2 2 Myynti ja huolto Petri Salonen SALO Hyvä asiakkaamme, toiminnan neljännen vuosikymmenen alkaessa, Itumic kiittää Teitä kaikkia osoittamastanne luottamuksesta. Kulunut vuosi on ollut menestys ja toivomme kaikkia hyödyttävän yhteistyön jatkuvan vielä tulevinakin vuosina. Olemme sitoutuneet palvelemaan teitä ja uskomme jatkossakin pystyvämme toimittamaan hyviä ratkaisuja teknisiin kehittämistarpeisiinne. Tehdashuolto Mauri Pirttimäki JYVÄSKYLÄ (014) Myynti Harri Niemi JYVÄSKYLÄ Yhteistyössä mukana: Myynti ja huolto Service G. Stenfors Kb NÄRPIÖ Omat täysin kotimaista tuotantoa olevat säätöjärjestelmät kehittyvät ja monipuolistuvat koko ajan. Tämä on mahdollista, koska ne on alunperin suunniteltu muuntautumaan uusia vaatimuksia varten. Myös ulkomaiset yhteistyökumppanimme ovat tämän huomanneet. Laajennamme myös muuta tuotevalikoimaamme jatkuvasti ja meiltä saa oman tuotantomme lisäksi kaikenlaista muutakin, kasvihuoneessa tarvittavaa tekniikkaa. Soita ja kysy! Otathan yhteyttä! Itumic Oy Tahvontie 2, JYSKÄ Puh (014) Fax (014)

3 Tuotekuvasto 10 ITU CAG Computer Aided Growing säätöjärjestelmän hallintaohjelmistot 3 Itumicin Windows pohjaiset ohjelmistot mahdollistavat kasvatusprosessin hallinnan ITU Multi ja Mix Station säätimien ja tietokoneen avulla. Ohjelmisto kuormittaa tietokonetta vain vähän, joten sitä voidaan käyttää myös muihin tarkoituksiin saman aikaisesti. CAG ohjelmisto, joka voidaan hankkia osina tai kaikki kerralla, koostuu seuraavista ITUMIC ohjelmista: Visual ohjelma tarjoaa helpon käyttöliittymän säätimien hallinnalle. Graff Pro seurantaohjelma mahdollistaa historiatietojen graafiseen ja numeerisen tarkastelun ja tulostuksen. GSM hälytysohjelma on tarkoitettu hälytysten siirtoon ja mittausten kyselemiseen tekstiviesteillä. WebControl ohjelmaa käytetään järjestelmän etähallintaan tavallisella internetselaimella mistä vain. ITU CAG Visual - KOKONAISUUDEN HALLINTAAN Ohjelma luo pohjan tehokkaalle ja helpolle olosuhteiden seurannalle ja asetusten muuttamiselle. Yhdestä paikasta voi tarkastella kaikkia säätimiä ja olosuhteita. Ohjelman ulkoasua voi muuttaa mieleisekseen helposti ja nopeasti. Näytettäväksi voit valita vain ne mittaukset, jotka ovat tarhalla käytössä, epäolennaiset arvot voidaan häivyttää. Näin mahdollistuu, että yhdellä silmäyksellä on nähtävissä usean huoneen yleistilanne. Tarhan pohjakuva joko valokuvana tai piirroksena voidaan myös lisätä ohjelmaan. Kuhunkin huoneeseen pääsee sen jälkeen klikkaamalla kyseisen huoneen kuvaa. Erityisen Hypertable - toiminnon ja graafisten ikkunoiden avulla huoneiden olosuhteiden hallinta on erityisen vaivatonta. Ohjelmistoa voi käyttää yhtä aikaa monessa tietokoneessa, jos ne on kytketty toisiinsa tietokoneverkoksi. Tällöin esimerkiksi tarhalla voi olla pääkone, joka kerää tiedot ja josta järjestelmää hoidetaan päiväsaikaan. Kotona voi olla toinen kone, josta illalla on helppo tarkistaa samat asiat. Lisäpalveluna on myös saatavissa tietoturvallinen etätuki. Itumicin huoltomies voi ottaa yhteyden tarhan tietokoneelle ja voitte yhdessä kartoittaa mikä mahdollisesti on vikana. Tarvitaan vain internetyhteys. ITU Graff Pro - seurantagrafiikka TIETO SÄILYY JA LISÄÄNTYY Ohjelmistot tallentavat mittausten tiedot tietokoneen kovalevylle. Täältä ne ovat jälkikäteen luettavissa graafisessa tai numeerisessa muodossa. Tallennetun tiedon avulla voidaan tarkastella miten hyvin lämpötila on ollut kohdallaan, onko hiilidioksidia ollut tarpeeksi, miten kastelut ovat sujuneet kuluneella viikolla jne. Grafiikka on hyödyllistä myös vikatilanteiden analysoinnissa. Sen avulla voidaan monessa tapauksessa paljastaa vikoja ja puutteita, joita ei muuten havaittaisi ollenkaan. Esimerkkinä toiminta yöaikaan aamulla voidaan tarkastella tapahtumia ja nähdään onko toiminta ollut normaalia.

4 4 ITU GSM paketti HÄLYTYKSET JA MITTAUSTIEDOT TEKSTIVIESTINÄ Tämän ohjelmiston ja laitteiston avulla saat automaattisesti kasvihuoneidesi kaikki hälytykset tekstiviestinä matkapuhelimeesi. Sen lisäksi voit myös lähettää mittaustietojen kyselyn. Paluuviestissä saat puhelimeesi tiedon ennalta valituista mittauksista, esimerkiksi kaikki lämpötilat. Tekstiviestejä voidaan välittää yhteen tai useampaan, käyttäjän ennalta määrittelemään liittymään. ITU Multi ja Mix Station säätimiin on mahdollista liittää melkein minkälainen anturi tai sähköinen signaali hyvänsä. Näin on mahdollista saada erilaisia hälytyksiä mm. pannuhuoneesta, vesien lämpötiloista, paineista, pumpuista, liiketunnistimista jne. Säätimien ja ohjelmiston avulla voit yleensä kokonaan korvata tavallisen hälytyskeskuksen. ITU CAG WebControl TARKASTA JA MUUTA OLOSUHTEITA MISSÄ VAIN Hankkimalla WebControl ohjelmiston ja yhdistämällä tietokoneesi internettiin vapaudut ajasta ja paikasta. Voit käyttää ja hallita järjestelmää millä hyvänsä internettiin liitetyllä laitteella jossa on selain. Kokeile WebControllia: itumic.fi/webc

5 Tuotekuvasto 10 ITU Multi Station 100 kasvuolosuhteiden säädin 5 Uusia/parannettuja ominaisuuksia: Tilaa ohjelmapäivitys! Automaattisesti muuttuvat yölämpötilat Yhden tai useamman päivän säteilyjen mukaan voidaan seuraavan päivän lämpötila-asetuksia muuttaa automaattisesti. Kosteudensäätö uusittu kokonaan Useita kosteuksia vuorokauden aikana ja hallintamenetelmät vapaasti valittavissa vuorokauden ajan mukaan. ITU Multi Station 100 eli MS100 on kotimainen Itumicin kehittämä ja valmistama yhden osaston olosuhteiden säätöön tarkoitettu säädin. Sen ominaisuuksia kehitetään jatkuvasti yhteistyössä eri maiden käyttäjien ja tutkimuslaitosten kanssa. Siitä on muodostunut luotettava ja monipuolinen kasvuolosuhteiden säädin, jonka ominaisuuksia arvostetaan ympäri Eurooppaa. Säädinjärjestelmän voi rakentaa pala kerrallaan. Järjestelmän hajautettu rakenne mahdollistaa laajentamisen vaikkapa yksi toiminto kerrallaan puhumattakaan että säätimiä voidaan lisätä huone kerrallaan. Voit hankkia laitteen vaikkapa pelkästään lämmitystä tai tuuletusta varten. ITU Multi Station 100 pysyy aina ajan tasalla koska sen ohjelmistot ja ominaisuudet on helppo päivittää aina uusimpaan ja samalla energiataloudellisempaan versioon. Säädinsarjan aiempi malli ITU Multi Station 10 MS10 voidaan myös laajentaa tähän uuteen kokoonpanoon jolloin myös vanhemmille säätimille saadaan uusimmat ominaisuudet ja mahdollisuudet. Energiaverhojen toimintaa parannettu alilämpötilanteissa Matalassa lämpötilassa verhot voidaan automaattisesti sulkea. Kasvin haihduntamalli kastelussa Laskee mittaustiedoista kasvin haihduttamisen määrän ja tekee kastelun sen perusteella. Ominaisuuksia on riittävästi niin isoihin kuin pieniinkin sovelluksiin. Kerro meille säätö- tai mittaustarpeesi niin me kerromme sinulle miten sen saa toteutettua. Novarbo jäähdytys OHJELMISTOJA Suljettu kasvihuone on mahdollinen. Lämmitys, jäähdytys, Novarbo, kasvualustan lämpö, tuuletus, verhot, kasvuvalot, CO 2, kosteuden hallinta, puhaltimet, hälytykset/varoitustoiminnat, kastelu ja sumutus, kasvualustan kosteus, keskusputkiston lämpötilan säätö, lämpökeskuksen ohjaus, kasvinsuojeluohjelma. Valmiit moottorinohjausyksiköt nopeuttavat asennusta. Sisältää säätimen ja venttiilien virtalähteen, moottorien ohjauskytkimet, kontaktorit ja moottorisuojat.

6 6 ITU Multi Station 10 kasvuolosuhteiden säädin Kasvihuoneen ilmankierrätyspuhaltimet Yleiskäyttöiset aksiaalipuhaltimet ilman kierrätykseen ja kosteuden hallintaan. Ilmamäärät m 3 /h. Tämä säädin toimii järjestelmän osana tai yksinään. Se on monipuolisilla perusohjelmilla varustettu huonesäädin tarjoten kaikki perustoiminnot ja vähän enemmänkin todella edulliseen hintaan. Laitteen ominaisuudet ovat monessa kohtaa yhtäläiset isoveljen ominaisuuksiin nähden. Multi Station 10 hoitaa kasvihuoneesi perustarpeet helposti ja aikaasi säästäen. OHJELMISTOJA Lämmitys, kasvualustan lämpö, tuuletus, verhot, kasvuvalot, CO 2, kosteuden hallinta, puhaltimet, hälytykset/varoitustoiminnat, kastelu ja sumutus. Novarbo avaa aivan uuden mahdollisuuden pitää ilmastointiluukut suljettuina. Etuja ovat mm. Kasvihuoneessa voidaan ylläpitää suurempia hiilidioksidipitoisuuksia ja CO 2 -lannoituksesta saadaan suurempi hyöty Taudinaiheuttajat ja tuhoeläimet eivät pääse sisälle Tehostaa biologista torjuntaa Lisävalot tehokkaampaan käyttöön Lämpötilaa ja kosteutta voidaan säätää sekä pitää ne lähempänä optimiarvoja Novarbo mahdollistaa merkittävän sadonlisäyksen! Biolan Oy PL Kauttua Puh. (02) Fax (02) Soita ja kysy lisää.

7 Tuotekuvasto 10 Tuuletusluukkujen avauslaitteet 7 Tuomme maahan korkealaatuisia komponentteja tuuletuksen avauslaitteiksi. Valikoimistamme löytyvät hammastangot ja niiden pesät, akselilaakerit, vaihdemoottorit, ketjuyhteet ja muut tarvikkeet. Tangot ja pesät soveltuvat jakonsa puolesta myös muiden valmistajien tankojen sijaan. Ainutlaatuinen avattava pesä ja korjauslaakeri helpottavat huoltotöitä, kun akseleita ei tarvitse poistaa paikaltaan. AVATTAVA PESÄ HELPPO VAIHTAA Lämmityksen toimilaitteet Toimitamme edullisesti erittäin toimintavarmoja HONEYWELL säätöventtiileitä ja niiden toimimoottoreita. Saatavilla kaikkia malleja pienestä suureen. Kauttamme saat myös lämmityksen vesikiertoon tarvittavat GRUNDFOS kiertovesipumput. Niistä löytyy malleja jotka säätyvät itsekseen lämmöntarpeen mukaan tai esim. Itumic automatiikkaan liitettävät mallit, jolloin pumppujen tehonsäätö tehdään kasvihuoneen säätöjärjestelmällä.

8 8 ITU Mix Station lannoitesäätimet Kasvihuonelaitoksen lannoiteveden ja kastelun ohjaukseen tarkoitettu säädinlaitesarja. Laajennettavuus ja monipuolisuus ovat näiden säätimien tunnuksia. Isokokoinen näyttö ja PC-liitäntä varmistavat helpon käytön ja toiminnan seuraamisen. ITU Mix Station lannoitesäädin Kaikissa ITUMICin lannoitesekoittajissa on johtokyky- ja ph-säädön lisäksi valittavissa kastelun ohjaus. Venttiileitä voidaan ohjata monien erilaisten ehtojen mukaan, kuten säteily, maan kosteus, litrakastelu, kasteluväli jne. Säätimet voidaan myös yhdistää osaksi samaa verkkoa, jossa ilmastonsäätimetkin ovat ja niiden käyttö onnistuu myös PC:ltä ja sitä kautta myös esimerkiksi internetin välityksellä. Mallit eroavat toisistaan pumppukapasiteetissa sekä emoliuosten ja kasteluventtiileiden maksimimäärässä. OHJELMISTOJA Johtokyvyn säätö ph-säätö Ryhmäkohtainen vesimäärän sopeutus Paluuvedet Hälytykset Kasteluventtiilien ohjaus Ryhmäkohtaiset lannoitereseptit Kasteluveden lämmitys Pumppukapasiteetti: 2-22m 3 /h Kasteluventtiilit: max 60 Emoliuokset: max 8, joista yksi voi olla ph-annostelu. Tämä pienellä säiliöllä varustettu, nopeaa säätöä ja annostelua hyödyntävä lannoitesäädin soveltuu hyvin kaikkiin tavallisiin sovelluksiin. Erityisesti sen edut tulevat esiin paikoissa, joissa tarvitaan monia erilaisia lannoitereseptejä. Säädettävän säiliön koon ansiosta veden vaihtuvuus on nopea ja reseptin vaihto eri kasveille käy nopeasti ja helposti. Ohjelmiston kyky mukautua eri kasteluryhmien erilaisiin kulutuksiin takaa tasaisen säädön jatkuvasti. Venttiilien ja säätimen nopeus takaavat myös nopean reagoinnin erilaisille häiriöille. ITU Mix Station 300 Micro Pumppukapasiteetti: 8-16m 3 /h Kasteluventtiilit: max 40 Emoliuokset: max 5, joista yksi voi olla ph-annostelu. Venturitekniikalla ja annosteluventureilla varustettu lannoitesekoittaja/kastelusäädin, joka soveltuu parhaiten silloin, kun kasvatetaan yhtä tai kahta kasvia ja kasteluryhmien vedenkulutus on melko suuri. Tämä suhteellisen kookkaalla säiliöllä oleva malli soveltuu hyvin myös silloin, kun veden syötössä on odotettavissa lyhyitä häiriöitä, 120 litran säiliö toimii tällöin puskurina.

9 Tuotekuvasto 10 ITU Mix Station 300 Standard 9 Pumppukapasiteetti: 15-65m 3 /h Kasteluventtiilit: max 60 Emoliuokset: max 8 + yksi ph-annostelu Perinteisellä venttiilitekniikalla ja annosteluventureilla varustettu lannoitesekoittaja/kastelusäädin, joka soveltuu parhaiten silloin, kun tarvitaan suurta kapasiteettia. Ohjelmisto-ominaisuudet ovat samat kuin muissakin sarjan säätimissä. ITU Mix Station 20 Mini Pumppukapasiteetti: 10m 3 /h Kasteluventtiilit: max 7 Emoliuokset: max 3, joista yksi voi olla ph-annostelu. Tämä perusmalli tarjoaa pienen vaihtoehdon perusohjelmistoilla. Vain 3 annosteluventtiiliä ja perinteinen venttiili- ja annostelutekniikka mahdollistavat lannoituksen ja kastelun perustoiminnot. Soveltuu parhaiten silloin kun käytössä on vain yksi kasvi ja kapasiteetin tarve on pieni. EMC-sertifikaatti takaa sen, että laite täyttää kaikki sitä koskevat eurooppalaiset häiriönpäästö- ja häiriönsietovaatimukset.

10 10 Anturit ja mittaustekniikka Johtokyky- ja ph-anturit: nämä ovat tarpeen kastelun hallinnassa. Itumic valmistaa suuren osan antureista itse, mutta säätöjärjestelmän rakenne ja ominaisuudet mahdollistavat myös muiden valmistajien antureiden käyttämisen. Tässä joitain esimerkkejä käytössäolevista antureista. Maan lämpöanturi Psykrometri: vanha ja luotettava ilman suhteellisen kosteuden mittausmenetelmä. Elektroninen lämpötilan ja kosteuden mittaus: psykrometrin korvaajaksi on viime vuosina tullut elektroninen mittausmenetelmä. Kuvassa anturi säteilysuojaan asennettuna. CO 2 : hiilidioksidianturi Sääasema: kasvihuoneen säätötapahtuma on suuresti riippuvainen ulkoisista olosuhteista. Tuuliolosuhteet, säteily, lämpötila ja sade vaikuttavat kaikki omalla tavallaan olosuhteiden optimaalisessa säädössä. Paluuveden ja ylikastelun mittaus: mittaa ja seuraa Graff Pro ohjelmassa paluuveden ominaisuuksia: ph, EC ja määrää. Maan kosteusanturit toimivat ns. tensiometriperiaatteella. TN-70 mittausalue mbar - käyttö mineraalivillalle TN-200 mittausalue mbar - käyttö turvealustoille TN-1000 mittausalue mbar - käyttö pelloilla Virtaviesti 4-20mA

11 Tuotekuvasto 10 Mittarit ja tarvikkeet Valikoimaamme kuuluu kaikenlaisia mittareita kasvihuone- ja muuhunkin käyttöön. Scangrow johtokyky- ja ph-mittarit ovat kovaan käyttöön soveltuvia tarkkoja mittareita. Reagecon ph-bufferit (ph4 ja ph7) ja johtokykystandardit (1.41mS) soveltuvat antureiden kalibrointiin. Huomaa ph -buffereiden pullon rakenne. Se mahdollistaa säästeliään käytön, sillä erillisiä astioita ei tarvita ja kalibrointiin on aina käytettävissä tuoretta nestettä. ITU TNS-1000 käsimittari ja tensiometri HarvestGuard lämpösummalaskuri 11 Nyt saat helposti tiedon vuoden paikallisesta lämpösummasta HarvestGuard mittarin avulla. Summaa päivittäisen lämpömäärän laskee kylmien tuntien määrän aseteltavat laskentaehdot (lämpötilat) minimi- ja maksimilämpötilan taltiointi 3 erikseen aseteltavaa laskuria. Horiban ionimittarit Näillä erittäin pienikokoisilla ionimittareilla K+, Na+ ja NO- ionien mittaus on helppoa. Tipautat vain näytteen tuntoelimelle ja saat tuloksen heti näytölle. Kastelu Tuomme maahan edullisia ja toimintavarmoja DOROT magneettiventtiileitä ja muita kastelutarvikkeita. Niissä kaikissa on virtauksen rajoitin ja käsiohjausnuppi vakiona. Käytämme lannoite-/kastelusäätimissämme laadukkaita Grundfosin pumppuja. Pumppuvalikoimasta löytyy sopiva melkein mihin hyvänsä muuhunkin käyttötarkoitukseen. Voimme myös tarvittaessa toteuttaa koko kastelujärjestelmänne tarvekartoituksen, suunnittelun, sekä toteutuksen. ITU Controller IG2 Pieni säädin kastelun käynnistykseen. Tähän voidaan liittää 2 tensiometriä ja säteilyanturi. Kun sopiva maankosteus ja säteily toteutuu, antaa laite kastelulle ON/OFF tyyppisen käynnistyssignaalin. Tämä signaali voi esim. aukaista magneettiventiilin tai käynnistää lannoitesekoittimen. Sumutus Pol-Air korkeapainesumutusjärjestelmän avulla kasvihuoneen kosteus pysyy optimaalisena ja samalla sitä voidaan käyttää ilman lämpötilan alentamiseen. Plastron matalapainesumutuksella saadaan aikaiseksi hieno sumu joka soveltuu paitsi kostutukseen, myös esim pienien taimien idätykseen/kasteluun.

12 12 Lähettäjä: ITUMIC OY TAHVONTIE JYSKÄ Suomalaisia ITUMIC tuotteita käytetään ympäri Eurooppaa: Bulgariassa, Kroatiassa, Skotlannissa, Englannissa, Irlannissa, Puolassa, Kyproksella, Serbiassa, Venäjällä, Unkarissa... Agra näyttely, Plovdiv, Bulgaria Luszczyk, Puola Innovative Greenhouse ltd, Larnaca, Kypros Paczena, Puola Zeleni Hit, Belgrad, Serbia Royal Botanic Gardens, Edinburgh, Skotlanti Paczena, Puola 1004 mace GrafiTatu 2010

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE KOTIVAHTI 2.0 UUTUUS 2011 KOTIMAINEN OHJAUS- JA VALVONTAJÄRJESTELMÄ MADE IN FINLAND Kotivahti käyttö- ja asennusohje 2 Sisällysluettelo 1. Peruspakkauksen sisältö 3 2. Pikaohje 3

Lisätiedot

Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8, 8.1.2014

Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8, 8.1.2014 Kotitonttu-palvelu Mikä on Kotitonttu?... 3 Kokoonpano... 4 Lisälaitteet... 4 Palvelut... 5 Järjestelmävaatimukset... 5 Turvallisuus- ja ympäristövarotoimenpiteet... 5 Ohjausyksikön ja laitteiden varastointi

Lisätiedot

FORUM. Jokaisen laakerin pitäisi saada rinnalleen hyvä tiiviste sivu 2. Kunnonvalvonta lisää turvallisuutta Hojumin voimalaitoksessa sivu 4

FORUM. Jokaisen laakerin pitäisi saada rinnalleen hyvä tiiviste sivu 2. Kunnonvalvonta lisää turvallisuutta Hojumin voimalaitoksessa sivu 4 FORUM SKF:n asiakaslehti No 30 Jokaisen laakerin pitäisi saada rinnalleen hyvä tiiviste sivu 2 Kunnonvalvonta lisää turvallisuutta Hojumin voimalaitoksessa sivu 4 Hyviä uutisia elintarviketeollisuudelle

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii?

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii? Sisältö Lukijalle 3 Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4 Energiatehokkaan kodin rakentamisen ei tarvitse maksaa enempää kuin tavallisen talon rakentamisen. Kysymys on viisaiden ja pitkäjänteisten valintojen

Lisätiedot

Enervent Pingvin Kotilämpö eair

Enervent Pingvin Kotilämpö eair 0.5.05 Enervent Pingvin Kotilämpö eair FIN Asennusohje SUOMI...5 Lue tämä ensin...6 Varoitukset...6 Yleistä...6 Sähkötyöt...6 Sanasto...6 Ennen laitteen asennusta...7 Huomioi ennen asennusta...7 Pingvin

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

Käyttöliittymät mobiililippujen ostamiselle

Käyttöliittymät mobiililippujen ostamiselle AALTO-YLIOPISTO TEKNILLINEN KORKEAKOULU Informaatio- ja luonnontieteiden tiedekunta Tietotekniikan tutkinto-ohjelma Käyttöliittymät mobiililippujen ostamiselle Kandidaatintyö 13.11.2010 Markus Väänänen

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Miten asennan useita käyttöjärjestelmiä samaan koneeseen?

Miten asennan useita käyttöjärjestelmiä samaan koneeseen? Timo Kinnunen Särkiniementie 16 A 41 70700 Kuopio Finland Miten asennan useita käyttöjärjestelmiä samaan koneeseen? Johdanto MOTTO: Oikea Windows, asennettuna normaaliin tapaan kiintolevylle, on aina se

Lisätiedot

EB - Therm 800. DIN-asennuskiskoon asennettava digitaalinen termostaatti neljä käyttötapaa ja fuzzy-tekniikka. FI KÄYTTÖOHJE EB-Therm 800

EB - Therm 800. DIN-asennuskiskoon asennettava digitaalinen termostaatti neljä käyttötapaa ja fuzzy-tekniikka. FI KÄYTTÖOHJE EB-Therm 800 EB - Therm 800 DIN-asennuskiskoon asennettava digitaalinen termostaatti neljä käyttötapaa ja fuzzy-tekniikka FI KÄYTTÖOHJE EB-Therm 800 EB-Therm 800 Kiitos, että valitsit Ebecon EB-Therm 800 -termostaatin,

Lisätiedot

hyvätratkaisuthelpottavatarkipäivää

hyvätratkaisuthelpottavatarkipäivää 2 Asuntoautomaatio on teknologia sinun tarpeitasi varten. smart-house on innovatiivisten ratkaisujen maailma, joka helpottaa arkipäivääsi ja tarjoaa perheellesi miellyttävän sisäympäristön. smart-housen

Lisätiedot

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu Johdanto Ilmalämpöpumppu hyödyntää ilman ilmaista energiaa. Melko pienellä investoinnilla voidaan vähentää lämmityskustannuksia melkein puolella. Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita

Lisätiedot

NIBE FIGHTER 1150 A B C D E F G

NIBE FIGHTER 1150 A B C D E F G MOS FI 0923-1 031225 ASENNUS- JA HUOLTO-OHJEET A B C D E F G Käyttöohje Kuljetus / Asennus Käyttöönotto / Säätö Lisävarusteet ja pikaohjeet Ohjaus / Hälytykset Tekniset tiedot Asiahakemisto LEK LEK LEK

Lisätiedot

Hoitajakutsu- ja henkilöturvaratkaisu. We re all for boring. Boring is good.

Hoitajakutsu- ja henkilöturvaratkaisu. We re all for boring. Boring is good. Hoitajakutsu- ja henkilöturvaratkaisu We re all for boring. Boring is good. 9Solutions IPCS 9Lives Hoitajakutsu- ja henkilöturvaratkaisu Terveydenhoidon ammattilaiset ovat paljon vartijoina. Aivan kaikesta

Lisätiedot

Alkavalle yrittäjälle 2015. Perustamisopas. Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001

Alkavalle yrittäjälle 2015. Perustamisopas. Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas Alkavalle yrittäjälle 2015 CERTIFIED BY ISO 9001 Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi 25 alkavien vuotta yrittäjien tukena CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas 2015

Lisätiedot

Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle

Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle Kirjoittanut: Otto Kekäläinen, Teemu Sivonen ja Kimmo Suutala. Tekijänoikeudet: Opas perustuu Ubuntu tutuksi -wikikirjaan: http://fi.wikibooks.org/wiki/ubuntu_tutuksi.

Lisätiedot

SÄÄTÖRATKAISUT. Lämpötilansäätimet ja prosessinohjausjärjestelmät

SÄÄTÖRATKAISUT. Lämpötilansäätimet ja prosessinohjausjärjestelmät SÄÄTÖRATKAISUT Lämpötilansäätimet ja prosessinohjausjärjestelmät Maailman johtavaa lämpötilansäätötekniikkaa Joka 30. sekunti jossain puolella maailmaa myydään Omron-lämpötilansäädin. 24 ts/päivässä, 7

Lisätiedot

nousu, lattialämmityksen yleistyminen kuin pumppujen kehittyminen. Lämmön keräämiseen tarvitaan sähköä.

nousu, lattialämmityksen yleistyminen kuin pumppujen kehittyminen. Lämmön keräämiseen tarvitaan sähköä. Maalämpöpumppu kerää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta auringon lämpöä. Maalämmöllä on lämmitetty pientaloja 1970-luvun puolivälistä lähtien, ja lämmitystapa on kasvattanut suosiotaan 2000-luvulle

Lisätiedot

Pekka Wikström. Vaihtuvan tiedon käyttöönotto ja soveltaminen pieneen graafisen alan yritykseen

Pekka Wikström. Vaihtuvan tiedon käyttöönotto ja soveltaminen pieneen graafisen alan yritykseen Metropolia Ammattikorkeakoulu Mediatekniikan koulutusohjelma Pekka Wikström Vaihtuvan tiedon käyttöönotto ja soveltaminen pieneen graafisen alan yritykseen Insinöörityö 13.4.2010 Ohjaaja: yrittäjä Pertti

Lisätiedot

Sähkö ja vene. Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta

Sähkö ja vene. Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta Sähkö ja vene Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta Sähköturvallisuuden Edistämiskeskuksen jäsenet: Elektroniikan Tukkukauppiaat ry Sähkösuunnittelijat

Lisätiedot

JAGUAR 980 970 960 950 940 930. Silpulla on väliä.

JAGUAR 980 970 960 950 940 930. Silpulla on väliä. JAGUAR 980 970 960 950 940 930 Silpulla on väliä. Silpulla on väliä. CLAAS JAGUAR. Myös huipputehoa voidaan yhä optimoida. Alusta alkaen JAGUAR-mallisarja on vakuuttanut erinomaisella tehollaan ja pienellä

Lisätiedot

LM-Activator uudistui 21

LM-Activator uudistui 21 Tammikuu 2013 Plandentin asiakaslehti hammashoidon ammattilaisille Maailman modernein hammaslääketieteen oppimisympäristö 6 11 Opus Dental valloittaa Suomen 16 17 LM-Activator uudistui 21 12 Plandent Hammaslääkäripäivillä

Lisätiedot

TUOTEKUVASTO. Sähkökiukaat Puukiukaat Höyrykylpy Infrapuna. www.helo.fi

TUOTEKUVASTO. Sähkökiukaat Puukiukaat Höyrykylpy Infrapuna. www.helo.fi TUOTEKUVASTO Sähkökiukaat Puukiukaat Höyrykylpy Infrapuna www.helo.fi Suomalainen sauna, elävää perinnettä Yrityksemme perustettiin vuonna 1919 Viipurissa, alunperin nimemme oli Karjalan Sähkö Oy. Ensimmäinen

Lisätiedot

Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta

Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta Jari Lehtinen Lämpövinkki Oy 19.12.2013 Sisältö Miksi lukisit tämän oppaan?... 2 Maalämmön toimintaperiaate... 2 Miten maalämpöpumppu toimii?... 3 Lämpöpumpun tehon

Lisätiedot

HUOM! SUOMI. Värillinen versio on ladattavissa osoitteesta www.isocket.fi

HUOM! SUOMI. Värillinen versio on ladattavissa osoitteesta www.isocket.fi SUOMI. Värillinen versio on ladattavissa osoitteesta Kiitos että hankit isocket tuotteen! Lue tämä käyttöopas huolellisesti läpi ennen laitteen käyttöönottoa. Näin kykenet hyödyntämään laitteen kaikkia

Lisätiedot

Digitaalinen automaattinen verenpainemittari Malli M10-IT Käyttöohje

Digitaalinen automaattinen verenpainemittari Malli M10-IT Käyttöohje Digitaalinen automaattinen verenpainemittari Malli M10-IT Käyttöohje FI IM-HEM-7080IT-E-05-10/2011 Sisältö Ennen laitteen käyttöä Johdanto...3 Tärkeitä turvallisuustietoja...4 1. Laitteen osat...6 2. Valmistelu...10

Lisätiedot

Hyvä tietää sähkömarkkinoista

Hyvä tietää sähkömarkkinoista Hyvä tietää sähkömarkkinoista Julkaisija: Energiateollisuus ry ja Fingrid Oyj Teksti: Maarit Kauniskangas Ulkoasu: Innocorp Oy Hyvä tietää sähkömarkkinoista Painettu ISBN 978-952-5615-29-6 Sähköinen pdf-julkaisu

Lisätiedot