NovarboTM tuottavampi kasvihuone

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NovarboTM tuottavampi kasvihuone"

Transkriptio

1 NovarboTM tuottavampi kasvihuone Cool innovations!

2 COOL INNOVATIONS Novarbo-jäähdytysjärjestelmästä on saatavissa tehokkaita sovellutuksia erilaisiin ilmasto-olosuhteisiin. Sen avulla säästetään energiaa, saadaan suurempia satoja sekä vähennetään merkittävästi kasvitauti- ja tuholaisriskiä kasvihuoneissa. Novarbo-järjestelmän käyttö on nostanut ammattiviljelmillä satotasoa jopa prosenttia kasvista riippuen. Tulokset on saatu tutkimuslaitosten sekä ammattiviljelijöiden tuotantomittakaavan kokeissa. Järjestelmän hyötysuhde on suuri. Yhden kilowatin sähköteholla saavutetaan jopa kilowatin jäähdytysteho. Se toimii tehokkaasti Suomen ja muiden Pohjoismaiden olosuhteissa, joissa auringonvalon ja kasvihuonevalaistuksen tuoma lisälämpö ja ylimääräinen kosteus pitää poistaa. Novarbo-jäähdytysjärjestelmä sopii uusiin ja vanhoihin kasvihuoneisiin, joissa on nykyaikainen säätöautomatiikka. Järjestelmä räätälöidään yksilöllisesti kuhunkin sijoituskohteeseen sopivaksi. Myös laitteiston tehotaso on valittavissa kasvien, kasvihuoneen ja viljelijän tarpeiden mukaan. Novarbo-järjestelmää ryhdyttiin testaamaan vuonna 2003 yhdessä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) kanssa. Kehitystyö saavutti muutaman vuoden päästä teknisen läpimurron. Ensimmäinen Novarbo-järjestelmä päästiin asentamaan vuonna Heti ensimmäisellä kasvukaudella järjestelmä osoitti sekä toimivuutensa, tuottavuutensa että taloudellisuutensa. Novarbo-järjestelmän kolmelle osakokonaisuudelle on haettu patenttia 29 eri maassa.

3 NOVARBO TM PISARAVERHOJÄRJESTELMÄN TOIMINTAPERIAATE

4 Pisaraverhojärjestelmä 1. Erikoissuuttimin varustettu Novarbo-pisaraverho sitoo tehokkaasti itseensä lämpöä ja kosteutta. 1 pisaraverho / 10 m huoneleveyttä. Korkeustarve n. 3 m vapaata tilaa. 2. Kasvihuoneen ylimääräinen lämpö ja kosteus kondensoituvat pisaroihin. Pisaraverho synnyttää voimakkaan ilmavirtauksen, jolloin kasvihuoneen ilma jäähtyy. 3. Pisaranerotinyksikkö kerää pisarat yhteen ja erottaa veden ja ilmavirtauksen toisistaan. 4. Pumppausyksikkö ja säätölaitteet. 5. Jäähdytysvesiallas m 3 / 1000 m 2 kasvihuonepinta-alaa. 6. Suihkujäähdyttimet jäähdyttävät veden tehokkaasti joko altaan päällä tai kasvihuoneen katolla. Laitteisto toimii itsenäisesti valitun lämpötilan mukaan. 7. Vesi palautuu keruujärjestelmän kautta jäähdytysaltaaseen. 8. Suodatuslaitteisto pitää altaan veden puhtaana. Puhdistuksessa voidaan käyttää myös kemiallista desinfiointia. 9. Kasvihuoneen automatiikka ohjaa Novarbo-laitteistoa. Uusi tehokas suihkujäähdytys on mahdollista sijoittaa ulkoaltaan päälle tai kasvihuoneen katolle.

5 Pvm: RH% C 100 Kosteus (RH%) CO 2 (ppm) ppm CO 2 ka : 1230 ppm Sisälämpötila ( C) Suljettu kasvihuone Novarbo -järjestelmä mahdollistaa suljetun kasvihuoneen rakentamisen. Suljetussa kasvihuoneessa ei tarvitse jäähdyttää huonetta tuulettamalla. Koska kasvihuoneen tuuletusluukkuja ei tarvitse avata, voidaan korkeammalla hiilidioksidipitoisuudella (CO 2 ) ja lisävalojen tehokkaammalla käytöllä saavuttaa suuria etuja. Novarbo -järjestelmä on ympäristöystävällinen ja erittäin tehokas tapa hoitaa nykyaikaisen kasvihuoneen ilmasto kasveille optimaaliseksi. Novarbo -järjestelmän tuoma lämpötilan säätömahdollisuus helpottaa sadon ajoituksessa. Pvm: Pa: 500m 2 C Sisälämpötila ( C) Pumpun ottoteho W C Ulkolämpötila 23, C kw Sisälämpötila Ottoteho 2,2 kw kw Jäähdytysteho 265 kw Menovesi ( C) Paluuvesi ( C) 24 (Lämpöä sitonut vesi) (Altaassa jäähtynyt vesi) Taudinaiheuttajat ja tuhoeläimet eivät pääse sisälle suljettuun kasvihuoneeseen ja biologinen torjunta on tehokkaampaa. Novarbo TM -järjestelmän hyödyt Merkittävä sadonlisäys Kannattava investointi ja lyhyt takaisinmaksuaika Helppo asentaa ja käyttää Edulliset käyttökustannukset Lämpötilan ja kosteuden säätö sekä optimointi Nostaa kasvihuoneen energiatehokkuutta Kolme eri ratkaisua suljettu kasvihuone osittain suljettu kasvihuone kosteudenpoisto Järjestelmä voidaan mitoittaa investointitarpeiden ja olosuhteiden mukaan. Sijoituskorkeus on vapaasti valittavissa kasvi- ja kasvihuonekohtaisesti. Novarbo -järjestelmä soveltuu automatiikan vaatimukset huomioon ottaen uusiin ja vanhoihin kasvihuoneisiin.

6 Ota yhteyttä ja pyydä tarjous kun haluat tehostaa tuotantoasi Biolanin kehittämällä Novarbo-järjestelmällä. Novarbo Oy PL 12, Eura Puh: (02) , faksi (02) Part of: